Skip to content


       Szűrés lista

Harc a munkanélküliség ellen: terhességi tesztet szeretnének

Szuper ez a Munka Törvénykönyve tervezet (?), főleg, hogy olyan remek szakember az egyik szerzője, mint Pethő Róbert, aki mellesleg tíz éve a Tesco megbízott munkajogásza. A következő Munka Törvénykönyvét meg biztos a szakszervezetek írják, paritásos alapon, nem? 

Dr. Kollonay Csilla nemzetközi munkajogász átnézte a tervezet szövegét:

A jelenleg hatályos szabály így szól: "Tilos a munkavállalót terhesség megállapítására irányuló vizsgálat elvégzésére, illetve erről szóló igazolás bemutatására kötelezni, kivéve, ha erre a munkaköri alkalmasság vizsgálata és véleményezése körében, jogszabály előírása alapján kerül sor"

Ez a tétel valahogy nem került bele az új tervezetbe ...

Viszont az már belekerült, hogy "a munkaviszonyból származó kötelezettségek teljesítése érdekében a munkáltató a munkavállaló személyes adatait adatfeldolgozó számára átadhatja. Erről a munkavállalót előzetesen tájékoztatni kell."

Adatvédelmi ombudsman helyett Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, az adataink jobb védelme érdekében, ugye?

"A kormány feladata, hogy a foglalkoztatáshoz szükséges jogi környezetet megteremtse, ebbe a folyamatba illeszkedik az új munka törvénykönyvének őszre tervezett elfogadása is. Az új munka törvénykönyve egyszerre kell, hogy szolgálja a foglalkoztatottság növelését és a munkanélküliség csökkentését." - nyilatkozta Szijjártó.

Hála az égnek, hogy véget ér ezen a téren is az elmúltnyolcév, és a képviselők rá fognak bólintani, hogy meg lehessen vizsgálni, hogy sunyi módon bekapták-e a legyet a női kollégák, állásra jelentkezők, és nem a tegnap esti babfőzeléktől van az a kis poci ott a kardigán alatt. Még Jakab Andor is megmondta, hogy nőknek nem adna munkát, mert fogják magukat és elmennek babázni, a sunyibbak meg egyesen úgy mennek a HR-re a felvételi elbeszélgetésre, hogy 2-3 hónapos terhesek ...

Ja, hogy milyen megalázó, ha mint nő, megpályázol egy jobb állást, és a döntés előtt terhességi tesztet kérnek? Persze más pisijével nem ér trükközni a mosdóban, majd árgus szemekkel fogják nézni, hogyan csurgat a tesztre? 

Hála az égnek, hogy harcolnak az alacsony foglalkoztatás és a munkanélküliség ellen, vajon ezzel megtalálták a bajok forrását, vagy van még ötlet a tarsolyukba? 

HR-engedély az esti hancúrhoz az asszonnyal? Óvszer-cafetéria a bérpapír mellé?

Vajon mit szóltak volna a fideszes képviselőnők, ha tavaly májusban a képviselői eskütétel előtt kértek volna tőlük terhességi tesztet? 
A csíkra pisiljen Selmeczi asszony, és köpje már ki azt a kiflicsücsköt ...!

Címkék: abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr233139559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.08.10. 15:25:31

Kicsit off leszek:
Tanulmányozzátok a múltban (ez most sajnos tényleg nem vicc) az épülő jelenlegi magyar jövőt:
nemzszoc.esmartdesign.com/konyvek/fasizmus2.htm

nigel 2011.08.10. 15:33:07

@Énbagoly: "Sajnos ebben az országban sokszor megalázó dolog nőnek lenni" Mindjárt elsírom magam. A férfiaknak meg kánaán van mi? Teljes mértékben támogatom az egyenjogúságot: Nemre való tekintet nélkül mindenkinek egységes legyen a nyugdíjkorhatár. A gyerek után járó gyes időtartama kötelezően legyen megosztva a két szülő között. Ne lehessen olyan álláshirdetést feladni, hogy "női eladót/pultost felveszünk". Szüntessék meg azt a gyakorlatot, hogy a szórakozóhelyekre a nőket ingyen beengedjék. A sorkatonai szolgálat ne csak a férfiakra vonatkozzon. (Jelenleg ugyan szüneteltetik a behívást, de ki tudja meddig marad ez így) A gyermekelhelyezési perekben 50 %-ban ítéljenek az apa javára. A sort még folytathatnám napestig, hogy miért is "megalázó" ebben az országban nőnek lenni.
egyébként, ha úgy érzed, hogy Magyarországon megaláznak a női mivoltodban, akkor költözz ki Afganisztánba. (Nem kell örökre. elég lesz egy fél év)

paranoid T.R. marcipan 2011.08.10. 15:34:53

El kellene dönteni, hogy mi a fenét akarnak. Ha az a lényeg, h mindenki agy nélkül gyereket csináljon, akkor azt bármi áron, ezen is. Ha meg etikátlan terhesen jelentkezni valahová, aztán két hónap múlva beinteni, akkor nem kell a gyest visszaemelni 3 évre, meg felvilágosítás és a fogamzásgátlás támogatása helyett idióta katolikus dogmákat hajtogatni. A kettő együtt nem működik.

Őzgida 2011.08.10. 15:40:43

@Conv:

."..szerintem nincs ezzel baj, hogy nem veszik fel, ez a természet rendje, egy nő fiatal korában készüljön fel a családalapításra, nevelje a gyereket zavartalanul,...a baj az, hogy a férfi nem tud olyan életszínvonalat teremteni, hogy magán kívül egy másik felnőtte és egy gyereket eltartson."

Nem értek ezzel így egyet. Egy nőnek az anyagi függetlensége kulcsfontosságú ahhoz a mai világban, hogy ne a férfi alárendeltje legyen. Ehhez bizony szükséges, hogy munkahellyel, fizetéssel rendelkezzen a nő is. A mai világban a nők életcéljukat nem kizárólag a fakanál mellett képzelik, hanem szellemi képességeiket is szeretnék kamatoztatni. Nő vagyok, és nem értek egyet azzal, ha valaki vissza akarna terelni a konyhába, mert ott a helyem. Ez nem így van!

Viszont, tőlünk nyugatabbra össze tudják egyeztetni a munkát és a családi életet jobban , bár nyilván vannak akik nem élnek vele, nem akarnak gyereket, de aki igen, annak meg van a lehetősége. Mert nyugatabbra vannak érdemi részmunkaidős állások, amik mellett társadalmilag is hasznosnak érzi magát a nő, munkát végez, amiért fizetést kap, agyát is dolgoztatja, és mellette jut elég ideje gyereknevelésre is. Ott arányaiban sokkal jobban meg tudnak élni, ha a nő, csak részmunkaidőben dolgozik, míg nálunk sokszor két teljes fizetés is kevés.

De nagyon nem csípném, ha a férjemnek adnának sokkal több bért, hogy nekem ne kelljen dolgozni, míg nekem semmit, mert tőlem úgymond főállású anyaságot várna el valaki. A frászkarikát. Nem a négy fal az életcélom, - és biztos vagyok benne, hogy sok nőnek sem!.

Viszont eléggé félresikeredett az a társadalom, aki elvárja egy nőtől, hogy dolgozzon, ugyanannyit mint egy férfi a munkahelyén, de mellé alkalmazni nem akarják. A főállás mellé még jó anya is legyen, feleség, szerető...stb. Ez így egyszerre sok.

Szerintem érdemi részmunkaidős fogllakoztatási lehetőségeket kellene bővíteni, mindezt tisztes fizetéssel, valamint a munkáltatókat érdekeltté kellene tenni, hogy alkalmazzon kisgyermekes anyukákat (amennyiben fontos a t. politikai elitnek, hogy gyermekek is szülessenek). Az ösztönzést, pedig kisgyermekes nők fogllakoztása során, pl. valamilyen adókedvezmények nyújtásában látnám a cégnek.

Lehet, hogy sok nő trükközik, nem mondja el, hogy terhes, és próbaidő után nyögi be. Értehtő, hogy nem tetszik ez a munkáltatónak. De bele kell gondolni abba is, hogy manapság sok nő ezt kényszerből játsza meg, mert különben esélye sem lenne munkahelyre... A gyerekneveléshez pedig jövedelemre is szükség van. De gyermek nélkül is szükség van a megélhetéshez is a jövedelmére.

Ha munkáltatók terhességi teszteket csináltathatnának, akkor azt a nők emberi méltóságának megsértésének tartanám, és remélem alkotmányellenes lenne a munkáltatók nők terhességet ellenőrizhető tesztje. A t. kormánynak pedig nem az a feladata, hogy ellehetetlenítse a nőket, hanem inkább azon agyaljon, hogy mivel tudja elősegíteni, hogy megérje nőket alkalmazni a munkaerőpiacon. Meet az nem megy, hogy se megbecsült munkát nem kap, de az orra alá dörgölik, másik oldalon, miért nem szül...

fogash 2011.08.10. 15:42:18

@Squid: ahogy azt móricka elképzeli...

Vidéki nagyvárosban nettó 90 körüli fizetéseket osztunk betanított munkáért (igaz, kézügyességet és odafigyelést igényel, nem kábelköteg-gyártás). Mindenki be van jelentve, teljes bérük a könyvelésben, fizetünk minden adót, tb-t meg amit kell. Kapnak mellé ételutalványt, buszbérletet (városit is, nem csak a kötelező vidékit) A dolgozók 95%-a nő, a teljes létszám kb 1/3-a kisgyerekes (0-14), a többiek vagy gyerektelenek, vagy nagyobb a gyerekük.

Ha megterhesednek, a többség azonnal rohan táppénzre, ekkor a cégnek még pénzbe kerül egy darabig, aztán átveszi a TB-kassza. Szülés UTÁN viszont a cégnek nem kerül semmibe.

Viszont a fenti juttatások mellett is hajtani kell őket, hogy dolgozzanak. Volt, akit a próbaidő alatt azért zavartam el, mert ott álltam tőle 6 méterre, ő pedig az asztalon feküdt (mint amikor suliban elaludtál) és a szemkontaktus ellenére sem kezdett ideges lenni.

Ugyanezeknek a - magyar kisvállalkozások viszonyaihoz képest ugyancsak tisztességesen megfizetett - embereknek felvételük után sajnos el kell mondani, hogy nem szarunk a perem alá, hogy nem esszük ki a másik tízóraiját a közös hűtőből, és ha véletlenül kilötyögetjük a kávét, akkor nem elsunnyogunk, hanem feltöröljük papírtörlővel és szólunk a takarítónőnek, hogy legyen szíves rendbe tenni a padlót.

Külön szabályt kellett hoznom, hogy a szombati hasmenést csak orvosi igazolással tudom elfogadni, ugyanők egy hónap alatt képesek tönkre tenni egy digitális tolómérőt, beledobni az intim betétet a wc-be, a wc-ajtóra (!) kenni a barnát...

Kár ezen az MT tervezeten rugózni, több okból is:
- amelyik munkáltató gerinctelen módon foglalkoztatott eddig, az ezután is meg fogja tenni
- ha ki akart rúgni, eddig is megtehette, ha nem akarta, eddig sem tette
- amelyik dolgozónak vaj van a füle mögött, az eddig sokkal inkább vissza tudott élni az MT-vel, mint ezután.
- az eddigi "jogtalan" kirúgások mögött is sok esetben a munkavállaló lustasága/nemtörődömsége/f@szsága állt, csak legfeljebb a munkaügyes nem tudta a felmondást úgy megfogalmazni, hogy az megálljon a munkagyi bíróság előtt is. Így a dolgozó simán perelt és simán nyert a "gonosz" céggel szemben.
- aki meg csak annyit tanult, hogy polctöltőségig vitte, az vessen magára. Egész iskolában elég volt a kettes? Jót röhögtél, mikor a köcsög tanár megbuktatott? Csúfoltad a 4es, 5ös tanulókat? Most ők veszik le azt a polcokról, amit te éjjel felpakolsz oda. Ha egy csöpp eszed van, elmondod a kölyködnek, hogy te hol kúrtad el, miért nem belőled lett mérnök/főnök/nagyvállalkozó....

Alapvető élelmiszer 2011.08.10. 15:44:56

@maydayray: Pontosan tudom, adtam már be pár felmondást, illetve én is kaptam már. Arra kívántam utalni, hogy Jakab Andor panasza arról szól, hogy ő csak úgy nem rúghat ki valakit egyik napról a másikra, ha nem elégedett vele, hanem fel kell mondani, felmondási időt kell adni, plusz végkielégítés, miegymás.

Erre mondom azt, hogy oké, legyen kirúgható a dolgozó máról holnapra, ha rosszul dolgozik, de akkor én is bármikor mondhassak föl máról-holnapra, ha találok egy jobb helyet. Így paritásban vagyunk.

qwertzu 2011.08.10. 15:46:45

@Tippcsi: Évente 20+ nap szabadságot kell fizetni, valamint ha veszélyeztetett terhes (kb bemondásra megy), akkor azt azért pénzbe van a cégnek.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.08.10. 15:48:36

@soulclipse: a fasizmus a kommunizmus nemzeti formája, nincs ebben semmi újdonság.

éppen ezért tudok idegbe lenni amikor a fasizmust, a nácizmust egy néven, közösen nácinak, vagy fasisztának nevezik a rettegő baloldalból liberális fű alattból, és a köznépi ostobaságból.

a nácizmus az nemzeti/faji felsőbbrendűségi politikát hirdet erős kapitalista gazdasággal és szociális egyenlőséggel , a fasizmus a nemzeten belüli totális tekintélyelvű poitikát hirdeti korporatív gazdasággal és tekintélyelvű szociális rendszerrel.

persze természetesen a mai politikákra ideológiákra ezek semmiben nem hasonlítanak jobban mint a kommunizmusra vagy a szocializmusra, csak hát olyan jó ezzel a két "csúnya" szóval illetni a politikai ellenfelet, és így próbálni gonosznak beállítani.

a fasiszta vagy a náci a baloldali politikai retorikában azonos lett a jobboldali ideológiákkal, fasiszta lett ebben a szóhasználatban nemcsak az eredeti olasz fasiszta, a német nemzetiszocializmus , a spanyol falangista, a magyar hungarizmus a szlovák tisoizmus a román legionarizmus is.
fasisztának neveznek gyakorlatilag mindenkit, aki szembehelyezkedett a pártállami rendszerrel;
eredeti politikai jelentésétől függetlenül használják szitokszóként

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.08.10. 15:49:45

@qwertzu: a veszélyeztetett terhesség nem bemondásra megy, ugyanis TB támogatott dolog, orvosi vizsgálat igazolja.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.08.10. 15:52:09

@Őzgida: "Mert nyugatabbra vannak érdemi részmunkaidős állások, amik mellett társadalmilag is hasznosnak érzi magát a nő, munkát végez, amiért fizetést kap, agyát is dolgoztatja, és mellette jut elég ideje gyereknevelésre is." - és itt a lényeg, ennyi!

qwertzu 2011.08.10. 15:53:41

@nigel: "A sorkatonai szolgálat ne csak a férfiakra vonatkozzon. (Jelenleg ugyan szüneteltetik a behívást, de ki tudja meddig marad ez így)"
Baromság. Szülőképes korban lévő nőket nem lövetünk le a csatamezőn, mert nem lesz aki gyerekeket szüljön.
" A gyermekelhelyezési perekben 50 %-ban ítéljenek az apa javára." Abban az esetben, ha az apa és az anya is kéri, hogy nála helyezzék el, vagy ha egyik szülő sem kéri. :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.08.10. 15:53:56

@Őzgida: én a természet rendjéről beszéltem, nem a mai modern nő karriervágyáról vagy önállóság vágyáról.
ezeket a nőket nem igen érinti ez a dolog, hiszen ezek mind szembe mennek azzal, hogy fiatalon gyereket vállaljon, mivel amellett nem tud karriert építeni.

a lúfasz sem akar visszaterelni a fakanál mellé.
ezzel nem is fog. éppen arra ösztönöz ez a törvény, hogy ne vállalj gyereket :)

paranoid T.R. marcipan 2011.08.10. 15:54:52

@Conv: Dehogynem. Elmegy a nő az orvoshoz, közli, h stresszes a munkája és fél, hogy baja lesz a gyereknek. Persze van ténylegesen indokolt eset is, de az általam ismertek közül egy kb 30%.

qwertzu 2011.08.10. 15:56:27

@Conv: Orvos megkérdezte a feleségemet, hogy meddig akar dolgozni, és megbeszélték, hogy a szülés előtt 1 hónapig. Valami ok mindig van.

M_R 2011.08.10. 15:56:41

Mindenkinek ajánlom figyelmébe a Gattaca című filmet...

Visegrádi 2011.08.10. 16:02:04

A terhességi teszt kérése esetén a nemzetközi bíróságokig kell elmenni, ez elfogadhatatlan.
Mondom ezt annak ellenére, hogy terhes nős IGENIS hátrányos alkalmazni egy munkáltatónak, ugyanis jelentős költségekkel jár.
A magyar gyakorlat szerint a terhesség elejétől már tilos felmondani, így a nő táppénzre megy. Mostmár az első héttől táppénz van és nem betegszabi, ez a munkáltató költségeként úgy jelenik meg, hogy a nő részére kifizetettt összeg egy harmadát kell fizetni+ halmozódik a nő szabadsága, ami ugye mondjuk 6 hónap alatt átlagban (mondjuk számoljunk egy 28 éves nőnél 22 nap alapszabival ) 11 nap.
Ez tart a szülésig. Utána 6 hónap TGYÁS. Itt már nem kell járulékot fizetni, de a szabi itt is halmozódik, 24 hétre újabb 11 nap. Ezt követően GYED jár a nőnek. Ez után szintén nem kell járulékot fizetni, de a GYED első évében szabi jár, az újabb 22 nap átlagban, az már így 44 nap.
Az több, mint 2 hónap. Amikor a nő visszajön, nem a régi bérével kell a szabit fizetni, hanem a közben megemelt szinttel. Felmondani csak a visszajövetelt követő 30 . nap után lehet,persze megfelelő indokkal, de ugye a szabikat is ki kell fizetni stb. SZal: nem olcsó és nem egyszerű.
Megoldás? Nem tudom.

zeus123 2011.08.10. 16:03:39

@Seduxen: a ki nem vett szabadságot a munkába lépéskor egyben meg kell váltani, azaz ha elmegy 3 évre, akkor visszatértekor több hónapnyi fizetésre jogosult. ez egy kisvállalkozásnak jelenthet problémát...

kemény keleti kommentelő 2011.08.10. 16:05:26

Ez a terhességi teszt, ez komoly ?
Biztosra akarnak menni ?

Nem gondoltam, hogy a családbarát kormány az azt jelenti majd, hogy tilos gyereket szülni olyannak, akinek van munkahelye.
Ezek szerint már csak és kizárólag csavargók és koldusok szülhetnek ?
Lesznek a dolgozók és lesznek a lepetézők ?

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.08.10. 16:06:23

@Conv:

de nagyon elkapta a hangulatot, mert meg se hallják/hallották a fanok, hogy mennyi mindent elcseszett, most meg sütkérezik a rivaldafényben, mint valami sztár.....dehát ez csak ilyen tiszavirág életű dolog, és sokat elmond róla, hogy nem enged kommentelni :)

kemény keleti kommentelő 2011.08.10. 16:08:13

@zeus123: Ha meg 3 év múlva már nincs meg az a kiscég, vagy átnevezték, akkor az meg a kismamának jelent problémát. Dekár.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.08.10. 16:11:17

@zeus123: ezzel tisztában vagyok, de a kommentelőtárs ominózus félmondata így hangzott:

"Viszont ha 3 évig kell fizetni utána akkor is amikor nincs alkalmazásban,"

amúgy meg, amit fent valaki szépen levezetett, hogy mennyivel több SZABADSÁGot kell kiadni, vagy kifizetni, az egy férfi esetében is ülhet, ha ne adj' Isten több hónap betegállományba megy, mert valami olyan betegsége lesz, vagy ne adj' Isten baleset éri.

az meg szerintem viszonylag ritka, hogy egy várandós nő mondjuk a 4. hónaptól már táppénz-thgys-gyed kombóval operálna, mert akkor a visszatértekor sok jóra nem számíthat. magyarul: tudom, hogy vannak többletköltségek, de azért ne akarják sokan ezt úgy beállítani, hogy bezárhat a cég, ha a női alkalmazott elmegy szülni. Igen, tisztában vagyok vele, hogy egy 4-5 fős cégnél ez a többletköltség is gondot okozhat.

zeus123 2011.08.10. 16:13:00

@Canten vagyok Montageu-ból: meg valszeg a többi ott dolgozónak, a tulajnak, esetleg a bent ragadt hitelezőknek, az ő családjuknak, stb. nem értem, h a kismama (aki ettől függetlenül végig kapja a gyest/gyedet) miért lenne kiemeltebb?

zeus123 2011.08.10. 16:16:47

@Seduxen: "az meg szerintem viszonylag ritka, hogy egy várandós nő mondjuk a 4. hónaptól már táppénz-thgys-gyed kombóval operálna, mert akkor a visszatértekor sok jóra nem számíthat"

aki ezzel számol, az gyakran csak azért megy be 3 év után, h közölje, úton van a kistestvér.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.08.10. 16:28:55

@zeus123: tudom, de nem minden nőre jellemző ez. megjegyzem, aki gyakorlatilag az első gyerek után járó gyed, vagy gyes alatt vállal még egyet (magyarán effektíve dolgozni nem megy vissza), az nem is igazán van szerintem rászorulva az anyagiakra. (tudtommal ez esetben a második gyerek után járó gyed-et gyakorlatilag az előző gyed-gyes összegből számítják, ami igen karcsú lesz).

elhiszem, hogy a munkáltatók szeretnék az érdekeiket ezügyben is érvényesíteni, de nem hiszem, hogy egy ilyen megalázó megoldás lenne a célravezető. (mert illúzióim nincsenek: nagyon sok foglalkoztató meg is fogja ezt lépni, ha a terhességi tesztes lehetőséggel fogadják el az új Mt.-t)

Őzgida 2011.08.10. 16:33:59

@Conv:

"én a természet rendjéről beszéltem, nem a mai modern nő karriervágyáról vagy önállóság vágyáról. "

Valahol nemrég egy kommentben olvastam (másutt, más téma), hogy néhány évtizeddel ezelőtt, még a magyar paraszti társadalomban a nőket bizony "asszonyállatnak" nézték, teljesen az "ura" alárendeltje volt. Ennek utána néztem, szerintem is így volt. Nem hinném, hogy az a természet rendje lenne a másik nem elnyomása.
E szemszögből viszont, egyáltalán nem karrieristák a nők most. Ráadásul, régen a paraszti társadalomban a gyermeket "rabszolgának" tartották, munkáskáznek a ház körül. Ez sem a természet rendje, hanem egy félresiklott társadalmi berendezkedés volt (szerintem).

Az, hogy a nők szülnek gyermeket, az a természet rendje. Deszerintem, az nem a természet rendje, hogy csak a férfi dolgozik, míg a nő csak gyermeket nevel és a barlang (ház) körül van Hiszen az őskorban is volt munkamegosztás, férfi vadászott, nő gyűjtögetett (amit nem csak a ház körül tudott megtenni)...stb. Szerintem a természet rendje, inkább azt mutatja, hogy a nőknek is szükségük van mozgástérre, egyéb tevékenységre.,nem csak ház körüli gyereknevelésre.

A két nem a mi társadalmunkban egyenrangú, de nyilván nem egyforma. Nyilván egy nő, nem tudna férfi módjára fizikai erőkifejtést végezni, (egy férfi meg szülni nem, ami szintén hatalmas fizikai kifejtés, csak másképp), de tengernyi más tevékenységet igen. Azon kívül nagyon sok okos nő van, (a sok okos férfi mellett), szerintem a társadalom, a munka világa csak hátrányát látná, ha nem engednék a nőket munkához.

Szerintem nem lenne járható út az a felvetés, hogy a férfidolgozik, míg a nőt gyereket neveljen, és őket a férfi tartsa el. Ez már egy eleve alávetett szerep, mármint ha ezt a férfi kihasználja. Ma is, mikor sok nő főállásban dolgozik, akkor is vannak még mindig olyan férfiak hazánkban, akik az összes házimunkát a nőre hárítják, -de nyilván a munkamegosztás már eltejedt, de van még hova fejlődni).

Mennyi válás van manapság? Mi lenne egy-egy válás után a nőkkel, ha nem lenne munkájuk? Onnatól ki tartaná el? A nők anyagi függetlensége nagyon fontos, mert természet rendje, vagy sem, akkor nem feltétlen lesz betevő falatra valója, valamint előbb-utóbb alárendelt szerepben van, nem tekintik egyenrangúnak. Márpedig egy felvilágosult társadalomban ez nem lehet kívánatos cél.

Viszont egy normális társadalomban, ahol fontos, hogy a nők ne alávetett szerepben legyenek, ott össze kellene tudni lehessen érdemben egyeztetni a munkát a gyerekneveléssel. Mert ha bezár az ovi, akkor is muszáj a gyerekért menni, ha a munkáltató fejreáll, és egészséges lelkületű gyerek neveléséhez szükség van arra is, hogy a szülőknek legyen elég idejük foglalkozni a gyerekekkel. De a nők túlóráztatása, férfiaktól olykor megalázóan alacsonyabb fizetésért való foglalkoztatása nem fog gyerekválllásra ösztönözni.

A különböző bér, még irodai munkánál is megvan. Én soha nem kíváncsiskodtam férfi kollégáim mit keresnek., azt hittem ugyanabban a munkakörben, irodai környezetben annyit mint én. Tévedtem.
Egy régebbi munkahelyemen, egyikük egy dokumentummal együtt véletlen a bérpapírját is nekem adta. Azt hittem dobok egy hátast. Nem egész másfélszer több bére volt ugyanarra a munkakörre! Irodai munkavégzésünk során az elvégzett munkában nem volt különbség köztünk. Mikor ezután béremelést szerettem volna kérni, nem kaptam. Azt mondta a főnök, ha nem tetszik a bérem, nem akadályozza meg, hogy keressek más munkahelyet (mintha abból olyan sok lenne), ő, ha elmegyek innen, akkor biztos talál magának másik nőt erre a munkakörre pont ugyanennyiért. És még modortalan sem volt, hozá tette, örülne, ha maradnék... Ettől független ez nekem egy nagy gyomros volt. ..

Pedig nem bánom én, adjanak a jobb munkáért több bért, ha jobb munkaerő a férfi, akkor neki. De nem szabadna megengedni, hogy ugyanannál a cégnél, ugyanarra a munkakörre, ugyanolyan jó munkavégzéssel a nő kevesebb bért kapjon, mint egy férfi.

Ellég érzékenyen érint, ha olyan intézkedéseket tapasztalok, ami a nőket még inkább hátrányba teszi a munkaerőpiacon, mert eddig sem kolbászból volt nálunk a kerítés.

Őzgida 2011.08.10. 16:37:26

Elütésekért elnézést.

Geolány 2011.08.10. 16:46:31

Naszóval én 4 évet toltam le a Tescóban, 1 perc láblógatás nem volt, nagyon kemény tud lenni az árufeltöltősdi. Az 4 év alatt minden egyes munkanapomon túlóráznom kellett, soha a büdös életbe nem fizettek érte egy krajcárt sem. Úgyhogy aki az ismerősének az ismerősétől hallott valamit a kertvégéből az nagyon messze van a valóságtól....

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.08.10. 16:50:01

@Conv:

ja, aztán még az a hülye, aki az eredetit olvasta, és az alapján alkot -sommás- véleményt :)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.08.10. 16:56:25

@nigel:

A gyerekek felét pedig az apák hordják ki/szüljék meg, és szoptassák!

lobaszopiatej 2011.08.10. 17:06:16

@Őzgida: "hogy a nőknek is szükségük van mozgástérre, egyéb tevékenységre.,nem csak ház körüli gyereknevelésre. "

Viszont ismerek több olyat akik csak erre vártak és eszük ágában sincs a munka világába visszatérni, csak ülnek a TV előtt vagy ismerősökkel partiznak. Esetleg könnyű stresszmentes melót vállalnak be, ahogy nőnek a kicsik, maguk elé tartva őket és a papucsférjet velük zsarolva ha megromlana a viszony vagy fösvény lenne.

Kartal (rezervált) 2011.08.10. 17:11:19

@KUCM: ezzel az a baj, hogy ez igazából így működik: dolgozó dolgozik rendesen, de többször szól a főnöknek, hogy ez így vagy úgy nem lesz jó. Teszi ezt azért, mert ő végzi napi 8-10-12 órában azt a munkát, amit a főnök megreformál/átszervez, ő tudja, mit kellene csinálni, hogy a munka jobban menjen. A főnöknek ez persze nem tetszik, meg szólt egy haverja, hogy a kölykét/rokonát/barátnőjét fel kellene venni, így most már simán kirúghatja a rendesen dolgozó kollégát, és felvehet egy semmitérő léhűtőt, akit aztán TÉNYLEG nem lehet kirúgni... Eltelik fél év, és nyíg a főnök, hogy a cég nem megy, semmi nem megy rendesen, válság van, stb. Közben a jó szakemberek meg nem találnak munkát... Ettől tartok én.

És egy kis személyes megjegyzés: csökkent a munkanélküliek száma. Bocs, a REGISZTRÁLT munkanélküliek száma csökkent. Asszony kapott egy levelet a munkaügyből, hogy ugyan semmiféle ellátást nem kapunk onnan, a TB-t is én fizetem, de AZONNAL jelenjen meg. Megjelent. Ránéztek, és közölték, hogy ja, így nem tudunk munkát adni. De jó lenne, ha kivetetné magát a regisztrációból, mert szülés után AZONNAL adni fognak neki közmunkát, amit KÖTELES elfogadni, mert ha nem, megüti a bokáját. Pl. császár után, egyhetes csecsemővel a háta mögött mehet utcát söpörni. Így aztán a feleségem már nem regisztrált munkanélküli.
Így csökkenti a fidesz a munkanélküliséget és ösztönzi a gyerekvállalást.

Köszönjük fidesz! ROHADJATOK MEG!

Kartal (rezervált) 2011.08.10. 17:13:55

@Geolány: hát én az ismerősömtől - meg az ő ismerősétől is - pontosan ugyanezt hallottam.

Squid 2011.08.10. 17:15:42

@Kartal (rezervált): "
És egy kis személyes megjegyzés: csökkent a munkanélküliek száma. Bocs, a REGISZTRÁLT munkanélküliek száma csökkent. Asszony kapott egy levelet a munkaügyből, hogy ugyan semmiféle ellátást nem kapunk onnan, a TB-t is én fizetem, de AZONNAL jelenjen meg. Megjelent. Ránéztek, és közölték, hogy ja, így nem tudunk munkát adni. De jó lenne, ha kivetetné magát a regisztrációból, mert szülés után AZONNAL adni fognak neki közmunkát, amit KÖTELES elfogadni, mert ha nem, megüti a bokáját. Pl. császár után, egyhetes csecsemővel a háta mögött mehet utcát söpörni. Így aztán a feleségem már nem regisztrált munkanélküli.
Így csökkenti a fidesz a munkanélküliséget és ösztönzi a gyerekvállalást. "

Hát ez gyönyörű, nem is tudok hogyan reagálni rá.. Az állam nem kötelezhet a személyes szabadságod és a szabad akaratod ellenére dombelhárítani, ez agyrém és alapvető emberi jogokat sért.

magyar ember teli szájjal 2011.08.10. 17:17:18

Nem lesz vastagbőrözés arról hogy 3 év babázás után 3 havi fizetett szabit kell fizessen a cég (miért pont a cég, mért nem mondjuk a szomszédok?)? Ez nem csípi a szemeteket?

bandika gazdája 2011.08.10. 17:18:23

@laspalmas: Ráadásul vasárnap a tv2 Napló is reklámozta ezt a barmot!

huncut_kata 2011.08.10. 17:22:40

@Kartal (rezervált):
azért ne essél túlzásba, asszony vélhetően az 1 hetes gyerekkel tgyáson/gyesen van, tehát nem számít munkanélkülinek, így közmunkára sem kell mennie

huncut_kata 2011.08.10. 17:24:17

@magyar ember teli szájjal:
pont most változtatták ezt meg, már csak a szülési szabadságra illetve a gyed első félévére jár a szabadság, ami összesen kb. 1 hónapnyira jön ki

Őzgida 2011.08.10. 17:24:49

@lobaszopiatej:

"Viszont ismerek több olyat akik csak erre vártak és eszük ágában sincs a munka világába visszatérni, csak ülnek a TV előtt..."

Egy rossz kapcsolatból (nemtől független), előbb utóbb ki tud lépni az ember, és nem kell továbbra is a férfinek papucsférjnek lenni. Ha miután ráéeszmélt, és továbbra i papucs szerepét játssza, akkor szimplán csak balek. De ez nem hasonlítható össze azzal, hogy sok nő a munkaerőpiacon hátrányban van, nem tud menekülni, nincs kiút, hanem "csöbőrből vödörbe" esik, - hiába szeretne ellene tenni.

Őzgida 2011.08.10. 17:25:52

Elütésekért ismét elnézést, - ma nem az én napom van.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.08.10. 17:25:57

@Őzgida:

értem. szerinted az elnyomás, ha elvárják a nőtől, hogy felelősséggel nevelje a gyereket és ehhez a férfi megadja az anyagi, társadalmi biztonságot.

nem beszélünk többet, nincs ma kedvem fogyiknak magyarázni a nyilvánvaló hülyeségüket.

honnan a bánatos faszomból vetted azt a végtelen baromságot, hogy bárki azt várja el a nőtől, hogy csak a gyermekre vigyáz és csak elvan a ház körül? :)

édes drága kicsi galambom, gyönyörűséges lelkű fülemülém, világokon átívelő szellemű gyöngyvirágom, szívemnek harmatos virága, hát úgy rúgnálak fejbe, ha ennyit gondolnál, hogy tenned kell, valószínűleg orbitális pályára állnál a föld körül.

te vagy nagyon ostoba vagy, vagy nagyon fiatal. a kettőt együtt sem zárom ki.
a nő részéről a gyermek nevelése, simizem azt az okos kis buksidat, abból áll, hogy példát mutat annak a szerencsés helyzetbe született csemetének, a világ dolgai és az azokhoz történő viszonyulás során. ez művészetek, munka, közösségi élet, teremtő és alkotó tevékenységek összességének megismertetése, bemutatása, lelki-szellemi instruációk, inspirációk és demonstrációk komoly sorát jelenti az élet minden területén, kezdve a szomszéd néninek előre kell köszönni, a buszon a néniknek át kell adni a helyeten át, a morális konfrontációk egész során át, az élet szemléletének és megélésének folyamatával, a női és férfi szerepkörök és szexualitás helyes kezeléséig.
ez bizony felelősségteljesebb és gazdagabb, építőbb, konstruktívabb, kihívásokkal teljesebb munka, mint amit te jelen pillanatban elképzelsz az anyaság világáról.

ez bizony a nő dolga kell legyen (igen a férfi segítségével), míg a férfinak ennek a hátterét kell megteremtenie, anyagi és fizikai tekintetben is.
a szememben a férfi onnantól férfi, ha erre képes, a nő onnantól nő amikor erre képes.

de tudom ez a szemedben egy elnyomó és nőgyűlölő világkép, így hát sajnálattal azt kell mondanom, nincs miről kommunikálnunk a továbbiakban, mert én már csak ilyen hímsoviniszta ,rabszolgatartó disznó vagyok, és már nem fogok megváltozni.

azzal a résszel egyetértek, hogy a munkája egy férfinek és egy nőnek ugyanannyit ér, mind pénzben, mind elismerésben. de nem is ez a kérdés, nem is ez volt a kifogásod azzal amit írtam.

tudi 2011.08.10. 17:32:41

Mivel még csak tervezet ezért én nem kritizálom még az új MT-t addig még sok víz lefolyik a Dunán. Az tény, hogy eddig akinek volt elég sütni valója, az könnyedén tudta kirúgni a mindegy milyen munkavállalóját, aki meg azt szeretné, hogy csak úgy ahogy a kedve tartja úgy rúghasson ki munkavállalókat arról meg van a véleményem, mint ahogy erről a Jakab Andorról.

ftk 2011.08.10. 17:34:22

Azért a pártokról szóló bejegyzése lényegesen jobb. Az indulatból svungosat írás megy neki. (És ugyan már, a Napló reklámozott annak idején alternatív Harry Potter írót is, nagy kaland...)
A nő meg a munka:
- egyedülálló nő (neadjisten árva vagy félárva, vagy a szüleinek nincs jövedelme)
- egyedülálló gyermekes nő (lásd fent, plusz ha szintén neadjisten a pénzes fickó megbetegszik, baleset éri vagy épp olyanja van, hogy otthagyja gyerekestül a csudába)
minden karrierépítő maszlag nélkül rá van szorulva a kereső foglalatosságra, amiből meg tud élni. Ennyi. (Amúgy a nők mindig is dolgoztak, sőt a szegényebb rétegekben kereső foglalatosságot is kellett űzniük, mit gondoltok, ki volt a sok dajka, szakácsnő, cselédlány, házvezetőnő, konyhalány, komorna, előkelők fodrásza, pincernariák felszolgálói, nevelőnő, ápolónő, bába, kalaposnő, boltoskisasszony, kasszírnő, hány parasztlány-parasztasszony ment napszámba stb.)

Őzgida 2011.08.10. 17:38:56

@Conv:
"honnan a bánatos faszomból vetted azt a végtelen baromságot, hogy bárki azt várja el a nőtől, hogy csak a gyermekre vigyáz "

Te írtad::
"szerintem nincs ezzel baj, hogy nem veszik fel, ez a természet rendje, egy nő fiatal korában készüljön fel a családalapításra,"

"így hát sajnálattal azt kell mondanom, nincs miről kommunikálnunk a továbbiakban,"

úgy legyen...

Énbagoly 2011.08.10. 17:43:44

@nigel: tudod mi a vicces? Hogy amíg te azt hiszed, hogy a hozzászólásoddal ütöttél rajtam, bizony a többségével még egyet is értek.
Gondolom egy percig sem voltál nő, tehát nem érezhetted emiatt megalázva magadat. Ezen kár vitatkozni. Az tény, hogy az arab országoknak a közelébe se mennék, nemhogy ott éljek.
A sorkatonaság szerintem baromság, akár férfiról, akár nőről van szó.
És én igenis szívesen adnám meg azokat a jogokat, és kötelességeket a férfiaknak, amikről írtál. De ha szétnézel magad körül, a legtöbb férfi még nem kér belőle. Anno a gyerekem apja még a lányának a pelenkázását is megalázónak érezte, nemhogy gyesen akart volna maradni vele. Egyetlen egyszer sem volt hajlandó egy szaros pelenkát levenni a gyerekről.
A gyerekelhelyezési pereknél pedig nem százalékosan kellene dönteni, hanem úgy, hogy a gyereknek, gyerekeknek jó legyen. Tényleg. Ez pedig nem egyszerű dolog.
Nagyon tudom tisztelni azokat a férfiakat, akik egyedül, tisztességesen gondoskodnak a gyerekükről. De személyesen egyet sem ismerek.

Őzgida 2011.08.10. 17:46:32

@Énbagoly:

"Egyetlen egyszer sem volt hajlandó egy szaros pelenkát levenni a gyerekről."

Az én férjem hajlandó volt: gázálarcban :D

Énbagoly 2011.08.10. 17:49:17

@Őzgida: akkor szerencséd volt, van. :)
Különben egyáltalán nem írsz hülyeségeket, de nálunk a feminizmus még nagyon sok ember szemében szitokszó.

kemény keleti kommentelő 2011.08.10. 17:51:50

@Conv: Ehhez a férfi megadja az anyagi biztonságot ?
Jó, hogy ideírtad.
Szerintem a nők még nem tudják, hogy a férfi megadja. Szegény hülyék azt hiszik, hogy dolgozniuk kell a megélhetésért.
Szerintem több nőhöz még nem jutott el ez az info, hogy csak szülni kell és megadatik.

Visegrádi 2011.08.10. 17:52:52

@huncut_kata: Még semmiféle jogszabály változást nem láttam arról, hogy már csak a GYED első félévére járna a szabadság.
Te hol olvastad ezt?
És nem említed a táppénzt, ami alatt viszont változatlanul jár. Sajnos vagy nem sajnos de Magyarországon a nők nagy része már a 3. terhességi hónaptól elmegy táppénzre.
Maradjunk annyiban, hogy min. 2 hónapos szabadságot ki kell fizetni, sőt, ahogy itt sokan utaltak rá: ha jön a testvérke, akkor bizony lehet abból 3-4 hónap is.
Ez már túl nagy teher egy munkavállalónak. A gyerekkel kapcsolatos juttatások állami juttatások kellene, hogy legyenek.
Sajnos ami negatív változás lesz és ez is a gyerekvállalás elleni kis pofonka:
eddig gyerek születése esetén az apa kapott az államtól egy hét fizetett szabit. Már csak egy hét fizetés nélküli szabadságra lesz jogosult a tervezet szerint.
Matolcsy és Soltész Miklós jó lenne ha egy asztalhoz ülnének. A Soltész Miklós egy ajtóra akasztható kis papírkával akarja fokozni a gyerekvállalást, miközben Matolcsy meg ilyen negatív szabályozással csökkenti. Ne a magyar emberre akarjon hatni a KDNP, hanem a bandzsa Matolcsyra.

toncsa 2011.08.10. 17:53:17

@fogash: "Ha megterhesednek"

Ezt te lovakra érted, vagy nőkre?

ftk 2011.08.10. 17:54:18

Ja és bárkiből bármikor lehet egyedülálló nő, kerülhet olyan helyzetbe, amikor nincs, aki eltartsa. És ez mellesleg mindig is így volt. (Olvastam már egyébként olyat, hogy a sokat emlegetett ősközösségben közösség állítólag jóval nagyobb arányban táplálkozott magvakból, növényekből, apró állatokból, madártojásból stb. mint nagy testű állatok húsából. Az előbbiek gyűjtögetése a nők és a már gyűjtőképes gyerekek dolga volt, az utóbbiak beszerzése a férfiaké. Nem tudom, hogy igaz-e az arány, de ha igen, akkor elgondolkoztató ez a nő gyereket nevel a férfi eltartja ügy már az elejétől fogva. De ha már itt tartunk, egy parasztgazdaság ellátása is a család közös munkája volt, az együttműködésből jött össze a megélhetés, nem nemileg szeparálva.)
A nő gyereket nevel a férfi eltartja őket modell általában a középosztály magasabb státusú rétegeitől felfelé volt igaz. Azaz nem a többségre jellemző. És ilyen esetekben is gyakran úgy nézett ki a dolog, hogy egy vagyonos (pl. földbirtokból éves jövedelmet húzó) férfi elvett feleségül egy szintén módos családból származó nőt, a nő (amíg nem lehetett saját vagyona, azaz jó ideig) kapott otthonról hozományt, amit a férje kezelt, és a két vagyonból lett együtt a család jövedelme. A polgári középosztály, felső-középosztály kialakulása után volt jellemző - az akkori társadalom töredékére - a ma hagyományosnak gondolt modell: pénzkereső férj, háztartást vezető és gyerekeket nevelő nő. (Egyébként ennek a mai kultusza nagyon nagy részben onnan származik, hogy az USA a 2. vh után visszaterelte a nőket a háztartásba, nagy erőkkel, nagy propagandával és pl. vonzó háztartási gépek kínálásával ;) Ugyanis a háború alatt ugye a gigaország működését úgy lehetett megoldani, hogy a hadba vonult férfiak helyét számos helyen - pl. gyárakban, földeken is - a nem katonáskodó nők vették át. Viszont ahogy jött a béke, a visszatérő veteránoknak kellettek a munkahelyek.)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.08.10. 17:59:22

@Őzgida:

:))))))))))))))))))))))))) őőőőőőőőő.... nincs mit mondanom ezen a szellemi színvonalon :)))))))))))))))

ha a munkáltatód szerencsés, semmi olyan munkát nem végzel amihez a tedd arrébb megértésénél magasabb szintű szellemi tevékenység szükségeltetik :)

huncut_kata 2011.08.10. 18:01:42

@Visegrádi:
pedig de, megjelent, már aug. 1-jétől érvényben van
Az Mt. 130. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A munkaviszony szünetelésének időtartamára a következő esetekben jár szabadság:]

„c) a gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság [138. § (5) bekezdés] kezdetétől számított hat hónapos időtartamára;”

Manatwork (törölt) 2011.08.10. 18:02:07

Na igen... az a szar lusta munkavállaló a hibás mindenért aki nem dolgozza ki a belét (és napi 12 órát) a minimálbérért. És jajj... szegény kkv-s munkaadók akik nélkül még a nap se kelne fel.
Természetesen a munkavállalónak le kell nyelnie hogy a válság miatt csökken a fizetése és örüljön, hogy van munkája, meg egyébként is: legyen hálás a gazdának hogy ott dolgozhat neki és talán morzsoljon el a egy könnycseppet mert ebben a nagy válságos időben szegény kkv főnök csak 2 évente tudja lecserélni a terepjáróját. Ja... természetesen az lusta tróger inygenélő munkavállaló érdekében jelenti be csak 4 órára (parsze napi 10-et kell dolgozni) és a maradék 4 órát feketén fizeti ki. Természetesen mindig van valami indok ami miatt a feketepénzből le lehet vonni valamennyit.
Összességében: Ok, hogy azonnal ki lehet bárkit rúgni - de ahogy többen is írták: akkor a munkavállaló is elmehessen egyik napról a másikra másik helyre ha talál jobbat.
Kedves kkv tulajdonosok: ne gyertek azzal hogy azért kell ledolgozni a munkavállalónak a felmondási időt, mert be kell tanítani az utódját a cég érdekében és ha egyből ki lehetne lépni akkor az jajj.... mekkora nagy kár lenne a cégnek blabla.
Ha ti lesz.rjátok mi lesz azzal az emberrel, akit egyik napról a másikra kirúghattok, akkor én is lesz.rom hogy mi lesz a cégetekkel, ha egyik napról a másikra elmegyek máshova dolgozni.
Ilyen egyszerű ez!

Rejsztág 2011.08.10. 18:04:48

Nekem minden nagyon tetszik.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.08.10. 18:30:22

@Canten vagyok Montageu-ból:

ugye, ha nem kiemelnél te is meg a másik szellemi titán is ( őzgidácska) egy egy kommentből egy egy sort akkor feltűnt volna, hogy az általatok idézetteknek a kommentfolyam összességében más értelme van, lévén arról szó, amivel az elején kezdtem;

"szerintem nincs ezzel baj, hogy nem veszik fel, ez a természet rendje, egy nő fiatal korában készüljön fel a családalapításra, nevelje a gyereket zavartalanul, ha már megvan, legyen mellette nevelje életre és erkölcsre, etikára, közösségi szemléletre.
a baj az, hogy a férfi nem tud olyan életszínvonalat teremteni, hogy magán kívül egy másik felnőtte és egy gyereket eltartson.
nyugaton azért ez megvalósítható teljesen átlagos életszínvonalon, teljesen átlagos bérből.
a baj az, hogy a bérek nagyon alacsonyak az árakhoz képest. akár férfi, akár nő a kereső"

értelemszerűen, - megpróbálom naaaagyon részletesen elmagyarázni - arról beszélek, hogy a természet rendje az, ha a nő neveli a gyereket, egyben tartja a családot, a férfi pedig biztosítja ehhez a hátteret. (mindamellett, hogy részt vesz a gyerek nevelésében)

persze a mai helyzetben a bérek ezt nem teszik lehetővé. és ez a baj, ez az oka annak, hogy a nők dolgozni kényszerülnek.
ha ez nem lenne kényszerűség, kevesebb elbaszott nevelésű idióta rohangálna a világban, és a nők is kiélhetnék ebben és emellett, alkotó, megismerő, szórakozási vágyaikat. mert a férfi képes lenne ehhez a hátteret biztosítani a családjának.
nem azt mondtam, hogy ez az általános jelen helyzetben, hanem hogy ez a természet rendje, ez lenne a normális.
miként tőlünk szerencsésebb országokban erre lehetőség van, hogy egy kereső eltartsa a családját. itthon tudom, hogy nem ez a helyzet, egy kereső enni sem tud adni egy 4 fős családnak sokszor.
de ez a normális, ez a természet rendje. a nőstény nevel, a hím vigyáz.

őzgida gondolkodásával az a baj, hogy ő abban él, hogy ez nem természetes.
neki az, ha van egy férje aki biztosítani tudja a gyermeknevelés igényeit, s elvárja, hogy teljes "munkaidőben" az élete legfontosabb dolgával foglalkozzon, az már rabszolgaság. mert ő kényszerítve van arra, hogy ő foglalkozzon a gyerekkel.
na ez a nem természetes szerintem. meg az a gazdasági és nemi szerepkörrendszer amiben élünk manapság túlnyomó részében a társadalomban, és nem is veszik észre mennyire elhibázott az életük, mennyire nem a valódi értékeket látják.
a legnagyobb baj, hogy nem is vágyják, sőt elutasítják.

mindemellett szegény őzgida fellángolt feminizmusában ugye az első mondtaban található lényegi részt elfelejti figyelembe venni úgy hőbörög a vélt sérelem miatt, hogy miért kényszerítik őt gyereknevelésre amikor ő dolgozni akar.

kiemelem az ominózus részt, mely amúgy minden értő olvasással bíró ember számára amúgy érthetővé teszi az olvasottakat:
" szerintem nincs ezzel baj, hogy nem veszik fel, ez a természet rendje, egy nő fiatal korában készüljön fel a családalapításra, nevelje a gyereket zavartalanul, !!!!!!!!!!!!!ha már megvan!!!!!!!!!!!!!, legyen mellette nevelje életre és erkölcsre, etikára, közösségi szemléletre. "

értelemszerűen a mondat arról szól, hogy nincs olyan nagy gond ezzel a természet rendje szerint, hogy ha már ott van a gyerek (terhes az anyuka) nem megy dolgozni, hanem felkészül a nevelésére, lélekben, testben.
egy bides szót nem mondtam olyat, hogy soha ne dolgozzon egy nő, mert a nőnek a konyhában és a bölcső mellett a helye.

ugye teljesen más az értelme ha értjük amit olvasunk, mint ha nem?
persze, tudom, a vakfeminista életérzés bizony nem sok helyet hagy az értelemnek, de azért meg kéne próbálni használni azt a szürkeállományt, ha már ott van.
elvégre nem ballasztként került oda. (rendben, egyetértek, nem tudhatom kinek miért van ott, elnézést az általánosításból fakadó hibás feltételezésért személyében)

2011.08.10. 18:40:12

Hát ez király! Bár eddig is ez volt a nóta... orvoshoz nem küldtek, de azért HR beszélgetés nem telt el a nélkül, hogy finoman ne puhatolóztak volna "és gyermeket nem akar? Ebben a korban mások..." sőt, amikor meglett, akkor "és mondja csak, nem beteges a gyerek? Van kire bízni ha baj van?" Aztán utána nagy őzikeszemekkel csodálkoznak, hogy kicsiny a gyermekvállalási kedv. Naná, hogy kicsi, gyakorlatilag egy keresős családmodell van - csak éppen egy kereset éhenhalni is kevés, nemhogy egy gyereket tisztességesen felnevelni.

Őzgida 2011.08.10. 18:48:35

@Énbagoly:

"a feminizmus még nagyon sok ember szemében szitokszó."

Pontosan, pedig Nagy-Brittanniában már a 19. század utolsó harmadában szerveződött.

Néha az az érzésem, hogy Emmeline Pankhurst 1908-ban a nők jogairól szóló szavait, még most, 2011-ben is részben ismételni kell-bár már más a szitu, de van mára is igazság benne.

"Fréfi politikusaink szokása, hogy úgy beszélnek a nőkről, mintha nem léteznének olyan témák, amelyek érinthetik az asszonyok sorsát. Az a dolgok rendje -érvelnek-, hogy a nők otthon, a családban élik az életüket. Érdekeltségükbe kizárólag a gyermekek gondozása és felnevelése tartozik; ennél több nem érdekelhet egy asszonyt. A politikának semmi köze az ilyen belterjes ügyekhez, így hát a politika nem tartozhat a nőkre. Ezzel szemben még is csak törvények határozzák meg, az asszonyok hogyan éljenek a házasságban, hogyan neveljék és képezzék gyermekeiket és milyen jövőre lehet kilátásuk. Mindehhez a Parlamentben hozott törvények hozzák meg a keretet. Példaképpen nézzünk meg együtt néhány törvényt, és gondoljuk végig, milyen értelmet nyernek ezek a nők szemszögéből. ... Fontoljuk meg, mennyire kezelik ezek a paragrafusok az asszonyokat egyenrangú személyként, mennyire igazságosak, és mennyire bölcsek. Milyen megbízható anyagi ellátást kaphat az asszony egy házasságban? Számtalan nő él ebben az országban, akik feladták anyagi függetlenségüket a házasság kedvéért....Vegyünk eg yolyan nő példáját, aki jelentős jövedelemre tett szert a munkájából. Megszabják neki, hogy fel kell adnia a hivatását, ha feleségéé és anyává akar érni. Mit kap cserébe? "

Nem folytatom ezt az idézetet, mert más körülmények között, más viszonyokra készült, nem is hazánkban, de elgondolkodtató, hogy 1908-ban hangzottak el...

Érdekes az is, hogy a 20-ik század elejére a nagyvilágban a következő probléma lett (Romsics Ignác történész könyvből származik az idézet):

"Az iparosodás és a városiasodás kihatott a nők szerepére és a családok szerkezetére. A háztartás és a munkahely különválása új munkamegosztást eredményezett a férfiak és nők között. A polgári és tehetősebb munkáscsaládokban a nő feladata a háztartás vezetésére és a gyermekek nevelésére szűkűlt. A megélhetés költségeinek előteremtése viszont a férj kizárólagos feladatává vált, aki naponta járt a gyárba, vagy az irodába....Ez a helyzet tartósította a nők kiszolgáltatottságát."

A kiszolgáltatottság miatt, pedig nem véletlen emelt Emmelinke Pankhurst is szót, 1908-ban!, -igaz, ő főképp még a választójog elérésért is küzdött.

Tény, ezek nem magyar viszonyok voltak. Bizonyos tekintetben nálunk még most is rossz a helyzet...

kriszi kommentjéből meg ismerjük, hogy a világháború következményeit, a kieső férfiakat pótolták nőkkel a gyárakban...stb.

Véleményem szerint a nők jelenleg is kiszolgáltatott helyzetben vannak, - hazánkban! A t. kormány jónéhány intézkedése ezt a kiszolgáltatottságot próbálja erősíteni a munkaerőpiacon a nőkkel szemben, most 2011-ben.
De ne is csodálkozzanak, ha nincs elég gyermek.
Szeretheti egy nő a férjét, de ha a házasságban/kapcsolatában mégis beüt a krakk, akkor bizony, ha nincs anyagi függetlensége, saját bevétele, normális jövedelme a nőnek, akkor aztán nagy bajban lesz. ..

nyílméregbéka 2011.08.10. 18:54:21

@Őzgidával egyet kell értenem: "Mennyi válás van manapság? Mi lenne egy-egy válás után a nőkkel, ha nem lenne munkájuk? Onnatól ki tartaná el? A nők anyagi függetlensége nagyon fontos, mert természet rendje, vagy sem, akkor nem feltétlen lesz betevő falatra valója,"
EZÉRT kell a nőknek dolgozniuk! Mert lehet, hogy apu jólszituált és el tudja tartani a családot, de apu gyakorlatilag bármikor lepattanhat, gyerektartást pedig vagy fog fizetni, vagy nem. De többnyire az a helyzet, hogy apu ÉS anyu fizetése együtt éppenhogy elég a család megélhetésére. Ha gyerek van, akkor pláne minden fillér kelleni fog.
Gyereket pedig kell szülni , ez most az Elsődleges Irányelv, de ilyen Mt.- szabályokkal megnézném, hogy fog hirtelen meglódulni a születésszám.
Pár éve még csak a kisgyerekes anyákat nem vették fel, most már azt sem, akinek 10 éves a gyereke, sőt a gyerektelen nőket sem, mert majd biztos szülni fog (J.A. helyes meglátása). De kéremszépen, akkor 1. adjanak a férfiaknak annyi lét, hogy eltarthasson minket, és 2. kötelezzék a férfit, hogy ne lépjen le a családtól! Ellenesetben nem lesz szülés! (Vagy mjad megugrik a házassági szerződések száma.)

Ezeket annak ellenére írom, hogy nekem is volt jogász végzettségű kolléganőm, aki a 3 év gyakorlati idejére jött hozzánk dolgozni, aztán elment szakvizsgázni (én helyettesítettem), minden vizsga után elment egy-egy hét betegácsiba pihenni (én helyettesítettem), aztán mikor végre visszajött és épp le akartam ordítani a fejét, elégedetten közölte, hogy akkor ő most terhes és másnaptól már veszélyeztetett terhesként nonstop táppénzen volt (mit gondoltok, ki helyettesítette?). (A "veszélyeztetett terhesség" ellenére a hőségriadóban megtartott Rolling Stones-koncenrte azért ki tudott menni, de dolgozni azt nem. Biztos jó barátságban van a háziorvossal.)
És volt olyan kolléganőm is, aki a legnagyobb meló közepette otthagyott csapot-papot (ránk), mert egyszerre két gyereke lett beteg. Na de, akkor most ne szüljünk? Vagy szüljünk, de utána haljunk éhen a gyerekkel együtt? Vagy tartson el minket Apu, de ha ő neadjisten 45 évesen elhullik infarktusban, akkor Anyu háztartásban begyöpösödött agyával nem fog munkát kapni, és vissza az éhenhalás menüponthoz? Ezt most így hogy? ...

Aki ezt a tervezetet kidolgozta, biztos sok munkát végzett életében, és édesanyja is sokat beszélgetett vele...

Őzgida 2011.08.10. 19:05:33

@Hajszás Láncos:

"azért HR beszélgetés nem telt el a nélkül, hogy finoman ne puhatolóztak volna "és gyermeket nem akar? Ebben a korban mások..." sőt, amikor meglett, akkor "és mondja csak, nem beteges a gyerek? "

Ez sajnos így van. Magam is többször tapasztaltam.

nigel 2011.08.10. 19:24:08

@qwertzu: Bezzeg a nemzőképes korú férfiak megdögölhetnek mi? Tehát ezek szerint egy nő élete a szülés képessége miatt többet ér?
@laspalmas: a nők fele meg szűznemzés útján legyen terhes. Ezen egyébként el lehet poénkodni, de kíváncsi rá, hogy hány olyan hajléktalan férfi él most Budapesten, aki amiatt a bírósági gyakorlat miatt került az utcára, hogy válás esetén a gyerek automatikusan az anyánál van elhelyezve, és ha már nála van, akkor övé a közös lakás is.
@Énbagoly: Nem is az volt a célom, hogy üssek rajtad. viszont ez a mondatot "Sajnos ebben az országban sokszor megalázó dolog nőnek lenni" kiverte nálam a biztosítékot. Szerinted nekem mennyire megalázó, hogy azt várják tőlem, dolgozzak 65 éves koromig mint az állat aztán gyorsan dobjam fel a bakancsot nehogy nyugdíjat kelljen fizetni. Egyébként bárki, bármit is mond igazságtalan diszkriminatív dolognak tartom, hogy míg a nők statisztikailag sokkal tovább élnek a férfiaknál, mégis előbb elmehetnek nyugdíjba. Meg lehet nézni, hogy ma Magyarországon a 70 évnél öregebb emberek nemek szerinti eloszlása hogyan alakul. nem mondom, hogy az esélyegyenlőség szintjén Magyarországnak nincs hova fejlődnie, de szerintem a világ női népességének a 85%-nál a magyar nők lényegesen jobb helyzetben vannak. A gyes idejének elosztását a két szülő között pedig nem fakultatív módon kell értelmezni. Ha a férfi nem hajlandó az adott időt a gyerekkel otthon tölteni, akkor a gyesnek a férfira vonatkozó ideje elveszik és az állam csak a fele időre fizet. Valami hasonló dolog van a több szempontból irigyelt skandináv államokban.

nigel 2011.08.10. 19:36:41

@Manatwork: jó a komment. Ott a pont.

Őzgida 2011.08.10. 19:46:30

@nigel:

"egy nő élete a szülés képessége miatt többet ér?"

Nem, egy nő élete semmivel sem ér többet, mint egy férfié. De harcban vajon ki a jobb? Amúgy pedig többnyire hadurak robbantják ki a háborúkat, a nőknek kevesebb közük van hozzá. Miért akarnák a nőket is belerángatni?
Sőt, sarkítva, ha a háborúkat az "ország érdekében" vívnák, akkor mennyire lenne az az ország érdeke, hogy a nőket halomra lövetnék a harctéren, és utána kihal a népesség. De amúgy is, egyáltalán miért is kellene olyan férfiakat is belerángatni háborúba, akik szintén elítélik a háborút? Akik nem egymásnak esni, hanem békében akarnak élni.

De ma már a technikai felszereltség döntően határozza meg a háborúkat amúgy is. Egyre kevesebb embernek kell puskával a kezében rohangálni. Maradnak majd a robotok...

Ma már kötelező sorkatonaság nincs, önkéntes haderő van (női katonák is vannak), ill önkéntes tartalékosok vannak még.

Ha pedig nagy gáz lenne és soroznának, ma már egy férfi megtagadhatja rendkívüli helyzetben is a fegyveres szolgálatot lelkiismereti okokra hivatkozva. Így szerintem felesleges sokáig azon rúgúzni, hogy igazságos-e vagy sem a sorkatonaság, menjenek-e a nők is...stb. Mert a férfinak sem kell fegyvert fognia, ha nem akar. Ha pedig egy nő szíve vágya, hogy katona legyen, megteheti, lehet hivatásos is. Ebben bezzeg sikerült egyenjogúságot kivívni :)

De általánosságban a munkaerőpiacon, a bérezésekben nem...

nigel 2011.08.10. 19:46:46

@Őzgida: Munkám miatt sok HR-essel hozott össze a sors de férfi HR-essel még nem találkoztam. Ezek szerint a nők sz*patják a nőket ezzel a mikor megy szülni dologgal? (a kérdés költői volt, nem kell rá válaszolni)

2011.08.10. 19:50:20

@Őzgida: A munkáltató szempontjából ez azért valamennyire érthető... Csak sajnos a munkaerőpiac kínálati, így akinek minima handicapje van, annak esélye sincs semmire. Handicap lehet ha pályakezdő az illető, ha fiatal nő, ha "védett korhoz" közelít, semmi esélyük nincs normális munkákra, legfeljebb valami nagyon egyszerű droid melóra veszik fel őket, ahol 10 perces betanítás után bárki azonnal a helyükre állhat. És tudod mi a non-plusz-ultra handicap? Egy harminc éves, női rendszergazda. Egy barátnőm ebben a cipőben jár - reménytelen a helyzete. :-(

Manatwork (törölt) 2011.08.10. 19:50:56

@nigel: Kösz! Sajnos a tapasztalat íratta velem. Saját és környezetemben élők tapasztalata. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy dolgoztam olyan helyen ahol amikor nehéz idők jöttek a cégre akkor minden alkalmazott dolgozott mint a gép, hogy megmentsük a céget! Igen, ott a tulaj is kivette a részét a nehéz időkből és nem csak szóban ha ténylegesen is. Egy apróság még: emberszámba voltunk véve mindig! 2 fiatal nő kolléga volt akik gyakorlatilag egymás váltották gyesen. És az is teljesen elfogadott volt hogy ha valaki nem tudta hova rakni a gyerekét mert ovi szünet volt akkor nyugodtan bevihette a céghez. Na jó.... ez megoldható volt a munka jellegénél fogva. Amikor egyenesbe jöttek a dolgok a fizetések is egyenesbe jöttek! Sajnos később családi okok miatt tulajdonos váltás volt :( Az új tulaj kb. olyan jellegű kkv-s volt akiről írtam a másik kommentben. Minden megváltozott, fél év alatt lecserélődött (gyakorlatilag el lett üldözve) a régi lojális gárda és rá fél évre csődbe is ment a cég.
Talán egyszer rájönnek a kkv tulajdonosok, hogy hosszabb távon jobb befektetés a jól megfizetett lojális alkalmazott, mint az éhbérért tartott és lenézett munkavállaló.

nigel 2011.08.10. 20:04:18

@Őzgida: Figyu. Én is tisztában vagyok a Magyar honvédég személyi összetételével és jogviszonyuk módjával. A sorkatonaságot csak egy példaként említettem (úgy látom, hogy rossz és félreérthető példa volt) a többi pozitív diszkriminációval együtt, amit ma Magyarországon a nők a férfiakkal szemben élveznek. Az előző kommentjeimben nem a sorkatonaság kérdése a súlyos probléma, hanem pl. a válások során a gyermekelhelyezés bírósági gyakorlata, vagy a nyugdíj korhatár kérdése. Lehet, hogy a munkaerőpiacon létezik negatív diszkrimináció. (bár a plázákban lévő eladónőt kereső hirdetések egy kicsit érdekesek.), de a serpenyő másik felében lévő, számotokra pozitív dolgokat meg teljesen természetesnek veszitek. Ezt a bérezés dolgot meg nem igazán értem, mert a közszférában illetménytábla alapján vannak a fizetések, ami iskolai végzettség alapján határoz. Az multi cégeknél meg nem hinném, hogy az egyik árufeltöltőnek magasabb fizetést adnának a másiknál csak azért mert férfi. Egyébként ezt csak úgy lehetne hatásosan bebizonyítani, hogy ugyanannál a cégnél, ugyanabban a munkakörben dolgozó férfi és női alkalmazott bérét hasonlítanák össze.

Őzgida 2011.08.10. 20:23:04

@nigel:

"Munkám miatt sok HR-essel hozott össze a sors de férfi HR-essel még nem találkoztam. Ezek szerint a nők sz*patják a nőket ezzel a mikor megy szülni dologgal?"

Engem nő ilyennel még nem szivatott., de biztos ilyenek is vannak. Úgy fogalmaznék inkább, hogy nem is a hr, hanem a felvételiztető a lényeg. Pl. tipikusan hazai kis és közepes válllakozásoknál futottam bele ilyen kérdésbe, ahol hr sem volt. Az interjúztató pedig a főnök volt, akik mind férfiak voltak. Engem a gyerek támával jellemzően ők szivattak. Nagy cégnél, ill. multinál már van külön hr részleg, ahol nők voltak és nemigazán tettek fel ilyen kérdést. Ezzel nem a női hr-esekt védem, (de lehet valamivel mégis toleránsabbak), hanem azt is jelentheti, hogy minél nagyobb egy cég, annál kevésbé számít neki, hogy a nők szülni mennek, van-e gyereke vagy sem. Kisebb cégek szóban nem is tagadják ezt, hogy gyerek téma miatt utasítanak el. Persze írásba ezt senki nem adta.Szerencsére most nincs álláskeresésre gondom, de nem volt könnyű még jó referenciákkal sem normális helyet találni.

nigel 2011.08.10. 20:45:04

@Őzgida: Nem kételkedem az általad leírtak valóságtartalmában, ezért is írtam a zárójeles részt. abban sem kételkedem, hogy a kkv szektorban az álláskereső nőket ilyen szempontból diszkriminálják. Ezért is tartom én elhibázott dolognak a gyes 3 évre történő felemelését. ugyanis ez nem jó az államnak, (járulék kiesés az egyik oldalon, kifizetendő gyes a másikon) nem jó a nőt foglalkoztató cégnek, nem jó magának a nőnek sem (aki a mai világban 3 évre kiesik a szakmája gyakorlásából az komoly hátrányokat szenved a későbbi pályája során). Véleményem szerint nem jó magának a gyereknek sem, mert a gyerekek egészséges személyiségének fejlesztéshez a kiscsoportos környezet legalább annyira fontos, mint az anya törődése. Az ideális az a modell lenne, ahol az anya 1 évig és az apa 1 évig lenne otthon a gyerekkel. Utána a gyerek mehetne bölcsődébe. (Már ha lenne az országban elég bölcsőde. Mondjuk erre kéne forrást elkülöníteni a "tisztelt" képviselő hölgyeknek, uraknak.)

Őzgida 2011.08.10. 20:52:24

@nigel:

"multi cégeknél meg nem hinném, hogy az egyik árufeltöltőnek magasabb fizetést adnának a másiknál csak azért mert férfi. "

Árufeltöltői pozícióban nem tudom mi a helyzet. Én egy szolgáltató céghez jelentkeztem régebben irodai munkakörre. Megkérdezték mi a bérigényem, amire akkor azt mondták, annyit nem fizetnek, és mondtak kevesebb összeget., hogy az a maximum, amit erre a munkakörre fizetni tudnak. Mivel szorult helyzetbe voltam, elfogadtam. Azt hittem férfi férfi kollégáim is annyit kapnak. Korábbi kommentben megírtam már, hogy később kiderült, majd másfélszer annyit keresett. Béremelést nem kaptam kérésemre, azt mondta a főnök, ha elmegyek, talál más nőt ennyiért a munkára, de jobban örülne, ha maradnék... És ez nem kicsi cég volt...(Ma már nem vagyok ott).

"nyugdíj korhatár kérdése"

A nők korábbi, ill. 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásra szerintem rákényszerültek. Ugyanis egy mai harmincas éveiben járó nőnek még a szülei az 50-es éveikben járnak, nem nyugdíjasok. Oviknak fix nyitási, zárási ideje van. Úgy gondolom, a nők korábbi nyugdíjazása szolgálhat arra is, hogy a nagymama a fiatal gyermekes párokat, családokban előforduló nehézségekben segíteni tudjon. Persze amíg nagymama is dolgozik és a fiatalok is, addig gázos időszak van, mert ha ovi zárásra hivatkozva sokszor visszautasítja az ember az elrendelt túlórát, akkor előbb-útóbb munkanélküliség lesz a vége. Szerintem a nagymamák érdemben a fiataloknak jobban tudnak unokanevelés és háztartásban segíteni, mint a nagypapák, logikusnak tűnik, hogy a nagymamákat "terelik e feladatra". Viszont megette az egészet a fene, ha a fiatal pár 200 km-re lakik a nagyszülőktől.

"a válások során a gyermekelhelyezés bírósági gyakorlata,"

Szerintem a válásoknál a fő probléma az, amikor kifordulnak önmagukból a felek, és nem a gyermekeik érdekét nézik, hanem harcolnak a gyerekért, alpári szintre süllyednek, mindezt a "gyerek érdekében". Amennyiben apuka kapja meg a gyereket, készüljön fel a férfi arra is, hogy a munkahelye meginog, ha a délutáni ovi zárásra mindig oda kell érnie.

Biztos, hogy vannak nagyon jó apák, de ktágabb örnyezetemben ahogy elnézem, ill ahogy némely kommentet olvasok, én tényleg szerencsés vagyok, hogy az én férjem hajlandó volt még pelenkázni is (igaz, "gázálarcban").
Környezetmben azt láttam (ami nem reprezentatív), hogy sok férfi csak "játszani" szeret a gyerekkel, de pelenkázni, öltöztetni, fürdetni, büfiztetni már ne kelljen, csak ha minden kész, utána nagy kegyesen elgügyög a kicsivel picit. De ha gyerek sír, hisztizik, akkor rögtön az anyáé. Ahogy nagyobb a gyerek, ne kelljen mesélni se neki, leckét se kikérdezni...stb., csak jópofizni a gyerekkel, néha focizni egyet. Ez nem gyereknevelés.
Pedig a férfiak is mehetnek már gyes-re is, de nincs tolongás valahogy miatta.

Hazánkban több apukának nincs túl sok fogalma, hogy egy gyerek gondozása mivel jár, még akkor sem, ha családapa. És őszinte tiszteletem a kivételnek, -az én férjem is közéjük tartozik, mert tényleg érdemben tud gyerek körül segíteni.

Őzgida 2011.08.10. 21:02:56

@nigel:

"Az ideális az a modell lenne,"

Szerintem az lenne az ideális modell, ha lenne sok részmunkaidős munkalehetőség a nőknek, ami nem éhbérért való dolgozást jelent. Pszichológiai szempontból az jó, ha minél tovább vannak a gyerekkel otthon, de ez nem egyenlő azzal, hogy se az anya, se a gyerek ne járjon közösségbe. Egy részmunkaidős állás során a nőnek jövedelme is van, hasznosnak érzi magát, nem esik ki a munkából, "agya fitt marad", és külsőre sem kezd úgy leereszteni, a részmunkaidő idejére a gyereknek sem lesz semmi baja bölcsiben, a maradék időben pedig jut elég idő a gyereknevelésre, háztartásra is. Ez tőlünk nyugatabbra működik. Aki akar gyereket vállalni, azoknak jobb lehetőségei vannak a munka és család összeegyeztetésére. (Az most más, hogy vannak, akik nem is akarnak soha gyereket., de most a téma inkább az, hogy akik akarnak, azokkal mi a helyzet.)

Nálunk két főállás is kevés sokaknál a megélhetéshez... Túlórák hadával, munkahelytől való elvesztés félelmével pedig nehéz a gyerekvállalás.

nigel 2011.08.10. 21:21:58

@Őzgida: A velem egy beosztásban, ugyanazt a felelősséget viselő kolléganőm bruttó 100 000 Ft-al keres többet nálam, csak azért mert kb. 15 évvel idősebb. Az, hogy valaki mennyit keres olyan sok változó tényezőn alapul, hogyha valaki ezeket a változókat figyelembe véve reprezentatív kimutatást tud szerkeszteni a nők és a férfiak közötti fizetésének különbségére, azelőtt megemelem a kalapom.
Azt ugye te sem gondolod komolyan, hogy a nőket azért engedik előbb nyugdíjba, hogy az unokákat pesztrálgassák? Akkor minek fizeti az állam a gyest. Unoka mehet a nagymamához az anyuka meg mehet vissza melózni. A gyermekelhelyezési gyakorlathoz meg csak annyit, hogy a nem csak pelenkás gyerekek elhelyezéséről van szó. Például egy 16 éves kamasz is lehet egy gyermekelhelyezési per "tárgya", akinél az általad felvázolt "problémák" nem igazán állnak már fent. Nem tudom miért gondolod azt, hogy egy férfi nem tud gondoskodni a gyerekéről? Az valami furcsa perverzió nálatok, hogy azt képzelitek, egy gyerek felneveléséhez az anya nélkülözhetetlen? "Hazánkban több apukának nincs túl sok fogalma, hogy egy gyerek gondozása mivel jár, még akkor sem, ha családapa." Több apukának meg van. Ez sem indok arra, hogy a gyermekelhelyezési perek túlnyomó többségében az anyának ítélik a gyereket. Főleg nem úgy, hogy akár ez ahhoz is vezethet, hogy a férfi hajléktalan lesz. (mert erre is van példa bőven)

nigel 2011.08.10. 21:26:31

@Őzgida: "Egy részmunkaidős állás során a nőnek jövedelme is van, hasznosnak érzi magát, nem esik ki a munkából, "agya fitt marad", és külsőre sem kezd úgy leereszteni, a részmunkaidő idejére a gyereknek sem lesz semmi baja bölcsiben, a maradék időben pedig jut elég idő a gyereknevelésre, háztartásra is." Ebben az egyben egyetértünk. Az állam ahelyett, hogy a 3 éves GYES-t erőltetné, inkább források átcsoportosításával megteremtené a feltételeket a fent vázolt modell megvalósítására.

Őzgida 2011.08.10. 21:37:28

@nigel: egy 16 éves kamaszt megkérdez a bíróság, hogy az anyánál, vagy az apánál szeretne lenni.
És egyáltalán nem gondolom azt, hogy egy férfi nem tud gondoskodni a gyerekéről, csak számos férfi nem is akar érdemben besegíteni.

A saját lakásából senkit sem lehet kitenni, tehát nem értem, hogy lehet hajléktalan. A házasság után szerzett vagyon általában közös (külön vagyon lehet, ill. házassági szerződés is...stb).. Ha a lakás egy része a férfi tulajdonát képezi, akkor a bíróság nem küldi utcára, a nő meg ha el akarja küldeni,,ki kell, hogy fizesse a férfi részét a lakás árából. Gond akkor szokott szerintem lenni, ha a lakásból nem lehet kettőt venni. Viszont nagy balek az a férfi, aki kiköltözik a fele részben saját tulajdonú lakásából az utcára....

A házasság előtt meglévő vagyon nem közös, tehát ha a nőnek volt már előtte egy lakása, míg a férfinek nem, akkor a házassággal sem lesz a fele lakás a férfié -ez esetben költöznie kell. Az sem lesz házasság után a másik félé, amit a házastárs örökölt, vagy a házastárs szüleitől kapta ajándákba...stb. Tehát ha esküvőkor semmi yük nem volt, albérletbe mentek, de a nő örökléssel lakáshoz jut, vagy neki ajándákoznak egy lakást, az bizony nem a férjé lesz, így válás után onnan mehet a férj isten hírével. Persze nem hinném, hogy az a többség lenne, hogy egy nő hagyná, hogy a gyermekének az apja hajléktalan legyen.
Másrészről, milyen családi háttér áll egy olyan férfi mögött, akit a saját rokonsága oldaláról senki sem segít meg? Nincsenek neki szülei, se testvére, se nagynénje, se unokatestvére, jó barátja...stb. -bárki aki átmenetileg legalább kisegíti? Ott valami nem kóser, akit minndeki magára hagy. Annak valami oka kell, hogy legyen...

Őzgida 2011.08.10. 21:46:35

@nigel:

"ugyanazt a felelősséget viselő kolléganőm bruttó 100 000 Ft-al keres többet "

Az életkor valóban számíthat. Az én esetemben erről nem volt szó. Én voltam az életkorban a szobában a "rangidős", de ez nagyjából azonos életkort takart. Egy-két év eltérés volt csak a kollégák életkora között, és az is az én javamra.
Sőt, ha 15 évvel lettem volna idősebb, akkor sem kértem volna, hogy többet keressek, mint a fiatalabb, ha ugyanannyit ér a munkám, nem többet. De csak azért mert nő vagyok, ne akarjon senki kevesebbet fizetni...

Közszférában a nemek közt nem tudnak a bértábla miatt nemek közti különbséget csinálni. Lehet, hogy közalkalmazottaknál jobban dominálnak az évek száma, idősebb tbbet kap...stb., de vállalati szfárában nem olyan mértékben, csak kicsit, ott inkább a munkakör értéke számít, és az így van jól. Lenne jól, ideális esetben.

nigel 2011.08.10. 22:18:16

@Őzgida:
"egy 16 éves kamaszt megkérdez a bíróság, hogy az anyánál, vagy az apánál szeretne lenni. "
Egy 7 éves gyereket megkérdeznek szerinted? Egy10 évest? Egy 13 évest?
"A saját lakásából senkit sem lehet kitenni, tehát nem értem, hogy lehet hajléktalan" Ha csak egy közös ingatlan van, akkor a bíróság a vagyonmegosztás során sokszor azé a lakás, akié a gyerek felügyelete (ugyanis a gyereket a válás miatt nem lehet kiszakítani a megszokott környezetéből. A lakás eladása után az anya csak a vételár felét kapná meg, ami nem lenne elegendő az eddigi színvonalú új lakás megvételére, ezért nincs vagyonmegosztás, az egész lakás az asszonyé). Szerinted miért megy sokszor ádáz csata a gyerek felügyelet miatt. Nem tudom, hogy budapesti vagy-e? Mert én igen és nap mint nap látok az utcán hajléktalanokat, és nem csak nekem de másoknak is már feltűnt, hogy a hajléktalanok túlnyomó többsége férfi. Ha hiszed, ha nem egy részük azért lett hajléktalan, mert a válás során az asszonynak ítélték a gyerekeket, meg a közös lakást. A tartásdíjat, meg az albérletet együtt nem tudta fizetni, jön az alkoholizmus, a munka elvesztése és irány az utca. Ha nem hiszed, menjél ki és készíts a körükben egy közvélemény kutatást.
"A házasság előtt meglévő vagyon nem közös" Ez is csak addig igaz, amíg el nem telik meghatározott idő a házasságból ( azt hiszem 7 év, de ebben nem vagyok biztos) Ha nem így lenne, nem lenne szükség házassági szerződésre.
"Másrészről, milyen családi háttér áll egy olyan férfi mögött, akit a saját rokonsága oldaláról senki sem segít meg? Nincsenek neki szülei, se testvére, se nagynénje, se unokatestvére, jó barátja...stb. -bárki aki átmenetileg legalább kisegíti? Ott valami nem kóser, akit minndeki magára hagy. Annak valami oka kell, hogy legyen... " Miért? Szerinted olyan nem létezik, hogy egy 40-es éveiben járó férfinek nincs testvére, a szülei meghaltak? Egyébként te hol élsz? Nem Magyarországon? Neked mér nem tűnt fel, hogy az emberek egy kanál vízben meg tudnák egymást fojjtani? Ha rokonok, ha nem.

Őzgida 2011.08.10. 23:02:35

@nigel: a nyugdíjazáshoz. Nem kell elfogadni korábbi indoklásom, de többektől hallottam ehhez hasonló vélekedést, hogy gyakorlati haszna van.

De más oldalon, vannak bizonyos betegségek, amik inkáb a nőket érintik, és bizony megkeserítik a munkavégzést. Ha egy férfi megéri a nyugdíjkort, nem viszi el szívroham, se agyvérzés...stb., előbb, akkor a csontritkulás nem feltétlen jön úgy rajta ki mint egy nőn. Lehet csontritkulással is dolgozni, de nagy gond van, ha leesik nő a lépcsőn. Avagy férfiaknak lehetnek prosztata gondjaik, de a nőknek inkontinencia problémák jöhetnek ki, amit kínos lehet egy idő után a munkahelyen palástolni, míg a Tena vagy milyen betétek korában is. A visszér erőteljesebb formája is a nőket sújtja többynire, lábdagadással együtt, ami állást nehezítheti. Akár még ilyenek is közrejátszhatnak, hogy a várhatóan hosszabb életkor miatt, miért "érdemlik ki", mégis a korábbi nyugdíjazást.

Értelmiségi, szellemi munkakörben amúgy sok különbség nem lehet a nők és férfiak között, Egyformán romlik a hallásuk, látásuk, deformálódnak az ujjak, derékfájósak lesznek...stb. De fizikai munka terén egy nő, akár csak könyebb árufeltölői, pozícióban már bizonyos idő után nem tud úgy ellátni, mint egy férfi. Pedig nem rokkant, nem súlyos beteg. Még pénztárosi pozícióban is gondot okozhat csontritkulásos karral egész nap a vonalkód leolvasó előtt toligálni a tárgyakat.

Szerintem akár még ilyenek is közrejátszhatnak a nők korábbi nyugdíjazásában.

De nekem logikusabbnak tűnne akkor is, hogy a nők érdemben jobban be tudnak segíteni, a fiataloknak kisgyermekért oviba menni...stb.

Avagy a hagyományos társadalmi berendezkedás miatt, mert még mindig sok háztartásban, idősebbeknél, pláne, a nő végzi a házimunkát teljes egészében. Emiatt hamarabb kifáradhat, mint a "férjura".

A váláshoz:
"Ha nem hiszed, menjél ki és készíts a körükben egy közvélemény kutatást. "

Te készítettél, vagy csak legenda, mert hallottad valahol? Beszélgettél hajléktalanokkal? Lehet, hogy vannak akik válás után kerültek utcára, de nem ez a többség. És akik utcára kerültek, azok nem azért, mert abíróság elkobozná jogos tulajdonuk.

Nem, a házasság előtt meglévő vagyon nem lesz alapból közös házasság után sem. Legalább is ingatlan nem, -én így tudom. És ha egyik fél házasság után örököl egy lakást, akkor az bizonyos dő elteltével sem nem lesz a házstárs tulajdona. Ingóságoknál tudtommal már más a szitu. Ott még ha válás sem volt, csak pl. meghal egyik fél, és nincs gyerek, nincs örökös, akkor az anyós/após még vissza is kérheti azokat az ingóságokat, amiket ők ajándékoztak, ám itt van meghatározva, hogy ez mennyi időn belül történhet...stb.Itt van egy elévülési idő, bizonyos együtt töltött év.

"az anya csak a vételár felét kapná meg, ami nem lenne elegendő az eddigi színvonalú új lakás megvételére, ezért nincs vagyonmegosztás, az egész lakás az asszonyé"

A saját tulajdonú lakásából senki sem tehető az utcára. Amennyiben a lakásban a férfinek nincs tulajdonjoga, akkor kitehető. Közös tulajdon esetén a nőnek ki kell fizetni a férfit Ha ez nem történik meg, a bíróság nem kötelezi utcára vonulásra, egyik felet sem. Az pedig szimpla balekség, ha valaki megteszi... Nincs olyan, hogy egy válás miatt a jogos tulajdonából kiforgat valakit a bíróság. Viszont ilyenkor jöhetnek kényszermegoldások, lakást eladják, osztoznak pénzen, és ha nem elég két lakásra mennek albérletbe mindketten külön. Avagy a férfi és a nő is továbbra is ugyanabban a lakásban laknak, csak a bíróság felosztja, hogy egyik szobában a nő, másikban a férfi lakik...stb. Olyan megoldás is lehetséges, hogy egyikkiköltözik, és meghatározott ideig a másik köteles kifizetni (kamatostól)....stb. (De ez inkább akkor van gyakorlatban, ha van a másik félnek hova mennie).

Soha nem vész el egy férfi meglévő tulajdoni hányada csak azért mert válik. Mint ahogy a feleség tulajdoni hányada sem veszik fel. Ha a feleség marad a közös lakásban, akkor jogilag a férfit akkor teheti ki, ha kifizette, azaz, gyakorlatilag megvette a férfi tulajdoni hányadát.

Van elvált rokonom. Azt tudom, hogy váláskor tulajdoni hányad nem vész el... Sőt, ha pl. a fele lakás az övé, nem tudják eladni, nem jön ki kettő, de nem akar a férfi ott sem maradni, de a feleség kifizetni nem tudja, de van máshova költözési lehetősége a férfinek, akkor a bíróság a feleséget kötelezni fogja, hogy x időn belül fizesse ki a férfit. A férfi pedig jelzálogjogot is bejegyeztethet a saját részére! Azaz, ha nem tud megegyezni a feleségével, akkor majd árvereztetheti is a feleség feje felül, ha a másik nem tesz eleget a fizetésnek.

"az emberek egy kanál vízben meg tudnák egymást fojjtani?...Bocs fojtani egy j "

Nekem ha valamely családtagom, vagy nagyon jóbarátom bajba lenne, biztos megpróbálnék neki segtíeni, és biztos vagyok benne, hogy nekem is segítenének fordítva.Nálunk családon belül összetartás van. Az pedig nem érdekel, ha más családokban nem. Nem az én problémám...

Őzgida 2011.08.10. 23:07:43

Ja, és mielőtt megkapnám, hogy miért írok ennyit, ilyenkor hol a gyerek. Miért nem azzal foglalkozom :) Gyerek nagyszülőnél nyaral, én meg törött lábbal vagyok. Ráértem klimpírozni, úgysem tudok így mászkálni.

Jurganov 2011.08.11. 00:11:14

@Őzgida: "Nem értek ezzel így egyet. Egy nőnek az anyagi függetlensége kulcsfontosságú ahhoz a mai világban, hogy ne a férfi alárendeltje legyen. "-ez különösen szép mondat volt főképpen annak a fényében, hogy a nők nagy része mindent (mindent) megtett/megtesz annak érdekében, hogy alárendelt szerepet tölthessen be egy vagyonos férfi mellett. főleg azért mert a kapcsolatok 90%-ban a férfi az alárendelt. a világon mindennek ára van, ha az a nő akarja a bejárónőt, az új kocsit, ékszert, stb akkor bizony azért tenni kell. említed a válást is. akiket én ismerek azok azért váltak el mert a nők nem igazán értették meg, hogy ha elhajtja a fickót akkor elhajtja a pénzt is. a nagy egyenjogúság szépen hangzik de nincs köze a valósághoz. olyan ez mint egy úszó és egy hosszútávfutó. mind a kettő jó sportember de melyik a jobb? ha most elkezdünk változtatni, hogy mindketten fussanak és ússzanak is akkor egy egészen mást kapunk mint ahonnan kiindultunk.
@laspalmas: hopp, kijátszották a szülés-kártyát is :)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.08.11. 06:54:27

@Jurganov:

"ha az a nő akarja a bejárónőt, az új kocsit, ékszert, stb akkor bizony azért tenni kell"

Ja, ez tényleg tök általános ma Magyarországon!
Kb. úgy 15%.

Kabbe (törölt) 2011.08.11. 08:03:29

egyszerű, aki munkát vállal azt sterilizálják.oszt jónapot.

Jurganov 2011.08.11. 08:20:49

@laspalmas: melyik része? az, hogy hamarabb lesz véve egy konyhabútor, mosogatógép, szoláriumbérlet mint egy munkapad,fúró vagy új tv a foci-wb re? a bejárónő és az új kocsi tényleg nem annyira jellemző manapság.Erről az egészről egy öreg vicc jut eszembe: amikor összeházasodtunk, meséli egy férfi a barátjának, megbeszéltük a feleségemmel, hogy a fontos dolgokban én döntök, a kisebb problémákban ő....és?-kérdi a barát, azóta ez hogy alakult? Hááááát-válaszolja a férfi, nagyon szerencsések vagyunk, mert komoly problémánk azóta sem volt!" -azt azért te sem tagadhatod, hogy ebben elég sok igazság van.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.08.11. 09:12:53

@Énbagoly: maradjunk annyiban, hogy azért nem az ember kedvenc kulturális időtöltése a pelenkázás, főleg ha nem csak "pipíííí" van benne :DDD

mi jártunk úgy - kb 5-6 hónapos volt a gyerek - hogy olyan szinten "tarkónfosta" magát (bocsánat, szebb szó erre nincs), hogy a mosdókagylóban mostuk le a gyerekről a cuccot :)

amúgy ilyen vicces gázálarcos videót már láttam a jutyúbon, nem igazán értem. poénnak jó, de azért nem hal bele az ember, ha kicseréli a szaros pelenkát. sőt, a szag még akár inspiráló is lehet, hogy igyekezzen :DDD

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.08.11. 10:32:39

@Jurganov:

Göröglagzi után szabadon: "a férfi a család feje, de a nő a nyak, ami forgatja"

(De nevezik a családi tűzhely őrzőjének, összetartó erőnek is, nem véletlenül.)

Ahogy én látom, ez általában a férfiaknak is kényelmesebb, ők genetikailag egyszerűen képtelenek egyszerre több dologra is figyelni, pl ezért nem is tolonganak gyesre, mert ott a gyerek mellett vidd a háztartást, gazdálkodj okosan a szűkösebb kasszából, intézd a hivatalos/befizetni való ügyeket, majd várd angyali mosollyal a hazatérő párodat.

A férfi bár fizikailag nagyobb és erősebb, lelkileg sokkal gyengébb. Neki otthon háttér kell, nyugalom, meg különben is inkább a foci érdekli, így ésszerű határokon belül leszarja, hogy mondjuk milyen kanapé kerül a nappaliba. :)

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.08.11. 11:50:33

Erre mondták egyes szociológusok, hogy a nőket túl hamar egyenjogúsították. Sajnos nem lőttek nagyon mellé.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.08.11. 12:08:34

@laspalmas:

szegény facér pasik, nekik milyen nehéz lehet a sorsuk, hogy nincs egy nő, aki intézné az életüket, míg ők focit néznek :)

én agyonütném azt a nőt aki azt mondaná üljek le focit nézni, addig ő megy és elkészíti a marhalábszár pörköltöt :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.08.11. 12:09:54

@Conv: bár valszeg marhapöri téma sem kellene az agyonütéshez, elég, ha csak azt mondja, hogy üljek le focit nézni :)

Koronás Udvari Chinpoko Mester 2011.08.11. 12:29:35

@molnibalage: @köszönni meg én fogok: @bandika gazdája: @Kartal (rezervált):

Figyeljen már ide aki retardált, megérteni nem kell csak magolni
1) Alkalmazott vagyok
2) Egy szóra kibasznának ha nem végezném a munkámat megfelelően
3) Végzem a munkámat megfelelően
4) Több mint 90et keresek, f'yeah
5) Attól hogy értem a kapitalizmus keserű összefüggéseit még nem vagyok zsugori önző vállalkozó aki "kizsákmányolja" alkalmazottait.
6) Igen, pesten elég necces megélni 90ből, de nem lehetetlen. éhbér, tény.
7) Ne én legyek már fasz mert a gazdaság igy mukodik
8) Faszom kivan a rokonokkal a cégeken belül.

"Flame off!" (-Eric cartman)

f' this thread im outta here

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.08.11. 14:13:54

@Conv:

Ne forgasd ki a szavaimat, jó? :)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.08.11. 22:16:14

Barmok! Ezek állatok,tényleg tönkretesznek mindent.

Meridian74 2011.08.12. 00:22:20

@KUCM: Nem azért de ha egy munkaadó egy munkavállalót ki akar baszni a munkahelyéről, azt simán, P R O B L É M A M E N T E S E N megteheti.

Ki ez az idióta aki azt mondja, hogy nem?

Van személyes élményem ezzel kapcsolatban, igaz végül meggondolták a döntéshozók és nem tettek ki, de azért nem tettek ki mert közben megbizonyosodtak arról, hogy tulajdonképpen nem igaz amit állítottak rólam, és 30%-ot vertem teljesítményben a többiekre.

De amikor rámszálltak, hogy na majd jól kirúgnak, bármikor megtehették volna.Na persze fegyelmivel akartak volna kitenni, hogy ne kelljen se felmondási időt se végkielégítést fizetni. Aztán azt rúgták ki később aki mindezt kitalálta mert a felsőbb vezetők rájöttek, hogy az alattuk lévő csicskás csoportfőnökük őket megvezette és nincs is velem semmi baj. Sőt!

A lényeg az hogy bármikor simán rendes felmondással bármikor felmondhattak volna. CSak ép az ezzel járó számomra jogos pénzeket akarták megspórolni.

Ez az egész hogy nem lehet a munkavállalót kirúgni csak garasoskodás. Nem tetszik az, hogy idővel jogokat szerez egy munkavállaló, és ha ezt megvonják annak ára is van. Pedig ha a munkavállalót kérdeznék az inkább a még sokkal szarabb körülmények közt is a munkát választaná, de ebben nem ő dönt hanem a a munkaadó. De most még az ezzel járó anyagi kiadásokat is meg akarják spórolni a munkavállalón... csak ez van a háátérben, de akkor erről pofázzanak és ne arról "hogy nem lehet kirúgni magyarországon a munkavállalót!" A fenét nem! Bármikor bárkit ki lehet rúgni, bármilyen indokkal. Ha kell csinálnak is indokot, de legtöbbször szarnak rá... ráírják hogy megszünt a munkaköre és másnap meg már újból meghírdetik és veszik fel az újabb alkalmazottat.

Meridian74 2011.08.12. 00:28:04

@teefau: Sőt én az 500K-ért melózni is fogok, mint mondjuk egy güzü...

bandika gazdája 2011.08.12. 13:53:29

@kriszi: Tévedsz, ha azt hiszed, hogy a középosztály anno a társadalom töredéke volt. Egy valamirevaló, jó munkát végző mesterember már középosztálybeli volt! Kérdezd meg a nagypapádat!

nyílméregbéka 2011.08.12. 15:49:10

@nigel: "férfi HR-essel még nem találkoztam. Ezek szerint a nők sz*patják a nőket ezzel a mikor megy szülni dologgal?"
A HR-es nőnek van főnöke, a személyzeti vezető vagy pláne a Nagyfőnök; az utóbbi egész biztos, hogy férfi (mert ahogy felfelé haladunk a szervezet ranglétráján, valahogy a piramis csúcsa felé hirtelen már nem csupa nőt látunk...) És a férfi főnök tudtára adja szépen a HR-es nőcinek, hogy "Gizike, fel ne vegyen szülőkorú nőt, vagy maga is repül"!

süti beállítások módosítása