Skip to content


       Szűrés lista

Leszerepelt temetőlátogatók

A boltok egy hónapja tele voltak a kétnapos megemlékezési verseny kellékeivel: ízléses tobozkoszorúkkal és olcsóbb, bilikék klónjaikkal; vágott, cserepes, és PET-palackokból készült krizantémokkal; szolid, filléres mécsesekkel, és mindenféle bibliai figurával telikovácsolt, 2-3 kilós változataikkal. A tévék, újságok a temetői nyitvatartásokat, rendőrségi figyelmeztetéseket, közlekedési információkat terjesztették.

Személy szerint én hányok az egésztől, sosem akkor, hanem pár nappal előtte vagy utána megyek, mert semennyi kedvem sincs az arcom fájdalmasságának mértékét, és egyúttal a kivitt virágaim nagyságát (kicsinységét) vizslató körömcipős vagy éppen köténykés tekintetekhez, se a faluhíradó jellegű "beszélgetésekhez". Nem dátum és elvárás alapján, és pláne nem bukszanyitással arányosan szeretek emlékezni azokra, akik fontosak nekem. Hogy mennnyire mesterkélt ma már a Mindenszentek és Halottak Napja (is), arra kitűnő példa az, ami Nyíregyházán történt.


"Százan próbáltak átmászni vasárnap este a nyíregyházi Északi temető kerítésén, miután a kaput, amelyen bementek, kifelé menet zárva találták este hat óra után. A részletekről Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: Mindenszentek és Halottak Napja a temetők környéke rendjének megőrzése érdekében fokozott rendőri jelenlétet biztosítanak, hogy segítsék a forgalmat, megelőzzék a zseblopásokat, autófeltöréseket. Így figyelt fel az egyik közelben tartózkodó parancsnok arra, hogy a temető kerítésén többen megpróbálnak kimászni. Volt, aki visszaesett. Miután a parancsnok a helyzetet balesetveszélyesnek ítélte meg, és tartani lehetett attól is, hogy pánik tör ki a látogatók között, úgy döntött, levágja a lakatot a kapuról."

 

 

 

Olvasni, tájékozódni temetőlátogatás előtt? Nem-nem.
Már-már bulihangulatban, csöppecskét kegyeletsértően ujjongani saját hülyeségük következményén? Persze.

Emberségből, normális viselkedésből nem ők, hanem a temető igazgatója vizsgázott jelesre.

"– Nagyon sajnálom a történteket, hibát követtünk el, a felelősséget természetesen vállalommondta megkeresésünkre Szekrényes András, a megyei temetkezési vállalat igazgatója. – Egyik kollégánk az utasítás ellenére bezárta az egyik kaput, ami úgy szólt, hogy amíg a vezető nem mondja, addig a kaput nem lehet bezárni -fogalmaz az igazgató. Arról mindenkit értesítettek és a kapun lévő táblák is arra hívták fel a figyelmet, hogy október 31-én este 6 órakor zár a temető, a meghosszabbított (este 8 óráig) nyitva tartás csak november elsejére vonatkozik. Az Északi temetőnek négy kapuja van, a többi három nyitva állt, az egyik kapunál éjjel-nappal portaszolgálatot tartanak, ez a nap 24 órájában nyitva van, így mindenki békésen, nyugodtan elhagyhatta volna a temetőt..

– Kollégám jó szándékú ember, tisztességgel tette a dolgát, amit az érdekében figyelembe lehet venni. Az elmarasztalás nem elkerülhető, mert ezt kívánja meg a világ, de nekem mint intézményvezetőnek nem az a feladatom, hogy a kollégáimat büntessem, hanem hogy szeressem. Valamennyi munkatársam maximálisan megtett azért mindet, hogy a hosszú hétvégére mindent rendbe tegyenek, hogy a hozzánk látogató több tízezer családtag, hozzátartozó, barát, ismerős méltóképp emlékezhessen a halottaira."

Címkék: társadalom abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr42415587

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Leszerepelt temetőlátogatók 2010.11.02. 15:21:10

A boltok egy hónapja tele voltak a kétnapos megemlékezési verseny kellékeivel: ízléses tobozkoszorúkkal és olcsóbb, bilikék klónjaikkal; vágott, cserepes, és PET-palackokból készült krizantémokkal; szolid, filléres mécsesekkel, és mindenféle bibliai figur…

Trackback: High-tech luxuskoporsó halottaknapjára 2010.11.02. 13:55:46

Otthon, okosan...              Nem is olyan kényelmetlen dolog a halál, ha ezzel a luxuskoporsóval temetik az embert. Őseink az elhunyt után küldték kedvenc lovát és szablyáját, éksz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Aullah 2010.11.02. 12:10:36

Én igazából az összes ünneptől hányok. És én is úgy csináltam... pénteken mentem el temetőbe.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.11.02. 12:17:13

Mi is mindig pár nappal Mindenszentek ELŐTT járjuk végig a vidéki temetőket. Alapvetően azért megyünk, hogy megnézzük a sírok állapotát, és hogy rendbeszedjük őket. Persze viszünk pár szál virágot, és aprócska koszorút, de a szeretteinkre nem ott, és nem akkor (mert "kötelező") gondolunk elsősorban. De lehet, hogy bennünk van a hiba...

jozicsenko 2010.11.02. 12:19:33

öööö, liberális nyafogás azon panaszkodni, hogy háát ennek nincs kultúrája

tehát liberális leszek: ennek nincs kulturája (lszrom, melyik u rövid)

zacskóban odakötött félbevágott petpalackok, megnyírt nyakú öblítős flakonok mint váza? hee?

nem ragozom: undorító volt látni

(jártam egy falusi kis temetőben is: rend, tisztaság, ok - de a vázák is igényesek voltak, a virágok is rendbe voltak, stb hogy ott mindenki ismer mindenkit és épp úgy megszólnák másnap mintha pl egyszál gatyában mászkálna, no igen: van különbség)

Asidotus 2010.11.02. 12:19:37

Egyszer azért elmagyarázhatná nekem valaki, hogy miért kell a temetőt bezárni.

dr. Aullah 2010.11.02. 12:21:07

@Nűnű: Amiért pl az elmegyógyintézetet is. Hogy nehogy kiszökjenek az ott lakók!

DArchAngel 2010.11.02. 12:22:08

Néhai nagyapám mondogatta mindig, hogy ez nem a halottaknak van, hanem az élőknek. Több milliós sírok, mauzóleumok, sok ezres csokrok, gyertyák. Mert azt mondják, így kell. Mert a szomszéd síron tavaly is több volt. Mert a Marikáék idén is méteres koszorút csináltattak, fene a jó dolgukat. Vanitatum vanitas.
Ha életében megbecsülted, szeretted, akit odatemettek, akkor már megadtál neki mindent, amit ezen a világon tudtál neki adni. A porhüvelyének mindegy, hogy tíz kis mécsesben járja táncát a síron a láng, vagy méteres gázfáklya süvít felette.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.11.02. 12:23:38

@Nűnű:

Esetleg
- diszkósok
- dugósok
- kóborkutyák ellen?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.11.02. 12:26:31

@Aullah: "Hogy nehogy kiszökjenek az ott lakók!" - érzéketlen tuskó! :))))

dr. Aullah 2010.11.02. 12:26:32

Amúgy ennyi balfaszt egy helyen ritkán látni... talán csak a parlamenti közvetítés során lehet látni.

sz4sz4 2010.11.02. 12:29:14

@Nűnű: mert még a virágot is ellopják a biztosnemcigányok. (persze a kerítésen át tudnak mászni...)

"Nem újkeletű, mondhatni évtizedes probléma, hogy időről időre alkalmi vagy visszatérő tolvajok garázdálkodnak a pécsi központi temetőben. Látogatásaikat nem egyszer nem csak a friss vágott virágok, sírcsokrok és koszorúk bánták, gyakran előfordult, hogy a sírokban, a kihelyezett köztéri bútorokban is kár keletkezett."

www.bama.hu/baranya/kozelet/vasszigor-a-temetoben-ellenorzik-a-kihajto-autokat-is-320200

Na meg hogy ne a napiszaron lásd viszont pózolós sunával nagymamád sírját.

Johnny336 2010.11.02. 12:44:14

Négy kapuból egyet bezártak, három nyitva volt.
Erre több időt nem érdemes fecsérelni. Simán bennhagytam volna őket. Aki hülye...

Redcap 2010.11.02. 12:46:08

Na, hát ilyenkor büszke vagyok kis szülővárosom kulturált lakosaira:D Az legalább megnyugtat, hogy sajnos bármelyik városban kerülnek ilyen barmok. Ez van.

Marcellusca 2010.11.02. 12:50:24

Óóóóó, meg még ami nagggyon hiányzott nekünk: Halloween! :)))
Töklámpással, miegymással.

Mi voltunk temetőben a hétvégén.
Sajnos van apropója.
De minden alkalommal megtesszük, amikor arra járunk!!!

Igen, ez az "ünnep" az ittmaradottaknak van.
Nem halottainkról szól, hanem a nagy képmutatásnak.
Nem attól gyászolok jobban, mert megveszem a legnagyobb koszorút szerettem sírjára.
Én nem tudtam elmenni saját szülővárosomba, hogy az ottaniakra tegyek virágot, mécsest. Megtettem ezt egy másik temetőben. Kis csokor virág, néhány mécses. Ennyi.
Naponta emlékezem rájuk, és ezt Ők "tudják".

Hétfőn a temetőlátogatók úgy néztek ki, mintha egy óriási temetés lett volna.
Mindenki feketében. Még azok is, akik már X éve elvesztették hozzátartozójukat.
Miért?

Ha már halottakról való megemlékezés: Személy szerint nekem sokkal jobban tetszenek a dél-amerikai indiánok (asszem inkák) megemlékezései.
Ők valóban ünnepelnek.
Kint a temetőkben, a szeretteik "társaságában".

Marcellusca 2010.11.02. 12:53:37

Ja, a poszt apropójához: Látszik, hogy idióták az emberek.
Ki van írva a nyitvatartás ideje.
18 óráig? Akkor 18 óráig.
És nyitva volt még másik 3 kapu.

dr. Aullah 2010.11.02. 12:56:45

Nagy az isten állatkertje, csak sajnos ha gond van, hívják a rendőröket, hogy vágják le a láncot.

Énbagoly 2010.11.02. 13:05:34

Azért, ha valaki évente egyszer elmegy egy temetőbe, nem biztos, hogy tudja, hogy van még három másik kijárat.
Egy nagy ismeretlen temetőben szerintem én is simán eltévednék.
Senkit nem köteleznek arra, hogy ilyenkor menjen ki a temetőbe, de azért az egésznek van egy nagyon jó hangulata a számomra. Mondjuk én csak egy kis falusi temetőbe mentem, mert aki csak teheti, a családból oda temetkezik. Ott nincs zárva a kapu, nincs biztonsági őr, nincs randalírozás.
Van viszont ilyenkor egy csomó virág, mécses. És nyugodtan el lehet ítélni, de nagyon szeretem nézni este, sötétben a sok égő mécsest. :)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.02. 13:09:50

Az hagyján, de a rendőrök fizetik ki a láncot, amit szétvágtak, elkerülendő, hogy a kis helyre összezsúfolt nép birkaként megbolondulva széttapossa egymást.

Mifelénk valahogy nem dívik a "minél nagyobb, annál jobb" mentalitás. Az egyik rokon csodaszép dáliákkal látja el a környékbelieket, úgyhogy abból szoktunk kivinni a sírra Mindenszentekkor, illetve az elhunyt neve napján. Halottak napján pedig a kivitt néhány mécsest meggyújtjuk, de nincs nagy ügy abból, hogy hány darab meg mekkora.
Igazából, ahogy jártam a sírok között láttam néhányat, ami iszonyatosan el volt hanyagolva vagy nem égett rajta mécses. Szívem szerint gyújtottam volna egyet mindegyiken. Ki tudja merre fújta az Élet a leszármazottaikat, hogy nem tudnak eljönni.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.02. 13:11:22

@Énbagoly: Ugye? Én is. Van benne valami kísérteties pátosz.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.11.02. 13:12:33

Miért pont pár nappal előtte vagy utána? Ennyi erővel akkor miért nem nyáron vagy tavasszal...?

Énbagoly 2010.11.02. 13:15:35

@neccharisnyás útonálló: aha. :) Ha nem lenne olyan hideg este már, akkor szívesen elnézném sokáig. :)
Különben a lányom végigjárta a sírokat, és ahol nem volt egy gyertya sem, ott gyújtott egyet. Mondom, nem nagy temető. :)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.02. 13:17:15

@Nűnű: Pl. hogy illetéktelenek ne dúlják fel a frissen felújított ravatalozóépületet és lopják le róla a RÉZ ereszcsatornát.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.02. 13:19:46

@Énbagoly: Mieink is faluban nyugszanak. Bár nagyobb a temető. De még így se bírom elképzelni, mi lehet a szülővárosom vagy teszem azt a főváros köztemetőiben ilyenkor.

2010.11.02. 13:20:53

@Nűnű: Azért, hogy azt a koszorút, virágot, amit Te vittél a szeretteid sirjára, ne árulják másoknak a bejáratnál.

Énbagoly 2010.11.02. 13:22:25

@neccharisnyás útonálló: fel kellene ülni egy nagy fa tetejére, és csodálkozni az embereken. :)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.02. 13:31:47

@Énbagoly: Na, nem csak én vagyok ilyen fene nagy idealista széplélek? LOL

S.O.A. 2010.11.02. 13:37:19

Kevés dolgot utálok jobban a mindenszenteknél meg a halottak napjánál. Képmutató, álszenteskedő pofavizit, extra adag nyugdíjas sofőrrel az utakon, extra adag zsebtolvajjal, extra adag agyonvásárolt gagyi mécsessel és művirággal...

Johnny336 2010.11.02. 13:37:39

@neccharisnyás útonálló: irtózatos tömeg. Újpesti temetőnél konkrétan perecárus bódé nyílt, a tömegre való tekintettel. Virág, mécses, perec, ischler, dobozos sör. Na ez a nem mindegy.
Meg a 80 fős család, akik kuka részegen óbégatva gyászolnak, miközben a kocsiból bömböl a zenéjük...
A rendőrök a polgárőrökkel együtt egy szép tizes csoportban állnak, és beszélgetnek.

hazse 2010.11.02. 13:39:38

a nekem fontos, elhunyt embert az év különböző időpontjain látogatom meg, állok meg a sír mellett emlékezni, csöndben, egyedül

tömeg? dísz? giccs? hangzavar? sír-szépségverseny? kösz nem

teddybear01 2010.11.02. 13:42:57

A Halottak Napjai cirkusz főleg katolikus elmebaj. A reformátusok nem szoktak ilyen nagy feneket keríteni, csak rendbe teszik a rokonok sírját, esetleg némi virág kerül még rá.

A cinkotai temetőben meg állandóan világítanak a mécsek, egész évben.

blueeyed333 2010.11.02. 13:43:07

Most nem értek veled egyet.
Sajnos sok hozzátartozóm nincs már köztünk. Kb kéthavonta járok temetőbe, de nem jutna eszembe, hogy ilyenkor pár nappal előtte vagy utána menjek ki.
Valahogy úgy érzem olyan mint a születésnap, azon a napon van és kész...a feleséged se előtte egy nappal köszöntöd meg, elég hülyén nézne rád.
Ezen a napon van halottak napja és nincs ezzel baj.
Menjetek ki este, nem azt mondom, hogy szép, de látványos az a millió gyertya.

bgp 2010.11.02. 13:43:43

Nem a láncot kellett volna levágni, hanem a zombikat lelőni.
Mi az hogy a zárt kapun/kerítésen át akartak távozni.
Tudtommal, nem csak az az egy kijárat volt.

Benzoate Ostylezene Bicarbonate · http://fbi.gov 2010.11.02. 13:44:08

Az is bosszant, hogy egy ilyen, nulla híréttékű dolgot hülyeséget az első percben, fő hírként hoztak le a híradók.

Alapvető élelmiszer 2010.11.02. 13:45:00

@Johnny336: Csepeli tudná überelni. Ott kb. 5-6 perecárus, cukorkaárus, ezt a fluoreszkálós bizbaszot áruló, emellett nagyobb az autóforgalom a temetőben, mint a közúton (pedig állítólag csak az Új Köztemetőbe engednek be autókat), fukszos "kultúremberek" veszik ki a 2 méter átmérőjű koszorút.

kisfőnök 2010.11.02. 13:48:23

Bocsánat az előzőért! Szóval: Nem tudom, hogyha egy stadionban (pl. a nyíregyháziban) lehet olyan kapu, ahol csak kifelé lehet menni, akkor miért nem lehet egy-két ilyen a temetőben is!?

Peter T. Sinclare 2010.11.02. 13:49:12

@jozicsenko: Gondoltál már arra, hogy milyen érzés azzal szembesülni, hogy bármit, ami eladható, azt azonnal lopják is a temetőben? A petpalackok, öblítős flakonok nem igénytelenségből kerülnek ki a legtöbbször, hanem azért, mert azt nem lopják el.

Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke 2010.11.02. 13:50:37

Érdekes, tegnap a Fiumei úti temetőben nem volt ilyen atrocitás, fotóckodni voltunk egy barátommal, minden második ember tripoddal és kamerával bolyongott, szép volt. Egy nemrég elvesztett valakit gyászolt még a családja, úgy loptam el a momentumot, hogy nem volt belőle "mit fotózol, kcsg?". Meg egy lányt, aki Ady sírjánál Ady verset olvasott, nagyon lávpísz volt az egész.

Amúgy az ilyen temetőjárós baromságok miatt nem fogok úgy temetkezni, ahogy "kell", "illik", elvárják. Hamvasszanak el, vigyenek a legközelebbi temcsy (bocs) szóróparcellájába és lőjenek szét egy vízsugárral :) Ha a lelkemnek jókedve lesz és nem jutott még sehova éppen, plusz két lélekbuli között éppen ráér majd, jót röhögve fog a vízsugárban pancsikolni. Nincs sírmegváltás, meg hogy még a dédunokáim is fizessék a sírhelyet. Nem is fognak majd a temcsyben (bocs again) ragadni, meg remélem több eszük is lesz :)

Peter T. Sinclare 2010.11.02. 13:50:50

@Johnny336: Bizonyos származású emberek még az őskőkorszakban élnek, és hozzájuk szólni is tilos, mert már azért is ölhetnek - szabadon.

Pávor Jál 2010.11.02. 13:51:18

Vidékiek New Yorkban. Ennyi agyatlan barmot egy rakáson :D

nudlee 2010.11.02. 13:52:55

@Johnny336:
Ittam ott egy forralt bolt a kürtőskalácsosnál, a férjem kürtőskalácsot evett, az anyósommal sepregettük a sírt és a nagyszülőkről beszélgettünk.
Nem néztük más sírját, nem hasonlítgattuk össze, hogy hány mécses van rajta.
Este az én családomhoz mentünk, beszélgettünk, megnéztük a mécseseket, mi is gyújtottunk nekik és hazajöttünk.
Nagy kaland.

csoko20 2010.11.02. 13:52:55

A portás biztos azt gondolta, hogy a rengeteg kinn tébláboló öregasszony már ugysem éri meg a tavaszt.

1-2 hónap ide vagy oda, nem mindegy?!

A gond az volt, hogy a zombi sereg ki akart törni!!!

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2010.11.02. 13:53:04

Én olyat láttam a 7végén a temetőben, hogy gyerekek mécsessel kivilágított töklámpával mentek. Azt hittem rosszul látok!

A jenki kölykök mikor öltöznek busónak? Már nem azért, de hagyjuk már ezt a globalizált ökörködést.

Lassan minden ünneptől hányok... 8-(

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.02. 13:53:04

@Johnny336: @Alapvető élelmiszer:
Ótejóég! Ótejég!

Mondjuk, nálam már az kicseszte a biztosítékot, hogy az emberek ÁTMÁSZNAK a TEMETŐkapun. Belém istenesen belémnevelték, hogy a temetőben hogy illik viselkedni. Mármint hogy hangos beszéd, nevetgélés, ésatöbbi, ésatöbbi NEM MEGTŰRT. Kb. mint a templomban. Mert tiszteletet érdemelnek az ott nyugvók. Jó, igaz ez csak pár évtizede volt, valszeg a nálamnál kétszer, két és félszer idősebbek vagy nem hallottak ilyenről vagy már elfelejtették.
Röhejes, hogy nagy áhítattal mennek, hogy a halottaikra emlékezzenek, aztán kifelé menet, meg mint a horda a strandkijáratnál vagy mit tudom én. Felháborító!

aniriga 2010.11.02. 13:53:35

Ez is már csak üzlet és nem is kicsi.Sajnos.Egy kicsi koszorú,meg egy mécses minden halottamra.Nem csak ezen a napon gondolok rájuk,az év többi napján is velem vannak.

lobellone 2010.11.02. 13:53:55

@DArchAngel: Ott a nagy pont, mert bizony szóról szóra így van ez!

Marcellusca 2010.11.02. 13:54:24

@Énbagoly: @neccharisnyás útonálló: Úgy, úgy. :)
Én is szeretem nézni.
Olyankor más, nagyon más a temető.

Kicsit olyan érzése van az embernek, hogy "otthon van" mindenki.

M&Ms (törölt) 2010.11.02. 13:55:42

@sz4sz4: Szart se ér, ha estére lezárják. Elvisznek mindent, virágot, mécsest, ha nappal van, még a kerítést se kell átmászni, úgyse figyeli senki, nyugodtan lehetne estére is nyitva.

Peter T. Sinclare 2010.11.02. 13:55:56

@DArchAngel: A gyász és megemlékezés fontos emberi momentum, ha eltekintünk a szakrális-spirituális tartalomtól. Pszichológiailag, társadalmilag egyaránt kiemelten fontos a gyász.

amtra 2010.11.02. 13:57:32

És ez már két napja vezető hír a magyar médiában. Lehet, hogy a külföldiben is, de azt én nem olvasom.

uni1002 2010.11.02. 14:04:32

"Olvasni, tájékozódni temetőlátogatás előtt? Nem-nem."
Olvasni, tájékozódni posztírás előtt? Nem-nem.

video.szon.hu/szabolcs/zarva-talaltak-a-temeto-kapujat-a-keritesen-akartak-kimaszni-a-latogatok?autoPlay=true#ve_video_player_a

www.szon.hu/hirek/Szabolcs-Szatmar-Bereg/cikk/olvasonk-irta-engem-is-bezartak-a-temetobe/cn/news-20101101-12075736

Nem a temetőlátogatók, hanem Te kedves Vastagbőr szerepeltél le...

csoko20 2010.11.02. 14:06:31

Képzelem mit élhettek át kívül a szerencsétlen járó-kelők!

Több tucat vénasszony óbégatva döngeti a temető kapuját belülről és emberek potyognak át a kerítésen!!! :-)

Ha nem tudom hanyadika van, biztos összeszarom magam!

Marcellusca 2010.11.02. 14:08:52

@neccharisnyás útonálló: Pontosan!
Vannak helyek, ahol ILLIK, TUDNI KELL viselkedni!

A Főnökre is rá kellett szólnom, többször is, hogy viselkedjen, mert úgy fel volt pörögve, hogy most a Mama, aztán a Dédipapa, majd a Dédimama sírjára is rakunk virágot és gyújtunk mécsest. :)

És hogy irigyeltem, hogy Ő a szépséget, az élvezetet látta a dologból és nem mást!

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.11.02. 14:13:18

@Alapvető élelmiszer: Csepelre pont hogy én is ki szoktammenni, mert két közeli rokonom is oda van eltemetve. Vasárnap nem láttam ilyeneket, csak egy törökmézes volt, az is csak az oldalsó kerítésnél... de az durva volt, hogy az egyik virágosnál szintén voltak töklámpák...

(Nagyon durva romasírok pedig alig vannak Csepelen, ilyen szempontból Rákospalota súlyosabb.)

Amit én nem tudok hová tenni, az az, amikor "ünnepekről" beszélnek. Most komolyan, azt ünnepeljük, hogy meghaltak azok, akiket szeretünk? Ellentmondásos, nem?!

De egyébként nekem az is az, ahogy keverik a mindenszenteket a most már teljesen profanizálódott halottak napjától. Valahogy senki sem gondol egyik szentre se ilyenkor (noha azok is már rég meghaltak), sem az ismertekre, sem a saját védőszentjére (ahogy ugyanúgy nem gondol az ugyanezen alomból származó, és pont ezért társadalmi eseménynek számító névnapozásra... egyébként az is csak a közép-európai katolikus kultúrkörben divat). Ugyanilyen bizarr, mint a karácsonykor egy kalap alá mosni jézus születését a Télapóval (meg utóbbit Szent Miklós püspökkel), a fenyőfával meg a téli napfordulóval. (A húsvét dettó, csak az még gusztustalanabb.) Pláne hogy most már a Halloween-t is már hozzáveszik, ami elvileg még poén is lenne, csak egyfelől nem gyerekekre meg a trickortreat-re kéne kihegyezni... de pont akkor még jobban ütné a halottakról való megemlékezést...

Én azt mondom, hogy az még szép lehet, hogy megtesznek egy napot, amikor egy kicsit jobban odafigyelünk azokra, akiket egyébként még inkább tudunk hanyagolni évközben, hisz nincsenek a szemünk előtt, nem küldenek sértődött telefonokat vagy e-maileket, és a hírekben is csak ritkán esik szó arról, hogy rossz soruk van. Hogy ennek a virágok meg a gyertyák a kellékei, az még önmagában nem baj, mert mindkettő tud szép lenni. Csak tisztítsuk meg a mindenszentektől meg a Halloween-től is ezt a pillanatot, és ne nevezzük ünnepnek!!!

Egyéves Önkéntes 2010.11.02. 14:13:47

@Énbagoly: amikor suliba jártam (ami egyébként nem látszik meg rajtam :) ), akkor ilyenkor nagyon szép volt este a falvakban látni a sok gyertyalángot a buszból
mondjuk én soha de soha nem megyek halottak napján temetőbe, nem lehet parkolni, nem lehet virágot venni, semmit nem lehet a tömegtől
ménem mindegy, mikor megy valaki a temetőbe?

ca2 2010.11.02. 14:14:43

@uni1002: "Nem a temetőlátogatók, hanem Te kedves Vastagbőr szerepeltél le... "
Ahogy mondod...
Miért is mesterkélt a Mindenszentek meg a Halottak Napja?
Mert egy temetői alkalmazott félre értett egy utasítást?
Vagy mert volt aki ki akart mászni a temető kerítésén?
Ha meg olyan baromira liberálé vagy kedves poszt író, akkor fogadjuk már el azt is, hogy mondjuk Mari néni attól érzi jól magát, hogy 3 kilós Szűz Mária gyertyát visz Józsi bácsi sírjára és teszem azt nem a buzifelvonulástól...

total eclipse (törölt) 2010.11.02. 14:16:04

én akkor szoktam kimenni a temetőbe, amikor eszembe jut, de talán nem kéne elítélni mást azért, mert halottak napján megy, és fontosnak érzi. egy idős ember, akinek már minden hozzátartozója ott van, és végre belebotlik a szomszédaiba, vagy azokba, akik még ismerték a már elvesztett rokonokat, bizony, jól eshet neki beszélni velük pár szót, vagy közösen emlékezni.
nagyon nagy divat lett az 'én mindent máshogy csinálok', én 'mindig más időpontba megyek'... és attól jobb ember vagy? nagy frászt, csak különc.
leszel te még öreg, amikor már senki nem lesz, akivel beszélgess, és jól esne majd, ha valaki a szüleid/férjed/feleséged sírja mellett odamenne váltani három szót.

hogy utálom az ilyen 'kihaénnem' embereket, aki dafke máshogy csinálnák, mert mindenki más barom, csak ők tudnak igazán gyászolni, emlékezni, szeretni. nyilván a karácsonyt is máskor tartod, mert 24-én ciki. faszkalap.

Marcellusca 2010.11.02. 14:16:56

@uni1002: És ez a sok tájékozatlan, analfabéta, nemtörődöm ember, évről évre fennakad a bezárt kapun. :D

KEME5 2010.11.02. 14:17:48

Ennyi hülyét basszus. Látom hogy zárva a kapu mit teszek?
A.) Megnézem a másik kijáratot (nyilván nem sietek, a temetőt az ember nem 5perc alatt intézi el, tehát egy kis séta mindig belefér még)
B.) Ha A. nem jön be, vagy nem ismerek más kijáratot. Előveszem a mobilom, és megpróbálom elérni rajta a temető illetékesét.
C.) Ha A. és B. sem megy, akkor beütöm a telefonba, hogy 112 vagy 107 bemutatkozom, és szépen elmondom, hogy az a csúfság történt velem, hogy bezártak egy temetőbe.

Hogy megpróbáljak kimászni ünneplő ruhában arra maximum akkor kerülne sor, ha 1-2 órája nem oldódott meg a probléma. Ez esetben nem hiszem hogy erről volt szó.
Újabb bizonyíték az álláspontomra, hogy az emberek = birkák, főleg nagy tömegben.
beeeeeeeeeeeeeeee

scsaba1 2010.11.02. 14:17:55

@Nűnű:

Alapvetően a lopások miatt. Lopnak mindent a virágtól kezdve a koszorún át a beültetett cukorsüveg fenyőig mindent. Napközben azért feltűnő azért, ha egy földlabdás fenyővel ballagsz kifelé a kapunk, éjszaka már nem annyira.

Szegeden vagy hol hőkamerája is van a temetőőröknek, annyira össznépi sport...

sanyix 2010.11.02. 14:19:25

Én átvezettem volna őket egy kis szobába, és rázártam volna rájuk mindent. Ennyire sík hülye embereknek NE legyen joguk az életre. Egyrészt, mi a faszért pánikolnak? Nem látják az esti megaszart? És hogy lehetnek ennyire segghülyék hogy nem jutott egyiknek se eszébe hogy megnézze a másik kijáratot?

A lényeg ezek nem emberek voltak hanem beszélő szardarabok!

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.11.02. 14:19:27

Ez egy jó alkalom arra, hogy a távolba szakadt rokonok egyszer egy évben találkozzanak. Ezt teszik értünk az elhunytak, mozdulatlan őrzik a család egységét. Igazából nem mi világítunk nekik Halottak napján, hanem az ő lángjuk fényénél találunk vissza egymáshoz.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.02. 14:20:26

@Marcellusca:
Még gyerek. Lesz még ideje felnőni. És megérteni. Inkább örülj, hogy még nem tudja.

Furcsa ez amúgy. Pl. múltkor betértem egy templomba, mert kíváncsi voltam a berendezésére. Tudod, a katolikusok hajlamosak adni rá. Szépen leültem hátulra egy székre, és onnan nézelődtem körbe. Voltak bent, akik imádkoztak. Nem volt képem őket megzavarni. Pedig láttam embereket, akik úgy mászkáltak körbe, mint ha múzeumban lennének. Furcsa ez. Pedig a keresztelés volt az utolsó, amikor hivatalos minőségben léptem át templomkaput.

ca2 2010.11.02. 14:22:49

@KEME5: Vszeg nem mind a 100 ember próbált kimászni, hanem ott is volt egy-két
"ti birkák vagytok, én azért is másképp csinálom " okos, aki nem bírta kivárni míg szólnak Józsi bá'-nak, hogy jöjjön már vissza a kulccsal. Mer ugye azt csak a sok hülye konformista fasz csinálja, az igazán nagy egyéniségek azok "csak azért is" hülyék...

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.11.02. 14:23:32

Eddig akárhány temetőben jártam, mindegyik főbejáratánál volt 24 órás portaszolgálat (leszámítva tán valamelyik pici falu temetőjét). Egyszerűen nem értettem, hogy lehettek ennyire ostobák a cirkuszolók... :(
Illetve ez jelenidőben is igaz, mert még mindig nem értem.

Egyéves Önkéntes 2010.11.02. 14:23:45

Figyeljétek meg, jövőre lesz már szotyiárus is a kapukban.

Amúgy a kosútrádión azon kesergett az egyik riporternő, hogy délelőtt 11 óra van, és még alig van mécses a Bethlen sírján.
mégis ki a f.szom visz mécsest a Bethlen sírjára?
nem értem.

KEME5 2010.11.02. 14:24:19

@total eclipse: Egyetértek veled, jó meglátás. Nincs azzal semmi baj, hogy valaki pont halottak napján megy a temetőben. Sőt szerintem még az sem olyan eget rengető dolog, hogy véletlen nem figyeltek a kapuzárás idejére.
Én kizárólag azt tartom hülyének, aki egy kis probléma miatt, rögtön kerítést mászik.
Telefon, türelem, pozitív probléma megoldó hozzá állás szükséges, és úri emberek módjára is lehet kezelni egy ilyen helyzetet.

QTI 2010.11.02. 14:25:48

Kedves Nyíregyháziak!
Máskor ne tessenek pánikba esni egy bezárt ajtó előtt, mert megmosolyogják a népek az egyszerűségüket.
Vagy: össze kell verni az ilyen hírek gyártóit, mint a cintányért.
Én momentán csóválöm az arcomat, és mosolygok...

KEME5 2010.11.02. 14:27:02

@ca2: Igen, az általánosítás tényleg nem volt szép tőlem. Elnézést. Nyilván voltak normális emberek is a helyszínen. Nyilván ha csak normálisok vannak, akkor ez az egész nem is lett volna hír.

mrnyzltn 2010.11.02. 14:27:54

Egyébként csak én gondolom, hogy illet volna legalább egy "A többi kapu x óráig nyitva tart! Megértésüket köszönjük!" feliratú cetlit odabiggyeszteni?

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2010.11.02. 14:28:05

A mi családunkban soha nem éreztem, hogy ez egy mesterkélt megemlékezés lenne. Persze mindenki abból gazdálkodik, amit otthonról hozott, néhány hozzászólásnál ez elég vastagon látszik is. Mi mondjuk este járjuk végig a temetőket, így nem nagyon látok lenéző arcokat és "kié a nagyobb csokor" típusú tekinteteket a sötétben.
Előtte-utána mész ki, mert zavar, hogy mások végigmérnek? Most azért mész, hogy felmérd a többi ember véleményét magadról, vagy a halottat meglátogatni? Majomparádé...

hipokrita 2010.11.02. 14:29:25

Egyszer engem "bezártak" a pécsi köztemetőbe.
Elsétáltam a második legközelebbi kapuhoz, ahol a porta is van -azt hiszem-, és kimentem.

mátéé (törölt) 2010.11.02. 14:33:53

Az egész ünnepkört semmi más nem jelzi jobban, mint az a tény, hogy 100-ból körülbelül 75 magyar nem tudja, hogy mikor van halottak napja.

Ugyanis ma van. Mindenki azt hiszi, hogy tegnap volt. De nem.

uni1002 2010.11.02. 14:35:23

@ca2: Konkrétan az egyik eset.
Papa, mama, kisgyerek. /A bezárt kapuval szemben a legnagyobb parkoló. / A kocsi ott van, a gyerek fáradt, 20 perce nem tudnak kijutni. Átugrott a kerítésen, beült a kocsiba, és találkoztak a másik kapunál, ahol felvette őket. Kb. 1,5Km-t autózott, 2 lámpás kereszteződésen át, a család többi tagja a sötét temetőben csak úgy 500 métert gyalogolt.
Miután a szolgálatos őrző megtagadta a kapu ki nyitását, a rendőrök parancsnoka levágatta a lakatot, még a pánik kialakulása előtt.

ca2 2010.11.02. 14:35:52

@alesi: Tudod... Nézi, hogy nézik-e. De persze azért a többi a hülye akik még emlékezni sem tudnak rendesen...
És ebből is látszik, hogy ezeknek az embereknek kár az ünnep, és különben sincs ezeknek az ünnepeknek semmi értelme, ezek olyan mesterkélt ünnepek...
Inkább lenne a Reformáció Napja, Mindenszentek, meg Halottak Napja helyett is valami jó kis buzifelvonulás, az sokkal kevésbé mesterkélt...

yda 2010.11.02. 14:36:11

A rendőröket rogálásért feljelenteni,ők a kerítésen átmászókat kelett volna bűntessék.A láncot és a lakatot megvétetni velük.A barmok akik csak ezt a kijáratot ismerték nyugodtan éjszakázhattak volna szeretteikkel!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.11.02. 14:36:45

@Énbagoly:

Ha én ismeretlen helyre megyek, akkor tájékozódok.
0,26 mp volt a guglinak:
www.nyiregyhazitemetok.hu/default.htm

csoko20 2010.11.02. 14:36:48

@QTI: Ezt mond a több tucat vénasszonynak, akik alig várják, hogy irigylésre méltó temetésük legyen síró pappal, kántorral bazsarózsával! De abból sajnos nem lesz vezető hír!

Bezzeg ha élve zárják rájuk a temetőt!!! :)

Egy félórás ízelítő az örökkévalóságból, ami amúgyis max. 25 év!

mátéé (törölt) 2010.11.02. 14:37:40

Igen, ezen magam is elgondolkodtam, hogy 2010-ben, amikor 100 embernél 120 mobiltelefon van, amikor egyébként nincs ostrom, pluszban meg éppen egészen kellemes az október vége, akkor mi a faszért kell egy bezárt kapu miatt pánikba esni. Majd kinyitják, nem? Én szerintem - magamban - röhögtem volna a szituáción, olyan éjfél tájban kezdtem volna halkan aggódni, akkor is cak azért, hogy hová hugyozzak.

R. Daneel Olivaw 2010.11.02. 14:37:46

A temetkezési vállalat igazgatója előtt le a kalappal. Ilyen korrekt módon nyilatkozni rég nem hallottam senkit (mint ahogy sajnos olyat is rég hallottam, hogy egy vezető kiállt a beosztottaiért). Az olvasni nem tudó, bezárt kapu láttán zsigerből mászni kezdő marhákat pedig nem kellene pásztor nélkül beengedni a temetőbe. Csoda, hogy a virágokat nem legelték le.....

Marcellusca 2010.11.02. 14:38:28

@neccharisnyás útonálló: Ha tudnád, hogy mit tud már az egészről!

Agyam eldobtam, mikor elkezdte magyarázni, hogy a Mama is ott "alszik" és akkor biztos a Dédiéket is úgy rakták a gödörbe, stb, stb.
Pedig csak 3 éves volt, mikor meghalt a Mama.
Sok mindenre emlékszik belőle, de csak most tudja összerakosgatni az elemeket, most kezdi érteni.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.11.02. 14:39:14

hogy ennek még mindig van hírértéke :D egyszerűen vannak ilyen emberek, akik óbégatni meg pánikolni szeretnek, nekik ez amolyan esemény ami utána hetekig élteti őket meg ki lehet beszélni a vacsoránál. ugyanez volt anno a 20.-i viharnál, az emberek 95%-a egyszerűen hazasétált és kicsit megázott, 5% meg világvégét ordibálva kóválygott, meg a vihar elől beállt egy fa alá és hasonló darwin díjas ötletek.

én csak attól félek, hogy ha egyszer valóban vészhelyzetbe kerülünk, ilyen emberek ne legyenek körülöttem.

uni1002 2010.11.02. 14:39:51

@mrnyzltn: Én meg azt gondolom, hogy mért kellett pont a legforgalmasabb kaput lezárni?
Pont a legnagyobb parkolóval szemben. Sétáltatni akarták a tömeget?
Kik szerepeltek itt le?

szamarhegy 2010.11.02. 14:40:39

"Százan próbáltak" Ennyi emberből nem volt egy, aki ismerte volna annyira a temetőt, hogy megnézzenek egy másik kijáratot, inkább neki álltak kerítést mászni?

mátéé (törölt) 2010.11.02. 14:42:30

@d'oh: Így van, 2006. aug. 20. jó példa az emberi hülyeségre, csak sajnos a jelenlegi hivatalos álláspont az, hogy Gyurcsány miatt haltak meg emberek.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.11.02. 14:42:55

@ca2: teljesen igazad van, a bigott ájtatosság és a buzifelvonulás között semmilyen átmenet nem létezhet. vesszenek a cuccliberálkommuucucclisták.

Scala 2010.11.02. 14:43:06

Az a cikk, amit idéztél, sírva röhögés. A Rádiókabaréban voltak ilyen megírt számok, de ez éles, HUN-2010.
És az ünnepekben teljes egyetértés.
Persze most indul a nagy karácsonyi hajrá, amiben belesimul a Thanksgiving és a Mikulás. Jó lesz!
Csak én lennék közbe máshol...

johevi 2010.11.02. 14:43:37

Miköüzben mindhárom másik nyitva volt. Kis kerülő helyet elkezdenek mászni. Ünneplőben. Gratulálok. Várniuk kellett volna 10 percet...

csoko20 2010.11.02. 14:43:53

@szamarhegy: Ha utálod az anyósod, akkor zárás előtt kimész vele a temetőbe, átmászol a kerítésen és "anyukát" otthagyod. Én megértem ezeket az elkeseredett embereket :)

szamarhegy 2010.11.02. 14:44:03

@uni1002: Ott van a válasz a szürke részben fenn.

mátéé (törölt) 2010.11.02. 14:44:43

@uni1002: A kaput tévedésből zárták be, nem direkt - egyszerű információ hiányról volt szó, a portásnak 10 éve az a feladata, hogy 18 00-kor zárjon, ezért aztán zárt. Mivel ugye vasárnap történt mindez, AMIKOR NINCS HALOTTAK NAPJA, ugye...

blah 2010.11.02. 14:44:52

Mondjuk ezen a híren kicsit ledöbbentem aztán meg kínomban röhögtem...
1. Ez nem hír.
2. Tirpákiában sok a tirpák.

Körticsek · http://muranomanufaktura.blog.hu 2010.11.02. 14:45:03

Legmegdöbbentőbb temetői élményem az volt, amikor megtudtam (jó régen), hogy ellopják a sírokról a virágokat. Évekkel később azt már jóformán rezignáltan vettem tudomásul, amikor az anyu sírjára ültetett örökzöldet valaki a töve fölött pár centivel egyszerűen elfűrészelte és elvitte a tetejét. Mivel a hajtatáshoz elég volna pár hajtásvég, ezért azt gondolom, hogy egy virágos volt, netán éppen az, akitől néhány perccel korábban én is vásároltam. Éjjel ez a temető is zárva van, de szerintem manapság már nem kell éjszaka a lopáshoz.

ca2 2010.11.02. 14:45:37

@mátéé: Nem gondolnám, hogy ne tudnák az emberek mikor van halottak napja, csak ma munkanap lévén kicsit nehézkesebb a dolog...
A katolikus vallás különben is általában mindent előző este ünnepel (lásd karácsony), tehát szerintem nem tett tanúbizonyságot világraszóló butaságról az aki tegnap (vagy akár31-én) ment temetőbe.

sanyix 2010.11.02. 14:45:54

@uni1002: Te voltál az egyik mi? Akkor te is egy olyan szellemi fekete lyuk vagy, jó lenne ha felgyújtanád magad :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.11.02. 14:46:35

@total eclipse: valahol egyetértek, régen én is szerettem 'világítani' ahogy nálunkfelé hívják. Mi gyerekek kaptunk sült gesztenyét, a zsebünkben azon melegítettük a kezünket, meg nagyon szép tényleg akkor menni, amikor az egész temetőben tündököl a sokezer kis gyertyaláng.
De már egyre nehezebben bírom az egyre hangosabban és pofátlanabbul viselkedő, sivalkodó, 110dB-el 'társalgó', tolakodó embereket, ezért megértem, hogy főleg aki nagyobb temetőt látogat, az szeretné elkerülni az ilyesmit.
Ugyanígy divat utálni a karácsonyt és mereven elzárkózni minden kereskedelmi vonzatától, lassan én leszek a különc, hogy karácsony előtt igenis szeretek az üzletekben bóklászni és nézelődni a szeretteimnek, és kapni is szeretek ajándékot, boltból (is), szép csomagolásban :)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.11.02. 14:46:50

@green-eyed:

Karácsonyt is a szeretet ünnepének nevezik, de normális ember az év többi napján is szereti a szeretteit, nem?

uni1002 2010.11.02. 14:47:43

@R. Daneel Olivaw: Kiállt a beosztottaiért? Ő nem szervezte meg az ünnepi nyitva tartást, nem intézkedett a megfelelő őrzésvédelemről, mint az objektum vezetője, és ő ígéri meg hogy megfenyíti /ez manapság kirúgást jelent/, azt a beót, akit nem látott el megfelelő utasításokkal.
Ha láttad a fenti videót, abból egyértelmű, hogy a kialakult helyzetben, még telefonon sem volt hajlandó kommunikálni az embereivel.
Ha neked ez korrektséget jelent....

uni1002 2010.11.02. 14:48:27

@sanyix: Látom maradsz, aki voltál:-))))

mátéé (törölt) 2010.11.02. 14:48:27

@ca2: Valóban nem, az teljesen logikus, hogy vasárnap megy ki kedd helyett, nem erre heygeztem ki. Hanem arra, hogy tapasztalatom szerint a többség úgy tudja, hogy 31-e azért munkaszüneti nap, mert akkor van halottak napja.

Scala 2010.11.02. 14:48:29

@Körticsek: Szívemből szótál. Megspékelve azzal, hogy anyám eleve rám szól (mára nem, mert introjiciáltam), hogy 'Ne vegyél ilyen drága virágot, csak ellopják!' :-(

Tekincsa Wakumba 2010.11.02. 14:49:45

@Énbagoly: Lehet hogy ő nem tudja, de abban a száz fős tömegben valaki azért csak akad, aki már volt abban a temetőben, és esetleg tudja, hogy nem csak egy be/ki járata van.

Másik dolog meg az, hogy ha jól értem nem először fordult elő abban a temetőben ilyesmi. Úgy látszik a nyíregyházi temetőbejáró emberek egy része simán Darwin díjat érdemelne. :D

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.02. 14:49:52

@Marcellusca:
Gyerekkel óvatosan!
3,5 éves voltam, mikor nagyapám meghalt. Ugye pont 3,5-4 év körül kezdődnek tudatos emlékei lenni az embernek. Mégis ott van az arca, tán a hangja is-bár ugye ezt már sosem tudjuk meg- a fejemben, plusz az érzés, hogy mennyire, mennyire szeretem. Még manapság is képes könnyeket csalni a szemembe.
Pedig csúnyán ment el. Jó 8 hónapig szenvedett féloldalára bénán, gépeken a kórházban, mire a 2. agyvérzés elvitte. Ergo emlékeim az előttiek. Számolj!

Mondom, sok minden megmarad a gyerkőcökben. Csak valami rejtve marad, más meg előjön. És ilyenkor sajnos a körülötte levő felnőtteknek egy picit nehezebb.

ca2 2010.11.02. 14:50:50

@d'oh: Bármi létezhet, tőlem ratyiparádé is, csak ha olyan nagyon liberálék vagyunk akkor ne nézzünk már hülyének másokat mert más szokásokat követnek...
Én nem vagyok sem temetőjáró sem buzi, de számomra valahogy kevésbé furcsa Mari néni egy 30 cm-es Szűz Mári gyertyával, mint ha valaki egy kamion platóján vonagolva rózsaszínű bibliával dörzsölgeti magát...

2010.11.02. 14:51:23

Szigorúan meghagytam a családnak, hogy részemről hamvasztás és kuka. Franc se várja el a gyermekeimtől, hogy egy sáros temetőben dagonyázzanak egy hülye kő fölött, amikor jobb esetben már ők is épp elég idősek lesznek ahhoz, hogy max. a derekukat húzzák meg a nagy megemlékezéses sírgondozásban.
GYermekkoromban a nagyszülők lakásától nem messze volt egy már használaton kívüli temető - nyaranta jól lehetett gyíkokra vadászni, rengeteg napozott a köveken... Kutya nem járt rajtunk kívül soha abban a temetőben, pedig annyira nem voltak régiek a sírok, hogy nem lehetett volna utód, a halottakat meg már pláne nem zavartuk.
Szegény nagyon vallásos nagyanyám (aki egyébként meglepő módon rettegett a haláltól) hamvait meg egy altemplomba helyezték el - hát a fene sem érti ezt sem, egy sötét, dohos, büdös helyen, egy edényben hamvakat őrizgetni.
Nem nagyon van affinitásom ehhez a temetősdihez.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.11.02. 14:51:29

erem en ezt az en nem akkor megyek,meg tomeg, meg giccs
meg en mindig emlekezem meg stb.
dehat ez a napja
karacson is karacsonykor van es hujeseg januarban fat allitani, meg husvet is husvetkor
hat ez van
felenk nem szokas ez
az en halottaim meg nagyon messze vannak, igy csak a tavolban gyujtottam par szal gyartyat

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.11.02. 14:54:13

@uni1002:

Nem egészen értelek, ezek benne vannak a postban....

Decadurabolin 2010.11.02. 14:56:21

remélem karácsonykor is lesznek olyan blogok, amik arról írnak, hogy mindig pár nappal előbb, vagy utóbb tartják a karácsonyt, szilveszterkor detto.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.11.02. 14:56:30

@ca2:

jólvan, jólvan megbeszéltük....

ca2 2010.11.02. 14:56:53

@mátéé: Hát 31. nem munkaszüneti nap sztem (illetve most csak azért mert vasárnap)
Egyébként a Reformáció Napja meg újabban Halloeween..
Meg a Halottak Napja sem munkaszüneti nap mert az meg ma van...
A munkaszüneti nap Mindenszentek mert az a hagyományos katolikus ünnep és - na most kezdenek a liberátorok majd hörögni - Mo hagyományosan katolikus ország.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.11.02. 14:57:42

@ca2: csak még mindig nem értem, hogy jön a temetői tolongáshoz és képmutatáshoz a buziparádé. miért van az, hogy ha egy blog rávilágít valamire, ami ugyan széles körben elfogadott de ettől még nem feltétlenül a leghelyesebb, máris előkerülnek a zsidók, a melegek, a szocialisták stb... ez miért mentség vagy magyarázat bármire, hogy "de azok meg évente egyszer műfalloszt lobogtatnak egy kamionon"? de komolyan, nőjünk már fel.

csoko20 2010.11.02. 14:57:59

@Brother Love: Amúgy a legtöbb helyen - ha nem valami vidéki kis faluban tesznek le - a sírokat kb. 25 évente meg kell váltani. Szóval, ha a gyerekeid elfeljtenek perkálni, akkor jön az új lakó. A csontok meg mennek az antropológiai intézetbe vagy tudomisén hova...
Hamvasztassál ezeket is ki lehet védeni idejekorán.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.11.02. 14:58:53

Három kapu nyitva volt, mint egy túszdrámát úgy állítják be az egészet.
Nevetséges ekkora feneket keríteni az egésznek. Aki meg átmászott azt meg kell büntetni, oszt jó napot!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.11.02. 15:00:33

@total eclipse:

Olyan dolgokról beszélsz, amikről én nem, de próbálod rámhárítani. Ejnye!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.11.02. 15:05:28

@alesi:

Ez az, hogy én nem arra megyek, hanem a halottaim sírjához.
Tudod ez olyasmi, hogy valaki félrevonul mobilozni, néhányan meg üvöltenek rajta orvosnál ülve is.

uni1002 2010.11.02. 15:06:23

@laspalmas: Akkor miért a látogatók szerepeltek le?
A tömeg nem hülye, csak tömegként viselkedik. A látogatók tették a dolgukat, látogattak. A temetői dolgozók nem tették a dolgukat, mert feleslegesen zárták be a legforgalmasabb kaput, ahelyett hogy gondoskodtak volna a terület kiürítéséről, eltorlaszolták a kijáratot. Ki szerepelt itt le??

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2010.11.02. 15:07:04

nyíregyházán nem ismerik az órát.

Kalmár 2010.11.02. 15:08:00

Egy pici túlzásba estél.
A temető Nyíregyen hatalmas, sok idős ember ragad bent és nem töklámpásos kölykök.
Nekik nagyon nagy út körbemenni, főleg, ha a Spar előtt álltak meg a kocsival.
(Sajnálom, ha nem vagy itt ismerős)
Igenis hibázott a temetőt bezáró alkalmzott.
Hiba volt 6 ig hirdetni a nyitvatartást is. Senki nem gondolta, hogy ez kérdés halottak napi hétvégén, hiába írják ki. Esztelenség egy ekkora városban ezt elvárni. A bezárt kapu pedig a legforgalmasabb bejárat, pont a parkolás miatt. Jól vizsgázott a vezető, elnézést kért a hibájukért. Te miért vagy okosabb, ha mindkét fél egyetért ebben?
Nem hiszem, hogy az ünnep mesterkélségét a temetőbe menő emberek okozzák.
Engem sokkal jobban zavar, a bulizó, hányásig ivó töklámpásos biznisz ünneplők.
Azért rendes tőled, hogy hánysz az ünnepre, az olyan cool.

ca2 2010.11.02. 15:08:18

@d'oh: Azért mert szerintem egy kicsit furcsa lelkivilágra vall, hogy mondjuk a hagyományos egyházi ünnepeket "mesterkéltnek" nevezzük, ugyanakkor a buziparádét meg "menő dolognak " állítjuk be.
Kíváncsi vagyok mikor fogok olyan blogokat olvasni, amiben azt fejtegeti majd a blogoló az indexen, hogy "milyen mesterkélt a ratyibüszkeség napja." Na mert ha ilyet írsz akkor aztán homofób, antiszemita, nácista, vagy...
Ha ugye a hagyományos egyházi ünnepeket mocskolod akkor meg "egy valós társadalmi problémáról beszélsz..."
Liberális világszemlélet....

Circus 2010.11.02. 15:12:41

@no-night:
"Amit én nem tudok hová tenni, az az, amikor "ünnepekről" beszélnek. Most komolyan, azt ünnepeljük, hogy meghaltak azok, akiket szeretünk? Ellentmondásos, nem?!"
De, 'örülök, hogy másnak is szemet szúrt, legalább nem egyedül vagyok hülye :)
Ma ünnepeljük Petőfi Sándor halálának XXX. évfordulóját... Ünnepli a franc, megemlékezek róla!

Amúgy pedig - tetszik vagy sem, ez a keresztény (elsősorban romkat) világ ünnepe, további közel hatmilliárd ember meg másképp, máskor másért 'ünnepel' a halottaiért/-val. Jómagam azt mondom, hogy az eltávozottak a szívemben, lelkemben és a gondolataimban tovább élnek, BÁRMIKOR emlékezhetek (és meg is teszem) rájuk, nem kell ahhoz egy ünnep. Ettől függetlenül, tiszteletben tartom mindenki érzéseit, és elfogadom, ha úgy érzi, akkor ki kell mennie a temetőbe tiszteletét tenni.

Azt viszont, hogy csak sikerül lesüllyednünk a nyugati hülyeség szintjére, már téynleg soknak tartom. Itt a poszt lényegéről beszélek (emberek, van más kijárat is, meg telefon, meg mittudomén), meg az elüzletiesedésről - lásd giccses gusztustalanságok, nomeg a töklámpa... Semmi köze a kultúrkörhöz, de VEGYÉÉÉÉ! VEGYÉÉÉÉÉ! Ugyanez a vattacukor meg mittudoménmilyen (játék... brrr) árusokhoz. Ez miért nem zavart annyi embert, mint az, hogy másokat meg az zavar, hogy ilyenkor az emberek nagy része megbolondul (és itt nem az akár érthető 'befelé fordulást értem')?

Kozmokrator · http://www.tudtad.com 2010.11.02. 15:17:19

F@szomnak kell egy ilyen ünnep, munkaszüneti napnak. Miért kell mindenkinek egy időben mennie? Az elhunyt szeretteink akkor örülnek, ha meglátogatjuk őket és ez BÁRMIKOR lehet! Legyen újra MUNKANAP november 1-je!

Giraffa 2010.11.02. 15:18:37

A mécsesek mérete és formája durva burjánzásba kezdett idén.
Jövőre gondolom már összerakható világítótornyot is lehet majd látni...

nyehehe 2010.11.02. 15:19:53

"Olvasni, tájékozódni temetőlátogatás előtt? Nem-nem"

a rádióból mást se hallani, minthogy a temetők meghosszabbított nyitva tartással üzemelnek.
Amúgy meg tök egyértelmű, hogy amíg vannak bent, addig nem zárjuk rájuk a kaput! Hanem felszólítjuk őket a távozásra. Ez mindenhol így van. Nem is értem ezt a bejegyzést.

ca2 2010.11.02. 15:20:34

@d'oh: Egyébként meg kissé furcsa az "árukapcsolásod", mert én azt írtam, hogy ha a buziparádét elfogadjuk normálisnak, akkor Mari néninek is engedtessék már meg, hogy bármekkora Szűz Mária gyertyát tegyen Józsi bácsi sírjára, ne nevezzük már ezért képmutatónak, meg ne csináljunk úgy mint ha ez egy "társadalmi probléma lenne..
És különösen ne nevezzük ezért a tradicionális egyházi ünnepeket mesterkéltnek...
Te meg erre megkérdezed tőlem ,hogy hogy jönnek ide zsidók meg szocialisták...?
Én nem tudom,... te mondtad...
Azt ellenben én is megkérdezném, hogy a temetőbe tévedésből bezárt tömegből miért következi, hogy ezek az ünnepek mesterkéltek?

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2010.11.02. 15:22:53

Nagyon, de NAGYON szánalmas mikor egy családi ünnepet, eseményt kezdenek el fikázni emberek úgy, hogy "mesterkélt", miközben itt MINDENKI A MAGA NEVÉBEN beszélhet csak.

Amikor azt mondod, hogy mesterkélt a Te Karácsonyod, az KIZÁRÓLAG a Te ostoba családod ostoba karácsonyát minősíti. A halottak napja is családfüggő, hogy ki, hogy éli meg.

Igenis boldogan megyünk le vidékre a rokonok sírjaihoz, halottak napja környékén este, együtt vagyunk, gyönyörű szépen világít a sok millió mécses, előkerülnek a régi sztorik a halottainkról stb. Ezt lenénézni, szapulni, mesterkéltségre hivatkozni a legtudatlanabb, legostobább tirpák szokás.Én soha nem venném a bátorságott, hogy kívülről más belső családi ünnepét kezdjem szapulni..egyszerűen se közöm hozzá, se rálásátom, se semmi. Nem is értem,. hogy Ti hogy veszitek a bátorságot...
És már előre ideges vagyok, jön a Karácsony, az év legcsodásabb napjai és majd mindenhol azzal a bölcs címmel fogok találkozni, hogy "szánalmas már a Karácsony" és "nagyon mű a karácsony". Kívánom, hogy a kisgyerekeiteknek is ezt adjátok át, tegyétek már a gyerekkorát tönkre!

Nincs gond, ha a tiétek szar és értéktelen, őszintén szólva rohadtul nem érdekel. De az enyémet és másét látatlanul senki ne merje minősíteni!

PS: a második bekezdés a totális idiotizmus példája. Azért nem a hétvégén ment temetőbe, mert SZERINTE a virág mérete fejezi ki MÁSOKNÁL a szomorúság fokát??? Nc... Magyarul pont az olyan mások dolgába beleugatók miatt nem megy ki, mint amilyen Ő maga?
Mi a 3-4 sírra iilyenkor csak egy-egy mécsest és kisebb, olcsóbb koszorút viszünk, virágot ilyenkor általában nem. De még sosem jutott eszembe olyan badarság, mint amit a blogger írt, a nagyobb csokor virágokról, jóban feldíszített sírokról. Sőt, nagyon szép az egész temető összehatása... Soha, de soha nem éreztem azt ami a firkálmányban van...Szánalmas, mi?

Maga az eset pedig: hát gratulálok annak az őrnek, akinek nem tűnt fel, hogy ünnep van és hagyományosan minden évben vasárnap is nyolcig nyitva van minden temető. Nem tűnt fel neki sem a tömeg, sem semmi... Mi abban a bulihangulat és kegyeletsértő, hogy elkezdtek kimászni a kapun? Összetörtek talán sírokat, egymásra tornyozták őket és azon másztak ki? És ünnepélyesen visszaköpött egyet minden kimászó?? Az, hogy éppen hülyék voltak, nem voltak körültekintőek stbstb más kérdés, nem voltam ott nem tudom. Minden lehet, mert sok a hülye, de attólmég nem az ünnep lesz rossz.

nyehehe 2010.11.02. 15:24:34

a hallottak napjához:
a temetőlátogatásnál sokkal nagyobb élmány a wiwen nézegetni a meghalt ismerősök adatlapját. Ott lehet dumcsizni a közös ismerősökkel. Föl lehet idézni a régi bulikat. Fényképek vannak. Szép lassan kimegy a divatból ez a márványtáblás emlékbiznisz.

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2010.11.02. 15:25:02

talán azért érzem én is "mesterkéltnek" az egyházi ünnepeket, mert nem vagyok hívő. s vagyunk még páran ilyenek.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.11.02. 15:31:58

@ca2: éppen erre akartam rávilágítani, hogy le az "árukapcsolással". én személy szerint tudom abszolút nézni ezt a posztot, és nem érdekel, hogy a "cucclib média" vagy a vastagbőr mit gondol a buzikról. összevetettem a hétfői meg a tavalyi stb tapasztalatom a poszttal és sok mindenben egyetértek, minden más irreleváns szerintem.

nyehehe 2010.11.02. 15:32:56

@sanche: egyetértek. Lehet ez egy családot/barátokat összehozó alkalom is. Nekem is csak szép emlékeim vannak erről a napról. Akár a net előtt vagyok a haverokkal, akár a vidéki rokonaimmal megyünk sírt gondozni. És virág helyett én kisseprűt szoktam vinni, hogy a sír környékét picit rendbe tegyem, amíg dumálgatunk az elhunyt felett. Én viszont már nem tartok igényt ilyen márvány emléktáblára. A kibertérben jól ellesznek az emlékeim.

öregbuksi 2010.11.02. 15:33:16

Most jöttem meg a temetőből. Nem azt mondom, hogy úri magányban voltam ott, de150 embernél nem voltunk többen. Feltehetően itt mindenki tudja, ma van halottak napja. Nem kifogás " de mi tegnap meg a multhét kedden értünk rá és nem ma"! Kedveskéim, otthon kell maradni és nem népi banzájt csinálni a 998-ban elfogadottá tett, IGEN, ünnepből. Ami igaz, hogy kath. eredetű, lévén akkor még a KRISZTUS hitben más felekezet nem volt. A szüleim és mindenki másnak a szülei, tudták a mérsékelt és a méltóságteljes viselkedés módját.
Ma a saját az nővérem és anyosom azért tesz művirágot a sírokra mert - fáj a lábam, nem tudok kimenni- stb. Ha fáj a lábad, maradj otthon és pihenj, hogy eltudd látni magadat és a családodat, de ide kényszeredetten NE gyere, mondanák a rég elhalt szüleink. Élénken él bennem , hogy milyen gondolkodásuak voltak az elhúnyt szeretteim. Anyánk szavajárása volt : tiszteletet a holtaknak , törödést, sőt mégtőbb törödést az élőknek. Ez a csindadratta nem méltó se Hozzájuk, se hozzánk.
Barátaim mértékkel és méltósággal!

Kristl 2010.11.02. 15:35:41

én ettől függetlenül szeretem ezt az ünnepet

ca2 2010.11.02. 15:36:52

@metalheart: Szíved joga, senki sem kötelezett ezzel kapcsolatban semmire.
Nem vagyok nő sem, még sem mondom, hogy Nőnap vagy az Anyák Napja mesterkélt, és főleg nem állítom be idiótának akik ünnepelni merészelik ezeket az ünnepeket.
Meg zsidó sem vagyok, még sem jut eszembe beleugatni abba, hogy Kohn bácsi hogyan ünnepli a Hanukát és nem próbálom "társadalmi problémának " beállítani ha egyáltalán ünnepli...
Egyetlen ünnep megünneplésére sem kötelez senki, de az kicsit furi ha azok fikázásával akar valaki "ünnepelni" akiknek meg az adott ünnep egyébként jelent valamit...

Nem kötelező egyetlen ünnepet sem ünnepelni,

Circus 2010.11.02. 15:38:11

@öregbuksi:
itt a LÉNYEG:
"Ha fáj a lábad, maradj otthon és pihenj, hogy eltudd látni magadat és a családodat, de ide kényszeredetten NE gyere, mondanák a rég elhalt szüleink. Élénken él bennem , hogy milyen gondolkodásuak voltak az elhúnyt szeretteim. Anyánk szavajárása volt : tiszteletet a holtaknak , törödést, sőt mégtőbb törödést az élőknek. Ez a csindadratta nem méltó se Hozzájuk, se hozzánk. Barátaim mértékkel és méltósággal"

Ria** 2010.11.02. 15:41:42

Nem tudom ki emlékszik még a Jogi esetek műsorára? Én nagyon szerettem.

Az egyik adásban volt egy érdekes eset. Felperes egy idős hölgy, alperes egy fiatal ember.
Idős hölgy kiment a temetőbe majdnem mindennap a férjéhez. Egyik napon sokáig időzött a sírnál, mire észbe kapott, már erősen sötétedet. Amilyen gyorsan csak bírt elindult kifele a temetőből. Mivel idős néni, rosszul is lát, izgatott is volt, így bizony eltévesztette az utat. Egyre jobban megrémült. Egyszer csak meglát egy embert az úton. Nagyon megőrül. Hangosan utána szól a férfinak.
Kérem Uram, eltévedtem, és már erősen sötétedik, nagyon félek, segítene?

A fiatalember megfordul ránéz a nénire, és nevetve azt mondja neki...Én is féltem amíg éltem.
A néni, ahogy volt.. puff, összeesett.
Nem lett komolyabb baja az ijedtségen kívül. Viszont per lett belőle.
Akkor a félország ezen röhögőt.
Én is. Ma már azért nem találom olyan viccesnek.
Lehet azok az emberek is be pánikaltok, akik zárva találták a kaput. Hogy ki miképpen reagál egy ilyen morbid helyzetben, azt nem tudhatjuk.

Ria** 2010.11.02. 15:43:00

Nem tudom ki emlékszik még a Jogi esetek műsorára? Én nagyon szerettem.

Az egyik adásban volt egy érdekes eset. Felperes egy idős hölgy, alperes egy fiatal ember.
Idős hölgy kiment a temetőbe majdnem mindennap a férjéhez. Egyik napon sokáig időzött a sírnál, mire észbe kapott, már erősen sötétedet. Amilyen gyorsan csak bírt elindult kifele a temetőből. Mivel idős néni, rosszul is lát, izgatott is volt, így bizony eltévesztette az utat. Egyre jobban megrémült. Egyszer csak meglát egy embert az úton. Nagyon megőrül. Hangosan utána szól a férfinak.
Kérem Uram, eltévedtem, és már erősen sötétedik, nagyon félek, segítene?

A fiatalember megfordul ránéz a nénire, és nevetve azt mondja neki...Én is féltem amíg éltem.
A néni, ahogy volt.. puff, összeesett.
Nem lett komolyabb baja az ijedtségen kívül. Viszont per lett belőle.
Akkor a félország ezen röhögőt.
Én is. Ma már azért nem találom olyan viccesnek.
Lehet azok az emberek is be pánikaltok, akik zárva találták a kaput. Hogy ki miképpen reagál egy ilyen morbid helyzetben, azt nem tudhatjuk.

Tibike15 2010.11.02. 15:44:31

ismerősöm ugyanazt a műanyag koszorút használja már 10 éve, 1 hétre kiteszi és utána begyüjti.
Ma eltünt. Ellopták, elkeverték, ki tudja.Azok akik temetőből lopnak, nem emberek.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.11.02. 15:45:33

@laspalmas: Nagyon sokan vannak, akik karácsonykor elássák három napra a csatabárdot, szemforgatva jópofiznak a pulyka meg a hal társaságában, aztán 27-én kezdődik minden előlről...

@ca2: Mindkettő mesterkélt. A klasszikus "ünnepek" már önmagukban is, hisz klasszikus "pogány" természetvallások attribútumaira húzták rá a keresztény kulisszát, hogy kiegyezzenek a népekbe belekövesedett hagyományokkal. Aztán mikor a katolikus hit nem volt elég erős, ezek megint jobban előretörtek.... igaz ma már csak ismét kellékek, de a konzumidiotizmus oltárán.

Ugyanígy a homokosok felvonulása is mesterkélt. Valamiért ott is mindig azt mondják sokan, hogy "ne ezt mutassák meg magukról a buzik", meg hogy "ezt a melegek többsége is elítéli" és hogy "felőlem csinálhatják, de otthon"...

@sanche: De igenis a másét kell minősíteni mindig a magunkéval szemben. Amiatt utáljuk meg az egészet és fordulunk el tőle, vagy pont ezért tartjuk olyan nagyra a magunkét, mint ahogy te is teszed.

Különben is itt nem konkrétan a máséról van szó, nem pl. Kis Pista, Vég Béla, Fekete Pákó vagy Orbán Viktor ünnepléséről. Hanem a TÖMEGEKÉRŐL. Mindig a tömegekkel van a baj, akik azért ünnepelnek meg valamit, mert valami közösség - állam, párt, egyház, nagycsalád, falu - ezekbe gyökeredzett bele már hosszú ideje. Az ünnepeket mindenkinek egyénileg, belülről jőve kell megélni, nem a külső elvárásoknak megfelelően. Ha valaki saját lelkéből éli át azt, hogy Krisztus feltámadt, vagy megemlékezik a halottairól, a nemzet nagy tetteiről, vagy örül annak, hogy a gyereke házasodik, és ezeket hasonlóan lélekből átélő embertársaival közösen teszi meg, az szép és helyén való. De nagyon sokan meggyőződés nélkül, csak látszatokba és megszokásokba beleszokva, vagy a járulékos "sörvirsli" dolgok miatt teszi meg. Az ilyenektől pedig jogos, hogy minden mélyen érző ember tartsa magát távol, és ne is hagyja szó nélkül!

kovacsguszti68 2010.11.02. 15:47:41

Érdekes olvasni a hozzászólásokat a halottak napjával kapcsolatban.
Jómagam - tudom, hogy sokakban megbotránkozást fog kiváltani, amit írok - mélységesen utálom a halottak napját, illetve a mindenszenteket. Ez a "legyen egy nap, amikor a halottakból is hasznot húzunk" című kereskedelmi fogás bennem hatalmas ellenérzést vált ki, úgy ahogy az is, hogy "ha máskor nem, de legalább ezen a napon menjünk ki a temetőbe" című felkiáltás. Ha az elhunyt szeretteinkről akarunk megemlékezni, ott van az év többi napja is, megtehetjük. Én megteszem ezt anélkül is, hogy kimennék a temetőbe. Virágot évekkel ezelőtt vittem utoljára, de akkor is csak azért, mert az akkor már nehezen mozgó nagyanyámat vittem ki a sírokhoz. Nem vagyok hajlandó egyetlen fillért sem áldozni az ilyesfajta megemlékezésre, mint ahogy a sírok bérletére, a lejárt sírhelyszerződések meghosszabbítására sem. Mindig furcsán néztem nagyanyámra, aki azért spórolt, hogy "tisztességesen el legyen temetve, tisztességes sírfelirattal, koporsóval", stb. Számomra a halottak üzleti alapon történő elföldelése és évtizedeken keresztül való őrzése is visszataszító. Én már most megmondtam feleségemnek, hogy ha meghalok, akkor hamvasszanak el és a hamvaimat szórják szét valahol. Az elföldelt halottakból sem lesz más néhány év múlva, mint egy csontváz, azt meg minek őrizgetni, fizetni a sírhelyet, virágot vinni a sírra, ami néhány nap alatt elszárad (vagy néhány órán belül ellopják...)
És még valami: az elhunyt szeretteinkre sem úgy kell emlékezni, mint ahogy azt sokan teszik. Az emberek nagy része képes saját magát sajnálni és sajnáltatni, ha közeli hozzátartozója meghal, illetve a halottak napján, ha kimegy a temetőbe. Nem mondom, hogy nem megrázó a halál ténye, de szerintem ezen is túl kell és túl lehet lépni. Nem kell sajnálni, hogy valaki meghalt, inkább - ha valóban szerettük - örülni kell annak, hogy ismertük, hogy velünk volt, és sok szép emlék maradt az együttlétekből....

mirka44 2010.11.02. 15:49:27

Nem a temetőbe látogatókkal van a baj, hanem azzal, aki bezárta a kaput és nem írta ki, hogy a többi kapun ki lehet menni.
Büntetni persze nem kéne őt sem, szándékosan nem akart ártani senkinek, nagy volumenű dolgok nem múlt rajta, máskor majd talán jobban átgondolja mit, mikor zár be.

Ha a kapura nem volt kiírva, hogy a többi kapu nyitva, lehet, azt hitték a látogatók, az összes kapu be van zárva. Illett volna kiírni, hogy hol tudnak kimenni. Egyébként azért sem tartom fernek egyik kaput bezárni, mert egy idős embernek különösen gondot okozhat, túl fárasztó lehet elbattyogni a másik kapuhoz. Sőt, mobiltelefonja sincs mindenkinek, pl. pont az idős embereknek.
Könnyen eltudom képzelni, hogy "Józsi bácsi" azt hitte bezárták a temetőbe, megpróbál kimászni, max. fizikai állapota miatt kevés hatékonysággal vette a kerítés akadályt... Józsi bácsi szemszögéből teljesen logikus lépés a kerítésmászási próbálkozása, hiszen ki akarna másnap reggelig a bezártnak hitt temetőben maradni.

Dr.Agon 2010.11.02. 15:51:27

Tuskóság 6-kor bezárni a négyből egy kaput, mert ez ugye nem véd a fosztogatók ellen, kizárólag szopatásként értelmezhető.

nyíregyházi betti 2010.11.02. 15:51:55

A kijáratok nagyon távol vannak egymástól. Ismerem a helyszínt, s éppen ezért én sem vállaltam volna a gyaloglást. (Annak ellenére, hogy normál körülmények között a munkahelyemen 12 órán keresztül talpalok, tehát edzésben vagyok.) Igazuk volt a látogatóknak, hogy nem voltak hajlandók ezt a jelentős kerülőutat megtenni.

Egy rosszul, érzéketlenül megszervezett szolgáltatás miatt ismeretlen összetételű és egészségi állapotú embereket sétáltatni (ráadásul a sötétben) egy temetőben, embertelenség!!!

Minden jel arra mutat, hogy emiatt egy döntési jogkörrel fel nem ruházott dolgozó fogja elvinni a balhét, pedig a főnöke nem állt a helyzet magaslatán: képtelen volt azokat az intézkedéseket megtenni, amikkel elkerülhető vagy legalább gyorsan orvosolható lett volna a probléma.

Érdekes, a rendőrök viszont azonnal "vágták", hogy mi a szitu, s szirénázó rendőrautó hozta az erővágót. Amilyen nagyot csalódtunk a temető igazgatójában (nem esett le a tantusz neki amikor először hívták telefonon, hogy komoly zűr van!) olyan nagy GRATULA a közegeknek.

Egyéves Önkéntes 2010.11.02. 15:52:00

@kovacsguszti68: hát szerintem is példát vehetnénk néhány általunk primitívnek tartott népről-törzsről, akik sokkal jobban a helyén kezelik a halált.
nálunk még mindig a mit-hazudjunk-a-gyerekeknek-a-nagyiról felfogás megy.

Egyéves Önkéntes 2010.11.02. 15:56:41

@nyíregyházi betti: de most komolyan, nem lenne érdemes összehívni az ENSZ BT-t? mert ez már akkora botrány, hogy szerintem nem maradhat meg belpolitikai szinten.
elhiszem, hogy nem klassz dolog a temetőben pár száz métert sétálni, de azért ez nem híradó főhír és nem kéne főbe lőni a temetőgondnokot.

trojka 2010.11.02. 15:56:46

Az RTL "hazug" hirado azzal toborozta a nézöket a hírek elözetes ismertetésében, hogy többen "lezuhantak" a keritésröl. Gondolom, sokan látták a képeket...szerintem a lezuhanás ugy 3 méterröl kezdödik...a másik: "tilos furödni" tábla, valaki mégis belefullad a vizbe...na, ki is a hibás..."az állatokhoz közel menni tilos és életveszélyes"...valakinek oda a fél karja...na, ki is a hibás..."megengedett legnagyobb sebesség hatvan kilméter"...100-al dönget, felcsavarodik...na, ki a hibás...és még lehetne folytatni végtelenul. Mikor ismerik már el az emberek, hogy nem mindig mást kell hibáztatni a sajat hulyeséguk miatt...

Flúgatlan 2010.11.02. 15:57:02

Költözz máshova kedves Szerző. Felénk sem az jellemző, amit írsz. Pedig 2 városban és 2 faluban is voltam a napokban hozzátartozóim sírjánál, de sehol sem láttam, amiket írsz. És itt többség sem ezt látja jellemzőnek.

A temetőkapus esetről: nem ismerem azt a temetőt, de ahova én legtöbbet járok, ott a két kapu közt vagy 1 km távolság van, amit girbegurba utakon, elég halvány lámpák fényénél kell megtenni, és bizony sok idős embernek ez nem biztos, hogy sikerülne. Nem az ilyeneket kell szidni, hanem a temetői alkalmazottat, aki ha már muszáj volt azt a kaput becsukni, belülről kitehetett volna egy feliratot, hogy kérem, fáradjanak át a másik kapuhoz. Egy idősebb embernek ez komoly túra lehet, amit nem biztos, hogy csak úgy bevállal, "Hátha az nyitva van" felkiáltással.

uni1002 2010.11.02. 15:58:04

@Dr.Agon: Tökéletesen összefoglaltad a lényeget:-)

parttalan 2010.11.02. 15:58:32

@aniriga: Igaz. És tessék kimenni a temetőbe év közben máskor is, amikor a lélek és a szív megkívánja. Ha valakinek nem kívánja, és ezen a két nap valamelyikén pusztán a kultúránk által az egyén felé támasztott kötelességtudatból megy ki a temetőbe, az már régen rossz.

mirka44 2010.11.02. 16:03:38

@kovacsguszti68:

"Nem mondom, hogy nem megrázó a halál ténye, de szerintem ezen is túl kell és túl lehet lépni. Nem kell sajnálni, hogy valaki meghalt, inkább - ha valóban szerettük - örülni kell annak, hogy ismertük, hogy velünk volt, és sok szép emlék maradt az együttlétekből...."

Egészen addig hasonlóan vélekedtem magam is, amíg hozzám igazán közel állót nem vesztettem el, addig max. egyéb temetéseken részt vettem, de mondjuk egy nagynéni, nagybácsi elvesztése nem vágott földhöz, viszonylag hamar túllettem rajta és maradt a szép emlék. Amikor nagyon közel állót elvesztettem, totál összetörtem, és akkor értettem meg, hogy mi a valódi gyász, mi az amikor hosszú ideig eltart a szeretett személy elvesztésének feldolgozása, és csak utána jön a megnyugvás.
Ma azt várják el tőlünk, ha valami letaglóz, rögtön keljünk fel, és tegyünk úgy, minth ami sem történt volna. Pedig ez nem ilyen egyszerű.

Ha a gyász szakaszai érdekelnek, ajánlom figyelmedbe ezt a linket:
www.gyaszolok.hu/a_gyasz_folyamata.php

Kicsit hosszú, de megéri elolvasni. Sok temetésen részt vettem már, mire egyszercsak rámtört az igazi gyász. Átmentem a linken lévő szakaszok zömén is, még azon is, hogy látni véltem az elhunyt hozzátartozóm, hallucináció...stb. Mára már feldolgoztam, de nagyon másként viszonyulok a gyászhoz és másként látom a dolgokat, mint valamivel fiatalabb koromban.

Nagyon nem ugyanaz a rtágabb okonságban a "Tildi nénit"elveszteni, vagy egy olyan személyt, akit nagyon-nagyon közel állt hozzánk.

Publius Decius Mus 2010.11.02. 16:04:35

Megértem a posztírót, hogy hány tőle, én sem megyek akkor amikor a többiek DE: Ne foglalkozzon vele, hogy ki hogy öltözik a temetőben, vagy mennyire szomorú.

Laktam Angliában is, ott a temető olyan volt mint egy park, sétálgattak benne, volt, hogy játszóteret is rendeztek benne a gyerekeknek. Akkor értettem meg, hogy a jóízlés határain belül mindenki úgy emlékezik halottaira ahogy akar, illetve, hogy nem kötelező szomorúnak lenni. A lelki gyász után azért megyünk a temetőbe, hogy megtiszteljük elhúnyt hozzátartozóinkat, de érdemesebb az életükre és a közös élményeinkre emlékezni - ha valaki akarja, akár vidáman - mint a halálukra, mely kebbé fontos mint az életük. Rám is így emlékezzenek.

A Nyíregyházi temető vezetője jó fej volt és nem kell lebunkózni 100 embert egy tábla miatt, gondolom arra nem gondoltak, hogy a látogatási idő lejárta után Mindszentekkor egy még portás sem lesz, csak rájuk zárják a kaput. Embertársainkat megkritizálni, lebunkózni nagy divat, nevetni egyet és egy kicsit megérteni másokat, na ahhoz már erőfeszítés kell.

Ria** 2010.11.02. 16:04:46

@kovacsguszti68:
Te milyen temetést képzelsz el magadnak, az a szuverén jogod, Rád kik és hogyan emlékezzenek azt meg soha nem fogod megtudni, ha már elhunytál.
Viszont tiszteletben kell tartanod más emberek gyászát, vagy szokásait.
Örülj annak, hogy még nem volt részed olyan fájdalomban, mint gyermeked elvesztése pld.
De mondhatnám ezt szülő, férj/feleség-re is.
Ne ítélkezz, amíg nincs tapasztalatod.

Mikrobi 2010.11.02. 16:15:05

Nem hiszem, hogy nagyon sokan nagyzolni akarnának a csokrokkal, mécsesekkel. A giccs iránti vonzalom sajnos itt is megnyilvánul az arra hajlamos embereknél, de a problémát én egészen máshol látom.
Először is, az emberek totál összekeverik Mindenszenteket és Halottak napját. Miért kéne a temetőbe menni Mindenszentek miatt?! Páduai Szt. Antal ünnepén se megyünk, se a Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén!
Másodszor, rengeteg nem katolikus, sőt, nem hívő megy a temetőbe egy katolikus emléknapon!
A legnagyobb LOL pedig az, hogy a protestáns lobbi hatására munkaszüneti nappá tették Mindenszenteket! A protestánsok nem tisztelik a szenteket, nem imádkoznak a halottakért, viszont Mindenszenteken, az általuk elintézett állami ünnepen mennek a temetőbe gyertyát gyújtani a halottakért! :-D ROFLMAO!

kvadrillio 2010.11.02. 16:15:48

Nu, én is 3 nappal halottak napja előtt tettem tiszteletemet a temetőben, halottaim sírja előtt.

De !

Miután-azután, hogy 4 óra körül, de fél 5-kor már igen-igen TÖKSÖTÉT VAN !!!, HA NETÁNTÁN ÉN RAGADOK BENN KAPUNBÉVŰL, ISTENESEN BESZARTAM VOLNA SAJNÁLOM !
MERT A TÖKSÖTÉTBEN MÉG AZT IS NEHEZEN TALÁLJA EL AZEMBER, HOGY MERRE IS INDULJON A MÁSIK KAPU FELÉ !!!

EZÉRT AZTÁN ÚGY GONDOLOM: NAGY BAROM VOLT AKÁRKI, AKI AZT A KAPUT BÉZÁRTA !!!

fokabacsi 2010.11.02. 16:16:57

Miért kell egy temetőben lopni??? A gond az aljadék népekkel van ! Miért kell egy temetőbe őr? Miért kell a temetőt zárni? Miért kell ellopni a fémalkatrészeket a sírokról? El nem tudom képzelni azt a helyzetet , hogy a temetőből bármit elvigyek ! Hol szocializálódnak azok a férgek akiknek ez hozzáfér a pofájukhoz? Milyen nevelést kapott az ilyen?

mr nemo 2010.11.02. 16:17:14

A nyíregyházi esetről:

Itt lakom, s bár idén nem, 2 éve engem is bezártak. Ez megesik, errefelé, csak akkor nem került be a médiába az eset. Nem a látogató az olvasni nem tudó hülye - hanem ebben a blog írója ír mielőtt tájékozódna - hanem a temető üzemeltetése és az alkalmazottak a ludasak.
Ugyanis a kapukat azelőtt zárták be, hogy véget ért volna a hivatalos látogatási idő. Tavalyelőtt konkrétan 10 perccel a zárás előtt már csak a láncot, lakatot láttuk, alkalmazottat sehol... az idei eset részletei nem ismertek, de a 18 órai kapuzárás miatt itt sem a látogatók a hibásak, hanem az üzemeltetők. A meghosszabbított nyitva tartás ugyanis 19-20 órai zárást szokott jelenteni.

Advanced Flight 2010.11.02. 16:17:16

Mindig furcsán néztem nagyanyámra, aki azért spórolt, hogy "tisztességesen el legyen temetve, tisztességes sírfelirattal, koporsóval", stb. Számomra a halottak üzleti alapon történő elföldelése és évtizedeken keresztül való őrzése is visszataszító.

Nagyanyádnak jóval több esze van, mint neked, már bocsi. Ha a saját temetésére spórol, azzal elég nagy terhet vesz le a családjáról halála esetén, ugyanis egy temetés alsó hangon 200 ezer Ft.
Persze el lehet temettetni a nagyit az önkormányzattal, csak ha aztán leköp még a sarki csöves is, akkor ne csodálkozzál.

."Én már most megmondtam feleségemnek, hogy ha meghalok, akkor hamvasszanak el"

És az szerinted ingyen van?

ca2 2010.11.02. 16:21:28

@no-night:" Mindkettő mesterkélt. A klasszikus "ünnepek" már önmagukban is, hisz klasszikus "pogány" természetvallások attribútumaira húzták rá a keresztény kulisszát, "
Hát ez óriási felfedezés... Ebből következik, hogy mesterkélt?
Gondolom az kb 500, 1000 meg 2000 éve is kézenfekvő volt, hogy az ünnepeket ünnepnapokon tartsuk.
Az biztos, hogy ha mondjuk Luther is vastagbőr blogger lett volna és "a kurva anyátok, én akkor is baromi eredeti leszek és máskor ünneplem" alapon állt volna a dolgokhoz akkor pl nem október 31 lenne a reformáció napja mert akkor a téziseit nem Mindenszentek előestéjén függesztette volna ki a wittenbergi vártemplom kapujára, hanem mondjuk 1 héttel előbb amikor ő gondolja ünnepelni, amit viszont akkor vszeg senki sem olvasott volna el...
Milyen meglepő, hogy "rátelepítette" egy hagyományos ünnepre...

newcy67 2010.11.02. 16:23:27

Fostos kertévék csináltak ebből nagy lufit, amúgy korrekt volt a temetőt üzemeltető cég igazgatója és úgy tűnik, hogy a rendőrök is időben segítettek.

Azt persze nem értem, miért kellett úgy előadni a fél hetes kertévés hírekben, mintha legalább egy elsüllyedt tengeralattjáró hermetikusan és a külvilágtól elzárt szűk rekeszében lettek volna a temetőlátogatók 1000 méterrel a tengerszint alatt úgy , hogy a környéken az évszázad legnagyobb vihara tombolna.

Az ilyen dilettáns módon kommentált műhír helyett talán 1-2 percig csendben mutathattak volna vágóképeket a temetőkből, az égő gyertyákkal, mécsesekkel. Persze erre biztosan nem gyűlt volna oda a tv elé a reklámok szempontjából kiemelten fontos 18-49-es korosztály...

kovacsguszti68 2010.11.02. 16:23:42

@Ria**: van tapasztalatom...
És nem kívánok senkit sem lebeszélni a szokásairól. Ha valaki csak úgy tud emlékezni a szeretteire, hogy temetőbe jár, hát tegye...

Flaggx 2010.11.02. 16:24:42

Ahol most én lakom - barátnőm szülővárosa lényegében, szóval az ő családtagjaihoz mentünk ki - a következőképpen nézett ki a dolog:

A temető kapuja körül cukorka és édesség árusok hada, a temetőben hangos röhögcsélés, cseverészés, a két sírhoz alig jutottunk ki az embertömegtől, mert mindenki úgy érezte, hogy az út közepén kell megállnia cseverészni.

Ezt a napot is utolérte az, amit pár évtizede a karácsonyt: most már az emberek 98%-a úgy érzi, a gyertya minőségén és méretén múlik (tehát pénzben próbálja meg kifejezni), hogy ő mennyire emlékszik az elhunyt szeretteire. Láttam akkora gyertyát is, mint egy 5 literes befőttes üveg, miközben a hozzátartozók, körbeállva a sírt, röhögcséltek éppen.

Ez képmutatás. Ráböktünk a naptárban egy napra, hogy ezen a napon aztán úgy teszünk, mintha lenne lelkünk, és meg mutatjuk ország-világnak, hogy mi bizony 5000 Forintnyira emlékszünk az elhunytra, közben kibeszéljük és lenézzük azt, aki odaállít a szülei sírjához egy 100 forintos mécsessel. Mert mi ilyen faszák vagyunk, és ezzel mentesítjük magunkat - és a lelkiismeretünket - attól, hogy magunkba nézve belássuk: felszínesek vagyunk, és a hét többi napján nyugodtan szarhatunk az egészre.

Miért kell ahhoz egy naptári nap - jelenesetben november 1. - hogy eszünkbe jusson azok emléke, akiket elvesztettünk? Miért próbálják velünk azt éreztetni, hogy szar emberek vagyunk, csak mert nem költünk fél havi fizetést koszorúkra és gyertyákra?

Én nem megyek ki apám sírjához ezen a hétvégén. Se senkijéhez. Otthon gyújtok egy gyertyát az emléküknek, de minden áldott nap eszembe jutnak, akik már nem lehetnek velünk.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.02. 16:24:54

Tudok olyanról, aki pénzt összespórolva, a Felvidékről (lakosságcsere, ugyebár) áthozatta ide a felmenői mohaette 150-200 éves sírkövét, hogy egy helyen tudjanak a család minden elhunytjára megemlékezni. Nem hiszem, hogy pusztán azért, mert szerette volna a "pénzért halottakat tárolók" zsebét megtömni.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.02. 16:28:30

@newcy67: Nekem tetszik ez a temetői "körkapcsolás". Jó ötlet.
Valamelyik adón elhunyt munkatársaik fényképeit vetítették fél percig, illő zenei betéttel.

loláb 2010.11.02. 16:29:50

"Személy szerint én hányok az egésztől, sosem akkor, hanem pár nappal előtte vagy utána megyek, mert semennyi kedvem sincs az arcom fájdalmasságának mértékét, és egyúttal a kivitt virágaim nagyságát (kicsinységét) vizslató körömcipős vagy éppen köténykés tekintetekhez, se a faluhíradó jellegű "beszélgetésekhez". Nem dátum és elvárás alapján, és pláne nem bukszanyitással arányosan szeretek emlékezni azokra, akik fontosak nekem. Hogy mennnyire mesterkélt ma már a Mindenszentek és Halottak Napja (is),"

A karácsonyt: "nehogymár én azt megünnepeljem, elegem van a last cristhmasból, meg a bevásárlási frászból"
Húsvétkor: "negoygmár én azt megünnepeljem, jönnek a rokonok, akiket évente csak ekkor látok, lelocsolnak a filléres kölnivel, estére büdös vagyok. Inkább menjünk el egy wellnessállóba, ahol senki nem zavar"
Augusztus 20-án a tűzijáték: "nehogymár azt megünnepeljük, csak egy felesleges pénzszórás, költsék el mársa azt a 200 milliót"
A Valentin nap: "nehogymár én azt megünnepeljem, az csak a virágos, ajándéktárgyas biznic lobbijának eredménye"

Szerencsére most már azt is megtudhattuk, hogy a halottak napján/mindenszentekkor a temetői járókelők KIZÁRÓLAG azt vizslatják, hogy ki, mekkora csokorral megy ki a temetőbe, és megszólják azt, aki csak egy szál virágot, meg egy mécsest tesz oda, nem pedig egyből egy malomkőnyi koszorút.

Basszottul sajnállak ám titeket, hogy nektek MINDEN csak egy újabb nyűg.

algi 2010.11.02. 16:30:12

Az eszükbe se jutott, hogy keressenek egy élő embert, akit megkérhetnek, hogy nyissák ki? Ennyi önbecsülésük nincs, hogy hölgyek és urak módjára viselkedjenek?

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.11.02. 16:30:12

Nem kell sajnálni a kis pénzt a kisebbségtől.
Zsiga is vidáman pörgette az új Volvo kulcsát a kocsma elött:
-Szerencsés volt ez a hosszú hétvége,összejött 16 milla lopásból,betörésből a családnak - dicsekedett.

tudi 2010.11.02. 16:33:17

3 nyitott kapunál megtalálni az egyetlen zártat ehhez kell aztán teljesítmény. Mondjuk én a rendőr helyében jól pofánröhögtem volna őket, istenbarmai.

2010.11.02. 16:33:47

Alaptémához ; marhabőr, sose öregedj meg.

nyíregyházi betti 2010.11.02. 16:43:02

@EÖ: Komolyan. Azért mégis érdemes odafigyelni az ilyen "kis" szívatásokra mert ebből lehetnek a nagyobb tragédiák, amik már tényleg a híradók főhíreibe valók. Mit gondolsz, ha MAL körmére nézett volna valaki idejében és nyilvánosságra hozza, hogy valami nem stimmel, akkor bekövetkezett volna az a rettenetes iszapkatasztrófa?

Azért azt elárulom, hogy én sem örülök annak, hogy emiatt beszél az egész ország a szülővárosomról. :-(

igazságos 2010.11.02. 16:45:05

Szerintem meg mindenki úgy emlékezik, ahogy akar. Ezért megszólni másokat, a posztoló gerinctelenségét, meg rosszindulatát tükrözi. Ő úgy emlékezik, én így. Aki drága cuccokkal, van, aki meg olcsóbbakkal. Itt nem ez a lényeg, akinek ez számít, hogy jaj, de ő mennyire ékezi magát, másokat meg megvet. Ilyenre mondják, hogy saját szemében a gerendát nem veszi észre, míg másokéba a szálkát meglátja. Nem értek ezzel egyet. Minek kellett lezárni, ha egyszer ott mentek be. Nem mennék én se a kilométerekkel arrébb levő másik bejárathoz, ha egyszer, tudom, hol jöttem be. El lehet tévedni egyébként nagyobb temetőknél rendesen. NEM ÉRTEM, MI A FENÉNEK KELLETT BEZÁRNI AZT AZ EGYET ÉPP. Útban volt, vagy mi?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.02. 16:47:39

Érdekes, mi az a tömeg a temetőkben, ha egyszer mindenki előtte vagy utána megy ki?

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.11.02. 16:51:01

@ca2: Félremagyarázod. Itt van ez az álláspont, hogy "én inkább máskor emlékezek meg a halottakról". Hogy ez jó-e vagy sem, az egy dolog. Én annyiban hasonlítok erre, hogy az ajándékvásárlást nem kötöm karácsonyhoz vagy Bálint napjához (mivel nálunk ugyanúgy nem Johannes meg Elisabeth nap van...) hanem akkor veszek meg valamit a szeretteimnek, ha éppen meglátom, és van is rá pénzem.

De eszemben se volna, hogy mondjuk a "Kombi Dacia ünnepnapját" egy már bejáratott, de elkopófélben lévő "ünnepre" tegyem. A Lutheres példád pedig sántít. Luther kb. annyit csinált, mint amit egyes önjelölt politikai szónokok csinálnak március 15-én vagy október 23-án: a nyüzsgést próbálta felhasználni a saját céljaira. Ugyanúgy, mint ahogy a törökmézárusok és a koldusok is teszik.

Sákif za morro? 2010.11.02. 16:54:50

Nem értem a fanyalgókat, hogy hülyeség a halottak napja, meg ilyenek. Gondolom, akkor a karácsonyt sem tartják meg, mert szeretni egymást hétköznap is kell? Én utálom a formaságokat, de ez pont nem az amit el kellene felejtenünk. Ettől persze nem tudom elfogadni a túlcsicsázott sírokat, a giccset, meg hogy a cigányok autóval járnak be.

G. Wolf 2010.11.02. 16:57:11

Szánalmas ez az egész... egyiknek se jut eszébe h lehet még több kapu? Vagy hogy esetleg keresni valakit!? Rögtön kimászni... Nah ezért ilyenek miatt vagyunk sajnos balkán...

ca2 2010.11.02. 17:03:29

@no-night: "'Luther kb. annyit csinált, mint amit egyes önjelölt politikai szónokok csinálnak március 15-én vagy október 23-án: a nyüzsgést próbálta felhasználni a saját céljaira. "

Na de akkor ezzel meg is magyarázod te magad, hogy miért rakódnak egymásra az ünnepek...
Gondolom ez viszonylag törvényszerű dolog... Ebben semmi nagy felfedezés nincs.
Mivel egyik ünnep sem úgy keletkezik, hogy "na én alapítok egy új ünnepet"...

Horizont 2010.11.02. 17:04:11

Semmilyen épeszű magyarázatot nem lehet arra adni, hogy mi a francnak kell bezárni egy ilyen napon azt a rohadt kaput. Ebbe a sokszínű véleményáradatba inkább nem reagálnék. Amíg az ember fiatal(abb) ehhez a hallottak napjához is másképp áll hozzá. Más a helyzet vidéken és más a nagyvárosokban, fővárosban.Lényeg: tiszteletben kell tartani minden ember szokását.
Egy kicsit szeretném vidámabbra hangolni ezt: olvastam egy kommentet a Szabolcs Online-n. Hatalmas:DDDDD
"Hozzászóló: emdavid - 44 , 2010.11.02, 13:08
Észrevételezés!!!!
válasz
Ahogy a hiradásokban láttam, a legnagyobb hangadó egy ősz haju, szakállas pasas volt, aki nem más mint a Városi Tévéből jól ismert Terus férje, az alkesz Kálmány.
Klámány úgy orditott, mintha máris beszorult volna a siromk közé, és olyan teli torokkal szidta a temetősöket, mintha csak egy reklámban megfiozették volna.
Még az a szerecse, hogy a kisfia Kálmányka nem volt ott, mert mi is lett volna, ha ketten szorulna be a temető hjátsó részébe.
No miutáén megláttam, rájöttem, hogy teljesen mindegy, ha száéz kapu lett volna ezen a kapu kivül, ugyis azon akartak volna kimenni amelyik éppen zárva van.
Mindenesetre reklámnak jó, elérte Kálmány, hogy a nagytévékbe is bekerült.
Csak sajnálom, hogy nem volt ott a drága felesége Terus és a kisfia Kálmányka is. "

Horizont 2010.11.02. 17:05:56

@Horizont: Jajaj javítok: halottak napja :( Benéztem, bocsánat.

kubatov_kommunista 2010.11.02. 17:08:08

este 6-kor már tök sötét volt vasárnap (téli idősz.)
innentől meg nincs kérdésem.
ötleteim azok lennének, de akkor meg hörgés lenne ha elmondanám.

tobias2 2010.11.02. 17:13:12

Az temetőigazgatónak áldás, békesség. A bezárt kapu előtt torlódók kedvéért pedig a jövőben minden zsákutcát meg kell szüntetni, mert még képesek lesznek éhenpusztulni a zsákutcában, ha nem tudnak továbbmenni.

nyíregyházi betti 2010.11.02. 17:14:04

@Horizont: Nézd meg a saját szemeddel:

video.szon.hu/szabolcs/zarva-talaltak-a-temeto-kapujat-a-keritesen-akartak-kimaszni-a-latogatok?autoPlay=true#ve_video_player_a

lesőrigó 2010.11.02. 17:21:39

Mi mindenfélét szoktunk a temetőben csinálni az óvodás gyerekeimmel, gesztenyét gyűjtünk, meg lehullott levelekben gázolunk, és nem karót nyelve, szemforgatva emlékezünk, mert "úgy illik", végtére is mégiscsak az apukájukhoz járunk ki, és nem valami távoli tiszteletreméltó őshöz. Halottak napja környékén is ki szoktunk menni, leginkább sötétedés után, mert akkor teljesen más a mécsesek fényébe burkolózott temető. De el tudom képzelni, mennyire megijednének a gyerekeim, ha nem tudnánk kimenni, fáznának és félnének, és közben ezeket a valószínűsíthető mondatokat hallgatnák a sápítozó vénasszonyoktól: "Jaj, Istenem, innen már ki nem megyünk máma!","Aszonta a Tibi, már a másik kaput is bezárták!", "Jaj, az Orbán mámeg rajtunk spórolja meg a nyugdíjat, hogy élve bézár a temetőbe!". Szóval, nem tudom, milyen magas volt az a kapu, meg mennyire mászható, de lehet, hogy inkább én is kimásztam volna sebtiben a kölykökkel, minthogy megvárjam, míg teljesen bepánikolnak - egy gyereknek nehéz elmagyarázni, hogy úgyis kinyitják majd, de nem tudjuk, hogy mikor. Persze, a monitor előtt könnyű, -főleg a végkifejletet ismerve véleményt mondani. De a másik kapuról valószínűleg nem tudtak semmit - és mi van, ha odacsámborognak a sötétben, gondolom, jó messze lehet, és az is zárva van, emitt meg közben lecsúsznak a nyitásról?

kovacsguszti68 2010.11.02. 17:24:27

@mirka44: elolvastam... nem igazán tudok azonosulni a leírtakkal, ennek oka talán, hogy teljesen másként dolgozom fel magamban a halál tényét, ezért másként élem át a gyászt. 19 éves voltam, amikor meghalt édesapám (ő 43 éves volt). Akkor egy kicsit eltöprengtem azon, hogy miért kell valakinek viszonylag fiatalon meghalnia, de a tényt viszonylag gyorsan elfogadtam. Igyekeztem inkább édesanyámnak és nagyanyámnak segíteni, hogy könnybben fel tudják ezt dolgozni. Igaz, édesapám halála már korábban borítékolható volt, mivel harmincas évei derekán túlesett egy infarktuson, majd koszorúér műtét és emellett folyamatosan napi 1-2 doboz cigaretta...
Amivel még valóban nem szembesültem, az a hirtelen elmúlás ténye: arra már magam is kerestem a választ, hogy miként dolgoznám fel, ha egy közeli hozzátartozóm minden előzmény nélkül meghalna... nem tudom. De szerintem alapvetően az a tény, hogy elfogadjuk, hogy a halál az élet, illetve a születés velejárója, segít feldolgozni még a legszörnyűbbnek vélt fájdalmat is.
Még valami: jómagam nem vagyok vallásos, ez is talán egy magyarázat arra, hogy miért látom másként a létezést és a halált.

venszivar 2010.11.02. 17:27:51

IGAZÁN SENKINEK NINCS IGAZA !! Miért kell sötétedésig maradni KIS GYEREKKEL ??!Azt a kaput is addig kellett volna nyitva tartani,mint a többit. Így most belegondolva nap mint nap maradhat bent ,bármelyik temetőbe 1-3-6, akárhány ember mikor bezárnak a kapuk.Valahogy ,valakik azokat is kiengedték,kiengedik.Talán most ez volt az első,hogy ilyen megtörtént ?Netán ha IGEN ,akkor most mitől .......Ötletem,hogy olyan racsnis kifelé forgó "kapu" kéne ? ,mint a strandokon,stadionokba van ?? A Dajcs Tomika ért hozzá,ja az beléptető kapu akart lenni,NEKI MINDEGY ! 3 Milliárdért egy fel nem szerelendő kiléptetőt is bevállalna az a drága ember,elvégre minket szolgál : DDDDDDDDDDDDD. No NEKEM SINCS IGAZAM !?

hms362 2010.11.02. 17:27:55

Újkori lázadó eszmékkel és divatos "antisznob" felfogással villogó "kurvára sznob" gyökér bölcselkedése. Korábban az ilyenneknek nem volt lehetőségük a nyilvános szereplésre, de ma már elég, ha az QWERTY billentyűzetet ismerik.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.11.02. 17:30:55

@ca2: Nem, amire te gondolsz, az másról szól. Az emberek valamiért ragaszkodnak az ünnepekhez - pontosabban nem is az ünnephez, hanem az ünnepléshez. Azaz hogy olyankor lehet enni-inni, kiöltözni, táncolni, pénzt szórni, berúgni, mások előtt villogni. Kundera a Tréfa című regényében jól kifejti ezt. Ott egy névadó ünnepségen fejti ki a tanácsi alkalmazott, hogy azzal próbálják elfedni a régi rendszer "ünnepeit" és az egyházi töltetet, hogy ők hasonló szintű ünnepekkel váltják fel azokat. Így az ő céljaik is érvényesülnek, és az ünneplés lehetősége is megmarad. De erre vág vissza a főszereplő, hogy sokkal jobb lenne a régi ünnepek ellen, ha az emberekből kiölnék az ünneplés kényszerét.

csoko20 2010.11.02. 17:47:53

Milyen káosz lesz itt feltámadáskor!!!!!!!!! Te jó ég!

belekotty 2010.11.02. 17:53:56

ötkor már sötét van, mi a francot szüttyöltek a temetőben utána? Ja a teszkós bevásárlást csak világosban lehet csinálni, mert úgy lehet jól bepakolni a kocsiba. A halott meg úgy is sötétbe van.

eloi 2010.11.02. 18:08:56

@venszivar: Ez egy álhír, álbalhé!!! Kellett valami az RTL-nek.
Egyébként tényleg Darwin díjasok voltak ott, mert a másik kapu kb. húsz (20!!!) méterre van jobbra a főkaputól (gyakorlatilag látható is onnan!), az említett éjjel-nappalos, portás meg kb. 200-300 méterre balra!
Állítólag a tehenek is annyira csak egy utat képesek megjegyezni, hogy ha máshol nyitnak kaput, csak állnak és "bámul(nak), mint borjú az új kapura"!

mirka44 2010.11.02. 18:13:44

@kovacsguszti68:

a gyászomnak a valláshoz semmi köze nem volt, én sem vagyok vallásos. Nemcsak felnőttként nem vagyok vallásos, hanem vallásos nevelést sem kaptam, még megkeresztelve sem vagyok, nem hiszek. Vallással nincs összefüggésben, hogy nehéz volt feldolgozni egy szerettem halálát.
A linknél a gyász szakaszai, a legtöbb embernél előfordulnak (mármint aki nem a 20-ik rokon temetésére megy, hanem olyanéra, akit tiszta szívéből szeretett. Akivel nap mint nap együtt élt/hált, avagy lelkileg is nagyon közel állt hozzá...stb.)
Gondolom apukád elvesztésénél, mikor 19 éves voltál a temetés körüli papírokat legalább nem neked kellett intézni., hanem anyukádra hárult..stb.
Nem tudom boncolási jegyzőkönyv volt-e a kezedben, de elég sokkolóaz is. De már mint korábban említettem feldolgoztam már, de nekem egy év volt a gyász, míg visszarendeződött a lelkivilágom a normális kerékvágásba, de csak egyetlen egy temetésnél volt ennyi idő, egyebknél nem.

Vallás nélkül, én mindig megemlékezem ilyentájt is az elhunyt hozzátartozókról úgy is, hogy kimegyek a temetőbe, viszek mécsest, aki közelebb állt hozám, annak virágot, avagy koszorút is.
Nem vallási okokból, nem érdekel Mindenszentek se, az sem, pontosan 2-án, avagy 1-én van halottaknapja...stb. , hanem valahogy lelkiekben más, hogy ott vagyok a sírnál, elmerengek kicsit, mint ha csak otthon gyújtanék gyertyát, füstölőt, akármit. (évközben is kimegyek, de ilyenkor a temető más, "élettel teli", más hangulata van). Egyfajta megemlékezés.

És jó érzés az is, ha véletlen ezer éve nem látott ismerősbe belebotlok. Akik ugyan annyira nem közeli ismerősök, rokonok, hogy rendszeresen tartsam velük a kapcsolatot, de mégis jól esik ilyenkor azért velük is elcseverészni.

Fiatalabbként, pl. iskolás koromban, még kifejezetten nyűg volt a halottak napja körüli temetőbe járás, a kötelező családi program, kerestem hogyan lehet kibújni alóla, ideológiákat gyártottam. Aztán érettebb lettem, megértettem több mindent, illetve közrejátszott benne közeli hozzátartozó elevesztése, mára már gyökeresen átalakult a gondolkodásom e téren.

De kétségem nincs, főként fiatalok esetében, pl. kamaszok, 20-as éveik elején járók számára nyűg, lázadoznak ellene...stb. Viszont ez a korosztály még ideális esetben hozzá igazán közel álló személy elvesztését nem érte meg.

De az nem baj, ha másképp látjuk, te úgy, én meg így. Attól még béke :)

vakvarju 2010.11.02. 18:26:13

@metalheart: Az évnek 362 napja van. És azon vannak felháborodva, hogy október 31-én 18 órakor bezárták a temető bejáratát? Olyan álságos ez a hozzáállás! Sötétben akartak bóklászni a sírok között? Nem is értem. Én év közben nagyon sokszor kimegyek a temetőbe a szüleim és az anyósom sírjához, de halottak napján soha. Emlékezni otthon is lehet, még halottak napján is.

mit 2010.11.02. 18:26:34

Kedves blogger, te egy jó nagy marha vagy.

venszivar 2010.11.02. 18:27:05

@eloi: Én hiszek neked.Arrafelé még nem jártam.Én őket nem igen akartam szidni,de megérdemlik a birka jelzőt,mert úgy viselkedtek. A műbalhét a profi felvétel is igazolhatja...... Ha úgy van mint írod a diri ezt miért nem emlegette ????? 20m-re még elpislantani is el tudunk . Üdv, jövőre újra itt ??

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.11.02. 18:27:45

a Fideszhez köthető személyek az első Orbán-kormány idején olyan összegű végkielégítéseket vettek fel, amelyeket ugyanez a párt most pofátlannak nevez.

Még nincs döntés
Egyelőre nem döntött a Fidesz-KDNP-frakciószövetség arról, változik-e a közszféra végkielégítéseit sújtó 98 százalékos különadó érintettjeinek köre; a két kormánypárt frakcióvezetője szerdán szakszervezeti képviselőkkel találkozik. Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője kedden az Országházban, újságírók előtt azt mondta, a kereszténydemokraták szerint különbséget kell tenni az indokolatlanul magas, a társadalom egészét bántó végkielégítések és a törvényben biztosított, a köztisztviselőknek, közalkalmazottaknak járó végkielégítések között. (MTI)
Baranyai László, a Magyar Fejlesztési Bank egykori vezére például 138 millió forintra tartott igényt és másfél éves pereskedés után 90 millió forintot kapott. A MÁV két vezérigazgató-helyettese, Péter Mihály és Bajnai Gábor 70, illetve 50 millió forintos végkielégítésben részesült. Járai Zsigmond jegybankelnökként havi nyolc millió forintot keresett, Szapáry György ugyanezért a munkáért 134 millió forintot tett zsebre.

Török Zsolt hozzátette, hogy az első Orbán-kormány ma is hivatalban lévő tagjainak több mint 60 millió forintot kellene visszafizetniük a saját logikájuk alapján. A táblázatban Martonyi János, Varga Mihály, Pálinkás József, Stumpf István, Demeter Ervin, Deutsch Tamás, Hende Csaba, Orbán Viktor, Pokorni Zoltán és Pintér Sándor neve szerepel.

Ők jutalmat, külföldi napidíjat, valamint étkezési és ruházati hozzájárulást vettek fel, illetve szabadságmegváltásként, valamint a felmentésükért kaptak pénzt

Id. Lencsés István 2010.11.02. 18:28:09

A FIDESZ-KDNP-nek itt óriási felelősége van. Semjén Zsolt nem engedheti meg ezt magának! Micsoda dolog ez? Semjén nem látta, hogy van, aki a halottakra nem 18:00-ig gondol szeretettel. Ki a felelős, megint a gátat örző, vagy a temető kapuját örző.

A temetők vezetőihez nem jött körlevél, soha ezidáig probléma nem volt. Nem zárták a kapukat!

mit 2010.11.02. 18:28:35

@vakvarju: Az évnek 362 napja van.

Jellemző.

:DDD

Girhes Joe 2010.11.02. 18:35:01

Én azt nem tudom megérteni, hogy akik leszólnak mindent, ami akár csak kicsit is
- hagyománnyá vált,
- érzelmeket hoz elő,
- vallási gyökerekre vezethető vissza,
egyszóval nem feketén-fehéren, patikamérlegen kimérve az utolsó miligrammig racionális, nos tehát akik leszólnak minden ilyesmit, azok mégis milyen világot képzelnek el mint ideálisat?
Mert most akkor gondoljunk bele néhány példába!
Azt mondják, tűnjön el minden egyház, mert az micsoda babonaság már, nekem nem kell hogy megmondja bárki is, hogy miben higgyek. Aki továbbmegy, az minden vallást is el akar tűntetni ugyanezen nekibuzdulásból.
Azt mondják, tűnjön el minden ünnep, mert ezek csak ósdi poros hagyományok az öregasszonyoknak, és a mai világ úgyis már csak megszokásból vagy divatból ünnepel. Aki továbbmegy, azt mondja, hogy maga az ünneplés fogalma is tűnjön el, mert az csak magamutogatást, meg pénzszórást, meg dorbézolást jelent, semmi haszna, örömködni meg egymást tisztelni inkább a mindennapokban kell.
Azt mondják, tűnjön el a temetés fogalma, mert az úgyis csak az élőknek van, a halottnak már úgyis mindegy. Aki meghalt, azt hamvasszák el, és szórják a Dunába, egy gonddal kevesebb.
Azt mondják, tűnjenek el a nemi szerepek és a családi lét értékei, mert ezek nem elég egyenlősdiek. Nehogymár véletlenül egy nőnek az életmódja, beszédstílusa, külseje különbözhessen egy férfiétól, mert az micsida diszkriminácijjjó meg szterejotípja. Meg egyébként is a papából, mamából és gyerekekből álló család meghaladott, és ne merje senki ezt jónak, követendőnek beállítani, mert akkor mi lesz szegény, nemi identitás terén apróbb kihívásokkal küzdő embertársainkkal.
Azt mondják, semmi értelme a nemzeti ünnepeknek, a nemzeti kultúrának és a nemzeti öntudatnak, mert csak egymás ellen fordítja az embereket, legyen az emberi kultúra minden nemzet kultúrájának közös része. Az hogy ez egy üres halmaz, ne zavarjon senkit, annál jobb, legalább nem kell költeni rá.
Akkor mégis, MI A FÉSZKES FENE MARAD MEG abból, ami az embert emberré teszi?! Milyen lesz a társadalom? Az ember élete csak munkából, fogyasztásból és tudományból fog állni, mert csak ezek indokolhatók racionálisan???
Madách Falansztere nem kezd ismerős lenni?
Emberek, vegyétek már észre, hogy az emberi értékeink eltorzulása nem az értékeket, hanem az őket eltorzító mai társadalmat minősítik!

mit 2010.11.02. 18:35:52

A zorbán takarodj meg hogy kerül ebbe a kegyelet(telen) topikba?

kenya5 2010.11.02. 18:36:11

OK sokan lehuzzák tirpákozzák a nyiregyháziakat.Csak kérdem a T blogirótól azigazgatóúr ha szinházért lenne felelős és a dolgozó bezár egy ajtót aminek nyitva kellene lenni addig amig emberek vannak odabent akkoris elvinné a balhét ?mondván a Józsi am rendes fiu csak ma mehetnékje volt azért zárta be az ajtót!Vajon hogyan dijjazná neki a Tűzoltóság vagy a Munkavédelmi ellenőr elvtárs He?????????

mit 2010.11.02. 18:37:20

Gergő, teljesen igazad van (csak én nem vettem a fáradtságot arra, hogy ennek a szélütött vadliberálisnak válaszoljak).

kenya5 2010.11.02. 18:42:32

@Gergő77: Teljes mértékben egyetértek veled sajnos a liberális értékek talán károsabbak mint a szocializmus volt.Nekik a mult nyüg a való világ meg a mások az igaziak a kenderesekkel együtt,ez az ő világuk sajnos.

vipman 2010.11.02. 18:42:53

@Körticsek:
te anyukád sírjáRA örökzöldet ültettél? én még ilyen sírt nem láttam, nem is értem. mint, ahogy azt sem értem, hogy a -feleségem+ majd én - dupla sír miért 1x1 méteres, ráadásul közvetlenül mellettünk hogyan lehetnek NÉGYEN ugyanekkorában, mikor tőlünk 50 méterre a '.olompár' anyuka+apuka 20m2 gránittömb alatt nyugszik.

Id. Lencsés István 2010.11.02. 18:43:13

@Tüntess az orbáni diktatúra ellen, Orbán takarodj!:

Rendben tüntessünk a diktatúra ellen (csak a diktatúra ellen, nem a törvények ellen!), de nem bizonyos, csak orbán a felelős. A keresztény erkölcs "Deutsch Tomi nemi atléta" révén bizony nem valósul meg. Orbánt büntetni, okolni nem szabadna. Acél is engedett, Orbán is engedjen Tomi felé, enged is!

A Kínai Kommunista Párt mindig bölcs volt (nem szerintem, Mao és Teng). Most , hogy az MSZMP krémje, sikeres emberei barátok, azért ez lehetne megnyugvás is.www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-319247

ca2 2010.11.02. 18:44:22

@no-night:" De erre vág vissza a főszereplő, hogy sokkal jobb lenne a régi ünnepek ellen, ha az emberekből kiölnék az ünneplés kényszerét. "

"Na látod pontosan erről szól ez a poszt:
Öljük ki az emberekből az ünneplés örömét, érezzék magukat rosszul, érezzék úgy hogy egy őrjöngő csürhéhez tartoznak , ami még a temető kapuján is átmászik..., Amúgy is olyan cikik már ezek a naftalinszagú ünnepek,meg hagyományok...
Aztán persze ha ezek a korlátolt hülyék mégis kötődnek valamihez, hisznek valamiben akkor gyorsan be kell bizonyítani, hogy valamiféle elvadult minoritáshoz tartoznak, akik a temető kapuját döntögetik és nem veszik észre hogy ezeknek a "mesterkélt" ünnepeknek a kora lejárt. Hülyeségüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a szomszédos kapuig is képtelenek elsétálni.
És ha ezt a fényes gondolat menetet bárki meg meri kérdőjelezni, esetleg netán meg meri kérdezni, hogy egy hagyományos egyházi ünnepnek miért is kevesebb a létjogosultsága mint bármilyen más újkori "ereszd el a hajamat" mozgalomnak, akkor az biztos, hogy gyűlölködő és antiszemita meg még ki tudja mi...
(ugye én itt megkaptam a kérdést, hogy miért kell mindjárt kommunistázni meg zsidózni, holott én sem a kommunistákról sem a zsidókról nem írtam egy szót sem, csupán a gaypride-ot ratyiparádénak tituláltam és megjegyeztem, hogy szerintem Mari néni 3 kilós Mária mécsese semmivel sem nagyobb "társadalmi probléma"...)

Kalmár 2010.11.02. 18:46:14

@Tüntess az orbáni diktatúra ellen, Orbán takarodj!:
Így van! Igazságod vagyon. Ezér volt zárva a kapu.
A Kövér a kötelével beláncolta.
A Navracsics elbújatatta a Kövért, hogy a tüntetők ne találják meg.
A Pintér elkezdett erővágó kft-t üzeneltetni.
A Zorbán meg simán ellopa a lakatkulcsot.
JA és a Révész Máriusz megveretettnek álcázta magát egy tökkel.

Ekkora a betegséged, hogy témától függetlenül Zorbánozol?

spandex enormity · http://www.youtube.com/watch?v=Ba9wqSqk9-0 2010.11.02. 18:48:13

igazságos 2010.11.02. 16:45:05

azért kellett bezárni 6-kor azt a rohadt kaput, mert 6-kor záróra! ki is van írva..
nehogymár a jómunkásemberek faszával legyen verdesve a csalán
a sok nyomorult sátánista meg takarodjon helóvínpartira, és ott verje magát

Girhes Joe 2010.11.02. 18:49:30

@Kalmár:
Ne etessétek már a trollokat, ezek ellen az ignorálás az egyetlen védekezési lehetőség...

KACAGÓ-HIÉNA 2010.11.02. 18:50:25

laspalmas - sivár vagyol:(((

Id. Lencsés István 2010.11.02. 18:55:48

@Kalmár: Nem szoktam ilyet írni, a Révész Máriusz tényleg egy "érdekes ember" tudatával már korábban is óriási gond volt. Piti élősködő ember, van családja, gyermeke ez a pozitívuma, más semmi! Értsétek! Olyan ember, aki szívesen iszik és csatlakozik egy asztalhoz, miközben felesége otthon van a gyermekkel, de nem szívesen fizeti ki a saját számláját. Könyvtárból valószínűleg nem lop.

Id. Lencsés István 2010.11.02. 18:56:58

Írom az igazságot, de nem engedik tovább.

venszivar 2010.11.02. 19:02:59

@hunocska: Igazságot !? Te őrült vagy !! Még betörik az arcod....... SÚGD MEG .

Lendíthetetlen ólomkatana 2010.11.02. 19:05:29

Nem olvastam végig az összes hsz-t, ha ismételnék, elnézést.
Én sem járok ilyenkor a temetőbe, mert nem hiszem, hogy csak iylenkor lehetne hű de nagyon szeretnem a volt hozzátartozóimat.És minden tiszteletem mellett hülye az, aki ezt a Karácsonnyal vagy a Szilveszterrel akarja összehasonlítani, mert
1.a Karácsony bensőséges, szűk körben tartandó ünnep(otthon)
2.van elő-ill. utó szilveszter sok helyütt
3. ünnepelni (bulizni) sokszor lehet egy évben, míg ezek a napok csak egyszer vannak, de sajnos ez sem annak bensőségességéről szól, hanem arról, ki mennyire látványosan megy ki, mekkora csokrot(koszorút stb.) vesz és tesz ki a sírra.
A meleg felvonulással összehasonlítani ismételten megint butaság. Ababn ugyanis semmi szakrális nincs-egy kisebbség ünnepe, kiállása saját maga mellett. Ha valaki nem akar, akkor nem megy oda. Mint ahogy én sem.
Akik pedig ebben a temetőben így jártak, megérdemlik. Nem hiszem, hogy nem volt ott néhány fiatal, aki ne tudta volna megkérdezni a másik kapuknál, hogy mi a helyzet. A dolgozót fiygelmeztetni kell, aztán tovább kell lépni.

Martian (törölt) 2010.11.02. 19:09:28

Nyilván a sötétedésben a látogatók nem tudtak tájékozódni, a sírokból pedig már bújtak elő az éhes zombik... így érthető a pánik. :))

Énbagoly 2010.11.02. 19:09:45

mindenkinek aki hozzám szólt a nap folyamán üdv, de sajna más dolgom volt. :)
Különben normális az, aki még ebbe is politikát lát?

ca2 2010.11.02. 19:14:49

@Lendíthetetlen ólomkatana: "A meleg felvonulással összehasonlítani ismételten megint butaság. Ababn ugyanis semmi szakrális nincs-egy kisebbség ünnepe, kiállása saját maga mellett. Ha valaki nem akar, akkor nem megy oda. Mint ahogy én sem."

És akkor most mi is a különbség?
Olyan hagyományos ünnepeket próbált pocskondiázni a posztíró amelyeket ha jól gondolom szintén nem kötelező ünnepelni. Ahogy írtad."aki nem akar az nem megy oda..."
Na de aki akarja az hagy ünnepelje már! Ne legyen ezért "képmutató", meg "mesterkélt"
Ha a ratyiparádén sem akarjuk megmondani a buziknak, hogy hogyan ünnepeljenek, akkor Mari néni is hagy ünnepeljen már saját belátása szerint!
Vagy eddig már nem terjed a nagy liberalizmus?

Lendíthetetlen ólomkatana 2010.11.02. 19:28:20

@ca2:
Mit hagy ünnepeljen? A melegfelvonulást? :oP
Nincs azzal gáz, ha ünnepel-hadd tegye! Én azt nem bírom, amit a balalgásoknál, a nőnapnál stb. Nem arról szól, hogy megemlékezem, köszöntöm stb. hanem "majdénmegmutatom a világnak,hogymennyire szerettem és aki nemgyünkiazpedig..." Ez egy bensőséges ünnep(még virág nélkül is szerintem), míg a melegfelvonulás (ahogy a Sziget, a Volt, a Balaton Beach Sound is) arról szól, hogy együtt, sokan, bulizva érezzük jól magunkat.

Lendíthetetlen ólomkatana 2010.11.02. 19:29:14

@Énbagoly: Nem. Illetve , lehet, hogy manapság ez a nóómáális? :o)

ca2 2010.11.02. 19:37:59

@Lendíthetetlen ólomkatana: Nem az a kérdés, hogy ki mit ünnepeljen, hanem hogy ne formáljunk egyházi tradicionális ünnepekről olyan véleményeket, mint hogy "képmutató" meg "mesterkélt".
Nem kötelező ünnepelni, de mint már írtam számomra az kicsit furcsa ha valaki úgy próbál "ünnepelni", hogy mások ünneplését pocskondiázza.
Más vallások esetleg más közösségek ünnepeiről is olvashatunk majd ilyen sematizáló, fitymáló posztokat?

Énbagoly 2010.11.02. 19:43:58

@Lendíthetetlen ólomkatana: Úgy néz ki sok ember számára ez a normális.

Énbagoly 2010.11.02. 19:48:06

Különben nem vagyok vallásos, de abban hiszek, hogy ünnepekre szükségünk van. Mindenkinek.
Hogy ki mikor mit akar ünnepelni, az az ő dolga. De nem bánom a hagyományokat.
Ilyenkor a sok mécsest a temetőben, karácsonykor pedig a karácsonyfákat. :)
Mindenre rátelepedik egyébként az üzlet, de nem muszáj betagozódnod. De például ennek a következménye az, hogy nem kell azon bosszankodni, hogy az első szellő elfújja a gyertyát, hanem van széltől védett mécses. :)

ca2 2010.11.02. 19:55:24

@Énbagoly:
Ez a "rátelepedik az üzlet" is olyan dolog, hogy nyilván azért, mert van rá igény...
Az üzlet a sportra, egészségügyre, kultúrára nem telepedik rá?
Akkor ezek mind rossz dolgok, amik képmutatóak és mesterkéltek?
Akkor az ünnepekre miért ne telepedne rá az üzlet?

szita szita péntek 2010.11.02. 19:55:31

Ezt a temető igazgatót kérem szépen miniszterelnöknek! Helyesen dönt és jól kommunikál - ritka az ilyen azok táborában, akik médiafigyelmet kapnak.

A bentrekedtekről meg annyit, hogy: "a temető kerítésén többen megpróbálnak kimászni. Volt, aki visszaesett. Miután a parancsnok a helyzetet balesetveszélyesnek ítélte meg, és tartani lehetett attól is, hogy pánik tör ki a látogatók között". Az nem érv, hogy így volt közel a kocsi. Tessen szépen sétálni. Az első odaérkező meg szóljon a portaszolgálatnál, hogy gebasz van. Jó-jó, elismerem, lehetnek olyanok, akiknek egy plusz egy kilométeres séta már túl sok és nem bírja a lábuk - no de azt nem hiszem, hogy ezekből jött volna össze az a pár száz fős tömeg...

szita szita péntek 2010.11.02. 19:56:36

@ca2: "Az üzlet a sportra, egészségügyre, kultúrára nem telepedik rá?
Akkor ezek mind rossz dolgok, amik képmutatóak és mesterkéltek?" - Igen.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.11.02. 19:58:10

@Kalmár: bár semmi köze a témához, de "szegény" Mártíriusz szándékosan provokálta a rendőröket és ezzel szvsz te és az összes, hozzád hasonló tajtparaszt tisztában vagytok.

ca2 2010.11.02. 19:59:15

@szita szita péntek: Na jó, de akkor az egész élet rossz,mert mire nem telepedik rá az üzlet?!
Ilyen alapon akkor ugyan ezt a posztot elsüthetem az óvodai farsanggal kapcsolatban is.

Lendíthetetlen ólomkatana 2010.11.02. 20:01:07

@ca2: Én nem éreztem, hogy maga az ünnep lett vvolna a posztíró baja. Sokkal inkább a ma már ezezl járó"hűdenagyonnagykeresztényvagyok ésdenagyonszeretem a halottjaimatmert énmekkora koszorúthoztam"hangulat. Mellesleg engem is zavar, ezért megyek előtte vagy utána egy-két nappal, meg kb.havonta-kéthavonta egyszer...

Üdv

lók

Énbagoly 2010.11.02. 20:04:10

@ca2: Amiből pénzt lehet csinálni, abból valaki pénzt csinál. Ez van. Ezzel nem is tudunk mit kezdeni, amíg van rá igény. És ez nem is baj.
De neked kell megválogatnod, hogy mennyire vagy hajlandó ebbe belefolyni. És a kevésbé visszafogott embertársaidat is neked kell elviselned.

ca2 2010.11.02. 20:08:52

@Lendíthetetlen ólomkatana:

"Hogy mennnyire mesterkélt ma már a Mindenszentek és Halottak Napja"

Hát azért akár hogy olvasgatom, itt magáról az ünnepről van szó...
Hogy ki mekkora koszorút visz az meg magán ügye.
Ha mindenki kis koszorút visz akkor OK az ünnep, ha nagyot akkor meg képmutató?
Sztem bízzuk ezt rá az ünneplőkre, hogy hogyan ünnepelnek, ne akarjuk megmondani, hogy "mekkora keresztények legyenek" Különösen ne ha semmi közünk az egészhez!

Kalmár 2010.11.02. 20:10:00

Érdemes kisétálni este a temetőbe. 1000 mécses, csendes emlékező emberek, igazi ünnep.
Akinek hányni támad ettől kedve, az tényleg szomorú.
Ez az individualizmus diadala.
A büszke potentát délcegen feszít a szélben, semmi nem tántoríja, senkire nem szorul.
Azután eljön az ő ideje is, amikor megmutatja a természet/sors/isten, hogy ki is vagy akkor majd félve szólsz bele a sötétbe, hogy van e itt valaki.
De akkorra már mindenkit elűztél.
Persze ez most elképzelhetetlen, a sok rinyagép, csak dumál.
Az idő igaz, s eldönti ami nem az.

Lendíthetetlen ólomkatana 2010.11.02. 20:14:28

@ca2:
Egyetértünk. Én sem akarom bárkinek is megszabni, hogy mit tegyen, hogy tegyen. De a véleménym ettől még meg lehet arról, amit tesz...

szamarhegy 2010.11.02. 20:16:13

@Gergő77: Bocs nem olvastam végig, hogy milyen hozzászólásokra reagáltál, de Te is fekete-fehér világképben gondolkozol. Például a Mindenszentekben egyszerre értékelem a hagyományt és hogy távoli rokonokkal találkozni ilyenkor, de azt nem szeretem, amikor látom a méricskélést az arcokon, amikor a virág méretéből és számából következtetnek, hogy mennyire szereted, mennyire adod meg a tiszteletet elhunyt szeretteidnek. Fontosak a hagyományok, de előfordul, hogy a forma mögött nincs már meg az eredeti tartalom és az zavarhatja az embert. Ráadásul mindannyian változunk is az évek során, gyerek ,kamasz, sőt fiatal felnőtt koromban se tudtam igazán mit kezdeni a halotti torral, olyan abszurdnak tűnt, de ma középkorú felnőttként már nagyon is látom, hogy ennek mi az értelme és ma már egyáltalán nem tartom abszurdnak, ha ilyenkor az elhunyttal kapcsolatos vidám percek is felidéződnek és nevetésre (mégha persze sokszor sírásba hajló...) is sor kerül és a távolról jött emberek sok-sok mozaikot tesznek hozzá a közös képhez.

ca2 2010.11.02. 20:16:53

@Énbagoly: Hát ez már csak így van. Na de ez az élet minden területére igaz, nem pont csak Halottak Napjára.
Azért mert valaki esetleg "kevésbé visszafogott", attól még nem feltétlenül rosszabb.
Egyébként meg az, hogy valami üzlet azért nem feltétlenül csak rossz.
Mert ha mondjuk a Halottak Napja nem lenne üzlet, akkor nem lehetne mécsest kapni, nem lenne tovább nyitva a temető, nem lenne a temető mellet virágárus...

Lendíthetetlen ólomkatana 2010.11.02. 20:18:33

@Kalmár:
Az ezer mécses gyönyörű, de szerintem ezt itt senki enm vitatta. Én is gyújtottam tegnap este több gyertyát itthon és leültem néhány percre az asztalhoz, gondolkodni, felidézni egy-egy kedves pillanatot, történetet kedves szeretteim életéből. Nagyon jó volt. Bár ez szinte naponta megteszem(gyertya nélkül, sokkal röviebb idő alatt), de számomta ez az ünnep.

Üdv
lók

Anti Anyag (törölt) 2010.11.02. 20:26:20

Nem értem ezt a posztot. Bezárták a kaput, kimásztak a kerítésen.

Te megvártad volna a másnapi nyitást?

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.11.02. 20:31:14

@Anti Anyag: te olyan hülye vagy, hogy az már fáj! Van három másik kapu a temetőn, plusz a főbejáratnál a portaszolgálat.
Szerinted?

flippant 2010.11.02. 20:39:04

Hú bakker, én is vagy 1 óráig kerestem nagyapámék sírját akkora az a temető. Vagy 10 éve nem voltam de most valahogy megszólalt a lelkiismeretem és kimentem egy gyertyát gyújtani. Nagyon jó milfek voltak kint, érdemes volt kimenni.

Anti Anyag (törölt) 2010.11.02. 20:45:14

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: Te viszont ahogy elnézem elég sötét csákó lehetsz, több okból.

1. Alapból tahó vagy
2. Egy sötét temetőben inkább elbotorkálsz és próbálsz keresni egy kijáratot, ahelyett, hogy rövidre zárva a dolgot átmásznál a kapun.
3. Fel sem tételezed, hogy a látogatók hihették azt, a többi kaput bezárták, hiszen azoknál is 7 óra volt. (bár rólad el tudom képzelni, hogy azt hiszed, azoknál még csak félhét van).

maxwell murder 2010.11.02. 21:04:47

nekem csak egy kérdésem van, bár az nem tartozik teljesen ide: miért ünnepeljük ezt a nem magyar Halloweent? mindenki meghűlyült? persze, újabb alkalom a bulira, ha épp nincs ok.

Dr. Bélus___ 2010.11.02. 21:08:24

Én megmondtam a rokonaimnak, hogy hamvasztást kérek, és aztán a hamvak szétszórását. Kulturált dolog, láttam már ilyen temetést. Egyrészt velem ne legyen baja senkinek... én már akkor nem élek, sírral szenvedni nekem felesleges, annak meg aki csinálja csak nyűg. Ha emlékezni akar, emlékezzen rám, vegyen elő egy fényképet, gyújtson gyertyát, de ennyi... Ja és kb. 10x normálisabb megoldás, mint ha lesz egy szííííp nagy sírom, amit megváltanak 25-50 évre, aztán ha majd egyszer már senki sem fizet a csontjaim mennek a kukába. Szóval ha sírba raknak, én visszajövök mindenkit seggbe rúgni! :D

dtk74 2010.11.02. 21:11:56

Aki szerint át kellett volna slattyogni a másik kapuhoz, azok valószínűleg nem ismerik a helyet. Nagyon nagy. Este még inkább annak tűnik. A nagyokosok el sem tudják képzelni hogy át sem látni egyik végéből a másikba, nemhogy simán átkurjantanának -mint odahaza a falujukban- hogy - Gazsi, a másik oldalon még nyitva van a kapu?!
Másfelől ahogy már írták, miért gondolták volna, hogy csak ezt zárták be?
Harmadrészt, miért kellett egyáltalán bezárni? A lopások miatt? zavarják a látogatók a tolvajokat? Mert aki vinni akar, az bejut a kerítésen, vagy az állandóan nyitva levő egyetlen kapun...

dtk74 2010.11.02. 21:14:06

Anyukám mondta, hogy szójuk a hamvait a Tiszába. Én meg majd számolhatom, nagyjából hol tart az akkori víz, a végén pedig vihetem a gyertyát a Fekete-tengerhez.

ca2 2010.11.02. 21:22:38

@maxwell murder: A Halloween azért nem annyira új ünnep mint amennyire annak látszik.
Persze nem a mai formájáról beszélek.
Az ünnep eredete kelta fényünnep, ami a sötétség (=télbe fordulás, átvitt értelemben az alvilág) erői elleni harcot jelképezi. Ettől ugye máris nem olyan távoli zombinak öltözni... :))
Erre "rakódott" rá a Mindenszentek és a Halottak Napja majd később a Reformáció Napja, mivel Luther Mindenszentek előestéjén (október 31-én) függesztette ki téziseit a wittenbergi vártemplom kapujára.
Angolszász területeken pedig szintén Mindenszentek előestéjén (All Hallows Eve) a kelta misztérium kör újraéledésével létre jött a Halloween
Ez egyébként az évnek egy igen sajátságos időszaka, mivel 3 nap alatt 4 (ha a kelta fényünnepet is ide számolom 5) ünnep sorakozik egymás után (vagy inkább egymáson)

ca2 2010.11.02. 21:35:31

@maxwell murder: Még annyit, hogy az ünnepnek van egy párja a Luca nap, ami meg inkább a germán hitvilágban gyökerező alvilág ünnep. Tulajdonképpen ez az ünnep is tovább élt az európai mondavilágban (boszorkány ünnep, Luca széke, tűzugrás...)
Ez pedig az év legsötétebb időszakában emlékezett meg az alvilág szellemeiről és a gonosz erők elűzését (a sötétség, tél elűzését) szimbolizálja (ugye nagyjából ekkortól kezdenek hoszabodni a nappalok=kiút a sötétségből)
És ugye nyilván nem véletlenül a Karácsonyi ünnepkör szimbolikája is nagyon hasonló (a Megváltó születése=az ember újjászületése=az év újjászületése

Reggie 2010.11.02. 21:39:10

Itt igazan az hibazott, aki nem ment ki nyitvatartasi idoben, es nem az aki bezarta a kaput.

morden2 2010.11.02. 21:50:56

nemtudom, hogy írták-e , de nagyon sok komment volt és nem olvastam el az összeset , de
A 4 KAPUBÓL 1-ET ZÁRTAK CSAK BE 3 KAPUN SZABAD VOLT A KI-BE JÁRÁS, AZ OTT JAJVESZÉKELŐ EMBEREK CSAK A SAJÁT MAGUKAT JÁRATTÁK LE, HOGY NEM KERESTÉK MEG A MÁSIK 3 NYITOTT KIJÁRAT VALAMELYIKÉT !!!! ( sry a nagybetűkért, de a cikkben sem olvasni ezt az aprócska tényt ... )

spandex enormity · http://www.youtube.com/watch?v=Ba9wqSqk9-0 2010.11.02. 21:59:01

"Anti Anyag 2010.11.02. 20:26:20
Nem értem ezt a posztot. Bezárták a kaput, kimásztak a kerítésen. "

ez a pószt arról szól, hogy a derék rendőrök "erővágó" segítségével mentették meg a kétségbeesett, szellemekkel való beszélgetés miatt elfáradt, lelki rezdüléseikbe belefeledkezett embereket.

Senkifia 2010.11.02. 22:39:23

A Mindenszentek estéjén a temetőjárás,gyertya-mécses gyújtás gyerekkorom óta családi hagyomány. Nem csak halottak napján megyek temetőbe,bár ritkán,mivel nem szülővárosomba lakom,és 650 km az mégis 650 km.
Az est szó szerinti fénypontja , az a felemelő látvány volt mindig,mikor este,sötétedés(nota bene: 18 óra )után az emberke családostól áll a sírnál,emlékezik csendben,és körülöttünk világít az egész domboldal,a bokrok.fák között,mécsesek,gyertyák ezrei. Utána a temető kapujában vásárolt sült gesztenye(Budapesten sajnos nem dívik) volt a záróakkordja az estének, gyerekként. És mindig nagyon megható volt. Nem a gesztenye, az előzmények. És nem zárták ránk hatkor a kaput azzal,hogy hülye bunkó,mennyé haza,me' nekem lejárt a munkaidőm.
A nyíregyházi esetről annyit: évközben zárjon,amikor ott az ideje.Ha 18 óra,akkor 18órakor. De halottak napján, az Isten bocsássa meg, bezárni az embereket 18órakor(nyíregyházi hozzászóló szerint már megtörtént máskor is, és a kiírt időpont előtt 10 perccel),az oltári nagy suttyóság. És a kedves posztíró ha ezt nem látja, és az emberek a bunkók,akiket,miután Mindszentek napján ,este 6kor bezár a dicső temetőfenntartó(pedig azért 100 ember eléggé látványos jelenlét egy temetőben,nem mondhatják,hogy nem látták,hogy ott vannak...különben is tessék körülnézni,mielőtt a kaput bezárom. Akkor is,ha csak az egyiket a 3ból),szóval miután bezárják őket a temetőbe,akkor megpróbálnak kijutni, a lehetőségekkel élve, a kerítésen átmászva.És ők a bunkók.Illetve a temető fentartója az, aki "jelesre vizsgázott", az emberek meg bunkók? szerintem ezt még gondolja át egyszer a kedves posztoló,aztán gondolkodjon még a "bunkó"-ság fogalmáról, meg hogy milyen alapon osztja az észt az embereknek,hogy hogy képzelik,hogy 6kor nem zár be a temető,okt.31.én este?jobban mondva délután hatkor. És mi az,hogy nem várták meg a másnap reggelt, a sok bunkója, amíg újra nyitni kegyeskedik a fenntartó???
Eszméletlen,mennyi hülye ember van. Ebben az esetben nem feltétlenül azok,akik ki akartak mászni.
Szégyen,hogy egyáltalán ezen lovagol valaki,és ebből cikket ír. Közben meg elég nyilvánvaló,hogy kinek a sara ez az egész.

Senkifia 2010.11.02. 22:42:22

@Senkifia: ....szülővárosomban ...of course :) picit kapkodok,elnézést az elgépelésekért...

Senkifia 2010.11.02. 22:47:56

@morden2: ...lehet,hogy elfelejtették ezt az aprócska tényt is közölni egy táblán, a másik mellett,amin az állt,hogy 18kor záróra.És ha van mondjuk 350 hektár a temető(mondtam én is egy számot) a két kapu közt meg 10 perc séta, akkor a kedves látogató,látván az órarendet az ajtón,meg a lakatot,joggal hiszi,hogy a másik 3 is be van zárva.És a sétálás helyett átmászik. A nyájösztönről nem is beszélve,hogy ha 10en elindultak,a többi automatikusan feltételezte,hogy ezek tudják,hogy a másik kapuk is be vannak zárva,vagyis mászni kell.
Szóval ennyire azért nem egyértelmű a dolog. Arról nem beszélve,hogy egyszer egy évben qrva nagy megerőltetés lenne,ha nem zárnák be a kapukat? se egyet, se kettőt...

Senkifia 2010.11.02. 22:48:37

Szerintem aki leszerepelt, az a kedves laspalmas posztíró:)

átlátó 2010.11.02. 22:57:11

Az ünnepek úgy általában kivétel nélkül, kereskedelmi jellegűvé váltak. De nem nálam. :)

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2010.11.02. 23:45:04

Az én véleményem valahol a két szélsőséges nézet között van (mármint a "jaj, minek má" és az "igenis, kell!" között).
Mert persze, nem kell eltúlozni, tódítani a gyászt meg lesegetni mások gyertyáit-koszorúit. És igen, az év minden napján gondolunk a halottainkra.
Viszont: sokaknak vannak a lakóhelyüktől távol eltemetve a szeretteik. Őket sajnos nem lehet hetente koszorúkkal-egyebekkel megtisztelni, kivéve, ha valaki unatkozó milliomos, tehát nem dolgozik és meg se kottyan neki a benzin- (és/vagy egyéb) költség.
Viszont nem szokásom ilyenkor kijárni a temetőbe. Morbidnak tartom, hogy pénzért vásárolunk tárgyakat és azokat odarakosgatjuk a sírra. Nem rosszallóan/ítélkező módon, csak úgy, elméletben, általánosságban.
Tegnap kisétáltunk a kedvenc erdőnkbe a párommal naplementekor. (Ez nagyon regényesnek tűnhet leírva, de valóban így volt). Fújt a szél, azt hallgattuk, néztük a tájat és önkéntelenül, totál spontán "jöttek elő" az elhunyt nagymamák, nagypapák. Egy csomó minden visszahozta őket OTT. Sokkal könnyebb volt így rájuk emlékezni, egy ilyen hozzájuk tartozó, természetes közegben, mint tömegben, lökdösődésben. Semmi magasztoskodás, csak ennyi.

irónika 2010.11.02. 23:45:52

Hát most megosztó leszek.
A temető az elhunyt testek nyughelye. Az erededeti célja, többet között ezért létesült magaslaton, a fertőzések megelőzése volt. Mára ez elüzletiesedett - lásd menniybe kerül ma egy temetés - és ennek okán elszemélytelenedett, valamint konzervdobozzá vált. Gyerekszületés, esküvő és a halál, ezeken sosem spórolsz, illetve nem a végletekig.
Az emlékezés helye nem a temetőben van. Bizonyos érzések mindig elfolytásra kerülnek ha közösség előtt kell(ene) megnyilvánulni. Emlékezni a családdal, barátokkal, erzelmileg hozzám közel állókkal vagy magányosan lehet. Erre elég egy kép a falon vagy egy hely, ami az elávozottra emlékeztet.
Én évekkel ezelött tájékoztattam a családomat arról, hogy se a testemet, se annak helyét ne kelljen gondozni. Hamvasztás, aztán szórjanak szét a Dunában vagy bárhol is, nekem mind1. Ha van miért rám emlékezni és ehhez helyre van szükség ültessenek egy fát a kertben vagy egy erdőben. Ha csak nincs valami különleges kívánsága a szeretteimnek én is így fogok velük eljárni.
A temető a halottak betonkaptárja, márpedig panelben sem szeret élni senki.

algi 2010.11.03. 00:29:10

@lesőrigó: Az oké, hogy ruganyos anyuka a gyerekeivel kimászik a kapun, de a fent leírtakból arra következtetek, hogy boldog-boldogtalan, akinek már ötven éve köze nem volt testmozgáshoz, halálos kétségbeesésében kezdett el mászni, majdhogynem kezét-lábát törve, tömegestül. Én is másztam már át kerítésen, amikor fel is hívhattam volna valakit, de nem azért, mert nem jutott eszembe, hogy esetleg szólhatnék valakinek.

KenSentMe 2010.11.03. 00:55:25

Hát, ezek olyan birkák voltak, hogy kutyával össze lehetett volna őket terelni.

anyahajókabinajtóhajtogató 2010.11.03. 07:04:10

emlékezni mindennap a fejünkben kéne nem ott és akkor

Egyéves Önkéntes 2010.11.03. 07:21:58

Még el sem csitultak a chilei bányászok kálváriáját bemutató híradások, máris újabb tragédiáról kell beszámolnunk, magyarok mint egy száz fős csoportja ragadt a nyíregyházi temetőben, ahol is a négy kapu közül minden negyediket bezárt a felelőtlen temetőgondnok. A több száz katasztrófát szenvedett étlen-szomjan töltötte a dermesztő plusz 15 fokban a megmentésükig eltelt mintegy tíz percet.
Lófaszt jön le slaggal - kommentálta egyik túlélő a kapun talált súlyos láncot és lakatot
A demokratikus Magyarország történetében példa nélküli berekesztés történt - mondta Dr. Giccs Aranka, a Temetőbenrekedtek Országos Szövetségének (TOSZ) alelnöke
Az esetről készült megdöbbentő képsorok a RTLhirekponthu oldalon.

Téglagyári Megálló 2010.11.03. 08:06:38

@Aullah:

Te is, és a posztíró is egy faszkalap.

admin1221 2010.11.03. 08:31:09

Nem értem, hogy a cikkből hogy következik az, hogy mesterkélt? Nem tilos év közben sem kimenni a temetőkbe és nem tilus év közben sem gondolni az elhunyt szeretteinkre. A halottak napja egy dedikált nap, olyan mint az anyág napja, egy szüli vagy egy névnap. A rohanó hétköznapok kis szigete, mely "mindazokért (szól) kiket nem láttunk már régen".
Nem kötelező senkire nézve, mindenki úgy fogja fel, ahogy akarja.

kyanzes (törölt) 2010.11.03. 08:54:23

Lehet, hogy valaki behazudta a tömegben, hogy "A többi kapu is zárva van, most jövök onnan." mert az emberek már csak ilyenek. Ezek után persze megpróbáltak kijutni.

Anti Anyag (törölt) 2010.11.03. 08:56:55

Nem semmi rinya van itt.

7 -kor bezártak egy kaput. A tömeg azt hitte, a másik hármat is. Elkezdtek páran kimászni, a többit a rendőrség szabadította ki. Itt mindenki türelmesen végiggyalogolt volna egy nagy temetőn, megnézni, hátha nyitva van a másik három?

Van aki ezért az egész halottak napját megkérdőjelezi.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.11.03. 09:04:42

@Anti Anyag: nem a másik hármat, hanem a főbejáratot, ahol a biztonsági szolgálat is van. Csakhát ahhoz gondolkodni is kellene.
És igen, vagyunk páran, akik ugymond megkérdőjelezzük a halottak napjának valós értelmét.
Véleményem szerint az összes ilyen ünnepnek nevezett dolog, a bálványimádatra vezethető vissza.

Kalmár 2010.11.03. 09:18:25

Mit keres címlapon 2 napja ez a gyenge írás?
Ha csak kicsit is keresztéyellenes firkálmány születik, azt égre-földre kell dicsőíteni?
Ez még annak is gyenge.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.03. 09:27:44

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:
Most hogy végiggondolom, fingom nincsen egyik temetőben sem, hogy merre van a biztonsági szolgálat, mert soha nem foglalkoztam vele. Azt sem, hogy a főbejáratnál kell keresni. Viszont én sem bíznék abban, hogy a másik bejárat nyitva van, ha az egyiket bezárták, még akkor sem ha az a főbejárat. Ha meg idős ember lennék, aki lassan tud csak mozogni, még kevésbé bíznék abban, hogy a másik kapu nyitva van, még akkor is, mire odaérek.

A bálványimádással mi a bajod? Talán sérti a vallásod? :-)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.03. 09:29:19

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:
Ja és gondolom akkor a Karácsonyt is bálványimádásnak tartod, ezért nem ünnepled. Ha fiú gyerekeid vannak, azokat sem engeded el Húsvétkor locsolni, inkább megmondod nekik, hogy máskor tegyék.

kvadrillio 2010.11.03. 09:49:16

@Téglagyári Megálló: :O)))))))))))))).....nodehh méééneh kérődzünk rajta még egy kicsit........., megcsócsáljuk kiköpjük, megint megcsócsáljuk megint kiköpjük...., mikor annyi nickünk van....:DDDDDDD...a hülye biztonsági meg ígyis-úgyis hülye vóóttt.....:)))

énisfélek 2010.11.03. 10:02:25

Hol itt a probléma?
Volt a temetőn négy kapu, az egyik napi 24 órában nyitva van. Az őrnek meg lett mondva, hogy a munkaidő hatig tart, addig lesz fizetve. Az őr látta, hogy hat óra tízkor még befelé mennek az emberek, de tudta, hogy van még három másik kapu, amiből az egyik folyamatosan nyitva van. Bezárt, hazament.
A sok sűrű sötét északbalkáni magyar meg ott tüntetett a lezárt kapunál: "nehogymá akorát kerüljek az autóhoz" és 5 perc séta helyett inkább kihívta a rendőrséget meg a ertéelklubot.

Mondjuk az a vezetőség, aki úgy gondolta, hogy este hatkor már nem lesz forgalom, az is megérdemel egy sünt...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.03. 13:40:56

Én nem értem mi van az emberekkel. Ez a beteges ketrechez vonzódás. Nyíregyházán kétségbeesetten menekülnének, mint a fogoly róka, ha rájuk zárják a lakatot,
Pesten bezzeg tegnap egy ember ÖNKÉNT zárta magát ketrecbe a Blaha Lujza téren.

Karinthy, ha élne, egyfolytában morgolódna, hogy nem őneki jutottak ezek az eszébe. Nomeg roppant biztató, hogy már ott tartunk, egy stresszhelyzetben önként ugrik elő embertársainkból az állat, és meg se próbálják azt józan ésszel, racionalitással féken tartani. Szép dolgoknak nézünk így elébe.

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2010.11.03. 17:45:14

ha abban a temetőben a nyitvatartási idő október hónapban 7-18, akkor csak két kérdésem van. 1. miért csak azt az egy kaput zárta be a jómunkásember? (a többi három nyitva maradhatott.. :-o) 2. halottak napján és környékén az általánosan megadott nyitvatartási időn felül 1 vagy 2 plusz óráig értelmes szokása a temetőknek, sírkerteknek ténylegesen nyitva maradni (befelé is, de legfőképpen kifelé) - ezt miért nem vezették még be az említett temetőnél?

a halottak napja egyébként nem giccs. csak ami az utóbbi évtizedben köréépült mint egyébként valahol szükséges szolgáltatás. na az már néha tényleg giccs. persze azért virág nélkül nehéz lenne szépen megemlékezni, és a gyertya sem a nagyzolás jelképe. aztán páran túlzásba viszik a hozzátartozói oldalról is a dolgot. erre viszont én azt mondom, hogy úgy gyászolja mindenki a saját halottját, ahogy nem szégyelli. szóval felőlem ha valaki olyan hülye, hogy a dédnagyapja sírjára töklámpást akasszon, akkor tegye. (vigyen két mágnest is akkor meg tekercselje meg az "öreget" és akkor lesz ingyenáram..)

tartós temetőben-maradásra én csak néhány "ember"típust marasztalnék: a, temető bejáratánál strázsáló dinnyeárust (sic!) b, temetőben hirdetést kitevőket ("eladó lakás, ugyanitt dióbél van eladó") c, hangoskodó bunkókat d, virágtolvajokat e, rongálókat

a többi haljon szebb halált, mint amit az aki egyszer ilyeneket ténylegesen rajtakap - kiosztana az említett "embereknek".. és aztán emlékezzenek rájuk szeretettel ha megérdemlik.

(valaki írta, hogy pénzlenyúlás a sírmegváltás, más meg emléítette, hogy nem értette nagyanyját, hogy miért gyűjt temetésre. nos lehet alternatívan temetkezni, de az is pénzbe kerül. a hamvasztás+szórás sem ingyenes. aztán meg a régiek semigen szerették az útkereszteződésben "elkaparni" a szeretteiket, maradt a temetői megoldás. amit lehet lenyúlásnak venni, vagy túlzásnak; de a másik lehetőségnél talán jobb ez még mindig.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.11.03. 21:02:10

Bár már szerencsére nincs itt a sok funkcionális analfabéta, üzenem nekik, hogy

1, a mocskos szavakkal nem engem, hanem magukat minősítik
2, nem az ünneppel van a baj. Sőt, az ünneppel semmi baj nincs. Az ünnepek fontosak, és kellenek. A gond az ünnepekre épült biznisszel, a töméntelen giccsel, s azzal van, hogy sokan nem tudják, hogy ünnepnek belül kell lenni, nem a külsőségekben. Ezzel kiüresítik, prolisítják az ünnepet, ami régen emelkedett hangulatú, valódi ÜNNEP volt. Ma lelki készülődés helyett csicsa van. És igen, ez engem zavar, mert hiába csinálom én a dolgokat a magam módján, el kell viselnem az arcomba toluló bazáriságot.

Horizont 2010.11.03. 22:01:34

@laspalmas: A hírnév és az Index mindig betesz! Még mindig el tudok csodálkozni azon honnan jönnek ezek a Waterworld -i, Mad Maxos ifjoncok:( Úgy gondolom, a legtöbb még egy temetőbe se tette be a lábát, hacsak az anyja kiskorába el nem vitte, de osztották itt az észt!

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.11.03. 23:17:30

@fogsunder:
"miért csak azt az egy kaput zárta be a jómunkásember?"

hozzá csak az az egy kapu tartozott. a másik háromnál más őrök/temetőcsőszök voltak. a szolgálati leírásában az volt, hogy zárás 18 00-kor, illetve ha szólnak neki. Ő csak azt csinálta ami le volt neki írva. főleg, mert nem is a főkapuról van szó.

másrészt meg akarta etetni a zombi-szellemekkel a bent lévőket, mert tudta, hogy nem tűnik fel nekik a száz méterre lévő kivilágított másik kapu, ahol ki-be járkálnak az emberek a főbejáraton :)

A.V. 2010.11.05. 10:57:40

@Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke:

"Amúgy az ilyen temetőjárós baromságok miatt nem fogok úgy temetkezni, ahogy "kell", "illik", elvárják. Hamvasszanak el, vigyenek a legközelebbi temcsy (bocs) szóróparcellájába és lőjenek szét egy vízsugárral "

Én szívesen megtenném, szétszórnám akár az elégetetlen hulládat is, hogy rohadjon szerteszét, a természetben. Oda való vagy, földre, a rothadó levelek és elhullott kis pockok közé.

Circus 2010.11.05. 11:20:50

@A.V.: bár látom, nagyon megfogott a hozzászólás, rögtön elkaptad a lényeget, viszont azért az elgondolkodtató, hogy az embert inkább kukacok rágják, baktériumok bontsák le, vagy inkább szórasson szét holta után... Ergo, tökmindegy, mit csinálsz, akkor is a rothadó levelek sorsára jutsz.
Node mindegy is. Akkor és ott, nekem tuti mindegy lesz már :)

Scala 2010.11.05. 11:21:03

@A.V.: Látom a humor emelkedettebb formában nagyon nem megy...

Scala 2010.11.05. 11:29:46

@Circus: Bazi jó komment, nem írtam rá eddig, vártam, hogy le csituljon a poszt, de tanítani kellene! :-)

Ironfist 2010.11.05. 12:09:18

Most nézem ezt.... Lol, akik ennyire naaaagy becsben tartják a "halál ünneplését" ahogy egy pécsi "halloween" ünnep szervezője mondta, azok miért nem a Halottak Napján mennek ki? Miért okt. 31-én? Ez kb olyan, mint amikor egyesek (khm, nem is tudom kik :D ) március elejétől választásokig hordják a kokárdát :D

Circus 2010.11.05. 12:12:54

@Scala: az a baj, hogy nem is magát a humort kellene tanítani, mert az szvsz megy sokkal több embernek, mint gondolnánk, hanem az ÉRTÉST/szövegértést. Szerintem annyira zsigeri volt a fenti reakció, hogy neki kb hiába is magyaráznád, hogyan értse...
és ha már magyarázni kell a poént (navajon miért volt fényképeckedni a 4SZ cica a temcsyben? és ez csak az alaphelyzet).... áhhh.
Szegény jó Hofi, meg a kikacsintós, áthallós szövegei...

Amúgy tényleg ült :)

Habár - ha éppen mostanában volt sajnálatos esemény a családban,akkor picit megértem az érzékenységét, hogy rohadna belém az empátia.

Scala 2010.11.05. 13:35:06

@Circus: Jól látod!!!!
És pont magyarázni annyiiiiraaaa lelombozó dolog, hogy a végén az ember még azt is elhiszi, nem tud viccet mesélni.

Az utolsó mondat pedig: nagyon rendben van! :-)

A.V. 2011.08.08. 16:07:33

@Scala: Főleg akkor nem, ha az én bőrömről van szó, tudod

Scala 2011.08.09. 08:13:44

@A.V.: olvastam, ööö, inkább nincs hozzáfűznivalóm. ;-)

süti beállítások módosítása