Skip to content


       Szűrés lista

Évi 170 milliárdunkba kerül, és még sztrájkol is. Mi az?

Gaskó István VDSZSZ elnöknek biztosan remekül sikerült az ezüstvasárnap. Valószínűleg nem utazott vonattal. Nagyon büszek rá, hogy a "gördülő sztrájk" után (hogy bármikor elkezdhetik), kitalálták, hogy most már területileg is gördüljön. Mert az úgy még nagyobb kitolás. Még jobban zavarjuk össze az utasokat. Itt a vonat, hol a vonat. Megy a vonat, sztrájkol a vonat. Így szombaton még csak Kelet-Magyarországot vágták haza, vasárnaptól pedig az egész országot. Utastájékoztatás nincs. Káosz van.

Nos, megmondom, hogy én hogy hívom azt, amikor valaki szántszándékkal bénít meg egy országot: szakszervezeti terrorizmus. (Lehet, kicsit erős) De aki hajnal óta fagyoskodik az állomáson, mert csak szeretne bejutni a munkahelyére, vagy  csak haza, lehet, még cifrábbakat is gondol ...

Van egy böhöm nagy, monopolhelyzetben lévő, szocialista típusú, veszteséges állami vállalat, a Magyar Államvasutak. Melynek egyből 5 szakszervezete van: Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, Mozdonyvezetők Szakszervezete, Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, Vasutasok Szakszervezete és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete.

Elős kérdés: miért van 5 szakszervezet? 5 elnökkel, 5 érdekvédelmi
alelnökkel, 5 gazdasági alelnökkel, 5 irodavezetővel, 5 jogtanácsossal, hadd ne folytassam ... 1 szakszervezet nem tudná képviselni a dolgozók érdekeit? Valahol nemhogy 5, még 1 szakszervezet sincs, igaz, kedves olvasó?

Az első 4 szakszervezet meg tudott egyezni a MÁV-val, csak a VDSZSZ nem.

De mit is követelnek Gaskóék? Megéri-e cserébe egy országnyi emberrel kibaszni?

1, minden dolgozó kapjon 250 000 forintot a MÁV Cargo eladásából.
2, 10%-os béremelést.
3, a mellékvonalakon ne szűnjön meg a személyszállítás.
4, a jövőben munkáltatói érdekkörben felmerült okból történő munkáltatói rendes felmondásra a MÁV többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságoknál csak a szakszervezetünk egyetértését követően kerülhessen sor tagjaink esetében.
5, az új menetrend bevezetésének felfüggesztése.

Végignézve ezeket a pontokat, úgy néz ki, hogy Gaskóékat nem nagyon érdekli holmi nagy gazdasági válság, a kirúgott dolgozók ezrei az országban, meg ehhez hasonlók. Leegyszerűsítve: Adjatok több pénzt nekünk, és ne merjetek kirúgni tőlünk senkit.

A vasutasokon kívül hány olyan munkahely van, amely úgy tud sztrájkolni, hogy a vétlen emberek isszák meg a levét? 2-3? BKV, Ferihegy? Az elégséges szolgáltatásról persze most sem tudtak megegyezni, mely már az ombudsman szemét is szúrja. Talán kicsit korábban kellett volna kapcsolni, hiszen nem ez az első ilyen vasutas sztrájk idén. Itt az ideje rendet csinálni e téren. Nem lehet, hogy egy-két vállalat dolgozóinak egy része minimális szolgáltatás és tájékoztatás nélkül hagyja az embereket.

Emlékszünk? 2007 februárjában a teljes teljes villamosenergia-ipar sztrájkolt, több 20 000 ezer villamosipari dolgozó. Vajon úgy sztrájkoltak, hogy lekapcsolták Magyarországon az áramot? Hiszen nekik ez lenne a zsarolási potenciájuk ...
Nos, nem ez történt, észre sem vettük hogy sztrájk volt: "A sztrájk illetve az amiatt kieső villamos energia teljesítmény nem érintette az áramfogyasztók ellátását."

Volt már több pedagógus sztrájk is. Vajon reggel hazazavarták a gyerekeket az iskolakapuból? Nem, hanem foglalkoztak velük az iskolán belül. Csak tanítás nem volt. Persze a kimaradt órákat később pótolták.

Talán azon is el kellene gondolkozni, hogy milyen szerencsések a vasutasok, hogy ők tudnak egyáltalán sztrájkolni! Hány millió dolgozó van az országban, akinek erre nincs is lehetősége? Kíváncsi vagyok, vajon a sarki pékség dolgozói sztrájkolhatnak? A Pannon GSM-nél sztrájkolhatnak? És ha igen, akkor úgy sztrájkolhatnak, hogy lekapcsolják az adótornyokat és felfüggesztik a mobilszolgáltatást? Talán nem, mert van annyi eszük, hogy tudják, hogy az ügyfelekből élnek. És kemény konkurenciaharc van, ha sztrájk miatt nem tudnának telefonálni az ügyfelek, akkor átmennek a konkurenciához. Amitől csökken a bevétel, ha pedig csökken a bevétel, nem kell ennyi dolgozó sem  ... így mindenképpen rajtuk csattan az ostor. De ez a magánszektor. Ahol jóformán ismeretlen a sztrájk.

Ki merne bemenni az igazgatóhoz, hogy jól ment idén a cégnek, és kérünk 300 ezret a profitból? Ha nem adsz, akkor meg mi nem dolgoznánk ...

De a MÁV-nak nincs konkurenciája. Senki sem tud másik vasúttársasággal utazni. De például Debrecenből, Miskolcról még Volánbusz sem jár! Így onnan csak és kizárólag vonattal vagy autóval lehet Budapestre utazni. Így Gaskóék azt tehetnek, amit csak akarnak. Érdemes beleolvasni a honalpjukon, ahol percről-percre követik a sztrájkot, és azokat a normális vasutasokat szólják le, akik 2-3 ember munkáját végezve igyekeznek fenntartani a vonatközlekedést, az utasok miatt. 

Nyisság meg a piacot, jöjjenek be a külföldi vasúttársaságok szolgáltatni. Az állam szempontjából teljesen mindegy, hogy a diákot melyik vasúttársaság szállítja, annak fizeti a jegytámogatást, amelyikkel céggel utazik. Ha senki sem fog a MÁV-val utazni, mert lassú, mert késnek a vonatok, vagy mert sztrájkolnak, akkor nem kap az államtól egy forintot sem, és Gaskó meg a többi naplopó szépen ki lesz rúgva, és mehet munkát keresni. Átmehetnek a konkurens magánvasúttársasághoz, ahol esetleg tényleges munkavégzést kell folytatni, esetleg évente értékelnék a munkájukat, és a gyengén teljesítőktől megválnának. Ilyen ez a fránya kapitalizmus Gaskó. De te honnan is tudhatnád ezt?

Akkor miért szarik bele ilyen látványosan a VDSZSZ abba a kézbe, ahonnan a fizetésüket kapják? Ráadásul mind a két kézbe, hiszen az emberek egyik fele a menetjegy árával fizet, a többi ember meg az adójával. Ugyanis a MÁV veszteséges. 1995 és 2001 között például  655 milliárd adóforintot öltek bele a MÁV-ba.

És akkor jöjjenek a durva számok:
A MÁV 2008-ban 225 milliárd forintból gazdálkodik. Jegybevétel az állami jegytámogatással 55 milliárd forint (24%). A hiányzó 170 milliárdot a költségvetés, vagy mi mindannyian fizetjük. Még hogy a BKV van szarban, ne vicceljünk.

Ezért a MÁV Cargo eladásából befolyt 100 milliárd nem a sztrájkolókat illeti, hanem minden adófizetőt! Ez az összeg 7-8 havi állami támogatás.

Érdekes azt olvasni, hogy a MÁV dolgozók és családtagjaik ingyen utazhatnak. Még érdekesebb, hogy 6900 dolgozó van, de 250 - 300 ezer ember jogosult ilyen igazolványra.
Döbbenetes: 2004-ben a 121,2 millió elszállított fizető utas közül csak 21,4 milliónyi, vagyis 18 százalék váltott teljes árú jegyet. De még a teljes árú jegy is önköltség alatti, így azon is van állami támogatás. Mégis csak van ingyenebéd?

Gaskóék vajon miért nem sztrájkolnak sose az utasok érdekében? Pedig egyszerű: több utas = több bevétel, nem?

-Nem sztrájkolnak, hogy a MÁV vegyen végre fűthető váltókat, hogy 5 cm hótól ne bénuljon meg a vasút.
-Nem sztrájkolnak, hogy járjon több vonat vasárnaponként, mert nem lehet a megyeszékhelyekről Budapestre utazni, mert nem lehet felférni a vonatokra.
-Nem sztrájkolnak, hogy a MÁV-nak halvány fogalma sincs merre és hová utaznak az utasai az elavult és kőkorszaki jegyrendszer miatt.
-Nem sztrájkolnak amiatt, hogy az osztrák vonatokon már nem lehet állni, csak ülőhely van. És a MÁV-nál? Utazott már fel Miskolcról vagy Debrecenből Budapestre vasárnap este Gaskó úr? Heringként összezsúfolva, állva? Talán ki kellene próbálni.
-Nem sztrájkolnak a pályák botrányos állapotáért, hogy csak Budapest és Bécs között tud a vonat 160 km/h-val közlekedni.
-Nem sztrájkolnak amiatt, hogy Ausztriában 8 utazás után térül meg a havi bérlet, míg Magyarországon 40 utazás után. Érdekes, pont 20 munkanap van 1 hónapban, ami 40 utazás. Ha 1 napot már szabadságon vagy, már nem is érdemes bérletet venni.
-Nem sztrájkolnak azért, hogy Nagykanizsáról 67 perccel hamarabb fel lehet jutni busszal, mint vonattal:

Volánbusz:

Nagykanizsa, autóbusz állomás Budapest, Népliget 11:40 14:20 2:40  

  

MÁV:

12:22 16:09 Budapest-Keleti pu.   3:47 221 km 4.030 Ft 3.230 Ft

 

A költő kérdés: Miért nem tud kezdeni semmi sem egyetlen kormány egyetlen közlekedési minisztere a MÁV nevű óriással? Bújtatott munkanélküliségnek sem rossz ez a MÁV, csak egy kicsit sokat kóstál ...

Gaskó istván:
"konzultációt folytatnak a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) képviselőivel arról, hogyan lehetne összekapcsolni a reptéri és a vasúti akciót a nyomásgyakorlás erősítése érdekében."

Non plus ultra, így a végére, a kormányzat bünteti az utasokat (innen):

"Félrevezeti a MÁV a vasutas kollégákat és az utazóközönséget!

A kellemetlenségért előre is elnézést kérünk a Tisztelt Utazóközönségtől, de az, hogy a sztrájkra sor került a politikai döntéshozók felelőssége, elsősorban a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumé.
A MÁV-START vezetésével már régen megállapodtunk volna, ha nem lenne politikai bosszú a vasutasok iránt az egészségbiztosítás privatizációja elleni fellépés miatt. A kormányzat így nem csak a vasutasokat bünteti, hanem az Utazóközönséget is. Követelésünk teljesítése sokkal kevesebbe került volna, mint amit a sztrájkok okoztak. Úgy látszik, a hatalomnak semmi sem drága!
A MÁV szerint a sztrájk alatt a vonatok több mint 50 %-a közlekedik, ezzel az információval a vasúttársaság félretájékoztatja az utasokat, ez nem felel meg a valóságnak!
Szabolcs-Szatmár, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 15 óráig a vonatoknak csupán 10 %-a közlekedett, de az sem a menetrend szerint. A 10 % felét a 40 férőhelyes Bz-motorvonatok tették ki, amelyek csak 40-50 kilométeres távolságban közlekedtek.
Mi, aláírók a Kelet-Magyarországi régiókban SZTRÁJKOLÓ VASUTAS KOLLÉGÁK NEVÉBEN CÁFOLJUK a MÁV fenti állítását, amely csak tovább mélyíti a már hónapok óta fennálló feszült munkaügyi kapcsolatokat, és az utasokat is abban a hiszemben tartja, hogy vállalják a bizonytalan kimenetelű utazást.
Kérünk minden vasutas munkavállalót, hogy ne higgyen a MÁV fenti híresztelésének, melynek csak egy célja van, hogy a közvéleményt ellenünk hangolja, a vasutas munkavállalókat bizonytalanságban tartsa, és erőinket megossza.
A vasutassztrájk tovább folytatódik és erősödik, a vonatok minden híreszteléssel ellentétben állnak.

2008. december 14.

VDSzSz Szolidaritás:

Barna István Olexa Imre Cseh Béla
Debreceni ter.vez.ügyvivő Záhonyi ter.vez.ügyvivő Miskolci ter.vez.ügyvivő"

A szemét MÁV! Nem tesz meg mindent, hogy az utasok NE is próbáljanak meg utazni a vasúttal! Hallatlan! Példátlan! Botrányos!

A téma legjobb cikke, amit az utóbbi időben olvastam: "Rúgják ki a fölösleges vasutasokat! Most!

Címkék: közélet máv pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr8822004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rolika 2008.12.15. 08:47:03

valóban jó kérdés, mit tudhat a máv, hogy ekkora zsarolási potenciállal rendelkezik. mindig megkapja az állami támogatást, míg pl. a bkv csak komoly politikai alkuk után.

szüntessük meg, lenne egy csomó pénzünk. attól nem kellene félni, hogy vasút nélkül maradnánk, sőt, csak jobbat kapnánk helyette.

kész röhej ez az egész. remélem karácsonykor nem sztrájkolnak. évente egyszer vonatozunk, "polár expresszel" megyünk karácsonyozni a nagyszülőkhöz :)) bár ezektől minden kitelik

Jim Raynor 2008.12.15. 08:52:22

remek összefoglaló, nincs is mit hozzátenni (már azon kívül, hogy Gaskó menjen a szájbavert szőröslábú román jó k@rva anyjába), legfeljebb csak annyit, hogy a pofátlanság csúcsa a legújabb bejelentés, miszerint ha teljesülnek is a követeléseik, akkor is a reptériek iránti szolidaritásból nem hagyják abba..........csak dolgozni ne kelljen.......

inkább az utasokkal legyetek szolidárisak, oszt takarodjatok dolgozni, köcsögök!!!!!!!!!!!

rhynn · http://comicbooks.blog.hu 2008.12.15. 08:53:40

Ez valami pofátlanság. Nyugaton az állam tartja a pályát, a cégek meg furvaroznak. Ahol nem éri meg, ott megy 1-2 állami vasút. De 1-2 utassal közlekedni helyett miért nem lehet egy 8 fős kisbuszt beállítani, töredék pénzért. De ez így 1 fő munkája lenne, nem 30-é (vasútállomással együtt). A többmillió eurós mozdonyok helyett meg mehetne a 8 milliós kisbusz.

molaris 2008.12.15. 08:54:39

Namármost: vagy azt csinálom amivel megbíztak, vagy le kell mondani. A dolgozói érdekképviseletnek ez a lényege. Majd ha 5-6 napra a teljes ország lebénul akkor lehet megérezni, hogy mit jelent az összefogás ereje. Ha lenne erre társadalmi hasjlam, és nem lennének megvett bérencek, akkor ez a kormány már régi emlék lenne. De mindig vannak olyanok akik az árulást meg tudják ideologizálni. Ez esetben, ha aazt a hatalmas holtfejet, amit teleraktak haverokkal levágnák, és a rendszert valóban rendbe tennék, nem lenne probléma. Amíg Magyarország köztörvényes gazemberek hitbizománya, változás nem várható.

Lithium78 2008.12.15. 08:56:17

azon elmélkedek, h mi lenne, ha itt az egyetemen sztrájkba kezdenénk. oktatók nem vizsgáztatnának, könyvtárak bezárnának, laborok nem üzemelnének. nem is rossz ötlet. rakat hallgató háborogna és tiltakozna, de nekünk ettől nem lenne jobb, a kormány le se sz*rna minket.

Tapmancs 2008.12.15. 09:04:15

Nos, akkor a reggeli "kávé helyett" is megvolt. Amíg a szocialista szellem nem hal ki a "vállalatból", addig hiába puffogunk mi itt, nem változik semmi.:(

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.12.15. 09:04:45

Na. Nekem elég sok vasutas rokonom van. Majdnem mindannyian ugyanazon a vonalon dolgoznak különböző szolgálati helyeken és beosztásokban. Ezt a vonalat kb 10 éve akarják automatizálni, de évről évre halasztódik a döntés, és az emberek fellélegeznek, hogy megmarad a munkahelyük. Amiről egyébként tudni kell, hogy a 24 órás szolgálat alatt:
-nem tudsz kezet mosni, mert nincs folyóvíz
-értelemszerűen zuhanyozni, megmosakodni sem tudsz (wc pottyantós)
-20-30 éves szeneskályhával fűtenek (nem mernek elbólintani éjjel, mert visszaáramlik a füst)
-akárhogy fűtenek, majd megfagynak, mert szinte szétesnek a tornyok, állomásépületek
-nincs egy rohadt öltözőszekrénye senkinek
Szóval komfort nulla. Persze, tudom, el lehet menni máshova. De soknak nincs más szakmája, és nem találna mást.
Úgy emlékszem, volt sztrájk azért, hogy a pályákat felújítsák. De arra nincs pénz. Ne hidd, hogy a bakternek öröm a jeget kapargatni a váltóról, vagy a forgalmistának naponta hívni a blokkosokat, mert vagy a sorompó vagy a berendezés romlik el állandóan. A pesti menetirányító meg közben őket baszogatja, hogy miért nem mennek a vonatok. Nem beszélve a VBO-sokról, akik abba kötnek bele, hogy miért nincs rajtad nyakkendő, vagy a szolgálati naplóba elfelejtetted beírni, hány fok van.

Az arcképes meg érvényes a MAHART-ra is.(kivéve szárnyashajó)

Roltii 2008.12.15. 09:08:17

legviccesebb: ha teljesülnek a követeléseik, akkor is tovább sztrájkolnak, mert szolídarítanak a Ferihegyi "kollégákkal"... beszarás.

Roltii 2008.12.15. 09:10:48

laspalmas 2008.12.15. 09:04:45

ha szarok ak körülmények, és nem javul, akkor a szakszervezetük se jó, váltsák le Gaskót...az a barom csak minden karácsonykor szerepelni akar. Szánalmas.

rolika 2008.12.15. 09:12:43

Tapmancs 2008.12.15. 09:04:15
...Amíg a szocialista szellem nem hal ki a "vállalatból...

amíg az EGÉSZ ORSZÁGBÓL nem hal ki a szocialista szellem...

Hüpnosz 2008.12.15. 09:14:12

Ami még szintén szép, hogy a tehervonatokat indítják, elengedik, mintha nem lenne sztrájk. Gyanítom, h a Cargonál voltak annyira tökösek, h +mondták a Gaskó nevű f@sznak, h ha +próbál szórakozni a teherszállítókkal, a tökére lépnek. Felmerül a kérdés: személyszállítási részről miért nem képes erre senki?

@laspalmas: "De soknak nincs más szakmája, és nem találna mást." Erre szoktam mondani, h egyéni szociális probléma: némi utánképzéssel igenis lehet munkát találni manapság. Persze, tudom én, könnyű +szokni, h semmiért fizetik az embert...

moRtiZ 2008.12.15. 09:16:55

Bazmeg 2 megoldás van. A, privatizálni a vasutat (már ha ez a szardarab kellene még valakinek), vagy megszüntetni a picsába az egészet. Hihetetlen hogy ilyen faszságok miatt kell 50%-ot adoznom.

Az meg mi: "Ha teljesítik a kérésünk is tovább sztrájkolunk a Ferihegyi kollegákkal szolidaritva". Hát bazmeg, én rég kirugtam volna az összes sztrájkolot a faszba.

Jim Raynor 2008.12.15. 09:20:19

szerintem a máv vezetésnek egyszerűen be kellene jelentenie, hogy a gazdasági válság miatt jan-1-én elbocsátanak pár ezer embert......rögtön dolgozna mindenki, mint a kisangyal......

INkvizitor 2008.12.15. 09:22:49

huh :))

nem értem miért kell beborulni így... :)) ilyen egy sztrájk. ha nem érzi meg senki, akkor nem is fog érdekelni senkit, ergo semmi értelme. anno a 80-as években angliában sztrájkoltak a közszolgák, ez azt jelentette hogy a korházak bejáratánál otthagyták a betegeket meghalni.!!!!!!!!! mondták hogy "a kormányzat felelőssége mert olyan körülményeket teremtett hogy sztrájkolniuk kellett." a nép meg lenyelte (mondjuk biztosan nem azok akiknek a hozzátartozója elvérzett a korháza portája előtt.....) az olyan sztrájknak semmi értelme ahol minden megy a régi módon. az más kérdés hogy kicsit viccesek a követelések (nyuszika és a sapka esete).

Makk Marcsi 2008.12.15. 09:24:24

Pont itt nem vártam volna ezt az "agyhalott"-szintű irígykedős-egymásnak ugrasztós érvelést! De látom hatott! Most azon túl, hogy egy csomó dologban igazad van, amit leírtál, nem túl helyes meglovagolni ezt a pititáner "én is szívesen sztrájkolnék, de nekem nem lehet" hangulatot!" Kicsit olyan ez, mint a kormányzati kommunikáció: pellengérrre állítja az orvosokat, mert azok hálapénz-éhesek, amúgyis műhibát, műhibára halmoznak. Utáltatja velünk a pedagógusokat, mert azok ingyenélők, egész nyáron otthon lógatják a lábukat. A gazdákat sem kíméli, akik meg mit akarnak, ha ilyen drága traktorokra futrja nekik. Ja és a kismamákat, akik otthon növesztik a seggüket 3 évig. Hogy mindig legyen bűnbak, mindig legyen egy olyan csoport, akre kollektíven lehet irígykedni, akit lehet utálni, ahelyett, hogy őket zavarnánk már el a sunyiba. Gratulálok kedves zero, most Te is beálltál a sorba, azzal, hogy épp a vasutasok ellen szítod a hangulatot.
Lehet, hoigy nálunk még a sztrájkok szervezése gyerekcipőben jár, de valahogy el kell kezdeni.

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2008.12.15. 09:25:29

Találtam egy jó kommentet egy másik blogon:

acetofive 2008.12.14. 23:37:08 en gasko konyvelo irodajanak adozas elotti (valos es nem elcsalt) nyeresegebol kerek reszesedest.

laspalmassal még egyet is értenék, ha kiállna a szakszervezet és azt mondaná: íme egy vaskos dosszié, hogy csalja el a MÁV vezetése az adómilliárdokat álá BKV. Ilyen embertelenek a körülményeink stb, azért sztrájkolunk, hogy legyen folyóvíz stb. Ezekszerint ezek a munkakörülmények mind nem érekesek a +10% meg a 250k az érdekes. ha az meg van, akkor nem baj, hogy nics folyóvíz. Ezen kéne elgondolkozni. A Ferihegy esetében is elküldeném a kurvaanyjába az összeset és itt is. A BKV sztrájk a vuszok műszaki állapota miatt, viszont vállalható, elfogadható, sőt egyetértek!

Roxvox 2008.12.15. 09:26:26

"Nyissák meg a piacot"
Hát persze mindenhonnan szálljon ki az állam, ne csináljanak semmit, csak az adóforintjainkat nyúlják le.Meg a faszomat!!!!!!
A vasút mindenhol állami fennhatóság alá tartozik és működik. Érdekes nekünk ez sem megy?
Menjenek a picsába most már tényleg!!!!!!!!!!!!!

DjZoNe · http://djz.hu/blog/ 2008.12.15. 09:29:28

Szerintem, be fogom vetni a kapcsolati tőkémet, és megszerzem ennek az egysejtű agyhalott baromnak az otthoni posta címét (Gaskó), és írok neki majd kedves karácsonyi üdvözletet, amelyben megköszönöm, hogy tökre vágta pár ezer ember hétvégéjét, amíg ő otthon a medencéjében meresztette a hájas kenyérképét.

DjZoNe · http://djz.hu/blog/ 2008.12.15. 09:31:20

VonPerez, a ferihegyi sztrájkot ne keverjük ide.

Ők alapvetően annyit kérnek, hogy nehogy már 20%-al csökkentsék a bérüket, és ne küldjenek el több embert.

Nem kérnek többet, nem kérnek mást mint eddig, csak azt ami volt.

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2008.12.15. 09:35:49

tényleg DJ, persze, és azzal a nővel mi lesz, aki ott sírt a kamerák előtt, hogy külföldi munkavállaló, kint is leépítés van a sztájk miatt nem ért ki és már hívták is, hogy többet ne is menjen. Az nem érdekes, csak engem ne küldjenek el...

Értsük már meg, kereslet-kínálat. Csak így működik. Felejtsük már el ezt a kommunista, nálunkmárpedigniccsmunkanélküliségmintamocskoskapitalistáknál! A semmire foglalkozatott 3 millió nyiugdíjas fizetjük, meg az ilyen MÁV-okat bazge!

Jim Raynor 2008.12.15. 09:37:49

DjZoNe · blog.djz.hu 2008.12.15. 09:31:20

az a baj, hogy a jelen helyzetben az "és" jellegű követelések teljesen életképtelenek......el kellene fogadni, hogy VAGY csökkentik a béreket, és nem kell elküldeni senkit, vagy fordítva........javasolnám minden sztrájkolónak, hogy mondjuk képzelje magát a suzuku gyárban sdolgozók helyébe....

Denimm 2008.12.15. 09:42:51

A MÁV nál meglehetősen jól működő szakszervezet rendszer van.Meg igen "színvonalas" jogi képviselete.
Az "" azért,mert utálom a jogászokat.
Valószínűleg találtak egy olyan zsarolási potenciált, ami miatt nem tudják őket megszopatni.Esetleg többe kerülne ha ki kellene rúgni az emberek felét,mint így, hogy időnként pár forinttal megtámogatják a MÁV -ot.
Egyébként ha megnézzük,manapság hogy simnt mennek a privatizálás dolgai,hát tuti biztos hogy a MÁV Cargo dupla annyit ért, és max. 6-8 év alatt megtérül a vételi ár.Sajnos az állami dolgozók kb. fele teljesen feleslegesen van foglalkoztatva.Viszont ha kirúgnák ezt az ember tömeget akkor a munkanélküliség felugrana vagy 20% -ra .A vasutasok nagy része igazából nem sok mindenhez ért.Van aki egész életét krampácsként töltötte el.Azért valljuk be,nem túl sok szakmai tapasztalattal bír.Az meg,hogy a jegyek 80% -a kedvezményes jegy,az szerintem egyértelmű.
Aki diák,kisnyugdíjas,munkanélküli,25 éven aluli,stb.. jár tömegközlekedéssel.Ez a 80%.A maradék 20% meg akinek nincs jogsija,nincs kocsira pénze de kénytelen eljárni dolgozni kicsit távolabbra is.Az emberek nagy része településen belül dolgozik vagy eljár kocsival.Tehát ha úgy nézzük,MÁV -al járni egy kicsit szegénységi bizonyítvány. (én is azzal járok,és a 20% ban vagyok benne).Most ezektől az emberektől vonják meg a kedvezményt?Diáknak lenni baromi drága mulatság,kisnyugdíjas sem jókedvében jár vonattal.
A vasutasok ingyen utazhatnak. Na és?Aki erőműben,vagy elektromos műveknél dolgozik olcsóért kapja a villanyt.Aki farmerboltban dolgozik,ingyen kapja a farmert (munkaruha címén).Aki cipőboltban dolgozik,beszerzési áron kapja a cipőt.Legalábbis az esetek többségében.
Meg aztán annyira nem irigylésre méltó az,hogy MÁV -on ingyen utazhat.Késik,hideg télen,meleg nyáron,tele van füstössel (jegyet meg b*sznak venni),óbégató kis hülye középiskolással,stb.
A MÁV gondot nagy nehéz lenne megoldani.És a teherforgalom nélkül már esélytelen is.Valószínűleg a MÁV ot inkább szétlopták,azért lett belőle az,ami.Amit fejlesztésre kellett volna költeni,az mind magánzsebekbe vándorolt.Ebben az országban 2/3 ad része az állami megrendeléseknek/privatizációknak szerintem nem teljesen tiszta.Ha ezeket átnéznék és visszakövetelnék a jogtalanul elköltött pénzeket Magyarország annyira tele lenne pénzel,hogy megengedhetné az ország magának,hogy repülőgép anyahajót tartson a tiszatavon.

mind2 (törölt) 2008.12.15. 09:46:35

Adott egy vízfejjel és évi sok - sok százmilliós fizetéssel bíró MÁV vezetés. Nézzetek utána : Origo által kikért adatok és per = még mindig nem hozzák nyilvánosságra ki mennyit keres a fővezérek és a felső krém tagjai közül. Adott egy több ezres adminisztrátor - impotens - bürokratikus réteg, az irodisták, aki között nincs összhang, ebből következően olyanok a menetrendek, mintha direkt csinálnák, hogy egy normális átszállásra se legyen lehetőséged, és mindent lekéss.
Adottak ocsmány, büdös, mocskos, összedőlőfélben lévő pályaudvarok, ahol komoly sokk ér, ha várakozni kényszerülsz akár 10 percet is, a vonatok arcpirító és szégyenteljes állapotáról ne is beszéljünk.Az egész egy lomha, tunya mammut, ami megzabálja a pénzünket, tele ejtőernyős politikakedvencekkel az élen, egy szerepjátszó, jól kereső, ravasz szakszervezeti vezető csoporttal, és dől az egészből az áporodottság.
Aztán adva van egy kis ország, ahol elég lenne 1 - 2 óra, hogy az egyik végéből átmenj a másikba, ha olyan vonatok lennének mint a franciáknál vagy németeknél.
Nem a sztrájkkal van itt a baj, hanem azzal, hogy semmi sem változik. Sem az érdekek, sem a mozgatórugók, sem a maszatolás. Egy nagy mocsár ez, tele pénzzel.
Igen van sztrájkjog, igen át lehet képezni magunkat, mert aki meg akar élni az erre kényszerül és előre gondolkodik, és van az utasoknak is joga, meg persze nekünk adófizetőknek. Nem működik itt semmi, az állam se, meg más se. Te csak adózz vadbarom, és kapsz érte szart....

Lescor (törölt) 2008.12.15. 09:51:04

Nekem műszerész a szakmám, de voltam már segédmunkástól rádióbemondón át gyógymasszőrig szinte minden. Ha nem tetszett, elmentem máshová. Szóval kedves MÁV: HA NEM TETSZIK VALAMI, EL LEHET MENNI MÁSHOVÁ DOLGOZNI! Aztán majd egy gyárban három műszakban napi 8-12 óra meló után havi nettó 70E fizetéssel próbáljon meg sztrájkolni!

Netuddki. 2008.12.15. 09:53:25

MÁV? Erre csak egy válasz van. Adják már el el a 3,14csába!
Ja igen és ne az én adómból tömjék a pártkasszát a MÁV-on keresztül!
Lehet az eladást is be kéne venni a népszavazás kérdései közé. Nálam már rég elszakadt a MÁV-os cérna (is).

molaris 2008.12.15. 09:56:10

Akkor folytatom amit "Denimm" elkezdett. Tarthatatlan, hogy a kinevezett csókos, állami vállalat vezető, amikor már teljesen tarhatatlan a ténykedése, végkielégítéssel távozik a jól fizető állásból, egy másikba. Először vizsgálati fogság, peres eljárás, kártérítés. Aztán majd csak sor kerülne egy hozzáértőre. És nem csak a MÁV- nál, mindenütt. A kormányzatnál kell kezdeni.

szabiaki (törölt) 2008.12.15. 09:56:45

ezzel a sztrájkkal csak a munkába járókat naponta ingázókat lehet megszívatni rendesen, mindenki más leszarja az egész mávot meg glaskót
én elég sokáig vonatoztam, de olyan minősége van a magyar átlag vasútnak, hogy inkább budapestre költöztetem, majd mások is elköltöznek, átállnak kocsira, meg elvesztik az állásukat, és akkor még ennyire sem fog senkit érdekelni ha sztrájkolnak.

Jimbo75 2008.12.15. 10:00:42

Nem tudom mit képzelnek magukról a vasutasok, ez szimpla zsarolás...
Mire fel járna nekik 250e Ft és 10% béremelés, mikor a közalkalmazottak örülhetnek ha esetleg szinten marad a bérük? Nem arról volt szó, hogy mindenkinek áldozatot kell hoznia?
Ez a 250e Ft amúgyis vicc, az évek során összehozott veszteségből miért nem kérnek részt?

Netuddki. 2008.12.15. 10:02:21

Roxvox 2008.12.15. 09:26:26
MInt általában, itt is a fejétől bűzlik a hal. Ha dolgozó nem végzi el a munkáját arról elsősorban a főnök tehet.
Na most mi is lehet a MÁV elsődleges szerepe? Tévedés! Nem az állampolgárok furikázása. Mert ha ez lenne akkor tiszta állomásokkal, pontos vonatokkal, udvarias alkalmazottakkal találkoznánk.
A MÁV élére olyan vezetők kerülnek amiknek(!) a célja elsősorban adóforinjainknak az átcsorgatása a mindíg aktuális párt kasszájába. Nem csoda, hogy ott tart a MÁV ahol most. uff

mind2 (törölt) 2008.12.15. 10:06:12

Szvsz ez a mocskos privatizáció sem azokat a területeket érintette, amit érinteni kellett volna. Olyan területeket mint az energia ( villamos, gáz,...stb ) nem szabadott volna privatizálni, mint ahogy az élelmiszeripar jelentősebb részét sem ( lásd. cukorgyárak, vagy étolaj...) Viszont a közlekedést lehetett volna, így a MÁV-ot is, meg a Volánokat is lehetne, persze tisztességes szerződésekkel, a minimum feltételeket előírva, és nem olyan mutyiban, mint ahogyan azt tették minden ágazatnál. Én nem bánnám, ha a Deutsche Bahn - nál megszokott színvonalon utazhatnék, meg azért halkan megkérdezném, hogy utazott-e itt már valaki a Gyesevvel ? Én még nem, de annyit tudok róla, hogy nyereséges, még azon a kis szakaszon is.

Netuddki. 2008.12.15. 10:06:47

Jimbo75 2008.12.15. 10:00:42
250eFt?????????? Vasutasoknak?????? Mire fel?
A rencrerváltozgatás előtt azzal hülyítették a népet, hogy az állami vagyon mindenkié. Ha járna, akkor nemcsak a vasutasoknak járna, hanem mindenkinek! Minden állami cég eladásából. De sajnos ezeknek a pénzeknek is a jórésze a pártkasszákat gyarapítja.

ekkerjoz 2008.12.15. 10:08:57

Régen föl kellett volna számolni a vasúti személyszállítást. A volántársaságoknak megéri a helyközi utas-szállítás, úgy-ahogy kultúráltan le is tudják vezényelni.
A vasútnál törekedjenek teherfuvarozásra, szállítsanak kamionokat, meg sódert, szenet, vagy amit még visz a vonat.
Ha nincs személyforgalom, nem kell vasútállomás, ki lehet adni bútorboltnak, vagy masszázs-szalonnak. A nemzetközi vonatok úgy sem állnak meg sehol sem. A vásgyüttők meg igen szeretik a selejtezett vagonokat, viszik, mint a cukrot, hát el kell adni azt is.
Ha valaki mégis lát fantáziát a vasúti személyszállításban, csinálja vállakozásban, adja ki az állam koncesszióba. Meglepődnénk, mind.
Az egész MÁV arra jó, hogy tolják bele a pénzt, ami persze pártfinanszírozásra megy el.
Ezek a szerencsétlenek meg sztrájkolódnak, fogalom nélkül.

LongJohnHolmes 2008.12.15. 10:10:16

Olvastam erről itt is, ott is.
Tessék mondani, most akkor kinek kell szurkolni? :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.12.15. 10:11:23

Makk Marcsi

Első 20 komment közé vártam az első "szítom a hangulatot a vasutasok ellen", köszi, ez bejött .

Demidoux 2008.12.15. 10:12:41

Senki (egyik éppen futó kormányzat) sem mer belenyúlni ezekbe a zűrökbe, mert alkalom adtán bele is bukhatnak, mint kormány. Akkor meg inkább csinálja a következő. Bukjon ő bele. Addig meg kapom én a százalékokat és szemet hunyok minden felett.

Netuddki. 2008.12.15. 10:13:08

mind2 2008.12.15. 10:06:12
Az állam rossz gazda, mert:
- pártkatonákat ültet a vezető pozícióba,
- amiknek az a dolga, hogy a pénzt átcsorgassák a pártkasszába.
- ennek következtében a cég nem azzal foglalkozik amivel kellene (laza gyeplő).

Költői kérdés? A távozó vezetők vajon miért távoznak horribilis végkielégítésel? Azért, hogy befogják a szájukat. De még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a végkielégítés egy része is valahol a kasszában landol.

Ja igen! Ez ami ma Magyarországon folyik nem más mint színtiszta lopás. Az adónkat lopják így el. Ezért nem jut pl. az egészségügyre. Vanni van, csak nem jut.

Átvitel honvéd 2008.12.15. 10:13:56

Miért kell ezen csodálkozni?

Az elvtársak, mióta kormányra kerültek, és konkrétan "Feri", folyamatosan magyarázzák a magyarázhatatlant, és látszik, hogy pozícióban is maradnak. Miért kellene ezek után bármitől, ami hierarchiában ezen vezetés alatt van, épelméjűséget elvárni?

Ez egy rém egyszerű logika. Rendben van elvtársak, loptok. Pofátlanul. De akkor adjatok nekünk is pénzt. Ilyen egyszerű. Elvisszük a balhét, amit ránk toltok, de cserébe "érje meg" nekünk is. Mint a régi rendszerben.

Ezért a helyzetért mindenki felelős, aki szerepel benne. Minden szinten.

Még kérdés?

Netuddki. 2008.12.15. 10:15:05

Demidoux 2008.12.15. 10:12:41
Tévedsz! Egyik kormány sem akar belenyúlni. Fentebb kifejtettem miért nem.

Demidoux 2008.12.15. 10:16:30

Kovi:
Nem mer, vagy nem akar? Nézőpont kérdése...

A_Harlem_Fekete_Führere 2008.12.15. 10:16:54

ÉN kb. 30%-ban a MÁV miatt vettem autót. Nem bántam meg. 200 km-es szakaszon, 2 felnőttel számolva autóval olcsóbb. Úgy is, hogy autópálya matricát kell vennem, és biztosítást fizetnem. Jó, nem egy Hummer, hanem a "mi autónk". :) A BKV lecserélésében egyedül az aranyárban lévő parkolási díjak akadályoznak meg. Egyelőre.

artifex · http://www.amywinehouse.co.uk/ 2008.12.15. 10:17:02

Én már az első pontnál kérdeztem, hogy mi a jó kurva anyjukért kapjanak 250 ezret, rohadjanak meg ahol vannak. De tényleg, valaki tudja, hogy milyen alapon kérik azt a pénzt? Ez meg már a bónusz volt, hogy ha megkapják, akkor meg a reptériek miatt nem dolgoznak. Ha a reptériek is megkapják, akkor majd jönnek a nyugdíjasok, ha ők is megkapják, akkor találnak új nyuszit és így tovább.

Jimbo75 2008.12.15. 10:19:18

Nem az a baj, hogy pártkatonákat ültet a pozíciókba, hanem az, hogy azok basznak rendesen dolgozni...
Lehet itt bármilyen kormány, egyik sem képes normális országot csinálni ebből a lassan országnak sem nevezhető "képződményből"
Tedd a szívedre a kezed, ha Te lennél a miniszterelnök, Te is olyanokkal pakolnád tele a kulcspozíciókat, akikben megbízol, és nem olyanokkal, akik első nap hátba szúrnak.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.12.15. 10:19:48

Makk Marcsi

Azt miért nem kérdezed meg, hogy ugyanezt fentebb miért nem a Ferihegyi sztrájkról írtam?

Nos, azért, mert az nem állami cég.
Nem ez én adómból kapják a fizetésüket.
És Budapest Airport Zrt. nem foglalkoztat feleslegesen dolgozókat. Vagyis a hatékonyságra törekszik. Mert egy magáncég.

Ezzel szemben a MÁV?

Öregem, 1700 kocsivizsgáló van, aki megkopogtatja a kereket.

Sopronból Nyíregyháza 445 km.
Ez csak itt távolság, Európában nem.
Nem mondom hogy egy TGV vonat mennyi idő alatt tenné meg ezt az utat, de egy rendes gyorsvonat 200 km/h-val 2,5 óra alatt lenyomná ezt az utat.
És a MÁV? 6 óra 11 perc menetidő.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2008.12.15. 10:20:48

laspalmas 2008.12.15. 09:04:45

Biztos nagyon pocsék dolog vasutasnak lenni, meg sajnálom is a szegény, fázós bakterokat, de _ez_ a sztrájk nem a körülmények javításáról szól, hanem lehetetlen hülyeségekről.
1. Kapjanak pénzt egy _másik_ cég eladásából? (ennyi erővel én is kérhetnék pénzt belőle)
2. Fizetésemelés? Miből? Hahó, Gaskó bácsi nem olvasta a MÁV pénzügyi jelentéseit?
3. Ne rúgják ki a fölösleges embereket? Értem: ha bakteri állást kapsz a MÁVnál, akkor az örök élere szóljon, akkor is, ha már az állomást is lebontották a fejed felől.
4. Aha, mert biztos el tudja dönteni valaki, hogy a MÁV többségi tulajdonában lévő baktalórántházi Bubu Bt-ből nem rúghatják ki a Kovácsferit, mert ő igazából jómunkásember. Biztos. Biztos jómunkásember.

Ez az egész ügy k*rvára bűzlik. Lehetetlen feltételekért sztrájkolni legalábbis felveti a kérdést, hogy mi az egész hajcihő _valódi_ célja.
Ha gaskópapa nem érti, hogy teljesíthetetlenek a feltételeik, akkor monnyonle. Ha érti, akkor meg azért.

MazdásPali 2008.12.15. 10:21:43

Ma reggel csodák csodája kimentem az állomásra, jött a vonat és még ülőhelyem is volt. 5 éve utazom vonaton, az elmúlt 2-3 évben a szolgáltatás egyre szarabb lett, gyakorlatilag nincs olyan nap, hogy vagy befele, vagy hazafele ne raknák félre a vonatot, ne érkeznék késve a célállomáshoz. Sokszor fel sem tűnik, hogy sztrájk van. Ma állítólag sztrájk van, de ma időben beértem a Nyugatiba.
Fura egy világ, fura egy ország.

szabiaki (törölt) 2008.12.15. 10:22:47

A SZTÁJK az jelent valamit vagy csak a pénztáros hagyta ki az R-et a jegyvisszaváltós papíromon?

Manyizga (törölt) 2008.12.15. 10:22:49

Azzal kéne kezdenie a MÁV-nak, mint munkáltatónak, hogy aki sztrájkol, annak nem jár a fűtés és a wc-használat, stb. Ülhetnének a hidegben munkaidejük végéig... :)

artifex · http://www.amywinehouse.co.uk/ 2008.12.15. 10:22:52

Ja, valamint ha veszteség van/lesz, akkor azt is közösen vállalják? Vagy ha jól megy, akkor az nekik köszönhető, ha szarul, akkor a vezetésnek?

W Joe 2008.12.15. 10:23:04

Felőlem élhetnének a sztrájk jogával, de ők már inkább visszaélnek vele. Gaskót nem lehet leállítani sehogy?

Roxvox 2008.12.15. 10:23:59

kovi1970
"Adják már el el a 3,14csába"

Mit adjanak el, ami ért valamit a MÁV-ból, mint vállalatból, azt már régen kiprivatizálták (kilopták) belőle az ügyeskedő vasúti felsővezetők.
Ez a szar ami még megmaradt, pedig csak arra kell, hogy veszteség jogcímen el lehessen sinkófálni a rengeteg lóvét.
A belső kis vezetői kft-k, bt-k, pedig csak nyelik az "állami" lét, felsővezetői zsebekbe.

Netuddki. 2008.12.15. 10:24:48

Demidoux 2008.12.15. 10:16:30
Nagy különbség. :)
Az elsőnél azért a szándék megvan.

Jimbo75 2008.12.15. 10:19:18
"Nem az a baj, hogy pártkatonákat ültet a pozíciókba, hanem az, hogy azok basznak rendesen dolgozni..."

Ó, nagyon is jól végzik a dolgukat. Azt amiért ténylegesen odaültették üket.

ekkerjoz 2008.12.15. 10:25:50

Piroska kedves, még nem volt olyan kormány hatalmon, ami ne próbált volna a MÁV (reptér, tv, satöbbi) pénztárában kotorászni, ez pártsemleges.
A BKV-val és a parkolócégekkel nagyjából ugyanez a helyzet, tessék egy szót megjegyezni: pártfinanszírozás.
Minden politikai párt irtózatos pénzeket él fel, nemcsak azok, akik hatalmon vannak.
Nekem is tele a tököm a jelenlegi adminisztrációval, de selejt állami vállalkozásokat támogatni pártfüggetlen dolog.
Támogatják a költségvetés egy százalékával a vasutat, persze hagyják, hogy minél nagyobb hiányt képezzenek, mert akkor még jobban lehet tolni a pénzt. A vasút a támogatást a kiszervezett cégekhez adja tovább, akik hálásak ugye, persze.
Egyszerű ez.

Netuddki. 2008.12.15. 10:28:53

Roxvox 2008.12.15. 10:23:59
"Mit adjanak el, ami ért valamit a MÁV-ból, mint vállalatból, azt már régen kiprivatizálták (kilopták) belőle az ügyeskedő vasúti felsővezetők."

Azért a sínek még megvannak. A dolgozók közt is akad aki még érti a dolgát. Az utasokról nem is beszélve, mert az igazi érték ez lenne az egészben.
Érdekes a GYESEV is megvette amit lehetett ebből a "szétlopott" vállalatból.

Combi a ballibes Ferkófan 2008.12.15. 10:29:36

Gaskót és társait a Dunába kell lőni, szakszervezeteket felszámolni, dolgozók 25-30%-át kirúgni, veszteséges mellékvonalakat felszámolni, helyüket sóval beszórni.
Zikkalj!

toxikus 2008.12.15. 10:30:49

Makk MArcsi is buckalakó. sok homok. van hova fejet dugni

FeroxX 2008.12.15. 10:31:22

kötelet Gaskónak !

molaris 2008.12.15. 10:33:49

A fene egye meg , mit nem lehet ezen érteni? Az állam nem államként működik. Itt egy jól körülhatárolható belterjes tásulat színjátékát látjuk. Nem a MÁV- ról szól ez már régen, de Ők vannak abban a pozícióban, hogy TUDNAK borítani. Ha lesz kitartásuk 2 hétig, kézenfogva a MALÉV- vel, akár államcsődöt is indukálhatnak. Tehát a huza- vona végén mindenféleképp ők nyernek, mert az elvtársuraknak fontos a seggük alatti szék. Ha pedig ezen felbuzdul nehány kisebb szakszervezet, összehangolja a működését, akkor ők is megszorongathatják a kormányt. Amit meg is érdemelnek. Jelen pillanatban kb. március végéig jósolok jövőt a kormánynak, utána teljes káosz és bukta. Majd figyeljetek. Fog még dadogni a mikrofonok előtt Draskovich, Veres, Gyurcsány és Bajnai, na meg Szilvásy. Aztán meg vagy túlélik, vagy börtön, mert ezt nem tudják szárazon elvinni. Ez a Fideszt is be fogja temetni, nem kell ábrándokat kergetni. Nézzétek meg sokkal kisebb romlásnál is már a radikálisok törnek előre. Itt meg teljesen elbaltázták, és ezt be sem akarják látni.

J. McClane 2008.12.15. 10:34:38

Nevetséges, hogy egy ember is képes megbénítani egy állomást, még akkor is ha a többi dolgozna.
Faszkobácsot nekik. Párat színpadiasan meg kell verni, nagy buszokkal, vérre éhes, éppen elfoglaltság nélküli "békés tűntetőkkel" végivonulni Magyarországon, ahol sztrájkol valaki, azt hazaküldeni (vagy korházba), megmondani neki "szépen", hogy ez nem így van, és vagy dolgozik, vagy el törik a lábát...

máris rend lenne

Demidoux 2008.12.15. 10:35:40

Kovi, igazad van. Sajnos csak én kérek elnézést...
:)

Netuddki. 2008.12.15. 10:36:15

FeroxX 2008.12.15. 10:31:22
"kötelet Gaskónak !"

Hát! Köm tuggya. Végül is ez a sztrájk lehet egy esély arra, hogy egy kicsit felrázza az embereket, mi is folyik ebben az országban. Mi az ami idáig vezetett.
Ha legalább a látszatot fenntartották volna, de magukra hagyták a MÁV-ot. Le is züllött rendesen, ahogy a nagy könyvben meg van írva.
Ahogy az egész ország is.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.12.15. 10:37:53

Roltii 2008.12.15. 09:10:48
Igen, a szakszervezettel van a gond. Érdekes, hogy a mozdonyvezetők sosem sztrájkolnak, ők kiharcolták, amit akartak.

Hüpnosz 2008.12.15. 09:14:12
Nem nevezném semminek, hogy valaki emberéletekért felel.

mind2 2008.12.15. 09:46:35
Bizony, itt is a vezetőséggel van gond, mint annyi más helyen. Teljesen nyilvánvaló, hogy Gaskó nem a dolgozók érdekeit nézi, csak a pénzt. A MÁV-ra is igaz az, ami általában az egész országra, hogy megfelelő, tenni akaró vezetéssel színvonalas változásra lenne lehetőség, HA akarnák. De nem akarják, mert egyszerűen nem érdekük. Akkor nem lehetne ennyi pénzt lenyúlni, ennyi havert/rokont jó kis pozíciókba ültetni.

Lescor 2008.12.15. 09:51:04
Aztán ha elmenne az összes vasutas elmenne máshová, ki végezné el a munkájukat? Ki állítaná a váltókat, kezelné a sorompókat, sétálna kilométereket a jelzőig, ha elromlik a berendezés, nettó 80-ért 24 órában? Vagy ki lenne forgalmista nettó 110-ért? Vonatindítás, vonatfogadás, ÁFU nyomtatványok kitöltése, jegyeladás br. 500-ért, büntetőjogi felelősség az utasokért, anyagi a berendezésért, stb.
A közvéleményben még él az, hogy a vasutasok hülyék. Nos, itt van, hogy miket kell megtanulnia egy sima kalauznak, bakternak is:
www.freeweb.hu/heves/html/AEV_index.htm

Jimbo75 2008.12.15. 10:00:42
Senki nem hiszi, hogy megkapják a 250-et, ez csak Gaskó gumicsontja. Amúgy meg soknak az bántja a csőrét, hogy mikor "ideiglenesen" bezártak jó néhány vonalat, arról volt szó, hogy a fennmaradó pénzt korszerűsítésre, fejlesztésre fordítják. Ebből persze nem lett semmi.

Carnivora (törölt) 2008.12.15. 10:37:57

Ezeket megtizedelném ... utánna sírhatna a szájuk.

Labancz 2008.12.15. 10:40:24

A Gaskó egy ostoba pöcs. Azok is akik megválasztották szakszervezeti vezetőnek. Zsák a foltját... Csak az a gond, hogy mi, utazók szívjuk meg, nem is kicsit.

Netuddki. 2008.12.15. 10:43:05

laspalmas 2008.12.15. 10:37:53
Sajnos túl sok a HA.
A vasutasok is csak bábok a politikusok játszadozásában. Ami a MI pénzünkért folyik.

Átvitel honvéd 2008.12.15. 10:43:19

ekkerjoz "kedves". Pusztán arra céloztam, hogy az előállt helyzettel kapcsolatban nincs semmi furcsa. Az pedig, hogy a helyzet ne álljon elő, a mindenkori kormány feladata. Hat éve az elvtársak vannak pozícióban. Mi történt a MÁV-val kapcsolatban? Semmi. Megpróbáltak más helyzetet létrehozni? Egy fenét. Sőt, épp ellenkezőleg. De a dolog lényege nem is itt van -- pusztán arra reagáltam, amit felvetettél --, a dolog lényege ott van, hogy miért vársz el racionalitást egy olyan cégtől, amelynek szabályrendszerét politikai alapon egy velejéig korrupt garnitúra írja.

Mondhatod, hogy a vasutasok parasztok, amiért követelőznek, de ha a megoldást magát keresed: azt találod, hogy amíg a vasútnak ilyen vezetése van -- nyugodtan terjeszd ki a kormányra és általában a politikai elitre --, addig paraszt is marad.

Ha meg akarod változtatni, kezdd felülről.

Ezért mondom, hogy a jelenlegi helyzetben semmi meglepő nincs (és hiba a sztrájk szintjén foglalkozni a megoldással, vagy úgy általában azzal hogy a szervezői mekkora parasztok és mennyi pénzt vesznek ki a zsebünkből).

Dr. Trebitsch 2008.12.15. 10:48:26

Combi: kevés vagy.

Mávot lerombolni, helyét felszántani, sóval behinteni, vasutasokat kirugdosni, a megtakarított pénzen új vasutat építeni!

:)

Marcellusca 2008.12.15. 10:50:02

Előre bocs, ha valakit ismétlek, de nem olvastam végig az összes kommentet!

Szóval megvan a ma reggeli kévá is. Igaz, hogy már két napja adagolják!

Hogy ez a VDSZSZ-nek nevezett gittenylet is mé' nem megy el a jó, büdös francba, Gaskóval az élen!!!
Idé már a 6. azaz hatodik sztrájkjuk. Kéthavonta sztrájk és nem érnek el semmit. A követeléseik - amellett, hogy törvénytelen - még nevetséges is. Ilyen alapon az orvosok, ápolók és műtősök is kérhetnék a korházprivatizációból befolyt lóvébó. Vagy a katonák a laktanyák eladásából származó bevételből. És még sorolhatnánk.

A post elég jól összefoglalja az egész helyzetet. Úgyhogy én is kérek a Cargo eladásából, mert az én adómból is finanszírozták, mielőtt eladták.
A munkakörülmények javítása érdekében még nem sztrájkoltak. Lepukkant állomások, karbantartó épületek, komfort nélküli öltözők, stb, stb....
Nem tudom létezik-e ilyen fogalom, de amit csinálnak az szvsz visszaélés a sztrájktörvénnyel.

Támogatottság: ki támogatja? A vasutasok? Zöme azt sem érti, hogy most miért nem kell dolgozni. A többi, meg biztos meg van félemlítve.
Az utasok biztosan nem támogatják. Sőt! Már tele a hócipőjük, hogy a drága jegyekért, bérletekért egyébként sem kapnak európai szintű NORMÁLIS szolgáltatást.

zero!
Igazad van, Borsodban, Szabolcsban nincs Volánbusz. De! Van Borsodvolán és Szabolcsvolán. Igaz, ők sem tudják átvenni a MÁV feladatát.

Szóval ezért (is) van autóm. Évekkel ezelőtt beleuntam a vasúti közlekedés nyújtotta "élményekbe"! A vonatok állandóan késnek (a menetrend azért van, hogy legyen mihez viszonyítani a késést), mocskosak, tömeg van ...
Ugyanazok a kocsik közlekednek most is, mint amikor vidékről jártam közép- és főiskolára.
Hát, köszönöm elég volt!
És csak sajnálom azokat, akik kénytelenek még vonattal közlekedni.
Ha így folytatódik, akkor csak a MÁV igazolvánnyal utazók maradnak, ők is csak azért, mert nekik ingyenes. Mindenki más átszokik az autóra. (És itt gondolok a pesti tömegközlekedés tarthatatlan és qrva drága helyzetére is.)

Ja, egyébkén a reggeli Mokkában (tudom, tudom sikeres-e lehetek-e, ha azt nézem) élő kapcsolásban panaszkodtak az utsaok, hogy nincs tájékoztatás, kisgyerekkel töltötte az éjszakáta Keletiben, mert nem jut haza, a jegyet nem válltják vissza, de a riporter csajnak minden szívfájdalom nélkül árultak jegyet, miközben egyetlen vonat sem indul.

Éljen Abszurdisztán!
Kérem, kaccsolja ki, egyebet nem tudok elmondani!

INkvizitor 2008.12.15. 10:50:22

"Én már az első pontnál kérdeztem, hogy mi a jó kurva anyjukért kapjanak 250 ezret, rohadjanak meg ahol vannak. De tényleg, valaki tudja, hogy milyen alapon kérik azt a pénzt? "

én tudom :)))) kóka még 2006 februárjában megígérte 600 vasutas füle hallatára, hogyha eladják a máv startot akkor abból mindenki részesedni fog!!! valami kampányrendezvény lehetett a nyugatinál.... most meg kérik a jussukat, az ígéret szerint. :)))) ekkora őrültség még gaskó fejéből sem tud kipattanni. ehhez legalább is egy politikus kell.

ekkerjoz 2008.12.15. 10:52:27

Piroska, tényszerűen a 1998-2002 között kétszer annyiba került a vasút, mint 2002-2008 között, de ez nem érdekes.
Viszont megkérem, ne parasztozzon, a parasztok dolgoznak, a sztrájkolók nem. Mondja azt, hogy prolik.
Ha meg akarja ismerni a parasztokat, jöjjön el az anyaföld blogra. Ott olvashat a prolikról is (figyelem, nem munkásokról, prolikról).

szabiaki (törölt) 2008.12.15. 10:52:36

Borbíró Piroska ez a hatéve ők vannak kormányon nagyon gyenge érv. A fidesz meg 6 éve ellenzék, és mindent megtorpedóz amit tenni akartak, akartak bezárni vonalakat, amiket a kutya sem használ, csinálta is a fidesz a fesztivált, szóval azt mondani, hogy nem tettek semmit nagyfokú tájékozatlanság, vagy amnézia. A Glaskó meg mosolyogva mondta, hogy igen volt Orbánnál egyeztetni a sztrájk előtt, és?

gergo a kolyokkutya 2008.12.15. 10:53:18

tessenek csak kovetelni a 170 milliardos eves vesztesegbol is. en pedig kozben szolidaritasbol remelem hogy hamarosan dolgozniuk kell es az nem a mav lesz, ahol.

szabiaki (törölt) 2008.12.15. 10:54:08

INkvizitor szóbeli ígéret? van rólla felvétel, mert írás az nincs. Ha nincs róla semmi bizonyíték akkor vagy votl ilyen vagy nem.

Dr. Trebitsch 2008.12.15. 10:55:13

"abból mindenki részesedni fog!!!"

Hehe, ez Milo Minderbinder dumája a 22-es csapdájából! Minden bevétel a szindikátusé, és mindenki részesedik belőle. :)

Aki olvasta, érti. :)

2008.12.15. 10:57:08

Hát sajnálom a vasutasokat, de remélem itt januárba tömeges létszámleépités lesz !Nemhogy 250 ezer fejenként, nem lesz hanem még sokuknak munkahelye sem. No majd akkor majd lehet sztrájkolni ameddig jólesik és fizetésért rohanni Gaskohoz!Mert neki meglesz a pénze, de a sok megvezetett vasutasnak még kenyérre sem fog majd jutni!

Roxvox 2008.12.15. 10:57:22

kovi1970

Pont erről beszéltem. A GYESEV is a javát vette meg, az egyetlen olyan vonalat, ami nemzetközi mércével is elfogadható, csak fenntartani kell, ami költségileg nem ugyanaz mintha teljesen felújítani kéne valamit.
Beleültek a készbe. Miért nem a Kisterenye - Kálkápolna vonalat vették meg? Mert az a kutyának sem kell (még az államnak se).

Combi a ballibes Ferkófan 2008.12.15. 10:57:31

gergo a kolyokkutya 2008.12.15. 10:53:18
Ezt az ötletet teljes szívemből támogatom.

szabiaki 2008.12.15. 10:52:36
Gondolom az állandóan veszteséges vasútért is a zorbán a hibás :)

szabiaki (törölt) 2008.12.15. 10:57:38

A szolidaritásról annyit, hogy velem is kurva szolidárisak voltak a karám őrök, mikor a késő vonatról leszálva rohantam volna a munkába, ők meg megállítottak, hogy hol a jegyem. Egy 50000 forintos papírt nem olyan helyre rak az ember ahonnan csak úgy előkapja.
Akkor is nagyon szolidárisak voltak, mikor elindították a vonatot, úgy,hogy tudták 10 kilométer után megáll és nem fog vagy egy óráig semerre sem menni, de az utasokkal ezt nem közölték. Akkor is baromi szolidáris a kaller mikor az egyébként üres, de fűtött első osztályról el akart küldeni, mert nem voltam hajlandó a jéghideg másod osztályon utazni a megfázásfelé.

avus · http://avus.blog.hu 2008.12.15. 10:57:39

Ez egy Alien vs Predator, legszivesebben atomtöltetet kötnék Gaskó hátára és úgy bombáznám porrá a MÁV-ot, aztán mindkettő helyét bevetném sóval.

Zero, kár azon elmélkedni, hogy egyik magáncég, a másik meg állami. Privatizációról itt szó sem lehet, amint kiejtené valaki a száján, megjelenne Szíjjártó egy mikrofonnal a kezében, és ezt mindenki szeretné elkerülni.

Jim Raynor 2008.12.15. 10:58:17

igazitrebitsch 2008.12.15. 10:55:13

ha itt lenne félkupica fehér főnök, biztos bőszen helyeselne :)

Netuddki. 2008.12.15. 10:58:19

szabiaki 2008.12.15. 10:52:36
"A Glaskó meg mosolyogva mondta, hogy igen volt Orbánnál egyeztetni a sztrájk előtt, és?"

És ha Orbán lesz a király, akkor nem lesz több vasutassztrájk. Meg gázáremelés.

szabiaki (törölt) 2008.12.15. 10:58:30

Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci

Gondolom az állandóan veszteséges vasútért is a zorbán a hibás :)

akkor elég rosszul gondolod.

ati27 2008.12.15. 10:59:22

Üdv. mindenkinek!

Tök jó az a sztrájk meg minden. Csak éppen szopok miattuk szombaton mentünk volna haza göteborgból, már 1 éve nem voltunk otthon és törölték a járatunkat. Nagy élmény egy 5 hónapos gyerekkel mondhatom.. Ráadásul, már az előző járatot is törölték az időjárás miatt kedden. Bassza meg meg kell mondani az embereknek, hogy válság van oszt januártól leépítés lesz.. Ne aggódj majd dolgoznak mint a kisangyal! Ja, hogy szarok a körülmények? No erre azt lehet mondani ha nem teccik el lehet menni. Ja hogy nincs képesítésem? Lehet tanulni.. Azért léptem én is le.. Ja versenyszférába nyomtam otthon? Szombat, néha vasárnap túlórában? Mellette meg letettem távoktatáson egy színvonalas főiskolán a diplomát? Sokszor vizsgára melóból mentem, és melóba mentem vissza? 5 év alatt volt 4% fizetésemelésem? És minden nap úgy jártam be, hogy bármikor kirúghatnak? No akkor miről beszélünk? Basszus, itt most jelentették be,lehet hogy 25 embert elküldenek februártól! Svédországban.. Szerintetek most sztrájkoljak? Vagy valaki meg merné tenni? Ébresztő emberek nyakat behúzni, mert nem is sejtitek mekkora szopás lesz jövőre! Belegondoltok mekkora kárt okoz ez a két sztrájk most az országnak? Pont ilyen rohadt nagy válság közepén? Lesz ebből Rohadt nagy szopás ne aggódjatok!!

staropramen 2008.12.15. 11:00:42

Úgy tudom, hogy gaskó a MÁV fizetési listáján szerepel vez.ig. h. fizetési besorolással.
Ha jól értelmezem akkor ez a görény a máv pénzéből a máv lehetetlenítésére sztrájkot szervezhet.Persze mint adófizető fogalmazhatnák úgy hogy az én pénzemből velem cseszik ki.
Ha a vasutasok a munkakörülményeik javításáért állnának le, megérteném.
gaskó politikai ambíciói közismertek, mi meg finanszírozzuk. Bravó.

ElChe · http://bigblue.reblog.hu/ 2008.12.15. 11:02:55

Repülővel, késéssel értünk haza tegnap este Brüsszelből. Az egyik családtagnak mindenképpen haza kellett érnie Szegedre, mivel vonatokban bízni nem lehetett, nekünk kellett autóval Szegedre fuvarozni. Hajnal kettőre értünk vissza. Szerintetek most szolidáris vagyok a sztrájkolókkal?

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2008.12.15. 11:03:29

INkvizitor 2008.12.15. 10:50:22
"kóka még 2006 februárjában megígérte 600 vasutas füle hallatára, hogyha eladják a máv startot akkor abból mindenki részesedni fog"

Gaskó is egy g*ciláda, ha azt meri állítani, hogy ezt egy pillanatig is elhitte.
Vagy ha igen:
tisztelt Gaskópapa, MEGÍGÉREM, hogy ha eladják a ... hát, szóval BÁRMIT, abból minden vasutas kap egymillió forintot. Nem is, legyen inkább százmillió. Sőt, egycsilliárd. Tényleg. Isten engem úgy segéljen.

Maestro 2008.12.15. 11:03:47

ilyenkor mondjuk a pázmányos szerencsétleneket sajnálom, hogy a szarba mennek el vizsgázni?

Netuddki. 2008.12.15. 11:06:09

staropramen 2008.12.15. 11:00:42
Itt senki nem olvas vissza? A Te pénzednek nagyon kis töredékéből csesznek ki veled. A nagyobbikat egyszerűen ellopják.
A vasutasok csak a jéghegy csúcsa. Nem védeni akarom őket, de én hol sztrájkoljak ha a fizetésem nem 60%-át akarom adóba befizetni, hanem csak mondjuk a 20%-át?

szabiaki (törölt) 2008.12.15. 11:07:20

kovi1970
ha orbán lesz a király akkor Glaskó majd megkapja a beigért miniszteri széket vagy tudom is én miben egyeztek meg.
Ha a sztrájkolókat valóban érdekelné a vasút, akkor sztrájkoltak volna, hogy kevés a vagon az emberek a folyosón állnak, rossz a fűtés, az állomáson a sárba kell gyalogolni, mert a munkagépek frankó kis dagonyát csináltak oda ahol az emberek szoktak járni kelni, aztán sztrájkoltak volna, hogy milyen lett az aluljáró, hát ahogy készlet megjelentek a beázástól a foltok.Sztrájkoltak volna, hogy szakadnak a felső vezetékek, meg ha baleset van, kisiklás akkor az utasokat nem tudják tovább vinni, a másik vágányon közlekedő vonatra sem tudják átszállítani őket, ha a pusztában állnak. Naplopó banda, a vasutasok nagy része azt sem tudja mi az dolgozni, és miután haza mész még bújod a netet, meg nézed a legfrissebb híreket, hogy a szakmádban naprakész legyél és ne küldjenek el ha vasút miatt késel párszor.De én már megoldottam ezt, nem vonatozok többet, elvesztettek egy utast a személyemben, dumálhatnak bármit nem érdekel, tudom, hogy az utas le van szarva nem csak a vezető a kalauz meg a pénztáros részéről is, nem csak a feje büdös a halnak.

INkvizitor 2008.12.15. 11:08:18

"INkvizitor szóbeli ígéret? van rólla felvétel, mert írás az nincs. Ha nincs róla semmi bizonyíték akkor vagy votl ilyen vagy nem."

felvételt láttam annak idején a tévében, azt azóta már elkezdték kimagyarázni (miért is ne????) elég kétértelmű volt... írás persze nem készült róla (miért is készült volna??? 600 kallerért???) szóval eszem ágában sincs a gaskót védeni, mert egy rohatt gengszter a fazon, de ez a 250.000 forint nem az ő fejéből pattant ki. épeszű ember már akkor tudta amikor a szavak kimondásra kerültek, hogy ez egy baromi nagy kamu (mondhatni hazugság), csak a kampánynak szólt, ott ugye meg mindent lehet ígérni és állítani.... a sok hülye kaller meg komolyan vette.

derelyegrádi szellem 2008.12.15. 11:09:05

Inkvizotor jól emlékszik. Ezt a Kóka mondta, ő igérgette az vasulatosknak, ha eladjáka Cargot mindenki részesedni fog belőle. Eladták, kifizették, most kérik.

Ha ez egy jogi lehetetlenség mint a vezérigazgatró mondja, akkor neki viszont a kapcsolatot fel kellene venni a Kókával, hogy mire gondolt amikor ezt mondta. Mert az elképzelni sem tudom a Kókáról, hogy csak úgy a levegőbe beszélt volna :-)

Egyébként az bevétel mindannyiunknak járna (adófizetők) hisz a Mávot mi tartjuk el (finaszírozzuk), de inkábbb adják oda vasulasoknak, mert az adófizetők úgy sem látnak belőle egy fillért sem (vö. Postabank eladása), mert úgyis eltűnik az a pénz is hiánytalanul.

Maestro 2008.12.15. 11:09:45

igazából az ígérgetők basztak ki magukkal, ha kussolnak, bár biztos lenne sztrájk, de nyilván valami másért.

szabiaki (törölt) 2008.12.15. 11:12:10

valaki beposztolná azt a videót vagy egyéb felvételt amin hallható, hogy megígérték mert én nem tudok ilyesmiről. Köszi

Thorwald 2008.12.15. 11:12:40

Ahoy!

Azt a 6900 dolgozot szerintem nyugodtan kihuzhatod, joval tobb dolgozoja van a MAVnak...
Raadasul azok akikkel talalkozol nagyreszt nem is a MAV munkatarsai, hanem a szetcibalt MAV "holding" egyik reszenek a STARTnak a munkavallaloi.
Lehet szidni a MAV-to, hogy mekkora szar ceg mar meg csak viszi a penzt - ez igen nepszeru hozzaallas most - de meg is lehetne nezni, hogy miert is tart ott ahol.
Allami ceg allami iranyitassal. Rengeteg felmerulo koltsege van a vasuthalozat mukodtetesenek es csupan csak ket beveteli forrasa:
- szemelyszallitasbol szarmazo bevetel
- aruszallitasbol szarmazo bevetel
A szemelyszallitas - leven a palya-, vontato jarmuvek es szemelykocsik, valamint a vontatasra hasznalt energia koltsegei miatt veszteseges. Pluszban rajon, hogy nem csak ott kell (kellett) szolgaltani, ahol megerte, hanem eleget kell tenni az allam altal meghatarozott teruletek ellatasanak (ezt nem ismerem pontosan, de tudom, hogy letezik ilyen "kotelezettseg").
A legtobb vasut ezt ket dologgal egyenliti ki. Egyreszt az aruszallitasbol szarmazo bevetellel (igen ez az ag nyereseges) probalja fedezni a szemelyszallitas koltseget, masreszt pedig az allambacsitol kap tamogatast, hogy az allam altal kotelezove tett szemelyszallitasi szolgaltatast azokon a helyeken is el tudja latni, ahol ez igen durva vesztesegeket eredmenyez.
Az allam eldontotte, hogy darabjaira szedi a MAV-ot, merthogy milyen jo lesz majd...
Eloszor az aruszallitast szedte ki (ami ugye elvileg a penzt hozta a konyhara)... aztan szepen el is adta. Magyaran a koltsegek fedezesere megmaradt az allami tamogatas es a szemelyszallitasbol szarmazo bevetel.
Miert? Mert valaki(k) jol jart(ak). A mi adonkbol. Es most meg lehet szivni ezerrel.
Azt a 6900 dolgozot meg el lehet felejteni, ha osszMAV szinten nezed a dolgokat. Ha csak a STARTrol beszelsz akkor megint mas a helyzet, de mivel a VDSZSZ legjobb tudomasom szerint is a MAV-os munkavallalok szakszervezete a 6900as "becsles" nem kicsit lo melle a dolgoknak. Az igazolvanyok szamarol nemtom honnan van adatod, de ez alapjan megkerdojeleznem azt is:)

Igen a MAVnal dolgozom, de nem sztrajkolok, mert egyreszt nem ertek vele egyet masreszt elitelem a VDSZSZ "basszunkkimindenkivel" akcioit...

A MAV veszteseges... lesz es marad is, mivel senkinek nincs annyi penze, hogy a korosjarmuallomanyt es a palyat rendbetegye... az allamnak is a legaprobb gondja is nagyobb ennel...

Jah es ugye konnyu azzal dobalozni, hogy "kirugdosni a vasutasokat"... korrekt es atgondolt lereagalasa a dolgoknak... gratula

INkvizitor 2008.12.15. 11:12:56

"ha orbán lesz a király akkor Glaskó majd megkapja a beigért miniszteri széket vagy tudom is én miben egyeztek meg."

most tudod, vagy nem tudod??? miniszter, vagy államtitkár, esetleg máv vezér??

"Ha a sztrájkolókat valóban érdekelné a vasút, akkor sztrájkoltak volna, hogy kevés a vagon az emberek a folyosón állnak, rossz a fűtés, az állomáson a sárba kell gyalogolni, mert a munkagépek frankó kis dagonyát csináltak oda ahol az emberek szoktak járni kelni, aztán sztrájkoltak volna, hogy milyen lett az aluljáró, hát ahogy készlet megjelentek a beázástól a foltok.Sztrájkoltak volna, hogy szakadnak a felső vezetékek, meg ha baleset van, kisiklás akkor az utasokat nem tudják tovább vinni, a másik vágányon közlekedő vonatra sem tudják átszállítani őket, ha a pusztában állnak. Naplopó banda, a vasutasok nagy része azt sem tudja mi az dolgozni, és miután haza mész még bújod a netet, meg nézed a legfrissebb híreket, hogy a szakmádban naprakész legyél és ne küldjenek el ha vasút miatt késel párszor."

ez most akkor demagógia, vagy populizmus???

Birkesz 2008.12.15. 11:14:33

Laspalmas:
Aztán ha elmenne az összes vasutas elmenne máshová, ki végezné el a munkájukat? Ki állítaná a váltókat, kezelné a sorompókat, sétálna kilométereket a jelzőig, ha elromlik a berendezés, nettó 80-ért 24 órában? Vagy ki lenne forgalmista nettó 110-ért? Vonatindítás, vonatfogadás, ÁFU nyomtatványok kitöltése, jegyeladás br. 500-ért, büntetőjogi felelősség az utasokért, anyagi a berendezésért, stb.
A közvéleményben még él az, hogy a vasutasok hülyék. Nos, itt van, hogy miket kell megtanulnia egy sima kalauznak, bakternak is:
www.freeweb.hu/heves/html/AEV_index.htm


Lenne, aki elvégezné a munkát, nem ők az egyetlenek, akiknek csupán ennyi a fizetésük (lásd: betanított munkás a szalag mellett, vagy akár a tanárok: fizetés éppen ennyi, felelősség szintén akad)
Persze szar dolog minimális fizetésért gürcölni, de nem ők az egyetlenek.
Tanulni pedig mindenkinek kell. Íme az én mai penzumom: www.inf.u-szeged.hu/tanszekek/szamitastudomanyalapjai/bonyelm.pdf
(és ez csak a vázlat, ennyi még messze nem elég :) )

monyon le 2008.12.15. 11:16:12

Az APEH azé inkasszálhatná a MÁV vagyonát is egy kicsit - ne csak kis vállalkozások 1-2 mill tartozásait! Még hogy sztrájk - elmehetnek a ... fizessék ki az elmaradt köztartozásaikat, fejlesszenek és ha marad akkor fizessenek 250e a dolgozóknak. Amúgy az eladásból befolyt összeg nem csak a vasutasoké, de az enyém is mint Mo. állampolgár! Én is követelhetnék, de nem teszem. Egy fityinget sem adnék a MÁV-osoknak, nehogymá elköltsék plazma tv-re, meg Suzuki részlet fizetésére, költsék inkább fejlesztésre a barmok

Prinzessin Erbsen (törölt) 2008.12.15. 11:22:28

ezek a ßarok nem azokkal baßnak ki akikkel bajuk van, hanem azokkal a szerencsetlenekkel akiknek meg annyijuk sincs, hogy autoba üljenek, mert meg allasuk sincs, vagy ha van szeretnek megtartani, de ha igy folytatodik öket fogjak kirugni legelöszor
most amikor mindeknki sziv, ezerevel kerülnek utcara emberek, akkor ezek szivatjak a legszerencsetlenebbeket

egem a repter erint, mennek vissza melozni, a cegnel meg sem merem mondani hogy mi van, hat ha el tudok menni megis

nem jo kedvemböl utazgatok, hagyom itt a csaladot karacsonyra, hanem mert ebben az orszagban keptelen vagyok olyan allast talani amiböl lopas es adocsalas nelkül meg lehet elni

szabiaki (törölt) 2008.12.15. 11:22:47

INkvizitor
ez most akkor demagógia, vagy populizmus???

így kellene, ha látom, hogy valami veszélyezteti a szolgáltatást igénybevevőket ezáltal az én munkámat akkor szólok a főnöknek, ha nem érti meg akkor az ő főnökének ha meg az sem akkor lehet sztrájkolni.
Ilyenekért nem pedig lehetetlen és kétes valóságtartalmú ígéretekért.

szilba 2008.12.15. 11:23:54

A lányom Budapesten tanul a konziban. Szombat reggel már sztrájk fenyegetőzés, telefon a gyereknek (14 éves), nehogy elinduljon vonattal. Autóba be, fel Pestre (Pécs-Bp.) . Gyerek haza, ekkor már persze dél van (jó, a reggeli vonatokkal sem ért volna előbb haza) Szombat du, 5 óra, a szarházi Gaskókám bejelent: sztrájk! Gyerek szénné idegesíti magát, ugye készülnek az évzáró vizsgákra, nem lehet órát, gyakorlást kihagyni. Vasárnap délután tehát autóka ismét beizzít, fel Pestre a kollégiumba, majd vissza Pécsre. Két nap alatt cca. 800 km autókázás, ráadásul újabb idegeskedés, hogy vajon a jövő hét végén mi lesz? Gaskó meg jópofizik a médiákban. Akkor nekem mi a rákért is kellene szolidárisnak lennem? Ezek persze "csak a személyes sérelmeim, de valóban el kellene gondolkodni a sztrájkolóknak (Gaskónak nem, mert ő csak egy hülye karrierista köcsög, a gondolkodás minden képessége nélkül), hogy mekkora kárt is okoz a közlekedés két ágának megbénítása az országnak. És akkor most még jön a BKV is... :-((

Thorwald 2008.12.15. 11:25:57

wellsystem
ha ezt egy fel pillanatig is komolyan gondoltad vazze...
Ne haragudj de ez milyen szar szoveg mar?:D
Van neminemu ralatasom ezekre a dolgokra (ralatas =/= dontesi, alakitasi lehetoseg!!!) es nevetseges ez az allaspont:) Szerinted (vagy akarki szerint is) van barmilyen plusz penz amit a MAV szetoszthatna?:) Sot... amit a fejlesztes helyett szetoszthatna?

Jézus Krisztus · http://jezusszive.crpl.hu 2008.12.15. 11:27:21

"Választhatunk tehát: konzerváljuk a régi állapotokat, hogy maradjon a MÁV olyan, mint régen, menesszék csak a szétkopott síneken az üres dízeleket, vagy megpróbálunk rátérni arra az útra, melyre a nyugati és japán vasutak már évtizedekkel ezelőtt rátértek."

bővebben:
jezusszive.crpl.hu/akit-a-mozdony-fustje-megcsapott/

Prinzessin Erbsen (törölt) 2008.12.15. 11:29:00

megjegyzem partuk es kormanyunk szeles ivben szaßrja le hogy jarnak e a vonatok, nekik külön gep jar meg luxus auto
ismertem olyan MAV igazgatotanacsanak tagjat, aki 30 eve nem ült vonaton
egyszer kijött elenk a Delibe, ahol a vonatunk 1 orat keset, persze ö is - na a MAV-ra azert lehet szamitani - a kesesre mindenkeppen

Marcellusca 2008.12.15. 11:32:36

Ja, azt elfelejtettem megírni, hogy a középiskolai tanulmányaimat (és vonatozgatásaimat) majd' 25 éve kezdtem.

Megint jöttök, hogy a Gyurcsány meg a Zorbán a hibás. Igen, minden politikus! de ezt hagyjuk. A VDSZSZ a hibás, mert ők hirdették meg ezt az idióta sztrájkot. Visszaélés a sztrájk joggal.

Akik védik őket, azoknak csak annyit, hogy nincs mégegy szakma, foglalkozás, ami megbéníthatja az EGÉSZ országot. Sztrájkolnak a BKV-sok? Miskolcon nagyívben tojnak rá! Sztrájkolnak a reptériek? Azt meg Nyíregyházán, meg Zalaegerszegen szarják le nagy ívben! De ha a MÁV-osok sztrájkolnak, akkor az egész ország megbénul és max az autósok tojnak rá.
A tanárok nem tudnak sztrájkolni, mert a gyerekekkel foglalkozni kell (majd bepótolják az anyagot), az egészségügyben nem tudnak sztrájkolni, mert a betgeket el kell látni, a sürgős műtéteket el kell végezni (a többit majd bepótolják, átütemezik). És még sorolhatnánk azok számát, akik gyakorlatilag nem tudnak sztrájkolni. Nem is beszélve azokról, akik egyáltalán NEM sztrájkolhatnak.
De a vasút egészen más. Mikor fogják bepótolni az el nem indított szerelvényeket? A nemközlekedésből származó "megtakarítás" hogy kerül visszaforgatásra? Tudom, tudom hülye kérdések, de hat a "kávé".

Ha a munkakörülményeik javítása érdekében sztrájkolnának, egész más megítélés alá esne.

Szóval, szerintem ezért visszaélés a sztrájkjoggal.

szabiaki (törölt) 2008.12.15. 11:34:50

persze, az országos elégedetlenség növelése a cél, különben legalább minimális szolgáltatás lenne.

Inka 2008.12.15. 11:35:22

Kicsit túlságosan belelovallta magát a cikkíró.

Gaskóék vajon miért nem sztrájkolnak sose az utasok érdekében?

Pedig az írás elején kifejtette, hogy a sztrájk egyik célja az új menetrend bevezetésének felfüggesztése. Ha ez nem lenne jó az utasoknak, akkor semmi...

Más kérdés, hogy ezért lenne értelme sztájkolniuk, és így még támogatást is kapnának az utasoktól, a többi pontot, különösen az első kettőt, pedig el kellene felejteniük.

lepratelep 2008.12.15. 11:35:25

Most nincs idom elolvasni ezt a rengeteg kommentet, lehet, hogy mas is irta, de az erem masik oldala, hogy nekik legalabb van valami erdekvedelmi szervezetuk, amin keresztul velt vagy valos erdekeiket ervenyesiteni tudjak, vagy legalabbis megprobalhatjak (mielott le leszek szurva, irrelevans, hogy f*szsagokat kernek, es amugy is menjenek sunt szulni, meg ilyenek).
Sosem hallottam meg pl. a teszkos dolgozok sztrajkjarol, pedig biztos nekik is jol esne 10% beremeles. Dehat a teljes kiszolgaltatottsag a foglalkoztatok erdeke.

szilba 2008.12.15. 11:36:37

Ja, és akkor még én szerencsés helyzetben vagyok, mert ha drágán és fáradtságosan is, de meg tudtam oldani, de kérdem én, mit csinál az, akinek nincs autója? Lehet mondani, hogy ott a Volán, de az a menetrend úgy lett kelkulálva, hogy mellete van vasútközlekedés adott írányba. Nem tudom, de nem is akarom elképzelni, mi lehetett a Pécs-Budapest Volán járatokon a hét végén. Karácsonyi vásár, vizsgaidőszak... Kellemes Karácsonyt, köszönjük szépen!
Ami pedig a Kóka féle "ígéretet" illeti: nem tudom, volt-e ilyen, bár Kókáról mindent el tudok képzelni. De ha egy ilyen ígéret fehér asztalnál történt, némi "szeszetes" italok elfogyasztása után, mert ugye ilyen verzió si elhangzott már, azután erről semmiféle írásos, vagy média bizonyíték nem született, akkor súlyos lelki szegénységre vall ezt komolyan venni, főleg ha a (kóker) Kóka mondta... . Persze ez nem is erről, hanem Gaskó politikai és egyéb karrierjének egyengetéséről szól, csak szerencsétlen vasutasok nagy része erre még nem jött rá!

Geza 2008.12.15. 11:37:38

Érdekesek vagytok, gyerekek. Sírtok, hogy milyen rossz nektek a máv sztrájk miatt, valamint hogy el kéne adni az egész kócerájt.
Ha egyáltalán érint benneteket a sztrájk, az azt jelenti, hogy egyrészt ti is mávval jártok, másrészt pedig látjátok, hogy azért tehetik ezt meg, mert nincs konkurrenciájuk.
Ha pedig eladnák, akkor szerintetek a vevő fog-e egy kib. k. fityinget is fejlesztésre fordítani? Vagy esetleg inkább csak feltolja duplájára az árakat? Megteheti, hisz nincs konkurrenciája, aki eddig mávval járt, az ezután is kénytelen lesz, ugyebár...
Aki nem látta a 'Nagy kiárusítás' c. filmet, az nézze meg, hogy mi lett a nagy-britanniai vasútrendszerrel a privatizálás után, összefoglalva kb. annyi, hogy a tulajdonosok szedték a sápot, még karbantartásra sem fizettek semmit, így végül egy nagyobb baleset után a pályafenntartás költségeit (ez teszi ki a legtöbbet) kénytelen volt az állam visszavállalni, persze grátisz.

Tehát a vasút privatizálásával mindannyian szarul járnánk, mármint a vevőt kivéve.
Akkor tehát ezt meg kéne előzni, pl. olyan módon, hogy nem hajtjuk el a vasutat üzemeltető gárdát ládát pakolni a tacskóba (mert most kevesebbet keresnek), nem hagyjuk, hogy leszalámizva, apránként, egyesével építsék le a pálya kivételével az egészet (ezzel kvázi megszüntetve, aztán két forintért felvásárolva azt).

Tehát meg szeretnénk előzni. Oké. Mégis hogyan? Írjunk petíciókat? Megvolt. Nézzünk szigorúan? Megvolt. (Lépjünk ki? Nem szétverni, hanem megtartani szeretnénk a vasutat, emlékeztek?)
Harsány 'dzsihád' felkiáltással hajtsunk bele két eltérített V43-assal a parlamentbe? Vasúti nyomtávú sín nincs arrafelé.

Marad a sztrájk, amit végre nem látszatból ('éjfél és fél egy között, a szükséges forgalmat nem akadályozva, figyelmeztető jelleggel, félpályát lezárva Hajdúhúszszáz és Kiskunbetli között'), hanem rendesen elkezdtek. Magukért, a vasútért, értünk is.

Lehet, hogy amikor majd nekünk kell kiállnunk magunkért, jól esne, ha a vasutasok mondanák azt, hogy 'hallgassatok oda a bitvadászokra, mert még a végén mi is sztrájkolunk egyet megint, csak úgy szolidaritásból'.

Ehhez nekünk mindössze annyit kéne tenni, hogy kicsit megnézni az ő szemszögükből is a dolgot, telefonálni a főnöknek, hogy 'mennék én, de hát a sztrájk, tudod', aztán otthonról szurkolni a vasutasoknak.

De hát nem baj, gyerekek, még véletlenül se fogjatok össze semmiért, ki ne álljatok egymásért, még kényelmetlen lenne egy picit. Adjatok csak el mindent, aztán majd az új tulaj egyenként azt csinál veletek, amit akar, majd rinyáltok kicsit, hogy de senki sem segít rajtatok, aztán nyugodt lelkiismerettel sóhajthattok nagyot a végére.

Egy fát körbefúj a szél, a fasor viszont megállítja azt, ideje lenne már észrevenni.

(Amúgy azért van öt szakszervezetük a vasutasoknak, mert eddig már legalább négyben bólintó csinovnyik fúrta magát az élre, és szabotál el mindent, ami a dolga lenne, és ilyenkor az új szervezet alapítása járhatóbb út volt, mint a patkánynak a régi éléről való kitúrása.)

krtek 2008.12.15. 11:40:03

Két +1 észrevétel:
Ha a MÁV-val bárki bármit is akar csinálni, azt nem allúlról kell kezdeni. Csak akkor lehet valamit csinálni ezzel az idióta szervezettel, ha valaki veszi a bátorságot, és a vezérkar leépítésével, cseréjével és teljes átszervezéssel kezd. Persze erre ma nincs olyan ember aki képes lenne. Ezzel bizony dolgozni kell. Amíg miniszteri székeket szarházi seggnyalós és/vagy gengszterek kapnak addig ne is várjunk semmit.

Ha a MÁV-nak a moslék működésből kifolyólag vesztesége van, akkor Gaskó meg a síbohócok beraknak egy kis pénzt a sajátból? Miért nem magyarázza el neki valaki, abból követeljen amihez köze (tulajdon joga) van. Ilyen hozzáállással én is kérhetnék pénzt az eladásból, szerintem én sokkal tööbet fizettem (adóztam) a vasutért idáig. mint pl. Gaskó.

zero
A terrorista hasonlat szinte stimmel. Ugyan olyan kis féreg szarházik mint a terroristák, csak miniben. A terroristák is ártatlan embereket bántanak (ölnek meg), pl. pár szemét politikus helyett. Ezek a faszok is az utazó közönséggel csesznek ki, ahelyett hogy elzavarnának pár pártalapú faszkalapot a székházból.
Mindkét csapat sokkal népszerűbb lenne ha a szopatást az igazi bűnösökkel kezdené...

szilba 2008.12.15. 11:42:47

lepratelep 2008.12.15 11:35:25
"irrelevans, hogy f*szsagokat kernek"
Szerintem pedig egyátalán nem irreleváns! Valaki már írta: ha az új, elfuserált menetrend lenne a fő téma, még támogtást nyernének az utasoktól, de ezt csak most, "némi " populista célzattal tették be a "követeléseik" közé. Egész évben -ha jól emlékszem- hatszor sztrájkoltak, mindig a 10%+ 250.000-ért

Ragyogó Világítótorony 2008.12.15. 11:42:54

Geza 2008.12.15. 11:37:38
Ehhez nekünk mindössze annyit kéne tenni, hogy kicsit megnézni az ő szemszögükből is a dolgot, telefonálni a főnöknek, hogy 'mennék én, de hát a sztrájk, tudod', aztán otthonról szurkolni a vasutasoknak.

...jah...a főnök meg közölné, h ne is gyere, majd megkapod a papírjaidat postán(ha el nem lopják).

...fura lenne ha én bemennék a főnökömhöz, h Figyi, eladott az MTA 2 épületet, hadd réxesedjek már a haxonból! ...rám is borítaná a reaktortömböt...

Birkesz 2008.12.15. 11:42:57

Marcelluska:
Tudnának a tanárok is sztájkolni úgy, hogy megérezze az ország, csak nem merik/akarják megtenni. Konkrétan egy jó kis kéthetes sztrájk érettségi időszakban meglehetősen keményen szólna.

Dr. Stein (törölt) 2008.12.15. 11:43:30

A vasútnál 250.000 Ft az átlagfizetés, amelyet a nagyrészt betanított munkás képzettségért fizetnek. Itt jön az első kérdés, miért érdemel már most több fizetést Betanított Rozi és Szakmunkás Jenő egy mentősnél, rendőrnél, tűzoltónál?

Don Gaskó főhadiszállásán megnyomják a gombot, erre néhány (persze csak irányítástechnikailag) kulcspozícióban lévő vasutas felemeli a kezét. Sztrájk. Két óra múlva, miután 4 megye közlekedése összeomlott, ártatlan arccal felveszi ismét a munkát. Veszített kétórányi órabért. Viszont milliárdos kárt okozott összességében.

Belinkelem, de csak mert tetszik a vasutasterminátor.
futoblog.wordpress.com/2008/12/15/az-ev-kartevoje/

basticupi 2008.12.15. 11:44:22

Alapvetően,a helyzeténél fogva teheti,amit tehet Gaskó,és a szar-szervezete!A MÁV,egy jó nagy fejős-tehén,amit rendesen le is fejtek,és fejik is,mind a mai napig!Igen,ám,de most azzal értek egyet,aki utazna,de nincs mivel.Mivel ez a nagy vasut,az államé,akkor nem rajta kellene számon kérni,hogy mi a ló...csinált eddig azzal az irdatlan sok pénzzel?!!Meg amit Te,meg én belenyomtunk?!
Az a szerencsétlen vasutas,erről mit sem tehet/szerintem/.Őt úgy"elhomályosították",hogy ha sztrájkolsz,akkor kapsz lóvét!Vannak azok között a "süsük"között is ,akik még a /soha meg nem kapja/250.e.Ft.-ot sem látott egybe!Aztán:"Sztrájkolj vaze!"Ez+a pofátlanság teteje,hogy szolidalitásból,a Malév-val.A Te pénzeddel,és micsodáddal!Nem pedig a Mi pénzünkkel,és a Mi "szakállunkra!És való igaz:A fejétől bűzlik minden!

Dezsőjóska 2008.12.15. 11:47:41

Remélem bezárják a MÁVot, és a sok semmirekellő a megfelelő bérezést fogja kapni, vagyis a munkanélküli segélyt!

Ragyogó Világítótorony 2008.12.15. 11:50:04

...ja a vasutasoknak meg üzenem: az első OKJ-s xakma ingyenes... lehet váltani ha valami nem tetxik... és nem kell a duma h nincs munka a környékükön.. lehet utazni... ha van mivel...

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2008.12.15. 11:54:57

"A VDSZSZ bejelentette: most már a reptéri dolgozókkal való szolidaritásból akkor is sztrájkolnának, ha a MÁV teljesítené a követeléseiket."

Na elmennek ezek a jó büdös anyjukba!

annacsek 2008.12.15. 11:55:41

Sziasztok!

Szerintem a cikk írója egy tipikus tajmagyar, akinek alapvető fogalmai sincsenek arról, hogy mi történik körülötte.

1. Persze, hogy bosszantó, ha nem megy a vonat. De az jó vóna, ha a MÁV alkalmazottai tátott szájjal rohannának "bele". Azzal semmi gond? 10% béremelés az nudli követelés? Inkább spóroljon rajtuk az a menedzsment, ami őt is, engem is és a dolgozókat is folyamatosan évek óta teszi tönkre.

2. A színvonalas közlekedésért nem a dolgozóknak kéne sztrájkolni, hanem a cikkírónak és nekünk tüntetni már hosszú évek óta.

3. Cikkíróként biztos fájhat, hogy a kutyát sem érdekli, ha abbahagyja.

4. Magam sem rajongok a szakszervezetekért, de ahol vannak legalább látszólagosan lehet küzdeni bizonyos követelésekért. A legtöbb piaci munkaadónál nincsenek, ott csak a tökéletes kuss van. ilyen cikkekkel ezt bátorítja a szerző.

5. meg kéne mán érteni, hogy nem azt kell laikusként értékelgetni, hogy egyetértünk-e egy követeléssel, hanem azt akceptálni, hogy nekik is joguk van hozzá.

6. A cikkíró figyelmét még egy tényre hívnám fel:

Már a heliocentrikus világkép is megdőlt. (Mán, ha érti a célzást eme tajegoista kultúrhozzáértő)

Üdv

szilba 2008.12.15. 11:57:06

Birkesz 2008.12.15 11:42:57
"udnának a tanárok is sztájkolni úgy, hogy megérezze az ország"
Persze, csak tudod azt leginkább a gyerekek szívnák meg, és a közhiedelemmel szemben a pedagógusok legnagyobb többsége a gyerek érdekeit nézi. A vasutasnak meg csak a pénz a fontos! Jó, megértem én, a piacról élünk, csak ugye ahol a betanított munkás is többet keres az országos átlagnál, ott nem annyira kellen ugrálni. A másik dolog pedig a "jó" időpont választás. Hadd szívjon a békés-boldog karácsony nevében a sok buta utas, hadd szívjon a vizsgára készülő diák, hadd szívjon a külföldi munkájából hazatérni, vagy éppen visszautazni kívánó munkavállaló. Valaki írta még az elején: lehet, egész más fogadtatása lehetne a sztrájknak, ha jan. 3-a utánra időzítik. Ekkor talán az országnak is kevesebb kárt okozott volna. Dehát egyeseknek minél rosszabb, annál jobb...

ati27 2008.12.15. 11:58:34

No akkor tartok egy kis okítást piacgazdaságból:

Tehát most jól kibasztak velem, karácsony előtt törölték a járatot.. 5 hónapos gyerekkel élmény volt le és visszabumlizni Göteborgba.. Tavaly is éppen megúsztunk egy sztrájkot, akkor szerencsénk volt.. Nos HA (nem kerülök bele a leépítésbe (ugye versenyszféra) akkor jövőre nem magyar tulajdonú repülővel megyek haza és nem ferihegyre hanem mondjuk Bécsbe. És ott mondjuk felülök egy nem magyar tulajdonú vasúti szerelvényre.. Sőt meg merem kockáztatni, hogy karácsonyi ajándékot jövőre Bécsbe fogom megvenni.. Gyanítom nem én leszek ezzel egyedül. Ergo nem otthon költöm el a pénzt, csökken a forgalom, kevesebb bevétel kevesebb ember kell.. Kezditek érteni? Ja a máv.. higgyétek el, minél inkább nyújtják ezt annál több veszteség termelődik, a színvonal egyre csökken, és egyszer csak valaki azt mondja, STOP, ne tovább!! Minél később jön el a pillanat, annál fájdalmasabb lesz! Nevezzük ezt MÁV lufinak.. Kipukkan lesz nagy koppanás... Csak egy kicsit előbbre kell nézni..

Thorwald 2008.12.15. 11:59:19

Dr Stein:
Bazz legalabb tamaszd ala valamivel... hogy a tokombe jott ki neked hogy a vasutnal az atlagfizetes 250 000 Ft!!!???????
Ezt komolyan elhitted, ha egy haverod mondta valahol?:D
Mondom a MAVnal dolgozok, sajna volt szerencsem megpillantani nehany ember fizeteset. Nem kozlok adatokat, mert 1, etikatlan 2, titoktartasi szerzodestol vedett.
Ugyanakkor azt elmondanam, hogy az en fizetesem 240 000 Ft. A kozpontnal dolgozok es diplomam van. Az irodaban dolgozok bere magasabb, mint a ketkezi munkasoke, de potlekokkal egyutt is max egyenlo. A irodai dolgozok bere az enyemnel altalaban alacsonyabb. Van magsabb is, de nem ez a jellemzo. Es ez pesti fizu. Videken jopar %al kevesebbet keresnek, szal pls ne dobalozzunk fassagokkal thx!
(Jah es az a mokas, hogy amig itt az osztalyvezetok X osszeget keresnek addig ezt az osszeget mashol (multik) nem vezetok kapjak meg...)

Gery Greyhound // · http://www.bestofgyurcsany.hu 2008.12.15. 11:59:42

A MÁV-ot nem bezárni kell, hanem odaadni valakinek az egész kócerájt ingyen, és ajándékba hozzácsapni még a Magyar Postát is. Ha az állam nem tud a XIX. századi szolgáltatásminőségen javítani, akkor adják oda valakinek, aki képes rá.

Tassadar 2008.12.15. 12:03:27

Vagy azt megcsinálni mint valamelyik országban, a vonatokat eladták, de a sínek maradtak állami tulajdonba.

Birkesz 2008.12.15. 12:05:13

Annacsek!
A sztrájk követeléseivel nem ért egyet a cikkíró (ahogy olvasom a kommenteket, nagyon nincs egyedül)
Azok után, hogy néhány hete vonták meg a közalkalmazottak 13. havi bérét, miért várják el a vasutasok, hogy az ő fizetésemelésükhöz asszisztáljunk? Tanároknak nettó fizetésmegvonás, vasutasnak emelés?
Arról nem is beszélve, hogy az átlag vasutasnak épp annyira nincs köze a MÁV Cargo eladásához, mint a Volánbuszosnak ahhoz, ha a Tisza Volánt eladják. Pedig mindkettő nevében szerepel, hogy "volán".
A kirúghatatlanság pedig már önmagában is egy vicc.

Tassadar 2008.12.15. 12:06:37

OFF
Nagyon jónak igérkezik ez a Very Best of, sok sikert hozzá:)

szilba 2008.12.15. 12:08:22

annacsek 2008.12.15 11:55:41

"Magam sem rajongok a szakszervezetekért, de ahol vannak legalább látszólagosan lehet küzdeni bizonyos követelésekért. A legtöbb piaci munkaadónál nincsenek, ott csak a tökéletes kuss van. ilyen cikkekkel ezt bátorítja a szerző."
Éppen ez a baj, hogy látszólagosan... Ezt magyarázzuk sokan már az elejétől: ez nem a vasutasokról, hanem Gaskóról szól. Ő pontosan tudja, hohy NEM lehet, és ebben a gazdasági helyzetben különösen nem lehet ilyen követeléseket teljesíteni.
A piaci munkavállalónál is vannak szakszervezetek, üzemi tanácsok, de sztrájkoln? Ha én elkezdek (akárhány kollégámmal együtt) sztrájkolni, a második percben a biztonsági őrök visznek ki, mert a nagyvállatanak jobban megéri az is, hogy betanítja az utcáról tömegesen jelentkező újakat (legyen az mérnök, vagy betanított munkás), minthogy az én sztrájkom miatt veszteségei legyenek és mondjuk elveszítsen három-négy vevőt. A piaci szféraban nagy ám a konkurrencia.

Birkesz 2008.12.15. 12:09:41

Szilba:
"Persze, csak tudod azt leginkább a gyerekek szívnák meg, és a közhiedelemmel szemben a pedagógusok legnagyobb többsége a gyerek érdekeit nézi"
Ezért írtam, hogy nem akarják megtenni. Más kérdés, hogy egyszer érdemes lenne eljátszani, mert így viszont mindenki röhög, ha a tanárok sztrájkolnak. Ebből a szempontból valóban jó időpontot választottak a vasutasok. A fő probléma, hogy nem jelentették be időben.

Jimbo75 2008.12.15. 12:09:49

Átlagfizetéssel felesleges jönni, abban benne van a kerékcsapkodós ember nettó 90e Ft-ja is meg a vezér nettó x milliós fizetése is, úgyhogy qrvára nem ad releváns értéket...

Dr. Stein (törölt) 2008.12.15. 12:11:15

thorwald 2008.12.15. 11:59:19

Lehet, hogy elnéztem a másik 250e-el, azonban egy látogatás a KSH-n meggyőzött, hogy nem is akkora butaság.

portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/tabl2_01_30i.html
2007. évi adat.
szállítás, raktározás, posta, távközlés 180 148,-

Ha visszaosztom a 13. havit, már meg is van. És gondolom a postások nem felfelé húzták az átlagot...

basticupi 2008.12.15. 12:11:21

A személyszállítást odanyomta a START-nak,aki most kapálózik,mert a világon mindenütt veszteséges!Akkor,nem ennek a sz..f..cégnek kellett volna odaadni,állam-bácsi!Hanem,annak,aki színvonalasan,tisztán,és főleg,pontosan odavitte volna az utasokat,ahová kell.De akkor hová tesszük,az állami támogatást?A mozdonyos szar-szervezetes reggel nyilatkozik:"Nálunk egység van!"Persze!El is határolódott Gaskótól!Nehogy Ő legyen a szar..f!Megvédte a masinisztát!De bezzeg,amikor nekik kellett a lóvé,megálltak Ők is!
Úgy kell,mint a lengyeleknél!Ha állami cég,akkor az állam gyakoroljon rá hatást!RENDELJE EL,hogy DOLGOZZON!És sztrájkoljon szabadnapjában!Otthon!Ne a saját honfitársával b...on ki!Gaskót meg,féreállítani a színpadról!Szereti,ha mutogatják,és bekerül a "történelem"-be2008.Ezüst-vasárnapján,némelyikünk naptárárba,az BIZTOS!

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2008.12.15. 12:12:37

Majd, ha a második Orbán kormány alatt Gaskó lesz a közlekedési miniszter, - ahogy meg lett ígérve neki - akkor majd gondolom rendbe fogja tenni a MÁV-ot. :))))

Roxvox 2008.12.15. 12:14:31

Egy kicsit a menetrendről is.
Miért is kell minden év decemberében menetrendet változtatni?
Létezik egy a menetrend megalkotásáért, módosításáért felelős alosztály,bizottság,kft,bt vagy a tököm tudja micsoda, akinek a feladata lenne a jó menetrend kialakítása. Nem ez történik hanem szándékosan hibákat visznek bele, amit aztán majd jövő decemberben sikeresen korrigálni lehet, így folyamatosan fenntartva azt a látszatot, hogy ők milyen kurva fontos munkát végeznek.
Csak egyszer kellene JÓ menetrendet készíteni, akkor okafogyott lenne ez az egész bagázs.

INkvizitor 2008.12.15. 12:14:54

szabiaki! :))

nem a célokért sztrájkolnak, hanem a sztrájk a cél!!! önmagáért a sztrájkért teszik, mert úgy érzik hogy átbaszták őket, bosszú (tudom hogy kicsinyes, de ez mégis az). kb olyan, mint amikor az iskolában az idősebbek elvették a kedvenc mecsidet, te meg hazafelémenet elvered az első utadba eső gyengébb srácot, hogy megőrizd az önbecsülésedet :)))))
itt tartunk most.
persze persze a kurva anyjukat, de ezt nagyjából ki lehetne terjeszteni mindenkire aki érintett a máv vezetőségi döntéseinek meghozatalában.

jozicsenko 2008.12.15. 12:17:49

hi!

ez egy érdekes kérdés, hogy a politikusi felelőtlenség meddig mehet el -mert ok, hogy a vasutasok szopatnak, nem értek velük egyet, egy ország szív

de ne felejtsük el, hogy Kóka bizony megígérte: vagy álljon ki és mondja el: bocs srácok, hazudtam, politikus vagyok: hazudok ha levegőt veszek

vagy fizesse ki (adja el a zelendert megint)

Magyarnaba 2008.12.15. 12:18:18

Tipikus globálliberális hőbörgés ez az írás. A szerző beleszarik a saját markába: nesze neked szolidaritás.
Pl.:
Kisvasút mellett élő falusiak? Ugyan már, szarok rátok!

Az ilyen véleményhez tényleg vastagbőr kell.

Nem a mezei vasutasok miatt veszteséges a MÁV, hanem az évtizedek miatt elmaradt fejlesztések, a korrupt és tehetségtelen vezetőség, meg az istenverte "autós társadalom" miatt.

Az egészből csak azt sajnálom, hogy a balfék Gaskó a Fidesz trójai falova.

Geza 2008.12.15. 12:20:44

Ragyogó Világítótorony 2008.12.15. 11:42:54
"...jah...a főnök meg közölné, h ne is gyere, majd megkapod a papírjaidat postán"
Plusz egy munkaügyi pert tőlem azonnal, ui. ha egyszer rajtam kívülálló ok miatt _nem tudok_ bemenni, akkor ezért (amennyiben minden tőlem telhetőt megtettem és őt erről az első adandó alkalommal figyelmeztettem) engem felelősség nem terhel.

De ha nálatok másképp mennek a dolgok, akkor imádkozz, hogy el ne törd a lábad ill. közúti balesetnél ne vigyenek be tanúnak a zsaruk, mert arról is csak utólag kapsz papírt, ami igazolja, hogy rajtad kívüli ok miatt nem tudtál bemenni.

"...fura lenne ha én bemennék a főnökömhöz, h Figyi, eladott az MTA 2 épületet, hadd réxesedjek már a haxonból!"
Szólj, ha nincs 's' és 'z' billentyűd, küldök fénypostával.
Amúgy ha te is huszonöt éven át fizetted volna a fizud 8-10%-át 'téglajegy' címszóval azért, hogy a vállalatod saját ntézményeket (pl. MÁV kórház) létesítsen a dolgozói ellátására, majd ebben a szép új világban a vezérkar ezeket eladja (ismétlem: konkrétan erre adtad a pénzt!), akkor talán te is úgy éreznéd, hogy vagy a kórházra, vagy legalább az erre beadott pénzedre igényt tartanál.
A kor szocialista rendszere miatt persze nem volt 'lepapírozva' a dolog, mert még akkor sem tűnt elképzelhetőnek, hogy valaki ilyen pofátlanul merjen lopni és ne csukják oda a fejét a váltóval, így papírforma szerint tényleg nem tiszta a helyzet, a dolgot magát nézve viszont igen.
A kérdés tehát az, hogy takarózunk-e a 'nincs igazolásod' fordulattal, tudván tudva, hogy a másiknak igaza van.

"...rám is borítaná a reaktortömböt..."
Ha van eladó plutóniumod, dobj már egy emailt az ichbinladen@freemail.de címre légyszi :)!

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2008.12.15. 12:22:14

"az istenverte autós társadalom"

Hát én részben azért lettem része az istenverte autós társadalomnak, mert nem szeretek 2,5 órát koszos műbőr ülésen hugyszagban (és a dohányzórészből átszivárgó füstben), fűtetlen kocsiban utazni, hanem inkább megjárom ugyanazt az utat 1 óra alatt, kényelmesen. :)

Thorwald 2008.12.15. 12:22:24

DrStein
Tehat te az egyik legnagyobb kategoria atlagfizetese es a MAVos atlagfizetes kozott teszel egyenloseget?
Amugy milyen 13. havit? En nem kapok 13. havi fizut. Mellesleg mar leirtam, hogy lattam irodista bereket. Az enyem nem egy berenek duplaja... sajnos. El is kerekedett a szemem elhiheted.
Amugy a mozdonyszereloket, a palyakarbantartokat, a MAVon belul nem logisztikai, hanem karbantarto, epito tevekenyseget ellato munkasokat vajon hova sorolja a KSH?
Szallitas, raktarozas, posta, tavkozles...
Raktarozasban dolgoztam es van halovany sejtesem rola miket keresnek. Postan kb hasonlo a helyzet mint a vasuton, vagy a BKVnal. A tavkozlesrol nincs infom, a szallitasrol van nemi...
De mondom annyian es annyifele teruletrol tartoznak ebbe a kategoriaba, hogy ebbol az ott leirt atlagfizubol barmilyen kovetkeztetest levonni arra vonatkozolag, hogy kinek milyen fizetese van a kategorian beluli cegnel... abszolut nem ad hasznalhato eredmenyt.

eszkep 2008.12.15. 12:23:04

Azért van elég sok ferdítés az írásban...

- A vasúti személyszállítás a világon mindenhol veszteséges. „Normális” országokban ezt a veszteséget a teherszállítás nyereségéből pótolja a vasúttársaság. Magyarország viszont nem normális ország, a dilettáns, inkompetens kormányunk privatizálja a TEHERSZÁLLÍTÁST, így az állami tulajdonban maradt személyszállítás veszteségét nem tudja a MÁV miből kitermelni. Nem is kell csodálkozni az idézett számokon!

- Az előbbiekből következik, hogy a személyszállítást önmagában nem lehet eladni, sőt, ingyen sem venné át éppeszű vállalkozás.

- Most is olyan vasúttársaság vagonjaival szállíttat az ember, akivel akar, a mi cégünk pl. egy osztrák céggel szállíttat. A fentiekből következik viszont, hogy a személyszállításért külföldi vasúttársaság sem fog tolongani...

- A VDSZSZ feltehetően azért „szarik bele látványosan a kézbe, ahonnan a fizetésüket kapják”. Mert állambácsi menthetetlenül veszteséges vállalatot csinált a MÁV-ból. Amúgy a rengeteg adó, amit befizetünk, normális országokban arra szolgálna, hogy üzemeltessék az országot, amibe beletartozik a szárnyvonalak – nyilvánvalóan veszteséges – üzemeltetése is. Mi magyarok viszont az államadósság kamatterheit fizetjük az adónkkal. Valahogy azért az utasok érdekét is szolgálja, hogy a szárnyvonalak bezárása, és az új menetrend bevezetése ellen is „küzdenek” nemde?

Vámos Sándor · http://passport.blog.hu/ 2008.12.15. 12:25:27

Csak ez jut eszembe:

en.wikipedia.org/wiki/History_of_rail_transport_in_Japan

"The cost of the campaign, as well as that of the construction of Shinkansen and other railway networks, increased the debt. Also, the confrontation between the trade union and the company was serious, resulting many strike actions. To resolve the situation, JNR was separated and privatized in 1987, becoming Japan Railways Group (JR Group)."

Van, ahol megoldják..

Geza 2008.12.15. 12:27:53

Gery Greyhound2008.12.15. 11:59:42
"Ha az állam nem tud a XIX. századi szolgáltatásminőségen javítani, akkor adják oda valakinek, aki képes rá."
Ha az állam nem képes rendesen, haszonnal üzemeltetni, de más igen, akkor ODA NE ADJÁK annak, mert onnantól neki termelne hasznot és nem _nekünk_!
Akkor meg kell nézni, hogy ő hogyan irányítaná számára hasznozan, és nekünk kell úgy írányítanunk, a magunk hasznára. Ha egy Jürgen Morgen vezetése alatt pénzt fial, akkor ha Kis Pista vezetné ugyanúgy, akkor nekünk is hasznot hozna, és semmiben nem vagyunk rosszabbak, mint bárki más, ha más tudná jól csinálni, akkor mi is.
Ami működhet, azt nem eladni kell, hanem jól üzemeltetni.

Dr. Stein (törölt) 2008.12.15. 12:28:03

thorwald 2008.12.15. 12:22:24
Na jó, elszúrtam, bocs. Olvastam valahol, de visszakeresni már nem tudom és valószínűleg nem is helyes adat.

Igen bazmeg, és ez mit változtat azon, hogy a reptériekkel vállalt szolidaritás jegyében szívattok egy országot, hmmm? Ott, és amikor csak akartok, szakszervezeti pénztárt kímélő módon?

basticupi 2008.12.15. 12:28:15

A- "250.ezer Ft,"- A Gaskó követélésének egyik pontja!!!Ami a MÁV-CARGO eladásából MINDEN vasutasnak szeretné,hogy járjon,és megkapja 1x-i kifizetésre.
Egyébként,meg a többi része a vasútnak nem fog termelni,csak feneketlen kútként működni tovább.És ezzel már kitörölheti a..
Mi meg várhatjuk,hogy Gaskó újra nekilendül,és megáll az...-ész,és megbénul az ország!

Thorwald 2008.12.15. 12:29:19

Jajj tenyleg azt el is felejtettem mondani, hogy a jegyarakat (tudtommal) az allambacsi hatarozza meg... nesze neked egyetlen beveteli forras:D

Nanehogymá 2008.12.15. 12:32:23

Ezekből a sztrájkokból kicsit kezd elegem lenni. A követelés mindgi ugyan az : Több pénzt!
Miért nem azért sztrájkolnak, hogy takarodjanak a vezetők és a mi hüberkirály szakszervezetis embereink majd töléletesen elvezetik az érintett céget??? ccc :D
Én pl. minden gond nélkül elvezetem a MÁV-ot vagy a BKV-t ha az a cél, hogy "csak" 17 milliárdos veszteség legyen.... Milyen szerződések vannak itt milyen működési structúra??? Miért nem ezek ellen tüntetnek???

tejes ember 2008.12.15. 12:33:37

Lehet azon vitatkozni, hogy sztrájk- nem sztrájk, vagy Gakó így-Gaskó úgy! A főkérédés: hova a picsába tűnt a pénz?

Thorwald 2008.12.15. 12:34:16

DrStein
Nono!
Nem mi, hanem egyesek. Marmint sztrajkolnak. Nem sztrajkolok, mert nem ertek egyet sem a celokkal sem a modszerrel...
Mellesleg a modszerrol:
Egyetertek azzal, hogy egy sztrajk igenis benitsa meg a kozlekedest, legyen lathato, erezheto, figyelemfelhivo.
De ne ugy basszus, hogy nah ket ora mulva sztrajk... ez tenyleg csak szivatas. Elitelem.
Es problema, hogy (mittomen, mondok egy szamot) 10% MAVos sztrajkja miatt engem is lehulyeznek, mert egy kalap ala vesznek veluk...

Egu 2008.12.15. 12:50:48

Hát, lehet, hogy a személyszállítás mindenhol veszteséges, de épp a múlt héten jelent meg a cikk, hogy ezután (osztrák üzemeltetésben!!!) a RailJet is ide fog szépen jönni, és menni Bp-Bécs-München útvonalon. Szóval azért némi potenciál még lenne benne (pl egy Bécs-Bukarest/Szófia vonal???) Ja, és a MÁV még fizetni is fog érte, mert nem tud egyenértékű vonatot felmutatni. Muhaha!!!

Az ütemes menetrendről meg annyit, hogy azért inkább civileknek kellene sztrájkolni, nem a vasutasoknak. Jó vicc!

Geza 2008.12.15. 12:53:20

Roxvox 2008.12.15. 12:14:31
"Miért is kell minden év decemberében menetrendet változtatni? ... Csak egyszer kellene JÓ menetrendet készíteni, akkor okafogyott lenne ez az egész bagázs."
Sajnos nem ilyen egyszerű a dolog. Kicsit hosszú a magyarázat, akit nem érdekel ilyen szinten, attól bocsánatok kérek előre is, nyugodtan lépje át ezt a hsz.-t.

Szóval nagyon sok helyre egyetlen vágánypár megy (egy vágány oda, egy vissza), így az ezeken a vonalakon menő forgalomban minden mindent befolyásol, így a teherforgalom is a személyforgalmat.
A mávnak (szállítási) bevétele egyedül a teherforgalomból van, a személyszállítás (mint már írták mások is) nettó veszteséges, így sajnos nem lehet elsődleges prioritást adni neki, azaz lekötni egy személyszállítási menetrendet, mondván a teherszállítás meg majd használja a vágányokat a maradék időben.
A teherszállítás gyakran nem háztól-házig jellegű, hanem a vonalak terheltsége miatt a szállítmányok gyakran a pályaudvarokon várakoznak (amíg a tovább-útjuk vonala fel nem szabadul), viszont a pályaudvaroknak is véges kapacitása van, azaz csak bizonyos számú tehervagont képesek befogadni.
Emellé még jönnek a biztonsági előírások, azaz pl. egy folyékony oxigént szállító szerelvényt nem teszel egy kőolajszármazékokat vivő szerelvény melletti vágányra, élőállat-szállítmányt nem állomásoztathatsz végtelen ideig, viszont a szerelvényeket ellenőrizni is kell néha ('kerékkopogtatók'), ami szintén idő.
Egyszóval a teherszállítást korrektül és hatékonyan ütemezni, (mi mikor mivel hová menjen, hol mennyit állomásozzon, stb.), mindezt időre, szóval elég nehéz feladat.
Tudtommal a mávinformatikásoknak nincs még erre készen olyan rendszerük, ami az egyes szállítmányok figyelembe vételével optimalizálna, ezért a korábbi megrendeléseket egy-az-egyben véve számolnak egy-egy becsült igénybevételt a forgalomra, azaz azt becsülik, hogy honnan hová kb. mekkora forgalomra kell/lehet majd számítani, amit a személyforgalommal persze egyeztetni kell.
Nomármost, a nagyobb jellegű szállítások évről évre változnak, (hol löszt kell szállítani az alagutak fölé, hol az orbánbányákba követ, olajat veres elvtársnak vagy német szemetet mindenhová,) így óhatatlanul bolygatni kell a személyszállítást is.
No pláne, hogy még a személyszállítás is változékony, azaz pl. megnyílik a hankoóka gumigyár, és a környékről ezer ember elkezd arrafelé ingázni naponta. Megnyeri Pécs az EKF pályázatot, és a felpezsdülő élet ifjak és öregek millióit vonzza oda. Színesfém-bányát találnak Kővágószőlősön és fél BAZ megye elnéptelenedik, mert mind odamegy kábelt hántolni.
Komolyra fordítva, a felsőoktatás és a pesti kollégiumi helyzet egy apróbb változása komplett fejre állítja a péntek és a vasárnap délutáni forgalmat, amit viszont jó lenne már januárban tudni, mert ugye ez is befolyásol minden egyebet.

Szóval nem olyan egyszerű a dolog, mint amilyennek tűnik. (Még egyszer, bocs a hőseposzért :)...)

a köbüki 2008.12.15. 12:54:09

@thorwald: Te egy értelmes ember vagy (És ezt most komolyan mondom, nem kötekedés miatt!), mond el nekünk légy szíves, hogy miről is szól ez a sztrájk?

Te mint "belsős" látod az okokat a környezetedben, és mint hiteles forrás tudsz tájékoztatni minket.

Kérdésem a következőek:
1. ez már a 6. sztrájk és én mindig azt látom, hogy folyamatosan más miatt sztrájkolnak. Most ugye a menetrendet is felvették a „műsorba”. Véleményem szerint ez csak a 250KHUF-ról és a 10%-ról szól!

2. Ha a cargo fedezte a veszteséget, akkor miért nem a privatizáció ellen sztrájkoltak?

3. Sokkal nagyobb lenne a sztrájk támogatása, ha azt ésszel csinálná a VDSZSZ! Ha csak a jegyvizsgálók és a pénztárosok sztrájkolnának a „nép” nem lenne megyszopatva, de a „károkozás” megtörténne a MÁV felé.

4. A veszteséges szárnyvonalak eltartása miért létkérdés? A ott lakók tudnának utazni busszal is, akár a MÁV is üzemeltethetné ezeket a buszokat nem csak valamilyen volán társaság!

Gaskó nagyon megvezette a szerencsétlen dolgozókat! A krampácsolónak aki keressen 60kHUF-ot, ha azt mondják hogy öcsém kapsz 250 rugot, csak sztrájkoljál, nem fog belegondolni hogy ez mivel jár a jövőre nézve! Az utasokat el fogja veszteni a vasút, a volán majd átveszi, ebből az következik hogy megint nem kell annyi vonal stb……

Az hogy a menetrend el van qrva az egy dolog, aki nem dolgozik nem is hibázhat! Gondolom egy ilyen menetrend összeállítása nem két kávé között történik. Lássuk be, hogy változnak az idők, van hogy több vonat kell van hogy kevesebb. De ezt lehet rugalmasan kezelni ha van rá igény.

Nekem az a véleményem, hogy maga a szakszervezet a legnagyobb baja a máv dolgozóknak! Ha értelmes és tényleg a helyzet javítását célzó célokért sztrájkolna nem lenne ennyi véleményem szerint jogosan felháborodott utas.

a köbüki

DArchAngel 2008.12.15. 12:55:17

Végre elolvastam minden hozzászólást...
Sajnálok minden MÁV-Start dolgozót, aki rendesen dolgozna, és akiket leszólnak a többi hibájából.
Azért szeretném megemlíteni, hogy ha nettó 80-90 ezer pénzt keres egy pályabejáró stb., az több, mint egy kezdő tanáré, aki ezért legalább három évet húzott le egy főiskolán.
Valamint igenis minden dolgozó egyéni felelőssége is, hogy a cége jól menjen. Nem lehet mindig másra kenni, csak ha ő személy szerint mindeni megtett. Utána lehet mutogatni, meg fizetésemelést kérni.
Az is nevetséges, hogy nagy arccal harcolnak a vonalak megtartásáért, közben pedig csak arra meg ki az egész, hogy megtartsák a biztos állásukat, mert a nyolc osztály végzettségükkel valahogy nem érzik biztosnak magukat a munkaerő piacon. Senki ne mondja nekem, hogy ez nem igaz, mert több ilyen embert személyesen ismerek.
Amúgy sztrájkoljanak, megtehetik. Hogy több kárt okoznak (sokkal), mint hasznot, az ne érdekelje őket. De lehet, hogy nem is képesek felfogni, vagy nem akarják.

zyl 2008.12.15. 12:55:52

www.freeweb.hu/heves/html/AEV_index.htm

Nem is tudom hányszorosa ennek az az anyag, amit ma számon kértek VOLNA tőlem, ha nem marad el a vizsga a sztrájk miatt.

Hú de nehéz nekik.

Lehet, hogy jelenleg haszontalannak titulált részét képviselem társadalmunknak (tanuló), de én egész biztos nem fogok sírni azért, mert nem kapok szoctámot/ösztöndíjat/rendes munkát. Inkább teszem a DOLGOM, és ha úgy látom, nem megy, vagy nem térül meg, keresek valami EGYÉNI megoldást.

Miért nem mennek el bolti eladónak? Ugyanannyit keres és nem sztrájkol. Á, már tudom! Nem eléggé magyar, ha nincs min sopánkodni...

Tisztelet a kivételnek.

Albu 2008.12.15. 12:55:53

Nem demagógia egy olyan buszjáratot, ami nem áll meg sehol, és ez szószerint értendő, egy olyna vonattal összehasonlítani, amelyik 7 helyen? Minden megállás a vonattal legalább 3 perc menettartam-többletet jelent. (Ráadásul van olyan vonat, amelyik [valamivel] rövidebb idő alatt teszi meg a távot.)

A panasz ettől függetlenül jogos.

Bár amióta autópálya van, meg Kóka-féle díjszabás, szép lassan minde összehasonlítás reménytelen.

EÖ (törölt) 2008.12.15. 12:58:40

" laspalmas 2008.12.15. 09:04:45
(nem mernek elbólintani éjjel, mert visszaáramlik a füst)"


ehehe

ez a legszebb b+

nem azért nem alszik el, mert munkában van hanem azért mert nem mer

azért ez sokat elmond a MÁV-os fílingről

képzeld el én sem alszom el sohasem munka közben.

ati27 2008.12.15. 13:01:15

Géza!

Fingod sincs a piacgazdaságról! Meg a versenyszféráról.. Te még nem látod, de a Máv és a magyar posta kihalásra érett dínószaurusz, ami még húzza. A jelenlegi sztrájk éppen a túlélését csökkenti. Ezért omlott össze a szocializmus is. A világgazdaság, szabadkereskedelem olyan mint az evolúció. Az oroszlán megeszi a gyengébbet, mert ez a törvény. De nem csak oroszlánok vannak, mert ha túl sok az oroszlán akkor kevés lesz a zebra, úgyhogy pár oroszlán éhen döglik.. aztán beáll az egyensúly. Tudom ez így kemény, de ez van. Te is mikor bemész a boltba akkor te is a szép zsemlét választod a száraz helyett. Aztán ha csak száraz zsemle van akkor egyesek elkezdenek gondolkodni, hogy kéne szépet is csinálni. Elkezded, aztán ha azon az áron lesz rá igény akkor nyertél..:) A vasútnál is ez lesz, meglásd! Majd mikor létrejönnek a magántársaságok, akkor kiválogatják azokat az embereket, akik hajlandóak dolgozni, és érnek is valamit.. A maradék meg "mehet vissza a balettba ugrálni". Aztán ha a felajánlott munkabér nem elég a szakképzett dolgozókhoz, akkor addig emelik, amíg létrejön az egyensúly. Pl. Ha alakul egy magántársaság, és kell neki mondjuk 50 "tecnhikus" és a máv-nál(ami tegyük fel csődbe ment) van mondjuk 500 akkor a kereslet-kínálat alapján alacsony bért fognak felkínálni.. Ilyen eccerű. Mindenki addig megy el, amíg tud.. :)

EÖ (törölt) 2008.12.15. 13:09:49

ati27

hát igen, lesz még itt sok-sok munkanélküli MÁVos

csak akkor már késő lesz Gaskóra haragudni

martonx 2008.12.15. 13:11:17

Kívánságműsorba:

MÁV-osoknak küldeném Rihannától: Shut up and drive c. számot

Geza 2008.12.15. 13:12:06

Egyéves Önkéntes 2008.12.15. 12:58:40
"nem azért nem alszik el, mert munkában van hanem azért mert nem mer"
Ha a szerencsétlen forgalmista tudja, hogy a köv. vonat három óra múlva fog csak jönni, én nem ragaszkodok hozzá, hogy azt ébren várja be. Viszont éberen is útálok szénmonoxidos szobában ücsörögni, mert még másnap is szaggat a fejem tőle, plusz két-három óra után dekoncentrált leszek és sokat hibázok tőle. Vasútnál ez nem lenne szerencsés dolog.

Szerintem a dolgok némely részletét nem azok megfelelő fontosságában vizsgáltad :).

"képzeld el én sem alszom el sohasem munka közben."
Szoktál tizen-pár órákat üldögélni készenlétben az éjszakában, ha tudod, hogy garantáltan semmi sem fog történni még egy előre ismert ideig? Kérdezd meg a munkahelyeden a portást, hogy ő pl. az éjszakai műszakban vajon bebólint-e. Kb. ugyanaz az eset.

Thorwald 2008.12.15. 13:14:05

Ahoy kobuki!

Sajna nem latok ra a "miert van sztrajk" kerdesre, en is ugyanolyan kulsos vagyok, mint akarki mas ebbol a szempontbol.
Azt vagom, hogy korabban egy olyan sztrajk volt, amivel egyetertettem es az a MAV korhazak bezarasara iranyult... vagy mi:) Nah akkor egyetertettem a sztrajkkal, de nem sztrajkoltam, mert mint korabban emlitettem nem lett volna semmi ertelme, hiszen az en munkam nem olyan amivel figyelmet lehet felhivni.
Mirol is kellene szoljon a sztrajk?
Nem a MAVnak valo karokozasrol, nem a mindenki szopatasarol... a figyelemfelhivasrol. Hogy a melosok egysegesen fellepjenek valamiert.
Kezdjuk az elejen.
Miert nem szrajkoltak a CARGO kivalasa ellen?
Mert nem voltak erintve... apam pl es par joeszu ember latta, tudta, hogy ez igy nagyon nem jo, de mivel odafent vki ezzel probalt a gazdasagba (es most tetelezzuk fel, hogy nem a sajat zsebebe) penzt injekciozni nem volt mit tenni. Az egesz kivalasos dolog - szerintem - a CARGO privatizaciojarol szol.
Mit lat a kisember? Miert sztrajkol? Azert hogy tobb penze legyen, hogy jobb legyen a megelhetese, hogy megmaradjon a mukahelye... es neha nemesebb celokert is (pl a korabban emlitett MAV korhazak).
Van velemenyem a VDSZSZ akciojarol, de inkabb nem mondok semmit. Semmi konkret, de ez az egesz csak balhe. Tudja nagyon jol mindenki, hogy a MAV nem fogja megadni azt a penzt. Hogy mire iranyul, miert csinaljak? Nemtom. Tenyleg nem. Ertelmet nem latom.
A szarnyvonalak bezarasa sok munkahely kozvetlen es kozvetett megszuneset is eredmenyezi. Ezert ezt az okot el tudom kepzelni, mint tenyleges sztrajkokot. (Optimalizacio, ami a legalso retegen csapodik le, mint ahogy a gazdasagossagi lepesek szoktak...)

Utasokat nem veszit ezzel a vasut. Oszinten megmondva sosem utaznek volannal. A vonat sokkal kenyelmesebb. Sot... a kotottpalyas kozlekedes hive vagyok.
(Pl parommal lakast/hazat keresunk Pest kornyeken, de csak olyan helye, ahol van kotott palya...)

Szakszervezet:
Jo, ha a szakszervezetnek olyan eros vezetoje van akit nem lehet megvenni. Viszont gaz ha ertelmetlen hulyesegekert harcol elitelendo modszerekkel.
Olyan, mintha a kaoszkeltes lenne a celja...

Egu 2008.12.15. 13:15:37

Géza! Hidd el, vannak ennél komplikáltabb műszaki feladatok is, azért még nem kell istenként tisztelni, aki A-ból B-be meg tud tervezni egy útvonalat.
Amúgy megnézem én azt az egyvágányos fővonalat, ahol jelentős tehervonatforgalmat kell a személyforgalom rovására ütemezni (mert egy kétóránként járó Bzmotot ne tekintsünk akadálynak, sőt, ahhoz még a volán is alkalmazkodhat és akkor már egészen kultúrált is lehetne a közlekedés).

De pl tegnap hallottam, hogy Tiszaújváros-Miskolc viszonylat megszűnik, lesz helyette Tiszaújváros-Nyékládháza és Nyékládháza-Miskolc. Na ezt a vonalat gyakorlatilag heti 4-5 vonat kivételével pl fel is lehetne számolni. Ezt kár volt eddig tervezni. Ott járjon a sok tehervonat a TVK-ra, az a 8-10 utas meg üljön fel a buszra. Persze kérdés, hogy mire tervezek: az egy lehetséges utasra, aki éjjel 23.57-kor akar piripócsról lófassfelsőre utazni, vagy az "utazóközönségre", akik mint a hering állnak a Miskolc-Budapest gyorson vasárnap?

krtek 2008.12.15. 13:15:44

Kedves thorwald,

Nagyon sokan (én is) simán elmennének, el is mehetnének hozzátok vezetőnek. Nem érzem a vastag bőrön és a hosszú nyelven kívül a szakmai kihívást egy olyan cégnél, ahol "akármi történhet, majd fizetnek a hülye-bírka adófizetők" című "gazdálkodás" folyik.
Eljátszanám a nagy manágert, szerepelgetnék a tv-ben, vennék fasza nagy luxus autó helyett (lássa a paraszt a spórolást) egy középfasza luxus verdát, kitalálnám magamnak meg a talpnyalóimnak a cafeteriát, bejárnék seggetnyalni a minisztériumba, és x milliárd veszteséggel simán felvenném a negyedéves jutalmat. Aztán ha nagy a gáz, kiderül hogy nem csinálok semmi hasznosat (persze magamnak annál többet), pár év után, szarva mindenre, természetesen felelősségrevonás nélkül de vastag végkielégítéssel, könnyek között leköszönnék. Mennék a balfasz agyoniskolázott atomtudósokat tömörítő postára manágernek. Ja, és soha nem utaznék a retkes vasúton.

Most viszont attól vagyok ideges, hogy akkor is fizetek közvetve a vasútért, ha hálisten soha sem használom. Ráadásul én nem okozok kárt mint a kibaszott MÁV „felsővezetés”.

Mennyi egy átlag igazgatói fizetés és mi a szakmai kihívás lényege? Tűrék a köpködést?

EÖ (törölt) 2008.12.15. 13:15:50

thorwald

csak a vezéred évi hetven millája száz minimálbéres fizetésnek felel meg
tehát akár még ki is jöhet az átlag 250000 ft
mert gondolom alvezér is van - jó szocialista nagyvállalathoz illően - legalább 5-6

ati27 2008.12.15. 13:24:21

74.125.77.132/search?q=cache:w-Zs-rjrm-oJ:hu.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%A9dorsz%C3%A1g_vas%C3%BAti_k%C3%B6zleked%C3%A9se+sv%C3%A9d+vas%C3%BAt&hl=hu&ct=clnk&cd=1&client=firefox-a

Csak arra egy példa mit hozhat a liberalizálás. Én már utaztam párszor svéd vasúttal. A tapasztalat Trollhattan-Göteborg 80 km. 55 perc. Jelenleg 1 vágány vezet, DE éppen most építik a 2. vágányt a két település között. az út kb 55perc. A vonatok percre pontosan járnak. Ha neten előre megrendeled a jegyet akkor kedvezményt kapsz. Több utazás után kedvezményt kapsz. Jegyet vehetsz Neten, ahol kapsz egy kódot. Ezt a kódot beírod az állomáson található automatába és kinyomtatja a jegyet. Az állomáson is vehetsz jegyet munkaidőben ahol kb 2 pénztár működik. De vehetsz jegyet a vonaton is, automatából. De még a kalauzol is akinél szintén fizethetsz bankártyával, a kallernál van egy kis pda, az övén meg egy kis nyomtató. De lehet sms-el is füzetni. Ja és tudnak angolul is felvilágosítást adni. A vonat persze tiszta mint a patyolat. Az egyedi utazás nem olcsó, de mint fentebb írtam, vannak kedvezményes jegyek is, lehet pontokat gyűjteni stb. A bérlet meg állítólag nagyon megéri. Még egy személyes tapasztalat. Felültünk egy buszra, amin éppen egyik jegyvásárlási mód sem működött, a sofőr azt mondta, tessék helyet foglalni, nem kell fizetni, mert ő nem vehet el akkor pénzt ha nem tud jegyet kiállítani.. No ide kell felnőni.. Nem hogy errefelé közeledne Magyarország, hanem éppen távolodik ettől a céltól..

a köbüki 2008.12.15. 13:25:57

@thorwald: Köszönöm a válaszod!

Ez a CARGO-s történet mégiscsak mozgatja a fantáziámat, hogy miért nem lépett a VDSZSZ. :x

A szárnyvonalakkal kapcsolatban: megértem az álláspontodat, el is tudom részben fogadni, hogy sok ember van akit érintene kalauzon és a pénztároson kívül is. De szerintem a vasút nem szociális ellátóintézmény. Lehet, hogy pár embernek megszünne az állása a bezárás miatt, viszont remélhetőleg több embernek emiatt megmaradhatna.

Az utolsó mondatoddal tökéletesen egyetértek!

jó munkát!

a köbüki

szilba 2008.12.15. 13:27:59

Geza 200812.15 13:12:06
"Ha a szerencsétlen forgalmista tudja, hogy a köv. vonat három óra múlva fog csak jönni, én nem ragaszkodok hozzá, hogy azt ébren várja be."
Ja, vagy úgy. Akkor már csak azt kérdezném meg, hogyha lehet a szolgálati időben néhány órácskát csucsukálni, akkor mi a bánatos lószerszámra tetszik akarni kiemelt fizetésemelést+250 rongyot?

Thorwald 2008.12.15. 13:31:11

MAV - fizetes:
Nemtom, annyira nem latok fel:)
Van boven terulet es marha sok az igazgato, osztalyvezeto koszonhetoen a sokfele tevekenysegnek.
En nem szedtem volna szet a MAV-ot, de legfokeppen nem adtam volna el a CARGO-t.

Azt vagom, hogy odafent ulni egyszer lehet nagy kihivas es marhanagy melo, masreszt viszont lehet ugy is csinalni ahogy elmondtatok. Mindkettore van pelda boven. Odafontrol ha megfeszul sem tud minden apro reszletre odafigyelni, kell az alabontas ez ketsegtelen. Persze hogy nem csak annyian dolgoznak a mavnal mint amennyien kellenek, de konyorgom ez nem egy sarki fuszeres... Minden nagy cegnel boven van folos ember... akikrol neha kiderul, hogy megsem foloslegesek.

Az a baj, hogy annyi negativum van a MAVnal, hogy rengeteg penzt kellene belepumpalni es akkor sem oldodna meg minden. Ahogy minden szocialista korbol atszarmazo allami cegnel itt is vannak olyan oroksegek amiket egyszeruen nem lehet kezelni. Idovel csak. Es rengeteg penzzel.
El lett bacva anno, ujra nincs penz, probalunk - mint annyiszor es annyi teruleten - szarbol varat epiteni. A felsovezetest lehet cisnalni szivvel lelekkel vagy beleszarok modon is. Reszben szamit, reszben nem. Van egy resze ennek a gepezetnek ami magatol mozog es onallo reszkent szabalyozza magat, az "agy"nak nincs ralatasa mindenre.

(Pl ertelmetlennek tartom ezeket a bazi nagy fizeteseket, mert egyszeruen nincs akkora rahatasa (szerintem, de en kisember vagyok), hogy meg tudja valtoztatni a ceget... akkor meg minek?)

ati27 2008.12.15. 13:32:23

Géza írta:

"képzeld el én sem alszom el sohasem munka közben."
Szoktál tizen-pár órákat üldögélni készenlétben az éjszakában, ha tudod, hogy garantáltan semmi sem fog történni még egy előre ismert ideig? Kérdezd meg a munkahelyeden a portást, hogy ő pl. az éjszakai műszakban vajon bebólint-e. Kb. ugyanaz az eset.

No erre csak egy példa: a volt munkahelyemen "bebólintott" egy portás eltűnt 3 számítógép meg 2 22" sony monitor. No következő nap már nemhogy annak az embernek nem kellet jönni dolgozni, hanem másik őrző-védő kft folytatta a munkát.. Csókolom ez a versenyszféra. Te is mikor elmész vásárolni kőkeményen megnézed, hogy mit veszel a pénzedért..

Thorwald 2008.12.15. 13:38:54

ati27
Szocialista oroksegekkel biro vasut + gazdasagilag talprallni keptelen orszag
vs
nyugati alapokkal biro vasu + gazdasagilag fejlett es problemakkal 50 eve talalkozo orszag

kobuki:
a sztrajk pont errol kellene szoljon, ezert talaltak ki. Ne rugjak ki az embereket, ne legyen leepites. Ne ervenyesithesse a ceg a dolgozoi karara az akaratat. Ne a leepites legyen az elso "megoldas"... vagy mi.
Az a szar (tenyleg szar), hogy a mellekvonalakon megszuno allasokbol - bar nem szocialis intezmegy a MAV - kirugott embereknek kb eselyuk sincs elhelyezkedni... gondolj bele. Falun hol talal munkat? Jo, tudom oldja meg. De ezert megerne sztrajkolni es ezt talan meg is ertenek az emberek.

(A CARGO-s tortenetnel meg lehet belattak a szakszervezetek, hogy egyszeruen az atlagemberek nem sztrajkolnanak mert nem latnanak benne fenyegetettseget)

ati27 2008.12.15. 13:44:05

thorwald 2008.12.15. 13:38:54
ati27
Szocialista oroksegekkel biro vasut + gazdasagilag talprallni keptelen orszag
vs
nyugati alapokkal biro vasu + gazdasagilag fejlett es problemakkal 50 eve talalkozo orszag

Igen értem, de a szocializmusnak idestova 18 éve vége. És a Máv konzerválodott azon a szinten, és nemhogy a fejlődést keresné-erőltetné, hanem még tovább akarja konzerválni.. Ebbál nagy bukta lesz, és mindenhol az volt.. Nem volt és nem lesz kivétel..Mert ez a világ rendja, ha tetszik, ha nem.. Aki nem tud alkalmazkodni kihal. Evolúció, evolúció...

Devil 2008.12.15. 13:47:10

Jaj hat ha nincs faluhelyen munka akkor nem ott kell keresni. Vagy akkor en is odakoltozom es tartson el engem az allam! Odamegyek vasutasnak mert azt nem lehet kirugni, akkor se ha nincs utas.

Geza 2008.12.15. 13:50:25

ati27 2008.12.15. 13:01:15
"Fingod sincs a piacgazdaságról! Meg a versenyszféráról.."
A hatását látom. Mindkettőnek központi felfogása a haszon maximalizálásának az elve, ugye.
Na, hadd áruljam el, hogy bizonyos területeken a pénz, a haszon nem cél, hanem eszköz, ezeket hívjuk nem nyereségorientált területeknek, ilyen pl. az egészségügy, az oktatás, a rendfenntartás, a tűzoltóság és többek között a közlekedés is.
Ezeket nem azért 'tartjuk', hogy pénzt hozzanak, hanem azért, mert nélkülük mással sem tudnánk pénzt keresni.
Ha több Economically Correct buzzwordöt használnék, könnyebben megértenéd :) ?

"Te még nem látod, de a Máv és a magyar posta kihalásra érett dínószaurusz, ami még húzza."
Gondolom, nem azért értek meg a kihalásra, mert ne lenne igény az általuk nyújtott szolgáltatásokra.
Ha tehát igény van, akkor valami más vállalatok ezen piaci rést bízvást betöltenék, és minden bizonnyal sokkal hatékonyabban, ugyebár.
Na, ahogy ők csinálnák, úgy kéne csinálnia a Mávnak és a Postának is. Nem kihalni, fejlődni. Ne másnak legyen hatékonyabb, hanem nekünk. Capisce?

"A jelenlegi sztrájk éppen a túlélését csökkenti."
Ezt nem látom be. Ha begyulladt a vakbelem, fel kell vágni a hasfalamat, amire lehetne mondani, hogy 'még egy vágás is, az esélyeimet csökkenti', aztán mégis ez az egyetlen ismert (és mára kb. kockázatmentes) módja a túlélésnek.
Racionalizálni kéne a Mávot, ebben talán egyetértünk.
De nem az alsó szinten dolgozókon és a technikai eszközparkon kéne spórolni, amikor a veszteség nagy része a szervezetlen irányítás és a nagy tételben végzett túrós mutyi (pl. 2000 majdnem vadiúj vagon 'selejtezése' ócskavas-áron) következménye.
A sztrájk nélkül a fenti mutyi elkövetői továbbra is az alsó szintet nyesegetnék, mert nem fejőstehénnek, hanem vágómarhának tekintik a Mávot. Lásd a brit vasutak esete.

"Ezért omlott össze a szocializmus is. A világgazdaság, szabadkereskedelem olyan mint az evolúció."
Ja. Az ún. 'szabadkereskedelem' meg most döglődik éppen. Meg aztán a '20-as évek világválsága is bizonyítja, milyen jó is a szabadkereskedelem. Meg a kínai gazdaság is milyen látványosan hanyatlik, mert náluk a sz.k.-nek nyoma sincsen.
Azért a Marx Károly Szabadidőközponton kívül is van világ, kérem szépen...

"Az oroszlán megeszi a gyengébbet,"
Ez így van.

"mert ez a törvény."
Frászt. Nincs törvény. Megeszi mert meg tudja, mert a másik nem tudja megvédeni magát.
Minket is megesz a külföldi gazdaság, ha hagyjuk. Hagyjuk, vagy megpróbálunk a magunk javára boldogulni?

"De nem csak oroszlánok vannak, mert ha túl sok az oroszlán akkor kevés lesz a zebra, úgyhogy pár oroszlán éhen döglik.. aztán beáll az egyensúly."
Kereslet-kínálat, presszió-represszió, tanultuk.
És mi is az ábra a piacon kívüli tényezőkkel, úgymint pl. állami szabályozás az adók, támogatások, 'közérdekű üzemre' vonatkozó előírások, vonal-szintű minisztériumi határozatok, működőképes egységek működésképtelenekre osztása a részleges privatizáció által?
Emlékeim szerint ezeket még elemezni sem tudjuk, nemhogy számításba venni. (Különösen, hogy talán a pénzügyeseket nem tekintve nem bízok abban, hogy egy átlag közgazdász meg tudna oldani egy négyismeretlenes nemszeparábilis diffegyenlet-rendszert...)

"Tudom ez így kemény, de ez van. Te is mikor bemész a boltba akkor te is a szép zsemlét választod a száraz helyett."
Ha tudom, hogy a szárazat a szomszéd pék süti, a szépet meg franciaországból hozzák, akkor inkább megveszem a szárazat és legfeljebb szólok a péknek, hogy 'Bélám, figyelj már oda kicsit'.
Ugyanis én is emlékszem a szabad piac elvére, és tudom, hogy amit én termelek, azt a hazai pék Béla megveszi, de a külföldi pék Pierre nem, így ha Béla csődbe megy, akkor én is megyek vele.
Tetszik vagy sem, egy csónakban ülök vele, és nem akarom kiütni a csónak alját (vízbefojtva mindkettőnket) csak azért, mert szerintem visszafelé nem emeli ki rendesen az evezőt.

"Aztán ha csak száraz zsemle van akkor egyesek elkezdenek gondolkodni, hogy kéne szépet is csinálni.
Elkezded, aztán ha azon az áron lesz rá igény akkor nyertél..:) A vasútnál is ez lesz, meglásd!"
Az alumíniumiparunknál nem így lett. Az élelmiszeriparunknál sem. Az áramellátó-hálózatunknál, a vízműveinknél, a telekommunikációs vállalatoknál, a gyógyszeriparunknál, a híradástechnikai és a gépgyártásunknál sem.

Ezeknék mind az lett, hogy a te elveidnek megfelelően leállítottuk 'mert nem gazdaságos', aztán rájöttünk, hogy mégis van rá szükség, aztán nem indítottuk újra, mert 'nem volt miből', aztán eladtuk külföldieknek (fillérekért), akik újraindították (fillérekből), és most üzemeltetik úgy, hogy nekünk többe kerül, mint régen, a haszon viszont nem a mi gazdaságunkba forog vissza, hanem az övékbe.
Szerinted pont a vasútnál miért ne így történne?

"Majd mikor létrejönnek a magántársaságok, akkor kiválogatják azokat az embereket, akik hajlandóak dolgozni, és érnek is valamit.."
Akik hajlandóak éhbérért szart termelni, amit úgyis el lehet majd adni, mert nincs konkurrencia, ugye.
Kérdezz körbe Komárom-Esztergom megyében, mennyire elégedettek a nokiánál meg a foxconn-nál dolgozók, no pláne most, hogy volt egy-két ezer fős leépítés, ill. milyen órabérben dolgoztak addig is.

"Aztán ha a felajánlott munkabér nem elég a szakképzett dolgozókhoz, akkor addig emelik, amíg létrejön az egyensúly."
Értsd már meg: nem emelnek semmit, mert monopolhelyzetben vannak.
Egy mostanság végzett pl. villamosmérnök előtt a köv. lehetőségek állnak:
- elmegy egy multihoz kb. 180-200e Ft/hó nettóért
- kimegy külföldre
- alapít saját céget (a'la szabadverseny, elvégre kereslet van) és becsődöl, mert tőke terén képtelen felvenni a versenyt a hazai közterhek mellett
Tfh. nem külföldre akar menni, hanem itt megélni úgy, ahogy Jürgen meg Pierre megél odahaza, mert semmivel sem kevesebb náluk.
Céget nem alapít, mert annyi esze van, hogy lássa előre, hogy nem bírná anyagilag a tőkefölényt kiegyenlíteni.

Tehát elmegy a multihoz. De nem normális fizetésért, mert sarokba van szorítva, nem ajánlanak neki rendes pénzt, mondván eljön kevésért is, csak várni kell egy kicsit, amíg végképp megszorul. Ami egyesével be is következik.
Persze, ha összefognak, és megegyeznek, hogy éhbérért senki sem fog dolgozni, valamint aki már ezt teszi, az is abbahagyja, akkor akár sikert is érhetnek el.
Na, ezt hívják sztrájknak, és éppen ez zajlik most. Üdvözöllek a jelenben :) !

"Pl. Ha alakul egy magántársaság, és kell neki mondjuk 50 "tecnhikus" és a máv-nál(ami tegyük fel csődbe ment) van mondjuk 500 akkor a kereslet-kínálat alapján alacsony bért fognak felkínálni.."
Úgy van. És ha az 500 technikus 'céget' alapít, ami fővállalkozóként vállal munkát, akkor innentől a kínálat is monopolhelyzetben van, nem csak a kereslet, azaz szabad a verseny, és mégis normális bért fognak elérni azáltal, hogy az alatt nem dolgoznak.
Na ezt a 'cég'-et hívják szakszervezetnek.

"Ilyen eccerű. Mindenki addig megy el, amíg tud.. :)"
Ezt mondtam én is. A vasutasok is most pont addig szeretnének elmenni, amíg csak tudnak, méghozzá együtt, mert úgy tovább tudnak.

Jim Raynor 2008.12.15. 13:51:12

emberek, hát vegyük már észre, hogy a máv (+egyéb állami vállalatok) átalakítása, racionalizálása szükségszerű, és nem halogatható tovább. igen, ez egy csomó ember kirúgásával fog járni, de ne felejtsük el, hogy mindazok, akik a rendszerváltás után nem állami cégnél maradtak, ezt már egyszer anno átélték, és a nagy átalakulásban mégis talpon maradt a többség valahogy. tudom, hogy nehéz, de azért lassan a mávnak is alkalmazkodnia kellene a piacgazdaság kihívásaihoz.......

Egu 2008.12.15. 13:55:41

Thorwald, már csak rongyos 32 évet kell kihúznia a MÁV-nak, és akkor elmondhatja, hogy 50 éve problémában él.
Butaság azzal felmenteni a felelősség alól a MÁV-ot, hogy szocialistaörökséggel bíró vasút. Ha nem tudunk átlépni rajta, akkor el kell adni / be kell zárni. Nincs mese, beleöltünk 600 Mrd Ft-ot, nem ment. Talán nem is kell ezt tovább erőltetni. A baj, hogy ennyiből lehetett volna értelmes dolgot is csinálni, nem csak konzerválni. És ebben viszont van már nem kis felelőssége van a vezetésnek! Ez nem mikromenedzsment kérdése.

krtek 2008.12.15. 14:10:32

Itt a lényeg:
forint.blog.hu/2008/12/15/sztrajkolna_on_mav_dolgozokent


Szóval Gaskó úr a saját pénzével szórakozzon.
(Meg ami vele egyidős.)

Egu 2008.12.15. 14:17:59

Géza,
ha a piacon 50 technikusra van kereslet, akkor alapíthat 500 céget, de akkor is csak 50-et fog tudni "eladni". Na a mávnál ez most úgy néz ki, hogy "Nem baj gyerekek, a többiekből legyen menedzsment". És így egy kicsit már más a helyzet.
Mert előbb-utóbb a hatékonyság nevében az a fölös 450 utcára kerül, hiszen sem itt,sem ott nincsen neki munka.

adelcegfulvio 2008.12.15. 14:24:49

Én csak arra lennék kiváncsi, miért beszélnek szolidaritásról. Velem melyik követelésük is szolidáris?
Ja, hogy egyik sem -/talán a mellékvonal érinthet, mint utast./
Kérdem én, ha tanulok, nappali tagozaton, államilag finanszírozottan, emelett napi 10 órát dolgozom, mert el kell tartanom magam, csak vizsgázni szeretnék bemenni mert a munkám miatt 300 km-re lakom Budapesttől, előre kifizetem az utazás árát mind a vasút, mind a BKV felé, akkor ez a sztrájk most olyan kurva fair és szolidáris?
Szarok a munkakörülmények?Melyik pont is szeretne ezen változtatni?
Hagyjuk már!

Nem a vasutasokkal van bajom, de ha előre kifizettem egy szolgáltatás árát, szeretném megkapni az ellenértékét-ami egyébként mifelénk normál esetben is minősíthetetlenül szar, de ez van, már nem is bosszantom magam rajta-, mert ez így korrekt.Ha problémájuk van, akkor ne a többi emberrel basszanak ki, hanem menjenek be a főnökhöz, rúgják gyomron, vegyék el a pénzét, de ne engem szopassanak!

Nem tudom támogatni se a máv, se a régebbi bkv sztrájkot, mert szart sem érnek el vele, csak megnehezítik mások életét.
Éveken keresztül heti rendszerességgel utaztam vonaton, és nem túlzás, de az esetek 60%-ában volt valami gikszer, legyen az késés, a fűtés, világítás hiánya és így tovább. Én már nem vágyok a meleg és a fény luxusára, csak a kifizetett menetjegyemmel szeretnék eljutni egyik pontból a másikba, lehetőleg még azon a napon, mikor az utazást megkezdem.

Ja, és nagyon sajnálom, de ezt nem tudom magamban tartani:
Amit gecit ma összehokiznak a világon, az mind a sztrájkolók szájába folyjon-/de a nagyja azért Gaskóéba.../

Egu 2008.12.15. 14:26:03

A nokia, foxconn rossz példa. Ugyanis nem adóforintokból fenntartott dinoszauruszokról van szó, hanem profitorientált, versenyhelyzetben lévő cégekről.
Viszont a viselkedésüket, főként a miérteket ajánlom minden MÁV-os figyelmébe! Ha sikerül megfejteni, miért küldtek el 1000 embert, akkor gondolkodjanak el, és minimum ne sztrájkoljanak...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.12.15. 14:27:25

"Volt már több pedagógus sztrájk is. Vajon reggel hazazavarták a gyerekeket az iskolakapuból? Nem, hanem foglalkoztak velük az iskolán belül. Csak tanítás nem volt. Persze a kimaradt órákat később pótolták."

Hát ja megmondhatom sokat is értek el vele... az oktatási reformnak nevezett ingatlan panama folytatódott, az óraszámok, a fizetés, a tanárok presztízse, biztonságuk (!!!) csökkent tovább.
Nem értek egyet Gaskóval, de akkor is szurkolok a sztrájknak. Ha nekik sikerül, talán lesz normális pedagógus, rendőr, bkv, orvos stb sztrájk is. És talán nem bégetve vonulunk tovább a vágóhídra.

a köbüki 2008.12.15. 14:28:04

Akkor most továbbra is ott tartunk, hogy a MÁV egy szociális ellátó intézmény, ahonnan csak azért nem lehet kirúgni embereket, mert akkor úgyis munkanélküliek lesznek. Kerül amibe kerül.
Viszont ennek tükrében eléggé bicskanyitogató a 250kHUF követelése Gaskónak.
Továbbra is úgy gondolom, hogy jobban járnának a vasúti dolgozók, ha a munkakörülményeik javítása miatt sztrájkolnának (Géza szénmonoxidos hájhája, vagy a víz nélküli szolgálati helység), mint amit most csinálnak.

ati27 2008.12.15. 14:31:20

Géza látom nem érted:
"Ja. Az ún. 'szabadkereskedelem' meg most döglődik éppen. Meg aztán a '20-as évek világválsága is bizonyítja, milyen jó is a szabadkereskedelem. Meg a kínai gazdaság is milyen látványosan hanyatlik, mert náluk a sz.k.-nek nyoma sincsen.
Azért a Marx Károly Szabadidőközponton kívül is van világ, kérem szépen..."

Ez nem döglődés, hanem korrekció, ami ugye fájdalmas (lesz) Ez van. Benne van a rendszerben. Ha egyszer te is gyomorrontást kapsz mer túl sokat eszel, akkor nem pusztulsz el. Max 2 napig kekszet eszel, és teát iszol. Majd utána megnézed mennyit eszel. Ha elfelejted, akkor ujra gyomorrontást kapsz..

"az egészségügy, az oktatás, a rendfenntartás, a tűzoltóság és többek között a közlekedés is." Valamilyen szinten ez is versenyszféra kellene hogy legyen. Ideális esetben az adófizetők pénzén üzemel, tehát meg kell felelni egy követelmény rendszernek. A kontroll éppen a megválasztott politikusok kezébe lenne. Ha jól végzi a dolgát megválasszák, ha nem nem.. Ez is a piac része. Ne aggódj, ha errefelé valakit korrupción kapnak..

""Tudom ez így kemény, de ez van. Te is mikor bemész a boltba akkor te is a szép zsemlét választod a száraz helyett."
Ha tudom, hogy a szárazat a szomszéd pék süti, a szépet meg franciaországból hozzák, akkor inkább megveszem a szárazat és legfeljebb szólok a péknek, hogy 'Bélám, figyelj már oda kicsit'.
Ugyanis én is emlékszem a szabad piac elvére, és tudom, hogy amit én termelek, azt a hazai pék Béla megveszi, de a külföldi pék Pierre nem, így ha Béla csődbe megy, akkor én is megyek vele.
Tetszik vagy sem, egy csónakban ülök vele, és nem akarom kiütni a csónak alját (vízbefojtva mindkettőnket) csak azért, mert szerintem visszafelé nem emeli ki rendesen az evezőt."

Na ne hülyülj már.. sose mentél Tescoba? Sokszor nem csak az árat nézed? Szóltál már Bélának hogy szart csinált? Mindig csak magyar terméket veszel, még ha szarabb/drágább is? Vagy mindkettő együtt? Nem emlékszel milyen szépen bebuktak a védegyletek? Mint mindenki te is az olcsóbbat jobbat keresed, veszed. Ezért kell a magyar termékek versenyképességét növelni.. És bizony-bizony ez komoly konzekvenciákkal jár.

Az alumíniumiparunknál nem így lett. Az élelmiszeriparunknál sem. Az áramellátó-hálózatunknál, a vízműveinknél, a telekommunikációs vállalatoknál, a gyógyszeriparunknál, a híradástechnikai és a gépgyártásunknál sem.

Mert nem voltunk versenyképesek. Mind technika, mind képzettség szinten. Úristen.. Én is csak most szembesülök vele. Éppen egy fejlesztésen dolgozunk, elképzelhetetlen milyen szervezettség kell hozzá, le a kalappal a svédek előtt.. Tudod milyen messze esik ez a magyar okoskodáson, mentalításon? Ezt kéne megtanulni.. Nem ment, ezért mentek csődbe az előbb említett iparágak..

"Egy mostanság végzett pl. villamosmérnök előtt a köv. lehetőségek állnak:
- elmegy egy multihoz kb. 180-200e Ft/hó nettóért
- kimegy külföldre
- alapít saját céget (a'la szabadverseny, elvégre kereslet van) és becsődöl, mert tőke terén képtelen felvenni a versenyt a hazai közterhek mellett
Tfh. nem külföldre akar menni, hanem itt megélni úgy, ahogy Jürgen meg Pierre megél odahaza, mert semmivel sem kevesebb náluk.
Céget nem alapít, mert annyi esze van, hogy lássa előre, hogy nem bírná anyagilag a tőkefölényt kiegyenlíteni."

Ez igaz! Én is mérnöki állásba kaoptam 120 bruttót, és még mellette halálra is szopattak! Ezek a lehetőségeim voltak, amiket leírtál! Én kijöttem külföldre, nem mintha annyira akartam volna. De ha nem akarsz akkor keresel 180-200 nettót (nem is olyan rossz pénz!) multinál. Alapítasz céget, no erre is van példa:munkatársam is ezt csinálta, (nem is egy!) És némelyiknek már bejelentett alkalmazottai vannak!! Milyen lehetőséget akarsz még? Hol itt a probléma.

"Úgy van. És ha az 500 technikus 'céget' alapít, ami fővállalkozóként vállal munkát, akkor innentől a kínálat is monopolhelyzetben van, nem csak a kereslet, azaz szabad a verseny, és mégis normális bért fognak elérni azáltal, hogy az alatt nem dolgoznak.
Na ezt a 'cég'-et hívják szakszervezetnek."

Csak az az 500 nem egy céget alapítana! Mert ha így működne, akkor mindegyik területen csak egy cég lenne! Ez van? ugye nem?

Teljesítmény-Leadó Tengely (törölt) 2008.12.15. 14:40:53

Kedves Vastagbőr blog! Ez a poszt mindent visz. Zseniális. Köszönöm.

mind2 (törölt) 2008.12.15. 14:49:19

Az ilyen nagy állami mutyikba még soha senki nem bukott bele. Ebben az országban nincs olyan hogy : következmény.
Mint Mohács után. Az ország szépen széttépve, majd lesz mindenkinek egy királya...Már leírtam párszor : feudális urambátyám viszonyok közepette korai kapitalista - kizsákmányoló adórendszer , alapjogok diktatórikus megnyirbálása, a szocializmus visszasírása nosztalgianyugdíjasokkal, mindez leöntve háttérpolitizálással ..A köztársaság és piacgazdaság csak egy giccses díszlet. Jó nagy szart kavartunk magunknak 1989- 1990- ben. Az ország egyik fele azt hiszi, hogy még mindig 1976 van, a másik azt hogy a 20 - as évek USA - ja egymásra lövöldöző gengszterekkel, én meg azt mondom egyre inkább Orwell 1984.

Thorwald 2008.12.15. 15:10:40

Devil 2008.12.15. 13:47:10
Latom sikerult felfogni a lenyeget... :S

Egu 2008.12.15. 13:55:41
Tehat eddig nem volt problema?:D
Emlekszem meg apam szavaira amikor - elnezest a "szakszovegert" - ertetlenul neztem, hogy miert nem a jobb, erosebb szebb, futessel rendelkezo Nohabokat vette a MAv a zajos, csunya, futeskeptelen Szergejek helyett...
Nah ez az orokseg es ha nem tunt volna fel a szoc rendszerben gyartott - vett szarok futnak a sineken. Es nem 3 Ftba kerul egy mozdony elhiheted.
Persze az allambacsi nem fog beleadni penzt, gazdalkodja ki a mav... de ugy hogy elvesszuk tole az aruszallitast:D
Erted... bicajozzal vazze de kerek az nincs... old meg:)

Mellekvonalak bezaras - mav szocialis intezmeny es tarsai:
Higyjetek el nagyon nem jo, ha elterjed (amugy szerintem mar elterjedt) az a tetves es rohadtul idiota nezet a munkaltatok kozott, hogy a legnagyobb megtakaritast a munkavallalok elbocsatasaval lehet elerni... ezt nem csak a MAVosok, mindenki megszivhatja.
Az akarmilyen kulfoldi ceg pedig - szinten nem vagyok a tema tudoja, csak szerintem - sokkal konnyebben rugdossa ki az embereket, ha latja mennyi birka van itt (es van boven az ketsegtelen).

Ki ne sztrajkolna, ha kiderulne, hogy a cegenel leepitesek lesznek es van ra lehetosege? Szal szamomra ez az egyetlen (?) pont amiben egyetertek a sztrajkolokkal, hogy a mellekvonalak bezarasa nem feltetlenul jo lepes...

Geza 2008.12.15. 15:18:21

Egu 2008.12.15. 14:17:59
"ha a piacon 50 technikusra van kereslet, akkor alapíthat 500 céget, de akkor is csak 50-et fog tudni 'eladni'."
De azt normális körülmények között, azaz rendes fizetésért, az elvárt munka szükséges feltételeit megadva.
Egyébként a német informatikusoknál volt mostanság egy kisebb zörrenés, miszerint egy ottani nagyobb cég arra gondolt, hogy kirúg pár száz embert, mert neki jobban megéri a többieket (amúgy kifizetett) túlórában hajtani, persze a törvényi keretek között, természetesen.
Erre az ottani szakszervezet meg azt mondta, hogy ha ezt meglépik, akkor egyetlen informatikus sem vállal egyetlen túlórát sem, és akit ezért kirúgnak, annak szereznek ügyvédet valamint a sztrájkalapból állják a fizuját amíg a munkáltatójával nem rendeződik a helyzet. Az illető cég visszalépett, és nem rúgott ki senkit.

Nomármost, a leépítés tökéletesen törvényes lett volna, csak épp emberileg nem vette figyelembe a dolgozókat.
Ez semmilyen pénzügyi kalkulációban nem szerepel, mégis ettől lesz valaki Személyzet, és nem pedig csak Human Resource.
Ott az emberek az egymásért való összefogást többre értékelték, mint a túlórapénzt, és így sikerült egymást megmenteni.
Itt, a hozzászólásokat olvasva, a t. fórumtársak nagy részére egy törött gatyagombot nem bíznék rá, mert két fillér pótlék fejében dolgozna állva és a saját székét eladná, mondván a külföldi biztos sokkal hatékonyabban ül rajta.
(Gyerekek, gondoltatok már bele, hogy idős szüleitek csak a pénzt viszik, nyugdíj, gyógyszer, ilyenek, semmi hasznot nem termelnek, és ugyanakkor milyen olcsó a kötél meg a kissámli az ikeában?)

"Mert előbb-utóbb a hatékonyság nevében az a fölös 450 utcára kerül, hiszen sem itt,sem ott nincsen neki munka."
Amíg a fölös 450 határozza meg, hogy ki kerüljön az utcára, addig nem ők lesznek kirúgva, erre mérget vehetsz. Az igazi, fölöslegességének teljes tudatában lévő aktatologató inkább rúgatja ki a teljes céget, csak hogy ő még a felszámolás ideje alatt kapja a túlórapénzét.


ati27 2008.12.15. 14:31:20
"'az egészségügy, az oktatás, a rendfenntartás, a tűzoltóság és többek között a közlekedés is.' Valamilyen szinten ez is versenyszféra kellene hogy legyen."
Nem tud az lenni, a természetéből fakadólag. Szükség van rá, ugyanakkor értéket nem termel, kb. olyan a társadalomnak/gazdaságnak, mint neked a lélegzés.
Te milyen órabérben lélegzel? Ki fizeti ezt neked? Ha annál is többet ajánlok, abbahagyod? Vagy, ha esetleg fogytán a levegő, még fizetni is hajlandó lennél, csak hogy lélegezhess?
Mennyiért hagynád 'privatizálni' a légzésedet, azaz hogy más szabja meg, hogy mikor mennyi levegőt vegyél? És ha a konkurrensed akarná 'megvenni', eladnád-e?

"Na ne hülyülj már.. sose mentél Tescoba?"
De, főképp vegyiárut veszek ott, amiből sajna már csak külföldit kapni.

"Sokszor nem csak az árat nézed?"
Soha. Először a minőséget, mert szart még ingyen se kérek. Aztán a származási helyet, mert a maradékból ha van, akkor magyart (ha drágább, akkor is). Ha nincs magyar (pl. kevés a kávéültetvény idehaza), akkor is inkább kevesebbet/ritkábban veszek, de az jó legyen, mintsem minden napja jusson a szemétből.

"Szóltál már Bélának hogy szart csinált?"
Elég sokszor. Meglepő módon néha még foganatja is volt. Ha nem tetszik valami, és nem sajnálok rá egy óra hőbörgést, akkor öt perc telefont sem, felhívom az ügyfélszolgálatukat és (kulturáltan) elmondom a sirámomat. (Innentől legalább már nyugodtan hőbörgök, merthogy megtettem a tőlem telhetőt :)...)

"Mindig csak magyar terméket veszel, még ha szarabb/drágább is?"
Ha van magyar, akkor igen. De ez meglepően ritka, ugyanis a magyar termékek általában elég jó minőségűek, csak persze nem a tacskóban kell keresni.

"Vagy mindkettő együtt?"
Lásd fent.

"Nem emlékszel milyen szépen bebuktak a védegyletek?"
Mert sok az igénytelen, gyökértelen emberszabású, aki képtelen felfogni, hogy ha a külföldi cuccot veszi, akkor éhen hal a szomszédja, és akkor az ő termékét sem veszi meg senki, és neki is vége, mint a botnak.
Mert az átlagember 30%-a funkcionális analfabéta, felismeri az 'Akció!!!' feliratot, a múltba egy hétre, a jövőbe pedig egy napra terjed ki a felfogóképessége.

"Mint mindenki te is az olcsóbbat jobbat keresed, veszed."
Ebben tévedsz. Amúgy hosszabb távon (akár 10..50 évre nézve!) nekünk magyaroknak a mi magunk által megtermelt áru lenne az olcsóbb is meg a jobb is. Mindenhol másutt így van, nálunk miért lenne másképp?

"Ezért kell a magyar termékek versenyképességét növelni.."
Közvetlenül az irántuk való keresletet kéne növelni, a versenyképesség csak az egyik erre irányuló eszköz.
Régebben a védővám is ilyen intézmény volt, de annak ugye vége. Viszont a fogyasztói tudatosság is kereslet-növelő tényező, azaz pl. nézd meg, hogy a franciák mennyire nem szívesen vesznek pl. német sajtot, még ha olcsóbb is!
Vagy belátásból ('maradjon a gazdaságon belül'), vagy nemzeti érzületből ('hazait, ha csak lehet'), vagy bármi más okból, de ezt kellene népszerűsíteni szerintem.

Természetesen, mivel van importunk is, ezért exportra is kell termelnünk, a külföldi fogyasztó esetén viszont a két fenti faktor ellenünk dolgozik, és ezeket -ahogy mondtad is- csak minőséggel tudnánk kiellensúlyozni, tehát igazad van, a versenyképességet is kell _majd_ növelni.
A hangsúly a _majd_ szón van, ugyanis most jobban megérné 150Ft-ért termelni és fogyasztani a magyar tejet, mint 200Ft-ért termelni még jobb minőséget külföldre, aztán 250Ft-ért importálni szart kintről.

Az önellátásnál gazdaságosabb jelenleg semmi sem lenne számunkra, és amíg nem tudunk olyasmit nyújtani, ami iránt külföldön túlkereslet van, addig max. a fölöslegünket exportálni, mármint ha lenne.
De jelenleg már az önellátástól is fényévekre vagyunk, és minden termelőrendszerünk külföldi tulajdonosnak hozza a hasznot - köszönhetően a tiédhez hasonló hozzáállásnak amúgy...

Ha érdekel, nézd meg Argentína gazdaságát mondjuk '97-től '07-ig. Nem a szabadpiacot hirdető elméletek szerint alakultak a dolgok, de mivel a gazdaságtan a valóság modellje, és nem fordítva, így elég könnyű eldönteni, hogy melyiket kell megkérdőjelezni.

Thorwald 2008.12.15. 15:26:20

Megmondom oszinten sajnalom, hogy nem vagyok ennyire tudatos vasarlo, mint geza.

a köbüki 2008.12.15. 15:28:42

OK, elfogadom az érvedet a bezárásokkal kapcsolatban. De akkor is szükséges a meglévő vonalhálózat racionálása, akár annak árán is, hogy el kell küldeni bizonyos alkalmazottakat. A legnagyobb megtakarítást a hatékonyság növelésével lehet elérni, ha kell informatikai beruházásokkal, a dupla-tripla, ki tudja hányszoros párhuzamos munkahelyek összevonása.
Csak itt az a baj, hogy a szakszervezetnek nem érdeke egyetlen ember elbocsáltása sem! Az hogy a pályaudvaron lébecolva látok embereket nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem dolgozik, lehet hogy éppen akkor van 5 perc kötelező szünete. Csak ha sokan vannak és csoportosan teszik, felmerűl az emberben, hogy ezek miért nem dogoznak. Meg lehetne dolgoznia az embereknek akár 4 órában is, nem kellene kirúgni őket. Hülye példa de a kalapácsolós ember reggeli műszakban 4 órában nyomja, délután meg a haverja váltja. Így megmaradhat mind a kettő munkahelye, mégis spórolt valamennyit a cég. Vagy mondjuk egy pénztáros, vagy kalauz, nagyon sokan szívesen dolgoznának 4 órában főleg gyesről visszatéve ha lehetne.

Továbbra is úgy gondolom, hogy ez az összevissza sztrájkolás inkább árt a vasútnak mint használ.

buckafej 2008.12.15. 15:35:30

"Az egészből csak azt sajnálom, hogy a balfék Gaskó a Fidesz trójai falova."
Gaskóék leghosszabb sztrájkja az Orbán kormány alatt volt, kb. 2 hét...
Dühítő a sztrájk, de a magyar sztrájkhagyomány és sztrájkolási gyakoriság meg sem közelíti például a franciát, vagy az olaszt.
Csak nálunk lehet bércsökkentést, 13. havi fizi elvételét, elbocsátásokat sztrájk nélkül lenyomni.
Éppen azért, ami itt is olvasható a kommentekben:
A szolidaritás hiánya miatt.
Ha te nem érted meg a vasutas, vagy ferihegyi melós problémáját, ne várd, hogy mások megértsék, amikor majd de fogsz rinyálni.
Semmi együttérzés, összefogás, mindenki a maga dolgát hajtja csak + mindenbe belebasszák a politikát.

Thorwald 2008.12.15. 15:40:19

Kobuki: utolso mondatod teljesen rendben van, szerintem is.
Viszont az elbocsatasokkal kapcsolatban nem feltetlenul ertunk egyet. Senki sem torodne bele, hogy "igen megertem, hogy kirugtak, elvegre racionalizalni kell"...
Egyreszt. Masreszt viszont igen, a parhuzamos munkahelyek megszuntetese fontos feladat (foleg a most kialakult helyzetben valt, valik ez erdekesse -> tobb reszre szakadt MAV)
Oda kellene figyelni es esszel csinalni a dolgokat.
Szerintem.

ati27 2008.12.15. 15:44:43

No..

Itt is láttam hogy saab/volvo helyett miért bnv-t, fordot vagy mazdát veszel? Nokia helyett miért nem Sony-erricsont? A mai világban nehéz ezt megoldani... Hihetetlen hogy pl svédek sokmindent meg tudnának oldani belső piacon is.. Mégsem megy!!Mert a mai világban már nem lehet függetleníteni a nemzetgazdaságokat. Ezt nevezik globalizációnak. Ez jó dolog vagy sem, már más kérdés... Lehet róla nem tudomást venni, de az igencsak szívást tud okozni ha nem veszed figyelembe.. Pl ezért hülyeség egy ilyen sztrájk egy válság közepette. Magyarázd meg pl a szállodáknak, éttermeknek, hogy mégse jöttek a vendégek.. Ha meg meg is jöttek, inkább hazamentek, és nagyon-nagyon nehéz lesz őket visszacsábatani. Magyarázd meg a boltoknak is így karácsony előtt, hogy sokan nem jutottak el a városokba vásárolni. Tudod milyen szopás lesz majd amikor a kereskedelembél csomóan munkanélküliek lesznek, ha nem lesz elég bevétel? Nem elég a válság.. Szerinted ki áll ki értük? Köszönjük Máv szakszerv. köszönjük LESZ.. Azt tudom már, ha jövő karácsonykor megyek haza, akkor igyekszem minimálisra venni a magyar viszonyokkal az érintkezést.. Mert tuti, hogy akkor is lesz sztrájk a reptéren meg a Mávnál.. Úgyhogy Bécsen keresztül megyek haza.. Mivel a magyar viszonyokban nem lehet bízni.. Sajnos ez van.. Venném én a magyart, de ha egyszer nem megbízható, és ha van más lehetőség akkor azt választom...

a köbüki 2008.12.15. 15:50:53

OK, meggyőztél, nem feltétlenül kell utcára tenni az embereket, legyenek átképezve. Pl a retkes vagonokat ki lehetne takarítani meg egy kicsit rendbehozni az állomás környékét, mondjuk virágültetéssel. (per pillanat max hóvirág, de a lényegét szerintem érted) Ehhez persze fogadókészség is kellene a munkavállalói oldalon. (Ha szar a helyzet, és a munkahelyem megmaradásáról van szó, akár diplomával is elmennék takarítani.)

De ez a mostani sztrájk sajnos nem erről szól! És ha beindul majd a leépítés ezek után akkor milyen indokkal fognak sztrájkolni ami még hiteles maradna a közvélemény felé?

peti100 2008.12.15. 15:54:48

kinek képzeli magát e Tuskó Gaskó? hogy időről időre előjön és beleszarik a ventillátorba? a kocsog paraszt...
mihez ért azon kívul hogy egész mondatokban képes nyilatkozni?
ő mondja meg a mávosoknak hogy mit is kell mostan akarni? vagy mi?

Geza 2008.12.15. 15:59:54

ati27 2008.12.15. 14:31:20:
"Az alumíniumiparunknál nem így lett. Az élelmiszeriparunknál sem. Az áramellátó-hálózatunknál, a vízműveinknél, a telekommunikációs vállalatoknál, a gyógyszeriparunknál, a híradástechnikai és a gépgyártásunknál sem."
Alcoa, a konzervgyárak, cukorgyárak, a mezőgazdasági kombinátok, HajdúBét, Bábolna, Szob, Sió, Győri Keksz, édesipar, Titász/Édász/stb (E-On), Biogal (Teva), Alkaloida, Orion, Videoton, BEAG, Taurus, Ikarus, Rába, DAM?
Fele leépítve és most importáljuk, amit addig ezek termeltek, másik fele eladva, adókedvezménnyel, nyomott bérekkel, 'versenyképes' árakkal termel, a haszon meg suhan kifelé a gazdaságunkból. Szerinted mi nem így történt velük?

"Mert nem voltunk versenyképesek."
Ki a fenével kéne versenyeznünk? Ha unom a nagyanyám főztjét, akkor nem dobom ki az utcára és rendelek műanyagtálcás szart, nemde?

"Tudod milyen messze esik ez a magyar okoskodáson, mentalításon?"
Ez nem 'magyar' okoskodás, csak okoskodás, úgy nemzettől függetlenül. Nem vagyunk kevesebbek senkinél, ha a svédek tudnak valamit, azt mi is tudhatjuk.

"Ezt kéne megtanulni.. Nem ment, ezért mentek csődbe az előbb említett iparágak.."
Ez igaz, de ezen a nem-megtanuláson nem segít a leépítés és az alsó szint vegzálása. És ha az alsó szint a lehetőségei között tudja és teszi a dolgát, viszont a szervezésen babrálnak ki vele akár szándékosan, akár ostobaságból, akkor mit tud tenni?

"Én kijöttem külföldre, nem mintha annyira akartam volna. De ha nem akarsz akkor keresel 180-200 nettót (nem is olyan rossz pénz!) multinál."
Nem rossz a fenét. Kinn a takarító keres ennyit, a tej meg a kenyér meg kb. annyiba kerül, mint itthon.
Csak míg pl. a svédeknél az össz-elvonás kb. 40%, addig nálunk kb. 75%, így egy svédnél ott marad az általa termelt érték 60%-a, nálunk meg 25%-a, azaz ő hozzánk képest 2.5-ször többet keres ugyanazon értékből - az árak meg nem sokkal alacsonyabbak, de ezt te is tudod.

"Alapítasz céget, no erre is van példa:munkatársam is ezt csinálta, (nem is egy!) És némelyiknek már bejelentett alkalmazottai vannak!!"
Hú, most oda legyek vagy vissza? Persze szép eredmény és sok munkájuk van benne és gratulálok is ezért nekik, de ezzel elfogtak a nagy nemzeti búzasilónkból évente kiáramló folyamnyi búzából egy-egy szemet. Persze, csak így tovább, természetesen, csak épp száz kis kft. sem hozza be tíz év alatt sem azt, hogy pl. az Ikarus Afrikától Szibériáig ellátta a teljes keleti világot (oda még minőségi probléma sem volt vele!), most meg ez is elúszott. Azt már pl. hadd ne is soroljam, hogy a FÉG hová mindenhová exportálta a termékeit :)...

"Milyen lehetőséget akarsz még?"
Pl. azt, hogy keresztapámtól ne tizen-pár Ft-ért akarják bevenni azt az almát, amit csak megtermelni négyszer annyi, hanem ha már közteherjegyet kell pecsételgetni a szüretelőkkel, akkor tegyen is ezért valamit az állam cserébe. Minőségi kifogások nincsenek vele, még mindig világelső a szabolcsi alma. A termelés sem drága, mert másutt is ennyi a _nettó_ előállítási költség, azaz ugyanennyit kell dolgozni vele.
Csak másutt nem kótyavetyélték el személyes haszonért filléres áron a feldolgozóüzemeket (pl. az Eckes-nek), nem lehetetlenítették el közterhekkel a kisebb feldolgozókat. Mindenről a gazda sem gondoskodhat a szürettől a polcra kerülésig ugyanis, viszont a döntéseit sem hozhatja 'az aktuális piaci igényeknek' megfelelően, ugyanis egy almafa akkor is csak évek múltán kezd teremni, ha beleszakadsz is, viszont onnantól évente terem, akár szeretnéd, akár nem, és ha nem szüretelsz, akkor leszakadnak az ágak és jövőre akkor sem terem, ha netán mégis szeretnéd.

Vannak dolgok, amiket nem lehet prompt szabályozni, ahol előre tervezésre és kompenzációs mechanizmusokra van szükség - ahogy normális vezetés mellett másutt van is. Persze, nem muszáj almát termeszteni, lehet importálni is.
Csak épp ha mindent importálunk, akkor mivel keressük meg erre a pénzt? Ahhoz exportálnunk is kéne valamit, amit szintén meg kéne termelni, ami pedig szintén hosszabb távú tervezést igényelne.

"Hol itt a probléma."
Itt.

"Csak az az 500 nem egy céget alapítana! Mert ha így működne, akkor mindegyik területen csak egy cég lenne! Ez van? ugye nem?"
És ez így jó? Ugye nem?
Milyen cégek sikeresek gazdaságilag? A nagyok, ugye. Nem salátásbolt meg krumplisbolt meg paprikásbolt, hanem tacskó, aztán ha nem megy a saláta, nem baj, majd a krumpli behozza, nem kell kirúgni a salátát pakoló embert.
Ezt miért nem lehetne úgy megcsinálni, hogy a haszon itthon maradjon?
Persze lehetne, csak ugye vagy fel kéne építeni a semmiből, vagy egy meglévőt ilyenné alakítani, vagy egy külföldi ilyet 'átvenni'.
Az államosítás állítólag lejárt lemez, a meglévő nagy (=Máv) rendbe hozataláért meg most küzdenek a vasutasok.
Nem jobb lenne rendbe szedni, mint szétverni, eladni, aztán fizetni a ROeEE-nek minden jegyből 20-30%-ot?

Ragyogó Világítótorony 2008.12.15. 16:03:03

Géza!

...van "s" és "z" betűm, csak nem xeretem 1más mellé rakni őket, ez van...

...valóban vigyázok magamra, ugyanis sajnos nem nagyon akad ember aki helyettesítene a munkámban, spec képzettség kell hozzá, ami nem mindenkinek van.

Téglajegy: bammeg én a fizetésem 40-50 xázalékát adom oda, h mindenki abból kapjon segélyt..

...a Pu-ról csak annyit h xtem téged még a közelébe sem engednének, am megsúgom: uránnal megy a kazán.

...a vasutasok meg ne követelőzzenek, dolgozzanak. ...még mindíg fenntartom, h az első OKJ-s xakma ingyenes... nem kötelező bakternak lenni, sok xakma van még a világon.

Thorwald 2008.12.15. 16:16:32

"spec képzettség kell hozzá"

/gonosz ON
sz helyett X-et irni?:)
/gonosz OFF

Otegi 2008.12.15. 16:18:35

"Minden dolgozó kapjon NETTÓ 250.000 Ft-ot az MÁV- Cargo eladásából"! Jó! De nekem ezzel egy problémám van: akkor én miért nem kapok belőle egy petákot sem? ÁLLAMI vállalat volt, vagyis társadalmi tulajdon! Tehát a társadalom ÖSSZESSÉGE számára kellene hozzáférhetővé tenni az eladás "gyümölcseit". (Most arra nem térnék ki, hogy mennyire értek egyet az eladással, vagy mennyire sem!)
Ha a munkahelyemet eladja a tulajdonos, mi közöm van nekem a vételárhoz??? SEMMI!!!!
Vasutasok, nyomás dolgozni!!!!!!!

Geza 2008.12.15. 16:20:04

ati27 2008.12.15. 15:44:43
"Itt is láttam hogy saab/volvo helyett miért bnv-t, fordot vagy mazdát veszel? Nokia helyett miért nem Sony-erricsont?"
Helyes, az ő helyükben én is ezt kérdezném :).

"A mai világban nehéz ezt megoldani... Hihetetlen hogy pl svédek sokmindent meg tudnának oldani belső piacon is.. Mégsem megy!!"
De, ha részlegesen is, valamennyire mégis megy.
Persze itthon nem fogunk kókuszt termeszteni ill. tonhalat fogni, ezeket importáljuk, de legalább amiben lehet, abban próbálnunk kéne.

"Magyarázd meg pl a szállodáknak, éttermeknek, hogy mégse jöttek a vendégek...amikor a kereskedelembél csomóan munkanélküliek lesznek, ha nem lesz elég bevétel? Nem elég a válság.. Szerinted ki áll ki értük? Köszönjük Máv szakszerv. köszönjük LESZ.."
Jaj, hogy mondjam? Talán egy hasonlattal:
Ha épp bakot tartok neked, hogy elérd a villanykörtét, de közben odajön a rézf.szú bagoly és nekilát, hogy engem jól s.ggberakjon, akkor el foglak dobni, akár megütöd magad, akár nem, és nem fogom hagyni a bagoly ügyködését :). És ha ezek után a kék foltjaidért engem hibáztatsz, akkor max. azt mondom, hogy nincs ki az összes kereked, ha engem szapulsz ahelyett, hogy a baglyot intéznénk el végre, és amúgy is, te sem hagynád magad buzerálni, még más kék foltjai árán sem.
Átért a nézőpontom :) ?

"Azt tudom már, ha jövő karácsonykor megyek haza, akkor igyekszem minimálisra venni a magyar viszonyokkal az érintkezést.."
És ezzel természetszerűleg csökken az érintettek haszna. Helyes, nagyon helyes! Ezzel okoz szúrós fájdalmat a sztrájk, pontosan.
A következő sztrájknak már a _kilátásba helyezésénél_ eszükbe fog jutni, hogy nem jó dolog a dolgozó embert rugdalni, mert az mindenkinek fájni fog.
Amúgy te pont ezzel tudsz a legtöbbet segíteni, szóval csak helyeslem a döntésedet.

"Mert tuti, hogy akkor is lesz sztrájk a reptéren meg a Mávnál.."
Ahogy a hazai viszonyokat elnézem, sajnos tényleg valószínűleg lesz rá ok.

"Úgyhogy Bécsen keresztül megyek haza.. Mivel a magyar viszonyokban nem lehet bízni.. Sajnos ez van.."
Ez így van.

"Venném én a magyart, de ha egyszer nem megbízható, és ha van más lehetőség akkor azt választom..."
Azért mindig tartsd a szemed a hazain, és ha megjavul, akkor válaszd megint azt.

ati27 2008.12.15. 16:21:18

"Én kijöttem külföldre, nem mintha annyira akartam volna. De ha nem akarsz akkor keresel 180-200 nettót (nem is olyan rossz pénz!) multinál."
Nem rossz a fenét. Kinn a takarító keres ennyit, a tej meg a kenyér meg kb. annyiba kerül, mint itthon.
Csak míg pl. a svédeknél az össz-elvonás kb. 40%, addig nálunk kb. 75%, így egy svédnél ott marad az általa termelt érték 60%-a, nálunk meg 25%-a, azaz ő hozzánk képest 2.5-ször többet keres ugyanazon értékből - az árak meg nem sokkal alacsonyabbak, de ezt te is tudod.

csakhogy tudd. Svédeknél progresszív adózás van. Sehogy sem tudsz 40 ezer koronánál sokkal többet keresni. pl a kezdő orvosi fizu bruttó 30ezer amiből a netto 24-25 ezer. Az osztályvezető főorvos meg 60 ezret keres bruttoba és abból kap meg olyan 28-at. Én pl kezdő svéd mérnöki fizut kapok bruttó 21500 mostmár 22500 korona. (holott több mint 10 év tapasztalatom volt otthon) ez olyan 16500 nettó. fél kiló kenyér 24 korona.. Mondom fál kiló szorozd csak meg 27-el? JA és egy kissvárosba élek, az albi 6000 korona meg rezsi, olyan 7000. És elgé sokminden elég drága.. de mégis jó itt.. Nem panaszkodom, de nem kolbászből van a kerítés! Szal Géza látom jól szocializálódtál a szocializmusban.. Szerintem nem érdemes tovább vitatkoznunk. Mert álomvilágban élsz, és nem is nagyon akarsz felébredni.. Sajnos sokmindenre én is csak itt jöttem rá, hogy mennyi mindent látok, láttam rosszul..

Ragyogó Világítótorony 2008.12.15. 16:21:21

thorwald 2008.12.15. 16:16:32
...az csak mellékhatás... mint a macskám harmadik pár lába..:D:D

Egu 2008.12.15. 16:24:31

Géza! És akkor most a vasutasok mindenki problémáját oldják meg? Mert amit itt felsorolsz, azok a dolgok nehezen állnak össze választási programon kívül bármi más egésszé (illetve még valami kommenista nagyvállallat víziója is feldereng, de azt ugye mindenki nagyon tagadja mindig).

Szóval a szabolcsi alma, meg a sztrájkoló vasutast ne emlegesd lécci egy lapon! Ilyen alapon mondjuk azt, hogy a vasút nem megszűnt, csak konstans sztrájkba kezdett, tolják félre a meglévő vagonokat és legalább közlekedni lehessen más, alkalmasabb társaságokkal, mert én minden nap fogok tudni olyat mondani, amiért valaki sztrájkolhatna.

Csakhát valakinek be is kell fizetni azt az adóforintot, hogy összelapátoljuk az évi MÁV támogatást. És a baj, hogy ezt a támogatást már kötelező éves járandóságként kezeli mindenki.

Aki meg a szolidaritást kéri számon: mint 1 kivételével az összes ezévi sztrájknál, az emberek most sem támogatják nagy többségben az elképzeléseket, mivel a MÁV sem veszi észre, hogy az utasok is sztrájkolnak, csak ők a MÁV ellen! Mert ők nem foglalkoznak vele! Akkor mi miért tegyük?

ati27 2008.12.15. 16:26:36

Azért mindig tartsd a szemed a hazain, és ha megjavul, akkor válaszd megint azt.

Hidd el ezt fogom tenni.. csak az a baj, hogy az eljátszott fogyasztói bizalmat rohadt nehéz visszaszerezni.. És sokkal több munkába kerül.. Utalnék pl az olasz meg a francia autógyártásra.. Kihoztak nem megfelelő minőségű autókat, és azóta isszák a levét. Pl hiába lesz egy peugeut a legmegbízhatóbb autó a tesztek szerint, Ha az előző széria szar volt.. nem tudják eladni..

Véraláfutás 2008.12.15. 16:43:08

Hú de ráértek b.meg...GDP huszárok :D

ati27 2008.12.15. 16:45:17

ráérek, persze, mert szombaton ment volna a gépem, és most itt ülök és reménykedem, hogy holnap hazajutok. De ahogy elnézem...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2008.12.15. 16:51:50

"Maestro 2008.12.15. 11:03:47
ilyenkor mondjuk a pázmányos szerencsétleneket sajnálom, hogy a szarba mennek el vizsgázni?"

(Előre is bocs, ha már válaszoltak volna, de kb. csak 100 kommentet tudtam elolvasni.) Pázmányos ötödévesként elárulom, hogy nyomorogva.
Csak a konkrét példa kedvéért:

Én a legtöbbször busszal járok - mert olcsóbb, gyorsabb és közelebb is van, így később kell kelni -, és szinte mindig ülőhelyem is szokott lenni arra a 45 percre, ráadásul nemrég újították fel a buszparkot, tehát maximum annyiban kényelmetlen, hogy többet rázkódik és kanyarog. (Illetve dugó idejére nem ajánlott.) Az Esztergom-Budapest járat vonatai egyébként szintén újak és kényelmesek - nemrég az Északi összekötő vasúti hidat is felújították, így már ott is gyorsabban tudnak menni -, csak az utazóközönség, a felsővezeték-szakadások, meg a nem túl nagy szociális érzékkel rendelkező kallerok sötétítik a képet. (Meg persze a késések, amik mindenhol "szokványosak", és az, hogy néha eggyel kevesebb kocsit küldenek, hadd legyen hering-effektus.) A menetrend mondjuk külön téma, mert az igen bölcs mávosok képesek voltak a vonal, így a Pázmány forgalmát a nyár közepén felmérni, és akkor ugye a kutya nem jár arra. Még utóvizsgázni sem. Hoffmann Rózsa tanárnő parlamenti interpellációjára volt szükség ahhoz - igen, lehet szidni, hogy "klerikálreakciós az egyetem", illetőleg "szemét KDNP-s ingyenélő szatellit-képviselőasszony" -, hogy egyáltalán minden második vonat álljon meg a Pázmány megállójánál is, ne csak a koleszoknál, meg Pilisbüdösbörgözdön. Ma nem is ment vonat kifele, úgyhogy az Árpád-hídi buszállomásnál állítólag már akkora volt a tömeg, hogy sokakat föl sem engedett a sofőr. Ami pótnapon/ZH-íratós napon kifejezetten ideális. Én még fel tudtam szállni a Flórián térnél, de abban sem volt köszönet, pedig még jegyet sem kellett váltanom, hiszen oda sem fértem volna a sofőrhöz. Ehhez képest a BKV 7-es busza vagy 4-6-os villamosa csúcsidőben szellős tavaszi rét egy lakatlan szigeten. Ahol nem lehelnek bortól pállott szájszagot a másik orrába, és nem tapizzák az emberlánya vállát, mondván, hogy nem kell kapaszkodnod, nyugodtan belém eshetsz, majd megfoglak bogaram.

Véraláfutás 2008.12.15. 16:53:33

Nem akarok a magasröptű vitába belecsorogni, csak kibökte a szemem ati megjegyzése:

"Az oroszlán megeszi a gyengébbet"

Ez mind szép és jó, csak épp nem állatok vagyunk... pont ez a mentalitás választja el az embert az állatvilágtól. (lásd gyengébbek védelme) Ennek több oka is volt, hogy kialakult, de a legjobb érv amit hallottam ez ügyben az az volt, hogy épp az "agresszív kandisznókkal" szemben álltak össze a gyengébbek egy közösséggé, letörve a dominanciáját az ilyen kinek-a-fasza-nagyobb-bohócoknak. Ha úgy tetszik az emberi társadalmat a gyengék szövetsége hozta létre, a saját védelmük érdekében (mindig is ők voltak/vannak többségben). - talán nem véletlen rövid a zsarnoki életpályája általában :)

ati27 2008.12.15. 17:00:33

Váraláfutás.. Igazad van persze.. De hidd el sokminden ugy működik mint az állatvilágban.. De tegyük fel van egy vállakozásod, alkalmazottakkal és jön egy válság/nem megy a biznisz stb. Akkor te kitől szabadulsz meg? Naná, hogy a leggyengébb láncszemtől.. Leggyengébb emberedtől.. Ez van.. Csak szar belátni..

Devil 2008.12.15. 17:17:19

Tehat: privatizaljak a MAV-ot, MOST! Se ennel dragabb, se ennel szarabb nem lehet. Es ha nem lesz sokezer vasutasnak munkaja, hat akkor nem lesz.

Véraláfutás 2008.12.15. 17:22:11

ati27

Ez nyilvánvaló, ezt nem is vitatom ;) De egy emberi társadalom több a kapitalizációnál, a válság épp erre is mutat rá, hogy nem lehet mindet egy izmusra tenni (főleg, ha k-val kezdődik :D).

A témához.

A problémát ott látom, hogy van egy szörny és van egy rossz gazdája. Az előbbi feneketlen, koszos, büdös, lepukkadt szörnyeteggé vált, legalább is, nem nagyon szépült az új rencccer bevezetése óta.
A gazda pedig trehány, hányaveti, sokszor dilettáns, pazarló és tolvaj.

Az új gazda nem garancia a változásra, hisz van miből etetni a szörnyet, a gazdatest megvan, azt nem kell drágán reprodukálni. Ergo, a jelenlegi gazdák létrhoznak egy céget, de előtte le kell soványítani, büdösíteni, kopasztani a szörnyet, hogy lehetőleg mindenki kerülje el, köpködjön rá és elégedetlen legyen (azok is akik gondozzák - sőt az se baj, ha nem gondozzák, hisz azzal is az ő malmukra hajtják a vizet). Na akkor jönnek ők, a Megmentők, és átveszik a láncot az egyik kézből a másikba.
Megszépül a szörnyecskénk, tennénk fel a kérdést? Az attól, függ, hogy milyen feltételekkel rakhatják át a láncot...

Geza 2008.12.15. 17:26:51

ati27 2008.12.15. 16:21:18
"Svédeknél progresszív adózás van."
Elvben nálunk is, csak rosszul megfogott sávhatárokkal.

"ez olyan 16500 nettó" (korona)
A számolásokhoz vegyünk itthoni kezdő mérnöki fizetést mondjuk nettó 150e Ft-nak.

"fél kiló kenyér 24 korona.. Mondom fál kiló szorozd csak meg 27-el?"
Nem szoroznám, inkább azt nézném, hogy mennyi kenyér jön ki a fizetésedből, mert ott keresed és ott költöd is el.
16500/48=343.75 kg/hó
Ugyanez itthon:
150000/230=652.17 kg/hó, azaz a kenyér svédországban fajlagosan drágább, mégpedig kb. 75%-kal.

"az albi 6000 korona meg rezsi, olyan 7000."
Az albérlet méretének ismerete nélkül nehéz összehasonlítást tenni, de ha a bérlet meg a rezsi majdnem kiadja a fizetésed, akkor egyedül nem élnél meg kinn, azaz legalább ketten vagytok. Ha a másik valaki a párod, akkor mondjuk egy két szobás lakással számolni kb. reális.

ktg.: 6000+7000 = 13000
16500/13000 = 1.27 havi albérleti ktg./hó
ugyanez itthon:
ktg: 100e+50e = 150e
150e / 150e = 1 havi albérleti ktg./hó
(pesti albérletet vettem, mert a fizetés is csak itt ennyi)
Fajlagosan a lakhatás itthon drágább, méghozzá kb. 25%-kal.

Ha csak a kenyeret (napi 1 kg) és a lakhatást nézzük
(30*2*24 Kr) + (6000+7000 Kr) = 14440 Kr, azaz a fizetésed 87.5%-a.
Ugyanez itthon
(30*230) + (100000+50000) = 156900 Ft, azaz a fizetésed 104.6%-a.

Persze mindez a pontos fogyasztói kosár ismerete nélkül csak játék a számokkal, de egyelőre erre volt módunk. Ez alapján ott a fenti tételek után megmarad a fizud 1/6-a, itt meg még úgy kell hozzátenni, azaz ha nem is csillagászati mértékben, de nehezebb mindezt idehaza összehozni.

"És elgé sokminden elég drága.. de mégis jó itt.. Nem panaszkodom, de nem kolbászből van a kerítés!"
Nem is mondtam ilyesmit. Közben utánanéztem az OECD adattárában (www.oecd.org/dataoecd/44/2/1942506.xls), Svédországban az átlagjövedelem utáni totál elvonás 56.5% (marad 42.5%), nálunk meg 71% (marad 29%), azaz odakinn azonos megtermelt (megkeresett) bruttó mellett másfélszer nagyobb a (vásárlásolt értékre fordítható) nettód, viszont az árak kint nem másfélszer nagyobbak, (értve természetesen ezt a bruttó fizuhoz relative).

Szar ügy, mármint nekünk. Nem a svédeket irigylem, csak azok valagába kívánom a lóf.szt, akik az általunk termelt értékeket tőlünk elnyúlják.

"Szal Géza látom jól szocializálódtál a szocializmusban.."
A 2+2 akkor is négy volt, most is az, elmélettől függetlenül. Azt viszont tényleg hiszem és vallom, hogy az embert a munkájáért rendes fizetés illeti meg, és az a pénz, amiért nem dolgoztak meg, az lopás.

Ha ezzel szocialista vagyok, akkor hát az. (Ha ehhez hozzávesszük, hogy nemzeti is vagyok, akkor már egész érdekes szóösszetételekre is módunk nyílna, de ezt a magas labdát meghagyom másnak :)...)

"Szerintem nem érdemes tovább vitatkoznunk."
Nem vitatkoztunk, hanem vitáztunk, de való igaz, lassan tényleg elértük azt a pontot, ahol az érveinket egyeztettük és ahonnan már csak győzködnénk egymást. Arra pedig egyik irányba sem látok sok esélyt, úgyhogy én is köszönöm a vitát, érdemes volt megismernem a te álláspontodat is.

"Mert álomvilágban élsz, és nem is nagyon akarsz felébredni.."
Meg Dsuang Dszi és a pillangó, Weöres Sándor versében :). Maradjunk annyiban, hogy egyszerre mindketten tényleg nem láthatjuk helyesen a dolgokat, mármint persze ha ezt helyesen látom :).

"Sajnos sokmindenre én is csak itt jöttem rá, hogy mennyi mindent látok, láttam rosszul.."
Én meg úgy vagyok ezzel, mint az ön-beteljesítő jóslatokkal: az élet nem egy fix pálya, amin csak pöröghetünk, hanem mi magunk formáljuk, bármely kis mértékben is, és ha az én 'álom'-felfogásom szebb lenne, akkor még valóságot is lehet belőle csinálni, ha elég sokan elég kitartóan dolgozunk érte.
Való igaz, erre kevés az esély, de -már megbocsáss- a te 'valóságodhoz' nem akarok asszisztálni, inkább maradok patrióta, mintsem hogy nemzetközi legyek.

De hát nem vagyunk egyformák, mindenki a maga útját járja :).

ati27 2008.12.15. 17:34:10

Véraláfutás..

No hogy kicsit jobban körvnalazódjon a véleményem: Egyetértek, szakszervezet, érdekképviselet kell.. Mindezt azért hogy elkerüljük a munkáltatói tulkapásokat.. Ezért is van a munka törvénykönyve, és azokat a szabályokat kellene betartani, betartani. Magyarországtól nyugatabbra azért vannak a törvények hogy be kell tartani őket.. Sajnos M.o. nem az a hely. Nagyon sok minden ezen áll vagy bukik.. Pl Nyakóék költség térítése. De igaz ez minden oldalra akik a parlamentben vannak. Javaslom egy adatbázis létrehozását, hogy az adott képviselők mind a 380 valahány, elszámolható legyen. szereném tudni milyen törvényjavaslatot tettek, milyen térítéseket vettek fel milyan jogcímre. Mennyit voltak a parlamenben, mennyit azon kívül. Oszt majd ha jönnek a választások akkor megnézhessem aha, ez az egyéni jelölt ezt-és ezt csinálta... Kap e X-et vagy nem.. Szerintem már ez is sokat jelentene..

ati27 2008.12.15. 17:39:35

Géza azért kösz! Nincs harag :) nem is akarlak meggyözni.. :) Vannak igazsőgok abban amit irtál: pl:

Szar ügy, mármint nekünk. Nem a svédeket irigylem, csak azok valagába kívánom a lóf.szt, akik az általunk termelt értékeket tőlünk elnyúlják.


Azt viszont tényleg hiszem és vallom, hogy az embert a munkájáért rendes fizetés illeti meg, és az a pénz, amiért nem dolgoztak meg, az lopás.

Sajna az egész orszég a fejétől bűzlik.. Amíg a képviselők nem számoltathatók el, addig marad az egész szar úgy ahogy van.

Véraláfutás 2008.12.15. 17:39:36

A vasútunk is azt bizonyítja számunkra, hogy mindent olyan gulyás módra csinálunk... tudjátok a gulyáskommunizmus után beköszöntött a gulyáskapitalizmus. Most már minden világos :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2008.12.15. 17:41:16

Szinte ugyanazok a gulyások, úgyhogy nem csoda.:-S

molaris 2008.12.15. 18:51:46

Mondjuk, abban megegyezhetünk, itt találkozunk mindennapjaink társadalmának állatorvosi lovával. És ez nem mentség az államvezetés számára, hogy most egy olyan cég, adott érdekképviseleti vezetője jaszkariskodik, és él vissza a kezében lévő eszközökkel, akinek erre nincs felhatalmazása. Mert arra Gaskó úr nem kapott felhatalmazást, hogy lebénítsa az országot. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy csak így lehet ezt az elkényelmesült társadalmat felébreszteni. Ha most hirtelen csatlakoznának a pékek, nővérek, tejipari alkalmazottak szolidaritásból, akkor 4 nap múlva lemondhatna a kormány. De ez utópia. Miért?- mert az itt megszólalók is csak azt látják, mint amit Gyurcsány Ferenc: egy lépést. Az akinek meglepetés, hogy a szakszervezeti vezető MÁV alkalmazott ássa el magát. És mindazok is akik egyéni sérelmeiket sorolták.

Nem volt titok, nyugaton az összefogás rászorította a politikusokat, hogy választóik, nemzetük érdekét képviseljék. Ezt a baromságot egy néppel csak itt lehet megcsinálni. Legyen általános sztrájk. Bénuljon le az ország 2-3 napra, utána; ha ez nem elég 5-6 napra, és utána csak rádöbben ez a köztörvényes banda, hogy nem csinálhat amit akar. És mint fentebb írtam, ez márciusra meg fog érni.

molaris 2008.12.15. 18:55:13

Ps.: és ne higgyétek, hogy ennek a hatalomváltásnak a Fidesz lenne a nyertese. Őket ugyan úgy elmosná a népharag mint a ballibet. Mert ők is csak színházat csináltak a politikából, és mi voltunk a statiszták.

Operator 2008.12.15. 19:05:37

Amíg az adófizetők pénzéből kell támogatni a MÁV-ot, addig Gaskó "megvan rá a fedezet" dumája demagóg hazugság. Ha a MÁV-nak lenne fedezete, nem kellene támogatni.
Amíg azonban támogatni kell a MÁV-ot az én adóforintjaimból, amíg tőlem vesz el az állam azért, hogy a MÁV működjön, addig nincs olyan, hogy "fedezet". Amíg az adófizetők pénzét kell a MÁV-ba pumpálni, addig Gaskó valódi követelése valahogy így hangzik:
"Követeljük, hogy az adófizetőktől vegyenek el vasutasonként még 250 000 HUF-ot, és adják nekünk"
Nem csodálom, hogy sokaknál leváltott a biztosíték...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.12.15. 20:05:07

Egyéves Önkéntes 2008.12.15. 12:58:40

A vasúton, főleg a mellékvonalakon éjszakánként üzemszünet van. Az üzemszünet ideje min. 3, max. 6 óra, az általam példaként hozott helyen 4 óra: éjféltől hajnali 4-ig tart. Az üzemszünet tartama alatt a helyeden kell lenned, viszont nem fizetik ki. Szóval teljes joggal alszanak.

Egy szónak is száz a vége: ha a munkakörülmények miatt sztrájkolnának, megérteném. Viszont gazdasági válság idején irracionális követelésekre hivatkozva szívatni az országot, az embereket nonszensz.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.12.15. 20:28:01

Így van.

Ha a Suzuki gyár dolgozó sztrájkolnánk, mindenki melléjük állna.

Hugom volt gyárlátogatáson .... embertelen.
Van egy 6 méteres sávod a szalag mellett, ami folyamatosan megy. Így összesen 6 méternyi "időd" van, hogy a mozgó szalg mellett araszolva beszereld az autóba a részed. Mindezt napi 11 órába.

Pisilni sem mehetsz ki, mert a szalag nem állhat meg. Napi 1000 autót gyártanak, 2 műszakban.

Na, ha ez ellen sztrájkolnának, akkor támogatnánk. Egyszer amúgy megpróbálták, a szakszervezetis azon nyomban kirúgták (!), a bíróság visszahelyezte, mert sztrájk miatt nem lehet kirúgi, erre a pofátlan Suzuki kirúgta újra ...

No, így megy egy multinál ....és a MÁV-nál?

Mos volt a Híradóban, és ezen már tényleg eldurrant az agyam, pedig ahogy a posztból kitűnt, tök nyugudt voltam , Kaposváron 1 azaz EGY vasutas sztrájkolt, és mivel nem tudták leváltani, ez az 1 ember megbénította a teljes pályaudavart, ugyanis Kaposvár nem tudott vonatokat küldeni/fogadni.

A másik: a kedves vasutasok a vonat indulása előtt pár perccel jelentik be hogy sztrájkolnak, hogy a MÁV már ne tudjon semmi sem csinálni. ehát a szegény utas megveszi a jegyet, beáll a vonat, tök örül hogy az ő vonata jár, fel is száll (!!!) és közlik hogy bocs, mégsem .


EZ NEM EURÓPIAI MEGOLDÁS!!! Ez a legpitibb, rosszindulató szopatást, és remélem ezeket az emberek mind kirúgják és mehetnek árkot pucolni közmunkába ...

Matteo79 2008.12.15. 20:56:46

Szerintem JQA az összes rohadék sztrájkolónak.

Matteo79 2008.12.15. 20:58:55

Jah, ha útépítő lennék, jó mélyen felszedném a Mávos és pártolói háza körül az utat, hogy a bótba se jusson el, depláne nem hivatalba, iskolába.

Perillustris 2008.12.15. 23:39:16

Szerintem napok kérdése, és arról fogunk olvasni, hogy egy (joggal) dühös utazni kívánó lefejelt egy sztájkoló MÁV-ost.

Geza 2008.12.16. 08:55:55

Nem értem, mit sírtok a sztrájk miatt, hiszen ha nem tetszik, el lehet menni az országból. Tessék, el lehet menni! Lehet menni!
Vagy ez már volt valahol? Hoppá, lehet, hogy a gúnár is csak sztrájkol, legfeljebb ő azóta is elfelejtette bejelenteni? Sebaj, van megoldás: szerintem a sztrájk elleni tiltakozásul hirdessetek pl. sztrájkot! Ne írjatok, ne beszéljetek, semmit, még ha könyörögnek érte, akkor se, kíméletlenül és határozottan egészen a végső győzelemig! Előre elv..., hoppá, megint ugrik a tű a lemezen, affene...

DArchAngel 2008.12.16. 09:48:42

Geza, valahogy már nem tudom komolyan venni azokat az embereket, akik ezzel a szöveggel "érvelnek". Túl kellene lépni ezen, úgy gondolom.

GatyaPityu 2008.12.16. 10:41:44

Nekem már nagyon tele van a brokim a vasutasokkal az egész vasúttársasággal. A BKV ezekhez képest egy ügyfélbarát cég.

Még szerencse, hogy most nem szorulok rá a MÁV-ra, mert nem kell utaznom, de nagyon sajnálom azokat, akikkel így kitolnak.

Egyébként, ha kedves dolgozók részt követelnek a teherfuvarozási üzletág árbevételéből,, akkor miért nem követelnek maguknak egy kis részt a cég adósságából is? Megáll az ész...

GatyaPityu 2008.12.16. 10:43:08

Zero: a Suzuki a negatív ellenpéldája annak, ami a MÁV-nál folyik. Egyik véglet sem jó.

Carnivora (törölt) 2008.12.16. 11:28:47

"Két kocsivizsgáló közül az egyik sztrákol, a másik, egy újonc, inkább Kiskundorozsmára ment dolgozni. "És az nem szívás neki?" - kérdezem a szegedi területi vezető ügyvivőt laikusan.
- De igen, hátha meggondolja magát menetközben."

üt? :D a többi azt nézi le, aki dolgozni mer ...

Horizont 2008.12.16. 20:33:29

Ez a Gaskó nevezetű tetű a mai napig túl tesz mindenféle, fajta hólyag politikusan, Gyurcsánytól, Orbánig bezárólag. Ilyen arcátlan, pökkhendi, beképzelt, bunkó embert régen láttam. Olyan már mint egy celeb, mindennap címlapra vágyik.Kitől is kapja a fizetését? A hülye azt hiszi, hogy elhisszük, hogy ő a magyar Robin Hood aki az emberekért tesz valamit? Valaki világosítsa már fel, hogy mi a mai magyar valós helyzet. Egy ember sakkban tart egy országot. A politikusok megérdemlik mert még egy normális sztrájktörvényt se voltak képesek összehozni.Kár, hogy nem ők szívnak, mivel ők nem utaznak vonattal. Mostmár az átlagember se. Bravó Gaskókám:((

sóskatáska 2008.12.16. 22:29:52

ezt a gaskót én jol pofánrúgnám

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2008.12.16. 23:00:54

Perillustris · cmtv.freeblog.hu/ 2008.12.15. 23:39:16
Szerintem napok kérdése, és arról fogunk olvasni, hogy egy (joggal) dühös utazni kívánó lefejelt egy sztájkoló MÁV-ost.


Ebben a következmények nélküli országban? Uuuugyan, kérlek! :DDD


Felháborító, pofátlan banda! Nem a szívem csücske a BKV (A 40-es fantomjaként megfogalmaztam már róla pártucatszor a véleményemet), de ők legalább olyan célokért sztrájkolnak, ami nemcsak a saját, hanem az utasok és a város érdeke is. A cég helyzetének stabilizálása, a finanszírozás rendbetétele, a jegyárak egekig emelésének megállítása...

Gaskó elvtárs! Elég nehéz ám társadalmi támogatást szerezni a 14772 kirúgott dolgozó országában ahhoz, hogy "aggyá oda minden pézet, kölccsé hülyeségekre mások pénziből, és ne rúgjá ki senkit!".

Mert a lényeg biza ez, kedves agymosott-demagóg jobboskodók ("globálliberális hőbörgés" - egek, itt már mindenki megtanult írni??!): adjatok nekünk jó sok pénzt, meg járassatok veszteséges járatokat Bivalybáznád és Hányottkőpuszta között adóforintokból, de ki ne merjetek rúgni akárcsak egyetlen sínpityut is, mert akkor jön ám a vonat! Vagyis pont, hogy nem jön.

Ez nem sztrájk. Ez pofátlanság. A nemzet arcon köpése. Ez terrorakció.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2008.12.16. 23:06:30

Magyarnaba 2008.12.15. 12:18:18
"Tipikus globálliberális hőbörgés ez az írás. A szerző beleszarik a saját markába: nesze neked szolidaritás.
Pl.:
Kisvasút mellett élő falusiak? Ugyan már, szarok rátok!

Az ilyen véleményhez tényleg vastagbőr kell."


Globálliberálisnak nevezni a Vastagbőr.hu-t... erre már nem is lehet mit mondani. :looool:

Tudod mit? Meséld el a Suzuki karácsony előtt kib4szott dolgozóinak, pontosan mit is szeretnének elérni Gaskóék! És aztán kérdezd meg őket, miért nem szolidárisak.

Válság van, még nem mondták?

Ilyen gazdasági helyzetben sztrájkkal pénzt _harácsolni_ különösen szalonképtelen dolog.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.12.16. 23:44:03

LOL, ezt a kommentet nem is olvastam :))

Globálliberálsi MEGLOL xDDD

Kisvasút mellett élő falusiak?
Intercityt nekik!
Óránként!

nem baj, ha üresen jön-megy, futja a 170 milliárdból, és lesz munkája a kocsiviszgálónak, a jegykezelőnek, a mozdonyvezetőnek, az állomásfőnöknek, meg még cirka 30 embernek.

Nem, nem és nem lehet 1 buszt odatenni 1 sofőrrel!
Hogyisne?! 1 sofőr < 30 MÁV-os naplopó!+

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2008.12.17. 00:35:47

Elhatárolódom, elhatárolódom!

"MÁV - Most Állunk, Várjál!!!
Munkatársaink európai - sőt mi több, világ- - színvonalú szolgáltatást nyújtanak!
Elítéljük a rohanó életvitelt, vonataink megfontoltan, vagy sehogysem közlekednek!
Interaktív szolgáltatások keretében az utasok maguk takaríthatják ki az ülőhelyet, ha le szeretnének ülni!
Odafigyelünk szemünk egészségére: állandó fényviszonyt biztosítanak intelligens ablakaink, amelyek piszoktól sötétülnek. Este nem kapcsolunk lámpákat, hogy nyugalma teljes legyen!
Az extrém sportok kedvelőinek: nyáron teljesen feltekerjük a fűtést, télen soha.
A wc-ben se lámpa, se tükör, se papírtörlő, ezzel tudatosítva a természetes nomád élet szépségeit!
A csatlakozásokat nem hangoljuk össze, hogy ön ne érezze magát egy gépi rendszer tehetetlen részeként!
Várótermeink közbiztonsága érvényesíti az evolúciós folyamatokat: csak az erős marad életben!
Utasbarát menetrendek: megjegyezhető mennyiségre csökkentettük a járatszámokat!
Banki szolgáltatások: nagyobb mennyiségű készpénzét beválthatja menetjegyre!
Odafigyelünk a környezetünk egészségére: hetente legalább 3x vonatmentes napokat tartunk az egész országban, elviselhető mértékűre csökkentve a káros-anyag kibocsátást!
Bevezettük a szubjektív felelősség fogalmát: munkatársaink csak a haszonból részesülnek, a hiányt nem kell befizetniük!

Jelentkezz csapatunkba, nálunk megvalósíthatod magad, gátlásaid levetkőzheted. Ha az iskolában elnyomtak, nincsenek barátaid, sőt még a szüleid szerint is hülye vagy, akkor gyere hozzánk dolgozni! Ma már a legtöbb munkatársunk kinőtte gátlásait és teljes lelkinyugalommal szop.t egy egész országot!!!

MÁV - sztrájktól-sztrájkig!"

süti beállítások módosítása