Skip to content


       Szűrés lista

Tényleg jön a hamburgeradó

Tavaly nyár óta kering makacsul az a Fidesz-ötlet, hogy ők bizony bevezetik a "hamburgeradót". A javaslat úgy néz ki, hogy bekerül a "nagy kora tavaszi reformcsomagba", bár lehet, hogy március 15-ig sem sikerül bejelentenie a részleteket Orbánnak...

A múlt heti posztban már idéztem a vitaanyagból:


"A vitairat szerint három kategória után kellene az új adót megfizetni: 
1, 10 százalékkal emelnék az alkohol és dohánytermékeket jelenleg is sújtó jövedéki adót, a többletet az egészségügybe forgatnák vissza;

2, a magas zsír-, cukor- és sótartalmú termékekre csomagolási egységenként 10 forint egészségügyi hozzájárulást vetnének ki,

3, "extrém adók": az extrém sportot űzőknek kellene megfizetni. Az extrém sportot választók esetén az életmentést, sérüléseik ellátását továbbra is a társadalombiztosításból finanszírozhatnák, viszont a rekonstrukciós beavatkozásokat és a rehabilitáció költségeit nekik kellene megfizetni. A szövetség ezt az egészségügyi hozzájárulást azoktól is elvárná, akik gyorshajtóként vagy ittas vezetőként sérülnek meg, mivel nagyon sok pénz megy el a kezelésükre, pedig erre a saját hibájukból van szükség."


Tegnap Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára konkrétan kimondta: "Ha bizonyos terméknek kimutathatóan egészségkárosító hatása van, amelyek kórházi kezelést vonhatnak maguk után és ezt a társadalom fizeti, az a terhek nem egyenlő megosztása. Nyilvánvaló, hogy aki ezeket a termékeket fogyasztja, annak a rizikót is vállalnia kell."


Szögezzük le gyorsan, ez a hamburgeradó egy szimpla adó, az ebből befolyó 30-50 milliárd forintot beleöntik a rozsdás-rohadt-ezer sebből vérző magyar egészségügybe és ott szépen eltűnik minden. Ettől még senki sem fog egészségesebben táplálkozni, sem nem lesz senki egészségesebb.

Ugyanis, ha egy "terméknek kimutathatóan egészségkárosító hatása van" akkor azt talán nem kellene engedni árulni, nem? Vagy az ÁNTSZ miért van? Bár nekik nem könnyű a helyzetük, Európa szemete ömlik be ide, a zemberek meg megveszik, mert óccsó ...

Ki dönti el, minek van egészségkárosító hatása? Évi 1 hamburgernek van egészségkárosító hatása? És évi 12-nek? Vagy évi 52-nek?
Ha minden nap hurkát eszek kolbásszal, annak is van hosszú távon egészségkárosító hatása ... adót a hurka & kolbászra is?

Tény, hogy a magyar társadalom egészségügyi állapota rossz. De nem a hamburger vagy a kóla miatt. 

Persze könnyebb hamburgeradót kivetni, mint mondjuk megépíteni egy fedett sportuszodát, vagy segíteni az embereknek, hogy egészségesebben éljenek,  egészségesebb élelmiszert vásároljanak, hogy többet mozogjanak, hogy legyen lehetőségük hol mozogni (Budapesten is inkább kibővítették a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodát, mintsem hogy egy új fedett uszodát építettek volna. Lehet kint a hóesésben úszni ... roppant vonzó.) Amúgy egy uszodabelépő 1700 forint. Nem is kell sorban állni az uszodában ...

1 millió alkoholista országa vagyunk ... kérjünk tőlük pénzt, ha kórházi kezelésre szorulnak?

Sokkal hasznosabb lenne a megelőzést-szűrővizsgálatokat megerősíteni. Mikor voltál utoljára vértvételen, vércukor és koleszterinmérésen? Ha bekopogsz eme igénnyel a háziorvosodhoz, vajon mit fog mondani?
Tüdőszűrésen is akkor voltam utoljára, mikor még kötelező volt ... 15 évvel ezelőtt.

Senki sem fog azért szabadságot kivenni, hogy szűrővizsgálatra menjen, ezért nagyon hasznos lenne, ha az állam adna minden dolgozónak egy napot, melyen kötelezően minden szűrővizsgálatot elvégeznének, egy helyen, egymás után, gyorsan és hatékonyan. Ennek több értelme lenne, mint az új adónak ...

Angliában például fordítva ülnek a lovon:  ott a tervek szerint több millió ember kap 50 fontot, azaz nagyjából 18 ezer forintot érő kupont, amit csak egészséges élelmiszerekre válthatnak be, vagy sportruházatra. A kuponokból összesen 250 millió fontnyit, azaz 81 milliárd forintnyit osztanak szét, és alacsony zsírtartalmú joghurtra, teljes kiőrlésű gabonára, fagyasztott zöldségre, alkoholmentes sörre, vagy éppen sportruházatra lehet majd beváltani.

Címkék: fidesz válság

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr162664720

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Új adóval a nemzeti együttműködés irányába? 2011.02.16. 12:30:14

Az lassan nyílt titok, hogy megszorítások következnek, még akkor is, ha ezek nem olyan megszokott, rosszindulatú megszorítások lesznek, hanem sokkal kellemesebb, úgymond hangulatjavító megszorítások. Sőt, a McDonald’s adóról terjengő pl...

Trackback: Ki egészségtelenül akar élni, az fizessen 2011.02.16. 11:44:57

 Az egészséges életmód jó dolog. Se cigi, se pia, se zsíros és műanyag ételek, se extrém sport. Az egészséges ember arca csupa derű, és mosoly. Emlékszel, kedves Árpád a Civil a pályán című vígjátékra Latabár Kálmán felejthetetlen alakításával? Va...

Trackback: Déja vu: ellenzéki durci a Parlamentben 2011.02.16. 10:49:19

Vágó Gábor, az LMP képviselője és az MSZP-frakció tagjai is kivonultak kedden az ülésteremből, amikor a parlamentben kedd délelőtt megkezdődött az új alkotmány szabályozási elveiről szóló határozati javaslat tárgyalása. (Index.hu) Fotó: Híradó.huMi ez ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thyb 2011.02.16. 13:26:07

@igényes: Nem a sport szeretete miatt adta nekik a földet, hanem mert büdös volt neki a kapálás. :)

szanalmas 2011.02.16. 13:26:19

@Gandalf(helyett):

Áááá, Gandalf már kitalálta a sportkommandót. Sry.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.16. 13:27:54

@Zozi79:

"Bazzeg, végül is arról van szó, hogy a kormány szeretne pénzt tolni a beteg egészségügybe,"

Évi 1 milliót fizetek be. 4 éve nem voltam orvosnál. Nem elég?

"amit a -- legigazságosabbank számító -- fogyasztói adó formájában tenne meg; fizessenek azok (egészen minimális díjat), akik tudatosan rombolják az egészségüket"

Tudatos egészségrombolás? Micsoda? És ha így van? Kipengettem a TB-t minden hónapban.

igényes 2011.02.16. 13:29:36

@Thyb: Nem a sport szeretete miatt adta nekik a földet, hanem mert büdös volt neki a kapálás. :)

úgy tudom aranybányát akart, nem volt arany, hát gondoskodott róla, legyen.

Felmosórongy (törölt) 2011.02.16. 13:30:20

@Thyb: nem kötelező vágni, nameg a levágottra amúgy sem adózol ugye...
a városi ember a boltban veszi a disznótorost..pontosabban a zsíros magyaros húskészítményeket mint sonka, szalonna ésatöbbi.
és nehogymár egy full zsír magyaros szalonna kevésbé legyen hízlaló mint egy nyomorult mekiburger.

uni1002 2011.02.16. 13:31:13

@Thyb: A teszkó csülök azért vizes, mert vákummal nyomják bele a füstizű páclét, és ezt látod a hermetikus csomagolásban.
A hentesnél is ugyan ilyen van, csak nincs becsomagolva, azért megszáradt.
Lényeg, hogy egyik sem látott hagyományos füstölőt, de a teszkó áruja legalább higiénikusabb.
A hentesnél meg a pult tetején tárolják, csomagolatlanul, /legalábbis a környékünkön a két hentesboltban/, 10 centire a sorban álló vevők prüszkölő szájától.

Gandalf(helyett) 2011.02.16. 13:31:15

@szanalmas: Nem baj, te meg azt találd ki, ki lesz a sportkommandó országgyűlési biztosa :-)))

@zero: Na ez az. De a TB nem arra van, hogy te vagy én meggyógyuljunk, nem tudtad? Vagy ha eddig azt hittük volna, most majd megmagyarázzák, hogy nem jól hittük.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.02.16. 13:31:19

@Dr. Morcz: Ezen nem az adó javít, hanem az, hogy orvosi vizsgálatra járhasson az ember úgy, hogy egy nevetséges lábsérülés ne kerüljön 3 szabadnapba. Én meg tudtam oldani, hogy 0 legyen, mert a cégnél rugalmas a munkaidőm. No és aki nem...?

Én bizony járnék rendszeres szűrésre és akár részben finanszíroznám is, ha lehetne. Ha az adóból ezt megcsinálják, akkor OK. Csak nem erre fog meni. A katasztrófahelyzetet mérséklik siralmasra...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.16. 13:31:23

@julius666x:

"Ellenben a káros élelmiszerek árának emelése pont hogy a "megelőzés" kategória, nem értem mit pattogtok ezen. "

talán ha felfognád, hogy kurvára nem lesz senki nem egészségesebb, nem fog az égadta világon semmi sem változni ha bevezetik ezt, csak plusz pénzt kell szerezniük a TB-nek, és kellett találni egy "indokot" amire ráhúzhatják ... kurvára nem érdekli őket, hogy az emberek egészségesek legyenek, vagy egyenek ...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.16. 13:33:16

@pj02:

"Másrészt pedig a foglalkoztatás egészségügyi vizsgálatot -elvileg- évente el KELL végeztetni, minden munkavállalónak."

MU-HA-HA ezen de jót derültem ... te dolgozol amúgy? Vagy csak "úgy sejted" hogy ez így van?

Felmosórongy (törölt) 2011.02.16. 13:33:25

KONKLÚZIÓ.

amúgy szerintem totál felesleges témázni, mert orbán és csürhéje leszarja mi egészséges és mi nem.kell egy ürügy amivel újabb adót lehet kivetni.
a cigi, pia már régi, az jól bevált, de emellé még lehet kamuzni és le lehet jó húzni a külföldi multikat mint a macdonalds, meg a cocacola és a többiek.
erről szól.

gigabursch 2011.02.16. 13:34:17

Személy szerint a dohány termékek és az égetett szeszek "mértéktelen" magdóztatását nem bánom, nyilván van sok ember aki nem ért velem egyet, de nem fogok velük vitázni.

A gyorséttermi étkezdék termékeit viszont jó szívvel megadóztatnám. Amúgy is a frencsájz és offsór módon elg sok pénzt visznek ki, és tényleg bazi egészségtelenek, szóval itt szó szerint több legyet ütnék egy csapásra - menjen.

Régóta vallom, hogy balaesetben az összes olyan ember TB jogosultságát meg kéne vonni, aki (akár vétkes-akár vételn) nem tartotta be a kreszt. Aki nincs bekötve nem lehet szabályosan közlekedő, akinek nem ég lakott területen kívül közúton a lámpája (tehát a szántóföldek közötti önk. útnak minősülő földutakon is kéne elvben világítani - csak úgy halkan jegyzem meg), aki a megengedett sebesség felett megy mind-mind essék el a TB támogatástól.
Utána aztán sírhat majd apuci-anyuci, hogy a hülyke kölykét (aki ment a mecsekben 130-cal lekaszálta szemből szaábálytalanul jövő másik hülye kölyök (aki mondjuk csak 120-szal ment). Egyiknek se jár TB-ből orvosi ellátás.

De a mamóknak se, akik vörörisztás esetén kimennek "táncolni" az ónos esőbe.

Tudom, drasztikus vagyok, de már rég megléptem volna ezt.
Továbbá nem járna TB támogatás kórházban azoknak, akik lógnak iskolából, és azon gyerekek szüleinek, akiknek a kölyke lóg iskolából - ha meg bent van, terrorizálja a többieket, tanárokat.

Ezzel alsó hangon 1,5 m embert ki lehetne hajítani a TB-ből, akik amúgy is csak az életveszélyt okozzák rendszeresen, és/vagy amúgy is csak élsőködők a társadalom testén

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.02.16. 13:34:55

és aki egészséges, bizonyítottan nem járt 10 évig mondjuk semmilyen orvosnál, csak a kötelező szűréseken persze, annak visszafizetnek, mondván, hogy nem használta el a befizetett tb-t??

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.16. 13:35:14

@zrobasé:

Van egy listám, hogy mely dolgok érdekelnek a lehető legkevésbé ... ez benne van a top3-ban

Dr Kangörény 2011.02.16. 13:35:45

OK.
1. Szűrővizsgálat várakozási idő 2 hónap (tudom, most intéztem volna, privát rendelésen 30 ezer, de 1 hét alatt megvolt)
2. egészségtelen ételekre plusz adó? Mi egészségtelen? nemrég vaj még az volt, most éppen a margarin üldözendő. Disznózsír? Szalonna? Hamburger? Fehér kenyér? Zsömle? Csomagolási egységenként? OK. 3 kilós fehérkenyéren 10FT, egy db zsömlén is 10Ft?

Cukor? Pl a savanyúcukor, egy csomagon 10 Ft és 5kg-os kristálycukron is az?

Extrém sportolók.
1. Az extrém sportolók sérüléseit eddig sem kezelte a TB. (Pár éve kivették a rendszerből), tehát az szimpla hazugság, hogy ezután is kezelik őket, hiszen eddig is fizetős volt.
2. Kibaszott hétvégi focisták folyton zúzzák magukat, az ő kezelésük sokkal többe kerül összesen, mint egy-egy magát szarrá törő extrém sportolóé.

Az ittas vezetők költségeit eddig is megfizettethették volna velük, a TB törvényben ma is benne van a lehetőség (1975-től benne van), az OEP miért nem foglalkozik a behajtásával?

A gyorshajtás külön kategória, relatív, vagy abszolút gyorshajtók lesznek büntetve a kezelés kifizettetésével?
Lefagyott, nem karbantartott úton 20 km-es sebességnél is kihozzák a rendőrök, hogy te vagy a hülye, mert gyorsan mentél.

Dohányzás: milyen szemforgató farízeus banda (az állam) az, amelyik brutális hasznot húz a dohányzásból (jövedéki adó), de bünteti plusz adóval azt, akinek eladja a terméket? Szűnjön meg a jövedékli adó és legyen CSAK TB adó a dohánytermékeken. Így tényleg a dohányos kezelésére megy majd a pénz, nem pedig egy másik fenektlen pénznyelőbe.

ijontichy 2011.02.16. 13:36:27

"Lehet kint a hóesésben úszni ... roppant vonzó.) "
Butuska vagy! Nem tudod, mi a jó. Csak szauna is kell mellé.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.16. 13:36:29

@pancho_sanza:

nem hinném, hogy azt szeretnék, hogy minden nyugdíjas 100 évig éljen .... egyből csődbe menne az állam :S

Jetstream 2011.02.16. 13:36:50

Bassza meg a Fidesz, hogy sikerült az MSZP-SZDSZ-féle extrémsportos TB varászlatot ellopnia!
Ezért mondom hogy egykutya minden politikus.

Drága Fidesz fanok!
Most támogatjátok az az MSZP-SZDSZ-féle utat?
Hát kapjátok be most már!

Kurva sok adót fizetek, szabadidőmben sportolok. Három évtized alatt a születésemet kivéve nem kerültem kórházba. Az MSZP-SZDSZ kitalálta ezt az extrém sportos témát, most a Fidesz továbbviszi??? Egyáltalán mitől extrém az extrém?

Jelenleg az ejtőernyőzés extrém, de a K1, box, foci, krosszmotor meg nem.
Hol van több ellátásra szoruló sérülés?

Ha még több sportot emel be a Fidesz az elődje törvényébe, akkor nyugodtan bekaphatja Orbán Viktor az elődei faszát...

Inkább igyak napi egy deciliter jövedéki adómentes házipáleszt mert az olyan egészséges?

Baszki, erről az jut eszembe amit egy cukornádültetvényeket ismerő haverom mondott: a munkásokat a cukorgyártás melléktermékével (rummal) tartjuk kordában. Minden pénteken megkapják az adagukat, egész hétvégén részegek, akik be tudják osztani még hétköznap is. A részeg ember nem konspirál, nem lázong.

Felmosórongy (törölt) 2011.02.16. 13:38:17

@doggfather: mér, az nem is fizet ha van esze.
(kivétel ha ugye a munkáltatója vonja, azzal nem tud mit tenni..vagy ha jogosult mert gyerek, nyugger..stb akkor meg mindegy mert ingyenes)

NA YA! 2011.02.16. 13:38:45

@Thyb: hallottad már azt a szót, hogy irónia?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.16. 13:40:04

@Réka ‎:

Rékuc ... tudod, hogy a legmagasabb szinten is olvasnak ...most tényleg ötleteket kell adni nekik?

Pistabácsi 2011.02.16. 13:40:09

@Dr. Morcz: És erre nem az lenne a megoldás, hogy az emberekkel megértetni, hogy ez az ő érdekük? Komolyan annyira unom már ezt a mentalitást, hogy az átlag ember buta, gondolkodni képtelen, és annyi esze van, mint egy 5 évesnek. De úgy látszik, a saját táborukban tényleg 5 évesek vannak, mert beveszik ezt a szar dumát, hogy ezek az adók az ő érdekükben vannak. Lenyúljuk a manyup megtakarításotokat, mert a szemét manyupok eltőzsdézték, de mi majd vigyázunk rá, és ez neked jó. És hívek tapsolnak. Az lesz a hírekben, amit mi mondunk, és az emberek tapsolnak. Lecsökkentettük az adótokat, bár az átlag ember 4-5 ezerrel kap kevesebbet, de ez nektek jó. És a hívek tapsolnak. Megadóztatjuk, a nagy cégeket, azok meg tovább passzolják a felelősséget, de a hívek tapsolnak. Most megemeljük az egészségtelen ételek árát, bármi legyen is az, a hívek tapsolnak. Aki nem a focit választja sportként az is fizessen többet. A hívek tapsolnak. Akinek valamilyen okból kifolyólag nincs vagy nem lehet gyereke, annak kevesebb szavazati joga legyen, és a hívek tapsolnak. Olyan ez, mint egy szekta.

csak egy ügy fél 2011.02.16. 13:40:24

Csendben megkérdezném, hogy az okokkal foglalkozik-e valaki ? Hónapok- évek óta nem alszanak rendesen emberek tízezrei. Stresszelnek, epét hánynak, xanaxot tömnek magukba, isznak, többet dohányoznak , se éjjelük- se nappaluk. Körbetartozásban vergődik és megy tönkre sok ezer vállalkozás- család, akik gyerekeket nevelnek, és nincs pénz, mert tartozik mindenki. De elsősorban az ÁLLAM. Megnyert pályázati pénzekkel, kötelező résszel..stb. Bazz, belegondoltatok, hogy mibe döglünk bele előbb ? A stresszbe vagy a tojásos nokedlibe ? Melyiktől kapsz infarktust, agyvérzést ? A jól elkészített házikolbásztól vagy attól, hogy több millióval lógnak neked- meg másnak, nincs pénz még a saját fizetésedre sem, tönkremegy a vállalkozásod, családod, jövőd.
Azt hittem a lényeggel foglalkoznak majd. Pl. a körbetartozások megszüntetése ami megfojtja a gazdaságot, ami a gátja mindennek. De nem érdeke ez sem senkinek. Biztosan nem véletlenül.
Menjenek a p****

Felmosórongy (törölt) 2011.02.16. 13:40:34

@gigabursch: egyébként nem tudom minek a TB egyáltalán.
aki akar az köthet biztosítást mint amerikában és kész.
a gyerekeknek meg nyuggereknek járhat államilag támogatva, ill. szociális alapon a tényleg rokkantaknak.
aktívaknak alapból semmit, kössenek rá biztosítást HA AKARNAK.
ennyi.

Felmosórongy (törölt) 2011.02.16. 13:41:48

@csak egy ügy fél: IGAZ!
én már sokszor sok helyen megmondtam: MINDENNEK A ROHADÉK ORBÁN AZ OKA!!!

kovacsguszti68 2011.02.16. 13:42:18

vazze, legközelebb megadóztatom anyámat, ha elémtolja a füstölt csülökkel megspékelt tőtött káposztát....

ez a hamburgeradó egy nagy faszság. nem azért van ennyi beteg ember, mert egészségtelenül zabál, hanem mert alapvetően egészségtelenül ÉL. Semmi mozgás, napi 10-12 óra egyhelyben ülés, monitor bámulás, internetezés, tévé nézés. Ez a baj, nem a szalonnás rántotta baszdmeg!
A faszkalap államtitkár meg akarja adóztatni az extrém sportolókat, akik legalább sportolnak!!! Ez teljesen meghülyült!

kvadrillio 2011.02.16. 13:43:12

AMI KÁROS AZ EGÉSZSÉGRE AZT BE KELL TILTANI ÉS NEM MEGADÓZTATNI !

..elmebeteg hozzáállás.....

és az egészségre ártalmas politikusokat is megadóztatják ????? :)

czejp (törölt) 2011.02.16. 13:44:33

Nemán ! Az autósokat meg kihagyták ? Pedig a régi jó sablon szerint az áremelést először az élvezeti szerekkel kell kezdeni, dohány, ital, édesség, kávé, tea, benzin. Már régóta megszoktuk.

Borenbukk 2011.02.16. 13:46:24

Feligmeddig off:
Amennyire tudom, bar hulyen hangzik, az egeszseges eletmod nem teszi igazan olcsobba az egeszsegugyet. Ritkan hal meg az ember egeszsegesen, az idoskori betegsegeket meg nem igazan lehet meguszni. Az egeszseges eletmod tehat nem sporol az allamnak, hanem az ember eletminoseget javitja.

kovacsguszti68 2011.02.16. 13:47:00

@czejp: fura ízlésed van, ha rácuppansz a benzinre is :)))

Homeoffice 2011.02.16. 13:47:17

Nah, én ma ennek örömére Hamburgert rendeltem:)))

julius666x 2011.02.16. 13:47:49

@zero: magasabb ár -> kevesebben veszik, vesznek helyette más kevésbé zsírosat ami teszem azt 3%-al csökkenti a szívinfarktusban elhunytak számát mo.-n.

Magasról leszarom hogy a pénzszerzés miatt jött az ötlet vagy sem (ja, amúgy már évekkel ezelőtt hallottam ezt a javaslatot egészségügyi szakértő szájából, szóval nem az Orbánék szarták a spanyolviaszt, mielőtt ezt a mondandót akarnád rámerőltetni), ettől még igaz: az államnak pluszbevétel, az egészségügyi mutatókat hosszútávon emeli.

Érted, beveszed a gyógyszert ami gyógyítja a májbetegségedet és közben "mellékhatásként" javítja a vérkeringésedet is. Ezek után te elküldenéd az orvost a kurva anyjába miért azt a gyógyszert írta fel? Mert most ezt teszitek, jó hangosan ráadásul.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.02.16. 13:50:09

@Gunther: De vagy 5öt, mert még nem adóköteles! ;)

kovacsguszti68 2011.02.16. 13:51:35

@Borenbukk: azért az nem mindegy, hogy valakinél 30 évesen jelentkeznek keringési zavarok vagy 60 évesen... ráadásul a sport - ahogy Te is írtad - az életminőséget is javítja, kifejezetten előnyösen hat a lelkiállapotra, segíti a stresszmentes életet, stb. Szóval szerintem sokat spórol(na) a sport az államnak...

Homeoffice 2011.02.16. 13:54:33

@doggfather:

Hehe.
öööööööö... Ebből kettőt nem bírnék megenni:))))
(A hely nevét nem irom le mert reklámnak minősül)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.16. 13:55:16

@julius666x:

"magasabb ár -> kevesebben veszik, vesznek helyette más kevésbé zsírosat ami teszem azt 3%-al csökkenti a szívinfarktusban elhunytak számát mo.-n."

Én értelek, de ehhez 100% adót kellene kivetni, mondjuk a 990 ft-os hamburger holnaptól 1990.

Ha felemelik 10-20-50-100 ft-tal SEMMI sem fog változni, sőt, a Zemberek nem is fogják tudni, hogy miért drágult, azt hiszik csak a "szokásos" áremelés.
Rosszabb esetben nem is változik az ára, mert nagy a konkurenciaharc, és benyelik ezt az összeget.

civilkontrol 2011.02.16. 13:56:46

Mint a posztban is idézted, ez egy vitairat. Lehet majd matekolni rajta, hogy mi számít egészségtelennek és milyen mértékben.

A prevenció és a kötelező szűrések valóban fontosak.
Az angol példát meg hagyjuk már. Magyarországon nem azért „rohad” az egészségügy, mert egy aljas hatalom került kormányra egy tüchtig nép elllenében, hanem mert egy rohadó társadalomból kerülnek ki annak rohadt vezetői.
Ha ez a rothadó társadalom kap egy 18000 Ft-os bónt, vesz majd belőle nájkit és eladja féláron, a nájki bótoknak meg megszűnik a kp-s forgalma.

A kötelező szűréseket és prevenciót sürgető felvetésen túli konklúzió egyenesen bájos. Hiszen hogy képzelik, hogy egyáltalán elkezdenek gondolkodni egy valós problémán, ha az úgyis megoldhatatlan zero szerint?! Minek, ha már most tudható, hogy úgyis el fogják baszni?

Jó szar poszt volt...

Csigataposó 2011.02.16. 13:57:01

Kulonben meg elmennek az annyukba az egeszseges eletmoddal. Megneznem a parlament bufejeben milyen arak vannak meg mibol mennyi fogy. Egyebkent meg hogy is volt a parlamentben kijelolt dohanyzas terulet feloldasa, "mert nem betarthato", ezert aztan egesz parlamentben lehet bagozni hogy rohadjanak a fusttola a draga tapetak/szonyegek/karpitok antik butorok, festmenyek. Mellette meg mar buszmegalloba aluljaroba sehol senki ne dohanyozzon (egybkent helyes), de kiveve a gyevi parlamenti kepviselok mert nekik jar ez is. Rohadt egy mutyi orszag ez.

Homeoffice 2011.02.16. 13:58:11

@zero:

Figyelj. Egy kérdés. Mi bajotok van a hamburgerrel de konkrétan. (Nem a mekis baromságra gondolok)
Tökig van zöldséggel, van benne (jobb helyeken) hús esetleg sajt és mindez egy nagyobb "zsömlében":)
Sztem teljes értékű étel.

zrobasé 2011.02.16. 13:58:52

@zero: akkor jól tippeltem :)

Homeoffice 2011.02.16. 14:05:17

@doggfather:

Előbbi:) Ha olyan rossz lenne, szted vennék?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.02.16. 14:07:22

@Gunther: :D
1x kipróbálni biztosan, másodszor már nem valószínű.

julius666x 2011.02.16. 14:09:01

@zero: "Én értelek, de ehhez 100% adót kellene kivetni"

Nem igaz. A 990 -> 1990 Ft-os árváltozás valóban radikális változást hozna, ott kb. nem lenne többé az országban aki Hamburgert enne.

Ellenben egy 990 -> 1100 Ft-os változás is több esetben fog arra ösztökélni, hogy ezért az árért inkább vegyél valami mást. És már ez is javít hosszútávon az egészségügyi mutatókon, még ha valóban nem is annyit mint egy 1000 Ft-os ugrás. Akkor is versenyhátrányba hozza a mekis kaját.

Ha pedig lenyelik a multik (hosszútávon úgysem fogják, nincs ilyen hogy "véglegesen lenyelni" egy fix költséget), akkor na bumm, a zemberek meg sem érzik a hatását, ellenben állambácsinak még mindig van x milliárd + bevétele. Továbbra sem értem mi a problémátok a vitaanyagban feltüntetettel kapcsolatban, szerintem teljesen rendben van.

Secnir 2011.02.16. 14:21:03

@Réka ‎:
"Legközelebb az első éjszaka jogát fogják bevezetni "
azt már bevezették. Csak pár évszázada fel van függesztve. De majd visszamenőleg ugye...

Hungeralien 2011.02.16. 14:30:08

Vót egyszer tehát az "egyszeri, radikális adócsökkentés", amivel "mindenki nyert".
Most pedig van a "többszöri, alattomos adónövelés", amit "ne a zemberekkel fizettessék meg".
Beszoptuk ezt, gyerekek!

Jason Bourne 2011.02.16. 14:34:29

a hambi am. miért is egészségtelen? szerintem egy jó zsíros pacalpörkölt sokkal károsabb, mint egy sovány marhaúspogácsával és zöldségekkel töltött zsemle.

pinter63 2011.02.16. 14:46:20

"extrém adók": Hmmm, bizony ide a vadászokat kellene többek között sorolni.De lenne még egy-két ötletem !!!

Csigataposó 2011.02.16. 14:49:07

@pinter63: "Extrem sport" adokat a kozuton A8-os szolgalati lezerblokkolos batarokkal autoversenyzo politikusokra.

tölgyes 2011.02.16. 14:50:12

Sokat hallottam, olvastam arról az elmúlt hetekben, hogy tudatosabban kellene élnem. Fizetnem kéne be a nagy pénzeket a mnypt-ba, mert az azt mutatná hogy előrelátó vagyok, gondolok a jövőmre, van felelősségtudatom. Ha pedig nem fizetek be a kötelező-önkéntes mnypt-ba akkor nem gondolok a jövőmre.

Most akkor itt van mondjuk az alkoholfogyasztás: sokan a drogok elleni fellépést azzal hárítják el, hogy bezzeg az alkoholt azt lehet, dohányzást lehet..holottt tudjuk, hogy ezek alamuszi sunyi módon rombolják az egészséget. Az általuk okozott betegségek és szövődmények gyógyítása pedig sokba kerül. Ha ez így van, akkor az aki ezeket a termékeket fogyasztja az TÖBBLETKOCKÁZATOT VÁLLAL,, nagyobb valószínűséggel betegszik meg.. és többe kerül az eü. ellátása. Én nem látok kivetnivalót abban, ha ezekkel az emberekkel megfizettetik a várható többletköltséget. Ráadásul bárki dönthet gy, hogy akkor én nem szívom, nem iszom meg azt az alkoholt, amivel magamnak ártok.

Én hasonlóan járnék el azokkal szemben is akik az előírt megelőző szűrő vizsgálatokon nem vesznek részt. stb.

Mindez már rövid távon is takarékosabb egészségügyet, tudatosabb életvitelt eredményezhet. UGYAN MI KIFOGÁSA LEHET EZZEL SZEMBEN BÁRKINEK???

tölgyes 2011.02.16. 14:53:24

@Jason Bourne: Én nem tudom, hogy miért egészségtelenebb (dehogynem tudom, hisz Ön is tudja). Minde esetre készült egy amerikai dok film a gyorsértermek termékeiről... a rendező saját magán próbálta ki a dolgot.. és néhány hónapon belül sikerült eljutnia a halál szélére.. Csak nagyon komoly orvosi segítséggel élte túl a bizonyító-próbát.

tölgyes 2011.02.16. 14:55:13

@Csigataposó: Még egyszerűbb, ha elveszik tőle az autót, ahogy ez most is történt.

Csigataposó 2011.02.16. 14:56:32

@tölgyes: Ezzel nincs is, ha olvasnad a blogot nem csak beuvoltoznel latnad leginakbb a b pont a hamburger ado van kifogasolva es annak is nonszen kivitelezse.

Virág et. 2011.02.16. 14:57:04

Az alkohol- és dohánytermékeknél a jövedéki adó részben ezt a célt szolgálná, hogy visszafogja a keresletet. Ez burkolt (részleges) jövedéki adóemelés.

A "hamburgeradó" (ezt egyébként, Vidéki figyelmébe ajánlva, a Magyar Nemzet is így nevezte) ebben a formában értelmezhetetlen. A hamburger önmagában egyrészt nem általánosan fogyasztott élelmiszer Magyarországon (ellentétben az USA-val pl.), másrészt nem is a legegészségtelenebb. Amennyiben ezt a burkolt forgalmi adóemelést kiterjesztik a többi egészségtelen (vagy annak mondott) élelmiszerre is, akkor az a tipikus magyar konyha döntő többségét le fogják fedni.
A McDonald's be fogja tudni építeni a 10 Ft-ot a BigMac árába, a sarki hentes a kolbászba egész biztos nem. Utóbbiból kicsit több is fogy.

Ez szimpla forgalmiadó-emelés csak társadalmilag népszerű(nek látszó) vagy legalábbis eladható köntösben.

tölgyes 2011.02.16. 14:59:13

@zero: Én nem gondolom, hogy bárkit is meg lehet akadályozni pénzzel, vagy bármi más módon abban, hogy hülye legyen. A heroin nagyon drága, mégis veszik:( Ezzel együtt ne nekem kelljen fizetnem az elvonó magas költségeit..::::(((Mert a gyógyítás nagyon sokba kerül..

Csigataposó 2011.02.16. 14:59:15

@tölgyes: Elvettek egy frakcivezetotol, most mar csak 1484 darab maradt a minidenfel allamtitkarok, miniszterek, polgar jenoknel. bar igaz ebbol alig kb 200 tolja le az mebert 250 koruli- vel a 6-os utrol.

tölgyes 2011.02.16. 15:03:32

@Csigataposó: Bizonyára lesznek technikai nehézségek, de a hamburger-nél kártékonyabb étel nem sok van.. amint azt korábban leírtam.(lásd. USA dok.film)

tölgyes 2011.02.16. 15:05:34

@Csigataposó: A frakcióvezetőnek nem A6-osa volt. Az A6-os nagyjából rendben is van, bár tudtommal a mostani kocsik még korábbi beszerzésűek.

ifrance 2011.02.16. 15:05:56

azért vannak itt jó érvelések. ha megadóztatják a gagyit, mert egészségtelen, akkor pont a szegényekkel csesznek ki, akiknek nincs pénzük jobbra. majd ugyanebben a kommentben megoldás: inkább be kéne tiltani a gagyi szart.
vagyis, ha a 100ft-os párizsit 110re emelem, az szemétség, mert a szegényekkel kicseszek. de ha leveszem a polcról, mert tilos árulni, akkor már mindjárt sokkal jobb arc vagyok, mert a 350ft-os még ott maradt a polcon, azt meg lehet venni.
gratula!

és félreértés ne essék, én is a külföldről behozott, átcímkézett, hulladék minőségű kaják ellen vagyok. csak ne rúgjuk már tökön magunkat három mondaton belül, mert nem lesz hiteles...

tölgyes 2011.02.16. 15:11:56

@ifrance: A hamburger nélkül egész jól megvannak a szegények.. meg a ropi és a cóla nélkül is.. Bár a cola árának felemelése nagy kitlás volna.. Én már évek óta azzal maratom le a WC-ben a hugykövet. Jobb miont a sósav:(

zrobasé 2011.02.16. 15:12:35

@tölgyes: az a film a SuperSizeMe volt...ott a fickó CSAK hamburgermenün (kóla,hambi,sült krumpli) élt hónapokig...azért ez itthon (se) nem életszerű...

Csigataposó 2011.02.16. 15:24:54

@tölgyes: frakciovezetonek nincsrendben meg swift sem, ahhoz munkahoz semmilyen szolg kocsit nem adnek. Egy 20k fos varosnak (kulonsen ha szegeny eladosodatt varosrol van szo), pedig valahol Astra/Brava arszinvonal van rendben mesze nem A6.

A hamburger meg nem karos. A benne levo (nagyaranyu) cukor, so, zsiradek, szenhidrar TULZOTT mertekben zabalasa karos. De tradic magyar etelek 80%a tobb sot es zsirt tartalmaz.
Radasul a legtobb ilyen dolognal az abszolut merteket nem lehet szabajozni mert az egyenenkent valtozo csak a relativet. Az pedig csak is szar szabajozashoz vezethet.
Pl: Fagyi 23% cukrot tartalmaz adot ra. Turi rudi etcsokja egy rudira 5.8% cukrot tartalmaz lehet adomentes. De nyari hosegben evi 3 fagyival vagy napi egy rudival viszek be tobb cukrot a szervezetembe es rombolom azt foloslegesen? Vagod a problemat?
(A supesize me pedig egy szar hatasvadasz inkabb al mint dokumentum film)

ionsrác 2011.02.16. 15:35:15

Én ezzel az hamburger-adóval egyet tudok érteni, bár fordítva kezdeném: lehetne pályáztatni a termékeket fél- vagy egy évig, hogy megkaphassák az "egészséges táplálék"-matricát, és aztán minden mást jobban adóztatnék. Így több jönne be, és kisebb költséggel járna, mivel a gyártó, forgalmazó fizetné a vizsgálatot, amiért cserébe kevesebbet adózna, és így rögtön megtérülne neki egy-egy matrica elnyerése.

Alkohol-cigi-adó szerintem szintén oké, bár az igazi, egyenes és következetes lépés az alkoholtilalom lenne, ha már a keménydrogokat büntetik. Most vagy büntessék, vagy ne, vagy nyerészkedjen az állam a keménydrogosokon, vagy ne. Meg lehet nézni, milyen az, amikor úgymond egy keménydrog "beépül kultúránkba". Úgy beépült, hogy minden 3-4. magyar függő keménydrogos. De a fű a káros, nem ez, persze. Szóval ezt is támogatom, csak keveslem.

Az extrémsport-büntetést nem értem: én több, mint 20 éve "extrémsportolok", de 1 db. csonttörésem volt ezalatt, és én úgy látom, hogy minden 2. sport extrém, csak pár tíz-szász esetleg már "beépült a kultúránkba".
És? Mitől extrém a többi? Egész nap tudom sorolni azokat a extrém sportokat, amik vagy olimpiai sportok vagy csak simán elfogadottak. Mert csak.
Autósport, motorsport, súlyemelés, box, hosszútáv-futás, kézilabda, jéghoki, stb.
De még egy sima focista is 100-szor annyit sérül, mint én, aki "csak" rendszeresen sportolok, nem pedig extrém sokat.
Most akkor vagy támogassuk a sport minden formáját (szerintem igen), vagy ne.
Ne emeljünk már ki pár százat a véglelen sokból.

Zozi79 2011.02.16. 15:47:08

@zero: Te komolyan azt hiszed, hogy létezik olyan adórendszer, ami minden egyes állampolgár számára igazságos?

"Tudatos egészségrombolás? Micsoda?"

Miért, te minek neveznéd azt, aki chipsen, csokin meg kólán él? Pl. tudos mik azok a transzzsírsavak? Tudom, tökéletesen egészséges táplálkozás sincs, és aki nem eszik ilyeneket, az is táplálkozhat egészségtelenül. Csakhogy ezekre a kiegészítőkre 99%-ban nincs szüksége a fogyasztójának (hogy miért eszi, arról őt kéne megkérdezni), de egyértelműen károsan hatnak az egészségre. Ráadásul úgy, hogy majd csak több év múlva fog jelentkezni a hatásuk. Tudod te mennyibe kerül egy szövődményes infarktus kezelése? Gyakorlatilag b.szhatod az évi 1 milliódat, ha pár hónapig kórházba kerülsz egy ilyennel (mármint a TB, aki b.szhatja...).

Nem tudom mi a célja egy ilyen posztnak.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2011.02.16. 15:58:02

@csak_csendben: Nyilván élethelyzettől / munkahelytől függően eltérhetnek a tapasztalataink, de az emberek egy része tényleg nem anyagi okokból eszik vackot v. nem szed gyógyszert.
Nem azt akarom ekézni, aki szegény, csak arra akartam felhívni a figyelmet (amire egyébként több kutatás is hoz bizonyítékot), hogy a lakosság tekintélyes része azt sem teszi meg az egészségéért, amit megtehetne. Ebben akár segíthetne is egy anyagi szabályozó, ami azonban lehetne más is (pl. dohányos / kezeletlen cukorbeteg / stb. fizessen több TB-t). Az nekem is kérdés, írtam is, hogy a plusz bevétel hol landol. Az eü-ben ezer helye lenne.

Llew 2011.02.16. 16:06:27

Most mondták be a rádióban, hogy lesz füst adó is.
Na jó, nem igaz, azt még nem mondták be, de valami szellemi környezetszennyezésre, meg az IQ romboló hatású tv műsorokra, illetve azok közben vetett reklámokra vonatkozóról beszéltek az előbb.
Hamarosan a minden napra egy adó országa leszünk.

bandika gazdája 2011.02.16. 16:34:06

@Thyb: Mangalica volt ha mondom! Fényképem is van róla! Apukám állatorvos volt, fényképeztük a malacot!

bandika gazdája 2011.02.16. 16:40:11

@Felmosórongy: Netán a zsíroskenyértől, mert másra nem tellik!

bandika gazdája 2011.02.16. 16:46:17

@uni1002: Akkor te egyél tecsot barátom! Nálunk a piacon van tényleg füstön füstölt! Persze drágább! De inkább kevesebbet mint szart!

2011.02.16. 16:48:46

Az első két ponotot értem, támogatom, tán még a nagyobb mértékű is elviselhető lenne, úgysem élek ilyesmikkel, a hurka&kolbász meg a rokonoktól jön. Különben is, ez az EU-n belül (vámmentes terület, ha-ha) mi vagyunk többek között a legnagyobb spárgatermelő és még jópár egészséges élelmet termelünk, ami az átlag magyarnak nem kell. Alma? Ugyan kérem, inkább avokádó meg ananász, konzervből a jó kis cukros léből.
Viszont a harmadik pontot nem értem, Vagyis értem, de ez hülyeség. Minden alkoholista hobót ingyen ellátunk, detoxikálunk minden egyes részeg tinit, ellátjuk az öszes vikinget akit lopás közben megtéptek a kutyák. De! A hegymászó ha leesik a hegyről és megbénul akkor ő aki mondjuk az előző példákkal szemben mindig is jó adófizető volt, rendesen termelte a pénzt állambácsinak fizessen milliókat egy baleset miatt? Nem pont azokat az állampolgárokat kéne megvédeni és ellátni akik becsületesen fizetik a terheket?

Llew 2011.02.16. 16:57:27

@Bermuda: Te tényleg nem érted. :D Nyilván komoly statisztikai adatokkal van alátámasztva a vitaanyag, amiből kiderül, hogy az éves szinten 3 db súlyosan sérül magashegyi túrázó, és a 2 db ejtőernyős kezelése az nagyságrendileg többe kerül a Zembereknek, mint a hati 1352 db kamasz gyerek és felnőtt detoxikálsá. Ergo egyértelmű, hogy melyik a csoportot kell megfogni.

tölgyes 2011.02.16. 17:01:51

@Csigataposó: Ezzel szemben az az amerikai dokufilmes, aki követve a rekláját fogyasztotta néhány hónapon belül halálközeli állapotba került.... Errő dok. filmet készített, amelyik egy halom díjat nyert... Ezt követően az USA-ban elkezdték a gyorsétkezdék felülvizsgálatát és egy sor szabályt bevezettek a korlátozásra... Persze fagyit se kell reggeltől estig enni és egyszer-egyszer a hamburger is elmegy. Akkor viszont a magasabb adó nem érdemi teher,.. Ha meg valaki azt eszi reggeltől-estig (van nálunk ilyen szép számmal) akkor járuljon hozzá egészsége helyreállításához.

tölgyes 2011.02.16. 17:05:59

@zrobasé: Sajnos még az ismeretségi körömben is ismerek olyan gyerekeket, akik mást szinte nem is hajlandóak ennei, csak ezt a fajta moslékot.
Az egyik barátom külföldre ment és nálam hagyta a gyerkeit. Nálunk hagyományos háztartást vezetünk és a gyerkeke velünk étkeztek. Az első hét kűzdelemmel telt, mert ők csak a mekibe akartak menni.. A gyerekek vérképe tragikus volt, kondijuk nulla és mindegyiknek jelentős súlyfelelege volt..:( Tehát van némi elképzelésem a dolgokról... és nagy tévedés azt hinni, hogy ez a fajta étkezés olcsó.

2011.02.16. 17:07:31

@Llew: De itt nem csak arról a néhány detoxos esetről van szó, hanem arról a rengeteg emberről akik anélkül veszik igénybe az egészségügyet hogy bármit is fizetnének utána, úgyhogy akármennyit is visz el egy "extrém sportoló" nekik mivel fizettek járna az ellátás, szemben mondjuk Kolompár González csirketolvajjal akinek amputálni kell a lábát.

Csigataposó 2011.02.16. 17:14:51

@zero: "Szlovákiát választotta helyettünk a Deutsche Telekom" hehe mar meg is van kov poszt zsufolt het lesz. Avagy eljen a kulon ado, meg minek nekunk euro. En orulok ha +300.000 munkahelybol akar +50.000 sikerul, majd a vegen.

Csigataposó 2011.02.16. 17:22:44

@tölgyes: Bocsi de kezdesz a temahoz egyre kevesbe kapcsolodo-kotheto peldak alapjan levont kovetkeztetesekbol altalanositani. Nem mellesleg hamisan. A) Egy dijat nyert a film a sundance fodijat. B) Kurvara nem a hamburger karossagarol szolt, ha lattad volna talan tudnad. Ezert roppant szar ebbol ervelni. A film a gyorsetterem lancok profithajhasza uzletpolitikaja ellen szolt. Hogy allandoan kinalgatjak a nagyobb menut igy batoritva a tulogyasztast napi harom etkezes allando super giga menuvel napi energia 2.5-3 szorosat vitte be. +Szagenyes a valasztekuk nincs eleg egeszseges etel. De nem a HAMBURGER rosz, hanem a csak hamburger mas nem. De a csak csirkepaprikas nokedlivel kb ugyanolyab egeszsegtelen. Tehat a hamburger/cola ado nem megoldas szarra se.

Llew 2011.02.16. 17:26:35

@Bermuda: szerintem félre értesz, a vita anyag alapján kolompár gonzález ezután sem fog fizetni lószart se, max azt is lopni fogja, amit eddig nem, de ez már egy egész más kérdés, ami messze visz a poszt tárgyától

2011.02.16. 18:02:15

@Llew: Ez igaz, az egészségügy átlagosan rossz állapota és az hogy azok fekszenek korházban akik nem fizetnek tényleg nem ide tartozik, csak a poszt elolvasása után kicsit felhúztam magam. Miért? Megint azok fizetnek majd akik amúgy általában rendes adófizetők. Nem azt mondom, biztos rossz lehet a mekibejárósaknak, cigiseknek meg alkoholistáknak is ez a törvény, de őket nem kéne egy kalap alá venni a hegymászókkal, autóversenyzőkkel, sárlányrepülősökkel. Aki minden nap elszív egy dobozzal, megiszik 4 kupicával és megeszik egy fazékkal a rosszból az tudatosan építi le a szervezetét. Aki leesik egy hegyről azzal baleset történik, nagyon nem ugyanaz a kettő.

TIN modell (törölt) 2011.02.16. 18:47:47

Milyen sok bigmak zabáló van itt, hogy ekkora a felhorgadás. :)

Látjátok, én letojom az egészet, nem érint meg, az az átlagosan éves szintre vetített egyharmad hamburger nem fog agyonvágni emelet költséggel sem

Llew 2011.02.16. 19:09:27

A sok nem eszem hamburgert, így nem érint kommentelő az a címen kívül olvasott valamit a posztból? És fel is fogta? Azt is, hogy ilyen alapon ezer meg egy dologra lehet még külön terheket ráhúzni?
Csak, mert a "magas zsír-, cukor- és sótartalmú termékek" kategóriába elég sok minden belefér, és az, hogy a vitaanyagban ez szerepel, attól még a végleges jogszabályt fogalmazhatják olyan szakértő alapossággal, hogy simán ráhúzzák alapvető élelmiszerekre is. Akkor is ez a nem eszem ilyesmit, meg pár forint többlet költség nem tétel lesz a válasz?

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2011.02.16. 19:22:18

szó sincs semmiféle egészségről pláne megőrzéséről, csak a pénz kell megint mert a politikusok rendszeresen ellopják, elsikkasztják, elkúrják. ha egészségtelenül akar valaki élni, tegye! korábban hal.. inkább azon kéne erőteljesen tempózni, hogy a "szükségesnél" évtizedekkel hamarabb senki ne haljon meg, mert szarul áll az egészségügy, vagy a közbiztonság.. a hamburgeradó lenne baszomfontos, mikor a molnár-horváth duó rendelkezései szerint megy még a mai napig is a kórházi működés?! egy becsületes és nem lapító orvos már a kezdet-kezdetén előjött azzal, hogy a felesleges(!) műtéti korlátozások miatt csak egy év alatt több mint 40 beteg halt meg, csak az ő kórházában.. az össze-vissza szállítgatások nélkül.. az idióta rendszerű várólisták nélkül.. nyitnikék az opni-t és az összes idióta politikust beterelni oda, miután kifizették a kárt + kamatos kamatait és a fegyházi tartásuk költségeit..

ezt meg ajánlom mindenkinek megtekinteni, tényleg ez lesz belőle:
www.youtube.com/watch?v=dSZuHWczcDg

Gerardus A. Lodewijk 2011.02.16. 19:52:37

Egyfelől nem gondolom akkora hülyeségnek az alapötletet, mint a szerző. Helyes és nagyon is szükséges lépés lenne az egészségbiztosítás biztosítási jellegének erősítése felé, abban az értelemben, hogy aki tudatosan nagyobb kockázatnak teszi ki a saját egészségét, nyugodtan fizessen egy kicsit többet.

Másfelől a súlyos probléma szerintem inkább az, hogy semmi nem garantálja (politikusaink becsületszaván kívül - LOL), hogy az adóbevételt tényleg teljes egészében arra a célra fogják fordítani, amelynek érdekében az adót beszedik, és nem csak elnyeli a pénzt a költségvetés nagy kalapja.

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2011.02.16. 20:11:31

@Gerardus A. Lodewijk: "hogy aki tudatosan nagyobb kockázatnak teszi ki a saját egészségét, nyugodtan fizessen egy kicsit többet" a dohányosok például kicsit többet fizetnek most is. szerintem ha valaki dohányozni akar, akkor tegye (de ne más arcába fújja a füstöt és amikor krákog miatta, akkor tegyen szordínót a pofájára, vagy vonuljon szanatóriumba)..

minden egyes levegővétel közelebb visz a halálhoz. ilyen alapon lehet levegőadó is.. (persze újabb levegőadó, merthogy már azért is fizetünk pár jogcímen..) olyan világban nem szívesen élnék, ahol schobert kommandók járják az országot és rendeznek nyilvános zsírégetéseket, mert az ideál a rubint réka, akinek a szemei traffipaxolnak, ha nem update-t tolsz a szájnyílásodba, és nem a színskála egészséges fokozatainak megfelelő állagút, színűt tojsz.. szerencsére most még egyelőre nem erről van szó, csak arról, hogy megint túl sokat loptak, kell a pénz egy rosszul összerakott tovább rontott eü-be. (kétség ne férjen hozzá: soha nem jut el az eü-be ez a pénz sem. ha csoda folytán mégis eljutna, akkor egy szar eü továbbfinanszírozása lenne csak..)

hoplita 2011.02.16. 20:13:07

@eszkep:
Nyugi eszkep, ezen te ne izgulj...
Csak imádkozz, hogy ki ne vessék a hülyeségadót, mer' akkor te tönkrementél.:)

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2011.02.16. 20:32:53

@Gunther: bokatörés templom mellett? nyugodtan elmondhatod, ha térdtörés volt és/vagy torokgyík..

czejp (törölt) 2011.02.16. 21:56:01

@kovacsguszti68: Kádár elvtárs idejében eztet még igy csinálták az elvtársak. Egyébként az alkohol és a dohány hogy jön a hamburgerhez ? Ezt is túléljük, remélem.

jágör68 2011.02.16. 22:10:20

Emberek, megy tovább a f*ngfűrészelés.
A TB, az TB- NYUGDÍJ, az egészségügyi járulék meg egészségügyi ellátásra megy.
Az a kemény 7,5% havonta. Ez itt egy szerencsétlen próbálkozás, hogy javítson az EÜ helyzetén.
Csak megsúgom, a szintén 10 millió lakosú Csehország évente 3190 milliárd Ft- nak megfelelő koronát költ egészségügyre- mégis 4.000 orvos fog felmondani márc. 1- jén.
A mi posztkommunista, rablókapitalista kleptokráciánk 760 milliárdot. Nálunk nem publikus, hány orvos húz el idén.
Mert ugye mi vagyunk a "papíron mindig, minden a legnagyobb rendben van ország" vagyunk.
Szóval ennél azért nagyobb pénzekre lesz szükség. Bár az elképzelés nem rossz.
Dehát 1 millió agyatlan alkoholistának meg kb ugyanennyi agyatlan érszűkületes betegnek hogy lehet elmagyarázni, hogy
"Te, azé' 50%- ba' - minimum- Te vagy a felelős a saját egészségedért!" Mert erről szólna a tágabb sztori. MEGELŐZÉS.
Persze ahhoz olyan fizetés meg nyugdíj kéne amiből lehet élni- sőt egészségesen élni.
A németeknél miért nincs az, hogy télen egymás után viszik be TUCATJÁVAL a fullrészeg, fullalkesz csöveseket mindenféle töréssel a traumatológiára?

minyimaaa 2011.02.17. 00:14:09

@Réka ‎:

"Legközelebb az első éjszaka jogát fogják bevezetni minden kétharmados képviselőnek, hogy jobban szaporodjon a nemzet. Minden új arát, csakis gumi nélkül. "
igen. fontos ügy.
és emiatt kell támogatni az MKNPSZ (Magyar Kultúra Nemzeti Pornó SZegmense)-t is! emberessssen!!

ld hozzászólásom itt:
szily.blog.hu/2011/02/15/arpadsavos_trianonfajlalo_tiniporno_dinamikus_nacionalistaknak_18/fullcommentlist/1#c12586100

Nzoltan 2011.02.17. 07:35:49

Engem az első pont nem érint, a másodikól nem tudom még mennyire érint, a harmadik meg kifejezetten tetszik.

galoooshka 2011.02.17. 09:58:04

Tudom én ám, hogy a zöldség egészséges, meg kell húst is enni rendszeresen, de én és a kedvesen mindketten 20adikán kapunk fizut, gyak. hóvége van nálunk.4 napja örülünk, ha futja a napi fél kiló kenyérre(tegnap kirúgtunk a hámból, egy egész kilót vettönk), ja, igen.Nem csili-vili-teljeskiőrlésű, anyámtudja milyen rozskenyérre, szar fehérkenyeret eszünk és örülünk neki.
Jövőhéten fizu, yeeeeaaah! 35ezer gáz+ 25ezer villany, 50ezer albérletre, vmint 10ezer közösköltség...Remélem jövő hónapban is vehetünk kenyeret...

galoooshka 2011.02.17. 10:24:37

Azért szerintem ez a "tudatosan károsítja az egészségét" duma is vicces.
Én pl. dohányzom.Tudatosan károsítom az egészségem!DE!
Nem iszom alkoholt, cukros-bubis levet=tudatosan VÉDEM az egészségem...
+
Kerékpárral járok (akkor ez most károsítás, vagy védés? Napi vagy 60at lenyomok, az mozgásnak nem utolsó, de közben szuszogom befelé a káros levegőt bőven, akkor itt mi a mérleg eredménye?)
Szóval 2 fekete pont a dohányzásért és a szennyezett levegő-vételekért, meg 2 piros, mert nem alkoholizálok, és sokat mozgok?
Káros vagyok? Mondjátok meg, mert csak egy hülye birka vagyok, egyedül nem megy a gondolkodás...pfffejjj....

fokabacsi 2011.02.17. 10:52:37

@galoooshka:"" Én pl. dohányzom.Tudatosan károsítom az egészségem!""
Régen az ÉDÁSZ-nál dolgoztam, és nyáron nekiért a bőröm a kátrányos oszlopnak , és ahol elérte begyulladt ! Te meg azt letüdőzöd ! és mivel jó drága még ki is kéred magadnak, ha esetleg nem lehet. Kollégám is egész addig szívta míg nem lett egy daganat a bal tüdején. Kivették neki , de áttétes lett és meghalt három éve. Nem tudog melyik lesz az a káros anyagszemcse, amelyik a sejted DNS-ét úgy töri el, hogy megállíthatatlan osztódás indul el. Ez a rák !De be lehet dugni a fejedet a homokba, és villogni, milyen egészségesen pöfékeled a füstöt. Csak majd ne reklamálj, ha 65 évesen fulladozol, mert elfogyott a tüdőd oxigénfelvevő felülete ! Az alkohol fogyasztás néha mértékkel nem káros ! Kipucolja a beleidet egy egy kupica rövid, vagy egy pohár bor ! Sokkal rosszabb mintha innál, ha semmit nem iszol ! kórboncnok orvost kérdezd meg ! Meg fogsz lepődni.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2011.02.17. 12:08:26

Ja, Orbán indoklása csak nálam verte le a biztosítékot? Nem fogok pontosan idézni, de kb. a következő volt a lényege: "Az emberek évei a nemzeti tőke részét képezik, és aki ezt tudatosan herdálja, annak többet kell fizetnie a közösbe."

Nos, egyrészt az én életemet kurvára ne akarja a nemzet tőkéjének beállítani! Nem azért nem dohányzok, hogy tovább szolgálhassam a magyar nemzet boldogulását, hanem azért, hogy ne fulladjak meg / ne késsek el, ha nem működik a lift.
Másrészt a nemzeti tőkével a mindenkori kormány rendelkezik. Az, hogy az emberek évei a nemzeti tőke részét képezik elég ijesztő, még akkor is, ha erre így nem gondolt, aki a beszédet megírta neki.
Harmadrészt: még aki születésétől kezdve durván károsan étkezik (és ezzel mondjuk 10 évvel rövidíti az életét, tehát mondjuk nem 75, hanem 65 évig él - ideális az államnak, nem kell nyugdíjat fizetni utána), az se fizet be száz-kétszázezer forintnál többet ilyen tízforintosokból. Igen keveset ér az emberélet a kormánynak? (költői kérdés...)

Vondenberg 2011.02.17. 23:54:18

ebben van targyi tevedes. a sziklamaszas elso szabalya, hogy ha magyarorszagon 5-osnél nehezebb falon leesik valaki, azonnal at kell vonszolni egy 5-ös vagy könnyebb fal ala, különben nem fizet a TB.

Az osztrak alpinklubba 35 euro az eves tagdij. Ezt lehet megtoldani egy 10-essel es cserebe kifizetik a magyar TB-t is, vagy akarhol ahol baj er. Plusz adnak kedvezmenyt turistaszallasokon. Plusz 3 millio euroig felelossegbiztositas. Plusz 25e euroig inditanak utanad expediciot ha elvesznél. Plusz szerveznek neked programokat....

Valahogy, valami iszonyotasan el van itthon kurva.

fotelagy 2011.02.20. 06:51:31

Jegyrendszert és fejadagokat javaslok, illletve 100 százalékos államositást! A maximum tulajdon, amit el tudok képzelni, a sok nyomorult féreg számára, az maximum a kis ruhája, amit öt évente cserélhetne, márha kapna rá engedélyt.

trojka 2011.02.21. 08:26:21

Bevezethetnek itt akár ökörfark adot is, ez akkor sem fogja a magyar egészségét szolgálni. Tessék csak megnézni, hányszor emelték a jövedéki termékek árát, adoját, stb. , mégsem változott semmi. aki erös dohányos, vagy piás, ugyanugy meg fogja venni a sokbol, de a kicsiböl is. az még csak hagyján, aki aránylag egészségesen él, nem viszi tulzásba sem a piálást, sem a bagozást, de pont az a baj, hogy a tiszelt rászorultak szájában log állandoan a cigi, azok támasztják a pultot a kocsmában egész nap. nos, ezek az emelések után sem hagyják abba, hanem ha elfogyott a segély, mennek az önkormányzathoz és verik magukat, hogy éhen akarják veszejteni a 6 meg nem tudom én hány kölykét, nekik a segély jár. Nehogy azt gondolja ez a dicsö társaság, hogy kevesebb beteg lesz kicsiny országunkban, ráadásul, akik valoban megrokkannak idönek elötte, azok fizetik egy népes banda egészségugyi ellátását, mivel azok egy fityinget sem tesznek be a TB kasszába. Ezt kéne bevallani, és erre kitalálni valamit, nem arrol makogni, hogy aki egészségtelenul él, az fizessen többet. Pontosan azok nem fizetnek, akik igy élnek. ezen kéne drasztikusan változtani, mert nem ök érzik majd meg a hamburgeradot, hanem azok, akik becsuletesen dolgoznak, éhbérért. Természetesen, itt nem a bagora és a piára gondolok, hanem azokra az élelmiszerekre, amikre kivetik majd ezt a röhejes adot. Ráadásul, vajon ki fogja eldönteni, hogy mi az eészségre káros élelmiszer? Vagy majd Viki, Peti, Jani, meg Lacika összedugják a fejuket, és eldöntik, hogy a zsír káros, csakhogy-magyar konyhában azért még most is sok zsirt használnak, még akkor is, ha igyekszenek olajjal kiváltani. Orbán ur akkor miért jár disznovágásra, hiszen ott annyi zsir van, mint a fene, meg ugy isszák a pálinkát, mint a vizet. Már várom, Petike mikor jelenti beaz utadot, hidadot, levegöadot, ovszeradot, meg minden marhaságot, amit csak ki tudnak találni...

süti beállítások módosítása