Skip to content


       Szűrés lista

Tolerancia különdíjat a nyelvvizsgaközpontoknak

Ha ez egy Kevin Smith filmben lenne, még akkor is azt mondanám, hogy ez viccnek kicsit erős ... de ez bizony egy valódi hír ebből a csodálatos országból:

Sorban megbuknak a nyelvvizsgán a siketek, mivel nem nagyon sikerül nekik a magnóhallgatás, azaz a hallás utáni szövegértés ...

Nem vicc.

 
Szabó Máté, a állampolgári jogok biztosa már 2009-ben megvizsgálta (135.oldal) a helyzetet:


"Egy diák fordult az ombudsmanhoz, és beadványában sérelmezte, hogy évek óta fennálló hallásproblémája miatt az utóbbi egy évben több alkalommal kísérelte meg a középfokú nyelvvizsgát letenni, azonban a beszédértés felmérésére szolgáló résznél, a magnóról történő szövegértés miatt – a megfelelő tájékoztatás, valamint a speciális vizsgázási mód biztosításának hiánya miatt – vizsgája több alkalommal sikertelen volt.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint ugyanis, amennyiben nincsenek meg a fogyatékossággal élők objektív jogérvényesítési korlátozottságát oldó feltételek, úgymint a nyelvvizsgáztatási eljárásban a speciális vizsgázási mód lehetősége, azáltal az állam nem teljesíti az Alkotmányban, az ENSZ Egyezményben és a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvényben konkretizált, az esélyegyenlőség előmozdítására vonatkozó kötelezettségét.

A vizsgálat megállapította, hogy a fogyatékossággal élő emberek vonatkozásában a nyelvvizsgáztatási eljárások módszertana nem egységes, a vizsgákról szóló tájékoztatók nem megfelelőek, nem hozzáférhetőek és nem teljesítik a könnyen érthetőség kritériumát, a feltárt hiányosságok a fogyatékossággal élő vizsgázók tisztességes eljáráshoz való jogával összefüggésben visszásságot okoznak, illetve nem teljesül az állam esélyegyenlőség előmozdításával összefüggő kötelezettsége."
 


Az Oktatási Hivatal elnöke a jelentésre írt válaszában ismertette, hogy a fogyatékossággal
élő személyek esélyegyenlőségének javítása érdekében az államilag elismert nyelvvizsgákon a következő intézkedéseket tette:
- felkérte az akkreditált vizsgaközpontokat, legyenek nyitottak a részképesség-zavarral
rendelkező vizsgázók problémáinak kezelésére.
- Felhívta a vizsgaközpontok figyelmét arra, hogy mind honlapjukon, mind papíralapú tájékoztató anyagaikban könnyen elérhetően és pontosan tájékoztassanak arról, hogy az adott vizsgaközpontban milyen segítséget tudnak nyújtani,
- a vizsgaközpontok tájékoztató felületeit a Hivatal felülvizsgálat, illetve hatósági ellenőrzés keretében rendszeresen ellenőrizni fogja, valamint konkrét vizsgalátogatások alkalmával kiemelt figyelemmel fogják vizsgálni, hogy a vizsgaközpontok miként kezelik
a részképesség-zavaros vizsgázók ügyét.
 

Sajnos a siker nem 100%-os, hiszen jelenleg a 23 nyelvvizsgaközpontból csak alig 10-ben tudnak vizsgázni megfelelő körülmények között a sérült emberek.

És mit csinálnak a nyelvvizsga során, ha siket ember szeretne vizsgázni?
Idéznék egy szülőt:

"Sajnos a nyelvvizsgaközpontok egyáltalán nem tudják, hogyan vizsgáztassák ezeket a gyerekeket. Azt hiszik, attól, hogy felhangosítják a magnót, attól majd jobban fogja hallani a gyerek a szöveget, pedig semmi mást nem hallanak, mint hangos zajt.

Nem lenne egyszerűbb megtiltani a siketeknek, hogy nyelvvizsgázhassanak?

Címkék: társadalom abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr702490048

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tolerancia különdíjat a nyelvvizsgaközpontoknak 2010.12.03. 14:12:45

Ha ez egy Kevin Smith filmben lenne, még akkor is azt mondanám, hogy ez viccnek kicsit erős ... de ez bizony egy valódi hír ebből a csodálatos országból:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar bucó 2010.12.03. 20:53:15

Marcellusca:
Nem, a siket az a fajd.
Aki nem hall, az süket. Aki nem lát, az meg vak. Így van ez, mióta a magyar nyelv létezik.

HellsAngel 2010.12.03. 21:08:40

Egyébként én el tudnám képzelni, hogy süketeket is lehetne nyelvvizsgáztatni, bár kissé bonyolultabb.

Ha pl. angolul nyelvvizsgázik, akkor be kell hívni két angolt, akik el tudnak játszani valamit, közben nézheti a szájukat, aztán erről egy tesztet kell kitölteni.

Mondjuk nem irigyelném ez esetben sem a süketeket, mivel egy ilyen középfokú vizsga letételéhez felsőfokú szövegértési (és szájról olvasási) kompetenciára volna szükség.

is 2010.12.03. 21:12:13

@magyar bucó: ezt nem kellett volna, mert Dan Quayle-ig jutottal le. SIKETEK ES NAGYOTTHALLOK, keressel ra batran az interneten.

@poszt: most en tudom rosszul, hogy lehet reszvizsgat is tenni, olvasas, iras, beszed, hallas reszekbol? vagy ez ma mar nincs? vagy sose volt? azt nem tamogatnam, hogy az allam kiadjon egy teljeskoru bizonyitvanyt, mert akkor legkozelebb johet a jogositvany a vakoknak. viszont egy reszvizsga-bizonyitvanyt a masik harom teruletrol, azt igen.

kvadrillio 2010.12.03. 21:15:40

@Sörömpőőr: ..nu, a Hoffmann Rózsika jobb lenne, ha elmenne árvalányhajat fonni....államtitkárság helyett...........

és most nagyon visszafogom magam.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2010.12.03. 21:18:08

Hülye kis csírák, örüljetek, hogy hallotok...Szövegértés meg minimum egyesalá!
Hallásprobléma jelenthet kis, közép - és nagyfokú halláskásosodást is, vagyis az illető nem feltétlen siket, ergo tud és képes nyelvet tanulni, de például sérült lehet a térhallása, ami mondjuk egy ilyen faszántos visszhangzós teremben, eleve rossz minőségű hag esetén esélytelenné teszi a hallás utáni értést, de gondot okozhat maga az elektronikus hang is, ami egy halláskárosodottnak sokszor nem más, mint értelmezhetetlen zaj.
Szóval ha ki szeretném magam fejezni mindössze egyetlen szép magyar mondattal, akkor kedves simán-beugatok-az-összes-fogyi-süketnek-hogy mér-nem-dobták -le -a-tajgetoszról-az -összeset hozzászólók elmentek ti a picsába a román kamionsorra kurvaokosnak, és a té minisztériumnak is hasonló jókat kívánok, mondjuk a böffentők után most már nem nagyon csodálkozom, hogy a szellemi kapacitás ott se éri el az ingerküszöböm tudattalan legalját se.

Zerókám, az uccsó mondatod nem jött át, konzultálsz te eleget a Barnával?!

aritus 2010.12.03. 21:28:54

@LadyCarambole: én is valami hasonlót mondtam volna. Ahogy olvastam a hozzászólások zömét, egyre ment fel bennem a pumpa.

Diké. · http://harykozig.blog.hu 2010.12.03. 21:34:34

@morden2:
Ilyen élményem nekem is volt: Elromlott a hangszóró, mire a titkárnő megvonta a vállát, mondván "hát ha nem szól, akkor nem szól." Ezután a magnó saját hangszóróján hallgattuk a szöveget, és kárpótlásul felhangosították. Kicsit se volt torz. A mellettünk lévő termekben is vizsgáztak, az egyikben előttünk jártak, a másikban utánunk. Persze áthallatszott, de nem annyira, hogy érteni lehessen. :D
Azért huszonegynéhány ezer forintért elvárható lenne, hogy normális körülményeket biztosítsanak a vizsgaközpontok.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.12.03. 21:34:51

@zero:
"Sorban megbuknak a nyelvvizsgán a siketek, mivel nem nagyon sikerül nekik a magnóhallgatás, azaz a hallás utáni szövegértés..."

grat a mondatéé

2010.12.03. 21:46:30

@kvadrillio: Le van maradva egy brossúrával. Most nemzeti kormány van, nem kell a rohadt külföldiek rohadt seggibe bújni. Ha akarnak tőlünk valamit, majd lesznek szívesek megtanulni magyarul, vagy fogadnak egy tolmácsot. Ha én megyek el Londonba vagy Moszkvába, nekem se fog ott senki magyarul beszélni, akkor nekem miért kellene? Vagy a fiaimnak miért kellene? De üsse kavics, még egy angol alapfokot tanítsanak meg, az végülis egész hasznos dolog, de a többi hülyeség csak színtiszta emberkínzás!

M. Péter 2010.12.03. 21:55:09

@Turanga Leela: A jelbeszed messze nem egyseges, meg az egyebkent azonos nyelvet beszelo orszagokban is kulonbozo szokott lenni, pl. a brit es az amerikai jelbeszed egeszen mas.

aritus 2010.12.03. 22:12:24

Zero, külön köszönet ezért a posztért. Eddig sose gondoltam bele, hogy egy siket hogyan tud nyelvvizsgázni, sőt, hogy egy siket nyelvvizsgázni szeretne. Pedig miért is ne? Olvasni, írni, beszélni tud, nyilván meg tud tanulni más nyelvet/eket is, szemben Sörömpöőrrel, aki még büszke is arra, hogy mi a fasznak tanulni más nyelvet.
Nekem szerencsém van, középosztálybeli (?) értelmiségi vagyok, a gyerekeim egészségesek, direkte a tanárok kedvencei (helyzetük miánt, mert az iskolában már sokat nem kellett tanulniuk, otthon megtanulták ami az iskolában kell). De ahogy olvastam azokat a hozzászólásokat, amelyek kioktatták a fogyatékosokat, vagy szerencsétlenebb helyzetben lévőket, csak arra tudtam gondolni, milyen lehet annak ezeket a pökhendi kommenteket olvasni, aki pl siket, vagy a gyereke siket. Vagy diszakármi. És rendesen kiborultam.

morden2 2010.12.03. 22:21:22

@aritus: Én mindig úgy képzelem, hogy hatalmasan felül vannak reprezentálva az ilyen bunkók a cseten ( akik a fogyatékosokat csesztetik) és ha itt vannak 10en akkor a valóságban összesen lehetnek 100an , én ezzel nyugtatom magam.

Gonoszfóka 2010.12.03. 22:28:19

@csi szi: Hallássérültként van középfokúm angolból...nem kaptam felmentést egyik részéből sem, igaz nem is kértem. Használom is a nyelvet, amennyire engedik a lehetőségeim. Készülékkel meg jól elvagyok, mind a munkában, mind azon kívül.

indapass90210 2010.12.03. 22:32:31

Követelem, hogy képezzenek ki vak pilótákat a MALÉV gépekre!

aritus 2010.12.03. 22:36:59

@morden2: Amíg élünk, addig remélünk

kicsibuta 2010.12.03. 22:55:35

@neccharisnyás útonálló: A vak választópolgár bemegy a szavazóhelyiségbe, közli, hogy ő vak, mire odapattan hozzá egy jobboldali párt és egy baloldali párt által delegált bizottsági tag, bekísérik a szavazófülkébe, ott elsuttogja nekik, hogy melyik pártra, személyre stb. szeretne szavazni, az egyik bizottsági tag ikszel, a másik ellenőrzi, hogy a társa valóban oda tette-e az ikszet, ahová a vak választópolgár kérte. Abszolút bevett gyakorlat. (Írástudatlanoknál dettó.)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.03. 23:10:07

Azé' ezt se az eszéért fogják ellopni!

Bemegy a süket TÖBBSZÖR egy olyan helyre, ahol HALLÁS utáni szövegértést kérnek számon...

Kniight 2010.12.03. 23:11:22

@ColT: Fel vannak ment@Sörömpőőr: Azért Szendrő Szabolccsal óvatosan. Abban az emberben több kitartás és szerénység van mint 100 tetszőleges nagyszájú kommentelőben, és olyan teljesítményt tett le az asztalra amit nagyon kevesen - sérülésmentesen.
Ezen kívül soha nem kért kivételezést, nem kért liftet a Himalájába és nem is cipeltette fel magát.

Sieg 2010.12.03. 23:19:15

Ha jól értem, a "megoldás" az lenne, hogy tekintsük úgy, hogy a süketek átmentek a szóbeli vizsgán is, akárhogyan is teljesítenek.

Ez marhaság, a szokásos pátoszos álhumanizmus, amitől az emberek úgy érzik, glória került a fejük fölé. Azt kérded, kinek rossz az, ha behazudjuk, hogy átmentek a szóbeli vizsgán. Én inkább azt kérdem, hogy kinek jó. Ha én süket lennék, az esne rosszul, hogy a mellé, hogy nyilvánvalóan szánakoznak rajtam (ezt a fogyatékosok nagyon nem szeretik) és veregetik a vállamat, még hülyének is néznek, hogy teljesen érdemtelenül megkapom a szóbeli vizsgát.

A fogyatékos embereken nem úgy kell segíteni, hogy félrenézünk és hazudozunk, hanem úgy, hogy segítünk nekik a fogyatékkal élni. Itt például a nem álmegoldás az lehetne, ha a süketeknek nem kellene a diplomához (szóbeli) nyelvvizsga.

gidabiga 2010.12.03. 23:24:12

@is:

lehet, A típusú nyelvvizsgát tenni, az a szóbeli, ott van a szövegértés magnóról, a B típusú az írásbeli, a C pedig a kettő együtt.
diplomát csak az kaphat, akinek C típusú nyelvvizsgája van.
@LadyCarambole:
@aritus:
egyetértek.

egyébként bármelyik disz-es gyerek vagy felnőtt rendelkezhet különleges képességekkel.
van olyan ismerősöm, akinek a gyereke diszlexiás és diszgráfiás, de az agya, mint a szivacs és a megye legjobb, az országban is jó helyen álló gimnáziumában kitűnő tanuló.
igaz, édesanyja segítsége kell a tanuláshoz.
kár lenne az ilyen tehetséggel megáldott embereket futószalag mellé állítani, nem is értem azokat a hozzászólókat, akik alkalmatlannak tartják őket arra, hogy diplomát szerezzenek.
nagy része nem buta, csak vagy nem fedezik fel ezt a rendellenességet náluk és butává teszik, vagy nem foglalkoznak velük otthon és butának látszanak.

gidabiga 2010.12.03. 23:27:45

@Sieg:

de esetleg kellene egy nehezített írásbeli.
a siketek beszélgetni sem fognak senkivel, ők jelelnek.
de gondolom, arra nincs kapacitás és tapasztalat sem, hogy úgy nyelvvizsgázzanak.
de itt nem csak a siketekről volt szó, hanem a halláskárosultak azon csoportjáról is, akik hallanak, de nehezen és nem biztos, hogy olyan szalagról kéne lejátszani a szöveget, amit egy egészséges fülű is nehezen ért, mert rossz minőségű.

theo 2010.12.03. 23:34:54

@kolbászoszsömle: De téged se az eszed miatt fognak tenyészteni :) Halláskárosult=/= süket.
@Sieg: Részemről elfogadtható pozitiv diszkrimináció lenne, ha halláskárosultak esetében (ha ez megoldható) lenne speciális segitséggel tehetnék le a szóbelit (nem halja a géphangot - valaki felolvassa neki) ha pedig 100%os süketről beszélünk, akkor esetleges módoitott szóbeli ahol teszem azt hallás utáni szövegértés nincs, csak beszélni kell.
Elég hendikeppel indulnak ahoz, hogy ez beleférjen.

Sieg 2010.12.03. 23:39:13

Az olyanok esete más, akik csak rosszul hallanak, de megfelelő segítséggel képesek lennének beszédértésre.

De a poszt többször is a siketekről beszél.

Flúgatlan 2010.12.03. 23:48:13

Nem vagyok képes az összes kommentet elolvasni, lehet, hogy ismétlek, de:

Adott egy nyelvvizsga fajta, ahol tudott, hogy magnóról kell szöveget érteni. Mindenki tudja, hogy ez van. Aki erre nem képes, az ne menjen el erre.

Helyette persze kérheti, hogy legyen egy speciális vizsga, mely mondjuk a beszélgetős részt személyes kontaktussal, szájról olvasást lehetővé téve történik meg. De ez már egy másik vizsgafajta. Azt támogatnám, hogy legyen ilyen, azaz egy új kategória szülessék, melyben nincs bent a csak hallás utáni értés.

Azt követelni, hogy azért, mert ő siket, kapjon olyanról papírt, amit tudottan nem képes teljesíteni: értelmetlen dolog, a jogok és szabadság gondolatának teljes félreértése.

Legközelebb a vak szabadságjog-harcosok akarnak sebésznek menni? A hormonzavaros túlsúlyosak manökennek?

A papírok tükrözzék a valódi tudást. Ha kap egy siket papírt a szóbeli nyelvvizsgáról, a munkaadója azt hiheti, hogy telefonon is tud ügyféllel beszélni, mert a szóbeli nyelvvizsga része a csak hallás alapján vett szövegértés és erről van papírja.

Ha a diplomához kell neki a papír, akkor meg valódi siketség alapján kaphat a szóbeli vizsga alól mentesítést, és megkaphatja a diplomáját. De ne kapjon olyanról papírt, amit nem teljesít.

A magnót felhangosító vizsgáztatón meg nem kell látatlanban gúnyolódni. Vannak erős nagyothallók, akiknek papírjuk van a halláskárosodásról, de az erős hangokat azért értik. Önhatalmúlag a vizsgán meg hogy léphetne ki a megadott keretekből? Persze, vannak bunkó vizsgáztatók is, de a leírtakból nem derül ki, hogy tényleg erről volt-e szó.

Gonoszfóka 2010.12.03. 23:55:12

@Humbino: Lobogtathatja mindenki a nyelvvizsga bizonyítványt, pacikukit se ér...állásinterjún leülnek veled beszélgetni, 5 perc alatt minden kiderül.

Amúgy én se csináltam volna meg, ha nem kellett volna a diplomához...annak utána se néztem, hogy az egyetemtől kaphatok-e felmentést. Nem akartam...és igazam lett.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.03. 23:58:35

@zero:
"Nem lenne egyszerűbb megtiltani a siketeknek, hogy nyelvvizsgázhassanak?"

ha jól olvasom a kommenteket (nem olvastam el mindet minden szaváig, csak átfutottam) jelentős számban kifogásolják ezt a mondatot, és csupán egyet láttam azt is kérdés formájában, aki úgy értelmezte mint én.

most már kíváncsi vagyok rá, én vagyok a hülye és csak nekem tűnt egyértelműnek, hogy a siketek pártján állsz, és ez a mondat, az abszurd állami és oktatói/vizsgáztatói hozzáállás elkeseredett kigúnyolása, nem pedig egy megvalósításra vágyó kérdés, ahogyan itt jelentős számú kommentelő gondolta?

nyilatkozz már meg nekem majd ha erre jársz, milyen szándék vezette ezt a mondatot, mert nagyon zavar, hogy nem tudom eldönteni én vagyok a hülye vagy a többi :)

gidabiga 2010.12.04. 00:02:03

@Conv:

szerintem irónia, csak lemaradt a szmájli :)
a poszt többi része nem azt sugallja, hogy Zero ezt komolyan gondolta.

@Gonoszfóka:

én meg az ellenkezőjét tapasztalom, errefelé papírt kérnek, azt meg sem nézik, mennyire beszélem a nyelvet.
gondolom, aki alkalmazottat keres, nem beszéli :)

M. Péter 2010.12.04. 00:13:31

@theo: A felveteleken szandekosan van hatterzaj, vagy tobben egyszerre beszelnek, egymas szavaba vagnak, hogy eletszerubb legyen, es ne csak azt merje a vizsga, hogy idealis korulmenyek kozott tokeletesen kiejtett szoveget mennyire erti a vizsgazo. Ezt nem helyettesiti a szoveg felolvasasa. Egy objektiv megoldas az lenne, hogy az anyanyelvi szovegertesnek bizonyos szazalekat kellene teljesiteni.

ave 2010.12.04. 00:35:48

Szerintem hallasserulteknek meg lehetne adni a lehetoseget, hogy a szovegertest szajrol olvasassal egyutt probalhassak. Magyarul nekik nem magnorol kellene megerteni a szoveget, hanem eloben.

TH 2010.12.04. 00:47:43

@Gonoszfóka: A gyengébb felfogó képességű kommentelőtársak kedvéért, te, mint érintett, el tudod számukra érthetően magyarázni, hogy egy hallássérült embernek is
a) szüksége lehet C típusú nyelvvizsgára
b) képes lehet idegen nyelven IS kommunikálni.
Neked talán jobban elhiszik, mint ha én kezdem magyarázni. ;-)

Flúgatlan 2010.12.04. 01:31:28

@ave: "a szovegertest szajrol olvasassal egyutt probalhassak. Magyarul nekik nem magnorol kellene megerteni a szovegest, hanem eloben. "

De akkor már másról szólna a papír. Egy papír megléte mindenkinél jelentse ugyanazt. A csak hallott szöveg értése is fontos: telefon, nézem-amit-csinálok-de-közben-figyelek-valakire szituáció, ... Ha a mostani nyelvvizsga meghatározása tartalmazza a csak hallás utáni szövegértést, akkor e papírt csak magnós résszel lehessen kiadni. Különben: "Neked is van szóbelid? De magnós vagy csak élőszavas?" Csak zavar lenne ebből.

Legyen egy új típusú vizsga, és a papír alapján lehessen tudni, hogy akinek ez van, az valamilyen szinten beszél/beszélget/zajos szöveget ért, ... ne utána kelljen kérdezgetni, hogy "OK, papírod van, de mi van mögötte?"

bagaela · http://kremmarka.blog.hu/ 2010.12.04. 03:42:17

Azt a tényt mindenki elfelejti, hogy a nyelvvizsgáknál a magnóhallgatás az IRÁSBELI vizsga része?

@kvadrillio: ha beleszámolod, hogy magyaróra is van a gimikben, akkormár nemis olyan meglepő. Merthogy ezis nyelv, ugye, az angolok angolt, mimeg magyart tanultunk. A 3 nyelv egyáltalán nem kivitelzhetetlen, nekem a gimnázium végére egy felsö és egy középfoku vizsgát sikerült letennem 2 különbözö idegen nyelvböl, mégse döglöttem bele. Persze nem csak a gimnáziumi keretek között tanultam, de ott is. Nyelvet beszélni jó. Tanulni meg vizsgázni belöle már nemannyira. Nem a 3 nyelvvel van a baj mostanság. Az oktatással inkább.
(és ha véletlen az jutna eszedbe hogy de nagyra vagyok, még magyarul sem tudok irni normálisan akkor nem, nem érdekel a dolog mert nem az a mondanivalom lényege)

@Flúgatlan: ezt komolyan mondod, hogy szerinted a nyelvvizsga tükrözi a tudást? Nyugtass meg, van nyelvvizsgád, és semmit sem felejtettél, nem lett passziv a nyelvtudásod, és minden nap pontosan azt a szokincset és nyelvtant használod, amit a nyelvvizsgáig megtanultál. Mert erre más mentség nincs.
A nyelvvizsga egy papir, olyan mint az autovezetésben a forgalmi vizsga, rákészülsz, begyakorolsz, hozzászoksz a témákhoz, megnézed milyen nyelvtani dolgok kellenek. Aztán az életben pedig maradnak a fontos dolgok, és mások passziválodik (ha nem használod) de emellett uj dogokat is tanulhatsz hozzá (pl. mi az a nyelvtan amit csak a (rigoutcai) nyelvvizsgán és 18.századi irodalomban használnak...) és hozzátanulod amit VALOBAN használnak.
Az hogy valaki egy nyamvadt magnos szövegböl tud-e csinálni pár pontot, nem feltétlen tükrözi a tényleges szövegértését. Nembeszélve az aliggagyog-de-jo-témát-kapott mázlikrol és a bármit-elmond-bárkinek-de-leblokkolt-a-vizsgadrukktol bukásokrol.

Miért ne lehetne siketnek nyelvvizsgája? Lehet h kell a diplomához. Mondjuk mi van ha fejlesztöpedagogus ésmég phdzik is. Ilyenkor az egyetem eltekinthet a szobeli vizsga szükségességétöl, de ha egyszer a magnohallgatás az írásbeli(!!!) vizsga része? Szájrol olvasva simán menne.

(az érettségin is lehet pl. diszgráfiásoknak (=nem tud számolni) szoban matekból érettségizni. nem olyan nehéz dolgok ezek.)

Alensha 2010.12.04. 04:09:49

bírom, hogy amikor valaki ironizál, mindig vannak, akik komolyan veszik, akkor is, ha előtte egy több bekezdéses szöveg mond ellen neki... (lásd utolsó mondat)

Ironfist 2010.12.04. 08:18:46

"Nem lenne egyszerűbb megtiltani a siketeknek, hogy nyelvvizsgázhassanak?"

A blogok, ahol véleményt mondanak, zavarják a nemzeti együttműködés rendszerét. Nem lenne egyszerűbb megtiltani a blogoknak, hogy működjenek? Sőt, nem lenne egyszerűbb megtiltani az embereknek, hogy véleményt mondjanak?

Hát kurvára nem lenne egyszerűbb megtiltani a siketeknek. Milyen alapon? Azért, mert nem hall, már nem tanulhatna nyelveket? Arról nem is beszélve, hogy a mutogatós-hadonászós beszédükből szintén lehet nyelvvizsgázni - tiltsuk be azt is?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.04. 08:26:06

@theo: ez szemantika, az viszont, hogy ő többször! elment oda, ahol esélye sem volt, az tény.

@bagaela: a diszgráfiás írni nem tud, amelyik számolni nem tud, az a diszkalkulus. Aki meg hibásan használja az idegen szavakat, az meg műveletlen.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.04. 08:28:35

@Ironfist: Szerintem azoknak kellene megtiltani a kommentelést, akik nem képesek felfogni az iróniát, ha nincs mögötte szmájli.

Бабаяга 2010.12.04. 08:53:13

Egyik családtagom még az előző rendszerben szerezte a műszaki diplomáját. Az egyik füléből már akkor is hiányoztak a hallócsontok, így már akkor is süket volt félig. Akkoriban csak orosz záróvizsga kellett, ami egy szakcikk fordításból állt. Szeretné upgrade-lni a diplomáját, ehhez pedig kellene egy újabb nyelvvizsga. Hiába ír, olvas és társalog angolul, a magnós feladat miatt neki sincs esélye a c-típusú középre, mivel azóta a másik füle is romlott.
Szerintem ez a nyelvvizsga alapvetően marhaság. A középfok, de még a felsőfok se garancia arra, hogy az adott szakterület szakmai szövegeiből akár egy kukkot is értsen valaki. A hallgatóim közül soknak van nyelvvizsgája, de ha felajánlok a szakdolgozathoz egy idegennyelvű cikket, akkor elhajtanak, hogy annyira ők nem ismerik az adott nyelvet. Én pedig nulla angol tanulással olvasom őket, és értem, hogy miről szól. (Azért, ha rászánnám magam az angol lenne az ötödik tanult nyelvem.)

Ladyb 2010.12.04. 09:40:00

@morden2: a TOEFL nyelvvizsga ilyen, honosítható is.
Igaz, a technikát meg kell fizetni, drágább, mint a magyar nyelvvizsgák, viszont a világon mindenhol elfogadják és ha oda fizetsz, nem az államot hizlalod.

A következők miatt:

A magyar nyelvvizsgák anyagi vonzatáról egy kis inside infó: a nyelvvizsgaközpontok a nyelvvizsgahelyeknek (tehát ahol a zemberek vizsgáznak) átlagban 4 000, azaz négyezer forint jutalékot fizetnek vizsgázóként.

Ebből a pénzből kell a nyelvvizsgahelynek fizetni a termet, a teremfelügyelőt, a vizsgaanyagok szállítását, egyéb felmerülő ktsg-ket. Jó, ha adózás előtt marad vizsgázóként 1500-2000 Ft profit. Ha meg azt is számoljuk, hogy a nyelvvizsgahelynek fizetik be a zemberek a 25 000-Ft, ebből 21 000 Ft-ot továbbutal a nyelvvizsgaközpontnak, viszont a 25 000 Ft a nyelvvizsgahely éves forgalmát, azaz az iparűzési adóját növeli, nos, akkor könnyen lehet, még kevesebb a profit. A matematika mai állása szerint nem ez az évszázad biznisze.

A legtöbbet a nyelvvizsgákon, hozzáteszem: a legkevesebb munkával, az állami háttérintézmény, a NYAK (Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ) keresi. Minden egyes nyelvvizsgázó után fix jutalékot kell neki átutalniuk a nyelvvizsgaközpontoknak, plusz minden nyelvvizsga akkreditálása milliókba kerül. Lenne egy tippem, hogy a nyelvvizsgaközpontok más címen is fizetnek a NYAK-nak.
A zembereknek a nyelvvizsga is az adó egyik formája, hiszen a zemberek pénzéből egy állami hivatal él.
A legtöbbet, a legkevesebb munkával, a nyelvvizsgáknál is az állam kaszálja, mint mindig.

Rókakígyó 2010.12.04. 09:46:05

Ha nyavalyognak a gyp-sek, akkor jogaikat mindenképpen korlátozni kell, mert kishazánk a fejlődésben élen jár. Ezt a kritikai észrevételek alacsony szintje miatt lehet tudni. Pl. Az AB sem kifogásolja a törvényeket stb stb.

privateer 2010.12.04. 10:15:22

Nem megtiltani kell a nyelvvizsgáztatást a siketeknek, hanem felmentést kérni a beszédértéses részből. Simán megadják. Egyébként meg jó lenne ha nem fújtatnátok a siketek ellen. Sajnos ők is, meg mi is nagyotthallók komoly hátrányban vagyunk. Én speciel örülök hogy van egy jó munkám jelenleg, és az nem a TESCO-s meló. Nem kefegyáras stb. Pedig megjegyzem, hogy egy fogyatékos néha igenis sokkal jobban elvégzi a munkáját. Ugyanakkor én egyenesen felháborítónak tartom azt, hogy egy fogyatékost csak 4, vagy uram bocsá 6 órában akarják alkalmazni.

Nem egy siket ember különbül ír, és olvas pl angolul, mint jól halló társaink.

Úgyhogy kérek szépen mindenkit, aki lenézi a sérült ember társait, szálljon már le egy kicsit, és gondolkodjon el. Fogyatékos emberek 10-15%-ának van csak rendes munkája, többiek periférián vannak. EU nyugati részén, 30-45%-os az arány. Emiatt is kaptunk már negatív minősítést. Persze azzal én se értek egyet, hogy mindent akadálymentesíteni kell. Itt olyan helyekre gondolok, ahol tuti hogy nem fog mozgássérült megfordulni. mert van ilyen is.

Gonoszfóka 2010.12.04. 10:16:34

@TH: Na igen :-) Amúgy a munkámban nem kell olyan hajdegyakran használnom a nyelvet, legalábbis élőszóban (nem a "hiányosságom" miatt). Viszont szakmai anyagot gyakran fordítok, vagy csak a magam szórakoztatására is. Angol honlapokat is rendszeresen nézek, kb. mindenféle témában. Vagy legutóbb dolgozatírásban segítettem, és a téma spéci volta miatt magyarul kevés cuccot sikerült fellelnem, így maradtak az angol források.

Amit sajnálok, az az, hogy a németet már elfelejtettem, pedig még cirka 10 éve az is ment. Ha tehetném, újrakezdeném...de mivel erre egyrészt nincs külső kényszer, mármint a munkám során, másrészt pénzem se nagyon van tanárra / tanfolyamra, így nem...

Gonoszfóka 2010.12.04. 10:23:24

@privateer: "Pedig megjegyzem, hogy egy fogyatékos néha igenis sokkal jobban elvégzi a munkáját." ---> a saját példámból kiindulva, már csak a másoknak és magamnak való bizonyítási vágy miatt is próbálom odapakolni magam.

"Fogyatékos emberek 10-15%-ának van csak rendes munkája, többiek periférián vannak. EU nyugati részén, 30-45%-os az arány." ---> a főnökömet szerencsére ez nem érdekelte, amikor felvett. Azt nézte, amit tudok...és szerintem nem csinált olyan rossz vásárt velem :-) Mozgássérültként viszont nálunk nehezebb lenne, igaz, a cég olyan szempontból akadálymentes, hogy nem többszintes épületeink vannak, és gyakorlatilag sehol nincs küszöb. Tehát kerekesszékkel aki ahová akarna, oda el tudna jutni, bár vannak nyilván olyan gépeink (sőt, a nagy többségük ilyen), amin mozgáskorlátozott nem nagyon dolgozhatna, mert veszélyes lenne. Viszont irodai munkán minden további nélkül igen, ugyanúgy ellátná a feladatát, mint bárki más.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.12.04. 10:50:57

@aritus:

Sok bunkó van, aki névtelenül marha nagy legény....

IronLowrider 2010.12.04. 11:11:20

süket mn 1. Aki nem hall. 2. más szavára szándékosan nem hallgató. 3. (biz pejor) Ami hangot nem ad.
süketség fn 1. Hallás teljes hiánya. 2. Annak tulajdonsága, aki, ami süket. 3. (ritk vál) Ostobaság.
siket: lásd süket.

(Értelmező, 1972)

Rocko- 2010.12.04. 11:39:12

félreértés ne essék: nem azon a párton vagyok, hogy a nem teljesen ép embereket tapossák el.
DE! a vizsga egy készséget vizsgál. ha valaki nem tudja ezt teljesíteni, mert nem tanulta meg, az rendben van, ha pedig fizikailag nem képes rá, akkor az probléma? hol van itt az egyenlő bánásmód? ha nem tudja letenni a vizsgát, mert nem hallja a szöveget, akkor ne tegye. elnézést, de egy sükettel se fognak angolul jelbeszélni külföldön, csak azért mert süket. nem fogják külön bánásmódban részesíteni.
elnézést, de ezzel pont a vizsga értelmét kérdőjelezzük meg, ha alkalmatlan embereket is átengedünk.

ballus 2010.12.04. 11:41:51

Javaslat a siket / nagyot halló vizsgázni szándékozóknak: szerezzék meg a papírt az emelt szintű érettségivel. (Ott maximálisan figyelembe veszik a fogyatékait, ha orvosi igazolást visz + az az egy vizsgafajta az, amelynél nincs (még) 40%-os szabály.

Egyébként aki nem érti meg mi a különbség a botláb / balett és a siket / nyelvvizsga között, az nem igazán rendelkezik empatikus készségekkel.
Pl. attól, hogy valaki siket, még lehet belőle mérnök. De a nyelvvizsga kötelező a diplomához, a balett meg nem.

theo 2010.12.04. 11:42:10

@kolbászoszsömle: nem a szemantikai különbségre gondoltam, hanem arra, hogy nem biztos, hogy 100%os hallássérült, hanem lehet csak bizonyos speciális esetekben hall rosszul. Én bízok benne, hogy a másodikról van szó :)

gidabiga 2010.12.04. 12:20:52

@laspalmas:

én csak lestem, ekkora intoleranciára itt nem számítottam.
nagy csalódás volt sok komment és kommentelő.

pimpalini 2010.12.04. 13:50:35

Ne haragudjon senki, s legfőképp ne is sértődjön meg, de ez annyira abszurd, mintha egy L'art pour l'art jelenetből lépett volna ki...:D

Bocsánatot kérek, de csuklottam a nevetéstől, miután jól kidühöngtem magam az emberi hülyeség egyik újabb mérföldköve miatt...:D:D:D:D:D:D:D:D:D

pimpalini 2010.12.04. 13:55:28

A szofisztikált jelzők kapcsán egy idézet egy filmből:

- (gyerek) Anya! A bácsi...
- (anya halkan) Igen kisfiam, a bácsi csökkentlátó.
- (a bácsi) Az hagyján, de még teljesen vak is!

Aki megfejti melyik film, kap egy pirospontot.:)

pimpalini 2010.12.04. 14:09:43

@kvadrillio:

A baj itt az, hogy megint ökröt mentek fejni tehén helyett. Itt nem arra lenne szükség, hogy 3-4 nyelvbe kóstoljanak bele érettségiig. Hanem egyszerűen az, hogy ne érettségizhessen le senki nyelvvizsga nélkül. Pont. Mert a középsuliba még kötelező bejárni, a gyereknek sokszor még dolgoznia sem kell, tehát van ideje és lehetősége nyelvet tanulni. Ebből következik, hogyha a nyakára tesszük a kötelet, vagyis ott a kényszer, hogy nem végezhet - vagyis megbukik - ha nem csinál meg egy nyelvvizsgát a 4 év alatt, akkor meg fogja csinálni, ha esik, ha fúj. S akkor nem az egyetemen lesz probléma abból, hogy nyelvvizsga hiányában nem tud időben végezni.

De tovább megyek. Én már az általános iskola végére kötelezővé tenném az angolt, mivel köztudott, hogy manapság már a takarítónőknek sem árt. Ráadásul gyermekkorban sokkal fogékonyabb az agy az ilyesmire, tehát könnyebben tanulható és jobban bevésődik, mint mondjuk 28-47 évesen. Aztán jöhet a középsuli, ahol meg érettségiig még egy nyelv középfokú szintű - és vizsgával bizonyított - elsajátítása lenne a minimum. S nem az, hogy tanuljon valaki a középsulis tananyag mellett és rovására 3-4 nyelvet EGYSZERRE, mert ebből káosz lesz és nem eredmény. Dehát az oktatásról Klebelsberg Kúnó óta nagy százalékban döntenek a hülyék, vagy a gyerekes gondolkodásúvá vált, tanítani nem tudó, max. politizálásra alkalmas pedagógusok.

pimpalini 2010.12.04. 14:16:05

@kvadrillio:

A közhasznú 60 óra meg csacskaság. Mert az okés, hogy tanuljanak toleranciát, empátiát. Ez természetes. Mondjuk nyáron egy tábor keretében rendben is van. De ahogy én el tudom képzelni, nem így lesz, hanem majd valamikor 7-8. óra után, vagy hétvégén...

guma 2010.12.04. 14:28:20

@pimpalini: teljes mértékben igazad van!

Ma már középiskolai bizonyítványt bűn nyelvvizsga nélkül kiadni! És általánosban ezt illene megalapozni...

gidabiga 2010.12.04. 16:44:44

@pimpalini:

tudod te, hogy milyen a nyelvoktatás kis hazánk iskoláiban?
semmire sem megy a gyerek még heti ötszöri nyelvórával sem, ha nem jár különórákra.
és ki az, aki ki tudja fizetni a heti közel 10ezer forintot?

először a tanárokat kéne megtanítani tanítani.
két iskoláskorú gyerekem van, tudom, mit beszélek.
és igen, át lehetne íratni másik iskolába, ha vidéken lenne választék és ha van is, esetleg jobb is.

egyébként igazad van, de szerintem nem működik.
én örülnék, ha egy idegen nyelvet tanítanának nekik, de azt tisztességesen.
hármat sosem fognak megtanulni.
( tisztelet a kivételnek )

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2010.12.04. 16:44:51

@Seduxen: Én meg a bitang sok érdekvédelmi egyesületnek meg alapítványos léhűtőnek. Évek óta nem kevesen élnek meg tolerantista szájtépésből, régen rendezniük kellett volna ezt a kérdést. Meg azért nehezen hiszem, hogy nem lehet a nyelvvizsgáztatókkal megértetni, hogy a süket az azt jelenti, hogy nem hall. Meg ha diplomát szereznek süketek, akkor nyelvvizsgát is azért...

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2010.12.04. 16:50:45

@Sörömpőőr: Jó sok éve, amikor ennyire azért még nem tombolt a tolerantizmus, hallottam, hogy vak gimnazisták kibulizták, hogy felmentést kapjanak matekból. Akkor még ezen a vak közösség is felháborodott, ki tudja, ma milyen a hozzáállás, lehet, megihletik a többieket is.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2010.12.04. 17:08:58

@Marcellusca: Attól tartok, rosszul tudod: a süket és a siket egyazon szó két alakja. Ne a nyelvet változtassuk mr meg erőszakkal pr hivatásos érzékenykedő miatt. Régen a vakok még sérelmezték, ha valaki finomkodva világtalannak nevezte őket, mert a világtalan olyan vak, akit a vaksága elzár a világtól, a teljes élettől. Pár éve már hallottam vak hülyegyereket egy rádióműsorban olyat szólni, hogy hát igen, a vak kissé durva szó, a világtalan udvariasabb.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2010.12.04. 17:16:59

@laspalmas: Átkozódni ronda dolog, laspalmas. Az pedig hülyeség, hogy vagy intézetbe dugod a fogyatékosokat, vagy szóbelire küldöd a süketeket és jogosítványt csináltatsz a vakokkal.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2010.12.04. 17:27:08

@neccharisnyás útonálló: A vakra a vak a szép szó és egy látó segítségével szavaznak is.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2010.12.04. 17:39:33

@LadyCarambole: Cirmi, a posztban egyértelműen siketekről volt szó. Tényleg baj van a szövegértéssel, kérj felmentést írásbeli alól. =)

gidabiga 2010.12.04. 18:25:04

@Humbino:

de itt nem külföld van és ez a papírok és a bürokrácia országa :)
itt mindent papírral kell igazolni és senkit nem érdekel, hogy mi van mögötte.

nálunk középiskolában az első mondat, amit megtanítottak oroszul, hogy kérek egy pohár vizet, mert ugye 8 évig kellett tanulni, de pohár vizet senki sem tudott kérni.
így van ez valahogy most is.
tanulják a gyerekek a kifejezéseket, ami nem rossz, de hogy azt át lehet ültetni mondatokba, vagy ne adj isten ugyanazt a nyelvtani fordulatot más szavakkal is lehet alkalmazni, azt nem tanítják meg nekik. :(

Egyéves Önkéntes 2010.12.05. 08:56:41

@gidabiga: általában erre azok hivatkoznak, akik képtelenek megtanulni a nyelvet vagy bármit.
ilyenkor jön, hogy szar az oktatás, hülye a tanár, és a többi, és a többi.

gidabiga 2010.12.05. 12:29:55

@EÖ:

tévedés.
én könnyen tanulok nyelvet, jó tanárom is volt, így tudom, milyennek kéne lenni a nyelvtanításnak.
a középiskolás gyerekem nyelvtanára rendben van, de rengeteget kínlódtunk általános iskolában, mert ott nem volt jó.
a kisebbikkel most küzdünk, de majd legyőzzük.
és mindkettő könnyen tanul amúgy.

pimpalini 2010.12.05. 13:48:49

@gidabiga:

Nehézség mindig van. Ha Rommel is csak annyit mondott volna annak idején, hogy dehát a katonáknak nincs kalapjuk, napszemüvegük, meg éhesek és koszosak, el sem kezdődött volna az afrikai hadjárat...

Egyébként meg tudom, hogy ez van, ez sajnos egy másik téma, de ha már előkerült, akkor néhány szóban erről is.
1. A tanárok baromi kevés pénzt keresnek (hivatalosan).
2. A nyelvre szükség van, tehát aki nyelvet tanít, csak a különórákból képes megélni.
3. Akinek egy kis üzleti érzéke van és jó, az annyit tesz, hogy az iskolában teljesíti a minimumot, majd aki többet akar, azt korrepetálja óránként 1200-3000 forintért.
4. Aki meg nem tudja annyira, nem képes máshogy, csak a könyvből megtanítani, marad az iskolában.
5. Rosszak a könyvek, rossz az egész nyelvoktatási koncepció. A gyerekek már egész kicsi korban is meg tudnák érteni az összefüggéseket, csak épp a tanulmányok késnek vele. Miért is? Mert a magyar nyelv alapjait is jobbára 8. osztály végére sajátítják el.

Vagyis mi kellene? Több lóvé a tanároknak, versenyhelyzet, jobb oktatási koncepció. Ettől függetlenül én előírnám a középfokú neylvvizsgát, mert meg lehet azt tanulni tanár nélkül is. Nekem ez a tapasztalatom. Csapatmunka, szorgalom, odaadás. Ennyi.

gidabiga 2010.12.05. 14:11:39

@pimpalini:

egy jó tanárral középiskola végére különórák nélkül el lehet jutni a középfokú nyelvvizsgáig.
tapasztalat. :)
és értem én, tudom én a különórákat, de szerinted ki tudja azt megfizetni 2 gyereknek?
amikor már nincs honnan elvenni.
ezért tanulok velük én, de én nem vagyok pedagógus, nem ismerem a módszertant, inkább csak gyakorolni tudok velük.
és ez nem helyettesíti az oktatást, különösen a nyelvtani részének megértését.

de tudod, én is keveset kerestem, amíg volt munkám és mégis maximálisan helytálltam.
olyan pedig nincs, hogy órán nem tud tanítani, privát meg igen.

Beosztott 2010.12.05. 16:14:56

Szerintem nem kellene ennyire sarkítani. Nem jogosítványról van szó, hanem arról, hogy mindenkinek joga van tanulni, ga valamit megtanult, arról bizonyítványt szerezni. Egy süket embert nyilván segíteni kell a feltételek alakításával. A vak embernek is speciális eszközök állnak rendelkezésre. Csak ennyi jár a süketeknek is. Szerintem ők sem várnak többet.

pimpalini 2010.12.05. 17:41:33

@gidabiga:

Márpedig - mivel ez a kedves rendszer az oktatást és az egészségügyet is piacivá, üzletté tette - sajnos van...:) Persze ezzel nem akarom a lelkiismeretes tanárokat leszólni, de biztos vagyok abban, hogy van olyan, aki úgy viselkedik, mint ahogy fentebb leíratott...:)

Amúgy nem vagyok magántanár párti. Szerintem szorgalommal és igyekezettel magántanár nélkül is megtanulható a nyelv. S különösebb módszertani (felsőoktatásban elsajátított) tudás sem kell hozzá, csak logika, rendszeresség, tervszerűség, megfelelő stratégia.

A tanár akkor és azért kell általában, hogy a gyerek legalább abban a másfél órában tanuljon, s ne mást csináljon. Ha ez a fajta koncentráció megy magában is, a tanár szinte felesleges. Persze ehhez megfelelő tankönyv szükségeltetik.
Pl. az angol nyelvtankönyvek többsége kalap sza*t sem ér szerintem, mert egyszerűen a nulláról nem lehet, vagy csak nehezen, eljutni velük a középfokig. Tanárcentrikusra, beszédcentrikusra van kiépítve. Viszont Dohár Pétertől a Kis angol nyelvtan egy remek könyv, amiből akár felnőttek is játszva, tanár nélkül képesek megtanulni az alapokat.

pimpalini 2010.12.05. 17:45:21

@Beosztott:

Szerintem alapvetően az a gond ezzel, hogy nem mindig lehet tudni előre, mennyiben nem lehet tudni utólag azt, amit előre betervezve nem tudtunk előre, s mindezt ráadásul úgy, hogy néhanapján még mások véleményét is meghallgatja az a szervezet, vagy egyén, aki döntéshelyzetbe kerülve inkompetenciáról tesz tanúbizonyságot, mikor pálcát tör valami ellen vagy valami mellett. Ezért aztán ha most sokan egyetértenének veled, ettől még nem lenne igazad, mint ahogy a mákostészta készítéséről sincs általánosan elfogadott recept, mert attól még, hogy mindenki másképp csinálja, a fogyasztóknak az ízlik a legjobban, amit ők készítettek...

2010.12.05. 18:11:55

@pimpalini: pedig lehet, hogy ha Rommel ezt mondta volna, megspórolhattak volna egy vesztes hadjáratot. ;-) A kezdő tanárok 140 bruttós fizetéséért pedig sokan összetennék a két kezüket,,, és ez még a korral nő is. Nem lóvé kell, hanem követelmény. Most követelmény csak a diákokkal szemben van, a tanárok azt csinálnak, amit akarnak. Ha kétszer ennyit kapnak, akkor sem fognak jobban tanítani. Szakfelügyelőt nekik! Ha kell, minden héten!

trojka 2010.12.05. 19:31:52

@Sörömpőőr:
miert, gondolod, hogy a szakfelugyelök okosabbak lesznek, mint némelyik tanar, aki 30-35 éve tanit egy olyan iskolában, ahol csak "tisztafaju árják" tanulnak? Régen a szakfelugyelö maga is gyakorlo tanito, tanár volt, ma nem hinném, hogy ez igy lenne. egyebkent, elmondanám, hogy napjainkban jobban ellenörzik az oktatást, mint régebben. csakhogy, ma az adminisztráciora és a hulye közponi kitalácioikra fektetnek hangsulyt...a pedagogus csak akkor tud oktatni, ha hagyják is...amugy meg, nem tudom, honnan veszed a kezdö tanárok havi 140 ft.-os brutto fizetését...(ha jol tudom, rendelet szerint 100 ezer forint bruttot kaphat egy kezdö orvos, tanár, stb.) 15 év után netto 80 ezer forint (két diplomával, egy felsöfoku rendszerinormatikai képzettséggel), nem fogod elhinni, ez kemény százezrekbe kerult a szuloknek! 35 év tanitás után 120 ezer forint netto, (fizikai és idegi roncsként), akkor minek firkálsz olyanrol, amiröl fogalmad sincs, vagy pletykaként hallottad a szomszédtol...

pimpalini 2010.12.05. 19:43:32

@Sörömpőőr:

Te mégis hol a büdös francban élsz??????

A tanárnak lassan már semmi eszköz nem lesz a kezében a hallgatókkal szemben, a diák mindennél jobban ismeri a jogait, kötelességről pedig hallani sem akar. Látszik, nem most jártál iskolába...:)))

Gondolom a másik ember, aki összeteszi a kezeit, otthon is dolgozik a 8 órája után, mert ugye a tanárok igen... S az a brutyó 140 sem vétetik mindenhol készpénznek, érdekes módon a kezdők zsebében marad vagy nettó 80-90 belőle.

De ha troll vagy, akkor bocsesz, nem szóltam...:))

Max. 2010.12.05. 20:25:20

Én pl. több olyan embert ismerek, aki ugyan nem süket, simán el tud beszélgetni akárkivel, viszont halláskárosultságának "hála" nem hallja rendesen azt a tompa sz*rt, ami a fülesekből jön. Szerintem ez a kategória sokkal több embert ölel fel, mint a teljesen süketek tábora, a cikk pedig erről nem vesz tudomást, nem tudom mennyire szándékosan.

morden2 2010.12.05. 22:19:45

@Ladyb: CSak a TEOFEL-t nem fogadják el diplomához ( de ahogy írtad lehet honosítani) bár fogalmam sincs mit jelenhet az gondolom + pénz és + idő

2010.12.06. 09:14:46

@trojka: A szakfelügyelő feladata a szakmaiság ellenőrzése lenne. Ha nem ezen van a hangsúly, akkor lfaszt sem ér, mint most. Egész pontosan 122e bruttóval kezd egy tanár, és 129e bruttóval egy orvos. Ez (sajnos) magyar viszonylatban nem számít rossznak. 15 év után ez 15-20%-al növekszik, besorolástól függően. (Ez persze az alap illetmény minimuma, műszakpótlék, ügyeleti díj stb még jöhet hozzá, különösen orvosok esetében.) A tanárok ezért kemény heti 22 órát tanítanak, és évente 25 nappal több szabadságot kapnak mint te, hogy ezt a nagy strapát ki tudják pihenni. Szerintem aki ilyen körülmények között is idegronccsá válik közülük, az egyszerűen pályát tévesztett! Te minek firkálsz olyanról, amiről fogalmad sincs???

@pimpalini: Épp most jártam iskolába. A tanárok azt csinálnak, amit akarnak, felebbviteli fórum az önkényeskedéseik ellen meg nincs. A "diákok jogai" csak papíron léteznek, a valós helyzet az, hogy aki nem akar megbukni, és ezzel elbaszni a továbbtanulását meg az egész életét, legjobb, ha nem kezd ki a tanárral.

Ladyb 2010.12.06. 09:41:15

@morden2: abszolút jó a tipp, plusz pénz és plusz idő, de honosítható, itt van a NYAK tájékoztatója ezzel kapcs: www.nyak.hu/doc/honositas/honositas-angol.asp

exilis 2010.12.06. 11:15:22

Véletlenül van rálátásom a témára, így annyit el tudok mondani, hogy ez a post úgy ahogy van BAROMSÁG!!!

Van egy rakás nyelvvizsgarendszer Magyarországon, de a nagyok ( ITK, ECL) mindegyikében megoldott a más képességűek vizsgáztatása. A többi huszonhét kis vacakban még a rendes vizsgáztatás is nagyjából lutri jellegű, így nem illene abból kiindulni :)

ECL-nél tudom egészen konkrétan:

Csak a hallás értés többféle formában áll rendelkezésre, és fogyatékosságtól függően változik, ki milyet kap:

Van olyan verzió, hogy a két meghallgatás helyett 3x hallhatja a szövegeket a magnóhallgatáskor.

Van olyan verzió ahol marad a 2 meghallgatás, de sokkal hosszabb szüneteket kap.

A siketek - hülyén hangzik - de megkapják leírva a szöveget, így az kvázi olvasott szöveg értésének felel meg.

Láttam már olyan tesztet gyengénlátónak, amit vagy 42-es betűmérettel szedtek :)

A vakok hozhatják a saját laptopjukat, és azon gépelhetnek, illetve olvasásértésnél felolvassák nekik a szöveget, vagy saját laptopon felolvastathatják maguknak a felolvasó progival.

Természetesen lehet olyan halmozott fogyatékosság, ami zavarba hoz egy nyelvvizsgáztatót, de a jó szándék és a pozitív diszkrimináció mindig megvan!

pimpalini 2010.12.06. 13:06:48

@Sörömpőőr:

Erre a "ragyogó" gondolatra el is felejtettem reagálni:
"pedig lehet, hogy ha Rommel ezt mondta volna, megspórolhattak volna egy vesztes hadjáratot. ;-)"

Mármost az a "vesztes hadjárat" kezdetben - állandó létszámhátrányban küzdve - visszapofozta a félelemtől szűkölő brit kutyát egyiptomi odvába, a nyivákolásától még a kairói müezzinek ordibálását sem lehetett hallani...
S igen, a végén veszített. De! Ha belegondolsz, s a végeredmény szempontjából nézed, akkor a végén minden ember veszít... Legyőzi a túlerő, kinyúvad, eltávozik az élők sorából, megzizzen, stb...
Tehát "magasröptű" filozófiád mezsgyéjén haladva lényegében felesleges enni, inni, aludni, szeretni, küzdeni mert a végén úgyis bekrepálunk, tehát semmi értelme az egésznek. Sőt, taníttatni meg ugyan minek már a gyereket, arra a maradék 60-70 évre, hisz a végén úgyis veszíteni fog...
Ehhez csak gratulálni tudok...:)

Más.
A mai diákoknak (mint pl. neked) akkora a pofája, mint egy istálló ajtaja. Régen, ha mi próbáltunk volna úgy "szocializálódni" az iskolában, mint ti, megkaptuk a megérdemelt "jutalmat" a fejünkre. Írd és mond, utána valahogy nem volt kedvünk rendet zavarni, tanárt verni, iskolát kerülni, stb... Érdekes módon, mégis hasznos tagjai lettünk a társadalomnak, a verések ellenére nem lett több idegbajos, lelkibeteg, rablógyilkos és egyéb deviáns egyed belőlünk, mint a hímestojásként kezelt mai fiatalokból. Tudod, azt szokták mondani, hogy jobb ha én adom az első pofont, mint az élet.
Továbbtanulás: nem kell mindenkinek tovább tanulni. Az életet csak a "papírmajmok" szerint lehet elbaszni a középiskolában, az önsajnálatba temetkező, kifogáskereső, gyáva, önmagáért felelősséget vállalni képtelen egyedek kenik egy-egy középiskolai tanárra későbbi sikertelenségeiket.
Pontok? Eredmény? Azért tanulni is kell ám, nemcsak elvárni. Ma már a nyúl viszi a puskát: minden gyerek kikönyörgi magának a pontokat, mert ő tovább akar tanulni, még funkcionális analfabétaként is. A tanár meg már buktatni sem mer, mert jönnek a szülők, a pereputty és nem libát hoznak, hanem minimum késeket... S nem megéleztetni...

Fellebviteli fórum? Fogom a hasam a röhögéstől...:))))))))))) Na ez megint a "jogaink vannak, kötelesség meg minek" állapota, amit az előző idők faszkalap politikusai úgy általában beültettek az emberek fejébe.
Megpróbálom elmagyarázni, hogy te is megértsd:
1. Az iskola nemcsak azért van, hogy megtömjék az ember fejét sok okossággal, hanem szocializál, az életre nevel. Nem véletlen, hogy reggel 8-ra kell járni, s egy idő után kb. akkor jössz meg, mintha dolgoznál.
2. Az iskolában a tanár szava a döntő. Csak egy hasonlat: az állatvilágban nem nagyon vannak (nem mernek lenni) lázadó porontyok, mert a nagyok szépen rálépnek a farkukra, bemutatják nekik meddig mehetnek el. Megjegyzem, a saját érdekükben.
3. Ha a jogaival maximálisan tisztában lévő egyed kiszabadul az iskolából, ahol pont a lényeget verték szét, nem tudom kinek fog sírni majd a munkahelyén (ha egyáltalán lesz), mikor leüvöltik a haját, vagy engedetlenség miatt páros lábbal rúgják ki. Ugyanis ott már egyáltalán nem szeretik azokat, akikben nincs fegyelem, akik állandó "igazságkeresők", akik "fellebbviteli fórumot" keresnek, meg a jogaikról beszélnek. A mai iskolarendszerben szocializált csemeték pofára is esnek sok esetben, mert azt hiszik, a világ olyan, amitől csak követelni lehet, adni nem kell neki. A nagybetűs életben nincs igazság, nincs fórum, aminek rimánkodni lehet, nincs kibúvó. S ezt jobb lenne, ha már az iskolában megtanulnák az emberek.

S nagyon szívesen, örömmel tölt el, hogy felvilágosíthattalak...:)

trojka 2010.12.06. 15:33:21

@Sörömpőőr:
te szerencsétlen! az én feleségem 37 éve taníto, 210 ezer nettoval, a lányom 15 éve tanito, 85 ezer nettoval, (ez neked olyan sok?) és az egész napjukat az iskolában töltik, mert egy csomo plusz munkát kell végezniuk, ingyen és bérmentve. ugy látom, te nagyon jol értesult vagy, csak azt nem tudom honnan, mert egy csomo marhaságot irkáltál. az a szabadság pedig olyan, hogy junius 15-én vége a sulinak, utána jönnek a nyári táborok , ezek eltartanak egész nyáron, , augusztus 25-én pedig már ott kell a tanitoknak lenniuk az iskolában, de felkeszulve, papirmunkával flottul készen, amit természetesen elötte már el kell végezniuk. pedig, ök is szulök, nekik is van gyerekuk, akiket nevelni kéne, legalább néha egyutt kéne veluk lenni, vagy a nyári szunetben elmenni veluk udulni (!) te még nem voltál egy olyan osztályban, ahol a háromnegyed része korrekcios és kulon foglalkozásra szorulna, folyik a taknya ésa tanar veszi nekik állandoan a papirzsebkendöt, mert a kedves szulö elissza a rávalot, vagy elbagozza. Ilyen helyen (és ez em kamu) egy tanárnak havonta több ezer forintja megy el, többek közt arra is, hogy valamivel (csoki, cukor) motiválja azt a szerencsétlen gyereket, mert egyebként olyan hulye, hogy a nevét nem tudja kimondni). Van olyan iskola is, ahol a most eljövendö karácsonyi unnepség megszervezése ugyan ki van adva, de a kellékek, díszletek, fenyöfa, stb. a szervezö tanár zsebéböl megy, mert az önkormányzat már buszbérlet pénzt sem tud fizetni. erre mondhatnád, ne is adjon, de akkor ki fog tanítani? ugy hogy, ne oszd az észt, mert szerintem neked nincs fogalmad az egészröl. nem mindenutt fenékig tejfel...legfeljebb, ahogy elfigyelem, a tanito és tanárgyulölök táborához tartozol. Kulonben meg, ez a blog nem erröl szol, hanem a nyelvvizsgarol. Én csak azért válaszoltam elözö kommentedre, mert nagyon el vagy tévedve...

2010.12.06. 19:08:17

@trojka: Az ország lakosságának több mint 1/3 része a létminimum (jelenleg 78e) alatt él. Ehhez képest a 85 nem rossz, a 210 meg fejedelmi fényűzés! A legtöbbnek _soha_ nem volt még olyan állása, ahol a buszbérletet nem a leadózott nettójából kellett volna megvennie. Az meg, ha valaki a szabadságában nyári táboroztatást vállal plusz pénzért, hadd ne legyen már siránkozásra alap.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2010.12.06. 19:52:31

@Skar / kergezerge:
Mucuskám drága, én a szövegértés jegyében születtem, de sajnos Zéró egy mondatán kívül máshol nem bírtam felfedezni a siket szót, amit finoman jeleztem is feléje, mivel ritkán szokott ilyesmit elbaszni, de most igen.
Ellenben a hallásprobléma, a fogyatékkal élők és a részképesség-zavaros szavakat nem csak megértem, de pontosam tudom, mit takarnak hivatalosan is.
Szóval maradjunk annyiban, hogy pont annyit értesz ehhez is, mint az asztrológiához.

Daihelyon 2010.12.06. 21:08:19

@Sörömpőőr:

Te, ha olyan jó dolga van a tanároknak és még a fizetés is jó te miért nem mentél tanárnak?

Te azt sem fognád fel ha azt írnám, hogy hülye vagy a témához, szóval hagyjuk.

Rodeo36 2010.12.07. 04:03:23

@kvadrillio: mindez tanítás és befogadás kérdése, a portugál általános iskolai tantervekben -már hosszú ideje- 12 nyelvből fakultatív alapon választható 3 illetve 4 idegen nyelvet kell tanúlni, az egész sírás rívásnak amit kedves magyar sorstársaim csináltok az az, hogy nyelvet önmagában nem lehet megtanítani, valamilyen tananyagot kell az adott idegen nyelven átadni, példáúl angolúl matematikát, németűl irodalmat, franciáúl fizikát és olaszúl zenét vagy festészetet (az olasz lehet latinnal kombinálni könnyedén és akkor a 8 europai latinbázisú nyelvet egyben lehet tanítani) egy gond van tanúlni kell, és szabadidőben is foglalkozni vele, mert érdekel, ha nem akkor maradj utcaseprő ahhoz nem kell semmi fárasztó csak a seprő és lapát lószar is lesz bőven... ezt hidd el egy olyannak aki 4 nyelven anyanyelvi és másik 3-at megért csak úgy... sírással nem megy

Rodeo36 2010.12.07. 04:06:56

@kvadrillio: mindez tanítás és befogadás kérdése, a portugál általános iskolai tantervekben -már hosszú ideje- 12 nyelvből fakultatív alapon választható 3 illetve 4 idegen nyelvet kell tanúlni, az egész sírás rívásnak amit kedves magyar sorstársaim csináltok az az, hogy nyelvet önmagában nem lehet megtanítani, valamilyen tananyagot kell az adott idegen nyelven átadni, példáúl angolúl matematikát, németűl irodalmat, franciáúl fizikát és olaszúl zenét vagy festészetet (az olasz lehet latinnal kombinálni könnyedén és akkor a 8 europai latinbázisú nyelvet egyben lehet tanítani) egy gond van tanúlni kell, és szabadidőben is foglalkozni vele, mert érdekel, ha nem akkor maradj utcaseprő ahhoz nem kell semmi fárasztó csak a seprő és lapát lószar is lesz bőven... ezt hidd el egy olyannak aki 4 nyelven anyanyelvi és másik 3-at megért csak úgy... sírással nem megy

Rodeo36 2010.12.07. 04:09:51

@kvadrillio: mindez tanítás és befogadás kérdése, a portugál általános iskolai tantervekben -már hosszú ideje- 12 nyelvből fakultatív alapon választható 3 illetve 4 idegen nyelvet kell tanúlni, az egész sírás rívásnak amit kedves magyar sorstársaim csináltok az az, hogy nyelvet önmagában nem lehet megtanítani, valamilyen tananyagot kell az adott idegen nyelven átadni, példáúl angolúl matematikát, németűl irodalmat, franciáúl fizikát és olaszúl zenét vagy festészetet (az olasz lehet latinnal kombinálni könnyedén és akkor a 8 europai latinbázisú nyelvet egyben lehet tanítani) egy gond van tanúlni kell, és szabadidőben is foglalkozni vele, mert érdekel, ha nem akkor maradj utcaseprő ahhoz nem kell semmi fárasztó csak a seprő és lapát lószar is lesz bőven... ezt hidd el egy olyannak aki 4 nyelven anyanyelvi és másik 3-at megért csak úgy... sírással nem megy

Rodeo36 2010.12.07. 04:11:02

@kvadrillio: mindez tanítás és befogadás kérdése, a portugál általános iskolai tantervekben -már hosszú ideje- 12 nyelvből fakultatív alapon választható 3 illetve 4 idegen nyelvet kell tanúlni, az egész sírás rívásnak amit kedves magyar sorstársaim csináltok az az, hogy nyelvet önmagában nem lehet megtanítani, valamilyen tananyagot kell az adott idegen nyelven átadni, példáúl angolúl matematikát, németűl irodalmat, franciáúl fizikát és olaszúl zenét vagy festészetet (az olasz lehet latinnal kombinálni könnyedén és akkor a 8 europai latinbázisú nyelvet egyben lehet tanítani) egy gond van tanúlni kell, és szabadidőben is foglalkozni vele, mert érdekel, ha nem akkor maradj utcaseprő ahhoz nem kell semmi fárasztó csak a seprő és lapát lószar is lesz bőven... ezt hidd el egy olyannak aki 4 nyelven anyanyelvi és másik 3-at megért csak úgy... sírással nem megy

Rodeo36 2010.12.07. 04:12:01

@kvadrillio: mindez tanítás és befogadás kérdése, a portugál általános iskolai tantervekben -már hosszú ideje- 12 nyelvből fakultatív alapon választható 3 illetve 4 idegen nyelvet kell tanúlni, az egész sírás rívásnak amit kedves magyar sorstársaim csináltok az az, hogy nyelvet önmagában nem lehet megtanítani, valamilyen tananyagot kell az adott idegen nyelven átadni, példáúl angolúl matematikát, németűl irodalmat, franciáúl fizikát és olaszúl zenét vagy festészetet (az olasz lehet latinnal kombinálni könnyedén és akkor a 8 europai latinbázisú nyelvet egyben lehet tanítani) egy gond van tanúlni kell, és szabadidőben is foglalkozni vele, mert érdekel, ha nem akkor maradj utcaseprő ahhoz nem kell semmi fárasztó csak a seprő és lapát lószar is lesz bőven... ezt hidd el egy olyannak aki 4 nyelven anyanyelvi és másik 3-at megért csak úgy... sírással nem megy

Rodeo36 2010.12.07. 04:14:02

@kvadrillio: mindez tanítás és befogadás kérdése, a portugál általános iskolai tantervekben -már hosszú ideje- 12 nyelvből fakultatív alapon választható 3 illetve 4 idegen nyelvet kell tanúlni, az egész sírás rívásnak amit kedves magyar sorstársaim csináltok az az, hogy nyelvet önmagában nem lehet megtanítani, valamilyen tananyagot kell az adott idegen nyelven átadni, példáúl angolúl matematikát, németűl irodalmat, franciáúl fizikát és olaszúl zenét vagy festészetet (az olasz lehet latinnal kombinálni könnyedén és akkor a 8 europai latinbázisú nyelvet egyben lehet tanítani) egy gond van tanúlni kell, és szabadidőben is foglalkozni vele, mert érdekel, ha nem akkor maradj utcaseprő ahhoz nem kell semmi fárasztó csak a seprő és lapát lószar is lesz bőven... ezt hidd el egy olyannak aki 4 nyelven anyanyelvi és másik 3-at megért csak úgy... sírással nem megy

trojka 2010.12.07. 06:49:32

@Sörömpőőr: bocs, a nettot elirtam, az 120ezer. amit pedig válaszoltál, nincs miert kommentálnom. esetleg annyit, a te gondolkodásod szerint: " ha megöglött a tehenem, dögöljön meg a szomszédé is."

2010.12.07. 09:11:14

@trojka: Dehogy. csak arra akartam rávilágítani, hogy az tanárember nem csak Szalayné Szilágyi Eleonórához hasonlíthatja a helyzetét, hanem mondjuk a vízépítő munkáshoz is, aki derékig a talajvízben állva a fagyot földet csákányozza minimálbérért, és otthon várja a tartós munkanélküli asszony meg a három pulya. Minden csak nézőpont kérdése. Tanárnak vagy orvosnak lenni messze nem a legrosszabb, ami történhet valakivel, úgyhogy túlzásnak tartom az állandó vernyákolást emiatt!

fokabacsi 2010.12.07. 16:27:48

Mindenkinek megvolt , megvan a lehetősége,hogy tanuljon. Senki ne jöjjön a hülye dumával, hogy valaki miért keres ennyit , vagy annyit. Ezt tipikus kocsmapulti szövegnek tartom. Ahogy előre gondolkodva tanult valaki becsülettel,később olyan munkája lesz. Amilyen profi lesz a szakmájában úgy fog keresni. Ment volna villamosmérnöknek, és lenne jó fizetése. Hogy neki jobb volt kubikosnak lenni, az ő baja.És akkor a jó kubikos még okos is mert ki tudja köbözni , mennyi földet hordott el. De mit fog dolgozni az a cigánygyerek aki azért megy az iskolába, mert az apja fejét veszi ha nem lesz családi pótlék?

pimpalini 2010.12.07. 16:51:23

@fokabacsi:

Tulajdonképpen nem rossz duma, de van néhány hátulütője. Ez még el is menne egy normális országban, ahol van normális pályaválasztási tanácsadás, felvilágosítás, kiszámítható és átlátható munkaerőpiac. De nincs, s olyan sincs, aki az iskolában elmagyarázná a nebulóknak, hogy mi lesz belőlük, mit kell csinálniuk, mennyi pénzből fognak megélni majdan, ha az adott pályára lépnek.
Másrészt ma Magyarországon teret nyert egy olyan tendencia, hogy sok diplomás árkot ás, meg a mekiben dolgozik, mert sok cég, vagy épp önkormányzat inkább ismeretségi alapon foglalkoztat, s az ismerőst lépteti elő bizonyos pozíciókba, majd beíratja iskolába, ha ahhoz kell is valamilyen végzettség. Egy elágazást beiktatva a másik tendencia meg az, hogy inkább alkalmaznak - valami általam ismeretlen okból - középfokú végzettségűeket sok helyen (nem viccelek), mint diplomásokat. S az illető a munkahelyén tanulja meg a "szakmát"...
Aki meg azt tanulta, s neadjisten még papírja is lenne róla, mehet a levesbe...

Szóval féligazságokat, meg jófej szövegeket én is meg tudnék ereszteni, de úgy járnék vele, mint a finggal: gyorsan elszáll a szélben, néhányan meg köpnek egyet utána...

fokabacsi 2010.12.07. 19:43:05

A végzettség soha nem vész el. Előbb lesz munkája, mint a "nyócosztályosnak". Akármit is beszélsz. Én szinte állandóan tanultam valamit , és soha nem bántam meg.
Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az a kevés iskolájával butaságot beszél.

2010.12.07. 20:11:26

@pimpalini: Mondhatnál nekem ilyen helyeket, mert én meg azt látom, hogy mindenhova diplomásokat keresnek, mobiltelefon szervízbe a zöld ledet kékre cserélni elektromérnököt, titkárnőnek magyartanárnőt, erdésznek agrármérnököt... egyszerűen nincs is normális hirdetés, legalábbis Pesten.

@fokabacsi: a lófaszt van mindenkinek lehetősége! Annak van lehetősége, akinek nem kell minden nap 8-tól 16-ig megjelennie egy munkahelyen, és mégis van pénze kajára, rezsire, jegyzetre, utazásra, esetleg még tandíjra is. És ez az állapot 4-5 évig fennáll nála. Annak van lehetősége. A többi elmehet a fenébe angliába wc-pucolónak, mert itthon kubikolással a létminimumot sem keresi meg.

fokabacsi 2010.12.07. 20:51:11

@Sörömpőőr: Néhány szó a hszedbő l: fing köpés, wc-pucolás, lófasz,
Azt nem írtad milyen diplomád van?

2010.12.07. 21:05:44

@fokabacsi: Semmilyen. No és? Akkor én már nem is vagyok ember? Akkor nekem már a létminimum sem jár? És még abból a kevés éhbérből is ezreket lophat le a nemzeti gonosz törpe?

pimpalini 2010.12.07. 22:49:08

@fokabacsi:

Ezt magyarázd a diplomás munkanélkülieknek...:)))))

fokabacsi 2010.12.08. 10:52:56

@Sörömpőőr: Tudom !De ! Sehol nem mondtam, hogy akinek nincs diplomája az nem ember ! De attól még lehet trágárság nélkúl fogalmazni. Kulturált ember nem fogalmaz alpári módon. és azt nem csak az iskola teszi. Úriember lehet valaki kevés iskolával is, csak ebből van kevesebb. Aki diplomát szerzett és nem tudja használni , az annyit is ér. Az ember is meg a diploma is .

süti beállítások módosítása