Skip to content


       Szűrés lista

Európa Kulturális Fővárosa: Nagyszebennek tavaly sikerült. És Pécsnek 2010-ben ?

Mióta Pécs megkapta a 2010-es év Európa Kulturális Fővárosa címet, azóta rengetegszer halljuk ezt a titulust, de tudjuk-e, hogy mit is jelent valójában, és mit jelent ez az országnak ?

Az Európa kulturális városa programot 1985-ben indította útjára az Európai Unió Tanácsa, Melina Mercouri görög kulturális miniszter javaslatára. Azóta a kezdeményezés egyre sikeresebbé vált. A cél az volt, hogy ez alatt az idő alatt az adott város lehetőséget kapjon kulturális életének és kulturális fejlődésének bemutatására. 1999-ben keresztelték át a programot az Európa Kulturális Fővárosa névre, így ezt a címet az írországi Cork városa viselhette először.
2006. március 11-én a Isztambult, Pécset és a németországi Essent választották Európa kulturális fővárosának 2010-re. Tavaly Luxembourg és Nagyszeben volt a két főváros. Idén  Liverpool és Stavanger (Norvégia), 2009-ben Linz (Ausztria) és Vilnius (Litvánia) lesznek Európa Kulturális Fővárosai.

Nézzük meg Románia és Nagyszeben tudott-e profitálni e címből ?

A sokak által Románia első valódi imázs-kampányának, illetve az országban szervezett legnagyobb szabású kulturális programnak tartott „Nagyszeben – Európa Kulturális Fővárosa 2007” program az állami költségvetésből 50 millió eurós (13 milliárd) támogatást kapott helyreállítási munkálatokra (mintegy 40 épület homlokzata és a gangok), rehabilitálták a Nagypiacot, a Kispiacot és a Huet teret, felújították a város múzeumait. A 18. századi színházból új kulturális intézmény lett, ahol a helyi filharmónia is helyet kapott. Vásároltak felszereléseket (Pavilon 2007 sátor, két színpad és lépcsőzetes nézőtéri ülőhelyek, egy Steinway zongora), több templomot felújítottak, kulturális projektek szerveztek, népszerűsítették a programokat  és korszerűsítették a nagyszebeni repülőteret.
Az eseménysorozat 2007 január 1-jén indult, Traian Băsescu elnök és Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök jelenlétében, szimfonikus hangversennyel és egy sor művészeti rendezvénnyel és tűzijátékkal a nagyszebeni Nagypiactéren (a nyitóünnepségen több mint 40 000-en vettek részt.)
Nagyszeben.Oda kell utazni.

Nagyszeben 220 projektet  szervezett meg, amelyekre a helyi hatóságok becslése szerint hozzávetőleg 1 millió turista volt kíváncsi. A látogatók között jelentős személyiségek is megfordultak, például az Európai Parlament elnöke, Hans-Gert Pöttering, Németország elnöke, Horst Köhler vagy 48 ország bukaresti nagykövetei is.
Az elért sikert jól mutatta, hogy a brit The Guardian napilap felvette Nagyszebent az első tíz közé az „50 fantasztikus turisztikai célpont” listájára, Nagyszeben a kilencedik helyet foglalja el, New York és London után. Viszont mindent nem sikerült eléni : az Európa Kulturális Fővárosa cím nem segített Nagyszebennek abban, hogy felkerüljön az UNESCO világörökség listájára.(Nagyszeben:Stratégia, programok, helyszínek, fényképalbum)

Az esemény hivatalos reklámja nagyon szépre sikerült, remekül összehozza az 1191-ben alapított város történelmi jellegét a művészetekkel és olyan "fiatalos" lett:

 

Ennyit Nagyszebenről, nézzük mi a helyzet "Pécs 2010" -zel ?
Dokumentumok, tervek, pályázatok vannak, de még nem épült semmi.
A kulcsprojektek:
-Zenei és konferencia központ
-Zsolnai kulturális negyed
-A "Nagy kiállítótér
-Regionális könyvtár és információközpont
-Közterek és parkok újraélesztése

Nagyívű, merész tervek. Az elmúlt 2 évben odáig sikerült eljutni, hogy nincs művészeti igazgató, kulturális koncepció és áll az egész projekt. A kormány február elején dönt majd arról, szükség van-e a Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010 projekttel összefüggésben bármilyen kormányzati intézkedésre, esetleg egy kormánybiztos kinevezésére. Erről persze a pécsi vezetés hallani sem akar, mert az presztízsveszteség lenne a számukra.
Valljuk be, elég kínos, hogy a szocialista fellegvárnak számító Pécs, a kormánnyal és a párttal a háta mögött egyszerűen nem tud megbírkózni ezzel a feladattal.

Tavaly decemberre elkészültek a 2010-es európai kulturális főváros öt nagyberuházásának hatástanulmányai  (324 millió forintért) - amelyek titkosak és elkeserítőek: (talán éppen azárt titkosak)

Az egyik lényeges megállapítás szerint a legnagyobb projekt, a Zsolnay kulturális negyed akkor is csak 2010 tavaszára készül el, ha mostantól minden zökkenőmentesen zajlik, és végig enyhe idő lesz! Ugyanezzel a feltételezéssel élnek a tanulmányok szerzői, amikor azt állítják, hogy a többi négy beruházás lezárul a jövő év végére, holott még a kiválasztott építészekkel sem kötöttek szerződést (a Zsolnayra nem is tudtak volna, mert csak január elején írták ki rá a tervpályázatot). A teljes Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa projekt költségvetése 34,5 milliárd forint, amit jórészt EU-s pénzekből finanszíroznának. (hogyan?mennyit? és ha nem kapnak annyi pénzt?)

Itt most szerintem az utolsó óra utolsó percében vagyunk! Ez nem egy kormányzati kidolgozatlan terv (kormányzati negyed) vagy egy regnáló főpolgármester 17 éves álma (4-es metró).

Mi lesz ha eljön 2010 január 1-e?
Aznap már programoknak kellene lennie Pécsett. Hol? Milyen programok? Azt már meg sem merem kérdezni, hogy a várható 500 ezer - 1 millió turista HOGYAN jut el Pécsre? Mert autópálya nem épül Pécsig. A 6-os halálúton ?

Kevesebb mint 2 év van addig. Ha nem sikerül, nem a kormány vagy a pécsi vezetés kudarca lesz, hanem az egész ország szégyene lesz az Európai Unió és a világ előtt. Ha van nemes cél, amiért érdemes összefogni, akkor ezért a kulturális évért szerintem érdemes. A pécsi vezetésnek félre kell tennie a büszkeségét, a miniszterelnöknek határozottan kézbe kell vennie a projektet! Itt, ebben és most legyen kemény és csapjon az asztalra! Az ellenzék meg támogassa ezerrel a projektet, hiszen Pécs sikere az ország sikere lesz. Nem a Budapest 2020 Olimpia projekttel kellene foglalkozni, hanem minden szakembernek: Irány Pécs !

Pedig még ez a még félkész klipp is gyönyörű, kedve támad az embernek Pécsre utazni:
(kicseréltem a klippet egy másikra)




Címkék: politika közélet

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr66316953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W Joe 2008.01.30. 10:17:30

Szomorú :( Pedig Pécs megérdemelné a figyelemet. A városvezetők gondolom nem azzal foglalkoznak, hogy menjen előre a dolog, hanem hogy hogyan tudnák elsikkasztani a pénzt a projektekből, vagy egyszerűen balfékek.

pécsi 2008.01.30. 10:19:13

Most komolyan! szerinted ez a klip gyönyörű???

Peti 2008.01.30. 10:21:11

A Király utca nem az uralkodóról kapta a nevét, hanem Pécs egykori püspökéről, Király Józsefről. Hiba volt lefordítani.

W Joe 2008.01.30. 10:24:36

Hát a klip szerintem se gyönyörű, de a képek azok, ahogy Pécs is.

hgyurika 2008.01.30. 10:25:18

Az egészben az a pofátlanság, hogy Miskolc elől elvették a lehetőséget!Pedig, ha Miskolc megkapja, akkor biztos nem lennénk most ilyen helyzetben.

Egy elfogult miskolci...

Faby 2008.01.30. 10:29:16

Hát igen...

Éppen ezért fájt nagyon, amikor Pécs kapta meg, és nem Debrecen (debreceni vagyok)
Ide idért az autópálya, van korszerű reptér, épült rendezvény és kultúrális központ, hogy csak ami eddig megvalósult, azt említsem, és még mi minden lehetett volna!

W Joe 2008.01.30. 10:34:43

A "Mi lett volna ha" részén már felesleges gondolkodni. Pécs nyerte és az egész országnak támogatni kell a projektet, mert nem csak Pécs fog nyerni ezzel, hanem Budapest, Miskolc és Debrecen,... is. Ha idejönnek a túristák, akkor sokan ellátogatnak az ország más részeibe is, persze csak akkor ha eljutnak Pécsre, és ott úgy marketingelik az országot, hogy más részeihez is kedvet kapjanak. Ha elrontják, akkor meg menekülnek majd innen. Bármelyik város nyert volna, én támogatnám. Jó lenne, ha összekapnák magukat, azok akiknek az lenne a dolguk, hogy ezt a projektet sikerre vigyék. jellemző, hogy csak tanulmányok készülnek, meg havonta cserélgetik a vezetőket, aztán nem történik semmi.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.01.30. 10:35:00

A klipp nekem tetszett, tényleg kedvet kaptam egy pécsi kiránduláshoz.

Amúgy Kósa azt nyilatkozta ha jól emlékszem, hogy Debrecen bármikor hajlandó beugrani vagy besegíteni Pécsnek.
De ugye előbb van politika, és inkább tőből vágják le a karukat a szocik, minthogy Pécs helyett Debrecen legyen a kulturális főváros ...

Mindegy, én még bízom Pécsben ...bár jó hír még egy sem jött ....:-(

Alfonz 2008.01.30. 10:35:01

Ja, Debrecenben már önerőből megépítették a felét, amire szerettek volna pályázni. De hát ellenzéki várost csak nem támogathat a kormány?!

Egy elfogult debreceni

Misha 2008.01.30. 10:35:16

Szerintem a Pécsi klipp reménytelenül amatőr munka. Ezt egy nyugati nézőnek sem lehet így eladni (csak statikus képek, a leggagyibb átmenet effektusok, amit bármelyik 6 éves gyerek képes 3 perc alatt egy iMovie segítségével öszzeütni). Látszik hogy a nagyszebeni döntéshozók egy profi csapatot bíztak meg az imázs kidolgozására, nem a "haverokat". Nem ezen kellene spórolni, mert ez rövidtávú gondolkodás. Tessék bekapcsolni a CNN-t és megnézni milyen turistacsalogató videókat készít Törökország, Örményország, vagy akár Grúzia. Ők nem sajnálják az ilyesmire a pénzt.

tippelnék 2008.01.30. 10:38:08

most még átlehetne adni debrecennek a rendezés jogát. egy félig meddig megrendezett/kiherélt vagy lefújt ekf-évnek nemsok értelme van.

féilgmeddig pécsi.

willgrimm 2008.01.30. 10:38:57

Én Pécsen lakom, és annyit mindenképpen látni a dolgokból, hogy a saját zsebtömés megvolt, papíron már eljutottak egy kellemesnek mondható határig, de megvalósulni semmi sem látszik, sőt még az erre való törekvések sem!
A zenei és kulturális központ átadását pár hónapja 2010 márciusára ígérték, de ezt legalább ígérték, a többi projektre még ígéret sincsen.
Közterek/utak felújítása most a Kossuth tér feltúrásában mutatkozik (itt van egyébként az okányiroda is, amit most az építkezés miatt "könnyű és kellemes" megközelíteni), valamint a Zsolnay szobor körül készül körforgalom, ami a legnagyobb hülyeség és ráadásul tavaly decemberre át kellett volna adni, de még mindig félkész állapotban és használhatatlanul áll.
Szégyellem magam, mert 2010-ben és után biztos hallgatnom kell majd, hogy Pécs erre sem volt képes, de mindenképpen egyetértek azzal, hogy itt országos összefogás kellene ezért az évért (legalább). Ezzel tényleg nem a pécsieknek tennének jót, hisz Pécs Győrrel, Szegeddel már társszervezői szerződést kötött (ott biztos lesznek programok is), Debrecen nagyon készült a KF címre, de ott támogatás nélkül is van esély jó programokra - így Pécstől sok másik város is elviheti a turistákat. De a tervezett napi több tízezres(!!!) látogató-tömeget még értelmes programmal sem lehet majd tartani :(
/Bocs, h ilyen hosszú voltam :)/

W Joe 2008.01.30. 10:41:41

Ezt a videót csak egy felhasználó rakta össze a saját képeiből, és tette fel Youtube-ra, hogy megossza másokkal (amiért köszönet neki). És mint amatőr munka, nagyon szép. Ezt nem a hivatalos reklámnak készítették, ne értsétek félre.

Peti 2008.01.30. 10:46:58

Amatőr, de akkor is figyelhetett volna arra, hogy mit fordít le, és mit nem. A képek szépek.

bamboo 2008.01.30. 10:48:02

Hmmm... KisKósa simán meg tudta volna csinál(tat)ni. Végülis alig pár dolgot már megcsinált(atott) igy is, szembeszélben. (és keményen dolgozik Dbben is a "jóindulat", tudom, tapasztaltam) Rengeteg mindenben fejlődnie kell még Debrecennek, de keményen kontrasztos a változás, jó az irány. 99 őszén költöztem el onnan, de visszajárunk, látjuk h szépen halad.

W Joe 2008.01.30. 10:52:58

Ha megnézed Youtube-on, az About this Video-ban írt néhány helyreigazítást:

"There is some correction:
King Street - Király Street
Castle wall - City wall
Church - Church of the Irgalmasok
Mausolum - EarlyChristian Mausoleum
Gate of ... - Entry of Early Christian Cemetery
Turkish Mosque - Gázi Kászim's Turkish Mosque"

sdaniel 2008.01.30. 10:55:49

Hát azért ne hasonlitsad Pécset Miskolchoz!Van Miskolcnak több mint 2000 éves történelme,nem hiszem,világörökség része nem hiszem,van 700 éves egyetem,nem hiszem,mi van Miskolcon?Semmi,elfogult miskolciként gyere el egysezr nyáron pécsre és ülj ki a a Dóm térre egy kicsit,majd akkor magyarázzál.És mielőtt szidnál sokat jártam Miskolcon és nekem egyáltalán nem tetszik,talán mert én is elfogult vagyok.
Debrecen meg más tészta,ott felveti a pénz a várost,meg még szép is.
Egy elfogult és szomorú pécsi

pitbullhab 2008.01.30. 11:04:20

Át kell hozni az EKF-et Debrecenbe! 2006-ben volt a pályázat, azóta megépült a Kölcsey Kongresszusi Központ, a Modem, ott a Főnix Csarnok, most adják át Debrecen Fórumot, benne az új Latinovits Színházzal. Kész a belváros, ideért az autópálya, van nemzetközi repülőtér. Téglára malterre alig kell költeni, max a Csokonai Színházat kéne kicsit rendbevágni, meg az Egyetem Zeneművészeti Karának koncerrtermét felújítani. A közterek kész vannak, addigra a Halköz is befejezhető, vannak mélygarázsok stb. És nem kell rá 35 milliárd, csak 6-8. Pécs meg csinálhatna kiegészítő programokat, meg ami addig elkészül, oda lehetne vinni nagyrendezvényeket is. De ne égessük már le Magyarországot!

Lxa 2008.01.30. 11:05:56

Nem lesz itt semmi emberek... haza lehet menni, nincs itt semmi látnivaló. Nincs polgármesternek nevezhető valaki, aki irányítaná a projektet/várost (ez a mostani cipészmesternek se volna jó, nemhogy egy ekkora várost vezessen.). Nincs infrastruktúra. Nincs autópálya, nem is lesz; nincsenek a történelmi belvárosi utcák rendberakva, és azért valljuk be elég égő térdig érő kátyus/járda nélküli József (és társai) utca 1/2 percre a város szívétől. Mi van, ha az a szerencsétlen vendég sétálni akar? Menjen a Márián, mer az felújított?! Nincsenek rendezvénytermek, ami van, az a város magjától igen messze épült, a pécsi víz mellé. Kutya nem vágyik oda. Busz talán 2 jár arra... A parkokban max hajléktalanok alszanak, már ha azt a pár zöld területet parknak lehet nevezni. Nincs parkoló sem. Se kint (P+R), se bent a városban. Külvárosban nem is kellene, mert nincs min bejönni a városba. Vagy ha van, akkor hozzáragadsz a kapaszkodóhoz. Nincs uszoda sem, ami van, az Pécsnek sem elég... és elég melegek a nyarak. És akkor még nem beszéltünk a környékről: Mecsek, Duna-Dráva NP, Ormánság (vadászat), stb. Ennyi idő nem lesz elég semmire, úgyhogy inkább csinálja meg más, aki megérdemli. Pécs meg süllyedjen el szégyenében. Nem hittem, hogy egyszer így gondolom...
Egy pécsi.

Peti 2008.01.30. 11:07:59

Csak itt láttam ezt az összeállítást. Okosabb lett volna kicserélni a videót egy javítottra, nem csak a megjegyzésekben helyreigazítani.

cliffbarnes 2008.01.30. 11:08:07

az nem mindegy, hogy nem azért pécs a kulturális főváros, mert szocivezetése van, hanem mert a legszebb város az országban.. miskolcon mi van, szovjet lakótelepek?:) egyébként ha a zsolnay negyedet nem sikerül megépíteni, szerintem akkor sincs semmi gond, hiszen marad még elég látnivaló, a belvárost elég szépen kipofozták.. a zsolnayszobornál a körforgalom meg miért lenne hülyeség? nekem eléggé úgy tűnik, heteken belül kész van, javítsatok ki, ha tévedek.. a debreceni virágkarnevált össze kéne kapcsolni vmi géjprájddal, és akkor debrecen lehet európa meleg fővárosa

sdaniel 2008.01.30. 11:09:02

A Pécsi zsebtőmésről annyit,hogy igaz is meg nem is.Nagyon hiányoznak a Toller kapcsolatai,szinte az egész EKF neki köszönhető volt,bár ezt nem érdemként mondom,mert ugyis elkezditek ocsárolni persze nem alaptalanul,de be kell látni hogy amiota ő nincs azota van a csőd,mert ez a Tasnádni nem egy nagy eresztés,csak egy gyenge jellemű bábú...

demokratikus 2008.01.30. 11:09:23

Ezeknek, segíteni? Annyi mocskolás után, amit 18 éve kapunk a balliberálisoktól? Ne nézzenek már teljen hülyének ...

cliffbarnes 2008.01.30. 11:11:36

demokratikus 2008.01.30. 11:09:23
Ezeknek, segíteni? Annyi mocskolás után, amit 18 éve kapunk a balliberálisoktól? Ne nézzenek már teljen hülyének ...


pont erről szólt a cikk.. grat

_alesi_ · http://blog.alesi.hu 2008.01.30. 11:12:12

Javaslom mindenkinek nézze meg RUHR és Isztambul honlapját, amit a 2010-es kultúrális főváros címre készíttetek. Utánna a miénket.

Szégyen, de pontosan ezt érdemli Pécs. Továbbá jelezném, hogy erről nem az egész ország tehet és nem az egész ország hibája.

Lxa 2008.01.30. 11:14:27

Cliffbarnes: nem sértegetés képpen, de mit pofoztak ki? A kipofozott belvárostól ez több, mint 2 évre van. A belváros nem egyenlő a SzentIstván-Dóm-Széchenyi tér haromszöggel!
sdaniel: sajna a nyári kipakolósok (gasztro, folklor, icwip) szinvonala, szervezése pedig évről évre csökken (nem igazán tud megújulni. pont mint a pécsi napok. Mondj egy új tételt az elmúlt 10 évben. Utcabál? Sörsátor? Benkó-koncert? minden évben ugyanaz...)

sdaniel 2008.01.30. 11:15:23

Egy Török Főváros ne hasonlítgas egy magyar megyeszékhelyel...nem az egész ország hibája csak szégyene,hibája a feléjé max...

haynau · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.01.30. 11:15:47

ez a klip szörnyü!!! pécsen sokkal jobb és sokkal izgalmasabb dolgok vannak, ez a valami egy nagy határ ...

Lxa 2008.01.30. 11:16:39

sdaniel: Tollerben igazad van, én se szeretem, de ő (talán) be tudta volna fejezni.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.01.30. 11:16:53

Kicsit ott is elcsúszott a helyzet, hogy Toller helyett Tasnádi lett a polgármester.

Toller egy keménykezű polgármester volt, a szocik erős embere.
Tasnádiból azt sem nézem ki hogy egy kutyaházat összeszerel a hátsó kertben.

Nem ugyanaz a 2 kategória a 2 ember ...

Amúgy örülök, hogy lehet kultárált hagnemben is beszélni erről, és csak annyira keverjük bele a politikát, amennyire szükséges.

W Joe 2008.01.30. 11:17:36

demokratikus 2008.01.30. 11:09:23

Nem a "dögöljön meg a szomszéd tehene" elv alapján kéne gondolkodni.

cucuboy 2008.01.30. 11:22:48

Hát azért az nem úgy működik, hogy az egyik város átadja a másiknak a címet... Már csak ezért közröhej tárgyává válnánk az unióban. Ettől függetlenül a helyzet valóban felháborító: www.hirszerzo.hu/cikkr.legyen_on_is_muveszeti_igazgato_-_epp_semmit_sem_tudni_a_pecs_2010-rol.55344.html

Peti 2008.01.30. 11:23:42

Amíg a már meglévő értékeinkre nem tudunk vigyázni, addig semmit nem érdemes építeni. Határozott fellépés kell a szemetelők, grafittisek és egyéb huligánok ellen. Hajléktalankérdést megoldani. Amíg nem tiszta a város, addig ne várjunk vendéget.

Kerékpáros 2008.01.30. 11:27:53

Megjegyezném, hogy Törökország fővárosa, nem Isztambul. Ankara.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.01.30. 11:28:36

lecseréltem a klippet a másikra, sajnos még csak ez a 2 klipp van Pécs 2010-ről ...

Kerékpáros 2008.01.30. 11:33:57

Debreceniként nem kívánom el Pécstől a KF címet. Biztos vagyok benne, hogy Debrecen döccenők nélkül megfelelt volna, sőt.
MInt ahogy abban is biztos vagyok, Toller hiánya a legnagyobb gond a projektben.
Irányítása mellett valamerre már eldőlt volna a dolog. Vélhetően pozitív irányba. A kormánynak mihamarabb be kell avatkoznia, sajnos.
Hajrá, Pécs!!

sdaniel 2008.01.30. 11:37:25

Kösz Kerékpáros a javítást:)Méréteiben főváros szintű...
Lxa:Egyetértek veled abban hogy kissé kezd beporosodni a dolog,de a Dóm téri koncertek,vagy a Tavalyi Széchenyi Téri Mtsoura koncert zuhogo esőben,nagyon jó volt.Valoban a kiülös borozgatós nyári esték egy kult fővárosnak kevés!
De én még reménykedem,legalább abban hogy a Tettyét megszépítik,hamár ott lakom:)

SzocsO 2008.01.30. 11:45:11

Pár éve voltam Pécsen, talán pont akkoriban nyerte el a KF-et, és mindenhol építkezéseket láttam, valahogy pezsgett az egész város. Kora nyár volt, jó meleg, barátokkal voltam (az egyik épp felvételizett rajz szakra), és úgy gondoltam, ha ezt a projektet megcsinálják, biz'isten leköltözöm, annyira tetszett az egész hely, végre valami az országban, ami ilyen lendülettel fejlődik. Ráadásul pici gyerekkorom egyik legszebb kirándulása is Pécshez kötődik (nem sokra emlékszem, inkább csak "érzem", h nagyon jó volt, de mindig jó szívvel gondolok vissza rá : )))
Ezek után nagy sajnálattal olvastam a napokban a hírt, hogy kifulladni látszik a dolog. Utálok ilyet leírni, mert a szokásos önbecsmérlő, kisebbrendűségi duma, és próbálom is magamban minél jobban kompenzálni ezt a dolgot, de sajnos
ILYEN MAGYARORSZÁG.

berlini kék 2008.01.30. 11:45:20

nem is baj, ha a turisták nem tudnak eljutni Pécsre, minél kevesebben mennek, annál kisebb a leégés

Őrnagy Őrnagy 2008.01.30. 11:46:04

Pécs mondjuk szebb mint Debrecen, sokkal több műemlék, Mecsek, stb, érhető, hogy miért Pécs nyerte ( már a politikán kívül). És azt nem értem a kormány esetében, hogy ha már odadták ugye az mszps Pécsnek, akkro miért nem adnak rá pénzt, miért nem kényszerítík az idióta városvezetést munkára. Az egész országot le fogják égetni . A mostani Új Magyarország kampány árából meglett volna az egész, a népszerűségüknek is többet használna. Egyszerűen tényleg hülyék, felelőtlenek, dilettánsok, és csak a saját zsebek tömése számít valóban.

dix 2008.01.30. 11:46:10

sdaniel:
Megjegyzem, hogy Istanbul (Isztambul) lassan 90 éve nem fővárosa Törökországnak (ld. Ankara).

A többihez meg annyit írnék hozzá, hogy jellemző egyébként Pécsre és Budapestre is, hogy pénzlenyúlásról szól az egész és rossz gazdálkodáról, "mismanagement"-ről. Miért van az, hogy az említett két város, közműveket ad el, tetemes összegeket szed be és mégis mindenhez úniós pályázati pénzeket vár?

Ezzel szemben Debrecenben maguktól képesek építkezni, újjítani, nem is keveset, totális ellenszélben és privatizálás nélkül. (Még ők akarták megvenni a Miskolci vízműveket is, mert az inkompetens miskolci demszki-szerű vezetés azt is eladja...)

2004-óta Magyarországon miért CSAK és KIZÁRÓLAG EU-s pénzből vagyunk képesek bármire?
EU előtt is volt élet...

Ja, BP-i vagyok.

Misha 2008.01.30. 11:52:28

Nos, kedves zero, szerintem ez az új video még borzalmasabb, ebben továbbra sincs video, ami híján ez csak egy powerpoint slideshow. Csak referenciaképp berakok pár turistacsalogató videót, ahogy a többség csinálja:

Örményország: youtube.com/watch?v=r5oon66fEG8
Törökország: youtube.com/watch?v=V7JzaPpN1LI
India: youtube.com/watch?v=q88pPRXnd7E
Bulgária: youtube.com/watch?v=jNSvVuWgGwE

A folytatásban küldök városmarketinges videót is, nehogy azzal vádoljanak hogy én országimázs videókat küldtem.
Üdv

Lxa 2008.01.30. 11:55:26

sdaniel: a tettyére ugyanazt tudom mondani, mint a Zsolnay központra. Oké meglesz (bár a Tettye szerintem nincs annyira lepukkanva, csak a környék), de képzeld már el, ahogy a német turista caplat föl a Tettye utcán, vagy a Felsővámházon a Zsolnay kp. felé. Hogy megy oda? a 6-os mellett? kocsma-putri-autósbolt-kocsma-putri-autósbolt-...., vagy a Fvámházon kupi-putri-lepattant-ház-kocsma. Csak azért írom így, mert szerintem nem elég a központokat létrehozni, hanem a környezetet is nagyon meg kell csinálni. Nem várhatjuk el a látogatótól, hogy csak 2 utcában sétáljon, mert az ven kész. A parkoló meg nagyon gáz lesz, mivel már most is az egyetemi időszakban.

mr lebowski (törölt) · http://nearlydark.blog.hu/ 2008.01.30. 12:02:58

"Továbbá jelezném, hogy erről nem az egész ország tehet és nem az egész ország hibája."

De igen. Ez nem CSAK pécs ügye, hanem az országé. és ahogy ez az egész zajlik, az tökéletesen bemutatja, hogy kifélék-mifélék vagyunk, mire vagyunk képesek, és mire nem.

"Ezeknek, segíteni? Annyi mocskolás után, amit 18 éve kapunk a balliberálisoktól? Ne nézzenek már teljen hülyének ..."

mr lebowski (törölt) · http://nearlydark.blog.hu/ 2008.01.30. 12:06:04

hol a másik fele a kommentemnek?

na mindegy. akkor röviden: ez egy abszurd ország, abszurd, idióta néppel, akik csak acsarkodni tudnak és egymásra mutogatni. szar érzés magyarnak lenni. szégyen.

changebug 2008.01.30. 12:10:29

Lehet, EKF nem lesz Pécsen, de autópálya lesz!
Úgyhogy az ALFÖLD most kicsit maradjon csöndben! (Debrecen, Miskolc) 18-20 éve nem volt fejlesztés felénk az alföldi régió meg kibulizta. Jól tette, de most kuss.

Aztán az autópálya után remélem 1-2 kutató/fejlesztő és termelő üzem is lesz. Én meg végre HAZA mehetek mert lesz miért.

Ami meg a jelenlegi helyzetet illeti, kis magyar valóság szerintem megy a kaparás a hatalomért,pénzért. Toller bár nem állt erkölcsi magaslatokon (finoman fogalmazok) 1-2 dolgot el tudott intézni.
Ilyen a magyar mentalitás, ezt tudja... pénzt lát meghülyül. Furcsa mód, hogy munka is jár vele azt nem látja (nem az ellopására a felhasználására gondolok)

1 pécsi - sajnos pécsen kívűl, de azért járok haza.

Lxa 2008.01.30. 12:30:44

"changebug 2008.01.30. 12:10:29
Lehet, EKF nem lesz Pécsen, de autópálya lesz!"

Én már nem hiszek ebben sem... volt már ilyen is:

index.hu/gazdasag/ghirek/224320

kaczor 2008.01.30. 12:39:38

ugyanez megy az egész országban, ahová a maszop betette a lábát, borul minden. a lezsírozott, megleaderezett pénzek előbb a zsebekbe, onnan a meghatátorozott hányad a pártkasszába megy. kurvára ciki már az egész.
ha jól látom, pécsett toller király bekrepált. interregnum állapot van. a csicskák marakodnak a koncon. zsarolják egymást (nyilván van mivel), közben olyan jó maszopposan rohad minden.
könyörgöm, csak 2 évre, csak röpke 2 évre, adjuk oda a jezsuitáknak a hatalmat. szerezzünk egy inkvizítor szintű főügyészt, aki szétcsap a herék között. (kipróbálhatnánk a dolgot a pécsen, úgyis püspöki székhely, vagy mi)
én még azt is vállalom, hogy nem szívok több füvet és hétköznap nem iszok egy kortyot sem.
sőt, elmegyek lapátolni pécsre.
csak történjen már valami.

ja, ha már románia, erdély, nagyszeben...
baszeszku, hajóskapitányelnök szétcsapott a helyi komcsi maffiában, szép sorban dőlnek ki a szekusok a hatalomból.
nálunk a tv-ben osztják az észt, lapot szerkesztenek, pártokban sertepertélnek. kiszt élesztenek. beruházásokon marakodnak. hazudnak, árulják az országot és annak népét. mind-mind az orrunk előtt. ők diktálják a tempót, mutatják a példát. csicskáik a médiában meg ilyen fórumokon bizonygatják a jóembereknek, hogy te is ilyen vagy, te is ezt tennéd, ez a természetes viselkedés, és a hülyébbje el is hiszi.
ezért nincs itt semmi, sem európa, sem kultúra, sem főváros, sem fejlődés. csak ez a gyomorforgató tutyi mutyizás.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.01.30. 12:40:48

Misha

Sajnos Pécs hivatalosan MÉG NEM KÉSZZÍTETT RENDES KLIPPET... :-(

Van elég gondjuk, erre már futotta.

Így ami van kevés,a bből tettem be egyet ..ez van! :(

mr lebowski (törölt) · http://nearlydark.blog.hu/ 2008.01.30. 12:46:28

"ugyanez megy az egész országban, ahová a maszop betette a lábát"
helyben vagyunk, erről beszéltem....

kaczor 2008.01.30. 13:09:28

szarérzésű szégyenlős lebowsky. én abszolúte nem érzem magam szarul azért, mert magyarnak születtem.
sokat dolgozom, az adómat eltüntetik, képembe hazudnak. szerencsétlen balfaszoktól nap, mint nap olvasom,
hogy ilyen szarok vagyunk, meg olyan szarok vagyunk.

de ha a családomra, barátaimra nézek azt látom, hogy szorgalmas kultúrált emberek. nem ingyenélő herék.
és igen, úgy látom, hogy van egy nem olyan széles réteg, amelyik inkább tönkretesz mindent,
de a hatalomat akkor sem adja ki a kezéből, ha beledöglik az ország fele. ez a mszp-szdsz koalíció.
sosem voltam fideszes, nehogy elkezdj orbánozni...
szeretném már újra azért szidni a kormányt, mert szigorította spanglizást.
meg azért szidni, mert a pécsett felépült új uszoda kivitelezésker lenyúltak 15 milliót....
komolyan írtam, hogy lapátolni is elmegyek (voltam már pl. szemetet szedni a rákos-patak partján, olyan emberekkel,
akik nem szégyeltek lehajolni és saját magukat sem szégyelték (tudod, igazi hülyékkel, akik szeretik azt a helyet,
ahová születtek és ahol élnek))

kivel fogjak össze? a behülyített szerencsétlenekkel, akik szégyellik azt, aminek születtek? akik elhiszik magukról,
rólunk, hogy szarok vagyunk? szarból várat? azt épp most építi a koalíció.

összefogás? elég nehéz lesz, de megpróbálhatjuk.

_alesi_ · http://blog.alesi.hu 2008.01.30. 13:19:08

sdaniel: ne mond már nekem, hogy Isztambul méreteiből adódóan tudott jobb honlapot összedobni? Itt erről van szó, nem arról, hogy hány kilóméter autópályát építettek. Nézd meg a fotókat, a honlap kódját, az oldal felépítését, öröm ránézni.
Nekünk meg úgy néz ki az oldalunk, mint valami szedett-vedett önképzőkör blogja.

Nem mellesleg jellemző, hogy a radar miatt kivonult a város a térre, 2010 miatt meg nem. Kötve hiszem, hogy annak a látványa jobban zavarná a turistákat, mint a szeméddomb a Zsolnay negyedben.

mr lebowski (törölt) · http://nearlydark.blog.hu/ 2008.01.30. 13:19:49

kaczor: önmagában minden ember szép és jó és becsületes és igaz, ezt még bizonyos feltételekkel el is tudom hinni, fogadni.
amiről én beszélek, az a tömeg. a csordaszellem. és a csoport iq-ja mindig kissebb, mint az azt alkotó egyéneké. amiről én beszélek, az a nagy magyar csoport mentalitása.
nem jó ez a kormány, és nem volt különb az előző sem, sem az azt megelőző. én nem látok itt mindenféle titokzatos konspirációkat...
én azt látom, hogy van háromszáz-valahány ember, akik közülünk kerültek ki. mi választottuk őket, minket képviselnek.
szóval ne gyere nekem a tiszta tekintetű,nemes lelkű, igaz hazafi nép gyermekeivel: ami lent, az fent. és fordítva. ilyenek vagyunk, tessék tudomásul venni.

_alesi_ · http://blog.alesi.hu 2008.01.30. 13:33:21

mr lebowski: mi választottuk őket, minket képviselnek. - én biztosan NEM választottam őket és ami azt illeti azt se látom, hogy pontosan kiket is képviselnek, mert az istenadta népet nem, az biztos.

Az egész ország meg azért nem tehet a kialakult helyzetről, mert pl. egy Kecskeméten -minimálból- tengődő családfőnek van fontosabb dolga is, mint a kultúra oltárán áldozni. Ne az országot hibáztassuk, ha még maguk a pécsiek is nagy ívben tesznek az egészre.

kaczor 2008.01.30. 13:39:41

lebovszki

ok, szar vagy, tudomásul vettem.

milyen nagy csoportról beszélsz?
a lakosokról? :DDD
biztos sok a szar köztük is.

ezek szerint a pécsiekmind-mind szarok. sőt, ők mind közül a legszarabbak, mert elcseszik az EKV-t.

ez a felelősség elkenése. a szar szép, egyenletes elosztása, hogy jusson mindekire.

felelősök nincsenek. nem is kell keresni.
minek, mikor mind szarok a pécsiek.


én elfogadom, hogy te egy darab szarnak érzed magad. biztos minden okod megvan rá. de hogy mindenki akkora balfasz lenne, mint amilyen te vagy, azon gondolkozz el.

szerintem ne spanglizz sokat.
a fű erős lelkű, biztos identitású embereknek való.
a szaroknak csak szarabb lesz tőle.
hiába nézik meg 5x a nagy lebowskyt.

ez kaczor igéje. egyáltalán nem muszáj tudomásul venni.

cucuboy 2008.01.30. 17:58:17

Hát azért az, hogy a pécsiek nagy ívben szarnak a Pécs 2010-re, úgy tényszerűen nem igaz - csak pl. a lokátor ellen némileg könnyebb tiltakozni, mint megcsinálni az EKF-et. Más kérdés, hogy itt lenne az ideje, hogy a helyi értelmiség újra megszólaljon és valamit tenni próbáljon, mert ez már minden határon túlmegy...

gemby 2008.01.30. 21:04:11

@sdaniel: "Hát azért ne hasonlitsad Pécset Miskolchoz!Van Miskolcnak több mint 2000 éves történelme,nem hiszem,világörökség része nem hiszem,van 700 éves egyetem,nem hiszem,mi van Miskolcon?"

miskolcnak 70ezer éves történelme van. aggtelek, tokaj - mindkettő köpésre, mindkettő a világörökség része. ME - a világ első műszaki egyetemének jogutódja.
miskolc2010.hu - ajánlom figyelmedbe.

az meg, hogy egy toller nélkül, a kormány hátszelével nem képesek semmit megcsinálni, egyszerűen nevetséges. és ilyenkor ne főjön a miskolci ember feje.

mr lebowski (törölt) · http://nearlydark.blog.hu/ 2008.01.30. 23:23:06

15 "szar" két kommentben. és mennyi indulat.
kaczor.... mi ez? valami szar-fixáció? :)

kaczor 2008.01.31. 13:27:26

lebo,
kiskoromban egyszer beszartam, de nem jöttem zavarba. belenyúltam a gatyámba és a falhoz vágtam a darabot. jó érzés volt. de leszoktam róla.

de látom ám, hogy milyen kéjjel csinálják ezt mások nagy korukban. főképp, amikor a felelősségről van szó.

na, itt az ideje, hogy mindannyian lehúzzuk magunkat a wc-n. mert mi mind azok (szarok) vagyunk, mert, ami fent az lent és mégis forog a föld...
"mi választottuk őket,
minket képviselnek "
"szar érzés magyarnak lenni"
"tessék tudomásul venni"
vagy kegalább fixálni

mondjátok szép lassan, tagolva:

szar ér-zés ma-gyar-nak lenn-i
mi vá-lasz-tott-uk ő-ket
te-hát mind szar-ok vagy-unk

ami lent, az fent :DDD
ó, szent bőcsesség.

A pécsi srác 2008.02.04. 22:07:28

a szomorú az egészben tényleg az, amit már említettetek, hogy városvezetőség lenyúlja a sok pénzt, az egész projektet le se ***ják, tervek néha vannak, kivitelezés nincs, lényegtelen dolgokba fektetik a pénzt, ifjúsági és közéleti dolgokba iszonyúan keveset költenek.
szerintem nem országos összefogásra van szükség, jelenleg ezt szinte csak az ekf projekt vezetői tudnák már csak megoldani, ha akarnák..
de nem akarják..
szeretem is pécset meg nem is, szeretem mert szép, itt nőttem fel, hangulatos, nem szeretem mert amortizálódik, és nem törődik vele a város...