Skip to content


       Szűrés lista

Groteszk üvegpalotát akar Anti a Belvárosba

Viszonylag régen írtunk már ingatlanbotrányról. Most itt egy. Fideszes.

A Rogán Antal által vezetett budapesti Belvárosban nagyformátumú beruházás, mondhatni megaprojekt készül. Néhány hónapja átadták az Új Főutcát, nem sokkal később pedig napvilágot láttak az Új Városközpont tervei, miszerint a Bécsi utca páros oldalának lebontásával egy irodaház-, üzletközpont és szállodaegyüttest húznának fel, amely hamar megkapta az "üvegszivar" illetve "léghajó" becenevet. Nem véletlenül, ugyanis a a mostani tetőszint magasságában nyitott teraszt hozna létre, amely fölött még négy szint, egy....egy, hát mondjuk üveghurka magasodna. Negyvennégyezer négyzetméter hasznos terület, 14 emelet, 50 méteres magasság, kb. 400 föld alatti parkolóhely - teljesen új arculatot adna a környéknek, nagyon találó az új városközpont elnevezés.

 

A még meglévő, de bontásra ítélt házak (bővebben róluk itt):

- Bécsi utca 2. („Keskenyház”) Épült 1873-75 között eklektikus stílusban Bukovics Gyula tervei szerint

- Bécsi utca 4. („Chemolimpex-irodaház”) Épült 1960-ban modern stílusban Gulyás Zoltán tervei szerint

- Bécsi utca 6. Jellegtelen homlokzatú modern épület, egyedi értéke nincs, helyén a II. világháborúig egy eklektikus épület állt

- Bécsi utca 8. Épült 1884-ben Kallina Mór tervei szerint, eklektikus stílusban

- Bécsi utca 10. („Fischer-áruház”) Épült szecessziós stílusban Kármán Aladár és Ullmann Gyula tervei szerint 1909-ben

Valami viszont nagyon nincs rendben a projekttel, amennyire pártolják Rogánék, annyian tiltakoznak ellene, és talán az egyik első olyan alkalom, mikor építészek és civilek maximálisan egyetértenek.

Nyáron az Országos Építészeti Tervtanács nagy többséggel elfogadta a projekt terveit (köztük a nagy városvédőként elhíresült Ráday Mihály is, aki erre a meglepő döntésre azóta sem adott kielégítő magyarázatot, egy interjúban mindössze annyit mondott: "Még soha nem csináltam ilyet, ez egy kísérlet volt a részemről." ), amiknek megpillantása után rögtön többezer tiltakozó aláírás gyűlt össze, több szakmai egyesület tiltakozásának adot hangot, a Magyar Építész Kamara elnöksége megállapította, hogy a tervtanács tévesen adott elvi engedélyt a beruházásnak, és visszahívta a testületből az általa delegált tagokat, amiért az "igen" gombot nyomták meg.

 

Az ellenzők megvédenék a  régi házakat, a "történelmi Belvárost", és nem tetszik nekik a modern üvegmonstrum, amiből a lakásokat is hiányolják. Az V.kerület ezzel szemben teljes mellszélességgel támogatja az építkezést.

"Lassan Budapest az egyetlen olyan nagyváros a régióban, amelynek nincs értékelhető, jelentősebb XXI. századi építészeti alkotása" - indokolta ezt Rogán Antal.

Annyira szeretnének most egy ilyen "építészeti alkotást", hogy az augusztus 18-án beadott elvi építési engedélyt a kerületi építési hatóság rekordsebességgel, öt nap (!!!) alatt jóváhagyta. Ez még nem valódi építési engedély, csak a "beépítés paramétereit" hagyja jóvá, és jogforrásként a központi tervtanács határozatára, valamint Cselovszki Zoltán nyilatkozatára hivatkozik, amelyben a belvárosi főépítész kijelenti: a terv összhangban van a kerületi építési szabályzattal.

A nagy sietségben viszont az eljárás során a szakhatóságokat sem kérdezték meg, noha az egész Belváros műemléki jelentőségű terület, ahol a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) hozzájárulása nélkül semmit nem lehet lebontani. Persze a KÖH-öt felesleges is lett volna megkérdezni, az ő véleményük ismert: a frissen kinevezett elnök, Tamási Judit állásfoglalást adott ki, amelyben a Bécsi utcai fejlesztés újragondolására és a századfordulós házak "anyagi valójukban történő" megőrzésére szólította fel a befektetőt és a kerületet.

Nem vizsgálta az V. kerület azt sem, hogy az elképzelés mindenben megfelel-e a jogszabályoknak, noha lehet tudni, hogy a tervtanácson bemutatott vázlat több helyen sérti a Budapesti Városrendezési és Építési Keretszabályzatot (BVKSZ). A kifogásokat Pintér Ferenc településtervezési szakértő gyűjtötte csokorba. A legfontosabb, hogy a Belváros magas házak elhelyezése szempontjából kiemelten védett övezet, ahol harminc méternél magasabb épületet nem lehet felhúzni. Igaz, a kerület módosított szabályzata lehetőséget ad "építészeti hangsúly" képzésére, de ez a fogalom alapvetően tornyokra, kupolákra vonatkozik, nem plusz négy emeletre.

A pesti Belváros ezenkívül része Budapest világörökségi területének is, ezért könnyen lehet, hogy az UNESCO is közbeszól - az Óvás! nevű civilszervezet már el is küldte levelét Mechtild Rösslernek, az UNESCO regionális igazgatójának. A nemzetközi szervezetet azért is érdekelheti az ügy, mert az "üvegszivar" meghatározó eleme lenne Budapest védett panorámájának a Halászbástyáról és a Gellérthegyről, vetekedve a Bazilika kupolájával és a templomtornyokkal.

Talán épp ez a cél, ahogy azt a NOL-videót feliratozó ismeretlen is véli? (a videótól természetesen mélységesen elhatárolódunk, csupán érdekességképpen tesszük ide)

 

 

Csipak Péter, a beruházó a 100.leggazdagabb magyar listáján 16 milliárdra becsült vagyonával a 32. helyen áll, iskolai végzettsége vendéglátó-ipari szakközépiskola, 7 évig volt együtt az ex-szépségkirálynő Horváth Évával, övé a Fashion Street, és ő vezette azt  a parkolócéget is, amivel Rogán tavaly májusban szerződést bontott, mert egy Ferrarit lízingelt.

"Az ötlet 2006-ben született meg, amikor már látható volt, hogy sikeres lesz a Fashion Street - mondta az Indexnek Csipak Péter hozzátéve: nem véletlen, hogy eddig mégis hallgatás övezte a terveket.

Csipak Péter elmondta, hogy a beruházás, amelynek átadását 2013-ra tervezik, közel 145 millió euróba (több mint 40 milliárd forint) kerül majd. A beruházáshoz szükséges forrás aláírt hitelszerződés formájában már a fejlesztő rendelkezésére áll. "Ez tény azt bizonyítja, hogy az igazán életképes és rendkívüli adottságokkal rendelkező ingatlanfejlesztési projektek a válság ellenére is kapnak banki finanszírozást." – jelentette ki a beruházó.

Csipak Péter szerint cége ezzel a projekttel és a korábbiakkal is - nemcsak a Belváros, hanem - Budapest jövőjét is építi. Célja, hogy megvalósuljon egy budapesti álom, egy olyan épület, amelynél a fővárosiak és a turisták is szívesen fényképezkednek."

A róla tulajdonképpen hirdetésnek számító cikket megjelentető NOL-nak így nyilatkozott:


"Az építészszakmán belüli vitákat nem az én feladatom megvívni. A kritikákat megfogadjuk, a tervet addig rajzoltatjuk, amíg tökéletes nem lesz. Maximalista vagyok, és amit egyszer elkezdtem, azt be is fejezem. Sosem ismertem lehetetlent. Ez a fogalom számomra nem létezik. Akkor se létezett, amikor 25 évesen egyedül maradtam a fiammal, akkor sem, amikor sikereim csúcsán beköszöntött a válság, és minden összeomlani látszott. Most sem létezik. Megtehetném, hogy hagyom az egészet, kiszállok, és boldogan élek abból, amit eddig létrehoztam. De az azt jelentené, hogy megfutamodtam a nehézségek láttán, s az nem én lennék"

 

Közben kiderült, hogy Csipak mögött a világ egyik leggazdagabb embere, Yuli Ofer áll, ő 27,7 százalékos tulajdonrészt szerzett az Új Városközpont projektcégében. Az ingatlanmogul az izraeli tőzsdén jegyzett Inventech Hotels Groupon keresztül szállt be a fejlesztésbe. Ofer korábban a Globes nevű izraeli lapban már elmondta, hogy ismeri Csipak Pétert, optimista a beruházást illetően, és úgy látja, egyetlen nagyobb európai város szívében sincs hasonlóan ígéretes projekt. Ofer alaposan ismeri Magyarországot, cége már az 1990-es években sorra építette a plázákat országszerte, és a közeli Le Meridien szállónak is ő a tulajdonosa. Valószínűleg mindenki hallotta már a nevét.

A léghajó-ház egyik legmeglepőbb momentuma az, hogy a mellette kiálló PR-kampányt az eddig SZDSZ-es fővárosi képviselő Bojár Iván András vezeti, aki Demszky mellett városarculati tanácsosként dolgozott, és Tarlós mellett is megtarthatta ezt a pozíciót. Természetesen van Facebook-oldaluk is (az ellenzőknek is, méghozzá több taggal), és a Bojár által szerkesztett Octogon magazin a témának szentelt számában kiáll a "léghajó" mellett, és maradinak bélyegzi azokat, akik ellenzik a tervet. Bojár így érvel: "Kimúlóban egy régi rend. És egy új keresi magát. Mindnyájunknak döntenünk kell, hová állunk: a változást félelemmel elvető régiek, vagy a jövőbe vakmerőn, olykor vehemens indulatokkal lépő újak közé."

Az épület terveit egyébként Norman Foster brit sztárépítész irodája készítette, akiknek legismertebb munkái közé tartoznak a berlini Reichstag átalakítása, a Wembley Stadion rekonstrukciója, a drezdai központi pályaudvar, a londoni Millennium Bridge. A terveket természetesen nem személyesen Norman Foster alkotta, a a tényleges tervező az iroda két kevésbé híres munkatársa, Stefan Behling és Darron Haylock. A britek azt állították, megvizsgálták alkotásuk környezetét, de Behling egy interjúban nem kis gőggel azt üzente a budapestieknek: "Teszünk egy felajánlást a városnak arra, hogy működőbb és boldogabb legyen. De nem muszáj boldognak lenni."

 

Akinek nem tetszenek a tervek, az mehet ma délután 4-kor a Kristóf térre tüntetni.
Bár kétlem, hogy ettől Rogánék meggondolnák magukat, nagyon "szívügyük" ez a projekt valamiért. Tippek?

 

(forrás: hetivalasz.hu, képek: Építészfórum)

Címkék: budapest közélet fidesz

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr832429753

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rogán az új Hunvald? 2010.11.07. 11:57:22

Update: az esettel kapcsolatban már kb. 8000 aláírásnál tart a Váralja szövetség.Budapesten nincs sok igazán régi ház. Aki volt már Párizsban, s látta a Quartier latin utcáit, az tudja, hogy nézhetett ki régen Buda. Már már csak mutatóba maradt néhány ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Solmenir 2010.11.07. 12:33:50

Most az összes körülménytől eltekintve, szerintem nagyon szép épület lenne.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.07. 12:37:34

Az istenért nem lehet békén hagyni a történelmi belvárost! Hogy van az, hogy más európai városokban meg tudták oldani, hogy a 200 éves épületek a helyükön maradtak, de felhőkarcolókat, irodaházakat is építettek?
Jelöljenek ki egy rogyadozó, semleges területet, csepeli Vasmű pl., és szórják tele üvegtornyokkal. Mert támogatom. Modernizáljunk. Csak ha építünk, ne plázákat. Hanem korszerű irodaházakat, ahol emberek dolgozhatnak. Va-agy közparkok. Ami az embereké, nem az irodistáknak kordonnal elzárt terület.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.07. 12:47:10

@majomkutya:
Szintén. Kiváló munka. Gurultam a nevetéstől.

Ironfist 2010.11.07. 13:16:35

Szerintem ez akkor is ronda ez a terv. Mint egy vízszintes felhőkarcoló. Régen az volt az országok közti pénisznagyságvetélkedő, hogy ki tud nagyobb felhőkarcolót építeni. Mi ezt lekésve kezdtük el csinálni, ráadásul nagyon impotensnek néz ki...

A videó pedig nem rossz :)

AkinekSemmiSemTetszik 2010.11.07. 13:16:52

Jó ez az épület, meg az elképzelés, csak tényleg nem illik oda, ahova szeretnék. Ott is bukik a dolog, hogy a forgalommal valamit kezdeni kellene, mert tényleg csak rontani fog a mostani helyzeten, ha ez az üvegpalota felépül.

Egyébként amikor nagy ritkán betévedek a belvárosba, mindig elgondolkozom azon, hogy azokat a régi, egykoron szép házakat miért nem lehet felújítani. Megerősíteni, belül modernizálni, kívül rekonstruálni olyanra, amilyen volt. Gondolom sokkal többe kerülne, mint lerombolni, és újat építeni a helyére. De ezt nem tudom pontosan.

Ami most van, az hiába műemlék... valljuk be, hogy csúnya, mert nincs rendben tartva, tehát valamit tenni kellene vele, de ez nem biztos, hogy a legjobb megoldás.

Horizont 2010.11.07. 13:37:18

@belzebubó: Szeretettel üdvözöllek, régen jártál erre:)

Érdekes ez a Csipak úr élete is. Mindig kíváncsi voltam honnan indulnak a milliárdosok.
"nyári szünetben lement dolgozni a Balatonra, s – állítása szerint – ez alatt az egy szezon alatt sikerült összeszednie annyit, hogy ősszel gyerekkori barátjával nyitott egy játéktermet Zuglóban. "
És hiába várták a Vendéglátós Főiskolán.Azóta se érezte azt, hogy szüksége lenne egy kis tudásra, diplomára.
A videó nagyon jó:))) Ez az ügy megint olyan "magyaros", tehát undorító. Meg van szabva egy magasság az épületeknek? Meg. Ez magasabb lenne? Igen. Akkor kaphat engedélyt ? Nem.
Az épület gyönyörű, de nem oda kéne. Igazán a Kempinski se oda való, bár gyönyörű. Az oldalában az Angol követség épülete na az csodálatos. Rogán sokat tett a belvárosért, most le akarja rombolni nálunk azt amit elért? Mellesleg odapakolnak egy ilyen csilli-villi épületet és a külföldi odamegy és aztán sétál egyet és kiér mondjuk a Kossuth Lajos utcába ahol megnézheti (és infarktust is kaphat ijedtében) azokat az iszonyatos elhalt, elhagyott kirakatsorozatokat. És elégedett lesz az üvegszivarral és a léghajóval, meg úgy Budapesttel :((((

Pont ott fotóztam júniusban. A Vörösmarty téren is szörnyszülött az az épület:(
www.ittvoltam.hu/ittvoltam.aspx?id=4918b233-af31-465d-bb27-cfa64d040cd0

f.m.j. 2010.11.07. 13:40:48

@Kicsit Karcos: nem lehet, hogy a szecessziós építkezésben is a "zsidó ízlés" nyilvánult meg?
csak ők haladtak a korral, most ez a világdivat, ez van Londonban is, és tényleg furcsa ott is, de ez egyéni ízlés kérdése, a szecesszió ellen meg azért nem berzenkedünk, mert akkor csak öregapáinkat vágták át, és az rohadtrégen volt, most meg minket, ráadásul randa is, így együtt a kettő, és ez most fáj nekünk...

amúgy rohadjon meg rogántóni lehetőleg máma még... nem azért mert fejleszt, hanem mert így, korruptan, simlisen. Ugyanaz a galeri, ehh, köpni kell tőlük... Mo-nak tolvaj kormánya volt, van, nincs köztük különbség

2010.11.07. 13:43:35

Basszus, az érintett épületekért nem fájna a szívem, de pont egy ilyen fantáziátlan ótvart kell e helyükbe építeni??? Arról nem is beszélve, hogy persze, faszán be lehet építeni a 4 emeletes bérházak helyére a 10-14 emeletes irodaházakat, de arra valahogy soha senki nem gondol, hogy basszus, amikor délután ötkor megindul az a 400 autó a mélygarázsból haza, meg beáll a villamosmegállóba az a többi ezer ember, aki még ott dolgozik, az milyen pofon lesz már megint az amúgy is túlterhelt közlekedésnek?
Amúgy meg jobb, ha szokjátok a gondolatot, hogy ott egy ilyen lesz, ha kell, az alkotmány is meg fog változni. Köszönjétek a nari-droidoknak, akik teljhatalmú megbízást adtak az aszaltszilva fejű törpének meg a holdudvarának! 8 évig éhezett a "fidesz közeli" sáskahad, ezek most lerágják, amit gyurcsányék meghagytak, az tuti!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.07. 13:49:53

@Horizont:
Az ORI volt épülete? Az alapból is csúnya volt, nem? Így tán kevésbé emlékeztet régi funkciójára.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.11.07. 13:53:22

Szerintem lehetne egy egész városnegyed is modern,de tényleg máshova kéne építeni.
Viszlát este.

2010.11.07. 13:55:14

@neminge: A kérdésedre egyszerű a válasz: a nagy belmagasság miatt. Egy olyan négy-hat emeletes helyére beraknak 8-10 emeletet! Igaz ugyan, hogy a Nap már nem tud besütni (mert ez volt az oka a nagy belmagasságnak hajdan), de az már a vevő baja, aki beköltözik.

Kicsit Karcos 2010.11.07. 13:57:51

@KUCM: a Halászbástya maga is egy műtárgy, a plázáid meg csak fényképezőgép-állványok, ahogy írod is. Tényleg azzal akarsz kábítani, hogy a HB csak azért közkedvelt, mert magasan van, és ha ledózerolnák, ugyanannyian mennének oda fotózgatni?

@f.m.j.:

"nem lehet, hogy a szecessziós építkezésben is a "zsidó ízlés" nyilvánult meg?"

Én erről nem tudok, Te igen? Arról már hallottam, hogy a cigány Gábor Áron után a zsidó Lechner Ödönnel is volt, aki bepróbálkozott.

Horizont 2010.11.07. 14:01:30

@neccharisnyás útonálló:
Tényleg az ORI már majdnem el is felejtettem:) Előtte is ronda volt, meg ez is.
Pláne így a Gerbeud Cukrászda mellett!
Ne csak a belvárost szidjuk:) Az Árpád-híd pesti hídfőjénél is azok a monstrum bazi nagy irodaházak!Félelmetes a hatásuk. És üresek!Mi a francnak ennyi irodaház? Szakmunkás meg nincs!

@csernaja obca:
már bocs de ez szerintem pártfüggetlen, csak "jó" magyar ügy megint:(
Nem hallottad, hogy zsidó??Vagyis nem olvastad??
Aszaltszilva fejű törpe? Nagyon fantáziadúsak vagyunk kérem:)
Neki lett adva a felhatalmazás?? Mondj csak egyet aki még szóba jöhetett volna!

Horizont 2010.11.07. 14:06:59

@csernaja obca:
A belvárosban mekkora cirkusz volt a Bohém Art Hotel miatt amelyik befalazta szinte a lakásokat és mégis megépült. Illúzióink ne legyenek!
vastagbor.blog.hu/2009/04/08/hotel_az_udvaron

leila begin 2010.11.07. 14:29:48

@zero: Grázban az EKF folyamán építettek ilyeneket, ennél durvábbat is. De ott jól sült el (és időben befejezték, nem úgy mint itt, a zárórára).

A baj itt nem a házzal van, hanem egyrészt az épített környezettel való viszonyára (magasról tesz rá), illetve a műemléki besorolás alatt álló épületek kibombázásával.

belzebubó 2010.11.07. 14:40:49

@Horizont: Szia Horizont!
Pont ezt nem értem, hogy állitólag irodák is lesznek. Ehhez képest én utoljára azt olvastam,hogy nagyon alacsonyak az irodabérleti dijak, tele a piac és konganak az irodaházak. Mit akarnak ide tenni? A 35-ik filléres HM-et? Hogy lesz ebből 40 milliárd megtérülés? Ezért érzem azt, hogy itt kaszinó lesz majd előbb-utóbb. Bezárt -azaz ripityára verette- ami a Kempinskivel szemben volt a Grand, de lesz helyette itt. Csipak évek óta kaszinót akar épiteni! Elfelejtettétek amikor szarrá szétverték a Grand Casinót amit Csipak veretett szét? Amiből lett aztán a Fashion Street.
Laspalmas!: Csipak kaszinótrvei a Belvárosban 4 évvel ezelőttről: hvg.hu/itthon/20070710_kaszino_moons_vigado/page2

És abban senki ne kételkedjen, hogy Rogán keresztbe tesz az izralei kaszinóterveknek:

„Külföldön nem jellemző, hogy a főváros szívében több kaszinó működjék egymás mellett” – adott hangot nemtetszésének Csörgő Anita, a Colliers ingatlan-tanácsadó cég kereskedelmi részlegének vezetője. „Érdekes, hogy ezt az V. kerületi önkormányzat jóváhagyta. Ha már így tett, akkor miért nem kötelezte a Moons Kft.-t, hogy az utcafronton üzleteket alakítson ki, és így megszakítás nélkül folytatódjon a kereskedelmi övezet üzletsora?"

Régebben is a Grandban ültek az izraeliek akiket külön gépekkel szállitottak, mert náluk 18 éve akarnak kaszinókat épiteni de nem megy. Most valamit engedtek de közel a határhoz és sok száz kilóméterre a fővárostól. Igy kihajóznak és ott játszanak,vagy jönnek majd ide. Ott fognak lakni a zeppelinben ami Yuli Ofer hotelje lesz.

"Az Új Városközpont projekt magába foglal majd mélygarázst, magas színvonalú kereskedelmi üzleteket, A+ kategóriájú irodákat, és az épületegyüttes tetején elhelyezkedő közel háromezer négyzetméteres közparkot. Az épület tetején egy léghajóként lebegő 120 szobás boutiquehotelt....tetején egy több ezer négyzetméteres közparkot létesítenek, amelyhez egy high-tech üveg burkolattal ellátott sikló viszi fel az odalátogatókat."

Azzal érvelnek a videóban, hogy lesz közpark ez jól hangzik, hogy majd lehet oda menni mindenkinek aki akar, felmehetnek a zembereknek is de azt nem irják le,hogy kb. 2000-ért mehetsz majd fel a siklóval.

Horizont 2010.11.07. 14:54:37

@belzebubó:
Megkapta a jogerős engedélyt a Zeppelin-hotel! Kész ennyi, nincs is tovább miről beszélni.
index.hu/belfold/budapest/2010/11/07/megkapta_a_jogeros_engedelyt_a_zeppelin-hotel/

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.07. 14:57:13

@Horizont:
Zeppelin!!! Hehehe!
Baljóslatú dolgokról miért neveznek el újra és újra dolgokat?

Horizont 2010.11.07. 15:07:21

@neccharisnyás útonálló:
Mert optimisták saját magukkal szemben:)
Nekik minden sikerül, sikerül macska segge hegedül:)) Valahogy így van, bocs.

@belzebubó: "Csipak évek óta kaszinót akar épiteni! " Látod már a főiskola helyett is játéktermet nyitott anno... Okos fiú ez a Csipak, lett is 16 milliárdja! És még lesz több is!!

belzebubó 2010.11.07. 15:14:56

@Horizont: Igen olvastam ma, csak nem kellene mellé a süket duma, hogy boltok, irodák lesznek a zemberekenk, meg "közpark" a tetőn szintén nekik, lehazudva mennyiért visz fel majd oda a sikló, miközben a lényeg, hogy seperc alatt kaszinók lesznek, ez a lényeg ezért van ez az egész cirkusz amihez Rogán asszisztál. Maga az épület 30 méter és még rá a zeppelin még 24 m - ezt mondják a filmen.

"épülő komplexum építménymagassága legfeljebb 30 méter"- ebben a videó alapján nincs benne a zeppelin. Épitménymagasság szakszó mit jelent náluk? Ez azzal együtt vagy nélkül értendő mert ezen megy a vita.

Horizont 2010.11.07. 15:19:25

@belzebubó: Csak 30 méter, mert a Zeppelin el fog szállni :DDDDDD

belzebubó 2010.11.07. 15:32:00

@Horizont: Találtak egy ilyen bizalomgerjesztő és a magyar műszaki - és történelmi hagyományokhoz is igazán passzoló nevet :D:D:D Meg is érdemelnék!

vomit 2010.11.07. 15:33:59

az lesz, mint stuttgartban, ahol a fopalyaudvar melletti osparkot vedo oregeket es gyerekeket gumibotoztak szet a rohamrendorok. merthogy igy jarnak a haladas ellensegei.
www.youtube.com/watch?v=GJsUb9XYKK8
www.20min.ch/news/ausland/story/26489974
alchri62.blogspot.com/2010/10/spontan-tuntetes-okt23-stuttgart-21.html
es ott is a politikai (es valodi) tulelesuk elleneben tamogatjak a partgecik a milliardos epitest.

Horizont 2010.11.07. 15:35:19

@belzebubó:
Ez is megérne egy misét! Végül is tökmindegy milyen néven néznek minket hülyének!
A végeredmény a lényeg!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.11.07. 15:39:30

@belzebubó:

Köszi! Akkoriban még nem követtem a híreket....
Ez a legfrissebb beírás az ellenzők FB-oldalán:

"Ma
...még sokan nem tudják, hogy Rogán Antalnak 10% körüli részesedése van a
Csipak-projektben. Valószínűleg ezért tartja "viccesnek" a tiltakozást."

Erről jó lenne bővebben valami. Talán majd 4-kor, a tüntetésen.

arlequin 2010.11.07. 15:55:46

ezt a rogánt mindig is egy féregnek tartottam.
aki 50Centre hájpol...
a féldollárosra, aki szerint a fehér nem ember, hanem csak a feka.
hát...
eléggé inkoherens egy lelke lehet szegénykémnek.

arlequin 2010.11.07. 16:07:08

és jó a videó!
főleg a 'FELIRATOZÁS'
;-)

belzebubó 2010.11.07. 16:13:50

"A legfontosabb, hogy a Belváros magas házak elhelyezése szempontjából kiemelten védett övezet, ahol harminc méternél magasabb épületet nem lehet felhúzni. Igaz, a kerület módosított szabályzata lehetőséget ad "építészeti hangsúly" képzésére, de ez a fogalom alapvetően tornyokra, kupolákra vonatkozik, nem egy négyemeletes, léghajószerű épületnyúlványra, melyben egy szálloda is elfér. "
@Horizont: Azaz magyarul tényleg 54 méteres lesz 30m+24 méteres épitészeti hangsúlyként értelmezett 4 emeletes hotel.

A Belvárosban egy sima lakásfelújitásnál konkrétan fürdőszobafelújitásnál olyan cirkuszt csinált a kerületi épitési hatóság egy süllyesztett kád miatt mert szintén műemlék-jellegű volt a ház, olyan amiből most 3-at simán ledózerolnak, hogy csak na. Kijött mindenki a hivataltól és büntettek ahogy birtak.

Akkor Rogán a 24 méteres Zeppelin hotelt épitészeti hangsúlyként értelmezi, neki kvázi kupola. Nem járt eleget keresztény dómokban, hogy értelmezni tudja mi az a kupola mint épitészeti hangsúly? Gondoltam...

Rwindx 2010.11.07. 16:17:56

@arlequin:
Szerintem a rendőrök nem védelmezték eléggé a progressziót mivel nem lőttek fejbe gyerekeket pár méterről gumilövedékkel. Demokatáéknál pedig az dívik és az a természetes.

arlequin 2010.11.07. 16:19:39

@belzebubó:
ne vicceljél már.
rogán még pápai engedélyt (!) is kapott, hogy elválhasson és újranősülhessen.
amit egy másik, általam elég jól ismert, (volt) országgyűlési képviselő nem kapott meg. pedig értelemben és munkában 'kissé' fajsúlyosabb az illető.

belzebubó 2010.11.07. 16:36:33

@arlequin: Rogán elég tágan értelmezi ezt az "épitészeti hangsúly" egyébként gondolom direkt értelmezhetetlen módositást a szabályzatban.

@laspalmas: Ezekre miért nem száll rá valaki, hogy kideritsék valóban mi a szerepe Rogánnak, hogy ennyire tolja a szekerüket? Pl.:Célpont? LOL

Horizont 2010.11.07. 16:45:10

@belzebubó:
Hallod Tóninak meg van a pápai engedély is @arlequin: szerint:)) Most már mindent csinálhat:))

2010.11.07. 16:48:20

@belzebubó: nem kell kaszinó. Majd olyan szerződést kötnek a tanáccsal, ami garantálja a profitjukat. Tudod, mint amilyen a Centrum Parkolónak van, hogy ha nem parkol oda senki a parkoló ővezetbe, akkor a tanács közpénzből fizetn nekik a "parkolóüzemeletésért". Na majd ezeknek is fizetni fognak majd a városfejlesztésért, ha nem veszik ki az irodáikat.. A mi utolsó fillérinkből fogják kifizetni az izraeli befektető által elvárt luxusprofitot, azokból a fillérekből, amit majd kis adóemeléssel kipaszíroznak belőlünk, vagy az unokáink rabszolgamunkájára felvett imf hitelekből. Ezért csodálatos itt befektetni: ha valakinek megfelelő politikai összeköttetései vannak, akkor gyakorlatilag kockázatmentesen tehet szert hatalmas hasznokra.

@Horizont: az aszaltszilvafejű zsebnapóleon polgártárs is Ráhelnek hívja a lányát (direkt nem mondtam, hogy "keresztelte", mert keresztelőről aligha volt náluk szó), szóval azért én olyan nagyon nem csodálkozok. Biztos vagyok benne, hogy ha Munkáspárti vagy Jobbikos kormányunk lenne, akkor most nem szarnának még egy undorító kidőlt-bedőlt falú üvegplázát a városunkba a lakók nevében - akkor is, ha beledöglenek. Mi a francért kellett a népeknek ilyen politikai hullákra szavazni, mint a törpicsek meg a sáskái? Hát egyszer már szarrá alázták magukat simicskával, kaya ibrahimmal, ezüsthajóval meg a többivel, aki nyolc évre nem tud visszaemlékezni, az kapjon be szavazás előtt egy marék kavingtont! Tessék, most megint megy minden tovább az antalli-gyurcsányi kerékvágásban, épül a panamametró, mennek a hatóságilag támogatott ingatlanspekulációk, a népre meg ugyanúgy szarnak, mint a többi, se adócsökkentés, se munkahelyteremtés, se minimálbérkonszolidáció (legalább a létminimum szintjére) se semmi. Szép kis fülkeforradalom... át vagytok ti baszva, aranyoskáim! (Én nem, mert én tudtam előre, meg is mondtam előre, hogy viktátor egy fikarcnyit sem különb gyurcsánynál.)

@leila begin: A Római parton meg műemléki besorolású csónakházak voltak, gyönyörű fa ácsolatokkal, meg minden. Mit ad isten, egyszer pusztító tűzvész ütött ki, és egyikről a másikra terjedt, és nem is tudták eloltani egészen addig, amíg egy szép kis vízpartra néző lakóparkra való terület meg nem tisztult tőlük.

belzebubó 2010.11.07. 17:02:12

@csernaja obca: Hiányzik az utolsó mondat az utolsó szakaszból: És amit az ártérre fel is húztak gyorsan, pl.: Club Római Part, Platán-Liget, Nánási Kert.

arlequin 2010.11.07. 17:05:49

na. az a KBM elnyelte a hsz-t. nem baj. feketefejű párttitkár eftásunknak szólt, na meg belzebúbónak. utóbbinal a 'szivar-zeppelin' kapcsán. remélem belebuknak.

Kicsit Karcos 2010.11.07. 17:15:12

Itt egy lista világszerte ismert filantrópokról, Ofi is közöttük van Bloomberggel, Oppenheimerrel, Sorossal, Murdoch-kel és több másik humanistával egyetemben:

"Wish this write up would get into the attention of philanthropists like Lawrence Ellison, Sheldon Adelson, Sergey Brin, Larry Page, Michael Dell, Steve Ballmer, Carl Icahn, Michael Bloomberg, George Soros, Samuel Newhouse, Rupert Murdoch, Robert A Iger, Philippe P Dauman, Jeff Zucker, David Westin, Donald Graham, Mortimer Zuvkerman, Arthur O Sulzberger Jr, Mel Karmazin, Joanne Lipman, Jann Wenner, Richard S Fuld Jr, Lloyd C Blankfein, Charles R Schwab, Alan D Schwartz, Bruce Wasserstein, Dr. Joseph Ackerman, James Dimon, Blake Gossman, Larry Ellison, Oleg Deripaska, Sumner Redstone, Sir Philip Green, Joseph Safra, Esther Koplowitz, Alicia Koplowitz, Ralph Lauren, Nicky Oppenheimer, David Geffen, David & Simon Reuben, Stef Wertheimer, Shari Arison, Lev Leviev, Yitzhak Tshuva, Sammy Ofer & family, Arnon Milchan, Steven Spielberg, Lloyd Dorfman, Richard Desmond and many others."

www.backtype.com/anonymous/comment/00005a266f0a5cc100000000bd5d0726

Kíváncsi lennék, összesen hány kaszinójuk, játéktermük, kuplerájuk és fegyverkereskedésük van Magyarországon.

Horizont 2010.11.07. 17:31:57

@csernaja obca: Megnyugtatlak, hogy te is át vagy baszva ha itt élsz, itt dolgozol. Azt hiszed csak te mondtad meg előre a tutit? És akkor mi van? Azt hiszed azért szavaztak az Orbánra mert annyira jó? Azért drágaságom mert a másik annyira szar! Nem hiszem, hogy pont te ezt ne értenéd meg!
NINCS VÁLASZTÉK!!!!Úgy néz ki nem is lesz!De már kezdem belátni amilyen a nép olyan a vezetője. Csak azt kapunk ami jár:( Egy Fletó, egy Orbán! Csócsáljuk, rágódjunk. Az idő szalad a karaván meg áll! De lesz Zeppelin hotelunk, hurrá, olyan boldogságos érzés tölt el, büszke vagyok, a tetőn fogok állni a Zeppelin elejébe mint a Titanic filmben, csak Caprio fog hiányozni mellőlem senki más:)))

belzebubó 2010.11.07. 17:37:16

@Horizont: Ez kellett neki ahhoz, hogy Ceciliával is templomban házasodhasson. Kiváncsi lennék milyen indokkal érvénytelenitette az elsőt. Az tudtommal nehéz menet, főleg ha az elsőnél gyermek is született.

@Kicsit Karcos: Ilyenkor mindig megnyugszom, hogy akit valamire tartok és az összes itt felsoroltat zsebretenné elsősorban emberi hozzáállása és vagyona alapján is, Warren Buffett nincs ezek között.

2010.11.07. 17:47:51

@Horizont: Nem igaz! Most aztán igazán volt választék! Kapásból két "szűz kéz" az LMP, Jobbik majdnem mindenütt állított jelöltet! Plusz szórványosan előfordultak függetlenek, meg még másik 42 párt jelöltjei. Továbbá (egyelőre még) nem kötelező szavazni. De ha mégis, akkor sem kell mindjárt teljhatalmat adni egy politikai hullának! Én magam is Hiller Istvánra (broáf!) kellett hogy szavazzak a második fordulóban, csak hogy napóleon polgártásat gyengítsem. Sajnos így is a fejünkre nőtt. Ha gyurcsányba nem gebedtünk bele, most majd ebbe bele fogunk, az tuti!

2010.11.07. 17:52:46

@belzebubó: Naná, hogy felhúzták, és most még pofátlanul bugyognak is, hogy elönti őket a Duna. Hja, kérem, aki ártéren építkezik... ;-) Na mindegy, a Római Partot amúgy is elbaszták, keelek és kenuk helyett tengerjáró motorcsónakok meg jetskyk hasítják a vizet, és a rádióból teljes hangerővel szól a bumm-csinn-bumm-csinn tahózene... a bajban még az a szerencse, hogy a tahók egyelőre beérték a Rómaival és a Hajógyári Szigettel, a Soroksári Dunaág bájos csónakházait és viziéletét még nem mételyezték meg.

Horizont 2010.11.07. 17:58:46

@csernaja obca:
Hillerre voltál képes szavazni?????Na ettől még az is jobb ha Rákosit dicséred:DDDD Na ez az előzmények ismeretében milyen jellemre vall??? És te fitymálsz másokat? Nem hiszem hogy lenne bármilyen indok is, hogy én egy Hillerre szavazzak!!Milyen szűz kezek? Na akkor én is szűz vagyok:))
Aki szavaz az közben nem tudja, hogy teljhatalom lesz belőle, Én nem szavaztam rájuk, igaz Piftire se:DD Időnként az agyam eldobom rajtad:)

@belzebubó: Ez a kis zsebkukac ilyet kért? És a gyereke se számított? Egek ura, hát ennyire fontos ember, ő a nagy ember megkérte a pápát?? És hitt neki a pápa?:)) Mik vannak, kész csodák mennek itt. És most nyugodtan alszik Tónika, mert elvette Cilikét a templomban is. Meg a projekt is jó úton van Csipakkal, meg (kis)királyságot kapott a belvárosban újból, kell ennél több? Szép az élet(e).

arlequin 2010.11.07. 18:00:18

@Kicsit Karcos: én nem lennék kíváncsi. lehet, hogy hosszabb lenne a cikknél a részletes elemzés...

Énbagoly 2010.11.07. 18:28:42

Ez a videó nagyon jó! :)

Énbagoly 2010.11.07. 18:30:14

Kellene ilyet csinálni minden politikusi beszéd alá.

Viszont ez az egész beruházás annyira pofátlan, hogy az nem igaz. És meg fogják csinálni, mert a pénz beszél, az összes többi le van szarva.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.11.07. 19:02:49

Undorító az egész: maga az épület egy fos - minden esztétikai érzék híján. Undorító a két külföldi köcsög gyerek hozzáállása, és undorító maga Rogán is, Csipakkal együtt. De a legundorítóbb, hogy ezek így együtt teljesen képtelenek lereagálni azt az ellenkezést, ami minden egyes tervüket kíséri. Még annál is undorítóbb azonban, hogy minden rendelkezésre fittyet hányva elkészülhetett a terv, felhúzhatták a rongyokat és hirdethetik magukat, annak ellenére, hogy ez az épület nem kell, nem kérte senki, nincs állítólag pénze az országnak, viszont vannak magyar építészeink, és van egy olyan városrész, ami jól nézne ki, ha nem rombolnának, hanem karban tartanák. Ez a tetű fidesz minderre fittyet hány...
Csipak szállna inkább be a 4-es metróba, az angol rontsa tovább Londonban a városképet és ne ugasson nekünk boldogságról, amíg Rogán és Tarlós félék tesznek róla, hogy minél nyomoroncabbá váljon a nemzet fővárosa.. .... ezt nem lehet hagyni, hogy megépüljön, de előbb a bontásokat kell megakadályozni. Remélem van a pestieknek esze és akarata hozzá. Szurkolok nekik.

Lone Wolf 2010.11.07. 19:18:46

Hümmm... Lehet hogy most meg fogtok kövezni, de azt kell mondjam, hogy egyrészt ez az épület gyönyörű lesz. És a szivar nem ront rajta, sőt! Az a "korona".

Emellett, bár nem vagyok pesti, éppen eleget láttam már azokból a szerintetek megvédendő múlt századi épületekből. Tagadhatatlanul szépek (voltak úgy száz éve...) de jelenleg, csak egy nagy rakás rohadozó, omladozó, kortól és a karbantartás hiányától ocsmány téglarakás úgy 99 százalékuk. VAGY bontsák el az összeset, VAGY újítsák fel őket. Esetleg ami még jobb lenne, ha kiemelnek megkeresnek özülük párat ami valóban méltó a megőrzésre, és azokat,a környezetükkel együtt megőrzik, és csak olyat engednek felhúzni, ami stílusban szín, és formahangulatban odapasszol közéjük, kisebb módosításokkal még ez az üvegpalota is megállná a helyét aranyfüst, vagy barna egyutas üvegtáblák, kovácsoltvasnak tűnő, ívelt fémszerkezet, esetleg kicsit intarziázni is lehetne, vagy elmozdulni az art deco irányába, ami nem is lógna ki annyira ebből az építészeti környezetből. STB... Lehetőség van éppen elég, csak foglalkozni kellene vele.

A körülötte szimatolt stiklikkel meg addig nem kívánok foglalkozni, amíg konkrét, vagy legalábbis elgondolkoztató bizonyítékok nincsenek. Addig csak alaptalan vádaskodás.

picur3ka 2010.11.07. 20:28:19

@1116001:

Ez a lenyeg. csodalatos projekt, csak ne bontsuk le erte a tortenelmi belvarost, ennyi.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.11.07. 20:31:42

@Lone Wolf:

szerintem a wartburg-féltengely is gyönyörű.
rogán fogsora viszont kissé rozzant, be kéne helyezni egy wartburg féltengelyt a szájába.

az eklektikus és szecessziós környezetbe pont ugyanolyan jól illeszkedik majd az üvegkocka a szivarral a tetején, mint egy szépen polírozott szivárványosan csillogó olajfilmmel borított acél féltengely, amit ánuszon keresztül betolnak a fogsor helyére.

nem csúnya az épület, hangulatos, és minden bizonnyal praktikus is, de egyáltalán nincs ott helye.
Igazából kisebb befektetéssel lehetne a bécsi út jelentős részét renoválni, és modernizálni a megfelelő épületeket irodáknak, szállodának belülről, a körfolyosós lépcsőházakban közterületeket (kávézókat, kis üzleteket) kialakítani mint ezt oda beerőszakolni.
A belvárost szerintem is meg kell hagyni (renoválni) olyannak, ami. Pesti belvárosnak, egyéni hangulattal, nem pedig világvárosi modern üveg-acél kockákkal telebaszni.

2010.11.07. 21:05:18

@Horizont: A második fordulóban Hiller meg ő volt versenyben: foldesigyula.fidesz.hu/index.php?id_cikk=6208
na, gondoltam, akkor inkább Hiller, ő egymagában úgyse sok vizet zavar, meg akkor már különben is bent volt listán. Ez a köcsög földesi viszont tipikus fidesz arc, rá van írva a képére minden, ami a fidesz, de nekem abból semmi sem kell! ;-)

@Conv: én ezennel felajánlok egy féltengelyt a projecthez!
Amúgy meg a tököm tele van az irodákkal meg a kávézókkal. Hova, mi a fasznak ide ennyi iroda? Öt éve munkakörömből fogva sokat jártam ilyen helyekre, mentem föl a panorámaliftben, és váltig nem értettem, mijafaszt csinál ez a sok ember? Nem volt előttük semmi munka, csak egy képernyő meg pár iktatókönyv. Ennek mi haszna? Hogy lesz ebből pénz? A kávézókkal is tele van a faszom, már minden második házban 600 Ft-os kapucínert akarnak eladni, de kinek? Nem azt mondom, hogy én be ne ülnék néha-néha, de basszus, minden második házba azért nem kell! Ez a fasz dempszlinek volt a mániája, ez a legyen mindenütt kávézó, gondolom, neki csak kávézgatással telt a napja, azért találta ezt ki, de normális, hasznos munkát végző emberek ugyan nem kávézgatnak ilyen drága helyeken hétköznap, munkaidőben!

Kicsit Karcos 2010.11.07. 21:20:24

@csernaja obca: az a baj, hogy fogalmad nincs, milyen nagyokat lehet álmodni, és milyen kibaszott jó könyveket lehet írni a baloldalról (környezetvédelemről, tömegközlekedésről, romákokról, vidéken elharapódzó rasszizmusról, bezzegországokról stb.) ezekben a kávézókban minden nap, egész nap:) Mondjuk én sem tudom, mert elég ritkán iszom kávét.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.11.07. 21:37:44

@csernaja obca:
ne ragadj le a kávézónál, trafik, ujságos, kisbolt, illatszer, ruházat, kocsma, hamburger, mindenféle szir-szar, ami most az utcára nyílik és mindenféle csicsamicsa reklámokkal bassza tele az utcafrontot , meg gátolja a gyalogos forgalmat is.
mehetne mind be az udvarba.
iroda, ha van dolgozó, akkor kell. ha nincs, akkor meg úgyis bukta a kivitelezőnek/tulajdonosnak, mindegy, hogy eklektikus az utcafront, vagy üvegbeton.
amíg van benne dolgozó, addig szükség van irodára oszt kész.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.07. 21:40:45

@Conv:
Ezt én se értem, miért nem lehet berakni az ilyeneket az udvarra. Esztétikus lenne? Húha!

2010.11.07. 21:45:25

@Conv: Szerintem meg rohadtul nincs szükség ezekre az irodákra. Mit csinálnak ezekben? Semmit! Csak a bürokráciát dagasztják! Könyvelők, meg brókerek, meg consultingok, meg jogászok, meg reklámosok, meg a jóég tudja még miféle szedett-vedett népség, akik nélkül kurva jól megvoltunk itt ezer évig. Le az irodakukacokkal! Menjenek dógozni a vasműbe, szénbányába, vagy a földekre! És vigyék az óriásplakátjaikat meg a kávézóikat is!

@Kicsit Karcos: mindig azt hittem, hogy az ilyesmiről szóló szövegeket egy egyszerű gép írja. ;-)

2010.11.07. 21:50:38

@neccharisnyás útonálló: biztos tiltakoznak a lakók. Mert a lakók azok olyanok, hogy minden ellen csak tiltakoznak. Szegény tóni itt a lelkét kiteszi, hogy a város fel legyen fejlesztve, és akkor nem hogy segítenék, támogatnák, és éltetnék, amiért ilyen szép léghajó alakú üvegplázát épít, nem, hanem tiltakoznak a piszkok! Már a Jókai térnél is ezt csinálták, hőbörögtek, hogy hajnalig tart az utcabál, és nyitott ablaknál a zajtól, csukottnál a fülledségtől nem tudnak aludni, másnap reggel hatkor meg csörg az óra, hát ilyenek ezek, mindenféle csipp-csupp problémát felnagyítanak, nevetséges kifogásokkal próbálják itt elgáncsolni a fejlődést...

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.11.07. 21:54:09

@neccharisnyás útonálló:
sokkal hangulatosabb lenne, no meg szerintem nagyobb vásárlói ösztönzést is jelentene, egy udvarban egymás mellett kávézó, ruházati bolt, irodaszer, informatikai üzlet, szépségszalon, stb. 20 méteres sugarú körön belül, mint kétszáz méter hosszan elnyújtva a forgalmas utcán. Nem beszélve arról, hogy az udvar belsők tisztán tartásába, a körfolyosók állagmegőrzésébe is beszállhatnának a bérletidíj részeként vagy azon felül, emellett így megoldott lenne az éjszakai őrzése is a dolognak, 5-6 üzlet adna egy portásra/biztonsági őrre való zsét oszt máris megvan a lakók nyugalma is, (ez szokik lenni a lakók legütősebb érve, hogy így mindenféle népek bejárnak az udvarba) meg az üzletek védelme is.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.11.07. 21:55:33

@csernaja obca: ennek a megoldása a szórakozónegyed. nem kell éjszakai szórakozóhelyeket tenni lakóövezetbe oszt puszi

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.07. 22:05:34

@Conv:
Ezt mondom. Nem egy bérház pincéje is ki van adva boltnak, butiknak, mittomén, és ott is a bérleti díjat a ház kapja. Nomeg, rendben tartják az alsó szintet, felújítják, ha szükség van rá. És nem a lakóközösségnek kell pénzt ölnie bele.

Tudod, valahol ez olyan, mint mikor a mobilszolgáltató adótornyot akart telepíteni a ház tetejére. Vállalták, hogy komplett felújítják a tetőt -amire már ráfért-, illetve mivel bérelik a placcot, némi pénz is csurgott volna. Erre a lakók elkezdtek sipítozni, hogy jaj, de a sugárzás így, a sugárzás úgy. Mobilszolgáltató megunta, fogta, és odarakta a tornyot a SZOMSZÉD háztetőre. Ami ugyanúgy sugároz okoskáim fejére, mint ha az első helyre telepítik, csak így annak a háznak van egy maszekul szigetelt teteje plusz pénzük az esetleges felújításokra, festésekre. Mert nehogy már a 60 éves nyugdíjas bányász agyrákot kapjon.... vagy esetleg ne sírhasson többé azon, hogy szigetelni kellene a ház oldalfalát, de nincs miből... ááá!

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.11.07. 22:07:13

Az épület nem csúnya, de én is úgy gondolom, hogy abszolút oda nem való.
Azért a modernségtől elájulók jó, ha eszükbe veszik, hogy 20-30 év múlva a most modern könnyen unalmas vagy béna lesz. Gondoljunk pl. a Novotelre (BAH-csomópont), a Kálvin-téri Mercure Korona szállóra (véletlen, hogy mindkettő Finta József, nem őt akarom ekézni, csak nehéz őt Bp-en kikerülni). A szecessziót én időtállóbbnak érzem.

Overdream 2010.11.07. 22:26:44

Nos, először is kifejezném, hogy szegediként (üdv, jozicsenko:)) nem igazán vagyok kompetens megitélni a jelenlegi szituácíót. Nem láttam a lebontásra váró épületeket személyesen (bevallom, nem igazán szeretek Budapestre menni), de az építési évszámokból kitűnik, hogy minimum a fele igencsak műeklék-jellegű épület. Nem igazán vagyok járatos a jog ezen területén, de úgy tudom, ehhez nem elég csupán egyszerű, amolyan köznapi engedélyeket kérni (különösen úgy, hogy az adott rész, ahogy itt valahol olvastam, a Világörökség része - ezen esetben hiába vannak meg az engedélyek, ebbe az UNESCO-nak is beleszólása van).
Egy biztos: ez az üveg-acél...izé...ronda, mint a bűn. Nagyon nem illik ez egy, mondhatni, történelmi belváros közepébe...és akkor a megnövekedett forgalomról nem is beszéltem, bár újabb forgalmi káosz kialakulásáról beszélni Pesten olyan, mint egérnek magyarázni, miért veszélyes az egérfogó. Ráadásul az a "fasz" (elnézést, de egyrészt a videóban is emígyen utalnak rá; megjegyzem, nem véletlen)...
Az már igazából meg sem lep, hogy ehhez is köze van egy zsidó befektetőnek....valahogy mindig ott vannak, ha kétes építési tervezetek kerülnek a szóbeszéd nagyítója alá.
Rogán meg...annyit látott keresztény templomot, mint egy muszlim Bibliát (azt hiszem, arlequin kollega egyik kommentjére sikerrel reflektáltam:))

Kicsit Karcos 2010.11.07. 22:35:48

@Dr. Morcz: én attól ájulok el egy épület esetében, ha azt sugározza, hogy az örökkévalóságnak készült. Ennek alapból nem felelnek meg az üvegpaloták, pláne azok, amiknek az erős, színes kivilágítás a kinézetük szerves része. Ezekről inkább az utcán a szélben szálló csillogó cukorkáspapír jut eszembe, ha megpróbálok a jövőbe látni.

Persze nem kell minden épülettől elájulnom, van létjogosultsága olyanoknak is, amiket pár évre, évtizedre építenek, vagy amíg ki nem kopnak a divatból. Ezek viszont nem történelmi belvárosokba valók.

Olyan az egész, mint az elefánt a porcelánboltban. Plusz üres csillogás minden nagyvonalúság nélkül. Zsidó parasztvakítás ingatlanpanamával ötvözve, ahogy az járja. De hát erre hatalmazták fel Rogán polgármestert Budapest belvárosának lakói, ki vagyok én, hogy kétségbe vonjam döntésüket? Legfeljebb még eggyel kevesebb okom lesz, hogy bármilyen programot is szervezzek arrafelé. Kimegyek a város melletti tanyavilágba, erdőkbe, mezőkre inkább, az sokkal szebb nekem, bár a városom belvárosával sincs különösebb gondom, meg a szebbnél szebb, szépen karban tartott szecessziós épületeivel.

Overdream 2010.11.07. 22:45:33

@Kicsit Karcos: Itt az ötös, nesze neked virtualítás :5 :D
Olvastam véleményed, látom, itt (is) egyetértünk:)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.08. 00:55:37

De ez milyen régi már?
Kurva jól nézne ki...
...Las Veagasban.

Nem Butapesten.
És nem azon az áron, hogy régi épületeket áldozzunk be helyette.
Külterületre tök OK.

turcsány karcsi elvtárs 2010.11.08. 01:18:45

zavarba ejtő poszt, az egyszeri kommentelő azt se tudja hirtelenjében kit zsidózzon le, akkora a választék. szerintem pesten már nem is laknak magyarok.
horváth évinek meg sunáznám a kóser fingóját

Kuruttya 2010.11.08. 01:22:03

Eh, undorító ez a videó feliratozás. Már ennyi is elég, hogy totálisan hitelét veszítse a posztoló.

Overdream 2010.11.08. 01:47:13

@Álmos:
Egyrészt: nem Laspalmas feliratozta, köze nincs hozzá, csupán, amolyan érdekességként betette. Írta is, hogy elhatárolódik tőle (pedig nem feltétlen kellene:))
Másrészt: mi az undorító benne? Nincs, legalább némi igazság benne? Dehogynincs. Akkor mi a gond? Vagy kérdezhetném így: melyik kis kedvencedet sértette végig a fenti videó?:D

Bee-zony 2010.11.08. 05:35:16

A Felvásároljuk Magyarországot projekt újabb epizódja, a zsidó politikai és gazdasági terjeszkedés Magyarországon c. történetben.
A hidrogénnel töltött Zeppelin, és a zsidógénnel töltött utódja rossz ómen. De hát kell Judapestnek a Zeppelin, mint Jew Yorknak a WTC.
Egy elkerülendő hellyel több. Ne dolgozz ott, ne ott költsd a pénzed, kerüld el.
Menjenek csak oda az al(i)ja népek. Valahol nekik is kell lenni, ha már vannak; és hol legyenek, ha nem a hasonszőrű, pénzistenű és megvehető lelki- és fajtársaiknál? Végül eljön a hidrogénbomba ideje is, hogy az a zsidó találmány se vesszen kárba.
Épül a rossz hely, a rossz idő folyamatosan megvan hozzá…
Ne legyél rossz időben rossz helyen.
De előbb-utóbb elmúlik ez is, amint a Zsidesz-Fidesz is.
Túl kell élni őket.
Rebellisek, addig is kérjetek politikai menedékjogot, pl. a török szultántól; lehetőleg egy nagy csoportban, hogy megint legyen Magyar utca.
Aki nem akar zsidók és cigányok rabszolgája lenni, az ne maradjon a zsidó gyarmaton, a nagy gályán, hanem tegyen úgy, mint Ben Hur, mert megcserélődtek a szerepek.

Az előző hozzászólás elküldése után nem a hsz. jelent meg, hanem ez az oldal:

Internal Server Error
The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, .......@blog.hu and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.

eszkep 2010.11.08. 07:40:15

Elolvastam a cikket, de hol itt az "ingatlanbotrány"???
Trackback-ban meg ez a Hunvaldozás már a legalapvetőbb szellemi képességek hiányára utal.

Ha viszont városépítészeti szempontból nézzük a dolgot, nekem sem tetszik a történelmi belváros szétbarmolása mindenféle üvegkalitkákkal. A Vörösmarty tér pl. egyszerűen szégyen.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.08. 09:02:39

@Bee-zony: Arabok rabszolgájának jobb lenni?
Nem vagyok az a kifejezett zsidógyűlölő amúgy, és ezt az építménytsem úgy nézem, hogy fúúújmegenzsidóók, csak úgy, hogy emiatt - meg Antika gazdagodására - aztán rohadtul nem kell a Belvárost szétbarmolni még egy plázával.

Ha jól értem, más országokban szeretik megtartani a történelmi belvárosokat, és lehúzni az emiatt érkező turistákat. Ilyen förmedvények meg elférnek kijjebb is.

Ráadásul Butapesten érdemes lenne mutogatni egzotikumként a szopcializmusból ittmaradt betonrondaságokat is, mert még mindig egzotikumnak számít.

2010.11.08. 10:40:51

@ColT: egy cimbim egy időben abból élt, hogy utazási irodának trabantokat kölcsönzött. Jöttek a holland túristák, és busásan fizettek érte, hogy kipróbálhassák! (Aki ismeri a hollandokat, tudja, hogy ez milyen nagy szó. :))
Az minden esetre elgondolkodtató, hogy a szocban azzal az indoklással szarták oda a környezetükbe nem illő szocreál építményeket, hogy "majd idővel a többi is kicserélődik ilyen modern darabokra, és akkor nem lessz többé disszonáns a városkép" - de még mielőtt ez megtörténhetett volna, teljesen divatjamúlttá vált az, amit akkor modernnek tartottak, és ma már mindenki undorodik tőle. Attól tartok, a plázákkal is így lesz... húsz-harminc év múlva ugyanúgy fogja mindenki utálni a zeppelint, mint most a spenót-házat. Annál is inkább, mert egy ilyen szemét korszak szimbóluma lesz, mint a mostani.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.08. 10:48:55

@csernaja obca: Húsz-harminc év múlva? Már most utáljuk.

Pécsre is valami különös oknál fogva az elmúlt 15 évben csak kockaépületeket terveztek.

Gonosz Repülőmókus 2010.11.08. 11:16:48

@KUCM: Neked az avatarod és a helyesírásod is mindenki számára egyértelművé teszi, hogy egy nívón vagy azokkal, akik ezt az üvegszart ide álmodták a belváros közepébe.

Gonosz Repülőmókus 2010.11.08. 11:22:44

Érdekes, hogy egyesek párhuzamot vonnak Dubai, Las Vegas, Szingapúr meg Budapest között. Az első egy tengerparttal rendelkező sivatag, a második egy tengerparttal nem rendelkező sivatag, a harmadik pedig egy szaros, koszos halászfalu volt néhány évvel (évtizeddel) ezelőtt. Itt mindenfajta új épület megállja a helyét. Ezzel szemben Budapestet nagyjából 1000 éve építgetik őseink, ezért ezt elbaxni holmi senkiházi jöttmentek bányászbéka szinvonalú végtermékével, legalábbis meggondolatlanság.

Koronás Udvari Chinpoko Mester 2010.11.08. 11:26:16

@KUCM: @Lone Wolf:

Csak nem egyedül vagyok hülye, ugye? :D

@Kicsit Karcos: Kövezz meg, de szerintem ha edózerolnák a halászbástyát (Ne tegyék!) és épitenének oda egy "Modern" sétálgató/nézelődő izét (akár üvegből, akár..miből) akkor ugyanannyian mennének oda fotózkodni, csak a fishermanbastion.jpg-ket kéne kicserélgetni a turisztikai honlapokon. (sarkítva ennyi)

De a HB azért nem teljesen jó kontraszt, mert az karban van tartva, és tényleg hangulatos. (meg ha ledózerolnák se nagyon tudnának mit odaépiteni kilátón kivul)

viszont a világörökség részét képző ótvar aszfalt,macskakő, meg szétrohadt/grafitizett házak.. hát vagy hozzák ki egységesén szépre [B/J]udapestet (nem kivant betu torlendo), vagy kezdjenek el extravagáns épuleteket felhuzni a romosak helyére.

az hogy mi a "szép", az meg teljesen szubjektiv. Nekem a Deloitte épületeggyütese is tetszik a hősök előtt.

Kicsit Karcos 2010.11.08. 11:28:33

@Gonosz repülőmókus:

Föl, föl, ti rabjai a földnek,
Föl, föl, te éhes proletár!
A győzelem napjai jönnek,
Rabságodnak vége már.
A múltat végképp eltörölni
Rabszolga-had indulj velünk!
A Föld fog sarkából kidőlni,
Semmik vagyunk, s minden leszünk!

Ez a harc lesz a végső,
Csak összefogni hát,
És nemzetközivé lesz
Holnapra a világ.

Védelmező nincsen felettünk,
se isten nem véd, sem király:
A közjó alkotói lettünk –
hát vesszen el, ki ellenáll!
Pusztuljon ez a rablóbanda,
a rabságból elég nekünk.
A lángot szítsuk, rajta, rajta!
A vas meleg, hát ráverünk.

Ez a harc lesz a végső,
csak összefogni hát!
és nemzetközivé lesz
holnapra a világ!

Gonosz Repülőmókus 2010.11.08. 11:31:58

@Geza: Na ezzel 1000%-ig egyetértek. A Reichstag most úgy néz ki mint egy felújítás alatt álló épület. Nem is tudom, hogy közelről vagy távolról ocsmányabb.
A Millennium Bridge meg kb. annyira ötletes mint egy nagyfeszütségű távvezeték (és kb. annyira is szép).

Kicsit Karcos 2010.11.08. 11:38:47

@KUCM: nem akarok belemenni nagyon a Budapest-ekézésbe, de jellemző, hogy úgy le van pukkanva az egész belvárosa is, hogy elgondolkodtató alternatívának tűnik sokaknak a múltat végképp eltörölni, és a romos régi épületek helyébe a legújabb kommunista ízlés szerinti szörnyedvények emelése. Mi a faszért nem lehet vigyázni egy ilyen szép városra? Ha a sok szép épületnek omlik a vakolata, rogyadozik a homlokzata, kutyaszar keretezi és húgyszag lengi körül, akkor mi lesz ezekből az üvegszarokból száz év múlva, mennek majd az üvegvisszaváltóba? Na nem lenne kár értük, nem azért kérdezem.

Jellemző egyébként, mennyire értékeled a Halászbástyát (és a többi épületet, amik azzá tették Budapestet, ami volt még pár évtizede). Alfődi gyerekként jobban tisztelem.

2010.11.08. 11:55:13

@ColT: Most még nem mindenki. Lám, itt a kommentek közt is van olyan, aki ezt a valamit szépnek találja... de húsz év múlva senki sem lesz, az tuti!

törcsi 2010.11.08. 13:45:20

ezt a kiváló "riportfilmet" ajánlom még mindenkinek erről a rendkívüli üzleti érzékkel megáldott gentleman-ről:
tv2.hu/aktiv/video/igy-el-egy-jokepu-dusgazdag-szingli-pasi

chemicalshop(hajrá nem romák!hajrá nemromaország!) 2010.11.08. 16:15:08

Én a tál sajtos stanglira azt hittem az a látványterv. Aztán eggyel feljebb néztem. Nem sok a különbség, mintha a kicsinyített mása lenne.

turcsány karcsi elvtárs 2010.11.08. 16:57:24

@KUCM: LOL egy putyurka, még nem csuktak le titeket? :)

Nzoltan 2010.11.08. 17:36:02

Én bírom tóni fejét, de ezt nekem sem veszi be a gyomrorm.

Nem éretem a mai építészeket. indig próbálnak valami meghökkentővel előrukkolni egy olyan területen ahol erre semmi szükség nincs. Mondván fejlődni kell a városnak.

Nzoltan 2010.11.08. 17:37:56

Az épület éppoly ocsmány lesz, mint a mellette álló Finta által tervezett Kempinski.

Nzoltan 2010.11.08. 17:50:22

Az is érdekes, hogy a zsidó tőke mindig itt akar valami gigaberuházást. Pedig pár hete ítélt el minket az ENSZ rasszizmusért.:-P

Véraláfutás2 2010.11.08. 20:48:10

Sok europai városban jártam, és azok a városok, ahol nem törekedtek a régi értékek megőrzésére, azok elvesztették a karakterüket, mert mindenhol ugyanazokban az unalmas üveg és vasbeton kockákba futott az ember. Mondhatjuk olyankor, hogy ennyi erővel felesleges ezen városokat látogatni (többet nem is megy az ember oda, és másnak se ajánlja), mert ugyanazt az ötlettelen monoton giccset látjuk (tény, hogy ezeket gyorsan és olcsón össze lehet dobni). Globalizáció és a belterjes sztárépítészek (sic).
Prága meg pontosan a pozitív kivétel. Nem véletlenül nagy a turista látogatottsága.

Véraláfutás2 2010.11.08. 20:50:25

@Kicsit Karcos:
Mert azok a szakemberek akik értenének ezeknek a restaurálásához, egyre kevesebben vannak. Ráadásul sok a kézműves munka, az meg a mai világban nem a sok kici olcó kategória. Egyszerübb hagyni lerohadni, majd bontani.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.11.08. 21:26:29

@Véraláfutás2:
No meg az uniós csatlakozás tönkrebaszta azokat a vállalkozásokat akik ilyennel foglalkoztak és voltaképpen csak 2-3 nagy cég maradt meg aki ezzel foglalkozik. (egyik sem magyar tulajdonú)
jelen esetben arról van szó, hogy álványozás nélkül, alpintechnikával lenne a legolcsóbb és legcélszerűbb ezeket az épületeket felújítani.
Alpintechnikával az uniós jogszabályok és szabványok miatt ilyen munkálatokat kis cég nem tud elvállalni, a multik pedig megfizethetetlenek.
Azok a cégek akik foglalkoztak és foglalkozhattak szakmai felkészültség és meglévő tapasztalat lévén, már megszűntelk, egészen pontosan az unióba lépéssel egyidőben. zok akik ezeknél a cégeknél dolgoztak, többnyire elmentek a multihoz, más nem lévén, vagy beszálltak a panelhézagszigetelés, üvegpalota takarítás, reklámelhelyezés bizniszbe.
2004 előtt úgy működött a dolog, hogy a KÖM vagy a műemlék épület fenntartója kiírta a pályázatot, de leginkább meghívott pályázni cégeket, illetve célzottan megkereste őket, és szerződést kötöttek. ma ez nem így működik, nincsenek ilyen cégek, iso 9002-es minősítés kell egy 5 alkalmazottal dolgozó cégnek, hogy ilyen munkát végezzen, ami pl azzal jár, hogy legyen a telephelynek 3 gépkocsi számára biztosított parkolója, hideg meleg vizes női-férfi wc és zuhanyzó a telephelyén, az eszközöket nem ám a szögön vagy a rúdon tarthatja, hanem az előírt (természetesen nem az olcsó cseh, hanem a drága német) köteleket befóliázva, meghatározott hurkolással polcon tárolja, szellőzést biztosító távolságra egymástól, dobra tekerve. A műszereket, karabínereket, kapcsokat nyolcasokat, mászógépeket napi ellenőrzéssel kézi, szemmel történő, és műszeres ellenőrzés után lehet letárolni. Az elfogadott beülők és padok, kötelek ugyanúgy mint az eszközök, üzemórás selejtezési kötelezettségűek.

Természetesen ez nem vonatkozik az ipari alpintechnika minden ágazatára és tevékenységére, de erre a tevékenységre igen.
Nomost gondold el, hogy reggel a telephelyen, mondjuk győrben felveszed az eszközöket, elautózol pestre, ledolgozod a 10 órát, hazabumszlizol, otthon átvizsgálsz letárolsz, aztán hazamégy, megvacsizol, köszönsz a családnak és elindulsz felvenni az eszközöket :)
Mindez közben naplót vezetsz a munkáról, (nem amolyan építési naplót ám, vagy brigádszintűt, nem, hanem egyedileg mindenki, amiben feltünteti a napi anyag felhasználást tételesen, a felhasználást, az elvégzett munkafázisokat, kitérve arra, hogy milyen alternatívák lehettek volna a felület előkészítésra a felületkezelésre, és miért azt választottad amit. jegyzőkönyvet készítesz arról, ha húsz centinél magasabbról ejtetted a földre a karabínert, és elteszed megcimkézve, hogy be lehessen vizsgálni, használható-e tovább (vagy eldobod és veszel egy másikat) stb.

Ezt egy multi megcsinálja, mert van húsz ember aki dolgozik és van nyolc aki ellenőriz, meg kettő aki ezeket ellenőrzi, és tizenhat aki a papírokat kezeli, meg három aki a raktárban karbantart.

viszont ilyenformán nem is 10 forintot kér, hanem 1700-at :)
ilyen árváltozás és munkarend változás következett be 2003 óta :)
érthető miért nem ugrálnak a műemlék felújítással?

Véraláfutás2 2010.11.08. 23:10:16

@Conv:
Szép, ez is azt bizonyítja számomra, hogy Brüsszel egy nagyobb vízfej az amúgy is nagy vízfej fölött.

2010.11.09. 05:44:42

@Véraláfutás2: azért prágába is odacseszték a Táncicska Domot meg a többi szart. És igen, a kulturturizmus lassan de biztosan értelmét veszti a globalizáció miatt. Eltűnik a kulturális sokszínűség, nincs miért utazni. Farmer, t-shirt, mekdonác Bangladeshtől Berlinig. :-(

Bee-zony 2010.11.09. 17:34:21

@ColT: „Arabok rabszolgájának jobb lenni?”
Aligha. De hol vannak itt arabok? Már azon kívül, hogy van pénzváltó, meg gyrosos…
Hacsak valaki nem megy direkt valamelyik arab országba, akkor aligha lesz az arabok rabszolgája.
Van pénzük az olajból (már akiknek), és „érdekes módon” mégsincs náluk „felvásároljuk Magyarországot” projekt.
Ami a törököket (türköket) illeti, ők nem arabok. Szeldzsuk, hettita, és sok más törzsi vonulat van bennük, de pl. sémi-hámi nincs.
A török az altaji nyelvcsalád tagja, ez pedig Törökország déli részénél alább, tehát annál délebbre nem fordul elő, nem úgy, mint az arabok, akik viszont Nyugat-Afrikától az Arab-félszigetig fordulnak elő.
Hogy a szúfik az iszlámra térítették a türk térséget, az egy másik dolog.
Nem tudom, hogy miért gondolkodik valaki kényszeresen rabszolgasorsban, ahelyett hogy arra törekedne, hogy független és szabad ember legyen…
De amíg Martonyi János külügyér azt nyilatkozza, hogy „mély barátság van a két ország közt” (ti. Magyarország és Izrael között), és amíg az ő pártja kapott 53%-nyi szavazatot, és van 2/3-os többsége a Parlamentben, és amíg nincsenek tömegek az utcán, hogy ők ezt nem így gondolják, addig a kisebbség hiába gondolja másként a dolgokat.
Tehát, ha valaki megállapítja, hogy nyakig ér a szar, és hogy továbbra is halmozódik a szarkupac, és mindezek ellenére benne marad, ahelyett hogy kikerülne belőle, az kész, kihalás.
Nem kell arabokkal dolgozni; viszont hogy az államot képviselőknek ne adózzon valaki, az szép is lenne. Tehát hiába lázad szövegben, ha az adójával fenntartja az utált rezsimet; ha mással nem, akkor az 1/4-ed ÁFÁ-val. Később pedig az várható, hogy az életet is kérni fogják, és jön a behívó, életfogytiglannal és kivégzéssel fenyegetve, ha valaki nem vonul be. Minek ezt megvárni?
Aki nem akar ölni, amikor kéne, mert undorodik a piszkos munkától, és egyébként se őmiatta van az, ami, akkor legalább arra ne legyen lusta, szellemi fogyatékos, stb., hogy elmenjen a szarból. Hogy akkor nem fog melegíteni a szar? Bizony nem; ennek ez az ára. A szavazati jogról és az állampolgárságról viszont nem kell lemondani…
Akárhogy pörgetem ezt oda-vissza, kisebbségként nem igazán van más működő és békés megoldás. Persze Vona már régóta nyomatja „az ország kétharmada Jobbikos, csak nem tud róla” szöveget. És mikor fog tudni róla? Világégés után, vagy 50 év múlva? Annyi időm nincs. Úgyhogy ezt a lózungot is oda lehet tenni a többi közé, amelyek arról szólnak, hogy „most még rossz, de hamarosan jobb lesz”. Aztán leéli az ember az életét úgy, hogy nem jött el a „hamarosan”.
Van a világbirodalmi eseménysor, a trend, abból tudható, hogy mi lesz, meg a jóslatokból; amit viszont a politikusok jósolnak, az a legkevésbé (sem) mérvadó.
Egyáltalán nem csodálom, hogy a fiatalok többsége el akar menni zsidó-cigányországból.
Az az 53%, akik a Fideszre szavaztak, azok maradjanak, mert szerintük és nekik ez így jó. Ők kapják meg. Nekem meg nem jó. Én ne kapjam meg. Hogyan érhető ez el? Nincs sok választék… mármint reális.
Eddig is voltak problémák, most is vannak; és vagy megtalálja valaki a működő megoldást, vagy nem; ha nem, akkor megszívta.
Többet ésszel, mint ész nélkül… ne maradjon a zsidó gyarmaton az, aki nem oda való, mert különben úgy lesz véve, hogy oda való, azért mert ott van.

A zsidók saját könyve szerint (Ószövetség, avagy Tóra) is ez a sorsa a bűnös városnak:
Mózes I. könyve 19. rész
12. És mondának a férfiak Lótnak: Ki van még itt hozzád tartozó? vődet, fiaidat és leányaidat, és mindenedet, a mi a tied a városban, vidd ki e helyből.
13. Mert mi elvesztjük e helyet, mivelhogy ezek kiáltása nagyra nőtt az Úr előtt; és az Úr küldött minket, hogy elveszítsük ezt.
14. Kiméne azért Lót, és szóla az ő vőinek, kik az ő leányait elvették vala, és monda: Keljetek fel, menjetek ki e helyből, mert elveszti az Úr e várost; de az ő vőinek úgy tetszék, mintha tréfálna.
15. És mikor a hajnal feljött, sürgetik vala az Angyalok Lótot, mondván: Kelj fel, vedd a te feleségedet és jelenlevő két leányodat, hogy el ne veszsz a városnak bűne miatt.
16. Mikor pedig késedelmeskedék, megragadák a férfiak az ő kezét és az ő feleségének kezét és két leánya kezét, az Úrnak iránta való irgalmából, és kivivék őt: és ott hagyák a városon kívül.
17. És lőn mikor kivivék őket, monda az egyik: Mentsd meg a te életedet, hátra ne tekints, és meg ne állj a környéken; a hegyre menekülj, hogy el ne veszsz.
18. És monda Lót nékik: Ne oh Uram!
19. Ímé a te szolgád kegyelmet talált te előtted, és nagy a te irgalmasságod, melyet mutattál irántam, hogy életemet megtartotta: de én nem menekűlhetek a hegyre, nehogy utólérjen a veszedelem, és meghaljak.
20. Ímhol az a város közel van, hogy oda fussak, kicsiny is, hadd menekűljek kérlek oda, lám kicsiny az; és én életben maradok.
21. Monda azért néki: Ím tekintek rád e dologban is, és nem pusztítom el a várost, a melyről szólottál.
22. Siess, menekülj oda, mert semmit sem tehetek addig, míg oda nem érsz. Azért nevezték annak a városnak nevét Czóárnak.
23. A nap feljött vala a földre, mikor Lót Czóárba ére.
24. És bocsáta az Úr Sodomára és Gomorára kénköves és tüzes esőt az Úrtól az égből.
25. És elsűlyeszté ama városokat, és azt az egész vidéket, és a városok minden lakosait, és a föld növényeit is.
26. És hátra tekinte az ő felesége, és sóbálványnyá lőn.
27. Ábrahám pedig reggel arra a helyre indúla, a hol az Úr színe előtt állott vala.
28. És tekinte Sodoma és Gomora felé, és az egész környék földje felé; és látá, és ímé felszálla a földnek füstje, mint a kemencze füstje.
29. És lőn mikor elveszté Isten annak a környéknek városait, megemlékezék az Isten Ábrahámról, és kiküldé Lótot a veszedelemből, mikor elsűlyeszté a városokat, a melyekben lakott vala Lót.

A keresztény megerősítése:
Péter Apostol II. levele 2. rész
4. Mert ha nem kedvezett az Isten a bűnbe esett angyaloknak, hanem mélységbe taszítván, a sötétség lánczaira adta oda őket, hogy fenntartassanak az ítéletre;
5. És ha a régi világnak sem kedvezett, de Nóét az igazság hirdetőjét, nyolczad magával megőrizte, özönvízzel borítván el az istentelenek világát;
6. És ha Sodoma és Gomora városait elhamvasztotta, végromlásra kárhoztatta, például tévén azokra nézve, a kik istentelenkedni fognak;
7. És ha megszabadította az igaz Lótot, a ki az istenteleneknek fajtalanságban való forgolódása miatt elfáradt;
8. (Mert amaz igaz, azok között lakván, a gonosz cselekedeteket látva és hallva, napról-napra gyötri vala az ő igaz lelkét):
9. Meg tudja szabadítani az Úr a kegyeseket a kísértésekből, a gonoszokat pedig az ítélet napjára büntetésre fenntartani.

„Ráadásul Butapesten érdemes lenne mutogatni egzotikumként a szopcializmusból ittmaradt betonrondaságokat is, mert még mindig egzotikumnak számít.”
A szolgáltatónak kell tudni, hogy mire van kereslet; jelen esetben a túraszervezőknek / idegenvezetőknek, hogy mi érdekli a turistákat. Én ezt nem t’om, a részemről passz.

Humburg 2010.11.09. 19:29:58

Tipp:
- Petikém, ez a Ferrari már túlzás volt. Bár nem is ez a baj, hanem, hogy kitudódott. Tudom, hogy nekem is ebből van az egyik svájci bankbetétem, de most mégis fel kell bontanom veled a parkolási szerződést. De ne aggódj, annál a belvárosi szivaros toronyháznál majd kárpótollak! Átverem mindenkin. Az úgyis még nagyobb buli. Aztán majd a parkolásba is újból visszajössz.
- Rendben, Antikám, ezt megbeszéltük.

Koronás Udvari Chinpoko Mester 2010.11.10. 09:12:01

@Gonosz repülőmókus: Az avataromat direkt az ilyen sznobok ellen van, mint te. Mert elkurtam egy J-LY-t, attól még mindig a helyesírásom szapulása volt a maximum, amivel be tudtál szólni...
Üllj le fiam, oszt' járkájjá.
@turcsány karcsi elvtárs: Hehe, jó régen volt már az hogy én oda egy-egy képet kitettem. :) Hallottam, hogy szúrja a szemét pár embernek az oldal, dehát ezért van :) A South Park is megért 14 évadot, pedig annyi magán pert még média nem kapott :D

Koronás Udvari Chinpoko Mester 2010.11.10. 14:53:26

@KUCM: nem tudok irni vala.
nem munka kozben kéne kommentelni.

Bee-zony 2010.11.10. 15:59:35

@Bee-zony: Újabb lépés a zsidó gyarmat útján: Martonyi nem kirándulni ment Izraelbe, hanem meghozta az aláírandó ukázt a zsidóktól (és persze meg is volt hozzá a megszavazó „magyar” zsidóbérenc parlamenti többség):
Az EU és Izrael társulási szerződéséről szóló 01473-as törvényhez
kuruc.info/r/7/69262/
Íme, csak ennyire „nem akarnak” a biboldók Magyarországra jönni.
(Közben annyi fáradságot sem vettek, hogy a régről vett szövegből „A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG”-ot átírják Németországra…)
Pörzse kiakadt, az oka itt van:
Lemondatná Pörzsét a kis Bárándy-ivadék
kuruc.info/r/34/69274/
A politika is olyan idegsport, mint a lövészet; nyugodtan, higgadtan, és korrekt érveléssel, lécci-lécci…
Az ennél is nagyobb lényeg és baj viszont az, hogy 2010-ben is a magyarországi többség rohadt zsidókból, szemét cigányokból, és szarmagyarokból áll.
Igen, valóban.
Kérdés: mit akarnátok ebből építeni, kisebbségben lévők?
Mert ebből más nem lesz, csak az, ami most is van. Korruptak, kilóra megvehető zsidóbérencek, fehérgalléros és egyszerű köztörvényes bűnözők – és előre látszik, hogy ez így lesz 2012-ben, 2014-ben…
Azt még mindig nem tudom, hogy mi a nyirkai jóslat szerinti bevezetett hét teve, de azt látom, hogy egyre bővül a választék :(
Most jött el az ideje annak, hogy kimondjam, aki nem a zsidó gyarmaton akar élni, és nem akar polgárháborúban részt venni, az ne maradjon itt.
Úgyis csak kevesen engedhetik meg ezt maguknak – ezeregy okból –; akik viszont igen, azok kezdhetnek rá készülni, mert van még pár „békeév” aztán minden csak még rosszabb lesz…
Ha a zsidók meg tudták lépni, hogy kivonultak Egyiptomból – ami szerintem normálisabb ország lehetett, mint a mostani Magyarország –, akkor a magyaroknak is képesnek kell lenniük a kivonulásra, taktikai okokból. Azért kell kivonulni, hogy utána vissza tudjuk foglalni, és ennek a lépésnek most jött el az ideje. Kellemetlen, hogy le kell lépni saját területről, de most (is) ilyen időket élünk, és következik a zsidódúlás, a cigányok és magyarok tevékeny részt vételével, vagy legalábbis asszisztálásával.
Kontextusban maradva, be fog következni a keresztény jóslat az Armageddonról, és ezen is túl kell lenni.
Elmondhatjuk, hogy történelmi időket élünk; ez jutott, örülj, és küzdj, a jó oldalon, amelyik első ránézésre megint kevesebben van…
Élni kell, aztán meg kell halni, és közben valami értelmeset is fel kell(ene) mutatni, mint fejlődést; ez van – és Madách örökbecsű sorai a küzdésről.
Erkölcsileg helyes érzékűek, soha ne adjátok fel; a kitartás végül elvezet a győzelemhez, még az ilyen istentelenül rossz helyzetből is.
Ha csak ennyiről szólt volna az életem, már akkor sem éltem volna hiába. Hát ha még van 5 évem… Egyben jelzem, hogy ezt a felállást és világnézetet folytatni kell az új generációknak.
Szép, hogy itt van ez a nagy látogatottságú blog, viszont ha már nincs aki viszi, bármilyen okból… zero, laspalmas, van már utód, helyettes, gyakornok, tanítvány, aki meg tudja haladni a mesterét?
Én nem jelentkezem, csak kérdezem – és mondom, hogy ha már van valamiben rendszer, és az jó, és működik, akkor fenn kell tartani, amíg létjogosultsága van, amíg szükség van rá.
Lehet, hogy meg kéne hirdetni tanítványi státuszokat? Ez persze plusz idő és energia lenne; viszont ha sikerül munkamegosztás formájában csinálni (pl. feladat kiadás, menj rá erre a témára, és írj belőle cikket – aztán legfeljebb belejavítunk, ha nem elég jó.) Tulajdonképpen egy speciális média-iskola lehetne – hogy milyen feltételekkel, azt pedig hadd ne én találjam ki.

Quick_6 2010.11.14. 16:10:53

Mindennek megvan a helye! Épüljön tőlem modern épület, de ne régi műemlék épületek elpusztítása árán! Építsék fel a Nyugati PU melletti telken, ahová a kormányzati negyedet akarták, ott van parkolóház is meg jó közlekedési kapcsolat! A régi épületeinket meg fel kell újítani!

süti beállítások módosítása