Skip to content


       Szűrés lista

Új nap, új meccs: Szőcs úr vs. Szabó Ervin

Szőcs úr, a kultúráért felelős államtitkár szerintem a kormány leggyengébb láncszeme, fogalmunk sincs, hogy mit csinál, de össze-vissza beszél mindenféle hülyeséget (giccsadó, pornóadó, finnugor-elmélet és a genetika stb). Egy szép nagy portré az államtitkár úrról itt.

Szőcs úr
egy erdélyi költő-politikus, RMDSZ főtitkár, majd alelnök, szenátor. Orbán Viktor közeli barátja.

Szőcs úrnak kismillió dolga lenne, a filmtámogatások átszervezése (Mundruczó Kornél új filmje, 653 néző, 56 milliós állami támogatás), színházak támogatása, az Artisjus nevű maffiacég és a jogdíjak megrendszabályozása, de valamiért mindig olyan dolgokkal foglalkozik, ami nem tűnik prioritásnak.

Most éppen a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat szúrta ki magának. Illetve csak a nevet. Szabó Ervin monnyon le', mert marxista-komcsi volt.

Nem végeztem nagy közvélemény-kutatást, de 10 emberből 9,7-nek FOGALMA SINCS ki volt Szabó Ervin, mikor élt és mit csinált. Az a könyvtár évtizedek óta "Szabó Ervin" könyvtár, ez a "brand" neve, teljesen értelmetlen nevet változtatni. Csak mert október 3-tól jobbos lesz a Fővárosi Közgyűlés.

De nézzük, mi is történt, hogy bukkant elő az homályból Szabó Ervin, ezen az esős, szeptember 19-i vasárnapon.


A Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány (ami csütörtökön alakult meg) azt közölte vasárnap, hogy a Szabó Ervinről elnevezett fővárosi könyvtárhálózat nevének megváltoztatását kezdeményezik a választások után megalakuló új Fővárosi Közgyűlésnél. A szervezet szerint ugyanis méltatlan, hogy az egyik legfontosabb nemzeti intézmény "egy szélsőbalos kommunista ideológus" nevét viselje.

Az MTI megkereste Szőcs urat, elvégre mégiscsak ő felel a kultúráért.

Szőcs azt mondta, hogy szerinte sem kellene az intézménynek Szabó Ervin nevét viselnie. "A könyvtár búcsúzzon el Szabó Ervin nevétől!" Tegye le ezt a nevet, és nem kell feltétlen más nevet felvennie, mint amelyet már viselt". Azt mondta, nem híve annak, hogy a közintézményeknek vagy utcáknak a nevét az éppen aktuális kormányzati szándékoknak megfelelően változtatgassák.

Nem híve. Vagy mégis. Vagy ki tudja.


Szerinte szükséges lenne megvizsgálni Szabó Ervin életművét, azt, hogy létrehozott-e akkora értéket, ami indokolná ezt az "örökre szóló elismerést", vagy hogy vannak-e ahhoz hasonló érdemei, mint például Széchényi Ferencnek, akinek a nevét az országos könyvtár őrzi. Azt mondta, hogy ha úgy döntenek, új nevet adnának az intézménynek, akkor ő Hamvas Bélát javasolná. Várhatóan kezdeményezni fogja, hogy Hamvas Béla emlékét az épületben egy "életközeli" szoborral örökítsék meg, például az ábrázolva, amint az író éppen a lépcsőn felfelé tart. Ha új nevet akarnak adni az intézménynek, akkor arról előbb elemzést kell készíteni, és a névadásról sokakat meg kell kérdezni.

"Szabó Ervin 1877-ben született, 1918-ban halt meg. 1901-től a Fővárosi Könyvtár munkatársa, 1911-től igazgatója. 1900-tól írt a Népszavába, ő alakította ki annak irodalmi rovatát. Átfogó művelődési hálózatot tervezett, az ő szellemében indult meg a könyvtári hálózat kiépítése. Széles néprétegek számára igyekezett hozzáférhetővé tenni az intézményt, különös tekintettel a hátrányos társadalmi helyzetűekre. Tevékenységében az angol public library mintáját tartotta szem előtt. Vezetése alatt korszerű társadalomtudományi könyvtár született.

Tudományos munkásságát 1903-ban kezdte meg. 1906-tól volt a Társadalomtudományi Társaság alelnöke. A Huszadik Század  című folyóiratban, a szociológia első magyar műhelyében rendszeresen tájékoztatott a nemzetközi munkásmozgalom kérdéseiről. Cikkeket írt a Neue Zeit német és a Mouvement Socialiste francia folyóiratokba is. Kapcsolatba került Sorellel, Kautskyval, Mehringgel, Plehanovval, majd 1904 végén Párizsban Lagardelle-lel és a francia szindikalistákkal, továbbá számos orosz emigráns szocialistával. Az 1. világháború éveiben súlyos betegsége ellenére az antimilitarista mozgalom szellemi vezérévé vált. Nagy történelmi művét Társadalmi és pártharcok a 48-49-es magyar forradalomban címmel már betegágyában fejezte be.
"

Nekem ez alapján nem tűnik egy véres kezű komcsinak ... ne a politika mondja meg, hogy hívjanak egy közintézményt!

És persze nem árulunk el nagy meglepetést, hogy kik voltak hálásak a téma feldobásáért?
 
Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje szerint Szabó Ervin nevével az elmúlt évtizedekben úgy forrt össze a kultúra, hogy a "legnagyobb ostobaság lenne Szabó Ervin nevétől megfosztani a könyvtárszakma presztízsét".
Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke szerint "a Fidesz-kormány meg akarja csonkítani a történelmet, kiretusálva a baloldali személyiségeket".
 

 

Címkék: politika választás abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr572309513

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Átnevezés 2010.09.22. 00:44:51

Megint hiszti van... Történt, hogy a Zobán, a teljhatalmával át akarja írni a történelmet, és átkereszteli a Szabó Ervin könyvtárat. Na jó, nem a Zorbán, hanem a Zorbán csicskása, Szőcs, a kultúráért felelős államtitkár nevezi át. Igazából nem is Szőcs...

Trackback: Gondolatok a könyvtárról 2010.09.21. 19:44:15

Könyvtárba menni jó dolog, még az olyan utilitarista/körömrágós/beszűkült tudatú (nem kívánt törlendő) pillanatokban is, amikor pl. vizsgára készül az ember. A könyvtár a kultúra, a béke és a nyugalom szigete. Egy hely, ahol csendben lehetsz és mások i...

Trackback: Szőcs Géza a kommunista? 2010.09.20. 15:22:40

Tudjuk ki az a Szőcs Géza? az Orbán-kormány kultúráért felelős államtitkára. de előtte érdekes módon a másik oldalon állt. másik oldalon, vagy a fidesz igazi, választói számára eddig láthatatlan, oldalán.   Szőcs géza 1981–82-ben Tóth K...

Trackback: Mi a baj a kommunistákkal? 2010.09.20. 13:18:53

A Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány a fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nevének megváltoztatását vetette fel a napokban, a kulturális államtitkár támogatja az ötletet. Mai vendégünk Szabó Ervin.   KR: Szabó úr, hogyan érintik önt eze...

Trackback: Tépjük le a kommunistákat a kultúra egéről 2010.09.20. 13:09:05

 Azt mondja az Öreg, hogy ő teljesen egyetért a Szőcs Gézáékkal, mert azt a véresszájú kommunistát, aki letette a majdani Rákosi-rendszer alapjait, meg előszót írt Kommunista Kiáltványoz, azt a Szabó Ervint, azt bizony el kell tüntetni a magyar ku...

Trackback: Jobboldali többség II. 2010.09.20. 12:29:07

A parlamenti választások után az uraknak kedveztünk pikáns képekkel, az önkormányzati választások előtt jöjjenek a hölgyek: Knapp János Pál, Esztergom alpolgármestere:        

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jozicsenko 2010.09.20. 12:03:39

???? 1918ban halt meg: még se tanácsköztársaság, se kunbéla, se róthmanó

talán sokallja a fidesz a kétharmadot, hogy engedik a hülyéket beszélni?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.20. 12:10:35

@jozicsenko:

A kulcsmondat:
"Orbán Viktor közeli barátja."

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.09.20. 12:14:37

Ez kb. olyan jó ötlet,mint a szabadságszobor lebontása.Gratulálok.Ennek az embernek tényleg ennyire nincs semmi dolga?Azért a szocik még mindig toppon vannak.

f.m.j. 2010.09.20. 12:15:21

Ha mindenkit így teszünk mérlegre, tényleg csak Rezeda utcák, meg Diófa utcák létezhetnek...

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.09.20. 12:15:44

Ez a Szőcs geci ugye jól keres? Örülök, hogy a befizetett adómból erre is jut. (köp)

Ja és a rendező neve MUNDRUCZÓ nem mudruczkó vagy micsoda. De a lényeg, hogy tudjuk kiről van szó :)

2010.09.20. 12:28:08

Hiába no , mindig mondtam--miként mások is--hogy nagy az Isten állatkertje, de a keritést még magasabbra kellett volna emelni, mert sokan átmásztak az alacsony keritésen.

jozicsenko 2010.09.20. 12:29:22

@zero: OrbánGyőző meg az édesapja, bányákkal, szőlővel, stb: ő csöndben van, nem szövegel, pedig biztosan akadna ember, aki kiváncsi lenne a véleményére (nem épp a könyvtárral kapcsolatban): szóval mondhatna bármit, akár csak a búbosbankák fészekrakásával kapcsolatban a nol/népszava addig rágná a dolgokat, amig kihozná, hgy büdösnáci, stb
szóval ha kell, a fidesz körüli fontos emberek tudnak csöndben maradni...

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.09.20. 12:29:24

Ki nem szarja le, hogy hívnak egy rohadt könyvtárat! Hihetetlen, hogy ez a legnagyobb gondjuk bazmeg!

Ez is csak arra jó, hogy kedvezzen a Jobbik szimpatizánsoknak és szavazatot szipkázzon.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.09.20. 12:29:36

@f.m.j.: hiszed Te! Rákoskeresztúron van egy "Madártelep" elnevezésű zöldövezeti rész. Na ott ember legyen a talpán, aki bármit megtalál. Egyszer a Búbösvöcsök (vagy Gyurgyalag?) utcában kerestem a Hóbagoly utcát. Élő ember nem tudta. Szerintem ott mindenki a SAJÁT utcáját tudja. Oszt annyi.

vagy az Akadémia-újtelepen SZÁMOZOTT utcák vannak: 512. utca, 531. tér. Na ott is nagy móka BÁRMIT is megtalálni.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.09.20. 12:32:03

Ennek a Szőcsnek legalább van annyi esze, hogy azt mondja, legyen egyszerűen Fővárosi Könyvtár, ahogy régen volt. Ezek a "konzervatív történelemkutatók" viszont az agybajukra még rá is tesznek egy lapáttal, hogy a könyvtár szerintük Hamvas Béla nevét viselje. Na pont erre utalt Szőcs, hogy ne mindig a rendszerek liblingjei kapjanak utcanevet, hanem olyanok, akik ezektől függetlenül tudtak nagyot alkotni!

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.09.20. 12:35:58

Óó bazzeg egy platformra kerültem Horváthal meg Lendvaival....ezt is megértem. Egyébként emg egy barom pótcselekvés az egész Szabó Ervinnek semmi köze nincs azokhoz a kommancsokhoz akiket szívünk joga utálni, meg sem érte hogy baloldalinak hazudott uralom legyen Magyarországon.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.09.20. 12:40:28

@no-night: Közben már látom, hogy írjátok Hamvas Bélát... de én úgy olvastam, hogy Szőcs nem ragaszkodik ehhez.

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2010.09.20. 12:47:22

Őszintén, leszarom, ki volt Szabó Ervin, nincs ezeknek jobb dolguk?

Johnny336 2010.09.20. 12:47:56

Érdekes meglátás, hogy "nem hozott létre akkora értéket, ami indokolná ezt az örökös elismerést"...

"Átfogó művelődési hálózatot tervezett, az ő szellemében indult meg a könyvtári hálózat kiépítése. Széles néprétegek számára igyekezett hozzáférhetővé tenni az intézményt" - ez nekem pont egy ilyen dolognak tűnik.

Gyökerek ezek, forradalom, faszom, az.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.09.20. 12:50:34

@Johnny336: Ez a rész nekem is feltűnt.
Ez tényleg forradalom.Forradalmian új hülyeségeket fognak még kitalálni.

Mourinho már nem a király 2010.09.20. 12:52:50

De lehetne Szőcs Géza könyvtár is esetleg. Vagy tudok egy sokkal jobbat, lehetne Schmitt Pál könyvtár is.
Érdekes kérdés egyébként ez a Szabó Ervin. Valóban bántóan keveset tudunk róla, ahhoz képest ugye, hogy az egyik legnagyobb könyvtárunk van róla elnevezve.
Kicsit olvasgattam, és bár elég furcsa nézetei voltak a palinak, 1900-ban nem ugyanaz volt balosnak lenni, mint '48 után. Másrészt pedig valóban a szakmai tevékenysége lett elismerve, és tényleg a Szabó Ervin könyvtár megnevezés már belevésődött mindenkinek az agyába.
www.magyarhirlap.hu/tortenelem/egy_magyarellenes_nepforradalmar.html

Krikri 2010.09.20. 12:55:38

17 előtt komenisták? még Nagy Októberi Szoc Forr se volt..........

Seduxen (már NEM dr.) 2010.09.20. 12:57:21

@Tigeri: hülye vagy baszdmeg? Hogy nézne ki az, hogy "Fővárosi Zámbó Jimmy Könyvtár" ? :)))

f.m.j. 2010.09.20. 12:59:01

@Seduxen: :)

de legalább nem kerülnek ideológiai perpatvarba (Vöcsök utcai nem támad a Gyurgyalag utcaira, mert egykutya, és nem lehet megkülönböztetni őket)
A szám utcákkal megint csak a baj lesz, mert aki az 1956. utcában lakik, az könnyen pöccen arra, aki mondjuk az 1919. utcában, és itt is lennének olyan számok, amik tabuk lennének... :)

LiberGon 2010.09.20. 12:59:18

Ez mekkora faszság. Ülnek, verik a farkukat és nem tudnak mit kezdeni magukkal.

Homeoffice 2010.09.20. 12:59:19

Megint egy nagyon fontos lépés.
Ezen lépések juttatják ki M-ot a szarból...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.09.20. 12:59:20

@Seduxen: Most nem rá,és nem is Elvisre gondoltam.:))
Magyarország Legjobb Miniszterelnökére.:))

Seduxen (már NEM dr.) 2010.09.20. 13:00:37

@Tigeri: akkor viszont legyen Fővárosi NEMESZ Könyvtár :))))) /tudod: Nemzeti Együttműködést Megtestesítő Személy/

huncut_kata 2010.09.20. 13:08:28

@Tigeri: akkor a neve legyen eztán Fővárosi MLM Könyvtár :-)

és mégis mennyi költsége lenne ennek a névátalakításnak? Táblák, pecsétek, névjegykártyák, stb-k cseréje.

DArchAngel 2010.09.20. 13:09:09

@Seduxen: B+, ezen besírtam.

Amúgy meg: cirkuszt a népnek! Ráadásul persze EZ benne volt a híradókban. Ezen lehet, ezen kell a népnek csámcsognia, nem azon, hogy a gazdaságunkat megint állva fogják hagyni a környező országok, ha ez így megy tovább.
@Tigeri: Gyerektelenségi különadó, elnevezgetései, NENYI. Legközelebb az lesz, hogy aki nem volt vasárnap templomban, az fizessen 500-at, mert a keresztény nemzeti Magyarország nem eléggé elkötelezett híve.
Valódi lépések helyett ezek is csak csomagolgatják a szart. A népek meg örülnek, hogy "nédd milyen szép a nemzetiszín szalag rajta!"... csak aki veszi a fáradtságot és közelebbről is megnézi, az érzi a szarszagot...

eszkep 2010.09.20. 13:14:59

Ebből a posztból megint nagy adag butaság süt...

"Nem végeztem nagy közvélemény-kutatást, de 10 emberből 9,7-nek FOGALMA SINCS ki volt Szabó Ervin, mikor élt és mit csinált."
Az érv, hogy sok a tanulatlan bugris??? Na ne...

"Nekem ez alapján nem tűnik egy véres kezű komcsinak ..."
Arra légyszíves ne építs egy posztot, hogy tanulatlan vagy. Az "átkosban" még kicsit részletesebben tanították Szabó Ervin munkásságát, és mint az publicisztikáiból kiderül a legvérmesebb Marxista vonalat képviselte, (Marx sem érte meg a Tanácsköztársaságot, még sincs körút elnevezve róla).

"ne a politika mondja meg, hogy hívjanak egy közintézményt!"
Ok, akkor a Szabó Ervin név eleve ugrott (1946-ban vette fel a könyvtár ezt a nevet), halljuk az új javaslatokat!

"Ha új nevet akarnak adni az intézménynek, akkor arról előbb elemzést kell készíteni, és a névadásról sokakat meg kell kérdezni."
Ha jobban menne az olvasás, szemet szúrna a "javasolná" ige. Tudom, az egypártrendszerben "utasítottak" de a "javasolni" ige fonetikusan sem emlékeztet.

eszkep 2010.09.20. 13:16:56

@Krikri: Te nagyon buta! És az általad említett "Nagy Októberi Szoc Forr"-t kik csinálták? A vegetáriánusok, akik a forradalom után váltak kommunistává?

trojka 2010.09.20. 13:20:07

Tudjátok, a székelyek eléggé "furmányosan" gondolkodnak...de azért, nem azonosak a cigányokkal...

eszkep 2010.09.20. 13:22:49

És egyébként mi a véleményetek egy Horthy Miklós útról, körútról?
Ügye a ballibek az emberek butaságára építik politikájukat. Horthy esetében a 40 év agymosás és történelemhamisítás máig érezteti hatását. Felőlem maradhat Szabó Ervin könyvtár, ha lesz Horthy út is.

Kicsit Karcos 2010.09.20. 13:24:37

Ha ez fővárosi könyvtár, akkor ne az államtitkár okoskodjon, hogy mi legyen a neve, hanem a fővárosi közgyűlés.

Az államtitkáré az az Országos Széchényi Könyvtár (ha kérhetem, ne nevezze át azt se), és azon belül is a MEK, ahol pl. örülök neki nagyon, de keveslem a 8551 publikus dokumentumot. Ennél szerintem legalább 2 nagyságrenddel több olyan könyv van közkönyvtárainkban, ami már nincs jogoltalom alatt. Nem kellene ezt is a guglira hagyni. A tudás hatalom.

eszkep 2010.09.20. 13:26:06

@Kicsit Karcos: "Ha ez fővárosi könyvtár, akkor ne az államtitkár okoskodjon, hogy mi legyen a neve, hanem a fővárosi közgyűlés."

Egyébként a posztot elolvasod, mielőtt kommentelsz?
Vagy csak simán funkcionális analfabéta vagy?

trojka 2010.09.20. 13:29:22

@eszkep:
szerintem legyen borus demeter...

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.09.20. 13:31:02

Várom, hogy Semmelweissről kiderüljön, hogy komcsi volt, és akkor létrejöhet a Mikola "a nemzet orvosa" István Orvostudományi Egyetem :)

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.09.20. 13:34:01

@eszkep: Horthy azért jóval nagyobb pancser volt, hogy bármit is elnevezzünk róla... Egyébként híve lennék a nevek tisztára mosásának. Pl. az Amnesty International magyar testvérszervezete lehetne a Horthy Miklós Szabadságjogi Társaság. Vagy a Rákosi Mátyás Proszólásszabadság Klub.

Dzsentrisvihák 2010.09.20. 13:34:37

"Nekem ez alapján nem tűnik egy véres kezű komcsinak" - Végül is ő csak szellemileg ágyazott meg a Tanácsköztársaságnak, s az általa propagált eszme nevében sodródott katasztrófába az ország. Nürnbergben ilyesmikért halálos ítéleteket osztogattak...

"ne a politika mondja meg, hogy hívjanak egy közintézményt!" - Akkor mégis ki mondja meg, ha nem a apolitikusok? Az asztrál-fizikusok, a cirkuszi törpék? Esetleg a mosónők? Tetszik, nem tatszik, a politika ezért is van.

eszkep 2010.09.20. 13:34:58

@trojka: De akkor viszont rakpartot nevezzünk el róla :-)

Kicsit Karcos 2010.09.20. 13:35:05

@eszkep: igen, olvastam, egy frissen bejegyzett alapítvány kérte a névváltoztatásra a fővárosi közgyűlést (ez teljesen rendben van), majd Szőcs, aki országos intézményt képvisel, leszólt a piros telefonon, hogy mélységesen egyetért a felvetéssel.

eszkep 2010.09.20. 13:37:55

@Kicsit Karcos: na tessék, még egy funkcionális analfabéta, aki keveri a "javasolná" és a "leszólt" igét. A telefon színét egyébként honnan tudod?
Egyébként ha ilyen marhaságokról kell posztolni a Vastagbőrön, akkor meg vagyok elégedve, a kormány teljesítményével!

Seduxen (már NEM dr.) 2010.09.20. 13:41:38

@f.m.j.: csak 3 számjegyűek, szóval ebből nem lehet - akkora - gond.

Kicsit Karcos 2010.09.20. 13:46:26

@eszkep: az önkormányzat attól önkormányzat, hogy a saját dolgairól maga dönt. Joga van a kívülállóknak is ötletelniük mások belügyeivel kapcsolatban, de ez kibickedés vagy piros telefonozás látszatát kelti, függően az adott személy pozíciójától.

delano 2010.09.20. 13:52:37

Ezzel az erővel azonnal meg kellene változatni minden József Attiláról elnevezett utcát, utat, intézményt, színházat... Sőt Ady Endrén is el kellene gondolkozni, hogy maradhat-e...

delano 2010.09.20. 13:56:35

Meg gyanus nekem ez a Petőfi is, ezzel a " Kik érted haltak, szent világszabadság! " mondatával... Sajnos róla elég sok minden van elnevezve, de ez nem lehet akadály

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.20. 14:01:45

V'bőr megint átment proliba...

Sebaj, most átnevezi a jobboldal, aztán néhány év múlva az új névhez fog majd mindenki ragaszkodni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.20. 14:04:13

@Parmezanidész: "Horthy azért jóval nagyobb pancser volt, hogy bármit is elnevezzünk róla..."

Lol! Ha szerinted 1920-1941ig pancserség volt ami az országban végbement akkor benned valami nagyon el van qrva. Hitler második világháborúját pedig ne írd már a számlájára...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.20. 14:05:05

@Dzsentrisvihák:

Az nem Marx volt? :-)
Meg a haverja, az Engels?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.20. 14:07:21

@eszkep:

Idézem Szőcs urat, és az ő 90 fokos fordulatait

ne legyen szabó ervin
nem változtasson a politika a saját szája íze szerint neveket
de inkább legyen hamvas béla
legyen majd róla elemzés

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.20. 14:08:59

@TaTa86.:

Mi abban a proli, ha egy senkit sem zavaró Szabó Ervin név nem zavar?

Téged zavar?

Ide a bökőt, hogy egy sort sem olvastál Szabó Ervintől, de azért mindenki habzó szájjal ugat.

Mourinho már nem a király 2010.09.20. 14:11:47

@eszkep: egy kicsit nyugisabban ha lehet.
A stílus maga az ember...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.20. 14:14:38

@zero: Igen engem zavar, de Hamvas nem fog zavarni. Aztán te is megszokod és téged sem fog zavarni. Ezen egyszer át kell esni, ennyi.

És tényleg nem olvastam. XD

"Nekem ez alapján nem tűnik egy véres kezű komcsinak ... ne a politika mondja meg, hogy hívjanak egy közintézményt!"
Olvasd át még egyszer.

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2010.09.20. 14:15:23

Mi ez az oltári nagy faszság, hogy konzervatív történészek, meg jobboldali közgazdászok, meg ilyen megjelölések??? Én azt hittem, a közgazdaság, a történelem és egy rkás más tudomány a tényeken alapul, nem azon, kinek milyen a szemlélete, mert abba már eleve bele van kódolva a saját véleményünk szerinti FERDÍTÉS! Az összes ilyen társaságot ki kéne baszni a picsába, csak független szemléletű, feddhetetlen embereket engednék ilyen társaságokba eleve, már ha egyáltalán szükség lenne rájuk. Kurva annyukat ezeknek is, már a levesben is politika van, nem hiszem el. Még a végén betiltják a paradicsomlevest, a répából is csak az maradhat, amelyik halvány narancs színű, de a pirosra éretteket ki kell baszni a kukába, és kötelezővé teszik, hogy heti egyszer narancslevest egyen mindenki. A pirospaprika pedig nem lesz többé hungarikum, mert kommunista színe van, azt pedig a fülkeforradalom elsöpörte? Emberek, elment mindenkinek a józan esze?! Vagy soha nem is volt? Akkor meg mi a fenét kerestek odafönn? menjetek Afganisztánba aknát kapálni, ezzel teszitek a legjobbat a hazának.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.20. 14:20:59

@zero: "ne a politika mondja meg, hogy hívjanak egy közintézményt!"

Na, ez mondjuk hihetetlenül demagóg, és ha nem tudnám, hogy nincs benned rossz szándék akkor hazugnak is nevezném.

DE! Képzeld el, MINDIG a politika mondja meg hogy hívják a közintézményeket, közterületeket.
A mostani neveket zömmel a komcsik adták, politikai alapon, esetleg a módszerváltáskor nevezték át, szintén politikai alapon, esetleg a dualizmusban kapta a nevét, találd ki hogyan: politikai alapon!
Szabó Ervin könyvtár sem azért lett Szabó Ervin könyvtár, mert a Jóisten így teremtette.
Kevés kivétel amikor lokálpatriótákról neveznek el utakat, tereket, könyvtárakat.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.09.20. 14:21:35

@TaTa86.: Míg ez a poszt meg nem született, azt se tudtad, ki az a Szabó Ervin. Nevezd el Hamvas Béláról a pöcsödet, akkor megnyugszol.

delano 2010.09.20. 14:28:48

@pszicho pete: Ezzel a véleménnyel nagyon egyetértek

Marcellusca 2010.09.20. 14:49:41

@TaTa86.: Bazzeg, nem az elmúlt 8 évben nevezték el!

A zelsőorbánkormánynak nem szúrta a szemét?
Vagy, akkor nem volt még fülkeforradalom, ami felhetelmazta volna őket?

Nevezzünk át mindent, ami csak egy kicsit is másként gondolkodóról, nem keresztyény erkölcsök szerint élőről lett elnevezve! :)))

@f.m.j.: Azé', kéremszívesen, vigyázzunk ám ezzek is! :)
Mer egy vén diófa sokmindent láthatott, tapasztalhatott! Esetleg kötelet is. :)))
És rezedákat is lehetett koszorúkba kötni. :D

Marcellusca 2010.09.20. 14:53:32

@pszicho pete: Abszolút igazad van.

Ezt pedzegettem már korábban, mikor a történelem átírásáról beszéltem.
A tények és adatok olyatén szinten lesz@rása, kiforgatása megy, hogy hányinger keltő.
X tényt, Y adatot úgy magyaráznak, értelmeznek - ha egyáltalán értelmezik, nem elhallgatják - ahogy az az ő ideológiájuknak megfelel.

De, ez sem most kezdődött.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.09.20. 15:22:27

@no-night:

"Ennek a Szőcsnek legalább van annyi esze, hogy azt mondja, legyen egyszerűen Fővárosi Könyvtár, ahogy régen volt."

Lehet én vagyok az alulművelt, de ha meghallom, hogy "SzabóErvin", akkor egyből a könyvtár ugrik nem, az ember. Márkanév lett, akár teszik Szőcsnek akár nem.

Commandante Jayasuriya 2010.09.20. 15:26:17

Szőcs Géza költő "úr", időnként mérték felett barátkozik az ágyaspálinkával, ennek következtében olykor sikerül erősen a mérték alatt megnyilatkoznia.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.20. 15:26:42

szabó ervin írásaiban állítólag mindig a magyarok ellen lázított.
tip. zsidó csak rombolni tudott.

Kata Flam 2010.09.20. 15:27:41

Hát ez szuper, látom a kultúra is jó kezekbe került... Remélem, mire Szőcs úr az érdemi döntések előkészítéséhez jut, sikerül leállnia a tudatmódosítókkal.
De tényleg gyerekek, ne hagyjuk már altatni magunkat ilyen 'ügyekkel', amikor a gazdasági helyzetünk ennyire aggasztó.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.20. 15:28:33

@jozicsenko: A "tanácsköztársaság" szellemi előkészítője volt, egy magyar bolsevik ideológus. Gyűlölte és megvetette a demokráciát - és a magyar nemzetet. "

delano 2010.09.20. 15:35:01

@tesz-vesz: "szabó ervin írásaiban állítólag mindig a magyarok ellen lázított.
tip. zsidó csak rombolni tudott. "

Ez valóban egy igazi romboló tevékenység. Bárcsak mindenki így rombolna:
"Széles néprétegek számára igyekezett hozzáférhetővé tenni az intézményt, különös tekintettel a hátrányos társadalmi helyzetűekre. "

delano 2010.09.20. 15:43:03

@tesz-vesz: További durva romboló tevékenység:

"Szabó Ervin hozta létre Magyarországon először a közösséget szolgáló, nyitott, korszerű könyvtári rendszert. Könyvet adott olyan emberek kezébe, akiknek ezek vásárlására aligha lett volna pénzük. Ez rendszertől és ideológiáktól függetlenül olyan érdem, melyet nem sok kortársa tudhat magáénak."

Ez mind-mind igen felháborító....

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.20. 15:47:36

@delano: hiter autópályákat épített és szerette a kutyákat
kontra hiv népirtó

de azért nyugodtan nevezzenek el róla utcát a németek - mondod

minimalista 2010.09.20. 15:49:13

Kedves @eszkep: és @TaTa86.:

Van-e önöknek bármi fogalmuk arról, milyen politikai berendezkedés és államfelfogás, társadalmi folyamatok jellemezték a kora 20. századot a Monarchia korában? Tudják-e önök, hogy a jogegyenlőség, mint olyan nem létezett, a társadalom nagy része nyomorban és a regnáló hatalmi elit teljes kizsigerelésében tengette mindennapjait a vadkapitalizmus véres-verejtékes és szénporos alapjainak lerakásán munkálkodva?!

Az 1880-as években kezdtek kibontakozni a gyárosok által végletekig kihasznált munkás rétegek mozgalmai, önsegélyező egyesületei. Egy olyan korban, mikor egyesek deklaráltan, a hatalom és pénz ÁLTAL felhatalmazva rendelkezhettek többletjogokkal (ma is hasonló a helyzet de facto...) a széles néprétegekkel szemben.
Ráadásul nem volt még nyugdíj, biztosítás, egészségügy - semmi, ami a dolgozó tömegeknek biztonságot adhatott volna. Ezért indultak a munkásmozgalmak, önsegélyező egyesületek Marx és Engels ideológiájának mentén és az égető társadalmi problémákat látva valószínűleg Szabó Ervint is a változtatás igénye sodorta erre az akkor még új és ki nem próbált ideológiai fősodorra.

Egy 1918-ban elhunyt költő, író és könyvtárigazgató vajon milyen mértékben tehető felelőssé -a huszadik század történelmének minimális fokú ismeretében - a későbbi, ugyan közös ideológiai alapról indult, de korcsok által megvalósított és eltorzított, kommunizmusnak csúfolt embergyűlölő tömeggyilkos rendszerek létrehozásában??
A Négyszögletű kerek erdő írója?
És tényleg ez a legfontosabb dolguk??

@pszicho pete: nagyon szépen megfogalmazza, mi a baj ezzel az egésszel, ezt egészíteném ki annyival, hogy szomorú vagyok, hogy ilyen "lufi", teljesen alaptalan és hazug közéleti témák mentén ássák köztünk a frontvonalat politikusaink és az ő gazdáik.
Sajnálatos, hogy az ilyen "eszkep-félék" folyamatosan bedőlnek ennek és hogy kurva sokan vannak!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.20. 15:50:49

@delano: ó, bárcsak igaz lenne ez a mese, de hadd kérdőjelezzek mármeg mindent, amit a kommunisták mesélnek nekünk szabó ervinről és ságvári endréről és a Nyugatról mondanak.

a mai napig az iskolákban

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.20. 15:53:10

@minimalista: a magyar nemzetet gyűlölni nem tartozik a nemeslelkű emberek tulajonságához

minimalista 2010.09.20. 15:57:03

@minimalista:
Elnézést, a Négyszögletű mellément, eszembe jutott hogy azt Lázár Ervin írta, de a többit fenntartom! :-)

delano 2010.09.20. 15:57:20

@tesz-vesz: Biztos voltam benne, hogy ezzel fogsz jönni, de Szabó Ervin max irt 1-2 kommunista újságcikket, munkásságának egyenlege bőven pozitív, ne hasonlítsuk már Hitlerhez. Fentebb írtam, hogy ezzel az erővel József Attiláról se nevezzünk el semmit, sőt Ady és Petőfi is gyanusak.

minimalista 2010.09.20. 15:59:01

@tesz-vesz:
Mindenkinek szíve-joga azt gyűlölni, akit akar, csak ne sértse!

Dr. No 2010.09.20. 16:00:14

@eszkep: Én már javasoltam is Miniszterelnök Úr Őkegyelmességének - miközben fölsegítettem a cipőjét -, hogy a Fővárosi Könyvtár esetleg felvehetné az Ő nevét. Nevetni méltóztatott Neki az ötleten. Én is nevettem, nem teli szájjal, mert az szerinte illetlenség, még ha az Ő vicceiről is van szó, hanem tisztelettudóan, ilyen derékból félig előrehajló, alázatos tartásban. Aztán azt mondta: - Tudja mit, fiam - mert ilyen közvetlenül szokott megszólítani -, ha maga mondja, akkor a zemberek biztosan ezt akarják. Egye fene!

Dr. No 2010.09.20. 16:08:30

@TaTa86.: "mostani neveket zömmel a komcsik adták" Ja, 1946-ban az 1918-ban elhunytról. A pártközpont szoftvere nem tartalmaz megoldást minden lehetséges élethelyzetre, tanulj, olvass, gondolkozz!

Mourinho már nem a király 2010.09.20. 16:24:19

Azért az mekkora kamu szöveg amit az index nyomat, hogy nem is lehetett kommunista, merthogy meghalt mielőtt létrejött az első magyar kommer párt. Igen, csak azt nem kéne elfelejteni, hogy a vörösök elég sokáig "underground" nyomatták, mert eléggé üldözve voltak. (ezt most tök függetlenül attól, hogy Szabó Ervin az volt vagy sem)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.20. 16:27:48

@TaTa86.:

"És tényleg nem olvastam. XD"

Ugye-ugye ....

Nekem töri diplomám van, de még én sem olvastam Szabótól egy sort sem.

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2010.09.20. 16:47:13

Mindemellett érdekelne, Szőcs úr vajon hol volt az előző rendszerben? Nehogy véletlenül egy olyan ember kommunistázzon le egy másikat, aki maga köztudottan jó kommunista volt, mint a smitpál (amolyan nemecsekesen)!

Dzsentrisvihák 2010.09.20. 16:52:51

@zero: Ja, Ervin bá' meg lefordította őket és több fórumon is lelkesen korteskedett az agyament baromságaik mellett. Julius Streichert meglepően hasonló dolgok miatt akasztották föl anno. Ne tessék úgy csinálni, mint aki nem érti miről van szó ;)

MNOP 2010.09.20. 17:44:57

számomra - a szólista idézetekből - nem derült ki, ki dobta be a köztudatba.
egyébként meg nem tök minegy? Ez egy gumicsont, lehet nyommogni...

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.09.20. 17:49:25

Országunkat kik vezetik? Mire képesek? Miért teszik azt, amit és miért nem azt, amit kellene? Ki ez a Szőcs? Miért ő van ott, ahol van? - "Orbán Viktor közeli barátja."
De nem ez a legfelháborítóbb esemény, hanem az, ami csütörtökön esett meg: Nemzeti Konzervatív (történelemkutató) Alapítvány... könyörgöm, ha ez így - ilyen formában megtörténhetett (és okt. 1-től a történelmi portált is ők töltik tele)... nos, én mát búcsút vehetek a megélt múltam mind az 50évétől, mert mindjárt átírják... a legrosszabb az, hogy a fiatalok be is veszik a hazugságokat. Már most nem lehet nekik átadni az igazat, annyira csökönyösen szajkózzák a propaganda hamisságait, mintha ők maguk élték volna azt meg. Elképesztő - és félelmetes tendenciát követnek egyesek - nagy bajt érzek közeledni...

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.09.20. 17:56:38

amúgy... a kommunistázó kommentelők tudnak valamit is a kommunista eszmékről? És ismerik-e Orbán eszméit? ... és összehasonlították már valaha a kettőt? Netán gondolkodóba estek már valamelyik felett? Esetleg rémlik valami a világtörténelemből is? Meg a különböző korok különbözőségeiről sejtenek bármit is? Netán összefüggéseket képesek meglátni? Vagy tényleg csak a papagájkommandó kiképzését bírják magukénak... :( gyanúm szerint, ez utóbbi (agymosás és értelem vesztés )

2010.09.20. 17:58:36

Komolyan mondom, át kell értékelnem a politikusokról alkotott véleményemet. Eddig simán csak utáltam őket, de most már kifejezetten rühellem mindet. Ez a Szőcs nevű fajankó meg az eddigi (jóformán) ismeretlen mivoltából egyből bejutott az 5 legutáltabb közé. Ami azért - valljuk be - szép teljesítmény, mivel nagyon kemény a verseny. Ilyenekkel tudom most egy kalap alatt említeni, mint Deutsch "tompika" Tamás, Boross "majdénmegaszondom" Péter, Orbán "igazmondó" Viktor, Semjén "szentéletű" Zsolt és társaik.

-er- 2010.09.20. 18:00:40

a 19. század végén elindult egy progresszív helykeresés a nemzet felemelkedése érdekében. szvsz a megbékélés azóta sem történt meg, sőt ... alap a kibeszéletlen történelem és a személyes érdekek közötti ellentét. hogy ez az ellentmondás mennyire kibékítethetetlen csatolok pár unalmas linket:
tortenelemportal.hu/2010/09/egy-magyarellenes-nepforradalmar/
www.europaiutas.hu/20004/15.htm
hu.wikipedia.org/wiki/Anarcho-szindikalizmus

gramercy 2010.09.20. 18:12:53

"csűtörtökön alakult meg"

ez milyen gyöngyszem, ilyet eddig csak Ámerikában láttam, ott szoktak ilyen leplezetlen módon 1-1 szarkavarásra front-grúpokat létrehozni amikbe aztán néhány misit bele lehet lóbálni, mint koncot a kutyáknak

nekünk meg marad az újbóli figyelemelterelés

szarjanak sünt ezek is

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.09.20. 18:14:21

@tesz-vesz: nem értem, hogy a kommunista eszmékért miért kéne levenni valaki nevét egy intézmény elejéről. Amit Marx és Engels felvázoltak a műveikben, annak nincs sok köze az erőszakhoz, mert közgazdasági fejtegetések arról, hogy egy dolgozó ember milyen keveset kap abból a pénzből, amit ő termel meg. És arról, hogy ennek az állapotnak meg kell változnia, mert a munkásréteget évszázadok óta csak kihasználják. Írták mindezt egy olyan korban, amikor a fizetésemelést követelőkre simán lőttek a rendőrök.

Az, hogy ezek az eszmék hogyan bontakoztak ki a gyakorlatban, az egészen más kérdés. A náci ideológiára erősen hatott Nietzsche übermensch-elmélete, Nietzsche mégse szégyenteljes alak, és nagyon helyesen nem az. Ráadásul utálta az antiszemitákat...

trojka 2010.09.20. 18:15:52

@-er-:
...ez a nemzet ugy felemelkedett, hogy többet vissza sem talált...önmagához...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.09.20. 18:22:55

http://www.facebook.com/pages/Ne-nevezzek-at-Fovarosi-Szabo-Ervin-konyvtarat/152111134820073#!/pages/Ne-nevezzek-at-Fovarosi-Szabo-Ervin-konyvtarat/152111134820073

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.20. 18:23:40

@Dr. No: Igen 1946ban. Tudod megszállt ország, a vörös inkvizíció vadászik a jobboldaliakra, internálások, kivégzések, terror.
Ha szerinted ez a legmegfelelőbb időpont a könyvtár átnevezésének, gratulálok.

Most legalább egy legitim választás után, egy legitim kormány veti fel.

@zero: "Nekem töri diplomám van, de még én sem olvastam Szabótól egy sort sem. "
Majd bepótolom. Vagy kerítek valakit, aki már olvasta, és a véleménye egyezik az én prejudikációmmal, és úgy fogok tenni, mintha olvastam volna.

@minimalista: Blabla, gonosz kapitalisták, szegénykizsákmányoltmunkások, stb.

is 2010.09.20. 18:25:45

a Felszab tér ugyanilyen mém volt (talan egyesek mar nem is tudjak, hogy mi a mai neve), a Moszkva is az. dehát muszáj ideolgógiai alapon tisztogatni. ki is csinált utoljára ilyet? Rákosi?

trojka 2010.09.20. 18:25:57

Tessék mondani, énrolam nem lehetne...ha csak egy budit is...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.20. 18:30:32

@Parmezanidész: "Míg ez a poszt meg nem született, azt se tudtad, ki az a Szabó Ervin"
Most sem tudom, elolvastam az index cikkét, az alapján igazam van. Egy felelőtlen demagóg, aki a világháború idején hazaáruló módon demoralizált, bomlasztott.
Az ilyenek miatt mondhatták károlyiék, hogy "Nem akarok több katonát látni!", a következmények ismertek.

@Marcellusca: "Bazzeg, nem az elmúlt 8 évben nevezték el!"

Sok minden volt, amit meg kellett volna már régen tenni... De nem értem, hogy ez miért ok arra, hogy most már nem szabad?

"Vagy, akkor nem volt még fülkeforradalom, ami felhetelmazta volna őket?"
Konkrétan igen. Akkor éphogy meglett a jobboldali koalíció, most 70%ot kaptak a jobbos pártok. Ha beleveszem, hogy a maszoposok véleménye teljesen hidegen hagy, akkor ez 90%.

"Nevezzünk át mindent, ami csak egy kicsit is másként gondolkodóról, nem keresztyény erkölcsök szerint élőről lett elnevezve! :)))"
Mivel a komcsik és kiszolgálóik ezt csinálták: IGEN. Vissza kell nevezni mindent, amit önkényesen átneveztek.
Egyébként egy hazaáruló, demagóg uszító nem "kicsit is másként gondolkodó".

2010.09.20. 18:33:31

A posthoz: úgy látszik, itt megint fülke-ellenforradalomra lesz szükség ősszel, mint 2006-ban.

@eszkep: Horthyt azért nem csak a ballibek utálták, hanem a hagyományos magyar arisztokrácia is. Eszterházyak, Festeticsek, és más kisebb-nagyobb mágnások bizony sokszor csúffá tették, és amikor ő, a Magyar Királyság illegitim helytartója pofátlanul rálövetett IV. Károlyra, magyarország felkent királyára, amikor 1921 októberében vissza kívánt ülni trónusára, akkor aztán végleg a bányászbéka segge alá esett a népszerűsége. Horthynak itt csak azért nem tűztek petárdás a seggibe, mert az antanttól nyomták (jellemző, hogy IV Károlyt is egy angol hajón deportálták saját országából.) Horthy esküszegő volt, hazaáruló, egy parnevü, akit a kommunisták és a royalisták egyformán gyűlöltek, és csak Gömbölini ávós módszerekkel dolgozó detektívjeivel, és az antant hatalmak, majd később a fasiszta Németország támogatásával tudta ideig-óráig megtartani a hatalmat. Igazán nem értem ezt a mai horthy-kultuszt, mi a francot imádnak ebben az ócska puccsistában ennyien?

Spiritmonger 2010.09.20. 18:36:22

@Seduxen: a gps, de a papír alapú térkép is sokat segít a tájékozódásban
egy jobb telefonban is van már alapáron térkép

a baj akkor van, ha helyi szinten intézve az utcát átnevezik az 50 éve ismert vörösforradalmárok utcáról a dr. gipsz jakab utcává

Thresher 2010.09.20. 18:39:17

Politikai "hitvallástól" függően tökmindegy ki-mit csinált, nem lényeges, csak az, milyen színű zászlót lengetett.... Értem én hogy a XXI-ik században ez úgymond normális, de ha az ember fia majdnem két évtizedet lenyom egy könyvtárban, talán megengedhető hogy egy könyvtár legyen róla elnevezve.

Következő öltet mi lesz? Zárjuk is be a könyvtárakat, mert Gutenberg gazdag volt?

moonclown 2010.09.20. 18:40:38

Én már várom a Moszkva tér átkeresztelését...

Briandrew 2010.09.20. 18:50:20

Én jobboldali vagyok inkább, de ez a Szőcs elmehetne végre a picsába. Egy normális ünnepi beszédet nem volt képes megírni, amikor egyszer meghívtuk egy október 23-i ünnepségre. Valami botrány az a fickó.

Thresher 2010.09.20. 18:51:23

@moonclown: Nekem a piros szín is gyanús a magyar zászlóban...

kvadrillio 2010.09.20. 18:54:06

"A Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány (ami csütörtökön alakult meg) azt közölte vasárnap,".......:O))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

na, ezen akkorát nevettem, hogy a könnyeim azóta sűrűn potyognak....:DDDDDD

csütörtökön alakult ....azt közölte vasárnap...:))))))))))

kvadrillio 2010.09.20. 18:58:33

..a rumcájsz fejű Szőcs úúúr....:)))))))))

Lasombra 2010.09.20. 18:58:33

én azt hallottam, hogy a forradalom közkívánatra összevonja az Orbánhegyi és az Istenhegyi utakat. minek két ugyanolyan nevű utca ilyen közel egymáshoz, nem?

amúgy kicsit deja-vu érzésem van.
szülővárosomban anno az I. Orbán Torgyán Kormány idején felvetették, hogy megváltoztatják az utcánk nevét, mondván, hogy komcsi, jobbos, vörös, satöbbi. _Béke_ utcáról beszélünk. Szerencsére volt annyi lélekjelenléte az önkorinak, hogy szavazásra bocsátotta a kérdést. ami az eredményt illeti, ha ez a mostani 53 százalék forradalom volt, akkor az minimum kataklizma vagy armageddon. természetesen a Béke név javára.
faszfejek ezek.
persze drukkolni bármilyen szarnak szabad.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.09.20. 19:01:16

Ez a legnagyobb gondja ennek az országnak.Egyébként kissé szánalmas ,hogy azok pattognak a legjobban akik szemrebbenés nélkül lenáciznak,fasiztáznak boldog,boldogtalant.Amúgy szarok rá.

Várúr 2010.09.20. 19:04:04

A kezdetről ne feledkezzünk meg bajtársak. Volt egy Fővárosi Könyvtár. Jött a szovjet megszállás, a moszkovita komcsi emigráció és a könyvtárból Szabó Ervin lett. Ez az előzmény, nem Szőcs excellenciás úr véleménye. Mondom: véleménye - ha már megkérdezték - és nem parancsa. Komcsi időkben volt szokás a Lenin, Tolbuhin, stb. körút, a Sztalin út, a Rákosi Művek, a Rudas László utca, a Vörös Csillag Traktorgyár, a Lenin Tsz., stb.

insert random 2010.09.20. 19:04:41

Hülyeség ez az átnevezősdi, valakiről nem a nézetei, hanem a tettei miatt nevezünk el intézményeket. Sz. E. valóban sokat tett a magyar könyvtárakért (pl. ETO-rendszerezés). Ja, hogy komcsi volt? Hát istenem, senki nem lehet tökéletes (kivéve természetesen Szőcs Gézát!).

Amúgy ha már mindenképpen szobrokat akarunk döntögetni, javaslom a Dózsa György utcák, terek stb. átnevezését. Na ő tényleg nem érdemelne szobrot, de persze annak nem lenne aktuálpolitikai tartalma...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.20. 19:05:00

@Blás Sailor von Wolfhausery: Ha szerinted nem ez, akkor miért törődsz vele? A kormány ráállít néhány túlbuzgó kisegítőcigányt, és kész. Nem lesz ebből semmi hátrányod.

Kandabula 2010.09.20. 19:05:20

Itten valami történt...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.20. 19:06:03

@Várúr: Ha Schmitt Pál lett volna a könyvtár vezetője, akkor nem Fővárosi Könyvtárként kezdte volna a pályafutását az az intézmény...

Kandabula 2010.09.20. 19:08:09

Akkor még egyszer: Tombol a butaság. Most lehetőséget kapott ez a figura, hogy tomboljon. Várom következő ötleteit.

Kandabula 2010.09.20. 19:09:57

Akkor még egyszer: olyan okosan néz!

Várúr 2010.09.20. 19:10:11

@Lasombra:
A sok Béke utca nevetséges volt (vagy ezer országszerte) továbbá Béke Tsz., Béke kisipari termelő szövetkezet, Béke kultúrház, stb. A szovjet "mir" mintájára, egy olyan országéra, mely kétszer is megszállta Magyarországot és fegyverkezett az egész világ ellen, míg végre összeomlott. De fatornyos faludban felőlem lehet Lenin utca is, továbbá Győzike tér, Liptai Claudia köz, Gyurcsány fasor és így tovább.

Várúr 2010.09.20. 19:14:09

@kolbászoszsömle:
Ha apukád Schmitt Pál lett volna,
a./ talán tudnál vívni
b./ Schmitt lenne a neved
c./ esetleg kicsivel több eszed volna.
Így mint kolbászoszsömle érdez jó magad a büfében a hűtőpulton.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.20. 19:16:24

@insert random: Fogd már fel te retardált, hogy az ország megszállása után ideológiai alapon a megszállók pincsikutyái nevezték el Szabó Ervinről a könyvtárra az FK-t.

Nem érdemei alapján, hanem ideológia alapján. Ahogyan a közgáz egyetem is Marx Károly Gazdasági Főiskola lett, csak ott hamarabb kapcsoltak, és konszenzussal átnevezték a szemét retrókomcsik Budapesti Corvinus Egyetemre.

Most ennek a természetellenes, megalázó állapotnak a végetvetéséről tett javaslatot Szűcs.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.20. 19:18:42

@Várúr: Ha a te apukád lett volna Schmitt, akkor tudnád, hogy a Мир világot is jelent... Meg közösséget is...
Mert Ő, mint jó kommunista, és rendes káder nagy figyelmet fordított volna az aktuális hatalom elvárásaihoz való igazodásra, és megtanított volna oroszul.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.20. 19:20:26

@Várúr:

1946, te nagyon hülye, mi a faszról beszélsz?

bruticsello 2010.09.20. 19:23:00

Elég nagy zavar van a fejekben, hiszen a legtöbb hírforrás gondosan elhallgatja ennek a moslék alaknak a magyarellenes kirohanásait:

>>>>>>> A nemzeti érzés minden megnyilvánulása elleni zsigeri ellenszenve még Jászi Oszkár számára is vállalhatatlan volt, aki számos levelében hiába kérlelte a „hazafiatlan póz” levetkőzésére. Pontosan ez az a kérdés, amelyben Szabó nem ismert alkut. Számára a szocializmus nemcsak a társadalmi igazságtalanság, de a retrográdnak bélyegzett nemzeti identitások elleni küzdelmet is jelentette – sőt, utóbbi nélkül az előbbit sem tudta elképzelni. Értelmezésében a hazafiság pusztán „az állam szeretete […], és az alattvalók annyira szeretik az államot, amennyire uralkodnak rajta, amennyi befolyásuk van benne, amennyire az ő […] politikai szervezetük érvényesül benne.” A haza és a nemzet kérdésének ennyire sarkított, végletekig vulgármarxista, primitív osztályharcos szemléletére a hazai szociáldemokráciában korábban nem volt példa.>>>>>>>>>>

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.20. 19:24:13

@TaTa86.:

"Fogd már fel te retardált, hogy az ország megszállása után ideológiai alapon a megszállók pincsikutyái nevezték el Szabó Ervinről a könyvtárra az FK-t."

1946-ban, te retardált fasz, 1946-ban. nem 47, nem 48, 1946-ban, a kisgazda többségű második köztársaságban

szabóról fingod nincs, a második köztársaságról fingod nincs, de habzó szájjal komcsizol, mert ennyit tudsz

gramercy 2010.09.20. 19:24:22

@Thresher: igen

hamarosan az is kiderül, hogy a jobbikosok, gárdások is kommunisták mivel az árpád-sávos zászlóban a semleges fehéren kívül csak piros van

igen! ez lesz az indok, ezzel fogják megadni a pofont

:D

Várúr 2010.09.20. 19:27:14

@mavo:
Arról beszélek te csikkes proletár., ami neked magas.... Még ha a panel 13 emeletén laksz is.

Kandabula 2010.09.20. 19:27:37

@Várúr: Hogy jön ez ide, az ég szerelmére! Pont a békével van bajod? Csak halkan jegyzem meg: névadási kultúránk a béka segge alatt! Csak Budapesten hány azonos nevű út (utca) van. De tutira mehetsz vidéken is, hogy Kossuth, Rákóczi, Fő utca, stb.

DennisMoore 2010.09.20. 19:28:54

Edes istenem, hogy a budos eletbe nem birunk azzal foglalkozni amivel kellene, pl a gazdasaggal - a, nem , vegulis csak gazdasagi vilagvalsag van, baszakodjunk mar inkabb azzal hogy milyen faszom intezmenynek mi legyen a NEVE.Hat valoban azt a legfontosabb most eldonteni ki volt a komcsi meg ki nem?Majd eldontjuk.Elobb mondjuk ne haljunk ehen,jo?

Várúr 2010.09.20. 19:29:59

@kolbászoszsömle:
Nemtom, Schmitt engem mire tanított volna meg. Hogy téged mire, nagy kérdés, mert nem látszol tanulékonynak. Na de egy Béke utcai lakos esetében ez nem elvárás.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.20. 19:31:42

@Várúr: A szemét kommunista Kisgazdák!

Igazad van!

Megérdemelsz egy Schmitt Pál éremrendet!

Várúr 2010.09.20. 19:32:55

@Kandabula:
Nyugi, semmi bajom a békével. Csak azon röhögök, hogy a világ legagresszívebb hatalma, a néhai Szovjetunió találta ki és terjesztette az összes csatlós országban. Kossuth, Rákóczi, Ady, stb. legalább magyar szabadalom.

Várúr 2010.09.20. 19:35:17

@kolbászoszsömle:
Na még egyszer: Szabó Ervin nevét nem a kisgazdik, hanem a komcsik javasolták '46-ban. Méghozzá az akkori komcsik. Jobbulást.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.20. 19:38:06

@Várúr: Oszt, ha most Gyurcsány azt javasolná, hogy ezentúl az Országházat hívják inkább Kun Béla Palotának, és Orbán erre rábólintana, ki is lenne a hülye?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.20. 19:44:31

@mavo: Na megjött az értelmiség.
46ban itt volt a Vörös Hadsereg, az egész ország be volt szarva, a politikai paletta jobb-fejélt üldözték, irtották.

Nagyapámat, aki 16 éves szegényparaszt volt, ekkor szedték össze a vörösök a földről, és vitték a halálmenetbe. Ott is halt volna meg, ha nem szökik meg.

Ez a te fantasztikus II. köztársaságod, gratulálok!

ifjú padavan 2010.09.20. 19:44:45

Ha egy nyilasról lenne elnevezve akkor is maradhatna a név?

Lasombra 2010.09.20. 19:45:23

@Várúr:
önmagában a béke szerintem pártsemleges. hogy ki nevezte el, meg a Reductio ad Hitlerum című érvelési hiba.
de sztori szempontjából irreleváns.
a tanulság az, hogy akkor is az volt a lemez, hogy ők megkonzultálták, ők az emberek hangja, a nép akarja így, aztán amikor meg rákérdeztek, hogy tényleg így vagyon-e, csúfos eltaknyolás következett.

ha csak azon múlna valami, hogy ki adja a nevet, és nem az, hogy mit jelent, mit jelképez, akkor felteszem Te is szívesen laknál Melegszar utcában, ha Viktor vágná át a szalagot a névadó ceremónián.
vagy mégse.

funfun 2010.09.20. 19:47:13

Követelem, hogy a Pogány József utcát is kereszteljék át Keresztény József utcára!

gramercy 2010.09.20. 19:53:11

bontsuk le a szabadság szobrot is, azt is a hülye megszálló kommunisták nyomására a építettük, tankokkal hordták a követ!

a szabadság hidat is át kéne nevezni, elvégre a szabadság nagyon közel áll a szabadosság és a szabadelvű gondolatokhoz

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.20. 19:53:13

@Lasombra: A közterületek nevei szimbólumok.
Mint ilyenek, nagyon nem mindegy, hogy kinek a szimbóluma. A "Béke utca", "Szabadság utca" Magyarország megszállásának, megalázásának szimbóluma, semmi más, objektív értéke nincs.

gramercy 2010.09.20. 19:53:44

@gramercy: Ferenc József jó is lesz neki

WLaci 2010.09.20. 19:53:57

Ez a szavazási arány mutatja, hogy a kádárizmusban nevelkedettek és azok gyerekei még mindig nem értik a váltás lényegét. Itt a magyarellenes szellem legyőzéséről van szó, aminek Szabó Ervin a képviselője volt (lásd Magyar Hírlap cikk). Tök mindegy, mit szoktak meg az elmúlt évtizedekben az emberek, pont az a lényeg, hogy most meg lehet, és meg is kell változtatni. Wass Albert, Hamvas Béla, sokan vannak, akik megérdemlik azt, hogy elnevezzenek róluk könyvtárat, Szabó Ervint (Károlyit, stb.) meg el lehet felejteni. József Attila is túlértékelt egyébként, egy munkásköltőhöz képest.
Aki Szabó Ervinre szavazott, gondolkodjon el, miért is szavazott a jobboldalra, mert a fejében zavar van, az biztos.

Venza 2010.09.20. 19:55:02

@Várúr: Kicsit kár, hogy még a kommunista hatalomátvétel előtt lett Szabó Ervin a könyvtár neve

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.20. 19:56:41

@TaTa86.: és hogy menekült meg? hogy szökött meg?

kvadrillio 2010.09.20. 19:57:39

@Várúr: "egy olyan országéra, mely kétszer is megszállta Magyarországot és fegyverkezett az egész világ ellen, míg végre összeomlott."

.......:O)))))))), de végül is az óriási fegyverkezési versenyben az USA győzött !!!:O)))))

....talán azért, mert ő, nincs felfegyverkezve az egész világ ellen ! :DDDDDDDD

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.20. 19:58:12

@mavo: 46-tól már nem lehet nem diktatúráról beszélni. az ország keleti felében végképp nem.
de hogy is lehetne szuverén egy ország, ami katonailag meg van szállva? sehogy

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.09.20. 19:58:18

@TaTa86.: Kérlek, azért mert a zemberek még mindég itt tartanak,innentől kezdve az én gondom is.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.20. 19:59:51

@minimalista: ő sértette, ha nem tűnt volna ki

Venza 2010.09.20. 20:02:42

Szabó Ervin tényleg baloldali gondolkodó volt, de azon talán érdemes lenne elgondolkodni, hogy mennyire lehet lekommunistázni, amikor műveinek egy jelentős része a marxizmus és a leninizmus kritikája volt.
Ennyiből József Attila nevét is töröljük mindenhonnan, hiszen ő írta a "Döntsd a tőkét ne siránkozz" tartalmú sorokat.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.20. 20:03:18

@pszicho pete: ez talált.

komcsi, csak most nem ők fizetnek legjobban, lásd trekkbekk.
szőcs is egy majom, ahogy az egész fidesz

Várúr 2010.09.20. 20:03:35

@kvadrillio:
Remélem, hallottál már a NATO-ról...

Thresher 2010.09.20. 20:05:29

@WLaci: Na a példának okáért Wass miért érdemelné meg? "Csak" egy sima író...de ha nem egy sima író, akkor ugyanúgy bele lehet kötni idológiai alapon... Mint bárki másba egyébként: Hamvas Béla, Esterházy, Fekete Pákó, Öreganyám Térdkalácsa....egy embert mondj akibe ne tudna senki beletaposni, és mindenki egyetértene abban hogy róla nevezzünk el egy könyvtárt.

De akkor is vicces, hogy kifogásolod, hogy miért kell egy kommerről elnevezni valamit, majd kapásból felhozol olyan írót, akit politikiai divat lett olvasni. Kettősmérce rulz.

Mellesleg érdekelne, hogy miért lett ilyen fontos dolog ez, hogy ki volt Szabó Ervin....Az elmúlt 20 évben ki nem szarta ezt le?

ljosecska 2010.09.20. 20:06:24

@Venza: József Attila nem egy munkásköltő, ha a teljes életművét nézzük és nem számítjuk a politikai vereseit, akkor a legjobb magyar költők között lehet.
Viszont Wass Albert felemlegetése nem tűnik objektívnak, J.A. költészete mellett simán jelentéktelen.
Persze tudom én, hogy nem arról kell utcát elnevezni, aki többet tett a magyar irodalomért, csak akkor ne ilyenekkel próbáljuk meg alátámasztani.

Várúr 2010.09.20. 20:06:28

@Venza:
Kispajtás. Szabó Ervin lett a h i v a t a l o s kommunista hatalmátvétel előtt, kommunista javaslatra, egy szovjetek által megszállt országban. Amikor több százezer embert hurcoltak a gulágra, stb.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.20. 20:07:07

@Blás Sailor von Wolfhausery: Maradjunk annyiban, hogy szerinted ez nem fontos, szerintem viszont elsődleges prioritású. Ha átlagolunk, akkor mindketten megelégedhetünk, mert a kormány helyén kezeli az ügyet. Nem is söpri a szőnyeg alá, nem is ez a vezérmotívum.

Más kérdés, hogy a destrukció sajtója, nagyon rácuppan a kérdésre.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.09.20. 20:07:19

@minimalista: "hogy a jogegyenlőség, mint olyan nem létezett,"

Azért ezzel még manapság is vannak némi nemű problémák.

A munkakörülmények is jobbak tény ,már ahol.

De gyakorlatilag a vázat tekintve ugyanott tartunk .

Persze jobb most itt az észt osztani ahelyett ,hogy egy száraz kenyérkockát szopogatnánk.

2010.09.20. 20:08:20

Tényleg jobb dolga is lehetne Szőcsnek.
Annyit érdemes megemlíteni, hogy Magyarország 1946-ban KÖZTÁRSASÁG volt. Szóval, miközben elkezdték újjáépíteni az országot a szabadon választott kormány vezetésével(Független kisgazdák), amiről mindent lehetett volna mondani, csak azt nem, hogy kommunista irányultságú lett volna, na most találtak egy embert, aki valóban az ALAPJAIT(Hamvas "csak" ott dolgozott később, mondjuk jó lehetett akkor könyvtárba járni :):) tette le egy országos könyvtárnak, aszonták, legyen ő. Szóval, ha nekik jó volt, akkor miért akar olyan okos lenni ez a marha. Ezt a nevet még nem a sztálinista Magyarországon (1947-től) találták ki. 1947-től, amikor a komcsik rájöttek, hogy szabad választásokkal nem tudnak nyerni, jött a terror, és megbundázott választás. Eh, ez egy túlbuzgó mócsing, akinek normális ötlete nincs ezért baromságokat talál ki. Ki kéne rúgni a fenébe

öregbuksi 2010.09.20. 20:08:26

@Venza:
"Kicsit kár, hogy még a kommunista hatalomátvétel előtt lett Szabó Ervin a könyvtár neve "
Kicsit kár, hogy elfelejtette Iljics felhívását: tanulni, tanulni,tanulni. A kommunista elnyomás és hatalomátvétel az első szovjet katonával érkezett, amint beért Battonyára!!!
Eszerint "VÁRÚR"-nak van igaza!

rakaz 2010.09.20. 20:10:29

A magyar ember hátán szántani lehet!!! Csak bekell csomagolni nemzeti szinbe.
Aki ezt mondta, ugy hivták: Mikszáth Kálmán. Talán ő is komcsi volt, vagy zsidó, a sok agymosott
még ezt is kifogja deriteni. Cirkuszt és kenyeret a népnek. nem ismerős valakinek ez a mondás???
Alias: Julius Cesar.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.20. 20:10:40

@tesz-vesz: Mikor már 3 napja étlen masíroztatták őket, végképp elszakad a cérna. Mikor nem figyelt oda ruszki, fogták magukat, bele a susnyásba és futás.
Túlságosan nem volt nehéz dolguk, a vörösök leszarták, a lényeg hogy meglegyen a kvóta, gondolom a következő faluból elvittek két másik ártatlan embert meghalni.

Várúr 2010.09.20. 20:11:26

@gramercy:
Ba"meg. A "Szabadság" híd eredeti neve Ferencz József híd volt, akkor épült. Nem a komcsik, hanem munkások építették újjá, mert hídra szüksége volt a komcsiknak is. A "Szabadság" szobor pedig eredetileg Horthy István lelőtt pilóta emlékére készült, a kommerek csak átkeresztelték.

Italo Balbo 2010.09.20. 20:11:58

@Dzsentrisvihák: Jézus a legnagyobb tömeggyilkos!

aeidennis 2010.09.20. 20:12:26

Kedves Belpo!

Az ELSŐ, 1946-os köztársaságról csak a népet felejtették el megkérdezni. A Kisgazdáktól (1945-ig baloldali párt) jobbra egyetlen pártot sem engedtek indulni a választáson orosz barátaink 1945-ben. Tehát az ország felét egyetlen párt sem képviselte... Ez a népi demokrácia (Politika) nevezte el a Schlesinger Sámuel Ármin (átnevezve Sz.E.) könyvtárat.

kvadrillio 2010.09.20. 20:13:20

@Várúr: ...nemtom.......már nem emlékszem.......az az, amelyiknek ernyője is van ??? :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.20. 20:14:05

"Az MTI ezt hozta le: "Szabó Ervin 1877 és 1918 között élt anarcho-szindikalista társadalomtudós volt". Na most ez nem igaz, több okból sem. Azért, mert valaki több nyelvű levelezést folytat keleti és nyugati elvtársaival (szocdemekkel, anarchistákkal, "forradalmi marxistákkal" - vagyis bolsikkal), többé-kevésbé rendszeresen publikál politikai napilapban (Népszava) és politikailag-ideológiailag elkötelezett periodikákban (Huszadik Század stb.), és megír több olyan dolgozatot, mely már a maga korában is - finoman szólva - problematikus (magyarán: úgy hülyeség, ahogy van), attól miért lenne tudós? És a másik. "Szabó Ervin az olcsó kölcsönkönyvtár egykori szorgalmazója volt, talán éppen a munkásművelődés segítésére." OK. De ez talán még sem akkora "érdem", hogy az ország egyik legnagyobb közkönyvtárát nevezzék el róla??!! (Amúgy a 7 év alatt ezen kívül mást nem tudott fölmutatni. Bezzeg az utóda, Enyvváry Jenő: ő lobbizta ki, hogy megkapják a Weinkcheim-palotát, és egy csomó pénzt, hogy átépítsék 4 év alatt...) Mondjon nekem valaki egy olyan komoly érvet, amellyel alá lehet támasztani azt, hogy SZE megérdemli, hogy róla nevezték el a könyvtárat. Nevetséges az egész. Perverz érdeklődésem folytán épp eleget olvastam ettől a figurától, hogy kijelenthessem: SZE egyszerűen elfogadhatatlan - ha valaki hisz a nyugati demokratikus értékekben, a polgári demokráciában. A "tanácsköztársaság" szellemi előkészítője volt, egy magyar bolsevik ideológus. Gyűlölte és megvetette a demokráciát - és a magyar nemzetet. Ennyi."

Lasombra 2010.09.20. 20:14:54

@TaTa86.: mondod Te. az ott lakók - meg ahogy nézem az itt szavazók - meg mintha másként látnák. nekik a béke, az béke. ördögien csavaros elmére vall, mi?
de kérdezem: most akkor csak játszásdiból van ez a demokrácia nevű dolog, vagy már az ilyen kérdésekben, mint az ember saját lakókörnyezete, is a Párt útmutatását várjuk? ők mondják meg, hogy mi a jó, és miről mit kell gondolni?

@WLaci: "Ez a szavazási arány mutatja, hogy a kádárizmusban nevelkedettek és azok gyerekei még mindig nem értik a váltás lényegét."
miért a Fidesz meg a szavazói melyik korban nevelkedtek? azok időutazók? vagy hibernálták őket, és most olvadtak ki a forradalom tiszteletére?
de tök jó, hogy te átlátod, hogy az anonim szavazók mit értenek és mit nem. csak nem maga is a Párttól tetszik lenni, aki megmondja, hogy miről mit kell gondolni? túlóra van a központban? vagy ügyeletes?

fillérbaszó vadász 2010.09.20. 20:15:25

Szabó Ervin kommunista propaganda cikkeket írogatott. Az egy dolog hogy a komcsik térnyerése előtt meghalt. Komcsi propaganda meg egy olyan dolog ami miatt milliók haltak meg. Nyilasokat is akasztottak fel csak azért mert cikkeket írta. Gondolom a sok balos úgy gondolja hogy a nyilas újságírókat kivégezni (pedig nem öltek meg senkit, nem adtak ilyenre parancsot sem) helyes dolog, bezzeg Szabó Ervinnél "nem azt kell nézni". Megint az a csúnya kettős mérce.

ivrilider 2010.09.20. 20:16:47

@eszkep: Mekkora egy kretén köcsög vagy te. Kussolj már el, máshol provokálj.

Nem vagyok fideszes 2010.09.20. 20:17:19

"Orbán Viktor közeli barátja."

Madarat tolláról...

tolsztoj 2010.09.20. 20:17:46

"Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje szerint Szabó Ervin nevével az elmúlt évtizedekben úgy forrt össze a kultúra, hogy a "legnagyobb ostobaság lenne Szabó Ervin nevétől megfosztani a könyvtárszakma presztízsét".
Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke szerint "a Fidesz-kormány meg akarja csonkítani a történelmet, kiretusálva a baloldali személyiségeket"."

Felvidékiként sosem kutattam ki ez a Szabó Ervin - mivelhogy a csodálatos szocializmus éveiben és később a "módszerváltás" után is ez maradt a neve a könyvtárnak, úgy gondoltam a komcsikhoz valami miatt közel állhatott...
A fentiek után (Horváth, Lendvai "gyöngyözés") azt gondolom, hogy inkább ne legyen semmilyen "neve" a FK-nak....

Thresher 2010.09.20. 20:19:04

Mellesleg várom hogy mikor derül ki Szabóról hogy Sztálinhoz is köze van...meg a hidegháborúhoz.
Befosok, olyan országban kommunistázni, aminek parlamentjében épphogy csak az nem volt komcsi, aki még túl fiatal volt, vagy béna hogy odadörgölőzzön a fazékhoz

De ház ez van, fekete-fehér,narancs-piros.
Ha komcsi volt, akkor vörös-terror, Rákosi, Sztálin, gulág, ha meg erősen jobbos, akkor Nyilas-terror, Szálasi, Hitler, Auschwitz. Vagy-vagy, harmadik kategória nincs!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.20. 20:19:18

@tesz-vesz: Nem tudós, mert az tudományt csinál, hanem társadalomtudós, ami társadalomtudományt csinál...

Olyan ez, mint az irodalom. Van irodalomár, aki irodalmat csinál, meg van olyan ember, aki nemzeti irodalmat csinál, meg olyan, aki nőirodalmat, stb.

flamer 2010.09.20. 20:20:01

@Lopjunk Mi is Pénzt - Hát Persze (LMP-HP): A nyilasokkal az volt a gond, hogy azoknak az ideológiájában az volt benne, hogy kit kell felakasztani. Szabó Ervin meg azzal volt elfoglalva, hogy az egyszerű nép tudjon művelődni. Nem tudom, én azért mindenféle kettősmérce nélkül is látok különbséget.

@ivrilider: Ott a "Szűrés" gomb, remekül működik.

insert random 2010.09.20. 20:21:20

@TaTa86.: Így van, sőt, a forintot is a kommunisták vezették be, a nép megkérdezése nélkül! követelem, hogy azonnal térjünk vissza a billpengőre! (addig is minden igazi hazafi forintjait átveszem megőrzésre, nehogy megfertőzze az elméjüket a bolsevik fizetőeszköz!). Komolyra fordítva a szót: attól, hogy valamit az 50-es években csináltak, még nem biztos, hogy az ördögtől való: a kommunisták állítottak pl. a szabadságszobrot, sok mai focicsapatot az 50-es években alapítottak és még lehetne sorolni a hasonló szimbolikus.
Ezzel nem mentegetni akarom őket, sőt, összeségében egy katasztrófával ért fel ez a korszak. Viszont pl. Szabó Ervin megérdemli, hogy könyvtárat nevezzenek róla el. Tipikus érvelési hiba, hogy ha valamit a komcsik/nácik/Gyurcsány/ Orbán csinált, az csak rossz lehet, a "Reductio ad Hitlerum" egy változata.
Másképp: hallottad, hogy Hitler is evett cukrot? www.google.hu/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CBYQFjAA&url=http%3A%2F%2Ftvtropes.org%2Fpmwiki%2Fpmwiki.php%2FMain%2FHitlerAteSugar&rct=j&q=hitler%20ate%20sugar&ei=GaaXTIeNDYrLswbSjNlk&usg=AFQjCNHGRK2ZoTgo0F1B3WSQIHzah77D-w&sig2=eaw7cUINudEWVHxei8loNA&cad=rja

gramercy 2010.09.20. 20:29:43

ki volt a nagyobb kommunista? vagy milyen sorrendben?

szabóervin shitpál

melyiknek volt tagkönyve?

ki a képmutató?

Lasombra 2010.09.20. 20:29:54

ha valakinek vannak kapcsolatai Szőcs úrral, szóljon már, hogy a Moszkva teret se felejtsék el visszanevezni Széll Kálmán térré! nem tűrhetjük azt a vörös mételyt a Nemzet fővárosának a szívében, ily közel a Várhoz!!!
aztán jöhet a Bajcsy-Zsilinszky út, aminek nyilván vissza kell állítani az eredeti, Vilmos császár út nevét! legyen már tartás bennünk.

pföjj

Borenbukk 2010.09.20. 20:33:49

Olvasgatok, olvasgatok. Azt gondolom, ha Rakosi, vagy akar maga Sztalin olvashatna ezt az egeszet, a konnyeik potyognanak, hogy milyen termekeny talajra hullott ideologiajuk magva! Csak azt nem ertenek, ki cserelte fel a cimkeket.

Dzsentrisvihák 2010.09.20. 20:34:36

@Italo Balbo: Azért Jézus nem mondá, hogy irtsátok ki a burzsoáziát (avagy a zsidókat, attól függ melyik analógiával tetszik kevésbé félremagyarázni a dolgokat és tenni a hülyét). Ervin tata egy kommunista agitátor volt és amiért mondjuk Rajniss Ferencről, vagy Kassai-Schalmayer Ferencről sem nevezgetünk el közintézményeket, úgy róla sem kéne.

Lasombra 2010.09.20. 20:36:48

amúgy tényleg szánalmas ez a nagy komcsizás, amikor a közt. elnökünk Schmitt Pár, az Alkotmányt meg Pozsgay-féle romlatlan, elkötelezett jobboldali, népnemzeti szellemóriások írják...
képmutatásból jeles.

2010.09.20. 20:37:20

@gramercy:
na igen, a fideszben ülő komcsik nem komcsik, nekem is ebből van elegem. Követelem shit pál átnevezését, mert komcsi volt

Tatrangi 2010.09.20. 20:37:55

@zero: Szabótól érdemes elolvasni az 1917-es, Jászi-féle Huszadik Században írt tanulmányát a zsidókérdésről. Csak annyit mondok róla, hogy ma egy ilyen tanulmány után Lendvai és Horváth vetélkedve határolódnának el tőle, egykori lapja a Népszava szóba sem állna vele többet, a Jobbikosok pedig hangosan ünnepelnék.

flamer 2010.09.20. 20:39:06

@Dzsentrisvihák: Kérlek, idézd, hogy hol írta Szabó Ervin azt, hogy "irtsátok ki a burzsoáziát".
Mert hát nyilván olvastál tőle ilyet, nem csak a levegőbe beszélsz istentelen faszságokat, igaz?

Dr. No 2010.09.20. 20:39:39

Én továbbra is fenntartom, hogy a legmegfelelőbb név a Fővárosi Orbán Viktor Miniszterelnök Úr Őkegyelmessége Könyvtár lenne.

2010.09.20. 20:40:28

@Dzsentrisvihák:
és komcsik azért lehetnek köztársasági elnökök?

Borenbukk 2010.09.20. 20:42:33

@Dzsentrisvihák: Csunya dolog is azt mondani akkoriban, hogy a munkasoknak is vannak jogai. Karvalytoke, luxusprofit! Pfujj!

En le vagyok nyugozve a jobboldalunktol. Utaljak a kommunistakat, mikozben nem veszik eszre, hogy milyen gyonyoru kommunista szolamok esnek ki a szajukon.

Ugyandehogy (törölt) 2010.09.20. 20:44:57

A céljukat elérték: itt vitatkoztok egy névváltáson, ahelyett, hogy a gazdasági helyzettel törődnétek.

Cirkuszt, kenyeret a népnek.

Lasombra 2010.09.20. 20:46:40

@Babette_: én becsszó. közben tűnődök azon is. :D

Savage Sentimental & The Cool Breeze Foundation · http://lettreindividuelle.blog.hu/ 2010.09.20. 20:51:29

Csak egy apró adalék azoknak a kommenthuszároknak, akik azt képzelik, hogy minden vagy fehér, vagy fekete:

„Szeptember 28-án a Világ szerkesztősége bejelenti olvasóinak, hogy Élet és Tudomány címmel a lap új tárcarovatot indít, s ez a rovat ,,az élet, a természet, a társadalom, a művészet, az irodalom, a vallás, a bölcselet, és a metafizika problémáit tudományos módszerekkel igyekszik a művelt laikus közönség közkincsévé tenni." A rovat vezetésére, irányítására sikerült SZABÓ Ervint megnyerniök, aki még ez év júniusában körlevelet intézte a tudományos világ számos képviselőjéhez." E felhívásra a magyar szellemi életnek jóval több, mint száz munkása fejezte ki készségét, hogy a Világ hasábjain kutatásai eredményeit ismertetni fogja olvasóinkkal. E kedvező auspiciumok dacára a tárcarovat megindítása, sajnos, késedelmet szenvedett SZABÓ Ervin megbetegedése folytán. Az ő kívánságára ideiglenesen dr. JÁSZI Oszkár veszi át az új rovat vezetését, melyet október 1-én kezdünk el. Közli a szerkesztőség bejelentése az első hét várható programját, melyet mi kiigazítottunk a hozzáférhető számok alapján, továbbá kiegészíthettünk két tárca címével és valamennyi pontos könyvészeti adataival. A járulékos két cikk között az utolsónak témája tragikus módon aktuális volt. Az őszirózsás forradalmat megelőző és követő „spanyol" influenza az egészségében, táplálkozásában leromlott lakosság körében igen sok áldozatot követelt. Hogy az új tárcarovat BABITS Mihály cikkével induljon, az SZABÓ Ervin külön kívánsága volt. költővel való barátsága a háború éveiben vált bensőségessé. SZABÓ Ervin rábeszélésére fordította le BABITS Mihály KANT Az örök béke c. kis remekművét magyarra.”

Az idézet Kőhalmi Béla dolgozatából való. Szabó Ervin október 2-án, egy nappal azután, hogy Babits igent mondott a kért cikk közzétételére belehalt a tuberkulózisba. Ajánlanám még megfontolásra Szabó Ervin kultúrafelfogását is:

„A kultúra nem az írni-olvasni tudás. Ez csak eszköze a kultúrának. A kultúra nem iskolák, a múzeumok, a könyvtárak, a színházak sokasága. Ezek csak színhelyei a kultúrának. A kultúra egy nép összes öntudatos elemeinek összhangzatos, egységes ritmusú törekvése az emberiség legjobbjai által lehető magasra fejlesztett szellemi tulajdon részesévé, munkálójává, élvezőjévé tenni minden embert.”

Jobboldaliként mondom: nem találok ebben semmi bűnt. Kommunista volt? Igen. Ez elegendő ok arra, hogy ne az ő nevét viselje az az intézmény, amiért kivételesen sokat tett? Nem, távolról sem.

Tatrangi 2010.09.20. 20:53:16

@Tatrangi: A tanulmány mellé pedig Gyurgyák János: Ezzé lett magyar hazátok című könyvét is ajánlom. Gyurgyák nagyon pontosan, források segítségével levezeti milyen óriási hibát követett el Szabó, aminek következtében a magyar baloldalon rajtaragadt a nemzetietlen jelző. Pedig még a barátai Ady és Jászi is hosszasan kérlelték, hogy változtasson álláspontján, de hajthatatlan, más olvasatban következetes maradt.

És hogy a témához is szóljak: bár marxista és szindikalista nézeteitől a hideg kiráz, de kultúráért tett erőfeszítése valóban elismerésre méltó. Maradjon csak a neve.

tiem 2010.09.20. 20:53:30

Nem lehet az, hogy az a baj vele, hogy álnevet haznált? Az eredeti neve Schlesinger Sámuel Ármin. Nevezzük nevén a gyereket!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.20. 20:54:38

@Lasombra: Olvasd el a legelső kommentemet, ami itt írtam. Nem változott.

Ha nem fogod fel, hogy miért gáz a kollaboráns hazaárulók ténykedését úgyhagyni, hát nem fogod fel. Most fórumszabadságharcolsz, aztán a gyerekednek ugyanolyan természetes lesz mondjuk a Hamvas könyvtárba menni, mint neked meg nekem a Szabó Ervinbe.

flamer 2010.09.20. 20:58:40

Egyébként azért tehetséges politikus ez a Szőcs: valami Jobbik-közeli alakulat (akiket a párthű fideszesek most ugye éppen nagyon utálnak) böffent egy egetverő marhaságot és ennek az istenbarma Szőcsnek sikerült elérnie, hogy a nép, az istenadta nép ennek kapcsán a Fideszt fikázza, meg Orbán Viktort, aki ebben az ügyben momentán ártatlan.

serwer 2010.09.20. 20:58:54

Szőcs egy sértett, bosszúálló másodvonalbeli költő-politikus, aki ráadásul nem sok mindennek lehetne a kampányarca...
Tehát ezzel a nyilatkozásával nem fogja megakadályozni, hogy 2089-ben ne nevezzék vissza a Szőcs-könyvtárakat Szabó Ervinné.

csoko20 2010.09.20. 21:02:13

Ha ez kell ahhoz, hogy a konzervatív értelmiség könyvtárba járjon, akkor legyen!

Különben meg illő lenne megvárni Viktor ezirányú útmutatásást.

2010.09.20. 21:02:58

@Savage Sentimental & The Cool Breeze Foundation:
erről van szó! igazad van!

Szélmalomharcos 2010.09.20. 21:05:28

Ha nem róla nevezik el a könyvtárt, azt se tudnánk hogy valaha létezett Szabó Ervin. Remélem eljő a kor amikor a mostani komcsik neve totál feledésbe merül. Mit lehetne elnevezni Gyurcsányról, Lendvairól, Szekeresről meg a többi lánglelkűről?

aeidennis 2010.09.20. 21:06:19

@Belpo: csak komcsik lehetnek, mert a köztársaságot is a komcsiknak "köszönhetjük"

Borenbukk 2010.09.20. 21:18:13

@TaTa86.: Ebben az a vicc, hogy Hamvas megerdemelne, hogy konyvtarat nevezzenek el rola, de te nem erdemled meg, hogy ez meg is tortenjen.
Megint a pitianer akarnoksagon fogjatok elbukni. Az egesz MSZP/SZDSZ-es trutyit egyetlen dolog teszi halvanyan elfogadhatova: te, meg az elvtarsaid.

soproni1 2010.09.20. 21:19:03

@Belpo:

Ezt kikérem magamnak ! Snitt Pál megtért ! Nem kommunista. Most keresztény hívő és még sujtásos ruhája is van a Ludas Matyiból.

nemtomkrúz 2010.09.20. 21:20:03

Ehhez csak ennyit:

"Újabban a nyilvános halottgyalázás különös módját eszelték ki. Az elhaltnak, amikor már nem tud ellene védekezni, szobrot állítanak, nevére emlékbizottságot állítanak fel, még bélyegeket és érmet is készítenek és utcát is neveznek el róla. Te nagyon jól tudod, hogy nem vagyok nagy ember s ezért a nagyságnak járó gyalázat engem nem illet meg. Végrendeletileg meghagyom tehát, hogy rólam emlékkönyvet ne adjanak ki, barátaim rólam ne írjanak megemlékezést, fölöttem ne tartsanak gyászbeszédet, utcát vagy teret rólam ne nevezzenek el, arcképemet ne fessék, szobromat ne faragják meg, díszsírhelyet nekem ne adományozzanak, s nevemet ne használják fel arra, hogy költői nagydíjakat tűzzenek ki." (Hamvas B.: Unicornis, 1949)

vakvarju 2010.09.20. 21:21:33

@TaTa86.: A megszállók pincsikutyái most éppen a jobboldalon szédelegnek.
@Lopjunk Mi is Pénzt - Hát Persze (LMP-HP): Megint az a csúnya kettős mérce! Hát ezt nem szeretem én sem a jobboldalon!
"A könyvtár búcsúzzon el Szabó Ervin nevétől." Szőcs úr pedig búcsúzzon el Magyarországtól, hiszen van neki szülőhazája is. Semmi szüksége az országnak egy ilyen huszadrangú akárkire.
@Savage Sentimental & The Cool Breeze Foundation: Igazad van. Nincs szükségünk a kommunistákra! De akkor mi lesz a jelenlegi kormánnyal?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.20. 21:24:03

@Borenbukk: Nem is tudtam, hogy rajtam múlik. :P
Egyébként mitől primitív akarnokság, hogy nem akarom a megszállók által ránk kényszerített elnevezéseket használni?

fillérbaszó vadász 2010.09.20. 21:26:27

@flamer: És Hitler építésze? Miért ítélték el nürnbergben?

Nincs ezen mit vitatkozni. Szabó Ervin egy komcsi szemét volt, nem szabad semmit elnevezni róla.

oszkar00 2010.09.20. 21:37:01

@TaTa86.: Te nagyon okos, Te! Marx Károly Gazdasági Főiskola, mi? Magyar Közgazdaságtudomyányi Egyetem 1948-53 (előtte nem is volt önálló egyetem). Marx Károly Közgazdaságtudomyányi Egyetem 1953-90. Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem 1990-2000. Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem 2000-2004. Budapesti Corvinus Egyetem 2004-.
A szemét retrokomcsik konszenzussal, mi. A mocskok. Hogy nehogy más nevezze át. Ja.

radiris 2010.09.20. 21:38:09

@WLaci: "József Attila is túlértékelt egyébként, egy munkásköltőhöz képest."

József Attila túlértékelt... Az a József Attila, akiről elnevezett utcát a Dunántól egyik "értelmiségi városában (asszem Pápán) 1993-ban (+/- 1 év) visszanevezték Csatorna utcára. Merthogy a költő "munkásköltő" volt, proli és nem mellesleg baloldali.

József Attila túlértékelt. Ó bazdmeg, kihez képest?

Kész. Ez nekem jobban ütött, mint húsz Orbán-beszéd és Kövér László boldoggá avatása. Sajnos, hánynom kell. És talán tényleg igaza van azoknak, akik szerint ez az ország menthetetlen.

Nem, nem találok szavakat.

Borenbukk 2010.09.20. 21:38:28

@Lopjunk Mi is Pénzt - Hát Persze (LMP-HP): Eddigi produktumod alapjan rolad meg embert sem lett volna szabad elnevezni, aztan tessek...

2010.09.20. 21:40:36

@TaTa86.:
én azt mondom, legyen neked. de akkor miért is kell elfogadni, hogy Kádárék pincsije ma köztársasági elnök? vagy a H. Rózsát, aki 1971-ben minisztériumi dolgozó volt? mert orosz-francia szakos tanárként nem talált állást(1994-2002 között a NTK felügyelőbiz tagja-pont 94, jééé)? aham. vagy Martonyi úr, aki 1968-at éppen Párizsban töltötte. aham, amikor a magyar tankok kirándultak Csehszlovákiában? Tudod mit, nevezzék át a könyvtárat :)

Baldrick68 2010.09.20. 21:43:02

@Lopjunk Mi is Pénzt - Hát Persze (LMP-HP):
Gondolom Albert Speer -re gondolsz.
Nem az építészi munkái miatt.
Sokkal inkább azért mert ő állt a fegyverkezésügyi minisztérium élén Fritz Todt helyén.
Todt repülőszerencsétlenségben halt meg.
Nos így Speer volt aki rabszolgamunkásokkal építtetett egy csomó mindent, többek között ezért állt bíróság elé.

"Kihasználva ragyogó szervezőképességét, 1944-re sikerült a német hadiipart maximális kapacitásra állítania, eszközökben nem válogatva, mindent alárendelt a feladat megoldásának, ha kellett munkaerő, azt kényszermunkásokkal, foglyokkal pótolta, apellált a németek felelősségérzetére, kezdeményező képességére, átszervezte a minisztériumokat."

Borenbukk 2010.09.20. 21:46:23

@radiris: Ez van. Mindent az ideologian keresztul. Ha holnap valamelyik partvezer kiboki, hogy a levego nem kompatibilis a szavazofulke forradalommal, egy pillanat alatt tele lesznek az utcak halott ketharmadokkal.

2010.09.20. 21:47:49

@radiris:
az ország jó néhány polgára menthetetlen a hülyeségtől :)

dessert eagle 2010.09.20. 21:53:59

Én ajánlanék egy kompromisszumos megoldást:
Maradjon a Szabó, és változtassuk az Ervint Dezsőre.
:)

2010.09.20. 21:54:52

Sztem kezdjétek el ízlelgetni:
Orbán Viktor krt., Snitt Pál utca, Hoffmann Rózsa Kéttannyelvű Ált. Isk. és Gimn. , Navracsics T. lakótelep

öregbuksi 2010.09.20. 22:04:48

@WLaci:
Elnézést kérek az off-ért!

Arthur Koestler: Egy halott Budapesten (1939)

"Ezért csak habozva és küszködve merem kimondani - egyrészt mert szertelenségnek tűnik, másrészt mert az olvasó nem ellenőrizheti -, hogy ez a József Attila, akiről sose hallott eddig a világ, és ezután sem fog valami sokat hallani, aki a 47. szélességi fok alatt a vonat alá vetette magát, ez a József Attila Európának legnagyobb lírikusa volt."

Kedves WLaci!
És velem ne találkozzon mert a belét kitaposom!!!

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.09.20. 22:06:05

Az ember, aki máris otthagyta az Orbán-kormányt

Értesüléseink szerint alig egy hónappal kinevezése után távozott Jaross Tamás, Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa.
A Metro áruházlánc volt vezérét azzal bízta meg az Orbán-kormány, hogy állítsa talpra a hazai kereskedelmet. A kormány ezt vélhetően úgy értette, hozza helyzetbe a beszállítókat a hipermarket-láncokkal szemben, Jaross viszont együtt akart működni az egész piaccal. Így lett az első olyan magas rangú kormányzati szereplő, aki távozott a második Orbán-kormánytól.

Ez még csak a kezdet, rájött milyen is a törpediktátor!

Baldrick68 2010.09.20. 22:10:54

Amúgy a hírre reagálva.
Amint látható nincs itt semmiféle gond.
Az ország költségvetése a legnagyobb rendben, nemhogy deficites hanem szufficides, a közbiztonság ragyogó, a munkanélküliség 0.00001% körül van.
A GDP nálunk a legnagyobb európában (svájcot is beleértve).
A születéskor várható élettartam és az életszínvonal olyan hogy a hülye skandinávok irígykednek ránk.
A korrupció a lopás a nepotizmus nálunk ismeretlen fogalmak már generációk óta.

Ezért is van az hogy ráérünk ilyen dolgokkal foglalkozni mint a Szabó Ervin könyvtár :-)

RaSHaWeRaKH 2010.09.20. 22:18:31

@Savage Sentimental & The Cool Breeze Foundation:
Köszönöm.
Jó látni, hogy még léteznek józan és árnyalt gondolkodásra képes emberek.
Ezt a legkomolyabban írtam.

futura 2010.09.20. 22:18:59

@tiem:
"Nem lehet az, hogy az a baj vele, hogy álnevet haznált? "
Nem álnevet használt, hanem mivel ő már magyarnak érezte magát, magyarosította a nevét.
Ez abban a korban, mikor a Kárpát-medence egy olvasztótégely volt, ez teljesen hétköznapi és megszokott eljárás volt.
Nem úgy mint manapság, ahol nagyjaink jórésze olyan neveken flangál mint, Schmitt, Horn, Staudt, Hoffman, Navracsics, Pelczné, Pokorni, Lamperth, Sneider, Schuhmann, stb.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.20. 22:26:52

@Belpo: "én azt mondom, legyen neked. de akkor miért is kell elfogadni, hogy Kádárék pincsije ma köztársasági elnök?"

Azzért vazze, mert megszavazta a nép a parlamentet, amelyik megválasztotta a köztársasági elnököt. Világos?
Egyébként ne fogadd el, én az egész köztársaságot nem fogadom el... Most jobb?

WLaci 2010.09.20. 22:48:40

Köszönöm a sok okosnak, hogy megvédte tőlem József Attilát. Nem arról van szó, hogy nem volt jó költő, csak hogy túlértékelt egy baloldali rezsim által. Ja persze gyerekkorban ha azt verték folyamatosan az ember fejébe, hogy ő a legjobb, akkor nehéz a világképet megváltoztatni. De ez a korszak pont erről szól. A nemzeti és nemzetellenes erők harcáról. Nem kell félni a ballib nyammogástól, igenis ki kell mondani, hogy inkább Wass, mint József. Arról kell utcát, közteret elnevezni, akire a nemzet büszke lehet, és aki büszke volt a nemzetre. Szabó Ervin-féléket pedig el kell felejteni.
Mondjuk nem tudom, miért nem világosak az új világ szabályai mindenkinek, lassan már olyan, mintha a Tóta-blogot olvasnám... Itt viszont elvileg többségben van a jobb, csak most látszik, hogy még itt is mennyi mindent kell a fejekben tisztázni...

Savage Sentimental & The Cool Breeze Foundation · http://lettreindividuelle.blog.hu/ 2010.09.20. 22:58:46

@RaSHaWeRaKH: Én köszönöm neked, és mindazoknak, akiknek van füle arra, amit a hozzászólásommal mondani akartam.

Hüledezve olvasom, hogy itt valaki számomra érthetetlen párhuzamot vonva Albert Speer nevével hozakodott elő. Ha már Speer:

“In political life, there is a responsibility for a man's own sector. For that he is of course fully responsible. But beyond that there is a collective responsibility when he has been one of the leaders. Who else is to be held responsible for the course of events, if not the closest associates around the Chief of State?”

„A politikai életben létezik az ember saját területe iránti felelőssége. Természetes, hogy azért teljes mértékben felelős. Azon túl azonban létezik kollektív felelősség is akkor, amikor az ember történetesen a vezetők egyike. Ki mást kell felelősnek tartani az események menetéért, ha nem az államfőt körülvevő legközelebbi munkatársakat?”

Speer, Albert (1970), Inside The Third Reich, Macmillan, p. 516.

Mindezt a nürnbergi per során tett második tanúvallomásában mondta el. Szemben a mai magyar politikai elit jelentős részével, Speer pontosan tisztában volt e szavak gyakorlati súlyával, és nemcsak elfogadta büntetését, de meg is értette a jogosságát.

2010.09.20. 22:59:15

@WLaci:
"Mondjuk nem tudom, miért nem világosak az új világ szabályai mindenkinek, lassan már olyan, mintha a Tóta-blogot olvasnám... Itt viszont elvileg többségben van a jobb, csak most látszik, hogy még itt is mennyi mindent kell a fejekben tisztázni..."
ajjaj
@TaTa86.:
őszintén szólva rosszabb :) bár tényleg érdekelne, miért nem fogadod el az"egész köztársaságot", és mit is szeretnél.....

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.21. 00:29:07

@Belpo: Királyságot(, azt is 46ban szüntették meg). :)
Akkor nem egy posztkomcsi lenne az államfőnk.

Nem mellesleg a nép szavazta meg azt is, hogy a parlament választja a közt elnököt, és nem népszavazással választják. Szóval egy szava nem lehet a népnek.

magyar_newton 2010.09.21. 01:33:35

Azért bámulatos, hogy milyen hülye a magyar. A balosok elé elég odadobni néhány orbánozós vagy nyilasozós mondatot, és úgy vetik rá magukat mint éhező kutya a csontra. A másik oldalon meg tök mindegy mi, csak komcsizós legyen, és máris marakodnak a koncon. Olyan könnyű elterelni a szót a lényegről nálunk, hogy az ember csak ámuldozik.

Amúgy nem ismerem ezt a Szabó Ervint, de nem is érdekel, hogy ki volt. Ha komcsi akkor komcsi, ha nem, akkor nem. Amerika, Anglia simán elvan a történelmének a kétes szereplőivel is, senkit nem zavar, hogy itt-ott utcák, szobrok, intézmények vannak róluk kölcsönösen elnevezve. Az még rendben van, hogy egy Szálasiról vagy Rákosiról nem nevezünk el semmit, de hogy ilyen politikailag nevenincs, huszadik vonalas nevekkel mit görcsölünk, azt nem tudom.

Amúgy a viszonyainkat látva az se lenne jobb, ha megváltozatnánk. Tuti nem az számítana, hogy mennyit tett az új jelölt az irodalomért, vagy a könyvtárért, hanem az, hogy a neve jól csengjen. Akkor meg tök mindegy, hogy milyen nevet írnak be az emberek a google maps-be, amikor a könyvtárat keresik. Többet úgy se tudnának a névadóról, mint a nevét...

Ez a télapó inkább foglalkozzon az artisjussal átkeresztelősdi helyett...

Baldrick68 2010.09.21. 06:42:36

@magyar_newton:
Ez a szarakodás tisztára arra emlékeztet ami rendszerváltáskor történt.
A "Nagy választás" előtt azt harsogta minden politikai párt hogy a gazdaság romokban, a 24. órában vagyunk, tenni kell valamit azonnal, stb. stb. (hú vazz ismerős mi?)
Amikor megalakult az új országgyűlés vajon mi volt az első dolguk?
Nekiláttak a gazdaságnak vagy ilyesmi?
Á dehogy, megszavazták a saját fizujukat, hosszasan vitatkoztak arról hogy milyen legyen az új címer, el szarakodtak arról hogy akkor melyik szobor mehet vagy maradhat és hová kerüljenek.
Akkor is azt mondtam: Ezek szerint mégsincs akkora gáz ha ilyenekkel ráérünk játszani.
Ha ég a házam akkor nem a mosatlan edények miatt aggódok a mosogatóban.

Baldrick68 2010.09.21. 08:03:44

Én amúgy azt mondom hogy mindent a maga környezetében érdemes megvizsgálni és ítéletet alkotni róla.
Utólag ennyi év távlatából nagyon könnyű okosnak lenni hogy mi lett volna ha és húú de elrontották ezt vagy azt.
Példának okáért itt vannak a vérjobber kollégák akik többek között azt fájlalják hogy a gonosz multi kapitalista kizsákmányolja és tönkreteszi a zembereket.
Jogosnak tűnik a kérdés hogy Szabó Ervin korában amikor a társadalmi viszonyok még ilyenebbek voltak mint ma, vajon akkor mit mondtak volna?
Abban a korban ha nem tartoztál a vagyonosabb osztályhoz és mondjuk munkás voltál akkor kb. nettó szívás volt az élet.
Az akkori kapitalizmus bizony olyan volt hogy hozzá képest a Kínai Foxcon gyár (ahol öngyilkosok lettek az alkalmazottak) egy kellemes nyugis üdülő.
Azok a dolgok amelyek ma természetesnek tűnnek ( 8 órás munkaidő, fizetett szabadság, beteg szabadság, munkajogi törvények amelyek nem engednek meg bármit a munkáltatóknak, munkavédelem) akkor nem voltak sehol és csak a "kommunistának" nevezett arcok harcoltak értük.
Szóval az akkori konzervizmust ne keverjük a maival, és azokat a "kommunistákat" akik változtatni akartak a társadalmi egyenlőtlenségeken se vessük össze a Hagyó félékkel.

Ja még mielőtt lekomcsiznátok.
Ugyanúgy nem ítélem el azokat a hétköznapi embereket akik anno lelkes támogató voltak Hitlernek a kezdetekben.
A nagy háború után a német gazdaság padlón volt, nyomor munkanélküliség stb.
Amikor a bajszos hatalomra került a német gazdaság szépen pörgött felfelé az egyszerű német azt látta hogy minden nappal jobb egy kicsit, és büszke volt volt arra hogy hogyan fejlődik az ország.

Baldrick68 2010.09.21. 09:05:58

Az előzőt elnyelte a blogmotor.
Kedves vérjobberek akik azon siránkoznak hogy a multik kizsákmányolják és tönkreteszik a zembereket.
Elárulom hogy Szabó Ervin korában ez még úgyabbul volt.
Azok a vívmányok amelyek nekünk olyan természetesek akkor még sehol nem voltak (8 óra munka, fizetett szabadság, betegszabadság, munkavédelem, munkajogi törvények amelyek a munkást hivatottak védeni, stb.).
Ebben a korban voltak páran akik felszólaltak a társadalmi igazságtalanságok ellen.
Szépen leírja egy másik blog ezt a dolgot:
"Ami közös ezekben az emberekben, az a feudális Magyarországgal való szembenállásuk, illetve egy nyugatias gondolkodási modellhez való csatlakozásuk, a modernizáció szándéka. Aki ma Szabó Ervin baloldaliságát kritizálja, annak fogalma sincs arról a döbbenetesen pocsék országról, amelyben ezek az emberek éltek, és a javítás szándékával felléptek. A századforduló éveire szeretünk úgy emlékezni, mint a boldog békeidőkre, Magyarország a döbbenetes fejlődésének időszakára, ami persze igaz is. Igaz, mint minden részigazság. Mert ennek a békének és fejlődésnek olyan pokoli belső kizsákmányolás és elnyomás volt az ára, amelyről szívesen elfeledkeznek a „konzervatív történészek”. Ez az az időszak, amikor a csendőrsortűz, a kardlapozás hétköznapi hír volt a lapokban, amikor a borzalmas lakásviszonyok miatt dühöngő tüdőbajt morbus hungaricusnak, azaz magyar betegségnek hívták szerte a világon, amikor hárommillió koldus országa lettünk. Ez az az időszak, amikor a király, tetszése szerint feloszlathatta a neki nem megfelelő parlamentet, amikor a választójogért komoly harcokat vívtak a kirekesztetek, amikor valóban csak a kiváltságosak szűk rétegei élhettek úgy, ahogyan mi azt ma természetesnek vesszük. Ez a kor eltűrte a gyermekmunkát és az éhhalált, eltűrte a feudális nagybirtokrendszert és a dzsentrit, eltűrte mindazt a mocskot, nyomort, amelyben szegényei éltek, miközben urai szédületes gazdagsággal tüntettek. Mai szemünkkel nézve az akkori Magyarország egy harmadik világbeli förmedvény, egy Burkina Faso szerű képződmény volt.
Nem, csoda, ha jelesei mindent elkövettek azért, hogy megváltozzon ez a világ. Aki elolvas egy-két Ady verset, vagy hajlandó a századforduló állami-nemzeti propagandáján túl is észrevenni valamit abból a korból, az pontosan tudja, hogy Szabó Ervinnek és társainak, nagyon is igaza volt. Még akkor is igaza volt, ha azok a megoldási módok - a szocializmus, a szindikalizmus, az anarchizmus - amelyeket a feudális Magyarország megújítására elképzeltek, éppen úgy a semmibe vezettek, mint ahogyan oda vezetett a grófi-úri-dzsentri Magyarország útja is. "

blerocs 2010.09.21. 09:42:23

@Savage Sentimental & The Cool Breeze Foundation: Én is köszönöm az értékes kommentet, és remélem, hogy egyszer majd folytatja a blogját, vagy akár kezd egy újat..

Dzsentrisvihák 2010.09.21. 10:51:44

@flamer: Fordított Marxot, Engelst és teljes mellszélességgel üdvözölte a Lenin által fémjelzett kommunista puccsot. Azt hiszem ezen urak hangoztattak valamiféle osztályharcot, vagy mit, ahol bizony komolyan volt gondolva, hogy a burzsoá népnyúzók mennek a levesbe. És mentek is. Ugyanúgy, ahogy Hitler bácsiéknál a zsidók. Ha azt nem szeretjük, akkor ezt miért kéne? (A témáról bővebben: bombahir.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=6330:a-horst-wessel-emlekzenekar&catid=112:rovat-publicisztika-bombagyar&Itemid=494 )

@Belpo: Én azzal se értek egyet, ezért is tartom hipokrita bagázsnak a Fideszt, akik el fogják kaszálni a lusztrációs törvényt, mert maguk is tömve vannak régi MSZMP-s káderekkel. Egy centit se jobbak a maszopos bandánál.

@Borenbukk: Ha jobboldal alatt a Fideszt érted, az undor közös. Az pedig álságos csúsztatás, hogy a kommunisták csupán a dolgozók jogaiért mondogattak bazsarózsás szólamokat, egyébként pedig olyan ártalmatlanok voltak, mint egy apácakórus. A tömeggyilkosságokat nem az ujjából szopta a tisztelt munkásosztály, de nehogy már nekem kelljen itt ideológiatörténeti szemináriumot tartanom...

ljosecska 2010.09.21. 11:13:30

@WLaci: Szerintem vegyél le egy J.A. kötetet a polcról és próbáld meg elfeledni, hogy miket vertek a fejedbe Wassról. És miután nem fogják az életed _minden_ területét meghatározni ész nélküli politikai értékrendek, akkor érdemes lesz átgondolnod a dolgot.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.09.21. 11:28:54

@Baldrick68: Nagyszerű tényleg,most nem halnak annyian éhen, meg jobb az orvosi ellátás is,lehet savazni is néha napján,ez mind pont elég arra ,hogy ugyanúgy át legyen baszva és ki legyen használva a nagyérdemű mint anno.Azt hiszed nincs most "grófi-úr-dzsentri" ?Jah ,hogy most más szerepet játszanak meg máshogy hívják ugyanazt a halmazt?.Milyen jó,így egészen más... :))) külön vicces ,hogy ezek között most már nagy Marxisták is vannak jó számmal :)))

radala 2010.09.21. 12:19:26

Elolvasva az indexen Szabó Ervin élete rövident, szerintem sem kell ezen változtatni, bár igazából nekem maximum indifferens a kérdés. Szóval nem mennék kukát borogatni a név megvédéséért sem meg a megváltoztatásáért sem. De ez egy hülye érv:"Az a könyvtár évtizedek óta "Szabó Ervin" könyvtár, ez a "brand" neve, teljesen értelmetlen nevet változtatni."
Szegeden a Ságvári gimi nevét nem változtatják meg, mert brand. Ez például már teljesen hülyeség. Anno mindenki azt mondta, hogy a Felszab tér soha nem lesz Ferenciek tere. Ma meg már a kutya nem emlékszik rá, hogy mi is volt az a felszab. vagy Szegeden már senki nem hívja Marx térnek a Mars teret, nem is emlékszem, hogy mi volt a Szentháromság utca meg a Boldogasszony sugárút.
Szóval az, hogy valami 40-60 évig valami volt, az semmit nem jelent.
Pannon/Telenor Westel/T-mobil... Baromi gyorsan tanul az ember... Majdnem ilyen gyorsan felejt is:-)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.21. 13:30:58

@magyar_newton: Az USA és GB mikor volt utoljára megszállva, he?
Egyébként van egy olyan sejtésem, hogy a függetlenségi háború után a jenkik is veszett átnevezésbe kezdtek.

arlequin 2010.09.21. 13:52:53

@radala: tolbuhin volt a boldogasszony... a szt3ságra hirtelen nem emléxem, de talán münnich feri? nem biztos.

más.

ha hamvasra változtatnák, akkor szerintem simán mehet. ez a szabó ervin a nyomába sem ér.
két fajtát nem tűrök: a militaristát, meg azt aki ezek ellen harcol, a pacifistát.
hülyepisták mindketten.

bakszakáll 2010.09.21. 16:45:05

Két probléma van Szabó Ervinnel. 1. A kommunisták (szocialisták) idolja, előképe. 2. Jelentéktelen figura ahhoz, hogy a főváros könyvtári hálózatának névadója legyen. Brand? Ugyan már! A lakosság nem ismeri, az olvasók sem fognak bánkódni érte, legfeljebb zero, de hát ezt azért túléljük valahogy. Hamvas Béla viszont nagyon jó választás lenne.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.09.21. 17:15:09

@WLaci:
Vedd ugy hogy megsértettelek
"Ez a szavazási arány mutatja, hogy a kádárizmusban nevelkedettek és azok gyerekei még ..."

Az unokákat se feledd ki, sőőőt...

Dekatlon 2010.09.21. 19:25:39

Nagy Imre is kommunista volt, akkor őt meg kiássuk?
Egyszerű gondolkodásra vall minden baloldali gondolkodót összemosni, és együtt büntetni/útálni a rendszerért.
Vagy akkor a középkori inkvizíció és a modernkori pedofílbotrányok miatt útáljunk minden katolikus papot, sőt a híveket is, mert azok ugye kollaboránsok.

arlequin 2010.09.21. 19:42:14

@Dekatlon:
„Igen, azok vagyunk! Nemzetközi szocialisták! Nemzetköziek vagyunk, mert a mi hazafiságunk nem a piros-fehér-zöld csendőrbojt és a magyar vezérleti nyelv, hanem a népek legjobb erejét kiszipolyozó militarizmus támadása, a népeket egymásra uszító hatalmi vágyak megvetése. […] Igen, forradalmárok vagyunk! Azok vagyunk, mert ezt a világot tőből ki akarjuk forgatni! Forradalmárok vagyunk, mert az emberiséget egymás ellen küzdő osztályokká tépő magántulajdont a testvéri köztulajdonnal akarjuk helyettesíteni. […] De forradalmárok vagyunk azért is, mert ha az uralkodó osztályok nem fognak békésen engedni, ha erőszakkal fogják meggátolni harcunkat, melynek győznie kell, – akkor nem félünk az erőszaktól sem, nem félünk ágyúitok ezreitől, szuronyaitok millióitól, hanem állunk elébük azzal az erővel, amelyet legyőzhetetlen igazunk sziklaszilárd tudata ad majd nekünk.”

(Szabó Ervin: A diákokhoz. Budapest 1903, Népszava kiadás. Szocialista diákok könyvtára 2. sz.)

te nagyon idióta. baloldal és jobboldal nem jelent gondolkozást. puszta elmeműködés mindössze. ráadásul összemosod a krisztusi igét a kommunista véráradattal. barom.

bocs.

Emerenz 2010.09.21. 19:43:03

@bakszakáll: de feljebb lévő kommentben (nemtomkrúz) ott az idézet, amiben Hamvas "végrendeletileg" tiltakozik az ellen, hogy róla bármit elnevezzenek.

arlequin 2010.09.21. 21:16:36

@Emerenz: igazad van. de azt nem említi, hogy könyvtárat se nevezzenek el róla...

pontosság kérem, pontosság.
másfelől ez az igaz ismeretből fakadó alázatos gőg, hogy őt fel ne használhassák. naná, hogy fel fogják használni. miért, mit gondolt, amikor ilyeneket leírt?
hát naná, hogy arra, hogy mindez megtörténhet.
nem kell béla bácsit félteni, megéri a maga pénzét, ha lehetek ennyire profán.
mellesleg egy ilyen gesztus rögtön hamvasra irányítaná a 'nagy forradalmárokat'. s azok meg hirtelen meglepődnének. és nem ő érdemelné meg a kinevezést, hanem nekünk lenne szükségünk rá, meg a következő generációnak.
ha valaki ezt nem látja, az vak. magyarán mondva hülye.
pont.

guma 2010.09.21. 22:06:28

@arlequin: Ha lenne kalapom ...
Megérdemled!

arlequin 2010.09.21. 23:34:54

@guma: ha gondolod kölcsönadom. éppen ma kaptam az asszonytól egy újat. nem mintha bármi közöm lenne ezekhez. csak kissé idegesítő amikor hamvasról olyanok beszélnek akik nem is ismerik, csak legfeljebb elolvasták, de egyáltalán nem értik.
hű látod. mintha én érteném... ;-D

Dekatlon 2010.09.21. 23:39:26

@arlequin: krisztusi igéről nem volt szó, papokról volt.. Barom meg a jó anyád, aki nem tanított meg tisztelettel vitatkozni.

arlequin 2010.09.21. 23:58:43

@Dekatlon: oh. csodás ez a hihetetlen intellekt-kuss. ha a papokról beszélünk és hitelességről, akkor te idevegyítetted a különféle történelmi tévhiteket.
te barom.

nem vagy tisztában azzal, hogy derága nagy imrénk közreműködött a cári család meggyilkolásában? NKVD törzstag volt? hogy ő kezdeményezte a padlássöpréseket? nem vagy te túl fiatal avagy elfogult?

az anyádat nem keverném bele. mert barom kicsi fia annyira lesüllyedt, hogy a másik édesanyját becsmérli. ez aztán tényleg zéró tolerancia. felőlem. mert hogyha édesanyámat bántod, te baromarcú állat - kopirájt báj jú - , akkor annyi közöd van a valódi vitához - amit te rajtam számon kérsz -, mint varacskos disznónak az atomtechnikához. te vadbarom.
azt hiszem jogos előző megjegyzésem. márcsak amiatt is hogy elkezdtél anyázni. te állat. szülémet bántod miattam. te állat. te hüje, vadbarom állat. ejh.
nem haragszom, félre ne érts. de szülémet bántani miattam, rettentően sekélyes és alantas tevékenység.
inkább gyakorold a thermopülai csatát.

Kicsit Karcos 2010.09.22. 00:59:00

Hamvas Bélára nézve lenne sértő, ha Szabó Ervin cseréjeként akarná játszatni valaki. Lehetne neki reflektorfényt adni, mert megérdemelné, mint ahogy Herczeg Ferenc vagy Tormay Cécile is. Lehetnének érettségi tételek, meg sok minden más is, de ennél többet letettek mind az asztalra, minthogy protekcióval kelljen benyomni őket amúgy szintén nem méltatlan másvalaki helyére.

arlequin 2010.09.22. 08:15:22

@arlequin: @Dekatlon:
ja és igen!

én kérek elnézést.

@Kicsit Karcos: na azt elhiheted, hogy tormay cecilt nem fogja szőcs javasolni... de szerintem óriási dolog, hogy a tul.képpeni 'kultuszminiszter' hamvast ilyen szinten behozza a köztudatba. nem hogy pusztán szimpatikus, hanem előremutató és bizonyos reményekkel kecsegtet.

guma 2010.09.22. 08:36:34

@arlequin:

Köszönöm! De szerintem problémám lenne a mérettel.DDD

Dekatlon 2010.09.22. 10:17:18

Ezen kívül a szánalmasan vergődő @arlequin: trollon kívül másnak nincs érdemi ellenvéleménye?

arlequin 2010.09.22. 10:49:10

@Dekatlon: egyszerűen nem foglalkoznak veled. csak én érzek veled együtt. ;-)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.09.22. 20:40:17

Bevillant az a Népszava az életrajzban, mi?
Francnak csak névváltoztatást akarnak. Miért nem keresik meg az egykori tulajdonosok leszármazottait, és adják vissza cakkumpakk az összes rekvirált belvárosi palotát?

arlequin 2010.09.22. 21:20:04

@neccharisnyás útonálló: oda se neki. elmúlik. ez tuti info.

Kicsit Karcos 2010.09.22. 22:30:45

@arlequin: egyetértek.Csak nem kéne így elpuffogtatni Hamvast, ha már előkerül, hanem legalábbis Eperjesen egy magyar könyvtárat alapítani, és elnevezni róla. Mint ahogy Kazahsztánt sem kellene annyiba hagyni, hogy begyűjtsön 1-1 szittyázást a mérvadóktól, hanem legalábbis magyar kulturális intézetet kellene ott nyitni. Vagyis az irány jó, csak akkor lépni is kellene, nem csak beszélni, mert így nevetségessé teszi magát is, meg az ügyeket is, amiket képviselni próbál.

Kandabula 2010.09.24. 01:51:39

Tényálladék, hogy Smitt Pál komcsi volt. Szőcs úr most túlteng, mert különben mi lenne a dolga. Az elnökbe belekötni nem mer, így hát keresett egy témát. Lényeg, hogy mutassa magát. Egy politikai celebbé akart válni, ami sikerült is. Várom, hogy mikor táncol alsónadrágban, a bulvár nagy örömére.

Kandabula 2010.09.24. 01:53:15

Egyébként meg mi köze a mi dolgainkhoz?

noname.blogger · http://suisseproject.blog.hu/ 2010.09.30. 03:29:02

Basszus, a kommunista diktatúrát nem látták előre a kommunisták. Anno aki komcsi volt az általában egyszerűen besokallt a vérkapitalizmustól és akart némi jólétet az egyszerű népnek is. Idealisták voltak, azt hitték, így lehet megcsinálni azt, hogy az embereknek jó legyen. Akkortájt rengeteg jóérzésű ember kommunista volt, azok viszont akik a diktatúrákat csinálták, már csak a nevükben voltak kommunisták....
Szerintem a Szabó Ervinhez hasonlók, ha mostanában születtek volna, ma a demokráciát védenék ezerrel.

2010.09.30. 06:17:11

@noname.blogger: dehogynem látták. Teljesen nyilvánvaló volt, hogy a tőkés burzsoázia nem fogja önként és dalolva átadni vagyonát, lemondani kiváltságairól, a rendszer csak erőszakos úton valósítható meg. Csak éppen ezzel kapcsolatban nem voltak morális gátlásaik, mondván, hogy maga a kapitalisták sem riadnak vissza az erőszaktól, ha egy sztrájkot vagy tüntetést kell szétveretni a rendőrökkel.

süti beállítások módosítása