Skip to content


       Szűrés lista

A természet a hibás, hogy átszakadt a salakból (!) készült gát

Egyre elképesztőbb fordulatokat vet a vörösiszap-katasztrófa ...

A Magyar Tudományos Akadémia tagjai megállapították, hogy a vörösiszap nem mérgező. Azt írják, maga az iszap nem mérgező (gondolom csak vörös) a gond a vízzel van, mert az durván lúgos, és harmadfokú égési sérülést okoz.
Mi lesz ha a víz elpárolog, és az iszap megszárad? Ebben az esetben a finom por felszáll, belélegzik és "a lúgos kémhatású anyagokat tartalmazó por jobban irritálja a légutakat és a tüdőt." Nem tudom, hogy a Tisztelt Akadémikus urak szeretik-e, ha lúgos hatású finom por irritálja a tüdejüket, én például nem nagyon, még ha ráütik a pecsétet is, hogy nem mérgező.

A legdurvább, hogy a szobatudósok szintén azt ajánlják, amit Bakonyi úr, hogy csapassák le a vörös cuccot slaggal.

Nos, Tisztelt Akadémikus Urak, menjenek oda a helyszínre, és demonstrálják Nekünk, hogyan is csapatnak a profik.


Kezdjék mondjuk itt:


Ez egy takaros fürdőszoba volt, kád, csap, mosógép ...

Azt hittem nincs durvább az árvíznél .... nos tévedtem, mert ez az.

Az 1 millió köbméter vörösiszap (a teljes havi vízfogyasztásunk 4 köbméter)  2 méter magasan és 1 km széles sávban vonult le, mint egy vörös cunami.

Az AP videója:


Sky News:

(Még több videó erre)

Ezt a vörös anyagot az életben nem slagozzák le.

Akadémia: "A vörösiszap nagy részét a tárgyakról és a házak faláról nagy nyomású vízzel le lehet mosni. Miután az épületek vakolata és belső festése is legtöbb esetben lúgos anyagokat tartalmaz, ezeket a vörösiszap nem károsítja. Savas anyagokkal viszont a falat nem szabad lemosni, mert kárt tesz falban és a vakolatokban. A vas-oxid által okozott piros szín eltávolítása nehezebb, így a festés valószínűleg nem kerülhető el. A maradék rozsdás elszíneződés nem jelent semmilyen veszélyt. A megtisztított házakba a takarítás után nyugodtan vissza lehet költözni."

Ja, és talajcsere sem szükséges, takarítsák fel az iszapot, oszt' szántsák fel a talajt.

Tibi nagyon örül, hogy csak szántani kell, meg csapatni slaggal. (Fotó: Origo)

Nagy méretű, nagyon durva fotók: spottr.hu, The Big Picture.

A számítások szerint több iszap folyt ki a tározóból, mint amennyi olajszennyeződés ömlött ki hónapokon keresztül a Mexikói-öbölben. 1 millió köbméter az 1 milliárd liter, és ez bizony tényleg több, mint 780 millió liter olaj.

Nem véletlenül mondták ki, hogy ez Magyarország legnagyobb ökológiai katasztrófája.

A nyomozást közben átminősítették "halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésre".

A balesetet okozó tározót üzemeltető Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL) vezetői azt mondták, nem érzik felelősnek magukat a katasztrófáért, szabályosan üzemeltették a tározót, a balesetet valószínűleg a sok eső okozta. Vagyis természeti katasztrófa.

Ha megolvad a hó a Tátrában, és megárad a Hernád, az természeti katasztrófa. Ha X. számú kazetta fala átszakad, az nem természeti katasztrófa, hanem ipari.

Én mindenesetre várom, mikor kenik az egészet az éjjeli őrre, mert nem jelentette, hogy esik az eső, vagy repedezik a gát ... vagy az ügyeletesre, aki nem olvasta el az emailjét.

Csak nem gondoljuk, hogy ebben az országban letartóztatják és elítélik az ország 21. leggazdagabb emberét, amennyiben bebizonyosodik, hogy nem természeti katasztrófa történt?

A Mal Zrt. igazgatósági elnöke Tolnay Lajos (40% tulajdonrész), vagyona 23 milliárd forint. A cégvezetőnek, Bakonyi Zoltánnak (30% tulajdonrész) a vagyona 16,5 milliárd, ő a 28. leggazdagabb. A harmadik tulajdonosnak, Petrusz Bélának (30% tulajdonrész) szintén 16 milliárdos vagyon van.

Vajon a tulajdonosok a saját vagyonukkal felelnek a cégük által okozott károkért? Nem hinném ...

Bakonyi bánatos képpel nyilatkozta a TV-ben, hogy 65 méter széles a tározó falának az alapzata, nem érti, hogy mi történt. Nos, azt már nem tette hozzá, hogy salakbetonból épült, és az Ajkai Erőmű salakját használták fel.  Farkas József, a Budapesti Műszaki Egyetem Geotechnikai Tanszékének tanára szerint "ha a salakot beépítették a gátba, az szörnyű dolog. Magyarországon van vagy négyezer ilyen-olyan gát, és tudtommal egyiket sem salakból építették".

A Reális Zöldek oldalán olvasható egy igen érdekes magyarázat, és a Hírszerzőn is jelent meg erről egy cikk.


Miért szakadt át a 10-es kazetta déli sarkának a felső része?

A vörös iszap elhelyezésére szolgáló 10. kazetta építése még a rendszerváltozás előtt kezdődött meg. Korábban kilenc kazetta épült, amelyekbe a timföldgyártás hulladéka a vörös iszap került elhelyezésre. A kazetták falának építéséhez az Ajkai Erőmű salakját és pernyéjét használták fel. Az ajkai szénféleségek eltüzelése révén keletkező salak/pernye kiváló kötőanyaga a salakbetonnak. Az erőmű salakjának felhasználásával készített salakbeton, jóval nagyobb terhelés elviselésére képes, mint akár a közönséges beton vagy az ajkai erőmű salakjának felhasználása nélkül tisztán kohósalak felhasználásával készülő salakbeton.

A rendszerváltás után az Ajkai Erőmű egyre kevesebb szenet fogyasztott el, a megújuló energia hordozóra részben fatüzelésére tért át, a 10. kazetta falának felsőrésze építéséhez döntő részben kohó salakot használtak fel.

A 10. kazetta falának felső része már sokkal kisebb terhelés elviselésére lett alkalmas, mint a kazetta falának alsó fele.

A szilárdságtanból ismert, hogy a legnagyobb terhelés a kazetta falának az alsó részére hat és a magasság függvényében a terhelés a kazetta belső falán lineárisan csökken.

A timföldgyártás a térségben a rendszerváltást követően megszűnt az alumínium kohók is felszámolásra kerültek.

Bauxit bányászata ugyan még folyik, de jobb minőségű bauxit Németországba kerül kiszállításra. Németországban, vízerőművekben megtermelt olcsó villany felhasználásával a timföldből alumínium készül, míg a maradék bauxitból itthon értékes az acél ötvözésére alkalmas fémek bányászata folyik, víz és lúg felhasználásával.

A fémbányászathoz felhasznált víz, és lúg – lúgos víz – a 9. és a 10. kazettában tárolt vörös iszap tetejére került, megnövelve a kazetta falának felső részén a terhelést, a terhelést tovább növelte az ez évi bő csapadék, az amúgy is gyengébb minőségű salakbetonból készült kazetta falának felső része átszakadt.

A kazetta felső részének a szakadását, tehát a katasztrófát közvetlenül az ez évben bekövetkezett bőséges csapadék váltotta ki.

 

 Mindannyian jól emlékszünk, hogy egy szomszédos országban történt egy nagyon hasonló katasztrófa. 2000-ben azonban "csak" 100 ezer köbméter ciános víz ömlött ki, Magyarország 29 milliárd forintnyi kártérítést követelt a bányavállalattól, de mivel a céget felszámolták, egy forintot sem kaptunk (egy román képviselő máris azt követeli, hogy Magyarország térítse majd meg a Romániának okozandó károkat).

2005-ben körbefotózták a tározót, és látható a képeken, hogy szivárog a vörös lé, és hogy meg van repedve a gát. Fotógaléria. 

Címkék: katasztrófa abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr482354699

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mielőtt még meghal minden, mi maradandó 2010.10.10. 00:28:38

A tiszai ciánszennyezés és a lelátóról röpködő halaktól emlékezetes Magyarország-Ausztrália válogatott labdarúgó mérkőzés után azt hittem, nálunk ilyen esemény többé nem lesz. Hát tévedtem. Lett...Valahogy úgy érzem, egy olyan világban élek, ahol hírné...

Trackback: _vérnász az avaron (vörösiszap) 2010.10.10. 00:17:17

  Beszéljenek mindenki helyett (helyettem, helyettünk) a KÉPEK:                         Bakonyi Zoltán. A cég vezetője.: "Ez a gát maga az erő definíciója"   &nbs...

Trackback: Neokommunizmus és a katasztrófák 2010.10.09. 12:33:19

Nem akartam politikai blogot írni, de most muszáj. Még ha nyilván nem leszek is népszerű vele.Egy régi orosz, tán szovjet mondás szerint az úttörő nem azért keresi a tábortűz körül a kulcsát, mert ott hagyta el, hanem mert ott van világos. Úgy tűn...

Trackback: Az Akadémia maró logikája 2010.10.08. 13:53:55

Minden tiszteletem azoké az embereké, akik életük során megszerzett jelentős tudásukkal segítik a bajbajutottakat. De...Elolvastam a MTA kisokosát és örülök, hogy mennyi mindent előre tudnak a tudósaink kalkulálni, csak az a baj, hogy az elméleti tudás...

Trackback: Vörösiszap: húsz éve benne vagyunk 2010.10.08. 13:51:04

Gondolkozzunk el egy pillanatra: igazán komoly büntetést hazai nagyvállalkozó kapott-e már ebben az országban? (Fotó: Varga György/MTI) Természetes dolog, hogy mindenki a felelősöket keresi egy akkora katasztrófa után, mint az ajkai timföldgyár vörö...

Trackback: A vörös iszap és a negatív externália 2010.10.08. 11:56:39

Ökológiai katasztrófa fenyeget a Kolontár melletti timföldgyár tározójának gátja átszakadása után - erről szólnak a hírek manapság. A kár rettenetesen nagy: eddig öt települést érintett a lúgos víz és a vörösiszap, több száz hektár földet tönkretett, a...

Trackback: Hideg láva 2010.10.08. 11:28:37

 Megtörtént a XXI. század eddigi legnagyobb ember- és természetkárosító katasztrófája Amerika után már Európában is. A hatóságok, a különböző arra hivatott emberek és szervezetek a mentéssel, kárenyhítéssel és a katasztrófa-turizmussal foglalkozna...

Trackback: A Vörösiszap elöntötte a közösségi médiát is 2010.10.08. 11:26:56

Október 4. óta összesen 4778 bejegyzés született a Vörösiszap-katasztrófáról a közösségi oldalakon.Koncentráltan a fórumokon beszélgetnek az emberek az ügyről, míg a legtöbb egyedi felhasználó a Facebookon osztja meg a témába vágó tartalmakat. Ennek ta...

Trackback: Vörösiszap - az új Hungarikum 2010.10.08. 10:39:20

Olvastam, hogy Illés Zoltán az MTI-nek azt nyilatkozta, ilyen katasztrófa még sehol a világon nem történt, mert ugyan vörösiszap ömlésre már volt példa, de nem lakott területre. Elképesztő felvételek, megrendítő hírek, értő és kevésbé értő hozzászóláso...

Trackback: Ki a felelős az iszapáradatért? 2010.10.08. 10:11:31

Néhány gondolat, hogy a felelősség megállapítása érdekében végre tisztán láthassunk a vörös iszap katasztrófánál. Mit kellene tudnunk ehhez?Az ilyen tevékenységet folytató ipari létesítményeknél a területileg illetékes környezetvédelmi felügyelőségek j...

Trackback: MAL zRT vs. ÉLET: 5:0 2010.10.08. 09:40:31

Isten megteremtette a vizeket, az ember megtanulta elpusztítani. Egy újabb példa eme nemtelen cselekedetre.A veszélytelennek minősített vörösiszap -továbbra is tartom, a szilárd összetevőkben kötött NaOH nem elválasztható ebben az esetben az iszap frak...

Trackback: Lúgosíts velünk! 2010.10.08. 09:39:26

Szösszenet, a napokban folyamatosan futó mail-szerveres reklámból. No comment, Nők Lapja Café.Uff, én beszéltem.     

Trackback: A vörösiszap a hibás 2010.10.08. 09:26:40

 Megmondta Bakonyi Zoltán is, hogy a vörösiszap nem veszélyes, és mivel ő egy vezérigazgató, aki igazán otthonosan mozog ebben a témában, nos, el kell hinnünk, hogy nem veszélyes.   Bizonyára ő is úgy van ezzel, mint a fegyvergyártók. Hisze...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rolika 2010.10.08. 08:55:51

El nem tudom képzelni, hogy ilyen szennyezett helyen éljen valaki. Ez egy falu, basszák meg! Itt állatokat tartanak, kiskert, szőlő, minden, ami kell. A gyerekekről nem is beszélve. Ti felnevelnétek itt gyerekeket? Kiengednétek valaha is a kertbe? Hátha talál egy kis iszapot még valahol egy vakondtúrásban?
Ezek a rohadékok egymást mossák ki a szarból. Üléseznek a védelmi bizottságok, az MTA-s főfaszfejek, de egyiknek a hozzátartozóját/házát/kertjét/háziállatát se vitte el az iszap.
Orbán jól beszélt tegnapelőtt: ide nem lehet visszaköltözni. Talajcsere, beszántás, körbekerítés mementónak.
Nem hiszem el, hogy még ezek után is azon problémáznak, hogy de hát a munkahelyek. Ilyen munkahelyek nem kellenek ide. És még mennyi mindent nem tudunk...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.08. 09:01:02

@rolika:

Meg azt is mondta Orbán, ha éjjel szakad át a gát, akkor meghal mindenki ....

snakekiller23 2010.10.08. 09:03:20

Nem értem mi a bajod az MTA szövegével. Jó, hogy helyreteszik a sok bulváros félinformációt ami kering szerte-széjjel. Ha nem mérgező, hát nem mérgező; Csernobil miatt sem írták át a magfizikát.

civilkontrol 2010.10.08. 09:03:50

Nem tudom a 2005-ös szivárgós képeknél kell-e több bizonyiték, hogy nagyon is tudtak mindenről.
Kiváncsian várom, mikor viszik be az egész tetves gennyes csürhét az ellenőrökkel együtt és kezdik meg kinvallatásukat szadista exávósok bevonásával (legalább most legyen valami hasznuk)

Azért úgy megkérdezném az ellenőrtől, akit nyilván nem kentek meg a MAL-ék, hogy milyen érzés némi zsebpénz birtokában 4 ember haláláért, 5 eltűnéséért, egy tájegység és egy folyó kiirtásáért a legközvetlenebb felelősséget viselni?
Megérte faszfejek?

És kérdem a többi korrupt köcsögöt is, nektek is meg fogja érni, vagy még ma beballagtok jelentést tenni arról, amiről eddig kussoltatok a fejpénzért cserébe???

gányolás (törölt) 2010.10.08. 09:07:18

Annyi szivárgás még normális, az ott körbe mellette szivárgóárok. Móváron is megnézhető, ott is így van, de még azon is túl terjed az anyag, a vasút túloldalán is fellép a szikesedés.

eszkep 2010.10.08. 09:10:19

Ez a "nem mérgező" aranyköpés a történtek ismeretében különösen nevetségesnek tűnik. Igazából szerintem irreleváns, hogy valami "mérgező", vagy "veszélyes anyag".
Ilyen ellentmondások is vannak az okfejtésben.

"A tájékoztató szerint a vörösiszap nem mérgező, de a benne levő maradék nátronlúgtartalom miatt veszélyes anyag."

"a kiömlött iszap kiszáradása azért veszélyes, mert az anyag nagyon finom szemcsékből áll, melyeket a légáramlat könnyen felkap és levegőből a légutakba kerülhet. Ilyenkor ugyanaz a káros hatás jelentkezik, mint ha bármilyen közönséges finom port belélegzünk, de a lúgos kémhatású anyagokat tartalmazó por jobban irritálja a légutakat és a tüdőt."

"A legoptimálisabb esetben is legalább egy évet kell várnunk, hogy a Torna-patak vízi életközössége legalább hasonlítson a katasztrófa előtti állapotra,"
"Sokkal kevésbé várható, hogy a növényvilág, illetve a ráutalt állatvilág teljes mértékben helyreálljon a közeljövőben a szennyezett területen."
"Az iszaptó melletti mezőgazdasági területeket feltehetősen olyan súlyos károsodás érte, hogy a talajcsere sem nagyon segíthet, ezért jó időre ki kell vonni azokat a művelés alól."
No igen, még "szerencse", hogy a vörösiszap "nem mérgező"...

gányolás (törölt) 2010.10.08. 09:10:39

@snakekiller23: Itt jön ki a mérnökképzés hanyatlása. A médiát elönti a politikai hülyeség, amit a sok bölcsész, könyvtáros, kommunikáció szakos csak tovább fokoz. Szakmaiság sajnos gyér, a szakértelem, a műszaki tudományok, a mérnökvilág valamiért a jobboldal számára komcsi trükk.
Ezt sajnos önkritikusan kell mondjam.

Geza 2010.10.08. 09:11:04

"Nem mérgező" - akkor állj benne fejre, te mocskos akadémista faszkalap.
A lúgos kémhatása, az igen, egyszeri közömbösítés után tényleg nem mérgező, de basszad az anyádat, ez nem hipós víz, hanem nehézfémekkel bőven telenyomott iszap.
"Csapassa le slaggal" - hova? A talajra? Fasza. Onnan hová folyik? Úgy van, a földbe. Onnan meg egyrészt felszáll porként, másrészt meg (az újonnan ültetendő) növények felszívják, aztán majd tök jó lesz, hogy golyóálló lesz tőlük az alma, a morzsolt kukoricát meg kartácsnak lehet használni.

Nomármost, ennyire hülye senki nem lehet, akinek annyi esze megvan, hogy meg tudta tartani az akadémiai posztját. Innentől egyértelmű: lefizették a mocskos gecit, hogy legyen egy 'akadémiai szakvélemény', amire hivatkozni lehet.

Megkezdődött a szerecsenmosdatás.

eszkep 2010.10.08. 09:13:56

@zero: Igen, abba bele gondolni is rossz, hogy ez éjszaka történt volna...
Amúgy teljesen jogos, hogy az ott lakók nem is akarnának visszamenni, ha rendbe lehetne hozni a házakat, akkor sem. A rosseb sem lakna egy 10 méter magas gát alatt, ami ha átszakad maró, lúgos iszap önti el a települést!

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.08. 09:14:04

@zero: amivel nem is mondott hülyeséget. ha ez álmukban éri el az embereket, akkor onnan senki nem menekül.

@civilkontrol: "Kiváncsian várom, mikor viszik be az egész tetves gennyes csürhét az ellenőrökkel együtt " - na itt van a kutya elhantolva! Állítólag ugye kb 2 hónappal ezelőtt ellenőrizték a zagytározót. Kíváncsi lennék, hogy név szerint KIK vizsgálták, KIK adták ki az engedélyt, és egyáltalán MILYEN vizsgálat is volt? Ismerve a magyar viszonyokat nem lennék meglepve, ha az íróasztal mögül 2 kávé között ejtették meg a "vizsgálatot".

Ami engem különösen felháborít az az, hogy eleddig EGYIK cégvezető sem tette tiszteletét egyik lakossági fórumon sem. Azt persze nem várom, hogy elismerje a felelősségét, de legalább személyes részvétnyilvánítás és egy bocsánatkérés elvárható lenne.

snakekiller23 2010.10.08. 09:14:51

@Geza:

"11. Tartalmaz-e nehézfémeket a vörösiszap?

A vörösiszap fő alkotója a vas, amely szintén nehézfém, de ez az egészségre nem káros. Egyéb, különösen veszélyes nehézfémeket (kadmium, higany) nem tartalmaz. Tartalmaz ugyanakkor ún. ritkafémeket, de ezek összkoncentrációja a vörösiszapban nem nagyobb, mint 0,3%. Tartalmaz továbbá vanádiumot (0,1%) és titánt (2,7%). Ezen alkotók egy része olyan kémiai kötésben van, amely megakadályozza, hogy közönséges körülmények között kioldódjanak. Összefoglalva az mondható, hogy a vörösiszap nem tartalmaz az egészségügyi határértéket meghaladó mennyiségű kioldható nehézfémet."

@eszkep:

Jaj. Elég egyértelműen le van írva, hogy a VÖRÖSISZAP nem mérgező. Nem azt mondják, hogy az ami és ahogy kiömlött az nem kibaszottmód káros. Idézed is, ugye.

f.m.j. 2010.10.08. 09:15:08

@civilkontrol:

ezek lelkiismeret nélkül született emberek, hiába teszel fel teljesen jogos kérdéseket...
tiszta középkor, hogy csak abban bízhatunk, hogy a hatalmasok majd egyszer elnyerik méltó büntetésüket... mi meg csak addig szívunk, amíg élünk :P

Kicsit Karcos 2010.10.08. 09:18:23

Láttam az akadémia főtitkárának az interjúját, hát nem volt valami meggyőző. Eleve nekem ne hétegészötözzön matek / fizika / kémia fakttól fölfele senki, pláne egy akadémikus. Alig mondott konkrétumot, miközben követhető sem nagyon volt a szövege.

hivatásos naplopó 2010.10.08. 09:18:31

ja, nem mérgező ott semmi: ujsag.allatvilag.net/2010/10/iszapot-hanynak-az-allatok/

áh, nem írom le mit gondolok. még a kurucról is kimoderálnának érte...

f.m.j. 2010.10.08. 09:19:36

@snakekiller23: megvagy, te vagy az mta-s faszi, vagy csak ötös voltál a gimiben kémiából?
ettől függetlenül ipari katasztrófa történt, emberi mulasztással, rablógazdálkodással, felelőtlenséggel. Vagy te élnél ott? Slagoznál egyet, oszt minden a régi?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.08. 09:20:48

@eszkep: "A rosseb sem lakna egy 10 méter magas gát alatt, ami ha átszakad maró, lúgos iszap önti el a települést! " - pontosabban ÚJRA átszakad. Mert tegyük fel, hogy talajcsere, meg teljes rendbetétel után átadják az új csili-vili házakat. UGYANOTT, ahol az előző állt. Ha engem kérdeznének, ott én sem tudnák nyugodtan álomra hajtani a fejemet, vagy nyugodt szívvel lerakni aludni a gyerekemet. Mert ugye arra "garancia" nincs, hogy ez még egyszer nem történik meg.

Énbagoly 2010.10.08. 09:21:11

Én ott még egyszer nem tudnák lefeküdni aludni. A gyerekem meg pláne e közelébe nem engedném.
Itt nem arról van szó, hogy a "szakértők" szerint mindent rendesen csináltak, és semmiben sem hibás senki, hanem a valóságról.
Az elvileg átszakíthatatlan gát átszakadt. Az elvileg biztonságos falu, egyáltalán nem biztonságos.
Az az őrült, aki azt hiszi, hogy ide bárkinek is vissza kellene költöznie.
Ilyen velem nem nagyon szokott előfordulni, de most kivételesen nagyon egyetértek Orbánnal. Azt a részt le kell zárni, és máshol kell új életet kezdeni azoknak, akiknek ott volt háza.
A biztonságos szobából minden másképp látszik, mint annak a szemszögéből, aki ezt átélte. Akinek meghalt valakije. Akinek tönkre ment az élete munkája.

f.m.j. 2010.10.08. 09:21:53

@snakekiller23: ha nem mérgező, akkor miért égtek meg, vakultak meg emberek? És belélegezni sem akarom, te igen?

f.m.j. 2010.10.08. 09:23:26

ja, bocs egy kisgyerek szemevilága nem a világ, az ilyen cinikusoknak (nem biztos, hogy az vagy, de nekem úgy tűnik)

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2010.10.08. 09:25:51

@f.m.j.: ő arra akart célozni a hozzászólásával, hogy túl sok baromság jelent már meg a katasztrófával kapcsolatban. Szerintem nem volt célja elvitatni a történet súlyosságát. Nálunk a Sat1 meg az osztrák lapok is ontják a szenzációhajhász ökörségeket.

Énbagoly 2010.10.08. 09:27:20

@f.m.j.: most gondold el azt a családot. Pár napja még volt egy kis család, szülők, két kislány. Most van két megégett szülő. A kisebbik kislányt elvitte az áradás, az anyja kezéből kiszakítva, a másik lehet, hogy megvakul.
Az okos szakértők szerint ők is költözzenek oda vissza?

vomit 2010.10.08. 09:27:27

bazz, leette a falrol a vakolatot, furodjetek benne
spottr.hu/wp-content/uploads/2010/10/120.jpg

Zep 2010.10.08. 09:27:42

"a festés valószínűleg nem kerülhető el"

VALÓSZÍNÜLEG?!
Ehhez tényleg akadémiai cím kell.
Bazmeg az a sok kretén fasz!

Mr. Acid 2010.10.08. 09:27:56

A vörösiszap tényleg nem mérgező. Szerencsére nagy része a tározóban is maradt. De az a k@rv@ lúgos víz, ami fölötte volt, ami az 1 millió köbméter nagy részét alkotta, az kijött. Szakértőket kérdezem, hogy nem lehetett volna ezt a lúgos vizet időnként semlegesíteni, és leereszteni belőle egy keveset? Ha már tudták, hogy marha sok eső esett/fog esni?

snakekiller23 2010.10.08. 09:28:12

@f.m.j.:

Nem vagyok sem MTA-s és őszintén, kémiából sose voltam talán még 4-es se. :)

"ettől függetlenül ipari katasztrófa történt,"

Pontosan.

"emberi mulasztással, rablógazdálkodással, felelőtlenséggel. "

Nem tudjuk, de esélyes.

"Vagy te élnél ott? Slagoznál egyet, oszt minden a régi?"

Azt majd a szakemberek terepszemle után eldöntik, hogy vissza lehet-e biztonságban költözni és mikor; szegény lakók meg eldöntik, van-e kedvük/bátorságuk visszatérni. Nem értem kivel, miről vitatkozol...

Mr. Acid 2010.10.08. 09:31:04

@f.m.j.: Mert a kiömlött víz relatíve kevés vörösiszapot tartalmazott, de cserébe nagyon, nagyon lúgos volt. Azért marta le az emberek bőrét, azért tette tönkre a szemét. Szerintem a talajcserét nem fogják elkerülni, nem kis munka lesz az 800 hektáron.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.08. 09:31:29

@Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/: a "sógorok" könnyebb helyzetben vannak, mert ez nem NÁLUK történt. Jobban belegondolva ez külföldön ugyanúgy egy hír a sok közül, mint az itthoni híradókban lenne, ha ez Timbuktuban történik. Szóval én emiatt annyira nem tudok neheztelni rájuk.

Kicsit Karcos 2010.10.08. 09:31:30

@f.m.j.: amikor még kamanizmus volt, akkor alaposabb volt a technológia, és a trutymó jóval kevésbé volt lúgos, mert jobban megszűrték. Attól még akkor is vörösiszap keletkezett, de ha akkor öntött volna ki a rajta lévő lötty, akkor nem égeti szét az embereket, egyéb élőlényeket. Lúgos volt, persze, de a mennyiségtől függ mindig, hogy mi a méreg. A szappanos víz is lúgos, mégse félünk tőle. Itt az volt az egyik gond, hogy a hypónál 10x lúgosabb (1-gyel nagyobb pH-értékű) volt az a trutyi, ami elöntötte a falvainkat. Nem maga a vörösiszap öntött ki, hanem másik melléktermék. Ez olyan, mint hogy az olajat sem isszuk meg, amiben krumplit sütünk, de attól a krumpli még nem veszélyes (a vörösiszap akkor válik veszélyessé, ha megszárad, ezért olyankor le szokták fedni).

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2010.10.08. 09:33:31

@Seduxen: nem is a neheztelés miatt írtam róluk. Hanem valamely média elkezdi a hülyeségeket, utána a hülyeség kicsit át is alakul majd terjed mint a járvány. A "sógorok" is segítenek amúgy ;D

ehja 2010.10.08. 09:33:54

@Kartal (fekete mellényben): Elolvastam a belinkelt index cikket. Az van benne nagy betűkkel: "Nem a zacc, hanem a lúg ölt eddig" . Az MTA sem mond mást. Talán most már kevesebbet kellene hisztizni és tudomásul venni, hogy két dolog van. Az egyik a vörös iszap a mások a lúgos víz.

snakekiller23 2010.10.08. 09:34:00

@f.m.j.:

Elég egyértelműen le van írva, hogy a nátronlúggal van a nagy baj és nem azt írták, hogy ami kizúdult az nem mérgező, csak hogy a vörösiszap mint olyan, nem az. A sajtó félreérthető módon szemlészte az tény.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.08. 09:35:08

Napok óta nézegetem ezt a gátat, főleg a sarkot, ami kiszakadt.
Na most gátat még életemben nem terveztem, de nyomástartó edényekkel van némi tapasztalatom.
Azt tanultam, hogy nyomástartó edényre nem tervezünk csücsköt, mert ott ugyebár összpontosul a nyomás, és az az edény károsodásához vezet. Gondolom gátnál is így van, hacsak nem módosult a fizika azóta.

ehja 2010.10.08. 09:35:44

@Seduxen: Na igen, "kedves" osztrák "barátaink" és a habzó Rába, meg a szemétégető a határon. Lenne mit mutogatni nekik.

Deneware. 2010.10.08. 09:36:08

Az akadémikus urak rosszul tudják. A víz sem mérgező. Csak az a kurva lúg ne lenne. Hogy a lúg a vízbe kerül, az meg a vörösiszapba, hát az pech... A szílíciom-dioxid, azaz a homok sem mérgező. De meséljék már egy-pár bányásznak akik az igen finom szilíciium-dioxid portól szilikózist kaptak, hogy semmi gáz, amit belélegeztek az nem mérgező... Ennyit meg a porról.

Vidéki 2010.10.08. 09:36:35

"Én mindenesetre várom, mikor kenik az egészet az éjjeli őrre", írja a szerző.

Nem jár messze a valóságtól.

A Magyar Nemzet mai számában olvasható, hogy a MAL dörzsölt vezetése a kiszervezte a vörösiszap tárolót, így azt egy "alvállakozó" (stróman) működteti hangyányi tőkeerővel.
Rajta aztán szinte semmi kárt nem tudnak behajtani.

Ha netalántán valakinek börtönbe kell menni a halált okozó gondatlan veszélyeztetésért, az valószínűleg az ágról szakadt stróman lesz,

nem pedig "Tolnay Lajos (40% tulajdonrész), vagyona 23 milliárd forint. A cégvezetőnek, Bakonyi Zoltánnak (30% tulajdonrész) a vagyona 16,5 milliárd, ő a 28. leggazdagabb. A harmadik tulajdonosnak, Petrusz Bélának (30% tulajdonrész) szintén 16 milliárdos vagyon van."

József Atilla korában némi cinizmussal egyik versében ezt írta:

"Jogállamban pénz a fegyver".

eszkep 2010.10.08. 09:39:29

@f.m.j.: Oh kérlek, Ilyen bagatell kérdésekkel ne háborgassuk a gyártulajdonosokat...

Kartal (rezervált) 2010.10.08. 09:40:05

@Seduxen: "az íróasztal mögül 2 kávé között ejtették meg a "vizsgálatot"." - ami vizsgálat szerintem abból állot, hogy egy vaskos boríték tartalmát vizsgálta az ellenőr, és mivel jónak találta, aláírt mindent. Eddig sem volt semmi baj, ezután... majd lesz.

@snakekiller23: na ez is olyan szófacsarás, hogy a vas egészségre nem ártalmas. Akkor ezek szerint ha egy késsel szíven böklek, semmi bajod nem lesz, ugye? Az, hogy egy folyóban kipusztult a teljes élővilág, szerintem azt mutatja, hogy a trutyi - és tőlem nevezzük akárminek - igenis mérgező és ártalmas. Innentől kezdve minden csak szánalmas magyarázkodás, rosszabb esetben rosszindulatú félrevezetés. Neked is szól: ha nem ártalmas, fürödj meg benne!

rolika 2010.10.08. 09:40:09

@eszkep: Az a gát nem 10 méter magas, hanem kb. 50.

Itt vannak egy kép. Azok a matchboxok elég nagy dög kotrók meg markolók.
galeria.index.hu/belfold/2010/10/05/legifelvetelek_az_atszakadt_gatrol/?current_image_num=12&image_size=l

Geza 2010.10.08. 09:40:13

@snakekiller23:
"...amely megakadályozza, hogy közönséges körülmények között kioldódjanak...."
Az emberi tüdő + több éves expozíció szerinted közönséges körülmény-e?

"Összefoglalva az mondható, hogy a vörösiszap nem tartalmaz az egészségügyi határértéket meghaladó mennyiségű kioldható nehézfémet. "
Ha hozok belőle egy litert, megiszod-e? Ha nem, miért nem? Hiszen a határérték alatt van, ugye...

Na, erről ennyit.

MoxNox 2010.10.08. 09:40:39

Ahogy elnézem a méreg, mérgező kifejezés pontos jelentésével kapcsolatban elég sok hozzászólónak kavar van a fejében. Esetleg nem ártana hisztizés helyett kicsit tájékozódni is.

ehja 2010.10.08. 09:41:30

@Énbagoly: És mit ajánlasz ami kárpótóolja a szülőket a gyermekeikért? Ha máshova költöznek az jó?

nazer 2010.10.08. 09:41:46

ebben az országban,már 20 éve soha ,senki,semmiért nem felelős.( lásd:demszki)

lolperec 2010.10.08. 09:41:57

szeretném tudni, hogy a károsultak milyen állami támogatást kaptak eddig..
mert az oké, hogy Vittor megszakértette, meg majd felmérnek, meg építenek valamit, de ezek az emberek ott állnak egy szál ruhájukban éppen..

eszkep 2010.10.08. 09:42:21

@ehja: Most nem azért, de iszaphoz két dolog kell: folyékony anyag, és apró szemcsés, szilárd halmazállapotú anyag. ha nem lenne benne folyadék, az már por lenne és nem iszap. Baromira semmi értelme komponenseire szedni azt az anyagot, ami most is rombolja az élővilágot, megölt négy embert (de a három eltűnt sem a kocsmában ragadt...).

Kartal (rezervált) 2010.10.08. 09:42:28

@ehja: de mivel a kettőt nem tudjuk egymástól elválasztani, teljesen mindegy hogyan magyarázzák. A kiömlött trutyi mérgező, ez tény.

eszkep 2010.10.08. 09:43:14

@rolika: Azért az sok lenne szerintem. 30 méter magas egy 10 emeletes panelház.

Kicsit Karcos 2010.10.08. 09:44:17

@El Topo (Sgt. Elias): így van, a sarkokat éri a legnagyobb nyomás. Ezért szoktak boltíveket alkalmazni függőlegesen erősen terhelt helyeken.

@MoxNox: akkor lökd az okosságokat, ha ennyire szinten felül állónak érzed magad, ne csak fikázz.

eszkep 2010.10.08. 09:45:45

@Vidéki: Egyébként azt érti valaki, hogy autóba nem szállhatok felelősségbiztosítás nélkül, nehogy lekoccoljam valakinek a 15 ezer forintos indexlámpáját, de 30 millió tonna veszélyes ipari hulladékot lehet tárolni enélkül? Apró logikai buktatót sejtek a dologban...

Kicsit Karcos 2010.10.08. 09:45:51

Ide is beteszem. Tudom, hogy elvileg alapműnek számít, de gyakorlatilag mégsem, különben nem történt volna meg ez az eset sem:

dia.pool.pim.hu/xhtml/moldova_gyorgy/Moldova_Gyorgy-Magyarorszag_szennybemenetele.xhtml

snakekiller23 2010.10.08. 09:46:31

@Kartal (fekete mellényben):

A szófacsarás a sajtónak köszönhető, ők emelték ki ezt az egy mondatrészt a címbe, stb.

Vidéki 2010.10.08. 09:46:47

A csizmadia maradjon meg a kaptafánál.

Zero se képzelje azt hogy ő sokkal hozzáértőbb lenne a témában, mint az akadémikusok, akik szakterületükön a legtehetségesebbek közül lettek kiválogatva, és hosszú ideje hivatásszerűen foglalkoznak a témával és a szakszerűség, nem pedig a hatásvadászat motiválja őket.

Majd ha Zero is akadémikus lesz (a kémia és biológia területén) nagyobb súllyal veszem figyelembe "szakvéleményét". Egyenlőre hatásvadászó, bulváros megnyilvánulásként értékelem.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.08. 09:46:52

@Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/: ez így működik :((( ha egy baromság elégszer elhangzik a médiákokban, akkor hajlamosak az emberek egy idő után igazságként kezelni :(((

@ehja: ez igaz, de én momentán ugyanezt gondolom a románokról is. lehet, hogy már elfelejtették a tiszai ciánszennyezést.

__ 2010.10.08. 09:46:55

A felelősöket a 80-as évekből kell keresni:
A tervező, aki a patakra tette a tározót + aki megadta rá az engedélyt.

vehir.hu/belfold_es_kulfold/2010-10-07/alattomos_szivargas.html
www.pannonpalatinus.hu/up/pdf/184.pdf

indapass90210 2010.10.08. 09:47:12

@vomit: szerintem ledörzsölte, meg leázott. A tornádóval is azért rossz kekeckedni, mert visz egy csomó port meg mindenféle szálló szart, és egyszerűen megnyúz.

Van sok igazság, meg féligazság a posztban. A legjobb viszont az lenne, hogy mementónak zárják le a falut, ahogy Orbán mondta. Vegye meg mondjuk a MAL, aztán csináljanak egy katasztrófamúzeumot.

Sajnos Kolontár a civilizáció meg a nagyipari termelés áldozata lett. Mert mondjuk ha nem történik semmi, én pl. akkor sem szeretnék ilyen vegyipari tározó alatt lakni.

Marcellusca 2010.10.08. 09:47:31

"A megtisztított házakba a takarítás után nyugodtan vissza lehet költözni." - Anyádba!!!!

Nem is tudom, hogy olvassam-e tovább. :(

eszkep 2010.10.08. 09:47:53

@MoxNox: Azért megitatnék veled ebből egy keveset, meg a szemedbe is öntenék belőle, megnézném, akkor hogyan osztanád az észt.
Mindjárt kiderül, hogy a dohányzás sem ártalmas az egészségre, "csak" tüdőrákot, szív és érrendszeri betegségeket okozhat...

Kartal (rezervált) 2010.10.08. 09:48:07

@El Topo (Sgt. Elias): mondasz valamit... megnézted az almásfüzitői tárolót is? Annak kicsit mintha más formája lenne.

Kodomo 2010.10.08. 09:48:46

Ha jól értem, ez a vörösiszap egyáltalán nem veszélyes.
Csak ha vízzel érintkezik, mert akkor maró lúg lesz.

Ezzel az a probléma, hogy a Föld bolygón a víz nélküli élet most nem annyira népszerű.
Bár lehet, hogy egyéni szoc. probléma, ha valakinek mondjuk nedves a tüdeje belülről.
A vörösiszap szem-, szájnak ingere.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.08. 09:49:54

@El Topo (Sgt. Elias): "Azt tanultam, hogy nyomástartó edényre nem tervezünk csücsköt, mert ott ugyebár összpontosul a nyomás, és az az edény károsodásához vezet" - na most ez "magyarra" lefordítva azt jelenti, hogy ívesnek kellene lenni a gát szélének? :)))

ehja 2010.10.08. 09:50:15

@Geza: Ez nagyon "bölcs" gondolat! Akkor ezek szerint a tégla vagy a beton amiből a lakásod épült vagy a szövet amiből a ruhád készült ugyancsak mérgező? Ha igen akkor mit viselsz és hol laksz? Ha meg nem mérgezőek akkor ugye megeszed ezeket? Attól, hogy valami nem mérgező még nem lesz ehető.

Bundili 2010.10.08. 09:50:45

A disznóság még a zsarolás, ugyanis azt mondták a tulajdonosok, hogy újra akarják indítani az üzemet, mert különben csődbe mennek és akkor a kártalanításnításnak is annyi..... Úgy gondolom, hogy a 3 jómadár magán vagyonából meglenne a kártalanítás és az ott dolgozó munkások végkielégítése is.

becike4 2010.10.08. 09:51:17

Nem letartóztani kell a tulajokat,hanem féltéglával agyoncsapkodni.Teljes vagyonelkobzás,abból kártalanítás,bár a halottak hozzátartozóit nem igen lehet kárpótolni.Bár ebben az elbaszott országban valószínűleg semmi bajuk nem lesz a rohadékoknak.

Tita nick 2010.10.08. 09:53:35

Minden káros, ami vörös.

Kivételek:
- vörösbor,
- v érrel telített nagyajkak, kisajkak, ajkak,
- vörös rózsa
- vörösbegy :-)

nagyon_buta 2010.10.08. 09:53:40

Nem értem, légy szíves magyarázzátok el:
Van egy nem mérgező, nem veszélyes (erről papírjai vannak a cégnek) ipari melléktermékük, melyet csak depózni, majd betakarni kell (állítják), honnan került bele a tömény lúg, ami még az EU-ban is veszélyes anyag?
Gyártás során, akkor talán mégis csak veszélyes a mellék termék?
A veszélyes lúgot valaki? rátette a tárolóban elhelyezett vörös iszapra? És ezt nem látta senki?

ehja 2010.10.08. 09:54:16

@Kartal (fekete mellényben): Dehogynem vált ketté. A vörös iszap leülepedett a földeken és csak a lúgos víz folyt tovább.

Viktus 2010.10.08. 09:54:21

Tegnap a Házon kívülben egy károsul jól leosztotta az okoskodó bizottságos csürhét ... mikor bement éppen azt tárgyalta a tisztelt védelmi bizottság, hogy az évek óta ott lévő masszában milyen anyagok lehetenek ... amit kb. tudni kellene eleve.

p0wer 2010.10.08. 09:55:33

Soha nem értettem egyet ezzel a bloggal kivéve most... Orbánnak meg igaza van, itt élni lehetetlen..

Rive 2010.10.08. 09:55:57

Bocsesz, hogy belevauvau, de a berakott képen a szmötyi a gátba épitett - általam nem ismert funkciójú - csőrendszerből származik, a gát anyagában pedig szivárgásra, törésre utaló nyomokat itt sem látni.

A képekért mindenesetre köszönet, a sok hülye 'évek óta repedt a gát' hülyeség mellé felhozott képeken látható 'repedések' helyeit jól lefedik, látszanak az érintett szerelvények -> hasznosak.

Viszont érdemes lenne az akadémiai kisokos kapcsán kicsit rágyúrni a szövegértésre.

Énbagoly 2010.10.08. 09:55:57

@ehja: mindig csodálkozok azokon, akik képesek a másik oldalról megközelíteni a dolgokat.
A meghalt gyerekükért semmi sem kárpótolja őket. De van még egy. Akit ezek után semmilyen veszélynek nem akarnak majd kitenni. Nem gondolod?
És nekik is csak az fog az eszükbe jutni, akárhányszor arra mennek, hogy hogyan vitte el a víz a kicsit. Soha ne éld át. Ha ezt most nem érted...

gányolás (törölt) 2010.10.08. 09:55:57

@eszkep: 20-40 méteres gátakról van szó, hallgatóként, még a rendszerváltáskor is helyszíneltünk és tervezünk ilyen területen félévi feladat keretében, hát egy élmény, ahogy ömlik be az iszap a salakfalak közé :)

Sajnos itt a kommentelők hozzáértése a nullához konvergál, s csak a barom média hülyeségeit büfizik vissza. :S

Nick the dick (törölt) 2010.10.08. 09:56:00

"Vajon a tulajdonosok a saját vagyonukkal felelnek a cégük által okozott károkért?"

Ajánlom a Vállalati Jog első leckét. Egy korlátozott felelősségű társaság (az Rt is az) tulajdonosai soha nem felelnek teljes vagyonukkal a társaság kötelezettségeiért, csak a befizetett tőkéjükkel.
A károkozó ebben az esetben különben sem a tulajdonos, hanem a tulajdonos által birtokolt vállalat. De ezért vegyük észre, hogy itt egy milliárdos értékű nagyvállalatról beszélünk, tehát a bűntetésre/bírságra/kompenzációra van fedezet a cégben, legfeljebb csődbe megy tőle. Azt pedig nem akarják a tulajdonosok, mert ez egy elég jól jövedelmező cég. Tehát, ha a tulajdonos nem akarja, hogy levágják az aranytojást tojó tyúkot, akkor kénytelen lesz újabb tőkét tolni a cégbe, hogy ki tudja fizetni a károsultakat és az államot.

A nagy kérdés az, hogy az állam elég bátor lesz-e megbűntetni a céget és a károsultak megnyerik-e a kártérítési pert a cég ellen.

*észkép nélkül jobb*(L42) · http://kulloszaggato.blog.hu/ 2010.10.08. 09:56:01

Kitiltották a sajtót a katasztrófa helyszínéről
2010. október 7., csütörtök 10:20
[Lánglovagok.hu] BELFÖLD

A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság szerda délelőtti döntése szerint a zagytározó átszakadása utáni kármentesítési munkálatok miatt lezárták a Kolontár és Ajka közti utat, valamint Devecserben a Hunyadi Jánost utcát, a Szent Imre utcát, a Batthyány utcát és a Móricz Zsigmond utcát. A rendőrség által lezárt útszakaszokra csak a kármentesítésben résztvevő munkagépek, a hatóságok autói, valamint az ott lakók hajthatnak be. A sajtó képviselői csak szóbeli tájékoztatást kérhetnek a polgármesteri hivatalokban, a lezárt területekről ők is ki vannak tiltva. A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság az intézkedést a munkavégzés zavartalanságának biztosítása érdekében hozta.

Hát persze :)

BGYCS 2010.10.08. 09:57:08

@Seduxen:
Igen. Ki látott már sarkos gátat? Az okos elvtársak annak idején jól megtervezték, épités közben szépen kilopták a cementet -már ha volt egyáltalán a salak mellett benne- aztán megvonták a vállukat és beletojtak. A mostani tulajdonosok meg bementek 1989-ben az OTP-be hogy azt mondja "adjanak már kölcsön tizmilliót, vennék egy timföldgyárat". Természetesen "úgy mint bármelyikünknek", az OTP gondolkodás nélkül adott is menten. Privatizálták amit lehetett, beletojtak ők is a környezetvédelembe, csak hagy dagadjon a zsebük a milliárdoktól. Megvettek pár szakértőt, most ha kell akkor akadémikust, igy mindig megúszták. Hányinger ez az ország,

Geza 2010.10.08. 09:58:01

@ehja: mégy te is a trolltartóba.

acsa77 2010.10.08. 09:58:01

Kíváncsi vagyok, hogy a biztosítók mennyit fizetnek. Elég lesz az egy új ház megépítésére? Vagy akár egy használt megvételére? A MAL biztosítása körül is van valami zűr. A lakásbiztosítók majd pedig lehet, hogy a MAL-ra mutogatnak, ha bűncselekmény lesz a hivatalos, ill. megvárják az évekig tartó eljárást. Orbán sem fizetett ki egy fillért sem a halászoknak, pedig mindössze pár száz millió Ft körüli összeget ígért, minimális egzisztenciális mentőövként.

Azt a repedést biztosan kozmetikázták, amikor legutóbb bizottság járt arra. És valahogy senki sem tudott róla, hogy gyenge anyagból építkeztek. Ennyit ér az, amikor egy önjelölt hörcsögvédő dönt egy műszaki kérdésben, és nincs ideje átolvasni a gát történetét. Mit csinál, amikor dolgozik?

ehja 2010.10.08. 09:58:45

@becike4: Aha. Vagyonuk döntően a MAL. Ez ugye most éppen csődbe készül menni azaz piaci értéke konvergál a 0-hoz. Ebből tényleg lehet 100 milliárdos kártalanítást fizetni.

indapass90210 2010.10.08. 09:59:03

@eszkep: Na igen, ez nekem is feltűnt. Mert ha mondjuk az udvaromból kidől egy fa, rá egy lambóra, gondolkodás nélkül rám vagy rádhúzzák a vizeslepedőt, ergó házra, lakásra is kell felelősségbiztosítás. Függetlenül attól, hogy meg tudom-e állapítani, hogy mekkora szelet bír ki a fa.

A sima, közúti közlekedésben szereplő autókig is valami 10 milliárd!!! forintig kell helytállnia a biztosítónak. Tehát ha mondjuk elnéz valamit a tanyájára pótkocsin 100 liter benzint szállító Józsi bácsi, ezért berohan az ajkai gyárkapun, felrobban a szerelvény, leég az egész kurva gyár, azt a törvényben előírt összeghatárig megtéríti a biztosító. A maradék pármilliárdot meg Józsi bácsi nyugdíjából fogják levonni, már ha sikerül a mutatványt egydarabban abszolválni.

Kicsit Karcos 2010.10.08. 09:59:26

@Énbagoly: ugyanarról az oldalról nézi ő is, csak megkülönbözteti a vörösiszapot a 13-as pH-értékű víztől. Ez miért baj? Hol látsz ebben olyan, hogy nem sajnálja a halottakat? Egy fontos természettudományos tényt írt le.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.08. 09:59:31

@BGYCS: " Ki látott már sarkos gátat?" - ki akart az Alföldön RIZSföldeket? :))) Asszem ugyanaz a brancs :)

Mindenesetre köszi a megerősítést, fogalmazhatok úgy, hogy "gátépítési képesítésem" elég khm hiányos :)

ehja 2010.10.08. 09:59:42

@Geza: Miért is? Mert megkérdeztem, hogy mindent megeszel ami nem mérgező?

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2010.10.08. 09:59:58

@Rive: igen én is azt a vízfolyás-szerű "szmötyit" nézegettem a nagy geocaching-es "leleplező" képeken. Micsoda bizonyítékok....

2010.10.08. 10:00:52

Ez bizony botrányos. Mind az iszapömlés, mind az MTA töketlenkedése.Itt van egy szakvélemény, igaz nem az MTA adta ki------------" A vörösiszap önmagában is veszélyes, radioaktiv anyag, de a kolontári zagytározóban keveredett az ajkai üveggyárból származó nehézfémekkel, igy ez egy nagyon agressziv komplex szennyezés, ennek semlegesitése lényegében bonyolultabb.Ha az iszap kiszárad és por formájában kerül a légkörbe, akár komoly léguti megbetegedéseket okozhat---véli, dr. PADISÁK JUDIT a biológiai tudományok kandidátusa."
Azt hiszem, ezt nem kell sem kommentálni sem magyarázni.

Ugy tünik a pénz az úr nálunk. Akinek pénze van, az mindent megtehet, mert rá nem vonatkozik a törvény.Ez a nagyképü , flegma és bunkó stilus, amit kommunikál a MAL vezetése, már-már azt vetiti elö, hogy bocs, le vagytok sz@rva, mert ha pénzed van, mindent megtehetsz és sérthetetlen vagy.Ha meg barátaid vannak a milliárdosok között, akkor megvéd a törvény. Nem kell más hozzá, mint egy "sztár"ügyvéd, aki huzza az idöt és igy lehet hogy 20 év mulva sem lesz itélet. Közben a cég vagyonát ellopják, nem lesz miböl fizetni és megint--mint az árviznél amely Miskolcon volt--a károkat majd fedezze az állam az adófizetök zsebéböl. Kinában ezek az emberek már régen a bitón lógnának vagy golyóval a fejükben a hullazsákban feküdnének.Vagyonukat pedig már a vörösiszap ömlés másnapján zárolták volna.Ám nálunk mindent lehet.

kpetya 2010.10.08. 10:01:02

@Kartal (fekete mellényben):

ne bomolj öcsi. sziven szúrás esetén nem mérgezés lesz a halál oka, és nem a vas tehet róla.
a homok sem mérgező, még sem isszuk, mert a homok szemcse nem tesz jót a vesédnek. de ettől még nem mérgező. agyilkos galóca, az ólom az mérgező.

belekotty 2010.10.08. 10:01:03

Sok okostojás! Ha beleléptek egy szögbe és vérmérgezést kaptok, akkor a szög mérgező? :-))

Viktus 2010.10.08. 10:01:03

@Mr. Acid:

Na igen ezt én sem értem ... bár gondolom így az igazgatóság megspórolt pár új ájudit meg merdzsót magának ....

eszkep 2010.10.08. 10:01:15

Az is megérne egy misét, hogy egy veszélyes anyagot tározó gátnál egyáltalán szóba jöhet kifogásként a sok eső... Na most erre (beleértve a szélsősége időjárást, sok esővel) magától értendő módon fel kell készülni tervezéskor!

Marcellusca 2010.10.08. 10:01:50

@rolika: Épp reggel - miközben ment a híradás - mondtam Asszonypajtásnak, hogy én egy percig sem maradnék.
Mindenüket elvitt, tönkretett ez az iszap. Évekig semmi nem fog ott megtelepedni, megmaradni.
Úgy húznék el onnan, hogy csak a vörös por maradna utánam.

És még magyarázzák a megmagyarázhatatlant. Ááááááááááááááááá!!!!

Este megnézem - vidijóról - a Házon kívül (asszem az a címe) adását, ahogy végig kísérték a helyieket, be a Véd. biz. ülésére is.

belekotty 2010.10.08. 10:02:50

@jános515: Maga a Pannon Egyetem cáfolta ezt mérésekkel. Padisák Judit biológus, fingja nincs a sugárzásról, ti meg benyaljátok ezt.

Terézágyú 2010.10.08. 10:03:07

Fujj, akadémia, fujj, tudomány, ugyebár...

"Slagoznál egyet, oszt minden a régi?"

Nem... tudod, egy nagyobb esőzés után is rengeteg takarítanivaló van... egy kifestés után (ahol a festéknek ugyebár szintén lúgos kémhatása van) szintén van takarítanivaló van...

Ahol iszap önt el egy falut ott pláne RETTENTŐ SOK takarítanivaló és felújítandó van - de utána lehet ott lakni. Mármint természettudományos szempontból vizsgálva.
Az, hogy mennyire rossz ez lélektanilag, emberileg stb. stb. ez más kérdés. Temető fölött se nagyon akarnak lakni az emberek, hiába jön a tudomány, hogy nincs káros hatás stb. stb.

Hogy az egész okozóit meg kell büntetni ez sem kérdés!

Megelőzendő a reakciót:
- nem, én sem mennék ilyen helyre lakni, mint ahogy millió más helyre se mennék. Nem is csodálkozik senki amiatt, ha valaki most el akar onnan költözni.
- nem, nem innék a vörösagyagos vízből. Amikor a nagy esőzések alatt hordóban fogtuk fel a vizet, abból sem ittam. Bocs.

CJKrisz 2010.10.08. 10:03:19

Én csak azt nem értem, hogy ki volt az az elmeroggyant, aki egy ilyen tárolót szögletesre csinál. Nooooormális?????? Fizika, általános iskola ötödik osztály. Természetszerű, hogy a sarkainál a leggyengébb.

ninimimi 2010.10.08. 10:04:07

A Magyar Tudományos Akadémia gyökerei, törzse és "koronája" a 40 évnyi kommunista diktatúrából táplálkozik. A vörösből...

Dzsentrisvihák 2010.10.08. 10:04:37

Csak egy kérdés: Ezek ezt is meg fogják úszni?
Ne feledjük, Gyurcsány pajtikáiról van ám szó, akiket most sem nagyon igyekeznek előzetesbe csapni. Felőlem mondogathatja a nagy Elszámolátor a drámaibbnál drámaibb szólamait, amíg a vezetők záros határidőn belül nincsenek sitten, csak parasztvakítás az egész...

mangoman · http://parafilia.blog.hu/ 2010.10.08. 10:04:40

"(MAL) vezetői azt mondták, nem érzik felelősnek magukat a katasztrófáért"

ugyan mit is vártunk? ha a felelős vállalja a felelősségét egy ilyen ügyben az kb egyenértékű lenne egy "Jézus Krisztus Budapestre látogatott" hírrel - ilyesmi sose fog megtörténni...

t0thl 2010.10.08. 10:05:14

Lassan át kéne állítani a vágóhidakat politikusok és milliárdos bűnözők fogadására.
Tényleg itt az ideje.
Ha pedig Romániának Magyarország kárt okozott akkor igenis fizetni kell.
Az a helyzet, hogy a ciánszennyezés ügyben szintén csak a vágóhidakat tudom felhozni, hogy ezek a puhapöcsű, csak a saját pénzükkel és az ország kifosztásával foglalkozó szemétládák nem voltak képesek behajtani a jogos kártérítést.

snakekiller23 2010.10.08. 10:05:16

@jános515:

Azt hiszem ő bírta azt mondani, hogy a 13-as ph-jú anyagban maratósavak is vannak. Cool story bro

eszkep 2010.10.08. 10:05:34

Ha túl vagyunk a közvetlen kárelhárításon még valamin el kell gondolkoznunk.
Bár régen alumínium nagyhatalom voltunk, jelenleg az alumínium előállításához szükséges bauxitot már külföldről veszik. Vajon megéri-e az államnak, meg az országnak, ez a meglehetősen sok veszélyes hulladékot előállító ipar működése? Előbb utóbb, az egész ország vörösiszap tárolóból fog állni?

p0wer 2010.10.08. 10:05:35

@gányolás: Hallod, nekünk nem is kell ehhez érteni. Lehet pont a TE feladatod lett volna az, hogy ilyen katasztrófa NE történhessen.. Szerintem maradj inkább csendben

Kicsit Karcos 2010.10.08. 10:06:01

@jános515: majdnem minden radioaktív, az összes folyó vize is az. A MÉRTÉK, az a nem mindegy a kémiában.

Énbagoly 2010.10.08. 10:06:32

@Kicsit Karcos: bocs, de rossz kérdéshez kapcsoltad a válaszom. Én azt erre írtam: " És mit ajánlasz ami kárpótóolja a szülőket a gyermekeikért? Ha máshova költöznek az jó? "

Ahogy látom itt se víz, se ph-értek nincs.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.08. 10:06:33

@Seduxen:

Magyarul írtam, baszod! Aki nem érti, annak a Mosó Masa Mosodáját tudom ajánlani, jó szívvel.

t0thl 2010.10.08. 10:06:39

Max majd akkor kapnak kárpótlást ha perkálnak a cián miatt. Ennyi.

andrush 2010.10.08. 10:07:03

Miért felelne a tulaj a saját vagyonával? Ebben ki lát logikát? Ha mondjuk a MOL katasztrófát idéz elő, akkor az összes MOL részvényes is feleljen az abból eredő károkért? Részvénytársaság mindig a saját vagyonával felel, a tulaj csak a vagyoni hozzájárulásának mértékéig. Ez a korlátolt felelősség persze néhány esetben korlátlan, de csak akkor, hogyha a tulajdonos maga is felróhatóan járt el a kár előidézésében, mondjuk elutasította a gát felújítását, pedig mondták neki, hogy abból baj lesz. Azonban felelőssége ilyenkor is csak a társasággal szemben van, azaz csak a társaság érvényesítheti vele szemben, ha mondjuk 10 milliárd forint kártérítésre nem jut elég pénze.

Ha még egy-két félműveltet érdekelnek részletek, akkor nézzen utána mielőtt fröcsög pls.

ehja 2010.10.08. 10:07:43

@jános515: Mit nekünk az egész MTA. Bezzeg egyetlen kandidátus az már biztos ért hozzá. Igaz biológus, de hát akkor ért a a geológiához, metallurgiához, aluminiumiparhoz is. Azt tessék már elmagyarázni, hogy mitől is radioaktív a vörös iszap. Van a Bakonyban pl. uránium? Eddig csak a Mecsekben volt.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.08. 10:08:55

@Kicsit Karcos:

Hát mondjuk a radioaktivitás ez esetben inkább fizika, mint kémia.
Egyébként igazad van.
A vörösiszap attól radioaktívabb a környezeténél, mert koncentrált anyag. Ezen fölösleges hisztériázni.

pakesz (törölt) 2010.10.08. 10:09:03

majd Orban megmondja, hogy az MTA "szobatudosai" is mit gondolhatnak...
egy kisse ontorvenyu lett itt nehany dolog attol az 51% -tol

Marcellusca 2010.10.08. 10:09:19

@Seduxen: Milyen 2 hónapról beszélsz?
Hírek szerint a baleset előtt 10 nappal volt ellenőrzés!!!

A többi: detto!

PointeDuLac (törölt) 2010.10.08. 10:11:29

A sok kis vezetőnek összesen annyi vagyona van,amiből nemhogy a falukat,de az országot rendbe lehetne tenni.nagyon egyszerű a megoldás: elég egyértelmű,hogy mi történt.senkit nem érdekelt semmi,nem ellenőriztek normálisan,csak legyintettek a kisebb problémákra.Tehát szépen az utolsó fillérig kobozzák el ezeknek a vagyonát,abból bőven futja minden károsultnak vagy új házra,vagy pénzre,amiből elköltözhet másik városba. Ami megmaradt,abból lehet rendbetenni a földeket,vizeket,stb.
Azok a hazug sz*rháziak pedig majd megtanulják,hogy kinek mi a felelőssége. Nem kell ide börtön,nem kell ide per,egy vagyonos ember pénzének elkobzása minden büntetésnél jobban fog ütni.

ehja 2010.10.08. 10:11:36

@t0thl: Egyrészt a románok csak akkor tehetnek valamit ha a szerbek és horvátok (ahol a Duna átfolyik) ugyancsak elkezdenek kártérítést követelni. Ha ezek ketten nem ugrálnak akkor a románoknak sem hiszik el, hogy náluk károk keletkeztek, de szerb-horvát szakaszon nem. Másrészt még mindig lehet mondani, hogy a magyar állam által fizetett kártérítésből levonjuk a tiszai szennyezést.

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2010.10.08. 10:11:43

Jól van, látom a Blikk-olvasó nemzedéknek meglesz az utánpótlása. A vörösiszap mérgező, radioaktív és igenis akasszanak fel valakit, meg négyeljék fel az összes felelőst. Vért, beleket és fájdalmat akar látni a Nép!

Napokig megy a közvélemény felé a pánikkeltés és hisztéria, amikor meg kiáll pár szakember és próbálják a kedélyeket lecsillapítani, akkor helyből jön "Ááá, nyerték a diplomát, meg úgyis hazudnak". És akkor jönnek az olyan szintű marhaságok, hogy azonnal állítsák le Magyarországon az aluminiumgyártást, amíg ahhoz timföld kell, meg itt most Csernobil van, meg halálos idegméreg fog szállni a levegőben még ötven évig és jönnek a mutáns csecsemők. Aki nem tud hova menni, netalán nem is akar, annak biztosan marha jó érzés úgy hazamenni, hogy egy országnyi szobakémikus elmagyarázza neki, hogy meg fog dögleni.

Viktus 2010.10.08. 10:12:02

Elvileg Kolontáron v.mi 40 ház van a letarolt falurészen ... na eleve vicc, hogy filóznak az ide-oda költözésen már a dózeroknak kellene odamenni letarolni. A károsultaknak meg építeni a falu másik részén vagy más helyen. Ennyi.

Maga a vörös iszap lehet nem mérgező csak a lúg, de bizonyos mértékű cucc mégis ment a lúggal az lerakódik - felszárad nem túl egészséges belélegezni. Slagozás nem túl életszerű módszer a takarításra. Gondolom a professzorok sem túl sokszor művelték, mert egy kertben slagozhat egy darabig vadul mire az iszapot letolja amit éppen nem a talajba mos a slagos produkcióval.

acsa77 2010.10.08. 10:12:33

Amúgy bírom az ilyen "privatizátorokat", akik még a saját vagyonukat sem érzik maguknak. Mitől lesz nekik jobb, ha kilopják a saját pénzüket és vegetálnak 20 évig? Csinálnak még egy trágyadombot? Meg még egyet? A lakosok és az állam pedig internalizáljanak? Meg lehet nézni, hogy miféle "karrierek" vannak az MGYOSZ-ban. Egy 100 milliárdos cégből én is könnyedén kilopok 10 milliárd Ft-ot, redukálva piaci értékét ennek többszörösével. Ilyen "reciprok milliárdosok" országa vagyunk mi. Ha nem így lenne, akkor pl. lenne élet a tőzsdén... Vicc, hogy a fejlődőképes cégek még akkor is hatalmas vagyont csinálnak itt, ha rendesen fizetik a dolgozókat és a fejlesztést is idehozzák. Hogy lehet akkor, hogy 20 évig nem bírtak semmi érdemlegeset összehozni a mi reciprok milliárdosaink? Pedig véletlenül volt több terület is a 90-es évek elején, ami utána virágzásnak indult. Lehet, hogy ez a generáció még soha nem hozott igazi üzleti döntést, soha nem folytatott le igazi üzleti tárgyalást, mert a kommunizmusban sem tanulta meg.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.08. 10:14:45

@El Topo (Sgt. Elias): óó bocsánat őnagyképűsége, hogy zavarni mertem a mestert! javasolnám @BGYCS: válaszát. Bár ő biztos nem akkora géniusz, és le tud még ereszkedni a prolik szintjére, és tud válaszolni...

@Marcellusca: akkor 10 nap bazze. A lényeg szempontjából majd' mindegy...

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.10.08. 10:15:39

A goldenblog meg az index címlap mégiscsak több, mint az a szar MTA tagság! Itt az igazi tudás!

ehja 2010.10.08. 10:15:41

@ninimimi: De a jó Pálinkás (volt fideszes miniszter) a jelenlegi és korábban a jó Vizi E. (Csányi haverja az MLSZ-ben, Csányi meg Viktor haverja) volt az elnöke. Szóval még így is kommunisták gyűhtőhelye? Vagy csak az a baj, hogy nem pont azt mondták amit sokan szeretnének hallani?

Mérges 1234 2010.10.08. 10:15:53

Gyerekek abban a gyárban több, mint 1000-en dolgoznak, és így egy csomó járulékot és talán adót is fozetnek.

Én nem zárnám be, mert a gyár bevételei segíthetnek megmenteni a környéket.

Nem bezárni kell indulatból, csak rendet tenni, hoyg többé ilyen ne fordulhasson elő.

Amúgy szerintetek az az 1000 ember is a bezárás mellett lenne, akik ott dolgoznak, és még jól is végezték a munkájukat?????

Szoval helyreállítást kifzetetni velük, de ha ezt megteszik, és kijavítják a hibákat, akár dolgozhatnak is tovább.

Rive 2010.10.08. 10:16:29

@ehja: A bakony példul hires arról, hogy a helyi erőmű évtizedekig lényegében szűretlenül nyomta a levegőbe a pernyét, mifenét: meg a salaklerakó sem volt valami nagy hűha természetvédelnmi szempontból.

Nomost a bakonyi szén hamujában bizony van uránium meg minden ami szép és jó: a környék nagyobb dózist kapott, mint szumma az egész ország Csernobilból.

Ezzel együt is alig kimutatható a dolog, persze.

A vörösiszap viszont a hiresen tiszta magyar bauxitból származik. Nem igazán nevezhető sugárzónak.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2010.10.08. 10:17:47

@alesi: Nyilván nem mérgező a vörösiszap (főleg, ha Te is azt mondod), de azért szeretném látni, hogy valamelyik szakértő fürdik egyet a szép friss iszapban és köszben vadul kiabálja, hogy "nem mérgező, hehehe!" :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.08. 10:17:51

@Seduxen:

BGYCS válasza minden szakszerűséget nélkülöz. Én sem láttam még lila rántotthúst, de azért ettől még lehet ilyen, és az sem kizárt, hogy jó az íze.

tizenot 2010.10.08. 10:18:11

"Csak nem gondoljuk, hogy ebben az országban letartóztatják és elítélik az ország 21. leggazdagabb emberét, amennyiben bebizonyosodik, hogy nem természeti katasztrófa történt?"

Mekkora egy demagog szar vagy. Gondolod a tulajdonos megy ki a 265.-ik kis tarozojanak a muszaki ellenorzesere? Max. valami kis ellenorre lehet rafogni hogy hibazott, vagy a "rendszer"-re ami megengedi hogy ma mo.-n kb minden teruleten hasonlo muszaki szinvonal elfogadhato legyen, a rendszernek meg te is a resze vagy es nagy budos loszart teszel ellene, ehelyett a jo meleg szobabol irogatod a szar blogodat, kritizalsz jobbra balra, gondolom a te munkad mindig elso osztalyu es soha nem tevedsz.

Amugy meg az elso kepen belinkelt furdoszoba kb. telleg annyi hogy vizzel levereted, mosogepet kicsereled azt szevasz.

mangoman · http://parafilia.blog.hu/ 2010.10.08. 10:18:41

@andrush: te jó ég! ehhez hogy lehet így hozzáállni???
az egész ország megmozdult, az emberek, a civil szervezetek, a lakkosság. még a szomszédomban lakó kisnyugdíjjas néni is küldött sms-t, pedig neki se pénze, és főleg nincs semmilyen felelőssége. lehet hogy ELVILEG nem kell sem sajnálniuk, sem bocsánatot kérniük, sem pedig segíteniük a főrészvényeseknek, akiknek amúgy pénze mint a pelyva... ÍGY is lehet a világot látni ahogy te teszed, (és ők) szerencsére a te fajtádból kevés van, persze elég kevés (vagyis 0) sose lesz :(

Viktus 2010.10.08. 10:18:41

@t0thl:

Egy fillért sem kell Magyarországnak fizetnie max. a cégnek ... Magyarország sem látott egy fillért sem a Tisza szennyezése miatti kárpótlásból, mert a cég csődöt jelentett.

@eszkep:

Az ország egésze szempontjából pitsa helyet foglal el az alumíniumipar meg elég sok embernek ad melót most pedig növekedne a megrendelési állományuk szerintem a merci meg az audi idetelepülésével. Az más kérdés, hogy szigorúbban kellene környezettanulmányokat csinálni arról , hogy hova lehet ilyen tározót építeni, miből lehet építeni, milyen alakzatban, és mennyi cuccot tölthetnek bele meg időnként már a cuccba is önthetnének savat a lúgot felhígitani ... az állam bizony hibás, hogy szarik rá egy profitorientált cégtől meg senki ne várjon csodát, hogy maga fog minél többet költeni a biztonságra olyan sehol nincs a világon.

2010.10.08. 10:19:26

@belekotty: De jó, hogy te ilyen okos vagy és nem nyaltad be.
@Kicsit Karcos: Igazad van, itt ez a lényeg.
@ehja: Tévedsz.

guma 2010.10.08. 10:20:10

@zero: Ebben az országban létre jött egy óriási vízfej, állami (a mi) pénzünkön, megszámlálhatatlan íróasztallal, ahol engedélyek, ellenőrzések sokaságát (állítólag) felelősen végzik!

Szerintem meg nyilvánvaló, hogy csak az életünkkel (zsebünkkel) játszanak, minden téren!

hivatásos naplopó 2010.10.08. 10:20:35

tizenot 2010.10.08. 10:18:11

valóban nem megy el. de a nálunk felvilágosultabb kínában ezért kivégzik...

ostván 2010.10.08. 10:21:22

Abban igaza van az Akadémiának, hogy a vörösiszap (önmagában) nem mérgező. Meg a tiszta víz sem. DE! Ha jól sejtem, létezik a veszélyes anyagok megítélésére vonatkozóan egy olyan szabály, hogyha több anyag van együtt, akkor a közülük legveszélyesebb minősítése érvényes az egész rakásra. Jelen esetben a nátronlúg magas Ph-val erősen veszélyessé teszi az egész tározót.
A tározó gátja erős, nagyon erős. Alul 60 méter, néhol több. És beton jellegű anyagból van. Tehát merev is! És ez lett a probléma. A gyár (valószínűleg) betartotta a tározó építésekor előírt biztonsági rendszabályokat. De van pár dolog, ami azóta megváltozott:
- akkora nagy lett a tározó, hogy a mérete (tömege) miatt olyan folyamatok indultak meg, amiket 40 évvel ezelőtt nem vettek figyelembe. Ilyen az, hogy annak ellenére, hogy kicsi a talaj lejtése, de ekkora tömeg az évtizedek alatt csak elindul lefelé. Ez a mozgás -a hatalmas méretek miatt - nem egyenletes, van, ahol kisebb, van, ahol nagyobb. Tehát változni kényszerül a tározó alakja. És ettől kezdve megfeszült a betonból készült gát.
- a merev betongát nem tudja az alakját változtatni, tehát a leggyengébb ponton eltörik (némelyik felvételen látszik is a friss törés a gátfal teljes keresztmetszetén).
- A mai biztonságtechnikai koncepció az, hogy többszörös védelemnek kellene lennie. Tehát meg kellett volna építeni (a többi hasonló tározón minél hamarabb!) egy másik gátat, amelynek a távolsága-magassága úgy van méretezve, hogy az elsődleges gát szakadása esetén kiömlő anyagot helyben tudja tartani. Pl. olajtároló tartályok körül mindig van ilyen.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.10.08. 10:21:44

MTA.... pfffff... színvonal... hát igen, az MTA tagjai mindig is arról voltak híresek, ugye, hogy sosem vesznek részt politikai játszadozásokban... szánalmas bagázs.. Amúgy azt elárulhatnák, hogy ha nem veszélyes, miért kell víz alatt, speciálisan elkülönített tározókban tárolni?

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2010.10.08. 10:22:27

@Kóser Malac: egyszerű vagy, mint a faék. A konyhasó mérgező szerinted? Eszel konyhasót? Na, akkor most vegyél 3kg-ot és szépen lapátold be, utána meg mehetsz a temetésed szervezni.

Marcellusca 2010.10.08. 10:22:34

@f.m.j.: Szerintem arra akart utalni - mint a nagytudásúak is - ,hogy MAGA a vörösiszap nem mérgező, de ...
És itt a lényeg (szvsz), amit "elfelejtenek" mondani, amit elhallgatnak: a vizes oldata erősen lúgos kémhatású.
Szerintem.

kewcheg 2010.10.08. 10:22:44

Az ilyen selyemnyakkendős bolsevik nagytőkések az emberiség legalja. Amúgy meg egyenek pénzt!

egri Fehér 2010.10.08. 10:23:03

kedves zero, kérlek olvasd el még egyszer, figyelmesebben az akadémia anyagát, és csak aztán kritizáld. ez a bejegyzés így nem más, csak ócska hangulatkeltés

ehja 2010.10.08. 10:23:22

@Kóser Malac: Hát ezt itt már többen mondták. A lúg az ami folyékony tehát fürödni abban lehet. De arról viszont mindenki mondta, hogy mérgező. Egyébként te csak nem mérgező dolgokban fürödsz? A tiszta vas sem mérgező anyag. De megfürödnél benne amikor folyékony? Csak mert akkor kb 1500 celsius fokos. Próbáljunk már leakadani erről az egyen belőle-fürödjön benne dologról.

snakekiller23 2010.10.08. 10:23:39

@Bukowszky:

"Nem mérgező" =/= "nem veszélyes". Amúgy egyiket sem állítják, ha elolvasod.

tizenot 2010.10.08. 10:23:42

@jános515: "Ugy tünik a pénz az úr nálunk."

Hogy te mekkora geniusz vagy. Hany ev kellett hogy rajojjel?

2010.10.08. 10:23:44

"Vajon a tulajdonosok a saját vagyonukkal felelnek a cégük által okozott károkért? Nem hinném ..."

Pedig igen, mert a tulajdonosoknak nem 16Mrd csücsül bankszámlán, hanem a MAL zRt-t értékelték fel gondolom 50Mrd-ra és vagyonuk nagy részét a tulajdonrész adja. Ha a cég tönkremegy, akkor az ő vagyonuk is elpárolog majd.

Más kérdés hogy mi a jobb? Tönkretenni egy céget bürokráciával amivel 1100-an munkanélküliek lesznek vagy pedig hosszú távon folyosított, kigazdálkodható kártérítésben megállapodni? Azaz nem most 10Mrd ft-ot követelni hanem 10 éven át évi 1,5Mrd Ft pl. A számok csak példák.

belekotty 2010.10.08. 10:24:13

@Rive: "Nomost a bakonyi szén hamujában bizony van uránium meg minden ami szép és jó: a környék nagyobb dózist kapott, mint szumma az egész ország Csernobilból. "

- Vagyis a szénerőművek sokkal károsabbak mint az atomerőművek! Köszi ez jól esett! Nukleáris fizikával foglalkozom többek között. :-))

2010.10.08. 10:25:24

@ostván: Elismerésem, a hónap eddigi legértelmesebb hozzászólása amit blogokon olvastam :)

tizenot 2010.10.08. 10:25:42

@hivatásos naplopó: Akkor menj el kinaba nyugodtan okostoni.

Cooper82 2010.10.08. 10:25:51

Én arra lennék kíváncsi, hogy a milliárdos tulajok hány házat fognak felépíteni saját pénzből, még hogy ha nem is felelősek akkor is, együttérzésből(!!!)??? Mert futná a pénzükből jó néhányra!
Felajánlottak akár egy forintot is? Saját pénzről beszélek, nem a cég nyereségéből a szaros 100ezer forintokra. Szerintem ez lenne a minimum az általuk tulajdonolt tározó okozta katasztrófa után.
Arról meg nem is beszélve, hogy aki azt mondja ide vissza lehet költözni, annak elárasztanám a kertjét és a házát ezzel az lúgos szarral, majd kitakarítattnám vele erős slaggal és kiküldeném a gyerekeit játszani az udvarra, plusz kötelezném arra, hogy ültessen bármit is a kertjébe majd jóízűen egye is meg!! Felháborító!
Független szakemberek, mint pl Dr Zacher Gábor is megmondta, hogy veszélyes, a földbe is leszivárog és nem 2-3 centire, mint amennyit kicserélnének, hanem 20-30, vagy akár még lejjebb!
Komolyan mondom az ész megáll!
És ha elítélnek valakit, az szerintem se a vezetők küzül fog kikerülni sajnos, hanem valami kisember, aki tényleg nem tehet az egészről semmit, csak nem lesz annyi pénze, hogy tisztára mossa vele a kezét.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2010.10.08. 10:26:12

@tizenot: Kivánom, hogy egyszer neked kelljen így leveretned a "nem mérgező" anynaggal teli lakásodat, majd kisebb lesz a pofád! Szerintem.

vomit 2010.10.08. 10:26:42

par szaz ev alatt, a bayer eljaras kiotlese ota nem lehetett volna valami utat talalni az iszap feldolgozasara es a femek kiszedesere? felheviteni akar 5000 fokig vakumban, szendioxid, nemesgazok vagy barmi olyan alatt ami kivonja a zoxigent, es frakcionalni a cuccot? a lehulesnel visszanyert energiat, ha nagyon akarnak, jo szazalekban vissza tudnak forgatni.

kewcheg 2010.10.08. 10:27:03

@tizenot: Az a bakondi vagy kiafasz úgy van megjelölve hogy cégvezető.Tehát ő ír alá mindent, úgy mint kft-ben az ügyvezető.Első számú felelős, tehát pórázos bilincs napokon belül....

belekotty 2010.10.08. 10:27:08

@Bukowszky: Te nagyon hülye! Az iszap a saját leve alatt van. :-)) Az iszap - kémiai nevén szuszpenzió - tulajdonsága hogy ülepszik. :-))
Istenem a sok bulvár tudós! :-))

Mr. Acid 2010.10.08. 10:28:09

@ninimimi: Erre van egy-két nagyon rövid, frappáns válasz is, például: Tévedsz.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.10.08. 10:28:23

"nem érzik felelősnek magukat a katasztrófáért, szabályosan üzemeltették a tározót, a balesetet valószínűleg a sok eső okozta. Vagyis természeti katasztrófa."

Aham, szóval akkor amikor a lezuhan egy repülőgép, az azért történik, mert fúj a szél/esik az eső, tehát természeti katasztrófa. Világos.

belekotty 2010.10.08. 10:29:14

@vomit: Na itt egy újabb aki nem tanult sem energetikát, sem kémiát, a közgazdaság tant meg messze kerülte. Ez a volt Kádár rendszer hibája és ettől a mai sem mentes, hogy mindenkit válogatás nélkül megtanítanak írni-olvasni.

Marcellusca 2010.10.08. 10:29:15

@El Topo (Sgt. Elias): Én nem vagyok ekkora nagy MESTER, de emlékszem a középiskolában tanítottra.
Szakmai és szakrajz tanár is mondogatta: "Éles sarok = kezdő törés.
Azaz minden sarkot lekerekítünk!!!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.10.08. 10:29:37

A bigpictures oldal kommentjei között vannak elég meredekek...

pakesz (törölt) 2010.10.08. 10:30:06

@belekotty: PONTOSAN!!!

amugy bolcsesszakon vegzed?
hogy meg a guglizast sem ismered?
"At issue is coal's content of uranium and thorium, both radioactive elements. They occur in such trace amounts in natural, or "whole," coal that they aren't a problem. But when coal is burned into fly ash, uranium and thorium are concentrated at up to 10 times their original levels."

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.10.08. 10:30:15

@belekotty: olyan jó, hogy te viszont mindenhez készségszinten értesz :)

Marcellusca 2010.10.08. 10:30:37

Rohaggyon meg a KBM is!!!!!!!!!!!!

hvuk 2010.10.08. 10:30:43

Tényleg egetverő sötétség van a fejekben. Komolyan nem tudja a többség megérteni, hogy mi a különbség a mérgező és a káros között? Ha beleesel az olvadt acélt tartalmazó kohóba akkor az káros hatással lesz rád nézve, de ugyanakkor az olvadt acél ettől még nem lesz mérgező. Az Akadémia nem mondta, hogy ez a lúgos anyag nem veszélyes, viszont megállapította, hogy nem mérgező. Ez arra lesz csak hatással, hogy miképpen és hogyan kell a kárt felszámolni.

A falról történő lecsapatás kritikáját sem értem. Ha a vörös trutyi nem mérgező (ezt kb. tekinthetjük ténynek), akkor egy lemosás és egy festés után a ház nyilván lakható lesz (ha szerkezetileg nem sérült). A szerző vajon az általa berakott első képen hogyan állna a kárelhárításhoz? Lehet, hogy kis szivaccsal és egy vödör vízzel? Én speciel slagolással kezdeném: gyorsab és hatékonyabb.

Speciel az Akadémiának abban is igaza van, hogy nem feltétlenül kell festeni. Egy vörös terméskőből épült házban amit csak kívülről ért a trutyi, mit akarna valaki lefesteni? Nyilván a legtöbb épületet ki kell festeni, de hát szegény jelentésben is pont ez áll.

Hogy talajcserére szükség lesz- vagy sem, hogy a terület lakható lesz-e utána vagy sem, azt szerencsére nem Orbán Viktor vagy valamely más politikus véleményétől függ (és még csak Zéróétől sem). Az, hogy valaki akar-e ott élni ezekután vagy sem, az sem politikusok véleményén, hanem az ott lakókén múlik. Az már a politikusokon múlik, hogy vajon lehetővé teszik az ott eddig élők számára, hogy akkor se térjenek vissza, ha amúgy a házuk lakható. Jó lenne, ha így lenne, hiszen biztos lesz olyan akit annyira megviselt, hogy nem kíván ott élni (mint ahogy az ellenkezőre is biztos lesz példa).

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2010.10.08. 10:30:45

Persze, hogy nem mérgező. Azért nem mérgező, mert Magyarországon van valami hivatalos, bürokratikus vízfejek és köcsögök által jogszabályba foglalt definíciója annak, hogy mi az, ami "mérgező", és az nyilván úgy van megfogalmazva, hogy hiába olyan az anyag, hogy görcsökben rángatózva esel össze, ha csak ránézel, akkor is rá lehet mondani, hogy nem mérgező, mert nem felel meg a mérgező anyagokról szóló agymenés 238.§ (b) bekezdés a/2. pontjában olvasható csűrés-csavarás egyik minőségjelzőjének. Tehát nem mérgező. Gratulálok mindenkinek (jogalkotóknak, jogalkalmazóknak, akadémikusoknak - szívjanak gázt, valami hasonlóan nem mérgező fajtát).

snakekiller23 2010.10.08. 10:30:52

@__:

Hát grínpísz, tehát fenntartásokkal ugyan, de a mérési eredménynek érdemes hinni. Gyanús, hogy a cégnek még annál is több vaj van a fején mint az elsőre látszott.

aaabbbccc 2010.10.08. 10:30:59

a reális zöldek nem zöld párt, mindig is lobbitevékenységet végzett, gondolom jó pénzért

t0thl 2010.10.08. 10:31:44

Oké mindenhol előfordulhatnak katasztrófák. Rendben, az emberiség fejlődése illetve technikai berendezkedése magában hordozza ezeket. Elfogadom.
De hogy ott egy komplett falu, letarolva, és mindenki csak hebeg-habog összevissza, hozzátéve, hogy a felelősök hogyan is jutottak ehhez a bizniszhez, milyen dolgok történnek az országban, bizony kinyitja a bicsakot ezen nem kell csodálkozni.
Legalább most legyen meg a megfelelő büntetés és a _teljes_ kártérítés.
Az Orbán kormánynak _MOST_ megvan a lehetősége, hogy tettekkel és ne szájkaratéval mutassa meg miért is mások ők mint a többiek.
Ha nem élnek ezzel a lehetőséggel az elég szomorú lenne.

2010.10.08. 10:32:16

@tizenot: Ne légy bunkó, ha kérhetem. Alapból vagy ilyen, születésed óta, vagy elötte nekifutsz hogy nagyobbnak tünj?

pakesz (törölt) 2010.10.08. 10:33:00

@vomit: a kerdesedre, hog mit tesznek ezzel a vorosiszappal:
most bevonjak mert hatha kesobb jo lesz...

a vilagpiaci artol fugg, ha pl. 3szorosa lesz a nyers alu ara, akkor meg fogja erni feldolgozni, most meg nem...
illetve a vastol is fugg

de mivel a masik resz az az energia ara, na hat attol is fugg, ha nagyon olcso lesz az energia ara, akkor megint csak erdemes lesz felhasznalni

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2010.10.08. 10:33:48

alesi, ehja: Persze, tudom én is. Csak kicsit visszás ez a "nem mérgező csak..." szöveg, amikor emberek haltak és sérültek meg. A víz is kellemes, de a cunami már nem annyira.

t0thl 2010.10.08. 10:34:09

@hvuk: Majd slagoljál ha a te házad fog így kinézni kíváncsi vagyok helyre lehet-e hozni 100% os állapotba a kerteddel együtt amibe beszivárgott ez a szar.

eszkep 2010.10.08. 10:34:11

@t0thl: "Ha pedig Romániának Magyarország kárt okozott akkor igenis fizetni kell."
A ciánszennyezésért kapott kártérítésből esetleg fizethetünk nekik...

Viktus 2010.10.08. 10:34:17

@vomit:

Az nagyon drága még nyugaton sem sűrűn szponzorálják ... így olcsóbb, és gond sincsen vele, ha rendszeresen ellenőrzik nem csak néha sétállgat egy kört rajta egy nyugdíjas gátőr .... földtani mérések stb. na meg még egy gátfal aminek a célja az esetleges kitörés megfogása. Pár ezer ilyen cucc van a Föld bolygón ...

belekotty 2010.10.08. 10:34:36

@__: Nekem. Amit a greenpeace ír az túlzás. Nyalván hogy van szennyezés, de csak az ami eddig is a lábuk alatt volt. csak most a felszínen. Ha leások egy arzén bányába és felszínre hozom akkor én is ilyet fogok mérni. Van szennyezés, de nem katasztrófális. Sokba fog kerülni a helyreállítás, de nem történt semmi helyrehozhatatlan az emberéletek elvesztésén kívül.
Nekem higgy, ne a gripísznek, én a timföldgyártás reakció kinetikájából írtam a szakdolgozatom, hidd el tudom mi van a vörösiszapban!

Escobar888 2010.10.08. 10:34:42

Én arra vagyok kíváncsi, hogy mikor kezdik el végre helyre állítani a településeket?
Oké, hogy vissza nem akarnak menni. Rendben van, hogy lezárjuk és örök mementó.
Akkor viszont bele kéne húzni az új terület kijelölésébe és építkezni mert a sok szerencsétlenre még a tél is rászakad, akkor jól fognak kinézni....

sárkányfő 2010.10.08. 10:34:45

@poszt:
Az első felháborodásban még megértettem, hogy mindenki nagy hangon felelősért kiállt (akasszuk fel!), meg senki nem mert a népharaggal szemben ész érvekkel jönni, de így napok múltán már lehetne gondolkodni is. Ha az MTA is azt mondja hogy erős vízzel lemosható, akár talán van benne valami. De én a tegnapi Tényekben (tv2) saját szememmel láttam, ahogy egy családi ház külső faláról gyönyörűen szedik le erős vízsugárral a vörös elszíneződést, nyoma sem maradt. Magyarul simán le lehet mosni.
A földet meg cserélni kell, ez elég egyértelmű.

És a felelős-keresést is lehetne már halkabban. de sokkal halkabban.
A cég maga, meg a hatóság is rendszeresen ellenőrizte a telepet, tehát vagy az állam által előírt biztonsági előírások kevesek, vagy tényleg egy rendkívüli, előre nem látható katasztrófa történt, pl. talajsüllyedés a gát alatt. Vagy a gátépítők 30 évvel ezelőtt hibáztak. Vagy szándékos rongálás.

Én nem tudom, mi történt, hanyagság, katasztrófa, szándékos rongálás, vagy más, de már unom hogy mindenki a mal vezetőinek vérét akarja látni... gondolkodjunk már kicsit, magyarok.

guma 2010.10.08. 10:34:50

@ostván: EZT MIÉRT NEM LEHET OLVASNI MÁSHOL!!!

Én is azt pofázom e szörnyű tragédia után, hogy az országban még jó pár hasonló van! Minél előbb a szövegelés helyett megoldást találni! Tehát dolgozni és nem dumálni az illetékeseknek.

tizenot 2010.10.08. 10:35:18

@Kóser Malac: En is mindennap szopom a szart amit az orszagtol meg a fos embereitol kapok, atvitt ertelemben mindennap veretem le a szart a falrol, ugyhogy nem kell okoskodni.

belekotty 2010.10.08. 10:36:17

@Kóser Malac: "Csak kicsit visszás ez a "nem mérgező csak..." szöveg, amikor emberek haltak és sérültek meg. A víz is kellemes, de a cunami már nem annyira. "

Na ez az! De azt ugye nem mondod hogy a thaiföldi cunami mérgező volt?

is 2010.10.08. 10:36:27

azzal a tisztelettel olvasom a teljes szakertoi tarsadalommal szembeni vehemens fellepesed, amivel az indianok is mindig tisztelettel viselkedtek az elmehaborodottakkal szemben. a nepnek mar akkor is igaza volt, amikor a kozepkorban oly orommel vett reszt autodafekban, es siman elhitte, ha valami felorult ujjal mutogatott egy masik emberre, hogy boszorkany. erzed magad a kozepkori inkvizicio melto orokosenek, aki eppen uldozi a gonoszt, es ha megtehetne, tenyleg maglyara kuldene embereket, annyira el van hivatva. es persze az igazsaganak merteke is pontosan megfelel az inkvizicios kivegzoosztagokenak.

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2010.10.08. 10:37:56

@Zigomer Trubahin: ezt a hivatalos bürokratikus izét úgy hívják: Szótár. Elég jól körül van írva, hogy mit jelent a méreg és a mérgező szó jelentése.

tizenot 2010.10.08. 10:38:00

@kewcheg: Persze kismajom, szerinted ha van a kezeben egy tanusitvany hogy X gat kurva jo muszaki allapotban van (mert nyilvan van a kezeben ilyen papir), akkor szerinted ki a felelos? O vagy a ceg aki felmerte a gatat es kiallitotta a papirt?

Az ugyvezetonek a feladata nem a muszaki ellenorzes, nem kell szemelyesen ertenie a gatakhoz, neki csak fel kell meretni idoszakonkent a muszaki allapotot, ha ezt megtette nem vadolhato semmivel.

Na ugye. Leulhetsz, 1-es.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.10.08. 10:38:16

de kurva sok szakértő lett itt hirtelen, csak mert elolvastak két cikket a neten.. szánalmas. lehülyézni másokat anélkül, hogy halvány fogalma lenne az illető végzettségéről nagyon megy, azt látom, de azt még mindig nem sikerült megmagyarázni, hogy ha nem mérgező/káros, akkor miért nem engedik kiszáradni a "saját levében ülepedő" vörösiszapot.. mindegy, én tudom miért, ne fárasszátok magatokat nagyokosok :) ez az egész különben sem erről szól, nem emiatt frusztrált és indulatos egyre több ember.

Szerény meglátásom szerint ennek az egésznek az a lényege, hogy 20 éve a rendszerváltásnak csúfolt folyamat során a kommunista diktatúra emberei megkaparintottak mindent, ami érték ebben a nyomorult országban. Ahelyett, hogy börtönbe mentek volna a viselt dolgaikért, ővék lett minden, a teljes gazdaság. Így kerültek és kerülnek a mai napig hozzá nem értő, dilletáns, inkompetens emberek pozíciókba, akik ráadásul még elvtelenek és erkölcstelenek is. Pontosan ez az, ami igazán kiveri a biztosítékot a tisztességes emberekben.

Ez nem egy természeti katasztrófa, hanem egy ipari katasztrófa, amelyet egyértelműen emberi mulasztás okozott, és ami a legfontosabb: MEGELŐZHETŐ lett volna!

Csak úgy nagyon nehéz ilyesmit megelőzni, ha inkompetens, immorális, nem szaktudásuk, hanem politikai kapcsolataik miatt vezető pozícióba került emberekkel, ilyen Bakonyi-féle férgekkel van tele ez az ország!

snakekiller23 2010.10.08. 10:38:27

@Kóser Malac:

Láthatóan úgy értelmezed a "nem mérgező a ..." kijelentést, mintha azt állítanák, hogy ami történt az nem volna iszonyatos katasztrófa és amennyiben vannak szermélyi felelősök nem kéne őket töküknél fogva izzó vasra fellógatni. Ilyet nem állít, vagy sugall senki, csak tisztázni kell először pontosan mi a helyzet és nem minden légből kapott agybajt készpénznek venni.

hvuk 2010.10.08. 10:39:11

Mondjuk ez a legviccesebb/legszánalmasabb rész a cikkben:

"A legdurvább, hogy a szobatudósok szintén azt ajánlják, amit Bakonyi úr, hogy csapassák le a vörös cuccot slaggal.

Nos, Tisztelt Akadémikus Urak, menjenek oda a helyszínre, és demonstrálják Nekünk, hogyan is csapatnak a profik."

Ebből nyilván az következik, hogy Zéró jobban tudja a teendőket mint a szobatudósok. Tehát Zéró nem szobatudós, bár nyilván tudós, csak nem szoba fajtájú. Ezentúl nyilván sok éves tapasztalata van környezeti károk felmérésében és elhárításában és így jobban fel tudja mérni a katasztrófa lehetséges hatásait, mint az ún. szobatudósok. A blogbejegyzés megjelenése óta már nyilván felkérték, hogy fáradjon már ki a helyszínre (mert ugye ő nem szoba típusú tudós) és vizsgálja meg a károkat és bölcs és mélyreható tanácsaival segíteni a kárelhárításban. :)

nagyon_buta 2010.10.08. 10:39:13

A kérdésem nem talált meghallgatásra, megpróbálok egy egyszerűbbet:
2010 Európai Unió, Magyarország lakott területtől (lehet, hogy a Dunától is ) néhány méterre egy alap nélküli gáttal körbevett, 500 méter szer 500 méteres, tömény lúg tó felszínét borzolja a szél (nem a Szaturnusz holdján). (A katasztrófáig senki nem verte az asztalt, bezzeg az "Auchan láp"...)
Vajon hol vannak a környezetvédők ilyenkor?

Viktus 2010.10.08. 10:39:13

@belekotty:

Nem ugrottál le segíteni a védelmi bizottságnak ... mert ott fél nap azon tanakodtak, hogy mi is van pontosan a cuccban ... te meg csak így csípőből kivágtad volna.

sárkányfő 2010.10.08. 10:40:05

@is: kissé sarkítottál, de végeredményben sokkal frappánsabban fogalmaztad meg azt, amit én is próbáltam írni két kommenttel feljebb :)

Rive 2010.10.08. 10:40:20

@Bukowszky: "miért nem engedik kiszáradni a "saját levében ülepedő" vörösiszapot..."
A vörösiszap végleges elhelyezése kiszáritásból, majd befedésből és rekultivációból áll.

Miről beszélsz tulajdonképpen?

belekotty 2010.10.08. 10:40:21

@Bukowszky: Bocsi hogy vegyész diplomám van, timföldgyártásból írtam a szakdolgozatom, informatikusként dolgozom és nukleáris, energetikai szabadalmaim vannak. Én kérek elnézést!

Viktus 2010.10.08. 10:40:47

@tizenot:

Jah meg időnként mellékelni pár borítékot bizonyos hatóságoknak ...

t0thl 2010.10.08. 10:41:03

@Bukowszky: Tökéletesen egyetértek.

hvuk 2010.10.08. 10:44:34

@t0thl: Nyilván ha szerkezetében sérült a ház akkor egy slagolás nem hozza rendbe. De ez így van normál árvíz esetén is, ott is valahogy el kell távolítani a trutyit (ami legalább ugyanilyen undorító), gondolom ott is lemosással kezdik. Ha azonban a ház nem sérült akkor egy alapos lemosás és festés után nem látom be, hogy a ház miért ne lenne lakható. Itt még fertőtleníteni sem kell, mint egy árvíz után, mivel biológiai szennyezés nyilván nem történt.

A kert kicsit más kérdés, de elvileg a vörös trutyi elhordása után lakható. Gond itt az lehet, hogy a lúgos lé valószínűsíthetően erősen lerombolta a föld mikrovilágát (baktériumokat és egyéb élőlényeket, mint pl. giliszták), így elképzelhető, hogy termőfölddel frissíteni kell.

tizenot 2010.10.08. 10:45:03

@Viktus: Ja, csak a blogban nem errol beszel a csavo. Nem mindegy mit miert teszunk.

georg 48 2010.10.08. 10:46:39

Hogy rohadna meg minden szemét milliomos undorító sperma! Bele kéne baszni az iszapba, ott fuldokoljon a mocsadék.
30 év börtön, teljes vagyon elkobzás, a családot földönfutóvá tenni, még az unokája is átkozza a fosadék nagypapit !

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.10.08. 10:48:38

@CJKrisz:
Gépészmérnöki kar...miért is kell egy tengelyen saroklekerekítés...igen ezen én is gondolkoztam, hogy miért szögletes.
Egyébként kicsi off:
Nem tudjátok hogy keresnek-e vagy lehet-e jelentkezni önkéntesnek??
Valaki dobjon már egy linket, ha tud.

guma 2010.10.08. 10:48:46

@Seduxen: Köszi a linket. Vállalatokhoz is továbbítottam! (legalább fuvarban segítsenek, ha mozdul a nép!)

Marcellusca 2010.10.08. 10:49:09

@Doubledecker:
"Gyerekek abban a gyárban több, mint 1000-en dolgoznak, és így egy csomó járulékot és talán adót is fozetnek." - Óóóóóó, bazeg ...!!!!!!
Ma reggeli Mokka, helyszíni közvetítés: ottlakó (?) meséli, nemrég fejezte be Édesanyja és saját házuk felújítását, a 10 éves autója - amire 5 évig, túlórákkal, havi egyetlen szabadnappal, gyűjtögetett sz@rrá ment. Ott dolgozik az üzemben.
Most kapaszkodj meg!!!!
Havi 70.000 azaz hetvenezer forintért.
Szégyen, bazeg, szégyen!!!!
Ez gondolom alig több, mint a minimálbér, úgyhogy gondolom a cég qrva sok járulékot fizetett a dolgozók után. :(((((

play_off 2010.10.08. 10:50:04

@Rive: "Bocsesz, hogy belevauvau, de a berakott képen a szmötyi a gátba épitett - általam nem ismert funkciójú - csőrendszerből származik, a gát anyagában pedig szivárgásra, törésre utaló nyomokat itt sem látni."

Akkor nézd meg jobban!!!
A középen látható létre mellett (balra) tisztán lehet látni a nagy repedést a gát falán!!!
Te mit nézel, ha még ezt sem látod?!

Marcellusca 2010.10.08. 10:50:56

@egri Fehér: Mostmár tudom, hogy miért az egri Vöröset szeretem.

VaTi 2010.10.08. 10:51:18

Felvetődött a kommentekben, hogy a tisztelt tulajdonosok/igazgatók legalább együttérzésből dobna-e pár forintot a szerencsétleneknek. Elkezdtem gondolkodni. A wiki szerint Kolontár lakossága 813 fő, számoljunk 1000 fővel az egyszerűség miatt. Feltételezve, hogy kb 4 fő egy család, akkor a lakosság kb 250 család, tehát ennyi ház. Adjanak az urak csak házanként 10.000.000 Ft-t, ebből már kb fel lehet építeni, berendezni. 250 * 10.000.000 Ft az 2.500.000.000,- (kétmilliárd 500 millió) Ft, ami a magánvagyonuk töredéke. Ha csak ennyit segítenének, még akkor is sok-sok milliárdjuk maradna, több, mint amennyit mi elképzelni tudunk. Istenem, persze ők adnának utoljára. (aggyunk mi? Persze, azér' loptuk össze nagy nehezen) Becsület...sztem leírni sem tudnák ezt a szót...

play_off 2010.10.08. 10:51:38

A létra mellett szemből persze jobbra!

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.08. 10:53:00

@guma: igazán nincs mit. igen nagy segítség már az is szerintem, hogy valaki(k) összehoz(nak) efféle listákat, mert ez alapján könnyebb vásárolni, mintha saját kútfőből állnál neki. legalább is nekünk egyszerű proliknak. a géniuszoknak bizonyára könnyebb :)))

Mourinho már nem a király 2010.10.08. 10:53:24

@ó jaj: +1
Az országban mindent a bulvár irányít. Sokan inkább a blikknek hisznek, mint az mta-nak.
Nagyon szeretném tudni a valóságot.
(az megvan, hogy a tiszai ciánszennyeződésnél nem a cián ölte meg a halakat, hanem az ellenanyag amit belenyomtak a folyóba? ugyanez történt a marcalnál is, belenyomtak egy csomó szart "ellenanyag" gyanánt, csak épp akkora koncentrációban az is mérgező)

Mérges 1234 2010.10.08. 10:53:27

"Ez nem egy természeti katasztrófa, hanem egy ipari katasztrófa, amelyet egyértelműen emberi mulasztás okozott, és ami a legfontosabb: MEGELŐZHETŐ lett volna!

Csak úgy nagyon nehéz ilyesmit megelőzni, ha inkompetens, immorális, nem szaktudásuk, hanem politikai kapcsolataik miatt vezető pozícióba került emberekkel, ilyen Bakonyi-féle férgekkel van tele ez az ország!"

Valószínű, hogy emberi mulasztás is közrejátszott, de a kéréds az, hogy ki????

Nagyon nem tisztázott ez még.

Valószínű a Bakonyi csávó egy genny, de lehet ebben az ügyben ettől függetlenül nem érintett, vagy nem csak ő.

Az indualt és az igazság két különböző dolog.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2010.10.08. 10:53:30

@tizenot: Ha ennyire rosszúl érzed magad itthon, akkor miért nem lépsz le? Rá fog menni az egészséged! Gyanítom, hogy már most is antidepresszánsokon élsz... :)
(A stílusodból ítélve csak egy országot tudnék neked elképzelni ahol boldog lehetnél...)

Pékszakállú Henceg 2010.10.08. 10:56:09

Azért durva, mennyire sötét egy országban lakunk. A kommentelők nagy része nem gondolkodik, csak ítélkezik, tiszta boszorkányüldözés. Magyarországon beköszöntött a sötét középkor - a fejekben!

Jason Bourne 2010.10.08. 10:56:20

az T. akadémikus urak az íróasztal mellett kb. annyira vannak a valóságtól, mint makó jeruzsálemtől.
pintért tudom idézni nekik: ha nem mérgező akkor mártózzanak meg benne! továbbá szívjanak fel két csíkot a hátramaradó porból!
nyílván érdekből állítják, hogy ártalmatlan, mint ahogy érdekből változtatták meg a jogalkotók 2004-ben kormányhatározatot és törölték a veszélyes anyagok listájáról.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.08. 10:57:28

@eszkep:

Tegnap a köcsög hírtvs riporter pont arról faggatott egy faszit, hogy de "minek mentek oda" lakni....Minek bazmeg, gondolom azért, mert b-í-z-t-a-k benne, hogy nem szakad a nyakukba.

t0thl 2010.10.08. 10:58:14

@hvuk: Nem vitatkozom én sem tényekkel, csak látva a szétmart állatokat, áldozatokat, ha én lennék az egyik károsult, bizony nehezményezném, amikor azt vágják hozzám, hogy "mossad le és jó lesz". Lakhatónak lakható lesz a ház is, de nagyon komoly ráfordítás nélkül nem lesz olyan, mint volt. Itt nem egy putriról, hanem egy karbantartott házról beszélek. Arról pedig végképp, hogy a faluban növényke is vannak, fák, kertek,szőlő, stb. egy vidéki család mindennapos életének járulékai. Nem mondhatod senkinek sem, hogy költözzön vissza, majd 20 év múlva lesz megint valami a földben.
És nem győzöm hangsúlyozni, hogy az emberekben pluszban ott fortyog a politikai és gazdasági elit parazitái iránti gyűlölet. Ezeket a dolgokat add össze, és utána vesd össze azzal amit a médiákban látsz.
Bizony itt brutál kártalanításra van szükség és nagyon nem csodálkozom azon, hogy mindenki beledumál a szakmai dolgokba és vért akar látni.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2010.10.08. 10:58:30

Na belinkelem én is, mert ennek több értelme van mint az "akasszuk fel" meg "rádijóaktív gáci" hülyeségeknek:

iszapkatasztrofa.blog.hu/2010/10/06/mindenki_tud_segiteni#comments

andrush 2010.10.08. 10:59:51

@mangoman: Nana, te összekevered az önkéntes támogatást és a jogi felelősséget. Erkölcsileg elvárható a tulajdonostól, hogy maga is saját vagyonából támogassa a károsultakat, de jogilag felelősségre vonni (amit többen pedzegetnek) nem lehet. Azért szövegértésből kéne egy kicsit még fejlődnöd hombre!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.08. 11:00:16

@snakekiller23:

magyarul csúsztatnak....mert mi van a hírekben? "vörösiszap árasztotta el"
erre mit mondanak? "a vörösiszap nem mérgező"

Pékszakállú Henceg 2010.10.08. 11:00:47

@Jason Bourne: Pontosabban az EU jogalkotói nyílvánították nem veszélyes anyagnak, amit átvettünk az EU csatlakozás után. De sebaj, mondogassad te is a magadét.

blogair · http://Nyerj.ax4.info/fm1487/Kattints-es-Nyerj/bab 2010.10.08. 11:01:20

Gazdag ember gazdag ember, ne legyél már ennyire demagóg.

Sok évek kuporgatásával összehozta, milyen tragédia érné, ha neki kellene fizetnie a magánvagyonából.

jog-ász 2010.10.08. 11:01:35

én jövöre meghivom az akadémikus urakat a somlóra borozni egyet, biztos nagyon kellemes fémes-lugos ize lesz a jövö évi bornak, majd lehet vele eldugult mosogatót tisztitani, csesszék meg..persze a duna miatt már aggódnak nehogy elérje a fővárost.

Long R3 IGF-1 2010.10.08. 11:01:39

"Csepregi István, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség főigazgatója kedden az MTI-nek elmondta, az úgynevezett zagytározók engedélyét a környezetvédelmi felügyelőségek felülvizsgálják."
Érdemes is lesz felülvizsgálni, mert például a MAL eddigi engedélye NEM veszélyes vörösiszap tárolásáról szólt. Az engedélyt 2006-ban a jelenlegi vízügyi helyettes államtitkár írta alá.Miért hallgatnak ennyire a természetvédelmisek???

gnme 2010.10.08. 11:03:09

Salakból épült a szomszédunk háza 1978-ban. Mára ledobta a vakolatot, majd a falak elporladtak, rácsaptál ököllel, lehollott vagy tízkiló fal. :-) Ezzel párhuzamosan szétnyíltak a sarkok. Most dózerolták el múlt héten.

Salakból van anyósoméknál a padlás (1790-ben épült). Mostanra fel lehet söpörni a padlást.

Salakból van apám melléképület padlásának is a burkolja. Rálépsz cipővel és benne marad a cipő nyoma (mint a hóban) ... fel lehet söpörni azt is. Az 1982 körül épült, mármint a melléképületünk.

janosbacsi 2010.10.08. 11:04:12

Zero, értem a felháborodásod, de ez a különbség egy hozzád hasonló átlagember és egy ezzel foglalkozó szakértő között. Te ugatod a témát és ide-oda csapongasz, a szakértő a tényeket mondja. A tudomány egy ilyen undormányos dolog, ahol kénytelen vagy benyelni a sokat próbált, bizonyított tényeket.

Az MTA szakértőinek közleménye szigetet képez az indexen és egyéb szájtokon elhangzott ostoba megnyilvánulások sötét - híg fos - tengerében.

Továbbá jogállamban élünk, így miért a nagytulajdonosokat emlegeted a többi felháborodott majomhoz képest, akik rögvest lámpavasra húznák őket? Ne legyél ennyire kispolgári, SI faktoros, mert árt a blog hírnevének.

Frank Columbo 2010.10.08. 11:04:35

Az lenne a minimum, hogy a multimilliárdos tulajdonosok fizetik ki a kárt. Az ő gyáruk okozta a katasztrófát, a saját tulajdonkban lévő gyárért pedig nekik kell felelősséget vállalniuk. Kezdésnek azonnal zárolni kellene a vagyonukat, bankszámláikat még mielőtt svájcban köt ki az összes zseton amiből fizethetnének. A realitás viszont kicsit más, mivel ezek mindig is közel ültek a tűzhöz és minden rendszerben minden kormánnyal nagyon jóban voltak ezért nem meglepő, hogy sikerülni fog nekik megúszni a balhét. Lelkiismeret mint olyan az ilyen emberekben alapból nincs különben nem jutnak ilyen pozicióba, tehát arról ne is álmodjunk, hogy esetleg maguktól felajánlanak említésre méltó segítséget.

Jason Bourne 2010.10.08. 11:04:35

@Pékszakállú Henceg:
az eu megengedi hogy a honi szabályozás szigorúbb legyen mint az eu egészére vonatkozó.

morden2 2010.10.08. 11:04:43

Bírom, amikor a szobablogger megmondja a frankót az MTA-nak, de megnéznék egy valódi vitát a szakemberek és a blogger között, van egy tippem ki sülne fel...

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.08. 11:04:54

@Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/: így van! amennyi energiát sokan fektetnek egymás "gyilkolásába", azt sokkal értelmesebb dolgokra is lehetne fordítani...

Rive 2010.10.08. 11:05:31

@play_off: A képet nézem, és az amit te repedésnek hiszel, egy max. deciméter mély felszini bemosódás.

Jason Bourne 2010.10.08. 11:07:20

@morden2:
én meg a károsult ak vs. mta tudósok meccset néznék meg.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2010.10.08. 11:08:28

@gnme: a házunk salakból épült. Pár éve megkapták a tűzfalak az utólagos hőszigetelést, idén az utcai homlokzat is. A napokban ablakcsere is lesz. A hetvenes években épült.

Salakból van a szomszéd háza is.

Salakból van a szomszéd szomszédjának háza is.

Jó hogy itt voltál. Sok puszit neked.

derabitz 2010.10.08. 11:09:28

Ismét egy írás, melynek szerzője mindenhova keni vastagon a szart, csak éppen az állami ellenőrzés felelősségét kerüli kínos körültekintéssel.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2010.10.08. 11:09:42

@Seduxen: azt hiszem ma körbekérdezünk pár "sógort" hogy esetleg tudnának-e nagyobb mennyiségben ecetet szerválni, ha kell le is visszük.

gnme 2010.10.08. 11:10:35

@Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/: a zsigeri dolgok ellen nincs mit tenni. Ha igazad van, akkor igazad van.

Hack.Elek 2010.10.08. 11:12:37

Mennyi polihisztor! Bámulatos...

Mr. Acid 2010.10.08. 11:12:40

@jog-ász: Na, a Somlóra baromira nem került semmilyen formában sem lúg. Sem vörösiszap nem fog kerülni. "A szennyező forrás térségében (Kolontár és Devecser települések környékén) becslések szerint 800 ha területen terült szét a vörösiszap, amely semlegesítésére mezőgazdasági repülőgépekről történő gipsz-szórással valósul majd meg. Ezt követően 2 cm vastagságban talajeltávolításra kerül sor a vízbázisok megvédése és a száraz vörösiszap szél általi tovaterjedésének elkerülése érdekében."
Forrás: www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_hirek&hirid=75
@laspalmas: A Balaton D-i partja iszapos. Ha mondjuk nagy mennyiségű Balaton vizet és iszapot vinnénk egy tározóba, akkor ott az iszap leülepedne. Ha átszakadna a gát, akkor az iszap egy kis része, de főleg a fölötte lévő víz ömlene ki. A vörösiszap ráadásul szépen összeáll a víz alatt, ha megnézitek az átszakadt tározóról készült képeket, akkor látszik, hogy a tározó nem üres, sőt, az anyag java benne maradt. Sajnos a lúgos víz így is elég nagy pusztítást csinált.

Pékszakállú Henceg 2010.10.08. 11:12:48

@Jason Bourne: és eddig mi indokolta volna a szigorúbb szabályozást?

opati666 2010.10.08. 11:13:51

Én csak egy vagyok a tízmillió "szakértő" közül, ezért előre is elnézést kérek, de egy-két dologban szeretnék é n is hozzászólni.

- Gépészek, építészek jól tudják, hogy a legnagyobb feszültség mindig a szerkezetek "sarkain" jelentkezik. Vajon ki volt az az észlény anno a tervezésnél, aki jóváhagyta egy ilyen "sarkos" tározó kialakítását? Nyilván őt már nem lehet hibáztatni, nyilván az akkori szabványoknak megfelelt minden, de azóta eltelt egy kis idő és már régen át kellett volna gondolni, hogy statikailag megfelelő-e az ilyen módon történt kialakítás.

- Megtelt esővízzel, az volt a baj forrása. Aha. A megnövekedett vízszintet meg mindenki csak nézte, de annyi esze nem volt senkinek, hogy intézkedjen némi lecsapolásról?

- Mi mérgez, mi nem? Én hajlandó vagyok elhinni, hogy a vörösiszap önmagában nem mérgező. Azt meg határozottan tudom, hogy a víz önmagában nem mérgező. De ugye itt azt mondják, hogy a víz pont azért olyan lúgos, mint amennyire, mert reakcióba lép a vörösiszappal. Na most ezek után szeretném ha a tulajdonosok (vagy más felelősök) egy hétig részt vennének egy vörösiszap-por ventillációs kúrán és megnézném, hogy a tüdejükbe került veszélytelen por a tüdejükben lévő veszélytelen testnedvekkel milyen akcióba kezdene, majd ezek után megkérdezném őket (ha még lehet), hogy mi a vélemnyük az iszap mérgező hatásáról.

- Az igazi felelősökről meg annyit, hogy kis hazánkban azokat nem szokás megbüntetni. Ezért mindenképpen találni kell majd valakit aki elviszi a balhét. Hogy az az éjjeliőr lesz-e, vagy Gizike a titkárnő, nem tudom. De abban biztos lehet mindenki, hogy a milliárdos uraknak sem anyagi sem erkölcsi kára nem fog származni (ez utóbbi mondjuk kizárt, mert erkölcsileg ezek egy nagy nullák).

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2010.10.08. 11:13:55

@Kóser Malac: bizony, és ez a sok szarhalom még mindig áll. Tök érdekes...

Rive 2010.10.08. 11:14:03

@gnme: salak és salak, mint bor és bor. Nem mindegy, miféle...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.08. 11:15:46

@hivatásos naplopó:

ki kellett mennem a levegőre, annyira rosszul lettem a videókat nézve...

belekotty 2010.10.08. 11:17:27

@morden2: "Bírom, amikor a szobablogger megmondja a frankót az MTA-nak, de megnéznék egy valódi vitát a szakemberek és a blogger között, van egy tippem ki sülne fel... " :-))))

rolika 2010.10.08. 11:17:43

@eszkep: inforadio.hu/hir/belfold/hir-384705
"Furcsának és meglepőnek nevezte Aszódi Attila, hogy ilyen mennyiségű és veszélyességű anyagot 50-60 méter magasan, mindössze egy gát mögött tárolnak a zagytározókban."

Kicsit Karcos 2010.10.08. 11:17:48

@laspalmas: de az újságírók csúsztatnak, nem a tudósok. A tudós mit mondjon, ha egyszer tényleg nem mérgező a vörösiszap? Ők világosan elmondták, hogy a vörösiszap ebben a formájában nem, de a kiömlött lúgos fos az keményen mérgező. Nem az ő hibájuk, ha lúgos oldat helyett vörösiszap-mérgezésről beszélnek az újságírók.

Fék_Emil 2010.10.08. 11:19:00

@Rive:
Pont most akartam ugyanezt írni, a kohósalak beton borzasztó erős, a martinsalakból készült beton hajlamos az utólagos duzzadásra.

t0thl 2010.10.08. 11:19:19

Meg hát valóban meg kell hajlani az "észérvek" előtt. Már csak a veszélytelen lé miatt elpusztult halak tonnáit kell eltüntetni valahova.

twinkedli 2010.10.08. 11:20:02

@VaTi: teljesen igazad van! én is küldtem sms-t, pedig 3 emberrel lakom együtt egy kollégiumi szobában (nyilván nem jókedvemből) és látom a tv-ben is, hogy mennyi ember megy segíteni az ország másik végéből is. azok a gazdag emberek meg, akiknek a tulajdonában volt a tározó, csak azt hajtogatják, hogy semmi közük hozzá....
szégyen :(

t0thl 2010.10.08. 11:20:04

Remélem Pakson komolyabban veszik a dolgokat az elvtársak, különben hogy csinálok majd bajai halászlét ? :)

Jason Bourne 2010.10.08. 11:21:41

@Pékszakállú Henceg: az, ami 2004 előtt indokolta. ami valszeg az, hogy a környezetre és az emberekre durván veszélyes, mint azt az események bizonyítják.

az enyhítést egyébként mi indokolta szerinted, ha nem érdek?

guma 2010.10.08. 11:21:58

@Seduxen: Sokkal több van ott mint lista! A hozzászólások már SZERVEZÉS kérdéseire válaszolnak.

A SEGÍTSÉG minden fajtáját érintik.

marcinátor (törölt) 2010.10.08. 11:22:36

@Kicsit Karcos: Az iszap az egy valamilyen por és folyadék keveréke. A folyadék itt történetesen egy erős lúg, tehát az egész mérgező, maró.
Másképp megvilágítva a dolgot: ha a húslevesbe víz helyett hipót teszek, azt gondolom nem eszed meg, hiába húsleves a neve.

eszkep 2010.10.08. 11:24:28

@morden2: Talán kérdezzük meg a kórházban kezelt égési sérülteket. Vagy azt a kisfiút, akinek a szeme károsodott a nem veszélyes anyagtól...

Rotfuchs 2010.10.08. 11:24:43

@ehja: nagyon jól összefoglaltad a lényeget. :)

@zero:
Amúgy kivételesen nem tetszett a cikk -ilyen is ritkán van- mert szerintem az MTA teljesen korrekt és szakmailag megalapozott kis FAQ-t rakott össze.

Szerintem nagyon nem kellene összemosni azt, hogy a MAL irányítása felelőtlen gazemberek módjára több ember halálát okozta, több falut kvázi elpusztított, lakhatatlanná tett, hatalmas természeti károkat okozott, majd sunyi és gerinctelen módon próbál meg kibújni a felelősség alól, kishazánkban is bevett jó balkáni szokás szerint; azzal, hogy az MTA hivatalos álláspontja szerint mi hol merre mennyi.

A Kedves Vezérnek és az Akadémiának is lehet igaza. Mert persze, hogy nem lehet élni olyan helyen, amit ilyen katasztrófa ért, különösen úgy, hogy bármikor újra bekövetkezhet. Aki úgy dönt, és valószínűleg a többség úgy fog, annak biztosítani kell olyan szintű kártalanítást, hogy máshol újra tudja kezdeni az életét.

Az pedig, hogy a házak a megfelelő eljárás után visszaköltözhetők csak annyit jelent, hogy aki mégis mindenáron maradni akar, annak ezt megengedhetik, mert nincs olyan közvetlen egészségügyi kockázat ami miatt indokolt lenne a falu lakhatatlannak nyilvánítása. Ez fizikai/kémiai/biológiai tény. Persze a hosszútávú hatások az élővilágra csak becsülhetők, és erre is egy reális verziót adott az MTA. A lelki traumáról, az elpusztult faluról és arról, hogy akár kvázi holdbéli tájjá is változhat a vidék, mindenesetre sokáig nem lesz olyan mint volt nem is beszélve. Itt a visszaköltözés annyi, hogy ezt is meg kell engedni, de persze kérdés ki fog élni vele, jó eséllyel senki.

A valódi kérdés inkább az, hogy mennyire lehet a kárrendezést a MAL-on és a felelelősökön behajtani, illetve őket megbüntetni.

moncayo 2010.10.08. 11:24:54

Aznap éjjel egy Gyurcsányra hasonlító embert láttak osonni a gát környékén. S hajnalban, az anno elkobzott izraelia ingatlan környékén sokáig hallottak egy mosógépet zúgni. De megtörténhetett forditva is, így is lehet visszaállamositani egy anno privatizált céget. Egy 60m vastag gát statikus terheléstől nem szokott csak úgy, minden előjel nélkül, szétesni.

gányolás (törölt) 2010.10.08. 11:25:01

A postra érkezett kommenttenger szép keresztmetszetet mutat be a jobboldalt jellemző szakmaiatlanságról: bölcsészek, könyvtárosok, büfések tájékozottsági szintje, akik a természettudományokhoz semmit se értenek.

Pékszakállú Henceg 2010.10.08. 11:25:40

@Jason Bourne: Az EU jogszabályoknak való megfelelés. Kismillió dolgot átvettünk, és amin nem volt szükséges, azon nem szigorítottak. Ha az EU-ban nem veszélyes anyag a vörösiszap, Magyarország miért lenne kivétel?

Rotfuchs 2010.10.08. 11:28:31

@eszkep: és a vörösiszap égette ki a szemét, vagy a nátronlúg?

A tájékoztató nagyon is korrekt volt, mert felhívja a figyelmet arra, hogy most, a katasztrófa után, amikor a nyilatkozat született mire kell figyelnie az embereknek, amikor pl. az utolsó megmaradt ingóságaikat mentik ki. Ilyenkor tényekre és szakszerű segítségre van szükség, nem a távoli kényelmes karosszékben megírt rémhírekre.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.10.08. 11:30:50

@rolika: Öülök, hogy ő is megszólalt. Nagyon komoly szakemberről van szó.

Rotfuchs 2010.10.08. 11:30:57

@gányolás: elküldték már a bögrét a hét leggyengébb mocskolódó sztereotípiájáért?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.08. 11:32:07

@guma: én kezdésnek pár szervezetnek küldtem mailt (még tegnap reggel), hogy adjanak támpontot, hogy mi az, amire feltétlenül szükség van. Mert annak nem látom értelmét, hogy mindenből egy kicsit. inkább vigyünk csak 4-5 féle dolgot, de akkor abból ne 1-2 darabot. mert az nem hiszem, hogy segítség, ha viszünk le 10 pár gumicsizmát, de a veljúszínes fajtából, ami fél óra alatt tönkremegy (csak a példa kedvéért). akkor inkább viszünk csak tisztítószereket, meg fogkefét, fogkrémet, budipapírt, szemeteszsákokat, ásványvizet, de abból - lehetőségekhez képest - többet.

Jason Bourne 2010.10.08. 11:33:50

@Pékszakállú Henceg: akkor bennem van a hiba. megszokhatnám lassan, hogy mindig a baromságot vesszük át a nyugattól, amit meg át kellene vennünk azt meg nem...

hvuk 2010.10.08. 11:35:18

@t0thl: Írtam, hogy meg kell adni a lehetőséget a máshol történő letelepedésre azoknak akik nem kívánnak visszatérni. Remélem így lesz.

Az, hogy a harag ott dolgozik sokakban egy dolog. Az, hogy ezért cikket ír felkészültség nélkül és ebben hülyeségeket állít felkészült emberekről meg egy másik dolog.

eszkep 2010.10.08. 11:35:34

@Rotfuchs: a nátronlúg tudtommal a vörösiszappal együtt érkezett 8annak részeként), de ha tudsz vegyi terrortámadásról a szerencsétlenséggel egyidőben, akkor oszd meg velünk.

Blogger Géza 2010.10.08. 11:36:44

Iszonyat gyenge hisztiposzt, messze az MTA közlemény tárgyilagosságától és higgadtságától.

Muad\\\'Dib 2010.10.08. 11:37:07

@gányolás:
Ezt nem tudom értelmezni. Amikor mutatják azokat az állatokat, melynek csontig leégett a hús a lábáról, akkor két lehetőség van. 1) Teljesen mindegy ki mit mond ez életveszélyes. 2) A csúnyanácijobboldaligonoszfasiszta csürhe lángszóróval égeti a szegény állatokat.
Szerinted?

Kicsit Karcos 2010.10.08. 11:37:13

@t0thl: ne keverd az érveket a tényekkel. Az érvek cáfolhatók, a tények nem.

@marcinátor: ha 1 liter tömény lúgot beleöntesz az Atlanti-óceánba, akkor feloldja és kész, abszolút nem lesz veszélyes. Mondom, a MÉRTÉK a fontos. Ha iszol egy korty szappanos vizet, abba se halsz bele, pedig az is lúgos víz., persze ettől még nem szappanos vízből főzöl levest. Ezek természettudományos tények, ezerszeresen bebizonyítva és tapasztalati úton is ellenőrizve, mint ahogy az is, hogy 13-as pH-értékű víz ha nyakig elönt alvás közben, annak nem lesz jó vége.

Miért nem lehet elfogadni, hogy a vörösiszap és az adott lúgos oldat két külön anyag? Levegővel is érintkezik a vörösiszap, azzal meg másképp reagál, ettől nem kell betiltani a levegőt.

tizenot 2010.10.08. 11:37:37

@Frank Columbo: Van biztosito.
Amugy felajanlottak hogy megteritik a kart.

De persze ebbol megint az lesz, hogy az ecceri magyar majd ebben latja elete nagy lehetoseget es akkor is "lakhatatlanna" lesz nyilvanitva a haza ha egy csepp iszapocska racseppent. Aztan meg majd a masik haz, nem lesz jo mer' csak ketszobas, mer' csak otszobas, meg kulonben sem a rozsadombon van.

sgabes 2010.10.08. 11:39:25

www.youtube.com/watch?v=BRyoXo39

elhiszem, értem hogy az iszap önmagában nem mérgező meg csapassák le slaggal, de le van szarva, akik emiatt nem érzik felelősnek magukat azt én is beleültetném egy órácskára, de utána persze leslagoznám rendesen

Blogger Géza 2010.10.08. 11:39:52

@gányolás: Ennél már csak a te balos fröcsögésed primitívebb, mintha nem lennének jobboldali mérnökök , vagy éppen baloldali bölcsészek, szociológusok.

eszkep 2010.10.08. 11:41:06

@gányolás: No, a te színvonalad meg a balosok nem túl magas színvonalát üti meg, de azt is alulról.

Rotfuchs 2010.10.08. 11:41:54

@eszkep: jaj azt hittem a gonosz akadémikusok locsolták szét sátáni kacaj kíséretében....

dzsaszper 2010.10.08. 11:42:13

Nem értem, az MTA közlemény hogy jön ahhoz, hogy mitől nyílt ki a kazetta.
Az MTA szépen helyreteszi, hogy a vörösiszap önmagában milyen tulajdonságú, és azt is elmondják, hogy itt nem csak vörösiszapról volt szó. Pont. Ennyi.

A felelősség nem az ő asztaluk, arról nem szólalnak meg, és ebben korrektek is.

A veszélyes hulladék témában arról érdekes módon még nem nyilatkozott senki, hogy a marónátron veszélyes hulladék-e, és ha igen, milyen koncentrációig.

Rotfuchs 2010.10.08. 11:42:50

@eszkep: és a sár veszélyes?

Csak mert annyi embert ölt már meg földcsuszamlás.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.08. 11:43:10

@hvuk:

"Nos, Tisztelt Akadémikus Urak, menjenek oda a helyszínre, és demonstrálják Nekünk, hogyan is csapatnak a profik."

nem kell, ugyanis napok óta slaggal csapatják le a vörösiszapot a katasztrófavédelmisek.

a post pedig a vastagbőr szégyene konkrétan.

Hiperlajhár 2010.10.08. 11:44:33

Olvasok, olvasok..... és szégyellem, hogy itt vagyok.....Az egyszerű emberek dögöljenek meg. Ha megdöglenek (márpedig meg fognak), ki termeli meg a milliárdos uraknak a pénzt? Magyarország, 2010......

Pékszakállú Henceg 2010.10.08. 11:44:36

@Muad\\\'Dib: Kb. annyit fogott fel az egész tragédiából a jól képzett hozzánemértők serege (direkt nem írtam politikai hovatartozást!), hogy gyütt a vörös lé, oszt jól elmosott mindent, meg összeégtek a zállatok, meg a zemberek, a cégvezetőket felakasztani gyorsan, ja meg mocskos gyurcsányi!
Az nem zavarja a tisztelt társaságot, hogy a zagytározóban egyrészt volt a vörösiszap, ami nem veszélyes anyag, volt a tetején lúgos trutyi, ami veszélyes anyag, és maró hatású, DE NEM MÉRGEZŐ.

guma 2010.10.08. 11:45:56

@Seduxen: Látod ez a fura. Alig dumálnak másról itt is mint ki mit mondott. De egy kéz is sok megszámolni, hogy ez a fajta hozzáállás létre jönne amit képviselsz.

És én még azt hittem ez a blog tele értelmes tenni akaró emberrel...

KOMMENTELÉS HELYETT, DOLGOZZON!!! (köszönettel: Sz 2010.10.08. 11:46:34

@vomit:
Leette a vakolatot a falról...
Na persze. Az ár feletti részről meg a kiscica vitte el, mi?

Rotfuchs 2010.10.08. 11:47:17

@dzsaszper: ezért nem értem miért megy a fröcsögés az akadémikusok ellen.

Merthogy a tervező a karbantartó a tulajdonos az oké. Vagy esetleg az a politikai berendezkedés ami hagyta megépülni/leromlani/elsumákolni a rendszeres ellenérzést, karbantartást.

Erre most többen itt szidják azt, aki egy higgadt és tisztességes felvilágosítást ad a laikusoknak. Azokat pocskondiázzák, akik kivételesen nem egy bulvárlapnak "szakértenek" mindenféle bődületes baromságot, hanem kimennek, tájékozódnak, mérnek és érthetően összegeznek.

Muad\\\'Dib 2010.10.08. 11:47:25

@Pékszakállú Henceg:
Ez rendben van, de ez nem változtat azon, hogy a tisztelt cégvezetés az egészet úgy kommentálta, hogy ez semmiség, szinte ártalmatlan az egész, ami történt.

eszkep 2010.10.08. 11:47:26

@Rotfuchs: Te hülyébb vagy a sokéves átlagnál...
A sár okoz égési sérüléseket? Ha szemedbe a sár, megvakulsz? Ha belecsúszik a hegyoldal egy folyóba, kipusztul az összes élet a folyóban? Ha a sár kiszárad és por lesz, akkor belélegezve marja a tüdődet? Ha sár ömnlik egy folyóba, és annak vízéből iszik állat / ember, az emghal?
Te nem MSZP-s vagy véletlenül? Azok ilyen primitíve kés buták...

ex-leprás 2010.10.08. 11:49:53

ELTE vs, MTA
rengeteg a hozzászólás, nem néztem mindet végig, ha valaki már belinkelte volna ezt, akkor bocs:

geografus.elte.hu/web/tananyag/5/mo_term/szerda16-18/szerda2_3/ez.ppt

ha valaki nem szereti a ppt-, akkor ugyanez a webcachből eccerűbben:
webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:fY0ptaomaEsJ:geografus.elte.hu/web/tananyag/5/mo_term/szerda16-18/szerda2_3/ez.ppt+v%C3%B6r%C3%B6siszap&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

nekem úgy tűnik, hogy ez az eltés anyag sok szempontból ellentmond az MTA-s közleménnyel. pedig nem hinném, hogy az almásfüzitői vörösiszap más lenne, mint az ajkai...
nézzetek rá!

az előadás az almási zagytározó rekultivációját firtatja. egy részlet az rögtön az elejéről:
"A timföldgyártás egészségre igen káros mellékterméke. (II. veszélyességi kategória)
Tartalmaz:
- nátronlúgban oldhatatlan ásványok (pH=10)
- lúgos reakciókból: szilárd sók
- nehézfémtartalom: 7x magasabb
- radioaktív leányelemek (10-20x-os)"
aztán:
"1970-es évek: voltak kísérletek a lefedésre
- talajréteg rá  elszikesedett
- fák, bokrok ültetése  kipusztultak"

szóval nem tudom, hogy mennyire reális az, hogy fogjuk meg és szántsuk be...

vomit 2010.10.08. 11:51:14

@belekotty: te szakdolgozatos, eleg lett volna ha ide tovabbkuldesz
h2so4.blog.hu/2010/10/04/a_timfold_atka

ludaskása 2010.10.08. 11:51:32

zero egy zéró. iskolába valszeg nem járt, szövegértésből zéró, viszont mindent elhisz, amit az interneten olvas. gratulálok!
ugyancsak gratulálok a sok nagyokos trollnak, aki szintén nem jártak iskolába és szintén nem túl pengék szövegértésből, viszont legalább számíthatnak rájuk a politikusok amikor ígérgetnek vagy baromságokat nyilatkoznak.
fogjuk már fel, hogy itt emberi mulasztás történt, de azt még nem tudjuk, hogy kit terhel a felelősség. Lehet, hogy a Bakonyiékat, mert tudták, hogy pl. megrepedt a gát, de elszabotálták a javítást vagy szimplán lefizették az ellenőröket. Korrupció esetén a korrumpált is hibás, tehát lehet, hogy az ellenőr, de lehet hogy valamelyik felettese, mert nagy biznisz esetén nem a helyszíni ellenőrt fizetik le, hanem a hosszú ranglétrán felette lévőket (adott esetben a miniszterig mennek ám!) Valószínűsíthetően a MAL ugyanúgy felelős, mint az őt ellenőrző valamennyi szakhatóság. Persze állampolitikusi szemszögből nézve valszeg a magánszféra szereplője lesz a felelős, mert az ugye jobban eladható a trolloknak. A teljes ügy egyszerű elsimítása sem elképzelhetetlen. Hajrá Magyarország!

Rotfuchs 2010.10.08. 11:52:05

@eszkep: amúgy ha érdekel, most ősszel mszpre szavaztam, lehet attól vagyok "kés" buta, de nem tudom mi köze van annak, hogy a vörösiszap önmagában mérgező-e (amúgy többször leírják, hogy veszélyes), ahhoz, hogy hány ember hal meg attól, hogy a fejére zúdul, vagy a kocsiját elmossa az áradat, ami történetesen éget, mert a vörösiszapból kioldódott lúgtól baromi erősen maró hatású.

Amúgy aki közvetlenül az áradástól halt meg annak édesmindegy, hogy lúgos volt-e a víz vagy sem. Így is úgyis belefullad.

mangoman · http://parafilia.blog.hu/ 2010.10.08. 11:53:03

a szövegértelmezéssel neked vannak problémáid, ha úgy látod, hogy összekeverem az önkéntes támogatást és a jogi felelősséget. "jogilag felelősségre vonni nem lehet" Tudom én ezt te szerencsétlen, épp ez a baj. És az a baj, ha valaki csak ezt látja, így gondolkodik és ilyen világban él. csak azért mert valaki emberileg egy nagy nulla, nem lehet jogilag felelősségre vonni. Pont ez a szomorú!! meg hogy olyan empátia nélküli emberek is vannak, akik csak a jogi dolgokat látják az emberi tragédiákban

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.10.08. 11:53:08

"Csak nem gondoljuk, hogy ebben az országban letartóztatják és elítélik az ország 21. leggazdagabb emberét, amennyiben bebizonyosodik, hogy nem természeti katasztrófa történt?" -
De! Én erősen gondolom - 1. maga a miniszterelnök mondta ki, hogy NEM természeti katasztrófa volt. 2. azt is a vezér találta mondani, hogy "itt nem lehet élni" , és ez egyszer igaza is van. 3. Mindig arra hivatkoznak, hogy azért irdatlan magas a dirik fizetése, mert mekkora felelősség nyomja a vállukat - tessék! MOST kell a vagyonával feleljen az okozott károkért (az külön szerencse, hogy van is mindjárt három ordenáré nagy felelősségvállalásra alkalmas vagyon, amikből meg sem kottyan a három falu kárt szenvedett embereinek a követelése: azaz az eddigi és a jövőbeli életük, amit volt szíves elmosni az említett féreg banda által üzemeltetett cég trehánysága és nemtörődömsége. 4. Remek alkalom az új kormánynak, hogy elszámoltasson konkrét ügyben, azonnal kártérítést ítéljen meg hőn szeretett népének, és a nemzeti együttműködés nevében cseréljen helyet a károsult családokkal, azaz költözzön be az iszapos falu házaiba - az övéket pedig adja át a földönfutókká váltaknak. Számoljon le az összes oligarchával! ITT AZ IDŐ!
5. Az a bizonyos salak ... már feltűnt a 80-as évek végén (persze nem ez a vörös) házakat építettek belőle, amíg ki nem derült, hogy egyrészt veszélyes anyagokat tartalmaz, másrészt szétrohad. Én a saját szememmel láttam, hogyan mállik el a levegő páratartalmától...
6. Nézzük már meg a gáton meddig állt az iszapos izé szintje! Ott vannak a fényképeken, hogy csordultig volt. Az is feltűnő, hogy a leszakadt gátrész a felső - belső tájékon teljesen szabályos vonal , repedés mentén vált el. Az is feltűnő, hogy a gát belsejében alul minden vörös és mintha felfelé szivárgott volna az iszap... szerintem ezt az elszíneződést nem a kiömlő trutyi hagyta maga után, hanem inkább az látszik, hogy az alsó rész teljesen át volt ázva, ami csak szívódott felfelé a gát falában... míg ki nem mosódott az alapja
7. Tehát igen, azt képzelem - sőt erősen követelem, hogy rögtön ítélő bíróság döntsön az üzem azonnali és teljes kártérítési kötelezettségéről a károsultak felé.
8. Felkoncolni ráérünk ezeket a mocsadék rablókat, akik abból élnek olyan baromi nagy lábon, hogy a dolgozó emberekén taposnak - egytől egyig. Ennyi lóvét nem lehet felelősséggel összeharácsolni - ennyi lóvét csak mások kárára lehet megszerezni - Bűnhődjenek végre!

Fék_Emil 2010.10.08. 11:53:51

Azért kíváncsi vagyok rá, hogy előveszik-e az illetékes környezetvédelmi felügyelőséget és vízügyi igazgatóságot az ügyben. Mert rendben, hogy a vörösiszap maradék NaOH tartalma és az egyéb szennyeződései nem érik el a 16/2001-es KÖM rendeletben előírt százalékokat, ezért nem számít veszélyes hulladéknak, tehát kicsit enyhébb szabályok vonatkoznak rá. De ugye sok kicsi sokra megy, abból a rengeteg szmötyiből a felette lévő relatíve kevés vízbe jó sok lúg került, az meg már simán veszélyes hulladék. Legutóbb 2006-ban engedélyezték a tározó működését, de tudomásom szerint nem írtak elő maximális vízszintet, pH monitorozást, semlegesítést, vízkezelést. Nem hiszem el, hogy senki nem dugott egy nyomorult lakmuszcsíkot a tárolóba, nem vettek belőle mintát a labornak. Ha viszont a hatóságok tudtak a veszélyes hulladékból álló tóról és még nyilatkozták is, hogy a baleset előtt pár nappal járt egy emberük a helyszínen, akkor ez elég sok ember közvetlen és büntetőjogi felelősségét felveti. Persze a tragédia a hatóságok hanyagsága nélkül is megtörténhetett volna, de akkor egy enyhén lúgos vörös sár ömlött volna ki, amibe persze bele lehet fulladni, de nem irtja ki a környék élővilágát.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.08. 11:56:08

@guma: erre most mit mondjak? nem tekintem magam valami hősnek emiatt félre ne értsd, de csak a híradásokat nézve azt gondoltam, hogy ha mi itt Pesten a kis kényelmes életünkben morgunk, hogy milyen szar is nekünk, akkor ezek a szerencsétlenek ott mit szóljanak? Akinek már se háza, se használati tárgyai, se egy családi fotóalbum, sőt jó eséllyel ruhája is annyi maradt, amit éppen visel. Konkrétan életek vesztek oda (képletesen is, és sajnos szó szerint is). Minket sem vet fel a pénz, de úgy éreztem, hogy lehetőségeinkhez mérten kellene segíteni.

Jason Bourne 2010.10.08. 11:57:23

@ex-leprás: annyira reális hogy semennyire. ha beszántják akkor ott vége egy jó időre az élővilágna, nem lesz növény ami megél ott.
ha meg "erősen leslagozzák" akkor meg annyit érnek el hogy befolyik az élővizekbe, ahogy az történik is. talajcsere kell, de ez 40 km2 területen nem kis munka...

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2010.10.08. 11:58:20

Szörnyű, ami történt, de számomra az legalább ekkora katasztrófa - és szintén emberi mulasztás az oka -, hogy a Nobel-díjas tudósaira büszke országban ma már a Blikk és a Velvet az irányadó ismeretterjesztő folyóirat, akik igazát a "faszkalap" akadémikusok eretnek hebegése-habogása meg sem kérdőjelezheti. Szégyen... De nyilván engem is lefizettek, hogy ezt írjam. Majd utánanézek az irányadó sajtóban, miként is folytassam mérnök tanulmányaim.

Rotfuchs 2010.10.08. 11:58:52

@ex-leprás: az mtas közlemény (szövegértés) is írta, hogy ahol magas a koncentráció (a kiömlés közvetlen környéke) ott még a talajcsere sem (!) megoldás, mert ott igenis csak kő marad kövön. Máshol írta a hosszan elhúzódó károkat a szárazföldi élővilágban és a várható szikesedést.

A nehézfémtartalom java része vas (Fe2O3), más elemeket is megvizsgáltak, és valóban magasabb a koncentráció, de közvetlen egészségügyi kockázatot nem jelent. (igen, belélegezve a szilícium-dioxid okozza a szilikózist, ettől még nem lesz veszélyes anyag).

A sugárzás is magasabb, de nem haladja meg az egészségügyi határértéket. Ezeket az eredményeket még egyszer most mérték a helyszínen, tehát nem általában a vörösiszap, ami egyébként az alapkőzettől, a kezeléstől és sok mindentől függően különböző jellemzőjű, de hasonló üledékek gyűjtőneve, hanem a kiömlött szennyezőanyag jellemzői.

Rive 2010.10.08. 11:59:56

@ex-leprás: az eddigiek alapján az adott helyszintől függően teljesen reális lehet.

Mellesleg nem mindegy, hogy a takarótalaj alatt ott van egy kisebb hegynyi a szmötyiből, vagy egyszer átrohant a talajon, aztán a felső két centivel együtt visszagyűjtötték a nagyját és a maradékot a PH beállitása után beszántják. Az MTA kisokosa amúgy kitér a szikesedésre (#32).

Thrasher 2010.10.08. 12:00:31

@morden2:
this.
nevetséges ez az egész.

Rotfuchs 2010.10.08. 12:01:11

@_Maverick: lehet csak mszps vagy. Mint kiderült, azok automatikusan hülyék.

eszkep 2010.10.08. 12:01:59

@Rotfuchs: "de nem tudom mi köze van annak, hogy a vörösiszap önmagában mérgező-e "

Mondjuk aki képes az MSZP-re szavazni 2010-ben az csak totál buta lehet.

"Amúgy aki közvetlenül az áradástól halt meg annak édesmindegy, hogy lúgos volt-e a víz vagy sem."
Bravo. De ha nem fulladnak meg, akkor nem lenne semmi bajuk? Mi a helyzet a kórházban kezelt sérültekkel? Aki ma hajnalban meghalt, azzal mi a helyzet??? Kevés C-vitamint fogyasztott tán'???

Tudom, egy 75-ös IQ-val megáldott MSZP szavazónak nehéz megtalálni az összefüggést ok-okozat között (normális ember is csak 5 éves kora után képes rá), de ennyire sötét emberek hogy élhetnek közöttünk, ez tragikus.

Muad\\\'Dib 2010.10.08. 12:02:51

@_Maverick:
Az igazság az, hogy némiképp ellentmondó infók vannak. Ebben azért nehéz lesz eligazodni. Te biztos vagy benne melyik félnek van igaza?
"...A veszélyes hulladékok országok közötti szállításának ellenőrzéséről és ártalmatlanításáról szóló 1989-es Bázeli Egyezmény kimondja, hogy a 11,5 pH-érték feletti anyagok veszélyes hulladéknak számítanak. A veszélyes hulladékok szállítására és tárolására is szigorúbb előírások vonatkoznak, mint a nem veszélyesekre. Az egyezmény, amelyet a magyar jogrendbe is átültettek egy 1996-os kormányrendelettel, külön nevesíti a bauxitfeldolgozásból hátramaradt vörösiszapot, amely nem tartozik az egyezmény hatálya alá, de csak akkor, ha pH-értéke 11,5 alatt van.

A hétfői vörösiszap-ömlés után az első mérési eredményekből kiderült, hogy az ajkai tározóból 13-as pH-értékű iszap szabadult ki, ami jóval meghaladja a Bázeli Egyezményben veszélyesnek meghatározott szintet..."
origo.hu

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2010.10.08. 12:05:46

Mondjuk itt van egész jó leírás róla, és szintén az MTA honlapja: mta.hu/cikkek/a-vorosiszap-szennyezes-hatasai-125707.
Nekem amúgy furák ezek az akadémikusok, valahol olvastam vagy hallottam róluk valamit, hogyan kerülnek oda (lehet hogy pont itt a Vastagbőrön volt? Valaki? Link?), szerintem érdemes ennek is utánajárni (ha nem tették meg eddig).

be poz+ 2010.10.08. 12:06:04

Elöljáróban: tegnap estig a helyszínen egészen pontosan Kolontáron segítettem.
Azt javaslom, hogy a sok okos komment helyett inkább segítsetek.
Főleg te Zéro, akárki is vagy. Ezért a blogodért nem kellett volna felkelned.
Az említett iszapkatasztrofa.blog.hu korrekt tájékoztatást ad. A Kristályvölgy Egyesület korrekt, én is vittem a faluba onnan segélyszállítmányt tegnap. Ha bárki önkéntesnek indulna, ne tegye fejetlenül, előtte egyeztessen, és ne sértődjön meg ha épp nem veszik fel, vagy röviden válaszolnak, rengeteg a munka és van egy kis fejetlenség is. Ha adományt küldetek azt küldjetek, ami valóban kell.
Ne feledkezzetek meg Somlóvásárhelyről sem, ott ugyancsak 15 házat érintett, de elkél a segítség és az adomány ott is.
Egyébként az iszap lemosható a falról, ha nem teljes egészében, a többi lefesthető. Tiszteletben tartva az akadémikusokat, azért mi maszkban dolgoztunk. Az iszap sok helyen 50-60 cm vastagon áll, de biztos van még mélyebb része is. A zagytárazókról pedig elég sok téves elképzelés kering itt a fejekben, bár néhányan konkrét tudással bírnak. Én ajkai vagyok, rokonaim dolgoznak ezeken a településeken a körjegyzőségeken, ezért is segítettem. Apósom ott dolgozott a vízkezelésen, a tározó tövében sok évig.
Szóval még egyszer: ha segíteni nem tudtok (de tudtok vannak adományvonalak, számlaszámok, a kolontári önkormányzat tegnap nyitott egyet az ajkai OTP-ben ), legalább hangulatot ne keltsetek.
Ui. én nem tudom hogy megy ez a blog dolog, de remélem Zéro te ezért nem kapsz pénzt, vagy ha igen akkor ajánld fel!

Fék_Emil 2010.10.08. 12:06:09

@Muad\\\'Dib:
A trükk a kreatív értelmezés. Az iszap pH-ja nem éri el a 11,5-öt, csak a rajta lévő, egyre töményedő vízé.

Laurel 2010.10.08. 12:07:37

Dobson Tibor szerint a 8-9-es PH érték szinte már normális értéknek számít. A Dunában a halak nem így gondolják, és magam sem ezt tapasztaltam. A kerti úszómedencék vizében egyszer szaladt túl a PH érték a 8-as értéken, be is vörösödött rendesen a szemem tőle. A normális érték a 7,2-7,4 közötti. Ez nem egy olyan dolog, hogy egy két egész értéket lezseren kezeljünk.

thatwasnice 2010.10.08. 12:08:46

@térfél: szerintem kell a pilitikát belevenni, de ebben TELJESEN igazad van:

"Mindig arra hivatkoznak, hogy azért irdatlan magas a dirik fizetése, mert mekkora felelősség nyomja a vállukat - tessék! MOST kell a vagyonával feleljen az okozott károkért"

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.08. 12:09:14

@be poz+: na végre valaki, akinek személyes tapasztalatai is vannak.

Mi a Pusztamiskei Műv.Házba gondoltuk levinni ami összejön cucc. Az ottani viszonyokról tudsz valamit? Ha oda visszük jó helye lesz?

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2010.10.08. 12:09:49

@be poz+: "Ha adományt küldetek azt küldjetek, ami valóban kell."
Pontosan leírod ide nekünk mi az ami feltétlenül kell?

Fék_Emil 2010.10.08. 12:10:12

@be poz+:
Apósodék a zagyon lévő vizet kezelték, semlegesítették, vagy a csurgalékvizet?

Italo Balbo 2010.10.08. 12:10:51

@eszkep: Nem tudom mennyire veszed észre, de sokan téged is primitívnek és butának tartanak

*észkép nélkül jobb*(L42) · http://kulloszaggato.blog.hu/ 2010.10.08. 12:11:19

@_Maverick: respect!
Ami itt ma ment, kommentelés címen,az szégyen.
Jó pár embernek elöntötte az agyát a vörös iszap:)
Az akadémia jelentése valószínűleg megbízhatóbb, mint a különféle, szenzációhajhász internetes oldalak, és a bulvármédia híradásai.
De a slaggal lecsapatás méltán verte ki jó pár embernél a biztosítékot, hisz aki figyelmesen követte az eseményeket, tudja, hogy nem maga az iszap a legnagyobb probléma.
Például, hogy akarják a lefolyt , erősen maró hatású nátronlúg útjába került földeket rekultiválni?
És az összedőlt, a víz, és iszap által tönkretett, leborított, házakat, és a benne lévő teljes felszerelést, ruhákat, elektronikai dolgokat, személyes tárgyakat, ruhákat?
Azokat is slagos lemosással lehet újra használhatóvá tenni?
Ezt a nevetséges, az ügyet elbagatellizálni igyekvő mondatot nem kellett volna közzétenni, megismételni, mert ez valóban az akadémikusok hozzá nem értést , vagy a nem megfelelő rálátást mutatja.

Fék_Emil 2010.10.08. 12:11:32

@be poz+:
Minden elismerésem a munkádért és kitartást hozzá!

Big-B 2010.10.08. 12:12:41

Aki még mindig nem érti az MTA állásfoglalását, egy példa:
Otthon elkezdesz magadnak összerottyantani egy fasza gombapörköltet nokedlivel. Megcsinálod először a nokedlit, kiszaggatod, megfőzöd, leszűröd. Eddig minden fasza.
Aztán előveszed a frissen szedett gombát, lehúzod a kalapról a hártyát ha van, feldarabolod, megmosod, megfőzöd, aztán kicsit hagymás, pirospaprikás alapon megfuttatod. Mmmm

Este leül a család vacsizni, mindenki belak a fájntos étekkel, majd pár órára rá mindannyian elkezdtek hányni, mint a lakodalmas kutya.
Diagnózis: gombamérgezés.

Namost mi volt mérgező:
1. gombapörkölt nokedlival?
2. nokedli?
3. pirospaprika (hacsak nem ólmozott)?
4. gomba?

Persze érthető, ha utána rá se tudsz nézni se a nokedlira, se a gombapörköltre.

Pékszakállú Henceg 2010.10.08. 12:13:37

@be poz+: Minden tiszteletem a Tied, és a hozzád hasonló önkénteseké!

=Daniken= 2010.10.08. 12:15:29

@Doubledecker: Bakonyi mellett van még ott 2 másik tulajdonos is.
első naptól megy a mosdatás. csak épp emberek haltak meg, az MTA meg akkor adjon ki ilyen közleményt, ha feladja a jó kis 1-2.kerületi ,budai polgári lakását és beköltözik az ottani házakba egy kis slagozás után.de ne használjanak savat, mert az kioldja a meszet a ház falából, ingyér vót a tipp.
nem akarok én összeesküvés elméletezni, de ilyenkor sokkal inkább kell figyelni más dolgokra is, amik nem mennének át a törvényhozáson , de most a katasztrófa mentés közben senki nem figyel rájuk.
Talán a MAL is kell vkinek, úgy mint Leisztinger szállodái?

Big-B 2010.10.08. 12:15:52

@Laurel: bevörösödött? Mit öntöttél bele? Mert a lúgosság maga nem okoz színváltozást

be poz+ 2010.10.08. 12:17:31

@Seduxen: Inkább Devecser vagy Kolontár és Somlóvásárhely. De a Kristályvölgynek is mehet Ajkára, ha még van helyük. Ha tényleg komoly informálódjatok telefonon.

Rotfuchs 2010.10.08. 12:17:39

@eszkep: sietek is magam a vonat elé vetni, de még előtte annyit, hogy mindannak amit leírtál, vagyis a katasztrófának, amiben öt ember meghalt és több mint százan megsérültek, mi köze van ahhoz, hogy az MTA szerint mérgező-e a vörösiszap vagy sem. Mert ha jól tudom nem azt írták, hogy ártalmatlan, és semmi baj vele, ha az abból kioldódó lúg szétmar egy falut. Vagy, hogy nem okoz majd természeti károkat. Mert ezeket leírták, és írták azt is, hogy veszélyes. Ugyanakkor nem mérgező, mivel nincs olyan nehézfémtartalma, ami miatt annak feleslegesen aggódnia kellene annak akinek ismerőse a kórházban van, vagy egyszerűen csak aggódik. mert gondolom személyesen az orvos is elmondhatja majd ugyanezt.

Végre kijött egy szakmailag korrekt tájékoztatás, erre fel a csavart logikájú egyesek úgy akarják beállítani, hogy aki kiadta az egy szívtelen dög, és mindezzel az a célja, hogy kimosdassa a felelősöket és az embereket elüsse a kártérítése, ezzel a vörös röghöz kötve őket.

Attól függetlenül, hogy hatalmas hiba volt nem _veszélyes_ anyagként kezelni a tárolt anyagot és a falu élhetetlen, a vörösiszap nem mérgező. És a mérgező itt mérgezőt jelent, nem veszélyest, nem egészségügyi kockázat nélkül belélegezhetőt, és nem azt hogy a vizes oldata nem mar. Mert többször is leírták, hogy semlegesíteni kell és vagy hatszor szerepel benne, hogy a lugos kémhatása milyen gondokat okozhat.

De nem ez a lényeg, csak, hogy mindenkit egy kalap alá lehessen venni, és szabadon fröcsöghetni, ahelyett, hogy a valódi felelősökre koncentrálna a jónép. Be lehetne még dobni a cionista majd a zsidókártyát is, hogy végképp meg legyenek osztva a zemberek, és az egész megint elsikkadjon.

Big-B 2010.10.08. 12:18:27

@be poz+: Sok sikert és kitartást kívánok minden ott dolgozónak!

belekotty 2010.10.08. 12:19:23

@be poz+: Ez korrekt volt! Gratula!

be poz+ 2010.10.08. 12:19:36

@Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/: Az említett blogon fent van minden. iszapkatasztrofa.blog.hu
De előbb érdeklődjetek!

eszkep 2010.10.08. 12:19:50

@Italo Balbo: Nem vettem észre.
Valóban voltam már viszont "hülye jobbikos", "narodroid", "kommunista", "idegesítő".

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.08. 12:21:35

@be poz+: bár azt nem tudom, hogy Kolontárra be tudunk -e jutni, és ott van -e hova rakni? Mert Devecseren még csak-csak (ahogy hallom), de Kolontáron maradt épen olyan épület, ahol raktározni tudnak bármit?

brunya 2010.10.08. 12:21:54

Jó kis demagóg cikk, szakemberek-mind-hülyék, könyörgöm-akasszuk-fel, vesszen-az-offshore-karvalytőke kicsengéssel. Emellett a képeken nem látom a repedést, meg a szivárgást, maximum egy nagyobb tócsát, ami akár valami kifolyócsőből is eredhet. Ha meg lenne (2005-ben!), abból milyen következtetést lehetne levonni a 2010-es katasztrófára nézve? Maximum annyit, hogy megrepedve is kibírt 5 évet.

Rive 2010.10.08. 12:22:55

@*párizsit nem hagyó*(L42): az MTA kisokos a házakra és a termőföldre tér ki külön-külön, másra nem. Olvas el végre, mit irnak!

Műszaki eszközök, ingóságok dolgában: elektronika, elektromos készülékek amit iszap ért, mind döglött, mehet reciklálni. Egyszerűbb kerti gépek alapos szerviz után talán menthetőek. Autók nagyrésze totálkáros. ruhanemű, használati tárgy, bútor: totálkáros.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2010.10.08. 12:23:23

A tudományos dolgokon túl az is ellentmondásos szerintem, hogy mindenki jön ezzel a dögöljön meg a gazdag tulaj szöveggel... A tulaj részéről szép gesztus lenne adni jó pár 100 milliót, de hogy a TULAJ-t terheli-e a kizárólagos felelősség? Hát nem tudom... Nem a műszaki igazgatóról beszélünk, hanem egy befektetőről. Ő aligha szólt bele, hogy legyen sarkos a tároló, stb. Ez kb. olyan, mintha Abramovics lenne a felelős azért, mert Drogba kihagy egy 11-est Chelsea meccsen, ha nagyon sarkosan akarnék fogalmazni.

eszkep 2010.10.08. 12:24:32

@Rotfuchs: Annak eldöntése, hogy valami "mérgező", vagy "ártalmas", vízgereblyézésnek tűnik. De majd a kedvedért komoylan elgondolkozom, hogy a hypo mérgező, vagy esetleg ártalmas-e?

Megjegyzem a Greenpeace is bevizsgáltatta két független laboratóriumban ők mást mondanak pl az arzéntartalomról. Azért már igazán eldönthetnék, abból melyik az igaz.

Laurel 2010.10.08. 12:25:06

@Big-B: Nem víz vörösödött be, hanem a szemem. Hanyag voltam és nem figyeltem a víz PH értékére. Nyolcas érték fölé ment és már kivörösödött tőle a szemünk. Pedig ez még hol van a tizes PH-tól

be poz+ 2010.10.08. 12:25:08

@Fék_Emil: nem tudom pontosan. A két zagytározó közötti szivattyúházban - a légi felvételeken jól látszik. Egyébként köszi a jókívánságokat de nem ezért...
Viszont ha láttok érdi, miháldi, ajkai, pápai, na ők dolgoztak ott a legtöbbet, (ilyen zero-féle) nyafogás nélkül. Külön tisztelet a noszlopi önkéntes csapatnak, mindent megcsináltak amit kértünk hang nélkül, vidáman.
Sajnos mennem kell, de még egyszer inkább segítsetek rajtuk.

Ironfist 2010.10.08. 12:25:46

Talán nem teljesen ide való, de azért csak elmondom:
A napiszaron kint volt ma dél körül (2010.10.08.) rövid ideig egy biztosan marha viccesnek szánt kép egy vörösiszap által elpusztított ház udvaráról, ahol egy maszkos férfi áll szomorúan, kezében lapáttal, és mellé volt photoshoppolva, hogy Dirty Jobs, Kolontár edition. A szerkesztő, aki kirakta, még az ismertebb nevét sem volt képes vállalni, mert eder_krisztian_sp névvel tette ki, és pár perce meg valaki már le is szedte, látva az egyhangú "Nem vagytok egy kicsit kapjátok be a faszomat?" hangulatot érzékelve.
Szerintetek? Ez marha vicces volt részükről, nem? -.-

*észkép nélkül jobb*(L42) · http://kulloszaggato.blog.hu/ 2010.10.08. 12:29:14

@Rive: Takarítás után vissza lehet költözni a házakba..ezt is írja, vissza, de minek?
Nem érted, hogy semmijük sem maradt?
Láttad azt a képet a poszt elején a fürdőről? azt kitakarítani, rendbe tenni, a gépeket, berendezéseket újra megvenni, egy élet munkáját újra rendbe hozni..-na ezt elintézni egy: slaggal leveretni, és takarítás után vissza lehet költözni, ennél nagyobb bunkóságot, emberi érzéketlenséget, és demagóg szöveget életemben nem hallottam.
Az egész úgy néz ki: az iszap nem mérgező, a maradványokat slaggal le lehet veretni, takarítás után vissza lehet költözni.
Ezt tényleg így kell? Ennyi az egész? Semmi baj nincs, kis kényelmetlenség, kis plusz takarítás...
Akkor kívánom, veled is történjen meg, hisz semmi az egész.

be poz+ 2010.10.08. 12:30:59

@Seduxen: Kolontárra nem mindig engednek be, tegnap is le volt zárva. Ebben is téves információk vannak. A falu 80%-a ép, nem érte semmi, egy bizonyos területe károsodott csak, hála a domborzatnak, de az totálisan. Az adományokat mi a kultúrba vittük, a rendőrök eligazítanak, ha beengedtek. A legnagyobb terület Devecserben (és nem Devecseren, mint a híradásokban) károsodott, ott több, mint 200 házat érint, míg Kolontáron 38-at, azt hiszem. Szóval oda is jusson.

Thrasher 2010.10.08. 12:31:58

@Ironfist:
a napiszaron még soha nem volt vicces dolog

be poz+ 2010.10.08. 12:32:46

@ Fék_Emil: kimaradt a tűzoltó, bocs fiúk

Rive 2010.10.08. 12:33:30

@*párizsit nem hagyó*(L42): teljesen biztos vagy benne, hogy a megfelelő személynek válaszoltál? Mer' amit te irsz, meg amit én, annak semmi köze egymáshoz.

Ja, és ha már annyit beszélsz róla, akkor olvas el végre az MTA-szöveget.

ZöldHullám 2010.10.08. 12:34:04

Végigolvasva a kommenteket az a szomorú felismerés vett rajtam erőt, hogy Mo-n csak egy kis idő és propagandamunka kell és bármilyen szörnyűség, katasztrófa megmagyarázható, elkenhető, az emberi agyak meg átmoshatók. Sajnos sokan csak az "akasszuk fel" és "úgysemérgezmárszarjuk le" mentalitások egyikében tudnak gondolkozni. Mennek megint a csúsztatások ("az iszap nem mérgez") a sulykolás ("Mi minden jól csináltunk, természeti katasztrófa volt és ha csődbe megyünk az rosszabb lesz"), amiket ha elég sokszor mondanak előbb-utóbb mindenki elhiszi.
Sajnos sok esetben látható volt, hogy akadémikusok, igazságügyi szakértők szándékosan vagy hozzá nem értésből totális hülyeséget szajkóztak. Sajnos mára a tudós (és mérnök) társadalom is olyan lett mint a jogászi: féligazságok útvesztőjében próbál lavírozni, némelyek azért, mert lefizette egy érdekcsoport.
Sajnos az akadémiai "kisokos" több pontján nem más mint általános igazságok, feltételezések egymásra dobott halmaza, amelyet az ország bármely ipari területének tetszőleges pontjára el lehetne mondani, majdnem tetszőleges veszélyes anyaggal behelyettesítve. De önmagával is ellentmondásban van, sokan sokszor elmondták, hogy csak pontos felmérések (és ez nem egy-két nap) után lehet felmérni a hosszútávú hatásokat és mennyiségeket. Ehhez képest, pl az egyik kedvenc hogy legtöbb helyen elég 2 cm talajcsere.....tragikomikus, és nem az egyetlen.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.10.08. 12:34:25

@belekotty: jaja, és te keverted össze a marónátront a vízüveggel :-D :-D

teknős 2010.10.08. 12:34:34

Nem tudom, hogy írta-e már valaki, én is csak félfüllele hallgattam ma reggel a az MR1 Kossuth rádiót közvetlenül 7 előtt.

Felhívtak valakit a BME Fotogrammetria és Térinformatikai tanszékéről, aki nem kevesebbet állított, hogy az átszakadt gátú tározó építése előtt közvetlenül, tudományosan vizsgálták a tározó alatti talajt, ami két patak összefolyásánál egy mocsáron épült és lemodellezték, hogy oldalirányú terhelésnél (vö: a tározó túlterheléséről szóló hírekkel, saját megjegyzés) a gát át fog szakadni. Ezt már 1980 óta tudják. Amikor a riporter megkérdezte, hogy tessék mondani, akkor miért ültek nyugodtan a hátsójukon a válasz nem kevésbé volt meglepő: ő személy szerint nem ott várta az átszakadást.

Na, azóta nem térek magamhoz.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.08. 12:38:03

@be poz+: Devecser gondolom a 8-as felől (Ajka) irányából megközelíthető, ugye?

átlátó 2010.10.08. 12:38:56

Valami ilyesmire emlekezek a regmultbol, hogy van a bauxitbeton, meg a salakbeton, ...meg van a vasbeton. Ez utobbi megfelelö meretezessel, meg ilyesmivel az atombunkeroknal is mindig bevalt. Az elözöek meg mar evtizedekkel ezelött is necces mutatvanyok voltak. Penz kerdese az egesz. A profit meg meghatarozza a tudat szüküleset is.
Akasztasokat akarok. Mint Kinaban, pedig nem kedvelem az akasztasokat.

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2010.10.08. 12:39:36

@ZöldHullám: van egy harmadik csoport: a "minden szakertő hazudik megúgyishülyehozzá". Ismerős?

Rotfuchs 2010.10.08. 12:40:22

@eszkep: a pókösztönöm nem érzékelt semmilyen rosszindulatú hátsó szándékot az akadémikusok részéről. Szerintem ők csak meg akarták nyugtatni az aggódókat, hogy nem kell tartaniuk attól, hogy aki érintkezésbe került az anyaggal, az az égésen kívül más súlyos károsodást (nehézfémmérgezés a példának okáért) is szenvedett. Ezt én nem a károk bagatellizálásának érzem, mert az nyilvánvaló, hogy hány ember mennyire sérült, és láthatjuk majd a károkat, azokat letagadni sem lehet. Viszont arra jó, hogy aki most vesztette el a házát, és esetleg családtagját, abban a sérült hozzátartozóival szemben legalább feléledjen a remény. Valamint az ország ami idáig izgult, hogy mennyire súlyos a helyzet reális képet kaphasson és megnyugodhasson. Ami megint csak nem azt jelenti, ne segítsen aki csak tud, ezért is írta le, szerintem korrektül, hogy milyen hosszá távú következmények lesznek. Az embereke pedig remélhetőleg belátják, hogy nagyon is komoly vélemény, nem csak a bulvár szokásos üres riogatása.

igényes 2010.10.08. 12:40:35

Nem vitatható, hogy az ország demokretikusan választott. A Kormányban bízva ment a polgár az urnákhoz (milyen?). Azért szavazott bizalmat a polgár, mert kormányzásra késznek magukat értékelők ezt sugalmazták. Nem szabadott volna a szakembereket eltávolítani. A minisztériumokban, mennyi és mennyi ember hiányzik? Egy országot teljes mértékben leváltani butaság. Sztálin adott rendesen a II.VH. elött a tábornoki karnak. Megszívták, de rendesen. Igen nem Sztálin, de a sok ember az igen. Kisértetiesen hasonlít a helyzet. Baj van, akkor futunk, repülünk Brüsszelbe, meg gondolom a Németekhez, máshol nem fogadnak úgysem! Nagyon fáj, hogy ilyen katasztrófa esetén rögtön a panaszkodás felé megyünk, nem kellett volna leülni az összes pártnak?

ORBÁN helyében összehívtam volna az összes pártot, szövetséget stb. Tegyünk valamit az emberekért. Nehogy már nemzeti katasztrófa parkot csináljunk a szégyenből, amiért csak valaki, valakik hibáztak. Segítsünk az embereken, akik vagyonukat életművüket veszítették el, de ne fényesen szép Mercédesekkel, Audikkal tegyük ezt Armani és Hugo Boss öltönyben, hanem tegyük ezt összefogással.

Látszik ez a nemzeti összefogás pont a FIDESZ-nek nem érdeke. Ez most egy súlyos katasztrófa, ennél súlyosabb talán csak a devizahitelesek öngyilkossági, hajléktalanná válási staisztikája lehet. Nem kell félni a terrorizmustól sem, amennyiben van nemzeti egység, az ilyen belső terrorizmus is megszünik. Magunk között illene keresni a problémák okát. Könnyű ráfogni sok mindent a külső világra, gazdasági helyzetre, ellenfelekre. Könyörgöm kettőn áll a vásár!

brunya 2010.10.08. 12:40:36

@*párizsit nem hagyó*(L42): csináltam már fürdőszobafelújítást, és néha sírhatnékom támadt a látványtól. De minden nap kitakarítottam a munkások után, vagy 4 hétig, míg elkészült. Még slaggot se használtam, persze nem vörösiszap volt, hanem mindenféle sitt, malter, por (arról ugye nem is beszélve, hogy minden nap az egész lakást ki kellett takarítani, mert a por mindenhova bement, a könyvespolcokra és a ruhásszekrénybe is). Ne tűnjön okoskodásnak vagy érzéketlenségnek, de azokat a fürdőket, amiket képen láttam, egy nap alatt ki lehet takarítani. A berendezés egy része, például a szaniter valószínűleg menthető, tehát valószínűleg nem kell a takarítás után teljes nagyfelújítást végezni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.08. 12:40:58

@Rotfuchs:

"Azokat pocskondiázzák, akik kivételesen nem egy bulvárlapnak "szakértenek" mindenféle bődületes baromságot, hanem kimennek, tájékozódnak, mérnek és érthetően összegeznek. "

mondjuk igen, ez még elég durva, ugyanis a gonosz szobatudós mta emberei szépen kimentek, körülnéztek, méricskéltek, és csak aztán írták le ezt a béna szobatudós összefoglalót. amit aztán a kedves blogger a székecskéjén ücsörögve jól lefikázott.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.08. 12:42:07

@eszkep:

"Megjegyzem a Greenpeace is bevizsgáltatta"

a greenpeace kapásból egy ordas hülyeséggel nyitott ...

MoxNox 2010.10.08. 12:42:08

@eszkep: Látom komoly szövegértelmezési problémáid vannak. Ugyan keresd már meg hol írtam én, vagy az MTA szakemberei hogy egészségre ártalmatlan anyagról van szó! Ja, hogy nem találsz ilyet, csak hülyét csinálsz magadból? :]

be poz+ 2010.10.08. 12:43:17

@Seduxen: igen, végig tudsz menni. Ott egyből látni is fogod katasztrófát. Kolontárra is eljuthatsz onnan, de ha továbbmész a következő falu Vásárhely.
Én úgy tudom gumicsizma, védőkesztyű (saválló), P2-es maszk mindig elkél. Jó utat!

varvizib 2010.10.08. 12:43:31

A MAL Zrt. három cégtulajdonosának egyesített vagyona 55,5 milliárd Ft. Ha ennek a felét, 27,75 milliárd Ft-ot kármentesítésre és helyreállításra fordítanak (ez várhatóan fedezni is fogja a költségeket), még akkor sem fognak szűkölködni!

Ha jogilag erre nem kötelezhetők, semmi gond, van nekünk egy kormánypártunk 2/3-os többséggel, gyakorlatilag elvárható, hogy módosítsák úgy a jogszabályokat, hogy ez mégis valahogyan lehetségessé váljon. A hatalmuk megvan hozzá, itt a ragyogó lehetőség, hogy éljenek vele! (És örüljünk, hogy a MAL vezetői tehetősek, különben - egyéb biztosítások hiányában - nehéz lenne ezt az összeget behajtani.)

gányolás (törölt) 2010.10.08. 12:43:34

A sok hülye bölcsész okostojásnak: attól, mert a mérnökökkel, tudósokkal értek egyet és a szakmai alapú döntéseket kedvelem, még nem leszek balos. Már csak azért sem, mert már akkor is jobboldali (fideszmijépnáci) voltam, amikor ti még azt se tudtátok, hogy létezik politika.

thatwasnice 2010.10.08. 12:43:52

@igényes: ne haragudj már, de sztálin hogy jön ide?!

*észkép nélkül jobb*(L42) · http://kulloszaggato.blog.hu/ 2010.10.08. 12:44:08

@Rive: :) elolvastam, de nem kell erre válaszolnod.
köszi.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.08. 12:44:37

@be poz+: még egyszer köszi a segítséget!

ha addig nem esik fejünkre tégla, akkor kedden visszük, ami összejön...

springbok 2010.10.08. 12:44:40

A termeszetre fogni egy kicsit gyenge , nemdebar.

Egy halastonal birjak figyelni es szabalyozni a viz szintjet, egy PH 13-as maro folyadekot tartalmazo nyitott tarolonal ez nem megoldhato?
Nem evidens, hogy extrem idojarasi korulmenyek esten, tehat pl. rengeteg eso , minimalisra csokkentem a FOLYADEK szintjet a vorosiszap felett, ha netalan gebasz van akkor ne 1 millio kobmeter follyon szet?
Ugy 2 evente raugrasztani par mernokot, hogy szaglasszak korul a tarozot (nem lefizetni, MEGBIZNI) az mennyibe kerult volna?
Ja, hogy az belekerulne par millaba, hiszen kozombositeni kell a leengedett folyadekot?
Ezert vettek meg az urak 10 millio forintert a vallalatot, hogy beleferjen ennyi, vagy tevedek?

A fenntiek nyilvanvaloan nem tortentek meg, innentol kezdve ne beszeljunk mar sok esorol, mert siralmas.

opati666 2010.10.08. 12:44:41

Hír: a VPOP 1000 l (ezer liter) jogerősen lefoglalt gázolajat ajánlott fel a mentési munkákban résztvevőknek. Na, ezzel a mennyiséggel tele lehet tankolni 3 JCB-t egy napra. Az sem semmi, de kérdezném: mennyi üzemanyag van még lefoglalva a VPOP-nál? Azt nem lehetne odaadni? Bónusz kérdés: a sok lefoglalt ruhaneműt és a nem bóvli kategóriás műszaki cikket esetleg nem lehetne felajánlani azoknak akiknek mindenük odalett? Az már túl merész kérdés, de felteszem: a lefoglalt cigarettából nem lehetne néhány kartont odaadni azoknak, akiknek egy doboz cigire valójuk sem maradt?

Rive 2010.10.08. 12:44:42

@teknős: www.mr1-kossuth.hu/hirek/itthon/kodolhato-volt-az-iszapkatasztrofa.html

Ha publikáltak/jelentettek, akkor az napokon belül előkerülhet. De ha igazuk van, akkor alapvetően _tervezési_ és nem _üzemeltetési_ hibáról van szó.

eszkep 2010.10.08. 12:47:02

@igényes: Te, ez nem a kapcsolat.hu, ilyen hülyeségekkel itt nem nyersz bögrét.

igényes 2010.10.08. 12:47:05

@thatwasnice: Ő is kinyírta a legjobb embereket, mint most a F.

Fék_Emil 2010.10.08. 12:47:13

@átlátó:
Azért ennek a salakbeton kérdésnek olvass utána kicsit, mielőtt a lámpavashoz cipelsz valakit, mert hiányosnak tűnnek az ismereteid a témáról. Google a barátod!

*észkép nélkül jobb*(L42) · http://kulloszaggato.blog.hu/ 2010.10.08. 12:47:29

@brunya: Akkor rád most nagy szükség van ott, lécci indulj el, és csináld ott is.
Addig én összekenem a lakásod iszappal, elárasztom lúggal, és ha visszajössz, majd azt mondom, veresd le slaggal jó?

és mindenkinek, aki az emberi oldalát félvállról veszi, azt kívánom, mielőbb kerüljön hasonló helyzetbe. Akkor majd meghallgatjuk a véleményét.

gányolás (törölt) 2010.10.08. 12:47:32

@mavo: te ugyan távol állsz az én értékrendemtől (konkrétan szívesebben látnám, ha a magadfajta pusztító börtönben gályázna), de sajnos, tudomásul kell venni, hogy ezen az eseten csapódik le az elmúlt nyolc év borzalmaiért, a gyurcsány-rezsim következményeiért a düh és frusztráció. Ha a demokratikus kormány legalább az elmúlt évek 50-100 legnagyobb gazemberét felakasztatta volna, akkor most sokkal higgadtabban és reálisan közelítenének a történésekhez, de sajnos, erre még nem került sor, mert olyan kaotikus állapotot hagyott itt a ballib bagázs, hogy...
Sajnos, ezért ez az objektivitástól mentes nézőponti többség is a diktatórikus Gyurcsány-rezsim sara, avagy stliszerűen: iszapja.

mocc 2010.10.08. 12:48:26

Hát, ha a tisztelt akadémikus urak szerint mindez nem mérgező és slagos lemosás után - finnyás igényeskedőknek még egy újrafestés is engedélyezett - lakható minden, akkor én nagyon szívesen megszervezem, hogy a maradék trutyit a tisztelt akadémikus urak lakásába logisztikázzuk, ahol ők bemutathatják, hogyan is kell kezelni ezt a kis problémát.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.08. 12:49:29

@opati666: lehet, hogy tévedek, de korábbi árvizek kapcsán is felmerültek ezek a kérdések, és eddig mindig az volt a válasz, hogy a VPOP a lefoglalt termékeket (ruha, cipő) nem ajánlhatja fel karitatív célokra. Ennek némileg ellentmond, hogy akkor gázolajat mégis hogyan, de ehhez ismerni kellene a jogszabályokat. Mondjuk józan paraszti ésszel az lenne a logikus, amit Te is írsz.

Paranoid Android2 2010.10.08. 12:49:48

A "reális zöldek" szövege baromság. Ez a tároló ugyanis nem egy folyadéktároló, hanem egy iszaptároló létesítmény. Az oldalfalakra irányuló nyomás teljesen más ha víz (nagyobb), vagy valamiféle tömbösödő összeálló anyag van a tározóban.
Másrészt ha az éves átlagcsapadék akár 50%-os növekedése (ami lokálisan nem lehetetlen) természeti katasztrófát okoz egy ilyen létesítményben, akkor ki kell mennem most sírni.
Praktikusan ez azt jelentheti, hogy plusz 20-30-40 centi víz jött az esőből a szokásoshoz képest 6-8 hónap alatt.
Hamár túlterhelés volt, akkor az attól lehetett, hogy iszap helyett egyéb ipari folyamatok szennyvízét engedték rá a tárolóra. Az meg elszivárogva alámosta a gátat.
Ismétlem ezt az izét nem folyadék tárolásra tervezték.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.08. 12:50:00

@eszkep:

"Mondjuk aki képes az MSZP-re szavazni 2010-ben az csak totál buta lehet."

akkor a maszopra savazó orvosokat, tűzoltókat, mérnököket cipőfelsőrész készítőket azonnal kirúgni mindehnhonnan, _hiszen_ buták.

mocc 2010.10.08. 12:53:28

@Paranoid Android2: Nem vagyok szakmeber, csak a józan paraszti eszemet használom: Az őszi esőzések hol vannak a májusi-júniusi özönvizekhez képest? Ha az eső tehetett volna erről a katasztrófáról, akkor tavasszal-nyáron kellett volna átszakadnia, nem?

igényes 2010.10.08. 12:56:05

@mavo: Nem buták sem a rendőrök, sem a tűzoltók, sem a cipőfelsőrész készítők természetesen. Az orvosok viszont buták, mert nem álltak ki a vizítdíj mellett. Mondjuk szegény orvosok erre rájöttek. Nagyon sok a tisztességes ember közöttük, de van néhány magasabban álló, akinek például az volt az érdeke, ne legyen vizítdíj. Na ők jártak jól. Az orvos szerintem rendesebb mint a politikus orvos!

Roy 2010.10.08. 12:57:28

Javalom az MTA nagy tudósainak, hogy először fürödjenek meg az iszapban, és utánna koltözzenek oda családostól. A Cég tulajdonosainak, vezetőinek ugyanezt tudom javasolni.
Előtte teljes vagyonelkobzás.
Mitől halt meg az ötödik áldozatí? Azért, mert nem volt mérgrző? Látták ezek az állatok, hogy milyen sérüléseket okozott az iszap? 13 fölött volt a PH érték. Ez a legerősebb maró lúgnak számít.
Mi lett volna, ha tényleg éjszaka zúdul rájuk a vörösiszap?
Ahogy Orbán Viktor mondta, egy túlélő nem maradt volna.
Kínába ezért főbelőnék ezeket a milliomos tulajdonosokat.
Ezeknek az embereknek egy élet munkája veszett oda. Egyszerően nem tudok észhez térni ezektől a pofátlan nyilatkozatoktól.
Csak remélni tudom, hogy megkapják minél előbb ezek a tulajok a méltó büntetésüket.

naf 2010.10.08. 12:57:43

És azt kívánom, hogy Bakonyi Úr meg minden este ilyen fürdőszobában mosakodjék

igényes 2010.10.08. 12:58:21

@eszkep: Nem értem milyen bögre?

Krujs 2010.10.08. 12:59:13

@mavo: maszopra orvos nem szavaz az hétszentség:D

brunya 2010.10.08. 13:00:39

@*párizsit nem hagyó*(L42): valamit nagyon félreértettél. Nincsen semmilyen különleges képességem, sőt, az átlagnál bénább vagyok, úgyhogy amit én meg tudok csinálni, azt más sokkal könnyebben meg tudja. Hidd el, a teljes fürdőszobafelújításom nem nézett ki sokkal jobban. Kipakoltam, kisuvickoltam. Ahogy írtam, vagy 30-szor. Még egyszer mondom, nem az együttérzés hiánya mondatja velem, hogy meg lehet csinálni. Hogy slaggal lejön-e a massza? Azért tennék egy próbát, mielőtt ráfogom, hogy nem. Hátha nem olvas blogot.

OmegaMale 2010.10.08. 13:01:18

"Vajon a tulajdonosok a saját vagyonukkal felelnek a cégük által okozott károkért? Nem hinném ..."

Szomorú, ami történt, de arra legalább alkalmas lenni, hogy ezt a kis hézagot is rendbe tegyék a törvényhozók. Pl. a mostani kumulatív kárérték (anyagi, nem anyagi, természeti, harmadik érintett fél követelései stb,) mondjuk 120%-át az ilyesmivel foglalkozó cégeknek letétbe kéne helyezni, úgymond kaució gyanánt, ez az albérlőket is meg szokta akadályozni abban, hogy az más asztalán táncoljanak az albiban, vagy hogy bebaszva körbehányják és szarják a kérót.

Szóval letétbe helyeznek egy akkora összeget, amit ezek kapzsi állatok valszeg soha nem fognak befizetni (valszeg kimossák őket vagy kapnak 30 évet felezővel vagy egészségi okokra hivatkozva luxusgyógykezelésre utalják őket). Ha valaki közveszélyes üzemeset akar játszani (biztos jó üzlet, különben könnyebb pénzkereset után nézne a iparmágnás), OK, letesz X Mrd forintot és onnantól érdekeltté van téve, hogy ne szakadjanak be a kazetták. Ha mégis megtörténik és bizonyítható, hogy nem tett meg mindent (nem meteorit, vagy éppen Godzilla lépett rá), a kártalanítás a letétből megy, súlyos mulasztás ill. bűncselekmény megalapozott gyanúja esetén azonnal ugrik a teljes összeg. Persze fizetnek biztosítást meg ilyenek, de a biztosító a kifizetésben ugyanúgy ellenérdekelt fél, mint a biztosított. Kártérítés fizetésében érdekelt fél így a biztosító nékül is van elég...
A hasonló esetek abszurditását mi sem jelzi, minthogy a főgóré megteheti, hogy arcpirító ordas hazugságokat tol és nem jön, ha nem akar, meg még Őt kérdezik, hogy akarja-e rendezni a dolgokat...

Sok ilyen kazetta és sok-sok veszélyes trutyi van még, ami kiömölhet, szóval a rendszer akár holnaptól életbe léphetne, mindjárt más lenne a Monopoly-s fickók hozzáállása....

Ami pedig a Sötétzöldek álláspontját illeti: szerintük, ha a 10-es kazetta véleményük szerint gynegébb minőségű betonból épült, az egy természeti katasztrófa és nem sikkasztás/foglalkozás körében elkövetett katasztrófát okozó gondatlan veszélyeztetés....
Nem kell mérnöknek lenni ahhoz, hogy ismerjük a *túlméretezés* fogalmát. Ennek lényege, hogy az összes elképzelhető és néhány extrém körülmény elviselésére a termék olyan erőtartalékokkal rendelkezik, melyek garantálják a szokatlan körülmények közötti megbízhatóságot és tartósságot. Pl. ha egy gátat kirakok a szabadba (rendszerint ez a helyzet), ahol tűz, víz repülő, eső stb. érhetik, akkor ezek követelmények legrosszabb kombinációjénak is ellen kell állnia mondjuk 2-szeres túlméretezéssel (ahogy pl. az autógyártók is tesztelik a modelljeiket rekkenő hőségben és a sarkkör közelében is, hóban, esőben, viharban, minden egyes alkatrésznek működnie kell -40 és 100 fok között stb.). Szóval kb. olyan okfejtés, hogy nem azért fáztam meg, mert télen egy szál pöcsben parádéztam az autcán, hanem mert hideg volt...

Krujs 2010.10.08. 13:01:55

@Roy: és te ajánlasz valamit hülye gyerek?

mit csináljanak szerinted, nézegessék az iszapot amíg ki nem derül ki a felelős, és kapnak pénzt?

turcsány karcsi elvtárs 2010.10.08. 13:02:22

@Krujs: pedig de, a zsidók összetartó népség, az orvosok között pedig sok van belőlük (a balos politikusokat meg had ne kelljen részletezni)

varvizib 2010.10.08. 13:02:33

@_Maverick: szerintem márpedig elsődlegesen a tulajnak a felelőssége az, hogy a saját vállalkozása (melyet birtokol) ne okozzon károkat. Kérhetett szakvéleményeket a tározóról, meggyőződhetett arról, hogy mennyire biztonságos és kell-e még ráköltenie hogy esetleg felkészítse a tározót egy esőzésre is (amire most hivatkozik).

Több szakvélemény is született a múltban, mely felhívta a figyelmet a tároló hiányosságaira, és van fénykép, ami egy korábbi repedést is mutatott. A tulajnak ezt komolyan kellett volna vennie. Miután úgy nyilatkozik, hogy szerinte a vörösiszap nem veszélyes, nagyon úgy néz ki, hogy csak el akarja bagatelizálni a dolgokat.

Természetesen azt is meg kell nézni, hogy a legutoljára történt vizsgálat során miért nem vették észre, hogy bajok vannak. Így tehát az ebben a vizsgálatban részt vevők is felelősök lehetnek a bekövetkezett tragédiáért. Valamint azok is felelősek, akik esetleg félrevezették a tulajdonost, a tározó rendszerét a valósnál biztonságosabbnak mutatván.

Szóval szerintem több felelőse is van az ügynek, de a tulajdonosoknak mindenképpen felelniük kell.

NIMFAS 2010.10.08. 13:02:41

Az egészhez anyit szólnék, mint "SZAKÉRTŐ" :))), hogy első percben zárolni kellene a kedves tulajok vagyonát. El kell kezdeni a kármentesítést, és ha netalán télleg bizonyítani tudják ŐK maguk, hogy nem felelősök, akkor ami megmarad a kármenetesítés után, azt visszakaphatják. Kész
Mert lássuk be, az a gát nem mai darab és nem mai technológiák felhasználásával készült.
A baj az, hogy kötsög ügyvédek hada fogja őket ebből a szarból kivakarni !!!
Amúgy minden tiszteletem azoknak, akik segítenek ott. Én nem tudom mi lehet ott,csak sejtem, mert Alsózsolcai vagyok, tavasszal láttuk mi volt Felsőzsolcán.
Az ún szakértők ott is produkálták magukat (2 nap után, miután már mind1 volt kb.), még mielőtt bárki védené a tisztelt bársonyszékben ülő MTA-s urakat. Méghogy csak csapassák le ...
Ak***va anyját annak a parasztnak, hogy le mer ilyet nyilatkozni.
Na
JÓ LÉT POLGÁRTÁRSAK és COCTO egy seggfej : )))

belekotty 2010.10.08. 13:04:48

@Paranoid Android2: "Ez a tároló ugyanis nem egy folyadéktároló, hanem egy iszaptároló létesítmény. Az oldalfalakra irányuló nyomás teljesen más ha víz (nagyobb), vagy valamiféle tömbösödő összeálló anyag van a tározóban. " :-))

- Na futás vissza az általános iskolába! A folyadékoszlop nyomása csak a magasságától függ, a szélességétől nem. Ha az egész tározót betöltöd betonnal, hagyod megszilárdulni, csak 10 centit hagysz a gát és a beton között, majd a tíz centit megtöltöd vízzel, a gátra ugyanolyan erők fognak hatni. Ha az elemi fizikával nem vagy tisztában, inkább ne használd azt hogy teljesen feleslegesen megtanítottak írni!

Paranoid Android2 2010.10.08. 13:05:46

@mocc: Ez a szar a felszinen párolog, mint a Balaton. Egy kánikulai napon egy centi a párolgási veszteség(A Balatonnál), itt több, tehát a tavaszi esők már lepárologtak róla.Plusz tíz centi eső? Ugyanmár.

Rive 2010.10.08. 13:08:35

@belekotty: bocs, de PA2 is jót irt, meg te is, csak a kettőnek köze nincs egymáshoz. Ülepedett iszappal kitöltött tároló men azt jelenti, hogy van tiz centi a gát fala meg az iszap között folyadék számára.

átlátó 2010.10.08. 13:10:14

@Fék_Emil: Kösz. :) Ha lehetne a tulajdonosok-vetkeseknek cimezzed. De ne mi vitatkozzunk... :)

turcsány karcsi elvtárs 2010.10.08. 13:10:19

bilincsbe vert tulajok--->teljes vagyonelkobzás--->gyorsított eljárás--->kötél
ilyen egyszerű lenne a történet

mocc 2010.10.08. 13:12:48

Azt olvasom, a felelős akár 8 évet is kaphat. De ki lesz a felelős? Ilyen nyilatkozatok után? És mi az a nyolc év ezért? A vállalt tulajdonosinak teljes vagyonelkobzással kellene feleniük azért amit tettek! És az akadémikusokkal együtt füröszteném meg őket a nemmérgezőnemveszélyes lúgos vízben!

átlátó 2010.10.08. 13:13:23

@Fék_Emil: Jajuteszmbe... vizügyet vegeztem, bar nem a szakmaban helyezkedtem el...az emlekeimre hagyatkoztam. :)
Azert magamnak meghagyom a lampavas elmeletet. :)

Roy 2010.10.08. 13:15:40

@_Maverick: A tulajdonos mindenért felel. Lásd BP olajkatasztrófa, mexikói öböl.
Ott is a PB állja a teljes kárelhárítást.
Természetesen felelőség terheli azokat az embereket is akiknek a feladata lett volna a tározó ellenőrzése, és karbantartása, felújítása.
Az anyagi, és büntetőjogi felelőség elsősorban a tulajdonosokat terheli.

ZöldHullám 2010.10.08. 13:16:54

@alesi: Na ja van ilyen is, de az ugyanaz a véglet :))) Aki ismeri a tudós-mérnöki társadalmat, az tudja, hogy ez is úgy működik, mint ahogy írtam. Ma van vmire egy szakvélemény, holnap az ellenkezőjéről, egyik legismertebb talán a már vki által is említett Osan-láp esete.
Egyébként meg lehet kövezni, de szvsz az MTA kisokosának nagy része egyetemi tankönyvekből, általános technológiai leírásokból van összeollózva, ÁLTALÁNOSAN a vörösiszapra (tehát igaz), csak nem erre a konkrét vörösiszapra 8ami nem is iszap hanem lé, zagy), mely rengeteg okból kifolyólag nem biztos, h ilyen összetételű (tehát nem feltétlen igaz). Amit vörösiszapnak leír az SZILÁRD anyag és annak fizikai tulajdonságait írja le. De később már a több km-re lévő Eszterházy-kertben álló fél méteres iszapról ír. "És ezt így hogy", folyékony a szilárd anyag vagy hogy jutott oda? Vagy az akadémikusok is szeretik kevergetni a fogalmakat?Direkt?
Kiporzás veszélyessége: az egészségi kockázatnál nem az számít h milyen koncentrációban van jelen az ólom vagy más veszélyes anyag (ez a határérték egyébként is más ha belélegzed és más ha megiszod), hanem h mennyi dózis ér vagyis, mennyi ideig vagy kitéve neki (visszaköltözöl és ott laksz). Van több ellentmondás is ami egyrészt a leírás általánosságából és az ismert tények ütközéséből származik ( pl. kisokos: "Töményebb koncentrációkban már egészségre ártalmas.0,1 mol/l-es oldata (pH13) már irritáló hatású, elsősorban a szem nyálka hártyájára, de az egyéb bőr felületre is. (Az ide vonatkozó veszélyességi, kockázati jelző szám: R36/38.) 1 mol/l-es oldata (pH14) már erősen károsítja a bőrfelületet, égési sérülést okoz. " Tudtommal nem volt pH 14, mégis sokan szenvedtek égési sérülést.)
De mindegy, szerintem ez egy amolyan megnyugtató propaganda-anyag, amit valaki vagy elhisz vagy hörög tovább. Lesz még itt szakvélemény-háború.

belekotty 2010.10.08. 13:20:52

@Rive: PA2 hülyeséget írt, mert az iszap nem alaktartó, az alján is van víz, vagyis teljes magasságban érvényesül a nyomás. Ráadásul mivel nem is alaktartó - mert szuszpenzió - még csak nem is a víz fajsúlyával kell számolni a nyomást (fajsúly*magasság) hanem az iszap fajsúlyával. Neked sem ártana a általános iskolai fizika könyveket fellapoznod!

Lámpavas 2010.10.08. 13:21:40

Ha valakinek elkerülte volna a figyelmét:
"Valamelyest rosszabbodott a Győrben ápolt, a vörösiszaptól a legsúlyosabb sérüléseket szenvedett beteg állapota, így a tervek ellenére nem vehetik le őt a héten a lélegeztetőgépről. Az idős embernél - aki a testfelülete több mint hetven százalékán sérült meg a vegyi égés következtében - most jelentkeznek a mérgezéses tünetek. (MTI)"

Ez a bácsi lett az 5. áldozat. A lényeg az utolsó mondatban van...

Ha ezek után valaki azt állítja, hogy ez az anyag, ami mindent elöntött, nem veszélyes vagy nem mérgező, az számoljon el a lelkiismeretével.

A bácsi pedig nyugodjon békében!

Id. Lencsés István 2010.10.08. 13:23:01

@opati666:

Most akkor az is lehetséges, hogy kábítószert oszt majd a VPOP a polgároknak? Mondjuk a depressziósoknak? Nagyon egyetértek, hogy az elkobzott, lefoglalt értékeket adjuk oda (választópolgár vagyok) a rászorulóknak, annak érdemeseknek. Kérdésem persze van-e jogköre a VPOP-nek a lefoglalt termékek, eszközök elajándékozásához. Ennek kemény vonzatai is vannak.

Én mint adófizető tartom el a VPOP-t, nevemben ajándékoznak, lehet keveselni fogom az ajándék mennyiségét, minőségét. Mi a VPOP készlete, szeretnék beleszólni, mit is ajándékozunk el.

Ezek szerint van egy felhalmozott adófizetői vagyon, melyből esetleg a hajléktalanok is kaphatnának, esetleg ez csak kormányzati marketing eszköz? Esetleg ez értékesíthető lenne túlkészletezés esetén.

ZöldHullám 2010.10.08. 13:24:56

@belekotty: Már bocs h belekotyogok, de nincs igazad, a gát alsó részén mind a talpán, mind az oldalfalán nagyobb a nyomás mint fent, ez több tényezőből származik. Pl. abból hogy az iszap akárcsak a talaj, oldalirányban szeretne kitérni és nyomást gyakorol az oldalfalra, akár van köztük víz akár nincs. Ez a nyomás nagyobb lent mint fent és semmi köze a hidrosztatikai nyomáshoz. Nem általános iskolai tananyag, egyetemi.
Egyébként meg a a folyadékoszlop alján (búvárkodtál már?) is nagyobb a nyomás mint fentebb........

2010.10.08. 13:25:07

Azok a képek tényleg alkalmasak hangulatkeltésre de azért kipróbálta egyáltalán valaki lemosni a trutyit? Értem én, hogy szar a helyzet meg minden de kire várnak, hogy kipucolja a házukat, udvarukat? Kárfelmérés, aztán lehet takarítani...
Mindenhol csak mutogatják ezeket a képeket, sztem ha az én házam nézne így ki, elkezdtem volna kitakarítani, felmosni, amit lehet...

Csak Norris 2010.10.08. 13:25:33

Az senkinek sem tűnt fel hogy a büdös román képviselő már ugat?

Demidoux 2010.10.08. 13:26:05

Azon gondolkodom, hogy nem kellett volna folyamatosan semlegesíteni a tárolóba került iszapot? Ha legalább Ph semlegesítették volna, már kisebb lenne a baj. Havi több ezer forintba került volna? Nem értek hozzá. Ha meg repedt már 2005-ben, akkor itt valaki nagyot hajlít a kommunikációban.

Rive 2010.10.08. 13:26:07

@belekotty: Nézd meg jól a légifelvételes képeket: kisebb hegynyi anyag maradt a tározó maradványainak alján, pofás kis rézsüvel. A kifolyás során az iszapba bemart csatornák is láthatók, napok óta, pedig eső is volt rá a szakadás után.

Mondd szépen még egyszer, hogy nem alaktartó :-)

mim 2010.10.08. 13:28:19

Azt hol tudom megnézni, hogy adakozott e Mal zrt vagy Bakonyi úr az MTA-nak? Mert egy akadémia minden, csak nem független és a gazdagabb réteg előszeretettel támogatja a saját területének kutatásait. Általában.

Id. Lencsés István 2010.10.08. 13:29:57

@A csótány is ember: A frisssen fözött, de unios szabályokat sértő pálnka esetleg segítene a mosásban, fertőtlenítésben.? Nem viccből és nem ironikusan kérdezem.

thatwasnice 2010.10.08. 13:31:17

most halottam, a rádióban hogy a franciáknál ez nem történhet meg, de lemaradtam az előzményekről.
valaki elmondaná, hogy miért nem, ha hallotta?

Blogger Géza 2010.10.08. 13:31:49

@OmegaMale: Erre találták ki a felelősségbiztosítást. Amit te írsz, az nem életszerű. A gépkocsitulajoknak sem kell letenni semmit, de igazolniuk kell a megfelelő felelősségbiztosítás meglétét.

ZöldHullám 2010.10.08. 13:33:04

@Paranoid Android2: Nem akarom védeni a MAL-t és amit írok nem is ezt jelenti, de tudtommal ez a technológia úgy van kitalálva, h nedvesen odaviszik az iszapot (értsd: trutyi) és mivel általános esetben a párolgás több mint a csapadék így évek alatt szép lassan kiszárad, és a súlya, nyomása egyre kisebb lesz. nos idén ez nem így történt a csapadék sokkal több volt mint a párolgás, az iszap nyomása meg csak nőtt , amihez hozzájöhetett a talán már korábban is szivárgó fal, a talán túltöltött mennyiség, a talán átázott talaj, stb. Igenám, de erre fel lehetett volna készülni!

Blogger Géza 2010.10.08. 13:33:14

@thatwasnice: Azt nem tudom, de talán egy másik fal nem ártott volna. Egyszerre két fal csak nem szakad át. És ez is kiderült:

"Már a tározó építésekor szóltak, hogy baj lehet

Szakértők 1986 és 1990 között az épülő iszaptározók térségében környezeti felmérést tartottak, és arra jutottak, hogy a létesítmény megrepedhet, mondta el a 180 perc című műsorban Winkler Gusztáv, a Budapesti Műszaki Egyetem Fotogrammetria és Térinformatika Tanszékének adjunktusa. Vizsgálati eredményeiket folyamatosan jelentették, így azokat mindenki ismerhette. (MR1 Kossuth)"

thatwasnice 2010.10.08. 13:33:31

@A csótány is ember: minden bizonnyal már ők is elkezdték a takarítást a fénykép után, miből gondolod, hogy nem?

ninimimi 2010.10.08. 13:34:00

"Bukowszky · bukowszky.blog.hu 2010.10.08. 10:38:16
Szerény meglátásom szerint ennek az egésznek az a lényege, hogy 20 éve a rendszerváltásnak csúfolt folyamat során a kommunista diktatúra emberei megkaparintottak mindent, ami érték ebben a nyomorult országban. Ahelyett, hogy börtönbe mentek volna a viselt dolgaikért, övék lett minden, a teljes gazdaság. Így kerültek és kerülnek a mai napig hozzá nem értő, dilettáns, inkompetens emberek pozíciókba, akik ráadásul még elvtelenek és erkölcstelenek is. Pontosan ez az, ami igazán kiveri a biztosítékot a tisztességes emberekben."

Milyen kár, hogy ehhez nem lehet mit hozzátenni, annyira igaz. Pedig nagyon szeretnék valami reménykeltőt is mondani, de nem tudok...

springbok 2010.10.08. 13:34:29

Hagyjuk mar az MTA-t bakker.
A voros "iszap" az osszetetele alapjan nem veszelyes, ez valoszinuleg igy van. A homok sem az.
Ha a homokot atitatja hipo , vagy gazolaj, stb akkor mar veszelyes lesz. Voros iszap emigyen kezelendo.
Viszont MTA-nak szuksege lenne egy kommunikacios szakemberre, mert hiaba analizaljak szet a problemat, ha azt nem tudjak megfeleloen lekommunikalni a nepnek, az egesz munkajuk karba vesz.
Ilyen esetben nem ket biologus beszeli meg az eredmenyt, hanem egy mezei polgar a hallgato, tehat emigyen kell igazitani a kommunikaciot. (m1 - este - rossz volt pl)

AlexM1983D 2010.10.08. 13:35:19

1., Lassan már bekéne fejezni a lincselési és pánik hangulat keltést!
2., Érzelmi alapon ne akarjuk megkérdöjelezni az MTA és egyéb egyetemek szakembereinek a véleményét.
3., Amíg le nem zárúlt a vízsgálat, ne akarjuk már tudni, hogy kihibázott és mitörtént, mert földcsuszamlástól kezdve, mulasztáson át, egészen az Alkaida merényletig bármi lehet,

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.08. 13:36:35

Ez a EU-magyar jogi csűrés-csavarás volt már? (ha igen, elnézést, most kezdek visszaolvasni)
www.origo.hu/itthon/20101008-vorosiszap-katasztrofa-a-phertek-miatt-veszelyes-hulladek-az-ajkai.html

mocc 2010.10.08. 13:38:48

@A csótány is ember:

Látszik,hogy tényleg egy csótány vagy és az is ,hogy életedben nem volt házad és a fizikai munkához sem sok közöd van. Baszod egy ilyen trauma után, amiben akár az egész életed 'elúszik'
mások hanyagsága miatt, megnézném mennyi erőd marad cirka 20-30 köbméter iszapot eltakarítani a házadból-telkedről......ja és hova is szállítod a veszélyes hulladékot???...miböl fizeted....ki visz oda konténert neked...??? ...te fasz gondolkodj mielőtt röfögsz a neten.

Lámpavas 2010.10.08. 13:39:51

A lőtéri kutyát nem érdekli, hogy elméleti szakemberek mit nyilatkoznak az elméleti vörös iszapról!
Mindenkit az érdekel, hogy az a trutyi, ami beborított több települést, KONKRÉTAN mit tartalmaz.
Leszarom, hogy minek nevezik.
És a legújabb eredmények alapján nagyon úgy tűnik, hogy ebből a szempontból az MTA durván félretájékoztatta a lakosságot!!!!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.08. 13:40:07

@Lámpavas:

Ez is érdekes:

"Rákbetegség jelei után kutatnak a vörösiszapár sérültjeinek vérében

Kivizsgálja a vörösiszapárban megsérülteket az Országos Onkológiai Intézet. Kásler Miklós főigazgató az InfoRádiónak elmondta: először a súlyos állapotban lévők vérét elemzik majd, de a mentésben részt vevő tűzoltók, rendőrök és katonák is kérhetik a vizsgálatot. "
inforadio.hu/hir/belfold/hir-384667

brunya 2010.10.08. 13:40:46

@Lámpavas: A legutolsó mondatoddal egyetértve csak arra hívnám fel a figyelmedet, hogy amikor azt állítják, hogy nem veszélyes, akkor az iszapra gondolnak, a vörös masszára. A bajt meg a lúgos víz okozza, arról mindenki megállapította, hogy égést okoz és veszélyes. Azért kell a védőfelszerelés is.

Fék_Emil 2010.10.08. 13:43:28

@átlátó:
Mindenkinek szíve joga, hogy azt húzzon lámpavasra, akit akar, legfeljebb számítania kell a többségi társadalom börtönbüntetésben kifejezett rosszallására! :)
Amúgy meg elég esélytelen dolog anyagminták és elemzés nélkül találgatni, hogy pernye-, kohósalak-, klinker-, vagy Martinsalak-cement volt a gát betonjának alapanyaga. Várjál még a lámpavassal, amíg kiderül!

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2010.10.08. 13:45:50

Nem mérgező! Csak a lúg ami benne van, meg a nehézfémek különböző vegyületei, amik szintén benne vannak....
Hmmm.
Hát ez olyan mint amikor azt mondják, hogy maga nem beteg, csak a szíve fog leállni, vagy a mája, . Meg nem béna, csak a keze az mert nem tud mozogni.

ZöldHullám 2010.10.08. 13:46:11

Lehet nem a grínpísznek kellet volna a mintákat vennie, így lehet h kevesebben fogják elhinni az eredményeket. Aztán nehogy kiderüljön h más is ment az iszaptározó tavakba nem csak "veszélytelen" vörösiszap...Mondjuk a gátőr amalgám tömése vagy ilyesmi......

Lámpavas 2010.10.08. 13:47:24

@brunya: akkor még egyszer csak neked:
"Az idős embernél - aki a testfelülete több mint hetven százalékán sérült meg a vegyi égés következtében - most jelentkeznek a mérgezéses tünetek. (MTI)"

"Arzént, krómot és higanyt talált két laboratórium a Greenpeace által gyűjtött kolontári iszapmintában - jelentették be a környezetvédők. Az adatok éles ellentétben állnak a Tudományos Akadémia csütörtökön publikált anyagával, ami szerint a vörösiszapban nincsen határérték feletti mennyiségű nehézfém. Egy ELTÉ-n készült tanulmány szerint is sok nehézfémet tartalmaz az iszap."

redriot77 2010.10.08. 13:48:49

Nem mérgező? Akkor telenyomok egy olajoshordót azzal a szarral, és hétvégére beleraklak, te akadémikus tetű, te nyakkendőbe bújtatott féreg. Van rá egy százasom hogy hétfőre lemarja a mocskos pofádról a két centi vastag rinocéroszbőrt!

Lámpavas 2010.10.08. 13:49:02

@brunya:
"Arzént, krómot és higanyt talált két laboratórium a Greenpeace által gyűjtött kolontári iszapmintában - jelentették be a környezetvédők. Az adatok éles ellentétben állnak a Tudományos Akadémia csütörtökön publikált anyagával, ami szerint a vörösiszapban nincsen határérték feletti mennyiségű nehézfém. Egy ELTÉ-n készült tanulmány szerint is sok nehézfémet tartalmaz az iszap."

pfekete101 2010.10.08. 13:51:17

Kinaban ezet kivegeznek a tulajdonosokat...

AlexM1983D 2010.10.08. 13:51:25

@Megszívtuk-Waze: A lúg a vízben van. Nehézfém van benne, de a talajban nagyobb a koncentrációjuk, mint a kiömlött vörös iszapban és nem is sikerült nagyobb rádióaktívitást mérni, mint a háttérsugárzás.

Harley 2010.10.08. 13:53:14

@brunya: Nos nem nyert hangszórót ! A szivárgás köztudott volt ,saját szememmel láttam ,mivel többször jártam az Ajka Kolontári összekötő úton . Sosem volt jó érzésem elmenni mellette .

AlexM1983D 2010.10.08. 13:53:21

@pfekete101: De ott is csak ha a vizsgálat szerint ők hibáztak, ne pedig a nép lincselési hangulatának tesznek eleget.

Fék_Emil 2010.10.08. 13:53:23

@laspalmas:
Kevésbé összeszedetten én is írtam itt a cikkben leírtakhoz hasonlóakat korábban, szakmai szemmel nézve eddig ez a legkorrektebb cikk, ami megjelent a témában!

Lámpavas 2010.10.08. 13:54:35

@AlexM1983D:
"az arzén mennyisége kétszerese a vörösiszapot általában jellemző mennyiségnek, míg a kolontári árokból vett vízmintában az ivóvízre vonatkozó egészségügyi határérték körülbelül huszonötszöresét találták."

Kortyolgass csak! Egészségedre!

ZöldHullám 2010.10.08. 13:54:50

Az MTA kisokosához még annyit h katasztrófahelyzetben talán nem a veszélytelen dolgokról (úgy általában) kellene kommunikálni hanem a veszélyesekről. És ez nem hangulat- vagy pánikkeltés hanem egyszerűen most a veszélyekkel kell foglalkozni. Leszarom h az üzemi gumikalapács veszélytelen dolog (csak Józsi bá kezében kocsma után), ha egyszer most szakadt át a gát...

janosbacsi 2010.10.08. 13:55:59

@pfekete101: Téged meg vinnének a stadionba sárga iskolabusszal kivégzésre, amiért jártatod a pofádat :D.

Csirke72 2010.10.08. 13:57:58

Roppant egyszerü a megoldás. A kár a MAL hibájából következett, tehát a Tulajdonosok többek között Bakonyi kisköcsög teljes magánvagyonát kellene elkobozni és földönfutóvá tenni.
Mind ezek után Bakonyival leslagoztatni a vörös cuccot és a végén 1 vörös pezsgöfürdöben megfürdetni:)

WOWBAGGER 2010.10.08. 13:58:20

Azoknak a félművelt idiótáknak akik elhiszik ,hogy a vörös iszap nem mérgező, ajánlanám kipróbálásra a következőt : vegyenek 500gr vas-oxidot(bárhol kapható festék pigment) szorják szét a lakásban, azt éljenek benne egy keveset, tapasztalni fogják,hogy a vörös szin mindenhova beivódik, minden piros árnyalatú lesz....és ha le akarják festeni....hát nem fog összejönni, mert a vörös átjön minden rétegen, előbb utóbb...ez csak az életminőség optikai kellemetlensége lesz...a folyamatos bőr és szem illetve nyálkahártya irritáció szinte azonnal fellép.......ja ez kis "koncentrációs" teszt, tiszta vas-oxiddal.....lehet gondolkodni.

..ja és régebben atudós urak szerint az azbeszt is faja dolog volt lakossági felhasználásra....ja és a tudós urak szerint a föld lapos volt...és ha nem hitted el megpiróztak....na meg a hangsebességet sem lehetett átlépni szerintük.....bla bla bla

Fék_Emil 2010.10.08. 13:58:54

Hmmm, arzén, króm, higany, csak nem egy kis galvániszap borult bele a tározóba "véletlenül"?

brunya 2010.10.08. 13:59:23

@Lámpavas: Ez az a Greenpeace, aki egy 2008-as google műholdfelvételen a katasztrófa előtti napokon látta a repedést, amely egy másik sarokban volt, és ráadásul nem is repedés, hanem cső? Az ELTE szerint mi az, hogy "sok", az egy tudományos mennyiség? Nincs több kérdésem.

Veder1 2010.10.08. 13:59:37

@varvizib, hiába van a cégtulajoknak 55.5Mrd forintja, az csak papíron létezik, és jó része pont a gyárat jelenti. Ha ennek a felét el akarod venni, akkor leépítenek 500 alumínium gyári melóst. Tehát kártalanítasz 250 családot azzal, hogy tönkreteszel 500-at.

A másik, mi van akkor, ha a vizsgálat olyan eredménnyel zárul, hogy a cég betartott minden szabályt, elvégzett minden kötelező ellenőrzést? Mi van, ha a szabályozásunk, szabványaink nem elégségesek, akkor hogy fogod ráhúzni a vízeslepedőt a tulajokra?

Csirke72 2010.10.08. 14:02:04

@redriot77:

Ez igy van. Magyarországon mindent el lehet pénzzel intézni kivéve ha KISEMBER vagy.
Ismerösömhöz nemrégiben kiszálltak a környezetvédök és feljelentést tettek, mert a kertbe üritette ki az emésztöje tartalmát 1x.

Erre azzonnal kaptak a hatóságok hiszen ez felelötlen környezetszennyezésnek minösül, hiszen a mosószer NAGYON KÀROS a növényzetre, föleg abban a háztartási mennyiségben!

ZöldHullám 2010.10.08. 14:03:16

@AlexM1983D: Tisztázni kéne valamit. Itt a nehézfém, hol a nehézfém kérdésben. Lúg kioldja nehézfémet iszapból vagy eleve csak a lúgban van jelen (ez sok mindentől függ)->kiömlik gátszakadás során->lúg elviszi fémet A-ból B-be-> lúg elpárolog, elszikkad (ha nem viszik el) -> fém ott marad talajban-> ..... Ezért sietnek most a kármentéssel, míg mások bizonygatják, h a szilárd vörösiszap fincsi....

brunya 2010.10.08. 14:03:21

@WOWBAGGER: "ja és a tudós urak szerint a föld lapos volt...és ha nem hitted el megpiróztak."
Ha szabad egy kis korrekciót ejtenem, ezeket nem a tudós urak állították, hanem az elvakult hívők. A tudós urak azok voltak, akiket "megpiróztak". Pont, mint most, amikor mindenki "hisz" valamiben, aki meg tudományosan érvel, az "szobatudós" és lámpavasra kell húzni, vagy lúgban füröszteni.

Csirke72 2010.10.08. 14:03:31

Roppant egyszerü a megoldás. A kár a MAL hibájából következett, tehát a Tulajdonosok többek között Bakonyi kisköcsög teljes magánvagyonát kellene elkobozni, a MAL és TSA cégeket állami tulajdonba venni(akkor nem lessz ilyen probléma többet), a vagyonból az károsultakat kárpótolni
.
Mind ezek után Bakonyival leslagoztatni a vörös cuccot és a végén 1 vörös pezsgöfürdöben megfürdetni:)

AlexM1983D 2010.10.08. 14:04:01

@Lámpavas: Bocs, de lúgos vízet nem iszok. Mellesleg nem a talajban lévővel hasonlították össze, hanem másik vörös iszappal, meg az ívóvízben lévővel. Szóval nem cáfoltad meg. Körtét ne cseresznyével meg almával hasonlítsál össze máskor.

belekotyogok 2010.10.08. 14:04:31

@WOWBAGGER: Ja, tiszta szerencse, hogy ez nem sima vas-oxid....:-/

Amúgy a martinsalak is igen kedvelt építési alapanyag volt annak idején....és persze a Föld sem gömbölyű, hanem lapos.

belekotty 2010.10.08. 14:04:53

@Rive: Nem alaktartó. Tényleg kérd el a fiad általános iskolai fizika könyveit és olvasd el mi a folyadék nyomás és hogy függ a magasságtól. Ezzel az erővel az óceánok mélyén sem lehetne nyomás, hiszen fasza, alaktartó kis kontinensek vannak bennük. :-)) A Balatonban, a Csendes óceánban, egy gumicsőben ugyanolyan nyomás van 10 méter mélyen mint az iszaptározóban. Annyiban van több az iszaptározóban, hogy a viz hatására nem alaktartó iszap is hozzájárul a falakra nehezedő nyomáshoz. Az iszap pedig részben alaktartó lesz mikor kimegy belőle a víz. A vizes homokra rámész, kimegy belőle a víz és alaktartó lesz, holott könnyen elsodorja a víz. És a homokos tengerparton mégsem kisebb a víz nyomása.
nem is fizika könyv kell neked, hanem még Ablakzsiráf. :-))

belekotyogok 2010.10.08. 14:05:37

@belekotyogok: ja igen, végig is olvashatnám :)

AlexM1983D 2010.10.08. 14:06:04

@ZöldHullám: A nehézfém a vörös iszapban van és nem oldódik ki míg savas közekbe nem kerül.

brunya 2010.10.08. 14:06:54

@ZöldHullám: Nem azért sietnek. A sietség oka ha jól értem, maga a lúgosság. Egyrészt, hogy a lúg (és nem a nehézfém) ne szivárogjon mélyebbre a talajba, sterilizálva a mélyebb rétegeket is. Másrészt, hogy ne száradjon ki (a lúg, és nem a nehézfém), mert az attól még lúg marad, csak könnyebben jut a tüdőbe.

belekotyogok 2010.10.08. 14:06:59

@AlexM1983D: nem akarsz olcsón házat (mit házat, fél falut...) venni Kolontáron? És akkor tudományos alapon tesztelhetnénk ezeket....

belekotty 2010.10.08. 14:07:24

@ZöldHullám: Elolvasnád mit írtam? Alaposan olvass mielőtt nekiállsz pötyögni!

picur3ka 2010.10.08. 14:07:38

@eszkep:

'Csütörtökön 11 ember sérült meg a vörösiszap-lavina által sújtott ajkai térségben a kárfelszámolási munkában.'

Gondolom, ezert zartak le a kornyeket. Mer' marha biztonsagos.

Egyebkent, tele van a tokom a sok okoskodoval ezen, hogy voros iszap meg a mi es mi nem mergezo. TOKMINDEGY, kedves holgyeim es uraim.

1 - voros? iszapszeru? A nep igy fogja hivni, teljesen mindegy, mi benne a mergezo.
2 - Nem altalaban a voros iszap osszetevoi a lenyegesek - kulonosen az MTA 1987-es adatai -, hanem az itteni, mostani anyag. (uveggyari folyadek?)
3 - asvanytani szakerto szerint meg az sem: az eltakaritas utan maradt fold es vizmintak osszetetele a fontos
4 - a toxikologus szakorvosnak is kicsit mas volt a velemenye errol
5 - az EU kornyezetvedelmi bizottsaga sem azert aggodik, mert unja magat

Csak Pinter nyoman: a tisztelt MTA menjen le slagolni es koltozzon oda, be. Festes utan.

Homeoffice 2010.10.08. 14:09:14

Emberek!
Ha mindenkinek ennyi ideje van blogolni, akkor lapát föl és irány segíteni!
Biropm ezt a sok akasszuk fel dumát a kényelmes városi irodából/lakásból.
Esetleg ha nem tud menni, akkor vegye már a fáradtságot és az esti sörpénzét dobja be a segélyalapba!
Köszönöm.

Blogger Géza 2010.10.08. 14:09:16

@WOWBAGGER: Attól, hogy valami piros, még nem mérgező. A vas-oxid lényegében ugyanaz, mint a rozsda, ha rozsdásodik a kapád akkor sem sikoltozol, hogy úristen, méreg. A véred is a vas miatt piros.

Ezek után alaposan átgondolnám, vajon ki itt a félművelt idióta. :)

ZöldHullám 2010.10.08. 14:09:53

@Vödör: Azért a Ptk. szerencsére ismer mást is, minthogy "megvolt minden papírunk"...... vagyis hiába van műszaki vizsgám, ha bizonyítható h pont leszartam h nem jól működik a fékem és elütöttem vkit.

belekotyogok 2010.10.08. 14:10:32

@picur3ka/mesterhazymiklospart: "2 - Nem altalaban a voros iszap osszetevoi a lenyegesek - kulonosen az MTA 1987-es adatai -, hanem az itteni, mostani anyag. (uveggyari folyadek?)"
Itt a lényeg. Elvileg nem szabadna ennyire lúgosnak lenni. Hogy mi eresztenek bele pluszban, na, az a kérdés az, amire nem kapsz választ. Illetve hivatalos választ bizonyára, de őszintét csak az ott dolgozók tudnának mondani...

WOWBAGGER 2010.10.08. 14:11:24

@brunya:

A történelmi hitelesség kedvéért, nézd már át az áltis könyveket,hogy akkor kik képviselték a tudományt és akiket akkor megpiróztak, azok csak később lettek 'tudósok' akkor és ott eretnekek voltak.....csumi.

AlexM1983D 2010.10.08. 14:11:28

@picur3ka/mesterhazymiklospart: "2 - Nem altalaban a voros iszap osszetevoi a lenyegesek - kulonosen az MTA 1987-es adatai -, hanem az itteni, mostani anyag. (uveggyari folyadek?)"

Az nem zavar, hogy a helyszinről vett mintát vizsgálták be és az alapján mondták?

belekotyogok 2010.10.08. 14:11:44

@AlexM1983D: akkor üdv, leendő szomszéd.

picur3ka 2010.10.08. 14:12:08

@Pékszakállú Henceg:

A legutobb meghalt aldozatnak mergezesei tunetei kezdtek mutatkozni. Hogy mitol, en azt nem tudom. Jobb lenne akonkret helyzetrol beszelni, nem altalaban a cuccrol.

belekotyogok 2010.10.08. 14:12:50

@Gunther: valószínű, hogy hétvégére ismét lezárják a 3 települést külsősök elől - pont, amikor nagyon sok önkéntes készült lapátolni.

WOWBAGGER 2010.10.08. 14:12:56

@Blogger Géza:

ajánlom te félhülye, hogy próbáld ki amit írtam a ....ja és értelmezd is amit írtam...utána röfögj vissza.

AlexM1983D 2010.10.08. 14:13:45

@belekotyogok: Nekem van kapcsolatom ott dolgozó vegyésszel, úgy hogy tudom, hogy az üveggyárból nem volt ott semmi. A tetején lévő víz meg 0.1% NaOH-t tartalmaz.

Rive 2010.10.08. 14:13:53

@belekotty: nyugtass meg, hogy most csak teszed a hülyét.

belekotyogok 2010.10.08. 14:15:58

@AlexM1983D: drágám, nem azt mondtam, hogy üveeggyári mocsok van benne. De valószínű, hogy nem pontosan az, mint ami papíron. (Nekem is elég szoros kapcsolatom van ott dolgozókkal....)

pimpalini 2010.10.08. 14:16:38

@Rive:

Erre van egy vicc:

- Jean, most maga a hülye, vagy én.
- Biztosíthatom róla Uram, hogy magát nem úgy ismerik, hogy hülyéket alkalmazna...

AlexM1983D 2010.10.08. 14:17:22

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Bocs, de a hitelét már ott elveszti, hogy greenpeace-szel kezdődik a DNS neve, főleg a műholdképes hülyeségük után. Ha az repedés és látszik a műholdképen, akkor már vagy 1m széles és minden kifolyt volna belöle, ami kifolyhatott.

belekotty 2010.10.08. 14:18:57

@Rive: Nem lehetsz ennyire sötét. Az alap fizikát nem érted. Ha vizzel átitatott iszap van benne, akkor megmondanád mitől kisebb a nyomása mintha tiszta víz lenne benne?
A Dunában kisebb a nyomás mert benne van az alaktartó Margit sziget? Uramisten! Téged el kellene tiltani az írástól!

Blogger Géza 2010.10.08. 14:20:43

@WOWBAGGER: Nem vagyok hülye, hogy vas-oxidot szórjak szét a lakásomban. :) Sajnos sokan olvasták a hülyeségedet, ezért kellett helyre tenni. Első mondatodban méregről írsz, utána meg csak azzal foglalkozol, hogy mi piros. Ez önmagért beszél... A röfögést is rád hagyom, kb ez a színvonalad.

AlexM1983D 2010.10.08. 14:22:56

@belekotty: p=l*g*Ro képletet biztos elfelejtette már.

AlexM1983D 2010.10.08. 14:23:42

@AlexM1983D: Kimaradt l itt a magasság akar lenni.

bierkamp 2010.10.08. 14:23:46

Na mi van..nem találtak Gyurcsányon fogást most sem,--pedig igyekeztek a gonosz törpéék.....:hehehehehe ...
ha szorul a hurok a két hete ellenőrzést tartó Illés Fityeszes környezetvédő kinevezett pedagógusára...akkor gyorsan majd átváltanak " TERMÉSZETI" katasztrófára MAJD MEGLÁTJÁTOK! A Fityisz mindenből magának akar előnyt kovácsolni, de mindenbe bele fog bukni!!! hehehehee

brunya 2010.10.08. 14:25:29

@WOWBAGGER: Azok a könyvek sajnos már nincsenek meg, így hiányos memóriámra támaszkodhatok csak. Nem akarok újabb háborút kiváltani, de mintha abban az időben az egyház mondta volna ki, hogy mit mondhatnak a "tudósok". Az eretnekség pedig ugyebár egyházi fogalom, csak az ő szemükben eretnekek, egy szubjektív bélyeg, objektíve ők voltak a valódi tudósok. A "pirózás" után egyébként se lett volna módjuk tudóssá lenni.
Kisérteties az analógia: most is néhány félművelt megmondja, hogy miben kell hinni, aki meg tényekkel és kutatási adatokkal mást mond (vö. "szobatudós", "eretnek"), azzal lámpavasra és utána még lúgos hordóba.

.rothar. 2010.10.08. 14:26:00

Lehet linkelték már ha igen akkor bocs: www.bombahir.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=6844:sokkal-karosabb-lehet-az-iszap-mint-azt-gondoltuk-volna&catid=98:rovat-belfold-hirek&Itemid=480
Más: Azért az is nyilvánvaló hogy akadémikus, és úgy általában "valaki" nem lehet "akárkiből.... És most nem csak a szakmai előmenetelre gondoltam. Ez tény és ez sok helyen így működik. Tessék már megbocsájtani ha úgy általában bizalmatlan vagyok az államigazgatással kapcsolatban és most vért akar látni a fél ország. Ennek ez a blog a legjobb megmondhatója. Ne legyünk naivak. És pont itt ne várják már el tőlem, hogy higgyek pintérnek, vagy épp az MTA-nak, sok butaságot tanítanak ott is.
Valaki igazán belinkelhetné már a "mérgező" definícióját, annyian emlegetik itt....

Homeoffice 2010.10.08. 14:26:10

@bierkamp:

Faszfej!
Ezen legalább ne keress politikát! Inkább keress egy fürdőgatyát és irány a vörösiszaptározó!

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.08. 14:26:24

@bierkamp: emberségből jelesre vizsgáztál, leülhetsz!

tényleg, a LEGLÉNYEGESEBB momentumot eddig észre sem vettük, hogy lehet egy jót gonosztörpézni.

thatwasnice 2010.10.08. 14:26:49

ha valaki a bajbajutott állatokon is szeretne segíteni:

A vörös iszap miatt mentett állatokat a budapesti Noé Állatmenhely Alapítványnál és a veszprémi állatmenhelyen helyezik el, és ott várják az örökbefogadást. Az alábbiak a számlaszámok ahol segíthetsz:

NOÉ: 11710002-20083777
(a közleménybe írd: ISZAP)

a veszprémi állatmenhely : 11100300-19264952-36000001
(a közleménybe írd: Devecseri állatok segélyezésére)

milon 2010.10.08. 14:27:19

Számomra az felfoghatatlan, hogy a MAL a természetre fogja a katasztrófát.
Az alumíniumgyártás röviden: (már ami a vörösiszap részt illeti) A bauxitból nátronlúg segítségével magas hőfokon oldják ki a nátrium-aluminátot amiből leválasztják a vörösiszapot. Ezt ezekbe az un. kazettákba töltik, ahol ülepítik. Így lesz a kazetta alján a sűrű vörösiszap és a tetején a lúgos víz. Ezt a lúgos vizet normális esetben visszavezetik a gyárba és újra felhasználják (kevesebb nátronlúg kell). A kazettából a lúgos vizet ugyancsak normál esetben egy összefolyón keresztül szedik ki, aminek a szintjét annak megfelelően emelik, ahogyan telik be a kazetta.
A szóban forgó kazettánál ennek összefolyónak a tetejét már régen túlhaladták, gondolom le is zárták, és a gát tetején keresztül emelték ki a vizet.
Normál esetben egy ilyen kazetta tetején nincs túl nagy mennyiségű víz, hiszen leengedik a túlfolyón. Ennek a kazettának az alapterülete kb 250.000 nm2. Ha hinni lehet a híradásoknak, akkor kb. 700.000-1.000.000 m3 lúgos víz zúdult ki. Ez az jelenti hogy kb. 3-4 m magas víz volt a kazettában. Ez iszonyatosan sok.
Gondolom a kazetta falát is megemelték már az évek során, azért is volt szükség a gát tetején átnyúló vízkiemelőkre.
Számomra egyértelmű, hogy a kazetta felelőtlenül túl volt töltve, főleg lúgos vízzel.
A vörösiszapot is a kazetta tetején lévő víz vitte magával, ez a képeken is jól látszik.

Azt, hogy miért volt ennyi víz a kazettában, nem tudom, de tartok tőle, hogy anyagi haszonszerzés állhat a háttérben (drágább lehetett a víz visszaforgatása, mint más megoldás)

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2010.10.08. 14:28:02

A tulajdonosok vagyonának zárolásáról: 1820 óta van különválasztva a magán- és a céges vagyon, vagyis a cég fizetési kötelezettségeit nem lehet a tulajdonosok / részvényesek vagyonából rendezni. A cég vagyonából viszont igen.

ZöldHullám 2010.10.08. 14:29:06

@brunya: Igen ezért is. De ha tényleg igaz, h nehéz fém van benne (az alumínium is az, és bizonyos mennyiség felett toxikus lehet) és tudnak is erről, akkor emiatt is sietniük kell. A nehézfém a "lúggal" együtt a talajba szivárog és ha megfelelő mélységet elér, ahol már jó neki a pH, kicsapódik és ott is marad örökre amíg Pistike meg nem eszi, a napraforgó fel nem szívja, vagy Joli néni be nem szippantja. Tehát ha tényleg van nehézfém akkor, akkor nem olyan egyszerű a kérdés h savazzunk vagy ne savazzunk.

dr. Aullah 2010.10.08. 14:30:19

A feléig olvastam el, ez nagyon sok komment.
Dögöljön meg mindenki, aki a veszélyt kicsinek akarja tettetni... mossa le simán... hát az anyjukat.
Azon a területen nem nagyon lehet élni, szerintem senkinek nem szabadna ezek után ott élni.
A tároló formája tényleg érdekes, biztos vagyok benne, hogy egy csomó dolgot nem ellenőriztek.

Még valami, amiről nem volt szó: Másnap, miután átszakadt a gát, volt egy telefonáló a classfmnél, aki eljátszotta a világvégét: hogy megint átszakadt a gát, még több falut elöntött és nem tud elérni a környéken senkit. De gondolom csak viccnek szánta. Neki küldenék egy k*rva anyját. Remélem megdöglik hamar az ilyen.

belekotty 2010.10.08. 14:30:43

@AlexM1983D: Nem is tudta soha... és még erősítgeti a hülyeségét. Mintha a nyomás függne attól hogy a löttyben kontinens, sziget, sóder vagy iszap van. :-)) Hihetetlen mennyire ostobák tudnak lenni emberek.

AlexM1983D 2010.10.08. 14:31:55

@ZöldHullám: Az aluminium éppenséggel nem nehéz fém, de valóban mérgező. A kálium sokkal nagyobb atom tömegű.

picur3ka 2010.10.08. 14:33:16

@teknős:

Ez fenn van a neten, ez a program?

AlexM1983D 2010.10.08. 14:33:27

@Aullah: "Dögöljön meg mindenki, aki a veszélyt kicsinek akarja tettetni..." Meg azok is akik nagyobbnak akarják.

ZöldHullám 2010.10.08. 14:33:32

@AlexM1983D: Egyes nehézfémek nem csak savakban oldódnak a mérgező vegyületeikről nem is beszélve. Alumínium, arzén (Dél-Alföldi ivóvíz pl.)

belekotty 2010.10.08. 14:34:06

@AlexM1983D: Az aluminium nem mérgező. Különben aluminiumból nem készitenének edényeket.

AlexM1983D 2010.10.08. 14:34:52

@belekotty: Talán ott van a baj, hogy a nyomás fogalma sem világos nekik.

tobias2 2010.10.08. 14:35:38

"A természet a hibás, hogy átszakadt a salakból (!) készült gát"

Legalábbis életfogytiglat kell adni a természetnek. De lehet, h inkább halálra kellene ítélni.

ZöldHullám 2010.10.08. 14:37:06

@AlexM1983D: Igaz, elírtam, de most nem az atom/fajsúlya a lényeg hanem, hogy ez is mérgező lehet, remélhetőleg itt nem lesz.

dr. Aullah 2010.10.08. 14:37:28

@AlexM1983D: Igaz. De jobb félni, mint megijedni.

Rive 2010.10.08. 14:37:30

@belekotty: ha szerinted alaktartó az a sz@r akkor mi a fenéért áll meg rézsüben (vizestül, mindenestül), azt ugassad már, ne személyeskedj.

Mellesleg szerinted mi a f@szér' kezelik külön a szakik a zagyos' meg a sima vizes gátakat, hm? Miért fokozatos az efféle ülepitők feltöltése?

belekotty 2010.10.08. 14:37:34

@AlexM1983D: Pontosan. :-)) A munkahelyi stresszt gondolja nyomásnak.

AlexM1983D 2010.10.08. 14:38:42

@belekotty: Normál esetben nem oldódik, de azért befötett ne főzzél aluminium edényben, de szóda-bikarbónás cuccot sem. Ez olyan, mint a vas(III)-oxid nem méreg, így nem is de ha sósavval felodom az oldodó FeCl3 már az, vagy mint a BaSO4 ami oldhatatlan csapadék és így nem mérgező, de bármelyx más oldható bárium vegyület méreg. Csak az aluminium anfoter tulajdonságú és mind a savak mind a bázisok oldják az oxidját.

lehet más a handa-banda 2010.10.08. 14:38:43

Az MTA az utóbbi években hajlamos az ipar felmosórongyaként viselkedni, különösen mióta Kókler János miniszter (az orvosi szakma szégyene) beolvasott nekik, hogy minek lopják a napot olyan dolgokkal, amiből nincs semmi gazdasági haszon. Most igyekeznek megfelelni az elvárásnak, tudományos eszközökkel a szarról is kimutatják hogy égi manna ha megfelelő seggből származik

picur3ka 2010.10.08. 14:39:35

@Rive:

Ezt valoszinu nem engedik publikalni a 80-as evekben.

belekotty 2010.10.08. 14:42:26

@Rive: Jaj te szerencsétlen! Attól mert megáll miután kifolyt belőle a víz, attól ha víz van benne, a víz nyomása a gátakra ugyanannyi lesz. A gyógypedagógusod hogy bírt veled? :-)) Keresd már meg az általános iskolai fizika tanárodat és kérd rajta számon hogy nem buktatott meg!
Ráadásul ha víz van rajta, akkor a szuszpenzió fluidizálódik, szétterül és ez is hozzájárul az oldalfalakra nehezedő nyomáshoz, de persze nem mint hidrosztatikus nyomás. Buta. tanulatlan és makacs vagy. Ez így együtt nagyon rossz kombináció! Az ilyen majmok kajálják a vörösiszap mérgező és radioaktiv tartalmú rémhíreket.

Rive 2010.10.08. 14:42:45

@brunya: Ácsi, egy pillanatra. A greenpeace nem egy nagy durranás, de azokat a mintákat szaklaborok analizálták: amit találtak, az a mintában valszeg benne is volt.
Max. a mintavétel helye és a dolog tálalása körül lehetnek galibák - nekem pl. ugyan jöhetnek az ivóvizes határértékekkel árokból vett minta esetén, nomeg kérdés, mennyire releváns három minta egy ekkora kiterjedésű területről, mondjuk a talajt érő károk dolgában.

Rive 2010.10.08. 14:44:22

@picur3ka/mesterhazymiklospart: nem hiszem, hogy begyújtottak volna a szakmai anyagokkal. Remélhetőleg valamelyik szekrény aljából még előkerül az anyag.

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2010.10.08. 14:45:15

@.rothar.: "Biológiai szempontból méregnek tekinthetünk minden olyan anyagot, amely élő szervezettel érintkezve abban károsodást, betegséget vagy halált okoz – általában kémiai reakció útján vagy más molekuláris szintű tevékenységgel – ha belőle kellő mennyiség jut be az élőlénybe."

belekotty 2010.10.08. 14:46:30

@Rive: "Mellesleg szerinted mi a f@szér' kezelik külön a szakik a zagyos' meg a sima vizes gátakat, hm? Miért fokozatos az efféle ülepitők feltöltése? " - Na miért? Mert ezekben nagyobb a nyomás! És az iszap megcsúszása a fluidizációtól hirtelen veszélyes lökéshullámot gyakorolhat a gátra. :-)) Ne makacskodj! Egyre jobban leégeted magad!

mocc 2010.10.08. 14:47:32

Emberek haltak meg. Sokan szenvedtek égési sérüléseket, maradandó károsodást. Kipusztult a Marcal élővilága és a környék haszon és vadállatai, vaIamint a növényvilág nagyrésze is odaveszett. Ti meg itt egymásnak estek, hogy akkor ez most mennyire is mérgező vagy nem mérgező?! Ébresztő!

VaTi 2010.10.08. 14:47:41

Egyesek arról vitáznak, hogy mi a mérgező vegyület, hogy ami kiömlött az volt-e? Könyörgöm, ami égési sérülést okoz, meg szemet mar ki, azon minek vitázni?
Egyesek arról vitáznak, hogy nyomás meg felület meg víz-iszap akármi - szerintem ha arra volt tervezve, hogy bent tartsa a cuccot és nem tette, akkor nem felelt meg a célnak. Akár mert szarul volt megépítve, akár mert nem volt karbantartva.
Miről beszél itt néhány ember? Szavakon lovagolni, mikor az a cucc tényleg kiömlött és tényleg maró égési sérüléseket okozott...
+ az emberi tényező: csak képzed el, hogy a nyakadba ömlik több tonnányi iszap és az egész életed munkája odavész... Azt a pánikot, hogy úristen a gyerek, a család, mi esz most???
Aki itt szavakon meg fogalmakon lovagol, az nem ember!
Ja, és MTA-soknak + egyéb "nemmérgező" állatoknak: ha valamiből több tonnányi, vagy több millió tonnányi ömlik rád, az akár kristálytiszta forrásvíz is lehet, akkor is gyilkos mennyiség.

Rive 2010.10.08. 14:48:35

@belekotty: jajj, te nagyonszerencsétlen... Ha ülepités nélkül egy húzóra teletöltesz egy efféle tárolót, azonnal eldurran. Ha szép lassan, szakaszosan töltöd, hagysz neki ülepedési időt, akkor tökig telerakhatod idővel. Mennyé, súgd meg az iszapnak a fizikát, vigyél valami ablakzsiráfot - biztos azért tanulják az effélét egyetemen az emberek, mert az általános alap hidrosztatika már elég hozzá.

immobull 2010.10.08. 14:48:47

ha a por belélegezve veszélyes, akkor mi van a slogolás közben keletkező és belélegzett iszapos vízpermettel? az nem veszélyes? minek buzdítanak mindenkit slagolásra? nem slagolgatni kellene, hanem az egészet be kellene dózerolni, és egy tározóba hordani, az embereket meg minél messzebbre elköltöztetni innen...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.08. 14:49:17

- Felháborító

- Azt hittem, az akadémiára okos embereket vesznek fel, de legalábbis felelősségteljeseket. Bár lehet, hogy valami bölcsész nyilatkozta ezt le, nem kémikus.

- Románok kapják be.

- Mondtam én, hogy a cég b*ta el.

picur3ka 2010.10.08. 14:49:28

@AlexM1983D:

Persze. Csak ne gondoljuk azt, hogy a masik oldalon nincs atpolitizalva a tudomanyos szakertoi velemenyezes.

Engem nem erdekel a repedeses hulyeseg. Itt most azt kell felteteleznunk, hogy a GP maga csempeszett nehezfemeket, mit nem, az osszes mintaba, mert 3 kutatointezet is megvizsgalta, ua eredmennyel.

Valamint, jo lenne megtudni, hogy miert hazudik a toxikologus meg a korhaz mergezesi tunetekrol. Tul sokat nyeltek? Nem tudom.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.08. 14:50:16

@mocc: sőt, még rögtönzött kémiaóra is kerekedett.

AlexM1983D 2010.10.08. 14:50:45

@VaTi: " VaTi 2010.10.08. 14:47:41
Egyesek arról vitáznak, hogy mi a mérgező vegyület, hogy ami kiömlött az volt-e? Könyörgöm, ami égési sérülést okoz, meg szemet mar ki, azon minek vitázni?"

Az a NaOH volt a vízben és azon senki, de senki még MAL vezetése sem vitatkozik, amin megy a vita az amit ott hagyott a tsunami: a vörös-iszap veszélyessége.

belekotty 2010.10.08. 14:54:31

@Rive: Hihetetlen milyen buta vagy! A hidrosztatika, az hidrosztatika. Az iszap az alján is vizes, vagyis végig a folyadékoszlopra vonatkozó nyomás az érvényes. Sötétkém! Szerintem te a szorzótáblát sem tudod!

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2010.10.08. 14:54:57

@VaTi: "Ja, és MTA-soknak + egyéb "nemmérgező" állatoknak: ha valamiből több tonnányi, vagy több millió tonnányi ömlik rád, az akár kristálytiszta forrásvíz is lehet, akkor is gyilkos mennyiség." - és ennek mi köze a mérgezés fogalmához? Semmi, de azért személyeskedj még egy sort.

Viktus 2010.10.08. 14:55:25

kep.index.hu/1/0/172/1725/17257/1725755_aa91a81da1108fec7f8603f425ed35a6_o.gif komoly agy lehetett aki pl. a Duna mellé terveztette ezt a motyót ...

AlexM1983D 2010.10.08. 14:55:50

@picur3ka/mesterhazymiklospart: "Persze. Csak ne gondoljuk azt, hogy a masik oldalon nincs atpolitizalva a tudomanyos szakertoi velemenyezes."

Azt senki se gondolja, csak épp' most mind a média, mind a politika ugyan abban az írányban működik, szóval, ha valahol csalnak az éppen a médiában (itt most az ehez hasonló blogokat és a TV-t értem első sorban) megjelenő adatok jelentős része meg ügyvéd végzettségű politikusok nyílatkozata vegyészszakemberek helyett. Bár kétségtelen, hogy a másik oldalról is megy a mahináció, de most inkább a pánik keltés folyik és az emberek többsége olyan álapotban van, ha egy valódi és nem manipulált mérés nyílvánosságot látna, senki se hinné el.

Most világvége jóslatoknak van csak hieteleségük az emberek szemében.

belekotyogok 2010.10.08. 14:56:20

@belekotty: az alumíniumszármazékok nem kifejezetten egészségesek, persze lehet lovagolni a definíciókon. Aluedényeket csak megfelelő körültekintéssel illik használni, pl nátronlúgot ne főzzünk benne, illetve a kozmetikumokban pl dezodorokban lévő alumínium okozhat daganatos megbetegedéseket.
Persze lehet, hogy ez csak ilyen népi babona.

Rive 2010.10.08. 14:56:33

@belekotty: mennyé' örökmozgót faragni, az való neked.

belekotty 2010.10.08. 14:57:07

@AlexM1983D: Utánanéztem. Mi még úgy tanultuk hogy nem mérgező, de sokan feszegetik hogy lehetnek kedvezőtlen élettani - mérgező - tulajdonságai. Na jó, többet nem használok timsót. :-))

VaTi 2010.10.08. 14:59:48

@AlexM1983D: "NaOH volt a vízben" És a vízből az hová lett? Végigömlött a földön (meg ami az útjába került) és csiribí, eltűnt? Nyilván a talajba szivárgott le, és ott már nem is fog ártani a növényeknek és az azt megevő élőlényeknek. Ami eljut(ott) a folyókig, az meg az ottani élővilágnak. És úgy elszivárgott az ottmaradt iszapból, hogy nyoma sem maradt. Amíg az iszapban benne volt a lúgos víz, ártalmas volt, de mióta elszivárgott belőle, azóta kifejezetten ajánlott arcpakolásnak?
Sorry, de ismét csak azt tudom mondani: lovaglás a szavakon. És tudod mi a szörnyű benne? Hogy ugyanezt fogják tenni a felelősök is, míg meg nem ússzák.

Apophis 2010.10.08. 15:00:09

@Fék_Emil: A galván technológia nem tartalmaz higanyt. Ha már leírsz valamit, akkor nézz is utána!!

belekotty 2010.10.08. 15:00:16

@Rive: Hülye vagy fiam! Irdd le akkor a számítást, a vízben lévő iszap mennyivel csökkenti a nyomását! Mondjuk az iszap száraz anyag tartamának fajsúlya 2 g/cm3 a víz meg 1 g/cm3. Na akkor egy méter mély vizes iszap alján mennyi lesz a hidrosztatikai nyomás? :-))

AlexM1983D 2010.10.08. 15:00:32

@belekotty: Igazából mi úgy tanultuk, hogy az idegrendszerre hat, illetve lerakódik a szervezetben ezért nem tanácsos, bármilyen savas vagy bázisos kémhatású dolgot főzni aluminium edényben.

ZöldHullám 2010.10.08. 15:01:47

@belekotty: Na végre végigolvastam :)) Egyrészt jogos a kritika, felületes olvasás 1-es, másrészt akkor pontosítom szvsz mi nem stimmel.
""Ez a tároló ugyanis nem egy folyadéktároló, hanem egy iszaptároló létesítmény. Az oldalfalakra irányuló nyomás teljesen más ha víz (nagyobb), vagy valamiféle tömbösödő összeálló anyag van a tározóban. " :-))
- Na futás vissza az általános iskolába! A folyadékoszlop nyomása csak a magasságától függ, a szélességétől nem. Ha az egész tározót betöltöd betonnal, hagyod megszilárdulni, csak 10 centit hagysz a gát és a beton között, majd a tíz centit megtöltöd vízzel, a gátra ugyanolyan erők fognak hatni. "
A vörösiszap ami a tározóban van nem folyadék, hanem egy kevésbé-jobban átázott "szilárd" anyag. (Kb. a fos és a salakos teniszpálya közt, ezért írja szvsz @Rive h rézsüben megáll)
Ami a mondandóm lényege volt az az hogy itt önmagában a hidrosztatikai nyomás nem mondja meg mekkora erő hat a gát egyes pontjaira mivel itt szilárd anyagról van szó és ha jól emlékszem PA2 is arról beszélt kezdeti kommentjében h nem mindegy h víz van a tárolóban vagy egy vizes anyag, víznél csak hidrosztatikai "nyomás" hat a gát aljára, anyagnál ehhez még hozzájönnek más erők is ("beton" anyag körül 10 cm víz szituációról azért szó sincs!)

AlexM1983D 2010.10.08. 15:02:10

@VaTi: Most folyik éppen le a Dunán a többsége egy kis része ott maradt, de megnyugtatlak, megköti idővel a levegő szén-dioxidját és Na2CO3 lesz (sziksó).

Lasombra 2010.10.08. 15:03:15

szolgálati közlemény: a blogon eddig 43 satuhülye, 12 retardált és 10 félreinformált ember nyilvánult meg. kétségtelenül ők a leghangosabbak.

szerencsére a tudomány köszöni jól van, a hőbörgők nem befolyásolják a valóságot, nincsenek benne semmilyen bizottságban, akik dönteni fognak a tennivalókról.
a legtöbb, amit árthatnak, hogy a tájékozottabbak kedélyeit borzolják.

az auralátás, ufológia, horoszkópkészítés, tenyérjóslás, telegyógyítás és egyéb népszerű ezoterikus faszságok közé most bekerül a bulvárkémia, bulvártoxikológia, bulvárradiológia is. jó hangosan kell mondani, hogy "sugárzik", "nehézfém" meg "mérgező", és... és... hát akkor sem lesz igaz, de sokan elhiszik, erősödik a tábor, még többen kiálthatják.
hajrá!
addig mások takarítanak...

VaTi 2010.10.08. 15:03:31

@alesi: mindössze arra próbáltam halványan célozni, hogy nem csak azzal tud ölni, hogy mérgező. Ilyen mennyiségben semminek nem lenne szabad rászakadni az emberekre. Millió tonna biotollpihének sem.

belekotty 2010.10.08. 15:04:17

@Rive: Különben meg szerinted ha az iszap alatt kisebb a nyomás akkor ha egy helyen kikaparod az iszapot és tiszta víz van ott, akkor ugye ott be kellene horpadnia a vízfelszinnek. :-)) Te nagyon hülye! :-))

mangoman · http://parafilia.blog.hu/ 2010.10.08. 15:04:35

@Marcellusca: na basszus, ez olyan szinten gusztustalan, hogy arra nehéz szavakat találni, inkább nem is keresek :S :(

AlexM1983D 2010.10.08. 15:05:28

@belekotty: Ebből megint az lesz, mint múltkor vörös iszap rádióaktivitásánál, nekem kell majd számolnom helyette. :-)

belekotty 2010.10.08. 15:07:36

@ZöldHullám: Na ez már sokkal jobb, csak PA2 azt írta és hülyegyerek Rive is ahhoz ragaszkodik hogy az iszap alatt kisebb a hidroszatikai nyomás. A hidrosztatikai nyomás minden esetben ugyanaz, csak az iszaptárolónál még szuszpenzió fluidizációtól függően van még további a gátakra nehezedő teher.

AlexM1983D 2010.10.08. 15:08:23

@Lasombra: Kihagytad a szakemeberek és tulajok lámpavasra húzását hirdető szektát. :-)

VaTi 2010.10.08. 15:09:51

@AlexM1983D: ááááá, így már sokkal klasszabb. Hiszen ha idővel csak sziksó marad ott, az kifejezetten dekoratív, nem? Miért is nem jutott eszébe valakinek már hamarabb rázúdítani az emberekre némi lúggal átitatott vörösiszapot?
Ne haragudj, egyébként, csak annyira szomorú azt látni, hogy ezen megy az agyalás, miközben ott tényleg lezúdult az a rengeteg cucc, tényleg meghaltak emberek, a többi tényleg ott áll nincstelenül, itt meg egy kiváló elméleti vita alakult ki.
Sorry, lépek kölköt etetni
Üdv mindenkinek

belekotty 2010.10.08. 15:10:03

@AlexM1983D: Ja az is nagyon sötét volt. Az mSv-ből levezette a mikrokockázatot. :-)) De az csak a neten olvasott hülyeségeket ollózta össze, ez meg itt új fizikát igyekszik alkotni. :-))
Ne számolj utána! :-))

MosoMasa 2010.10.08. 15:10:28

@laspalmas: Ugye azt mondod te is, hogy "bíztak" benne! Szóval benne volt a pakliban ezek szerint szerinted is.
Mint mindenhol máshol, ahol emberek laknak: Kiönthet a folyó, jöhet hurrikán, felrobbanhat a lőszergyár, megcsúszhat a lösz.... stb. stb. De ha azt vesszük, pl. frank alapú hitelt is felvették az emberek, holott mikor nekem is ajánlották, világosan elmondták, most nagyon kedvező, de benne van a pakliban hogy bármi miatt nagyot bukhatok, ha fordul a kocka.
Ugyebár!?
Félre értés ne essék, borzalom ami történt, bárki vagy bármi a felelős - nem azt mondom, hogy ez kijárt, vagy valami. Szó sincs róla.
De azt hogy ott laknak, csak részben magyarázza az általad említett bízás. Nyilván sok egyéb összetevő is van, ettől előrébb lévő: Oda született, ott kapott melót, olcsóbbak a házak/telkek, az üzem támogatja a települést, stb, stb. Nyilván mérlegel mindenki.
Az is biztos hogy amint leül kicsit a sokk, elmúlnak a forrófejűség gőzei - ahogy szokott lenni - szépen mindenki végig gondolja mit tegyen és hidd el, jelentős részük rendbe szedi a portát és él tovább ott.
Nincs ebben semmi, az ember már csak ilyen. Apám: Csernobilhoz is visszaköltöztek az emberek, vagy bármely katasztrófa helyére is, nézz csak körbe a világban, hol laknak népek.

belekotty 2010.10.08. 15:11:23

@VaTi: Azon megy a vita hogy árad a mérgező meg radiokatív című rémhirkeltés és ezt sok ember benyalja.

2010.10.08. 15:11:52

A legnagyobb együttérzéssel szemlélve az eseményeket azért felötlik bennem, hogy a XXI. századra a józan ész nem tartozik az emberek alap erényei közé. Ilyen helyen élni, ártérre építkezni... nem okos dolog.
A lakóhely kiválasztásában ezek pedig komoly szempontok kellenének hogy legyenek.

2010.10.08. 15:16:29

Csernobilnál is azt mondták először hogy nem szennyezi a környezetet, meg hogy nem veszélyes. Aha. Ha Mo. egy hiányos történelmű fiatal ország lenne (mint mondják Szlotákia) akkor már nemzeti gyásznap lenne az esemény, és tényleg, ez óriási léptékű katasztrófa, jó lenne észrevenni hogy ott nem csak az élővilág, de teljes egészében az "élet" fogalma is megszűnhet, ha mondjuk már nem művelhető a föld ott a továbbiakban nem lesz semmi, nem csodálkoznék ha az átlagosnál gyorsabban csökkenne az ott élők létszáma, míg nem mindenki elköltözne. Ha minden az elmúlt évtizedekben megszokott "magyar módszer" szerint zajlik akkor Devecsert és a többi települést szépen lassan törölhetjük a térképről.

rolika 2010.10.08. 15:16:42

Srácok, itt volt az előbb egy devecseri srác...
Hát akkor: a kurva anyját mindenkinek, aki felelőtlen hisztiről meg pánikkeltésről beszél!!!
Gyerekek, ott valami elképzelhetetlenül nagy katasztrófa történt!
Olyan erős volt a lúg, hogy a vízsugár a bőrrel együtt vitte le! Olyan szintű tájékozatlanság volt, hogy a tűzoltók először szappannal mosták magukat. Lúgot lúggal... A csizmába beömlött lé után a zoknival együtt jött le a bőr is. Üvöltve menekültek az emberek, mindenki kapaszkodott fel, ahová tudott. És a lúg nagyon alattomos, a kórházban is csak körülállják a beteget, mert a lúg addig hat, míg ki nem kopik a szervezetből.
A települések gyakorlatilag lakhatatlanok, még azok a részek is, amit nem ért az iszap. Nincs lezárva semmi, az autók, teherautók teljesen széthordják az iszapot mindenhova, tiszta vörösek az utcák, melyek mentén a csupasz házak állnak: se kerítés, se fák, se bokrok, se állatok, se semmi, csak vörös iszap. Falun a föld minden, növénytermesztés, állatok, a falu nem egy város nagyobb házakkal szabadidőparkkal minden ház körül...
És nem jön le az iszap. Egyszerűen vakarják, pakolják ide-oda, de nem jön le. Devecserről már elkezdtek elköltözni, még azok is, akik nem érintettek. Ott nem lehet lakni, de még a környéken sem. A nem érintett helyeken sem lehet kiengedni a gyerekeket. Az érintettek meg... nyugtatókon él mindenki.
Ja, tehermentesítik a másik tározót, értsd szivattyúzzák le a lúgos vizet az elpusztult patakba, hogy néhány 10 km-rel odébb meg gipsszel és savval próbálják semlegesíteni. Ott dolgozók mondják... De muszáj, mert veszélyes.
Amikor ott a tévé, meg a sereg tudósító, mindenki dolgozik serényen, de tök reménytelen az egész, amikor elmennek, mindenki fásultan teszi le a szerszámot. Kezd száradni az iszap, már csak egy jó kis szél hiányzik, de akkor Ajkának is annyi lesz.
Szóval szépen lehet pánikolni.

KenSentMe 2010.10.08. 15:16:43

Hát, nem véletlen, hogy izmoznak ezen a vörösiszapon, hőzöngeni és együttérzően nyilatkozni (legalább két nap elteltével) mindenki tud, fizetni meg senki nem akar.. ha pedig nem veszélyes, akkor nem kell fizetni (annyit.. nagyon nem mindegy, hogy ezt a sok szart valakinek ki kell-e kotornia a földekről, vagy esetleg talán mégsem).

Egyébként most majdnem azt írtam, hogy érdekelne, hogy rendezik le a cég vezetői magukban, hogy hát ők semmi rosszat nem műveltek, ez egy természeti katasztrófa volt, isteni csapás, és különben is, akinek ennyi pénze van (20 milliárd? Teúristen.), az amúgy is mindent jobban tud másoknál ("akinek hivatalt adott az Isten, annak észt is adott hozzá"), meg amúgy is, annyi szakértőt és laboratóriumot vehetnek meg kilóra, amennyit csak akarnak... szóval majdnem azt írtam, hogy érdekelne, ők ezt hogy dolgozzák fel lelkileg, de jobban végiggondolva egy kicsit sem érdekel.. végül is, az eset azt mutatja, hogy őket se nagyon érdekli mások sorsa.

ZöldHullám 2010.10.08. 15:18:08

@MosoMasa: Egyetértve azzal amit írtál....de van más tényező is, vannak akik egyszerűen h ha akartak se tudtak volna elköltözni, mert nem volt pénzük, lehetőségük.

AlexM1983D 2010.10.08. 15:25:06

@rolika:
"Gyerekek, ott valami elképzelhetetlenül nagy katasztrófa történt!
Olyan erős volt a lúg, hogy a vízsugár a bőrrel együtt vitte le! "

Ezeket itt ki és hol kérdőjelezte meg? Amit megkérdőjeleztünk az a toxikussága és a rádiókatívitása, se többet se kevesebbet.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2010.10.08. 15:25:19

@Bermuda: azért ne keverjük a szezont a faszommal. Csernobil esetében kicsit más politikai viszonyok uralkodtak. Ott azért mondták azt amit, mert azt kellett....

MosoMasa 2010.10.08. 15:26:27

@ZöldHullám: Így van, azért mondtam, hogy ezer megy egy dolog lehet szempont még - és a java a döntés során előrébb sorolódik mint a "bízás". Ilyenek vagyunk, szeretjük azt hinni, velünk nem történhet meg....
Sajnos erre nagyon sokszor rácáfol a valóság.

Blogger Géza 2010.10.08. 15:28:14

@Kulics: Csak épp ez a Bakony és nem ártér. A falu meg előbb volt ott, mint az alumíniumipar. Ha a te őseid háza fölé építenek egy ilyen tározót, te is így járhattál volna.

belekotty 2010.10.08. 15:28:23

@rolika: Mi csak annyit akarunk, ha szögbe lépsz és vérmérgezést kapsz, akkor ne terjeszd hogy a szög mérgező!

twinkedli 2010.10.08. 15:30:50

ez a sok egymást fikázó zsebkémikus meg zsebfizikus kommentező okoskodás már nagyon unalmas, abba lehetne hagyni...

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.08. 15:31:57

szerintem azért ilyen gazdag a három tulaj, mert kicsi a MAL nyeresége, tavaly pl. veszteségből nőhetett a magánvagyon, előtte mennyiből?
továbbá, ha nem vagyok felelős semmiért, de látom a helyi nyomorúságot, akkor sem adok a milliárdjaimból?
adakozzunk, adakozzunk, látható, hogy minden ezt indokolja...

twinkedli 2010.10.08. 15:33:13

@Blogger Géza: na igen, meg az emberek azért bíznak abban, hogy nem dől a fejükre a ház, pedig az Ó utcában pár éve az is megtörtént. de nem lehet ilyen paranoiában élni...

picur3ka 2010.10.08. 15:34:19

@AlexM1983D:

Hat igen. Jo lenne, ha ilyen mereseket publikalnanak es nemcsak a GP fontoskodna, de il;yennel en nem talalkoztam, csak a pH-et illetoen.

@rolika:

Most irja az ujsag is:

'Dobson Tibor beszámolt arról is, hogy pénteken a katasztrófavédelem helikopterről gipszet szór a Marcalba annak érdekében, hogy semlegesítsék a lúgos hatást illetve csökkentsék a folyó pH értékét. Erre azért van szükség, mert egy másik tározóból folyamatosan 100 ezer köbméter lúgos vizet engednek a folyóba.'

MosoMasa 2010.10.08. 15:34:49

@Bermuda: Ez demagógia amit mondasz.
Először is a Csernobili dolognál a politika vastagon beleszólt a dologba.
Másodszor az életet nem olyan egyszerű eltüntetni - bármi történik is, utat talál magának, vagy előbb, vagy utóbb. Erről az anyagról egyébként is felületes ismeretek vannak ahogy olvasom - már ami a környezeti hatásokat illeti.
Aztán a "magyar módra" való dolog említése: hát csak jár nyitott szemmel és olvass elfogulatlanul híreket a múltban és a jelenben. Mindenfelé történnek borzasztó események, vagy ferdítések, vagy sumákolások - még a nagy Amerikában is ugye.
Emlékezz csak, micsoda felháborodás volt, mikor románia területén komplett falvakat tettek a víz alá a duzzasztógát miatt. Aztán olvass utána, hogy amerikában vagy bárhol, hogyan is voltak ezek. Semmi különbség - legfeljebb annyi, hogy a romániai dolog minket úgymond személyes érintetségűvé tett azzal, hogy magyarlakta falvak voltak.
És millió egyéb esemény még - úgyhogy hagyjuk ezt a magyar módrát!

Lasombra 2010.10.08. 15:39:06

@rolika: kedves Rolika, mi ajkaiak már pár évtizede kapunk pár slukkot ebből a cuccból - meg másból is - ha olyan a szélirány és a szél erőssége. a tározók nem voltak mindig befedve meg kultiválva. csak akkor még nem volt téma.

aztán mi az, hogy "emberek már kezdenek költözni" Devecserből meg a környező településekről? ne általánosítsunk már. a szüleim, nagyszüleim pl. nem fognak költözni, három másik rokon család Devecserben szintén nem, a tüskevári és somlóvásárhelyi távolabbi ismerősöktől és rokonoktól sem hallottam egytől sem.
egyedül a kolontáriakat értem meg, ha nem akarnak itt élni többet. és ők sem mind így gondolkodnak.

az a rész, amit nem ért el az iszap meg miért lakhatatlan??? Ajkán úgy néztük a tévében meg az ismerősök hívtak fel, hogy mi volt. semmit nem éreztünk belőle. a vizet nem onnét kapjuk, fűtés van, áram van. mi ezen a lakhatatlan?

a tévében is hogy mondták, hogy hú meg há, egy fa sem maradt a tározó mellett. öcsémmel egyszerre nevettünk fel, hogy persze b+, mivel nem is volt ott fa. egy-kettő max. az egy legelő volt, rét meg dzsindzsás. valami lovarda volt ott Kolontár szélén. nem erdő. a léckerítések csak kidőltek, a baszomnagy fák meg biztos elpárologtak. vagy hova lettek? de ez már összetett gondolkodást igényelne megint.

a természet ennél nagyobb csapásokból is felállt már. mi emberek tettük ezt vele, nekünk embereknek kell ezt helyreállítani. és NEM úgy, hogy sipákolunk, meg odébb megyünk, hagyjuk a 'csába az egészet - mint Viktor javasolta, hogy kerítsük be mementóként -, hanem hogy mindent megteszünk, amit lehet a helyreállításért. és ahhoz tisztán kell, ill kellene látni. ezért fontosak az ilyen "apróságok", hogy mi a méreg, mi a lúg, mi a nehézfém, mi a sugárzás, mert ezek alapján lehet megállapítani, hogy mit kell és mit lehet tenni.

oké, pánikolni könnyebb.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.08. 15:39:09

bocs, az előbbit másik blogba gondoltam küldeni,
ide meg azt, minek ezen vitatkozni, miért nem azon megy a vita,
hogyan lehet megoldani?

MosoMasa 2010.10.08. 15:42:19

@rolika: Pánikolásra semmi szükség, főként nem arra, hogy te pánikoltass!

Kicsit Karcos 2010.10.08. 15:48:28

"Újabb holttestet találtak az iszappal elöntött térségben, ezzel hatra emelkedett a katasztrófa halálos áldozatainak száma, közölte Dobson Tibor kárfelszámolási helyszíni szóvivő." (MTI)

index.hu/belfold/2010/10/04/iszapomles_veszprem_megyeben/

ben2 2010.10.08. 15:59:41

@Kulics:

Nem tudom, Te hol élsz, de Budapesten itt van a BME kutató atomreaktora.
Például.
A civilizáció eljutott arra a szintre, hogy bárhol is éljél, az azzal a kockázattal jár, hogy a tulajdonod, de akár a testi épséged is ki van téve mások hülyeségének.
Ha egy társasházban a szomszéd égő cigarettával a szájában elalszik, akkor a Te lakásod is leéghet. És erre a veszélyre nem lehet az a válasz, hogy ne lakj társasházban.
Ezért aztán kiemelten fontos, hogy mindenki betartsa a rá vonatkozó biztonsági is együttélési normákat. És ezen normák közé tartozik az is, hogy mindenki teljes körű felelősséggel tartozik a tulajdonában lévő veszélyes anyagok által másoknak okozott kárért. Sőt, bármilyen másoknak okozott kárért.
Ha pl. a fürdőszobádban csőtörés keletkezik és az tönkreteszi az alattad lakó szomszédod lakását, akkor teljes körűen kártalanítanod kell és hiába magyarázod, hogy tegnap járt nálad a vízvezetékszerelő és mindent rendben talált. A Te csöved, a Te felelősséged, nem a vízvezetékszerelőé és nem a szomszédé.
Na ezt az alapvető felelősséget próbálják most mindenféle dumával levakarni magukról a MAL tulajdonosai, ezért a felelősségre vonásuk kiemelten fontos, nem csak a kárigények teljesítése miatt, hanem hogy a tulajdonnal együtt járó felelősség, mint alapvető társadalmi norma ne vesszen ki az emberek gondolkodásából.
Ha ugyanis egy ilyen botrányt meg lehet úszni, akkor mi a garandcia arra, hogy holnap nem a Te lakásodat és/vagy életedet teszi tönkre - minden következmény nélkül - egy gátlástalan idióta?

teknős 2010.10.08. 16:02:12

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Nem tudom, csak egy beszélgetést hallottam a rádióban, amit megosztottam veletek. Sajnos dolgoznom kellett ma.

Jofiu 2010.10.08. 16:02:17

Hallott valaki arrol, hogy a Mal hogyan segiti a katasztrofa aldozatait? Es itt nem a halottakra gondolok, oket mar 'nagyvonaluan' tamogatjak, en az elokre gondolok, akik nincstelenek lettek az o tevekenyseguk kovetkezteben. Egyaltalan odatoltak mar az arcukat a ceg milliardos tulajdonosai? Vagy tovabbra is csak a tavolbol hajtogatjak, hogy nem nagy ugy, es ilyen nem fordulhat elo? Barmi anyagi vagy emberi segitseg? Onkentesek toborzasa a munkasaik korebol, vagy barmi?!

trojka 2010.10.08. 16:06:29

A "tisztelt" MTA egyes tagjait össze kéne kötni és belelogatni ugy fél orára ebbe a vörös iszapba...bocsanat, nem jol emlekszem: a hulyeség helyett mit is ajanlottak fel ezek az "urak" szerencsétlen károsultaknak...ki emlékszik rá, hogy amikor Bös-Nagymaros vita volt, országos okosaink ugy összevesztek a sétahajo fedékzetén, hogy majdnem beledobálták egymást Dunába...nos, most potolhatják...a vörös iszapba is dobálhatják egymást... legalább ebben vállaljanak szolidaritást embertársaikkal...ja igen... az élövilág kipusztulása a folyokban biztosan a piszkos besenyök bosszujának tudhato be...vissza akarnak jönni...

twinkedli 2010.10.08. 16:06:30

@Jofiu: állítólag minden háznak adtak 100 ezret, de ez nem biztos forrás, csak egyik barátomtól halottam, a médiában eddig nem halottam ilyesmiről