Skip to content


       Szűrés lista

Múltidéző

53 év telt el, emlékezzünk.

Először Dörner György, majd egy kis zene. 

 

 

 

Címkék: politika magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr751465638

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi folyik a katolikus egyetemen? 2009.10.23. 11:50:27

"Éppen most ért véget a beszélgetés A Klubrádióban Orosz Jozefina és Botos Kata között. Az ominózus felvételt küldöm. A beszélgetés még nincs fent a Klubrádió honlapján, de pár óra múlva felrakják. Éppen keresztre feszitették Botost emiatt az el...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.10.24. 10:04:29

@Frengi:

Azért a végső igazságszolgáltatásban is lehet valami, Horn Gyula is rászolgált a sorsára.

f.m.j. 2009.10.24. 10:34:48

@Pierre (Bezuhov):

nem a tények kimondása egyenlő a mocskolással, hanem a sok tény közül egyet kiemelni, azt felnagyítva, csak azt hangsúlyozni, na az ferdítés...

Talán érteni fogod a párhuzamot: az eltén sikk Lukács Györgyöt idézni, ismerni, az senkit nem érdekel, hogy népbiztosként parasztok százait akasztatta fel, az egyik tanárom viszont Heideggerről hallani sem akart, mivel náci volt, tudtommal H. senkit nem nyírt ki, kissé elöbb is élt, mint a náciznus korszaka...
A dolgok árnyaltak, bonyolultak, ki tudhatja ezt nálad jobban? :)

fokabacsi 2009.10.24. 10:37:07

@ermi50xn6j2: Cseréld ki a C-mos elemet.

f.m.j. 2009.10.24. 11:04:57

:)

és elment komment nélkül... :)

Igen, kb ennyi értelme van neked bármit is írni, akár szépen, akár a revesbe küldve :)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.10.24. 12:19:10

@mókusfüles bukósisak: izé, biztos hogy volt? Engem is zavarna, de nem tudok róla, hogy volt...

f.m.j. 2009.10.24. 12:28:28

@Talon Karrde:

tényleg volt, legalábbis az m1, vagy hírtv-n volt róla szó, habár... mit lehet itt már elhinni? Ha nem vagy ott, és nem a asaját szeneddel látsz, akkor becsapnak, talán még úgy is :)

Horizont 2009.10.24. 13:17:03

@laspalmas: Köszi. Nagyon érdekes volt. Milyen elszántság kellett a kitartáshoz! De mint minden ez se vegytiszta, mert a vezetőjük megeskette őket, hogy senki nem szökik el, mert halálra ítélik aki szökik. Vészterhes idők voltak. A vezetőjüket aztán halálra is ítélték.

@Marcellusca: Meghívtak egy csomó fiatalt a parlamentbe akik pont 20 éve születtek. Mit tudnak ők bármiről? Azokat kellett volna meghívni akik már előtte is éltek és azóta is. Na mi elmondtuk volna a véleményünket.:((
Na igen az a legnagyobb bajunk, hogy a bizalom oda lett, és nem is sikerült nekik visszaszerezni, mondjuk jele se volt, hogy akarják.
És most ez a kitüntetési névsor!? Tényleg az ember csak néz, hogy akkor most mi van?? Nem normálisak, verik a koporsószegüket a saját koporsójukba ezerrel :(

Svejk, a derék katona 2009.10.24. 14:21:49

@Frengi: Naná, hogy a szabad európa ezt mondta. Hiszen az egész ellenforradalom pont az imperialista titkosügynökök tevékenysége folytán robbant ki! Tényleg nem gondolkozott még el senki azon, hogy honnan a manóból szereztek fegyvereket a hős ellenforradalmárok? Azért a Gerő féle sztálinista diktatúrában nem lehetett olyan nagyon triviális civil személyeknek fegyverekhez jutni... külföldi segítség nélkül.

@Doña ¡Cara(mba)!: Mecseki Láthatalanok? Ez nem hősiesség, hanem önpusztító bornírtság! No persze amúgy is az akasztófa várt volna rájuk...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.10.24. 14:48:20

@mókusfüles bukósisak: na OK, rákerestem...
MTV-n semmi hír, kuruc.info semmi hír, barikad.hu semmi hír, egyedül hirtv.hu:
www.hirtv.hu/belfold?article_id=294061&highlight_text=g%E1rda
"
16:05 1200 gárdista és mintegy 120, avatásra váró gárdaújonc jelenlétében zajlik a Jobbik Deák téri '56-os rendezvénye – jelentette a hírTV helyszíni tudósítója. A rendőrség – a korábbi gyakorlattól eltérően – nem igazoltatja a Magyar Gárda egyenruháját viselőket, erről a BRFK állapodott meg a feloszlatott szervezet biztonsági vezetőjével. A megállapodás tartalmazza azt is, hogy csak abban az esetben intézkednek a rendőrök, ha több törvénysértés egy időben valósul meg."

így OK

Doña ¡Cara(mba)! 2009.10.24. 14:53:34

@Svejk, a derék katona: Lehet, kedves Svejk! Csakhogy a történelemben a hirtelen fordulatok nem adnak módot a sok töprengésre, és vannak helyzetek, amikor nincs harmadik lehetőség: fekete vagy fehér, igaz vagy hamis. A magyarázatok utólagosak. Választani akkor és ott kell. Azaz: kimegyek az utcára, ha belém, társaimba próbálnak lőni, akik addig mondjuk egyetemistán társaim voltak, gyilkoló szándék nélkül, csak éppen még gondolkodni se hagytak bennünket, beszélni se, sóhajtani se, mert jött a fekete autó úgy hajnali háromtájt. Ez akkoriban megszokott dolog volt, még a legártatlanabbak is el voltak erre készülve, mert egy ilyen rendszer lényege, hogy bárki lehet bűnös. Ad absurdum: még kommunista bajtárs is, lásd pl. Rajk kivégzése. Ha az utcán már kitört a balhé, akkor vagy elkap a harci láz, és megyek, megyek, nem nézek se jobbra, se balra. Vagy megvárom, míg átállhatok. Ezek aktív "szerepek", tuti következményekkel járnak, akár jóval, akár rosszal, benne van a pakliban. Én így képzelem, valahogy így nézhet ki forradalom vagy honvédő háború közelről. Harcolok vagy átállok, dezertálok. Lehet lapítani is, a többségnek bejön, de ott sem biztos az életed, mondjuk egy óvólyukban. Nem egy töperengős helyzet, az tuti. A Mecseki Láthatatlanok hősies vagy nem hősies viselkedésükben persze, hogy nem kell egyetértenünk. Van akik szerint hősök voltak, mártírok, van akik szerint gazemberek, vagy eszementek. Lehet, egyeseknek csak börtöntöltelékek voltak, izgága munkamegtagadók, lusták, nem akarták teljesíteni az 5 ezer százalékos munkatervet. Én a magam mércéjével mérek, te a tieddel. Ha csak belesodródtak egy eleve veszett helyzetbe, én akkor sem mérem őket mindennapos mértékkel. Mert ilyenkor mindig magamra gondolok: te, xy, mit tettél volna ott? Mikor tudod, vár a halál így vagy úgy? Ilyen tétes dilemma nem minden nap merül fel az egyszerű ember életében, vagy ha felmerül, még akkor is, ha a helyzetet nem vállalja tudatosan (bár azért ezek az emberek harcoltak, ne feledjük, részt vettek a forradalomban, ez pedig tudatos vállalás) akkor ott eldől valami: mit cselekszek, nem cselekszek, hogyan viselkedek, mikor tudom, nincs már hátra, csak a halál. Ezek az emberek felmérték, és hosszú ideig akadályozták a szovjet csapatoknak Baranya ezen részének elfoglalását. A már eldőlt történelmen fordítani nem tudtak. Valaki írta, nem emlékszem ki: lehet remény nélkül is küzdeni. Én ehhez hozzáteszem: ez sztem hősiesség a javából. Hiszen fejbe is lőhették volna magukat, csak akkor senki nem mossa le róluk a bélyeget, hogy gyávák voltak. Ez helyzet volt.

f.m.j. 2009.10.24. 16:04:22

www.magyarhirlap.hu/velemeny/aldd_meg_a_magyart.html

kissé melodramatikus az ürge, de már megszületett benne a cinizmus :)

f.m.j. 2009.10.24. 16:11:49

www.magyarhirlap.hu/hatter/szdszmszphazuzlet_des_laszlotol_vett_nyari_lakot_gyurcsany.html

itt van egy kis példa, hogy mennyire nincs máj (eztt arra értem, hogy van az a mondás, hogy: majd elválik a szar a májtól, de én már jó rég kételkedem a máj létezésében)

Svejk, a derék katona 2009.10.24. 20:59:12

@Doña ¡Cara(mba)!: Azért a legtöbb ember otthon lapított, és arra várt, hogy végre szűnjön meg a lűdözés, és kurvára nem érdekelte őket, hogy ki kire lő. És 1956-ban már rég nem futkostak olyan buzgón a fekete autók, Rákosi rég félre volt állítva, a Recsi Kőfejtő akkor már három éve fel volt számolva, egykori rabjai haza voltak eresztve, sokat pofázni persze nem volt egészséges, de aki nyugton volt és tette a dolgát, azt békin hagyták. A "harci láz" ellen meg szükséges volna némi önfegyelmet tanúsítani, különben könnyen úgy járhatsz, mint a mecsekiek, hogy választhattak: megadják magukat, és bitó, nem adják meg magukat, és harcolnak utolsó vérig, vagy esetleg bekapják a puskacsövet. Szerintem intelligens ember idáig azért nem szeretne eljutni. Ezek az ösztönlények, akiknek a fejében csak valami lila köd gomolyog ész helyett. Én bizony bebújtam volna zongora alá, mint anyám és nagyanyám, és kivártam volna a lűdözés végit, játszák csak le a nácik meg a komancsok a béna kis hatalmi harcukat, a vakerra meg ki kiváncsi? Szervezett társadalomban az egyénnek szabadsága nincs, nem is lehet, maximum a szabadság illúzióját kaphatják meg, mint itt és most. Azt mondják, szabad vagy, de mindenütt láthatatlan falakba ütközöl! Akkor már én jobban szeretem, ha a falak láthatóak, és nem nekem kell kitapogatnom őket. AMi meg Rajkot illeti: én bizony örülnék, ha a kapitalizmusban is ilyesmik történnének, a helyett, hogy kéz kezet mos, és a politikusok soha semmiért nem ütik meg a bokájukat, mert a többi végi őket. Én rajkpereket akarok, százat, ezret!

f.m.j. 2009.10.24. 22:05:37

@Svejk, a derék katona:

ez kemény, ilyen nézeteket honnan alakítottál ki? Búcsúban lőtted?

Doña ¡Cara(mba)! 2009.10.24. 23:11:07

@mókusfüles bukósisak: Ma irtó jó formádban vagy! Ez a "búcsúban" lőtted tökéletesen kifejezi a lényeget, ennél frappánsabban nem is lehetne megfogalmazni Svejk katona pacifista nézeteit:). Valszeg gyerekkori trauma érhette, valaha vizipisztolyt szegezhettek rá, ezért törli a forradalmakat (még ha azok meg is történtek - vagy marad a zongora). Amúgy a Svejket mint irodalmi művet nagyon kedvelem, bár ő legalább annyit azért bátran kimondott, hogy bizony, Ferenc Jóska képét pediglen lepökték a legyek:D. Milyen jó, hogy ilyen bátor férfiaink vannak:D (nem a Josef Lada azonos nevű művére gondolok:) Nekem egy bajom van ezzel: nincs zongorám, ami alá bújhatnék.

Doña ¡Cara(mba)! 2009.10.24. 23:23:34

@mókusfüles bukósisak: Jó éjt neked és mindenkinek az oldalon! Használd bátran cica-karmod, és hozzá élcelőkedvedet is. Nem rossz párosítás, igazi nőnek való "fegyver", ha már a férfiak szeretnének elpuhulni:DDDDDD

f.m.j. 2009.10.24. 23:27:09

@Doña ¡Cara(mba)!:

Köszi, neked is jó éjszakát :)

2009.10.25. 08:21:38

@laspalmas: Igen, nekem meggyőződésem, hogy ha a földi igazság szolgáltatásra bizzuk a dolgot, akkor jobban járnak.

Erre gondoltam a Nagy Imre temetés után is, Kádár - ha még képes volt rá , és valami még eljutott az agyáig akkor láthatta, hogy hogyna száll sírba az egész életének "munkája", mind az amit addig mondott és tett, hirtelen szarrá válik, és már nincs ideje bármin is változtatni, mert már vége, fél lábbal a sírban.

Hiába na Isten nem bottal ver, néha úgy meg bünteti azokat akiknek azt kivántam, hogy verje meg őket az Isten, hogy el kell ismernem, hogy ennyit már én sem kívántam, ez már kicsit sok volt.

Svejk, a derék katona 2009.10.25. 08:21:42

@Doña ¡Cara(mba)!: Bocsánat, de egy forradalom mi a fenére jó? Azon kívül, hogy egy csomó embert lemészárolnak holmi "eszmék" nevében, és utána az összes többi életben maradott jókorát szív a megtorlásban? Mit lehet elérni egy forradalommal? Maximum egy személycserét. XVI. Lajos helyett Robespierre, vagy éppen Napoleon... szerinted jobb egyik a másiknál? Most arról nem beszélve, hogy Magyarországon még ennyit sem tudott soha senki elérni, se Vazul, se Dózsa, se Kossuth, se Kun Béla, se pedig Tuskóláb meg Wittner Mária. Ezek mind csak anyagi és erkölcsi károkat tudtak okozni az országnak, amelyért állítólag síkra szálltak. Belőtték az ablakokat, akadályozták a közlekedést stb. A forradalmárokat hideg vízzel kell lespriccelni, és ha nem használ, akkor kényszerzubbony, oszt mehetnek a tébolydába. Az ő szocializációjuk siklott félre, a sok hőbörgő, erőszakos, hatalomvágyó idiótáé, nem az enyim, aki teszem a dfolgomat, és akinek ugyan kurvára mindegy és nem érdekel, hogy bajnai veszi-e el tőlem az adót, vagy orbán. A forradalmak csak egyetlen egy csoportnak fontosak: azoknak, akik éppen nincsenek a húsos fazék közelében, de nagyon szeretnének ott lenni. Ezek aztán megkeresik az _idiótákat_, beadnak nekik valami vakert, oszt elküldik őket maguk helyett, hogy kaparják ki nekik a gesztenyét. Ha meg netán nem sikerül, hát simán dobbantanak, mint az a drágalátós kossuth, aki úgy szarban hagyta az aradi tizenhármakat, hogy ha a geciséget iskolában tanítanák, ez külön tétel lehetne. :)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.10.25. 08:26:00

@Svejk, a derék katona: OMG, micsoda kemény SZAVAK!!! Ezeken még kell egy kicsit gondolkodjak... %)

2009.10.25. 08:32:57

@Svejk, a derék katona: nem értek veled egyet, bár én eredendően pacifista vagyok, még is azt kell mondanom, hogy vannak helyzetek, amikor a csendes szó már nem elég.
Az imperialista ügynökökben sem hiszek.
Nem történt más mint ami szokott: ez az ország nem volt fontos a nyugatnak, tehát nyugodtan verhették más faszával a csalánt.

És mégsem volt hiába a küzdelem, a sok élet áldozat, a forradalmárok vérén vettük meg a a 60-as évek békéjét, azt amit most is sokat visszasírnak, abból lett nekünk hűtő szekrény, tévé, gyulyás a gulyáskommunizmusba.

Mert a hatalom megtanult félni, és félelmében ettette a bestiát, legyen teli a has, a jóllakott ember nem csinál forradalmat - néz körül napjainkban, ülsz a tévé előtt, a kis pizzádal és sörödel, de az utcára már nem mész ki, mert hideg van, esik az eső.
Szidod a kormányt, a kommnetekben ott a lámpavas, de hogy tegyél is valamit, na azt már nem, majd mások, mások ugye sokan vannak, belőled meg csak ez az egy van.

f.m.j. 2009.10.25. 09:36:21

@Svejk, a derék katona:

most egy picit egyet kell értsek veled, de csak picit.
Nincs ma olyan eszme, amiért ma meghalnék a világon (van egy, de az nem evilági, és ha kell, remélem kapok rá erőt, hogy ne legyek hitvány, de ez most ne ide tartozik), de biztos te is sokat hallottad, akár itt a kommentekben is olvashattad, azt a bizonyos pontot. Szóval én el tudom képzelni, hogy a saját méltóságomért, becsületemért egyszer harcba szállok. A nagyok biztos le se fossák az én emberi tartásomat, de a végtelenségig se lehet tűrni ezt. Mondjuk akkor megindulnék, ha egyedül, akkor magányos faszkalapként, aki 1 percig szerepelne a médiában a Velveten... de mondjuk többen lennénk, és neadjisten egy vezető hangadó is akad közénk, aki főszereplővé válik, és nem azért mert ő mondta, hogy induljak, hanem magam miatt, de ez a két dolog találkozik, akkor na bumm, követem, mert pont azt mondja ki, amit gondolok, és akkor birkának nézek ki, de már nem érdekel, mert annyira dühös vagyok, mint M. Dougles az Összeomlásban...
Amúgy nincs ma olyan vezető, vagy ismert ember Magyarországon, aki ha hívna mennék.
Szóval tele a hasam (Talon Karrde: igazad van, plusz az internet is szelep az ország seggén, lehet lámpavasazni, meg fortyogni, és senki nem jön értünk, de fasza is a demokrácia:)) nem megyek sehová, és féltem a családomat, hogy értelmetlen dolog miatt vesszünk el... amíg békén hagynak. De vajon ez még békén hagyás?

Marcellusca 2009.10.25. 10:14:03

@Svejk, a derék katona: Részben egyetértek Veled.
Igen, '56-ban már kicsit lazult, engedett az a póráz, amit egyesek, önös érdekeik szerint, a népet felhasználva, ki akartak használni.
A harci láz sokakat elkapott, de messze nem az egész országot. Mint fentebb írtam, vidéken azt sem tudták, hogy pontosan mi folyik Pesten meg a nagyvárosokban.
Igen, az is jó kérdés, hogy honnan szereztek egyből fegyvereket, mikor elítélték azt a laktanyaparancsnokot, aki a tömegbe lövetett, mert (feladatát végezve) nem engedte, hogy megtámadják és kifosszák a kaszárnyát?

Abban is igazad van, hogy jó lenne, ha látszódnának a "falak" és ne akkor szembesüljek vele, mikor éppen koppanok! És mindenkire lenyenek érvényesek a szabályok!

Már máskor is megfogalmaztam, hogy sokan összetévesztik a szabadságot az anarchiával.
Úgy gondolják, hogyha '89 előtt tiltottak sokmindent és most beköszöntött a demokrácia, a szabadság, akkor most mindent szabad.
Lóf@szt!!!!
Vannak szabályok, törvények, amiket BE KELL TARTANI!
Érdekes módon, Svájcban, Németo.-ban, USA-ban is vannak törvények, amiket be kell tartani, mégis szabdságban élnek és demokráciának hívják. (Sőt! USA a legdemokratikusabb országnak tartja magát, mégis szigorú szankciók is léteznek. Pölö halálbüntetés.)

@mókusfüles bukósisak: Neked is igazad van.
Én sem tudok olyan eszmét, ami mellé teljes mellszélességgel kiállnék.
Magam miatt már inkább.
Volt is erre példa a közelmultamból. Pereskedés is lett a vége, de első fokon nyertem. Mert nem hagytam magam egy nagyobb "szervezet" ellenében. A sok bírka meg meghunyászkodott.
Hát nem!
És olyan sincs, aki mellé kiállnék, hogy vállvetve "harcoljunk"!

Svejk, a derék katona 2009.10.25. 14:18:52

@mókusfüles bukósisak: Nagyon is békénhagyás! Talán soha ennyire békén nem hagytak, mint manapság! Szerintem semmi baj nincs itten, a vezetők élik a saját életüket, és mi is éljük a mienket. Ők nem törődnek velünk, nekünk meg nem sok értelme van törődnünk velük. Szerintem nagyon hurrá ez a rendszer - emberi méltóság szempontjából. Anyagi szempontból már nem ennyire szép a kép, de azért jól beosztva a pénzt még elég jól ki lehet jönni. Szerintem igaza volt Gyurcsánynak: soha nem látott jólét van ebben az országban. Csak attól tartok, hogy már nem sokáig... mert a gazdaság teljesítménye folyamatosan csökken.

@Frengi: A folyamat, amit *enyhülésnek* nevezünk, Sztálin halálával már kezdetét vette. Ezt Magyarországon a forradalmasdi megállította, sőt, visszavetette, gondolj csak Kádár első éveire, amikor (szovjet távvezérlésre) sorra akasztgatta föl a 18-20 éves szerencsétleneket, akiknek tapasztalatlanságukkal visszaélve puskát nyomtak a kezükbe, és szolgálatukat kifizették a jobb élet igéretével - mintha nem pont ugyanezt igérte volna mindig és minden politikus, egyebek között a KMP is 47-ben.
A hatvanas évek frizsiderei meg nem a forradalmárok véréből lettek, hanem akkorra érett be annak az áldozatos munkának a gyümölcse, amit az ötvenes években honfitársaink (ha nem is teljesen önként) elvégeztek, mikor az (akkor) legkorszerűbb termelési technológiákat (mélyszántás, tarlóhántolás), sőt teljesen új iparágakat (faluvillamosítási program, TVK), sőt, új vársokat (Leninváros, Sztálinváros) építettek fel. A hatvanas évek jólétét a nép elsősorban saját szorgalmának köszönhette, másodsorban pedig azoknak a bölcs vezetőknek, akik számukra az utat mutatták és a lehetőségeket biztosították arra, hogy eredményeket érjenek el. Ez utóbbi az, ami mostanában hiányzik ebből az országból. A nép még mindig szívesen építene, termelne - de "nincs egy marék föld, egy kapa se", meg is van az eredménye: a kormány is, a kisember is úszik az adósságban. :-( Nem a forradalmak viszik előbbre a világot, hanem a MUNKA. És ameddig a mindennek a mércéje bizonyos anyagi javak birtoklása avagy nem birtoklása, addig kijelenthetjük: csakis az a munka, amelynek kézzel fogható eredménye van. Ha ez nincs, a folyamatos elszegényedés boritékolható.

f.m.j. 2009.10.25. 14:22:11

@Svejk, a derék katona:

jó, akkor végleg eldőlt: te tényleg hülye vagy :)

Doña ¡Cara(mba)! 2009.10.25. 15:06:51

@Svejk, a derék katona: Szép délutánt neked! A meggyőződésemből nem sikerült egy jottát se leadni tegnap óta, de volt, amiben igazad lett: Itt, Pécsen a jövendő Európa Kulturális Fővárosában, tegnap este elmendegéltem megnézni Mészáros Márta filmjét Kéthly Annáról. Tényleg igazad lehet, mert ilyet még eddig soha nem tapasztaltam egy 160 ezer lelket számláló, "a tudomány és művészet" városában: az Uránia nevezetű művészmoziban egyedül, én ültem az egész nézőtéren. Két nap adták a filmet, pénteken és szombaton. Ennyi embert érdekelt szombaton a forradalom, remélem jó hír számodra, tényleg az embereknek mindegy hogy miért volt egy 56-os forradalom, le van kakilva. Ültek volna a valagukon, kit érdekelnek ma már azok a hülyék?. A film igazi főhőse egy múlt rendszerbeli (a "szabad" 70-es évek elején történik a cselekmény) beszervezett, tehetséges, ambiciózus ügynökké lett fiatalember. Aki jobban akar élni, ki akar jutni Nyugatra (akkor ugyanis ültünk itthon a fenekünkön, csak később adtak 3 évente nyugatra egyszerű állampolgárnak útlevelet Jugóba, Olaszba, Ausztriába - azt már majdnem szabadságnak éltük meg). Pedig szerintem az volt az a fal, amit valóban lehetett érezni, nem koppant rajta senki: beadta az útlevél kérelmét, de ha nyugati disszidens rokona volt, akkor általában nem kapta meg a nyugatra szóló útlevelet, ezen meg se lepődött és nem is hőbörgött különösebben, csend volt, rend és nyugalom. Akinek járt útlevél, az úgyis megkapta az elvtársaktól. Ez volt a fal. Mert törvény szerint elvileg bárkinek járt az útlevél, ha feddhetetlen életű volt (közkeletű tévedés: a törvény az nem fal, csak szabályozza a társadalom együttélésének formáját és védi a fennálló államrendet: ezért minden rendszerben mást tekintenek főbenjáró bűnnek: ma például árpádsávos lobogóval "masírozni" bűn, az ilyen balek beidézendő a Gyoskocsiba, de embert lincselni viszont nem feltétlenül akkora nagy gáz. Terményt lopni a szomszédtól, tanárnőt felpofozni meg pláne nem bűn, az csak gyerekcsíny és csúnya, aki másképp gondolja. De ez sem vonatkozik akárkire, tudjuk. Ugye milyen szép és jó, hogy tudjuk, nehogy aztán koppanjunk? Na, ez már fal, szerintem. Mert egy törvény lehet viszonylag igazságos vagy nem, de ha nincs az a fal, akkor az mindenkire vonatkozik. Ha fal van, akkor van ugyan törvény, de nem vontakozik mindekire egyformán. Van akinek ez jó.
Ma ezek szerint rendben van minden, van törvény, van fal, minden ami kell. Megynugtató és biztonságos a világ.
56-ban FAL volt, utána is az volt, és mivel sztem nem sikerült a demokrácia, ma is fal van. De nekem azért nem nagyon tetszik, én anno Berlint sem szerettem, hogy FAL volt Berlin és Berlin között. Nem véletlen, hogy szimbólummá válik minden fal, és előbb-utóbb az emberek egy része le akarja bontani. Még akkor is, ha jól látható és nem koppan rajta. De ízlések és világnézetek eltérőek...
Mondod: neked mindegy hogy Bajnainak, vagy Orbánnak fizeted az adót. Nekem ez sem mindegy. Ha elvonatkoztatok a nevektől, akkor én oda szeretném fizetni az adómat, ahonnan kapok sima felületű utat, szuper minőségű oktatást, egészségügyet, etc., és nem szeretem az adómat Gyurcsány somogyi kúriájában megtestesülve látni, meg nem szeretem Szalayné végkielégítését sem állni mint régi vágású tiszt a kártyaadósságot. Nekem ezek határozottan nem tartoznak a "nekem osztán mindegy" kategóriába. Eszközeim ez ellen: mindig elmegyek szavazni, elmegyek olyan demonstrációkra, amelyeket fontosnak tartok, nem fogom be a számat, csak ha egy rendőr beverné, részt veszek civil kezdeményezéseken, a nagyon-nagyon szerény pénztárcámat is megnyitom, ha általam fontosnak vélt ügyet támogathatok és meggyőződök előtte arról, hogy nem megy egy lyukas, ellenőrizhetetlen nagykalapba. Pillanatnyilag nagyjából ennyi a lehetőségem. Talán naiv vagyok és ostoba balek. Igaz is, nincs villám se, kúriám se, ménesem se, erdőim, tavaim. Igy jár, akinek nem kellenek a falak:((((((

f.m.j. 2009.10.25. 15:16:36

@Doña ¡Cara(mba)!:

mindennel egyetértek, amit írtál, és köszönöm

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.10.25. 15:19:37

@Svejk, a derék katona:

Hallod, átmehetnél a kapcsolatra, óriási sikered lenne!

Itt nincs, de sebaj, megpróbáltad.......

"Anyagi szempontból már nem ennyire szép a kép, de azért jól beosztva a pénzt még elég jól ki lehet jönni. Szerintem igaza volt Gyurcsánynak: soha nem látott jólét van ebben az országban."

"A nép még mindig szívesen építene, termelne - de "nincs egy marék föld, egy kapa se", meg is van az eredménye: a kormány is, a kisember is úszik az adósságban. :-("

Horizont 2009.10.25. 15:23:17

@Svejk, a derék katona: Te egy nagyon furmányos pacák vagy, megfigyeltem:DDDD
Először leírsz valami helyénvaló okos dolgot, aztán a lovak közé csapsz és olyanokat írsz, hogy úgy érzem mintha egy szívlapáttal fejbe csaptál volna! Ha jól emlékszem nem árultad el, mennyi éves vagy, pedig nagyon fontos lenne az írásaid mellé. Ne haragudj meg érte, de te olyan vagy mintha összegyúrtak volna, mindenféle számomra szörnyű emberkéből. Pl. Egy munkáspártiból aki észre se vette, hogy 20 éve elment Kádár, vagy aki idősként kezet csókolt Orbánnak, aki Gyurcsányt új messiásnak kezelte, aki beöltözik egyenruhába, és gárdistaként masírozik és rettegtetni szeretne, mert neki ez a trendi rend, aki ha az évei száma alapján visszanézhet már, de "szódásüvegtalpú" a szemüvege üvege és elrugaszkodik a realitásoktól, akinek olyan emberi értékek , tettek, szavak szart se jelentenek, mint hazám, hazaszeretet, forradalom, közösség, szent cél, tisztesség, becsület, beleérző képesség. Szóval próbáltam minden negatív szemléletű embert összehozni, hogy érzékeltessem számomra ezekből vagy "összegyúrva" és csak döbbenten figyellek a nézeteiddel együtt.
Aki egy ilyen mondatot le tud írni : "Szerintem nagyon hurrá ez a rendszer - emberi méltóság szempontjából. " az nálam már ki is írta magát ebből a hétköznapi világból. Sajnálatra méltó vagy....

f.m.j. 2009.10.25. 15:31:39

@Horizont:

először is neked is kösz, hogy mindig helyén van az eszed :)

pont arra gondoltam, hogy ez az egész csak egy nagy fricska, mert nincs ember, aki ilyeténképpen gondolkodna, és ez az egész annyira zavaros, hogy így nem élhet, gondolkodhat ember, mert bele lehet neki őrülni :)
Szóval egy nagy fricska, vagy egy torz tükör nekünk, pont ezekből az emberi példányokból, akiket felsoroltál :)
Ha így nézem, akkor viszont hatalmas respect svejknek, hogy ezt így összeszedte...

f.m.j. 2009.10.25. 15:46:11

@laspalmas:

persze :):)
azt a leborult szivarvégit!
és én kérem, hogy ne moderáld
azért hihetetlen, hogy mindig mi futunk bele, az öregedő hölgyek :)

Horizont 2009.10.25. 15:53:42

@laspalmas: Na ne már......El is dobtam magam!

@mókusfüles bukósisak: Nem öregedő, hanem kedves hölgyek:DDDD Tényleg mindig mi kattanunk rájuk. Azt mutatja, hogy mi felháborodunk a baromságon és nagyon szeretnénk meggyőzni bárkit, hogy szabja át a véleményét egy jobbra, de nem járunk sikerrel. De nem adom fel!!!!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.10.25. 15:56:54

@Horizont:

Szerintem azt mutatja, hogy rutintalanok vagyok, vagyis szinte szűzlányos ártatlansággal tekintetek a világra és annak lakóira. :))))
(nem megsértődni)

cukortartó · http://www.youtube.com/watch?v=0Q8vl8wFm7g 2009.10.25. 15:57:13

@mókusfüles bukósisak: @Horizont:

vastagbor.blog.hu/2009/09/30/pokrovenszky_ur?fullcommentlist=1#comments

Svejk, a derék katona 2009.09.30. 23:42:16 körülbelül középtájon van az első kommentje ezen a nicken.

Svejk már a második neve, az első kitiltása miatt oda lett. No comment. Azért vicces(?), elkeserítő(?) tanulságos(?) fájdalmas(?) volt végignéznem, milyen könnyen behülyített titeket.

f.m.j. 2009.10.25. 16:04:34

@cukortartó:

sebaj kedves, inkább vagyok olyan, mint ahogy Laspalmas jellemzett, mint olyan kis dörzsölt, mint magácska (amúgy volt rá 14 perced, hogy utánanézz svejk nemannyira derék katonának, vagy netán fejből nyomtad mikor kommentelt először? :))

cukortartó · http://www.youtube.com/watch?v=0Q8vl8wFm7g 2009.10.25. 16:09:17

@mókusfüles bukósisak: Valamit félreértesz. Semmi közöm csernajához. Csak épp rámutattam, hogy kicsoda.

cukortartó · http://www.youtube.com/watch?v=0Q8vl8wFm7g 2009.10.25. 16:14:31

@cukortartó: Egyébként kigugliztam, mert emlékeztem az akkori műsorára, meg hogy utána kénytelen volt nevet váltani, és hogy kábé 1hónapja történt. Onnan már egyszerű volt megtalálni.

Ha olyan értelemben lennék dörzsölt, ahogy ezt te most értetted, akkor most elsütnék néhány megjegyzést, de nem akarom horizontot még ennél is kellemetlenebb helyzetbe hozni.

f.m.j. 2009.10.25. 16:15:02

@cukortartó:

elötted sokkal kevésbé megalázóan laspalmas már megtette...

mindegy, spongyát rá (főleg, hogy én égek :)) szóval azért nem nevezném behülyítésnek, egy percig sem tudta befolyásolni sziklaszilárd véleményemet, miszerint elmeroggyant :)

f.m.j. 2009.10.25. 16:20:01

@cukortartó:

azt nem tudom, hogy te hogy értetted, hogy én hogy értettem :) de akkor elmondom én, hogy hogy értettem :)
tehát csak annyi, hogy neked "vicces(?), elkeserítő(?) tanulságos(?) fájdalmas(?) volt" végignézned az egészet, és ebben éreztem egyfajta fölöttünk állást, ami engedtessék meg, hogy ne tetsszen...

Horizont 2009.10.25. 16:20:41

@laspalmas: Tudod olyan régen volt már nekem szűzlányos tekintetem, hogy erre büszkén ki is húztam magam és elárasztott a nosztalgia hullámokban!

@cukortartó: tudod mi Mókuskával olyan naívak vagyunk, hogy bedőlünk újra és újra. Mert én barom azt gondolom ez a kommentelés egy modern kori emberi kapcsolat, ahol azt írom, mondom, ami a valódi énem, és amit elmondanék úgy is ha alá kéne írnom a nevem, a szem. számom, lakcímem. És egyetlenegy nevem van isten és ember előtt :DDDD Nem váltogatom mint más a gatyáját. Jellemtelenség. Ha pedig kitiltanak, ah bannolnak akkor meg elkotródok mert nemkívánatos vendég vagyok. Ha ez a legnagyobb öröme, hogy behúz minket a csőbe, ám legyen. De ennél nagyobb soha:((( Nem érzem magam kényelmetlenül! Vagy kéne? Miért most égtem???
Csernaja obca volt aki faszparasztnak nevezett és amikor más megrótta ezért kijavította klimaxos hülye 3,14csára. Na ennyit erről.
@mókusfüles bukósisak: Nem baj Mókuska mi jobbak vagyunk, hidd el....:DDDDDD

cukortartó · http://www.youtube.com/watch?v=0Q8vl8wFm7g 2009.10.25. 16:24:03

@mókusfüles bukósisak: Uuupsz... Epic fail.

Úgy belemerültem, hogy csak most olvasom, hogy már elsütötték egyszer.
Süllyedtem, további szépet mindenkinek.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.10.25. 16:25:45

@mókusfüles bukósisak:

Én meg benéztem ide, aztán láttam a tényállást.....
Új kommentelő érkezése esetén érdemes átfutni az adatlapját, képet kapsz róla. És talán fel is ismered. :)

f.m.j. 2009.10.25. 16:30:37

@cukortartó:

mi lenne, ha senki nem égne, és nem szégyenítenénk meg egymást?
A spongyámat mindenkinek felajánlom :)
És írjál, mert szerintem jókat írsz....

f.m.j. 2009.10.25. 16:35:47

és ha tudnátok mennyire nem vagyok "mókuska" típus :D:D:D

inkább bukósisakos (bár motorom nincs)

Horizont: Amúgy egyszer én is nevet változtattam, majd privátban megírom mi voltam :) remélem nálam nem veszed jellemtelenségnek, és moderálva se voltam :)

Horizont 2009.10.25. 16:39:23

@laspalmas: @mókusfüles bukósisak:
Különben meg néha már Bilobilra kéne rácuppannom, mert azt is elfelejtem tegnap mi volt, nemhogy ráismerjek valakire aki álnéven nyomakodik és direkte provokál vagy tényleg hülye? Mi vagyok én a pszichiátere? Örülök ha férjemet "megfejtem" időnként:DDDDDD
Nem ilyen csernajaobicasvejkaderékkatona féle ragyogó elméjű honfitársamat.)))

Horizont 2009.10.25. 16:42:54

@mókusfüles bukósisak:
Jaj nem is ilyenre értettem , én is "optimista" voltam és változtattam mert zrikáltak poénkodva:DDD Már tippeltem magamban ki voltál és miért lettél más.:) Amúgy tényleg nem vagy "mókuska" csak kedveskedni akartam..))

Doña ¡Cara(mba)! 2009.10.25. 16:45:10

@Horizont: Csatlakozom én is hozzátok, naiv leánykák:) Öregecskedő feleségként én sem bírtam megszabadulni sem naivságomtól, sem attól a káros hozzállásomtól, hogy először, másodszor, harmadszor még a jót keresem az emberben, és csak azután kezdek el gondolkodni:) De sebaj, las palmas igazi lovag: a naivságot szűzlányos világlátásnak nevezi. Horizont, én szívből, őszintén irigyellek ezért a bókért:)

Horizont 2009.10.25. 16:53:45

@Doña ¡Cara(mba)!: Na ugye!!!!:DDDD A kérdőívből kiderült (amúgy is) milyen kevesen vagyunk nőneműek itt. Aztán mégis csak mi vagyunk itt (most). A pasik eltűntek innen? Vagy valami meccs van? Vagy mosogatnak?:DDDD

Hogy a posztnál is maradjunk! Koncz Zsuzsával beszélgettek tenapelőtt, hogy be voltak tiltva. Na erre hallgattam egy kis Konczot. Ezt például és annyira szép, libabőrös is lettem:

Hej, tulipán, tulipán
Az életem nem vidám
Édes íze keserű
Ritka vendég a derű

Azt mondta az én anyám
Ez a hely az én hazám
Ide jöttem világra
Remélem, nem hiába

Tiszta szívem szomorú
Mért kell ez a háború
Mért nem élünk csendesen
Békében, szégyentelen

Csalhatatlan nem vagyok
Mondom, amit mondhatok
Nem vagyok se rossz, se jó
Országos városlakó

Itt van az én otthonom
Becsülettel dolgozom
Amit tudok, megteszem
Mégsem jó az életem

Hej, tulipán, tulipán
Ez a hely az én hazám
Ide jöttem világra
Remélem, nem hiába

2009.10.25. 16:59:08

@Doña ¡Cara(mba)!: Mészáros Márta? Aki Moszkvában született, ott is diplomázott, majd pedig az ötvenes évek második felében komancs filmhíradókat meg dokumentumfilmeket szerkesztett? Még van neki képe 56-ozni??? Vizilóbőr vastag lehet az övé is...

Horizont 2009.10.25. 17:24:01

@Sörömpőőr:
Nem Moszkvában született hanem Budapesten. (lényegtelen)
Az apja a sztálinista diktatúra áldozata lett. Amúgy meg a rendszerváltás előtt is volt élet, ha nem tudnád. Vagy mindenkit falhoz kellett volna állítani mert a hivatásában dolgozott? Komancs filmhíradó? Miért kapitalista híradót kellett volna csinálnia? Az egész életének munkásságát kéne egyben nézni! Hány filmjét láttad amúgy? Ja 78 éves és itt élt! Mert élni kell.

2009.10.25. 17:41:28

@Horizont: Na jó, igazad van, utána néztem, tényleg csak négy éves korától nevelkedett a Szovjetúnióban. De nekem akkor se csináljon könnyfakasztó 56-os drámát valaki, aki az évben éppen a moszkvai filmművészetin védte a diplomáját. (Képzelem, micsoda vizsgafilmje lehetett... etűd a sződd a selymet elvtárs kezdetű népszerű csasztuskára, vagy ilyesmi. :-)) Az meg gondolom neked is nyilvánvaló, hogy a Filmhíradó és a Népszabadság szerkesztését nem akárkire bízták rá az ötvenes években, csakis 1000%-osan párthű komancsokra. Szerintem Mészáros Márta teljesen hiteltelen bármilyen 56-os témában, nem értem, miért blamálja magát ilyenekkel, nincs ő rászorulva se tehetség, se hírnév dolgában aktuálpolitikai támogatásra!

Doña ¡Cara(mba)! 2009.10.25. 17:49:59

@Horizont: Hm, ez tényleg szép. Hogy megfeledkeztem róla! Hiába, öregszem. Kösz!!!!!!!!

Horizont 2009.10.25. 18:06:13

@Sörömpőőr: Ilyenkor azért mindig elgondolkoztat az átlagemberek múlthoz való hozzáállása! Nem tudom hány éves vagy, nem tudom nagyszüleid, szüleid milyen életet éltek az elmúlt rendszerben. Mit tudsz róla? Mert ilyen hozzáállással sokat azért nem. Nagyon de nagyon sokan tanultak a Szovjetunióban. És akkor mi van? Én is ismerek nem egy pár embert akik ott tanultak. Nem lettek bolsevikok, nem Lenin mellszobra volt az éjjeli szekrényükön és nem azt csókolgatva aludtak el.
Visszatérve Mészáros Mártára, kérdésemre nem válaszoltál , láttál tőle akár 1 filmet is? Gyanítom nem, neked elég hogy kinn élt 4 éves korában és hogy ott tanult. ::(((
A múltunk élete része, még ha nem jó korban is éltünk ezen a földön. A lényeg, hogyan éltünk abban a múltban, abban a korban.....Itt belül, nagyon legbelül!

2009.10.25. 18:23:57

@Horizont: Na, na, ne terelj, Mészáros Mártát az előző rendszer futtatta, vagy azt árulta el 34 éven keresztül folyamatosan, vagy saját magát a rendszerváltás után. Nekem olybá tűnik, hogy a elvtelenül dörgölőzik a mindenkori hatalomhoz. Nem azt mondom, hogy csináljon komancs filmeket, de azért volna pármillió politikamentes téma. Pl. "Szalayné, egy kisember felelmelkedése és bukása" :-)

Horizont 2009.10.25. 18:45:30

@Sörömpőőr:
Én terelek? Nem én egyenesen írok. Te terelsz.
Még arra se válaszoltál hány filmjét láttad, miután ilyen markáns véleménnyel letaposod a sárba?
Az előző rendszer futtatta? Külföldön is? Ha szar filmjei lettek volna futtathatta volna!
Ha nem éltél az előző rendszerben ne ítélkezz egyes emberekről, mert nem voltál ott ! :DDDD
Majd 20 év múlva megkérdezi a gyereked, hogy miért dörgölőztél a mostani hatalomhoz? Hiszen dolgoztál nekik és nem döntötted meg őket?:DDDD

Horizont 2009.10.25. 18:58:37

@Sörömpőőr: A francba elszállt a kommentem:(
Nem terelek, te terelsz azzal, hogy még most se válaszoltál, hogy hány Mészáros filmet láttál?
Futtatták? Külföldön is? Ha szar filmjei lettek volna hiába nyomatták volna?
Ha 20 év múlva megkérdezi a gyereked tőled, hogy miért dörgölőztél ehhez a hatalomhoz, hiszen nekik dolgoztál? Miért nem döntötted meg? Na?.....
Mindegy úgyse kerülünk közelebbi közös nevezőhöz. Nézzél Mészáros filmeket:DDDD

Horizont 2009.10.25. 18:59:28

Ilyen nincs most meg egyszerre kettő jött elő. Nem ,nem hülyültem meg!:DDDD

Doña ¡Cara(mba)! 2009.10.25. 19:01:33

@Sörömpőőr: Nézd, filmkritikus nem vagyok. Nem szeretem a kommunistákat/szocialistákat, diktatúra kiszolgálóinka tartom őket. A művészektől is elvárok némi eszmei tisztaságot. De a művészeknél ez valahogy mégse mindig esik egybe de ettől még alkothatnak nagyot. Ezen sokat rágóztam én is, de te mit láttál Mészáros Mártától? Én a Napló gyermekeimnek-et láttam - ebben elitéli minden formában a kommunizmust. Megnéztem a Temetetlen halottat, ahol drámai, amit Nagy Imréről megfilmesít, és Kádárt nem kíméli, hazaárulónak, gyilkosnak, hóhérnak állítja be. Akkor mi a baj a filmmel (nem Mészáros Mártával). Vagy nézd meg a mostani filmjét: Kéthly igazi, hajthatatlan szocdem volt, soha nem árulta el a pártot, sem Horthy, sem Szálasi, sem Rákosi alatt, csücsült is vagy 3xor börtönben. Gondolom, nem köztörvényes bűnökért...Soha nem árult egy szőnyegen a kommunistákkal, be is zárták, aztán a Nagy Imre kormányában lett hazánk ENSZ követe. Kéthly nem volt kommunista: Soha, soha, soha egyetlen másodpercig se. A híres mondás, ugye ismered: egy férfi van a Parlamantben, az is nő. Nem adta be a derekát. se nevét nem adta a kommunista diktatúrához. Miért róla készít Mészáros Márta filmet? Talán lelkiismereti gondok gyötrik? Nem hiszem. Edu miért volt képes szembefordulni múltjával Szentlászlónál, a horvátok ( "a fasiszták") oldalán harcolni a "vörös csillagos" szerbek ellen? Mert akkor látott először életében saját szemével, nem azzal a szemmel, amit apja adott kölcsönbe neki, aki vér-komcsi volt. Ő nem beszélt, bizonyított, hogy zsidó is, spanyol is, de immár magyarrá lett Szentlászlón, mert valaha Magyarországról vándorolt ki az apja, és visszatérve a szocialista Magyarországra, látva bentről ami megy, hányingere támadt, és a cselekvésben - nem a puszta szavakban - kezében fegyverrel harcolt Szerbia öleléséből kiszabadulni akaró horvátokért és az ott élő magyarokért. Ez volt számára a damaszkuszi út, ahol minden megfordult. Sztem van ilyen. Ritka ugyan, mint a fehér holló, de létezik ilyen.
56-ról még Goda Krisztina kissé romantikus filmjét láttam, a Szabadság, szerelem címűt, Ezen kívül a nagyközönségnek szóló nagyjátékfilmet egyet sem tudok említeni. Sopsits Torzójában is csak magyarázó háttérként merül fel 56 (amúgy irtó jó film, érdemes megnézni). Én ennyit tudtam felsorolni. Dokumentum film van, de talán a dokumentum filmet kevéséb kedvelő közönségnek sem ártana 56-ról filmet készíteni. Tetszik-nem tetszik, ezt a feladatot Mészáros Márta vállalta fel.

Doña ¡Cara(mba)! 2009.10.25. 19:33:20

@Horizont: Nem copyztalak, teljesen véletlenül kérdezzük ugyanazt Sörömpőőrtől: hány Mészáros Márta filmet látott életében?

Doña ¡Cara(mba)! 2009.10.25. 21:20:11

Jóízű álmokat mindenkinek! Holnap 4-kor kelek, megyek fel Pestre, a "bűnös Babilonba"" :DDDD, én szegény, naiv vidéki. Majd holnapután elmesélem mit láttam, szájamat min tátottam:) (csak holnapután, mert lesz 9 óra, mire hazérek hótt fáradtan, és még a jószágot is meg köll ötetni, ellátni (mint már valahol írám, 4+1 macska és 2 kutya). Biznicről nem szólok, mer' nem érdekes, sajnos nem bírok lopni semmit. Nem tanultam meg, ma meg már késő (hiába hát a bánat, légy ami lennél, nő, a fű ki-NŐ utánad:)

kulalak 2009.10.25. 22:33:45

Elvagytok itt mint a befott, ahogy nezem. "szelep vagyok az orszag feneken" az nem Hobo?
Neha megnezem a kotozkodoket, de nincs idom forumozni, inkabb csak komment vagy no komment. Elmult az unnep, kellenek a filmek megemlekezesek (MM ferje nem Jancso volt?) meg a szembenezes. 2009 van. Es mindennap rosszabb.

2009.10.26. 07:45:52

@Doña ¡Cara(mba)!: Ugye nem gondolod, hogy abban a rendszerben, ahol már a forgatókönyveket is zsűrizte a politika, és ahol akár a legyártott filmet is simán elsüllyesztették (lásd a Tanú), ott bármilyen film készülhetett és forgalomba kerülhetett ami a párt aktuálpolitikai érdekeinek meg nem felelt?

@Horizont: "Hiszen dolgoztál nekik és nem döntötted meg őket?" Először is azért nem teljesen mindegy, hogy valaki egy elnyomó rezsim propagandagépezetének oszlopos tagja-e avagy udvart seper a csepeli vasműben, másodszor is meg nehogy már rendszert döntögetni is az én dolgom legyen! Azért vannak az ellenzéki politikusok! Döntsék meg ők. Ők sem végzik el az én munkámat helyettem, akkor én miért végezném el az övékét helyettük?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.10.26. 12:05:15

@Horizont: Horizont & Co. lécci "ne szopjátok be megest":
Sörömpőőr:
2009.10.25. óta tag (tegnap esett le sokaknak hogy Svejk = csernajo obca)
4 hozzászólása van, pont ez a 4 itt.

de ne legyen igazam...

f.m.j. 2009.10.26. 15:11:31

@Talon Karrde:

én már ezért nem írtam, mert valami ilyesmi turpisság sejlett fel bennem :)

Amúgy senki nem magától jött rá, Laspalmas írta meg, én amikor megnézem valakinek az adatlapját, a korábbi neveit nem látom, csak azt, hogy mióta tag, és hány kommentet írt. Örömsöröm tegnap óta tag, és 10 alatti hsz-e van. Mi vagyok én, gondolatrendőrség?
Ő biztos liberté apukája, vagy anyukája, jól nyomja, csak elmeroggyant, ezvan :)

f.m.j. 2009.10.26. 15:13:10

ja, elfelejetettem aláírni: Horizont & Co. egyik alapítótagja :)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.10.26. 15:17:14

@mókusfüles bukósisak:

Én se látom senkinek a korábbi neveit, csak elég jó a memóriám (néha áldás, néha átok), emlékszek emberekre, kommentekre, stílusokra. Téged is simán felismertelek a névváltoztatás után. :)

Horizont 2009.10.26. 15:23:28

@Talon Karrde:
Most mond meg mi a francot lehet ilyenekkel kezdeni? Fogadjak fel egy magánnyomozót mielőtt kommentelek? Most annyi negatív jelzőt (csúnyákat) tudnék ilyenekről írni! Milyen nyomorult lelki világa lehet az ilyennek! Az életben szemen köpném az ilyeneket és virtuálisan meg is teszem ....
Az az egy bánt, de nagyon, hogy Svejkkel "beszélgettem" , mert ha tudom, hogy csernaja álruhában akkor szóba se állok vele, a személyeskedő bunkósága után.
Ez van. Nem fenékig tejfel az internet (se).

f.m.j. 2009.10.26. 15:43:00

@laspalmas:

nekem is jó a memóriám, és általában jó leleplező vagyok, emlékszem, cserna akkor változtatott nevet, amikor pálfordulva más nótát kezdett fújni, és senki szóra sem méltatta...
Igazából Svejk-deréktelenként semmi bántót nem mondott, vagyis nem kezdett faszparasztozni...

de most komolyan azt kéne figyelni, hogy ez, vagy az, ugyanaz a majom-e, akivel nem kell foglalkozni?

Horizont 2009.10.26. 15:54:53

@mókusfüles bukósisak:
Lépjünk túl ezen, megvezetett hát megvezetett ,nem szégyenkezem.
Elég ha annyit kívánunk neki, hogy ez legyen a legnagyobb öröme az életben!
Képzeld ha csak ez teljesül.....:DDDDDDD

Marcellusca 2009.10.26. 16:51:27

@laspalmas: Hehe!
Üdv a fedélzeten Mrs. Monk! :D

Egyébként tényleg elszomorító, hogy egyesek mennyire nem veszik észre, hogy nemkívánatos személyek.
Amúgy engem alapvetően nem zavar a más vélemény (sőt!), csak mikor az már nagyon nagy f@szság.
Azt meg, hogy ki az aki csak provokál nehéz kitalálni, mindaddig, amíg nem megy át idiotizmusba.
Viszont a személyeskedés annál inkább.

2009.10.26. 19:02:32

@laspalmas: Akkor és azért váltottam nicket, amikor szíveskedtél kitiltani. Kellemesen elpolemizálgatok itt egyik vagy másik olvasóval, és akkor jössz, és elnyisszantod a fonalat, mint valami cenzor. Különösen furcsállom ezt a viselkedést pont ennél a postnál. Ünnepeled 56-ot, oszt közben megszabnád, ki miről beszélhet... jó Rákosi lenne belőled. :-)

Horizont 2009.10.26. 19:48:17

A cenzúra valami egészen más........Demokrácia ide vagy oda mindent mégse lehet !!

2009.10.26. 20:34:57

@Horizont: Ja, értem, szóval a demokrácia azt jelenti, hogy szabad egyetérteni pártunk és kormányunk által megrajzolt 56-képpel, és aki ezt bármi egyébbel kiegészítené, mely az ünnep fenségességét kicsit is beárnyékolja, azt demokratikusan elhallgattatjuk. Hát ez is egyfajta demokrácia felfogás, csak éppen nem az enyém...

Horizont 2009.10.26. 21:08:54

@Sörömpőőr: Én nem erről beszéltem, hanem arról, hogy akié a blog ő a tulajdonos, és ezzel már be is határolódik a fene nagy demokrácia. Aki itt ki lett bannolva, mind azzal jön, hogy azért lett kitiltva, mert más a véleménye.(!!!?) Ez nem igaz. Volt már itt másnak is más véleménye (nekem is!) és nem lett kitiltva.Az életben mindig mindent mindenhol kimondhatunk amit csak gondolunk? Ugye nem? Pedig demokrácia van! Oda mehetsz a főnöködhöz, leugatva a fejét, elküldeni a francba? Igen oda mehetsz, csak aztán keresd is meg a kilincset, kívülről.
Pl. Próbáltunk Donával meggyőzni Mészáros Mártáról, de még egy olyan egyszerű kérdésre se adtál választ, hogy hány filmet láttál tőle? Csak hánytál rá, mert Moszkvában tanult. Nem tudtok érvekkel kulturáltan vitatkozni, aztán persze mindenki más hibás.Nekem pedig egy nevem van, történhet bármi én azt nem adom, nem cserélem, a nevem én vagyok! (még ha nick név is)

abandi 2009.10.26. 21:39:38

@Horizont:
Egyetértek.
Én, mint egynapos érintett -és rutinos versenyző- továbbra is élvezettel olvasom a "kölkök" leleplező írásait .
Természetesen, semmi következményre nem számítok...

2009.10.27. 06:31:14

@Horizont: No hát ez a szomorú, hogy furtonfurt személyes síkra akarjátok terelni a disputát, hány MM filmet láttál, hány éves vagy stb, kétségbeesetten keresitek a fogást a személyemen - a helyett, hogy megvédenétek az álláspontotokat, ha a helyességéről annyira meg vagytok győződve. De nem, az olyan zavarba ejtő kérdésekkel nem kell itt foglalkozni, hogy honnan lett az 56-os "forradalmároknak" puskája és lőszere, hogy rendszeresen és tömegesen lincseltek, hogy szörnyűségeik igazolásául nem általlottak olyan nyilvánvaló valótlanságokat terjeszteni, mint a köztársaság téri föld alatti börtön, amit a pártház eleste után -mit ad istók- excavátorral sem találtak. Azzal sem kell foglalkozni, hogy a személyi kultusznak már régen vége volt, Rákosi félre volt állítva, a Recski Kőfejtő három éve bezárva, rabjai hazaengedve, nem, nem, ezek a csúnya tények csak összezavarják a szépen összefércelt forradalmi mitoszt, és aki ilyeneket mond, annak a személyét le kell járatni, hülyének kell nevezni, és ki kell moderálni. Komolyan mondom, ilyen szektás gondolkodása a Népszabadság főszerkesztőjének lehetett úgy 1952 körül. :)
Mondjátok már meg nekem, mijafaxért kell a történelmet újra meg újra aktuálpolitikai érdekek szerint meghamisítani, miért nem lehet egy ilyen kérdéssel, mint ez az 56, legalább 53 év távlatából tárgyilagosan foglalkozni? És ti, kisemberek, mit vártok attól, hogy az éppen aktuális verziót helyeslitek és véditek? Senki nem fog odamenni hozzátok, és vállon veregetni: "ezt jól mondta, elvtársnő, a Párt hálás önnek."

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.10.27. 07:18:37

@Sörömpőőr: Te tárca nélküli hittérítő vagy esetleg annak tanúlsz? Kényszeres sajáteszme-kinyilatkoztató kórban szenvedsz?

2009.10.27. 08:01:38

@Talon Karrde: Dehogy. Csak ismereteket terjesztek. Merthogy szerintem a bornírtság és a szűklátókörűség ellen küzdeni kell. De van, aki ragaszkodik a szemellenzőjéhez, olyan szép, sematikusnak akarja látni a világot, ahogy ő is meg tudja érteni. Pedig nem olyan. Különösen 56 nem. Rengeteg érdekcsoport küzdött rengeteg célért. Az egyiktől elvették a birtokát, a másik földet kapott a KMP-től. Az egyiknek megerőszakolták a hugát a vörös katonák, a másik tőlük kapott gyógyszert Bp ostroma után. Az egyik lebensraumot akart, a másik nem akart visszamenni Auswitzba. És mindennek a tetejébe bizony volt ügynöki tevékenység is, és a kommunista propaganda mellett ömlött az imperialista propaganda is rövidhullámon. Az egész egy kurva nagy katyvasz volt, ahol elszigetelődött csoportok küzdöttek a saját céljaikért. Ez nem egy szervezett szabadságharc volt, mint 1848-49! Nem volt Pilvax-kör, nem volt 12 pont, sokszor nem volt kommunikáció sem a harcoló csoportok között, az egész nem volt más, mint randalírozás, mint 2006 októberében. (Azzal a különbséggel, hogy 2006-ban szerencsére nem jutottak lőfegyverekhez a huligánok.)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.10.27. 08:31:30

@Sörömpőőr: oh, akkor te olyan vagy mint a DELTA? Ezekhez az ismeretekhez te hogy jutottál, olvastál róla, ott voltál, tanították valahol?

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.10.27. 08:46:28

@Sörömpőőr:

Nem értem mi a probléma, Svejk nincs kitiltva.
Mindössze felhívtam a többiek figyelmét néhány dologra. :)

f.m.j. 2009.10.27. 08:53:10

@Sörömpőőr:

azért arra kíváncsi vagyok, hogy téged, mint kisembert ki vereget háton, te kitől várod szavaidért a dicséretet? Miért olyan fontos neked, hogy osszad az észt?
Csak szerényen, ha kérhetem, jó?

Amúgy, ha '56-ban nem volt semmi hősi, és nemes (bizonyos szempontból egyet is értek vele) akkor semmi nem történt a világon, semmilyen történelmi esemény, szabadságharc nem volt az, az egész történelem (vagy mi) politikai kalandorok játéka, Kossuth, Lenin, Kun Bála, Hitler, Napoleon nem volt más, csak hataloméhes kis görcsök, akik azt hitték, hogy bárki felett állnak, csupán megvett ügynök az összes, akinek fontosabb volt, hogy a kincseket vigyék, (ha hinni lehet a legendának Kun Béla a Vérmező felett potyogtatta az aranyakat a repülőjéről, amint húzott az elvtársakhoz a SzU-ba tudod, az Édes Annában :)

Éppen ezért írtam, hogy nincs a világon olyan ember, vagy eszme, filozófiai irányzat amiért síkraszállnék, hacsak nem önzőn magamért, a családomért. Pl. ha valaki bántaná a gyerekeimet, lehet, hogy azt tenném, mint a litván maffiózó faszi...

És nekem nem baj, hogy más a véleményem, mert így én is elmondhatom a magamét, amíg nem faszparasztozod a hölgyeket, engem nem érdekel hány féle néven jössz ide :)
Nekem tetszenek a kérdéseid, oké, relativizáljunk mindent, ne higgyünk csak úgy el semmit, mert ezt mondják a hatalmasok, ezt én is vallom.

f.m.j. 2009.10.27. 09:18:56

véleményem helyett véleményeD

f.m.j. 2009.10.27. 09:20:03

jaj, az eposzi jelző is hiányzik: a fényes és tiszta tekintetű hölgyeket :)

2009.10.27. 09:53:09

@mókusfüles bukósisak: Engem senki sem vereget vállon. Nekem az az örömem, ha alá tudok tenni a hazug propagandagépezetnek, mert kilátástalannak látom az agymosottak társadalmát. Nem kell ide fekete autó meg gulág, van helyette nyájszellem és öncenzúra. Én viszont azt szeretném, ha minél több ember öntudatra ébrendjen, mert ez lehet a későbbi összefogás alapja, márpedig az összefogás és összetartás a társadalmi viszonyok végleges rendezéséek szükséges feltétele. Aki dezinformált és tekintélyelven súlykolt sablonokban gondolkozik, akit a másik gondja-baja hidegen hagy, sőt, a másik róvására, annak becsapásával és kihasználásával szeretne luxuséletet szerezni, az rabszolga lesz egész életében.

@Talon Karrde: Könyvek, filmfelvételek, kortársak visszaemlékezései... Elmész mondjuk az OSÁba, vagy a Filmintézetbe, vagy a Széchenyi Könyvtárba, és a sok-sok különböző változatot elkezded összehasonlítgatni.

@laspalmas: Nekem egy gyönyörű kommentem veszett el. Lehet, hogy csak technikai okból? Na most már mindegy...

f.m.j. 2009.10.27. 10:22:25

@Sörömpőőr:

no akkor jól van, mert elhiheted, hogy nekem sem lapogatja senki a hátam, és nem is hagynám, én biztos nem vagyok agymosott sem, bármennyire is ezt szeretnéd beláttatni, (vagy netán attól leszel te kevésbé agyhalott, hogy gyorsan keresel olyanokat, akik agyhalottabbaknak tűnnek nálad, és ha sikerül ezt rájuk erőltetni, akkor így válsz különbbé? Ez nem személyeskedés, de érted, ugye?) épp ezért nem is értem miért itt szórod az igét, miért itt ébresztgeted a népet, szerintem a kapcsolat sokkal agyhalottabb ilyen szempontból.
Amit gondolok a világról, annak semmi köze sincs Orbánhoz, vagy Vonához, vagy Gyurcsányhoz, vagy a média, vagy az épp aktuális szellemi áramlathoz.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.10.27. 10:26:06

@Sörömpőőr: OK ember (asszony?), ez mind szép de én akkor is kiváncsi lennék rá, hogy van-e neked saját kialakult világképed? Pár szóban elmondanád hogy mik jelentenek számodra értékeket és miket ítélsz el?

2009.10.27. 10:44:58

@Talon Karrde: Ha pár szóban össze tudnám foglalni a világot, már mennék is a nobel díjért. Minden esetre nézetem szerint a világot olyasféle elveknek kellene vezérelnie, mint az "élni és élni hagyni" meg az "amit nem kívánsz magadnak, te se tedd embertársadnak", és az 56-os eseménysor ebbe messzemenően nem tartozik bele. Igaz, a személyi kultusz sem, de azt nem is akarják velem megünnepeltetni évről évre, nem úgy, mint ezt a fos 56-ot, amiből csak keserűség és nyomorúság született, éppen úgy, mint ahogy állítólagos szellemi utódjukból, a kortárs magyar politikából is igencsak elegem van. Bár azt az egyet készséggel elismerem: a libatolvaj meg a többi méltó utódja a Tuskólábaknak meg Wittner Máriáknak, találó szimbólumra akadtak az 56-os zavargások képében.

@mókusfüles bukósisak: agymosott az, aki csak egy irányból képes meglátni a dolgokat. Aki olyan sablonokban gondolkodik, mint "dicsőséges forradalom" "elnyomó diktatúra" "segélyen élősködő cigányok" "rohadt zsidó bankárok" stb. Ezen kéne, nagyon kéne, hogy túltegye magát a lakosság, mert az ilyesmi a történelem során még soha semmi jóra nem vezetett, csak gyűlölködés, polgárháború, etnikai tisztogatások, vagy éppen éhező gyerekek lett a végeredménye. Minden éremnek két oldala van. Még a 48-49-es szabadságharcnak sem volt 100%-os társadalmi támogatottsága, 56-ot meg... na mindegy.

f.m.j. 2009.10.27. 18:59:59

@Sörömpőőr:

így is van, meg az olyanok is sterilek agyilag, akik csak azt tudják hajtogatni, hogy "minden magyar potenciális náci" , "a népnek kell Josi barát, és Mónika" , "aki felháborodik intézkedéseinken, az orbánista seggnyaló, vagy Vona-imádó" , "a cigányok a kultúrájuk, és a mélyszegénység miatt olyanok, amilyenek, és kuss, mert a többség hibája, és kuss" .

Az idézeted meg nagyon nem pontos, és kicsit mást is jelent így picit torzul az eredeti jelentés, ahogy te használod. Igazából így van: amit akartok, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, ti is úgy cselekedjétek azokkal.
Na, és akkor szokott a vita indulni, hogy oké, de ki kezdje a pozitív jótevést a másikkal szemben... :) mert azt valahogy mindenki úgy gondolja, hogy a másik kötelessége.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.10.28. 07:26:06

@Sörömpőőr: OFF, pl. a Kuruc.info-ról mi a véleményed?

2009.10.28. 09:09:40

@Talon Karrde: nem olvasom, nem tudok róla nyilatkozni.

@mókusfüles bukósisak: Első körben ne bántsuk egymást, az már fél siker. ;-) 56-ot azért vetem meg, mert a hősies "forradalmárok" egy fikarcnyival sem viselkedtek különbül, mint az ávós verőlegények, sőt... szégyen, hogy ezt megünnepeltetik velünk. Illetve veletek...

vomit 2009.11.01. 18:59:44

56-ban, amikor itten botokkal dobaltak az oroszokat, mashol ez ment:

An examination of electrostatic motion, dynamic counterbary and barycentric control.
www.padrak.com/ine/INE24.html
It has been accepted as axiomatic that the way to offset the effects of gravity is to use a lifting surface and considerable molecular energy to produce a continuously applied force that, for a limited period of time, can remain greater than the effects of gravitational attraction.

Doña ¡Cara(mba)! 2009.11.01. 19:42:34

@vomit: Csak nincs közöd a repüléshez? Izgalmas tudomány lehet. Számodra biztosan világos, amit belinkeltél. Én valami olyasmit értettem ki az egészből, hogy mi, magyarok nekimentünk a legprimitívebb harci eszközökkel egy másik szuperhatalomnak, hisz az idézett tanulmány a repülés jövőbeni fejlődési lehetőségeiről szól. Jól értettem? Az USA bőven azzal volt elfoglalva, hogy miképp fejlessze a haditechnikáját. Csak nem ennek a tanulmánynak is köze lehet a lopakodók megszületéséhez? Bocsánat, ha nagy butaságokat írok, de járatlan vagyok mind hadi-, mind a repülés-technikában.
Nem tudom, mi volt az érzelmi töltete annak, amit leírtál, lehet, hogy csak arra akartál rámutatni, milyen ostobák voltunk 56-ban. Tényleg nem világos számomra. Én viszont azon a véleményen vagyok, ha egy népnek komoly a motivációja, az igénye a függetlenségre (pl. az oroszok soha nem tudták elfoglalni Afganisztánt, hiába a hiper-szuper-csodatechnika), akkor azt a népet ideig-óráig le lehet verni, de talpra áll. Mégha puszta bottal vagy molotov-koktéllal is megy neki hadseregnek, tanknak. Vagyis ha bátor és elszánt.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.03. 13:18:40

Találtam valamit (másik blogról adták meg a linket), ami nekem nagy újdonság:
www.terrorhaza.hu/hirek/rolunk/egy_bnos_jogos_bnhdese.html
Annyi minden van benne, hogy nem lehet összefoglalni, de nagyon tanulságos. Ajánlom mindenkinek elolvasásra, gondolatébresztésre.

süti beállítások módosítása