Skip to content


       Szűrés lista

Megvették a leendő képviselők laptopjait

Mit szóltok ehhez a Dell laptophoz?
Core2Duo T6570 (2100) proci, 4GB ram, 500 GB merevlemez, DVD-író, wifi ... szép.


Nettó 129 ezer forint a kicsike.

Nos, a képviselőknek nem ilyen lesz.

Nem is nagyon szaporítanám a szót: a leendő képviselők nettó 300 ezer forintos laptopot kapnak. Mit lehet tenni? A legolcsóbb nyert ...

Országgyűlés Hivatala még az év elején kiírta a közbeszerzést:

- 400 darab irodai, üléstermi és távmunka végzésére alkalmas hordozható számítógép OEM operációs rendszerrel és OEM Office programcsomaggal.
- A gépek konfigurálása és az Országgyűlés informatikai rendszerébe történő integrációja.
- 100 darab pótakkumulátort és 20 darab külső akkumulátortöltőt is.

A legolcsóbb ajánlatot az Albacomp tette nettó 120 346 000 forinttal, így egy laptop pont nettó 300 ezer forintra jön ki.

Már ez is sok és izgalmas kérdést vet fel, hogy például miért speciális követelmény egy laptopnál 2010-ben, hogy alkalmas legyen irodai, üléstermi és távmunkára? Hiszen ez mind ugyanaz, lehessen rajta dolgozni, semmi extra  ...

Azonkívül, ha jól sejtem, minél nagyobb tételben rendelek valamit, annál nagyobb kedvezményt kapok ... mi lehet akkor eme speckó laptop eredeti ára, ha 400 db után is nettó 300 ezerbe kerül?

De ez még mind semmi ...
Azt gondolnánk, hogy egy pitiáner laptoprendelést képes levezényelni az Országgyűlés .... Hát nem.

Ugyanis hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést írtak ki. Ezt azzal indokolták, hogy "az Országgyűlés Házbizottsága a 2010. évi első ülésen, február 11-én véglegesítette a képviselők részére történő laptop beszerzést. A központosított közbeszerzés keretében csak két laptop típushoz lehet hozzájutni, ezek viszont nem felelnek meg a speciális igényeknek. A központosított közbeszerzésre új típust csak május 1-jével lehetne felvenni, ez az időpont pedig már késő."

Hehe ... "speciális igények" ... vajon az Ikariam gördülékeny futtatása is a speciális igények közé tartozik? Sajnos a központosított közbeszerzés "csak" két laptopot ismer, a május 1. pedig már késő, hiszen a képviselők 1 percet sem lehetnek szolgálati laptop nélkül. Meg is állna az ország és a törvényhozás ...

Az Országgyűlési Hivatal elküldte a pályázatban támasztott követelményeket:
"Minimum 100 gigabájtos merevlemez, legkevesebb 4 gigabájt ddr3-as memória, legalább kétmagos 64 bites processzor, minimum 1280x768 pixeles felbontásra alkalmas képernyő."

És ez még nem minden:
"Windows7 lesz az operációs rendszer, a biztonságról  licenszelt McAfee vírusirtó gondoskodik, a neten való kommunikációért beépített 3G modem, WiFi, bluetooth és egy szabványos rj45-ös csatlakozó felel, böngészésre Mozilla Firefoxot, a levelezéshez a szintén nyílt forráskódú Thunderbird-öt használhatják a képviselők. A zökkenőmentes videózáshoz a Real Player és a K-Lite codec-csomag mellett QuickTime-ot és kapnak a honatyák, míg a flashjátékok zavartalan élvezetéről az Adobe Flash- és Shockwave playere gondoskodik."

Remélem az ingyenes Firefox-ot és Thunderbirdot is beleszámolták az árba ... flashjátékok, ez kell! A Farmville is fusson csont nélkül!

Persze újabb ördögi kérdés merül fel bennem, hogy miért nem lehetett a jelenlegi laptopokat használni arra pár hónapra, amíg ezt a központosított közbeszerzés lezavarják?  Lehet, hogy aprópénzért megvásárolhatják a képviselők, ahogy 2006-ban is tették? Vagy teljesen mindegy, nincs ilyen speciális laptop 300 ezernél olcsóbban?

Végül is hatan tettek ajánlatot (BULL Magyarország Számítástechnikai Kft., az EURO ONE Számítástechnikai Zrt., a HUMANsoft Elektronikai Kft., a KFKI Rendszerintegrációs Zrt. valamint a TRACO Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt., Albacomp), közülük nyert az Albacomp.

Egy kis Albacomp-cégtörténet:


"A kilencvenes években az üzlet még szárnyalt, ám a PC-összeszerelő cégnél azt vették észre, hogy a vadkapitalista magyar IT-piacon akadnak, akik sokkal olcsóbban tudnak számítógép-alkatrészt eladni, mert nem fizetik meg az áfa- és vámterheket. Ekkor ők is, vagyis a későbbi bírósági ítélet alapján konkrétan Minárovits János ügyvezető és Gulyás Imre elnök is megtalálták a vámcsökkentés lehetőségét. A rendőrség által feltárt történéseket a bíróság úgy ítélte meg, hogy a cég vezetői tudtak az alkatrészek csempészett eredetéről.

„Ebben az időben az IT-piacon mindenki csinált valamit, de ők meg is buktak. Csak így lehetett versenyképesnek lenni, hiszen a no name csempészett áruval is versenyezni kellett. Mindenki játszott valamivel, volt aki az importban felcserélte a hardver- és a szoftvertartalmat, hogy kisebbek legyenek a terhei, volt, ahol a munkatársak minimálbéren voltak bejelentve, és a valódi juttatást  zacskóból osztották” – emlékezik egy régi motoros.

Az 1998-as lebukás után a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság 2001-ben elsőfokon hat-hat évre ítélte Minárovits János elsőrendű vádlottat és Gulyás Imre másodrendű vádlottat, amit a Legfelső Bíróság 2003-ban az elsőrendű vádlott esetén négy évre, a másodrendű vádlott esetén három év hat hónapra mérsékelt."

 
Minárovits a büntetés harmadának elengedése és az előzetesben töltött időszak figyelembevétele miatt 2005. június 23-án szabadult, bár állítólag a börtönből is folyamatosan figyelemmel kísérte cégének alakulását és nem egy esetben bele is szólt a döntésekbe. Szabadulása után Minárovits vissza is tért a vállalat vezetésébe mint disztribúciós és hálózati vezérigazgató-helyettes, majd 2006. májusában újra elfoglalta az Albacomp vezérigazgatói posztját ...

Na, szóval lehet tippelni:
150 ezer a laptop és 150 ezer megy a pártszámlára?

Címkék: politika abszurd pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr821862297

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 130. Vagyonvédelmi hírek március 23. 2010.03.23. 16:41:03

A napi vagyonvédelmi összefoglaló, folyamatosan frissítve.utolsó frissítés: 2010.03.23. 16:40Az Országgyűlés Hivatala nettó 300000 Ft értékben vesz laptokpokat az új képviselők számára, a Vastagbőr blog 150000 Ft-ért talált a specifikációknak megfelelő...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

veny 2010.03.23. 23:56:28

Ezt a szánalmas szarrágást, emberek...

300K egy jó minőségű, sw-vel telepakolt, telepített gépért nem nagy lé.

Persze akinek az informatika azt jelenti, hogy megvesszük a szaturngazdaságos hároméves olcsómodellt, a szoftvereket ingyen szerezzük (no nem mert ingyenesek lennének), és a szomszéd Pistike "Julcsipunci" nevű, rosszul védett WiFi-jén át töltjük az Avatart örmény nyelven, kirgiz felirattal, de az se baj, ha mégsem, na az most kicsit kiélheti magát.

veny 2010.03.24. 00:02:40

@kermi: A kőkeményen profitra hajtó cégek nagyja se ubuntuzik, pedig hű mennyit spórolhatnának. Biztos mind önmaga ellensége... :)

Azért az OO és az Office kompatibilitása se egy egyszavas sztori, hogy nagyon finom legyek.

Rwindx 2010.03.24. 00:04:01

@Lone Wolf:
"Még valami az opensource híveinek. Az ingyenes, és opensource programok döntő hányada CSAK MAGÁNSZEMÉLYEK SZÁMÁRA INGYENES! Egyszer olvassátok el a keretszerződését egy ilyennek, amikor telepítitek. Az esetek java részében feketén-fehéren leírják. Hogy csak magánszemélyek használhatják ingyen, és jog személyeknek, cégeknek, állami szférának bizony fizetnie kell érte, persze, az ár, a microsoft termékeihez képest röhejesen alacsony. De akkor sem totálisan ingyenes."

Bocs, de ez ebben a formában faszság. Az opensource nem azért opensource mert vannak kivételezettek akik ingyen kapják míg mások nem. Az opensource lényege az hogy a szoftverrel együtt, ha továbbadod adnod kell a forráskódját is, akkor is ha magad is ejtettél benne módosítást, egyébként meg nem vagy jogosult a terjesztésére. Vagy ha te vagy a szerző, akkor forrás nélkül meg nem nevezhető opensource-nak.

Az opensource rendszerek többféle licensz alatt futhatnak (sok van). Ezen licenszek határozzák meg hogy szerzőként, illetve felhasználóként mit tehetsz meg. Az egyik legelterjedtebben használt licenc az GPL verziói. A gyakorlat (tehát a döntő hányad esetében) az hogy a használat, ingyenes mindenki számára, viszont alapban nem kapsz mellé semmit sem. Ezt egyes cégek, szervezetek, akárkik nem engedhetik meg maguknak ezért ha opensource-t használnak olyat fognak beszerezni amely mellé jár support, garancia stb. Ez esetben ezeket a plusszokat kell megfizetned. Az említett plusszok ára meg ritkán kicsi, eléggé odanyomják a ceruzát. Egy szolgáltatást kell megfizetned.
Előfordulhat hogy egy opensource programnak több verziója van, amiből egyes veziók MINDENKI számára ingyenesek, míg más verziók MINDENKI számára fizetősek, azonos feltételekkel, a legjobb példa erre a MySQL termékek léte.

Ha informálódni szeretnél a témában javaslom az
www.fsf.hu
www.gnu.org
oldalak olvasgatását.

Rwindx 2010.03.24. 00:15:06

@veny:
Az én cégem kizárólag Ubuntut és Debiant használ. Nem csak hogy spórolunk vele, de jobbára ebből élünk, amikor ezeken alapuló szolgálatásokat adunk el. Profitot termelünk, különben egyszerű a képlet: éhenhalnánk.

Szóval mi is az összefüggés az Ubuntu használata és a profittermelés között?

2010.03.24. 00:33:57

@veny: "A kőkeményen profitra hajtó cégek nagyja se ubuntuzik, pedig hű mennyit spórolhatnának. Biztos mind önmaga ellensége... :)"
Ennek véleményem szerint az az oka, hogy óvodától kezdve ms termékekre szoktatják az embert. A héten láttam egy népokító műsort, és az e-mailezést próbálták benne elmagyarázni. A következő hangzott el: rákattintunk az outlook express ikonra. Érted? Nem boríték, nem email gomb, vagy bármi más, hanem outlook express. Akkor meg mit várjunk? Rászoktatják az embert, és utána már csak a gondolkodáslustaság miatt se fognak átváltani. Ilyen körülmények között nem csodálom, hogy kevés cég vált. Egyébként látok pár céget. A cégvezetés is lusta gondolkodni, ők is windowson szocializálódtak, és nem is igazán hallottak a linuxról. Arról nem is beszélve, hogy egyes emberek ismeretlenül is folyton azt nyomják, hogy a linux az kényelmetlen, nincs jó hang meg kép, karakteres felületen kell parancsokat bepötyögni meg egyéb baromságok. Holott ez már k...ra nincs így. Kétségtelen, hogy csak az utóbbi 1-2 év óta igaz ez, de akkor is ez az igazság, és előbb-utóbb ennek következménye lesz. Mint az pl. hogy én már nem is telepítettem se vistát se 7-est. Nincs rá szükségem. Mindent meg tudok csinálni minimum úgy, mint win alatt, vagy jobban. Erre mások is rá fognak jönni.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.03.24. 01:30:27

@zero:
Egy országgyűlési képviselő nem keres annyit, mint egy harmincas középvezető egy multinál - hogy ezt álszent módon nem tiszteletdíjként kapja meg, mert mit szólnának a zemberek, hanem mindenféle egyéb jogcímeken, az szomorú. De ettől még ugyanolyan álszent ez a dolgozzanak-ingyen-a-politikusok mentalitás is. És a kontraszelekció melegágya.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.03.24. 01:33:53

@kermi:
Sajnos erősen megingott a bizodalmam a Linux-térítőkben. A szerkesztőség Dell gépein Ubuntut használunk, rohadt sok gond van velük, instabilak (hozzájuk képest a Vista maga a megbízhatóság), nincs egy normális & egyszerű képvágó program, stb.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.03.24. 01:37:05

@Blás Sailor von Wolfhausery:
Nem vagyok meggyőződve róla, hogy ez a gép nem ér 300k-t. Mint ahogy a plebejus politizálásnak sem vagyok híve (pontosabban: sikítófrászt kapok ettől az álszent terminustól), a képviselőket és minisztereket fizessék meg normálisan, csak aztán teljesítsenek is jól - nem a magas fizetés kerül sokba az országnak, hanem az inkompetencia. A szocik miniszteri fizetésemeléseivel sem volt soha gondom, egy miniszter igenis kaphat annyit, mint egy nem túl jól fizetett felsővezető.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.03.24. 01:40:25

@denever:
Nem értek annyira hozzá, de a 3g messze van még attól, hogy minden gépben alapfunkció legyen. Nem tudom, a PCIe változat mit jelent, a gépemben külön SIM-kártya előkészítés van és a monitorkeretbe behúzott antenna (ha jól tudom), semmi nem lóg ki.

bejgli 2010.03.24. 02:11:30

Elhiszem, hogy van, aki 2-3 évente kidobálja a szervereit, másnak meg 4-500 ezres gépeket vesz rendszeresen a cége, de:
- Milyen teljesítményigényes futtatásokra szánják ezeket a gépeket? Semmilyenekre. A legkomolyabb talán az lehet, hogy meg tudják nézni on-line a híradót, és benne a saját felszólalásukat.
- Miért van szükség megbízható hardverre? Semmiért. Valószínűleg semmi olyan nincs a gépükön, ami csak abban az egy példányban létezik. Kivéve azt, amit a saját két kis kezükkel hoztak létre. Azt pedig illik tudni, illik megtanulni, hogy ezeket hogyan kell biztonságosan eltárolni. Hiszen ez a munkaeszközük, és egy munkahelyen a munkaeszközök megfelelő használatát kötelező elsajátítani. (Ezzel együtt, a márkás gép önmagában persze nem probléma. Szerintem is helyes, hogy márkát vesznek, ha már vesznek.)
- Miért kell új parlamentnek új géppark? Ez jó kérdés, amelyre többféleképpen is lehetne JÓ választ adni:
A. Nem kell. Mindenki használja a sajátját! Gondolom, szolgálati autót sem kapnak.
B. Nem feltétlenül kell. Használja az elődjéét! Ciklus végén mindenki szépen leadja a gépet (kap egy mentést, ha ő képtelen megcsinálni, esetleg 2-3 ezerért megveheti a winchestert, és ennyi), a szerviz átnézi, felújítja, leselejtezi (nem a képviselőnek, persze), a különbséget pedig közbeszerzik.
C. Vegyünk újat! Rendben, de akkor
C1 vagy számíttassuk be a kötelezően leadandó régieket,
C2 vagy ne, hanem legyen full vétel, és a régieket küldjék el az iskoláknak, ahogy ezt itt valaki felvetette!

Mert ez így, hogy
- közbeszerzéses áron,
- "biturbó" gépeket kapnak,
- amit aztán kizárólag tescós bevásárlásra fognak használni,
- és ciklus végén olcsón megtarthatnak,
ez így ROSSZ válasz. Főleg az egyéb kiváltságok fényében.

És igen, szerintem is KOMOLY fizetést kellene kapniuk. Minden egyéb juttatás nélkül. Minden különleges adókedvezmény nélkül.
És ha csak 100-an vagy 150-en lennének, akkor még úgy is kevesebbe kerülnének az adófizetőknek.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.03.24. 07:00:09

@TuRuL_2k2: Hát nem tudom. Én is ubuntu-t használok. Minden teljesen stabilan fut. A rendszer stabil.
Egyszerű képvágó programon mit értesz ami nincs linux alá? Mert ne mond, hogy a fotóbolt az egyszerű! Max azt szoktad meg.

fokabacsi 2010.03.24. 07:12:43

@bejgli: "És igen, szerintem is KOMOLY fizetést kellene kapniuk. Minden egyéb juttatás nélkül. Minden különleges adókedvezmény nélkül." A "képviselőnek" a számítógép szerszám , van nekik fizetésük, az átlag 100 000 Huf sokszorosa. Nem kötelező "képviselőnek" lenni sem el lehet menni dolgozni! A hegesztő sem viheti el a gépét,ha munkahelyet vált, ne tegye a képviselő sem. Vegyen abból a 16-20 helyről kapott ilyen-olyan juttatásból amit összekarmolnak maguknak. A munkájukhoz szükséges gépeket bőven meg lehetett volna féláron venni ! Csak kiütést kaptak volna, ha ezt a pénzt nem tudták volna lenyúlni. És akkor még néhányan magyarázzák itt a fórumon azt amit nem lehet . Ennyire idióták , vagy a "képviselteket" nézik annak?? Szánalmas.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.03.24. 07:13:53

komolyan mondom nem értem
már abból botránynak kéne lennie, h a parlament egy bűnözővel üzletel!!

helló. jó reggelt,
mégha most korrektül üzletelnének, már az is botrány lenne!nemhogy ÍGY!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.03.24. 07:16:50

@TuRuL_2k2: Egy országgyűlési képviselő ua keres, mint egy multinála felsővezető.

mondjuk 300 000 nettó felett már szinte mindegy, mert az luxuskörülmény

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.03.24. 07:20:23

@TuRuL_2k2: "Én ezt nem találom olyan felháborítónak:"

ezért vagy "reakciós",
látod?

fokabacsi 2010.03.24. 07:21:14

@veny: No mint te is ! Vegye meg! Kamatmentes részletre adják már a gépeket, olyat ami a kényes izlésűknek megfelel ! Csak ez a horda olyan mértékben elpofátlanodott, hogy észre sem veszik , mennyire !!

fokabacsi 2010.03.24. 07:23:58

@TuRuL_2k2: A fiam (profi ) legalább két éve UBUNTU-t használ, semmi baja vele , pedig azzal dolgozik .

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.03.24. 07:26:50

@Roltii: szerintem te vagy sötét

és túl nagyképű is

végzetes kombináció

fokabacsi 2010.03.24. 07:26:58

@arlequin: Tőled nem is várunk mást .Neked ez a foglalkozásod .

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.03.24. 07:44:53

@Noname Cowboy:
IrfanView, Photoscape, bármi ilyesmi. Gimp van, de az feleslegesen bonyolult ahhoz képest, hogy mire kell (amúgy nálam Windows alatt nem Photoshop van, hanem pont Gimp).

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.03.24. 07:47:14

@tesz-vesz:
Nettó 300 ezret nem felsővezetők keresnek, hanem 4-5 éve az IBM-nél, Nokiánál, stb. dolgozó, egyetemet végzett huszonévesek.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.24. 07:59:47

"A központosított közbeszerzés keretében csak két laptop típushoz lehet hozzájutni, "
Ezt most mitől? Miért csak 2?

"Meg is állna az ország és a törvényhozás ..."
Hát igen mert amúgy gördülékeny mint állat :D

"150 ezer a laptop és 150 ezer megy a pártszámlára?"
Szerintem a lapos van vagy 100...

Amúgy meg vajon a cenzor nagyasszony pl. tudja-e ezeket a szarokat használni?

És a végée már csak egy kérdés bánt engemet :
Kakaóállóak-e ezek a gépek??!!!!! :D

fokabacsi 2010.03.24. 08:03:05

@Roltii: Szerinted a mostani parlamentben hányan használták a gépüket a 386-ból??

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.24. 08:05:23

@Lone Wolf: Szerintem azért nem gépenként van licencelve a sok SW. Mennyiségi licenc, csókolom. M$ Magyarországgal szerintem könnyen elboltolják.

fokabacsi 2010.03.24. 08:05:25

@ColT:" Kakaóállóak-e ezek a gépek??!!!!! :D " A rossznyelvek szerint a honv. min.-é vodkaálló ! :-)))

fokabacsi 2010.03.24. 08:08:43

@tesz-vesz: Lehet hogy politikus? :-)))

Cutbertus 2010.03.24. 08:27:13

nekem tulajdonképp csak egy kérdésem van..
nem telik a javadalmazásból egy laptopra ezeknek a szarkeverőknek?

Roltii 2010.03.24. 08:51:05

@kermi:
"Melyik júzert képezte ki a ms pl. az officera? Mutass már nekem egyet!"
óvodától kezdve ezen oktatnak...mindenhol ez az alap. Nem értek vele egyet, de ez van.

"Ja, az ubuntu eszméletlen szakértelmet igényel"
eddig volt igaz:D Ráakarsz dugni a gépre bármit, akkor azért ott jöhetnek elő érdekességek. Vagy tudod mit, éppen csak MSN-el vagy SKype-al akarsz videóchattelni...egyik progi ezt tudja, a másik azt, a harmadik amazt... Vagy tudod mit mondok, az idióta bankodba akarsz belépni, de azoknak csak windowsos programjuk van..mit csinálsz? Sajna sok helyen megkötik az ember kezét, ha emlékszel, pár éve még adót bevallani is csak windowson lehetett, ha elektronikusan akartad...

@fokabacsi: nem tudom...te tudod? én nem látom, hogy mikor utazgatnak vagy az irodájukban vannak, akkor mit használnak és mit nem. Ha arra gondolsz, hogy a parlamentbe előttük nyitva van-e, na az már más kérdés. Ott pofán vágnám aki előtt nyitva van, mert nem azért van ott...
A fiad meg használhatja az ubuntut, mert profi! Jön egy probléma, amit kis guglizással megold. Azért ez nem várható el az egyszeri júzertől. Nálunk a cégnél is (~500 ember) vannak jópáran akik linuxot használnak, öröm nézni, ahogy pl tartanának egy prezentációt, és pont ott nem működik valami. Máskor meg más...egyszerűen nem erre lett kitalálva. Egyre jobb és jobb, de desktop célra még mindig nem ideális a többségnek. Ez tény, majd akkor lesz másképp, ha mondjuk minden hardware mellett a CD-n lesz linuxos "driver" vagy module vagy script stb...

Darkness45 2010.03.24. 09:00:55

Üdv Hölgyek/Urak!

Senkit nem akarok megsérteni, de saját kútfőből sztem:

A tények:
400db Notebook
100 darab pótakkumulátort
20 darab külső akkumulátortöltőt
ár: 120MFt

100 pótaksi = kb40eFt *100 =4.000.000Ft
20 külső aksitöltő = kb20eFt * 20 = 400.000Ft
4 év garancia = kb40eFt * 400 = 16.000.000Ft
W7 Home (csak frissítési alappal számoljunk) = 25eFt * 400 =10.000.000Ft
Office (csak Small Business) = 60eFt * 400 = 24.000.000Ft
ez összesen: 54.400.000Ft

Ha levonom a 120MFtból, akkor máris csak bruttó 65.6MFt.
Így egy db notebook: bruttó 164.000Ft
5% haszon, így már csak: 155.800Ft (bruttó) / db
így nettó: 124.640Ft (ez pontosan kedves kollégák a beszerzési ár)

Várom az ellenvéleményeket. (lehet elszámoltam valamit)

Köszönöm!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.03.24. 09:37:18

@Darkness45:

ne feledd, hogy 400 db vásárlásakor elég jelentős kedvezmény jár :-)

amúgy jó számítás ... és az op.rendszert a kormány-Microsoft megállapodás alapján sokkal olcsóbban vagy ingyen kellene kapniuk ...

Darkness45 2010.03.24. 09:49:21

@zero:
Szia,

Tévedés. Ha a tisztaszoftverről van szó, akkor a következő a helyzet.
Kell venni egy frissítési alapot MINDENKÉPPEN és cserében a szerződés fejében lehet upgradelni tetszőleges változatra, aminek a különbözetét az állam fizeti.

Nem felejtettem el, hogy jár 400db-ra kedvezmény. Ha azt hiszed 10-20-30% kedvezmény jár ekkora mennyiség után, akkor rosszul gondolod. Itt 3-4-5%okról beszélünk. Tehát akkor számoljunk 5% kedvezménnyel 400db után és emeljünk az Alba hasznát 10%-ra.
Szerintem még így is rendben vagyunk.

Mellesleg egy másik dolog:
ha te akarsz venni egy notebookot és beütüd a googleba és kijön XY sufni cég honlapja hogy az 100egységbe kerül, akkor az Alba beszer ára is kb 100 egység.
Az hogy mi vásárolunk drágán, vagy hogy a kis sufni cég esetleg nem onnan veszi vagy nem hozza be a cuccot ahogy azt kellene azt dönts el te.

Darkness45 2010.03.24. 09:51:15

Mellesleg így még ha megjegyezhetem...a 150eFt a pártkasszába sehogy sem jön ki. :)

Zuzu Petals 2010.03.24. 09:55:22

@Roltii: Szerintem elég lenne nekik egy alap márkás gép, amit összerak a rendszergazda, és ők SEMMIT nem tehetnek rá. Továbbá elvárás lenne részemről egy ujjlenyomat-olvasó, ha esetleg vki ellopná, ne lásson már 10 mp-múlva államtitkokat (tudom, tudom, ha értő szerzi meg, az megoldja, de inkább azért kéne ez,h ne a hülyegyerek használja). Szóval, megkapja azt, ami a munkavégzéshez kell, ha extra igénye van, akkor hívja a rendszergazdát, az telepíti neki indokolt esetben.
Ha pedig az utazgatásai során játszani akar, akkor vegyen magának egy másik gépet a szabadidő eltöltésére (megjegyzem, ha utazik, akkor ő kap fizut, mert elviekben akkor is dolgozik), ne én finanszírozzam már a szórakozását.
@Darkness45:
Baszdki, a Win már korábban le lett boltolva, elég sokan leírták már... Ellenvéleménynek megfelel?

Zuzu Petals 2010.03.24. 09:59:06

miért titkolja el a hsz-eimet a blogmotor? :(

Zuzu Petals 2010.03.24. 10:00:52

@Darkness45: Na bocs az előzőért, de az ajánlatkérésben akkor miért van benne kerek-perec az OEM-változat, ha csak upgrade-elni kell?

Darkness45 2010.03.24. 10:06:59

@Zuzu Petals: Szia,

Rendben, tételezzük fel hogy a W7 le volt bótolva.
Akkor arra számoljunk 0Ft-ot, amit bruttó 25eFt-tal növel még a gép árát.
Így egy db bruttó eladási ára: 180.800Ft
nettó ára: 144.640Ft
Ha a beszer ára marad 125eFt, akkor az Albának 15% haszna maradt rajta.

Ezt sem nevezném pofátlanul soknak. :) Nem tudom milyen vállalkozásban/nál dolgozol, de 15% haszon nem hiszem hogy elég a nagy dőzsöléshez.

Nem tudom te honnan veszed, hogy le volt boltolva a W7. (biztos megvannak a megfelelő helyről az infók)
Sztem nincs így, de ha így is lenne, akkor sem lehet 150eFt-ot a pártkasszába fizetni. Ez szerintem sértő kijelentés és nem is fair.

Én nem látom ebben a bizniszben a korrupciót a beszállító részéről.

Darkness45 2010.03.24. 10:09:32

@Zuzu Petals: Azért OEM változat kell, mert ha tisztában vagy a MS licenceléssel akkor az úgy szól, hogy bármilyen jellegű upgradéléshez szükséges egy frissítési alap (ugyanúgy ahogy a campus szerződésben is).
Egy vashoz a legolcsóbb OP rendszer az OEM, ami azt jelenti hogy csak és kizárólag azzal az egy géppel lehet eladni és csak azon lehet használni amihez adták.
Ez a legolcsóbb!!!! Ezért kell OEM. Egy dobozos termék kb 4szer ennyibe kerül.

lótumfaktum 2010.03.24. 10:25:22

A BKV már a parlamentben is bent van az ogy,hogy rendelhet bármit egy olyen cégtől mely vezetője sikkasztás adócsalás miatt elitélt,hol a nemzetbiztonsági kockázat elemzés? javításrra át adva ez a cég nézi át a gépen lévő levelezéseket,titkos feljegyzéseket?ABSZUDISZTÁN Tünjön el a ti országotok-veletek együtt

Zuzu Petals 2010.03.24. 10:30:47

@Darkness45: OK, akkor lehet én tudtam rosszul. Én azt hittem, ez úgy megy, h ők kfizetnek x összeget(azt nem vágom,h van-e max. gépszám, amire a cucc felpakolható), és kapnak érte 1-2 db serialt. De sehol nem jelenik az mega közbeszerzési pályázat kiírásában, hogy nekem csak egy 10-20-30 dolláros udgarde kell, nem pedig a full verzió? Mert azért ezt kötve hiszem.
Az meg hogy nem csakis ahhoz lesz adva a liszensz szerinted az Albacompnak gondot jelent, ilyen múlttal?
A Microsoftos szerződésről meg egy jó helyen lévő, oktatással foglalkozó ismerősömmel beszélgettünk a Campus-dolog kapcsán nemrégiben, ő modta,h ilyen cuccot vattak az államigazgatásba is. Rákeresek, de sok időm most nincs, majd este utánanézek pontosabban. Azért vettem ezt készpénznek, m többektől olvastam fentebb, és az én forrásom is minek kamuzna (max. okoskodott).

Darkness45 2010.03.24. 10:31:52

@lótumfaktum:
Költői kérdés:
Ha én egy asztalos vagyok és munka közben levágom az egyik munkatársam karját és elítélnek miatta. Bemegyek a börtönbe. Leülöm.
Akkor én soha többet ne dolgozzak asztalosként? Demokrácia van ember. Ha csinálsz valamit (direkt/véletlen) és megkapod érte a megfelelő büntetésedet és letöltöd akkor onnantól kezdve nem vagy bűnös.
Vagy szerinted meg kellene jelölni mindenkit akivel történt valami? Ne viccelj. Én is keveredtem már bajba...még sem érzem hogy emiatt örök életemre vezekelnem kéne. Megkaptam érte amit meg kellett. Befizettem stb stb...tisztán mehetek tovább.

Darkness45 2010.03.24. 10:37:31

@Zuzu Petals: Ha gondolod beszélgethetünk erről akár telefonon is. Elmondom én hogy van.
A lényeg hogy az államnak van külön szerződése a Microsofttal. (tisztaszoftver, ami annyit tesz hogy ha vesznek egy vasat amin fut egy alap OP rendszer akkor azt a szerződésben szereplő fix összegért ők upgradelhetik bármilyen verzióra)
Az hogy a szerződésben pontosan milyen összeg szerepel nem tudom neked most megmondani.
De az tuti, hogy úgy szereznek be a vevők, hogy XY vas + alap OS és majd ők upgradelik amire akarják.
Esköszöm neked így van, de ha gonodolod összehozlak egy MS licencelős szakemberrel.

A lényegen akkor sem változtat a dolog. Ha azt feltételeznénk hogy el volt susmusolva a W7 (ami nem volt) akkor sem tudsz egy 40eFtos szoftver árból 150eFtot odaadni valakinek. Érted, ez a problémám. Max nőne az Alba haszna 15%-ra. Ami még mindig nem egetverő összeg. (sztem)
Egyszerűen nem jön ki a számtan. (nálam)

Darkness45 2010.03.24. 10:37:31

@Zuzu Petals: Ha gondolod beszélgethetünk erről akár telefonon is. Elmondom én hogy van.
A lényeg hogy az államnak van külön szerződése a Microsofttal. (tisztaszoftver, ami annyit tesz hogy ha vesznek egy vasat amin fut egy alap OP rendszer akkor azt a szerződésben szereplő fix összegért ők upgradelhetik bármilyen verzióra)
Az hogy a szerződésben pontosan milyen összeg szerepel nem tudom neked most megmondani.
De az tuti, hogy úgy szereznek be a vevők, hogy XY vas + alap OS és majd ők upgradelik amire akarják.
Esköszöm neked így van, de ha gonodolod összehozlak egy MS licencelős szakemberrel.

A lényegen akkor sem változtat a dolog. Ha azt feltételeznénk hogy el volt susmusolva a W7 (ami nem volt) akkor sem tudsz egy 40eFtos szoftver árból 150eFtot odaadni valakinek. Érted, ez a problémám. Max nőne az Alba haszna 15%-ra. Ami még mindig nem egetverő összeg. (sztem)
Egyszerűen nem jön ki a számtan. (nálam)

Lone Wolf 2010.03.24. 10:39:23

@Darkness45: Ebben nincs igazad. ELVILEG ilyen esetekben nem köthetnek szerződést, kétes múltú emberekkel, cégekkel.

Darkness45 2010.03.24. 10:45:07

@Lone Wolf: Tehát ha egyszer csinálsz valamit akkor utána soha többet ne dolgozz abban ahol dolgozol. Ne viccelj.
Magyaroroszágon nincs ilyen "összeférhetetlensége törvény" és amég nincs addig igenis ha elítélnek valamiért és letöltötted akkor után dolgozhatsz tovább.
Arra nem is gondolsz, hogy valaki mondjuk megváltozik? Mindenki hibázhat. (főleg ha megkapja utána a büntetést)

Remélem soha nem keveredsz bele semmibe (direkt/véletlen), de esetleg megtörténik (nem kívánom), másképp fogod látni a világot.

Agyalap 2010.03.24. 10:50:53

@Darkness45: Erről a campus dologról egy kicsit homályosíts már fel légyszi, hogy kaphat egy tanuló 2000 ft-ért oprendszert kulccsal? Majd nem fogja frissíteni? Miért lenne drágább egy közigazgatásban dolgozónak ugyanez az oprendszer?
Ugyanez a 60eFt-os Office 2000 Ft-os változatával...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.03.24. 10:53:44

@Zuzu Petals:
Ez így is működik: semmit nem tehetnek rá a képviselők, csak az OGY rendszergazdái (tehát úgy meg, mint nagyvállalati környezetben). Védelem is van rajta, vagy ujjlenyomatos vagy hardverkulcsos.

Lone Wolf 2010.03.24. 10:56:41

@Darkness45: Nemzetbiztonsági ügyekben, talált süllyedt, nincs! Bazdki elvileg mindenkit aki a parlamentbe, vagy minisztériumban dolgozik, beleértve a legutolsó szutykos takarítóig, tetőtől talpig átvilágítanak, és ha a legkissebb folt, erkölcsi bűnügyi, vagy szimplán emberi hiba van benne, akkor NEM ALKALMAZHATJÁK! És ugyanez megy a közbeszerzésekre is! tehát, elvileg szóba sem állhattak volna ezzel a céggel.

mézesbandi 2010.03.24. 10:57:31

off: @kovi1970: Például én FSC-t használok és gondolom még sokan mások, Lifebook különböző generációt használom, soha nem volt problémám vele (nem vagyok érdekelt a cégben sem, nem vagyok munkatárs sem), sőt meg vagyok vele elégedve és gondolom mások is. Nem is értem, hogy egy Albacomp-nyerésről szóló cikk kapcsán, néhány embernek miért az jut eszetekbe, hogy milyen rossz, gagyi egy másik márka?
A poszt kapcsán utána lehetne kaparni, hogy az Albacomp hány ilyen megrendelést kapott 2002-2010 kapott. Nem egyet.

Darkness45 2010.03.24. 11:00:04

@Lone Wolf: Ez nem nemzetbiztonsági ügy. Sztem. :)
Egyébként a többivel nem tudok vitába szállni mert nem értek hozzá. Nem hiszem, hogy igazad lenne de nem vetem el, mert nem vagyok otthon a témában.

Lone Wolf 2010.03.24. 11:04:12

@Darkness45:

Én meg személy és vagyonőrként, valamennyire azért képben vagyok. És hidd el, hogyha a képviselőurak által használt laptopról van szó, amin át ezerféle módon hozzá lehet férni titkos, és bizalmas adatatokhoz, az bizony nemzetbiztonsági ügy kellene hogy legyen.

Darkness45 2010.03.24. 11:07:36

@Agyalap: Nos a campusnak így működik hivatalosan:
Te felsőoktatásban tanulsz. Szeretnél egy W7 Ultimate-t használni és Office 2007 Professionalt.
Mit kell tenned, hogy minden jogtiszta legyen?
Venned kell egy számítógépet egy alap MS OP rendszerrel. A legolcsóbb megoldás jelen pillanatban: Windows 7 Home Premium kb 25eFt.
Ha ez megvan...igényelsz a campus szerződés keretein belül egy kulcsot és telepítő cd-ket (7eFt)
Ha ez megvan upgradelheted a W7Homeodat W7 Ultimate-re és felrakhatod az Officet!!!!!!!!!!!!
Tehát neked csak egy alap op rendszerrel kell rendelkezned + 7eFt campus kulcs rendeléssel és CDvel hogy tudj miről telepíteni.
Tehát ez neked kb 25+7eFt-ban ban, DE ez nem ennyibe kerül ám. Az államnak olyan szerződése van az MS-tal, hogy ha te igénybe veszel egy ilyet, akkor az állam a W7 Home és Ultimate közötti ár különbözetet és az Office árát a szerződésben foglaltak szerint fizeti.
Az MS nem jótékonysági szervezet. Rajtad a magyar állam segít. Tehát nincs az ingyen.

Amit a dikákok el szoktak felejteni az egészből, az az alap OS rendszer amivel rendelkezned kellene. Tehát ha nem veszel ilyet és mégis telepíted az Officet és a W7et akkor az nem jogtiszta.
Illetve csak az állam részéről az. :)

Remélem sikerült jól összefoglalnom.

Darkness45 2010.03.24. 11:07:36

@Agyalap: Nos a campusnak így működik hivatalosan:
Te felsőoktatásban tanulsz. Szeretnél egy W7 Ultimate-t használni és Office 2007 Professionalt.
Mit kell tenned, hogy minden jogtiszta legyen?
Venned kell egy számítógépet egy alap MS OP rendszerrel. A legolcsóbb megoldás jelen pillanatban: Windows 7 Home Premium kb 25eFt.
Ha ez megvan...igényelsz a campus szerződés keretein belül egy kulcsot és telepítő cd-ket (7eFt)
Ha ez megvan upgradelheted a W7Homeodat W7 Ultimate-re és felrakhatod az Officet!!!!!!!!!!!!
Tehát neked csak egy alap op rendszerrel kell rendelkezned + 7eFt campus kulcs rendeléssel és CDvel hogy tudj miről telepíteni.
Tehát ez neked kb 25+7eFt-ban ban, DE ez nem ennyibe kerül ám. Az államnak olyan szerződése van az MS-tal, hogy ha te igénybe veszel egy ilyet, akkor az állam a W7 Home és Ultimate közötti ár különbözetet és az Office árát a szerződésben foglaltak szerint fizeti.
Az MS nem jótékonysági szervezet. Rajtad a magyar állam segít. Tehát nincs az ingyen.

Amit a dikákok el szoktak felejteni az egészből, az az alap OS rendszer amivel rendelkezned kellene. Tehát ha nem veszel ilyet és mégis telepíted az Officet és a W7et akkor az nem jogtiszta.
Illetve csak az állam részéről az. :)

Remélem sikerült jól összefoglalnom.

Darkness45 2010.03.24. 11:08:55

@Lone Wolf: A használat az igen. De a szűz vas beszerzés. Kötve hiszem hogy az.
De még1szer mondom, nem vagyok otthon a témában és bennfentes sem vagyok.
De ahogy látom te sem vagy az... :)

Agyalap 2010.03.24. 11:15:08

Én viszont a közbeszerzésekbe látok (kukucskálok) bele egy kicsit, mondhatom, hogy amit közbeszerzési eljárással netto 300 eFt-ért szereznek meg, az általában kb a feléből 2/3-ából röhögve megoldható...

Darkness45 2010.03.24. 11:18:51

@Agyalap: Én mindössze csak emiatt a mondtad miatt szóltam hozzá:

"150 ezer a laptop és 150 ezer megy a pártszámlára?"
Remélem sikerült rávilágítani, hogy ez nem igaz.

Az Albáról szóló cikk sztem gusztustalan és nem fair. (ez a privát véleményem)

A közbeszerzésről pedig nem szeretnék vitát nyitni. Mindenki azt gondol amit akar.

Zuzu Petals 2010.03.24. 11:20:41

@Darkness45: Annyira nem érdekel ez a rendszer, elhiszem neked. ettől még továbbra sem vagyok biztos abban,h az albánál nem FereeDOS-os gépekre nyomták fel keret WIN-t és Officet. Most ugyanis elenlegi és korábbi bűnözők üzleteltek. Egyébiránt teljesen jogos lenne szerintem kizárni a közbeszerzésekből a korábbi törvénysértőket. Attól ő mé lehet ügyes a piacon, csak éppen kimarad az állami bulikból.
(A 150K nekem is sok volt amúgy)

Zuzu Petals 2010.03.24. 11:26:11

@Darkness45: És ez mióta van így?
Mert amikor én jártam egyetemre, a rapid.eik.bme-hu-ról le lehetett szedni a telepítőt is, és ott volt hozzá a serial is? Akkoriban semmivel nem kellett rendelkeznem. De lehet,h a BME jogsértett, és lopott az MS-től? Vagy azóta változtattak? (Nem kötözködés, csak kérdem)

Darkness45 2010.03.24. 11:26:33

@Zuzu Petals: Persze lehetne FreeDosos megoldás (de nem volt), ha a vevő nem fél az ellenőrzéstől. Hidd el a MS pedig megnézi az ilyen beszerzéseket.

MS látja volt egy ilyen beszállítás. Ránéz az eladásokara, hogy hoppááá az Alba az utóbbi 1 hónapban nem is vett tőlünk 400db W7-et. Egyből kidől a liszt. Ott sem hülyék ülnek. :) Nem lehet megjátszani...van 400db tisztaszoftver upgrade, de nincs 400db alap OS eladás. Hidd el a Microsoft észreveszi. :)

Roltii 2010.03.24. 11:29:28

@Zuzu Petals:
serial elvileg nem lehetett volna ott, mert azt levélben kellett igényelni.
A telepítők természetesen ott lehettek, azok igénylése nem volt kötelező.

Hartmann 2010.03.24. 11:31:37

Idézem a hírt:
"Nettó 120 millió forintért az Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft. - mint legolcsóbb ajánlattevő - szállíthatja le az új parlamenti képviselők 400 laptopját, az Országgyűlés Hivatala által kiírt hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzés eredménye a hétfői Közbeszerzési Értesítőben jelent meg."
Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft nem azonos az Albacomp Zrt-vel.

Darkness45 2010.03.24. 11:32:32

@Zuzu Petals: ez mindig is így volt. :)
Az hogy a BME ezt hogy intézte az egy dolog. (gondolom rájössz magadtól)
Tudod ezzel nincs is semmi baj, amég nem kérdezik meg a hivatalos szervek tőled hogy ez honnan van? A BME adott neked valamit, de ők meg azt gondolják hogy neked van frissítési alapod. :) (neked tudnod kellene, a trv nem ismerete nem ment fel...stb stb)

Sajnos ezeket a dolgokat onnan tom, hogy tőlem megkérdezte a hivatalos szerv, hogy nah hogy is van ez? Nem úsztam meg olcsó sajnos. :(

Zuzu Petals 2010.03.24. 11:36:45

@Roltii: Pedig ott volt, nem hazudok, elhiheted.

@Darkness45: Már csak az nem tiszta akkor, hogy pontosan mi számít alap OS-nek? :) Illetve mi a helyzet a 60ezres Office-szal? (Tényleg nem baszogatni akarlak, de ehhez én nem értek - valsz sokan vagyunk ezzel így itt -, és szeretném, ha meggyőznél,h én vagyok az ostobenkó)

Roltii 2010.03.24. 11:39:00

@Zuzu Petals:
elhiszem...elvileg egyébként minden ingyen járt a diákoknak/tanároknak, a pár ezer forint csak az adminisztrációs költség volt...BME valszeg így oldotta meg, nem feltétlen illegális, csak határeset...

Zuzu Petals 2010.03.24. 11:41:19

@Darkness45: Akkor mázlim volt, mert nekem sosem volt frissítési alapom. :D Bár lehet, h ez le volt írva a felhasználói feltételeknél, de azt soha életemben nem olvastam még el, amit a Microsoft ilyetén formában közölt velem. :)
Az előzőhöz még egy Win95 lehet alap OS?

Darkness45 2010.03.24. 11:44:59

@Zuzu Petals:
Oktatási intézmény esetén frissítési alap:
W7 Home Premium (dobozos vagy OEM)
Vista Home Basic (dobozos vagy OEM)
XP Home (dobozos vagy OEM)

"cégeknél)
W7 PRO
Vista BUSINESS
XP PRO

Officehoz NEM KELL FRISSÍTÉSI ALAP (tisztaszoftver szerződés esetén)! (csak a Windows kell)

egyébként:
www.tisztaszoftver.hu (el tudod olvasni :))

Darkness45 2010.03.24. 11:45:29

@Zuzu Petals:
Oktatási intézmény esetén frissítési alap:
W7 Home Premium (dobozos vagy OEM)
Vista Home Basic (dobozos vagy OEM)
XP Home (dobozos vagy OEM)

"cégeknél)
W7 PRO
Vista BUSINESS
XP PRO

Officehoz NEM KELL FRISSÍTÉSI ALAP (tisztaszoftver szerződés esetén)! (csak a Windows kell)

egyébként:
www.tisztaszoftver.hu (el tudod olvasni :))

Zuzu Petals 2010.03.24. 11:56:15

@Darkness45: Köszi, és bocs a problémázásért :)
Amúgy én csak az MS-en voltam kiakadva, mert ezeket nem vágtam, a 300K-nak meg kifejzetten örültem, mert én 4-500K-s gépet adnék annak a 386 embernek, akik az országot irányítják, persze olyan körülmények közt, ahogyan azt korábban írtam (ujjlenyomat-olvasó+no telepítés). Bár tény,h ezeknek valóban elég lenne egy Wind is arra,h levelet olvasson meg videót nézzen. Mert ugye nekik vannak asszisztenseik, akik megcsinálják aperezentációt meg megírják/formázzák a leveleket...

Mike36 2010.03.24. 13:00:28

1. 300k egy normális notebookért nem sok (persze nem a 100k-s consumer kategória)
ha ebben az árban ha a szoftverek, telepítés is benne van, akkor kifejezetten kevés
2. valaki írta, hogy minek új gép, jó a régi, nem tudom, az otthoni 4 éves gépét nem cseréli le, hanem használja még 4 évig? A számtech eszközök amortizációja 3 év.
3. A 90-es években a számtech válallkozások többsége adót és áfát csalt, csempészkedett, évente nevet változtatott, nincs ebben nagy újdonság, ez akkor így működött

Agyalap 2010.03.24. 13:15:52

@Darkness45: "Én mindössze csak emiatt a mondtad miatt szóltam hozzá:

"150 ezer a laptop és 150 ezer megy a pártszámlára?"
Remélem sikerült rávilágítani, hogy ez nem igaz."

Az Úr szóljon általad, bár ez nem az én mondatom volt :D

albino combino 2010.03.24. 13:26:33

Hali.
Kommenteket nem olvastam még, csak eszembe jutott egy olyan hülyeség hogy mi lenne ha a saját pénzükből vennének laptopot? Tudom-tudom, hogy ugye a mai gazdasági helyzetben nem egyszerű megélni havi 500 000 forintból de nekem se adnak semmit csak úgy. Nekem is elég fontos lenne egy laptop, de még egy használt 40-50 ezresre se telik.
Amúgy az miért nem biznisz ha a szoftverbázisról töltenek le egy rakat ingyenes progit?

Agyalap 2010.03.24. 13:35:31

@albino combino: "mi lenne ha a saját pénzükből vennének laptopot?"

Csoda.

Roltii 2010.03.24. 14:09:14

@albino combino:
mondjuk vicces lenne 400 különböző fajta PC-t kismillió szoftverkombinációval supportálni...valszeg többe kerülne mint ez a 120 millás kis közbeszerzés... Ráadásul a hálózatba kötésük is kisebb rémálommal érne fel, aztán csodálkoznánk, hogy nem tudnak szavazni, mert a szavazógép vírusos lett, meg fél MO is...

Agyalap 2010.03.24. 16:45:47

@Roltii: Én dolgoztam 300 embernek on site supportként, fele saját laptoppal. Álmomban ne jöjjön elő még egyszer...
Később 3-4 géptípus maradt csak, összehasonlíthatatlanul egyszerűbb lett a gépek karbantartása.
Az előreláthatólag 15 percnél hosszabb sw javítások megoldása: a standard adatkönyvtár mentése és a gépre új lemezkép (image) írása. Adatok vissza.
Agyilag kevesebb kapacitás, de gyorsabb megoldás.
Ezt is csak egyforma gépeken lehet megoldani...

fokabacsi 2010.03.24. 17:12:30

@Agyalap: Nem értem !! Te nyerted a pályázatot? Mi a baj azzal, ha mindenki kifizeti a saját gépét?? Miért kellene 300 féle gép? Legalább megnézi miért ad ki pénzt. Majd ha a saját tulajdona, akkor jobban vigyáz rá, ha meg a "cégé" akkor ne vigye haza . Adják el a régieket. Úgy csináltok, mintha nem a mindennapokban élnétek.

Agyalap 2010.03.24. 17:20:32

@fokabacsi: Azzal nem is lenne semmi baj, de már hallom a jogvédők hordáit ordítani:
- Ha mi fizetjük, miért kényszerítik ránk a HpDellLenovo termékeit?
Nem fogod tudni azt mondani, tessék letenni a pénzt, tessék itt a gép. Nem ez lesz a nagy kiadás az Országgyűlésben azt hiszem...

fokabacsi 2010.03.24. 17:33:57

@Agyalap: Nézd nekem sem az összeg nagysága ami a csőrömet assza ! " Hanem a módszer" Négy év alatt azért a szar munkáért amit végeznek felszednek nagyjából és fejenként 32 millió Huf. nettót. Mellette még elvárja azt hogy a segge ki legyen nyalva! Hát egy nagy lófszt! Kap fizetést, (van amelyik 22 helyről) osszák be. Nem tetszik? Nem kötelezö "képviselő"-nek lenni .El lehet menni dolgozni. Nekem amikor nem tetszett egy munkahely, vagy keveselltem a pénzt, kerestem másikat. Lehet utánozni. Most emelték 50%-al a kommunális adót ! Mert "válság" van !!??

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2010.03.25. 00:30:18

400-ikként írom, volt már 700 ezer is. Ahhoz képest ez jónak számít :)

Rwindx 2010.03.25. 01:39:50

@Darkness45:
A Campus szerződés mindössze egy évi kb másfélmilliárdos biznisz, az oktatási intézményekre az ott tanulókra és dolgozókra vonatkozik.
Nem kellene összekeverni a teljes kb 25 milliárdos központi szoftverbeszerzésekkel, amelyeknek teljesen más szerződésük van.
25 milliárdért vajon mit adott eddig az MS? Hogy vegyél még további 25 milliárdért és akkor ingyen upgradelheted? Ez szerinted beszerzés lenne? Miben egyszerűsítené a beszerzést a közigazgatási szervek, állami cégek felé? Semmiben, ugyanis onnantól kezdve új és új közbeszerzéseket kellene kiírniuk minden egyes esetben ha élni akarnának a központi beszerzés nyújtotta licenszekkel. Kevesebb meló lenne vele? Nem. Olcsóbb lenne? Nem.

Amit te írsz, és igazából meg is nevezed helyesen, a Campus és társai programra vonatkozik, de a fenti esethez annak semmi köze.

Rwindx 2010.03.25. 01:55:07

@Rwindx:
A fentinek a folyamata kb az hogy van egy keret amit licenszekre lehet költeni. Most már nem teljesen egyértelmű számomra mekkora mert a 25 milliárdból már másra is lehet nem csak MS-re. Korábban jobbára arra lehetett, talán még Novell meg ilyenek fociztak.
Ha egy állami szervnek szüksége van x db y MS licenszre, akkor a keretből kér, anélkül hogy egy fillért kellene fizetnie. Az összeg ugyanis a központi keretből vonódik le.
Az egész lényege hogy a nagy tétel miatt kedvezmény jár, és nincs mindenféle pénzmozgás, az adminisztráció és a bürökrácia pedig minimális a sok különálló (így akár többbezer) közbeszerzés helyett.

Darkness45 2010.03.25. 09:01:55

@Rwindx: Szia,

Tudom, hogy a két szerződés nem ugyanaz. :) A beszerzés menete/elve OSre és Officera viszont ugyanaz.
Az egyik srácot érdekelte a Campus és leírtam neki azt is.

Én nem mondtam, hogy olcsóbb vagy nem olcsóbb. Az írtam le ahogy van. Nekem nem tisztem eldönteni kinek mi az előnyös. Így lehet eladni és kész.

Zuzu Petals 2010.03.25. 10:45:04

@Darkness45: Amit @Rwindx: ír elég logikusan hangzik, bár engem már csak konkrét szerződések győznének meg (Túlontúl beszűkült a gondolkodásom ehhez,h miért upgrade alap a W7 PRO és Vista Business. Azokat hova upgradeled még a közig.-be, mindegyis). Különben meg leányzó vagyok...

avus · http://avus.blog.hu 2010.03.25. 12:46:17

Ez a poszt egy szarrágás, de mivel goldenblog-díjas blogger írta, és a szocikat lehet benne szapulni, ezért nyilván a kommentelők 95%-a élvezettel meg is teszi. Nyilván azzal is mindenki tisztában van, mit fed, és mennyibe kerül az OGY infornatikai rendszerébe való integeráció. Feltehetőleg csak az mshome-ot kell átírni parlement-re mi?

Az is meglepő, hogy az Albacomp is beleszámolt magának nyereséget. Hogy a q anyjukat, hogy nem beszerzési áron dolgoznak a mocsadékok.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.03.25. 13:05:17

@avus:

nos egyszerű a dolog, hívd fel pl a DELL magyarországi képviseletét, mondd el a fent leírt paramétereknek megfelelően szeretnél 400 db laptopot. meg fogsz lepődni, mi lesz a válasz az összegre. És még csak versenyeztetve sem lesznek, hogy minél alacsonyabb árat mondjanak :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.03.25. 13:07:54

@Conv:

jah és ha hozá teszed, hogy a magyar állam a vevő és ha elégedettek a lebonyolítással és az eszközökkel, akkor meghívást kapnak egyéb állami beszerzési eljárásokhoz is, a DELL pl valszeg ezt a 400 laptopot repi ajándékként adná :)

Agyalap 2010.03.25. 14:24:09

@Conv: Azért azt lássuk be, hogy a beszerzéseket nem alapozhatják erre...
Ha kitűzik az összeget, közbeszerzést KELL kiírniuk. Abban meg nincs olyan hülye (még a Dell sem), aki olyan összeget ad be - mondjuk 100 eFt/db - amivel komolytalan versenyzés miatt kizárhatják. A versenytársak különben is megtámadnák az ajánlatukat kapásból.
Ha már közbeszerzés, fel kell verni az árakat jó magyar szokás szerint.
Nekem még mindig csak ezzel van a problémám - közbeszerzés nélkül lehetne olcsóbb, vele sajnos nem.

Rwindx 2010.03.25. 17:31:08

@Darkness45:
Részemről leírtam miről tudok én.
Ami írsz, akár tévedek akár nem, nem logikus több szempontból sem.

elfelejtette 2010.03.25. 17:44:38

Elnezest, talan elkerulte a figyelmemet, de az kiderul, hogy tkp. milyen notebookot kapnak a kepviselok? Mert a netto 300e forint egy konzumer gepert sok, viszont egy business kategoriaert nem.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2010.03.25. 17:46:19

@victor vacendak: Nem hazudok. Nettó 300.000, és BluRay író volt benne. Egyébként Asus.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.03.25. 18:44:32

@Agyalap:

ezért mondtam, hogy érdeklődje meg Ő maga, Én ha beíro mide nem lesz hihető, hogy ilyen konfigra ilyen tételnél mi az ár :) nagyon messze van a 300 000-től. nagyon nagyon.

Darkness45 2010.03.26. 15:16:44

@Conv: két embertípus van a világban...az egyik amelyik két számot el tud osztani egymással és hőbödög, a másik amelyik számolni is tud az agyával.

Te sajna az első van...igen...120MFt volt 400db notebook és akkor 300eFt / db.
DE NEM CSAK 300db notebookot vettem ember!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ezt te fel tudod fogni?
Úgy látom nem...leírtam részletesen milyen vas volt benne az árban (és akkor a szolgáltatásokról még a rendszerbe integrálásról nem írtam semmit)

Van akinek nem lehet magyarázni...

Tehát igen, igazad van...hírdesd az igét...120MFT 400db notebook...úristen 300eFt / db.

Az értelmesebb meg kiszámolja...csak ne fáraszd itt az embert. Végezz el valami okosító tanfolyamot. Ezért tartunk itt ahol tartunk.

Valszínű nem véletlen írtam le mi mennyi volt és mi volt benne...talán tudok róla valamit.

De ÚRISTEN 300eFt / db...noob

Darkness45 2010.03.26. 15:18:17

Bocsi, néhol elgépeltem a szavakat...siettem mert nincs sok időm.

Csáó

Darkness45 2010.03.26. 15:19:54

@Zuzu Petals: Szia,

A W7 PRO-t mondjuk Ultimate-re tudod upgradelni. Ennek van vagy értelme vagy nincs.

Nah de ott van még az Office. Azt is felteheted és csak egy W7 PRO-t vettél. :)

Érted már? :)

Vágási Matyi 2010.03.28. 11:24:07

Basszák meg, br. 3 kilóból fullos Dell-t veszek. Nevetséges!
A flashjátékos rész pedig felháborító!

Horizont 2012.03.26. 17:27:09

@Hiteles007:
Húzzál már el a fenébe az ingyen reklámoddal!!
Elárasztottad az összes blogot lassan!
Ha fizetned kéne akkor is ennyiszer hirdetnél????

süti beállítások módosítása