Skip to content


       Szűrés lista

Pécsen füstadót vetnének ki

Nemhiába Pécs a blog kedvenc városa, ismét sikerült előrukkolniuk valami érdekessel.

Páva Zsolt előterjesztése alapján adót vetnének ki a távhőről leváló lakosokra, melyet 5 évig kellene fizetni "a más hőellátás igénybevétele és a távhőszolgáltatás igénybe vétele közötti pozitív előjelű széndioxidkibocsátás-különbözet után".

füst.jpg

Az indoklás szerint "Pécs Város levegő szennyezettségének a növekedésében – igazoltan – jelentős szerepet játszik az, hogy sokan térnek át a távfűtésnél nagyobb és helyi kibocsátással járó fűtési módokra. Ez a körülmény önmagában is indokolja a városban a távhő alkalmazásnak legalább a jelenlegi szinten tartását." Azt írják, hogy a díjfizetés rendeletben előírására a Tszt. 6. § (2)bekezdés h) – i) pontja és a (3) bekezdés biztosít lehetőséget az önkormányzatnak, és ezt a megoldás más városok (pl. Miskolc) már alkalmazzák (ha valakinek van erről tapasztalata, kérjük jelezze). A tervezet szerint a széndioxid kibocsátási díj mértéke 15 Ft/kg, a díjfizetési kötelezettséget pedig a díjfizetésre kötelezett a kötelezettség keletkezését követő 15 napon belül jelenti be az önkormányzati adóhatóságnak, aki azt nyilvántartásba veszi. Emellett természetesen a távhőszolgáltató is jelenti az önkormányzatnak, ha valaki leválik a szolgáltatásról. A díjfizetésre kötelezett adott naptári évre vonatkozóan a következő év március 15. napjáig, az erre rendszeresített bevallási nyomtatványon köteles adatot szolgáltatni az önkormányzati adóhatóságnak a távhőszolgáltatást kiváltó hőellátáshoz hiteles adatokkal alátámasztott módon felhasznált hő mennyiségről és az annak előállítása során kibocsátott széndioxid tömegéről. A számítás módja nem túl egyszerű, valószínűleg sokakat visszariaszt majd, inkább maradnak a távhőnél.....

pécs.jpg

Címkék: pécs

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr745228940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nandras01 2013.04.16. 19:11:12

@Vidéki:
"Tudtommal „Mátyás az Igazságos” király is vetett már ki füstadót.
Mátyás királynak a „Gondolatrendőrség” nem tiltotta meg annak idején, hogy füstadóról gondolkodni merjen."

ha tisztában lennél azzal, hogy pontosan mit jelentett és miért volt igazságos ama "füstadó" kivetése, akkor nem beszélnél hülyeségeket.
de hát, amint azt köztudott, mi vidéki elvtársat nem az eszéért szeretjük :)

desw 2013.04.16. 19:14:25

@Héja nász az avataron:
"De egyvalami biztos, ha a rezsicsökkentés árából és az ész nélküli gáz- és távhőtámogatásból az ország összes épületetét fűtéskorszerűsítették volna, akkor most száz évvel előrébb lennénk... "

Ez mennyire igaz! Én is ezt mondtam 5-6 éve, amikor futott a gázártámogatás. Persze ehhez gondolkodni képes polgárok kellenének. Proli Józska nem érti meg, hogy a korszerűsítéssel indirekt módon csökkenne a gázszámlája, és hosszabb távon mindenki (még a környezet is) jobban járna.

kifordított nagyanyó 2013.04.16. 19:16:34

@ÉNaMAGYAR!: Ezt itt azért nem így kéne!
Egy jobbik szavazó.

Bambano 2013.04.16. 19:28:48

@bagir: a tróger lánya semmiben nem hibás és nem felelős az apja dolgaiért... ugyanolyan ártatlan, mint a többi áldozat.

kifordított nagyanyó 2013.04.16. 19:38:25

@bagir: Ez azért tényleg durva.
Inkább a trógert kellett volna.

kifordított nagyanyó 2013.04.16. 19:39:29

@Héja nász az avataron:
@desw: Mert abban nem volt egyik havernak sem biznisze.

desw 2013.04.16. 19:42:11

@kifordított nagyanyó:

A gázártámogatásban mi volt a biznisz a havernak?

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.04.16. 19:43:18

@Zabaalint: "Én nem értek hozzá, de te nagyjából mennyire becsülöd 15 km távhő vezeték hőveszteségét, hány százalékra? Mert ezzel kapcsolatban erős kétségeim vannak."

tenyleg nem ertesz hozza...
ha szamitana a csoveken levo veszteseg, akkor a driodok nem a 10 emeletes (30 meter) magas es 80 meter hosszu hazat szigetelnek allvanyrol csak a ket oldalt 5000 m2 -nyit, hanem ratolnanank meg egy kis szigetelest az elozo haztol jovo csore ami kb 150 m * 1 m atmero
meg egyszer a nagyon okos fejeddel hasonlitsd ossze az 5000 -t a 150 -hez

jo tudom a valaszt, elolvad felette a ho, hat ne bassz meg teeeeeeenyleg? nalunk konvektornal volt egy 5 meteres felkor ahol elolvadt a ho...

kifordított nagyanyó 2013.04.16. 19:48:56

@desw: Azt nem tudom hogy volt e.Az gondolom a választáshoz volt jó.
Viszont erőltethették volna jobban az általatok említett dolgokat.
Gondolom ha valami havernak van ilyen biznisze akkor jobban erőltetik.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.04.16. 19:51:20

@Jani haverja: "Én olyan országba költöztem, ahol a vízszolgáltatás nem monopólium sehol az országban, az áramszolgáltatás monopóliumát meg éppen most szüntetik meg!!!"

nem mondod!!!
es mennyibe kerult a parhuzamos vezetekek kiepitese? vagy a termeszetes monopolium fogalmarol nem hallottal? egyaltalan tudod te hogy mirol beszelsz amikor monopoliumrol beszelsz?
csak hogy a hulyeseg osszehordasat es a vagdalkozasodat megismeteljem, azaz lesullyedjek a te szintedre... nem kell hogy a fotav monopolium legyen, hiszen barki odamehet a cso vegere es racuppanhat hoenergiat termelve a csobe befele :)))

desw 2013.04.16. 20:01:10

@kifordított nagyanyó:
"Viszont erőltethették volna jobban az általatok említett dolgokat"

Ja, akkor már megint csak az értelmes polgárok hiányoznak, akik képesek lennének megérteni, hogy ami rövid távon előnyösnek tűnik (gázártámogatás-> kisebb gázszámla), az hosszabb távon lehet nagyon káros is (elfüstölt százmilliárdok).

kifordított nagyanyó 2013.04.16. 20:07:47

@desw: Igen erre Seduxen is panaszkodott pár éve itt,hogy a panelban ahol lakik nem sok embert érdekelt a dolog.:((

bagir 2013.04.16. 20:41:59

@Zabaalint: Szarházi az a büdös kurva anyád aki a világraszart, A polgitok áradozott, h milyen jó a közbiztonság, amíg a saját lánya nem lépett bele a fekáliába. A síma áldozatoknál, valamennyire nem volt ilyen érzékeny.

bagir 2013.04.16. 20:44:18

@kifordított nagyanyó: Mondjuk ebben igazad van, de az apukának a többi áldozattal való érzéketlensége verte ki nálam a biztosítékot.

bagir 2013.04.16. 20:46:11

@Bambano: Ez nem a szegény lány, hanem az apja sara én is szánom, de, hogy a tróger apuka ennyire lesz.....ja a többi polgárt az mindennek a teteje.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.16. 20:52:29

@ÉNaMAGYAR!: Egyik sem, én csak kisbetűs magyar nemes vagyok :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.16. 20:58:53

@Bambano: Ez az ország mind területre, mind népességre akkora, mint a Dunántúl nagyjából. Ehhez képest több km autópálya van itt jelenleg jóval, mint a Dunántúlon, ami pedig Magyarország három tájegysége közül a legfejlettebb.

Csak szólok.

Vasút az tényleg nem nagyon van, de nem is hiányzik senkinek.

Hogy ki tekinti példaként ezt az országot? Nagyon sokan. Pl. az IMF, meg a Világbank folyton ezzel az országgal példálózik, hogy itt vették egyedül komolyan a tanácsaikat (és nem csak látszatra csinálták meg azokat a dolgokat, amiket kértek), és mindez meg is látszik a fejlődésen. Ez az ország a két szervezet legnagyobb sikertörténete.

Jani haverjának albán haverja 2013.04.16. 21:06:52

@Jani haverja: Zseniálisan kibújtál Lencsés anyuka kérdése alól, hogy ha minden olyan szuper itt nálunk Albániába mint ahogy lefested sokszor akkor mégis mi a francot keversz állandóan magyar blogokon? Néha már valóba fárasztó vagy annak elenére hogy sokszor értelmeseket is írsz hogy legyen bármilyen téma te mindenbe beletudott fűzni hogy Albánia milyen szupi hely.

Azért remélem hogy a többi Albán ember nem olyan mint te, hogy olyan szuper az ország már hogy dolgozni se kell, és egész nap és csak a magyar blogvilágot kell látogatni, mert ha ők is így állnak hozzá akkor bizony hamar visszafog csúszni ez a remek kis ország amit te mindig lefestesz a hozászolásaidba.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.16. 21:10:19

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Hogy mennyibe kerül a párhuzamosság kiépítése, azt nem tudom.

De azt viszont igen, hogy 5, azaz ÖT! hónapra fizetek annyi vízszámlát (öthavi átalányt), minnt amennyit Magyarországon fizetnék 1, azaz EGY m3-re, igaz, hogy Magyaerországon olyan helyen laktam, ahol az országban a legdrágább volt a víz, de akkor is elgondolkodtató. Itt a havi átalánydíj ugyanis 300 Ft-nak megfelelő összeg, és annyit folyatom a vizet, amennyit akarom.

A villany kWh-jára meg 16 Ft-ot fizetek átszámolva, és nem kell művileg rezsicsökkentést csinálni :)

Ezen gondolkozz el egy kicsit! Meg azon is, hogy pl. az USA-ban is azokban az államokban olcsóbb az áram, ahol megszüntették a monopóliumot. Milyen érdekes...

Meg aztán el lehet gondolkozni azon is, hogy mekkora kollektivista agymosás kell ahhoz, hogy valaki bevegye a "természetes monopólium" fogalmát, és természetesnek tartsa, hogy létezik.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.16. 21:17:32

@Jani haverjának albán haverja: 1./ Ahhoz, hogy én milyen blogokat látogatok, ahhoz neked speciel semmi közöd nincs. Egyébként látogatok albán oldalakat is, ha nagyon kíváncsi vagy rá.
2./ Ha nem tetszik, amiket írok, ne olvasd, vagy egyszerűen szűrj, megvan a lehetőség rá.
3./Azt egy szóval nem említettem, hogy olyan szuper ez az ország, ahol dolgozni sem kell. Ha megnézed a tevékenységemet, vannak napok, néha hetek is, hogy egyáltalán nem kommentelek. Mivel vállalkozásom van itt, így egyrészt valamennyire magam osztom be az időmet, másrészt akkor van nagyobb hajtás, ha nagyobb kereslet van éppen a munkámra. Amikor meg ráérek, akkor pedig a szabadidőmben azt csinálok, amihez éppen kedvem van, neked ahhoz speciel semmi közöd.

Bambano 2013.04.16. 21:55:45

@Jani haverja: figyelembe véve, hogy az imf többször is beismerte, hogy rossz tanácsokat adott, azok megfogadása nem feltétlenül erény.

KullWahad 2013.04.16. 21:57:22

Én csak azt szeretném megtudakolni, hogy meddig szabad még ingyé' kilélegezni?

Zabaalint (törölt) 2013.04.16. 21:59:59

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:
Ha esetleg erről valami szakmai cikket, mérési eredményeket tudnál mutatni, akkor el is hinném, de amit írsz, az egyáltalán logikus.

Mert az, hogy nálad a konvektorról leolvad a hó, az egy dolog. Na de a távhő vezeték 15 km-t megtesz, abból 10-et felszínen (ezek a primer csövek, amelyek a hőerőműből jönnek) úgy, hogy ha mellette elmész, érzed a meleget, ahol meg föld alatt megy, ott fölötte a felszínen olvad a hó, pedig több méter mélyre van beásva.

Másrészt attól, hogy nem értek konkrétan a távhőhöz, fizikát azért tanultam, és kicsit vicces, hogy az az 5000 négyzetméteres összevetésed, hiszen egészen más amikor a forró csöveket kell szigetelni, és egészen más, mikor a bent 20-25 fokra felmelegített lakásokat, a csöveknél arányaiban nagyobb lenne a hőveszteség azonos szigetelésnél. Az meg nem érv, hogy akkor miért nem a csöveket szigetelik, mert valójában mindkettőt szigetelik, a lakást és a csöveket is, csak éppen nem ugyanabból a forrásból történik a kettő, tehát ilyen alapon nem összevethető.

Jani haverjának albán haverja 2013.04.16. 22:01:49

@Jani haverja: Valóban semmi közöm de nehéz nem észrevenni hogy annak elenére hogy te elmentél és még az élet is menyire bejött neked ott mégis menyire érdekel ez a kis lecsúszott ország. Nekem is van ismerősöm aki Németbe vagy Olaszba ment ki és nem panaszkodik de nem is érdekli őket ennyire mint téged hogy mi a frász folyik itt. Hát ezt a vannak napok néha hetek is furán hangzik mert szinte mindig látom a neved szinte minden Vastagbörös cikknél fölég mert nagyon csipem a Vidékivel folytatott párbajaitokat, ugyhogy már csak ezért is elolvasom a hozászolásaidat hogy egy jott mosolyogjak rajtatok :)

Vagy ennyire nincs kereslet a munkádra? Írtad hogy család van gyerekkel aki most megy majd alighanem oviba amihez grat. Viszont nem értem ha tényleg van kereslet a munkádra és még rájuk is fordítasz időt akkor mégis hogy a frászba van még ennyi erőd hogy ilyen értelmetlen dologra pazarold mint egy nem kedvelt rendszer fikázása. És kérlek ne gyere azzal hogy ha nem tetszik amit írsz akkor szűrjelek mert én ilyent nem mondtam de nehéz nem észrevenni azt amit írtam és amire ugyanazt a sablon dumát nyomtad nekem is mint Lencsés anyukának. Ha tudsz erre értelmesen válaszolni azt megköszönöm de ha csak ez sablon szöveg megy hogy szűrj akkor inkább hagyjuk is a kérdést.

Ne legyél már te is Vidéki, aki ha kap egy kérdést akkor csak az előreprogramozott válaszokat nyomja. :)

Bambano 2013.04.16. 22:02:06

@Jani haverja: Albániában jelenleg talán 265 km autópálya lehet, ez egy autópályát jelent, az A2-est még csak tervezik. Ehhez képest a Dunántúlon van az m1 167 km, az m7 225 km, az m6 193 km. Meg van ott még az m0-ból is valamennyi, összesen kb. 600 km. szóval minimum a duplája.

a 16 forintos áramárral meg ahhoz képest kellene dicsekedni, hogy mennyi a vásárlóereje annak a pénznek, amit valójában kifizetsz érte. Gondolom nem ér annyit, mint nálunk egy KWh ára.

Zabaalint (törölt) 2013.04.16. 22:07:38

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:
De akkor felteszem a kérdést. Adott ugye egy jó hatásfokú erőmű, meg a szerinted jelentéktelen hőveszteségű vezetékek.

Én nemrég költöztem egy szigetelt, hőmennyiség mérős, 4 emeletes panel 2. emeleti középső, új műanyag nyílászárós lakásából egy hasonló korú, szigeteletlen, régi ablakos, szintén 4 emeletes, hasonló korú téglaház 2. emelet középső lakásába, mindkettő azonos alapterületű, és mégis itt fele annyiból kijön a fűtés itt konvektorral, mint ott távfűtéssel. Hol a különbség? Mert ha hatékonyabb a távfűtés, akkor ezek szerint a távhő teszi zsebre a különbözetet. Akkor meg ne adóztassanak, hanem tegyék olcsóbbá a távfűtést.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.16. 22:13:46

@Bambano:
"figyelembe véve, hogy az imf többször is beismerte, hogy rossz tanácsokat adott, azok megfogadása nem feltétlenül erény."

Néhány tanácsánál ismerte be, hogy rosszak voltak. A tanácsai túlnyomó része jó volt, pl. erre az országra vonatkozóan is.

Jani haverjának albán haverja 2013.04.16. 22:25:33

@Bambano: Na pontosan erről van szó. De lásunk pár adatott eme remek kis országról. :)

kitekinto.hu/europa/2012/01/02/albania_2011_kulfoldi_tkere_utalva/

A piacgazdasággá történő átalakulás útján járó albán átmeneti gazdaság legfontosabb kihívása a külföldi tőke becsalogatása, az ország ugyanis nem rendelkezik sem kellő tőkével, sem pedig kellő szakértelemmel és technikával a saját erőből való előrelépéshez. Érzékletes adat, hogy a kutatás-fejlesztésre fordított összeg alig éri el a GDP 0,18 százalékát, 1991 és 2005 között pedig a kutatók fele emigrált.

Albániában az egy főre eső GDP mindössze 26 százaléka az EU-s átlagnak, Európai Unió államaihoz mérten gazdaságilag olyan fejletlen, hogy az összes régiója jogosult lenne a strukturális alapok forrásainak igénybevételére,

A munkanélküliség a hivatalos adatok szerint 13 százalék körüli értéken áll, ez azonban minden szakértő szerint távol áll a valós helyzettől, A valós viszonyokat tükröző adat legalább 30 százalék körüli munkanélküliségi ráta lehet.

Egyrészt állami és uniós pénzen pénztárgépek beszerelését rendelték el minden üzletben, minden 2010. december 31. előtti villanyszámla-tartozást eltörölnének, valamint amnesztiát hirdetnének a be nem fizetett adóterhek jelentős részére is. (Ez valahonnan ismerős nálunk is, a külföldre menekített pénzek folytán, az is milyen sikeres volt.)

Az ország természeti kincsekben ugyanakkor egészen gazdag. A probléma azonban a hatékony kitermeléshez szükséges technika hiánya, mely megakadályozza, hogy hasznosítsák az Albánia területe alatt megbúvó vasércet, rezet és petróleumot. Az energiát 98 százalékban vízerőművekből biztosítják, mely ugyan megújuló energiaforrás, viszont teljes mértékben kiszolgáltatottá teszi ez egész állam energiaellátását a természeti viszonyoknak, mindenek előtt a szárazságnak.

Az ország gazdasági mérete és fejletlensége okán csak külföldi tőke bevonásával fejlődhet, ezzel pedig a kormány is tisztában van. Mindemellett a privatizációs folyamat küszöbön álló felgyorsulása is jó lehetőséget biztosíthat a külföldi befektetők számára, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy a költségvetés hiánya és az államadósság évek óta növekvő tendenciát mutat. Jelenleg az államadósság a GDP 60 százalékát teszi ki, ám a kormány már most is ennek növekedésével számol. (Ismerös a 90 évek elejéről közepéről ez nálunk is, Privatizáljunk majd jönnek a külföldiek és nem lesz itt gond.Bár itt elismerik hogy hiábba privatizálnak majd, még igy is nöhet az adóság. Hogy mi a frász van? Eladunk de az adóság még több lesz? )

Az országba áramló külföldi működő tőke az elmúlt évihez képest közel 25 százalékkal növekedett, ám még így is igen alacsony szinten áll. Tovább rontja a helyzetet, hogy Albánia külkereskedelmi mérlegében hatalmas negatívum halmozódik fel évről-évre, a helyi termelés hiányában rengeteg területen importra szorul az állam. (Ismerös?)

másrészt pedig a mindent átható korrupció is tüntet el a rendelkezésre álló forrásokból.

Az idő szorít, a két év múlva esedékes választások közeledte biztosan nem kedvez majd a kooperáció hangulatának

(Hát nem túl biztató elöjelek, megálapitható hogy Albániában most jönnek azok a dolgok amik nálunk a 90 évekbe mentek végben mindez ugy hogy egynéhány mutatója már most sokkal roszabb mint anak idején nálunk. Lehet védeni ezt hogy ott mások a politikusok bár ez a privatizálunk mégis nö az államadóság nem ezt bizonyítja, de ne feledjük, ott is 4 évente bármi változhat és nem lehet tudni hogy egy változás után mi következik. )

kitekinto.hu/europa/2012/02/27/varat_vegyenek/

Pont mint a görögöknél akik már a szigeteiket is árulják. :)

A szakértői vádakat itt is visszautasította, az egyébként szintén szocialista érdekeltségű vezetés, mondván, hogy mindent a történelmi értékek megóvása céljából végeztek. (Kac-Kac)

Igy joggal merül fel a kérdés, hogyha a hatóságok két különálló projektet sem tudtak kontrollálni, akkor mi lesz, ha a tervezet megvalósul? Hogyan lesznek képesek több műemléket ellenőrizni, hogy ne keletkezzen kár bennük?

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.04.16. 22:27:12

@Jani haverja: ja es quatarban a benyanak a literje 40 Ft...

persze hallgatunk a kaliforniai aramrendszer osszeomlasarol ugye?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.16. 22:27:50

@Jani haverjának albán haverja: Mivel a munkám jó része magyarországi magyarokkal kapcsolatos (ezen az arányon viszont tervezek változtatni), így persze, hogy érdekel, hogy mi történik ott, és nagyon is tisztában kell lennem a dolgokkal.

Itt a Vastagbőrön ha megnézed mondjuk az elmúlt 1 évet, akkor kiviláglik, hogy a posztoknak legalább a feléhez hozzá sem szóltam.

A kisfiam nem óvodába fog menni, hanem komoly első általános iskolás itt :)

A munkámmal telő idő sok esetben bizonyos dolgokra való várakozással telik el, és ezt a számítógép mellett kell abszolválni, így természetes, hogy valamit csinálok, pl. kommentelek ide szórakozásból. Meg néha azért is, hogy felhívjam bizonyos dolgokra a figyelmet, ami máshol jobb (lehet belőle tanulni), ugyanis attól még, hogy elköltöztem Magyarországról családostól, maradt azért ott egy csomó rokonom-ismerősöm, akinek a sorsa nem hagy hidegen. Én ezekkel az eszközökkel teszek valamit a lelkiismeretem szerint a magyarországi dolgok előrébb viteléért. Persze lehet, hogy falra hányt borsó a tevékenységem :) Egyébként ekézem itt is az itteni helyzetet azokban a dolgokban, ami itt rosszabb, mint máshol. Én már csak ilyen vagyok, nem tudom a pofámat befogni :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.16. 22:32:00

@Bambano: Nem tudom, hogy mikori adatot vettél, de hidd el jóval több. Csak tavaly kb. feleannyi km-t adtak át, mint amit írtál, és ez csak egyetlen év "termése".

Persze az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy amit itt autópályának neveznek, az pl. Magyarországon nem felelne meg az autópálya szabványának (nem mindenhol van rendes méretű leállósáv, sok helyen hiányoznak az elágazásnál a felüljárórendszerek, stb.) Szóval nehéz az összehasonlítás.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.04.16. 22:35:12

@Zabaalint: mit szamolgatsz ilyen idiota modon 15 km -es csovel? legyen 100 km, sot legyen rogton 200, mert az mennyire logikus hogy Debrecenbol futik Budapestet nem?

nalunk eszakpesten a tavfutomutol vagyunk MINDANNYIAN 2 azaz KETTO km -es korben, es mint irtam azon a 2 km -en altalaban fel vannak fuzve a panelok
nem hinnem hogy a budapesti panelnel ennel durvabbak lennenek a viszonyok

a homerseklettel kapcsolatban latom helyes a meglatasod, igy most nem 5000 egyseget kell 150 egyseghez hasonlitani, hanem 5000 -et az 1000 -hez....
igaz hozzatennem hogy nalunk pl. a 10m * 80m = 800m2 alaphoz nem keszult szigeteles :))) azt hogyan szamoljuk, hogy pucer a haznak a segge? na meg a teteje sincsen leszigetelve, hoppacska akkor maris nem 5000 valamilyen egyseg lesz nalunk a leadott homennyiseg hanem 10000....

mondom, szigetelni lehetne de nem eri meg a fotavnak, mert ugye azt tudod hogy azt a fotav fizeti?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.16. 22:36:03

@Bambano: Ezt az áramárra vonatkozó dolgot most pontosan nem értem, mit akarsz belőle kihozni.
Nagy általánosságban itt minden jóval olcsóbb, mint Magyarországon, de van ami mérhetetlenül (pl. a vízdíj), van ami nagyon sokkal (pl. az áram ára), és van ami a magyar áraknak csak a 70-75%-a, pl a boltban kapható élelmiszer ára, vagy éppen a benzin.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.04.16. 22:37:31

@Zabaalint: "Én nemrég költöztem egy szigetelt, hőmennyiség mérős, 4 emeletes panel 2. emeleti középső, új műanyag nyílászárós lakásából egy hasonló korú, szigeteletlen, régi ablakos, szintén 4 emeletes, hasonló korú téglaház 2. emelet középső lakásába"

60 m2, es 2.5 szobas panel volt nekem 15e a tavho a februari futesi idoszakra, nalad mennyi?
a masik meg az hogy a panel araban bent van a KEMENY berlese is, amit a masik helyen neked kell kibelelni, ha utanaszamolsz, rogton rajossz, hogy a panelos alapdij az pont annyi mintha masik helyen kiepitened a futest

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.04.16. 22:42:11

@Zabaalint: "De akkor felteszem a kérdést. Adott ugye egy jó hatásfokú erőmű, meg a szerinted jelentéktelen hőveszteségű vezetékek."

ugorjunk neki meg egyszer...
kb 30% -al jobb hatekonysagot lehet egy gazturbinas "hulladekaramos" eromuvel elerni, a veszteseg meg legyen 5% - 10%
de elarulok egy titkot, amikor te azt erzed hogy milyen otvar forro a fold, az tudod miert van?
mert a gazturbinasok szeressek a csucsidoszakra valo termelest, igen am de a hulladekho ami keletkezik a sok budos prolija nem hajlando elfutogetni, ezert vagy epitenek egy vizes tarolot boszme penzen, vagy csak betoljak a meg forrobb vizet a csovekbe, na most ha igy sporolnak abbol te csak azt latod hogy a ho meg jobban olvad :)))

Bambano 2013.04.16. 22:46:40

@Jani haverja: hinni a templomban kell.
"Ezt az áramárra vonatkozó dolgot most pontosan nem értem": jaja, erről beszélek, hogy nem érted.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.04.16. 22:53:23

@Bambano: Feltalálták már a vezetékrendszer és a szolgáltató szétválasztását is. Az adott esetben egyébként sincs szó párhuzamos vezetékrendszerről.
Viszont a távfűtőművek nagyfogyasztói áron kapják a gázt (nesze neked rezsicsökkentés, ha érted, mire gondolok), ugyanakkor sokuk igencsak elavult, a szállítási veszteség jókora.
Ha megszüntetik, illetve ellehetetlenítik azt, hogy a túl drága távfűtésről átálljak az egyedi fűtésre, semmi nem fogja kényszeríteni a távfűtőművet hatékonyabb üzemelésre. Az más kérdés, hogy a Párt és Kormányunk áldásos tevékenysége folytán még az a kevés piaci kényszer is megszűnt, és fokozatosan minden közmű esetében meg fokg szűnni, ami volt. Ebbe a trendbe illeszkedik a tárgyalt különadó. És ezért baj.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.16. 23:07:23

@Jani haverjának albán haverja: Ajjaj, de sok posztban írtam már erről, de akkor még egyszer:

"Albániában az egy főre eső GDP mindössze 26 százaléka az EU-s átlagnak, Európai Unió államaihoz mérten gazdaságilag olyan fejletlen, hogy az összes régiója jogosult lenne a strukturális alapok forrásainak igénybevételére, "

Ez a világban bevett GDP számítás meglehetősen torz adatokat generál, és nem csak erről az országról. Mondok egy példát, hogy megértsd. Minden országban a GDP nagyon nagy része a belső fogyasztásból ered, hol nagyon nagy része, hol kisebb része, de mindenesetre egy döntő hányad. Vegyünk egy példát: A falusi Józsi bácsi bemegy a kocsmába Magyarországon, és megiszik egy feles jó minőségű (gyümölcsből készült) pálinkát. Ezzel máris termelődött kb. 400 Ft GDP. Itt meg a Qemal bácsi bemegy a kocsmába, és szintén megiszik egy feles jó minőségű pálinkát, de itt ezzel csak 100 Ft GDP termelődött, mivel itt ennyi az ára a jó minőségű pálinkának a kocsmában :) Nem fura? :)
Szóval ennyit a GDP-ről, meg a TÉNYLEGES életszínvonalról :)

"A munkanélküliség a hivatalos adatok szerint 13 százalék körüli értéken áll, ez azonban minden szakértő szerint távol áll a valós helyzettől, A valós viszonyokat tükröző adat legalább 30 százalék körüli munkanélküliségi ráta lehet."

Ez egy olyan mutató, ami az EU-nak a baromsága. Munkanélküli az, akiről az adott államnak érdeke, hogy a munkanélküliek között szerepeljen a statisztikában. Pl. az itteni kismillió átalányadózót, aki évente egyszer jelenti be a tevékenységét a hatóságnál, és még a magyar egyéni vállalkozói engedélynek megfelelő papírja sincs, az ha az albán állam érdeke úgy kívánja, akkor munkanélküli (úgy kívánja, mert ez az ország mestere a saját maga sajnáltatásának:)), ha meg nem, akkor meg nem.

"Egyrészt állami és uniós pénzen pénztárgépek beszerelését rendelték el minden üzletben, ..."
Ezen meg marha jót röhögtem, mert akkora baromság, mint ide Nagykáta :)
A mai napig a kisboltokban, kis kávézókban nincsen pénztárgép. A nagyobb éttermekben ugyan van, de ahhoz sincs semmi köze az itteni adóhatóságnak (mert még a nagyobb éttermek is átalányadóznak, akkor meg tök mindegy a forgalom nagysága), a blokkon minden van, csak a hely adószáma nincsen feltüntetve :) Az a blokk ugyanis azt a célt szolgálja, hogy egyrészt a vendég tudja, hogy miért fizet annyit, másrészt meg, hogy a tulaj el tudjon számolni a pincérekkel. Persze a nagy bevásárlóközpontokban (pl. a Carrefourban) rendes blokkot kapsz, rajta ÁFA, adószám, meg minden egyéb, de így csak a nagyon nagy egységek adóznak.

"minden 2010. december 31. előtti villanyszámla-tartozást eltörölnének,"
Erről szó van, de ez az ide behozott, majd éppen mostanában innen kizavart CEZ nevű áramszolgáltató össze-vissza számlázása miatt kialakult helyzet egyik lehetséges megoldása. Egyébként a CEZ ellen Bulgáriában tömegesen tüntettek, mert egy rettentő tisztességtelen üzletpolitikájú cég, itt viszont megoldotta a kormány, egyszerűen kizavarta őket az országból, mert nem tartották be az általuk vállalt szerződési feltételeket. Mindezt tette az itteni kormány pl. a Világbank hathatós támogatásával.

"valamint amnesztiát hirdetnének a be nem fizetett adóterhek jelentős részére is."
Ez egy kicsit bonyolultabb ügy, erről egy komplett regényt lehetne írni, mindenesetre nem arról van szó, mint ami ebből a félmondatból elsőre látszik.

"Az ország természeti kincsekben ugyanakkor egészen gazdag. A probléma azonban a hatékony kitermeléshez szükséges technika hiánya, mely megakadályozza, hogy hasznosítsák az Albánia területe alatt megbúvó vasércet, rezet és petróleumot. Az energiát 98 százalékban vízerőművekből biztosítják, mely ugyan megújuló energiaforrás, viszont teljes mértékben kiszolgáltatottá teszi ez egész állam energiaellátását a természeti viszonyoknak, mindenek előtt a szárazságnak."
A vasérccel, meg a rézzel nem foglalkozik itt senki, mert nem érdemes, megint csak az írás írójának a tájékozatlansága. Ellenben a krómbányászattal elég sokan foglalkoznak itt, mivel a világ második legnagyobb krómlelőhelye van itt :) Erre meg is van a technika :) Az olajkitermeléssel meg azért foglalkoznak itt aránylag kevésbé, mert tartalékolni akarják a készleteiket. Egyébként itt dolgozik alvállalkozókon (az INA leányvállalatán) keresztül többek között a MOL is. Ezt a cikk írója szintén nem tudja :) Meg azt sem, hogy Albánia ebből a vízierőművekből megtermelt áramból nagyon sokat exportál a környező országokba télen, jóval többet, mint amennyit a nyári viszonylagos szárazságban importál. Csak hogy a tényeknél maradjunk :)

A privatizáció során itt az állam enyhén szólva egy kicsit "jobb gazda", mint amilyen volt Magyarország bármikor is. Ebből nem lesz bukta, és nem lesz a privatizáció ellenére államadósság növekedés, ezt neked biztosan meg tudom jósolni. Nem szentek itt sem a politikusok, de tizedannyi szemétséget nem mernek megcsinálni, mint Magyarországon, mert 1997-ben megtanulták a leckét. Egyébként azóta normális ez az ország.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.16. 23:29:04

@Jani haverjának albán haverja:
"Az országba áramló külföldi működő tőke az elmúlt évihez képest közel 25 százalékkal növekedett, ám még így is igen alacsony szinten áll. Tovább rontja a helyzetet, hogy Albánia külkereskedelmi mérlegében hatalmas negatívum halmozódik fel évről-évre, a helyi termelés hiányában rengeteg területen importra szorul az állam. (Ismerös?)"
Én ezen a külkereskedelmi mérleg passzívumon való magyar rugózáson röhögök mindg a legnagyobbakat:) Kedves honfitársaim még nem néztek utána pl. Andorra külkereskedelmi mérlegének :) A lüke magyar újságírók meg olyan korlátoltak, hogy bevásárlturizmusról még csak nem is hallottak. Mivel itt minden olcsóbb a környékbeli összes országnál (az adórendszer miatt), így rengeteg a bevásárlóturista. Pl. a görög idejön, és megveszi itt a görög terméket olcsóbban, mint otthon, és hazaviszi. Az olasz ugyanezt csinálja komppal. De ugyanezt csinálja a koszovói, a makedón, meg a montenegrói is. Azaz pl. Albánia élelmiszerimportja horror, mert a kamionos szállítás benne van a statisztikában. Az meg, amit a "turisták" visszavisznek a saját kocsijuk csomagtartójában, meg amit itt megzabálnak, az meg nincsen benne semilyen statisztikában. Úgyhogy én annak drukkolok, hogy nőjön még jobban ez a passzívum :)

"másrészt pedig a mindent átható korrupció is tüntet el a rendelkezésre álló forrásokból."
Korrupció van itt is, de magánvéleményem szerint itt messze nem megy le a társadalom legalacsonyabb szintjéig. Én pl. itt soha senkinek nem adtam kenőpénzt (se rendőrnek, se hivatalnoknak, se másnak), de nem is igényelte senki, sőt arról sem hallottam soha, hogy mondjuk valaki egy rendőrt megvesztegetett volna egy közlekedési szabálysértésnél, vagy hasonlónál.

"Az idő szorít, a két év múlva esedékes választások közeledte biztosan nem kedvez majd a kooperáció hangulatának"
Ebből látszik, hogy a cikk vagy két éve íródott, vagy pedig totál baromságokat ír, ugyanis most júniusban lesznek itt a választások. Ha két éve íródott, akkor ezt az állítást már meg is cáfolta az élet, ha meg most, akkor a cikkírónak fogalma nincsen arról, hogy mi van ebben az országban.

"A szakértői vádakat itt is visszautasította, az egyébként szintén szocialista érdekeltségű vezetés, mondván, hogy mindent a történelmi értékek megóvása céljából végeztek."
Albániában jelenleg a Demokrata párt van hatalmon, amely magát konzervatívnak aposztrofálja, és a politikája ténylegesen is konzervatív. Csak szólok, hogy mekkora hülyeségeket ír a cikk.

A belinkelt cikk meg akkora baromságokat állít, hogy az valami förtelmes.
Egyrészt már sok-sok éve a középkori várak legalább a 80%-a étteremként működik!!! És nem ehet megvenni őket, hanem csak bérbe venni, és a műemlékvédelmi hatóság nagyon szigorúan ellenőriz mindenféle átalakítást. Csak szólok megint. Csak vannak itt is olyan régészek, akik ingyen szeretnének megélni, és jó pénzeket keresni.

"Igy joggal merül fel a kérdés, hogyha a hatóságok két különálló projektet sem tudtak kontrollálni, akkor mi lesz, ha a tervezet megvalósul? Hogyan lesznek képesek több műemléket ellenőrizni, hogy ne keletkezzen kár bennük?"
Mondtam már, hogy a cikk teljesen hülyeséget ír. Nem két projekt van, hanem az összes használható vár már réges-régen ki van adva bérbe étteremnek, és csak azok nincsenek, amik olyan állapotban vannak, hogy erre nem használhatók. Ez alól egyedül a butrinti vár a kivétel.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.16. 23:30:49

@Bambano: Ha elmagyarázod, hogy mire írtad, akkor megérteném. Mindenesetre nehogy azt hidd, hogy itt bárkinek gond kifizetni a villanyszámlát (legalábbis elenyészően kevesen vannak olyanok, akiknek gond), ellentétben pl. Magyarországgal.

desw 2013.04.17. 00:03:21

@Jani haverja:
OFF
Valahogy 3 éve voltunk Theth völgyben túrázni, meg Skóder és Velipoje a tengernél. Nagyon klassz volt, imádtuk! Sok országban jártunk már, de sehol sem találkoztunk még ennyire vendégszerető, segítőkész emberekkel. Ha végleg megunjuk a mókuskereket és Európában maradunk, akkor nagyon esélyes, hogy Albániába költözünk, valahol lent Sarande környékére.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.17. 00:16:23

@desw: Saranda nekem is a kedvenc városom, csak az a baj, hogy ott nem tudok magamnak megélhetést biztosítani, legalábbis olyan megélhetést, ami az igényünk :( Sajnos nincsen néhány 100 millió forintom arra, hogy vegyek magamnak egy szállodát :( Így aztán "itt szopok" Tiranában :)
Persze ha van annyi spórolt pénzetek hogy abból csörgedezik annyi, hogy meg tudjatok élni, akkor viszont jó ötlet Saranda környéke. A legjobb éghajlatú hely az országban, és mellesleg szép is.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.17. 00:23:31

@desw: Ja, egyébként Vlora környéke is egyre jobb hely az utóbbi időben (pl. Orikum). Érdemes arrafelé is nézelődni, nekem pl. már néhányszor megfordult az agyamban, hogy mi lenne ha...
Vlorából ugyanis bármilyen forgalmi viszonyok között max 3 óra (de inkább jóval kevesebb) és itt vagyok Tiranában. Ez Sarandáról nem igazán mondható el, mert nagyon be van zárva a hegyek közé, meg messze is van :( Saranda még ha siet az ember, akkor is plusz 2 óra általában Vlorától számítva.
Velipoja viszont egy szeméttelep, bár azért az is folyamatosan tisztul :) De az emberek kedvesek arrafelé is :) Shkodra belvárosára meg így 3 év után meg rá sem ismernél, teljesen átépítették :)

Secnir 2013.04.17. 06:06:41

@anyadmajma:
"a konvektor az egyik legolcsóbb fűtési mód."
a legdrágább, mivel az utcát fűtöd vele.

Zabaalint (törölt) 2013.04.17. 08:52:39

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:
Azért számolok 15 km-el, mert 1,5 évig Uránvárosban laktam, ami ugye a pécsi hőerőműtől légvonalban van úgy 10 km-re, így szerintem nem túlzó becslés a 15 km cső, hiszen az egyrészt nem légvonalban megy, másrészt a hőtágulás miatt sűrűn kanyarokat tesznek bele, hogy nehogy szétkúródjon. Ja, és véletlenül a poszt pont Pécsről szólt, szóval jobban ontopic, mint Pest.

"mondom, szigetelni lehetne de nem eri meg a fotavnak, mert ugye azt tudod hogy azt a fotav fizeti? "

Én is pontosan ezt írtam.

Zabaalint (törölt) 2013.04.17. 08:58:56

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:
Télen 16 ezer volt, nyáron olyan 5 ezer körül, csak ott az alapprobléma, hogy április is tél meg az október is, míg gázfűtésnél ezen hónapokban töredéke a fűtés. Mindez 40 négyzetméterre! Ezen kívül mikor lakást néztünk, volt olyan szigetelt panelház, ahol nem volt költségmegosztó, és 56 négyzetméterre 26 ezret fizettek télen, nyáron meg 10-et. Otthon szüleimnél cirkófűtéssel olcsóbban jön ki egy évre a 200 négyzetméteres lakás fűtése, mint egy ilyen 56 négyzetméteres panellakásban, vajon milyen lehetett azelőtt, hogy szigetelték...

A havi 5 ezer fenntartási díj hogyan van versenyben 2 db. konvektor karbantartásával, mert jelenleg ez van nálunk, és parapetes, ami ugye extrém rossz hatásfokot jelent, és valahogy mégis olcsóbb a távhőnél.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.04.17. 09:00:05

@Zabaalint: erdekes talalmany ez a google maps beirja az ember hogy pecs hoeromu es pecs uranvaros es egy cikk-cakkos utvonallal kidobja, hogy 7.7 km

az hogy mi ontopic vagy nem, azt te dontsd el mielott hulyesegeket kezdesz el irogatni nagy ALTALANOSSAGBAN, hogy milyen rossz a tavfutes mert a csovek 15 km -ek, ird csak nyugodtan hogy mi van pecsen, aztan leszarom mint a tobbi kis falut :)))

Zabaalint (törölt) 2013.04.17. 09:01:06

@bagir:
Attól hogy Páva egy köcsög, te még egy szardarab vagy.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2013.04.17. 09:01:47

@laspalmas: Üdv.!
Első körben szertném megköszönni, hogy van a "Szűrés" funkció. Hasznos nagyon.
Azonban kiakasztó, hogy a sültbolondoknak szóló válaszokkal van tele a hozzászólásos részlegem még így is, mert itt jónéhányan képtelenek megérteni, hogy nemhogy hozzászólni nem kéne a nyomorulthoz, hanem egyenesen figyelmen kívül kéne hagyni. (Lehet, hogy megszűnne a jövedelmezősége áldásos tevékenységének?)
Lehet kérni egy kis továbbfejlesztést, hogy a @vidéki kifejezést tartalmazó hozzászólások is essenek ki a levesbe? Szeretném az érdemi hozzászólásokat olvasni csak, mert azért lássuk be, értelmes vitának nem lehet nevezni, ami olykor itt folyik.

Vidéki 2013.04.17. 09:08:31

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓:

Ön a szólásszabadság bajnoka lehet!

Demszky-től Budapest díszpolgára címet kaphatta volna meg, mint Kertész Ákos, aki megmondta az őszintét a magyarokról, "Genetikusan alattvalóknak és röfögő, moslékot zabáló disznóknak" nevezve őket.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.04.17. 09:09:30

@Zabaalint: ez a masik tavhogyulolok kedvenc szavajarasa a konvektor meg a faval futott kazan
tehat tegyuk fel pl. hogy ugyanazt a komfortfokozatot hasonlitjuk jo? cirkot a tavfuteshez

nem akarok belemenni komolyabban a szamitasokba, de egy kemenybeleles az 200e, egy jobb cirko amit hasonlithatunk a tavhos hatasfokhoz az 400e, es a rablobanda futesszerelo munkadijat meg nem is mondtam

amugy az igaz hogy a futeselosztoval felszerelt lakasokban nem szabad hogy te futsed a szomszedot, de szerintem a 22 C az egy egeszseges kornyezet nem kell annal magasabb hofok

Zabaalint (törölt) 2013.04.17. 09:15:14

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:
Ok, valóban némileg eltúloztam, megnéztem és nagyjából légvonalban 6 km-re laktam a távhőtől. De ez Pécsen általános, mert a Kertváros, ami a legnagyobb lakótelep a városban, az is 3-6 km a hőerőműtől. De olyan sokkal nem túloztam el. Azt meg nem gondolom, hogy országosan ez a távolság egyedien kiugró lenne.

Az meg hogy taplópesti vagy, és leszarsz mindent a Budapest táblán kívül, az sejthető volt az első kommented stílusából.

Zabaalint (törölt) 2013.04.17. 09:21:38

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:
Ha 22 fokra fűtöttük volna a lakást, akkor nem annyiba került volna, én a nagyjából 20 fokot vetem össze a nagyjából 20 fokkal.

De ha a cirkót veted össze a távfűtéssel, egyrészt a cirkónál már nem fele, hanem harmada lesz a fűtési költség a legtöbb esetben, másrészt az ott egyszeri költség amiről beszélsz, azonban távhőnél évente fizetsz ki 60 ezret csak a fenntartásra. Mindezt úgy, hogy fogalmad nincsen a szomszédok mennyit fűtenek, ezért ha túl sokszor felkapcsolod, csak nyár végén, mikor leolvassák a mérőt, tudod meg, hogy mennyit kell még fizetned vagy mennyit kapsz vissza, miközben gázfűtésnél bármikor tudod hogy is állsz költségekben.

Zabaalint (törölt) 2013.04.17. 09:23:56

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:
Egyébként kis lakás esetén nem látom be miért is lenne kényelmetlen a gázkonvektor. Mert hogy pazarló, azt tudom, de ha pazarló, akkor drágábbnak kellene lennie a távhőnél, viszont valahogy mégis utóbbi jön ki drágábban. Egyébként pont emiatt van, hogy hasonló paraméterekkel rendelkező konvektoros téglalakás úgy 10-15%-al többért kel el, mint egy tégla-távfűtéses. Vajon miért?

Vidéki 2013.04.17. 09:52:41

@Jani haverjának albán haverja:

Nagyon alaposan ismerteti Albánia valós helyzetét, amelyet Jani haverja merész, rózsasín ecetvonásokkal próbálgat lefesteni nekünk., el akarván hitetni velünk, hogy Albánia napjainkban egy földi Paradicsom.

Jani haverja munkaköri leírásában benne lehet, hogy muszáj púderoznia Albániát.

Azért is ütheti a markát némi pénz, akár másfajta üzleti szerződéssel álcázva, hogy irracionális propagandával mocskolja Magyarország szabadon választott kormányát.

„Messziről jött ember azt mond, amit akar!”

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.17. 10:03:11

@Vidéki: Mindenki magából indul ki, azaz itt nem én vagyok aki pénzt kap a kommentelésért.

Egyébként meg olvasd el légy szíves azt is, amiket én ezekre az állításokra írtam.

Sajnos a magyar média nagyon felületes, és féligazságokat ír. Pedig a féligazság a legnagyobb hazugság.

Te is féligazságokkal operálsz mindig, nem véletlenül.

Zabaalint (törölt) 2013.04.17. 10:10:24

@Bambano:
Magyarország: 14,5 m / négyzetkilométer autópálya
Albánia: 9,218 m / négyzetkilométer autópálya

A Wikipedia és az általad megadott 265 km alapján számoltam. Így már nem tűnik olyan hatalmasnak a lemaradásnak, különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy mások a domborzati viszonyok, az albán GDP / fő talán fele a magyarnak, és természetesen az igények is mások, ott jóval kevesebb az autók száma, valamint Magyarország súlyos árat fizetett az autópályákért, már ami az államadósságot illeti.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.04.17. 10:12:42

@Zabaalint: a konvektort azert negligaljak mostanaban mert elmeletileg eleri azt a hofokot ami mar egeszsegtelen, nem tudom, nezz utana ha erdekel, engem nem erdekel :)

a tavhonek valojaban van egy negativ kicsengese, meglatasom szerint ezert a 2006 - 2008 kozotti idoszak a felelos amikor az allami gazartamogatas meg ment a kisfogyiknak de a tavhore mar ravertek a rendes arat

meglatasom szerint a tavhos epuletek energetikailag egy nagy elonyt jelentenek az orszagnak, amit nem szabadna pillanatnyi apropenzes erdekek miatt feladni
ezert jo hogy megdragitjak a tobbi futest :)))

de nehogy azt hidd hogy csak tepem itt a szamat: energiagorilla.blog.hu/2013/03/28/rezsicsokkentes_ertelmesen?fullcommentlist=1#c19400838

Zabaalint (törölt) 2013.04.17. 11:27:32

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:
Attól, hogy már nem négyszeres az ára, hanem csak kétszeres, még mindig drágább, mint az egyedi fűtés.

Ha tényleg olyan hatékony, akkor olcsóbbnak kellene lennie az egyedi fűtésnél, ha ennek ellenére mégsem olcsóbb, akkor az azért van, mert a szolgáltató túl sokat nyel le, vagy mert a rendszert rosszul üzemelteti, vagy a rendszert építette ki rosszul. Ha ezek valamelyike igaz, akkor még nagyobb hiba mesterségesen egy adóval fenntartani a rossz infrastruktúrát.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.17. 11:44:03

@Zabaalint: Jaja, most fognak éppen átadni a Tirana-Elbasan autópályán egy 12 km-es egybefüggő autópályaalagutat pl. :)
Ezek nem az M6-os féle alagutak, itt kicsit más domborzati viszonyok vannak :)

És még így is sokkal olcsóbb az autópályaépítés :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.17. 11:47:15

@Zabaalint: Egyébként szerintem nem kevesebb az autók száma itt, mint Magyarországon (mármint ha mondjuk 1000 főre vetítjük).

Vidéki 2013.04.17. 13:35:47

@Jani haverja:

Jani haverja annyira elalbánosodott, hogy nem képes észrevenni, hogy Vastagbőr cikke, melynek címe: " Pécsen füstadót vetnének ki" nem a dicsőséges Albániáról szól-

Jani haverja, vagy kell, vagy nem, dicsőítő éneket kezd el zengedezni a nagyszerű Albániáról.

Jani haverja mindenhol, mindenbe belekeveri Albánia dicsőségét , mint ahogy Mari néni is mindent belekevert a tökös-mákos rétesbe!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.17. 14:07:58

@Vidéki: Ha tudnál értően magyarul olvasni, meg még annyi eszed is lenne, hogy emlékeznél arra, hogy miket írtál TE ide jópár kommenttel ezelőtt, akkor rájönnél, hogy ezen blog kommentjei között (is) TE hozakodtál először elő Albániával, illetve előtted Secnir, de ő csak egy félmondat erejéig, amikor is pontosan megjósolta, hogy a primkó agyad miként fog reagálni :)

Úgyhogy én itt Mátyás király adópolitikájáról értekeztem először, és nem Albániáról, és Mátyás királyról is csak azért, mert éppen TE hoztad elő azt is.

Hiába a Fidesz bérkommentelőinél a párthűség az elsődleges, és nem az ész. Sem a logika, sem a memóriaképesség :)

Secnir 2013.04.17. 14:31:12

@Jani haverja:
szerintem szűrd. vagy szard.
:D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.17. 14:50:04

@Secnir: Á, néha jókat szórakozom rajta :)

Te viszont szerintem sürgősen vegyél legalább 1 db lottószelvényt, mert nagyon pontosan jósoltál itt is, hátha abban is bejön :) Bár a lottószámokat nem lehet logikusan kikövetkeztetni sajnos, nem úgy mint a Vidéki reakcióit :(

bagir 2013.04.17. 15:44:52

@Zabaalint: Leszophatod a kutyámat szépfiú.

Blázser Bozsó 2013.04.17. 19:10:20

Nem tudom szóba került-e, de ha valaki áttér a távfűtésről (gáz) fatüzelésre, akkor a CO2 kibocsátása nulla azaz nulla lesz. Ezért is hívják a fát megújuló energiának. Ugyanis amíg a fa eléri a kivágásához szükséges kort, pont annyi CO2-t köt meg, használ fel a növekedéséhez, mint amennyi az elégetésekor keletkezik (na jó egy kicsivel többet nyel el, mivel gyökérzetet és falevelet is épít abból a piszok CO2-ből).

Azaz, ha áttérsz megújulóra a távfűtésről, akkor neked járna legalább a 15Ft/kg, de inkább 50 Ft/kg.

Ezt jó lenne valamilyen adó formájában érvényre juttatni, gondolok például a tűzifa áfájának csökkentésére.

A konvektorhoz meg annyit fűznék hozzá, hogy a tüzeléstechnikai hatásfoka 80-90 %, míg a kondenzációs kazáné 107-108 %. A különbség majdnem majdnem 30 % rezsicsökkentés...
Persze sok minden függ attól mennyire lehet szabályozni az egész fűtési rendszert, "mi van a kazán mögött".

bagir 2013.04.17. 19:13:24

Ki kell ábrándítsalak sem én,, sem családtagom nem tagja a fidesznek, lmpnek, mszpnek, zsidó egyházközségnek.
Amit a díszmadár lányára vonatkoztattam, példálózásnak szántam, még ha kemény volt is,. Mert a tisztelt általad is favorizált fidesz messzire leszarja köznépet családostól együtt.

Blázser Bozsó 2013.04.17. 19:14:14

Egyesek szerint a konvektoros fűtés hatásfoka nem éri el a 38%-ot sem...

www.viz-gaz-futesszereles.info/gazkonvektoros-futes-rendszer-korszerusites

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2013.04.17. 20:10:02

@Secnir: Állandó VB olvasó vagyok, csak ide ritkán csipogok... Különben ott meg az offolás ellen küzdök, szóval nem biztos, hogy itt is/meg kéne "csetelnünk". :)

Ironfist 2013.04.17. 20:45:31

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓:
"Azonban kiakasztó, hogy a sültbolondoknak szóló válaszokkal van tele a hozzászólásos részlegem még így is, mert itt jónéhányan képtelenek megérteni, hogy nemhogy hozzászólni nem kéne a nyomorulthoz, hanem egyenesen figyelmen kívül kéne hagyni."

Nagbetűs KÖSZÖNÖM!

Ironfist 2013.04.17. 20:48:04

@ÉNaMAGYAR!:
"Na idefigyeljetek szarházi koszos gyúrcsótány végbelén nevelkedett rühes zsidó patkányok !!
Nagyon vigyázzatok arra mit irkáltok rólunk MAGYAROKRÓL véglények!! Nemsokára kilépünk a zsidók által irányított büntetőtáborból amit ti fasszopók eunak neveztek.
Akkor el lesztek kapva gecik!!! MINDENKIT ELKAPUNK BÉLFÉRGET AKI BÁNTOTT BENNÜNKET M A G Y A R O K A T !!!!
Munkatáborban fogtok megrohadni mind a félember réti niggerekkel és kilincsorrú magyar írtó zsidrákokkal együtt !!
Pár hetetek van még kutyák !!!
Azután megtisztítjuk HAZÁNKAT !!!

A KURVA ANYÁTOKAT SZAROS zsidóBÉRENC KOMMUNISTA KORCSOK !!!"

Igazi gyöngyszemre leltem! XD Bár tudná ez a hülye, hogy Fidesz=/=magyarok :D

Meridian74 2013.04.18. 01:21:57

Ez a kifejezés irgalmatlanul odabasz: "pozitív előjelű széndioxidkibocsátás-különbözet"...!

ROFLMAO!

Meridian74 2013.04.18. 01:31:45

Egyébként elgondolkodtam, hogy a pécsi Távhő az nem bocsájt ki széndioxidot? Akkor hogyan melegíti fel a vizet, ami mégráadásul valamelyest veszít a hőértékéből, mire a lakásokhoz ér...?

Ott talán nem hőenergiával melegítvizet? A hőenergiát nem szén/gáz (szénhidrogének) elégetésével nyerik? Az égés során az elégetett széntartalmú vegyületből a szén nem oxidál el széndioxiddá?

Persze ha saját naperőművet, víz/szélerőművet vagy atomerőművet birtokolnak és abból nyerik az energiát, akkor no comment. De tudomásom szerint gázt és huladékot égetnek el, ami szénalapú, ugye. Az meg CO2-t eredményez.

Na és akkor lássuk csak a pécsi lakók azok nem fa/szén/vagy gázzal fűtenének? Az mennyivel pozitivabb CO2 kibocsájtó, ugyanannyi hőenergia kinyerése esetén? Semmivel! Sőt!

Na, és mi van akkor, ha valaki napkollektort telepít a saját lakásának tetejére...? Az is "pozitivabb" széndioxid kibocsájtó?! LOL

Az egész úgy állna meg a saját lábán, ha azt állítanák, hogy nem CO2 pozitivabb, hanem kéndioxid, korom, füst és egyéb porszennyeződés kibocsájtásban pozitívabb, ha saját maga tüzel. Ugye (mivel a Távhő alkalmaz füstszűrőberendezést, a lakók meg nem igazán)? (vagy ne adjak ötleteket? :P :D)

Meridian74 2013.04.18. 01:34:24

@Meridian74: Jah, és a lakók helyében a levél tartalma alapján szarrá perelném az Önkormányzatot, a valótlanság állítása okán... főleg, ha van olyan aki napkollektorba beruház...

Meridian74 2013.04.18. 01:38:16

@kifordított nagyanyó: mijaz a démon? És mindjárt van neki sajátja is? Nekem is kelllll olyan!

Amúgy neked viktorfóbiád van, de a kérdés az, hogy miért nincs pl. bajnai és gyurcsány fóbiád? Sztem ők sokkal többet tettek azért, hogy ilyened lehessen...

Meridian74 2013.04.18. 01:43:40

@lyken: a kilencedről se feledkezz meg, meg a extra munkákról a hűbérúrnál... de persze ez mondjuk 30-40% volt össz-vissz... most alsóhangon viszik a 65%-ot

Meridian74 2013.04.18. 01:49:59

@Jani haverja: nagyra vagy albániával, de akkor mégis mi a lófaszért van annyira elmaradott szinten?

Secnir 2013.04.18. 06:20:30

@Meridian74:
ööö...
...mikor voltál utoljára arrafelé?
más: akkor magyarország miért albániánál kuncsorog pénzért? miért nem fordítva?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.18. 09:15:40

@Meridian74: Minden relatív. Az elmaradottság is. Ha azt mondom, hogy itt sok mindenben jobb a TÉNYLEGES életszínvonal, mint Magyarországon, akkor nem hazudok. Azon felül ez az ország fejlődött a legtöbbet az elmúlt 10 évben egész Európában, és a fejlődés töretlen most is. Itt a válság alatt sem volt GDP csökkenés, sőt 4,3% növekedés volt akkor :)

Ez pl. Magyarországnak nem igazán sikerült.

Blázser Bozsó 2013.04.18. 09:19:29

@Meridian74:
Pontosan. A gáz árában már benne van a CO2 kibocsátás utáni fizetendő illeték!
(A szén árában is, meg a többiben is, a szén után fizetendő "büntetés" épp most csökkentették, ezáltal várható, hogy a gázt némileg háttérbe szorítja - ez főleg erőműveknél jelentkezik majd, és nem csak Magyarországon, inkább Kínában.

Lényeges tudni még, hogy a földgáz elégetésekor a CO2 kibocsátás kb. a fele a szénéhez képest, ugyanakkora megtermelt energia esetén).

A pécsi rendelet szempontjából mindegy, hogy otthon fűtesz gázzal, vagy a hőközpontban, mivel a gáz árában már bent van a CO2 "büntetés". Ettől persze még hozhatnak olyan rendeletet, hogy Pécsen duplán kell fizetni érte, holnap majd az Áfát fizettetik meg duplán-triplán, az sem lehet gond a kétharmaddal.
Beszedethetik például az autópálya díjat is kétszer, először amikor Pesten felmész a sztrádára, aztán ha véletlenül Pécsen jössz le róla akár ott is. Ha Szegednél akkor meg nem. Ez a kétharmad. Ennyi.
Tetszettek volna nem fülkeforradalmat csinálni.

Zabaalint (törölt) 2013.04.18. 09:28:47

@bagir:
Mondom, hogy anyád favorizálja a Fideszt, ezért is lettél ekkora szardarab.

Zabaalint (törölt) 2013.04.18. 09:29:29

@bagir:
Mondjuk sok mindennek neveztek már, de Fideszesnek te először. Gratulálok!

Zabaalint (törölt) 2013.04.18. 09:31:33

@Blázser Bozsó:
A minikazánok pont a legnagyobb hátrányát hordozzák a konvektornak, azt hogy kémény hiányában sokkal nagyobb arányban fűtöd az utcát.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.18. 09:31:44

@Secnir: Azért konkrétan pénzért nem kuncsorog Magyarország itt, csak a magyar politikusok azt hiszik, hogy az itteni privatizációnál ugyanúgy szét lehet lopni ezt az országot is, mint Magyarországot. Ebben viszont nagyon nagyot tévednek :)

Zabaalint (törölt) 2013.04.18. 09:35:57

@Meridian74:
Alapvetően a dolog úgy áll, hogy mivel az uralkodó szélirány észak-nyugati, a hőerőmű meg Pécstől dél-keletre van, ezért aztán ha kis kazánokkal fűtenek, az közvetlenül rontja a város levegőjét, ha meg a hőerőmű fűt, akkor azt csak a szomszéd kistelepülések szívják meg közvetlenül.

Ugyanez nem állja meg a helyét pl. Sopronban, ahol a fűtőerőmű a város észak-nyugati részén van.

Zabaalint (törölt) 2013.04.18. 09:37:41

@Meridian74:
Ugyanakkor azt sem gondolom, hogy a szalma égetése kevésbé lenne szennyező, mint a földgáz, sőt nekem az a gyanúm, hogy előbbi több szennyezőanyagot bocsát ki. Más kérdés persze a fenntarthatóság.

Blázser Bozsó 2013.04.18. 10:12:14

@Zabaalint: Minikazánokról nem írtam, viszont annál többet a kondenzációs kazánokról, aminél pont az a lényeg, hogy szinte zéró hő távozik a rendszerből, mivel egy rekuperációs kéményen (cső a csőben - métere vagy 50 ezer Ft) keresztül a kimenő hőt is visszanyeri. Ráadásul mindezt zárt égéstérben, azaz megszűnik a CO (szénmonoxid) mérgezés lehetősége is, ami miatt viszont lehet olyan nyílászárókat alkalmazni, amit más fűtés esetén tilos, mert akkor neked kampeca.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az égéshez oxigén kell, ha a helységben van a fűtőkészülék az ablakon ajtón kell beengedd a hideg levegőt a környezetből... és nem is keveset, különben neked annyi.

De bármennyire is jól szellőztetsz, ha a szobában van a fűtőkészülék olyan 10 évet vonjál le az élettartamodból... érdemes ezt is beleszámolni ... (ez persze rövidíti a nyugger éveket, ami a maffiaállamnak meg jó)...

Blázser Bozsó 2013.04.18. 10:20:52

@Zabaalint: A szalma vagy nád megújuló, azaz amit szennyezel vele, azt az előző évben már felvette a levegőből - különben nem tudott volna megnőni.. Ha nagyüzemileg csinálod, akkor az egyéb szennyezők is eltávolíthatók a "füstből". Sopronnál pl. elég lenne a város teljes energia-ellátásához a Fertő-tói nádas (nálam okosabbak kiszámolták már).

Mint az a fánál is leírtam, a megújulóknál a végeredmény pozitív - mármint több CO2-t nyel el mint amennyi felszabadul az elégetésekor (ezért az a neve ami ), hiszen a gyökérzet és levél nem kerül elégetésre, az ott marad a helyszínem humuszként...

Zabaalint (törölt) 2013.04.18. 10:26:09

@Blázser Bozsó:
Nem te írtál róla, hanem az általad linkelt reklámcikk, amelyben a MIKA-6E típusú minikazánt reklámozza, és azt adja be, hogy a konvektor hatásfoka 36%, annak meg 90%, ami óriási kamu, hiszen a konvektor hatásfoka éppen attól alacsony, mert túl nagy arányban kifelé fűt, ami erre a minikazánra is igaz.

A parapetes konvektor pont nem a szobából használja az oxigént, hanem a kültérből, szóval nem értem, hogy hogy jön ide, amiről beszélsz.

Zabaalint (törölt) 2013.04.18. 10:29:23

@Blázser Bozsó:
Globális szempontból természetesen kevésbé környezetszennyező a fa, szalma vagy nád, mint a földgáz, azonban helyi szempontokról volt szól, hiszen a pécsi önkormányzat konkrétan erre hivatkozott.

Blázser Bozsó 2013.04.18. 10:56:15

@Zabaalint: A linket csak azért szúrtam be, mivel ott 36%-os hatásfokot írtak a parapetre. Én a 80-90 %-os tüzeléstechnikai hatásfokot említettem. Általában ezt adják meg a készülékek katalógusában.
Persze az sem mindegy, hogy tüzeléstechnikai hatásfokról beszélünk, vagy egy tágabb értelemben vett hatásfokról.

A parapet valóban a külső levegőt kintről szívja, a konvektort viszont tágabb fogalom - lehet kéményes is.

De én ennél is tágabbat használtam, azt írtam fűtőkészülék, ami lehet egy fatüzelésű cserépkályha, kandalló, vagy gázkazán.

"Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az égéshez oxigén kell, ha a helységben van a fűtőkészülék az ablakon ajtón kell beengedd a hideg levegőt a környezetből... és nem is keveset, különben neked annyi. "

Ha valahol parapetet írtam volna ebben a vonatkozásban, akkor az elírás volt részemről, bár próbáltam precízen fogalmazni.

bagir 2013.04.18. 20:51:59

@Zabaalint: Szardarabot anyád ellett annó. De nyugodtan tedd magadévá a ravatalon, akkor már nem ugrál alattad.

bagir 2013.04.18. 20:54:46

@Zabaalint: A buzi köcsög a helyes megnevezés, te uránvárosi sugárzó elmebeteg. Az zavarhatta meg a beteg elmédet.

János Bereczk 2019.02.01. 05:32:48

A KULTÚRA városa, csak néhány dolgot kéne elolvasni, hogy tiszta fűtés legyen!!!!!!
Kevés ilyen adottságú város van, ahol saját szénnel lehetne megoldani, a levegő tisztaságát, ha valaki értene hozzá, vagy hagynák, hogy a hozzáértő intézze a dolgokat!!!!!!!
Én már sokszor és részletesen leírtam, olvasni kell!!!!!!

süti beállítások módosítása