Skip to content


       Szűrés lista

Újabb ügyészségi öngól

Úgy látszik, Bodor Imre ügye máshogy ért véget. Múlt héten volt szó a történetéről, mely szerint 2006-ban az egyik szolnoki általános iskola kerítésénél megakadályozta, hogy megverjenek egy alsós kisdiákot. A 13 éves támadót megfogta, és akarata ellenére bevitte az iskola igazgatónőjéhez. Ezért őt személyi szabadság korlátozása és könnyű testi sértés miatt feljelentették a szülők, a nyomozás végeztével a Szolnok Városi Ügyészség megrovásban részesítette. 2 év után. Gyorsan ment.

A sztorit olvasta az újságban a megyei ügyészség is ...
Először is finoman beszóltak Bodor Imrénak, hogy nem nyújtott be panaszt a határozat ellen, hanem elfogadta az elsőfokú városi ügyészség döntését, így a történtek nem jutottak a megyei ügyészség tudomására. Két évnyi megpróbáltatás után miért kell csodálkozni, ha egy átlagember szabadulna az ügyészség-rendőrség-bíróság-ügyvédek kötelékéből?

Naszóval, a dr. Varga Árpád megyei főügyész-helyettes elolvasta a cikket az újságban, és "aggályosnak" találta a határozatot. Bekérette az ügy anyagát, jól átolvasta, majd:

"Megállapítottam, hogy Bodor Imre nem valósította meg a 18. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett, személyi szabadság megsértésének bűntettét, ezért bűncselekmény hiányában a nyomozást megszüntettem. Bodor Imre a közoktatási törvénnyel összhangban cselekedett, a jogszabályi rendelkezések szellemében járt el. Az ügyészségi megrovás és a rabosítás eltörlésére megtettem a szükséges intézkedéseket. A határozat jogerős, ez ellen panasznak nincs helye."

Oké, nem tudom hogy Ti is arra gondoltok-e amire én ... Ez nem az évszázad bűnügye volt, a hétszázát! Azt nem tudja egy ügyészég eldönteni, hogy a legpitiánerebb szabálysértés, a "személyi szabadság korlátozása" megvalósult-e vagy sem? Ezek után ennél fajsúlyosabb ügyekben mire számíthat az állampolgár? Kéred a rendőrséget, hogy egyből adja az ügyedet oda az ügyészségnek, mert ugye a rendőrség olyan, amilyen ...
A városi ügyészségtől meg azt kéred, hogy jó lenne, ha inkább a megyei ügyészségnél landolna az ügy, biztos, ami biztos alapon? Vagy menjünk egyből a legfőbb ügyészhez?

Természetesen megmagyarázzák ezt is, de úgy, hogy azért próbálják menteni a városi kollégák becsületét:
"Az elsőfokú ügyészség határozatának is megvolt a jogalapja. Úgy ítélték meg, hogy Bodor Imre terhére megállapítható a személyi szabadság megsértése és a könnyű testi sértés elkövetése is, mert az események egy része az iskola területén kívül zajlott és a gyereket akaratán kívül vitte vissza az igazgatónőhöz. Ez alapján hozták meg határozatukat. Tekintettel azonban arra, hogy indokoltnak látták Bodor Imre közbelépését, illetve azt, hogy a gyerek vitathatatlanul provokálta őt, durva, sértő kifejezéseket használt vele szemben, a cselekmény indítékát méltányolva, a törvény szerint alkalmazható legenyhébb felelősségre vonást, a megrovást alkalmazták."

De akkor mit vettek észre a megyei ügyészségen, amit a felett a városi kollégák elsiklottak? Nem fogjátok elhinni: azt, hogy az események az iskola kerítése mellett történtek!

"Szerintem, bár kétségtelenül a kerítésen kívül zajlottak az események, mégis az iskolához köthetőek. Ezt támasztja alá, hogy a veszekedés, a dulakodás, tanítási időben történt, amikor a gyerekek még nem széledtek szét és a veszélyhelyzetet érzékelő
pedagógus, akivel szemben a diák szintén tiszteletlen volt, sikertelenül
próbált meg közbeavatkozni. Meggyőződésem szerint, tökéletesen illik ide a közoktatásról szóló törvény rendelkezése, miszerint: „a diákot megilleti, hogy biztonságos környezetben tanulhasson, védelmet kapjon a személyét fenyegető támadástól, bántalmazástól. A pedagógust megilleti, hogy személyét megbecsüljék, tiszteletben tartsák. Mindezeknek az érvényre juttatásáért az igazgató felel." Ennek alapján ítéltem meg úgy, hogy az igazgatónő volt jogosult az ügy lerendezésére. Tehát a gyerek személyi szabadságát nem korlátozta Bodor Imre, mikor bevitte az iskolába. Ha ez az eset az iskolától távolabb történik, már nem az igazgató fennhatósága alá tartozott volna a megítélése, hanem a rendőrség feladatát képezi."

Örülök, hogy a rendszerváltás utáni időszak legszövevényesebb, és a jogi egyetem tankönyvébe illő roppant bonyolult ügynek sikerült a végére érni. Most már csak attól félek, hogy a fenti megyei ügyész-helyettesi nyilatkozatot el fogja olvasni a legfőbb ügyész és bekéri az ügy iratait ...

 

Címkék: közélet

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr45785095

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: szószerintország 2008.11.24. 19:11:02

Fogalmuk nincs a világrólA Vastagbőr csodás történetről számolt ma be, ennél szó szerintebb már nem is lehet semmi:Úgy látszik, Bodor Imre ügye máshogy ért véget. Múlt héten volt szó a történetéről, mely szerint 2006-ban az egyik szolnoki általános i…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rolika 2008.11.24. 08:37:15

a magyar államigazgatásban nem tud senki semmit, legalábbis senki nem mer semmiért felelősséget vállalni.
adóügyben pl. egy átlagos állampolgári ismereteket meghaladó kérdésben a megyeszékhelyen már nem tudnak válaszolni, de a fővárosban sem egyértelműen. kitől kérdezzünk b.zmeg, veress jánostól egyenesen?!

Tapmancs 2008.11.24. 08:50:51

Ha pl a mérnökök is úgy végeznék a munkájukat mint a szerencsétlen jogászok, hetente dőlnének össze házak, hidak daruk, óránként robbannának le vonatok, autók, zuhannának le repülők... satöbbi.

Egyszerűen mindenki a saját szájíze szerint magyarázza a "jogszabályokat", alig van bennük konkrétum. Ha a kormánynak nem tetszik valami, akkor törvényt hoznak ellene, ha az alkotmányellenes, akkor alkotmányt módosítanak... Mi értelme van ennek az egész "jogrendszernek"?

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.11.24. 08:54:40

Állig Főiskolát végeztem, de mindössze 4 hónapot bírtam a közigazgatásban. 24 évesen ketten voltunk szakképzettek, csak éppen pályakezdők.

A kollégáim között volt alkoholista katonai ügyész, eladó (!), műszaki menedzser és fitneszoktató (igaz, ő a Közgázra járt éppen), sőt egy csupán érettségivel rendelkező parasztgyerek is. Az ügyfeleink nagy része külföldi volt, de csak hárman tudtunk valamilyen nyelven.

Sokkal fontosabb volt a szervezet belső szabályait betartani, mint bármi más. De végül azért léptem ki, mert az emberi színvonal is nagyon alacsony volt.

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2008.11.24. 08:55:33

Hogy miért van ez így? Olvassátok el ezt a cikket. Bár mindig is tudtuk, hogy továbbra is a régi bútordarabok vannak hatalmon, de ennyire...

index.hu/politika/belfold/gulyas6292/

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2008.11.24. 08:55:46

Mondtam én, hogy sz*r ügyvédje volt ennek az Imrének. Most keressen egy jót, és az őt ért erkölcsi kárért kérjen százmillió forintos kártérítést, akkor peren kívül meg lehet egyezni huszonötben :D

phaidros 2008.11.24. 09:01:50

www.sero.hu/lynx/

Nincs mit mondanom ezen kívül. :(

Marcellusca 2008.11.24. 09:08:46

"Mi értelme van ennek az egész "jogrendszernek"? "
Így semmi. Régóta mondom, hogy az nem jogrendszer, ahol a különböző fokokon tök ellentétes ítéletek születnek. A (,ha jól tudom) három lépcsős ítélkezési rendszerben az első foknál kell izgulni, mert annak eredményén múlik az utolsó eredménye is. (Pölö: felment-elítél-felment. Fordítottja a szopás.)

Tittyman 2008.11.24. 09:33:26

A Balla Irma fiának is utána lehetne nézni mert a nyomozati szakasz már lezárult de hír az nincs...
Ez nem rendszer ,ez egy elég rossz vicc!

rolika 2008.11.24. 09:34:35

marcellusca: ez volt hajdúhadházon is, a "szegregációs" ügyben, csak fordítva: elítél-felment-elítél. csodálom is , miért nincs poszt erről :)

Marcellusca 2008.11.24. 09:54:30

rolika · republicator.blog.hu/ 2008.11.24. 09:34:35

Az a szégyen, hogy nagyon sok hasonló esetet lehetne felsorolni. Ilyenkor megfordul a fejemben, hogy amikor ellentétes ítéletek születnek, akkor melyik törvénykönyvet veszik elő? Nem ugyanaz alapján ítélkeznek, mint az előző bíróság? Vagy új dokumentumok, adatok kerülnek elő? De akkor miért nem közlik azt is?

Más! A négyes metró PR-költség megmeléséhez mit szóltok? Jön a Karácsony, és még nincs meg minden ismerősnek a zajjándék?

vernon 2008.11.24. 10:09:20

Legalább akkor ne kritizáljuk őket, mikor végre helyére teszik a dolgokat. A megyei helyettes úgy járt el ahogy egy becsületes ügyésznek illik. Örüljünk hogy vannak még ilyenek is.

Johnny336 2008.11.24. 10:09:45

Szerintem a tanár úr legnagyobb szerencséje, hogy nem a "rokonyoktól" kapott megrovást. A rasszista tanerő. Én felfüggeszteném, felnégyelném, és megetetném a svédekkel. Megérdemelné...

De most komolyan? Nagypofájú gyerek terrorizálja a kisebbeket, ezt egy tanár nem hagyja szó nélkül, és még őt vegzálják? Ezek után mit várjak? Ha késsel jönnek nekem, majd a rendőr is elfordul, nehogy rábasszon?

lombroso · http://www.szajtepo.blogspot.com 2008.11.24. 10:10:42

Most mi van? Örüljünk, hogy még vannak értelmes emberek az ügyészségnél, akik helyre tudják és akarják tenni a balfasz kollégájuk/beosztottjuk hibáit. Apropó, szeretném hallani a blog önjelölt jogászának ömlengését arról, hogy továbbra is az első eljárás volt jogszerű, arányos, stb. és nem a második. Csak bátran!

Johnny336 2008.11.24. 10:18:13

Szerintem itt azzal van a baj, hogy miért másodszorra, amikor már nyílvánosságot kapott az ügy, és bírálták az ügyészség munkáját, miért csak akkor tette helyre egy épértelmű, normálisan gondolkodó kolléga.

Marcellusca 2008.11.24. 10:20:47

Nem azzal van baj, hogy végre egy értelmes (talán a foglalkozásához is értő) ember helyrehozta a hibát, hanem azzal, hogy elsőre miként sikerült elszúrni?!

Egyébként, ha jól tudom (lehet, hogy fals információ) a DNS-profilja megmarad az adatbankban, csak az újj- és tenyérlenyomatát törlik.

derelyegrádi szellem 2008.11.24. 10:55:25

Én látok jó dolgot is ebben, már azon túl is, hogy egy ártatlan - sőt jót cselekvő - emberről végül a hatóság is kimondta, hogy az. Mégpedig azt, hogy az ügyészség "jó szokásától" eltérően nem csinált presztízskérdést a már meghozott döntéséből, hanem megváltoztatta a verdiktjét.

És ez jó dolog.

lombroso · http://www.szajtepo.blogspot.com 2008.11.24. 11:02:36

Nyilván azért csak másodfokon, mert arra a szintre nehezebben kerülnek be a hülyék. Nekem mindesetre feldobta egy kicsit a napomat ez a hír, hosszú idő óta először hallok jót az ügyészségről.

Marcellusca 2008.11.24. 11:04:15

Igazad van, szellem, talán ezért is van hírértéke. Ha sűrűbben előfordulna, akkor fel sem figyelnénk rá. És így lenne helyes.

fingfelelős 2008.11.24. 11:07:07

Alapból nem volt meg a társadalomra veszélyesség, tehát meg kellett volna szüntetni korábban az eljárást. Ehhez képest lett ez. Sajnos a rendőrségnél és a legtöbb ügyészségnél nincsenek tisztában a Btk. általános részével, csak a különös részi tényállásokat ismerik.

Ez az iskola-nem iskola elhatárolás meg egy vicc, mert ez alapján a szomszéd játszótéren (100 méterrel odébb) már elkövette volna a bűncselekményt.

derelyegrádi szellem 2008.11.24. 11:28:04

"Ehhez képest lett ez. Sajnos a rendőrségnél és a legtöbb ügyészségnél nincsenek tisztában a Btk. általános részével, csak a különös részi tényállásokat ismerik."

Én ezt nem osztom, ez nem általános-, különös részi kérdés. Ahol ismerik ott ismerik mindkettőt, ahol nem, vagy csak nagyon mozaikszerűen ott mindkettővel gond szokott lenni, a különössel is.

Szőröstalpú Jeti 2008.11.24. 11:30:10

Úgy látom, nem csak engem zavar, hogy az ügyészség képes volt az helyiekkel teljesen ellentétes állsápontra helyezkedni (két év, és egy halo cikk után). Tényleg már csak azon kell izgulnia a jóembernek, hogy nehogy a legfőbb ügyész is kiváncsi legyen, hogy mi is történt :(

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.11.24. 11:52:26

Na ezért csinálja jól a MAZSIHISZ, hogy mindig a legpitibb ügyekkel is a főügyészhez fordul. Nem kell is szarakodni...

Azért tényleg elgondolkoztat, hogy mi a kékeres f@sznak alkalmazzuk mi az ügyészeket? Jó pénzért 2 évig elszarakodnak egy olyan ügyön amit, egy egyszerű parasztember 15 másodperc alatt lezárna, mindenki megelégedésére tök ingyé'...

Marcellusca 2008.11.24. 11:54:19

TaTa86. · erepublik.com 2008.11.24. 11:52:26

Ugyan már! A magyar jogrendszerben hol van a józan, paraszti ész?

more 2008.11.24. 11:59:04

en csak azt nem ertem, hogyha nalunk a legmagasabb az egy negyzetmeterre eso legtobb jogasz szama, akkor miert nem tudnak a dolgok egy pindurival olajozottabban menni???
ja tudom, penz beszel....az oroshazi vagy milyen illetekeselvtars IP-cim lenyomozo ugye 2 perc alatt meg lett oldva
telleg vegyunk mar peldat del-amerikarol!!

leveliro1 2008.11.24. 12:19:32

Werbőczy is azért írta le a törvényeket, mert megfigyelte a hanyatlást. Az ilyen esetekben minden egyszerű ember, józan paraszti ésszel, az ősöktől tanult egészséges jogérzettel felvértezve meg tudná hozni az ítéletet.

Az, hogy leírom a törvényeket, aztán úgy magyarázom, ahogy akarom: hókusz-pókusz.

Marcellusca 2008.11.24. 12:24:33

more 2008.11.24. 11:59:04

Ugy, ahogy mondod. Pénz beszél. Megmodod mennyid van, megmondom hogyan értelmezem a jogszabályokat és hány kiskaput találok.

Éljen Dél-Amerika! Nem lehetne nálunk azt a 200-at min 500-ra kibővíten. Márcsak azé', hogy mindenki. aki az elmúlt 14-18 évben a parlamenti padokban meresztette a seggét beleférjen?

rolika 2008.11.24. 12:34:33

leveliro, érdemes pl ránézni az adótörvényekre. minden évben lehozza a hvg egy kis mellékletben. az utóbbi években annyit változott a helyzet, hogy az újság lett melléklet a telefonkönyv nagyságú jogszabály mellett.
ráadásul olyan bikkfanyelven van megírva, komolyan mondom, leültem, elolvastam egy ránk nézve érdekes bekezdést, nem értem. rádió ki, összpontosítva még egyszer, nem értem. a kollégák se értették, főnököm se. a könyvelőnk sem nyilatkozott egyértelműen.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.11.24. 12:35:28

Sokkal jobb lenne, ha a mostani homályos, bárhogy csűrhető-csavarható jogszabályokat eltörölnék, és egy egyszerű táblázatot vezetnének be helyettük, amit a legidiótább/legfélénkebb rendőr vagy nyomozó is könnyedén tudna kezelni.
Én igenis díjazom, hogy a főügyész-helyettes nem csinált betyárbecsületi presztízskérdést az ügyből, hanem felülbírálta a városiak döntését.

Káposztakukac 2008.11.24. 13:19:14

1) ismételten egy olyan blog, amely nem képes figyelembe venni, hogy a magyar igazságszolgáltatásnak van egy eljárási rendje, amit be kell tartani, még ha eléggé egyértelmű is a tényállás.

2) a városi ügyészség szolnokon nagy valószínűséggel idiótákból áll.

3) szerencsére a megyei ügyészségen dolgoznak épeszű emberek is. én személy szerint nagyon pozitívan ítélem meg, hogy a megyei főügyész-helyettes saját indíttatásból vette kezébe az ügyet és tett rendet.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2008.11.24. 13:32:48

Egyszer egy játszótéren összeszólalkozott néhány kopasznövendék (12-13 évesek), néhány... jajj, hogy is kell ezt mostanában mondani... szóval olyan gyerekekkel (6-10 év között), akikkel a kopasznövendékek össze szoktak szólalkozni...

Elzavartam a játszótérről mindenkit.

Lehet, hogy be fog idézni a városi ügyészség?

derelyegrádi szellem 2008.11.24. 13:33:08

Ezzel a címmel van kinn a cikk a Indexen:

"2006 óta megy a huzavona a diákot lökdöső tanár ügyében."

Kérdeznék az Indexes idiótától:

A helyes megfejtések zárójelben, hogy továbbra se kelljen elolvasnia szerkesztőnek

1./ Bodor Imre tanár? (nem)

2./ A lökdösődést honnan vetted? (sehonnan, kézmegragadás, felkísérés volt, lökdösődés nem)

3./ Elolvastad legalább a cikk lényegét? (biztos nem)

4./ Mindig így szoktad? (gondolom igen)

Dr Kangörény 2008.11.24. 13:36:23

Kukac, a rendőrségnek eleve meg kellett volna szüntetni az eljárást. Ez is az eljárási rend része. Ha rosszul alkalmaznak egy szebályt, akkor rosszul alkalmazzák, az nem mentség, hogy más esetben mit kell tenniük.

Egyébként pl. a munkaügyi bíróságok első fokon szintén hülyék gyülekezete. A másodfok ott is jobb.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.11.24. 13:46:22

Káposztakukac:
1) Okt 23án meg máskor is nagyon jól lehetett látni, hogy az ügyészség nagyban szarik a szabályokra, és az eljárás rendre. És képesek bűncselekmény hiányában megszüntetni az eljárást amikor egyértelműen bűncselekmény történt. Itt miért nem lehetett ezt mondani?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.11.24. 13:50:59

Ez bizony a jogbiztonság hiánya. Nagyon súlyos. Azt jelenti a fenti sztori, hogy egy absz. egyszerű esetben (ami nem 12 egy tucat ugyan) de a városi ügyész nem tudja eldönteni, helyesen minősíteni mi is történt.

Ez a káosz előszobája.

Akkor mit várjunk egy szabálysértési ügyintézőtől vagy egy önkormányzati alkalmazottól.
Ez ugyanaz, mint 10 gázszerő közül 7 gányol. De azért ez már az emberek életére megy.

Virág et. 2008.11.24. 13:51:04

Anélkül, hogy érdemben állást foglalnék (nem alkalmazom a büntető jogot napi szinten, finoman szólva), ennyit azért hadd tegyek már hozzá:

A jogalkalmazás az nem számtan. A jog nem egzakt tudomány. Ez azért van így, mert minden élethelyzet más és más, nem lehet mindent leszabályozni. Az egyes általános szabályt ezért rá kell húzni az adott élethelyzetre. Ezt a "ráhúzást" hívjuk a jog értelmezésének. Ez szükségszerűen szubjektív, hiszen benne van az értelmező személyisége, világszemlélete is, de vannak objektív elemek is, pl a gyakorlat vagy a dogmatika. Ha a büntető igazságszolgáltatás kimerülne a vonatkozó jogszabályok gépies alkalmazásában, akkor az ügyészek, bírák helyett büntető-automatákat lehetne rendszeresíteni.

A cikkírónak: egy ügy bonyolultságát nem a cselekmény súlyában mérik. Egy tyúklopás is lehet iskolapélda, míg az emberölés elbírálása rutinmunka.

Agyalap 2008.11.24. 14:00:46

Kedves Virág et!
Ne legyünk már annyira naivak, hogy azt gondoljuk - a megyei ügyészség "másképp alkalmazta" a jogot.
Egyszerűen valaki szólt nekik, - szerintem maguktól nem jöttek rá - hogy ez a világ gáza. Igy viszont lassan röhej lesz belőle.

Marcellusca 2008.11.24. 14:10:56

Virág et. 2008.11.24. 13:51:04

Na ezért lettem gépészmérnök és nem jogász. Nálunk a jobbmenetes anyát nem tudod feltekerni a balmenetes csavarra (csak ha nagyon erős vagy :D), mint azt a jogalkalmazók teszik a jogszabályok csűrés-csavarásával.

Virág et. 2008.11.24. 14:12:00

Agyalap

Nem értek egyet azzal, hogy ez a "világ gáza" lenne. De én, ismét hangsúlyozom, ellentétben az itt blogolókkal, nem szoktam büntetőjogot alkalmazni, a szakvizsga óta egyáltalán nem is foglalkoztam büntetővel. Az pedig már régen volt.

De felőlem aztán mehet tovább a "városi ügyészek a világ hülyéi" c. műsor, csak nyugodtan.

Azhát 2008.11.24. 14:12:08

Én eccer egy budapesti buszmegállóban elvettem két kb. 10-12 éves iskolásfiútól egy darab vastagon fogó, alkoholos filcet.
Minő szerencse, hogy ez az ügy nem került az ügyészség elé...

(ja, mellesleg, a két gyerek éppen összefirkálta azzal a tollal a megállóban lévő menetrendet, és miután elvettem tőlük, bele is vágtam a kukába... de gondolom az mindegy, nyilván elkövettem a rablás, sőt útonállás bűntettét...)

Konegafi (törölt) 2008.11.24. 14:27:17

Neoliberális válságtünet. Haladunk a káosz felé, igen szépen. :)

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2008.11.24. 14:35:42

Tisztelt Hozzászólók!

Ezennel tisztelettel megkérek mindenkit, hogy Virág et. nevű fórumozóval ha lehet senki ne álljon szóba, hozzászólásait ne kommentáljuk, ne mondjunk róla véleményt.

A zugügyvéd nevű blogon volt hozzá szerencsém, véleményem szerint ez az ember egy fizetett provokátor és uszító, aki itt úgy látszik területet szemelt ki magának, miután a Vastagbőr látogatottsága ugrásszerűen megnövekedett.

Kérek szépen mindenkit, nagyon vigyázzon vele!

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2008.11.24. 14:38:29

Azhát: Konkrétan a Garázdaság és a Kifosztás törvényi tényállását.

Ettől függetlenül helyesen tetted, de ha felnyomnak, lehet, hogy mennél a Gyorskocsiba, mert ráadásul kiskorúak sérelmére követted el...
Egyetlen mákod az, hogy ők a Rongálást valósították meg, amit neked jogod van megakadályozni állampolgárként, csak ugye ők még nem büntethetők...

Magyarországon nem igazságszolgáltatás, hanem jogszolgáltatás van. Azt hallottam, hogy a legmenőbb ügyvédi iroda kimos a gyilkosságból is jó pénzért (8 számjegy), ha nem véres késsel találnak meg az áldozat mellett.

Agyalap 2008.11.24. 14:39:18

Nem szeretném, ha az ügyészek a közröhej céltáblái lennének - mindössze csak annyit, hogy nézzenek már föl a jogi könyveikből, és egyszer menjenek ki az utcára. Ha elsőre nem jönnek rá, hogy egy ilyen (meg a többi ilyen) eset egyáltalán nem életszerű, nem tudom mit mondjak még.

brodaclop 2008.11.24. 14:47:22

Virag et!

Miert teszel ugy, mintha a jog valami onmagaert, de legalabbis a jogvegzett emberekert valo dolog lenne?

Nem az, illetve nem kene az legyen.

Igenis elvarhato, hogy egy olyan ugy, ahol annyi tortent, hogy egy iskolas kolok meg akart verni egy masik kolkot, valaki meg fulonfogta es bevitte az igazgatohoz, ne ket evig tartson.

A neveben is benne van: jog-SZOLGALTATAS. Ilyen szar szolgaltatasert aligha fizetnek, ha lenne valasztasom.

Engem nem erdekel, hogy milyen baromi bonyolult, az en munkam is bonyolult, de ezert fizetnek. Ha egyszeru lenne, minimalbert kapnek.

Virág et. 2008.11.24. 14:56:34

bordaclop

A jogszolgáltatás szót nem a szakma találta ki, az konyhanyelv a javából.

Viszont azt is látnod kell, hogy - akárcsak a te szakmád, bármi is az -, a jog sem egyszerű, ezért nehéz azt úgy elmagyarázni az embereknek, hogy megértsék és ne értsék félre. Sokan viszont olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy az ő szakmájuk a kutyát sem érdekli, ellentétben a joggal, ami meg mindenkit, ezért mindenki ért is hozzá.

"Igenis elvarhato, hogy egy olyan ugy, ahol annyi tortent, hogy egy iskolas kolok meg akart verni egy masik kolkot, valaki meg fulonfogta es bevitte az igazgatohoz, ne ket evig tartson."

Teljesen igazad van. Nem is erről írtam.

anti_troll

:)

Szomorúan tájékoztatlak, hogy a Zugügyvédben is előfordulok még mindig. De igazad van, lebuktam. Az ügyészség fizet engem. Pontosabban a Szolnoki Városi Ügyészség.

derelyegrádi szellem 2008.11.24. 15:01:36

"Azhát: Konkrétan a Garázdaság és a Kifosztás törvényi tényállását."

Még konkrétabban a rablásét. Ez sem garázdaság mert az szubszidiáris bcs, tehát csak akkor alkalmazható ha nincs másik, itt meg van a rablás.

És emiatt (rablás) a kifosztás szóba sem jöhet. Bővebben: itt nincs más bűncselekénye után, annak hatása alatt lévő sértett sérelmére, mert maga az elvétel lehet a bcs, ami pedig rablás, ha az erőszakkal vagy fenyegetéssel történt.

Szerintem.

derelyegrádi szellem 2008.11.24. 15:08:14

anit-troll

És képzeld, hogy ez a Virág még fogad is, aztán ha elveszti nem adja ám meg :)

Szerintem azért, hogy elvegyem tőle és felnyomhasson a Szolnoki Ügyészségen önbíráskodásért, mert az hallotta van ott egy új ügyész aki problémamentesen tudja a törvényi tényállást. :)

Nagyon ravasz azsizó ez a Virág....

Virág et. 2008.11.24. 15:11:44

"Még konkrétabban a rablásét."

Biztos megáll az a rablás? Rögtön el is dobta a dolgot, tehát a jogtalan eltulajdonítás nem valósult meg...

"És képzeld, hogy ez a Virág még fogad is, aztán ha elveszti nem adja ám meg :)"

Ez övön aluli. Számtalanszor mondtam, hogy kipostázom neked a borod, de nem kellett. :)
Egyébiránt, amit vettem eredetileg, az már időközben el is fogyott ...

derelyegrádi szellem 2008.11.24. 15:22:16

Virág et.

Nem kell hogy megőrizze, az eltulajdonítás jogi fogalma akkor valósul meg ha az eredti tulajdonos rendelkezési jogosultságát megszünteted, az pedig azzal hogy elvetted és eldobtad (mondjuk egy kukába) megvalósult. Ez így értelmezedő a lopásnál is.

A elvevő ebben az esetben arra hivatkozhat, hogy bűncselekményt (rongálás) akadályozott meg a cselekményével, itt lehet jelentősége annak hogy eldobta a dolgot, tehát nem azért vette el, hogy jogtalanul eltulajdonítsa. Ha csak úgy elvettem valakitől valamit, aztán fogom bevágon mondjuk a Dunába az attól még rablás lehet simán.

"Egyébiránt, amit vettem eredetileg, az már időközben el is fogyott ..."

Ez meg sikkasztás ám! :) (nem az, mielőtt érvelni kezdenél)

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2008.11.24. 15:27:55

Marcellusca 2008.11.24. 14:10:56
Virág et. 2008.11.24. 13:51:04

Na ezért lettem gépészmérnök és nem jogász. Nálunk a jobbmenetes anyát nem tudod feltekerni a balmenetes csavarra (csak ha nagyon erős vagy :D), mint azt a jogalkalmazók teszik a jogszabályok csűrés-csavarásával.

"Gépészek vagyunk mi, fasza gyerekek, értünk csörögnek a boros üvegek.."

Gépésznek lenni jó dolog.

Archenemy 2008.11.24. 15:28:55

Olyankor mi van, ha a rabló felszólít az értékeim átadására, de azokat átadás helyett használhatatlanná teszem? (pl. telefont földhöz vágni, bankkártyát eltörni) Akkor azt rá lehet verni, hogy ő "rabolta el" (tételezzük fel, hogy később elkapják), vagy nem?

Csak eszembe jutott :p

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2008.11.24. 15:29:12

Virág et. 2008.11.24. 14:56:34

Akkor mesélj már, mire lehet számítani szerzői és a szomszédom jogait sértve?

Virág et. 2008.11.24. 15:35:51

derelye

Neked elhiszem, mert tudom, hogy te gyakorlod a büntetőjogot és a bírósági joggyakorlatot is ismered. De quasi-laikusként, egyetemi emlékekre hagyatkozva, nekem az maradt meg, hogy a rablás célzatos bűncselekmény, csak egyenes szándékkal követhető el és a szándéknak szükségszerűen át kell fogni a jogtalan eltulajdonítást, mint kívánt és elérendő célt. Az én véleményem szerint, amennyiben a szándék egészen más, vagy nem eltualjdonítás végett kerül ki a tulajdonos birtokából a dolog, akkor máris hiányzik egy fontos tényállási elem és a bcs nem valósul meg.
De ez csak az én agymenésem, ne is törődj vele. :)

misikeh

Megbízóm, a Szolnoki Városi Ügyészség nem engedélyezte, hogy ilyen információt kiadjak. :)

(Egyébként meg Btk. 329/A. §, bár már nem így hívják és magyarország.hu-n megtalálod)

Marcellusca 2008.11.24. 15:38:28

misikeh!

Remlem jófajta vörös vagy Tokaji, esetleg egri jég-, netán soprini Zenit vót bennük. :D
Ja, és csakis tisztán. VBK-t csak gyengébb minőségű vörösből kotyvasztunk. :D

derelyegrádi szellem 2008.11.24. 15:47:41

Virág et

A szándékot a második bekezdésem tárgyalja, pontosan azon elvek alapján, amit leírtál. A probléma ott van, az eltulajdonítás szándékával történő elvételt nem zárja ki hogy megszabadult a dologtól, mert azt indukálhatja az ishogy az elvétel után jön rá arra hogy dolog értéktelen, vagy nem az aminek nézte, ami miatt elvette.

És ezekben az estekben sem rablás kísérletét állapítjuk meg, mert az az elvétellel befejeződött!

Itt a szándéka a bcs megakadályozása volt, nem pedig az eltulajdonítás, amit az is bizonyít, hogy beledobta a kukába. A szándékot igazolhatja, de önmagában nem akadálya a rablás megállpításának, hogy egyből eldobta.

A második nekifutásod jó.

Virág et. 2008.11.24. 15:55:55

Értettem. :)

"Itt a szándéka a bcs megakadályozása volt, nem pedig az eltulajdonítás, amit az is bizonyít, hogy beledobta a kukába."

Végszükség nem állhat meg? Elvégre a BKV javait mentette ...

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2008.11.24. 17:20:39

Virág elvtárs, tudom, mi a vétség btk. szerinti neve, gondoltam oldom a kérdés komolyságát a feltevés módjával. Le se tagadhatod a munkahelyed ;)

Horizont 2008.11.24. 17:31:38

Lehet, hogy naív vagyok (és nem optimista) de józan paraszti ésszel nem tudom felfogni hogyan juthatott egy ilyen eset iddáig. Régen is helyrerakták az ilyen gyerekeket és a lökött szüleiket is.Jog nélkül!!Csodálkozunk mi megy az iskolákban (IS!)? A pedagógus semmilyen lépést nem mer megtenni.Az más kérdés, hogy azt a keveset amit megtehetne sem teszi meg!
Az jutott eszembe hogyha a homokozóban egyik gyerek szándékosan sérülést okoz a gyerekemnek és erélyesen rászólok (ijedtemben) és kikapom a homokozóból akkor az anyja feljelent és beindul a rendőrség, ügyészség? Hajmeresztő!
Nagyon jó hogy ez lett a vége de én nem tudok hálásan meghatódni ezért.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2008.11.25. 03:19:13

Derelyegrádi szellem: Jogos, igazad van, inkább rablás. Ezek szerint rosszul tudtam a kifosztás tényállását. Bocs.

Virág et. 2008.11.25. 14:00:49

misikeh

Értettem én, hogy viccelsz. A lényeg az volt, hogy most már nem hívják szerzői és szomszédos jogok megsértésének azt, amire utaltál. Most már, ha jól emlékszem, de majd derelye kijavít, szerzői és szerzőihez kapcsolódó jogok megsértése van.

Corry 2008.11.26. 08:03:00

misikeh,

akkor ez a gépészet egy kirekesztő antidemokrtikus dolog.
Mi van ha valaki mégis egy jobbos anyát akar feltekerni a balos csavarra? Bepereli a csavargyárat?

De a gépészetben is be lehet indítani a szarkavarást egy pillanat alatt, figyelj: melyik a jobb konstrukció és itt bármit összehasonlíthatsz, példul két erőművet, két benzinmotort satöbbi. Persze azt elismerem, hogy itt a vita sokkal magasabb színvonalon folyna, mint jogászéknál, de mégse csak a balos-jobbos csavarról lenne szó...

Seduxen (már NEM dr.) 2008.11.26. 10:27:22

Marcellusca: VBK-t NEM kotyvasztunk. Még végszükség esetén sem... Arra ott van a kőbányai világos... VBK készítése nálam minősített esetű bcs. :)))

derelyegrádi szellem 2008.11.26. 10:46:47

Csalakozom Seduxenhez. A VBK (hívják azt lazának, vadásznak, vagy bárminek) ha készítése nem is, de fogyasztása nagyon súlyos jellemhiba. :)


süti beállítások módosítása