Skip to content


       Szűrés lista

A kábítószerjáték hatásai

Nu, ma wowolunk kicsit mert nagyon rég nem esett szó róla, plusz kiderült az is, hogy egy 13 éves, ménfőcsanáki kamasz(a továbbiakban Csabi), szerelmes Annába egy bloodelfbe, kivel mindíg együtt kalandoznak, vadásznak, fejlődnek.
Sajnos nekem is van olyan ismerősem aki gyerekkorában Lara Croft hegyes csöcsére verte gerjedt, de még a Vastagbőr szerzői között is találunk olyan elvetemültet, kinek az összes karaktere nő a World of Warcraftban - mert azok "jobban néznek ki mint a férfiak". Utóbbi srác lassan már 35 éves. Ennyi idősen már kellemetlen, majdhogynem ciki naphosszat egy nőstény Dranei kacsaseggét bámulni de pont a kor az ami miatt valószínűleg nem kell félnünk attól, hogy úgy jár majd mint szegény Csabi.

Nos, ha elsőre az ugrik be a fejünkbe, hogy Csabi még csak 13, így nem tudja mi is az a szerelem, akkor már majdnem jobbak vagyunk mint a srác pszichológusa. Eddig ugyanis ő is eljutott, csak a fiú felrántott az orrát és helyreigazította: – "Voltam már szerelmes egy osztálytársamba tavaly, tudom mi a különbség és én most szerelmes vagyok. Ha tehetném és is beköltöznék a számítógépbe és ott élnék Annával."   – "Ki az az Anna?" - kérdezte a pszichológus, ki lehet annyira megszeppent, hogy elfelejtette hirtelen miért is kezeli Csabit. – "Anna egy játék szereplője. Egy számítógépes játékban ő a társam. Együtt kalandozunk és feladatokat oldunk meg. Szép hosszú barna haja van és mindig kedvesen mosolyog. Amikor sír, én is elsírom magam. Hiányzik. Nem tudok másra gondolni."
A szülők elmondták, hogy Csabát akkor tiltották el a számítógépétől, amikor az iskolában egyik hónapról a másikra folyamatosan romlottak a jegyei. Csaba az első este a szokottnál szomorúbb volt, de ezt a büntetésnek tudták be. Aztán két nappal később éjszaka, a fiú hangos zokogására ébredtek.
– "Csak sírt és sírt, nekem meg majdnem megszakadt a szívem. Éreztem, hogy ez nem egyszerű hiszti. Leültünk beszélgetni, ennek az eredménye, hogy itt vagyunk. Szerintem Csabi nem szerelmes, hanem függő. Borzasztó, hogy mire képes a számítástechnika." Szerencsére mást is érdekelt, hogy tényleg a számítástechnika e az ördög legújabb eszköze vagy talán a szülők is felelőssé tehető részben, gyermekük lelkivilágáért. így a Kisalföld, megkérdezett egy szakpszichológust Dr Valastyán Beát.
"Ez a problémakör a XX. század fő témája volt: ez pedig az elmagányosodás- magyarázza. Az emberek  ülnek a számítógép, vagy a TV előtt és azt gondolják, hogy kinyílt a világ előttük, pedig éppen akkor csukódik be. Az emberi kapcsolatok elértéktelenedése, az egyszerűbb út felé fordulás, a konfliktusok kerülése, rettegés a küzdéstől, mind az elidegenedés felé vezetnek. Mennyivel egyszerűbb egy virtuális személyre kivetíteni önmagunkat (vágyainkat, érzéseinket), mint egy valós személlyel megismerkedni, vitatkozni, megküzdeni, megszenvedni a kapcsolat válságait, esetleg elveszíteni azt. Fantáziavilágban élni egészen addig könnyebb, míg nem szembesülünk a valósággal. ilyen helyzetben nem csak az egyén, hanem a család terápiája is szükséges, hiszen előttük lett a serdülő lelki beteg, s észre sem vették. A rendszert is meg kell gyógyítani, hogy legyen hová meggyógyulni, kapcsolatokat megélni a serdülőnek. Meg kell tanulnia kommunikálni a korosztályával, alkalmazkodni a külvilághoz, s kortársakkal barátkozni - mondta a pszichológus.

Sajnos azonban arra nem tért ki, hogy mi van ha felnőttek járnak hasonló cipőben. Ha valaki munka után a csajozás, sportolás, hobbizás, kocsmázás helyett a wowhoz megy haza és ott éli ki igényeit. Vagy, hogy beteges e ha Stormwind főterén találkozom Moksal a Margit-sziget helyett? És vajon a Gnom-Dranei párosítás, Moks  titkolt apakomplexusának és az én rejtett pedofilitásomnak a kivetülése? Nos, nem fog kiderülni, azt viszont leszögezhetem, hogy néha rohadt kényelmes egy virtuális világban találkozni a valóság helyett.
(ja igen: fotó: moks, forrás: Kisalföld, Frostshock!)


Címkék: wow

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr24353675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thompherkins 2008.02.25. 14:18:43

aham, érdekes, érdekes
ki az a hülye aki 35 évesen nem 2 gyereket nevel, hanem PC-n játszik?
nem hiszem el...

moRtiZ 2008.02.25. 14:33:59

Szeretem a pszichológusok mekkora észosztást csinálnak, meg segítenek az emberek ezreinek, közbe a fele már elvált :D.
Wow is baaaad 'mmkay? :D Amúgy 2 évig wowoztam, kb. 150 napot (x24 óra) töltöttem a játékban (és emellett még volt időm animet nézni, vagy haverokkal lógni.), addig volt benne kihívás. :D Aztán abbahagytam.
Vicces, amikor a "normális ember" megbotránkozik azon, hogy valaki sokat játszik, közbe akkora szürke/unalmas életet él, hogy félelmetes.
Mondjuk Csabika esete tényleg durva, dehát "szellemi megtévelyedettek" -haha de óvatosan fogalmazok- nem feltétlen csak a számgép fanatikusok között vannak.

Bocimaster 2008.02.25. 14:55:53

Mennyivel jobb kocsmaba jarni, es becsiccsentve hazamenni az asszonyhoz ejfel utan, mint mondjuk este a paroddal vacsizni/beszelgetni, majd WoWozni es ventrin dumalni a haverokkal kozben?

Bocimaster 2008.02.25. 14:56:40

Ez a kerdes termeszetesen azoknak szol, akik szerint jatszani=fuggoseg.

gabest1 2008.02.25. 14:59:29

csabika bőgött és valamiért romlottak a jegyei... ez persze elképzelhetetlen lenne a való világban!

Zuluhead 2008.02.25. 15:01:37

Mondjuk,aki have 40euróból nem tudna felnevelni két gyereket..de persze látjuk másoknak még 10et is sikerül:P

Dezzie 2008.02.25. 15:06:34

barátnőimmel évekig rajongtunk kitalált karakterekért (nem, nem Harry Potter :D). egész kis világunk alakult ki ezzel kapcsolatban, szárnyalt a kreativitásunk (rajzok, írások), idegen nyelveken fórumoztunk, és barátságunk is szoros lett, összekötött a rajongás. lassan kinőttük. már nem nyújtott újat ez a kitalált világ, és amikor igazi fiúk léptek az életünkbe, a megtalált önbizalom is segített a kapcsolatainkat kiépíteni. fontos volt, hogy voltak hús-bér barátnőim ebben a virtuális világban, még ha menekülés is volt a valóság elől - míg nem lett szebb az, a fiúk megérkezésével.
egyáltalán nem érzem magam kevesebbnek attól, hogy mi éjszakákon át cseteltünk otthon, vagy órákig rajzoltunk egymás mellett zenét hallgatva ahelyett, hogy bandákba verődve a játszótereket szálltuk volna meg, ahol esetleg nem a kellő társaságba vegyülünk, és természetesnek vesszük mondjuk a kábítószert, az italozást, az érzelem nélküli szexet. esetleg!

Bullfrog 2008.02.25. 15:14:46

"thompherkins 2008.02.25. 14:18:43
aham, érdekes, érdekes
ki az a hülye aki 35 évesen nem 2 gyereket nevel, hanem PC-n játszik? "
Én.
ugyanazzal
(+nem szeretem a kicsi gyerekeket:)

alibi borz árny (törölt) 2008.02.25. 15:16:41

A virtuális világban élés, mint olyan, pont hogy nem a XX.század találmánya.

Mindig voltak visszahúzódó emberek, és ezek mindig egyfajta fantáziavilágban merültek el. Ezek a fantáziavilágok alapulhattak bármilyen kulturális elemen, könyveken, regényeken, valláson, akármin.
Basszus, amikor a szerzetesek plátóian szerelmesek voltak SzűzMáriába, és imádságokat írkáltak hozzá, mint bármelyik jóravaló lovag a lovagkorban, vagy az apácák Jézus menyasszonyakén élték le az életüket, akkor nem egy virtuális világban éltek?
De.
Amikor elmerül valaki egy regényben, úgy, hogy megszűnik körülötte a külvilág, és a könyv befejeztével a fejében tovább él a történet, az is a virtuális világban élés.
Az egész emberi kultúra egy ilyen virtális világban élés. A teljes társadalmi rendszerünk egy virtuális világ. Ha az előembernek nincs a fejében egy virtuális világ, le sem jön a fáról.

Csabika életkorában ez olyan fájdalmasan normális, és természetes, hogy akkor kéne megijedni, ha nem így lenne.

Majd kinövi pár év múlva. Ha mégsem, akkor legalább szép élete lesz, tele kalandokkal meg játékkal.

Sáfrány 2008.02.25. 15:18:25

Ez az elidegenedés-szöveg szerintem nettó baromság. Emlékszem még évekkel ezelőtt mikor masszívabban EvE-online-al játszottam, elég gyakran összejártunk a csapat tagjaival, kibéreltünk olyankor egy nagyobbacska pesti kávézót (kocsmát) és megbeszéltük a játékban elért/kitűzött eredményeket/célokat is, olyan volt mint valami céges meeting, ami persze korrekt berúgásba torkollott.

Vice versa, játékon belül pedig akár magánéleti dolgainkat is megbeszéltük, az IRL élet minden területéről. "Való világbeli" barátságok születtek, házasságok jöttek létre a játékbeli ismeretségekből.

Az hogy valaki mennyire hajlamos a játékfüggőségre, egyéni hajlam dönti el. Aki nem rendelkezik kellő önuralommal (mert nem nevelték rá) az vagy piás lesz, vagy drogos, vagy játékfüggő. Mert mind menekülési kiskapu egy olyan realitásból ahol illető nem elég versenyképes vagy tapasztalataiból nem érzi magát annak.

Ha valakinek élményszegény az élete, EvE-ben például jócskán kaphat adrenalinfröccsöt amikor a hetek alatt összegürcölt drágaságos űrhajójával pvp-szituációba keveredik. A kérdés viszont mindig megmarad: mennyiben pótolja ez az igazi élményeket? Mennyiben hasonlít mondjuk egy izgalmas csocsómeccsben érzett adrenalinlöketre? Bizony jobb, értékesebb érzés, mert nagyobb a tét.

Egy mezei csocsómeccsben általában nem fogadunk 30-50k forintos értékben (amennyit egy tuning pvp-hajó EvE-ben simán ér, "átszámítva"), és ugyanúgy a csapattársaidra kell számítanod.

Az online mmo-k alapvetően függőségi viszony létrehozására építenek, mert nem egyszeri hanem többszöri anyagi bevételre alapulnak. Eszetlen mértékű valódi pénzek mozognak a "másik" világokban.

Nagyon jól ki van találva, én is szeretnék létrehozni egyet majd ha eljön az ideje, és nem lesz lelkiismeretfurdalásom ha tízezrek rácsúsznak - ahogy nincsen lelkiismeretfurdalása annak sem aki minőségi szeszes italt állít elő igényes fogyasztóknak.

Amúgy jellemző az is hogy amíg a cikkben említetthez mértékűen pszichotikus eset nem jelenik meg senkit sem érdekel a téma társadalmi-mentálhigiénés vonatkozása. Pedig megérné vele foglalkozni.

bldo 2008.02.25. 15:18:34

"Borzasztó, hogy mire képes a számítástechnika."

Ezt a hülye agyhalott atkát agyon kellene verni egy vasúti sorompóval, ahelyett, hogy szaporodnak és tovább örökítik genetikai selejtjüket... (Mármint nem a post íróját illetem így, hanem a mondat eredeti megalkotóját - amennyiben nem a Kisalföld nevű sajtótermék(?) egyik jó fantáziájú bulvárfirkásza kreálta a fenti mondatot, hanem valójában a fentiekkel összefüggésben mondta ezt valaki.)

moRtiZ 2008.02.25. 15:20:03

Már tök mind1 minden, már mindenért a pszichológushoz kell rohanni. Nem is értem hogy a szüleim hogy tudtak normálisan felnőni. :)

jajmár 2008.02.25. 15:37:26

Aha, ez a virtuális valóság elég sok ebert beszippatnott már jópárezer éve.

a kereszténység nevű játék már nagyon régi és sokan rákattannak. de a leggázabb hogy ennyi idő alatt még egy rohadt javítcsomag sem jött ki...

metamorph 2008.02.25. 15:50:00

aki nem játszik, az tévét néz

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.25. 15:51:12

Inkább azt nem értem, hogy a kedves szülő miért adta el a sztorit az újságnak ....

Zuluhead 2008.02.25. 15:53:18

ott a pont...
nem volt már game cardra:P

jaaaaaajmár 2008.02.25. 15:57:18

jajmár :)))

Tök egyetértek veled, azt az apróságot leszámítva, hogy azért néhány SP kijött a kereszténységhez, és azóta nehezen felismerhető az alapszoftver.

A posthoz annyit, hogy amikor a gyerekkel "ilyenfajta gondok" vannak, akkor először a szüleit kell pszihomókushoz zavarni.

Ez mind mind okozat. Az okot kell megszüntetni, vagy a fontosságát relativizálni.

bobmarli 2008.02.25. 16:01:53

Hát talán ennyit a Kisalföl c lapról...
Esetleg a szülői felelősségről, nevelésről pár szó?
Mai napig játszom, sajnos már csak 1-2 alkalommal hetente. Van gyerekem, családom munkám etc. Érdekes kivétel lennék kedves Kisalföldi újságíró?

Asszem · http://olahandras.blog.hu 2008.02.25. 16:05:29

Sajnos a kolléga összekeveri az úzust az abúzussal. Tény, hogy a játékfüggőség létezik és ugyanolyan erős lehet, mint bármilyen függőség, de mint ahogyan sokan rámutattak, önmagában az, hogy valaki szenvedélyesen involválódik valamilyen tevékenységeben, még nem tekinthető patologikusnak. A számítógép ugyanolyan jó bűnbak lehet, mint a kábítószer.

Másfelől tényleg létezik a játékszenvedélynek kóros formája, számítógépes játékok esetében is.

szbszig 2008.02.25. 16:06:07

Én azt mondtam, amikor először olvastam a hírt, hogy még jó, hogy nem egy npc-be szeretett bele. Legalább nem teljesen antiszociális a gyerek. :)

misikeE!eh 2008.02.25. 16:16:28

Ugyanezt mondták 2001-2003 körül nekem, mikor éjszakákat végig cséztem. Rengeteg új embert ismertem meg közben, akikkel azután irl is kialakult a kapcsolat. Jó kis talik, kocsma berugás :D

hikarii 2008.02.25. 16:23:31

Anyukának kellett a pénz és eladta a kisfia nyűgjét bulváriába.

Ugyanaz az anyuka vette meg Csabikának a játékot és fizette be az előfizetési díjat havonta.

Csodálatos történet.

vau 2008.02.25. 16:26:30

Azon gondolkoztatok mar, hogy a "baratok" akiket ilyenkor osszeszedtek mekkora ivben szarnanak a fejetekre, vagy rosszabb esetben meg se ismernenek, ha mondjuk valami problema lenne veletek?

Ne aggodjatok, altalaban kinovik az emberek az ilyen faszsagokat, akik nem, azok ugyse evilagra valok, es jobb is ha nem szaporodnak.

Mielott jonne valamelyik agyilag tizeneves a szar dumajaval: 35 evesen is lehetsz egy eretlen kis jatekfuggo fasz.

Zuluhead 2008.02.25. 16:30:44

Wou...valaki nagyon frisztrált:)

vau 2008.02.25. 16:35:08

Nem vagyok frusztralt, csak azt ruhellem, amikor posztpubertazs kis hulyek ertekeznek az elet nagy dolgairol es istenitik az mmorpgs muanyaghaverjaikat, akik rezzenestelen arccal mondjak klantalalkozokon hogy "lol", vagy "ikszde".

Valahol jo, hogy szepen kimaradnak az elet nagy korforgasabol, akik megtalaljak oket, azok is lelki csokevenyek, igy nem megy veszendobe ertekes anyag.

Azt sajnalom, ha relative ertelmes emberek is alervekkel felszerelkezve ontjak magukbol az onigazolo feligazsagokat.

Nem bazmeg, azert nem mennek ezek az emberek emberek koze, mert szepen lassan a szociopatasag rogos utjara lepnek.

Zuluhead 2008.02.25. 16:37:52

és akkor marad a kérdés, mi okozta ezt?kinek az érdeke, kinek jó, hogy ez így van?

Asszem 2008.02.25. 16:38:25

Wou...esetleg te is kimaradtál az élet nagy körforgásából? Vagy van valaki neked fontos, aki kimaradt és ezért vagy ennyire dühös?

Elég sok indulat van benned...

vau 2008.02.25. 16:41:32

Egyik kedves baratom baszta el ket ertekes evet ezzel a kocsogseggel.

Csak a dohanyzashoz tudnam hasonlitani. Nagyon fasza, konnyu rafogni, hogy osszehoz mas emberekkel, hogy szorakoztato, megnyugtat, de valojaban hasznos hozadeka nincs, de legalabb baromi karos.

Az illeto nagyon melyre sullyedt ebbe a muanyag posvanyba. Mult idoben, szerencsere.

Asszem 2008.02.25. 16:46:45

Akkor jó. A dohányzást sajnos én is ismerem, tényleg van benne valami...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.25. 16:47:44

Ez 100%-ban a szülő hibája ! (szerintem)
Fizeti a 13 éves fiának a havi 3300 forintot az online játékra? Miért engedi hogy ennyit játszon? Miért nem beszélget, neveli a gyerekét, miért viszi pszchiológushoz? És miért adja el a nyomorúságos történetét a Kisalföldnek?

Zuluhead 2008.02.25. 16:49:21

nos, szerintem a lényeg, hogy erősebben jött ki a dologból
másik, ha nincs sok altod(és szerintem nem is éri meg) és egy karakterrel nyomod, akkor egy szinet elérve, heti 3 alkalommal nagyon elvagy(kb.3x egy/egy focimegy)

troll 2008.02.25. 16:50:22

vau, én 34 évesen élvezem, hogy játszhatok a wow-wal, van barátnőm, munkám, egzisztenciám, eljárok haverokkal sielni, kirándulni, társasjátékozni, még gyúrok is vazze.
szerintem te nem vagy játéfüggő, de a postod alapján a másik két jelző illik rád

AK--- 2008.02.25. 16:51:41

MMOkat kereszténységhez hasonlítani :D:D... ez is hasonló dogma lehet a függőknél, mint az hogy a klános haverok "IRL" (ezis milyen röhelyes) is igaz barátok.

Zulugead 2008.02.25. 16:51:46

mellékesen, ha lenne gyerekem, nem engedném játsszon ezzel a játékkal, csak egy bizonyos kor után, de akkor sem tudna, mert tanulnia kellene és erre biztos nem lenne ideje

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.02.25. 16:55:28

De ha valós ember van a másik karakter mögött, akivel ráadásul folyamatos interakcióban is van, akkor miért ne lehetne beleszeretni? Ez nem olyan, mint elképzelt emberekbe szerelmesnek lenni, inkább olyan, mint IRC-n összejönni, csak kép is van a szöveg mellé (meg lehet közösen hentelni :p ).

Két pár is van a szűkebb baráti körömben, akik anno IRC-n jöttek össze, most meg már együtt élnek és nagyon boldogok. Akkor, évekkel ezelőtt a betárcsázós net és a 150 forintos kedvezmény korában, persze ez még fura és új dolog volt, de hogy most is az...? Főleg egy pszichológusnak, akinek az a dolga, hogy tisztában legyen ilyesmikkel, hogy az emberek hogyan ismerkednek, és miért pont úgy? Mindenesetre a TV-vel vont párhuzam árulkodó, hogy hogyan és mennyire interaktívan képzeli el az internetet. (Mintha ott csupa egyszemélyes játék lenne, ami izolálja az embereket egymástól.)

Ráadásul vannak olyan esetek, amikor az internet kb. az egyetlen lehetőség szociális életet élni, pl. ha valaki nem vagy csak nehezen tudja elhagyni az otthonát, mert beteg vagy fogyatékos. Vagy egyszerűen szeretné, hogy nem a kinézete (bőrszíne, fogyatékossága, stb), hanem a véleménye vagy a teljesítménye alapján ítéljék meg, mert szerencsétlenségére valamilyen hátrányos helyzetű csoportba tartozik. (Tegnap olvastam azt az orbitális ökörséget egy bloghus blogon, hogy "egy cigány se internetezik". Dehogynem, csak nem feltétlenül közli magáról ezt a tényt, mert addig örül, amíg nem tudják róla. :[ )

Ismerős mesélte, hogy (szintén még a betárcsázós korban) e-mailen összeismerkedett egy fura nevű amerikai kutató kollégájával; magában úgy képzelte el, mint egy magas, fehér, daliás "amerikai típusú" férfit. És aztán az illetővel találkozott egy konferencián.... és kiderült, hogy egy alacsony, duci fekete nő. :P

__________
disclaimer: ez nem a szakvéleményem, hanem a magánvéleményem, stb.

Asszem 2008.02.25. 16:58:16

A könyvnyomtatás megjelenésekor attól féltek a kor "pszichológusai", hogy az emberek majd elvonulnak a sarkokba olvasni és "elidegenednek" egymástól, megszűnik a kommunikáció...

Ma meg örülnénk, ha olvasnának.

A lényeg szerintem a mértéken és a kontrollon van.

vau 2008.02.25. 17:08:43

"vau, én 34 évesen élvezem, hogy játszhatok a wow-wal, van barátnőm, munkám, egzisztenciám, eljárok haverokkal sielni, kirándulni, társasjátékozni, még gyúrok is vazze.
szerintem te nem vagy játéfüggő, de a postod alapján a másik két jelző illik rád"

Egy sikeres ember.

Azert mindenkepp becsuletedre valik, hogy ket ev (vagy miota letezik ez a szar) jatek nem tette tonkre a 32 ev alatt felepitett egzisztenciadat.

Akkor lehet, hogy mulatsagosnak tartanalak, te pedig tarts aminek akarsz.

Sáfrány 2008.02.25. 17:13:50

A televíziófüggőségnél szvsz még az mmo játékfüggőség is hasznosabb ha a társadalmi interakció szempontjából nézzük. Utóbbi legalább interaktív.

A vallás egyre jobban kikerül a képből (mert kevés és alacsony minőségi szintű audiovituális élményt tud nyújtani a ma emberének, de az emberiség igénye a fantáziavilágra ugyanúgy megmaradt, mert mindig is megvolt, lényeges része az emberiségnek - és ebbe a tábortűz mellett előadott vadászénekektől az MMO fórumokon braggelt leüber1337-eltem a noobot típusú postokig minden beletartozik.

Ez van, ezt kell szeretni.

Bobby Newmark 2008.02.25. 17:19:24

"de akkor sem tudna, mert tanulnia kellene és erre biztos nem lenne ideje"

Wehehe. :P Milyen naív! :D

vau 2008.02.25. 17:20:30

Katriina:

Igen, erre talaltak ki a tarsasagok a kirandulasokat, turazast, horgaszasokat, vadaszast, vadvizi evezest, kozos mozizast, kavehazi beszelgetest, sztorizgatast.

Az, hogy tulzott audiovizualis ingert kap az egyen, az NEM fejleszti a fantaziajat. PICIT se. Tonkreteszi.

Ilyen szempontbol eskuszom a hagyomanyos szerepjatekokat is epeszubb dolognak tartom.

Egyebkent igazad van, az opiatfuggesnel is mindenkepp hasznosabb tarsadalmilag. Ez is csak a szokasos MMO eufemizmus.

--tionion-- 2008.02.25. 17:22:43

Vau, sztem te az indulataidtól nem látod tisztán a dolgokat, a másik meg az, hogy akiben ennyire sok a feszültség, annál sem biztos,hogy rendben vannak a dolgok.
Egyébkén engem a WoW sosem fogott meg, inkább bejön pl a Call of Duty, elég sokat is játszom, de emellett nekem is jut időm mindenre, társaságba járok, könyvtárba(ami manapság sajna nem jellemző, pedig elolvasni egy jó könyvet is hatalmas élmény), kocsmázni a haverokkal, barátokkal. És tudod mit? Azt az időt, amit tévénézéssel töltenék, én inkább a játékra fordítom. A mai média mellett sztem sokkal kevésbé káros elfoglaltság.

troll1 2008.02.25. 17:27:01

Asszemnek igaza van
"A lényeg szerintem a mértéken és a kontrollon van"

amúgy meg hidd el vau, jobb lol-olni a wowban egy 20 évesnek, mint a diszkóban speedre pörögni reggel 8-ig vagy a mónika showt nézni

én pl a játékban a nyugat európai fiatalok mentalitásának és világnézetének egy szeletét megismertem és sokat tanultam belőle.
ja,és nagyon jót tesz az angol tudásomnak, ha velük társalgok

hogy stílszerű legyek a végére:
ZOMG, what a noob

--tionion-- 2008.02.25. 17:37:53

troll1, amit a mentalitásról írsz, abban teljesen igazad van. Én főleg amerikai szervereken játszom, és sokkal de sokkal(vagy hogy stílusos legyek, mérföldekkel) kulturáltabbak,mit pl egy magyar szerveren.
az utolsó mondathoz pedig csak annyit fűznék, hozzá:
LOL

AK--- 2008.02.25. 17:42:40

"jobb lol-olni a wowban egy 20 évesnek, mint a diszkóban speedre pörögni reggel 8-ig vagy a mónika showt nézni" - miért? aki nem wowozik az egyből szúrja? :) (szintén egy önigazoló baromság)

"én pl a játékban a nyugat európai fiatalok mentalitásának és világnézetének egy szeletét megismertem és sokat tanultam belőle." - mindezt sokkal gyorsabban felszedhetted volna ha az utcán, iskolában, sportklubban, szabadidőshobbi-körben, tudományos körben stb. "IRL" szocializálódsz!!! (megint egy marhaság amivel a virtuális mókusok magyarázzák a bizonyítványt)

Bobby Newmark 2008.02.25. 17:43:47

"ja,és nagyon jót tesz az angol tudásomnak, ha velük társalgok"

Ja, mint a mellékelt ábra is mutatja:
"ZOMG, what a noob"

Csetre ne nagyon építs angoltudást, szerintem többet árt, mint használ. Ha már számítógép és nyelvtanulás, akkor point and click kaland, vagy klasszikus CRPG, ahol esetenként több óra digi szöveg(+felirat hozzá), vagy többszáz oldal írott szöveg van. Az nem valami fasza, ha nem angol anyanyelvűek sietve begépelt irományait olvasod napi x+1 órában...

Ja, tetézve ezt azzal, hogy ha hülyeséget írsz, senki nem szól rád, szal fejlődni sem igen lehet.

Bobby Newmark 2008.02.25. 17:48:25

"miért? aki nem wowozik az egyből szúrja? :) (szintén egy önigazoló baromság)"

Mutass egyetlen, káros szenvedélyektől/függőségektől mentes embert!
Ha meg választani lehet, akkor inkább a játékfüggőség.

Persze ez nem zárja ki azt, hogy játék előtt szúrjon... :P :D

AK--- 2008.02.25. 17:49:32

jah, és ne feledjem:
abból mit profitálsz a jövőre nézve, hogy rengeteg virtuális ismerősöd van, akár világszerte? milyen munkahelyre fognak beajánlani? milyen üzleteket tudsz majd kötni velük? hányszor húznak ki a szarból? (akár anyagi segítségrevan szükséged, vagy csak valakire aki meghallgat, vagy egy SOS fuvarra, vagy egy józan észre aki felpofoz ha hülyeséget csinálnál...)

mert tudod az élet ebből áll. egyik ismerős orvos lesz, a másik ügyvéd, a harmadik fölépíti a házad, a negyedik mindig tud egy jó koncertet ajánlani, az ötödikkel lehet csajozni, a hatodik rárúgja az ajtót a haragosaidra... stb. egy wowos ismerősből se fogsz hosszútávon profitálni.... (mer ugye mire valók az emberi kapcsolatok??)

AK--- 2008.02.25. 17:55:54

"Mutass egyetlen, káros szenvedélyektől/függőségektől mentes embert!
Ha meg választani lehet, akkor inkább a játékfüggőség. "
ezt ugye te se gondolod komoly érvnek???

káros szenvedélytől/függőségtől mentes ember akinek az életét nem az önpusztítás határozza meg. (saját definíció) nemde? nos, ilyen sok van...

troll1 2008.02.25. 18:03:08

nálam a társalgás szóban (is) történik, és nem rofl-ozó hülyegyerekekkel beszélgetek, hanem viszonylag értelmes felnőttekkel
a zomg rész irónikus lett volna, de úgy látom nem mindenki értette

Bobbynak meg annyit még, hogy viszonylag nehéz előben társalogni svédekkel, ,meg belgákkal innen MO-ról, de ezt is megoldottam, bár nem olcsó.

AK--- 2008.02.25. 18:08:36

válaszolj troll1!

vau 2008.02.25. 18:19:54

Meg egyetlen eszervet sem lattam, arra, hogy mi a jo abban, ha valaki jatekfuggo.

Kb. azt kapom MINDEN alkalommal, hogy van ennel rosszabb is. Probaltam ravilagitani, hogy igen, sokminden rosszabb dolog van, de ettol meg nem igazolodnak a rossz dolgok.

Ennyi erovel minden nemi eroszaktevo tok jo fej, mert barmelyik lehetne akar Hitler is.

Nem erzitek nevetsegesnek?

Nem indulatbol beszelek, hanem probalom eletek csapni igy az ultima ratiot. Hogy igen, ez jo, ha esszel csinalod, de akkor mar nem, ha napi 10 oradat kosse le, hogy megemelkedjen 1 ponttal valami kitalalt statisztikad.

Az osszes ilyen szarnak a hajtomotorja az, hogy jobb legyel, mint korabban. Mint mindennek. Ha ugyanezt az energiat barmi mas valos dologba olnek bele ezek az emberek, akkor tobbek lennenek, es a vilag is egy jobb hely lehetne.

Igy kb. ugyanaz tortenik, mint a szpidezo hulyegyerekkel, aki a dizsiben dzsintonikba meg ekibe fojtja bele a felesleges energiait.

Azonkivul en nem tartom a raideket meg az osszes tobbi ilyen szart a kommunikacio csucsanak, es kar is erre hivatkozni, mert ti is tudjatok, hogy nyilvanvalo hazugsag.

Kb. annyira fejleszti a kommunikacios erzeketeket, mint egy olasz diszkoban angolul sort kerni. Ezek az emberek zsargont hasznalnak, amit te sehol mashol nem hasznalsz, es tobbnyire csak jatektechnikai kerdesek kerulnek megvitatasra, nincs itt semmifele magaskultura.

Nem wowspecifikusan beszeltem, szerintem az se sokkal feszesebb kultura, ha azt mondod ventrilon, hogy dobj egy granyot a fustosbe, mert ott van a csavo a csipaval.
Ez sima oncelu szorakozas, es aki tobbet akar belelatni, az csak onmagat amitja.

FreeHand 2008.02.25. 19:05:03

Nekem nincs tévém. Ebből következik, hogy nem nézem.
Viszont gépem, és netem van. sajnos igen erősen érzem magamon, hogy "függő" lettem. Hazajövök a suliból, tanulok, néha nem is teljesen, aztán gép. És gép, estig, néha egy kis olvasás. Nem tudom, hogy ez beteges-e, mindenesetre Csabika betegesebb.
Dehát, majd kinövöm. Ja, és 13.

bazs1 2008.02.25. 19:26:27

És mégis kinek képzeled magad vau, hogy megmondd ki mit csináljon a _szabadidejében_ ? Amíg nem ártok vele senkinek, addig azt csinálok amit akarok. Napi 2 vagy akár 6 órát is simán eltudok tölteni a gép előtt mondjuk counterstrike-al egyetem barátok és minden egyéb mellett. Vagy ez neked nem elég "valós"? Mitől jobb ha napi x órát malmozok, rendezgetem a bélyegeimet, sakkozok, tvzek, gyúrok, msnezek stb. ? Mitől lesz az NEKED jobb? És egyáltalán, miért olyannal töltsem el az _szabadidőmet_ ami NEKED megfelel és jó(NEKED alatt az általad említett "szebb világot" is értem)? Igen, fogok a jobb világért tenni, majd ha befejezem az egyetemet és munkába állok, becsületesen megélek nem baszok át senkit etc.
Te gondolom ha hazamész melóból, megvacsorázol és előre megcsinálod a jövő évi feladatokat is, ételt osztasz a hajléktalanoknak, gátat és autópályát építesz de véletlenul pont volt 2 perced feljönni forumozni.
Nem akartam személyeskedésbe átcsapni, csak eléggé fel tud baszni ez a téma, valószinűleg azért mert 1. érintettnek érzem magam (legalábbis ezt akarják érzékeltetni pl a médiában is az "átlagemberek felé": aki sokat ül a gép előtt=addikt fogyatékos, neveletlen semmirekellő suhanc így aztán nyilván én is közéjük tartozom) 2. félelmetes, hogy alapból mindenhonnan és mindenkiből ez a hatalmas liberális eszme árad, ehhez képest ugyanazok az emberek amint van rá lehetőség isteni szakértőként prédikálnak arról, hogy mit szabad és mi a jó...

troll1 2008.02.25. 21:28:01

vau, AK, Bobby:
úgy látom itt is tipikusan csak a fikázás megy, jó magyar szokás szerint, meg a "én joban tudom" hozzáállás. gratulálok, szép példányok vagytok.
ha ennyire az online játékok ellen vagytok, akkor kimehetnétek kicsit külföldre világot látni, rátok férne

vau 2008.02.25. 22:49:59

Utolso MMO klise: ha mar vegkepp nem tudok mit felhozni, basztatom azt, aki egyaltalan felhozta a temat. Felteteleztek rolam es a tobbiekrol is olyan dolgokat, amik hagyomanyosan feligazsagok, es probaljatok rank huzni, mert ugy sokkal egyszerubb megbaratkozni a gondolattal, hogy az eletetek egy jelentos reszet lehuzzatok a wcbe.

bazsnak meg annyit, hogy egy atlag drogklinikan ugyanezt hallod.

Sajnallak titeket, nem teszek hozza most mar semmit, tovabbi kellemes eletet.

Bobby Newmark 2008.02.26. 00:05:19

"vau, AK, Bobby:"

Most én miért? Az miért fikázás, hogy leírom, hogy a cseten szerzett angoltudással kitörölheted? Ez tény. Én csak közöltem.

Bobby Newmark 2008.02.26. 00:11:13

"káros szenvedélytől/függőségtől mentes ember akinek az életét nem az önpusztítás határozza meg. (saját definíció) nemde? nos, ilyen sok van..."

Nem, a helyes válasz az, hogy egyetlen embert nem tudsz mutatni, akin az emberek egy jelentős szálakéka ne találna valami kivetnivalót.

A "káros" szenvedély nézőpont kérdése.

Egyébként: önpusztítás? Valamilyen módon mindenképpen pusztítod maad. Milyen alapon szabod meg másnak, hogy ő hogyan pusztítsa magát?

Bobby Newmark 2008.02.26. 00:21:35

"Igen, erre talaltak ki a tarsasagok a "

a felsoroltak mellett a gruppenszexet, az MMOkat, az alkoholt, a vallásokat, a különféle kábítószereket, a zenét, a háborút, meg még milló egyéb dolgot. És?

Bobby Newmark 2008.02.26. 00:48:13

"Meg egyetlen eszervet sem lattam, arra, hogy mi a jo abban, ha valaki jatekfuggo."

Lefordítom neked egyszerűbe, hogy értsd:

Dugni jó? Igen. De ha folyamatosan napjában ötször csinálod, akkor szexfüggő vagy.

Röviden ennyi.

A wowfüggő haverod valószínűleg úgy látta magát, hogy ő csak szabadidejében wowozik. Az a te dolgod volt, hogy szólj neki, hogy kezdi túlzásba vinni. De ennél többet nem tehetsz.

"Ennyi erovel minden nemi eroszaktevo tok jo fej, mert barmelyik lehetne akar Hitler is."

Önpusztításról volt szó, ne beszélj mellé. A nemi erőszak nem annyira ez a kategória. Vagy szerinted igen? wow-os haverodat 20 évre egy cellába egy kajakbaszóval?

"de akkor mar nem, ha napi 10 oradat kosse le, hogy megemelkedjen 1 ponttal valami kitalalt statisztikad."

Na pont ezt nem te fogod megszabni. Ha van 10 óra szabadidőm, akkor majd eldöntöm, hogy mivel töltöm. Javaslatokat tehetsz, de eldönteni én fogom. Mit szólnál, ha valaki közölné, hogy akkor most hétvégénként naponta maximum 2 órát pecázhatsz(tetszőleges legális tevékenység behelyettesíthető)?

"Ha ugyanezt az energiat barmi mas valos dologba olnek bele ezek az emberek, akkor tobbek lennenek, es a vilag is egy jobb hely lehetne."

Mi a valós?
Mi a jobb?
Ki határozza meg ezeket? Majd pont te?

Viszont a hozzászólásod végével egyetértek.

moRtiZ 2008.02.26. 08:15:13

" AK--- 2008.02.25. 17:49:32
jah, és ne feledjem:
abból mit profitálsz a jövőre nézve, hogy rengeteg virtuális ismerősöd van, akár világszerte? milyen munkahelyre fognak beajánlani? milyen üzleteket tudsz majd kötni velük? hányszor húznak ki a szarból? (akár anyagi segítségrevan szükséged, vagy csak valakire aki meghallgat, vagy egy SOS fuvarra, vagy egy józan észre aki felpofoz ha hülyeséget csinálnál...)"

Én hallottam story-t, hogy USA-ban vettek fel embert azért multihoz, mert interjun elmondta, hogy WOW-ozik, a csapatával raidelnek sokat. (kommunikáció, csapatépítés, csapatszellem, gyors helyzetfelismerés, problémamegoldó képesség).

Persze lehet ez csak urban legend, de ha belegondolsz van benne logika.

Amúgy hülyeség hogy a sok virtuális ismerős nem jelent előnyt, mert sok virtális ismerősből pár százalék mindig átcsúszik a közelebbi haver körbe. (Csak egy kissebb példa: én már tudtam dolgokat olcsóbban venni, mert tudtam hogy netes haver foglalkozik vele, és olcsóbban adta).

AK--- 2008.02.26. 08:33:05

mégegyszer! vau se meg én se azt szajkózzuk, hogy maga a számitógépes játék mint szabadidős tevékenység rossz. mert ugye pontkinemszarjale, tökmindegy. viszont a függők akik 1000 meg 1000 órákat ölnek bele azok sajnos hülyék. én spec azon háborodtam fel hogy ezek még védik az egészet. hogy magyarázzák hogy ez miért is jó... szánalmas.

moR10. ismerősöm ismerőse mesélte, hogy USÁban.... :) abban se kételkedtem, hogy simán lehet akár virtuálisan is közelebbi barátokat szerezni, DE !!!ha ugyanezt az időt a játék helyett társaságba járásra fordítanád, egész más minőségű és mennyiségű kapcsolatod lenne!!! 100% ennél okosabbat nem tudok már mondani...

Asszem 2008.02.26. 09:22:13

"viszont a függők akik 1000 meg 1000 órákat ölnek bele azok sajnos hülyék"

Nem hülyék, hanem függők. A függőség független az intelligenciától.

"én spec azon háborodtam fel hogy ezek még védik az egészet. hogy magyarázzák hogy ez miért is jó... szánalmas."

Ha téged valaki lehülyéz, akkor nem-e az a normális reakció, hogy megpróbálod megvédeni magadat, és elmagyarázni, hogy ami a másik szemében hülyeségnek tűnik, az számodra miért jó?

A társaságba járás sem garantálja a minőségi kapcsolatokat (ld. társas magány), a mennyiség pedig nem számít. Egy introvertált ember boldogan elvan élete végéig 3 igaz baráttal, míg egy extravertáltnak mindig gyorsasn változó, hatalmas társasága van. De egyik sem jobb a másiknál, és legfőképpen, egyik sem hülye.

Ismétlem, valós jelenség a játékfüggőség, és valós veszély az online kapcsolatok túlértékelése is. De ennek eldöntése a megítélő részéről sokkal több empátiát igényel, mint ami a ti hozzászólásaitokból tükröződik.

Másfelől ugye a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve, sokan meg vannak győződve arról, hogy segítenek a másiknak, ha kétségbevonják a kapcsolatainak a minőségét, pedig ha belegondoltok, eléggé nagy sértés...

AK--- 2008.02.26. 09:44:20

"sokkal több empátiát igényel"
Ismeretlen emberek sarkos véleményére, kendőzetlenül és sarkítva tudok reagálni. a fekete fehér betűket gépelőkkel kapcsolatban nehéz empatikusnak lenni, mi alapján is lehetnék?

"eléggé nagy sértés..."
Ha egy sértés (amiben lehet valami igazság is) késztet valakit önvizsgálatra és észreveszi akár csak egy elhibázott lépését/szokását, akkor talán már nem is akkora sértés...

AK--- 2008.02.26. 09:46:59

"Nem hülyék, hanem függők. A függőség független az intelligenciától. "
a hülyeség nem függ az intelligenciától. szerintem szubjektív fogalom. a legintelligensebb ember is lehet tökhülye...

Asszem 2008.02.26. 09:54:20

A sértés (~konfrontáció) valóban önvizsgálatra késztethet embereket, de az esetek többségében inkább dacot, dühöt és védekezést vált ki, így céljával (problémabelátás) ellentétes.

Ráadásul ha indulat van benned, akkor már csak a másik emberen való segítésről, hanem rólad is szó van. És ha te érzelmileg is involválódtál a témába, akkor még nehezebben tudsz objektív lenni.

Úgyhogy továbbra is azt tanácsolnám, különösen óvatosan és tapintatosan bánjunk mások kapcsolatainak leértékelésével.

Asszem 2008.02.26. 10:13:40

A "hülye" valóban szubjektív fogalom, de az elsődleges jelentése az alacsony intelligencia...mint ahogyan az idiótának is.

Na ezért is kell óvatosan értékelni a másik embert, ha nem mérhető, szubjektív fogalmak alapján kritizáljuk.

"te olyan szplancs vagy..."

AK--- 2008.02.26. 10:33:03

az empátiás véleményemet nem kommentáltad. ;)

Asszem 2008.02.26. 10:42:52

Mert nem akartam sértő lenni :)
Olyasmi fogalmazódott meg bennem első olvasásra, mintha ez a fekete-fehér dolog belőled jönne, te vetítenéd ki másokra, pedig benned van egy nagyon erős kategorizáció (akik rendben vannak és akik nincsenek rendben), stb. stb.

De azzal egyetértek, hogy csupán szavak alapján, a személyt és a metakommunikációt nem ismerve, sokkal nehezebb empatikusnak lenni :P

(de azért nem lehetetlen)

AK--- 2008.02.26. 10:59:33

a fekete fehér dolgot szemléltetésképpen írtam. szinte semmi nem érzékelhető, egy személyiségről a képernyőn megjelenő pár mondata alapján, csak konkrétan a szavai értelme...
téves: embereket nem kategorizálok. max viselkedésformákat, szokásokat, amiket sztem lehet is...
az alapanyag bármilyen lehet. belül mindenki végtelen. (deszar :):) )

Udi · http://blog.udi.hu 2008.02.26. 14:23:17

Ezdeszep...

Indithatok mozgalamat?

"I'm Addicted and Happy about it."

Fiatalkorban egyertelmuen rakattannak a gyerekek ilyesmire. Jatek, sorozat, rajzfilm. Barmi ami jo szorakozas. Majd kinovi. En is kinottem.

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2008.02.27. 00:20:29

Idézem magam:

"Egy rövid hasonlat. Van két ember, az egyik nyolctól négyig számítgép előtt ül, headset a fején, telefonál. Ő dolgozik, hasznos ember, helyes ember.

Hazamegy, leül a számítógép elé hatkor és éjfélig játszik, headset a fején. Ő a köcsög, szemét, nyomorék, kocka, nolifer függő geci.

Mi az alternatíva a WoW-ra? Bámuljak nyomorult ribancokat és lapaj cigányokat a kertévéken? Internetezzek? De az is számítógép úgyhogy a sátántól való. Netán menjek el dizsibe és mozogjak mint akit chain lighting ér és utána a cigányfalkák az utcán kidney shotoljanak? Vagy menjek le pestre a mass outdoor PvPben részt venni?

Aki meg a kéthavonta nyolcezer forint előfizetésen sír az pedig vagy üzbég bevándorló vagy segélyből él.Az leosztva egy kemény ezres hetente. Kevesebb mint ha hetente egyszer elmennél a csajoddal moziba, vagy kocsmába vagy talán még egy rendes csokor is nehezen jön ki belőle.

Egyes lelkiekben fiatal és türelemben hiányt szenvedő egyének it akkor is csak a zámérikájifilmekbő ismert sztereotípiákat ismétlik újra meg újra, olyanok mint a goldbeggerek, állandóan csak ismételni fogják magukat ha nem moderálják/ignorálják őket."

Amúgy az ilyen fanatikus wowgyűlölők vagy a blikkből tájékozódó alsóbbrendő protoplazmikus lények vagy olyanok akik elkezdtek wowozni de gyalázatosan elverték a seggüket/nem jutottak be egy raiding guildba.

Szeretném hogyha a kék kommentelőkből a Belső Párt nonpersont csinálna. Mind egy szálig.

AK--- 2008.02.27. 09:09:51

"vagy a blikkből tájékozódó alsóbbrendő protoplazmikus lények vagy olyanok akik elkezdtek wowozni de gyalázatosan elverték a seggüket/nem jutottak be egy raiding guildba"

blikk-tájékozottságból diplomáztam és irígylem a raid guildedet... :D :D
meg azt is hogy egy mondatot nem tudsz leírni röhelyes wow-zsargon nélkül...
óigen! munka utáni szabadidő eltöltésének szentháromsága: a számítógépezés, kerTV bámulás és diszkó... grat.

Pistabácsi 2008.02.27. 12:07:54

Szerintem, itt a "szentháromságnál" az átlagemberről volt szó, hisz tudjuk, hogy nem ők akik színházbérlettel rendelkeznek, vagy esetleg egy kétórás 1500Ft-os mátyásföldi uszodára futná.
Pár éve lakom Pesten, de amint lehetne, mennék valami kisvárosba, annyira lakhatatlan ez a város, bűz, kosz, mindenhol szenny, "kedves" emberek a forgalomba.
Így amint hazaértem, örvendek, hogy feleségemmel lehetek, és nem kell kimenni a lakásból.

Dee_ 2008.02.27. 12:32:22

bármennyire is fáj, nem lehet megmondani egy embernek, hacsak nem 4 éves, hogy akkor menjél és a Csabikával barátkozzál össze szépen, mert nekem az úgy esik jól, meg antiszociális, ha nem teszed. ha nincs rá igénye, akkor kevés barátja lesz. nem mindenki társasági lény - de akik azok, azok általában nem "bújnak el" a virtuális világban. van, akinek lassan megy az oldódás és kell hozzá az internet semleges köze, vagy például egy játék ahol úgy érezheti, sikeresebb, mitn az életben, és ez ad neki önbizalmat, és ez nyitja meg.

ahogy fentebb mondták: minden az arányokon múlik. aki ezeket nem ismeri, és hosszú távon tönkreteszi magát, az már kóros. de egy munka/tanulás utáni játékban nincs semmi rossz, mindenki arra költi a pénzét, és azzal tölti a szabadidejét, amivel akarja, amíg másokat nem korlátoz vagy törvényt nem sért. a barátok beláttathatják vele a hülyeségét, ha tudják, ennyit lehet tenni.

ki is mondta, hogy nem lehet számítani az angoltanulásra csetelésből? aki ezt állítja, még mindig a tények magolásának évtizedes bűvkörében él, amiben mi magyarok olyan jók voltunk, de semmit nem ér a gyakorlatias életre nevelő iskolákkal szemben. ez egy ilyen "iskola", mert ugyan nem helyes angolsággal - de arra ott van a nyelvtanfolyam, vizsga előtt úgysem árt elmenni -, de megtanít kifejezni magad, hogy előadhasd a problémád, vagy véleményt mondj. ehhez nem kell oxfordi nyelvpapír, csak önbizalom és ezt igenis megadja az, hogy nem tolják a pofámba, hogy na ezt ne így mondd, mert helytelen. hacsak nem nyelvtanár vagy üzletkötő vagy tolmács valaki, a társalgási nyelvben senkit nem fog érdekelni némi hiba, ebbe a született angolajkúak is beleesnek néha...

akárki 2008.02.29. 11:02:59

Mi köze van annak a wow-hoz, hogy egy serdülőkorba került tini lelkileg instabil?

Kinek nem romlottak a jegyei 13 évesen?

De a legjobb ez az ún. "szakpszichológus", aki valószínűleg életében nem látott online szerepjátékot.
Megkérdezném az ilyen diplomás észosztó 0 IQ szakemberektől, hogy vajon mennyire segít szerinte egy mozgássérült gyerek önbecsülésén egy online szerepjáték, akin ugyebár ők nem tudnak segíteni!

De arról sem hallott, hogy pl. a wow-ban guildekbe szerveződnek az emberek, feladatokat oldanak meg együtt, segítenek egymáson, és legtöbb esetben az életben is összebarátkoznak.

Csak emlékeztetném a nagyszerű szakembereket, hogy mégnagyszeűbb elődeik a telefon megjelenésénél riogatták az embereket ugyanezekkel a demagóg dumákkal.

DS 2008.02.29. 13:07:00

na még egy olyan dolog amikor a magukat NORMÁLISNAK tartó megmondó emberek, akik igazi nőbe szerelmesek, 24 óránként buliznak meg macsóznak össze-vissza olyan témába ütik az orrukat, amihez nem értenek, gőzük sincs róla !!!

Azt kellene felfogni, hogy ez nem választás kérdése ...


süti beállítások módosítása