Skip to content


       Szűrés lista

Olcsón kell gázolaj, beton vagy cement? Irány az M6-os építése!

A mottó: "Mi ezen a meglepő, maga szerint van olyan ember az országban, aki ne tudna ezekről a bizniszekről?"

A tények: Egymilliárd euróból, vagyis mintegy kétszázötven milliárd forintból épül meg az M6/M60-as autópálya Szekszárdot Bóly-jal (46 km) és Bólyt Péccsel (30 km) összekötő szakasza. Eszerint egy kilométer autópálya megépítése, 28 évig tartó üzemeltetése és karbantartása átlagosan valamivel több mint három milliárd forintba kerül az államnak az említett szakaszon. AA PPPkonstrukcióban, magántőke bevonásával megvalósítandó egymilliárd eurós beruházás határideje 2010. március vége.

A valóság : A portfolio.hu leutazott egy kis helyszíni szemét tartani, beszélgettek, hallgatóztak, jegyzeteltek:
Nagyon olcsó most a gázolaj Tolnában. Literenként 200-250 forintért is hozzá lehet jutni. Hogy honnan? A négytengelyes földhordó billencs teherautósok adják ilyen olcsón ...
Van olyan teherautós, aki
rendelésre akár házhoz is hozza a gázolajat és segédkezik a vevő saját kannáiba történő átfejtéskor. A másik módszer - amit valami egészen elképesztő -, hogy ha van kapcsolatod a teherautósok között, készenlétben kell lenned, mert bármikor felhívhatnak:
"Szia, mi vagyunk azok, a mercisek. Tudod, a négytengelyesek. Kell ma anyag?" Ha igent mondasz, megmondják melyik benzinkúthoz kell menned:

"Egy konkrét esetben interjúalanyunknak egy benzinkútra kellett hajtania, ahol 4 darab négytengelyes Mercedes tehergépkocsi várta. Az egyik már bent állt az úttól távolabb (a shophoz közelebb) eső első kútfejnél, mögé kellett beállni a személygépkocsival, majd hátulról beállt mögé egy másik teherautó a második kútfejhez. Egy harmadik megállt egy harmadik, külső kútfejnél úgy, hogy takarja a két belső kútfejnél zajló kannázást, ezzel pedig már minden oldalról takarásban is volt az üzletelés. Az egyedüli tanúk a kutasok voltak, de ők természetesen egy kis jutalék fejében benne vannak a buliban, sőt még fedezik is azt."

Teherautónként 50 litert "félretankoltak" ... így máris kaptunk 200 liter gázolajat, 230 forintos áron. A kuncsaft jól jár, 325 forint helyett 230 forintot fizetett, a teherautósok tisztán kerestek 46 000 forintot. A 250 milliárdba meg belefér ez a pitiáner kis tétel, nem?

Ami még jól megy (a feketepiacai árlista szerint), az a beton. Hivatalosan, a kereskedőknél 20-22 ezer forint köbmétere, a jó kis M6-os betont már 9-10 ezerért is megkaphatod:

"Egy-egy mélyre fúrt autópálya cölöphöz szükséges beton mennyiségét nem tudják pontosan kiszámítani a mérnökök, ezért gyakran több köbméter beton válik feleslegessé. Ezt általában a mixerben hagyják, a sofőr pedig saját zsebre eladhatja" - magyarázza  egy betonkeverő kocsi vezetője.

Aztán elárulja, hogy máshol természetesen nem így mennek a dolgok, például Németországban az utolsó cseppjét is felhasználják a betonnak. Teljesen logikusan, hiszen egy ekkor építkezésen valahová biztos be lehet tölteni. De mi magyararok nem németek vagyunk, a vérünkben van a mutyizás. Egy kis mellékes a zsebbe, kinek okozunk vele kárt?

Betonlopásban is természetesen van más módszer is, kicsit pofátlanabb: A helyi árutvevőt kenik meg, aki aláírja a menetlevelet, hogy a teherautónyi beton megérkezett az autópálya-építésre rendben és azzal a lendülettel megy is tovább a teherautó. 1 betonnal csurig töltött teherautó, kinek kell az olcsó beton, tisztára mint karácsonykor, nem?

Ja , és a cementet is lopják ...sőt, elárulták, hogy jóformán mindent ellopnak, ami nincs lebetonozva!

"Mi ezen a meglepő, maga szerint van olyan ember az országban, aki ne tudna ezekről a bizniszekről?"

Ízlelgessük ezt a mondatot ... benne van az egész ország! Sőt, ezek után kezdem azt hinni, hogy teljes mértékben igaza van! Mindenki tud erről rajtunk kívül, mindenki benne van, tényleg ellopják az autópályapénzeket, azért ilyen drága az autópályaépítés és lehet hogy a végén igaza lesz Dávid Ibolyának a "70-30" elméletével ...

ui:Csütörtökön hajnalban beomlott az épülő M6-os autópálya egyik alagútja Bátaszék térségében, személyi sérülés nem történt.

Talán nem kellene kilopni belőle a cementet meg a betont ....

ui2: Az M6-os "érdekessége" lesz 4 db összesen 3 km hosszú alagút és több völgyhíd is. Nagyon megy ez a völgyhíd nálunk, bár - ha jól tudom - az Alpok egy országgal arrébb fekszik. Mecsek a mi Alpokunk! Nem is ez az érdekes, hanem a lenti képeket megnézve keressük meg együtt azt a baszott nagy hegyet, amibe - más megoldás nem lévén - alagutat kellett fúrni:



Címkék: közélet pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr34585034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eric · http://vastagbor.blog.hu 2008.07.25. 13:12:07

óriási xDDDDDD
ott a hegy, ott, ott ni...kitakarja az a geci oszlop...

moRtiZ 2008.07.25. 13:15:23

szokásos Abszurdisztán 2008. :( Szomoru vagyok.

Bezuhov. 2008.07.25. 13:22:46

Lopnak MO-n?? na ez megelepett...de komolyan

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.07.25. 13:37:26

Bezuhov

:-))

Ja, ez a tény a hazai oknyomozó újságírás legnagyobb fogása!

Mert ugye, ki hitte ezt volna ..... ????

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2008.07.25. 13:45:01

Szerintem a hegy elment Mohamedhez..

Rá Dios 2008.07.25. 13:49:58

Nem értelek, istenuccse!
A "baszott nagy hegy" utólag készül: ha megvan a - hegy még nem lévén - építés közben kisebb terhelésnek (igaz, esővíz nélkül számoltak!) kitett alagút, utólag felhordják rá a hegyet is, ami az alagutat indokolja. Montenegróból jön, tehát feket lesz.
A közbeszerzési pályázat már készül. A Dávid-együtthatót nem fogják kifelejteni a kalkulációból...
Olvasom az osztrák szakzervezeti bank botránya nyomán született gyors és példás ítéleteket: szerintem nálunk eleve minden vezetőt le kéne ültetni és aztán az ártatlanság bizonyításakor (össze kell adni és visszaszámolni egy-egy főre minden ellopott pénzt) egyenként kiengedni, vagy - ami valószínűbb - benn tartani...

Mizantróp 2008.07.25. 13:50:26

Bezuhov, zero, jól informáltak, a feljelentéseket megtettétek már?

vpi 2008.07.25. 13:54:31

Az M5-ösre is beférne pár ilyen alagút. De a legjobb úgy lenne, ha egy völgyhídról mennénk be az alagútba, mint Tarvisionál.

Avraham NetJézus (törölt) · http://tinyurl.com/a-zsido-valosag 2008.07.25. 14:08:35

Ismét a kajmántőke, most jól megzsírozzák páran a pajeszt.

krtek 2008.07.25. 14:09:19

Most mit vagytok oda? Kell a kamionosnak is egy kis plussz. Ő nem tud bemondásra pénzt felvenni mint valami féreg parlamenti képviselő...

Csak tudnám mi a fasznak fezetjük pl. az ÁSZ-t. Hiába mutat ki bármit, még egy minisztert vagy államtitkárt sem vágtak hűvösre. Nem is fognak. Akkor meg minek az egész színjáték?

rolika 2008.07.25. 14:13:16

ami felfoghatatlan, hogy ugyan állami beruházás, de magáncégek építik. ha nekik sem fáj a lopás, akkor nagy baj van.
az alagút teteje meg olyan alacsony... kéne rá hordani egy kis földet

egyébként most építik a 8-as márkót elkerülő szakaszát. márkó egy kis falu, de két kijárója lesz az új főútra, mindkettő eltolt szintű, plusz van egy új viadukt, meg egy lábakon álló útszakasz. laikus szemmel döbbenetes mértékű földmunkát csinálnak.

Higany 2008.07.25. 14:19:07

Az ÁSZ is csak akkor pampog, ha már elkészült minden, lásd Kőröshegyi völgyhíd, Pentele híd Dunaújváros, stb.

"Mindent ellopnak, ami nincs lebetonozva." Vázzz, a betont is lopják! (amíg meg nem köt...)

Francescoli · http://smints.blog.hu/ 2008.07.25. 14:23:24

Rá Dios:

Látszik, hogy csak majdnem vagy jómunkás-mérnökember! :-)

A szikár valóság egyszerűbb: ha kellően sok millió m3 földet kiásnak, így az alagút jó mélyen lent a földfelszín alatt halad, akkor - onnan nézvést! - már meg is van a "hegy". Lásd pl. az angol-francia Alagutat: amikor haladsz benne, feletted több tíz méternyi föld (és tenger) van...

(a kiássot földet meg ugye el is lehet adni, virágkertészeteknek mehet a felső réteg, kerámiagyártóknak az agyag, építési vállalkozásoknak a sóder, stb, stb...)

Egyébként: az ember nem is tudja már, hogy sírjon, dühöngjön vagy röhögjön az ilyesmiken... :-(

Francescoli · http://smints.blog.hu/ 2008.07.25. 14:25:04

OFF
kiássot=kiásott
(elvesztettem a fejemet, úgy látszik! :-)

Bezuhov. 2008.07.25. 14:34:24

"Egyébként: az ember nem is tudja már, hogy sírjon, dühöngjön vagy röhögjön az ilyesmiken... :-( "
Dehogynem!...ha ügyes akkor reszesedik belöle :]

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.07.25. 14:49:41

Amúgy ezt az ÁSZ dolgot én sem értem....

Ha a legfelsőbb szintű szervezet azt állapítja meg hogy trehány munkát végeztem és elszórtam az adófizetők pénzét, akkor a minimum hogy kirúgnak nem?

És nálunk történt valamit? Semmi ...

Nagyon súlyosan rendet kellene csinálni ... de ki fogja ezt megtenni?

krtek 2008.07.25. 14:53:32

Most olvastan a miniszterelnok.hu-n:
"A miniszterelnök magáhozrendelte az autópályaépítésért felelős tárcák vezetőit és független pénzügyi elenőrző céget bevonva, egy hét haladékot adott a pazarlás megállítására és a közbeszerzést ki-, és aláírók felelősségének nagyságrendi megállapítására. Az ügyben résztvevők előzetes letartóztatásban várják a vizsgálat végét."

eric · http://vastagbor.blog.hu 2008.07.25. 14:55:54

krtek...pazarlásoknak hívja a lopást?:D van bőr...

lopni fognak ezek továbbra is csak óvatosabban, hogy ki ne derüljön ebben biztos vagyok.

more 2008.07.25. 14:56:25

aha, biztos negyszemkozt targyalnak, no meg az elozetes letartoztatas is a szomszed szobaban lesz...
de azert egy fuggetlen penzugyi ellenorzo CEG is be van vonva persze (akkor minek van az ASZ)

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.07.25. 14:58:38

Ez tényleg csak pazarlás ahhoz képest amit a fehérgalléros bűnözők követnek el.

Viszont ez emgint a kádári logika: szemet hunynak a kis lopások felett amíg a vezetőség is ellophatja a milliárdokat.

krtek 2008.07.25. 15:00:35

... a miniszterelnök közleményében kiemelte "nehogymá egy bepállot tökű polgári kamionos keressen az államon, ő és elv- és cégtársai meg nem tudnak egy kibaszott tonna betont sem lenyúlni!"

... Majd hátradőlt és felhívatta a legszarabb emberével a fuvarozók főnökét és megadta melyik telephelyeire vigyék a csivázott gázolajat.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.07.25. 15:01:00

Higany:
Az ÁSZ azért pampog utólag, mert ők egy számvevőszék. Akinek az elején kellene pattognia az a kormány.

Egyébként azt a cinikus reakciót amit levágnak egy ÁSZ jelentés után, amikor az ÁSz majdnem literálba elküldi őket a p-ba, utána elmondják, hogy megvizsgálják az ÁSZ jelentést majd.

ÁSZ jelentést nem megvizsgálni szoktak, hanem abból politikai konzekvenciát levonni, pl miniszter vagy kormány bukik.

krtek 2008.07.25. 15:03:53

more,
de kis náív vagy :)))

Ehhez min. három politikusgenerációnak kell kihalni.

more 2008.07.25. 15:07:20

ja, kihalhatnanak, mongyuk most azonnal

Rá Dios 2008.07.25. 15:13:33

Ezt a kihalást, nem lehetne ezt gyorsítani? Mondjuk behajtani őket az alagútba, jön az eső, oszt hamarost nyakukban a barackfák meg a hegy. Aki kijön, maradhat.

krtek 2008.07.25. 15:20:42

De a behajtás után lopott betonból bedugózni az alagútat. Tuti ami hótzicher.

Combi a ballibes Ferkófan 2008.07.25. 15:33:31

Zero, ez nem sztori miközben NÁÁÁÁÁÁCIVESZÉLY van az országban.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.07.25. 15:43:16

Combi_TpK a gonosz szalonfasiszta

Csak az uborkaszezon miatt van náciveszély ...várjuk hogy beinduljon újra rendesen a vastagbőr-nagyüzem ...de messze még a szeptember ...

more 2008.07.25. 15:44:48

ebbol is ki lehet hozni a naciveszelyt, hiszen most keszulnek a kollegak a befalazasra....mi ez ha nem mocskos vereskezu nacivaszely maaaaa megin

Combi a ballibes Ferkófan 2008.07.25. 15:45:04

Hát azért nem tudom hová figyeltél. Tegnap majd 3000 NÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁCI volt a NÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁCI turul szobornál :D

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.07.25. 15:54:34

egy nacival kevesebb.. ha minden igaz, osszel mar nem eme romlo kis orszagban tologatom a szart, adozva, munkaba jarva.
:)

Rá Dios 2008.07.25. 16:06:54

Fiúk, nácik, ó- és neonácik, vissza az alagútba! :-)

Rá Dios 2008.07.25. 16:07:51

Off:
A mátrixos neo náci volt? Neo-Náci? nahát?

more 2008.07.25. 16:17:34

jovan sracok, mindenki huzzon el kulfoldre, aztan legyen kis exhazank az 5millio roma orszaga par ven belul

Perillustris 2008.07.25. 16:31:08

Igy konvertálódik az adófizetők pénze autópályából hasonlóra, mint ezek:

www.ingatlanforgalom.hu/szerz/hu/0238/0238_u.jpg

69.90.174.248/photos/display_pic_with_logo/53977/53977,1156131169,2.jpg

interbg.eu/catalog/images/Chernomoretz-front.jpg

Tudom, igazából én kurva irígy vagyok. Ja, aha.

Rá Dios 2008.07.25. 16:41:31

Ahhoz a kis szürke palatetős, manzardos magaslati nyaralóhoz a medencével, amelyet madártávlatból mutat akép, ahhoz kéne nekem egy odavaezető alagút. Viadukt is érdekel, ha méltányosan lehet szerezni, ugye, hadd egye a fene a szomszédokat!

more 2008.07.25. 17:20:31

mindenki elirigyedett ugy tunik

toxikus 2008.07.25. 20:28:02

Náciveszély van sertésmájkrém. Pár lenyúlt millió nem téma közben :) (Combi vagyok toxéknál :))

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2008.07.26. 16:16:58

Tényleg írtatok egy cikket a Portfolio cikkéből, csak más szavakkal, meg kicsit több buta meglepődéssel?

Horizont 2008.07.26. 21:07:07

BlueBunny 16:16:58:
mi a problémád tulajdonképpen?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.07.26. 22:39:54

BlueBunny

Ja, pont így tettünk ... ab buta meglepődést is vállaljuk, mi már csak ilyen naiv-buta lelkek vagyunk ...

DArchAngel 2008.07.26. 23:29:08

Erre már nem tudok mit írni. Persze eddig is tisztában voltam azzal, hogy ez így megy.
Mit mondjak? Sok emberből hiányzik a gerinc ebben a k*rva országban. Ha ez így marad, akkor itt sz*r se lesz, nemhogy fejlődés. Majd eladják az ország maradékát is egy marék üveggyöngyért, mint az indiánok annó. Csak azt nem tudom, mit fogok a gyerekemnek mondani, ha megkérdi, neki miért nincs vadiúj mobilja. Azt, hogy azért nincs, mert apád barom módon próbál valamennyire tisztességes maradni?

Combi a ballibes Ferkófan 2008.07.27. 09:12:09

Hazaküldött egy súlyos beteget a korházvédő orvos
2008. július 27. 08:53
A kórházigazgató belső vizsgálatot indított az ügyben
Hazaküldött egy súlyosan sérült fiatalt egy egri orvos, és nem volt hajlandó beutalót sem adni a budapesti szájsebészeti klinikára a fiúnak, mondván: jöjjön vissza néhány nap múlva - írja a Vasárnapi Hírek.
A 21 éves fiatalt végül a szülei vitték fel Budapestre, ahol csaknem három órás műtéten esett át Az orvos szerint a szakma szabályai szerint járt el, a kórházigazgató viszont belső vizsgálatot indított az ügyben, ennek csütörtökre lesz eredménye.
Az orvos egyébként tagja volt a kórházvédő bizottságnak is, amely azért alakult, hogy megakadályozzák, hogy az egri kórház működtetését elnyerő Hospinvest Zrt. legyen a munkáltatójuk.

Horizont 2008.07.27. 15:04:55

Igaz ennek nincs köze az M6-oshoz,de muszály hozzáírnom,hogy a fiatalember mozgássérült volt és az édesapja az ölében akarta felvinni az emeletre amikor elestek ilyen szerencsétlenül.Miután az orvos hazaküldte a saját kocsijukon rohantak Pestre és az úton többször vért hányt és nem kapott levegőt szegény fiú.Na az ilyen hírek teljesen kiverik a biztosítékot.
Megjegyzem hogy a tüntetés és az ellenállás szervezése az megy az egri kórházban,meg beviszik a disznót a közgyűlésre stb.A gyöngyösi kórházat a Hospinvest Zrt. üzemelteti,de ezt a betegek észre sem veszik.
Ja és ezt a tüntetést a Fidesz kezdeményezte mint ahogy a gyöngyösön megépülő gumigyár ellen is.
Bocs zero a téma váltásért...(de ez is Magyarország)

Kozika · http://www.k-1.hu 2008.07.28. 08:08:18

hehe a billencsautónak még a rendszáma is KÚT :)))

Skubidor 2011.01.14. 16:27:25

Kedves Bugyuta-ember !

Ha optikailag nem is látszik, de emelkedő-lejtő itt is van! Biztosan készíthető úgy film-fénykép, hogy ne lehessen látni a szintkülönbségeket.

Gondoljatok bele: ha az M7-en nem lenne "KÉTANGYAL emelkedő" és az M1-en nem lenne "BICSKEI KATLAN" , akkor miről is szólnának a havazási híreink?
Mert buta emberek az építésükkor úgy gondolták: mi síkvidéki ország vagyunk!
És nálunk "ELVBŐL KIZÁRT" egy alagút, vagy völgyhíd megépítése !

Ez katasztrófális tévedésnek bizonyult. (pl. 2010 december 25-én 2 hókotró után araszoltunk Bicskétől-Budapestig ! )

Más szóval: ha alagút van, te fakutya, akkor a közlekedési csőd elkerülhetö !

Az M6-nál is szükség van ezekre a műépítményekre. Nélkülük a Budapest-Pécs menetidőben 17 percel hosszabb lenne !
És 50 méter magas rézsüt kellett volna helyenként megépíteni. Amit a tavalyi esős időjárás szépen el is vitt volna...

ÉS A LÉNYEG: az építők egy alagutat-viaduktot ugyan annyiért építenek meg, mint az elkerülő út ára földmunkában számíva. (Nemzetközi gyakorlat)
Tehát semmivel sem indokolható egy síkutas, felszíni megoldás.

Nem beszélve a termőföld egyszeri, és végleges elfoglalását...

Mondcsak, neked nem drága a TERMŐFÖLD ?

(Elnézést az aroganciáért, de ezen ismereteket nekem a Székesfehérvári Földmérési és Földrendezési Főiskolán tanították, és vizsgáztam is belőle)

süti beállítások módosítása