Skip to content


       Szűrés lista

Megnyugodhatunk: a digitális tábla projekt sínen van!

Figyelem! A következő posztbejegyzés erős, ironikus éha szarkasztikus szavakat használ. Ha ön ez irányban immunins, kérem kérje ki a szomszédja tanácsát, véleményét!

Minden este enyhe (néha erősebb) gyomorgörccsel ültem le a Híradó elé, vagy félve kattintottam rá a hírportálokra, mióta a Gazdasági Válság a tehetséges miniszterelnökünk ígérete ellenére mégiscsak átcsapott a zord Kárpátokon, és egyre gyorsabban indult meg lefelé a hegyoldalakról kis hazánk irányába...

Lehet, hogy most fogom megtudni a rossz hírt? Nem, nem arra gondolok, hogy bedőlt-e a svájci frank ...  Van itt valami sokkal fontosabb, ami miatt már legalább 7 ujjamról lerágtam a körmömet, az a már elfeledett, de mint kiderült, a felszín alatt csordogáló "digitális tábla projekt". Minden józan, egy gyűszűnyi kis ésszel és empátiával rendelkező honfitársam valószínűleg már azt gondolta, hogy a 300 milliárdos megszorítás elvitte a kanálisba a projektet, de most közlöm: rég tévedtünk ekkorát! Mégis mit képzeltünk? Holmi "válság" miatt kerüljön veszélybe a jövőnk? A gyermekeink jövője?! A gyermekeink tudása?!

Évről-évre mindenféle felmérésen hozzák az első helyet, ezt itt kérem 1 millió, szövegértésben, olvasásban és matematikában aranyérmes gyerek országa! Hozzánk járnak a külföldi országok oktatási kutatócsoportjai, hogy tanulmányozzák, hogyan is vagyunk képesek ezt a világbajnoki szintet hozni: digitális táblák nélkül?

Szerencsére olyan remek szakemberek irányítják az országot, mint Hiller Haver vagy Gyurcsány Feri bácsi, akik megérezték, így nem sokáig maradhatunk az élvonalban. Muszáj lesz beruházni az interaktív táblákba! Így született meg a csak a Gróf Klebelsberg Kunó oktatási reformjához mérhető, az országunk jövőjét biztosító projekt ... egy kis hatásszünet ... levegővétel ... wait for it ... minden tanterembe digitális táblát!
El sem tudjuk mi képzelni, átlagpolgárok, milyen nehéz döntést kellet meghozni Hiller Havernak?


Valami ilyesmi játszódhatott le benne:
"Digitális tábla, vagy a tanárok 13. havi fizetése? 13. havi fizetés vagy digitális tábla??? Forgott-hánykolódott éjszakánként a súlyos dilemmától gyötört Hiller Haver ... Most mi legyen? Már 2 éve folyik a projekt... Miért nem jövőre jött ez a kurva válság? Már le vannak zsírozva a táblák a haverom sógorával. Szerencsére csak 2 cég közül kell választani, a HP és az IBM között. Már a raktárakban állnak a táblák, most már nincs visszaút. De a tanárok pénze! Amikor így is olyan kevés pénzért dolgoznak. Meg az óraszámot is most emeltük meg. Számítanak arra kis (megadóztatott) 13. havira. Most mit kezdjek ezzel a 24 milliárd forinttal? HP/IBM vagy tanárok? Adhatnék a 159 506 tanárnak nettó 150 000 forintot. De a táblák! Mindegy, nincs mese, döntenem kell! Ferihez nem fordulhatok segítségért, ő most nagyon kimerült abban, hogy feltartóztassa a Válságot Hegyeshalomnál. Jó legyen, döntöttem: jöjjenek a táblák, még most karácsonyra!"

Index:
"Karácsonyra megérkeznek az iskolákba az első digitális táblák - írta a szombati Magyar Nemzet. "A több mint 24 milliárd forintos beruházást - szemben az iskolákkal és a tanárokkal - nem érinti a válság". A digitális táblát laptoppal kell összekapcsolni, hogy a készülék a táblára vetítse a tananyagot. A beszállító céget december elején választják ki a két jelentkező, a HP Magyarország és az IBM közül, s a milliárdos tender győztese még ebben a hónapban megkezdi az eszközök kiszállítását. "

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke:
"Házunk ugyan nincs, de plazmatévét kapunk. Elképesztő, hogy miközben a kormány a válságra hivatkozva a korábbi megállapodáshoz képest 18 százalékkal csökkenti a közalkalmazottak keresetét, valamit újabb iskolabezárásokat, osztályösszevonásokat, elbocsátásokat generálva reálértékben a források tíz százalékát vonja ki a közoktatásból, megteheti, hogy több tízmilliárd forintot adjon ki digitális táblákra."
 
Azt hiszem mindenkinek megvan a véleménye... Jó dolog a digitális tábla? Jó dolog. Hasznos? Hasznos? (Íme egy tanár véleménye.) Kell minden tanteremben? Dehogy kell! Ha a gyerek a digitális táblát bámulja, attól megtanulna jobban olvasni meg számolni? Dehogy tanul ...

A szüleinket még krétával oktatták, mégis elvégezték a főiskolát vagy az egyetemet, és sikeres emberek lettek. Minket is krétával oktattak, néha írásvetítővel, mi is elvégeztük a főiskolást vagy az egyetemet, és sikeres emberek lettünk. Olyan jól áll az ország, olyan jól áll a hazai oktatás, az infrastruktúra, a tanárképzés, hogy most azonnal karácsonyra ott kell lenniük a digitális tábláknak, 24 milliárdért?

Balázs1983 ezt írta:
"Amerikában tanulok, a helyiek köszönik szépen, megvannak digitális tábla nélkül. Viszont van pénz fűtésre, légkondira, wc-papírra stb. Aki hülye itt (és hát valljuk be, vannak páran), az nem azért hülye, mert nem digitális táblán oktatták, hanem mert vagy lusta disznó tanulni vagy egész egyszerűen agyilag alkalmatlan egy bizonyos szint elérésére. Aki meg értelmes (van ilyen is bőven az amcsik között, én is rácsodálkoztam, hogy mennyi), az meg digitális tábla nélkül is az."

Vajon az önkormányzatok, hogy fogják kifizetni az idén már ötször emelt gáz árát? Vajon hogyan fognak oktatni a 14 fokos tanteremben a digitális táblán? Kesztyűben?

Természetes gyönyörűen meg is van indokolva az egész projekt. Olyan szép mondatok, majdnem elbőgtem magam:
" ...tudás megszerzésének folyamatát ki kell egészíteni az adatok, információk tudássá szervezésének képességével és a kritikai hozzáállással, méghozzá önállóan, illetve egyenrangú tagokból álló csoportokban. A tudás alkalmazásánál pedig ki kell fejleszteni az egyedi megközelítési módszerek kialakításának és alkalmazásának képességét a sablonszerű módszerekkel szemben. (...) Az élethosszig tartó tanulás képességeinek megteremtése ugyanakkor új szellemi és fizikai infrastruktúra megteremtését kívánja meg, amely képes kiszolgálni a megváltozó igényeket. A fentebb leírt információ-tudás megközelítési paradigma váltás kihat a tananyagok szerkezetére, az alkalmazandó pedagógiai módszerekre, valamint áttételesen a szükséges fizikai infrastruktúrára is.

Ma már, éppen a technika fejlődésének köszönhetően, a tudás átadás, illetve az előzőekben leírt egyéni tanulási folyamat könnyebb elsajátítását lehetővé tévő eszközök, berendezések is megjelenhetnek a tantermekben. Mindezek közül kiemelkedik az interaktív tábla, amely átmenetet jelent a frontális és egyéb oktatási módok között; lehetővé teszi az informatika előnyeinek széleskörű alkalmazását (gyors tartalom elérés, multimédia, stb.) annak hátrányai nélkül.

A nemzetközi folyamatoknak megfelelően a munkaerőpiaci igényekre, illetve az oktatással szembeni igények változására figyelemmel az Oktatási Minisztérium megkezdte az oktatási módszertan fejlődéséhez szükséges infrastruktúrafejlesztéseke. Az Oktatási Minisztérium által előkészített Nemzeti Fejlesztési Terv II. alapján 2010-ig a 62 ezer tanteremből 40 ezerben interaktív tábla kerül felszerelésre."

Íme, egy interkatív tábla a Educatio 2008 kiállításon:


És használat közben egy érdi általános iskola 4.-es osztályában. 03:00-nál keződik a rész:

 

Címkék: oktatás mszp pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr5772468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hetfield 2008.11.17. 09:20:50

És milyen dárga a javítási költsége? :D

Hetfield 2008.11.17. 09:21:48

....vagyis drága.... :) *urva hétfő!!! :D

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.11.17. 09:24:48

Nem tudom, miért lepődik meg bárki ilyen apróságokon, miután ahol nincs völgy, völgyhidat, ahol nincs hegy alagutat építenek.

Csak nem gondolta bárki is komolyan, hogy egy világválság és az ország csődközeli állapota miatt valamelyik havernak a biznisze sérülne? Prioritás, semmi más: én érdekem, család érdeke, haveroké, haverok haverjáé, ..., országé.

De hát végül is mi választottuk. (Azaz pontosabban: én nem, de sokan.)

Hetfield 2008.11.17. 09:25:04

Amúgy szerintem annyi haszna azért lesz, hogy legalább odafigyelnek majd a táblára.

DArchAngel 2008.11.17. 09:30:34

Azért jó lenne tudni, miből finanszírozzák a táblákat, mert ha uniós fejlesztési pénz, akkor nem nagyon érinti a költségvetést. Azt a pénzt úgysem lehet fizetésre költeni, csak fejlesztésre.
Ilyen volt az, hogy amikor még rendszergazdaként dolgoztam, akkor a suli kapott egy új koleszt. Ebbe pedig új számítógépeket. Annyi pénzt költhettünk számítógépre, hogy az összes koleszes gép jobb volt (sokkal), mint a suli szervere. De arra nem költhettünk a nagy lóvéból, mert a támogatás a kolira volt. Ott viszont volt egy kis pazarlás...

Akárhogy is, egy-két haver (nem csak a Hiller, hanem a Hilleré is) biztos jól jár.
Az iskolákban a sok neveletlen kölök meg mostantól digitális táblán nem tanul semmit.
Máshogy kellene oktatást reformálni, Hiller haver!

Lithium78 2008.11.17. 09:37:32

no comment. mi a sz@rért kell a digitális tábla? aki hülye, az így sem fog megtanulni olvasni. szép, látványos, ügyes, de nem hinném, h erre olyan nagy szüksége lenne a diákoknak. pár dolog kissé fontosabb talán...

Konegafi (törölt) 2008.11.17. 09:37:58

pici a felület, szerintem ezt nem látja a hátulsó padból a diák. már középtávon megszokottá fog válni és ezt is unni fogja az érdektelen diák.

hamarosan pedig jön az, hogy meghibásodás, javítási átfutás stb. miatt félreteszik jópárhelyen a táblát és előveszik a régi krétásat, ami nem romlik el, nem hibásodik, nem fagy le stb.

Gyalogtank666 2008.11.17. 09:39:28

Ugyanaz lesz vele, mint az összes hasonló kezdeményezéssel: Felszerelik a méregdrága táblákat, amit a tanárok vagy használnak, vagy nem, aztán pedig amikor négy-öt év alatt szépen lassan elromlanak, a pedellus bácsi leszereli őket, beviszi a raktárba és a helyére felteszik a jó öreg zöld táblát.

Amúgy egy érdekes kérdés, hogy a tanár milyen számítógépen készíti el a tananyagot? Mert ezek szerint innentől neki munkaeszköze egy darab "multimédiás" számítógép, amelyet esténként, otthon, a másnapi órára való készülésre használ. Ezt is beszerezzük? Vagy ezt mindenki megoldja, ahogy tudja, saját lóvéból? Vagy esetleg innentől kezdve az iskola számítógéptermét lefoglalják majd a tanárok, hogy felkészülhessenek a másnapi óráikra? Esetleg a tanáriban lévő egy-két gépet osztják be a nap huszonnégy órájára?

Lithium78 2008.11.17. 09:39:37

Konegafi: "előveszik a régi krétásat, ami nem romlik el, nem hibásodik, nem fagy le stb. "

pedig jól mutat egy hagyományos táblán, krétával felírva az "internal server error" ;D

Konegafi (törölt) 2008.11.17. 09:40:57

www.pannonia-altisk.sulinet.hu/IMAGES/iat/02.jpg
www.pannonia-altisk.sulinet.hu/IMAGES/iat/03.jpg

Gyerekre nem érvényesek a munkavédelmi előírások? Táblára fussa, de biztonságos emelvényre már nem?

Konegafi (törölt) 2008.11.17. 09:44:30

Láttam már egyetemi szemináriumi teremben lefagyni :) Mókásan néz ki a dolog, viszont megzavarja az előadót, aki ilyesmire nem számít, mivel erősebben támaszkodva a technikára, kevésbé készül fel.

Roltii 2008.11.17. 09:48:45

Hát ez egyszerűen legend.....wait for it....dary! :D

Egyébként szánalmas az egész. Minket még letudtak kötni a tanárok digitális tábla nélkül is, a mostaniakat miért nem lehet? Talán egy kis fegyelmet kéne beléjük nevelni, és akkor működne (jah, 26 vagyok, nem egy vén fasz, és fél éve fejeztem be a mérnöktanárit).
A problémát ott látom, hogy egyszerűen nem nevelik a mai gyerekeket. Persze így a tanár se tudja nagyon rávenni őket, hogy figyeljenek, de jelezném, ezen semmilyen technikai cucc nem fog segíteni. Lehet, hogy az interaktív táblánál a gyerekek látszólag figyelnek, de elég sokba lemerném fogadni, hogy nem a tananyag rögzül a fejükben, hanem hogy mire lehetne még használni a táblát.

Gyalogtank666: nem kell pár év, szerintem 1 éven belül jön majd az első lámpacsere, és akkor majd néznek, hogy hoppsz, ez qrva drága, és a minisztérium erre már nem ad pénzt.

rolika 2008.11.17. 09:52:55

Lithium78 2008.11.17. 09:37:32
"szép, látványos"

talán el is nevezhetjük akkor bulvároktatásnak :)

Ned Coleman · http://nedcoleman.net/ 2008.11.17. 09:55:45

Miért is kell a digitális tábla majd egy olyan iskolába ahol nem lesz áram?

Lithium78 2008.11.17. 09:55:56

"talán el is nevezhetjük akkor bulvároktatásnak :) "

ez csak természetes. amióta győzike érettségi tétel lett ;DDD

Quicksilver 2008.11.17. 09:59:26

Egyértelmű, hogy digitális táblákra nincs szükség - de az árukra meg a lobbi árára valakinek (ott fent) van.

Seduxen (már NEM dr.) 2008.11.17. 10:01:33

Ned Coleman: semmi gond, ilyen apróság (áram) nem lehet akadály. Majd írnak rá krétával (HillerPityunak innen üzenem: NEM, NEM. A fehér táblán nem lesz jó a FEHÉR kréta, tessék gyosan közbeszereztetni - pár tízmilliárdért - FEKETE krétát...)

Szerintem valamivel inkább fontosabb lenne, hogy ne funkcionális analfabéták kerüljenek ki az iskolákból... Mielőtt valaki lehurrog: nem gondolom, hogy ez a tanárok felelőssége lenne. Illetve nem csak az övék (Bleró: köszönjük szépen az ultraliberális /=elbaszott/ NemzetiAlapTantervet, és a szadesz remek ultraliberális oktatáspolitikáját, aminek méltó követője HitlerPista is... Pardon: Hiller...)

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.11.17. 10:06:05

A fegyelmet erősíteni kell majd ,az tuti. Mi lesz ha pl kés vagy körző áll a digitális táblába. Tuti nem tesz neki jót.

Konegafi (törölt) 2008.11.17. 10:06:38

Egyébként hogy lesz megoldva, hogy ne szívja be a mellette levő krétás tábláról a krétaport az eszköz? Nyilván van hőtermelés, tehát hűteni kell a táblát is, akkor meg kell mozgó légáramlás, aligha elég a passzív hűtés. Jó, persze biztos tesznek rá a bemeneten szűrőt, de a sima projektor is elporosodik, pedig annak a közelében nem képződik krétapor.

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.17. 10:06:54

"aminek méltó követője HitlerPista is"

Óóóó b+, ez nekem miért nem jutott eszembe? :o)))

bz249 2008.11.17. 10:07:27

Amit már alapból nem értek, hogy miért kell módszerfejleszteni az írás/olvasás oktatásban

Nagymamám fél év alatt tanult meg olvasni
Édesanyám és édesapám fél év alatt tanult meg olvasni egy másfajta módszerrel
Én fél év alatt tanultam meg olvasni egy harmadik fajta módszerrel

de gyanítom már a rómaik is fél év alatt tanultak meg olvasni és a digitális táblás nemzedéknek is ugyanennyi (ha nem több) időre lesz szüksége

darvas · http://dtp.tumblr.com 2008.11.17. 10:14:00

"Adhatnék a 159 506 tanárnak nettó 150 000 forintot."

Ha már demagóg vagy, legalább pontosan legyél demagóg, Ahhoz, hogy a munkáltató egyszeri 150 nettót kifizessen ennyi embernek, az kábé 60milliárdba kerülne.

Jó ez a vastagbőr, de néha olyan ordító badarságok vannak egyes cikkekben, ami az egész írást lehúzza.

krtek 2008.11.17. 10:15:06

Nyilatkozazai közben figyelve ezt a havert nekem valahogy az jön le, hogy nagyon küzd azon hogy komolynak tűnjön, de az egész olyan mesterkélt, megjátszott, hülyéneknézős. Szerintem kevés közpénzt költ kommunikációs tanácsadóra...

Kapjon ez a faszi is egy ilyen táblát monjuk a szolgálati autója helyett. Mutasson példát!

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.17. 10:16:09

Az a gáz, hogy tényleg az lesz, amit előttem már leírtak páran: Amikor a közüzemi díjakat is nehezen fizeti ki néhány iskola, akkor honnan lenne pénz karbantartásra? Pedig egy-két évenként tuti rá kell költeni csak a projektorra 50-200e forintot, táblánként... Szóval a tábla megy majd a sufniba, vagy megint a tanárok fizetéséből kell elvonni a fenntartásához, gratula hozzá :o)

Tassadar 2008.11.17. 10:16:55

"A digitális táblát laptoppal kell összekapcsolni, hogy a készülék a táblára vetítse a tananyagot." Még szerencse, hogy a tanárok olyan jól elvannak eresztve pénzügyileg, hogy tudjanak venni egy laptopot.

Johnson Doe 2008.11.17. 10:17:28

Lesz rajta CTRL-ALT-DEL kombi is?
Valamiért beugrott a "kakaóbiztos" számítógép, amin a fiatal, érdeklődő ifjúság már elég korán elkezdhetett edződni a DOOM 3-mon.
Milyen mókás, ha a tanár felkéri a gyerekeket: most pedig szépen másoljátok le, ami a táblán van, és a fiatal lurkók nekiveselkednek a 3-d-s sétáló pandamaci kopírozásának...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.17. 10:27:13

Tanárként mondom: a digitális tábla nem szerepel az első tízben azok között, amire szükségünk lenne az oktatásban. Még akkor sem, ha uniós pénzből megy.

randomuser1 2008.11.17. 10:32:18

tul.képp ez pedagógiai szempontból nagyon szükséges és időszerű, ha éppen nem kicsit kései lépés, tény h a tanarak hülyék hozzá, és a kölykök nagy része meg enélkül is tart otthon számgépet, de azért van az oktatás h szisztematikusan beléjük verje az alapvető, mindennapi élethez szükséges tudást. ma már nem lehet sehova elhelyezkedi írás-olvasás és pc ismeretek nélkül, fejlődik a világ és ha mindenütt körülvesznek a számítógépek, kivéve az iskolát, azt hihetnénk hogy a suli nem tanít semmit, aminek köze lenne az élethez. Akinek meg ez nem tetszik, elmehet doktorizni filológiából, de valójában arra is rábaszhat, mert nem tudja majd a könyvtárban kezelni az elektronikus katalógust. pályaelhagyó pedákkánt csak ennyit akartam mondani ...

rolika 2008.11.17. 10:34:30

krtek 2008.11.17. 10:15:06
"Nyilatkozazai közben figyelve ezt a havert nekem valahogy az jön le, hogy nagyon küzd azon hogy komolynak tűnjön, de az egész olyan mesterkélt, megjátszott, hülyéneknézős. Szerintem kevés közpénzt költ kommunikációs tanácsadóra..."

logopédusra költ keveset! tiszta röhej, és mindent elmond, hogy az oktatási miniszter pösze. legalább ő ne legyen az. ez az, amikor már a látszatra sem adnak

Seduxen (már NEM dr.) 2008.11.17. 10:39:49

Főnök: "Óóóó b+, ez nekem miért nem jutott eszembe? :o))) "

Azé' nem bazze, mert Te nem vagy akkora szemétnácifasisztoid, mint az, aki eme megjegyzést tette :)))

bz249: óriási különbség, hogy nagymamád, szüleid, és Te is (gondolom) meg is tanultatok olvasni...
Manapság ez nem "trendi"... Na ezen fog segíteni a digitábla :)))

Jut eszembe, valaki említette a Doom3-t... Akkor már inkább COD4!!! Szombaton játszottam vele először... Ultimate!! :)))

Seduxen (már NEM dr.) 2008.11.17. 10:41:51

Bár jobban belegondolva egy haszna tuti lesz ennek a szarnak... Elég nehezen tudná "felskiccelni" a táblára a pedagógus az "Ember szaporodása" c. tanyagaot. Digitáblára ez sokkal könnyebb lesz: www.nagyondurvaporno.com, és tanulhat az ifjúság :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.17. 10:45:41

1 millió kompletten a cucc (tábla+laptop)

Minden tanterembe lesz. De minek? Miért nem elég iskolánként 1?

Ha van az iskolának 20 tanterem akkor kap 20 ilyet?

Szám.tech labor is egy van , ha tanár "interaktív" órát akar tartani, akkor lefoglalja a labort....

Roltii 2008.11.17. 10:50:14

Én még mindig ott tartok, hogy nem is értem mire jó az egész. Miért nem tud a gyerek egérrel rajzolgatni, amit egy projektor kivetít? minek a tábla? Arról nem beszélve, hogy míg ott ál előtte, kitakar egy csomó dolgot.
Ha már digitális tábla, akkor minden gyereknek laptop is...vagy épp ötleteket adok?

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.17. 10:56:31

Jó reggelt náczikok. Na ez egy tök jó dolog.
Lesz a sok-sok tanteremben digitális tábla, miközben az épületetek java része összeomlik, nincs benne fűtés stb. Milyen érdekes lesz majd azon ámulni, hogy van csudijó digitális tábla, úgy hogy rendes mellékhelyiségek sincsenek bizonyos intézményekben.
Na és a legjobb az lesz, amikor a digitális táblát a pajkos kedvű diákok esetleg jól betörik fogócskázás közben. A technika iránt érdeklődő norvég, tudásra szomjazó tagokról nem is beszélve. (juhúú cigányozunk is.)

"Ha már digitális tábla, akkor minden gyereknek laptop is...vagy épp ötleteket adok? "

Ez az ötlet már volt napirenden..muhaha

Konegafi (törölt) 2008.11.17. 10:57:40

Ahhoz, hogy a gyerek rajzolgatását kivetítsd, minden gyerekhez kell laptop. És akkor még kapcoslgatni is kell ide, oda. De interaktivitás akkor sincs meg.
Sok értelme ennek az egésznek persze nem lesz, de minden pártfinaszírozási megoldást meg kell ragadni a három kormányzó pártnak, mert az emberek utálják őket, mint a fekáliát (persze, tudom, mert az emberek nácikok ;) ). Erre a pénzszerzásre pedig mindegy, hogy völgyhíd, alagút, metró vagy digitábla a mód, ezek csak pénzszerzési eszközök, módozatok. Jövőre EU választás van, ne feledd.
Tényleg vicces az egész valahol, digitábla oda, ahol tömegesen verik a tanárokat. Amiről persze hillerhaver mélyen hallgat.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.17. 10:59:53

"Azért jó lenne tudni, miből finanszírozzák a táblákat, mert ha uniós fejlesztési pénz, akkor nem nagyon érinti a költségvetést. Azt a pénzt úgysem lehet fizetésre költeni, csak fejlesztésre."

Ha így van, akkor lehet költeni fűtéskorszerűsítésre, le lehet cserélni a régi világítótesteket korszerűre, lehet nyílászárókat cserélni, lehet számítógépes labort csinálni, és még van vagy 1000 ötletem ehelyett a baromság helyett....Amúgy lefogadom hogy ez a tábla -haveri alapon- 5x annyiba kerül mint egy mennyezetre függesztett akármilyen projektor....

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.11.17. 11:01:38

Ez nagyszerű! Valószínűleg az ilyen problémákat is meg fogja oldani a tábla: kuruc.info/r/1/30841/

Ahogy az analízistanárom szokta mondani: hasznos dolog a digitális tábla, lesz mivel megtámasztani a beszakadni készülő mestergerendát...

Hetfield 2008.11.17. 11:05:21

TaTa86. · erepublik.com 2008.11.17. 11:01:38

Persze, hogy megfogja! Ha nem szereznek elég mobilt meg empéhárom-lejátszót, viszik a táblát (+laptop)

Roltii 2008.11.17. 11:08:01

a szörnyű az, hogy annyi pénzt ráköltenek, amiből kifejleszthettek volna egy egyszerűbbet és olcsóbbat. Pl: www.cs.cmu.edu/~johnny/projects/wii/

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2008.11.17. 11:18:22

Oké, fogadjuk el, hogy kell a fejlődés az oktatásban (ha a rómaiaknak jó volt a viasztábla, nekünk mért nem?).
De: ez a cucc nem sokkal több, mint egy projektor+notebook (150.000 HUF +100.000 HUF) azért, hogy interaktívon lehessen klikkolni a vászonra, sztem teljesen felesleges kiadni még egy valag pénzt, 90%-ban úgyis max. slideshowra fogják őket használni. Hasznos ugyan, hogy nem azt kell mondani, hogy nézzétek meg a vidra képét a nyolcvannegyedik oldal tetején, hanem szépen ki lehet vetíteni róla egy videót, de a hozzáadott érték eléggé kétes. Hollandia fővárosát egy állóképen is meg lehet mutatni, nem kell nagy felvillanó piros X ha rossz helyre mutat a nebuló, arra ott a tanár.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.17. 11:25:54

Vizibusz:

projektor+laptop a te áraiddal: 250.000 jó magyar forint.

szupertábla+laptop: cirka 1.000.000 forintocska.

Örülök, hogy ez felétek "nem sokkal több" :)

Azért a 750.000 pézből nem kevés reggelit lehetne ám szétosztani.

..és itt most nem feltétlen arról szól a fáma, hogy jó-é ez a tábla vagy nem, hanem a hangsúly azon van, hogy válság van, a pedagógusok bérét lecsippentik, mindenki spóroljon ott ahol tud, de szórjuk a pénzt ilyen -az én szememben- haszontalan baromságra. Érdekes módon, enélkül a szar nélkül is -ahogy zero is írta- képesek voltak emberek milliói elvégezni az iskolákat.

Lithium78 2008.11.17. 11:26:42

"Valószínűleg az ilyen problémákat is meg fogja oldani a tábla: kuruc.info/r/1/30841/"

naná. tanár leakasztja a táblát a falról és szétcsap vele pattogó kölkök között.

more 2008.11.17. 11:28:02

mer' nem inkabb egy boxgepre fektet be a kormany? a tulkoros ciganygyerek amikor kozeledik a tanara fele, h megusse, megrugja, esetleg megkeselje, kinyul a katedra alol egy boxkesztyu es akkora jobbhorgot ad neki, h felrajzolja egy exponencialis fuggvenyt az orraval a ZOLD/FEKETE tablara:)))))
vagy olyan kis alfa hullamos nyakkendoket, mint a macskafogoban, hogy jambor labdagurigato legyen beloluk:)))
lehet, novekedne a pisa teszt eredmeny hehehe

ja es ezt mind nem en irtam, elhatarolodok magamtol termeszetesen, vki hasznalta az ip cimemet, most vertem agyon, de mar kitorolni nem tudtam.......:))))

Liberté_73 2008.11.17. 11:30:19

A gyerek iskolájaban is van, és sztem egyáltalán nem hülyeség.

Pl kémiai kísérletek bemutatása (lassítva is, többször is, veszélyes anyagok nélkül, stb)
vagy földrajz (vö: Gulgliörsz),
vagy vizuális kultúra (festmények részletei, épületek, stb)
vagy matek (függvények viselkedése, trigonometria, halmazok, stb)
vagy fizika (kísérletek bemutatása stb)

vagy egy csomó más dolog, amihez csiliárdszor több szemléltető anyagot lehet rajta produkálni, mint a krétás táblán vagy az OHP-n.

Részemről jöjjön!

Lithium78 2008.11.17. 11:32:19

more: csak sikerült ebből is cigányozást kihozni ;D
szvsz a nyakkendő nem jó. helyette inkább a V-Chip a South Park: Nagyobb, hosszabb, vágatlan -ból. hatásosabb, és a látvány is szórakoztatóbb l ;)

more 2008.11.17. 11:33:59

igen, ma en vallaltam magamra (pontosabban az az allat, akit agyonvertem az iment) vallalta magara, h a mai temabol is kihozza a maximumot:)))) lehet tul sokat pihentem a hetvegen

Lithium78 2008.11.17. 11:34:38

Liberté_73: ezekkel nem is vitatkozik senki, megvan a maga haszna. csakhogy ehhez bőven elég egy laptop + projector, nem szükséges a digitábla. (főleg nem minden terembe egyszerre)

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.17. 11:36:18

Liberté az általad felsorolt dolgokat, mondjuk a nyomott vizes reaktor működését bemutató flash-t nem képes megjeleníteni egy projektor?
Vagy a gugliörtöt?
Vagy a festmények részleteit?

Negyedannyiért? Hmm?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.11.17. 11:37:21

Liberté_73: Erre mind elég egy egyszerű laptop+projektor. És még mindig az a helyzet, hogy ez az egyik legkisebb probléma az oktatásban. Nem kell ezt túlkomplikálni, értelemet keresni benne, ez pénzlenyúlás, mint a kakaóbiztos laptop, meg a sulinet express...
(kémiai kísérletek pont azért jók mert lehet veszélyes anyagokkal machinálni... XD)

Lithium78: Igyekszik az ember. XD

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.17. 11:41:34

..és még ami lemaradt...nézzük meg mekkora ez a tábla, és nézzük meg a projektor mekkora felületre képes vetíteni. Nem kell magyaráznom, hogy a szövegek elolvasásában, és mondjuk a részletrajzok megjelenítésében mekkora szempont ez...

more meg már lemaradt a cigányozással muhaha

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.11.17. 11:47:09

Patyomkin-ország épül itt, egyre lázasabb tempóban. Alapvető dolgokra nincs pénz, de sebaj! Elhiszem mindenkinek, hogy jó dolog a tábla, de egyáltalán nem a legfontosabb. Ahogy már többen leírták, legyen rendes iskolaépület, fűtéssel, budipapírral, jól felszerelt tesiteremmel, megfizetett tanárokkal, megnevelt kölykökkel, aztán jöhetnek a luxuscuccok.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.17. 11:48:25

így van laspalmas :) Érdekesen fog mutatni ez a sok tábla, mondjuk áram nélkül xD

Roltii 2008.11.17. 11:49:20

Liberté_73 2008.11.17. 11:30:19

ezekhez nem kell tábla. Vászon számítógép plussz projektor. Ezek már eddig is megvoltak.
Egyébként kémiai kísérleteket még végezzék csak el, nevetséges, hogy mi összesen ha 2 kísérletet megcsináltunk anno. Jah, videón se néztünk, csak elmélet volt. Sok értelme volt.
Egyébként a Google Earth pl mire is jó az oktatásban? Mivel jobb mint egy földrajz atlasz? Jah, hogy már lapozniuk se kell, csak nehogy később a nagybetűs életben összezavarja őket egy tartalomjegyzék. Vizuális kulturához meg ott vannak a fényképek, videók. Vagy jobb ha nyomogatja a nebuló a számítógépet? na ne...

Seduxen (már NEM dr.) 2008.11.17. 11:52:00

Jancsibohóc: "mondjuk a nyomott vizes reaktor működését bemutató flash-t "

Na azért álljon má' meg a menet! Azt sokkal izgibb ÉLŐBEN!!! :))))

Nem röhög! Nekem szerencsére volt részem középsuliban (hála a fizikatanárnak) egy paksi látogatáson részt venni. Azt nem pótolja semmi flash.

(igaz, valami furcsa történhetett, azóta ha megfogom az izzót, a kezemben világít, nem értem az okát...)

Narrátor (törölt) 2008.11.17. 11:53:50

Vajon hány különösen vidéki iskolát fognak -újra- kifosztani a táblák miatt?
Amikor én jártam iskolába, akkor a mienkét heti rendszerességgel feltörték, jött a lakatos, még újabb zár, még nagyobb lakat, még erősebb tok, de a betörők mindig ügyesebbek voltak. A végén rájöttek, nem kell értéket hagyni az iskolában, így amikor már csak a fél kenyeret meg a dobozos disznózsírt tudták elvinni, tüntetőleg odasza*tak az ig. h. asztalára, de többet nem jöttek. Most végre lesz miért újrakezdeni az egészet. :-) :-(

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.17. 11:58:36

Seduxen ez tök jó dolog. Álltál az üveglap mögött, és láttad a két WER-440-es reaktor kupakját, meg pár darut, és a kuplerájt a csarnokban. Ja, és átszaladhattál a turbinacsarnokon is, meg a látogatóközpontban mesélték, hogy az a hal bizony, abban a vízben úszkál, amit kiengednek a Dunába.

Magát a folyamatot, te is animációkon keresztül láthattad, ami nem rossz dolog, ha láthatóvá válik az iskolákban. (PROJEKTORRAL!!!)

...és az sem baj, ha az a sok-sok ember megérti azt is, hogy a paksi 4 blokknak semmi köze nincs Csernobilhoz :)

Ha gondolod nagyon szívesen beszélgethetünk erről, egyik kedvenc témám :)

bz249 2008.11.17. 12:02:44

A turbinacsarnokba is be lehet menni... és akármilyen nyomi kis teljesítményűek a paksi reaktorok, azért lehet érezni a vibrációt :)

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2008.11.17. 12:04:06

Jancsi:
Bocs, félreérthető volt: úgy értettem, _tudásban_ nem sokkal több.

more 2008.11.17. 12:04:09

mar izgatottan varom, h mikor rukkol elo a diakok minel magasabb szintu tudasszintjenek emelese blabablablabla elnezest, a haverok magasabb szintu eletminosegenek eloteremtese erdekeben hillerpista mongyuk olyan gizmokkal mar mongyuk az oviban, amiket mi hasznalunk itt konferencia-szervezesekhez, pl. sorosan osszekotott kutyuk, amik egymasnak is kuldenek uzenetet, meg a tablara is, igy nem kell stresszelni, ha kerdese van a kisdiaknak a gyurmazassal kapcsolatban, csak kuld egy uzit az uzifalra, vagy megkedezi a masiktol 10 meterrel arrebb....
ja, es mikrofonkent is hasznalhato, ha megtalaljak rajta az atallito gombot...

Roltii 2008.11.17. 12:05:23

De hol van az interaktivitás? rajzok, animációk, filmek...egyik se interaktív. Max annyira, mint egy Powerpoint prezentáció, de én azt se tekintem túlságosan interaktívnak. Mellesleg Pakson én is voltam, érdekesebb ott látni, mint csak egy ábrán...

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.17. 12:06:02

bz249 a 4x 440 megawatt az már mitől is nyomi kis teljesítmény? :)

Seduxen (már NEM dr.) 2008.11.17. 12:08:52

Jancsibohóc: amennyit én értek hozzá... Emlékszem mekkora döbbenetet váltott ki a társaságból, amikor megláttunk EGY EMBERT a reaktorteremben, és hebegve kérdeztük, hogy "az ott mit csinál???". Erre a vezető nevetve mondta, hogy ott van dolga, de ne képzeljük, hogy ott "egyszerhasználatos" egyének dolgoznak...

Szóval szerintem piszok nagy élmény, én örülök, hogy anno ilyet is láthattam...

Ja, a halak: mondták is, hogy Paks "alatt" vannak a legjobb horgászhelyek, mert a meleg vizet (ami véletlenül sem "rádijjóaktív") ott engedik ki, és a halak aztat szeretik...

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.17. 12:09:42

more

-Milyen a kapcsolatod a szüleiddel?
-128 kbit/sec

Mivel ott tartunk, hogy a gyerekek egy kétszintes házban, mobillal, és email-el tartják a kapcsolatot az ősökkel, és a külvilággal, így az általad felvázolt helyzet nem elképzelhetetlen. Sőt! Nemsokára valósággá válik.

Az interaktív tábla majd ilyen sms fal lesz, ahová fel lehet tenni a kérdéseket mint:

-nincs vonalzóm az baj?
-kimehetek wc-re?

:D

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.17. 12:11:27

Seduxen valóban nagy élmény, én többször is voltam, de van 1-2 mese amit nem vett be a szervezetem :)

Seduxen (már NEM dr.) 2008.11.17. 12:11:36

Ja, talán az nem tetszett az egészben, hogy savanyú népek nem engedtek be minket az irányítóterembe, pedig megígértük, hogy nem kapcsolgatunk át semmit :)))
(amit ha mégis megtettünk volna, se okozhattunk volna Csernobil2-t...)

nmi 2008.11.17. 12:13:35

A digitális táblához "digitális tanárok" is kellenének...
Nem hiszem, hogy a 60 éves Marikanéni a matekórán olyan könnyen fog boldogulni a táblával, jó neki a krétás is, már a filcessel is bajban van...
Nálunk az egyetemen is vannak fiatal oktatók, akik zavarba jönnek, ha a digitális táblás laborban kell oktatniuk, pedig informatikát oktatnak...

Persze, jó dolog a tábla, de hogy minden terembe? :S A második videón bemutatott vetítős módszer kicsit gáz... Normálisabb helyeken felülről, nagyon közelről vetítik meg a táblát, hogy ne árnyékold le, és ne a hátadra vetítsen a projector.

bz249 2008.11.17. 12:13:38

OFF

Jancsibohóc:

Mondjuk egy 1450MW-os N4 tipusu blokkhoz képest?
en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_power_in_France

Atomreaktorból a paksi kicsi, ami mondjuk az alkalmazottak sugárterhelése szempontjából pl. jó ... egyébként asszem azóta már feltornázták ők is 510-520 körülire.

\OFF

Amúgy jó kérdés, hogy ez a rendszer mivel interaktívabb egy sima tábla (lehet rá rajzolni... még a diáknak is!)+projektor kombinációnál?

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.17. 12:14:25

Seduxen, majd ők is áttérnek az interaktív táblára, ahol piros x-ek jelennek majd meg egy téves kapcsolásnál...muhaha, és soha többet nem lesz szükség villamosmérnökökre, majd fetser jani megoldja....

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.17. 12:17:00

A Citroen C1-esem is kicsi a C6-hoz képest...

Az országunk méreteihez képest igen szép az a 4 blokk. Így van, ahogy írtad kb 510-en megy.

Quicksilver 2008.11.17. 12:27:38

Az interaktivitás egy nagyon jól hangzó hívószó manapság, semmi több. Ettől még a digitális tábla jó lenne/lehetne - csak amíg másra nagyobb szükség lenne az iskolákban, addig talán nem a hillerhaver baráti körét kellene gazdagítani a beszerzési megbízással.

Ami meg a 60 éves Marikanénit illeti, a tanári kar is cserélődik, sőt fejlődni is tud, ha lassan is, tehát ez nem szabadna, hogy a haladás kerékkötője legyen. Csahát a bibi az nem ott van, hanem máshol az ügyben. Hanem a pont most, pont ezt, pont ennyiért, pont ezektől szokásos kérdéseiben.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.17. 12:32:10

A következő majd az lesz, hogy minden teremben legyen LCD TV. Fel fogják vetni, hogy "dehát ott a digitális tábla". Ez meg lesz azzal magyarázva, hogy "az nem filmvetítésre való". Márpedig szükség van oktatófilmek vetítésére is. Majd ezután lesz egy baráti cég, aki olcsón ad hűtőszekrényt, mert a diákok fejlődéséhez szükség van a hűtött italra...És ez így fog menni tovább pofátlanul. Mivel is indult? Kakaóálló számítógéppel? :)

Magyar Ugar · http://rotfl.blog.hu 2008.11.17. 12:33:18

így van, szüleinknek nem volt digitális táblája, mégis megtanultak írni-olvasni! az ő nagyszüleiknek nem volt tankönyve, mégis felnőttek! sőt, az ő nagyszüleik nem is jártak iskolába, nyereg alatt puhították a húst, mégis jól érezték magukat!

hihetetlen hozzászólások. nyilván az emberben rögtön felmerül a mutyi gyanúja, de azzal érvelni, hogy jó volt régen, akkor most is jó lesz? egyrészt korántsem biztos, hogy régen jó volt, másrészt attól, hogy akkor jó volt, nem biztos, hogy a kor követelményeinek is megfelel.

egyébiránt meg valóban nem csökkenteni kéne a tanárok fizetését, hanem teljesítményhez kötni. továbbképzéshez, a kor színvonalának megfelelő tudásanyag-átadáshoz, a diákok előremeneteléhez, hozzáálláshoz és munkamennyiséghez. a tanárok semmit nem változtak a 20 évvel ezelőttihez képest (tisztelet a kivételnek): semmivel nem mérik a munkájukat, ha szarul dolgoznak, ugyanúgy megélnek - szocializmus van a közoktatásban (és sok helyen máshol is, de arról majd máshol)

Eltiron72 · http://haragszom.blog.hu/ 2008.11.17. 12:35:13

Mindenkinek ajánlom II. (Bajor) Lajos életrajzát. Aki nem érti, miért, az olvasson utána.

dr.justice 2008.11.17. 12:49:16

Pontosan azért kell a digitális tábla, amiért annó a kórházakba a széf, meg a postának a drága bicikli.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2008.11.17. 12:50:12

Magyar Ugar · rotfl.blog.hu 2008.11.17. 12:33:18

A tanárok teljesítményét elég nehéz mérni.
Az kapjon több pénzt, akinek a diákjai több jó jegyet kapnak? (Két kézzel szórnák az ötösöket a hülyéknek is) Vagy akinél jobban teljesítnek valamiféle éves teszten? (Minden tantárgyból minden évben, minden évfolyamnak megszervezni csak brutális költségek árán lehetne ) Vagy visszamenőlegesen az érettségi eredményhez kötni? (Mi van azokkal, akik nem érettségiznek biológiából vagy testnevelésből?)

bz249 2008.11.17. 12:51:34

Amúgy a kórházi széf tényleg a legjobb párhuzam. Végülis a széfek és a digitáblák is létező, valós problémák megoldásában segédkez(het)nek.

Csak ezek huszadrangú problémák, és ez a megoldás qrva drága.

AsgardV 2008.11.17. 12:55:45

Csak kapkodom a fejem, egy teljesen atlagos projektor + infraszenzor miota 'digitalis tabla'? A TV meg hirtelen 'multimedias elektron-impulzus sugarcso'? Vagy csak arrol van szo, hogy igy konnyebb beadni az orbitalisan tularazott lókukit az emberek arcaba?

Ahogy Roltii irta, ugyan ezt tudja a Chung Lee-fele abszolut free projekt, kb 50k + laptop aron. Dehatugye az tul olcso nekik...

dr.justice 2008.11.17. 12:58:10

Valaki valahol valamennyi -sok - valamit kapott érte.
Ezt akartam mondani.

Magyar Ugar · http://rotfl.blog.hu 2008.11.17. 12:58:45

vizibusz, nem értek hozzá, nem szakmám. de akinek ez a szakmája, annak tudni kéne.

egyébként éves tesztek ugye most is vannak, az lehet egy jó irány - mondom ezt laikusként.

a lényeg, hogy ma már nagyítóval kell keresni az -állami szférán kívül- olyan helyeket, ahol nem mérik a teljesítményt.

én ismerek pl olyan felsőoktatási intézményt, ahol megkérdezik a diákok véleményét is a tanárról. a bottom 10%-nak mennie kell. a jegyekkel pedig nem lehet játszani, mert meg van határozva, hogy ötöst x%, négyest y% kaphat legfeljebb, stb. biztosan ki lehet ezt jól találni, de még egyszer mondom, nem szakmám - csak azt látom, hogy semmilyen továbbképzési kényszer nincs a tanárokon, ugyanúgy taníthatnak, mint 40 éve, miközben a világ fejlődött. az eredmény pedig látszik: éllovasokból minden paraméter szerint sereghajtókká váltunk az alapoktatás tekintetében (is).

Roltii 2008.11.17. 13:03:01

AsgardV 2008.11.17. 12:55:45
Wiimote kb 12.000 HUF, bluetooth adapter még 2.000 HUF, az infra toll is belekerülhet egy ezresbe...Nagy tételbe valszeg olcsóbb....jaaah, nem, nagy tételbe már nagyon drága, főleg ha közpénzből megy...még mindig hülyén gondolkodom...

tanárok teljesítményét mérni tényleg necces, mert erősen szubjektív.
pl ha jegyekkel mérjük, akkor nem mindegy milyen tárgyat és hány éveseknek.
Érettségi se jó, mert tudjuk jól, hogy némely iskolákban mennyire szánalmas az érettségi. Ott van az egész elb@szv@, hogy a saját tanáraid előtt felelsz megint.
Ezért próbálkoznak inkább továbbképzések kötelezővé tételével, csak hát ez is olyan dolog, ahol a megvalósítás kicsit szar. Lucgizi GMK tartja a továbbképzést, biztos sok minden fontos, csak a képzés színvonala nem. Hozzáteszem, jobbat nem tudok.
Közhelyekkel élve a baj ott van, hogy aki nem tud valamit, az tanítja. Képzeljük el, mikor ilyen tanítja, hogy hogyan kell tanítani. És utána ezek tanítják majd a gyerekeinket... (frissen végeztem mérnöktanáron, és ott ez nagyon látható volt...persze kivételet képez ez alól pár tényleg nagyon jó tanár, de nem ők voltak a többség)

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.17. 13:04:14

"én ismerek pl olyan felsőoktatási intézményt, ahol megkérdezik a diákok véleményét is a tanárról. "

Szerintem mindenhol így van. Teszem azt, addig nem tudsz felvenni indexleadási időpontot a neptun-ban, amíg ezt az un. értékelést ki nem töltöd. Ami bizonyára a valóságot tükrözi, hiszen a diáknak nincs tele a fasza a tanulmányi osztállyal, és nem pörgeti végig azt a kérdőívet. Mert elárulom, nálunk ez így megy. :)

Roltii 2008.11.17. 13:05:16

Magyar Ugar · rotfl.blog.hu 2008.11.17. 12:58:45
Diákokat megkérdezni a tanár teljesítményéről? bizonyos szinteken ez ok, de nagyon függ a tanított tárgytól is. Megnézem azt, aki digitális technikát érdekesen tanít, vagy akár irodalomból érdekesen adja le a Gilgamest és társait. Ezekről sose fognak a diákok pozítivan nyilatkozni, és nem is elvárható.

Magyar Ugar · http://rotfl.blog.hu 2008.11.17. 13:15:00

Roltii 2008.11.17. 13:05:16

több szempontot is lehet kérdezni. nyilván csak felső tagozatban van értelme a diákoktól kérdezni, alsóban talán a szülőtől kéne. de mondom, lehet, hogy nem jó a megoldás, de valahogy biztosan lehet -és kell- mérni.

az meg elég objektív, h a tanár milyen módszer szerint tanít, hány továbbképzésen vesz részt évente, stb.

Jancsibohóc 2008.11.17. 13:04:14

ha akarod, erre is meg lehet találni a megoldást. egyébként meg a diáknak is érdeke, hogy jól töltse ki, ha pl tudja, hogy a tanár pénze is függ ettől, a rossz tanárokat meg kirúgathatja, máris működhet a dolog. ha nem, akkor más megoldás kell találni.

bz249 2008.11.17. 13:18:01

"ha akarod, erre is meg lehet találni a megoldást. egyébként meg a diáknak is érdeke, hogy jól töltse ki, ha pl tudja, hogy a tanár pénze is függ ettől, a rossz tanárokat meg kirúgathatja, máris működhet a dolog. ha nem, akkor más megoldás kell találni."

A diáknak az a rövidtávú érdeke, hogy a lehető legjobb jegyeket szerezze. Pont

Innentől rájuk bízni a jó/rossz tanárság eldöntését... legjobb esetben is kérdőjeles.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.17. 13:20:05


"ha akarod, erre is meg lehet találni a megoldást. egyébként meg a diáknak is érdeke, hogy jól töltse ki, ha pl tudja, hogy a tanár pénze is függ ettől, a rossz tanárokat meg kirúgathatja, máris működhet a dolog. ha nem, akkor más megoldás kell találni."

Ha ez így működne, akkor egy összefogás keretében, egy nekünk nem tetsző tanárt simán kirúgathatnánk az intézményből. Mert mondjuk nem tetszik az, ahogy vizsgáztat. Ettől ő még lehet egy előadó, de ez nem így működik.

Roltii 2008.11.17. 13:20:14

Magyar Ugar · rotfl.blog.hu 2008.11.17. 13:15:00
hogy méred, hogy a tanár milyen módszerrel tanít? mikor óralátogatás van, olyankor minden tanár qrva jó, érdekesek az órák meg minden. Ettől mindig nem lesz ilyen, és nem is lehet mindig óralátogatás. Arra meg előbb próbáltam utalni, ha ott van egy továbbképzésen, az még nem jelent semmit. Egyébként meg azt a tanárt rúgják ki amelyik öreg és nem haver. Mint mindenhol. Nem fogják kirúgni a fiatal jófej "haver" tanárt, még ha mindenki fikázza is.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.17. 13:20:51

Ami lemaradt, azt meg bz249 leírta:

"A diáknak az a rövidtávú érdeke, hogy a lehető legjobb jegyeket szerezze. Pont"

..és már nagyon kezdünk elszakadni a digitális fasztáblától höhö

Geza 2008.11.17. 13:22:39

A tanárok teljesítményét nagyon egyszerű lenne mérni:

Az általános és középiskolai tanárokat azok a kollégáik véleményezzék, akik az általuk tanított gyerekeket tanítják tovább. (Ott ui. felvételitől, érettségitől függetlenül kiderül, hogy tanult-e a diák avagy sem.)
Azaz ha pl. egy gimnáziumi matektanár azt látja, hogy egy diák nem tud összeadni, akkor az mínusz egy pont a korábbi matektanárának, hasonlóan ha valaki egy egyetemen nem tud másodfokú egyenletet megoldani, akkor az mínusz az illető általános és középiskolai tanárának egyaránt. A felsőfokú tanárok pontozását a tárgyak egymásra épülési hálója alapján, a legfelső szintű tárgyaknál (amikre más már nem épül) pedig a diákok elhelyezkedésének sikere alapján kéne pontozni.

Ahogy az építkezésnél az alapozást készítőket sem a beton 'pontozza', hanem az arra a felépítményt építő kollégái, ugyanúgy irreleváns a diákot kérdezni a tanár 'jóságával' kapcsolatban.

Amúgy a digitális tábla meg egy kapitális fasság, mert igaz ugyan, hogy 5%-ot talán javít a diákok lehetőségein, de amíg a motivációval (1..3: osztályozni nem lehet), a tananyaggal (szétverve, káosz az egész) és a tudás megbecsülésével('minek tanulni') kapcsolatos gondok 90%-ot rontanak, addig az ilyesmi pót-intézkedés csak a finomra szitált porcukor a gőzölgő lócitrom tetejére.
Nem mintha illúzióim lennének, hogy a minisztériumi csinovnyikok fel akarnák virágoztatni az oktatást, de nem lenne egyszerűbb simán csak ellopni ugyanazt a pénzmennyiséget, és nem megvetetni még hozzá a szemetüket is alibiből? Ha már lopnak is, legalább az 'anyagköltséget' ne kelljen már kifizetni!

Quicksilver 2008.11.17. 13:27:14

Geza, ha ez olyan egyszerű lenne, akkor valahol biztosan csinálnák...

derelyegrádi szellem 2008.11.17. 13:28:28

Több haszna is van a tábláknak, ami - ne hallgassuk el - eredetileg (de szerintem részben most is) Hungaro Valentin "üzlete" volt. Felvették már a lét érte, szét is osztották, így válság ide-oda ennek projektnek mennie kell.

Tehát a hasznai (már azon túl amit valentinéknél jeletkezett):

1. Kicsivel több áramszámlát fizethetnek azok az iskolák, akik az eddigieket sem tudták kifizetni.

2./ A szervizelést végző cég is tud kicsit kaszálni, és ők is "haverok". Feltéve, ha lesz erre pénze az iskoláknak, de szerintem nem, ígyha elromlik a tábla megy a pinyóba 1 millárért..

3./ Érdemes lesz betörni most már az iskolákba is, mert lesz mit elvinni (ajtó, ablak és zár javítás kétnaponta). Egy riportban az egyik BAZ megyei falu polgármestere elmondta, hogy az óvodába 2 hónap leforgás alatt 50-szer törtek be, így már csak egy napi élelmet (!) tárolnak, hátha akkor nem törnek be. Na, ilyen helyekre feltétlen kell 1 milla értékű táblát vinni! Meg a tanárnak laptopot, hátha őt is kirabolják, megölik érte.

4./ Tök jó lesz, amikor a fűtetlen iskolákban majd 1 millás táblákkal tanítanak.

Ez - mint valaki már megjegyezte itt - pont olyan, mint a völgyhíd, meg az alagút. Mo-n űzik a korrupció legköltségesebb, legnagyobb kárt okozó vállfaját, mondjuk látszik is az országon.

Magyar Ugar · http://rotfl.blog.hu 2008.11.17. 13:29:11

attól nem kap jobb jegyet, hogy jobban értékeli a tanárt, ha anonim az értékelés. óralátogatást lehet meglepetésszerűen csinálni. ha a kirúgás szempontja objektív és nyilvános, az megintcsak eldönti a kérdést. de még egyszer: nekem ez nem szakmám, azért fizetek az adómból jópár embert, hogy ezt megoldja. a lényeg, hogy ha a tanár nyugodtan taníthat 40 éves módszerekkel, az ország zuhan vissza - márpedig erre megoldást kell találni.

az első hozzászólásom lényege viszont az volt, hogy az itteni akadékoskodók túlnyomó része nem azért kifogásolja a digitális táblákat, mert a) mutyira gyanakszik (ekkor érv kéne, hogy hol, menniybe kerül), b) vitatja a fejlesztés költséghatékonyságát (előbb erre/arra kéne pénz, mert az hatékonyabb), hanem azt mondja, hogy 1) régen jó volt enélkül is, 2) mi lesz így a fűtéssel, mely érvek közül mindkettőt súlyosan selejtesnek és kommunista nosztalgiának tartom. Afrikában sem iskolaépítési projectek vannak, hanem szintén high-tech megoldásokkal próbálnak átlépni fejlődési lépcsőket, hosszú távú befektetésként.

krtek 2008.11.17. 13:33:38

Szerintem itt az alap probléma nem csak az hogy kell-é ilyen technikai cucc, amikor néha a működés nem bisztosított.
Nagyon jó egy ilyen eszköz és sokkal jobban lehet vele szemléltetni, ha az aki használja ért hozzá és főleg akar érteni hozzá. Szerintem az elég hülye felfogás hogy "eddig is megtanultuk a krétával", "meg egy atlasz is elég"... (pl. annak idején műszaki tanár tiltotta(!) a gépek használatát mondván egy jó mérnök gép nélkül is boldogul, mára kiderült azért mert segg hülye volt hozzá és ráadásul lusta is volt mergtanulni...) Szval szvsz ez a technika elutasítás egyszerűen nem elfogadható. Ha egy tanárt valami motivál hogy érdekes órát akarjon, nem csak leadni a cuccot, akkor igen is lehet és kell használni a technikát. Jó szervezéssel és pl. a használható digitális tananyagokkal, érdekes továbbképzésekkel rengeteget lehetne takarékoskodni, racionalizálni, könnyíteni a pedagógusok-diákok dolgán.

De...
Egyszerűen nem hiszem el a Hillernek (sem) hogy a jószándék vezérli, és erről nem csak Ő tehet, hanem inkább a fajtája. Ez is csak egy szépen becsomagolt hangzatos program, meg fejlesztés, meg jövő, meg technika, meg anyád…. Valójában egy marha jó üzlet egy-két tűzközeli haver cégnek, akik szépen megkenik a megkennivalókat. Ez sokkal egyszerűbb, mint valódi reformokat véghez vinni.

A többi süket duma.

Roltii 2008.11.17. 13:34:07

Magyar Ugar · rotfl.blog.hu 2008.11.17. 13:29:11
többször visszatér nálad ez a 40 éves tanítási módszer dolog. Kérdem én, mi a baj vele? 40 éve a 2+2 nem 4 volt? szüleink nem tanultak meg írni-olvasni-számolni? Szerintem inkább a hiperszuper neoliberális oktatási módszerekkel van a gond. Pl ne osztályozzunk, vagy képírás (vagy mi a tököm) stb. Max törinél lehet problémás a 40 éves oktatási módszer, de tegyük hozzá, hogy a legtöbb középiskolába jó ha eljutnak a 2. világháborúig érettségiig...

Geza 2008.11.17. 13:40:11

derelyegrádi szellem 2008.11.17. 13:28:28:
"Mo-n űzik a korrupció legköltségesebb, legnagyobb kárt okozó vállfaját"
De azért csak javult a megítélésünk az országok korrupciós listáján, még ha ez nem is volt olcsó :).

Magyar Ugar · 2008.11.17. 13:29:11:
"'2) mi lesz így a fűtéssel', mely érvek közül mindkettőt súlyosan selejtesnek és kommunista nosztalgiának tartom. "
Jaj. Már megint. Szóval igazad lenne, mert járni járna a digi tábla, de nincs igazad, mert nem _jut_ rá.
A digitális tábla nélkül 95% olyan hatékony az oktatás, mint nélküle. Fűtés nélküli és beázó tetejű iskolában 25% olyan hatékony az oktatás, mint rendesben.
Ez alapján a közvetlen fizikai körülmények megteremtése fontosabb, mint a sima táblához képest látványosabb digi tábla beszerzése.
Ha mindkettőre jutna pénz, mindkettőre kéne adni.
Nem jut mindkettőre pénz, tehát először a fontosabbat kellene ellátni.
Nem tudom, te milyen sulit láttál mostanában, de hidd el, jónevű fővárosi gimiben is okozott már gondot olyasmi, hogy a hagyományos táblákat öt év után újra kellett volna festeni, és még arra sem(!) jutott pénz.
Ugyanazt a világot látjuk?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.11.17. 13:41:33

Valaki tudja, hogy hány Hrz-en villog a tábla?

Csak hogy nem kell-e mindjárt szemorvost is telepíteni melléjük a Hosp-Invest-től?

Grafithuszar 2008.11.17. 13:43:07

Én műszaki oldalról közelítve a problémát a követekzőt látom:
-Ugyanaz a gond mint minden állami beszerzésnél, elfeldkeznek arról, hogy ez nem olyan hogy megveszem és aztán működik, hanem olyan hogy megveszem, és aztán _rendszeresen_ karban kell tartani. Ha ezt nem teszik meg akkor ugyanaz lesz mint pl. a BKV buszokkal: Megveszik a vadiúj Volvo buszokat, de a szervízben lassan már egy kalapácsot sem tudnak venni, nemhogy komolyabb szerszámokat alkatrészeketm és így szétesik a busz.

Ahogy azt már sokan megírták előttem, a gond az hogy kiadtak egy csomó pénzt olyasvalamiért, ami max 1 évig fog üzemeleni, és utána megy a pincébe.
A sima táblának is van működési költsége (2 évente újra kell festeni, meg krétát kell venni) ez kb 2-3 Ezer Ft / év. Ugyanez digitális táblánál 20-30 Ezer Ft /év. Ezt ki fogja kifizetni? Senki.

Arról nem is ebzsélve, hogy személy szerintem nem látom a megtérülését a befektetésnek. Tudtommal a versenyszférában sem használnak sehol ilyet. Eddig minden cégnél sima filctollas táblát láttam, és teljesen jól lehet őket használni, keljen akár UML diagramot rajzolnom, vagy akármilyen dolgot megvitatnunk...

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.11.17. 13:43:15

A képírás azért profi, mert amikor idegen níelvet kezd tanulni a gyerek, akkor viszont betűzni kell/ lesz kénytelen.

Képírás sucks!

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.17. 13:44:54

"Szerintem az elég hülye felfogás hogy "eddig is megtanultuk a krétával", "meg egy atlasz is elég"... (pl. annak idején műszaki tanár tiltotta(!) a gépek használatát mondván egy jó mérnök gép nélkül is boldogul, mára kiderült azért mert segg hülye volt hozzá és ráadásul lusta is volt mergtanulni...)"

Ez nem minden esetben van így. Volt egy geodéta ász (a neve most nem ugrik be) aki megtiltotta az alkalmazottainak, hogy tudományos számológépet használjanak, mindent fejben illetve papíron kellett csinálniuk, és ez a későbbiekben a hasznukra is vált.
Ugyanígy vagyunk most is ezzel, rengeteg ember nem tud fejben elvégezni egyszerű matematikai műveleteket.

Aztán, attól nem lesz senki okosabb, hogy nem tudja használni egy könyv tartalomjegyzékét, vagy nem tud odalapozni a 116. oldalra.

Tény, régen is elvégezték sokan a lényegesen nehezebb iskolákat (köcsögtábla nélkül). Tény az is, hogy haladni kell a korral. Na de nem mindegy mikor, és mennyiért. Mert ez az egész úgy néz ki, mint egy kerék nélküli Trabant JBL hangrendszerrel.
Tök szép, de mondjuk előbb működőképessé kéne tenni.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.17. 13:54:45

Grafithuszar:

"Arról nem is ebzsélve, hogy személy szerintem nem látom a megtérülését a befektetésnek. "

Muhaha, neked nem is kell, ezt majd a hillerhaverok fogják látni....

Geza 2008.11.17. 13:58:09

Ami meg a technikai segédeszközök hasznosságát illeti, nem egyértelmű a helyzet.

Az emberek jó része sokkal jobban tanul gyakorlás és az eredmények reprodukálása útján, mint passzív szemléléssel, azaz ha csak nézi a szerkesztéseket, akkor nem fogja olyan jól megtanulni, mint ha csinálja is. Persze a digi táblánál is 'virtuálisan' szerkeszt a diák, ez jó is, de vegyük észre, hogy csak az, aki ott áll mellette! A többivel mi lesz? Neki marad a füzet, a vonalzó meg a körző? Igen, marad, akkor pedig meg kell tanulnia azokkal is bánni, és ekkor a digitábla csak még egy megtanulnivalót jelent.

Másrészt aki 'kézzel' megtanul írni, rajzolni, számolni, szerkeszteni, az később bármi 'segítő eszköz' használatát könnyebben veszi át, mert minden ilyesmi a kézi módszer kiváltására, segítésére van kialakítva. Azaz aki kézzel tud szerkeszteni, az könnyen rátanul a rajzasztalra, tetszőleges CAD programra is, míg aki csak egy bizonyos tervezőeszközt tanul meg, az annak a specialitásait veszi át. Tessék mondani: a valós élet mely részein használatos a digitábla kezelői módszere egy az egyben? Elárulom: sehol.

Aki papíron tanult számolni, az elboldogul a számológépekkel is és könnyen megérti a különböző alapú számrendszerek mibenlétét (átvitel, leírható jegyek, stb.). Aki csak számológépen tanult számolni, annak ez sokkal rágósabb falat. (Tapasztalatból mondom, láttam már bőven példát mindkettőre.)

Térgeometria terén gyakran jobbak a kézi skiccek, mint a színes-szagos-árnyékolva-leszámoltatott ábrák, mert későbbiekben a diák a saját feladataihoz a saját eszközeivel tud hasonló ábrákat csinálni, nem akad le az 'én ilyet úgysem tudok'-nál (ami amúgy igaz is), így jobban fejlődik a térlátása. Otthonra is kap mindenki digitáblát, ill. nagyfelbontású megjelenítőt és vonatkozó szoftvert? Ugye nem.

Szintén fontos az oktatásban a 'közös nevező' használata, azaz ha egy magyarországi középsuliban digitáblán nevelt táposcsibe mondjuk pl. kimegy tanulni Németországba, és ott az első gyakorlatán csak áll és néz, mint Rozi a moziban, mert az ottani eszközökkel nem boldogul, akkor megette a fene az egészet. (Amúgy ugyanez a bajom a windowsos szarok erőszakos magyarításával is: megtanulja a gyerek az office-xp menürendszerét oda-vissza, elmegy külföldre (vagy multihoz) dolgozni, nyit cukrászdát Bécsben, stb., és ott csak néz a teszemazt németre állított office-vistára.)

Szóval még ha nem is vonná el sokkal szükségesebb dolgoktól a pénzt, akkor is jócskán át kéne gondolni ezt a digitáblás dolgot.
Apropo: érdekelne, hogy a jelenlévők közül (pl. kor szerinti bontásban) hányan tudnak még papíron (vagy fejben) mondjuk hatjegyű számokat osztani, ill. ezekből gyököt vonni :).

bz249 2008.11.17. 14:04:37

Amúgy szerintem tiszta biznic lenne egy olyan helyzet, hogy a költségvetésben elkülönítenek mondjuk 200 milliárd forintot arra, hogy ezt mi és a haverok ellopjuk, de cserébe no völgyhíd, kakaóbiztos számítógép...

még Hiller haver is jobban járna, mert nem kell hüje (ez már annyira, hogy pontos j-s) ideológiákat gyártania

ui: a gyökvonást már nem tanították, osztani még csak-csak (26)

irrelevant 2008.11.17. 14:05:18

23 vagyok, hatjegyű számokat papíron igen, fejben nem tudok osztani, gyököt vonni még kisebb számokból sem.

Mer nem vót digitáblám!!! :D

Roltii 2008.11.17. 14:08:37

Geza 2008.11.17. 13:58:09
hatjegyű számokat? nálunk ilyen nem volt. Kétszámjegyűt kellett fejben kétszámjegyűvel szorozni, úgy hogy tilos bármit is leírni. Ennyi volt a max, főiskolán néha mondtak pár félmondatot gyökvonásról meg hasonlókról, de ezeknek mind van egy technikájuk amit meg kell tanulni. Amit ez előtt írtál, az fontosabb, hogy tényleg összeszarják magukat az emberek ha már angolul van az ikszpé. Mivel hobby-rendszergazda voltam, egyszer hívott egy ismerős ismerőse, hogy csináljam meg a gépét. Hábazzeg, oroszul volt az ikszpé meg az offisz is:D De baromira élveztem, hogy rutinból megtudtam csinálni mindent.
Manapság az emberek már attól megijednek, ha egy ikon máshol van, és ez oktatásbeli hiányosság. Nem bemagolni kéne, hogy melyik cuccot pontosan hogy, hanem általános rátekintést adni a dolgokra. És ez nemcsak informatikára igaz. Olyan nincs, hogy csak trabiba tudjál ablakmosót tölteni és merdzsóba ne.

Roltii 2008.11.17. 14:12:47

jah, az írásban osztás az megy, no problem:D Sőt, szorozni is tudok. és még mindig 26 vagyok vagyok.

bz249 2008.11.17. 14:04:37

támogatom. Lopni úgyis lopnak, akkor legyen fiksz összeg. Mindenki jobban járna. Nekik nem kéne parázni a lebukástól, az országnak meg nem kéne fölösleges faszságokra költeni a pénzt. Simán megszavaznám.

krtek 2008.11.17. 14:20:33

Jancsibohóc,

Nem törvényszerű, de elég általános dolog az oktatásban (is) az új dolgoktól való félelem.

Egy geodétának (ami speciel pont a technika miatt egy elég kihalófélben lévő dolog, mint önálló tevékenység) a szakma mellett, PDA-t és GPS-t is kell tudni kezelni, feltéve ha akar magának munkát. A suliban meg kell tanítani keményen az alapokra, de a technikára is. Szóval ez a példa nem teljesen jó.

A Trabis cucc is sántít, ugyan is ha zenére akarod használni Honecker bosszúját, akkor jobb is ha nincs rajta kerék, mert akkor el sem indítod (minek), és legalább nem cseszi össze a zörgésével a szépen hangzó audió rendszer hangzását, de pl. az eső ellen jó. :)

Ennyit viszont, összesen nem gondolkodtak a dologról a beszerzéskoz, nem az volt a cél.

krtek 2008.11.17. 14:26:17

Asszem Gézának adok igazat, ha valaki meg tanult valamit manuálisan, és érdekli is, akkor könnyebben használ később technikát.

A probléma ott van, hogy ez a háver féle biznic nem erről szól...

Magyar Ugar · http://rotfl.blog.hu 2008.11.17. 14:38:38

Roltii 2008.11.17. 13:34:07

2x2 régen is 4 volt, ma is annyi. de nézd meg, hány ma érettségiző tudja ezt nálunk, és hány szerencsésebb országokban (és akkor ne a 2x2-ről beszéljünk, hanem árnyalatnyival szofisztikáltabb kérdésekről). a tudomány fejlődik, az oktatási módszerek is. vitatkozzunk (vitatkozzanak a szakértők) azon, hogy melyik a jobb módszer, de ne mondjuk már, hogy eddig is jó volt!

Geza 2008.11.17. 13:40:11

ez már érv, csak lehet, hogy felületes. pl. nincs szigetelés, nem hatékony a fűtőrendszer, akkor lehet, hogy nem a gázszámlát kéne támogatni, hanem a szigetelést meg a fűtésrendszert cserélni.

egyébként én úgy látom, hogy helyi szinten is ugyanúgy megy a lopás meg a pazarlás, mint sok szinttel feljebb, az arányok ugyanazok, csak az abszolút számok mások.

az észteknél pl. az alapozta meg a növekedést, hogy kihagytak lépcsőket, és mindent digitalizáltak. nem ismerem részletesen, de gyanítom, hogy nem tudtak jobban fűteni, mint nálunk. ha szar van, akkor abból kell várat építeni, nem csak odébbtolni a szart.

Konegafi (törölt) 2008.11.17. 14:39:38

Nem rég voltam egy konferencián, ahol az egyik előadó, aki egy neves mérnökképzéssel foglalkozó egyetem tanára épp arról beszélt, hogyan építik be újra a képzésbe azt, hogy a hallgató ne csak a legkorszerűbb eszközökkel legyen képes dolgozni és megoldani a feladatot, hanem éppenséggel akár a fáraók/görögök/rómiak/középkori/ stb. techonlógia szint rendelkezésre állása mellett, egészen mostoha és nomád körülmények között is. És a hallgatók ezt nagyon élvezik is, jobban mint a sok digitális kütyüvel való munkát.

derelyegrádi szellem 2008.11.17. 14:50:40

bz-vel egyértek. meg kell őket kérdezni, mennyit akatok húzni a völgyhídon, diditálán, stb. Ötmilliárdot? Oké, itt van. A híd esetében fogtunk volna 49 milliárdot. Kész haszon lenne.

/bár azért igazi mégis az lenne, mennyit akartok húzni a völgyhídon? Ötmilliárdot? Tessék itt van belőle 7.62/

Geza 2008.11.17. 14:52:02

Magyar Ugar 2008.11.17. 14:38:38:
"pl. nincs szigetelés, nem hatékony a fűtőrendszer, akkor lehet, hogy nem a gázszámlát kéne támogatni, hanem a szigetelést meg a fűtésrendszert cserélni."
Ez így is van, teljesen egyetértek.

"az észteknél pl. az alapozta meg a növekedést, hogy kihagytak lépcsőket, és mindent digitalizáltak. nem ismerem részletesen, de gyanítom, hogy nem tudtak jobban fűteni, mint nálunk."
Én ez utóbbival kapcsolatban vagyok igencsak szkeptikus, azaz fenntartom, hogy fázós gyereket nem lehet rendesen tanítani a világ legjobb felszerelésével sem, mert a kényelmetlen környezetben nem tud rendesen koncentrálni.
Persze lehet, hogy a., az észtek jobban bírják fűtés nélkül az időjárásukat, mint mi a miénket :), illetve b., más módon, de olyan erősen motiválva vannak az ottani gyerekek, hogy a zavaró tényező ellenére is akarnak és tudnak figyelni.

Ez utóbbi eset lehet amúgy jelentős még pl. az elmaradottabb helyeken is, ahol ugye otthon hajtják a kölyköt, hogy 'tanulj vagy ugyanúgy sz@rt fogsz lapátolni, mint az apád', na ilyenkor a gyerek a puszta földön ülve is tanul mint a kisangyal, hogy előrébb juthasson a nyomorból kivezető úton. Na nálunk ez a mentalitás abszolute hiányzik.

"ha szar van, akkor abból kell várat építeni, nem csak odébbtolni a szart."
Ha szar van a fazékban, akkor először azt kell abból kitakarítani, és nem azon gondolkozni, hogy indukciós tűzhelyen mennyire hatékonyabban fogjuk fossá főzni, mint a hagyományos fatüzelésűn :).

krtek 2008.11.17. 14:52:42

Van egy másik nézete is a dolognak. Sok "oktatással" foglakozó intézményben tök mind1 lesz-e ilyen tábla vagy nem. A diák leszarja csak átcsússzon, a suli leszarja csak megkapja a fejpénzt. A frissen végzett új munkaerő, meg a betanított munkás szintű tudással, de atomtudósnak kijáró elvárásokkal kapja az első igazi pofonokat...
Manapság szart nem jelent egy érettségi v. egy diploma, a nyelvvizsga szintúgy. A régebben patinásnak számító intézmények is elkurvulnak.

A piacon a szakmát értő és szerető emberekért megy a harc.

lampaules 2008.11.17. 14:57:28

Nálunk is volt ilyen fos, elmondom mire volt jó:

- nagyszerűen lehetett rajta játszani, filmet nézni, ráadásul az egész osztály látta, így senki sem unatkozott a lyukasórákon, a szünetekben
- lehetett röhögni a hülye tanáron, aki ráírt táblafilccel, ami tilos és nem jön le:D

Ha oktatásra akartuk használni, akkor zseniálisan megjelenítette a powerpoint és world dokumentumokat! Ilyenre eddig egy projektor sem volt képes!

Amúgy ez is egy kibaszott projektor, ami egy érintésérzékeny táblára vetít, így onnan lehet kezelni a vindózt, nem a laptopról. Ez miért jó, csak ott fenn tudják:D

Magyar Ugar · http://rotfl.blog.hu 2008.11.17. 15:08:32

Geza 2008.11.17. 14:52:02

Ez utóbbi eset lehet amúgy jelentős még pl. az elmaradottabb helyeken is, ahol ugye otthon hajtják a kölyköt, hogy 'tanulj vagy ugyanúgy sz@rt fogsz lapátolni, mint az apád', na ilyenkor a gyerek a puszta földön ülve is tanul mint a kisangyal, hogy előrébb juthasson a nyomorból kivezető úton. Na nálunk ez a mentalitás abszolute hiányzik.

na ebben látod maximálisan egyetértünk. jó nekünk a langyos szar is, már Kádár alatt is jó volt, most is jó lesz. így csúszunk le egészen addig, amíg már nem csak a románok és szlovákok fognak röhögni rajtunk (az osztrákok már megunták, röhögnek máson), hanem a szerbek meg az ukránok is. Európa lévén ott is büdös a munka, de messze nem annyira, mint nálunk. és ott nincs nosztalgia a szocializmussal, nem mondják, hogy azok a módszerek jók voltak, jók lesznek most is.

Ned Coleman · http://nedcoleman.net/ 2008.11.17. 15:13:28

Nostradamus megjósolta.
Bár a név még nem volt tiszta akkor neki de mostmár tudjuk.
Hiller igen,
Hiller az a név.

bz249 2008.11.17. 15:20:30

Kedves Magyar Ugar,

a probléma mélygyökere az, hogy az általános iskolai oktatásban bevezetett új módszerek ugyanazt az eredményt, ugyanannyi idő alatt csak tízszer akkora költséggel érik el...

azaz megint csináltunk egy szuper kis reformot

mert ugye egy reformnak két indoka lehet

a.) ugyanazt a színvonalat hozzuk, de olcsóbban
b.) magasabb színvonalat hozunk

a digi tábla az a.) triviálisan nem lehet... és továbbra sem látom, hogy mennyivel több egy hagyományos tábla+projektor (csak miattad korszerű, sokcélú, mobilis digitális elektronikai eszköz) kombinációjánál, ami ennél lényegesen olcsóbban kijön

Combi a ballibes Ferkófan 2008.11.17. 15:22:08

Már látom lelki szemeimmel, ahogy begyűrűzik egy új iparág a színesfém kereskedelem mellé.

more 2008.11.17. 15:25:04

az iskolak folyamatos feltoresetol nem felunk? vagy digitalis lakatot fognak felszerelni a hagyomanyos rozsdas vaslakat lanccal kombinacio helyett? ami atombiztos vedelmet nyujt a digitalis szupermodern istenkiralysagnak?

Geza 2008.11.17. 15:25:15

Magyar Ugar · 2008.11.17. 15:08:32:
"ott nincs nosztalgia a szocializmussal, nem mondják, hogy azok a módszerek jók voltak, jók lesznek most is."
Az azért a módszertől függ.
Kádár egy moszkovita áruló volt, de az ő idején jó módszer volt pl. az oktatás propagálása, nagyon sokan még meló mellett is tanultak, valamint szintén jó módszer volt a KMK (közveszélyes munkakerülés) büntetőjogi kategóriája. Hitler sem volt az a kimondott ájtatos ministránsgyerek, de egész jó közlekedési rendszert épített ki és tizedére nyomta le a munkanélküliségüket többek között. Ramszesz lehet, hogy meghajtotta a népét, mint macskát a ricinus, de az egyiptomi turizmus mai napig az ő ötletéből él :).

Régi kínai mondás, hogy a falu bolondja is útba igazíthat az iskola felé, úgyhogy szerintem az egyes intézkedéseket szerintem inkább magukban nézzük, és ne a meghozóik hovatartozása szerint.

more 2008.11.17. 15:26:36

geza, azt ne felejtsuk el, h a KMK intezmenye a szociban mibol volt fenntartva....mert nagyjabol meg ma is szivjuk

derelyegrádi szellem 2008.11.17. 15:33:52

Nagy tisztelettel azt szeretném kérdezni, hogy a postban látható felsőruházati terméket hol lehet megvásárolni? Szeretném a család ruhatárát kicsit felfrissíteni, csegevarát már unjuk :)

Geza 2008.11.17. 15:34:23

more 2008.11.17. 15:26:36
"azt ne felejtsuk el, h a KMK intezmenye a szociban mibol volt fenntartva..."
Pont abból, amiből most a munkanélküli segély, csak annak idején:
- nem ült otthon az unalmában bajt keverő ill. a többiek munkahelyen tartózkodását kihasználva őket meglopó tolvaj,
- nem demoralizálta a ténylegesen dolgozókat ('én dolgozok rendesen, de rongyos tízezerrel kapok többet'),
- ha valamire mégiscsak kellett munkaerő, akkor az kéznél volt, és nem akkor kellett keresni.

more 2008.11.17. 15:39:23

ja, anyameknal ez ugy volt, h voltak egy poziciora oten, amit anyam meg a kolleganoje vegeztek ketten, a tobbi kormot reszelt, pletykalt es megfeleloen helyezkedett a fonok oleben, h azert neki jarjon a jutalomut meg a premium:))))
de szentigaz, legalabb nem loptak a fat....:)))

Lithium78 2008.11.17. 15:41:31

ennyi komment, miközben dolgoztam. ej, mit csináltok Ti munkaidőben? ;)

viszont kitaláltam valami nagyszerűt. digi táblára rákötni az ipari áramot. ha a cigót agyoncsapja lopás közben, rá lehet fogni, h zárlatos volt, ráadásul extraként a Hiller lesz beperelve. na? így már jobban hangzik ;D

derelyegrádi szellem 2008.11.17. 15:44:07

palmas

Nekem hillerhaveros kell, nem érted? :)

more 2008.11.17. 15:46:36

lithium 78, es akkor meg te szoltal be reggel, h mindenbol ez jon ki....:)))) ugye ugye, nem is olayn nehez tovabbgondolni az egyes temakat hehehe

Lithium78 2008.11.17. 15:51:33

more: nem szóltam be, hanem gratuláltam ;) hétfő reggel nehezen fogalmazok, na.

Geza 2008.11.17. 16:00:08

derelyegrádi szellem 2008.11.17. 15:44:07:
Hát heilhillereset nem találtam, de ha már csegevara, akkor:
www.tomcatpolo.hu/user_show_sticker.php?id=264

illetve hát az örök kedvencem:
www.tomcatpolo.hu/user_show_sticker.php?id=40

more 2008.11.17. 16:48:56

hehehehehehee muhahhahehehhahhahe
a csegevara polom mosasban van:))))))
most hatarolodjak el valakitol vagy valamitol, h azon rohogtem a legjobbat??

Horizont 2008.11.17. 17:00:11

Senki nem vitatja hogy szuper lehet a digitális tábla.Tételezzük fel a jó szándékot is:))
De könyörgöm bírálják már felül a saját döntésüket!
Közben a világválság simán begyűrűzött,plusz van nekünk saját gyártású magyar válságunk is.(anyagi+erkölcsi).
Ha össze kell húzni a nadrágszíjjat (NEKÜNK) akkor a gyerekeket ne kényeztessük már el, tanulják meg ők is hogy nincs ingyen ebéd:))
Viccet félretéve,ha EU-s pénz akkor lehetne hasznosabbra is költeni!
A gyerekeket pedig egy csomó mindenre meg kéne tanítani digitábla nélkül is.
(Mondjuk az alap:olvasni! Én már akkor megrökönyödtem amikor a kötelező olvasmányok megjelentek összefoglalva.)
Digitális táblát olyan országban vásároljanak ahol már majdnem minden megvan.És már csak ez hiányzik.És ez az ország nem Magyarország.

Roltii 2008.11.17. 17:02:58

egyébként ok, hagyjunk ki lépcsőfokokat, ha ez északon működött. Legyen az egyik lépcsőfok a digitális tábla. Nem kell hozzá zseninek lenni, hogy tudjuk 3 év múlva elavult lesz. Kicsit már most is az. Minden a 3D és térábrázolás felé mozdul el. Igazából az érintőképernyő mint olyan tudtommal nem igazán jött be. Filmekbe jól néz ki, infoterminálokon jópofa, de hogy az oktatásban. Igazából egyszerű fizika feladatoknál tudom elképzelni, hogy ez hasznos, de azokat még lehet tárgyakkal is szemléltetni. Egyébként meg powerpoint plussz távirányító mindent megoldana. Mellesleg szerintem a kis diák jobban örülne, ha a monitorán jelennének meg a cuccok nem a táblán...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.11.17. 19:21:52

more
persze, azonnal, velem együtt, mert szerintem is az a legjobb. :)

more 2008.11.17. 19:52:54

laspalmas: megtettem, de nem vittem tulzasba:)))

btw megneztem a belinkelt sulitv-t, haaaat, lehet h tul konzi vagyok, csinaltam en is gyakorlotanitast gimiben diploma elott, de ha valaki meg tudja nekem magyarazni,h a tokesrecek bemutatashoz minek ez a kula, akkor okes. sztem csak veszi ez az idot az erdemi munka elol, foleg a kisiskolasoknal. altalanosban sztem felesleges.
masreszrol ez kivaloan beleillik a tanuljunk faszsagokat imidzsbe, meg a gyozike mint erettesegi tetel strukturaba.
felreertes ne essek, nem azt mondom, h gyerekeink ne lassanak technikat, csak hat nem vagyok benne biztos, h erre ebben a formaban van szukseg...

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2008.11.17. 20:19:19

Jól van.
Nyugodt vagyok, jó helyre fog kerülni az általam október hónapban a munkabéremből lopcsánynak és bandájának jutatott 387.527,- forint. Amiért átlag 07:00-19:30 közt hajtok. Nyugodt vagyok, mert versenyképes tudást fognak szerezni eme digitális táblákkal a jövő adózó állampolgárai és a megszerzett versenyképes és keresett tudással jól fizető munkahelyük lesz. A rengeteg pénzből (talán már eurónak fogkák hívni), amit bérként kapnak, majd jó sok járulékot fizetnek, amiből nekem lesz nyugdíjam.
Köszönöm Ferenc testvér, köszönöm Hiller haver.

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2008.11.17. 20:23:46

Geza 2008.11.17. 16:00:08

Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci 2008.11.17. 16:15:30

Nekem meg olyan van, hogy az elején áthúzott csegevara van, "Revolución?" felirattal a hátán meg Petőfi "Van sajátunk!" felirattal. Tomcatpolo-ról van az is vagy 3 éve vettem.

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.17. 20:51:43

Seduxen · hungarisztan.blog.hu/ 2008.11.17. 11:52:00

Engem is elvittek Paksra, a tanárnő azt mondta a látogatás végén, hogy ha én is szeretném, akkor igazán maradhatnék is egy kicsit, hátha "ragad rám" némi a modern fizikából, azóta kölcsönösen utáljuk egymást :o)

Lithium78 2008.11.17. 20:59:47

Főnök: "ha én is szeretném, akkor igazán maradhatnék is egy kicsit"

had ne értelmezzem félre ;DDD

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.17. 21:27:26

A fizikatanárnő alig múlt 26 éves akkoriban, nekem igazán bejött, Neked ezzel lenne bármi problémád? :o)

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.17. 21:32:26

Általánosban is és Szakközépben is az osztályfőnökeim utánuk nevezték el a kölkeiket, és ez nem vicc.

Az első azt monda, hogy azért, mert olyan kölköt szeretne, mint én, a második nem mondott semmit, csak furin kacsingatott, az azért megrázó egy élmény volt...

krtek 2008.11.18. 09:05:01

Főnök,
Mit csináltál azokkal a szerencsétlen pedagógusokkal (vagy ők veled) hogy a te nevedet vették fel a kölkeik? :)

Johnson Doe 2008.11.18. 09:13:08

Laspalmas:
Szerintem van benne lehetőség. Elég kevés olyan dolog van amit én már nem tudok elképzelni (ok, az UFO-k landolását ne vegyük ide, mert őket nem veszi be a gyomrom...). Ha pedig igaz, akkor meg... Szégyen? Nem puffogtattuk elégszer ezt a szót?:S

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.11.18. 09:27:34

Johnson Doe
Elolvastam a fórumhozzászólásokat, nem semmi sztori. (Mélt megkaptad?)

Seduxen (már NEM dr.) 2008.11.18. 09:41:08

Főnök: és meg is volt a tanerő!?? Szerintem minden valamirevaló középiskolás fiúnak van olyan tanárnénije, akitől szívesen venne korrepetálást a szertárban :)))

Seduxen (már NEM dr.) 2008.11.18. 09:42:47

Ja, bocsánat, természetesen cikkhájl, meg minden Drága Barátaim! Tegyük a dolgunkat! :))))

A pólókra visszatérve: a nyáron a Jegyirodás demonstráción volt egy srác, aki olyan pólóban volt, hogy "A főnököm egy szobafestő" és egy "átalakított" szmájli volt a fénykép... Na ebbe kössön bele bármelyik jogvédő :)))

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.18. 10:18:02

Sedux: Nem voltak meg, pedig az egyikbe mindenki szerelmes volt :o)

Seduxen (már NEM dr.) 2008.11.18. 10:27:36

Nálunk a gimiben a kémiatanárnőt akarta volna mindenki megcsinálni :)) az urban legend szerint az egyik végzős sikerrel is járt... a mázlista...

more 2008.11.18. 11:15:23

nnnnnaaa.....hatszepmondhatom:)))) te fonok, es az egyik gyerek felkupica lett, a masik meg fonok? vagy feher? ja, joreggelt, es egyben elnezest a lapos poenert:)))))
digitablatol a dughato taneroig eljutni....nekem csak a romaking sikerult tegnap:)))) szerencse, h csak egy evet tanitottam, mik mehettek a hatam mogott.....

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.18. 11:21:43

more: Te sosem kerültél a kémiaszertár jótékony, mindent elfedő homályába? :o)

Seduxen (már NEM dr.) 2008.11.18. 11:22:10

"mik mehettek a hatam mogott"

... ezt a blog-béke érdekében inkább nem is kommentálnám :))))

derelyegrádi szellem 2008.11.18. 11:31:12

én azon elmélkedem, hogy pl a Kovács Félkupica, vagy Kiss Főnök milyen hatást válthatott ki az anyakönyvezetőben)

Hát igen, ezekhez a nevekhez jobb ha a gyerek a kémiszertárban készül...:)

derelyegrádi szellem 2008.11.18. 11:32:35

""mik mehettek a hatam mogott"

... ezt a blog-béke érdekében inkább nem is kommentálnám :))))"

Csatlakoznék Seduxenhez. :)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.11.18. 11:38:47

Szerintem Főnöknek a civil neve valami tök egyedi, különleges, és ezt irigyelték a tanerők. Pl. Rómeó, Alehandró, Szebasztián vagy valami ilyesmi :))

BTM · http://dokumentalis.blog.hu 2008.11.18. 11:53:50

A videót látva, ez egy hosszabb távú fejőstehén lesz, ugyanis ez a remek és olcsó eszköz magában még mit sem ér, kell hozzá szoftver is bőségesen, magyar tartalommal.
Érdekes lenne rápillantani, a táblákhoz megvásárolt szoftverek készitőire/forgalmazóira és nyilván a számla összegére is.
Azt hiszem akadna meglepi bőven...

more 2008.11.18. 12:25:57

laspalmas: lehet, h batman vagy esetleg sandokan:))))
btw, en nem kemiat/fizikat tanitottam, ugyh a szertar nem jatszott....koszonom a visszafogott hozzaallast a temahoz:))))

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.18. 12:41:10

Miért nem rögtön Dzsingisz Khán? :-P

Seduxen (már NEM dr.) 2008.11.18. 13:00:51

more: akkor a tanári szobában az asztalon :))
az se tűnt rossz alternatívának abban a korszakban...

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.18. 13:08:31

Seduxen · hungarisztan.blog.hu/

Csak nem sikerült magadban tartanod :o)

A tanári nem jó, mert ott trécsel a sok unatkozó pedagógus, persze lehet, hogy unalmukban mást csináltak inkább ;o)

Seduxen (már NEM dr.) 2008.11.18. 13:12:03

Főnök: abban az életkorban szerintem teljesen mindegy lenne a tetthely, csak meg lehessen dugni a tanárnénit :)))

more 2008.11.18. 13:14:58

sedux: abban a korszakban???? melyikben?? nem a 80as evekben volt mindez, hanem kb. 3 eve, ugyh akkor mar nem voltak ilyen divatok....bar a kis facccibalok probaltak elcsalogatni osztalykirandulasra:))))))

more 2008.11.18. 13:23:08

jovan sedux, visszaszivtam, felreertettelek, bocsesz...:))

Liberté_73 2008.11.18. 13:27:21

" zseniálisan megjelenítette a powerpoint és world dokumentumokat!"

world, mi? hát beléd tényleg kár volt ...

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.18. 13:29:11

more:
"bar a kis facccibalok probaltak elcsalogatni osztalykirandulasra:)))))) "

Ezt most nem értem, a csajok akartak elcsábítani, vagy ők akartak beszervezni a fiúkák mellé? :o)

Seduxen (már NEM dr.) 2008.11.18. 13:35:06

Főnök: biztos a kis "kandúrok" akarták elcsalni kirándulásra. Este a tábortűznél előkerül a jó kis 50 fokos HP, és mire a tanárnéni felébred, már be is járta a netet a kis "házividejjjó", ahol a diákjai reszelik gruppenileg :)))

derelyegrádi szellem 2008.11.18. 13:36:57

sedux

Nekem úgy tűnik, neked elég nehezen pereg le az a 6 hét. :)

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.18. 13:41:29

:o))

Sedux, még nem késő, feladhatod magad Eörsi kollégánál, hátha enyhébb büntetést kapsz, mint mindjárt more-tól :o)

Seduxen (már NEM dr.) 2008.11.18. 13:42:35

szellem: ja, ez nem arra vezethető vissza. szerintem egy egészséges 16-18 éves kandúr gyakorlatilag BÁRMIT megdugna, amin lyuk van :))
már bocsánat a vulgáris fogalmazásmód miatt, de akkor a hormonok irányítanak...

Seduxen (már NEM dr.) 2008.11.18. 13:44:53

Főnök: amúgy sem gondolom magam túl "liberális" gondolkodásúnak (hála annak a magasságos Istennek), de ilyen szempontból kettős mérce szerint mérek. szóval inkább more "fenyítsen" meg, mint eörsimatyi :)))) utóbbit meghagyom a tipikus szadesz-szavazóknak...

derelyegrádi szellem 2008.11.18. 13:48:15

sedux

ugye ezt nem úgy kell érteni, hogy te most egy egészséges 16-18 éves kandúr vagy?

Egyébként én 16-18 éves koromban is KIZÁRÓLAG nőket dugtam. (Ez azóta sem vátozott csak a többesszám egyesszámra módosult.)

De a BÁRMIT miatt tényleg fogsz kapnai a more-tól, én is úgy érzem.

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.18. 13:56:28

Seduxen · hungarisztan.blog.hu/ 2008.11.18. 13:44:53

Azt a fenyítést ne úgy képzeld el more-tól, ahogyan az Neked jól is esne... tutod, girl power van náluk :o)))

Seduxen (már NEM dr.) 2008.11.18. 13:57:25

szellem: persze-persze, szándékosan félreértessz :)

én arra próbáltam rávilágítani, hogy egy középiskolás fiú a legyet is röptében. ezen felül különösen értékes trófea lenne a tanárnéni. tehát ne vegye zokon more ha ilyen célzattal akarták elhívni kirándulni...

éérteeeeed?? :)))

Seduxen (már NEM dr.) 2008.11.18. 13:58:07

főnök: ez valami olyan, mint a white power? :))

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.11.18. 14:01:09

Miért ne vegye zokon? Örüljön neki? Egy rakat róla fantáziáló pattanásos kölyöknek? :)

more 2008.11.18. 14:03:22

persze persze, amin luk van mi??? rajtatok talan nincs egy luk sem?? muhahaha
most baratsagos kedvemben vagyok, ugyh ennyire futotta, padig latom, rettegtetek hehehehe:))))
majd szep lassan visszakapja az egyesz banda, no worries:)))
sedux, az utolso kommenteddel, nehogy aszidd, h barmit is jovatettel...:))))

Seduxen (már NEM dr.) 2008.11.18. 14:11:11

laspalmas: aki nő létére tanári pályára merészkedik, az számoljon a következményekkel :)))

more: de rajtunk is van több lyuk is, de - a magam nevében nyilatkozva azt mondom -, mint megrögzött "antiliberalista" szeretem mindegyik testnyílásomat rendeltetésszerűen használni...

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.18. 14:51:44

laspalmas 2008.11.18. 14:01:09

Nem csak pattanásos kölkök vannak ott, a Kolompi Ráfáel és a Lakat Jozé már a 27.-et betöltik a szakközépben :)

Seduxen (már NEM dr.) 2008.11.18. 14:59:28

Főnök: lehet, hogy itt van a kutya elásva...
az még elmenne more-nak, hogy pár "pattanásos kölök" ráizgul, nadehogy izlandi-svéd-norvég hármasállampolgárságú bálnavadászokkal kelljen megosztania az "ágyát", az már nem...

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.18. 15:11:07

Seduxen 2008.11.18. 14:59:28

Szerintem more-t ezek nem zavarták, engedd meg, hogy idézzek tőle egy sort:

"szerencse, h csak egy evet tanitottam, mik mehettek a hatam mogott..... "

Mivel eleve nem láthatta, hogy kik és mivel foglalatoskodnak mögötte, így a lurkók hátrányos megkülönböztetése is eleve kizárt, igazi haladó, toleráns hozzáállás ez kéremszépen!

(utálom magam, hogy ezt leírtam, remélem ez enyhít a dolgon :o)

Seduxen (már NEM dr.) 2008.11.18. 15:29:16

Anyám add el a házat... Már Főnöknél is hatott az "eörsi-terror"... Kezdünk elveszni Drága Barátaim... Gyerünk, tegyük a dolgunkat!!!

Saint 2008.11.18. 15:43:58

A mi sulinkban (számtech suli) van 2 vagy három. Tökéletesen megvagyunk nélkülük. Tök király naná, lehet majd mondani a szlovákoknak hogy " és ti min tanultok? hehe mi digtáblán!!" több hasznát nem látom...

more 2008.11.18. 16:19:35

fonok, tudom, h csak a sorre gyursz, azert irkalsz ilyesmit, de sajnos nem, nem enyhit a dolgon....:)))
sedux, majd kezdemenyezem, h legyen az egyetemeken es a tanarkepzokon 'pattanasos tinedzserek, akik minden lukba beledugnak elleni vedekezes' tanegyseg, amit a tanitasi gyakszin lehetne elesbe nyomni:)))))

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.18. 16:29:34

more 2008.11.18. 16:19:35

'pattanasos tinedzserek, akik minden lukba beledugnak elleni vedekezes'

Ez mekkora lol :o)

Ha rosszul tanulod meg a tárgyat, akkor megba*nak, mindkét értelmében :o)))

more 2008.11.18. 16:32:19

ja, a multkori nemettanarno, aki sztrippelt, mar el is bukott volna...:))))
azert fiatal pasitanarnak lenni se leanyalom, a kis kurvak ugy tapadnak, mint a dog a legyre....aztan ha nem csinalsz veluk valamit, meg a vegen fel is jelentenek...:)))

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.18. 16:56:59

more 2008.11.18. 16:32:19

szerintem ezért utáljuk a tanárokat, egyszerű irigység, sokan mondták már, de nem ám a 13. havit irigyeljük, neeem, csak a friss választékot :o)

more 2008.11.18. 17:37:08

hatnemeztmondom??? irigy allatok:)))
es a tobbi kozalkalmazottol es koztisztviselotol mit sajnalunk?? ezen is erdemes lenne elgondolkozni:)))

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.11.18. 17:45:57

Sedux, erősen érzem rajtad Feri befolyását, folyamatosan tőle idézel. Ez sokkal nagyobb baj, mint Főnök köpönyegforgatása némi ingyen sör reményében. :)

more
Mi lányosztály voltunk gimiben, volt egy frissdiplomás némettanárunk, a Robi bácsi, na ő kettőt nem mert szólni, nem volt az a talpraesett fajta. Máig emlékszem, ahogy a szóbeli érettségin dolgoztuk ki a tételeket, a tanárok ott ültek velünk szemben valami emelvényen, tök csönd volt, egyszercsak nagy csörömpölés, kiesett a Robi bal szemüveglencséje. Szegény akkor semmisült meg teljesen, pedig a négy év alatt kapott tőlünk rendesen. :))

Liberté_73 2008.11.18. 17:56:49

" Szegény akkor semmisült meg teljesen, pedig a négy év alatt kapott tőlünk rendesen. :)) "

hát remélem, a Zélettől visszakapjátok, mindahányan kamatostul

more 2008.11.18. 18:00:04

szegeny robibaaa biztos csak azert ment tanarnak, mert kulkerre nem vettek fel, pedig nagyon szeretett volna nagymeno kereskedo lenni:))))
szegeny szegeny robibaaa

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.11.18. 18:13:57

Liberté73 köszönöm szépen, hasonló jókat kívánok neked is.

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.18. 18:15:26

laspalmas 2008.11.18. 17:45:57

Az ingyen sörről mér rég lemondtam, úgy egy hónapja, amikor legelőször felvetődött. Esélytelen, hogy februárig ne gázoljak kiengesztelhetetlenül more érzékeny lelkébe valami genyasággal :o)

Azt ugye tudjátok, hogy potenciálisan kineveltetek egy, szadista sorozatgyilkost, "Robibácsinál" minden megaláztatás egy kis, de annál jelentősebb lépés volt ebbe az irányba :o)
Pedig a csajok között, -ha elegen összegyűlnek- mindig akad pár, aki szívesen vigasztalná szegény, elnyomott srácokat, ilyen nem volt? :o)

Seduxentől én is elhatárolódom!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.11.18. 18:30:19

Mi egyáltalán nem aláztuk meg Robibát, a tanárnak járó tiszteletet megadtuk neki, jól tanított, rendes is volt, csak nem tudtuk férfiszámba venni. Szegény egyszerűen önbizalomhiányos volt, nem tudott mit kezdeni a rengeteg, nála pár évvel fiatalabb csajjal, akik csinosan, tele életkedvvel jártak az iskolába. Biztos, hogy volt, aki tetszett neki, de ő szegény nem tetszett senkinek. Kerülte a tekintetünket, ha nevettünk, azt hitte rajta, volt hogy automatice átváltott tegezésbe, ami nem lett volna baj egyáltalán, de aztán nem győzött szabadkozni, szóval tényleg nagy pofonokat kapott a 4 év alatt, és biztos nem az utolsókat, mert a mi sulinkban az egyik szakon csak lányosztályok voltak/vannak. Mindent összevetve én azt gondolom róla, hogy talán nem gimiben kéne tanítania, hanem inkább áltsuliban.

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.18. 20:38:09

Egyébként az milyen, amikor csak csajok járnak az osztályba? Úgy értem, egy csajnak nem furi, és el lehet viselni 25-30 lányt négy/hat éven keresztül?

Az egész szegregálósdi olyan életszerűtlen, én tuti megmentem ettől a leendő kölkeimet.

Nálunk műszaki suli lévén csak elvétve akadt 2-3 lány az egész intézményben, pedig abban a korban már muszáj ilyen irányba is szocializálódni. Nekünk rohadtul hiányoztak a csajok mind az osztálykirándulásokról, mind a közös osztálybulikból, szünetben is tök gáz a randa fiúírásról másolni a leckét, na, szóval nekünk nagyon szar volt nélkülük.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.11.18. 21:13:51

Nálunk egy évfolyamban 4 osztály volt, ebből csak mi, a D-sek voltunk lányosztály, a másik három vegyes volt. Az A-sok, B-sek hatosztályos kommunikációképtelen kultúrgombócok voltak, a C-sekkel viszont jól kijöttünk. Bulizni velük jártunk, osztálykirándulni nem mindig. A szegedi Csillaggal szembeni MÁV-szállóban speciel velük voltunk, meg 15 török kamionsofőrrel. Osztályon beül persze 3-5 fős klikkek voltak, de szerintem az van mindenhol. Nyilván lányok lévén több pletyka, piszkálás ment, viszont nem voltak hatalmi harcok, mert nem volt fiú, akiért küzdeni kellett volna. A kolesz is koedukált volt, a szintek közti éjszakai átsurranási lehetőséggel, és a szemközti Kék Róka nyújtotta remek kikapcsolódással. Mindent összevetve, jó évek voltak! :)

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.18. 21:28:51

Áááá a kolesz... a kedvenc helyem volt,mi is mindig ott csajoztunk, persze a bentlakó osztálytársak segítségével, de azt valahogy sose bántam, hogy nem ott élek.

Akkor nekünk sokkal nagyobb szívás volt, leszámítva a 3-4 sorstárssal való évtizedes barátságot nem érte meg... annyiból volt csak elviselhető, hogy kellőképp balhésok voltunk,de valahogy mindent megúsztunk :o)

more 2008.11.18. 22:46:24

fonok: beszeltunk mi valaha INGYEN sorrol?? felre vagyunk ertve:)))) (targyalas kerdese...) egyebkent ha jok az emlekeim, a mokusos sztori a te erzekeny lelked rengette meg legutobb is:))))
robibaaaa-nak meg biztosan meg fogja novelni az onbizalmat (ha mast nem is) a digitabla, amin levezetheti az igeragozast az ot csodalo noi szemek kisereteben hehehehe

Seduxen (már NEM dr.) 2008.11.19. 09:38:29

laspalmas: tudod én ferire úgy tekintek, mintha a saját gyermekem lenne... kicsit degenerált, kicsit hazudós, de a MIÉNK :)))

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.19. 10:08:06

more: Ezek szerint a "Vendégem vagy egy sörre" Nálad azt jelenti, hogy "Megengedem, hogy velem igyál, feltéve,ha te fizetsz".

Kezdem érteni :o)

more 2008.11.19. 11:34:27

hm....de jo a memoriad fonok....ha mondtam ilyent, akkor termeszetesen igy gondoltam:))) (valami kemeny euforikus allapotban lehettem:)))) jaaaa, emlekszem mikor volt, ja, azert az esetert telleg vendegem vagy egy sorre:))))

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.19. 11:54:30

"jaaaa, emlekszem mikor volt, ja, azert az esetert telleg vendegem vagy egy sorre:)))) "

Gondolom ettől még nekem kell fizetnem :o)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.11.19. 12:25:33

Seduxen, "nem kicsit, nagyon!" :)

Főnök, hiába, az emancipáció vívmánya ez is. :P

János2 2008.11.20. 09:54:16

Nincs még egy nemzet a világon, amelyik megtenné azt az őrültséget, amit a magyarság folyamatosan tesz. Liberálnáci gyilkosaink - a magyargyűlölő zsidóbűnözők és szintúgy akasztanivaló csatlósaik - cigánytenyésztésre fordítják a dolgozó magyarok adóit, sőt az EU-támogatások nagy részét is. A néhány százezernyiről több, mit másfél milliósra tenyésztett cigányhordákat a magyar városokra és falvakra zúdítják. A magyarság egészségügyi és népjóléti rendszerét lerombolták, a cigányoknak minden ingyen van, mert a kirabolt magyarok pénzén fizetnek nekik mindent: a gázt, a vizet, a villanyt, az ételt, a kocsmát, a játékgépet. Egymást érik a leépítések, a megszorítások, de a cigányokra egyik sem vonatkozik, épp ellenkezőleg: a megnyomorított Magyarország ezeknek maga a Kánaán.Sok százezer magyar él a mindennapos cigányterror alatt. Olyan életek vannak, amilyeneket elképzelni sem lehet. Ebben az országban a magyarellenes diktatúra a gyakorlatban felszámolta az állampolgári jogegyenlőséget is. A munkában megöregedett, becsületes magyarra börtön vár, ha védeni próbálja a kiskertje terményeit. A tolvaj, a gyilkos cigányszutyok pozitív diszkriminációt élvez. Utóbbit kiáltja ki áldozattá a magyarellenes szennymédia. Köztudott, hogy a bűnüldöző és a jogalkalmazó szerveket is a magyarellenességre dresszírozza a diktatúra. Most azon a ponton vagyunk, amikor eldől: lesz-e Magyarország, vagy csak volt.

Ned Coleman · http://nedcoleman.net/ 2008.11.20. 12:42:40

János2, pont megfogalmaztad azt amit a dühtôl nem tudnék. Köszi

Talán annyit tennék hozzá, hogy kis túlzásokkal lassan úgy nézünk ki, hogy van a vállunkon 3millió nyugdíjas és 2 millió cigány és ki tudja még mennyi ingyenélô .


De milyen jól jön ez a nagy szám a mi Urainknak mikor szavazni kell... nem szabad elveszíteni ôket

S szerintem pont itt van a lényeg.
Ebbôl is látszik, hogy a kormány kurvára nem tesz semmit mert nem mer
A cigányságot és a nyugdíjasokat kell megfogni. A legnagyobb tábor.

Magyarosrszágon a politika lényege egy:

SZAVAZZANAK MEG MINKET (4 ÉVRE)

süti beállítások módosítása