Skip to content


       Szűrés lista

A köztünk élő BM. III/II-8."B" osztály

Jellemző, hogy az MSZP kit és hogyan talált Hunvald helyére...

Ugye Hunvald Gyuri, a VII. kerület polgármestere ÉS a Fővárosi Közgyűlés tagja február közepe óta előzetes letartóztatásban van. A cellából meg nehéz részt venni a Közgyűlés munkájában, csodálkozom is, hogy nem kezdeményezték még, hogy az előzetesből is be lehessen kapcsolódni webkamera segítségével szavazni. Gyakran ki tudnák ezt a szocik használni ...

A lényeg, hogy amióta Gyuri a cellában csücsült a szavazatán, addig a (papíron) 1 fős MSZP-SZDSZ többség a Közgyűlésben elillant. Így a Főváros nem tudta elfogadni például az idei évi költségvetését március 15-ig. 530 milliárdról van szó, és hiába egyeztettek folyamatosan a frakciók, Demszky nem engedett Tarlósnak, Tarlós meg nem engedett Demszkynek. Patthelyzet.

Ezért volt olyan fontos, hogy Hunvaldot rávették, hogy írja alá a lemondó nyilatkozatát. (Vajon hogyan vették rá erre? Hogy az egyik legfontosabb aduját kiadta a kezéből?)
Ez megtörtént a múlt héten, így a budapesti MSZP jelölhetett valakit Hunvald helyére.

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti szervezetének ügyvezető alelnöke még szombaton nyilatkozott arról, hogy az elnökség egyhangúlag javasolta a döntésre jogosult párttanácsnak: Kivágó Iván Györgyné, a XXIII. kerület alpolgármestere legyen Hunvald György utóda. Bár csak hétfőn hozták meg titkos szavazással a döntését erről, de a testület tagjaival lefolytatott telefonos egyeztetés alapján az MSZP már szombaton bejelentette az Fővárosi Választási Bizottságnál az új jelöltet. 

Hova ez a nagy sietség? A Fővárosi Közgyűlés ülése ugye csütörtökön lesz. Oda már kell az egy fős többség. Ezért kellett már szombaton beterjeszteni Kivágó Iván Györgynét a FVB-nek, akik vasárnap erről döntöttek is, de csak a a törvényben előírt határidő letelte után, szerdán kapja meg a mandátumot. Vagyis ha csak a titkos szavazás után, hétfőn nyújtották volna be az FVB-nek, nem lett volna meg a mandátum csütörtökre.

Más kérdés, hogy Hunvald 2,5 hónapja a börtönben van, lett volna elég idő az utódját kiválasztani...

A jelölt pedig, Kivágó Iván Györgyné egy igen kiváló jelöltnek tűnik. Minőségi csere, az ingatlanpanamázó helyére egy nyugdíjas "elvtárstőt". A tökéletes gombnyomogató. A "zűrös" Hunvald helyére nem mertek megkockáztatni senkit mást, csak egy botránymentes, szürke "jó elvtársat". Akinek nincsenek ügyei, nem panamázott, nem várható, hogy elviszik őt is a rendőrök... Ha "igent" kell nyomni, akkor "igent" nyom, ha "nemet", akkor pedig nemet. Nem tűnik ördöngős nehéz melónak, szurkolunk mindenesetre, hogy el ne rontsa ...

Milyen állapotok lehetnek a budapesti MSZP-ben, hogy egészen Soroksárig kellett elmenni egy ilyen jelöltért?  De jó lenne megnézni a névsort, akik kihullottak ilyen meg olyan ügyek miatt a rostán, melyről csak az bűnelvtársak tudnak? Hány név lehetett Kivágó Iván Györgyné előtt? 5 név? 10 név? 15név?

Kivágó Iván Györgyné jelölt olyanannyira ismeretlen, hogy még fotót sem talál róla Google. Szerencsére az mszp.hu segít.

Sajnos, egy picike probléma van Kivágónével. Csak annyi, hogy III/II-es volt a drága kartársnő.

A Magyar Nemzet hétfői számában jelent meg, hogy Kivágó Iván Györgyné az 1970-es évektől már a hálózat tagja volt, a nyolcvanas években pedig a III/II-es kémelhárító főcsoportfőnökség 8-as osztályának "B" alosztályán dolgozott. A III/II-es főcsoportfőnökség 8-as osztálya az idegenforgalom területén és az amnesztiával hazatértek között végzett kémelhárító tevékenységet.

Ó, a tökéletes jelölt ... lehet majd a Közgyűlés után faszán nosztalgiázni egy finom bor mellett ...

Az mszp.hu szeretné is eloszlatni a téves következtetések levonását, roppant szűkszavúan:


"Tekintettel arra, hogy az utóbbi napokban széles sajtó nyilvánosságot kapott Kivágó Ivánnénak, a Fővárosi MSZP frakciójába történő beválasztása, és az időközben megjelent információk téves következtetések levonásához is vezethetnek, Kivágó Ivánné fegyveres testületi pályafutásáról hivatalosan az alábbiakat közöljük:
 
Kivágó Ivánné 1961-ben került a Belügyminisztérium állományába, adminisztratív munkakörbe. Főiskolai tanulmányainak befejezése után pedig a BM III/II-es (kémelhárító) csoportfőnökségre. Szakmai pályafutását 1990-től - az Antal kormány ideje alatt is - a jogutód Magyar Köztársaság Nemzetbiztonsági Hivatalánál folytatta, ahol az év őszén történt nyugdíjba vonulásáig a hivatal nemzetközi kapcsolatait felügyelte.
 
MSZP- Budapest sajtóiroda


Nem is értik, hogy mi is a probléma. Ássunk csak tovább a jó elvtárs lelkivilágába:


"Sokkal fontosabb Budapest költségvetése, mint az, hogy az azt megszavazó egyik szocialista fővárosi önkormányzati képviselő a Kádár-rendszerben az állambiztonságnál dolgozott.
Kivágóné utalt arra, hogy 12 éve helyi önkormányzati képviselő a főváros XXIII. kerületében, most pedig úgy állítják be, "mintha bűnöző lenne", mert huzamosabb ideig a Belügyminisztérium állambiztonsági szervénél dolgozott.
Ezzel kapcsolatban felvetette: azok az orvosok is bűnözők, akik "az úgynevezett átkosban" meggyógyítottak egy "úgynevezett kommunistát" bűnözők? Megjegyezte: "titkosszolgálatok mindig is voltak, vannak és lesznek", amihez hozzátartozik a nemzetbiztonság is, amit a pártállam idején állambiztonságnak neveztek."


A fővárosért akár egy III/II-t is ...

Az origo.hu-nak pedig azt nyilatkozta, hogy "1991-ben jött el az állambiztonságtól, ahol kezdetben irodistaként, később két főiskolát elvégezve más - titoktartási kötelezettségére hivatkozva nem részletezett - munkakörökben dolgozott. Annyit árult el, hogy egy időben a vámügyekkel és a határőrizettel kapcsolatos állambiztonsági területen tevékenykedett. Azt állította, hogy senkinek soha nem ártott."

A hvg.hu-nak pedig azt, hogy "elmondása szerint a Kádár-rendszerben elvégezte a Belügyminisztérium Idegennyelvi Főiskoláját és a Külkereskedelmi Főiskolát, ezután került állambiztonsági szolgálatba, ahol a III/II-es kémelhárító főcsoportfőnökségen dolgozott. Itt azzal foglalkozott, hogy a külföldiek államellenes tevékenységét megakadályozza, de "nem tett olyat, ami miatt őt meg kellene hurcolni."

A budapesti MSZP vezetője, Burány Sanyi sem talál semmi kivetnivalót:
"-Tudott-e arról, hogy Hunvald György utóda az állambiztonság tagja volt?
- Nem. A jelöltjeinknek minden alkalommal arról kell nyilatkozniuk, hogy van-e bármi olyan a múltjukban, ami etikai kifogás eshet. Ilyen nem volt ebben az esetben sem, a mi tudomásunk szerint. Mindenkit a munkája alapján kell megítélni, a mi ismereteink szerint semmi olyan dolgot – korábbi tevékenységében – nem végzett, ami aggályra adna okot!"

Móka és kacagás volt ám az élet a 80-as években a III/II-eseknél, Medgyessy mindig kikapott pingpongban Kivágó Iván Györgynétől:


A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG
BELÜGYMINISZTER-HELYETTESÉNEK
9/1982. számú
PARANCSA
a társadalomra veszélyes ellenséges személyek
kiválasztásáról és ellenőrzéséről
Budapest, 1982. évi december hó 30-án.


A társadalomra veszélyes ellenséges személyek különnyilvántartásba vételét és ellenőrzését elrendelő 004/1969. számú miniszterhelyettesi parancs végrehajtása eredményes volt.
A különnyilvántartási rendszer szerves részét képezi az állambiztonsági felderítő tevékenységnek. Biztosítja a társadalomra veszélyes ellenséges személyek (továbbiakban: „F” dossziés személyek) differenciált és folyamatos ellenőrzését, tevékenységük visszaszorítását, háborús, illetve az állambiztonságot súlyosan veszélyeztető helyzetben alkalmazandó intézkedések végrehajtását.

A különnyilvántartási rendszernek a változó politikai és operatív követelményekhez történő igazítása, az ellenőrzés és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése, a feladatok egységes értelmezése és végrehajtása érdekében

m e g p a r a n c s o l o m :

1. A különnyilvántartási rendszerben azon társadalomra veszélyes ellenséges személyek szerepeljenek, akik a Magyar Népköztársaság állami, társadalmi, gazdasági rendjével szemben a fellépés lehetőségét latolgatják, várhatóan fellépnek, magatartásukkal tényleges veszélyt jelentenek társadalmi rendszerünkre.

2. A BM III/II. Csoportfőnökség és a rendőr-főkapitányságok III/II. osztályai elhárítási területeiken következetesebben alkalmazzák a különnyilvántartási rendszer előírásait és lehetőségeit. Növeljék az „F” dosszié keretében ellenőrzött személyek számát a kémelhárítás szempontjából érzékeny területeken: az imperialista hírszerző, elhárító és speciális szervek látókörébe került ellenséges beállítottságú magyar állampolgárok, a terrorcselekmények elkövetésére hajlamosak köréből: a népgazdaságvédelem, a katonai objektumok védelme, az amnesztiával hazatértek és az idegenforgalom területein; valamint azok közül, akiket súlyos népgazdasági kár okozásáért, államtitok, szolgálati titok kiszolgáltatásáért felelősségre vontak.


Egy "D209-es ügy" után már meg sem kottyan az ingerküszöbünknek egy ilyen pitiáner "III/II-es ügyecske". De azért durva, nem is az, hogy Kivágó Iván Györgyné még mindig itt van köztünk, 20 évvel a rendszerváltás után, hanem hogy vezető (!) pozícióban van, és 530 milliárd forintról valamint ezzel egy főváros sorsáról fog dönteni! Aki ráadásul már nyugdíjas, hadd kérdezzem már meg, miért nem az unokáival játszik?

De mi is volt pontosan a III/II-es 8-as osztály feladata?
A BM III/II. Csoportfőnökség felépítése:

















(hetivalasz.hu)

Egy újabb "szigorúan titkos" irat a BM III/II. Csoporfőnökségéről:


A Belügyminisztérium
III/II. Csoportfőnökség
ÜGYRENDJE


A BM. III/II. Csoportfőnökség (a továbbiakban: Csoportfőnökség) kémelhárító szerv. Munkáját a Belügyminisztérium és a III. Főcsoportfőnökség ügyrendje, a belügyminiszter, illetve állambiztonsági helyettesének parancsai és utasításai alapján végzi.

A parancsnokok kötelesek gondoskodni a személyi állomány eszmei, politikai egységéről, a politikai és szakmai felkészültség állandó emeléséről, a szilárd katonai és szolgálati fegyelem, a magas fokú erkölcsi állapot megteremtéséről. Ennek érdekében szorosan együttműködnek a IV. Főcsoportfőnökség illetékes szervével, valamint a III. Főcsoportfőnökség Személyzeti Osztályával.

6. A Csoportfőnökség fő feladata a Magyar Népköztársaság védelme az ellenséges hírszerző szervek tevékenységével szemben, annak megelőzése, felderítése, megszakítása,leleplezése az ügyrendben biztosított nyílt, vagy titkos operatív eszközök és módszerek alkalmazása útján.

Ezen feladatának teljesítése érdekében a Csoportfőnökség:
a) operatív intézkedésekkel felderíti és operatív úton ellenőrzi az ellenséges hírszerző szervek MNK ellen dolgozó hazai és külföldi egységeinek, fedőszerveinek (objektumainak) tevékenységét, valamint bizalmas nyomozást folytat azok hivatásos beosztottjai és ügynöksége ellen;

b) operatív ellenőrző, kutató munkát végez az idegenforgalom és általában a
nemzetközi érintkezés területein, a magyar és szovjet katonai objektumok
környékén, az amnesztiával hazatértek és a lakosság egyéb olyan csoportjai
körében, amelyek az ellenséges szervek ügynöki bázisául szolgálhatnak;

c) megszervezi a hadiipar, a biztonsági és katonai szempontból fontos közleke-
dési, hírközlési, valamint a kiemelt objektumok, az államtitkok, a Külügyminisztérium, a Külkereskedelmi Minisztérium és legfontosabb intézményeik preventív állambiztonsági védelmét;

d) aktív intézkedéseket foganatosít, akciókat szervez az ellenséges hírszerző
szervek tevékenységének mélyreható felderítése, terveinek keresztezése, erőik
dezorientálása és a közvélemény előtti leleplezése céljából;

e) biztosítja az államtitok-védelem irányításából és ellenőrzéséből fakadó fel-
adatok teljesítését a társminisztériumoknál és az országos hatáskörű szerveknél.

7. A Csoportfőnökség szervei feladataik teljesítése során jogosultak a szocialista törvényesség elveinek betartásával a vonatkozó jogszabályokon alapuló nyílt és titkos eszközöket, módszereket alkalmazni. Ezek alapvetően a következők:
a) szervezett titkos együttműködés létesítése magyar és külföldi állampolgárokkkal;
b) konspirált és találkozási lakások szervezése;
c) figyelés alkalmazása;
d) konspirált környezettanulmány készítése;
e) postai küldemények titkos ellenőrzése;
f) titkos kutatás, előállítás foganatosítása;
g) operatív-technikai eszközök alkalmazása;
h) operatív nyilvántartások, adattárak vezetése;
i) büntetőeljárás kezdeményezése és bizalmas nyomozás folytatása;
j) magyar, vagy külföldi állampolgárok által elkövetett bűncselekmények, sza-
bálysértések ügyében folyamatba tett, vagy eljárás alá vont ügyeknek állam-
biztonsági operatív érdekből történő megszüntetése, hasznosítása;
k) az ellenséges tevékenységet folytató csoportok mélyreható felderítése és tényleges szándékuknak, illetve tevékenységük méreteinek megállapítása és felszámolása érdekében a tevékenység egyes résztvevőinek „visszafordítása”,
vonalaikba hálózati úton történő „beépülés”, „játszmák” kezdeményezése;
l) az ellenség aknamunkájának zavart keltő dezinformációk útján történő akadályozása, felszámolása;
m) a lakossággal közvetlen kapcsolatban álló fegyveres és polgári szervek, intézmények és objektumaik operatív intézkedés fedése céljából történő fel-
használása, az ott kialakult szabályok és kötelmek betartásával (kivéve a párt-
és társadalmi szerveket);
n) a 7. k) alpontban megjelölt célból az ellenséges csoport, vagy szerv vonalaiba hivatásos állományú beosztottal történő „beépülés”, „játszma” kezdeményezése;
o) a Csoportfőnökség hivatásos állománya egyes tagjainak polgári fedéssel
„SZT”-állományban történő foglalkoztatása;
p) operatív célból fedőigazolványok és más okmányok felhasználása.

8. A Csoportfőnökség szervei feladataik teljesítése során módszeresen építenek az állam biztonságát közvetlenül segítő állampolgárok széles körű támogatására
a) A vezetők, vagy az azzal megbízott beosztottak hivatalos kapcsolatot tartanak a munkakörükkel összefüggő szervek és objektumok vezetőivel, tájékoztatják őket az állambiztonságot érintő negatív jelenségekről és igénylik segítségüket.
b) Az önkéntesség szigorú betartásával kialakítják azoknak a társadalmi kapcsolatoknak a körét, akik elengedhetetlen segítőtársak a feladatok végrehajtásában.
c) A lakosság kémtevékenység, vagy államtitoksértés gyanújára utaló bejelentéseit (a névteleneket is) körültekintően ellenőrzik és vizsgálják ki. Azok tapasztalatait az állambiztonsági munkában hasznosítják.

4. A BM. III/II-8. Osztály:
kutatást, ellenőrzést, körözést folytat az ellenséges hírszerzők és ügynökeik felderítése céljából:

a) az amnesztiával hazatértek között ügynököket kutat fel, e célból operatív ellenőrzés alatt tartja a menekült-táborokat;
b) felderíti, leleplezi, megszakítja az idegenforgalom fedésével folytatott ellenséges tevékenységet a rendelkezésére álló lehetőségek (FEP-ek, vám, bel- és külföldi utazási irodák stb. operatív ellenőrzése) felhasználásával;
c) a területileg illetékes kémelhárító szervek szakirányításával és az érdekelt ka
tonai elhárító szervekkel szorosan együttműködve szervezi, biztosítja a ma-
gyar és szovjet katonai objektumok környezetének védelmét, részt vesz a
hadgyakorlatok operatív biztosításában;
d) felkutatja az ellenséges hírszerző szervekkel titkos összeköttetést tartó ismeretlen bűnelkövetőket;
e) irányítja a KKA Értesítőben szereplő beutazó külföldiekkel szembeni operatív
munkát;
f) országosan koordinálja, segíti és ellenőrzi a rendőrfőkapitányságok III/II. osztályainak azonos jellegű feladatait, munkáját;
g) a III. Főcsoportfőnökség más szervei, valamint a szocialista országok által
kért és hatáskörébe utalt ügyekben operatív intézkedéseket hajt végre.


Igen, nagyon sok ember dolgozott a diktatúra állambiztonságánál. Sok ember működtette a "rendszert", sokan pedig megrendelték és olvasták a jelentéseket (pl. MSZMP KB).
És hogy miért nem sikerül egyszer is mindenkorra tiszta vizet önteni a pohárba, és mindent nyilvánosságra hozni? Talán ez egy kicsit megvilágítja:

Három volt III/III-as operatív tiszt nyílt levele Hiller Istvánnak, az MSZP elnökének, még 2005-ből: 


"Tisztelt Elnök Úr!

Három volt BM III/III-as operatív tiszt ezen nyílt levelünkben szólítjuk fel az MSZP pártvezetését, parlamenti frakcióját és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök urat, hogy az általuk újabban tervezett - az ország aktuális napi problémáiról való figyelemelterelést szolgáló - ügynöki és operatív tiszti múlt további látványos kiteregetésének tervezetét fejezzék be! Ezen nyílt levelünkben megfogalmazott kérésünk nem teljesítése esetén kénytelenek leszünk az 1990. előtti különböző, olyan dokumentumokat nyilvánosságra hozni, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy a BM III. Főcsoportfőnökség, de különösen a III/III. Csoportfőnökség tevékenységét az MSZMP országos és megyei vezetése irányította, sőt a napi operatív munkát is az ő hírigényük szerint végeztük. Tizenöt évvel a rendszerváltás után - a BM III/III Csoportfőnökségen kívül - a többi állambiztonsági szerv önök által tervezett ügynöki és operatív tiszti névjegyzékének, illetve listájának a nyilvánosságra hozatala számos érdekeket sért, de ennek ellenére, ezeknek a közzététele és hozzáférhetősége csak akkor lenne igazságos, ha ezekkel együtt a "társadalom szégyenpadjára" kerülnének azok a párt és KISZ vezetők is, akik ezen időszakban az állambiztonsági munkát irányították és felügyelték..."


A levélben szó esik a III/II-8 egyik tisztjéről is:


"Szakmai körökben ismert, hogy az állambiztonsági nyilvántartásban - a rendszerváltás előtti nagy megsemmisítéseken kívül - több kormány alatt is hajtottak végre bizonyos "tisztogatásokat", vagyis egyes politikusok anyagait megsemmisítették, illetve kiemelték. Azon volt állambiztonsági operatív tisztek, akik erősen kötődtek a pártállamhoz, azok úgy közvetlenül a rendszerváltás előtt, mint az utóbbi években, folyamatosan gyűjtötték az általuk ellenzékinek nevezett politikusokkal kapcsolatos anyagokat. Többek között az MSZP-hez kötődő ilyen cég a Budapest V. kerületében lévő Apró és Társa Magánnyomozó Bt. is. Ezt a külön "dokument" részleggel is rendelkező Bt.-t Apró Antal a BM III/II-8. Osztályának volt operatív tisztje vezeti, aki nagybátyja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök feleségének. Információink szerint valószínűsíthető, hogy a nagybácsi javasolta az MSZP vezetésének és a miniszterelnöknek a kibővített ügynöklista nyilvánosságra hozatalát, mert szerintük várhatóan ebben több jobboldali személy fog szerepelni..."


És hogy mennyire igazuk van, csemegézzünk, kik olvasták-rendelték a belügyi jelentéseket: 


Akiknek jelentettek

A szocializmus évtizedei alatt egyes állami és pártvezetők hivatalból megkapták a Belügyminisztérium szigorúan titkos jelentéseit. Amint például az 5/1982. számú BM-államtitkári intézkedés elrendelte, a meghatározott tisztséget betöltőkkel napi, illetve heti rendszerességgel közölni kellett "az állami, társadalmi, a gazdasági irányításban hasznosítható - operatív vagy más bizalmas forrásból származó - politikai információkat, amelyek hazánk és szövetségi rendszerünk biztonságát érintik, és segítik az ellenséges erők terveinek, tevékenységének időbeni megismerését".

A Heti Válasz az 1982-es rendelkezés alapján összeállította azoknak a vezetőknek a listáját, akik bizonyosan megkapták a jelentéseket. Mivel azonban a lajstrom kormányonként változott, az alább felsorolt hivatalok betöltőinél bizonyosan szélesebb kör - egyes becslések szerint az 1990 előtti évtizedek idején összességében több száz ember - ismerhette meg a tájékoztatás tartalmát, illetve adhatott megbízást az állambiztonsági szolgálatoknak.

az Elnöki Tanács elnöke
az Elnöki Tanács titkára
az Országgyűlés elnöke
a legfőbb ügyész
a Minisztertanács elnöke
a Minisztertanács elnökhelyettese
a belügyminiszter
a külügyminiszter
a honvédelmi miniszter
az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai
az MSZMP Központi Bizottságának (KB) titkárai
az MSZMP KB közigazgatási és adminisztratív osztályának vezetője (és alkalomadtán egyes más osztályvezetők)
az MSZMP budapesti pártbizottságának első titkára (és helyi tájékoztató formájában a megyei párttitkárok)
az MSZMP Központi Ellenőrző Bizottságának elnöke
a KISZ Központi Bizottságának első titkára
a Népszabadság főszerkesztője


Vajon Kivágó Iván Györgyné is letette az esküt, ahogy kollegája a III/II-nél, Dr. Medgyessy?









































A szocik direkt tettetik a hülyét, meg vagyok róla győződve: Egy diktatúra állambiztonsági szerve NEM EGYENLŐ egy demokrácia állambiztonsági szervével! Szóval az az érvelés, hogy "csak a munkámat végeztem ahogy 1990 után is" az egy hazugság! Az elnyomó, emberek és családok tízezreit megnyomorító gépezet tagja voltál, Kivágó Iván Györgyné és semmi keresnivalód nincs, és nem is lett volna 1990 után a közéletben!

Nem beszélek felelősségvonásról, pusztán csak annyi lett volna a "Szent Rendszerváltók" dolga 1989-1990-ben, hogy a diktatúra működtetőit ki kellett volna zárni a közéletből. Dolgozhattak volna a magánszférában, vagy élvezhették volna nyugdíjas éveket, de köztisztséget nem vállalhattak volna. És még így is olcsón megúszták volna. De ugye a "bársonyos forraldalomnak" ára volt, és ennek az árnak még mindig, 20 év elteltével is isszuk a levét.

Itt az élő példa: Kivágó Iván Györgyné, a III/II-8-as. Pikáns lesz a szamizdatos-ellenzéki Demszky mellett. De az egyfős többségért ezt is lenyeljük, ugye Demszky? Emlékszünk milyen balhét levágott, amikor nem akarta látni az ügynökmúlttal meggyanúsított vizilabdázót, Kárpáti Györgyöt:
"Először is: sajnálom, hogy így történt, és dühöt is érzek. A magunkkal hurcolt, feltáratlan múlt időről-időre ilyen helyzeteket teremt. Ha az 1990-ben Hack Péterrel benyújtott törvényjavaslatunkat elfogadja a parlament, már rég túl lennénk az egészen, és senkinek sem jutna eszébe ügynököket, hálózati személyeket vagy más besúgókat kitüntetésre vagy állami tisztségre jelölni."

Nos Demszky, ki a bűnösebb? Akit beszerveztek, vagy a beszervező? Akit kihasználtak, vagy akinek ez volt a munkája? Vajon csütörtökön is rosszul fogod magad érezni?

Maximálisan egyet kell hogy értsek az MDF-el, akik meglepően karakánul nyilatkoztak:

"Az MDF úgy véli, két évtizeddel a rendszerváltás után az MSZP-nek ideje lenne felhagyni azzal a gyakorlattal, hogy fontos pozíciókba olyan embereket jelöl, akik az előző rendszerben hosszú éveken keresztül az állambiztonsági szolgálatoknak dolgoztak.

A rendszerváltás huszadik évfordulóján az MSZP-nek nemcsak a szavak szintjén kellene szakítania a pártállami múlttal. Egy demokratikus jogállam kormányzópártja nem engedheti meg magának, hogy egy elnyomó rendszer kémelhárítójának osszon döntéshozó szerepet. Arra kérjük a szocialistákat, hogy vonják vissza Kivágó Iván Györgyné jelölését, az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György helyére pedig jelöljenek a budapesti lakosok képviseltére egy feddhetetlen demokratát."


Fasza, hogy 2009-ben is téma még a BM. III-as csoportfőnökség ... 

Címkék: politika történelem társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr851089587

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sárdobáló 2009.04.28. 08:28:25

Bűnöző helyett ügynökNincs is jobb, mint amikor valakiről kiderül, hogy ügynök volt. Ilyenkor megdobban az ember szíve, és megnyugszik, hogy minden rendben van. Történt ugyanis, hogy kiderült, hogy a Hunvald György helyére jelölt fővárosi képviselő bizony…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virág et. 2009.04.28. 11:53:07

@Horizont: Ebben egyetértünk. Ahogy írtam is, a politikai ambícióit nem minősítem, csak arra céloztam, hogy azért, mert valaki az állambiztonságnak dolgozott még nem feltétlen bűnöző. Nagyon sok jelenlegi nemzetbiztonsági tiszt (az idősebbek kivétel nélkül) onnan "jött".

Combi a ballibes Ferkófan 2009.04.28. 11:55:37

@Virág et.: "azért, mert valaki az állambiztonságnak dolgozott még nem feltétlen bűnöző"
De.

f.m.j. 2009.04.28. 12:00:28

@Virág et.: épp ezért kéne önkritikát gyakorolni, és eltünni a balfenéken. Senki nem akarja a vérüket, csak kérem szépen: menjenek már el, és ne szolgálják tovább a közt. Olyan nagy kérés ez? Na, innentől gyanús az egész, hogy mégis mekkora léről van itt szó, hogy ennyire ragaszkodnak? Mert ne legyenek kétségeink, hogy itt mindent, és mindenkit az mozgat.
zero nagyon jól összeszedte a lényeget ennek a "kis keréknek a gépezetben- emberkének" az életútján keresztül, és a szálak bizony magasra vezettek régen is, meg most is.

És tényleg úgy lehet érezni, hogy mentegeted őket, és már nem csupán ezekben a hsz-eidben, hanem ez tendencia nálad :) Azt azért nem mondom, hogy nem vagy képes az árnyalt gondolkodásra...:):)

martonx 2009.04.28. 12:02:08

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci:
Sőt én ezt még a jelenlegi rendőrségre/katonaságra is általánosítanám. Aki per pillanat rendőrként/katonaként dolgozik, az ha hallgatólagosan is, de cinkos a jelenlegi közállapotok kialakulásában.

elfelejtette 2009.04.28. 12:14:21

Minőségi ember, nem olyan, mint az a szar Szekeres.

Horizont 2009.04.28. 12:14:50

@Virág et.:
Mégse vagyok abban biztos, hogy érted miről van szó. Nem az a baj, hogy onnan jött, hanem az , hogy eltelt 20 év a rendszerváltás után és még itt van a KÖZÉLETBEN!!! Nem érted, vagy nem akarod érteni?


@martonx:
Nem tudok igazat adni. A Fidesz 4 éve alatt is volt rendőrség, katonaság. Aki ezt a hivatást választja minden körülmények között a mindenkori adott kormányt kell szolgálnia! Ha nem ért egyet vele, ki kell lépni! A jelenlegi közállapotok kialakulásában mindenki benne van....

Virág et. 2009.04.28. 12:18:25

@Horizont: Akkor definiáld kérlek a közélet szót. Az én értelmezésemben ez politikai ambíciókat jelent és ebben egyetértek veled. Nem szerencsés, ha egy titkosszolga politikailag exponálja magát. Van erre példa más országban is (nem is kell messzire menni hozzá), attól még nem szerencsés.

Ha a közélet alatt bármilyen közhivatalt vagy fegyveres testületet értesz (pl. utódszervek), akkor nem értünk egyet.

mind2 (törölt) 2009.04.28. 12:22:21

@DexterMorgan78/Séfbácsi: :)
@fmj: Azért szolgálják a közt jó kis nyugdíjjal is, mert megéri.
Bősz számolgatás, osztozkodás mehet itt a színfalak mögött, közben röhögnek gordonkán ( na azért biztosan neki is tesznek félre szűkebb napokra a szolgálataiért - ...színjáték az egész.
Játszanak az IMF felé, hogy húha de bizony megszorítunk, amit csinálnak az látszatintézkedés és bármelyik háziasszonynak eszébe jut : nem adok rá pénzt, mert nincs pénzem. Szó sincs itt gazdaságélénkítésről, új munkahelyekről, a kutatás- fejlesztésbe nyomott milliárdokról ( pedig ugye a magyar legfőbb értéke az esze és a tehetsége ), a mezőgazdaság vagy turisztika fellendítéséről.
Elvenni minden hülye tud, azt kitalálni, hogy a kevés pénzből hogy csináljak sokat egy országnak : ahhoz ész és hazaszeretet kell.
Tehát a könnyebb utat választották. Mivel sem a gazdasághoz sem a demokrciához nem értenek, az eszközökben sem válogatnak már. És ami szembeötlő, hogy a LÁTSZATRA sem adnak.
Annyira kevés idő áll már rendelkezésre és oly gyorsan kell a zsebeket utoljára megtömni, hogy a látszat sem érdekli őket. Sőt amíg a közbeszédet egy ilyen boríték és csomagnyitogató banya határozza meg pár napra, az csak jól jöhet.
Mert amihez rohadtul értenek az a média tematizálása, és a gumicsont dobálás.
Mi meg rágjuk. Ügyes.

derelyegrádi szellem 2009.04.28. 12:24:17

@Virág et.:

Én sem akarnék szart dobálni, de azért egyet bekérdeznék:

A GESTAPO "III/II"-ei is jelölhetők minden további nélkül közmegbizatásra?

Ezt csak azért kérdem, mert Kurt Waldheim (osztrák államelnök, ENSZ főtitkár) nem volt Gestapos, csak egy sorozott katona az SS-ben, és emiatt kitiltották (megtagadták tőle a beutazást) az Egyesült Államokból. Ezt meghaladón megbélyegezték haláláig.

De említhetném a pápát (XVI. Benedek) is. Aki sorozott volt a Hitler Jugendben. Tinédzserként. Nem Gestapos volt, mégis milyen hiszti volt abból is.

Kettős-e a mérce?

Meg aztán mindig ez van ha kiderül valakiről. Ő nem ártott senkinek, a munkáját végezte a hazáért. A végén kiderül, hogy ez egy a hazáért mindhalálig segélyegylet volt. Meglehet. :-)

DexterMorgan78/Séfbácsi 2009.04.28. 12:27:48

@derelyegrádi szellem:
itt a pont. lsd fentebb nagyfater esetét. ő aki az akkori bajtársain segített meg lett hurcolva.

Virág et. 2009.04.28. 12:29:01

@derelyegrádi szellem: Ha kettős is a mérce, nem az enyém. Szerintem ezt nem nekem akartad címezni.

De hogy a kérdésedre válaszoljak: igen és nem. A Gestapo, a Stasi és a magyar III/III. nem bocsánatos. A többi titkosszolgálatok (igen, ideértve akár a III. Birodalom ügynökeit is) munkatársai az én szememben szakemberek és nem bűnözők.

A Pápával kapcsolatos hisztivel kapcsolatban meg már akkor is elmondtam a véleményem: egy vicc az egész. Indokolatlanul támadták szerencsétlent.

f.m.j. 2009.04.28. 12:29:40

@mind2: biztos vagy te abban, hogy kevés az idejük?

mind2 (törölt) 2009.04.28. 12:32:26

@Virág et.: a cseheknél a közélet azt jelentette, hogy nem vehettek részt sem közvetlenül sem áttételes módon ( családtagokon keresztül ) a privatizációban, nem alapíthattak új pártokat, nem lehettek más pártokban funkcionáriusok, új vállalatokban nem lehettek felügyelőbizottsági - tanácsadói és egyéb bújtatott pozíciókban, meg kellett válniuk az írott sajtóbeli pozícióiktól ( politikai komisszárság a szerkesztőségekben , stb.).
Ezek a korlátozások a volt rendszer prominenseit érintették elsősorban, és vehetjük ugyebár hátrányos és ideológiai alapú megkülönböztetésnek.
Mégis meglépték. Tisztább és átláthatóbb a közélet, a legkisebb stikli miatt is lemond miniszter, kormány, stb. A sajtó nem cselédsajtó, és van bátorsága a szart is kiteregetni a politikusokról, mert nem kell félnie - nem az ő kezükből eszik.
Meglépték és mégsem zúdult fel ejrópa. Nem is ott tartanak ahol mi.

mind2 (törölt) 2009.04.28. 12:36:41

@fmj: ez attól függ, hogy a jobboldalon mennyi a beépült (ex)kommancs. Ha kevés, akkor kevés idejük van és az elszámoltatás pártiak győznek. Ha sok a kriptokommunista, akkor egykutya.... majd lopnak közösen.Nekünk meg végképp annyi.:(

f.m.j. 2009.04.28. 12:40:31

@mind2: egyetértek. Én úgy látom, hogy nagyon is beépültek a jobboldalba, úgyhogy nekünk végképp annyi... :(

gábbor 2009.04.28. 12:55:21

@fmj: Utálhatjuk Ficoékat, okunk van rá. Ők akkor is szlovák hazfiak, a mi vezetőink pedig tudatos országvesztők.

f.m.j. 2009.04.28. 13:01:26

@gábbor: pont ezt mondom én is, én szeretnék egy olyan miniszterelnököt, mint Fico ;)

f.m.j. 2009.04.28. 13:04:50

@fmj: ja, azt lefelejtettem, hogy nem felel meg az európéer hazafiatlan attitűdnek. Pont leszarja. És eddig még soha nem hallottam, hogy valaki leszólt volna neki, hogy kicsit kirekesztő a magyarokkal, és az nem trendi ejrópúniós mentalitás... :) szóval szlovák szemszögből rendben van az ürge... sajnos.
De valahogy kéne egy ilyen idehaza nekünk...

molaris 2009.04.28. 13:08:34

@Virág et.:
A 10:12:07- nél lévő bejegyzésed, nem igazán vall rád. Ekkorákat nem szoktál hibázni.
Nézzük sorban:
1,- ez ugyebár egy szakértői kormány, két db. szakértővel(Balázs, Gráf)
2,- a titkosszolgálatok élére nem szoktak hátulgombolósokat kinevezni.
3,- nem vall jóérzésre egy titkoscselédet tenni egy demokratikusan választott szervezetbe.(Őt ki választotta? Akkor tudtak- e az előéletéről?) Persze, ha már itt tart a Párt, az azért sok mindenre magyarázat.

Ha sokáig kitartasz a nézeted mellett, akkor úgy érzem nem zárod sikerélménnyel a napot.:)

Virág et. 2009.04.28. 13:17:58

@mind2: És ez kiterjedt az összes titkosszolgára vagy csak az államvédelemre és a felső pártvezetésre? Mert nem mindegy.

@molaris:

1. És Oszkó meg Varga? Amúgy meg kis iróniával értendő az, amit írtam. Hiller, Kiss és a többiek lerombolják a szakértés illúzióját.
2. Oda nem is, de Ficsor nem is ott van. Egyébként Ficsorral nem az életkora a baj. Attól még lehetne akár jó szakember is. Csak éppen semmi affinitása nincs az egészhez és a habitusa sem teszi alkalmassá.
3. Ez kire vonatkozik? A Kivágónéra? A politikai ambíciókról már leírtam a véleményem korábban.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.04.28. 13:28:49

@Virág et.:

A III/III-asok sem mentem ám nyugdíjba, ma is megvannak a klánjaik meg a cégeik, itt élnek köztünk és dolgoznak.:-/

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.04.28. 13:30:45

@Tőgyarcú Barom:

Azt már múlt héten lehoztuk, a "Tagadás" című posztban :)

Ejnye ....!

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.04.28. 13:32:28

@Virág et.:

Igen, pont az a probléma, hogy ők a "szakemberek", az ilyen IQ-bajnok Kivágónék. Egyébként az állambiztonság már a nevében is sejteti, hogy különbözik a nemzetbiztonságtól.

f.m.j. 2009.04.28. 13:33:17

@Virág et.: furcsa, hogy éppen Oszkó Pétert említed. Neki volt egy kis ügye az állammal, és hogy hogy nem, hirtelen felmentő ítélet született, meg az az anomália is előfordulhatott, hogy ő maga vizsgálta a cége sumákságait, ha jól tudom, még a Postabankos bizniszbe is könyékig benne volt...

@Mj: ez a "mentem", ugye valami elírás?... :):)

Virág et. 2009.04.28. 13:35:11

@Mj: Sok III/III-as jelenleg is minisztériumokban ill. háttérszervekben dolgozik a nyugdíja mellett. Ez szerintem sincs jól.

Az állambiztonság elnevezésből ne vonj le messzemenő következtetéseket. A III/III. speciális feladatait leszámítva a jelenlegi szolgálatok lényegében azonos munkát végeznek most is, csak épp akkor tették ezt a kommunista rezsim szolgálatában.

molaris 2009.04.28. 13:36:10

@Virág et.:
Ez az igazi irónia, Oszkó és Varga.
"Milyen tréfás ember Virág elvtárs!"

Virág et. 2009.04.28. 13:36:27

@fmj: Tudtam, hogy valaki felhozza. :) A két ügy amúgy egy és ugyanaz. Az állam a Postabank miatt perelte a Deloitte-ot és veszítette el a táblán.

Persze nyilván az egy hete beiktatott PM nyomására.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.04.28. 13:36:37

@Virág et.:

Mondjuk ezt nem hiszem el, kivéve, ha te is III/II-es voltál.

molaris 2009.04.28. 13:38:29

@Virág et.:
Ps.: szerinted van olyan a kormányban, az említett két urat kivéve, aki megüti az a nívót, ami valakit miniszteri székre predesztinál?
Szerintem nincs.

Virág et. 2009.04.28. 13:38:54

@Mj: Cseréld ki az "állam" szót a "nemzetre" és - egyes specifikus dolgokat leszámítva - a mai tevékenységet megkapod.

f.m.j. 2009.04.28. 13:38:58

@Virág et.: de akkor elismered, hogy ez is csak olyan gázos gazember, mint a többi, igaz-e? Félre ne érts, nincs szükségem a te megerősítésedre, mert magamtól is, meg enélkül a blog nélkül is ezt gondolom róla/róluk

navera 2009.04.28. 13:40:25

Itt szintén találkozunk az ügynöktörvénnyel....

Kellett volna! NAGYON!

Helyi kiskirályok és kiskirálynék nyomják még mindig, szinte minden pártban.

Mondjuk az MSZP ettől fog szanaszét hullni, reméljük!

Amit nem olvastam a nyugdíjas asszonyról, hogy mennyi mindent tett a kerületéért, mennyi fát ültetett, mennyi adomány gyüjtött össze a kerület iskoláiban tanuló hátrányos helyzetű gyermekeinek, mennyi a földutak-aszfalt utak aránya, mióta ő van ott, miként próbálja integrálni a kerületét a fővároshoz, annak tömegközlekedéséhez... etc.

Abszurdisztán!

PS: az meg tényleg nevetséges, hogy mást nem találtak

Virág et. 2009.04.28. 13:40:25

@molaris: Nekem igen rossz véleményem van a miniszterségről és a "miniszteri szintet" eléggé alacsonyra teszem.

Virág et. 2009.04.28. 13:41:52

@fmj: Miért is? Mert az állam megvádolta azzal, hogy az általa vezetett cég is felelős a PB botrányért, viszont a bíróság immár jogerősen az ellenkezőjét állapította meg?
Ettől miért lesz ő gázos gazember?

garethkeenan 2009.04.28. 13:43:33

Beszélgettünk erről volt egyetemi csoporttársaimmal. Értelmiségi, 90-ben még óvodás fiatalok, hatan. Egyedül én voltam felháborodva. Akkor döntöttem el, hogy egy év múlva már nem fogok itt élni

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.04.28. 13:45:16

@DexterMorgan78/Séfbácsi:

"Nincs egy 30-as évei elején járó képzett több nyelvet beszélő nem csőlátásű ifjúszoci??"

Még ha van is, nem hiszem, hogy talonban hagynák.:)

mind2 (törölt) 2009.04.28. 13:48:14

@Virág et.: államvédelem, felső pártvezetés és titkosszolgálatok. 1990-ben törvény az elbocsátásukról, és 5 éves " eltiltás ", 1992 tvmódosítás , hogy örökre eltiltás az állami szervektől, állami cégektől, stb.
A szervek vezetőinél ( középső szintet is beleértve ) 10 év eltiltás minden állami szervnél/cégnél történő elhelyezkedést/ szerepvállalást tekintve.
A titkosszolgálatok / államvédelmi hatóság orosz szárnyának elbocsátása..... így hirtelen.
Mindezek mellé egy udvarias kérés : 10 évig tűnjenek el a közéletből, hogy új generáció nevelődhessen ki. Amennyiben eme udvarias kérésnekeleget tesznek, nem lesznek durvább kérések, netalántán döntések a sorsukat illetően.
Nálunk 1992- ben beindult és gőzerővel ment az olajszőkítés, a titkosszolgálati anyagok bedarálása, hamisítások...stb. Náluk - cseheknél - meg a törvénykezés.

mind2 (törölt) 2009.04.28. 13:50:20

@Virág et.: ezt a pert az állam el akarta veszíteni. Ha nyerni akarnék, akkor összeszedném az iratokat és komolyan venném a pert. A pert nem vették komolyan. És nem is beszélnénk róla, ha most az Oszkó cége nem kapna 400 milliót a perköltségei megtérítésére az államtól. De így már kínos.

Virág et. 2009.04.28. 13:51:17

@Mj: De van, csak előzetesben. :) (Zuschlag Jani)

@mind2: Értem. Az "orosz szárny" gondolom a KGB-vel szorosan együttműködőket jelentette és nem az egész állományt. Hasonlót én is tudnék támogatni, de a teljes állomány felett nem törnék pálcát.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.04.28. 13:52:00

@martonx:

Nem a hazát, az államot.:P Egyébként eléggé szerteágazó volt a különböző csoportfőnökségek munkája a hírszerzéstől az elhárításon át az egyházügyig, úgyhogy a különbségeket talán még egy szemináriumi dolgozatban sem lehetne kielégítően részletezni...

Virág et. 2009.04.28. 13:52:09

@mind2: Ezt mire alapozod? Elég komoly vádak.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.04.28. 13:53:43

@Liberté__73:

A klasszikus angol demokráciában is sokszor ültek át a whigek a toryk közé és fordítva, számomra nem is ez a gond.

f.m.j. 2009.04.28. 13:54:35

@Virág et.: én úgy hiszek ennek a bíroságnak, (amelyik felmentette) mint hogy nem voltak a III/akárhányasok egy diktatúra kiszolgálói...
Te is azt írtad, hogy a PM nyomására dönthettek így, vagy ezt is irónikusan kell érteni? Akkor írj oda egy kacsintó pofit, mert így a monitoron nem jön le. Akkor nem is vesződöm a válaszokkal, mert érdekes, de én az ellenkező oldalán vagyok az iróniának... De nem baj ez, így van jól, -tudom nem kell az én jóváhagyásom-írjál nyugodtan... :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.04.28. 13:57:15

@Virág et.:

Itt van példának okáért Laborcz Sándor, aki feltűnően sokáig volt kint Moszkvában.
Az meg igen kényes kérdés, hogy egy állambiztonsági szolgálatba - adott esetben zsarolással - beszervezett ember bűnös-e vagy sem.

f.m.j. 2009.04.28. 13:58:27

@mind2: na, pont erre gondoltam Oszkóval kapcsolatban

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.04.28. 14:00:22

@martonx:

Ennyi erővel mi is cinkosok vagyunk, ha adót fizetünk nekik. Ettől már csak egy lépés az, hogy az összes rendőr megtámadására uszítunk csak azért, mert ez a munkájuk.

krtek 2009.04.28. 14:08:34

@navera: Nem az alényeg hogy a kibaszott maszop széthull, hanem közben az ország is. Ha nem vágjuk ki a régi elvtársakat és azok gondolatiságával segbedugott új politikus szarháziakat, akkor nincs mit tenni. Csak az agónia ideje nem tisztázott...

Mindenesetre elgondolkodtató, hogy ez a néni a párt jelöltje. Ő köztül ott a legjobb.... Fasza. Milyen lehet a legszarabb?


Off.
A stabil szavazóbázisnak üzenem: látjátok büdös tahók, ezt a mocsok ideológiát tartjátok életben az agyatlanságotokkal és a szavazatotokkal.

molaris 2009.04.28. 14:09:23

@Virág et.:
Mint a példa bizonyítja: ők is.::))

Egyébként ez a Deloitte példa azért elég meleg dolog. Lesz még ennek folytatása, hidd el nekem.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.04.28. 14:10:03

@fmj:

Ezt addig nem láthatja senki sem, amíg ki nem derül, ráadásul rengeteg anyagot eltüntettek 1989 környékén. Kövér Lászlóval tavaly beszélgetve nekem egyértelműen úgy tűnt, hogy az ügynöklistákat nem akarják bárki számára elérhetővé tenni arra hivatkozva, hogy sokan rosszul reagálnának. Másik részről pedig még mindig fent van tartva egy olyan ügynökhálózat, amivel már 1998 után sem tudtak mit csinálni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.04.28. 14:12:54

@fmj:

Hoppá, pedig át szoktam olvasni, mielőtt elküldöm.:-/ Mentségemre szóljon, hogy az "m" a "k" alatt van.:)

f.m.j. 2009.04.28. 14:16:19

@Mj:

Pár példát gyűjtöttem innen-onnan, hallani azért ezt-azt, szóval mindent átjárt itt ez a "pók"...

"az ügynöklistákat nem akarják bárki számára elérhetővé tenni arra hivatkozva, hogy sokan rosszul reagálnának."

A csehek miért szarták le az efféle érzékenykedést? Már pedig magától nem válik szét a szar a májtól, csak ha már halál van (most orvosilag fogalmam sincs hogy van valójában, inkább a hasonlat végett írtam :)) de igenis ebbe már lassan belepusztul a "lakosság"-ez most a kedvenc szavam, ahogy a magyarságot aposztrofálják

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.04.28. 14:23:58

@Virág et.:

Sajnálom, de M. Kiss tanár úr tavalyi szemináriumán alapvetően meghatároztuk a nemzetbiztonság és az állambiztonság közötti, mondhatni szimbolikus különbséget. Az sem véletlen, hogy az ÁVH-ból alakították újra a Kádár-rendszer állambiztonsági szolgálatát - '56-ot 7 kemény éven át torolták meg a régi szakemberek -, majd ennek szakemberei mentek át a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz. A rotáció tehát hogy úgy mondjam, folyamatos és ellenőrizhetetlen, de ettől még hiba lenne összemosni a párt érdekeit kiszolgáló államvédelmet az egész nemzet érdekeit szolgáló nemzetvédelemmel. Ennyi erővel a NOT ugyanúgy puszta szakemberekből állt volna, mint a mai Legfelsőbb Bíróság.

f.m.j. 2009.04.28. 14:24:19

Egyébként a Reakción van egy faja kis összefoglaló, hogy miért hiteltelen ez a kormány (is) üögynökösködés ide, vagy oda...

Bocs, de linkelnem kell, olvassátok:

reakcio.blog.hu/2009/04/28/zaradekkormany

derelyegrádi szellem 2009.04.28. 14:25:07

@Mj:

Loborc természetes, hogy "sokáig volt Moszkvában" a magyar állambiztonsági szolgálat amblock (III/I-II-III) a szovjet CSEKA/NKVD/MVD/KGB alá tartozott, talán mai fogalmaink közül a "leányvállalat" fejezi ki leginkább ezt. Szovjet tanácsadók voltak itt 1989.-ig hivatalosan (azóta ki tudja, hogy nem mindegyik ment haza, az biztos.), ezt meghaladóan minden info továbbment ha arra szükség lehetett a Szuban. Meg a "leányok" megbízásokat is teljesítettek, lásd II. Jánso Pál elleni emrénylet amiben a bulgár elvtársaknak kellett dolgozni. A szovjet felügylet teljes volt. Különösen külföldi híreszerésnél, de a kémelhárításnál is.

A fenyegetés hatására tett jognyilatkozat semmis. Ez azonban nem arra vonatkozik, hogy elkapták ittas vezetésen/sikkasztáson/lopáson és megígérték neki, hogy elsikálják neki, ha jelent. Mert az nem fenyegetés, hanem előny ígérése. Pont, mint ha pénz ígértek volna. Csak azért írtam ezt ide, mert e tekintetben nagy maszatolás folyik.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.04.28. 14:26:18

@garethkeenan:

'90-ben még én is ovis voltam, mégis fel vagyok háborodva. Sőt, most már el is vagyok keseredve, hogy erre hivatkozva nemhogy maradni akarnál, hanem még te is elhagyod a hazádat...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.04.28. 14:28:05

@Virág et.:

Nem is hagyták talonban, csak a rács mögött.:P

Tündér_Lala 2009.04.28. 14:29:06

A jelenség sajnos tökéletesen bele illik a képbe.
1956 után a magyar társadalom tudomásul vette, hogy nem tud változtatni a sorsán, úgy is mondhatnám, hogy eltörték a gerincét.A Kádári diktatúra szorításán lassan enyhítettek. Ennek egyik meghatározó pontja akkor volt, amikor Kádár kijelentette " aki nincs ellenünk az velünk van".Ez azt jelentette, hogy MEGENGEDTÉK azt, hogy az emberek önmaguk és hazájuk boldogulásáéert dolgozzanak és ezért - ha más érdek nem szólt az egyén ellen - még támogatásban és elismerésben is részesülhetett. Csak a politikai és gazdasági felső vezetés közelébe nem kerülhetett. Ez egyfajta felszabadulást is jelentett, de azt is jelentette, hogy lassan korrumpálták az embereket és megerősitették azt a közvélekedést, hogy a köz ügyeivel, politikával nem kell foglalkozni maximum a szakmai előremenetel érdekében be lehet lépni a pártba.
A rendszerváltás után a politikai és felső és közép vezetés pozícióit gazdasági hatalommá konvertálta - tulajdonképpen a 70-es évek óta készültek erre - majd a szét korrumpált, megosztott társadalmat felhasználva a politikai hatalmat is ismét megszerezték. Ezek az emberek soha nem hittek semmilyen ideológiáben ( sem a baloldaliságban sem a demokráciáben ) mindig két céljuk volt a hatalom és a jólét ( sok pénz ). Ennek megszerzéséért pedig semmi sem volt drága. Gazdasági egységek tönkre tétele illetve a kedvező privatizáció érdekében és az ezzel járó pénzek besöprése ("az állam rossz gazda" ha ők vezetik ) stb....
Egész egyszerűen megszünt az a szemlélet, hogy a közösséeg érdekeit bármilyen módon figyelembe vegyék. A múlt béli tevékenységek esetében felmerülő kifogásokról pedig "a csak a munkáját végezte" összemosást mondják. Hiszen minden ember, aki a hazájáért jól dolgozott a kommunizmusban csak a munkáját végezte.
A cinizmus nem ismer határt és az emberek jó részét sikerül is félre vezetni. Tisztázzuk NEM azonos kategória a valamikori politikai vezetés és az ő gátlástalan kiszolgálóik és a közemberek munka végzése.
Hosszú lettem elnézést.

derelyegrádi szellem 2009.04.28. 14:32:59

@Mj:

Hát iegn nézzük a táblázatban szereplő neveket:

Rajnai Sándor AVHs volt, majd moszkvai nagykövet! (emékeim szerint Galambos is, de erre nem vennék mérget)
Móró István AVH-s volt (szerepel Farkas Vladimir könyvében is)
Hollós Ervin szintén (Lajtai Vera férje, együtt írták a Kik voltak, mit akartak című rendkívül "objektív" könyvet 1956-ról)
Kucsera László szintén (ha jól emlékszem a szombathelyi ávót vezette.)

Ezek csak azok, akikről én is konkrétan tudom, pedig nem vagyok a kort kutató történész, következésképpen a sor nyilván hosszabb.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.04.28. 14:38:14

@fmj:

Itt is nyugodtan megoszthatnád ezt a gyűjtést.;-)
Másrészt egy dolog, hogy valaki ügynök volt, és másik dolog, hogy milyen alja módszerekkel szervezték be adott esetben. Előbb föl kellene tárni az ügynökmúltat - kizárólag történészeknek -, és aztán megjelentetni a tisztelt publikumnak. Mert könnyű megbélyegezni valakit azzal, hogy spicli, szemét ügynök meg mittomén ki volt anélkül, hogy az illető belegondolna abba, hogy emiatt milyen élete lett az illetőnek, vagy lett volna-e reálisan más választása. És ezt úgy írom, hogy a dédapám belehalt '56-ba, a nagyapám csak azért nem, mert gyorsan futott, a kiválóan tanuló apámat állandóan kirúgták egyetemről és jelentettek róla, a nagybátyámat pedig 1 hónapra ítélték el egy március 15-én a szíve fölött viselt Petőfi-idézetért.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.04.28. 14:40:15

@derelyegrádi szellem:

És az milyen kategória, ha megígérik, hogy nem szólnak az asszonynak, hogy a férje 10 éve csalja?:-S

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.04.28. 14:44:47

@derelyegrádi szellem:

Ejj, pont a válaszaim után akartam külön írni a "szakmai" Hollós Ervin '56-os kutatásairól, meg Farkas Vladi könyvét is szintén át lehetne lapozni nevek után.:)
Egyébként micsoda poén már, hogy Ács Feri is be volt szervezve a "vörösingesek" egyik vezetőjének.:)

martonx 2009.04.28. 14:45:26

@Mj:

Ne mondd már, hogy a jelenlegi helyzet azért van, mert (már csak páran) becsületesen fizetik az adójukat. Ez nem az adófizető tömegeken múlott, 2006-ban megpróbáltak tenni ez ellen.
Ennek kudarca pusztán a rendőrségen múlott. Kár szétkenni a felelősséget.
Ráadásul egy rendőrnek gondolom nem is a kormányt kellene szolgálnia, hanem az államot.
Az más kérdés, hogy jobb helyeken a kormány nem államellenesen cselekszik, azaz a kettő érdekei nagyjából megegyeznének. Nálunk ez sajnos nem így van.
Mivel a kormány 2006 óta kézzel vezérli mind a rendőrséget, mind a titkosszolgálatokat, ezért aki jelenleg rendőr, az a kormány cinkosa.

Tündér_Lala 2009.04.28. 14:57:31

@Mj: Te nem éltél akkor.
Ha megigérik, hogy évtizedek alatt felépített szakmai karieredből kirugnak és a gyerekeid nem mehetnek egyetemre ?
Mert olyan törvényeket hoztak, amelyeket senki nem tartott be, de csak azokon kéték számon, akiken ők akarták.
Hála istennek nem voltam benne, de sokmindent láttam. Többek között sok ÁVO-s személyzetist is. ( Ma HR-es )

derelyegrádi szellem 2009.04.28. 14:59:11

@Mj:

Uyganolyan. Beárulok másokat, hogy engem ne áruljanak el?

Én csak a fizikai kényszerrel fenyegettek esetében látom a felmentést. Akiknek azt mondták, ha nem jelent leverik a veséjét , meg behozzák a feleségét és gyerekeit, aztán azokéit is. Mert ilyen körülmények között én is aláírtam volna. Olyan csak fimekben van, hogy Winettou jajszó nélkül hősiesen tűri a kínzást, sőt fölényesen mosolyog kinzóin. A valóság az, akinek harapófogóval tépkedik a körmeit, szöget vernek a heréibe, vagy "megpatkolják", az aláír bármit, ha van még mivel.

Combi a ballibes Ferkófan 2009.04.28. 15:04:38

@Tündér_Lala: Hagyjuk már. Nem volt kötelező a komcsi diktatúrát szolgálni.

Tündér_Lala 2009.04.28. 15:09:47

@derelyegrádi szellem: Igen. A Faludi monta, hogy hol a vallomásom, aláírom. Mert nincs esélye annak, hogy ellenállj. De ehhez tudni kell a rendszer lényegét és azt kevesen merték elhinni, hogy olyan aljas, mint amilyen volt.

Tündér_Lala 2009.04.28. 15:16:22

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci:
Az első vagy a második kommentre írod.
1.Nem, nem volt kötelező. De ha a hazádat szolgáltad - hangsúlyozom - szorgalmas gazdasági tevékenységeddel őket is szolgáltad.
2.Lehetnek olyan élet helyzetek, amikor csak a leggerincesebb emberek tudnak nem-et mondani.

Maximio 2009.04.28. 15:16:25

Nagyon jó a poszt. A témával kapcsolatban érdemes elolvasni Ungváry Krisztián és Tabajdi Gábor könyvét, Az elhallgatott múlt címmel. Nagyon jól össze van szedve benne az állambiztonság működése, a kádári "puha" diktatúrára koncentrálva.
Azt meg nem tudom megérteni, hogy az MSZP miért nem próbál szabadulni az ilyenektől. Ha tetszik nekik, ha nem, ezek az emberek egy diktatúra elnyomó gépezetének részei voltak, sokan saját elhatározásból.

derelyegrádi szellem 2009.04.28. 15:23:36

@Tündér_Lala:

Pedig az volt. A saját embereikkel úgy bántak ahogy a Szűcs tesvérekkel (egyikük Szűcs Ernő az AVH ezredese volt, most jelent meg egy könyv agyonverésükről, nem olvastam, nem tudom abban hogy van benne), az orvosi jelentés szerint a bőrfelületüknek teljes pusztulásába haltak bele, értsd: a két meztelenre vetkőztett embert addig verték (Pincz-Köteles féle verőbrigád) gumibottal, amíg a teljes bőrfelületül elégett.

Ha velük így, akkor az "ellenségeikkel" hogy?

Kár rágni ezt a gittet, ezek aljas, mocskos gyilkosok, aki közéjük lépett akár akkor, akár később, az meg a támogatójuk. Ennyi. Legalábbis az én értékrendem, és az ebből eredő véleményem szerint.

derelyegrádi szellem 2009.04.28. 15:32:36

@derelyegrádi szellem:

Azt meg el is felejtettem, hogy a "szorgalmas gazdasági tevékenységeddel őket is szolgáltad" mentén elhelyezkedő érvrendszer nagyon fals, sőt azt kell mondjam, hamis.

Mert ezen logika mentén a koncentrációs táborokban dolgozókat is egy kalapba kéne rakni a létrehozójukkal és a "dolgoztatóikkal" is. Ilyenre eddig még nem láttam kísérletet. Szerencsére, teszem hozzá.

Combi a ballibes Ferkófan 2009.04.28. 15:36:58

@Tündér_Lala:
2. Azokra gondolok akik önként és dalolva csatlakoztak a vidám kis társasághoz. Az nyilvánvalóan más, ha megfenyegettek, megzsaroltak, megkínoztak, stb.

Combi a ballibes Ferkófan 2009.04.28. 15:43:11

@derelyegrádi szellem: Má'pedig azok mocskos nácziak voltak. Akkor is ha, vagy ott dolgoztak vagy mennek a gázkamrába. Kérdezd csak meg bármelyik izraelit :)

Tündér_Lala 2009.04.28. 15:58:50

@derelyegrádi szellem: Pont azt probáltam kifejteni, hogy mennyire fals. Valamint, hogy milyen aljas, cinikus egybe mosás, amikor azt fejtegetik, hogy a rendszer erőszak szervezetei is csak a munkályukat végezték.
Egyébként az én korosztályomban ez probléma volt és úgy döntöttünk, hogy a legjobb tudásunk szerint dolgozunk az ország felemelkedésén.
(és tetszik nem tetszik ezzel nekik is használtunk, de nem volt más lehetőség.)
Nem voltam elég világos?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.04.28. 16:31:08

@martonx:

"Ne mondd már, hogy a jelenlegi helyzet azért van, mert (már csak páran) becsületesen fizetik az adójukat."

Nem is mondom. Azt mondom, hogy teljesen fölösleges pl. a vidéki rendőr ismerősömet cinkosnak bélyegezni azért, mert ez a hivatása. (Igen, neki a hivatása, és rohadt keveset kap érte.) Ez pontosan ugyanolyan hozzáállás, mint amit Ságvári Endre tanúsított, amikor elkezdett csendőrökre lövöldözni, akik a hatályos törvények szerint visszalőttek rá. Mellesleg egy kisrendőr vagy egy kiskatona nem is mérlegelhet az alapján, hogy milyennek tartja a rendszert. Ennyi erővel az összes, deportálásban részt vett csendőr, vasutas és krampácsoló is bűnös.

"Ez nem az adófizető tömegeken múlott, 2006-ban megpróbáltak tenni ez ellen."

Igen, én is ott voltam. Nem voltunk 2 millióan. Aztán hazamentünk, és egyre kevesebben jöttünk vissza.

"Ennek kudarca pusztán a rendőrségen múlott. Kár szétkenni a felelősséget."

Éppen te kened szét a felelősséget kollektíve az egész rendőrségre és katonaságra, a többi felelősről megfeledkezve. Pedig felelősség nagyon sokakat terhel, és mi, a kor szülöttei ezzel még nem is lehetünk teljesen tisztában. És nem várhatod el, hogy minden rendőr mini igazságosztóként viselkedve döntse el, hogy jó-e az a parancs, amit kap, vagy rossz azon belül, hogy nem sért jogszabályt, pláne úgy, hogy jó eséllyel sosem volt ilyen élethelyzetben. És azt sem várhatod el, hogy megszegje a parancsot csak azért, mert szerinte az állam érdekeit nem a kormány szolgálja, hanem a 10 milliónál sokkal kevesebb utcán tüntető ember, akik között akkora baromságokat is harsogtak a Kossuth téren, hogy hihetetlen. És még mindig nem védem a jogsértő rendőröket. Sőt, a partizáninfón én vagyok az ügyeletes kollektív rendőrmocskoló és csőcselékmosdató.:)

"Ráadásul egy rendőrnek gondolom nem is a kormányt kellene szolgálnia, hanem az államot.
Az más kérdés, hogy jobb helyeken a kormány nem államellenesen cselekszik, azaz a kettő érdekei nagyjából megegyeznének. Nálunk ez sajnos nem így van."

Az 1994. évi XXXIV. tv. szerint:

"4. § (1) A Rendőrség állami, fegyveres rendvédelmi szerv.

(2) A Kormány a rendészetért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) útján irányítja a Rendőrséget."

Na, akkor most állam vagy kormány?:P Egyébként tök mindegy, ezt egy rendőr nem mérlegelheti, jól is néznénk ki, ha mondjuk többezer rendőr úgy gondolná, hogy megdönti a rendszert, a maradék meg megvédené tőlük...

"Mivel a kormány 2006 óta kézzel vezérli mind a rendőrséget, mind a titkosszolgálatokat, ezért aki jelenleg rendőr, az a kormány cinkosa."

Miért, mivel vezérelje, lábbal?:P Ebből, és csakis ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy hogyan vezérlik őket - igen, mindig a kormány irányítja, amely szerencsés esetben demokratikusan működik - onnantól kezdve, hogy nem Fletó hívja fel mobilon az összes kivezényelt kisrendőrt - akik csak bizonyos hányadát adják az egész ország állományának -, hogy parancsokat osztogasson, hanem a parancsnokaiktól kapják az utasításokat. Például Gergényi Pétertől, akivel valóban beszélt Fletó, nem pedig Takács Albert. Ha tehát mindenképpen rendőri bűnösöket akarunk felkutatni, javaslom, hogy kezdjük felülről, illetve 2006. október 23. kapcsán egyénileg állapítsuk meg a jogsértést elkövető kisrendőrök felelősségét.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.04.28. 16:37:33

@Tündér_Lala:

Szerintem te félreértettél. Egyébként a testvéreim is éltek akkor - még Nagy Imre újratemetésén is kint voltak -, és pontosan tudom, hogy hogyan működött az a rendszer, ami '45-től kezdve igyekezett tönkretenni a családtagjaim életét. Az egész Kádár-rendszer a cinkos hazugságokra épült. Én szemet hunyok afölött, hogy volt egy pár stiklid, te pedig dolgozol nekem és jelentesz, szemet hunyva afölött, hogy valakinek tönkreteheted az életét. Vagy: én szemet hunyok afölött, hogy lopod a gyárat, adok neked panelt, trabantot, telefont és hitelből nyomott árú kenyeret - jóléti állam ugye -, te pedig szemet hunysz afölött, hogy folyamatosan hazudok neked, és kussban maradsz otthon, a seggeden. Utóbbi agymosás miatt tartunk is ott, ahol. "A politikus politizáljon, a munkás dolgozzon."

Tündér_Lala 2009.04.28. 16:46:10

@Mj: Az én álláspontom is ez. Ráadásul a megvásárolt rendőri vezetés a legocsmányabb módszerekkel (őket cserben hagyva és többszörösen becsapva ) uszította a tüntetőkre az állományt.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.04.28. 16:46:15

@derelyegrádi szellem:

Ebből a szempontból nem tudom, hogy az volt-e a jobb, hogy a dédapám 4 évvel később belehalt abba, hogy egy ávós szétverte a veséjét, és a város temetőjében kopjafája van az '56-os síremléknél, vagy az lett volna a jobb, ha az ávós felajánl valamit, ő meg aláír, és 65 évnél tovább is élhet...:( Az illető egyébként tudomásom szerint a mai napig él, és nála vannak a dédapám '56-ról készített fényképei. A '80-as évek közepén egyszer vigyorogva, előrenyújtott kézzel akart köszönni a nagybátyámnak, mert felismerte az unokát...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.04.28. 16:49:23

@Maximio:

Mert nem tartják kínosnak vagy jelzésértékűnek, sőt, semmi kivetnivalót nem találnak benne.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.04.28. 16:53:12

@derelyegrádi szellem:

A savas kádban feloldást meg már ne is részletezzük, Zinner tanár úr tudná még sorolni a rémtörténeteket, amik tényleg igazak...
A kérdés már csak az, hogy a deportálás miatti bosszúból, naivitásból, kéjvágyból, hatalmat remélve, vagy kényszerből?

Tündér_Lala 2009.04.28. 16:58:01

@Mj: Ez így műküdött és a felső vezetés erkölcsi példáján túl ez az oka a teljes morális romlásnak.
Ebből a szempontból - nehéz, de talán - még a Kádári éránál is rosszabb, mert a Kádár személyében legalább egy puritán ( legalább is a többihez képest ) vezető volt amit a mostaniakról semmikép nem lehet elmondani. Inkább a hivalkodást és az emberek látványos hülyének nézését.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.04.28. 17:04:42

@Tündér_Lala:

Mondjuk én a saját szememmel láttam, hogy a Síp utca-Rákóczi út sarkán lévő rendőrök Jack Daniel's-es üvegből ittak egy whisky-színű folyadékot - á, biztos tea volt:) -, később pedig csak úgy beverték az egyik hangfalat tartó daru fülkéjének az üvegét. Aztán célzottan belőttek egy könnygázgránátot a szemben lévő ház ablakán, ahol mertek "nézelődni", és ami miatt kigyulladt a függöny. És még mennyi ilyet lehetne sorolni, ami valóban a kisrendőrökön múlott. De ettől függetlenül, vagy éppen ezzel együtt a rendőri vezetőket is egyénileg felelősségre kellene vonni, minél hamarabb.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.04.28. 17:06:55

@Tündér_Lala:

Végülis Brezsnyev lakásában is pottyantós wc volt.:P

Kartal (rezervált) 2009.04.28. 17:20:04

@Mj:
"Utóbbi agymosás miatt tartunk is ott, ahol." -> ezzel egyet tudok érteni, de azzal nem, hogy Te pontosan tudod hogyan működött az a rendszer. Legfeljebb azt gondolod, hogy tudod, és tényleg, az ismeretanyagod megvan hozzá. Megboldogult ifjúkoromban én is ilyeneket mondtam, és tényleg, a tudásom megvolt, de a beszélgetőpartnerem életét nem éltem végig, és ma belátom, hogy sokszor saját szempontjukból igazuk volt.
Egyébként ez az egész annyira árnyalt, hogy nem is igyekszem a témában véleményt nyilvánítani.
Ettől függetlenül szeretem olvasni a hozzászólásaid :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.04.28. 17:29:49

@Kartal (reloaded):

Valóban, kicsit szerencsétlenül fogalmaztam. Javítva magamat inkább úgy fogalmaznék, hogy teljes átéléssel bele tudom képzelni magam a családtagjaim helyzetébe, de ettől függetlenül természetesen ezek nem válnak a megélt, saját emlékeimmé.
Köszönöm, csak most is hozzászólást gyártok ahelyett, hogy a saját blogomon posztolnék...:)

Tündér_Lala 2009.04.28. 17:32:45

@Mj: Nézd, ha ilyen előfordulhat az is a rendőri vezetés bűne, mert egy ilyen testületet nagyon keményen kézben kell tartani, fegyelmet követelni, túlkapásokat megbüntetni, mint ahogyan a nem intézkedést is, az alkalmatlanokat leszerelni stb.
Dehát hogyan követel fegyelmet az a vezető aki maga is korrumpálható, megvehető, az állományát is cserben hagyó ember.
Ha hagyunk csürhévé zülleni egy ilyen szervezetet, annál borzasztóbb nincs.

Maximio 2009.04.28. 17:33:50

@Mj:
Naja, igazából költői kérdés volt.:) Ez sok elárul a demokráciafelfogásukról.

Google 2009.04.28. 17:37:54

Úgy értettem, hogy nem "meghurcolni", hanem éppen fővárosi képviselővé akarják felkenni. És kit, ha nem őt?
A meghurcolás és a felterjesztés között egy csomó stáció van. Miért csak a két végpont jut az eszébe?
Mindjárt sajnálni fogjuk. Annak ellenére, hogy ő nem ártott senkinek, neki ártani akarnak. De a Párt nem fogja engedni. Ez az, ami egy biztos pont az életünkben. Laborc is nyugodtan kibontakoztathatja demokratikus tehetségét is. Ez egy ilyen kurzus. Egyszer diktatúrát, egyszer demokráciát szolgálnak.
Az orvosokat ide behozni, érdekes. A holokausztról nem beszélt a hölgy?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.04.28. 17:47:47

@Tündér_Lala:

Tipikus "amikor a hóhért akasztják" esete.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.28. 19:13:54

ESzméletlen, hogy azt hiszik, ha ők személyesen nem bántottak senkit, már rögötn senki nem pofázhat,. Meg hogy elhisszük nekik, hogy nem bántottak senkit. Függetlenül attól, ki mit csinált, takarítótól és konyhástól fölfelé, azaz őket kivéve ezeket az embereket már csak azért is ki kéne zárni a közéletből, mert ott voltak. a puszta tény miatt, hogy ott dolgoztak. rohadt komcsik. Takarodjanak unokázni.

Roxvox 2009.04.28. 20:10:23

Mo.-on a komcsi klientúra rendszerfüggetlen.
Az átkosban is ők voltak a haszonélvezők, most is (persze kiegészülve másokkal) és gátlástalanul megtettek, megtesznek érte bármit.
Itt akárhány rendszerváltás lesz mindig ugyanaz fog történni, vagy nem is volt rendszerváltás csak módszerváltás.

Roxvox 2009.04.28. 21:33:41

Kivágó Iván Györgyné, mit vág ki a rezet? Hehehe

Tarackos Sül (törölt) 2009.04.29. 08:15:49

Na ezzel vannak a gondok, hogy a "régi" rendszer katonái a mai napig köztünk vannak, és nem csak felső, hanem alsóbb pozíciókban is! Nem mentek nyugdíjba, nem lőtték le őket, nem lettek eltiltva semmitől, ergo gyakorlatilag varrás mentén ugyanúgy csinálhatták ami akartak, mint régen, a rendszerben. Felül, alul ugyanaz. Párttitkár, tanácselnök, kicsi-nagyhal egyformán még mindig úszik, 20 évvel a kibaszott rendszerváltás után!!!!

KURVA ANYÁD NÉP!

Tarackos Sül (törölt) 2009.04.29. 08:16:40

@Tarackos Sül:

Mert erre már sok mindent nem lehet mondani, aki hülye, haljon meg, ha a magyar nép hülye, akkor PUSZTULJON!!!

Rwindx 2009.04.29. 09:57:05

Idézet mesterházytól:
"Sok országban arra büszkék szoktak lenni, hogy valaki a kémelhárításnak dolgozott"

Azért kiváncsi lennék mennyire lenne büszke egy náci kémelhárítóra, ugyanis most egy kommunista kémelhárítóról beszélünk. Azaz nincs különbség: egy diktatórikus rendszer kémelhárító tisztje, hű ölebe, a Párt kiszolgálója.

derelyegrádi szellem 2009.04.29. 11:58:49

@Rwindx:

Vagy pl Franciaországban mennyire büszkék, a megszállt területen a németek fennhatósága alatt dolgozó "kémelhárítóikra", akik pl. a francia ellenállók/antant hatalmak ellen hárítottak el?

Nem kéne elfelejteni, hogy MO akkor egy katonai erővel megszállt ország volt.

Hmm? Mesterházy elvtárs?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.04.29. 14:24:58

@Tarackos Sül:

Nem azt írtad eggyel feljebb, hogy te a "népből jöttél"?:P Egyébként tényleg kiábrándító, hogy milyen agymosott a többség.:(

2009.04.30. 20:11:44

Hát ekkora pancsereket!Ledöbbentett volna MSZP bpi baromsága, ha nem ismerném közelről a belterjes voltukat...hülyék, ennyi.

süti beállítások módosítása