Skip to content


       Szűrés lista

"Maradj otthon" - ez lenne a megoldás a fiatalkorú bűnözésre?

Az utóbbi időben egyre nagyobb teret kapott a sajtóban és a médiában a fiatalkorú bűnözés. Szurkálástól a rabláson át egészen a gyilkosságig minden előfordult, melyet 18 év alattiak követtek el -nagyrészt 18 év alattiak sérelmére.  Jellemzője a csoportos elkövetés, a végrehajtásban tapasztalható felesleges erőszak, brutalitás. A fiatalok családi környezete, szociális helyzete és a kriminalizálódás gyakorisága között szoros összefüggés mutatható ki, akárcsak az iskolai végzettség és a kriminalitás gyakorisága között. Gondolhatnánk(remélnénk) józan ésszel, hogy a Rendőrségnek és a Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak, és az Államnak már kidolgozott forgatókönyve van, hogyan és milyen módon lehetne visszaszorítani ezeket az eseteket (megvédeni a gyerekeket egymástól és önmaguktól), hisz Gyurcsán Ferenc -akkor még  gyermek-, ifjúsági és sportminiszter- már 2003-ban elkészítette átfogú jelentését a Genfben működő Gyermekek Jogainak Bizottsága részére. Nos, azt már akkor is látták, hogy hol a probléma és már akkor is érezhették, hogy tenni kellene valamit: "A jelentésben megállapított legfőbb hiányosságok a gyermekjólét, az oktatás, a gyermekbántalmazás és a fiatalkorú bűnözés tekintetében fedezhetők fel - emelte ki a miniszter."

 

"2003-ban 15 fiatalkorút ítéltek el hazánkban emberölésért,
ugyanez az szám a 143 millós Oroszországban, 2006-ra 39."

Pár napja,  Tóth Ferenc, a BRFK Gyermek és Ifjúőságvédelmi osztályának vezetője azt nyilatkozta a HírTV-nek: "a szülők legjobban teszik ha nem engedik ki gyermekeiket, este tíz után az utcára". Sajnos azt kell mondanom, hogy lassan igaza van! Ha csak a pesti nagyobb tereket vesszük, elkeserítő a helyzet egyaránt az Örs , Blaha Lujza, Moszkva tereken, -hogy Kőbánya Kispetset már ne is említsük. Hajléktalanok, utcai árusok, kéregetők, zsebesek és  tizenéves skinhead/punk/roma bandák posztolnak nagyobb csomópontjainkon és "kényszerítenek" minket arra, hogy lehajtott fejjel, lesütött szemmel haladjunk el közöttünk, nehogy szembesülnünk kelljen a "nyugati civilizáció csődjével".  Természetesen kijelenthető, hogy nem minden banda ál bűnözőkből mint ahogy azt is, hogy nem minden fiatalkotú bűnöző jár bandákban. Azonban szinte mindegyikünk megtapasztalhatta már milyen mikor "kikezdi" egy utcai gang. Mindennek ellenére sem lehet megoldás, hogy gyermekeinknek(és mi) a legszebb éveikben otthon kelljen gubbasztani, mert a mi adónkból fizetett rendőrség nem biztos, hogy meg tudja védeni őket(minket)!
adalék: a rendőrség éves költségvetése bagó 177 milliárd forint.




Kimondhatjuk:a fiatalkorú bűnözés mára sajnos szerves része lett a társadalomban tapasztalható bűnözésnek. A fiatalkorú bűnelkövetések száma az elmúlt években jelentősen megnőtt:1983 és 2003 között közel duplájára emelkedett az elítélt fiatalkorú bűnelkövetők száma, és azóta is ez a növekedés figyelhető meg, annak ellenére, hogy ezen korosztályok létszáma egyre csökkennek. Megállapítható az is, hogy a fiatalkorú bűnelkövetők kimagasló többsége alacsony iskolai végzettségű (legtöbbször csak 8 általánost végzett).

Magyarországon az utóbbi években az ismertté vált bűnelkövetők száma évente 120 ezer körül, a nem büntethető 14 éven aluli elkövetők száma 1994–2003 között évente 3553 és 4287 között volt. 2003-ban 3553 gyermekkorú, 10 453 fiatalkorú, 104 119 felnőttkorú követett el bűncselekményt. Vagyis a bűnelkövetők közel 15%-a még 18 év alatti. A gyermekkorú elkövetők száma – 2003-as területi (megyénkénti) megoszlás szerint – Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt a legmagasabb (502 elkövető, az országos érték 14,13%-a), ezt követi sorrendben Szabolcs-Szatmár-Bereg (305, 8,58%), valamint Hajdú-Bihar (290, 8,16%) megye.(forrás oki.hu)
Ugyanakkor a gyermekkorú elkövetők esetén a legnagyobb latencia, a bűnüldöző hatóságok látókörébe csak igen-igen kis százalékban kerülnek a 14 éven aluliak. "A sértettek a legritkább esetben tesznek feljelentést a bűncselekményeket elkövetők ellen, ha tudják vagy sejtik, hogy az gyermekkorú, tehát nem büntethető." Az oktatási intézmények is ódzkodnak feljelentést tenni diákjaik ellen, nemritkán csak pedagógiai problémaként tekintenek erre a cselekményre vagy tartanak attól, hogy csorba esik az iskola jó hírén.

Elgondokodtató, hogy az iskolai végzettség és a kriminalizáció között miért van ilyen szoros kapcsolat. Magától értetődőnek tartjuk az összefüggést, mégis ritkán gondolkozunk el a miérteken. Az iskola a család után a második szocializációs közeg. Visszagondolva ezt mindenki meg is erősítheti, hiszen az írás olvasáson kívül alapvetően még a társas viselkedés volt az, amit elsajátítottunk. Aki ebből a szocializációs keretből kiszakad nagyobb esélye van a kriminalizációra, hiszen nem sajátítja el a társadalom értékeit, nem tud különbséget tenni jó és rossz között, nem alakul ki benne az értékóvó magatartás és a munka szükséglete. Képzeljük el, hogy így kéne élni egy  idegen világban .A kiszakadt fiatalok egy olyan családi környezetbe térnek vissza, ahonnan ugyancsak hiányoznak ezek az értékek és ebből fakadóan a követendő példák, hiszen nem sikerült felkészíteniük a gyereket az iskolai életre.

A fiatalkorú bűnözés azonban nem csak nálunk égető probléma, hanem az egész Kelet-Európai régióban. Különösen súlyos a helyzet Albániában, Ukrajnában és a volt Szovjetunió más tagállamaiban, valamint Bulgáriában. Tiranát, Albánia fővárpsát ma már a Balkán Bronx-ának nevezik, az elkövetett bűncselekmények számában – 70 %-osra becsült éves növekedéssel. Bulgáriában a gyerekcsapatok és fiatalkorú bandák látványa mindennapos. A szervezett bűnözés – különösen a volt Szovjetunió országaiban – pedig széles utánpótlási bázisra talál a fiatalkorúakban. Romániában a megkérdezettek 85 %-a nagyon súlyos problémának tartja a fiatalkorú bűnözést, 61 % pedig egyetért azzal a feltevéssel, hogy a helyzet csak súlyosbodni fog az elkövetkező években. Sok országban vált ki félelmet a határok megnyitásával új jelenségként fellépő kábítószer-kereskedelem, de legalább ilyen súlyos problémákat okoz a hagyományosan is nagy alkoholfogyasztás.


Címkék: politika közélet rendőrség

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr91314485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moRtiZ 2008.01.28. 12:23:56

Fasza, hogy egy lapon vagyunk említve megint kelet európai országokkal, akik elméletileg hú de le voltak nemrég még maradva Magyarországtól.

A fiatalkorúak börtöne is egy jó megoldás lenne, a maugli féle embereknek ott lenne a helyük erős pszichológiai neveléssel / oktatással.

Amúgy a fiatalkorú bűnözéshez hozzájátszik az is, hogy az iskolákban a tanároknak már semmi joguk sincs, a kis szarosoknak meg nyílik ki a csipájuk úgy hogy még ki sem látszanak a földből. Régen azért ez másként volt. És sajnos ez már nem csak a kissebbség, a mostani 16-18 évesek egy része már fokozottan agresszív, a diszkóstársadalomba menő ha valaki megzúz egy részeget éjjel az utcán a haverjaival.


Nem szorosan tartozik a témához, de azért hozzátenném ennek az országnak szüksége lenne arra, hogy vissza legyen állítva a halálbüntetés.

- Gyilkosságért
- Fajtalankodásért
- Különösen nagy értékű lopásért.

Berrick 2008.01.28. 12:26:10

Van ismerősöm aki Rendészeti -Határőr körökben mozog és tanul. Őt is kivezényelték a tavalyi zavargások idején és mesélte amit látott: bizonyos rendőrök 8-10 fős kör alakú csapatokban mozogtak és törtek utat maguknak, bementek a tüntetők közé kivették akit veszélyesnek ítélték és már mentek is tovább maguk mögött hagyva egy összevert megbilincselt tüntetőt.
Ennek a jogossága vitatható de itt most nem ez a lényeg, hanem hogy ezek a rendőri csapatok erre vannak kiképezve. Miért nem vetjük be őket ezeken a tereken és helyeken? Majd ha belelépnének egy két faszfej kisköcsög arcába akkor nem lenne ilyen probléma. Nem a parlamentet kell védeni az ilyen Orkoknak hanem este 10-től hajnalig járni az utcákat és eltakarítani a mocskot. Ezért kapják a fizetésüket.
Az ismerősöm nem egy beszari gyerek de azt mondta ez ijesztőek nem is kicsit ezek az állatok és vannak elegen .

Gerhard 2008.01.28. 17:49:24

moR10, igazad van a halálbüntetéssel kapcsolatban, de nagy értékű lopásnál elég lenne egy csonkítás is, nem kell a halálba küldeni rögtön :)

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2008.01.28. 20:58:57

Azért a nagy értékű lopásért ne járjon már halálbüntetés...

Az ilyesmi a gyilkosságokért járna ki, vagy a nemi erőszakért.

A még több erőszak nemigen jelentene megoldást. Normális irányba kellene terelni a fiatalkorúak energiáit. Lefoglalni őket olyasmivel, ami érdekli őket, hogy ne kallódjanak.
Erre azonban nem is gondol senki.

Barbara · http://cseremix.hu 2008.01.28. 23:33:41

Útópia az az elgondolás, hogy egy agresszív személyiség figyelmét bármivel is le lehetne kötni.
Tulajdonképpen segítségre szorulnának, légüres térben lebegnek, gyökértelenül. Elfojtott szeretetvágy, sérelmek, kisebbségi komplexusok motiválják ezeket a cselekedeteket. Őket nem érdekli más, csak ami izgalmat okoz. Ezért nem lehet hatni rájuk semmivel.
Lehet méltatlankodni azon, hogy a társadalom javarésze deffenzív magatartásra kényszerül, de akkor sincs ennek alternatívája.
A lavina megindult, sovány vigasz, hogy világjelenség...

Atitata · http://egysegedmunkasemlekei.blog.hu 2008.01.29. 09:26:59

A halálbüntetés visszaállítását én is szorgalmazom.
Azt meg, hogy a rendőrök esténként kommandóst alakítva járják az utcákat, felejtsétek el.
Azok a csürhe mocskok, akiket elő kellene állítani, azok is szavazó állampolgárok. És minden szavazatra szükség van a hatalmi harcban.
Ilyesmire nem fognak parancsot adni soha!
A videón pedig jól látszik, hogy kik a politikusaink....
Nevelés kérdése kiengedni a gyereket este 22 után?
Akkor arra neveljem, hogy féljen kimenni az utcára?
Az én nevelésem a szar? Nem a bűnöző mocskoké?
Adjunk alájuk még több pacit, had csinálják csak.
Igen, ez a hozzáállás kell ide.
Nehogy már intézkedjünk ellenük! Inkább féljünk, és húzzuk meg magunkat....

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.01.29. 09:37:07

Ez milyen mentalitás ....

Ahelyett hogy fáradságos és kemény munkával olyan közbiztonságot teremtenénk (a Reendőrség) , hogy nyugodtan lehessen az utcán sétálni este BÁRHOL , a kényelmesebb és pofátlanabb utat választották:
MARADJ OTTHON....

Ehhez azt hiszem nincs mit hozzáfűzni ....

Dekatlon 2008.01.29. 13:09:38

Halálbüntetésse többek között az a gond, hogy ahol van, ott se kisebb a bűnözés.
Nomeg problémás a rehabilitáció, ha bírói tévedés történik.

Ez nem megoldás, hanem mégtöbb gond lenne.

Atitata · http://egysegedmunkasemlekei.blog.hu 2008.01.29. 13:23:57

Igazad van Dekatlon.
Be kell ismernem. De a kőbányában dolgoztatás, komfort nélküli cellákban "szállásolás" megoldás lehetne.
És ha bírói tévedés történt, semmi gond. - Ott megtalálható még a "tettes".
A lényeg akkor is az, hogy szart sem érnek a törvényeink. Mindent meg lehet csinálni, hiszen mindenhonnan van kiskapu, amin keresztül el lehet slisszolni.
A kivételt csak a becsületesen dolgozó, adófizető állampolgárok képezik, hiszen valakikkel példát kell statuálni. Azokat lehet baszogatni addíg, míg a valódi bűnözők nyugodtan ténykednek. Hála Istennek, hogy ezt is megértük.
Jövő héttől lehet, hogy felcsapok mondjuk maffiózónak. Talán akkor majd a rendőrök sem büntetnek meg, ha véletlenül lelopták a kerómról a világítást, és úgy megyek vele haza.
Habár egy maffiózó villogóját nem lopják csak úgy le.
Hogy nézne már az ki? Nem?
Kerékpáros keresztapa:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.01.29. 15:10:56

A halálbüntetés nem tartja vissza a bünözőket. Különösen az ilyen állatokat, akik nem gondolkodnak, ezért nem képesek iskolába járni, és normálisan viselkedni.

A megoldás a dologház, ill. ennek egy változata lenne. Régen a csendőrök összeszedték a 8 után az utcán lófráló kölyköket. Aki meg tudta mondani, hol lakik, azt hazavitték. Aki nem azt a dologházba.
Ott katonás rendben éltek, tanultak, dolgoztak, sportoltak. Nem volt börtön, de nem lehetett ki-be mászkálni.
A háború alatt sokan árvultak meg. A szegénység, a nélkülözés is óriási volt. Mégsem lett mindenki bűnöző.
Aztán a szocializmusnak mondott diktatúra megszüntette, mert egyrészt a régi rendszer egyik eleme volt, másrészt, mert, ugye, szocialista ember nem követ el bűnt.
Igaz, volt helyette kisdobos-, meg úttörőmozgalom. Valami ilyesmi is segítene.

Lehet, hogy utópia azt hinni, ha lekötik ezeknek az embereknek az energiáit, akkor kevesebb jut bűnözésre. De egy próbát megérne.

Csak ne jönnének folyton a jogvédők az "ők az áldozatok"- szöveggel...! Annyira igazságtalan tisztességes szegény/ cigány vagy bármely másik emberrel szemben.

Atitata · http://egysegedmunkasemlekei.blog.hu 2008.01.29. 16:35:07

Reckl_Amál 2008.01.29. 15:10:56

Teljesen osztom a véleményedet:)))))))))

Evajunio 2008.02.03. 14:26:57

A fiatalkorúek bünézésen legfőbb oka: rossz anyagi helyzet családon belül. Olyan iskola Általános iskola után ahhol nincs Érettségizés, Szakmai vizsga stb mikor a fiatal(ok) képesek lennének a Szakképzésre legálább.

Bevallom és is agressziv voltam 15-23 éves korom között amikor olyan iskolába jártam az Általános iskola 8. osztálya után, ahhol nem hogy érettségizni de még szakmát sem adtak a kezemben. És nem tudtam megszökni abból a rossz oktatásból, és az volt a kinós nekem amikor a Lakótelepi napok rendezvényén amikor felültem egy rendőr lóra akkor a Zsaru nőből kivettem... Mintha értelmesebbnek látott volna engem amikor valamit beszélgettem....

Evajunior 2008.02.03. 14:52:33

Egyszer láttam a téren ahhol sok BKV buszoknak a megállója van: az utcai árusok gyorsan össze szedték az áruikat hogy elrejsék a Razziázó rendörők elöl. És az egyik Rendőr megszólitotta őket határozóttak de úgy mitha kisgyermekekhez beszélt volna: ,,mi ez a nagy sietség?" Erre az árusok zavarban jöttek és elszégyelték magukat és végül előhozták az eldugot dolgaikat a Rendőrnek és átadták.

Tomika 2008.03.03. 12:48:16

A szakdolgozati témám a fiatalkorú bűnözés, olvastam a hozzászólásokat,és szeretném ha segítenétek nekem, írjátok le erről a véleményeteket, nagyon megköszönném!!Az e-mail címem:tomika1984@freemail.hu
Előre is köszönöm a segítséget!

süti beállítások módosítása