Skip to content


       Szűrés lista

Arzénos ivóvíz: 1,5 millió ember nem ihat a vízből márciustól?

Az EU határozata alapján 2009. decemberéig  a víz arzéntartalmát (és egybéb más vegyületekét, mint a nitrit, nitrát, ammónium-ion) határérték alá kell szállítani: 2006. december 25-ig azokon a településeken, ahol az arzéntartalom magasabb 50 mikrogrammnál, 2009. december 25-ig pedig azokon a településeken, ahol magasabb 10 mikrogrammnál (2007-es minisztériumi tanulmány, 8. oldal). A víz arzénmentesítéshez az EU 240 milliárdos forrást biztosított.

A 2007-es tanulmány szerint 2 538 487 ember érintett, és 2007-ig 180 035 főnek (7,1%) sikerült az ivóvízminőségét javítani. Ők a piros háromszögek, a zöld háromszögeknél 2009-es határidőre tették a munkálatok befejezését ... nos, ebből nem lett semmi. (Kattintva nagyobb)



Például 2007-ben Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter és Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter bejelentették, hogy 2007. szeptember 18-án indul az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében uniós társfinanszírozással megvalósuló első életminőség pályázati csomag, 342 milliárd forint értékben. Ebből pl. 56 milliárd jutott a ivóvízminőség-javítás pályázatra, a KEOP - 1.3.0-ra.

A forrásokra a lehető legkisebb, 10%-os önerővel lehetett pályázni. De honnan lett volna mondjuk a legfertőzöttebb Észak és Dél-Alföld településeinek több milliárd milliárd forint önerőjük? Nem is volt, így a 240 milliárd pályázati pénzből idáig csak 2 (kettő) milliárdot vettek igénybe.

2010. június 30-ig lehet pályázni, a napok pedig gyorsan pörögnek. Vagyis 2009. december 25. volt a határidő, de a pályázni még lehet ...

Persze, most megvonhatjuk a vállunkat, hogy na és, arzénos a víz ... De az arzén nem jó, nagyon nem jó. Csak egy példaHúsz százalékkal több tüdőrákos él Magyarország azon részein, ahol határérték feletti az arzén mértéke az ivóvízben.

Az ÁNTSZ azonban márciustól nem fogja engedélyezni az arzénos ivóvíz felhasználását, így becslések szerint 1,5 millió ember marad ivóvíz nélkül. Ebben az esetben 2 liter víz jár üveges ellátás esetén ingyen, lajtos kocsi esetén pedig 5 liter.

Hallott Ön erről az esti Híradóban?
Olvasott Ön erről?
Ettől hangos a sajtó?
Nem?
Hát nem érdekes ...?

Persze, nagyon érdekes volt, hogy előásták, hogy egy tanulmányban szerepelt mint lehetséges opció a vízművek privatizációja, szépen pörögtek is rajta, de hogy pár héten belül eme vízben gazdag országban 1,5 millió ember a lajtos kocsiról ihat vizet, az nem téma. Érdekes ...

Lecso olvasónk, aki az arzéntisztításból írta a szakdolgozatát, segít nekük megérteni, mi is az arzénmentesítés:


"Az '50-es évektől a '80-as évek végéig a megengedett arzéntartalom 50 mikrogramm/liter volt nálunk. Majd EU-s ajánlásra ezt levitték 10 mikrogramm/literre. Az EU adott időt arra, hogy a lakosság vízellátását 10 éven belül ebben a témában rendezzék, de eddig nem történt semmi azon kívül, hogy több mint 1 milliárdot elköltöttek tanulmányok készítésére, de most az EU elkezdte számon kérni az eredményeket.

Idáig úgy arzénmentesítették az ivóvizet, hogy mivel az arzén a vízben oldva a vashoz kötődik, így vastalanításkor (ez egy bevett, egyszerű eljárás) némi arzént is kivesznek a vízből (azt szokták mondani, hogy 4 rész vassal 1 rész arzén jön). Nos, erre a szakik azt mondták, hogy a csőbe vasat (vas-oxidot) adagolnak (túlvasazzák a vizet), majd egy vastalanítóval kiveszik a többlet-vasat is a vízből (persze így a vastalanítót jóval felül kell méretezni) ami már magához kötötte az arzént. Nos, erre az EU-s okosok mondták azt, hogy ha valami meghibásodás van a vastalanítóval, akkor a túlvasazott víz fog eljutni a fogyasztókhoz, és erre hivatkozva lett betiltva ez a módszer.  Biológusok bebizonyították már régen, hogy ha tartósan nagy mennyiségű arzénos vizet fogyaszt valaki, akkor az megmérgeződik, de a sok vasat a szervezet nem hasznosítja, így a felesleget az ember kiüríti magából.

A mostani -legjobbnak mondott- módszer az arzén kicsapására (így hívják azt amikor kiveszik a vízből az arzént) az, hogy vastalanítás után(!) a vizet átvezetik egy titán-dioxidos tölteten, mert a titán megköti az arzént (nagyon jó hatásfokkal). De ez a titán tartalmú töltet nem regenerálható, ha telítődik arzénnal az anyag, akkor ki kell dobni, de úgy, hogy ez különösen veszélyes hulladéknak minősül! Majdnem olyan szigorú szabályok vonatkoznak rá, mint az atomhulladékra!"

 
A számítások szerint ennek a technikának a megvalósításához most már nem is 240 milliárd, hanem kb. 300 milliárd forint kellene ...

Az ÁNTSZ szeretett volna sajtótájékoztatót tartani  a (vész)helyzetről, de ezt az Egészségügyi Minisztérium nem engélyezte, mivel szerintük a bizonyítványt a környezetvédelmi tárcának kell magyarázni. Nagyon fincsi, amikor az egyik szakértői (MSZP-s) minisztérium áttolja a kupac kakit egy másik szakértői (MSZP-s) minisztérium elé.

Ugyanis jó magyar szokás szerint felelős megint nincsen (miért is lenne?).
Az egészséges ivóvizet az önkormányzatoknak kell biztosítania, a lakosság egészséges életéért az Egészségügyi Minisztérium felelős, de a környezet, így az ivóvízszennyezés mentességérért a környezetvédelmi tárca felel. Viszont az ÁNTSZ végzi az ivóvíz egészségének ellenőrzését. Ebben a négyszögben, ott középen lennénk mi, emberek.

Lehet, hogy nem értem, hogy működik az államigazgatás, de ha egy normális cégnél van egy probléma, aminek a megoldása több osztályt érint, akkor kineveznek egy felelőst, egy projektgazdát, aki az osztályokon átnyúlva végigviszi a probléma megoldását. Ilyen esetben miért nem lehet kinevezni mondjuk egy kormánybiztost?
 
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz sajtóosztálya szerint semmi ok az aggodalomra, "Magyarországon minden település rendelkezik közműves vízellátással, az ivóvízszolgáltatók folyamatosan üzemeltetik a közüzemi vízműveket, és ebben a vonatkozásban nem várható változás sem márciusban, sem azt követően. (...) A két leginkább érintett régióban – Dél-Alföld, Észak-Alföld – egy 2005-ös kormányhatározat alapján központi előkészítés zajlik, melynek keretében 34 projekt-társulás ivóvízminőség-javító beruházásának megvalósítására irányuló pályázat készül el 2010. június 30. határidőre."

Vagyis a pályázatok sikerül megírni cirka 5 év alatt?

És természetes nem a minisztérium, hanem az önkormányzatok a hibásak:


"Magyarországon az egészséges ivóvízellátás biztosítása a települési önkormányzatok kötelező feladata, tehát felelősek az ivóvízellátásáért mind mennyiségi, mind minőségi értelemben. Ehhez képest meglehetősen gyenge volt a pályázati aktivitásuk az elmúlt években, az érintett önkormányzatok egy részének hozzáállása az Ivóvízminőség-javító Programban történő részvételt illetően nem eléggé pozitív."


És igen, észrevették, hogy nem pályáznak az önkormányzatok, de hát mit tud tenni a minisztérium, nem az ő feladatuk gondoskodni az egészséges ivóvízről:


"A pályázati rendszert működtető központi szervek a minisztérium szerint folyamatosan észlelték a nem megfelelő pályázati aktivitást, azt a jelenséget, hogy az önkormányzatok egy része nem kíván élni az Ivóvízminőség-javító Program nyújtotta lehetőséggel. A rendelkezésre álló pályázati lehetőséggel csak az érintett önkormányzatok, azok társulásai élhetnek, nekik kell felismerniük a lehetőséget és elhatározniuk a részvételt az Ivóvízminőség-javító Programban annak érdekében, hogy eleget tudjanak tenni a minőségi szempontból is fennálló ellátási kötelezettségüknek."


























A minisztérium honlapja szerint a vezető hír most az, hogy a miniszter megint energiatakarékos izzókat ajándékozott ...

Az ÁNTSZ azonban belecsapott a lecsóba, nem érdekelte őket a minisztériumi bullshit, és február 11-én körlevelet küldött az érintett önkormányzatoknak, hogy milyen alternatív, arzénmentes vízellátást tudnak biztosítani március után a lakosságnak, és jelezte, hogy a megengedett 10 mikrogramm/liter feletti arzéntartalom esetén nem fog hozzájárulni a szennyezett víz ivóvízként való felhasználásához.
 
Nagy Béla, Medgyesegyháza polgármestere:


"Mi hétfőn vettük kézhez az ÁNTSZ levelét, és az a célunk, hogy jogkövető magatartást tanúsítsunk. Elvileg december 26-óta kellene a csökkentett arzéntartalmú, illetve arzénmentes vizet szolgáltatnunk, azonban június 30-ig tudjuk benyújtani a mentesítéssel kapcsolatos pályázatunkat. A falu 2002-ben csatlakozott a Dél-alföldi Regionális Vízminőség-javító Társuláshoz, mely az elmúlt hét év alatt tervezésre és előkészítésre elköltött 1,7 milliárd forintot, de még egy kapavágás sem történt."


És most jön a feketeleves: A polgármester szerint náluk palackos ivóvizet fognak osztani az embereknek, akiktől nem kérnek pénzt minden palack víz után, hanem extra költségeiket beépítik a vízdíjba.

Ez igen! Fizessünk többet a vízért, amiből nem lehet inni.

Csak (!) Medgyesegyházán nettó 324 millió forintba kerülne az arzénmentesítés, és a költségbecslés alapján köbméterenként nettó 107 forinttal emelkedne a már ma is 200 forintos vízdíj.
 
(forrás: zipp.hu itt és itt és itt)

Címkék: botrány társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr181768123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.02.18. 11:09:25

okosan ki van találva. a községek még az önerőt sem képesek kiköhögni ---> eladják a vízművet a befektetőnek. privatizálás kipiálva. jöhet a suez, meg a többi és mi itt, a duna-tisza között, talpunk alatt csillióbillió köbkilométer artézi vízzel fizetünk majd 1000 forintot köbméteréért az ivóvíznek és ugyanennyit majd a csatornáért.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.02.18. 11:17:49

Dunántúlon meg a nitrátos víz! Az senkinek sem szúrja a szemét, hogy pl a kismamák és a gyerekek nem ihatnak a csapvízből, mert nitrátos?

@jozicsenko: Koncz Zsuzsának volt egy dala, még a 90-es évek elején, azt hiszem az volt a címe, hogy Nagy a füst!

Sajnos nem találtam meg az interneten.Az már erről szólt.

Megpróbálom idézni, de lehet, hogy nem megy szöveghűen, régen hallottam.
"S mialatt mi kommunikálunk,
valahogy addig dohányzunk
hogy füstbe mennek a tervek!"

kuki123 2010.02.18. 11:18:38

@zero: 10 évig mutyiztak (meg még 10-et előtte :)

tegnap este valamivel 11 előtt volt az ATV-n Morvai krisztina és mondta hogy helyben termelünk..helyben...stb...erre apám beszólt...és mondta hogy nemúgy van az...

mert ugyan is az EU jogszabály szerint az öntözés vízminőséget is ellenőrzi az eu nem lehet akár milyen vízzel majd öntözni(pl a fóliások)..ergó baj lesz itt az öntözéssel is nem csak a lajtos kocsis ivóvízzel
Valami olyasmit mondott(én ehhez kevéssé értek) hogy 40m-es kutból lehet csak szimplán kivenni vizet...40m alatt már csak engedéllyel vízóra elszámolással lehet (na most ez kurva nagy költség) mert 40 méter alatti víz már közvagyonnak, köz/állami kincsnek számít
na most a 40 méteres kút vizét megvizsgálva kiakad a műszer olyan szar

de ha valaki jobban ért hozzá az megerősíthetné :)

én csak azt nem értem meg hogy a gecibe lett arzénos a víz?

OFF:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/02/17/hegyekben_allnak_a_kifizetetlen_szamlak_az_allamnal/
ON

vomit 2010.02.18. 11:21:11

meg esetleg a kaliumot is erdemes kerulni
www.freeweb.hu/aquanet/szoveg/kalium.htm
"Az emberben való daganatkeletkezés témája iránti érdeklõdésemet ... több eset is felkeltette: ... az állatkísérletekben ... emlõrák keletkezett az egereken, ha bizonyos tápelemek (kálium...) túlsúlyát biztosítottam táplálékukban".

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.02.18. 11:21:20

@Rettegő {Demokraták, ÉBRESZTŐ!}:
Már Molnár Úgybeszélekmintgyurcsányferenc Csaba is megmondta, hogy Magyarország eladósodottságról a költekező önkormányzatok tehetnek! Sok értékpapírt adtak ki feleslegesen.

tokmányos 2010.02.18. 11:21:20

@zero: Nem az ingerküszöböm nem ugra-bugrálásáról van szó.( már mint nem ugrottak a zemberek azonnal a témára).Fontos amit írsz. 1/ gondolat: Már hülyülnek a hatalmon lévő politikusok,mert csak azt a szaros egymilliárdott tudták kisíbolni.(nem elég kreatívak a többi ellopásához.) Pontosítok :azért a Dél-alföldi Regionális Vízminőség-javító Társulás 1,7 milliárdot el tudott lopni a 2.4 milliárd eus pénzből. 2/ gondolat : Az ANTSZ meg menjen a kurva anyjába.A cigány szomszédom egy éve folyatja a fekáliáját az udvarára és nem tud semmit sem lépni ellene??Ebben az esetben veri a tam-tamot ,mert tudja ,hogy megint nem kell semmit sem tennie. De ŐŐ odafigyel a ZEMBEREK egészségére!! A magas tüdőrákos megbetegedések száma az érintett régiókban elgondolkodtató. Ahogy látom a térképen ,kimondottan a gyógyvizes területeken fordul elő sűrűbben. 3/ A kis ember ebben az országban soha nem volt fontos,még a NAGY sem. Imunissá váltam én már az Arsen Lüpenre is.

binike 2010.02.18. 11:21:29

@volánrulz: én csak azt nem értem meg hogy a gecibe lett arzénos a víz? --->természetes arzéndúsulás.

kuki123 2010.02.18. 11:21:32

@zero: persze nálunk szét se választják...akinek nincs csatornája az környezetterhelési díjat fizet

persze attól még pofátlanság :D
másrészt megnéznék egy egész európai viszonylatot hogy milyen a víz...pl németben angliában franciáknál spanyoloknál......valaki esetleg?

Kartal (rezervált) 2010.02.18. 11:25:37

@Tapmancs: nem töketlenek, seggnyalók. Magyar politikus nem érzi jól magát, ha nem szaros a szája.
Eddig is "ásványvizet" ittam, mert a csapvíz jóformán ihatatlan, de azzal főzni, azért kicsit luxus lenne...

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.02.18. 11:26:41

@volánrulz:
ez a 40 méter frankó? nálunk (homokhátság) a víz 42-45 méternél kezdődik... addig csak a fosóhomok jön.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.02.18. 11:29:10

@tokmányos: Nyírmihálydi polgármonstere két évvel ezelőtt kijelentette, hogy csak az kap szociális segélyt, aki legalább egy pottyantós! wc-t épít az udvarra. Ez az intézkedés a Hepatitis C járvány miatt vált szükségessé. Megfenyegették, stb, erre kihívta a TV2-t. Mutatta, hogy az összes házon ott van a DigiTV, és az összes házból lopják az áramot az utcán futó felsővezetékből. A TV2 követekző napra odarendelte Mohácsi Fasisztamagyarország Viktóriát, aki szinte ordított a polgármesterrel, hogy a cigányok nem bűnözők, a szociális segély pedig alanyi jogon jár nekik!
Nyírmihálydi polgármester meg szomorúan nézett, hogy jól átb...ta a TV2. Ő csak a tarthatatlan állapotokra próbálta felhívni egy országos médiában a figyelmet.

chemicalshop(hajrá nem romák!hajrá nemromaország!) 2010.02.18. 11:30:58

@triumphator: nálunk (Vecsés city) 8méteren van víz. Mondjuk nem iszunk belőle, mert muter egyszer lemosta a piros autónkat és kifehéredett.

kuki123 2010.02.18. 11:34:32

@triumphator: azért mondtam hogy valaki megerősíthetné hogy hivatalosan ennnyi e (valami gazda vagy termelő)
nálunk 12 nél már volt itt a panel tövében nem vicc..de nagyapám kertjében is kb 15 körül van

szerintem Zero most politikai háborút robbantott ki :D
már zsidózni sincs kedvem:
index.hu/gazdasag/vilag/2010/02/18/aranyba_menekiti_vagyonat_soros/
420 millió értitek! 420

másrészt megnéznék egy egész európai viszonylatot hogy milyen a víz...pl németben angliában franciáknál spanyoloknál......valaki esetleg?
ár, minőség stb

zsoltix 2010.02.18. 11:34:46

Bekesben viztiztitas helyett Arad megyebol vesznek majd vizet, es keverik az ittenivel. Allitolag igy olcsobb lesz, mintha tisztitanak.

Kartal (rezervált) 2010.02.18. 11:37:27

@Ásómaci: tök fölöslegesen, mert a sok senkiházi naplopó a cigányintegrációra szánt ellopott pénzekből él vígan, miközben a cigányok integrációjára nem jut belőle semmi... és ha ezt valaki szóvá meri tenni, akkor az fasiszta-rasszista-náci. A ÁNTSZ-t meg a legkevésbé sem érdekli az utcán folyó fekália, míg nem az egyik prominens vezetőjének háza előtt folyik.

kuki123 2010.02.18. 11:37:31

jah és a legjobb hogy 1,5 Millió ember főleg a most mszps -polgármesteres faluk városok garantáltan nem lesznek mszp-sek..még szavazó sem...
amelyik fideszes volt ott meg Jobbikos lesz :D

Attila64 · www.sagaontour.ca 2010.02.18. 11:40:17

Egy műszaki kérdés:

meg lehet-e oldani az arzénmentesítést a csapra szerelve is?

Mert ha igen, akkor csak az elhasznált vízmennyiség töredékét (néhány százalékát) kellene csak kezelni, azt is közvetlenül a felhasználás helyén, kisteljesítményű ketyerével.

reKorrekt 2010.02.18. 11:41:34

"a Dél-alföldi Regionális Vízminőség-javító Társuláshoz, mely az elmúlt hét év alatt tervezésre és előkészítésre elköltött 1,7 milliárd forintot"

Asszem valaki(k) már megint kurvajól jártak :/

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.02.18. 11:43:46

@Attila64:

Jogos kérdés, mert a wc meg fürdővizet minek kellene arzénmentesíteni ...de sajnos nem a válasz, csak a vízmű telepén lehet mentesíteni elég bonyolultan, lásd Lecsó leírását.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.02.18. 11:45:22

@reKorrekt:

Az havi 20 millió forint, 7 éven keresztül ...ennyiért "tervezték" ? :-)

reKorrekt 2010.02.18. 11:47:22

Ez nem népegészségügyet érintő téma? Miért kell pályáztatni egyáltalán? Miért nem csinálják meg alapból mindenhol, ha egyszer szükséges? És egyáltalán ki ölte meg lora palmert?

tokmányos 2010.02.18. 11:49:32

@Ásómaci: A harmadik bejelentésemet tettem meg hétfőn.Egy tanult barátom azt javasolta : ne birkózz egyedül, itt vagyunk mi tanuk . A cigány hiába tagadja le a" szippantás "tényét ,mi tanúskodunk, hogy itt voltunk ,láttuk. Bejöttek a telefon hívásomra ,és konstatálták az esetet. Kérésemre ,a tegnapi napom megjelent az antsz -es ügyintéző .megmutattam a fényképeket, bejött hozzám az egyik tanú is. Átment a cigóhoz :látta a slagot ,búvárszivattyút ,a hóból a szar által kimosott földterületet. (a fekáliát vasárnap óta beszívta a föld, a slagot kihúzták az emésztőből)Természetesen ,még most is tagadott, ill.ő most jött ki a kórházból semmit sem tud volt a hazug válasz. Előbb -utóbb tényleg kórházba fog kerülni a geci.

Tündér_Lala 2010.02.18. 11:49:37

Miért érzem azt, hogy az elvtársak semmit tevésük (szabotázsuk) eredményeként szétárják a kezüket és közlik majd az önkormányzatokal "Ha nincs pénzetek vonjátok be a magán tőkét". Így az ivóvíz ellátás is átjátszható a tőkének.

S.O.A. 2010.02.18. 11:51:05

@zero: Bocsi Zero, én rosszul írtam, Te pedig félreértettél (és rosszat írtál hozzá az első mondathoz):
Nitrit-, nitrát-, és ammónium-ion (magyarul 3 darab ion).

picur3ka 2010.02.18. 11:52:10

Ahogy a terkepet elnezem, meg valami etnikai tisztogatassal is meg lehetne vadolni a szadesz-maszop kormanyt...

reKorrekt 2010.02.18. 11:53:03

@zero: Egyáltalán mi a fasz került pénzbe? Egy társulásba biztos hogy a nagyobb önkormányzatok tudtak adni vízügyi szakembert, akár többet is, mivel alapból foglalkoztatnak ilyet. Tehát ez nem lehet + pénz. Ahogy semmi más sem. Vagy most tényleg higgyem el hogy 1,5 millió egy ceruza? :)

reKorrekt 2010.02.18. 11:55:06

@picur3ka/beleallos kampany: Most hogy mondod, úgy látom a Dunántúl még e téren is előnyt élvezett...

snq 2010.02.18. 11:55:32

@Attila64:
>> meg lehet-e oldani az arzénmentesítést a csapra szerelve is?

a fordított ozmózis elvén működő házi (ivó)víztisztitóknál fel szokták tüntetni előnyként az arzén eltávolítását

reKorrekt 2010.02.18. 11:59:06

"MSZP: készüljön statisztika a bűnelkövetők származásáról!"

Hat ezen befosok, ezek már tényleg mindent megígérnek xD
Kíváncsi vagyok Seres Mária mikor jön azzal hogy szavazzunk rá, mert már Szent László is megmondta hogy ez Mária országa?!
loller?

Attila64 · www.sagaontour.ca 2010.02.18. 12:00:46

@snq (11:55) :
Kérdés: igaz-e? (mármint hogy antsz-szerű labor is igazolja) - merthogy a gyártó, ugye, bármit ...

Ha igen, akkor ez LEHET egy megoldás, nyilván a jogszabályi környezet módosításával.

És, feltéve, ha a pajeszosok terveit ez nem húzza keresztbe !

snq 2010.02.18. 12:12:00

@Attila64: sajnos nem tudom, hogy igaz-e. illetve abban sem vagyok biztos, hogy a háztartásonkénti pár100k-s ár előnyösebb-e a központi megoldásnál

papika 2010.02.18. 12:14:08

@zero:
Megkédezhetem, mi ez a zipp.hu?
Ti csináljátok? A külalakja nagyon indexes.

Norman Nailer 2010.02.18. 12:15:09

Nem értek hozzá, de korábban olyan szövegösszefüggésben olvastam az esetről, hogy az EU-s határértékeket az ottani táplálkozási szokások miatt alakították így, t.i. ők több tengeri halat esznek, aminek szintén van arzéntartalma, ezért engednek alacsonyabb értéket az ivóvízben. Mi kevesebb halat eszünk, ezért az ivóvízben a magasabb érték is elfogadható lenne.

S.O.A. 2010.02.18. 12:22:12

@tokmányos: Törjetek be hozzájuk és permetezzetek a pofájukba 50 liter klórmeszet! Ez a minimum, ami egy ilyennek jár...
Bezzeg, ha én fröcskölném otthon a szart, egyből jönne a rendőrség, az ántsz, a vízmű, az önkormányzat, a közös képviselő, a katasztrófavédelem, meg pár markos legény az egykori Lipótról (jöttek a fekalománért)...
Miért kell félni a brazilok elleni fellépésről, ha közveszélyesek? De tényleg, miért??

jozicsenko 2010.02.18. 12:31:53

@Rettegő {Demokraták, ÉBRESZTŐ!}: mert naáczi mindenki, aki ellenük van!

ahogyan az ovónők, tanárok is, akik annyit mondanak: az iskola 8-kor kezdődik, nem 11-kor...

@noizko: valami azt súgja, nagyon fognak itt szeretni, de nem úgy ahogyan te gondolod...

kuki123 2010.02.18. 12:34:17

@Rettegő {Demokraták, ÉBRESZTŐ!}:

Mert szavazóbázis :)
és mint ilyent nem bántunk, hanem a kedvére teszünk és hájjal kenegetjük őket

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2010.02.18. 12:40:13

én mezőberénybe jártam gimnáziumba, még 88-92 között.
ott olyan arzénes a víz, mint az atom. rendesen járt zacskós víz - egy darabig, ami ha lehet, még rosszabb ízű volt, viszont elvileg arzénmentes. mivel zacskóban volt - a.k.a tejeszacskó - fenemód undorító lett az összhatás.
de emlékeim szerint nem volt kötelező érvényű a dolog, és pl. azt sem tudom, hogy a főzéshez mit használtak akkor és ott.
ja, és hogy miért lett a dolognak vége a 91 fele...
biztos megtisztult a víz.

Kartal (rezervált) 2010.02.18. 12:41:31

Volt az a "Kiveszik a vízbű a zoxigént".
Nahát a maszop "Nem veszi ki a vízbű a zarzént!"
xD

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.02.18. 12:42:09

Az EU inkább ne akarjon műszaki kérdésekbe belepofázni, mert láthatólag hülye hozzá. Akkor legyen kétszeres vastalanító. Neeeeeeeeem, az ne jó. Inkább termeljünk veszélyes hulladékot és vegyünk kibaszott drága titánt.

Szívlapáttal verném agyon, aki ezt a baromságot kitalálta...

Kartal (rezervált) 2010.02.18. 12:43:55

@volánrulz: akkor én mi vagyok? És engem miért nem kenegetnek hájjal? Ehelyett miért sajtreszelővel verik is a ...

tokmányos 2010.02.18. 12:47:17

@Rettegő {Demokraták, ÉBRESZTŐ!}: Köszi a bátorító szavakat. Miután már sokan ismertek a V.bőrőn ,már csak a nevem kéne leírni.(ezzel még egy hangyafasznyit várok).Nyugodtan leírom,hogy Budapest csepeli kerületének kertvárosi részén lakom!! Nem egy vidéki faluszéli házban.Itt játszódik a szarszívatós játék!!!!!!!!!!!!!!! 59 évesen már nem lehet fizikailag 20 kan cigánnyal felvenni a versenyt.Még 2001-ben miután lebetonozták a saját területem bizonyos részét .(nem voltam otthon)" Elküldtem az éppen pihenő társaságot a szájbabaszott kurva cigány anyjukba. A válasz az volt,hogy a tulaj kirohant egy szamuráj karddal, a többi cigány nem értette,hogy egyedül, hogy merek így beszélni velük.Megértették .....A závár csattanására egymás hegyén -hátán rohantak az ajtón befelé a házba.

Smacika 2010.02.18. 12:52:53

@Rettegő {Demokraták, ÉBRESZTŐ!}: @tokmányos: Három éve vettem a házamat. Az én szomszédom ugyan nem szinesbőrű, de sose volt rendes klozetje, emésztője. Nyáron a háza mögé járt brunyálni, meg a brióst rakni. Gondolhatjátok, hogy melegben miféle "illatok" terjengtek a levegőben. A bacilusok és egyéb kórokozókról már nem is beszélve. Az első nyáron közöltem vele, hogy ha nem fejezei be az udvarraszarást-hugyozást, letépem a farkát és beleállítom a seggébe. Egy hét múlva ott figyelt a gravitációs budi az udvar végében. Persze ezt az előző lakók sosem tudták náluk elérni. Szóval hamar rájöttem, hogy szart se ér a szép szó, erővel is kell néha érvelni.

Smacika 2010.02.18. 12:55:03

Ja az kimaradt, hogy télen fogalmam sincs hova rakta a melléktermékét, de nem láttuk-éreztük.

arlequin 2010.02.18. 12:57:48

szerénytelen meglátásom szerint 1-2 nap és ez a hír le fog jönni a napilapokban. nem tudom ti olvastok-e ilyeneket (én naponta a blikket, népszabóságot, meg a magyar nemtelent futom át kávézás közben), de a vb lassacskán sajtóforrássá válik.
csak azért nem fogadok rá, mert úriember biztosra nem fogad. igaz, nem vagyok úriember. fogadjunk?

tokmányos 2010.02.18. 13:06:06

@Rettegő {Demokraták, ÉBRESZTŐ!}: Köszi az építő jellegű ötletedet. Volt már atrocitásom gondolhatod. Egy tanulságos eset : Nem volt otthon a családom 4 napig. Ez alatt a cigány lebetonozta az udvarát ,csak egy két négyzetméteres rész az enyém volt ebből. (ne menjünk bele a részletekbe )Mikor haza értünk pont befejezték ,és locsolták a friss betont .meglepődtem ,hogy nem esik az eső mégis,az én udvaromban folyik a víz. (hosszú). Vagy 10 kan cigány üldögélt ,és önfeledten söröztek, a precíz munkájukat látván. Én elküldtem a cigány faszopó kurva anyjába mindet, mire a tulaj berohant a házba ,és a kihozott szamurájkarddal fenyegetőzött. A závár csattanásának óriási hatása lett......Nem tudom ,hogy ilyen menekülést láttál -e már ,de bazd meg ez élmény volt! De ez nem megoldás! A geci jogászok a szarháziak ,a politikusokkal együtt ,akik lehetőséget adnak, arra ,hogy büntetlenül lehet ebben az országban úgy élni ,hogy NEM JOGKÖVETŐ MAGATARTÁST folytathatnak egyesek.

Akvyr 2010.02.18. 13:06:48

Sziasztok! Ugyan csak végig pörgettem a cikket, de azt látom hogy a lényeg kimaradt (bocs ha már valaki említette). Szóval: Az ilyen határértékeket az EU határozza meg, elméletileg ugyanannyi Spanyolországtól Norvégiáig, a körülményektől függetlenül. Mert az tény, hogy az elsődleges arzénforrás európában a tengeri étel, ezért ahhoz, hogy mindenhol az egészséges kereteken belül maradjon az arzénbevitel, az ivóvíz korlátozása a legcélravezetőbb. Mi nem eszünk tengeri herkentyűket, azaz körülbelül tized-huszad annyit mint a tegnerparti országok, nálunk nem lenne gond az 50 vagy akárhány mikrogramm sem a vízben, mert még úgy is a szummázott inkorporációs határértéken belül maradnánk. Kértünk is kibúvót az EUs határozat alól, de megtagadták, mert ilyen alapon minden országnak lehetne valami kívánsága a fekvésétől függően, és inkább legyünk egységesek.
Kaptunk még 3 év derogációt is, szóval nem kell kapkodni, de az biztos, hogy mocsok drága lesz, és nem, nem a kormány hibája, vagy a szokásos duma. Maga a koagulációs/flokkulációs techno­lógia már most megvan a legtöbb víztisztítónkban, csak módosítani kell. Ez a vas hozzáadós baromság csak egy opció, a kicsapásra rengeteg más módszer van még, kezdetnek rögtön itt az adszorpció. Mindegy, nem akarok senkit ezzel untatni, csak gondoltam leírom mi van. Egy valami viszont tuti nincs szokás szerint: pénz.

tokmányos 2010.02.18. 13:11:16

Bocsi mindenkitől, az ismétlésért ,úgy látszik csak elment az első hozzászólásom

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.02.18. 13:18:56

@Monsanto:

De az a baj, hogy ez a 3 év halasztás most járt le 2009. dec.25-én ...

Akvyr 2010.02.18. 13:20:03

A pályázós részhez: Tudom, hogy jól hangzik ha eltorzítjuk az információkat, meg így bulvárosabb meg minden, de azért azt elmondanám, hogy az EUs pályázati pénzeket kezelő KvVM Fejlesztési Igazgatóság, és a KvVM vizes ügyekkel foglalkozó főosztálya még csak nem is egy kerületben vannak, szinte semmi közük nincs egymáshoz. Ha pályázol, akkor az az FI-be kerül, elbírálják az éppen aktuális csapásirányra kiosztott keret alapján, utána kérik a részletes kidolgozást, egyeztetések, pénz, megvalósítás. Ezzel foglalkoznak. Nem ők fognak nyomozgatni vízügyi problémák után, ennyit megtanulhattatok volna már magyarországról, hogy bürokrácia van, és néma gyereknek anyjase... Egyébként pedig halkan megjegyzem, hogy közel ki lesz merítve a 2007-2013 ra biztosított keret, bár ivóvíz témával nem foglalkoztam, szóval ez nem 100%.
Majd kicsit utánajárok a témának, mert elkezdett érdekelni :)

Akvyr 2010.02.18. 13:21:35

@zero: Na, az ciki, azt hittem 2009ről lett eltolva 2012-re.
Akkor viszont kíváncsi leszek, hogy mi lesz, és tényleg érdekes, hogy nem tolja a média. Azt hittem ez azért van mert hejráérünkarramég.

tokmányos 2010.02.18. 13:21:41

@Monsanto: Köszi a hozzászólásodat . Az ilyen jellegű kommenteket csípem . Korrekt ,csendes, a szituációt globálisan vizsgáló ,elemző gondolatok.

tokmányos 2010.02.18. 13:24:39

@tokmányos: Ja és szinte politika mentes.

latte · http://midterms.blog.hu 2010.02.18. 13:43:33

Csak nekem tűnik fel az ellentmondás a legendák szerint cigányajnározó kormány és az arzénos víz területi eloszlása között?

reKorrekt 2010.02.18. 13:46:11

@snq: Aham, jók is azok, csak annak amit én ismerek, >150k darabja + időszakos szűrőcsere :)

Marcellusca 2010.02.18. 13:52:29

@Rikki Harcos: Hehe! Te is ilyen vidéki vagyol? :)))

Kartal (rezervált) 2010.02.18. 13:56:47

@latte: piszok érdekes ám, hogy a tbc területi eloszlása nagyjából ugyanilyen.
Szerintem egyszerűen ezek a legszegényebb önkormányzatok, így aztán se komolyabb víztisztító, se higiéné, és természetesen ezekben a falvakban laknak nagy számban cigányok.

picur3ka 2010.02.18. 14:00:02

@Kartal (aki beleszól):

Szocialista ok-k 3-szor annyi penzt kapnak, mint a tobbi. Hogy mire megy el, nem is akarom tudni...

vomit 2010.02.18. 14:03:45

@volánrulz: lathato, hogy melyebb es behatobb ismeretekhez kell jutnotok. soros bacsi nem csak csinalja az osszeomlast, de osszepakol elotte, ahogy kell. valoszinuleg bekeretezve tartja ezt a cikket a pancelszekrenye falan:
When governments print money, buy gold
www.telegraph.co.uk/finance/comment/jeffrandall/2782892/When-governments-print-money-buy-gold.html

Société Générale tells clients how to prepare for 'global collapse'
www.youtube.com/watch?v=H8-QTaFERRc

Officials and Experts Warn of Crash-Induced Unrest
www.infowars.com/officials-and-experts-warn-of-crash-induced-unrest/

Willem Buiter warns of massive dollar collapse
www.telegraph.co.uk/finance/economics/4125947/Willem-Buiter-warns-of-massive-dollar-collapse.html

es akkor arrol szo sem esett, hogy a vilagban keringo aranyrudak nagy reszet a 70-es evekben wolframbol hamisitottak. soros bacsiert ne aggodjatok, o tuti nem ilyet vett.
www.marketoracle.co.uk/Article14996.html
Between 1.3 and 1.5 million 400 oz tungsten blanks were allegedly manufactured by a very high-end, sophisticated refiner in the USA [more than 16 Thousand metric tonnes].
Apparently, the global market is literally "stuffed full of 400 oz salted bars".

Karcolt lendület 2010.02.18. 14:06:45

Az arzénos vizes területeken 20%-kal nagyobb a tüdőrákhoz témához:
Ez az, aminél nem biztos, hogy bármi összefüggés van, ugye a tüdőrák sokmindentől függ és ezeken a hátrányosabb helyzetű területen az emberek átlagban többet költenek cigarettára, mint wellnessre. Szóval ez azért kissé brit-tudósos statisztikagyártás.

Az arzén határértékének okát pedig Monsanto leírta, a tengeri herkentyűk és halak miatt jóval alacsonyabb Európában a határérték.

Azt pedig, hogy az ÁNTSZ hogyan akadályozza meg az arzénos víz fogyasztását kiváncsi leszek: elzáratják-e a vízművekkel a főcsapot és akkor nem lehet leöblíteni az angol-WC-ket? (Azaz az ÁNTSZ a döntésével megalapoz egy kellemes vérhasjárványnak.) De tényleg, másfél millió embernél elzárják a vezetékes vizet? Persze elég sok abszurd történik ebben az országban, de ez azt hiszem nem megvalósítható (ha az ÁNTSZ kicsit is törődik a munkatársai testi éppségével).
Esetleg ÁNTSZ-es felügyelőt állítanak minden Jóska bácsi mellé, aki csapvizet akar inni?
Max. annyit tudnak, hogy az érintett területeken ki kell írni minden nyilvános csapra, hogy nem ivóvíz.
Szóval vszeg ezért nincs ez ügyben nagy hírverés, mert betarthatatlan a szabályozás...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.02.18. 14:23:59

@Monsanto:

De még van 3 év és merül a keret? :-)

picur3ka 2010.02.18. 14:27:25

Off

Na, ennyire bolond a Meggyes( s mit rohogtek ezen a fuggetlen es balos megmondo bloggerek):

www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=309376

2010.02.18. 15:05:38

Ez az egész már megint vihar egy pohár vízben. 50 évig jó volt az a víz, oszt most jött valami ki tudja honnan szalajtott szarevő brüsszeli okostóni, és kinyilatkozta, hogy mostantól nem lesz jó. Gondolom titándioxid- és veszélyes hulladék kezelő lobbisták lehetnek a háttérben.
Ugyanaz a történet, mint a kéménybélelés, 25+++ évig jó volt az a kémény, de kitalálják, hogy mostantól nem jó. Hát a JQA az ilyen bürokrata seggfejségeknek, amik csak egy csomó pénzbe meg fáradságba kerülnek, de hasznuk az semmi!

Rikki Harcos 2010.02.18. 15:06:03

@molnibalage:

"vegyünk titánt?"
b+, most esett le, a titán a timföldgyártás mellékterméke!!! timföld...

Rikki Harcos 2010.02.18. 15:10:21

@molnibalage: kurva blogmotor...

na, szóval, most esett le...a titániumdioxid a timföldgyártás mellékterméke...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.18. 15:16:22

@Kartal (aki beleszól): Nem lehet lefizetni egy szippantós sofőrjét, hogy véletlenül ott download-oljon egyet?

avokado 2010.02.18. 16:37:05

Az 1980-as években volt már egy arzénmentesítési hullám a Dél-Alföldön. Azóta keserű, fémes mellékíze van, kissé sárgás és nagyon sok vízkövet hagy maga után az ivóvíz a szülőfalumban. És mi még "jól" jártunk: a szomszéd faluban mindezek mellett még büdös is lett a víz.

Egyébként, kémiatanárunkkal megpróbáltuk kimutatni a vízből az arzént, de nem sikerült. Pedig nagyon egyszerű és érzékeny módszerek vannak.

Szóval ne vágyakozzatok az arzénmentesítésre. Tapasztalatból tudom, hogy nagy szívás.

Amúgy az EU-szabvány azért ennyire alacsony, mert ők rengeteg tengeri halat esznek, amiknek viszonylag magas az arzéntartalma, Így az összterheléshez az ivóvízben csak nagyon alacsony lehet a szintje. Nálunk nem divat a tengeri hal, ezért a mi összterhelésünk még így is alacsonyabb.

tudi 2010.02.18. 16:46:46

De jó, az elvtársaknak amit Brüsszelben finganak, az már szentírás, máshol meg ba...-nak rá, csinálják ahogy jó nekik. 10 évet elqurni a tényleges munka helyett, végülis minden évben új tanulmányt írni 1-2 milliárdért nem rossz buli.

Endordelfin 2010.02.18. 17:08:47

Nos, ez az egész helyzet azért van, mert a szakemberek előre látnak. Tudják, hogy előbb utóbb baj lesz az ivóvízzel, mert ugyebár elfogy. Namost, Magyarországon elzárják a vizet, így az megmarad a talajban.
Aztán üldögélünk pár évtizedet, netán évszázadot, aztán egyszer csak mindenki tőlünk akar majd vizet venni. Arzénosat, nem számít, majd ők kiszedik belőle.
Magyarország meggazdagodik, és ivóvíz-nagyhatalommá lép elő.

Persze az is lehet, hogy egyszerűen lerohanják az országot és kiviszik a vizet. Vagy felvirágzik az ivóvíz maffia és csempészet.

A felelősök unalmasnak érzik a mostani helyzetet.

Lecso (F*ck the Shit) · http://www.youtube.com/watch?v=OyxNgnQ9m30 2010.02.18. 17:15:23

köszönöm zero! én nem tudtam volna ilyen cikket írni....

Lecso (F*ck the Shit) · http://www.youtube.com/watch?v=OyxNgnQ9m30 2010.02.18. 17:18:04

@Attila64: arzénmentesítésre jelenleg nincs elfogadott módszer sehol a világon! ha feltalálsz valamit, milliárdos leszel... 8)

Horizont 2010.02.18. 17:25:55

@zero: Gratulálok a poszthoz.
Kár, hogy ilyen nagyon fontos kérdést kinulláznak olyan "fontos" dolgok mint a mindenféle aljadék politikai hírek, vagy a pl. celeb ribancok baromságai. Az ivóvíz nagyon fontos - lenne. Az államnak biztosítania kéne MINDEN állampolgárának az egészséges ivóvízhez jutást. Amit nem kapunk ingyen. De legalább egészséges lenne.
Az EU-s határértékek kellenek, lehet néha túlzásnak gondoljuk, de nem lehet mindenkinek egyéni határértéket megengedni. Ha még ez az EU-s határérték se lenne, még jobban leszarnák ezt a kérdést. Sörömpőőr persze megint hülyeséget írt, hogyha 50 évig jó volt a víz..... Hát ez az, az a víz már nem az a víz. Nem vigyáztunk mi semmire és a szennyeződés nem válogat a földbe kerülve, hogy na ebből ivóvíz lesz akkor ezt kikerülöm.
Gyerekkoromban úgy szórták a DDT port, hogy na, aztán kiderült, hogy milyen károkat okoz, de már késő volt, bekerült a talajvízzel mindenhová.
A vidékiek megint szívnak. Nem csak isszuk a vizet, hanem főzünk, teát, kávét, de még a fogunkat is azzal mossuk. Mire elég 2 flaskányi?
A városomban hála az EU határértékének átépítették a szennyvíztisztítót pályázati pénzből. A szennyvíztisztítás után a befogadó egy patak, ahová az átépítés előtt pl. az ammónia 50-60 mg/l érték volt az elfolyó vízben, most pedig ez az érték 0,06-0,09 mg/l!! A városon keresztül folyó patakot olyan mértékben hígítja fel a tisztított szennyvíz, hogy hosszú idő elteltével megjelentek olyan egyedek a patak vizében amelyek kipusztulóban voltak előtte.Hatósági ellenőrzés nincs.(??) Önellenőrzést kell rendszeresen végezni, vagy végeztetni.
Sajnos ezek, mint az ivóvíz, felszíni víz, szennyvíz mostoha gyermekei voltak minden korszaknak és minden embernek. Majd az ébredés nehogy későn legyen.

" A falu 2002-ben csatlakozott a Dél-alföldi Regionális Vízminőség-javító Társuláshoz, mely az elmúlt hét év alatt tervezésre és előkészítésre elköltött 1,7 milliárd forintot, de még egy kapavágás sem történt."
Na ez a nagyon nagy baj .....

Lecso (F*ck the Shit) · http://www.youtube.com/watch?v=OyxNgnQ9m30 2010.02.18. 17:35:51

és ehhez hozzáfűznék még annyit, hogy nekem nincs munkám. és esélyem sincs arra, hogy a szakmámban (egy vízműnél vagy egy sz.v. tisztítónál) elhelyezkedjek, mert nem vagyok senkinek a senkije.......

Horizont 2010.02.18. 17:43:53

@Lecso (F*ck the Shit):
Na ez meg még szomorúbb, hogy szakembereket hagynak kihasználatlanul!
Azért ne add fel!!

Horizont 2010.02.18. 18:09:02

@Lecso (F*ck the Shit):
Ismered a nótát: Soha nem adom fel!!
Fiatalember pedig ilyet aztán ne mondjon!
Sok rossz után csak jó jöhet és jön is, majd meglátod! :))

Roxvox 2010.02.18. 19:41:24

Sűrgősen fel kell használni ezt a 240 milliárdot, mert ezt a szar arzénos vizet nem lehet privatizálni.
Esetleg nem is arzénos, csak kell a lóvé?

órarugógerincű felpattanó 2010.02.18. 19:56:58

@Horizont:
"Ismered a nótát: Soha nem adom fel!! "

Ez lehetne a postázó jelmondata. :)

Horizont 2010.02.18. 20:07:31

@Roxvox: Az a poén, hogy a víz az tényleg arzénos és hiába volt a sok pénz, az is marad!

@órarugógerincű felpattanó: Ez jó:))) (bevallom kicsit sokára esett le)

vagyok59 2010.02.18. 20:45:16

Isszák majd a zingyen internetet.

2010.02.18. 21:55:21

@Lecso (F*ck the Shit): Üdvözöllek a klubunkban! (Magam is környezet- és hidrotechnológus vagyok. Még jó, hogy van más szakmám is, különben mehetnék bkv ellenőrnek vagy a mekdonácba.)

Kartal (rezervált) 2010.02.18. 22:16:35

@Talon Karrde: nekem is megfordult a fejemben. Ha nyerek a lottón, tuti lesz pár ilyen eset... akkor tudni fogjátok ki áll a háttérben :)))

arlequin 2010.02.18. 23:08:40

@Kartal (aki beleszól): figyelj már! ha nyersz a lottón, akkor írok neked hatástanulmányokat 10%-ért, hogy az összeg felhasználása miként lesz a leghatékonyabb. jó?
ez az emailcímem: advocatus@diaboli.org

Lecso (F*ck the Shit) · http://www.youtube.com/watch?v=OyxNgnQ9m30 2010.02.19. 08:22:50

@Sörömpőőr: vízgazdálkodási szaktechnikus és meliorációs mérnök, vízhasznosítási szakirányon. 8) nyerő mi? 8D
@Horizont: nem hiszem, hogy valaha is a tanult szakmámban dolgozhatnék, de én nem vagyok az az ember aki nem keres mást. kényszerből dolgoztam már operátorként egy gyárban, (8hónapot 4műszakban) ott tanultam meg tisztelni az ilyen munkát végző emberek szaktudását és kitartását...

Akvyr 2010.02.19. 11:20:02

@Talon Karrde: Ja, imádom ezt a céget, iszonyat gáz amit művelnek fű alatt.

@zero: Nem, 2013 végére fog kimerülni csak, no para. Egyébként ez egy nagyon jó dolog, hogy sikerül elhasználni a pénzt, sok országnak nagy gondjai vannak ezzel, az EU pályáztatási rendszer bonyolultabb mint az atomfizika, vagy bármi, de komolyan, volt dolgom mindkettővel, kemény.
Egyébként Kb. 11 ezer milliárdról beszélünk Mo. esetében, ennyi jut környezetvédelemre (ezen belül sok minden van, víztisztítás, ivóvíz, hulladék, megújuló energia, stb.), és most durván a fele van kiosztva, de ezt folyamatában kell nézni, mert egy pályázat lefutási ideje 2-3 év is lehet, az előző (2007 előtti) időszak utolsó pályázatai most zárultak le lassan végleg, pedig mikor volt már az.

Más kérdés, hogy szerintem a prioritások nincsenek jól meghatározva, például szlovákia majdnem minden pénzét megújulókra költi, és kurvára bejött neki egyelőre. (bár ott van hegy is hozzá).
Sajna egy percem se volt foglalkozni az arzénos dologgal tegnap óta, most elhúzok túrázni pár napra, és jövő hétre meg jól elévül a téma itt :/

arlequin 2010.02.22. 08:04:56

@arlequin: @zero:
arlequin 2010.02.18. 12:57:48
"szerénytelen meglátásom szerint 1-2 nap és ez a hír le fog jönni a napilapokban. nem tudom ti olvastok-e ilyeneket (én naponta a blikket, népszabóságot, meg a magyar nemtelent futom át kávézás közben), de a vb lassacskán sajtóforrássá válik. csak azért nem fogadok rá, mert úriember biztosra nem fogad. igaz, nem vagyok úriember. fogadjunk? "
ez kipiálva. izé. kipipálva...
igaz 4 nap kellett hozzá, nem 1-2.
szép napot mindenkinek!

süti beállítások módosítása