Skip to content


       Szűrés lista

Magyaros autós üldözés

A részeg Suzukis még decemberben indult el Sopronból Kőszeg irányába. Az út során egyik árokból a másikba hajtott, közben több autónak is nekiment, és csak a szerencsének köszönhető, hogy komolyabb balesetet nem okozott. A rendőrök többszöri bejelentés után a helyszínre érkeztek, majd Vas megye határában Zsiránál megpróbálták megállítani az autót - sikertelenül. A sofőr a rendőri karjelzésekre fittyet hányva folytatta kacskaringós útját Kőszeg felé immáron egy szirénázó rendőrautóval a nyomában. Pár perccel később a rendőrautónak sikerült megelőznie az út teljes szélességét - és az árkokat is - haladásra kihasználó kocsit, de érthetetlen módon nem próbálták azonnal megállítani, hanem mintegy felvezetőautóként a Suzuki előtt haladtak mintegy tíz percig, majd csak ezután döntöttek úgy a rend őrei, hogy véget vetnek az embereket is veszélyeztető ámokfutásnak. A Suzukit végül sikerült megállítaniuk, a sofőrt a földre fektetve bilincselték meg. 

Ja, a Suzukis mögötti autóban felvették az egészet videóra:
06:15-nél láthatjuk ahogy a derék rendőrök integetve (!) próbálják megállítani a részeget.
Majd utánuk erednek, és 07:20-től a videó végéig a Suzuki ELŐTT (!!!) autózva "üldözik" az ámokfutót ... no, ilyen autósüldözést még nem láttam.



A derék, de kissé félős rendőröknek küldjük ezt a kis videót, egy kis ízelítő, hogy az autós üldözés koronázatlan királyai, az amerikaik hogyan csinálják. Persze, már a 15. másodpercben előkerül a shotgun is . Félreértések elkerülése végett: nem azt szajkózom, hogy itthon adjunk egy duplacsövűt Kovács főtörzsnek, csak szeretném érzékeltetni a különbséget a kinti rendesen kiképzett és az itthoni gumikutyák között.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr60902368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Combi a ballibes Ferkófan 2009.02.06. 11:16:23

Hmm a 2. videó 3. része kemény mikor a kék kocsis hülyét forgatják körbe :)

DexterMorgan78/Séfbácsi 2009.02.06. 11:19:07

Nem értem mia gond, ez a liberális ország totális végkifejlete, nem állítjuk meg az árkokon érintőfogást vevő szemmel láthatólag picsarészeg sofőrt, hanem hazakísérjük, ha esetleg hányna útközben tartjuk a fejét, haza érve megfürdetjük, és ágybadugjuk, majd másnap érdeklődünk hogy nem fáj-e a fejecskéje.

rolika 2009.02.06. 11:19:59

a tettesnek itt jogai vannak, kérem szépen!

a rendőrautót se lehet csak úgy megtörni, mert a végén levonják a lökhárítót a fizuból...

és még azt is meg kellett fontolniuk, nem cigány-e az illető, akkor főleg nem eshet baja, mert akkor még a jogvédők is köhögnének...

(ez utóbbit egy éppen az irodából kisurranó ismeretlen pötyögte be, amíg nem voltam a helyemen :)

xstranger 2009.02.06. 11:25:49

index.hu/politika/bulvar/fatolvaj7789/

Hogy a fenéklövés arányosnak számít-e, azt majd a bíróság eldönti, a rendőrség egyelőre súlyos testi sértés kísérlete miatt indít eljárást a férfi ellen.

Ez Vastagborre kivankozik

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.02.06. 11:27:50

Ez sem rossz, de mi fél évig azon röhögtünk, mikor itt pesten egy fickó Maruti-Suzukival menekült órákig és csak azért tudták elkapni mert beszorult a villamossinek közé a gumija! LOOLL

A_Harlem_Fekete_Führere 2009.02.06. 11:35:02

szétröhögtem magam... valaki a múltkor vicces posztot hiányolt, hát itt van :)

GrindDragon 2009.02.06. 11:39:36

@xstranger:
a fatolvajos üggyel kapcsolatban szeretném kérdezni nàlam okosabb emberektől, hogy mi kell még ahhoz, hogy ezt a megélhetési söpredéket eltakarìtsàk ebből az orszàgbòl? Mikor veszi màr valaki észre, hogy nincs màs mòdja, mert genetikai zsàkutca, és a szòbòl nem értenek? Legyen az összesnek az utolsò gondolata egy golyò a fejében. Tudom nàczi vagyok és természetesen elhatàrolòdom magamtòl.

DArchAngel 2009.02.06. 11:40:57

Azért azt is hozzá kell tenni, hogy amíg az USA-ban kőkemény törvények vannak, és azok mindig a rendőröket védik (mindenki látott már amcsi filmet kissé önkényeskedő kisvárosi sheriffel a'la Rambo), addig nálunk azért is előveszik Kovács főtörzset, ha a mélyen tisztelt gyanúsított állampolgár büdösnek találja a szájszagát.
Mert mindenkinek annyi rohadt sok joga van, hogy az nem igaz, függetlenül attól, hogy makulátlan, mint a fehér bárány, vagy anyagyilkos.

NagyMeszler Csaba · http://tuzoltosag.info 2009.02.06. 11:42:07

Ez talán még kínosabb: policecars.hu/vids/zsl037a.avi
25 percig könyörög a rendőr a hangosbeszélőbe, hogy "legyen szíves, ne csinálja ezt", a fickót nem zavarja mindez.

Félkupica_Fehér_Főnök 2009.02.06. 11:47:16

@GrindDragon:

Az argentínával foglalkozó kis szösszenetben tökéletes megoldást kínáltak ezekre az esetekre, a csávó csak annyit mondott, hogy SSS :o)

(Shoot, Shovel and Shut Up)

szmoker (Homo Trollicus) 2009.02.06. 11:53:49

"Azért azt is hozzá kell tenni, hogy amíg az USA-ban kőkemény törvények vannak, és azok mindig a rendőröket védik"

Na ja, de miért?
Miért van az, hogy ha megállít a rendőr és te kinyitod az ajtót, ott helyben lelő?
Miért van az, hogy kormányra tett kézzel, mozdulatlanul kell ücsörögnöd, amíg azt nem mondja, hogy odaadhatod a papírod (miközben folyamatosan a .357-esen tartja a kezét)?

Amúgy a végefelé amikor teligázzal beledurrant az ajtót nyitó fegyveres üldözöttbe - na az parádés.

acel 2009.02.06. 11:56:57

Tal'n valamelyik kék fényben volt hogy milyen feltéték mellet használhatnak ma útzárat a rendőrök. Röviden 1 nap alaltt elintézhető a használata. A külföldi esetben lehet látni hogy csak kiszáll és kidobja az útzárat. Itthon már csak azért sem lehetséges ez mert nincs a rendőröknél útzár,
Szóval kellen hozzá pénz. és törvényi szabályozás.

DArchAngel 2009.02.06. 12:00:13

@szmoker: Mert felismerték, hogy a csőcselékkel szemben máshogy nem megy. Itthon is fel kellene ismerni, hogy a pofázástól és papolástól nem lesz rend, csak a kemény büntetéstől.

Sztyopabá 2009.02.06. 12:08:25

A magyar rendőrség tizenegynéhány embert küldene Koszovóba, a nemzetközi békefenntartó erők kötelékébe. De nem küldheti őket, mert nincs pénz sisakot venni nekik. Fegyvert már vettek, amiatt csak két hete késtek, páncél meglett, újabb két héttel csúszott miatta az utazás, de sisak nincs. Várhatóan egy hónapot csúszik emiatt a kiutazásuk. A magyar rendőrség létszáma több ezer fővel marad el a szükségestől. Ráadásul, ha valakit a szükségesnél egy fokkal erősebb mozdulattal bilincselnek meg, azonnal beperelik, rasszistázzák, karhatalmistázzák őket. A parancsnokaik pedig többnyire nem védik meg őket. Az egyik kerületben a rendőrség több ezer ingyen mozijegyet, ételutalványt kapott egy plázától ajándékba. Az ajándék a parancsnok irodájában kötött ki. A rendőrök egy darabot sem kaptak. A parancsnok egy héttel előtte és utána is nyilatkozott arról, milyen eredményes munkát végez és milyen jó is most már minden. Mit várunk a szerencsétlen gyalogrendőröktől, chuck norris pörgőrúgásával ártalmatlanítsanak bűnözőket, amikor szarba sem veszik őket, alig keresnek pénzt, fossá dolgozzák magukat és mindenki utálja őket.

Geza 2009.02.06. 12:40:15

@Sztyopabá:
"A magyar rendőrség létszáma több ezer fővel marad el a szükségestől."
A hozzáállásuk meg fényévekkel.

"Ráadásul, ha valakit a szükségesnél egy fokkal erősebb mozdulattal bilincselnek meg, azonnal beperelik, rasszistázzák, karhatalmistázzák őket."
Hm. Ez az 'egy fokkal erősebb mozdulat' magában foglalja a bilincselt ember földön rugdosását és az ujjának a szándékolt utólagos eltörését is? Mert a mocskos klón barmok csak ekkor erősek, az ötvenfős lincselő cigányhorda előtt csak pirulnak, mint szende menyasszony a nászéjszakán...

"A parancsnokaik pedig többnyire nem védik meg őket."
Aha, ezt támasztja alá az is, hogy a bírósági vallomások alapján az oszlatóékek első sorában senki sem állt, mert mindenki másutt volt, a parancsnokok meg 'nem emlékeztek' a beosztásokra, a videofelvételek 'letörlődtek', satöbbi, satöbbi. Védik azok, hidd el, csak nem értünk hanem ellenünk.

"Mit várunk a szerencsétlen gyalogrendőröktől, chuck norris pörgőrúgásával ártalmatlanítsanak bűnözőket,"
Igen, pontosan. Illetve a pörgőrúgás nem kötelező, jó lesz máshogy is. Ez ugyanis a dolga, ezért kapja a fizetését, erre esküdött fel, ezért van nagyobb jogköre, ezért van nála tonfa, bilincs, gázspré meg fegyver.

"amikor szarba sem veszik őket,"
Kiérdemelt teljesítményük alapján. Csak azokat van merszük vegzálni, akik nem akarnak/tudnak visszacsapni nekik, de konkrétan a bűnözőktől félnek. Mondhatni velük is csak többen vagyunk, hát erre mit várnak? Tiszteletet?

"alig keresnek pénzt,"
Mi is.

"fossá dolgozzák magukat"
Mi is.

"és mindenki utálja őket."
Joggal.

Félreértés ne essék, biztos van tisztességes rendőr is, és valószínűleg nem genetikailag ilyenek, de a tapasztalatok alapján az átlagos zsaruról nincs nagy véleményem.
Egész precízen, ha pl. betörnének hozzánk, nem pazarolnám az időt arra, hogy bejelentést tegyek. Ez elég jól jellemzi-e a róluk kialakult képet?

Geza 2009.02.06. 12:44:15

Szóval én amellett volnék, hogy lehessenek nyugodtan a mostaninál sokkal keményebbek a rendőrök, DE:
- csak annyira, amennyire szükséges
- akinél szükséges, annál viszont igen
- _tényleg_ mindenkivel egyenlő mérce szerint

Amíg viszont ezek nem teljesül, addig a zsaruk nem a megoldás részei, hanem a problémához tartoznak.

maylo · http://www.flickr.com/photos/mayloka/ 2009.02.06. 13:01:14

A fatolvajos hírhez csak az a hozzáfűznivalóm, hogy kiváncsi voltam, hogy vajon az elkövetők melyik rasszhoz tartoznak, a cikk nem "említheti" de abból a sorból, hogy
"a közeli házakból mintegy harmincan, harmincöten (férfiak, nők, gyerekek vegyesen) özönlenek felém"

levágós, h mocskos cigányok voltak megint!(mert azért fatolvaj vanmagyar is)

Projectelf 2009.02.06. 13:05:02

Lol? Csodálom hogy meg merték előzni..már így is sérültek a jogai, hogy korlátozták a mozgásszabadságát az úton...szemét rendőrök.

szarszemetszaralak 2009.02.06. 13:14:56

Ez a cikk volt a tévében, hogy a rendőr szabadkozott, hogy csak arányos erőszakot vethetnek be az autós ellen. Az egyik faluban egy kisfiú biciklizett az úton, a rendőrök akkor is csak az égiekhez fohászkodtak, nehogy nekimenjen. Konklúzió, ha tört-zúzott volna, akkor a rendőrök talán kilőhetik a kerekét, de itt végeredményben békésen autókázott csak.

Geza 2009.02.06. 12:40:15 -vaé egyetértve, aki ma önként és dalolva a magyar rendőrségnél dolgozik, és elvárja, hogy bárki is tisztelje, az mélyen téved. A rendőrség mélyrepülése a 90-es évektől kezdődött, 2006-ban meg tényleg mélyre süllyedt. Ingyenélő, semmirekellő banda.

Virág et. 2009.02.06. 13:25:43

Geza te hülye vagy. Csak így simán, komment nélkül. Nyilván be voltak szarva a rendőrök a részeg suzukistól. Persze.

A lényeg ott van, hogy jelenleg a jogszabályok szerint a rendőrnek pontosan ennyi joga van. Ha nem tetszik, nem a rendőrt kell szidni, hanem a jogszabályokat megváltoztatni.

Maestro 2009.02.06. 13:51:38

azért ott kemény a kék autós csávó ahogy megfordul...:) nem gyenge.

Geza 2009.02.06. 13:54:34

@Virág et.:
"Geza te hülye vagy. Csak így simán, komment nélkül."
Köszönöm, tőled dícséretnek vettem.

"Nyilván be voltak szarva a rendőrök a részeg suzukistól. Persze."
Ezt meg ki mondta? Csak hogy egyértelmű legyek akkor:
- a dicső rendőreink csak akkor erősködnek, amikor kockázat nélkül tehetik
- a szutyukis esetében nem tudták kitalálni, hogy mit is tehetnének vele (keresztbe állni előtte? még a végén kár esik a rendőrautóban és papírmunka lesz vele!)
- ezért aztán hagyták, hogy lakott területen(!) másokat veszélyeztetve közlekedjen, ott bohóckodtak vele egy negyedórán át

Ívesen leszarom amúgy, hogy mi okból nem kapcsolták le ott azonnal, egyáltalán nem rajtuk múlott, hogy nem mázolt el egy vétlen járókelőt az az állat, hanem csak azon, hogy épp nem járt ott senki. Ennyi erővel egy szembejövő kocsiba is beleszállhatott volna frontálisan.

Summa summarum: az utcán látom, hogy ellenem hatékony a mundéros állatja, ezen a videón látom, hogy értem nem hatékony, mindezt persze az én adómból is.

"A lényeg ott van, hogy jelenleg a jogszabályok szerint a rendőrnek pontosan ennyi joga van."
Tehát szerinted egész egyszerűen a rendőrnek se joga, se eszköze nincs megállítani egy autóst az úton? Már csak azért, mert pont ugyanannyi joga van, mint gyalogossal szemben: felszólítás/jelzés után alkalmazhat kényszert is ellene. Jelen helyzetben ez lehet útzár, kereszbe fordított járőrautó, végső esetben (ismétlem: végső esetben) a kerék kilövése.
Ez utóbbi amúgy, mivel személyi sérüléssel nem jár, még fegyverhasználatnak sem minősülne (lásd a TV-székháznál a figyelmeztető lövések esetét).

De ha szerinted nincs joga és eszköze a zsarunak megállítani az autóst, akkor van-e még értelme olyasminek, hogy kresz meg jogosítvány? Hiszen csak megyek, aztán meg úgyse állíthat, nemde?
Akkor viszont mi szükség van egyáltalán a zsarura?

"Ha nem tetszik, nem a rendőrt kell szidni, hanem a jogszabályokat megváltoztatni."
Is. A jogszabály is túl engedékeny és pontatlan, tehát meg kéne változtatni, de a zsaruk jó része is rosszindulatú és/vagy gerinctelen, ezeket meg le kéne váltani.

Virág et. 2009.02.06. 14:24:22

@Geza: Az előítéledeiddel nem tudok mit kezdeni.

A rendőr fegyverhasználatának pontos szabályai vannak. A székháznál TÁMADÁSnak voltak kitéve. Itt egy részeg kacsázott az úton. Nem ugyanaz. Ha keresztbeáll vagy nekimegy a rendőr, levonják a fizetéséből a casco-önrészt. Tudom és nem tippelek.

Virág et. 2009.02.06. 14:28:45

@Virág et.: Csak hogy egyértelmű legyek: a potenciális veszély nem elég. Közvetlen veszély elhárítása esetén intézkedhet a rendőr ilyen extrém módon. De félő, hogy egy ilyen helyzetben ez már késő. Ezért a kisebbik rosszat választották: leterelték az embereket az útról.

Volt is a két rendőrrel interjú annak idején a híradóban. Őket frusztrálta leginkább, hogy nem tehettek semmit.

Ez nem Amerika.

Geza 2009.02.06. 14:49:36

@Virág et.:
"Nem ugyanaz. Ha keresztbeáll vagy nekimegy a rendőr, levonják a fizetéséből a casco-önrészt. Tudom és nem tippelek."
Én is tudom, még a kvótán felüli benzinpénzt is levonják, pont ezt ne vonnák.

Szóval értem én, csak leszarom. Én mint egységsugarú állampolgár azt látom, hogy egy kacsázó részeg állat úgy üthet el, ahogy épp a sors hozza, a helyszínen lévő rendőr meg nem tesz semmit. Tehát a helyszínen lévő rendőr rendeltetés nélküli, fölösleges intézmény. Hogy miért az, az ebből a szempontból lényegtelen.

"A rendőr fegyverhasználatának pontos szabályai vannak. ... Közvetlen veszély elhárítása esetén intézkedhet a rendőr ilyen extrém módon... Őket frusztrálta leginkább, hogy nem tehettek semmit."
Báz, most én adjak tippeket? Jó. Ötösbe felkapcsol, 800 m-t előretép, csúszófék, kiszáll, az egyik az árok mellett, ugrásra készen lámpával köröz, 'leinteni próbál', a másik jócskán az útról lenn oldal már készül is 'a veszély elhárítására'.
A részeg persze nem fog megállni, (nem lát el a motorháztetőig sem a szesztől), első rendőr félreugrik (ha kell, akkor tíz méterrel a kocsi előtt, mindegy), már meg is van a veszélyhelyzet.

Máskor olyan találékonyak tudnak lenni, olyan jól felmérik a rájuk leselkedő veszélyeket, annyira el tudják találni a védekezés szükséges mértékét (hatvanéves mami vs. bevetési páncélos droid), itt valahogy annyira nem sikerült...

De mindegy amúgy: ha 'nem tehetnek semmit', akkor menjenek a fenébe, kapáljanak vagy mittudomén, de ne csak növeljék az entrópiát állami pénzen.

DrSzolon 2009.02.06. 16:38:31

Csak érdekességként:
Én láttam decemberben egy kékfényt, amiben beszéltek erről.
A rendőröknek tényleg nagyon krülményes úttorlaszt kitenni, kell egy jelzőtábla, hogy úttorlasz jön, kell még egy, közelebb az úttorlaszhoz, engedélyt kell kérni, meg mindenféle meghatározás van, hogy mikor lehet ilyet csinálni.
Azt is megmagyarázták, hogy amikor a rendőrautó az ámokfutó elé ment, azt azért tették, hogy figyelmeztessék a járókelőket, hogy húzódjanak le.
Amikor kihallgatták az ámokfutót, nem emlékezett semmire, csak arra, hogy beszállt a kocsiba és elindult...

Csak Magamnak Verselő 2009.02.06. 17:03:34

Ezért van az, hogy amerikában a kis "falusi" seriffet is úgy tisztelik, mint nálunk 300 rebiszest egyben. Szűrjék át újra az állományt itthon, kapjanak valódi jogokat, 500+ e fizetést, és akor 1 hét alatt helyreáll a rend.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.02.06. 17:15:33

@DrSzolon:

Persze ettől még simán átmehetett volna egy óvodás-csoporton ...akkor mi lett volna a magyarázat? Szabályszerű autósüldözés volt???

lampaules 2009.02.06. 17:30:35

szerintem nem gáz amit csináltak, valszeg így tanulták.
lehet külfölfön is ezt csinálták volna, egy kihalt úton negyvennek tötyögő szuzukissal

angliában ennél sokkal gázabb, hogy nincs a zsaruknál fegyver, vagy nem merik használni, a motorosrendőrük meg hülye:
www.youtube.com/watch?v=K7_lceUCDpw

Virág et. 2009.02.06. 17:57:48

@Csak Magamnak Verselő: Több tízezer rendőrnek félmilliós fizetés? Ennyi inaktív és adócsaló mellett?

Képtelenség, még ha holnaptól megszűnne a kormányzati korrupció, akkor is.

Horizont 2009.02.06. 21:52:39

Aki ittasan autóba ül és vezeti is azt, előre eltervezett különösen kegyetlen gyilkosságnak venném.Kár, hogy eltörölték a halálbüntetést....

Rettenetes_Sebhelyesfarq 2009.02.07. 07:49:02

"A derék, de kissé félős rendőröknek "

Ez nem arendőrök hibálya, hanem csak egy tipikusan magyar sajátosság. Amíg, jelen példát nézve, az elkövető nem követ el legylább 5 év szabadságvesztéssel járó bűncselekményt, vagy nem veszélyeztet közvetlenűl emberi életet (az hogy mi a közvetlen veszély, arra elég színes a bírói megfogalmazás és a gyakorlat), addig marad ez a videón látott, Benny Hill show-ba illő "autós üldözés"!
Hiába, ilyen országba élünk!!!

macskafaraok 2009.02.07. 14:17:26

jezus. negyed oraig hagytak hogy veszelyetessen mindenkit, nem kicsit, remek...

Perillustris 2009.02.12. 21:29:10

E videó alapján a Rendőrség felsővezetésének buknia kellene. Bárhol máshol.

süti beállítások módosítása