Skip to content


       Szűrés lista

Az új magyar gazdasági modell

Másfél hete érkezett meg a brüsszeli országjelentés, azóta rég látott fokozatba kapcsolt a sikerpropaganda, mintha azon versenyeznének, hogy ki tud nagyobbat mondani. Persze szokás szerint Orbánt senki nem meri vagy senki nem tudja túlszárnyalni ...

"Már van papírunk is arról, hogy a magyar gazdaság jó úton jár.  A magyar gazdaság megújítása, amely számos innovatív, nem ortodox eszközt is tartalmazott, egy sikeres gazdasági modellben fejeződik ki" - Orbán Viktor, 11.08. 

"A magyar gazdaság pénzügyi konszolidációja sikerült, az új magyar gazdasági modell pedig - habár sokak ízlésének nem tetszik, sokak érdekét sérti - működőképes." - Orbán Viktor, 11.10.

"A mai magyar gazdasági modell legnagyobb sikere, hogy az ország megszorítások nélkül fog kijutni a válságból, a büdzsé iránya pedig továbbra is az lesz, hogy a terheket nem az emberekre hárítja. Magyarországon nincsenek megszorítások, nem voltak, és nem is lesznek, a kabinetnek csak akciótervei, átszervezései vannak, a terheket pedig kifejezetten a nagy cégekre és a bankokra helyezik, nem pedig az emberekre. A mai magyar gazdasági modell legnagyobb sikere, hogy az ország megszorítások nélkül fog kijutni a válságból." - Orbán Viktor, 11.14.
Vizuális változatban:


Ezek a mondatok már olyan távol állnak a realitások, hogy talán még a legelvakultabb szavazóik is csak kényszeredetten mosolyognak rajta. 
Vajon melyik a súlyosabb: ha ezt komolyan elhiszi, vagy ha csak cinikusan ekkorát hazudik?

Persze ugyanezek az emberek azt mondták, hogy mire a levelek lehullanak, megegyeznek az IMF-el. Vannak még levelek a fán?

Azért megpróbáltam összeszedni, hogy mi az új magyar gazdasági modell és hogy mi a helyzet a megszorítások terén, amik ugye nem voltak, nincsenek és nem is lesznek. A tisztelt és ajánlott Ténytár blog remek grafikái ehhez pont kapóra is jönnek, akkor álljon itt minden egyben, lehet elmenteni a 2014-es kampányidőszakra.
Bár attól félek, addig mindegyik lista bővülni fog....

Megszorítások:

két év csomagjai összesen.png
Új adók.
(Időközben megszavazták a biztosítási adót, tranzakciós illetéket, a telefonadót, az e-útdíj jövőre indul.)
 orbán_új_adók.png
Az MSZMP felső vezetés most biztos nagyon büszke lenne, remek teljesítmény ilyen rövid idő alatt. Államosítások:

államosítás tábla.png
És a folytatás

allamositas_1.png

Ez az ábra pedig remekül megmutatja a kormány szakértelmét, a 2012-es GDP-adatot megközelítőleg sem tudták megtervezni, még tavaly ősszel, amikor az idei költségvetést tervezték, még akkor is +1,5%-ot mondtak, és ezzel is terveztek. Csoda, hogy apróbb lyukak vannak a költségvetésben? 2013-ben ugyanez lesz , a legutolsó információ szerint Matolcsy +1%-os növekedést vár jövőre. Egy évvel ezelőtt még +3%-ot ... 
gdp_tervezés.jpg

Címkék: orbán fidesz válság matolcsy

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr884900572

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Recesszió: a Fidesz két éve alatt nem nőtt a gazdaság 2012.11.16. 18:37:52

Orbán Viktor nem teketóriázott, egy hete kijelentette: „papírunk van arról, hogy a magyar gazdaság jó úton jár." Nos, nincs jó hírünk, mert leszámítva a költségvetési hiány teljesülését – ami szintén nehézkesen, rengeteg megszorítással jön össze –...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dekol84 2012.11.15. 14:23:10

@orient: Édesapám te felmondtad azt, amit a régi szép időkben a kapitalizmusról tanultunk! De te nem vetted észre, hogy közben ez a rohadék zorbán visszahozta a kommunizmust, az államosítást, az urambátyám paternalista rendszert és már rég túlhaladott, amit írsz! Amikor emberek képesek arra, hogy ennek a trógernek az agyonretusált pofáját tegyék ki a szobájuk falára, akkor Welcome to the orbanist communism!

reálisan 2012.11.15. 14:23:24

Szerintem itten fejjebb nem megengedhető stilusban mocskolódnak a liberális bérbloggolók!

Remélem lesz ebből vizsgálat ugye Index???

gnme 2012.11.15. 14:25:33

@reálisan: ovodások is vannak? .. csoki kell-e?

Vidéki 2012.11.15. 14:26:26

@orient:

Orwell „Állatfarm” című művében az állatok egyik alaptörvénye így hangzott: „Négy láb jó, két láb rossz”!
Te is így viszonyulsz az „ortodox” gazdaság politikához, mint Orwell állatai a négy lábhoz.

A VG okt. 26. cikkének címe: Ez a lett út.

A lett út a megszorítások tövises útja volt.

Összesen 7,5 milliárd eurós IMF-keretet kaptak, de milyen feltételekkel?

1. A kormány az államon kezdte a karcsúsítást: a hivatalnokok mintegy fele veszítette, illetve veszíti el állását, a maradók fizetése nagyjából harmadával csökkent.

2. A munkanélküliség, amely 2007-ben még alig haladta meg az 5 százalékot, jelenleg is 15 százalék körüli. Ez persze még mindig alacsonyabb, mint a két évvel ezelőtti, 20 százalék fölötti szint.

3. Ha azonban figyelembe vesszük, hogy a válság miatt a munkaképes lakosság több mint 15 százaléka külföldre távozott, akkor javulásról még nem beszélhetünk.

4. Ennek a kiválónak mondott ortodox gazdaságpolitikának díja lehet, hogy 2014-ben bevezethetik az eurót.

5. A fájdalmas intézkedések hatására,

amikor a közalkalmazottak felét kírúgták,

a megmaradók jövedelmét 33%-al csökkentették,

a munkanélküliséget az egekbe lőtték,

a lakosság 15 %-át külföldre száműzték,

beköszöntött az úgynevezett siker:

Az EU strukturális alapjainak köszönhetően az idei második negyedévben több mint 20 százalékkal nőtt, a gazdaság tavaly 5,5 százalékkal bővült. Igaz, az ütem lassul, 2012-re már csak 3,5 százalékot mutatnak az üveggömbök.

Csak azt nem tudjuk meg, hogy honnan hova bővült?

Elérte e már a 2008 előtti helyzetet, vagy még mindig a mélypont közelében, ahhoz képest csak kismértékben javulva tartózkodik?

Nem kell félni, nem fog fájni, mondta egykor Gyurcsány.

A lettek hitelfelvétele az IMF-től túlzottan fájdalmasra sikeredett, persze nem az IMF-nek fájt, hanem az IMF hitelt felvevő Lettországnak. Az IMF ráerőltette Lettországra az egyedül üdvözítőnek gondolt „ortodox” gazdaságpolitikát, de a gyümölcsök nagyon keserűek.

„Collateral Damage”, „Járulékos Veszteségek”, mondja az amerikai katonai zsargon és egy amerikai film címe is.

A kuruzslók is próbálkoznak orvoslással.

A tisztességes orvosoknak viszont figyelembe kell venni Hipokratesz intelmét:

Ártani nem szabad!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.11.15. 14:28:03

@dekol84: Az urambátyám rendszert nem kellett visszahozni, az állandó volt az előző rendszerből, és azóta is.

orient 2012.11.15. 14:28:08

@dekol84: sajnos valóban kommunista elvek alapján kormányoznak és közel sem jobboldaliak. Az egyetlen értelmes kormány itt a Bokros és Bajnai féle formációk voltak: Mszp 7 éve is gáz mert ők is a 14. havi nyugdíjban és 50% közalkalmazott béremelésben látták / gondolták az ország 'jövőjét' megvalósítani.

CyberDog 2012.11.15. 14:28:56

Hát , első orbán második uralkodásának harmadik évére ide jutottunk. De sebaj lesz ez még ígyse. A lényeg, hogy jobban élünk mint jövőre.

preddy 2012.11.15. 14:31:28

@Vidéki:

Elmagyaráznád nekem begyöpösödött libsi-bolsi-judeo csökevénynek, hogy miért jobb a piaci 8% feletti kamattal felvett hitel az IMF 3% körüli hitelénél?

Blogger Géza 2012.11.15. 14:32:08

@makronom: Annak aligha köszönhető, mert az akkor már 5 éve történelem volt és ráadásul gazdasági lefékeződést hozott, nem növekedést.

Vidéki 2012.11.15. 14:33:30

@reálisan:

A perverz állatja már vágyik egy olyan zűrzavarra, amikor kockázatmentesen onthatja mások vérét.

govegan 2012.11.15. 14:34:33

Es realisan csettintett egyett nyelve hegyevel, mikozben felsejlettek benne a regi kis feketekonyv megkopott papirjara irt nevek, melyek a szomszedsagban talahato rendszerellenes renegatokat jegyezte, meglehetosen akkuratusan. A mai nap sikeret abban merte, hogy Pedvi piros filctolljat ismet hasznalhatta, es a bizsergeto kattanas, amit a kupak jelzett, mikor is visszahelyezte azt a hideg csore, pont egybe esett a 3/B-ben lako Kovacsek ajtajan ingerult, de hatarozott dorombolessel.

orient 2012.11.15. 14:43:58

@Vidéki: A nagy regényből csak azt írd le , hogy miből lesz itt növekedés? A klasszikus ORTODOX gazdaságp. folytatta Bokros például. És láthatjuk az 1-2 év után folyamatos növekedés volt 1998-tól 2008-ig és lehetett volna sokkal nagyobb növekedés is ha a pénzt nem 13. havi nyugdíjra meg közalkalmazotti béremelésre verte volna el a Meggyesi kormány hanem mondjuk munkavállalói terhek csökkentésére. Lehet drasztikusan is csökkenteni a terheket mint a lettek és görögök ami nyilván összeroppantja a gazdaságot, és lehet a kettő között is. Mivel jelenleg nálunk nincs államcsődközeli helyzet jelenleg ezért nyilván nem kéne olyan drasztikus lépéseket csinálni, de apró dolgokat lehetne. Pl a teljesen ingyenes utazást elörölni mert lassan a MÁV és BKV finanszírozása viszi el a az állam kiadásainak nagy részét. Nek kéne csökkenteni a nyugdíjakat, de be lehetne fagyasztani 1 évre mondjuk. Nem kéne kirúgni mondjuk 40%-t a közalkalmazottaknak mert ennyire ninics szükség, de el lehetne küldeni lassan évente 5-10%-ot...ezek hosszútávon is javítanák a kormány mozgásterét. Multik/bankok nem fogják örökre fizetni ezt a kiadást és szépen kivonulnak. Tudom te ennek örülnél mert mind vérszívó csak akkor megint olyan hálózatok lesznek itt mint a 80-as években és várhatsz éveket egy telefonra, hitelt meg a büdös életben nem kap majd cég mert nem lesz ki adjon, nincs tőke rá (mondjuk már most sem adnak a bankok a bankadó miatt ezért is van recesszió)

Vidéki 2012.11.15. 14:45:50

@preddy:

Kérded: „miért jobb a piaci 8% feletti kamattal felvett hitel az IMF 3% körüli hitelénél?”

Frissítsed memóriádat, mert le vagy maradva több brosúrával.
Most akkor Simor hazudik, vagy te nem mondasz igazat?

1. A hír a www.metropol.hu híroldalon olvasható.

A 20 milliárd eurós IMF-hitel kamata 5-6 százalék
(MTI 2008-10-29 16:09)

Az IMF, az Európai Unió és a Világbank által összeállított 20 milliárd euró összegű hitelkeretet 2010. március végéig hívhatja le a magyar kormány, a készenléti díj éves szinten 0,25 százalék, kamata 5-6 százalék,a visszafizetés futamideje 3-5 év , jelentette be Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azon a szerdai tájékoztatón, ahol ismertették a pénzügyi mentőcsomag részleteit.

2. „Utoljára két évvel ezelőtt volt olyan olcsó a magyar adósság finanszírozása, mint pénteken – legalábbis ezt mutatja a 10 éves magyar államkötvény referenciahozama. Közben hazánk csődkockázata is meredeken csökkent: a CDS-felár 300 bázispont alá került, amire 14 hónapja nem volt példa. A javuló megítélésében külső és belső folyamatok is szerepet játszottak.” (VG)

"a 10 éves kötvény hozama pedig újra 7 százalék alá került,amire 2010 novembere óta nem volt példa. Az év eleje óta a forint 13,44 százalékot erősödött az euróval szemben, amivel aranyérmes a világ devizái között."(VG 2012. 10. 15)

mojszipupi 2012.11.15. 14:48:09

Lesz még rosszabb is, Matolcsy jegybank elnök lesz

tomwar 2012.11.15. 14:48:17

@Dr. Furia: EKB? Ne man...az olyan snasssz....Intergalaktikus Bank, az mar valami!

rohadjmegARCgeci 2012.11.15. 14:48:19

@orient: Én azt nem értem,hogy minek egy cégnek hitel,ha az nyereséges,illetve ha nem nyereséges,akkor meg főleg minek neki hitel?

Putyilov gyári melós 2012.11.15. 14:55:12

@Vidéki:

Szerinted mekkora gazdasági növekedés kell a jelnlegi 6,82%os 10 éves államkötvény éves kamatainak a kitermeléséhez?

Legalább 6,82% GDP bővülés évente, ha ez alatt van akkor vagy nő az államadósság vagy FOLYAMATOSAK A MEGSZORíTÁSOK!

Jelenleg másfál százalékkal zsugorodik a gazdaság, tehát ADóSSÁGSPIRÁLBAN VAN AZ ORSZÁG a Fideszes kommunista hazaárulóknak köszönhetően!

orient 2012.11.15. 14:57:28

@Dr. Furia: Ezt most komolyan kérdezed? Ha valami kommunista kérdezné a 80-as években még megérteném, de a 21. században? Kapitalizmusban minek hitel?????? Elment az eszed ember?

Én személyesen ismerek egy srácot (magyar) akinek volt egy szuper ötlete. Nem volt rá pénze megvalósítani. EGy németországi befektető adott neki pénzt. Jelenleg ott van irodájuk közel 70-100 alkalmazottal és mivel olyan terméket állítanak elő amire óriási kereslet van ezért növekednek folyamatosan, most már nem is nagyon kell hitel nekik, de remélem te is belátod, ha mindenki kommunista módon gondolkozna mint a Matolcsy és Te vagyis a HITEL ROSSZ (hülye Széchenyi ugye minek írt egy könyvet Hitel címmel...), akkor nem lett volna autó sem például és semmi fejlődés. SZerinted mikor a FOrd kijött az első futószalagos modelljével Amerikában akkor azt a befektetést a Ford zsebből fizette ember? És ezt még el is kell magyarázzam? Na ezért tart ott a nyugat ahol és ezért tartunk mi ott ahol. És pofája ezeknek az agyamenteknek azt mondani a nyugat hanyatlik mikor mérföldekkel jobban élnek mint mi és jobban is fognak még vagy 100 évig...De ha te nem tudod az nem baj, a baj az, hogy a gazdasági szakemberei a kormánynak nem tudják és tönkreteszik az országot. Az 'elmúlt8év' szar volt? Na most pont azon a szakadékban álló autón lökdösnek folyamatosan 2010 óta ahelyett hogy megpróbálnák kihúzni a szakadékból.

kenájkikit 2012.11.15. 14:58:25

@Vidéki: te csicskák csicskája, volt megszorítás vagy nem volt? a különböző újonnan kivetett adókat áthárítják-e bármilyen módon a szolgáltatók a zemberekre? ezekre a roppant egyszerű eldöntendő kérdsekre várom a választ.

tomwar 2012.11.15. 15:00:17

@Vidéki: A gond az, hogy a devizaadossagunkat devizaban kell torleszteni: mennyi a devizakotvenyeink kamata? (mert te forint allamkotveny kamatat irtad ide)
Mekkora szerinted az elfogadhato kurzus, amelynek erdemes forintban denominalt kotvenyt eurora/dollara konvertalni, es ugy fizetni vissza? Ki a fene fog ennyi forintot megvenni? (a Matolcsy vezette MNB kivul? )

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.11.15. 15:00:44

@Vidéki: Akkor most válaszolj a kérdésre is.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.11.15. 15:01:51

@Putyilov gyári melós: Nem csak az ő érdemük, bár sokat tettek érte.
A gazdaság beindítása még 2010-ben sem lett volna könnyű, persze azóta még többet romlott a helyzet :S

Putyilov gyári melós 2012.11.15. 15:03:15

@Vidéki:

"Ártani nem szabad! "

Tehát azt ragozgatnád, hogy nekünk KUTYA KöTELESSÉGüNK ELTARTANI többszázezer baromi jól fizetett pártfunkcit, miközben Lettországban arányaiban a töredéke maradt!

Tehát mi dolgozzuuk magunkat halálra, azért, hogy nektek megmaradjanak a KAPUN BELüLI MUNKANÉLKüLISÉG és a kontraproduktív, faszvakaró állásaitok, amelyek gyakorlatilag nem hogy haszonnal lennnének az ország működtetésére, de a túlbonyolított fasz szabályokkal még egyenest károsak is.
Mesélj csak, miért is kellenek pl. a járások?
Ja, hogy luxusfizetésű elfekvőintézetnek a parlamentből , önkormikból kieső Fideszes elvtársaknak?
Mi a fasznak a gyakorlatilag NULLA FELADATKÖRŰ megyei önkormányzatok és az ott 3-4-600 ezerért faszvakaró Fideszes pártalkalmazottak?
UGYANERRE!

mojszipupi 2012.11.15. 15:03:18

@Dr. Furia: Bár mostanában kalózosat játszik :)))

Vidéki 2012.11.15. 15:03:46

@orient:

Írod: "A klasszikus ORTODOX gazdaságp. folytatta Bokros például. És láthatjuk az 1-2 év után folyamatos növekedés volt 1998-tól 2008-ig és lehetett volna sokkal nagyobb növekedés is ha a pénzt nem 13. havi nyugdíjra meg közalkalmazotti béremelésre verte volna el a Meggyesi kormány hanem mondjuk munkavállalói terhek csökkentésére. "

Akkor még a nap is másként sütött!

Te a Bokros legendát terjeszted és fényezgeted.

Az intézkedéscsomag az életszínvonal jelentős zuhanásával járt és névadója számára példátlan népszerűtlenséghez vezetett.

Kritikusai szociálisan érzéketlennek, megkésettnek, felületesnek, a hosszútávú megfontolásokat figyelmen kívül hagyónak, sőt egyesek egyenesen hatástalannak és károsnak tartják.

Az intézkedések látványos hatással bírtak az inflációra,

amely az 1994-es átlagos 18,8%-ról 1994-ben 28,2%-ra szökött fel é

s a bérbefagyasztással párosulva jelentősen megkurtította a bérek és a nyugdíjak reálértékét.

Bokros mondta Horn Gulának: Nincsen olyan bérnövekedés, amit én ne tudnák elinflálni.

Bokros Panamában tanulta a "szakmát"!

A reálbérek, amelyek 1994-ben 7,2%-kal nőttek, 1995-ben 12,2, 1996-ban 5%-kal estek vissza.

Ennél is nagyobb sokk érte a nyugdíjasokat: a reálnyugdíj az 1994-es 5,1%-os növekedés után 1995-ben 10, 1996-ban 8,9%-kal zsugorodott.

A lakossági fogyasztás, amely a bérnövekedés ellenére 1994-ben is némileg csökkent (0,2%-kal), 1995-ben és 1996-ban 7,1, illetve 3%-kal esett vissza.

Ez az,ami nektek tetszik, mivel "ortodoxnak" hívják.

orient 2012.11.15. 15:06:26

@Dr. Furia: Ja és mondok példát olyan vállalkozás hitelígényére amelyik jól megy. Tegyük fel ajtókat gyárt folyamatosan de mivel nincs berendezése hozzá megfelelő ezért mondjuk hetente 10-t tud előállítani, de mondjuk 100-val vannak megrendelései de nem tudja teljesíteni. Nyereséges, jól megy, de ha kapna hitelt, vehetne egy korszerűbb nagyobb gyártósort, felvehet még több embert, még több ajtót gyárthat és még több embernek adhat munkát , ha nem kap hitelt fog továbbra is 10 ajtót gyártani 5 emberrel...ezért áll jelenleg a gazdaság és van recesszió.

HaCS 2012.11.15. 15:08:04

@Dr. Furia:

Mert ha gyártasz mondjuk ezer darab kisszéket havonta nyereségesen x% haszonnal, de a telefonod folyton csöng, hogy kéne még ezer, meg még ezer, akkor szeretnél egy újabb kisszékgyártósort beindítani. Ha nincs elég pénzed, akkor kell a hitel, mégpedig olyan, aminek a kamatai (költségei) kisebbek, mint a kisszékeken nyert x%.

tomwar 2012.11.15. 15:08:31

@Putyilov gyári melós: 6,83% Es mennyi az inflacio? 6%? Hmmmm....

Putyilov gyári melós 2012.11.15. 15:10:32

@Vidéki:

A cikket is elolvasod, mielőtt visszaérsz időben István királyig?

Az Áfaemelés, a kajaáremelés, az energiahordozók ára, a megélhetési költségek és az infláció, mind-mind radikálisan nőtt a zelmúttkétévben, miközben az ellenkezőjét hazudozza a kommunista párt.

Mégis, hova lett a nyugdíjpénz, hova lettek a zelmúttkétév Bokrost meghaladó megszorításai?
A Miniszterelnöki Hivatalban pl. idén már háromszor volt béremelés.
Úgyhogy megvan ez a zsé.

HaCS 2012.11.15. 15:10:58

@Vidéki:

"Kritikusai szociálisan érzéketlennek, megkésettnek, felületesnek, a hosszútávú megfontolásokat figyelmen kívül hagyónak, sőt egyesek egyenesen hatástalannak és károsnak tartják."

Nyilván!

Csak hát a tények...

orient 2012.11.15. 15:15:22

@Vidéki: ez az ami nekünk tetszik mert utána jobb élet volt mint előtte. És a szlovákoknál szintén hasonló módon folyamatosan csökkentették a kiadásokat. Más nap sütött akkor, de most ott hogy süthet 3% növekedés nap? Ott nincs válság? Ja van, csak ők már rég konszolidálták az állami kiadásokat ezért az összes pénz a gazdaság élénkítésére mehet és nem lyukak tömködésére. Szerinted Szlovákiában nem voltak éhséglázadások a 2000-es évektől? Gyurcsányék meg lehülyézték őket hogy ott milyen szar az élet és el lehet menni szlovákiába ha ott jobban tetszik, csakhát a számok a szlovákokat igazolják nem a gyurcsányt és nem a Matolcsyt...én ugyanígy leírtam ezt akkor is akkor egy hülye fideszes voltam, pedig akkor is utáltam a fideszt. Csak mert nem tud egy normális gazdaságpoilitikát folytatni senki 1990 óta az nem jelenti hogy fideszes vagyok vagy mszp-s egyszerűen nincs olyan kormány aki szakembereket IS betenne a kormányba a sok pártkatona mellé akiket csak a választások érdekelnek az ország meg le van szarva. A Dzurindáék csinálták meg Szlovákia jövőjét és le is írták magukat politikailag valóban, de nagyobb tettet tettek mint bárki más Szlovákiáért. Feláldozták a politikai karrierjüket és hatalmukat az ország javulásáért, ezt nálunk senki sem tenné meg mert túlságosan ragaszkodnak a hatalomhoz, ezért vagyunk mi egy balkáni szar ország és ezért Cseh/Szlovák/Lengyelország meg fejlett és európai gondolkodású...

preddy 2012.11.15. 15:17:00

@Dr. Furia:
Minek neked hitel, ha új tévét akarsz és nincs elég pénzed rá?
A hitel önmagában nem jó és nem rossz, csak a felhasználási módja szabja ezt meg!
AZ IMF hitel azért rossz ennek a csökött komcsi kormánynak, mert nem engedik kitalicskázni...
A vízionált szoci-libsi Nokiás dobozt felváltotta a materializált kommunista talicska!

Putyilov gyári melós 2012.11.15. 15:18:20

@tomwar:

Ezeket olyanok veszik, akik Eurót , dollárt váltanak, tehát a forintgyengülésre spekulálnak.
A világpiacon az Euro, Dollárkötvényekre 0-1% körüli kamatokat adnak más országok.

De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy legalább 6,82%os gazdasági növekedés kell a kitermeléséhez, vagy adósságspirál vagy folyamatos megszorítások.

Ha hazai vásárló pénzét inflálod el, akkor az kiviszi a pénzét innen.

preddy 2012.11.15. 15:23:01

@Putyilov gyári melós:
A harmadik negyedév eredménye -1,5%, ergo szorul az a spirál!

vasgyuszi 2012.11.15. 15:28:07

Saját szövege alapján OrbánViki egy elmebeteg hazudozó. Szed valamit? Vagy épp azért iylen, mert lejött az anyagról?

rohadjmegARCgeci 2012.11.15. 15:29:59

@preddy: Én most nem az állam hiteleiről beszélek,hanem cégesekről.

vasgyuszi 2012.11.15. 15:32:51

@Agyalap: azé' büfizne ide a bloggergéjza meg a wémiki is, mint díszpéldányai a fajtájuknak ;) Prominens társaság, pfejj...

Airgüzü 2012.11.15. 15:33:11

Még jó, hogy nincsenek megszorítások, s a terheket nem a zemberekre teszik!... - mondá tegnap a diktátor! Milyen önbecsülése lehet egy olyan embernek, aki ekkora hazugságokra, csúsztatásokra képes? Vajh, maga el is hiszi ezt? Aligha hiszem, mert az már kóros tudati beszűkülést jelentene, elmegyógyászati esetet. Hogy hagyhatjuk, hogy az országot vagy egy hülye, vagy egy hazug irányítsa? Sikerpropaganda, népámítás, önfényezés, csúsztatás, mellébeszélés: jeles. Minden egyéb egy hatalmas zérus! Ha a maguk oltári hülyeéségt nem is veszik észre, de legalább minket ne nézzenek idiótáknak! A holdudvaron csodálkozom: ennyire félnek tőle, hogy nem képesek rendreigazítani, a tények és számok, statisztikák és jegyzőkönyvek alapján levont konzekvenciákra sarkallni? Vagy azok is annyira agymosottak, hogy itt élvén, látván, érezvén, tapasztalván a dolgokat mindezt beveszik?

preddy 2012.11.15. 15:36:19

@Airgüzü: Nem egy hülye vagy egy hazug, hanem egy hülye és egy hazug...
"Legyőzhetetlen páros!"

belekotty 2012.11.15. 15:37:20

A cafeteria államosítása tökéletesen támogatható. Adókedvezményes pénzügyi tranzakciókon az állam és a dolgozók között, ne már magáncégek hízzanak!

én már a fény gyermeke vagyok 2012.11.15. 15:37:21

Jó figura ez a viktor.
Papírja van arról a csávónak, hogy jó úton jár - kifele a damaszkuszi úton.
Szegényre már mindent ráhagynak és még diliflepnit is kapott , hogy csihadjon.

preddy 2012.11.15. 15:40:15

@belekotty:

Mindent államosítani kellene! Egyszer már bevált...

én már a fény gyermeke vagyok 2012.11.15. 15:41:21

@Airgüzü: Ők nem itt élnek. Soha nem is itt éltek. Valami Bibó kollégiumos burokban születtek és azóta csak luxuskocsikban és testőrök között pátyolgatják ezeket a lombikbébiket.
Ez egy degenerált párt.

belekotty 2012.11.15. 15:44:44

@Blogger Géza: "No meg az aszály sem mindegy, de nyilván azért is személy szerint Matolcsy György a felelős, mert nem esett elég eső. :)"
- A mezőgazdaság a GDP 3 százalékát adja, a földművelés annak is kevesebb mit a felét. Tehát az aszályra max a GDP 0.7 százalékát tudod fogni.

belekotty 2012.11.15. 15:47:14

@preddy: Figyu! Az azért nem túl jó, hogy az állam ad adókedvezményt a melegételes utalványokra, amelyek beváltásánál egy francia cég 7 százalék sápot szed. Vagyis én kapok 10000 utalványt és ezen 700 forintot keresnek. Ezt az állam is megcsinálhatja.

Blogger Géza 2012.11.15. 15:51:51

@belekotty: És ez egy 0,2%-os negyedév/negyedév alapú recessziónál (amilyen most a 3,. negyedév volt), bizony elég jelentős faktor...

vontod75 2012.11.15. 15:53:33

@Dr. Furia: Hanyatló Nyugat. Hogy ez a duma egyetlen fidesznyiknek nem esik le...
www.youtube.com/watch?v=mCQgj1QNppo

campobaszo 2012.11.15. 15:57:48

@Vidéki: "a CDS-felár 300 bázispont alá került, amire 14 hónapja nem volt példa. "
"Az év eleje óta a forint 13,44 százalékot erősödött az euróval szemben, amivel aranyérmes a világ devizái között."

Ugrasszuk az egekbe a kockázatot,döntsük be a forintot 300 fölé,majd amikor javul egy keveset a helyzet büszkélkedjünk,hogy milyen "eredményeket" értünk el?Ügyes!

vontod75 2012.11.15. 15:59:31

@csizsikpizsik - pique takarodj!: Az ún. "jobb" oldalon egyszerűen képtelenek elismerni, ha valamit elqrnak. A Qrcsány esetből ezt a következtetést vonták le. Tagadni a végtelenségig. Hiába na, jogászkormány...

rohadjmegARCgeci 2012.11.15. 16:00:39

@vontod75: Az a baj,hogy a jogin nem tanítanak matematikát.Ezért nem tudnak számolni.

tomwar 2012.11.15. 16:02:18

@Putyilov gyári melós:
Persze, neked, nekem egyertelmu. Videkinek probalom elmagyarazni.

preddy 2012.11.15. 16:06:15

@Blogger Géza:
Az előző negyedévhez képest tényleg -0,2% volt, de a tavalyi eredményhez képest -1,5%...Fidesz matematika...

preddy 2012.11.15. 16:08:38

@belekotty:
Ha az állam találta volna ki és szervezte volna meg, vezette volna be, nem szólnék semmit!

Olyan ez, mint amikor valakinek megy a kisbolt és a suttyó mellételepül...

vontod75 2012.11.15. 16:09:22

@sárkányfő: A baj az, hogy azok mennek el, akik a vállukon vinnék az országot. Nem a közalkalmazottak, a nyugdíjasok lépnek le, hanem a jövő nemzedéke, a vállalkozók, az alkalmazottak. A legdurvább vészjelzés az volt amikor kiderült, hogy 250.000-el csökkent az adófizetők száma...

Putyilov gyári melós 2012.11.15. 16:12:42

Egy kis unortodoxia, más helyeken TUDATOS NEMZETVESWZTÉSNEK, HAZAÁRULÁSNAK HíVJÁK, de mindenféleképp cinikus, szociopata, magyargyűlölő ámokfutásnak!

"Kiderült: A kormány előre tudta, hogyan fog visszaesni a hitelezés
2012. 11. 15. 14:55|Utolsó módosítás: 2012. 11. 15. 15:21|Pénzügy » Hitel
A kormány egy tanulmányból már tavaly szeptemberben tudhatta, hogy a végtörlesztés a hitelezés szűkülését és a gazdaság növekedésének fékezését hozhatja majd. Azt is világosan tudhatták: a gazdagok jól, a szegények, akiknél a hiteltörlesztés valódi problémát jelent, viszont rosszul járnak majd a programmal. A fogyasztás is visszaeshet, és az államadósság finanszírozása is drágulni fog ennek következtében, évente 40-50 milliárd forint is lehet, amit kivesz a költségvetésből - derül ki az Átlátszó.hu által közzétett tanulmányból.

Az Átlátszó.hu portál megszerezte azt a tanulmányt, és honlapján teljes terjedelemben publikálta is, amelyet a kormány számára 2011 szeptemberében készített a Közpolitikai Kutatások Intézete.

A tanulmány szerzői szerint a végtörlesztés az uniós és a magyar jogba is illeszkedik, viszont tőkekiáramlást, nagyobb adósságszolgálatot és szűkített hitelezést is eredményezhet. Cserébe a végtörlesztéssel csökkenhet az ország devizakitettsége, tisztulhat a bankrendszer, de egyes bankok vesztesége nagyobb lehet a vártnál. A tanulmány szerint a tehetősebbek járnak jobban a végtörlesztéssel, becslésük szerint 10 és 20 százalék között lehet azoknak a családoknak aránya, amelyek megfelelően jómódúak ahhoz, hogy saját megtakarításból és/vagy rokonoktól, barátoktól származó kölcsönökből képesek lehetnek törleszteni a teljes adósságukat. A többiek egy részének forinthitelt ajánlanak a szerzők, akik szerint 10 százalékos THM mellett már megérhetné kiváltani a devizahitelt.

A végtörlesztéssel kapcsolatos intézkedések a tanulmány szerint csökkenthetik a külföldi befektetők szemében a magyar gazdaságirányítás iránti bizalmat, ez tartós tőkekivonást eredményezhet. Az ennek hatására növekvő országkockázat és emelkedő CDS-felárak az államadósság finanszírozását drágítanák, ennek a hazai devizaadósság mértéke miatt a költségvetési vonzata is is jelentős lehet. A tervezet bejelentése és a tanulmány publikálása közötti néhány napban 50 bázisponttal növekedtek a hazai eszközöktől elvárt kockázati felárak, ami a tanulmány szerint – ha tartósan fennmarad ez a helyzet – évente 45-50 milliárd forinttal növelheti az állam kamatterheit. Számottevő veszélyforrás, hogy a jelentős devizahitel-állománnyal rendelkező pénzintézetek tőkehelyzete megrendülhet, mert az intézkedés értelemszerűen nagy volumenű banki veszteségleírásokat indukál.

A kevésbé tőkeerős bankok egy része akár csődbe is mehet, de a fennmaradók esetében is valószínű, hogy az újra csak romló tőkehelyzetük miatt kénytelenek csökkenteni az egyébként is alacsony hitelezési aktivitásukat. A hitelszűke és a veszteségessé váló pénzintézetek egy részének esetleges kivonulása a magyar piacról hosszú ideig fékezheti a gazdasági növekedést. A tanulmány szerint a szegény háztartások rosszul járnának. Ha ugyanis a programban résztvevők aránya viszonylag magas lesz, akkor a végtörlesztések tartós és jelentős svájcifrank-keresletet generálhatnak, ami folyamatosan nyomás alatt tarthatja forint árfolyamát. így azok a háztartások, amelyek rossz anyagi helyzetben vannak – vagyis ahol a hiteltörlesztés valódi probléma –, megtakarítások és hitelképesség híján nem tudják kiváltani a hitelüket, és a korábbinál is nehezebb helyzetbe kerülhetnek a növekvő törlesztőrészletek miatt.

A tanulmány szerint a fogyasztást sem fogja élénkíteni, ha a devizahitelek ily módon szűnnek meg. „Véleményünk szerint ez a mechanizmus a devizahitelek végtörlesztése esetében ugyanúgy működésképtelen lesz, mint az egykulcsos adónál” – írják a tanulmányban. A kedvezményezett kört ezúttal is a jómódú családok alkotják, ahol nagyon magas a megtakarítási határhajlandóság. Ráadásul a végtörlesztés folyamata eleve a megtakarítások felhasználásával kezdődik, így az érintettek várhatóan újbóli felhalmozásra törekszenek, vagyis még kevésbé költik majd többletjövedelmüket pótlólagos fogyasztásra.
Szerző: Világgazdaság Online

www.vg.hu/penzugy/hitel/kiderult-a-kormany-elore-tudta-hogyan-fog-visszaesni-a-hitelezes-391316

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2012.11.15. 16:18:14

Köszi a posztot! Pár év múlva érdemes lesz elővenni ezt a videót. Biztos naiv vagyok, de én még reménykedem benne, hogy ha most nem is, ennyi idő alatt a mai elvakult hívek egy részének kinyílik majd a szeme, és odateszik ezt a hadoválást a Gyurcsány-féle "dübörög a gazdaság, és nagyon jól élünk"-féle idiótaságok mellé. A múzeumba.

ob.szerver 2012.11.15. 16:40:44

@Putyilov gyári melós:

"Egy kis unortodoxia, más helyeken TUDATOS NEMZETVESZTÉSNEK, HAZAÁRULÁSNAK HÍVJÁK,"

Ez pontosan így van. Az orbánrezsim uralmának egyetlen megfelelő lezárása egy nürnbergi típusú per lenne, ahol meghallgathatnánk, hogy senki sem tudott semmiről, viszont mindenki mindent parancsra tett.

Vidéki 2012.11.15. 16:46:49

@Putyilov gyári melós:

Te ne gondolkozz ilyen kérdésekről, neked az árt!

Te csak várd meg, amíg eldördül az Auróra cirkáló ágyúja és akkor rohamozd meg a Téli Palotát:

"Minden hatalmat a Szovjeteknek!"

Putyilov gyári melós 2012.11.15. 16:56:41

@Vidéki:

Bájos, amikor egy szocialista állami újraelosztásból luxusban élő kommunista pártfunkcionárius szovjeteket és Aurórát emleget.
Pedig van hazai példa is, 1956!

És nem a Téli Palota lesz megostromolva, hanem a hazaáruló, magyargyűlölő, népnyúzó janicsárokkal teli parlament.
Meg esetleg az osszelopott villáitok, rágyújtva a fejetekre.

Putyilov gyári melós 2012.11.15. 16:58:26

@ob.szerver:

Ezért kell párszáz lámpavas, akkor nem ússzák meg az elvtársak, nem totojázzák és mismásolják el a haverjaik évekig a felelősségre vonást.

Vidéki 2012.11.15. 17:00:31

@orient:

Óriási közgazdasági tudás és hatalmas nagy bajusz kellett ahhoz a "stabilizációhoz ".

1. A infláció 28 % fölé szökött.

2. A reálbérek, amelyek 1995-ben 12,2, 1996-ban 5%-kal estek vissza.

3. Ennél is nagyobb sokk érte a nyugdíjasokat: a reálnyugdíj 1995-ben 10, 1996-ban 8,9%-kal zsugorodott.

4. A lakossági fogyasztás, 1995-ben és 1996-ban 7,1, illetve 3%-kal esett vissza.

5. A kiigazítás részét képezte a privatizáció felgyorsítása (mivel a külső egyensúly helyreállításához ez is hozzájárult). Bagóért privatizálták a közvagyont, orrvérzésig.

6. Az államháztartási megtakarítási intézkedéseket azóta is gyakran nevezik „újabb Bokros-csomag” néven Magyarországon[3], emlékeztetve a társadalomnak fájdalmakat okozó 1995-ös intézkedésekre. Bejelentésének napját olykor „fekete vasárnapként” említik.

7. Ilyen áldozatok árán az értelmi fogyatékos is tudna "stabilizálni".

Putyilov gyári melós 2012.11.15. 17:03:53

@Vidéki:

Hehe, látom felakadt a lemez, nem adott újat a hazaáruló kommunista pártod.

Elmúttnyóccév?

belekotty 2012.11.15. 17:04:19

@Vidéki: Khhmmm... khhmmm... a Bokros megszorítás a GDP 6 százaléka volt. Mennyi is a mostani? 9? Khmmm... khmmm...

Vidéki 2012.11.15. 17:12:32

@Putyilov gyári melós:

Írja: „Ezért kell párszáz lámpavas,”

Éhes disznó, makkal álmodik!

A Putyilov gyári melós nem fárasztja magát érveléssel.

A meggyőzés eszköze a Putyilov gyári melósnál a lámpavas.

Lenin és Sztálin elvtársak sűrűn alkalmazták.

Hatalmas egyetértést sikerült elérni az országban.

Mindenki vörösre tapsolta a kezét ha meglátta Sztálin generalisszimuszt.

Az egyetértés olyan hatalmas volt, hogy a szabad nép, szabad választásokon csaknem 100 %-osan az elvtársakra voksolt.

Churchill talán irigyelte ezt a szinte teljes egyetértést. Talán csak irigységből jellemezte így a szovjet választásokat:

„Lóverseny, ahol egyetlen paripa indul”.

Vidéki 2012.11.15. 17:16:52

@belekotty:

Írja: „a Bokros megszorítás a GDP 6 százaléka volt.”
Hol?
Az ön álmaiban, látomásaiban? Érzései megcsalják!
1. A infláció 28 % fölé szökött.

2. A reálbérek, amelyek 1995-ben 12,2, 1996-ban 5%-kal estek vissza.

3. Ennél is nagyobb sokk érte a nyugdíjasokat: a reálnyugdíj 1995-ben 10, 1996-ban 8,9%-kal zsugorodott.

4. A lakossági fogyasztás, 1995-ben és 1996-ban 7,1, illetve 3%-kal esett vissza.

5. A kiigazítás részét képezte a privatizáció felgyorsítása (mivel a külső egyensúly helyreállításához ez is hozzájárult). Bagóért privatizálták a közvagyont, orrvérzésig.

kenájkikit 2012.11.15. 17:35:03

@Vidéki: nem kell félrebeszélni vidéki agricola, volt megszorítás az elmúlt két évben vagy nem volt?

mim 2012.11.15. 17:40:49

@Putyilov gyári melós: "Ráadásul a végtörlesztés folyamata eleve a megtakarítások felhasználásával kezdődik, így az érintettek várhatóan újbóli felhalmozásra törekszenek, vagyis még kevésbé költik majd többletjövedelmüket pótlólagos fogyasztásra."
Pontosan ez történt velem is. Feléltem kb 7 évnyi megtakarításom, meg még körebkoldultam a rokonságot, hogy pont meglegyen. Azóta nekik törlesztek. Meg próbálok tartalékolni. Nem Mo-on.

Putyilov gyári melós 2012.11.15. 17:48:12

@kenájkikit:

Neki és a kommunista haverjainak nem volt, sőt, évi 6000 milliárdot osztanak szét egymás között, nagyjából ugyanannyian, mint a volt MSZMP létszáma.
Ekkora Orbán elvtárs és a Párt élősködő hada.

Putyilov gyári melós 2012.11.15. 17:50:06

@Vidéki:

A lámpavasat 1956ban is alkalmazták, méghozzá a hozzád hasonló sztálinisták lógtak rajta.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2012.11.15. 17:51:20

@Vidéki: Te vagy a legszánalmasabb narancsdroid a blog.hu-n.

Vidéki 2012.11.15. 17:56:28

@kenájkikit:

Írja: „volt megszorítás az elmúlt két évben vagy nem volt?”

Mekkora volt, ha volt?
Neked mindegy, ha hangyányi, avagy elefántnyi?

Volt-e akkora, mint kedvenc Bokrosod idejében?

Csökkent-e a reálnyugdíj? A reálnyugdíj 1995-ben 10, 1996-ban 8,9%-kal zsugorodott.
Csökkentek-e a reálbérek? A reálbérek 1995-ben 12,2, 1996-ban 5%-kal estek vissza
Mekkora most az infláció? Az infláció az 1994-es átlagos 18,8%-ról 1994-ben 28,2%-ra szökött fel
Mekkora közvagyont privatizáltak mostanában és mekkorát Bokros elvtárs aranykorában?

Le_Penseur 2012.11.15. 18:11:04

@Vidéki:
"Magyarországon nincsenek megszorítások, nem voltak, és nem is lesznek..." OV 2012. 11.14.

Nincsenek, nem voltak és nem is lesznek! Ehhez tartsd magad és ne maszatolj!

kenájkikit 2012.11.15. 18:34:33

@Vidéki: nem vidékicola, volt vagy nem volt? igen vagy nem?

CSENDES 2012.11.15. 18:50:00

Szép, összeszedett , bárelemiben szerintem néha kumulálódó adatsor, de 90 %-os biztonsággal a Vég.
Nincs ezen mit szépíteni.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.15. 21:46:46

@Putyilov gyári melós: Maga melyik világban él? A válság kirobbanását követő banki konszolidációk, a bankok segélyezése ellátta azokat tartalékkal, hogy kihúzzák a válság végéig. 2009-re gyakorlatilag megszűnt a hitelezés. Ami nem volt, azt a Fidesz nem tudta befolyásolni.
Egyébként nagyon helyes, ha a bankok nem finanszíroznak. Nincs értelme fejleszteni, mert nincs piaci kereslet. A semmire hitelből csak idióták fejlesztenek. Ha maga tényleg melós lenne, pontosan tudná, hogy a világ a bankok és tőzsdei spekulánsok miatt vált élhetetlenné.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.15. 22:45:13

@jEnci: Természetesen lesz, de nem megszorításként, mert az olyan szoclibes lenne. Úgy fögják hívni, hogy környezetterhelési kártya, ami feljogosítja a tulajdonosát, hogy füstöljön a kéménye. A kártyának lesz napi, heti, havi és éves érvényességű. Az éves lesz a legkedvezményesebb. Nem lesz kötelező kiváltani, de akinek nincs, az nem használhatja a gáz és vegyes tüzelésű kazánját. És így tovább.

kifordított nagyanyó 2012.11.15. 22:51:04

@Seduxen (már NEM dr.): Ez kurva jó volt te kis csíra!XD
Csak sajnos a vége nagyon valóságosnak tűnik.:((

Szúrófény 2012.11.16. 04:37:37

@Vidéki: Orbán: "a magyar gazdaság jó úton jár !" Matolcsy: "elértük a mélypontot!" Tényleg ez a jó (Lenini út? azon is tovább mentünk!)

Seduxen (már NEM dr.) 2012.11.16. 10:37:46

@Kőmíves Kelemen: zseniális! Több dolog miatt is:

1: Ellentétben az "eredetivel", ez sokkal inkább közelít a valósághoz
2: Szimpibbek a szereplők
3: Sokkal jobb a zene

:D

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2012.11.16. 10:39:20

Tudom, hogy kicsit OFF, de azért a kormányunk munkájához tartozik ez is:
Intézményesítésre került a papírgyártással igazolt csúsztatás. Kedden ország-világ megtudhatta, hogy megszilárdult és virágzik a magyar oktatás Moldvában, a magyar állam beavatkozásának köszönhetően. Tegnap megpattant a zománc a festett képen: épp a leginkább érintettek cáfolták tételesen a KIM hivalatos álláspontját. Az MCSMSZ tagjai, akik 12 éve egy klézsei házikó szobájában civil pedagógusként elindították az oktatási programot, azóta is árral szemben küzdve elérték, hogy 28 helyszínen 1600 gyerek tanulhatta újra anyanyelvét. A közigazgatás által gyártott papírok mögötti valóságra azonban senki nem kíváncsi. A döntéshozó és felügyelő KIM-ből az elmúlt 2,5 év alatt senki nem vette a fáradtságot, hogy személyes benyomást szerezzen, mi zajlik Csángóföldön. Terepismeret és helyismeret nélkül születnek döntések, távoli jelentésekre alapozva.

Katasztrófa-sújtotta területre nem sokan szeretnek utazni. Belenézni az ott élők szemébe. Válaszokat keresni olyan kérdésekre, amelyekről nem született hivatalos magyarázat. Az oktatásból kiesett csángómagyar gyerekeknek elmagyarázni, miért nincsenek megtartva az óráik, miért kellett a tanítóbácsinak kiköltöznie a faluból. Miért hagyták őket magukra.

Súlyos felelősség hátrányos helyzetű, támogatásra szoruló, védtelen embereket, népcsoportokat nem hogy magukra hagyni, de még beléjük is rúgni. Azokba az emberekbe, akik bíztak abban, hogy egy konzervatív anyaországi kormány javulást hoz majd a határontúli magyarok életében. Sajnos kiderült, hogy az azt megelőző nyolc év aránylag passzív „élni hagyni” politikája paradicsomi állapot volt az elmúlt két évhez képest. Az ölelésre nyitott karokra gyomorszájon vágás volt a válasz. Majd amputálások, lefejezések, zsarolások. Nem csak a program biztonsága szűnt meg, de ennél sokkal fontosabb, nem visszafordítható kárt is okoztak: megölték a program lelkét. Keserűség, reménytelenség, káosz és civakodás született a nagy rendrakásból. Rend nem.

Felelősséggel tartozunk kisebb testvéreinkért – Böjte Csaba testvér ezen mondatát hallván köteleztük el magunkat az addig számunkra alig ismert csángómagyarok támogatása mellett 2004 decemberében. Azóta követem figyelemmel ezt a sokszereplős, sok érdekütközéssel, jószándékkal és rengeteg külső támadással övezett programot. A keresztszülő egyesület egyik alapítójaként és elnökeként az évek során egyre mélyebben értettem és éreztem át a helyzet összetett és a hazai civil szervezetekhez nem viszonyítható voltát. Közgazdászként pedig meggyőződésem, hogy jobb a legtöbb érintettnek elfogadható és aránylag hatékony a 80%-os működés, mint hogy a 20%-ban nem működő részekre fókuszálva szétromboljuk a működő 80%-ot.

Felelősséggel tartozunk majd egy elveszett nemzedéknek. A negyedmillió csángómagyar asszimilációja nem megállítható folyamat, de lassítható. Egy nappal, egy évvel, egy évtizeddel? Mikor kapcsoltatná le a gépekről a saját gyerekét, ha az orvosok azt mondanák, nem tudják mennyi lehet számára hátra? Egy nap, egy év? Hiszen láttunk már csodákat.

Az oktatási programban résztvevő gyerekek új esélyt kaptak: hogy felnőttként kétnyelvű európai állampolgárként éljenek, hogy eldönthessék, milyen nyelven szólnak majd saját gyerekeikhez. Az elmúlt 12 évnek ez a remény adott erőt. És az a hit, hogy ez az anyaország számára is fontos. Fontos volt annak az ezer feletti keresztszülőnek, akik elkötelezték magukat egy-egy csángó gyermek támogatása mellett. Fontos volt cégeknek, más civil szervezeteknek. Már ők sem értik, mi zajlik. Az ő hitüket is sikerült lerombolni. Sok száz kisjövedelmű, nyugdíjas embertől elvenni azt az érzést, hogy jó és fontos célért fizetik havonta a félretett négyezer forintjukat.

A moldvai asszimilációról tudjuk, hogy nem visszafordítható – mégis 12 éve küzd többezer civil egy kiszolgáltatott embercsoport jövőjéért. Az is egyértelmű sajnos, hogy a rendrakás címén végbevitt rombolás nem visszafordítható károkat okozott – mégis néhányan még hiszünk benne, hogy lesz olyan döntéshozó, aki autóba ül, megnézi mégis magának a katasztrófa sújtotta területet és szembesül a saját személyes felelősségével a kialakult állapotokért. És hagyják élni az oktatási programot. Hiszen láttunk már csodákat.

Hegedűs Dóra
ON

NYJetsTD 2012.11.16. 11:16:00

@Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül): Ha lenne benne politikai haszonszerzés, egyből ott tobzódna a komplett politikai elit. Így viszont kevesen is vannak, messze is, se homokos tengerpart, se koktélpartik, le is szarják őket. Miért csodálkozunk?

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2012.11.16. 11:24:27

@NYJetsTD: "Súlyos felelősség hátrányos helyzetű, támogatásra szoruló, védtelen embereket, népcsoportokat nem hogy magukra hagyni, de még beléjük is rúgni. Azokba az emberekbe, akik bíztak abban, hogy egy konzervatív anyaországi kormány javulást hoz majd a határontúli magyarok életében. Sajnos kiderült, hogy az azt megelőző nyolc év aránylag passzív „élni hagyni” politikája paradicsomi állapot volt az elmúlt két évhez képest. Az ölelésre nyitott karokra gyomorszájon vágás volt a válasz. Majd amputálások, lefejezések, zsarolások."
@*Vörös Szonja*: Épp linkelni akartam.
"Minden magyar kisgyerek fenekén piros pötty van."
1.bp.blogspot.com/-38Or80_CcWg/T2GKmR2YIBI/AAAAAAAAJwE/K2jN2vtuex8/s1600/618px-JeanLucPicardFacepalm.jpg

Seduxen (már NEM dr.) 2012.11.16. 11:31:11

@*Vörös Szonja*: "érdekes" cikk. Jelzem matolcsyval kapcsolatban nekem is minduntalan "pajkos" állatokra utaló hasonlatok jutnak eszembe...

Keblemre Gyuri, hadd öleljelek jó sokáig!

vontod75 2012.11.16. 11:42:32

“Az ázsiai származásra büszkének kell lennünk. Gyermekeink fenekén az első hat hétben százból harminc esetben kis piros pont van. Pont, mint a japán gyermekeknek. Ezt nekem japán tudósok mondták” - fejtette ki, és erre már azért az eddig (és egyébként a kormányüléseken is) mellette ülő Lázár Jánosnak is némi meglepetés ült ki az arcára. “Ez sokunknak új információ volt” - vágott közbe a miniszterelnökséget vezető államtitkár, mire a nemzetgazdasági miniszter arra bíztatta, ha nem talál piros pontot gyermeke fenekén, rajzoljon oda egyet.

NYJetsTD 2012.11.16. 11:43:13

@Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül): Majd a választások előtt pár nappal kapnak pár gurigát, kiemelnek közülük egy főszólót, azt gyorsan berakják valami pozícióba, begyűjtik a szavazatokat és elégedetten hátradőlnek, milyen jól végezték a dolgukat. Így megy ez ezer éve, most sem lesz másképp.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2012.11.16. 12:30:20

@NYJetsTD: A szövetség vezetése egytől-egyig lemondott. Amit véghez vittek nagy nehezen az utóbbi 20 évben, azt egyszerre elvették tőlük, és haveri céget szerveztek egy jól működő, alulról építkező civil kezdeményezés helyébe, és utasították a MCSMSZ-t, hogy minden (!!!) eddig összeszedett ingó és ingatlan vagyonukkal járuljanak hozzá (értsd adják oda) az új szervezethez. No, ezért mondtak le. Ennyit a kormány határokon átívelő politikájáról.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.11.16. 13:14:00

@Seduxen (már NEM dr.):
"Jelzem matolcsyval kapcsolatban nekem is minduntalan "pajkos" állatokra utaló hasonlatok jutnak eszembe... "

Ló ugye van köztük:)?

Seduxen (már NEM dr.) 2012.11.16. 13:21:18

@Rufus78: mi az hogy, nagyon is ! Főleg a legnemesebb része :D

picur3ka 2012.11.17. 01:23:19

@vontod75:

Nagyon jo. Zsido vicc? A nyelven van kulonben a fajtisztaknak a pont.

Szúrófény 2012.11.28. 04:04:23

1. Petőfi megszorítása kéne! "Új típúsu nyakravaló, nem cifra, de jó szoros! Ha olvasnátok, tudhattátok volna!
A törvény olyan, mint a pókháló, amely megfogja a kisebb állatokat, a nagyobbak azonban átjutnak rajta. A dongó beléje jutva széttépi, s kirepül belőle, a kis légy azonban fennakad benne.”

„hol a bűnözők a törvényhozásban ülnek, soha törvény elé nem kerülnek!” Bölcsességek könyve!
Az örvény szélére került az ország, és sok idő a menekvésre már nincs. A kivezető út csak egy: azonnal és gyökeresen szakítani azzal a rendszerrel, mely ide vitte az országot, azonnal, és kíméletlenül eltávolítani azokat a vezetőket, akik ezért felelősek. Csak azok a férfiak moshatják le ezt a gyalázatot, amelyet a Horthy-rendszer (Horn-Gyurcsány) ránk kent Rákosi 1943!
Ha hitvány gazemberek kerülnek magas polcra, amennyivel méltatlanabbak erre, ugyanannyival gondatlanabbak és felelőtlenebbek lesznek, s eltelnek esztelen hetykeséggel és vakmerőséggel” (Demokritosz — 41/48,) Lásd Sztálin, Rákosi, Kádár, Caucescu, Zsitkov, Honecker, stb. elvtársak „Fejedelmeid megátalkodottak és lopóknak társai, mind szereti privatizáció)az ajándékot, és vesztegetést hajhász” (Ézsaiás próféta 23. – privatizáció!
„ „Fejedelmeid megátalkodottak és lopóknak társai, mind szereti az ajándékot, és vesztegetést hajhász” (Ézsaiás próféta 23. -

süti beállítások módosítása