Skip to content


       Szűrés lista

Van egy ország, ahol az EU összes szépkorú állampolgára ingyen utazhat

A BKV-s bérletvásárlásra várva volt időm átolvasni a kiírtakat, és megakadt a szemem a "Díjmentesen utazhatnak" plakát egyik pontján:


Ez a pont nemcsak a BKV-nál aktuális, hanem a MÁV-nál és a Volánnál is.

Ezek szerint az 500 millió európai uniós állampolgárok közül aki elmúlt 65 éves, az ingyen utazhat Magyarországon. Szuper. Mindig öröm, mikor az ember értesül, hogy kőgazdag az országa, hiszen nálunk már ilyenre is telik ...


A 65 éven felüliek ingyenes utazását 1997-ben Horn Gyula vezette be, és kemény, de túlélte az első Orbán-kormányt, túlélte a Medgyessy-kormányt, túlélte az első Gyurcsány-kormányt Kókástól, túlélte a második Gyurcsány-kormányt (pl. a 2007-es kormányrendelet), túlélte a "szakértői" Bajnai-kormányt, és még most, a második Orbán-kormány alatt is életben van. Miközben ugye a 13. havi nyugdíjat eltörölték, mint a pinty ...

Ugye azt még egy általános iskolás is tudja, hogy ingyé' nincs semmi. Az ingyenes utazás is pénzbe kerül. Az elmúlt 13 évben még azt sem tudta az állam, hogy hány ember utazik ingyen, így nem tudta pontosan ezt megtéríteni ezt a BKV-nak, MÁV-nak, Volánnak. Tavaly bevezették a regisztrációs (0 ft-os) jegyet a vasúton és a belföldi buszokon, így onnantól kezdve már van egy kézzelfogható szám, hogy hány ember, honnan-hová utazott ingyen, és ez az utazás hány forintba került valójában, amit utalhat is át az állam. Statisztikai adatot a regisztrációs jegyekről nem nagyon találtam (lehet nincs is rá programjuk), egy nyári cikkben viszont az szerepelt, hogy "márciusban a MÁV-START, a GYSEV és a 24 Volán járataira összesen több mint 3 millió regisztrációs jegyet adtak ki. A Volán-társaságoknál az összes kiadott menetjegy negyede, a vasúttársaságoknál 16 százaléka volt regisztrációs jegy. Ezeknek 85-90 százalékát a 65 év felettiek váltották."

Viszont a BKV-nál nincs regisztrációs jegy, de van 350 ezer 65 évnél idősebb budapesti lakos, meg még pár százezer az agglomerációban...

De ha még csak a magyar utasokról lenne szó ... de az EU-csatlakozás jól bekavart!

Miért utazhat az EU összes szépkorú állampolgára ingyen Magyarországon?

A megfejtés:


"A különböző kedvezmények biztosítása az Európai Unióban a tagállamok nemzeti jogi hatáskörébe tartozik, ezekre vonatkozó általános, minden EU tagországra vonatkozó uniós szabályozás, rendelkezés nincs.

A hazai kedvezmények nem érvényesek egy másik uniós tagállamban. A tagállamok kötelezettsége, hogy minden más tagállam állampolgárának országon belül ugyanazon kedvezményeket, ugyanazon feltételekkel nyújtsák, mint sajátjaiknak.

Ebből következően a magyar állampolgárok ugyanazon kedvezményeket élvezhetik valamely uniós országban, mint az ottani állampolgárok. A nyugdíjasoknak járó kedvezmények rendszerint korhoz kötöttek (többnyire 60-65 év felett járnak), így általában külföldön elegendő a személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel igazolni a jogosultságot.

Az egyenlő bánásmód alapelvének megfelelően más uniós tagállamok Magyarországon tartózkodó nyugdíjasai számára is biztosítani kell ugyanazokat a kedvezményeket, amelyek a magyar nyugdíjasokat megilletik.

Bármely tagállam saját nyugdíjas állampolgárainak kedvezményt biztosíthat tehát, azonban abban az esetben, ha az utazási kedvezmény igénybevételének feltételeként kizárólag meghatározott életkor betöltését írja elő, azt az egyenlő bánásmód és a diszkrimináció tilalma értelmében valamennyi EU tagállam meghatározott életkort betöltött nyugdíjas (tehát magyar) állampolgárára is alkalmazni kell."


És ez nem csak az utazásra vonatkozik! A bíróság tavasszal jóváhagyta az Egyenlő Bánásmód Hatóság Harkányi Gyógyfürdővel szembeni elmarasztaló határozatát, amelyet a magyar és a külföldi nyugdíjasok közötti eltérő belépőárak miatt hozott meg. Vagyis ha 500 forint a jegyár a 65 éven felülieknek, akkor nem lehet különbséget tenni magyar és a EU-s állampolgár között. A jómódú 65 éves osztráknak is 500 forint az a jegy, mert 65 évesnél idősebb.

De mielőtt még menne a telefon nagymaminak és nagypapinak, hogy ingyen utazhatnak az egész Európai Unióban, előbb nézzük meg, hogy melyik másik EU-s országban lehet ingyen utazni a személyi igazolvány felmutatásával!

Nos, egyikben sem!

Az euvonal.hu adatai alapján csináltam egy táblázatot, hogy az EU-s országokban milyen feltétellel és mekkora kedvezménnyel utazhat egy 65 éven felüli állampolgár. Általában a vasutat néztem, pár országban a buszközlekedés szerepel:Látható, Magyarország mellett csak Írországban utazhatnak ingyen, de csak az írországi lakcímmel rendelkezők. Az összes többi országban egy speciális kártyát kell vásárolniuk, és erre jár a kedvezmény, ami sehol sem több, mint 50%.

Hogy mi a teendő, jól látható a táblázatból. A kedvezményekre vonatkozó jogszabályokat megváltoztatni, az ingyenes kedvezményt megszüntetni.

Aki szerint ez "szemétség" meg "kitolás" a nyugdíjasokkal, annak javaslom, hogy menjen ki reggel 7 órára a népligeti buszpályaudvarra, és keresse meg a Hévízre induló gyorsjáratot. Ugyanis a buszra nem lehet felférni, és nincs olyan utas, aki fizetne a jegyért. 2 óra 40 perc a menetidő, 10 órakor már a hévízi tóban ülnek a nyugdíjasok, az esti busszal meg jönnek vissza. Ingyen. Mindennap, minden hévízi busz tele van.

Címkék: válság

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr422365031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KOMMENTELÉS HELYETT, DOLGOZZON!!! (köszönettel: Sz 2010.10.13. 09:08:29

Hehe! Az andorraiak, san marinóiak és a monacóiak jól beszopták!

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2010.10.13. 09:11:44

Sokszor én is elcsodálkozom, hogy a nyugdíjasnak olcsóbb/ingyenes sok minden, mint a diáknak. A nyugdíjas kap nyugdíjat, még ha minimális is, a diák meg lófaszt sem, és többet fizet. Jah illetve van, ahogy látom olyan 3-4 ezer forint szociális támogatás, 4-5 ezer forint tanulmányi ösztöndíj, meg a megélhetsére 0 havi 25-30000 Ft-os diákhitel. És tényleg utálom, hogy mindig csúcsidőben mennek a nénik a eLehel piacra a kis gurulós kocsijukkal, amit már üresen sem bírnak mozgatni, nem hogy megpakolva!

2010.10.13. 09:16:24

Most az fáj neked, hogy a nyugdíjasok ingyen utaznak, vagy az, hogy a külföldiekre is ugyanaz vonatkozik itthon?

Ha a külföldiek azonos elbánása a gond, akkor:
Ha te külföldön többet kéne fizess valamiért, mindezt csak azért, mert nem vagy odavalósi, akkor te lennél az első, aki rinyálna és károgna emiatt. Szóval most kár ezért nyavajognod. Minden ország maga dönti el, hogy milyen kedvezméynt ad. És ezt a kedvezményt minden EU tag állampolgárára ki kell terjessze. Ezt is csinálja mindenki. Szóval nem értem, mi a rinyálás lényege. Egyébként meg néhány külföldi nyugdíjas nem fogja túlságosan megdobni a kiadásainkat.

Ha meg a nyugdíjasok ingyen utazása a problémád, akkor:
JÓ REGGELT KÍVÁNOK!
Nem kellett volna ezt a nyavajgást úgy 10 évvel ezelőtt elsütnöd?

(Egyre bénább cikkeket írsz. Szedd már össze magad végre!)

eszkep 2010.10.13. 09:28:16

@csíz: "Most az fáj neked, hogy a nyugdíjasok ingyen utaznak, vagy az, hogy a külföldiekre is ugyanaz vonatkozik itthon?"

Teljesen nonszensz, hogy BÁRKI is INGYEN vesz igénybe egy SZOLGÁLTATÁST.
Jó ez az összehasonlítás az európai országokkal, ilyen táblázatot még sehol nem láttam.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.10.13. 09:29:22

Teljesen egyetértek. Ne legyen több millió embernek ingyenes az utazás, sajnos nem engedhetjük meg magunknak. Legalább a teljes ár harmadát-felét mindenkinek meg kéne fizetnie.

Lakatos Péter 2010.10.13. 09:30:45

@csíz: Nagy baromság, amit írsz. Igyekeztem kedvesen fogalmazni...A magyarországi lakcímet jó ötletnek tartom.

Homeoffice 2010.10.13. 09:30:47

Zero

Az egyik kommentelőtárs engem ennek a tizedéért is lehülyézett lazán.
Remélem felkészültél...

eszkep 2010.10.13. 09:35:00

@csíz: "Nem kellett volna ezt a nyavajgást úgy 10 évvel ezelőtt elsütnöd?"

- Tíz évvel ezelőtt még nem nagyon volt hazánkban elterjedve az internet (56 kbps Freestart rulez...)
- Tíz évvel ezelőtt még nem volt blog, így Vastagbőr sem.

JÓ REGGELT KÍVÁNOK!

eszkep 2010.10.13. 09:35:40

@Szekuriti Blogger: A GYES összegéről meg már ne is beszéljünk.

eszkep 2010.10.13. 09:38:37

@Gunther: Bizony, mindjárt jön civilizált (?) viselkedéséről ismert, "Valahol Máshol" fedőnevű blogtásunk, aztán lesz itt "ringyó kurva anyázás".

Homeoffice 2010.10.13. 09:42:34

@eszkep:

Volt ott jobb is. Asszem még Te sem kaptál még ekkora löketet, mint tegnap én...

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2010.10.13. 09:48:44

@Szekuriti Blogger: A rend kedvéért hozzátenném, hogy a szoctám és az ösztöndíj is lehet 20k körüli tétel sok helyen, utóbbi elsődlegesen a sok ipari szponzorral rendelkező karokon.

Btw. nem fogja meglépni a kedvezmény megvonását egyik kormány sem. A nyugdíjasok hatalmas választóerő. TFH bevezetik, hogy a 65-év fölötti nyugdíjasoknak is kell venniük a BKV-n nyugdíjasbérletet, ha havonta veszik, akkor ez évi ~45.000 HUF, ha éves bérletet, akkor 35.000, féléves meg negyedéves bérletekkel pedig a kettő között. Kevesebbért is volt már országos balhé, vegyük például a vizitdíjat: heti egy vizit az évi 15.600 forint.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2010.10.13. 09:52:09

az "és Svájc" kitétel tetszik a legjobban. Nem mintha reggelenként a 86-oson svejci nyuggerekkel kéne tülekednem, de ezt a részt tényleg nem vágom, kicsit olyan Monty Python-os.

leila begin 2010.10.13. 09:55:30

A nyugdíjas: szent tehén. A nyugdíjassal választásokat lehet nyerni. 2002-ben ez fejenként 19.000 forintba került.

És csak egyre többen lesznek.

Mire mi odaérnénk, már nem lesz nyugdíjunk, de az egy teljesen más világ lesz.

Homeoffice 2010.10.13. 09:55:56

Én még egy ország nyugdíjasait hiányolom a listából...
Én kérek elnézést:)))

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2010.10.13. 09:57:41

@The Drunken Master: mivel Svájc nem EU-s, de minden kedvezmény jár nekik .. megy is a rinya mostanában, hogy vagy EU-s lesz, vagy viszlát!

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.10.13. 09:58:33

Hát én is azt vallom, hogy a nyugdíjas is fizessen. Legyen 15% de csakis a magyar államplgároknak. A Külföldi nyugdijas pedig maximum 50%-os kedvezményben részesülhessen.
Krisztus sírját sem őrizték ingyen!

Homeoffice 2010.10.13. 10:01:21

@Noname Cowboy:

Addig a pillanatig, amig a pártok ebből poiltikai tőkét tudnak kovácsolni, addi nem lesz ilyen. (emlékezzünka fidesz, vagy a szocik nyugdíjastagozatának drámai sajtótájékoztatóira..)

eszkep 2010.10.13. 10:02:40

@Szekuriti Blogger: És lehet, hogy ők csinálják jól. Ti. - ez az EU buzik körében nem ismert - hogy szinte valamennyi kedvezmény, amit az EU-hoz kötünk gondolatunkban, attól független. Így pl. a Schengeni egyezmény-t ők is alkalmazzák, szabadkereskedelmi megállapodás is van az EU-EFTA között, ugyanakkor a nemzeti önrendelkezést megtartották.

Énbagoly 2010.10.13. 10:03:54

@leila begin: Ja, mire mi oda jutunk, addigra lófasz lesz, nem nyugdíj. Nem is érdemes rá számítani.
A posztban felhozott hévizi példa meg bármelyik gyógyfürdői járatra igaz. Én már eljutottam odáig, hogy ha valahová busszal kell mennem, eszem ágában sincs átadni a helyemet az öregeknek, mert ha én kifizetem a teljes jegyárat, akkor legalább annyi jogom legyen, hogy üljek érte.

eszkep 2010.10.13. 10:04:05

@Noname Cowboy: Szerintem - ha már annyian szavaztak az EU-ra, anno - legyünk EU-konformok, és 50%-ot fizessenek a nyugdíjasok is.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.10.13. 10:11:12

@eszkep: Elismerem, tán túlzón reagáltam, de ez a nyuggerek csak agyhalott zombik hozzállás akkor is bicskanyitogató. De aludva a kommentemre elismerem túlzó volt. Bocsánatodért nem esedezem, viszont helytelen reagálásom elismerem.

Itt egyébként nem olvastam el a kommenteket de az ingyenes utazás azért túlzó. Saját véleményem szerint 50%-nál kellene a határt meghúzni, mindenféle kibúvó nélkül. Ez is egy szolgáltatás, amiért fizetni kell, illetve mindenkinek aki igénybe veszi fizetni kellene. Az ingyen az luxus.

dr. Aullah 2010.10.13. 10:16:06

Végre valami, amiben elsők vagyunk, illetve az uniós átlag felett vagyunk.
Hogy mi lesz akkor, amikor mi leszünk nyugdíjasok? Őket azt nem érdekli, hiszen csak az a fontos, hogy a jelenben legyenek közel az állam pénzéhez.

Marcellusca 2010.10.13. 10:20:18

@Gunther: Ki, mit érdemel. :)))))))))))))

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2010.10.13. 10:24:36

a törvényt kell megváltoztatni írországi módra. ennyi. a nyugdíjasok általam ismert része meg messze nem ingyenélő; és elég sokan vannak ahhoz, hogy ne szopjam be azt a dumát, mint zero, hogy a "nyugdíjas az rossz. ééértem?! nagyon-nagyon rossz."

a főműsoridőben utazó nyugdíjasok első látszatra kényelmetlen tényezők, de egyetlen miliszekundum alatt átlátható, hogyan lehet megoldani a "problémát". még csak nem is kell "korlátozni", szegregálni vagy tiltani hozzá. ésszerű menetrend, mely figyelememel van a szokásokra. pl. több indított busszal/trolival/villamossal - és lehet mondani, hogy "miből?" - eleonóra zsebpénzéből mondjuk.. van ott pénz és ez pénzkérdés. nem kéne belőle emberi sőt emberellenes (generációellenes) kérdést csinálni.

egyébként a horn gyula is ingyen utazik az ágy-villamosán. pedig fizethetett volna érte.. nemzetközi viszonylatban miatta is (meg az összes többi barom "politikus" miatt) béna kacsák vagyunk. magyar mondóka: ez el sem ment vadászni (pl. szlovákia) ez meglőtte (az ujjával a fegyvertelen kacsát - románia) ez hazátvitte (a hét szomszédból öt és vannak még jelentkezők) ez megsütötte (a pecsenyéjét: külföld+belföld) ez az iciri-piciri (agyú) meg mind megette (a másikat - emiatt fogy a magyar - még a sok egymással való baszakodás ellenére is..).

tevevanegypupu 2010.10.13. 10:27:53

Ugyan mar regota nem vagyok tizeneves, ezzel egyutt is igazsagtalannak tartom, hogy ez a korosztaly ilyen kedvezmenyben reszesul. A nyugdijasoknak is fizetni kellene, talan 50 vagy 30 szazalekot, de mindenkeppen valamit. Elkepeszto, hogy sokszor - videken is igy van - keptelenseg jeggyel vagy berlettel felszallni buszra, mert tele van nyugdijassal, akik egyebkent turelmetlenek, udvariatlanok es mindenkit letaposva rohannak az ures helyeket elfoglalni.

eszkep 2010.10.13. 10:36:09

@Valahol Máshol: "Saját véleményem szerint 50%-nál kellene a határt meghúzni, mindenféle kibúvó nélkül."
Wow... Csak nem egyetértünk valamiben?

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.10.13. 10:47:22

Mondjuk lehetne különbség az 50-et meg 220-at kapó nyugdíjas között...esetleg 10-15 óráig lenne csak ingyenes,én anno csúcsforgalomban-meg egyébként sem- már meg sem próbáltam leülni,minek,hogy fél megálló múlva vércseszemű kádári vérnyugdíjjasok villongjanak bazmeg...tipikusan azok akiknek a keze/háta szemmel láthatóan nem volt elkopva.

jozicsenko 2010.10.13. 11:02:51

@blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year: sajnos nem lehet: azonnal menne az ügyeskedés, az igazolás meg a többi: pont mint pl a rokikártyával

egyszerű, hatásos, azonnali intézkedés kell: utazási kedvezmény 100 év felett ingyenes, alatta 10-15-50%os kedvezmény (a százalék váltzatható, állítható, igény szerint)

DE: mivel sz.rban vagyunk (3 év alatt 8.500 MRD FT adósságot kell visszafizetni!!!!!!), ezért nincs kedvezmény

akinek meg kedve van tiltakozni, menjen az mszp-hez, akik felvetettek velünk x mrd eurót...

dr. Oláh Péter Balázs (törölt) · http://www.bkv.hu 2010.10.13. 11:08:44

Az EU-s szabályok szerint egyenlő elbánást kell biztosítani: a fürdő nem adott kedvezményt a német nyugdíjasnak, ez diszkriminatív.

MagyarZizzi (törölt) 2010.10.13. 11:09:14

Ezt a táblázatot eddig én sem ismertem, de így már mindjárt más a dolog fekvése. Talán azért jobb külföldön a tömegközlekedés, mert mindenki fizet érte, míg Magyarországon több a kedvezményes, mint aki teljes áron utazik, ezért az egekbe emelik a jegyárakat, amitől persze még több ember fog kedvezményt igényelni, és így tovább, ördögi kör... (Viszont megnéznék egy ilyen táblázatot a kisgyerekek kedvezményeiről is, gondolom csecsemőnek más országokban is ingyenes.)

2010.10.13. 11:11:00

Reszkessetek! Jönnek a 65 éves svájci nyuggerek, és egész nap fel-alá fognak utazgatni a 99-es autóbusszal Pesterzsébet és a Népfürdő utca közt! :-)

Marcellusca 2010.10.13. 11:13:08

@blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year:
"Mondjuk lehetne különbség az 50-et meg 220-at kapó nyugdíjas között..." - Meg a 65ezret és a 250ezret kereső dolgozók között is, mikor veszi a havi bérletet???

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.10.13. 11:18:27

@dr. Oláh Péter Balázs: S az EU követeli a hasonló béreket is???
Ugye nem! Akkor menjen a picsába!

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.10.13. 11:21:37

@eszkep: Wow... Csak nem egyetértünk valamiben?

Miért ne? Látod, ez is megtörténik néha.

jozicsenko 2010.10.13. 11:28:28

már várom ,mikor jönnek zerot szidni, hogy elveszi a kiváltságokat az országot felépítő nyugdíjasoktól, lassú éhhalálra ítélve őket...

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2010.10.13. 11:30:53

@blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year: "Mondjuk lehetne különbség az 50-et meg 220-at kapó nyugdíjas között..." ez hülyeség. amellett meg végrehajthatalan, ellenőrizhetetlen. mondom is miért.

"A" nyugdíjas 40 évet ledologozott szellemi munkásként. ezidő alatt annyi levonásban "részesült" (egyáltalán nem zárójelesen a való életben, hogy még családja, gyereke is volt mellette, akiket nevelt és támogatott), hogy hátralévő idejében azt (annak felét sem) már soha viszont nem látja. a nyugdíja így közelebb van a 200 000-hez, mint a 100 000 értékálló (muhahaha) forinthoz.

"B" nyugdíjas 37%-os rokkant, és két (rokkant) gyerek nevel saját nevén. (a többit a szintén zenész "ásszony" "neveli".) ezért kap kis önkormányzati kiegészítést. 52 000 Ft-ja van eljátékgépezni.

"C" nyugdíjas rendőri állományból nyugállományba vonult, az örökmécsesnél még vulkanizálóüzemet működtetett "beteg", rendszeres ápolásra így gyógyszertámogatásra szorult. szolgálatai elismeréseként nyugdíja és alkalmi zsebbefizetése együtt 150 000 Ft/hó éves eloszlásban.

"D" fizikai munkás, bányász, tropára ment tüdővel, 12%-ra értékelve, nehezet nem emelhet (pedig nem ugrana ki a szeme, csakhát egy kezelhetetlen és leszázalékolásba nem értékelt gerincproblémával, amit még hosszúranyúlt várólistával sem műt az orvos - ergo erre aztán érdemes volt tőle levonni a tb-t - nemigen szabad vitézkedni ugye..) jeligével, blokklakásban lakva, amit még csak körülvesz a cigánytelep, jövőre pár barom hivatalnok miatt el is nyel. nyugdíja 75 000 Ft.

te melyiknek a nyugdíját találod jogtalannak? mert szerintem A és D annyit tettek, annyit fizettek már ennek az országnak és a társadalomnak, hogy baszki még nekünk kéne fizetni, ha utaznak "ingyen". de ők utaznak a legkevesebbet..

ha már ilyen sokan elhitték, hogy a nyugdíjasok eredendően rosszak, mitöbb ingyenélő, szavazógép mind (hahahahá, lehet, hogy igazán gyépés nyugdíjasok meg megvezetett fiatalokoskodók elhitték, hogy a drága jó politikusok adtak nekik 13. havit /lehet, hogy nekik tényleg adtak, mert egyébként nem érdemeltek/, de az értelmesebb része a korosztálynak (és nagyobb az arányuk, mint a fiatalok között - nem tévedés, csak ennyire szar a helyzet) tudja, hogy emelés helyett lett a 13. havi pont azért, hogy a hülyéket még jobban megkergítsék. sokan el sem mennek szavazni, és nemcsak beteg/kiégett/apolitikus nyugdíjasok/fiatalok (vagy beadják üresen. nem arra szavaz akire gondolja a sok "okos".) -> én nem a nyugdíjasokat, hanem a nyugdíjat szüntetném meg. de akkor kifizetni az uccsó fillérig mindent mikor megkereste! de rossz világ lenne az a valódi ingyenélőkre..

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.10.13. 11:34:16

@Marcellusca: Nem ártana mert a minimálbérért tényleg nem éri meg 5 km-nél távolabb ingázni,még ha a felét állja is a cég, de még aki kap 85 nettót ,annyi elmehet utazásra ,hogy ugyanannyi marad mint ha közmunkán kapirgálna nulla felelősséggel,elbaszott egy rendszer ez itt...

pakesz (törölt) 2010.10.13. 11:38:20

nagyon jo hogy vegre megirtak, jo tudni hogy mire megy el a befizetett ado

mondjuk van egy aprosag, hogy az IKEA tulajdonosa Svajcban ingyen utazik, mert idos... de ez tenyleg aprosag :)

S.O.A. 2010.10.13. 11:39:40

A szántódi komp pénztárában lehúzott 3 szezon alatt megdöbbenve tapasztaltam, hogy az összes osztrák és német nyugdíjas követelte magának az ingyenes utazást (mindegyik tudott róla, hogy az jár!), fölszálltak gyalogosan a kompra, ingyen átmentek, az (akkor még nem uniós) erdélyi néptáncosok, vajdasági nagycsaládosok meg kőkeményen fizették a jegyárát. Hányingerem volt tőle...

bierkamp 2010.10.13. 11:40:46

Az itthoniakra csak maradjon meg !!!-mert magyarországin a nyugdíj a többségnek csak alamizsna. Viszont az EU-s kedvezményt betiltanám, pl.Németprszágban az átlag nyugdíj 1200 euró..( számold át)! ELVENNI A KEDVEZMÉNYT AZ EU- SOKTÓL!!!!!!!!
DE AZ ITTHONI NYUGDÍJASOKNAK CSAK MARADJON A KEDVEZMÉNY,m mert velük a választás után ORBÁN AMÚGYIS kibaszik, mint most is, 0.6 százalékos alamizsnát lök oda emelésnek...hogy rohadna meg a harácsoló hataloméhes GONOSZ TÖRPE!!!!

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.10.13. 11:41:04

@pakesz: Érdekes! Mert ha jól tudom akkor a svájci nyugdijasok sem utaznak ingyen!
Valaki világosítson fel ha nem jól tudom!

turcsány karcsi elvtárs 2010.10.13. 11:42:28

@fogsunder: pont ez jutott eszembe nekem is. a munkában elkopott idősek örülnek, ha a közeli kedvenc boltukig el tudnak csoszogni, nemhogy utazgatni.
nem lenne hülyeség a 100%-os kedvezményt 30-35 év (ebben az országban ledolgozott) munkaviszonyhoz kötni.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.10.13. 11:45:43

@fogsunder: "ha már ilyen sokan elhitték, hogy a nyugdíjasok eredendően rosszak, mitöbb ingyenélő, szavazógép "

el vagy tévedve angyalom,de igenis van különbség ha tetszik ha nem,egy kádár rendszerben "szellemi "munkát végezet n+1 -ik gizikét nem nézek semmibe ha tetszik ha nem,főleg ha igazságtalanul ,aránytalanul többet kap mint más és mellé grátisz még viselkedni sem tud...az a legnagyobb baja ,hogy ferihegyen nagy a sor!

amúgy miről beszélgetünk amikor az is számít ,hogy ki mikor született meg mikor ment nyugdíjba,azt ezektől függően súlyos %-ol változhat a nyugdíj mértéke..ez aztán a rendszer...a minimálbér meg átlagbérről nem is beszélve,mondjuk ez nem a nyugdíjasok hibája de páran el vannak tévedve súlyosan,olyan ez mint amikor a tényleg kávézgató,hozzánemértő közszolga képe lehúzza többi normálisét,aki helyette is dolgozik...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.13. 11:46:23

@bierkamp:

"Az itthoniakra csak maradjon meg !!!-mert magyarországin a nyugdíj a többségnek csak alamizsna."

Az átlagnyugdíj 80 ezer forint, ami magasabb mint a minimálbér.

De a minimálbérből neveld a gyerekeket, fizesd a lakáshitelt, vedd meg a TELJES ÁRÚ bérletet stb. stb. stb.

eszkep 2010.10.13. 11:47:05

@bierkamp: "Az itthoniakra csak maradjon meg !!!-mert magyarországin a nyugdíj a többségnek csak alamizsna."

Megjegyzem nem az az alamizsna, hanem a minimálbér. Ugyanis hazánkban a átlagnyugdíj kirívóan magas a minimálbérhez viszonyítva. (Kötözködők kedvéért persze mondhatjuk úgy is, hogy a minimálbér az alacsony, de a lényegen nem változtat). Tehát elméletileg a nyugdíjakat azonnal 30%-al csökkenteni kellene, (minimum), vagy minimálbért megemelni 40%-al (minimum).

eszkep 2010.10.13. 11:47:59

@zero: Igen, köszönöm, egyszerre írtunk :-)

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.10.13. 11:51:44

@fogsunder: "ez hülyeség. amellett meg végrehajthatalan, ellenőrizhetetlen. mondom is miért."

minden évben kapnak igazolást,csak különböző színű papírra kellene nyomtatni,ennyit erről azt meg szépen felmutatni...amúgy apám meg anyám soha nem szarakodtak a kedvezményekkel,lehet mer csak múcsai vidéki nyuggerek nem azon aggódtak mikor mehetnek göröögbe demszykcityből mer az nekik jár mer a május 1 ruhagyár 120 ik naplopó proligeci kapuőrjei voltak...

Globetrotter2014 2010.10.13. 11:59:52

Kicsit egyoildalú és rosszmájú cikk. Az írek ügyesen csinálták, mert lakcímkártyához kötik. Ezzel nálunk egy csomó hajléktalan is megakadályoznának abban, hogy hasjléktalanszállót és néha egyenesen hajléktalanWC-t csináljanak a BKV és MÁV járatokból. Nem lehte és nem is szabad kizárni az EU-s nyugdíjasokat, mi sziívnánk meg vele. Mindössze élni kell a lehetőségekkel. Számos országban tőkefedezeti nyugdíj van, azaz azt kapod amit befizettél. Ezt nálunk a qrbajnokok sokévtizedes alakításai miatt nem csinálhatjuk, de számos nyugati országban sincs jobb helyzet...

nemecsek ernő áruló 2010.10.13. 12:01:19

Az ingyenesség látszata a szocializmus nagy vívmánya. Amíg bármi, ismétlem: _BÁRMI_ is úgy tűnik, mintha ingyen lenne, a rendszerváltás nem fog lezárulni. (Igen, beleértem az "ingyenes" orvosi ellátást is.)

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2010.10.13. 12:01:42

@turcsány karcsi elvtárs: a 30-35 év stimmel. (de a 30 év csont nélkül, főszabály szerint korkedvezmény nélkül!) a honi utazgatás jelenlegi formája miatt én a nyugdíjasokat nem bántanám. mert tudom, hogy sok A és D nyugdíjas kényszerűségből ahogy írod örülve annak, hogy közeli helyekre eljut csoszogva - alkalmanként igénybeveszi.

de ha alkalmam lenne rá, úgy megszüntetném ezt a támogatósdit, hogy csak na. (akik kegyként állítják be azok egyéb okok miatt amúgyis börtönben lennének mikorra az ügyben a felelősségrevonások megkezdődnének.)

kiadni egyben, pénzben, és arra költi amire akarja! aki nyakló nélkül feleslegesen utazott annak is elvenne a kedvét ez az egyszerű lépés a további picsavitetéstől. akinek meg kell az utazás az ki tudja fizetni és a változatlanul hülyerohadtingyenélőnyugdíjasozóktól sem kéne elviselniük az állandó ócsárolást.

abból utazzon mindenki amit megkeresett. ő. egyedül. ebben szerintem itt mindenki egyetért. -> fájdalom de ez azt is jelenti, hogy a többezer eurós nyugdíjasoknak is annyi a jegy, amennyi az itthoniaknak. és plusz szolgáltatásért sem érné meg bevezetni a plusz fiz. kötelezettséget, mert akkor lehet nem jut hely a honiaknak.

cso zsi 2010.10.13. 12:06:53

@csernaja obca: Hálistennek az csak a Népszínház utcáig jár.

Ingyenességet magyar lakcímmel, és csúcsidőn kívül. A 65 évet ne bántsátok, meg sem fogjátok érni...

Marcellusca 2010.10.13. 12:11:35

Óóóóóó, hogy az a megháborodott .....!!!
Nem az összes "nyuggerről" van szó, hanem csak a 65 éven felettiekről!
A nyugdíjasok hány százalékát teszik ki? És ebből mennyi utazik, képes utazni?

cso zsi 2010.10.13. 12:12:27

@eszkep: Inkább a minimált kéne emelni, hogy meg lehessen belőle élni. (mint az EU-ban)
Anyugdíj nem baj ha elfogadható, így legalább a 65 fölötti tudja támogatni a munkanélküli (nem munkakerülő!!!) gyermekét. Egyre több ilyet látni.

Grrr 2010.10.13. 12:12:53

Csak egy kiigazítás: az ingyenes utazást az Antall-kormány vezette be, akkor a 70 év felettiekre vonatkozott! Hornés csak csökkentették a belépő életkort 65-ra, illetve volta az a mulatságos Malév-os elszólás....

eszkep 2010.10.13. 12:13:01

@GerzSonka: Ha jól emlékszem Gyurcsányék érveltek az "ingyenesség megszüntetésének szükségességével", a normálisabb emberek mindig is tisztában voltak, hogy akkor és most sem volt ingyenes az orvosi ellátás.

eszkep 2010.10.13. 12:14:17

@cso zsi: Valóban, egyetértünk. Csak szemléletesen akartam vázolni a helyzetet.

egyszerufideszes · http://egyszerufideszes.blog.hu/ 2010.10.13. 12:15:01

A problémafelvetés jó és teljesen jogos. Az utazási kedvezményt már régen legalább 50 %-ra kellett volna csökkenteni.

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2010.10.13. 12:15:12

@blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year: nem értetted meg amit mondtam. remélem azért amit te mondtál azt igen. :-)

a baj a felvetéseddel ott van ami más kommentedből is kitűnik, hogy szerinted aki 150 000-t kap az igen nagy eséllyel "gizike". mégha úgyis lenne, nem kéne a nem gizikéket anyázni, meg szívatni, nemde? ki tudja fizetni ha akarja ennyiből bárki. az más kérdés, hogy a többszörösét ledolgozták a nem-gizikék.

szüleidnek hogy esett ha rájuk olvassa pár ifjonc, hogy ingyenélő szavazógépek? (hozzá, úgy, hogy még kedvezményt sem vettek igénybe mint mondod.)

de leírtam korábban négy létező nyugdíjas típust. nem válaszoltál a kérdésre, hogy melyik nyugdíja illetve, hogy bővítsem melyik kedvezmény vagy "kedvezménye" pofátlanság? ha őszintén válaszolsz, akkor a világ máris nem gizike alapú lesz..

és ezt az egész helyzetet meg lehet oldani seperc alatt, nem bíbelődve korhatárokkal.

az eredeti posztfelvetés/posztfeltevés egy mondatban lezárható volt. de ez a magyar nyugdíjas téma nagyon megy évek óta. ahogy látom egyre nyugdíjas-ellenesebben. (és most a szokásosnál is képviseltnél is tovább megyek: az aki gizikézik (egyáltalán nem csak te) az dolgozott már évek szerint annyit mint a gizikék, akik gyakorta nem is azok? dolgoztatok annyit mint a tb-csaló, magát leszázalékoltató, 21 év munkaviszonnyal hivatalosan rendelkező asztalos? biztos?!)

newcy67 2010.10.13. 12:15:55

Leszögezem: nem a nyugdíjasok ellen szólok,hiszen mindkét szülőm nyugdíjas. A tarthatatlan helyzetre hívnám fel a figyelmet! Igaza van a cikkírónak abban, hogy nem lehet se fürdő, se kirándulóhely felé tartó buszra felszállni, de a Budapest - Győr vonalon sokszor utazva azt tapasztalom, hogy a Szombathelyre közlekedő IC-re sem célszerű manapság felszállni!

A toleranciáról pedig egy adalék: zsúfolt, többnyire nyugdíjasokkal megtöltött buszon már kaptam hideget-meleget idős embertől pusztán azért, mert az ajtóban álltam (máshol nem volt hely, tetőn pedig nem lehet utazni), aztán a buszsofőr megjegyezte, hogy - a bérletesektől eltekintve - arra a járatra egyedül én vettem jegyet.

Utaztam olyan nyugdíjassal, aki elmondta, hogy csomagokat, küldeményeket szállít Bp-re, amiért pénzt kap, de a megbízónak jobban megéri, mint a posta. a nyugdíjas ingyen utazik, kap v.mennyi pénzt, mindenki - látszólag - jól jár. Megindult tehát a business is.

Egyszerűen vicc, hogy a labanc nyugdíjas gyakorlatilag ingyen utazik pl. Bükfürdőre áztatni Burgenlandból és még ott a kedvezményes jegy is.

Úgy gondolom, hogy ezen a téren sürgős megoldást kellene keresni, mert egyre többe fog ez kerülni. Igaz, Nizza - Monte Carlo és Nizza - Cannes vonalon is 1 eurós a buszjegy (mindenkinek), így ennyi öröm a magyar turistát is érheti, ha már odajutott, ha ismeri ezt egyáltalán. Nagydobra nem veri senki, de azok a furfangos japánok úgy látszik mindent tudnak: az ilyen buszok utasainak fele mindig ázsiai turista.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.10.13. 12:18:16

@cso zsi: Jah, ma egy tényleg egyedülálló alap-középfokú végzettséggel halálra van ítélve,felsőfokúval meg éppen nem hal éhen...szép világ,amúgy tényleg sok helyen a nyugdíjas az egyik családfenntartó,ez is beszédes.

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2010.10.13. 12:19:30

@Grrr: csak akkor nemigen vette igénybe senki. eleve elsikkadt az egész az akkori állapotokban. pedig jó "kampány"fogás volt. a tömegeset a hornék lépték meg. malévostul. :-) (a 70 évesre én úgy emlékeztem, hogy az csak javaslat volt és maradt is, mert el voltak foglalva a "rendszarváltással", meg az utódlással.)

room_101 2010.10.13. 12:22:42

Ollyan, hogy igazság, na az nincsen, felejtsd el, vagy csak bosszankodhatsz. Vannak érdekek, meg érdekérvényesítő képességek (lásd még szavazatvásárlás), meg szerzett előjogok, meg kerülő utak. Van a "kaparj kurta, neked is lesz". Meg vannak a birkák, akik rendesen leadóznak, kifizetik a járulékokat, meg sírnak, hogy milyen szar abból megélni, ami marad. Ez egy ilyen ország. Nem szidni kell, hanem a csókosok közé kerülni, vagy - ki is mondta?- ellehetinnenmenni.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.10.13. 12:26:15

Írországban nincs lakcímkártya, ír lakcímet igazolni meg nevetségesen egyszerű (egy hivatalos levél kell a nevedre egy ír lakcímre). Úgyhogy aki Írországban nyugdíjasként ingyen akar utazni, ez a tény ne tartson vissza, de a fenti dolgot szervezze meg előtte, ha van ismerős kint, akkor simán fog menni :-)

Mivel szerintem Magyarországon az ingyenes utazást úgysem fogják megszüntetni, akkor legalább reklámozhatnánk külföldön, hátha ennek hatására jönne pár nyugati nyugdíjas turista.

sz4sz4 2010.10.13. 12:26:48

@newcy67:
"Utaztam olyan nyugdíjassal, aki elmondta, hogy csomagokat, küldeményeket szállít Bp-re, amiért pénzt kap, de a megbízónak jobban megéri, mint a posta. a nyugdíjas ingyen utazik, kap v.mennyi pénzt, mindenki - látszólag - jól jár. Megindult tehát a business is. "

Régen a buszsofőrök csinálták ezt nagyban, ma már nem lehet?

Volt olyan ügyfelem, aki sokallta a 3000 HUF futárköltséget, inkább megkérte a (nyugdíjas) anyukáját, ha már úgyis ingyen utazik, ugorjon be Pécsre (kb. 80km-t utazott) a 15 kilós csomagért...

Grrr 2010.10.13. 12:33:09

@fogsunder: Nem, rendesen kommunikálták azt, mindneki használta, akit megilletett. Előtte amúgy talán 90%-os kedvezmény volt; a Volán-on meg a MÁV-nál valami pecsételős megoldást láttam.

lolperec 2010.10.13. 12:34:41

azonnal megszüntetném a kedvezményt!!!
csak félő, hogy így meg Vityáék nyúlnának többet nyugdíjra, mert az életben többet meg nem választják őket! :D
bár.. 2002-ben is ezt gondoltam, aztán most nézdmeg..
tényleg keresztény ez az ország, odatartjuk a másik orcánkat is.. '^^

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.10.13. 12:37:08

@fogsunder: nem bírom felfogni ,hogy az ilyen-olyan mértékű nyugdíj(árszinteket,átlagjövedelmet nézve pl 90 ezer+),esetleg orvosi ellátás,gyógyszertámogatás _mellé_plusz+ még JÁRnia KELL VALAMINEK ,EZ egy ilyen GAZDAG ország?Tényleg minden tiszteletem azoké akik megdolgoztak a minimálbér 3* érő nyugdíjért,de e mellé még mi kellene könyörgöm ,mire fel?Ez nem Svájc meg Monaco.

Nem az érdekel ,hogy gizike volt hanem ,hogy most vérforralóan viselkedik a tömegközlekedésen,boltban,rendelőben,tv-ben,ennyi,és nem minden nyugdíjas én nem mondtam egy szóval sem,te vezetsz le minden az un. "nyugdíjas ellenességből" ami persze alaptalan vagy nem...

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.10.13. 12:37:50

Csehországban van, ahol ingyenes a 70 év felettieknek... de ez is össze-vissza van. Prága, Ostrava, Liberec és Ceské Budejovice megadja ezt a kedvezményt, Brno és Olomouc nem, Plzenben pedig csak a cseheknek és a cseh lakóhellyel rendelkezőknek jár.

A megoldások között klasszikus egyébként a "9 órás" bérlet, amely ezen időponttól érvényes, és jóval olcsóbb. Nem korhoz kötött, bárki vehet... és így a melóba/suliba járók elől nem veszik el a helyet. Csak sajnos a hazai idősek még a korán keléshez szoktak, és hogy akkor menjenek orvoshoz meg piacra...

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.10.13. 12:39:52

@Rettegő: Mi ebben a rossz? Te amikor vásárolsz a boltban tejet, direkt dupla árat fizetsz?

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.10.13. 12:42:43

@Noname Cowboy:

Magyarország kb. az EU-átlagon van bérszint tekintetében. Magyar mítosz, hogy Magyarország nagyon szegény.

El Polako 2010.10.13. 12:45:37

És emellé tegyük hozzá, hogy Közép-Európban szinte már mindenhol jobb, és olcsóbb a közlekedés:
www.melano.hu/news.php?extend.130

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.10.13. 12:45:43

@Birca Maxval: Miről beszélsz????
A magyar átlag még a EU-s minimálbérszintet sem éri el. Miközben az árak igen.

cso zsi 2010.10.13. 12:48:56

@Birca Maxval: Ezt itthonról, vagy Óceániából tetszett megállapítani?

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.10.13. 12:49:30

@Noname Cowboy:

A régi 15 EU-tag átlagát veszed csak? Akkor igazad van. De az EU-átlag drasztikusan csökkent mióta 27 tagállam van.

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.10.13. 12:50:19

@cso zsi:

A Salamon-szigeteken az átlagember csak álmodozik a magyarországi átlagbérről.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.10.13. 12:52:41

@Birca Maxval: Bármit lehet bárhonnan nézni. Attól függően, hogy mit akarunk.
Igen a mostani szegények visszahúzzák az átlagot. De ha az árak szintjén a nyugateurópai-t tekintjuk alapnak akkor a bérek vonatkozásában tegyük azt. Hacsak nem akarunk félrevezetőek lenni.

Zorgo 2010.10.13. 12:53:11

Minden tiszteletem az Idősekké, de sajnos egyre többet áldoznak a politikusaink a szavazataikra.Ahogyan öregszik a népesség, egyre inkább átrendeződnek a szavazóbázisok, és sajnos ilyen torz jogszabályok is születnek.Anno a Horn kormány majdnem azt is megszavazta,hogy ingyen repüljenek.....

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.10.13. 12:53:32

@Birca Maxval: itt meg az angol átlagbérről,a különbség annyi ,.hogy állítólag ez az EU, amiről te beszélsz meg más kontinens:)

CD-R80 2010.10.13. 12:54:39

Hatalmas problémát fedeztél fel.. Most ha ez kitudódik az összes német nyugdíjas busszal fog járni Magyarországon, s a határon leteszik a Bmw-t vagy a Mercit..
Arra is van statisztikád mennyi 65 év feletti külföldi használja a magyar tömegközlekedést? Aki meg Hévizt sajnálja a nyugdíjasoktól...

Eltona 2010.10.13. 12:55:18

Azért abba is bele kellene gondolni, hogy
- nem csak alacsony nyugdíjak vannak, nagyon sok a 90 000...130 000 Ft-os nyugdíj is,
- uygayanakkor az aktív korosztály nagy része ettől kevesebbet keres, esetleg munkanélküli + neveli a gyereket.

Ezt a sok ingyenességet érdemes lenne megszüntetni, a társadalom által fizetett támogatásokat a valóban rászorulóknak adni.

Különben is, a jelenlegi szociális ellátó renszer fenntarthatatlan, a jövő rovására megy.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.10.13. 12:58:06

Zero, látszik, hogy nem figyelsz ennek az országnak a hagyományaira... azért utazik ingyen a nyugdíjas, mert neki ez JÁR :D És a 3,5 millió nyugger bármelyik kormányt meg tudná buktatni, szóval nem is fognak elvenni tőlük semmit.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.10.13. 13:00:21

@Eltona: Ez lenne a lényeg,meg ,hogy a magyar állam szerint 28500-ból egy egyedülálló tartósan munkanélkülinek meg kell tudnia élni,+munkát keresni .De e mellé ne zavarjon a 100.000-200.000 nyugdíj mellett felvett különböző kedvezmények,igen.

pakesz (törölt) 2010.10.13. 13:03:11

@Noname Cowboy: jo rakerestem csak kedvezmeny van bocsi :)

Kepan 2010.10.13. 13:04:16

Már megint egy nyugdíjas-killer poszt.
Szomszéd fűje mindig zöldebb alapon az ellen kéne ágálni inkább, hogy az átlagemberek több zsét kapjanak. Ne azokon vezessük már le, akik valószínűleg többet dolgoztak mint akik most munkakorúak. De ha már mindenképp irritálja a csőrötöket, kezdjétek a nyugdíjas szüleiteknél, nagyszülőknél a balhézást. Aztán kíváncsi vagyok mit reagálnak ők a felvetésre.

Őszintén engem sokkal jobban izgat az, hogy az adóforintjaim például kétes autópályaépítésre, élősködő családokra és olyan államtitkárok fizetésére mennek el, akiknek a haverjai engedélyeztek például veszélyes iszaptározókat. Ez nem zavar senkit, ugye? Csak a 65 felettiek utazgatása. ehh de sok bajunk van...

Grrr 2010.10.13. 13:06:34

@Birca Maxval: Sehogy sem éri el Magyarország az EU-s bérek átlagát, még súlyozatlanul számolva sem. Sem a tagállamok mediánját. Mindegyiknél sokkal alacsonyabb.

fuszujka 2010.10.13. 13:06:42

Mondjuk azok, akik most szidják a nyugdíjasokat, nem tudom mit fognak akkor mondani, amikor ők lesznek 70 évesek. Gondolom az ő pofájuk lesz a legnagyobb, hogy védjék a jogaikat.
Nagymamám kidolgozta a belét az államnak 16 éves korától 58 éves koráig. Kb. 30 évig hajnal 4-kor kelt. Hadd kapjon már cserébe annyit, hogy ingyen utazik a kosztos tömegközlekedési járatokon.

CD-R80 2010.10.13. 13:07:41

@blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year:
Akkor soroljátok fel mi az ami még ingyenes a nyugdíjasoknak.. Általában sajnos azok kapnak több nyugdíjat akik valami léhűtő, állami helyen dolgoztak. Aki becsülettel végigdolgozta az életét az többnyire lófing nyugdíjjal rendelkezik.. Lehet ezt kellene korrigálni.. Nem azokkal megint kicseszni akik dolgoztak is.
A munkanélküli 28500 meg nem a nyugdíjasok miatt van..

reKorrekt 2010.10.13. 13:12:23

@Birca Maxval: Érdekes, mi meg a Salamon-szigetekről álmodozunk...

CD-R80 2010.10.13. 13:13:59

@CD-R80: Arról már nem is beszélve hogy amelyik nyugdíjas pl. Hévízre jár legalább elfoglalja magát, társaságba jár. Nem hagyja leépíteni az agyát.. Sokuknak más nagyon nem jut, de ezt nem kell megfontolni, ellenben a 2 napnyi közmunkás munkaviszonnyal rendelkező 30 évesnek jár a többszázezres bevétel a 8 gyerek után meg a 90%-os kedvezmény is, ha épp nem ingyen utazik ő is.

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.10.13. 13:15:34

Most utána néztem. Valóban tévedtem kissé.

A 27 EU-ország nettó átlagbére 1620 euró, míg a magyarországi nettó átlagbér 690 euró.

Egyébként a legnagyobb nettó átlagbér Luxemburgban van: 3340 euró, a legkisebb pedig Bulgáriában: 260 euró.

Magyarország a 27 ország között egyébként a 21. helyen áll. Az összes "régi" EU-tagban magasabb a nettó átlagbér, az új 12 tag között pedig Magyarország a 6. helyen áll.

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.10.13. 13:17:12

@reKorrekt:

Magyarország a gazdag világ része, bár azon belül az utolsók között van. Salamon-szigetek meg szegény ország, az ottan nettó havi átlagbér 90 euró körül van.

S.O.A. 2010.10.13. 13:20:44

@Birca Maxval: az benne a rossz, hogy undorító érzés látni és kiszolgálni az átgondolatlan, liberális, eu-s esélyegyenlőséges szar rendszert, az SLK Mercit vezető osztrák nyuggereknek "nullás jegyet" adni, a zsigulis erdélyi nagycsaláddal meg fizettetni, mint az állat, több ezer Ft-ot. Miközben a nagy liberális, eu-s esélyegyenlőséges rendszerben odaát a magyar vendégmunkás a kutya után az ember legjobb barátja... (az volt az egyedüli szerencse, hogy a BH Zrt. komp üzletága a törvények szerint valamiért nem számított tömegközlekedésnek, hanem teherfuvarozásnak és személyszállításnak, ami miatt önkényesen választhatták meg a vezetők a lehetséges kedvezményeket, és a sok okostojás pedagógus, közalkalmazott meg diák meg mindenki ott hisztizett, hogy nem 50% kedvezményt kap, hanem olyan jó 15%-ot...)

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.10.13. 13:21:19

@Birca Maxval: Hát átlagban közel 1000Eurót tévedtél! Az nem kis szám! Azért a 12 új tag közül is csak a 6. helyet sikerült elcsípni! Ami szintén nem nagy fegyvertény! Meg kellene vizsgálni, hogy honnan jutottunk ide.

movhu 2010.10.13. 13:23:54

A megoldás pedig olyan egyszerű volna. Én nem sajnálnám a nyugdíjasoktól a 90%-kos kedvezményű menetjegyet sehová. De ez pont elég volna hogy a "csak úgy utazzunk, mert nem kerül pénzbe" típusú hozzáállás megszűnjön. Nem vagyunk mi ennyire gazdag ország.
Arról nem is beszéljünk, hogy személyesen tudok olyat, hogy az öreg nyugdíj apuka az AloeVera biznisz motorja, mert ő megy a termékekért és ő teríti a környező településeken is, mert semmibe sem kerül neki az utazás, és legalább nem unatkozik otthon.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.10.13. 13:24:30

Nyugi Zero,nem fog az összes nyugdíjas idejönni.:))
de ez neki: @CD-R80: is eszébe jutott.

Fiona_kedvence 2010.10.13. 13:26:25

@Birca Maxval:
most még 6.-ik, de pár év múlva már itt is az utolsók között leszünk

a többiek jönnek fel, mint a talajvíz

subtotal 2010.10.13. 13:26:25

Szerintem nyugdíjasoknak megyén belül havi 5 retúr utazás 90% kedezménnyel, a minden más utazás 25%-kal. Ha nagyon rosszul van és kórházba megy, úgyis mentő hozza viszi (gondolom, de lehet tévedek).

guapo 2010.10.13. 13:26:57

A dolog pofonegyszerű, csodálom h senkinek nem tűnt fel: a feltételek közé be kell emelni a magyarországi lakhelyet és probléma letudva. Az írek ugyanígy jártak el, és a kikötés úgy szól, hogy amennyiben a kedvezmény igénybevételének feltételei között csak az életkor szerepel, úgy természetesen mindenkire érvényes. Nos, bővíteni kell a feltételrendszert ezzel az egy aprósággal, és akkor nem lesz érvényes minden 65 éven felülire, csak minden 65 éven felüli magyar lakosra. Pont, ennyire egyszerű.

egyetlenke 2010.10.13. 13:29:04

nem olvastam végig a kommenteket. én is elvenném a kedvezményt. nem mondom, hogy fizessenek teljesárút, de nonszensz, hogy ingyen utaznak.
fiatal (nagyon fiatal) vagyok, dolgozok és levelezőn tanulok. Budapesten van a munkahelyem, a családom és az iskolám az ország másik végében. nem tudok megfizetni egy olyan albérletet, ahová be is tudok jelentkezni, ennek következtében a teljes áru BKV bérleten kívül közel 7.000!!! Ft hogy elmenjek vizsgázni, vagy meglátogassam a családom. A nyugdíjasok kedvezményét éne finanszírozom, hiszen adófizető vagyok, ellenben nem hogy gyógyfürdőbe nem jutok el, de vizsgaidőszakban sokszor húst is csak fényképen látok.

Nem sajnálom tőlük, de nem engedhetjük meg magunknak, ezt tudomásul kell venni.

pfekete101 2010.10.13. 13:32:47

Szerintem a 65 ev felettieknek igenis legyen ingyenes az utazas (az EU nem sokat dob a latba).
Na jo, csak annak legyen ingyenes az utazas, aki dolgozott is az eleteben es adozott rendesen. En igy oldanam meg.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.13. 13:39:26

@CD-R80:

nem hatalmas, de probléma ...nem véletlen, hogy ilyen, mint Magyarországon, semelyik EU-s országban nincs.

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.10.13. 13:39:43

@Rettegő:

Erdélyi miért fizetne? 2007 óta Románia EU-tag. A román nyugdíjas sem fizet.

2010.10.13. 13:40:06

@eszkep:
"Teljesen nonszensz, hogy BÁRKI is INGYEN vesz igénybe egy SZOLGÁLTATÁST."
Ezzel én is egyetértek. De lehet, nem tizenakárhány év elteltével kellene ezen nyivákolni.

"Tíz évvel ezelőtt még nem volt blog, így Vastagbőr sem."
3 éve már volt. Jó reggelt neked is!

@Lakatos Péter:
"Nagy baromság, amit írsz. Igyekeztem kedvesen fogalmazni"
Vagy csak nem fogtad fel, hogy mit írok. De nem baj, igazán nem vártam el. Mindenesetre a kedvességedet köszönöm. Szövegértelmezésre meg majd gyúrsz még, és meg is leszünk szépen.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.13. 13:40:40

@fuszujka:

amit a te adódból finanszíroznak, mert az utasok X százaléka ingyen utazik.

csiribi (törölt) 2010.10.13. 13:41:12

Ha már hasonlitgatunk...
Negyvenöt évvel ezelőtt - akkor voltam kezdő gépésztechnikus - 920 HUF volt a kezdő fizetésem.
1D volt kb. 17 HUF
920/17= 54 DM / segítek számolni:)
Kérdés: melyik mai fejlett! EU országban kerestek ilyen jól az akkori nyugdíjasok? - vad kelet kivételével!!!
Ide kívánkozik az üzemi párttitkár válasza arra a kérdésre, miért keresünk "ilyen jól": fiacskám, nyugdíjas korodra szép nyugdíj, ingyenes orvosi ellátás vár...:)
Kérdés: ki nem mosolyog?
Ja, az apám fizetése - vezető jogtanácsosként - 2100 HUF...akkor
Ja, ennek a párttitkárnak a "leszármazottai, pályatársai!!!" ott vannak az ország vezetésében...
Mit is keres ma egy kezdő technikus?
Minimálbér, ha egyáltalán van munkája...
76000/274=277,37EUR
Ugrásszerű fejlődés... - Hofitól:)
Mégis: nem az akkor diploma nélkül dolgozó, ma "szép nyugdíjt " felvevő nyugdíjasokon kéne elverni a port, hanem talán azokon, akik húsz évig az akkori párttitkárból és leszármazottjaiból milliárdosokat csináltak.
Ja, hogy a szegény osztálybelibe könnyebb belerúgni...:)
Majd lesztek még ti is nyugdíjasok, megjósolom, ez az ország még szarabbul fog állni, nem kizárt, hogy benneteket már kizavarnak nyugdíkorhatár elérésekor a temetőbe.
Megérdemelnétek...
Ja, fölösleges válaszolni, ebbe a közegbe szarok mindenkire, aki nem tiszteli a szüleit:)

Mr. Davidson 2010.10.13. 13:43:08

A cikk végén lévő bekezdéséhez:

egyszer írtam egy levelet a volánbusznak, hogy mi lenne ha a két kritikus időablakban: 05-09 óra és a16-19 óra között a nyugdíjasok nem utazhatnának ingyen.
Ez volt a válasz:

"A VOLÁNBUSZ Zrt. személyszállítási tevékenységét a Polgári Törvénykönyv általános, valamint vállalkozási szerződésre vonatkozó előírásai, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv., a 20/1981. (VI.19.) Mt. rendelet szabályai határozzák meg. Fentieknek megfelelően a díjszabásról, illetve az egyes bérletfajták, kedvezmények használatáról, bevezetéséről, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékessége dönteni.
Fentiek alapján az Ön által felvetett nyugdíjas igazolvánnyal történő utazás lehetőségét nem áll módunkban korlátozni."

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.10.13. 13:44:39

@csiribi: Hátte hülye vagy! Többet nem kívánok hozzáfűzni!

Eltona 2010.10.13. 13:46:03

@Kepan:
Igazad van, csak ez most nem erről szól.
Engem minden zavar, ami korrupt, igazságtalan.
Ahogy az előbbi kérdéskört meg kellene oldani (erre nem sok esély van, amíg "politikusaink a szavazat maximálásnak megfelelően nyomkodják a gombokat, nem pedig a társadalmi érdek vezérli őket), ugyanúgy a bűnöző politikusoknak, társadalmat terrorizálló kisebbségi honfitársainknak minél előbb börtönben/munkatáborban lenne e helyük.

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.10.13. 13:49:41

@reKorrekt:

Ott az havi átlagbér nettó 90 euró körül van.

CD-R80 2010.10.13. 13:50:08

@zero: Ez ám az érv, ha máshol nincs itt se legyen. Ha valami máshol esetleg van, akkor arról meg kussoljunk..vagy max. egy-két hülye felveti de ki nem szarja le.
Meg tudod mondani mennyibe kerül az államnak ez a nyugdíjaskedvezmény? Én nem találtam róla semmit. De gondolom nem ez a pénzösszeg húzza le az országot a legjobban.

Énbagoly 2010.10.13. 13:52:07

Én meg sem tudom mondani, hogy mire odaérnék, addigra mennyi lesz a nyugdíjkorhatár. És nem én mondtam, hanem ehhez nagyon is értő emberek, hogy ez a rendszer, ahogy nálunk működik, egyszerűen nem életképes. És az a pénz, amit most nyugdíjjárulékként levonnak, az nem megy külön számlára, csak egy kis része, szóval benne van a nagy közösben. Szerintem ez egész egyszerűen azt jelenti, hogy nem lesz pénz nyugdíjra, ha nem változtatnak nagyon sürgősen. És mi nemhogy ingyenes utazást, de egy büdös forintot sem fogunk kapni nyugdíjként. Vagy lesz olyan 80 év a nyugdíjkorhatár.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.10.13. 13:52:27

@CD-R80: Nem is hiszed mennyi pénzbe van ez! Ne csak a Bp-i tömegközlekedést nézzed! Nézd meg a vonaton és buszon mi van. Szinte csak nyugdíjast látsz!

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.10.13. 13:54:58

@SzGEE:

Ez igaz. Magyarország gyakorlatilag úgy a 21. a 27 ország között, hogy a 22.-25. kicsivel van mögötte lemaradva, 2-3 év maximum és már nem lesznek lemaradva.

Komoly lemaradásban csak Románia és Bulgária van Magyarországhoz képest, viszont e két ország a magyarországi többszöröse a növekedési ütem. A jelenlegi ütem mellett 7-8 év alatt érik el a magyar szintet.

S.O.A. 2010.10.13. 13:57:21

@Birca Maxval: mint írtam, ez még az előtt volt, hogy beléptek volna az unióba.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.13. 14:03:37

"Aki szerint ez "szemétség" meg "kitolás" a nyugdíjasokkal, annak javaslom, hogy menjen ki reggel 7 órára a népligeti buszpályaudvarra, és keresse meg a Hévízre induló gyorsjáratot. "
Aki szerint pedig gáz, hogy ingyen utazhatnak, az dolgozzon végig 40 évet (nem irodában lebzselés), aztán utána ha ki tudja fizetni a jegyet (meg ha nem hal éhen a nyugdíjából) akkor buszozzon, ha még tud mozogni.

Külföldi 65 év feletti meg nem sok van szerintem a tömegközlekedésen.

Avagy olyat lehetne bevezetni, hogy ingyen utazik, lakóhely és környező nagyváros között, mert kurva sok kis faluból kell járni kórházakba, stb.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.13. 14:06:30

Jut eszembe, meg kéne nézni, hogy Németországben, Franciasországban hány nyugdíjasnak van autója (ja és milyen), és itthon.
Lehet, hogy náluk nem különösebb nehézség az idősebbeknek eljutni valahova.

Homeoffice 2010.10.13. 14:07:44

Nah mostakkor kérem szépen felmerül egy kérdés.
Ezek a járatok ugye menetrend szerint mennek.
Akkor is elindulnak ha egy muki ül rajta.
Ha csökkentik a járatokat, akkor a kormány "nemzetellenes"

CD-R80 2010.10.13. 14:09:06

@Noname Cowboy: Nem tudom, én vidéki vagyok. Itt azokon többnyire diákok meg diákkorúak utaznak. Aztán persze nyugdíjasok meg dolgozók vagy dolgozókorúak. De tényleg kíváncsi lennék rá mennyi Nokiás-doboz telne meg azzal a pénzzel. Vagy mennyi autópálya épülhetne belőle. Esetleg hány éhező szegény gyereket lehetne vele jóllakatni mert a benzin miatt elfogyott a család pénze. Értem én hogy nem olcsó.. De melyik az a vonal ahol a legtöbb nyugdíjas utazik? pl. kórházba vagy szakrendelésekre vidéken, meg amit zero is írt gyógyfürdők környékére. Aztán kb. ennyi. Én nem ismerek olyan nyugdíjast aki hobbiból utazgatna, vagy mindennap 200-300km-t buszozna fürdőzni. Jó ha havi egy alkalom van ilyen náluk.

2010.10.13. 14:09:07

Egyébként tök egyszerű erre is a megoldás (mármint a mai áldatlan állapotokra). Számtalanszor szajkóztam és számtalanszor le is anyáztak miatta.
Önkéntes nyugdíjbiztosítás. Fizesse mindenki magának előre a nyugdíjat, annál a biztosítónál, ahol akarja és annyit, amennyit akar. Ha akarja, akkor rakja a pénzét párna alá, vagy keressen egy biztosítót ami tetszik neki, vagy fizesse tovább az álllami biztosítást, esetleg igya el a pénzt vagy akármi - tökmindegy. Az ő pénze, döntsön róla ő maga; ne pedig az állam vegye el és majd adjon annyit, amennyit jónak lát. Így mindenki annyi nyugdíjat kap, amennyit félre tudott tenni és akor megy nyugdíjba, mikor jónak látja. Nem lenne az a helyzet, hogy 3millió ember tartja el az egész országot, köztük 3millió nyugdíjast is.
Persze az átállás erre nem lenne egyszerű, de ha nem lépjük meg, akkor csak úgy lehet megúszni az öregedő társadalom következtében létrejövő balhét, ha folyamatosan növeljük a nyugdíjkorhatárt.
Most lehet dönteni:
- Tönkremegy az ország, mert egyre kevesebb lesz az aktív kereső.
- Emeljük a nyugdíjkorhatárt (idővel 75 év fölé).
- Mindenki magának fizeti a nyugdíjbiztosítást és az állam nem szól bele.
Én az utóbbira voksolok. Nincs kedvem mások nyugdíjas éveit fizetgetni.
Egyébként ugyanezt alkalmaznám az EÜ-ben is. Ott is kénytelenek leszünk valamit tenni, mert a mostani helyzet nem járható. A "segítsünk-mindenkin" elv nem működik, mert mindig nagyon sok potyautasa lesz a rendszernek, akiket azok tartanak el, akik tisztességesen dolgoznak.

Ugyanez a helyzet a kedvezményekkel. Kedvezményt csak 18 év alattinak adnék, senki másnak. A többi meg oldja meg magának ahogy akarja. Régen tudtak menni az öregek is biciklivel meg gyalog. Nagyapám 72 éves koráig naponta legyalogolt jópár kilométert. Szerintem most is menni fog az. Ha meg buszozni akar, akkor fizesse ki az árát, mint ahogy régen is fizettek a hasonló dolgokért.

Na mindegy, ennyit erről.

boyler 2010.10.13. 14:13:29

@bierkamp:
Te vörösfejü elmebeteg, az iszap ömlést te okoztad bosszúból!
Szégyelld magad!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.13. 14:16:51

@CD-R80: Két nagyanyám, és azokból a falukból akiket ismerek, kb. semmit nem utazik. Ha igen, akkor 50%-ban az én autómmal (elviszem).

Barátnőm szülei nyugdíjasok (ja, korengedményes, kutya bajuk, 60 körüliek), ők ingyen utazva a szüleikhez járnak kb. havonta. Amúgy nem szorulnának rá, és autójuk is van, de nem hiszem, hogy azok a gátlástalan éősködők (hacsak azért nem, mert még lazán dolgozhatnának).

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.10.13. 14:21:53

@Kepan: "kezdjétek a nyugdíjas szüleiteknél, nagyszülőknél a balhézást. Aztán kíváncsi vagyok mit reagálnak ők a felvetésre."

anyám nemegyszer mondta már ,hogy lenne kevesebb a nyugdíja csak normális BÉREKET kapnának az emberek,tudod van ilyen is,jah és 70 körül kap....

Marcellusca 2010.10.13. 14:22:30

Szegény, 65 felettiek. Sosem fognak a 4-es metrón utazni. :)
Még, ha fizetnének se. :D

index.hu/belfold/budapest/2010/10/13/tarlos_2015-re_keszulhet_el_a_metro/

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.10.13. 14:28:10

@blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year: Képzeld nyugdíja anyám is azt azt akarná, hogy kelljen fizetni! S 35eFt a nyugdíja! Ehhez mit szólsz??,

cso zsi 2010.10.13. 14:31:41

@csíz: 75 év fölé emelnéd? De akkor legyen 110%-os foglalkoztatottság is hozzá.
Jelenleg munkanélküliség van. Mellesleg, milyen munkakörökben alkalmaznád a 73 évest? Portásnak ma már biztonsági őri papírral lehet menni.
Az utakon sofőrként, buszokon utasként nem akarják látni ezt a korosztályt, és még a munkahelyet is elvenné az aktívabb elől?
Vagy hová emelnéd még a nyugdíjkorhatárt? A lényeg, hogy ne érje meg azt?
Nem lenne egyszerűbb 65. évnél Dunába lőni őket?

Prof. Dr. Simon Templar 2010.10.13. 14:37:59

@Marcellusca: Na akkor elmondanám, hogy mely nyugdijasok azok, akiknek nemcsak a kedvezményét, hanem a nyugdiját is 100%-ban megszüntetném.

A biszkubélák, hársistvánok, bereczjánosok stb. teljes nyugdiját...ezeknek a rohadt gyilkosoknak ne járjon semmi!!! Mivelhogy nemcsak ez a kedvezmény élt túl x kormányt, de valami általam ismeretlen okból se az Antall, se az első Orbán-kormány (a szocik persze, hogy nem) nem is érintette a kiemelt nyugdijak kérdését..

tortenelemportal.hu/2010/06/buntetlen-bunosok-i-a-rozsadombon-vezekelnek-a-diktatura-egykori-vezetoi/

ugyanis ezek a mocsok szarjankók ugyanúgy igénybe veszik a kedvezményeket, mint A és D nyugdijas, mikozben nem elég, hogy nem egy vizes pince mélyén lehelik ki ótvaros lelküket, de még vidáman osztogatják az észt, mint biszku tette.

(elnézést, a hosszú i betűt lefelejtették a klaviatúrámról)

CD-R80 2010.10.13. 14:40:36

Aki amúgy el akarja venni a nyugdíjasoktól ezt, az gondolkodjon el ezen is..
www.youtube.com/watch?v=FEmxlipx7ZM&feature=related

:)

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.10.13. 14:44:18

Nem azokkal van a baj, akik használják az ingyenességet. Azokkal, akik ezt kitalálták.

Az én két szülőm össznyugdíja 400 ezer Ft felett van. Apám mindenhová kocsival jár. Anyám busszal, s nyilván nem lesz hülye jegyet venni, amikor ingyen is utazhat (67 éves). Én sem fizetek direkt tripla árat a boltban.

Utó Pista 2010.10.13. 14:46:39

@bierkamp: Te faszkalap, nálunk 3 éve béremelés sem volt, nem hogy visszamenőleg kompenzálnák az inflációt!

eznemigaz 2010.10.13. 14:50:26

Sziasztok!

Szerintem az nem teljesen normális ebben az országban, hogy némelyik nyugdíjas azért utazik pl. Pestre Balaton melléki településről, mert itt pár forinttal olcsóbb a tojás, olaj...stb. Én nem olyanról beszélek, akinek ez a néhány Ft is számít! Más nem nyugdíjas korú embernek meg gondot jelent az is, hogy egyáltalán a munkahelyére eljusson, ha egyáltalán van olyan.
Valamiért jelenleg senki nem mer a nyugdíjasokhoz "nyúlni". Tisztelet a nem kevés számű kivételnek, de nem csak ún. kisnyugdíjas van az országban. A jelenlegi fizetésekhez viszonyítva pl. a havi 100-120.000 feletti nyugdíj nem kis nyugdíj. Szerintem. Járjon utazási kedvezmény, de ne alanyi jogon, hanem a nyugdíj függvényében.
A hévízi járat ismert probléma....

Szép napot mindenkinek!

vomit 2010.10.13. 14:53:21

az itt jelenlevok jo esellyel nem fognak nyuggerkent ingyen buszozni.
es nem (csak) azert, mert eltorlik addigra, vagy nyugdij/busz sem lesz.
penzcentrum.hu/cikk/1025496/1/nyugdijrulett_a_tulelesert_hanyan_halnak_meg_a_korhatar_elott

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.10.13. 14:57:53

@eznemigaz:

"Szerintem az nem teljesen normális ebben az országban, hogy némelyik nyugdíjas azért utazik pl. Pestre Balaton melléki településről, mert itt pár forinttal olcsóbb a tojás, olaj...stb. "

Ez a hobbija. Szeret buszozni, vonatozni.

Ismerek ilyen embert. Utazik 60 km-t, mert a cukor egy forinttal olcsóbb ott. Viszont amikor becsenget a csodapárna-ügynök, megveszi tőle 12 havi részletre 150 ezerért a csodapárnát és a csodalepedőt, pedig ha elmenne 5 km-re egy bútorboltba, ott megkapná ugyanazt 25 ezerért.

2010.10.13. 14:59:16

@cso zsi:
Drága egyetlen felebarátom! Tudsz te egyáltalán olvasni, vagy csak write-only üzemmódban írogatsz ide?
Életem értelme, arany tubarózsám, hol írtam én azt, hogy támogatnám a 75 év feletti nyugdíjat?
Először tanulj meg olvasni. Ha megvan, utána feküdj neki a szövegértelmezésnek. Ha ezt is sikerrel vetted, utána elvitatkozhatunk a leírt dolgokon.

Kepan 2010.10.13. 15:17:13

@blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year:
Nem lenne rossz valóban, de akkor szegregálni kéne.
Ha én mondjuk jelentősen több fizut kapnék, akkor jobban tudnám a szülőket támogatni (bár még nem 65 évesek). Utazásban is, illetve amiben lehet.
De sajnos azok a 65 felettiek, akiknek például nincs gyerekük (bármi ok miatt), nehezen fogják megérteni, miért kapnak kevesebb nyugdíjat, csak azért, hogy az aktív munkavállalók többet vihessenek haza.

Lehet hogy már leírta valaki, de véleményem szerint a nyugati társadalmakban van akkora nyugdíjuk -és egyéb megtakarításuk az ottaniaknak hogy ne okozzon gondot az utazási költség. Itt még csak ~10-12 éve kezdődött az egész. 2-3 generációnyit kell talán csak várnunk és nálunk is lehet élvezni az öregséget...

pepin_nymburk 2010.10.13. 15:43:08

Jó lenne már abbahagyni ezt a "mai nyugdíjasok építették újjá a romokból az országot" szöveget...
Aki ma 75-80 éves, az a 1945-50 közötti újjáépítésekkor tinédzser volt...10éve még jogos volt a szöveg (Megyó nyerhetett ezzel 2002-ben), de ma már felejtős...
Vagy aki 1942-ben született, az homokozó lapáttal hordta a földet kis fatalicskában 1947-ben????

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.10.13. 15:59:27

@pepin_nymburk:

:-)

Igen! Apám 1958-ban érettségizett, anyám 1961-ben. Mindketten már a díjmentesen utazók kategóriájában vannak.

cso zsi 2010.10.13. 16:21:18

@csíz: Az a gond, hogy nem csak a te buksidban fordult meg a végtelenségig kitolt korhatár, még ha nem is támogatod. Itthon is, és az EU-ban is végelgyengülésig munkaképesnek kívánják nyilvánítani a népeket, hogy a nyugdíjat ne kelljen kifizetni.
Munkát már kint sem nagyon kapnának, max nem rúgják ki őket..
Lehetne saját zsebből állni a dolgot, mint pár helyen a világon, ahol viszont a jövedelemből ez megtehető.

kuckucmadar 2010.10.13. 16:29:46

KÁR!!!
-hogy a hozzászólások jó része anyázásból, mocskolódásból áll (ésszerű javaslatok helyett)...
-hogy gyűlölködés, irigység csepeg mindenünnen...
-hogy nem szúr szemet senkinek,hogy a tízmilliós csodakocsikat 20 év körüli suhancok vezetik (biztos véres verejtékkel keresték meg a rávalót) és nem a nyuggerek- ritkán akad kivétel...
-hogy a legtöbb 65 feletti örül, ha mozogni tud, nem a túlzsúfolt tömegközlekedési eszközökön élvezetből tapostatni,lökdöstetni,gúnyoltatni magát...
A munkavállalók keresete igazatok van, nem sokat ér...

2010.10.13. 16:40:55

@cso zsi:
És?

@kuckucmadar:
- Javaslat? Hol? Itt? :) Ahelyett, hogy ide írogatná mindenki a nyavajáját, írhatna javaslatot a megfelelő helyekre is. Időben hasonló lenne. De ez a blog nem erről szól. Ezért megy anyázás is itt. Egyfajta gőzkieresztőként funkcionál. Jó magyar szokáshoz híven egymást piszkáljuk, mert az olyan jó! :)
- Igen, ez már csak így van a társadalomban, főként mifelénk.
- Látod? Most te irígykedsz a 20 éves fiatalokra, akiknek tízmilliós csodakocsija van. Nemtán te is magyar vagy? :)
- Az utolsó mondatodnak nincs értelme abban a formában, ahogy leírtad.

2010.10.13. 16:42:17

A fél havi jövedelmemet feltettem volna arra, hogy kétszer megy ki a komment. :D

pepin_nymburk 2010.10.13. 16:46:23

@kuckucmadar: Azért tegyük hozzá, hogy ez nem gazdasági kérdés volt 1997-98-ban elsősorban, hanem egy párt választásokon való győzelmét volt hivatott szolgálni, és azóta sem mert hozzányúlni senki.
A józan többség nem örült neki akkoriban, biztos lehetsz. Az pedig, hogy mindenki nekiesik a másiknak, és egymás zsebében turkál, kedves Árpád-kori magyar szokás. Vissza kell állítani az 1997 előtti kondíciókat, és kész, meg van oldva a dolog.

2010.10.13. 16:58:19

Egyszer adni egyvnyugdíj emelést,, de nem csak a nyugdíjat, hanem a következő nyugdíjba menőknek is a százalékot, aztán végleg eltörölni minden kedvezményt.

A DB-vel utazom, itt az kap kedvezményt, aki Bahncardot vesz, nekem az 50%-os jegy évi 250€-ba kerül, sokat utazom megérti. Az is kap kedvezményt aki akciós vonatjegyet vesz, lehetőleg jó előre, az inernetes vásárláshoz is adnak, az automatához is. A pénztárnál a legdrágább.

A városi közlekedésben az kap kedvezményt aki a 9-órát (reggel 9-tól ) bérletet vesz.
Hamburgban napi jegy van, egy napi jegy kevesebbe keül, mit 2 db rendes jegy. Paderbornban feltültő kártyás jegy is van, az is olcsóbb. Kasseben ha 5 jegyet veszel olcsóbb mint egyenkétn.

Nyugdíjasnak itt semmilyen kedvezmény sehol nincs. Azok egyébként is autóval járnak.

2010.10.13. 17:02:50

A táblázat régi lehet, mert a Bahncard 50 250€ a Bancard 25 edig 50, de bárki kiválthatja. egy évig érvényes, és pontgyűjtó is egyben, a pontokat mindenféle szlgáltatáshoz - pl külön váróterem - lehet igánybe venni.

kuckucmadar 2010.10.13. 17:40:21

@pepin_nymburk: Kezdő blogger vagyok. Köszönöm az udvarias útbaigazítást!Arról akartam írni, hogy a mai fiatalok mai keresete (ha nem ügyeskedéssel szerzik, a megélhetéshez kevés.)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.13. 17:53:44

Hű, az első pár mondat eléggé péterannás lett! :S
A rendszer tényleg Horn óta így van. (értsd. világ teremtése)

De más országokban is voltak dolgok. Pl Bécsben simán elfogadták a beléptik fizetésénél a magyar nyelvű diákigazolványt, pedig ha jól rémlik, nemzetközi kéne. Mindegy. Spóroltunk 3 Eurót.

Disznó Úr 2010.10.13. 20:30:51

A rendkívül népszerű XIII. kerületben a reggeli és délutáni járatokon sajnos nem kedves, finom, idős zongoratanárnők, hanem szájas ősprolik terpeszkednek és vonszolják a banyatankot. Itt ugyebár statisztikailag igazoltan a legmagasabb az mszp-vallás hívőinek aránya az országban.

Valóban: a kor, illetve az ún. "ledolgozott élet" (hogy utálom ezt a kifejezést) még nem minden. Tényleg így van ahogy már sokan leírták: ha az elmaradott nyugati országokban sem fussa ilyen luxusra, akkor nálunk abszolúte indokolatlan. Persze: a Kádár-nyugdíjas mindenre ugrik, ami ingyen van, leginkább egyébként azok, akiknek viszonylag magas nyugdíja van, mert ez nem rászorultsági, hanem mentalitásbeli kérdés.

Ja, egyébként a szépkorú kifejezéssel is tele van a hócipőm, ennél eufemisztikusabb seggnyalást kevés más szó tud így megjeleníteni, úgy látszik már átmegy a pc nyelvhasználatba is.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.13. 20:51:07

@csíz:

benne van a posztba hogy mit javasolok, vaksi

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.13. 22:42:50

@CD-R80: :D:D:D:D:D

@Disznó Úr: Nem, ott olyan luxusra fussa, hogy a nayugdíjasok tudnak autót tartani, nem banyatankot vonszolnak.

@Frengi: Ezt mondom.

yda 2010.10.13. 22:49:44

@zero:
zero igazi zéró vagy ,kár volt ilyen hatalmas munkát végezni ,ilyen sok adatot gyűjteni ,
megmondom miért :3 hétig voltam Budapesten ez idő alatt utaztam a ingyen a BKV minden nemű járatán de a 3 hét alatt ott hagytam az az feléltem 200000 forintnyi valutát ami az ilyen siró
posztolókat gazdagit, te mikor költesz 3 hét alatt enyi pénzt pld. Szlovákiában,Romániában,stb.
Természetesen ebből hazahozatalra nem vásároltam semmit.
A kérdés az ,hogy ha jegyet vettem volna Kb.10.000 ft-re és elköltök 30000-et miből gazdagodnál
meg!

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.10.13. 23:39:51

@yda:
Rendszeresen elköltök 3 hét alatt 200000 ft-ot anélkül, hogy valami tartós dolgot vennék. albérlet, közüzem, net/telefon/tv, kaja, egy kis kultúra, mindezt nem egyszer egy évben hanem folyamatosan... és fizetek a tömegközlekedésért. Ha a családot beleveszem, akkor egy kicsivel többet. Mindegyikünk fizet a tömegközlekedésért.

"A kérdés az ,hogy ha jegyet vettem volna Kb.10.000 ft-re és elköltök 30000-et miből gazdagodnál
meg! "
A kérdés az, hogy azért mert három hétig itt szórakoztál, szerinted mennyi az a pénz ami az államhoz kerül a szaros egyszeri 200 000 ft-odból, azaz mennyi az amiből meggazdagodott pl zero?
Megsúgom, kevesebb mint amit a tömegközlekedésre elköltöttél volna, kevesebb mint az a pénz amit zero és a többi adófizető biztosított neked, hogy Te ingyen utazhass.
Legközelebb ne gyere inkább gazdagítani minket. Inkább tanulj még magyarul... beszélni, írni pl.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.10.14. 19:45:34

@CD-R80: Na ez az. A volt táskatúró szembe szomszéd (komcsi vámos) megkap valami 165 ezret kézbe, 25 év munkaviszony után, csókolom... Mellette elmegy kicsit hétvégente melózni a hajóállomásra pénztárosnak (5-8 ezer/nap) és bumm, van 220 ezer egy hónapban. Nem fáradt meg a teste 25 év táskában matatás után. Mellette kettővel a néni kap olyan 68 ezret és legalább tíz évvel öregebb, 14 éves kora óta dolgozott, látástól Mikulásig. No comment.

Madass 2010.10.16. 13:02:18

életem mind a 29 évével üzenem a csökött agyú "dolgoztál volna le 40 kemény évet" csapatnak, hogy:
1, én 10 éve dolgozok, de ha a jelenlegi rendszer marad, nem hogy 40, de 100 év munkaviszony után sem lesz nyugdíjam.
2, leszarom, hogy hány évig építetted a kommunizmust, mivel a Te befizetéseidet elherdálta és főleg ellopta a drágalátos proletár élcsapat (ennek ellenére valószínűleg most is rájuk szavazol), jelenleg ÉN fizetem a nyugdíjadat és az ingyenes utazásodat.
3, aki abból, hogy vissza kéne venni a 100%-os ingyenességből, levezeti, hogy dunába akarják lőni, az nézesse meg magát szakemberrel.

2010.10.16. 14:04:02

@Madass: Na persze, könnyen pofáznak a nyuggerek, ezer éves történelmünkben soha senkinek nem volt olyan jó dolga, mint nekik. Ingyen tanulhattak ameddig csak ésszel győzték, elhelyezkedési nehézségük egy percig sem volt a teljes körű foglalkoztatottság miatt, túlóra, hétvégi munka, kirugással fenyegetés ismeretlen fogalom volt, sztk-ra ment a fogpótlás meg minden, a kormány a seggük alá tolta a jelképes bérű, új építésű, hipermodern lakást is, amit később a forgalmi érték 1/6 áráért megvehettek a privatizációban, aztán eladták piaci áron életjáradékért az otp garanciának, e mellé még van olyan nyugdíjuk, ami több, mint a legtöbbünk nettó fizetése, és akkor még van képük arról prédikálni a fiataloknak, hogy nekik milyen szar életük volt, és emiatt az nekik jár, hogy ingyen legyen minden. Mi van???

Horizont 2010.10.16. 14:49:24

@csernaja obca: Kifelejtettél egyetlen szócskát!!!!
"könnyen pofáznak a nyuggerek" EGYES (!!!!) nyuggerek kedves csernaja obca! Mindjárt másképp hangzik ugye! Megy az általánosítás piszkosul.
Talán azokat kéne szidni aki adja nem aki elfogadja!! Én például nem helyeslem az ingyenes utazást, de ha nyugdíjba érek, szerinted ha felszállok a távolsági buszra, mondjam a sofőrnek azt, hogy az igaz ingyenesen utazhatnék de kérek egy jegyet!???? Na ugye!
Hülye emberek meg mindig akadnak az emberek között fiatalként és nyuggerként is.
Ez a nyuggerezés is szánalmas...

guma 2010.10.16. 15:15:01

@csernaja obca: Te komolyan azt gondolod, mindenki a múlt században ment nyugdíjba? Sokan tegnap még a közös kasszába pakolták a pénzt, amiből tanulhatsz, Gyes, eű van stb.

Érdekes hogy nem a politikust támadod amiért a kedvezmények dzsungelét felépítik. Miért nem a tiszta, átlátható rendszerért nyitod ki a szád??? Ahhoz kicsit gondolkodnod kellene. Ugye???

Horizont 2010.10.16. 16:06:04

@guma: csernajával vigyázni kell. Különben nem nyikhaj ő a számításaim szerint:))) Nem is értem, sem őt, sem mást. Nem tudják, hogy jobb esetben mindenki megöregszik egyszer? És csak ebben az esetben lesz szerencsés ember! :)

vanunu1952 2010.10.16. 16:55:45

Volánnál vagyok autóbuszvezető, így elég jól rálátok a problémára. Tragikus jelenség az ingyenes utazási lehetőség biztosítása a nyugdíjasoknak! A fizető utasok sokkal kulturáltabban utazhatnának, ha legalább 90%-os jegyet kellene kifizetni a törzsutazó ingázóknak. Tapasztalatom
szerint ugyanazok a nyugdíjasok utazgatnak. Akár egy kiló kenyérért is beutaznak faluról a városba ha az 10 forinttal olcsóbb mint helyben. Megjegyzem én 85000 ezer forintot viszek haza, ami kevesebb mint az unatkozó utasaim többségének a nyugdíja! Az ingyenességet teljes mértékben el kellene törölni.

guma 2010.10.16. 16:56:21

@Horizont: Nem bántom.
De ha gondolkodik talán nem árt meg neki:)

vanunu1952 2010.10.16. 17:31:37

Csernaja Obca: Ha jól értem te a Kádár rendszert dicsőíted? Abban igazad van, hogy élhetőbb volt mint a mai! Én szívesen visszacserélném.

Horizont 2010.10.16. 17:35:41

@vanunu1952: Ma már ilyent nem szabad mondani.Itt se. A mai fiatalok azt mondják szar volt,akkor szar volt.Ők tudják!:) Különben is hitelből tartották fenn a rendszert (csak tudnám ma mi a francból??)

2010.10.16. 17:35:44

@guma: Na ja, elsősorban a politikusok is felelősek azért, hogy a nyugdíjasokból egyfajta szent tehén lett. Nyilván ők nem fognak jegyet venni az autóbuszra, ha nem muszáj - de miért nem muszáj? 89e Ft-os átlagnyugdíjból nem lehet jegyet venni, de 25e jövedelempótló támogatásból vegyél, mert különben csillós pótdíjakat követelnek rajtad? Ez az egész nyugdíjaskedvezmény még az antalli időkből maradt vissza, amikor a nyugdíjak tényleg megalázóan alacsonyak voltak. De most már nem azok! A kedvezmények jogalapját jövedelemhez kell kötni, és kész. Ugyanúgy, mint pár éve a gázártámogatást.

@Horizont: Mint mondtam, elsősorban a pofázással van bajom. Akinek 140-160e a nyugdíja, és az asszonynak is ugyanannyi, és húznak mellé még egy élejáradékot az OTP-től, és ne adj istók még van egy éjjeli őri állása is egyiknek-másiknak, a cselédszobában meg egy albérlője havi 25-ért, és mindennek a tetejébe ingyenbuszon járnak Hévízre, azoknak csak ne essen ki a szájukon, hogy "ezek a mai fiatalok..." mert a mai fiatalok éppen azért gebednek meg, hogy az ő múltbéli és jelenbéli jólétük anyagi alapjait megteremtsék, és róluk nem gondoskodik ám az állam, ők ha kormányhivataltól levelet kapnak, abban tuti biztos mindig sárga csekk van, nem rózsaszín.

@vanunu1952: Készült egy ilyen film is kb. tíz éve, ami arról szól, hogy négy nyugger fel-alá vonatozgat az országban, mert az ingyen van, és a vonatot jól fűtik, otthon meg fizetni kellene a gázért. Mondjuk a jelenség nem új, a sok lökött poéta is azért üldögélt a kávéházakban a századelőn, mert ott egy csésze feketével meg egy kiflivel órákig üldögélhetett az ingyen melegben (ugyanis a feketét meg a kiflit nem fizették, csak feliratták a főpincérrel. :))

Horizont 2010.10.16. 18:11:51

Ide figyelj @csernaja obca: !!!! Ha pártunk, államunk és szeretett Viktorunk rábólint és megengedik, hogy 40 év meló után elmenjek a francba és még lesz Vastagbőr és megtalálom a billentyűkön a betűket, na akkor nem írhatod, hogy "nyuggerek" mert megkereslek és ellátom a bajod! Értve vagyok??? :DDDDDDD És ingyen fogok utazni, ha fel tudok lépni a buszlépcsőre még...:))

Horizont 2010.10.16. 18:19:06

@Horizont: Lefelejtettem a lényeget: 3 évem van addig nyuggerezhetsz:)

2010.10.16. 18:41:35

@Horizont: Hú, most teli a gatyám! :) Nem vagyok egy Rambó, de azért egy nyugdíjas nénivel bármikor elbánok, hihihi.

vanunu1952 2010.10.16. 18:48:40

A nyugdíjas kedvezmény Horn Gyulához köthető, még a mai napig is a személyigazolványt jópofáskodva Horn bérletként mutatják fel. Az államnak óriási kiadást jelent még az a visszaélési lehetőség is ami a 65-év alatti nyugdíjasok 16 ötvenszázalékos kedvezményén bukik el. A volán vállalatok informálisan megsúgják a gépkocsivezetőknek, hogy ne érvényesítsék a nyugdíjas szelvény rubrikáit, hogy azok soha ne fogyjanak el. A sofőr így tudja, hogy ilyen irányú ellenőrzést nem fog kapni ezért kiad egy 90%-os jegyet az utasnak és ötven százalékát kéri a menetjegynek. Az utas is jól jár mert nem fogy a szelvénye, a sofőr a 90-50 százalék közötti részt teszi zsebre, a Volán pedig visszaigényli az államtól a menetjegy árának kilencven százalékát. Ez a gyakorlat már évek óta működik! Ez azt jelenti, hogy az állam minden 16. utazás után a Volánok részére a menetjegy árának kilencven százalékát kifizeti az utas helyett!

fokabacsi 2010.10.16. 18:55:36

Rágjátok a "nyuggerkánaán" nevű csontot amit odadobtak nektek !Észre ne vegyétek, hogy közben a minimálbért fizető kapitalistává vedlett sokmilliárdos bolsik kilopják a szemeteket. Gondolkodni szoktatok ??!! Ilyen könnyű megvezetni titeket?

Horizont 2010.10.16. 19:09:45

@csernaja obca:
Humorizálni próbáltam na... Nem tudhatod nem-e fekete öves akármi vagyok:))
Ja és verőlegényeket is vihetek:DDDDD

Madass 2010.10.16. 19:15:39

Akárhogy nézzük, az nem normális, ahogy a mostani aktívak jelentős része él. Én pl. rendes, bejelentett, heti 40 órás munkával egy kisnyugdíjas életszínvonalán. Csirkefarhát, akciós élelmiszer, turkáló, nuku nyaralás, nuku kultúra, napi 1500 kalória az egészsége 2400 helyett. Alig várom a telet, mert akkor a fűtés költségei miatt ez még lejjebb megy, és akkor jönnek a hiánybetegségek.
Nem veszik észre a nyugdíjasok, hogyha nem mondanak le néhány kedvezményről, akkor mindenki le fog lépni, aztán mehetnek ki az erdőbe makkot szedni, ha enni akarnak. (félre ne értsétek, nem ez az egyetlen dolog, amin változtatni kell, de az egyik. hogy ne kelljen 4 évente 10 milliárdokkal konszolidálni a közlekedési vállalatokat).

Horizont 2010.10.16. 19:32:14

@Madass: Hiába van igazad! Szerinted találsz ma egyetlenegy magyar embert aki önként lemondana bármilyen előnyről is ami neki van? Akikre ez tartozik azoknak kell(ene) gatyába rázni sok elcseszett dolgot. De mivel nem a Marsról pottyantak ide azok se akiken most múlnak a dolgok (magyarán itt voltak ők is az elmúlt 20 évben) nehezen lépik meg. Mert valakik mindig felhördülnek ha mégis lépegetni szeretnének! A nyugdíjaknál meg sajnos évekig úgy volt a kiszámítás, hogy többet kaptak nyugdíjat mint a nettójuk. Nekem is volt ilyen kollégám nem is egy. Aki meg idős és pl. már 20 éve otthon van annak az emelésekkel csak felment a nyugdíja a sok év alatt, mivel ők mindig megkapták, addig amíg sok munkahelyen nem is volt évekig béremelés se. Nem kéne azért ennyire a nyugdíjasok ellen se fordulni. Biztos úgy vannak, hogy nem sok van már nekik addig is jó lenne egy kis jó még...

fokabacsi 2010.10.16. 19:47:38

@Madass: Miért dolgozol olyan helyen, ahol keveset fizetnek?? A nyugdíjasok miatt? Mikor én valahol nem vagyok megelégedve a fizetéssel akkor elkezdek másik helyet keresni, és lépek !! Nem sipákolok.

2010.10.16. 20:04:14

@fokabacsi: Szerinted van választék? A 1,5 millió munkanélküli országában?

@Horizont: hm... nem akarlak bántani... de lehet, hogy inkább főznöd kellene, a humorizálást meg ráhagyni a Fábryra. :-)

Horizont 2010.10.16. 20:08:14

@csernaja obca: Fábry meg a humor? Na őt lehet, hogy beelőzném már.....Ő is öregszik:))

2010.10.16. 20:17:51

@Horizont: Nemtom, már évek óta nem láttam a műsorát, lehet, hogy közben kiégett. Régebben azért egy fokkal szórakoztatóbb volt, mint Maksa vagy Galla... bár őket nem nehéz überelni.

fokabacsi 2010.10.16. 20:37:28

@csernaja obca: Igen van ! Jelenleg is keresnek legalább 50 000 embert, köztük gépipari munkásokat, hegesztő lakatos gépésztechnikus stb. csak utána kell menni mert a sült galamb nem fog odarepülni.

2010.10.16. 21:04:29

@fokabacsi: 50.000 egy tízmilliós országban pipafüst. Ezek csak azok az állások, ahonnan az emberek elmenekültek jobban fizető helyekre. ;-)

fokabacsi 2010.10.17. 08:53:26

@csernaja obca: Bruttó 300 körül lehet keresni minősített hegesztőként például hegesztőroboton Győrben. Mégis állandó az emberhiány, mert dolgozni kell !

Rwindx 2010.10.17. 12:29:22

@fokabacsi:
Nekem annak idején egy gyakorlati (épp hegesztő) tanárom megmondta hogy túlképzettek leszünk gépgyártástechnológusként, ugyanis jól képzett szakmunkásra lesz szükség. Pedig éppen akkor volt 90 évek eleje amikor szórták ki az embereket mindenhonnan. Előre látta, de megélni már nem élte meg szegény. Nem rémlik hogy az osztályomból aki végzett, valaki is gyártástechnológusként helyezkedett volna el, mert akkoriban arra sem volt szükség seholsem, főleg nem azon a megyeszékhelyen. Így lett a gépgyártástechnológusból rendőr, külkeres, hardverszervizes, üzletkötő, anyagbeszerző, környezetmérnök, hajómérnök, fuvarozó, stb... ja és 2 fő kifejezetten gépészmérnök, kb ők maradtak a szakma közelében.

2010.10.17. 12:38:06

@fokabacsi: és aki nem minősített hegesztő, az hol jelentkezzen bruttó 300-ért? Mondjuk egy tehenész hol kapja meg? Pedig a ganyét hordani sem kevesebb munka, mint hegeszteni! Ki lehet ragadni sztárszakmákat, csak éppen semmi értelme nincs.

fokabacsi 2010.10.17. 13:20:20

@csernaja obca: A tehenész nem hegeszt kamion alvázat, vagy daru gémet. ha a tehén kicsit szomjas lesz, semmi különös nem történik ! De ha a 40 tonnás kamion alváz eltörik és szembegurul egy tömött busszal ? Nem kell elvállalni annyiért. Lehet másik szakmát tanulni. De egyszerűbb sopánkát játszani.

Bootsman64 2010.10.17. 13:24:29

Időben korlátozni a nyuggereket, nem utazik reggel 9-ig - ha igen lyukasszon,vegyen teljes árú jegyet- és délután 15:00 este 19:00-ig. Minden qrwa jármű tele van reggel a banyatankos nyuggerrel mert reggel 5:40-kor kell megvenni a sárgarépát.
Én majd 30 éve dolgozom és lófaszt fogok kapni nem nyugdíjat! Megvonni az ingyenes utazást és fizessenek érte ők is, a kevesebb utas meg direkt jó, végre leülhetek a buszon a 12 óra meló után, és nem sóhajtozik a pofámba egy bunyesz nyugger mert nem tudta letenni a seggét a tömött buszon!

2010.10.17. 14:50:11

@fokabacsi: Ez mellébeszéd. Azt állítottad, hogy csak kilincselni kell, és lesz sok pénz. Én meg azt, hogy ez csak néhány sztárszakmára vonatkozik. Persze, bármit meg lehet tanulni. Egy év alatt negyedmillió forintért megcsinálhatja a minősített hegesztőit bármelyik tehenész. Kérdés, hogy ki fogja felvenni pályakezdőként darugémet hegeszteni 300 bruttóért? Egy ismerős fia most végzett CNC programmozóként, az se rossz szakma, mégsem tud elhelyezkedni, mert mindenütt több évs gyakorlatot követelnek tőle. :-(
Egyébként ha egy tehen felfúvódik, az sem kis kár. Az állatorvos nem szívbajos ám, ha meg hagyják megdögleni, hát az sem ócsó móka, szóval nem kis felelősség van a tehenészeken! Jóval nagyobb, mint mondjuk egy szirszar marketingmenedzseren, aki ha nem talál ki egy új reklámszlogent, akkor aztán igazán semmi különös nem történik, a kutyának se lesz hiányérzete, mégis hazaviszi a tehenész bérének az ötszörösét.

tempefoi · http://tempefoi.blog.hu/ 2010.10.17. 15:51:36

Ez kb ugyanaz a lúzerség, mint amikor a bolsevik diktatúra idején egyedül ennek a szerencsétlen országnak volt olyan vezetése, amelyik komolyan vette a hivatalos maszlagot az internacionalizmusról. Ilyen melléfogásért minimum villamosszék járna. Internacionalista barátaink, akik egyedül az ex-szoci tömbban visszatérő vírusként szinte végigdominálták az elmúlt 20 évet ebben a lepukkadt posztkomcsi bantusztánban (ha nem voltak névlegesen is hatalmon, akkor is övék maradt a gazd-i első vagy második vonal és a média)m a mi f...kat verik a csalánba: a mi pénzünkön hívják meg ide ingyen az összes nyuggert Portugáliától Ciprusig. Ugyanúgy ahogy a mi pénzünkből jótékonykodtak fegyver, élelmiszer és egyéb szállítmányokkal a kgb által ellenőrzött gyökérrágó országokba a szovjetbirodalom idején, ill a mi pénzünkből tartottak el hullarabló nyugati marxista intellektüelleket, hogy azok terjesszék az idióta ballib gondolkodást.

fokabacsi 2010.10.17. 17:58:29

@csernaja obca: Beszélsz mellé ! Ma az országban ha van 10 tehenészet akkor sok. Rengeteg szakma van ahol lehet keresni, csak dolgozni kell. És mozdulni. Kassától Mosonmagyaróvárig .Ha viszont ez nem ízlik akkor nem kell sopánkodni. 18 hónap alatt 19 váltótársam volt , mert elment a régi. Akkor nekem ne beszélj munkakedvről.

fokabacsi 2010.10.17. 18:02:40

@Rwindx: Írd be a gugliba, hogy -gépgyártástechnológust felveszünk.

Rwindx 2010.10.17. 18:20:01

@fokabacsi:
Most van bőven, akkoriban mikor a friss papírommal bementem a Megyei Munkaügyi Hivatalba akkor azt mondták az elmúlt 3 évben talán 2 ilyen embert kerestek. :) De mint mondtam ez a 90-es évek eleje közepe volt, akkor máshogy néztek ki a dolgok. Most műszaki pályán minden ágazatban minden szinten hiány van szakmunkástól mérnökig. Én nem hiszem hogy valaha is abban a szakmában fogok elhelyezkedni :) Jó volt, szép volt, főleg életszemléletben adott sokat, de azóta van pár dolog a hátam mögött.
Amit írtam nem panaszkodásképpen írtam, én jobbára elégedett vagyok azzal amit most csinálok, ha meg valami okból kifolyólag állást kellene keresnem akkor gyanítom pár héten belül lenne találnék is. Műszaki területen maradtam, de nem a gépiparban.

2010.10.17. 18:38:59

@fokabacsi: nincs igazad, és ezt te is tudod. Nem lehet mindenki cnc-s meg hegesztő. Valakinek a villamost is kell vezetni, valakinek a tehenet is ki kell ganyézni, valakinek a gázcsövet is ki kell csákányozni, és ezeknek a valakiknek ugyanúgy joga van megkapniuk a munkájuk értékét, mint a győri hegesztőknek, de a rendszer erre nekik semmilyen garanciát nem tud vagy nem akar nyújtani. Tehát a rendszer rossz. És ötvenezer üres állással nem tudsz megoldani semmit, még akkor sem, ha mindegyik sztárgázsit fizet is. Ötvenezer üres állással maximum ötvenezer ember életét tudod megoldani. A többi mellébeszéd, szerecsenmosdatás.

Rwindx 2010.10.17. 18:51:00

@csernaja obca:
Nem lehet mindenki műszaki pályán, de jelenleg kevesen vannak, aki akarja a jobb fizetés reményében kihasználhatja. Itt jön be a munkaerőpiaci kereslet-kínálat amit múltkor szintén lehülyeségeztél egy másik vita alkalmával.
Ha ötvenezerrel többen dolgoznának műszaki pályán (aminél egyébként sokkal nagyobb hiány van, de nem csak itt, egész Európában és az USA-ban is), akkor annyival kevesebb villamosvezető, tehenész, stb pozicióra lenne jelentkező, ami azt jelentené azokban a szakmákban is jobb fizetést lehetne majd kicsikarni.
Mert hiába kell tehenészetben ember, ha csak arra kétezer embert akarnak foglalkoztatni, de tízezren jelentkeznek rá, akkor ott szar fizetés lesz még az ott elvárhatóhoz képest is, ennek belátásához nem kell lángelmének lenni.

fokabacsi 2010.10.17. 18:58:04

@Rwindx: A tehenészeteknek pedig értékesítési szövetkezetbe kellene tömörülni, és akkor nem 70 Ft-ot kapnának a tej literjéért. Az áruházi polcra a veréb kiteszi 160Ft ért?!? Ráadásul 25 % ÁFA ???!!!

Rwindx 2010.10.17. 18:59:25

@Rwindx: ja, és nem csak műszaki területen vannak hiányszakmák.

Rwindx 2010.10.17. 19:02:34

@fokabacsi:
Persze, sok minden van amit lehetne tenni saját sorsunkért, a másra mutogatás helyett. Még csak a spanyolviaszt sem kell feltalálni, ezek a dolgok más országokban beválltak már.

2010.10.17. 19:47:51

@Rwindx: Pont azért kell az államnak beavatkoznia, hogy ha kétezer tehenészt keresnek, és tízezren jelentkeznek, akkor is ki kelljen fizetni a munka reális értékét a tulajdonosnak. Erre való a minimálbér. Az anomália meg abból adódik, hogy a minimálbér jelenleg mélyen a létminimum alatt van megállapítva.

@fokabacsi: sok mindenre igaz, a tejre pont nem. Pasztörizálni, zsírtalanítani, tartósítani, csomagolni kell, ezt nem a tehenész fogja megcsinálni az istálló oldalához épített deszkabódéban, hanem csakis az élelmiszergyár. Arról viszont az államnak kellene gondoskodnia, hogy az élelmiszergyárak ne törjék le a felvásárlási árakat az önköltség alá. No persze ez már meleg pite, mert könnyen elszaladhat az infláció... inkább hozzá sem mernek nyúlni.

Rwindx 2010.10.17. 20:31:00

@csernaja obca:
Az államnak nem ott kell beavatkoznia, hanem már az oktatási rendszerben főleg ha ő tartja fent. Lehetőleg ne akarjon tizezer tehenész lenni, ha csak 2000 hely van, hanem elég a kétezerpárszáz is. Ugyanez van most a felsőoktatásban, de ott jobban látszódik. Ezerszámra ömlenek a bölcsészek, kommunikáció szakos mindenféle egyéb végzettségű ember, csak éppen munkájuk nem lesz, mert századuk elég lenne. Miközben a másik oldalon meg nagyon durva munkaerőhiány van. Ha úgy avatkozik be az állam hogy a fentieknek biztosítja az elvárt fizetésüket, akkor azzal továbbra sincs megoldva semmi, mert még mindig lesz nyolcezer munkanélküli tehenész aki semmi máshoz nem ért. Eltartani meg ha lehet ne tartsa el őket, hanem segítse őket a hibás döntésüket korrigálni.

2010.10.17. 20:50:35

@Rwindx: Persze, ott IS be kellene avatkozni. Régebben volt is ilyen, pont orbán polgártárs volt az, aki kiadta a jelszót: minden harmadik magyar legyen diplomás! (Ez neki nagyon kényelmes volt 98-ban, mert a második generációs ratkógyerekeket szépen bedugta az iskolapadba, és addig sem jelentkeztek munkanélküli segélyért.) De ez hol is kapcsolódik ahhoz, hogy ha a volt munkahelyemen megcsináltam egy munkadarabot, és a megrendelő fizetett érte 6500 Ft-ot, akkor abból én láttam kb. 850 Ft nettó darabbért, mert a többi 5650-et lenyúlta a tőkés meg az állam, egymással összeröhögve? Hogy lehet, hogy az általam megtermelt értéknek még a felit se láttam? De még a harmadát se? Ezt a kérdést igenis hatóságilag kell szabályozni, mert a munkavállalóknak semmilyen eszközük nincsen a fair eljárás kikényszerítésére. A munkásmozgalmat gyakorlatilag felszámolták, vívmányait a törvénykönyvből kitörölték, és Jézus.

Nagyon durva munkaerőhiányt én nem érzékelek semmilyen téren. No persze lehet, hogy ha mucsaröcsögére letelepítenek egy tv gyárat zöldmezős beruházásban, akkor ott tényleg nem sok elektroműszerészt találnak a 400 fős faluban, de itt Pesten semmiből nincs hiány, még a közismerten megalázó közalkalmazotti bérekért is találni munkaerőt, és az is tíz körömmel kapaszkodik utána a satupadjához vagy íróasztalához, nem nagyon tud továbbállni.

fokabacsi 2010.10.17. 21:26:11

@csernaja obca: nem tudom mit várunk, a kétkezi dolgozótól,mikor a "politikai elit" (értsd:bukott hazug, dologtalan, tehetségtelen) kihullott leszerepelt tagjai nem dolgozni mennek, hanem öt másodperc alatt gründolnak új pártot maguknak. (lásd:Szili) Nem adok neki 10 évet, és a jó kétkezi munkásnak igen nagy becsülete lesz. Mint villanyszerelő, lakatos , asztalos , burkoló stb stb ! A sok "tarisznyás-büfé szakon" végzett "szakember" meg elmegy és átképzi magát !

Rwindx 2010.10.17. 21:45:53

@csernaja obca:
Oktatási rendszer > felsőoktatás, azaz a szakmunkás és középfokú képzés, felnőttképzés is beletartozik. Ha így nézed akkor meglátod a kapcsolatot. Részemről a felsőoktatás egy jól látható példa volt csak, de a probléma az oktatás teljes egészére ez vonatkozik.
Te nem érzel hiányt, ettől még van. Keress rá hogy hiányszakmák, akár megyére lebontva is megtalálod miből kellene több. Pesten is van hiány, ne aggódj. Persze nem mindenből. Én egy megyeszékhelyről költöztem Bp-re 200km-re odébb, mert ott az én tudásomra nem volt szükség. Itt viszont pillanatok alatt tudnék állást találni, ha kellene. Ez sokmindentől függ, persze megtehettem volna hogy ott maradok és a mostani pénzem negyedéért dolgozok valahol valamit, amihez semmi kedvem, és sírhatnék a blogokra nap mint nap. Csak rajtam múlott a dolog, nem a "szemét kapitalistákon", meg egyebeken akikre lehet mutogatni hogy jajj, nem lehet jobbat elérni. Lófaszt nem.

Szerintem azt a részét nem kell szabályozni hogy egy művelet bevételéből mennyit kelljen a munkásnak adni, ki fogja kiszámolni azt hogy milyen egyéb más műveletek kellettek és költségek merültek fel az adott termék előállításához? Vagy te nyilvántartod majd a raktáros az anyagbeszerző, a meos, az üzletkötő, a tulaj titkárnőjének, akárkinek az egységnyi termékre jutó fizetését a a nyersanyag, a szállító cég, az energiszolgáltatók, a gépkarbantartók, a munkavédelmisek az adók, stb által jelentett költséget? Meglepődnék ha mondjuk egy esztergályos ezen törné egész nap a fejét mert akkor az nem fog jól dolgozni, nem mellesleg amúgy sincs elegendő információja, ha tegyük fel a tudása meg is van hozzá.

Szerencsére többen vagyunk akik azt gondolják ebbe való beleavatkozás durván szétverné a gazdaságot, ezért nem is lesz mostanában ilyen. Volt az előző 20 év előtt ilyen 40 év, aki ilyet akart az kiélvezhette, most más a helyzet. Van tennivaló nemállítom hogy nem, de úgyanúgy elkúrni ahogy már egyszer el lett kúrva, nagy balgaság lenne. Legalább saját múltbéli hibáinkból tanuljunk...

2010.10.17. 23:35:02

@fokabacsi: Lehet. Most minden esetre mindenki tarisznyás bölcsésznek megy, mert azt látja, hogy az ilyenolyan menedzserek bárhol hazaviszek 200-300 bruttót, a fizikai munkások meg 110-et.

@Rwindx: Igen, a tisztességes fizetések pontosan meghatározhatók, erre a Marxista közgazdaságtan konkrét megoldásokkal is szolgál. Vagy esetleg lehet egy picit alábecsülni, és prémiumokat osztogatni. Ehhez nem a tudás hiányzik, hanem a szándék. A magyar munkás nem több, mint beszélő szerszám - még csak nem is rabszolga, hiszen mint tudjuk, még a rabtartás is többe kerül országunkban, mint munkabért fizetni.

Rwindx 2010.10.18. 00:01:26

@csernaja obca: :)
A Marxista közgazdaságtannak volt sok-sok ideje bizonyítania, de úgy tűnik még mindig kell egy kicsit csiszolgatni...
www.mfor.hu/cikkek/Egymillioan_kerulnek_utcara_az_egykori_kommunista_kirakatorszagban.html

Thera 2011.02.19. 18:52:41

A Dániai információ téves.

65 év felettiek 85% kedvezménnyel kaphatnak bérletet, ami 7-9 és 15-17 között nem érvényes hétköznap.

ZSIBIS a roki nyugger 2011.02.19. 21:43:36

Igen örülök, hogy kedves fiatal blogger barátaim ilyen felhevült szó csatát vivnak az én utazásommal kapcsolatban. Természetesen egyetértek velük, mert ami "ingyenes" az qrva sokba kerül az országnak. Egy, amiben viszont nem értek velük egyet, az, hogy ezt a bazi nagy energiát nem erre kellene elb*szni, hane ki kellene végre harcolni a rendszerváltást!!! NEM CSAK A POFÁTOKNAK, HANEM AZ ÖKLÖTÖKNEK IS NAGY-NAK KELLENE LENNI! Az "új" hatalom már négy évet egyszer regnált, amikor is semmivel nem loptak kevesebbet, mint a többiek. Most sem fognak, csak ügyesebben, hogy ne tudjatok róla. És négy év múlva ugyan úgy szarban leszünk, mint most! Na ezt kapjátok ki, erre komenteljetek nagypofájúak!

Horizont 2011.02.19. 23:02:04

@ZSIBIS a roki nyugger:
Igen örülök, hogy kedves idősebb kommentelőtársam ilyen felhevülten ír!Köszönjük megtisztelő jelzőidet. Szeretném megkérdezni kedvesen és halkan, hogy te hol a jó büdös nagy francba éltél az elmúlt 21 évben? Itt? Akkor köszönöm nincs több kérdésem. Ja csak annyit imádom az ilyen hozzáállású embereket.Mellesleg megsúgom egy 31 éves fiatal a rendszerváltáskor még csak 10 éves volt. Te viszont nem!!!!

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.02.19. 23:18:19

@zero:

"Magyarország mellett csak Írországban utazhatnak ingyen, de csak az írországi lakcímmel rendelkezők."

ennyi lenne a megoldás. ugye.
lakcímhez kötni a kedvezményt; ami ugye simán lehetne pl 50%-os az ingyenes helyett...

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.02.19. 23:28:48

@zero:

utánanéztél h a rendvédelmisek ...stb spec közalkalmazottak hányan vehetik igénybe az ingyenes utazást ??

tudod nekem ez legalább annyira bicskanyitogató azok kedvezménye, akik
35..40 éves koruk körül nyugdíjba mehetnek
...és bazi nagy nyugdíjat kapnak, és mindenféle kedvezményeket kapnak, stb ...
nekem ez bassza nagyon a csőrömet..
..
tudom ők a haza hősei, de akkor is ...
akár 50 évig az átlagnyugdíj 3-4-5*ösét kapják,
mer akkora kibaszott nagy hős mind.
................................pfffffffffff
..
és nem a pár tucat valódi hősről van szó,
hanem egy párszaázezres rétegről (bár csak HASAMRAÜTÖTTEM, de sztem reális).

ééés igen ők is (sztem) ingyen utazhatnak.

Horizont 2011.02.20. 09:01:39

@szorokin: Csak ennyi található meg a kedvezményezettek felsorolása között!
www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0700085.KOR
85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről
Alkalmazásban állók utazási kedvezményei
28. költségvetési szerv foglalkoztatottja (évente 12 alkalommal menettérti utazásra) 7. § (1) a) 50%
29. egyházi intézmények, a társadalmi szervezetek, továbbá az alapítványok dolgozója (évente 12 alkalommal menettérti utazásra) 7. § (1) b) 50%

ZSIBIS a roki nyugger 2011.02.20. 10:33:04

@Horizont: Kedves fiatal Barátom!
Valóban, én 39 éves voltam. Saját híbám, - amiben Ti is leledzetek -, hogy híttem a szép szavaknak.
Elhittem, hogy egy ilyen országban vér nélkül átadják a bársonyszékben ülők a hatalmat. Hát, ráb*sztam, nem. Közben telt az idő, teltek az évek és rájöttem, hogy változás nem történt. Itt a fórumon, Ti is nagyon jól tudjátok, hogy mi az ábra, de cselekvés helyett csak a szátok jár! Ne, hogy úgy járjatok, mint én, hogy be kell ismernem, hogy mindez az én híbám! / Ettől függetlenül én nem a nyugdijasok, hanem a felelősök megbüntetését kérném, ha fiatal hevületedben mégis kimaradnék a szórásból! /.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.02.20. 10:38:21

@ZSIBIS a roki nyugger:
Ha megnéznéd kivel beszélsz, rájönnél, hogy nem "fiatal" és ráadásul nő.
Emellet ez nem fórum.
Az, hogy te 39 évesen még hülye voltál, nem jelenti azt, hogy más is hülye akár ennél sokkal fiatalabban.
A többi stimmel.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.02.20. 10:41:44

@ZSIBIS a roki nyugger:

"NEM CSAK A POFÁTOKNAK, HANEM AZ ÖKLÖTÖKNEK IS NAGY-NAK KELLENE LENNI!"

Vezess bennünket ó megvilágosult hős!!!!... bár én jobban örülnék, ha valaki olyan osztaná végre az észt, aki nem küszködik ennek kapcsán erőteljes hiányosságokkal.

Horizont 2011.02.20. 10:45:45

@ZSIBIS a roki nyugger:
Én meg 35 éves! Felháborítónak találom, hogy szinte kioktatva számon kéred a jó rendszerváltás szegény fiatalokon! Ember hát tudhatnád, hogy még nekünk se volt beleszólásunk anno.... Akkor miért osztod őket? Ez a helyzet azóta se sokat változott csak annyiban, hogy 4 évente rakunk egy jelet:) Ne bántsd már a fiatalokat!! Nagyon sajnálom őket, nekik még annyi jó se jutott mint a mi korosztályunknak. Lehet, hogy van nekik mindenféle technikai kütyü meg egy csomó minden más, amiről mi álmodni se mertünk, de baszhatják (már bocs) ha oda van a biztonságérzetük! Ami mindennek az alapja! Ráadásul ilyen csúnyán beszólni nekik olyanért amiben te még előbb sokkal sárosabb voltál (én is persze) nem szép dolog! és én még finom vagyok:)))

guma 2011.02.20. 11:10:41

@Horizont: @szorokin: hihetetlen mennyiségű a kedvezményezettek köre - ez nem vitás, hogy "keresztapa" szindróma és a lobbi érdek eredménye!
aki közel van a "tűzhöz", politikához annak még a fia- borja is kapjon...

van azonban egy érdeked oldala a számításoknak, és a nem normális rendszer másik oldalát is bemutatja!
olvasd el :

www.fn.hu//belfold/20101218/orban_ha_romagyerekek_potyognak_270993/

pacus 2011.02.20. 11:41:12

Miért kapnak a képviselők,ingyen utazást amikor még költségtérítésként a benzint is elszámolhatják és sok egyebet.Igaz Ők csak havi 1 millió felett keresnek,sőt sokan közel 2 milliót,mert több állásuk is van.Hogyan lehet 3-4 állást ellátni és közben sokat utazni?

ZSIBIS a roki nyugger 2011.02.20. 18:57:51

@Horizont: Azt hiszem, minden tisztelettel, hogy ezt a levelet, először a fiataloknak kellene elküldeni. Miután 250 hozzászólásból 200 fiatal úgy osztja az észt a nyugdíjas szülei által megteremtett jólétből / tisztelet a kivételnek /, hogy minden a rokkant, és a sima nyugdíjasok miatt van? Ez korrekt? Ezért tudnak még mindig megosztani bennünket a parlamentben csücsülő országot elb*szó, Téged, engem lesajnáló Lázár Jánosok.

ZSIBIS a roki nyugger 2011.02.20. 19:11:09

@Conv: Nem vagyok, megvilágosult, és főleg hös sem vagyok. Nehezen, de élek a családommal. Fizetem a házkölcsönömet még pár évig, eltartom a középiskolás fiamat, és próbálok emberként élni. Nem akarlak sem Téged, sem mást vezetni, nem akarok egyik pártnak sem a tagja lenni, de ha az összes komment-et elolvasod, akkor az derül ki, hogy a rokkant nyugdíjasok - köztük én -, és a rendes nyugdíjasok az egész ország nyomorának az okai. Nem az elb*szott, ellopott beruházások, nem a nyakra főre osztogatott szociális segélyek, nem a túlméretezett parlament, nem az elhíbázott etnikai születés felfuttatás, sem az ország vezetőinek húsz éve, bocs huszonegy éve tartó hazugságai, ami 250 milliárd dollárba kerülnek Neked, nem nekem, és még hosszan sorolhatnám, hogy mi nem, csak, a rokkant nyugdíjas.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.02.20. 19:17:04

@ZSIBIS a roki nyugger: tévedsz, ezek is ki lettek már tárgyalva, nézd meg a vbőrnek évekre visszamenően a postjait de ez a post konkrétan erről a problémáról szól.
itt erről a problémáról beszélünk, mert ez a téma. oszt sanyi.

cutcopy 2012.02.22. 19:31:58

Tényleg, az EU szépkorú állampolgárai is igazán kiállhatnának hazánk mellett..

munkanelkuli 2012.09.07. 23:33:29

@zero: úgy érted, hogy a posztban? Vagy én is vaksi vagyok és nem látom az n betűt?

Vidéki 2012.09.09. 14:11:58

„A 65 éven felüliek ingyenes utazását 1997-ben Horn Gyula vezette be”.

De nem ez lett volna a csúcspont.

A magyar nyugdíjasok iránt részrehajló módon, csak és kizárólag a magyar nyugdíjasok számára, újraválasztása esetére Horn Gyula kilátásba helyezte a magyar nyugdíjasok ingyenes repülő utaztatását is.

A magyar nyugdíjasok joggal sajnálhatják, hogy Horn Gyulát 1998-ban nem sikerült újraválasztani.

Ha ez sikerült volna, akkor talán a világ összes nyugdíjasai a magyarországi nyugdíjasokat irigyelnék.

Horizont 2012.09.09. 19:11:00

@Vidéki: Te nagyon hülye. Horn nem az újraválasztása esetére ígérte meg az ingyenes repülő utat, hanem egyszerre ígérte a földi utazással, csak aztán a repülést gyorsan elfeledték.Mi a francnak kell neked mindenhez okoskodnod? Mindenbe beleszólnod? Vidéki te egy nagyon fárasztó vagy!Imádott gazdád se mer beszólni a nyugdíjasoknak. Sok szavazatot érnek. Ha esetleg nem tudnád.

vilibacsi 444 2013.11.27. 09:23:40

A sok idióta irigykedik az ingyen utazásnál 65 év felett: Kérdezem, hogy az EU.-belül Hol a van magasabb nyugdíj ??.Szívesen oda adom az ingyen utazási jogosultságomat cserébe.
A fiatal idiótákkal szívesén cserélek az életkorukkal és utazhatnak ők ingyen és én nem irigykednék. kérem az irigykedő fiatalok jelentkezését . 40 munka után év után ennyi kedvezmény járhat Avval egyet értek ,hogy csak a Magyarországon élőkre vonatkozzon a kedvezmény!

vilibacsi 444 2013.11.27. 09:29:09

@pacus: ÉS az állami alkalmazottak 50% utazási kedvezménye mire fel jár?.A hivatalos útjukat térítik.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2016.01.22. 20:23:15

Ha nem lenne tele a hévizi busz nyugdíjasokkal, akkor nem létezne hévizi busz.
Teljes árú jeggyel utazók ugyan nem töltenének meg egy buszt minden nap, mert az megfizethetetlen a magyarországi jövedelmek mellett.

Azt nem érti a sok nyugdíjas utáló, hogy ha nem utaznának a nyugdíjasok és a diákok, akkor eleve nem is lenne szükség a buszjáratokra, így a teljes árú jegyet vásárló dolgozók még kevésbé tudnának eljutni a munkahelyükre.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2016.01.22. 20:43:05

Budapest Hévíz jegy ára 3705 forint. Meg vissza is annyi, az már 7410 forint.
Egy 30 napos hónapban az annyi mint 222 300 forint.

Ennyit nagyon nagyon nagyon kevesen keresnek ebben az országban. És ez csupán buszköltség, abszolút semmi egyéb.

Szóval ha nem a nyugdíjasok utazgatnának Hévízre, akkor ugyan mégis ki az ördög?

süti beállítások módosítása