Skip to content


       Szűrés lista

Bevándorlás parancsszóra : A lyukóvölgyi gettó

A Miskolc határán található egykori bányászváros Lyukóvölgy furcsa beköltöztetés népvándorlás célpontjává vált az elmúlt években. A korábban Lyukóbányán dolgozók által lakott falu mára a városi lakásukat fenntartani nem tudó nyugdíjasok, a hajléktalan lét határán tengődő nincstelenek, roma hordák gyűjtőhelyévé vált. A lakosság felhígulásával együtt járó, bűnözés és erőszak elől a korábban itt lakók nagyrésze már hátrahagyta itteni telkét és elmenekült.




























"A völgyet lezáró, 1938 óta működő bányát 2004 októberében bezárták. Megszűntek a munkásjáratok, kiürültek az üzem körüli kiszolgáló létesítmények. Lyukóbányán nemrég ezer ember dolgozott. A bezárást levezénylő kft. ma öt-hat embernek ad munkát, ők a térség legolcsóbb sittlerakó telepét működtetik. A völgyön átvezető úton, ahol nemrégiben szénszállító teherautók dübörögtek, most hulladékvassal rakott kézikocsikat húzó emberek bóklásznak-írja a nol.hu.
A Miskolc határát jelző táblát az út mindkét oldaláról ellopták, pótlásukról hónapok óta nem gondoskodik a város(minek is tette volna, hogy újra ellopják?) . Lyukóvölgy külterület. Lakóházra építési engedélyt nem adnak. A tiltást régen az alábányászott domboldalakban zajló földmozgás indokolta, a nyolcvanas években előfordult például, hogy a kutakból egyik napról a másikra eltűnt a víz, majd a besuvadó domboldal elnyelt egy egész hétvégi házat. Ma azért nem adnak építési engedélyt, mert a környék nem alkalmas a lakhatásra. Az elektromos vezeték az egyedüli közmű, ami teljesen kiépült a területen. A völgyben egyetlen ABC működik. A környéken tíz magánház udvarán veszik át a fémhulladékot.

Lélekszámát tekintve Lyukóvölgy Miskolc legdinamikusabban gyarapodó területe. A külső domboldalak rohamos benépesülését először a diósgyőri városrész óvodái, iskolái érzékelték, és a területre kijáró védőnők is jelezték. 2005 őszén az önkormányzat oktatási főosztálya elrendelte Lyukóvölgy lakóinak összeírását. A kérdezőbiztosok minden házba bekopogtattak, és 1773 lakót számoltak össze. Nyilvántartásba vették a gyerekeket, a terhes asszonyokat, felmérték a lakáskörülményeket és a jövedelmi viszonyokat. Jelentésük az első hivatalos vészjelzés volt a Lyukóvölgyben zajló folyamatokról, bár számításaik már a következő évre elavulttá váltak. A 2006-os önkormányzati választások előtt ugyanis Lyukóvölgyben már 2680 szavazásra jogosult polgár lakott. A családsegítő szolgálat jelentése szerint Miskolcnak nincs még egy olyan része, ahol annyi gyerek születne, mint ott.

A helyiek szerint polgármesterek és jegyzők is járnak ide, az üres házakat, telkeket vásárolják fel párszázezer forintért, majd abba költöztetik a falusi roma családokat, mert otthon már nem tudnak nekik segélyt fizetni. De majd Miskolc csenget!A 2005-ös összeírás során felmérték azt is, hogy a nem miskolci családok honnan érkeztek. A válaszolók harmincegy százaléka, többségében borsodi települést neveztek meg, de volt, aki dunántúli, sőt ukrán és román települést. Az itt élők nagyrésze illegális lakásfoglaló. Az elhagyott házakat, nyaralókat törtek fel és költöztek be. Többen panaszkodtak, hogy mire tavasszal kijöttek a telekre rendbetenni a ház kertjét odabent már egy roma család lakott kik elloptak, eladtak, feléltek mindent.

A rendőrök 24 órában járőröznek Lyukóvölgyben, heti rendszerességgel pedig a közterület-felügyelőkkel, mezőőrőkkel, polgárőrökkel, lovas- és kutyás rendőrökkel, és a főkapitányság bevetési szolgálatával együtt akcióznak. Szükség is van erre hisz a faluban rendszeres a rablás és az erőszak. 2006-ban pedig pár roma agyonvert egy helyi lakost(lásd még a videóban) mert az rájuk szólt, hogy ne lopják a fát. Sajnos a rendőrök nem tudnak érdemben fellépni a bűnözők ellen. A terület adottságai miatt – bokrok, dombok, erdős részek, és nem utolsósorban 9 négyzetkilométernyi terület – alkalmas arra, hogy a bűnőzök megbújjanak. Amikor Kondorosi Ferenc, az Új Rend és Szabadság program kormánybiztosa, a közelmúltban Miskolcon járt, elvitték a Lyukóvölgybe is. Ő csak annyit mondott: azt hitte eddig, ilyen csak Dél-Amerikában van.




80 itt élő végső elkeseredésében levelet írt az önkormányzatban melyben kérték a , hogy haladéktalanul tegyenek hathatós intézkedéseket a közrend, közbiztonság, személy és vagyonvédelem megszilárdítására. Kértek saját rendőrörsöt és kutyás rendőröket, kihelyezett család és gyermek védelmi szolgálatot is.
A levélírók szerint előfordult már az is, hogy idős embert rabszolgaként tartottak. A levélírók szerint hatékony hatósági intézkedés nem történt, sem az önkormányzat, sem a rendőrség részéről. Ezért, aki teheti, elköltözik, parlagon hagyja a földjét, vagy önvédelemre rendezkedik be. Az Emőke József által megírt levél szerint sokaknak azonban nincs hova menniük, védtelenek, kiszolgáltatottak.

"Foglalkozunk az ottani helyzettel, de olyan szintre jutott, hogy nem lehet csupán önkormányzati szinten kezelni, nem elég a hivatal, a rendőrség, polgárőrség, itt mát törvényi szabályozásra LENNE szükség" – fogalmazott Nyíró Pál Miskolc közbiztonsági tanácsnoka.

Kiemelve a lenne szót, leszögezhetjük kb, hogy Lyukóvölgy végérvényesen elveszett. A hatóságok és a hivatalos szervek tökéletesen tehetetlenek a bevándorló -máshonnan elűzott- romák és nincstelenek törvényszegéseivel szemben. Az ott lakók pedig nem tehetnek mást mint, hogy elmenekülnek az elvadult ,rendes, nyugodt életre mára alkalmatlan faluból.

forrás: nol.hu, boon.hu
fotó: nol.hu (Somonyi Gyula)

Címkék: közélet

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr77514521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.06.11. 13:38:48

Napalmot nekik.

Csupan annyit tennek hozza, mint rasszista, ciganygyulolo stb - megelozve a kesobbi jogvedo kommenteket - hogy reggel az indexen az elso cikk az volt, hogy 15 eves, HETEDIKES gyerek megkeselte osztalytarsat.

Vajon van-e ciganybunozes....

lampaules 2008.06.11. 14:10:23

Régebben arra bicajoztunk nagyfaterral, asszem pereces felé? Akkor is volt már ott gettó, rendes házakra nem emlékszem. A cigány családot viszont megsajnáltam, csak önvédelemből tették, akkor meg mit kell őket gyanusítani? Dögöljön meg az összes!

Tassadar 2008.06.11. 14:16:28

Nos, ide nem sok mindent lehet hozzáfűzni hozták a formájukat
Mi az hogy rá mert szólni szegény romára mert lopta a fát, biztos csak azért szólt rá mert rasszista volt.
Rózsadombra bekéne költöztetni pár családot, kiváncsi vok, hogy azok akik ott laknak és nagyban védik a cigányokat mennyire örülnének ha hirtelen beköltözne melléjük pár család:)

krtek 2008.06.11. 14:18:04

Ideális terület a kisebbségi ombusmant letelepíteni családostól. Oszt fél év múlva megkérdezni tőle: aztán rasszista-ée vagy már? Esetleg pár ocö-s díszfaszt?

lombroso · http://www.szajtepo.blogspot.com 2008.06.11. 14:24:46

Tassadar:
Légyszi ne költöztesd őket ide, így is feljárnak kukázni, autót lopni és betörni a Moszkváról.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.06.11. 14:28:15

Mind a 386 képviselőt és a teljes államapparátust, minisztereket, államtitkárokat levinni Lyukóvölgybe, körebevinni, otthagyni egy éjszakára őket.

Másnap reggel összeszedni a még életbemaradtakat, és hazafelé a buszon megszavaztatni az új, drákói törvényeket ....csont nélkül menne át xD

bloodhound v2.0 2008.06.11. 14:48:50

na megint jön a magyar mentalitás, hogy törvényi szabályozás mindent megold. hozunk szép pofás törvényket, és itt a kánaán. lófaszt, talán pénzt kellene adni a végreajtásukra is, hadd érvényesülhessenek is azok a szép gondolatok, amik papírra vannak vetve (jogtár lemezére vannak égetve)...

bloodhound v2.0 2008.06.11. 14:51:02

egyébként az első képen látható háznak hol a bejárata? vagy ennyire átálltak önvédelemre az emberek, hogy van, aki körbefalaztatja magát? szar lehet arrafelé építésügyesnek lenni.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.06.11. 14:53:51

Tiszta Balkán/Koszovó/Albánia ...vagy ez már sértő Koszovóra/Albániára nézve ?

rolika 2008.06.11. 14:56:11

valaki megnyugtathatna, hogy nem lesz polgárháború mo-n...
basszus, döbbenet, hogy európa közepén lehetnek olyan falvak, ahová nem ér el a törvény keze.
katonákat odavezényelni!

bloodhound v2.0 2008.06.11. 14:57:44

rolika · republicator.blog.hu/ 2008.06.11. 14:56:11

oszt' milyen katonákat, ember?

rolika 2008.06.11. 15:02:53

ja, jó kérdés...

rolika 2008.06.11. 15:03:44

bár, talán ha itthon ilyen durva a helyzet, lehet, hogy nem afganisztánba vagy irakba kellene küldeni a fiúkat?

lampaules 2008.06.11. 15:20:26

Katonákat? Ezek még a terminátort is szépkapták... Vagy az csak vicc?:D

bloodhound v2.0 2008.06.11. 15:24:55

hát igen, az a sok drága fémötvözet :)

egyébként meg ez "semmi", szerbiában több százezer cigány él hasonló körülmények között, vagy még így se.

krtek 2008.06.11. 15:29:16

robotcigány?
géplakatos

110/800 2008.06.11. 17:12:25

büdös retkes tetves cigányok... csak ehhez értenek

Horizont 2008.06.11. 20:15:30

Lyukóvölgy már a szocializmusban se volt a földi paradicsom!
Ezt a kérdést már önmaguk a cigányok nem tudják megoldani.Innen csak lefelé visz az út.Mire észbe kapunk mi és a hatalom, egész Magyarország egy nagy Lyukóvölgy lesz!A Rózsadomb helyén is !!!

macskafaraok 2008.06.11. 23:42:11

ők már kívül vannak eme világból.

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2008.06.12. 10:35:17

zero · vastagbor.blog.hu/ 2008.06.11. 14:53:51

hát egen... a mávos posztban akartam írni, hogy Isten hozott a Balkánon... de aztán inkább Magyarországot írtam. Már mi vagyunk a "Balkán"... sajnos.

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2008.06.12. 10:43:55

Jahh, bemenne a T72-es a Lyukóvölgybe, két perc alatt szétkanák :) "Hádikkmá, mennyi vás"

Johnny336 2008.06.12. 10:45:09

Dinin 2008.06.11. 13:38:48

Kb. a post felénél tartottam, amikor hangosan kimondtam szó szerint ezt. Napalmot nekik. Csak az a gond, hogy sok rendes ember háza is odaveszne...

De látszik a videón, hogy kitanulták a dolgokat: "üvöltözte, hogy mocskos cigányok, megöllek titeket", "cigánygyűlölő", és hasonló jolly joker-kifejezések. Meg akart ölni. Mi nem akartuk bántani. Érdekes. Ha véletlenül eltörik az orrcsontja egy ilyennek, akkor rohannak a kisebbségi ombudsmanhoz, meg anyám kínjához, hogy őket bántják, mert "mink cigányok vagyunk".

Ahogy Dinin mondta: Gépágyút. Napalmot. Atomot.

lor 2008.06.13. 11:51:14

soproni gyulanak hivajak a fotost

lor 2008.06.13. 11:52:20

jah
hazafele lehet elnezek man lyukovolgybe.
olyan reg jartam arra.
csak a szamozott utcak kornyeke van nekem manapsag.

gemby 2008.07.05. 20:35:22

nem kell amúgy bemenni lyukóba.

a piactól diósgyőr felé, tegnap késődélután volt parti az egyik késdobáló előtt, a főút mellett: egy dzsipó arca véresre volt verve, mellette egy nő kajabált egy mobilba, tőlük húszméterre három izmosabb susogósfájter, abból az egyik szintén egy mobilba ordibált, közöttük meg a tömeg.

olcsóból megvolt nekik a péntek este.

csécse 2008.08.25. 12:04:12

Lyukóvölgy már ne vénnnek való vidék

EÖ (törölt) 2008.08.26. 15:10:38

két éven belül 3 millió gárdatag lesz....
majd figyeljetek csak!

EÖ (törölt) 2008.08.26. 15:16:38

Zero!

Én azt találtam ki, hogy állami pénzen megvenni egy lakótelepi házat, mondjuk egy tízemeletest.
Minden szinten mondjuk 6 lakással. Minden emeletre beköltözne 5 család a nehezebb fajtából, bűnözők, ingyenélők stb. nem feltétlen roma, hanem bünöző, antiszociális elem.
Megjelenik a tévében Jófej József és védeni kezdi őket, már vinném is az első emeleti üres lakásba.
Megszólal az ombucman, vinném a második emeleti lakásba.
Aztán 1 hónap múlva megkérdezném, hogy akkor mi is a véleménye a dologról.

sceleton 2009.07.19. 09:13:21

09.07.18-án munkából hazafelé tartva látom hogy az avasi polgárőrség egyik autója az avasi mellett áll ahol totál nem szokott történni semmi! Egy buszmegállóval feljebb a Mednyánszky után lévő buszmegállóba kiszállok a kocsiból hogy eljussak a kb 200m-re lévő lakásomba és kb 15 roma gyerek beíva belémköt! Kérdem én hol itt a közbiztonság én keresek azért hogy ők tudjanak italozni, bulizni,randalírozni? Gárda kell ide nem városőrség!!! Ők elvégeznék ezt a munkát ingyen is és nem kerülne 20 millióba a városnak,és nem történne ilyen!

Biomechanoid · http://www.menekulttabor.extra.hu/forum/viewforum.php?f=1 2009.07.19. 22:28:03

Amikor nagyiékat az Alföldről Miskolra deportálták a komcsik, papám a bányában kapott állást. Budapestre nem engedték vissza őket, mivel mocskos zsidó kulákok voltak. Vájár meg kellett a bányába. Lyukóban volt a házuk. Én ott születtem. Gyerekként sokat játszottam a kertvégi patak partján. Akkoriban csak bányászok laktak ott. Igaz, a Magyar tanya környékén már akkor letelepedett néhány cigány család, de azok is a bányában dolgoztak, és nem voltak balhék. A bánya fölötti érdőségben oláh cigányok sátortábora állt, de nem merszékedtek sűrűn az emberek közé, csak vásárkor hozták a portékáikat a Marx téri piacra.
Papám sírja a lyukói temetőben van, ezért évente egyszer ellátogatok oda. Néhány éve felkocsikáztunk a bányáig. Siralmas látvány.

horváth jenö 2014.07.10. 00:43:04

hogy pup rákotok legyen ti genyó puttonyok hogy ebböl a faszbol igyatok ti rasszista faszcibáló ribancok csak rinyálni tudtok majd doblak titek a soltész nagykálmántol a tiszai pu-ig ti gyökerek

süti beállítások módosítása