Skip to content


       Szűrés lista

Pártszínektől függetlenül örökzöld: a tanácsadás

2010. szeptember 14.


"Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos közlése szerint a filmekben látott érdekhálóként működő, "polipszerű" összefonódásokról ad számot az a több száz megvizsgált tanácsadói szerződés, amelyet 2002 és 2010 között közpénzzel gazdálkodó költségvetési szervek és állami cégek kötöttek magántársaságokkal.

A vizsgálat tárgyát 12, elsősorban tanácsadó cég szerződése képezi. Ezek az elmúlt években 636 darab szerződésen keresztül bruttó 12 milliárd forinthoz jutottak, amelyből kilencmilliárd megbízási, tanácsadási díjra ment el.

A szerződések közös eleme a központilag szervezett alkalmazás, az indokolatlanul magas díjazás, a teljesítési dokumentáció részbeni vagy teljes hiánya, ugyanazon munka többszöri állami megrendelése és kifizetése, az arra hivatott állami apparátus helyett magáncégek indokolatlan igénybevétele, valamint indokolatlan továbbképzések "aranyárban", előkelő szállodában, luxustréningeken."


2011. február 15.


"Műszaki, jogi és szakmai tanácsadásra írt ki közbeszerzési eljárást a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, amelyet végül kétmilliárd forintért egy PD Konzorcium nevű cégcsoport nyert el.

A cégcsoport egy 2010 decemberében kiírt közbeszerezési eljárást nyert meg, amelyet azért hirdetett meg a NFÜ, hogy az ügynökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztályának munkáját tanácsadók segítsék. A közbeszerzés ajánlati dokumentációja szerint a tanácsadás az Új Magyarország Fejlesztési Tervvel kapcsolatos EU-s támogatású projektekre vonatkozna. A közbeszerzési eljárás dokumentumai szerint a nyertes cég feladata többek között a műszaki-szakmai, jogi és közbeszerzési tanácsadás lenne, illetve egy esetleges szabálytalansági eljárás során kellene segítséget nyújtaniuk."


636 szerződés 9 milliárdért vagy 1 szerződés 2 milliárdért?
Az MSZP-SZDSZ módszer vagy a Fidesz-KDNP módszer?
Az amatőr vagy a profi?

 
Szegény NFÜ ... biztos alig van munkatársuk, akik a munkát elvégeznék. Pedig van éppen elég állami alkalmazott, akik semmit sem csinálnak egész nap.
Bár akkor nem tudom, hogy ez a 224 NFÜ alkalmazott mit dolgozik ... az éves bérköltségük fele (egészen pontosan 1 048 945 000 forint) ennek az 1 db tanácsadói szerződésnek.

(Kattintva nagyobb!)

 
No, de nézzük meg ezt a 2 milliárdos szerződés ...

A közbeszerzés iránt három cég érdeklődött, a Procura Consulting Kft., a Deloitte Üzletviteli és Vezetési Tanácsadó Zrt. és a PD Konzorcium, de ajánlatot csak a PD Konzorcium adott be, és mint egyedüli ajánlattevő nyert is. A PD Konzorciumnak két tagja van: a Dr. Pacsika Ügyvédi Iroda és a Dezső és Társai Ügyvédi Iroda.

Mondjuk nem is csodálkozhatunk, hogy csak a PD Konzorcium pályázott egyedüliként, hiszen eleve rá írták ki a pályázatot ... hmmm ... ugye milyen ismerős módszer? Csak nem visszapörgettük az idő kerekét?
"Csak az pályázhatott, aki az eltelt három évben legalább hetven közösségi értékhatárt elérő építési beruházásban, ötven szolgáltatás megrendelésében, illetve harminc árubeszerzés tárgyú közbeszerzés lebonyolításában részt vett – továbbá hét pontba sorolt, ezzel egyenértékűnek tekintett, hasonló volumenű referenciát tudott felmutatni."

Amúgy a dr. Pacsika Ügyvédi irodának még honlapja sincs ...

Az összes dokumentáció megtekinthető az NFÜ honlapján. A nyertes feladata lesz:


"•    a KFF tevékenységét képező közbeszerzési szempontú minőségellenőrzéshez kapcsolódóan a KFF rendelkezésére bocsátott dokumentumok (ajánlati, ajánlattételi, részvételi felhívás, részvételi, ajánlatkérési dokumentáció, előzetes összesített tájékoztató) tartalmára vonatkozó jogi, közbeszerzési és műszaki szaktudást igénylő kérdésekben történő tanácsadás, minőségbiztosítás elvégzése, minőségbiztosítási jelentések előkészítése Megbízó utasításai (egyedi megrendelése) alapján,

•    a KFF tevékenységét képező közbeszerzési szempontú szabályossági ellenőrzés során felmerülő, jogi, továbbá műszaki-szakmai, közbeszerzési szaktudást igénylő kérdésekben történő tanácsadás a KFF vezető utasításai (egyedi megrendelése) alapján, ennek keretében szabályossági, elszámolhatósági kérdésekben tanácsadás, esetleges szabálytalansági eljárás indításakor tanácsadás, szabályossági jelentés előkészítése Megbízó utasításai (egyedi megrendelése) alapján, jogorvoslati képviselet;

•    a KFF tevékenységét képező szerződésmódosítási javaslatok közbeszerzési jogi (műszaki-szakmai) szempontú véleményezése során felmerülő jogi, továbbá műszaki-szakmai szaktudást igénylő kérdésekben történő tanácsadás, minőségbiztosítás elvégzése, minőségbiztosítási jelentések előkészítése esetleges szabálytalansági eljárás indításakor tanácsadás, jogorvoslati képviselet a KFF vezető utasításai (egyedi megrendelése) alapján,

•    általános (koncepcionális) jelleggel a KFF tevékenységi körében felmerülő közbeszerzési szakkérdések közbeszerzési, jogi, műszaki szempontú vizsgálata tanácsadás keretében a KFF vezető utasításai (egyedi megrendelése) alapján,

•    a KFF által biztosítandó megfigyelő delegálása, folyamatba épített ellenőrzés során,

•    a KFF által tevékenységi körében kiadott állásfoglalások támogatása jogi/műszaki/közbeszerzési szakmai szempontú kérdések vizsgálata és elemzése tanácsadás keretében a KFF vezető utasításai (egyedi megrendelése) alapján,

•    a KFF által készítendő képzési anyagok, iratok tartalmának összeállítása során nyújtandó jogi/műszaki/közbeszerzési szempontú szakmai tanácsadás a KFF vezető utasításai (egyedi megrendelése) alapján, ennek keretében Közbeszerzési - kézikönyv, - útmutató, - közlemény, - tanulmány, - képzési anyagok készítése, képzés tartása, közbeszerzési és/vagy támogatási jogalkotási tanácsadás.

•    A műszaki szakmai tanácsadás kiemelten az alábbi területek vonatkozásában szükséges: szennyvíz, vízgazdálkodás, közút, vasút, mélyépítés. (közlekedésfejlesztési, környezetvédelmi és egyéb közösségi támogatásból megvalósítandó projektekkel kapcsolatos közbeszerzési eljárások során)

•    Megbízó utasításai (egyedi megrendelés) alapján közbeszerzési útmutató elkészítése,

•    Megbízó utasításai (egyedi megrendelés) alapján, Megbízó tevékenységi körébe tartozó egyéb feladat."


A miértre megy hogyanra egyenlőre még nincs válasz az NFÜ részéről, egyelőre csak annyit tudni, hogy ez a 2 milliárd 4 évre szól, és "a nyertes konzorcium ajánlata nettó 16.000.-Ft/óra, amely óradíj a piacon szokásos óradíjnak felel meg, így az egyes sajtóorgánumokban szereplő „példátlan mértékű” megbízási díj nem helytálló."

Nem árt tudni azonban, hogy az NFÜ legdrágább tanácsadói szerződése magáncéggel idáig 74 millió forint volt ... ezt most sikerült huszonhétszeresen túlszárnyalni.

Számolgassunk egy kicsit.

Maximum 50 000 szakértői órát vennének igénybe évente, a kiírás szerint. Amúgy az nettó 800 millió forint.

Nettó 16 000 / óra.
8 óra "tanácsadással" számolva az nettó 128 000 / nap
Nettó 25 600 000 / év (200 munkanap)

Ha csak évi bruttó 500 millióval számolunk, akkor is minden munkanap 15 ember "ad tanácsot" napi 8 órában nettó 16 ezer forintért.

Ha ezt a 15 embert felvennék NFÜ alkalmazottnak, hogy ugyanazt csinálják, csak ne "tanácsadásként", hanem a rendes munkaként, akkor az a NFÜ bérköltsége alapján ez évi 70,2 millió forintba kerülne.
Az 4 év alatt 280 millió forint ... így nem túlzás kijelenteni, hogy elvernek teljesen feleslegesen 1 milliárd 720 millió forintot ... alsó hangon.

De azért nézzük meg, hogy a kormányváltás óta milyen szerződéseket kötött még az NFÜ.
Példák:






 

Címkék: politika fidesz botrány pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr882669819

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A NFÜ-s vezető ex-üzlettársa is nyertese a pályázatnak 2011.02.21. 16:29:01

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kétmilliárdos tanácsadói szerződését elnyerő konzorcium vezetője néhány éve üzlettársa volt az NFÜ egyik jelenlegi elnökhelyettesének. Mindketten azt mondják, hogy ez nem befolyásolta a pályázatot.

Trackback: Nem jó, ha a tolvaj ügyes 2011.02.18. 19:56:49

Az adta a végső lökést ennek a blognak az elindításához, amikor két Fidesz-szavazó barátommal vitatkoztam, és ők arról győzködtek: az a jó, ha a tolvaj ügyes. Természetesen a politikusok lopkodásairól volt szó és mivel nem teljesen elvakultak, annyit k...

Trackback: Orbánék is szeretik a szakértői szerződéseket... 2011.02.18. 13:22:03

Az MSZP-SZDSZ kormány bukásának egyik oka az volt, hogy háttéremberei tevékenységét rengeteg botrány övezte - indokolatlan végkielégítések, értelmetlen megbízások, teljesítmény nélküli, de kifizetett szerződések egész sora borzolta naponta az emberek i...

Trackback: Közbérfeszültség 2011.02.18. 12:41:36

Tanácsadói szerződéseket bírál mai bejegyzésében a Vastagbőr blog. A fejlesztési ügynökség köznapi ésszel csillagászati áron vásárolt ugyanis szakértői tanácsokat a következő négy évre. Mindenki azt firtatja, minek vannak saját köztisztviselői az intéz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2011.02.18. 11:22:54

Ha az NFÜ magától nem tudja ellátni a feladatát akkor a sok léhűtőt ki kell baszni a picsába!

TROLLFORGATÓ!!!!!!!!!44négy | problem? · http://akinemmekintosthasznalazbuzi.blog.hu 2011.02.18. 11:26:04

"TV Paprika, valamint SZÍNFOLT FILM Bt - Koprodukciós szerződés"

Elsőre korrupciós szerződésnek olvastam. Lehet, hogy tényleg az? :)

Marcellusca 2011.02.18. 11:27:53

Mit vártatok???
Tiszta kezeket?
MUHAHA!

Nem történt más, csak más színű és átnevezték a "gyereket".

Pfhejjj, mocskos .... !

Algopirin 2011.02.18. 11:29:40

az előző kormány Deloittetel kötött szerződéseiben is hasonló (asszem alacsonyabb) óradíj vbolt, az pofátlan.
nyilván mert nem a fideszt gazdagítja. :)

kyncza 2011.02.18. 11:30:05

Az anyja kurva 7szentségét a kibaszott fityesznek, meg ennek a papcsák/budai párosnak is.

Ne beszéljetek a bűnökről bmeg, hanem hadd lássak már vagyonelkobzást, meg letöltendő börtönt minden közpénzt elherdáló majomnak!
Ja, hogy ti is csináljátok és akkor már szabad? bocsi...

Basszák meg, hamarosan lehet, hogy emberek tízezrei kerülnek utcára, nem tudnak enni, nem tudnak fűteni, ez a kibaszott fityesz meg ott folytatja, ahol a maszop abbahagyta!
Mi az, h tanácsadás??? Mi az, hogy egy állást betöltő embernek tanács kell?? Akkor mi a f..szért vették fel, ha nem tudja elvégezni a munkáját? Akkor alkalmazzák a tanácsadót!
Hogy verné meg az Isten az ilyen embereket!

Na, kitartó fityesz szavazók, hadd halljam a magyarázatokat!!

Ha a Gaudi lenne az elszámoltatási kormánybiztos, még a börtön folyosókon is rabok lennének!

Marcellusca 2011.02.18. 11:33:41

@trollforgató: És ki a f..... nézi a TV Paprikát???
Mert én nem. Mutter-éknál meg nincs is. :)

Valóban megéri ennyi lóvét kiadni (kidobni?) egy olyan kanálisba, amit alig néz valaki?
Vagy nemtánesetlegtalántalán valamelyik sógorkomajóbarát érdekeltségébe tartozik?

2011.02.18. 11:35:18

Miért csodálkoztok ezen? A" polip"--ami vörös volt, most szint váltott és besárgult. Mert a holló, a hollónak nem vájja ki a szemét, csak elzavarja a konctól!

Apafarkas 2011.02.18. 11:36:28

Eszkep, erőst várjuk a magyarázatot...

Algopirin 2011.02.18. 11:41:01

@Apafarkas: meg tudja magyarázni hidd el.
például: ezzel az elköltött 2vel 12 másikat spórolnak meg, és így tovább. blablabla
teljesen triviális :)

minimalista 2011.02.18. 11:43:47

@Noname Cowboy:
Épp ez az, az NFÜ tökéletesen el tudná látni magától is a feladatait, csakhogy az ő költségvetésükből nem lehet támogatni a fülkeforradalom hű segédeit!
Az egész ott kezdődött, hogy gyurcsány alatt bevezették a közszférában a létszámstopot. Hogy ezt be tudják tartani, nem vettek fel köztisztviselői fizetésért újabb szakértőket, hanem "pályázat" útján külsősöket vontak be a pluszfeladatok megoldásába természetesen sokszoros áron. Kifelé meg mehetett a propaganda, hogy csökkentettük az állam méretét, karcsúsítottuk szerkezetét. Ezt az egyszerű, szemfényvesztő becsapást folytatja most a fidesz, ha lehet még nagyobb vehemenciával, miközben az állami szerveknél nyugdíjazás, kihalás esetén sem pótolják vissza az állományt: "amíg nem szerveznek ki zsíros pénzért feladatokat, bírják ezek a barmok csökkentett létszám mellett" is jeligére.
Papcsák úr, itt az újabb feladata, kérem!
...

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2011.02.18. 11:45:47

@minimalista: Akkor is méretes lófasz mindenki seggébe!

Csigataposó 2011.02.18. 11:46:39

En megmondtam annak idejen, a fidesz fan ismerosoknek, hogy ok hogy elzavrjuk Gyurcsant mert semmi nem tortenik/epul/javul... De ott mar komoly vita bontakozott ki, hogy szerintem Viktorek tobbet fognak lopni, legalabbis kevesbe rejtve igy tobbnek latjuk. De ok versenyt hangoskodtak, ott mar nem lehet mit lopni, Gyurcsan mindent kiprivatizatl, ellopot.... Vagy megse. :(

kyncza 2011.02.18. 11:49:04

@Algopirin: De értitek, legalább ilyen triviális esetben mondaná, hogy: na, franc, tényleg herdál a fidesz is, igazatok van!
De nem, körmeszakadtáig védi! Vagy nem szól hozzá! De ettől ugyanolyan lesz, mint a sok cigányvédő, akik azt hiszik, amiről nem beszélünk, az nincs...

eszkep 2011.02.18. 11:53:14

@Apafarkas: A magyarázatot én is kíváncsian várom, ha ez megnyugtat... Nem hiszem, hogy a felsorolt tevékenységeket alkalmazottal nem lehetne elvégezni.

Gontar 2011.02.18. 11:54:33

Apa kezdődik... :-D

Nem lepődtem meg a fentieken... Zsidesz mindígis egy öszegben, irtózatosan pofátlan módon, nagy zséket nyúlt le... A szocik amatőrök hozzájuk képest, mert az elaprózással sokkal többet kellett dolgozniuk. :-DDD

u.i: Kivéve amikor ők is egy-egy nagyobb összeget nyúltak le egyben - de ez inkább a zsidesz módszere.

Algopirin 2011.02.18. 11:54:46

@kyncza: akik valamelyik oldal melett állnak, azok nem úgy látják a világot, mint azok, akik csak kívülről, összehasonlítgatva vizsgálják.

eszkep 2011.02.18. 11:55:02

@kyncza: "Basszák meg, hamarosan lehet, hogy emberek tízezrei kerülnek utcára, nem tudnak enni, nem tudnak fűteni, ez a kibaszott fityesz meg ott folytatja, ahol a maszop abbahagyta!"

Mondjuk azon fel is háborodnék, ha a balfaszoknak támogatnák a rezsijüket, a rendesen fizetők meg le vannak szarva. Ez persze nem azt jelenti, hogy inkább "tüntessék el" a pénzt...

nycs 2011.02.18. 11:58:50

Nem tudom ,ohgy a kiemelesnel a zold szin mit takar? "Jofiu" v. "Rosszfiu"?
Nekem van szerencsem az egyik zoldnel dolgozni, es jelenelg (illetve mar egy ideje miota ez a hierarchia) ugy mukodik, ohgy a TELJES program MINDEN munkajat LEOSZTJA az NFU. Kvazi routerkent mukodik (es asikeres projekteknel termeszetesen NAT-ol). Talan elobb a hierarchiat kellene atnezni...

Furamadár 2011.02.18. 12:00:57

Ezt is szépen lepacsizták...

fogash 2011.02.18. 12:03:15

@Marcellusca (I'm happy): mondjuk én, b+ Gordon Ramsayt, Heston Blumenthalt.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.02.18. 12:14:59

@jános515: "A" polip"--ami vörös volt, most szint váltott és besárgult." - ejjj, ha ezt szegény Paul megélhette volna :))))

Leriel 2011.02.18. 12:22:25

Hát, hajrá, csináljuk Egyiptom után.

NYJetsTD 2011.02.18. 12:26:29

Ez még csak "aprópénz".... ha ez átmegy, jön majd sorban a többi és még csak kilenc hónapnál járunk....de legalább ez nem pofátlan ugye?....
Kezdem azt hinni, hogy egy nagyon csúnya játék közepén vagyunk.
Nulla terv az ország rendbehozatalára, nemzeti köntösbe bújtatott duma hegyek, közben meg ami lovét összelehet kaparni azt ezerrel. Négy év múlva lelépnek, jogi háttér bebiztosítva, örök jólét szintúgy és messziről mutogatnak majd: mi mindent megtettünk, de a zemberek nem akarták... Fost váltott az ország fosra...

zrobasé 2011.02.18. 12:28:07

a haza nem lehet el...számoltatható !
ha nem a szocialisták lesznek kormányon, végre lesz pénz mindenre, mert ők bizony kilopják, mutyiznak, tanácsadó szerződnek...de majd ha a fidesz kerül hatalomra, akkor lesz pénz mindenre, csak akarni kell, itt az idő, újjászervezzük az országot, a magánérdek nem állhat a közérdek felett, vége a haverok állami csecsen való élősködésének !

hoplita 2011.02.18. 12:36:54

Na kérem szépen....
A szép emlékű, sűrűn emlegetett Nokia doboz után itt a következő fejlődési lépcsőfok a viszkis doboz.

www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=363899

Megjegyzem, abba több lé fér..:)

hoplita 2011.02.18. 12:43:12

@eszkep:
Jézus....biztos, hogy te vagy eszkep...?
Vagy elrabolták az igazi eszkepet a gonosz libsik/komcsik/nácik, megkínozták, kiverték belőle a jelszavát és itt kommenteznek helyette.

Szabadíccsátok ki eszkepet...!
:D

Viktus 2011.02.18. 12:57:41

Ez jól kapcsolódik a szülinapos üdvözlős topikhoz, mert belőlük lesznek a tanácsadósok :D :P

tryclops 2011.02.18. 13:05:46

@hoplita: Megelőztél. De lehet, hogy csak alszunkk, vagy átkerültünk egy párhuzamos univerzumba, ahol eszkep normális. :D

Campione 2011.02.18. 13:06:38

Azért megjegyzem a tanácsadás nem ördögtől való.
Mikor hasznos? Ha egy speciális területről van szó, amit az adott vállalat (akár állami) nem ismer, nincs olyan embere, aki megfelelően képzett lenne az elvégzéséhez. Nem csak az embert veszik ilyenkor bérbe, hanem a cég know-howját, tapasztalatát. Ilyenkor lehetne felvenni embert, de egyrészt rövid távon nem éri meg, hosszabb távon pedig gondolom állami fizetés töredéke lenne az üzleti szférában szerezhetőhöz képest.

Ami gond, az a pofátlanság. Jelen esetben is ez játszik.
Szépen le lett ezzel járatva a tanácsadás szó is. Csak úgy, mint a marketing, vagy a menedzser szó.

Nurrddin 2011.02.18. 13:12:55

tegye fel a kezét aki meglepődött!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.18. 13:20:07

@Campione:

Egy magáncég a profitból attól és annyi tanácsot kér, amennyit akar, semmi közünk hozzá. De egy állami cég? Egy NFÜ? 2 milliárdért? Ez 26 000 ember 1 havi minimálbére ...

Nurrddin 2011.02.18. 13:22:37

off
megaLOL
a hírlap mai főcíme:

"Kínos balos visszakozás az Ep-ben!
A médiatörvény módosításának bejelentése után mégsem szavaztak elítélő határozatról"

anyám.... ki is visszakozott?
félre ne értsétek, leszarom a médiatörvényt... jó lenne már egyszer a libsibolsit médiát is az illegalitásban látni

olvasd:
visszakoztak mert visszakoztunk
a piszok gyáva viszakozók
mármint ők

on

Campione 2011.02.18. 13:23:36

@zero: Ez nem kérdés. Ezzel nem hiszem, hogy vitatkozik bárki is. Ez már azbesztbőr. Főleg ilyen körülmények között.

Mint, ahogy írtam is:
"Ami gond, az a pofátlanság. Jelen esetben is ez játszik."

Secnir 2011.02.18. 13:26:07

@eszkep:
"A magyarázatot én is kíváncsian várom, ha ez megnyugtat... Nem hiszem, hogy a felsorolt tevékenységeket alkalmazottal nem lehetne elvégezni."
"Mondjuk azon fel is háborodnék, ha a balfaszoknak támogatnák a rezsijüket, a rendesen fizetők meg le vannak szarva. Ez persze nem azt jelenti, hogy inkább "tüntessék el" a pénzt..."

b+, a végén még megérem, hogy kinyílik a szemed 2014-ig :D

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.02.18. 13:29:20

Baszdki!Elmegyek egy pékségbe dagasztónak havi 150 ezerért,és megkérem a főnököt vegyenek fel mellém egy embert tanácsadónak havi 100 ezerért,aki megmondja nekem hogyan dagasszak!Először csak röhögne,de aztán páros lábbal rúgna seggbe!

Marcellusca 2011.02.18. 13:30:36

@Tigeri: Fííííínom teremtés. :)

De miatta se nézem. :P :D

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.02.18. 13:35:45

@Marcellusca (I'm happy): Mi van figyel az asszony?:-))
Amúgy én is nézem néha:Gordon,a koktélos műsor,az angol,-és a cseh cukrászgyerek...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.02.18. 13:37:23

@hoplita: @Secnir: Áhh,szerintem csak többet lapozott a naptárban,és most azt hiszi április 1-je van.:)) Csak szívat titeket.:))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.02.18. 13:40:46

De ezt legalább megtanulják egymástól.:((

tempefoi · http://tempefoi.blog.hu/ 2011.02.18. 13:44:19

Hát igen, Dante Poklában a tizedik bugyorban ("rondabugyrod") tanyáznak a rossz tanácsadók. Ha jól emlékszem, ez a pokol legmélyebb köre.

Gonosz Repülőmókus 2011.02.18. 13:46:46

@hoplita: A HM-ben a rendszeres doboz viszki kevésbé feltűnő mint más, pl a nokiás doboz. Arra felfigyelnének:
- Bakker, miért kap ez a Juhász minden héten új nokiát?
vs
- Ja, csak a heti rendes utánpótlás jött a főnöknek. De hogy mindig egyedül issza meg, azért az durva.

Homeoffice 2011.02.18. 14:03:11

Bassza meg ez azért durva.
szocik ezekhez képest kezdő amatőrök.

GigaOFF!

Személyes tapasztalat: az egészségügyben még sincs minden totálisan szétverve.
Beérkezés, felvétel, előkezelés, műtét, zárójelentés, hazaérkezés. 3 Óra alatt.
Köszi szépen Árpád kórház:)

Seduxen (már NEM dr.) 2011.02.18. 14:09:13

@Gunther: Isten hozta újra otthon Herr Hauptmann!

Homeoffice 2011.02.18. 14:12:00

@Seduxen:

:)))
És két hét múlva FREEEEDOOOMMMM!

2011.02.18. 14:23:35

@Seduxen: De nem érte mag, Sedu!

pneumónia 2011.02.18. 16:26:48

Nem értem én ezt, ment a rinya az indoklás nélküli elbocsátás miatt, tehát a sok semmittevőt jaj de csúnya dolog kitenni... fura ez a fogalom zavar...

arany_ember 2011.02.18. 16:50:27

Gyerekek nekem élő Szűrés gombomvan, az normális?

biohouse 2011.02.18. 16:50:29

Tegnap kértem tanácsot egy menő pesti ügyvédi irodától. 30 oldal anyag elolvasása és egy órás átbeszélése 20 000 Ft lett volna.
Ez 10 000Ft/h

Vidéken ennek fele, harmada. Ügyvédek sorra adja vissza mostanában az ipart.
Elképesztő pofátlanság. Vastagbőr klasszikus.

arany_ember 2011.02.18. 16:51:27

Amúgy baromi jó a cikk, ilyeneket kéne nap mint nap az orruk alá dörgölni. (Párttól függetlenül, mielőtt még trollkodna valaki)

gitáros 2011.02.18. 16:57:53

Ha már linkelsz, akár el is olvashatnád a linkeket.

Egyrészt az NFÜ kétszázvalahányas létszámából 140 fizikai, ők biztos nem nagyon fognak szakérteni.

Másrészt pedig aszongya az NFÜ:

"...a beszerzés becsült költsége [...] nem a szerződés összege, ellenértéke",

valamint

"A szakértői kapacitás felhasználásra kötelezettség nincs, azt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség csak és kizárólag a felmerülő igényeknek megfelelően kívánja igénybe venni"

Persze az eccerű népnek pont elég pár hívószó, miszerint "kétmilliárd" meg "tanácsadás", meg "16.000/óra", és máris ugrik, anélkül, hogy bármi fogalma lenne a dolgokról...

Mondom ezt úgy, hogy kurvára utálom ezt a fülkeforradalmas bagázst.

spinat 2011.02.18. 17:03:19

cikket szépen elküldi mindenki a képvisleöjének, hogy ugyan kßerdezzen már rá az OGYben a miniszterlnök úrra, hogy hogy is van ez. Nem ez lenne a dolguk?

Bambano 2011.02.18. 17:17:35

A tanácsadás két-három dologról szokott szólni, akár egyszerre is:
- pénzt kell juttatni a havernak, akitől majd visszajut
- el kell végeztetni valami kuli emberrel a munkát
- ki kell mondatni olyan dolgokat a nagyvezér felé, amit senki nem mer felvállalni.

A harmadik az tipikus a versenyszférában is, de ott még divat a tanácsadás normális használata is (hirtelen rövid időre megugró erőforrásigény lefedése).

Állami szférában a tanácsadás úgy is működhet, hogy jön egy cég nagy mellénnyel, összeszedi a plebsztől minden eredményét, rak rá egy céges fedőlapot és leadják.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.02.18. 17:32:43

Sajnos ez a helyzet: A pártok körül ott legyeskednek a különféle cégek, magánemberek...stb. Akik támogatják, segítik a pártokat de nem önzetlenül. Most hogy a narancsék kerültek a "fazékhoz", eljött a hálálkodás ideje.
Ez is egy a sok gazdaságot, jólétet... stb. hátráltató tényező közül. Nem a semmiért toporog az ország egy helyben már lassan 10-15 éve. Vajon miért módosul folyton az € hazai bevezetése már évek óta egyre távolabbi időpontra ?!?!?
A politikusaink egész egyszerűen kurvák.

moncayo 2011.02.18. 17:53:34

Ez az ország soha nem fog tudni a "Balkáni" mivoltából kivetkőzni. Bár a Balkán jobb, ott pár országban legalább szép tengerparti öblök is vannak. Nem mondom, hogy kivánom, de azért
a jóslatomat fogom beigazolva látni, ha idővel (tán nem is olyan sokára) csődbe megy. Megérdemli.

Neménvoltam! 2011.02.18. 18:07:28

Természetes dolog, hogy szükség van tanácsadókra. Pártállástól függetlenül. Mert a pártok egykutyák.

Minden pártban azok a seggfejek vannak magas polcon, azok ülnek a parlamentben, akik értelmi színvonaluknál fogva érdemi munkára teljességgel alkalmatlanok. Magyarul az összes politikus SEGGHÜLYE.

Egy dologhoz értenek kiválóan a lopáshoz. Mindegyik lop. Köztörvényes ostoba tolvajbanda.

Nézzétek meg, mikor is adtak ki ezek egyetlen épkézláb törvényt. Nézzétek meg, hogy a Sándor palotában mit művel a Nemzet Bohóca. Szerintetek a Gyurcsány nem stikkes? A Matolcsy szerintetek össze tud adni két egyjegyű pozitív egész számot?

Naná, hogy szükség van azokra, akik helyettük dolgoznak.

Szerintetek ma Magyarországon állami intézményben van olyan felsővezető, akinek külön email olvasó/író titkárnője van, mert annyira ostoba, hogy egy emailt nem képes megírni? Van bizony, de van ám! Sőt, klubot alakíthatnának, annyian vannak.

Grigorij Pantyelejevics 2011.02.18. 18:10:59

Hogy félreértés ne legyen. A Hivatal (legyen az NFÜ, vagy bármelyik) általában el tudja végezni a dolgát. Általában el is végzi. Mivel az adott "tanács", azaz a "tanács" meló része eleve az adott Hivatalban készül. Csak számlázni számláz más.

Viszont ne feledjük, a tanácsadó cégeknek sok jó seggű fiatal csajt kell alkalmazni. AZ is rezsi ám!

belga6 2011.02.18. 18:17:11

Papcsák folytatja Weinek osztogatásait Zuglóban, csak épp a saját Paveljeinek:
varnailaszlo.blog.hu/2011/02/17/senki_sem_kereshet_kevesebbet_mind_eddig

Grigorij Pantyelejevics 2011.02.18. 18:17:50

@Neménvoltam!: Óriási tévedés, hogy kis hazánkban minden politikus "segghülye" volna.

Ki a segghülye?

- Aki nulla teljesítménnyel, folyamatosan igénytelenül kamuzva gennyesre keresi magát (plusz jut a családnak, barátoknak, iskolatársaknak, söröző cimbiknek ...)?
- Vagy akik mindezt fizetik ezeknek?

A hülyék kérem szépen mi vagyunk. Majd ha erre rájövünk, lesz esélyünk jobbakat találni. Nem okosabbakat, okosak ezek is, csak nem arra, amire kéne.

moncayo 2011.02.18. 18:22:14

@Neménvoltam!: Igazad van. De annyiban pontosítanák, hogy a Tanácsadók is seggfejek, azok se értenek semmihez, csak éppen a lopási hierarchia alsóbb fokán vannak, hiszen a pénz nyagyobb részét le kell adniuk. S miután se a politikus, se az intézményi ember, se a tanácsadó nem ért semmihez, a munka végeredménye pedig a Magyar Valóság lesz. Úgy szar az egész, ahogy van.

közpolgár 2011.02.18. 18:30:04

Ezeknek is csak addig kellettünk, amíg rájuk szavaztunk. Utána minden maradt a régibe. Ugyan úgy szórják a közpénzt, neveznek ki rokont, barátot, leszarják, hogy a dolgozó mit gondol, mit akar. Sajnos a szakszervezet szétaprózódott, a vezetőik milliós fizetést kapnak, ezért nincs hová menni panasszal.

is 2011.02.18. 18:42:43

van egy-ket problema a szamitasokkal:
- aki berkent veszi fel, az lehet beteg, es fizetett szabadsag jar neki, kb. 25-27-30 munkanap, azaz 5-6 het. betegszabi meg 2-3 het. ha kirugjak, jar neki felmentesi idoszak, esetleg vegkielegites.
- aki berkent veszi fel, annak fonok is kell, meg iroda is, meg szamitogep, meg HR-es is, meg konyvelo is, aki a beret szamfejti.

ugyhogy nyugodtam felezd le vagy a tanacsadoi dijat, vagy duplazd meg a munkavallaloi osszeget. (amit alaposan elszamoltal, mert ez a 15 ember biztosan nem fog fejenkent kevesebb, mint evi brutto 5 millio forintert dolgozni, inkabba meg egyszer duplaja) a kulonbseg onnan mar joval kisebb, es ennek egy resze a fovallalkozoi dij, amiben benne van a korrupcio (itt kb. kisiboltak 300 milliot), masreszt meg a politikai felar, hogy ilyen blogokon korbehurcolasszak.

azt is elmeselem, hogy ez nmiert van. 2004-2006 kozott mar volt egy kormany, ami a kisvallalkozasokat akarta helyzetbe hozni, es kiirt 5-10 millios tamogatasi palyazatokat. jott 8436(!) palyazat egyetlen kiirasra (komoly!). ha egy pal;yazat elbiralasa 15 perc (nem csak olvasni kell, biralati lapot is ki kell tolteni, a beadott anyag pedig tobb tiz oldal!), akkor az majdnem 130 000 perc, azaz kb. 115 24 oras nap, 350 8 oras nap, azaz kb 2 ember egy eves munkaja. es ez egy palyazat, es ebbol fut tiz parhuzamosan. akkoriban egyes palyazatok honapokat csusztak az elbiralassal, mert nem volt ember ra.
na erre jott ra Gyurcsany 2006-ban, es bevezette, hogy akkor inkabb legyenek milliardos projektek, rendesen elokeszitve, aztan akkor 5 ora alatt elbiraljak (a hatosagok mar ugyis vegigneztek, amikor engedelyeztek pl. egy vizberuhazast), aztan akkor ebbe nem kell olni penzt.

na most megint visszamegyunk a 2004-2006 kozotti orultekhazaba. a kormanyvaltas ota nem is nagyon volt elorelepes, se palyazasban, se kifizetesben.

is 2011.02.18. 18:43:49

@közpolgár: rászavaztál? mondogasd otthon a tukorbe, hogy 'te hulye, hogy tehettel ilyet, mikor volt Bokros is a kalapban?'

is 2011.02.18. 18:46:25

@Bambano: "A harmadik az tipikus a versenyszférában is, de ott még divat a tanácsadás normális használata is (hirtelen rövid időre megugró erőforrásigény lefedése)."

illteve atmenetileg szukseges szaktudas (pl. strategiakeszites 3-5 evenkent egyszer, 3 honapra).

Nem tudom, nem is érdekel! 2011.02.18. 18:57:03

A korábbi tervekkel ellentétben mégsem májusban, a soros magyar EU-elnökség idején Magyarországon tartják a keleti partnerségi csúcstalálkozót, hanem 2011 második félévében, a lengyel elnökség alatt Lengyelországban.A tagországok 2009-ben döntöttek arról, hogy 2011-ben csúcstalálkozóra hívják össze az uniós állam-, illetve kormányfőket, valamint az érintett hat ország első számú vezetőit.

Orbán elvtárs elmenni, nem kéne már?

Balián 2011.02.18. 18:59:16

Ma már a látszatra sem kell adni.
A birkák csak bégetnek.

végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll · http://engesztelhetetlen.blog.hu/ 2011.02.18. 19:45:19

Az a baj postolo hogy nem érted a lényeget!!! Megmagyarázta már a Szíjártó gyerek hogy hogy van ez!!! A szocik olyan gyalázatos munkát végeztek hogy egy fillér pénzt se érdemeltek!!! Ebben mondjuk igaza van a kis fityisz droid gyereknek!!! Na de a lényeg hogy a fityiszesek meg a nemzeti együtmüködés rendszerét épittik fel és ezért ők meg érdemlik a pénzt!!! Ezért a nagyszerü munkáért amit láttunk az elmúlt egy évben mert nekünk adófizetőknek ez minden pénzt megér!!!

Itt egy link ezt érdemes meg nézni!!! Ezért érdemli meg a fityiszes azt a pénzt amit a szoci nem érdemelt meg úgyhogy huzzad magad megfele postolo és ne legyél kerékkötő a nemzeti együtmüködés rendszerében!!!

fidesz.hu/index.php?Cikk=150473

Iustizmord 2011.02.18. 19:58:35

na most látom igazolódni: amibe bevesznek, biznic. amiből kihagynak: korrupció.

@is: annyira jó a pályázat, h pl apámék 100 lakásos paneltársasháza panelfelújítási akármilyét egy éve nem bírálják el, de nekem is van egy lakáskorszerűsítési pályázat, azt fél éve jegelik (én már le is zavartam a saját megvalósítását)

2011.02.18. 20:02:08

Orbántakaroggy!

Ez a tanácsadás full kamú. Ha valahol a semmiért kell pénzt kifizetni, akkor mindig "tanácsadás" vagy "reklám" vagy "közvéleménykutatás" szerepel a számlán, ezt minden vállalkozó tudja. Mert teljesítés nélkül számlát kiállítani törvénysértés, de hogy a francba tudná bármilyen nyomozati szerv évekre visszamenőleg ellenőrizni, hogy X. adott-e tanácsot, Y. terjesztett-e 100.000 röplapot, Z. megkérdezett-e egy 20.000 emberből álló reprezentatív mintát, vagy csak behasalta a választ a kutatott kérdésre? Sehogy. Megfoghatatlan az egész, a legtöbb ilyen számla nyilvánvalóan de bizonyíthatatlanul kamú!

@Gunther: Én a Jánosban jártam balesetin. Papír lead, kicsit vár, behívnak, bemutatkozott (!) az orvos, operáció közben kétszer is felszólított udvariasan, hogy "szóljon, hogy ha fáj", szóval nagy riszpekt P. Ferenc doktornak és a két nővérkének, akik az egészségügy minden sanyarúsága mellett is Emberek, elhivatott Gyógyítók tudtak maradni. Van ilyen. Remélem, egyre több ilyen lesz, és nem fogja többé senki köpködni az egészségügyiseket. Láttunk már ilyen megújulást a rendőrségnél is, amikor kádár faszparaszt zsernyákjai elhúztak nyugdíjba végre, és kulturált, jó indulatú fiatalokkal töltötték fel az állományt.

matula100 2011.02.18. 20:36:01

@Balián: Az nekem sem volt idáig kétséges, hogy a magyar egy birka nép, csak az a kérdés meddig fog ez itt menni. Csúnya de lassan ki kell mondani, itt is azt kellene csinálni mint Egyiptomban, csak itt Orbánnal, Gyurcsánnyal Schmidttel és az egész szarházi képviselő gárdával.
Amíg pártalapon működik a magyar rendszer addig ez lesz, mert mindenki a népszerűséget hajhássza a választások előtt, utána meg leszarva az egész országot kiárusítják és kirabolják.
A legaljasabb a 89-es rendszerváltás volt a nagy kerekasztal, ott döntötték el, hogy földi halandó a hatalomhoz ne férhessen hozzá csak a pártok tudnak létezni. Ez a mai napig így van, és beadták a népnek, hogy még ürülhetnek is a vér nélküli hatalom átadásnak. Valójában itt szopatták be a magyarokat az elkövetkező évtizedekre. Itt változás nem lesz mert ha valaki az élére áll egy demokratikus mozgalomnak az is csak addig teszi amíg fel nem kerül a hatalom csúcsára, onnan kezdődik minden előröl. A magyaroknál hiányzik az ami a németeknél például, ők a második világháborúban jól beszopatták magukat, meg is tanulták egy időre, hogy kit tegyenek meg vezetőjüknek és annak milyen hatalmat adjanak.

Scala 2011.02.18. 20:52:28

@Marcellusca (I'm happy): TV Paprika és a Filmmúzeum Prokopp Dóra és férje vállalkozása, csak szólok.
Lehetett tudni rég, hogy ők inkább jobbra húznak. Most elérkezett, hogy legyen ennek haszna.
Ennyi.
Am. meg sok gyereket nevelnek belőle... az előny manapság. :-D

bejgli 2011.02.18. 22:31:32

@gitáros:
Te nézted el, mert csak 17 fizikai alkalmazottjuk van. Mit csinálna 140 egy ilyen helyen? Ennyi cipelendő nokiás doboz azért tényleg nincs.

bejgli 2011.02.18. 22:38:45

@is:
A kimutatás szerint már van 35 tanácsadója a cégnek, évi 7 millió/fő bérköltséggel. Az ő munkájuk tehát nem elég. Miért nem vesznek fel még 35-öt? Az négy évre is csak 1 milliárd lenne összesen. A megtakarítandó 1 milliárddal szemben áll az általad érvként felhozott esetleges betegszabadság.

zollerbá 2011.02.19. 10:11:06

Leisztinger a Fidesz mögött?
Szépen lepacsikázták....
Egyetlen szereplő, a Pacsika ügyvédi iroda vezette PD Konzorcium vihette el a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által decemberben közbeszerzési jogi tanácsadásra kiírt kétmilliárd forint értékű tendert. Az ekkora keretösszegnél expressz gyorsaságúnak számító elbírálás nagy meglepetést nem okozhatott az érintetteknek, mivel a tenderen egyedül a PD konzorcium indult. Az egyszereplős „verseny” oka az lehetett, hogy az ajánlattételi felhívást láthatóan egy nagy cégkonzorciumra írták ki:
Természetesen kíváncsiak lettünk volna arra, hogy ezt a felelősségteljes feladatot milyen cégekre bízta az NFÜ, azonban lapzártáig ezt sem az ügynökség, sem annak felettes szerve, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, sem a PD konzorciumot vezető Pacsika István ügyvéd nem kívánta felfedni.
Pacsika István ügyvédi irodájának egyébként még saját honlapja sincs, ám az interneten elérhető Közbeszerzés Döntőbírósági adatok alapján az ügyvéd jórészt különböző önkormányzatok jogi képviselőjeként járt el közbeszerzési ügyekben. Ugyanakkor teljesen más feladata volt – a sajtóhírek szerint – a korábban LeisztingerTamás nagyvállalkozó érdekkörébe sorolt Hartberg Investment Ltd-ben. Cégbírósági iratok szerint a ciprusi bejegyzésű cégnek 2006–2007-ben az ügyvéd volt az egyik kézbesítési megbízottja. Pacsika István neve a Sampaio Kft. papírjaiban is feltűnik. A Figyelő 2007-es írása szerint a titokzatos hátterű, ugyanakkor komoly ingatlanportfóliót felhalmozó Hartberg vásárolta meg azt a Sampaio Kft-t, amely korábban egy 3,3 hektáros lágymányosi területet szerzett meg a Kincstári Vagyonigazgatóságtól. A Heti Válasz szerint a 2005-ben hárommillió forinttal alapított Sampaio – a lágymányosi telekkel együtt– névértéken kelt el, ám utána a Hartberg több száz millióért paszszolta tovább az akkor még önkormányzati részbefolyással rendelkező, majd később portugál befektetőkhöz került Öböl XI. Kft.-nek. Pacsika István ezzel kapcsolatban annyit jegyzett meg lapunknak, hogy a Hartberg Ltd.-ben kizárólag kézbesítési megbízott volt, az is csak átmenetileg. Leisztinger Tamást pedig sem akkor, sem pedig azóta nem ismeri.

bandika gazdája 2011.02.19. 11:02:09

@Campione: Értelek én, csak az a baj, hogy hová kellenek a tanácsadók! Nekem az első megrázkódtatás az volt, mikor a 90-es évek elején egy közbeszerzési pályázatból tudtam meg, hogy az Alkotmánybíróság épülete 11.000 m2!!!! Akkor legyenek tanácsadók, de a soktízezer m2-es irodák töltőanyagát zavarják szét a francba!! Vagy te elárulnád, hogy akkor azok ott mit csinálnak és mihez értenek?!

Kartal (rezervált) 2011.02.19. 20:06:04

némi kiegészítés a cikkhez (nem kapcsolódik ugyan szorosan, de rámutat tendenciákra):
olajos.nolblog.hu/archives/2011/02/14/Mi_ezzel_a_problema/

Marcellusca 2011.02.24. 10:35:14

Nesztek, szemétmocsokfotelnáczifaszisták:

www.zuglo.hu/wps/portal/hirek?docid=BVIA-8EBDNT

Aki meg mást mond, az a NER, a NENYI, a Fülkeforradalom és a zelszámoltatás ellen van, úgyhogy pofátok lapos!!!

süti beállítások módosítása