Skip to content


       Szűrés lista

Kéregetők Pesten...

Nuh van 5 percem úgyhogy gyorsban egy vasárnapi témáról. Papp Gergely a TV2 amúgy valamiért kurvára nem szimpatikus "pimasz riportere" készített egy tisztességes, korrekt, tényfeltáró riportot a pesti kéregetőkről a Naplóba. Nem is annyira riport volt ez mintsem egy nem reprezentatív felmérés, melynek az volt a lényege, hogy konkrét ajánlattal sikerül e a nincsteleneket munkára csábítani. Az eredmény lesújtó, de ezt a videóból majd meglátjátok.

Személyes véleményem, hogy Magyarországon aki akar dolgozni az talál is magának helyet ahol megkeresheti a kenyérre valót. Hogy feketén vagy adózva az most tökmindegy. A lényeg az lenne, hogy ne kelljen minden nap a köztereken kerülgetni a mosdatlan, ápolatlan olykor erőszakos kéregetőket és, hogy nekik meg ne kelljen önmagukat megalázva , emberi mivoltukat eldobva, így élni. Persze én is tudom, hogy ez kb a "nyugai civilizáció csődje" és, hogy nem annyi a megoldás, hogy mindenki takarodjon el munkát keresni. De kezdetnek ez is megtenné. Azonban a riportból látszik, hogy a legtöbbeknél a szándék is hiányzik erre. Sokan vagy feladták már  a rendes élet reményét vagy "belekényelmesedtek" a kéregető életmódba. És akkor még nem is beszéltünk a sokakat sakkban tartó (értsd erőszakkal kéregetésre kényszerítő) koldusmaffiáról kik foglalkoztatnak koldusokat és "álkoldusokat" egyaránt.

"Nem hivatalos vélemény szerint Budapesten legalább négy koldusmaffia dolgozik, ezek tömörítik a kéregetők nagy részét. A szervezők főként a hajléktalanok köréből toboroznak, de szép számmal hoznak külföldről is bérkoldusokat, akiket időről időre "frissítenek", nehogy túlságosan megszokott legyen az arcuk az aluljárókban. "

 

Címkék: pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr88623176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reKorrekt 2008.08.19. 15:25:19

UFF
Höjjj, mióta megy a kuruc? :D
/UFF

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.19. 15:39:03

Tegnap óta ...Szilvásy telefonszámának kirakásával kezdték ...

reKorrekt 2008.08.19. 15:45:09

Hol van ilyenkor Combi? Nem szeretek egyedül telefonálni xD

reKorrekt 2008.08.19. 15:58:01

Ja, hogy a témához is hozzászóljak.
Néhány éve az exem Pesten élt, ezért pár évnyi hétvégét sikerült ott eltöltenem. Konkrétan az Oktogon mellett dolgozott, így volt alkalmam majd minden (hétvégi) nap találkozni azzal az akkor úgy kb. 8 éves kislánnyal, aki - ex későbbi kérdésére válaszolva - saját elmondása szerint "soha nem magának" koldulta a pénzt. Gáz, de utána már nem volt kedvünk adni neki(k)...

eric · http://vastagbor.blog.hu 2008.08.19. 16:04:44

én a ferenciek terén láttam saját szememmel ahogy egy 160centis, 50kg-s srác odament a homeless-hez és elkérte a pénzt ami nála van. a bácsika fején meg látszott, hogy kb örül, hogy nem kap egy taslit is cserébe...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.08.19. 16:18:49

A Kettős Mérce blogon már nagy vita volt a témában. Ez a hozzáállás valahogy közelebb áll az én véleményemhez... a biztosítékot még a tavaly kicsapták nálam, amikor Rogán kezdeményezte a kéregetés betiltását az ötkerben. (Én naiv azt hittem, hogy mindegyik kerületben by default itlos a kéregetés.) A hajléktalanjogvédőakármicsoda szervezet pedig elkezdett hőbörögni, hogy ez megalázó a hajléktalanokkal és az a célja, hogy eltüntesse őket az utcáról.
Well, DUH!!!! Igen, az a cél, hogy eltűnjenek az utcáról. Munkahelyekre, hajléktalanszállókra, átmeneti lakásokra, stb stb. A megalázó az, hogy hagyjuk őket továbbra is koldulni, az utcaképet és a járókelők életét megfertőzni.
fika.blog.hu/2007/12/18/keregetek

reKorrekt 2008.08.19. 16:22:21

Elég lenne kitáblázni hogy senki ne adjon a koldusoknak pénzt, mert csak. Ok-okozat.
Én vidéki városban lakom (~30K), soha nem láttam koldust az utcán. Oka? Kevés a potenciális ügyfél, emellett még az a kevés sem adna.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.08.19. 16:43:04

Ez egy komplex történet...

Az USA-ban végzett kutatásokat alapul véve az ottani hajléktalanok 80%-a mentális problémákkal küzd, szüksége lenne kórházi ápolásra.

Magyarországon bezárták az OPNI-t, pedig figyelmeztetett a szakma, hogy ez halálesetekhez, az ott kezeltek leépüléséhez vezet. Nem kell csodálkozni, ha a következő években megduplázódik a hajléktalanok száma.

A különböző orvosi folyóiratokban megjelent cikkek szerint a hajléktalanok körében nagy probléma a függőség is - alkohol, drog, szerencsejáték, stb.

Magyarországon úgy ahogy van felszámolják az addiktológiai intézeteket.

Ez a két intézkedés többet tett azért, hogy Budapest hajléktalanokba fulladjon, mint bármi más az utóbbi 20 évben, mivel pontosan a mostanival ellentétes folyamatra lenne szükség. A hajléktalanoknak nem kaja meg adomány kell, hanem kezelés. Pszichológiai, orvosi.

A koldusmaffia csak tünet illetve hátráltató tényező, a probléma elsősorban orvosi.

Sajnos az emberek nagy többsége nem érti, hogy hogyan képes egy hajléktalan olyan szintre lealacsonyodni mint amit nap mint nap produkálnak, nem is akarják az emberek megérteni.

A hajléktalanok túlnyomó többsége a mentális orvosi ellátásból kiesett embereket jelenti.

Perspektívába lehet helyezni a kormány egészségügyi tevékenységét...

itelethozo · http://itelethozo.blog.hu 2008.08.19. 16:52:27

OFF
szégyen,hogy ilyen riporterekre tellik csak a magyar tv-knek.beszédhibás,köntörfalaz, nincs egy épkézláb összerakott mondata,és az improvizálás sem erőssége. Ezektől miért nem kérnek valami alkalmasságit? Ilyenkor hol a verseny a legjobb munkaerőért?
/OFF
havonta min egyszer szoktam koldusnak adni pénzt,csak a saját lelkiismeretem érdekében. Viszont azokat preferálom amelyik megmondja a frankót - pl azt h piára kell.Ilyenből már volt olyan 30at kért(ennyi kellett neki a 2l-es kannáshoz) százasom volt és vissza akarta adni a 70et.

tódor géza sámuel 2008.08.19. 18:07:45

Az azért elgondolkodtató, hogy a lekiismereted érdekében adsz. Vagy sötét a lelked, vagy gyáva vagy . Esetleg nem tudod eldönteni van-e isten vagy sem, így aztán osztasz egy kis magot, hátha mégis figyel....

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.08.19. 18:43:22

Elég nehéz ügy...
Betiltani a koldulást? És ha mégis koldul mit csinál vele a rendőr? Megbünteti, elveszi tőle a kannás bort, vagy beviszi előzetesbe, ahol kap kaját, lefürödhet stb?

br-nek igaza van, elsősorban a megelőzésre kell koncentrálni, ha már az utcán van túl sokat nem lehet vele kezdeni. De ugye egy prevenciós program csak 5-10 év múlva fog eredményt hozni, inkább adjunk el mindent, addigra úgyis a Zorbán hibája lesz az egész.
A hajléktalanszállóra nem viccből nem mennek, hanem azért mert ott kirabolják őket(, és mint az előbb írtam, ez ellen nem lehet tenni túl sokat, mivel egyesek direkt arra utaznak, hogy börtönbe kerüljenek), valahol pedig lenniük kell...
Dolgozni nem mennek el ez elég logikus, ha elmennének akkor nem lennének csövesek.

Csöveskérdést eddig szvsz a nácik oldották meg a legjobban. :P

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2008.08.19. 18:44:24

Azért a hajléktalanság és a kéregetés az két külön dolog. Sajnos nagyon sokan nem "csak úgy" lecsúsznak, hanem ennek meg vannak az okai, ami összetett. Egy szegény, kevés kultúrális és miegymás tőkével rendelkező ember sokkal könnyebben lesz haljéktalan, mint egy magasabb stáuszú, kvcalifikációjú ember. Ez az egyik dolog.
A másik, hogy a hajléktalanok nagyobb részének azért megvan az önbecsülése.
A harmadik, hogy a mai magyar viszzonyok között a szociális ellátás a hajláktalanok irányában elég rossz, ha nem rosszabb. Jártatok már nappali megelegedőben, éjjeli menedékben? Nem egy leányálom. Sajnos a mai magyar rendszer szegregálja a hajléktalanokat, nem segít neki. Persze kivétel a velük KÖZVETLEN foglalkozó emberek. És a szociális törvény sem igazán azon az oldalon áll, hogy integrálják őket.
A bejátszást nem láttam, úgyhogy nem tudom, hogy szakembert is megkérdeztek volna, illetve ki lehetett az.
Nálunk van sok hajléktalan, és Br-rel egyetérte egyre többen. Vannak már ismerős kéregetők, van, amelyik pofátlan is. (kettőnek tarrtozom is "anyázásárért"). De a hajléktalan nem egyelő a kéregetővel. Punk-tum:)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.19. 19:20:31

Oké, de miért nem lehet elkapni a maffiát?

Csak követni kell a koldust hogy kinek adja le a lóvét, aztán meg azt követni és így.

És 1 hajléktalant meggyőzni, hogy tanúskodjon, hogy nem önszántából adta oda a pénzt ...


Mondjuk nem várok el ilyet az én pénzemből fenntartott Magyra Rendőrségtől és Titkosszolgálattól, akik még Csintalan támadóit sem tudtál elkapni ...
index.hu/politika/belfold/csinyom0819/

Eltiron72 · http://haragszom.blog.hu/ 2008.08.19. 19:59:51

3 napja történt:
Jövök haza a melóból hullafáradtan. Az utca szélén öl egy mérhetetlenül büdös csöves csaj, és ahogy elhaladok mellette, rámüvölt:
"Vegyél már nekem egy doboz cigit, te buzi!"
Ha valaki, akkor pedig én vagyok az, aki megpróbálom támogatni a hajléktalanokat.
Másik súlyos példa: néhány éve szintén melóból haza, odajött hozzám egy csövi. Adtam neki egy 200-ast, megköszönte, továbbment, majd hallottam, h mondja a
fellow homelessnek: Este 10, és még csak az első papírpénzem... Szarrágó magyarok!!!"
Ez már no komment.

eldiablomismo 2008.08.19. 22:56:57

"zero · vastagbor.blog.hu/ 2008.08.19. 19:20:31

Oké, de miért nem lehet elkapni a maffiát?

Csak követni kell a koldust hogy kinek adja le a lóvét, aztán meg azt követni és így."

Agyargárda felkerekedik, koldusmaffiázót megkeres, szart kiveri belőle, csökken a bűnözés. Utána cigányfalvakban buziparádézás helyett uzsoráscigányokat megkeres, szart kiveri belőlük, csökken a bűnözés. Utána szinesfémkereskedőket megkeres, szerződéses beszerzők névsorát belőlük kipofoz, azok kezét-lábát eltöri, csökken a bűnözés.
Persze vonulgatni, kurucolni, buzitlincselni jóval egyszerűbb, kényelmesebb.

eldiablomismo 2008.08.19. 22:58:03

"TaTa86. 2008.08.19. 18:43:22
Csöveskérdést eddig szvsz a nácik oldották meg a legjobban. :P"

Mesélj.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2008.08.19. 23:06:19

Végre átmegy valakinél az a mondat, hogy a csöves koldul a hajléktalan pedig az akinek nincs lakása, többek között ezért volt gyalázatos a müsor.
A hajléktalanok 95 % nem is kér, a maradék 5% a csöves.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.19. 23:28:28

BálnaUhr és weisz manfréd huba

Teljes mértékben igazat adok neked, a műsor 10 perces volt és még egy CSOMÓ mindent bele lehett volna tenni.

Ez csak a felszínkapargatása volt ...

DE!

EZ ma Magyarországon az oknyomozó riportereskedés a TV2-nél ...Én már a kezdeményezést is értékeltem, még ha sokkal-sokkal többet is ki lehetett volna hozni a témából.

Komolyan mondom Huba, ketten különb műsort tettünk volna össze.

GatyaPityu 2008.08.19. 23:36:00

Szerintem ez a lejmolás egy jó biznisz lehet, talán nem is sejtjük, hogy mennyire. Szerintem a napi kétezer Ft még több is lehet - bár ez csak tipp, mert én természetesen magam sosem próbálkoztam a koldulással.
Az viszont biztos, hogy nagyon irritáló, zavaró, amikor erőszakosan koldulnak. Mindenkinek mondom, akik itt a lelkiismeretükre és egyebekre hivatkozva áltatják magukat amikor adnak nekik egy százast vagy ötvenest: ahogyan előttem mondták, ezzel csak konzerválják a helyzetet, azaz ameddig biztosan kapnak pénzt, addig biztosan lesznek koldusok. Én egy fillért sem adok nekik. Tipp: aki nem akar konfliktust, az egyszerűen mondja azt nekik, hogy "Bocsi, de sajnos le vagyok égve, nemrég vesztettem el az állásomat..." , ez általában be szokott jönni, és szó nélkül vagy legfeljebb valami érthetetlen mormogás mellett odébbállnak.
A riport egyébként jó volt, meg is lepődtem, hogy az amúgy ballib TV2-őn ilyen felvételt leadtak. Már csak a cigánybűnözésről kellene valami hasonló tényfeltáró riportot csinálni.

GatyaPityu 2008.08.19. 23:38:51

Ja, azt még elmesélem a témával kapcsolatban, hogy van nekem egy mélyen vallásos nagynéném, aki egyszer úgy próbált segíteni egy "három napja éhező" homeless-nek, hogy azt mondta: pénzt nem tud adni, de most jött a közértből, és odaadja neki a kenyeret meg felvágottat, amit az előbb vásárolt. Na, erre a javaslatra aztán olyan éppenséggel bibliainak nem nevezhető jelzőkkel tarkított elutasító választ kapott szegény nagynéném, hogy majdnem a hitéből is kiért...

GatyaPityu 2008.08.19. 23:58:00

OFF: a videó másnál sem lejátszható a Mozilla Firefox alatt??!

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2008.08.20. 00:00:57

Atro
A riport egy kalap szar volt, előismeret, és tudás nélkül ment oda provokálni, az hol tényfeltáró ha valaki provokál?
Egyébként nem értitek amit fentebb irtam, vagy csak leszarjátok?
Zero
Azt hiszem ennek a problémának nem az főgondja, hogy sokan agresziven koldulnak.
Sok csöves haszos munkát is végez.
Ha elöfordultál már a Gödörnél tudod. Ott a fölös üvegeket viszik el.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2008.08.20. 00:01:58

Egyébként akikel hajléktalanokal beszélgetem a nagy részük volt tanár volt.

GatyaPityu 2008.08.20. 00:24:14

Weisz: ez nem provokáció, hanem maga a valóság. Lehet, hogy nehéz elképzelne, ha nem Budapesten, vagy valamilyen nagyobb városban élsz, de attól még létező jelenség. Mellesleg nekem aztán tökmindegy, hogy minek nevezzük őket (tengeri vagy kukorica), a lényeg, hogy azokról azon személyek csoportjáról van szó, akiknek néhány képviselője a videón szerepel.
Ezt a diplomás hajléktalanokról szóló urban legend-et meg hagyjuk már, lerágott csont, elcsépelt frázis... Ha engem megkérdezel, hogy én atomfizikus professzor vagyok-e, én is rá tudom vágni szemrebbenés nélkül, hogy igen, az vagyok, csak inkognitóban, nehogy felismerjenek. :-) Szóval mondani sok mindent lehet.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.20. 01:00:24

atro 2008.08.19. 23:58:00
OFF: a videó másnál sem lejátszható a Mozilla Firefox alatt??!

FF 3.0.1 hibátlanul megy.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2008.08.20. 01:20:00

Ha cigányokról beszélek biztos rozsadombi vagyok
Ha a hajléktalanokról falusi.
8 kerben lakom 100 métere egy hajléktalan szálotól, van pár ismerösöm aki a szakmában dolgozik.
a cigányokról anyit most megyek falutkutatni Mnokra.

Horizont 2008.08.20. 11:48:28

És ha kipróbálnánk,hogy nem adna senki, sehol egy fillért se????

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.20. 21:51:13

weisz manfréd huba · magyarinfo.blog.hu/ 2008.08.20. 01:20:00

Sok sikert a monoki kalandhoz! Nekem aztán fasza cikk legyen belőle.

nau 2008.08.21. 22:09:57

Off
Tudtátok, hogy az OPNI környékén egy csomó, egykor ott kezelt áplt kódorog? Évekig ott laktak és most már csak az rémlik nekik, hogy merrefelé kaptak gyógyszert és ellátást?
És azt tudtátok, hogy az OPNI-val szemben óvoda van? A kerítésésnél meg egykori ápoltak és kéregetők. A túloldalon meg gyerekek :(
On

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.08.22. 01:22:26

Sztem egyáltalán nem off az előző hozzászólás. Az OPNI megszüntetése a legnagyobb hajléktalan-krízis a munkásszállók bezárása óta. Megspékelve azzal, hogy jópár ápolt esetleg veszélyes is, de minimum nem beszámítható.
Egyébként érti vki, hogy miért volt annyira fontos lóhalálában kinyírni a helyet? Én nem látom azt a hotel-beruházót, aki már rohan is építkezni a telekre. Akkor meg minek?

A buddhisták soha sem adnak a kéregetőknek, pedig igazán békés, jószívű emberek. És pont ezért nem adakoznak, mert ha így tennének, azzal visszavetnék az illetőt a fejlődésben. Bölcs gondolat, el kéne gondolkodni róla. Esetleg lehetne indítani valamilyen kampányt erről, hogy ne adjanak az emberek pénzt.

Egyébként a kenyeres történethez nagyon hasonlót én is átéltem. A Határ úti metrómegállóban odajött hozzám egy nem túl jó külsejű, de hajlott hátú asszony. Halkan beszélt arról, hogy erdélyi menekült, és éhezik a gyereke... Nem volt nálam pénz (gimnazista koromban nem hordtam magammal, csak, ha előre tudtam, hogy kell), ezért felajánlottam az uzsonnámat, amit anyukám csomagolt. Erre a némber felegyenesedett és kiütötte a kezemből a májkrémes zsemlét. Neki nem kell ez a szar, mondta, és otthagyott.

Azóta nem adtam senkinek semmit. Ez biztos előítéletes, de akkor ez nagyon rossz érzés volt. Bennem például lenne segítő szándék, de az ilyen esetek miatt sosem jutok el a cselekvéseig.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.08.22. 22:58:28

Hát nekem még senki nem jött azzal a dumával, hogy Erdélyből jött. Ha valaki megteszi fel is rúgom, az biztos. Aki 20 évet élt Csau bácsi alatt az tuti nem üti ki senki kezéből a májkrémes kenyeret.

Huba: Sok sikert Monokon!

purple22 (törölt) 2008.08.23. 00:53:55

Egyszer odajött hozzám egy kéregető azzal, hogy kajára kell a pénz, mert két napja nem evett. Oké, mondtam, pénzt nem adok, de meghívlak egy ebédre. Furcsán nézett, de velem jött egy közeli gyorsétkezdébe (nem Mac). Most is előttem van, amint megdöbbenten, tétován nekilát a kajának.

Persze, lehet hogy tényleg éhes volt és azon rökönyödött meg, hogy valaki segít. És lehet az ellenkezője is.

tincze 2008.08.23. 09:43:16

Olyan érdekes , hogy ez a Papp Gergő senkinek nem szimpatikás.
Nekem például nagyon nem.
Jakupcsek mondjuk még borzalmasabb.
És a kettő együtt!
Hát az nagyon fasza!

tincze 2008.08.23. 09:46:18

Vagy amikor Jakupcsek nekiindult a világba rossz sorsú gyerekeket sajnálni ! Indiába , vagy hova a picsába , lényeg , hogy olyan messze volt amit ő még nem is gondolt.
Mondjuk van Gilvánfán is sajnálható gyerek,meg Kelet-Szabolcsban is. Asszem.
Simán be tudnék hányni ezektől.

tincze 2008.08.23. 09:48:38

Vagy ez a gyökér amikor elindult megzabolázni az ír gázolót!
Jól megmutatta a nyilvánosság/média hatalmát!
Mint a Brian életében a judeai öngyilkos kommandó!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.23. 12:21:52

tincze 2008.08.23. 09:43:16

Nekem szimpatikus Gergő, mert elég pofátlan (ugye ez blog is szeretne az lenni), de ebből a karakterből TÖBBET is ki lehetne hozni ...

Mondjuk becsönget az uzsorás-maffiózóhoz, hogy a 60 milliós csodajárgány miből van ....:-))

De mindig csak a kishalakkal szívózni ...

Nem értem miért nem mernek keményen bekérdezni. Félnek hogy beperelik őket?

süti beállítások módosítása