Skip to content


       Szűrés lista

Na vajon hol cserélik le a 4 éves gépeket?

Elcsíptünk egy levelet, avagy van pénz dögivel.....

 


"Tisztelt  Kollegák!

 

Július elején a Synergon munkatársai elkezdik a négy éves és annál idősebb számítógépek tervezett cseréjét.

A felhasználókat egy héttel a csere megkezdése előtt kiértesítjük.

 

Az alábbi adatokat másoljuk át az új számítógépekre:

§  Asztal tartalma,

§  Dokumentumok könyvtár lokális (C, D) meghajtón található) fájljai.

§ Hálózati beállítások,

§  Levelezés személyes és archív mappái,

§  Az Internet böngésző Kedvencek mappa tartalma.

Egyéb területekről másolat nem készül!

 

A beszállított gépek adattartalmát harminc munkanapig őrizzük meg. Az adatok másolásánál csak a munkavégzéshez szükséges könyvtárak és fájlok kerülnek át az új gépre.

A gyors és problémamentes lebonyolítás érdekében mindenkit megkérünk, nézze át a gépén tárolt adatait és törölje le a személyes adatait (képek, zene,stb.), továbbá azokat az állományokat, amelyekre már nincs szüksége.

Segítség kérhető a Service Center (Tel.: xxxxx) és az IT munkatársaitól.

Kérjük, hogy szabadsága esetén is gondoskodjon arról, hogy a cserét végrehajthassuk!

Együttműködésüket előre is köszönjük

IT Igazgatóság"

 

Kommentben lehet tippelni, hogy melyik közcégről van szó:

a) BKV

b) Budapesti Közlekedési Vállalat

c) BKV

 

Címkék: abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr352101073

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: ELHUNYT GYURCSÁNY FERENC 2010.06.23. 12:14:45

   Hosszú, súlyos, türelemmel viselt betegség után elhunyt Gyurcsány Ferenc (†49) politikus, egykori miniszterelnök, nagyvállalkozó, politikai publicista, táncművész, nyelvújító, Jászay Mari díjas, érdemes blogger.  - A kö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ruhaszarito 2010.06.22. 16:23:43

Nalunk az egy eves gepeket csereltek le erosebb gepekre (jovore megint cserelnek majd). Ha megvan ra az eves koltsegvetesben a keret - amit nyilvan el kell kolteni, mert kulonben eluszik a penz - akkor a dolgozo kapjon uj gepet.
Ugyanez a tortenet a ceges autoknal. Ha elert bizonyos futott km.-et akkor lecserelik, mert a kovetkezo eves koltsegvetesbe be lett tervezve, megvan ra a keret. Senkit sem erdekel, hogy csak 2-3 vagy 4 eves, es megegyszer annyi km.-et el tud futni, ennyire lett betervezve.

En orulok neki, mert mindig korszeru cuccok vannak korulottem. Igaz mi kis is hasznaljuk a sok magos gepek adta teljesitmenyt.
Egyebkent maguk a gepek ara toredeke az ugyannyi ido alatt kifizetett szofterliszencek aranak. Azok a brutalisan dragak es nem a gepek.

Lone Wolf 2010.06.22. 16:25:47

Jóvan emberek... Egy 4 éves gép azé'rt a legnagyobb jóindulattal is elavult. És azt a szintet elképzelve ahogy ezek karban lehettek tartva... Hát... A legtöbbjük eléggé beteges lehet.

Ettől persze még használhatóak, csak nem W7-el hanem XP-vel. Amit sajna, a Microsuxx kivont a forgalomból, és lassanként támogatás sem lesz hozzá. Vagy már nincs is ezt nem tudom. De ez tökmindegy. A lényeg az, hogy a csere szükségszerűsége ugyan vitatható, de a létjogosultsága már kevésbé.

Itt csak az a kérdés hogy van e körülötte stikli? Gyaníthatóan igen.

Sunder 2010.06.22. 16:32:38

Noname-nél a pont. Kilógó valaggal okosan köllene' költeni.

Aki a Kedvencek tartalmát egyenlőként kezeli a munkaidőben történő céltalan internetezéssel, az ismerkedjen meg az Intranet fogalmával. Azokat az oldalakat -is- szokták kedvencek közé pakolni, és legtöbbször munkacélú.

4 éves gépeket (valszeg' valóban P4 körüli brancs lehet) valóban tök felesleges lecserélni, irodai munkára több, mint megfelelő a legtöbb csoportnak. Ha csak az informatikai divíziók négy évnél öregebb gépeit cserélnék, plusz kikötnék, hogy minden, ami P4 alatt van, azt lecseréljük, jobban hangzana, olcsóbb lenne, és itt sem rugdalóznának annyira.

Node akkor nem futna a vezetők gépein a Starcraft 2. Botrány! Skandallum! ;-)

LustaDick123 2010.06.22. 16:33:24

Gyakorlatilag indulás óta olvasom a blogot, de eddig nem szóltam hozzá.

Mielőtt nekem estek: semmi közöm sem a BKV-hoz, sem a Synergonhoz, egyszerűen van egy kis rálátásom a szakmára. A költségek sem érdekelnek, nem érdekel, hogy ki és miből finanszírozza a gépcserét, pusztán műszaki szempontból nézve írom a hozzászólásom.

Elkaptatok egy levelet. Tudjátok, kinek a gépeit cserélik le? Tudjátok, miért cserélik le a gépeket? Tudjátok, mennyi idős és milyen gépeket cserélnek le?

Mit tudunk meg a levél alapján?
A 4 éves és annál idősebb gépeket cserélik. Ez jelentheti azt is, hogy a gépek nagyrésze 10 éves, összetételüket nem ismerjük. Azt sem tudjuk ezt a levelet cég szinten vagy csak egy csoportnak címezték.
A dolgozó elmegy haza, másnapra a megadott helyekről a munkájához szükséges adatokat lementik, beállítják neki. Másnap reggel bekapcsolja, belép és mindenki örül.

Miért cserélik le a gépeket?
Lehet, hogy tartósbérletben voltak a gépek, és a szerződés szerint új gépeket kell adni? Lehet, már öregek voltak a gépeket, nem éri meg fejleszteni őket? Lehet, hogy valami típushibájuk van már az öregebb gépeknek, nem éri meg javítani őket? Lehet bevezettek egy új alkalmazást, és a régin már nem fut el, ezért egy csoportnak lecserélik a gépeit? Lehet, hogy csak egyszerűen rotálják a gépeket, és akik erőforrás-igényesebb gépet használnak kapnak újat, és akik csak sima szoftvereket használnak megkapják a régebbi gépeket?

Miért állítják be a gépeket, miért mentik le az adatokat és „kedvenceket”?
Azért állítják be a gépeket, mert a dolgozó nem ért hozzá. Nem is kell egy pl. egy pénzügyesnek értenie hozzá. Az adatok lementése már érdekesebb dolog, hiszen általános biztonsági irány az, hogy az adatokat szerverre mentsék a dolgozók, ne lokálisan. Az „asztal” és a „kedvencek” mentése triviális. Akik csámcsognak a „kedvencek” mentésén erősen csőlátásúak. Igen, sokan interneteznek a munkaidejükben. Nem szórakozásból, hanem mert kell. Pl. az APEH honlapján el kell olvasniuk a jogszabályokat, közleményeket stb. ezeket pedig lementik a „kedvencek” közé. Másrészről, ha valaki nem is internetezik, de használ belső intranetes oldalakat, amelyeket szintén lement.

Láthatjátok, van itt számos kérdés, amelyet ha megválaszolunk, akkor mindjárt más is lehet a leányzó fekvése. A levél tartalmilag teljesen általános, az „szokásoknak” teljesen megfelel.
Összefoglalva ezek alapján ez a poszt megint egy bedobott „megint pazarolnak a BKV-nál” gumicsont, amin lehet csámcsogni.

(Személyes példa: a gépem 3 éves korában cserélve lesz. Ez a céges policy. Míg tart a garancia, a gyártónak kötelessége a gépet megjavítania 1 munkanapon belül. Ha lejár a garancia, akkor már nem éri meg készletezni az alkatrészeket, garancia nélkül drága is javítani. 3 év után jön az új. És igen, sok gépet cserélnek együtt, mert a sok egyforma gépre lehet tesztelt telepítőkészletet készíteni, és az üzemeltetésük is így sokkal olcsóbb.)

vasuti 2010.06.22. 16:33:57

Valószínű elfogyott a NOKIÁS papírdoboz.
Valószínű a Synergonos gépnek nagyobb a doboza, tehát 70-80 miskánál több fér bele.

Azért azt ne felejtsük, szövegszerkesztőre, excelre elvileg megfelelne a P-I masina is. Csak akkor nem lehetne egy-két emberrel jót tenni!

Boritékos Ember 2010.06.22. 16:35:39

2006 nyarán irodai célra erős középkategóriának számított a következő gép:

Pentium4 3.0/ 512MB RAM/160GB HDD/ATI Radeon 9250

de a többség inkább celeron 2.8 vagy 2.1 -et vett fele akkora winchesterrel és Gefororce FX 5200-al

Sunder 2010.06.22. 16:37:13

@LustaDick123:
egy hozzászólással fölötted :-)

"Ha csak az informatikai divíziók négy évnél öregebb gépeit cserélnék, plusz kikötnék, hogy minden, ami P4 alatt van, azt lecseréljük, jobban hangzana, olcsóbb lenne, és itt sem rugdalóznának annyira."

Ugye hogy ugye?

LustaDick123 2010.06.22. 16:42:52

@Sunder:
Hosszú volt gépelgetni. :-)
Nem zárom ki, hogy nincs mutyi vagy éppen nem felesleges cseréni a gépeket.
Az elkapott levél információi alapján ez a poszt erősen beletartozik a "Moszkvában osztogatnak" kategóriába. Szerintem.

Róbert__ 2010.06.22. 17:08:34

4 éves gépek az átlag irodai felhasználásra még mindig tökéletesek, valóban a win7-tel lehetnek - főleg memória - gondjaik, valamint a mostanában nagyon elharapózó full flashes oldalak igencsak döcöghetnek rajtuk alkalomadtán. Az mindenképpen nyilvánvaló, hogy ennél égetőbb problémája is akad azért a szóban forgó óriásvállalatnak :o

Sunder 2010.06.22. 17:09:45

@LustaDick123: onnan, hogy az eddig kicsit jobban 'hanyagolt' Synergon csinálja, már minimum gyanús a dolog. Mondjuk legalább nem az Albacompot "másztatják ki" a szarból ilyen pluszokkal. Legalábbis nem ezzel.

Mellesleg: a 4 évnél öregebb gépeket valóban nem éri meg már javíttatni. Ha tönkremegy, akkor selejtezés, és új géppel pótol, garanciával. Ez elé vágnak most be a népek ezzel a huszárvágással. Ez így egyben olcsóbb (a megrendelés tömege miatt), mintha egyesével csinálnák, kivéve keretszerződéssel, de ahhoz meg ész és megfelelő hozzáállás kellene (főleg az utóbbi).

Szóval hiába tudjuk, hogy a Synergon neve egyenlő az állami mutyival, több aspektusból is érdemes lenne vizsgálni, no!

szmoker (Homo Trollicus) 2010.06.22. 17:16:19

4 éves gépem van, a Windows 7 határozottan jobban fut rajta mint a Vista (2gb RAM, 2-magos professzor).
Az irodában egy kb. 8 éves géppel (XP, 512 RAM, 1-magos processzor) meg primán elvagyok.

@LustaDick123:

Ja. Jó. És? Van ennek jelentősége?
Hogy jön egy multi, vagy bármilyen, profitorientált cég a BKV-hoz?
Te komolyan elhiszed, hogy az elmúlt évek, évtizedek után ez nem megint egy ordenáré nagy lopás lesz?

nyos 2010.06.22. 17:21:11

Idonkent ceges szinten megeri egyszerre cserelni sok gepet, mert egyszerubb/olcsobb uzemeltetni.
A gepre visszaterve, iden csereltem le az 5 (vagy 6?) eves gepemet:
P4 3GHz Prescott proci, eleinte 512MB, kesobb 1,5GB RAM, mar ujkoraban is elavult 9200-as Radeonnal (bar ez irodaban mind1). Vistat, W7-et nem probaltam, Ubuntu (korabban Debian) es XP is tokeletesen futott rajta. Irodai celokra is teljesen megfelelt, de Postgresql, MySQL, webserver, par tudomanyos prog., regebbi jatek is futott rajta (es SW-es virtualizacioban 1-2 masik OS). Ha nem doglik be az alaplap, meg ma is hasznalnam, eleg eros volt.
Ettol fuggetlenul ha ceges gep lett volna mar valoszinuleg korabban bucsuztunk volna.
A BKV-nal sem a csere tenye a bosszanto, hanem a hozza tartozo lenyulas.

LustaDick123 2010.06.22. 17:30:09

És? De most komolyan?
Most mi a gond?
Hogy lecserélnek 4 éves vagy annál idősebb gépeket?
Az, hogy a Synergon cseréli?
Az, hogy a BKV-nál?

Most őszintén. Tudod hány gépet cserélnek? Kinek cserélik a gépeit? Milyen célból cserélik a gépeket?
Lehet, hogy egy 100 fős osztályra küldték ki a levelet és belesik 5 gép, de lehet, hogy cégszinten?

Nem zárom ki, hogy nincs susmus a gépcsere mögött, de rendelkezésre álló információk alapján erősen hangulatkeltő ez a poszt.
Honnan a forrás? Van több információd az ügyről, vagy csak írogatsz? Ha van több információd, akkor rakd ki.

Amíg a részleteket nem tudod/tudjuk, addig ez egy gumicsont.

LustaDick123 2010.06.22. 17:30:53

@LustaDick123:
Az előző hozzászólásom "laspalmas · vastagbor.blog.hu 2010.06.22. 17:16:29" hozzászólására ment.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.06.22. 17:42:00

@LustaDick123:

Cégszinten.
"Tudod hány gépet cserélnek? Kinek cserélik a gépeit? Milyen célból cserélik a gépeket?"
Mondhatnám, hogy igen, de nem szeretnék perbe keveredni, úgyhogy türelem.

loláb 2010.06.22. 18:01:44

@Noname Cowboy:

"Az a baj, hogy olyan cég cseréli le akinek nem biztos, hogy szükséges lenne lecserélni. "

Van fogalmad arról, hogy egy 12 ezer fős vállalatnál milyen informatikai rendszerek működnek? Hogy az eddig beszerzett gépek milyen életkurúak, típus/márkaösszetételüek, milyen garancia szolgáltatás jár hozzájuk? Ha nem, akkor milyen alapon tartod fenn magadnak a jogot arra, hogy megítéld, mi szükséges és mi nem?

LustaDick123 2010.06.22. 18:10:19

@laspalmas:
Értem. Remélem te is érted, mi a gondom a mai poszttal.

Részletesen közölt tények és bizonyítékok nélkül bedobni valamit a nagyvilág közepébe hatásvadász dolog.
Akik nem értenek hozzá, azokat megvezeti, hőzöngenek. Akik értenek hozzá, kicsit gondolkodnak azok előtt pedig hiteltelenné válik.

Térjünk vissza akkor a témára, ha tudod és leközlöd, hogy mit, mennyiért, hogyan, miért stb. csinál valaki valahol.

Denimm 2010.06.22. 18:10:40

a három választási lehetőségen jót röhögtem :)

Beosztott 2010.06.22. 18:28:07

@LustaDick123:
A bkv mindig a legújabb, legnagyobb teljesítményű géeket állítja be. Ez az üzemeltetési szerződésben is benne van. A lecserélt géeket első körben az veheti meg, aki dolgozott rajta. Akinek a nevén volt. Nem trolivezető. Nem ám. ...az, aki min. 2x annyit keres. Az osztályvezető, a szakszervezeti funkci, a titkárnő, .....
Nekem van egy sejtésem a csere "szükségesség"ét illetően. Az üzleti lehetőségen túl valami biztonságvédelmi/felderítési ? indíték is megbújhat a háttérben. Az a sok zsernyák ott.... Nem lehet véletlen, hogy felduzzasztották a céget rendőrökkel, nyomozókkal, meg mindenféle ..........kkal.

gramercy 2010.06.22. 18:45:40

eleve miert nem nyilt forraskodu az egesz allamhaztartas?????

10 vagy 100 milliardos nagysagrendu a szoftverlicenc?

Rwindx 2010.06.22. 18:59:11

@loláb:
Te milyen alapon tartod fent a jogot arra, hogy azt gondold esetleg nem tudja?

Nagyi Kedvenc Kisunokája 2010.06.22. 19:02:13

Azért halkan megjegyezném, hogy az új pc - kicsomagolás után feleslegessé vált - dobozába sokkal több minden fér, mint egy nokiás dobozba.

engem gyíkká változtatott 2010.06.22. 19:05:30

tippölök a gépek árára:

indokolatlanul erős konfig x 2.5 = 500.000.- Hungarian Forints / db.

50 gép után már csomagolják is a nokiás dobozt a synergonnál.

Marcellusca 2010.06.22. 19:13:52

@LustaDick123: Minden kommented, minden szavával egyetértek.

Én nem értek hozzá, ezért nem szóltam bele, de látom, hogy más is osztja kételyem a kérdéssel kapcsolatban.
Egy komplex informatikai rendszerben nem csak cserélgetek X gépet, mert éppen ahhoz van kedvem.
Minden mindennel összefügg.
Mind szoftveresen, mind hardveresen.

És, lehet, hogy - hosszútávon - tényleg olcsóbb a mostani csere, mint a jelenlegi géppark barkácsolása.

De, mondom, én nem vagyok informatikus.

2010.06.22. 19:33:07

Nekem egy hét éves gépem van itthon, furtonfurt elromlik. Két hete a vinyó kezdett bad blokkosodni, májusban a monitor képe ment el, novemberben a tavaly áprilisban átkondizott alaplapom halt be egyik napról a másikra, Kőmíves Kelemennek való ilyen szarral szerencsétlenkedni. Egyszerűen elöregedtek az alkatrészek, hol ez szarik be, hol amaz, és új alkatrészt nem lehet kapni, mert se a vinchester, se a ram, se a processzor, se semmi nem olyan már manapság, mint hét éve, úgyhogy csak hasonló korú bontott cuccokra tudom cserélgetni, aminek a megbízhatósága kb. pont ugyanilyen. Na most ez nekem nem nagy gáz, mert max akkor néhány napig nem netezek, de ha mondjuk a BKV bérszámfejtésén történik ugyanez, az már elég komoly fennakadás...

LustaDick123 2010.06.22. 19:38:43

@Beosztott:
Ezek gondolom belső információk a nickedből ítélve. A poszt nem ezt sérelmezi. :-)
Az -ismerve a cégek előéletét- valószínűleg megérne pár másik posztot, hogy ezek a szerződések miért és jöttek létre.

LustaDick123 2010.06.22. 19:41:56

@Marcellusca:

A levélből nem derül ki, hogy kinek-minek a gépét cserélik. Lehet indokolt, lehet nem. Akár műszakilag, akár pénzügyileg.
Lehet a felsővezetés kapta meg ezt a levelet, lehet az egyszerű bérszámfejtő. Aztán az ő régi gépükkel kérdés mi lesz, nem tudjuk ismét. Lehet, lecserélik a raktáros gépét a poros, koszos raktárban, és mert neki elég a használt is. De lehet nem. Kb. 30 kérdést tettem fel. Sok a „ha” a posztban. :-)

LustaDick123 2010.06.22. 20:01:29

Tudok mesélni hasonló történeteket.
Volt olyan nem egy hely, ahol megvették az összeintegrált irodai gépeket, notebookokat és kifogtak egy sorozathibás szériát (de pl. az eggyel későbbi beszerzés, más szériaszámmal már jó volt). Mivel egyforma gépeket vettek, nagy gyártó típusgépeit vették, a hibaelhárítás gyakorlatilag szerszám nélkül, 3 perc alatt megtörtént. A rossz gépben pedig cserélte a gyártó a garanciaidő alatt szorgalmasan az alkatrészeket. Lejárt a garancia, gyakorlatilag kilóra adták el a gépeket, nem is tervezték tovább használni a beszerzéskor sem.
(Mielőtt bárki: több ilyen példám lenne, itthonról, külföldről. Mindegyik beszerzett cucc neves gyártó terméke volt.)
Nemcsak az ár miatt vesznek nagy szériában gépeket, hanem a könnyebb támogatás miatt is. Aki látott már ilyen típusgépet, az belátja, hogy ezeket gyakorlatilag szerszám nélkül 5 perc alatt szét lehet szedni és össze lehet rakni. Tökéletesen egyformák, alkatrész, vinyócsere és 3 perc múlva megy tovább az élet. Ha újra kell telepíteni, akkor van automatizált telepítőkészlet, 1 óra alatt újra van telepítve a gép (gyakorlatilag sokszor egyszerűbb újratelepíteni a gépet, mint megkeresni a oprendszer hibáját).

Néha pedig belenyúlnak egy-egy szériahibába, de akkor pedig ott az akár azonnali(!) gyártói garancia.
És soha ne egy gépben gondolkodjatok („az én gépem már 10 éves, és megy”) hanem 100-as, 1000-es, 10000-es nagyságrendben és szolgáltatási szintben.

loláb 2010.06.22. 20:02:11

@Rwindx: Nyilván nem tudja, mert ha tudná, akkor annál kicsit árnyaltabban kezelné a kérdést, hogy "kilóg a bkv segge a szaros gatyából, de új számítógépekre fussa".

Mourinho már nem a király 2010.06.22. 20:05:25

De bírom, hogy felhívják a figyelmet, hogy mentsd el a személyes adataidat, úgymint FILMEK ÉS ZENÉK a SZOLGÁLATI PC-ről, és mentsd el a böngészőben a kedvenceket (gondolom facebook meg kmk meg stb :DDD )

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.22. 20:15:13

Esetleg még a BKV-ra tippelnék!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.22. 20:18:31

Azt ugye naivság hinnem, hogy odaadják vidéki iskoláknak a cuccokat?

Vagy a darálóba megy, vagy valami fejes cége értékesít?

2010.06.22. 20:20:49

Megj.: Én sem értem, miért nem nyílt forráskódot használnak. Olcsóbb lenne hosszú távon áttérni rá. Nem sok olyan dolgot lehet mondani, ami mondjuk az Ubuntun ne menne el. És ezt telepítés után az egységsugarú júzer is ugyanúgy használni tudja, mint az Win7-et. ... Csak nem kerül tízezrekbe. A biztonságról már nem is beszélve, ugyebár. :)

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.06.22. 20:25:44

@loláb: Ember akkor a BKV a buszok miért nem csereberéli??? Vagy a villamosokat?? Elvileg azzal termel bevételt! Azt baszki hegesztgetik meg barkácsolják! Bezzeg a gépeket le kell! Ez kibaszott fasza! Na mondjál még okosakat!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.22. 20:28:36

@csíz: 1 nincs elég hozzáértő rendszergazda :D
2 nem lehet vele mutyizni... :D

A 2. a nagyobb bajuk!

Rwindx 2010.06.22. 20:49:56

@csíz:
Nem a nyílt forráskód a lényeg, legalábbis első körben, hanem szabványok, interfészek bevezetése, ami most nincs. Most az van hogy egy cégtől megvesznek vagy egy céggel kifejlesztetnek egy "terméket" egy bizonyos funkcióra és használják, ameddig lehet, majd ha elavul vagy használhatatlan, akkor kezdődik előlről. Az ilyen termékek csak önmagukkal csereszabatosak, és eléggé gyakran monopolhelyzetet teremtenek vagy arra épülnek. Ha a gyártó azt mondja nem megy Linuxon, akkor nem fog menni, külsős pedig értelemszerűen nem túr bele a kész rendszerbe. Ha szabvány lenne, akkor a gyártó fejleszt egy a szabványhoz egy Windows alapú rendszert, aztán szükség vagy igény esetén a másik egy másikat.
Lásd mit kellett küzdeni, hogy az APEH programjai elfussanak ne csak doson, windowson, hanem gyakorlatilag minden plattformon.

Ezt megoldani, és akkor a nyílt forráskódú rendszerek több teret nyernek, illetve mindenki valóban eldönthetné hogy mit akar használni és milyen okokból.

@loláb:
Hogyis fogalmazzak, ami itt van a levélben, az sem túl árnyalt, a géppark csere kapcsán.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.06.22. 20:54:55

@LustaDick123:

Kicsit előrébb léptünk, tettem be egy szerződésleírást a BKV-honlapjáról.
Felhasználható keretösszeg: ~33 milliárd forint / 2500 felhasználó/ (alighanem) 10 év
Ez azt jelenti, hogy
13.200.000,-Ft/ 1 felhasználó/ 10 év
1.320.000,-Ft/ 1 felhasználó/ 1 év
110.000,-Ft/ 1 felhasználó/ 1 hónap

Persze nem számoltam az inflációval és azzal, hogy 2018-ban lesz-e még egyáltalán BKV és Synergon.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.06.22. 20:59:39

@laspalmas: Hát igen azért a pénzért a hülyének is megéri! :D

Rwindx 2010.06.22. 21:02:05

@laspalmas:
Ez a szerződés nyilvános, éppen olvasgatom. Még nem értem a melléklethez ami taglalja majd a dolgokat.

Rwindx 2010.06.22. 21:04:42

@Rwindx: höhö "A Díj nem tartalmazza az általános forgalmi adó összegét" Azaz dobjunk rá még durván 8 milliárdot.

arlequin 2010.06.22. 21:16:24

Budapesti
Kifizetések
Villámgyorsan
?

esetleg egy nokiásdoboznyi parizer jut?

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.06.22. 21:16:50

@laspalmas: Az továbbra is titkos. :( Azért ez így is eléggé vastag.

Rwindx 2010.06.22. 21:37:26

@laspalmas:
Tényleg nincsenek mellékletek.
Ebből ami kapcsolódhat lehet a fenti levélhez az az évi netto 400 millós Szoftver és Hardver Beruházási Terv megvalósítása.
Az amit leosztottál 2500 főre, azért túlzásnak tűnik. Emögött több dolog van azért mint 10 év gépparkcsere, persze ez nem zárja ki a mutyit, csak kellenének hozzá a mellékletek. A 400 milliából kell kiindulni.

Ami érdekesnek tűnt az a kötbér "számítás", elvileg kellene kötbért fizetni, de gyakorlatilag minden vis major.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.06.22. 21:42:01

@Rwindx:

A levélhez igen.
De maga a szerződés van fent olyan címmel, hogy "Informatikai stbstb 2500 felhasználó részére stbstb keretösszeg 32,9 milliárd"
Tehát szerintem a kalkuláció áll.

Jobbágy 2010.06.22. 21:48:32

Miről beszéltek? Tuti jön ki valami játék amihez atomerőmű kell, nehogy má a füstfelhőcske utolsó bodorontya ne láccon, emberek vagytok ti? :)))

Rwindx 2010.06.22. 21:52:47

@laspalmas:
Na jó, de pl az SAP licencdíjon meg annak az üzemeltetései díján mit osztasz le? Az sok-sok millió pénz és gyanítom nem 2500-an használják, hanem jóval kevesebben. Vannak olyan dolgok amiknek az ára nem felhasználószámhoz hanem cégmérethez mérendőek.

Engem is érdekelne mi az a "maradék" 32.5 milliárd, mert iszonyat soknak tűnik, ez már nem nokiás doboz kategória lehet hanem PC doboz, ahogy valaki fentebb megjegyezte :) Egyébként a 400 millió is rengetegnek tűnik, persze gondolom minden a "szokásos" közbeszerzési aranyárban megy.

jozicsenko 2010.06.22. 21:59:36

@LustaDick123: ne haragudj, de valamit eltévesztettél: nálunk sikeresebb országokban (Malawi, Elefántcsontpart, Csád, Pápua-ÚjGinea, stb) a BKV-hez hasonló cégek vezetőit már rég megették volna (minimum)

az elmúlt évek ámokfutásai után egy percre is elhiszed, hogy az a cég tiszta, mint a hó? ember, hol élsz? :-))))

egyébként vessetek az éhes mszp-s nyugdíjasok elé, de úgy tudtam, a Win7 lényege pont az, hogy sokkal kisebb helyet foglal, kevesebb erőforrást igényel, mint a Vista kért...

visszatérve lustadickhez: elhiszem, hogy tőlünk nyugatra pontosan úgy müködnek a dolgok, ahogy leírtad

sőt, tovább megyek: Bpen (Szegeden, Pécsett, stb) egy normálisabb piaci szereplőnél (multinál, nagyobb cégnél, stb) is így müködnek: igen, abszolút egyértelmű, hogy pl 50 számítógépnél nem fog a szaki egyenként odaülni és végigbuherálni minden pc-t: erre van a ghost, erre van a minnél egyszerübb megoldások tömege: azonos konfig, azonos megoldás: az eladónak olcsóbb tömegével, a vevőnek egyben könnyebb kezelni

csak hogy itt a vevő a BKV, ami ma az SzDSz utolsó kifizető helye, az eladó meg a Synergon, amit majdnem annyiszor büntettek meg, mint a Strabagot

és tudod mi a közös a Strabagban és a Synergonban? hogy hiába volt ellenük ezeregy büntetés (lásd a korábban hivatkozott vbőrös oldalt), soha, egyetlenegyszer sem zárták ki őket a közbeszerzésekből: a büntetést vgy eleve beszámolták a költségekbe, vagy a legközelebbiből köhögték ki

vagyis pl az IBM Magyarországról, a DELL Budapestről, vagy mittudomén melyik bármely más informatikai cégről el tudom hinni, amit mondasz (főleg, ha elötte eleget ittam), de a synergonról és a BKV-ről nem

ahogyan azt sem hiszem el, hogy woody allan a svéd bikiniválogatott buszán csak a háború és békét olvasná, a hölgyekre fittyet hányva: nem olyan a természete...

LustaDick123 2010.06.22. 22:05:52

@laspalmas:
A szerződést olvasását ott hagytam abba, hogy a „4. számú mellékletében”, gyakorlatilag az első sornál. :-)
Lehet sok is, de lehet reális is. Tudni kellene, mi van a mellékletben.
Én, mint írtam rögtön az elején műszaki oldalról közelítek, az árazáshoz nem értek.

System failure. :) 2010.06.22. 22:13:20

Off: "A Szállnak a varjak összesen kb. 150 millió forintból készülne, amelyből 58,5 millió forintot a Magyar Mozgókép Közalapítványnak kellene fedeznie "
Vajon megnézik vagy hárman?

LustaDick123 2010.06.22. 22:21:18

Olvass, légy szíves. Sehol nem írtam, hogy minden rendben van. Azt hiszem írtam mindenhol, hogy kevés az információ és kb. 30 kérdést tettem fel kapásból. Elsősorban nem azzal volt gondom, hogy feszegetve volt valami (vagy éppen nem), hanem ahogy. Laspalmas, és sokan mások értették.

A további példákban próbáltam megosztani veletek azt, hogy hogyan gondolkodik a multi a világ naposabb felén (és sokszor már itthon is).

Sokadszorra: nem kellene automatikusan bekapcsolni a szirénának, mikor meghallja valaki a bkvsynergonstrabaggrippen, megmondta az orbánygyurcsányvona vagy a megírta a indexhírtvkurucinfois kapcsolatokra. Nyilván némi gyanakvással kezeli az ember a híreket (nem ok nélkül), nyilván mindig valami hátsó szándékot sejt, de azt hiszem, az automatikus anyázás nem vezet sehova. Tudni kellene, mit nyújt, mennyiért, megérte-e vagy nem.
Illetve kinek érte meg. :-)

Jobbágy 2010.06.22. 23:12:43

@Sunder: Nem futna a StarCraft 2... dehogynem, mint a kisangyal!

Jobbágy 2010.06.23. 00:13:22

Lehet, hogy SC2 csapatot csinál a békávé, a dél-koreai légierőnek is van, hogy népszerűsítsék magukat :)

órarugógerincű felpattanó 2010.06.23. 00:26:51

Én 2006 nyarán vettem a core2-t. Most karácsonykor meg négymagosat. De igazából maradhatott volna a core2 semmivel nem gyorsult a 4 maggal a gép az esetek 99%-ában.

Meridian74 2010.06.23. 01:51:02

Anyámnak egy 5 éves Athon64 3000+ 2GB RAM (DDR 400), 120GB HDD, AGPs Radeon3650HD konfigra tettem fel a win7-et és remekül működik...

Rwindx 2010.06.23. 05:27:19

Mondjuk ennek fényében mégszebben mutat a "takarékosságuk":
www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=449963&place=toplista
"Kritikussá vált a BKV finanszírozása"

2010.06.23. 07:07:46

Én akkor cserélem a gépem, ha lejár a garancia, tehát 2 évenként.

Az meg hogy a böngészőkben ott vannak a kedvencek, az godolom a melóhoz kell.
Amíg dolgoztam nekem is kellett számtalan menetrend, útvonal terv, és még ezer más oldal.

A 4 éves gépeket olcsóbb lecserélni, mint javítattni, Feltéve ha nem a haver cégénál szerzik be az újat a bolti ár duplájáért.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.06.23. 07:17:58

@Frengi: Ha van pénzem én is akkor cserélem. De a BKV pénzügyileg óriás szarban van. Ezeket a pénzeket inkább a járműparkra kellene fordítani.
Az utolsó mondatodban pedig ott van az igazság. Haveri cégnél a duplájába kerül mint minden ami állami pénzből kerül kifizetésre.

p4o5k0 2010.06.23. 08:23:26

Jól látok?!?!?!?
>32 MILLIÁRD, 2500 user-re?!?!?!

több mint 13 millió forint / user???

loláb 2010.06.23. 08:43:53

@Rwindx:
"Hogyis fogalmazzak, ami itt van a levélben, az sem túl árnyalt, a géppark csere kapcsán."

Nem bizony, mert ez csak EGY levél, egy ilyen döntéssel kapcsolatban nyilván van igényfelmérés, előkészítő anyag, pályáztatás, elbírálás, sokminden, ami kell ahhoz, hogy megitélhető lehessen, hogy jogos-e a csere, vagy sem. Ebből az egy levélből tényleg csak szarosgatyázni lehet, de ha az embernek van foggalma arról, hogy megy egy ilyen beszerzés, akkor inkább tartozkodik attól, hogy kizárólag ennek az egy levélnek az ismeretében véleményt formáljon.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.06.23. 08:50:31

@loláb: Ha elolvasod láthatod, hogy ez egy 10 éves futamidejű szerződés része. Már a harmadik éve fut. A teljes időtartamra közel 33mrdFt +Áfa költséggel. Ez a levél egy már működő folyamat része. Itt nincs már pályázat, elbírálás stb. Ez egyfajta utasítás.
De a 4 évnél régebbi gépek miért most kerülnek kidobásra??? Volt erre már 2 évük.

fogash 2010.06.23. 09:07:12

@Roltii: az a tény, hogy a számítógépek gyorsított értékcsökkentéssel írhatóak le, nem jelenti azt, hogy ki KELL dobni őket! Igen, könyv szerinti értéke nulla lesz, de lecserélni ezeket csak ott szokás, ahol 2 alternatíva van:
1.) a társaság nyereséges, és a nyeresége után ADÓT fizet, vagy
2.) a társaság a túlzott nyereségesség elkerülésére költséget generál és adó fizetése helyett eszközöket vásárol.

Namost a BKV szerinted melyik körbe tartozik a kettő közül???

Egy 4 éves PC SIMÁN KISZOLGÁL egy irodai usert, legyen az HR, menetrendkészítő, karbantartás-tervező, controller, vagy akárki... Ami eszi az erőforrást, az a CAD/CAM, a nyomdai alkalmazások, stb. Ha 50 ilyen munkaállomás van a BKV-nál, akkor megfőzöm a sapkám pörköltnek, a többiek simán mehetnének akármeddig.

@noname cowboy: 33mrd szerződés mellett gondolom lenne esély szerződést MÓDOSÍTANI és NEM kérni a gépek cseréjét...

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.06.23. 09:15:13

@fogash: Természetesen. Én is feleslegesnek érzem ezt csereberét. Nyilván vannak gépek amikre ráfér. De állami pénzek felhasználásánál nem szokott ez fő szempont lenni.
Azt is meg kellene vizsgálni, hogy a Synergon 2 éve milyen módszerrel került a BKV-hoz.
Volt erről poszt is ha jól emlékszem itt is és a BKV figyelőn is.

Homeoffice 2010.06.23. 09:42:04

@laspalmas:

Hmm... azt csiripelték a verebek, hogy ezeket a gépeket bérlik. (LOL) (Lehet hogy rossz helyről hallottam) Ezenkivül nem lehet megvenni a gépeket.

reKorrekt 2010.06.23. 10:01:05

Jól látom hogy 32 milliárd a keretösszeg?

Homeoffice 2010.06.23. 10:08:33

@reKorrekt:

Hány lélegeztetőgépet tudnának ebből venni a gyerekeknek...
Én egyébként komolyan nem értem, hogy ezt most minek...

Valandil 2010.06.23. 10:13:28

@jozicsenko: Ugye a ghostot megvetted minden gépre? Mert elvileg csak úgy klónozhatsz egy telepítésből, ha csengettél darabonként...

reKorrekt 2010.06.23. 10:28:38

@System failure. :): És vajon a Magyarok Nyilai kapnak jogdíjat a sztori után?

James T. Kirk (törölt) 2010.06.23. 11:11:19

@loláb:
"Van fogalmad arról, hogy egy 12 ezer fős vállalatnál milyen informatikai rendszerek működnek?"

egy olyan vállalatnál, ahol az utastájékoztatási rendszer főként A4-es lapra filccel írt ákombákom?
egy olyan vállalatnál ahol kézzel tekergeti a néni a dátumbélyegzőt a bérletre pecsételés előtt?
egy olyan vállalatnál, ahol teljesen normális hogy 3-4 méterről sasolja az ellenőr a bérleteket a reggeli csúcsban mondjuk?

és a 12ezer főből mennyi a valóban szükséges irodai dolgozó?
értem amit írsz, de szerintem az érveid nem alakalmazhatóak a konkrét vállalat(ok)/szerződés(ek) viszonylatban. és ne flejtsük el, hogy nem olyan rég kezdtek nyilvánosságra jutni a részletek, mekkora pzarlás folyik szinte minden téren, egy dolgot leszámítva, ami a ténylegesen munkát végzők bérezése.

lagymanyosi 2010.06.23. 11:13:58

én nem állami vállalatnál dolgozom,hanem multinál,és itt 3 évente cserélik a gépeket. ami viszont vicc,hogy a teljesen jól használaható 3 éves gépeket nem vehetik meg a dolgozók,hanem elviszik pénzért bezúzatni külföldre... na ez a pazarlás..

Marcellusca 2010.06.23. 12:30:54

Poszt?
Nem lesz ma?
xD

Homeoffice 2010.06.23. 12:33:20

@Marcellusca:

Mindenki le van döbbenve, hogy TÉNYLEG Pali bá lesz a közt. elnök.....

Homeoffice 2010.06.23. 12:35:13

@Marcellusca:

Találd ki kiről van szó:))
Egy róla szóló könyv szerzőjének 2005-ben azt nyilatkozta, csak Orbán Viktor és a jóisten áll fölötte.
Origón van a megoldás:))))

Marcellusca 2010.06.23. 12:38:50

@Gunther: Na, de milyen sorrendben? :)))

szmoker (Homo Trollicus) 2010.06.23. 13:16:00

@lagymanyosi: emberiség ellenes bűncselekmény. Ilyenért simán Dunába lehetne lövetni embereket.
Akkor adnák inkább a rászorulóknak, marketingügyileg sem rossz lépés.

hdnctrl 2010.06.23. 13:19:49

jól számolok, hogy kb 13 millió HUF/user?

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.06.23. 13:23:19

@scuynat: pontasabban 13milla/user/év. De egyébként jól számolsz.
Fentebb laspalmas már kifejtette.

loláb 2010.06.23. 13:28:53

@Noname Cowboy:
Látom. A tíz éves szerződés megkötése elött készült mindaz el, amit mondtam: készült egy informatikai stratégia, amiben felmérték a bkv informatikai rendszereit, hardver-szoftverparkját, üzemeltetési szerződéseket, törvényi megfelelést, satübbit, aztán ez alapján elkészítették azt, hogy tíz év alatt mit, mikor, mire kell cserélni, megújítani, satöbbi. Ennek a folyamatnak egy része az, hogy most valahol, valamelyik osztályon (esetleg cégszinten) lecserélik a 4+ éves gépeket.

Nem tudod, hogy milyen gépparkja van a bkv-nak, milyen rendszereket használ, és ezek mennyiben felelnek meg a törvényi követelményeknek, szóval még midnig azt modnom, hogy csak ebből a levélből nem lehet megítélni azt, hogy mennyire indokolt a csere.

@James T. Kirk:
Én csak azt unom, hogy Szalainé kapcsán már egyből mindenki BKV szakértővé lett.. A BKV szerződéseit kb 8-10 hónapja vizsgálja a rendőrség, és az ügyészség. Ahol találtak bűncselekmény gyanújára utaló jelet, azzal kapcsoaltban mindenhol előállítások, gyanusítások, feljenetések születtek. Mesterházy és Hagyó őrizetbe vételével pedig látszik, hogy sehol nem állnak meg, aki ellen van terhelő bizonyíték, vagy vallomás, azt poziciótól függetlenül bekasznizzák. És ez jól is van így.

Ha ezen a rostán átmegy egy szerződés (mint ez a synergonos) ne mi akarjuk már megmondani, hogy volt-e ott korrupció, vagy sem, ha a rendőrök nem találtak.

Nem védem a bkv-t, mert semmi közöm hozzá, de röhely, hogy olyanok lámpavasaznak, meg korrupcióznak, akik nagy többsége még távolról sem vett részt semmiféle ilyen jellegű döntéshozatalban, és a saját életének tapasztalatait ("nekem is négy éves gépem van, én raktam össze noname alkatrészekből, én telepítettem, én frissítem, nincs vele baj, és száz rugóból megvolt") analógiaként beállítani az ország egyik legnagyobb vállalatára. Nem állítom, hogy nincs mutyi, de hogy ezt ennyiből megítélni képtelenség, az biztos.

Rwindx 2010.06.23. 13:36:05

@loláb:
Azért kihagysz egy dolgot a szakmai rutin józan paraszti ésszel kombinálva.
1. A BKV 2500 munkaállomása, nem egy paksi atomerőmű vezérlőterme, hanem szimpla irodisták használják, javarészt általános irodai funkciókra.
2. Egy 4 éves számítógép, ha nem fociztak vele, tökéletesen ellátja a fenti funkciót, legrosszabb esetben is egy olcsó (pár tízezer Ft) felújítás után kifogástalan állapotban lesz. Ezt saját tapasztalataimra hagyatkozva mindenféle hatástanulmány, előkészítés, pályáztatás, korrupció satöbbi nélkül én el tudom dönteni.
3. A BKV-ról mindenki tudja a csőd szélén táncol, folyamatosan többtizmilliárdos tartozása van.
4. Azóta kiderült hogy van a háttérben egy szerződés szép summával, ami vetekszik a tartozásainak mértékével.

Na most ha a 4 pontot összeveti valaki akkor annak akkor kilóg a lóláb, de csak ha persze a fejét nem a homokba dugja.

LustaDick123 2010.06.23. 14:50:38

@Rwindx:

Utolsó hozzászólásom a témában, mert látom, van, aki érti, de sokan csak a hőbörgésig jutnak. Ők nem fogják és nem is akarják megérteni.

A gépeket tegyük fel, hogy általános irodai feladatokra használják. Ezt mindenki fel tudja mérni.
Aztán tudod-e hogyan kerül az általános irodai használatra odarakott gép az asztalra, és miként működik éveken keresztül? Tudod-e, hogy a drótok, mik szépen elkúsznak a falig/padlószemig vezetnek valahova? Soroljam?

Nézzetek meg egy szerver listaárat, licencárat, pl. SQL licenc árat. Ezekből hány van? Tudod mennyibe kerül egy mentőkazetta? Hova kerülnek a szerverek? Mennyi áramot fogyasztanak, hűtés, őrzés stb.? Ezeket pl. ki fizetni stb.? Számos olyan kérdés van, ami megválaszolása után tisztább képet lehetne kapni. A kérdések darabjára a válasz akár több 10 millió forint…

A mellékletek tartalmazzák a dolgok lényegét. Visszaosztva a peruserperév összeg eléggé fals számot tud adni.

Két példát egyszerű mondok, amit mindenki ért könnyen:
- Ha felhívja a user a helpdesket. Fontos-e hogy a harmadik csörgésre veszi-e fel a telefont vagy 5 percig hallgathat-e zenét? Mennyi időn belül kell megkezdenie majd elhárítnia a supportnak a problémát? Mikor kérnek rendelkezésre állást? 7/24 vagy csak munkanapokon 8-16 óra között?
- Egy cég elvállalja a buszok üzemeltetését. Szerinted mennyivel változik a szolgáltatatási összeg, ha egy teljesen új buszparkot kezd el üzemeltetni vagy a jelenlegi lerobbantat? Mennyivel változik az összeg, ha mondjuk beleírják, hogy 10 évnél régebbi busz nem közlekedhet?

Szerintetek mennyi lenne a reális?

Az a felvetés, hogy a BKV nem az atomerőmű vezérlőterme elég nonszensz. Mindkettő fontos, de másként. Ha mondjuk, elszállna a dolgozók adata, a forgalomirányítás vagy a könyvelés stb. akkor te lennél az első, hogy miért nem üzemeltetik rendesen, miért használnak öreg cuccokat, miért nem tudnak elszámolni az állami milliárdokkal.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.06.23. 15:17:14

@LustaDick123: Olvassad végig!! Ez a szerződés 2500 felhasználó gépeire íródott sem szerver hardver sem pedig szerver szoftver nem szerepel! Egy cégnél egy SQL szerver elegendő!!! Egy szerverrel!!! Ha az esetleges hibtűrést is ideveszem 2! De ezek nem felhasználói részek! Tehát erre elvben külön szerződnek. A több csak melléduma!

Rwindx 2010.06.23. 15:23:57

@LustaDick123:
Olyan cégem van, ami többek között szerverüzemeltetéssel is foglalkozik. Ugyan nem BKV méretű cégeknek, sokkal kisebbeknek, de ne "drótozz" nekem ha kérhetem, magam is mérnök vagyok. Vili? Úgyhogy a felesleges köröket át is ugranám ezzel.

Ezt írtad: "A mellékletek tartalmazzák a dolgok lényegét. Visszaosztva a peruserperév összeg eléggé fals számot tud adni."

Én ezt írtam korábban Laspalmasnak:
"Na jó, de pl az SAP licencdíjon meg annak az üzemeltetései díján mit osztasz le? Az sok-sok millió pénz és gyanítom nem 2500-an használják, hanem jóval kevesebben. Vannak olyan dolgok amiknek az ára nem felhasználószámhoz hanem cégmérethez mérendőek."
Akkor itt min vitatkozunk?

Aztán ha megnézted évi 400 millió+ÁFA a munkaállomásokra vonatkozik, ami tíz év alatt 4 milliárd +ÁFA, szóval nem kellene idekeverni minden mást is, ugyanis arra van további 28 milliárd + ÁFA, amiben a "többtizmillió Forint" aprópénz. Tehát SQL szerver licendíjak, satöbbi kilőve. Egy szervernek nincs brutális ára, hacsaknem időjárás előrejelzést szeretnél szimulálni. Itt erről vélhetőleg nincs szó. Egy szervert meg szintén miért kellene 4 évente kidobni? Ha 4 év alatt kinövik, akkor ott már tervezési probléma is felvetül. Ha meg 4 év alatt tönkremegy/elkezd meghbásodni akkor az meg nem szervervas, hanem valami dzsunkán összerakott szar. A szerződés alapján szerintem a szerverek sem tartoznak ebbe a témakörbe. Munkaállomásokról van szó.

Ha a könyvelés és a dolgozók adata a kizárólagosan az adott személy munkaállomásán van, akkor meg meg is érdemlik hogy az elszálljon, és aki üzemelteti az meg kifizesse a teljes a kárt.

Aztán ugye a számítógép nem busz, ugyanazon körülmények között egy ugyanolyan számítógép 2 hónaposan és 4 évesen ugyanazon szoftverrel ugyanazon feladatra ugyanazon teljesítményt fogja nyújtani. Ez egy buszról nem mondható el. Az összehasonlítás fals.

Inner Circle 2010.06.23. 19:30:56

2002. novemberében kaptam a cégtől egy középkategóriás Compaq laptopot. Azóta használom, csak vettünk bele egy 1 gigás memóriát a folyton hízó netes forgalom és Windows miatt. Irodába még ma is bőven elég. De lehet, hogy le kéne már cserélni egy kakaóbiztosra...

fokabacsi 2010.06.24. 06:40:12

@Inner Circle: Márpedig a gépek le lesznek cserélve, mert a nokiás dobozok már ki lettek osztva . De azt, hogy egy 4 éves gép nem tudja ellátni a feladatát, nem tudom elfogadni. Az ember sebessége jóval kevesebb. mint amit egy 1000 Mhz -es processzorral felépített gép tud, irodai munkára. Egy alkalmazott a munkahelyen ne internetezzen. Dolgozzon. Mert úgy sincs rá ideje. Ha viszont van, akkor sokan vannak, túl sok a "bújtatott "lázas semmittevő. A Szalainé és társai ! Csak sofőrből és a sofőrök pénzéből van kevés. Németországi cégnél P2-es gépek üzemelnek, általános irodai feladatra és SENKI NEM INTERNETEZIK A MUNKAHELYEN ! Meg sem próbálná. Mert egy gyárat 2 mérnök és 3 adminisztrátor visz ! Csak a BKV és társai abba a kategóriába tartozik, ahol a fele ember az aktatologató részlegen FELESLEGES.

alfa.orionis 2010.06.24. 14:31:06

Izéé, gyorsan kell csinálni, mert ha a Deloitte nem írja alá a könyveket, nem lesz békávé...

egogegó 2010.06.25. 00:06:00

Arra is lehet gondolni, hogy nem túl nagy baj az ha egy-két adat oda vész a csere közben.

Agyalap 2010.06.25. 07:42:31

Nem kicsit vagytok demagógok. A négy éves számítógépeket a nagyvállalatok le szokták cserélni. Például azért, mert egyre több a hiba velük, és a szervízdíj összemérhető az új gép árával.
Az meg, hogy mit mentenek róluk vita kérdése? Korrekt felsorolás, a júzerek tudják mihez tartsák magukat...

Rwindx 2010.06.25. 10:29:45

@Agyalap:
Úgy gondolom egy folyamatosan csődközelben levő, állami pénzből tízmilliárdokkal periódikusan konszolidált cég esetében, demagógiával dobálózni a költségek megkérdőjelezése esetén a demagógia, nagybetűvel.

Agyalap 2010.06.25. 17:22:15

@Rwindx: A csőd közelében álló, állami pénzből tízmilliárdokkal periodikusan konszolidált cég is kell hogy működjön - vannak működési költségei. A számítógépek pontosan nem a fölöslegesen kidobott pénz kategóriába esnek szerintem.
Nézzük inkább meg a vezetői bérezést-juttatásokat, utazási kedvezményeket, fölöslegesen alkalmazott emberek tömegeit. Arról miért nincs hír? Nem olyan érdekes?

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.06.25. 20:03:55

@Agyalap:

"fölöslegesen alkalmazott emberek tömegei"-nek minek új (vagy bármilyen) számítógép?

dr. mesterséges színezék 2010.06.28. 14:49:59

@loláb: "2010-ben egy vállalat lecseréli a négy éves számítógépeket? A pofám leszakad"

Szakadhat. Egy másik hárombetűs cégnél (nevezzük a példa kedvéért IBM-nek), pl. addig használják a gépeket, amíg a javításuk/alkatrészük többe kerül, mint új beszerzése. Ami nem jó a managgának (akinek azért szava meg presztizs van), az jó az irodán, ami ott se, az a gyártósoron. Tudnék üzemelő P2-est mutatni, ami a feladatára pont elegendő, és amíg van kibelezhető P2-es, nem is lesz helyette más.

Bár kétségtelen, nem ér ezzel a rongyoskodással semmit az IBM, hiszen válság idején a BKV még mindig több pénzt kefélhet el...

Agyalap 2010.06.30. 14:03:03

@laspalmas: Ezt fejtsd k jobban légyszi :)
Ha az ember nem lenne ott, nem lenne számítógépe sem...

Pukker 2010.07.02. 15:14:18

Persze hogy lecserelik, 4 eves gepet le kell cserelni. Minden rendes ceg ezt csinalja. ha 850gepet cserelnek le akkor kb 3500 van nekik. A regi gepek gyakrabban rmlanak el, tobb it melo van vele, a hasznaloja sem tud dolgozni rajta igy a munkajat se tudja vegezni. garancia mar nincs ra, alkatreszt nem szallitanak hozza, igy javitani is altalaban dragabb (nyilvan nem diszkhibat)

Nyugodj bele vastagbor, hogy pusztan az, hogy 4 evente lecserelik a pc-ket azzal semmi baj nincs. Ezt ma igy kell csinalni. de kivancsian varom a folytatast.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.07.03. 11:41:41

@Agyalap:

"fölöslegesen alkalmazott emberek tömegei"-t ki kell rúgni :)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.07.03. 11:43:30

@Pukker:

a ki, meg a hogyan, és mennyiért kissé érdekes nekem

süti beállítások módosítása