Skip to content


       Szűrés lista

Fidesztől gesztus, szociktól kampányfogás?!

Augusztus utolsó hete van, hamarosan kezdődik az iskola. A gyerekek sem túlzottan örülnek, a szülők pedig még kevésbé, hisz az esemény jelentősen megterheli a család kasszáját.

"A Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatója szerint alsó tagozaton hat-hét ezer forintból minden tantárgyból összeválogatható a megfelelő tankönyv, munkafüzet; ez a felső tagozaton inkább 7-9 ezer forint. Középiskolában már a tízezer forintot is meghaladja a könyvcsomag ára - mondta Kiss János Tamás.

Ezek a legolcsóbb tankönyvárak. De hogy a gyerekeknek az olcsóbb, vagy drágább könyveket veszik meg, azt nem a szülők döntik el, hanem az iskolák. Azt ugyanis a tanárok döntik el, hogy miből akarnak tanítani" - Hírszerző

Ehhez jönnek még a tanszerek: füzetek, borítók, tollak, ceruzák, radír, iskolatáska, tolltartó, tornacucc, persze a gyereknek nem a valuegazdaságos tetszik, hanem a rajzfilmfigurás meg az Adidas, úgyhogy nyugodtan lehet számolni 10-20 ezer forinttal.

Na ezt a gondterhelt időszakot használja ki Patay Vilmos, Dombóvár fideszes polgármestere, hogy kampányoljon kicsit az Zembereknek. Tolltartót oszt az elsős gyerekeknek, ahogy jó földesúr szórta régen a filléreket.

(kattintva nagyobb)

Szűkszavú, ám magabiztos kommentár Pataytól személyesen:

"Azt ugyanis Patay Vilmos nem tagadja, hogy – az önkormányzati választásra készülve – kampánycéllal veszi a tolltartókat.
Megkeresésünkre elmondta, ötmilliós, szabad felhasználású polgármesteri keretéből költ erre a célra 200 ezer forintot.Az ötlet nem tőle, hanem párttársától, Szita Károlytól származik: Kaposvár első embere évek óta tolltartóval „lepi meg” városa iskolakezdőit. Ha Patayt ősszel újra megválasztják, akkor négy évig Dombóváron is szokássá válik a polgármesteri tolltartó-ajándékozás.

Egyébként Patay, amikor tavaly októberben időközi választáson indult a polgármesterségért, megajándékozott száz elsőst egy-egy zsebszámológéppel. Saját pénzéből vásárolta a masinákat, ám alig száz forintért jutott hozzá a Fidesz-emblémával díszített, narancssárga kisgépek darabjához. Így – Patay szerint – szóra sem érdemes ez az áldozat.

A párt aktivistái által számba vett elsősöket otthonukban látogatta meg Patay, s a gép átadása bevallottan apropó volt ahhoz, hogy a jelölt beszélgetni tudjon a gyerekek szüleivel, nagyszüleivel, vagyis a választókkal. A polgármesterségért újra harcba szálló politikus hozzátette: megérti, ha az MSZP kampányfogással vádolja mindezért, ha a szocialisták tennék ugyanezt, ő is hasonló váddal kínálná meg őket."

Címkék: fidesz pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr92239130

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Több százezer tankönyv hiányozhat az iskolakezdéshez 2010.08.24. 11:12:01

Mintegy 150-300 ezer tankönyv hiányozhat a szeptember 1-jei iskolakezdéshez. A csúszás oka részben a szerzők, részben a kiadók hibája, a tanév első hetének végére azonban várhatóan minden tankönyv megérkezik.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Aullah 2010.08.22. 16:30:41

Hmmm... kicsit hiányos ezt a poszt nem? Nincs cím, nincs vége? KBM?

Horizont 2010.08.22. 16:36:16

A technika ördöge megtréfálta laspalmast:)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.22. 18:00:22

Ennyire még soha nem szívatott meg a kbm, de most izgulhattok holnapig :))

Seduxen (már NEM dr.) 2010.08.24. 09:06:04

Szerintem ha pl tornacuccból a veljúgazdaságos helyett Adidas-t vesz az ember, az magában egy 20-as, szóval 'palmas még alul is kalkuláltad szerintem :(((

A tankönyv-csomagokhoz még annyit, hogy ebben - tudomásom szerint - pl a nyelvkönyvek ára nincs is benne, és ez az, ami a leginkább megnyomja a cehhet.

Azért a tolltartóról egy képet igazán szerezhettél volna :)))

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2010.08.24. 09:24:45

Lehet láma vagyok, de ez annyira nem gáz szerintem...:/

Én inkább azzal foglalkoznék, hogy miként is van az, miszerint a hátrányos helyzetűeknek jár ingyen, de nem fogadják el a jóállapotú használtat, hanem veri az asztalt az újért, pedig ugye már 3x ismétli az évet, tehát jó lenne neki a tavalyi...de nem...

guma 2010.08.24. 09:25:10

@laspalmas:

Már tegnap is kerestem ezt a szöveget (tehát én két napot izgultam, hogy mi lett vele!).

A cím telitalálat! Gratulálok. Visszagondolva mintha évek óta így menne...

@Seduxen:

Alul kalkulálta ez igaz, de szerinte a növekvő gyermekre a 20e.Ft-t venni túlzás. A könyvek meg megérdemelnének egy külön misét (a tanárok választása is sokszor,) a nyelvkönyvek (és néha egy-egy könyv, pedig szégyentelen áron forognak a közoktatásban.)

Seduxen (már NEM dr.) 2010.08.24. 09:28:46

@gtigram: szerintem is túlzás. amíg 2-3 hónap alatt kinövi (ha ugyan előbb a sok esés-kelés miatt tönkre nem teszi) a márkás göncöt, addig mi sem veszünk. Igaz, a mi Pockunk még csak 2 éves lesz novemberben, de már most is húzós összegben van a ruha.

na de nem offolok.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.24. 09:30:08

@Seduxen:

Mindent megpróbáltam, de sehol egy kép....dombóváriak, segítsetek! :)

kej 2010.08.24. 09:46:10

komolyan mondom: eszem-faszom megáll. legközelebb egy csomag rotring-betéttel akarják megvenni a szavazatot? ez is mehet a lejárt szavatosságú tészta és az ingyen pörkölt mellé. ahelyett. hogy inkább azon gondolkodnának miként lehetne a tankönyvek árait és az iskoláztatás költségeit lejjebb szorítani. tartós tankönyv, ami örökölhető, iskolaköpeny, hogy ne szúrjon szemet a legújabb divat. még inkább iskolai egyenruha. nem a tolltartótól és a 40 ezer forintos tankönyvcsomagtól függ, hogy vki okosodni, vagy az időt eltölteni jár az iskolába...

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2010.08.24. 09:52:37

Barátnőmnek vettünk a hátralévő 2 tárgyához most füzetet Tescoban, normális spirál füzet 80 Ft, valami köcsög divatrajzos 600-800 Ft per darab. WTF? Normálisak ezek, úgy őszintén? Gyereknek vesznek 10 darab füzetet 8000 Ft-ért? Abból már inkább nem kijönne a focicsuka, havi uszodabérlet, vagy egésznapi vidámpark? Hétvégén állatkertben voltunk, 1600 Ft-ból ketten fél napig jártuk a kertet, és felületesen haladva kb. a harmadát láttuk.

Tornacucc dettó. Mi pont kijöttünk a kéknadrágos, fehértrikós tesiórákból, de a tesicipőm mindig 2000 Ft-os sportcipő volt, a nadrág meg 1000 Ft-os kínai, és emellett megvolt a 20000es Nike cípő, de senki sem érezte úgy, hogy újabb 20000et kellene elkúrni tornacipőre...

A média a hibás, mert ezt látni a tévében, jó generáció lesz, úgyis mindig viszket a kezem, amikor a buszon hallom két tizenkét éves, fekete hajú, körmű fiatal sráctól, hogy szar az élet, és legszívesebben megölnék magukat...

eszkep 2010.08.24. 09:58:03

@kej: "komolyan mondom: eszem-faszom megáll. legközelebb egy csomag rotring-betéttel akarják megvenni a szavazatot?"

Hát, még mindig jobb, mint a lejárt szavatosságú élelmiszer volt anno. :-)

InTheGajd 2010.08.24. 10:01:49

Valaki nem tudna ezeket a rohadt kommunistakat fejbe loni? Annyira unalmasak mar. Mint egy kikozositett kisgyermek, aki ezzel az allando bepofazgatasaval probalja a tobbiek szamara jelezni, hogy meg en is itt vagyok hahooo szemetek, hahoooo.

Amugy meg nehany hete jart 5800 ft iskola kezdesi tamogatas/gyermek. Koltoi kerdes. Hany cigany csalad kapott ilyet? (En tudom, van kozom hozza. Szinte az osszes akinek van iskolaerett gyermeke).

kavinton 2010.08.24. 10:03:15

@laspalmas:
Ez kampányfogás?
Nézzetek utána mi a kampányfogás Szita Karcsitól Kaposváron a fidesz színeiben.
1. Küldjünk ki egy kérdőívet amiben a városról érdeklődünk. (a járdák felújítása szükséges-e, munkahelyteremtés jó ütemben halad(t)-e, kapott-e eddig a város megfelelő állami pénzt)
2. minden önkormányzati cég (víz, szemét, melegvíz, parkolás, közterület stb) egyéni ügyfeleket nem cseszegethet a választásokig (ez azt jelenti h nem küldhetnek behajtós, felszólítós leveleket, de a cégeket igen és őket keményebben mint eddig)
3. Az újságírók kemény elhallgatása (persze 1 tökös azért van aki meg meri írni a tutit)
4. A titkosszolgálati múltjának letagadása, de hogy miért fideszes ilyen múltal az 1 NAGY kérdőjel.
5. Ezt inkább más nyomozza ki.... A gyomrom is kifordul...

MeeCee 2010.08.24. 10:04:42

Elsősnek felesleges számológép, akkor már inkább tolltartó, de elég gáz az is. A márkás cuccok dettó. De mit várunk, amikor már oviban is mobiltelefonnal rohangálnak egyes gyerkőcök? Ezt látja a gyerek, persze hogy ő is szeretne. A szülőn múlik, hogy megveszi-e neki. (...nem...)

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2010.08.24. 10:08:57

offtopic, de nalam kiverte a biztositekot. Ez van, de errol kuss van, hiszen magyar a szenvedo alany.

ciganybunozes.blog.hu/2010/08/24/eddig_haromszor_keselt_a_13_eves_fiu_most_is_elengedtek

Pfhej, mocskos libsik...

kej 2010.08.24. 10:10:33

@eszkep: arról is megemlékeztem:)))

Marcellusca 2010.08.24. 10:21:00

Na, végre! Vasárnap óta várom, mer' akkor láttam Palmas kommentjét, de nem jelenített meg semmit. :)))

Azé', nem piskóta!
Komolyan azt gondolják, hogy párszáz forintos bisz-basszal megvehetik a szavazatokat?
Ha, igen, akkor elég bírkák a választóik.
Mondjuk én pont emiatt sem szavaznék rájuk. :)

Kicsit Karcos 2010.08.24. 10:28:07

Nahát, milyen jószívű, segítőkész, együttérző és gyermekbarát ez a két úriember, a Krakus meg a kilincsorrú:) Krakus for miniszter, Patay for államtitkár!

Darth Revan 2010.08.24. 10:36:09

Egy elsosnek minek szamologep? Talan eloszor tanulja meg a szamokat, azutan tanulja meg hasznalni azokat, majd kozepiskolaban hasznalhat szamologepet.

Kicsit Karcos 2010.08.24. 10:36:49

Remélem, a körmére néznek majd azoknak a gyerekeknek, akik nem hordják a narancssárga tolltartót meg a számológépet. Nem lenne helyes elherdálni a szép ajándékokat. Jobb, ha már most megtanulják, hogyan kell felelősen bánni a köztől kapott javakkal, nehogy elszocialistásodjanak felnőttkorukra.

guma 2010.08.24. 10:45:11

@eszkep:

legalább gondolkozz mit írsz!!!

Egyik sem kell, és egyik sem jobb a másiknál!

(Ennyire nem lehetsz szűk, hiszen pl a lejárt szavatosságú tésztát még én is felhasználom, ha elbambulok a tárolásnál és nem vezetek naplót mint a svájci háziasszony!).

Miért kell menteni a menthetetlent?!

@Marcellusca:

Komolyan gondolják és csodák csodája mindig van pénz rá!

@Eleg_Volt_a_hazaarulasbol!:

Szerinted most a libsik engedték ki? OFF de gondolkodni, követelni kellene, nem vagdalkozni!

guma 2010.08.24. 10:47:36

@Kicsit Karcos:

Lehet, hogy rászorulónak adta tovább. De hol van az Orbán énekes könyv? Ki tudja?????

Seduxen (már NEM dr.) 2010.08.24. 10:49:04

Szerintem Bokros Lali mesekönyvét is adhatnák hozzá, gondolom maradt raktáron bőven :))))

Homeoffice 2010.08.24. 10:58:40

@Szekuriti Blogger:

Egyetértek.
A másik, hogy nevelési szempontból jó lenne visszahozni a sorkötelezettséget.
ON:
A Kossuth Tér Fun Boys úgyis meg fogja magyarázni,

guma 2010.08.24. 11:05:23

@Szekuriti Blogger:

Az útólsó mondatodat kiegészítem : a Média és a Szülő és az Iskola a hibás. Egyik a tömény hülyeségért ontásáért másik, mert nem szelektál harmadik mert nem a gyerek a középpont!

Marcellusca 2010.08.24. 11:10:00

@gtigram:
Tudom én, hogy komolyan gondolják, csak nehéz elhinni. :)

Nem olyan nagy tétel az a 200ropi.

Csak, nem a polgármesteri keretből, hanem a párt kampánykasszájából kellene fizetni!!!

Marcellusca 2010.08.24. 11:12:10

@Szekuriti Blogger:
"Barátnőmnek vettünk a hátralévő 2 tárgyához most füzetet..." - Van egy kis pedo beütés? :DDDD

eszkep 2010.08.24. 11:13:25

Azt hittem, technikai probléma miatt nincs vége a posztnak, de ha valóban ennyi, már a címet sem értem...
Az érintett is elismeri, hogy kampányfogás, miről szól a poszt?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.08.24. 11:16:49

@Marcellusca: már megint magadból indultál ki?? tudod azért jó a 14 éves, mert nincs összehasonlítási alapja, másrészt annak még mondhatod, hogy "azért puha, hogy ne fááájjjjoooon" :)))

bocsánat a lányos szülőktől!

Homeoffice 2010.08.24. 11:23:27

@Marcellusca: @Seduxen:

Már megint... Már megint....
Ja és NÁCZIK!!!!
:)))

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2010.08.24. 11:24:45

@gtigram: termeszetesen nem a liberalisok engedtek ki, de a liberalis neveles miatt van az, hogy mindenkinek joga van, nincs kotelezettsege, valamint hogy egy 13!! eves gyerek ugy kesel, hogy tudja, hogy nem tehetnek vele semmit.

Mert ez szerinted miert van?

Megszivtam 2010.08.24. 11:29:54

Nekem attól a rádióhíről nyílt ki a zsebemben a bicska, amikor azt harsogta egy napig a rádió, hogy sokba kb 20 ezerbe kerül a tanévkezdés, és ezért a szülők a hipermarketben veszik meg a cuccokat, mert ott olcsóbb. Mi ez ha nem bujtatott reklám. A hazai szaküzletek meg dögöljenek meg ???

Marcellusca 2010.08.24. 11:37:41

@Seduxen:
@Gunther:

Tuttam, hogy erre előjöttök, Ti, sötétben bújkáló, rémhírterjesztő ellenforradalmárok. :)
Azaz NÁCZIKOK. :DDDD

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.24. 11:42:22

persze a gyereknek nem a valuegazdaságos tetszik, hanem a rajzfilmfigurás meg az Adidas, ú"

kit érdekel mi tetszik a gyereknek, nem a kutya sétáltatja a gazdát, majd a saját fizetéséből vesz adidast.
jó lesz a value füzet is, csak 20 forint, a másik meg 200

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.24. 11:49:47

@kej: amúgy én nem értem ezt a tankönyv mizérát

az örökölhető is jó ötlet (kit érdekel, hogy a régiben nincs benn a proxi centuri naprendszer?)

de még ennél is jobb a közkönyvtári, sulikönyvtári tankönyv. mindenkinek kiadják, aki rosszul adja vissza az kifizeti évvégén. csakhát a nyomdalobbinak ez nem tetszene, így sok politikusnak sem, hiszem nem lesz meg így a dalmát nyaraló.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.24. 11:56:36

@kavinton: titkosszolgálati múlt? tehát igaz? honnan lehet ezt tudni?

Homeoffice 2010.08.24. 11:56:52

@tesz-vesz:

Ez jó is lenne, ha csak 1 törikönyv lenne, és nem adna ki minden sejhaj kiadó saját könyvet.
a tanárok meg persze összevissza kérik a könyveket. (Legalábbis 95 ben ez volt.)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.24. 12:04:35

@Gunther: én emlékszem, mi vettün törikönyvet magunknak annó, de órán soha nem használtuk

olyan nagy jelentősége amúgy sincs, mindig azt tartottam: jó tanárnál nem kell tankönyv

Marcellusca 2010.08.24. 12:07:34

@Gunther:
Mijazhogy 1 töri könyv, vaze? Há', mé' ne lehetne más-más szemszögből megírni aztatat a történyelmet? Oszt', mindenki választhassa azt, amelyiket oktatnyi akargya! :)

Tudom, én régen jártam suliba (lehet, meg is látszik rajtam :D), de a volt könyveim jórészét 4 évvel később húgom is használta.
Ma már ilyet?
Mikor annnnnnyi, de annnnnyi úúúúj felfedezés van, mikor napról napra változik a történelem (nem a jelenlegi alakítására, "írására" gondolok) ....

Kakaóbiztos laptopot a kölköknek, oszt', hadd gúglizzanak! :DDDD

gidabiga 2010.08.24. 12:09:23

@tesz-vesz:

nincs örökölhető tankönyv :(
gyerekeim között 3 év van, ugyanabba az iskolába járnak, jeleztem, hogy a nagyobbik könyveit használná a kicsi.
de sajnos évente változtatnak minden tankönyvön egy hangyabokányit és állítólag nem tudja már 3 év múlva úgy használni, mint a többiek az újat.
az ingyentankönyveseknek is évente vesz az önkormányzat újat.
és sok a munkatankönyv, amibe beleírnak a gyerekek, különösen alsóban.
bizony, fáj, az a közel 45ezer forint, amit évente kiadunk könyvekre.
és ez csak a tankönyv.
szégyen, hogy ezt megengedik, mikor nálunk szerencsésebb gazdasági helyzetben lévő országokban 3 évig öröklött tankönyvből tanulnak a gyerekek, amiért nem kell fizetni, csak ha szándékosan tönkretette.

guma 2010.08.24. 12:33:44

@Marcellusca: @Seduxen:

Elképesztőek vagytok (de jól muzsikáltok!)

@Eleg_Volt_a_hazaarulasbol!:

Tudod, állítólag mindenre van törvény!
És nem az volt eddig a gyakorlat, hogy liberális bírók hada ítélkezik és ügyészek intézkednek (vagy lemaradtam valamiről?)

A liberális elvek alapja szólásszabadság is, tehát talán nagyon sok mindent, nagyon rosszul alkalmazzunk, aminek nem volt eddig következménye, mert a politika jobban szerette, ha egymással és nem vele foglalkozunk! Én legalábbis ezt kezdem látni!

@tesz-vesz:

Ezt én sem értem. A leadott tankönyvekből nagyon sokan, sokáig tanultunk. De talán a tanárok választási (nem oktatási) szabadságát, sem szabadna ekkora kísértésnek (százalék, jutalék) kitenni mint a teremtett helyzetben.

guma 2010.08.24. 12:37:44

@Marcellusca:

Meg az a rengeteg fa, erdő ami évente egyre több van. A papírimport sem kis üzlet (vagy expotáljuk még a java alapanyagot, nem is tudom!).

Daihelyon 2010.08.24. 13:20:05

@gtigram:
(Nem konkrétan neked, csak te is írtál róla.)

Nem tudom ki mennyire látja, hogyan működik a tankönyvezés, így szeretnék egy két dolgot írni.

Vannak azon gyerekek, akik törvényi szabályozás révén az úgy nevezett "ingyenes" kategóriába tartoznak. A szüleikkel nem lehet fizetettetni a tankönyvért 10 Ft-ot sem. A pénzt helyettük az állam adja, de nem akár mennyit. Alsó, felső, középiskola más-más összegekkel dolgozik (vesszek meg de az idei összegekre már nem emlékszem), olyasmi, hogy 7000, 9500, 11000 Ft. Tehát egy ingyenes első gyerekre az állam ad 7000 Ft-ot. Ennyiért rendelhetnek a tanárok könyvet neki.

Mellékszál: a tankönyv fogalma más, mint ahogy egyesek használják. Van a tankönyv és a nem-tankönyv. Tankönyv lehet a Biológia 7.o tankönyv, de ugyan ennek a tankönyvnek a munkafüzete is kaphat tankönyv besorolást, azaz a könyvre az van írva "Biológia 7. osztályosoknak Munkafüzet", de ettől függetlenül ez tankönyv besorolású. Kicsit bonyolult, de átlátható. Ez azért lényeges, mert az állam, csak tankönyv besorolású könyvet engedélyez rendeleni. Nem-tankönyvre az állami támogatás nem használható fel, de azt nem is rendeli senki, mert ugye bár az ingyenes szüleivel nem lehet kifizettetni. A tankönyvrendelésre van honlap vagy kiadvány, amiben csak a tankönyv besorolást nyertek szerepelnek benne. Innen lehet válogatni. A kiadók meg ugye versenyt futnak az idővel és hivatallal, hogy tankönyv besorolást kapjon a kiadványuk. A besorolás nem végtelen ideig tart, hanem x évenként meg kell ismételni. Egy könyv tankönyvvé sorolás elindításának(!) díja cirka 1 millió forint körül mozog, és a végén nem biztos megkapja a besorolást, így akár bukható is a pénz (persze ha zsebbe megy több, akkor..., de itt most tisztességes dolgokról beszélünk csak). És ha már egy tankönyvben lényeges változások keletkeztek és új kiadást akar a kiadó, akkor újra kell índítani a ügymenetet.

Ezen felül vannak önkormányzatok, ahol minden iskolás gyerek kap valamennyit tankönyvre. Általában 2500 Ft. Van ahol odaadják mindenkinek, van, ahol úgy vannak vele, hogy az ingyenesnek adják oda az egészet arányosan elosztva, mondván, aki fizet annak mindegy az a 2500 Ft.

Az iskolának kötelezettsége ezen felül, hogy az ingyenes pénzből és tankönyv pénzből a könyvtári példányokat is frissíteni (ez egy maghátorozott százalék, hogy az adott összeg, amit kap tankönyvre, annak hány százalékát köteles csak és kizárólag könyvtári könyv beszerzésére fordítani).

Az iskola/tanár érdekelt abban, hogy a magas tankönyv árak mellett úgy mond tartós tankönyvet használjanak, ami a könyvtári példányt jelenti. Megveszi az iskola a könyvtárba 30 db Daloskönyvet 3.o-ba, és azt osztja ki az ingyenes gyerekeknek, a fizetőssel meg megveteti.

A kiadónak viszont ez a helyzet nem jó. Így mindig változtat a könyvén valamit, hogy az előző kiadás és az új ne legyen együtt használható, így kénytelen az iskola a könyvtári példányokat is frissíteni. Persze nem évente, hanem olyan 2-3 évente csinál jelentős változattásokat. Ami persze a hivatalnak meg csak jó, mert így újra tankönyvvé nyilvánításra lesz szükség. Ezen felül olyan trükk is van, hogy a sima könyvben (és nem munkafüzet), vannak a könyvhöz nélkülözhetetlen mellékletek, kitöltös feladatok, amik így megint csak egyszer használatosra teszik alkalmassá a könyvet.

Tehát ott van a tanárok és szülők részéről az, hogy egy tankönyv legyen tartós, avagy használható 4-5(-6?) évig is. A kiadók a forgalom növekedés (vagy szintentartás miatt, mert ugye megintcsak visszaesne a mutató, ha minden tankönvy használható lenne 4-5 évig) és a tankönyvvé nyílvánítási pénz miatt a hivatal érdekelt a folytonos frissítésben.

Így hirtelen ennyi.

Remélem érthető. Ha van kérdés válaszolok.

Roltii 2010.08.24. 13:26:14

Nem értelek titeket, mi az hogy Tesco Value vs Adidas.
- táskák tekintetében egyértelműen a márkást kell venni, ha megteheted, mert a minden évben egy újabb value drágábbra jön ki
- füzetből pedig nem a tescoban kell a disney-set venni, hanem el kell menni PAPÍR ÍRÓSZER boltba, és ott vásárolni füzetet&írószereket. Tesco ebből él, hogy a valueval is jól jár meg a márkással is, középút (minőségi) sokszor nincs.
- gyereknek tornacipő: ha valaki 1000 forintos kínaival akarja szopatni a gyerekét, hát tegye, nekem ha lesz, inkább márkásabbat veszek (persze nem akkor amikor félév alatt kinövi...). Márkás sem csak 20.000-ért van, prémium márkákból is kilehet fogni olyan akciókat, hogy csak lesel. Nekem szüleim sokáig gagyit vettek, és amikor lett kicsit több pénzünk és megengedhettünk néha-néha 1-1 adidas cipőt, akkor kiderült, hogy hoppá, csak elsőre rohadt drága, de sokkal tovább bírja mint a gagyi, úgyhogy jobban megéri.

Tankönyvekből pedig a legtöbb iskolában van könyvtár, onnan kéne kikölcsönözni oszt vigyázni rá. Tévhit, hogy a tankönyvek elavulnak, mert nem igazán szoktak. Max 1-1 apróság bennük, amit meg a tanár elmagyarázhat, vagy belehet ragasztani egy lapot a hibásra oszt kész. Nálunk sose néztek ki senkit azért, mert használt cuccai voltak, pedig elitnek mondott óbudai gimibe jártam...
Jah, még valami: szerintetetek nem kéne eltörölni a sok sok tankönyvtámogatást? Rohadt sokan ingyen kapják, és ezért emelik fel az árakat nagyon, már majdnem hasonló a helyzet mint a fősikolai/egyetemi jegyzeteknél...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.08.24. 17:42:25

@Seduxen: "A tankönyv-csomagokhoz még annyit, hogy ebben - tudomásom szerint - pl a nyelvkönyvek ára nincs is benne, és ez az, ami a leginkább megnyomja a cehhet. "

F@szért nem lehet csinálni államilag nyelvkönyveket(, esetleg szerkezetében küllemében másolva a piacvezetőt, csak annyiban változtatni, hogy ne tudjanak perelni), és árulni őket az áruk 1/3adáért. Röhej, hogy mennyit elkérnek egy szaros nyelvkönyvért. :S

Horizont 2010.08.24. 18:33:54

Ha hozzánk becsengetne a polgármester úr (pártállástól függetlenül) egy árva tolltartóval és beszélgetni szeretne velünk, azt hiszem rácsapnám az ajtót, vagy ahogy mondani szokták kivágnám mint macskát szarni:) és nem azért, mert kevesellném a tolltartót:) Jó, hogy már kinőttünk az iskolás korból.
Ez egy perverz luxus amit minden évben megenged magának ez az ország tankönyvkiadás ürügyén.
Az a szülő aki mindenből CSAK azt veszi meg ami a gyereknek tetszik, még ha van is pénze rá (ha meg nincs pláne) az meg is érdemli, csak gratulálni lehet a nevelési módszeréhez.
Később már hiába fog sírni!
A polgármesterről: "ötmilliós, szabad felhasználású polgármesteri keretéből" ???
De jó neki, átlagembernek legfeljebb szabad felhasználású jelzáloghitele van...
Nem képes 200 ezer forintot a saját pénzéből beáldozni a jelöltségért. Bravó!

ermi50xn6j2 (törölt) 2010.08.24. 19:58:49

Tudjátok egyet nem értek.Igaz, már elég régen voltam iskolás, de ha emlékezetem nem csal, voltak olyan tantárgyak ahol nem változtak egyik évről a másikra a bennük tanított tárgyak ismérve. Pl: Akörnyezetismeret, számtan írás-olvasás, nyelvtan,stb. Mi a jó fenének kell minden évben ezekből is újat kihozni! Jó értem , a kiadó ebből él. De könyörgöm, 2+2 tavaly is most is 4. Ahegy az alföld a folyó ismérve most is ugyanaz mint 10, 50, 100 éve. Nekem még nem kelett számológép hogy összetudjak fejben szorzno három számot, mert már elsőben tanultuk a szorzótáblát, ami fent volt a falon. Nagyon el lett az oktatás egy része baltázva.

Horizont 2010.08.24. 20:02:45

@ermi50xn6j2: Nem " egy " része, hanem nagy része! Vagy az egész!

Daihelyon 2010.08.24. 20:09:58

@ermi50xn6j2:

Fentebb leírtam, hogy ki miért nem érdekelt tartós könyvben.

kisa 2010.08.25. 07:07:42

Tankönyv: nem csak hogy változtatják, hanem a legtöbb két héten belül lapjaira esik szét.
Füzet: mi megvettük a legolcsóbbat, vettem hozzá 2-3 ív csicsás csomagolópapírt, oszt becsomagoltuk. A gyerekek boldogok voltak, egyedi füzetük/könyvük volt, a füzet/könyv védve volt, oszt jónapot.
Adidas vs value: ha a gyerek kéthavonta vált méretet, akkor minek a méregdrága?
drága iskolatáska: tapasztalataim szerint egy fiúgyerek csodákra képes BÁRMILYEN táskával.

bigi2010 2010.08.26. 13:00:55

Családi pótlék aug 31-től 20 éves kor felett megszüntetve!
Eddig 23 éves kor volt a felső korhatár, ami érthető is, mivel évvesztes, 4+3 éves szakközép iskolai képzéssel nem igen fejezi be tanulmányait korábban. (15+7=22)
www.allamkincstar.gov.hu/dokumentum/3577
Emellé jön a 39878 Ft-os tankönyvcsomag (ha akarjátok bescannelem)

süti beállítások módosítása