Skip to content


       Szűrés lista

Gondoskodnak a rabokról

Ambrus György 44 éves, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Gyula és környéke régiójának elnöke. 1984-ben végzett szakácsként, 2005-ben tette le a szakács mestervizsgát. 2008-ban az erfurti Szakácsolimpián egyéni aranyérmes lett, tavaly pedig az általa vezetett csapat ezüstérmet szerzett a luxemburgi világbajnokságon.

2001 óta ő gondoskodik a gyulai rabok étkezéséről.

A börtönparancsnok biztos látta az összes börtönös filmet, azokban pedig az esetek 98%-ban az étkezőben kezdődik a botrány, verekedés, lázadás, miután a mogorva konyhás a tányérokba löttyinti a gyanúsan zöld színű szmötyit.

Gyulán nem hiányzik a balhé.

"— Nagyon fontos, hogy a fogvatartottak elégedettek legyenek az étellel. Ha hidegen kapják az ebédet, ha éhesen maradnak, idegesebbek, feszültebbek lesznek, nehezebb megtartani közöttük a rendet. Itt bent nem sok öröme van az embereknek, az evés az egyik, ami jobb kedvre derítheti őket"indokolta Arató Ferenc, miért is központi kérdés az élelmezés a börtönben.

Az étlap készítésekor figyelembe veszik a fogvatartottak kéréseit is, a „rossz fiúk” kedvencei közé tartozik a pörkölt, a tartalmas levesek, a lángos és a kelt tészták. A gyulai börtön specialitása a rendkívül gazdag, húsos Köcei leves, ami igazán közkedvelt a rabok körében.

A vallási, egészségügyi okok miatt speciális étrendet kívánó fogvatartottak is elégedettek lehetnek. Gyulán cukorbetegeknek, tej- és lisztérzékenyeknek, diétázóknak külön étrendet állítanak össze. Az ünnepek sem telhetnek el hagyományos fogások nélkül. Karácsonykor töltött káposzta, rántott hal, bejgli, újévkor lencseleves, húsvétkor sonka, főtt tojás, tejszínes tormakrém, május 1-jén és augusztus 20-án sült kolbász dukál.

Ilyen kajákat sok kisgyerek, nyugdíjas, de valószínűleg a rabok nagy része sem eszik/ehet otthon. Csoda-e, hogy sokan nyaralásként fogják fel a bent töltött éveket?

Szabó Máté ombudsman is gyakran foglalkozik a fogvatartottakkal, hogy nekik minél jobb, kényelmesebb körülményeik legyenek odabent. Legutóbb, január 10-én épp a telefonhasználatról írt:


"A fővárosi börtönben az előzetesen letartóztatottak mindössze heti három alkalommal, tíz percet telefonálhatnak, ebben a védővel folytatott beszélgetés is benne van, ráadásul száz emberre jut egy készülék, ami hetente elromlik. A védők általában mobiltelefonon érhetők el, a mobil a budapesti büntetés-végrehajtási intézetből 120, a szombathelyiből 105 forintos percdíjjal hívható, hétköznap is, ünnepnapokon is. A hívásokat egy, a bv. intézet telefonhálózatától független rendszer kezeli, amely egyrészt lehetővé teszi a fogvatartottak kapcsolattartását, másrészt a telefonbeszélgetések biztonsági ellenőrzését. Ezt a telefonrendszert egy kizárólagosságot élvező kft. működteti, amely csak a telefonálóktól kér pénzt, a büntetés-végrehajtás intézményeitől nem. Ebben a „szolgáltatásban” nem érvényesül a piaci verseny – ezért magasak a percdíjak."

 

A panaszok meghallgatásra találtak, a telefonrendszert üzemeltető kft. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy javaslatait megvizsgálták, és már konkrét lépéseket is tettek az ügyben. Ezentúl a mobil hívások percdíjait országosan, minden intézetben nettó 88 forintra, a helyi vezetékes hívások díját pedig nettó 11,20 forintra csökkentették, elkezdik a másodperc alapú számlázást, továbbá keresik annak a lehetőségét, hogyan lehetne a telefonálási díjakat úgy alakítani, hogy a családi hívásokat részesítsék előnyben.

 

Címkék: abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr592655582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.02.12. 21:03:01

@Spiritmonger: Én csak azt látom, hogy bemennek nyüzüge alakok és terminátorok jönnek ki és mint kiderült mesterszakácsok adják a táplálékot is :)

bandika gazdája 2011.02.12. 21:03:14

@asimov007: Ehhez mi köze a Viktornak te idióta?! A luxus börtönt kik építtették????!!!! Én sem vagyok oda érte de komolyan mondom ..... Na mindegy! Én vagyok a hülye!

törökszultán 2011.02.12. 21:05:36

@Béla Bácsi: Csiplek. És nagyon jó az avatarod. Adolf?

bandika gazdája 2011.02.12. 21:09:21

@Béla Bácsi: A Zorbán, a báttya meg az Ottó! A Tótottó!

SDI 2011.02.12. 21:09:48

"De fordítsuk meg! Senki nem érzi fairnek, hogy pénzbüntetéssel meglehet úszni egy alkoholos és drogos állapotban elkövetett, súlyos testi sértéssel járó ittas vezetést. Én ezt megúsztam."
Csak nem stohl úrhoz van szerencsénk?

martonx 2011.02.12. 21:09:57

@Hajszás Láncos: én itt Szegeden rengeteg olyan munkát látok, amit csinálhatnának. Itt van nekünk két börtön is. Ha valami útfelújítás, építkezés van, miért nem lehet odavezényelni 1-2 tucat rabot dolgozni? 1-2 puskás őr melléjük, és már mehet is a munka.

bandika gazdája 2011.02.12. 21:32:37

@Hajszás Láncos: Tájékoztatlak, hogy az átkosban igenis építkezésen dolgoztak! (pld. kiskőrösi rendőrség felújítás stb.) A kivitelező a BV.-vel kötött szerződést, (viszonylag olcsó munkaerő volt) és nekik fizetett. Egy sem szökött meg és mindenki jól járt! A kivitelezőnek volt olcsó alvállalkozó (dolgozott is, mert fegyver volt az őrnél) a BV.-nek -államnak- olcsóbb volt eltartani őket, és valamennyit kerestek is mire kijöttek, vagy elküldhették a családjuknak! Persze nem rablógyilkosok voltak kinn!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.02.12. 22:17:18

@Grafikuszoli: Ez nagyon ott van,kurvajóóó!:))
Amúgy:Jaaj laspalmas.kurucinfós stílus stb.
Amúgy ha jól tudom múltkor pont az egyik olaszliszkai gyilkosnak nem tetszett a kaja.Kevés volt a tejföl vagy mi,aztán kiöntötte és rácsöppent az őr csizmájára ha jól emlékszem.Aztán kiszedték a cellából kapott egy kicsit aztán ügy lett belőle.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.02.12. 22:22:58

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: Öööö olvass bele a baromartúr blogjába!Van benne az az írás,hogy a náci sertések ölték meg a három lányt a diszkóban.
Ebben az írásban megtalálhatod Overdream kommentjét aki maga is cigány.Leírja,hogy sok cigány egyenesen büszke arra,hogy börtönbe kerül.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.02.12. 22:26:41

Amúgy a múltkor olvastam a kurucinfón-nem tudom mennyire igaz-hogy valamelyik olasz börtönben elég zord körülmények vannak (hideg,rossz kaja).És erre csak azt mondják:mert nincs pénz.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.02.12. 22:38:52

Nyilvánvalóan nem a közlekedési kihágást okozótól sajnálja ezt az ember,hanem leginkább az erőszakos bűncselekmények elkövetőitől(egyem a kis érzékeny lelkivilágukat).

matula100 2011.02.12. 22:42:27

Hogy miért ilyen jó az élet a börtönökben? Ezért
Viktor és Schmitt Pál ellátogatnak pár közintézménybe.Először egy óvodába ahol szar a kaja hideg van a szobákban rosszul felszerelt az intézmény. Viktor szól a titkárjának: itt minden oké mehetünk tovább. A második egy középiskola, ahol szintén szar a kaja, hideg a termekben , rosszul felszerelt termek. Viktor szól a titkárjának: itt is minden oké mehetünk tovább.
A harmadik egy börtön ahová bemennek. Itt bőséges jó kaja van, minden zárkában tv, tiszta helységek, fűtött szobák, jól felszerelt konditerem. Viktor szól a titkárjának: kicsit több pénzt adni, javítani az ellátáson.
Schmitt félre vonja és megkérdezi? de Viktor az oviban meg a suliban minden szar és azt mondtad minden oké itt meg minden rendben és javítani akarsz az ellátáson, hát hogy van ez???
Ja barátom az oviból meg a suliból már kinőttünk de ide még bekerülhetünk.

protoplanetáris korong 2011.02.12. 23:19:10

tömlöc, patkányok, kenyér á víz kell a bötönbe, meg mindenki külön tömlöcben
esetleg a főtéren kalodában
SEMMI MÁS NEM JÁRNA

zsoltix 2011.02.13. 01:06:33

Multkor a tokoli rabkorhazban uralkodo allapotokat nehezmenyezte a zombucman. Tobbek kozott, hogy nincs sportolasra alkalmas terulet. Mer az nyilvan kell egy korhazba, nem? Minimum egy focipalya.

turcsány karcsi elvtárs 2011.02.13. 02:30:44

"A vallási, egészségügyi okok miatt speciális étrendet kívánó fogvatartottak is elégedettek lehetnek."
azt hiszem ebben a mondatban leledzik a lényeg, ahol másvallású van, oda kell mesterszakács is!

Meridian74 2011.02.13. 06:25:10

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: micsodaaaa!? Lázadni merészelnének? Bevezényelném a kommandót és szarrá lőném aki nyikkani merne.

A kurva életbe, a börtön legyen már börtön, ne gyógyüdülő.
Aki oda bekerül, annak szükségképpen minden jogát el kell, hogy veszítse. Én futkosót csinálnék a börtönből, tuti senki nem akarna visszakerülni oda.

Meridian74 2011.02.13. 06:32:02

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: ez már legyen az ő bajuk... én még szopatnám is őket. Másból nem értenek,hisz nézd csak meg hogyan kommunikálnak egymással is. Ordibálva, és pofonokkal kísérve - ha nyomatékosítani akarnak valamit.

Meridian74 2011.02.13. 06:41:27

@Hajszás Láncos: szökésveszély? ha puskás őrök veszik körül tűzparanccsal, nem lenne szökés. A 2. hulla után.

tokmányos 2011.02.13. 07:02:45

@matula100: Üdv! Nem tudom hány éves vagy ,de a neved alapján, túl vagy a teneager koron.Nagyon tetszett a vicced! Minden benne volt, tömören,lényegre törően.Tulajdonképen benne volt az elmúlt 20 év összes politikusának hozzáértő, politikusi "tevékenységének "bírálata.Pártállástól függetlenül. És ezek mellet ,még a jövőt is megcélozza.A bloghoz tökéletesen kapcsolódik.Börtön viszonyok: Mindenki azt olvas ki a viccből amit akar,de azt egy értelmes ember láthatja,hogy milyen sok érdek fonódik össze, a blognál maradva, a rabok étkeztetésével kapcsolatban.

kej 2011.02.13. 07:49:50

@jágör68: csak az a baj, hogy pont ezeket vették be a megújított/kiherélt közmunka programba

reflector.blog.hu · http://bdsmthrill.com 2011.02.13. 10:56:16

és utána éhezni fognak 3 hónapig, mert be kell hozni spórolással a rájuk költött séf melót

www.konyvline.hu · http://konyvline.hu 2011.02.13. 10:57:47

Amíg becsületes nyugdíjasoknak, önhibájukon kívül hajléktalanná vált emberek éheznek, akkor a raboknak, akik nagy része kizárólag kárt okozott a társadalomnak, a kenyér+víz kombó bőven elég lenne.

na__most__akkor 2011.02.13. 11:03:36

A bölcsődéket, óvodákat, iskolákat nem kell olyan magas szinten tartani.
Parlamenti képviselőink (kétharmad, tudod) ODA már nem kerülhetnek.

Börtön, az igen. Ott van mindnek a feje fölött.

Csak idő kérdése. Mondjuk másik kétharmad, oszt kész is a helyzet.
Annyi befolyásuk meg akkor is lesz, hogy HAVEROKKAL legyenek egy cellában.

kriptoliberális 2011.02.13. 11:23:01

Azért az előzetest ne keverjük a büntetéssel!

Az OK, hogy ajogerősen elitélt korlátozva van telefonálásban, csomagfogadásban, látogatásban, stb.

De azért aki csak előzetesben van, azt az ártatlanság vélelme alapján azért ezekben NEM sazbadna korlátozni és tisztességes kaja is jár nekik!

A jogerősen börtönfokozatra ítéltek esetében valóban felháborító, hogy jobb ellátást kapnak, és KÖZPÉNZBŐL GYÚRJÁK KI MAGUKAT, tanulják meg az erőszak kultúráját.

Ezzel szemben max 1200 kalóriát kéne adni, na abból nem jönnének ki izomagyúra kigyúrva....

Murderface 2011.02.13. 11:28:18

Alapvető probléma számomra, hogy a visszaesők nagy része nem bánja, ha ismét kaptárba kerül (persze nem is örül neki túlságosan, de simán elviseli még egyszer-kétszer-sokszor).
Olyan börtönviszonyokat kéne létrehozni, hogy a rab semmiképp ne akarjon visszamenni. Kőtöréssel, száraz kenyérrel-vízzel.

Murderface 2011.02.13. 11:32:26

B verzió: olyan mérget kéne a rabok ételébe adagolni, ami felhalmozódva egy idő után halált okoz. Aki többszörösen visszaeső, vagy sok évet kapott, az előbb-utóbb csak összegyűjt a "végső szabaduláshoz" szükséges mennyiséget a szervezetében :)

Jofiu 2011.02.13. 11:44:01

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:
Szoval 60e-bol kenytelenek tengodni havonta az eliteltek. Szornyu. Skandallum. Es egyesek meg a sztarszakacsot is irigylik, pedig az igazan jar nekik, csak hogy jol erezzek magukat.
Azert azt ugye eszreveszed, hogy a hibaszazalek miatt allsz ki minden bunozoert?
Koltoi kerdes volt, hisz latszik, hogy nem veszed eszre.
Sztarszakacs a bortonben, fasza. A munkahelyi menzakon kemeny, leadozott penzekert adott gyenge kaja ugyeben miert nem allsz ki ilyen hevesen, kedves erintett?

pandras11 2011.02.13. 12:04:28

Remélem ezt a liberális disznóságot kiötlők egyszer egy török stilusú sitten találják magukat.
Gyalázat, ami itt folyik. Viva bűnözők, kitartás, itt a kánaán.

Legisfalk 2011.02.13. 12:11:54

Nálunk a kollégiumban előfordult, hogy hangyák grasszáltak a főt tésztában, nem volt hónap lejárt szavatosságú tejtermék nélkül, sőt, egyszer üvegszilánkokat(!) szedegethettünk ki a borsófőzelékből. Aki tehette, hozott otthonról ennivalót, akinek volt pénze, nagy ritkán rendelt pizzát, de a többség igazi éhenkórász gyerek volt, szerintem megették volna a küszöböt is, ha bekenem lekvárral! Őket inkább a pocsék kaja csekély mennyisége keserítette el. (Pl. azért is állandóan harcolni kellett a konyhával, hogy estére 1(!) kiló kenyeret kiadjanak a nevelőknek a 30-40 kollégistára.) No nem mondom, hogy bárki is éhezett volna, de a jóllakottság nálunk szinte ismeretlen fogalom volt, és előfordult, hogy korgó gyomorral feküdtek le a srácok.
Egyébként ma kb. 100 000 alultáplált gyermek él Magyarországon.
Vannak köztük olyanok, akik a kukákban kutatnak ennivaló után.

Ez régóta így van, szoktam is rajta keseregni, felháborodni, úgyhogy most tök jó volt ez a megnyugtató poszt, felcsillant a reménysugár, lám, vannak azért jó dolgok is ebben az országban, van még törődés, odafigyelés, emberség, szeretet! Köszönjük neked, Máté, visszaadtad a reményt, tényleg, igazán, most már te is megérdemelsz egy szép S8-ast!

Dubito 2011.02.13. 12:22:26

Hogy lehet ide bejutni? Rég ettem egy jót...

Pistie 2011.02.13. 12:25:24

Azért ez már tényleg szégyen. Nem tudom láttátok-e a Remény rabjai c. filmet. Ott még kukacok is voltak a kajában. Na én ezt várnám el itthon is.. Az emberek rettegjenek a börtöntől, mert csak így lehet visszatartó ereje.

GGG77 2011.02.13. 12:34:01

Azért szívesen megnézném, hogy az itt hőzöngők, a poszt írójával egyetemben hány hét alatt készülnének ki a kaja ellenére is.
Arpaio pedig egy náci f@szkalap.

baliquez 2011.02.13. 12:34:28

@grupi: "Vajon, mit kap egy ilyen mesterszakács, hogy ott dolgozzon? "

LOL, a szakácsolimpia azoknak a belterjes éremosztogató versenye akik esélytelenek az olyan helyezésekre amik valóban számítanak is. Konkrétan semmit nem számít.

Dorian 2011.02.13. 12:39:14

Én csak egyvalamit nem értek: Miért nem lehet megnyitni újra a Mecsekben az uránbányát?

kcsortuleninrogyilszja (törölt) 2011.02.13. 12:51:56

@GGG77:
Azért megnézném az arcocskád, modjuk a lakásodat kipakoló, a családod életét megnyomorító delikvensről kiderül, hogy amíg te idekinn miatt megint 0-ról felépítheted az életed, addig ő dőzsölget benn, mi lenne rá a reakciód.

kovnoi 2011.02.13. 12:53:23

Senki nem veszi észre, hogy mi a büntetés? Szakácsolimpiás szakács főztjét enni.. na, azt nem kívánom senkinek.

ketroot 2011.02.13. 12:59:12

Valaki írta valamelyik post-hoz kommentként, hogy Ecclestone egyszer azt mondta erről az országról, hogy "Tükörország", mert minden fordítva van. És tényleg!

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.02.13. 13:11:02

Őszintén, nem tök mindegy hogy
-Ljani Audi-jára
-Klali Armani öltönyére
-vagy a lakásomat kirámoló, autómat feltörő "elkövető" mesterszakácsára
herdálják a befizetett adómat?

ketroot 2011.02.13. 13:20:12

Kajáról jut eszembe: Anno amikor intenzív osztályon kaptam kaját, a salátámban mászkált egy kopasz csiga...

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2011.02.13. 13:27:31

@mutant: "Szereljenek fel egy traktor gumit nekik"

Ezen könnyesre röhögtem magam. :D

1ébként szivesebben látnék egy ilyen kaliberű séfet egy hajléktalanoknak fenntartott ingyenkonyhán. Lehet hogy ott több ember érdemelne öt csillagos ellátást.

baliquez 2011.02.13. 13:50:30

@Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi:
Ne kívánj nekik rosszat. Nem biztos hogy a hajléktalanok ehetőnek értékelnék az aszpikos ehetetlen műkajákat amivel említett "séf" a bigyóját nyerte.

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2011.02.13. 13:51:22

@causa sui: Én meg nem csodálkozom azon hogy itthon 10 deka párizsit ki mernek rakni 399 forintért (nem mondom hogy melyik hodályban) A barom meg kifizeti. Vagyis 4000Ft/kg áron vesz vágóhídi hulladékot és kutyaeledel-alapanyagot kiscsaládja részére.

Ugyanennyiért Lengyelországban 10 deka füstölt lazacot vettem a múlt héten. Persze nem hiperhodályban, hanem kisboltban. Ugyanis én antiszemita vagyok. :)

igazságos 2011.02.13. 14:00:46

Örök igazság:

BÖRTÖNTÖLTELÉKNEK, HATÁRON TÚLI MAGYARNAK, KISEBBSÉGNEK LENNI A LEGJOBB,
DE MAGYARNAK MAGYARORSZÁGON ÉLNI MÁR NEM ANNYIRA.
AZOKNAK EL LEHET MENNI.

Amorphis 2011.02.13. 14:00:52

A kajára fordítható lóvé központilag meghatározott, és nem egy túl magas összeg. A kérdés, hogy napi 500 ft-ból Gizi néni basz össze vmi hányadékot, vagy egy mesterszakács. Jót főzni ugyanis nem elsősorban pénzkérdés. Pl hasonló a börtönhöz a honvédség is. A kiképzőközpontban brutálisan főztek ránk (pl az elősütött pipiropogóst megfőzték), míg a szolgálati helyen egész jól. Pedig a kosztpénz fillérre ugyanannyi volt mindkét helyen.
A börtönélet pedig azért összességében egy nagy szopás, még így XXI. századi körülmények között is. Ha sötét nyirkos cellákban a falhoz láncolva lógnának az emberek, és kenyéren és vizen élnének, akkor is lenne bűnözés.

Amorphis 2011.02.13. 14:12:36

Nagyon tetű börtönök vannak a 3. világ országaiban. Ezek szerint ott nincs is bűnözés?? Mivel az emberek rettegnek a dutyitól. Mert néhány komment erre következtet...

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2011.02.13. 14:15:47

@adamka2: Kiképzőközpontban, legalábbis ott ahol voltam, a kaja nagyobbik hányadát ki sem osztották a honvédeknek, lévén hogy a konyhafőnöknek civilben sertéstelepe volt..voltam párszor konyhaszolgálaton, érdekes dolgok mentek.

Egyébként a börtönökben a kenyér és víz jellegű vagy a teljes böjt eredetileg nem büntetés volt. A rabok azért részesültek benne, hogy a böjtön keresztül tisztultabb belátásra alkalmat kapjanak. Ehhez képest ha közbűnözőket osztályon felüli ellátásban részesitenek, azzal vajon mit is érnek el?

venszivar 2011.02.13. 14:25:24

@ketroot: Kopasz csigáról még nem hallottam!Meztelen lehetett az.Meg kellett volna enni,de mint az írásod is jelzi,azért felépültél .
@Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi: A mester séfet a "közös"pénzből fizetik,biztos,hogy egy ilyen BV int.-ből bármikor eljárhat vigéckedni,bemutatókra,versenyekre, addig a többi alséf (a mi "közös")pénzünkön helyettesíti a mestert.Próbálná ezt meg kint a VV-ba............

Szomszéd Tibi 2011.02.13. 14:25:57

Mesterszakácsot a férgeknek, mi?! Faszt, tarkón lőni az összeset!

baliquez 2011.02.13. 14:31:33

Itt lehet pl. olvasni arról hogy mit ér a szakácsolimpia: buvosszakacs.blog.hu/2007/11/12/medalok_aszpikkal

Gyk: életszerűtlen kóklerség az egész, még főzni sem kell tudni hozzá hogy medált nyerj.

megatoner.hu · http://megatoner.hu 2011.02.13. 14:40:45

Lassan kint lenni a büntetés..

venszivar 2011.02.13. 14:40:49

@Lyuksógor: A séfeket ? IS ! Úgy már OK !

Amorphis 2011.02.13. 14:40:50

A középkorban a kenyér és a víz már egész jó menünek számított, amúgy akkoriban a szabadságvesztés mint önálló büntetési nem nem igazán létezett.
Kérdés, hogy a szar kaja is részét képezi-e a büntetésnek? Mert pl az iskolában, kórházban, honvédségnél is általában szarul főznek, mégsem büntető jellegű intézményekről van szó ( na jó azért aki benne van, az sokszor annak érzi...). Magyarán, ha az adott pénzből vki jobbat, vki gyengébbet hoz ki (nem csak a szakácstehetsége folytán) az az adott intézmény szerencséje, vagy szerencsétlensége. Arról egy szó nem volt, hogy a gyulai börtönben a kosztpénz többszörösét fordíthatják főzésre.
Persze az embernek bántja az igazságérzetét, hogy a bűnözők nem követ törnek vhol egy kőbányában, és moslékot esznek. És innen már csak egy lépés a halálbüntetés visszaállítása...

gazoló 2011.02.13. 14:45:36

internet?telefon? tv?konditerem?meleg?válogatott kaják?hát miért vannak ott benn? BŰNHŐDNI... kedves ombucman,szálljon már le A KÉRDÉSRŐL!!!! amíg kinn nyugdíjasok fáznak,gyerekek éheznek,nagy tömegek fizetnek rezsiket,nevelnek gyerekeket 80000-res fizetésből,ne érezzék jól magukat ott benn...sorakozó!!! ,őrkutyák,fegyőrnél amd csőre töltve aztán árkokat tisztítunk,erdőt telepítünk,tisztítunk,utakat javítunk,este kimerülten ágyba dőlünk...aki jól dolgozott majd telefonálhat és ehet eleget...

venszivar 2011.02.13. 14:55:04

@adamka2: "És innen már csak egy lépés a halálbüntetés visszaállítása....",ha egy kicsit is komolyan próbálunk meg itt diskurálni,akkor jól tudod,hogy ez 1111 lépés!Úgy,hogy ne dramatizáld ennyire......Ha a te szülédet gyilkolná meg egy 30-as ember,ki kapna érte 18 évet,majd 15 év után 45 évesen kijöhetne,onnan már csak egy lépés,hogy te a sitt előtt virággal várd!Úgy legyen,de jó ebédet főzz neki!

ketroot 2011.02.13. 15:05:20

@venszivar:

Úgy van, "furcsállottam is', amikor leírtam, hogy kopasz csiga!:D

Valahogy nem volt gusztusom, meghagytam másnak!

2011.02.13. 16:41:50

"Rabok legyünk vagy szabadok? Ez a kérdés, válasszatok..." "Miért legyek tisztességes? Kiterítenek úgyis. Miért ne legyek tisztességes? Kiterítenek úgyis."

fokabacsi 2011.02.13. 16:47:18

@ketroot: Úgy van, "furcsállottam is", amikor leírtam, hogy kopasz csiga! A helyes elnevezés a meztelen csiga ! De van egy jellegzetes vonása is ami segíti a felismerését !! Az a gerince , ami a meztelen csigának van, a bolsiknak, maszoposoknak viszont nincs ! Rendszertanilag ugyebár ! :-)))

2011.02.13. 16:49:59

@gazoló: Ahogy vesszük... szerintem az is kurva nagy büntetés, ha valakit évekre bezárnak harmadmagával egy fürdőszoba nagyságú helyiségbe, ahol HALÁLRA UNJA MAGÁT. Egy ideig persze jól elhawaiozik, de pár hónap után már nem tudja átaludni az egész napot, és elkezdenek munkálkodni az olyan gondolatok a fejében, hogy mennyi kellemesebb dolgot csinálhatna, ha falon kívűl lenne... na ez is lehet egy büntetés. Akire kimondanak mondju 10-15 évet az szerinted hogy élné meg? Szerintem sokkal szarabb, mint a kényszermunka.

JohnHenry 2011.02.13. 16:56:59

közelítsük meg a dolgot a másik oldaláról: a börtön nyilván nem kap a költségvetésből extrapénzt egy ilyen konyhára, tehát adott a kérdés, hogy mindenhol máshol (iskola, óvoda, kórház, otthon, stb.) miért szar a kaja?

JohnHenry 2011.02.13. 16:59:17

most nézem, hogy "abszurd" a cimke. miért ez az abszurd??? miért nem az, hogy ugyanannyi pénzből "idekint" szart adnak? lehet, hogy az idekintieknek helyet kéne cserélni az "odabentiekkel"???

átlátó 2011.02.13. 17:36:31

Engem csak az érdekel, hogy a rabokat dolgoztassák és ha nagyon keményen dolgozik, akkor annyiért telefonálhasson, amennyi a piaci ár. De itt valaki azt hiszem kicsit a jónál is jobban akar járni, ami ugye olyan mint a fehérgallérban grasszáló bűnöző. Egy cellába a szolgáltatóval, meg azokkal is, akik nem dolgoztatják keményen a rabokat és most nem érdekelnek az alanyi jogon járó jogvédők picsogása se.

jozicsenko 2011.02.13. 17:38:27

aki önellátást követelt: sajnos nincs, szándékosan tönkre tették

a megfejtés: "közbeszerzés"

szeged mellett van nagyfa, ahol önellátásra berendezett mezőgazdasági részlegek voltak: disznóhízlalda, farm, ami kell

ma üres minden, mert közbeszerzésben occccsóbb minden (de utálom ezt a szót: maga a magyar posvány, az újkori szabadrablás, jelenkori korrupció)

bizonyítani persze nem tudom, de valaki csak megerősíti...

(pl innen látták el a csillagot is, úgy tudom: ma inkább vesznek a "szerződött féltől")

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2011.02.13. 18:41:10

Bizonyára jobb a sitten. Ki lehet próbálni. Erre persze még egyetlen rinyáló sem csapott rá, és vállalta el a 2-3 hónap ingyenluxust. Miért?

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.02.13. 18:42:56

@JohnHenry:

mert nem napi 10 ezer forintot kap az államtól egy fő után az iskola, óvoda, kórház, stb, hanem csak 570 forintot.

venszivar 2011.02.13. 18:53:38

@[Lombroso]: Mert "talán"' nem szolgáltak rá.......,így nem is érdemlik meg!A téma meg az,hogy MIÉRT a MI KÖZÖS PÉNZÜNKBŐL költenek havonta ,egyre kb. 250-300 000 Ft-ot!? A szüleimnek ÖSSZESEN 145 000 Ft a KETTŐJÜK nyugdíja!Itt erről ,ez miatt szól a diskurzus.

Polemius 2011.02.13. 19:03:29

"felejtsd el, hogy nem tudnak nekik munkát adni.
láncon mehetnek utat építeni, gátat építeni, kubikolni betonsilókat takarítani, ezernyi munkát lehetne annak a 10 000 embernek adni akik munkaképesen a sitten vannak."

Pár egyszerű kérdés:
- Te fizetnéd azt a többletköltséget, amibe kerül a rabok közterületen dolgoztatása? (Szállítás, őrzés, nagyobb kalóriaértékű kaja stb.)
- Örülnél neki, ha mondjuk a házad mellet, a gyerekeid iskolája mellett dolgoznának köztörvényes bűnözők (például emberölésért, nemi erőszakért, pedofíliáért elítéltek)? Fegyveres őrökkel kísérve?
- Tényleg másoktól vennéd el a munkalehetőséget? Így is sok ember van munka nélkül, ráadásul a közmunka-programot is lenullázták gyakorlatilag.
- Ráadásul ezzel csak jutalmazod őket (igen, nagyon sok elítélt végezne kb. bármilyen munkát csak ne unja magát), de pénzt nem termelnek (az ellátásukat semmivel nem teszi olcsóbbá, sőt).
- Ha még sikerülne bármi olyan munkát találni nekik (de miért nem a rendes embereknek? lásd fentebb) ami pénzt is termel, az sem fedezné még a plusz költségeket sem. Ne felejtsük el, többségük képzetlen, sokuk gyakorlatilag analfabéta. Nyilván nem banki ügyintézőnek fogják őket befogni.

Polemius 2011.02.13. 19:07:45

Ja, egyébként ha jól tudom, akkor a napi költsége egy elítéltnek ma az említett ~8e Ft alatt van.
És ezt nem magára az elítéltre költik, ebbe minden beletartozik. Az ott dolgozók bére is.
Ugye senki nem sajnálja az őröktől a bérüket (ami amúgy nem valami magas)?

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2011.02.13. 19:20:51

@venszivar: Ha szar a szüleidnek, akkor menjenek börtönbe, és élvezzék a rájuk költött 250-300 ezer forintot. Fejenként. Vagy te nem akarsz nekik jót?
Én vállalom, hogy az adómból a te szüleid is luxusban éljenek.

gazoló 2011.02.13. 19:25:51

@Hajszás Láncos: az is gond,hogy nem a viszkisféléknek kellene 15 éveket lemérni hanem érdem szerint kellene a tisztelt bíróságknak kiosztani ha kell többet is...a gyilkosoknak,erőszakos elkövetőknek pedig semmi sem elég nagy büntetés...

venszivar 2011.02.13. 19:32:05

@[Lombroso]: Valószínű,hogy te egy büdös, tetves féreg vagy.Megkérdeztem a szüleimet s azt mondták,hogy azt a kevés adót,amire hivatkozol azt költsd, anyád s a magad temetésére,még most tavasszal.

ze11 2011.02.13. 19:34:40

@Polemius: Végezzenek termelő, értékteremtő munkát, amiből az ellátásukat (koszt+kvártély) fedezni lehet. Ha kevesebbet/rosszabbul dolgozik, akkor bizony kevesebb jut, ha jobban dolgozik, akkor még félre is lehet belőle rakni. Egy munkanélkülire mennyit is költ az állam? 83500Ft meghatározott százalékát, ha jól tudom. Egy elitéltre mennyit költ? Cirka 200.000Ft-tal többet... Ha az elitélt ennek csak a felét megtermelné, már jobban járna az ország, ráadásul a munkából sem estne ki a szabadságvesztés ideje alatt. Márpedig ez is fontos, hiszen néhány hónap(!) elég ahhoz, hogy valaki a munkából kiesve önállóan gyakorlatilag képtelen legyen visszatértni a munka világába.

Húsleves 2011.02.13. 19:47:25

Ha a rabok éhendöglenek, az is százszor igazságosabb, mint az, hogy pénzhiány miatt
- meghal a rákos beteg, ugyanis mire kivárja a várólistát (9-10 hónap), már nincs kit műteni
- megfagy a hajléktalan (még azért a hajléktalanért is nagyobb kár, amelyik önhibájából lett hajláktalan, mert más dolog magadnak ártani, és más dolog másoknak)
- gyerekek éheznek, stb.
Ez persze nem zavarja az ilyen ingenium rusticus féle műmájereket, a fontos, hogy a bűnöző tetvekre legyen jó sok pénz, mert hogy néz az ki, hogy a bűnözők nem esznek jókat.

Polemius 2011.02.13. 20:08:16

@ze11: Konkrétan milyen termelő munkát tudsz mondani, amire nincs "civil" munkaerő és ahogy te számolod, nettó 100.000 - 150.000 Ft-ot termel?
Képzettséget nem igénylő munkáról beszélünk természetesen.

Nagyon könnyű mondani, hogy termeljék meg a tartásuk költségeit, de a fentebb feltett kérdésekre érdemileg senki nem tudott eddig érdemi választ adni.

fokabacsi 2011.02.13. 20:14:46

@Húsleves: Hiába acsarogtok itt egymásra nincs semmi értelme. Szavaztatok volna a Jobbikra akkor lett volna belőle valami. Addig amíg a cigány kihízva kigyúrva jön ki a börtönből , addig nincs mit elvárni. Majd ha lefogyva csontbrigád- tagként kerül elő, és éjjel felrisd, hogy nehogy még egyszer vissza kerülj9n addig itt nem tudom miről beszéltek?! Még akkor sem, ha igazad van, de nagyon.

fokabacsi 2011.02.13. 20:17:49

@Polemius: Termesszenek pl: fokhagymát ! Hogy ne kínából kelljen behozni !!! Vagy krumplit ! Babot pl ! Nagyon szegényes a te elmebeli képességed !

Polemius 2011.02.13. 20:20:44

@fokabacsi: Konkrétan fokhagymatermesztésből összejön havi 100.000?
És egész évben végezhető?
A földterület honnan lesz? Valaki ad erre nekik ingyen?
Akkor miért nem azoknak adnak, aki munkanélküli de dolgozna?

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2011.02.13. 20:24:41

@venszivar: Azt a kicsi pénzemet már anyádra költöttem. Élveztük.

fokabacsi 2011.02.13. 20:49:54

@Polemius: Nem tudom mi a te szakmád. De ilyen kevés képzelőerővel hogy lehet élni??
Minden börtön közelében kell legyen nagyobb megművelhető földterület ! Termeljen takarmányt . abból neveljen állatokat ! Csirke kacsa, liba , disznó , tehén nyúl, Termelje meg a saját ellátásához szükséges zöldséget , Ha megtermett abból dolgozzanak fel, hogy legyen eladásra . Az ebből lett pénzből fizessék a fűtést villanyt vizet. Legyenek önellátóak ! Ugyanúgy ahogy a szüleim megtermelték ötünknek a nagymamával együtt a teljes élelmiszer mennyiséget, pedig a bolsik a 94 % -át ellopták "Beszolgáltatás" címén ! A saját magunk által nevelt disznót úgy kellett levágni, hogy elvágták a torkát, hogy ne visítson ! Nehogy valaki feljelentsen ! Olvass okosodj.

bandika gazdája 2011.02.13. 20:54:17

@GGG77: Má annyira vártalak! Má napok óta nem nácizott a kutya se! Köszönöm neked!

bandika gazdája 2011.02.13. 21:08:05

@Conv: Abban a fűtés, víz, villany, szobafestés, ruha, őrszemélyzet stb. is benne van!

Polemius 2011.02.13. 22:14:01

@fokabacsi:
Továbbra sem válaszoltad meg, honnan lesz a földterület? Vegyék el egy gazdálkodótól?
(De az sem igaz, hogy minden börtön mellet van bármilyen földterület. Mutass nekem legalább fél hold földet a Csillag börtön 3 km-es körzetében.)
De ha ennyire értesz a gazdálkodáshoz, akkor mondd meg, hogy mekkora földterületre, mennyi haszonállatra van szükség, hogy mondjuk 1000 elítélt fejenként 100.000 Ft-ot termeljen a saját és az örök élelmezéséhez szükséges élelmiszeren felül.
(Sőt, ha több mint 1000 rab mozgatásáról beszélünk nap mint nap csak egyetlen fegyintézet esetén, az nem kevés plusz költséggel jár, amit szintén meg kellene termelni.)

Továbbra is fenntartom, hogy ha lenne ilyen munka (amivel bármiféle képzettség nélkül ennyit meg lehet termelni) akkor talán először azoknak kellene felajánlani, akik becsületes munkából szeretnének megélni.

Tessék konkrétumokat mondani, mert ez a demagóg "termesszenek növényt meg tenyésszenek állatot" kissé átgondolatlannak tűnik.

ze11 2011.02.13. 22:44:40

@Polemius: Lehet találni szabad földterületet, lehet ilyen célra bérelni is földet - Ha a földterület bérleti díja plusz őrzés és szállítás költségét kietrmeli,már pozitív az egyenleg: NEM esik ki a munka világából (jó, persze, egy részük sohasem volt olyan rendesen benne, ez igaz, de legalább rászoktatnák), és könnyebben fog visszatérni a normális életbe. A munka nélkül maradt szabad emberek munkához jutását meg ne keverd ide: az egy másik terület, ahol tenni, segíteni kell, de a kettő nem zárja ki egymást.
Számomra a "becsületes ember" az, aki AKAR dolgozni. Aki segélyen AKAR élősködni, aki állami pénzen akar semmittevéssel bűnhődni az NEM ez a kategória. Azokat KÖTELEZNI kellene a munkára, KÖTELEZNI arra, hogy tegyenek valamit azért a közösségért, a becsületes emberekért, akikkel szemben bűnt követtek el. Például azzal tegyenek valamit a közösség javára, hogy húzzák az igát böcsülettel, mint az, aki bérből és fizetésből akar nem éhendögleni, meg családot eltartani.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.02.13. 23:02:27

@bandika gazdája: igen, az óvodai fejkvótában is, és a rabtartásiban is.

lomposfarkas 2011.02.13. 23:55:17

Szóba kerül rendre a halálbüntetés. Alapvetően egyetértek, de ha vissza is hoznák (nem fogják) az a mai Mo-n tragédia lenne. Ezzel a végtelenül korrupt és kézivezérelt bírói, ügyészi karral, statisztika-orientált rendőrséggel? Táncos Gábort és Kaiser Edét olyan problémamentesen kötötték volna fel, ahogy elítélték őket.

Valandil 2011.02.14. 10:07:23

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: Magyarországon a büntetés-végrehajtás 3 osztatú: fogház, börtön, fegyház.
Ne is álmodozz, hogy a szabálysértésért elzárt egy cellába kerül egy gyilkossal.
Kicsit csúsztatsz.

Secnir 2011.02.14. 10:15:04

én tudom, hogy miért javítják fel hihetetlen ütemben a börtönkosztot és a rabok fogvatartási állapotát.
a politikusok bebiztosítják maguknak előre a kényelmes állapotokat...

Secnir 2011.02.14. 10:34:01

@Secnir:
...a próféta beszéljen belőlem...

venszivar 2011.02.14. 10:44:42

@[Lombroso]: Fene a gusztusod,te degenerált barom!Igaz a sitten,már hozzászoktál.....Hiányzik a légkör...?!

fokabacsi 2011.02.14. 10:51:05

@Polemius: ""Továbbra sem válaszoltad meg, honnan lesz a földterület? Vegyék el egy gazdálkodótól?"
És még te beszélsz demagógiáról?? Hol írtam én ilyet ?? NEM AKARÁSNAK NYÖGÉS A VÉGE !
Mindent, illetve bármit meg lehet tenni, ahogy Recski haláltábort is a semmiből hozták létre ! Te meg csak bizonygasd , hogy miért nem lehet.
Én tudom, mert anyámék 400 négyszögölön , (1400 négyzetméter) termelték meg a családnak az ennivalót. Boltba élesztőért cukorért , sóért mentek.
Féldebil kigyúrt cigány meg döglik az ágyán ! Munka helyett ! Őrülj neki !

GGG77 2011.02.14. 11:20:02

@kcsortuleninrogyilszja:
Lakáskipakolás köszi, megvolt. Szerinted meglettek a tettesek?

GGG77 2011.02.14. 11:21:45

@bandika gazdája: Kösz, jól esik, hogy számítasz rám! :)
A nácizás persze erős volt részemről, de Arpaio szerintem megérdemli. Semmivel sem különb azoknál, akiket fogva tart.

fokabacsi 2011.02.14. 12:30:18

@lomposfarkas: Én arra alapozok, hogy a halálbüntetések több mint 10% ról derül ki USA viszonylatban, hogy téves volt !! Ezért nem helyeslem ! De ahol biztosan bebizonyosodik, ott ne legyen pardon !! Például a mostani darabolós cigány gyilkosoknál .

fokabacsi 2011.02.14. 12:32:24

@GGG77: Ha a katonáknak jó akkor az elítélteknek miért ne lenne az ?! Semmi bajom Arpaio seriffel.
nem kell bűnözni és nem fog odakerülni ! Ennyi !

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2011.02.14. 16:16:39

@venszivar: Anyáddal az ágyban éppen arról beszélgettünk, hogy egy furcsa önellentmondás rejlik a hozzászólásodban. Ezek szerint a sitt most mégis rossz hely lett.

Man from Earth 2011.02.20. 14:00:10

@szabidoki: Te ilyen buta vagy, vagy szadista.

ZSIBIS a roki nyugger 2011.02.20. 18:44:49

Uraim! A viták elkerűlése végett korszakalkotói ötlet: mennyibe is kerün naponta egy elitélt? 8,000.- Ft? Az hány kilowatt villamosenergia ára? 42 Ft egy kilowatt, az azt jelenti, hogy mindenki kap agy áramfejlesztős, dinamós kerékpárt a sitten, és nap végére mindenki beteker 200 kilowattnyi energiát, ha nem, nincs kaja. Rögtön egész jól állnánk villamosenergiából, sőt az elitéltek nagy számát tekintve, folyamatos exportunk lenne belőle, nem kell munkát keresni az elitélteknek, nem kell plussz örző személyzet, csak a bringák!

süti beállítások módosítása