Skip to content


       Szűrés lista

Új vizeken a magyar külpolitika

Egy még lehet véletlen.
Kettő már egy picit gyanús.
Na de 11?!


Mindez a tegnapi Magyar Közlönyből.

Nem más ez amúgy, mint Ausztrália és Óceánia apraja. Wiki-táblázat:

A fenti adatok mellé egy kis plusz infó. Még március közepén olvastam Tuvaluról a Greenfo cikkét:

"A csendes-óceáni Tuvalu szigetvilága egyre zsugorodik a tenger hódítása miatt. A klímaváltozás miatt már nem tudják megtermelni az élelmiszereket a tuvaluiak.

A másik gond az, hogy az egykor csodálatos sziget szennyezettsége miatt egyre kevesebb halat lehet fogni a környező vizekben, így az ott élőket az éhezés fenyegeti. Korábban a sziget lagúnáiban hemzsegtek a halak, ám az egyre magasabb tengerszint miatt a lagúnák víze sós lett és melegebb, az ember miatt pedig piszkos, így a halak elhagyták a régi élőhelyeiket.

A csendes óceáni szigetek egyre szemetesebbek is, mivel nem kezelik a felgyülemlett hulladékot és a szennyvizet. Az óceánba ömlő szenny szép lassan kikezdte a sziget part menti növény- és állatvilágát, így az óceán felől érkező viharok és hurrikánok az eddigieknél is nagyobb pusztítást képesek végezni. Egyre súlyosabbak az áradások is, mert megnyúltak a csapadékos időszakok, ez pedig a környező halállományra is hatással van.

A kilenc szigetből álló Tuvalu legnagyobb szigete Funafuti, ahol a férfiak mindegyike halászatból próbálja ellátni családját, a hal ugyanis ingyen van és elkészítése is olcsó. A tuvalui emberek naponta fél kilogramm halat fogyasztanak el fejenként, így nem is csoda, hogy hal van reggelire, ebédre és vacsorára is. Bár a nagyobb kereskedelmi céllal halászó hajók tonhalat is fognak a nyílt vizeken, addig a legtöbb családfő csak a környező lagúnákban halászgat. A klímaváltozás miatt azonban felmelegedett a lagúnákban a víz, és a halaknak otthont adó korallok is pusztulnak, így nem csoda, hogy a halak is megritkultak. A másik gond, hogy a szigetről a szennyvíz a lagúnákba folyik és az is öli a kisebb halakat, amelyek a nagyobb ragadozóhalak zsákmányai lennének. A tápláléklánc úgy tűnik szép lassan felborult.

A halászok manapság arra panaszkodnak, hogy alig képesek kifogni a család haladagját és annak érdekében, hogy sikerrel járjanak még messzebbre kell merészkedniük a lagúnákban, sokkal tovább halásznak és a halak is manapság kisebbek mint régen. A legnagyobb szigeten a problémák akkor kezdődtek, amikor egyre több ember akart letelepedni Funafutin. Az 1,4 négyzetkilométeres szigeten csaknem 5 ezren élnek és a kerteket, papaja- és banánültetvényeket felváltották a házak és a boltok. A régi megmaradt ültetvények sincsenek túlságosan jó állapotban, mivel azokat a talajban egyre nagyobb mértékben jelentkező só teszi tönkre. A szigeten ma már a legtöbben felhagytak a banántermeléssel és a kertészkedéssel és az élelmiszer 80 százalékát ma már importálják Fidzsiről, Új-Zélandról és Ausztráliából. Az élelmiszer árak is nagyon magasak: egy liter tejért csaknem 500 forintot, egy tucat tojásért 900 forintot fizetnek a tuvauiak, akiknek az átlagos fizetése 90 ezer forint alatt van."

TK barátnőm így kommentálta ezt annak idején: "Ezek valami cigányokkal rokon nép?"

Nos, a képek alapján igen...

Most már tényleg érdekel, hogy miért olyan fontosak ők és a többiek Viktoréknak?

 

Címkék: politika abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr422935295

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: II. Orbán-kormány tíz legjobb intézkedése 2011.05.27. 12:37:42

Alig hisszük, de egy teljes év telt el a II. Orbán-kormány ciklusából. Mindnyájan túléltük, a kormány éppúgy, mint a polgárok, de mégis hogyan? Az ősz hajszálainkon túl mi nőtt, szaporodott az elmúlt évben, mi lett jobb és mi lett rosszabb? A Ténytár t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Háló Őr 2011.05.27. 11:31:27

Akik tényleg kíváncsiak, h mért vesszük fel velük a diplomáciai kapcsolatot, azoknak elmondom: minden bizonnyal azért, mert Magyarország az ENSZ BT nem állandó tagja akar lenni, és ehhez lobbizik a kis országoknál, ugyanis minden ország 1 szavazat, legyen az Tuvalu vagy Kína. Erre utal egy korábbi cikk, amikor Kövér László Grúziába meg Örményországba ment ugyanezért:

hirszerzo.hu/kulfold/20110520_kover_laszlo_gruzia

Nem kell minden mögött az ördögöt keresni.

Dendrobatidae 2011.05.27. 11:33:13

@zero: Mér, mér...:) Sok az éhes száj Viktor körül, pár megbízható elvtársnak biztos jól jön majd a nagyköveti státusz, vagy épp napoztathatja a fehér homokban a seggét, mint követségi alkalmazott.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2011.05.27. 11:33:52

Tuvalu GDP-jének hány %-a jön a .tv domain hasznosításából? :D

J.I. 2011.05.27. 11:37:34

@Háló Őr: ezt a választ már múltkor is olvastam valahol (pedig csak pár percet szántam a témára), furcsálltam is, miért lett belőle újabb cikk.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.05.27. 11:39:18

@Háló Őr:

Igen, ez már Tonga és St.Kitts esetén is felmerült, és megmondom őszintén, szerintem kurva égő......Ilyen épp hogy nem analfabéta fűszoknyás politikusoknak nyalizni. Amúgy meg mit tudunk nekik ajánlani, amit más nem?

abrakadabra40 2011.05.27. 11:39:57

Ha jól tudom, hamarosan szavazás lesz azzal kapcsolatban, hogy melyik ország lehessen benne ideiglenesen az ENSZ BT-ben az állandó tagok mellett.
A szavazáskor mindenkinek ugyanannyi voksa van: 1(tehát a naurui benszülöttek szavazata is annyit ér, mint a 80 milliós Németországnak)
Szemlátomást lobbizunk ezerrel.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2011.05.27. 11:40:44

@Valahol Máshol:

Igen, a Marshall-szigetek, Salamon-szigetek igazi adóparadicsomok, ahogy a többi is. Erős gyanúim vannak :)

the_line 2011.05.27. 11:47:11

@zero: Na de a gazdasági kapcsolatok. A MOL például rátehetné a kezét a palaui benzinkútra...

de murányi 2011.05.27. 11:47:41

mostanában elég felületesek vagytok srácok, ahogy többen is említették Mo ENSZ BT tag akar lenni. Ezért spanolunk most minden kis szutyokkal. Másrészt a nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolat nem azt jelenti, hogy akkor most Tuvalutól Tongáig magyar nagykövetségek és rezidánciák épülnek. Majd szépen akkreditálják oda a legközelebb lévő nagykövetségünket aztán szevasz. Kb ennyi a történet. Legyetek már alaposabbak.

dr. Aullah 2011.05.27. 11:47:47

@laspalmas: "Igen, ez már Tonga és St.Kitts esetén is felmerült, és megmondom őszintén, szerintem kurva égő.."

Miért??? Hagyó is lehajolt minden forintért :D

klorofil 2011.05.27. 11:50:33

Miért fontos Óceánia?

1. Mindjárt itt a nyár, kapcsolatépítés címén kellemes heteket lehet eltölteni a szigeteken!

2. Ezeket az országok el fogja nyelni a tenger. Magyarországon haldoklik az ingatlanpiac és fogy a népesség. Itt az új kitörési lehetőség!

medvetoka 2011.05.27. 11:52:19

A cikk írójának a célja valószínűleg a hangulatkeltés lehetett, hiszen minden diplomáciai kérdésekben tájékozott ember tudja, hogy minden ország értékes szavazatokkal rendelkezik, bármilyen kicsi vagy távoli is legyen az. Sok esetben az ezekkel való diplomáciai kapcsolat felvétele dönthet olyan kérdésekben, amelyek közvetlen hatással vannak a magyar emberek életére.

Egy példa: Magyarország is szavazhatott Japán mellett vagy ellen a bálnavadászat kérdésében, Japán pedig sok mindenre hajlandó lett volna egy, a bálnavadászatot engedélyezését elősegítő szavazatért.

Aki nem tájékozott egy bizonyos témában, az ne írjon arról ilyen hangulatkeltő módon. Szerintem ez nagyon egyszerű. Te ugyanis, tisztelt cikkíró, többet ártottál most az ország hangulatának, mint használtál. Akkor mi értelme volt?

gauche caviar 2011.05.27. 11:57:52

a kihagyhatatlan cigányozás miatt nem lehet azt mondani a Vastagbőrre, hogy valami értékes nagy dolog, mert így megmarad az ostoba és sekélyes zsigeri faszkodás szintjén, valami kurvamenő apple-cocacola brand helyett csak valami kőbányai-talpas szofi brand értéket képviselve.
de hát sajnos ezzel jár a hazai provincializmus, még legjobbjaink is...

nyilván kurva fontos volt a post tartalma miatt valami cigányozást belekeverni, ugye? Ezzel faszán elvonva a figyelmet a lényeg elől, miszerint hazánk "luxusprofit" nagyjai ilyen átlátszó ürügyekkel járnak nyaralni. De már nem erről van szó, hanem a trolletetésben tobzodó törzsközönség már böfögi is fel az unalomig cigányvicceit-szófordulatait, laspalmas meg zero bőszen parolázik hozzá.
Srácok, higgyetek már magatokban, ti ennél sokkal többre vagytok képesek, valami értékes fasza lehetősége van a kezetekben, ne legyetek már ilyen pitiánerek!

Dendrobatidae 2011.05.27. 12:01:31

@abrakadabra40: Csak van egy kis porszem a gépezetben, Ugyanis a 80 milliós Németországnak az USA-nak, Oroszországnak különb eszközei vannak arra, hogy meggyőzzék a saját elképzelésükről Tuvalut, Palaut, Tongát, mint nekünk azzal, hogy oda megy egy hülye pártapparatcsik és nagykövetesdit játszik. Ezt elhiheted. Ha az Usa vagy Oroszország nem akarja, hogy mi állandó Ensz BT tagok legyünk, akkor Orbán akár személyesen szophatja le a tongai törzsfőnököt és egész Polinéziát, akkor sem leszünk BT tagok.
Úgyhogy erre a történetre tényleg igaz, hogy: "ahogy azt Móricka elképzeli"...

gauche caviar 2011.05.27. 12:03:39

@medvetoka: (a vastagbőr nem az észérvekről és a valahova eljutásról szól, hanem csak egy kocsmaasztalnál történő instant-bölcsességek nagy és vehemens bemondásáról. Ami nekem azért meglepő, mert alapvetően a srácok nagyon passzentul utána néznek dolgoknak, anyagot gyűjtenek. Csak aztán a következtetéseik olyanok néha ami bizonyos informáltság fölött már *köhöm* érdekesek. De ez szerintem teljesen okés egy blognál, ahol személyes vélemények jelennek meg.
A törzsközönség viszont amúgy sem a táblázatok összehasonlításáért jár ide, meg hogy konstruktívan megvitasson és rávilágítson összefüggésekre, hanem csak hogy jól beírja, hogy mocskos buzik, büdös cigányok, rohadt orbán, geci komcsik, a mi pénzünkből, ez ilyen ország, stb. Nekik ennyi elegendő is. Beböffentenek, aztán mennek vissza ahonnan jöttek. Ez itt így működik, nem kell rajta felháborodni. Ez ilyen :)

abrakadabra40 2011.05.27. 12:04:47

@Dendrobatidae: Persze ez nyilvánvaló, de ritka egy elbaszott nemzet lennénk, ha meg sem próbálnánk.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2011.05.27. 12:05:07

@derelye vágó: nálam is ez merült fel B variánsként. De csak az A variáns után, amely szerint mindenáron kell olyan államokat találnunk, amelyek (még) nem tartanak minket hiteltelennek / bohócnak / ördögtől valónak.

gono 2011.05.27. 12:06:18

simán komoly esélyeink vannak az a ENSZ BT tagsagra, miutan mar minden civilizalt orszag fuj rank a mediatorveny meg az lkotmany miatt. csak ido kerdese az ujabb botrany. aki nem hszi, az assa bele jobban magat az EU elnökség eredményeibe.

Zigi 2011.05.27. 12:15:41

@Dendrobatidae: Oroszország nem hiszem, hogy ellenezné. Most kerestek rajtunk egy kis pénzt a MOL részvényekkel, plusz feldobta nekik Vitya Paks renoválásának lehetőségét.Sőt, lehet, hogy ez a MOL üzlet is az ensz bt tagságért folyó lobbi része volt. Ki tudja?:)

Zigi 2011.05.27. 12:17:54

@gono: Az ensz-ben jóval több kevésbé civilizált ország van, akiknek a szavazata éppúgy egyet ér, mint a civilizáltaké.:)

acel 2011.05.27. 12:18:43

@Gerusz:
A .tv domaint rég feladtáék, epítettek 10-20km utat a meglevő két benzinkúthoz, és szétosztották a maradék pénzt, abbók vett mindenki autót, Ezeket már nem használják.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2011.05.27. 12:22:01

@acel: Tehát az ő politikusaik is csak annyira gazdálkodtak felelősen a nemzeti erőforrásokkal, mint a mieink. Rokon nép.

Hessler ezredes - halál az ötven órára 2011.05.27. 12:22:32

Jáva, Borneo, Celebesz!
Magyar volt és magyar lesz!!!!
Nem küldenének ki Nauru-ra nagykövetnek? (Amúgy kiváló off-shore paradicsom!)
Szerintem a következő szemét-mentesítési akciót szervezzük meg ott, szívesen bevállalnám azt a feladatot valamelyik szigeten, délelőtt szemétszedés, délután napozás a megtisztított parton, este szemetelés, hogy legyen másnap is mit szedni, persze addig tartana, míg el nem fogy a szemét, egy kis zsebpénz is elég lesz ezalatt. Na csá!

Zigi 2011.05.27. 12:22:33

Mondjuk el nem tudom képzelni, hogy milyen hatalmas előnyökkel járhat egy ilyen ensz bt tagság, azon kívül, hogy jól mutat Magyarország neve mellett. Fideszes látványkülpolitika ez is csak, semmi több.

Peetee 2011.05.27. 12:22:41

A kormányzathoz közeli családoknak megvan a következő 3-4-8évre az ingyen nyaralás.
Érdemes lenne követni az 1. osztály foglalásokat, valószínűleg sok-sok Csányi, Pintér, Áder, Szijjártó...stb. vezeténévvel lehet majd találkozni.
Ezek az utak természetesen mindegyike komoly és fontos tárgyalásokat, értekezleteke és megbeszéléseket tartalmaz, azért utazik majd az eégsz família 2.5éhtre!

Undorító társaság (ez is)!

eszkep 2011.05.27. 12:22:55

No, így hít végére sierült összerittyenteni egy igazán gyenge posztot...
- Felőlem akár a Himba törzzsel is felvehetik a diplomáciai kapcsolatokat, főleg, ha majdan eladni is lehet nekik valamit.
- Az "Ezek valami cigányokkal rokon nép?" fordulat egyszerűen ciki. Ha valaki ennyire sötét, és nem figyelt a földrajzórákon azt kár megosztani a nagy nyilvánossággal, inkább olvasson.
- A világ legnagyobb általánosításai közé tartozik két idemásolt kép alapján véleményt alkotni. Amúgy ha google képtatlálatokat kérünk bármely felosorolt országról "kicsit más" képeket ad ki találatnak...

roki 2011.05.27. 12:23:22

Kimondottan alkalmasnak érzem magam tuvalui nagykövetnek, úgyhogy Viktor, ne is keressetek tovább.
Fél díjazás mellett is elvállalom akár, sőt ruhapénzt sem kérek.

Ironfist 2011.05.27. 12:24:10

@zero:
"Árulja már el valaki, hogy egy 500 km2-es, 20 ezer lakosú hangyafasznyi szigetre a világ másik végén minek magyar nagykövetség, nagykövettel, követségi alkalmazottakkal?"

Elárulom én neked. Ezek mind mind plusz állások, amikkel igazolni lehet, hogy ők bizony nem sikkasztanak az állam pénzéből, hanem keményen megdolgoznak érte, mondhatni kockáról kockára.

Ironfist 2011.05.27. 12:25:18

@eszkep:
Te meg ha ennyire rajongsz a picsányi kis szigetek lakóival való diplomáciai kapcsolatért, akkor fizesd te, de nekem túl sok kedvem nincs ehez.

Hessler ezredes - halál az ötven órára 2011.05.27. 12:26:07

@gauche caviar: én is ezért szeretem ezt a blogot! Bejövök, zabálok, iszok, fingok, böfögök, okádok - há' ez van, ilyen vagyok, nem is akarok más lenni (ez is igazolja, hogy lám-lám a diploma mit sem számít, van nekem három is, de mégis jó nagy tahó vagyok! és még büszke is rá!!! :)))))))))))

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2011.05.27. 12:33:03

Tudomásom szerint Tuvalué a .tv legfelsőbb szintű domain. Lehet, hogy arra lenne szükség?

csárli hárper 2011.05.27. 12:42:44

mivel lassan az öreg kontinensen senki nem áll szóba szeretett kormányunkkal, kell keresni valami szerencsétlen királyt, törzsfőnököt, klánvezért ,aki hajlandó jó pénzért egy képen szerepelni velük, amit majd lehet mutogatni a birkáknak, látjátok feleim az ott én vagyok meg a király, legalább is addig míg nem lesz itthon is királyunk.....vagy törzsfőnökünk, ki tudja?

Hessler ezredes - halál az ötven órára 2011.05.27. 12:43:20

Azért vettük fel a kapcsolatot ezekkel a szigetekkel, mert szoknunk kell a fűszoknyát, mivel egyre jobban kint lesz a seggünk a gatyából, tehát lesz mire hivatkoznia a kormánynak, ha jártatjuk a pofánkat, hogy lám vannak, ahol vígan el vannak fűszoknyában is! Nálunk maximum szénából lesz csinálva.

Viktus 2011.05.27. 12:44:06

@Valahol Máshol:

Biztos van ott is van v.mi luxus szálloda :)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.05.27. 12:46:57

@Aullah:

Nyakó, Nya-kó, fene a rövid memóriádat xD

dr. Aullah 2011.05.27. 12:49:29

@laspalmas: Upsz. Elnézést... annyira hasonló a nevük :D Ezt most megjegyeztem egy hétre :D

Hessler ezredes - halál az ötven órára 2011.05.27. 12:50:56

Lenne egy zseniális diplomáciai-külpolitikai ötletem free of charge!: üzenjünk hadat Oroszországnak ÉS Kínának. A hadüzenettel együtt és egyidejűleg azonnal kapituláljunk is, azzal a feltétellel, hogy kifizetik a teljes államadósságunkat, továbbá vállaljuk, hogy megszálljuk magunkat a két ország nevében, valamint azonnal lépjünk velük vámunióra cserébe, hogy minden szarunkat átveszik, és ezzel nem három, hanem vagy tíz tenger mossa a határinkat, a koronát pedig felváltva hordhatja Medvegyev meg a kínai elnök, persze illő díjazás ellenében!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.05.27. 12:55:25

@gauche caviar:

Nem én tehetek róla, hogy nem a finn üzletemberekre hasonlítanak...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.05.27. 12:56:05

@Dendrobatidae:

"Ha az Usa vagy Oroszország nem akarja, hogy mi állandó Ensz BT tagok legyünk, akkor Orbán akár személyesen szophatja le a tongai törzsfőnököt és egész Polinéziát, akkor sem leszünk BT tagok. "

Ebben van valami xDDDDDDDD

MrOne-Two 2011.05.27. 12:56:33

@medvetoka: ooo nagy szakerto, legyen kedves elmeselni eme kornek itt, hogy mi a faszt tudunk kezdeni egy Gyor lakossagu picsanyi sziget szavazataival? meg amugyis, mire kene nakunk szavazni? mi csak sodrodunk az arral, azon kivul hogy par Fidesz szimpatizans most megkapja a beigert jutalmat (kihelyezve luxuskorulmenyek koze), azon kivul ertelme nincs ennek az egesznek

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.05.27. 12:59:08

@acel:
@Gerusz:

"A munkanélküliség minden korábbi rekordot megdöntött, hivatalosan csupán 1500 embernek van állása, a havi átlagjövedelem alig éri el a száz dollárt. A költségvetési hiány évről évre nő – tavaly nyolcmillió dollár körül volt a deficit –, így a szigetország hamarosan elkölti azt a 110 millió dolláros alapot is, amelyet többek között Ausztrália, Új-Zéland, Japán és Nagy-Britannia adott össze 1987-ben fejlesztésének meggyorsítására. „Folyamatosan csökkentenünk kell a kiadásokat. Egy-két évig még kitarthatnak a tartalékok, ám hamarosan mindent felélünk” – panaszkodott a közelmúltban Lotoala Metia pénzügyminiszter."
hvg.hu/hvgfriss/2010.35/201035_tuvalu_vegveszelyben_sullyeszto

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.05.27. 13:01:44

@eszkep:

A csődben lévő, hamarosan elsüllyedő Tuvalunak mit akarsz eladni? Úszógumit?

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.05.27. 13:05:00

@Sparhelt:

"A virtuális mentőöv, a Tuvalunak valaha kiosztott .tv internetes országjelzés sem menti meg a Csendes-óceán déli részén, Ausztráliától és Új-Zélandtól is több ezer kilométerre fekvő, 26 négyzetkilométeres – ez a Csepel-sziget tizede –, 12 ezer ember lakta szigetországot. A kaliforniai VeriSign nevű cég, amely 1999-ben 50 millió dollárért megvette Tuvalutól a híres televíziós csatornák internetes címébe szánt .tv jelzés közös hasznosítási jogát, a reméltnél jóval kevesebb jogdíjat fizet a szigetországnak. Az ok a kereslethiány. A társaság és Tuvalu vezetői még arról ábrándoztak, hogy a .tv nagy bevételt hoz, most jelentős árkedvezménnyel is csak nehezen adnak túl rajta, és ebből évente csupán egy-két- millió USA-dollár csordogál a szigetország költségvetésébe. A speciális jelzést választó cégek közül csak néhány vált híressé, ilyen például az amerikai sztárok életét bemutató Hollywood.tv, vagy az angol labdarúgóklub, a Liverpool mögött álló Liverpoolfc.tv.

A kilenc korallszigetből álló, függetlenségét 1978-ban elnyert egykori brit gyarmat vezetői évente több mint ötmillió dollárt reméltek kasszírozni országjelük kiárusításából – a költségvetés teljes tavalyi bevétele nem érte el ennek a négyszeresét –, ám azt is hangsúlyozzák, fenntartásaik ellenére sem mondják fel a VeriSignnal 2016-ig érvényes szerződést. Az amerikaiak viselkedésétől függetlenül az egész üzlet veszélybe került, mert ha a terveknek megfelelően lehetségessé válik a .television vagy .music internetes végződések bejegyzése is, még kevesebben fognak több tíz- vagy százezer dollárt áldozni egy .tv jelzés éves díjára."
hvg.hu/hvgfriss/2010.35/201035_tuvalu_vegveszelyben_sullyeszto

(azért másolgatok be belőle, mert regelve lehet csak elolvasni)

Kicsit Karcos 2011.05.27. 13:07:40

Jól tették, hogy nem baszták ki a szemetet az óceánba, bár elférne ott, még több is. Jön az ősz Tuvalun, lehet menni csárterrel lomizni, ami munkahelyeket teremt, és alanyi jogú lakások is vannak ott szép számmal.

OmegaMale 2011.05.27. 13:22:44

Lehet, hogy ilyen helyekre is lehet offshore cégeket bejegyezni, így OV-ék elébe mennek a dolgoknak! :D

pinabubus2 2011.05.27. 13:26:23

A diplomáciai kapcsolatok felvételét részben ezek az országok kezdeményezték, kb. 3 hete magyarországra látogatott Tonga királya a kapcsolat felvétel céljából.

Sokan primitiv , kökorszaki szinten élő népeknek képzelik a tongaiakat.
Pedig a Tonga királyság mint állam régebbi mint a magyarország,egyesült királyság vagy franciaország. Krisztus előtt 1000 évvel már lakott volt, ie. 500-ban már megalapitották az első fővárosukat Mua-t, ahol kőépületeket, kőpiarmisszerü királysirokat épitettek, a fővárost csatornázták is.
Később a Tongai királyok hatalmas birodalmat épitettek ki, 1200 és 1500 között a félelmetes hirü tongai flotta uralta a csendes óceán jelentős részét, elfoglalták Fiji-t és Sámoát is. Az Óceán területéből több mint 3 000 000 km2-t uraltak.
Bár Tonga később területének jelentős részét elvesztette, a mai napig megőrizte állami kontinuitását. Az USA a II.vh alatt átmenetileg megszállta, de ez sokkal nagyobb országokkal is előfordult.
Gazdasági kapcsolatok tekintetében meg biztos vagyok benne, hogy tonga képes lenne az ország kókuszdió és Yam gyökér szükségletét 100 %-ban fedezni.

üdv PinaBubus

ropile 2011.05.27. 13:34:28

erm, az igazi céljuk:
Eddig elterelték a figyelmeteket a szlovákokkal, DE az alkotmány lehetővé teszi a kettős állampolgárságot.. namost viktor odamegy, meggyőzi őket hogy legyenek magyarok, mer az mostmár trivi, egy emailt kell írni, kinyomtatni a visszaigazolást és ingyen élet vár rájuk pesten.
A földet 2 baksisért és 5 banánért megveszik, mire ők a köv. választáskor viktorra szavaznak, merhát mégiscsak elhozta őket a szemétkupac után a balkáni nyugatra.
Mindenki jól jár, viktorék építik a trigránittal a luxus nyaralót a szigetekre, viktor cégei szállítják a bort és a kaját a tuvaluiak meg emberek halászai lesznek, és kifogják a magyarok pénztárcáit.
DEAL

gauche caviar 2011.05.27. 13:42:05

@laspalmas: és úgy érzed, hogy ez a leglényegesebb az egész történetben...?

Egyébként, lettek volna inkább valóságsó sztárok, az sokkal tisztességesebb indok lenne egy ilyen utazáshoz.

fogash 2011.05.27. 13:43:26

Azt hiszem, pár kiegészítésre szükség van.

Tonga (sőt egész Polinézia-Óceánia) a DÉLI féltekén helyezkedik el. Mint ilyen, a május-szeptember időszak ott nem nyár, mint nálunk, hanem TÉL. Ha esetleg valaki nem járt volna a trópusokon: meleg van, naponta több órát ömlik az eső, amikor nem esik, akkor is ólomszürke az ég. Mint nálunk október végén, csak 38 fok van hozzá. K. jó lehet a közelgő nyáron nyaraló célpontnak...

A természetes népek MINDEGYIKE arra van belőve, hogy fűszoknyát sző, bambusztálat fon, banánlevélen tálal. (Mo-on: cserépedényben tartja a tejfölt, vesszőkosarat használ, ÜVEG demizsont, FÉM vizeskannát). Aztán betör hozzájuk a "civilizáció", ahol minden nejlonba van csomagolva, a folyadékok műanyag flakonokban érkeznek, a ruhájuk műszálasodik, a vörük műanyag, stb. Ezek persze a legolcsóbb, legszarabb fosok, amik hamar törnek és javíthatatlanok. Namost amikor a civilizáció betör, akkor előbb teszkó épül, nem hulladéklerakó, vagy recikláló üzem. Innentől kezdve a fejlett nyugati civilizáció bűne, hogy fogyasztani megtanítjuk ezeket a szerencsétleneket, de annak másodlagos hatásaival (amit nálunk is kb 200 évvel az ipari forradalom (=fogyasztás felfutása) után kezdtünk felismerni, foglalkozni vele) nem törődünk.

Így az összes fejlődő országban megtaláljuk ezeket a végtelen szeméthegyekkel tönkretett "paradicsomokat". Ennek PONT SEMMI KÖZE A CIGÓKHOZ, inkább a Coca-Cola, az Unilever, a Danone, a SaraLee és tsai cégek =(vö: multik) global sales managereinek és CEO-inak a sara az egész.

Az ENSZ BT-be törtetni maga a dicsvágy, de ettől még ugyanolyan senki fia kis ország maradunk, egy világpolitikai nulla, mint most vagyunk. Még ha 100 tonga - tuvalu - malvin be is szavaz minket, a 8 állandó tag úgy töröl velünk segget, ahogy akar....

OFF:
azt tudja valaki, miért nem aug. 20-án van a Nemzeti Vágta? Viktort koronáznak aznap? (áttették szept. közepére)
ON

Bámuló 2011.05.27. 13:43:56

@medvetoka: Azt gondolom, hogy az ország vezetőinek itthon van dolga!
Nagyon szegény ország ez! Ahogy neves debreceni politikusunk mondta. Talán nekünk is ki kéne választanunk azt, akit támogatunk!
Én elhiszem, hogy közeleg a 2012. és meg kéne menteni a világot, de én földhöz ragadt vagyok és azt követelem, hogy ismertessék hazai terveiket!

kergelepke [UK] 2011.05.27. 13:45:47

@Dendrobatidae: Azert ezzel a 'szemelyes kapcsolatteremtessel' hagy probalkozzon, nem? :D

plb 2011.05.27. 13:46:19

ENSZ BT-tag szeretne lenni Magyarország, vagyis Viktor. Az ENSZ szavazásokban minden ország szavazata egy pontot ér. Így, most emiatt próbálunk nyalizni ezeknek az országoknak.

eszkep 2011.05.27. 13:48:47

@laspalmas: "hamarosan elsüllyedő"

Ha úszogumira van KERESLET, akkor azt. De a te logikáddal szüntessük meg a diplomáciai kapcsolatokat Hollandiával is!

eszkep 2011.05.27. 13:50:18

@Ironfist: Sok mindenre költ az állam, amire nekem nincs szükségem / nem tetszik, mégsem beszélek ilyen marhaságokat, mint te.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.05.27. 13:59:44

most bocsátottak el a külügyből 35 embert...
gondolom, a takarékosság jegyében felvesznek helyettük 150-et

Le_Penseur 2011.05.27. 14:19:38

A szigetek alatt nincsen valamilyen energiahordozó, vagy ásványkincs? Egy kis akarattal az ember az egészet egy szemétteleppé vagy meddőhányóvá, esetleg zagytározóvá tudná alakítani!

A diplomáciai kapcsolatok felvétele tényleg nagyszerű ötlet, bár egy picit talán messze vannak, de a XXI. században nincsenek távolságok! Ha a tenger, vagy a szemét ellepi a kis szigeteket, a lakóik jöhetnek ide, itt a lakosság úgyis csak fogy!

gyerunkmar 2011.05.27. 14:48:40

esetleg off-shore ügyek? kiadatás végett kapcsolatfelvétel vagy ilyesmi ? vagy pénzmenekítési opciók ?

Lefetyke 2011.05.27. 14:59:41

Én meg azt nem értem, hogy ennek a cikknek mi az értelme? Most tényleg baj az, ha Magyarország bővíti a kapcsolatait? A cikk címét olvasva azt hittem, valaki tudni is vél valamit, hogy a mezei diplomáciai kapcsolatépítésen túl van valami bennfentes infó. De nincs. Mi értelme volt ezt a cikket megírni? Mi értelme volt ebben a kormányintézkedésbe belekötni?

Egyébként itt van nektek egy (szerintem) ésszerű tipp: a Rendszerváltást követően a magyar élelmiszeripar egyik legnagyobb felvevőpiaca, a Szovjetunió megszűnt, Oroszországgal pedig gyakorlatilag széthullottak a kereskedelmi kapcsolatok. Pedig anno a CCCP-be el lehetett adni almát, bort, búzát (békességet) minden mennyiségben ÉS minden minőségben. Egyrészt ezeket a kereskedelmi kapcsolatokat próbálják most feléleszteni, másrészt pedig mi van akkor, ha az élelmiszerválságban lévő szigetvilágra is jut magyar termény? Ez szerintem egy nagyon logikus magyarázat lenne a kapcsolatépítésre.

Bloberf 2011.05.27. 15:02:39

Azt megértem, hogy minden ott van a Coca -Cola, Pepsi-Cola meg minden. Csak azt nem értem, hogy a szemeteszsák készitö miért nincs ott? Szerintem abban a házban valami hülye alkoholista család lakik.
Ha mi odamegyünk úgy megyünk mint a finn-ugor nyelvcsalád egyik vezetö nagyhatalma. Ettöl Tuvalu népe egyböl kiválasztottnak fogja érezni magát és már megis van az ötödik hadoszlopunk a Pocsolyában.

Kicsit Karcos 2011.05.27. 15:04:59

@Lefetyke:

És meg az államadósságot is segítenek csökkenteni az új szövetségesek egy komplex program keretében.

is 2011.05.27. 15:11:49

ENSZ BT nem allando tag valasztas, 2012. mar az elso resznel is elmondtuk. egy arva hang nem szerepel ebben a posztban sem errol. ez az ara.

Bloberf 2011.05.27. 15:13:14

Na ja. A Szovjetuniótól kaptunk cserébe sok mindent! Olyant is amire tényleg szükségünk volt. Például annak idején néhány arab ország narancsot akart adni villanymozdonyért ami igencsak nem tetszett az akkori vezetésnek.
Jó, szélesiteni kell a kapcsolatokat az igaz de amikor az ország ilyen gazdasági helyzetben van akkor nem a legszerencsésebb ilyen távoli kis, szegény országokkal "csak úgy" kapcsolatokat létesiteni. majd, majd. A hét kövér esztendöben. Ha még akkor is meglesznek.

Hessler ezredes - halál az ötven órára 2011.05.27. 15:16:38

Tuvalui pinába magyar faszt és fordítva! GYarmatosítsuk őket! Nekünk még úgy sem volt B.gyarmat kivételével semmilyen gyarmatunk! (sőt, még B.gyarmatot is ipphogy el nem vesztettük!) Különben ezek a népek nem piskóták, ők még tudnak harcolni íjjal, dárdával. Telepedjenek le Kelet-Mo-n, asszem a roma kérdés nyugvó pontra fog jutni....

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.05.27. 15:18:05

@Lefetyke:

Persze, szerintem is tök logikus lenne, ha a tőlük bazi messze lévő Ausztrália helyett a szomszédos baráti Magyarországtól vásárolnának kaját. Pl ha már úgyis olyan meleg helyen laknak, árulhatnánk nekik jégkrémet, hm?

Le_Penseur 2011.05.27. 15:28:01

@Lefetyke: Ugye te sem gondolod komolyan, hogy a 21 négyzetkilométer területű, 13000 fős lakosságú Nauruba bármit érdemes lenne innen szállítani! Repülővel két nap az út!

Lefetyke 2011.05.27. 15:28:56

@laspalmas: Miért, annak mennyi értelme van, hogy Magyarországon drága a cukor, mert Brazília leállította az EU felé az adóssága törlesztését (pénz helyett cukorban törleszt)? Vagy annak a pár évvel ezelőtti magyar paprika-botránynak, amikor kiderült, hogy Dél-Amerikából hozott paprika-esszencia a rákkeltő, amit a magyar paprikába kevernek? Világgazdaság.

De jó, maradjunk a cikk által sugallt verziónál: a gonosz Fidesz csak azért épít kapcsolatot, hogy szigetenként egy-egy konzulátust felhúzhasson, és oda konzulokat nevezhessen ki. Ezzel párhuzamosan bizonyára az államháztartásból kisikkasztott összegekből olyan luxusnyaralókat is építenek maguknak, amik majdan képesek lesznek úszni a vízen (amikor majd elmerül a sziget, ugyebár). Ez teljesen magától értetődő és kézenfekvő, egyenesen következik a fent beidézett jogszabály közepéből. Ha elég ügyesen rakosgatjuk a jogszabály betűit, talán még azt is ki lehet belőle olvasni, hogy "Orbán Viktor lesz Pápua Új-Guinea királya".

Marcellusca 2011.05.27. 15:35:10

@laspalmas: Ne értetlenkeggyé mán, vaze! :)

Ausztráliában van szabolcsi alma? :)))

Na, látod. :D

Kicsit Karcos 2011.05.27. 15:35:18

@Le_Penseur:

De ha a nagykövet úgyis megy repcsivel Nauruba, miért ne vihetne árut magával? Így két legyet ütünk egy csapásra.

Tusko Hopkins 2011.05.27. 15:40:54

Az valóban lehet, hogy az ENSZ BT nem állandó tagja szeretnénk lenni. Jól jönne ennyi fricska után egy kis siker is. Sajnos lobbizásban (vagy csak hitelességben) sem vagyunk az elismertek között. Tessék csak visszaemlékezni 2002-re. A NOB elnökválasztáson Schmitt Pál csúfosan alulmaradt, összesen kemény 6 pontot kapott a lehetséges 150 pontból. Pedig mennyit lobbizott. A magyar sajtó akkor NOB főtitkárként őt tartotta esélyesnek Samaranch után a NOB elnöki posztra. Lehet, hogy a NOB 150 választója feltehetően már akkor jobban ismerte a kvalitásait nálunk . Félő, hogy ugyanígy járunk a lobbizással ezeknél a szigeteknél, államocskáknál is.

Kicsit Karcos 2011.05.27. 15:43:39

@Tusko Hopkins:

Szerintem az állandó BT-tagság jobb lenne, és egy jó pályázattal nem is tűnik reménytelennek. Gyárfás?

Hessler ezredes - halál az ötven órára 2011.05.27. 16:01:58

@Kicsit Karcos: a felől kétséged se legyen, hogy a nagykövet majd visz árut Nauruba, de hogy abból egy kumma nem üti majd az államkincstár markát az kurvaisten!

kormányzó 2011.05.27. 16:13:15

Tudatlan Balfékek! Mit tuttok ti a nagy politikáról?! Sose figyelitek a részleteket! Mer mit is mondott a Vezír? Újra írjuk a Zeurópai történelmet! Ebben van a lényeg! GYARMATOT VESZÜNK! Ettől lesz erős Magyarország! Ezért vettük meg a Molt.Ezeket a csóró fánkergetöző majmokat,néhány részvénnyel kifizetjük,Ők örülnek, a lóvé is megmarad.Meggyes Tomika lesz a kormányzó, Tömjén a puncius,Martonyi meg a borvörös.Viktor lesz minden magyarok cárja! Régen,3 tenger mosta a zország partjait,most Egy egész Óceán! Na erre varjatok kokárdát Sekélylátókörüek!

Ironfist 2011.05.27. 16:35:52

@eszkep:

Ilyen marhaságokat, mint én? Nem, valóban, te olyan marhaságokat beszélsz, amitől minden normális emberben vagy felmegy a pumpa, vagy nem tudják eldönteni, hogy sírjanak, vagy röhögjenek rajtad. Én most ez utóbbit teszem XD

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2011.05.27. 16:39:40

@Kicsit Karcos: Füles szatyorban makói hagymát, oldal szalonnát, meg egy pálinkás butykosban ötvenfokos házitörkölyt. Minden úton. Hazafelé pedig valamelyik törzsfőnök szűzleányát.
@kormányzó:
gyarmatnak még sosem volt gyarmata.

wachaz · http://tvmusor.tv 2011.05.27. 17:30:35

@laspalmas: Azért akad magyar vevő is a .tv-re ;) tvmusor.tv

Horizont 2011.05.27. 19:30:03

Orbán szárnyaló nagyravágyásai. Mindenhol jelen lenni. Az EU- s elnökség vendéglátása is 15, 5 milliárdba került Magyarországnak. BT - NEM állandó tagság? Miért a NEM? Állandó tagságot AKAROK! A francba! Már Orbán se az igazi?
Magyarország két alkalommal volt a Biztonsági Tanács tagja: 1968-69-ben, majd 1992-93-ban.
Egy pont a mostani célkitűzések közül:
"Az emberi jogok védelme, támaszkodva Magyarország tagságára az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, a Magyarországon évente megrendezésre kerülő Budapesti Emberi Jogi Fórum, valamint a budapesti székhellyel megalapítandó Nemzetközi Népirtás Megelőzési Központ felállításának tapasztalataira " Na ennyi elég is. Ez az utóbbi meg mi a franc???
Kövér Grúziában, Örményországban járt ugyanezen okból. A magyar politikus kérte Örményország támogatását ahhoz, hogy Magyarország az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagjává váljon.
És most hozzácsapják Tuvalu szigetvilágát, Pápua Új - Guineát, Salamon és Marshall szigeteket,Mikronéziát meg ki tudja még kiket.:DD
Jó lenne ha Orbán rájönne, hogy ideje lenne már a sok idegen segg helyett a miénket is nyalni, mert baj lesz!!!Nekünk már van bajunk, neki ezután jön:)

martonx 2011.05.27. 19:58:55

Egyszerű a képlet. Új követségek => új rokonokat, ismerősöket lehet kellemes pozíciókba juttatni / parkolópályára rakni.

Gusztustalan politikusok.

belzebubó 2011.05.28. 10:09:34

Nekem volt szerencsem a fent emlitett orszagok egyikeben jarni pl. Mikroneziaban. Ilyen ostobasagot, hogy valamit el akarunk nekik adni pl. Tuvalunak es piacnak jo, csak olyan mond, aki meg a kozelukben sem jart, mint pl. eszkep!
@eszkep: `A világ legnagyobb általánosításai közé tartozik két idemásolt kép alapján véleményt alkotni. Amúgy ha google képtatlálatokat kérünk bármely felosorolt országról "kicsit más" képeket ad ki találatnak... `
Ha mar te is a gugli kepei alapjan altalanositasz es valoszinuleg valami napsutotte paradicsom van a fejedben ami igaz is a tengerpartra ill. ott ahova a turistak buvarkodni jarnak, Palaun ami az egyik leggazdagabb a fent emlitettek kozul es ez erezheto is, mert foleg japan turistak jarnak oda es emiatt probaljak tisztan tartani de meg a levetett autokat is Japanbol hozzak, mint mindent szinte. Kontinentalis kozlekedesi rendszer japan autokkal. Egy elmeny volt! Kb. minden ilyen szervezett es atgondolt arrafele.
Nezz mar ra a terkepre hol vannak ezek az orszagok, ha mar nem sikerult eljutnod es gondolkodj el, biztosan el lehet nekik barmit is adni Mo-rol?

Az a felhaborito a dolgoban, hogy bar valoszinuleg a diplomaciai kapcsolatfelvetel nem egyenlo azzal, hogy nagykovetseg es az ehhez szukseges infrastruktura megepul, hanem hozzacsapjak valamelyik nagyobb orszag kovetsegehez, de ekozben bezarjak pl. a malajziai nagykovetseget anyagi okokra hivatkozva. Egy olyan orszag kovetseget amely D-K-Azsia egyik legfejlettebb orszaga es jelenleg kulonbozo kedvezmenyekkel varja a kulfoldi befektetoket es kedvezmenyeket ad az olyan `foreign talent`-eknek, pl. a magyar magasan kepzett munkaeronek is, csak menjenek hozzajuk. Mi ilyen helyen ahelyett, hogy nyitnank, bezarunk. Ez erthetetlen szamomra.

Horizont 2011.05.28. 13:27:35

@Kartal (rezervált):
:DDDDDD Karakán fiúk ezek az Orbán gyerekek!
Szerencsénk, hogy csak az egyik kapaszkodott fel:)))

@belzebubó:
Az ember (naivan) les ki a fejéből és annyira, de annyira szeretne minden hírek mögé odalátni, vajon mi miért születik meg pont úgy, Orbán vagy baráti köre fejében. Miért spórolnak az egyik oldalon ezerrel, ha a másik oldalon ezer kézzel szórják a pénzt? Az ember már semmiben nem bízik és senkiben nem hisz. Ez már a legalja. Vagy lehet, hogy van még lejjebb?:(

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2011.05.28. 22:10:47

Annak idején emlékszem egy csörtére, ahol valami akkori kormányzati erőknek nem túl tetszetős honlapot akartak letiltani, de nem tudtak, mert az Tuvaluról üzemelt, így nem tudtak kezdeni vele semmit. Nem tudom, ez mikor, melyik kormány alatt volt, de ha emiatt csinálják, a srácok enyhén szólva is le vannak maradva.
Egy másik lehetséges megoldás, hogy ha felveszik velük a diplomáciai kapcsolatokat, akkor ezek össze-vissza fognak utazgatni a felsorolt szigetekre. Tárgyalnak 10 percet, azok meg persze dobzsézni fognak hozzá, aztán mehet a sunshine és a koktélozás.
De most már engem is érdekel, mi a pontos megfejtés. Jó lenne belelátni a fejükbe azoknak a faszarcúaknak. Még ha ehhez fel is kell nyitni azt.

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2011.05.28. 22:25:57

@Horizont: Látom nem csak én egyedül akarok belelátni a fejekbe. Szerintem írjunk ki népszavazást a kollektív lobotómiára. Legalább a tudomány járjon már jól.

molaris 2011.05.30. 07:11:27

Már csak az érzelmi kötődés kapcsán, Vanuatu- t támogatjuk.

Van egy stratégiai játék, Gal6 néven. Itt szövetségek küzdenek egymással. A mienk neve: A Vénemberek Rekontráznak, AVR.
Szövetségünk Vanuatu zászlaja alatt küzd 3 forduló óta. Igyekszünk helytállni, és mivel szövetségünk hasonló méretű mint Vanuatu, mi büszkén soroltunk e zászló alá.

Tisztelettel: globoin AVR fpk.

guma 2011.05.30. 10:32:54

keveset volta gép mellett a napokban, de mintha lett volna olyan hír, hogy sp a pápához megy inkább koncertre, minthogy a többi államfővel együtt : Obamával vacsorázzon.

ez igaz?
megtörtént?
akkor valóban össze kell pedálozni minden mini államot, hogy magunk mellé állítsunk valakit...

guma 2011.05.30. 12:40:35

valóban igaz! : "Schmitt a Vatikánt választotta Obama helyett."

"Az Egyesült Államok érdeke az erős és egyesített Európa – erről beszélt Barack Obama amerikai elnök Varsóban, európai körútjának utolsó állomásán. "
vg.hu

molaris 2011.05.31. 08:44:13

@guma:
Azért az a névsor ott elég hiányos volt. Obama kifutotta magát. C vágányon van.
Az USA bukóban van, csak sokan nem hajlandóak meglátni. Kína kedve szerint tudja bebuktatni!

guma 2011.05.31. 09:33:48

@molaris: ebben igazad van!

de talán a többiekkel nem ártott volna a protokoll adta lehetőséget kihasználni.
tudod, ez az igazi égés, amikor "csak" azt látjuk amit mi akarunk!

molaris 2011.05.31. 12:55:29

@guma:
Tudtommal SP programja már rég rögzített volt, a vacsora meg as- hoc ugrott be a programba.

guma 2011.05.31. 14:29:35

@molaris: tudod a diplomácia művészetébe mindig van (és kell lenni!) mozgástérnek és fontossági sorrendnek, ami programokat borít fel, alakít át! :)

atila68 (törölt) 2011.06.25. 06:40:44

"Ezek valami cigányokkal rokon nép?"

Gratulálok.

trojka 2011.06.25. 19:21:12

...és majd elvisszuk nekik a magyar kulturát és megtanítjuk öket a nyereg alatt puhítani a hust...amugy, van valami közös, mert ök is kerek házakat építenek, hogy ne lehessen a sarokba sz...ni...

süti beállítások módosítása