Skip to content


       Szűrés lista

Adakoztam. Késő bánat. Eb - gondolat.

Sajnos a jó idő nemcsak a sétálni vágyó embereket csalta ki a Margitszigetre, hanem pitiáner suttyókat is, akik aláírásokat és adományokat gyűjtenek - saját maguknak.

Mi bedőltünk. Ön ne tegye!

Egyik hétköznap a napsütéstől és virágillattól bódultan heverésztünk, beszélgettünk barátnőmmel a Margitszigeten. Élveztük a jó időt, süti, üdítő, csacsogás: csajos délután. Néha körbenéztünk, totyogó kisgyerekek, boldogan futkározó kutyák, bringások, görkorisok, nénik, bácsik, peace and love – szokásos tavasz-feeling. Egyszer aztán a távolban észrevettem két mappával felszerelkezett alakot, akik a pihenő embereket zaklatták. Furcsa volt, hogy szinte mindenki aláírt nekik valamit – akkor még nem tudtuk mit. Mikor felénk közeledtek, mielőtt megszólaltak volna közöltem velük, hogy:

-NEM! Mehetnek tovább, minket hagyjanak békén.

Ezután valami nagyon frappáns szöveg következett, hogy ők megértik a hozzáállásom, hiszen „a sok hajléktalan és a kisebbség már a Margitszigeten sem hagyja az embereket nyugton”, de ők a REX kutyaotthon önkéntesei, csak az árva kutyáknak gyűjtenek aláírást és némi adományt, ha van 10-20 forintunk, azt is megköszönnék és persze nem akartak zavarni, stb. Azt mondták, ha van kedvünk, be is mehetünk hozzájuk a nemtoménmilyen utcába és haza is vihetünk egy kiskutyát, mert nagyon örülnének neki.

Utólag már nem értem, hogy történt, de a környezet miatt és a kutya szó hallatán voltunk olyan hülyék, hogy aláírtuk az egyikőjük által odanyújtott „REX kutyaotthon”-os papírt, amin már számtalan aláírás díszelgett és persze valamennyi aprót is adtunk.
Közben „István” roppant szellemesen megjegyezte, hogy:

„- Hát igen, a kutyáknak mindenki ad.”


Mikor távolodtak egyből gyanús lett az egész. Tovább figyeltük őket, ahogy mindenkihez odamennek és valahogy egyre világosabb lett: ezek mindenkit átb*sznak …

Nem tévedtem.

A REX Alapítvány ügyvezetője kérdésemre elmondta, ők semmilyen formában nem gyűjtenek az utcán adományokat. Nem tudni mióta „dolgoznak” ezek az „urak” Budapesten, de egy valódi REX-es is találkozott már velük. Az Alapítvány azonnal megtette a feljelentést a rendőrségen.

Többről van itt szó, mint arról az 500 forintról, amit költhettünk volna fagyira ahelyett, hogy két suttyónak adtuk. Sokan írták alá a papírt, sokan adakoztak, ami alapvetően egy pozitív dolog. Hiszen csoda, hogy akad ma még olyan ember Budapesten (ahol 2 méterenként lejmolnak, koldulnak, zaklatnak), aki ad pénzt bármire is csak úgy.
Én azok közé tartozom, akik senkinek nem adnak semmit. Nem érdekelnek a beteg gyereknek gyűjtő kisebbségi formák, akik lejárt naptárakkal meg gusztustalan képeslapokkal operálnak. NEM!

Nem véletlen, hogy a legtöbb hontalan bánatos szemű ebet köt maga mellé, és így próbál több alamizsnára szert tenni. Csavargókhoz, földön fetrengő állatokhoz szokott szemünknek új inger egy igazi védtelen kis állat, aki semmiről sem tehet. Egyesek pedig ezt az ingert használják fel, mert egy koszos, szomorú ember kevesebb polgártársunk agyára, szívére, pénztárcájára hat, mint egy koszos, szomorú kutya. Így pedig az sem csoda, hogy az „árva kutyáknak gyűjtő” csalóknak is sokan adnak, adtak. Az pedig jó érzéssel tölthetne el mindannyiunkat, hogy mégsem olyan önzőek embertársaink és gondolnak még másokra is, nemcsak magukra.

Pont ezért tartom mélységesen felháborítónak, hogy egyesek a kutya szóval élnek vissza és ezt az elveszőfélben levő jóindulatot és együttérzést játsszák el holmi álönkéntességgel és saját zsebre gyűjtéssel.

Ha a hétvégén kimozdulnak otthonról és beleakadnak a REX nevében gyűjtő szélhámosokba valahol, azok tudta nélkül azonnal értesítsék a rendőrséget. Adják tovább ismerőseiknek is: Ne írjanak alá és ne adjanak pénzt „az árva kutyáknak”! Illetve adhatnak, de nem az utcán: http://www.rex.hu/?menu=segithet
valamint adó 1%:
http://www.rex.hu/?menu=nyilatkozat



Címkék: pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr50442793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2008.04.28. 10:18:01

Hogy rohadjon le a keze az ilyen élősködőknek!
Eszem faszom megáll.
Mindig a nyomoron lehet a legjobban élősködni.

DArchAngel 2008.04.28. 10:57:08

Az ilyet is jól meg kellene büntetni. Nem csak az emberek pénzét lopják el, hanem a segítőkészségüket is. Börtönbe velük, sokáig!

Más. Nem tudom, hogy működik az, hogy kutyával könnyeybben le lehet húzni az embereket. Én rühellem , hogy nyomorgó emberek és kórházak helyett korcsokra gyűjtenek. Persze könnyen lehet, hogy egy kutya jobban meghálálja, mint némelyik ember. Meg mindenki arra ad, amire akar.

A múltkor épen sétáltam az utcán, jött szembe két öregasszony. Már majdnem elhaladtam mellettük, mikor az egyik, mint a vércse, lecsapott rám.
- Fiatalember, olvasta már a kiadványunkat?
- Nem érek rá...
Ha nem lépek ki, akkor öt percig hallgathattam volna a hitéletüket. Ki a fenét érdekel? Ha akarok tőlük valamit, akkor majd megkeresem őket. Egyházaknak elből nem adok semmit, mert a jó részét a saját zsebükbe tömik. Tisztelet a kivételnek...

basel 2008.04.28. 11:09:34

Inkabb osszad csaloknak a penzed, mint a REX alapitvanynak, vagy klonjainak. Az osszes kiskutyakeppel koldulo szervezet plakatja helyere azt a nagyon eltalalt oriasplakatot tennem, amit kb. harom eve lattam.

Egy hajlektalan allt rajta negykezlab azzal a felirattal, hogy "Ha kutya lennek, segitenel?"...

Moks · http://vastagbor.blog.hu 2008.04.28. 11:11:13

főleg a nőkre hat a kiskutya(+kisgyerek).anyai ösztönök,sötöbö...én még nem hallottam olyanról,h egy kutya átverte volna a gazdáját.valószínű ezért élveznek már elsőbbséget ezek az alapítványok az adakozási hajlandóság szempontjából

Tassadar 2008.04.28. 11:38:08

hát én inkább adakozok a "korcsoknak" mint az embereknek(p.: baselnek).
Ennek több oka is van de a legfőbb az, hogy.a kutyák nem igen tehetnek arról ami velük történik az ember viszont nagyon is. És elvileg mi vagyunk a fejlettebb élőlények szóval nekünk kéne gondoskodni róluk,ha már mi hoztuk őket ilyen helyzetbe (háziasítottuk).

ex-Zep 2008.04.28. 11:50:54

Tavaly karácsonykor a fóti Cora parkolóban adtam kétezer forintot. Valami szegény gyerekeknek gyűjtöttek, ha jól emlékszem. Felületesen nézve elég hivatalosnak tűntek, volt igazolványuk, megbízólevelük. Kaptam tőlük pár képeslapot és egy jegyzettümböt. Ja és alá is íratták velem a listájukat is. Gondoljátok az is ilyen átverés volt?

bunk0 2008.04.28. 11:51:38

Aki az ilyen utcai/házaló kéregetőknek bármit is ad, az magára vessen. Ha engem betalálnak ilyennel, akkor: - Bocsi de nincs nálam pénz, viszont ha adtok sárga csekket, akkor holnap első dolgom lesz befizetni.

Eddig ketten adtak, azokat leellenőriztem és be is fizettem, a többiek meg csak a pofájukat huzigálták, de volt amelyik anyázni is elkezdett.

Hát menjenek a picsába!

basel 2008.04.28. 11:52:11

Tassadar:

Nem is a penzedre palyazom, csak a belatasodra (bar lehet, hogy az elöbbibol több van;)
Nehogymar a kobor kutyak menhelyeken biztositott tuleleseben lassad a termeszetvedelmet... A menhely nem megoldas a kobor kutyaknak sem, a termeszetvedelemnek meg plane nem.

1. Az allatoknak felelös gazdara volna szükseg, nem olyanra, aki megveszi, aztan minden következmeny nelkül szelnek ereszti, ha megunja. A menhely gazdat nem tud biztositani, csak tulelest eleg cudar körülmenyek között.
2. A felborult ember / kutya arany többet art a termeszetnek, mint egy kiados autopalyaepites. A haziasitott kutyaknak kell csöppenteni valamit a termeszetböl, kivinni öket egy kicsit futni, mert különben begolyoznak. (Varosban kutyat tartani egyebkent is allatkinzas.)
Ez viszont gyakorlatilag megsemmisiti a varosok közeleben levö termeszetet.

Következtetes: nem menhely kell, hanem piszok nagy ebado, es pontos kutyanyilvantartas (draga csipekkel bör ala ültetve), hogy a kidobott ebek gazdait felkershesse a sinter: büntetessel es a visszahozott kutyaval.

anő 2008.04.28. 12:03:00

Minimum az kéne h büntetésként 5 év önkéntesmunka a Rex otthonban!!Szedjék a kutyaszart mindennap a rohadékok!!!!!!!!

DArchAngel 2008.04.28. 12:05:44

Nem az a baj, hogy a kutyáknak is adnak/jut pénz. A kóbor ebeket is el kell valahol tartani, amíg lesz velük valami (remélhetőleg egy jó gazdi:), hanem a prioritás.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.04.28. 12:12:17

Buntetes, buntetes - gondolkodni kene. Amivel lehet csalni, azzal fognak is. Megkerdezed a szervezet nevet, honlapjat, otthon megnezed az interneten es atutalod netbankon keresztul.

Hogy ennek az alairos trukknek miert dol be mindenki? Olyan hivatalosnak nez ki, vagy mi? Miert (csak) en irok ala, ha en adok penzt? Mit igazol az, es kinek? Na meg a masik szepesege a dolognak, hogy ha egy csalo azt mondja, hogy tudja, hogy sok a csalo, akkor egybol el kell hinni, hogy o nem az? :) Masok hazudnak, de en nem. Aki hazudik, az mindenben hazudhat, csak abban nem, hogy hazudik-e :).

mutant · http://universal.blog.hu 2008.04.28. 12:19:36

Miért nem kérted el az igazolványukat?Miért nem mondtad,hogy ha adnak számlát hivatalos pecséttel,akkor adományozol?csak hivatalos igazolvánnyal és megfelelő,bejegyzést igazoló papírokkal lehet adományt gyűjteni.

Victum 2008.04.28. 12:48:18

Basel: "A menhely gazdat nem tud biztositani, csak tulelest eleg cudar körülmenyek között."

Mielőtt ekkora baromságot írsz, rászánhatnál 2 percet mondjuk a Rex tevékenységeinek tanulmányozására.
Csak néhány példa:
- Oktatási központ (természetvédelem, természetes élőhelyek)
- felelős állatratás oktatása
- örökbefogadási központ
ha valaha is jártál volna az állatszigeten, azt is tudhatnád, hogy még a túlélést sem cudar körülmények között biztosítják.

Az állatmenhelyeken tartózkodó állatok az emberi felelőtlenség következményeként kerültek oda, úgyhogy a nekik nyújtott segítség erkölcsileg abszolút indokolt.

basel 2008.04.28. 13:21:02

Doktor Gonzo 2008.04.28. 12:48:18

Erkölcsileg egy dolog indokolt a gazda nelkül maradt kutyaknak: a fajdalommentes halal. Mert erkölcsileg elöbb kell segiteni az emberen, mint az allaton.
Ha a hajlektalanban a tarsadalom bünös reteget akarod latni, ha ideologiat kovacsolsz ahhoz, hogy miert forditod el a fejed a nyomortol, akkor segits arvahazakat. Ne a kutyakat, amiböl igy is több van, mint amennyi a termeszeti es az emberi eletter karosodasa nelkül elölenyhez, allathoz melto eletkörülmenyek között tudna letezni.

z 2008.04.28. 13:37:16

hát ja, mióta a koszos, alkesz csavargóból "hómlesz" lett, azóta adni köll

árvaház oké

de inkább adjatok a kutyáknak, már ha nem átbaszós
nekünk is menhelyről van kutyánk és örülök hogy megmenekült

Freehand 2008.04.28. 16:07:33

Hát igen, mi is múltkor kinnt volunk a szigeten. Hozzánk egy hölgy jött oda, és ő is a Rex kutyaotthon nevében kéregetett. Nemet mondtunk, ezt kell csinálni.

dupi 2008.04.28. 20:02:51

csekkes módszer kell tényleg, bunk0nál a pont.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.04.29. 12:56:43

Nagyon hasznos post, köszönjük. Aljas dolog a koldulás, de még aljasabb, ha védtelen állatokat használnak ki emberek lehúzására. Ez kevéssel több, mint az egyszerű lopás.

Az ilyenek miatt már annak se állok meg, aki csak az időt vagy az utat kérdezné meg tőlem... szomorú.

Horizont 2008.04.29. 17:41:28

Akinek van, az tudja mit jelent egy kutya.Családtag.
Nem kell összehasonlítgatni senkivel mert értelmetlen.Persze hogy az emberi élet fontosabb.Bár némelyik "ember" nagyobb "állat" mint egy okos hűséges gazdát szerető kutya.Nekünk egy magyar vizslánk van,a kertben él.Sajnálok minden kóbor állatot.
Én adakozni minden évben kétszer a szájjal,lábbal festőknek szoktam.Küldenek egy képeslap és naptárcsomagot és ezért feladok csekken egy összeget.Nagyon jó érzés.Pár darab kicsi képet kitettem (gyönyörűek) és erőt merítek belőlük.
Adakozni nagyon jó érzés és ezért szemét az aki ezzel becsapja az embereket.

bagusz · http://blog.truffle.hu/ 2008.05.13. 16:00:17

hát szar ügy. ami még szarabb, hogy én ugy tudom a REX alapítvány is átbaszás. csak nagyobb. érdemes elmenni és megnézni hogy hány kutyajuk van, nem sok. többen is mondták akik közelebbről ismerik őket hogy valammi nem stimmel velük.

süti beállítások módosítása