Skip to content


       Szűrés lista

Tolerancia különdíjat a nyelvvizsgaközpontoknak

Ha ez egy Kevin Smith filmben lenne, még akkor is azt mondanám, hogy ez viccnek kicsit erős ... de ez bizony egy valódi hír ebből a csodálatos országból:

Sorban megbuknak a nyelvvizsgán a siketek, mivel nem nagyon sikerül nekik a magnóhallgatás, azaz a hallás utáni szövegértés ...

Nem vicc.

 
Szabó Máté, a állampolgári jogok biztosa már 2009-ben megvizsgálta (135.oldal) a helyzetet:


"Egy diák fordult az ombudsmanhoz, és beadványában sérelmezte, hogy évek óta fennálló hallásproblémája miatt az utóbbi egy évben több alkalommal kísérelte meg a középfokú nyelvvizsgát letenni, azonban a beszédértés felmérésére szolgáló résznél, a magnóról történő szövegértés miatt – a megfelelő tájékoztatás, valamint a speciális vizsgázási mód biztosításának hiánya miatt – vizsgája több alkalommal sikertelen volt.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint ugyanis, amennyiben nincsenek meg a fogyatékossággal élők objektív jogérvényesítési korlátozottságát oldó feltételek, úgymint a nyelvvizsgáztatási eljárásban a speciális vizsgázási mód lehetősége, azáltal az állam nem teljesíti az Alkotmányban, az ENSZ Egyezményben és a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvényben konkretizált, az esélyegyenlőség előmozdítására vonatkozó kötelezettségét.

A vizsgálat megállapította, hogy a fogyatékossággal élő emberek vonatkozásában a nyelvvizsgáztatási eljárások módszertana nem egységes, a vizsgákról szóló tájékoztatók nem megfelelőek, nem hozzáférhetőek és nem teljesítik a könnyen érthetőség kritériumát, a feltárt hiányosságok a fogyatékossággal élő vizsgázók tisztességes eljáráshoz való jogával összefüggésben visszásságot okoznak, illetve nem teljesül az állam esélyegyenlőség előmozdításával összefüggő kötelezettsége."
 


Az Oktatási Hivatal elnöke a jelentésre írt válaszában ismertette, hogy a fogyatékossággal
élő személyek esélyegyenlőségének javítása érdekében az államilag elismert nyelvvizsgákon a következő intézkedéseket tette:
- felkérte az akkreditált vizsgaközpontokat, legyenek nyitottak a részképesség-zavarral
rendelkező vizsgázók problémáinak kezelésére.
- Felhívta a vizsgaközpontok figyelmét arra, hogy mind honlapjukon, mind papíralapú tájékoztató anyagaikban könnyen elérhetően és pontosan tájékoztassanak arról, hogy az adott vizsgaközpontban milyen segítséget tudnak nyújtani,
- a vizsgaközpontok tájékoztató felületeit a Hivatal felülvizsgálat, illetve hatósági ellenőrzés keretében rendszeresen ellenőrizni fogja, valamint konkrét vizsgalátogatások alkalmával kiemelt figyelemmel fogják vizsgálni, hogy a vizsgaközpontok miként kezelik
a részképesség-zavaros vizsgázók ügyét.
 

Sajnos a siker nem 100%-os, hiszen jelenleg a 23 nyelvvizsgaközpontból csak alig 10-ben tudnak vizsgázni megfelelő körülmények között a sérült emberek.

És mit csinálnak a nyelvvizsga során, ha siket ember szeretne vizsgázni?
Idéznék egy szülőt:

"Sajnos a nyelvvizsgaközpontok egyáltalán nem tudják, hogyan vizsgáztassák ezeket a gyerekeket. Azt hiszik, attól, hogy felhangosítják a magnót, attól majd jobban fogja hallani a gyerek a szöveget, pedig semmi mást nem hallanak, mint hangos zajt.

Nem lenne egyszerűbb megtiltani a siketeknek, hogy nyelvvizsgázhassanak?

Címkék: társadalom abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr262490048

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tolerancia különdíjat a nyelvvizsgaközpontoknak 2010.12.03. 14:12:45

Ha ez egy Kevin Smith filmben lenne, még akkor is azt mondanám, hogy ez viccnek kicsit erős ... de ez bizony egy valódi hír ebből a csodálatos országból:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.03. 10:08:49

Ebben a történetben én nem feltétlenül a nyelvvizsga-központoknak utalnám ki a faszkorbácsot, sokkal inkább a minisztériumnak. Talán joggal feltételezem, hogy ezeknek a központoknak a működését valamilyen JOGSZABÁLY szabályozza. A kedves jogalkotónak kellene erre figyelni (pláne, ha már TUD IS RÓLA), hogy ilyen tragikomikus helyzet ne fordulhasson elő!

Homeoffice 2010.12.03. 10:11:37

Elnézést a következő cinikus gondolatokért.
Mi a helyzet a néma vizsgázókkal?
Behívják szóbelizni?
Tényleg elnézést...

bence84 2010.12.03. 10:12:59

A némák hogy szóbeliznek? A vakok hogy írásbeliznek? Valahogy meg kell oldaniuk, mert diplomáz nyelvvizsga nélkül nem kapnak...

lcutti 2010.12.03. 10:14:29

Mondhatnám azt is, hogy minek ment oda.
Siket ne vizsgázzon szóbelin, kerekesszékes ne menjen magasugró versenyre!

S.O.A. 2010.12.03. 10:15:27

nagyon nem szoktam önreklámozni, de valamelyest a témába vág a Húgom esete a Kitex feladatlapokat javító emberkével a vonaton:
milanka.freeblog.hu/archives/2008/04/12/Nyelvvizsga_felkeszites_vendeg_bloggerrel/#comments

Secnir 2010.12.03. 10:15:30

ez @Gunther (Regisztrált kommentelő): és @bence84: volt az első gondolatom.
ez @Seduxen: pedig egy sokkal finomabb változata annak, amire én gondoltam. (a sós-chilis faszkorbács természetesen benne van)

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.12.03. 10:15:55

nem értem. az ECL-nél pl. külön van az írásbeli és a szóbeli, nekem is csak az írásbelim van meg, mert a szóbelin mindig megbukok (nem vagyok süket, csak hülye).
miért nem megy olyan vizsgára?
vagy minek neki szóbeli, ha úgyis süket? vagy én látom rosszul?

[c] 2010.12.03. 10:18:40

@lcutti: Muszáj neki, ha diplomát akar, ugye.

dat 2010.12.03. 10:19:12

Az esélyegyenlőség ott bukik meg, hogy a vizsgaközpontok jelentős hányadában a "magnóhallgatás" annyiból áll, hogy a terem elején lévő asztalra kiraknak egy Sokol rádió minőségű magnót, feltekerik a hangerőt, aztán aki hallja hallja, aki nem nem. Aki közel ül hozzá, nyert ügye van. Egy alkalommal a BME egyik nagy előadójában vizsgáztam. Élmény volt a hátsó sorokból figyelni ahogy az alig pár wattos hangfalakkal próbálják biztosítani az "esélyegyenlőséget".

1116001 2010.12.03. 10:19:31

Érdekes kérdés. Szerintem lehetne felmentés adni az adott részvizsgákra.
Külföldön ez hogy működik?

f.m.j. 2010.12.03. 10:21:29

az utolsó mondat gondolom irónikusan értelmezendő, ugye?

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.12.03. 10:22:19

még valami. maradva az ECL-nél: ott a szóbeli párban történik, egymással beszélgetnek a vizsgázók. egy sükettel szerintem elég nehéz lenne társalogni, még ha szájról is olvas, hiszen ők nem beszélnek olyan tökéletesen, mint pl. a süket a Vaklárma c. filmben.
szóval, ha megszerzi az írásbelit, akkor egy fogyatékosságát igazoló papírral csak megkapja esetlegesen a diplomáját, nem? ha meg nem adják ki, akkor ombudsman.

szóval ez egy felesleges nagy felhajtás.

Dan_W_Smith (törölt) 2010.12.03. 10:31:14

Arra, hogy a süketeknek kell nyelvvizsga a diplomához nem vennék mérget.
Nekem is van ismerősöm, aki diszlexiás és kapott felmentést ez alól (pontosabban: elég volt neki egy alapfokú C a diplomához, nem kellett a középfokú C). Ez alapján én el tudom képzelni, hogy egy süket, rosszabb esetben siket egyén esetén teljes felmentést kapjon, vagy hasonló.

Más kérdés, hogy olyanról is hallottam már - bár ez lehet, hogy csak urban legend -, hogy egy diszkalkuliás srác ment matek szakra...

2010.12.03. 10:31:28

@1116001: külföldön nem nyelvviizsgáznak. Ők elvárják, hogy MI már tudjuk az ő nyelvüket, mire idejönnek hiénázni. :-(

f.m.j. 2010.12.03. 10:32:47

@Dan_W_Smith: lehet, hogy igaz, magyar szakon is volt, aki helyesírásból felmentést kért, orvosilag igazolt diszgráfia miatt

z666 2010.12.03. 10:35:11

Követelem, hogy a vakok is kaphassanak jogosítványt!
Követelem, hogy tolószékesek is lehessenek tűzoltók!
Követelem, hogy a 60 alatti IQ-val rendelkezők is lehessenek egyetemi professzorok!
Követelem, hogy féllábúak is játszhassanak az NBA-ben!
Követelem, hogy kövér, ronda férfiak is lehessenek szépségkirálynők!
Követelem, hogy halottak is futhassanak maratont!

2010.12.03. 10:35:45

@Dan_W_Smith: Ugye nem azt akarod mondani, hogy egy diszlexiás ember diplomát kaphat Magyarországon, mert a "tolerancia" és "esélyegyenlőség" nevében felmentik minden alól??? Hát ez überbefosás! Ők lesznek a szellemi vezéreink? Egészséges, értelmes embereket meg kibasznak a vizsgákról? Hát ez az ország már tényleg megérett a kénesőre!

cannist 2010.12.03. 10:39:32

@Sörömpőőr: Diszkalkuliás matek szakos vs diszlexiás, azért az teljesen más. Diszlexiával simán lehet diplomát szerezni, pl. mérnökként, diszkalkuliásként meg tetszőleges humán szakon.

f.m.j. 2010.12.03. 10:40:55

@Sörömpőőr: Einstein is az volt (igaz nem tudom volt-e diplomája, de egy bizonyos szint fölött nem kötjük az ebet a karóhoz:))

Secnir 2010.12.03. 10:44:51

ez a Szabó Máté - Vizsgaközpont diskurzus csak a süketek párbeszéde...

Dan_W_Smith (törölt) 2010.12.03. 10:46:01

@Sörömpőőr: "A diszlexia nem betegség nem is fogyatékosság" - dióhéjban arról van szó, hogy másképp van drótozva az agya, és a betűket/számokat nehezebben ismeri fel, de sokkal könnyebben ismeri fel a mintákat és algoritmusokat. Könnyebben mögélát a dolgoknak (ez művészeteknél éppolyan jól jöhet, mint a mérnökségben, számítástechnikában, stb). Annyi, hogy nehezebben fordítja le ezt a tudást betűkre és számokra. Ezzel még nincs semmi baj.

@f.m.j.:
A diszgráfiás magyar szakos - ez ugyanannyira überlol mint a diszkalkuliás matekos :D

2010.12.03. 10:46:56

@cannist: Ne má! Akinek problémát okoz a betűk, szavak, és számok felismerése, leírása, a leírt betűket felcseréli, vagy ellenkező irányban olvassa, az olvasott szöveget nehezen, és hibásan idézi vissza, lényegét nem tudja visszaadni, annak hadd ne legyen már diplomája! Semmilyen! Márpedig a diszlexiának ezek a tünetei.

cannist 2010.12.03. 10:49:08

@Sörömpőőr: diszlexia és diszlexia között is van különbség. Van, aki csak felcseréli a betűket, van, akinél ez sokkal súlyosabb. Ettől még nyugodtan lehet belőle nagyon jó informatikus, stb. Nálunk az egyetemen volt vak csoporttársunk, és sikerült megoldani minden vizsgát, tehát talán egy diszlexiásnak is sikerülhet.

Dan_W_Smith (törölt) 2010.12.03. 10:49:29

@Sörömpőőr: Ennek is vannak fokozatai. És hát igen, Einstein, Rodin, Da Vinci, Rembrandt, Walt Disney, és még millió egy. Tényleg ne legyen diplomájuk. Mert minek.

mrnyzltn 2010.12.03. 10:54:28

@Sörömpőőr: "ellenkező irányban olvassa"
Na, megy a burkolt zsidózás. :D

Egyéves Önkéntes 2010.12.03. 10:56:14

Miért ment el többször is a posztbeli süket vizsgázni?
Azt hitte, másodjára megjavul a hallása??
Nagyon sajnálok mindenkit, aki fogyatékkal kénytelen élni, de ne essünk már a ló másik oldalára. És se tudom megkülönböztetni a kombájnt a zongorától de nem os sértődök meg, hogy nem vettek fel a konzervatóriumba.

Viktus 2010.12.03. 11:02:37

"Nem lenne egyszerűbb megtiltani a siketeknek, hogy nyelvvizsgázhassanak?"

Kivételesen igazán nagy balf*sznak mutatkozol zero ... miért kellene? csak a szóbelire nem sok szükség van eleve írásbelit kellene náluk elfogadni teljeskörűen.

2010.12.03. 11:05:41

@cannist: Informatikus? Na persze, i++ helyett ++i -t ír, aztán lehet egy hétig debugolni, mire valaki rájön. :-) Ha valamire, arra aztán igazán ne! A vakok jó informatikusok lehetnek, miért is ne? Bedugják a braille monitort, az eszük meg vág. Na de egy diszlexiás? Jesszusom!

@Dan_W_Smith: Na ne hülyíts már, persze, da Vinci mint diszlexiás... példul: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/01/Leonardo_da_Vinci_Studies_of_Embryos.jpg
Einstein zsidó volt, Walt Disney buzi, de hogy Leonardó nem volt dislexiás, az tuti!

@mrnyzltn: Én olyan közismert náci vagyok, hogy legszívesebben még saját magamat is auswitzba vitetném. :-)

Egyéves Önkéntes 2010.12.03. 11:06:29

láttátok a tavalyi színvak rubik-kocka kirakó verseny győztesét?
ezzel nyert: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Rubik_cube.png

2010.12.03. 11:07:12

@Viktus: Vagy jelbeszédből lenne a szóbeli. ;-)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.12.03. 11:09:03

""Sajnos a nyelvvizsgaközpontok egyáltalán nem tudják, hogyan vizsgáztassák ezeket a gyerekeket. Azt hiszik, attól, hogy felhangosítják a magnót, attól majd jobban fogja hallani a gyerek a szöveget, pedig semmi mást nem hallanak, mint hangos zajt."

Hát, az én nyelvvizsgámon a teljesen átlagos hallásommal, olyan szar volt a hangosítás, hogy ha magyarul lett volna a szöveg, akkor sem értjük.
Mondjuk az akkor 25 ruppós vizsgadíjért elvárható lett volna fejhallgató. Gondolom most sem olcsóbb a vizsga.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.12.03. 11:10:25

@dat: esélyed volt rá, hogy meghalld ;) :D

loláb 2010.12.03. 11:12:59

"Nem lenne egyszerűbb megtiltani a siketeknek, hogy nyelvvizsgázhassanak?"

Sanszos, hogy a siketek nem szinkrontolmácsi állásra hajtanak, hanem egyszerűen a diplomájukhoz szükséges a nyelvvizsga: szóval nem.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.12.03. 11:13:22

@Sörömpőőr: Az a abj, hogy manapság ezek elég általánosak :( És nem csak diszlexiásokál.

eszkep 2010.12.03. 11:17:28

Zero, néha komolyan kétségbe kell vonnom, hogy normális vagy-e???
Blikkes hír??? Beszarok... Zero, hova süllyedsz??? Voltál te már nyelvvizsgán????

Eleve zavaros a koncepció, egy süket mi a francot keres egy SZÓBELI nyelvvizsgán??? Mert, hogy szövegértés ott van!!!! Nyilvánvaló, hogy egy siketnek ÍRÁSBELIRE kellene mennie, mert egy vak sem megy el KRESZ vizsgára!
Egy süket hogy a fenében kaphatna szóbeli nyelvvizsgát, amikor nyilvánvalóan nem tud SZÓBAN kommunikáli, sem angolul, sem az anyanyelvén.

f.m.j. 2010.12.03. 11:17:41

@zero: halványan, és reménykedtem :)

én csak abból indultam ki, hogy pl. van vak zongoraművészünk, vagy Beethoven is siket lett öregségére, szóval biztos lenne a siketek számára olyan diplomás meló, amit tudnak csinálni... és abszurdnak tartom, hogy ugyanaz a vizsgakövetelmény nekik is, mint a nem siketeknek

és ennek semmi köze nincs az esélyenlőséghez, ill. Magyarország lévén annak rosszul értelmezett verziójához

eszkep 2010.12.03. 11:18:34

Zero, néha komolyan kétségbe kell vonnom, hogy normális vagy-e???
Blikkes hír??? Beszarok... Zero, hova süllyedsz??? Voltál te már nyelvvizsgán????

Eleve zavaros a koncepció, egy süket mi a francot keres egy SZÓBELI nyelvvizsgán??? Mert, hogy szövegértés ott van!!!! Nyilvánvaló, hogy egy siketnek ÍRÁSBELIRE kellene mennie, mert egy vak sem megy el KRESZ vizsgára!
Egy süket hogy a fenében kaphatna szóbeli nyelvvizsgát, amikor nyilvánvalóan nem tud SZÓBAN kommunikáli, sem angolul, sem az anyanyelvén.

morden2 2010.12.03. 11:18:54

@Sörömpőőr: Téged itthagytak a tatárok a fogyatékos felfogásoddal együtt sajnos...

Amúgy én is jártam ECL nyelvvizsgán, ment a BTK-n a magnózás, a nőci nem volt egy hangmérnök, mert szerinte full bass és treble + max hangerő az ideális hangzás, mondanom se kell hogy a hangszórokhoz közeli padsorokból rockkoncert szólt, szóvá is tettük ,hogy ezt most hogy képzeli, mondta erre, hogy de hát akkor a hátsó sorokban nem hallják (anyád!) már buktam is a 20 ezres vizsgadíjat

f.m.j. 2010.12.03. 11:21:06

@eszkep: de tud,

te tudtad, hogy a vakok pl. járnak színházba, moziba? minek, ugyebár... szerinted ne akarjanak már patkány létükre féllábú házmester kislány lenni, nem igaz?

eszkep 2010.12.03. 11:21:50

@f.m.j.: "és abszurdnak tartom, hogy ugyanaz a vizsgakövetelmény nekik is, mint a nem siketeknek"

Én azt tartom abszurdnak, hogy valaki azt sem tudja, hogy nyelvvizsgából lehet tenni szóbelit és írásbelit. te választhatsz, melyikre jelentkezel...

eszkep 2010.12.03. 11:22:46

@f.m.j.: Ok, belátom, a szájról olvasásról megfeledkeztem. Minden tiszetelema zé, aki azt meg tudja tanulni. De akkor is, miért nem írásbelire megy?

Dan_W_Smith (törölt) 2010.12.03. 11:23:08

@Sörömpőőr: Az i++ és a ++i ciklusban performaciakülönbséget eredményez, manapság már észrevehetetlen (bár megy a vita, hogy valamelyik platformon ez, valamelyiken az a jobb...). Nincs mit debuggolni.
Persze ha pl tömb-indexelésnél történik, akkor cink a dolog, de az egy nem-diszlexiás is tényleg nagyon könnyen benézheti.
Da Vinci-ről ennyit: index.hu/tudomany/2010/11/16/da_vinci_es_picasso_is_diszlexias_lehetett/
Értsd meg, hogy a diszlexia tulajdonképpen nem olvasászavar, hanem az, hogy másképp dolgozza fel a kapott információkat az agy (nem A -> C -> B útvonalat használ, hanem A -> D -> E -> B útvonalat, az eredmény ugyanaz, csak könnyebben eltéved vagy segfault-ol). Amit hoztál példának kép az pedig azt bizonyítja max, hogy nem volt diszgráfiás, annak meg általában nincs köze a diszlexiához.
Részemről thread lezárva.

A lényeg nagyon sarkítva: a siketeknek ne kelljen már nyelvvizsga a diplomához, mert minek.

f.m.j. 2010.12.03. 11:23:41

@eszkep: igen, de a diplomához írásbeli ÉS szóbeli kell (komplex) C típusú...

morden2 2010.12.03. 11:24:41

Még egy érdekes adalékot tennék hozzá a nyelvvizsgá rendszerhez.
Magyarországon a külföldön szinte mindenhol elfogadott nyelvvizsgákat nálunk NEM FOGADJÁK EL DIPLOMÁHOZ, de a nálunk elfogadott mindenféle nyelvvizsgákat pedig (joggal) NEM FOGADJÁK EL KÜLFÖLDÖN, na ezt a helyzetet hogy a francba tudták megcsinálni????

eszkep 2010.12.03. 11:25:35

@ColT: De ezek szerint NEM HALLJA a szöveget...
Lényeg, hogy egy olyan problémát feszegeteünk, ami nem létezik, tán' már 15 éve (?), amióta külön van szóbeli és írásbeli nyelvvizsga.

golyóstroll 2010.12.03. 11:25:46

De a legszebb, hogy linken (Achtunk: Blikk!) írják a hozzászólók, hogy simán lehet jogsija a süketeknek.
Biztos a mentő előtt szalad egy jeltolmács és mutogatja, hogy nénó.

Dan_W_Smith (törölt) 2010.12.03. 11:26:56

@morden2: Vannak olyan nemzetközi nyelvvizsgák, amiket nálunk is elfogadnak (EURO). Egyértelmű, hogy csak azt szabad csinálni, különben külföldön tökön is szúrhatod magad a magyar papírral.

golyóstroll 2010.12.03. 11:29:51

@Dan_W_Smith: és a fény befordul a sarkon?
nem ezért van, elárulom.
nagyon sokszor nem látod a kék villogót, csak hallod, hogy jön
főleg nappal
gy.k.

2010.12.03. 11:30:00

@Dan_W_Smith: Szerintem senkinek se kelljen nyelvvizsga a diplomához, mert minek. Aki ki akar vándorolni, az majd megtanulja magának, aki meg itthon marad, pár év alatt úgyis elfelejti az egészet.

2010.12.03. 11:32:46

@CANCELLED: Miért, és akinél szól a rádió az autóban? Az se hallja. Egyébként légy erős: még a színvakok is kaphatnak jogsit. Persze csak úrvezetőit, PÁV-ról azért szó sem lehet... de kaphatnak.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.12.03. 11:34:15

@eszkep: Te voltál már nyelvvizsgázni, úgy tényleg?

B+ itt akinek jó a füle, az is arra panaszkodik, hogy nem érteni azt a szart, nem hogy az, aki kissé nagyothall!
És ha valaki nagyothall, az adott esetben még lehet, hogy tök jól elboldogul egy melóhelyen.

golyóstroll 2010.12.03. 11:34:41

@Sörömpőőr: ez igaz, vagy aki elaszik vezetés közben, az se

eszkep 2010.12.03. 11:37:06

@f.m.j.: Szerintem ez főiskola válogatja, legalábbis régebben nem volt kötelező a C.
De ha a C kell a diplomájához, akkor ott kell felmentést adni, hisz nonszensz elgondolás kritériumként szabni egy siketnek a szóbelit...
Tegyük, fel, ha jogosítvány kellene a diplomához, akkor inkább adjuk meg a vakoknak is, ahelyett, hogy felmentést kapjanak ezen kritérium alól?

Marcellusca 2010.12.03. 11:37:07

Na, még nem értem a kommentek végére, de jelezni szeretném:
ELÉG a sÜketelésből!!!

Nem sÜket, hanem sIket, azaz siketek!

A süket a hülye szinonímája.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.03. 11:37:22

Az ECL-es vizsga egynyelvű és nincs olyan, hogy csak írásbeli. Van magnó, tényleg a szoba elején, tényleg nem lehet érteni. Ilyenre siket ne menjen.

Egyébként amikor én voltam, szvsz direkt kicseszésből betelefonálós műsor volt a gyakorlat: különböző nemzetiségű (skót, amerikai, ausztrál stb.) séfeket hívtak fel a rádióból. Kurvára ment a skót dialektusú, recsegő telefonvonalon lenyomott szöveg interpretálása! Mindegy, átmentem, de egy kicsit is hallássérült megbukott volna.

Marcellusca 2010.12.03. 11:38:51

@z666: Őőőőő, izé, kábé ennyi. :D

eszkep 2010.12.03. 11:38:52

@ColT: "És ha valaki nagyothall, az adott esetben még lehet, hogy tök jól elboldogul egy melóhelyen."

Ennek van relevanciája abból a szempontból, hogy egy sükettől ne várjuk már el a SZÓBELI nyelvvizsgát?

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.03. 11:38:56

@Marcellusca: a süket nem a hülye szinonimája, mint ahogy a cigány se a szaremberé. Csak sért bizonyos embereket, mert olyanra is mondjuk, aki nem siket: "mi van, süket vagy?!" Ennyi, nem kell túllihegni.

Marcellusca 2010.12.03. 11:39:49

@Humperdickk: OK, aköznyelvebn igaz.
De, ők, hivatalosan siketek és gyengén hallók.

eszkep 2010.12.03. 11:43:07

@Marcellusca: A tárgyilagosak akarunk lenni igazad van, de a mai magyar nyelvet használva szerintem a süketről nem a hülye jut az ember eszébe hanem a siket.
(Megjegyzem a buzi szónak sem volt mindig pejoratív értelme, régen tulajdonnév volt, nem is ritka.)

Marcellusca 2010.12.03. 11:44:54

@Sörömpőőr: Stimmt!

Qrvára nem mindegy, hogy mit olvasok az írott szövegből.
Hogy a várba menjek vagy a bárba. :D

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.12.03. 11:50:30

@Humperdickk: dehognem lehet, legalábbis 1 éve még lehetett, nem tudom, rég vizsgáztam, de 2szer is voltam CSAK szóbelin. Így az ára is kb. feleannyi.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.12.03. 11:50:47

@eszkep: Mondjuk ott, hogy nem csak süketek, hanem halláskárosultak is vannak, és itt nagyon egy kalap alá lett véve a téma.

Viszont az is igaz, amit írtál, hogy el kéne már gondolkodni honatyáinknak, hogy az oktatási törvényba, nyelvvizsgaszabályozásba bekerüljön, hogy hallássérülteknek szóbeli nyevvizsgából felmentés.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.12.03. 11:51:25

@Humperdickk: egyébként, ha nagyon akarod, beszkennelhetem a CSAK írásbeliről szóló papíromat és megmutathatom:P

majomkutya 2010.12.03. 11:53:56

Én nem akarok megbántani egyetlen siketet sem, de mégis mi a répát gondolt, mikor jelentkezett egy normál nyelvvizsgára? Hogy majd a magnóhallgatáskor csoda történik és hallani fogja. Nem tudta, hogy ez egy ilyen ország? Ami sajnos leszarja a fogyatékkal élőket? Ilyenek a vizsgahelyek is. Felhangosítják a magnót? LOL! Egy vak vizsgázónál mit csinálnak? Fölkapcsolják a villanyt?
A Magyar Állam szégyene, hogy nem oldja meg ezeknek az embereknek a problémáját és nem hoz létre speciális oktatási intézményeket és vizsgahelyeket.

Marcellusca 2010.12.03. 11:55:56

@eszkep: Vazze, a diplomához "C-típusú" nyelvizsga kell!
Ez "A" (szóbeli, melynek része a magnós, hallás utáni szövegértés) + "B" (írásbeli) vizsgákból áll.
Amennyiben csak az egyik van meg, nem kaphatsz diplomát.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.12.03. 11:57:17

@Seduxen:

Csatlakozom.
Van erre szabály, csak be kéne tartatni :
137/2008. (V. 16.) Kr. 8. § (2) f
"a fogyatékos személyek számára a fogyatékosságának megfelelő vizsgakörülményeket teremt, az esélyegyenlőség biztosítása érdekében"

MagyarZizzi (törölt) 2010.12.03. 11:57:58

Lehet szidni a magyar oktatási rendszert, de érdekes módon érettségin meg államvizsgán nem szokott ebből probléma lenni. Ismerek vakokat, akik gond nélkül le tudtak vizsgázni, sőt vagy egy ismerősöm, akinek nincs keze, valahogy mégis letette a német nyelvvizsgát, C típusút ráadásul, de nem volt képem megkérdezni tőle, hogy oldotta meg az írásbelit. Szóval ez a nyelvvizsga központok hibája, nyílt titok, hogy a nagyrészük csak a pénzre hajt, a diákokra meg tesznek magasról.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.03. 11:59:28

@purga: mondtam, hogy nem hiszem? Nemtom, én angol ecl level c-n voltam, és nem egy éve... nekem akkor azt mondták, hogy csak együtt érvényes. Akkor lehet, átvertek? :)

Turanga Leela 2010.12.03. 12:00:57

A jelbeszéd amúgy nem egységes minden nyelven? Már csak azért kérdem, mert akkor ugye úgy tudnak kommunikálni a külföldiekkel. Persze kevesen ismerik. De semmiképp sem kellene nekik a vizsga, mert felesleges és csak rossz élményeket szereznek maguknak. Ott vannak a fordítógépek, -programok, amik nem csak a süketeknek segítenek pl:D
A poszt lényege, hogy Abszurdisztánban tudnak mindent, csak szarnak mindenre és mindenkire.
@purga: Egyáltalán nem vagy hülye, majd legközelebb sikerül <3

Marcellusca 2010.12.03. 12:01:25

@Sörömpőőr: Ez is stimmt!
/Bakker, ma meg mennyire egyetértünk. :DDDD/

Nekem van olasz nyelvvizsgám.
Csak már - a köszönésen kívül - nem tudok belőle semmit. :(
Nem használod, elfelejted.

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a nyelvvizsgák nem a használható nyelvtudást mérik, hanem az irodalmi nyelv ismeretét.

morden2 2010.12.03. 12:01:47

@Dan_W_Smith: Az euró nyelvvizsgával, ha kilépz a határon kitörölheted, semelyik nem magyar államban nem fogadják el azt a szart :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.12.03. 12:03:24

@purga: Hát igen, az is lehet ez esetben, hogy a csávó kerülőutat akart, mert nem akaródzott sikerülni a nyelvvizsga...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.12.03. 12:05:43

@z666:

Miért fáj neked, ha egy siket ember is szeretne nyelvvizsgát?
Dugjuk el a fogyatékosokat valami sötét intézetbe életük végéig, ahogy az sokáig divat volt ?
Vagy inkább dobjuk le őket egyből a hegyről, hogy ne zavarjanak?

Vigyáznék a helyedben, mert a Sors nagy játékos, szeret leckéztetni. Baleset, sérülten születő gyerek, stb, és máris kisebb a korábbi nagy megmondók szája. Mert ugye Isten nem ver bottal.....

hoplita 2010.12.03. 12:07:14

@majomkutya:

"........Felhangosítják a magnót? LOL! Egy vak vizsgázónál mit csinálnak? Fölkapcsolják a villanyt?....."

Mosat mosom fel magam....:DDDDDDD

Dan_W_Smith (törölt) 2010.12.03. 12:08:55

@morden2: Én kérek elnézést, ECL-re gondoltam, csak a nyelviskola honlapján ahol néztem összekevertem a két nevet :) Mea culpa, mea maxima culpa.

hoplita 2010.12.03. 12:09:20

@laspalmas:

Ööööö, izé......ez a mai nem a te napod eddig.:)))
Nem azt mondta, ami ellen te most ágálsz.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.12.03. 12:13:21

@cannist:

Nekem van két humándiplomás diszlexiás ismerősöm, aki kiválóan végzi a képesítésének megfelelő munkáját.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.03. 12:14:46

@Turanga Leela: a jelbeszéd nem nemzetközi. Olyan is van, azt nemzetközi jelnyelvnek hívják... E mellett viszont minden (nagyobb) jelnyelvnek megvannak a sajátságai, ezek kvázi dialektusok, és azok nem feltétlenül értik egymást.

De attól még, hogy siket egy ember, akarhat más nyelven olvasni, nem? S ha már tud egy nyelven tök jól olvasni, miért ne fordíthatna? És egyébként is: miért nem a megoldást keressük, miért a tiltást? Miért egyszerűbb például betiltani az abortuszt (mintha azt feketén nem lehetne csinálni...), mint felvilágosítani, segíteni?

(Nem akartam elterelni a szót, csak példát mondtam!)

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.12.03. 12:14:47

@purga: A nyelvvizsgámon egy igen dadogós emberrel voltam párba, szóbelin. Utána odajött bocsánatot kérni.

hoplita 2010.12.03. 12:14:55

@Marcellusca:
Pontosan.....
Valaha, úgy bő 25 éve, egész jól elgagyogtam oroszul, meg németül.
Azóta szinte sosem használtam egyiket sem....gondolhatod mi maradt meg.
A németet mostanában "frissítgetem", mert bogarászok német oldalakat....de hol van m,ár az én valamikori tudásom...:(

Marcellusca 2010.12.03. 12:15:01

@laspalmas: Nem értetted. :(

Igaz, sarkított, de igaza van.

Én nem vagyok fogyatékkal élő (max agyilag, de az nem látszik :DDDD), de mivel nem tudok sielni, nem indulok az Alpesi Világkupán.

Rendben, támogassuk, segítsük a fogyatékosokat! Tegyük könnyebbé az amúgy sem egyszerű mindennapi életüket! Ez rendben van.
De ne essünk már át a ló túloldalára, hogy ugyanúgy mindnt lehessen nekik, mégha fizikailag képtelenek is rá!
Valahol határt kell szabni!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.12.03. 12:18:05

@Marcellusca: Nyilván, de diplomájuk lehet, vagy mi.
Most amennyi nem fogyatékos, hanem segghülye ember is elvégzi az egyetemeket... ennyi erővel, ha még valaki diszlexiás, simán lehet tesitanár.

majomkutya 2010.12.03. 12:20:01

@hoplita: De nem? Mennyire abszurd már az egész? Kiváncsi lennék annak a nyelvvizsgabiztosnak a lelki világára, amelyik egy süketnek fölhangosítja a magnót. Az ilyenről el tudom képzelni, hogy egy vak vizsgázónak meg fölkapcsolja a villanyt :D
Mikor nyelvvizsgázni voltam, akkor mondta a frusztrált vizsgabiztos pina, hogy mennyi idő van a feladatra. Ő javasolta, hogy a tesztnél a munkalapon karikázzuk be a megoldást és utána, mikor biztosak vagyunk másoljuk át a vizsgalapra, amin javítani nem lehet. Volt egy, az ablak fényében tükröződő mutatós, analóg falióra a teremben. Annak megfelelően dolgoztam és a végén elkezdtem a vizsgalapra átvezetni az eredményt, a négyzetbe beletenni az ikszeket. A legutolsó feladat legutolsó részfeladatánál 3 négyzetbe kellett volna még ikszet tennem (kb 4 másodperc) mikor odalépett hozzám, rárakta a mocskos kezét a feladatlapra és közölte, hogy lejárt az időm. (én ültem az első sorban). Mondtam neki, hogy csak 3 iksz. Erre közölte, hogy ha behúzom, akkor át fogja húzni az egész vizsgámat és 0 pontot fogok kapni, mert ráírja, hogy szabálytalanul jártam el. Fel voltam háborodva. Honnan a kurva anyjából tudjam, hogy azon a kibaszott alig látható órán melyik másodpercben jár le az a szájbabaszott idő? És ő honnan a picsából tudja, hogy 4 mp erre vagy arra az már szabálytalan? Elfogadhatónak tartottam volna, ha odatesznek egy jól látható digitális stopperórát. Na de így?
Az ilyen beteg frusztrált pináktól, mint vizsgabiztosoktól simán kitelik, hogy a süketnek fölhangosítják a magnót, a vaknak meg fölkapcsolják a villanyt.

hoplita 2010.12.03. 12:21:41

@ColT:
Ezt akartam mondani én is.....
Amikor még én járkáltam ilyen felsőoktatási intézménybe, ha nem is snóbel díjasok, de a mainál lényegesen magasabb minőség jött ki, diplomával, nyelvvizsga nélkül....
Pedig már a 80-as évek is a lecsúszás időszaka volt....

hoplita 2010.12.03. 12:25:10

@laspalmas:
Jaj, hogyne lehetne, hol vagyok én ahhoz, hogy elvitassam, meg egyébként is, piszok távol áll tőlem....ne húzd már fel az orrod.:)

Egyébként az a két ismerősöd nem a parlamenti padsorokban ül.....és néha közelharcot vív a gombok felirataival?
:DDD

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.12.03. 12:29:34

@Marcellusca:

Most komolyan, kit veszélyeztet egy fogyatékkal élő , esetünkben siket vagy hallássérült a nyelvvizsgájával?
Lehet, hogy csak arra kell neki, hogy teljesebb életet élőnek érezhesse magát. Lehet, hogy csak bekeretezteti a bizonyítványt, és ha rátör a rosszkedv, erőt merít belőle, ha rápillant. Lehet, hogy csak a szüleivel szeretne pár szót beszélni idegennyelven, otthon, a szobában, óriási sikerélményként.
Miért fáj ez bárkinek is?
A sérült fizeti ki a vizsgadíjat, nem te , nem z666, se hoplita, se más.

hoplita 2010.12.03. 12:29:36

@hoplita:
A félreértések elkerülése végett a "magasabb minőséget" átlagban értem....
Sülttök szochazások és egyebek ellen akkor sem volt védelem......most meg a "mennyiség forradalmát" szenvedjük.:)

Marcellusca 2010.12.03. 12:41:17

@laspalmas: Nu, akko':

Jelenleg vannak szabályok, melyek szerint lehet diplomát/nyelvvizsgát szerezni.
Ennek kell megfelelni.
Ha nem tudok megfelelni, nem indulok. (Lásd sielési példám.)

Hogy indulhassak, megpróbálom elérni, hogy változtassanak a szabályokon.
Addig semmi.

Majd, ha megváltoznak a szabályok, akkor újrázhat, a neki kedvező feltételek szerint.

Egyébként meg, minek mindenkinek diploma???
Lassan ott tartunk, hogy már a szakmunkás bizonyítvány lesz a menő.
Mert azzal lehet mit kezdeni, mert a diplomák mögött ma már alig van tudás. Egyre alacsonyabb a színvonal, lassan a leghülyébb is szerezhet diplomát.
És még csodálkoznak, hogy nagy ívben tojnak a papírjukra!

Én meg fel vagyok háborodva, mert tőlem valós tudást vártak el a főiskolán, megküzdöttem, tanultam azért a "sajtpapírért", de egy kalap alá vesznek a mai bölcsész-büfé-kommunikáció-ruhatár szakossal!!!

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.03. 12:41:44

@Marcellusca: "Én nem vagyok fogyatékkal élő (max agyilag, de az nem látszik" - ejjj, megint tátott szájjal futottál neki a fasznak :)))

lecsapjam a lasztit? vagy tudod magadtól is, hogy itt most mi jönne? :)))

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.12.03. 12:54:59

@Marcellusca:

Namégegyszer a korábbi kommentem:
137/2008. (V. 16.) Korm. rendelet
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0800137.KOR

"A vizsgaközpontok és vizsgarendszerek akkreditálása

8. § (1) Akkreditált vizsgaközpontként olyan oktatási vagy vizsgáztatási tevékenységet folytató, Magyarországon bejegyzett jogi személy működhet, amely képes és alkalmas nyelvvizsgák lefolytatására, vizsgarendszere megfelel az akkreditáció feltételeinek, és angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol nyelv vizsgáztatása esetén nyelvenként legalább öt, egyéb nyelvekből legalább három nyelvvizsgáztatásra alkalmas személy vizsgáztatóként való alkalmazását igazolja. Külföldi jogi személy Magyarországon bejegyzett szervezete vagy intézménye által kérelmezheti vizsgaközpontként való akkreditációját.

(2) A vizsgaközpont feladatai, illetve működésére vonatkozó szabályok:

a) minden akkreditált nyelvéből, minden szinten, évente legalább egyszer hirdet vizsgát;

b) egy-egy készség - a beszédkészség kivételével - mérésére irányuló feladat, változatlan formában, évente legfeljebb egy vizsgaalkalommal használható fel;

c) a vizsgák követelményrendszeréről, lebonyolításáról nyomtatott formában és elektronikus felületen folyamatosan tájékoztatja a vizsgázókat;

d) vizsgarendszereit folyamatosan fejleszti;

e) teljes körűen dokumentálja a vizsgával kapcsolatos eseményeket, beleértve az elektronikus nyelvvizsga-anyakönyvek vezetését és a vizsgabizonyítványok elkészíttetését is;

f) a fogyatékos személyek számára a fogyatékosságának megfelelő vizsgakörülményeket teremt, az esélyegyenlőség biztosítása érdekében; (...)"

z666 2010.12.03. 12:57:11

@laspalmas: "Miért fáj neked, ha egy siket ember is szeretne nyelvvizsgát?
Dugjuk el a fogyatékosokat valami sötét intézetbe életük végéig, ahogy az sokáig divat volt ?
Vagy inkább dobjuk le őket egyből a hegyről, hogy ne zavarjanak?"

Te nagyon nem érted, miről írtam, qrvára nem erről van szó!
A mai rendszer arról szól, hogy a vaknak JOGA van látni, a lábnélkülinek JOGA van futni, a hülyének JOGA van okosnak lenni. Attől jobb lesz az életük, hogy úgy tekintünk rájuk, mintha semmi bajuk nem lenne?
Én is elfogadom, hogy nem vagyok alkalmas pl. jogásznak, balettáncosnak vagy operaénekesnek.
(Olyan foglalkozást és sportot választottam, amire alkalmas vagyok.)

Ha valaki nem hall, akkor hogy a fenébe képzeli, hogy megcsinál egy SZÓBELI nyelvvizsgát? Ez olyan, mintha NFL-es elkapó akarnék lenni, de nem tudom 4.5 mp alatt lefutni a 40 yardot, ezért egy papírral igazolom a sántaságomat, így mégis bekerülök.

A megoldás az, hogy egy süketnek elég az irásbeli. Pont.

Egyébként meg, mia a f*sznak nyelvvizsga egy diplomához??

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.12.03. 12:58:43

@z666: Egyébként meg, mia a f*sznak nyelvvizsga egy diplomához??

ezt kérdem én is, már rég diplomás lennék:D

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.12.03. 13:02:50

@z666:

A szóbeli nyelvvizsga nem csak hallást jelent ám....lehet csak beszélni akar.
Nem feltétlenül diplomához, lehet hogy csak a maga örömére.
Kifizeti a vizsgadíjat, mint bárki más + kormányrendelet is van a dologról, akkor miért ne csinálhatnák?
A lábbalfestők is hagyják abba azonnal a képeslapkészítést, mert az ecset az ember kezébe való?

Marcellusca 2010.12.03. 13:08:23

@laspalmas: Ááááá, haggyuk! :)))

Émmeg balettáncos akarok lenni!
De azonnal!

Igaz, hogy botlábú vagyok, de tiltakozom a kirekesztésem ellen.

z666 2010.12.03. 13:09:03

@laspalmas: Ha kifizeti, menjen nyugodtan vizsgázni, de ne várjon különleges elbánást! A vizsgakövetelményekben ott van, hogy szövegértés HALLÁS alapján. Én is befizethetek manöken-tanfolyamra, csináltathatok portfoliót, mégsem leszek soha manöken.

hoplita 2010.12.03. 13:16:08

@laspalmas:
"......A lábbalfestők is hagyják abba azonnal a képeslapkészítést, mert az ecset az ember kezébe való?...."

Áááááá....!
Lebuktál....!!!
Te nem nem érted, te nem AKAROD érteni...:)))))

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.03. 13:22:24

@Marcellusca: "de tiltakozom a kirekesztésem ellen." - LOL, a nap, nem a hét... a lófaszt: az ÉV csúsztatása :)))) te tiltakozol a KIREKESZTÉS ellen?! MUHAHAHAAHAHA

hoplita 2010.12.03. 13:24:45

@Seduxen:
Hámosmegméé....?
Igenis egy kirekesztőnek is van joga tiltakozni a kirekesztés ellen.
Én is tiltakozom...:DDDDD

Petrow 2010.12.03. 13:24:46

Az egyik fél azon pörög, hogy miért megy el, ha tudja, hogy nem hallja.
A másik fél azon, hogy milyen igazságtalanság, hogy egy siket vizsgázóval magnót hallgattatnak. Őszintén egyik mellé sem tudok odaállni.

Igen, szerezhessen nyelvvizsgát egy siket, mert fordítói, vagy adminisztrátori munkát attól még simán végezhet, hogy nem hallja a neki elmondottakat. Sőt, ha megtanulja az idegen nyelvet szájról olvasni, akkor akár speciális szóbeli nyelvvizsgát is tehetne. Nyilván nem telefon-ügyfélszolgálatosnak készül.

Igen, ne csodálkozzon azon, hogy a jelenlegi vizsgakritériumok mellett nem egyenlő esélyekkel indul. Mert most nem csak egy tulok vizsgabiztostól, de még egy normálistól sem várhat segítséget. A felügyelő ott ül, az aznap megkapott névsorral, le van írva neki, hogy mikor mt kell tennie, attól el nem térhet. Meg hogyan is tenné? Nem ő bírálja el az eredményeket, nem írhatja oda a lap aljára, hogy kérem, vegyék figyelembe a vizsgáztató fogyatékosságát. Annyit tehet, hogy az ilyet jelenti az adott nyelviskolának / lektorátusnak, de ez is olyan, mint a tóba dobott kavics.

Pedig csak annyi kéne, hogy a siketek érdek-képviselete szépen küldene egy mailt az oktatási tárcának. Figyu, gebasz van, nem lehetne megoldani valahogy? Vegyük ki a magnóhallgatást, cserébe az írásbeli többi része nagyobb hangsúllyal essen latba. Vagy legyen szigorúbban elbírálva a nyelvtani rész. Vagy vizsgázzon szájról olvasásból, videófelvétel és élőszó alapján.

theo 2010.12.03. 13:33:04

@Sörömpőőr: Nem tudom, hogy lezártátok-e a diszlexia vitát, de parancsolj, egy informatikus diszlexiával:fable.wikia.com/wiki/Peter_Molyneux

Marcellusca 2010.12.03. 13:34:59

@Seduxen: Pofád lapos, puttana! :)))))))))))))))))

@hoplita: Ugyehogyugye! :D

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.03. 13:40:01

@hoplita: na jó, de ha a kirekesztő tiltakozik a kirekesztés ellen, akkor végső soron a saját maga által képviselt kirekesztés ellen is tiltakozik, mert ha nem tiltakozna, akkor kirekesztő lenne, ami ellen ugye tiltakozik, nem? nem tudom, ez mennyire volt érthető :)))))

@Marcellusca: a pofádat evésre használd Te anyaszomorító vérnüsző barma Te, hogy tosszon meg téged hattalicska fagyasztott apró tarajos sül! :))))

hoplita 2010.12.03. 13:59:43

@Seduxen:
Ez teljesen világos...
Nálam jobban mán csak egy szadeszes értheti ezt...:)))

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2010.12.03. 14:02:35

@Marcellusca: a süket megnevezés a siketek szerint negatív felhangú! nyilván volt és van olyan süket (itt értsd hülye) aki úgy bánt a süketekkel (értsd: nem halló embertársaink) saját korlátoltsága miatt, mintha a süketek süketek lennének.. azonban ettől még a normális (aminek itt a jelentése nem az, hogy "nem fogyatékos") többség nem bánt hülyemódra és hülye módra azokkal akik nem vagy kevésbé hallanak. (megjegyzem a némát is sértőnek tartják. szerintem legfeljebb abban van igazuk a méltatlankodóknak, hogy egyesek nem tudják, hogy lehetnek és vannak különböző fokai a hallássérültségnek; és az aki nem "jól" hall az nem feltétlenül beszédképtelen. dehát tolerálni, ésszel felérni dolgokat nem mindenki tud. se fogyaték nélkül élő, se fogyatékkal élő. de rohadt píszín fogalmaztam. :-D)

a jelenlegi (vagy lehet lemaradtam pár kottával) megfogalmazás szerinti fogyatékkal élők önjelölt és/vagy önhatalmú képviselői (nyilvános megszólalói) feleslegesen sokat foglalkoznak azzal, hogy minek nevezzék magukat. kifordított liberalizmus. így például már nem is siket a hivatalos megnevezésük, hanem "hallássérült személy" és ezzel egyidejűleg újabb kategóriát is hoztak létre, a "siketvak"ot. utóbbi kategória tényleg létezik, egyéni mértékben hallás és egyidejűleg látáskárosodott emberekről van szó. az ilyen duplázás amennyire tudom gyakori is köztük. (ami betegség, genetikai vagy születési rendellenesség hatott a szemére az rombolta a látását is. a "pusztán" vakok között nagyon sok csak később vesztette el a látását részben vagy egészben. baleset, felnőttkori betegség.) emiatt például önmagában felesleges volt hangjelzésekkel kiegészíteni egy időben az összes átkelőhelyet amit csak elértek. zajos közlekedésben mindenkinek jó lenne, így viszont az eleve (ember vagy kutya) kísérővel járó kisszámú embernek teremtettek egy olyan "szolgáltatást" amit a nagy többségük eleve nem is tudott használni! (olyan ez mint amikor az egyik uszodában braille-írással is kiírták mi merre található, meg egyéb információkat, de ugyanazzal a lendülettel elébasztak egy plexilapot, hogy a tanuszoda iskolás látogatói ne nyúzzák/rombolják feleslegesen.. és ugye az is egy jó kérdés, hogy mégis mifasznak kellett eleve oda braille-írással információt kifüggeszteni (mással lehet nem is volt), egy vak (látássérült) nem is tudná, hogy az ott van!!)

olyan ez az egész mizéria mint ami a cigány szó körül forog. (jahajj az összefüggést jogvédők szintjén de tisztán lehet látni..) ott is a cigányság egy kis része + külföldi és hazai jogvidők kitalálták, hogy a cigány az sértő. érdekes a nagy többség közülük kikéri magának a romázást! pedig nyilván a becsületes cigányoknak se felemelő érzés ha porbaszarós-fetrengős, sokgyerekes, segélyes, dologtalan, bűnöző cigányokkal veszik egy kalap alá őket mert ők is cigányok.. (nálunk még a tetejébe a letelepítési politikáknak köszönhetően, a vándorélettel szemben is ellenérzés alakult ki a cigányságban. /szóban mindenképpen, mert vannak sokan közülük , akik egyébként meg huszonötösével simán ott tanyáznak rokonlátogatásokkor a 100 km-nél is messzebb lakó "családnál" hetekig. és nem csak illegális lakásfoglalók!/ máshol a "szél fiai", vagy "nomádok".. ott a cigányélet szó (vagy lásd a szél fiai elnevezést - azért ott is kipaterolták őket alaposan..) a "szabadságot" is jelentheti, nemcsak a "putriscigányok lopókörúton"-t. abban, hogy "cigány" semmi sértő nincs. a kutyafejű tatárban is a tatár az amelyik abszolút nem lehet sértő..

amúgy meg amit csinálnak a fogyatékkal élőkkel az otromba dolog. a normális/egészséges (hülye pc elgondolás már ebbe is csak azt akarja beleláttatni, hogy sértő, mert akkor vannak nem normálisak és nem egészségesek, pedig a fogyatékkal élők nem buggyantak és nem is náthásak.. de kirugdalnám a sok hülye félremagyarázót, ebben jár csak a szájuk érdemi, közösségi lépést meg nemhogy nem tesznek még ellentétet is szítanak..) hlyéknél egyértelmű a dolog, de elszállt a másik oldal (és ott arányaikhoz képest jóval többen) ezzel az esélyegyenlőségesdivel. már mégis mi esélyegyenlőség van abban, ha keresztülvernek egy diszlexiást az egyetemen (úgy, hogy a saját nevét nem tuja leírni!!) magyar szakon.. senki nem azt mondja, hogy ne tudná megtanulni, de alkalmazni, hogy fogja majd? úgy van, úgy, hogy továbbra is a hóna alá nyúlnak. túlfejlesztett egot akarnak nekik adni ahhoz - mondván ők még jobbak és értékesebbek is mint akik nem szenvednek testi, szellemi, génszintű hiányosságban (vagy többletben) - hogy megálljanak a saját lábukon. (közben meg nem járni tanult meg a tolószékes csak felemelték páran a többiek feje felé..)

akit az imént említettem, végülis a tanár szakot nem végezhette el. de volt szerencsém(?) olyan magyar szakos (gimnáziumban tanító) tanárnőhöz, aki valami hihetetlen módon raccsolt és selypített. annyi más szak lett volna, vagy a kutatás, de neeem ő elkötelezett volt.. és igentudom, hogy nem fogyatékosság az ő esetében, az is biztos, hogy tudhatta a magyar nyelv és irodalom csínját-bínját, a diákok sem vették át már tőle még véletlenül sem alkalmanként a lassú r azaz l hangját.. de az ég szerelmére egy rettentően beszédhibás ember biztos arra kell legyen predesztinálva, hogy az anyanyelv szépségeit ismertesse a fiatalsággal?!

lehet segíteni (sőt kötelező is lenne) a siketeknek azzal, hogy a tudását más módon ellenőrzik, de "szóbelit" ne kaphasson, és főleg ne is kérjék tőle számon. és baromira meg kéne nézni, de nem csak náluk, hogy nem kerül-e többe a társadalomnak végül és nem okoz-e másoknak kárt - egy azonos teljesítő fogyatékkal élő és hiátust nem szenvedő egyetemre jelentkező delikvens közül nem azt választják ki jelenleg, aki a végén nagyobb eséllyel alkalmazni fogja tudni a megtanultakat, hanem pozitív diszkrimináció révén azt akinek ahhoz is többletsegítség és anyagi ráfordítás lehet szükséges. szerezhessen bárki diplomát (nem ártana tényleg észhez kötni és a koma-sógor kapcsolatokat felszámolni, nomeg racionalizálni a szakokat, és minőségi oktatókról, minőségi oktatásról még akkor nem is beszéltünk), de amegszerzése és nem-megszerzése között ne egy fogyatékosság (vagy az azokért szórt többletpont) legyen már a különbség..

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2010.12.03. 14:04:15

szemére=fülére

kezdődő diszgráfia :-D

fokabacsi 2010.12.03. 14:21:36

Megint nyomatjátok a "süketek " párbeszédét ha kell ha nem, már előrébb megmondta valaki, hogy aki nem hallja az vizsgázzon írásban! csak hát ez normális eljárás lenne ! Erre nálunk elenyésző példa van. Van olyan munkatársam, aki siket, és a magyar beszédét sem értem. Írásban kommunikálunk. Egyébként rendes artikulációnál szájról remekül olvas.

Marcellusca 2010.12.03. 14:26:25

@fogsunder: Köszönöm.

Gyakorlatilag összefoglaltad mindazt, amire gondoltam a témával kapcsolatban.

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2010.12.03. 14:33:20

diszízdöbiginingaföbjutifulfrendsip? :-D

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.03. 14:43:54

A vakokra mi a szép szó?
Izé, szóval rengeteg honfitársunk, akinek alapvető alkotmányos joga a közéletben való részvétel, NEM SZAVAZHAT arról, ki legyen az ország/város vezetője, mert NINCS braille-írással készült szavazólap!
Ha a gyógyszeres dobozra képesek rányomni pár vonalat meg pöttyöt, hogy Rubophent vegyen be ha lázas, ne Panadolt, akkor francnak nem lehet azokban a flancos nyomdákban erre is gondolni, mikor tudom, LÁTOM MINDEN ALKALOMMAL, hogy X ívvel többet küldenek az esetlegesen rontó szavazóknak, illetve mozgóurnával is dupla annyit kell kivinni, ami visszajőve automatice RONTOTT, fel nem használható.
Ők is dolgoznak, adót fizetnek, arról viszont nem dönthetnek, kik is szabják majd ki azokat az adókat, amiket a kulizásuk után behajtanak rajtuk.
Hát menjenek a jóbüdös....-ba ott fent! Cigányokat felzárkóztatunk, de olyan emberekkel, akikkel orbitálisan kicseszett a természet 1-1 nem funkcionáló érzékszerv képében(és igen, ebbe beleértem a cikk témáját is), ennek ellenére ugyanolyan hasznos tagjai a társadalomnak, mint bárki más, meg nem törődünk. Hát komolyan mondom, gratulálok!

qwertzu 2010.12.03. 15:46:05

@Sörömpőőr: Esetleg úgy ír kódot, hogy ne számítson a ++i helyett i++.
Tudom C-ben szokás így gányolni. :)

2010.12.03. 16:00:29

@theo: egy fél lábú hegymászó: www.tig-godollo.hu/szendroszabolcsa Na és? Akkor most csináljunk minden féllábúból hegymászót? "Akadálymentesítsük" a Himaláját? Hogy kerekes székkel is fel lehessen menni? ;-)

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.12.03. 16:45:18

A magnóról történő szövegértés mindig is a gyenge pontja a nyelvvizsgának, még a jól hallók esetében is: ha pocsék a készülék és felhangosítják, akkor olyannyira bezizeghet, hogy nem érted a szöveget (az egyetemen pár szaktársamnak volt ilyen élményben része).

Ha meg valaki nagyothalló, akkor érthető a megkülönböztetett, esély egyenlő figyelem - kérdés, hogy hogyan.

2010.12.03. 16:48:27

@qwertzu: csak egy példát mondtam. Aki nem tud biztosan írni-olvasni, lehet akármilyen zseni, a programozással csak szívni fog, mert minden kódot min hússzor fog lefordítani, mire az összes szintaktikai hibát megtalálja, ha pedig értelmeznie kell valamit, hogy hibát keressen benne, az sem lesz egyszerű. Egyszerűen nem mindegy, hogy idd ki vagy vidd ki, főleg nem, ha mondjuk a biliről van szó. Lehet valaki akármilyen lángelme, ha nem tud kommunikálni a többiekkel, nem megy vele semmire, mert sem a szükséges információkat nem tudja begyűjteni, sem az eredményeit nem tudja átadni a többieknek. Az ilyen ember egyszerűen használhatatlan. :-( Nem ők tehetnek róla, de mi, többiek sem!

Beosztott 2010.12.03. 16:56:26

@Sörömpőőr:
Azért, mert nem vagy hibás, még nem kell félrelöknöd. Ez a világ így van egyensúlyban. Velük. ...meg veled. Miért ne szerezhetne meg bármit, ha nem mástól veszi el. Neked nem lesz nehezebb a sorsod azért, mert neki esetleg könnybbé válik.

Beosztott 2010.12.03. 17:06:58

@Sörömpőőr:
a diszlexiás nem hülye. A két kifejezés nem egymás szinonímája. Sőt! Nagyon is okos, intelligens emberek.

2010.12.03. 17:16:29

@Beosztott: Nem lökök félre senkit. Csak az objektív mérce híve vagyok. Lehet a dipomákat szánalomból osztogatni a fogyatékkal élőknek, lehet, hogy némelyik nem is érzi ezt megalázónak, de mire mennek vele? Szánalomból állást, fizetést adni nem fog nekik senki. Akit dislexiával vert meg az ég, olyan munkát keressen, amihez nem kell írni-olvasni. Lehet például remek reklámgrafikus, porszívóügynök, tv-operatőr, tűzoltó, idegenvezető, vagy bármi. Vonatkozik ez arra is, aki siket. A szocializmusban voltak un szakmaalkalmassági orvosi vizsgálatok, a Kertész utcában csinálták, ma ez miért nincsen? Siketnémák mennek kommunikációs szakra, dislexiások programozónak, pszihopaták óvónőnek, az egésznek se füle, se farka!

2010.12.03. 17:18:04

@Beosztott: Nem hülye, csak éppen kifejezni nem tudja magát, meg a mások önkifejezését értelmezni. Akkor mire megy a nagy eszével? Semmire!

ketroot 2010.12.03. 17:19:23

@CANCELLED:

Nem vicc: én már láttam süketeket pirosnál kocsiban vitatkozni(!), úgy kalimpáltak a kezükkel, hogy nem igaz. Néztem is, hogy azért remélem 30 méter után nem hajt bele semmibe!:D

Beosztott 2010.12.03. 17:49:50

@Sörömpőőr:
...mert az élet ilyen. Mindig vágyunk valamire és ha elérjük, újabb célt találunk. Ebből indul ki a fejlődés. Különben is: nem a diplomáról van szó, hanem a nyelvvizsgáról.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.12.03. 17:54:44

@mrnyzltn: Na ez az .A másik fele,hogy cigány volt e a hátrányosan megkülönböztetett?Mert ha nem akkor lényegtelen.
De komolyra fordítva a szót.Maradjunk az arany középúton na e essünk át a ló túlsó oldalára.
Viszont nem tudom mit kéne tennie egy ilyen vizsgáztatónak,hogy megfeleljen?És miért nem lehet,sokba kerül?Valószínűleg nincsen olyan sok halláskárosult vizsgázó szerintem.

2010.12.03. 17:57:14

@Beosztott: A nyelvvizsgára is vonatkozik. Aki olyan siket, hogy még hallókészülékkel sem érti meg a beszédet, az ne akarjon szinkrontolmács lenni! Attól még műfordító lehet... de szembe kell nézni vele, hogy ahhoz a dologhoz nincs tehetsége, annak híján pedig a legnagyobb erőfeszítésekkel is maximum a szürke középszerig vergődheti fel magát.

Beosztott 2010.12.03. 18:06:33

@Sörömpőőr:
....a mi világunkban kb. 7 milliárd szürke középszerü ember él, sok-sok milliónyian remekül. Nem kell kimagasló tehetség a boldog, teljes élethez. Hagy tanuljon és dolgozzon mindenki, aki akar. Ha menni akar, had menjen!!!!!

Kartal (rezervált) 2010.12.03. 18:10:10

@Sörömpőőr: megérti a beszédet, csak éppen magnóról nem érti a beszédet, ezért lehet igényelni jobb helyeken segítőt, aki felolvassa neki. Ez "Magyar"országon nem igazán működik, ezt pont tegnap ragozták a rádióban. Egyébként ismerek igencsak elismert műfordítót, aki meg sem tud szólalni az általa fordított nyelven.
Egyébként meg üdvözletem Barna őrnagynak, és mondd meg neki, hogy ne ilyen amatőr provokátort küldjön....

Kartal (rezervált) 2010.12.03. 18:13:37

"Nem lenne egyszerűbb megtiltani a siketeknek, hogy nyelvvizsgázhassanak?" - Zero, basszus, ne adjál ötleteket, mások is olvassák a blogodat...

Disznó Úr 2010.12.03. 18:15:49

A lelketlenség, érzéketlenség korokon, társadalmi rétegeken marha jól átívelő jelenség. Felhangosítják a magnót...... Remek. Nincsen remény.
Ismertem olyan céget még a rendszerváltozás előtt, ahol a vak telefonközpontosnak (ez legalább egy munkalehetőség volt) a hívás beérkezését egy villogó piros lámpa jelezte. Hang semmi. Szegény a kezével fogta a lámpát és a hőjét érzékelve vette fel a telefont.

Ja igen: a drága embertársak nagy része csak azon csoportok iránt képes szolidarítást érezni, amelybe ő is beletartozik.

dr. Aullah 2010.12.03. 18:39:44

Egyszer én is beszoptam.

Épp szóbeli nyelvvizsga magnós része volt (felsőfokú angol, ezt hozzá kell tennem :D ). Na most nem tudom kijárt már a PTE-FEEK aulájában (nem bennem), de gondolom el tudtok képzelni egy hatalmas termet. Szóval ott volt a magnóhallgatás. Mondanom sem kell, olyan visszhangja volt, hogy kb csak minden második szót lehetett hallani. Szóltunk nekik, erre felhangosították :D Nem is lett meg... mondjuk előtte a beszélgetésen elég gyengén csináltam, mert izgulós vagyok szóbeliken.

(pár hónappal később sikerült azért ez a része, így meglett a teljes vizsga)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.12.03. 19:03:39

@Aullah: A fefinek nincs is aulája :D Vagy azt a folyosót aulának hívják? ;)
De azért el tudom képzelni, mire gondolsz :D

@Disznó Úr: B+ ez igazi szoci feeling, agyam eldobom :D

ork1234 2010.12.03. 19:37:16

Szövegértés magnóról? Én 1991-en nyelvvizsgáztam, akkor még elfogadható volt ez az tecnika, de 2010-ben MAGNÓ? Ez most komoly? Ez tudom képzelni, milyen minőségű lehet. Bár azon se csodálkoznék, ha a berakott kazetta ugyanaz lenne, mint 1991-ben.

2010.12.03. 19:57:36

@Beosztott: Meg is látszik ezen a világon. :-(

kvadrillio 2010.12.03. 20:29:09

és az vajon melyik nagyon süket volt, aki má megint olyat talált ki, hogy az észbontó, AZ ÚJ KÖZOKTATÁSI TÖRVÉNY, VITAANYAGA asszongya:....." Az érettségi megkezdésének feltétele a középiskolai bizonyítvány megszerzése, amelynek tartalmaznia kell, hogy a tanuló 60 óra önként választott társadalmi tevékenységet végzett az érettségire jelentkezésig. " ..................valamint az érettségiig a 6 és 8 osztályos gimnáziumokban 3, HÁROM NYELV TANULÁSA KÖTELEZŐ !!!

...A 8 OSZTÁLYOS-BAN MÉG EGY 4-IK NEGYEDIK IS FAKULTÁLHATÓ.......

KI, KIK EZEK AZ ELMEBETEGEK ???? KÉREMSZÉPEN ????????
NAGYON ELBORULTAK MÁR VAGY MENTHETETLENEK ?????!

kisezren nem tudják a diplomájukat átvenni, mert egy nyelvet sem képesek megtanulni.......

anyám...borogass...kik kerültek itt hat alomra.....

kvadrillio 2010.12.03. 20:32:19

idősek házában, fogyatékosok között, stb........önként vállalt társadalmi tevékenység....., mert egyébként nem érettségizhet !!!

... amikor a diákok már így is túlterheltek........

csi szi 2010.12.03. 20:33:01

Én ismerek olyan hallássérültet, aki letette a C típusút vagy 10 éve, tuti nem értette volna meg a magnóról hallgatandó szöveget, vele akkor kivételeztek valahogy, nem kérdeztem meg pontosan hogyan. De úgy látszik ez esetleges, a vizsgaközpont hozzáállásától függ.

morden2 2010.12.03. 20:35:23

@ork1234: Nemrég amikor nyelvvizsgán voltam a tanár nem találtam a a lejátszandó tracket a cd-n pedig kb ez volt csak a dolga, a szomszéd teremben elromlott a magnó, a másik szomszéd teremből meg áthallatszott ugyan az, kicsit elcsúszva szólt sajna, mindezért a kemény zsét elkérik a központok de szolgáltatni kb 0-át szolgáltatnak.

morden2 2010.12.03. 20:38:21

Szerintem 2010-ben a minimum lenne, hogy a magnót leváltsa a laptop, mp3 lejátszó, beülsz a tanár elé, beállítod magadnak a fülhallgatót és mehet a menet... Az ixelős vagy csak egy válasz jó tipusú feladatok számítógépen kellene kitölteni és egyből lehetne tudni az eredményt, nem üljenek már rajta a nyelvvizsga központok 1 hónapot...

2010.12.03. 20:47:39

@kvadrillio: Na az szép lesz, amikor az angol-német-francia vagy a latin-ógörög-héber vagy a román-szlovák-német egyszerre a gimnazisták nyakába zúdúl... szegény gyerekek! Itt már valakinek tényleg elgurult a gyógyszere.
A társadalmi munkának nem vagyok ellenére, legalább életében egyszer dolgozzon végig nyolc napot az a könyök, hogy tudja, milyen az, mert igazi állása úgysem lesz még évekig. Akinek meg derogál, az úgyis meg fogja mutyizni valami egyszermélyes alapítvánnyal.

magyar bucó 2010.12.03. 20:48:31

@laspalmas: Kívánok neked egy süket tolmácsot. Sokra nem mész vele, de büszke lehetsz a toleranciádra.

Martian (törölt) 2010.12.03. 20:52:15

@kvadrillio: igen, jó ha egy nyelvet tud színvonalasan... és persze ez sem a nyelvvizsgán múlik, hanem a gyakorlaton.

2010.12.03. 20:52:56

@morden2: A fülhallgató bizony a minimum lenne egy nyelvi laborban. Hogy kazettáról jön-e vagy mp3-ból vagy edison phonographból, az tök mindegy. Én speciel tök mókásnak tartottam, amikor a továbbképzésekre bejöttek a tanarak, oszt úgy ki voltak készítve, mint a karácsonyfa: laptop, projektor, vászon, hosszabbító, anyámkínja, minden volt náluk, öt percig csak szereltek, mielőtt hozzáfogtak volna a mondókájukhoz. Egy diavetítő mennyivel egyszerűbb lett volna... de mindegy. Az x-elgetős tesztlapot gyorsan ki lehet javítani egy megfelelően lyukasztott lappal.

magyar bucó 2010.12.03. 20:53:15

Marcellusca:
Nem, a siket az a fajd.
Aki nem hall, az süket. Aki nem lát, az meg vak. Így van ez, mióta a magyar nyelv létezik.

HellsAngel 2010.12.03. 21:08:40

Egyébként én el tudnám képzelni, hogy süketeket is lehetne nyelvvizsgáztatni, bár kissé bonyolultabb.

Ha pl. angolul nyelvvizsgázik, akkor be kell hívni két angolt, akik el tudnak játszani valamit, közben nézheti a szájukat, aztán erről egy tesztet kell kitölteni.

Mondjuk nem irigyelném ez esetben sem a süketeket, mivel egy ilyen középfokú vizsga letételéhez felsőfokú szövegértési (és szájról olvasási) kompetenciára volna szükség.

is 2010.12.03. 21:12:13

@magyar bucó: ezt nem kellett volna, mert Dan Quayle-ig jutottal le. SIKETEK ES NAGYOTTHALLOK, keressel ra batran az interneten.

@poszt: most en tudom rosszul, hogy lehet reszvizsgat is tenni, olvasas, iras, beszed, hallas reszekbol? vagy ez ma mar nincs? vagy sose volt? azt nem tamogatnam, hogy az allam kiadjon egy teljeskoru bizonyitvanyt, mert akkor legkozelebb johet a jogositvany a vakoknak. viszont egy reszvizsga-bizonyitvanyt a masik harom teruletrol, azt igen.

kvadrillio 2010.12.03. 21:15:40

@Sörömpőőr: ..nu, a Hoffmann Rózsika jobb lenne, ha elmenne árvalányhajat fonni....államtitkárság helyett...........

és most nagyon visszafogom magam.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2010.12.03. 21:18:08

Hülye kis csírák, örüljetek, hogy hallotok...Szövegértés meg minimum egyesalá!
Hallásprobléma jelenthet kis, közép - és nagyfokú halláskásosodást is, vagyis az illető nem feltétlen siket, ergo tud és képes nyelvet tanulni, de például sérült lehet a térhallása, ami mondjuk egy ilyen faszántos visszhangzós teremben, eleve rossz minőségű hag esetén esélytelenné teszi a hallás utáni értést, de gondot okozhat maga az elektronikus hang is, ami egy halláskárosodottnak sokszor nem más, mint értelmezhetetlen zaj.
Szóval ha ki szeretném magam fejezni mindössze egyetlen szép magyar mondattal, akkor kedves simán-beugatok-az-összes-fogyi-süketnek-hogy mér-nem-dobták -le -a-tajgetoszról-az -összeset hozzászólók elmentek ti a picsába a román kamionsorra kurvaokosnak, és a té minisztériumnak is hasonló jókat kívánok, mondjuk a böffentők után most már nem nagyon csodálkozom, hogy a szellemi kapacitás ott se éri el az ingerküszöböm tudattalan legalját se.

Zerókám, az uccsó mondatod nem jött át, konzultálsz te eleget a Barnával?!

aritus 2010.12.03. 21:28:54

@LadyCarambole: én is valami hasonlót mondtam volna. Ahogy olvastam a hozzászólások zömét, egyre ment fel bennem a pumpa.

Diké. · http://harykozig.blog.hu 2010.12.03. 21:34:34

@morden2:
Ilyen élményem nekem is volt: Elromlott a hangszóró, mire a titkárnő megvonta a vállát, mondván "hát ha nem szól, akkor nem szól." Ezután a magnó saját hangszóróján hallgattuk a szöveget, és kárpótlásul felhangosították. Kicsit se volt torz. A mellettünk lévő termekben is vizsgáztak, az egyikben előttünk jártak, a másikban utánunk. Persze áthallatszott, de nem annyira, hogy érteni lehessen. :D
Azért huszonegynéhány ezer forintért elvárható lenne, hogy normális körülményeket biztosítsanak a vizsgaközpontok.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.12.03. 21:34:51

@zero:
"Sorban megbuknak a nyelvvizsgán a siketek, mivel nem nagyon sikerül nekik a magnóhallgatás, azaz a hallás utáni szövegértés..."

grat a mondatéé

2010.12.03. 21:46:30

@kvadrillio: Le van maradva egy brossúrával. Most nemzeti kormány van, nem kell a rohadt külföldiek rohadt seggibe bújni. Ha akarnak tőlünk valamit, majd lesznek szívesek megtanulni magyarul, vagy fogadnak egy tolmácsot. Ha én megyek el Londonba vagy Moszkvába, nekem se fog ott senki magyarul beszélni, akkor nekem miért kellene? Vagy a fiaimnak miért kellene? De üsse kavics, még egy angol alapfokot tanítsanak meg, az végülis egész hasznos dolog, de a többi hülyeség csak színtiszta emberkínzás!

M. Péter 2010.12.03. 21:55:09

@Turanga Leela: A jelbeszed messze nem egyseges, meg az egyebkent azonos nyelvet beszelo orszagokban is kulonbozo szokott lenni, pl. a brit es az amerikai jelbeszed egeszen mas.

aritus 2010.12.03. 22:12:24

Zero, külön köszönet ezért a posztért. Eddig sose gondoltam bele, hogy egy siket hogyan tud nyelvvizsgázni, sőt, hogy egy siket nyelvvizsgázni szeretne. Pedig miért is ne? Olvasni, írni, beszélni tud, nyilván meg tud tanulni más nyelvet/eket is, szemben Sörömpöőrrel, aki még büszke is arra, hogy mi a fasznak tanulni más nyelvet.
Nekem szerencsém van, középosztálybeli (?) értelmiségi vagyok, a gyerekeim egészségesek, direkte a tanárok kedvencei (helyzetük miánt, mert az iskolában már sokat nem kellett tanulniuk, otthon megtanulták ami az iskolában kell). De ahogy olvastam azokat a hozzászólásokat, amelyek kioktatták a fogyatékosokat, vagy szerencsétlenebb helyzetben lévőket, csak arra tudtam gondolni, milyen lehet annak ezeket a pökhendi kommenteket olvasni, aki pl siket, vagy a gyereke siket. Vagy diszakármi. És rendesen kiborultam.

morden2 2010.12.03. 22:21:22

@aritus: Én mindig úgy képzelem, hogy hatalmasan felül vannak reprezentálva az ilyen bunkók a cseten ( akik a fogyatékosokat csesztetik) és ha itt vannak 10en akkor a valóságban összesen lehetnek 100an , én ezzel nyugtatom magam.

Gonoszfóka 2010.12.03. 22:28:19

@csi szi: Hallássérültként van középfokúm angolból...nem kaptam felmentést egyik részéből sem, igaz nem is kértem. Használom is a nyelvet, amennyire engedik a lehetőségeim. Készülékkel meg jól elvagyok, mind a munkában, mind azon kívül.

indapass90210 2010.12.03. 22:32:31

Követelem, hogy képezzenek ki vak pilótákat a MALÉV gépekre!

aritus 2010.12.03. 22:36:59

@morden2: Amíg élünk, addig remélünk

kicsibuta 2010.12.03. 22:55:35

@neccharisnyás útonálló: A vak választópolgár bemegy a szavazóhelyiségbe, közli, hogy ő vak, mire odapattan hozzá egy jobboldali párt és egy baloldali párt által delegált bizottsági tag, bekísérik a szavazófülkébe, ott elsuttogja nekik, hogy melyik pártra, személyre stb. szeretne szavazni, az egyik bizottsági tag ikszel, a másik ellenőrzi, hogy a társa valóban oda tette-e az ikszet, ahová a vak választópolgár kérte. Abszolút bevett gyakorlat. (Írástudatlanoknál dettó.)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.03. 23:10:07

Azé' ezt se az eszéért fogják ellopni!

Bemegy a süket TÖBBSZÖR egy olyan helyre, ahol HALLÁS utáni szövegértést kérnek számon...

Kniight 2010.12.03. 23:11:22

@ColT: Fel vannak ment@Sörömpőőr: Azért Szendrő Szabolccsal óvatosan. Abban az emberben több kitartás és szerénység van mint 100 tetszőleges nagyszájú kommentelőben, és olyan teljesítményt tett le az asztalra amit nagyon kevesen - sérülésmentesen.
Ezen kívül soha nem kért kivételezést, nem kért liftet a Himalájába és nem is cipeltette fel magát.

Sieg 2010.12.03. 23:19:15

Ha jól értem, a "megoldás" az lenne, hogy tekintsük úgy, hogy a süketek átmentek a szóbeli vizsgán is, akárhogyan is teljesítenek.

Ez marhaság, a szokásos pátoszos álhumanizmus, amitől az emberek úgy érzik, glória került a fejük fölé. Azt kérded, kinek rossz az, ha behazudjuk, hogy átmentek a szóbeli vizsgán. Én inkább azt kérdem, hogy kinek jó. Ha én süket lennék, az esne rosszul, hogy a mellé, hogy nyilvánvalóan szánakoznak rajtam (ezt a fogyatékosok nagyon nem szeretik) és veregetik a vállamat, még hülyének is néznek, hogy teljesen érdemtelenül megkapom a szóbeli vizsgát.

A fogyatékos embereken nem úgy kell segíteni, hogy félrenézünk és hazudozunk, hanem úgy, hogy segítünk nekik a fogyatékkal élni. Itt például a nem álmegoldás az lehetne, ha a süketeknek nem kellene a diplomához (szóbeli) nyelvvizsga.

gidabiga 2010.12.03. 23:24:12

@is:

lehet, A típusú nyelvvizsgát tenni, az a szóbeli, ott van a szövegértés magnóról, a B típusú az írásbeli, a C pedig a kettő együtt.
diplomát csak az kaphat, akinek C típusú nyelvvizsgája van.
@LadyCarambole:
@aritus:
egyetértek.

egyébként bármelyik disz-es gyerek vagy felnőtt rendelkezhet különleges képességekkel.
van olyan ismerősöm, akinek a gyereke diszlexiás és diszgráfiás, de az agya, mint a szivacs és a megye legjobb, az országban is jó helyen álló gimnáziumában kitűnő tanuló.
igaz, édesanyja segítsége kell a tanuláshoz.
kár lenne az ilyen tehetséggel megáldott embereket futószalag mellé állítani, nem is értem azokat a hozzászólókat, akik alkalmatlannak tartják őket arra, hogy diplomát szerezzenek.
nagy része nem buta, csak vagy nem fedezik fel ezt a rendellenességet náluk és butává teszik, vagy nem foglalkoznak velük otthon és butának látszanak.

gidabiga 2010.12.03. 23:27:45

@Sieg:

de esetleg kellene egy nehezített írásbeli.
a siketek beszélgetni sem fognak senkivel, ők jelelnek.
de gondolom, arra nincs kapacitás és tapasztalat sem, hogy úgy nyelvvizsgázzanak.
de itt nem csak a siketekről volt szó, hanem a halláskárosultak azon csoportjáról is, akik hallanak, de nehezen és nem biztos, hogy olyan szalagról kéne lejátszani a szöveget, amit egy egészséges fülű is nehezen ért, mert rossz minőségű.

theo 2010.12.03. 23:34:54

@kolbászoszsömle: De téged se az eszed miatt fognak tenyészteni :) Halláskárosult=/= süket.
@Sieg: Részemről elfogadtható pozitiv diszkrimináció lenne, ha halláskárosultak esetében (ha ez megoldható) lenne speciális segitséggel tehetnék le a szóbelit (nem halja a géphangot - valaki felolvassa neki) ha pedig 100%os süketről beszélünk, akkor esetleges módoitott szóbeli ahol teszem azt hallás utáni szövegértés nincs, csak beszélni kell.
Elég hendikeppel indulnak ahoz, hogy ez beleférjen.

Sieg 2010.12.03. 23:39:13

Az olyanok esete más, akik csak rosszul hallanak, de megfelelő segítséggel képesek lennének beszédértésre.

De a poszt többször is a siketekről beszél.

Flúgatlan 2010.12.03. 23:48:13

Nem vagyok képes az összes kommentet elolvasni, lehet, hogy ismétlek, de:

Adott egy nyelvvizsga fajta, ahol tudott, hogy magnóról kell szöveget érteni. Mindenki tudja, hogy ez van. Aki erre nem képes, az ne menjen el erre.

Helyette persze kérheti, hogy legyen egy speciális vizsga, mely mondjuk a beszélgetős részt személyes kontaktussal, szájról olvasást lehetővé téve történik meg. De ez már egy másik vizsgafajta. Azt támogatnám, hogy legyen ilyen, azaz egy új kategória szülessék, melyben nincs bent a csak hallás utáni értés.

Azt követelni, hogy azért, mert ő siket, kapjon olyanról papírt, amit tudottan nem képes teljesíteni: értelmetlen dolog, a jogok és szabadság gondolatának teljes félreértése.

Legközelebb a vak szabadságjog-harcosok akarnak sebésznek menni? A hormonzavaros túlsúlyosak manökennek?

A papírok tükrözzék a valódi tudást. Ha kap egy siket papírt a szóbeli nyelvvizsgáról, a munkaadója azt hiheti, hogy telefonon is tud ügyféllel beszélni, mert a szóbeli nyelvvizsga része a csak hallás alapján vett szövegértés és erről van papírja.

Ha a diplomához kell neki a papír, akkor meg valódi siketség alapján kaphat a szóbeli vizsga alól mentesítést, és megkaphatja a diplomáját. De ne kapjon olyanról papírt, amit nem teljesít.

A magnót felhangosító vizsgáztatón meg nem kell látatlanban gúnyolódni. Vannak erős nagyothallók, akiknek papírjuk van a halláskárosodásról, de az erős hangokat azért értik. Önhatalmúlag a vizsgán meg hogy léphetne ki a megadott keretekből? Persze, vannak bunkó vizsgáztatók is, de a leírtakból nem derül ki, hogy tényleg erről volt-e szó.

Gonoszfóka 2010.12.03. 23:55:12

@Humbino: Lobogtathatja mindenki a nyelvvizsga bizonyítványt, pacikukit se ér...állásinterjún leülnek veled beszélgetni, 5 perc alatt minden kiderül.

Amúgy én se csináltam volna meg, ha nem kellett volna a diplomához...annak utána se néztem, hogy az egyetemtől kaphatok-e felmentést. Nem akartam...és igazam lett.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.03. 23:58:35

@zero:
"Nem lenne egyszerűbb megtiltani a siketeknek, hogy nyelvvizsgázhassanak?"

ha jól olvasom a kommenteket (nem olvastam el mindet minden szaváig, csak átfutottam) jelentős számban kifogásolják ezt a mondatot, és csupán egyet láttam azt is kérdés formájában, aki úgy értelmezte mint én.

most már kíváncsi vagyok rá, én vagyok a hülye és csak nekem tűnt egyértelműnek, hogy a siketek pártján állsz, és ez a mondat, az abszurd állami és oktatói/vizsgáztatói hozzáállás elkeseredett kigúnyolása, nem pedig egy megvalósításra vágyó kérdés, ahogyan itt jelentős számú kommentelő gondolta?

nyilatkozz már meg nekem majd ha erre jársz, milyen szándék vezette ezt a mondatot, mert nagyon zavar, hogy nem tudom eldönteni én vagyok a hülye vagy a többi :)

gidabiga 2010.12.04. 00:02:03

@Conv:

szerintem irónia, csak lemaradt a szmájli :)
a poszt többi része nem azt sugallja, hogy Zero ezt komolyan gondolta.

@Gonoszfóka:

én meg az ellenkezőjét tapasztalom, errefelé papírt kérnek, azt meg sem nézik, mennyire beszélem a nyelvet.
gondolom, aki alkalmazottat keres, nem beszéli :)

M. Péter 2010.12.04. 00:13:31

@theo: A felveteleken szandekosan van hatterzaj, vagy tobben egyszerre beszelnek, egymas szavaba vagnak, hogy eletszerubb legyen, es ne csak azt merje a vizsga, hogy idealis korulmenyek kozott tokeletesen kiejtett szoveget mennyire erti a vizsgazo. Ezt nem helyettesiti a szoveg felolvasasa. Egy objektiv megoldas az lenne, hogy az anyanyelvi szovegertesnek bizonyos szazalekat kellene teljesiteni.

ave 2010.12.04. 00:35:48

Szerintem hallasserulteknek meg lehetne adni a lehetoseget, hogy a szovegertest szajrol olvasassal egyutt probalhassak. Magyarul nekik nem magnorol kellene megerteni a szoveget, hanem eloben.

TH 2010.12.04. 00:47:43

@Gonoszfóka: A gyengébb felfogó képességű kommentelőtársak kedvéért, te, mint érintett, el tudod számukra érthetően magyarázni, hogy egy hallássérült embernek is
a) szüksége lehet C típusú nyelvvizsgára
b) képes lehet idegen nyelven IS kommunikálni.
Neked talán jobban elhiszik, mint ha én kezdem magyarázni. ;-)

Flúgatlan 2010.12.04. 01:31:28

@ave: "a szovegertest szajrol olvasassal egyutt probalhassak. Magyarul nekik nem magnorol kellene megerteni a szovegest, hanem eloben. "

De akkor már másról szólna a papír. Egy papír megléte mindenkinél jelentse ugyanazt. A csak hallott szöveg értése is fontos: telefon, nézem-amit-csinálok-de-közben-figyelek-valakire szituáció, ... Ha a mostani nyelvvizsga meghatározása tartalmazza a csak hallás utáni szövegértést, akkor e papírt csak magnós résszel lehessen kiadni. Különben: "Neked is van szóbelid? De magnós vagy csak élőszavas?" Csak zavar lenne ebből.

Legyen egy új típusú vizsga, és a papír alapján lehessen tudni, hogy akinek ez van, az valamilyen szinten beszél/beszélget/zajos szöveget ért, ... ne utána kelljen kérdezgetni, hogy "OK, papírod van, de mi van mögötte?"

bagaela · http://kremmarka.blog.hu/ 2010.12.04. 03:42:17

Azt a tényt mindenki elfelejti, hogy a nyelvvizsgáknál a magnóhallgatás az IRÁSBELI vizsga része?

@kvadrillio: ha beleszámolod, hogy magyaróra is van a gimikben, akkormár nemis olyan meglepő. Merthogy ezis nyelv, ugye, az angolok angolt, mimeg magyart tanultunk. A 3 nyelv egyáltalán nem kivitelzhetetlen, nekem a gimnázium végére egy felsö és egy középfoku vizsgát sikerült letennem 2 különbözö idegen nyelvböl, mégse döglöttem bele. Persze nem csak a gimnáziumi keretek között tanultam, de ott is. Nyelvet beszélni jó. Tanulni meg vizsgázni belöle már nemannyira. Nem a 3 nyelvvel van a baj mostanság. Az oktatással inkább.
(és ha véletlen az jutna eszedbe hogy de nagyra vagyok, még magyarul sem tudok irni normálisan akkor nem, nem érdekel a dolog mert nem az a mondanivalom lényege)

@Flúgatlan: ezt komolyan mondod, hogy szerinted a nyelvvizsga tükrözi a tudást? Nyugtass meg, van nyelvvizsgád, és semmit sem felejtettél, nem lett passziv a nyelvtudásod, és minden nap pontosan azt a szokincset és nyelvtant használod, amit a nyelvvizsgáig megtanultál. Mert erre más mentség nincs.
A nyelvvizsga egy papir, olyan mint az autovezetésben a forgalmi vizsga, rákészülsz, begyakorolsz, hozzászoksz a témákhoz, megnézed milyen nyelvtani dolgok kellenek. Aztán az életben pedig maradnak a fontos dolgok, és mások passziválodik (ha nem használod) de emellett uj dogokat is tanulhatsz hozzá (pl. mi az a nyelvtan amit csak a (rigoutcai) nyelvvizsgán és 18.századi irodalomban használnak...) és hozzátanulod amit VALOBAN használnak.
Az hogy valaki egy nyamvadt magnos szövegböl tud-e csinálni pár pontot, nem feltétlen tükrözi a tényleges szövegértését. Nembeszélve az aliggagyog-de-jo-témát-kapott mázlikrol és a bármit-elmond-bárkinek-de-leblokkolt-a-vizsgadrukktol bukásokrol.

Miért ne lehetne siketnek nyelvvizsgája? Lehet h kell a diplomához. Mondjuk mi van ha fejlesztöpedagogus ésmég phdzik is. Ilyenkor az egyetem eltekinthet a szobeli vizsga szükségességétöl, de ha egyszer a magnohallgatás az írásbeli(!!!) vizsga része? Szájrol olvasva simán menne.

(az érettségin is lehet pl. diszgráfiásoknak (=nem tud számolni) szoban matekból érettségizni. nem olyan nehéz dolgok ezek.)

Alensha 2010.12.04. 04:09:49

bírom, hogy amikor valaki ironizál, mindig vannak, akik komolyan veszik, akkor is, ha előtte egy több bekezdéses szöveg mond ellen neki... (lásd utolsó mondat)

Ironfist 2010.12.04. 08:18:46

"Nem lenne egyszerűbb megtiltani a siketeknek, hogy nyelvvizsgázhassanak?"

A blogok, ahol véleményt mondanak, zavarják a nemzeti együttműködés rendszerét. Nem lenne egyszerűbb megtiltani a blogoknak, hogy működjenek? Sőt, nem lenne egyszerűbb megtiltani az embereknek, hogy véleményt mondjanak?

Hát kurvára nem lenne egyszerűbb megtiltani a siketeknek. Milyen alapon? Azért, mert nem hall, már nem tanulhatna nyelveket? Arról nem is beszélve, hogy a mutogatós-hadonászós beszédükből szintén lehet nyelvvizsgázni - tiltsuk be azt is?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.04. 08:26:06

@theo: ez szemantika, az viszont, hogy ő többször! elment oda, ahol esélye sem volt, az tény.

@bagaela: a diszgráfiás írni nem tud, amelyik számolni nem tud, az a diszkalkulus. Aki meg hibásan használja az idegen szavakat, az meg műveletlen.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.04. 08:28:35

@Ironfist: Szerintem azoknak kellene megtiltani a kommentelést, akik nem képesek felfogni az iróniát, ha nincs mögötte szmájli.

Бабаяга 2010.12.04. 08:53:13

Egyik családtagom még az előző rendszerben szerezte a műszaki diplomáját. Az egyik füléből már akkor is hiányoztak a hallócsontok, így már akkor is süket volt félig. Akkoriban csak orosz záróvizsga kellett, ami egy szakcikk fordításból állt. Szeretné upgrade-lni a diplomáját, ehhez pedig kellene egy újabb nyelvvizsga. Hiába ír, olvas és társalog angolul, a magnós feladat miatt neki sincs esélye a c-típusú középre, mivel azóta a másik füle is romlott.
Szerintem ez a nyelvvizsga alapvetően marhaság. A középfok, de még a felsőfok se garancia arra, hogy az adott szakterület szakmai szövegeiből akár egy kukkot is értsen valaki. A hallgatóim közül soknak van nyelvvizsgája, de ha felajánlok a szakdolgozathoz egy idegennyelvű cikket, akkor elhajtanak, hogy annyira ők nem ismerik az adott nyelvet. Én pedig nulla angol tanulással olvasom őket, és értem, hogy miről szól. (Azért, ha rászánnám magam az angol lenne az ötödik tanult nyelvem.)

Ladyb 2010.12.04. 09:40:00

@morden2: a TOEFL nyelvvizsga ilyen, honosítható is.
Igaz, a technikát meg kell fizetni, drágább, mint a magyar nyelvvizsgák, viszont a világon mindenhol elfogadják és ha oda fizetsz, nem az államot hizlalod.

A következők miatt:

A magyar nyelvvizsgák anyagi vonzatáról egy kis inside infó: a nyelvvizsgaközpontok a nyelvvizsgahelyeknek (tehát ahol a zemberek vizsgáznak) átlagban 4 000, azaz négyezer forint jutalékot fizetnek vizsgázóként.

Ebből a pénzből kell a nyelvvizsgahelynek fizetni a termet, a teremfelügyelőt, a vizsgaanyagok szállítását, egyéb felmerülő ktsg-ket. Jó, ha adózás előtt marad vizsgázóként 1500-2000 Ft profit. Ha meg azt is számoljuk, hogy a nyelvvizsgahelynek fizetik be a zemberek a 25 000-Ft, ebből 21 000 Ft-ot továbbutal a nyelvvizsgaközpontnak, viszont a 25 000 Ft a nyelvvizsgahely éves forgalmát, azaz az iparűzési adóját növeli, nos, akkor könnyen lehet, még kevesebb a profit. A matematika mai állása szerint nem ez az évszázad biznisze.

A legtöbbet a nyelvvizsgákon, hozzáteszem: a legkevesebb munkával, az állami háttérintézmény, a NYAK (Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ) keresi. Minden egyes nyelvvizsgázó után fix jutalékot kell neki átutalniuk a nyelvvizsgaközpontoknak, plusz minden nyelvvizsga akkreditálása milliókba kerül. Lenne egy tippem, hogy a nyelvvizsgaközpontok más címen is fizetnek a NYAK-nak.
A zembereknek a nyelvvizsga is az adó egyik formája, hiszen a zemberek pénzéből egy állami hivatal él.
A legtöbbet, a legkevesebb munkával, a nyelvvizsgáknál is az állam kaszálja, mint mindig.

Rókakígyó 2010.12.04. 09:46:05

Ha nyavalyognak a gyp-sek, akkor jogaikat mindenképpen korlátozni kell, mert kishazánk a fejlődésben élen jár. Ezt a kritikai észrevételek alacsony szintje miatt lehet tudni. Pl. Az AB sem kifogásolja a törvényeket stb stb.

privateer 2010.12.04. 10:15:22

Nem megtiltani kell a nyelvvizsgáztatást a siketeknek, hanem felmentést kérni a beszédértéses részből. Simán megadják. Egyébként meg jó lenne ha nem fújtatnátok a siketek ellen. Sajnos ők is, meg mi is nagyotthallók komoly hátrányban vagyunk. Én speciel örülök hogy van egy jó munkám jelenleg, és az nem a TESCO-s meló. Nem kefegyáras stb. Pedig megjegyzem, hogy egy fogyatékos néha igenis sokkal jobban elvégzi a munkáját. Ugyanakkor én egyenesen felháborítónak tartom azt, hogy egy fogyatékost csak 4, vagy uram bocsá 6 órában akarják alkalmazni.

Nem egy siket ember különbül ír, és olvas pl angolul, mint jól halló társaink.

Úgyhogy kérek szépen mindenkit, aki lenézi a sérült ember társait, szálljon már le egy kicsit, és gondolkodjon el. Fogyatékos emberek 10-15%-ának van csak rendes munkája, többiek periférián vannak. EU nyugati részén, 30-45%-os az arány. Emiatt is kaptunk már negatív minősítést. Persze azzal én se értek egyet, hogy mindent akadálymentesíteni kell. Itt olyan helyekre gondolok, ahol tuti hogy nem fog mozgássérült megfordulni. mert van ilyen is.

Gonoszfóka 2010.12.04. 10:16:34

@TH: Na igen :-) Amúgy a munkámban nem kell olyan hajdegyakran használnom a nyelvet, legalábbis élőszóban (nem a "hiányosságom" miatt). Viszont szakmai anyagot gyakran fordítok, vagy csak a magam szórakoztatására is. Angol honlapokat is rendszeresen nézek, kb. mindenféle témában. Vagy legutóbb dolgozatírásban segítettem, és a téma spéci volta miatt magyarul kevés cuccot sikerült fellelnem, így maradtak az angol források.

Amit sajnálok, az az, hogy a németet már elfelejtettem, pedig még cirka 10 éve az is ment. Ha tehetném, újrakezdeném...de mivel erre egyrészt nincs külső kényszer, mármint a munkám során, másrészt pénzem se nagyon van tanárra / tanfolyamra, így nem...

Gonoszfóka 2010.12.04. 10:23:24

@privateer: "Pedig megjegyzem, hogy egy fogyatékos néha igenis sokkal jobban elvégzi a munkáját." ---> a saját példámból kiindulva, már csak a másoknak és magamnak való bizonyítási vágy miatt is próbálom odapakolni magam.

"Fogyatékos emberek 10-15%-ának van csak rendes munkája, többiek periférián vannak. EU nyugati részén, 30-45%-os az arány." ---> a főnökömet szerencsére ez nem érdekelte, amikor felvett. Azt nézte, amit tudok...és szerintem nem csinált olyan rossz vásárt velem :-) Mozgássérültként viszont nálunk nehezebb lenne, igaz, a cég olyan szempontból akadálymentes, hogy nem többszintes épületeink vannak, és gyakorlatilag sehol nincs küszöb. Tehát kerekesszékkel aki ahová akarna, oda el tudna jutni, bár vannak nyilván olyan gépeink (sőt, a nagy többségük ilyen), amin mozgáskorlátozott nem nagyon dolgozhatna, mert veszélyes lenne. Viszont irodai munkán minden további nélkül igen, ugyanúgy ellátná a feladatát, mint bárki más.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.12.04. 10:50:57

@aritus:

Sok bunkó van, aki névtelenül marha nagy legény....

IronLowrider 2010.12.04. 11:11:20

süket mn 1. Aki nem hall. 2. más szavára szándékosan nem hallgató. 3. (biz pejor) Ami hangot nem ad.
süketség fn 1. Hallás teljes hiánya. 2. Annak tulajdonsága, aki, ami süket. 3. (ritk vál) Ostobaság.
siket: lásd süket.

(Értelmező, 1972)

Rocko- 2010.12.04. 11:39:12

félreértés ne essék: nem azon a párton vagyok, hogy a nem teljesen ép embereket tapossák el.
DE! a vizsga egy készséget vizsgál. ha valaki nem tudja ezt teljesíteni, mert nem tanulta meg, az rendben van, ha pedig fizikailag nem képes rá, akkor az probléma? hol van itt az egyenlő bánásmód? ha nem tudja letenni a vizsgát, mert nem hallja a szöveget, akkor ne tegye. elnézést, de egy sükettel se fognak angolul jelbeszélni külföldön, csak azért mert süket. nem fogják külön bánásmódban részesíteni.
elnézést, de ezzel pont a vizsga értelmét kérdőjelezzük meg, ha alkalmatlan embereket is átengedünk.

ballus 2010.12.04. 11:41:51

Javaslat a siket / nagyot halló vizsgázni szándékozóknak: szerezzék meg a papírt az emelt szintű érettségivel. (Ott maximálisan figyelembe veszik a fogyatékait, ha orvosi igazolást visz + az az egy vizsgafajta az, amelynél nincs (még) 40%-os szabály.

Egyébként aki nem érti meg mi a különbség a botláb / balett és a siket / nyelvvizsga között, az nem igazán rendelkezik empatikus készségekkel.
Pl. attól, hogy valaki siket, még lehet belőle mérnök. De a nyelvvizsga kötelező a diplomához, a balett meg nem.

theo 2010.12.04. 11:42:10

@kolbászoszsömle: nem a szemantikai különbségre gondoltam, hanem arra, hogy nem biztos, hogy 100%os hallássérült, hanem lehet csak bizonyos speciális esetekben hall rosszul. Én bízok benne, hogy a másodikról van szó :)

gidabiga 2010.12.04. 12:20:52

@laspalmas:

én csak lestem, ekkora intoleranciára itt nem számítottam.
nagy csalódás volt sok komment és kommentelő.

pimpalini 2010.12.04. 13:50:35

Ne haragudjon senki, s legfőképp ne is sértődjön meg, de ez annyira abszurd, mintha egy L'art pour l'art jelenetből lépett volna ki...:D

Bocsánatot kérek, de csuklottam a nevetéstől, miután jól kidühöngtem magam az emberi hülyeség egyik újabb mérföldköve miatt...:D:D:D:D:D:D:D:D:D

pimpalini 2010.12.04. 13:55:28

A szofisztikált jelzők kapcsán egy idézet egy filmből:

- (gyerek) Anya! A bácsi...
- (anya halkan) Igen kisfiam, a bácsi csökkentlátó.
- (a bácsi) Az hagyján, de még teljesen vak is!

Aki megfejti melyik film, kap egy pirospontot.:)

pimpalini 2010.12.04. 14:09:43

@kvadrillio:

A baj itt az, hogy megint ökröt mentek fejni tehén helyett. Itt nem arra lenne szükség, hogy 3-4 nyelvbe kóstoljanak bele érettségiig. Hanem egyszerűen az, hogy ne érettségizhessen le senki nyelvvizsga nélkül. Pont. Mert a középsuliba még kötelező bejárni, a gyereknek sokszor még dolgoznia sem kell, tehát van ideje és lehetősége nyelvet tanulni. Ebből következik, hogyha a nyakára tesszük a kötelet, vagyis ott a kényszer, hogy nem végezhet - vagyis megbukik - ha nem csinál meg egy nyelvvizsgát a 4 év alatt, akkor meg fogja csinálni, ha esik, ha fúj. S akkor nem az egyetemen lesz probléma abból, hogy nyelvvizsga hiányában nem tud időben végezni.

De tovább megyek. Én már az általános iskola végére kötelezővé tenném az angolt, mivel köztudott, hogy manapság már a takarítónőknek sem árt. Ráadásul gyermekkorban sokkal fogékonyabb az agy az ilyesmire, tehát könnyebben tanulható és jobban bevésődik, mint mondjuk 28-47 évesen. Aztán jöhet a középsuli, ahol meg érettségiig még egy nyelv középfokú szintű - és vizsgával bizonyított - elsajátítása lenne a minimum. S nem az, hogy tanuljon valaki a középsulis tananyag mellett és rovására 3-4 nyelvet EGYSZERRE, mert ebből káosz lesz és nem eredmény. Dehát az oktatásról Klebelsberg Kúnó óta nagy százalékban döntenek a hülyék, vagy a gyerekes gondolkodásúvá vált, tanítani nem tudó, max. politizálásra alkalmas pedagógusok.

pimpalini 2010.12.04. 14:16:05

@kvadrillio:

A közhasznú 60 óra meg csacskaság. Mert az okés, hogy tanuljanak toleranciát, empátiát. Ez természetes. Mondjuk nyáron egy tábor keretében rendben is van. De ahogy én el tudom képzelni, nem így lesz, hanem majd valamikor 7-8. óra után, vagy hétvégén...

guma 2010.12.04. 14:28:20

@pimpalini: teljes mértékben igazad van!

Ma már középiskolai bizonyítványt bűn nyelvvizsga nélkül kiadni! És általánosban ezt illene megalapozni...

gidabiga 2010.12.04. 16:44:44

@pimpalini:

tudod te, hogy milyen a nyelvoktatás kis hazánk iskoláiban?
semmire sem megy a gyerek még heti ötszöri nyelvórával sem, ha nem jár különórákra.
és ki az, aki ki tudja fizetni a heti közel 10ezer forintot?

először a tanárokat kéne megtanítani tanítani.
két iskoláskorú gyerekem van, tudom, mit beszélek.
és igen, át lehetne íratni másik iskolába, ha vidéken lenne választék és ha van is, esetleg jobb is.

egyébként igazad van, de szerintem nem működik.
én örülnék, ha egy idegen nyelvet tanítanának nekik, de azt tisztességesen.
hármat sosem fognak megtanulni.
( tisztelet a kivételnek )

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2010.12.04. 16:44:51

@Seduxen: Én meg a bitang sok érdekvédelmi egyesületnek meg alapítványos léhűtőnek. Évek óta nem kevesen élnek meg tolerantista szájtépésből, régen rendezniük kellett volna ezt a kérdést. Meg azért nehezen hiszem, hogy nem lehet a nyelvvizsgáztatókkal megértetni, hogy a süket az azt jelenti, hogy nem hall. Meg ha diplomát szereznek süketek, akkor nyelvvizsgát is azért...

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2010.12.04. 16:50:45

@Sörömpőőr: Jó sok éve, amikor ennyire azért még nem tombolt a tolerantizmus, hallottam, hogy vak gimnazisták kibulizták, hogy felmentést kapjanak matekból. Akkor még ezen a vak közösség is felháborodott, ki tudja, ma milyen a hozzáállás, lehet, megihletik a többieket is.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2010.12.04. 17:08:58

@Marcellusca: Attól tartok, rosszul tudod: a süket és a siket egyazon szó két alakja. Ne a nyelvet változtassuk mr meg erőszakkal pr hivatásos érzékenykedő miatt. Régen a vakok még sérelmezték, ha valaki finomkodva világtalannak nevezte őket, mert a világtalan olyan vak, akit a vaksága elzár a világtól, a teljes élettől. Pár éve már hallottam vak hülyegyereket egy rádióműsorban olyat szólni, hogy hát igen, a vak kissé durva szó, a világtalan udvariasabb.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2010.12.04. 17:16:59

@laspalmas: Átkozódni ronda dolog, laspalmas. Az pedig hülyeség, hogy vagy intézetbe dugod a fogyatékosokat, vagy szóbelire küldöd a süketeket és jogosítványt csináltatsz a vakokkal.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2010.12.04. 17:27:08

@neccharisnyás útonálló: A vakra a vak a szép szó és egy látó segítségével szavaznak is.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2010.12.04. 17:39:33

@LadyCarambole: Cirmi, a posztban egyértelműen siketekről volt szó. Tényleg baj van a szövegértéssel, kérj felmentést írásbeli alól. =)

gidabiga 2010.12.04. 18:25:04

@Humbino:

de itt nem külföld van és ez a papírok és a bürokrácia országa :)
itt mindent papírral kell igazolni és senkit nem érdekel, hogy mi van mögötte.

nálunk középiskolában az első mondat, amit megtanítottak oroszul, hogy kérek egy pohár vizet, mert ugye 8 évig kellett tanulni, de pohár vizet senki sem tudott kérni.
így van ez valahogy most is.
tanulják a gyerekek a kifejezéseket, ami nem rossz, de hogy azt át lehet ültetni mondatokba, vagy ne adj isten ugyanazt a nyelvtani fordulatot más szavakkal is lehet alkalmazni, azt nem tanítják meg nekik. :(

Egyéves Önkéntes 2010.12.05. 08:56:41

@gidabiga: általában erre azok hivatkoznak, akik képtelenek megtanulni a nyelvet vagy bármit.
ilyenkor jön, hogy szar az oktatás, hülye a tanár, és a többi, és a többi.

gidabiga 2010.12.05. 12:29:55

@EÖ:

tévedés.
én könnyen tanulok nyelvet, jó tanárom is volt, így tudom, milyennek kéne lenni a nyelvtanításnak.
a középiskolás gyerekem nyelvtanára rendben van, de rengeteget kínlódtunk általános iskolában, mert ott nem volt jó.
a kisebbikkel most küzdünk, de majd legyőzzük.
és mindkettő könnyen tanul amúgy.

pimpalini 2010.12.05. 13:48:49

@gidabiga:

Nehézség mindig van. Ha Rommel is csak annyit mondott volna annak idején, hogy dehát a katonáknak nincs kalapjuk, napszemüvegük, meg éhesek és koszosak, el sem kezdődött volna az afrikai hadjárat...

Egyébként meg tudom, hogy ez van, ez sajnos egy másik téma, de ha már előkerült, akkor néhány szóban erről is.
1. A tanárok baromi kevés pénzt keresnek (hivatalosan).
2. A nyelvre szükség van, tehát aki nyelvet tanít, csak a különórákból képes megélni.
3. Akinek egy kis üzleti érzéke van és jó, az annyit tesz, hogy az iskolában teljesíti a minimumot, majd aki többet akar, azt korrepetálja óránként 1200-3000 forintért.
4. Aki meg nem tudja annyira, nem képes máshogy, csak a könyvből megtanítani, marad az iskolában.
5. Rosszak a könyvek, rossz az egész nyelvoktatási koncepció. A gyerekek már egész kicsi korban is meg tudnák érteni az összefüggéseket, csak épp a tanulmányok késnek vele. Miért is? Mert a magyar nyelv alapjait is jobbára 8. osztály végére sajátítják el.

Vagyis mi kellene? Több lóvé a tanároknak, versenyhelyzet, jobb oktatási koncepció. Ettől függetlenül én előírnám a középfokú neylvvizsgát, mert meg lehet azt tanulni tanár nélkül is. Nekem ez a tapasztalatom. Csapatmunka, szorgalom, odaadás. Ennyi.

gidabiga 2010.12.05. 14:11:39

@pimpalini:

egy jó tanárral középiskola végére különórák nélkül el lehet jutni a középfokú nyelvvizsgáig.
tapasztalat. :)
és értem én, tudom én a különórákat, de szerinted ki tudja azt megfizetni 2 gyereknek?
amikor már nincs honnan elvenni.
ezért tanulok velük én, de én nem vagyok pedagógus, nem ismerem a módszertant, inkább csak gyakorolni tudok velük.
és ez nem helyettesíti az oktatást, különösen a nyelvtani részének megértését.

de tudod, én is keveset kerestem, amíg volt munkám és mégis maximálisan helytálltam.
olyan pedig nincs, hogy órán nem tud tanítani, privát meg igen.

Beosztott 2010.12.05. 16:14:56

Szerintem nem kellene ennyire sarkítani. Nem jogosítványról van szó, hanem arról, hogy mindenkinek joga van tanulni, ga valamit megtanult, arról bizonyítványt szerezni. Egy süket embert nyilván segíteni kell a feltételek alakításával. A vak embernek is speciális eszközök állnak rendelkezésre. Csak ennyi jár a süketeknek is. Szerintem ők sem várnak többet.

pimpalini 2010.12.05. 17:41:33

@gidabiga:

Márpedig - mivel ez a kedves rendszer az oktatást és az egészségügyet is piacivá, üzletté tette - sajnos van...:) Persze ezzel nem akarom a lelkiismeretes tanárokat leszólni, de biztos vagyok abban, hogy van olyan, aki úgy viselkedik, mint ahogy fentebb leíratott...:)

Amúgy nem vagyok magántanár párti. Szerintem szorgalommal és igyekezettel magántanár nélkül is megtanulható a nyelv. S különösebb módszertani (felsőoktatásban elsajátított) tudás sem kell hozzá, csak logika, rendszeresség, tervszerűség, megfelelő stratégia.

A tanár akkor és azért kell általában, hogy a gyerek legalább abban a másfél órában tanuljon, s ne mást csináljon. Ha ez a fajta koncentráció megy magában is, a tanár szinte felesleges. Persze ehhez megfelelő tankönyv szükségeltetik.
Pl. az angol nyelvtankönyvek többsége kalap sza*t sem ér szerintem, mert egyszerűen a nulláról nem lehet, vagy csak nehezen, eljutni velük a középfokig. Tanárcentrikusra, beszédcentrikusra van kiépítve. Viszont Dohár Pétertől a Kis angol nyelvtan egy remek könyv, amiből akár felnőttek is játszva, tanár nélkül képesek megtanulni az alapokat.

pimpalini 2010.12.05. 17:45:21

@Beosztott:

Szerintem alapvetően az a gond ezzel, hogy nem mindig lehet tudni előre, mennyiben nem lehet tudni utólag azt, amit előre betervezve nem tudtunk előre, s mindezt ráadásul úgy, hogy néhanapján még mások véleményét is meghallgatja az a szervezet, vagy egyén, aki döntéshelyzetbe kerülve inkompetenciáról tesz tanúbizonyságot, mikor pálcát tör valami ellen vagy valami mellett. Ezért aztán ha most sokan egyetértenének veled, ettől még nem lenne igazad, mint ahogy a mákostészta készítéséről sincs általánosan elfogadott recept, mert attól még, hogy mindenki másképp csinálja, a fogyasztóknak az ízlik a legjobban, amit ők készítettek...

2010.12.05. 18:11:55

@pimpalini: pedig lehet, hogy ha Rommel ezt mondta volna, megspórolhattak volna egy vesztes hadjáratot. ;-) A kezdő tanárok 140 bruttós fizetéséért pedig sokan összetennék a két kezüket,,, és ez még a korral nő is. Nem lóvé kell, hanem követelmény. Most követelmény csak a diákokkal szemben van, a tanárok azt csinálnak, amit akarnak. Ha kétszer ennyit kapnak, akkor sem fognak jobban tanítani. Szakfelügyelőt nekik! Ha kell, minden héten!

trojka 2010.12.05. 19:31:52

@Sörömpőőr:
miert, gondolod, hogy a szakfelugyelök okosabbak lesznek, mint némelyik tanar, aki 30-35 éve tanit egy olyan iskolában, ahol csak "tisztafaju árják" tanulnak? Régen a szakfelugyelö maga is gyakorlo tanito, tanár volt, ma nem hinném, hogy ez igy lenne. egyebkent, elmondanám, hogy napjainkban jobban ellenörzik az oktatást, mint régebben. csakhogy, ma az adminisztráciora és a hulye közponi kitalácioikra fektetnek hangsulyt...a pedagogus csak akkor tud oktatni, ha hagyják is...amugy meg, nem tudom, honnan veszed a kezdö tanárok havi 140 ft.-os brutto fizetését...(ha jol tudom, rendelet szerint 100 ezer forint bruttot kaphat egy kezdö orvos, tanár, stb.) 15 év után netto 80 ezer forint (két diplomával, egy felsöfoku rendszerinormatikai képzettséggel), nem fogod elhinni, ez kemény százezrekbe kerult a szuloknek! 35 év tanitás után 120 ezer forint netto, (fizikai és idegi roncsként), akkor minek firkálsz olyanrol, amiröl fogalmad sincs, vagy pletykaként hallottad a szomszédtol...

pimpalini 2010.12.05. 19:43:32

@Sörömpőőr:

Te mégis hol a büdös francban élsz??????

A tanárnak lassan már semmi eszköz nem lesz a kezében a hallgatókkal szemben, a diák mindennél jobban ismeri a jogait, kötelességről pedig hallani sem akar. Látszik, nem most jártál iskolába...:)))

Gondolom a másik ember, aki összeteszi a kezeit, otthon is dolgozik a 8 órája után, mert ugye a tanárok igen... S az a brutyó 140 sem vétetik mindenhol készpénznek, érdekes módon a kezdők zsebében marad vagy nettó 80-90 belőle.

De ha troll vagy, akkor bocsesz, nem szóltam...:))

Max. 2010.12.05. 20:25:20

Én pl. több olyan embert ismerek, aki ugyan nem süket, simán el tud beszélgetni akárkivel, viszont halláskárosultságának "hála" nem hallja rendesen azt a tompa sz*rt, ami a fülesekből jön. Szerintem ez a kategória sokkal több embert ölel fel, mint a teljesen süketek tábora, a cikk pedig erről nem vesz tudomást, nem tudom mennyire szándékosan.

morden2 2010.12.05. 22:19:45

@Ladyb: CSak a TEOFEL-t nem fogadják el diplomához ( de ahogy írtad lehet honosítani) bár fogalmam sincs mit jelenhet az gondolom + pénz és + idő

2010.12.06. 09:14:46

@trojka: A szakfelügyelő feladata a szakmaiság ellenőrzése lenne. Ha nem ezen van a hangsúly, akkor lfaszt sem ér, mint most. Egész pontosan 122e bruttóval kezd egy tanár, és 129e bruttóval egy orvos. Ez (sajnos) magyar viszonylatban nem számít rossznak. 15 év után ez 15-20%-al növekszik, besorolástól függően. (Ez persze az alap illetmény minimuma, műszakpótlék, ügyeleti díj stb még jöhet hozzá, különösen orvosok esetében.) A tanárok ezért kemény heti 22 órát tanítanak, és évente 25 nappal több szabadságot kapnak mint te, hogy ezt a nagy strapát ki tudják pihenni. Szerintem aki ilyen körülmények között is idegronccsá válik közülük, az egyszerűen pályát tévesztett! Te minek firkálsz olyanról, amiről fogalmad sincs???

@pimpalini: Épp most jártam iskolába. A tanárok azt csinálnak, amit akarnak, felebbviteli fórum az önkényeskedéseik ellen meg nincs. A "diákok jogai" csak papíron léteznek, a valós helyzet az, hogy aki nem akar megbukni, és ezzel elbaszni a továbbtanulását meg az egész életét, legjobb, ha nem kezd ki a tanárral.

Ladyb 2010.12.06. 09:41:15

@morden2: abszolút jó a tipp, plusz pénz és plusz idő, de honosítható, itt van a NYAK tájékoztatója ezzel kapcs: www.nyak.hu/doc/honositas/honositas-angol.asp

exilis 2010.12.06. 11:15:22

Véletlenül van rálátásom a témára, így annyit el tudok mondani, hogy ez a post úgy ahogy van BAROMSÁG!!!

Van egy rakás nyelvvizsgarendszer Magyarországon, de a nagyok ( ITK, ECL) mindegyikében megoldott a más képességűek vizsgáztatása. A többi huszonhét kis vacakban még a rendes vizsgáztatás is nagyjából lutri jellegű, így nem illene abból kiindulni :)

ECL-nél tudom egészen konkrétan:

Csak a hallás értés többféle formában áll rendelkezésre, és fogyatékosságtól függően változik, ki milyet kap:

Van olyan verzió, hogy a két meghallgatás helyett 3x hallhatja a szövegeket a magnóhallgatáskor.

Van olyan verzió ahol marad a 2 meghallgatás, de sokkal hosszabb szüneteket kap.

A siketek - hülyén hangzik - de megkapják leírva a szöveget, így az kvázi olvasott szöveg értésének felel meg.

Láttam már olyan tesztet gyengénlátónak, amit vagy 42-es betűmérettel szedtek :)

A vakok hozhatják a saját laptopjukat, és azon gépelhetnek, illetve olvasásértésnél felolvassák nekik a szöveget, vagy saját laptopon felolvastathatják maguknak a felolvasó progival.

Természetesen lehet olyan halmozott fogyatékosság, ami zavarba hoz egy nyelvvizsgáztatót, de a jó szándék és a pozitív diszkrimináció mindig megvan!

pimpalini 2010.12.06. 13:06:48

@Sörömpőőr:

Erre a "ragyogó" gondolatra el is felejtettem reagálni:
"pedig lehet, hogy ha Rommel ezt mondta volna, megspórolhattak volna egy vesztes hadjáratot. ;-)"

Mármost az a "vesztes hadjárat" kezdetben - állandó létszámhátrányban küzdve - visszapofozta a félelemtől szűkölő brit kutyát egyiptomi odvába, a nyivákolásától még a kairói müezzinek ordibálását sem lehetett hallani...
S igen, a végén veszített. De! Ha belegondolsz, s a végeredmény szempontjából nézed, akkor a végén minden ember veszít... Legyőzi a túlerő, kinyúvad, eltávozik az élők sorából, megzizzen, stb...
Tehát "magasröptű" filozófiád mezsgyéjén haladva lényegében felesleges enni, inni, aludni, szeretni, küzdeni mert a végén úgyis bekrepálunk, tehát semmi értelme az egésznek. Sőt, taníttatni meg ugyan minek már a gyereket, arra a maradék 60-70 évre, hisz a végén úgyis veszíteni fog...
Ehhez csak gratulálni tudok...:)

Más.
A mai diákoknak (mint pl. neked) akkora a pofája, mint egy istálló ajtaja. Régen, ha mi próbáltunk volna úgy "szocializálódni" az iskolában, mint ti, megkaptuk a megérdemelt "jutalmat" a fejünkre. Írd és mond, utána valahogy nem volt kedvünk rendet zavarni, tanárt verni, iskolát kerülni, stb... Érdekes módon, mégis hasznos tagjai lettünk a társadalomnak, a verések ellenére nem lett több idegbajos, lelkibeteg, rablógyilkos és egyéb deviáns egyed belőlünk, mint a hímestojásként kezelt mai fiatalokból. Tudod, azt szokták mondani, hogy jobb ha én adom az első pofont, mint az élet.
Továbbtanulás: nem kell mindenkinek tovább tanulni. Az életet csak a "papírmajmok" szerint lehet elbaszni a középiskolában, az önsajnálatba temetkező, kifogáskereső, gyáva, önmagáért felelősséget vállalni képtelen egyedek kenik egy-egy középiskolai tanárra későbbi sikertelenségeiket.
Pontok? Eredmény? Azért tanulni is kell ám, nemcsak elvárni. Ma már a nyúl viszi a puskát: minden gyerek kikönyörgi magának a pontokat, mert ő tovább akar tanulni, még funkcionális analfabétaként is. A tanár meg már buktatni sem mer, mert jönnek a szülők, a pereputty és nem libát hoznak, hanem minimum késeket... S nem megéleztetni...

Fellebviteli fórum? Fogom a hasam a röhögéstől...:))))))))))) Na ez megint a "jogaink vannak, kötelesség meg minek" állapota, amit az előző idők faszkalap politikusai úgy általában beültettek az emberek fejébe.
Megpróbálom elmagyarázni, hogy te is megértsd:
1. Az iskola nemcsak azért van, hogy megtömjék az ember fejét sok okossággal, hanem szocializál, az életre nevel. Nem véletlen, hogy reggel 8-ra kell járni, s egy idő után kb. akkor jössz meg, mintha dolgoznál.
2. Az iskolában a tanár szava a döntő. Csak egy hasonlat: az állatvilágban nem nagyon vannak (nem mernek lenni) lázadó porontyok, mert a nagyok szépen rálépnek a farkukra, bemutatják nekik meddig mehetnek el. Megjegyzem, a saját érdekükben.
3. Ha a jogaival maximálisan tisztában lévő egyed kiszabadul az iskolából, ahol pont a lényeget verték szét, nem tudom kinek fog sírni majd a munkahelyén (ha egyáltalán lesz), mikor leüvöltik a haját, vagy engedetlenség miatt páros lábbal rúgják ki. Ugyanis ott már egyáltalán nem szeretik azokat, akikben nincs fegyelem, akik állandó "igazságkeresők", akik "fellebbviteli fórumot" keresnek, meg a jogaikról beszélnek. A mai iskolarendszerben szocializált csemeték pofára is esnek sok esetben, mert azt hiszik, a világ olyan, amitől csak követelni lehet, adni nem kell neki. A nagybetűs életben nincs igazság, nincs fórum, aminek rimánkodni lehet, nincs kibúvó. S ezt jobb lenne, ha már az iskolában megtanulnák az emberek.

S nagyon szívesen, örömmel tölt el, hogy felvilágosíthattalak...:)

trojka 2010.12.06. 15:33:21

@Sörömpőőr:
te szerencsétlen! az én feleségem 37 éve taníto, 210 ezer nettoval, a lányom 15 éve tanito, 85 ezer nettoval, (ez neked olyan sok?) és az egész napjukat az iskolában töltik, mert egy csomo plusz munkát kell végezniuk, ingyen és bérmentve. ugy látom, te nagyon jol értesult vagy, csak azt nem tudom honnan, mert egy csomo marhaságot irkáltál. az a szabadság pedig olyan, hogy junius 15-én vége a sulinak, utána jönnek a nyári táborok , ezek eltartanak egész nyáron, , augusztus 25-én pedig már ott kell a tanitoknak lenniuk az iskolában, de felkeszulve, papirmunkával flottul készen, amit természetesen elötte már el kell végezniuk. pedig, ök is szulök, nekik is van gyerekuk, akiket nevelni kéne, legalább néha egyutt kéne veluk lenni, vagy a nyári szunetben elmenni veluk udulni (!) te még nem voltál egy olyan osztályban, ahol a háromnegyed része korrekcios és kulon foglalkozásra szorulna, folyik a taknya ésa tanar veszi nekik állandoan a papirzsebkendöt, mert a kedves szulö elissza a rávalot, vagy elbagozza. Ilyen helyen (és ez em kamu) egy tanárnak havonta több ezer forintja megy el, többek közt arra is, hogy valamivel (csoki, cukor) motiválja azt a szerencsétlen gyereket, mert egyebként olyan hulye, hogy a nevét nem tudja kimondni). Van olyan iskola is, ahol a most eljövendö karácsonyi unnepség megszervezése ugyan ki van adva, de a kellékek, díszletek, fenyöfa, stb. a szervezö tanár zsebéböl megy, mert az önkormányzat már buszbérlet pénzt sem tud fizetni. erre mondhatnád, ne is adjon, de akkor ki fog tanítani? ugy hogy, ne oszd az észt, mert szerintem neked nincs fogalmad az egészröl. nem mindenutt fenékig tejfel...legfeljebb, ahogy elfigyelem, a tanito és tanárgyulölök táborához tartozol. Kulonben meg, ez a blog nem erröl szol, hanem a nyelvvizsgarol. Én csak azért válaszoltam elözö kommentedre, mert nagyon el vagy tévedve...

2010.12.06. 19:08:17

@trojka: Az ország lakosságának több mint 1/3 része a létminimum (jelenleg 78e) alatt él. Ehhez képest a 85 nem rossz, a 210 meg fejedelmi fényűzés! A legtöbbnek _soha_ nem volt még olyan állása, ahol a buszbérletet nem a leadózott nettójából kellett volna megvennie. Az meg, ha valaki a szabadságában nyári táboroztatást vállal plusz pénzért, hadd ne legyen már siránkozásra alap.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2010.12.06. 19:52:31

@Skar / kergezerge:
Mucuskám drága, én a szövegértés jegyében születtem, de sajnos Zéró egy mondatán kívül máshol nem bírtam felfedezni a siket szót, amit finoman jeleztem is feléje, mivel ritkán szokott ilyesmit elbaszni, de most igen.
Ellenben a hallásprobléma, a fogyatékkal élők és a részképesség-zavaros szavakat nem csak megértem, de pontosam tudom, mit takarnak hivatalosan is.
Szóval maradjunk annyiban, hogy pont annyit értesz ehhez is, mint az asztrológiához.

Daihelyon 2010.12.06. 21:08:19

@Sörömpőőr:

Te, ha olyan jó dolga van a tanároknak és még a fizetés is jó te miért nem mentél tanárnak?

Te azt sem fognád fel ha azt írnám, hogy hülye vagy a témához, szóval hagyjuk.

Rodeo36 2010.12.07. 04:03:23

@kvadrillio: mindez tanítás és befogadás kérdése, a portugál általános iskolai tantervekben -már hosszú ideje- 12 nyelvből fakultatív alapon választható 3 illetve 4 idegen nyelvet kell tanúlni, az egész sírás rívásnak amit kedves magyar sorstársaim csináltok az az, hogy nyelvet önmagában nem lehet megtanítani, valamilyen tananyagot kell az adott idegen nyelven átadni, példáúl angolúl matematikát, németűl irodalmat, franciáúl fizikát és olaszúl zenét vagy festészetet (az olasz lehet latinnal kombinálni könnyedén és akkor a 8 europai latinbázisú nyelvet egyben lehet tanítani) egy gond van tanúlni kell, és szabadidőben is foglalkozni vele, mert érdekel, ha nem akkor maradj utcaseprő ahhoz nem kell semmi fárasztó csak a seprő és lapát lószar is lesz bőven... ezt hidd el egy olyannak aki 4 nyelven anyanyelvi és másik 3-at megért csak úgy... sírással nem megy

Rodeo36 2010.12.07. 04:06:56

@kvadrillio: mindez tanítás és befogadás kérdése, a portugál általános iskolai tantervekben -már hosszú ideje- 12 nyelvből fakultatív alapon választható 3 illetve 4 idegen nyelvet kell tanúlni, az egész sírás rívásnak amit kedves magyar sorstársaim csináltok az az, hogy nyelvet önmagában nem lehet megtanítani, valamilyen tananyagot kell az adott idegen nyelven átadni, példáúl angolúl matematikát, németűl irodalmat, franciáúl fizikát és olaszúl zenét vagy festészetet (az olasz lehet latinnal kombinálni könnyedén és akkor a 8 europai latinbázisú nyelvet egyben lehet tanítani) egy gond van tanúlni kell, és szabadidőben is foglalkozni vele, mert érdekel, ha nem akkor maradj utcaseprő ahhoz nem kell semmi fárasztó csak a seprő és lapát lószar is lesz bőven... ezt hidd el egy olyannak aki 4 nyelven anyanyelvi és másik 3-at megért csak úgy... sírással nem megy

Rodeo36 2010.12.07. 04:09:51

@kvadrillio: mindez tanítás és befogadás kérdése, a portugál általános iskolai tantervekben -már hosszú ideje- 12 nyelvből fakultatív alapon választható 3 illetve 4 idegen nyelvet kell tanúlni, az egész sírás rívásnak amit kedves magyar sorstársaim csináltok az az, hogy nyelvet önmagában nem lehet megtanítani, valamilyen tananyagot kell az adott idegen nyelven átadni, példáúl angolúl matematikát, németűl irodalmat, franciáúl fizikát és olaszúl zenét vagy festészetet (az olasz lehet latinnal kombinálni könnyedén és akkor a 8 europai latinbázisú nyelvet egyben lehet tanítani) egy gond van tanúlni kell, és szabadidőben is foglalkozni vele, mert érdekel, ha nem akkor maradj utcaseprő ahhoz nem kell semmi fárasztó csak a seprő és lapát lószar is lesz bőven... ezt hidd el egy olyannak aki 4 nyelven anyanyelvi és másik 3-at megért csak úgy... sírással nem megy

Rodeo36 2010.12.07. 04:11:02

@kvadrillio: mindez tanítás és befogadás kérdése, a portugál általános iskolai tantervekben -már hosszú ideje- 12 nyelvből fakultatív alapon választható 3 illetve 4 idegen nyelvet kell tanúlni, az egész sírás rívásnak amit kedves magyar sorstársaim csináltok az az, hogy nyelvet önmagában nem lehet megtanítani, valamilyen tananyagot kell az adott idegen nyelven átadni, példáúl angolúl matematikát, németűl irodalmat, franciáúl fizikát és olaszúl zenét vagy festészetet (az olasz lehet latinnal kombinálni könnyedén és akkor a 8 europai latinbázisú nyelvet egyben lehet tanítani) egy gond van tanúlni kell, és szabadidőben is foglalkozni vele, mert érdekel, ha nem akkor maradj utcaseprő ahhoz nem kell semmi fárasztó csak a seprő és lapát lószar is lesz bőven... ezt hidd el egy olyannak aki 4 nyelven anyanyelvi és másik 3-at megért csak úgy... sírással nem megy

Rodeo36 2010.12.07. 04:12:01

@kvadrillio: mindez tanítás és befogadás kérdése, a portugál általános iskolai tantervekben -már hosszú ideje- 12 nyelvből fakultatív alapon választható 3 illetve 4 idegen nyelvet kell tanúlni, az egész sírás rívásnak amit kedves magyar sorstársaim csináltok az az, hogy nyelvet önmagában nem lehet megtanítani, valamilyen tananyagot kell az adott idegen nyelven átadni, példáúl angolúl matematikát, németűl irodalmat, franciáúl fizikát és olaszúl zenét vagy festészetet (az olasz lehet latinnal kombinálni könnyedén és akkor a 8 europai latinbázisú nyelvet egyben lehet tanítani) egy gond van tanúlni kell, és szabadidőben is foglalkozni vele, mert érdekel, ha nem akkor maradj utcaseprő ahhoz nem kell semmi fárasztó csak a seprő és lapát lószar is lesz bőven... ezt hidd el egy olyannak aki 4 nyelven anyanyelvi és másik 3-at megért csak úgy... sírással nem megy

Rodeo36 2010.12.07. 04:14:02

@kvadrillio: mindez tanítás és befogadás kérdése, a portugál általános iskolai tantervekben -már hosszú ideje- 12 nyelvből fakultatív alapon választható 3 illetve 4 idegen nyelvet kell tanúlni, az egész sírás rívásnak amit kedves magyar sorstársaim csináltok az az, hogy nyelvet önmagában nem lehet megtanítani, valamilyen tananyagot kell az adott idegen nyelven átadni, példáúl angolúl matematikát, németűl irodalmat, franciáúl fizikát és olaszúl zenét vagy festészetet (az olasz lehet latinnal kombinálni könnyedén és akkor a 8 europai latinbázisú nyelvet egyben lehet tanítani) egy gond van tanúlni kell, és szabadidőben is foglalkozni vele, mert érdekel, ha nem akkor maradj utcaseprő ahhoz nem kell semmi fárasztó csak a seprő és lapát lószar is lesz bőven... ezt hidd el egy olyannak aki 4 nyelven anyanyelvi és másik 3-at megért csak úgy... sírással nem megy

trojka 2010.12.07. 06:49:32

@Sörömpőőr: bocs, a nettot elirtam, az 120ezer. amit pedig válaszoltál, nincs miert kommentálnom. esetleg annyit, a te gondolkodásod szerint: " ha megöglött a tehenem, dögöljön meg a szomszédé is."

2010.12.07. 09:11:14

@trojka: Dehogy. csak arra akartam rávilágítani, hogy az tanárember nem csak Szalayné Szilágyi Eleonórához hasonlíthatja a helyzetét, hanem mondjuk a vízépítő munkáshoz is, aki derékig a talajvízben állva a fagyot földet csákányozza minimálbérért, és otthon várja a tartós munkanélküli asszony meg a három pulya. Minden csak nézőpont kérdése. Tanárnak vagy orvosnak lenni messze nem a legrosszabb, ami történhet valakivel, úgyhogy túlzásnak tartom az állandó vernyákolást emiatt!

fokabacsi 2010.12.07. 16:27:48

Mindenkinek megvolt , megvan a lehetősége,hogy tanuljon. Senki ne jöjjön a hülye dumával, hogy valaki miért keres ennyit , vagy annyit. Ezt tipikus kocsmapulti szövegnek tartom. Ahogy előre gondolkodva tanult valaki becsülettel,később olyan munkája lesz. Amilyen profi lesz a szakmájában úgy fog keresni. Ment volna villamosmérnöknek, és lenne jó fizetése. Hogy neki jobb volt kubikosnak lenni, az ő baja.És akkor a jó kubikos még okos is mert ki tudja köbözni , mennyi földet hordott el. De mit fog dolgozni az a cigánygyerek aki azért megy az iskolába, mert az apja fejét veszi ha nem lesz családi pótlék?

pimpalini 2010.12.07. 16:51:23

@fokabacsi:

Tulajdonképpen nem rossz duma, de van néhány hátulütője. Ez még el is menne egy normális országban, ahol van normális pályaválasztási tanácsadás, felvilágosítás, kiszámítható és átlátható munkaerőpiac. De nincs, s olyan sincs, aki az iskolában elmagyarázná a nebulóknak, hogy mi lesz belőlük, mit kell csinálniuk, mennyi pénzből fognak megélni majdan, ha az adott pályára lépnek.
Másrészt ma Magyarországon teret nyert egy olyan tendencia, hogy sok diplomás árkot ás, meg a mekiben dolgozik, mert sok cég, vagy épp önkormányzat inkább ismeretségi alapon foglalkoztat, s az ismerőst lépteti elő bizonyos pozíciókba, majd beíratja iskolába, ha ahhoz kell is valamilyen végzettség. Egy elágazást beiktatva a másik tendencia meg az, hogy inkább alkalmaznak - valami általam ismeretlen okból - középfokú végzettségűeket sok helyen (nem viccelek), mint diplomásokat. S az illető a munkahelyén tanulja meg a "szakmát"...
Aki meg azt tanulta, s neadjisten még papírja is lenne róla, mehet a levesbe...

Szóval féligazságokat, meg jófej szövegeket én is meg tudnék ereszteni, de úgy járnék vele, mint a finggal: gyorsan elszáll a szélben, néhányan meg köpnek egyet utána...

fokabacsi 2010.12.07. 19:43:05

A végzettség soha nem vész el. Előbb lesz munkája, mint a "nyócosztályosnak". Akármit is beszélsz. Én szinte állandóan tanultam valamit , és soha nem bántam meg.
Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az a kevés iskolájával butaságot beszél.

2010.12.07. 20:11:26

@pimpalini: Mondhatnál nekem ilyen helyeket, mert én meg azt látom, hogy mindenhova diplomásokat keresnek, mobiltelefon szervízbe a zöld ledet kékre cserélni elektromérnököt, titkárnőnek magyartanárnőt, erdésznek agrármérnököt... egyszerűen nincs is normális hirdetés, legalábbis Pesten.

@fokabacsi: a lófaszt van mindenkinek lehetősége! Annak van lehetősége, akinek nem kell minden nap 8-tól 16-ig megjelennie egy munkahelyen, és mégis van pénze kajára, rezsire, jegyzetre, utazásra, esetleg még tandíjra is. És ez az állapot 4-5 évig fennáll nála. Annak van lehetősége. A többi elmehet a fenébe angliába wc-pucolónak, mert itthon kubikolással a létminimumot sem keresi meg.

fokabacsi 2010.12.07. 20:51:11

@Sörömpőőr: Néhány szó a hszedbő l: fing köpés, wc-pucolás, lófasz,
Azt nem írtad milyen diplomád van?

2010.12.07. 21:05:44

@fokabacsi: Semmilyen. No és? Akkor én már nem is vagyok ember? Akkor nekem már a létminimum sem jár? És még abból a kevés éhbérből is ezreket lophat le a nemzeti gonosz törpe?

pimpalini 2010.12.07. 22:49:08

@fokabacsi:

Ezt magyarázd a diplomás munkanélkülieknek...:)))))

fokabacsi 2010.12.08. 10:52:56

@Sörömpőőr: Tudom !De ! Sehol nem mondtam, hogy akinek nincs diplomája az nem ember ! De attól még lehet trágárság nélkúl fogalmazni. Kulturált ember nem fogalmaz alpári módon. és azt nem csak az iskola teszi. Úriember lehet valaki kevés iskolával is, csak ebből van kevesebb. Aki diplomát szerzett és nem tudja használni , az annyit is ér. Az ember is meg a diploma is .

süti beállítások módosítása