Skip to content


       Szűrés lista

A lelkész és a kitalicskázott fatákolmány

A Jobbiknak van ez a mániája, hogy karácsony előtt kereszteket állít fel köztereken és egy pappal felszentelteti.
A keresztállítás miértjére adott magyarázat persze 100%-osan jobbikos:


"Advent idejére, egészen Vízkeresztig a Jobbik Magyarországért Mozgalom már több éve fakereszteket/ kettőskereszteket állít a főbb közlekedési csomópontok és bevásárló központok közelében, hogy a bevásárlási lázban szenvedő emberek figyelmét felhívja az ünnep valódi értelmére.

 A Jobbik kötelességének tartja, hogy egyértelműen utaljon arra, hogy nem kell fölöslegesen szórni a pénzt a multinacionális cégek örömére, nem kell bedőlni a bankok áruhiteles ajánlatainak, hogy utána az ember kínkeservesen évekig fizesse a hitelt, hanem szerényen is lehet ünnepelni, de mégis családias boldogságban!"
 Pomázon is felállítottak és felszenteltek egy keresztet, amit december 3-án ismeretlen tettesek kettéfűrészeltek:Az, hogy kereszteket állítanak, engem abszolút hidegen hagy, vallásszabadság és véleményszabadság van, ahogy nem zavar a hétágú gyertya a Nyugati téren, nem zavar a kereszt sem.

Persze egyeseket már az is nagyon zavar, hogy a kereszteket papok, lelkészek felszentelik...


A keresztállítás kapcsán a Wesley János Lelkészképző Főiskola dékánja és rektora is megszólaltak. Név szerint Majsai Tamás és Iványi Gábor.

Igen, az SZDSZ-es Iványi Gábor. Róla bőven elég annyit tudni, hogy ő találta ki a roppant szellemes "A Turul egy dülledt szemű mesebeli tojószárnyas" szókapcsolatot.

Nem is értem, hogy a tolerancia-díj birtokában a lelkész úr hogyan írhatta ezt a keresztről:
 


Tűzifa és nem krisztuskereszt

Nem felszentelt keresztet döntöttek le Pomázon a minap, hanem a Jobbik nevű neonáci pártalakulat által - gyűlöletkeltő és kirekesztő céllal - köztérre talicskázott, és külön köztisztasági problémát is okozó fatákolmányt.

A keresztes háború és a nácizmus gyilkos eszmevilágát harsogó üzenetek tolmácsolására szolgáló horror- és terrorkészítményeknek a civilizált világban sehol nem lehet legálisan helyük. Különösen felháborító lelketlenségre vall a köztereknek a Názáreti Jézus keresztjére emlékeztető, rasszista, antiszemita célzatú förmedvényekkel történő elárasztása egy olyan ünnepi időszakban, amely a maga legbensőbb lényege szerint a szegények, az elesettek, a megalázottak megszabadítását és a bűnös emberiség egészének a megváltását hirdető karácsonyi üzenettel áll a legigazabb összefüggésben.

Felszólítjuk a keresztény egyházak tagjait, élükön a lelkészeket és főpásztorokat, hogy félresandítástól mentes egyértelműséggel utasítsák el (nem pedig Erdő Péter bíboros fátyolos szavaival - igaz, ő legalább megszólalt e szennyes ügyben) a Jobbik nevű pártszervezet által űzött kalandorkodás kereszténységet gyalázó praktikáit (köztük az évente megismételt keresztállítási botránykeltést), és keresztényellenes merényletként bélyegezzék meg e kufárszellemű politikai társaságnak a keresztény névvel és szóval űzött istenkáromló demagógiáját. Felhívjuk továbbá a Krisztus egyházának lelkészeit és más őrállóit arra, hogy hitvalló őszinteséggel határolódjanak el azoktól a papi és más egyházi személyektől is, akik segédkezet nyújtanak a Jobbik közéletmérgező gyalázatosságaihoz, sőt, mint egyesek e tényezők közül, attól sem riadnak vissza - lásd a Budai Ciszterci Szent Imre Plébánia paráználkodását http://www.szentimre.hu/archives/1455 -, hogy a kereszténység legszentebb jelképeit a legrútabb rasszista-antiszemita eszmék hirdetésére használják fel.

Mint értesülhettünk róla, Sólyom László államfő ismeretlen célú zárt ajtók mögötti diskurzusra fogadja hétfőn a Kárpát-medencében élő  magyar egyházi méltóságokat. Őszintén reméljük, hogy az Államfővel folytatott bizalmas beszélgetéseiket az egyháznagyok felhasználják arra is, hogy megtárgyalják vele az ország életét katasztrofális irányba sodorni igyekvő jobbikos törekvésekkel szemben követendő nemzetstratégia kérdéseit.

A Wesley János Lelkészképző Főiskola Theológus és Lelkész Szak nevében:

Iványi Gábor rektor

Majsai Tamás dékán

 


Én azt hittem, minden kereszt egyforma, de a liberális-toleranciabajnok lelkész úr felvilágosított, hogy van a keresztség legszentebb jelképe és van az antiszemita célzatú förmedvény.

Gondolom, Iványi lelkész úr hivatott egyedül dönteni, hogy a két teljesen egyforma kereszt közül melyik melyik ... 

Címkék: közélet abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr381582505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Várkonyi 2009.12.08. 14:53:21

@blerocs: Hallod azért hülye ne légy, jó?

"Jajj nektek, farizeusok, írástudók! "
Rémlik valami? Máté evangéliumának végefelé található. Keresd meg..

Aki azt hiszi, hogy a kereszténység valamiféle habcukor-rózsaszín, nyálas "szeressük egymást, gyerekek" érzés, az nagyon de nagyon el van tévedve.
Néha bizony rá kell mutatnunk a hibákra, különösen akkor, ha azoknak az örökösei ugatnak manapság, akik Jézust is megfeszítették.

@Prakt!:
'Nagyon szép gondolat, de mi van mondjuk a zsidó gyerekekkel.'
Részletkérdés, azt kell mondani a szüleiknek, hogy "úgy tudjuk, Izrael békés és csodálatos államában sok nagyszerű kibuc és jesíva található", el lehet fáradni oda.

"Bár a volt osztályomból a házasságig nincs sex az nem jött össze senkinek :D"
Ez is azt mutatja, hogy sok még a tennivaló ezen a téren is.

f.m.j. 2009.12.08. 14:56:28

@Pannonpuma:

már az is olyan kedves, ahogy elméd teljességéből engeded, hogy felszedjek némi morzsát, talán képes vagyok rá :)

szóval mindegy, minek törjem magam, hidd el, nem észbeli képességeink, vagy kééptelenségeink miatt nem értünk szót...
További kellemes értetlenkedést kívánok: m.b.

fokabacsi 2009.12.08. 14:57:11

@reKorrekt: :-)))) Fúú de félelmetes! Küldjétek el nekem.

Rózsaszín_Lajhár 2009.12.08. 15:33:11

Ahogy ez alatt a poszt alatt a sok ember egymásnak esett (keresztény, ateista, liberális, "hárdkór" keresztény) mutatja, hogy mi is a baj az országgal.:)

Szép napot!

hoplita 2009.12.08. 15:57:15

Én iványi nagy, puhos, gusztustalan, büdös tetemét szeretném a Dunába talicskázni.
Remélem egyszer még lesz rá alkalom....

f.m.j. 2009.12.08. 16:01:53

@Rózsaszín_Lajhár: kicsit túlzó megállapítás, én nem látom olyan nagy bajnak, hogy az emberek beszélgetnek, és időnként-helyenként nem értenek egyet (a többi vérmérséklet kérdése, meg gyerekszoba háttér kérdése:))

Nagy_Cthulhu 2009.12.08. 16:02:39

@Pannonpuma: Nem olvasom végig az összes kommentet amit hozzád írtak, bocsi. Értem mire célzol mondandóddal, csak azt nem értem mit ne értesz. Miért nem érted a kereszt állítást. Nem vagyok jobbikos, de vallásos igen, és értem a Jobbik logikáját.
Szóval azért állítanak keresztet mert:

A Karácsony az egy keresztény ünnep. A kereszténység jelképe a kereszt. Persze logikusan pásztorjátékot kellene állítani, hiszen Jézus születését ünnepeljük. De akkor a sok hidrogénszőke anyuka gügyögné a majdan hasonlóan jóképességűre nevelendő kölykének hogy "Nézd csak de ari barik". A kereszttel viszont egyértelműen jelzik hogy honnan ered, mire való az ünnep. Nem a nagybevásárlásra.
Belemehetnék a kereszt kontra Szent István kereszt azaz kettős kereszt dologba, de ezt most elhagynám.

Teszi ezt a jobbik másodszor azért, mert ugye Magyarország - úgymint Európa nagyrésze, ahogy azt már fentebb említették neked - keresztény ország.

Az, hogy a vallás egy hobbi, az meg olyan kijelentés, amellyel magadról állítasz ki bizonyítványt, én ilyen sületlenségeket nem hangoztatnék. Nem kell szentfazéknak lenni, de ha a vallás szerint éled az életed, akkor boldogan fogsz élni. Nem biztos hogy jól, de boldogan. Úgy fogalmaznék, hogy segít embernek maradni a sakálok világában.

A 9. parancsot kihagyhatjuk, de csak Sedux kedvéért :)

dessert eagle 2009.12.08. 16:31:27

Lehet, hogy a Húsvét szimbolikájához jobban társítható a kereszt, de miután Magyarországon advent idején semmi, de semmi nem emlékeztet a Karácsony igazi tartalmára, ezért nagyon helyénvaló a Jobbik kezdeményezése. Akinek nem tetszik a keresztállítás, népszerűsíthet más keresztény szimbólumot is, sajnos igencsak ráfér erre az országra bármi is legyen az…
Rendes katolikus országokban a karácsonyi időszakhoz pl. hozzátartozik a betlehem-állítás, méghozzá oda, ahol azt a legtöbben láthatják. Spanyolországban pl. olyan helyeken állnak betlehemek, ahol mi sosem gondolnánk. Láttam pl. egy életnagyságút a malagai reptéren, egyet az egyik marbellai bevásárlóközpontban (La Canada) és van minden nagyobb boltban is, ahol van erre 1,5-2 m2 szabad hely. Mikor lesz vajon betlehem az Aréna plázában? Alighanem amikor Szent Miklós napja munkaszüneti nap lesz…

Jut eszembe… Látta-e már valaki, hogy milyen rettenetes dolog van a görög katolikus templomok tetején? :)

Meleardil Eressea Iluvadan 2009.12.08. 16:54:11

Gyerekek...nyugodtan szaljatok le Pumarol, mert ugysem fogja fel. Nincs ra receptora.
Leirhatjatok erzelmesen, indulatosan, hideg logikaval, statisztikai adatokkal vagy magikus szimbolumokkal megtamogatva, nem fogja elfogadni, mert ennek a kirakosdarabnak nincs helye az o vilagkepeben, tehat nem fogja a fejebe beilleszteni. Ahhoz eloszor az ertekrendjenek kene atalakulni, az meg nem megy par riposztra.
Peldak a ket tarsadalmi vegletbol, hogy lassatok, ez nem kultura vagy muveltseg kerdese:
1. Cigany lopott a boltban. Elkaptak, megcibaltak, kidobtak, es megmondtak neki, hogy ne jojjon tobbet. Sebaj, jott megint, es ismet lopni probalt. Most egy kicsit meg is pofoztak, csak hogy erezze a torodest. De jott vissza, mint egy szuper-bumerang. Kozoltek vele, hogy mostantol azert is veres jar, ha csak kozel megy a bolthoz. Egyszeruen NEM volt kepes felfogni, hogy a boltban valamiert nem latjak szivesen a tolvajokat. Megint jott, de mar belepes elott suhant a tasli. Mire is kitort a jajveszek: "de mir nem engedtek be, hat azse, mer cigan vagyok?" A biztonsagi or lemondoan sohajtott, es mert erre mar tenyleg nem lehetett mast mondani, azt valaszolta: "Igen b*meg, mert egy koszos cigany vagy, es megollek, ha megegyszer meglatlak!" Na, ezt vegre megertette, es nem jott oda tobbet.
2. Kollegak vitatkoztak ebednel, hogy vajon ki penzeli a gardat. Egy darabig hallgattam, aztan amikor vegleg eltomodott a bullshit szurom, es nem birtam tovabb, akkor kozbeszoltam. Felvilagositottam oket, hogy senki kulsos, hanem maguk a gardistak. Szabadidejukben sajat zsebre es sajat boruket kockaztatva teszik amit tesznek. Na, pont ugy reagaltak, mint parasztbacsi a zsiraf ketrecenel az allatkertben: "Manpedig ilyen allat nincs!" Kozoltek velem, hogy a rendezvenyek, a buszozas, az egyenruha az mind mind sok penz, es azt valaki bizonyosan fizeti. Hiaba magyaraztam az igazat, NEM hittek el, mert keptelenek voltak. Hogy valaki felaldozza az idejet, kockaztatja az exisztenciajat, a bore epseget masokert, es nemhogy penzt nem kap erte, de meg egy csomo penzebe kerul, az szerintuk lehetetlen. Nem tudtak felfogni, mi az az onfelaldozas. Ha egy evtizedem van meggyozni oket, akkor sem sikerult volna, mert az ertekrendjukbol hianyzot az, ami alapjan megerthettek volna.

tudi 2009.12.08. 17:07:57

Na megszólalt egy megélhetési toleranciás libis. Bezzeg ha a kaftános havrok állítanának mindeféle dolgokat akkor azt örömmel fel is szentelné. De ezek as keresztek azok ztán nagyon szúrják a szemét. Nem kettősmérce e ez brága tolerancia bajnok lelkész úr. Amúgy ha jól emlékszem ez a lelkész kért bocsánatota "magyarság nevében" a cigányoktól valamelyik áldozat temetésén, ha nem javitsatok ki.

lich10 2009.12.08. 17:13:49

@Pannonpuma: Apám, te kétségbeejtően hülye vagy. Remélem már jóval túlhaladtál életed derekán, mert nagyon elszomorítana ha te lennél a jövő.

Keresztet állít a Jobbik, mert jó neki. Ezt érted?

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2009.12.08. 17:16:34

@TristanSXT: A gebasz csak annyi, hogy sokan felelőtlenül veszik fel az áruhitelt. Ha mindenki csak annyit venne fel, amit biztos vissza tud fizetni, akár 320-as euróval, meg 220-as CHF-fel is, akkor nem lenne vele semmi gond.

@malac69 gerinckutató blogkalandor: Azért a hatalomból, az állami iskolákból, a kerettantervből, stb... ki kéne maradniuk. Ha közfeladatot végeznek (oktatás, orvosi ellátás, műemlékvédelem, stb...), azért felőlem megkaphatják az állami támogatást, a maradékot viszont oldják meg a hívek adományából, vagy pályázati pénzből! Azt, hogy én egyházellenes vagyok, azt pont azért hoztam fel, merthogy még nekem sincs bajom a keresztekkel (amíg nem sértenek valami rendelkezést...), márpedig ha nekem nincs vele bajom, akkor ennek a faszinak igen elvakult idiótának, és/vagy meglehetősen rosszindulatúnak kell lennie ahhoz, hogy sértőnek találja.

@laspalmas: ..., de az már kevésbé, amikor húsvétkor már nincs fal, amire felakasszák.
Kérlek, ne ragadd ki a szövegkörnyezetből!
Szóval akkor átfogalmazom, hogy még közérthetőbb legyen: biztos örül a család a drága ajándéknak, de nem kell ezért hatalmas mínuszba vágni a családi kasszát!

A vallás pedig mindenkinek a magánügye. Ki lehet mutatni? Persze, miért is ne? Magyarországon jelenleg (elvben) a szólás- és véleményszabadság eszméje az iránymutató. Ugyanebből kiindulva viszont senkire sem szabad a vallást ráeröltetni! Aki akar, az felőlem járjon templomba, zsinagógába, mecsetbe, vagy üljön körbe egy pentagrammát a többiekkel az erdő közepén egy tisztáson, sőt, felőlem akár bort is áldozhat Dionüszosznak, engem nem zavar (persze azért az aztékok vallását nem igazán kéne beengedni, a szívkivágós emberáldozat nem mondhatnám, hogy helyénvaló Európa közepén - vagy akárhol). De senkinek ne legyen kötelező! Az állam és az egyház szétválasztása talán az egyetlen igazi pozitív eredménye az átkosnak, ezt nem kéne eldobni.
És én ENNEK ELLENÉRE mondom azt, hogy semmi baj nincs a kereszttel, a vallásos embereket talán ráébreszti, hogy a karácsony lényege nem az hogy ki hányszámjegyű összegből vásárolt, a nem vallásos embereknek pedig csak egy vallási jelkép - ugyanolyan vallási jelkép, mint amilyet ezer más helyen is látni. Hogy a Jobbik, egy leendő parlamenti párt állítja, az kit érdekel? Ha majd a Jobbik a KDNP-vel karöltve akarja alkotmányos szinten államvallássá tenni a kereszténységet, az ellen már a lehető leghevesebben és a lehető legtöbb fórumon tiltakozni fogok, viszont a keresztállítás 100%-ban ártalmatlan. Ennyi, lehet elküldeni engem melegebb éghajlatra.

Doña ¡Cara(mba)! 2009.12.08. 17:22:43

Nem olvastam a kommenteket, gondoltam, ne befolyásoljon egyik se.
Érdekes, nekem Iványiról és Majsairól ez jutott eszembe:

Feszítsd meg, feszítsd meg!

A názáreti Jézus keresztje se lehetett valami kicifrázott, cizellált, megmunkált, pácolt, lakkozott kereszt. Van egy olyan érzésem, hogy az is csak amolyan tüzifa-féle lehetett, amin mondjuk később nyugodtan meg lehetett főzni a chollentet, libacombbal és négyfele vágott főtt tojással, gerslivel. Nem gondolom, hogy a zsidó valláson maradott nép és a farizeusok, főpapok másnak látták volna,mint egy összetákolt kivégző eszköznek, amit majd lehet újrahasznosítani.

Hogy is van akkor a kereszttel? Mitől krisztusi egy kereszt? Miért egyenlő szárú az ortodoxok (görögök, oroszok, szerbek) keresztje, mitől latin a latin kereszt, mitől van három szára a Kárpátaljai keresztnek (kettős kereszt, plusz egy diagonálisan átfektetve a kereszt függőleges szárán).

Ki mondja meg, mitől keresztény kereszt egy kereszt? A rózsakereszt keresztény-e?

Ha már Iványi és Majsai kell ahhoz, hogy eldöntse, egy kereszt "kóser-e" vagy "tréfli", erre már nem is tudok mit mondani.

Az őskeresztények a homokba rajzoltak egy jelet: nevezetesen halat. Innen ismerték fel egymást, amikor még üldözték a kereszténységet és a római cirkusz porondokon várt rájuk a halál - meggyőződésükért. Ha egy hal lehet szimbólum, pedig csak homokba rajzolják, méghozzá sebtében, aztán gyorsan el is simítják, akkor az nem jelkép? Csak egy nyom a homokban, vagy kimunkált, művészi igényű alkotás? Ha szépen rajzolta az illető, akkor jelkép, ha nem volt jó rajzos, akkor kis nyom a homokban, nem volt semmi üzenete?

Érdekes, én nem hiszem, hogy a názáretinek vannak kedvenc meg nem kedvenc keresztjei. Nem volt egy válogatós küldött. Kevéssel beérte.

Nem úgy,mint hamis prófétái.

f.m.j. 2009.12.08. 17:41:52

@Doña ¡Cara(mba)!:

szia, ezt nagyon eltaláltad. Iványi egy hamis próféta, aki a hitét (ha valaha volt is neki olyanja) elcserélte egy tál lencséért (valaki írta, hogy gennyesre kereste magát)
Önként mondott le arról, hogy Isten emberének mondhassa magát, ti. nem szolgálhat senki két úrnak, a Mammonnak, és Istennek :):):)

Tündér_Lala 2009.12.08. 17:43:25

@Pannonpuma: Kérdésed első felére már válaszoltak, jobban megvilágítani már nem lehet.
A másik kérdésed vagy megállapításod, hogy a kereszt állítás háborúságot szül nem igaz. Tudod itt csak arról van szó, hogy egy pap eladta a lelkét jópénzért és pozicióért és mindent támad ami vallási vagy nemzeti közösség összekovácsolását szolgálja. Ez az ember senki és semmi:
Nem liberális, nem toleráns, ha a keresztet támadja nem vallásos miközben papnak mondja magát vagyis nincs értékrendje. Csak a pénz és a pozíció számít, amit árulásáért megbízóitól kap. Felhasználják a médiában azt a látszatot keltve, mintha így kellene vélekednie egy papnak, egy erkölcsi tekintélynek. Nincs új a nap alatt, a kommunisták így illetve zsarolással állítottak a társadalom elé ugynevezett békepapokat. Ha nem lenne ilyen mocskos botrányhős azt sem tudnánk, hogy létezik.

Doña ¡Cara(mba)! 2009.12.08. 18:00:03

@Pannonpuma:
Mondod:
Ugyanakkor:
- a hívő embereknek változik az élete tőle? Nem, hittek eddig is, hinni fognak ezután is, meg azután is, ha nincsenek keresztek
- azok, akik eddig sem hittek, fognak ezután? Nem.
- lett belőle viszont jó kis cirkusz, illetve abból felháborodás ( pl. itt is ugye )? Na az lett.

Te tudtad, hogy a karácony keresztény ünnep?
Nem baj, nem késő soha a tanulás: minden év december 24-én Jézus születését ünnepeljük, 25-én pedig karácsony szent napját tartjuk.
A karácsony nem felszabadítási április 4-i ünnep, amit kötelező volt ünnepelni.
Nem kell a karácsony, ne díszítsd fát, ne adj ajándékot, akkor neked az ugyanolyan nap, mint az év bármelyik napja. Senki se fog haragudni rád, ha nem ülsz le ünnepi asztal mellé, nem illatozik fenyőgalyaktól a szobád. Menj diszkóba, feküdj le, vagy csinálj bármit. Ez nem a te ünneped. És nem azért, mert nem "hiszel", hanem mert nem tartozott neveltetésedhez, a szüleidnek sem volt fontos, nagyanyáid, nagyapáid hosszú, visszamenőleges sorát se kell megtisztelned, hogy "ünnepbe öltözöl az ő hitükért, emlékükért".
Nem muszáj hinni, a hit amúgy is kegyelem, de ezt nem kívánom elmagyarázni.

Amúgy meg kálvinista létemre én is kikérhetném magamnak, mi ez a sok kereszt, miért nem faragott kakast raknak ki közterekre? De mivel tudom, előbb voltak ősrégi-őseim keresztet vető keresztények, mint kereszTYÉNEK (mi így nevezzük magunkat, keresztyéneknek), ezért nem is kérem senkitől számon a mi speciális, külön keresztyén jelképünket.
Engem nem zavar a kereszt, sőt, a régi szőlőben, amit már beépítettek és ahol lakunk, több feszület is állt a dülőutaknál: nem bántotta eddig senki. Remélem ezután se. Pedig, ahogy te írod, szanaszéjjel szórták őket hüjjje őseink....A görögöknél, mert ők is keresztények, ők is szanaszéjjel szórták, néhol egy-egy sziklán látni egy parány fehér építményt, benne egy szetn képe és örökké égő gyertyák. Nem beszélek ugyan görögül, de azt láttam, hogy mindig akadt, aki meggyújtotta újra és újra a gyertyákat az üvegajtócska mögött (különben elfújta volna a tengeri szél). Csillagos estéken jó volt oda kimenni, kissé lazán ültünk ott különféle nációjú emberek, pislákltak a gyertyák, alattunk zúgott a tenger. Senkinek nem volt ez kötelező programja...csak éreztük, valami többet akar megmutatni a létből: ez is van, a csillagos ég, a hold,a tenger, az elemek, a szikla. És jó volt ott üldögélni csendben.

A "cirkusz", amiről te beszélsz, ha nem vetted volna észre, abból van, hogy te és a hozzád hasonlók kekeckednek, mert önhittem úgy vélitek, ti vagytok az út, az igazság, az élet.
Bennünket meg hagyj a karácsonyunkkal, keresztjeinkkel, karácsonyfáinkkal, ünnep előtti készülődéseinkkel. Mi Nem várunk el SEMMIT tőled, hidd el!
Járd az utad szerencsével!

f.m.j. 2009.12.08. 18:00:38

@Meleardil Eressea Iluvadan:

Talán már a második hozzáintézett mondatomban erre próbáltam rávilágítani (hogy itt nem a szöveg nem értés, vagy az agyi szintkülönbség miatt nem lesz konszenzus:))
Csupán az furcsa, hogy a kereszt felállítása volt számára erőltetett, és intoleráns dolog, amely tett senkinek nem használ, és nem jóságos, és szépreményű Iványi Lelkész Úr önnön fizimiskájából való kikelése, meg "durván megmunkált fadarabok" szétfűrészelése égette, facsarta lelkét :):):) Erről valahogy nem került szó...

f.m.j. 2009.12.08. 18:16:14

@mókusfüles bukósisak: ja. NEM égette, stb. stb. kimaradt a nagy igyekezetben

Várkonyi 2009.12.08. 18:18:22

@Gerusz:
"A vallás pedig mindenkinek a magánügye. Ki lehet mutatni? Persze, miért is ne? Magyarországon jelenleg (elvben) a szólás- és véleményszabadság eszméje az iránymutató"

A vallásosság különböző formái ugyanúgy a lelki fejlődés fokai közé tartoznak, mint az ateizmus formái. Az államnak az a feladata, hogy az egyént a lehető legmagasabb lelki fejlődési fokra (IV. szint), amely a vallásos világnézet, vezesse el.

Ehhez kapcsolódva:

The Four Stages of Spiritual Development

* Stage I is chaotic, disordered, and reckless. Very young children are in Stage I. They tend to defy and disobey, and are unwilling to accept a will greater than their own. They are extremely egoistic and lack empathy for others. Many criminals are people who have never grown out of Stage I.
* Stage II is the stage at which a person has blind faith in authority figures and sees the world as divided simply into good and evil, right and wrong, us and them. Once children learn to obey their parents and other authority figures, often out of fear or shame, they reach Stage II. Many so-called religious people are essentially Stage II people, in the sense that they have blind faith in God, and do not question His existence. With blind faith comes humility and a willingness to obey and serve. The majority of good, law-abiding citizens never move out of Stage II.
* Stage III is the stage of scientific skepticism and questioning. A Stage III person does not accept things on faith but only accepts them if convinced logically. Many people working in scientific and technological research are in Stage III. They often reject the existence of spiritual or supernatural forces since these are difficult to measure or prove scientifically. Those who do retain their spiritual beliefs move away from the simple, official doctrines of fundamentalism.
* Stage IV is the stage where an individual starts enjoying the mystery and beauty of nature and existence. While retaining skepticism, he starts perceiving grand patterns in nature and develops a deeper understanding of good and evil, forgiveness and mercy, compassion and love. His religiousness and spirituality differ significantly from that of a Stage II person, in the sense that he does not accept things through blind faith or out of fear, but does so because of genuine belief, and he does not judge people harshly or seek to inflict punishment on them for their transgressions. This is the stage of loving others as yourself, losing your attachment to your ego, and forgiving your enemies. Stage IV people are labeled as Mystics.

Ennyi...

667 - A Sátán szomszédja 2009.12.08. 18:25:13

@Várkonyi: A negyedik szintet vajon mennyien érik el ?

Rózsaszín_Lajhár 2009.12.08. 18:38:58

@mókusfüles bukósisak: nem az a baj, hogy nem értenek egyet, hanem hogy KÉPTELENEK megegyezni, vagy kompromisszumot kötni, vagy akármit.
Mindenki köti a saját ebét a saját külön bejáratú karójához, és a másik véleményéből annyit hall, amit a sértett hülyesége megenged.
EZÉRT írtam, hogy ez a baj az országgal, hogy hogyan mozdulnának itt meg tömegek, vagy változna bármi, ha minden létező dolog megoszt minket?

Marcellusca 2009.12.08. 18:42:33

OFF!

Na, basszus, most mondják a Híradóban, a retekklubon, hogy az ÁSZ-nál már megkapták a 13. havi fizetésüket és háborognak, mert nagy valószínűséggel NEM kapják meg a 14., igen, igen, tizennegyedik havi lóvét!!!

Pofám leszakad.

Breaking News!
Hehe!
Szijjártó Petike egy lőszert és fenyegető levelet kapott.

Zero!
Lesz-é-e ezekbűl poszty?

ON

f.m.j. 2009.12.08. 18:53:27

@Rózsaszín_Lajhár:

vannak dolgok, amiben nem lehet, és nem is kell közös nevezőre jutni, de komolyan, mert akkor ez a szép színes világ elszürkülne körülöttünk :)
De abban igazad van, hogy meghallgatni, tiszteletben tartani lehetne/kellene. Bár van az a szint, amikor felesleges, el kell engedni útjára az ürgét, pl. Pannonpumát. Vagy ebben az esetben mit kellett volna cselekedni? Mindegy, ne is ragadjunk le ennél az esetnél, hiszen érzem, hogy a te megállapításaid egyetemesebb érvényű megállapítások próbálnak lenni. Csak még nem született meg az az ember, aki ennek megfelelő szellemben tudna élni, gondolkodni, megnyilvánulni...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.08. 19:16:01

@Gerusz: "De senkinek ne legyen kötelező! Az állam és az egyház szétválasztása talán az egyetlen igazi pozitív eredménye az átkosnak, ezt nem kéne eldobni."
Picit kifejtenéd ezt?
"Ha majd a Jobbik a KDNP-vel karöltve akarja alkotmányos szinten államvallássá tenni a kereszténységet, az ellen már a lehető leghevesebben és a lehető legtöbb fórumon tiltakozni fogok, viszont a keresztállítás 100%-ban ártalmatlan. Ennyi, lehet elküldeni engem melegebb éghajlatra."
Konkrétan mire gondolsz, mit tenne ez a két párt?
Zavarna téged, ha kötelezően bevezetnék a vallástanítást, hitoktatást az iskolákba?

reKorrekt 2009.12.08. 19:23:27

Nem vagyok hívő, nem vagyok vallásos, legalábbis a klasszikus értelemben véve nem. Világéletemben a fizikában, a biokémiában, a kozmoszban, a kvantum szinten lezajló káoszban hittem, azaz hogy minden véletlenül történik, senkinek sincs megírva a sorsa előre, hogy nem létezik felsőbbrendű lény, aki mindezt kozmosz szinten akarattal irányíthatná.
Azonban idén megesett velem, hogy eljutottam Csíksomlyóra a pünkösdi misére, ahol aztán olyan dolgokat tapasztaltam meg, éltem át, melyek alapjaiban megváltoztattál a vallásról addig bennem kialakult képet. Hogy rövidre fogjam; azóta tisztelettel adózok a kereszténység iránt, azon emberek iránt kik hűen, neveltetésükből vagy saját elhatározásból adódóan a vallás által még inkább együvé tartoznak. Megértettem hogy mit is jelent valójában az, hogy Magyarország 1000 éve keresztény állam és hogy mit is jelenthetett mindez 100-200-500 évvel ezelőtt az akkoriaknak.
Ha ma meglátnék egy keresztet a főtéren, ez jutna hát eszembe róla; valamint büszkeség és az ősök iránti legmélyebb tisztelet hatna át, amire a mai körülmények közt is építkeznünk kellene, ahogyan teszik azt még ma is, 600 km-re a határtól Székelyföldön. A kereszt ugyan egy szimbólum, de nekünk még többet kell hogy jelentsen annál, ami. Ez Szent István óta belénk van kódolva, amit nekünk is tovább kell adnunk a következő generációknak, ha nem is hit és vallás formájában, de érzésben, világnézetben mindenképp.

Ha valakinek semmit nem jelentenek a fent leírtak, ha meglát egy keresztet az út mellett, azt őszintén csak sajnálni tudom és arra kérni, hogy foglalkozott kicsit többet a múlttal, őseink tetteivel, azokkal kik vérüket és életüket adták az elmúlt ezer évben nemzetünkért és azért, hogy mi most itt lehessünk.
Ezért bátorítok mindenkit, hogy aki csak teheti, legalább egyszer menjen el Csíksomlyóra a misére. Nem kell 'félni', sokan nem vallási okból mennek oda, hanem egyszerűen csak magyarságukból fakadóan. Bizonyíték erre a Duna Tv kapcsolódó videója, melyben többeket is megszólítottak a hegyre felmenők közül...

Én személy szerint sajnálom hogy nem áll kereszt az utcánk végében.

Erdély, Csíksomlyó, 2009. május 30.:
www.youtube.com/watch?v=14k2XbGYJcM

reKorrekt 2009.12.08. 19:26:33

@reKorrekt: És külön felhívnám a figyelmet a kápolna tetején lévő keresztre :)

Várkonyi 2009.12.08. 19:37:26

@667 - A Sátán szomszédja: Írtam választ elszállt, feszült voltam, de már megynyugodtam.

Lényege annak, amit írtam: Elenyészően kevesen érik el ezt a szintet.

DE: ha már a 2. szintig el tudjuk juttatni az embereket, vagyis békés, istenhívő, templombajáró embereket tudunk csinálni belőlük, az is jobb, mint a mostani liberális fertő, amely minden erővel az 1. szintű sárkányfog- veteményeket akar a világra szabadítani , akiket egy dolojg érdekel: önző vágyaik mielőbbi kielégítése.
Tehát ezt egy kontinuum mentén kell szemlélni érted: lényeg, hogy az embereket minél feljebb nyomjuk a skálán.
És ezen a skálán az ateista-tudományos szkeptikusság is rajta van, fontos azonban megjegyezni, hogy ezen túl is létezik út.
Ha egy kontrollált környezetben (iskola) tanítjuk a tudományos gondolkodásmódot, UGYANAKKOR viszont felhívjuk a figyelmét, hogy olyan alapvető kérdésekkel a tudomány, mint pl. mi az élet, a halál, az élet értelme, van e élet a halál után stb. a tudomány nem foglalkozik, mert nem is ez a feladata, ergo választ sem tud rá adni, a válasz mélyebben van, stb - a gyereknek egy csomó hasznos ismeretet át tudunk adni, melyet a lelki fejlődésében később sikerrel hasznosíthat, és nem lesz belőle pl. egy Richard Dawkins-szerű fröcsögő nyálú idióta.

Kartal (rezervált) 2009.12.08. 19:41:10

@reKorrekt: ez nem is a vallásosságon, vagy valláson van ilyenkor a hangsúly, hanem a spiritualitáson. A vallás eredeti célját tekintve nem hobbi, hanem a spiritualitás közvetítése az emberek felé. Ez az, amit nem tudnak kinyökögni a Jobbik prominensei keresztállítás kapcsán, ez az, amit elfelejtett a keresztény egyház, és ezért nem vagyok velük jóban - kivéve persze a hittel-lélekkel hitüket gyakorló papokat, lelkészeket. De ahogy látom, az egyház őket sem annyira szereti...
És lehet valaki materialista, mondhatja baromságnak amit most bepötyögök, de az én hitem szerint pont a spiritualitás elsorvadása, az elveszett hit vezetett ehhez a földi pokolhoz, amiben most élünk.

Kartal (rezervált) 2009.12.08. 19:48:57

@Talon Karrde: a jogegyenlőség nevében kérném, hogy az összes többi hitet is oktassák akkor: buddhizmust, hindizmust, iszlámot, sintót... :DDD
Én rengeteg értékes gondolatra bukkantam a keleti vallásokban, szerintem érdemes lenne azokat is oktatni.

f.m.j. 2009.12.08. 19:52:40

@reKorrekt: ez nagyon megfogott, amit írtál, főleg, mert nem vagy/voltál ilyen beállítottságú :)
Na, akkor biztos ez az a valami, amit Rózsaszínű Lajhár hiányol... :)
köszi, hogy leírtad...

reKorrekt 2009.12.08. 20:07:19

@mókusfüles bukósisak: Szómiszó, ide leginkább dühöngeni járok :) no meg ugye a régi náczi haverok.. :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.12.08. 20:09:20

"obbikos törekvésekkel szemben követendő nemzetstratégia kérdéseit."
Vaze! Az egyházaknak nem a komcsik alatt volt a legrosszabb?
Még a legelvakultabb hungarista is istenhivő.

"a nácizmus gyilkos eszmevilágát harsogó üzenetek tolmácsolására szolgáló horror- és terrorkészítményeknek "
Mi köze a keresztnek a nácikhoz?

"nem kell bedőlni a bankok áruhiteles ajánlatainak, hogy utána az ember kínkeservesen évekig fizesse a hitelt, hanem szerényen is lehet ünnepelni, de mégis családias boldogságban!"
Hát igen, ez manapság káros eszme, mert a piac növekedése ellen való, és mint ilyen, pusztítandó minden pénzhajhász által...

667 - A Sátán szomszédja 2009.12.08. 20:09:47

@Várkonyi: Van igazság abban amit írtál. Remélem az az értetlen nagymacska is megérti...

Várkonyi 2009.12.08. 20:22:07

@667 - A Sátán szomszédja: A spiritualitás fokozására nagyon jók egyes jezsuita iskolák- egyetemek. Persze a végidők jeleként sajnos ők is válságban vannak, de éppen ezért még keményebben kell küzdeni: Montessori és Jenaplan - tantervekkel (mindkettőnek szerves része a vallásosság, a Petersen-féle Jenaplanban még a nemzeti nevelés is fontos), ha már kevés a szerzetes... Ez van.

f.m.j. 2009.12.08. 20:30:50

@Kartal (a dühös): :) Pannonpumára gondolt, délelött járt erre

Várkonyi 2009.12.08. 20:32:50

Hozzáteszem: én a vallásosságot nem választom szét a spiritualitástól, persze megtehetném, de a kettő annyira összefügg, elméletben és gyakorlatban is, hogy értelmetlen.

@Kartal (a dühös): Amit mondasz, van értelme, de a spirituális értékek a keresztény egyházakban is megvannak. Akit meg még más is érdekel, az olvasgassa a Tao-te kinget is nyugodtan privátim. DE mivel fontos az egység, ezért csak egy vallásra lehet a tanításban koncentrálni, ez pedig a katolikus vallás. Ennyi.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.08. 20:34:59

@Kartal (a dühös): pont ezt akartam bevezetni, de nincs már itt az ipse, vagy csak sunyít...
Kezemben tartom Római katolikus egyház, Tankönyv a X. osztály számára címü könyvet. 2005-ös kiadás. Anyósom ebből tanít.
Általános vallástörténelem-könyv.
Van benne sumér és akkád vallás, ókori egyiptomiak, görögök, rómaiak, India vallásai, buddhizmus, hinduizmus, judaizmus, régi és új nem keresztény vallások. Ezekkel foglalkozik a tankönyv fele.
A második fele az egyház születéséről, vándornépek megtérítéséről, nagy keleti egyházszakadásról, keresztes hadjáratokról, inkvizícióról, protestanizmusról, trienti zsinatról, II. vatikáni zsinatról és a jelenkor egyháztörténetéről szól.
Ebben nem hiszem hogy kivetnivalót kellene találjon bárki is.

Tündér_Lala 2009.12.08. 20:36:13

@reKorrekt: @Kartal (a dühös): Személy szerint én nem tudom elfogadni, hogy Isten azt akarja, hogy imádjuk. ( Ez nekem túl gyarló ha úgy tetszik emberi) Ha van biztosan nem akarja, hanem azt akarja, hogy egymást szeressük és segítsük. Jézus - aki egy erkölcsi zseni volt - szinte minden tanítása ennek szolgálatában áll, erre próbálja nevelni az embereket.
Ezért tartom fontosnak a vallást, mert az emberek rossz tulajdonságait nyesegetni próbálja a jó tulajdonságokat (amelyek a közösség életét segítik, boldogabbá teszik az embereket) erősíteni próbálja.
Hasonlóan érzek mint reKorrekt.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.08. 20:37:31

@Várkonyi: "DE mivel fontos az egység, ezért csak egy vallásra lehet a tanításban koncentrálni, ez pedig a katolikus vallás. Ennyi. "
Épp e miatt vagytok támadhatók. Érted.
Alapfogalmakat minden vallásról kell oktatni, esetleg majd a kereszténységben elmerűlni.

Auris 2009.12.08. 20:38:40

Azt nehogy elhiggyétek egy percre is, hogy a keresztállítással vallási okokból van bajuk! Mint nemzeti jelkép bántja őket. Hogy képzelitek, hogy ezeket lépten nyomon használjátok, bárgyú magyarok.
Kezdték a turullal- valami kócos madár, a Szent Korona-Micisikpa, múzeumi raktárba vele, mit keresne a parlamentben! Az Árpád-sávok fasiszta jelképek, a kereszt antiszemita förmedvény.

Ezzel már majdnem oda a címerünk is!

Márcsak a hármashalom szalonképes belőle, de gyanítom arról is ki fog derülni nemsoká, hogy valójában Szálasi és társai által keletkeztetett tömegsírok, amelyeken a részeg fasiszták jártak örömtáncot áldozataik teste felett... Vagy valami hasonló....

Remélem, Iványi Úr az euro bevezetését követően a fizetését sem fogja felvenni, amikor látja majd a szlovák eurokon a kereszteket..

Őt egyébként is a szívembe zártam, amikor a magyarság nevében (így az én nevemben is, bár nem emlékszem, hogy felhatalmaztam volna rá) bocsánatot kért a cigányság ellen elkövetett
több évszázados bűneinkért a meggyilkolt cigány kisfiú temetését.

Várkonyi 2009.12.08. 20:50:06

@Talon Karrde: Jó, rendben, legyen mondjuk egy-két hónap általános vallástöri, utána viszont kereszténység, ami belefér.

Amit mondtál, hogy fele ilyen, fele olyan, az túl liberális. Legyen mondjuk 80%-20% arány. Igazából már ebbe sem lehet belekötni...(mivel a kulcsfogalmakat más vallásokról már megtanítottuk).

Azonkívül nemcsak vallástöri kell, hanem erkölcstan, szigorúan katolikus alapokon.
Tehát: kell
-Hittan
-Erkölcstan
-Történelemből, biológiából az evolúciót mint ELMÉLETET kell oktatni, hozzátéve, hogy nem mond ellent (egyébként tényleg nem) a vallásos elképzelésnek a világ kialakulásáról. (Szintézis: Isten megteremtett a világot, majd az életet, és bölcsen beleplántálta a fejlődést az élő szervezetekbe, így lett az élővilág. Az evolúció ELMÉLETE ezt a folyamatot írja le.)

Lényegileg ennyi.

Várkonyi 2009.12.08. 20:56:11

@Auris: Kinyomozni az illetőt aki lefűrészelte a keresztet, majd azt a kezét, amellyel fűrészelte (adott esetben mindkettőt) lefűrészelni (lehetőleg ugyanazzal a fűrésszel). Szigorúan pedagógiai szándékból: így járnak, akik egy szent tárgyat megcsonkítanak. Legyen ez üzenet mindenkinek: így járnak ők is, ha hasonló húzásokkal próbálkoznak.

Régebben felakasztották az ilyet, én liberálisabb vagyok már, hiába, XXI. század rám is hat ;)

Tündér_Lala 2009.12.08. 20:58:42

@Várkonyi: Nekik csak átnevelő tábort, de a megbízóknak....:))

reKorrekt 2009.12.08. 21:08:35

@Várkonyi: Olyan már van hogy Etika. Bátyám tanítja is. Pár hete átlapoztam a könyvet és meg kell mondjam tetszett. Bár érzésem szerint leginkább a társadalmi kapcsolatrendszer helyes kiépítését tartja feladatának. Az már megint egy másik dolog, hogy bró például nem a könyvből tanítja az etikát...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.08. 21:17:01

@Várkonyi: "Amit mondtál, hogy fele ilyen, fele olyan, az túl liberális."
Egy évfolyam tankönyvéről beszéltem, szóval 4 év egynyolcadáról, így ok?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.08. 21:18:33

@Talon Karrde: nem jól írtam, tehát:
Világvallásokról gyakorlatilag fél évig tanítanak itt. 4 évből a líceumban,

Várkonyi 2009.12.08. 21:39:57

@Tündér_Lala:
Ó, a női szelídség és tolerancia: mindig meghat, ha olvasom.
Példát kell statuálni, húgocskám. Aki egy ilyen szentséggyalázással kapcsolatba kerül, SENKI NEM MENEKÜLHET: valamit veszítenie kell.
A megbízókat székhez lekötözni, majd sötétkamrában (sensory deprivation-érzékmegvonás) tartani őket kb 1 hónapig, néha infúzióval hallucinogén szereket (pl. LSD) beléjük injekciózni, a szükséges tápanyagokat is infúzió útján pótolni ( ha netán beledöglik, az se baj), különböző hangeffektekkel kínozni, majd miután saláta lett az agya, szabadon engedni, mindenki okulására.

Eredmény: a végrehajtók a fizikai testrészeiket, a kitervelők az eszüket elveszítve élő példaként szolgálnak. Amennyiben a végrehajtó egyben a kitervelő is (ez is előfordulhat), akkor mindkét metódust be kell vetni.

Várkonyi 2009.12.08. 21:49:31

@reKorrekt: "Bár érzésem szerint leginkább a társadalmi kapcsolatrendszer helyes kiépítését tartja feladatának"

Valóban, errefelé megy a tendencia, bizony itt kőkemény keresztény dogmatikát kell belevinni a dologba. Bár az is jó, hogy hogyan legyünk udvariasak szeretereméltók, másikat tiszteletbe tartók, stb, de túl langyos, és keresztényszemmel nézve is hibás kicsit.
Langyos liberális értékek helyett a kereszténység eleven tüze kell, érted? Ami átalakítja az embert. persze ehhez elhivatott tanárok is kellenek, de ez már egy másik kérdés.

@Talon Karrde:
Az kevés, de ha pl úgy lenne a dolog, hogy egy félév amit mondtál, és mondjuk még további 6 félévben kereszténység történetét tanítani, az már jobb lenne.

Doña ¡Cara(mba)! 2009.12.08. 22:07:20

@reKorrekt:
Ma én is azt mondom, amit Mókusfül is elmondott, csak ő a saját szavaival, én az enyéimmel tudom elmondani: ma te vagy a középpont. Tökéletesen, érthetően, érzéklehetően fejezted ki, mit jelenthet nekünk, hitetlen, kételyekkel küszködő mai magyaroknak a vallás, a hit.
Igen, erről szól nekünk, magyaroknak ma a vallás és keresztény hit, amiről te írtál.

Visszatérni már nem tudunk oda, ahol mi, személy szerint nem is jártunk: a személyes, keresztény vallásos hithez.

De: magunkhoz engedhetjük olyan formában, hogy tiszteljük szüleink, nagyszüleink, dédszüleink, ükfelmenőink hitét benne. Én ma is látom nagyanyám, amint zsoltárral a kezében, öregesen, fejkendősen, talpig feketében megy a délelőtti istentiszteletre. Ismertem még dédanyámat is (ő volt a családunkban a hosszúéletű), ő naponta morzsolgatta a Bibliát és az zsoltároskönyvet - vagyis ő, parasztasszony létére, aki még a 19-ik században született, tudott írni, olvasni. Ma is megvan egy nagyméretű énekes könyve, benne reszketeg, kiformálatlan betűi, amiben megörökít egy-egy fontos családi eseményt a könyv üres előlapján. Ezt majd a fiam fogja örökölni, aki csak annyit fog tudni az ükanyjáról, hogy Darabont Juliannának hívták. De ott lesz egy könyv a kezében, ami összefűzi három generáción át Darabont Juliannával, mert ott vannak a betűi, megőrizve. Meg a templomi padja, Ha majd a felesége oda leül, talán egy villanásra közösséget érez azokkal, akik révén lehet ezen a világon a fiam, és pont ilyen amilyen, akit ezért szeret, mert ilyen. És felerészt négyági dédanyám, dédapám, kétági nagyanyám, nagyapám, apám, anyám és általam ilyen.

Dédanyámnak ma is megvan a helye a kis falu templomában, amikor réges-rég, az ántivilágban renoválták, mindenki hozzájárult és válthatott ki hozzájárulása alapján padot (ez is az átlátszóság egyik próbája: hozzájárultál, ím a felújitott pad, a tied, beleülhetsz és majd odafogadhatod azokat, akik menyként, vőként jönnek a családodba,majd ők is átadják az övéiknek).

Hosszú családtörténelem számunkra az a kis falusi templom. Hát hogyne tisztelném tőlük kapott vallásomat?
Hogy én miképpen hiszek,miképpen állok a tudományosan bizonyított, száraz állításokkal, van-e nyitott kapu a lelkemnek, amin néha kiszállhat, és nézheti ámulattal a csillagos égboltot, holdsarlóval vagy teliholddal, az is vallás, hit. Nem tudás. Nem azon töprengek olyankor, hogy miért a fénysebeség a legnagyobb sebesség, eszembe se jut ilyesmi. Pedig most hogy írom ezeket a sorokat, beugrott egy olyan "kétely", hátha nem is így van, és napok, hónapok, évek kérdése, amikor már nem fényebességről beszélünk - a fogalom átmegy a tudomány történetébe. Túlhaladottnak bizonyul.

De az éji ég csendes mozgalmassága és mégis állandósága, a hold járása és mégis mintha álló lenne, nem mozdulna, nézem az eget és egyre "mélyebben" látok a sötét feketeségbe - ez nagyon messze áll a tudománytól, de örök létezést sugall, valamit, ami a tudománynál is sokkal-sokkal hatalmasabb. Ha valaki éjszakázott Csíksomlyón és várta a napfelkeltét, az érti, miről írok. Amúgy nem vagyok ezoterikus, misztikus, csak megfog néha az általunk látható világ szépsége és lenyűgöz, áhítatra kényszerít.

Ez lenne a vallásosság? Nem tudom.
Láttam buddhista vallás ceremóniáit, érdekes, exotikus, de nem az enyém. Én így nem érezhetem a világot, mert nincs mögötte egy árpádkori falu, nincs ott az akác illata az orromban, nincs ott a harangszó - a lényeg ugyanaz, csak más nép lelke által megfogalmazva. Annak a népnek lelke nekem idegen titok. Hozzám meg az enyéim lelke áll közel, ők otthonosak számomra, hisz őket örököltem.

Mit tegyek? Így születtem és ezt elfogadtam, sőt örülök neki. Láttam Lantau szigetén az óriás Buddhát, de igazi áhitat abban a dombteteji templomban, a mellette lévő sírkertben fog el, ahol még düledezik néhány 1700-as fejfa, a fű a térdemig ér és keresem őseim sírját.
Behunyom a szemem, és itt van minden, szemem belső retináján, orrom érzi a fűszagot, néha belesüppedek egy korhadt fejfa gödrébe, csend van, sűt a nap, a levegő vibrál és mindenféle bogarak, csúszómászók neszeznek, kissé félek és meg vagyok illetődve, és mégsem rossz érzés. Amott egy öregasszony feketében, néz felém, ugyan ki lehetek, nem lát jól, és ha látna is, nem ismerne rám. Csak ha megmondanám, én Király Eszti unokája vagyok.

Nekem ez a vallás.

Kravitz(Cabd.) 2009.12.08. 22:07:56

@Várkonyi: Nem bántásként, de ha már katyvaszról van szó, te is néha kevered a keresztényt a katolikussal, azt pedig a judeokereszténnyel.
Nekem még nem tiszta a kép veled kapcsolatban.

A buddhizmus, vagy akár a korán szerintem még közelebb áll a kereszténységhez, mint az a másik könyv.

Szívem szerint pedig a részekre bontást, szinteket meghagynám a tudománynak, és a DnDseknek.
A továbbiakat pedig azoknak, akiknek van még mondanivalója a témában. :)

f.m.j. 2009.12.08. 22:33:45

@Várkonyi:
Nem tudom itt, a virtuális igaziban hogy van, de a mesében Tündér Lala fiú, szóval én mindig férfiként azonosítottam Tündér_Lalát :):))))

Várkonyi 2009.12.08. 22:49:52

@Kravitz(Cabd.): Igen, rendben, az összetartozó fogalmak értelmetlen szétcincálását meg meghagyom a csinovnyikoknak, akik abban lelik örömüket, ha valami nem tökéletesen világos az ő fogalmi keretükben, abba belekötnek. (jellegzetesen individualista magatartás)
Példa: kérdezz meg egy templomba járó embert: ő most keresztény, vagy judeokeresztény?
Pont ennyire értelmes, amiről beszélsz...

A keresztényt tényleg kevertem a katolikussal, de csak azért, hogy ne kössön belém senki, hogy akkor "a protestánsokkal mi lesz".

"A buddhizmus, vagy akár a korán szerintem még közelebb áll a kereszténységhez, mint az a másik könyv."

Ezt is megtudtam. Egyébként a Tao-te Kingre gondolsz? Olvastad?

Várkonyi 2009.12.08. 22:57:22

@mókusfüles bukósisak:
Oops...
Mindegy , akkor is meghatódtam...:)

Kravitz(Cabd.) 2009.12.08. 23:23:38

@Várkonyi:
Én rólad beszéltem, nem egy random templomba járó emberről.
Neked kínos, ha nem ismered a különbséget, neki pedig nem.
Te oktatni próbálod a hitet(LOL), ő pedig egyszerűen hisz.

-Egyébként a Tao-te Kingre gondolsz?- Nem.

Várkonyi 2009.12.09. 01:09:51

"Én rólad beszéltem, nem egy random templomba járó emberről."
Jó, akkor: értelmetlen a két fogalmat (keresztény - judeo-keresztény) szétválasztani egymástól.
A katolikus egyház kétezer éve nem választja szét ezt a két dolgot, meglepő módon én sem teszem... az már más kérdés, hogy nyitott vagyok-e arra, hogy a zsidó örökségtől megszabaduljak ... nos igen,nyitott vagyok rá, egészen addig, amíg a hivatalos vonallal szembe nem megyek, ugyanis - ismét meglepőt mondok - nem akarok egy új egyházat létrehozni...
"Te oktatni próbálod a hitet(LOL)"
Én hiszek is , arany bogárkám.
"-Egyébként a Tao-te Kingre gondolsz?- Nem."
Így jártam. Mintha egy kicsit keveset mondanál, de sebaj, ha nem akarsz beszélni, hát nem akarsz beszélni.

Kravitz(Cabd.) 2009.12.09. 01:54:40

@Kravitz(Cabd.): -Nekem még nem minden világos veled kapcsolatban.

@Várkonyi: -...DE mivel fontos az egység, ezért csak egy vallásra lehet a tanításban koncentrálni...
Az összetartozó fogalmak értelmetlen szétcincálását...
értelmetlen a két fogalmat (keresztény - judeo-keresztény) szétválasztani egymástól.
A katolikus egyház kétezer éve nem választja szét ezt a két dolgot... nem akarok egy új egyházat létrehozni(((:DD)))...

Akkor ez a problémám megoldódott. Most már tudom, hova tegyelek.

Kravitz(Cabd.) 2009.12.09. 02:27:21

@Kravitz(Cabd.): Bár beszélni sokkal kevésbé szeretek, mint figyelni, és hallgatni, de most ezt mégsem tudom magamban tartani.

Mit tanítanál te azon az erkölcstanon?
Például ahhoz, hogy sikeres légy, minimum meg kell lopnod, vagy akár ölnöd is a testvéredet, mert ő jobb nálad?
Ne legyen lelkiismereted, csak az élet azon alaptörvényeit fogadd el, amit kőbe vésve látsz?
De ha van egy aranybika is a közelben, akkor szard le még úgy is?
Hogyan kell tönkretenni egy országnak először a gazdaságát, aztán, ha pár generációval később a fejes kekeckedik veled, akkor kiken-hogyan állj bosszút?
...
Nem a zsidókról van szó. Nem érdekelnek. Akár rossz, akár jó tekintetben túl sok jelentőséget tulajdonítanak nekik szerintem. Meg a könyökömön jön ki már az egész.

Két gyökeresen különböző mentalitás összekutyulásáról van szó, amihez te vagy szándékosan, vagy tehetetlenségből, mindenesetre lelkesen asszisztálsz.

f.m.j. 2009.12.09. 08:05:49

@Kravitz(Cabd.): ezt komolyan érdekesnek találom, amiket felvetettél.

Annyit viszont hadd tegyek hozzá, hogy ezek a cselekedetek sosem jószínben vannak feltüntetve, sőt...
és akármelyik eredetmondát, mítoszt, régi hősök viselt dolgait olvasod, mind-mind tele van erőszakos, bűnös cselekedettel, gyilkosság, megcsalás, árulás, szóval nem csupán Mózes könyveiben vannak ilyenek, érvényes az, amit felhoztál. (görögök, és az ő kis mondaköreik...:)
Amikor nyugtalanító dolgokkal találkozom a Bibliában, mindig azzal "áltatom"(?) magam, hogy ez a mi okulásunkra vagyon megírva, és mert ilyen az ember (így, együtt, egyetemesen, nem csak az az ember, akiről ez van írva, azt gondolom, ez így őszinte, és nem próbálja meg ezeket az alakokat hősként, tökéletesnek beállítani)

molaris 2009.12.09. 08:43:10

Nagyon rövid leszek:
1,- Iványi Gábor és fegyverhordozói zsoldosok lettek. A Sátán zsoldosai.
2,- A krisztusi, mint olyan- szinte teljesen hiányzik a világunkból.
Ez meg is látszik rajta.

molaris 2009.12.09. 09:04:52

@Doña ¡Cara(mba)!:
A református énekeskönyv 394. dícsérete után van egy név, az egyik felmenőm viselte. Ma is ezt a nevet viselem, csak a keresztségben kapott más.

És mégsem ez a fontos. A fontos az, hogy Krisztus akkor, most és mindörökké ugyan az.
Engem ez láncol a hitemhez, és nem a vallásomhoz. Nekem abból egy jut: a bűnvallás.

Tündér_Lala 2009.12.09. 09:16:56

@Kravitz(Cabd.): A dolog lényege szerintem, hogy a vallás által képviselt erkölcsiség egy fajta belső morált képez (lelkiismeret). Aki csupán az írott törvényeket tartja be, az nyugodtan lehet még gazember, mert árt embertársainak, előnyt szerez velük szemben. ( Törvényes, de nem etikus. Ismerős ?) Ha a saját vallásos morál által felépített lelkiismeretednek megfelelsz (tökéletesen soha nem sikerülhet, mert egy ideált csak megközelíteni lehet) akkor felelsz meg csupán az embertársaiddal szembeni kötelességednek. Ha mindenki így viselkedne, akkor békében, szeretetben, egymást segítve élhetnének az emberek.
A mai világban ennek a hiánya teszi tönkre a társadalmat, az emberek egymáshoz való viszonyát. Szabadjára engedünk olyan (alap)emberi tulajdonságokat, mint az önzés, irigység, beképzeltség stb.és elnyom más szükséges érzéseket pld.hogy fel tudj nézni egy másik emberre tudása, emberi tartása, tisztessége miatt, hogy el tudd nézni más emberek kissebb nagyobb hibáit, stb.stb.
Ennek "köszönhetően " maradnak az individualizálódott (magányos) emberek, akik a legkissebb baj esetén összeomlanak, mert sem saját belső tartásuk nincs, sem közösséghez nem tudnak fordulni (kiirtották maguk körül ugyanis).

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.09. 09:20:43

@Gerusz:

Értettem én, hogy mit akarsz mondani (hál'Isten nem vagyok hülye :)), csak reagáltam erre a félmondatra, mert szörnyű, hogy nagyon sok ember (nem állítom, hogy te is, mielőtt félreérted) pénzben méri a karácsonyt, értékarányosan örül az ajándékoknak.
Nálunk idén se lesz LCD meg másmilyen tévé sem, de nem is hiányzik.

fájni fog 2009.12.09. 11:33:22

Igen, miért nem lehet például szimplán és egyszerűen Boldog karácsonyt kívánni a keresztek alján, miért kell kirekesztően csak a keresztény magyarországnak kivánni boldog karácsonyt? a karácsonyt egész magyarországon ünneplik a mindenféle vallásuak (pl zenbuddhisták is), és azok is akik ateistának vallják magukat,

a kereszténységbe em tartozik bele mások kirekeszése, ezért a kereszt aljára egy ennyire szűkítő értelmű kisvonalú kívánságot tenni, szembe megy a kereszténységszellemiségével, és rossz szellemiséget terjeszt,aki ránéz annak rögtön az ellenslgeskedés jut az eszébe, nem pedig a béke szeretet és barátság...

ZX 2009.12.09. 11:43:25

Úristen ez most komoly? Nem szeretem egyik egyházat sem, a dzsobbikot sem, de az ilyen faszság felháborító. Akkor most ki is a gyűlöletkeltő és kirekesztő?

Várkonyi 2009.12.09. 12:05:18

@Kravitz(Cabd.): Tündér Lala nagyrészt lefedte, amit mondani, akarok: Egy belső morál által irányított ember sokkal kevésbe hajlamos bűnös és antiszociális viselkedésbe keveredni.

Amit az erkölcstanon tanítanék: Azt, hogy egy közös cél érdekében ha összefogunk, akkor bármit el tudunk érni. Emellett a katolikus erkölcstant tanítanám (talán már hallottál róla), ami lényegét tekintve a 10 parancsolatra épül, kisebb-nagyobb kiegészítésekkel.

Tehát egy kollektív (csapatszellemű) közösséget hoznék létre minden egyes osztályból, tehát amit írtál, annak a lehető legteljesebben tökéletes ELLENTÉTÉT tanítanám meg.

Egyébként meg úgy érzem: árnyékbokszot folytatok, mivel egy csomó dolgot egyszerűen nem mondtál meg:
Mi az a "másik könyv"?
KONKRÉTAN milyen két mentalitást keverek? Az egyik minden bizonnyal a keresztény, a másik meg mi?
"Nem a zsidókról van szó." Akkor kikről?

Egy gondolat: vagy az ószövetség erkölcsiségét keverem az újszövetség erkölcsiségével és ez a katyvasz? A másik könyv az ószövetség?

Nem akarlak semmire kényszeríteni (LOL), ha nem mondod meg, hát ez van.
"lelkesen asszisztálsz" nos lehet, én jobban szeretem a magyar szót, úgyhogy: "lelkesen segédkezem" ugye mennyivel szebb?

PS
Írod, hogy nem a zsidókról van szó, ugyanakkor amiket felsoroltál hogy tanítanám-e erkölcstanon, azok (szerintem) jellegzetesen zsidó erkölcsök. Szóval elég sok a kérdőjel a fejemben...

reKorrekt 2009.12.09. 12:38:34

@fájni fog: Mert gondolom karácsony után nem fogják begyűjteni az összeset. Vagy de?

picur3ka 2009.12.09. 12:58:20

@reKorrekt:

Ezt nem kerdezed komolyan, ugye? Hat mar most felfureszeltek, meg a Karacsonyt se vartak meg Pomazon.

Várkonyi 2009.12.09. 13:05:57

@fájni fog: Ennek többek között az az üzenete, hogy Magyarország újra keresztény kell hogy legyen.
Őszintén reméljük, hogy a volt komcsik, sátánisták, krisnások, zsidók és egyebek sikeresn kiheverik ezt a megrázkódtatást.

"Én vagyok az út, az igazság és az élet", valamint: "Senki sem juthat az atyához, csakis énáltalam". Na ki mondta ezt?

Bizony a kereszténység ilyen "csúnya", "kirekesztő" vallás. Ha ez neked nem tetszik, így jártál.

Magyarországnak igenis meg kell találnia a keresztény gyökereit, majd onnan továbblépve a katolikus vallás hittételeit.
Csak ez menthet meg minket a széthullástól, spirituális értelemben legalábbis.

==T== 2009.12.09. 13:11:23

Ez az iványi gábor egyike a leghányingerkeltőbb alakoknak Magyarországon...

picur3ka 2009.12.09. 13:26:29

@==T==:

Megha! Ha csak hanyingert keltene!

Kravitz(Cabd.) 2009.12.09. 14:50:59

@mókusfüles bukósisak:
Igen, szinte minden történetben megjelenik az aljasság is.
Ez így van, gonoszság nélkül nem vennénk észre a jót, de.

Jézus önként vállalta az áldozatot másokért, Ábelt pedig hátulról agyonütötték egy kapával.
Jézus feltámadt, Ábel pedig nem.
Júdás még aznap pokolra jutott, Káin pedig nem.

Lehet okulni az egyik történetből, vagy lehet a másikból, kinek merre visz az útja az életben. A kettő együtt csak statikus zörej.

@Tündér_Lala: Ha egy központosított irányelvre szeretnénk felépíteni egy társadalom morálját, akkor különösen óvatosnak kell lenni, ami az üzenetet illeti.
Légy jó, légy hívő, de azért túlságosan mégse, mert akkor Isten kinyírja a családodat? Ok nélkül? Brahiból?

Emlékszem, kiskoromban hogy haragudtam az istenre. Azt gondoltam, ha létezik, akkor egy nagyonnagyon gonosz ember, és valahogy nem tudtam elfogadni a papnak azt a magyarázatát, hogy azért teszi ezeket a dolgokat, mert megteheti. Nincs szüksége Okra.
((("Mert én megtehetem! xDDD" ala myvip)))

Hogyan férnek meg egymás mellett ezek a képek, és az Ami kint, az van bent, ami fent, az van lent?

Min csodálkozunk ezek után?

@Várkonyi: Nem a talmudról beszélek. Ábel, Noé egyszerű emberek voltak, nem zsidók. A zsidók ősapja Ábrahám.
Emiatt a későbbi szereplőket sem a népük szerint határozom meg, hanem az alapján a viselkedésminta alapján, amit mutatnak.

"...amit egyszerűen nem mondtál meg:
Mi az a "másik könyv"?" -De hiszen megmondtam.

Egy valódi közösséghez az igen kevés, hogy járjrendszeresentempolmba, és minden megoldódik, vagy lefűrészelemakezed, és paradicsomotcsinálokazagyadból, ha nem viselkedsz.

A hitet, jóságot nem lehet tanulni, csak annak az ellenkezőjét.
Csak megélni, kitapasztalni lehet. Mi működik, mi nem. Melyik út merre visz.

Ember, azért megbüntetnek mindkettőtöket, ha besegítesz a szomszédnak a szüretnél, vagy ő segít neked lecserélni a cserepet a háztetőn.
Amazzal a szomszéddal meg nem beszélünk, mert Mszp-s matrica van az ablakában.
És úgy általában az összes sorstársadnak csakis az jár a fejében, hogy a te tányérodból egye ki a levest, úgyhogy légy résen, vagy ha lehet, lépj te először.

Ha "nemgyönameleg" a radiátorból, meg vagyunk lőve. Ha nem jön a nyugdíj, ugyanúgy.
A válasz mindenre pedig a politika.
Ha képletesen véve betörő van a házunkban, és büszkén pakolja ki az ablakon a dolgainkat, akkor morgunk a sarokban, és várjuk, hogy lejárjon a mandátuma.

10-12 óra robot után pedig nemhogy egy közösségre, de még a saját gyerekeikre is sajnálják az időt-energiát sajnos.

Nem csak a vallás tartotta össze Magyarországot.
Az emberek egyszerúen nem számítottak arra, hogy ha jön a tatár, akkor jönnek majd nyugatról emberjogi biztosok, meg a pápa kivizsgálandó a háborús bűnöket, megoldani a problémát;
és miután a tatárok elmentek(hogy miért, most hagyjuk), és az erdőből visszatérhettek a falu romjaihoz, nem várták meg, hogy nyilatkozzanak akár egyházi, akár világi fejesek, mikor szabad építkezni, és küldjenek téglát is, támogatást is, különben éhenhalnak.

Senki sem várja el tőled, hogy feltaláld a spanyol viaszt, és alapíts egy új vallást.

-"lelkesen asszisztálsz" nos lehet, én jobban szeretem a magyar szót, úgyhogy: "lelkesen segédkezem" ugye mennyivel szebb?-
Azt hittem, szereted. Egy angol nyelvű idézettel indítottál, ha jól emlékszem.
Ha nem-nem.

-----

Mindenkinek meg van a maga ritmusa. Más reggel, más este, más a hangulata télen, nyáron, más a 20éves, más az 50.
Tegnap éjjel is, mikor írtam, néhány dolgot másképp láttam, mint most. Pedig csak pár óra telt el.
Várom a karácsonyt is, végre hosszabbodnak a nappalok, és elszivárog ez az undok sötétség. Jó lesz.

Van remény, srácok, csak élni kell vele. :)

Várkonyi 2009.12.09. 15:56:43

@Kravitz(Cabd.): "Jézus önként vállalta az áldozatot másokért, Ábelt pedig hátulról agyonütötték egy kapával.
Jézus feltámadt, Ábel pedig nem.
Júdás még aznap pokolra jutott, Káin pedig nem.

Lehet okulni az egyik történetből, vagy lehet a másikból, kinek merre visz az útja az életben. A kettő együtt csak statikus zörej."

Elnézést, de ezt nem értem. Ha van kedved, kérlek magyarázd el.

"Egy valódi közösséghez az igen kevés, hogy járjrendszeresentempolmba, és minden megoldódik, vagy lefűrészelemakezed, és paradicsomotcsinálokazagyadból, ha nem viselkedsz."

Valóban kevés, de nem is mondtam soha, hogy ez elég :)
A kollektív közösség mintájára lásd pl. a japán társadalmi rendszert. Tudom, az ott egy más mentalitás, de pl. ifjúságot rá lehet itt is vezetni erre az útra. Persze én önmagamhoz híven eléggé kontrasztos ecsetvonásokkal vázolok fel mindent, dehát ez én vagyok:) Főleg abban a műfajban vagyok otthon, hogy gondolatébresztő dolgokat adjak át az embereknek. Asszem meg kell szokni a stílusomat...

"A hitet, jóságot nem lehet tanulni, csak annak az ellenkezőjét.
Csak megélni, kitapasztalni lehet. Mi működik, mi nem. Melyik út merre visz. "
Túlságosan laissez-faire (szabadelvű, "hagyjuk csak, majd ő magától"). A gyereknek/embernek igenis meg kell mondani, hogy miben higgyen, sőt ő maga igényli ezt. Ha nem hisz a keresztény hitben, hát akkor hinni fog a fekete macskában/tenyérjóslásban/négylevelű lóherében. Még egyszer: a cél: minden magyart összefogni egy közös értékrendszerben, a közös célért együtt dolgozni, az individualista elhajlókat pedig oktatási programok által átnevelni.

"Ember, azért megbüntetnek mindkettőtöket, ha besegítesz a szomszédnak a szüretnél, vagy ő segít neked lecserélni a cserepet a háztetőn.
Amazzal a szomszéddal meg nem beszélünk, mert Mszp-s matrica van az ablakában.
És úgy általában az összes sorstársadnak csakis az jár a fejében, hogy a te tányérodból egye ki a levest, úgyhogy légy résen, vagy ha lehet, lépj te először."

EZ AZ individualizmus: az önzés orgiája. Ezt kell az egészséges közösség-központúsággal felszámolni. Azt meg aki ezt a rendeletet hozta, hogy megbüntetnek, ha segítesz a szomszédnak, példásan meg kell büntetni.

"Tegnap éjjel is, mikor írtam, néhány dolgot másképp láttam, mint most. Pedig csak pár óra telt el. "
Hát igen, képzeld el, mi mindent változhatsz még... Vajon van-e olyan, ami az ideális Te vagy?
Közel vagy hozzá?

Köszönöm hogy tetszeni akartál, a magyar nyelvet mindennél jobban szeretem, és szerintem a sok idegen kifejezésre mind-mind lehet magyar szót találni.

Írhatnék még sok mindent, de inkább kíváncsian várom válaszod.

Kravitz 2009.12.09. 16:47:17

@Várkonyi: "... ha van kedved, magyarázd el." Nincs.

"Túlságosan laissez-faire (szabadelvű, "hagyjuk csak, majd ő magától")"

Nemnemnem.

Hiszek abban, hogy végsősoron mindenkinek dolga van, és azt teszi, ami a dolga.
Ha nem azt teszi, hát elbukik.

Ha szerencsés, akkor belebukik a tévedésébe hamar, hogy elindulhasson másfelé, ha pedig nem, akkor elvesztegethet évtizedeket a nem neki való úton nyugodtan, és csak 30 vagy 50 év múlva döbben rá, hogy mit tett, mit nem tett.
És akkor nem lennék a helyében.

Vagy addig kapja a barackokat a fejére az élettől, amíg meg nem gondolja magát.

Én ezt látom napmintnap a nagyvilágban, a környezetemben, és saját magammal kapcsolatban is.

Ennek éppen az ennek a lényege, hogy egyáltalán NEM laisez-fairre, nem ő magától gondolja ki.

De nem is az aktuális vallásszemlélet alapján, hallgatva, vagy nem hallgatva a jó vagy rossz szóra.

Hanem egyenesen a "forrástól" a saját bőrén.
Szerintem létezik.

Tündér_Lala 2009.12.09. 18:49:10

@Kravitz:Tudod a kommunisták azt tanították, hogy az ember létrehozta magának a vallást. Lehetséges ez is, de egy lényeges dolgot elfelejtettek hozzátenni. Azért hozta létre, mert SZÜKSÉGE volt és ma is szüksége van rá.
Az ember szabad akarattal született, elkövethet bűnt és élhet tisztességesen is. Ezért nem Istent kell okolni. A nevelés célja, hogy a kialakítandó személyiségbe beépüljön a moralitás (lelkiismeret) , hogy legalább el tudja választani a rosszat a jótól és törekejen a jóra és a hangsúly a törekvésen van. A leghatásosabb nevelés pedig éppen a személyes példamutatás elhivatott emberektől. Ezért az értérendedet nem vallón is segíteni kell mindaddig, amíg méltatlanná nem válik arra. Abban az esetben viszont világossá kell tenni, hogy miért nem kap több segítséget. (kinevet, kihasznál, soha semmit nem tesz más emberekért, visszaél a jószándékkal) .

Kravitz(Cabd.) 2009.12.09. 20:40:07

@Tündér_Lala:
A kommunizmus tanított sokmindent sajnos.

A hit vallási részét tényleg az ember hozta létre, de ez egyáltalán nem gyengíti, sőt erősíti.
Viszont hogy milyen irányba halad, fejlődik, esetleg torzul, az már csak a karizmatikusabb szónokokon, és az aktuális közhangulaton múlik.

Ami a szabad akaratot, egyforma értékrendet illeti, nem vitatkozásképp, inkább kiegészítésnek szánva, hozzátennék valamit:

A jóisten soha egyetlen mezőt, völgyet sem teremtett, ahol csak pockok, vagy csak menyétek élnek. Kint úgy bent, fent úgy lent, szerintem ez az emberekre is igaz.

Hogy is mondjam...

Cigányok. (Lerágott csont, tudom.)
Nekik is meg van a dolguk, és most éppen azt teszik, hogy a fene enné meg.

A történelemben a déli népeknek úgy általában véve mindig is az volt a feladatuk, hogy aminek már annyi, azt eltakarítsák az útból.
Dögevők, a szó nem pejoratív értelmében. Mocskos egy munka, de valakinek ezt is el kell végezni.
Erre a szerepre is szükség van, tetszik-nem tetszik, amíg a világ forog, éppen ezért értelmetlen, és gyakorlatilag lehetetlen ezt a feladatot elvenni tőlük.

A probléma ott van, hogy hibás input alapján működnek(talán szándékosan.)
Én úgy érzem, sőt, biztos vagyok benne, hogy minden ellenkező szándék ellenére a magyarság még Nem Halt Meg.
Ebből még fel lehet, és fel is Kell állni.
Ez pedig a mi dolgunk.

Ha be tudjuk bizonyítani, hogy élünk, a cigány kérdés is megoldódna egyből.
Nem véletlenül olyan naon bátrak, ha a falu szélén lakó magányos mamiról van szó, vagy ha tudják, hogy senki sem üt vissza, a létszámfölény pedig igen feltűnő.
És nem véletlenül fújnak visszavonulót, ha erélyesebb reakcióval találkoznak.

Szóval fel kell állni... igen. Hmmm. Olyan hamisan hangzik így leírva. Különösen fásult, életunt, elkeseredett, csalódott, reményt vesztett emberek között.
Bizonyos helyzetekben túl sok a kakas, mindenki jobban tudja, mindenki mindenhez jobban ért.
Néha pedig mindenki hallgat, és várja, hogy ki lesz az első, aki előlép. Aki majd megoldja. (Aki előlép, az pedig jól meg is kapja a magáét ugyanazoktól.)

Az évnyitón várjuk, hogy megszólaljon a hangszóró, és csatlakozhassunk. Ha nem szólal meg, akkor pislogunk egymásra, hogy majd valaki hátha elkezdi.
Ha pedig mindenki másra vár, akkor a végén morogva hazaballagunk, mert a magyargyűlölő kormány miatt nem volt Himnusz.

Elkalandoztam.
Egy szó, mint száz, én is elkeseredek néha, akár egy kép miatt is, egy ledöntött keresztről ami így karácsony előtt valakinek nagyon bántotta a szemét.
De aztán csak találok magamnak valami tennivalót.

Még az is fel tud dobni nagyon, ha elmegyek dédiékhez ezt-azt megcsinálni .
Mindig mesél olyanokat, hogy mikor kijövök a lépcsőházból, komolyan úgy érzem, ittésmost, ez a világ ha nem is teljesen mennyország, de én azzá tudom tenni.

Nem biztos, hogy én végig tudtam volna élni azt, amit ő. Ha nem hitt, remélt volna, talán neki sem sikerül.
Erőt ad, az a lényeg.

Karácsonyra pedig kívánok legalább egy ilyen családtagot/barátot/etc mindenkinek.

Doña ¡Cara(mba)! 2009.12.09. 23:14:52

@molaris:
Csak most láttam a kommented. Rögtön meg is néztem a 394-ik éneket. Sokszor nyitottam ki ennél az éneknél a zsoltáromat, ha nagyon keserű volt az életem.
(Hullámok ha rémítenek, Mérhetetlen víz felett /S a habok közt szíved remeg/ hogy sírod is ott leled/...........Végső áldást mondj hazádra, / Mely távolról int feléd / Égi honnak a határa / Van már hozzád közelébb..../

Ma már ez a nyelvezet elcsépelt, de megfeledkezünk arról, hogy 100 év múlva a mi mai, leírott szavaink éppooly elcsépeltek és avittak lesznek...

A víz a tudattalan jelképe, az öntudatlanságba, képletesen a halálba merülés. Sokszor használja a régi ember ezt a közismert jelképet.

Nem tudom, megértettelek-e? Én nem tudom magamról egyértelműen kjelenteni, hogy hiszek, úgy amiképp azt vallásom szabályozza. Azt hiszem, eretnek vagyok. És mégis, mégis úgy ragaszkodom vallásomhoz, mert nekem nem jutott a hit kegyelme. Neked tudnod kell, hogy a hitet nem tanuljuk, hanem kapjuk: ingyen kegyelemből. Aki járatlan a biblikus nyelvezetben, ezt balgaságnak gondolja. Pedig színtiszta empirizmus: mitől van az, hogy egyikőnk képes a szívbéli hitre, a másik meg legfeljebb érti az eszével? Hát ezért. A hit isteni adomány, ajándék. Én csak vallásban részesültem, hitet nem nyertem.

De talán te érted, miről írtam olyan hosszan. Én azért a helyedben büszke lennék, ha az én ősöm lenne.
De valóban nem ez a lényeg. Nem tértem ki itt a mi vallásunkra, mert gyanítottam, nagyon unalmas leszek, hiszen elég kevés a valószínűsége, hogy felekezetbélivel találkozok. És íme, itt vagy te!

Néha beleolvasok a hanaui Bibliába, még Vizsolyban vettem ezt a reprintet. Nagyon élvezem megfejteni a reformáció-korabeli szép, kifinomult magyar nyelvet. Nekem öröm olvasnom.

Ralph Cifaretto 2009.12.13. 19:18:31

A keresztállítás talán Húsvétkor lenne időszerű, Karácsonykor ebben a formában nem túl ízléses, erőltetett pártpropaganda.

Doña ¡Cara(mba)! 2009.12.13. 21:30:39

@Ralph Cifaretto: Az meglehet, hogy a kereszt sima pártpropaganda, mert ugyebár mi más is lehetne? Én úgy gondoltam, hogy a kereszt egy vallási szimbólum, amit nem csak húsvétkor tesznek ki, sőt, nekem úgy rémlik, hogy emez kivégző eszközt Nagypénteken vették használatba, kora reggel, hogy ne kelljen szöszmtölni estvélig, mielőtt feljött volna a Sábász csillag, mert utána már nem dógztak. Vagyis szombatra el kellett végezni a melót. Ez volt a rend akkor.
Húsvétkor néhányam a Feltámadást ünneplik (már aki eme ember-csoporthoz tartozik aki keresztet hány magára).
Az is rémlik, hogy a kereszt mindig kint van a római katolikus templomok tetején, nem csak karácsonykor vagy húsvétkor. Lusták levenni? Lehet, ezek a papok nagyon ellustultak:))))
Hithű katolikus esetleg keresztet is vet magára, ha bemegy egy saját felekezetű templomba, de azzal se várja meg se nagypénteket, se húsvétot.
De hát micsinyáljon, ha tudatlannak született:-DDDD

Thulsa Doom (törölt) 2009.12.13. 21:44:49

"Tűzifa és nem krisztuskereszt" aha... Fémhulladék nem menóra!
Így gondolták a derék moldávok: kuruc.info/r/4/52121/

Persze ők ezért nem kapnak tolerancia díjat, mit ez az iványi nevű majomember. Érdekes, hogy ezeket a menóra nevű földbe szúrt szarhányó vasvilla állítása nem zavarja. Vajon miért?...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.13. 22:04:53

@Thulsa Doom: Szuperfasza, legalább a románok nem tökölnek!!!

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.13. 22:10:54

www.simpletoremember.com/vitals/world-jewish-population.htm
Nem tudom felfogni, hogy ez a kicsi nép miért feszíti épp ennyire a húrt.
Esküszöm személyesen semmi bajom azokkal akiket ismerek, de globális szinten hihetetlen mikre képesek.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.13. 22:11:38

Magyarországon kb. 55.000 zsidó él.

Thulsa Doom (törölt) 2009.12.13. 23:21:25

Most néztem meg a fent említett szőrmók "munkahelyét", a Wesley János Lelkészképző Főiskolát.
A címoldalon: dávidcsillag + menóra + két cigánygyerek. Hát kell ennél szebb? www.wesley.hu/

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.13. 23:29:17

@Thulsa Doom:
Rólunk » Rólunk írták
Nincs megjeleníthető cikk

LOL

reKorrekt 2009.12.14. 20:36:54

Nem tudom láttátok-e tegnap este a heti hetest. Hát én láttam és tátva maradt a szám. Nem hitte mel hogy ilyet leadtak a tvben. Részletekről itt olvashattok: kuruc.info/r/20/52145/ (Az idézetek minden szava úgy hangzott el, ahogy a cikkben olvasható.)
Jáksó még hozzá is tette a végén hogy "na, ezért hétfőn biztos hogy a kurucinfó címoldalán leszünk"

fájni fog 2009.12.14. 23:09:59

@Thulsa Doom:

"Érdekes, hogy ezeket a menóra nevű földbe szúrt szarhányó vasvilla állítása nem zavarja. Vajon miért?..."

képzeld el, ha valaki ezt írná, vagy hasonlót arról római kivégzőeszközről, amelyen megfeszítették jézust, - gondolom erősen sérelmeznéd, ugye jól gondolom,? - ugyanis a kereszt nem zsidó kivégző eszköz, hanem kifejezetten római,

a zsidók megkövezéssel büntették azokat, akik súlyosan megsértették a törvényeiket.

Jézus ilyet nem tett, nem is végezték ki, mármint a zsidók! Megtették a rómaiak.

Mindenesetre nem emlékszem, hogy ezt a római kivégző eszközt a történelmi keresztény egyházak karácsonykor állítgatnák, hisz hagyományosan az Jézus születésének ideje, és nem a pedig a megfeszítéséé.

Érdemes volna a jövőben mellőznöd a szarozást, ha egy vallás kegytárgyáról írsz, vagy beszélsz,. nehogy magadra vond a mindenható és a hívők haragját.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.15. 05:57:34

@reKorrekt: zseniális cikk, az utolsó paragrafust be KELL másoljam nektek:
"Egyébként érdeklődve várom a Heti Hetes különszámát ezzel a másik hülye hagyománnyal kapcsolatban (ami aztán ténylegesen, elejétől végéig legenda)... ez holokauszt, vagy mi... Bizonyára megvitatásra kerül Anna Frank golyóstolla, a falakból nyom nélkül távozó Ciklon-B, a bibliai csodákat kenterbe verő csodás szabadulások, a latrina-orgiák és Elie Wiesel fodrásza."

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.15. 09:21:53

@reKorrekt:

Láttam bizony. Azt a Mikulás- és Karácsony-fikázást le sem lehet írni. És közben hülyére röhögték magukat. :((

fájni fog 2009.12.15. 10:20:20

@Talon Karrde:

REMÉLEM A POKOL TŰZÉN ÉGSZ MAJD AZ IDŐK VÉGEZETÉIG ÉS AZON IS TÚL!

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2009.12.23. 11:13:38

@Várkonyi: "Néha bizony rá kell mutatnunk a hibákra, különösen akkor, ha azoknak az örökösei ugatnak manapság, akik Jézust is megfeszítették."

itt a vatikanra gondolsz?
mert ugye jezust a romaiak feszitettek meg, akik aztan mikor rajottek parszaz ev mulva, hogy mas szelek fujnak a politikai hatalom vilagaban es mekkora kurva jo biznisz lesz hirtelen keresztenygyilkosbol a fellegvarra valni, akkor hirtelen rakentek a zsidokra a bulit, de jezus megfeszitoinek orokose bizony nem mas, mint a vatikan:-)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.23. 13:35:49

@az igazi Sipi:

Nem, a bunkóság szomorú nagyon.
Tudod, én nem vagyok zsidó/buddhista/katolikus/mohamedán, de nem fikázom ordenáré módon ezeket a vallásokat, tiszteletben tartom, hogy másoknak/sokaknak fontosak, hisznek benne és szeretik.
Élni és élni hagyni.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2009.12.23. 14:53:02

@laspalmas: gondolom ez azert lehet, mert kevered a hitet es a vallast.

a hit valoban tiszteletremelto dolog, a vallas viszont az emberi hitre epult szervezett bunozoi tevekenyseg.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.05. 12:37:11

Keresztállítás fejlődése a jobbiknál
2010.12.05. 11:29 IGe

Egyszeres kereszt, kettős kereszt, hármas kereszt, négyes kereszt, ... hetes kereszt, nyolcas kereszt és kész is a fenyőfa alak.

vilagnezet.blog.hu/2010/12/05/keresztallitas_fejlodese_a_jobbiknal

trojka 2010.12.05. 19:17:24

szerintem, akik Jézust keresztre feszíttették, és most azzal dicsekszenek, hogy ezért ök adták a világnak a husvétot, s mivel Jézus zsidonak szuletett, ök adták a karácsonyt is, menjenek a...!
aki pedig a turul madarat igy jellemzi "dulledt szemu szárnyas", mi a fenét keres ebben az országban, annak itt semmi keresnivaloja, hogy meri a magyarság történelmét, egyáltalán magyarságát gyalázni? ilyenekre semmi szukség ebben a hazában (más "tisztafaju árjákra" sem, akik a magyart akarják rugdosni állandoan!)

fokabacsi 2010.12.05. 19:45:38

@IGe: Tudod te hogy mit röfögsz?

süti beállítások módosítása