Skip to content


       Szűrés lista

60 napja átadták, tegnap beomlott

60 napja, március 31-én adták át a friss-ropogós-többszázmilliárdba került autópályát, az M6-ost. Bevallom, én azt hittem, az alagutakkal lesznek majd problémák, mert  ugye ott van az a pár méter vizes lösz az alagutak felett ... de nem, nem ez történt.



m6 b


Az M6-os autópálya leszakadt leállósávja a Tolna megyei Tengelic közelében. Vasárnap délután a heves esőzés alámosta a töltést, és leszakadt körülbelül tíz négyzetméternyi burkolat egy vadátjáró tövében, az autópálya 127-es km-szelvényénél. Várhatóan hétfő reggelig marad lezárva az M6-os autópálya mindkét útpályája.

"15 óra előtt jégeső, majd özönvízszerű eső esett egy rövid szakaszon. A környező földeken összegyűlt esővizet a vízelvezető rendszer nem tudta elvinni, alámosta a sztráda jobbpályáját. A 127 km-szelvénynél egy vadátjáró alatt leszakadt a leállósávból körülbelül tíz négyzetméternyi burkolat. A víz megrongálta a vadátjáró alatti vízelvezető rendszert, burkolatot. Megvizsgálják, hogy a haladó sávok alatt stabil-e a töltés, utána döntenek arról, hogy a Pécs felé vezető oldalon lehetővé teszik-e a közlekedést. Erre hétfő reggelnél előbb nem kerül sor, mert időközben újra eleredt az eső. Emiatt nem oldják fel az útzárat a balpályán sem, amelyet baleset miatt zártak le ugyanazon a szakaszon" - mondta az M6 Tolna Üzemeltető Kft. üzemeltetési vezetője, Csabai Péter.

"A víz betört az autópályára, ezen „megúsztak” az autók, így történt a baleset" - közölte Bakonyi László, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság illetékese. Négy autó érintett a balesetben, de nem egymással ütköztek, hanem egymást követően csapódtak a szalagkorlátnak.
 
Vízbetörés, beomlás, alámosás ... furcsa dolgok ezek egy frissen átadott autópályán, melynek éppen csak hogy meglett az ideiglenes engedélye. (A választások közeledtével elég erős nyomás nehezedett a szakhatóságra az engedélyért.)
"Hétfőn még nem volt kész illetve egyes részeken hiányos volt a pálya melletti vadvédő kerítés, tisztításra vártak a vízelvezető árkok, több helyen még ott voltak az útszakaszon az építés alatti forgalmi rendhez tartozó jelzések, munkagépek, általában a burkolat is tisztításra várt még." - írta az átadás napján az Index

Remélem mindenkinek tiszta a lelkiismerete ...

FRISS:
"A közlekedési hatóság közölte: az útnak a beszakadt része még építés alatt lévőnek számít, a vízelvezető rendszer teljes egészében nem épült meg. Az út egyébként két hónapja, az utolsó pillanatra készült el úgy, hogy legalább ideiglenes forgalomba helyezési engedélye legyen, átadása előtt két nappal még több mint ötven hibát találtak rajta a közlekedéshatóság szakértői.
(...)
"a vízelvezető rendszert is magába foglaló teljes keresztmetszet még nem került forgalomba helyezésre", miután "a koronaélen kívüli részek vonatkozásában még építés alatt lévőnek számít az M6 autópálya Dunaújváros-Szekszárd közötti szakasza" (a koronaél az útpadka külső szélének vonala)."

Megérte átvágni a szalagot a választások miatt? Azért a plusz 0 szavazatért?

Címkék: abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr342043678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2010.05.31. 08:05:23

nyugi zero, nemsokára beindul majd a szakértőkommandó, és elmondja, hogy a bevágásos módszer még nagyobb bajokat okozott volna...

viszont az ideiglenes engedély dolog esélyes egy foglalkoztatás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésre... és remélem most nem egy meteorológus vagy titkárnőt vesznek elő érte.

jozicsenko 2010.05.31. 08:11:07

ugyanmááá, mit fáj nektek párszáz milliárd ft? az elvtársaknak sem fájt, ne törödjetek vele :-S

komolyabban: kiváncsi vagyok, mikorra mossa le az eső a dombokat az alagutakról: lehet majd mutogatni a németeknek, hogy mi olyan gazdagok vagyunk, akkor is alagutat építünk, ha hegyünk (dombunk) sincs....

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 08:12:24

Furcsa...
Az m1 beszakadása is furcsa? Az a heyzet, hogy ha egy útpálya alól kimegy a föld, akkor az beszakad. Jelenleg olyan az időjárás, hogy ahhoz hasonlót Magyarországon emberemlékezet óta nem tapasztaltak. Májusban annyi eső esett, mint máskor egy év alatt sem. Ez tény.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2010.05.31. 08:12:49

@jozicsenko: ja, és ha nem lesz domb, a szél majd elgurítja a betoncsöveket...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 08:13:42

@jozicsenko:

Jártál már arra, vagy csak az újságban olvastad, hogy az ott egy síkság?

csviktor 2010.05.31. 08:16:59

@El Topo (Sgt. Elias): Topo ne beszélj hülyeségeket, atombombára nem kell felkészülni bazzeg, az esőre igen. Az hogy sokat esik, van ilyen, de nem moshatja alá az autópályát. Főleg egy frissen felépítettet nem. Biztos meg kellene vizsgálni a műszaki ellenőr, az átvevő, az engedélyező büntetőjogi felelősségét, mert bárki súlyos balesetet szenvedhetett volna. Jó lenne már végre egy nem következmények nélküli országban rohadni, főleg hogy az előbb említett közreműködök több százezres havi fizetésért végezték elvileg a munkájukat.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 08:20:32

@csviktor:

Mennyi esőre kell felkészülni? 10 milliméterre, 100-ra, vagy 1000-re? Milyen intervallumban?
Egyébként bármennyi esőre fel lehet készülni, kizárólag pénz kérdése.
Képzeld el, Californiában egy-egy szokatlanul nagy eső után előfordul, hogy komplett hegyek mennek arrébb. Ha város van az útjukban, akkor is!

dr. Aullah 2010.05.31. 08:33:19

Amíg nem történik haláleset, addig nem fog semmi lényeges változni. Mert nálunk csak mindig akkor történik valami, ha valaki meghal.

Amúgy teljesen fapofával olvastam. Nem lepődtem meg, kicsit sem.

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2010.05.31. 08:37:51

Maga az autópálya építés erősen Nokiásdoboz szagú, bár a zöldek nem tudom mit szóltak volna a bevágásos változathoz, de meg lehetett volna csinálni. Például az Eger-Putnok vasútvonalon van, hogy 30 méter magas a töltés. A vízzel azonban nem lehet mit csinálni. Rózsavölgyben lakom, a Hosszúréti patak vízgyűjtő területe a 22. kerülettől tart Törökbálintig, nem olyan túl nagy. Mégsem jár tegnap óta a 41es villamos, lezárták a völgyben a patak felett mind a 4 hidat, és kb 2-3 km hosszan a legalsó sor ház vízben áll. Az alapból kb 40 centi mély patak most olyan 2-2,5 méter körül van. Ilyet még nemigen láttam, de megtörtént, nyilván erre nem volt felkészülve a rendszer. Az, hogy egy utat mennyire el tud mosni a víz, arra a legjobb demonstráció ez a videó:
www.youtube.com/watch?v=qrs6AMVGP1Q
A videón látszik, hogy egy büdös nagy cső volt az út alatt, nyilván az volt az áteresz, de túl sok eső esett, és kevés volt, felduzzasztotta a patakot, az út meg nem bírta. Az M1-ről készült képeken is látszik, hogy a 80-100 centis beton alap szétszakadt. Ez a Hagyómiki-faktortól függetlenül megtörténhet, és sajnos nincs köze ahhoz, hogy 1 éve, vagy 20 éve adták át, ha az elmúlt 20 évben nem volt ilyen nagy esőzés.

tkgabor 2010.05.31. 08:47:44

Miért nem lepődök meg?
Sőt lassan már azon lepődnék meg, ha valaminek felelőse lenne és büntit is kapna...

eszkep 2010.05.31. 08:50:48

@El Topo (Sgt. Elias): Igen, jártam arra. Igen a Google Earth-ban meg lehet nézni a domborzati viszonyokat. Igen, jártam általános iskolába és tanultam Magayrország domborzati viszonyairól.
Ezért tudom, hogy az M1-esen nagyobb szintkülönbséget kellet "megoldani".
Azért mert Népszabin butulsz, attól még a földrajzi viszonyok adottak...

eszkep 2010.05.31. 08:52:39

Egyébként most tárgyilagosan meg kell említeni azért, hogy a víz nem válogat (aszerint, hogy mikor készült.), amikor alámos egy töltésen haladó útszakaszt.

eszkep 2010.05.31. 09:04:27

@El Topo (Sgt. Elias): Ez egyébként valóban tény. Sajnálatos, hogy az MSZP-ben még hülyébbek vannak mint te, és 1998, 1999-ben nem ez jött le a nyilatkozataikban.
Gondolom emlékszel??? Szar dolog a kettős mérce, mi???

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.05.31. 09:05:24

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs: Én is ott lakom. Alig engedtek be az Ady Endre út Anna útca felőli végén :) Még homokzsákokat is pakoltunk! Fasza helyzet volt.

Endordelfin 2010.05.31. 09:20:30

"abban az esetben, ha ellenőrizetlen körülmények között, nem megfelelő paraméterekkel és technológiával történik a kivitelezés, a használatbavételt követően az adott út állapota rohamos romlásnak indul."
Valahonnan ismerős

Zuzu Petals 2010.05.31. 09:24:28

@csviktor: Azért azt ne felejtsd el, hogy ez egy friss töltés, és még nem tudott ülepedni vagy hogy hívják ezt a geotechnikusok. Azt sem vágom pontosan, hogy a vizesek milyen intervallumot vizsgálnak, de rémlik hogy van egy százéves ciklus, meg az 500 évente esedékes kurvanagy esőzés. Ez meg itten havaria állapot, ha jól sejtem, és szerintem csak akkor van köze a politikához, ha az áteresz nem lett megfelelően kitisztítva.
Ez úgy sejtem, nem vastagbőr most...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.05.31. 09:26:08

@Endordelfin: Ez nagyon ott van.:))
Amúgy pár hónapmúlva egy bizottság megállapítja,hogy a zelőző kormány volt a hibás.:))
Szerintem ez olyan is-is kategória.Vannak minőségi problémák+kurva sok víz.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 09:27:04

@eszkep:

Biológia órára is jártál? Remélem, ha vakbélgyulladást kapsz, meg is operálod magad! Seggarc!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.05.31. 09:28:46

@Zuzu Petals: Lehet egy kicsit igazad van.De ki mondja meg Zeronak?:))De mondom kétesélyes...

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.05.31. 09:30:30

"tisztításra vártak a vízelvezető árkok, (...)" - írta az átadás napján az Index"

Természetesen ugye mondani sem kell, hogy az árkok tisztítása és a többi hiányosság pótlása rögtön az átadás után, bőven a határidőn belül megtörtént, és az illetékesek maximális odafordulással, kellő alapossággal és példás lelkiismeretességgel végezték a szükséges munkákat.
(Irónia pedig a vasalók országa)

:OFF:
Visszakaptam a nickemet! B-) 'MORFOLOGUS' barátunk immár 'Bonaparte Napólejon' név alatt trollkodik. :D

tihi36 (törölt) 2010.05.31. 09:30:55

@El Topo (Sgt. Elias): Én jártam, de ott szó sem volt semmiféle operációról.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2010.05.31. 09:31:36

@Zuzu Petals: idézet zerotól:

"Hétfőn még nem volt kész illetve egyes részeken hiányos volt a pálya melletti vadvédő kerítés, *tisztításra vártak a vízelvezető árkok*, több helyen még ott voltak az útszakaszon az építés alatti forgalmi rendhez tartozó jelzések, munkagépek, általában a burkolat is tisztításra várt még."

teisfiambluetooth 2010.05.31. 09:32:24

Elvonatkoztatva egyéb tényektől, úgymint mennyire drága, hány alagút épült stb. kicsit demagógnak érzem a felvetést.

1) Nem számít, hogy "friss, ropogós" az út, ha 30 éves akkor is elmossa a víz, ha 1 akkor is. (Sőt, van egy olyan gyanúm, hogy 30 év múlva nehezebb dolga lett volna, mert tömörödik a föld, de ez csak feltételezés részemről.)

2) Lehetett volna olyan utat építeni, ami ellenállt volna a vízmosásnak, sőt lehetne olyat is építeni, ami simán lekezeli a 9-es földrengést is. Ez persze csak pénz kérdése. Azonban biztos vagyok benne, hogy vastagbőrös poszt lett volna az is, ha az építkezések elején bejelentik: "Kell még +50mrd forint, mert úgy döntöttünk felkészítjük az utat egy nagyobb áradás kivédésére."

Bárkinek a felelősségéről akkor lehetne érdemben beszélni, ha valaki betervezte volna az "extra védelmet", el is költötték volna rá a pénzt, de mikor megtörténik a baj akkor fabatkát sem ér az egész.

Amúgy borítékolom, hogy a következő pályaépítés költségében benne lesz a:
"A talaj extrém mértékű átázásából következő tektonikai elmozdulások negatív hatásait kompenzáló, megerősített alapozás: +80mrd..." tétel is.

Gyanítom ennek sem fogunk örülni.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 09:33:39

@denever: ...írta az ÁTADÁS NAPJÁN az index. Ha esetleg végigolvasnál egy mondatot, már előbbre lennél.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.05.31. 09:35:02

@teisfiambluetooth: Ez sajnos mind belefét volna ebbe az árba....:((

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 09:35:08

@teisfiambluetooth:

A vastagbőr is csak annyira objektív, mint akiknek íródik.

delano 2010.05.31. 09:36:30

Gondolom semmi összefüggés nincs azzal, hogy előtte nyilvánvalóan "szétlopták" az autópályát:

index.hu/gazdasag/magyar/m6v080725/

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.05.31. 09:37:47

@El Topo (Sgt. Elias): A májusi statisztika még nem elérhető. Neked van.

www.met.hu/eghajlat/visszatekinto/elmult_honapok/

Az M6 táján áprilisban a sokéves átlagnak megfeleő eső volt. Májusban tényleg sok esetett, de hogy nem az egész évi abban is biztos vagyok.

Tényleg sokat trollkodsz az utóbbi időben itt...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.05.31. 09:39:31

@El Topo (Sgt. Elias): Na? Ma melyik tablettát vetted be?Kéket vagy a pirosat?Attól függ hogy viselkedsz?:)) Bár ma nem te kezdted a kötekedést.Na viszlát.

kenájkikit 2010.05.31. 09:40:06

maradjunk annyiban, hogy a vízelvezetőket nem csinálta meg senki aki meg megcsinálta az is így mint ahogy ez az eset is példázza, mondjuk az egy más kérdés, hogy azokat kellett volna először mert, ha az van utoljára vagy nincs is akkor ugye kimossa a víz az utat, meg is történt, azt meg, hogy ki miért nem csinálta meg meglehet kérdezni azoktól akik megakarták, de nem fizették ki őket, nem biztosították az anyagokat az építéséhez, sokminden van mégis pofon egyszerű, a vízelvezetőket kellett volna először csinálni, de azok lettek utoljára hagyva...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.05.31. 09:40:40

@El Topo (Sgt. Elias):

Az M1-es azt a szakaszt, ami beomlott, 1977-ben adták át.
Az M6-ost pedig 2010. március 31-én.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2010.05.31. 09:44:35

@El Topo (Sgt. Elias):

OMG. nekem az fáj, hogy _így_ átadhatták. ideiglenesen. mert kellett, hogy xy brillírozzon a nemzetiszínű ollóval +1%ért. érti?

egyébként meg Hruscsov elvtárs megparancsolta, hogy a rakétát fellövik (nedelin disaster).

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 09:46:31

@zero:

Tudom. Képzeld el, konszolidáltabb is volt a töltése!
Azért most szakadt be mind a kettő, mert most volt ilyen mennyiségű csapadék. Olyan házak dőltek össze, amik százegynéhány éve álltak a helyükön és pont most vitte el a talajt alóluk a víz.

Noda10 2010.05.31. 09:47:02

Ilyen hülye feltevést kedves Zero!

Hát persze, hogy mindenkinek rendben van a lelkiismerete... :D

Zuzu Petals 2010.05.31. 09:47:58

@denever: Igen, ezt írtam is, hogy lehet,h vb., de az hogy egyes helyeken nem lettek befejezve a munkálatok, még nem jelenti azt kritikus helyeken nem végezték el a szükséges munkálatokat. Azt szerettem volna megjegyezni, hogy ez inkább olyan információ, ami miatt érdemes odafigyelni, hogy egyáltalán kivizsgálják-e a károsodás egyéb lehetséges okait vagy csak ráfogják a sok vízre. (Sztem utóbbi inkább, bár ki tudja, lehet ráugrik a fityesz...)
Amúgy véleményem szerint a veszélyesebb helyeken elvégezték a munkálatokat, mert biztos van vagy 5-10 év garancia arra az autópályára, a felvonulás a halál f@szára 20 m útért pedig nem vicces, egyetlen haver kivitelező sem szeret feleslegesen pénzt kiadni.
Én inkább egy aktuális szabványnak megfelelő autópálya rétegrendet keresek, mert rohadtul unom a szar utakat, és kíváncsi vagyok, hogy spórolt-e a Strabag (vagy aki ott ténykedett), mert 200 km-en -5 cm beton a betervezett alapból szinte fel sem tűnik, de jó sok pénz viszont a haveroknak, meg az adófizetőknek, akik a gari lejárta után fizethetik a javításokat.

Kicsit Karcos 2010.05.31. 09:48:04

A 6-os főút is beszakadt?

Berszi 2010.05.31. 09:48:13

Azért az utóbbi hetek fényében lehetne óvatosabban fogalmazni. Pl meg kéne nézni, hogy a hatósági előírásokat teljesítették-e az autópályánál (valszeg igen), amik maguk sem terveztek ilyen durva és heves esőzéssel.

(aztán lehetne biztos nagyobbra tervezni, csak ahogy már írták előttem is az több péz, az meg lehet nem éri meg az egész vonalra, inkább 20 évente egyszer újraaszfaltozni 10 nm

üdv,B

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 09:48:18

@denever:

Ilyesmi előfordul. Én már többször is jártam azóta az új 6-oson, semmi ilyesmit nem láttam.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.05.31. 09:51:12

:off:
index.hu/kulfold/2010/05/31/izraeli_tamadas_a_gazai_segelyflottilla_ellen/

Na EZ a vastagbőr! :(((

:on:

Semmiféle ülepedés, semmiféle monszun, semmiféle időjárási anomália, jégeső, belvíz, ufóaktivitás stb. nem lehet mentség arra, hogy egy kéthónapos autópálya beszakad a síkság közepén. Nem, és nem, és nem fogadom el. Ha beszakad, akkor szarul lett megépítve, és kész.
Miért nem tudott elfolyni a víz? Gondolom, nem takarították ki az árkokat. Patyomkin-beruházás volt ez, semmi más...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 09:51:21

@Zuzu Petals:

Igazad lehet, ámbár tegyük hozzá, hogy 70 centi beton is leszakad, ha nincs ami alátámassza.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.05.31. 09:51:38

@Noname Cowboy: Az eredetit tudom, hogy 1977-ben. De az valószínűleg nem azonos már azzal ami most beomlott.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 09:53:37

Imádlak titeket!:D:D:D

Az a szép, hogy látatlanba' megmondom, hogy egy inggomb nem létezik összesen, amire rámutathatnátok, hogy na, ezt én készítettem. De rettentően otthon vagytok abban a témában, hogy hogyan kell autópályát gyártani.:D

Kicsit Karcos 2010.05.31. 09:59:21

@El Topo (Sgt. Elias): annak mi lehet az oka, hogy a régi 6-os nem szakadt be Tengelicnél, sőt átterelhető oda az M6-os forgalma?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 10:01:36

@Kicsit Karcos:
Az lehet az oka, hogy ott az út fölött folyt át a víz.

eszkep 2010.05.31. 10:03:36

@El Topo (Sgt. Elias): Igen, középiskolában biológiát is tanítanak... Persze, ahogy elnézem mennyira tanulatlan vagy, gondolom ez új neked. De várjál! Ált. iskolában is tanítanak, már azt is kihagytad...???

Zuzu Petals 2010.05.31. 10:05:40

@El Topo (Sgt. Elias): Nem is erre a helyzetre jegyeztem meg. Alátámasztás nélkül semmi sem áll. De most a kamionok miatti károsodásról beszéltem kicsit váltva, felvetve,h hátha beigazolódik a gyanúm, miszerint a kedves kivitelező karöltve a műszaki ellenőrökkel szarik a fejünkre az összes létező útépítésnél Mo.-n, és elcsalják az utat. Dolgoztam kivitelezésben (bár utasban nem), és tudom,h a kivitelezőknek is megvan a maga tervezőjük, aki munkába áll, amint megkapják a terveket, és azt fürkészi, hol lehet spórolni. Mivel itt a "spórolás" nem jár emberélet veszélyeztetésével, biztosra veszem,h "lopnak" az anyagból. Jobb is így, mert a garancia lejárta után szétreped, kátyús lesz az egész, és van újabb zsíros állami megbízás.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 10:06:37

@eszkep:

Az én tanultságomat, vagy akár tanulatlanságomat te fel sem foghatod. Olyasmi lehet ez, mint amikor egy pont megpróbálja belátni, mi is az a gömb.

Zuzu Petals 2010.05.31. 10:08:45

@Periwinkle (aka A 40-es fantomja): Hülyeséget beszélsz... A kéthónapos autópálya hamarabb lesz a víz martaléka, mint a 30éves...

Kicsit Karcos 2010.05.31. 10:08:50

Láttátok a közlekedési (és a többi) minisztérium honlapját?

www.khem.gov.hu/index/khem/index_hu.html

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2010.05.31. 10:10:00

Érdekes, tavaly nyáron 18 kilométernyi, igen szar minőségű utat aszfaltoztak végig itt mifelénk, plusz vízelvezető árkok, védművek, három közúti híd teljes felujítása. A projekt összköltsége 804 millió Forint volt, tisztán uniós keretből, vagyis kb 45milla/km. Érdekes módon német (mocskosnáczi, már a nagyapja is SS tiszt volt) útmérnökök felügyelték az építést és műszaki átvételt. Érdekes módon az út egy év, egy elég komoly tél, és a tavaszi árvizek után is pontosan olyan állapotban van, mint amikor átadták.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 10:11:18

@Zuzu Petals:

Nagyon valószínű, hogy úgy van, ahogy mondod.
Ennyire nyomvályúsak másként nem nagyon lehetnének az utak, lévén hogy megfelelő vastagságú betonréteget nem lehet ennyire szétpaszírozni. A német autobahnon a javítás semmi mást nem jelent szinte, csak a kopóréteg cseréje. Saját szememmel láttam. Éjszaka felmarnak 30 KILOMÉTER kopóréteget, másnap visszarakják, éjjel fölfestik, és reggel megnyitják.
Na de ehhez az kell, hogy alapvetően nem kevesebb, mint 70 cm(!) betonra épül.
Ja, és nagyon precizen meg van csinálva a lejtés a szélek felé.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 10:14:02

@Zuzu Petals:

Ezeknek magyarázhatod.:) Látnivaló, hogy két téglát nem raktak még egymásra életükben, de még el sem képzelték.:)

Zuzu Petals 2010.05.31. 10:19:45

@El Topo (Sgt. Elias): Tudom, és szétvet az ideg. És azt is tudom, hogy a faking szabványok megfelelőek ahhoz, hogy tartósan jó utaink legyenek, a tervező jól tervez (max. olyan nyomvonalat választ, ami költségesebb - de ezt úgyis megmagyarázzák majd), úh. tuti a görény kivitelezők csalnak. Pedig én ötezer dolláros vigyorral akarom lobogtatni a hajam vezetés közben, nem pedig ralizni egy aszfaltúton, egy arra legkevésbé alkalmas járművel.
Amúgy gépész vagy, esetleg építőmérnök vagy csak hegesztésmániás?

abszint86 2010.05.31. 10:19:57

Ilyen nagy vízmennyiségekre nem éri meg tervezni. Lehetne, de akkor még pár száz milliárd forint kellene az építésre. Ez van.

Amúgy azt is figyelembe kell venni, hogy az új utaknál a töltéseket még nem védi növénytakaró, lazábbak a töltések. Könnyebben sérülnek, alámosódnak.

Az elmúlt hetek esőzései mindenütt kárt csináltak, ezen sem kell csodálkozni.
A környékünkön (borsod) szinte az összes pince torkolata beomlott, itt is beszakadt egy útburkolat, kiöntött a patak, ami vagy 20 éve nem öntött ki, beszakadtak a sírok, stb...

ez ellen nem lehet védekezni

nem szeretem az ilyen vastagbőrös posztokat.....

Lone Wolf 2010.05.31. 10:21:05

@El Topo (Sgt. Elias): & a többi vitázó:

Gyerekek gyerekek! Hülyeségen vitáztok!

Nyilvánvaló, hogy Topo jól mondja, és itt az eső a ludas. Túl sok esett és túl gyorsan. Ugyanakkor, az is "érdekes" hogy egy jóformán még be se fejezett útszakasz beomlik. Itt biz'a valami bűzlik. Sledrián munka! Meg egyáltalán ha már egyszer vadátjáróra költik a pénzt, és ezt nem teljesen ok nélkül teszik! Akkor az isten b*ssza meg! Csinálják már meg úgy, hogy egy hevesebb esőzés ne tudja alámosni, és beomlasztani az egészet!

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 10:27:10

@Zuzu Petals:

Gépész és hegesztő.:) Meg még üzemgazdász is. De ez most mindegy.:)

teisfiambluetooth 2010.05.31. 10:29:22

@bence84:

Vagy inkább kurucinfó gyanús :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 10:29:31

@bence84:

Linkeljétek be még vagy nyócszor, biztos van aki még nem látta.:)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 10:31:09

@Lone Wolf:

Öregem, éppen az a helyzet, hogy nem tudjuk, hogy rendesen megcsinálták-e. De ha rendesen megcsinálták, akkor is elképzelhető, hogy ennyi csapadéktól esetleg leomlott volna ez-az.

bence84 2010.05.31. 10:32:03

@El Topo (Sgt. Elias): igazad van, átfutottam a kommenteket, de nem vettem észre, hogy más már belinkelte. bocs!

jozicsenko 2010.05.31. 10:35:12

@Kicsit Karcos: mert azt az elvtársak jól megépítettek! a mostanira meg majd mond valamit az aktuális pártszócső: én még emlékszem, hogy pár éve milyen cikkek voltak arról, ahogy az m6-ost szétlopták (occcsó benzin): biztos nincs köze egymáshoz...

ahogyan pl az m7es építésével párhuzamosan sok-sok üdülő nőtt ki a semmiből, mert ott is jól építettek az elvtársak (lehetett is javíttatni, kb 8-10 éve?) mindegy: topoval kapcsolatban egy dolog fix: minden ami mszp-s jó, ha meg hiba is van, az az időjárás/körülmények / patásOrbán hibája: pont olyan a gondolkodása, mint amikor a kommunizmust védik: az alapgondolat szép és jó, csak az a 100 millió halott, ami kiséri, az tévedés...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 10:37:46

@jozicsenko:

Na most vagy kikeresel egyetlen olyan hozzászólást tőlem, ahol az MSZP-t dicsérem, vagy egy hazug kis szarjancsi vagy.

Zuzu Petals 2010.05.31. 10:38:44

@El Topo (Sgt. Elias): Ja, csak kíváncsi voltam,h szakmabeli-e vagy csak olvasottabb más műszaki... Mert sok itt a fanatik "hozzáértő"...

Fenehorizont 667 2010.05.31. 10:42:46

az autópálya azért szakadt be, mert az ellenzék nem működött együtt konstruktívan az elmúlt 8 évben.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 10:45:31

@Zuzu Petals:
Az a helyzet, hogy végzettségemtől függetlenül érdeklődöm a technikai jellegű dolgok iránt.
A másik meg -és ezért járok a vastagbőrre elsősorban- hogy ingerel ez a sok okostóni. Egy sufnit sem tudnának összehozni az OBI-ból, de azt mind nagyon tudja, hogy épüljön az autópálya.:D

minimalista 2010.05.31. 10:49:27

A vis maior tipikus esete.
A felelősség természetesen vizsgálandó, az index cikke sem elhanyagolható (ha például azon a szakaszon bizonyíthatóan a vízelvezető árok tisztításának hiány miatt történt a baleset, a felelősség fennáll!), de ilyen szélsőséges időjárásban bizony a világ minden táján gátak dőlnek be, utak szakadnak, házak roskadnak össze.
Csatlakozom a "trollhoz" ->@El Topo (Sgt. Elias):

fokabacsi 2010.05.31. 10:49:48

@El Topo (Sgt. Elias): Attól , hogy nem tudok tojást tojni , még meg tudom mondani melyik a záp.
Még akkor is ha nehezen hiszed.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2010.05.31. 10:52:07

@Zuzu Petals: + El Topo.

sajnos kicsik a fotók, de nekem nem tűnik úgy, hogy ott akár 30 cmes beton is lenne.
jó, érthető, hogy a leállósáv alatt kisebbek lehetnek az elvárások az átlagterheléssel szemben, de ez nem egy szervízút, basszus. 70cm betonnak, ha csak nincs felette extra terhelés (megrakott kamion, egy köbméter higany, stb) önmagát meg kellene tudni tartani, ráadásul elég jól alá van támaszva, mert nem 10 méterre lóg ki a semmi fölé, hanem sacc/kb 1mre. ez még akár vas nélkül is megy.

mondjuk innentől kezdve nem lehet extrapolálni az autopálya kiviteli minőségére, mert lövésünk sincs arról, van-e illetve ha van, akkor milyen eltérés van az útpálya és a leállósáv szerkezeti kialakításában.

Lone Wolf 2010.05.31. 10:57:51

@El Topo (Sgt. Elias): "Öregem, éppen az a helyzet, hogy nem tudjuk, hogy rendesen megcsinálták-e. De ha rendesen megcsinálták, akkor is elképzelhető, hogy ennyi csapadéktól esetleg leomlott volna ez-az."

Igaz-igaz! :) De te el tudod képzelni, hogy egy magyar autópálya ráadásul szoci vezetés alatt választások miatt megsürgetett átadással rendesen meg van csinálva?

Mert nekem valahogy nehezemre esik. Jó a fantáziám, de ennyire azért nem...

Zuzu Petals 2010.05.31. 11:01:57

@El Topo (Sgt. Elias): Hja, vannak itt értelmesek is, de alapvetően a "majd én tudom magamtól is" a gyakoribb. Azt észrevettem,h téged szórakoztat a velük való konfrontáció :)

@fokabacsi: A tojást a tyúk nem zápon tojja, a zápulás inkább a nem megfelelő tárolás és/vagy az idő következménye. És megállapítani is csak azért tudod, mert rendelkezel az információval, hogy egy tojás mikor záp. Ha ezt nem tanultad volna meg, csak a romlottságát tudod feltételezni, annak okát nem tudnád megállapítani.
Így van ez ebben az esetben is.
Lehet, hogy elszarták a kivitelezést, de lehet,h nem. Azért az átadás már majdnem két hónapja volt, nem biztos,h az akkori hiányosságok a mai napig fennállnak.

derelyegrádi szellem 2010.05.31. 11:05:01

@El Topo (Sgt. Elias):

Képzeld engem mennyire ingerelsz te.

Most nincs rád időm, de látom megint a "legjobb" formádat hozod. Megint mindenhez értesz, mindent tudsz, és - rajtad kívül - mindenki hülye. Te polihisztor hegesztő!

2010.05.31. 11:07:43

@bence84: érdekes, hogy itt első helyen hozta az ARD, meg a ZDF, otthon meg egy kétsoros hír lett belőle.
Napok óta vezető hír, hogy elindultak a hajók segély "zacskókkal"teljes média érdeklődés mellett.
Ja és a törökök megrohamozták az izraeli követséget.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.05.31. 11:08:20

Ezt abszolút laikusként kérdezem: nem lehet, hogy az is okozhatta ezt az "alámosást", hogy nagyon friss a földalap, amire lerakták az utat, és azért moshatta ki ennyire a víz? ergo: ha hagyták volna fél évig (1 évig, mittomén), a földet, hogy "összeálljon", akkor ilyen kevésbé fordulhatott volna elő? @Zuzu Petals: - ahogy elnézem -, mint hozzáértő (és nem lekezelő f***, mint többen), ez nem okozhatta?

sikerült ám jó szakmaian megfogalmaznom a kérdést, de mint tojás "világrahozatalában" nem túl jártas, ennyire futotta :)))))

Endordelfin 2010.05.31. 11:11:03

@El Topo (Sgt. Elias):
Majdnem tudom idézni azt, amit te írtál pár hsszel feljebb.
"...be még vagy nyócszor, biztos van aki még nem látta.:) " ...= írd

Látod, én meg azt utálom, mikor valaki rászól a másikra, és közben ugyanazt csinálja.

jozicsenko 2010.05.31. 11:15:06

@minimalista: index.hu/gazdasag/magyar/m6v080725/

csak azért is megkerestem a cikket, mik előzték meg a vismaiort:

-beton köbmétere 10e Ft-ért
-benzin literje 220 Ft-ért
-cement kamionszámra

s közben már omlott be alagút (azt hiszem, valaki meghalt), szóval nem ez volt az első "hiba" a kréta körül: az elvtársak loptak, lopnak és lopni fognak - a cehhet meg mi álljuk

az időjárásnak meg annyi köze van az egészhez, hogy hamarabb derült ki a turpisság: nem mindegy az ok-okozati összefüggés...

molaris 2010.05.31. 11:17:42

@El Topo (Sgt. Elias):
Most kéne abbahagynod, és elrohanni orvoshoz..

ruhaszarito 2010.05.31. 11:21:29

Szerintem a postiro atgondolhatta volna a dolgokat, mielott nekiallt gepelni :)

Zuzu Petals 2010.05.31. 11:21:57

@Seduxen: Én nem vagyok hozzáértő, bár tanultam anno talajmechanikát meg geotechnikát, de utáltam :)
Korábban leírtam amúgy,h sztem ez most nem VB. lesz, mert egy kis fika javítás sok-sok millióba kerülne kivitelezőnek (mert tuti van garancia), ezért gyanítom, az ilyen dolgokat megcsinálták előírás szerint.
Egyébiránt a kakas pl. nem tojik, de kétségtelenül kell a tojáshoz még akkor is, ha bizonyos kérdésekben (mi volt előbb) méltatlanul megfeledkeznek igen fontos és fáradságos megterméknyítő szerepéről. :)

Marcellusca 2010.05.31. 11:22:33

Mikor hallottam a hír elejét, nekem is az ugrott be elsőre, hogy valamelyik "hegyet" rámosta az útra.

De, ami késik, nem múlik.
Annak is eljön az ideje. :D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 11:28:42

@derelyegrádi szellem:

Az, hogy én téged mennyire ingerellek, az a te egyéni szoc problémád. Gyúrjál teniszlabdát!

Zuzu Petals 2010.05.31. 11:40:23

@denever: Én is 30 cm-t tudok, arról viszont lövésem sincs, hogyan szokás (egyáltalán szokás-e) vasalni azt a betonréteget, viszont sztem néhány méteres nyílásnál lehet, hogy a vasalatlan beton nem bírja már az önsúlyát, előfordul sok helyen, h az eső miatt szívás van, nem is azzal van a baj, hanem a 30-40 tonnás dinamikus terheléssel, amit megkap majd, és amitől tönkremegy az egész, én pedig nem tudom élvezni az utazásomat.

derelyegrádi szellem 2010.05.31. 11:41:09

@El Topo (Sgt. Elias):

Ezt meg nem te írtad, mi?

"A másik meg -és ezért járok a vastagbőrre elsősorban- hogy ingerel ez a sok okostóni."

Menj, hegessz valamit....

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 11:42:29

@Zuzu Petals:

Amennyire láttam, valami hálót raknak bele.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 11:44:12

@derelyegrádi szellem:

Az viszont az enyém. Viszont én mulatok, neked meg habzik a szád.:D
Arra is sor kerül ma még. Egy nagyon érdekes géet fogok kipróbálni.

Marcellusca 2010.05.31. 11:47:40

@El Topo (Sgt. Elias): Az a hejzet, Ó Nagy Mester, hogy ehhez is csak te értesz igazán lyól.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 11:50:38

@Marcellusca:

Neeeeem, hülyegyerek.:) Én sem értek hozzá igazán jól, mert nem vagyok építőmérnök, mint azt már említettem. Viszont vannak bizonyos elképzeléseim arról, hogy egy szerkezet mitől áll, vagy dől.

Marcellusca 2010.05.31. 11:57:38

Az utóbbi napok esőzéseiből, valamint bel- és árvízeiből azt a következtetést vontam le, hogy lehetne munkát adni a közmunkásoknak - ne adj, Isten, a raboknak - ,mert van bőven árok, áteresz, töltés, ami karbantartást, tisztítást igényel.

Az építési anomáliák elemzését meg meghagyom a szakembereknek. :D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 12:06:58

@Lone Wolf:

Igen, ez afféle instant tudás.:D

Zuzu Petals 2010.05.31. 12:07:00

@Marcellusca: Sztem egész korrekt dolgokat ír, főleg annak tekintetében, hogy nem a szakmája, pusztán egy érdeklődő műszaki beállítottságú (amiből kifolyólag feltehetően inkább logikai alapon vizsgál bizonyos dolgokat, nem pedig érzelmektől vezérelten)
De nem akarom itt senkinek sem a pártját fogni.

derelyegrádi szellem 2010.05.31. 12:16:15

@El Topo (Sgt. Elias):

Még szerencse. Mire jutnánk a Te elképzeléseid nélkül Mester.

Lone Wolf 2010.05.31. 12:20:10

index.hu/belfold/2010/05/31/megcsuszott_egy_setaloutca_a_varban/

"Nem bírta az esős időt és megcsúszott a Budai várban lévő Karmelita Udvar Duna felé néző oldalán található sétálóutca. A várfallal egybeépített utca körülbelül 1000 négyzetméteres területen csúszott egy hét alatt 15 centimétert."

Marcellusca 2010.05.31. 12:23:06

@Zuzu Petals:
"De nem akarom itt senkinek sem a pártját fogni." - Ne is! :DDD

Sokszor nem a mondandójával van baj (most sem, mert - szvsz - jók az észrevételei), hanem a stílusával.
Nem szakember, de olyan kioktató stílusban ír (minden témában), hogy az már bicskanyitógató.
És ez a legfőbb probléma vele.
A stílus.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.05.31. 12:30:39

@El Topo (Sgt. Elias): Úgy látom, nem csak a szellemnek habzik a szája! Te is letörölhetnéd.

derelyegrádi szellem 2010.05.31. 12:35:11

@hulyeinformatikus:

Mert annak a topo megtiltotta, azért. :-)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 12:35:28

@hulyeinformatikus:

Már elmagyaráztam, csak nem olvastad el. A régi hatoson az útpálya FÖLÖTT folyt el a víz.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.05.31. 12:36:42

@Lone Wolf:

a statikusok szerint (akik vizsgálták tavalyelőtt az építkezésnél a cuccot) várható volt a dolog, és nem a sok esőnek van köze hozzá, hanem annak, hogy a környéken olyan építkezések folytak, melyek a FENTEBB lévő talajszerkezetet bolygatták meg, többek közt egy természetes vízzáró bazaltréteget is átfúrtak, és az alapépítésnél használt légkalimpácsok rezgése miatt több helyen is átrepedt a cucc.

Szóval nem az időjárás a ludas, hanem a seggfejek akik kiadtak engedélyeket annak ellenére, hogy jelezték előre nekik, hogy mi a pálya.
Soha nem lesz felelőse ennek a megcsúszásnak, mert nem közvetlen okai vannak a dolognak, hanem fenntartói területi illetékesség miatt máshoz tartozó területen történt szabálytalanság miatt áttételes a gond. Marad az esőzés nagysága miatti ok.

Zuzu Petals 2010.05.31. 12:37:18

@Marcellusca: De Ti is hibásak vagytok, mert már jó ideje veszekedtek vele, holott több ízben kifejtette, hogy élvezi az ilyen jellegű vitákat. Ha nem ugrotok, nem csinálja, egyébként láttam már modoroson, és meglepően értelmes diskurzusokra képes. Valószínű így vezeti le a mindennapi feszültséget, ha nem lesztek ebben partnerek, lehet ő is majd kukoricát termeszt fészbukon... :)

hulyeinformatikus 2010.05.31. 12:37:25

@El Topo (Sgt. Elias): Akkor gondolom geográfiai okai vannak. Az új tervezésénél ez megoldhatatlan problémát jelentett volna?
Vagy ennyire kirívó lenne egy változó éghajlatú országban?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 12:47:38

@Zuzu Petals:

Hmmm, bonyolultabb ez ennél. Közvetlenül talán nem is hibásak, csak valahogy így hat rájuk a "csapatszellem". Nem fér bele nekik, hogy valaki nem pont úgy gondolkodik, ahogy ők azt elképzelik.
Valahogy ilyen kétpólusú világ alakult ki. Valaki VAGY rendesjobboldalimagyarpolgár, VAGY kommancs. VAGY tisztalelkűhívőmagyarember, VAGY drogosbuzipornográfzsidó.
És hát a bloggazdák meg... hogy is fogalmazzak csak... ügyesek?:D

Marcellusca 2010.05.31. 12:56:52

@Zuzu Petals: Én is szoktam olvasni más fórumokon. Ebből látom, hogy nem akkora hülye, mint amekkorának itt eljátsza magát. :)
Ide, tényleg csak trollkodni jár. Azaz itt éli ki frusztrációit. :D

@El Topo (Sgt. Elias): Millen érdekes, hogy engem még sosem trolloztak le, pedig sokszor előfordult, hogy nem bégettem együtt a csapattal.
Talán azért, mert nem az észt osztottam, bicskanyitogató stílusban, hanem megpróbáltam érveket felhozni, normális, emberi módon?

Donna (Cara)mba 2010.05.31. 12:59:34

Elnézést, nincs időm végigolvasni a kommenteket, de mivel tegnap volt szerencsém végigautózni az új M6-oson, ezért én is hozzászólnék a poszthoz, mint szerencsés túlélő.

Annyit előljáróban: Volt részem autózni még emennél is esőbb esőben, sőt iszonyatos, száraz jégesőben is. Mindkettő itt ért, a Dunántúlon. Akkor nem mondták, hogy ilyen nem volt emberemlékezete óta. Pedig le kellett állni az úton, és még attól is félni kellett, hogy a viharos széllökés belesodor az árokba, olyan szél is volt mellé:(

A meteorológiai statisztikákat most nem gugliztam ki, maradok az empirizmusnál.

Úsztam már egyedűl is autóban, meg utasként is amikor a férjem vezetett.
Megúsztuk:)

De amit tegnap volt szerencsénk látni a vadiúj M6-oson, az egy 3 dimenziós kalandfilmet is fölülmúlt:( Mi úgy du. 3 óra tájban érkezhettünk úgy Tolna, Szekszárd vonalába. A fenti úttöltésről lefele futó vízelvezető árkok olyanok voltak, mintha olaj tört volna ki a földből a felszínre. A földekről mosta az eső a talajt, ami sártengerré vált a pályán, át teljes szélességében. Egy ilyenen gázoltunk át, úgy, hogy néhány másodpercig se látni nem lehetett , elfeketedett a világ szó szerint (sáreső zuhogott a kocsi szélvédőjére), a kocsi meg valami csoda folytán átúszott úgy, hogy nem mentünk neki semminek. Nem a vezető ügyességén múlott.
No, akkor, átélve a néhány másodpercnyi borzalmat, visszanéztünk, mert ahol megálltunk, csak simán zuhogott és Dunaként hömpölygött a víz a pályán. Sajnálom, hogy nem tudtuk lefotózni a jelenséget, amit hátranézve láttunk. Akár Pompej is lehetett volna, kis túlzással:(
A legamatőrebb amatőrnek is szembeszökő volt, hogy a part sehogy sincs megkötve, a vízelvezető árkot a nyári görögországi, tesszáliai időjárásra tervezték. Ha ilyen meredek egy partvonal, a vízelvezető árok mélységének bizonyára van valami fizikai szabály, aminek meg kell felelnie. Felhőszakadások mindig voltak, amióta itt történelmet írnak ezen a pannon tájon. Ez itt nem természeti tünemény. Ennyit talán nem árt leszögezni.

Az első utunk alapján az M6-oson (már akkor) az volt: a Dunaújváros utáni szakasza egyszerűen iszonyatosan gyatra kivitelű, rengeteg 80-as, 60-as tábla egy autópályán - ami nagyon nagy veszélyt rejt magában még akkor is, ha valaki nem száguldozik. A kanyarokat, főleg azt, amely a Pécs fele továbbvezető leágazás előtt van, azt elneveztük "halálkanyarnak". Sokat járunk Pestre, és nem sokszor nem láttunk ott árokban landolt autót:(

Summa-summarum: pocsék tervezés, még pocsékabb kivitelezés, iszonyatos pénzherdálás.
Köszönjük MSZ(M)P! Reméljük, a pénzek jó zsebekben vannak.

Mi, az állam polgárai pediglen mindezért tudtommal havi 1 milliárd forint koncessziós díjat fizetünk, mert az állam lemondott a koncessziós jogáról (erre nem teszem le a nagyesküt, utána kellene járnom - de nekem ez nem munkám, ezért nincs is rá időm - , úgyhogy maradjon csak hallomás alapján vett pletyka. Gondolom, erről azért majd a pártatlan média tájékoztat, hogy mibe kóstált és kóstál havonta ez nekünk, adófizetőknek).

De azért szerencse, hogy akadt cég, aki ezt megcsinálta:) Szakértő cég, persze, aki garanciát is vállalt az út rendeltetésének megfelelő (nevezetesen AUTÓPÁLYA, nem tevekaravánút) használatáért is.

Gondolom, le fogják folytatni ez ügyben a szükséges vizsgálatokat. És azt is remélem, hogy olyan lesz az eredmény, ami a valóságnak megfelel. Ezen az autópályán átadása óta, ragyogó napsütésben is iszonyatosan magas volt a halálos kisodrás miatti karambol-statisztika. Persze szántak erre megoldást: 60-as táblák tömkelegét, mert olyanok a kanyarok a szekszárdi Alpesekben, hogy ezt indokolttá tették:(

És állandó rendőri mérések. Ami fontos, persze, csakhogy azzal útminőséget, vonalvezetést javítani nem lehet.

Büdzsét gyarapítani annál inkább, ha ezért tervezték be a 60-as táblákat és a halálkanyarokat....

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 13:00:51

@Marcellusca:

Te, és azon gondolkodtál-e, ha már ilyen megtisztelő figyelmet tanúsítasz, hogy miért pont itt élem ki a frusztrációimat (feltéve, de nem megengedve, hogy így van), és miért nem ott, ahova még írni szoktam?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.31. 13:04:23

Tessék, basszátok meg, ha egy híd lett volna ott is, nem málik el a töltés! De persze állandóan csak lamentáltok, hogy dombságra nem kell se híd, se alagút... ugye? Beomlott bármelyik alagút is? Megrogyott bármelyik híd? Ugye nem? Remélem őszintén bocsánatot kértek az eddigi akadékoskodásért, és elindul végre az a mozgalom, amely az M6-os még földön (én nem föld fölött vagy alatt) fekvő szakaszainak híddal/alagúttal történő kiváltását követeli!

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 13:04:56

@Donna (Cara)mba:

Az a baj, Donna, hogy nem vagy messziről jött ember. Én is végigmentem már az új pályán. nem is egyszer, nem is egyféle autóval, közel nem jártam semmiféle kisodródáshoz.

2010.05.31. 13:08:25

Hála istennek, hogy a Sajó, a Bodrog, a Tisza , a Duna hidjait nem ezek a "szakemberek" épitették, mert akkor most nem tudnánk rajta közlekedni, mert esett az esö. Vajon valakinek, az okosok közül, eszébe jut majd megnézni, hogy vajon ugy épitették -e , ahogy a technológia elöirta? Vagy csak a "nokiásdoboz" volt a lényeg, amire figyelni kellett? Mert ez az utépités, már elnézést, de egy kalap sz@rt sem ér.Azzal védekezni pedig felesleges, hogy sok esö esett, mert esö eddig is volt és ezután is lesz.

Zuzu Petals 2010.05.31. 13:21:13

@Donna (Cara)mba:
"Ha ilyen meredek egy partvonal, a vízelvezető árok mélységének bizonyára van valami fizikai szabály, aminek meg kell felelnie." Árkot tervezni nem nagy cucc, abban pedig szinte biztos lehetsz, hogy a rézsü, amit Te iszonyatosan meredek partvonalnak nevezel, megfelel az előírásoknak.
Amúgy valószínű a 60/80-as táblák is le lesznek cserélve idővel (vmiért Mo.-n nem épült még úgy,h abban hiba ne legyen, ez nem tudom, hogy megy külföldön), sőt szerintem az M6-nál különösen figyelnek majd a hibákra a fittyesek, mert gyakorlatilag ez az elmúlt 8 év egyetlen "sikere".

hehehehe 2010.05.31. 13:53:50

@El Topo (Sgt. Elias): OMG! :D
otthon elnyomnak, azért itt osztod az észt kistáska? :D

hehehehe 2010.05.31. 13:55:23

@El Topo (Sgt. Elias): Te már életed hajnalán kisodródtál pajti, csak nem veszed észre! :D

Donna (Cara)mba 2010.05.31. 13:56:27

@Zuzu Petals: Szakmai dolgokban nem vitázok, mert soha nem foglalkoztam semmilyen szinten útépítéssel, én csak egy szerény "útkoptató" állampolgár vagyok.
Látod, még a rézsű szó sem ugrott be:)
Csakhogy láttam olyat arra Pozsonynál, mikor vagy 5 éve épült a pálya, hogy valami rácsos hálófélével, meg kiálló "izékkel", betontömbökkel, betonba ágyazott szép mintázatú kövekkel szegélyezték a rézsűt.
De tényleg nem szeretnék beleszólni a szakmai kérdésekbe, fel lesznek azok téve bizonyára azoknak, akiket illet.
Csak beszámoltam élményemről. Meg azt is, hogy jártunk mi hóban, fergetegben Németországban, jártunk Prágában, amikor olyan 160 km/órával zúgott a vihar, és gyufaszálként dőltek ki a fák - szerencsénkre már akkor ért el, amikor már nagyon hamar ott voltunk az úticélnál. Rémséges volt. No, azt már rendkívülinek mondom én is, amire azért nem lehet egy erdőnyi fa megtámogatásával felkészülni.

A halálkanyar pedig létezik, lehet, hogy jogszabály lehetővé teszi, csakhogy ilyeneket azért a Dinári Alpokban sem építettek a horvátok, ha nem volt muszáj:)

De reméljük, kiderül majd egyszer azért az igazságnak legalább 10%-a, és meglehet, az is mellbevágó lesz....

Donna (Cara)mba 2010.05.31. 13:57:34

@Zuzu Petals: @Zuzu Petals: Szakmai dolgokban nem vitázok, mert soha nem foglalkoztam semmilyen szinten útépítéssel, én csak egy szerény "útkoptató" állampolgár vagyok.
Látod, még a rézsű szó sem ugrott be:)
Csakhogy láttam olyat arra Pozsonynál, mikor vagy 5 éve épült a pálya, hogy valami rácsos hálófélével, meg kiálló "izékkel", betontömbökkel, betonba ágyazott szép mintázatú kövekkel szegélyezték a rézsűt.
De tényleg nem szeretnék beleszólni a szakmai kérdésekbe, fel lesznek azok téve bizonyára azoknak, akiket illet.
Csak beszámoltam élményemről. Meg azt is, hogy jártunk mi hóban, fergetegben Németországban, jártunk Prágában, amikor olyan 160 km/órával zúgott a vihar, és gyufaszálként dőltek ki a fák - szerencsénkre már akkor ért el, amikor már nagyon hamar ott voltunk az úticélnál. Rémséges volt. No, azt már rendkívülinek mondom én is, amire azért nem lehet egy erdőnyi fa megtámogatásával felkészülni.

A halálkanyar pedig létezik, lehet, hogy jogszabály lehetővé teszi, csakhogy ilyeneket azért a Dinári Alpokban sem építettek a horvátok, ha nem volt muszáj:)

De reméljük, kiderül majd egyszer azért az igazságnak legalább 10%-a, és meglehet, az is mellbevágó lesz....

Donna (Cara)mba 2010.05.31. 14:02:52

@El Topo (Sgt. Elias): Tévedsz, Sgt. Elias!

Én nagyon messziről jött ember vagyok;-D, hozzád képest abszolut más irányból vezetnek útjaim;-D

Sztem te nem vagy bizonyos értelemben messziről jött ember;)

Nem baj az, sőt, nagyon jó....volt eddig, meg még ezek után is, de ha az ember nem ragaszkodik az elsőrangú zsölyéhez, elég neki a földszinti, szinpad melletti páholy is (az se rossz hely, jobb mint a kakasülő), szóval akkor a válaszom: neked, Topo, nagyon is messziről jött ember vagyok;-DDDDDD

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 14:03:14

@hehehehe:

Nocsak, nocsak, hát te meg ki a faszom vagy?

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.05.31. 14:03:20

@Donna (Cara)mba: Maga mindent kétszer mond kétszer mond ? :-D

kulup 2010.05.31. 14:03:47

@Donna (Cara)mba: Nem tudom, te hol mentél, szerintem az új M6-os kivitelezésével nincs semmi komolyabb probléma. Hol láttál te 60-as táblát ? Szerintem ilyen egyáltalán nincs . Egy rövid terelés van még Dunaújváros felett, de az a régebben átadott szakasz. Az M60-as lehajtó pedig csak addig lesz ilyen, amíg továbbépül az M6, de így se gáz, szerintem. Az a kis rész amúgy se autópálya.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 14:05:44

@Donna (Cara)mba:

Az lehet, de hogy inkább elmegyek Pécsre az M6-oson ötször, mint az A2-n klagenfurtig egyszer, az hétszentség.

Donna (Cara)mba 2010.05.31. 14:07:05

@El Topo (Sgt. Elias): Ja, és nekem csak egyféle autóm van, meg sok mindenből csak egyféle jutott:)
Sohase az aktuálisan jó sorba álltam be:(
Nincs hozzá érzékem. Ha tudnád, mennyire sajnálom:)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 14:10:07

@Donna (Cara)mba:
Baszki, én sem úgy értettem, hogy egyszer a Ferrarival mentem, egyszer meg a Maybach-al, hanem hogy voltam már személyautóval is, meg teherrel.

Marcellusca 2010.05.31. 14:15:13

@El Topo (Sgt. Elias):
Hogy beszélsz, Te, egy Hölggyel???
BUKNÓ!

Marcellusca 2010.05.31. 14:16:00

@Marcellusca: Akarom mondani: BUNKÓ!
De, @El Topo (Sgt. Elias): , szerintem az előzőt is értetted.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.05.31. 14:16:22

@Marcellusca: "BUKNÓ" - ez valami mozaikszó? merakkóóó pont kellene minden bötű után! taníccsá mester :))))

hehehehe 2010.05.31. 14:16:32

@El Topo (Sgt. Elias): én is ezt kérdeztem magamban, mikor szomorúan kellett/kell tapasztalnom, hogy minden második hozzászólásban a te OKOSKODÁSODAT olvasom témától függetlenül...

Donna (Cara)mba 2010.05.31. 14:17:08

@El Topo (Sgt. Elias): Klagenfurtig a pálya ugye költői, pannonféle lankákon vezet?;-DDDDDDDDD
Jártam arrafele, ott se akármi egy vihar, akár alagútban rekedve, akár kint a szabad sztyeppén:-DDDDDD

Marcellusca 2010.05.31. 14:17:08

@Donna (Cara)mba: Va-va-va-vacogsz? :)))
Hideg van arra is? :D

Marcellusca 2010.05.31. 14:18:50

@Seduxen: Na, aszittem, hogy Toplák fog csak belekötni. :)))
De, látom van más is (időnként) azon a szinten. :D
KABBE! :DDDD

Seduxen (már NEM dr.) 2010.05.31. 14:21:50

@Marcellusca: majd 2/4 háromkóóóó bekapppom, jó? :)))))

Donna (Cara)mba 2010.05.31. 14:25:00

@El Topo (Sgt. Elias): Csak nem fuvarozol? Rég jártam itt a Vbőrön, most is hamar elköszönök, de én autóban még nem neteztem se sokat, se keveset:)

A "baszki" szót meg írd le szépen, kereken, magyarul! Nem kell zseníroznod magad, csakúgy, mint odahaza...Nem vagyok én sem a prüdéria híve:)

Viszont egy gratulációval adósod maradnék, ezért most letörlesztem: brávó, szépen haladtál amióta először találkoztunk itt a blogon: fuvarozás közben sikerült szinte már egy komment-életművet összehoznod;-DDDDDD, nélküled ma elképzelhetetlen lenne a Vbőr!

A közhasznú munka pedig mindig elnyeri méltó jutalmát;-D

Donna (Cara)mba 2010.05.31. 14:26:53

Marcellusca: Naa-aa-ggy-oonn. Vacogok és dadogok;-DDDDDDDDD
De azé' még élek - valameddig, amíg hagyják:DDDDDDDD

Seduxen (már NEM dr.) 2010.05.31. 14:28:03

@Donna (Cara)mba: "nélküled ma elképzelhetetlen lenne a Vbőr!" - azé' ez nem annyira biztos :))))

Marcellusca 2010.05.31. 14:28:12

@Seduxen: Még van öt perced. :DDDDD

Marcellusca 2010.05.31. 14:31:28

@Donna (Cara)mba: Menet közben kommentel. Nem tudtad? :)))
Mobil internet. Ez a hüjjje meg asziszi, hogy közben mennie kell, mer' egyébként nem lesz mobil a zinternyettye. :DDDD

Donna (Cara)mba 2010.05.31. 14:35:03

@Seduxen: Dehogynem! Nekem higgy, ne a szemednek;-D

Marcellusca 2010.05.31. 14:36:17

@Seduxen: Hááát, elmúlt a 4/8 3 és nem éreztem semmi különöset, kötsög. :DDDD

Seduxen (már NEM dr.) 2010.05.31. 14:39:01

@Donna (Cara)mba: ez általában a férfiak dumája szokott lenni: "Drágám! Ez nem az, aminek látszik..."

@Marcellusca: akkó' segíccs magadon az Isten is megsegít /aka az ötujjas-özvegy "bevetését" javasolnám :))))) /

Donna (Cara)mba 2010.05.31. 14:40:02

@Marcellusca: Jé, hogy én mi mindenről lemaradtam, amióta itt hagytalak benneteket:)
Látom, jól megvagy nélkülem is;-DDDDDDD
Meg Sedu is:))))))))
Pedig asszittem, zokogtok majd utánam:(((((((((
Főleg a mértékadó véleményemet hiányoljátok;-D
Ehelyett meg mit kell látnom: Topo egészen jól behelyettesít:D
Nem tom mijjen kinézetű férfi lehet, de sztem azzé' én jobb nő vagyok, korom ellenére;-D, mert nőbűl vagyok. Egészen.
:D

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.05.31. 14:40:29

BUKNÓ? Budapest Új Képviselői Nokiásdobozokat Óhajtanak?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 14:41:16

@hehehehe:

Ha nem tetszik, ki is szűrhetsz, ahogy a többi seggarc.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.05.31. 14:41:29

@Donna (Cara)mba: Azt nem mondanám, hogy Topo bárkit is helyettesítene. Főleg téged nem. Ő mondja a magáét :-D

Donna (Cara)mba 2010.05.31. 14:41:48

@Seduxen: Hászen pont ezért céloztam eme mondásra uraságodnak, és nem egy női hölgyeménynek:D:)

hehehehe 2010.05.31. 14:46:39

@El Topo (Sgt. Elias): tipikus ego majom hozzáállás, mindenki hülye, aki nem kajolja az erőltetett okoskodásod, gratulálok, fasza kis szegénységi bizonyítvány, immáron a sokadik, már régóta nem számolom :D

Donna (Cara)mba 2010.05.31. 14:50:29

@El Topo (Sgt. Elias): Nem is tartozik rám:) Amúgy, ha maradhattam volna a Vbőrön, bizonnyal sokat trécseltem volna uraságoddal is, mert azért elméje, műveltsége megvan, azt meg nagyon nagyra tartom.
Ez még a régi szép időkben, mikor törzsvendég voltam errefele, közismert volt rólam:)))

Maradjunk egy barátságos döntetlenben: van bennem némi irigység, hogy nem tölthetek több időt itt, ebben a társaságban, ahonnan mertem remélni, parányit hiányoztam;D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 14:51:23

@hehehehe:

Te, én vettem a fáradságot és megnéztem a te hozzászólásaidat. Az tény, hogy téged nem lehet okoskodással vádolni.

Zuzu Petals 2010.05.31. 14:52:20

@Donna (Cara)mba: Továbbra is úgy gondolom, hogy a tervezést jól csinálják (garanciális időn belül gond van, valakinek fizetni kell miatta - ha a tervező cég rontotta el, akkor szívás - direkt szart nem tervezel, h pont a garancia lejárta után legyen hiba, mert ki tudja, akkor hol lesznek a haverok), a kivitelezők a köcsögök az esetek többségében.
Amúgy arról találtam egy cikket,h az É-i szakaszon több a baleset vmiért.
Úgy gondolom egyébként, hogy az M6-M60-mutyikat kihirdeti a Fidesz (legalábbis ha van egy kis esze), mert ez egy olyan téma, ami sokaknak a begyében van (ez meg a 4-es metró a legizgibb manapság).

(A baszki meg szerintem így helyes, mert gyanítom, hogy a "Ne basszál ki velem"-ből eredhet :) )

Marcellusca 2010.05.31. 14:52:56

@Donna (Cara)mba: Úristen, mi történt Veled, Asszonny? Napszúrást kaptál hétvégén? :)))

Miből gondolod, hogy nem hiányollak? Mindig elolvasom a kommentjeidet. Csak nemigazán szólok hozzá, mert ritkán vagyunk itt egyszerre.
Úgy meg nem az igazi. :)
Tudod ... :DDDDD
Nehogy azt hidd, hogy Toplák helyettesít. Sőt! Nélküle jobban meglennék, mint nélküled.

matef01 2010.05.31. 15:01:18

Donna (Cara)mba: Szia, mikor jártál arra tegnap? A baleseteket láttad? Azért kérdezem, mert én voltam az egyik elszenvedője...

matef01 2010.05.31. 15:12:14

Akárhogy is van, egy dolog tuti: hacsak nem építettek oda gátat tegnap este 7 óta (én akkor jöhettem el a helyszínelésről), akkor az a kisebb folyó méretű átfolyás az úttesten simán meg fog ismétlődni. És ha valaki úgy jár, mint mi tegnap, nevezetesen, hogy nem 30-cal érkezik meg rá, az nem biztos, hogy olyan szerencsésen megússza, mint mi tegnap. Kérdés, hogy egy ember élete magyar forintban mennyit ér - arról nem is beszélve, hogy a jó gumi KRESZ paragrafusokra majd lehet hivatkozni a mi konkrét ügyünkben pld.. Esetleg valaki konkrétumokat nem tud az M1-en történt hasonló eset folyományairól, felelősségmegállapításról?

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2010.05.31. 15:12:29

idézet az indexről. ők is ütik a vasat.

A közlekedési hatóságtól cikkünk megjelenése után néhány perccel kaptunk választ kérdéseinkre. Az NKH szerint "hatósági intézkedés nem szükséges" az eset miatt, és megjegyzik: "az extrém esős időjárás következtében több közút szenvedett a hatalmas vízmennyiség miatt károsodást". Megtudtuk azt is, hogy "a vízelvezető rendszert is magába foglaló teljes keresztmetszet még nem került forgalomba helyezésre", miután "a koronaélen kívüli részek vonatkozásában még építés alatt lévőnek számít az M6 autópálya Dunaújváros-Szekszárd közötti szakasza" (a koronaél az útpadka külső szélének vonala).

hehehehe 2010.05.31. 15:12:41

@El Topo (Sgt. Elias): Vetted a fáradtságot? Meg kellene köszönni, vagy mifasz? Topi, mitől van neked ilyen nagy arcod? Honnan ez a lekicsinylő stílus? Mi ez a felsőbbrendűség? :D
Miért nem a blogodon sziporkázol inkább? :D

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2010.05.31. 15:14:02

"a vízelvezető rendszert is magába foglaló teljes keresztmetszet még nem került forgalomba helyezésre"

ja csak az autopálya. értem én.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 15:14:25

@hehehehe:

Pont ott sziporkázok, ahol akarok. Ez ilyen rekreációs tevékenység a számomra.

Donna (Cara)mba 2010.05.31. 15:15:16

@Zuzu Petals: A szleng kifejezést ismerem, ne aggódj, és pont abból eredetezhető, amiből levezeted. Csak nem tudhattad - nem a te hibád - hogy én régesrég nagyon sokat jártam a blogon, és El Topot még azokból az időkből ismerem, és egyike voltam azoknak a "lányok" közül - többen voltunk elszánt amazonok ebben az akcióban - akik el akartuk őt üldözni. De kitartó fickó, ezt azért becsülöm benne, nem adta fel, pedig abszolut ellenséges közeg közepében "önexhibicionálja" - jó szó, ugye, én kreáltam, most:-D - magát. De ő kitartó harcos vagy mi, mindenesetre nem mamlasz, az tuti.
De attól mi még sohase nagyon bírtuk egymást. Én szimplán elismertem azokat az érdemeket, amelyeket nem barátok esetében is elismerek.
És ő pontosan kimérte, kivel milyen nyelvezeten "illik" társalkodni. No, ezt hiányoltam most. Sztem Topo érteni fogja. Sokat írtam akkoriban neki, de mindig tartózkodó úriember modorban válaszolt.
Amúgy nincs semmi gond. Ezt ő is tudja, hidd el, nem veszi a lelkére a kritikát ;-D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 15:15:35

@hehehehe:

Ja, és ne afáradtságot vettem, hanem a fáradságot. Tudsz követni?

Sátán meg a Jocó 2010.05.31. 15:30:22

Felháborító, hogy eddig még senki sem vetette fel Orbán Viktor személyes felelősségét.

Donna (Cara)mba 2010.05.31. 15:30:44

@matef01: Nem, szerencsénk volt. Délután kb. fél 4-re értünk haza, Pécsre. Tehát akkor még csak kezdődhettek a problémák. Autókat láttunk megállva a hidak alatt, gondolom, nem mertek tovább menni. A férjem rutinos vezető, és igyekeztünk haladni, ahogy lehetett. Az eső egyes helyeken úgy ömlött, hogy az ablaktörlő lapát nem győzte törölni a szélvédőt, aztán jött egy szakasz, mintha elvágták volna, megint eső dézsával, megint elállt. Így jöttünk kb. fele úttól fogva, addig nem esett olyan veszettül még ott Budapest közelében.
A sártengeres rész - na, az már komoly volt - az már Szekszárdhoz közel lehetett, mi itt le is tértünk az autópályáról, mert ismertük, hogy az alagutak utáni szakasza a pályának förtelem száraz úton, jó időben is, meg jó hosszú is így Pécsig az út, hosszabb lett, mint a régi 6-os. Sztem piszok rossz nyomvonalat csináltak. Ha nem hétköznap jössz a pályán, jobb Szekszárdnál átmenni a régi 6-osra. Mi hétköznap is ezt tesszük most már egy ideje.
Szóval a szekszárdi szakasz utáni részt már nem is sejtem, milyen lehetett. bár ott megeshet, kevesebb volt az eső. Nem tudom. Mi így döntöttünk, eszünkbe se volt kísérletezni.

Csak itthon látta a férjem az indexen, hogy lezárták az M6-ost.
Szerencsénk volt, járhattunk volna nagyon rosszul is, ha nem térünk le a pályáról még időben, illetve csak 15 perccel később indulunk hazafele Pestről.
Mi történt veled?
Borzasztó volt az út, az biztos.

A saját véleményemet és élményeimet írom le, tényleg nem vagyok autópálya tervező, de a híresztelések szerint valami nem oké az új szakasszal. Nagyon sok ott a baleset. Nem tudom, hogy igaz-e, de mi most már rendre kerüljük ezt a szakaszt.

Remélem, nem történt komoly bajod, az autód is megúszta kisebb gondokkal. Nagyon együtt tudok érezni azokkal, akik valamivel később jöhettek utánunk.

Kicsit Karcos 2010.05.31. 15:32:25

@denever:

" "a vízelvezető rendszert is magába foglaló teljes keresztmetszet még nem került forgalomba helyezésre""

Kíváncsian várom, hogy az autópálya engedélyezésére került munkatársak közül hányan kerülnek felelősségre vonásra, különben beírásra fog kerülni tőlem egy kivágásra kerülés lehetőségét magába kerülő hozzászólás.

hehehehe 2010.05.31. 15:34:33

@El Topo (Sgt. Elias): Topi, te ostoba, de jó, hogy dobtam neked egy helyesírási koncot amire lecsaphattál, különben mit írtál volna? :D Egyébként furcsa a helyírási kioktatásodban 2 hibát is látni, erre mondják, hogy FAIL? :D

Kartal (rezervált) 2010.05.31. 15:34:55

Délben mondta a rádióban a riporter, hogy megpróbálta kideríteni okozhatta-e tervezési hiba a beomlást. Körbetelefonálta az egész országot a minisztériumtól kezdve a kivitelező cégig, több útépítő cég főmérnökével beszélt. Az eredmény: senki nem tudja, senki nem mond, és NEM IS MONDHAT semmit, mivel ÚJSÁGÍRÓKKAL NEM ÁLLHATNAK SZÓBA! Meg van tiltva, bár hogy ezt a tiltást ki vezette be, milyen alapon, milyen retorziókat helyeztek kilátásba, arról senki nem beszél(hetet)t.
A szarból épített vár vakolata most kezd a nyakunkba hullani. Igazán kíváncsi vagyok, hogy amikor összedől, kinek a feje fog kilátszani belőle...

Donna (Cara)mba 2010.05.31. 15:36:51

@Marcellusca: Á, nem kaptam napszúrást, csak múlattam. Éjjel fél háromig:) Jó volt a pezsgő:) Emlékszel, melyik pezsgőt kedvelem? Még Arlequinnel egyeztettünk ez ügyben: én a félszáraz fehérre adtam le voksomat.
Na az volt:)))))))))))))))
Meg hejehuja, ereszd el a hajamat, sohase halunk meg;-DDDDD

Talán ez ártott meg szegény árva fejemnek:(

Kartal (rezervált) 2010.05.31. 15:38:02

@Donna (Cara)mba: csodálkoztam is, hogy itt látlak. De azért örülök :)))
Mostanában nekem is összejött minden, attól még olvasom a blogot, csak nem irkálok annyit.

Donna (Cara)mba 2010.05.31. 15:40:51

@Kicsit Karcos: Ej, de rég olvastalak! Nagyon teccett a következő mondat-szerkezeted (akár engem is paródiázhatnál vele;-D):

"különben beírásra fog kerülni tőlem egy kivágásra kerülés lehetőségét magába kerülő hozzászólás".

:DDDDDD Teccik

Donna (Cara)mba 2010.05.31. 15:42:18

@Kartal (jogsértő fekete mellényben): Igen, sajnos én se sokat járok már erre. Nagyon hiányzik pedig most is a Vbőr:(

Zuzu Petals 2010.05.31. 15:42:45

@denever: Akkor megkövetem magam, és ez tényleg Vastagbőr, de a nyomoronc MSZP részéről megencsak, mert valószínű akkor is ez történik, ha nincs átadva az útszakasz. Báááár akkor azért zavartalanabbul tudnak dolgozni, és talán a nagy esőzések előtt be tudták volna fejezni azt a fost.

@Donna (Cara)mba: De tudom, régóta olvasom a blogot. Furcsáltam is, hogy el akarjátok üldözni. Ha valaki kötsög velem (vagyis én úgy érzem, pedig csak más a véleménye, amit egy kicsit pökhendi stílusban ad elő részben provokatív szándékkal), és nem jutunk közös nevezőre, akkor egyszerűen ignorálom, aztán hadd pattogjon. De semmiképp sem akarom elüldözni, mert egy blogot nem uralhat egy egyszerű hozzászóló, max. a posztolók (azok is csak akkor, ha seggek - megjegyzem, az itteniek jogosan szoktak tiltani rendszerint).
Amúgy szerintem Topo hozzászólásai nem olyan vészesek, inkább Ti fújjátok fel/hergelitek magatokat. Ilyenek az emberek a neten manapság - rengetegszer küldenek el a fenébe egy-egy teljesen jószándékú hozzászólásom miatt, csak azért, mert annak mondanivalója ellentétes valaki elképzeléseivel, és az általános hozzáállás az internet berkeiben, hogy ha valaki mást mond, akkor az csakis egy ingerült köcsög lehet. Nincsen hangsúkly, a szájlik szart se érnek, az emberek meg idegbetegek. sajna. Nyugalom van és békesség, ha valki nem tetszik, nem kell tudomást venni róla, mert az ideg árt a szépségnek. :)

Donna (Cara)mba 2010.05.31. 15:49:42

@Zuzu Petals: Ja, csakhogy beláttam, én is egy vendég vagyok:) Aztán már csak csipkedtük egymást Topoval. Ő mondta, amit ő gondolt, én amit én, aztán ennyi.
Soha se idegeskedtem később miatta, inkább bírtam, ha sikerült egy jó visszavágás.
De az ő visszavágásait is méltányoltam.
Bonyolult volt a mi "viszonyunk", nem volt az olyan vészes. Adtam is kaptam is. Mármint pofonokat;-D
Nálam ez rendben is van/volt. Sztem Toponál is.

Kicsit Karcos 2010.05.31. 15:51:37

@Donna (Cara)mba: köszönöm, hogy ekkora dícséretre kerültem:))

Donna (Cara)mba 2010.05.31. 15:56:05

@Kicsit Karcos: Nekem szolgált örömömre, uram:)
Sajnálom is, hogy el kell köszönnöm a társaságtól :(
(Komolyan nagyon sajnálom).

Legyetek jók, okosak, és ha lehet, gazdagok, mert ez utóbbi nem lehet olyan rossz dolog;-D (Csak gyanítom, mert sohase voltam, és már nem is leszek:(

Zuzu Petals 2010.05.31. 16:01:42

@Kartal (jogsértő fekete mellényben): Akkor a kérdésre a válasz igen. Hallottam ilyenről, akkor van kuss csak, ha sunyiznak a háttérben. Az viszont szívás. Ki tervezte ezt a szakaszt? A Főmterv? Kíváncsi leszek... Mit csináltak még a Szabadság-hídon és az M6-on kívül meg ezek 8 év alatt, és még ennek a felét is elkúrták.

Noda10 2010.05.31. 16:09:16

Valaki pattogott itt, miszerint milyen alapon vannak felháborodva az emberek, nem értenek hozzá fogják be a pofájukat, nem biztos, h szarul van megépítve az a pálya... neki ezt

index.hu/gazdasag/magyar/2010/05/31/otvennel_tobb_hibaja_volt_az_m6-osnak/

kulup 2010.05.31. 16:19:53

@Donna (Cara)mba:

"meg jó hosszú is így Pécsig az út, hosszabb lett, mint a régi 6-os. Sztem piszok rossz nyomvonalat csináltak. Ha nem hétköznap jössz a pályán, jobb Szekszárdnál átmenni a régi 6-osra."

A közhiedelemmel ellentétben az M6-os nem Pécsre megy, hanem ha egyszer elér a határig, ott a horvát autópályához fog csatlakozni. A nyomvonal így adott volt, ez az egyik európai észak-déli közlekedési folyosó. Az M60-as megy Pécsre.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.05.31. 16:35:00

index.hu/gazdasag/magyar/2010/05/31/otvennel_tobb_hibaja_volt_az_m6-osnak/

Köszönöm srácok a meleg szavakat amit kaptam a poszt kapcsán!

"A közlekedési hatóság közölte: az útnak a beszakadt része még építés alatt lévőnek számít, a vízelvezető rendszer teljes egészében nem épült meg. Az út egyébként két hónapja, az utolsó pillanatra készült el úgy, hogy legalább ideiglenes forgalomba helyezési engedélye legyen, átadása előtt két nappal még több mint ötven hibát találtak rajta a közlekedéshatóság szakértői."

Remélem mindenkinek tiszta a lelkiismerete ...

Kartal (rezervált) 2010.05.31. 16:36:28

@kulup: plusz a cél az volt, hogy a bajai és mohácsi kikötőket is bekössék a közlekedés vérkeringésébe, mert Magyarországon a vízi teherszállítás picsa (már bocsánat), pedig az egyik legkisebb környezeti terheléssel járó szállítási fajta lenne. Ha jól emlékszem Baja környékére terveznek logisztikai központot, ahhoz pedig kell az autópálya és a kikötő.
Más kérdés, hogy én teljesen másként terveztem volna az egész régiót, mert ez így ölég szar lesz...

hehehehe 2010.05.31. 16:56:53

@El Topo (Sgt. Elias): ej, de csendben lettél, elvitte a cica a nyelved? :D vártam, hátha írsz még vmit, de nem vagy egy főnix, hogy feltámadj a havaidból :D
Remélem még összefutunk :D

tudi 2010.05.31. 16:57:10

@zero: Tehát ami beszakadt azt azért adták át "ideiglenesen", hogy lehessen vele villogni a kampányban. Az meg pláne hab a tortán, hogy 50-nél több hibát találtak rajta, basszus ha már ilyen qurva drágán megépítik legalább a minőségre figyelnének. Amúgy meg majd mindenki előjön, hogy tiszta minta a ma született bárány és a rendívüli időjárás a hibás. De amúgy az út ellenáll még egy meteorit becsapódásnak is.

Donna (Cara)mba 2010.05.31. 16:58:08

@kulup: Ez bezony igaz! Csakhogy a horvátok, amikor meglátták a mi töketlenségünket, hogy mióta szarakodunk vele, kimondták kerek-perec: ők ugyan nem építenek csatlakozást ehhez az autópályához. Vagy rosszul vagyok informálva?
Nem vettek bennünket komolyan még a románok se, mert én még emléxem, amikor Medgyessy átadta az új határátkelőhelyet, a román oldalon a határátkelőig vezetett az út, míg a magyar oldalon egy földút:) , cikizte is már akkkor a sajtó szőrmentén a helyzetet, mert Medgyessy átvágott egy pántlikát a szép rónaságon. Oszt annyi. Aztán a románok is legyintettek ránk...
Úgyhogy teljesen tudatában vagyok annak, hogy az M6-os nem Pécsre vezetett volna eredetileg. Most, ha jól megnézed, nem vezet Pécsen túl semerre:))))) Mert nem kapcsolódik az égvilágon semmihez, csak a nagy magyar ugarhoz. Ahhoz viszont tökéletesen:(

Kicsit Karcos 2010.05.31. 17:15:46

@zero: az útépítés az egy ilyen téma, aki megírja a visszásságokat, az kap hideget-meleget, ha laikus, akkor azért, mert nem ért hozzá, ha szakmabeli, mint Pósta, akkor meg azért. A kátyúkat, nyomvályúkat, beszakadásokat meg kerülgetheti mindenki... meg persze fizethet érte, mint a katonatiszt.

Ne is törődj a "meleg szavakkal"! Grat. a posztért, rögtön megérezted, hogy idevaló.

Hóember 2010.05.31. 17:21:56

Én pont a legnagyobb viharban jöttem a sztrádán hazafelé, akkor a későbbi omlás helyén még csak egy közepes tócsa állt, de feljebb a szántóföldről 3 helyen is iszapárak hömpölyögtek le a pálya melletti árokba. Sógorom, aki mögöttünk jött, már 30-40 centis sártóba futott bele a híd alatt.

Valami biztos el lett b*szva ott, mert térdigérő víz a pálya teljes szélességében nem hinném, hogy benne van a sztráda szabványban. Finoman szólva is életveszélyes.

Egyéb szakaszokon különben nem volt semmi gáz, pedig víz az jött bőven máshol is.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 17:24:50

@hehehehe:

Nem, te süket. én elgépeltem, te meg nem tudod, hogy kell leírni egy szót.

fokabacsi 2010.05.31. 17:25:12

Innen hol volt, mit ellenőrzött az NKH , hogy nem volt ideje odafigyelni? Talán csak nem a sümegi , a vállalkozó által ajándékba épített 3 utcát kellett ellenőrizniük??
Jó pénzért , 90 000 forintokért? Most hol van a szóvivőjük?? Isten nem ver bottal? :-))))

FlybyWire 2010.05.31. 17:27:30

@Donna (Cara)mba: "rengeteg 80-as, 60-as tábla egy autópályán"

Eddig olvastam a kommented. Andersennek teccik lenni?
Egyetlen darab 60-as tábla nincs az egész M6-oson.

Parasite 2010.05.31. 17:28:44

hiányzik belőle az ányág kérem

Donna (Cara)mba 2010.05.31. 17:31:38

@FlybyWire: Rosszul látok ezek szerint. Nem ösmérem a fehér alap, piros szegély, rajta kettős számjegy típusú táblát.
Na, majd megtanulom újból.
Bizonyára okos értelmes nő/férfi (névből nem derül ki számomra) teccik lenni, éppen ezért nem akarok folyton égni: abbahagyom itt a kegyeddel való diskurálást (egyáltalán, szóltam én kegyedhez? Nicsak, én már erre se emléxem;-D )

FlybyWire 2010.05.31. 17:33:08

@Zuzu Petals: nekem is inkább úgy tűnik, hogy az egymás farkát csócsáló, meglehetősen ostoba csürhe esett itt neki egy-két embenek....

kulup 2010.05.31. 17:33:40

@Donna (Cara)mba:

"Csakhogy a horvátok, amikor meglátták a mi töketlenségünket, hogy mióta szarakodunk vele, kimondták kerek-perec: ők ugyan nem építenek csatlakozást ehhez az autópályához. Vagy rosszul vagyok informálva?"

Már ne haragudj, de ez egy nagy marhaság, a horvátok soha nem mondtak ilyet. Javaslom, hogy nézd meg a horvát A5-ös autópályát. A bosnyák határtól Eszékig kész, és jönnek Északra Pélmonostorig, ott már csak egy köpés a határ és az M6-os csatlakozás.

kulup 2010.05.31. 17:34:43

@FlybyWire: Ezt megerősítem, egyáltalán nincs 60-as tábla.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 17:36:44

@Donna (Cara)mba:

Mondjuk 60-asra én sem emlékszem, csak 80-asra.

tt60 2010.05.31. 17:37:21

De jó eme hazának, hogy tele van profi úttervezőkkel, szakértőkkel, jósokkal, akik előre tudják, hogy pl. csak 2010. májusban az átlagos csapadék 3.5 x-ese fog leesni ( mert ahhoz, hogy fellazult valami nem csak a tegnapi, hanem a korábbi monszun jellegű, s elszivárogni képtelen csapadék is hozzájárult... az hülye föld nem képes elnyelni, tehát le kell váltani..), s eme mindenek feletti tudásukat csak itt a blogokban hozzák az ország tudomására, a valószínű nagy tervezési és építési tapasztalataikkal egyetemben... Gondolom egész Európában dilettáns tervezők és kivitelezők dolgoznak, akiknek innét a netről kell megtanulni a csalhatatlan, semmi tényleges info alapján szakértő blogos hozzászólásikból a tuti tervezést és kivitelezést... Azok a hülye angolok sem tudnak tervezni, ahol hidakat vitt el a víz... meg sehol az országban, mert idén olyan területek is víz alatt vannak, amik eddig sohasem...

Tényleg Abszurdisztán...

Kalmár 2010.05.31. 17:38:24

@FlybyWire: "Egyetlen darab 60-as tábla nincs az egész M6-oson."
Most majd lesz :))
Igazából az átadással "csak" a mi életünket veszélyeztették. Az eső így is úgy is elmosta volna az egész M6-os viccet. Ha nem figyelnek a szél kitakarja az alagutakat és majd ott állunk bután egy pár csővel a pályán.
Bár talán nem lenne hülyeség a völgyhíd alá ásni egy völgyet és a kitermelt földből hegyet az alagutakra.
De sok év börtön maradt itt is letöltetlenül.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.05.31. 17:42:13

@El Topo (Sgt. Elias): "Májusban annyi eső esett, mint máskor egy év alatt sem. Ez tény. "

Trollkám, ide nem kell eső, az M6-oson szakadt már be alagút, és haltak meg emberek teljesen hétköznapi meteorológiai körülmények között is.

Hány haláleset kell még ahhoz, hogy a magadfajta nehéz felfogásúak is rájöjjenek, hogy itt valami nem stimmel?

Kicsit Karcos 2010.05.31. 17:42:34

Most, hogy kiderült, hogy egy "építés alatt lévő" vízelvezető rendszer adta meg magát a májusi esőnek, aminek az el nem készülte természetesen nem akadályozata a választás előtti sürgős átadását az autópályának 50 ismert hibája ellenére, ideje talán egy rövid összegzésnek.

Mindenki hülye, hozzá nem értő, aki úgy látta, rosszul használta fel pénzét és bizalmát a Zállam, vagy esetleg még balesetet is szenvedett, és csak az tanúsított korrekt magatartást, aki tisztában van vele, hogy milyen nehéz az útépítés a magyar alföldön, és mennyivel nagyobb szakmai kihívást jelent, mint 70 éve teleépíteni máig gond nélkül üzemelő autópályával Németországot.

lyesmith 2010.05.31. 17:52:00

Ugyan már. Ha nem adják át az utat akkor már két hónapja mást sem lehetne hallani mint hogy miért nem. Az elmúlt két hónapban az utat HASZNÁLTÁK.

Az esőzés pedig rendkívüli volt és az elmosott falvak töltések, túlfolyó csatornák miatt nem nyavajogsz..

gramercy 2010.05.31. 17:55:11

mennyi sok kocsog fidesznyik vicsorog, hogy idejekoran atadtak

ugy latszik ilyen rovid az emlekezet: melyik part onkormanyzati emberei pofaztak honapokon at, hogy adjak mar at az 'elkeszult szakaszokat'?

na, melyik part? es melyik part trolljai mondogattak vegig a dumajukat minden blogban, hogy a libsibolsik azert nem adjak at reszleteiben mert a valasztasra idozitik az egeszet?

na, melyik part?

szar lehet fidesznyiknek lenni, szopoagon
habar kavinton nelkul lehet elvezni is

mondom ezt nacibuziciganylibsibolsikent

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.05.31. 17:56:16

@tt60:

Javaslom az Index-es frissítést elolvasni:
"a vízelvezető rendszert is magába foglaló teljes keresztmetszet még nem került forgalomba helyezésre", -> nem is volt ami rendesen elvezesse a vizet -> de át lett adva a választások miatt -> be is omlott

Ungabunga · http://hatter24.hu 2010.05.31. 17:57:11

Hát azért ennyi esőzés egyszerre nemigen volt. Szerintem nemkellene összefüggésbe hozni, azzal, hogy mikor adták át, mert az átadó bármikor lehetett volna, ugyanúgy beszakad az sáv egy része.

Kalmár 2010.05.31. 17:57:25

Jut eszembe a Fideszen mennyit köszörülték a nyelvüket egyesek, hogy nem épített autópályát.
Persze tudtuk, hogy épített, de Megyó adta át. Gondolom azt is lehtett volna átadni félkészen.
Pár halottat megért volna........?

Kicsit Karcos 2010.05.31. 17:58:39

@lyesmith: szerintem te is jobban járnál, ha azt kérdeznék tőled, miért nem írtál, mint ha azt, hogy miért írtál:)

Tudod, egy frissen 1288 milliárd forintért épült autópályával szemben mások az elvárások, mint egy 500 éves falusi gáttal szemben. Mellesleg azért is "nyavalyogtam", amikor a zsiliptolvajok miatt mosta el a falut a víz, mint ahogy most is, amikor az ismert hibák ellenére átadott út az egyik ismert hiányosság folyományaként beomlott, illetve az elöntés miatt 4 autó balesetet szenvedett.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.05.31. 17:58:58

@Ungabunga:

Érdekes, az 6-os főút, meg az M7 meg az M0-ás meg az M3 is teljesen jól autózható .... arrafelé biztos nem esett :)

kukatr 2010.05.31. 18:00:21

én nem azért akarom felelősségre vonni az épít(tet)őket, mert a sok víztől beszakadt az úttest, hanem azért, mert átadták 50 hibával. igenis vastagbőr ez.

mistertwister 2010.05.31. 18:01:13

@RAMBO: Így van, a Zorbán az oka ennek is! :DDD

FlybyWire 2010.05.31. 18:04:23

@Donna (Cara)mba: nem rosszul látsz, hanem hazudsz, vagy hülye vagy. Válassz :)
Egyébként is folyamatosan fröcsögöd magadból az egybites/egypólusú marhaságot, és még attól sem riadsz vissza, hogy a női nemeddel védekezz/takarózz/kompenzálj. Nincs miről beszélnünk, ezt eltaláltad :D

@zero: Sokadjára: 1 napig a hatos főút ugyanúgy le volt zárva, 25 cm mély vízátfolyás miatt.... GYK, tudod :)

mistertwister 2010.05.31. 18:05:23

Az az igazi kérdés, hogy hány százmilliárdnyi építőanyag hiányzik a szocik által "épített" (fércelt) autópályákból...

smartdrive 2010.05.31. 18:06:47

nem értem a "megérte-e" megközelítést. akkor is beszakadt volna, ha üresen áll, átadásra várva. ha meg még voltak hátra munkák, már csak nem tették félre őket, mondván, már át van adva

lyesmith 2010.05.31. 18:07:14

@Kicsit Karcos: "amikor az ismert hibák ellenére átadott út az egyik ismert hiányosság folyományaként beomlott"

Az út nem az ismert hibák ellenére omlott be hanem az ismert hibák/hiányosságok és a rendkívüli időjárás következtében.
Ha a hibák nem lettek volna feltárva és nem álltak volna az esőzések idején javítás alatt akkor talán még igazad is lenne.

Az út építés alatt áll. MIvel az út használható és mivel soktízezer ember igénye hogy mielőbb használatba vegyék ezért kiadtak rá egy ideiglenes engedélyt.

Az hogy a rendkívüli időjárás kárt okozott az autópályában sajnálatos és természetesen ki kell vizsgálni hogy van e felelős és ha igen akkor kicsoda.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.05.31. 18:07:25

@FlybyWire:

nem a 6-os útra terelték az M6-os forgalmát?

mistertwister 2010.05.31. 18:07:41

@gramercy: Minek becézed túl magad? Van egy egyszerűbb jelzős szerkezet erre, régi, szép, népi, magyar kifejezés, így hangzik: seggfej.

mistertwister 2010.05.31. 18:09:24

@lyesmith: Jól mondod, ezek az autópályák még száz évig fognak "építés alatt állni"... Lehet, hogy egyszerűbb lenne lebontani és újraépíteni őket. Nem lehet egyszerű 1000 milliárdnyi kilopott építőanyagot utólag pótolni...

MSZP = Megint Szerzünk Pénzt 2010.05.31. 18:10:26

Kapcsolódó írás április eljéről:
Mindent átadnak
mandiner.blog.hu/2010/04/02/mindent_atadnak?token=5c53989b5b069f4394ab802d1506d1a6

Néhány hozzászólás:
"ha vartak volna hogy a fos allagu losz osszetomorodjon, akkor talan 2020-ra kesz lett volna az M6 es akkor most a magukfajta demagogok azon ragodnanak hogy jajjistenem kulturfovaros autopalya nelkul "

"Nem annak örülnek hogy elkészült, Pécs fejlődik, hanem azon búsulnak, hogy vajon ki lopott, és másképpen is lehetett volna csinálni, minek az alagút... "

mistertwister 2010.05.31. 18:11:08

@Kicsit Karcos: Hm, ismét elkezdjük a szopeszku-szadeszku lopkodást, a csalást "hibának" hívni?

FlybyWire 2010.05.31. 18:12:15

Szánalmasabb dolgot eddig sem tudtam elképzelni, mint az egypólusú "csak Mi meg Ti" kiindulású fröcsögést.
Pl. honnan feltételezi egy rakás agyaroggyant, hogy ha valaki nem teli pofáfal üvöltve szidja az autópályát minőségét, akkor szoci? Életemben nem szavaztam se rájuk, se szadeszre vagy bárkire arról az oldalról.
A tények: - 15-20 perc alatt 1 havi csapadék esett Tengelic környékén (meteorológia a hobbim, a radaron figyeltem is micsoda cella volt), 50-70mm. Bele lehet nyugodni, ez mindenhol gondot okozott volna, pláne egy fissen épített autópályánál, ahogy a környező árkok nem voltak megfelelő állapotban (ez elismerendő hiba), de nagyobb baj, hogy a növényeknek sem volt még idejük kinőni és megkötni a földet. Erről is biztos XY tehet, ugye kedves fröccsöngő kisiparosok?
Már a legelső komment is szánalmas, az alagutak az említett helytől mindössze 70-80 km-re vannak. Oda se neki, ha trollkodni meg fröcsögni kell, összemossuk. Más kérdés, hogy az alagutak is teljesen indokoltak azon a nyomvonalon, máshogy nem is lehetett volna megtenni a természet teljes tönkretétele nélkül. Más kérdés, hogy lehetett volna-e jobb nyomvonal, ezt nem zárhatjuk ki, de nem is tudhatjuk biztosra.
A harmadik fröccsentő-csúsztatás: a 33 éve átadott, beszakadt M1-es.... Tegyük még hozzá az összes ÉK-i folyó nemrégi áradását, a tegnapi XXII kerületi és Törökbálinti kitelepítéseket, a mai pécsi kitelepítéseket, és a következő 36-48 órában várható újabb rossz híreket: az elmúlt hónapban sok helyen 4-6 havi csapadék zúdult le, már minden rekordot megdöntött az ország jó részén. Tolna megyében csak a múltkori ciklonból esett 120 mm eső, azóta is volt ott arra pár vihar, és erre jött rá a tegnapi özönvíz.

Na, aki kicsit el akart gondolkodni ezen, az most talán el is tud, aki meg csak fröcsögni jár ide, az fröcsögni fog úgyis, szabad a pálya :)

mistertwister 2010.05.31. 18:13:51

@MSZP = Megint Szerzünk Pénzt: Kicsi, savanyú, beomlik, de a mienk, tőlük kaptuk, örüjjünk! :)

FlybyWire 2010.05.31. 18:16:05

@zero: "A forgalmat a régi 6-os útra terelték, de itt sem zavartalan a közlekedés: Dunaszentgyörgy és Szekszárd között a 122 km-szelvénynél 25 centiméteres víz borítja az utat, ezért azt lezárták, és itt is kerülniük kell az autósoknak. A közútkezelő munkagépekkel igyekezett felszabadítani az utat, de a markolók megsüllyedtek, így nem sikerült elvezetni a vizet, sarat. A rendőrség ezért továbbra is eltereli a forgalmat Dunaszentgyörgyön át Fadd felé várhatóan hétfő reggelig."

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 18:16:53

@zero:

Volt olyan is, meg olyan is, amit flybywire ír.

mistertwister 2010.05.31. 18:16:54

@FlybyWire: És a Zorbánbányák már smafu? :D

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.05.31. 18:18:24

@MSZP = Megint Szerzünk Pénzt:

Én speciel azon rágódok, még mindig, hogy Pécs kulturális főváros?
Nekem ez is meredek... majdnem olyan meredek mint az olimpia magyarországon ötlet.

mistertwister 2010.05.31. 18:19:20

Örüjjünk, a mi autópályánk ugyan kétszer annyiba kerül, mint másé, de legalább tud úszni! :D

FlybyWire 2010.05.31. 18:20:16

@rockee: pont ugyanolyan mindkét oldal. Ha bárki amiatt szavazott jobbra vagy balra, hogy "mer a másik korrupt", akkor azt átbaszták.
Engem pl. teljesen más motivált szavazáskor. Azt akartam, hogy 2/3-ad legyen, hogy 4 év múlva az égvilágon SEMMI kifogás ne lehessen, ha elQrják, és el lehessen őket is picsázni, ha el kell. Ezzel együtt tele vagyok reménykedéssel :D

Baszkurátor 2010.05.31. 18:20:38

@El Topo (Sgt. Elias): Már megszokhattad volna, hogy kurvaországban ( sic!) mindenki ért mindenhez kezdve a focitól egészen a mikro-agysebészetig.

mistertwister 2010.05.31. 18:22:13

@Kalmár: Ha olyan vastag lenne a vadiúj (félkész) autópálya, amilyen a bőr az arcukon, akkor az Amazonas sem mosná el... :)

mistertwister 2010.05.31. 18:23:50

@FlybyWire: Én a 4/4-re szavaztam, de nem jött össze. :)

FlybyWire 2010.05.31. 18:23:51

@Baszkurátor: El topo olyan, mint én voltam régen... kiáll az ostobaság és primitívség elsöprő viharába, és oszt-jobbra balra párat.... esélytelen, de kívülről látványos, belülről pedig jó kis adrenalint ad :D jobban alszik az ember :D

tomlaker 2010.05.31. 18:25:28

szerintem kár ezen rugózni.
a strabag colas cégek a ppp rendszerben( ami szerintem szimpla pénzlenyúlás) vállalták az autópálya 30? éves müködtetését karbantartását. ez az ő zsebüket nyomja. az eredeti vételár, meg a mienket, de az már veszett fejsze nyele. az m1-est az autópályakezelő, tehát mi, az m6-ost az építő pénzén állítják helyre. persze csak szerintem
uff

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.05.31. 18:25:56

@FlybyWire:

Semmi gond, mivel 2040-ben jár le az utolsó havi törlesztőrészlete az autópályának, addigra minden okés lesz :)

mistertwister 2010.05.31. 18:27:40

@Baszkurátor: "El lehet menni" - mondotta Lenin emlőin tréningező prófétád. Láthatóan, hallgatsz rá, de akkor miért nem mindenben? Türkmenisztánban bármi is lehetne belőled, miért pazarolod itt a tehetségedet az itteniekre? :D

FlybyWire 2010.05.31. 18:27:57

@zero: nos, tény, hogy összecsapták itt-ott. Ezzel együtt az tényleg pech, hogy az átadása után 2 hónapon belül, a még laza és növények által is megkötetlen, puha löszös talajra hullik fél évnyi csapadék több hullámban... ez tényleg pech. Ha normális, átlagos idő van, most nem lenne min fröcsögni az egybites kommentelőknek :D

mistertwister 2010.05.31. 18:28:34

@zero: Permanens útépítés. :) Ideiglenesen hazánkban tartózkodó aszfalt. :)

mistertwister 2010.05.31. 18:30:30

@FlybyWire: Hé, kétbites, mondd el a Zigázságot, hajjejujja!

Baszkurátor 2010.05.31. 18:30:36

@rockee: Szép, méretes, ostoba barom vagy.Apád inkább sámlit csinált volna helyetted, arra legalább letudna ülni, ergo hasznod is volna.

mistertwister 2010.05.31. 18:32:13

@tomlaker: Hm, és ha egy iskolásokat szállító busz alatt omlik be a vadi új autópálya, akkor meg majd Orbánozunk ezerrel...

FlybyWire 2010.05.31. 18:32:29

@Baszkurátor: az ilyen amőbákra van a szűrés, szép példa :)

mistertwister 2010.05.31. 18:34:10

@Baszkurátor: No, nicsak, egy hárombites, "letudna", mi, egybe, mi? :)

mistertwister 2010.05.31. 18:35:15

@FlybyWire: Ez az új bitfelhozatal az MSZP-ben? Cél a 4%? :D

borboja 2010.05.31. 18:36:22

"Gréczy Zsolt: - A számokkal, meg adatokkal nem lehet vitatkozni.
Soha ennyi autópálya, ....... nem épült, mint az elmúlt nyolc évben."
Most már azt is hozzátehetjük, hogy soha ennyi autópályát nem mosott el az eső az átadása utáni 2 hónap múlva.

FlybyWire 2010.05.31. 18:37:13

@borboja: Megint egy jóltájékozott. Az M1-et mikor adták át szerinted?

öcsi55 2010.05.31. 18:38:19

Erre voltak a szocik annyira büszkék, hogy mennyi autópályát építettek?

mistertwister 2010.05.31. 18:39:03

@borboja: Szobrot Gréczy Zsoltnak - az időkerék helyére! :)

mistertwister 2010.05.31. 18:41:35

@öcsi55: Persze, terv szerint, elvtársak, majd csak jövőre kezd összedőlni minden, amit építettünk, de akkor majd tiltakozni fogunk Orbán ellen... :D

Kalmár 2010.05.31. 18:49:22

@FlybyWire: Mi egybitesek észrevettük, hogy az építkezés alatt már bomlott ez-az a trehány munka alatt.
Az is feltűnt, hogy értelmetlen helyen vannak alagutak milliárdokért.
Az is gyanús volt, hogy olcsó építgőanyagot, gázolajat árultak a melósok.
Szerinted amit eladtak, az most nem hiányzik picit?? Esetleg a tömörítéskor a pár kör megspórolása a gázolaj miatt, nem gond?
Autópályát nem úgy kellene építeni, hogy a laza talajra kitekerjük a szőnyeget és megvárjuk, hogy az alapja majd összetömörödik a forgalomtól....
De mit tudhatunk mi egybitesek, amikor egy szájber zseni jár köztünk, szegfűvel a hajában.
(Szedd le légysz már az az ill ferro matricát. Ciki )

jaj ó 2010.05.31. 18:57:55

@FlybyWire:
Ez tényleg pech?
Ha normális, átlagos idő van?
Akkor mi van?!
Ez nem pech, és nem autópálya, hanem egy rakás SZAR.
Máshol nincs autópálya? Máshol jobb idő volt???

Milyen finoman, fuvolázva simogatja nyelvével a vörös bűnözők aranyerét...

rotring 2010.05.31. 19:01:31

Ha a víz a környező földekről "tört be" akkor az durva tervezési hiba! Ugyanis víz nem kerülhet az autópályáról a földekre, és fordítva sem. A vízelvezetést úgy kell megtervezni, hogy a külön tulajdonú területek vízelvezetése önállóan megoltott legyen.

Bergeroth 2010.05.31. 19:06:09

Az ókori Rómában már tudtak olyan utat betonépíteni, ami a mai napig út. Pedig az több ezer éve volt már.
Nálunk megépül egy autópálya, nagyon sok 100 milliárd forintért, és 60 nap múlva darabokra szakad.
Miről beszélünk?
Hol vannak azok, akik ezt így átadták? Hol vannak azok akik ezt így átvették? Hol vannak azok, akik erre így engedélyt adtak? Kik lesznek ezért a felelősök?
Várjunk csak...ebben az országban az ilyen ügyekben nincsenek következmények és felelősök...bocsánat, amiért megpróbáltam felvilágosult Európai ember módjára gondolkozni.
Engedélyt kérek meghunyászkodni...

scsaba1 2010.05.31. 19:06:28

Nincs valami világvégés filmforgatás valahol a közelben? Ki lehetne adni bérbe a helyszíneket nekik, simán.

Bergeroth 2010.05.31. 19:06:55

izé...betonutat építeni. :D

t0thl 2010.05.31. 19:11:13

Ezt kb. mindenki megmondta aki latta hogy epul a palya, meg az is aki nem ert hozza.
Es a vizelvezetes egy dolog, lesz ott meg mas is. Olcso husnak hig a leve ugyebar de a draga husnak meg higabb amelyikbol kiszipkazzak az anyagot. :)

Fapuma (törölt) 2010.05.31. 19:12:40

A tevedes kockazataval mondom persze, ha nem loptak volna ki belole az anyagot, nem tortent volna meg. De sajnos, ahogyan a papirtalpu bakancsok koraban megtortenhetett ami megtortent, itt is sogor-koma "epitett" es lopott/kisporolt amit tudott. Persze nem vagyok univerzalis, mindenhez egyforman erto Mekk mester, de en igy gondolom.

Netuddki. 2010.05.31. 19:14:58

Most mit kell hisztizni?
Normális országokban már nagyon régen ez úgy működik, hogy a kivitelezővel újra, normálisan megcsináltatják. Persze a saját költségén. Valamint egy tekintélyes mértékű kötbér is befigyel. Ha közben netalán csődbe menne a kivitelező, akkor a vezetői mennek szépen a dutyiba.
Na miért is tudnak normálisabb országokban normális autópályát építeni?

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.05.31. 19:14:59

Tehát nem épült meg a vízelvezető rendszer. Lássuk csak...

1) Először is nagy puszi és vastaps a sok Mekkmesternek, akik süllyedésről meg tömörödésről prédikáltak itt egész nap, lehülyézve másokat. Magas ló helyett javaslom a szamarat: arról kisebb a zakó. ;)

2) Hogy merészeltek átadni haszálatra egy olyan utat, amit bármikor alámos az eső, mert nincs elvezetve a víz? Hogy hívják azt a büntetőjogban, amikor valaki szándékosan veszélyeztet tömegeket?

3) "Aaaa víz-víz-víz csak jött-jött-jött, éés egyre följebb kúszott..." Az illetékes elvtársaknak nem tűnt föl, hogy rekord mennyiségű csapadék hullik immár hosszú hetek óta? És ebből esetleg gond lehet, mert nincs befejezve az autópálya? A közlekedési hatóság részére egy kis szakmai továbbképzés: www.youtube.com/watch?v=hdAIZVLN5mo&feature=player_embedded

csz0 (törölt) 2010.05.31. 19:27:39

Nem értem a felháborodást, természetes dolog, hogy néhány szerencsés beavatott villája fel kellett épüljön a megspórolt anyagból. Ez az osztrák határtól keletre így működik és az elkövetkező egy-kétszáz évben még egészen biztosan így lesz. Akinek nem tetszik, elmehet, Feri rég megmondta...

Phxmike 2010.05.31. 19:29:16

Tipikusan magyar jelenseg ket okbol:
1. Hat hogy csodalkozik mar mindenki hogy nahaaat... Magaroszagon olyan is van hogy eso? Hat erre sajnos nem szamitottak az autopalya tervezesenel ugyhogy ezert most meg 12563827493 milliarddal tobbe kerul a korszerusites...

2. Ha valami tortenik ami erint egy tiz negyzetmeteres feluletet es a leallosavot akkor al egjobb ha az EGESZ autopalyat ugy ahogy van lezarjuk. Es a vizsgalattal is raerunk. Minek azzal sietni. Elvegre most ugysem lehet. Mert esik az eso. Arra meg ki szamitott. Itt? Ebben az orszagban? Ugyan mar.. ez rendkivuli allapot...

egy rakas szar minden :-S

yxpwrmvjatq&@#§ 2010.05.31. 19:31:31

„A vízelvezető árkokat ki kell tisztítani (...) a laza padkákat tömöríteni kell (...) a szükséges tömörítési munkákat el kell végezni” – egyebek mellett ezeket a sorolta fel az a jegyzőkönyv, amit a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) szakemberei készítettek az M6-os autópályán idén március 29-én.
index.hu/gazdasag/magyar/2010/05/31/otvennel_tobb_hibaja_volt_az_m6-osnak/

Kartal (rezervált) 2010.05.31. 19:51:34

@Periwinkle (aka A 40-es fantomja): "Hogy merészeltek átadni haszálatra egy olyan utat, amit bármikor alámos az eső, mert nincs elvezetve a víz? " - ugye csak viccelsz! Bajnai elvtárs-bajtárs-pajtás még szalagot kellett vágjon mielőtt elmegy a 'csába, hogy elmondhassák hazánk derék tönkretevői: MI adtuk át az autópályát! Ja, használhatatlanul. Jó komcsi szokás szerint.

Pszt! 2010.05.31. 19:55:06

Remélem az urak szeretett vezérüknek is ugyanekkora hévvel ugranak neki, ha kiderül hogy vmi ami a viki uralkodása alatt épül (ha lesz olyan egyáltalán) nem áll ellen pl atomrobbantásnak.

Pszt! 2010.05.31. 19:56:09

Mekkora vízre kell felkészülni egy út építésénél?

Dezső bá 2010.05.31. 20:00:36

@Pszt! Pukiztam!
Atomrobbantás lesz?
Mikor?

esef 2010.05.31. 20:01:32

Nem olvastam végig a kommenteket. Ott voltam vasárnap délután, mint mezei autós. Kurva nagy eső volt ott, olyan, amekkorát még életemben nem láttam. Innen nézve oké, hogy beszakadt, mert ekkora természeti csapással nem számoltak a tervezéskor. De az, hogy valamit megint kispóroltak azért, hogy a választás előtt még lehessen vigyorogva szalagot vágni, az nagyon nem oké. Lesz elszámoltatás fideszes elvtársak?

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.05.31. 20:02:36

@Pszt!: Esőre. Arra illik felkészülni ezen az égövön...

Bár tudom, hogy a Népszabadság még nem írta meg, és Gyurcsány sem elmélkedett rajta a blogjában, de fentebb azért elolvashatod, hogy mi a szitu:

"A közlekedési hatóság közölte: az útnak a beszakadt része még építés alatt lévőnek számít, a vízelvezető rendszer teljes egészében nem épült meg. Az út egyébként két hónapja, az utolsó pillanatra készült el úgy, hogy legalább ideiglenes forgalomba helyezési engedélye legyen, átadása előtt két nappal még több mint ötven hibát találtak rajta a közlekedéshatóság szakértői."

Érted? Nem az időjárás a hibás, hanem a kivitelezés...

esef 2010.05.31. 20:05:10

@Kalmár:
Emlékszel arra, amikor kókajani át akarta adni az M6 első szakaszát úgy, hogy még nem volt rajta aszfalt? Még a 2006-os választás előtt egy héttel.

indapass90210 2010.05.31. 20:10:09

A sok marha. Senkinek nem tűnt fel, hogy egy-egy nap esik annyi eső, amennyi egész nyár alatt szokott? Faszom, mindjárt tervezzünk 100 méter magas gátakat mindenhova, mert 1000 évente igény van rá! Az istenetekhez imádkoznátok inkább, hogy már mindenkinek tele a töke azzal, hogy állandóan esik. A kurva úristenit!

indapass90210 2010.05.31. 20:13:58

Egyébként azt, hogy pina, írta már valaki?

Piszok Alfréd 2010.05.31. 20:15:41

@Dövan: ne mérgelődj, néhányan már próbáltak ezzel érvelni, de hatástalan.

Piszok Alfréd 2010.05.31. 20:16:27

@Dövan: nem még, de én már többször gondoltam rá :)

tt60 2010.05.31. 20:16:33

@Periwinkle (aka A 40-es fantomja):

"Esőre. Arra illik felkészülni ezen az égövön..."

Aha azért volt aszály több éven keresztül...

A sok-sok évi átlag többszörösére?? Hányszorosára?? Szerinted?? Ja meg földrengésre is... min. 10-es erősségűre... Meg tájfunokra is... Lácciik, hogy mennyire készült fel rá Európa.... Persze ők is hülyék, csak Te vagy az okos.... innen osztani azt észt...

Amúgy meg tájékozódj... az ideiglenes használatba/forgalomba vételi/helyezési engedély nem csak az utakra, teljesen megszokott dolog... nem csak e honban...

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.05.31. 20:21:33

Akkor nagyon lassan mondom, hogy a piridroidok is értsék.

Nem - az - volt - a - baj, - hogy - túl - sok - eső - esett, - hanem - az, - hogy - teljes - mértékben - hiányzott - a - vízelvezető - rendszer - a - mielőbbi - szalagvágás - miatt.

Így már kezd derengeni valami? Vagy a "Írni tudunk olvasni nem" klubot képviselitek?

Dezső bá 2010.05.31. 20:21:46

A szocialisták másként tekintenek az időjárás viszontagságaira...

"A Lélekkutató Intézet honlapján nyilvánossá tett kutatási eredmény mellett megtalálható többek között egy tanulmány arról is, hogy az augusztus 20-án este kitört orkánszerű vihar nem spontán természeti jelenség volt, hanem egy "szándékosan, előre megfontoltan és felkészülve létrehozott kollektív tudat manipulásán keresztül kiváltott paranormál jelenség". Szilvásy Péter ezt a meggyőződését már másnap megosztotta bátyjával is, aki akkor épp a tűzijáték idején bekövetkezett katasztrófa okait vizsgálta.

A magát kommunistaként aposztrofáló parapszichológiai szakértő miután "behavior technikával" elemezte a politikai reakciókat, arra a következtetésre jutott, hogy "a szándékolt vihar generálásnak politikai, hatalmi céljai voltak". Kivitelezése pedig úgy történt, hogy az alkalmazott viharcsináló(k) "átviteli mágiával, pszichotronikai eszközökkel még a rendezvény előtt olyan negatív gondolatokat, gonoszságokat szuggerált(ak) az ünnepség résztvevőire, amely negatív gondolat társulva a tömeg hatalmas energiájával, ünnepi hangulatával, képes volt ilyen paranormál jelenség kiváltásához."
index.hu/belfold/szilvpara05/

Szilvásy Péter a volt kancelláriaminiszter öccse. A parajelenségekkel foglalkozó, magát kommunistának valló vegyész grafológiai tálentumkutatását az Egymásért Egy-Másért Alapítvány finanszírozta, amíg a szervezet vezetőit milliárdos áfacsalás gyanújával előzetesbe nem helyezték.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.05.31. 20:24:45

@Dövan: "Egyébként azt, hogy pina, írta már valaki?"

Szerintem a Vbőrön még soha senki. :D
Te hajtottad végre elsőként e tettet. Legenda leszel. :D

tt60 2010.05.31. 20:26:34

@Periwinkle (aka A 40-es fantomja): akkor nézzed már meg a fényképet, meg olvass... szótagolva írom, hogy fel tudd fogni:

Ak-kor mi a ku-tya fa-sza sze-rin-ted az a ba-zi vas-tag cső ott a ké-pen ? ?

láss láss ne csak nézz

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.05.31. 20:30:09

@Dezső bá: Kész. Leszakadt a pofám. Ez a sztori három év távlatából is üt. XDD
Az emberi ostobaság határtalan...

nyünyüge 2010.05.31. 20:33:43

Tényleg nevetséges, hogy nálunk mindenki mindenki más szakmájához annyira de annyira ért.
Hogy 50 hiba volt a százvalamennyi km-en átadáskor? Van valaki közülünk, aki tudja, hogy milyen típusú és milyen súlyú hibákról van szó? Egyáltalán hogy miként minősítik a különböző hibákat egy autópályaszakasz átadásakor? Hogy az 50 db valamilyen hiba az sok-e vagy kevés? Merthogy én egy átlagos társasház műszaki átadásakor 50-nél sokkal több hibát el tudok képzelni (csupa olyat, amitől még a lakhatási engedélyt kiadják).
Egyébként a Pünkösdkor végigmentünk a pályán oda-vissza. Már akkor látható volt, hogy majdnem az összes felüljárónál, bevágásnál óriáis árkokat vájt a víz, lemosta a frissen kinőtt gyepet, a növényzetet.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.05.31. 20:39:05

@tt60: Te figyu, szerintem írd meg a közlekedési hatóság illetékeseinek, hogy te látod a képen a meg nem épült vízelvezető rendszert. Biztos megörülnek neki.

Kész, feladom.

Jonas-R 2010.05.31. 20:42:16

Vastagbor a szintet hozza megint.

Igen, hiba politikai nyomasra korabban atadni az autopalyat mielott teljesen elkeszulne.

Kerdes:
Ha nem adjak at, akkor is beszakadt volna a hihetetlen terheleseket elbirni hivatott leallosav? Erzesem szerint a valasz igen. Es igen, politikai ongol igy atadni, mert jon a csunya vis major, aztan meg le kell zarni. Az istenadta nep meg status quo tarto, ha egyszer neki atadtak valamit, akkor azt elvenni mar nem lehet, mert monnyonle.

Az igazsag fontos. Az mindegy kinek van igaza, megis mindig e korul folyik a ver.

tt60, a cso mar a mentesi munkalatokhoz kellett szerintem. Sokmindent lehet kifogasolni ezen az palyan (kapasbol az arat), speciel azt, hogy ilyen idojaras mellett, nem tervezett modon rongalodik... ez talan nem a szocik hibaja. Talan ez az egy.

Tibike15 2010.05.31. 20:42:36

Ezért ilyen sikeres ez az ország, mert kiváló minőséget és normális áron építenek mindenhol. Senki sem korrupt természetesen.

Jonas-R 2010.05.31. 20:44:44

@nyünyüge: Ebbe en is bele akartam kotni, csak akkor megint hazaarulo vagyok, meg komcsi, mert nem erted???? 50!!! hiba volt, es megis atadtak......

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.05.31. 20:52:14

@Jonas-R: a képek neked nm jönnek b ,vagy egyéb mentálhigiénés problémáid vannak?

tt60 2010.05.31. 20:57:29

@Periwinkle (aka A 40-es fantomja):

Hol van az leírva, hogy nem készült el?? Olvass!! Teljes egészében nem készült el.... nagy különbség... Mi hiányzott?? Te tudod? Mert az inkriminált helyen van árok, van vízátvezető cső (Áteresz).
A képen/képeken azt is láthatod, hogy az elmosás után is patak van az elvezető árokban. Szerinted normális mennyiségű a patakméretnyi esővíz??

Apropos: mekkora mennyiségre kellene tervezni?

Nem feladni kell, csak nem kell szajkózni más - jórészt politika által sugallt - hülyeségeit...

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.05.31. 20:59:01

@tt60: Én még úgy tanultam-ha emlékezetem nem csal vagy az alkesz műszaki tanárom jól volt informálva-,hogy az elmúlt 50 év meteorológiai megfigyeléseit kell szem előtt tartani.

Donna (Cara)mba 2010.05.31. 21:07:05

@FlybyWire: Választottam: hazudok és hüjje vagyok, eccere:-D És irigylem a népszerűségedet, elméségedet (azt különösen:))))) - korrektségedet.
Szegény én;-DDDDDDDDDDDD

yxpwrmvjatq&@#§ 2010.05.31. 21:18:17

"A március 29-i bejárás jegyzőkönyvéből kiderül, hogy a szakértők számos egyéb kifogást is felsoroltak. A problémák többségének a megoldása az előfeltétele (!) volt a forgalomba helyezési engedély kiadásának."
index.hu/gazdasag/magyar/2010/05/31/otvennel_tobb_hibaja_volt_az_m6-osnak/

"Kedden (!) kora délután még nem volt használatba vételi engedélye az M6-os autópálya Dunaújváros és Szekszárd közötti, szerdán (!) átadni tervezett szakaszának. Az átadón, melyet alig egy órával követ a Szekszárd-Pécs szakasz avatása is, ott lesz Bajnai Gordon miniszterelnök is, a meghívó szerint pedig szerdán fél négytől Pécstől egyenesen Budapestig lehet száguldani. Használatba vételi engedély azonban egyelőre nincs.'
index.hu/gazdasag/magyar/2010/03/30/hasznalhatatlanul_adjak_at_az_m6-ost/

FlybyWire 2010.05.31. 21:19:43

@Dövan: hagyd, itt ma fröcsögőbirka-nap van, semmi értelme, az észérvekkel amúgy is csak összezavarod a hörgő hordát :D

Karipapa01 2010.05.31. 22:06:12

Kár itt háborogni, én megmondom a tutit!
1. A Gyurcsány állami pénzen a saját cégén keresztül direkt megrendelte a fél világ részére ezt az extrém időjárást csak azért, hogy még utoljára kibasszon a FIDESZ-szel.
2. Direkt nem az Orbán bányákból rendelték az alapozáshoz a követ csak azért, hogy az autópálya a FIDESZ-kormány alatt szakadjon össze.
3. Belső pályázati úton hirdette meg az MSZP, hogy aki a legtöbbet tudja kilopni az autópálya anyagából, az elnyeri a rubint-szekfű díjat.
4. Nem is kellett volna autópálya, mert a Gyurcsány annyira tönkretette a gazdaságot, hogy jó darabig nem is lesz autó! Inkább járdát építtetett volna Pécsig:
Na ugye, hogy igazam van?

encsi72 2010.05.31. 22:07:24

"észérvekkel"
XDDD

Nymus 2010.05.31. 22:13:25

Na, a sok útépítő okostojás... Az nem gond, hogy falvakat most el a viz, de a palya friss toltessel birjon ki egy atomtámadást is. Még a moha sem nőtte be az oldalát, már ha tudjátok mit jelent az a szó, hogy moha.

Nymus 2010.05.31. 22:15:05

és kérem a Pécsieket is, háborogjanak, hogy átadták ezt a szart. Zárjuk le a francba, azt mehetnek a hatoson újra. biztos sokkal jobb.

matef01 2010.05.31. 22:17:41

Mivel én ott voltam, tudom pontosan, hogy mi zajlott - és utána még szerencsésen fel is értem Pestre, de már nem a saját automban... Volt felhőszakadás rendesen akkor is ám, kb. 30 métert sem lehetett látni a pályán, mégsem dőlt össze más felüljáró/aszfalt (még?)...
Komolyan mondom, számomra az a meglepő, hogy fel merik vállalni, hogy megnyitották. Egy folyó folyt át az úton. Ami hatalmas nagy pozitívum volt (hogy kicsit az élet valódi értékeire tereljem a témát (vagy legalább megkíséreljem)), hogy nagyon sok autos megállt, hogy tud-e segíteni - pártállástól és politikától függetlenül... Sajnálatos, hogy erről nem / nem erről szólnak a blogok, higgyétek el, egy ilyen szituációban azért a magyar ember tapasztalataim szerint előbb ember, utána magyar, aztán valahol jön a pártállás - és hál'isten senki nem azzal kezdte, hogy "führerista vagy-é, vagy komcsi..?" Nem tudom van-e itt olyan, aki hasonlóképpen tett, de szeretném megköszönni, hogy megálltak (és bizonyították, hogy a mindennapjaink nem arról szólnak, amit a médiafelületeken olvasni lehet, vagyis hogy az emberek gyűlölik és köpködik egymást).

yoda79 2010.05.31. 22:39:52

Építésvezetőként dolgoztam az M6-on a T.Generálkivitelező alatt egy kisebb cégnél, majd közben egy másiknál is, egyszerre a 130+000-140+820 km.sz. között. A fő profil a "koronaélen kívüli vízelvezető rendszerek megépítése" volt, kivétel hordalékfogók, egyéb műtárgyak..de azért nyitott szemmel járt ott az ember, aki ott dolgozott min. középvezetői beosztásban tudna mesélni, esetleg könyvet írni...

indapass90210 2010.05.31. 22:51:03

@matef01: "Komolyan mondom, számomra az a meglepő, hogy fel merik vállalni, hogy megnyitották."

Én meg azt mondom, hogy már akkor meg kellene nyitni, amikor még felfestve sincs, csak kész az aszfalt. Sokaknak fingjuk sincs róla, hogy mekkora jóság egy országnak a sok autópálya.

Phxmike 2010.05.31. 22:54:55

@Dövan: az nem tunt fel neked hogy ez nem egy gat amin atcsap a megemelkedett vizszintu folyo mert tobb eso esik egy nap alatt mint egy ev alatt???

tudod vannak azert egy autopalyanak olyan tulajdonsagai amik nem valtoznak akarmekkora behatas is eri mondjuk egyik masik elem reszerol
pl tokmindegy milyen erosen fuj a szel az autopalyat nem fogja elfujni... ellenben egy haznak a tetejevel mondjuk, na ott lehet mondani hogy 20 evente egyszer van 200 km/oras szel azert nem epitunk betonbol tetot...

de tudod ez csak viz az aszfalt meg vizallo tehat mindegy hogy egy csepp esik ra vagy mondjuk ket hetig ontod ra slaggal akkor sem szabad elolvadnia
ja hogy alamosta es ha nincs alapja akkor minden ut le tud szakadni?

nahat ez meg erdekes, mert ugy gondolom akkor innentol erteelmetlen a vita ugyanis BIZTOSAN van ra egy eloiras hogy egy ilyen tamfalnak mennyi vizet kell kibirnai alamosas meg szethullas nelkul, meg biztosan van arra is egy SZABVANY hogy egy esovizelvezeto csatornanak vagy mi van ott mennyi vizet kell birnia elvinni orankent vagy percenkent
erted?
es akkor kurvara nem kell itt szovegelni hanem egyszeruen megnezni hogy az adott mennyiesug eso ezt tullepte? ha igen akkor semmi gond szabalyokat betartottak tenyleg tul nagy volt az eso, legfeljebb ha tobb evig allandosul az ilyen ido akkor modositanak a szabalyokon
nem volt annyi eso es a szabvany szerint ki kellett volna birnia? na akkor meg gaz van mert szarul epitettek meg
ennyi

azt hiszem a problema ott van hogy mar eleve annyi csalas vette korul ezt a palyat hogy mindenki a rosszat feltetelezi alapesetnek, magyarul hogy kiloptak az anyagot belole vagy szarul csinaltak meg
teljesen jogos
nekem is ez az elso

mert szerintem az m3 godollo koruli szakaszan nagyobb lejto emelkedo meg kaynar van mint ott ahova alagutat epitettek

persze nem jartam ott kossel bele csak videon lattam
de a videon nekem ugy tunt hogy az alagut maga az magasabb mint ami fold van felette meg....

ennel az ut alamosasnal amugy gyerekek mar csak az lenne a kinosabb ha azt a bizonyos laza loszfalat is elmosna az alagut FOLUL! es kilatszana a beton az alagut tetejen :)

na akkor rohognek hogy ha egy eso el tudta azt mosni akor elhordani miert nem birtak miert kellett alagutat epiteni bele
mert azert tudjatok ugye remelem azt is hogy ott nem csak az alagut volt draga hanem akkor abba ejjel nappal vilagitani kell
hugy kismilliardert van benne tuz fustjelzo kamera rendszer es hogy kulon szemelyzet figyeli azt...

na mondom en
ez am a tuti orszag :)

Nymus 2010.05.31. 23:00:23

Amúgy meg az M1 is beszakadt nemrég. mocskos komcsik, kilopták onnan is a földet. meg az eső is az ő hibájuk. Szar az idő, amióta elmentek.

megkérdezném, hányan köszönték meg azoknak a MAGYAR munkásoknak a kitartó munkáját, akik éjjel és nappal azon voltak, hogy pünkösdkor lehessen menni a nagymamához kényelmesen, biztonságosan. Ezzel mért nem foglalkozik ez a szutyok blogvilág? mert csak a köpködés, olyan magyarosan. Mocskos egy nép ez a magyar, az biztos!

Nymus 2010.05.31. 23:03:20

@Phxmike: azt se tudják itt sokan, hogy hány rétegből áll egy pályaaszfalt. mit vársz tőlük? eső vagy özönvíz? folyékony oszt jónapot

indapass90210 2010.05.31. 23:05:11

@Phxmike: "tudod vannak azert egy autopalyanak olyan tulajdonsagai amik nem valtoznak akarmekkora behatas is eri mondjuk egyik masik elem reszerol"

Hát persze bazmeg', örökké tart! Az viszont biztos, hogy nem kap tüdőgyulladást a sok hideg víztől!

ugyanugyan 2010.05.31. 23:12:04

na lássuk csak hol is vannak ezek a hibák pontosan goo.gl/3rGe

yoda79 2010.05.31. 23:22:18

1. Legtöbb helyen a töltésalapozásnál már 23-30%-os víztartalommal építenek(w%),miközben max 12 körüli lehetne. 2. Agyagtartalom a megengedett kétszerese (az agyag tele van vízzel). 3. A tömörségméréseket a töltésépítés alkalmával lepapírozzák (az épülő pályatesthez közeli eldugott kocsmában szokás). 4. Geodézia így-ahogy megfelel, de ha nem, mehet az újfennt papírozás. 5. Ugye ahogy emelkedik a töltés, javított földművet építenek (rendszerint bekeverik egy tömörítve nagy teherbírást adó anyaggal-homokos kavics,cement,mész,zúzott kő-változó arányban. Ott már teherbírásmérés is folyik (E2), amely rendszerint nem elfogadható, így azt is lepapírozzák. 6. Több helyen tervezői előírás például a geotextília és a georács. Természetesen a fektetésnek is van egy technikája, leírása. Általában nem úgy csinálják (nincsenek átfedések, van ahol egyáltalán nincs is, csak terven szerepel). 7. Ckt építése (20 cm beton ált.) után 1-2 napig (tervezői előírás szerint) nem szabad rámenni a pályatestre, de általában fél nap múlva közlekednek rajta (elveszti a teherbírását). 8. Emulziózás problémája (keverési arány nem megfelelő-ellopják a tömény emulziót és a vizet sokkal nagyobb arányban keverik). 9. Mederburkolás, surrantóépítés. Mederburkolásnál nem az előírás szerinti fugaanyagot használják (fagyálló vagy vízálló-egyik sem sokszor!!). Mederburkolás alatt a kavicságyazatot nem tömörítik, általában előírás mindenhol. A burkolás után nincs utókezelés (kiég sok helyen a fuga). Surrantóépítés: a betontuskókat (általában 5m-ként) kihagyják, szinte egyáltalán nem építik meg, nincs ami megfogja a surrantót, beomlik, stb...........reggelig írkálhatnék.....

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.06.01. 00:12:28

@yoda79: Végre egy olyan ember, akiről el tudom hinni, hogy ért a témához, nem pedig csak egy tudálékos Mekkmester. :)

Ha reggelig írnád, reggelig olvasnám, mert szeretek tanulni.

@Nymus: "megkérdezném, hányan köszönték meg azoknak a MAGYAR munkásoknak a kitartó munkáját, akik éjjel és nappal azon voltak, hogy pünkösdkor lehessen menni a nagymamához kényelmesen, biztonságosan"

Jájjh, hagyjuk már ezt a demagóg szöveget! Nem a magyar (bocsánat, MAGYAR) munkások meg a nagymama miatt lett átadva az az út, hanem mert Gordon ment szalagot vágni. Ezt csak az nem fogja fel, aki nem akarja (mondjuk mert menthetetlenül öszezavarná a kis párthű gondolkodását).

"Ezzel mért nem foglalkozik ez a szutyok blogvilág? mert csak a köpködés, olyan magyarosan. Mocskos egy nép ez a magyar, az biztos!"

Erről eszembe jutott Dévényi Tibi bácsi hasonló kifakadása. :DDD

yoda79 2010.06.01. 00:14:02

@Nymus: tele volt a T.Generál által delegált német és lengyel gépkezelőkkel az autópálya....az ukrán feketemunkásokat nem is említve...rengeteg román....te miről beszélsz??? Magyar munkás??? Magyarok alig voltunk hiszen....tele volt germánnal a generálkivitelező is!!!! A mi szakaszunkon pl dolgozott 40 ukrán feketén, és munkaügyi ellenőrzéskor úgy futottak a kukoricába, mintha élsportolók lennének....a hidak tele voltak feketéző románokkal és lengyelekkel..nem említettem a Magyarországon élő legnagyobb kisebbséget............sztem hagyjuk!!!

yoda79 2010.06.01. 00:16:45

@Nymus: Pálya: alapréteg-kötőréteg-kopóréteg (rendszerint 38 cm összesen, 20-7-7-4).

yoda79 2010.06.01. 00:22:04

@Nymus: Az M1 is valószínűség szerint azért szakadt be, mert a földmű teherbírása nem volt megfelelő, az asztfaltrétegekről nem is beszélve, és már leírtam több pontban, hogy véleményem szerint mitől szakad be egy aszfalt...kilopták a földet?:DDD ne legyél már vicces!!! Minek??? Hová?? Egy kocsi föld számoljunk 4 tengelyes autóval, az kb 15m3 a feketepiacon 10e ft, ugyanez a zúzott kőböl 40-50 ezer...(homokos kavics-sóder 30 ezer)..Nem a földet lopták ki, hanem a teherbírás-növelését elősegítő(védőrétegként alkalmazandó) pl. 0/80-as, 0/100-as, stb. rostált mészkövet, bazaltot...

yoda79 2010.06.01. 00:27:23

@Karipapa01: Szekszárdon kezdtem az M6-on mint művezető Generálkivitelező cégnél..mészkőből az egyik fő beszállítónk a Mészkő és Dolomit Kft volt (akinek a tulajdonosa Orbán Gy.)....MILLIÓ köbméterek hetente....2008-at írtunk...csináljuk a komcsikkal az autópályát, az anyagot meg a fidesztől hoztuk...ekkor gyűlöltem meg a politikát.....egyébként nem vagyok baloldali, de azután már annyira jobb sem...no comment...

yoda79 2010.06.01. 00:31:05

@nyünyüge: az 50 hiba azt jelenti, hogy átadáskor egy átlagos szakaszon 50 méteren (!!) 50 apróbb, kisebb hiba volt..elég sokmindent leírtam már, abból ki lehet hámozni, hogy mik is.

mistertwister 2010.06.01. 01:39:10

@yoda79: A germánok, mi, azok miatt? Hogy a fenébe tudtak ezek a rohadt germánok már 1935-ben olyan autópályát építeni, amin 400 km/h-s sebességgel ment egy Audi versenyautó? :D

mistertwister 2010.06.01. 01:40:03

@yoda79: Így van, nyilván, hogy Orbán miatt szakadt be, tudtuk előre húszig... :D

marosy 2010.06.01. 06:41:03

Az M6-ost át kellene keresztelni Gyurcsány autópályának.

encsi72 2010.06.01. 07:34:19

Pályázatot kell kiírni - az Index főoldalán - az M6 átvevezésére!

- Gyurcsány-Bajnai-Suchman Emlékpálya (egykor a szoborparkhoz hasonló látványosság lehet)
- Route 60 (amerikai mintára, 60 napig bírta...)

yoda79 2010.06.01. 07:44:17

@rockee: egy kommentre válaszoltam, mégpedig: "köszönetet kellene mondanunk a MAGYAR munkásoknak"...talán pontosabban kellene olvasni és értelmezni!!!!!!!!!!!!!

yoda79 2010.06.01. 07:46:18

@rockee: hogy mi miatt szakadhatott be, az is le van írva több helyen már....csak egy érdekesség, amit írtam....baszogatást meg hagyd máskorra!!!

yxpwrmvjatq&@#§ 2010.06.01. 07:57:20

"Az M6-osnak ezt a szakaszát az M6 Tolna Autópálya Koncessziós Zrt. építette és üzemelteti 2028-ig egy ppp-konstrukciós beruházásban. A német Bilfinger Berger, az osztrák Porr és a francia Egis Projects SA alkotta koncessziós társaság külön céget hozott létre az út építésére, illetve működtetésére. A két cég most egymásra mutogat."
index.hu/gazdasag/magyar/2010/05/31/otvennel_tobb_hibaja_volt_az_m6-osnak/

Mai hír - a német "precizitással" kapcsolatos:
"Kínában gyártott, tengeren utaztatott és Németországban átcímkézett mozgólépcsőket épített be 2004-ben a Deák téren az Otis Felvonó Kft., amely a munkát nyílt nemzetközi tenderen nyerte el a BKV-tól. A közlekedési vállalattal kötött szerződés szerint a mozgólépcsőket a németországi Stadthagenben kellett volna legyártatni."
www.mno.hu/portal/716297

Samuzia 2010.06.01. 08:32:53

@gramercy: Hát a hozzászólásod annyit ért, mint a helyesírásod: 0.

wip 2010.06.01. 08:36:21

FlybyWire már én is csak reménykedni tudok és Cromwellt idézni:"bízzunk Istenben és tartsuk szárazon a puskaport".!Vagy magyar közmondásban bízzunk? Segíts magadon, az Isten is megsegít! Viszont azt nem tudom, miért kell külföldi céggel elvégeztetni a munkát egymillió magyar munkanélküli mellett? Térjünk már vissza ahhoz, hogy a legolcsóbban helyi /magyar/ munkaerővel lehet dolgoztatni! Arról már ne is beszéljünk, hogy a munka minőségét számon is lehet kérni...yoda 79 veled tartok.

yoda79 2010.06.01. 08:40:38

Megpróbálok a tényekre hivatkozni! Persze van saját vélemény is, de úgy érzem, amit leírtam ezzel kapcsolatban, azok egyszerű állítások, melyek megtörténtek (idegen munkaerő). A többi pedig szubjektív, saját gondolat, melynek szintúgy magas fokon van valóságalapja.

jozicsenko 2010.06.01. 08:41:36

@yoda79: köszönöm, hogy valaki válaszolt arra, amit sejtettünk, tudtunk, olvastunk az indexen

deakkorisazorbánbányákszőlőkkajaibrahimkoronausztatásmiatt volt minden!:-D

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.06.01. 09:13:22

@yoda79:

Köszönjük a hozzászólásaidat, kicsit tizstult a kép!

mikka 2010.06.01. 09:16:31

Valaki meselje mar el nekem tudatlannak hogy egy autopalya alatt miert van kb 8 - 10 cm beton alap????? mert ez latszik a fotokon..itt is meg az M1 beszakadasnal is.. A tobbi meg homok....es a teteje 4 cm aszfalt.. Mi a kurva anyjuk kerul ezen a fercmuvon kilometerenkent 3.5 milliard kibaszott forintba? valaki meselje el..

mikka 2010.06.01. 09:18:05

esetleg a szakertelem?

yoda79 2010.06.01. 09:58:11

@mikka: Tisztelt Mikka!! Olvass vissza és egypár dologgal tisztában leszel!!
Zero: igazán nincs mit!!

fokabacsi 2010.06.01. 10:59:39

@Noda10: Biztos lehetsz benne, hogy aki pattogott, az nyakig benne van az ő nagy szakértelmével !!

Zuzu Petals 2010.06.01. 11:45:41

@fokabacsi: Senki nem mondta, hogy szakértő Te majom, csak van aki tovább bír lépni a köccsögemeszpé szinten, mert azok, de ez a helyzet nem volt egyértelmű annak, akinek a nullánál több információa van.
@yoda79: Na, tudtam,h sunyiznak, de meg se fordult a fejemben,h a homokos kaviccsal meg a geotextíliával tennék. Naiv vagyok, útépítésben sosem dolgoztam, nem ismerem a mennyiségeket, vmiért azt hittem, h a földműveket rendesen csinálják ott (bár sokszor az alapozást a magasépítésben is nagyívben kakilják le), meg azt is, hogy az előírt tömörségi vizsgálatokat korrektül elvégzik. Mintha eddig nem is Mo.-n éltem volna. Amúgy azt tudtam, hogy a talajmechanikusok köcsögök, de hogy a geodéták is :)
Akkor szerinted ez a beszakadás az ideje korán átadott út és/vagy a nagymennyiségű csapadék miatt van, a Mo.-n megszokott kivitelezési hiányosságokon túl?
Ja, és Te is jótékonyan naplóztál műszaki ellenőrként?

fokabacsi 2010.06.01. 12:27:19

@Zuzu Petals: Én ezt írtam? "Biztos lehetsz benne, hogy aki pattogott, az nyakig benne van az ő nagy szakértelmével !!" És nem neked. Erre te ezt írod nekem : " Senki nem mondta, hogy szakértő Te majom," Tudod az a bizonyos ing, meg aki felveszi !!! Egyébként ne szóld le a majmokat, mert értelmesebbek mint némely "ember". Tudják melyik növény mérgező melyik ehető. Mitől kell félni, hol lehet biztonságosan éjjelre alváshoz fészket rakni. És egyéb hasonló dolgokat. Te még ennek is rossz lennél.

Zuzu Petals 2010.06.01. 12:55:25

@fokabacsi: Én komolyan megkérdőjeleztem a poszt létjogosultságát korábban, aztán meg is követtem magam az indexes cikk után. Elnézést kérek most tőled is, hogy összemostalak néhány általánosító, kötözködő marhával, ha nem a seggeskedés volt a szándékod.

spájdernecc 2010.06.01. 13:17:14

@Ásómaci:
gyors vagy medve :)
ebben a másodpercben akartam idebökni

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.06.01. 13:17:54

@Ásómaci:
"Az állam számára előnytelen szerződésben szerepel bizonyos vis maior esemény is, amikor a helyreállítás értékének biztosítás feletti részét az állam fizeti meg az adófizetők pénzéből”

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.06.01. 13:24:54

@spájdernecc: Egyébként épp most kapcsoltam be az indexet :-D

vény 2010.06.01. 14:05:58

A vörösök szerint, az általuk bűnszövetkezetben elkövetett lopást "fejlődésnek" kell tekinteni.
A átadóról készült képeken látható a vörös maffia legalja.

Kicsit Karcos 2010.06.01. 14:41:06

"Előnytelen szerződést kötött az előző kormányzat az M6-os autópályát ppp konstrukcióban megépítő és üzemeltető cégekkel, közölte kérdésünkre a közlekedést felügyelő új minisztérium, a fejlesztési tárca. A szerződés szerint a vis major esetekben az államnak kellene a helyreállítás költségeit kifizetnie. A minisztérium az összes ppp-szerződést felülvizsgálja."

index.hu/gazdasag/magyar/2010/06/01/allami_penzbol_kellene_megjavitani_az_m6-ost/?rnd=464

Így is van.

Ki mondta, hogy azért fizetjük a 46 csilliárd forintot évente, hogy az esetleges nagy költségigényű javítások kockázatát kiküszöböljük?

Amúgy így van rendjén a dolog. Valamelyik állami hivatalnok írta alá az engedélyt, jogos, hogy az állam fizet. Ha nem írja alá, akkor a partner felelőssége lenne, neki kéne fizetni.

Szeretném kérdezni, ki a gazdája a szarnak és a kárnak, és mennyivel száll be a kártérítésbe.

Kicsit Karcos 2010.06.01. 14:46:52

@Ásómaci: oppardon, megtanulok olvasni.

Azt hittem, megáll 1 288 milliárd forintnál az M6-os ára. Tévedtem.

Kicsit Karcos 2010.06.01. 14:51:20

Egy számot szoktam hiányolni az autópályák árával kapcsolatban.

Ft./km/év a mértékegysége.

jozicsenko 2010.06.01. 15:09:21

@Kicsit Karcos: épp ezt akartam ide beilleszteni: jól fizetett elvtásak, sz.r szerződéseit mi fizessük?

elmennek mind a p.csába...

Kicsit Karcos 2010.06.01. 15:26:49

Csillag Istvánt ki kéne nevezni miniszternek, hogy tudja vállalni a politikai felelősséget, mint Szekeres elvtárs.

synthesizer 2010.06.01. 16:13:48

A faszomba, most ez komoly??? Még ki is fogjuk fizetni a kárt??????

BASZÓDJATOK MEG A KURVA ANYÁTOKKAL EGYÜTT!!

abandi 2010.06.01. 16:58:02

Naszóval:
Bármilyen töltés tömörítése 95%-os kell, hogy legyen.
A vízelvezetés szakaszosan -elvileg külön szennyvíztisztításra kell, hogy kerüljön- gyűjtendő, elveztendő!
Tehát:
Az, hogy egy párnapos töltést elmos egy pataknyi víz, az nem normáis.
Egy autópálya rétegrendje az ÉMIR-ből kiolvasható....

yoda79 2010.06.01. 20:02:46

@Zuzu Petals és abandi: nem voltam műszaki ellenőr..ép.ép.vez. "csak". Szerencsére naplózni nem kellett, megcsinálták helyettem, csak szóban bemondtam az adatokat. A műszaki ellenőrök az alvállalkozói, sőt a generálkivitelezői naplókat sosem látták!!!! A műszaki ellenőrök sosem voltak kooperáción!!! "Bármilyen töltés tömörítése 95%-os kell, hogy legyen"-majdnem :) ugyanis a tömörség meg van határozva a műszaki leírásban, a TU-ban és az MMT-ben...

yoda79 2010.06.01. 20:08:44

Az M6 ap. javítási költségeit az elkövetkezendő 30 évben a Magyarországra adózó állampolgárok pénzéből fogják fizetni, ugyanis az M6 Dél KKT eltűnik nemsokára, mint egy aranyóra...ez a "cégcsoport" hirtelen úgy lett, mint ahogy Isten teremtette a világot a Földet, és úgy elveszik majd hirtelen, mintha nem is létezett volna. A Bilfinger pl. kipakolta már tavaly szeptember végéig a külföldi gépkezelőit, a magyarokat meg azzal kábították, hogy Svédországban vagy Németországban van munkalehetőség..

vény 2010.06.01. 20:41:34

2008.07.25.
Így lopják szét az M6-ost
"Elképesztő mértékű pazarlás folyik az M6-os autópálya Szekszárd-Bóly szakaszának építésénél - derül ki a Portfolio.hu helyszíni körképéből. A kialakult feketepiacon 9-10 ezer forintért vásárolhatjuk a beton köbméterét, több száz liter gázolajhoz juthatunk 220 forintos egységáron, de többek szerint az építkezésről igazából mindent be lehet szerezni, ami mozdítható.

Akad olyan a négytengelyes földhordó billencs teherautósok között, aki rendelésre akár házhoz is hozza a gázolajat és segédkezik a vevő saját kannáiba történő átfejtéskor.

220-230 forintért is hozzá lehet jutni az üzemanyag literjéhez, amihez azonban startra készen kell állnunk telefonnal a kezünkben és amikor a mobil megcsörren, saját kannáinkkal egy megjelölt benzinkútra kell hajtanunk. A környéken azonban már annyi "autópályás" gépjárművezető utazik ebben az üzletben, hogy ez egyáltalán nem olyan nehéz feladat.

A történet maffiafilmekbe illő, de ennél némelyek tovább is mennek, ugyanis a pletykák szerint akár 200 forintért is vehetünk gázolajat, ha hajlandóak vagyunk megadott címre menni érte és legalább 1000 litert megveszünk egyszerre.

A másik termék, amit töménytelen mennyiségben vásárolhatunk mostanság jutányos áron Szekszárd környékén, a beton.

Az első verzióban a tervezési/kivitelezési hibákból adódó felesleget értékesítik a sofőrök. A betonlopás másik válfaja vérlázítóbb. Ebben az esetben az autópálya építésen éppen az adott helyen dolgozó kivitelező cégnek a helyi áruátvevőjét kell felkeresni, közvetlenül vagy közvetve. Az érkező telerakott mixer menetlevelét ő leigazolja, papíron átveszi az árut, de a teherautó már megy is tovább és az előre leegyeztetett helyre viszi azt, ahol házak, udvarok, kerítések épülnek belőle.

A környéken a cementet is brutálisan lopják: állítólag nemrég feltűnt egy kamionnyi autópályáról származó kötőanyag .

Mindeközben pedig tegnap látott napvilágot az a hír, mely szerint Bátaszék közelében az M6-os egyik építés alatt álló alagútja beomlott. Lehet, hogy a sok ellopott alapanyag máris hiányzik valahonnan?"
index.hu/gazdasag/magyar/m6v080725/?rnd=283

vény 2010.06.01. 20:53:01

2010.03.30.
"Az M6-os autópályán hidakat és felüljárókat építő Pontium Zrt. fizetésképtelen lett.
A társaság egy 800 millió forint értékű átalánydíjas szerződés keretében kilenc műtárgyat épített a Bilfinger és Berger Kft. egyik társaságának megbízására. Ebből azonban csak 530 milliót kaptak meg."
index.hu/gazdasag/magyar/2010/03/30/fizeteskeptelen_az_m6-os_egyik_epitoje/

yoda79 2010.06.01. 22:23:09

Sz. Norbi ne búsulj, holnap meglesz!! 06.25-07.11 között pedig úgyis kábulatban leszünk:D 07.10-11 falunap, előre félek...:D...igyál meg egy sört lefekvés előtt:D

yoda79 2010.06.01. 22:54:29

www.youtube.com/watch?v=syIPQNahRvU
www.youtube.com/watch?v=4OfF-2WZWDo&NR=1
A két videót én készítettem a pihent agyammal tavaly nyáron Szedresnél a 130+900 környéki szelvényszámban vagyunk a jobb oldalon....
Minden kommentár nélkül........
ÉRDEMES MEGTEKINTENI!!

süti beállítások módosítása