Skip to content


       Szűrés lista

Bemutatkoztunk a világnak Sanghajban

Remek ez a világkiállítás, sikerült mindent  kihozni a Nagy Eseményből: kamu közbeszerzésre alapított kft, D24-es ügynök elvtárs, 3.5 milliárd közpénz, offshore cégek, egy keljfeljancsi meg egy sci-fi kisfilm.

Egy szocialista módra elkúrt ziccer szomorú krónikája következik
:

Út Sanghajba - de még Budapesten

A Gyurcsány-kormány 2006. áprilisában döntött arról, hogy Magyarország részt vesz a 2010-es Sanghaji Világkiállításon. A Világkiállításon való részvétel teljes költségkerete 3,3 milliárd forint: ebből finanszírozza a kormány az építési és működtetési feladatokat. A magyar részvételi megállapodást 2007 szeptemberében, a Kínai Magyar Évad nyitórendezvényeinek keretében – Gyurcsány Ferenc jelenlétében – írta alá Huszty András, a Magyar-Kínai Gazdasági Kapcsolatok Fejlesztéséért, valamint a 2010. évi Sanghaji Világkiállításon való részvétel koordinálásáért felelős miniszterelnöki megbízott. (Huszty amúgy sem angolul, sem kínaiul nem beszél.)

A MeH azt tervezte, hogy 2008. szeptemberében írja ki a közbeszerzést a magyar pavilon építésére és működtetésére. De a közbeszerzést végül csak 2009. márciusában írták ki, mivel az egyik induló cégnek nem voltak meg a papírjai. Ugyanis csak 2008 októberében alakult meg 5 millió forint törzstőkével az a  Genexpo 2010 Kft, amely -  nem árulok el nagy titkot - megnyerte végül a "közbeszerzést". 

Nem is akárhogyan:
A három induló közül kizárták a 2008-as zaragozai világkiállítás magyar pavilonját üzemeltető Mac-Line Hungary Kiállításszervező Kft.-t, és a Mahir Kiállítás és Rendezvény Kft.t, mivel nem tudtak a kiírási feltételeknek megfelelni. Mégpedig: a cégnek legalább két, 30 országban meghirdetett, Kínában szervezett rendezvényen való tevékenységet kell igazolnia, kínai működési engedéllyel rendelkező építész részvételét kell garantálnia...

És a villámgyorsan alapított Genexpo 2010 Kft. hogy tudott ennek megfeleli? Hát úgy, hogy a kft. a hongkongi Genexpo 2010 Limited hazai leányvállalataként alakult.

A vilagkiallitas.hu kérdésére, hogy a tavaly alapított cég hogyan tud ilyen referenciákat igazolni, a Kormányszóvivői Iroda azt a tájékoztatást adta, hogy más, úgynevezett erőforrást biztosító szervezet mutatta be az alkalmasságot igazoló dokumentumokat.

Gerhard Ákos, a Világkiállítás.hu főszerkesztője kiderítette, hogy a hongkongi cégnyilvántartóban lekért cégkivonat szerint azonban az anyavállalatnak tekinthető társaság megalapítása csak hónapokkal előzi meg a magyar leányvállalatét, így elvileg ez a cég sem tudhatja maga mögött a közbeszerzési eljárásban elvárt üzleti sikereket, és szakmai tapasztalata sem lehet. Sőt, a 2008 júliusában Hongkongban bejegyzett Genexpo 2010 Limited nevű céget egy olyan székhelyre jegyezték be, amelyik egy offshore és külföldi vállalatokra szakosodott vállalkozás kezében van. E székhelyen, a Success Business Center homlokzatán azonban nem szerepel a Genexpo 2010 Limited cégtáblája, így itt sem derült ki semmi az említett cégről. Telefonon, a cégnyilvántartóban bejelentett állandó lakcímén keresték a Pekingben élő ügyvezetőt, ott azonban egy utazási iroda jelentkezett, ahol az ügyvezetőről még nem hallottak.

És most jön a csavar: A 
cégkivonat alapján pekingi ügyvezető nem rendelkezik hongkongi személyazonossággal, vélhetőleg nem Hongkongban dolgozik. Mindez amiatt érdekes, mert a kis állam teljes adómentességet biztosít minden területén kívül végzett tevékenységre. Márpedig ez a tender várható győztesének optimális, hiszen a munkavégzés területe Kína és Magyarország lesz. Emellett nincs forrásadó az osztalék után, nincs áfa és más forgalmi adó. Emellett a cég egy igazgatóval is működhet, és a minimális induló tőkét sem határozták meg.

Ezt persze senki sem nézte meg, senkit sem érdekelt ...

Időugrás:


2009. november 15. vasárnap 10:21:58

A GENEXPO 2010 Hungary Kiállítást és Hirdetést Szervező Kft. rendezheti bruttó 2,6 milliárd forintért a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából a jövő évi Sanghaji Világkiállításon a magyar megjelenést - a hirdetmény közzétételével indult tárgyalásos közbeszerzés eredménye a legutóbbi Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

A nyertes cég feladata a 2010-es Sanghaji Világkiállítás ezer négyzetméteres magyar pavilonjának a felépítése, üzemeltetése, a hivatalos magyar részvétel kulturális programjainak megszervezése és lebonyolítása, valamint a sajtó- és a pr-tevékenység ellátása. 

 

A főszereplők:

http://www.vilagkiallitas.hu/hirkepek/huszty_shanghai_expo2010_2009_12_17.jpgHuszty András, a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Huszty a hetvenes években vezette az MSZMP XIII. kerületi bizottságának gazdaságpolitikai alosztályát, majd a Medicor Művek gazdasági vezérigazgató-helyettese lett. 1990 és 1996 között az MSZP pénzügyi ellenőrző bizottságának tagja, a Horn-kormány jóvoltából a Magyar Fejlesztési Bankot vezér igazgatta, majd a Malév igazgatóságának élén állt - e posztról távoznia kellett, mert a testület jogsértő módon adott megbízást Kiss Elemér korábbi MSZP-s kancelláriaminiszter ügyvédi irodájának. Az egykor a máltai tiszteletbeli konzuli címet is viselő Huszty később sem tagadta meg övéit: a MeH tavaly ötmillió forintos megbízást adott a Tunyoginé Akóts Klára - Medgyessy Péter volt kormányfő nemzetbiztonsági főtanácsadója - fémjelezte Sherpa Kft.-nek a sanghaji világkiállítás előkészületeivel kapcsolatos tanácsadásra.


Pinke György
, a Genexpo 2010 Hungary Kft. vezetője:
A Magyar Televízió volt gazdasági alelnöke, aki a Medgyessy-kormány alatt egy rövid ideig az MTV ügyvezető elnöke is volt, a '90-es években pedig az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. ügyvezető igazgatója.

Dégen István, a Genexpo 2010 Hungary Kft. vezetője:
1971-ben lépett be az MSZMP-be, ezután a Malév üzletkötője volt, illetve a moszkvai, tiranai, nyugat-berlini kereskedelmi kirendeltségen dolgozott. A nyolcvanas években az Elnöki Tanács munkatársaként és a nemzetközi tájékoztatással foglalkozó káderként a diktatúra sajtóirányításának meghatározó alakja volt. Elnökölte a Reform Rt. igazgatótanácsát, a Horn-kormány alatt az Ipari Minisztérium kabinetfőnöke, majd a Hungexpo vezérigazgató-helyettese volt. Ja, és mellékesen 1977-től 1987-ig D-24-es fedőnéven a III/1-es csoportfőnökség szt-tisztjeként nemzetközi hírszerzéssel, illetve elhárítással foglalkozott.

Idáig minden a szokásos, a jól megszokott szoci mutyi, levajazzuk a bizniszt a D-24-es elvtársnak.

Csak az a baj, hogy ez egy világkiállítás, 70 millió (!) látogatóval. Így nem mindegy, hogy mivel állunk a világ elé. 

Sanghaj - magyar pavilon

A Genexpo egyszerűen fogott egy kész pavilont, kibérelték, kipofozták, mivel ez "jelentős költségmegtakarítással is járt", természetes szem előtt tartva a "Jobb város, jobb élet" építészeti koncepciót.
A pavilonbérlés sajnos nem fért bele a 3,2 milliárd forintba, így azt külön kifizette az Miniszterelnöki Hivatal. 88 millió forint, aprópénz. (Lásd a dokumentumot a poszt végén.)











A költségek:
- A pavilon bérlése, átépítése: 1,057 milliárd forint.
- Üzemeltetés: 580 millió forint.
- Kulturális programok: 532 millió forint.
- Reklámok: 330 millió forint.

Mivel kínai munakerővel, kínai nyersanyagokból készült, lehet találgatni, hogy vajon mennyibe is került tényleg. Két hete olvastuk, hogy a kínai munkások lázadnak a 31 ezer forintos minimálbérük miatt. 75 cent az órabér...

A pavilonon belül kiállítottunk egy böhöm nagy Gömböcöt, ami lehet, hogy matematikailag zseniális, de az emberek 99 %-nak "csak"  egy "keljfeljancsi".
A keljfeljancsi amúgy kínai találmány, esetleg a papírt meg a lőport is kiállíthattuk volna ...

A szervezők is érezhették, hogy ez így nagyon gáz, ezért pályázatot írtak ki a Gömböc befestésére. Így mindjárt más a helyzet:



A Gömböcön kívül más nem is nagyon található a pavilonban, pár plazmatévén megy Káél Csaba filmje Budapestről.

A 2020-as, jövőbeli Budapestről.

A 2020-as csepeli olimpiával, az átépített Déli-pályaudvarral meg hasonló faszságokkal szédítjük a látogatókat Sanghajban.

Ennyit mutatunk meg a világnak és a 70 millió látogatónak Magyarországról.

A Gömböcöt, meg egy sci-fit Budapestről.
(A kisfilm amúgy 14 millió forintba került.)




És persze voltak olyan országok is, amik NEM egy III/1-esre bízták a bemutatkozásukat. Ausztrál pavilon, kanadai pavilon, holland pavilon, osztrák pavilon, spanyol pavilon, török pavilon, angol pavilon. Az olasz pavilon belülről.

A "sanghaji országblamázs" nem csak nekünk tűnt fel, hanem például az új kulturális államtitkárnak, Szőcs Gézának is:
"A sanghaji expo igen fontos helyszíne és alkalma lehetett volna a magyar kultúra reprezentációjának. Az eddigi híreim alapján sem a pavilon nem méltó ahhoz, amit mi Magyarországról képzelünk és mutatni szeretnénk, sem az ott eddig megmutatott kulturális teljesítmények nem nevezhetőek annak."

A probléma csak ott van, hogy egyrészt Szőcsnek sincs fogalma, hogy mit is szeretnénk megmutatni Magyarországról, csak ötletelés van (kétnyelvű Majomkirály könyv, vagy Bartók Csodálatos mandarinja), másrészt pedig nem tudják, hogy az új kormányzati struktúrában kivel kellene tárgyalniuk az ügyben, kihez is tartozik a világkiállítás.

Remélem október 31-ig, a világkiállítás végéig sikerül megtalálni az illetőt és illetékes osztályt ...

MEH átadás-átvételi dokumentum:
(Kattintva bejön nagyobb méretben)




Kwela kft.,
MEH szerződés, bruttó 8,4 millió forintért.
"Szakmai tanácsadás a Sanghaji világkiállítás előkészületeivel, iletve a magyar Pavilon kivitelezésével, működtetésével kapcsolatban, személyes részvétel szakmai egyeztetéseken, megbeszéléseken a megbízó igénye szerint, a magyar Pavilon kivitelezésével, működtetésével kapcsolatos szakmai anyagok véleményezése."

A Magyar Állammal szerződéses kapcsolatban álló cég, de még honlapjuk sincs ...
 
Ruzsinszky Kft., MEH-szerződés, bruttó 7,2 millió forintért:
"(...) Megbízott tevékenysége során köteles a „2010-es Sanghaji Világkiállítás Magyar
Pavilonjának kivitelezése, üzemeltetése, kulturális programjainak megszervezése és lebonyolítása, valamint sajtó és PR tevékenységeinek ellátása
” tárgyában meghirdetett közbeszerzési eljárás nyertesének kivitelezési munkáját felügyelni, arról rendszeres jelentést adni Megbízó részére."

Magyarul:  Ruzsinszky Kft. ellenőrzi 7,2 millió forintért a Genexpo kft. munkáját.

Eastinfo Kft., MEH-szerződés, bruttó 4,8 millió forintért:
"(...) Az EXPO előírásai szerinti adminisztratív folyamatok kizárólagos lebonyolítása
(különféle engedélyek kérvényezése, beszerzése, adó és vámolási eljárások bonyolítása, stb.)., - A „2010-es Sanghaji Világkiállítás Magyar Pavilonjának kivitelezése, üzemeltetése, kulturális programjainak megszervezése és lebonyolítása, valamint sajtó és PR tevékenységeinek ellátása” tárgyában meghirdetett közbeszerzési eljárás (a továbbiakban: közbeszerzési eljárás) nyertes cége által beszerzendő engedélyek kezdeményezésének jóváhagyása. - A közbeszerzési eljárás nyertes cége tevékenységének felügyelete, rendszeres jelentés adása Megbízó részére, amelyek a közbeszerzési eljárás nyerte cége számláihoz kapcsolódó teljesítésigazolások kiadásának alapját képezik.

Az Eastinfo Kft. többségi tulajdonosa a cégbírósági adatok szerint egy Virgin-szigetekre bejegyzett offshore vállalkozás.

Magyarul: Az Eastinfo Kft. ellenőrzi 4,8 millió forintért Genexpo kft. munkáját.

A MEH belső ellenőrei mindenestre módosították a 2010. évre szóló ellenőrzési tervet, és helyet szorítottak a sanghaji exponak is. Nagyon helyesen:


Szóval uraim!

Ha Önök olyan telhetetlenek, hogy nem voltak elégedettek a 8 év alatt beszerezett nokiásdobozok mennyiségével, nem lehetett volna legalább a világkiállítást megkímélni? Megérte az országot égetni azért a rongyos párszázmillióért?

Hiába írnám most, hogy szégyelljék magukat, Önök ilyet úgysem tudnak.

Friss:
Periwinkle-nél a pont, országimázs kategóriában ezt kellett volna vetíteni:


 

Címkék: politika mszp pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr81993828

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hardcore nyomja Szőcs – képpel 2010.06.23. 11:39:28

Nem pöcsöl Szőcs, az erdélyi magyar költő-politikus, aki – lévén a kulturális terület felelőse – nyilván szakmai érdeklődésből vigyázó szemeit a pornóiparra vetette. Górcső alá venné, azaz rázoomolna a csúnya-rossz nénikre és bácsikra, hogy...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toxikus 2010.06.22. 10:22:07

nice:) komcsik, irány a duna!:D

Illúzióromboló kockacukor 2010.06.22. 10:23:40

Ha nekem a zsebembe tennének 2 milliárdot tuti én is leszarnám, hogy milyen az országimázs Kínában. Szocikormány, Episode 213214132.

Marcellusca 2010.06.22. 10:26:44

Nah, "szép"!

Én már nem is tudom, hogy mit mondjak az ilyen háttérben, utolsó pillanatban létrejütt cégekkel kötött megállapodásokra.
F@sz kivan!
Meg 12 milla (két cégnek is), hogy ellenőrizze a kivitelező céget???
A MeH nem alkalmaz olyan embert, aki ezt végrehajtaná? Mondjuk háromszori kiutazással (az sem kerülne 12 millába, max tizedébe) egybekötve?

Egyébként meg mi a baj a Gömböccel? :)
Mutatja a magyar szürkeállományt. :)
Vagy inkább a szürke marhákat, gulyásokat, karikás pattogtató csikósokat, bográcsban fővő gulyást mutogassanak? Vagy az Aranycsapat meccseit, Puskás góljait vetítgessék?
Le kéne már számolni a sztereotípiákkal!
Mutogassuk a 4-es metrót! :D

fogash 2010.06.22. 10:35:12

BELEGÉPPUSKÁZNI A DUNÁBA MINDET!!! Mohácsnál, hogy ne a mi vizünkben rohadjanak meg...

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.06.22. 10:40:43

A gömböcről írt dolog meg igaz. amikor bemutatták hogy mekkora egy matematikai csoda és ráadásul nem lehet kibillenteni én is azt gondoltam hogy hát ez már fel van találva és Kejfel Jancsi neve. És igen én sem ahogy sztem látogatók 99%- a nem érti hogy mi ebben akkora szám hogy ott kelett volna lennie. Nem hiszem hogy Magyarországot annyira jelképzeni ez a cucc. + Maga pavilon is 0%-ban tükrözi Magyarországot. Bravó MSZP... Egyszerűbb lett volna lenyúlni az összes pénzt nem pedig összedobni egy ilyen országégető cuccot. Mindenki jobban járt volna.

fogash 2010.06.22. 10:41:18

@Marcellusca: "Egyébként meg mi a baj a Gömböccel?"

Hogy nem tudom fekve a fiókomba tenni...

Amúgy az is érdekes, hogy az egész világnak ezt mutogatjuk. A Gömböc Kft. vajon jól keres vele? Mini gömböc 119EUR, plexi gömböc 299 EUR. Mennyibe kerülhet az a másfél méteres, ami a pavilonban van?

Marcellusca 2010.06.22. 10:44:54

@Prof. William:
"Nem hiszem hogy Magyarországot annyira jelképzeni ez a cucc." - Már, hogy a rossebbe ne jelképezné?!
A magyart bármennyire is verte az Isten, küldött rá különféle ártást, átkot, igázót és megszállót, mindig talpra állt. :D

fogash 2010.06.22. 10:49:01

@Marcellusca: hát., a lábtörlő jobban jelképezné az országot, esetleg egy térdelőzsámoly. :(

Geza 2010.06.22. 10:49:50

Hm, már megint ez a kurva vaskefe. Ide is az kellett? Bár mit is beszélek én itt?!

Végülis, az egésznek a mutyija és az igénytelensége _pontosan_ és _tökéletesen_ bemutatja a kis hazánkra jelenleg jellemző közállapotokat. Talán egyetlen kivétellel, de ahhoz kellett volna a pavilon közepére egy lavór Duna-víz és körülötte hatmilliárd plusz négyszázötvenezer bronzcipő, gondosan körbemetszett cipőfűzővel...

Marcellusca 2010.06.22. 10:55:23

@fogash: Bazeg, még jó, hogy nem sz.póálarcot írtál. :DDDD

esef 2010.06.22. 10:56:20

Ez a huszty a volt tiszteletbeli konzul elvtárs?

esef 2010.06.22. 10:57:39

Ja, igen. Akkor semmin sem csodálkozom...

picur3ka 2010.06.22. 10:58:52

Mas.

Na most lehet sirni, hogy miert kell levaltogatni ezeket a gennyladakat.

www.hirado.hu/Hirek/2010/06/22/07/Martonyi_van_akiben_megingott_a_bizalmunk.aspx

soniq 2010.06.22. 11:01:56

Következő cégem hongkongi lesz, úgy érzem:-) Nevetséges, hogy már évi néhány millás árbevételnél megéri kivinni a céget a világ másik végére, hogy ne kelljen a szaros gatyámat is az APEH-nak adnom.

Kicsit Karcos 2010.06.22. 11:03:34

Ez igen. Bravó, zero, remek összeállítás.

A feltalálók egyesülete elnökének a véleménye még viszonylag udvarias: "borzalmas, tragikus, hazaárulás".

Teszkócsarnok, kejfeljancsi, karók. Na, az utóbbira kellene feltűzni azokat a keljfeljancsikat, akik ezt tudták bemutatni Magyarországból a világ egyik legfontosabb városában a világkiállításon.

Üvegbeton? Napcellás tetőcserép? Nem, azok túl látványosak. Ehelyett kínai hosztesszek (ld. még Észak-Korea "szurkolóit" a VB-n) mutogatnak egy, a nagyközönség számára teljesen érdektelen dolgot. Szegény Gömböcnek alkalmasabb bemutatót is találhattak volna...

ezmegazesamaz 2010.06.22. 11:11:25

Ehhez az egész világkiállításos mutyihoz egészen passzol a gömböc. Évek óta nyomatják ezt az izét, de mégis mire jó? Mit tud azon kívül hogy egy olyan keljfeljancsi amit néhány unatkozó matematikus csinált meg? Milyen felhasználási területei vannak? Érdemes megnézni az árakat egyébként, a hivatalos weboldalon (amin duma van de semmi konkrétum) főleg azt mutogatják hogy különböző állami hivatalok kapnak egy ilyen izét, adtak el belőle egy darabot is? Mennyi állami támogatást kapott eddig ez a projekt, amellett hogy a világkiállításra is kitolták?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.06.22. 11:12:05

@Marcellusca:

Ha meglátod a magyar pavilonban a böhöm nagy fényes izét, azonnal Magyarországra szeretnél utazni? Felkeltette ez az ország az érdeklődéseset?

Ne feledd, szerintem a látogatók 90%-nak fogalma sincs mi az a Magyarország és hogy hol van ...

Thulsa Doom (törölt) 2010.06.22. 11:12:09

Azért azt látni kéne, hogy a világkiállítás önmagában is értelmetlen faszság. Mégis, mit kellett volna kiállítani? Egy húsz méter magas cifraszűrt, dobostortából készült életnagyságú szürkemarhát....?

picur3ka 2010.06.22. 11:16:32

Na de mit varunk toluk? Enek szakkorosdit jatszanak a parlamentben, ne feleddjuk...

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.22. 11:16:55

Konkrétan köpni-nyelni sem tudok... Ez csak valami vicc lehet. Komolyan ennyi megmutatnivalót gondoltak Magyarországról? Ja, a kisvideó alapján meg joggal gondolhatja a kűűfőőődi (vagy 4X volt ilyen jelenet), hogy a magyar bizony alkesz, amennyi bort ott felisznak :))))

Marcellusca 2010.06.22. 11:21:55

@zero: Nem érezted azt a csipetnyi iróniát? :)

Persze, hogy nem tudják, hogy hol van. Mitől tudnák?
Nem vagyunk mi olyan meghatározó tényezők sem a Világtörténelemben, sem a Világgazdaságban.
Csak mi hisszük azt. :D

szmoker (Homo Trollicus) 2010.06.22. 11:22:20

Ez olyan, mint a 80-as évek vége felé, az omladozó falú TSZ-ek, meg a düledező gulyásszocializmus.

Pusztulat.

S.O.A. 2010.06.22. 11:22:52

Ennyi pénzből vízforgatós "mű-termál" medencéket lehetett volna beüzemelni, Gellért fürdő stílusban, az arra járók ingyen fürödhettek volna, a plazmatévéken meg a kommunista scifi-propaganda helyett mehetett volna az F1, RedBull Air Race előzetes, fesztiválokról szpotok, balatoni, budapesti, egyéb vidéki helyekről kisfilmek angol nyelven, választható felitrattal, meg egy marha nagy vinotéka a sarokba a legjobbak bemutatására. Ennyi "közhelyeset" tudtam összehozni 5 perc alatt, ingyen... ők meg: gömböc b.meg! Hát ez igen!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.06.22. 11:23:29

@Thulsa Doom:

Miért lenne faszság? Egy csomó országot meg lehet ismerni, ami után mondjuk elutazol oda, és elköltesz egy köteg eurót ...

hehehehe 2010.06.22. 11:23:53

Vicces, mert a Genexpo 2010-el egy emeleten dolgozom, itt van az irodájuk. Már értem miért volt olyan benyomásom, mintha a TSZ elnököt, meg a titkárnőjét látnám a folyosón. Csak egy fekete csajka hiányzik a képből...tiszta retro feeling az a brigád, mintha még mindig az 1985-ben készült műszálas, konfekció ruhákat kedvelnék, vagy ideugrottak a múltból :)

Marcellusca 2010.06.22. 11:25:47

@Rettegő: Ne aggóggyá'! Te se.
Majd jön ismét az Országimázs Központ és majd a jó efftársak, jó pézé csinyának megfelelő kisfilmeket! :)

Kicsit Karcos 2010.06.22. 11:28:07

Lehetett volna még fokozni a szereplést.

Engedély nélkül kellett volna építeni a pavilont fél minimálbérért foglalkoztatott kínai melósokkal, akiknek aztán nem fizetünk.

A teszkócsarnok alapvetően jó elgondolás volt, még egy jó nagy porta kellett volna a bejárat elé, ahol Szalainé és Hagyó Miki szedi a belépőt békés esetebédelgetés közben.

Bent a csarnokban lehetett volna autentikus kínai részleg is, ahol zoknitól a rántott csirkéig minden ott rögtön kapható.

A makettet Gyárfás tervei alapján kellett volna készíteni, Káel Csaba kiválasztása viszont remek döntés volt a promócióra.

Gerillamarketingként pedig jegyüzéreket foglalkoztathatnánk, akik okosba, féláron adják a jegyet a magyar pavilonba.

Aztán még abban is lehetnénk világelsők, ha a holokauszt és a bűnbánat témáját meg tudnánk valahogy még jeleníteni a hatalmas csarnok valamelyik sarkában.

S.O.A. 2010.06.22. 11:28:41

Felőlem úsztassák a koronát Sanhajig, csak csináljanak valami cirkszut... Lejáratják a gömböcöt, semmi mást nem tesznek...

eszkep 2010.06.22. 11:29:35

@Marcellusca: "Egyébként meg mi a baj a Gömböccel? :)
Mutatja a magyar szürkeállományt. :)"

Ezzel az érveléssel az a gond, hogy egy orosz matematikus, Vlagyimir Igorjevics Arnold bizonyította a test létezését. A magyarok megépítették, ez igaz. Azért nem hiszem, hogy magyarországhoz jobban köthető találmányt nem tudnánk bemutatni.

eszkep 2010.06.22. 11:30:38

@Illúzióromboló kockacukor: Igen, sajnos ez a helyzet jelen esetben.

Kicsit Karcos 2010.06.22. 11:31:12

@Thulsa Doom:

"Mégis, mit kellett volna kiállítani?"

Üvegbetont: www.uvegbeton.hu/

Napcellás cserepet: www.ideassolar.hu/

...meg valami kellemes zenét.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.22. 11:35:27

@eszkep: "Azért nem hiszem, hogy magyarországhoz jobban köthető találmányt nem tudnánk bemutatni." - miután az efftásak szervezték, absz helytálló lett volna az intézményesített korrupció bemutatása. hagyómikinek öltözött hossztesssszek jártak volna a pavilonban fel-alá, és gyűjtögették volna a nokiásdobozokat. közben pár "tüntetőnek" öltözött figurát halomra lőttek volna a sünnek öltözött kínyajji rebaszosok. Kihagytam valamit az elmúlt 8 év fantasztikus szoclib teljesítményéből?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.22. 11:36:28

@Kicsit Karcos: "meg valami kellemes zenét"

ez ugyan nem magyar, de kellemes:

www.youtube.com/watch?v=QZm4zseMok0

Marcellusca 2010.06.22. 11:38:08

@Seduxen:
"közben pár "tüntetőnek" öltözött figurát halomra lőttek volna a sünnek öltözött kínyajji rebaszosok. " - Na, ez biztos nem teccett vóna a kínnyaiaknak.
Ők élessel lövetnének. :DD

eszkep 2010.06.22. 11:38:14

@Thulsa Doom: Csak egy érdekességet ,ondanék válasz gyanánt:

A Vajdahunyad várát eredetileg az 1896-os világkiállításra és millenniumi ünnepségekre készült. Szemléletesen bemutatja a magyarországon fellelhető építészeti stílusokat,a nagy sikerre való tekintettel nem bontották le később sem, hanem átépítették végleges formájába.

Egyénbént a nol-on régebben már volt egy nagyobb terjedelmű fényképsorozat, hogy néz ki a magayr pavilon belülről (pl. üres vitrinekkel...), azt meg kellene keresni.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.22. 11:41:27

@Marcellusca: hol írtam én gumilövedéket? persze, hogy élessel, ahogy azt az emberi jogok szülőhazájában (=Kína) illik. *remélem átment a cinizmus*

eszkep 2010.06.22. 11:41:42

@Seduxen: Igen, egy fontos dolog kimaradt! Egy presely, amibe a látogatók kifelé menet adományokat helyezhetnek el az államadósság törlesztésére.

eszkep 2010.06.22. 11:43:53

@eszkep: Most látom, a belinkelt mno-s cikkben is van fénykép az üresvitrinekről.

Marcellusca 2010.06.22. 11:47:17

@Seduxen: Há', csakhogy tisztázzuk a dógokat. :)
Mer', ugyi, itthon gumilövedékeket használtak, de ez a kínyajijaknak biztos nem tetszene. :D

Ma, lehet az időjárás miatt, de (egyeseknél) akadozik az irónai átvitel. :DDDD

fogash 2010.06.22. 11:47:45

@Kicsit Karcos: az azért nem okés, mert a szabadalmi jogokat és úgy általában a szellemi termékeket magasan respektáló kínai elvtársak azt ma már gyártanák is. A gömböcöt meg nem értik. Vagy értik de lesz@rják, hiszen semmire se jó (esetleg parittyába kő helyett), ezért az biztonságban van. A végén még kiderül, hogy tényleg jó a témaválasztás... :/

Meleardil Eressea Iluvadan 2010.06.22. 11:49:10

Mi a gond? Teljesen korrekt pavilon. A kiallitas celja, hogy bemutassa az adott orszagot, annak forrasait, lehetosegeit, allapotat. Ez a pavilon 100%-os illeszkedo, tenyszeru kepet adott a szocioliberalis Magyarorszag helyzeterol (lopas es despotizmus), valamint az altala nyujtott lehetosegekrol (korrupcio es szabadrablas). Hiteles es valosaghu keresztmetszet.

Orulnek, ha kovetkezo pavilon mar magyar lenne, es nem kommunista.

reKorrekt 2010.06.22. 11:51:38

Ha 'mán itten basztassátok Mikit egyfolytában:

Piszkálják Hagyót a fogdában
A szép emlékű BKV-ügy miatt hűvösre tett Hagyó Miklóst rabtársai folyamatosan cukkolják. Külön sétáltatják, és állítólag volt már olyan eset is, hogy nokiás dobozt követeltek az egykori politikuson - írja a Blikk az egyik fogolyra hivatkozva.
„Védeni kell Hagyó Miklós egykori főpolgármester-helyettest az atrocitásoktól a Venyige utcai bv-intézetben, ahol előzetes letartóztatásban van” - írja a Blikk egy fogvatartottra hivatkozva. Az egykori MSZP-s főpolgármester-helyettes a Blikk szerint kap vicces megjegyzéseket; a börtönlakók időnként nokiás dobozokat követelnek rajta. Hagyó Miklós május óta van előzetes letartóztatásban, a rendőrség bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítja.
„Nincs kivételezés. Ugyanazok az elkülönítési szabályok vonatkoznak rá, mint minden más, előzetes letartóztatásban ülő fogvatartottra” – mondta Szalai Tímea, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának képviseletében.

:'-(

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.22. 11:53:21

@eszkep: nagyocska perselyecske kellene ahhoz :)) nevezzük inkább HORDÓNAK.

@Marcellusca: "Ma, lehet az időjárás miatt, de (egyeseknél) akadozik az irónai átvitel" - vagy nem az időjárás miatt :))) VIVA ESPAAAAANNNAAAA!! :)))

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.22. 11:54:33

@reKorrekt: elnézést kérek, ígérem HagyóMiki nevét számra többé hiába nem veszem... Ámen! :)))

Énbagoly 2010.06.22. 12:03:22

Most komolyan ennyit vittünk ki? Mi a faszt lehet ezen nézni, persze a szépen világító lámpákon kívül? A kínai egy rohadt nagy piac, nem kellett volna esetleg valami értelmesen gondolkozni?

Marcellusca 2010.06.22. 12:11:10

@Seduxen: Aszittem portughese. :DDDD

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.22. 12:15:33

@Marcellusca: te ma ki akarod húzni a gyufát? :)))

@eszkep: nem semmi...

Marcellusca 2010.06.22. 12:16:23

@Seduxen: Esetleg portugieser???? :DDDD

picur3ka 2010.06.22. 12:23:05

@eszkep:

Most mar csak az Arpad-savosat lehet hasznalni. Nagy-Mao miatt, nyilvan. Ha SU-t kert volna, az tuti, hogy atmegy.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.06.22. 12:35:16

Szerintem meg nokiás dobozokat, kamubizonyítékokat a terrorizmusra, kenőpénz nyomtatványokat és ártáblát kellett volna kiállítani.
Ez hűen bemutatta volna Magyarországot.

Én nem csodálkozom. Azon sem, hogy semmi következménye nem lesz a dolognak.

Azon csodálkozom, hogy a lámpavasak még mindig üresek, pedig ezzel az esettel kapcsolatban tavaly nyáron azt mondtam fel lehetne díszíteni az Andrássy-t azokkal az ex és jelenlegi politikusokkal, exkomcsi pártfunkcikkal, akiknek köze van hozzá.

Mer velem valaki nagyobb összegben fogadni, hogy nem lesz még csak ejnye-bejnye szintű retorzió sem az esettel kapcsolatban egyetlen a cikkben névvel szereplővel kapcsolatban sem?

uto_pista · http://www.depechemode.com/ 2010.06.22. 12:48:06

Mostanában a torrent tracker-eket egymás után állíttatják le a milliárdos világ által szponzorált ál-jogvédők, a vastagbor.blog.hu meg még mindig megy:-) ..és ilyen posztokkal! Hogy' lehet ez kérem? Egyébként remek írás, tetszik. Az ember érzelmeire hat, jó alaposan, veséig. Respect zero!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.06.22. 12:51:56

A Gömböc olyan, mint egy gyönyörűen lecsiszolt kavics. Marékszámra szedünk ilyeneket a Duna-parton a lányom kisvödrébe.
Elhiszem, hogy óriási matematikai felfedezés, de turistacsalogatónak, országimázsnak kész katasztrófa.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.06.22. 12:53:25

A fenti, imázsvideónak csúfolt gyerekes borzalom után ajánlom megtekintésre ezt:
www.ende.hu/video/fc61b3076c74d8925128

(YouTube-on sajnos nincs már fenn - köszönjük kedves Sony. :-/ )

Az expo-videót megnézve volt egy kis deja vu-m, úgyhogy előtúrtam. Az alapkoncepció elég gyanús, hogy innen lett lopva, annyi különbséggel, hogy az expo-videónak se füle, se farka.

Esküszöm jobban jártunk volna, ha ezt a "Get Engaged" imázsvideót visszük ki a kiállításra. Sokkal magyarabbnak érzem, és nem csak a találmányok miatt - az egésznek a hangulata jobb.

De ebben nem lett volna haveri mutyi, úgy meg már ugyen nem is éri meg...

Steve the Great 2010.06.22. 12:56:26

@Prof. William: Ha jól tudom, a gömböc homogén test, a keljfeljancsiban meg van egy súly. De ez itt mindegy is.
Szép történet, halmazatilag megérne vagy 80 éve börtönt.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.06.22. 13:03:17

@Seduxen:

Kisvideóval kapcsolatban szerintem hónapokon belül indítják a hazatért turisták a kártérítési pereket a Magyar Állammal szemben, elvégre csalásnak estek áldozatul....

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.06.22. 13:06:37

@Marcellusca: Portugejzír? Nekem kékoportó marad örökre !

ruhaszarito 2010.06.22. 13:07:02

Maga az epulet szerintem egy szep muveszeti alkotas, de amit kiallitanak benne, az valami vicc.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.06.22. 13:07:13

Hm.Vajon mi lett volna a megfelelő?Fecó?Viktor?Néhány koszos cigánygyerek?Gárdistások?Mi mutatja be legjobban kishazánkat? Vagy esetleg minden nyelven kiírni a pavilonban annak létrejöttének körülményeit?A banánköztársaságok diktátorai hozzánk járnának tanulni.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.06.22. 13:10:29

Lerobbant kombínó,"épülő"metró,ellopott zsilip,ellopott feldarabolt szobor,felmentett cigánygyerek,őszödi beszéd cd

Steve the Great 2010.06.22. 13:11:13

@laspalmas: Az "Ez itt a kávéház" mondatnál majdnem hangosan felröhögtem.

Marcellusca 2010.06.22. 13:22:06

@Ásómaci: Nekem is.
Csak így már nem találod a polcokon. :)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.06.22. 13:22:28

@Conv:

Gondolj csak bele: kistányér szemmel, elismerően füttyögetve nézte volna a világító oszlopokra erősített korrupt politikusainkat az összes kínai. Fülükre a kismillió egy sztorit mondogató fejhallgatót, bal kezükbe palacsintát, jobba pálinkáspoharat nyomni, és már rendelték is volna a repjegyet, hotelfoglalást.

Marcellusca 2010.06.22. 13:25:19

@laspalmas: Ha nem is palacsintát, legalább meleg lángost. :)
Asszem az is hungarikum.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.06.22. 13:25:47

@Tigeri:

Tényleg....milyen jó, hogy felbomlott a szadista koalíció, különben Horn Gabiék telerakták volna a pavilont papírcigányokkal.

Kicsit Karcos 2010.06.22. 13:28:57

Lehetett volna egy alagutat is fúratni a csarnokba, előtte meg egy szakadt Ikaruszt túráztatni egész este, hogy beinduljon reggel, amikor átviszi a látogatókat. Lenne vele költség, elhihetitek.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.06.22. 13:54:04

"A jövő nem ismer lehetetlent."

Na, ennek a mondatnak az értelmezése simán elmenne emelt szintű érettségi feladatnak... rég hallottam ekkora nyakatekert hülyeséget. :D

eszkep 2010.06.22. 13:54:05

TIPP:

Zero!
Szerintem megérne egy posztot, hogy Sólyom László - aki elsősorban felelős mint alkotmánybíró, hogy a Biszku-féle kommunista bűnözők mé mindíg szabadlábon vannak (lásd múltkori, köztársasági elnök választásról szóló posztot) - a médatörvény kapcsán megint a normális törvényalkotás akadályozójaként lépett fel. Nevezetesen arról van szó, hogy szerinte alkotmányellenese a "szólásszabadság" használata a médiatörvényben a "véleménnyilvánítás" helyett.
És a teljesen nonszendsz példák:

Nézzük, mi történik, ha valaki bitonyítottan hazudik:
www.hirado.hu/Hirek/2010/06/22/10/UD_Zrt_ugy_Debreczenit_felmentettek_a_ragalmazas_vadja_alol.aspx

Vagy nézzünk egy példát a "véleménynyilvánításnak" csúfolt, köztörvényes uszításra:
belfold.ma.hu/tart/rcikk/a/0/103571/1

Ellenpéldaként megnézhetjük, mi történik, ha egy történész leírja az igazat:
www.origo.hu/itthon/20100602-szemelyisegi-jogi-pert-vesztett-a-kiss-laszlo-alkotmanybiro-multjarol-iro.html

vagy érintőlegesen a Biszku-esetet is meg lehet említeni:
hvg.hu/velemeny/20100621_ungvary_kiss_biszku

És gondolom zero, szerinted megint a FIDESZ a hibás, hogy ezt a nonszensz helyzetet amúgy EU komform (!) módon (gondolom Zero, az EU csatlakozásra IGEN-el szavaztál...) rendezni szerette volna.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.22. 14:03:57

@Marcellusca: baszdmeeeg...

"Átlagos nap telik el, semmi különös nem történik, csak a szokásos: gyilkosok portyáznak a környéken, és cigányokra vadásznak. Amikor történetünk kezdődik, addigra mindez már megszokott a környék lakói számára. A félelem annyira része a mindennapoknak, hogy már semmi különös sincs benne. Cigánynak lenni ma Magyarországon sokszor már önmagában is maga a borzongás. "

Mondanám hogy Oscar-díjat neki, de inkább egy hatalmas tarkónbaszást utalnék ki...

regression 2010.06.22. 14:13:53

A gömböc valóban zseniális, de nem érdekes az átlagembernek. Mutogassák olyan kiállításon ahova főleg természettudományos hátterű látogatók érkeznek.

Homeoffice 2010.06.22. 14:13:53

@Marcellusca:

Te figy, kell szerepelni az elkövetőknek is. (Szereplőválogatás van?)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.06.22. 14:16:06

@Periwinkle (aka A 40-es fantomja):

Köszi, ezt el is felejtettem, de megvan a Youtube-on, beletettem a poszt végére ...

arlequin 2010.06.22. 14:18:45

@Ásómaci: jó ez a borosnóta. köszi.

Marcellusca 2010.06.22. 14:21:04

@Seduxen: Hehe! Megspóroltam a kávét? :)))
Mert én háromszor futottam neki, mire sikerült végig olvasni. Közben meg kellett pihennem, mert pöttyet felment a vérnyomásom.

"- Én három éve Németországban élek a családommal, ... (...) ... az egyetlen kapcsolatom az volt Magyarországgal, hogy a Mozgó Világot olvastam." - Hát, már itt elb@sztad!
Ezért mondom, hogy bíííztooos, hogy objektív leszen.

@Gunther: Há', peeersze. :)
De max. dugópuskát kapsz. :D

DopeBob 2010.06.22. 14:32:37

Valahogy szét kéne választani szegény Gömbőcöt az MSZP-s mutyitól. A Gömböc igen is egy nagyon fontos találmány nem egy kejfeljancsi ennek nem vasgolyó van az aljában, teljesen homogén anyag.

A két ember közül akik kitalálták az egyik már Amerikán dolgozik a NASA-nak. Robotoknak meg Mars-járóknak segít kialakítani olyan formát, hogy semmilyen terepen ne borulhasson fel, vagy ha igen, akkor bizton talpra álljon.

fogash 2010.06.22. 14:41:35

@Vendash: érdekesnek érdekes, de ha HASZNOS is lenne, a természet már megalkotta volna...

A NASA-nak meg ezt ajánlom: www.kardosjatek.hu/reszlet.php?kod=2434

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.06.22. 15:02:05

A pavilonról annyit, hogy a BNV területén ezeket bontották le az utóbbi években...

A videókban pedig van közös dolog... k#rva nagy képzavar, hogy mindkettő csak Budapestről szól, és közben belerakják a népies elemeket, de azt is elsősorban csak (nagyon idegesítő) zenei aláfestésként is. Most döntse már el mindenki, hogy mit akarunk megmutatni az országból, hogy ragaszkodunk-e a népi sztereotípiákhoz, vagy sem.

A "villányi" kínaiul igen szórakoztatóan hangzott amúgy, illetve a tömött sorokban a hídjárdán bicikliző népek, meg úgy általában az, hogy itt lehet biciiklizni..

minimalista 2010.06.22. 15:10:53

Tehetetlen dühöt érzek, de valahogy már nem az a régi, harcias utálat, hanem lemondó, beletörődő gyűlölet. Komolyan mondom, már egy ilyen remek írás sem billent ki a lelki egyensúlyomból, egyedül az fáj, hogy ezek a férgek ilyen rohadtul KISSTÍLŰEK!
Segítség, az elvtársak KIÉGETTÉK az ingerküszöbömet!

DopeBob 2010.06.22. 15:11:36

@fogash: megalkotta, a sok teknős faj közül az egyik hasonló "elven" áll vissza ha fejrefordítod :)

Shaddam ' 2010.06.22. 15:36:29

Remek ez a scifi Budapest.Egyedül az űrkikötőt hiányoltam meg a városnéző alieneket.Ha a japánoknak csináltuk volna a filmet akkor lennének mechwarriorok?

Kartal (rezervált) 2010.06.22. 15:55:11

@Marcellusca: szerinted amit most csinálunk, az talpon állás? Inkább fetrengés.
Ilyeneket meg ne linkeljetek be - cigányos film -, mert ettől megugrotta a többéves rekordot a vérnyomásom...

És a kiállításhoz: szerintetek miért járt Veres Kínában???

Kartal (rezervált) 2010.06.22. 15:55:50

@Vendash: ebből az elvből vették a Gömböcöt is. Marha eredeti ötlet volt...

Kartal (rezervált) 2010.06.22. 15:57:39

@no-night: általában az, hogy itt lehet élni...
A fürdőkre meg ne legyünk már annyira büszkék, elvtársak! Ha nincsenek itt a törökök 150 évig, nekünk nincs egy kibaszott fürdőnk sem, az is biztos!

belzebubó 2010.06.22. 16:04:16

A kinait az a baj, hogy nem érdekli a történelmi hagyomány.
A kinait elég kevés dolog érdekli. Van-e kaszinó- ez a legfontosabb, nagy bevásárlóközpont, rendes kinai étterem hokkien meevel, van-e kinai reggeli a hotelben és van-e kinaiul beszélő idvez. és a lényeg, hogy csoportosan utaznak kizárólag.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.06.22. 16:26:22

@Vendash:

Semmi gond nincs a Gömböccel, de amúgy kit hoz lázba, hogy "homogén anyag" ?!

A Deltába való, nem a világkiállításra ...

tudi 2010.06.22. 17:05:50

Remélem az elvtársak annyit loptak, hogy a végén ne tudják hova tenni a pénzt és az aprót szórják a tengerbe a papírpénzt égessék el utána meg lőjék főbe magukat. Más országok sokkal színvonalasabban meg tudták csinálni, mert ott nem a mutyi volt a szempont.

Berszi 2010.06.22. 17:12:28

Halihó!

Az "eljárás" engem is mélységesen felháborít, iszonyat gáz.

Viszont a kiállítást magát, és a Gömböcöt megvédeném. Egyrészt a homogenitása (amiért nem keljfeljancsi) másrészt a matematikai lényege igenis kiemelkedő dologgá teszi.
Másrészt szerintem pont ez jól jellemzi magyarot, hihetetlenül ötletgazdagok vagyunk és ilyeneket találunk ki (gondolom ha most jelenne meg a Rubik kocka és csak az lenne nagyban benne akkor azt is hülyének néznék, pedig tudjuk hogy milyen nagyszerű találmány).
Harmadrészt Kínában ezt sokkal jobban értékelik, ezt mindenki tudja, akinek volt már megismerni dolga azt a kultúrát, ugyanis a Gömböc egy 3d-s jing-jang, ami ott azért üt
Negyedrészt megjelent most egy könyv a világkiállításokról, bemutatva benne a korábbiakat, a régi kiállításokat lapozgatva álltalában ronda agyag szobrokat és ronda képeket állítottunk ki benne, azokhoz képest ez szerintem sokkal jobb. Plusz egy makovecz faépület mennyivel jellemzi jobban mo-t?

Geza 2010.06.22. 17:40:48

@Berszi:
Hát, azért szerintem még Kínában is kevesebb a matematikus mint a nem matematikus, és egy egyszerű, mondhatni 'egységsugarú' kiállítás-látogatót vajmi kevéssé fognak meg az absztrakt fogalmak szépségei.
Ha nem így lenne, akkor esetleg a következő expón állítsunk ki inkább egy szép fekete táblát, amin ott állna mondjuk egy Kármán Tódor-féle csúcsprofilú rakétának egy négydimenziós Bolyai-felületen mint téren való pályájának a Neumann János-féle diszkrét közelítésének a levezetése :) !
Különösképpen, hogy az absztrakt 'szobrok' korában első ránézésre ez is csak egy fémszörnyedvény a sok közül, ami még a legsablonosabb rózsásréklis-lányok-barackpálinkát-osztogatnak-miközben-bőgatyás-csikósok-ostorral-pitypangot-csapnak-ketté produkciónál is kevesebb nézőt vonzanak. Márpedig a legnagyobb eredmény sem ér semmit, ha senki sem nézi meg.

"Bármily nagyok is a sikereid és bármily szörnyűek a kudarcaid, gondolj bele, hogy kb. másfél milliárd kínai pont le se szarja."

nowayoutofhere 2010.06.22. 18:24:04

annyira remélem, hogy az eu2011-es elnökség után nem ezt kell írnod

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.06.22. 18:35:21

@Berszi: Elhiszem, amit a gömböcről írsz, de a Rubik-kockás párhuzam sántít. Utóbbival ugyanis hosszabb ideig leköti magát az átlagember, még akkor is, ha egy idő után a falhoz vágja, mert soha a büdös életben nem tudja kirakni. :-)

Valószínűleg az is sokat hatott a matematikára és az azzal rokon tudományokra, de alapvetően mégis egy játékszer, ami többeket megszólít, és versenyre is alkalmas. De a gömböc ilyet nem tud. El lehet taszigálni néha és lelkendezni rajta, hogy mindig ugyanoda tér vissza, de olyat pl. nem lehet játszani vele, hogy ki tudja mégis megtalálni az egyetlen pontot, amiből nem tér vissza. A Csodák palotájában és az azzal rokon intézményekben ötperces látványosság, esetleg olyan "nyugi-játék", mint mondjuk a jojó. Elhiszem, hogy a tudományos értéke jelentős, de erre vannak sokkal komolyabb fórumok is szerte a világban, ahol be lehet mutatni, és igazán értékelik is.

ORGASMUSFORSCHER 2010.06.22. 18:36:50

Szuper anyag!!!!!!!!!!!!!!!!! A Fidesz ugye azt mondta, hogy utánajár, kivizsgál bizonyos ügyeket. Írni kell a Fidesznek, hogy nézzenek már utána ennek az EXPO-biznisznek is. És én magánemberként is foglalkozhatok vele. Pl. feljelenthetem a cikkben szereplôket hûtlen kezelésért, csalásért, stb. Ha valaki nagyon ráér, esetleg segíthetne is. 200-3000 feljelentés, bejelentés, érdeklôdés, folyamatos index-jelenlét hatására elôbb-utóbb csak beindul a gépezet. Ha nem kezdük meg mi egyszerû állampolgárok csesztetni ezeket a cégeket/embereket az elkövetett disznóságaikért, minden marad a régiben. Sajnos....

lobellone 2010.06.22. 18:38:16

A posztírónak köszönet az alapos kutatásért és a "leletek" korrekt bemutatásáért.
Az elvtársaknak pedig köszönet az ismételt blamázsért és rablásért.
Bárcsak egyszer úgy köszönhetném meg nekik, ahogy szeretném. Azt nem tennék zsebre, hogy a jó nénikéjét már csakugyan ennek a sok ingyenélőnek!

SajnosNem 2010.06.22. 18:49:13

@Prof. William: egy átlagos kínai (angol, olasz, brazil, stb.) valószínűleg megérti elsőre, hogy a gömböc olyan a matematikában, mint a speciális relativitáselmélet a fizikában, úgyhogy joggal lehetünk rá büszkék. az, hogy rossz volt a reklámja, a pavilon pocsék, a lenyúlás vérlázító - vitathatatlan.

kekeckecc 2010.06.22. 18:50:03

Korrekt cikk, tetszett. Hajrá, így tovább!

Leonard Zelig 2010.06.22. 18:58:42

@ORGASMUSFORSCHER: Följelentés, hm. igen azt kellett volna bemutatni Kínában, a magyar világbajnok följelentésben.

mrs. white 2010.06.22. 19:18:34

Na akkor mondom mit kellet volna megmutatni. Pár napja a google a hologram feltalálója előtt tisztelget. Ma olvasom az indexet hogy magyar feltaláló miatt vizsgáják a túron a bicikliket mert a vázba építve 30 percig segít rá a pedálozásra akár 30 percig. Kibontom a postaládát egy szemészeti klinkia prospektusáva benne. A lézeres szemműtétet californiában fejlesztette ki egy magyar. Ezt ugye számítógépen írom aminek a monitorjáról és magáról a gépről már ne beszéljek feltaláló ügyileg. Más nemzetek vért izzadnak ha egy ilyet kellene bemutatni. Én csak arról szóltam ami hirtelen a kezem ügyében akadt vagy ma történt. Még szerencse hogy nem golyós tollal kellett irnom.

peter3374 2010.06.22. 19:19:26

Ezt a napcellás cserepet felejtsétek már el, egyrészt rohadt nagy hazugság a hatásfoka, másrészt drága, harmadrészt meg ezer helyen gyártják már évek óta.

kermajn 2010.06.22. 19:20:17

@zero: Csak hogy tisztább legyen a kép. Ezért kénytelen sok ezer látogató, gömböcöket nézegetni ott, ahova a magyar kultúra iránti érdeklődés miatt megy.

www.stop.hu/articles/article.php?id=191156

Gyurcsány Ferenc gyakorlatilag, egy zavart pillanatában előadott beégéssel döntött, a milliárdos közpénzből finanszírozott kiállításról. Máshol meg gondolom tehetséges emberek tömege, hónapokat tölt álmatlanul azért, hogy nemzetüket méltóképpen képviseljék, és hogy igazi látványossággal kápráztassák el az országuk iránt érdeklődőket. Kommunistából a legférgesebbje jutott nekünk.

Flatline_ 2010.06.22. 19:58:44

ad1, jol csinaltak.
ad2, azt a mocskos telibeb@szott kva anyjukat.
ad3, fidesz ugyanezt a vonalat viszi vegig.
ad4, ugysem tudsz ellene tenni semmit, a kartyak le vannak osztva.

kpityu2 2010.06.22. 20:17:48

Egy átlag magyarnak hány évig kell dolgoznia, hogy megtermelje azt amit ezek a faszok egy tollvonással szétosztanak egymás között ?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.06.22. 20:30:01

Szerintem meg nem kéne ezt a filmet bemutatni, mert tele van nem igaz dolgokkal. Egy világ kiállításon hamar lebukik az ember és már így is elég égő. Bár Kínában ennyi korrupció fel se tűnik :)

apa1 2010.06.22. 20:57:10

A cri magyar weblapján az expóról 'amit látni kell,írásában' diszkréten nem említi meg a magyar pavilont

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2010.06.22. 20:59:19

Jaj, hagyjátok már a szocialistákat, nevetséges. 2014-ben is ez lesz még itt napirenden szerintem.
Ideje lenne a Fidesz-kormányra koncentrálni :)

Devil 2010.06.22. 21:51:56

@Pitypalatty úrfi: Jaj hat mirol beszelne a Fidesz? Programja nincs, strategiaja sincs, Simort sem tudjak elmozditani, azt sem mondhatjak hogy kurva nagy a baj mert megint bedontik a forintot es mar nincs mit elohuzni a tarsolyukbol a kulfold megnyugtatasara... az embereknek meg kell mondani valamit mert elkezdenek kerdezoskodni... Biztos van egy listajuk amirol minden heten elo lehet rangatni valamit, csak veletlenul oda ne keverjenek valamit amiben ok is bennevoltak, Hunvalddal is majdnem megjartak egyik jo emberuk, Czibula Csabat azota is hiaba korozik gondolom oriasi erokkel.

belaaaa 2010.06.22. 21:53:06

v égeredmény miatt ezért rúgtuk ki a szocikat! remélem valamennyi pénzt is vissza lehet szerezni

ÁkiBáki (törölt) 2010.06.22. 22:00:33

Hát ez valami elképesztően lehangoló.
A poszthoz viszont csak gratulálni tudok.

Sokszor az az érzésem, hogy ez a több, mint negyven év jobban lenullázott bennünket, mint az elmúlt négyszáz.

sentinel49 2010.06.22. 22:15:37

Gratulálok a poszthoz,,,,,,DE HOVÁ TŰNT "EL TOPO"?
Tök langyosak a hsz-ek,így min kacarásszak?

ugus 2010.06.22. 22:16:49

@Pitypalatty úrfi: Nyugodj meg , ez még csak a kezdet . Most kezdünk tisztán látni mik is történtek itt valójában .....bármennyire is ügyesek voltak egyesek ....
Aztán majd jönnek a vádemelések , mikor az ilyen és az ehhez hasonló posztok felkavarják az állóvizet ....
Úgyhogy végülis igazad van : valszeg még 2014-ben is lesz folyománya a dolgoknak .
Nagyon helyesen .

De látom te ezt a posztot sem érted . Elloptak tőlünk pár milliárdot ....biztos nem érint .

2010.06.22. 22:24:03

Hi, I'm a native Chinese living in Budapest. Above video clip really disappointed me, who wrote it? Someone translated it by google translator?? And the background voice, they have a horrible accent!! I'm 99% sure they didn't have any proper education, more likely they work in Chinese Bufe! I worked for UN and ELTE far east department before, why non of my colleague got contacted for this project? We can do it for free just to protect Hungarian's face in world Expo.

nyünyüge 2010.06.22. 22:30:08

Egyikőtök azt írja, hogy "a gömböc maga zseniális, de nem érdekes egy átlagembernek".
Azt hiszem, hogy nehezen tudjuk innen megítélni, hogy a világkiállítás közönségnek és főként a kínaiaknak mennyire jön be egy ilyen zseniális harmonikus forma és hangulat - a mögötte levő matematikai tudás ismerete nélkül. Én egyáltalán nem tartom kizártnak.
Aki t nem csontvázvadászat céljából érdekel a téma, keresse meg az építészfórumon a tervező építésszel készített interjút.
Egyébként az egész posztról az a véleményem, hogy nem kellene a kiállítás tartalmát ill. az arról folytatott esztétikai vitát összekeverni a kiállítás rendezésével kapcsolatos pályázat, finanszírozás, cégek körüli vélt vagy valós visszáságok vizsgálatával, leírásával ill. mindenféle politikai szálak bogozásával.

Hogy végül is milyen benyomást tesz ez a kiállítás Sanghai-ban azt nem mi fogjuk eldönteni, pc-n lejátszott kisfilmek és sértődött idős akadémikusok interjúit hallgatva. A közönség fog dönteni meg a kiállítás-szervező szakma.

2010.06.22. 22:32:08

AZ előző kommentet kedvesem írta. Csak hogy az angolul nem beszélők is értsék:
"Én egy Budapesten élő Kínai vagyok. A látott film igazi csaláódás volt számomra. Ki írta ezt? Valami google translatorral lett fordítva? És a felolvasók, ezeknek az embereknek szörnyű akcentusok van. 99%-ban biztos vagyok hogy nem tanult emberek beszélnek rajta. Sokkal inkább hangzik Kínai büfés dolgozóknak. Dolgoztam az UN (egyesült nemzetek)-nek és az ELTE-n előtte. Miért nem kérdeztek meg valami kollegát hogy megkérdezzék ezzel a projecttel kapcsolatban? Ők ingyen megcsinálták volna, csak hogy védjék Magyarország arcát a világkiállításon."

2010.06.22. 22:36:20

@nyünyüge:
Kedvesem szülei bementek Shanghaiba, csak hog megnézzék a Magyar pavilont. Ez a gömbőc az egyik leg felkapottabb szuvenír, de ez csak egy játék ameddig ki nem találják hogy kell használni.

nyünyüge 2010.06.22. 22:39:21

@kowee- vicces pár lehettek a kedveseddel együtt, de legközelebb inkább kínaiul írjatok, az kevésbé lesz átlátszó :-).

2010.06.22. 22:46:07

怎么?这里有人想和我说中文吗?
你们不觉得丢人吗?找这么个小学没毕业的人负责如此重要的国际展览,上国际舞台帮助匈牙利人丢脸?还花去那么好些经费,可笑!
nyünyüge 你知道我在说什么吗?

ugus 2010.06.22. 22:52:37

@Devil:
Újabb szocialista gyanusitottat halgattak ki / helyeztek vád alá / gyanusitottak meg ....
Szerinted ez véletlen ??

Ez például / a világkiállitásra elköltött 3 milliárd / a szememben egy csontváz ...

És ezeket az infókat a szerző , mégcsak nem is titkosszolgálati eszközökkel szerezte ...csak úgy a netről .....képzeld el mi lenne ha tudna belsős dolgokat .

cramy 2010.06.22. 22:58:05

hát ez a dallaszos osztott-képernyő elég súlyos az "imázs"videóban...

Mr Neanderthal 2010.06.22. 23:01:06

itt lehet ilyen céget bejegyezni, még ki se kell utazni Hong Kongba:
www.chandler.com.hk/

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2010.06.22. 23:11:47

@ugus: Értem én. A maszop szétlopta az országot. Ezt nagyon-nagyon régen tudjuk. Ha még 20 ilyen ügy derül ki, az sem lep meg, ha 200, az sem.

Viszont mindeközben a Fidesz éppen felszámolja a demokráciát, ez egy cseppet jobban érdekel.

mikrobi79 2010.06.22. 23:17:52

14 milla ezért a kisfilmért? A jó qa... hobbiból 100x jobbat csinálok/csináltam ennél...

ugus 2010.06.22. 23:31:39

@Pitypalatty úrfi:
Akkor itt egy 7 milliárdos / !!!!! / ügy : teljesen véletlenül Mszp-s az elkövető ...
zipp.hu/belfold/2010/03/28/babolna-ugy_hetmilliarddal_kevesebb_az_allamkasszaban

"" Viszont mindeközben a FIDESZ éppen felszámolja a demokráciát ""

1. Most miért is ?
2. Te , meg a tefajtád mindig a " demokrácival " jöttök mikor egyszerü bünözőkkel van dolgunk ..Ó Szent Demokrácia !!! Mocskos bünözők és kész .

gergel 2010.06.22. 23:44:04

ez egy bűnszövetkezet :((

picur3ka 2010.06.22. 23:45:56

@kowee:

Hi, kowee! It's very nice of you.

But probably google, as you suggested or someone who does not speak well, just happens to be a mate. All the post is about, another corrupt business deal and it did not even come out well.

shoebaron 2010.06.23. 00:37:27

gömböcöt én is védem: a helyszínen láttam, hogy az embereknek tetszik, rengeteg kínai megy oda és nagy örömmel az arcán tapogatja, tologatja a kisebb változatokat a pultnál. az nem mondható, h ne lenne érdekes.
vagy ahogy a kanadai pavilonban a helyiek mondták: voltunk nálatok, tetszik a magyar pavilon, de tényleg csak ennyi?

NemPolgár 2010.06.23. 01:41:35

Igazi bunkók vagytok.... (tisztelet a kivételnek!)
1. Még a kínaiak is nyitotabbak és gondolkodóbbak nálunk, nem beszélve a külföldi látogatókról. Ezért valószínűleg többen megértik mi az a Gömböc és miért is nem 'kelj fel jancsi'. Ti pedig úgysem értitek, mi az a test, ami homogén anyagú, egyetlen egy stabil és egyetlen egy instabil egyensúlyi ponttal.... Ezért nem magyarázom el. Persze nektek Domokos Gábor (egyetemi tanár, az MTA doktora) neve sem mond semmit. (Külföldön többen hallottak róla, már önmagában ez is szégyen!!!)
2. A pavilon tervezője Lévai Tamás elismert, agilis, fiatal építész, aki nemrég nyert nemzetközi pályázatot Mariborban. Persze nekünk Ő is csak egy f@sz.... (Ezért én kérek tőle elnézést!)
3. Mindennek semmi köze a szokásos mutyihoz, már az is méltatlan, hogy Domokos Gábor és Lévai Tamás neve "ezekkel" együtt merül fel.
További kellemes kommentelést!

v2peti 2010.06.23. 01:46:38

Vihette volna ki sokkal több dolgot,. Holgramm, számítógép, gyufa (valamivel csak meggyújtják a tüzijátékukat), bűvös kocka (már tömegével gyártják ott is), golyóstoll, telefonközpont...

Aszi 2010.06.23. 02:48:08

Ez megint a tipikus esete annak, amikor saját magunkat ostorozzuk, szidjuk, utáljuk, mert nekünk semmi sem jó! Eközben a világkiállítás látogatóinak igenis tetszik a magyar pavilon, tetszik nekik a gömböc, és jó benyomásokat szereznek. Egyébként nem a gömböc az egyetlen látványosság! Az épületben 800 darab föl-le mozgatható faoszlop van elhelyezve, a látogató úgy érzi, mintha erdősben sétálna, és az oszlopok zenére mozognak ritmikusan föl-le. Ezen az oldalon pl. a 15 legérdekesebb pavilon között mutatják be a magyar pavilont:
www.bspcn.com/2010/05/15/15-amazing-pavillions-from-shanghai-expo-2010/

Volt olyan napilap is, amely a 10 legjobb pavilon között szerepeltette.

Az, hogy a gömböc lesz a pavilonban bemutatott egyetlen dolog, tudatos döntés volt, ugyanis a látogatók, akik százötven vagy mittudomén mennyi pavilont járnak végig, nem tudnak több dolgot megjegyezni, ennél sokkal hatásosabb egyetlen, de érdekes dolgot bemutatni. Az is fontos, hogy valami újat mutassunk be, és ne rég lejárt dolgokat, amelyeket már évtizedekkel ezelőtt is bemutathattunk volna - ne jöjjön senki Gábor Dénes hologramjával, a Rubik-kockával meg egyéb lerágott csontokkal! A magyar népviseletek, Hortobágy, csikós-gulyás sem érdekel senkit! Az utóbbi évek legérdekesebb, expóra való találmánya a gömböc! Nagyon helyes döntés volt ezt bemutatni, egyébként nem Gyurcsány döntötte el, ahogy valamelyik hülye itt írta, hanem volt egy erre kijelölt bizottság. És annak a kommentelőnek, aki szerint egy orosz matematikus találta fel a gömböcöt, üzenem, hogy téved: ő csak megsejtette, hogy létezhet ilyen tárgy, a tényleges bizonyítás a két magyar matematikus műve, és ők határozták meg a test pontos formáját is. A gömböcnek nagyon jó üzenete van, nem utolsósorban a magyarok kiváló matematikai képességeire és találékonyságára utal, ami a befektetők számára jó figyelemfelhívás.

Tehát a pavilonnal és a gömböccel minden rendben van, a külföldieknek tetszik, egyedül mi magyarok fanyalgunk, mi nem tudunk örülni a saját sikerünknek, nálunk mindig mindenki a negatívumot akarja mindenből kihozni, ez a poszt kiváló példája ennek.

Akvyr 2010.06.23. 03:47:39

Maga a varázslatos alakú cucc amit kiraktunk egyébként úgy hallottam nagy sikert aratott, és tömött volt a pavilon (persze lehet, hogy ez nem jó indikátor, mert még így is kevesebben voltak benn mint az utcán). A pénz részéről annyit, hogy grat, eszméletlen, hogy mi semmit nem tudunk 70% zseb-pénz nélkül megcsinálni.

Az update videó viszont frankó.

picur3ka 2010.06.23. 05:58:16

Tessek objektivebben tajekoztatni!

A kinaiaknak tetszik, tobbnyire csak ok latjak, szoval sikeres legalabb a penzeert. Tobb latogatoja van, mint szamitottak volna.

Kekk 2010.06.23. 07:07:17

Cikkhez:
Az Eastinfo Kft. Mohr Richárd érdekeltsége, szintén MSZP berkekbe tartozik.
a Genexpo pedig Husztyéba.
A hong kongi cégbejegyzés sem véletlen, Huszty éveken át ott igazgatta az ország keleti kapcsolatait. Ismeri a járást.
Az adott párhuzamokra, közbeszerzéses csalásokra már jó egy éve fény derült, de természetesen nem tett ellene senki semmit. A jelenlegi helyzet már akkor is jól vizionálható volt.

Én egyébként nem sajnálnám a dologra a 3 csilliárdot, ha azért le is tettek volna valamit az asztalra, mégha tényleg le is nyúlták a pénz több, mint felét (kb. 45%-a a tényleges költség). Az összeg jórésze már egyébként az EXPO előtt ki lett fizetve, nehogy a FIDESZ bekavarjon, ezért is nem ugrálnak annyira most Viktorék a dolog miatt. (Abból nekik már nem jut, akkor meg minek pattogni. Országimázs? Az már adott, bárhova is megyünk...)

EXPO: valószínűleg nem ment át az otthoni szervezőknek sem a "Better City Better Life" üzenet.
Az EXPO eredeti célja az lett volna, hogy különböző országok olyan, elsősorban zöld technológiákat vonultassanak fel, ami könnyebbé, környezetbarátabbá teszi a nagyvárosok életét. Sanghájban 20 millió ember él. Gazdagok. Az egy főre eső személygépkocsik száma még nem éri el az EU-s szintet, de el fogja. Hely viszont nincs. Szennyvízkérdés szintén probléma. Energiahiány probléma. Légszennyezettség probléma. Sangháj csak egy a nagyvárosok közül egy olyan országban, ahol a 4-5 milliós lakosságú település falunak számít. Ezekre és hasonló dologra vártak ide megoldásokat - elsősorban.
Hogy a Gömböc ehhez miben járul hozzá - nem írom le, mert tiszteletben tartom az egyébként bizonyára nagyon fontos találmány szerzőjét (mellesleg a Gömböc körüli szerzői jogi dolgok is megérnének egy bejegyzést; akinek van ideje, járjon utána, érdekes véleménykülönbségekre fog bukkanni...).
Azt nem is kell mondanom, hogy lett volna jelentkező bőven ide passzoló magyar találmányokkal, de mivel nem sikerült megegyezni a kedves szervezőkkel (több kellett volna bizonyos zsebekbe), így eltanácsolták őket. (Nehogy már ingyen reklámozzuk a magyar tudást és szakértelmet!)

Pavilon: a design nem olyan rossz, jól bele lehet magyarázni a természetet és a harmóniát, tehát még párhuzamot is lehetne vonni az Expo mottója és a terv között. Ha jól tudom viszont egyrészt azért a pályamunkák elbírálásánál is volt egy kis csavar (szörprájz), másrészt hallottam olyan visszhangot is (nem tudom, mi igaz belőle, majd utánanéz valaki), hogy a design egy japán terv másolata, vagy legalábbis nagyon-nagyon hasonlít egy távolkeleti építész egyik megálmodott épületéhez.

Az pedig, hogy a magyar megjelenés kinek jön be és kinek nem:
1.: shanghaiscrap.com/?p=5069
2.: aki még nem járt kint, ne nyilatkozzon inkább. A kínaiaknak lehet tetszik a Gömböc. Fél percig. Aztán leülnek a kivetítő elé. Nem a film miatt, hanem mert a magyar pavilonban jó a légkondi és van hely leülni. Ez lehet hülyén hanzgik, de mikor 4 órát állsz sorba, hogy bejuss a német vagy az amerikai pavilonba, 30 fokos melegben, 95%-os páratartalom mellett, jól esik egyet hűsölni, pláne, ha még sorba se kell állni érte :D

És Szőccsel egyetértek abból a szempontból, hogy ha már Gömböc, akkor legyen mellette valami más, országimázst építő, kézzel fogható (hangos, zenés, színes, mozgalmas - a kínaiak azt szeretik - Belzebúbó, ebben tévedsz: én már láttam színháznyi kínait 2 órás magyar színházi előadást végigélvezni és láttam teljesen vegyes csapatot 3-szor szedni a gulyáslevesből. Az pedig, hogy a kínait nem érdekli a hagyomány és a történelem...ilyet mondani egy olyan népről, akinek a legnagyobb büszkesége az 5000 éves történelme és a hagyományok...botorság.)
Ha pedig Szőcs nem tud előrukkolni valami értelmessel erre a hátralévő 3-4 hónapra, akkor lehet rossz székben ül. Napi 1-2 millából olyan programsorozatot lehetne csinálni, hogy csak na.
Ide még megjegyezném, hogy a szlovák pavilonban a Szent Koronával villognak, illetve Hudec László sangháji munkásságával (Hudec kiválló MAGYAR építész volt, akit otthon természetesen magasról leszarnak a mai napig - tisztelet a kivétenek - és több, mint 60 épület köthető a nevéhez csak Sanghájban. Sajon a kínaiak után most már a szlovákoknak is ismerősebben cseng ez a név, mint szeretett hazánban. A margón megjegyezném, hogy Petőfivel ugyanez a helyzet.) SZVSZ ha én terveztem volna ide pavilont, a Hudec szálat mindenképp beleszőttem volna, már csak azért is, mert anno korszakalkotó dolgokat vitt véghez (tessék utánanézni!), bár mondom, a harmóniás párhuzam sem rossz. (És a gyufaszál design is magyar vonatkozású, csak ezt a linket a kínaiak nem annyira ismerik.)

Mindent összefogolalva, ez nagyon el lett baszva.
Egy ekkora, mind környezettudatos technológiára, mind európai turisztikai látványosságokra kiéhezett, több mint 1 millió dollármilliomossal, 2500 milliárd USA dollár valutatartalékkal rendelkező piacra egy acélkaviccsal megjelenni, s a sorozatos negatív visszhang ellenére szarni az egészre, valószínűleg az évtized eddigi legnagyobb baklövése részünkről (nem hittem volna, hogy az országgyűlés határozattervét Tibet függetlenségéről, vagy a szecsuáni földrengést követő részvétnyilvánítás elmaradását - úgy kellett leszólni Pekingből - lehet még tetézni hülyeséggel, de megint naív voltam).

Nagyon el kéne gondolkodni, hogy merre akar ez az ország menni a következő (és lehet számára az utolsó) pár évtizedben:
az önös és rövidtávú érdekeket továbbra is előtérbe helyezve, újraválasztva valamelyik több évtizedes múlttal rendelkező maffiacsoportot újraválasztva az ország és a nemzet teljes összeomoltatása, megsemmisítése a cél, vagy elkezdünk végre józan ésszel gondolkodni és tiszta szívvel, egyenes gerinccel cselekedni. Remélem az utóbbi - bár az alagút végén egyre halványodik a fény...

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.06.23. 07:37:17

Emberek valaki mondja meg nekem a következőt:
Oké ez a gömböc, nagy matematikai bravúr, de mire lehet használni?
Néztem ezt a gömböc áruló honlapot, mi a fene kerül egy tömör alumínium testbe 122 euróba (kb. 30 000 ft)
Ki a fene vesz meg ennyi pénzért egy designes keljfeljancsit?
Mert akárhogy nézzük végülis az legalábbis ha a "hasznát" nézzük a hétköznapi életben.

Aszi 2010.06.23. 09:57:44

@Kekk: Az általad belinkelt oldal egészen mást ír, mint amit te itt sugallsz! És a cikk kommentjei is egyértelműen pozitívak. Részletek:

"Clarification: As noted below in the comments: as weird as this is, I actually really like it. Nice change of pace, and the only pavilion that I was still talking about - and blogging about - hours after leaving the grounds. Kudos to Hungary."

"I understand your perplexity, and I see why many people would dislike this. But I want to say some words to support the Hungarian choice, because I really like it.

This is precisely what makes the EXPO worth visiting for me, and this is what makes it different from a “World Tourism Fair” that some want to call it. Countries do bizarre things like this, with a high geek added value. I remember in Seville I really loved the Chilean pavillion which was almost entirelly filled by a piece of Iceberg!! Speak of representing Chile, LOL.

Besides, The problem with European countries is that there are way too many similar folkloric traditions, and all those pavillions that try to represent their dances and folk art are Boooring. I dig Hungary and I am looking forward to more weird stuff!! I can’t wait to roll over theor Gomboc, I am sure it sounds like Bartok!"

"Thanks for the great comment. It’s funny – yesterday I visited more than a dozen European pavilions, and the only one that I was talking about several hours later was … the Hungarian pavilion. It really is one of the strangest places at the Expo, and – when I get around to writing up my must-see list – it’s going to be on it."

"I love Euroweirdness. I can’t wait to go!"

"Thanks for blogging about this. Very appealing to a nerdy person like me! It’s things like this and the Seed Cathedral that would draw me to the Expo if I were able to go."

Szerintem büszkék lehetünk ezekre a kommentekre, magukért beszélnek! Valóban valami különlegeset, egyedit, megjegyezhetőt, és főleg: modernet mutattunk be. Persze tudom, ha a Fidesz idejében rendezték volna, akkor egy Makovecz által tervezett pavilon lenne, benne egy Trianon-emlékművel.

Aszi 2010.06.23. 10:07:23

@prostatikus vogon jeltz: Azért ilyen drága, mert rendkívül pontosan kell legyártani, századmilliméteres eltérés bárhol máris működésképtelenné teszi. És hogy mire használható a hétköznapi életben, az miért kérdés? Ha használható dolgot akarsz, vegyél egy zöldségaprítót!

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.06.23. 10:25:29

F@Aszi:
Ezt a holmit nem kézzel reszelik hanem valószínűleg CNC megmunkáló központtal, ott a század mili meg alapeset.
Ebből kifolyólag a termelési költsége nem hinném hogy olyan drága lenne.

Másrészt , oké itt ez a jópofa tárgy ami mondjuk jól mutat mint levélnehezék vagy ilyesmi.
De mondjuk az ebből szerzett tudást vagy innovációt mire lehet felhasználni?
Ennek a dolognak a kapcsán lehet fúziós erőművet építeni?
Pl. e = m * c2 = atombomba (nagyon leegyszerűsítve)

Én már csak ilyen földhözragadt vagyok, szerintem egy felfedezés akkor jó és hasznos ha az valahogy előre viszi a közösséget.
Pl. Golyóstoll, Rubik Kocka.
Én azt látom ez a jópofa dolog csak egy önmagáért való valami amiből eztán nincs tovább, ezt felhasználva nem fognak újabb jobb környzettutadosabb akármiket tervezni.

Aszi 2010.06.23. 10:45:06

@prostatikus vogon jeltz: Ez a dolog matematikáról szól. A matematikának szerinted általában mi a haszna? Sosem lehet közvetlenül megmondani, hosszú távon mégis óriási. A matematikusokat nem a haszonelvűség hajtja! Egyébként egyes teknősök páncéljának az alakját sikerült megmagyarázni vele, ennek kapcsán a legrangosabb tudományos folyóiratokban is szerepelt.

A gömböcöket háromdimenziós nyomtatással gyártják egy nagyon drága berendezéssel, és több óráig tart egy darab elkészítése.

Geza 2010.06.23. 10:50:29

@Aszi:
Ha meg egy abszolute használhatatlan dolgot akarsz, akkor vegyél egy szótagszámra fizetett újságíróként a mekiből szabaduló bundáslábú szabadbölcsész verselemzőt.
Igen szépen méltatta a magasztosságos Gömböcöt (nagy G-vel) pár olyan forgószékbe fingó juppi, aki még a saját kajáját sem képes megtermelni, nemhogy esetleg pl. még valami, szavakon túl manifesztálódó hasznot is jelenthetne _nekünk_.
Ugyanis egy technológiai kiállítás nem csak arról szól, hogy a rózsaszín ködben bolyongó esztéták érdekes cikkekben csillogtathassák a szókincsüket, hanem (és elsősorban) arról, hogy ott a résztvevők bemutathatják a _technológiájukat_ (érted: hasznot hajtó dolgokat), amire a látogatók max. 1%-át kitevő potenciális megrendelők azzal reagálhatnak, hogy 'Nédda, ilyesminek mi is hasznát látnánk! Elnézést, elkérhetném a kontaktjuk névjegykártyáját? Még az is lehet, hogy ebből nagyobb tételben rendelnénk...'

Te komolyan azt gondoltad, hogy az ilyesmi kiállításokon a résztvevők az altruisztikus esztetológia miatt fizetnek a helyért, a rendezvényért, stb., vagy hogy a belépőkből fedezik ennek a költségeit?
Akkor elárulnám: a belépők kb. a szervezőgárda költségeit fedezik maximum, a szívjóság érintve sincs, ellenben egy potenciális megrendelő itt néz szét, hogy ki milyen feltételekkel kínál milyen vívmányokat, legyenek azok zöldségaprítók vagy CAD programok, motorkerékpárok vagy vadászpuskák, műtrágyák vagy fürdőszobabútorok.

És ez az a pont, ahol a zseniális gömböc pont annyira volt kínos, mint amennyire kiszarni lett volna: tízmásodpercnyinél nagyobb érdeklődést max. abból vált ki, akinek egy kétváltozós felületi integrál szépségétől csillan fel a szeme, gyakorlati értelme jelenlegi ismereteink szerint nulla, és ezzel megjelenni itt egyetlen üzenetet hordozott: ennyit tudunk, ennyi haszna van a létezésünknek.
Egy rotakapával hajtott szecskavágónak, egy gimnazista által összebarkácsolt 3D-szemüveges rendszernek, egy hőszivattyús lábmelegítő zsámolynak, egy festéktaszító vakolatnak, egy fél százalékkal nagyobb terméshozamú csiperkegombának több haszna lett volna, mint ennek.

Még mindig nem teljes a kép? Jó. Képzeld el, hogy kifejlesztünk egy szintetikus löttyöt, ami átmeneti jelleggel képes ellátni a vérplazma funkcióját és kompatibilis minden vércsoporttal (megtörtént, méghozzá Pécsett, kvázi állami támogatás nélkül), nomármost ennek a licencét nyomorult 1%-os részesedés mellett odaadjuk Kínának, így literenként kb. 3 Ft-ot kapunk.
Nos, Kínában van kb. 1.5 mrd ember, jusson minden 50e emberre egy kórház, az 30e kórház összesen. Mindegyikben fogyjon csak havi 500 liter ebből, az havi 45 millió, évi kb. fél milliárd Ft, csak azon, hogy ott egy ember látott egy nyomorult plakátot és váltott pár emailt a mieinkkel.

Képzeld el, hogy pl. egy itteni cég összerak egy olyan informatikai rendszert, ami jelzi a buszsofőrnek, hogy mennyivel kell mennie, hogy a következő lámpát zöldre váltáskor érje el, és ezen rendszer licencét pl. 10e Ft/db áron adjuk. Van kedved tippelni, hány városi busz jár Kínában? Kezdetnek számolj 500 nagyvárossal és városonként 2000 busszal...

Kína a világ legnagyobb piaca, a mi szokásainkhoz képest szinte korlátlan gyártó és termelőkapacitással és emellé szintén kvázi korlátlan felvevői kapacitással, és az egyetlen, ismétlem: az egyetlen, amije hiányzik, az a jó ötletre épülő hatékony technológia. Ezért rendez expókat, ezért küldi az embereit tanulni a világ minden tájára, ezért fizet alku nélkül a licencekért és ezért lop el szó nélkül bármit, amit nem tud megvenni, mert ebből az egyből szorul 'behozatalra'.
Nekünk meg pont ez volt régebben az erősségünk, állítólag még mindig az, és erre mivel állítunk oda? Egy hasznavehetetlen érdekességgel, egy bölcsész-inspiráló matematikai absztrakcióval, egy félresikerült próza-elemzéssel meg egy feltupírozott mézgagéza-jövőlátomással.
Állunk letolt gatyával és lógó dicsőséggel, utólag meg sajnálkozunk, hogy a tótok amúgy félgőzös ötletei futnak be és tarolnak Kínában.

Na, ezért süvít az ember agyáról a gőz a lehetőségek ilyen szintű elbaszását látva, és ezért kívánja az ezt elkövető gazemberek alfelébe a Gömböcöt feltolva egy világító végű oszlop segítségével.

A bőcsészeket meg esztétista széplelkeke meg ezúton is csókoltatom, legközelebb gondoljanak arra, hogy a kenyér vajon lelkes esszéktől került-e az asztalukra és mitől van télen is fűtés a szobájukban, mielőtt leszólnák a 'gyakorlatias' dolgok iránti igényeket.

(Ja, természetesen mérnökféle volnék, a régebbi eresztésből :)...)

NemPolgár 2010.06.23. 10:57:56

Hogy mire jó a gömböc?
Még valóban nincs gyakorlati felhasználása, de Várkonyi Péter, a feltalálók egyike, a NASA-nál dolgozik, olyan távoli bolygókra küldött gépek fejlesztésében, amiknek nem mindegy, hogy ha felborulnak fel tudnak -e állni. (Csak pongyolán a gyengébbek kedvéért.) Hát pl. ezért jó.
Hogy miért kerül ennyibe megvenni egy gömböcöt?
Azért amiért egy Porsche 100.000 euróba kerül. Mert ki kell találni, meg kell fizetni az innovációt. Az alapanyag (egy alumínium tömb, vagy egy halom műanyag és drót, üveg, gumi stb. ) egy rakás sz@rt sem ér önmagában, ez biztos. Egy mobiltelefon anyagköltsége pl. 300 HUF, mégsem ennyibe kerül. Bocsánat a primitív hasonlatokért...

Aszi 2010.06.23. 11:01:22

@Geza: El vagy tévelyedve! Az expo nem innovációs, nem technológiai kiállítás. Műfajtévesztésben vagy. Mi van szerinted pl. a francia pavilonban? Elmondom: Szökőkutak, madárdal, virágillat, festmények és egy házasságkötő hely.

NemPolgár 2010.06.23. 11:15:14

És az biztos, hogy jó? A franciák nem lehetnek hülyék? Miért veszed készpénznek, hogy az jobb mint a miénk? (Leszámítva, hogy biztos nem loptak el ennyi pénzt a finanszírozásból...)

derelyegrádi szellem 2010.06.23. 11:17:50

@Geza:

Méltányolom az igyekezetedet, meg aztán igazad is van.

A helyzet viszont mindennél jóval egyszerűbb, és prózaibb is. Huszty elvtárs régi jó elv-, és üzelttárs. Erről szól a pavilon, az egész ügy, meg minden folyománya is. Kiállítási pavilon jogcíme alatt megdobták néhány milliárddal, amiből nyilván részesültek a "dobók" is.

Ez ennyi.

Geza 2010.06.23. 11:30:06

@Aszi:
Rendben, akkor legyen dal meg művészet (mondjuk a nyugat-románok jobb is, ha technikához nem nyúlnak :)...), akkor csináljunk szépet és harmónikusat, ami egy érzést, egy hangulatot ad át.
Legyen magasztos vagy vidám, legyen ízlésesen diszkrét vagy dinamikus, legyen klasszikus vagy fiatalos, de könyörgöm: akkor az embereknek szóljon (és ne a műkritikusoknak), legyen jellemző vagy miránk vagy a közönségre vagy mindkettőre, de mindenképpen legyen elég tartalma ahhoz, hogy egy átlagos embert legalább egy-két óráig foglalkoztasson.

Én legalábbis nem megyek el egy kétsoros vers felolvasására, nem pazarlok időt olyan vásárra, ahol egyetlen árus árulja az amúgy igen eredeti egyetlen féle vattacukrát és nem hallgatok olyan zenét, ami egyetlen hang egyetlen megszólalásából áll.

Említetted a békaevőket, hogy náluk szökőkutak, madárdal, virágillat, festmények, stb. vannak. Ezek alapján egy XIX. sz.-i kastély hangulatát tudnám magam elé képzelni, az ízlésességgel, a harmóniára való törekvéssel, az előkelőséggel, kb. a 'Három testőr' világát, ha úgy tetszik.

Egy csarnok közepén álló gömböcről milyen érzés fog el? Ezt faragták vagy cseppentették? Absztrakt szobor ('phej'), mi ebben a szép? Ekkor elolvasom a tábláját, elgondolkozok a problémán ('aha, tényleg. ügyes!'), körbejárom, számolgatok kicsit (mert valamikor tanultam több matekot, mint a törtek összeadása), majd konstatálom, hogy bizony, én ezt nem tudtam volna levezetni, és tényleg príma matematikus volt, aki ezt kihozta. Aztán pislogok egyet és szétnézek, hogy 'hogyan tovább, mi egyéb látnivaló van még?', merthogy ez ugye max. fél percig tartott, és különösebben nem az a hangulatcsináló dolog, ami mellé leül az ember és élvezi az érzést.

Szóval legyen, lehet művészeti kiállítás is, csak akkor meg a művészet hiányzik belőle.

Megmondom én, hogy mi lett volna megfelelő megjelenés a Gömböcnek: egy príma cikk egy matematikai szaklapban meg egy kiállított példány a Csodák Palotájában, negyvenhét másik hasonló érdekesség között egyként.

Ez így kicsit olyan, mintha a nyugatrománok egy Bézier-felülettel neveztek volna (bár azt az autógyártásban használják a karosszéria-tervezésnél), vagy inkább egy Mandelbrot-halmazzal: szép, ötletes, de ... és mi van tovább?

Ne feledd: mi művészetértési szempontból átlagos emberek nem elsősorban elemezzük a műveket, hanem először látjuk és halljuk, és ha valamiben látszik némi mondanivaló, azon esetleg elrágódunk.
Ami művészet elsősorban a hivatásos műértőknek és kritikusoknak szól, az nem művészet, hanem belterjes ömlengés, ami pedig nem közvetít semmit, az nem művészet, hanem absztrahált semmitmondás.

Geza 2010.06.23. 11:40:19

@derelyegrádi szellem:
Értem én, csak néha jó behunyni a szemet és rendes világot képzelni magam köré :).

Ellenben találtam a minap valamit, ami matematikailag és gépészetileg is tetszett, látványnak is ötletes, és még gyakorlati haszna is van:
www.8625plus2.com/products/ncg-all.wmv

Kíváncsi volnék, mit kapott volna a nevezésért felelős kínai kormányhivatalnok, ha pusztán akár egy ilyennel álltak volna egy világkiállításon a közönség elé, Kínát bemutatandó. Megúszta-e volna pár év sóbányával, vagy kiszámlázták-e volna a családjának a 12 gramm ólmot?

Szóval Kínában jóval többen vannak, mint nálunk, de úgy látom, az ostobaságnak és a birkaságnak az összege független az ország méretétől, illetve inkább úgy mondom, hogy 'remélem', hogy így van :(.

Aszi 2010.06.23. 11:44:05

@Geza: Megint félre vagy tájolva, az Expo nem művészeti kiállítás!

Unalmas ez a fanyalgás. Fentebb olvashattad, a külföldiek lelkesednek a magyar pavilonért, leköti őket, megjegyezték. Csak nekünk, magyaroknak nem tetszik. Ezért vagyunk mi lúzer nép!

Valami újat, korszerűt, bemutathatót kellett találni az utóbbi néhány év magyar terméséből. Számos ötlet volt erre, végső soron a gömböcöt találták a legalkalmasabbnak, és én ezzel teljesen egyetértek. Mit mutatott fel az elmúlt néhány évben Magyarország, ami jobb volna? Nem tudok ilyet mondani. A gömböc nagyon klassz dolog, én büszke vagyok rá. Mutattuk volna be helyette az elmúlt évek legsikeresebb magyar innovációját, az eldobható papírbilit? Azt kellett volna inkább kiállítani?

Azt is már írtam fentebb, hogy a gömböc ugyan a fő kiállítási tárgy, de az épületben elhelyezett 800 faoszlop, melyek zenére mozognak föl-le, napszakoktól függő ritmusban, ad egy hangulatot is hozzá, tehát nem az van, hogy egy töküres csarnokban ott a gömböc és kész.

Miért nem lehet egyszerűen elismerni, ha valami jót, érdekeset, klasszat csináltunk? Miért van állandóan a fanyalgás? No ezért van kudarcra ítélve ez a nép!

ÁkiBáki (törölt) 2010.06.23. 12:00:29

@Aszi: Az Expo-ba a művészet éppen úgy belefér, mint egy gömböc.
Ne felejtsük már el, hogy kiknek szól egy kiállítás. 70 millió látogatóból szerinted hány olyan matematikus van, aki szakmailag komolyan értékeli a gömböcöt?
És a többi? A nép, az istenadta nép? Mert hogy azért ők a többség, ha teszik neked, ha nem.
Ők hazamennek és azt mondják, hogy hú micsoda egy okos nép ez a magyar, kitalálták a gömböcöt és betelepítették egy virtuális mozgó erdőbe?
Ugyan már.
A kínai Expo pedig igenis innovációs kiállítás. Lehet, hogy nem annak kellene lennie, de akkor is az. Csak ők egy kicsit másképpen gondolkoznak.

Geza 2010.06.23. 12:24:08

@Aszi:
"az Expo nem művészeti kiállítás!"
Értem. Nem technológiai, nem művészeti, nem bemutatkozó.
Szerintem egyszerűen definiáljuk 'gömböcisztikai'-nak, amit mi példásan és csodásan felismertünk, a világ többi népe pedig szánalmasan leszerepelt, mert egyetlen gömböc nem sok, annyira se tellett tőlük!
Veregessük is meg a saját vállunkat rögtön, és nyugodjunk meg, nem mi megyünk szembe a forgalommal az autópályán, hanem az összes többi autós.

"Fentebb olvashattad, a külföldiek lelkesednek a magyar pavilonért, leköti őket, megjegyezték."
Olvashattam, hogy volt pár firkász, aki írt olyasmit, hogy neki tetszett.
Hadd áruljam el, a kölyökmacska-vízbefojtós-úgynevezett-művészfilm is tetszett pár embernek, és mégsem tartanám jó ötletnek, hogy azzal nevezzünk, példának okádék.
Mielőtt félreértelmeznéd (mert kellő szándékkal mindent félre lehet), ezzel mindössze arra világítanék rá, hogy nem 4..10 db önjelölt műkritikus amatőr firkász véleménye kell, hogy mérvadó legyen a dolog megítélésekor, különösen nem akkor, amikor a dologról értesült honfitársaink kiemelkedően nagy része szerint kapitális égés volt ez az országnak.

"Csak nekünk, magyaroknak nem tetszik. Ezért vagyunk mi lúzer nép!"
Lúzer nép ám a radás rosseb, az. Nem vagyunk lúzer nép még így sem, ennyi tehetségtelen mutyista csalóval a nyakunkon, ha meg egyszer lerázzuk őket, csak győzze a világ többi része a port legyezni a nyomunkban :)!
Komolyra fordítva: ha valaki magyarként lúzernek érzi magát, akkor az már a rajtvonal előtt feladta a versenyt, úgyhogy nyugodtan kösse fel magát vagy igazoljon át másik csapatba. Semmi rosszakarat nincs ebben részemről, csak temérdek frusztrációt és szenvedést takarítana meg magának, de komolyan.

"Valami újat, korszerűt, bemutathatót kellett találni az utóbbi néhány év magyar terméséből. Számos ötlet volt erre, végső soron a gömböcöt találták a legalkalmasabbnak, és én ezzel teljesen egyetértek."
Én nem. Szép teljesítmény, de egyáltalán nem 'bemutatható', és ha ez lenne a legalkalmasabb, az tényleg siralmas volna.

"Mit mutatott fel az elmúlt néhány évben Magyarország, ami jobb volna?"
Ezt most komolyan kérdezed? Ritka hosszú lenne a lista, még ha csak az elmúlt négy évet nézzük is.
Persze, ha sorolnám az 'új, korszerű magyar terméseket', akkor jönne az, hogy ez nem technikai kiállítás. Ha az esztétikusakat sorolnám, akkor 'nem művészeti kiállítás' lenne, meg különben is 'Makovecz Trianon-emlékműve'.
Értem én, ez egy gömböcisztikai kiállítás volt, mert a tolvaj mutyista kommancsoktól viszont valóban ennyinek az összeolvasására tellett. Na, ők már tényleg lúzer brigád, ezt elismerem, csak akkor 'Hungary' felirat helyett inkább írták volna ki azt a pavilonra, hogy 'MaSZoP - Mutyisztán'...

"A gömböc nagyon klassz dolog, én büszke vagyok rá."
Én is, de attól még nem _bemutathatóbb_, mint egy, a sertések ivartalanítás utáni lábadozási idejét lerövidítő gyógykenőcs hatóanyagának forradalmian új szintézise.

"Mutattuk volna be helyette az elmúlt évek legsikeresebb magyar innovációját, az eldobható papírbilit? Azt kellett volna inkább kiállítani?"
Szerintem előbb nézz szét, hogy ténylegesen mi újdonságokkal rukkoltunk elő.
Amúgy meg ha tényleg ennyit sikerült volna összehoznunk (gömböc+papírbili), akkor már egyáltalán nevezni volt hiba. Csak hogy értsd: ha nincs énekhangom, akkor nem égetem magam azzal, hogy nagy publikum előtt nekilátok erőltetni, és különösképpen nem magyarázom, hogy bár egyetlen hangot se találtam el, de forradalmian ötvöztem a körülötte lévő kettőt...

"Azt is már írtam fentebb, hogy a gömböc ugyan a fő kiállítási tárgy"
Ld. fentebb.

"de az épületben elhelyezett 800 faoszlop, melyek zenére mozognak föl-le, napszakoktól függő ritmusban,"
Húúúhaaa! Asszta mindenit, 800 faoszlop, zenére, fel-le!? Micsoda hangulat, micsoda korszerű, bemutatható termése az elmúlt néhány évnek itt Magyarországon!
Ez aztán tényleg nem semmi. 800 fel-le mozgó faoszlopot tényleg csak itt, csak mi tudtunk feltalálni. Ez olyasmi, amiért a világ másik feléből is ide fognak zarándokolni a látogatók.
Hungarikum a javából, ha mondom.

És a hangulata, ecsém, hát az valami fantasztikus. Csak ülök és naphosszat nézem, ahogy a 800 oszlop, fel is, meg le is. Mint Pom-Pom a mesében, meg a paksi erőmű moderátor-rúdjai, hogy valami innováció is legyen benne. (Ja, az ruszki, akkor vissza, marad a vaskefe meg pompom helye a tetején.)

"Miért nem lehet egyszerűen elismerni, ha valami jót, érdekeset, klasszat csináltunk?"
Jaj. Namégegyszer.
Bejön a hangárba egy látogató: Főmérnök Úr. Meglátja a Gömböcöt és rögtön ezernyi ötlet fut át az agyán, hogy miért rendeljen ebből azonnal ötmillió darabot, aztán meglátja a 800, zenére fel-le mozgó faoszlopot, és rögtön kirúgja a gyára kutatás-fejlesztési osztályát, mert emellett labdába se rúghatnak. Megvan? Nekem nem, de nem baj, nem technikai kiállítás.

Oké, jönnek mások: Wang Sen és Lia Chang, fiatal párocska, még lecsengőben van bennük a francia pavilon szökőkútjainak, sétányainak és festményeinek a hangulata, amikor a magyar pavilonban egyszerre megragadja őket a felejthetetlen és megismételhetetlen érzés, amikor 800 faoszlop, fel és alá, fel és alá. Úgy megragadja őket, hogy a gömböcöt észre sem véve naphosszat ott ülnek, és nézik, hogy az oszlopok tényleg a napszaknak megfelelően fel és alá. Micsoda szimbolika, micsoda hangulat!

"Miért van állandóan a fanyalgás?"
Mert mindenféle kontár bassza elfele a maradék hírnevünket, azért.

"No ezért van kudarcra ítélve ez a nép!"
Van a frászt, csak rendet kéne tenni, először is a fejekben.

Aszi 2010.06.23. 12:35:15

@Geza: Menthetetlen lúzer vagy, rajtad már nem lehet segíteni. Akkor csak átkozódjál, fikázódjál, nyilvánvalóan ettől érzed jól magad.

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.06.23. 13:06:48

@Geza:
Látod mi gyakorlati emberek nem érjük fel ezt ésszel, magas nekünk mint vizilónak a hátúszás.
A gömböc a magyar tudomány és innováció csúcsa amely magába olvasztja a művészetet a matematikát és a technológiát.
Olyan belső mélységei vannak amit mi egyszerű földhözragadt gyakolati emberek fel sem foghatunk.
Csak az a baj hogy a többiek se....

Egyenlőre még senkinek sem sikerült megmagyarázni hogy tulajdonképpen mire is jó ez a gömböc, azon kívül hogy jópofán néz ki.
Mert ha azt mondjuk hogy egy jópofa kinetikus szobor akkor azt mondom oké.

fokabacsi 2010.06.23. 13:15:42

Lehetett volna vinni magyarországi ipari termékeket . Ja hogy az iparunk megszűnt? Vihettek volna mezőgazdasági termékeket. De mezőgazdaságunk se nagyon van. Akkor lehetett volna a könnyűipari termékeinkből hadd gyönyörködjenek benne ! Már ilyenünk sincs!! Mink van?? Hatalmasra duzzadt állami VÍZFEJ, TELE VAN VELE AZ ORSZÁG !! Na ezt elvihettük volna élen a hugyómikivel, hadd lássák mivel tudunk mi DICSEKEDNI ! Volt buszgyártásunk, teherautógyárunk, egész országot ellátni képes mezőgazdaságunk, ez most nincs, mert a dicső qrmányok megdöglesztették, hogy az Isten döglessze meg a piszkos férgeit. És még mindig van aki nem tért észhez !!? Mink van? JÓ NAGY ADÓSSÁGUNK!!! Na ezért nem volt mit kiállítani.

jet set 2010.06.23. 13:23:46

@Aszi: Téged nem zavar, hogy milliárdokat lopnak ki az államkasszából?
Az itt most másodlagos, hogy a magyar pavilon szar lett-e. Szerintem az lett. Mások szerint viszont jó. Szerintem egy világkiállítási pavilonnak olyannak kell lennie, hogy a látogatókban érdeklődést ébresszen. Az oroszok szerinted a Poincaré-sejtés bizonyítását állították ki? Pedig az nagyobb matematikai teljesítmény, mint a gömböc. A gömböc nem más, mint egy matematikai sejtés bizonyítéka. Lehetett volna ez a központi elem, de hogy csak ez van ott, a mozgó oszlopokkal ez kevés ennyi pénzért. Ezután kevesen lesznek, akik rohannak haza, hogy megtudják, merre is van Magyarország.
Kíváncsi lennék, a spanyol pavilon mennyibe fájt. Nem csodálkoznék, ha nem került volna lényegesen többe a magyarnál.

Geza 2010.06.23. 13:31:23

@Aszi:
Nyertél egy szűrést, rád még a szó is kár. Ha mindenáron abból a feltételezésből indulsz ki, hogy márpedig ez Elftársak Nem Tévednek, akkor jó gömböcnézést, csak ha netán olyan pozícióba vetne a sors, hogy ilyenben döntést hozhatsz, légyszi ne Magyarország hírnevét égesd vele.

derelyegrádi szellem 2010.06.23. 13:35:02

@Geza:

Én nem értem geza miért foglalkozol te műszaki dolgokkal, neked írnod kéne. Én biztos olvasód lennék... :-)

@Aszi:

igen ő egy lúzer, meg én is, mert mi a 3.5 milliárd berakóinak oldalán vagyunk, miközben a nem lúzerek (ahogy látom te is) a kivételi oldalon. Ez nagy különbség ám. De nem baj, a jó hagyó, zusli meg haverjai, elvtársai is úgy goldolták, hogy rajtuk kívül mindeki lúzer. Aztán most lesz bőven idejük elmélkedni a világ dicsőségének elmúlásán.

De ha már világkiállítások. Ugye annak idején (1992 Sevilla) mit fikázták (ugyanazok, akiknek ez most hogy hogynem tetszik) Makovecz pavilonját, aztán azt választották a legjobbnak. Az összesen akkor 370 millióból épült, és nem egy bérelt valami volt, jegyzem meg.

Aszi 2010.06.23. 13:51:12

Azt hiszem, a Gömböc mellé ki kellett volna állítani egy magyar embert is, a nyakában táblácskával, hogy "Magyar Ember". Ez az ember ott állna, és a látogatóknak elmagyarázná, hogy ez a gömböc egy nagy szarság, nem jó semmire, és micsoda szégyen, hogy ez van itt kiállítva. Így lenne teljes a látogatók Magyarország-képe.

Sajnos ez a mai magyar valóság. Van néhány ember, aki dolgozik, alkot, nemzetközi sikereket ér el, a többi pedig ezeket fikázza, köpködi, fitymálja. Nem is csoda, hogy az értelmesebb emberek elhúznak külföldre ebből az országból.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.06.23. 14:01:15

@Aszi: Mi már csak ilyen irigy köcsögök vagyunk...:))

derelyegrádi szellem 2010.06.23. 16:09:45

@Aszi:

Vagy esetleg huszty állhatna egy táblával a nyakában: ez 3.5 milliárdba került, és csak béreljük, úgy nézzétek. Azon tényleg leesne a látogatók álla....

Angolul majd valaki segít neki ezt leírni, mert ő úgy nem tud, minek is tudna...

Kekk 2010.06.23. 16:29:13

@Géza: max. egyetértek - kár, hogy ennyire kevesen maradtunk, mi hülyék... egyébként szétröhögtem magam pár részen, köszi, jó volt a nehéz nap után a sok értelmes ember között.

@aki azt mondja, hogy a Gömböc az elmúlt időszak leghasznosabb, legnagyobb találmánya, amit az Expon ki lehetett állítani és lusta volt utána nézni, hogy vajon igaza van-e (és még vitatkozik is):
www.organicawater.com/
newsroom.electrolux.com/2008/09/04/apor-puspoki-e-bag-gets-cooler-step-by-step/
www.litracon.hu/ (ha már dizájnkodni akarunk - ezt is el tudtam volna képzelni a pavilon részeként)
www.fitlamp.hu/
www.magicwheel.co.uk/ (ebből Kínában őrületet lehetne csinálni)
és még lehetne sorolni...rengeteg akad csak az utóbbi 4-5 évből is.
Jah, és persze a Gömböc, majd (már) elfelejtettem...

Kekk 2010.06.23. 16:46:16

@Aszi: az linkelt oldal első bekezdése felett elsiklottál, úgy látom. SZVSZ az hordozza a lényeget. De ha mgenézed a belinkelt ellenérveidet: akik szerették, azért tették mert "geek - weird -strange - nerd", tehát nyomi, furcsa, lúzernek való. Amennyiben ez volt a cél, meghajlok az alkotók előtt.

Ezt pedig már tényleg csak szúrkálásként:
"I love Euroweirdness. I can’t wait to go!" - ez a hülye még nem is látta :D:D:D

Geza 2010.06.25. 14:24:17

Na, erről beszéltem, itt van e:
"Lovas István: A praliné íze"
www.mno.hu/portal/721111

Zsozsesz 2010.06.30. 12:05:06

@Kekk: Tudod mi történt volna, ha ezeket állították volna ki? :)

www.organicawater.com/ - Tessék, mi csak egy őserdővel tudunk előállni, másra nem is vagyunk képesek. És ez a néhány növény 3,5 milliárdba került? Szégyen.
newsroom.electrolux.com/2008/09/04/apor-puspoki-e-bag-gets-cooler-step-by-step/ - Mi ez a gép? Sok ilyet használnak Magyarországon? Naná, minden háztartásban van, 3,5 milliárd darabja.
www.litracon.hu/ (ha már dizájnkodni akarunk - ezt is el tudtam volna képzelni a pavilon részeként) - Hát ez aztán igazán fantasztikus. Üvegtégla! Mekkora nagy találmány. Soha nem gondoltam volna, hogy van olyan, hogy üvegtégla. Vajon hány darab üvegtégla jön ki 3,5 milliárd forintból? Elég egy pavilonra?
www.fitlamp.hu/ - Vadonatúj kompakt fénycső, csak itt, csak most, csak a magyar pavilonban. A fénycső működik, ennek bizonyítására Huszty András kormánybiztos minden nap 12:00-kor felkapcsolja a lámpát a pavilon közepén felállított kapcsolóval. A pavilon kivitelezésének összköltsége 3,5 milliárd forint.
www.magicwheel.co.uk/ - Dizájn roller kapható a magyar pavilonban. Magyarország a roller hazája, így senki ne lepődjön meg azon, ha kiállítjuk. 32 roller bérlésére van lehetőség. A pavilon összköltsége 3,5 milliárd forint.

És még sorolhatnám a példákat, hogy mindezekre, amiket felhoztok mi lenne a válasz. Nekem nagyon tetszik a pavilon és a Gömböc is :)

A vetített filmekről meg annyit, hogy a feltalálónk ott vannak. A Világkiállítás jelszava pedig a Jobb város Jobb élet. Gondolom azon megint mindenki felháborodna, ha a Nyugati aluljáró kurváit mutogatnánk. Egy élhető város jövőképének felvázolása szerintem csöppet sem para. Nem baj, ha vannak elképzeléseink :)

Zsozsesz 2010.07.01. 09:54:02

@Geza:

Lovas István Pralinéjáról: hát ez elég cink. Az NGM cáfolta, amit írt :P Ismét "objektív" volt a tájékoztatás....

picur3ka 2010.07.02. 19:11:56

Haha.

www.hirszerzo.hu/cikk.vizsgalat_a_sanghaji_vilagkiallitas_ugyeben.157158.html

Van barmi, amit nem kene vizsgalni? Ezt a szervek nem fogjak birni...

Joszandeku, jogi kepzettsegu emberek jelentkezest varjuk tarsadalmi munkara.

BrianBrian 2010.07.17. 15:10:43

@fogash: Meg is alkotta, pont ilyen bizonyos tenkőcök páncélja, hogy vissza tudjanak fordulni... findarticles.com/p/articles/mi_m1134/is_2_118/ai_n31436461/

süti beállítások módosítása