Skip to content


       Szűrés lista

Átlagos hétköznapok Tiszabőn

Tiszabő egy 2000 fős község Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

"A lakosság közel 80 %-a cigány származású, fiatalabb korosztályban ez az arány még ennél is magasabb. 
A település lakóinak megélhetését sokáig a mezőgazdaság jelentette, még akkor is ha település az ország legszárazabb aszályos területei közé tartozik az évi 500 mm körüli csapadék átlaggal. A kárpótlással többen földhöz jutva magánvállalkozóként dolgoznak, tengetik életüket. Jelenleg a településen néhány agrárvállalkozó műveli a földeket.
A településre mégsem az elnéptelenedés a jellemző. A valaha jobb napokat látott falu a rendszerváltás után nemigen tud magára találni. Az aktív korú lakosság elvesztette munkáját, a munkanélküliség meghaladja a 60 %-ot, a munkanélküliek döntő többségének szakképzettsége sincs. A falunak gyakorlatilag nincs helyben élő értelmisége.
A népes gyerekkorosztály mára kinőtte az 1989-ben épült 100 férőhelyes óvodát, és a felújított, bővített iskolát is." (a leírás a hivatalos honlapról származik, és az új ovit azóta már át is adták)

Ismerjük meg még jobban a  települést.

Itt loptak a lakástűzhöz kiérkezett tűzoltóktól egy habsugárcsövet. Itt volt erre nagyszájú nyilatkozat is: "Milyen lopás? Nem volt ott semmilyen lopás! Senki nem vitt el semmit! Különben is, vissza lett az téve a helyére. Egyébként is, nem kellene ezt az újságban megírni!" - Farkas Barnabás, polgármester.

Itt indultak 2006-ban és 2010-ben is beceneves (Csodi, Burkus, Kalapos, Kakas, Pacal stb) jelöltek az önkormányzati választáson.

Itt merült föl a gyanú, hogy a polgármester rokonai kapták a segélyek ötödét.
"- Igaz-e, hogy polgármester úr családtagjainak nagy része szerepel a segélyezettek listáján?

— Tiszabő nagyon szegény település, itt szinte mindenki rászorulónak számít — reagált kapásból Farkas Barnabás, nemcsak a kérdésre, de a szociális segélyezettek névsora miatti össznépi felháborodásra is. — Nem tudom, mennyire hiteles az a lista, amelyet láttak, de az biztos, hogy az én lelkiismeretem tiszta. Nyugodt vagyok, csak olyan személyeknek adtam segélyt, akik arra rászorultak. Betegeknek, szegényeknek, nincsteleneknek. A faluban egyébként majdnem mindenki mindenkivel rokoni kapcsolatban van. Tudom, hogy az elődöm, Szabó Béla adott maguknak valamilyen névsort, hogy engem befeketítsen. Itt van a fiókomban, hogy az ő idejében kik kaptak támogatást. Az ő családja is rajta van a listán!

— Akkor másképpen kérdezzük: a szűkebb rokonság elsőbbséget élvezett a segélyezéskor?
— Nyugodtan írja le, a közvetlen családtagjaim nem kaptak segélyt! Aki pedig szociális kölcsönt vett igénybe, mert hát ilyen is van, annak a jövedelméből minden hónapban automatikusan vonjuk a törlesztést.

Miként lehet Tiszabőn segélyhez jutni? Szólnak önnek, hogy kellene egy kis pénz, vagy esetleg kérvényt írnak a hivatalnak? — próbálkoztunk tovább.

— Hát persze, hogy szólnak, különben miként adnék nekik pénzt!
— Ön dönt egy személyben a segélyekről?
— Mikor hogy! Van, amikor én döntök, de olyan is volt, hogy a képviselők.
— És mennyi pénzt adhat a kérelmezőknek?
— Annyit, amennyire szükségük van, de most már tényleg nem nyilatkozom tovább, fejezzük be — állt fel ellentmondást nem tűrő határozottsággal a székéből Farkas Barnabás, jelezve, itt az ideje, hogy távozzunk."

Itt verekedtek össze az uzsorások segélyosztás napján.
"Az egyik adósról ugyanis kiderült: nem elég, hogy két helyre is tartozik, az éppen kézhez vett jövedelméből nem is futotta mindkét adósság törlesztésére. A mondhatni üzleti vetélytársnak számító két család jelen lévő beszedői összeszólalkoztak a pénzen, s mivel éppen a két legnagyobb, legharciasabb helyi famíliáról van szó, verekedés kezdődött, és egyiküket leütötték a motorjáról.(...)
A történet a kora esti órákban folytatódott, amikor a gyanúsított és társai a település főutcáján vasvillával, kaszákkal felfegyverkezve, tűzijáték-rakétákat lőttek ki, miközben benzines palackokat dobáltak az arra haladó sértett autójára, amelyben az a családjával ült. A két helybeli család vitájából kialakult tömegverekedés során a sértettet többször megszúrta az elkövető vasvillával, amely szúrások a fejét és testét érték. A szúrások következtében a férfi nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A rendőrök 13 személyt hallgattak ki az ügyben, jelenleg négyen vannak őrizetben."

Itt fizetik ki most a segélyeket, de a fizetéseket nem.
"Farkas Barna polgármester megerősítette, a keddi testületi ülésen valóban arról döntöttek, hogy a dolgozók most nem kapnak fizetést Tiszabőn. Ugyan először arról beszélt, hogy a közalkalmazotti bérek felét kifizetik, de amikor egy olvasói levélre hivatkozva ismét rákérdeztünk az összegre, már a 22 ezer forintos juttatást emlegette és azt, hogy ez azért van, mert „nem küldött pénzt a kormány” és Tiszabőn több a kiadás, mint a bevétel.
Hogy mit hoz a jövő, arról a polgármester csak annyit mondott, hogy segítséget fog kérni, és ő úgy tudja, február elején 28-30 millió forint fog érkezni az államtól a falu számlájára, abból majd visszamenőleg is fizetni fognak az önkormányzat alkalmazásában álló dolgozóknak. Farkas Barna szerint azért nem fizettek, mert januárban csak 14 milliót kaptak, amit a keddi testületi döntéssel szinte teljes egészében a segélyezésre fordítanak. Azt viszont tagadta, hogy az ülésen elhangzott volna egy olyan kijelentés is, miszerint nem is kell fizetni a dolgozóknak, mert érdemi munkát amúgy sem végeznek."

Valószínűleg rájöttek, hogy ez így nagyon durva,  ezért hamar kijött a finomítás:

"Az iskola egyik ablakába kihelyezett felirat tájékoztat arról, hogy a félévkezdés január 10-én lesz, több megkérdezett helybeli szerint azért van a csúszás, mert nincs tüzelő az épület fűtésére - olvasható a Szolnok megyei napilapban.

Az újságíróknak többen megerősítették, hogy január 4-ig nem kapták meg decemberi munkabérüket. A cikk szerint a hivatali és intézményi dolgozók mellett a helyettesítő orvos kéthavi díját sem fizette ki a polgármesteri hivatal, ezért a hétfői rendelés már el is maradt.

Farkas Barnabás polgármester az Új Néplapnak cáfolta a munkabérek elmaradását, de jelezte, hogy a következő kifizetéskor már gondjaik lehetnek, hiszen az idén csökkent az állami finanszírozás mértéke. Az iskola későbbi félévkezdéséről azt mondta, annak takarékossági okai vannak, a téli szünet meghosszabbítása máskor is előfordult.

A lapnak beszélt arról is, hogy noha az önkormányzatnak 20 millió forint összegű lejárt közüzemi tartozása és további 150 millió forint adóssága van, egyelőre nem kezdeményeznek adósságrendezési eljárást."

 

Majd nemsokára. Esetleg délután megint mást nyilatkozik a polgármester úr.
De vajon mit éreznek most az óvodai dolgozók? Milyen szájízzel foglalkoznak a gyerekekkel, akiknek "A többségük ugyanis itt tanulja meg, hogy kell megfogni a ceruzát, de gyakran még játszani is." ?

 

Címkék: társadalom cigány abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr942562196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kartal (rezervált) 2011.01.06. 09:26:42

@Seduxen: helyes kiejtése BLÁJEN! Most mit röhögtök?

A fentebbi link ugyanerről szól: index.hu/belfold/2011/01/06/nem_ertem_mi_az_a_kozosseg/

És hogy legyen min cigányozni: goo.gl/xu6AP

Seduxen (már NEM dr.) 2011.01.06. 09:33:07

@Kartal (fekete mellényben): az a baj, ha ez a féreg a sitten is rohad el
1: a kis cimborái (aka BŰNTÁRSAI) még kint vannak
2: a kisiklott életeket nem hozza helyre akármilyen szigorú is az ítélet.

mindenkinek sokkal egyszerűbb lett volna, ha a sünök szépen kiviszik az erdőbe, megásatnak vele egy szép 2X1X1-es "főőődpadlóst", majd egy beszédes részlet a Razglednicákból....

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2011.01.06. 09:34:53

@Seduxen: Nem rossz, de szerintem hatékonyabb lenne egy nagyon hosszú tehervonat, kiselejtezett vagonokból, egyenesen egy Kolima nevű kellemes kelet-szibériai wellness-paradicsomba.

Szomorú, hogy Magyarországon már csak NAGYON hülye emberek élnek, akik nemhogy macskát nem tartanak, hanem elhitték hogy Magyarországon csak veszteséggel lehet gabonát termelni, ezért kölcsönkért kenyérrel etetik a patkányokat, és közben homokba dugják a fejüket.

És vajon mit tesz a történelem az olyan néppel, amelyik homokba dugja a fejét, közben a seggét jó magasra tartja? Nos, időnként jó alaposan seggbe kúrja. Az ilyen seggbe kúrásoktól szoktak aztán a népek dicstelenül kimúlni, ahogy számos példa mutatja.

Végülis a patkányoknak mindegy. Zabálnak és szaporodnak. Esetleg röhögnek időnként.

Sátán meg a Jocó 2011.01.06. 09:58:26

@Sátán meg a Jocó: ezt szerintem mindenki böngészgesse.

Szeretem az olyan fickókat, ki kétszer kimegy a cigányok közé, mindkétszer megverik, harmadik odamenésekor már bolondnak nézik és félni kezdenek tőle :D

Olvasgassátok a blogot jól, lehet guglizni Orosz Mihály Zoltánra

Talán egy külön postot is megérne...

Seduxen (már NEM dr.) 2011.01.06. 10:00:40

@Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi: "Nem rossz, de szerintem hatékonyabb lenne egy nagyon hosszú tehervonat"

muhahaha, kérhetnénk kölcsön vagonokat a Deutsche Bahn-tól (árbájt mákt frej - jeligére), milyen kibaszott dezsávű lenne....

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2011.01.06. 10:25:21

@Seduxen: A DB vagonok nem jók ilyen célra, az oroszok (szavjetek) 85 milliméterrel szélesebb nyomtávval építették meg a sínhálózatukat. Orosz vagonok kellenek. Jelige: ez van...

Seduxen (már NEM dr.) 2011.01.06. 10:29:17

@Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi: de úgy tudom, hogy Záhonynál ezt már lehet kezelni! egye bassza, bár hideg van, de ha szent célról van szó, egyebassza: VÁLLALOM, megyek "vagont pakolni!" :)))

Lóóósz-lóóóósz mááh sóóón!

Seduxen (már NEM dr.) 2011.01.06. 10:35:38

@Kartal (fekete mellényben):

index.hu/belfold/2011/01/06/nem_ertem_mi_az_a_kozosseg/

"egy illegálisan lemásolt Counter Strike játék is előkerült "

nyehehe, a magam részéről inkább a COD6. Azon belül is a Rio-i pálya, ahol számolatlanul lehet gyilkolászni a BRAZILOKAT :)))))

Seduxen (már NEM dr.) 2011.01.06. 10:36:45

"Néhány hónappal ezelőtt egy hasonló ügyben tizenegy miskolci cigány férfit összesen 41 év börtönre ítéltek - az ügyész akkor is, akárcsak most, Korsovszki Ágnes volt, aki a miskolciak ítélete után még súlyosbításért is fellebbezett. " - fogadjunk bazze, hogy azt hozzák ki, hogy rássszistáááá az ügyész.

Kartal (rezervált) 2011.01.06. 10:44:36

@Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi: marha jó a szöveged, és sajnos kurvára igaz is.

@Seduxen: naná! Egyébként 41 év nyolc felé osztva szánalmasan kevés ilyen bűncselekményekért...

@Sátán meg a Jocó: állítólag a faszi tud valamit...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.01.06. 11:44:32

@Seduxen:

lehet amiatt többet kap, mint a főügyben...

Seduxen (már NEM dr.) 2011.01.06. 11:56:29

@laspalmas: engem hidegen hagy amúgy. tőlem az ÖSSZES ellene felhozott vádpontban felmenthetik, ha az illegális játékszoftver miatt kap egy életfogytot :))))

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2011.01.06. 12:07:06

@Kartal (fekete mellényben): Avagy minél nagyobb erővel löksz egy ingát az egyik irányba, az annál nagyobb erővel fog kilendülni a másik irányba. És homlokon basz, mint tótot a lópatkó.

majomkutya 2011.01.06. 12:25:06

"Nem volt ott semmilyen lopás! Senki nem vitt el semmit! Különben is, vissza lett az téve a helyére."
Tücsökland...

fokabacsi 2011.01.06. 12:53:26

Oroszlán...

- Pistike, ne engedd ki az oroszlánt! Az oroszlánt ketrecben kell tartani.
- Én nem vagyok rasszista. Nem tarthatok rács mögött egy oroszlánt, csak mert oroszlán.
- De Pistike, az oroszlán ragadozó, embert is eszik, ez a tulajdonsága. Ezért tartjuk ketrecben.
- De én nem vagyok rasszista! Nem általánosíthatok. Majd ketrecbe zárjuk azt az oroszlánt, aki valóban evett már embert.
- De Pistike, akkor emberek fognak meghalni!
- A rasszizmus bűn!
- Pistike, mi a fontosabb, hogy ne haljon meg senki, vagy, hogy ne tartsunk rács mögött oroszlánokat?
- Ezt a kérdést nem lehet így feltenni.
- De én így tettem fel, mert ha kinyitod a ketrecajtót, kijön az oroszlán és embert fog enni.
- Honnét tudhatod? Éltél már oroszlánok között? Tudd meg, az én szomszédságomban több oroszlán is lakott egyszer és mindig csak lecsót ettek és kuszkuszt. Öööö. Ilyesmit.
- Soha nem is hallottál még emberevő oroszlánokról, Pistike?
- Csak rasszista könyvekben. De megengedő vagyok, képzeljük el, hogy van ilyen. De ha van is ilyen, azokat megbüntetik.
- Pistike, most tényleg kinyitod?
- Ki én!
- Ez egy ragadozó. Mi kellene ahhoz, hogy el hidd: veszélyes?
- Nem hallgatom tovább ezt a rasszista dumát.

- Na tessék, Pistike, ez történik, ha kinyitod a ketrecajtót. Látod, azt a bácsit már megette az oroszlán, csak a hónalja maradt, annak a kislánynak meg épp eszi a fejét. Most már elhiszed, hogy az oroszlán embert eszik? Visszazárhatjuk a ketrecbe?
- Undorító rasszista duma, minden rasszista ezzel mentegeti magát, a rasszizmus rasszizmus rasszizmus. (Hörgh, arghh. Szájhabzás.)
- Pistike, én visszazárnám azt az oroszlánt, ha nincs jobb javaslatod. Lassan mindenkit megeszik az a dög.
- El a kezeket az oroszlántól! Te vagy a felelős! A rasszizmusod miatt lett ilyenné. Nem igyekeztél eléggé, hogy kiemeld az oroszlánt az állati sorból, te rasszista!
- De Pistike, adtam pénzt ketrecre. takarítottam a ketrecet, etettem az oroszlán. Ennyit tudtam tenni. Az oroszlán állat. Nem lehet kiemelni. Semmi jelét nem mutatta az elmúlt egymillió évben, hogy erre törekedne, igénye lenne a kiemelkedésre, netán emberré akarna válni. Nyugodj meg, és fogadd el a tényeket. Arról mit gondolnál, hogy ha az oroszlánt visszaengednénk a saját közegébe, a dzsungelbe?
- Nem zárhatod el a kiemelkedés lehetőségét előle, te rasszista náci disznó! A te felelősséged ez az egész vérontás. Ha te nem szorítod az oroszlánt a rasszizmusoddal évekre a ketrecbe, nem történik meg ez a szörnyűség. Méghogy dzsungel?! Nincs is már dzsungel, különben is, ennyit tudsz kitalálni, hogy elüldözöd az oroszlánt a hazájából?
- Hát nem tudom, szerinted ez a hazája? Nem Afrika? Vagy esetleg a ketrec... Valamit csak tenni kéne, mert fogynak az emberek, míg mi arról beszélgetünk, hogy van-e hazája az oroszlánnak.
- Mi most elmegyünk egy fáklyás felvonulásra gyászolni. Ezt tesszük. Együtt, emberek és oroszlánok. Ez egy szimbolikus tett, te náci, rasszista rohadék, meg gyönyörködj benne, hogy hova vezet a gyűlölködésed és a megkülönböztetés. Fujj! (Kiköp)
- Pistike. Az oroszlán még mindig ragadozó. Téged is meg fog zabálni. Nem szimbolkusan.
- Lárifári!

- Pistike. Hol a kezed?
- Az a rohadt... illetve egy megtéved oroszlán lerágta. Elnyerte méltó büntetését, írásos dorgálásban részesült.
- Figyelj, tegyünk rá egy ragtapaszt, aztán zárjuk vissza a ketrecbe együtt, jó?
- Ördögöt, rasszista! Veled semmit. Az oroszlánt is te zavartad össze. Rasszista! Mi pedig énekeljük el együtt az Internacionálét és utána az Oroszlánok Dalát! (Kornyikálni kezd, szívére tett kézcsonkkal.)

- Pistike, az oroszlánok kurvára szaporodnak, valamit tenni kellene. Te mit javasolsz? Mióta betiltották az oroszlán szót, én már nem tudom mit szabad és mit nem, de annyi biztos, ami húsból van, annak most futnia kell.
- Csak felfújod az ügyeket. Egy-két esetből nem lehet általános következtetéseket levonni. Ez rasszizmus.
- Pistike. Az egész ország hemzseg az oroszlánoktól. Zabálják az embereket. Komplett országrészekből tűntek el az emberek. Helyenként nem mernek az utcára menni.
- Csak mert a náci propagandád megtévesztette őket. Ha odamennének az oroszlánokhoz és baráti jobbot nyújtanának nekik…
- Akkor megennék azt a kezet.
- Ne légy cinikus!
- Hol a kezed?
- Aljas csúsztatás! Rasszista, populista, igen, populista! Populista! Populistaaa!

- Pistike, én elmegyek innét. Szereztem egy erős, páncélozott autót, felpakolom a családot és elmegyek egy olyan helyre, ahol nincsenek oroszlánok.
- Tessék csak. El lehet menni! Tessék.

- Kérem kapcsolja Oroszlánföldet. Halló Pistike? (Hörrrr, murr, roarrr! Jaj! Segítség! Meghalok. Nyamm. Hörr. Csám-csám. Böf.)
- Pistike? Pistike?! Halló! (Hörr. Broahh, morr.)

Csend. Valaki megette a telefonkagylót. Bizosan nem oroszlán volt. Ilyenre gondolni rasszizmus lenne. És az bűn.

z666 2011.01.06. 13:03:10

Már lekéstünk arról, hogy erre a problémára olyan MEGOLDÁSt találjunk, amiben nincs tömeggyilkosság...
Bár, ha jobban belegondolok, ez ugyanaz mint a rovarírtás. A rovar- és rágcsálóírtó szakembereket sem ítéljük el emberiség elleni bűncselekményért...

xanax · http://bennyhillifier.com/?id=CVTFxYMhwiA 2011.01.06. 15:02:37

@fokabacsi: nagyon jó!!!

Amúgy abba belegondoltatok, hogy mi lenne, ha hirtelen elzárnák a pénzcsapot? Az jó megoldás lenne?

Béla Bácsi 2011.01.06. 15:25:52

@fokabacsi: Naddon jó, naddon jó, naddon jó (Konklúzió a három kis törpe viccet mesél c. viccből) Csak a Pistikét cseréljük ki Mórickára!

jani888 2011.01.06. 15:25:56

Szólni kéne a Ferge Zsuzsának :ugyan csináljon már száz millióért egy tanulmányt és minden meg van oldva.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.01.06. 15:30:30

@fokabacsi: Uram!Ön kétségbe vonta náczi identitásomat,meggyőződésemet és megsértett engem.:))Kérjen bocsánatot!:))Már nem vagyok mszp szavazó.:))

fokabacsi 2011.01.06. 17:10:11

@Tigeri: Párbajra hívnálak, ha nem lenne ilyen hideg, de hogy nézne az ki?! Két szürke egyenruhás kivont szvasztikával harcol első vérig?! Szállj magadba , és ne komolytalankodj, mert leszedlek véletlenül a távcsöves pistával. Nahát !

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.01.06. 17:15:29

@fokabacsi: Eh,ebben a fantasztikus Orbáni demokráciában,ahol minden szép és jó,nincsen humorérzéke az úrnak???:))))

Sííva 2011.01.06. 18:27:31

Cigánybűnözésblog.hu! Ehhez a cikkhez írtam némi kesergést! A hozzászólásokból úgy tűnik többen is ismerik a környéket! Ha csak azon a tájon járok, elönt a kétségbeesés és a tehetetlen harag! Mivé lettek 30-35 év alatt a tiszta, szép falvak? Itt volt egy cikk a cigánytelepek felszámolásáról, abban is kapott a a falu 86 milliót! 1990-2002 között itt épült a legtöbb új szocpol ház. Sírhatnékom támad ha a térségre gondolok......................

fokabacsi 2011.01.06. 18:29:07

Már nincs kedvem nevetni. Ahogy olvastam az írásodat felforrt az agyam. Előtte voltam az Oridon és az tele volt bolsival. Sajnálom. Lassan elfogy a humorom. OLVASD :Létezik azonban a cigánykérdésre egyszerű, demokratikus és hatékony megoldás. Az alábbi beszélgetést egy kisvárosi kocsmában hallottam. Sürgető folyóügyem elvégzése után az illendőségből rendelt zacckávémat fogyasztva lettem figyelmes egy nyolcvan év körüli, ízesen beszélő bácsi és egy negyvenes, doktor úrnak szólított poharazó diskurzusára.

– Az a baj, Sanyi bácsi, hogy a cigányok már semmitől sem félnek.

Az öreg legörgette a maradék bort.

– Csendőr kell, szuronyos puskával!

– Az... az... az nem demokratikus.

– Hazavinni az akomlátort a sorompóból, doktor úr, az demokratikus? Na jó, a szurony nem, de a puskatus az nagyon is demokratikus. Amerika demokratikus?

– Nem, de azt mondják – válaszolt hosszú-hosszú gondolkodás után a doktor úr.

– Van ott halálbüntetés?

– Van, Sanyi bácsi. – vágta rá a doktor úr.

– Akkor az is demokratikus. Meg – ekkor pisztolyt formált a kezéből – lelőni a néger betörőt. Na látja.

– Mit?

– Mit tudom én, maga a doki. Na jó, megmondom, gyűjtőtábor.

– Milyen tábor?

– Gyűűjtőtábor, lááger, fogolytáábor. Angol vécés, szaunás, meg videós börtön helyett. Érti, ez kell a cigánnak. Latrina, fapriccs, fűtetlen barakk, majd nem vágyódna úgy a sittre.

– Az nem demokratikus, az sérti az emberi métló... métló... méltóságot.

– Az én nyugdíjam nem sérti az emberi méltóságot?

A doktor úr szeme egyre üvegesebbé vált.

– Na, érti-e már?

– Mit?

– A demokráciát, meg az emberi jogokat.

Láttam Sanyi bácsi szemében a huncutságot, ő teljesen józan volt. Egy kurta Isten áldjával felállt a lassan álomba szenderülő doktor úr mellől, és hozzám lépett.

– Nem zavarom? Nem láttam még itt, idevalósi? – lehalkította a hangját:

– A dokinak nincs ki a négy kereke, mindenki csak ugratja.

Illendően bemutatkoztunk. Sanyi bácsi elmondta, hogy itt lakik most az unokájánál. Az orvos eltiltotta az alkoholtól, így titokban délutáni sétái alkalmával betér a kocsmába, de szigorúan csak egy pohár borra. Maradtunk a cigánykérdésnél. Kínosan éreztem magam. Sanyi bácsi láthatóan kiforrott romastratégiáját szívesen meghallgattam volna. Kedves és mulattató az öregúr, de minek arról beszélni, ami nyilvánvaló? Én nem éltem át háborút, hadifogságot, forradalmat, nem vagyok elég bölcs és vén, iszonyúan idegesítő nekem ez a kérdés. Nekem még építenem kell, gyermekeket nevelni, dolgozni egy perspektíva nélküli megbolondult világban. Azért, hogy legyen segély, állami támogatás leendő gyilkosaimnak? Na nem, ez most nem kell nekem. Úgy éreztem, tökéletesen tudom leplezni belső forrongásom. Sokat gyakoroltam már ezt, még a testbeszédemet is percenként kontrolláltam. Sanyi bácsi azonban hirtelen félbeszakította mondókáját:

– Ne haragudjon, nem akartam fölbosszantani!

Amikor elővettem a 2003-ban készült EU-ellenes plakátomat, hogy a soros magyar elnökség üzenetét közérthetővé tegyem, tudtam, hogy sokan nem fognak a szívükbe zárni ezért. Egy-egy fölismerés, egy-egy bódult álomból való felébredés nagyon bosszantó és fájdalmas lehet.

Később az élet igazolja, hogy szükségünk volt erre, hogy tovább léphessünk az úton.

Ne haragudjon, nem akartam fölbosszantani.

Könyves Kálmán

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.01.06. 19:52:12

@fokabacsi: Azt,hogy mit kéne csinálni a kokerókkal sokan sok helyen leírták,de odafönt magasról szarnak erre,az ő szavazatuk is annyit ér mint másé.:(( Már én is ötleteltem itt.
A másik,hogy ebben a kurva nagy demokráciában sajnos a bűnözőknek vannak jogai.
A múltkor olvastam,hogy a srác halálra szurkálta a tizenéves barátnőjét.sima mezei fehér emberek voltak.A csávó kapott 11 évet.Akkurvaanyjukat!30 évet az ilyennek,és ha nagyonnagyon jól viselkedik 20 év múlva kijöhet.Nem harmadolás,negyedelés!

fokabacsi 2011.01.06. 20:13:53

@Tigeri: Egy biztos!Elértem oda, hogy ha gond lenne,pl: polgárháború, és fegyvereseket keresnének , én biztos jelentkeznék.

vázkulcs 2011.01.06. 22:48:56

Egy forintot sem adnék nekik lázonganak megáll egy teherautó plató lenyit gépágyúból tüzet nyit és amíg van töltény.

Kartal (rezervált) 2011.01.06. 23:38:33

@Tigeri: hm. Tudod a Kozák gyerek, aki agyonverte egy osztálytársát, semmit nem kapott. Három hónapot volt előzetesben, és annyi. Ja, ő nem fehér, magyar gyerek...
Harminc évet? A fenét. Van arra jobb megoldás is.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.01.07. 02:30:56

@fokabacsi: Nagyon nem lennél egyedül.
@vázkulcs: Ez se rossz ötlet.A zenét meg köszönöm.Azok a régi szép idők.
@Kartal (fekete mellényben): Először nem.De úgy tudom azóta elítélték.Kapott valami 2 év akárhány hónapot,ha jól emlékszem.Állítólag könnyes szemmel nézett apura,anyura ott a teremben,hogy mi lesz most vele.Gondolom jobb helyeken nem úszná meg ennyivel.
Van jobb megoldás,de az se rossz,ha sokáig szenved.Az ítéleteket meg bőrszíntől függetlenül keveslem,mint ahogy ezt is.

trojka 2011.01.07. 08:57:41

@Seduxen: Igen, de ha nézted a DUNA TV híradoját, a végén elöjött a kis ördög: "a felelösségre vontak között nincs magyar." na, ezzel el is hintették a felháborodás csiráját. mi az, hogy nincs magyar...a piszkos rasszisták már megint a szegény romákat vádolják, pedig ök csak leskelödni mentek oda...

Kartal (rezervált) 2011.01.07. 09:10:38

@Tigeri: én úgy emlékszem azt felfüggesztve kapta, de utánanézek. Amúgy meg menjenek a picsába, ott egy gyereket halálra vertek, ezért minimum 30 év kőtörés járna!

Kartal (rezervált) 2011.01.07. 09:12:46

@Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi: oké, ezt mi tudjuk. De odafenn, a magasságos Hivatalban, ahol elvileg tanult emberek ülnek, HOGY A FASZBA NEM TUDJÁK EZT???

Kartal (rezervált) 2011.01.07. 09:16:42

@Tigeri: ja, igazad van, 2 év 3 hónapot kapott, amiből jó ha egy évet leül, utána nagy valószínűséggel szabadon engedik jó magaviseletért. Vagyis idén ősszel ismét megölhet valakit. Szép kis büntetés, mi?

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2011.01.07. 12:44:21

@Tigeri:
- "Hányba vágtad édes Lajosom? Háromba?"
- "Nem! Négybe!"

zsoltix 2011.01.07. 20:15:27

Folytatódnak az átlagos hétköznapok Tiszabõn, itt egy mai hír: ''Rátámadt az egyik utasra egy férfi a Törökszentmiklósról Tiszabőre tartó távolsági buszon, fojtogatta és ököllel megütötte a 17 évesfiút - közölte a rendőrség pénteken az MTI-vel. A tiszabői fiatal csütörtökön a déli órákban utazott az autóbuszon, s a zsebéből kiszóródott az aprópénze a jármű padlójára. A pénzt segített felszedni egy férfi, aki azonban az érméket nem adta vissza. A sértett ezt szóvá tette, mire a férfi fojtogatni kezdte és ököllel arcon vágta - mondta a Szolnok megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Szabó Zita őrnagy tájékoztatása szerint a bántalmazás során a 17 éves fiú könnyebb sérülést szenvedett. A 23 éves, szintén tiszabői férfit a rendőrség előállította, majd őrizetbe vette.''

Kartal (rezervált) 2011.01.07. 23:33:14

@zsoltix: egy haver azzal a busszal szokott a szüleihez utazni, tud mesélni. Általában azt, hogy még a levegő is fekete a buszon, egy varjú átrepülésére azt hinnék villámlott...

Kartal (rezervált) 2011.01.07. 23:34:08

@Ásó[Mosó]maci: :DDD
Az mondjuk megoldaná a gondot, de az országban nincs annyi gép...

Overdream 2011.01.08. 00:32:00

Nem ide írtam, de talán ide is illik:

"Üdvözlet a Szerkesztő Hölgyeknek és Uraknak!

Elöljáróban annyit, hogy blogotok rendszeres olvasója vagyok (már mikor megadatik az időm rá).

Sokat gondolkoztam, megírjam-e ezt a levelet. Végül úgy gondoltam, igen, bár továbbra sem tudom, belefér-e majd abba a bizonyos "agyiszint-mércébe", de egy próbát megérhet.
Korunk egyik, ha nem a legnagyobb társadalmi problémáját érintem ezen levél keretein belül: igen, igen, a cigánysággal, bár kissé más szemszögből, mint az itteni posztok.

Node, térjünk a lényegre (a lustábbak és fáradtak ne figyeljenek ide, nem lesz rövid:))

Fiktív levél a cigányhoz:

Tisztelt cigány barátom!

Először is annyit, hogy reménykedem benne, felfogod majd ezen írás lényegét. De mivel még arra sem látok túl sok esélyt, hogy el tudd majd olvasni szavaim, így előrelátólag végy magad valakit, kinek agyi kapacitása legalább megközelíti egy sivatagi kaktuszét.
No, ha ez megvan, folytassuk!
Árulj el nekem valamit: mit tettem, hogy gyűlölsz? Mit tettem, hogy megvetsz? Tanultam, hogy állásom legyen, hogy az ott megkeresett pénzemből levont adómmal etesselek, itassalak. Dolgozom, hogy TE ne dögöljél éhen. Rajtam múlik az életed, de megölnél. 200 forintért is belémvágnád a pengéd. De tudom, ez nem a pénzről szól.
Kiszámoltam (tudod, én még tudok, veled ellentétben): a hat purdéd után, ilyen-olyan egyéb segélyekkel több, mint 250.000 forint jön össze. Mi, nejemmel ketten alig keresünk többet egy hónapban.

Mire vagy ennyire eltelve magaddal? Raj vagy, shukár vagy, maffia vagy, és a faszom tudja, mi még. Miből gondolod, hogy magasabban állsz bárkinél, és ami még fontosabb: miből gondolod, hogy bármit büntetlenül megtehetsz?

Miért nem tanulsz? Ennyire jó tudatlan marhának lenni? Ennyire nincs igényed arra, hogy kicsivel többet tudj meg bármiből?
Tudom, tanulni a "parasztok" szoktak, nektek pedig nem kell, hisz majd a hülye magyarból jól elélsz anélkül, hogy egy szöget arrébb raktál volna.

Mert csak ezt hallom tőled: "Én megtehetem". Igen, meg. Megteheted, hogy karddal jössz nekem. Én pedig megtehetem, hogy védjem magam, családom, szeretteim, értékeim, akármilyen eszközzel.

Miért bűnözöl? Nem tudsz megélni? Nem, a faszt nem. Megtudsz. A bűn neked szórakozás. Valóban létszükséglet, de nem úgy, mint azt a nagy fejesek mondották odafent a kényelmes bársonyszékekben. Lopsz, mert élvezed. Fenyegetsz, késelsz, ölsz, mert ettől érzed azt, hogy élsz. De ez NEM ÉLET!
Tudom, kurva sok felesleges energiád van. Tudod, meg kellene emelned a segged, és elmenni dolgozni. Óh, hogy az számodra ismeretlen fogalom? Sajnálom, komolyan. Tudom, könnyebb naponta kétszer megdugni az asszonyt (aki egyben a saját húgod), és így eltartatnod magad az államon, az adófizető birkákon (nem sértés, én is az vagyok), akiket megvetsz, gyűlölsz és az utolsó vagyonát is ellopnád.

Mondd meg őszintén: nevezhetlek téged embernek? Mondhatom azt rád, barátom, hogy megérdemled az ember jelzőt? Lopsz, ölsz, dugsz és a saját piszkodban fetrengsz, más tudományod nincs.

Megteheted? Tudod, mit tehetsz meg? Meghúzódhatsz a putrid legsötétebb sarkában, és verheted a segged a földhöz örömödben, hogy ez a béketűrő, végletekig toleráns nép, ez a magyar nép még nem gyújtotta rád az egész szeméttelepet, amit te otthonnak mersz nevezni. Talán te is tudod valahol legbelül: ezt érdemelnéd. Nem pénzt, nem megértést, nem elfogadást.

Sikítva rohansz Mohácsidhoz és a többi szarrágó tetves magyargyalázó mocsadékokhoz, hogy téged bántottak a csúnya gonosz nácifasisztarasszisták: de rasszista egyedül te vagy ebben az országban, senki más.
Ölöd a magyart, csak azért mert magyar (lásd Olaszliszka, Sajóbábony, és még a fene tudja hol nem).

Mondd, jó érzés idős néniket és bácsikat bántani, megverni, sőt megerőszakolni? Jó érzés, mikor látod a rettegést a már sokat megélt szemükben? Tudod mit? Dögölj te meg, mocsadék állat!

Jó érzés fiatal kislányokat megverni, megerőszakolni és megölni? Jó érzés, ha tudod, hogy se ellenállni, se menekülni nem tudnak szegények? Tudod mit? Dögölj te meg!

Jó érzés tízes-húszas csoportokban magányosan sétáló, békés emberekre támadni? Jó érzés megverni, megalázni, elvenni mindenét annak, akinek egyébként is a pénzéből élsz még? Tudod mit? Dögölj te meg!

Mondd, jó érzés ezeket mind elkövetni? Ettől érzed magad nagynak? Valóban?
Elárulom, nem vagy nagy: egy utolsó gyáva féreg vagy, semmi más.

Tudom, szégyenled, hogy cigány vagy...nem véletlen, hogy kiadod magad olasznak, spanyolnak, a fasz tudja, még minek. De ettől még ugyanolyan aljadék féreg vagy, körülbelül egy öngyújtó értelmi szintjén (elnézést az öngyújtóktól, azok legalább hasznosak, veled ellentétben).

Selejt vagy, semmi más. Ahány országban jársz, ahány társadalom próbál is befogadni, mindnek csak kárt okozol. Bazd meg, majdnem mindenki úgy gondolja, hogy inkább a sáskák jöjjenek, mint ti.

Menj te a picsába, lehetőleg jó messze minden más EMBERI néptől!

Üdvözlettel:

Egy diplomás, dolgozó cigány, akire kurva nagy szégyent hoztok."

A tököm tele van, hogy minden lumpen elem előrébb való, mint a mezei dolgozó. Milyen dolog az, hogy az utolsó ingyen élő cigány megkapja segélyét, míg a dolgozó (lészen az akár az önkormányzatban dolgozó, akár tanár, óvónő, akár bárki.
Ebből csak kurva nagy bajok származnak...előbb, mint utóbb.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.01.08. 14:24:27

@Kartal (fekete mellényben): Sajnos ez van.:(( A másik aki felgyújtotta a lányt.Kb.30 éves lesz mire szabadul,basszák meg!30 évet kéne ülnie egyátalán.És nem vagyok rasszista,az ítélet nagysága bőrszíntől független lenne nálam (20-30 év.1-essel csak akkor kezdődne,ha 100 fölött lenne).
@Overdream: Na,ezt sem a baromartúr írta!

Sííva 2011.01.08. 14:57:41

@Overdream: Minden elismerésem a Tiéd! Nem emlékszem, hogy sok hasonló hozzászólással találkoztam volna ezen kívűl!

Horizont 2011.01.08. 15:21:00

Azért nem csak Tiszabőn ilyen cudar a helyzet!
Nem tudták kifizetni Abádszalókon az alkalmazottakat.
160 önkormányzati alkalmazott bérének felével maradt el januárban Abádszalók.
Szerintem sorban robbanni fognak az időzített aknák!

@Overdream: Sok mindenben igazad van, sok mindennel vitatkoznék. Pl. az általánosítással. És ezzel a mondatoddal mindenképpen: "Tudod, meg kellene emelned a segged, és elmenni dolgozni."
Hová ha szabad kérdeznem? Szabolcsban, Borsodban?

Overdream 2011.01.08. 15:41:08

@Horizont: Hm, cigány általánosít a cigányságra? Kissé faramuci szituáció lenne, nem gondolod?
Dolgozni = akár termeljen valamit a kis kertecskéjében (krumplit, uborkát, akármit) vagy tartson állatokat. Ez is munka. Nem lenne ez nagy dolog, csak akarat kérdése a megvalósítás, még Borsodban, Szabolcsban is.

Horizont 2011.01.08. 16:33:25

@Overdream: Ha valóban diplomás cigány vagy én szívből gratulálok neked! Nem akarok vitába szállni veled, mert nekem is meg van a véleményem az olyan cigányokról akik semmit nem képesek csinálni a házuk körül. Én kimondottan arra reagáltam, hogy nem tud hol dolgozni ha akarna se. Azért, mert nem is akar nem őt ültetném a vádlottak padjára hanem az elmúlt 20 évet cakk-pakk!Honnan tudná ugyan hogyan kell ültetni valamit, hogyan kell állatokat tartani amikor soha nem látott semmi ilyent.Születése percétől csak az igénytelen élet, tanulatlanság, munka sehol.
Egyébként egy cigány aki kitört közülük miért ne általánosíthatna? Ez is egy összetett kérdés, mert lehet, hogy pont egy olyan ember aki kiemelkedett közülük jobban elítéli őket, ugyanakkor egy olyan embertől aki kitört több tisztánlátást és megértés félét (IS) elvárnék. (nem a bűnöző cigányok felé)
A fiktív levél durva, igaz sok igazság alapja van, de ugye nem lehet szortírozni, hogy ennek a cigánynak szól ennek meg nem, ezért úgy értelmezi az ember, hogy minden cigánynak szól, ami meg nem helyes. Szóval nem egyszerű! Elismerem.
Két dolog mentené ki őket: az iskola (írás, olvasás, számolás alapszinten) és a munkahely (segéd és betanított munka). Sok esélyük nincs egyikre se.

fokabacsi 2011.01.08. 18:07:19

@Horizont:"" Két dolog mentené ki őket: az iskola (írás, olvasás, számolás alapszinten) és a munkahely (segéd és betanított munka). Sok esélyük nincs egyikre se""
Még is mit gondolsz, ki fog helyettük tanulni szakmát, hogy dolgozni tudjanak?? Ki dolgozik, fog helyettük dolgozni?
Nekem van normális cigány barátom, van és volt munkatársam is. Senkinek nem a bőrük színével van a baja !!

fokabacsi 2011.01.08. 18:12:35

@Horizont:" Hová ha szabad kérdeznem? Szabolcsban, Borsodban?" Miért ? Ott nem lehet venni vetőmagvakat? Krumplit kukoricát babot, stb.....ültetni, csirkét tyúkot , libát kacsát nevelni??? Meg van nekik tiltva?? Előírás a segíjjke nyerőgépbe dobálása???

Horizont 2011.01.08. 18:15:07

@fokabacsi:
Én is ismerek normális cigányokat, már bocs de nem is a putrisoron laknak. Szerintem aki oda születik azt beszippantja a "bőr színe" és minden ami ezzel ott jár. Kitörni onnan szinte semmi esély.

Horizont 2011.01.08. 18:18:11

@fokabacsi: Ne ferdíts el kérlek! Szabolcsról , Borsodról nem a krumpliültetés kapcsán írtam!
Hanem a munkavállalásról! Vagy szerinted van ott munka? Azt hiszem másról beszélünk mi ketten:)

fokabacsi 2011.01.08. 18:25:26

@Horizont: Az ötvenes években , tehénszarral sározott" "szobába" születtem, Villany helyett petróleumlámpa, vízcsap helyett kútvíz az udvaron. Nekem te ne mondd meg mi-merre hány méter. Lett négy szakmám, érettségim, három technikusi végzettségem. Nincs igényük se indíttatásuk míg azt látják: Csinálok nyolc gyereket, felveszem a kétszázötvenet, mert nem éri harmadáért dolgozni.
radikális lépések nélkül mellébeszéléssel marad a sok kis magyar Harlem.

Kartal (rezervált) 2011.01.08. 18:28:58

@Overdream: "a hat purdéd után, ilyen-olyan egyéb segélyekkel több, mint 250.000 forint jön össze. Mi, nejemmel ketten alig keresünk többet egy hónapban." - mi a nejemmel ketten a felét, vagy kicsit többet...

@Horizont: kollégám 82 éves anyósa kapára támaszkodva is, de kimegy a kertbe kapálni, rendet tart maga körül, és hadd ne soroljam. Az is munka. Csak igényesség kérdése lenne. Ismerek egy diplomás cigány nőt, csak egy gyereke van, a szülei analfabéták. Ő mégis ki tudott emelkedni a többiek közül. CSAK AKARAT kérdése, ehhez nincs a politikának semmi köze. A politika mindent megtesz, hogy nekik jobb legyen, olyan bicskanyitogató pozitív diszkriminációt alkalmaznak, hogy az már minden határon túlmegy. A többség azonban nem is akar kitörni, jobb ülni a langyos iszapban és sírni: aggyatok, aggyatok...
Lehet, hogy kitörni semmi esély, de attól még nem KELL bűnözőnek lenni. Attól még lehetne rendesebben, normálisabban élni. Csak akarni kellene...
Ajánlom ezt: youtu.be/2qW7_8oVlSc

Horizont 2011.01.08. 18:46:15

@fokabacsi: "Nekem te ne mondd meg mi-merre hány méter. "
Ezt miből vetted le? Én nem írtam neked semmi olyant amiből erre kéne következtetned!
Isten ments ilyentől, a világért nem bántanálak meg hová gondolsz!?

@Kartal (fekete mellényben): Mindenben igazatok van, én is ugyanezt gondolom, csak még azt is, hogyha az a gyerek oda születik a putrisorra, akkor abba nő bele és nem tud kilépni magától.
Végül is Dr. Apáti István is arról beszél amit én is gondolok. (nagyon kulturált volt)

fokabacsi 2011.01.08. 18:53:19

@Horizont: Ebből : ""beszippantja a "bőr színe" és minden ami ezzel ott jár. Kitörni onnan szinte semmi esély"" !!
Helyettük mégis ki fog nekilátni a dolgok rendbetételének??? Mert ez a segélyesdi örökké nem fog menni.

Kartal (rezervált) 2011.01.08. 19:01:12

@Horizont: erre volt a Jobbik ötlete bentlakásos iskolákkal, de az sem kellett. Sem a cigányoknak, sem a jelen politikai vezetésnek. Pedig pl. Franciaországban a Modeval-project nagyon jól bevált rendszer. Minden majmolni akarunk nyugatról, csak ezt nem. Pedig amiről beszélsz - kitörés a putrisorról - csak ez az egyetlen út vezet(ne)...

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2011.01.08. 20:26:14

@fokabacsi: "Pistike, én elmegyek innét."

Itt egy kis gond van a példával. Nem tudunk nyolcmillióan elmenni. A kérdést helyben kell megoldanunk, és senki nem fogja megtenni helyettünk. Egyébként stimmel.

Még egy dolog. Sértőnek érzem a példát az oroszlánokra nézve. Közelebb lenne az igazsághoz a pávián-hasonlat.

fokabacsi 2011.01.08. 20:33:02

@Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi: Lehet a majom értelmesebb. Van egy nagyon öreg macskám. ha enni adok neki hálás , vagy legalább nem karmol meg . Ha megsimogatom a fejét hálásan dorombol. Ha szólok hozzá vissza nyávog. Értelmesen viselkedik.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.01.08. 20:41:59

@Horizont: Mi történt vekled kislány?Rajvédő lettél?:))

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2011.01.08. 20:43:36

@Kartal (fekete mellényben): Már hogyne tudnák. De a fityesz kormány nem azért alakult, hogy ilyen kérdéseket megoldjon. Szerintem egyetlen küldetése van: az ország hiteleinek pontos törlesztése, bármiáron.

Vegytiszta marketing. Kétharmados többséggel a hátuk mögött eljátszhatják a kemény "jobbos" kormányt, akiket "balról" folyamatosan lehet köpködni, ezzel tudat alatt erősítve a fityesz szavazók kormányhűségét, és így bármit megtehetnek és meg is tesznek fenti cél érdekében. Szép példa a magánnyugdíj-pénztárak sztorija. Tíz év alatt az összegyűjtött cirka 12 milliárd euro most ki fog csorogni az országból, államadósság-csökkentés címszóval. Kerestek a projekthez egy reklámarcot (Selmeczy) és néhány hangzatos szlogent, oszt készvan. Kicsi hőbörgés, extra profit.

Persze nem azt akarom mondani hogy a magánnyugdíj-pénztárak eleve ezért jöttek létre és azért volt az egész kötelezővé téve, hogy az így összegyűlő pénz biztos helyen legyen a hiteltörlesztéshez. Én ilyet nem mondok. Nem akarok alapot adni a konteofóbok nyivákolásának.

Ez csak egy vélemény. A nyugdíjrendszer viszont a jelenlegi formájában nem életképes, és össze fog omlani, legalábbis a számok ezt mutatják.

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2011.01.08. 20:52:30

@fokabacsi: @Tigeri: Arra gondolok hogy az oroszlánok nagyon kemény szabályok szerint élő, precíz ragadozók, és a létezésükre szükség van.

A páviánok a gyümölcsevésen, vándorláson és szaporodáson kívül semmi említésre méltót nem csinálnak, és az esőerdő nélkülük is tökéletesen működőképes.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.01.08. 20:58:22

@Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi: Jó de legalább suínesítik az állatvilágot.Sajnos semmilyen állat nem jó,mert azokat séretnénk meg.Legyen a példabeszéd cigánnyal,mert az csak nekik sértő.:)) Gondolom,mert tudják milyen a fajtájuk.:))
Természetesen a normális életvitelűektől elnézést kérek.

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2011.01.08. 21:02:27

@Tigeri: Cigányok (Homo indianicus cigo)

Elterjedése:

A cigányok élettere nem korlátozódik politikai vagy geológiai határok által. Az Indiai szubkontinensen őshonos, de igazi kozmopolita faj, Európa minden részén előfordul kisebb nagyobb kolóniákban.

Megjelenése:

Hossza 130-180 centiméter, testtömege ivarérett korban 40-150 kilogramm. Bundája dominánsan fekete. Egy pár járó, és egy pár fogólába van, fölegyenesedve jár.

Életmódja:

A cigány társas élőlény, hordákban él, amit általában egymást átfedő családok alkotnak. Mindenevő. Életére jellemző a munkalehetőségre való feszült várakozás (MVFV). Ez azonban gyakran eredménytelen, ilyenkor ösztönös vándorlás figyelhető meg a munkalehetőségben és táplálékban gazdagabb élőhelyek felé. A cigány ritkán él ötven évnél tovább. Ez általában az MVFV közben elszenvedett frusztráció sorozatos és permanens, különböző tudatmódosító szerekkel történő kompenzálása miatt van.

Szaporodása:

A cigány gyakran már 12 évesen ivarérett. A párzási időszak kedvező feltételek esetén egész évben tart, azonban az almok száma általában évente maximum 1 lehet. A vemhesség 270 napig tart, ennek végén akár 6 utód is világra jöhet.

Forrás: Wikipédia

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.01.08. 21:08:39

Egyrészt tanulniuk kell mindenféle szakmát,másrészt egy részüknek munkát kell adni.
Aztán ha van egy igényesebb keresőképes közösség,az hozza maga után a többit.Nem csak a kocsmárosnak lesz melója,hanem tetőfedőnek,vízvezetékszerelőnek,fodrásznak,stb.

Horizont 2011.01.08. 22:15:21

@Tigeri:
Nem vagyok én semmilyen védő, rajvédő meg végképp nem. Rajvezető az voltam úttörőkoromban a múlt században:DDDDD Köpködhetünk rájuk csak toljuk a köpés alá azokat is akik felelnek még ezért a kialakult helyzetért! Mohácsitól Kolompáron át a politikusokig.

@Kartal (fekete mellényben):
A Jobbiknak tökéletesen igaza volt a bentlakásos iskolákkal. Ugyanis meg kellene szakítani a láncolatot és azt csak úgy lehetne ha egy generációt kiemelnének.
A kormánynak meg bármilyen eszközzel rá kéne venni őket arra, hogy csökkenjen a születésszámuk.

noname.blogger · http://suisseproject.blog.hu/ 2011.01.08. 23:42:05

@Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi:
Nem folyok bele a beszélgetésbe, de én a helyedben nem pattognék a páviánok ellen, ha még azt sem tudnám, hogy nem az esőerdőben élnek.
Amúgy sem egészen értem, hogy mit nem csinálnak, amit az oroszlánok igen. Nem ragadozók, ja... de pl etetik a leopárdokat, bár azokra gondolom szintén nincs szükség, a gyümölcsfák meg azért növesztenek gyümiket, hogy az állatok megegyék és ezzel szétszórják a magot.. de persze egy szavannán ugye nem is lehet gyümin élni, mert az nincs minden évszakban.
Egyébként az életmódjuk gyakorlatilag teljesen azonos volt az emberek egyes elődjei nek életmódjával.

Overdream 2011.01.08. 23:55:40

@Kartal (fekete mellényben):
Nos, úgy számoltam, hogy nejem orvos, én ügyész (igen, az vagyok, jöhet a kövezés). Így kijön a fent említett összeg, bár igencsak szorosan. Pár nap és jön a második trónörökös, és megmondom őszintén, fogalmam sincs, hogy hogyan tartsam őt és nővérét el tisztességesen, hacsak nem rablók ki egy bankot. Annyi szerencsénk van, hogy szüleink tudnak még támogatni, különben drágámmal együtt éhen döglenénk.

Overdream 2011.01.09. 00:16:48

@Horizont:
Köszönöm, megküzdöttem a diplomámért...tanultam, mint állat, majdhogynem többet, mint bárki más...ma ott tartok, hogy egy megyei főügyészségen dolgozhatok, mint ügyész. Megérte tanulnom? Persze, mégha (mint ezt Kartal-nak szánt előző hozzászólásomban nem feltétlen derült is ki) pénzügyileg nem feltétlen. De büszke vagyok arra, mit elértem 36 éves koromra: jó hivatás, szerető család, egy feleség, kit rajongásig imádok (sőt, még nem is családtag:D), egy (pár nap múlva két) gyerkőc...
Általánosítok? Szerintem továbbra is érdekes lenne az ilyen szituáció, de ha így gondolod, lelked rajta. Sőt, hovatovább, elismerem, lehet, hogy általánosítok. De gondold bele magad a saját helyzetembe: tanultam, dolgozok mint a güzü, tisztességesen élek...egy forintot, nem sok, de annyit nem loptam mástól: valahol mégis meg vagyok bélyegezve és ez nem véletlen. Nem véletlen kívánkozott ezen levél (mit az agyiszint.hu-n is el lehet olvasni) ki belőlem. Elegem van mind a "fajvédésből", mind abból, hogy egyesek többletjogokat élveznek másoknál csupán azért, mert ilyen-olyan (konkrétan cigány) kisebbség tagjai.
Igen, számomra az is munka, ha a cigány felemeli seggét a fotelből a seggét és megműveli a kertjét vagy kiganéz a disznók alól. Hogy még erre is alkalmatlan a többségük? Arról én kurvára nem tehetek, ergo ne is velem fizettessék ki.
Egyetlen elvárásom lenne a többi cigány felé: tartsa be a társadalmi normákat. Ha ez nehéz, akkor mehet, amerre lát. Én leszek az első, ki azt mondja: neked itt nincs helyed.
Tisztánlátás? Ne haragudjon meg, Hölgyem, de úgy vélem, tisztán látok. Ugyanis a tököm tele van azzal, hogy a többi ingyenélő, mocskos bűnöző cigány alapján ítélnek meg.
Továbbá némi belsőbb információ: Szeged és Csongrád megye nem tartozik a súlyosan cigány-fertőzött régiókhoz: mégis, munkámból adódóan szinte heti rendszerességgel fordulnak elő cigány elkövetők...kiktől hatványozottan megkapom a különféle szidásokat, átkokat, fenyegetéseket.

Overdream 2011.01.09. 00:30:37

@Horizont: Továbbá: ezen levél azért íródott, mint említettem fent, mert rohadtul elegem van a cigányság egy jó részéből.
Csupán egy példa, mint már megemlítettem volt egy másik fórumon: Szeged városában élek családommal, ezen belül is Alsóvároson. Alsóváros az a tipikus kertes városrész elegáns magánházakkal, kerttel, kocsival (olyan villanegyed-szerűség, hogy viszonylag leegyszerűsítsem). Ide költözött be kettő(!!) cigány család (eleddig is voltak, mint jómagam, és hozzánk hasonlók, de mindannyian tanultak, dolgozók, normálisak voltunk)...mióta azonban ez a két család ide költözött, értsd és mondd 800%-al nőtt a bűncselekmények száma ebben a városrészben. Véletlen? Dehogyis...no, az ilyeneknek szólt a levél. Ki érti, érti, ki nem, az nem érdekel. Értelek én téged, el is fogadom álláspontod, csak...a tököm tele van a "fajtám" viselt dolgaival.

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2011.01.09. 00:44:44

@noname.blogger:

Elnézést kérek, segélyen élő tanulatlan megélhetési bűnözőkről nem tudok oroszlánra asszociálni, csak páviánra. A páviánoktól szintén szives elnézésüket kérem.

Egyébként az életmódjuk gyakorlatilag teljesen azonos az emberek egyes ma élő csoportjainak életmódjával.

Overdream 2011.01.09. 00:48:08

@Tigeri: Hopp, erre eddig nem is reagáltam. Elnézést.
Annak idején írtam Artúr barátunknak is, azóta sem reagált rá. Erre mit mondjak? Hogy Artúr barátunk egy konkrétan síkcsöves fasz? Persze, hogy az, eddig is tudtuk.
Nem mondom, hogy én mondom meg cigány ügyben a tutit, hisz nem...de a fentebbi levelem nem csupán az én, de a közeli cigány ismerőseim véleményét is tükrözi, Nem vagyok egyedül, mégha ez nem is nagy vigasz sokaknak:)

fokabacsi 2011.01.09. 08:27:34

@Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi: Én is elgondolkodtam a pávián hasonlaton, de nem egyértelmű . Mert az oroszlán falka is kinézi a legöregebb , leghátul futó gnút, és azt szakítja ki a csordából. Nekem egyéni véleményem: ennek a népcsoportnak az elállatiasodott tagja, még az állatokhoz sem hasonlíthatók, mert olyat állat nem tesz. Illetve minden állat csoporttól a legrosszabb viselkedést vették át. Mert pl. az, hogy a közösség pénzén nekik épített udvari WC-t feltüzelik , és továbbra is az udvarra szarnak?!? A macska eltakarítja a piszkát. Na ide kell a szögesdrót kerítés , őrtoronnyal, illetve őrkutyákkal , és "átnevelés" emberi viselkedésmódra . És amikor már tudja azt, hogy a bejárati ajtót, mosdót, villanykapcsolót nem szereli ki és nem adja el , akkor jöhetnek ki ! Ha valaki képtelen emberi viselkedésre, azt meg kell tanítani. Közéjük pár száz "liberálist" és tanítsák őket . Legalább megtapasztalnák a valóságot és leszoknának arról, hogy hülyeséget beszéljenek.

Horizont 2011.01.09. 10:58:30

@Overdream:
Még egyszer le a kalappal előtted! De ugyanígy azt mondanám annak is aki egy egyszerű szegény (nem cigány) családból jut el addig mint te. Gratulálok a második trónörökös érkezéséhez is, nagyon jó egészséget! Ja és a kedvenc színésznőm az avatarod:DDDD
A kertvárosba beköltöző cigány család (akik miatt a bűnözés megemelkedett ) gondolom nem a putrisorról költözött oda. A cigányokat elég sok kategóriába lehet sorolni. A végletek sora és tárháza. Én csak a putrisoron élőkről írtam. És a kisgyerekekről akik beleszületnek abba a mocskos életbe és a gólya pechükre nem a Rózsadombra dobta le.Megértem a Te dühödet is! Én is dühös lennék a fajtámra.Annak meg örülök, hogy a példát bizonyítja, hogy cigány származással is el lehet jutni fiatalon eddig, még ha többet is kellett bizonyítani mint a társaidnak.Csak azt kívánhatom neked, hogy a származásod miatt soha ne legyen az életben nehézséged, mert pont elég ami akad ebben az országban fiatal, családos értelmiségiként!

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2011.01.09. 11:00:39

@fokabacsi: Oroszlánok és gnúk között, ha kicsit távolabbról nézzük, kölcsönösen előnyös csoportkapcsolat áll fent. Az oroszlánok a beteg, öreg, sérült vagy épp a csoporttól eltávolodott magányos gnúkat vadásszák, és ezzel összetartásra, éberségre, óvatosságra ösztönzik a gnúkat. A gnúk csoportjában olyan tulajdonságok erősödnek, amik segítik és fokozzák a csoport fennmaradási esélyeit. Működik a természetes kiválasztódás, de mindkét oldalon, vagyis ha a gnúk éberebbek, óvatosabbak és összetartóbbak, az oroszlánoknak is türelmesebbnek, gyorsabbnak és kooperatívabbnak kell lenniük, hogy mindkét csoport sikeres legyen.

Emberek és páviánok között nincs kölcsönösen előnyös csoportkapcsolat. Afrikai földművesek többet tudnának erről mondani, de nagyjából arról van szó hogy a páviánok hatalmas mezőgazdasági károkat okoznak az ültetvények felzabálásával és letarolásával. A földműves vajon mit érezhet, ha azt látja hogy a családját az éhhalál fenyegeti a páviánok életmódja miatt?

Néha már a sugárban hányás kezd rámjönni, ha arra gondolok hogy olyan EMBERcsoporttal élünk egy országban, akiket csak állatokhoz lehet hasonlítani. Nincs kipróbált, működő és civilizált megoldás a problémára. Csak erőszakos szükségmódszerek. A "liberálisok" egy percig sem gondolják komolyan amit összevartyognak, mert pontosan tudják hogy az elméleteik nem működnek. Én a segítő szándékukat is megkérdőjelezem.

Arra kellene ügyelni nehogy egy "megélhetési" háború kellős közepén találjuk magunkat. Jelenleg (ha nem is használjuk), van tiszta vizünk és jó termőföldünk elég, ezek olyan kincsek amik biztosítják a túlélést szükséghelyzetekben is. De ezt csak egyszer lehet elveszíteni.

Yasashi Tanuki 2011.01.09. 12:01:29

Tiszabőn a jövő már elkezdődött.

Ha országos szinten is elérjük a Tiszabői cigányarányt akkor logikusan az jön, hogy a közalkalmazotti béreket és magas nyugdíjakat felezését rendeli majd el az akkori cigány többségű kormány hogy összejöjjön a segélyek / rokkantnyugdíjak emelésére a pénz.

Horizont 2011.01.09. 12:49:45

Jakab Péternek a JOBBIK miskolci képviselőjének felszólalása. Minden elismerésem az övé.
Nagyon gyér tapsot kapott képviselőtársaitól, pedig vastaps járt volna neki!!!

www.youtube.com/watch?v=Y5JwRIPXvio&feature=player_embedded

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.01.09. 13:22:09

@Horizont: Taps-taps-taps.

De a Viki jól csinálja. Eddig a saját pénzünket öntöttük a cigókra, most majd EU-s milliárdokat tolunk nekik. Érdekes, a frankok meg a taljánok nem voltak rest kitoloncolni őket meg rájuk gyújtani a putrit.

Változni semmi sem fog, fizetünk mint a katonatiszt az ingyenélők és a politikusbűnözők országában. Jakab Péternek pedig őszinte gratulációm, remélem megőrzi tiszta gondolkodását és nem fog félni az igazság kimondásától a továbbiakban sem.

Horizont 2011.01.09. 13:39:16

@Valahol Máshol: Úgy gondolom a sok lagymatag politikus helyett ilyen Jakab Péterek kellenének!
Van itt érdekesebb esemény is! 2010. 10.hó.
A miskolci Kalyi Jag Roma nemzetiségi Szakiskolában több mint egy éve tanító Jakab Péterrel szerződést bontottak amikor kiderült Jobbikos.
"az iskola tagintézmény-vezetője, Horváth István megerősíti, hogy Jakab Péter pedagógiai munkájával ugyan elégedett, politikai nézetei miatt azonban, noha az iskolában politikai tevékenységet nem fejtett ki, mégis távoznia kell."
"Jakab Péter hiába mondta, hogy a diákok kiállnak mellette, az igazgató szavaiból egyértelműen kiderül: kizárólag neki van baja a tanárral."
Jó mi? Ez Magyarország!

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.01.09. 13:57:37

@Horizont: Az erősebb kutya.... elve. Más kérdés, hogy a cigányok ajvékolnak diszkriminációról, de itt ez az eset amit te írsz... mi ez ha nem diszkrimináció? Mivel nem politizált az iskolában és nem említenek olyasmit, hogy a munkavégzése lett volna nem megfelelő szintű, ezért ez puszta diszkrimináció. A cigányok a legrasszistábbak ez sokadszorra bebizonyosodott. Egyébként kíváncsi vagyok, hogy a videóban említett megfelelő jogi lépéseknek lesz-e valami következménye, ugyanis 400 gyerek után felvenni a lóvét úgy, hogy abból 13 érettségizik. Amennyiben nem csalnának a létszámmal a 150/13 is kevés! Ráadásul a leérettségizők között elmondása alapján van olyan aki számolni sem tud. Ami fals, hogy párthűségből nagyon ekézi a ballibsiket, miközben OV például pont ugyanazt fogja csinálni amit a maszoposok, eddig legalábbis nem derült ki számomra, hogy a fütyisz visszavenne a cigóapanázsból. Tehát ez kicsit fals számomra, de a gondolatai abszolute helyénvalóak. Csak szegény egyedül van, ez észrevehető volt a "tapsviharból" a felszólalás végén.

Horizont 2011.01.09. 14:27:59

@Valahol Máshol:
El kell, hogy keserítselek, de semmi "túlekézés" nincs a ballibsikkel kapcsolatban. Lehet, hogy Orbán is ugyanazt fogja csinálni, de ezt még nem tudhatjuk ugye.Bár azt be kell ismerni az, hogy azoknak a gyerekes családoknak nyújt segítséget ahol a szülő dolgozik és nem a családi pótlékot emelte fel,ezért jó pontot érdemel:) Ne legyél elfogult, mert be kell látni, hogy az elmúlt 8 évben ez a liberális hozzáállás, a cigány fajvédők tobzódása,a cigány önkormányzatok pénznyelése, a cigánykérdés szőnyeg alá söprése, és az erkölcsi züllés nagyban hozzájárult a mostani helyzethez. Egyetlenegy védő mondatot nem érdemelnek meg, sőt! Mondom én a párt nélküli baloldali beállítottságú, akit az édesanyja megkövez majd mindennap mert annyira haragszom az MSZP-re működése miatt. Szóval csak reálisan állj hozzá. Szerintem Jakab Péter még nagyon is finoman fogalmazott velük kapcsolatosan!

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.01.09. 14:48:59

@Horizont: Igazad van, tán én meg picit túlontúl pesszimistává váltam OV-vel meg a jelenlegi kormánnyal kapcsolatban. Mondhatni a kétharmad engem más irányba mozdított el, gondoltam itt a lehetőség és most lehet tenni (akár fájdalmas szavazatvesztések árán is!), átalakítani, stb, de eddig ezeknek semmi nyoma, csak az egypártrendszeres bullshit. Mondjuk, ha van valami ami rólam lepereg az a jogvédők meg a többi marha ajvékolása. Nekik (és az esetleges külföldi ajvékolóknak) van egy ötletem: tessék magatokhoz venni pár cigányt és hajrá, neveljétek át őket, tanítsátok munkára, a saját pénzeteken! Bár az is elég, ha szoros "közelségben" éltek velük pár hónapig. Lehet egy ilyen élmény után, belőlük válna a legvéresszájúbb rasszista. A magyar ajvékolóknak pedig lakáscsere a miskolci (asszem Avas a kerület neve?) lakótelepen élőkkel fél évre, utána beszélhetünk a tapasztalatokról,a nagy rááásszizmusról, meg a nagy szőnyeg alá söpört igazságról és húsz év elkúrt forintmilliárdjairól.

Párt nélküli baloldali, nem csodálom. Valami hasonló lennék én is, de én már olyan fokon köpök a jelenlegi politikusokra, hogy kívánalmam szerint 2014-ben a fütyik meg a maszop kövesse csak a szadeszt meg az mdf-et a gödör mélyére. Ideje lenne már a húsz éve az adófizetőkön zsírosodókon túljutni. De ez már egy másik téma.

Kartal (rezervált) 2011.01.09. 16:01:48

@Valahol Máshol: asszem nem vagy ezzel az egésszel egyedül.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.01.09. 16:19:22

@trojka:

"Az ombudsman úgy látja: a sajóbábonyi roma per nagyon sajátos helyzet, mert épp a kisebbségek védelmében alkották meg a Btk.-ban a közösség elleni erőszak pontját. Most pedig azt a jogszabályt, amelyet a kisebbség védelmére írtak, mintha ellenük fordították volna. Az ombudsman szerint nem ez volt a szándéka a jogalkotóknak. Az országgyűlési biztos úgy fogalmazott: értetlenül áll az eset előtt."
atv.hu/cikk/20110105_kallai_erno

Na ez az egyik legnagyobb probléma. Ő a képviselőjük, és még ő sem fogja fel.

fokabacsi 2011.01.09. 18:25:07

@laspalmas: Dehogy nem fogja fel ! ha ennyire hülye mit keres ott!?? Felfogja, és így próbálja menteni a menthetőt , marhaságot beszél. Mi az, hogy kisebbségvédő törvény??? Védeni kell a svábokat?? Vagy külön törvényt hozzanak minden cigányra egyénileg ??? Aki lopni akar azt azért ne lehessen büntetni, akinek meg gyilkolászni támad kedve hadd csinálja, mert "kátrányos helyzetű"??? A TÖRVÉNY BETARTÁSA MINDENKIRE KÖTELEZŐ !!!
Értelmes ember nincs erre a posztra??? Mégis kit néz hülyének ez a kretén?
NA MENJENEK MÁR A JÓL NEVELT CSIPÁBA !!

Kartal (rezervált) 2011.01.09. 19:47:39

@laspalmas: @fokabacsi: ezen én is ugyanígy kiakadtam, pláne, mivel a székely kisebbséghez tartozom. Ha kirabol egy valaki, akkor én is erre a törvényre fogok hivatkozni, mivel a kisebbség védelmére hozták létre... Előbb vagy utóbb ki fog derülni, hogy ezt a törvényt CSAK A CIGÁNY KISEBBSÉG VÉDELMÉRE TERVEZTÉK! Ami pedig jogi nonszensz, de mint tudjuk ez Cigányisztánban senkit nem zavar. Legfőképp azokat, akik a törvényeket hozzák.

f.m.j. 2011.01.09. 20:42:17

ha megengeditek beillesztek egy dalt, légyszíves, akinek van kapacitása hallgassa meg figyelmesen... : www.youtube.com/watch?v=RPPQ5GJN0mk

úgy tűnik, hogy tőlünk igenis védeni kell a kisebbséget... /(természetesen arra nincs elég kifejező magyar szavam, mennyire sajnálom azokat az embereket, akik áldozataivá váltak bármilyen népírtásnak, akár a származás, akár vallás, vagy osztály-besorolás miatt.....)/

f.m.j. 2011.01.09. 20:46:27

ezt szombaton hallottam a Klubrádióban... lehet valaki már túl van rajta. Ha nem lennék lusta, elemezném, értelmezném minden szereplő nézőpontjából... vannak gondolataim...

@Horizont: amúgy megnéztem a videót Jakab Péterről, annyira fura volt, hogy leintették az indulataiért... én jobbikost ennyire kultúráltan, tárgyilagosan még nem hallottam beszélni
asszem el se tudjuk képzelni, hogy mi mehet Miskolcon...

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.01.09. 21:15:17

@f.m.j.:
meghallgattam ezt az Ámen zenekar féle hitgyülis nótát. valóban elérzékenyültem tőle, megsírattam a kis rosenberg dani történetét. a sárga csillagokkal együtt.
aztán eszembe jutott rosenberg matyi és kékcédulás vonatai is és tovább sírtam.

majd eszembe jutott, hogy kiknek és hova is készült a dal, és úgy döntöttem, inkább röhögök az egészen, és szarok azokra akik danifélék sajnáltatásával és védik a matyiféléket.

Overdream 2011.01.09. 23:14:40

@Horizont:
Van ember, kinek nem Diane a kedvence? Ide nekem reggelire:DD
Köszönöm a gratulációkat, igencsak jól esik.
De, igen, ezen családokat a móravárosi cigány putriból költöztették (!!) át ide. Hogy miért? Jó kérdés (mondjuk érdekes az is, hogy egy amolyan "bevásárló negyed" /Lidl, Aldi, Tesco és a többi/ pont a putrisor tőszomszédságában épült fel).
Persze, a kisgyermek valószínűleg inkább Rózsadombon születne meg, mint a putriban, ez tiszta sor...a gond a későbbiekkel van. Persze, ez már jórészt a szülők felelőssége. Lassan felnő az az új generáció (ha már eddig nem történt meg), mi csupán csak a semmittevést és a bűnözést fogja gyermekeinek átadni...és itt a probléma: ezek nem értékek. Nem hasznosak, ha be akarnak illeszkedni.

Overdream 2011.01.09. 23:27:24

@laspalmas:
Az ombudsman ezen kijelentése már csak azért is érdekes, mert a a a Btk 269. § azt mondja ki, hogy az elkövetői magatartás a gyűlöletre uszítás. Magyarán a törvényalkotó nem fogalmazta meg pontosan, hogy ezen jogszabály mely elemekre, csoportokra vonatkozik. Ha ezt megtette volna, akkor talán értelmezhető lenne jogilag ez az álláspont...
De mivel a jogszabály imigyen szól:
"Aki nagy nyilvánosság előtt a) a magyar nemzet, b) valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport vagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre uszít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő." illetve ennek d pontja: "A lakosság egyes csoportjai az eltérő nézetrendszerek más ismérvek szerint elkülönülő személyösszessége."
Tökéletesen ráhúzható a sajóbábonyi esetre, azon felül persze, hogy ott több esetben megvalósultak élet elleni cselekmények (lásd balta nyoma a fejtámaszban).

Overdream 2011.01.09. 23:45:03

@Overdream: Hoppá, az első mondatomban kissé sok az a...egy elég oda belőlle:D

trojka 2011.01.10. 07:29:22

@laspalmas: igazad van. ez nem ombucmano, hanem csak egy hulye cigány!

Kartal (rezervált) 2011.01.10. 16:36:00

@Overdream: Írtam neked privátban, nem kaptad meg?

Overdream 2011.01.10. 19:29:59

@Kartal (fekete mellényben): Válasz ment, elnézést a késésért.

trojka 2011.01.10. 20:33:59

@Kartal (fekete mellényben): Ember! én tartozhatnék a székely kisebbséghez (Anyam Gyergyocsomafalvi volt), vagy akar a lengyel kisebbséghez (Apam ösei Lengyelországbol jöttek át az 1700-as években), de én MAGYAR akarok lenni, tehát igy is gondolkodom. ez az ingyenélö, seholsincs hazaju banda pedig tunjön már el innen, amig teheti, mert eljön az idö, amikor sokkal több "kunhalom" lesz MAGYAROSZÁGON, csak az ujaknak "CIGANYHALOM" lesz a nevuk!

Kartal (rezervált) 2011.01.11. 18:00:22

@trojka: nyugi, csak felvetés gyanánt írtam. Egyébként minden felmenőmön székely vagyok :))

@Overdream: Köszi, megnézem.

trojka 2011.01.11. 18:40:21

@Kartal (fekete mellényben): bocs, persze, tudom hogy székely vagy, már irtad valahol, Isten éltessen! Nem is neked irtam, a kommentem második fele a lényeg!

süti beállítások módosítása