Skip to content


       Szűrés lista

Elfogadhatatlan

Bár mostanában Szíjjártó Péter már csak a külgazdasági kapcsolatok építésével foglalkozik, amellett persze, hogy lezárt utakat ad át, régebben mint a Fidesz szóvivője tolmácsolta pártja álláspontját.



Ilyen és ehhez hasonló fideszesen idézetekkel már bőven el vagyunk látva, biztos van egy felsőbb, számunkra még láthatatlan cél, ami miatt bevállalják ezt a gigantikus pálfordulást. A tények makacs tagadás biztos egy remek kommunikációs panel, de ebben az esetben sajnos nem lesz elég ...

Az Origo szerint a hétfő esti diákmegmozdulás hatására heves ötletelésbe kezdett a kormány, hogy hogy tudnának ebből a helyzetből kimászni. Elsőként persze azt állapították meg, hogy természetesen megint a rossz kommunikáció volt a hibás.
A nagy arcmentő ötletük pedig az, hogy Diákhitel2 kamata nem 2%, hanem nulla százalék lenne. Ejha ...miért nem mindjárt negatív kamat? Ezzel aztán biztosan sikerül lecsillapítani a diákokat!

2008-ban amikor felvettük az IMF-hitelt, hamar kiderül, hogy a törlesztést 2010-ben kell megkezdeni. Nem volt túl elegáns a következő kormánynak áttolni ezt a kedves csomagot.
Most ugyanezt tervezik, majd a következő kormány megoldja ezt a kamattámogatásos kiadást, ki a fenét érdekel most? A legfontosabb a túlélés, meg a 2014-es győzelem. 

Kit érdekel, hogy 100 000 diák átlag 4 milliós diákhitele 400 milliárd forint lesz majd, aminek az évi kamattámogatása több, mint az a 27 milliárd, amivel jövőre megvágják a magyar felsőoktatást?

Kit érdekel mi lesz  ... "majd"?

Csak az számít hogy épüljenek azok a kurva stadionok, szépüljön Felcsút, legyenek meg a szalagátvágások 2014 tavaszán, 5 méter magas Tisza István szobor álljon a Kossuth téren, és meglegyen az inflációkövető (vagy afeletti) nyugdíjemelés.

Ráadásul inkább a mostani gimnazistáknak kellene tiltakozni (meg a szüleiknek), mivel a keretszámcsökkentés már őket fogja érinteni. Ezért is külön elismerés a pécsi Leőwey Klára Gimnázium diákjainak, akik először kapcsoltak, és  jöttek rá, hogy ez vastagon őket érinti.

Címkék: oktatás

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr74961155

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.12.13. 12:36:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koronás Udvari Chinpoko Mester 2012.12.12. 11:36:47

Köpönyegükkel hajtott turbináink megoldanák a világ energiaproblémáit

kifordított nagyanyó 2012.12.12. 11:39:47

Ezt ma ugyanígy elmondhatná bármelyik ellenzéki politikus.

Enrico72 2012.12.12. 11:50:09

Tandíj: Csak akkor járhatsz az egyetemre, ha ELŐRE kifizeted a pénzt. Sokaknak ez nehézséget okoz.

Diákhitel2: Járhatsz egyetemre, de az ÁLLAM megtéríti neked a kért összeget, ha NEM KERÜLSZ BE INGYENES HELYRE. 10.000 INGYENES HELY LESZ MEGHIRDETVE. Miről beszélünk? Ráadásul, ha pl. orvos nem megy külföldre, az állam MEGTÉRÍTI a költségeket és NEM KELL kifizetni.
Továbbra is be lehet kerülni rengeteg helyre INGYEN, de ehhez TANULNI KELL.

g_szakal 2012.12.12. 11:50:37

Én egy kommentben olvastam, azóta terjesztem az igét:
"A tandíjak eltörlése csak látszólag szolgálja a diákság érdekeit, valójában az egyenlőtlenséget növeli, hiszen így az adófizetők pénzéből kapnak támogatást a jobb módú és/vagy gyöngén tanuló hallgatók is. Ehelyett az állam - diákhitellel és ösztöndíjjal is - támogassa a felsőoktatási képzésben való részvételt. Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy a hallgató közvetlenül is hozzájáruljon képzése költségeihez: tekintse anyagi ráfordításait hosszú távú befektetésnek, amely mindenekelőtt a saját érdekeit szolgálja.
Belátható, hogy a támogatott hallgatók és a tandíjat, költségtérítést fizető hallgatók helyzete rendkívül egyenlőtlen. Az államnak ezért olyan támogatási rendszert kell kialakítani, amely

- elvárja az egyéni hozzájárulást,

- ugyanakkor mérsékli a különbségeket, és

- segíti a rászorulókat, a szociálisan hátrányos helyzetűeket.

Egyéni hozzájárulás a tanulmányok költségeihez csak akkor kérhető, ha azok számára, akiknek ez jelentős terhet jelent, rendelkezésre állnak különböző kompenzáló eszközök.

A diákhitelrendszert

- sürgősen

- mindenki számára elérhetővé kell tenni,

- összegét növelni,

- az igénybe vehető kedvezményeket ismertté kell tenni."

Forrás: www.korszakvaltas.szdsz.hu/

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.12.12. 11:50:58

Az előző kormányok eladósították az unokák nemzedékét Magyarországon. A fidesznek sikerült az unokák unokáinak a nemzedékét is.

Szerencsétlen Magyarország. Soha nem lesz ott kilábalás.

DArchAngel 2012.12.12. 11:53:13

Tökéletesen igazad van zero. Nincs is igazán mit hozzátenni ehhez az íráshoz. Talán csak egy gondolatot: szavazzuk le ezeket, és merjük remélni, hogy a következő gárda egyfelől jobb lesz, másodszor keményen elszámoltatja ezeket a tetveket minden fillérért, amit elloptak.
A narancs droidok meg ne jöjjenek azzal, hogy az "emútnyócév"-ben is szétlopták az országot, mert azt pont most kellene megtorolni, de Viktátoruk valamiért (vagy mert sík hülye) nem tudja/meri meglépni. Pedig azt is nagy pofával megígérte, többször.

Transylvanianmixedgrill 2012.12.12. 12:07:31

Szegény egyetemisták, gimnazisták, szülők szépen statisztálnak az újabb Kajmán szigeti offshore számlákhoz.
Mert most éppen ők voltak soron.

Ugye az senkinek nem tűnik fel, hogy minden út a Diákhitelhez vezet? Senkinek nem tűnik fel, hogy az egész fideszes kommunikáció arra van kihegyezve, hogy VEDD FEL A DIÁKHITELT! ?Senkinek nem tűnt fel, hogy NEM az a lényeg, hogy hányan juthatnak ingyenes támogatáshoz, hanem hogy hány emberre lehet rádumálni, rákényszeríteni a, hogy VEGYE FEL A MINDENT MEGOLDÓ DIÁKHITELT!? Nem ismerős ez valahonnan? Senki ajtaján nem csöngettek még hitel és biztosítási ügynökök?!

Senki nem gondolkozott el, hogy ha valamit ennyire, de ennyire tukmálnak az orra alá, akkor azt valószínűleg nem azért teszik, hogy neked jó legyen, hanem hogy a termék előállítójának jól legyen? Senki nem gondolkozott még el, hogy vajon miért lett ennyire, de ennyire fontos, hogy már jövőre több tízezer diák és szülei vegyenek fel milliós hiteleket?! Önként belekényszerítve persze.
Nos, senkinek nem tűnt fel, hogy a Diákhitel Központ mögött a Magyar Fejlesztési Bank áll?

www.diakhitel.hu/index.php/hu/diakhitel-kozpont-zrt/cegvezetes-menedzsment-es-felugyelobizottsag?showall=&limitstart=

Ismerős ez? www.origo.hu/itthon/20121123-fideszkozeli-cegeknel-az-allami-hirdetesek-80-szazaleka.html

Vajon miért is szeretnék annyira, de annyira a Fideszes urak, hogy szinte mindenki rohanjon a Magyar Fejlesztési Bank államilag kamattámogatott hitelét felvenni? Senki sem gondolkozott még el, hogy minél több Diákhitelt vesznek fel, annál több kamatkülönbözetet utalhat állambácsi az MFB-be? Sőt: minél kisebb a Diákhitel kamata, annál több kamatkülönbözetet utal állambácsi, jó reggelt kívánok!

Aztán ezekből a pénzekből egyszer csak hirdetést fog vásárolni az MFB, na kinél? Na kinél?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.12.12. 12:07:33

@DArchAngel: Az a baj, hogy nem az ellopott dolgokkal okoztak igazán kárt, hanem azzal AHOGY ellopták.

Egy példa: Utazol a villamoson a kabátzsebedben van 10.000 Ft. A zsebtolvaj kiemeli. Tiszta a képlet, Te vesztettél 10.000 Ft-ot, a zsebtolvaj meg nyert 10.000 Ft-ot. Ha viszont otthon az éjjeliszekrényeden van ez a 10.000 Ft, és jön a betörő, akkor a betörő ugyanúgy 10.000 Ft-tal lett gazdagabb, Te viszont jóval szegényebb lettél, mert meg kell csináltatnod a szétbarmolt bejárati ajtódat is mondjuk.

A Fidesz (és az egyéb tolvaj kormányok) az utóbbi esetbe tartoznak. Úgyhogy hiába lenne (lett volna) bármikor is elszámoltatás Magyarországon, a kár töredéke lett volna, lenne csak meg.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.12.12. 12:09:26

@Transylvanianmixedgrill: Az előző kommentemben pont erre utaltam, csak konkrétum nélkül.

sisszi 2012.12.12. 12:12:30

hát igen. 2014 überelni fogja a disney 3D-s eposzokat
www.stadionok.hu/10-hirek/265-2014-re-lesz-debrecenben-uj-stadion
index.hu/belfold/2012/11/02/a_4-es_metro_2014-re_keszulhet_el/
pepsifoci.hu/node/104129
szobrok tömege, nyugdíjasok, talán egy kis ügynök alsógatyamutogatással megsózva.
kb 5 századvégnyi csapat kell a dramaturgia kidolgozásához

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2012.12.12. 12:21:08

@Enrico72: Azt, hogy nem kell kifizetni, honnan veszed? Mert a kormány megígérte? És ez a kamatteher, ami a támogatott diákhitellel jön, mennyibe kerül az adófizetőknek? No, meg ha visszafizeti a munkáltató, azt a cehhet ki állja?
Arról nem is beszélve, hogy a korábbi diákhitelnek is a törlesztés ideje alatt emelték a kamatait, bármennyire is kamattámogatott volt.
Nem tudom, hogy te ezt elvhűségből, vagy pénzért csinálod, de kár fáradni. az emberekben felmerülő egyre több kérdést nem tudod/nem tudjátok már ilyen sablonválaszokkal megválaszolni.

Enrico72 2012.12.12. 12:24:31

@Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül): Nemrég olvastam, hogy lehet, hogy a diákhitel kamata 0% lesz. Továbbra is ott van 10.000 teljesen ingyenes hely. Sajnos tanulni kell ahhoz, hogy bekerüljenek egyesek oda, de ez ezzel jár. Nem foxi-maxi egyetemek kellenek ide.

Squid 2012.12.12. 12:27:38

@Enrico72: Hoffman művésznő, ön az?

Baradlay- 2012.12.12. 12:30:27

@Enrico72: Egyetértek azzal amit Enrico mond, hiszen eleddig ezeket a TÉNYeket még senkinek sem sikerült érdemben cáfolnia.

Squid 2012.12.12. 12:35:30

@Enrico72: "Nemrég olvastam, hogy lehet, hogy a diákhitel kamata 0% lesz. Továbbra is ott van 10.000 teljesen ingyenes hely. Sajnos tanulni kell ahhoz, hogy bekerüljenek egyesek oda, de ez ezzel jár. Nem foxi-maxi egyetemek kellenek ide. "

Nem?

Mesélj szerinted mi kell "ide"??

Ha az a koncepció, hogy túl sok a diplomás akkor ne is folytasd, mert jelenleg bőven az EU átlag alatt vagyunk. Szeretnél több szakmunkást? Hova raksz el egy generációnyi asztalost,villanyszerelőt, kőművest,stb stb..vagy akár betanított munkást amikor a most ezekben az ágazatokban dolgozók is éhen döglenek?

Hogy védheted ezt a verbális diarrheát amikor a mi gyerekeink jövője veszik el, az álmaik és lehetőségeik szűkülnek be, majd tűnnek el???

Hogy a jó édes szerelmi szabadfoglalkozású édes jó anyádba védhetsz egy olyan rezsimet, amely kevesebb mint két év alatt semmi mást nem tett azon kívül, hogy ezt a szerencsétlen országot TELJESEN ÉS TALÁN ÖRÖKRE ELSZAKÍTOTTA EURÓPÁTÓL ÉS A BALKÁNHOZ CSATOLTA????

Milyen ember vagy te, hogy lehet így élni? Nincs egy porcogónyi gerincmaradékod sem már?

adcity 2012.12.12. 12:37:11

@Baradlay-: Ezek mióta tények? Ezeket riportokban mondogatják kedvenc politikusaink, az, hogy elhiszed nekik a te szegénységi bizonyítványod! :)

Chalky White 2012.12.12. 12:37:47

@Enrico72: látom neked még akkor sem sikerült bejutnod amikor még teljesen ingyenes volt.

Figyelj pubi, csak itt ahol élek az egyetemre több ezren járnak. Ez meg országos viszonylatban jelent 10 ezret. A hitelről meg csak annyit, szerinted hány ember fog tudni elhelyezkedni a közszférában? Aki pl a versenyszférában akar elhelyezkedni annak ki fogja kifizetni? A munkáltatója szerinted?

Normális vagy ember?????!!!! Van gyereked?

zala 2012.12.12. 12:38:49

@Enrico72: "Nemrég olvastam, hogy lehet, hogy a diákhitel kamata 0% lesz."

NERtársam, itt fent olvastad nemrég :)

tovább is van, olvasd el azt is :D

Ringlósztár 2012.12.12. 12:40:48

@Enrico72:
Ne hazudj fideszes csinovnyik: az ingyenes jogi vagy közgazdasági képzéshez milyen tanulmányi eredményt kell elérni, ha NULLA az államilag finanszírozott hely?
De ocsmány banda vagytok.

adcity 2012.12.12. 12:41:19

Ha a végén úgy is állja az állam a diákhitel 2.0-t akkor semmi értelme bevezetni. Csak a saját maga tájába köp az állam azzal, hogy még egy 2%-os kamatot is fizettet saját magával!

Viszont mindenki tudja, hogy nincsen 90.000 szabad hely az állami szférában éves szinten! Akkor viszont értelmét veszti ez az érv. Hiszen nem tudják garantálni a friss diplomásoknak a munkahelyet!

Szomorú :(

Nikorene 2012.12.12. 12:43:15

Mikor én felvettem annó a diákhitelt, mert az öszöndíjam, és az akkori munkám mellett még az is kellett a megélhetéshez, akkor is azt mondták, hogy "kedvezô kamatozású" lesz... sôt akkor még az "inflációt nem meghaladó" kamatról volt szó... hogy-hogynem mire visszafizettem addigra már éppen 22% körüli volt az aktuális kamat... igen kedvezô volt... annyira örültem... és nem engedték ám el a kamatot, mikor jeleztem, hogy egyben visszafizetném a maradékot... ne higyjetek semmilyen ígéretnek, ami késôbbre szól, mint egy kormányciklus... (se :) )

Nikorene 2012.12.12. 12:44:09

@Nikorene: bocs... "csak" 16% volt :D

Nikorene 2012.12.12. 12:46:50

@Nikorene: edit azt mondta higgyetek...

SPYD3RM4N 2012.12.12. 12:49:06

@adcity: "Ha a végén úgy is állja az állam a diákhitel 2.0-t akkor semmi értelme bevezetni. Csak a saját maga tájába köp az állam azzal, hogy még egy 2%-os kamatot is fizettet saját magával!"

Az a nem mindegy, hogy a kamattámogatáson kívüli, jóval nagyobb részt ki fizeti vissza: a teljes lakosság, vagy az, aki ténylegesen egyetemre járt. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy tandíj vagy adó fedezi az egyetemek költségeit.

kifordított nagyanyó 2012.12.12. 12:52:10

Gyerekek,a kormány azt mondta,hogy 0% lesz a kamat,tehát messze nem annyi lesz.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.12.12. 12:58:19

@Enrico72:
Diploma akár 0% THM-re, az ám a fasza! Varga Mihály is megmondta, a rendszer nagy előnye annyi lesz, hogy PILLANATNYILAG nem kerül semmibe.

Ami utána van, például hogy a kamattámogatás (azt ugye mindenki észrevette, hogy az egész tartalmaz egy bájosan felesleges hurkot, amivel a bankadót véglegesen a nyakába kapó bankrendszert kívánják egy kicsit visszapénzelni?) évek alatt mekkora tehertétellé válik a költségvetésnek, vagy hogy önmagában a tudat milyen jó lesz majd, hogy a munkahelykeresést többmilliós hitel árnyékában tudja megkezdeni a delikvens, a diákhiteles frissdiplomások után kapkodó versenyszféráról meg már nem is beszélve. Amúgy meg közszféra = kvázi csókosok, majd nekik az "állam" előzékenyen megtéríti, amit hitelként ki se kellett volna vetnie.

Jerome de la Essex 2012.12.12. 13:01:21

@Enrico72: megpróbálok értelmesen, indulatok nélkül írni neked:

Rendben tegyük fel, fizetni kell. OK. DE: amikor én jártam jogi egyetemre az 5 év alatt összesen volt 4 olyan szeminárium, ami ért valamit, gyakorlati, használható - értsd: eladható - tudást adott, az összes többi nem volt több, mint szócséplés. Akkor azonban úgy voltunk vele, kvázi INGYENES - igaz a szülőknek komoly tehertétel már eltartani a gyereket egyetem alatt, ezért én is dolgoztam éveken keresztül kocsmában, szórakozóhelyen mint pultos, hogy legyen pénzem - így nem is foglalkoztunk nagyon vele. Azonban most, hogy a második diplomámat csinálom, és kőkeményen fizetek érte -300.000 HUF/félév - ELVÁROM, hogy versenyképes - és nem a hazai, féltudású szintet mondom, hanem legalább Európát - tudást kapjak, mert azért fizetek. A tévedés ott van, hogy rendben fizetni kell, de ezért egy rakás sz@rt kapsz, a legtöbb esetben. Ha már pénzt kérnek, akkor legyen reform, legyen igazi versenyképes oktatás, minőségi, eladható tudással, akkor van mire kérni a pénzt - tök mindegy milyen formában, hitel-tandíj, ami nálam ugyanaz ;) - addig viszont fizesse az állam.

Abba meg bele sem mennék, hogy milyen következményekkel jár az újfent meggondolatlanul, csakazértismegmutatjuk stílusban hozott lépés. Engem még annyi zavar, hogy sokszor annyit vernek el baromságokra - lásd stadionok (FTC, DVSC, stb...) mint amennyit megspórolnak pár 10000 szerencsétlen egyetemistán...

hopptarisznya 2012.12.12. 13:04:36

Szerintem meg tegyék össze a kezüket, hogy az állam meghitelezi a tanulmányaikat.
Én olyan családból jövök, ahol az első diplomát saját zsebből kellett fizetni. Durva időszak volt. Nagyon örültem volna a diákhitelnek. (a végén mi már rendes hitelt vettünk fel drágáim. piaci kamattal.. És fatert majdnem kivágták a melóhelyről, amikor kérte, hogy a hitelbírálat miatt magasabb legyen a bejelentett fizuja) Itt meg megy a hiszti. Nevetséges.

SPYD3RM4N 2012.12.12. 13:04:38

@sisszi: Az egyetlen elszámoltatás is 2014-re fog esni egészen véletlenül. Mármint annak a Hagyó Miklósnak a bírósági szakasza, aki ellen még az ELŐZŐ kormány alatt indult eljárás, és amint lejárt a mandátuma, elvitték a rendőrök... Ja, és a Fidesz által bevezetett kézivezérelt bírósági rendszertől teljesen függetlenül egész véletlenül épp az a bíróság fogja tárgyalni az ügyet, amelyik a - szintén a szocik alatt perbe fogott és lecsukott - Zuschlag ügyét is tárgyalta, szóval két szoci név is tud majd nap mint nap keringeni a sajtóban, mint a Fidesz nagy elszámoltatása... Szóval lesz itt tűzijáték rendesen, minden pillanatban egy győzelmi rakéta fog az égen pukkanni. (Miközben a nép soha nem látott szinten lepukkant.)

Isakson26 2012.12.12. 13:05:28

@Enrico72: Próbálom higgadtan!

A 10000-es keretszám valóban helytálló azoknak akiknek VAN pénzük különtanárra meg egy elitgimnáziumra!!!

Ezt egy átlagos magyar középosztálybeli diák NEM teheti meg, főleg ha testvérei is vannak hasonló ambicíókkal. Köztudott, hogy az átlag középiskolákban már régen nincs az a szinvonal ami a felsőoktatásba kell alapszinten. (És az államosítás nem fogja ezt megoldani)
Mond meg légyszíves, hogy egy hazánkban dolgozó orvos házaspár 2 gyermke hogyan fognak majd nyelvizsgázni 2 nyelvből fejenként?? mert biztosra veszem, hogy az ebből fakadó plusz pontokért felvételin ez lesz a minimum. Mert otthon önnállóan könyvből esélyük sem lesz.

tehát következésképp azoknak a gyermekei fognak bekerülni akik messze átlagon felüli az anyagi hátterük. és itt nem a veleszületett képesa döntő

2
A tandíj az, hogy a tanításért cserébe fizetsz egy összeget!!!

És az már teljesen mindegy, hogy azt hitelből vagy zsebből oldod meg. Iszonyatos hátrány az ha adósággal indulsz (én beszoptam)
3

az orvos jelenleg szaré hugyé dolgozik itthon. amikor havi 160óra munkáért fognak kapni 250 majd akkor én is fel fogok háborodni, hogy miért mennek el külföldre dolgozni milliókért.

A fidesz hazugságain túl az a teher is rajtuk lesz mégjobban szétszakítják a magyar társadalmat.

Q-in-Law 2012.12.12. 13:06:15

@kifordított nagyanyó: A kamat nulla, de kereskedelmi bank közvetítiti és felszámol közvetítési díjat, számlavezetési díjat stb.

Egyébként meg bassza meg a fidesz. Ha tudom 2010-ben, hogy bevezetik a tandíjat, rájuk szavazok. :)

2012.12.12. 13:08:11

@hopptarisznya: ha annyira okos lettél volna (ami már a hozzászólásodból is látszik, hogy nem mondható el), akkor nem kellett volna diákhitel a tanulmányaid finanszírozásához.

hopptarisznya 2012.12.12. 13:11:39

@Isakson26: neked mindegy, hogy hitelből vagy zsebből? Ehhez képest sorok állnak a bankok előtt, hogy adjanak végre hitelt.
@ruskyy: sebaj. A második közgáz diploma már az adófizetők pénzén megy.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2012.12.12. 13:13:48

OMG, hogy hiheti el valaki azt, hogy majd az állam, vagy bárki más kifizeti a diákhitelt?
És még ha 0%-os kamat van, még így is kell fizetni az EGÉSZ TANDÍJAT, még ha nem is egyszerre, de ki kell fizetni. Én nem értem ezeket az Enrico féléket... Komolyan létezhet az, hogy még mindig 100 ezrek vakon hisznek Hoffmann Rózsának, Szijjártónak vagy Girosznak? :O

2012.12.12. 13:14:48

@hopptarisznya: jaja, azok a kisemberek azért állnak sorba a hitelért, mert nem akarnak zsebből perkálni.
az ilyen meglátásokhoz nem kell újabb közgáz diploma, te barom. :D

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2012.12.12. 13:15:14

@Enrico72:

Bizonyíték vagy arra, hogy agy nélkül is van élet. Mit térít meg az állam ?! :D

Isakson26 2012.12.12. 13:16:49

@hopptarisznya: Tegyük fel, hogy te pénzért nyújtasz egy szolgáltatást (mondjuk tanítasz). Neked mennyire lesz mindegy, hogy a szolgáltatást igénybevevők szebből vagy hitelből fizetnek neked??

sorokban állnak a bankok elött a hitelért .... csakhogy a bankok nem adnak!

Etilcsoport 2012.12.12. 13:17:25

@Enrico72:
Jartal Te egyetemre? Van rola fogalmad, mirol beszelsz?
A 10.000 ingyen hely rengeteg? 2003-ban 110 ezren kezdtuk az egyetemet, ha jol emlekszem. Csehorszagban es Szlovakiaban meg mindig 100e fo korul van ez a szam (kollegak mondtak). Ott ERTEK befektetni a tudasba.

Azt hogy magyarazod, hogy az adocsokkentes kormanya hitelbe veri a 18 eveseket?

Most tekintsunk el nagyvonaluan attol, hogy senki nem tudja garantalni a 0-2% kamatot kozeptavon. Frissdiplomaskent kamat nelkul is havi mondjuk 30e Ft-ot fizethetsz, amit pl nem lakascelu megtakaritasra (vagy fogyasztasra) fogsz forditani. Mennyit fogsz tudni igy felretenni?
Igy vagy ugy, de a torlesztesre forditott osszeg hianyozni fog a gazdasagbol, mint ahogy az elhalasztott lakasvasarlasok is.

Aki tud, nyilvan dolgozni fog, hogy ne vegye fel a hitelt. Ez meg pozitiv is lenne, de videken erre eleg limitalt a lehetoseg. Engem anno ugy alkalmaztak, hogy 4 honapig "probaidon" voltam fizetes nelkul, utana havi 50 zsebbe, tovabbra is bejelentes nelkul. Napi 9-10 ora munkaert, egy fejleszto cegnel. Ez azt jelenti, hogy egyetemre (videki kozgaz) akkoriban csak akkor mentem be, ha muszaj volt.
Ingyen tanultam (eleg jol), szulok eltartottak, igy nem okozott gondot.

Ezek utan kerdezem en, jonak tartod fizetni egy szolgaltatasert, amit ido hijan nem hasznalhatsz ki, mert azert dolgozol, hogy jogosult legyel ra?

Meridian74 2012.12.12. 13:17:55

@DArchAngel: "...hogy a következő gárda egyfelől jobb lesz, másodszor keményen elszámoltatja ezeket a tetveket..."

És kikre szavaznál? Mert azt ne mondd, hogy Bajnaiékra... azok úgyan úgy nem fognak senkit sem elszámoltatni, mint most Orbánék.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.12.12. 13:37:36

@Meridian74:

Elszámoltatni csak Te vagy én fogunk. Azt viszont egyik oldal sem teszi zsebre...

Mad Mind 2012.12.12. 13:41:58

@Enrico72:
Szóval, ha valaki vállalja, hogy minimálbérért dolgozik a kormánynak, annak esetleg el lesz engedve a hitel kifizetése. Azért esetleg, mert pár ígéretet hallottunk már a kormánytól, (lásd személyi nyugdíjszámla,) amiket nem tartott be, hogy kissé hiteltelenné váltak. Persze fizetett lommentelőre reagálnom eléggé felesleges.

ati27 2012.12.12. 14:02:00

@Rufus78:
0% +kezelési kőccség +rendelkezésreállási díj+tranzakciós adó+elbírálási díj+...+....+...+...

driopios 2012.12.12. 14:06:12

@Mad Mind: "Persze fizetett lommentelőre reagálnom eléggé felesleges."
valamint: löklétek a padlóla!

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2012.12.12. 14:16:12

@DArchAngel: "Talán csak egy gondolatot: szavazzuk le ezeket, és merjük remélni, hogy a következő gárda egyfelől jobb lesz, másodszor keményen elszámoltatja ezeket a tetveket minden fillérért, amit elloptak."

Nem ugyanez volt a racionálé 2010-ben is?

dr. Aullah 2012.12.12. 14:18:34

@Gerusz: Ennél rosszabb nem lehet. Tudom, hogy akkor is ezt mondtuk, de most már tényleg nem lehet :D

kzoltana 2012.12.12. 14:19:43

Fideszes nyomás? Mitől (kitől) félnek az egyetemi hallgatók vezérei?
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3502_a_debreceni_egyetem_szegyene

Egyallampolgar 2012.12.12. 14:19:49

@Enrico72:
Ön már a FIDESZ új kommunikációjának alkalmazottja?
"Tandíj: Csak akkor járhatsz az egyetemre, ha ELŐRE kifizeted a pénzt. Sokaknak ez nehézséget okoz."

Gyurcsányék megoldása szerint mindenki 70 000 Ft-ot fizetett volna tandíjnak, AZ INTÉZMÉNYNEK és ezt 40-60% ban ment volna el szociális, tanulmányi ösztöndíjra és másik rész pedig egyetemi fejlesztésre (hahó nem Közgép finanszírozás) ment volna.

Ha a FIDESZ nem fúrja meg.

"Diákhitel2: Miről beszélünk? "
Hát tudja arról, hogy amint látszik ami egyik nap igaz másnap már nem. Elég a FIDESZ felsőoktatási politikáját nézni. Márpedig a hitelválság után hitelbe tolni a hallgatókat nem korrekt.

"Továbbra is be lehet kerülni rengeteg helyre INGYEN "
Persze, oda ahová az állam akarja. Meg esetleg majd még a Makovecz akadémia...,

Meridian74 2012.12.12. 14:38:21

@Mad Mind: Továbbá, tegnap RogánTóni érvelt, hogy a cégek is kapnak majd valami kedvezményt, ha átvállaják a hitelt a diáktól, de...
egy: a cégek most is megtehetnék azt hogy továbbképzésre küldik az alkalmazottjaikat, de mégsem teszik (pedig van rá konkrét adókedvezmény) - ez alól kivétel pár állami cég - és ezt pl érzem a bőrömön, ugyanis a saját tobábbképzésemet én állom jelenleg, annak ellenére hogy paszsol a cég profiljába (az is igaz, szívfájdalom nélkül lépek le, ha adódik rá alkalom, emiatt)
kettő: ez is csak arra lesz jó (márminta kedvezmény), hogy adót csaljanak. Nem egy cég van, aki papíron elküldi továbbképzésre az alkalmozattjait, de valójában nem küldi el csak a kedvezményt zsebeli be, fifty-fifty alapon a továbbképző céggel aki az igazolást kiállítja erről... a nevemre is nyomtattak vagy nyolc-tíz olyan EU-Phare pénzekből finanszírozott képzési papírokat (többek közt Microsoftos, meg egyéb tanfolyamokat), hogy amikor aláírtam, örültem, huh, milyen tanfolyamokra járhatok majd, de aztán a nagy lófütyit. Ja, a papírokból még véletlenül sem kaptam másolatot, nehogy aztán el tudjak menni vele akárhova, mondjuk feljelenteni őket...

Az itthoni cégeket a minnél előbb minnél nagyobb nyereséget kaszáljunk elv vezérli, persze sírnak, hogy hiány van megfelelő szakemberekből, és ez milyen rossz, holott leginkább ők tehetnek erről. Meg kell nézni, milyen fizetéseket adnak a frissen végzett mérnököknek, vagy szakembereknek. Bécsben egy boszsofőr is többet keres náluk. Nem csoda, aki tud (ehhez csak egy nyelvet kell tudni beszélni a magyaron kívül) az elhúz innen valahova máshová, mert már lassan kínában többet fizetnek a bio-droidoknak mint itt.

Jaffar 2012.12.12. 14:38:42

A faszomba már! Nem értitek?Nem lesz tandíj!!!!
Hallgatói hozzájárulás lesz, de nem tandíj. Nem igaz, hogy nem értitetek, hogy mi a kettö közt a különbség...

DArchAngel 2012.12.12. 14:39:25

@Meridian74: Semmi közöd hozzá se Neked (ha már letegeztél), se másnak. Tisztában vagyok vele, hogy a jelen palettán csak a kisebb és nagyobb rosszak, illetve "hit" alapján lehet választani. De remélni még lehet. Meg igény lenne rá...

Meridian74 2012.12.12. 14:45:24

@DArchAngel: igazából, csak arra akartam felhívni a figyelmedet, ne légy te is olyan, mint az, akinek eladtam egy cuccot és beszélgettünk, majd politika is szóba került. Nem kicsit ledöbbentem, a'szonta, hogy az mszp azért jobb a fidesznél (és ezért kell vagy az mszpre vagy bajnaira szavazni) mert az mszp idejében igaz hogy csúszott lefele az ország, de csak lassan, míg a fidesz idejében, most, zuhanva romlik a helyzet...

Hát ezt nevezem én éleselméjűségnek. Nem kicsit kiakasztó ez a meglátás. Amúgy meg ha zuhanvást romnlik az ország helyzete, azt el ne feledjük, a szakadékba az mszp 8 éve lökte az országot, a fidesz sara legfeljebb annyi, hogy nem nyitja ki az ejtőernyőt - mert mondjuk nincs is -, és ráadásként, vigyázállásban zuhan tovább.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.12.12. 14:48:18

@Jaffar:
Ja, ahogy megszorítás sincs, csak költségvetési egyenlegjavító intézkedések:)...

c.miller 2012.12.12. 15:01:36

aki szerint a diakhitel az egy kurvajo biznisz, annak engedjetek meg, hogy idezzek egy levelbol, mely ugyan 2011 ev vegen kelt, de osszegzi az altalam igen atgondolatlanul felvett diakhitelem reszleteit:
targyevi nyito egyenleg: 1 927 925 HUF
targyevi osszes terheles (koltseg, kamat, folyositas): 158 870 HUF
targyevben torlesztesre teljesitett befizetesek: 83 992 HUF
zaro egyenleg: 2 002 803 HUF

a hulyenek is megerte, leszek vagy 85 mire letudom...vagy raszanom az oroksegem egy reszet es betolom egeszben.:-/ dehat anno 19 evesen ugye sokadmagammal nem gondoltuk ezt at.:-(

Fullánkos Algol 2012.12.12. 15:02:41

Aki Orbán Viktorra szavaz az Kun Bélára szavaz.
Aki Pintér Sándorra szavaz, az Garbai Sándorra szavaz.
Aki a Szájer Józsefre szavaz az Ágoston Péterre szavaz.
Aki Kövér Lászlóra szavaz az Tisza Istvánra szavaz.
Aki a Fideszre szavaz az a hagyományos uralkodó osztály és a Tanácsköztársaság szövetségére szavaz.
Aki a keresztény hagyományos uralkodó osztályra szavaz, az azokra szavaz, akik eladták a népüket rabszolgának azért a hatalomért cserébe, amit azért kaptak hogy a kereszténység által tiltsák a kamatszedést, fenntartva a monopóliumot etéren, és irtsák a pogányokat, valamint hogy második eljövetelként állítsák majd be a leendő világkormány felállítóját a ’30-as évek elején.
Aki a Jobbikra szavaz az a nácikra szavaz, akik úgy csinálnak mintha a zsidóknak nem csak egy nagyon szűk kisebbsége tudna arról hogy mire használja a saját papi kasztja a zsidóságot.
Aki Gyurcsányra szavaz az Klebelsbergre szavaz, és Metternichre szavaz.
Aki az alul lévők érdekeinek a képviselőjére szeretne szavazni, olyanra aki nem része a hagyományos uralkodó osztálynak, annak oda kell figyelni, hogy ne csatornázzák be régebben a pályán lévők a saját tervükbe.

Meridian74 2012.12.12. 15:03:58

@Jerome de la Essex: nálad az igazság. Ugyanezt tapasztaltam én is. Hihetetlen mennyiségű hasznavehetetlen szart oktatnak műszaki pályán is. Bárhova felvesznek pontszám alapján (mivel 4.5 átlagom volt középsuliban, ráadásul technikum volt, az plusz pontokkal is jár), de minek. Egyszerűen elvesztem a motivációmat már az első két évben... Hoyg konkrét példát is mondjak. Rendszergazdai 2 éves továbbképzésen pl vizsgatantárgy a műszaki rajz(!). Mi a pék retkes faszának? Komolyan, egy ajtó kilincset le tudok rajzolni EU szabványnak megfelelő módon, de egy rohadt exchange szervert nem tudnék bekonfigolni, abból amit tanítranak... továbbá az elektrotechnika tanárunk (aki megjegyezte, nem is érti, ezt a tantárgyat nekünk minek kell tanítani, mikor úgysem használjuk majd semmire sem) nem értette azt, hogy amikor megkérdezte az egyik diáktól, mi az a "szinti rendező", halvány fingja nem volt az mi, eszik vagy isszák-e?

Pedig nem volna nehéz úgy összeállítani a tantervet ahogyan azt kellene. Ot van a CISCO CCNA képzés, azt egy az egyben le lehetne másolni (nyilván nem a szó szerinti tananyagot, csak a methódusát), és kibővíteni azzal ami hiányzik belőe, azaz a kliensrk és szerverek telepítése üzemeltetése, hibaelhárítása, adatmentés, stb... És persze hanyagolni belőle az olyasmiket mint műszaki rajz, projektmanagement, közgáz, jogi alapismeretek stb...

nandras01 2012.12.12. 15:08:35

@Enrico72: kommented alapján két lehetséges opció van veled kapcsolatban:

1./ ostoba fideszdroid vagy
2./ ostoba fideszdroid vagy

csárli hárper 2012.12.12. 15:10:20

a seggszáj tipikus esete, már nem is számolom annyi, tele a padlás amióta a párttitkár gyerek és bandája fosztogatják a zsíros bödönt...

milyen szép a Vértes, ó 2012.12.12. 15:14:06

@nandras01:

Szerintem igazságtalan vagy, arra nem gondoltál, lehet, hogy csak egy ostoba fideszdroid?

DArchAngel 2012.12.12. 15:14:07

@Meridian74: Ezért fordul el sok-sok ember a politikától, demokráciától. Mert azt látják, hogy max. annyi a választás, hogy melyik sz*ros tortába harapsz...
MSzP-t a büdös életbe többet nem akarom a Parlamentben látni. Elszórakoztak nyolc évet, azóta sem tudnak felmutatni semmit se. Ideje eltűnni a süllyesztőben. Egy szavazó így büntet.

nandras01 2012.12.12. 15:15:50

@milyen szép a Vértes, ó: ez a lehetőség meg sem fordult a fejemben :)

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.12.12. 15:19:03

@c.miller:
Nem érted te ezt:)! Az még a mocskosfúj MSZP által kitalált Diákhitel volt, amibe tulajdonképpen törvényszerűen fogsz belerokkanni, ellenben a mostani friss és ropogós Fideszes Diákhitel 2 maga lesz a felsőoktatási Kánaán.

alx 2012.12.12. 15:26:06

@Q-in-Law:
Kamat: egyik állami cégnél ismerős kapott kamatmentes hitelt a cégtől.
OTP-n keresztül jött a pénz.
Havi 10.000-et fizetsz vissza a banknak, ami évi 120.000 Ft + 15.000 Ft kezelési költség/minden év. :)))

s 2012.12.12. 15:26:22

Akkor leszel valaki, ha nem tüntetést szervezel, hanem büntetést. Addig egy senki vagy, azokkal együtt akik csak a pofájukat jártatják.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.12.12. 15:29:15

Szabvány diák pénzért tanul,
S hogyha beszól pofátlanul,
Kap kép sallert, meg egy kokit!
Hé, mért van most ilyen sok itt?!

Tüntetés a Kossuth téren?!
Halló, TEK főnököt kérem!
Öt perc alatt legyen kordon!
(...)
Mit susmogtok? ... Milyen Gordon?

fradyendre.blogspot.hu/
:)

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2012.12.12. 15:30:03

@dr. Aullah: Dehogynem lehet rosszabb! Gyurcsány ""dübörög a gazdaság"" meg "hazudtunk reggel, délben, éjjel, este"...mégis mi volt??!! :O

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.12.12. 15:33:25

@Meridian74:

"Az itthoni cégeket a minnél előbb minnél nagyobb nyereséget kaszáljunk elv vezérli"

"Meg kell nézni, milyen fizetéseket adnak"

Most már jó, mert a minimálbért megemelték -KAPASZOKDJ MEG- nettó 64.000 forintra.

political ideology 2012.12.12. 15:37:15

@g_szakal:
kapja be a szadesz. szar alakok..senkiházi banda...

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.12.12. 15:37:28

@Nyekenyóka.:
Gyurcsánynak jelenleg van egy 2%-ot is csak lendületből megugró fanklubja, Orbánnak meg parlamenti kétharmada, kamuzási versenyben esetleg kiegyezhetnek egy szoros döntetlenben, viszont hogy Orbán bagázsa toronymagasan nyerné a szavazókatvérlázítómódonnézzükhülyének versenyszámot, az hadd ne legyen már kérdés...

political ideology 2012.12.12. 15:40:08

mindenki beveheti a botom végét. Viktor, Kurcsány, Libajnai , az egész komcsi brigád, a töketlen LMP meg a náci jobbik is...a Milla ,együtt 2024 meg szerencsétlen amatőr pozíció éhes színészek.
Semmi nem az aminek látszik...tetves férgek.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.12.12. 15:40:54

@Meridian74:
Érdekelne, hogy milyen adókedvezmény van a továbbképzésekre még. Igen tavalyig levonható volt a szakképzésiből a saját dolgozók taníttatása, amit a kormány -mint szoci csökevényt, természetesen- beszántott. Lehfeljebb elköltségelni lehet az oktatást, de adókedvezmény tudtommal nuku.

tomwar 2012.12.12. 15:48:37

@Baradlay-: Videot megnezted? Peti elmagyarazza, miert kell ingyenes felsooktatas. NEM ERTED!?!?

ördöngös pepecselés 2012.12.12. 15:54:53

Ballib hvg: "Ismét utcára vonulnak a hallgatók"

Hallgatók???? AKKOR CSAK HALLGASSANAK!!!!

Mr. Waszabi 2012.12.12. 16:15:25

@Enrico72: töke van a menyasszonynak. Ugyanis nem csak a teljes keretszámról van szó, hanem arról is, hogy a kormány mondja meg, hogy milyen szakokon mennyi legyen a támogatott hely és számos szakon egyáltalán nem lesz. A közgazdászok nélkül mindent tudó jogász kormány mondja meg, hogy nem kell jogász és közgazdász? Na ne már.
Nem a demokrácia káros az emberiségre, hanem Orkán VIktor és a sleppje - de nem kicsit, hanem nagyon.

pizsama 2012.12.12. 16:34:53

Kérdezem én: Attól még hogy valakit nem érint ez a döntés, lehet ellene tüntetni? Lehet egy most államilag finanszírozott képzésen tanuló egyetemista vagy éppen egy jó régen végzett (és "ingyen" tanult) diplomás ember szolidáris a mostani középiskolásokkal?! Vagy már az is tiltva van hogy a saját kis problémáin túl másokét is lássa a magyar ember?! Kérdem én, kedves Giró-Szász András?!

ucsacsu 2012.12.12. 16:43:48

Jól gondoljátok meg,kell olyan diplomás,mint a tömjén zsóóóóti,he???????

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.12.12. 16:48:48

Az biztos, ha a Fidesz nem félne attól, h a nemzetközi közvélemény egycsapásra Észak-Korea szintjén kezelné az országot már ma este "kihúznák az internet konnektorát".

Agyalap 2012.12.12. 16:51:07

@Mr. Waszabi: Nem látok kivetnivalót abban, ha a kormány belenyúl a támogatandó szakok pénzügyeibe.
Mondjuk ebben a formában és ilyen dilettáns kormány által ez nem működhet jól (egészen pontosan sehogysem működik).Igenis támogassák a műszaki szakokat, hátha végre valaki termeléssel is fog foglalkozni, nem csak lingvisztikával meg joggal. Mondjuk nem lenne rossz hozzá egy kis szakmunkásképzés sem, meg olyan munkahely, ahol nem négyórás rabszolgamunkásokat terelgetnek.
Én inkább kinyögöm amit csak lehet, hogy két gyermekem elvégezze az egyetemet, és ahogy fentebb írták bölcs fidesznyikek, az állam ki fogja fizetni a diákhitelt. A közszférában biztosan, vagy ha szarban leszünk akkor is, akkor nem. Viszont a versenyszférát kötelezni fogja rá, erre elég nagy biztosíték az eddigi majd' három éves ámokfutásuk...

hümhüm 2012.12.12. 16:52:23

Hőbörgők és más szájtépők!
Vegyétek már tudomásul, hogy az utóbbi 20 évben kb. 100 ezer gyerek született évente (illetve egy kicsit kevesebb..). Ehhez képest az 50 ezer (államilag fizetett) egyetemi és főiskolai hely iszonyú túlzás!
Komolyan gondoljátok, hogy ezeknek a gyerekeknek a fele rendelkezik olyan szellemi kvalitással, amely tényleg felsőfokú tanulmányok elvégzésére képessé teszi őket? Na neee...Legfeljebb 10-15 százalékuk. Ennél többet számítani csak akkor lehet, ha a "felsőfokú" tanulmány nem valóságosan felsősokú, na meg ha nem is akarja befejezni, hanem csak jár oda a diák az idejét eltölteni. Sajnos, a kreditrendszer lehetővé teszi, hogy 8-10 évig is lébecoljon valaki.
Tetszik, nem tetszik, az állam által a költségvetési finanszírozásért jogosan elvárt minőségi felsőfokú tudást legfeljebb évente 10-12 ezer fiatal tudja teljesíteni, a többi a második vonalbeli színvonal, vagy kamuból jár az egyetemre.

2llkedő 2012.12.12. 16:58:16

@hümhüm: "Komolyan gondoljátok, hogy ezeknek a gyerekeknek a fele rendelkezik olyan szellemi kvalitással, amely tényleg felsőfokú tanulmányok elvégzésére képessé teszi őket? Na neee...Legfeljebb 10-15 százalékuk. "

Mi alapján szelektálod ki ezt a 10-15% tanulni, és nem lébecolni vágyót?

tucano 2012.12.12. 17:02:31

@Enrico72: szia enrico! Komolyan mondom, több száz aggódó komment jelent meg különböző posztokban, hogy mi lehet veled. Már attól tartottunk, hogy vmit elrontottál és nyom nélkül eltűntettek.

CICMÓK 2012.12.12. 17:03:40

Több mint 40 éve volt szociális ösztöndíj, tanulmányi ösztöndíj. A szociális ösztöndíjról egy diáktanács (KISZ) döntött. Megnézte a keresetigazolást, de nem az alapján döntött, hanem azt vette figyelembe, hogy ki hogyan él az egyetemen. (Ismertük egymást.) Az kapott aki tényleg rászorult! ILYEN EGYSZERŰ IS LEHETNE!

2012.12.12. 17:04:52

@Enrico72: Már bocs, de nagyon nagy barom vagy !

Józsi bá' · http://jozan-parasztok.blog.hu/ 2012.12.12. 17:08:26

Színtiszta hőbörgés ez a poszt.

Ugyanígy lehetne tiltakozni a költségtérítéses egészségügyi szolgáltatások bevezetése, a MÁV-osok, BKV-sok kedvezményeinek eltörlése, vagy a rokkannyugdíjazottak felülvizsgálata ellen.

A tandíj lényege nem az, hogy likviditást teremtsen a költségvetésben, hanem az, hogy az ÉRTÉK mellé, amit a felsőoktatásban szerez meg az ember, ÁRat rendeljen. A felsőoktatás is egy fogyasztás, és hogy dönthetne a fogyasztó az ár-érték arány ismerete nélkül?

Így talán majd kevesebb rossz szakválasztás, 10 évig halogatott képzés lesz. Utóbbi természetesen HÖK-ösök tömegének fog fájni, de ez az utolsó. Kár, hogy nem a Gyurcsány-féle "flat tandíj" valósult meg, ehelyett a korcs rendszer helyett.

2llkedő 2012.12.12. 17:11:27

@Józsi bá': "Ugyanígy lehetne tiltakozni a költségtérítéses egészségügyi szolgáltatások bevezetése, a MÁV-osok, BKV-sok kedvezményeinek eltörlése, vagy a rokkannyugdíjazottak felülvizsgálata ellen."

Előbb-utóbb ezek is csatlakoznak, oszt lesz nagy felfordulás.

hümhüm 2012.12.12. 17:13:09

@félázsiai 2llkedő: "Mi alapján szelektálod ki ezt a 10-15% tanulni, és nem lébecolni vágyót? "

Felvételi követelmények alapján.

hümhüm 2012.12.12. 17:13:49

@hümhüm: Ja, meg oktatási színvonal és számonkérési követelmények alapján.

2llkedő 2012.12.12. 17:14:26

@hümhüm:" Felvételi követelmények alapján"

Felvételinél van olyan kérdés, hogy lébecolni akarsz, vagy tanulni?

tucano 2012.12.12. 17:15:38

@hümhüm: az elég ciki, ha évi 10-12 ezer felsőoktatásra érdemes kölök van csak, szerintem ennek azért fuss neki még egyszer. Ha igazad lenne, akkor se biztos, hogy a gyerekek tehetnek arról, hogy nem készítették fel őket, hanem a rossz tanárok, a még rosszabb tananyag, stb.
De aztán az is lehet, hogy a gyerekek tanulnának,a tanárok tanítanának, az "államot" jelentő fideszes csinovnyikok meg elhúzhatnának a vérbe már onnan, ahol jót nem tudnak csinálni.

hümhüm 2012.12.12. 17:24:49

@félázsiai 2llkedő: Gyagya vagy. A felvételinél olyan kérdés van, hogy mit tudsz. Ezt nevezik követelménynek.
@tucano: Tévedsz, pajtás, még ha jóindulatúan is. Nekem 60 év tapasztalata mondja ezt az arányt. Nem szégyen az, ha valaki nem képes magas szintű tudás elsajátítására.
Szégyen az, ha azt hazudják az illetőnek, hogy ő most egy magasan képzett, nagytudású valaki lett, holott alig tud többet, mint az átlag.
Szégyen az, ha egy oktatási intézmény azt hazudja, hogy felsőfokú képzést ad, holott alig nyújt magasabb szintű ismereteket a mindennapi átlaghoz képest.
Szégyen az, ha valaki csak az átlagos elvárható ismeretek birtokában nagyképűen előadja, hogy ő felsőfokú végzettségű.

2llkedő 2012.12.12. 17:26:34

@hümhüm: "Ezt nevezik követelménynek."

Most meg hogy mennyi pénzed van?

Squid 2012.12.12. 17:29:12

@Józsi bá':

Józsibátyám drága aranyos hörcsögvirágszálam!

Ár értékarány? He?

Mondjuk mit szólsz ahhoz a teljesen elrugaszkodott dologhoz, hogy aki többet tanul az többet is adózik lévén, hogy általában (nem bohócdiplomágesetén) több is a fizetése?

Nem elég a tanulásért fizetségnek 40 év adó/járulék/stb fizetés? Egyetértek, hogy a könyvtár és ebédjegy szak legyen fizetős, ha már passzióból csinál valaki diplomát hát fizesse ki. Azt viszont nem értem, hogy a mérnökök és egyéb valós értéket előállítók miért kell hogy szopjanak csak azért mert Vikikirály nem szeretné ha saját 1998-as magával kéne megküzdenie a politika színpadán.

TL;DR: A bohócdiploma szakok fizessenek, aki 10 év alatt végzi el az egyetemet, fizessen! A tehetséges valós értékkel bíró diplomákra törekvő fiatalok, akik szintidőn belül lediplomáznak vagy ne vagy minimálisat fizessenek.

Ennyi! 40 év adózás áll ezek a gyerekek előtt, és ők fogják összedobni a te és az én nyugdíjunkat, nem kéne sem sötétségbe taszítani őket, sem külföldre űzni őket mert éhendöglünk majd 20 év múlva nyugdíjasként aranyapa!

2llkedő 2012.12.12. 17:33:28

@Squid: "aki többet tanul az többet is adózik lévén"

Bozsi, de a tanarak, mega orvosok többet adóznak?

vénkujon 2012.12.12. 17:35:34

@Balibgeczyk: hallgasd csak őket. épp csóóónyán kenik el a vezéred száját...nem lehet rájuk fogni, hogy balosok avagy jobbosok, avagy a faszomtudjamit... öröm hallgatni őket.

titan 2012.12.12. 17:38:15

@félázsiai 2llkedő: gondolom a versenyszférára értette. A tanarak és a zorvosok egyéb módon rendezik ezt, ugyanúgy értéket teremtve, csak nem olyan fajta értéket, mint pl. a mérnök.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.12.12. 17:41:24

nyugdijemeles 4.5 %, azaz ~ 135 Mrd, kb ugyanannyi mint a tandijbol eredo megtakaritas, igen lehet akar azt is mondani, hogy a fiatalokon bevasaljak a nyugdijemeleset

az a kerdes hogy kik a fontosabbak, mert jelenleg a szenttehen kommando ellehetetleniti a jovonket, megoldas: 14 - 70 evig terjedo altalanos valasztojog

en mondjuk az ovodasokra is kiterjesztenem a szavazati jogot, mert jo lenne ha odafigyelnenek ott fent az ovodai uzsonnak minosegere is, es nem csak arra, hogy a hevizi nyugijarat fennmaradjon
ebben az esetben termeszetesen az ovodasoknak az apukajuk szavazna helyettuk

2llkedő 2012.12.12. 17:48:06

@titan: A tanarak, mega zorvosok sokszorosan visszafizetik a beléjük fektetett pénzeket. Gondoljunk csak a ki nem fizetett megérdemelt fizetésükre.

hümhüm 2012.12.12. 17:49:44

@félázsiai 2llkedő: "Most meg hogy mennyi pénzed van?"
Ezt nem értem. Mi köze a pénznek ahhoz, hogy megugrod-e a kívánt tudásszintet vagy nem?

2llkedő 2012.12.12. 17:59:41

@hümhüm: "Mi köze a pénznek ahhoz, hogy megugrod-e a kívánt tudásszintet vagy nem?"

Ha most nincs pénzed, akkor tök mindegy, hogy megugrod-e a szintet, mert el sem jutsz a lécig.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.12.12. 18:06:36

@tucano:
Annyira azért nem aggódtunk... :))
Nincs olyan szerencsénk, hisz ha nagy a szar, a Párt Élcsapata felzárkózik, evégre a kispénz is pénz...

ördöngös pepecselés 2012.12.12. 18:07:14

@vénkujon:

Én csak höbörgést hallok meg ocsmányságokat látok....sok pápaszemes meg rasztahaju semmirekellő, ingyenélö, akarnok, makacs, idióta, öntelt, elkényeztetett kis picsogós egyetemista BAGÁZST!!!!!

NINCS INGYEN BABLEVES!!!!!

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.12.12. 18:07:17

@hümhüm: "100 ezer gyerek született évente (illetve egy kicsit kevesebb..). Ehhez képest az 50 ezer (államilag fizetett) egyetemi és főiskolai hely iszonyú túlzás!"

na vegre egy szam!!!

hozzatennem, hogy a 10% az a 30 evvel ezelotti elitkepzesnel volt, most mar inkabb a 40% jellemzo, csak a minoseg a kerdes, hogy nalunk hogyan abszolvealjak a tomegkepzesre valo atallast

a rend kedveert azert hozzatennem, hogy 10e TELJES tamogatasu van es 40e FELES tamogatasu hely

elprotector33 2012.12.12. 18:08:41

Nincs miről beszélni emberek. ELFOGADHATATLAN! Ezt a picsa szájú,taknyos orrú,rohadt szájú,állati ótvart: csak egyféleképpen lehet jellemezni. Régen volt egy gépmester nálunk, (még ment a 100-s papírzsepi gyártás)na az mindent elbaszott és rohadt kezűnek hívták. Igazából az csak durva poén volt,de EEEZ????

ördöngös pepecselés 2012.12.12. 18:09:06

És a ide firkálok mi a faszt keresnek itt???? NEm inkább tüntetnetek kellene a csunya patás ellen? :DD ??

elprotector33 2012.12.12. 18:11:58

@Balibgeczyk: Micsoda egy ocsmány geci vagy...;)

belekotty 2012.12.12. 18:12:33

@Balibgeczyk: Te meg készülj az újabb Békemenetre a tandíj mellett, te fasz!

elprotector33 2012.12.12. 18:15:51

@Balibgeczyk: Inkább egy takony. Kérd meg a szüleid,hogy tanítsanak a pórnép kábítására is . Nem lehet csak úgy lerohanni az alattvalókat...;)

belekotty 2012.12.12. 18:16:22

@Józsi bá': A többség nem a tandíj ellen van. A radikális csökkentés ellen, na meg a 180 fokos fordulatát kérik számon a 2008-hoz képest a jelenlegi kormányzó pártnak.

belekotty 2012.12.12. 18:17:25

@tucano: Enrico nem vész el, csak egyre hülyébb lesz.

amit még megtehetsz 2012.12.12. 18:25:47

A diákhitelt kábé annyira fogja majd kifizetni a közszféra, mint amennyire megígérték az egyéni számlákat a nyugdíjállamosításkor.
Roppant hiteles ez a mostani kormány.

elprotector33 2012.12.12. 18:28:01

@Balibgeczyk: Csak közlöm a lehetőségeket:
-adócsaló vagy
-kivételezett vagy (...)
-fiatal (és náci fújj!!)
-anarchista
-rafináltnak hiszed magad és azt hiszed,hogy örökké tart.
-a nyugdíjad tegyük félre (mert vagy nem lesz vagy nem is számolsz vele).....
Ha le kéne írjalak így jellemeznélek:
Végtelenül arrogáns,nagyképű. Igazi PARASZT.
K.b. Olyan mint a Fidesz kormány.

ördöngös pepecselés 2012.12.12. 18:30:02

@elprotector33:

Nem vagyok náci!! A zázriveczi dzsobikkos csöcseléket nem sokkal tartom jobbnak mint a ballibeket!!!
Mocskos (ÁL)nemzetiek mind!!

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.12.12. 18:32:54

Anno a Bibó kollégiumban melyik narancsbolsi köcsög hitte volna, hogy egyszer, a rendszerváltás után 23 évvel, ellenük fog tüntetni a MAGYAR DIÁKSÁG?
Csak úgy érdekelne...

elprotector33 2012.12.12. 18:33:00

@Balibgeczyk: Akkor az első két lehetőség közül valamelyik. Evidens...

regress 2012.12.12. 18:33:39

@Balibgeczyk: ne fossál narancsgeci,neked is jut lámpavas.láttad ezt a féreg szargyártópetit?szopogass pirospontot seggére.ha szerencséd lesz,még egymás mellett is lóghattok

hümhüm 2012.12.12. 18:35:14

@félázsiai 2llkedő: "Ha most nincs pénzed, akkor tök mindegy, hogy megugrod-e a szintet, mert el sem jutsz a lécig. "
Ne marháskodj, te is tudod, hogy ez csak jól hangzó demagóg duma. Semmi köze a valósághoz. Attól, hogy szegény valaki, de teljesíti a kívánt tudásszintet (aminek megszerzése szintén nem pénz kérdése, hanem adottságé és törekvésé), akkor felveszik a felsőoktatásba. Ha a tanulmányok alatt megfelelő energia ráfordításával tanul, és nem kúrja el az idejét és erejét haszontalanságokra, akkor simán elvégzi a tanulmányait, és diplomája lesz. Anélkül, hogy a tanulmányokra közvetlenül érdemleges összeget kellett volna költenie. Sőt, bizonyos teljesítményszint felett még tanulmányi ösztöndíjat is kap, azaz pozitív szaldós lehet a történet. Most ne hozd fel a megélhetést meg minden efféle szöveget, mert azt középiskolában is kellett a szülőknek finanszírozni, legfeljebb a lakhatási költségekhez kell pluszban hozzájárulniuk, ha máshol jár egyetemre, mint ahol lakik a család. Amúgy meg, ha kell plusz pénz, lehet nyáron is keresni, de manapság már annyi évközi pénzszerzési lehetőség van, csak tenni kell érte.

ördöngös pepecselés 2012.12.12. 18:35:35

@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...:

Kb. ezren tüntetnek. A diákság durván 1 milliós!!

Egy egész ezrelék tüntet Max 3, több nem. A csürhe baktat, az okos tanul vizsgára, zh-ra, és nem höbörög!!

Problem???

Tényleg érdekel....miért általánosítasz??

2llkedő 2012.12.12. 18:36:36

@hümhüm: Szerintem Te átaludtál 20 évet.

74. Vladys 2012.12.12. 18:36:39

@Balibgeczyk: Nem, te tiszta szívű komcsi vagy mint vezéreid.

Squid 2012.12.12. 18:36:49

@Balibgeczyk: "Én csak höbörgést hallok meg ocsmányságokat látok....sok pápaszemes meg rasztahaju semmirekellő, ingyenélö, akarnok, makacs, idióta, öntelt, elkényeztetett kis picsogós egyetemista BAGÁZST!!!!!

NINCS INGYEN BABLEVES!!!!! "

Mi a gáz fater? Sok lett a jövedéki adó a Szofin meg a Kőbányain és fortyog az idegzsába, ilyenkor jó, hogy lehet rühellni valakit mi!!? :D

ördöngös pepecselés 2012.12.12. 18:37:00

@hümhüm:

MAXIMÁLISAN EGYETÉRTEK!! HAJRÁ FIDESZ-KDNP! 2014-ben ismét mossuk le a ballibeket!!!!

ördöngös pepecselés 2012.12.12. 18:38:46

@Squid:

"ilyenkor jó rühelleni"

Miért, ti nem ezt teszitek a Fidesszel szemben???? :OO Ok nélkül ráadásul!!

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.12.12. 18:39:35

@Balibgeczyk:
Te tényleg nem érted?
Akkor hajrá ecsém, pisilj a konnektorba! :)
Ez a te szinted, a mélységi bányászbéka segge alatt!

Ha még kicsit számolgatod, tulajdonképp 8 fő volt csak ott, a többi coci ármány és Photoshop trükk csak...
Nyaljad tovább a brét, élvezd a Párt juttatásait - milyen kurvának lenni? :D
Megéri???

74. Vladys 2012.12.12. 18:39:57

@Balibgeczyk: A birkameneten is 100e ember van, annyival nehéz lesz választást nyerni. :)

Squid 2012.12.12. 18:41:11

@Balibgeczyk: "Miért, ti nem ezt teszitek a Fidesszel szemben???? :OO Ok nélkül ráadásul!! "

Ok nélkül? Te milyen alternatív univerzumban létezel drága "uram", egy barlangban laktál 2010-től?

És te nem vagy fideszes.. ja..

Prien-u47 2012.12.12. 18:41:24

Bokrosnak legalább volt fasza kimenni közéjük.

hümhüm 2012.12.12. 18:41:33

@félázsiai 2llkedő: "Szerintem Te átaludtál 20 évet. "
Nem, csak kb. a 30%-át, 7300 napra elosztva. Tök jó volt.
Mivel nem értesz egyet?

elprotector33 2012.12.12. 18:42:06

@Balibgeczyk: a 3. pontom azért bejött..
Fiatal vagy még kis pajtás a politikához.
Nem is értem miért büfögsz bele...
Ez nem a verekedős topic....

bioLarzen 2012.12.12. 18:42:16

@Koronás Udvari Chinpoko Mester: Hozzászólásod, illetve avatarod is 10 pontos :D

bio

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.12.12. 18:42:28

"„Ami pedig a tandíjat illeti: Miniszterelnök Úr, kérem, az nagyon sok gyermek számára és család számára egy felesleges és nehéz teher. Ha egyetértünk abban, hogy az a 2 milliárd forint nem föltétlenül innen kellene, hogy bekerüljön a felsőoktatásba, mert a magyar költségvetés – az előbb csak egyetlen példát említettem, többet is tudnék – tudna segíteni és forrást teremteni erre a 2 milliárd forintra, akkor miért kell, miért kell főiskolát és egyetemet végző diákoknak tandíjat fizetniük?

Én a Fidesz programjában a legfontosabbnak, a szívemhez legközelebb állónak éppen azt érzem, hogy az első diploma megszerzéséig legyen az oktatás ingyenes! Legyen tandíjmentes! Én akkor leszek elégedett bármelyik kormánynak a működésével, hogyha az egyszerű családokból meg faluról származó emberek, ha tehetségesek meg szorgalmasak, akkor ugyanúgy kiemelkedhetnek, mint ahogyan jónéhánynak talán közülünk a sors ezt lehetővé tette. Ez a legfontosabb, ha úgy tetszik, az én részemről a legszemélyesebb elkötelezettségem, amit a következő kormány működése során mindenképpen szeretnénk érvényesíteni. A tandíjat szeptembertől ne kelljen befizetni!

Ezzel azt üzenjük meg Magyarország minden családjának, hogy velük van a kormány. Nem tesz a vállukra felesleges terheket. Igenis akarja, hogy a tehetségesek és a szorgalmasak boldoguljanak. Azt üzenjük meg, hogy a kormány tudja, hogy tehetség, szorgalom és vagyon nem azonos arányban osztattak szét közöttünk. Ezért egy olyan oktatási rendszert kell teremteni, ahol nem a családok vagyoni helyzete szabja meg, hogy kiből mi lesz. Ez a célunk. Szeptembertől nagyon remélem, lesz módunk arra, hogy meg is valósítsuk ezt a célt.”
Orbán Viktor, Horn-Orbán vita, 1998.

bioLarzen 2012.12.12. 18:45:43

@Enrico72: Mivel csupán 10 ezer "ingyenes" hely van és több mint 10 ezer diák szeretne egyetemen tanulni, amit mondasz logikailag nem lehet igaz mindenkire. Bármilyen jól tanul valaki: ha még 10 ezren ugyanolyan jól tanulnak, akkor minimum egyvalakire már nem igaz amit írtál.

bio

2llkedő 2012.12.12. 18:47:00

@hümhüm: Az, amit leírtál, az volt. Most nem tudsz péel jogi egyetemre bejutni csak a felvételi alapján. Ki kell perkálnod a tandíjat.

2llkedő 2012.12.12. 18:49:19

@Balibgeczyk: Most is aktuális (valahonnan a netről):

"""""""T. Köcsög magyar választópolgár!
Úgy érzem, hogy az elmúlt napokban nyilvánosságra került adatokkal kapcsolatban, egy-két kérdés tisztázásra szorul. Az sejlik, hogy 17 évvel a rendszerváltás után, még mindig nem vagy tisztában a demokrácia játékszabályaival! Igen, 299 Ft-ért ebédelek, és 18 millió a benzinpénzem. És? Egyrészt faszközöd van hozzá, másrészt meg ez nekem (legálisan) jár.
Hallom a rikácsolásod a társadalmi igazságosságról, meg az elosztásról, meg a sok bugyuta, idealista blablád, hogy nekem miért igen, neked meg miért nem. Azé' bazmeg, mert Te egy fingszita kis pöcs vagy, én meg az elit. Azé' bazmeg, mert én hozom a törvényeket! Magamnak. És ha megszopod, -mert én úgy gondolom, hogy meg kell, hogy szopd - akkor így jártál.Majd négy év múlva szavazol, anyádra. Mit cincogsz? Visszahívás? Te kis fasz! Hát azt a telibabaszott alkotmányt is én írtam, gondolod, hogy megtettem neked azt a szívességet, hogy beleírtam, hogy visszahívhass?Négy év, kis köcsög! Négy év. Ez a rendszer a négyéves diktatúrák sorozata. Buktam már meg az elmúlt tizenöt évben, egyszer is? Tessék? Láttál Te már időközi választást, ebben a kurva országban? Nem figyelsz, kis fasz!
Tényleg, kire szavaztál tavasszal? A komcsikra, vagy a Fideszre? Tudod miért kérdezem? Mert még azt sem vetted észre, hogy ez is kurvára mindegy. Én bazmeg, ha megyek szavazni, beviszem a fülkébe a kutyám, rászaratom a szavazólapra és azt adom be. Mert mindegy, hogy ki mellé húzod az ikszet, érvényes-e a szavazatod vagy sem. Mindenképpen rám szavazol. Mert egyedül belőlem választhatsz. Én egy vagyok. Az elit.
A Z E L I T ! Szociáldemokrata, liberális, szocialista, meg konzervatív. Ezt a szart is meg lehet veled etetni? Öcsém, hogy Te mekkora fasz vagy! Szerinted a büfében van jobbos és balos szendvics? Ugyanazt a kenyeret zabáljuk, ugyanazt a tehenet fejjük, csak a székházra teszünk ki más-más logót, hogy tudjad, éppen melyikünk szónokol, napirend előtt. A világ nem vízszintesen van felosztva, jobb és baloldalra, hanem függőlegesen, fentre és lentre. Ja, a fent én vagyok, a lent meg Te, Te kis paraszt. "A törvény szerződés, gazdagok és szegények között." -azt hitted vicc, mi? Még pofáztol, hogy elkúrtuk, elkúrták az országot? És gondolod, hogy nem szarok bele vastagon? Engem addig érdekel a szaros hazád működőképessége, amíg az képes kitermelni a benzinpénzem, meg az illetményem. Az meg egyelőre nincs veszélyben. Zsé van, főnök és kontroll nincs. Ergo, szarunk bele!
Tudom, neked ez most nagyon nem tetszik. Há' nyazsgem! Vagy tudod mit? Menj le tüntetni! Azt nem szarjuk le, gondolod? Menj le és rázd a nyálad a Kossuth téren, de ha nem tud elaludni tőled a gyerek, ígérem, szétbaszatom a fejed a Gergényivel. - Mellesleg, utálom ezt a seggnyaló csókát, de hát minden házba kell valaki, aki leviszi a szemetet. - Visszatérve a benzinpénzemre, kurvára utálom ha a zsembe turkálnak. Igen, öt milliárdot basztunk el, majd' négyszázan. A vizitdíj meg 10 millió emberen hoz vagy másfél milliárdot. Igen bazmeg, spórolni kell! Gondoltad, hogy majd én kuporgatok? Ne kezdj el rinyálni, hogy a nyomorult nejeddel, és a két kibaszott kölyköddel éltek 120 nettóból! Unalmas. Közölöm veled, hogy kurvára beleszarok. A két szaros gyereked is csak annyira érdekel, hogy ne dögöljön éhen. Hogy legyen majd, akivel tíz év múlva is magamra tudok szavaztatni. Egyébként meg mit ugatsz? Nem tetszik a proliélet? Neked is áll a zászló, lehetsz Te is politikus! Ha nem, akkor meg kuss! Te választottad, szavad nem lehet.
Négyszázan. Igen, ennyien vagyok. Emlékszel még, hogy ezt a kampányt is (mint mindegyiket) úgy kezdtük, hogy most aztán kisebb parlament lesz? Lett? Na látod! Hogy a saját munkahelyemen csináljak létszámleépítést? Miért, szerinted mi a faszt kezdenék a Laci fiammal, ha nem tudnám betolni képviselőnek? Legyen prolimunkásköcsög, mint Te? Viccelsz, ugye? Szóval, Kedves Köcsögmagyarválasztópolgár! Sajnálom, hogy ilyen módon és ilyen stílusban kellett tudomásodra hoznom, amire magadtól is rájöhettél volna. Mivel nem csak birka, hanem barom is vagy, erre a megoldásra miattad kényszerültem. Nem akartalak megbántani, és az önérzeted sem akartam agyonbaszni, de minekután Te akkora pöcs vagy, hogy képtelen voltál a tények segítségével a valóságos helyzeted meghatározni liberális demokráciánkban, így ez a levél nem más, mint a Te nyelvedre lefordított helyzetelemzés.
Most, hogy tudod már, hogy hová sorold magad, szeretnélek megkérni, hogy a fentiek figyelembevételével a pofádat evésre használd, és most húzzál vissza dolgozni, köcsög!
2007 Budapest, Európa
Tisztelettel: A politikai elit.""""""

ördöngös pepecselés 2012.12.12. 19:12:23

Meg kellene indittani a 2-es villamos járatát, teljes sebességgel... :DDD

kemény keleti kommentelő 2012.12.12. 19:16:14

Nem értem.
Grün és Kohn két jóbarát, nem tartoznak egymásnak.
Egyszer Kohn ballábbal kel fel
- Na figyu te Grün! Te lógsz nekem 100 forinttal.
- Lóg a faszom.
- Ne izgulj Grün, fizethetsz részletben is, támogatott biboldó hitellel.
- Az más. Akkor fizetek, mert a támogatott biboldó hitellel te baszol rá.*

*nem matematikus példája
írója se józan-
se paraszti ésszel nem rendelkezik

guma 2012.12.12. 19:29:47

eltűnt amit írtam. :(

most csak annyit : ezt a kedvezményes hitel játékot már a lakásoknál egyszer eljátszották!
akkor sem volt a kasszában pénz és az új kormány 3%-ról 35-re emelték, akkor kezdtek utcára kerülni az emberek....

szóval : emberek emlékezettek és a gyerekeket ennek ne tegyétek ki ebben az erkölcstelenül hazug országban!

micsoda? 2012.12.12. 19:39:01

Apple- laptopos lány "Ő nem magáért, hanem az utána következőkért tüntetett". védték a tüntetők.
Na igen, ez természetes szerintük.

"Csak az számít hogy épüljenek azok a kurva stadionok, szépüljön Felcsút, legyenek meg a szalagátvágások 2014 tavaszán, 5 méter magas Tisza István szobor álljon a Kossuth téren, és meglegyen az inflációkövető (vagy afeletti) nyugdíjemelés".

Hihetetlen, hogy a poszt nyilvánosságot kaphatott, hogy lehet a nyugdíjasok megélhetését, - össze hasonlítani holmi stadionnal, szoborral. Szégyenletes!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.12.12. 19:46:13

Néztem Híradót.

Girosz nem érti.
Aszongya nem érti, a höok miért ugrál, mert őket nem érinti.
Hát barátom, ez a különbség a politikusok, és az emberek között. Ennyi.

Persze, annyi a lényege, hogy csak valamit kellett mondani, hát szarják ők le.

Azzal a részével egyet is értek, hogy ne fetrengjenek emberek 10 évig az egyetemeken (ismerek jópár ilyet...)
De a módszerek, már megint. Idióták.

nikk rivers 2012.12.12. 19:46:24

GÉZA volt már?

Kíváncsi lennék mivel magyarázza a magyarázhatatlant :-)

Q-in-Law 2012.12.12. 19:48:54

Egész jó csajok vannak ezen tüntetésen. Jobb, mint a 2006-os móka.

kúrórudi 2012.12.12. 19:49:04

@Balibgeczyk:

"NINCS INGYEN BABLEVES!!!!!"

2006-2010 között még az volt a duma, hogy "ne az emberekkel fizettessék meg"....

hazudunk reggel délben este...

hazudsz mint azok a vezéreid akiknek a seggét nyalod...

kúrórudi 2012.12.12. 19:52:25

@hümhüm:

a szégyen az hogy demagóg ostobán játszod itt a nagyokost... na az a szégyen...

persze te ezt nem érzed meg a ballibgeczyző se mert ahhoz is hülye h észrevegye h röhögnek rajta....

muhhhaha 2012.12.12. 20:00:37

ballib csak szopat, nem esik le?

kúrórudi 2012.12.12. 20:00:50

@Balibgeczyk:

segítek értelmezni a jelent te agyhalott... viktor elvtársadék éppen most ezzel az n+1-edik hazugságukkal kapják meg az első nagy koporsószeget 2014re....

ezért hisztizel ennyire... mert BE VAGYTOK SZARVA...

és erre MINDEN OKOTOK MEG IS VAN...,

kúrórudi 2012.12.12. 20:01:53

@muhhhaha:

dehogy szopat.. tényleg ilyen hülye: vagy meggyőződésből van mert fizetik mint a szíjjártót...

slowMotion 2012.12.12. 20:03:05

Mikor lesz legközelebb békement? Mert igény az már lenne rá ...

ördöngös pepecselés 2012.12.12. 20:05:00

@kúrórudi:

Ki van beszarva??!! Majd az erdélyiekkel is meg lesz az ujabb Fidesz győzelem!!! Ők nem fognak ilyen bolsi hilladékokra szavazni!! NEm sokan támogatják a dzsobbikot, meg a szoccikat, meg a dekát ,meg a lumpot!! A Fidesz-KDNP pedig mindig 40% fölött van és lesz is!!! :D

muhhhaha 2012.12.12. 20:07:16

@kúrórudi: okés, elfogadom amit mondasz, csak én nem így látom. ő meggyőződésem szerint azt akarja mit mi....csak segíteni akar. ezt gondolom, lehet, hogy túlgondoltam.

azbesztos 2012.12.12. 20:08:26

Eddig a felsőfokú oktatás a munkanélküli fiatalok napközijeként működött (ha egyáltalán bejártak az intézményekbe) és nem igen szolgált mást, mint a bulis környezetet, a diákléttel járó kedvezmények (utazás, mozi, stb) igénybevételét. Most mindenki úgy lehet tandíjmentes ha vagy nagyon jól tanul. vagy ha a diákhitelezés révén a diploma megszerzését követően, 35 éves korában elkezdi törleszteni a 2%-os kamatra kapott hitelét. Ne feledjük, hogy Bokros a diákokat utcára rugdosta volna ("minek ennyi egyetem, Burundiban sincs egyetem") és Bajnaiék a diákhitel nélkül terveztek milliós tandíjakat bevezetni. Tüntetnek a libsik és a meghülyített utánfutóik.

kúrórudi 2012.12.12. 20:08:26

@Balibgeczyk:

"Majd az erdélyiekkel is meg lesz az ujabb Fidesz győzelem"

tehát a fidesz szerinted is CSAK saját érdeke miatt vette be a határon túliakat....

hazudunk reggel délben este....

muhhhaha 2012.12.12. 20:09:16

jaaa, na olvasom a legújabb hozzászólásokat. nem igaz, hogy nem látjátok az iróniát benne?! Ballibgeczyk-ben

ördöngös pepecselés 2012.12.12. 20:10:45

@kúrórudi:

Szerintem hagyjuk ezt, jó?!? Kiforgatod a szavaimat, nem értesz te itt semmit sem!!

Úgyhogy pofabe! Menjetek azt törlesszétek inkább azt a bizonyos 12 ezer milliárdos adósságot amit az mszp-szdsz vett fel a semmire!!!! utána ugass kutya!!

ördöngös pepecselés 2012.12.12. 20:12:00

@muhhhaha:

Ki ironizál? Szerinted melyik kormány adósította el az országot 50-83%-ra 8 év alatt???

:DD Ez tény, nem irónia!! Csak egyesek ezt nem értik meg!! Szomorú!4

kúrórudi 2012.12.12. 20:12:02

@azbesztos:

hazudsz:
1. bajnainák szó sem volt tandíjról már...ő ugyanis 2009től lett min.elnök a tandíjat meg ti - akik most tapsikolnak neki - leszavaztátok viktorotok utasítására 2008ban..
2. gyurcsányék havi 6e ftos tandíjat terveztek... 6. az egy félévre 30e. ezt szavaztátok le. most meg tapsikolsz a 300e-nek!!!

Virág et. 2012.12.12. 20:12:37

@Enrico72: Nem hiszem,hogy te tényleg ilyen hülye vagy. Ez csak valami vicc vagy trollkodás lehet, ember magától ilyen egyszerű nem lehet. Hitel = ingyen van? A lakáshitelesek ezek szerint ingyen kaptak lakást, mi? Az, hogy a TERVEZET szerint most a KAMAT 0% lenne (később meg akár 40% is lehet, ezt ma SENKI, de senki nem tudja megmondani), az ingyen van? Igen? Ha végig 0% kamat lesz (ennek az esélye pont ennyi: 0%), akkor is a teljes tandíjat vissza kell fizetni az államnak. Ez ingyen van? 10 ezer férőhely a korábbi 70 ezerhez képest?

@Balibgeczyk: Az RMDSZ-re leadott voksok szemben a Fidesz által tolt törpepártokra leadottakkal nem erről árulkodnak ... Ne gondolod, hogy a határon túl csupa olyan agyhalott van, mint te és elvtársaid. Okosabbak az erdélyi emberek, mint te meg a többi szerencsétlen.

kúrórudi 2012.12.12. 20:14:13

@Balibgeczyk:

"Úgyhogy pofabe! Menjetek azt törlesszétek inkább azt a bizonyos 12 ezer milliárdos adósságot amit az mszp-szdsz vett fel a semmire!!!!"

oké akkor ezen a nyomorult te szinteden:
szocik 12e mrd 8 év
fidesz 5e mrd 2 év

no komment....

ördöngös pepecselés 2012.12.12. 20:15:32

@Virág et.:

Nem gondolod, hogy egy RMDSZ szimpatizáns tisztelheti Orbán Viktort, és szeretheti a Fidesz politikáját? Tényleg ilyen sötét vagy hogy nem látod át, hogy a kettő NEM zárja ki egymást??

muhhhaha 2012.12.12. 20:19:07

@Balibgeczyk: nagyon jó fej vagy! én is csináltam ilyent mint te anno... azt nem mondom, hogy kitűnően teszed, de jó, röhögök sokat azokon akik azt hiszik, hogy komolyan gondolod amit leírsz!

ördöngös pepecselés 2012.12.12. 20:20:51

@muhhhaha:

Tényleg komolyan gondolom többek közt azt, hogy egy erdélyi RMDSZ-s szavazó is simán leszavaz a Fideszre majd.
De akkor tőled is megkérdezem: Miért zárná ki a kettő egymást???

Virág et. 2012.12.12. 20:21:59

@Balibgeczyk: Miért zárná ki? Hol mondtam én, hogy kizárja? Nem tűnt fel neked, hogy te állítottad, hogy az erdélyiekkel fog majd a fidesz nyerni itthon? Erre én: ennél okosabbak az erdélyiek, mert ellentétben a belföldi barmokkal (magadra veheted) a turultollas lószart nem kajálják kétpofára, elzavarták a fenében a Kövér meg Orbán által pumpált fideszes csökevénypártokat és inkább az RMDSZ-re voksoltak. A választások előtt az egész jobber sajtó attól bűzlött, hogy az RMDSZ és az MSZP mekkora nagy barátok, még a Sötét Gyurcsány is előkerült egy-két RMDSZ-es képviselő társaságában.
Ennek ellenére RMDSZ tarolt. Még egy indok, hogy ne becsüld alá az erdélyieket, veled ellentétben nem olyan egybites birkák, hogy a kedves vezető minden pálfordulását vakon követik, hanem - a jelek szerint - használják az agyukat. Ritka tulajdonság, anyaországi szavazók is eltanulhatnák.

A diákok, a tanárok, a rendőrök, a tűzoltók, a mentősök, a pénzügyi szféra, a közművesek és az összes többi aktuális népellenség, a NER kulákjai kezdik már megtanulni.

vénkujon 2012.12.12. 20:22:48

viktor hazaosont már? vagy benn sem volt a kupolásban?

futás csicskák! 2012.12.12. 20:23:36

mérnem lövik kia szemüket a rohadékoknak rákos csicska parasztoknak faszé tüntetnek
menyetek efele innén a rákba külfödre

elprotector33 2012.12.12. 20:23:42

@Balibgeczyk: Veled nincs baj. Agresszív vagy eléggé. Meg fiatal. Háát itt vége....

elprotector33 2012.12.12. 20:24:56

Nem fogsz te kormányt dönteni...;)

redriot77 2012.12.12. 20:26:22

@Józsi bá': "A tandíj lényege nem az, hogy likviditást teremtsen a költségvetésben, hanem az, hogy az ÉRTÉK mellé, amit a felsőoktatásban szerez meg az ember, ÁRat rendeljen."

2008-ban is ennek megfelelően szavaztál? Vagy a Gyurcsány tandíja az más mint az Orbáné? Az liberálbolsevik tandíj ez meg nemzetépítő?

ördöngös pepecselés 2012.12.12. 20:26:32

@Virág et.:

" turultollas lószart nem kajálják kétpofára"

Egyetértek. Csak annyibann nem, hogy a Dzsobbikot nem fogják kajálni, ellenben a Fideszre tömegek szavaznak majd az erdélyiek közül. Szóval a dzsobbikosok ne ringasák magukat abba az álomba, hogy majd nekik kedveznek az erdélyiek, mert nem így lesz. A Fidesznek kedvez, és ez így helyes! Az mszp, lmp, dk pedig semmit nem fog elérni szerencsére.

Na viszlát mindenkinek!!!!

muhhhaha 2012.12.12. 20:26:41

@Balibgeczyk: jó, értelek. én is így tettem régebben. jól tolod, látom szopják még sokan. olvaslak, hatalmasakat röhögök, hogy így bírod DDD

Virág et. 2012.12.12. 20:28:11

@redriot77: Ez gondolom költői kérdés volt. :)

@muhhhaha: A vicc, hogy ez nem troll, hanem komolyan is gondolja. Vagy ez inkább rémisztő, nem is vicces.

khuszár 2012.12.12. 20:29:20

Tipikus FIDESZ politikus..beszél de közben nem mond semmit! Bár neki (Szíjgyártó) az óriási élet és munkatapasztalatával a háta mögött teljesen hihető :-)

elprotector33 2012.12.12. 20:29:30

A primitív hozzászólásod gondolom menő az osztályban...:D

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.12.12. 20:31:24

@redriot77:
Anélkül, hogy védeni akarnám Józsibát szólok, hogy a kérdéseidre ott a válasz a kommentje utolsó mondatában:)...

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.12.12. 20:31:35

@Balibgeczyk: Oszt a szociális népszavazáson hova húztad az x-et, okostojás?

Ironfist 2012.12.12. 20:35:41

@futás csicskák!:
"mérnem lövik kia szemüket a rohadékoknak rákos csicska parasztoknak faszé tüntetnek
menyetek efele innén a rákba külfödre"

És maradjanak az olyanok, mint te, akik arra nem veszik a fáradtságot, hogy a böngésző helyesírásellenőrző programja által jelzett brutális mennyiségű hibát kijavítsák, mielőtt szóra nyitják az ordenáré nagy pofájukat?

azbesztos 2012.12.12. 20:37:17

@kúrórudi:Hazudsz haver! Gyurcsány-Bajnai rezsim idején:
a tervek szerint a 2007-ben beiratkozottaktól kezdve 2008 szeptemberétől minden egyetem és főiskola fejlesztési részhozzájárulást (FER), köznyelven tandíjat szedett volna a hallgatóitól. Ez alapképzésben a tényleges költségeknek 20%-a[38] (évi 105 ezer), mesterképzésben 30%-a (150 ezer Ft) lett volna – a felsőoktatási intézmények azonban kérhettek volna ennél ötven százalékkal többet vagy kevesebbet is. Csak a második évtől kérhettek volna pénzt a hallgatóktól, ugyanis a fizetendő összeg az első év tanulmányi eredményétől függően változott volna – a legjobban teljesítő 15 százalék tandíjmentességével.
A tandíj alól mentesülő diákok arányát kezdetben az egyetemek maguk szabhatták volna meg (például az ELTE először 0%-ot, majd a diákok általános felháborodásának hatására végül 5%-ot állapította meg[39]). Ezt a részt később, a diákok ellenállását látva módosították, így az egyetemeket, főiskolákat kötelezték[40] legjobban teljesítő 15% felmentésére.
A hátrányos helyzetű tanulókat és a gyermeküket gondozó kismamákat továbbra is mentesítették volna bármiféle tandíj fizetésétől.[41]
A teljes tandíj a felsőoktatás afféle többletforrása lett volna úgy, hogy az intézmények kötelesek lettek volna ennek 30–50%-át tanulmányi ösztöndíjra, a többit pedig fenntartásra, illetve fejlesztésre fordítani. Így a befizetett tandíj a tervek szerint a felsőoktatásban maradt volna.[42]
A tandíj eltörlése volt a 2008-as népszavazás egyik témája, ahol a választópolgárok a fejlesztési részhozzájárulás eltörlése mellett döntöttek, így a fent leírtak nem kerülnek bevezetésre.

azbesztos 2012.12.12. 20:37:52

Minisztersége alatt Bajnai Gordon is támogatásáról biztosította azt a tévéműsort, mely jórészt a Gyurcsány Ferenc-vezette kormány intézkedéseinek elvi alapjait magyarázta néhány perces epizódokban. A volt nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a Mandiner blog szerint levélben ajánlotta a középiskolai vezetők figyelmébe 19. részében a tandíj bevezetése mellett érvelő Modern Képmeséket. Egyet ne felejtsünk azonban a hatalmas (kicsit túlszított) felháborodásban: továbbra is maradnak államilag finanszírozott helyek. Jóval kevesebb bizony, mint eddig, de a rendszer már régóta felülvizsgálatért kiáltott. Ezt nem tagadhatjuk. Ilyen-olyan bölcsészekkel, filozófusokkal, történészekkel, soha nem tanító tanárszakosokkal , harmincéves egyetemistákkal nem biztos, hogy rentábilis maradt volna ez az összgazdasági befektetés. Racionalizálni kellett, ezt ti is tudjátok - egy munkaalapú társadalomban pedig potyautasra nincs pénzünk.
Nekünk piacképes szakmákra, piacképes, tenni és dolgozni akaró emberekre van szükségünk - pláne így, hogy manapság sokan úgy gondolják, az adófizetők pénzén megszerzett oklevéllel azonnal külföldre kell költözni. Nagy a kockázat a befektető részéről is, ugye. De rendben, még ez is beleférne.
De nincs több pénz, elfogyott.
Az MSZP és az SZDSZ eltapsolta, ellopta. Segélyekre költötte, autópályákra, jóléti intézkedésekre, méregdrága hitelből. Köszönjétek meg most nekik, akiknek van pofájuk hozzátok csapódni és a kormány ellen lázítani.

Kékcsillag 2012.12.12. 20:42:37

@Enrico72:
Okostojás, kerülj be a Corvinus egyetem közgazdasági karára ingyen!
Lányomnak 480 pontja lesz, és nem jut be, mert NINCS államilag finanszírozott hely a közgáz egyetemen, gazdasági főiskolákon (jogin sem).
Na, akkor hogy is van ez, tanuljon, és bejut?
Erre blazíroztunk mi is, ez az okos, céltudatos, szorgalmas gyermek pedig jól hoppon marad.
Ja, értem, menjen mérnöknek, hurrá.....

futás csicskák! 2012.12.12. 20:51:16

@Ironfist: Ironfist 2012.12.12. 20:35:41
@futás csicskák!:
"mérnem lövik kia szemüket a rohadékoknak rákos csicska parasztoknak faszé tüntetnek
menyetek efele innén a rákba külfödre"

És maradjanak az olyanok, mint te, akik arra nem veszik a fáradtságot, hogy a böngésző helyesírásellenőrző programja által jelzett brutális mennyiségű hibát kijavítsák, mielőtt szóra nyitják az ordenáré nagy pofájukat?

asz mitkelesz bekapcsolni tesó? nemvágom geci

Ironfist 2012.12.12. 20:53:41

@futás csicskák!:
Ó, maan... hányok tőled. Tiltva vagy.

Kékcsillag 2012.12.12. 21:00:26

@Nyekenyóka.:
Ugrik a pannon puma, ezt se felejtsd ki (Kókától idézet.)

fda 2012.12.12. 21:06:44

"Kit érdekel, hogy 100 000 diák átlag 4 milliós diákhitele 400 milliárd forint lesz majd,"

Na ez meg hogy jött ki. Kicsit olyan érzésem van, hogy ebbe a számba még a diákok testmagasságát is beleszámoltad.

fda 2012.12.12. 21:08:24

Itt azért azt látom hogy legtöbben úgy fröcsögnek, hogy nem is értik, miről szól ez az egész.

kúrórudi 2012.12.12. 21:13:00

@azbesztos:

2 kérdés:
- 2008ban voltál-e a tandíj ellen tüntetni?
- a 105e a több vagy a 300e?

a harmadikat h hazudott-e a fidesz szerinted tandíjügyben nem teszem fel mert az nyilvánvaló tény...

kúrórudi 2012.12.12. 21:21:37

@Balibgeczyk:

látom a tényekkel nem tudsz mit kezdeni:
- szocik 12e mrd implicit adósság 8 év alatt... de képződött 2e mrdnyi mnyp, és 1e mrd ftnyi maradt az imf hitelből tehát 9e mrd mínusz 8 év alatt.
- fidesz 5e mrd implicit adósság 2 év alatt (2e explicit + 3e nyugdíj) és elhasználtak 0.5 mrdt biztosan a tartalékból is (mol vétel).

szocik 9000 mrd 8 év
fidesz 5500 mrd 2 év

lehet tapsikolni neokádárista vezéretrknek viktornak

kúrórudi 2012.12.12. 21:31:01

nem véletlenül a két ellenségük a közgáz és jog képzés...

minden valamit is értő jogászhallgató tudja h nonszensz amit művelnek (visszamenlkeges tv, alkotmány átírogatás 1 nap alatt, azonnal hatályba lépő tvek, stb)

minden valamihez is konyítő közgázhallgató tudja h napmintnap hazudoznak...

Tuborgbeer 2012.12.12. 21:34:47

@kúrórudi: Azt is hozzá lehetne tenni, hogy a szocik alatti adósság jelentős része éppen a fideszes önkormányzatoknál keletkezett. Lásd Belváros, Hódmezővásárhely, Debrecen stb. Most meg ők pofáznak az "elmútnyócévről" meg az eladósodottságról.

kúrórudi 2012.12.12. 21:36:24

ezért ezeket a karokat felesleges támogatni mert ha ingyenes a képzés ha nem az ott lévők nagy része tisztában van hazugságaikkal... az ideális célszemény nekik a "szakbarbár" mérnök...aki hülyíthető jogilag gazdságilag de a társadalom szemében (amúgy helyesen) okos építő ember...akire hallgatnak...

orbánék nem hülyék...
csak elfelejtik h 2012 van és nem a 80as/90es évek... az infó terjed...a piac áraz....a kettős kommunikáció percek alatt lebukik...ahogy minden hazugság..

orbán egy nagyon ügyes reformkádári szinten politizáló politikus...

nikk rivers 2012.12.12. 21:37:32

@Kékcsillag:
"@Enrico72:
Lányomnak 480 pontja lesz, és nem jut be, mert NINCS államilag finanszírozott hely a közgáz egyetemen, gazdasági főiskolákon (jogin sem).
Na, akkor hogy is van ez, tanuljon, és bejut?"

Hagyd, be vannak ezek oltva józan gondolkodás ellen...

nikk rivers 2012.12.12. 21:41:42

@azbesztos: "Az MSZP és az SZDSZ eltapsolta, ellopta. Segélyekre költötte, autópályákra, jóléti intézkedésekre, méregdrága hitelből"
1. A jóléti intézkedéseket a fidesz is megszavazta.
2. Ellopták? Budai Gyula elszámoltatási biztos úrnak meg csak egy dinnyekartelre futotta a nagy elszámoltatásban.

ballus 2012.12.12. 21:43:16

@Balibgeczyk: Ugye 2008-ban arra szavazott, hogy ne legyen tandíj? Ha igen, akkor most miért ez a véleménye? Ha nem, akkor ballib volt?

kúrórudi 2012.12.12. 21:45:59

@azbesztos:

látom a tényekkel te sem tudsz mit kezdeni:
- szocik 12e mrd implicit adósság 8 év alatt... de képződött 2e mrdnyi mnyp, és 1e mrd ftnyi maradt az imf hitelből tehát 9e mrd mínusz 8 év alatt.
- fidesz 5e mrd implicit adósság 2 év alatt (2e explicit + 3e nyugdíj) és elhasználtak 0.5 mrdt biztosan a tartalékból is (mol vétel).

szocik 9000 mrd 8 év
fidesz 5500 mrd 2 év

melyik is a károsabb??

lehet tapsikolni neokádárista vezéreteknek viktornak

kúrórudi 2012.12.12. 21:49:20

a tandíjügy orbánék öszödi beszéde...

csak sokkal durvább..konkrétabb...bizonyítottabb...és még aljasabb is...amit még megpróbálnak továbbhazudni is....

jet set 2012.12.12. 21:50:57

Legyen ingyen minden! Éljen a szocializmus!

amit még megtehetsz 2012.12.12. 21:51:10

@Balibgeczyk: Nem tudom milyen filmet nézel, de Erdélyben sem hülyék az emberek. Egyre többen utálják pártod megosztó, hiteltelen politikáján.

Amúgy meg Horngyuszi szájon csókolhatna, akkora komcsi vagy...

dr Smittpálelnökúr 2012.12.12. 22:01:23

Drága, agyhalott, fideszbuzik!

A vezér hazudott. Tiltakoztatok a tandíj ellen. Népszavaztatok, elértétek, hogy ne legyen.

Most akkor miért akarjátok bevezetni? A bőr a pofátokról nem ég le?
Gyurcsány legalább elismerte, hogy hazudott. Ti még ennyire sem vagytok képesek.
Hazug, gerinctelen, ocsmány férgek vagytok. Mind.

ördöngös pepecselés 2012.12.12. 22:22:53

@amit még megtehetsz:

No majd meglátjuk. Ne sok jora számitson a libás meg az mszp, meg ludmilla, meg a dzsobbik sem!!! ezt garantálhatom!!!

zsombordeak 2012.12.12. 22:30:39

@Enrico72: Sorry, hogy csak mst jovok, de most olvastam a posztot es nem tudok nem reagalni.

1) Szoval persze jol kell tanulni, csak a 10 ezer ingyenes ferohely az azt jelenti, hogy a legjobb tanuloknak is csak a toredeke jut hozza. Ez a mostani keretszamok 20%-a, ha jol ertem. Azt akarod mondani, hogy a mostani diakok 80% link es nem erdemli meg, hogy az allam kifizesse a felsooktatasat? Mert akkor eleg kemenyet mondasz, nem tudom, hogy belelatsz-e a dologba.

2) Ha a diakhitel kamata 0%, akkor minek kell? Azert, hogy megint hitelbol kezdjunk el letezni? Ez a kormany eddig mindent szetvert azert, hogy azt mondhassa, hogy csokken az eladosodottsag. Akkor hogy van, hogy megint a jovovvel fizetteti ki a mai koltsegeket? Ez nonszensz.

3) En egyebkent elfogadnam a tandijat, akar a magasat is, ha helyette azt latnam, hogy csokken az adoterheles. Szerintem az is OK, hogy magas adok mellett magas szinvonalu allami ellatas jar (mint a skandinavolnal) meg az is hogy alacson adok mellett alacson yellatas (mint az angolszaszoknal). De itt egyre tobb adobol egyre kevesebbet kapunk. Miert van az, hogy a kornyezo orszagokban 30% koruli az ossz adoelvonas, nalunk meg madjnem 40%. erre is mondj valamit?

Azt kell mondanom, hogy a legjobb megoldas az volt, amit a Fidesz rovidtavu taktikai erdekbol leszavaztatott 2008-ban: hogy mindenkinek kelljen egy elviselheto merteku tandijat fizetnie, es legyen emellett egy teljesitmenyalapu osztonzorendszer. Sajnos en is ez ellen szavaztam akkor, nem meggyozodesbol, hanem protestalasbol. Nem gondoltam volna, hogy egyszer meg visszasirom a Gyurcsany-kormanyt!

kúrórudi 2012.12.12. 22:32:52

@Balibgeczyk:

látom a tényekre nem megy a reagálás a hozzád hasonló fidesz trolloktól....

kúrórudi 2012.12.12. 22:34:09

@jet set:

"Legyen ingyen minden! Éljen a szocializmus!"

ismerős... neked is?
"ne az emberekkel fizettessék meg!" - te erre szavaztál???

zsombordeak 2012.12.12. 22:34:09

@Kékcsillag: Oszinten sajnalom a lanyodat, es ezuton kerek bocsanatot, hogy en is bevettem a Fidesz-maszlagot es rajuk szavaztam. Soha tobbe!

nem akar az ökörcsorda legelni 2012.12.12. 22:34:58

@hümhüm: Ha tízezer állami hely lesz, akkor a tízezer hely nagy részét maximális ponttal rendelkező fiatalok fogják betölteni, mint korábban a divatosnak számító szakokon. Ahhoz, hogy maximális pontot elérj, kell bizony nyelvvizsga, az sem baj ha egyből kettő és mindenből tökéletesen kell teljesíteni. Nem jól, hanem tökéletesen. Ha mondjuk egy borsodi elmaradott település hátrányos helyzetű kollégistájának nem megy a matek, vagy nem megy neki a fizika, akkor őt ki fogja elvinni külön tanárhoz, akinek a segítségével még az is lehet, hogy ő lenne a legjobb fizikás vagy matekos az osztályban. Ha nem megy neki a nyelv önálló elsajátítása, akkor ki fogja fizetni neki a nyelviskolát vagy a nyelvtanárt, hogy megtanulja az angol nyelvtant? Nagyon jól írta az egyik kommentelő, két minimálbérből a családok nagy része örül, ha kibírja hónap végéig, nem még arra fog költeni, hogy a gyereknek legyen esélye bejutni arra a temérdek helyre és akkor még nem is olyan családról beszéltem, ahol több gyerek van, vagy épp az egyik szülő munkanélküli. Hogyha ezeknek a diákoknak is lesz ösztöndíj már a középiskolában, akkor lehet arra hivatkozni, hogy a képesség hiányzott, addig szerintem nem.
Felmerült, hogy van olyan felsőoktatási érdekvédelmi csoportosulást képviselő, aki már 12 éve egyetemista. A maximálisan igénybe vehető államilag finanszírozott időkeret jelenleg is 14 félév, amire az orvostanhallgatók jogosultak, de jellemzőbb a 12 félév. A mélyen tisztelt szóvivő úrnak mi köze ahhoz, hogy az általa említett személy a saját pénzéből az állami felett még hány félévet finanszíroz, mondjuk a második, harmadik, sokadik diplomája megszerzése miatt?
A botrány kirobbanása óta ami még külön szép, hogy senki sem meri kimondani a tandíj szót kormányoldalon, lehet aki megtenné, annak be kellene fizetnie 100 ezret a miniszterelnök által kihelyezett szitokszavak visszaszorítását szolgáló befőttes üvegbe. Ja, és a Bajszosnak legalább volt annyi vér a pucájában, hogy kimenjen a diákok/hallgatók közé.

kúrórudi 2012.12.12. 22:35:25

@zsombordeak:

nocsak csak nem egy élő példa h "sose hazudtunk" viktorék is becsaptak szavazókat.... még ilyet...

kúrórudi 2012.12.12. 22:38:22

látom a tényekkel egy fideszhívő vagy fizetett tollnok se tud mit kezdeni:
- szocik 12e mrd implicit adósság 8 év alatt... de képződött 2e mrdnyi mnyp, és 1e mrd ftnyi maradt az imf hitelből tehát 9e mrd mínusz 8 év alatt.
- fidesz 5e mrd implicit adósság 2 év alatt (2e explicit + 3e nyugdíj) és elhasználtak 0.5 mrdt biztosan a tartalékból is (mol vétel).

szocik 9000 mrd 8 év
fidesz 5500 mrd 2 év

melyik is a károsabb??

lehet tapsikolni neokádárista vezéreteknek viktornak

hazudtok reggel délben este....

zsombordeak 2012.12.12. 22:43:49

@kúrórudi: A kornyezetemben eleg sokan vannak igy... Sajnos!

Meridian74 2012.12.12. 22:43:50

@Rufus78: na, akkor gyakorlatilag ez sem létezik már... fasza. Az adócsökkentések kormánya.

rH 2012.12.12. 22:47:26

jo a buli, csak sok itt a fizetett fidesz troll....

Kerek négyszög 2012.12.12. 22:48:43

A fideszjobbik nevű destruktív szekta agyhalott zombiai miért nem nézik meg a beillesztett Szíjgyártós tandíjellenes dumát? A mocskolódással nem lesz eltörölve a szégyenetek!
A pofátokon nem ég a bőr, kedves szektásmagyarok?

Meridian74 2012.12.12. 22:54:02

@Kékcsillag: közgázosokból már éppen elég van ebben az országban. Nem mellesleg mire jutott az ország velük? Tönk szélére.
Tanuljon valami normális, tisztes tevékeny és alkotó szakmát. A közgáz a mellébeszélés tudománya. Mindent leginkább utólag tudnak megmagyarázni és nem is látni mást, mint utólag magyarázkodnak is mi miért nem valósult meg, pedig...

Squid 2012.12.12. 22:54:31

@kúrórudi: Pontosításként a teljes MNYP vagyon 3160 Milliárd Huf volt és semmiképpen nem 2000m

Squid 2012.12.12. 22:56:40

@Meridian74: Te kevered a közgázt és az ott végzetteket a közgazdaságért felelős politikusokkal, az utóbbinak semmi de semmi köze nincs az előbbihez tekintve, az utóbbiak teljesen figyelmen kívül hagyják a közgáz alapszabályait a politikai célok érdekében.

Meridian74 2012.12.12. 22:59:43

@dr Kangörény: gyurcsány beismerte? Nem ismerte be, csak a saját körében beszélt arról amiről. Aztán hopp, annyira durva volt a szólama, hogy kiszivárgott... először tagadott, majd elismerte igen ez az volt ami. De ez nem beismerés, hanem beismerTETÉS volt! A magyar nyelv képes nagyon pontosan és árnyaltan fogalmazni, ugye te is felismered a kettő közötti nem kicsi különbséget?

Kerek négyszög 2012.12.12. 22:59:46

Egyébként az is kiderült, hogy mire kellett a diákok pénze: Amennyit elvettek itt, pont annyi pénz lett a rémkormány amerikai szavazatvásárló alapítványának számláján!

Szóval nehéz elhinni, de a tények makacs dolgok: orbánék többre tartják a gazdag amerikai magyarok lefizetését, mint a magyar fiatalok oktatását.

Nesze neked nemzeti kormány, nemzeti oldal! Dumálni mindent lehet, a nemzet eltaposása meg csendben is megy...

Pfffff, nemzeti oldal! Csak újabb vesztes háborúba ne sodorják a nemzetet. Szokásuk...

Meridian74 2012.12.12. 23:01:47

@Squid: nem keverem. A versenyszférában is rengeteg balfasz, ingyenélő közgázos van... munkahelyemen is. Amikor azt mondják, nincs szüklség annyi mérnökre, akkor azzal együttjár az is, hogy közgázosokra meg 3x annyira nincs szükség. Legelőször az utcára is a sok közgázos kerül, és csak utána a mérnökök...

Kerek négyszög 2012.12.12. 23:02:43

@Meridian74:

"De ez nem beismerés, hanem beismerTETÉS volt!"

Már pedig ő ismerte be. Ha jól emlékszem, mintha azt is mondta volna, hogy ebből elege is van.

Vajon orbán mikor fog beismerni? (Arra már gondolni sem merek, hogy elege lenne belőle)

Meridian74 2012.12.12. 23:05:07

@kúrórudi: hiányos a számításod. Amit elköltöttek, pl MOL-ra, az legalább megvan, továbbá a mnyp-nek köszönhetően nem kellett _további_ hitelt csak azért felvenni, hogy a már meglévő, de még nem kihalt nyugdíjasokat ellátni tudják. Ezzel szemben a szocik akárhány ezer milliárdja hova lett? Volt látszatja? Smmi. Persze a fidesz sem sokkal jobb ennél, az is igaz, de egy pár vonással jobbak mint a szocik. Persze ettől még szarok ők is.

Meridian74 2012.12.12. 23:08:16

@kerek négyszög: és kinek ismerte be? Nem a köznyilvánosság előtt mondta a beszédét, hanem egy ZÁRTKÖRŰ, csak szocialista külön meghívott képvviselők előtt. És miért? Mert előre jelezte nekik, hogy az önkormányzati választásokat csúnyán bukni fogják. Ezt is csak azért, mert ha utólag kezd magyarázkodni, valószínűleg egy meszes gödörbe ásták volna nyakig - hiszen az addigi kép alapján döbörgött a gazdaság, még ÁFA-t is csökkentettek 20%-ra, meg megnyerték a parlamenti választásokat is.

Így pontos a kép. És éppen emiatt nem beismerés volt, hanem beismertetés.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.12.12. 23:12:20

amugy aki azt allitja hogy csak 10.000 embernek fizetik a tanulasat annak a cortex -eig eljutott az hogy TOVABBI 46000 -nek a FELET kifizeti az allam?

a BMEn felevente igy lesz 135e, na most ezt hasonlitsuk ossze pl. a kolesz dijaval, ami lenge 25e * 5 azaz 125e
persze a szegeny borsodi parasztgyerek az tutti eddig ki tudta csengetni a 125e -t :))) olyan segg erveket hoztok elo mint Orbanek 2008ban

"miközben a Bokros Lajos pénzügyminiszter által 1995-ben bevezetett tandíj mértéke, inflációval felszorozva ma csak havi 8200 forintot jelentene"
azaz akkor mai aron szamitva ~ 40e volt a tandij, es susogtak rola hogy hamarosan duplaannyi lesz

Józsi bá' · http://jozan-parasztok.blog.hu/ 2012.12.12. 23:14:33

@redriot77: Konkrétan leírtam az előbb, hogy a jelenlegi megoldás ugyan nem olyan jó konstelláció, mint a Gyurcsány-féle, de legalább megkavarja az állóvizet.

Hasonló intézkedések kellenének az egészségügybe (végre tisztázni kellene, hogy mi fizetős és mi nem, és akkor talán minőségibb lenne a dolog), a MÁV-BKV kedvezmények nagy részét pedig itt lenne az ideje eltörölni. Ha a Hankook-nál gyárt gumit egy melós, annak sem kap az anyósa komplett téligumi-garnitúrát karácsonyra.

Józsi bá' · http://jozan-parasztok.blog.hu/ 2012.12.12. 23:19:59

@belekotty: Oké, de a keretszámok csökkentése valójában egy és ugyanazt jelenti a tandíjjal. Nem csökkentek a keretszámok, csak fizetőssé váltak a helyek.

Egyébként szerintem nem igaz, hogy nem a tandíj ellen vannak. Konkrétan az ellen vannak, hogy egy garast is kelljen fizetni.

A 180 fokos fordulattal teljesen egyetértek, egyék meg amit főztek. Politikailag finoman szólva kockázatos volt ez a lépés. Bár az jellemző, hogy a már nyugdíjazottakat (kivéve a rokkantakat) nem zaklatják egészségügyi reformmal meg miegymással. Tőlük félnek, a diákoktól nem.

g_szakal 2012.12.12. 23:20:05

@political ideology: Így van. Ugyanaz a posztkommunista rablóbanda hordja el alólunk az országot darabonként 22 éve. A fenti szdz-programot azért postoltam, mert a jelenlegi kormányzat pontról pontra ezt valósítja meg. Csak nemzeti színekben, és "nem tandíj hanem diákhitel."

Józsi bá' · http://jozan-parasztok.blog.hu/ 2012.12.12. 23:26:10

@Squid: Hörcsögvirágszálam? :D

Alapvetően egyetértek veled a célokat illetően (büfészakok likvidálása/fizetőssé tétele, halasztók megfingatása), de az eszközt másban látom.

Szerintem felülről nem lehet megmondani, hogy mik is azok a "büfészakok", például a nemzetközi tanulmányok az?
Attól függ: aki a corvinuson végzi el, és beszél 2 nyelvet, az el tud helyezkedni szerintem simán, de aki a ZSKF-en, Gábordénesen, és a többi álomgyárban, az talán kevésbé.

Ha egy egységes tandíjat bevezetnének, az élet (elhelyezkedés, jó fizu) úgyis azokat díjazná, akik a piacképes "nehezebb utat" választják, és talán rájönnének a büfészakokon henyélők, hogy sok milliójukba fáj az "útkeresés".

Meridian74 2012.12.12. 23:31:48

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: "miközben a Bokros Lajos pénzügyminiszter által 1995-ben bevezetett tandíj mértéke, inflációval felszorozva ma csak havi 8200 forintot jelentene"

Ez az állítás sem pontos, mert a 2000 Ft az csak a legalsó összeg volt, ez akár lehetett volna már akkor is 12000 Ft is... és tervbe volt, hogy fokozatosan emelik majd.

Meridian74 2012.12.12. 23:35:28

"Ha a Hankook-nál gyárt gumit egy melós, annak sem kap az anyósa komplett téligumi-garnitúrát karácsonyra. "

Tegyük hozzá, tök felesleges is lenne, mert nem kap annyi fizut, hogy olyan autót vegyen akár hitelből is, hogy legyen mire feltenni azokat a gumikat.

A managerek - akiknek már tellik az autóra is - azok meg hidd el, kibulizzák maguknak az ingyen gumit is.

Squid 2012.12.12. 23:42:30

@kúrórudi: Ja és még 1 dolog! A számításodból kifelejtetted azt az apró, de igen fontos momentumot, hogy a GDP 1%-át kitevő MYNP által generált hiány (alacsonyabb nyugdíjjárulék) pótlását már nem kell fizetnie az államnak. Ergo, azt a pénzt is elcseszik másra, ergo módosítanod kell a számaidat, ergo majdnem ott lesznek 2-3 év alatt ahol a szocik 8 alatt.

Sajnos, bár rettentően ciki és fájdalmas kimondani, megállapíthatjuk, hogy a szocik bármilyen gyökér/béna/tolvaj banda voltak , jobb munkát végeztek mint a Fidesz. (és behánytam ennek leírása közben)

erdei emberke (törölt) 2012.12.13. 00:15:42

Maximálisan támogatom a tandíj bevezetését, csak az a kár, hogy a szocialista-kommunista aggyal gondolkodó magyaroknak ezt így bújtatva lehet csak bevezetni.
Ingyen minden kellene nekik, csökkenő gyereklétszám mellett is kellene a nagy keretszám...
mindenkinek a diplomás álmait, vágyait nem finanszírozhatja az állam.

Az a tragikus, hogy a fiatalok ugyanolyan demagógiára vevő választók, mint a nyugdíjasok. Oda állnak, aki szebben hízeleg nekik, közben Gyurcsány és Orbán is be akarja vezetni a tandíjat. Csak ezt a megválasztásáig mindegyik tagadja. Mert a magyarokkal másként nem lehet sajnos. Elvárják, hogy hazudjanak nekik szépeket.

A diákvezérek miért mindig olyan emberek, akik 10 éve járnak egyetlen büfészakra? Szégyen, de jellemző a mai fiatalokra.

nem akar az ökörcsorda legelni 2012.12.13. 01:58:57

@erdei emberke: A bújtatás mit takar? Azt, hogy átnevezték? Micsoda lelemény! Belinkelt az egyik kommentelő egy grafikont, amiből látszik, hogy kb. 35 ezerrel többen érettségiznek napjaikban egy évre levetítve, mint 1998-ban. Szóval a gyerekszám lehet csökken, de a diploma és ezzel a könnyebb élet iránti igény aligha. Lehet keresni szakmunkásként is jó pénzt, fizikai munkával az óriási fizikai igénybevételtől haladva az átlagos igénybevételig terjedő skálán, míg egy irodában ülve azért csak kényelmesebb. Ha lehet választani, akkor ugyan, ki fogja az előbbit választani? További szempont lehet az is, hogy nem mindenki alkalmas ám villanyszerelőnek vagy festőnek sem, mert annyira ügyetlen, hogy nem lesz aki alkalmazza, mert ha van jó szakember és van kontár, akkor a kontárt ki fogja választani? További szempont lehet, hogyha maholnap ötször ennyi szakmunkást kezdünk el képezni, akkor előbb-utóbb azon a területen is munkaerőtöbblet lesz, így a kezdetben jónak tűnő fizetés hamarosan a Tesco-pénztáros szintet fogja elérni. Mondjuk a németeknek, angoloknak ez tetszene, az egészen biztos, mivel végre lennének olyan szakmunkásaik, akiknek nem okoz nehézséget egy idegen nyelv elsajátítása és az alacsony bérek mellett ezek a szakmunkások ugyanúgy ott kötnének ki, mint jelenleg az orvosaink.
Horváth Csaba a DK színeiből (most vonatkoztassunk el attól, hogy mennyire lehet komolyan venni egy 1-2%-os pártot) nem a tandíjjal szemben nyilatkozott ma sem, hanem annak bevezetési módja és összegével szemben.
Az sem lett volna egy elvetendő megoldás, ha már egyszer a manyup pénzeket elvették, akkor annak összegét hadd költötte volna az egykori pénztártag a gyermeke taníttatására. Jelen állás szerint nagyobb biztonságban lett volna az ember, hogyha a gyerekére lett volna idős korában utalva, mint majd az éppen aktuális kormányra.
Hogyha 5-10 év alatt könnyű szerrel össze lehetne spórolni 3-4 millió forintot egy családnak, hogy a gyereknek legyen diplomája, úgy hogy mindeközben lakni is tudna a kis család valahol és változatosan étkezni, nem szakadt ruhában járni, más lenne a helyzet. Akkor is más lenne a helyzet, hogyha a tandíj az csak annyiban jelentene plusz terhet a képzeletbeli családnak, hogy 5 évvel később cserélik le a kocsit. Akkor is más lenne a helyzet, hogyha olyan bérek lennének, hogy a tandíjat egy már elhelyezkedett diplomás fiatal 10-15 év alatt vissza tudná fizetni úgy, hogy közben családot is tudott alapítani, netalán már nem a szülői ház kisszobájában neveli a gyerkőcöt a szintén tandíjat a nyakában cipelő társával.
Külön érdekességként még meg lehet említeni a pár hete, hónapja bemutatásra kerülő videót, ami arról szólt, hogy miért érdemes itthon maradnia egy mai fiatalnak, hogy miért ne menjenek külföldre a diploma megszerzése után. Ezzel a mostani lépéssel azt sikerül majd elérniük, hogy már a diplomát is ott fogják megszerezni, ha nem a legnevesebb egyetemre mennek sokkal többe nem fog kerülni és legalább még a diplomát sem kell majd honosítaniuk az adott országban.

2llkedő 2012.12.13. 06:52:03

@erdei emberke: "Ingyen minden kellene nekik, csökkenő gyereklétszám mellett is kellene a nagy keretszám...
mindenkinek a diplomás álmait, vágyait nem finanszírozhatja az állam."

A népszavazáskor azért egyetértettél a fidesszel? Ugye?
Egy hazug kormány döntése még ha helyes is, elfogadhatatlan. Ha korábban "A"-t mondott, akkor most ne mondjon "B"-t. Ezt jelenti a hitelesség. Pártunk és kórmányunk pedig hiteltelen.

Mad Mind 2012.12.13. 08:09:24

@driopios:
Mivan buzzancs, elfogyott az érv, hogy egy melléütésre vered a nyálad?

Virág et. 2012.12.13. 08:18:43

@azbesztos: A Magyar Hírlapon túl nincs olyan, hogy Gyurcsány-Bajnai rezsim. Van a Gyurcsány kormány és van a Bajnai kormány. Tessék beidézni, hogy 2009-ben hivatalba lépő Bajnai kormány milyen számon, melyik törvényjavaslattal tervezte behozni a tandíjat. Pontos sorszámot kérek, az országgyűlés honlapján az egész ciklus teljes anyaga elérhető.
Nem fogsz tudni ilyet mutatni: tehát hazudsz. A többi porhintés, próbálod összemosni a Gyurcsányt a Bajnaival, mint a mainstream seggnyalók. Bajnai támogatta a Gyurcsány féle tandíjat. :) Ez a legviccesebb. Bajnai oktatási miniszter is volt? Hiller Pistának is ő dirigált, mi?

Miért van, az hogy a Vezér seggéből kifelé csak hülyeséget tud bárki írni?

Egyébként olvasd végig az általad gondolom nem leszavazott, mivel a hozzászólásodból ítélve, te 2008-ban még az urnák közelében sem járhattál (bár nyilván az óvodában is már narancs volt a jeled), de mindenesetre elítélt Gyurcsány-féle tandíjról írtakat és vesd össze a most bevezetettel. Ahol a hallgatók 80%-a fizetni fog, vagy milliós hitellel kezdi az életet. És nem is keveset, nem 20%-ot vagy 2 000 forintot, mint a Bokrosék idején, hanem százezreket, van ahol évente 1 milliót. Vannak olyan szakok, ahol 0 azaz NULLA az állami finanszírozott hely. Ezek nem operett főiskola, ruhatár szakok, hanem közgazdászok és jogászok. Filozófusra talán nincs szükség, de azért gondolom a Pártnak kellenek új ügyészek vagy az sem árt, ha lesz bíró, aki ítélkezik, ha már tucatjával zavarnak ezek a neobolsevikok jogellenesen nyugdíjba bírókat. Esetleg az sem árt, ha a csinovnyik, akik a Vezér seggét fényezi a minisztériumban, az netán ismeri is a jogszabályt, ami alapján pl. építésügyi határozatot kell hozni a te (szüleid) ingatlanáról, vagy esetleg megbírságol téged valami másért. Az sem hátrányos, ha a piacon vagy akár - Uram bocsá'- az NGM-ben is lesz olyan ember, aki ért a gazdasághoz. Nem így gondolod? Ha az állam 0 forinttal járul hozzá, akkor ennek az az üzenete, hogy ilyen szakmákra nincs szükség az országban.
A jelenlegi átrendezés NEM keretszámcsökkentés. Ez ennél sokkal több. Lényegében a keretszámok fogalma meg is szűnik, lesz helyette állami ösztöndíj a hallgatók egy szűk, 10-20%-os részének, a többiek pedig teljes tandíjat fizetnek, Európában kimagasló mértékben.

Ez ellen 1995-ben, 1998-ban és 2008-ban még ezek a szélkakasok, akiket istenként imádsz, ezek kardoskodtak a legjobban. Most meg bekajálod tőlük ugyanazt a szemetet, amiért annak idején szaladtál volna az utcára (ha a szülők kiengednek).

A tandíj szükséges, ebben egyetértek mindenkivel. Nem így, nem azonnal és nem totálisan. A részhozzájárulás, amit Fodor majd Gyurcsány próbált bevezetni, elégséges lett volna. Ha a Bokros-csomag idején átmegy az a nyomorult 2000 forint, ma már rendben lenne a felsőoktatás anyagilag.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.12.13. 08:41:33

@félázsiai 2llkedő:
Ez hülyeség.
Csak azért ne csináljon szart egy kormány, mert régen faszságokat mondott. A hitelesség inkább az, hogy ha már hoznak egy döntést, akkor nem kéne körbekamuzni a világot, hogy "Dehátaznemiisúúúúgyvaaaaan!", mindezt valamelyik szopóalkatrész (Szijjártó, Selmeczi, GiróSzász) szájával kísérve. A következetesség szükséges, de nem elégséges feltétel a hitelességhez, sőt, ellene van, ha egyszerű makacssággá silányul.
A tandíj kapcsán is kisebb lenne a felháborodás, ha azt mondták volna, ami van. Vagyis azt, hogy a nehéz -részben általuk tevékenyen előidézett- gazdasági helyzetben nem életképes a korábbi oktatásfinanszírozási rendszer, hogy szükség van TANDÍJRA (mert ami tollas, hápog és a mája finom, az kacsa!), amihez a kormányzat a Diákhitel 2. formájában tud hozzájárulni. Bumm, ennyi! És akkor nem kell előadnia Girónak, hogy ez pillanatnyilag nem kerül semmibe, hogy ők így bővítik ki a felsőoktatásba kerülő hallgatók számát, hogy közgazdászokra és jogászokra egyáltalán nincs államilag szükség, és egyébként is ezzel mindenki jobban kell, hogy járjon, és punktum, vita nincs, kuss van! Főleg nem kéne játszania a füdrőskurvát a gyarapodó tiltakozásokat látva, meg értetlenkedve, hogy a HÖOK mit nyíg, amikor mindez őket már nem érinti!

2llkedő 2012.12.13. 08:59:42

@Rufus78: "Csak azért ne csináljon szart egy kormány, mert régen faszságokat mondott. "
Ha korábban faszságokat mondott, akkor nem hiteles. Vagy azért, mert nem értett hozzá, vagy azért, mert semmi más nem érdekelte (vagyis nem az ország sorsa érdekelte), hanem csak és kizárólag a hatalom megszerzése. Ha nem értett hozzá, akkor semmi keresnivalója a hatalomban, ha pedig ennyit hazudott, mint amit a két év alatt tapasztaltunk, akkor főleg nincs keresnivalója.

2llkedő 2012.12.13. 09:01:11

@Rufus78: "Vagyis azt, hogy a nehéz -részben általuk tevékenyen előidézett- gazdasági helyzetben nem életképes a korábbi oktatásfinanszírozási rendszer, hogy szükség van TANDÍJRA "

Ha ezt korábban, amikor népszavaztatott nem látta, akkor alkalmatlan.

2llkedő 2012.12.13. 09:02:30

@Rufus78: "jogászokra egyáltalán nincs államilag szükség"

Ki is kék hajítani az összeset a parlamentből.

2llkedő 2012.12.13. 09:03:56

@Rufus78: "amihez a kormányzat a Diákhitel 2. formájában tud hozzájárulni."

Devizahitelezés 2.0. Azt is Piktorék indították el.

kúrórudi 2012.12.13. 09:11:07

@Squid:

a 2000 mrdot arra írtam h a szocik 8 éve alatt ennyi növekmény keletkezett az mnyp rendszerben.... ezért vontam le a alattuk bekövetkezett 12000 mrdos adósságból ezt a 2000et. mert ezt nem elszórták.. megvolt... ezt a fidesu szórta el, ők 3000 mrdot... náluk ezt hozzá kell adni...

így jön ki h a szocik 8 év alatt 9000 mrdot basztak el.... a fidesz 2 év alatt bő 5000 mrdot....

erre persze egyik orbán seggétől szaros szájú fideszeses troll se reagált azóta se....

kúrórudi 2012.12.13. 09:12:52

@Rufus78:

"Csak azért ne csináljon szart egy kormány, mert régen faszságokat mondott."

de megengedő vagy a hazugsággal kapcsolatban...

2006ban hogy is volt ez?

ott belvárost lehetett szétverni ennek ürügyén...

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.12.13. 09:14:37

@félázsiai 2llkedő:
Nem kell szétdarabolnod ennyire, tudok hosszabb szöveget is értelmezni:)...

Egyikkel sem tudok és akarok vitába szállni, főleg az alkalmatlanságukkal és a maximális hiteltelenségükkel nem. Régen is azok voltak, meg most is, sőt, napról napra küzdik egyre lejjebb magukat. Abban sincs vita, hogy mennyi jobb helyet el tudnék képzelni például Matolcsy Györgynek az NGM éle helyett.

Azzal viszont továbbra sem értek egyet, ami a kiindulópont volt, vagyis hogy "Egy hazug kormány döntése még ha helyes is, elfogadhatatlan".

2llkedő 2012.12.13. 09:20:01

@Rufus78: "Nem kell szétdarabolnod ennyire, tudok hosszabb szöveget is értelmezni"

Nem szándékoztam széttdarabolni, csak közben más dologgal is foglalkozom.

"Azzal viszont továbbra sem értek egyet, ami a kiindulópont volt, vagyis hogy "Egy hazug kormány döntése még ha helyes is, elfogadhatatlan"."

Öszödi beszéd után hogy is volt?
A kormény monnyon le!
Előrehozott választásokat!

Squid 2012.12.13. 09:25:56

@kúrórudi: Stimmt! Nézd meg mit javasoltam az alőző kommentemben a számításod pontosításához! Az államnak már nem kell kompenzálnia a MNYP által kieső bevételeket, ergo az a pénz is tűnik el szépen valahova, mert az hétszentség, hogy nem hiánycsökkentésre megy!!!

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.12.13. 09:29:14

@kúrórudi:
Ha van dolog, amivel kapcsolatban nem vagyok megengedő, az pont a hazugság, főleg abban a vérlázítóan átlátszó és pökhendi formában nem, ahogy a Fidesz-kormány műveli!

Továbbá nem keverem a mostani tiltakozásokat azzal az irányított és gerjesztett műfelháborodással, ami 2006-ban volt.

Pusztán jobbnak tartom, hogy ha egy még oly hazug és alkalmatlan kormány is szükséges és helyes döntéseket hoz (leginkább véletlenül...), mint hogy zsigerből ellenkezzek velük, csak azért, mert ők hazugok és alkalmatlanok. Hazugságuk és alkalmatlanságuk ugyanis a tetteiken keresztül nyilvánul meg szerintem, és nem abban, hogy "mer'őkFideszesek". Biztos, hogy ez hiba?

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2012.12.13. 09:32:02

@Enrico72:
"Diákhitel2: Járhatsz egyetemre, de az ÁLLAM megtéríti neked a kért összeget
Továbbra is be lehet kerülni rengeteg helyre INGYEN, de ehhez TANULNI KELL."

Az apád búbánatos fasza az ingyenes, te fideszkurva! ÉN és a többi ADÓFIZETŐ téríti meg a kért összeget, nem az állam!

2llkedő 2012.12.13. 09:32:50

@Rufus78: Ja?! Az elfelejtettem, hogy őgy írtam, hogy "még ha helyes is". Tehát nem mérlegeltem, hogy helyes-e? Az egy másik kérdés, hogy amit bevezettek, nem tartom helyesnek. Ez ugyanaz, mint amit más dolgokban is csináltak, hogy az elv az helyes, csak a kivitelezés módja rossz, mert az lenne a jó, amit korábban elvetettek. Ezért másként, más néven kell bevezetni, de az már nem jó.
Mint a korkedvezményes nyugdíjazás. Korábban nem velt probléma vele, amikor Feriék akarték átalakítani, fokozatosan kivezetni ezt a nyugdíjazást. Most mit csináltak? A manyupról ne is beszéljünk.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.12.13. 09:33:43

@félázsiai 2llkedő:
Tőlem nyugodtan lemondhat a kormány, meg lehetnének előrehozott választások:).

2llkedő 2012.12.13. 09:35:04

@Rufus78: "Hazugságuk és alkalmatlanságuk ugyanis a tetteiken keresztül nyilvánul"

Akkor miért nem áll még lángokban Budapest? Ferinél mi volt a hazugság? Az, hogy azt mondta?

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2012.12.13. 09:36:22

@Baradlay-:
"Egyetértek azzal amit Enrico mond, hiszen eleddig ezeket a TÉNYeket még senkinek sem sikerült érdemben cáfolnia."

Tény cáfolat 1: A fityisz a rendszerváltáskor következetesen kiállt a felsőoktatási tandíj bevezetése MELLETT.
Tény cáfolat 2: 1995-ben a populista pálfordulásukkor saját magukat köpték szembe.

Ennyit a tényeidről. Húzhatsz vissza a többi manDINKÁHOZ.

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2012.12.13. 09:37:59

@Jani haverja:
"Szerencsétlen Magyarország. Soha nem lesz ott kilábalás."

Már megkezdődött a maszopos parasztvakítás is.
Bejelentették, ha ők kerülnek hatalomra 2014-ben ingyenes lesz a felsőoktatás.... :-Q

2llkedő 2012.12.13. 09:39:35

@OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty!: "Bejelentették, ha ők kerülnek hatalomra 2014-ben ingyenes lesz a felsőoktatás...."

Az első évben.

De ettől még parasztvakítás.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.12.13. 09:40:11

@félázsiai 2llkedő:
Így van, ez tűnt fel nekem elsőre is:). Így válnak a kormány még elvben helyes és gyakorlatban szükséges döntései is egy rakás szarrá, mert a megvalósítás fos, a kommunikáció (ide értve a tájékoztatást és az egyeztetéseket) meg külön ráhugyozás erre a ganédombra. Egyszerűen nem jöttek még rá, hogy a módszer, hogy "Inkább nekünk higgyetek, mint a saját szemeteknek!" egyszerűen működésképtelen, és csak a feszkót generálja.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.12.13. 09:42:12

@félázsiai 2llkedő:
Az MSZP ősszel bejelenttette, hogy náluk a választási kommunikációs stratégia része lesz a parasztvakítás, úgyhogy nagy meglepetést az üres ígéreteikkel nem sikerült okozniuk...

2llkedő 2012.12.13. 09:43:42

@Rufus78: Ezért kellene Piktornak és tsa-inak eltűnnie a politikából. Mehetnének nyugodtan a Bahamákra is. csak ne zavarják itt a levegőt.
Nem a fideszre mint egészre értettem, hanem arra a szűk csoportra.

2llkedő 2012.12.13. 09:45:23

@Rufus78: Meseházi egy Orbán klón. (szerintem, pedig sokmindenben egyetértek vele)

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2012.12.13. 09:47:05

@Balibgeczyk:
"Én csak höbörgést hallok meg ocsmányságokat látok....sok pápaszemes meg rasztahaju semmirekellő, ingyenélö, akarnok, makacs, idióta, öntelt, elkényeztetett kis picsogós egyetemista BAGÁZST!!!!! "

Semmirekellő, ingyenélő, akarnok, makacs, idióta, öntelt, elkényeztetett kis picsogós egyetemista kisz-esek seggét nyalod te faszkalap.
static.nol.hu/media/picture/51/71/51/000517151-1940-625.jpg
m.cdn.blog.hu/ki/kismoszkva/image/1990fideszf%C5%91polgiplak%C3%A1t.jpg
static1.origos.hu/i/1204/20120405-orban-viktor-megerkezik-a-fidesz.jpg
m.cdn.blog.hu/ki/kispest/image/orban%201990-ben.jpg
m.cdn.blog.hu/ve/velemenyvezer/image/2011december/fidesz1990%281%29.jpg

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.12.13. 09:48:03

@félázsiai 2llkedő:
Azért, mert közben a választásra jogosultak apatikussá váltak, például mert cuzammen kiábrándultak a politikusokból és a politikából. Továbbá mert értelmetlennek látják a tüntetéseket, mert nem várják, hogy attól vagy akár egy kormányváltástól is jobb lesz a helyzet. Ja, meg azért, mert az ellenzék nem gerjeszti az elégedetlenséget, nem képes politikai tőkévé, megmozdulássá kovácsolni azt még a saját szavazói körében sem.
Budapest amúgy is túl szép város ahhoz, hogy felgyújtsák.

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2012.12.13. 09:48:56

@Balibgeczyk:
"És a ide firkálok mi a faszt keresnek itt???? NEm inkább tüntetnetek kellene a csunya patás ellen? :DD ??"

Te mi a faszt keresel itt? Nem inkább egy újabb birkamenetben kellene lenned a csúnya patás ájemef ellen?

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2012.12.13. 09:57:21

@Balibgeczyk:
Majd az erdélyiekkel is meg lesz az ujabb Fidesz győzelem!!! Ők nem fognak ilyen bolsi hilladékokra szavazni!!

A erdélyiek a "bolsi hulladékokra" szavaztak.
ujszo.com/online/kozelet/2012/12/10/rmdsz-gyozelem-a-szekelyfoldi-magyar-tobbsegu-keruletekben

2llkedő 2012.12.13. 09:59:05

@Rufus78: Vagy azért, mert be kellene látniuk, hogy hibát követtek el. Ez pedig nem megy.

Hogy Feri elképzelése jó lett volna-e, vagy sem, nem tudom. Nem is fogjuk megtudni. Az biztos, hogy ha a fidesz nem hergeli a lakosságot, nem gáncsoskodik, akkor minden más lett volna. Vagy jobb, vagy rosszab. Ha rosszabb lett volna, akkor viszont azt csak és kizárólag az ő nyakukba lehetne varrni.
A jelenlegi hibákat nem lehet a nyuszira fogni, mert az az elbaltázott gazdaságpolitika eredménye, azt kizárólagosan a fidesz 2/3-nak köszönhetjük.

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2012.12.13. 10:00:22

@Balibgeczyk:
"A Fidesz-KDNP pedig mindig 40% fölött van és lesz is!!! :D "

20%-on sincs....
www.tarki.hu/hu/research/elect/index.html

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2012.12.13. 10:05:27

@Balibgeczyk:
"Menjetek azt törlesszétek inkább azt a bizonyos 12 ezer milliárdos adósságot amit az mszp-szdsz vett fel a semmire!!!! utána ugass kutya!! "

Menj és fizesd be azt a bizonyos 2300 milliárdos magánnyugdíj vagyont az állami nyugdíjkasszába, amit az fityiszes és álkeresztyény kommunistáid vertek el a semmire!!!!
Utána ugass fideszkurva!!

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.12.13. 10:09:53

@félázsiai 2llkedő:
Na igen, a szembenézés és a beismerés megy a legnehezebben...

Ha már kérdezted: a 2006-os események gerjesztettségéről és műviségéről szerintem az mondja el a legtöbbet, hogy a hazugság nem akkor háborította fel az embereket, amikor elkövették (tavasszal), még csak nem is akkor, amikor ezek nyilvánvalóvá váltak (nyáron), hanem szeptember közepén, amikor egy "véletlenül" kiszivárgott felvételen Gyurcsány hazugságokról beszélt. Pedig előtte is EGYÉRTELMŰ volt, hogy hazudik, hogy jóval az ország lehetőségei felett fogalmaz meg ígéreteket és hogy szebbnek mutatja a helyzetet, mint az valójában. Így viszont olyan, mintha a hazugság tényének elismerésével keletkezne és nem a kimondásával, ami viszont hülyeség, még akkor is, ha a képmutató társadalom így is várja el...

Most hasonló a helyzet... Ideje lenne megint valami szaftos kis kiszivárogtatásnak valamelyik kihelyezett kormányülésről... egy orbanazakolmelegben.mp3-nak...

Reset Elek 2012.12.13. 10:16:01

Régóta olvasom a Vastagbőr cikkeit és a kommenteket, és rájöttem hogy stílusa alapján a Vidékinek nevezett Agricola nem lehet más stílusa alapján, mint a nagyra becsült 5-ös számú tagkönyv tulajdonosa. Ha a stílus alapján továbbfűzöm gondolatmenetem, akkor mindig arra jutok, hogy ez a Ballibgeczyk nevű egyén csak egy valaki lehet.

Tompika minden rendben Brüsszelben? Még mindig piálsz, vagy a holland kollégák cucca ment ennyire az agyadra?

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2012.12.13. 10:17:12

@Balibgeczyk:
"Ne sok jora számitson a libás meg az mszp, meg ludmilla, meg a dzsobbik sem!!! ezt garantálhatom!!!"

Idézlek: "No majd meglátjuk." :-PPP

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2012.12.13. 10:22:22

@Meridian74:
"A managerek - akiknek már tellik az autóra is - azok meg hidd el, kibulizzák maguknak az ingyen gumit is."

Kibulizzák? Kilopják. A volt munkahelyemen egyszer vagy két tucat irodistát rúgtak ki, mert lopták az írólapot, tollakat, festékpatront.
Itt még mindig a "miénk a gyár... ezért hazalopjuk" mentalitás uralkodik.

Reset Elek 2012.12.13. 10:24:52

A tandíjról pedig annyit, hogy igenis szükség van rá, hatástanulmányokkal előkészítetten, fokozatosan bevezetve, a leendő munkáltatók bevonásával, hogy a finanszírozásba ők is besegítsenek. De ez egy hosszú, együttműködést igénylő folyamat, nem lehet egyik tanévről másikra bevezetni.
Ami most zajlik az tudatosan destruktív.

2llkedő 2012.12.13. 10:27:09

@Rufus78: "Így viszont olyan, mintha a hazugság tényének elismerésével keletkezne és nem a kimondásával,"

Annak a kimondásnak más volt a célja. Azoknak szólt, akik ott voltak. Feri szüval akarta megtenni azt, amit később írással intézett el.

Ha egy kicsit elgondolkodol, egy cég vezetésében is sokminden elhangzik. Olyanok, amikről a külső embereknek, még a cég dolgozóinak sincs közük. Mert a cég érdekében nem szabad, hogy kikarüljön. Egy kívülállónak ez hazugság. De egy olyan világban, ahol mindenki így cselekszik, ahol ha őszinte vagy, akkor vagy megköveznek, vagy tönkre mész, nem lehet mást tenni.

De egy másik dolog. Most így karácsony tájékán a párodnak akarsz venni ajándékot. Ehhez ugye el kell menni vásárolni. A párod megkérdezi, hova mész, Mit válaszolsz? Hogy Neked megyek ajándékot vésérolni? Valszeg nem, hanem kitalálsz valamit. Hazudtál? Igen. És miért hazudtál? Mert örömet akarsz okozni a párodnak.

Feri első kormányzása másfél évig tartott. Akkor már nem lehetett semmibe se bele kezdeni, mert az a garantált bukás. Ahhoz, hogy az elképzelését egyáltalán el tudja kezdeni, szükséges volt, hogy újra megválasszák, tehát hazudnia kellett. Ha nagyobb arányba nyertek volna, akkor lehet, hogy az öszödi beszéd nem így hangzott volna el, mert akkor nem lett volna szükség arra, hogy az ottlévők megértsék, hogy nincs más lehetőség, csak az, hogy mindenki támogatja a megadott irányt.

Ha most a fideszben lenne egy hasonló helyzet, és XY étvenné a hatalmat Piktortól, akkor ő ugyanezt csinálná. Mert nem tud mást csinálni.

2llkedő 2012.12.13. 10:29:11

@OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty!:" Itt még mindig a "miénk a gyár... ezért hazalopjuk" mentalitás uralkodik. "

Aki a munkahelyén nem lop, az a családjától lop!

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.12.13. 10:54:44

@félázsiai 2llkedő:
Elgondolkodtam, már sokkal korábban:)... évek óta úgy gondolom, hogy "A Beszéd" egyfajta csapatépítő tréningként értelmezhető egyedül, a hazugságozás mellett sokkal fontosabb eleme volt annak kimondása, hogy az MSZP tagjainak gondolkodása a politikusságról életképtelen. Minden más belemagyarázás (beleértve azt is, hogy valaki "igazságbeszédnek" vagy "hazugságbeszédnek" akarja kommunikálni) csak a politikai érdekek miatt ragadt rá erre az egyébként politikai szembenézés szempontjából nagyon is fontos és tanulságos huszonvalahány percre.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.12.13. 11:00:56

@félázsiai 2llkedő:
Olyan opció nincs, hogy valaki egyszerűen csak ne lopjon:)?

kifordított nagyanyó 2012.12.13. 11:42:47

Na fideszgecik ,elmagyarázom mi az alapvető prbléma:
Ellenzékben:Ne legyen!Ne legyen!Ne legyen!
Kormányon:De lesz!
Anyátokat a viktorotokkal együtt!

titan 2012.12.13. 11:59:15

@félázsiai 2llkedő: államilag a szakok 90%-ára nincs szükség, csak közvetve, a versenyszférában dolgozva, termelve, adózva

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.12.13. 13:05:38

@kifordított nagyanyó:
Pontosítsunk:):
Ellenzékben: Ne legyen! Ne legyen! Ne legyen!
Kormányon: De lesz, de ez nem az, aminek látszik!

2llkedő 2012.12.13. 14:06:15

@titan: "államilag a szakok 90%-ára nincs szükség, csak közvetve, a versenyszférában dolgozva, termelve, adózva"

Tök mindegy, hogy közvetve, vagy közvetlenül, szükség van rájuk, és ne egy ember döntse már el, hogy mire van szükség, mire nem. Attól, hogy én nem szeretem a mákostésztát, nem mondhatom, hogy mákostésztára nincs szükség, mert az rossz, mivel Te lehet, hogy szereted.

2llkedő 2012.12.13. 14:07:20

@Rufus78:" "A Beszéd" egyfajta csapatépítő tréningként értelmezhető egyedül,"

Ennyi. Se több, se kevesebb.

titan 2012.12.13. 14:53:24

@félázsiai 2llkedő: ismét pont ugyanezt gondolom.
Ha meg racionalizálni akarnak, azt is lehet, csak épp azt ... racionálisan kéne, az érintettekkel egyeztetve, mert ők tudják jobban.

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2012.12.14. 00:03:02

@félázsiai 2llkedő:
Szerinted én vagyok a fasz.
Szerintem meg az csarnok góré a fasz, akit 300.000+ -os fizetése ellenére egy gagyi noname (boltban kisker áron) 20 ezer forintba se kerülő LCD monitorral fogták meg a biztonságiak. :-))

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.12.15. 10:34:06

@Balibgeczyk: a finessz garancia szart sem ér, ahogy a te visítozásod se, nyomoronc biohalmazka

:DDDDD

süti beállítások módosítása