Skip to content


       Szűrés lista

A visszaigénylők megszívatása

Kérésünkre Rufus bővebben kifejtette tegnapi kommentjét.

"A Magyar Közlönyben kiadott 2011. évi CXCIII. törvény (A befektetési alapkezelőkről és a kollektív befektetési formákról) 162.§ mintegy mellékesen "kicsit" belenyúl az Adózás rendjéről szóló törvénybe is, az (1) bekezdés például az Art. 37.§ (4) bekezdésbe. Ez a paragrafus szabályozza, hogy a költségvetési kiutalásokat és az ÁFA visszatérítést milyen határidővel kell az államnak teljesítenie. Ebben az alábbi pontok érdemelnek ÁFA-szempontból általános figyelmet:

- "A költségvetési támogatást az igény (bevallás) beérkezésének napjától, de legkorábban az esedékességtől számított 30 napon belül, a visszaigényelt általános forgalmi adót 75 napon belül kell kiutalni.".

 - "(4a) A (4) bekezdésben foglaltaktól eltérően a visszaigényelt általános forgalmi adót a bevallás beérkezésének napjától, de legkorábban az esedékességtől számított 30 napon belül, ha a visszaigényelhető adó összege az 1 millió forintot meghaladja, 45 napon belül kell kiutalni, amennyiben az adózó az általános forgalmi adó áthárítására jogalapot teremtő minden ügylet – melynek teljesítését tanúsító számla (számlák) alapján az adott adómegállapítási időszakban adólevonási jogát gyakorolja – számlá(k)ban feltüntetett ellenértékének adót is tartalmazó összegét a bevallás benyújtásának napjáig teljes mértékben megfizette vagy tartozása egészében más módon megszűnt. A feltétel fennállásáról az adózó a bevallásban nyilatkozik. E rendelkezés alkalmazása során az ellenértéket megfizetettnek kell tekinteni, amennyiben abból kizárólag szerződésben előre kikötött teljesítési garancia miatt történik a visszatartás".

 - „(14) E törvénynek a befektetési alapkezelőkről és a kollektív befektetési formákról szóló 2011. évi CXCIII. törvénnyel módosított 37. § (4) bekezdését és megállapított 37. § (4a) bekezdését 2012. február 1. napján vagy azt követően benyújtott adó-visszaigénylés esetében kell alkalmazni.”

 - „(20e) Ha az adózó az általános forgalmi adó visszaigénylésénél a 37. § (4a) bekezdésben meghatározott feltétel fennállásáról valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz, terhére az adóhatóság a bevallásban visszaigényelt adó összegének 5%-áig, de magánszemély adózó esetében legalább 200 ezer forintig, más adózó esetében legalább 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki.”

 

Az első pont tiszta sor: az állam egy hónappal tovább ül majd a kifizetéseken, összeghatártól függetlenül 75 napig, amit már a 2012. február 1. után benyújtott (tehát már a januári) bevallástól érvényesíteni fognak. ÁFA-visszatérítést így 2012. áprilisában nem nagyon fognak az érintett –jellemzően az exportra gyártó- cégek kapni, majd csak egy hónap múlva...

Izgalmassá viszont a második pont teszi ezt az egészet. Az visszahozza a korábbi 30 ill. 45 napos határidőt, még ki is tolja az összeghatárt 1 millió forintra (eddig 500 ezer Ft volt a határ), DE CSAK AKKOR, ha a ÁFA-visszaigényléshez kapcsolódó számlák MINDEGYIKE megfizetésre került! A "kifizetettségi" szabályt korábban az ÁFA tv. 186. § (2)-(4) bekezdése tartalmazta, alig pár hónapja törölték ezeket, és nagyjából ez volt az, amiért az EU elmarasztalta Magyarországot... Azzal viszont, hogy nem a kifizetést korlátozó feltételként szerepel a „kifizetési szabály” a jogrendszerben, hanem "kedvezményként", ami "véletlenül" pont a számlák megfizetettségéhez kapcsolódik, innentől a probléma méregfoga kihúzva, az EU csak kussolhat!

 A cégek szempontjából viszont rosszabb helyzet áll így elő, mert, amíg a korábbi szabály legalább csak azon számlák ÁFÁ-ja esetében járt halasztó hatállyal, amik nem kerültek megfizetésre a bevallás benyújtásáig, most akár egyetlen ki nem fizetett számla is a "kedvezmény" megvonását jelenti! Persze, mivel a megfizetettség igazolásához elég egy nyilatkozat, a törvény arról is gondoskodik, hogy az ezzel csaló cégek példásan meg legyenek büntetve, akár 200.000 ill. 500.000 forint erejéig. Így aztán minden olyan cég, amelyik mondjuk akár csak 30 napra fizeti a számláit, automatikusan kiesik a "kedvezményezetti körből", és máris életbe lép a 75 napos kifizetési határidő...

A kormány ezzel semmi mást nem csinált, mint újabb akadályt gördített a cégek finanszírozhatóságának útjába, mert vagy ők ülnek 30 nappal tovább az ÁFÁ-n, vagy a visszaigénylő cég fizet előbb a beszállítóinak.

A befektetési alapokról szóló törvény eredetileg nem tartalmazta így ezt a paragrafust, az a "természetesen" Rogán Antal nevével fémjelzett zárószavazás előtti módosító benyújtásával és elfogadásával került bele, abból az indoklást emelném ki:


"A zárószavazás előtti módosító javaslat értelmében az adócsalások visszaszorítása érdekében 2012 . február 1-jétől 75 napra nő a visszaigényelt általános forgalmi adó kiutalására nyitva álló határidő . Azon adózók esetében, akik minden számlájukat, mely után az adott bevallásban levonást érvényesítenek, kifizették, kedvez őbb kiutalási határidőt (összeghatártól függően 30, illetve 45 napot) állapít meg a módosítás."

 

Az adócsalások visszaszorítását csak az ÁFA-visszatérítési határidő 75 napra növelése szolgálja. Ez nagyjából olyan, mint amit Matolcsy György mondott a „nemmegszorító” adóemelések kapcsán: „mindannyian tudjuk, hogy az adóemelések az eltitkolt jövedelmekre vonatkoznak, tehát ez nem megszorítás". Nyilván az sem az, hogy a cégek szükségesnél alacsonyabb hatékonyságú adóellenőrzése és az ÁFA-csalások elszaporodása miatt kollektíven megszívatják az összes ÁFA-visszaigénylő céget.

Úgy tűnik, valakinek ott a Nemzetgazdasági Minisztériumban nagyon kell majd a pénz 2012. áprilisában…"

 

Rufus később még ezt a kiegészítést küldte levélben: "Igazából az jutott eszembe, hogy ha az előző "kifizetési szabály" eltörlése kapcsán meghozott Európai Bírósági határozat úgy 250 milliárd forint visszatartott ÁFA kifizetésére kötelezte a NAV-ot, akkor így, hogy gyakorlatilag egy teljes hónapnyi ÁFÁ-t fognak később utalni, és hogy a negyedéves bevallók III. negyedéve meg át is csúszik 2013-ra, az vajon mennyivel befolyásolja a bevételi oldalt? Talán nem tévedek, ha azt mondom, hogy ennek a töredékéből be tudják majd foltozni az Oszkó által számított 400 milliárdos lyukat, és még marad is muníció a szabadságharcra."

Kalocsai Zsolt az RSM DTM Zrt. vezérigazgatója szerint: "A jogszerűen működő vállalkozások részére, ismerve a gazdasági helyzetet, ez egy újabb pofon, ugyanakkor a szigorítás a feketegazdaság tekintetében indokolt lehet. Összességében a szabályozás a költségvetés részére finanszírozási szempontból lehet kedvező 2012-ben, bár összességében jelentős hatással nem járhat. Ami viszont nem elhanyagolható költségvetési szempontból, az a 2012. harmadik negyedéves áfa-visszaigénylés hatása, hiszen a kifizetések a 75 napos határidő figyelembe vételével már 2013-ra tolódhatnak"

Címkék: gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr503520876

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki a fasz az az IMF? 2012.01.06. 10:05:22

Úgy döntöttünk, segítünk dajcstominak és a Kedves Vezető többi elkötelezett seggnyalójának megérteni, mi is az az IMF....

Trackback: Ki a fasz az az IMF? 2012.01.06. 10:05:22

Úgy döntöttünk, segítünk dajcstominak és a Kedves Vezető többi elkötelezett seggnyalójának megérteni, mi is az az IMF....

Trackback: Selmeczi: Nem kell betojni, a nigériai ex-miniszter fia megmenti hazánkat! 2012.01.06. 07:30:47

- Nem kell aggódnia többé a magyar családoknak, tegnap hajnalban netezgetés közben megtaláltam a megoldást! Magyarország nem szorul rá se az IMF-re, se az EU-ra ezután! - nyilatkozta Selmeczi Gabriella szikrázó mosollyal reggeli sajtótájékoztatóján. &n...

Trackback: Olajfa? Muhaha...! 2012.01.06. 02:43:08

A hétfő esti tüntetők között bizonnyal sokan voltak olyanok, akik abban bíztak: a demokratikus ellenzéki pártok hamarost összefognak. Nem vádolnám őket azzal, hogy megveszekedett realisták lennének. Muszáj őket türelemre intenünk – még mielő...

Trackback: A következő epizód tartalmából 2012.01.05. 22:13:54

Evangelos Venizelos görög pénzügyminiszter hétfőn utasította az adóhatóságokat, hogy azonnal szüntessék meg az adóvisszatérítések kifizetését, a cégeknek (beleértve az állami beszállítókat), a magánszemélyeknek, és a nyugdíjasoknak.A rendelkezés egy ké...

Trackback: A következő epizód tartalmából 2012.01.05. 22:10:36

Evangelos Venizelos görög pénzügyminiszter hétfőn utasította az adóhatóságokat, hogy azonnal szüntessék meg az adóvisszatérítések kifizetését, a cégeknek (beleértve az állami beszállítókat), a magánszemélyeknek, és a nyugdíjasoknak.A rendelkezés egy ké...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vontod75 2012.01.05. 11:10:16

@csizsikpizsik: Pedig konzervet, sót, zsírt, tekerős LED lámpát stb, kellene venni...

Secnir 2012.01.05. 11:10:42

@zrobasé:
én is akartam venni forintot.
bementem a bankba oszt mondtam, adjanak 10.000 forintot.
aszondták oké, ára 11.000 forint.
most így jó?

mondjuk a mellettem lévő aszondta edjanak 1.000.000 forintot
aszondták kell igazolás, erre felmutatta a szolgálati (gondolom az volt) pisztolyát. oszt kapott.

Meridian74 2012.01.05. 11:11:32

Kicsit mellékes téma, de tdjátok mi a szar az index.hu-ban?

Amikor a posztkomcsik és libsik voltak hatalmon, mindig nyalták a seggüket, igazi ellenzéki kritikákat - amiket ugye bőven lehetett volna írni - nem írtak.

Helyette a fideszt pocskondiázták.

Most hogy éppen aktuális lenne a fidesz pocskondiázása, már nem tehetik, mert közben tulajt váltottak... tehát ismét seggnyalás és személyi PR cikkek jelennek meg egyes politikusokról, mint pl ez:
index.hu/belfold/2012/01/05/lazar_az_imf_bizonyos_felteteleit_el_kell_fogadni/

Hát, hánynom kell ettől.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2012.01.05. 11:13:15

@Seduxen: Cigi? Alkohol?

Kis olvasnivaló, az argentin csávó blogja magyarra fordítva, túlélési tippek a gazdasági összeomlás után. Igaz, fél-amerikai környezet, de bőven vannak ott ám hasznos tippek! Ráadásul bőven ír a fegyverekről is, szóval a fegyvermániásoknak is megéri elolvasni.

mitkereselitt.blogspot.com/2007/10/ismerd-meg-ferfal-t.html

január végén leállhat a BKV, eközben meg a Vitézy Dávidka évvégén milliós jutalmat kapott... Viktorka ez hogy a faszba van?

kej 2012.01.05. 11:15:44

@Seduxen: jaja. azt nyilatkozta a figyelőnek (az imf-eu tárgyalások megkezdése előtt), hogy hiába kapunk olcsóbban hitelt a vilángbanktól, akkor is a piacról finanszírozzuk az országot. tegnap az infó minden híradásában beolvasták, először azt hittem, hogy rosszul hallok, pedig nem :((

medvemellszobra 2012.01.05. 11:16:33

@Seduxen: ez viccesebb (lenne, ha nem Magyarországon lenne):

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=128212

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.01.05. 11:24:31

@Seduxen: Most komolyan, eddig nem tettétek??? Mi az első Lali-Peti magánszám után amint magához tért a forint árfolyam több devizanembe raktuk ki a lóvét, valamiből enni kell ha nagy a baj és kijutottunk. Ha meg bent maradunk ezek az országok évtizedek múlva is fizetnek gyereknek, unokának. Ha pedig egész ójrópa és a világ bedőlt akkor úgyis tökmindegy.
(egyébként apósom szerint már nem valutát kell váltani itthonra hanem lisztbe, zsírba és hasonlókba kell fektetni)

zrobasé 2012.01.05. 11:28:21

azta, de önti az ójrót valaki a parkettra...tippem : 321-322-között tartják, holnap feiertag a németeknél, gyorsan spájz, aztán hétfőn délelött ugrás az ismeretlenbe...

zrobasé 2012.01.05. 11:30:46

@csizsikpizsik: mi mást ! nem is értem, ezt miért nem tették bele az alkot...izé... az ALAPTÖRVÉNYbe

Sandman (Karakum) (törölt) 2012.01.05. 11:34:26

@Valahol Máshol: állítólag 7 milliós jutalmat kapott. Egyébként Vitya rokonságába tartozik, szóval mi is volt a kérdés?

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2012.01.05. 11:39:55

@Őrült kutya (KaraKum): A kérdés? Milyen számon hívhatom fel Vityát, hogy rájöttem, közeli rokonok vagyunk?!

Seduxen (már NEM dr.) 2012.01.05. 11:44:50

@Valahol Máshol: felesleges, a tökkelütött katonák tudják a számodat (és a tartózkodási helyedet is), hamarosan megbeszélheted velük a ööö, khm "részleteket" :DDDD

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2012.01.05. 11:54:56

@Seduxen: Már veszem is a narancssárga öltönyt , fehér ingem van, bazz narancs nyakkendőm nincs.... ááááá de lilát talán tudok szerezni, Vityát sokszor láttam abban, szóval oké. Feltúrom a házat, valahol még csak találok egy darab Csak a Fidesz narancssárga hirdetést amit a választáskor a postaládába dobtak, hurkapálcikával csinálok belőle zászlót majd azt tartom a kezemben. Mit szerethetnek a Tekik? Jó kis házipálesz (merugye aztat is Ő tette adómentesen főzhetővé, ágya meg a jóisten egésségben)?

Ja, és szeretem a VW-csoport autót, például az Audi Q7-est, bár a VW Multivan kisbusz az örök kedvenc, mindigis olyat szerettem volna!

Seduxen (már NEM dr.) 2012.01.05. 11:58:18

@Valahol Máshol: ne is mondd, többször mondtam már az asszonynak, hogy küldök ennek a fasznak pár nyakkendőt, mielőtt az a lila förtelem lerohad róla. botrány.

nem tudom, hogy a tökik isznak -e szolgálatban (mondjuk nem lennék meglepve: azt az alantas munkát, amit csinálnak, józanul biztosan nehéz lenne, nagyobb társadalmi megbecsültsége lehet egy travi bár rúdtáncosának - abban legalább van gerinc -, mint ezeknek, na mindegy).

Mindenesetre javasolnék gyorsan összedobni egy narancsos muffin-t, annak biztosan örülnek (és ugye tudod, hogy a CBA-ban CSAK 280.-Ft 1kg narancs?) :DD

rolika 2012.01.05. 11:59:14

Erősödik a forint! Már csak 321! Nem tudom, mit izéltek. Pártunk és kormányunk ellenőrzés alatt tartja a dolgokat. :-)
Izé, míg leírtam, már a 322-t ostromolja megint...
Bocsi, 323-at.
Inkább hagyjuk , még viccelni se lehet már, bazeg.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.01.05. 12:05:35

Egy a lényeg: a nyugdíjak nem csökkenhetnek!

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.01.05. 12:06:09

Na, már a 12 hónapos kincstárjegyek 9,96%-on vannak, ez a naszád tényleg kurvára begyorsult, Európa csak nézhet utánunk, a világ meg rendelheti meg a Szentjobb meg nem írt könyvét...

Seduxen (már NEM dr.) 2012.01.05. 12:08:29

www.napi.hu/forumtopic/befagyasztjak_a_bankbeteteket_a_remhirrol_targyalnak_ma.7925.html

ha fellegi úr, és az ngm megnyugtat, akkor én személy szerint egészen nyugodt vagyok. pfújj, mocsok rémhírterjesztők!

(basszameg, még 14-en vannak előttem a sorban, kurva FHB, igyekezzen má' az az ügyintéző!!!)

Viktus 2012.01.05. 12:17:42

@zrobasé:

Fellegi: Jöhet a készenléti hitel
A miniszter gyorsan megállapodna az IMF-fel,
a kapott pénzt csak védőhálóként használnánk.

Fellegi szavaira megtorpant a forint
Percek alatt 322 forintra esett az euró.

Viktus 2012.01.05. 12:19:50

Orbán Viktor miniszterelnökkel szeretne megállapodni a főpolgármester arról a több tízmilliárdos állami segítségnyújtásról, ami nélkülözhetetlen a BKV csődjének elkerüléséhez. Tarlós István a hvg.hu-nak adott interjújában azt mondta, disznóságnak tartja, hogy Orbán Viktort sokan a sátán ruhájába akarják öltöztetni, már csak azért is, mert a Fideszben nem ő az agresszív ember.

hvg.hu/itthon/20120105_tarlos_bkv_budapest

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2012.01.05. 12:20:09

@Seduxen: narancsos muffin, pfej, az elég geil lehet.

CBA-Lázár-Ló. A lófasszal már eléggé megbarátkoztatott a kormány az elmúlt egy évben (akárcsak az ország dolgosabbik felét).

Egyébként a témára reagálva egy kezem már nem elég megszámolnom, hogy hány üzleti partnerem ingott meg egy kicsit a szabadságharc során, ez a késleltetett kifizetés lehet, hogy méginkább padlóra küldi őket. Ráadásul megjegyzem, ismét a tisztességes cégek szívnak, akik eddig a hátsó kaput használták, nos ők majd ezt is megoldják.

Lesz itt valaha olyan kormány akinél a kkv nem fejőstehén, hanem tisztességes, kiszámítható gazdasági környezetet, emberi adószintet biztosít majd nekik? Komolyan mondom, annyi fát vágtak már a dolgozó magyar emberek hátán, hogy egy nyugodt és kiszámítható környezet a csillagos égig repítené az embereket. Nem kell Kánaán, az úgyis kamu, itt olyan sosem jön el, csak egy tisztes, nyugodt, kiszámítható környezet kéne. Olyan kibaszottul nagy kérés ez?

zrobasé 2012.01.05. 12:22:31

@Viktus: 9:55-kor hirtelen megfordult a trend...10-kor Fellegi bejelentett...azóta 321-322 között ugrándozik...
"értem én, hogy non-stop bolt, de bassza meg, mikor van nyitva?"

dr. Aullah 2012.01.05. 12:25:17

@Viktus: Ez hányadik mentőcsomag? Mikor kezdenek ott valami reformot csinálni, mert most már komolyan kurvára elegem van, hogy 464643 alkalommal is akar mentőcsomagot.

vontod75 2012.01.05. 12:34:47

@Aullah: Nekem is ez a nagy problémám. A nagy szervezeti reformok elmaradtak ismét. Egyszerűen gyávák apolitikusaink a szükséges lépéseket megtenni. A nagy elosztórendszerek, a gigantikus állami vállalatok, az önkormányzatok és az államigazgatás valamint a szociális ellátó rendszer reformjával maradt megint adós az aktuális kormányzat.

Viktus 2012.01.05. 12:36:36

@Aullah:

Van pénz dögivel. Nincs probléma.

Én meg lassan csomagolok a NAV most készül kicsinálni :P még a napokban kiderül a követeléseimet átveszi-e vagy befejeztem a hazai mókázást ebben a szuper körbetartozós-nagyon jó adózói környezetben. :P

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2012.01.05. 12:36:37

Ennyi mentőcsomagból Mágenheim doktor már kigyógyította volna az összes betegségből az országot.

Átszervezések, a pártállami pénzszivattyúk elzárása, a melegedők (BKV, MÁV, egyéb felesleges állami és önkormányzati cégek) bezárása csak az első lépés kellene, hogy legyen.

Viktus 2012.01.05. 12:37:35

@Aullah:

hvg.hu: A fővárostól elvett adókra gondol?

T. I.: Lehetetlen helyzet, hogy az összes helyi adó a kerületeké, és még a parkolási pénzeket is einstandolták. Budapestnek 200 milliárdos adósságállománya van, ami még kezelhető lenne, de ilyen körülmények között azt mondani, hogy izzadjunk ki még 35 milliárdot a BKV-ra – ez így nem megy.
-

Mondjuk eleve érdekesen van megoldva ez a finanszírozás Budapesten ...

Cirbolya_sentinel Narancs himnusz - · http://tiny.cc/z9ur9x 2012.01.05. 12:38:42

Elemzők: jól beszélt Fellegi, de most a kormány gesztusain a sor
Pozitívnak, nagy jelentőségűnek nevezték Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter szavait az MTI által megkérdezett banki makrogazdasági elemzők, hozzátéve: most a mi térfelünkön pattog a labda.

Viktus 2012.01.05. 12:42:20

@Cirbi:

Ilyenkor szokott előjönni Szijjártó Petike v. Selmeczi Gabika böfögni pár baromságot, hogy nehogy már jó legyen.

Cirbolya_sentinel Narancs himnusz - · http://tiny.cc/z9ur9x 2012.01.05. 12:45:32

@Viktus: ezért volt az a jelentéktelen esés, és tartás:

Brüsszel üzent: ha kell a pénz, akkor a kormánynak lépnie kell
2012. január 5. | 12:06

A magyar kormányfő biztos abban, hogy fizetni fogunk. Úgy gondoljuk, hogy a miniszterelnöknek változtatnia kell a kifogásolt törvényeken, ha akarja ezt a pénzt - mondta Olivier Bailly uniós szóvivő a Wall Street Journalnak az új hitelmegállapodás keretében várható eurómilliárdokról.

www.portfolio.hu/gazdasag/brusszel_uzent_ha_kell_a_penz_akkor_a_kormanynak_lepnie_kell.160939.html

Ironfist 2012.01.05. 12:52:54

@Valahol Máshol:
"A kérdés? Milyen számon hívhatom fel Vityát, hogy rájöttem, közeli rokonok vagyunk?!"

Le lehet azt ellenőrizni, hogy tényleg így van-e. Megnézik, miből van a gerinced. Ha csontból, akkor nem lehetsz Vitya rokona. Ha takonyból, akkor se biztos, lehet, hogy csak szimplán fideszes (=hazug) vagy.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.01.05. 12:58:46

@Viktus:

"[Lázár János] szavai szerint a Fidesz összetartására ma egyetlen ember képes: Orbán Viktor. "Nincs más integráló és vezetőképes személyiség, akit a párt jobb- és balszéle is elfogadna. 2014-nek egész biztosan vele futunk neki, és hiszem, hogy Orbán Viktor ma az egyik erőssége Magyarországnak" – fogalmazott a vezető kormánypárt politikusa."

Jó lenne, ha Tarlós egyeztetne Lázárral:).

Nem mindegy, hogy ki az agresszív ember a Fideszben, ha egyszer Orbán kezében van a gyeplő?!

Viktus 2012.01.05. 13:00:16

Nagyon drágán veszik a magyar adósságot
9,96 százalékos volt az átlaghozam az adósságkezelő mai aukcióján.

-

Ez a hazaárulás ez lényegében uzsora.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.01.05. 13:06:27

@Viktus:
Igen, nagyjából pont ezen a ponton pukkant ki a Fidesz magyarázkodása arról, hogy ki mit mikor adósított el...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.01.05. 13:07:39

Áh, az állam már mióta nem fizet semmiért... :S
Mondjuk a feketegazdaság elleni küzdelemnek lennének hatékonyabb módja is...

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2012.01.05. 13:11:47

@Ironfist: Köszi :( Nem lesz hétmilliós prémiumom egy csődközeli állami melegedő élén. :(

Ironfist 2012.01.05. 13:15:56

@Valahol Máshol:
Most viccelődünk ezen, de nem szomorú, hogy már úgy gondoljuk - mert ez a tendencia - hogy aki nem fidesz(=hazug)közeli, az nem boldogul itthon?

Viktus 2012.01.05. 13:25:30

@ColT:

Először első lépésként olyan adórendszer kellene, amely tartható. Mellette meg statáriális eljárások valódi gazdasági verseny környezet.

ketroot 2012.01.05. 13:36:46

@Meridian74:

Na ezeken a képeken Lázár megtestesíti a MAGYAR POLITIKUST...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.01.05. 13:46:09

@Viktus: Azaz, nem lenne nehéz kideríteni, kik a valódi simlisek, és elkapni őket.
Csak hát nekik vastagon vannak érdekeltségeik is.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2012.01.05. 13:48:06

@Ironfist: Őszinte leszek veled. A szitut, lásd kétharmad, a szavazók hozták össze, gyakorlatilag a nép. Vagy megtanul kimászni ebből, vagy nem. Bármilyen változás csak a szavazókon múlik.

Mondjuk amíg milliós tömegben hisznek a "akkoris Viktorra szavazok ha a manyupmilliárdokat előttem talicskázza ki mert az nem te vagy Feri" agymosásnak addig nincs miről beszélni. Amikor majd a szavazók jelentős része kinő a "szar és szarabbik közül megyek szavazni a szarra és még büszkén igazolom is magamnak, hogy nem volt jobb választás" játékból akkor lehet változás, kitermelhet olyan politikai réteget akinek érdemes esélyt adni. Addig viszont csak a szart tolják a szarabb elé, és mint a jelenlegi kormányzás mutatja, ezzel csak azt érte el a nép, hogy a kevésbé szarból a szarabb lett, a szarabb-ból meg a kevésbé szar. Tudod, szép lassan igazzá válik, hogy valóban mindig jobban éltünk négy évvel korábban.

"aki nem fidesz(=hazug)közeli, az nem boldogul itthon?"

Ez amúgy minden ellensúly nélküli kormányzás sajátja, legyen parlamentáris kétharmad vagy totális diktatúra. A vezető és az ő sleppjének kiszolgálása válik az egyetlen cselekvéssé. A "hazai pálya előnye" természetesen egy szimpla többségű kormányzásnál is megtörténik, de egy ilyen ellensúly nélküli katasztrófában amiben most ülünk, gyakorlatilag felborul a pálya.

Secnir 2012.01.05. 13:57:01

@Cirbi:
"A magyar kormányfő biztos abban, hogy fizetni fogunk. Úgy gondoljuk, hogy a miniszterelnöknek változtatnia kell a kifogásolt törvényeken, ha akarja ezt a pénzt - mondta Olivier Bailly uniós szóvivő "

Az igazán gáz az, hogy már nincs szép körmönfont udvarias politikai mondatokba csomagolva a mondanivaló. Sajnos nyíltan meg kell mondani Viktornak meg KuszaSzemnek, hogy mi a helyzet, mert csak ezt értik. És külföldön is egyre többen látják be, hogy OV nem érti, amit mondanak.
Meg a sallert meg a kokit.

CyberPunK 2012.01.05. 13:58:07

@Valahol Máshol: Ne izgulj, termelődik az új politikai réteg, nézd meg hök-öket. Amúgy baromság amit állítasz: ha értelmesen választunk, akkor lesz valaki akire érdemes is lesz? WTF? Hogy választasz értelmesen, ha jelenleg nincs is miből?

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2012.01.05. 14:08:49

@CyberPunK: Biztos baromság, hisz te mindennek a tudója vagy. Ámen.

Akkor mégegy utolsó magyarázat aztán részemről ennyi. A 2010-es szavazás eredményét most azzal magyarázzák a fideszes szavazók, hogy azért szavaztak a fityeszre mert ő volt a kevésbé szar, nos ez megmutatta, hogy igény sem volt arra, hogy jobb legyen. Mert 2,7 millió embernek elég volt a kevésbé szar (vegyünk le ebből mondjuk 700-900 000 agymosottat, tehát minimum másfélmilliónak elég volt annyi érv, hogy ők a kevésbé szar. Nos amíg van másfélmillió ember akinek elég a kevésbé szar akkor ez kiegészülve legalább félmillió driddal mindigis elég lesz ahhoz, hog a szarabbat leváltsuk a kevésbé szarral. Majd amikor jön egy óriási bukó parlamenti választás mert a részvétel a 15%-hoz közelít és csak a droidok szavaznak, akkor az egy jelzés lesz, uraim, takarodó, egy már bezárt, üresen álló kisbolt vezetését sem bíznám önökre (gyk:már nincs miben kárt okozni), nemhogy az országét.

Ironfist 2012.01.05. 14:09:38

@CyberPunK:
"Hogy választasz értelmesen, ha jelenleg nincs is miből?"

Ciklusról ciklusra mindig vannak független jelöltek, kispártok, akikre lehet szavazni. De nem szavaz rájuk a kutya sem, mert az a birkáknak nem a másik oldal elleni szavazás.

dr. Aullah 2012.01.05. 14:15:31

Most történt, miközben vártam a buszra:
Két idősebb nő és egy fickó beszélgettek, hogy milyen szar ez az év, hamar fideszre terelődött a szó. Elkezdték sorolni, milyen hülyeségeket csináltak, erre az idősebb, őszes hajú hölgy, aki ott boltos volt, azt mondta, hogy legszívesebben falhoz állítaná és golyózáport adna nekik. Én meg csak néztem, mert nagyon érdekesen hangzik egy idős nőtől, ráadásul tök kedvesnek tűnt előtte, mosolygott, mint a bolondgomba. :D

CyberPunK 2012.01.05. 14:15:57

@Valahol Máshol: Én egyetlen dolgot tudok, az elmúlt 10 évben mióta szavazhatok , nem volt még olyan párt se országos se önkormányzati szinten, ahol a programja legalább minimálisan egyezett volna a választási ígéreteivel. Ezek után kérdezlek téged, hogy mi alapján lehet eldönteni egy pártról, hogy érdemes rá szavazni, vagy hogy ő a kevésbé rossz?

Itt nem az emberek szavazatával van a baj, az olyan amilyen, a baj az, hogy nincs visszahívhatóság és elszámoltatás. Csak ezt ugyebár pont az vezethetné be akinek kurvára nem érdeke. Igen, 22-es csapdája 22 éve.

Milyen bukó? Eddig mi lett volna egy 49%-os részvételnél? Megismétlik egyszerű többséggel. Érdekelné szerinted ezeket a részvételi arány?

CyberPunK 2012.01.05. 14:21:51

@Ironfist: Bah, ismerjük milyen volt a kurvasokpártos rendszer. Vagy csak nekem rémlik az az egyetlen pozitív érv a 2/3-os fidesz győzelem mellett, hogy akkor talán rendberakják azokat a dolgokat az országban, amikben két évtized alatt nem volt képes dönteni a mélyen letisztelt parlament?

Ez a valaki ellen meg a kedvenc dumám, én azon csodálkozom, hogy a sok birka komolyan elhiszi, hogy ezek a díszmajmok egymás ellen dolgoznak a különböző pártokban. Max annyiban, hogy ki kapja a 60 és ki a 40 százalékot.

Ironfist 2012.01.05. 14:32:28

@CyberPunK:
"Vagy csak nekem rémlik az az egyetlen pozitív érv a 2/3-os fidesz győzelem mellett, hogy akkor talán rendberakják azokat a dolgokat az országban, amikben két évtized alatt nem volt képes dönteni a mélyen letisztelt parlament?"

Csak nekem rémlik az, hogy előre megmondtam, mi lesz, ha a fidesz kétharmaddal győz? ;) És ez nem egy "Milyen jó, hogy megint igazam lett!", hanem egy "Na látod, már megint igazam lett - sajnos..."

"Ez a valaki ellen meg a kedvenc dumám, én azon csodálkozom, hogy a sok birka komolyan elhiszi, hogy ezek a díszmajmok egymás ellen dolgoznak a különböző pártokban. Max annyiban, hogy ki kapja a 60 és ki a 40 százalékot."

Pártok lehet. De az emberek úgy gyűlölik egymást idekint a politikai hovatartozás miatt, hogy én csodálkozom rajta, hogy emiatt még nem voltak zavargások.

dr. Aullah 2012.01.05. 14:33:51

@CyberPunK: Ez most hülyén fog hangzani, de kizárásos alapon. MSZP leszerepelt. Fidesz csődbe vitt minket, plusz 180fokkal mást csinált, mint amit ígért a választás után, választás előtt meg 0 volt. Szóval következő választásoknál ezeken kívűl kell választani. Persze én jobbikosként könnyen beszélek, de mondjuk én rendelkezem annyi ép ésszel, hogy ha a jobbik csinálta volna ezt, következőnél őt is leírtam volna.

CyberPunK 2012.01.05. 14:36:01

@Ironfist: Persze, tény hogy nagyobb esélye volt annak, amit most látunk, de ez lett volna az egyetlen esélye annak, hogy a parlament 2/3-os törvényeket módosítson/hozzon. Ez a gáz.

Az, hogy az emberek mennyire utálják egymást az mellékes. A párt csak ürügy, ha az nem lenne, akkor is ott a foci, közlekedési forma, mobiltelefon márka, faszomtudjami. A zavargásokon viszont én is baromira csodálkozom, bár szerintem hamarosan jön az is.

CyberPunK 2012.01.05. 14:40:03

@Aullah: A jobbikot lefizették, nézd meg a választások előtti aktivitását és nézd meg a mostanit.

dr. Aullah 2012.01.05. 14:41:28

@CyberPunK: Ahha. Ha te mondod. Tény, hogy halkabbak most, de hát nem tökmindegy?

Ironfist 2012.01.05. 14:41:34

@Aullah:
"Persze én jobbikosként könnyen beszélek, de mondjuk én rendelkezem annyi ép ésszel, hogy ha a jobbik csinálta volna ezt, következőnél őt is leírtam volna."
Szerintem a Jobbik már most leszerepelt, karöltve az LMPvel. Az, hogy senkivel nem hajlandók összefogni, csak hogy mentsük a gyorsnaszádot a süllyedéstől, mindent elmondt. Na nem mintha csak ennyi volna, de most csak ezt hoztam fel.

dr. Aullah 2012.01.05. 14:45:00

@Ironfist: A gyorsnaszádot csak a fidesz tudná megmenteni, ők meg nem akarják.

Ironfist 2012.01.05. 14:48:12

@Aullah:

Mert ők abban érdekeltek, hogy elsüllyedjen. Aztán kilootolják a roncsokat.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2012.01.05. 14:51:20

@CyberPunK: Akkor ezek szerint esély sincs jelezni, hogy hiteltelenek, mert annyi barom mindig lesz aki rájuk szavaz? Nagyszerű. Akkor az egyetlen lehetőség ami marad egy normális dolgozó embernek, hogy elmegy ebből az országból és meghagyja a pártcsicskáknak?

Amúgy lehet kizárásos alapon is ikszelni. Leszerepelt, szevasz. Ha az új választott is leszerepel, akkor a következő alkalomkor bukja a szavazatod ő is. Előbb utóbb jön egy résztvevő akiről nem a kevésbé szar fog eszedbe jutni a következő ikszeléskor. Mondjuk ezt felesleges egy olyan népnek mesélni ahol egy Fidesz Orbánnal meg Kövérrel és a többi fiatal és öreg KISZ/MSZMP-maradvánnyal, vagy az MSZP a szintén KISZ/MSZMP-s öregkomcsikkal a soraikban több mint húsz évet kap a Parlamentben.

Viktus 2012.01.05. 14:55:46

Diktálhat nekünk
az EU és az IMF

index.hu/gazdasag/magyar/2012/01/05/keszenleti_hitel/
-

Szép volt fiúk! Felélt magánpénztári vagyon, kicsinált magyar gazdaság döglődő kkv szektor sikerült elérni a Gyurcsányi magaslatokat másfél év alatt.

Csak gratulálni lehet ehhez a nagyszerű szabadságharchoz ...

dr. Aullah 2012.01.05. 14:58:09

@Ironfist: Ha az elsüllyedés azt jelenti, hogy eltakarodik ez a bagázs, és lassan kifelé megyünk a szarból, akkor én is várom már.

CyberPunK 2012.01.05. 15:00:31

@Valahol Máshol: Ez is egy taktika, jól is jártunk volna az LMP-vel most, igaz? Amúgy igen, egyetértek, le kellene lépni a faszba innen.

@Aullah: Ez is egy jelzés, nem?

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2012.01.05. 15:05:56

@CyberPunK: Mutass bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az LMP (és akkor vegyük ide a másik új bagázst a Jobbikot) milyen károkat okozott az országnak az elmúlt időszakban, de legfőképp a 2010-es szavazás előtt, hosz most épp az a téma.

Addig a "Jól jártunk volna velük, ugye?" csak holmi feltételeskedő bohóckodás. Ennyit erről a kérdéskörről. Ne érts félre hülyét csinált magából már a Jobbik és az LMP is ezalatt a másfél év alatt, azonban ha csak ennyire lenne szeplős mondjuk a jelenlegi kormánypárt akkor most nem a gyurcsányi mélységekről kéne azt hazudoznia a kormányzati nyaloncoknak, hogy ez amúgy siker. Mégha láthatatlan is, á' lá Matolcsy "zavarnak a számok" György.

CyberPunK 2012.01.05. 15:11:16

@Valahol Máshol: Én értem mit próbálsz mondani, de azzal a kijelentéseddel, hogy már hülyét csináltak magukból látszik az is, hogy a másik kijelentésed kb ugyanannyira a csodában vetett hit, mint a többi párt esetén. Nevezetesen az, hogy aki eddig nem lopott és baszta szét az országot az nem is fog/fogja.

Komolyan, iszonyatosan örülnék ha valaki azt mondaná, hogy igen, van remény még a mi életünkben kimászni abból a gödörből, amibe az eddigi pártok belelöktek, de eddig kb a csoda volt leg a legreálisabb forgatókönyv. És ez kurvára aggaszt. Nincs nekem 10-20 évem, hogy várjam a csodát, most vagyok abban a korban, mikor családot kéne alapítanom. És anyira nem élek rosszul, hogy ne hagyjak hátra semmit, hanem meneküljek máshová. Tudom, én bajom.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.01.05. 15:16:37

@Valahol Máshol: Á, majd kivizsgálják, tegnap mondták a Zsíradóban.
Aztán majd jól nem történik semmi.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.01.05. 15:18:17

@Valahol Máshol: Az a baj, sajnos, hogy én ezeket sem látom olyannak, aki normálisan tudna kormányozni.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2012.01.05. 15:29:48

@CyberPunK: Ne érts félre, nem szantté avatom őket, de egyelőre nincs más. Előbb húsz év szemetének kisöprése jönne a listán, aztán szétnézni. Amíg nincs seprés igazából mindegy.

Amire amúgy azt mondod, hogy a te bajod, az szerintem itt huszas-harmincas fiatalok ezreinek is a baja. Én is elmentem már Ferkó alatt (de nem azért mert ő mondta, adódott lehetőség osztrák munkára, jól fizetett, elfogadtam), aztán hazajöttem, de nagyon sokat megérne nekem, ha a hazám válna élhetővé. Ezt komolyan mondom, csak legyen kiszámítható és viszonylag élhető az ország és maradok. Szarok a Kánaánra, csak nyugalom és élhető körülmények legyenek. Lekopogom, nincs adósság, nincsenek anyagi gondok, nem máról holnapra élek, de azért ezt az ideget meg környezetet nehéz hosszútávon kibírni. És valóban, nekem sincs 10-20-30 évem így élni. Jó lenne látni a jövőt, legalább egy picit látni a hazai gazdaság, kkv-szektor jövőjét. :)

Viktus 2012.01.05. 15:47:10

"Tilikov 2012. január 5. 15:42

Kit érdekel az ország jövője, ha itt most a világ jövője a tét?

A Sátán szolgái küzdenek Viktorral és a jókkal.

Nem veszíthetünk!
Viktor segíííííííts!!!!"

:D

Bonbonier 2012.01.05. 15:47:31

Bloggerek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!4
ez a cikk is megérne egy posztot: hvg.hu/gazdasag/20120105_selmeczi_megtamadtak
ez az ostoba elmebeteg majom k*rva tud még ennél lejjebb süllyedni? pontosan példázza kedves pártját ez a szemrebbenés nélküli,kétségbeesett hazudozás. kínjukban már nem tudnak mit kitalálni.

Ironfist 2012.01.05. 15:48:21

@Aullah:
"Ha az elsüllyedés azt jelenti, hogy eltakarodik ez a bagázs, és lassan kifelé megyünk a szarból, akkor én is várom már."

Ezt IS jelenti. Csak azt is, hogy minket itt hagynak elsüllyedve, és minden nélkül.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.01.05. 15:53:42

Komolyan mondom, ez már nekem kínos, pedig férfi vagyok, nem Fidesz szavazó, nem fideszes képviselő, de könyörgöm...aszem róla van a mondás, ha hárommal nagyobb lenne az IQ eredménye már lehetne záptojás...

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2012.01.05. 15:56:44

@Bonbonier: Ez csak a szokásos kettős beszéd. Volt egy a tárcanélküli komától a külföldnek, hogy hajlandóak vagyunk tárgyalni az IMF-el; most jön a hazai agymosottak felé a "mettámattak!" verzió. A szokásos kettős beszéd. Unalmas ugyan, de még mindig vannak akik benyelik. Ők jelentik Vitya jegyét a parlamentbe a következő ciklusban (is).

zrobasé 2012.01.05. 15:58:49

@Bonbonier: " minden a magyar családok érdekét fogja szolgálni"

igen, minden...de főleg a

-27%-os áfa
-37%-os eva
-baleseti adó
-járulékemelés
-jövedéki adó emelés
-ebadó
-visszatartott áfa

...egyébként meg mitismondtam ? Selmeczi már megmondta az okosságot..még Szijjártó kell csak, és megint fel fognak ébredni a szilveszterező brókerek...ez egyébként valami kötelező dolog ott, szóvivőknél,hogy minnél nagyobb hülyeséget mondassz, annál jobb szakembernek tünsz ?

Viktus 2012.01.05. 15:59:05

@Bonbonier:

Na már hiányoltam ezt a hülye picsát :D

Viktus 2012.01.05. 16:07:21

Remélem még Szijjártó Petike is mond v.mi szépet az este.

grommite 2012.01.05. 16:31:14

@Viktus: Viktus 2012.01.05. 12:42:20
@Cirbi:

Ilyenkor szokott előjönni Szijjártó Petike v. Selmeczi Gabika böfögni pár baromságot, hogy nehogy már jó legyen

Jóserejű szavak.

butalo01 2012.01.05. 16:35:24

Hitetlen kutyák, Szauron seregei állnak a Kárpátok hágóinál, hogy elvegyék ősidők óta magyar földjeinket, vizeinket és ti itt hitetlenkedtek azon, hogy előbb a forintjainkat akarják elvenni.))))

Kierkegaard Akciócsoport 2012.01.05. 21:51:34

@Őrült kutya (KaraKum): Meg Lenin is hasonlót használt az elején :)

Kierkegaard Akciócsoport 2012.01.05. 21:53:24

@zrobasé: "minden a magyar családok érdekét fogja szolgálni"
Kíváncsi vagyok erre :) Lassan 22 éve nem hoztak egy olyan törvényt se, ami a magyar családokat szolgálná :D

komplikato 2012.01.05. 22:25:49

@Viktus: "Na már hiányoltam ezt a hülye picsát :D"
Csak én unom???

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.01.05. 22:43:40

@csizsikpizsik:

Én sült krumplival ismertem, de így se rossz:).

A kedvencem meg az, hogy: ha levetné magát az egojáról az ikújára, halálra zúzná magát.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.01.05. 23:34:52

@Meridian74: ...mit csodálkozol ezen. Tele van az ország seggnyalókkal.

sárkányfő 2012.01.05. 23:58:02

Érdekes poszt, gratula annak aki ezt kiszúrta.

Ez nem más, mint rejtett, a rendszerben eldugott hitel-felvétel. Ahogy a manyup elrablása és felélése a jövőtől vett kölcsön volt, ez most a cégektől vett kényszerkölcsön. Elvesszük, és neked jogod van hallgatni, pont. Bár fel lehet fogni a csőd-határ kitolásának is, hiszen ugyebár csőd akkor van, amikor az állam nem tud fizetni. Ezek meg szépen tolják a fizetési határidőt :)

Pontosan ez hány száz milliárdot is jelent? Csak hogy ki tudjam számolni mennyivel növelik a nettó államadósságot.

sárkányfő 2012.01.06. 00:01:34

Pár napja írtam, hogy a 10 éves államkötvények 10% fölé mentek, mire valaki válaszolt, hogy nyugi, majd akkor kell izgulni, hogy ha a 12 hónapos DKJ-k is 10% fölé mennek. Na akkor izenem neki, hogy kevesebb, mint fél tized százaléknyira vagyunk ettől.

Ja, CDS: 738

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.01.06. 00:03:19

remelem nem azt kell megint megerositeni, hogy maradunk mnypben tagoku, hanem csak azoknak kell kitolteni, akik vissza mennek allamiba. Leven 2009 ota egy arva filler adot, tb-t , nyugdijat nem fizettem odahaza, bekahatjak. Raadasul megszivtak, mert eu-s torvenyek alapjan no a szolgalati idom is, tehat meg kell kapnom majd, amit befizettem anno.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.01.06. 00:05:42

@tildy:): Elnezest az offert. Csak rohej , amit odahaza muvelnek. Gondolom az szja visszaigenylesnel , stb is lesznek csuszasok....

sárkányfő 2012.01.06. 00:10:36

@tildy:): neked röhej, nekünk szívás.

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2012.01.06. 01:17:43

@tildy:):
Bocs, de ezt nem te írtad?

"Hozzátenném még most is fizetek haza adót (távmunka), magyar állandó lakcímem van, magyar állampolgár vagyok , úgy érzem nekem is jogom van szavazni..." (2010.04.11.)

Ennek ez némiképp ellent mond:

"Leven 2009 ota egy arva filler adot, tb-t , nyugdijat nem fizettem odahaza, bekahatjak."

Szerintem válassz egyet a két opcióból.

u.i.: Igen, a TEK idegenrendészetétől vagyok, és az a dolgom, hogy a disszidens magyarok kommentjeit összevessem korábbi kijelentéseikkel. Ez a lebukásod kétrészes műsor lesz a HírTV Célpontjában.

Exxit 2012.01.06. 07:54:54

Az eredeti blogra visszatérve.
Lehet, hogy ez gond a vállalatoknak, viszont az ÁFA az amivel leginkább csalni lehet!!
Ez egész visszatérítéses rendszert el kellene felejteni!
Nincs ÁFA visszatérítés!
Olyan rendszer kellene, hogy az ÁFÁ-t csak egyszer kelljen megfizetni, és ami bement a költségvetésbe, az ott is marad!

Sőt, én még vagy 100 adóellenőrt felvennék, és végig ellenőriztetném velük 1990-ig visszamenőleg az összes vállalkozót, vállalkozást ÁFA ügyben!!

zrobasé 2012.01.06. 08:07:30

@Exxit: aha...ügyes...de ha nincs áfa visszatérités, akkor a cégek minek is kérjenek áfás számlát ? megoldják okosba...ezzel löksz egy nagyot a feketegazdaságon...

visszamenőleg 1990-ig ? ügyes megint...az ugye megvan, hogy 5 évig kell mindent megőrizni...nem 10ig, 20-ig, 22-ig, hanem 5 évig...lózungnak tökéletes amit mondassz, de kivitelezhetetlen...

inebhedj - szerintem 2012.01.06. 08:30:00

@Exxit:

Egyébként az ÁFA-visszaigénylés rendszerét szerintem is meg kellene szüntetni, ezzel párhuzamosan jelentősen csökkenthető lenne az ÁFA, hiszen a legtöbb termék / szolgáltatás több kézen keresztül megy, így az ÁFA tartalom folyamatosan nőne.

Nem tartom lehetetlennek, hogy ÁFA-visszaigénylés nélkül, viszont 27 % helyett mondjuk 5 %-os ÁFA kulccsal gyakorlatilag változatlan bevételek és árak maradnának, ugyanakkor egy komoly, bonyolult, és visszaélésekre, tévedésekre lehetőséget adó költséges folyamatot lehetne megspórolni.

Persze ez csak elmélet, ha valakinek van ideje, erőforrása, és elegendő információja, akkor le is kéne modellezni a bizonyíthatósághoz.

Parajpuding 2012.01.06. 08:59:09

2012 január 1-től immár külföldre vittem a vállalkozást. Elég volt. Tolvaj hazug diktátoroknak és talpnyalóinak nem adózom. A nyomorult navos, közalkalmazott bármelyik hivatalban ne cseszegesse ok nélkül a vállakozásokat, mert az adójukból kapják a fizetésüket. Ők nem termelik a pénzt, hanem pénzbe kerülnek. Ezt kellene felfogni! Ha pedig a tisztességes! vállakozások nem fognak adózni - mert elmennek - akkor mehetnek a híd alá. Külföldön jóhiszemű az adóhatóság, nem b*szogatnak ok nélkül. Bevallok, adózok, jut is, marad is. Mindenki elégedett. Ez lenne Európa. De sosem fogunk oda tartozni, mert a magyar állami alkalmazotti fejekben sötétség uralkodik.

sas70 2012.01.06. 10:30:25

Magyarán az adótörvényekben volt egy nagy szarkupac, amire az EU azt mondta, tessék eltakarítani. Most szórtak rá egy kis homokot, de a szarkupac attól még ott van, ha valaki belelép menthetetlenül szaros lesz a cipője, és örülhet, ha csak az.
A KKV szektort eddig is az adószabályok nyomták agyon, mert az állandó (adó,járulék stb.) befizetési kötelezettségek miatt nem volt elég forgótőke. Hiába tudott volna nyereséget termelni egy vállalkozás, ha a likviditását tönkretették az adószabályok. Ettől aztán elég volt egy kisebb csúszás az elvégzett munkák, szolgáltatások utáni bevételeknél és máris csőd van, vagy növeli a körbetartozást, mert neki sem fizetnek időben. Pont ez a magyar gazdaság egyik legnagyobb baja és ezért van az, hogy a gazdasági növekedés kb 3/4, 4/5-e a multiktól van. Aztán ha a multik nem tudnak növekedni, akkor nincs növekedés. Ezért nincs Magyarországnak kellő gazdasági ereje, mert pont a "gerincet adó" vállalkozások nem tudnak rendesen működni.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.01.06. 22:15:43

@[Lombroso]: Te is hogy emlékszel erre.
szóval olvastad a blogját.
@sas70: Hát ez az.:((

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.01.09. 16:58:52

@Exxit: @inebhedj - szerintem:

Nem kötekedésképpen, de azt hiszem, nem ismeritek pontosan az ÁFA működési elvét. A nálunk levő "forgalmi" adó megnevezés megtévesztő lehet, ez az EU-ban hozzáadottérték-adónak szokás hívni, az egész befizetési-visszautalási rendszer pedig azt a célt szolgálja, hogy az adót a legvégső belföldi fogyasztó viselje (az export támogatása és különböző államközi megegyezések miatt külföldre menő terméknél jellemzően nincs ÁFA).

Ha nem veszitek kioktatásnak, csak magyarázatnak (amire esetleg nincs is szükségetek), akkor íme egy példa:
Van egy cég (A), amelyik bútorlapokat gyárt, van egy (B), amelyik asztalokat, és van egy ember (C), aki asztalt szeretne venni. "A" bútorlapos cég 400 petákért eladja a bútorlapot "B" asztalosnak, a számlában megjelenik 100 peták ÁFA (maradva a sokkal egyszerűbben kezelhető 25%-os mértéknél), amiből elkészül az asztal, és azt "B" eladja "C"-nek. Az asztal ára 1200 peták + ÁFA (300 peták), így a kedves vevő 1500 petákért már haza is viheti az asztalát. "B" ÁFA-bevallásában meg kell jelennie az eladott asztal ÁFÁ-jának, de mert ebből 100 peták ahhoz a bútorlaphoz kapcsolódik, amit ő az asztal legyártásához felhasznált, és azt "A" már befizette az államnak, így az állam "engedélyezi", hogy "B" azt a befizetendő adójából levonhassa, és csak 200 petákot utaljon el a költségvetésnek. Ha viszont "B" az asztalt nem belföldön adja el, hanem mondjuk Németországban, akkor fizetendő adója nincs (export ÁFA 0%), viszont nem kellett volna megfizetni a bútorlapra jutó ÁFÁ-t sem, ezért "B" a 100 petákot visszakérheti a költségvetéstől... és most már potom 75 nap múlva meg is kapja.

Ez egyébként egy jól működő rendszer is lehetne, a befizetések és a visszaigénylések pont annyira egyenlítik ki egymást, amennyire kell, még úgy is, ha a szabályok bonyolultak. Az állam ezzel a rendszerrel igazából magán segít, mert így azért követhető (lehetne), hogy az egyik cég azt helyezze levonásba, amit a másik eladott (vagyis az ÁFA visszaigénylés az összepárosíthatóságon alapul), különben egy olyan rendszert kéne kiépítenie, amiben a cégek bevallásától függetlenül meg kéne tudnia ítélnie, hogy melyik áru hagyta el Magyarországot és melyik nem. Egy ilyen rendszer "Schengen alatt" képtelenség. Az egy más kérdés, hogy mivel pont erre az összepárosításra "lusta" a NAV, például a gyakoribb adóellenőrzések keretében (bár volt szó már egy olyan extrém baromságról, hogy a cégeknek minden kiadott és befogatott számlát be kell szkennelniük és elküldeni a NAV-nak), így egy kis adminisztratív, határokon átmenő "csiki-csukival" könnyen fel lehet úgy tüntetni a papírokon, főleg az amúgy is támogatást élvező mezőgazdasági termékeknél, hogy azok átlépték a határt, utána meg visszajöttek, közben meg a raktárt sem hagyták el... és mert a cég "kivitte" a terméket, máris visszakaphatja az ÁFÁ-t. Ezért mondtam, hogy a megoldás a hatékonyabb ellenőrzés lenne és nem a becsületesen működni próbáló cégek szopatása! Aki az ÁFÁ-val csal, az tényleg csaló, és nem esetleg "megélhetési" fajta, aki esetleg a költségeinek elmismásolásával, "minimálbérezéssel" próbál alacsonyabb adófizetést kieszközölni! ÁFÁ-t csalni csalás és nem trükközés!

A másik meg az, hogy a visszaigénylések rendszerének nincs köze az adó mértékéhez, ez nem olyan, mint a társasági adó, hogy ha nem 19%, hanem 10%, akkor nem "ösztönöz" adóelkerülésre. Az ÁFA nem rakódik egymásra, és így is, úgy is az fizeti meg, aki a boltban leveszi a terméket a polcról.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.07.10. 14:59:10

Ismételten jó reggelt kívánok a későn ébredőknek!

index.hu/gazdasag/magyar/2012/07/10/meg_mindig_farag_matolcsy_az_idei_budzsen/

Matolcsy úr elkezdte felélni az eddig titkos favoritként dédelhetett későbbiÁFA-pénzt. Már most izgatottan várom, hogy vajon még hány ötletére jelent majd fedezetet az év során ez a "nem jelentős hatás".

süti beállítások módosítása