Skip to content


       Szűrés lista

Soha senki ebben az ügyben nem titkolt semmit

Rogán Antal frakcióvezető úr nyerte el / vállalta be az a cseppet sem egyszerű feladatot, hogy bemutassa a sajtónak, hogy a paksi bővítés ügyében az MSZP micsoda pálforduláson ment keresztül, ők pedig soha nem titkoltak semmit ebben az ügyben. Emlékszünk még mi történet keddnen, amikor Orbán és a Lászlóné éppen aláírta Putyin dácsájában a szerződést, akkor az 5 szerencsétlen balfasz éppen izzadt a mikrofonok előtt a Képviselői Irodaház folyosóján.

Rogán két ásszal érkezett a sajtótájékoztatóra, de nem igazán voltak nyerő lapok...

1. 
"Az Országgyűlés akkor megadta a felhatalmazást Magyarország mindenkori kormányának, hogy kezdje meg a Paksi Atomerőmű megújításának előkészítését, és folytassa le az ezzel kapcsolatos eljárásokat."
"Jól látható, hogy az MSZP és szövetségesei pálfordulást hajtanak végre a Paksi Atomerőmű megújítása ügyében" – mutatott rá, emlékeztetve, hogy Mesterházy Attila 2009-ben még megszavazta az erőmű felújítására felhatalmazást adó országgyűlési határozatot.

Mit is szavazott meg 2009-ben teljes egyetértésben az Országgyűlés?
Mutatom, roppant veretes:
határozat_1.jpgEz egy parlamenti határozat. Nem törvény. Határozat egy elvi hozzájárulásról, ami arról szól, hogy megkezdhetik az előkészületeket (tervek, tanulmányok). Ezek a tervek olyan jól sikerültek, hogy évekig kellett pereskedni értük, hogy kiadják.

2. 
"A Fidesz frakcióvezetője beszámolt arról is, hogy a tárgyalások végleges fázisa előtt is tájékoztatta a kormány az országgyűlési képviselőket a tárgyalások állásáról. Hozzátette: a Gazdasági bizottság december 17-i ülésére - ahol Lázár János és Kovács Pál energetikai államtitkár részletesen ismertette a jelenlévőkkel a tárgyalások állását és ütemezését -, sajnálatos módon egyetlen ellenzéki képviselő sem ment el." - mondta Rogán

Az ellenzék nem vett részt ezen az ülésen, nem találtam meg hogy mi volt ennek az oka, talán a Horváth András-féle NAV-botránnyal volt kapcsolatban, azokban a napokban elég sok bizottsági ülés lett szabotálva.
A bizottsági ülés elején Lázár János külön kérte, hogy nagyon precízen írják le a jegyzőkönyvbe amit mond, "tekintettel arra, hogy ellenzéki képviselőtársaim nincsenek jelen, ezért a későbbiekben még fontos lehet ennek a bizottsági ülésnek a mai tartalma."
Mintha csak tudta volna, hogy ezt a jegyzőkönyvet még elő fogják venni, lobogtatva....


"Tehát nyomatékkal szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a 2009. évi parlamenti döntés alapján folytat tárgyalásokat a kormány, amelyet az Országgyűlés a 2011. évi energiastratégiájával megerősített, a Paksi Atomerőmű kapacitásának a fenntartásáról beszélünk, abból a szükségszerűségből kiindulva, hogy 2037-ben a Paksi Atomerőmű ebben a formában, ha nem tesz semmit a kormány, befejezi a tevékenységét. Világosan szembe kell nézni azzal, hogy ha a Paksi Atomerőmű nem működne, akkor – csakhogy egy kézenfekvő példát adjak – a rezsicsökkentés megvalósíthatatlan lenne, és a magyar gazdaság számára az olcsó áram esélye is lehetetlen lenne, tehát a magyar kormánynak kell ezzel foglalkoznia, hogy mi a Paksi Atomerőmű sorsa."


Ezután a szép felvezetés után Lázár János valóban tájékoztatta a bizottság tagjait a "a tárgyalások állását és ütemezését": 


"A parlamenti felhatalmazás alapján a tárgyalások a kapacitás fenntartása irányába mutatnak, ezért kezdtük meg Oroszországgal ezeket a tárgyalásokat. Tehát arról szeretném tájékoztatni a gazdasági bizottságon keresztül a Magyar Országgyűlést, hogy folynak tárgyalások a magyar kormány és Oroszország között több témakörben is a Paksi Atomerőmű sorsát illetően. Ezek között a témák között vannak olyan együttműködési területek, amelyekben a tárgyalások az utolsó fázisba vagy a lezárt szakaszba érkeztek, tehát előrehaladott, lezárás előtti tárgyalások vannak, amelyek biztató eredménnyel kecsegtetnek bennünket. (...)
Miről szólnak ezek a tárgyalások? – nyilván felmerül a kérdés. A kapacitás fenntartásáról szól a tárgyalás, arról szól, hogy az országgyűlési határozat szerint 11 év szükséges egy új atomerőműblokk megvalósítására. 2032-től – ezt Kovács államtitkár úr be fogja mutatni – a jelenleg atomerőművi kapacitásokat a 2035-ös kivezetés miatt csökkentenünk kell, tehát, ha 11 évre van szükség a 2009. évi országgyűlési határozat alapján arra, hogy az új blokk vagy blokkok belépjenek, akkor innentől számítva 2023-2024 adott esetben egy új atomerőművi blokk beindítása, és a régieket már 2032-ben el kell kezdeni kivezetni. Tehát teljesen világos az, hogy a magyar kormánynak lépnie kell annak érdekében, hogy az ország szuverenitása, energiabiztonsága meglegyen. (...)
A terv tehát, amellyel a kormány az orosz állammal tárgyal, és megállapodásközeli helyzetbe került: a kapacitásfenntartás. A parlamenti határozat végrehajtása alapján nincs ennél többről szó."


Oké, szóval a 2009-es elvi határozat alapján Lázár építené a 2 új blokkot, de amúgy csak a kapcitásfenntartásról tárgyalnak az oroszokkal. 

Amúgy nekem nincs bajom az új atomerőművel, a 4-es metró építéséből kiindulva, ha jelenlegi blokkokat 2032-2035-ben le kell kapcsolni, akkor az a biztos, ha már holnap megtörténik az első kapavágás. Sőt, ha népszavazás lenne, amit Illés Zoltán nagyon kért még 2008-ban, akkor is simán meglenne az elegendő igen szavazat, mivel az atomnak jelenleg nincs alternatívája.
Az viszont több aggályt is felvet, hogy a Fidesz és Orbán Viktor is többször kijelentette, hogy itt bizony nagy, nemzetközi tender lesz (lásd lentebb), aztán mégsem lett semmilyen tender.

A másik probléma, hogy ilyen "statecapture-ös" időkben belevágni idejekorán egy ilyen beruházásba, aminek a becsült összegét sem tudja senki megmondani csak 1000 (!) milliárdos szórásokkal (3000 milliárd! 3600milliárd! 4000milliárd! 5000milliárd!), az egy picit azért meredek, főleg, hogy az ország sikeres nemzeti nagyvállalata nagyon-nagyon szeret építeni, akár atomerőmű témában is.

Az energetikai beruházások viszont 2 éve folyamatosan csökkenek, köszönhetően a rezsicsökkentésnek, így nemcsak az új atomerőművet kell építeni, hanem a hozzá kapcsolódó elektromos hálózatot, transzformátorállomásokat, tárolókat, mindent, ami jelenleg lassan épül le. Ez viszont nincs benne az atomerű "hivatalos" 3000 milliárdos árában.

Orbán Viktor, 2013.02.11, napirend előtti felszólalás:


"Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ami Paks kérdését illeti - különösen Mesterházy Attila képviselőtársamnak szeretnék ezzel is válaszolni -, a magyar Országgyűlés a szocialista kormány előterjesztésére 2009-ben elfogadott egy határozatot. (Dr. Józsa István: Na, hogy szól?) Ez a határozat a következőképpen szól: az Országgyűlés előzetes elvi hozzájárulást ad az atomenergiáról szóló ilyen és ilyen törvény alapján a Paksi Atomerőmű telephelyén új blokk(ok) létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez. Majd az indoklás azt mondja, hogy Magyarországnak szüksége van ezekre a beruházásokra. Hosszan érvelnek, maga a miniszter, a végén szavazunk, nézem, Mesterházy Attila is megszavazta. (Derültség és taps a kormánypártok soraiban.) Így állunk, tisztelt hölgyeim és uraim.

Tehát két dolgot szeretnék ezzel kapcsolatban mondani. (Mesterházy Attila: Almát a körtével, és megállapítja, hogy a banán görbe.) Az első egy jogi kérdés. Miután a Magyar Országgyűlés hozott egy döntést, a kormánynak az a dolga, hogy ezt a parlamenti döntést végrehajtsa, ebbe az irányba haladunk. Ez egy jogi kérdés.

A második kérdés politikai kérdés. (Dr. Józsa István közbeszól.) A második kérdés politikai kérdés: hogyan ítéljük meg a magyar energiarendszer jövőjét, és milyen módon akarunk dönteni erről a beruházásról. Szeretném önt tájékoztatni arról, hogy a vonatkozó nemzetközi szabályoknak megfelelően nemzetközi tender kerül majd kiírásra. Azok a találgatások, amelyek pedig tulajdonrészekről szólnak, egyértelműen hamisak. Szeretném tájékoztatni - kihasználva az önök által teremtett lehetőséget - a magyar közvéleményt, hogy Magyarországon az atomerőmű továbbra is - és amíg mi vagyunk kormányon, biztosan, száz százalékban - magyar állami tulajdonban lesz. (Taps a kormánypártok soraiban.)"


Hadd zárjam ezt a posztot Rogán Antal tegnapi legszebb mondatával:

"Meggyőződésünk szerint a Paksi Atomerőmű által előállított olcsó villamosenergia lehetővé teszi a rezsicsökkentés folytatását.”

Éljen a 2025-ös rezsicsökkentés!

Címkék: fidesz paks rezsi

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr595760485

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az azeri baltás szindróma 2014.01.16. 18:17:28

Van valami tragikomikus abban, hogy amikor vélt előnyökért cserébe Orbánék lemennek kutyába, akkor a másik fél nem hogy átvágja őket, de még beléjük is rúg egyet utólag. Ez történt anno a baltás gyilkos esetében is, mikor (állítólag) Səfərov hazas...

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.01.16. 11:39:07

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cirmos Cica 2014.01.17. 13:03:13

@ColT: Gondolod, hogy ugyanúgy intézményesítették volna a korrupciót, mint a FIDESZ? Szerintem itt nem arról van szó hogy 2/3-uk van, (egyszerű többséggel is meg tudták volna oldani hogy állami tendereken csak a Közgép nyer, a trafiktörvényt és a földtörvény is egyszerű többséggel elfogadható törvény- hanem arról, hogy a FIDESZ-nek mindent megbocsátanak a szavazói, akkor is ha jóval nagyobb mértékben lopnak mint elődeik, akkor is ha az ország gazdasági fundamentumait tönkreteszik évekre. Akkor is ha jóval többe kerül minden minden 4 éve, ha rosszabbul élünk mint 4 éve.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 13:06:57

@Cirmos Cica: A szoci fanok a szociknak is megbocsátottak volna. A korrupcióról, ne viccelj, intézményes az a rendszerváltás óta... A szocik is hoztak volna szép törvényeket 2/3-addl, arra mérget vehetsz.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Na azért azt is vedd, hogy az oroszok mernék szívatni a németeket? Nem hinném. Mi meg nem érdeklünk senkit.
Illetve az Alstom ügy az egy. Ráadásul franciák, akik híresen nacionalisták.

Cirmos Cica 2014.01.17. 13:09:03

@Conchobar@Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye): Remélem meggyőzted ezzel a példával, mert elég nehéz fejű...

Conchobar 2014.01.17. 13:10:52

@Cirmos Cica: "a FIDESZ-nek mindent megbocsátanak a szavazói" - Talán tudomásul kellene venni, hogy a Fidesz-szavazók eltántorításához nem elég a Fidesz-szapulás. Talán meg kellene érteni az ő indokaikat (is)

Conchobar 2014.01.17. 13:12:02

@Cirmos Cica: "Remélem meggyőzted ezzel a példával, mert elég nehéz fejű..." - Mármint én vagyok nehézfejű?

Conchobar 2014.01.17. 13:13:32

@ColT: " Na azért azt is vedd, hogy az oroszok mernék szívatni a németeket?" - Félnek az oroszok a németektől?

Blogger Géza 2014.01.17. 13:20:21

@Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye): Nagy probléma, ha valaki nem ismer egy rendszert, és egy általa ismert teljesen más rendszer szabályait próbálja arra (ráadásul teljesen hibásan) ráhúzni. Ha csak ezt ismered, akkor a kedvedért: egy cégnél a tulaj bízza meg a kóceráj vezetésével az ügyvezetőt (ez a kormány - a végrehajtó hatalom), és biza az ügyvezető tárgyalja le és írja alá a szerződést. A beosztottak pedig azok a szakértők akik segítették a kormány munkáját.

Hamajd 2014.01.17. 13:22:25

Nem furcsa, hogy az USA pont most akar velünk elbeszélgetni a demokráciáról, mikor aláírásra került sor az Atomprommal.?

Blogger Géza 2014.01.17. 13:24:47

@Virág et.: " az aláírás előtt felhatalmazást kér az ogy-től," Frászt. Ez egyáltalán nem így működik a gyakorlatban, hanem úgy, ahogy én leírtam. De a kedvenc hőseid hogyan írták alá a szerződéseket az IMF-fel: volt ELŐTTE részletes vita meg alkudozás a feltételekről a parlamentben? Na ugye.

Blogger Géza 2014.01.17. 13:25:37

@Cirmos Cica: Nálad ez a bocsánatkérés??? :D Elég érdekes... :)

Blogger Géza 2014.01.17. 13:27:48

@Hamajd: Ez csak új nagykövet beiktatása miatti rizsa. Tiszta röhej amúgy, hogy egy olyan tévés producer nőci akar minket kioktatni, aki csak azért lehet nagykövet, mert elég pénzt kalapozott össze az elnöknek. :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 13:33:07

@Hamajd: Biztos nincsenek amerikai érdekek sem :D Ahogy orosz érdekek sincsenek - szerintük :D

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2014.01.17. 13:33:20

@Blogger Géza:
Még nagyobb probléma, ha valaki egy rendszer hibáit azért nem ismeri el, mert csökönyösen ragaszkodik azok helyességéhez. Persze már az első riposztnál személyeskedve, mert az a fasza!
@Virág et.: volt kedves felhomályosítani téged, hogy bizonyos kérdésekben a jogszabályok alapján egy cégnél még az ügyvezető sem dönthet a tulajdonosok, a közgyűlés ELŐZETES jóváhagyása nélkül, de még ha ezt nem is tekintünk ilyen kérdésnek, a GESZTUS általában értékelendő, ha egy ilyen horderejű döntésről a tulajok előre tudnak, és nem utólag kapnak tájékoztatást. Egy harminc éves elköteleződést viszont már hadd tekintsek/tekintsünk ilyen kérdésnek! Már csak azért is, mert az ügyvezetőt a tulajok egy szar döntés után akár másnap (vagy négyévente) kirúghatják, de a cehhet a tulajok állják majd...

De abban igazad van, hogy az OGY jóváhagyás ebben az esetben egy formális dolog, a kétharmad gombnyomogatói túl sok akadályt nem gördítettek volna elé. Tehát ebből a szempontból tökmindegy, hogy Orbán felhatalmazást kért volna-e, vagy kiáll majd a plémum elé, és megkérdezi: "Aláírtam, nem baj?".

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 13:33:53

@Blogger Géza: És akkor már ennek a narancs bandának szabad? Nem, nekik sem szabad. Főleg ekkora arccal, hogy ők mennyivel jobbak, mint a vörösök.

Blogger Géza 2014.01.17. 13:37:53

@ColT: Persze hogy szabad, így működik a demokrácia, a szerződéseket a kormány tárgyalja le, és írja alá. Ez a dolga (többek között). Nagyon sötétek, akik ezt nem értik.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 13:41:26

@Blogger Géza: "De a kedvenc hőseid hogyan írták alá a szerződéseket az IMF-fel: volt ELŐTTE részletes vita meg alkudozás a feltételekről a parlamentben? Na ugye."
Ezt te írtad. Akkor ez miért baj? :D
Sajnos ez kurva nagy baj. Legközelebb leszerződnek valakivel, hogy eladják az összes magyar állampolgár vagyonát.

Virág et. 2014.01.17. 13:42:22

@Conchobar: Valóban, miért volt ez kardinális kérdés 2008-ban? És ha akkor az volt, ma miért nem? Erről írtam és nem többről.

@Blogger Géza: A parlament nem fog részletekről dönteni, csupán kap egy példányt az egyezségből és azt elolvasva mond egy igent vagy nemet. Ez megtörtént az IMF-hitel kapcsán is, amikor az akkori szoci-szadesz többség azt támogatta.

De megint messze vagyunk a kiindulási ponttól, mert szerintem is elképzelhető és megvédhető az álláspont, hogy nem kell ogy jóváhagyás. De akkor 2008-ban miért kellett? 2008-ban miért volt pincsi meg hazaáruló meg puccsista, aki Putyinnal tárgyalt és ma miért nem az?

Ezekre tudsz válaszolni?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.17. 13:42:25

@ColT: "Na azért azt is vedd, hogy az oroszok mernék szívatni a németeket? Nem hinném. Mi meg nem érdeklünk senkit."

Gyanítom, hogy egy bennünket érintő szívatás után a németek is meggondolnák, szerződjenek-e az oroszokkal. És ezért nem fognak az oroszok szívatni bennünket.

"Illetve az Alstom ügy az egy."

Ez az egy ügy pontosan eggyel több annál, amennyit fel tudtál hozni az oroszok ellen. :)

"Ráadásul franciák, akik híresen nacionalisták."

Jól tudom, hogy tender esetén épp egy francia cég lett volna az oroszok ellen esélyes? Egyedül is és egy konzorcium részeként is.

Talán nem teljesen lehetetlen, hogy az Alstom-ügy is picit az oroszok felé billentette annak a bizonyos mérlegnek a nyelvét - ráadásként ahhoz, hogy a paksi balasetnél is a franciák töketlenkedtek.

Virág et. 2014.01.17. 13:43:20

@Blogger Géza: "Nagyon sötétek, akik ezt nem értik. "

Pl. Orbán Viktor is sötét, mert ő sem értette 2008-ban. :)))

Blogger Géza 2014.01.17. 13:47:38

@Virág et.: Deohgynem értette. Csakhogy 2008-ben még nem született meg sem a 2009-es parlamenti határozat, sem a 2011-es energiastratégia (a háttértanulmányokkal). Ezt hiányolta. De te ezt még minidig nem érted... :(

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 13:47:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ezen a nem létező tenderen franciák jöhettek szóba, de ki mondta, hogy más nem? Egy tendernek ez a lényege. Az egy dolog, hogy csak a francia cég lett megemlítve.
Viszont ha már kultúrembereket keresünk, hát inkább a franciák, mint oroszok :D .

Azért azt én ebből a kúrmányból nem nézem ki, hogy figyelembe vettek volna ilyen finomságokat, mint hogy kikkel milyen dolgokban hogy állunk :D

Blogger Géza 2014.01.17. 13:49:05

@ColT: Lehet, hogy ezt nem ratifikálná a parlament... Erre nem is gondoltál, mi?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 13:52:47

@Blogger Géza: A kétharmad? Hát hogy a picsába 'ne? :D Ők kapják a bevételt :D (már ha a Lajos ad :D Ö

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 13:54:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Amúgy kicsit félreértesz. Nam annyira baj az, hogy az oroszokkal üzletelünk, mert akár. De az eljárás felháborító, az összeg is, az időpont is (választás előtt) és nem nézem ki vezetőinkből, hogy képesek ezt úgy kivitelezni, hogy abból jól jöjjünk ki.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 13:55:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Illetve hogy meg sem vizsgáltak más lehetőségeket, csak a ruszkikat. Ez nekem nagyon bűzlik, nem lepne meg, ha valami más is lenne a háttérben.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2014.01.17. 14:13:51

@Blogger Géza:
Aha, én is úgy szoktam egy felhatalmazás hiánya miatt panaszkodni, hogy "Európában bizony elszaporodtak Putyin pincsijei, és ezt most már mindenki kezdi veszedelmesnek látni" :DDDD!

Virág et. 2014.01.17. 14:16:02

@Blogger Géza: Az megvan, hogy 2008-ban NEM Paksról egyeztetett Gyurcsány Putyinnal? Akkor meg hogyan jön ide a 2009-es ogy határozat a paksi bővítésről?

Orbán nem ezt hiányolta. Orbán konkrétan azt hiányolta, hogy a megállapodást úgy írja alá Gyurcsány, hogy nem kér rá ogy -i vagy közvetlen választói jóváhagyást. A maga sajátos nyelvezetében ezt puccsnak nevezte. Felfrissítem az emlékezeted (ezúttal Németh Zsolton keresztül):

"Szerinte a kormány az elmúlt hetekben titkos tárgyalásokat folytatott a Déli Áramlatról, amiről semmilyen tájékoztatást nem adott. A politikus szerint a hétfőn megkötött előzetes megállapodás "puccsszerű megállapodásnak tekinthető". Németh Zsolt elfogadhatatlannak tartja, hogy semmiféle háttérszámítást nem bocsátottak az ellenzék rendelkezésre, és azt sem teszi lehetővé a kormány, hogy a szerződéstervezet szövegét zárt ülésen áttekinthessék."

Ugyanez csontra megáll most is. Hirtelen megállapodás, nulla háttérszámítás az ellenzéknél, szerződéstervezetet semmilyen ülésen sem tekinthette meg lényegében a kormányon kívül senki.

(Az már csak érdekesség, hogy kormányon aztán valahogy a Déli Áramlat már nem lett olyan büdös dolog Viktornak. :) De ez gondolom téged nem zavar, ahogy semmi sem.)

Cirmos Cica 2014.01.17. 14:18:07

@Blogger Géza: Ajánlanám figyelmedben ezt a linket, mert olvasni azt nem tudsz:

www.atv.hu/videok/video-20140116-vertes-andras

Ha megnézted, légyszí utána kezdj el fikázni bárkit is a blogon. (Ki fogom kérdezni)

Conchobar 2014.01.17. 14:24:37

@Virág et.: "Valóban, miért volt ez kardinális kérdés 2008-ban? És ha akkor az volt, ma miért nem? Erről írtam és nem többről." - Mert vélhetően a parlamenti lobbisták így próbálták noszogatni a kormányukat (a másik határozat is 2008-as keltezésű, a 40/2008-as, amire a cikkhez mellékelt OGY-határozat hivatkozik)

Blogger Géza 2014.01.17. 14:28:54

@Cirmos Cica: Az ki van zárva, még a kedvedért sem nézek atv-t :)

Cirmos Cica 2014.01.17. 14:30:36

@ColT: Bocs, de nem vagyok szoci fan sem. Arra akartam rávilágítani, hogy korrupció és korrupció között is van különbség. Mindkettő bűn természetesen. Hogy finomítsak: szerintem a szocik alatt nem volt ennyire intézményesül a korrupció, most gátlástalanul és szemérmetlenül teszik, mi pedig szende szűzként eltűrjük.

Blogger Géza 2014.01.17. 14:31:21

@Virág et.: Frászt áll meg, ugyanis a 2008-as eseményeket nem előzte meg az két parlamenti határozat 2009-2011 (beleértve háttérszámításokat stb.), hozzá kapcsolódó társadalmi vita, ami ezt az aláírást megelőzte.

Conchobar 2014.01.17. 14:32:09

@Conchobar: " És ha akkor az volt, ma miért nem? Erről írtam és nem többről." - Pedig többről kellett volna írnod. Legfőképpen arról, hogy neked mi a gondod van vele. A dolog a jelenlegi parlament érdekeit sérti, csorbítja (feltéve, hogy az érdekcsorbulásnak tekinti)

Cirmos Cica 2014.01.17. 14:34:34

@Blogger Géza: Én úgy gondolom, hogy akkor lennél értelmes vitapartner, ha az előítéleteidet levetkőznéd, és úgy formálnál véleményt és hogy minden információt meghallgatsz, elolvasol. Ha neked nem ez a célod, akkor azt gondolom, hagylak magadnak.....

Virág et. 2014.01.17. 14:35:37

@Blogger Géza: ???

Milyen háttérszámításokat bocsátottak az ellenzék rendelkezésére? Milyen társadalmi vita? Melyik bolygón élsz te? Szerinted a három soros ogy határozatot milyen háttértanulmány előzött meg? Tessék ide szúrni a linket a háttérszámításokról. A titkosak nem érnek, Németh Zsolt is pont azt hiányolta, hogy ők ebből nem kaptak.

Hol a szerződéstervezet előzetes véleményezése, amit Németh is hiányolt?

Te eszednél vagy?

@Conchobar: Erről is leírtam a véleményem. Jogilag ilyen kötelezés nincs, de értelmes, civilizált országban nem is lenne kérdés, hogy ehhez ogy jóváhagyás kell. Ahogy 2008-ban is kellett volna.
A téma ugyanakkor a seggszáj volt és még mindig az is maradt.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 14:44:23

@Cirmos Cica: Én sem vagyok szoci fan, sem semmilyen sem. De pont ezért nincsenek illúzióim sem. Bármit rá mernék tenni, hogy ugyanígy loptak volna. És max. azért nem volt intézményesült a korrupció, mert nem csinálhatták ennyire nyíltan, nem védhették magukat személyes törvényekkel, nem volt mindenki a zsebükben, mint ezeknek.

Blogger Géza 2014.01.17. 14:44:36

@Virág et.: Ja, ha szerinted a 2011-es energiastratégia és azt alátámasztó tanulmányok 3 sort tesznek ki, akkor nincs miről beszélnünk.

Virág et. 2014.01.17. 14:48:26

@Blogger Géza: A 2009-es beidézett határozat a pár sor, te szőrszálhasogató világbajnok. :) Az energiastratégia szimplán nem tartalmaz semmit, ami a konkrét orosz üzlet feltételeit érintené. De tessék, bizonyítsd be, hogy nem így van: copyzd ide szépen azokat a részeket, amelyek a 3600 milliárdról szólnak.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 14:50:42

@Cirmos Cica: Szerintem az intézményesült korrupció az egyetlen pártfüggetlen dolog a magyar politikában.

Conchobar 2014.01.17. 14:59:35

@Virág et.: "de értelmes, civilizált országban nem is lenne kérdés, hogy ehhez ogy jóváhagyás kell" - Nem érzed néha úgy, hogy valaki más szövegét mondod? A te érdekedet nem sérti a dolog, az OGY érdekeit sérthetné (már, ha sértőnek találná)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.17. 15:03:52

@ColT: Ezzel maximálisan egyet kell értenem.

2014.01.17. 16:27:51

@Blogger Géza: Figyu, okostojás, ott voltál valamelyik megbeszélésen, videokonferencián ?
Ha nem akkor pofa alapállás és ne hazudj ! De ha nyalni akarsz, akkor tedd meg, nyalj be csontig, csak ne nézzél senkit hülyének, ha már te magad az vagy.

Virág et. 2014.01.17. 16:51:25

@Conchobar: Az ogy te meg én vagyok. Az ogy A népképviseleti szerv. A kormány nem az, a kormány tagjait nem te választod, az ogy tagjait igen.

Ha valamilyen szerződést elfogadás előtt kiadnak az ogy-nek, akkor ott a mutyi esélye alacsonyabb, mivel az ellenzéki képviselők útján (ha máshogy nem is) biztosított a nyilvánosság. Ha valamit titokban aláírnak, akkor ott felmerülnek a kétségek.

Blogger Géza 2014.01.17. 17:08:39

@Virág et.: Látom, neked nem sok gőzöd van arról, miről is szól egy stratégia. :)

Virág et. 2014.01.17. 17:13:17

@Blogger Géza: Nem mellédumálást meg bullshitelést akarok, hanem a konkrét részleteket. Te állítottad, hogy az mit tartalmaz, akkor tessék bizonyítani, ha az arcodnak a maradékát legalább meg akarod őrizni.

Bemondásra neked azt sem hiszem el, hogy az ég kék és a fű zöld. Mostanra kb itt tartunk.

Virág et. 2014.01.17. 17:17:01

@Blogger Géza: Miközben te védted a kormány becsületét :) én átfutottam azt a 136 oldalas színes-szagos butaságot, amit energiastratégiának hívnak és - micsoda meglepetés - egy büdös szó nincs az orosz paksi üzletről vagy arról, hogy az oroszokkal kötnénk szerződést Paksra.

Sokkoló. Várom a válaszod.

Blogger Géza 2014.01.17. 17:25:35

@Virág et.: :D Te nagyon hülye vagy. Kb arra az óvódás szintre süllyedtél le megint, mint amikor azon hisztiztél, hogy a előkészítésről szóló ogy. határozat nem tartalmazta előre (!), hogy pontosan kivel és milyen feltételekkel fogunk később megállapodni.

Szerintem a sok értetlenkedés meg szőrszálhasogatás helyett, amit itt művelsz, építs egy időgépet, és ezentúl majd 5 évvel előre be lehet írni minden dokumentumba, hogy később pontosan kivel és miben fogunk megállapodni. :)

Csak egy kérdés: a való életben, van, aki elvisel téged? Komolyan mondom, téged mutogatni kéne...

Virág et. 2014.01.17. 17:39:30

@Blogger Géza: én ilyet soha nem állítottam, ezt te próbálod a számba adni már sokadszorra. Amit írtam és ami tény: erre a konkrét megállapodásra nem volt konkrét ogy-i felhatalmazás.

Valami érdemi válasz? Esetleg idézet, hogy bebizonyítsd, nem hazudtál ma egész nap? Nincs, mi?

(Családom van, közöd neked hozzá viszont nincs.)

Blogger Géza 2014.01.17. 17:51:19

@Virág et.: Nem az volt a kérdés, hanem hogy elviselnek-e... :)

Hol hazudtam én, pici huszár? Csak próbálom oszlatni a sötétséget a fejedben, de ez elég reménytelen. :) Látom, még mindig ott tartsz, hogy miért nem írja le előre (!) egy ogy határozat, hogy majd a későbbi tárgyalásoknál pontosan kivel és miben fognak megállapodni :D Ezen még egy pár hónapig duzzogjál magadban, hagylak, sok sikert, egyszer csak rájössz, hogy ez mekkora baromság. :)

Virág et. 2014.01.17. 17:51:21

@Blogger Géza: Mivel rendszerint keresztbehazudod saját magad egy órával később és letagadod, amit leírtál, ezért frissítem az emlékezeted:

Blogger Géza · bloggergeza.blog.hu 2014.01.17. 10:10:03

"1) Az Ogy megadta felhatalmazást a kormánynak, hogy kezdje meg a tárgyalásokat.
2) Ezt megerősítette a 2011-es ogy által elfgoadtott hosszú távú energiastratégia"

Ez például nem igaz. Sem az ogy határozat, sem az energiastratégia nem tartalmaz egy szót sem az oroszokról. Paks bővítése, mint terv szerepel benne, de ezzel az erővel a marslakók is csinálhatnák ingyen, meg a svédek százszor ennyiért.

Egy napja járatod a szád, hogy az energiastratégia így meg úgy, aztán erre kiderül, hogy el se olvastad.

Smiley-kkal telerakhatod a kommentjeid, de súlytalan, komolytalan, szavehihetetlen ember vagy.

Virág et. 2014.01.17. 17:54:34

@Blogger Géza: "hogy miért nem írja le előre (!) egy ogy határozat, hogy majd a későbbi tárgyalásoknál pontosan kivel és miben fognak megállapodni "

Kb tízen elmondtuk már neked, hogyan kéne ennek működnie. Kaptál rá példát a rendes gazdasági életből is és Németh Zsoltot is beidéztem neked, aki 2008-ban pontosan ezt kérte, de nem érted meg. Azaz érted te, csak mellédumálsz meg maszatolsz.

A kormány a szerződés aláírása előtt, tehát a több hónapos folyamat előtt szakít egy-két napot az életéből arra, hogy a véglegesnek tervezett szerződéstervezet verziót a parlamentnek bemutatja elfogadásra, azok rábólintanak és aztán megy ki parolázni.

B-verzió: beleírják a szerződésbe, hogy a hatályba lépés feltétele az ogy pozitív határozata. Ezt ma kb ötödször írom le.

Németh Zsolt ezt várta el 2008-ban. Orbán ezt hiányolta 2008-ban. Én ezt hiányolom ma.

Te meg egy birka vagy.

Blogger Géza 2014.01.17. 18:00:24

@Virág et.: Te is (mint különösen nehéz felfogású egyed) kaptál rá egy példát: ez az IMF szerződésnél sem így ment. (Meg máskor sem így megy.) A többiek már belátták. Te még itt égeted magad. :) Jó ez neked? :)

Blogger Géza 2014.01.17. 18:04:38

@Virág et.: "ezzel az erővel a marslakók is csinálhatnák ingyen, " Igazad van! Majd ha te leszel a kormányfő, te tárgyalhatsz a marslakókkal! Jó lesz így? Most már megnyugodtál?

Tudod, én nem bánom, hogy a kormány illetékesei ehelyett inkább az oroszokkal (meg amerikaiakkal stb.) tárgyaltak. :) De nyugtass meg: Ugye nem akarsz kormányfő lenni, aki értelmezni próbál ogy-i határozatokat és azok apján tárgyal?

Virág et. 2014.01.17. 18:42:53

@Blogger Géza: Nem akarlak bántani, de az IMF-szerződést éppen hogy megismerhette a parlament, az illetékes bizottsága meg is tárgyalta, Szíjjártó akkor azon volt kiakadva, hogy titkosították a tárgyalások tartalmát:

www.origo.hu/itthon/20081103-orszaggyules-titoktartast-kertek-az-imfhitel-es-a-penzugyi-mentocsomag-reszleteirol.html

Ez még az aláírás előtt volt. Egyébként szerződés helyett csak egy szándéknyilatkozat (letter of intent) jött létre a felek között, ez a szokásos eljárás az angolszász jogrend szerint működő IMF-nél.

Egyéb hazugság mára? Még nem ért véget a nap.

Virág et. 2014.01.17. 18:45:43

@Blogger Géza: Ez beismerés, hogy hazudtál, amikor azt mondtad, hogy az oroszokkal való megállapodást megerősítette a 2009-es ogy határozat és az energiastratégia?

Vagy még kérsz pici időt, hogy beidézd, ezek hol is mondták ezt. fél napja erre várok, te meg smiley-zol meg személyeskedsz. Pedig itt az alkalom, bizonyíthatnád a saját állításaid.

Blogger Géza 2014.01.17. 18:55:04

@Virág et.: Hát ez pont azt mutatja, hogy nem ismerhette meg. :D Ezért kellett a szűk beavatott körnek aláírni a titoktartási nyilatkozatot. Ekkora öngólt. :D

Virág et. 2014.01.17. 18:56:12

Egyébként az IMF-hitel felvételének IMF-által támasztott követelménye a parlamenti jóváhagyás. Ezt ha máshonnan nem is, a sajtóból tudhatnád.

Nálunk az ötpárti egyeztetésre 2008. október 30-án került sor, Veres János pénzügyminiszter vezette. Az ÁSZ oldalán van erről egy tanulmány. Nyilván komcsi hamisítvány.

Blogger Géza 2014.01.17. 18:56:41

@Virág et.: Nem megerősítette, te féleszű! Hogyan erősíthet meg olyan valamit egy határozat, ami még nem is létezik??? Te tényleg ennyire hülye vagy?

Virág et. 2014.01.17. 18:58:47

@Blogger Géza: Szűk beavatott kör a parlament szakbizottsága??? Az ellenzéki képviselőkkel együtt??? A nyilvánosságra hozatal az szerinted mit jelent? Te istentelenül hülye vagy. Nem érted a magyar nyelvet sem.

Ez "bizonyítja"? Tehát fingod nem volt az IMF-hitelfelvétel körülményeiről amíg ezt el nem olvastad, csak ebben a témában is a szádat jártattad?

Virág et. 2014.01.17. 19:00:43

@Blogger Géza: Tőled idézek, de lassan kezdem feladni, azt húzol a fenébe a szűrőre a többi idióta mellé:

"Blogger Géza · bloggergeza.blog.hu 2014.01.17. 10:10:03

"1) Az Ogy megadta felhatalmazást a kormánynak, hogy kezdje meg a tárgyalásokat.
2) Ezt megerősítette a 2011-es ogy által elfgoadtott hosszú távú energiastratégia""

Mondom: MEGERŐSITETTE, te írtad, te istenbarma, MEGERŐSITETTE. A te szóhasználatod. A sajátod, amire nem emlékszel, letagadod két órával később.

Blogger Géza 2014.01.17. 19:01:07

@Virág et.: Dehogynem. Pontosan tudtam, hogy nem volt nyilvános, amíg alá nem írták! :) És köszönöm, hogy ezt alátámasztottad. :)

Virág et. 2014.01.17. 19:05:40

@Blogger Géza: És ki kérte BÁRMIKOR a nyilvánosságot? Megint leírom, de mintha egy szellemi fogyatékosnak magyaráznék, hogy mit kért Németh 2008-ban és mit vártam volna el én is ma, ha következetesek a fidesznél:

1. MEGISMERTETNI AZ ELLENZÉKI KÉPVISELŐKKEL A TARTALMÁT (mint az IMF hitel esetében)
2. PARLAMENTTEL JÓVÁHAGYATNI (mint az IMF hitel esetében)

Nyilvánosságra hozni, azaz pl újságban leadni, sajtónak kiadni egy még nem végleges szerződést senki nem várt és én sem írtam ilyet.

Szerintem te szándékosan trollkodsz. Egy dobásod van még szűrő előtt.

Az azért nem tűnik fel, hogy eddig kettőnk közül csak én hoztam példákat és támasztottam alá tényadatokkal a véleményem? Ez nem árulkodik valamiről szerinted?

Blogger Géza 2014.01.17. 19:07:11

@Virág et.: Te most komolyan azt hiszed, hogy egy 2011-es határozat MEGERŐSÍT egy még nem is létező 2014-es megállapodást? Te tényleg ennyire hülye vagy? :D :D :D Komolyan mondom, én már sok mindent megértem itt a blogon, de te világcsúcs vagy! :) Hol írtam én azt, hogy ez egy 2014-es megállapodást erősít meg? Tudod - veled ellentétben - én még képes vagyok követni az időrendi sorrendet. :)

(Fogyatékosok kedvéért: a 2011-es energiastratégia megerősítette, hogy szükség van hosszú távon is az atomenergiára, tehát a kormánynak nyilván tárgyalnia kell a bővítésről, és alá kell írnia egy erről szóló megállapodást, másképp a stratégia nem valósulhat meg.)

taga20 2014.01.17. 19:08:18

@Blogger Géza: te mennyiségre vagy minőségre kapod a pínzt a fityesztől? a mennyiség meg van. itt baszod a rezet és próbálod fényesre csiszolni ennek a suttyó vityának a seggét. hozd az ellenőrzöd, láttamozom, mehetsz pihenni te szerencsétlen!

Virág et. 2014.01.17. 19:12:06

@Blogger Géza: "Te most komolyan azt hiszed, hogy egy 2011-es határozat MEGERŐSÍT egy még nem is létező 2014-es megállapodást?"

???

Először is, miért ne erősíthetne meg egy előzetes felhatalmazás egy jövőben hozott megállapodást. A problémádat sem értem, ennek elvi akadálya nincs. Mondok egy példát:
ogy felhatalmazza előzetesen a kormányt, hogy kössön az orosz féllel szerződést a paksi bővítés tárgyában az ott meghatározott feltételekkel és áron. Ennek eleget tesz a kormány.

Másodszor: ezt a szót te használtad.

Harmadszor: az állítás tartalmára is reagálnál, hogy ti. HAZUDTÁL, amikor azt állítottad, hogy a 2009-es háromsoros elvi határozat és a 2011-es bullshit halmaz energiastratégia hatalmazta fel konkrétan a kormányt a mostani szerződéskötésre a mostani feltételekkel?

Blogger Géza 2014.01.17. 19:14:16

@Virág et.: Csak éppen nem ismerhették meg az akkori megállapodást az ellenzéki képviselők sem aláírás előtt (csak egy szűk kör). Ez itt a bibi, Virág elvtárs.

Virág et. 2014.01.17. 19:15:23

@Blogger Géza: Miután ostoba vagy, leírom: A PÉLDÁM HIPOTETIKUS, NEM EZ TÖRTÉNT. TÖBBEK KÖZÖTT EZ A BAJOM.

Minden kommentem mellé kell egy disclaimer, mert nem érted a nyelvet. Vadászol az elütésekre és megpróbálod kisiklatni a beszélgetést a lényegtelen mellékkörülményekről. mindeközben hallgatsz arról, hogy lebuktál:

1. hazudtál az energiastratégiáról, amit ebben a topicban 15-ször szajkóztál, erre kiderült el sem olvastad, nem is tartalmazza azt, amit hazudtál róla

2. hazudtál az imf hitelről, fingod nincs a körülményekről.

3. a nagy érved, hogy miért kellett parlamenti jóváhagyás 2008-ban és ma meg miért nem az, hogy mert akkor 2008 volt, ma meg 2014

Komolytalan, szánalmas egy fidesznyik vagy. Annak is a legalja.

Blogger Géza 2014.01.17. 19:16:26

@Virág et.: Nem hazdutam,. Csak te ezt az egészet még mindig nem érted. (Sajnos a szavak jelentését sem mindig. Lásd megerősítés.) De ez már legyen a te bajod. :)

Virág et. 2014.01.17. 19:17:27

@Blogger Géza: Az illetékes szakbizottság megismerte. Ez bőven elég és FÉNYÉVEKKEL több, mint ami ma van hasonló összegű szerződés esetében. Vagy Szíjjártó nem fideszes? Mintha ő nyilatkozna az idézett cikkben.

2008. október 30-án pedig Veres János tartott ötpárti vitanapot a parlamentben a feltételekről. Fusd át az ÁSZ tanulmányt, copyzni nem enged a pdf.

Virág et. 2014.01.17. 19:20:04

@Blogger Géza: A szakbizottságnak majdnem a fele ellenzéki képviselőkből áll. Ez pontosan az, amit Németh akart a 2008-as orosz Déli Áramlat-megállapodásnál és pontosan az, amit ma hiányolnak a paksinál a szocik meg pl én is.

Meg Orbán is hiányolna, ha nem kormányon lenne és nem lenne ugyanaz a fajta alacsony minőségű szélkakas, mint te, meg a többi fidesznyik.

Virág et. 2014.01.17. 19:22:48

@Blogger Géza: A pénzügyi és költségvetési bizottság 2008-as elnöke, ha jól emlékszem Varga Mihály fideszes politikus volt, tagjaiból meg 16 kormánypárti és 13 ellenzéki. Ez nyilván ugyanaz, mint amikor Orbán meg Némethné mutyiba aláírnak valamit, amiről 0 db ellenzéki képviselőt tájékoztatnak és 0 db parlamenti bizottságot vonnak be.

Gratulálok.

Blogger Géza 2014.01.17. 19:31:32

@Virág et.: Mint ahogy az energiastratégia is teljes nyilvánosság mellett lett megvitatva és elfogadva. Ebből fakad a kormány tárgyalási és megállapodási kényszere.

De a 2008-as események nem azt jelentik, hogy ellenzéki képviselők ott lettek volna az IMF tárgyalásokon, érdemben beleszólhattak volna, mik legyenek a megállapodás részletkérdései, vagy hogy a parlament ellenzéki fele "jóváhagyta" volna, mit is írjon alá pontosan a kormány. Az MSZP pontosan tudta, hogy erre semmi szükség, ezrét nem is tett ilyesmit.

Álságos most ilyesmiket követelnie.

A helyzet most lényegében ugyanaz.

Blogger Géza 2014.01.17. 19:34:26

@Virág et.: Miben hazudtam én az energiastratégiáról??? Te beszélsz? Azt se tudtad mi az, azt hitted, 3 sor. :D

taga20 2014.01.17. 19:34:45

@Blogger Géza: vitya lefekszik a ruszkiknak, erre itt mentegeted a menthetetlent:))

Virág et. 2014.01.17. 19:36:53

@Blogger Géza: Tényleg olvasd el az energiastratégiát. Sznínes-szagos szórólap-szerű izé. Én nem vagyok szakember, de ez a dokumentum még számomra is egyértelműen nem a szakmának készült, hanem a közönségnek. Bullshit halmaz.

"De a 2008-as események nem azt jelentik, hogy ellenzéki képviselők ott lettek volna az IMF tárgyalásokon,"

Csakugyan nem, most sem várjuk el ezt a fidesztől.

"hogy a parlament ellenzéki fele "jóváhagyta" volna,"

Nem, mivel kormánytöbbség volt. Ahogy ma is az van. Miért nem tudták bevonni a parlamentet tehát?

Egyébként meg ha igazad is lenne (de nincs), hogy 2008-ban sem voltak jobbak a szocik, akkor is nem az volt ennek a bagázsnak az ígérete, hogy transzparensebbek lesznek a kormányzati döntések? Ha ugyanazt a szintet hozzák, mint az előzők, akkor mennyivel jobbak azoknál? (DISCLAIMER: Hipotetikus a felvetés, nem jelenti azt, hogy szerintem ugyanaz lenne a helyzet.)

Virág et. 2014.01.17. 19:38:40

@Blogger Géza: Idézet tőlem:

"Virág et. 2014.01.17. 14:48:26
@Blogger Géza: A 2009-es beidézett határozat a pár sor, te szőrszálhasogató világbajnok. :)"

Ennyit arról, hogy mi szerintem a három sor. Egyéb hazugság?

Olvastad már egyébként? Segítek, 136 oldal, de sűrűségét tekintve fele ennyibe is elfért volna bőven.

Blogger Géza 2014.01.17. 19:44:41

@Virág et.: Jó, hát ezzel lényegében elismerted, hogy nincs az eljárásban semmi kifogásolnivaló. (Az, hogy neked személy szerint nem tetszik, magánügy, ide jogi érvek kellenének, azok meg nincsenek.) Kicsit lassan tartott, de megérte. A továbbiakat tárgyald meg kedvenc marslakóiddal, akik majd ingyen építik neked az atomerőművet. :)

Blogger Géza 2014.01.17. 19:46:21

@Virág et.: Ez már az utólagos magyarázkodásod, kicsi huszár, én a parlamenti határozatokról , és a mögöttes dokumentumokról beszéltem, erre jöttél te a 3 sorral. :)

Virág et. 2014.01.17. 19:48:33

@Blogger Géza: Na, a nap végére elértünk oda, ahonnan reggel indultam. Eddig, nem is tudom, négyszer vagy ötször írtam csak le, hogy nincs ilyen kötelezettsége a kormánynak, ennek ellenére civilizált országban ez elvárható lett volna. Meg nem is ez a kérdés, hanem a seggszáj, hogy 2008-ban még elvárták ugyanezt, ma már nem fontos.

Tényleg el kéne olvasnod, amikre válaszolsz. Nem árt egy vitában.

Virág et. 2014.01.17. 19:51:26

@Blogger Géza: Igen, mert a parlamenti határozat kb annyi (DISCLAIMER: valójában 7, most megfogtál). Vagy nem?

Az állításod tartalma pedig bizonyítást nyert, hogy nem igaz (vö. hazudtál), mivel sem a nyúlfarknyi határozat, sem a 136 oldalas bullshit-halmaz nem tartalmaz egy bötűt sem az oroszokkal való szerződés elvi lehetőségéről sem. Meg sem említi az oroszokat, egyik sem. Ennyit a "megerősítésedről". Ezek annyit erősítenek meg, hogy majd kell még Paksot bővítené és ennyi. A 3600 milliárdos gigahitelről nem beszélnek. Putyinról sem.

Blogger Géza 2014.01.17. 20:36:58

@Virág et.: Sőt, még a Roszatom portásának neve sincs benne! Azta!

És lásd, pont ez történik, ami le van írva benne:. bővítik Paksot. Ennyi. Emésszed már meg ezt, szerintem IQ 70 felett menni kéne...

Virág et. 2014.01.17. 20:42:34

@Blogger Géza: Paks bővítésének ténye kb a megépítése óta ismert tény, mivel 2032-37 között a mostani blokkok szavatossága lejár. Az energiastratégia 2030-ig terjed, nagy ész nem kellett hozzá, hogy fog Paksról is szólni pár szót.
Ezt egyébként az elmúlt 25 évben számos más alkalommal, más tanulmány is megtette.

Ez hol támassza alá a mostani botrányt, a 3600 milliárdos gigahitelt, a titkos megállapodást, Orbán moszkvai pálfordulását (pincsikből meg puccsból az elmúlt 40 év legjobb üzlete lett)?

Erről beszélnénk már egy egész napja, ha végre vennéd a fáradságot és el is olvasnád, amikre válaszolni próbálsz.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.01.17. 21:30:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mint amikor nem adta meg a közlekedési hatóság az engedélyt, igaz?
Nem hittem volna, hogy olyan nehéz megérteni, mi a különbség a szerződés odaítélése előtti verseny és a megkötött szerződés végrehajtása során előforduló problémák között, és mit jelent egy gondos szerződéskötés. A négyes metrót mge ne hozd fel példának, mert annak a leállítása utőán mar csak rossz és rosszabb megoldások voltak.
Éljen a magyar és orosz oligarhca örök és megbonthatatlan barátsága!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.17. 23:20:17

@Kuviklacz:

"Nem hittem volna, hogy olyan nehéz megérteni, mi a különbség a szerződés odaítélése előtti verseny és a megkötött szerződés végrehajtása során előforduló problémák között"

A franciákkal az Alstom-eset és a paksi befürdés után újabb, még sokkal nagyobb szerződést kötni a saját hibából tanulni nem tudás minősített esete lett volna.

Ugye ismered a viccet a vadászról és a medvéről? Persze elhiszem, hogy szeretsz medvefaszt szopni.

Hamajd 2014.01.18. 10:49:58

Az nem lehet, hogy az EU már úgy is haldoklik, így hát nyissunk Kelet felé?

Hamajd 2014.01.18. 11:46:14

@taga20: " vitya lefekszik a ruszkiknak, erre itt mentegeted a menthetetlent"

Szerintem ráértünk volna még eldönteni, hogy a jelenlegieken kívűl még kinek fekszünk le, csak akkor már nem biztos, hogy lesz 2/3.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.18. 12:06:41

@Hamajd:

Nem biztos, hogy ez lefekvés. Szerintem OV az EU-val összehozott pár csúnya konfliktus után ezzel a lépéssel azt akarta üzenni az EU-nak, hogy van élet az EU-n kívül is. Talán részben dacból cselekedett, s szerencse, hogy véletlenül éppen jó döntést hozott azzal, hogy az oroszokkal építteti meg Paks 2-t.

Paksra ui. nagy szükség van/lesz. Paks alaperőmű, azt a fogyasztást biztosítja, amire éjjel-nappal folyamatosan szükség van. Ráadásul az új blokkok csökkentett teljesítménnyel is képesek lesznek üzemelni (ezt egy másik helyen egy molnibalage nevű úriember írta, aki járatos témában), így nemigen lesz fölösleges termelés.

Az ország áramfogyasztása az erőmű 60 évre tervezett üzemideje alatt (hosszabbítást nem is véve figyelembe) biztos nem fog csökkenni, az okos mérőkkel teríteni lehet a fogyasztást, a Nap meg előreláthatólag még min. 60 évig nem fog éjjel is sütni, így meglesz a helye a megtermelt áramnak.

Hamajd 2014.01.18. 12:41:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Az ellenzéknek az lehet a fő problémája, hogy 4 év alatt (ő szerintük 4 év) ilyen drágán, ilyen hosszútávra, nem lett volna szabad "gondolni".

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.01.18. 17:06:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Alaperőmű, mond ez valamit, szakértő asszony?
Amúgy úgy tűnik, Lengyelországban és Nagy-Britanniában is indulhat a palagáz-frakkolás (az USÁ-ban már megy), sokkal olcsóbb lesz az energia.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.01.18. 17:06:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: molnibalage a FIDESZ seggében járatos, nem a témában.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.01.18. 17:09:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "franciákkal"... A magyarokkal Bős-Nagymaros után még nagyobb....
"Wenn seine Majestät nichts, als Buchstaben zu versetzen kann, werden wir kein Geschäft machen." Ha jobb érve nincs, inkább hallgasson. Miért pont franciák?
A medve az orosz, és éppen annak szopását tetszik ünnepelni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.18. 17:47:30

@Kuviklacz:

""Wenn seine Majestät nichts, als Buchstaben zu versetzen kann, werden wir kein Geschäft machen.""

Legalább helyesen írnád. :)

"molnibalage a FIDESZ seggében járatos, nem a témában."

Lehengerlő érv. :D

"Alaperőmű, mond ez valamit, szakértő asszony?"

Úgy látom, épp neked nem mond semmit.

Vombatus Ursinus 2014.01.19. 17:12:13

@Blogger Géza: "Ebből fakad a kormány tárgyalási és megállapodási kényszere. "
Az apád fasza fakad ebből, te idióta! Milyen kényszerről beszélsz?

Blogger Géza 2014.01.19. 20:07:10

@Vombatus Ursinus: Nos, te IQ-betár, hogyan fog lesz kibővülni Paks, ha nem állapodik meg a kormány az erre alkalmas partnerrel? Te várnál arra, hogy kinő magától a mezőn 2 új blokk?

Cirmos Cica 2014.01.24. 08:50:39

@ColT: Szerintem tévedsz: Az intézményesült korrupció a Fideszt alatt vezetődött be. (például törvénybe iktatták hogy nem lehet betekinteni a pályázati anyagokban utólagosan, mert felesleges adminisztrációhoz vezetne, 80 évre titkosították a Papcsák "közbeszerzés pályázatát" az intézményesült korrupció azt jelenti , hogy a visszaélésnek törvényi alapot biztosítanak. Ilyen nem volt az MSZP alatt.
Az is tévedés hogy az MSZP is megcsinálta volna ha 2/3-a van:
Nem függ össze a kettő, mert a törvényekhez - kivéve a sarkaltos törvényeket- közbeszerzésekhez, pályázatokhoz nem kell 2/3, elég lenne egyszerű többség, az pedig volt az MSZP-SZDSZ kormánynak ÉS NEM VEZETTÉK BE. (Nem volt földmutyi, trafikmutyi, takarékmutyi, útmutyi, atommutyi és még sorolhatnám. Hogy van az hogy a Ócsai lakóparkban kerülnek a legtöbbe nekünk a házak, darabja 70 millió forint, úgy hogy még gáz sincsen benne?)
Szóval a feltételezésed a fentiekből következően téves. Az baj, hogy a jobboldali szavazók ezt eltűrik és nem vonják le a konzekvenciákat, ellenben a baloldali szavazók - az MSZP-SZDSZ jóval kisebb korrupciós ügyeiért is- levonták és megbüntették őket. Számodra ebből mi következik? Számomra az - és ezzel senkit nem akarok megbántani - hogy az erkölcsi értékítélete a baloldali szavazóknak helyesebb, mint a jobboldali szavazóké.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2014.01.24. 09:09:24

@Blogger Géza:
Igazad van! Ha Orbán nem állapodik meg 2014. január 14-én az oroszokkal, akkor már tényleg csak az marad, hogy azt várjuk, hogy a mezőn kinőjjön a két blokk :DDD!

Hamajd 2014.01.24. 10:40:19

@Blogger Géza: " Te várnál arra, hogy kinő magától a mezőn 2 új blokk?"

Akár ki is nőhetne, csak nem mindegy, hogy ki és milyen körülmények között veti el a magot.

süti beállítások módosítása