Skip to content


       Szűrés lista

Harcolj te is az államadósság ellen!

Rédly Elemér pápai prelátus, kanonok, győri plébános, a Győri Hittudományi Főiskola tanára még február 25-én vette át a Parma fidei - Hit pajzsa díjat, és már akkor bejelentette: jövedelméből egymillió forintot ajánl fel a magyar állam külföldi, 20 ezer milliárd forintos adósságának törlesztésére. Egyúttal elmondta, kezdeményezi egy bankszámla nyitását, amelyre hozzá hasonlóan mások is utalhatnak tetszőleges összegeket a cél érdekében.

A díj átvételekor mondott beszédében kiemelte:


"Az államadósság kérdése nem a magyar kormány magánügye, hanem magyar népünk sorskérdése. A jövő nemzedék sorsa függ attól, hogy kitörjünk az adósság-csapdából... Ezért kérek mindenkit, aki egyetért elképzelésemmel, csatlakozzék ehhez a mozgalomhoz, és lehetőségei szerint önkéntes adományával támogassa népünk jobb jövőjét...Önző, és nem igazán magyar hazafi az, akinek a saját jóléte fontosabb, mint hazája élete, gyermekeinek és unokáinak a jövője... Ha az evangéliumi szegény asszony két fillérjére gondolunk, akkor tudjuk, hogy nem az számít, hogy ki mennyit ad, hanem az, hogy önzetlenül vállaljunk áldozatot hazánkért... Amint az iszapkatasztrófa áldozatainak megsegítésével már sokan bizonyítottak, remélem még többen lesznek, akik hazánk jövőjéért ennél nagyobb áldozatra is készek lesznek."

 

Szépséges, Széchenyire emlékeztető gondolatok egy 77 éves bácsitól.

Mivel a maguk naiv őszinteségével akaratlanul is csodálatosan passzolnak  a narancsos bullshitek közé, a NER-maszlagba, nem lepődtünk meg nagyon, hogy a Fidesz felkarolta az ügyet.

"Összefogás az államadósság ellen" nevet viselő alapot hozott létre szerdai ülésén a kormány egy győri társadalmi kezdeményezés nyomán - jelentette be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, aki azt is mondta még, hogy "Az államadósság elleni harcban szerencsére a kormány nem maradt egyedül"

Tényleg, tiszta szerencse....és a lehető legjobbkor jött, mondhatni hiánypótló intézkedés, eddig fogalmunk nem volt, mit csináljunk azzal a ren-ge-teg pénzzel, ami a narancskormány, vagyis az Orbán-Kósa-Matolcsy-Selmeczi varázsnégyes intézkedései nyomán szakadt a nyakunkba. Most legalább le lesz a gond, már töltöm is az állandó utalás megbízását, probléma megoldva....

Péter egyébként kíméletlen volt, minden mondata felér egy késszúrással.

"Ebbe az alapba mindazon vállalatok, magánszemélyek fizethetnek be, akik fontosnak tartják az államadósság elleni harcot"

Vagyis lehet majd kérdezgetni, hogy
"Neked fontos az államadósság elleni harc? Fizettél már be az alapba? Neeeem?!"

Talán valami lista is jó lenne, csak a biztonság kedvéért...

"Ebbe az alapba befizetett összegek teljes egészében a nyugdíjreform és államadósság-csökkentő alapba kerülnek."

A lehető legjobb helyekre!!!

A kormány felhatalmazta Matolcsy György minisztert, hogy olyan törvénymódosításokra tegyen javaslatot, melyek nyomán lehetővé válik, hogy az ide befizetők személyi jövedelemadójukból, illetve a társasági adóalapjukból leírhassák az ide befizetett összeget, illetve azok bizonyos hányadát" 

Matolcsy megalkotja majd a törvényt, ebben biztos vagyok. Utána meg majd elcsodálkoznak, hogy az államadósság mellett az adóbevétel is csökken, tehát gyakorlatilag adtak egy pofont a szarnak. Sebaj, majd ráfogják a komcsikra.

Egyelőre várom kommentben, hogy ki mennyi forinttal harcol a kormány oldalán az államadósság ellen ...

Zero következő ötlete amúgy az "Összefogás a magas benzinár ellen" alap, remélhetőleg azt is megcsinálják!

zero:
Azt hittem, hogy a szocik nagy ötletét, "az áramszolgáltatók extraprofitját ne fizessük vissza a fogyasztóknak, hanem inkább pumpáljuk át a Krízisalapba és osszuk szét a választások előtt a szegények között" mesteri húzását nem lehet túlszárnyalni.

Nos, tévedtem.

Rédly Elemér plébános úr vajon mennyit dolgozott azért az 1 millió forintért, amit olyan nagy lelkesen felajánlott? Ja, hogy semennyit?! Más faszát verni a csalánnal, plébános úr, más faszát ...

Címkék: fidesz abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr392807247

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Akik életükben egy percet sem dolgoztak 2011.04.11. 09:02:10

  Ezernyi helyen elsütötték (a Hírszerző, a hvg.hu és a Vastagbőr jut így hirtelen az eszembe) Lázár János beszéde kapcsán a kocsmai politizálás talán legfőbb alapigazságát: a politikus nem dolgozik, politikusnak lenni ne...

Trackback: Aki hazafi, az most állampapírt vesz! 2011.04.08. 09:16:05

Kedves emberek, adják kölcsönbe minden nélkülözhető pénzüket az államnak! A japán állam adóssága elképesztően nagy, közel 200 százalék a magyar 80 százalékkal ellentétben. Mégsem liheg a nyakában az IMF, és nincs olyan külső erő, amivel meg kell kü...

Trackback: Magyarország kormányának felhívása a békekölcsön jegyzésre 2011.04.07. 20:35:20

 Mai hír: Magánszemélyek és cégek is beszállhatnak az államadósság-csökkentésbe. A jótékonykodásért adókedvezmény jár cserébe - közölte Szíjjártó Péter miniszterelnöki szóvivő a kormányülést követő tájékoztatón.  Kommentár nélkül a hírhez:&...

Trackback: Rédly Elemér összefog 2011.04.07. 19:53:27

A következő lépés már a békekölcsön lesz?...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.04.08. 13:49:53

@derelyegrádi szellem: szerintem most tátott szájjal szaladtál a brének (és ez eddig Marcell profilja volt), ugyanis a kérdésre adott - Marcellesen profánra lefordított - magyarázat a plébános ominózus mondatának zanzásítása volt :))))

KovA 2011.04.08. 13:50:52

@Marcellusca: @Conv: Köszi szépen ! - megtaláltam.
Mint mondtam - nem érzem magam sértve - ő a maga helyzetében saját gyerekek híján így látja - vagy inkább: az országot saját gyermekeinek tekintheti mert amennyire nincs sajátja annyira mindegyik az övé is.
És a megfogalmazása kellően általános.
Szerintem naiv - de tiszteletrméltőan az - és, hát különb nálam - nincs ebben semmi.
Nagyobb a hite meg a bizalma.

derelyegrádi szellem 2011.04.08. 13:53:48

@Zébácsi:

én meg csak annyit, aki a sajátjából a köznek ad, az nem érdemli meg, hogy leköpködjék. Különösen nem ez az ember. Ez igazságtalan.

Ennyi.

hogy szerinted az egyházak állami finszírozása helyes vagy nem, az nem tartozik ide, de egyszer megvitathatjuk. Csak ne most és ne ezen a felületen, mert abból sok jó most nem fog kijönni.

derelyegrádi szellem 2011.04.08. 13:57:26

@Seduxen: te nem nézted el véletlenül egy bekezdéssel a kommenteket?

Csak a tátott szájjal fasznak rohanás miatt kérdezem, nehogy esetleg Te legyél az a végén.. :-)

Seduxen (már NEM dr.) 2011.04.08. 13:59:40

@derelyegrádi szellem: óóó hogy baaaaaszdmeeeeeeg :)))))

KBM vagy mit kell ilyenkor mondani? ja, meg buzi gyurcsány!! :)))

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.04.08. 14:01:05

@KovA:

no igen. a saját gyermekeit nevezi önzőnek és nem elég magyarnak, ha nem tudnak, akarnak adni.
azokat, akik egész életükben adnak, mivel az ő adójukból van visszafizetve az államadósság. ő, aki egész életében nem adózott, mivel adómentes a papi fizetés, így szinte minden általa önzőnek, "hitvány hazafinak" nevezett többet tett eddig le eddig az adósság visszafizetésére.

igen. ez valóban tisztelendő és elismerésre méltó dolog.

még egy politikustól is gusztustalan, nemhogy egy paptól.
főleg az ő előéletével szembefordulás ez a hivatásával és hitvallásával.
a hite isten felé legyen, bizalma pedig az emberek felé.
a fityisz felé, vagy bármely kormány felé ezekre sem oka, sem alapja. hacsak nem személyes érintettség miatt.

gratulálok ha ez a viselkedés azt jelenti, különb nálad.

derelyegrádi szellem 2011.04.08. 14:07:08

@Seduxen:

Na akkor meg is van a marcellus váltótársa a rohanásnál.. :-)

MNOP 2011.04.08. 14:08:47

nem rossz ötlet; 2 dolog jár auz eszemben:
- inkább az adósságcsökkentésre fordítsák az összegyűlt pénzeket, mint a cigányokra
- azok, akik annó elkúrták, vajon fognak-e befizetni

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.04.08. 14:09:08

@KovA:
tisztelem benned, hogy ilyen szépen írsz/gondolsz a cikkben szereplő atyáról. Bántót (értem: személyében bántót) nehéz is lenne leírni egy vallásos, hittel a hívőknek élő emberről, papról. Ezt elfogadom és támogatom. Ugyanakkor megvetek minden álszent, kapzsi, pedofil, papot, vagy nem papot.

Fogalmazzunk inkább így: a cikkben szereplő kanonok (aki börtönben is ült hite miatt) valószínűleg egy igen tiszteletre méltó egyházi ember - de nem különb senkinél, aki emberi módon él, dolgozik, gyereket nevel, és nem követ el bűnöket.

Az is lehet, hogy szimplán csak naív (bár ezt egy kanonokról nehezen tudom elképzelni, az egyházi hierarchiában nehezen tudott volna eddig jutni), de mivel egyházi ember, vallási vezető s így sok ember figyel szavaira, pont azért kellene egyértelműen és hitének megfelelően ,megnyilatkoznia. Ha ez nem sikerül, akkor szerintem baj van.

Mert mit is gondoljon a nyáj, merre menjen, ha "repedten" szól a kolomp?

Marcellusca 2011.04.08. 14:17:45

@derelyegrádi szellem: Ámen!
(Majd osztozunk.)

""Mielőtt valaki ebből félreértést kíván generálni: Szíjjártót leszarom, a többit is, azt írtok, gondoltok róluk, amit akartok. " - Ezzel csak az a baj, hogy nem őszinte. Csak most ezt kívánta a blog birka közössége.
Mert pont te vagy az egyik nagy-nagy fityiszpárti, naridroid, aki annyit védi a megnyilvánulásaikat, tetteiket.
Úgyhogy ez a "Szíjjártót leszarom ..." duma nem jön be!

(Apropó: a párt-központban tudják, hogy így vélekedsz Viktorka "jobbkezéről"?)

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.04.08. 14:18:42

@derelyegrádi szellem:

No, én aztán pont nem köpködtem, sőt meg is védtem a plébános urat a felajánlása okán. Olvasd vissza...nem kenyerem a fröcsögés.

Csupán annyi negatívumot hoztem fel, miszerint az atya nyilatkozata nem elegáns, nem méltó egy egyházi emberhez. Ezt vállalom.

derelyegrádi szellem 2011.04.08. 14:20:47

@MNOP:

Második kérdésedre válaszolva, nem hiszem, eddig onnan ők csak kivettek, nem is keveset.

De hátha......mondjuk majd estleg most Hunvald, meg a szadeszes Gál, amikor vagyonelkobzásra is ítélik őket. Remélem ez majd a többiek (Tátrai, Veres, Ferkó, Feksziné, Juhász, Fapál..stb..) esetében is eljön.

Marcellusca 2011.04.08. 14:21:40

@derelyegrádi szellem:
"...aki a sajátjából a köznek ad, az nem érdemli meg, hogy leköpködjék." - Akkor te se köpködj itt!
Mert az itt kommentelők döntő többsége ADÓFIZETŐ, azaz havonta ad a közösbe.

nemstatikus 2011.04.08. 14:22:02

Évek óta érzékelem a következő problematikát (amennyiben valóban probléma):
A nem hívők (jaj, hogyan is írjam, hogy az ateista szót elkerüljem) komolyan veszik az egyházak tanításait. (?)(Már ez elég meglepő állítás, ugyebár.) Úgy gondolják, hogy az abban foglaltakat az egyház alkalmazottai és a hívek is komolyan gondolják.
Ezzel áll szemben az egyházak dolgozóinak és nagyszámú hívőknek tömege, akik harcosan hirdetik, hogy a hitük nem a birkahit, és az igazságtalanságok ellen harcolniuk kell. Ezért pedig beáldozhatóak egyes tanítások is.
Nekem, mint nem hívőnek, nem gond megérteni az embert, akit sérelem ért, börtönbe zárták, meghurcolták. Nyomot hagyott benne, és kész. A hívő ember pedig erre a nyomra hivatkozik, aminek hite szerint felmerülnie sem szabadna. Számomra az az érthetetlen, hogy miért kell az egyház (egyházak) rendíthetetlen hagyományait és erkölcsiségét mantrázni, ha egyszer azokat már rég feladta.
'Híveim! Eltelt 2000 év. Megváltoztak a minket körülvevő körülmények, egyházunkat is arra kényszerítve, hogy fennmaradásunk érdekében kövessük e változásokat. Nem igaz, hogy ellenségeink bocsánatot érdemelnek tőlünk, nem igaz, hogy nem gyűlölhetjük őket, nem igaz, hogy minden emberre egyenlőként tekintünk. A tudomány kemény sebeket ejtett rajtunk, próbáljuk integrálni az eredményeit, de ez nem mindig sikerül. Délen még vannak nyertes csatáink, de északon vesztésre állunk. Megmaradásunk záloga ma az, hogy mekkora szeletet tudunk kiszakítani az ország, a világ gazdagságából.'
Sejtem én persze. Persze, hogy sejtem. Máz nélkül hamar lehull a lepel. Egy jövedelmező gazdasági tevékenységet ki lenne hülye beáldozni egy bizonytalanért cserébe?

KovA 2011.04.08. 14:25:18

@Conv: "Önző, és nem igazán magyar hazafi az, akinek a saját jóléte fontosabb, mint hazája élete, gyermekeinek és unokáinak a jövője.." <-> "a saját gyermekeit nevezi önzőnek és nem elég magyarnak, ha nem tudnak, akarnak adni. "

Hát én nem látom a kettő egyező jelentését - de elismerem lehet ilyen olvasata is a mondatnak.
Ez viszont már nem elég ahhoz hogy köpködni kelljen rá.
Nekem úgy fontos a gyermekeim és unokáim jövője, hogy amim van azt nem fizetgetem ilyen kalapba - de tisztelem a szándékot csak nem bízom a dologban és pénzem sincs.

Lehet tudnék másképp is gondolkozni - ha másképp működne a társadalom bízhatnék jobban a közösségben és a hatalom megtisztulna az ilyen S8 Audis Lázár-János féléktől... meg a Hunvald félék is példás büntetést kapnának - számokérhetőbb és elszámoltathatóbb volna a hatalom - valahol innen kellene kezdeni az adósságfelszámolást - aztán talán több bizalmam lenne nekem is.

Amúgy meg - a papi fizetést kár emlegetned, mert kevés kivételtől eltekintve - aki csak névleg pap - semmire nem menne sok pénzzel - se - nem qrvázhat, nem bulizhat - amit meg csinálhat arra nem sok pénz kell :-)
Szóval egy ilyen embernek a fizetetés nem afféle földi jókban való dúskáláshoz nagyobb szabadság mint neked.
És végülis megdolgozik érte - más dolog hogy te mire becsülöd amit csinál.
Hogy nem adózik ? Hát a pénze lehet hogy adópénz, vagy adománypénz amiért adózott már aki adományozta. A paposkodás nem üzlet meg nem is szolgáltatás, meg nem is áru - hanem szolgálat. Igen, van költsége. Beleértve a pap megélhetésre valóját is.

Avagy te cserélnél vele az adómentes fizetéséért ? Nem ugye ? No hát.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.04.08. 14:27:35

@nemstatikus:

az iméntihez:

na, erre mondom én kicsit gonoszabb pillanataimban, hogy marketing mint tudomány a vallással egyidős, és a pápai hivatal az egyik legjobb trade marketinges.

derelyegrádi szellem 2011.04.08. 14:28:26

@Marcellusca:

Ezt hagy döntsem el én. Köszi.

+1 ha leszarom, naridroid vagyok, na megvédem, akkor is. Értem én ezt, hisz világos mint nap. régóta jársz ide, ideje, hogy annyit felvegyél innen, ne kizárólag előregyártott panalekben gondolkodj, és alkoss véleményt. Sokat segítenél magadon, hidd el nekem.

@Zébácsi:

És én mondtam hogy köpködtél? Én csak a postban írtakra reagáltam (azt leköpésnek tartom, ez igaz), az egyértelműség kedvéért még idéztem is. Nem hiszem, hogy ezt nem érted, hiszen jól láthatóan értelmes ember vagy.

derelyegrádi szellem 2011.04.08. 14:33:18

@Marcellusca:

Kit köpködtem én? Kit? Mondtam én iylet pl?:

"Marcellsuca biztonsági őr vajon mennyit dolgozott azért az 1 millió forintért, amit olyan nagy lelkesen felajánlott? Ja, hogy semennyit?! Más faszát verni a csalánnal, marcellsuka úr, más faszát ..."

Mert mondjuk adtál 1 milliót a rákos gyerekeknek, de akár a fetisiszta buzik alapítványának, és másokat is erre kértél.

Hmm?

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.04.08. 14:33:45

@derelyegrádi szellem: Bocsánat, ezek szerint félreértettelek. (A cikk itt-ott valóban nyers egy kicsit, ez igaz).

derelyegrádi szellem 2011.04.08. 14:40:30

@Zébácsi:

Rendben.

Én egyébként azt nem "nyers" fogalmazásnak látom, valami egészen másnak, de erről ne nyissunk vitát.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.04.08. 14:42:32

@KovA:

tudod, jómagam elég sokat forgolódtam papi körökben. a legalacsonyabb szintűtől az érsekig. római és görög katolikus, református szinten is. a lakásaikban is. volt amelyiknek a nyaralójában is.
láttam olyat is amikor a gyülekezettől szedegette össze a kápolna felújításához a hiányzó 130 000 forintot, úgy, hogy személyesen ment házhoz behajtani az egyházadót és az önkéntes adományokat.
ezenközben a lányának a szalonból megvette a 0 kilométeres honda civic sport specialt, majd nagylelkűen vállalta a saját költségére a szentelés utáni zsíros kenyereket és uborkát a híveknek.

igen, szívesen cserélnék velük. persze nem abban az esetben, ha tartanom kellene magam a cölibátushoz a katolikusok esetében, de amúgy igen. reformátussal minden további nélkül. amiért nem tettem meg az az ami miatt ők elméletileg papok. a hit.
én nem hiszek az istenben. a vallásokban még kevéssé.

mindez azonban nem releváns azzal kapcsolatban, hogy etikus/erkölcsös-e egy pap szájából a fenti kijelentés. tovább megyek, neki etikai alapon ítélkeznie sem lenne szabad, a gondolatának sem lenne szabad felmerülni, hogy ítélkezően nyilvánuljon meg.

2011.04.08. 14:47:10

Na nesze nektek, itt a narancskomcsi békekölcsön is. :-(

derelyegrádi szellem 2011.04.08. 14:47:40

@Conv:

"tudod, jómagam elég sokat forgolódtam papi körökben. a legalacsonyabb szintűtől az érsekig."

De ugye nem....... khmmm, izéééé,... tudod..... :-)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.04.08. 14:50:45

@nemstatikus:

Annyi volt, itt van :
nezopontintezet.hu/aktualis/az-allamadossag-veszelye/

1000 főt kérdeztek meg telefonon, közülük 49% mondott igent.

2011.04.08. 14:55:39

Nem akarok beleszólni a vitába, mert nem tisztem eldönteni, hogy ki, mit irt és hogyan értette. De! Én magam is görögkatolikus vagyok, és még sem értem ezt a ..."kinek a jóléte fontosabb, mint a hazája élete,gyerekeinek, unokáinak jövője".
Elöször is, mi jogon vonja kétségbe bárki magyarságomat, csupán azért, mert nem vagyok hajlandó egy vasat sem fizetni a "közösbe", azért hogy az is ellopják, mint tették 22 éven keresztül az ország vagyonával és a felvett hitelek nagyrészével.Mindegy ,hogy milyen kormány volt, lopott, csalt, hazudott és közben meggazdagodott pártokat, képviselőket, milliárdos "pénzhaverokat" látni. Közben a "zemberek", akiknek a jólétéről kéne hogy szóljon ez a demokráciának nevezett szar--csak elszegényedtek és igy lesz lassan 3 millió koldus országa megint az ország. Nem a "kommunizmusban", hanem a demokráciának nevezett szarságban jött össze a 3 millió koldus, és a sok, sok haveri milliárdos, a csigagerincű megélhetési képviselőkkel együtt.
De még nem hallottam, hogy valaki beszélt volna a "Péter-fillérekről", ami ugye, adómentes. Vajon miért?

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.04.08. 14:55:51

@derelyegrádi szellem:

hát volt részem szopásban :)

de nem, nem úgy :)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.04.08. 14:57:47

@derelyegrádi szellem:

"És ezt a a szövegkörnyezetből nyilvánvalóan minimum gunyoros megjegyzést:

"Szépséges, Széchenyire emlékeztető gondolatok egy 77 éves bácsitól.""

Tényleg félreértetted, én ezt abszolút nem negatív értelemben írtam róla. Ki is egészítem a postot, hogy ez egyértelmű legyen.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.04.08. 14:58:04

@laspalmas:

Nem értem, hol van a 2/3? De még 52% sincs. Biztos jó ez a felmérés?

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.04.08. 15:02:55

@Conv: " tovább megyek, neki etikai alapon ítélkeznie sem lenne szabad, a gondolatának sem lenne szabad felmerülni, hogy ítélkezően nyilvánuljon meg. "

Így van.

derelyegrádi szellem 2011.04.08. 15:05:41

@Conv:

nem "úgy"...hanem rendesen.... értem....:-)

@laspalmas:

respect.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.04.08. 15:07:46

@derelyegrádi szellem:
hát elég rendesen :)

ne zaklass, mert feljelentelek, vigyázz mer van ügyvéd ismerősöm! :)

KovA 2011.04.08. 15:19:49

@nemstatikus: "Egy jövedelmező gazdasági tevékenységet ki lenne hülye beáldozni egy bizonytalanért cserébe? "
Ez kevés "egyházra " igaz - pl sciontológia és társai.
Amúgy "ki lenne olyan hülye" magéra vállalni egy egyház kötelmeit, ha nem hisz azokban ?
Az egyház - afféle értékrendhordozó. És ugyanúgy még az egyház mércéjével is sőt különösen annak mércéjével tökéletlen emberek tartoznak hozzá - mint amilyen minden földi halandó.
(Különbség van azért a mértékben és a számokban, de ez lényegtelen.)

No de értékrendhordozóknak különösen híjával vagyunk mostanság és ennek súlyos kárát látjuk.

A tudomány - az nem értékrend.
A bibliának nem az a lényege, hogy hogy teremtette Isten 6 nap alatt a világot - és mi is a nap amiko még nincs is nap. Nem természettudomány.
Ha kicsit jobban elmélyülsz azt mondod, hogy a hit az ami a tudás határán túl van.
Ha jobban elmélyülsz, rájössz, hogy minden tudás is "csak" hit - s a tudomány is csak "mese" - az igazi valóságnak pusztán vetülete/elvonatkoztattása a newtoni törvények csak úgy, mint az einsteini relativitáselmélet - avagy a teremtéstörténet.

Hogy mit "alkalmazol" a dolog céljához van igazítva. A kinyilatkoztatás célja nem az emberek megokosítása dns-ekről, meg mindenféle egyéb csodákról könyvtárakat lehetne megtölteni vele és elveszne a lényeg... hanem használati utasítás - nem kapcsolási rajz nem gyártási dokumentáció - használati utasítás önmagához. Irányelvek. Erre van szüksége. A többit majd kikutatgatja magának, kapott rá képességet - de lám önmaga használatával nem vergődik dűlőre se használati utasítás nélkül de azzal se: - akarva vagy akaratlan félreértelmezni.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.04.08. 15:20:45

@Zébácsi:

Hogy jó-e, azt nem tudom, mindenesetre a Nézőpont csinálta, ami kb egybeforrt Navracsics nevével.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.04.08. 15:28:22

@derelyegrádi szellem:

Akkor most már beszéljünk arról, hogy a kormány állami szintre emelte Rédly kezdeményezését, hasonlóan tarhál, mint a szocik.

Akkor Zero írt egy ilyen kommentet:
"Ennyi? Ennyit tudnak? Így kormányozzák az országot?
Hogy "adjatok pénzt" ?"

Te pedig ezt válaszoltad:
"Mindhárom kérdésedre igen a válasz. "
vastagbor.blog.hu/2009/06/12/adjatok_penzt_leeeeci

Most mi a véleményed?

KovA 2011.04.08. 15:36:39

@Conv: Ebben igazad van - de a vallást meg a hitet nem a papok bűneiből és gyarlóságaiból kell megítélni.
Minden ember magáért felel, ha pap akkor is. Az egyházaknak - mint szervezetnek - is vannak bűneik.

Ez a pap nem az a pap aki "a lányának a szalonból megvette a 0 kilométeres honda civic sport specialt,". Ez egy másik. Ő is ember, ő sem tökéletes.

Hogy neked/néhányatoknak sérti az érzékenységét a kijelentése - úgy interpretáljátok hogy kifogásolható legyen - az mégcsak nem is róható fel neki. Neki is megvan a szabadsága a véleményéhez - és én - nem is látok kivetnivalót abban amit mond.
Ilyen alapon Petőfi is más faszával a csalánt amior aszongya, hogy "kinek drágább rongy élete mint a haza becsülete ?" Hát bizony neked, nekünk meg sokunknak.
De fordul úgy a kocka, hogy legnagyobb meglepetésünkre mégse ... önmagunkat is meglepve átmegyünk Dugovics Tituszba, vagy Zrínyibe. nemtudhatjuk előre.
Petőfi hiteles volt mert vássárra vitte a bőrét és oda is veszett valahol.
A pap is hiteles, mert befizette azt a pénzt amin pl. PlazmTV-t vehetett volna magának.

Ők ketten azért nyugodtan mondhatnak nekem ilyeneket. Tudtak áldozni a magukéból.
Én - és ti - e téren még nem bizonyítottunk. (Van rá okunk ezer, de az egy dolog.)
Ők azonban áldoztak - és lehetnek ebben jobbak nálunk. Ezen nem kell megsértődni.

alibaszna de bamba (törölt) 2011.04.08. 15:41:16

@Inner Circle: Ha jól értjük: a kommunistáknak is jól tudott nyalni,ill besúgó volt hogy hagyták ők is paposkodni,ezért kap most kitüntetést?!
Ez naggyon szuper!!!!

KovA 2011.04.08. 15:49:11

@nemstatikus: "Megmaradásunk záloga ma az, hogy mekkora szeletet tudunk kiszakítani az ország, a világ gazdagságából"
:-) Csak ovatosan azzal a szaggatással, lehet, hogy nem mivagyunk akik szakítanak, hanem azok vagyunk aki(ke)t kiszakítanak...
Ne álmodjon arról a gazella, hogy ő oroszlán lesz, mert legföljebb oroszlánszar lesz.
Jobb ha megtanul távoltartani magát a szakítósditól...

derelyegrádi szellem 2011.04.08. 15:49:22

@laspalmas:

Beszéljünk.

azzal is érvelhetnék, hogy ott 4 kérdés van (számold csak meg) és pedig három kérdésre mondtam igent, de nem teszem. Azt gondoltam, amit írtam ha 4, ha 3.

Nem tartom ezt helyesnek, amit szjjártóék ebből kanyarítottak, bullshitnek nem nevezném, de nem értek vele egyet. De erről ez az öreg pap nem tehet semmit, és nem ezt érdelené senkitől.

A gyurcsányi pénzkérés anyiban már, hoyg - talán ebben egyetéretünk - ők voltak akik ealdósították az országot, ameg szétlopták, után az "évszázad adócsökkentését" végrehajtva megemelték az adókat, majd ismét pénzt kértek.

A másikak is szeretnének kérni, de hát nem ők kormányoztak amikor eladósodtunk, így tőlük legalább nem bullshit, hogy ennél maradjunk.

Ettől függetlenül se egyet nem értek a szijjártó-féle kezdeményezéssel, sőt ügyes dolognak sem tartom, mert gyengeséget sugall. Ez hiba.

De csak jelzésként elmesélek egy történetet.

Amikor Korea (dél) fizetőeszköze megroggyant, az emberek a kormány felhívásásra bevitték a nemzeti bankba az aranyékszereiket, hogy a kibocsátott pénznek minél nagyon aranyfedezete legyen, így stabilizálható legyen a valutájuk.

Tudom, hogy Mo. nem Korea (mások a viszonyok), de az biztos, hogy nekik valóban van hazájuk. És nekünk?

De nem eztért írtam ma ide be. Nagyon igazságtalannak tartom, amit ezzel a szegény pappal csináltatok, csak azért, mert nem tetszik szijjártóék akciója. Erről ő nem tehet.

Honna van neki 1 milliója? Talán egy élet munkájával (77 éves) talán neki is lehet. Meg hogy nem dolgozik semmit. Miért, egy töritanár dolgozik akkor? Csak pofázik egy katedráról. Az munka?

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.04.08. 15:54:03

@laspalmas:vastagbor.blog.hu 2011.04.08. 15:28:22

Pláne, hogy zero eredeti kommentjében 4 kérdés szerepelt. :-)

És persze, igen, igen, igen, igen. No, ezzel vissza is tértünk egy igencsak magyaros politikai axiómához: a Fidesz sorra veszi elő elődei ötleteit.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.04.08. 15:58:21

@derelyegrádi szellem:

Akkor újra: alapvetően nem az atya által felajánlott pénzzel van a baj.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.04.08. 16:00:43

@KovA:
dugovics titusz nem létezett

a példa az autós esettel arra volt, hogy mennyire éri meg papnak lenni.

"A pap is hiteles, mert befizette azt a pénzt amin pl. PlazmTV-t vehetett volna magának."

a pap hitelessége nem a pénzbefizetésén múlik amelyet fölös pénznek érzett.
a hitelessége azon múlik, miként viselkedik mint pap.
ez pedig a hite és elkötelezettsége, a megnyilvánulásai. ebbe nem fér bele az ilyen jellegű ítélkezés emberek felett az alapján, hogy a családjának az ennivalót, vagy az államháztartási hiány megszüntetését tartja fontosnak.
főként, hogy ők folyamatosan tesznek ellene az adójukkal, míg ő soha nem adózott, eddig semmit nem tett anyagiakban.

"Ők ketten azért nyugodtan mondhatnak nekem ilyeneket. Tudtak áldozni a magukéból.
Én - és ti - e téren még nem bizonyítottunk. (Van rá okunk ezer, de az egy dolog.)
Ők azonban áldoztak - és lehetnek ebben jobbak nálunk. Ezen nem kell megsértődni. "

lófaszt.
te vagy hülye vagy és nem fogod fel , vagy el sem olvasod a leírtakat.
Te, aki adót fizetsz egész életedben teszel azért, hogy csökkenjen az államadósság. egész életedben. minden évben. minden hónapban.
a papok nem adóznak. az egyház és a papok a te és én, mi adónkból kapja a fizetését, az állam által az egyháznak nyújtott donációból. adómentesen. ő most tett életében először és egyszer ezért a célért. volt neki miből.
ezért úgy érzi nemesebb lett, és ítéletet, véleményt mondhat mások felett, akik nem adnak pluszban azon felül amit adóként befizetnek?

én elhiszem, hogy szegény nem látja, nem érti a világot, eszébe nem jut, hogy akiket önzőnek nevez, azoktól van a fizetése, azok egész életükben sokkal több pénzt tettek be fejenként az államadósság megszüntetésére az adójukkal.

ha valaki jelenleg hülye, csak azért mert valamikor régen nem volt az, ne mondjuk ki róla hogy hülye, akit ráadásul a világ szemete, a politikusok kihasználnak?

derelyegrádi szellem 2011.04.08. 16:01:16

@Zébácsi:

akor újra, a posztban mégis ilyenek olvashatók:

"Rédly Elemér plébános úr vajon mennyit dolgozott azért az 1 millió forintért, amit olyan nagy lelkesen felajánlott? Ja, hogy semennyit?! Más faszát verni a csalánnal, plébános úr, más faszát ..."

Vagy ez csak az én gépemen jelenik meg?

alibaszna de bamba (törölt) 2011.04.08. 16:12:56

@derelyegrádi szellem: Jó,hogy felfigyeltél rá!Tényleg!Rossz a hasonlat!
Ide az illik:Más tollával ékeskedni, plébános úr...más tollával?!

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.04.08. 16:18:39

@derelyegrádi szellem:
ez az enyémen is ott vanés mindenkién:)

nem a pénzre vonatkozik, hanem az egészre.
arra, hogy kiáll és felszólít az adakozásra, olyanokat akik egész életükben adókén adakoznak erre a célra, míg ő eddig egyszer sem egy fillért sem tett bele ebbe a keretbe.
igen, dolgozott, kapott érte fizetést az adófizető polgároktól. de nem adózott soha, nem fizetett be rendszeresen az államháztartásba, az államadósság rendezésébe.
az ő dolga mire használja fel. most egy kicsit visszaadott belőle.
senki nem kárhoztatja érte. a módról, a körítésről van szó.

volt, van miből adnia. az ő példájával élve, az evangéliumi szegény asszony két fillérjére gondolva végiggondolhatná, hogy az ő egymilliója mennyit ér a kasszában erkölcsileg, amikor mások, akik az ő fizetését is adják, annyit adnak, hogy megélhetésre alig marad belőle. a példában ugyanis arról van szó, hogy a gazdagok csengő aranyai nem érnek erkölcsileg annyit, mert nélkülözni tudják, mint a szegény asszony két fillérje ami az összes vagyona.
nincs sem joga sem erkölcsi/etikai alapja számon kérni vagy megítélni senkit. főleg papként.

derelyegrádi szellem 2011.04.08. 16:25:25

@Conv:
több kommnetet alapítottál már arra, hogy a papok jövedelme adómentes, ez honnan következik, mert lehet hogy így van, de ebben én mégsem vagyok biztos.

alibaszna de bamba (törölt) 2011.04.08. 16:28:47

@derelyegrádi szellem: Én még paptól számlát nem ,hogy nem láttam,de még nem is hallottam!!!

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.04.08. 16:28:58

@derelyegrádi szellem:

így van, hidd el nekem, tudom, benne éltem :)

de tessék, hogy jogszabályi háttere is legyen a mondandómnak. a végén kezd, hogy gyorsan megtaláld :)

www.nefmi.gov.hu/egyhaz/allam-egyhaz/allam-egyhaz-kapcsolata

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.04.08. 16:54:35

@derelyegrádi szellem:

szerintem az a baj, hogy az embereket taszítja a katolikus egyház csillogása, valamint az a tény, hogy már messze nem azt jelenti, ahonnan indult, ráadásul elég sok a botrány is körülötte. Mondhatni, egyfajta bizalomvesztés van, aminek érzékelhető jelei is vannak.

Ha az atya a nyája közt élne, és tudná, hogy mit él át ma hazánkban ez a nyáj, akkor talán szerényebb szavakkal is buzdíthatta volna a híveket az adakozásra. Másrészt a politikával való kokettálása sem valami bizalomgerjesztő.

Ha durva lennék akkor azt mondanám: Mi (az állam) adunk nektek sok pénzt, cserébe Ti (a klérus) úgy prédikáljatok, hogy nekünk is tessék.
Vajon Jézus látja-e hová satnyultak tanai? Biztosan vannak igaz, hívő követői. Ők általában csendben teszik azt, amit tenniük kell.

Az állam és egyház nem észrevehetetlen összefonódása verte ki itt a biztosítékot.

karloszky 2011.04.08. 17:41:47

@laspalmas: A Szent Cél vezérelt: jobb útra téríteni nemzetünk megtévedt báránykáit.

karloszky 2011.04.08. 17:49:04

@laspalmas: Mint ahogyan már fentebb már valaki rávilágított: az egyházak állami támogatásának alternatívája az egyházi vagyon 100 %-os kárpótlása lett volna, az pedig érthető okokból (iskolák, műv. házak, egyéb épületek és más ingatlanok ezreit kellett volna visszaszolgáltatni) igencsak komoly nehézségekbe ütközött. Lásd még vatikáni szerződés, amit egyébként nem más mint Horn Gyula jegyzett ellen kormányfőként 1997-ben (Gyurcsány meg később frankón felrúgta azt)

jani888 2011.04.08. 17:54:54

Az a fő baj az egésszel,hogy ő nem a sajátját adta,de nekünk csak sajátunk van.Úgy is fogalmazhatjuk :nincs perselypénzünk,és ebből az óriási összegből a nagy többségnek egy fillér sem jutott..Persze,ha a politikusok járnának elöl jó példával.És nem a duplán felvett pénzek példájára gondolok.Nem a kivételezett helyzetükre,a törvények fölöttiségre.

karloszky 2011.04.08. 17:57:31

@Conv: Feleslegesen rugózol ezen annyit. Az atya egészen biztosan nem a nyomorgó honlapkészítőktől várja az adományokat az alapba, hanem azoktól, akik ezt megtehetik.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.04.08. 18:07:11

@karloszky:
értem, akkor már nem is paphoz méltatlan amit mondott, sőt nem is röhejes ahogy a fityisz besorolta a kormányprogram kategóriába a dolgot :)

jóvanna, nem tudtam, hogy csak a tehetősek lehetnek önzők és nem igazán magyarok, mindig elfelejtem, hogy az aki nem vitte semmire anyagilag, az semmit nem ér, őket nem kell számba venni :)

derelyegrádi szellem 2011.04.08. 18:35:40

@Conv:

továbbra sem akarnék kukacoskodni, de konkrétan melyik rendelkzeséből derül ki, hogy a pap egyháztól kapott havi rendzsers fizetése adó és járulékmentes lenne, mert azt én nem találom.

Segíts!

Köszi.

@Zébácsi:

ezt nekem hiába mondod, én nem vagyok katolikus.

Azonban hogy jön ez ahhoz, hogy szerintem nem kéne valakit pusztán azért honnnavoltennek1milliója meg őnemdolgozottazértozni, csak mert a "katolikus egyház csillog".

Én nem egy egyházért emeltem itt szót, hanem egy emberért, akit egy alapvetően szép gesztusáért lefikáztak. Ez lassan ugye világos lesz? :-)

2011.04.08. 18:36:27

@karloszky: Érdekes, a civileknek ki lehetett szúrni a szemét 5000 Ft névértékű kárpótlási jeggyel (ami kb. a felit érte), a csuhások meg azért elég rendesen kaptak vissza ingatlanokat.

Kartal (rezervált) 2011.04.08. 19:27:19

@alibaszna de bamba: na most, ha már ez így szóba került: több családtagot temettünk sajnos az utóbbi időben. A polgári temetés nagyon korrekt volt, mindenről számla, minden rendben ment.
Egyházi temetés: elmaradt egyházadó befizetése, a papnak x tízezer forint (eldarálta az egészet, közben vakarózott és a csajokat nézte), sirató kórusnak megint x tízezer forint (beleénekeltek a pap szövegébe), rendes számlát sehonnan nem kaptunk, legfeljebb egy elismervényt a pénz átvételéről. Persze erről ne általánosítson senki, ez csak személyes tapasztalat.

Egyébként meg: és ha fizet is adót a pap? A fizetését az államtól (-> adó révén tőlünk) és az egyháztól (-> egyházadó révén megint tőlünk, vagyis aki fizeti, attól) kapja.

karloszky 2011.04.08. 19:29:34

@Hajszás Láncos: Az egy másik történet, ami valóban gyalázatosra sikeredett. A lényeg azonban az, hogy akinek amije volt a komcsik előtt, azt vissza kell hogy kapja valamilyen formában. A civilek nagy részének kárpótlási jegy formájában történt ez, jóval áron alul, ennek is megvolt az oka, de ez hosszú történet. Az egyházak óriási vagyonnal rendelkeztek anno, ezeknek csak egy részét kapták vissza, ezért is köttetett az a bizonyos megállapodás.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.04.08. 19:34:46

@derelyegrádi szellem:

"A személyi jövedelemadóról szóló Szja. tv értelmezésében egyházi személy alatt olyan személyt kell érteni, akit az adott egyház saját belső törvényeiben és szabályzataiban annak minősít. "

Orbán Viktor ötlete alapján január elsejétől az állam húsz-harmincezer forintos fizetéskiegészítést folyósít négy történelmi egyház kistelepüléseken dolgozó papjainak.

"Szja tv. jelenleg hatályos 1.sz. melléklet 4.8. pontja alapján adómentes az egyházi személynek egyházi szertartásért vagy egyházi szolgálatért magánszemély által közvetlenül vagy közvetve - így különösen perselypénz, egyházfenntartói járulék vagy adomány címén - adott vagyoni érték, valamint a központi költségvetési forrásból egyházi személy részére jövedelempótlék vagy annak megfelelő jogcímen juttatott támogatás; az e jogcímen adómentesen juttatott jövedelmet és az egyébként adóköteles jövedelmet az egyházi személy vagy az egyház szervezeti egysége köteles elkülönítetten nyilvántartani; e rendelkezés alkalmazásában egyházi személy az is, aki az egyház részére végzett egyházi feladat ellátásáért az egyháztól rendszeres havi díjazásban részesül."

"Adómentesnek tehát az egyházi személyek részére magánszemélyek által közvetlenül juttatott vagyoni érték tekinthető (pl. temetésért, esketésért, keresztelőért stb. fizetett összegek), ide értve azt az esetet is, ha a tényleges kifizetés már az egyházközösségen keresztül – közvetve – történik ugyan, de a kifizetés forrásául egyébként magánszemélyek által juttatott bevételek szolgálnak (pl.: perselypénz, adomány, egyházközségi fejpénz)."

"A hatályos Szja tv. egyértelműen adómentesnek minősíti azokat a magánszemélyek által közvetve juttatott vagyoni értékeket is, amelyeknek magánszemélyek befizetései képezik az alapját és utólag „osztanak” vissza az egyházi személyek részére.(pl.: perselypénz, adományok, [állami és magán egyaránt].)"
ezt a keretet használják fel a bérkifizetésekre + a januártól az államtól kapott bérkiegészítéseket, így adómentes a fizetésük.

Azonban a papok fizetését a fizetése több részből áll, az egyház által adott fizetés (amit okosban adómentessé tesznek amennyire lehet) a legtöbbször jelképes összeg, a papok jövedelmének csak egy része, amihez jönnek a kiegészítések amik eleve adómentesek, a közvetlen és közvetett stólapénzek.
Mi az a stólapénz?
Az egyházi szolgáltatásokért beszedett díjak, perselypénz, adomány, egyházközségi fejpénz amit az egyháztól kapnak kiegészítő bérként, a temetésekért, az esketésekért, keresztelésekért, ház-, barka-, kalács- és zászlószentelésekért, stb, melynek egyházközségenként szabott díja van.
ezek az esetek többségében 2/3 részét teszik ki a papi jövedelemnek, de a gazdagabb hitközségekben akár ötszöröse is lehet az egyház által adott fizetésnek.

mindemellett az egyházak a papjaik megélhetését fizetéstől függetlenül is biztosítja, a katolikusok esetében az egyház szolgálatio lakást, rezsit, házvezetőnőt, étkezési hozzájárulást, közterheket (csatorna, szemét, stb), szükség szerint gépkocsit, stb.
a reformátusok esetében a gyülekezeti lelkészek részére a gyülekezet saját maga állapítja meg a "díjlevelét", azaz hogy milyen pénzbeli és természetbeni javadalmat kap. (természetesen okosan, hogy adózni ne kelljen)
természetben köteles a gyülekezet szolgálati lakást és rezsit, illetve némi közlekedési költséget téríteni, több gyülekezetben szolgáló lelkész (szórványok) fizetését a több gyülekezet közös vezetése állapítja meg, és ezeknek a lelkészeknek általában egy felsőbb egyházi vezetés biztosít autót, annak a fenntartását a gyülekezetek.
a pénzbeli fizetést is a gyülekezet vezető testülete állapítja meg, a közterhet ha szükséges a közegyház fizeti, de lejön a fizetésből 15 (vagy 21?)% nyugdíjjárulék, ami az egyházi "magánnyugdíjpénztárba" megy, a lelkészek nem kapnak állami nyugdíjat, hanem ezt a pénzt kapják vissza.

lyken 2011.04.08. 20:04:31

Azért ez kiveri a biztosítékot. Nem fizetnek jövedelemadót, nem fizetnek TB-t(Egyes papok állítása szerint fizetnek adót, a püspökség meg befizeti a TB-jüket. Papírt még nem látott senki és mutatni se tudtak mikor kérdezték. De állítólag van.), de pl igényelhetnek vissza áfát beruházás esetén. Emellett kapják az állami milliárdokat egyházszinten (évi összesen több mint 100 milliárd azért nem rossz pénz). Továbbá igen komoly lobbi folyik, hogy még több pénzt kapjanak, pedig az egész osztogatás alapját saccolt adatok képezik.
A támogatást azok is fizetik akik nem egyháztagok. :/ (Szerény véleményem a kérdésben az, hogy az egyházakat tartsák el a tagjaik.)
Azt hagyjuk, hogy a perselypénz sorsa mi lesz. Ugye az vagy egyházi számlára kerül, vagy nem, ellenőrizni nem ellenőrzik(érthetően, ez hit kérdése). Becsült adat, az 5000ft/ templomlátogató/ év.
Szomorú, de megkötötték 97-ben a vatikáni szerződést, ami rákényszeríti az adófizetőket, hogy olyasmihez járuljanak hozzá, ami a zsebükből csak pénzt húz ki.

Bónuszkérdések:
- Ha magánszemélyek nem kapták vissza az államosított tulajdonukat, akkor a katkók miért?
- Hogy jönnek ahhoz, hogy a teljes SZJA bevétel 0,9%-át zsebelik be? És ahhoz, hogy ezen felül még lobbiznak további pénzekért?

lyken 2011.04.08. 20:11:48

@karloszky: "hanem azoktól, akik ezt megtehetik. "
Mondjuk attól az egyháztól, aki 100 milliárdal többet kap mint kéne? Aki ráadásul további pénzekért lobbizik? Szerintem tartsák el magukat, azt a 100 milliárdot pedig tegyék be az alapba amit létrehoztak.

Ígérem, ha én kapok ennyi pénzt minden évben, én is alapítok belőle államadósságcsökkentő alapot. Ennek hiányában részemről évek óta egy másik államadósságcsökkentő alapba lapátolok jelentős összeget minden évben.(Vagyis lapátoltam, amíg el nem jöttem Magyarországról.) SZJA-nak hívják ezt az alapot és számtalan az atya által emlegetett társammal támogattam e nemes alapot, melyből többek közt az egyháza megkapja a maga sápját. Nekem ne magyarázzon senki adakozásról aki az adózók pénzéből alapít ilyet. Bort iszik, miközben szentelt desztillált vizet prédikál.

lyken 2011.04.08. 20:21:31

@Conv: "a reformátusok esetében a gyülekezeti lelkészek részére a gyülekezet saját maga állapítja meg a "díjlevelét", azaz hogy milyen pénzbeli és természetbeni javadalmat kap. (természetesen okosan, hogy adózni ne kelljen)"

Mindannyian láttunk már a blog.hu hasábjain olyat, hogy ha valaki adót optimalizál, mondjuk azzal hogy külföldre viszi a cégét akkor gyepálják érte, mert "adót csal". Pedig jogilag nem, tehát nem. Ilyenkor szoktak de erkölcsileg igen felkiáltással élni.
Hallottál már olyat, hogy valaki a csuhásokat gyepálja ugyanezért? Érdekes, hogy ha a pap optimalizál adót itthon akkor arra nem fúj senki. Közembert karóba húz az adóhatóság ha nem a valós tevékenységének megfelelően adózik, vagy ha a maga irányába hajlik a keze.

karloszky 2011.04.08. 20:29:29

@lyken: Ezt a 100 milliárdot honnan vetted ? Tudtommal kb. 25 milliárdot kap az összes egyház együttvéve /év.

Virág et. 2011.04.08. 21:02:14

@derelyegrádi szellem: Bántja az ördög, egy rossz szavam nem volt a plébánosról. A vagyoni viszonyaira sem tettem megjegyzést. Miattam aztán arra költi a pénzét, amire szeretné.

Ettől még a helyzet abszurd.

nemstatikus 2011.04.08. 21:47:13

@KovA: Tökéletesen alátámasztottad az általam elmondottakat. A Biblia fellazítása, ellentmondásainak feloldására való törekvés egy bizonyos pontig még hitelesnek tűnhet. De olvastam én már olyat is, hogy az Úr a genetikába volt kénytelen belepiszkálni a bűn elszaporodását látva. A szentírás az utolsó pontig maga az örök igazság, jelenti ki magáról. És ezzel nekem semmi bajom. Ha valaki így hiszi, hát az az ő dolga. Az viszont már minimum ellenérzést vált ki belőlem, mikor valaki az épp aktuális érdeke és a leírtak tarthatatlansága (egyáltalán, hogyan juthat ez eszébe?) miatt kezdi el értelmezgetni a szentírást. Egy pontig persze el lehet menni ezzel a fene nagy liberalizmussal(!), egy ponton túl viszont már az egész írás és vele együtt az egyház hitelessége kérdőjeleződik meg. Mi az pl., hogy a teremtés hat napja csak olyan szimbolikus dolog? Meg Oldalborda Éva is csak szimbólum. És...? És még mi minden? A szeplőtelen fogantatás is? A feltámadás is? Óvatosan kellene már végre bánni ezzel a szabad értelmezéssel! Tudom, hogy nehéz idők járnak az egyházra (úgy világviszonylatban), de saját sírjukat ássák jót akarásukban.

nemstatikus 2011.04.08. 21:52:59

@KovA: "Ne álmodjon arról a gazella, hogy ő oroszlán lesz, mert legföljebb oroszlánszar lesz."
Pontosan itt tartunk ma. Az ember már csak olyan állat, amelyik nehezen tanul, ellenben könnyen felejt. A magyarországi egyházak képviselői bátran érdeklődhetnének francia kollégáik történelmi tapasztalatairól.

asmodean 2011.04.09. 00:04:29

@Conv:
Tény : Táborfalván izraelita haderők vannak feltehetően nukleáris tűzerővel felszerelve.
Ezzel gyakorol nyomást az IMF a magyar földek nyomott áron történő kiárusítására célzottan judaista "befektetők" számára, amely fedezetét egyértelműen az államadósságunk törlesztéséből biztosítják a globális érdek csoportok a cionistáknak.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.04.09. 00:07:24

@asmodean: erre csak bólintani tudok, ez már régóta nem titok. én is onnan írok, de ezt bárki kiderítheti könnyedén, hogy a monortel táborfalvai ip körzetéből írok. egy mintaházban próbalakóként élek.

Bee-zony 2011.04.09. 00:18:39

Harcolj te is az államadósság ellen!
Erre is érvényes Hofi mondása: a járdát nem harcolni kell, hanem betonozni.
Viszont ez a büdöskomcsi frázis megint hogy előkerült… aztán még csodálkoznak egyesek, hogy miért van annyi embernek retró-érzése.

Pap bácsi 1 millió forintot visszaadott az államnak; ha ez valóban az államadósság törlesztésére megy, akkor támogatja vele a Világbankot, és a „szegény, nélkülöző” bankárokat… a gazdag pénzeszsákokat.
Ha pedig csak úgy belekerül az állami feneketlen zsákba, akkor lehet belőle pl. a TEK Audi Q7-es javítása, amit gyakorlás közben kicsit leamortizáltak, vagy egy csepp a 7 milliárdos autóbeszerzéshez… és teszi mindezt a Fidesszel összefonódva. Ez egy fidesznyik pap. Sógorkoma-urambátyám, majd megoldjuk és visszajuttatjuk az adományodat… ez így tipikus.
„Az államadósság elleni harcban szerencsére a kormány nem maradt egyedül”. Nem hát; sikeresen megint egymásra találtak a hülyék és a korruptak. Mi lenne, ha nem így lenne? Normális ország.
Az eléggé nyilvánvaló, hogy az államadósság felszámolása, mint cél, ilyen módszerrel nem érhető el. Hiábavalóság… és néphülyítés.
Ha nem lennénk kamatrabszolgaságban, akkor nem lett volna-e a ténylegesen felvett pénz már visszafizetve a már megadott pénzekkel? Van egy olyan érzésem, hogy de.
A konklúzióm az, hogy sokkal jobb helye lett volna annak az 1 milliónak, ha direktben a valóban rászorulókra fordítja. De akkor az már egy másik történet lett volna – és Fidesz nélkül.
Ami pedig a hősöket illeti… Mi van pl. Mécs Imrével, Göncz Árpáddal, Wittner Máriával? Akiket nem csak hogy leültettek, hanem az akasztófakötél is be volt nekik lengetve?
Ha valaki pl. azért a hitéért ül, hogy lapos a Föld, az legfejlebb a hittársai szemében lehet hős. De mit szóljanak ahhoz a buddhisták, a hinduk, a mohamedánok, ha egy keresztény a hitéért ül? Ha nem azt, hogy az az ő ügye, és az ő dolga.
Aki a hitéért ül, az a hittársainak lehet hős, másnak nem igazán.
A „hős” Rákosi (Rozenfeld) elvtárs is többet volt börtönben, mint hatalmon, b+. 1:1
Azt sem kéne elfelejteni, hogy a hatalmuk csúcspontján a keresztények üldözték az olyan gondolkodó „eretnekeket,” mint pl. Galilei, és Giordano Bruno; a hatalmuk csúcspontján pedig a kommunisták üldözték a keresztényeket. Némi késéssel visszakapták a keresztények az üldözést, 1:1.

Nézzük napjaink főkeresztényeit, a Fidesz nyúlványát, a KDNP-t.
„Rokonaikat foglalkoztatják a KDNP-s képviselők”
index.hu/belfold/2011/04/08/kdnp/
Még az „alacsony erkölcsű” nem keresztények is jobban odafigyelnek arra, hogy ne legyen nepotizmus…

„Védett madarak vadászhatóságáért lobbizik Semjén”
index.hu/belfold/2011/04/08/vedett_madarak_vadaszhatosagaert_lobbizik_semjen/
Semjén kedvtelésből védtelen állatokat gyilkol.
Biblia, hatodik parancsolat: Ne ölj.
Keresztény-e aki nem tartja be a vallása parancsait, vagy csak egy tömeggyilkos?
Kívánom neki, hogy fegyver által végezze, és tapasztalja meg, milyen a puskacső másik végén lenni. A (szent helyen álló) pusztító (utálatosság) pusztulhatna már.
„Keresztény”; romlott, korrupt banda.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.04.09. 15:06:51

@derelyegrádi szellem: Ez a Széchenyis rész kicsit durva volt.Ilyen rossz érzés csalódni?:))
Egyébként lehet,hogy nem a papot kéne szidni,de hidd el én nem azért nem adok,mert önző lennék.

bari-kád 2011.04.09. 17:09:24

Hátdeténylegmenjenekapicsábamosmán'.. A nyóccszor leadózott pénzemet még egyszer, "becsület"-ből lehúzni? Köszi.

Dendrobatidae 2011.04.09. 17:50:45

@Bee-zony: Azért mindenképpen értékelem a lókupec Kedves Vezető abbéli tehetségét, hogy az államadósság elleni harcot mint valami hűdenemzeti dolgot sikerült eladnia a zászlólengető híveknek. Pedig magyarra fordítva arról van szó, hogy Orbán akkor is visszafizeti a zemberekkel az adósságot a külföldieknek, ha Magyarország beledöglik is. Ennyit jelent. Ez a nagy nemzeti cél. Gratula. Főleg a faszfej, bőszmagyrkodó fideszhívőknek gratula.
Csaucseszku is így gondolta, mikor csődbe vitte Romániát. Ő is vissza akarta fizetni az államdósságot a külföldnek. A vége az lett, hogy Románia csődbe ment, a Kárpátok Géniuszát pedig szitává lőtték. Úgyhogy hajrá! Így tovább!:)))

bandika gazdája 2011.04.09. 19:01:39

@Dendrobatidae: Azé' egy dolgot nem baj, ha tudsz! Azt az adósságot nem a Patásorbán csinálta meg tüntette el, még akkor sem, ha én nem vagyok oda szegénykéért! Csak azért nem sajnálom, mert ő akart miniszterelnök lenni, nem én. De ettől még nem kell rákenni a mások sarát is! Könnyű volt Bajnainak nagy kölcsönt felvenni, mikor tudta, hogy nem neki kell visszafizetni!

Dendrobatidae 2011.04.09. 19:48:56

@bandika gazdája: "Patásorbán" épp most vett fel 700 milliárd (tehát 700'000 millió) forint kölcsönt csak ő sutyiban csinálja, nem nyíltan, mint a hülye szocik.
www.akk.hu/object.38C6DCF5-C48E-46A6-BF3C-7BAE76925CA0.ivy
A futamidő 10 és 30 év. És ezt véletlenül ki fogja visszafizetni? Ezt biztos nem a zemberek. Majd a barázdabillegetők meg a mosómedvék...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.04.10. 07:07:39

"Szépséges, Széchenyire emlékeztető gondolatok egy 77 éves bácsitól."
Neki legalább van annyi tartása, hogy ezt meri vállalni.
Szerintem igen pozitív gondolta, és tett.
Inkább azt kérdezném meg, hogy melyik ÁLLAMFÉRFI (vagy államnő :D ) tudná ugyanezt megtenni?
Hogy nem kér költségtérítést?
Vagy egy évig nem kér fizut?
Vagy hogy egy millácskát áttol az államkasszába?

Lehet, hogy többet használna ezzel az országnak, mint a 4 éves "munkájával".

Bee-zony 2011.04.10. 22:01:20

@Dendrobatidae: Lett egy szörnyű gyanúm; azon kívül, hogy rasszizmus és diszkrimináció, ez mekkora lenyúlás lesz… Orbán-Orsós vajda megállapodott a sikkasztó és hűtlen kezelő F. Flóriánnal.
Közmunkára küldi Orbán a cigányokat
kuruc.info/r/2/77211/
„Megállapodás aláírására készül Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke a cigányság problémáinak megoldására. Ezt csütörtökön Budapesten, az V. Európai Roma Platformon jelentette be a kormányfő, aki azt mondta, a megállapodásban szerepel majd egyebek mellett az, hogy több mint százezer cigánynak szerveznek közmunkát, s több tízezer fiatalnak nyújtanak piacképes szakképzettséget, valamint a kulturális önkormányzat elismerésének és támogatásának kérdése is.”
Vajon honnan lesz rá pénz, a felvett kölcsönből, vagy a manyupból?

Szerintem, úgy kell harcolni az államadósság ellen – és szó szerint – hogy azok ellen, akik a hiteleket felvették.
Egyszerű állampolgárként hitelt nem fizetünk vissza, mert nem mi vettük fel, viszont kiadjuk a hitelt felvevőket a hitelezőknek, és csináljanak a személyükkel amit akarnak.
Egy működő megoldás van, az egész zsidó-cigány gyurcsorbán bandát el kell takarítani a hatalomból, mert amíg ez nem így történik, addig kártékonykodni fognak.

Bee-zony 2011.04.11. 01:33:08

@Bee-zony: Példák a világból:
Izland beint: nem fognak 5 milliárd dollárt fizetni a bankcsőd miatt
kuruc.info/r/42/77358/

Dacból indult mozgalom ágyazna meg az új európai országnak
www.origo.hu/nagyvilag/20110409-fuggetlensegi-szavazas-kataloniaban-utolso-fordulo-barcelona.html
„Egy kis katalán faluból indult az a mozgalom, amely vasárnap Barcelonában ér csúcspontjára. Most rendezik ugyanis a Katalónia függetlenné válásáról szóló népszavazás-sorozat utolsó fordulóját. A referendum ugyan nem hivatalos, és az eredmény nem kötelező, de támogatói szerint már rövid távon egy új ország megszületésével kecsegtet.”
Csak ilyen „hatalmas méretű” országok és népek tudják ezt megtenni?
A bankcsőd nem fizetése nem ugyanaz, mint a sokadikbőr kamat nem fizetése, úgyhogy vannak lehetőségek.

picur3ka 2011.04.11. 04:53:14

Ja, a UK meg a hollandok eppen perelik oket...

lyken 2011.04.11. 11:04:46

@karloszky: Vatikáni szerződés?

@Dendrobatidae: ""Patásorbán" épp most vett fel 700 milliárd (tehát 700'000 millió) forint kölcsönt csak ő sutyiban csinálja, nem nyíltan, mint a hülye szocik. "
Jajjnemár. Nincs benned semmi narancsos forradalmi hevület? Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek. Na. Az Orbánnak szabad. Mit nem lehet ezen érteni?

@ColT: "Inkább azt kérdezném meg, hogy melyik ÁLLAMFÉRFI (vagy államnő :D ) tudná ugyanezt megtenni?
Hogy nem kér költségtérítést?
Vagy egy évig nem kér fizut?"
Anno Gyurcsány eljótékonykodta a miniszterelnöki fizetését.

karloszky 2011.04.11. 11:18:58

@lyken:

1. hu.wikipedia.org/wiki/Vatik%C3%A1ni_szerz%C5%91d%C3%A9s

2. Kötvénykibocsájtás volt, részben az EU-s hitel ősszel visszafizetendő kiváltására hosszú távú kötvényekkel, részben forrásbevonás miatt.

3. Ja. Eljótékonykodta a miniszterelnöki fizetését a Táncsics alapítvány javára. :D

Sleepy Gonsales 2011.04.11. 14:14:37

@KovA:
"a hit az ami a tudás határán túl van.
Ha jobban elmélyülsz, rájössz, hogy minden tudás is "csak" hit - s a tudomány is csak "mese"

Szia wmiki! Rájöttél hogyan kell új nicket regisztrálni?

alibaszna de bamba (törölt) 2011.04.11. 15:41:13

@Sleepy Gonsales: "s a tudomány is csak mese"
NEKED,MEG VV.SZANDIKÁNAK!

Sleepy Gonsales 2011.04.11. 15:59:23

@alibaszna de bamba:
Te figyu, idd meg a kávédat, aztán majd nézd meg mire válaszoltam.

KovA 2011.04.11. 16:28:33

@Sleepy Gonsales:
No, tán emlékeztetlek valakire ?
Sosem volt más nickem. Nagyon régi indexes nick - csak már nagyon rég és nagyon ritkán írtam a fórumokra.

KovA 2011.04.11. 16:32:56

@alibaszna de bamba: :-)
Ja lehet, csak neki még mese, nekem meg már mese.
Te meg e kettő között vagy valahol.

alibaszna de bamba (törölt) 2011.04.11. 16:35:17

@Sleepy Gonsales: Én figyú...
Megittam,bocs,tévedni emberi dolog,mondta a sün és lemászott a súrolókeféről!

Mikrobi 2011.04.11. 18:36:08

laspalmas, te egy hihetetlenül rosszindulatú, aljas, megkeseredett szemét tróger vagy. Képzeld, a papok is dolgoznak, ráadásul nekik a nyugdíjkorhatár 75 év, nem 62! A munkahelyük a lakóhelyükön van, ezért állandóan csörög a telefon, mert a hozzád hasonló hülyék zaklatják őket ajánlásért katolikus iskolába (holott templomot max. túristaként láttak), engedélyt, hogy házasodhassanak, keresztszülők lehessenek. És emellett még híveik is vannak, minden rosszindulatú hangulatkeltésetek ellenére.
Az miért baj, hogy Elemér atya a beszédében Széchenyi gondolatait mondta?
Az miért baj, hogy valaki szeretné csökkenteni az államadósságot?

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.04.11. 18:40:08

@Mikrobi: valami relé hibás benned.

hol látod, hogy baj, hogy elemér atya széchenyi féle gondolatokat fogalmazott meg?
hol látod, hogy baj, hogy valaki csökkenteni szeretné az államadósságot?

KovA 2011.04.12. 09:27:05

@nemstatikus: "Meg Oldalborda Éva is csak szimbólum. És...? És még mi minden?"
Szerintem ami a teremtéstörténetet illeti - nagyon sokminden.
Amikor mesét mondasz a gyermekednek - nem hazudsz.
Elvont igazságot csomagolsz egy számára elképzelhető történetbe számára felfogható módon.
Értékrendet formálsz, tanítod a különbségre jó és rossz, igazság és igazságtalanság, (m)érték és (m)értéktelen között. Olyan történetbe amiből a gyermek maga képes levonni a tanulságot.

Mi pedig a teremtésben gyermekek vagyunk. A legfelnőttebbek és a legtudósabbak is.
Adva van hát a feladat könyvtárakat megtöltő közérthetetlen tudomány helyett a lényeget korokat átívelő közérthető történetbe foglalni.

Minden tudásunk is csak vetülete a valóságnak. Mennyivel igazabb Einstein relativitáselmélete a Newtoni törvényeknél ? És és a relativitáselméleté-e a végső igazság, vagy van még igazabb ? A megismerendő (hozzánk képest) végtelen útján egy kis lépés is nagy fáradtság - ám a célhoz semmivel nem visz közelebb.
Hát akkor mennyivel igazabb vajon a tudomány a teremtéstörténetnél ?

A gyakorlatban szempont kérdése hogy a newtoni törvényekre, vagy az einsteini elméletre támaszkodsz-e. Vagy a fény hullám, avagy részecske természetére támaszkodsz .
Az euklideszi vagy a bolyai féle geometriára ?
Avagy épp a teremtéstörténetre... :-)
A célszerűségtől függ melyik eszközhöz nyúlsz.

Minden meséről igaz, hogy van olyan szempont ahonnan nézve hazugság az egész.
Pl. valószínűleg nem is volt hétfejű sárkány amelyiknek minden levágott feje helyett 3 nőtt...
De mégis elvont igazságot közvetít.

És minden fizikai törvényre is igaz, hogy van olyan szempont ahonnan nézve igaz és van olyan ahonnan nézve hamis.
Mégis bolondság az egyik féligazság ismeretében lebecsülni a másikat.
Tudatában kell lenni a korlátainak a lényegtelentől elvonatkoztatott tartalmat látni - a szempontot megismerni ahonnan nézve igaz.

A teljes igazság számunkra olyan mint született vaknak a színek.
Magyarázhatod neki mi a fehér... olyan mint a hó... hideg? kérdi... nem de a kristálycukor is fehér - ahá édes ! - így a vak...
És mi az összes érzékünkkel vajon hányféleképp vagyunk vakok az igazságra ?

A tudomány... vetülete csak annak egy tökéletlen vetítővásznon.
A logikánk pedig önmagában zárt gépezet, mi nem tudja önmagáról eldönteni hibátlan-e.
Lehet mindig ugyanott siklik ki ugyanúgy makacsul.
Néha pofoz rajt a tapasztalás - néha nem... véges lényként a tapasztalásban sem jutunk elég messzire....

alibaszna de bamba (törölt) 2011.04.12. 10:00:46

@KovA: Úr Isten!!
Ezt a rengeteg baromságot honnan másoltad ki?
Főleg mi köze témához?

KovA 2011.04.12. 15:46:42

@alibaszna de bamba:
Ha megnézed, válasz valakinek.

Egyébként valahogy úgy van köze hozzá, hogy egyeseknek úgy alapvetően bögyében van az egész vallásosság - kénytelen kelletlen tűrik, de minden alkalmat megragadnak, hogy papokba egyházba belemarjanak.
Különösképp, ha e megtűrt ő adópénzükből adómentesen élősködők, még szabad véleménnyilvánítani merészelnek és az az egójukat valamiképp sérti.
Ahelyett hogy meghúznák magukat.
Ilyenkor aztán kiderül, hogy az ateisták a legnagyobb szentírástudorok, hogy lám ítélkezik a pap, pedig meg van írva, ne ítélkezz. A saját sérelmeihez mindig talál "paragrafust" a bibliából. :-)
No ez az alaphangvétele a tiltakozásoknak.

Ehhez aztán mindig jön kíséretképp egy kis hitvita, midőn mindenki hitének demostratív tiszteletbentartása mellett (mert ugye divat a tolerancia) kifejtetik, hogy tulajdonképp milyen elavult idejétmúlt hülyeségg az egész, merthogy a tudomány - stb.

Jellemzóen a legmeggyőződésesebb ateisták azok, akik a tudósok tudományába bugyolálva - annak inkubátorában élnek - azok azonban akik a tudomány határán - frontvonalain harcolnak szüntelen kontaktusban az Ismeretlennel - sokkal inkább hajlamosak hinni egy Istenben.
Az egyik körülnéz - maga előtt csak tudományt lát. A másik körülnéz - maga mögött egy parányi tudományt maga előtt egy hatalmas Ismeretlent. S tudja, hogy a legfontosabb kérdésre a válasz a tudható határán túl van azon a határon túl, pedig csak hittel lehet látni.
Sőt - a tudósodó ember kicsit olyan is mint a lufi... ahogy töltődik beléje a tudomány eleinte felfuvalkodik, de egyre nagyobb felülettel érintkezik az ismeretlennel mi csak - minő szégyen hit által tapintható. Aztán kétségei támadnak - és ki is pukkad - a tudománya egyesül az ismeretlennel - akkor rádöbben, hogy voltaképp minden tudása is "csak" hit.
A kérdés csak az, hogy elbírja-e az egója a fölismerést.

nemstatikus 2011.04.15. 11:44:56

@KovA:
Most körbefutottad magad, ateistáztál egy keveset és ezzel már nyeregben is vagy.

A teremtéstörténetben nagyon sok mese van, írod. Csak abban? Mert én erre lettem volna kíváncsi.
- Anya! Hétfejű sárkány van?
- Nem kisfiam, nincs.
- De most olvastad, hogy van. Akkor te hazudsz?
- Nem. Nem hazudok, csupán elvont igazságot csomagolok egy számodra elképzelhető történetbe.
- Anya! Jézus valóban feltámadt a halálból?
- Őőőőő.....

Mennyivel igazabb a tudomány a teremtéstörténetnél?
Talán annyival, hogy a tudomány soha nem jelentette ki magáról, hogy kész, befejezett a mű.

"Az euklideszi vagy a bolyai féle geometriára ?
Avagy épp a teremtéstörténetre... :-)
A célszerűségtől függ melyik eszközhöz nyúlsz."
Oh! A célszerűség. Az mindent megmagyaráz. "Mivé is lenne hitünk tudatlanság és félelem nélkül?"

Jaj! Ezek a vakos példák nekem nagyon nem jönnek be. Az egyik vak azért érzi magát különbnek a másik világtalantól, mert olyasmiben hisz, amiben a másik nem. Tapasztalás meg mindkettőnél nulla.

"A logikánk pedig önmagában zárt gépezet, mi nem tudja önmagáról eldönteni hibátlan-e."
Hibázhat, ha a teremtéstörténetet megdönthetetlennek vesszük, de tökéletes a működése, ha a szeplőtelen fogantatás témájával kerül szembe.

alibaszna de bamba-nak adott válaszodhoz.

"kifejtetik, hogy tulajdonképp milyen elavult idejétmúlt hülyeség az egész, merthogy a tudomány - stb."
Leszarnám, hogy akármelyik vallás mennyire elavult vagy sem, hogy hülyeség vagy sem. A vallás tudományos eredményekhez való pászítgatása meg nem az ateisták kényszeres cselekedete. "Valamilyen szempontból ugyan van evolúció, csak ugye a zsiráf nyaka, meg a szem! Hahha!?" Meg a főgenetikus, amit már volt szerencsém emlegetni. Bocsássa meg nekem!

"Sőt - a tudósodó ember kicsit olyan is mint a lufi... "
Azzal, hogy konkrét példát nem említettél, azonnal bizonyossá tetted számomra, hogy a témát máskor, más helyen már alaposan körüljártad.

Ha te úgy gondolnád, hogy egyeseknek csak úgy bögyében van az egyház (Te vallásosságot írtál, gondolom nem szándékosan akartad összemosni a dolgokat), mert csak úgy bögyében van (mert más oka ugye miért is lehetne rá?), akkor te nagyot tévednél. Persze te nem tévedsz, te nagyon jól érted, hogy a nem hívőknek vagy másban hívőknek mi a problémájuk. Elvégre tapasztalt, öreg róka vagy te a témában. Nem is neked írom, hanem a gyanútlanul idetévedőknek, akik esetleg komolyan vennék a te magyarázatodat, "... úgy alapvetően bögyében van..."
Nem. Az ateistának alapvetően egyetlen vallás sincs a bögyében. Az ateistát alapvetően egyetlen vallás sem érdekli, mert hát miért is érdekelné, ha egyszer ateista.
Az ateistának alapvetően az kavarja fel a bögyét, amikor egy egyház erőszakosan nyomul. Erőszakosan. Ez a lényeg. Nem csak úgy síppal, dobbal, nádihegedűvel próbálja toborozni a híveit, hanem az élet szinte minden területén uralkodóvá akarja tenni az elképzeléseit, képzeteit, dogmáit. Még ezzel sem lenne persze gond, ha ez az egyház történetesen egyedül maszturbálgatna kolosszális tervei felett, csak most ez az egyház a politikával szövetkezett és perpilla ott van a hatalomban. Ez a gond.
Ugye példákat nem kell írnom?

KovA 2011.04.18. 11:16:27

@nemstatikus
"Mennyivel igazabb a tudomány a teremtéstörténetnél?
Talán annyival, hogy a tudomány soha nem jelentette ki magáról, hogy kész, befejezett a mű."

A két dolognak így nem sok köze van egymáshoz.
A teremtés egy múltbeli esemény - így nyugodtan lehet befejezett a róla szóló mű.
A tudomány - meg egy megismerési folyamat terméke - a valóság (ha úgy tetszik teremtett világ) emberi értelemre leképezési kísérlete. Legföljebb valóság vetülete.

"Hibázhat, ha a teremtéstörténetet megdönthetetlennek vesszük, de tökéletes a működése, ha a szeplőtelen fogantatás témájával kerül szembe."
A logikának annyi köze van ezekhez mint bármi máshoz.
Axiómák nélkül a logika sehová nem vezet. Axiómák pedig nem következnek semmiből - csk hitből vagy feltételezésből.
A logika önmagában csak vizesárok - partot ad annak ami folyik benne.
Amit belelöttyintesz az folyik benne.
Forrással együtt lesz folyó. A nagy kérdés, hogy hol a forrás és mi a forrás...
Azzal hogy tud(ni vél)sz egy nagy ősrobbanásról - még mindig nem tudod mi a kezdet - sőt a fizikai erők és törvényszerűségek eredetét okát sőt céljait és szándékait sem tudod sem bizonyítani sem cáfolni az ősrobbanáson innen és túl...

"A vallás tudományos eredményekhez való pászítgatása meg nem az ateisták kényszeres cselekedete."
Az enyém sem. De sokféle ember van :-)
Az áteistáknak is megvannak a kényszeres cselekedeteik e témában...

"Valamilyen szempontból ugyan van evolúció"
... melynek mibenléte sem világos... a célszerű változás (evolúció) képessége vajh nem teremtett tulajdonság-é ?

"Ezek a vakos példák nekem nagyon nem jönnek be."
Talán mert túl találók :-) Én is vak vagyok, meg te is.

"Az egyik vak azért érzi magát különbnek a másik világtalantól"

Lám, a hiúság vására. :-) A "különb"-ségnek számomra rég elveszett a jelentősége.
Az foglalkozik vele akinek fontos.

"hogy egyeseknek csak úgy bögyében van az egyház (Te vallásosságot írtál, gondolom nem szándékosan akartad összemosni a dolgokat),"
Hm. ezen gondolkodnom kell mert magam sem tudom. Lehet hogy tudattalanul szándékos.
Az egyházat lehet támadni ideológiai alapon és megtestesítőinek bűnei miatt (joggal - az inkvizíciótól abúcsúcédulákon át a pedofil-botrányokig).

Itt most egy szabad véleménynyilvánításról - egy képviselőjének értékrend-megnyilvánulásáról van szó - mely egyeseket (mások "különbs"-sége - lásd hiúság vására) sért.
(Ismerem a helyzetet - valamikor én is jártam így.)
No és ilyenkor hamar előkerül az ideológia (nem én rángattam ide) hirtelen ateisták kérik számon a pap keresztyénségét - merthogy az ő elvárásuk szerint nem ilyennek kell lenni neki - húzza meg magát örüljön, hogy meg van tűrve szupermodern überokos tudós világunkban..
Azt nem veszik észre, hogy a pap csak mondott valamit - ők ítéltek magukon - az inget ők vették magukra.

"Az ateistát alapvetően egyetlen vallás sem érdekli, mert hát miért is érdekelné, ha egyszer ateista."
Az ateizmus is egy vallás - sőt hit :-) - lehet ezt ők nem tudják.

"Az ateistának alapvetően az kavarja fel a bögyét, amikor egy egyház erőszakosan nyomul."
Gondolom nem arra gondolsz, hogy az az erőszakos nyomulás, hogy a pap bácsi a saját pénzét befizette államadósságtörlesztésre és elmondta indítékát miszerint:
"Önző, és nem igazán magyar hazafi az, akinek a saját jóléte fontosabb, mint hazája élete, gyermekeinek és unokáinak a jövője... "
Igaza van. Akinek nem inge ne vegye magára. Ennyi.
Amúgy meg, hogy ki mit él meg nyomulásnak - naggyon szubjektív dolog :-)
Az ateista hatalom értékrendje/tevékenysége ugyanúgy ítélhető/megélhető nyomulásnak.
Mindig nyomul valaki. És mindig elszenvedi valaki kénytelen-kelletlen. Az élet minden területén :-)
És az utóbbi időben és a jövőben is jobbára az ateizmus értékrendjétől fogunk szenvedni - mert az fog uralkodni.
Az egyház (hibái, bűnei és tökéletlenségei) mellett - legalább értékrendhordozó szolgál(tat) is a társadalomnak (ellentétben a Hunvald-félékkel - ami csak a jéghegy csúcsa) és nemcsak templomi papolást, hanem a segélyszervezetein és iskoláin keresztül is.
Egyfajta (m)értékadó a (m)értéktelenségben.

Neked meg szabad nem szeretni. Csak nem bölcs dolog - még ateistaként sem.

kiss józsef 2011.06.17. 12:34:58

Egyetértek a plébános úrral !!
Azomban egyfajta arányosság kellene.. Akik nagy hasznot húztak az államadósságból, azok igenis többet fizessenek be a csökkentésre.. /miliárdosok, nagy vállalkozók, MULTIK, bankok,
püspökségek, /Pécsi-nagy vagyonuk van/, politikusok, magas fizetésüek stb. Ne csak a szegény rétegeket célozzák meg..Ha mindenki arányposan hozzájárulna, akkor nem csak 41 millió ft. jött vona össze eddig.../Remélem nem lopják el és nem tünik el/
Ez az egész akció a "Tervkölcsön, és a Békekölcsönre" emlékeztet, azzal a külömbséggel, hogy az vissza lehetett kapni....

Horizont 2011.06.17. 17:24:33

"Egyetértek a plébános úrral !!" Egészen biztos vagy ebben? Mindennel vagy csak részarányosan? A kommented nem ezt sugallja!Milyen arányosságra gondolsz? Akik nagy hasznot húztak azok TÖBBET fizessenek? És én aki semmilyen hasznot nem húztam ugyan miért is fizessek? Gondold át ezt még egyszer!Persze ha fizetni akarsz, egészségedre, isten éltessen:)
Ja és a plébános úr eme mondatával is egyetértesz???

"Önző, és nem igazán magyar hazafi az, akinek a saját jóléte fontosabb, mint hazája élete, gyermekeinek és unokáinak a jövője..."

lyken 2011.06.20. 09:58:36

@kiss józsef: "Egyetértek a plébános úrral !!" Azzal is, hogy aki a gyerekei jólétét előtérbe helyezi, az nem hazafi, hanem mocskos, önző alak?

"Akik nagy hasznot húztak az államadósságból, azok igenis többet fizessenek be a csökkentésre.."
Van olyan akineki sok pénze van, ugyanakkor nem húz belőle hasznot. Ugyanakkor rengeteg adót befizet. Az államadósság legnagyobb haszonélvezői azok, akik felveszik a szociális értékeket, úgymint nyugdíj, rokinyugdíj, szociális segély, gázártámogatás meg hasonlók. Elárulom, hogy ezek nem a gazdagok... Persze, ha a logikádat követjük, akkor egyszerűbb lenne csökkenteni a juttatásokat és küldeni mindenkinek nagynemzetinarancsoskonzultációs levelet, hogy adósságtörlesztésre ment a havi apanázs, bocsesz.

"Ne csak a szegény rétegeket célozzák meg.." Tudtommal ez egy önkéntességi alap. Amit a fidesz arra használ, hogy az adóalapból egy privát, nem felügyelt alapba tegyen át pénzt, amiből suttyomban nyugdíjakat is fog finanszírozni. Ami tudtommal nem függ össze az államadósság csökkentésével.

"Ha mindenki arányposan hozzájárulna, akkor nem csak 41 millió ft. jött vona össze eddig.../"
Ja, de ugye amíg a szocik lopnak, meg a narancsosok is, addig sok kedve az embernek nincs befizetgetni. Arra láttunk sok példát, hogy a szocik loptak. Most láttuk azt, hogy az amatőr pártízmillás tanácsadói szerződés helyett hogy kell 2 milliárdos keretszerződést kötni egy holdingal. A szocik autópályát csináltak hatszoros áron, a fidesz vasútpályákat újít fel hatszoros áron. Meg kötik a 600 milliós kommunikációs tanácsadást, meg nemzeti konzultálnak eddig több mint egymilliárdért. Meg lenyúlják a manyup pénzeket, aztán hatalmas sikernek könyvelik el. Ha csak azt feltételezed, hogy a vasútpályafelújítás harmada megy mutyira(a haveri kör zsebébe), már az is szomorú. Ugye az ~80.000-100.000 millió ft. A 41 millió meg 80.000 millió viszonya gondolom szerinted is kicsit kontrasztos. Pakolgathatod te a filléreket egymásra, ha közben a mindenkori kormány megnézi, hogy mennyit kell mindenképpen minimálisan törleszteni, a többit meg "megpályáztatja". Ki autópályáztatja, ki meg vasútpályáztatja izlésétől függően.

"Ez az egész akció a "Tervkölcsön, és a Békekölcsönre" emlékeztet..."
Ez az egész a lottóra emlékeztet, ahol szerény értelmi képességű egyedek évi 30-40 ezer forintot képesek elverni a családi kassza terhére, mert elhiszik a hülyeséget, hogy van esélye nyerni.

@Horizont: "A kommented nem ezt sugallja!" A kommentje azt sugallja, hogy nem érti a gazdaság működését, nem érti, hogy ez valójában nem államadósságcsökkentő alap és még azt sem érti, hogy a nyomi, kárhoztatott milliárdos többet tesz az adók megfizetésén keresztül az államadósságcsökkentésért havonta, mint amennyit ő egész életében fog esetleg.

Jelen helyzetben a takarékoskodás a létező legrosszabb megoldás. Mutyimentesség kéne, reális áru közbeszerzések és valódi gazdaságélénkítés. Ehelyett folyik az aktív ellenségkép keresés. Hol a kivándorló orvosok, hol a külföldi rendszámosok, hol a korai nyugdíjasok, hol a Gyurcsány a hibás. De közben valódi munka nem történik. A Feri legalább megmondta, hogy hazudtunk gyerekek. A homokozó aktuális gengje meg nyilvánvalóan ferdít. Viszont legalább tudják, hogy mit csinálnak. Tudják, hogy ha azt mondják a hantára, hogy ez az igazság, az a maunikasó szintű nézőket meggyőzi. Az pedig kapásból az ország 40%-a.

süti beállítások módosítása