Skip to content


       Szűrés lista

A West Balkán-Noise Life tragédia háttere és következményei

Ezt a cikket azért írom, mert a történtek fényében szükségét érzem az emberek felvilágosításának. Szakmai szemmel nézve egész más a történet, mint ahogyan azt a kommentelők java (tinik) látják, éppen ezért elsősorban nem is nekik szól ez a cikk (bár tanulságos), sokkal inkább a mérlegelésre képes, idősebb, de még aktívan bulizó korosztálynak, illetve a szülőknek és mindazoknak, akik válaszokat keresnek. Ahhoz, hogy lássuk a végkifejlet okát, látnunk kell a teljes sztorit, több szemszögből is, egészen az elejétől. Elnézést, hogy ilyen terjedelmes, de mivel emberek életéről van szó, nem spóroltam a sorokkal.

A Noise Life felemelkedése:

Mindenki tudja, hogy nincsenek csodák, csak hatékony marketinghúzások, de ezek nem feltétlenül jók, sőt van, hogy kifejezetten rosszak és etikátlanok.

A Noise Life (Kecskés Tamás) és a Robotrock csapata nem találta fel a spanyolviaszt, sőt, zeneileg egy már kitaposott úton indultak el, leutánozva működő, jól futó rendezvénysorozatok zenei világát és reklám stratégiáját. Ez a tinik szemében természetesen nem tűnt fel, de nem is kell, hogy feltűnjön, hiszen ők bulizni akarnak, nem a szakmát elemezgetni.

Kecskés Tamás semmi újszerűt nem tett le az asztalra.  Egyetlen egy dolgot csinált máshogy a többi csapathoz képest, ez pedig a korhatár figyelmen kívül hagyása volt, sőt, kifejezetten a tiniket akarta elérni és ezt soha nem is titkolta.

Szakmai szemmel nézve ezzel több probléma is van. Egyrészt törvénytelen, másrészt nem etikus. Ezt a formulát minden rendezvényszervező ismeri, csak úgy, mint a hátulütőjét is. A képlet egyszerű, a klubokban (pontosabban sehol) nem szolgálhatnak ki alkohollal, vagy dohányáruval 18 év alattiakat, ezért a klubok vezetése nem is szereti beengedni a 18 év alattiakat. Hogy tartózkodhat e 18 év alatti fiatal a szórakozóhelyeken, azt Budapesten az adott kerület dönti el és foglalja rendeletbe, így ahol ez nincs rendeletileg tiltva, ott beengedhetőek a fiatalok.

Már meg is van a jogi hézag, amit ki lehet használni. Kecskés Tamás ezt pontosan tudta, hiszen a szülei mindketten ügyvédek (sőt befolyásos emberek, ami a történet vége szempontjából lesz fontos).

Technikailag hogyan néz ki ez a dolog? A klubnak nem kötelező, de joga van szűrni a közönséget korosztály szerint. Ha már a kapunál beengednek valakit azért, mert vélhetően, vagy bizonyítottan elmúlt 18 éves, akkor a bárpultnál már nincs szükség ismételt szűrésre, ami nagyban felgyorsítja a kiszolgálást. Ha valaki úgy hirdet meg egy rendezvényt, hogy 16 évesek is nyugodtan bemehetnek, akkor a bárpultnál minden alkalommal meg kellene győződni a vendég koráról, hogy ki lehessen szolgálni. Tehát ez nem csak, hogy nem praktikus, de teljesen lehetetlen helyzetbe hozza a bárpultosokat, így az üzemeltetést is. Ez a rendszer a gyakorlatban működésképtelen, így esélytelen, hogy a bárpultnál be legyen tartva a korhatár.

A budapesti szervező csapatok (a tini szerveződések kivételével) ezekkel tisztában vannak, csak úgy, mint a szórakozóhelyek üzemeltetői, és egyiküknek sem érdeke a tinik beengedése.

Üzemeltetői szemmel:
Egy klub üzemeltetése üzleti vállalkozás, amiben számtalan szabálynak kell megfelelni, közben arra törekedve, hogy profitálni lehessen a rendezvényekből. Minden klub minden rendezvény után elvégzi a pofonegyszerű számítást: elosztja a pult bevételének teljes összegét az eladott jegyek számával és már meg is kapta a vendégenkénti (fejenkénti) fogyasztás értékét. Ezzel a számmal mérik, hogy egy rendezvény az ő szemszögükből sikeres volt e, vagy sem. Így a kluboknak nem az az érdeke, hogy teltház legyen, hanem az, hogy maximalizálják a fogyasztást, hiszen a bárpult hozza a pénzt. A tinik saját egzisztenciával nem rendelkező, zsebpénzből bulizó gyerekek, akik kifejezetten kevés pénzt hagynak a szórakozóhelyen, így a kluboknak nem éri meg rájuk alapozni, sőt, csak a saját működési engedélyüket kockáztatják azzal, ha kiszolgálják őket. Egyszerűbben szólva túl nagy rizikó, minimális jövedelemért. Hogy egy példát említsek, a Noise Life rendezvényeken 400 forint / fő körül szokott lenni a fogyasztás, ami a többi rendezvényhez képest (1000 – 1500 Ft / fő fogyasztás) üzemeltetői szemmel kritikán aluli eredmény, magyarul nem éri meg. Egy 18+-os buli (saját keresettel rendelkező közönség) harmad annyi emberrel termel ugyanennyi, de inkább több pénzt, arról nem is beszélve, hogy felelősségteljesebben viselkednek, mint a tinik. Ennek és a kevesebb létszámnak köszönhetően kevesebb kárt is okoznak a wc-kben, és egyéb helységekben, melyek javítása szintén költségekkel jár.

Szervezői szemmel:
Egy szervező csak akkor tud bulit rendezni, ha van hol. A fent említettek miatt egy olyan szervező, aki köztudottan tiniket mozgat meg, egyszerűen nem kap helyet - magára valamit is adó - klubban, így a szervezőnek is érdeke egy olyan közönséget célozni, ami fizetőképesebb.
Van egy másik köztudott tény, ez pedig a tinik és az idősebbek közötti unszimpátia. Elég csak a fórumokon körbenézni, de szervezőként még inkább érezhető az ebből eredő feszültség.
Ha egy szervező kialakított magának egy idősebb közönséget, akkor a tinik beengedése elindítja az ördögi kört: A tini bejön, és pusztán a viselkedésével felidegesíti az idősebbeket. A következő bulira már híre megy, hogy tinik is vannak a rendezvényen, ami az idősebbeket távozásra készteti. A tinik között viszont futótűzként terjed a hír, hogy beengedik őket, ezért tömegével kezdenek el áramlani. Nem kell hozzá sok idő, hogy a (sokszor évek munkájával kiépített közönség) néhány hónap leforgása alatt lecserélődjön, egy fizetésképtelen tinik tömegére … ami természetesen a rendezvénysorozat végét is jelenti, hiszen ezt az új közönséget már nem nézik jó szemmel a klubok. (pedig van olyan is, hogy maga a klub a kiváltó ok.)

Tehát a tinik beengedése a kluboknak, és a szervezőknek sem érdeke.

Itt jönnek képbe az írott és íratlan szabályok, amiért a klubok és a szervezők is idősebb közönséget céloznak, mert mindenkinek érdeke, a fennmaradás és fejlődés, hogy egyre jobb klubok, és minőségi klubestek lehessenek.

Sajnos van egy harmadik szemszög is a szervezőkön és üzemeltetőkön kívül, ez pedig a dealereké. Nekik nem az számít, hogy milyen a hely és a közönség, ők minden emberre potenciális vevőként tekintenek, sőt a felelőtlen tinik mindig jó táptalaj egy drogdealernek. Alapvetően olyan helyekre mennek, ahol tömeg van, de ha a tömeg tinikből áll, akkor az hatványozni tudja a jövedelmüket. Így az olyan klubok ahol a vezetőség nem fordít hangsúlyt a kor szerinti szűrésre (mint pl Almássy Hall, vagy Dürer Kert), a dealerek Mekkájának számítanak, ami szintén köztudott a zenei „szakmában” éppen ezért az értelmesebbek kerülik is ezeket a helyeket. Aki nem foglalkozik ezzel a kérdéssel (vagy netán érdeke is fűződik drogárúsításhoz), az tudatosan is szervez ilyen helyekre. A Noise Life vezetése nem tudom milyen viszonyban állt a drogokkal, ezt majd egy szakértő megmondja, de hogy a bulikban masszív kati szag terjengett mindenhol, azt megint sokan alá tudják támasztani.

Leegyszerűsítve: ha valahol beengedik a tiniket, az beindít egy olyan gépezetet, amit már nehéz megállítani, éppen ezért elindítani sem szabad.

Az utóbbi években kialakult egy rendszer, amiben a szervezők legjobb tudásuk szerint rendezték a bulikat, közben betartva az írott és íratlan szabályokat, tehát nem nyitottak olyan közönség felé, ami csak bajt hoz. Mindenki tudja – hiszen minden voltunk gyerekek - hogy a tinik (13-17 évesek) ki vannak éhezve a bulikra, viszont közben kiszámíthatatlanok is. Ez a korosztály kifejezetten felelőtlenül tud viselkedni akár magával, akár a környezetével szemben.

És akkor kanyarodjunk is vissza A Noise Life „sikeres” üzletpolitikájához.

Kecskés Tamás kimondottan a tiniket célozta, amit ráadásul sosem titkolt, a szórólapokon minden esetben kint volt a 16+-os beengedés, ami egyértelmű felkérés keringőre. (Más országban már önmagában ez is büntetendő lenne.) Egyszerűen csak minél nagyobb mennyiségű fiatalkorút akart megmozgatni, amire a tinik természetesen ugrottak, hiszen máshova nem nagyon mehettek.

A Dürer Kert laza szabályai megengedték neki, hogy több ezer főig dagassza a javarészt tinikből álló közönségét, ami végül a visszájára fordult. A NL kommunikációja szerint azért hagyták ott a Dürer Kertet, mert kinőtték azt. Nos, íme az igazi indok: a Dürer Kert már túlságosan rizikósnak találta a rendezvény kiszolgálását, a folyamatos balhékat, a 13-14 éves merev részeg gyerek veszélyes viselkedését, ezért a saját biztonsága érdekében kivonta magát a történetből és többé nem kívánt asszisztálni a Noise Life rendezvények ilyen jellegű működéséhez.

Kecskés ahelyett, hogy ezt intő jelnek tekintette volna (amit nagyon sokan említettek is neki szakmán kívül és belül egyaránt), folytatta a bulikat a jól bevált séma szerint, de szétszórva a város kisebb szórakozó helyein, még mindig karöltve a másik ugyanezen a mintán felállított csapattal, a Robotrockkal. Voltak jóhiszemű vezetőséggel megáldott klubok, mint pl az A38, vagy a Corvintető, akik megpróbáltak együttműködni, befogadni akár egy-egy rendezvényt, akár csak a DJ-ket, de egy pillanat után (az őket ért károk után, és felmérve a helyzetben rejlő veszélyforrásokat) kapásból kitiltották őket a szórakozóhelyről. Sok klub (mint pl. a Merlin) pedig esélyt sem adtak nekik, tudva azt, hogy ez mivel járhat.

A NL sikeressége inkább anyagi siker volt, mint szakmai siker. Nem tudok olyan fellépőt mondani, akinek ne lettek volna összetűzései, vagy kifizetési problémái Kecskés Tamással, ami megint csak azt támasztja alá, hogy semmibe vette a teljes szakmát és kizárólag a pénzszerzés lebegett a szeme előtt. Szóbeszédek alapján sokszor a saját barátait is átverte, bár ezt alátámasztani ők fogják tudni, ha akarják.

Az eleinte 30-40 kamu / kezdő / fetörekvő dj-vel futó bulik jó reklámnak bizonyultak, ahol szinte minden sarok és folyosó 1-1 „teremként” üzemelt, mellesleg megalázva ezzel sok fellépőt. Aztán láthatóan kezdett csökkenni a fellépők száma, mert senkit, vagy csak számára fontos embereket fizetett ki, amire sokan megorroltak. Ezzel a stratégiával, viszont átlendült a nehezén, összeszedett annyi pénzt, hogy már ki tudta fizetni a drágább neveket, pl. Palotait és Androt, illetve nem kevés pénzt nyomott az akkor még saját bábjaiként használt Robotrockba is, majd jöttek a külföldi fellépők is.

A West Balkán történetét szinte minden 20-30 év közötti bulizó ismeri, komoly múlttal rendelkező vállalkozás, ami sosem vonzotta a bajt. Mikor kitalálták, hogy a Nyugatinál felhúzzák az új WB-t, még nem sejtették, hogy túlvállalják magukat, illetve hogy a tervezettnél sokkal komolyabb tőkére van szükségük a klub teljes felépítéséhez, hangszigeteléséhez. Mindenki emlékszik az „építsük együtt” projectre, ami az anyagi fedezet kipótlásáról szólt. Sajnos ahelyett, hogy a város egyik legjobb klubja lehetett volna, végül a csőd szélére került.

Itt jött képbe Kecskés Tamás, akinek a rendezvényét már kizárták szinte minden szórakozóhelyről. Egyszerűen felkereste a méretében alkalmas, de köztudottan csőd szélén álló West Balkánt, hogy fogadja be a rendezvényét egy kellemes összegért, amire a WB vezetősége rossz anyagi helyzetében természetesen igent mondott, vállalva ezzel egy olyan rizikót, amit nem kellett volna. Ez mintapéldája a kihasználásnak, olyan, mint amikor egy éhező csövesnek pénzt adsz azért, hogy valami törvénytelent végeztess vele.

Szombat este:
A késelés pártiakat el kell keserítenem, mivel nem történt késelés, illetve felesleges a cigányüldözés. A kiszivárgott jegyzőkönyv szerint egy rendőrtiszti főiskolás srác miután barátnője rosszul lett, ki akarta menteni őt a levegőre. Mivel nem talált magának utat a zsúfoltságban, a jelvényét szorongatva elkiáltotta magát, hogy „késelés”, azt remélve, hogy ezzel megnyílik előtte a tömeg és ki tudja vinni a barátnőjét. Sajnos a megrémült tömeg ettől elindult, maguk alá temetve a lépcső alján álló három lányt, akik miután több rétegben feküdtek rajtuk az emberek, a nagy nyomás alatt megfulladtak. Vélhetően ezért csúsztat a rendőrség a tömegpánik kirobbanásával kapcsolatban.

Meglehetősen rossz ötlet volt késelést kiáltani, de mielőtt a romák helyett most a rendőrök torkának ugranátok, azért nézzetek magatokba és gondoljatok bele, hogy ti mit tettetek volna ebben a helyzetben. Itt nem arról van szó, hogy ki hozta a rossz döntést, mert lehetett volna az egy gimnazista diák is. Nem kárt akart okozni, sőt, menteni akart valakit, csak épp nagyon rossz módszerrel.

Viszont nem fogy el a levegő és ájul el egy lány, ha ki van találva a beengedés, illetve, ha rosszul is lesz valaki, akkor kell, hogy legyen annyi hely, hogy ki lehessen őt vinni pánikkeltés nélkül is, ami amúgy nem lehetetlen a West Balkánban.

Vajon miért van az, hogy a zsúfoltság ellenére az ugyanitt megrendezett Kamionosok és Kurvák bulin nem történt ilyen tragédia? Pedig akkor kétszer ennyi ember volt bent órákon át. Egyszerűen azért, mert ott törődtek a szervezéssel, a beengedés ritmusával. Igen, ez a trükk, hullámokban szokás beengedni az embereket, nem egyszerre. Ezen múlt a 3 lány élete. Illetve volt még egy tényező: a Kamionosok és Kurvák bulin idősebb volt a közönség, akik sokkal türelmesebbek, és jobban reagálnak stressz helyzetben, mint a tinik. De miután a Party Zoo fotósa volt olyan rendes és megosztotta egy cikkben az infót, miszerint személyesen hallotta a Noise Life főszervezőjét (Kecskés), ahogy utasítja a beengedőket a non-stop gyorsított beengedésre, így már azt is tudjuk, hogy ki volt a felelős a beengedésért, függetlenül attól, hogy éppen ki szerződtette a biztonságiakat, ezért felesleges a papírokon lovagolni.

Mert ugye nem tudjuk pontosan, hogy ki szerződött a biztonságiakkal, mivel a Noise Life és a West Balkán egymásra mutogat, ráadásul mindketten szerződésre hivatkozva. Azt viszont több százan látták, hogy Facebookon a Kecskés azzal hirdette már a sokadik buliját, hogy saját biztonságiakat hoznak, nem az adott helyszín embereit használják, mert több helyen panasz volt már a kidobókra. Természetesen a kommentek, csak úgy, mint Kecskés Tamás saját profilja egy az egyben törlésre kerültek Facebookról, eltűntetve a bizonyítékokat.

Végeredményben a megalománia, a pénzéhes hozzáállás és a hozzáértés hiánya okozta a tragédiát, elhitetve a tinikkel, hogy ez nekik időszerű szórakozási forma, pedig nem az.
A West Balkán hibás volt abban, hogy engedély hiányában nyitott ki, de gyakorlatban már nem egyszer vizsgázott jól, bizonyítva ezzel, hogy elbír akár 4500 embert is problémamentesen. Tehát ne hagyjuk már, hogy az adminisztrációs vétségük miatt ők legyenek meghurcolva a Noise Life szervezője helyett, aki a tragédia valós felelőse. Nyilván elég energiát fordítanak az érdekeltek arra, hogy a West Balkánra terelődjön a felelősség, de ha józanésszel nézzük, akkor ott van a szemünk előtt az összes bizonyíték.
Kecskés Tamás nem egészen egy éve elindított egy lavinát, ami végül - szó szerint – három lányt temetett be, és ölt meg. De hála a befolyásos szülői háttérnek, nem fogják börtönbe zárni.

Következmények:

A Noise Life jelenség senkinek sem kedvezett, sőt csak mindenkinek károkat okozott. Működése alatt felrúgott minden szabályt és gátlástalanul gázolt át mindenkin, illetve vert át mindenkit. És gondoljunk csak bele, hogy most mi fog történni. Átvizsgálják az összes klubot (és párat be is fognak zárni), mindenhol megpróbálják majd betartatni a megítélt maximális létszámot… méghozzá valószínűleg a tűzoltói engedélyben szereplőt.
Ugyanis egy helyszínnek két módon szokás meghatározni a befogadóképességét. Az egyik, hogy hány ember fér be fizikálisan (ésszerű határok között), a másik pedig a tűzoltósági, amely a menekülési lehetőségek szerint van meghatározva. Adott idő alatt hány ember tud kimenekülni a helyszínről az adott menekülési útvonalakon. Gondoljunk csak egy Corvintetőre, ahol elfér 1000 ember is gond nélkül, de ha a menekülési útvonalat nézzük, akkor kb.  400 ember lehetne bent, ugyanez a Merlinnel és még sorolhatnám. Egy Kecskés Tamás miatt milyen jól fog kinézni a szerdai Rewind félházzal, ugye?

A szervezők meg kénytelenek lesznek hanyagolni a több ezer eurós külföldi fellépőket, mivel a létszámstop miatt nem lesz rentábilis ilyen bulikat szervezni, illetve az eddig megszokotthoz képest csak többszörös jegyárral, ebbe beleértve a magyar fellépős bulikat is.

De a tinik szintén rosszul jártak, mert ez után fix, hogy személyit kérnek majd a klubok ajtajában, nem lehet majd kikönyörögni, hogy 17 évesen bemehessenek. Azok a klubok, akik eddig figyeltek a kor szerinti szűrésre, már nem külső alapján engednek majd be, hanem személyi alapján. Hiába néz ki valaki 16 évesen 22-nek, nem fog bejutni.
Aki még mindig Noise Life rajongó, az gondolkozzon el ezeken a dolgokon, mert egy olyan embert tartanak menőnek, aki semmi tiszteletet sem mutat a közönsége, vagy a szakma és a DJ-k iránt.

A Robotrock (mondanom sem kell szintén anyagiak miatt) már korábban összeveszett K. Tamással, így nagy szerencséjükre a tragédia előtt kiléptek a bábjátékból, de ez azon nem válzottat, hogy a közönségük java azonos, ugyanazokból a tinikből áll. Így a klubok érthető okokból valószínűleg őket sem fogják nyugodt szívvel (vagy épp sehogy) befogadni, tehát nekik is meg lesz még a böjtje a történteknek.

Mindent összevetve:

Szakmai körökben mindenki tudta, hogy valami előbb utóbb történni fog, sőt sokan jelezték is, hogy ez így nem jó, de senki sem sejtette, hogy emberek életébe is fog kerülni Kecskés Tamás eszetlen törtetése. A brigád és pártfogoltjai működésük alatt több klubot leamortizáltak, DJ-ként az „én mindent megtehetek” hozzáállásukkal több klub berendezését is tönkretették, ami végül oda vezetett, hogy nemkívánatosak lettek, csak erről a közönség nem tudott semmit. A West Balkán anyagi helyzete miatt kénytelennek érezte az együttműködést, ami ahelyett, hogy segített volna rajtuk, talán végérvényesen is a vesztüket okozta.

A legszebb a történetben, hogy ezek után a normális szervezőcsapatokon és klubokon fog csattanni az ostor, mivel szét lesznek kapva a tragédia miatt. Kíváncsian várja mindenki, hogy a Kecskés mellett elköteleződött DJ-k most mit fognak lépni. Ha továbbra is csak a pénz érdekli őket, akkor a jövőben is asszisztálni fognak a parti kultúra szétbombázásához, de talán észhez térnek és nem járatják le magukat mégjobban…

Kecskés Tamás pedig szabadlábra kerül, mert apunak jók a kapcsolatai, és a szemét módon összeszedett pénzből gerinctelenül csinálja tovább amit eddig. Kérdés, hogy lesz e klub, ami engedi neki az ámokfutást? Lesz e fellépő, aki adja a nevét olyan bulihoz, amiben ott van a Kecskés? És persze kérdés, hogy a tiniknek felnyílik e a szeme, de erre van a legkevesebb esély.

A Shinobi Blog írója jól fogalmazott az üggyel kapcsolatban, csak idézni tudom: „Amíg a hippiknek az altamonti tragédia jelentette a szubkultúra végét, addig az egyre erősödő hazai elektronikus zenei életnek lehet a West Balkan lesz az utolsó tánca. Valami kibaszottul véget ért.”

Gratulálok Kecskés Tamás, évek munkáját tetted tönkre alig egy év alatt. Ahelyett, hogy haladnánk a nyugat felé, megöltél három embert és visszarántottál mindenkit a balkánba.

(A cikket egy rendezvényszervező írta.)

Címkék: vendégszerző

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr542601792

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Amatőr.... 2011.01.21. 15:24:23

  "A West Balkán nyilvántartásba vételi dokumentuma szerint legfeljebb háromszáz embert engedhettek volna be, mondta Hassay Zsófia terézvárosi polgármester, miután szombat éjjel három fiatal lány halt meg [1], amikor a tömegb...

Trackback: Európa vagy nyugat-balkán? 2011.01.21. 14:33:05

Ténytár A közigazgatás mozgástere a szórakozóhelyek felügyelete kapcsán   A vonatkozó európai uniós szabályozá

Trackback: Új a nap alatt 2011.01.21. 13:56:55

A három életet követelő szombati diszkóbalesetért nemcsak a szervezői felelőtlenség, hanem a középiskolások körében elharapózó esztelen szórakozási formák is okolhatók – írja a HVG.                 &n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt S. Earp 2011.01.21. 10:25:17

" A kiszivárgott jegyzőkönyv szerint egy rendőrtiszti főiskolás srác miután barátnője rosszul lett, ki akarta menteni őt a levegőre. Mivel nem talált magának utat a zsúfoltságban, a jelvényét szorongatva elkiáltotta magát, hogy „késelés”, azt remélve, hogy ezzel megnyílik előtte a tömeg és ki tudja vinni a barátnőjét. Sajnos a megrémült tömeg ettől elindult, maguk alá temetve a lépcső alján álló három lányt, akik miután több rétegben feküdtek rajtuk az emberek, a nagy nyomás alatt megfulladtak. Vélhetően ezért csúsztat a rendőrség a tömegpánik kirobbanásával kapcsolatban."

Krisztus Istenem, ments meg engem! Degenerált BAROM! Ha ez így volt, az a rendőrfőiskolás: gyilkos.

"Kecskés Tamás pedig szabadlábra kerül, mert apunak jók a kapcsolatai, és a szemét módon összeszedett pénzből gerinctelenül csinálja tovább amit eddig."

Erre azért ne vegyen mérget, uram, nagyon sok embernek eldurrant itt az agya, ebből demonstratív büntetés lesz, pedig nálam jobban senki nem utálja ebben az országban az igazságszolgáltatásnak nevezett " jogszolgáltatást".

eszkep 2011.01.21. 10:31:50

Végre egy maximálisan korrekt írás a Vastagbőrön.

Vámos Sándor · http://passport.blog.hu/ 2011.01.21. 10:32:31

Összeszedett és alapos elemzés egy számomra ismeretlen világról, feltárja az események hátterét - klasszikus oknyomozás. Gratulálok.

eszkep 2011.01.21. 10:33:14

"A legszebb a történetben, hogy ezek után a normális szervezőcsapatokon és klubokon fog csattanni az ostor2

Igen, ez sajnos így szokott lenni. Ugyanakkor bízom benne, hogy Kecskést a legprofibb ügyvéd-kommandó sem fogja tisztára mosni.

Pál a postoló · http://autostat.hu/magazin 2011.01.21. 10:34:11

@Kurt S. Earp: Nekem is az jutott eszembe, hogy jelen körülmények között a Kecskés-szülők nem lehetnek akkora emberek, hogy meg tudják védeni a fiukat. Nekem úgy tűnik, pillanatnyilag nincs olyan lobbi, aminek érdeke fűződne ahhoz, hogy ez a takony tovább "dolgozzon" a szórakoztatóiparban...

strati 2011.01.21. 10:34:28

san franciscoi módszer a kiszolgálásra: ha belépéskor 21 feliratú (ottani korhatár) pecsétet kapsz a kézfejedre, amit a pultos rögtön lát, akkor kapsz italt, különben nem.

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2011.01.21. 10:37:48

Fasza. Érdekelne, hogy mennyire valós infó ezt az RTF-es srác. Mert mondani mindenki azt mond, amit akar.

Vámos Sándor · http://passport.blog.hu/ 2011.01.21. 10:38:18

@strati: A németeknél kártyaosztás dívik. RFID kártyát kapsz a bejáratnál, ha az ellenőrzésnél megfeleltél. A fogyasztást kilépéskor fizeted, a kártya leadásával. A kártya elvesztése borsos árat von maga után...

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2011.01.21. 10:39:02

@Pál a postoló: Most nem tudják kihozni Kecskést a szülők, de 2 hónap múlva mindenki elfelejti az ügyet szokás szerint, akkor már megtehetnek bármit. Szépen el fog sikkadni.

Pál a postoló · http://autostat.hu/magazin 2011.01.21. 10:40:30

@Szekuriti Blogger: azért nyugtass meg, hogy abban a 2 hónapban el tudnak intézni neki egy seggbekukit...

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2011.01.21. 10:41:35

@Pál a postoló: Ne legyen igazam, de szerintem egy kis pénz a zsebbe, és az őrök fogják legjobban szopni a f.sz.t a gyereknek. De mondom, ne legyen igazam!

weirdone 2011.01.21. 10:42:48

Én mindjárt 29 leszek, de még mindig van, hogy elkérik a személyit (Corvintetőn pl.), kivéve, ha a csajommal megyek, mert ő 6 évvel idősebb, és furcsa lenne. Szerintem ezt eddig is betartották - nagyjából...

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.01.21. 10:42:50

"Mivel nem talált magának utat a zsúfoltságban, a jelvényét szorongatva elkiáltotta magát, hogy „késelés”...."

"Meglehetősen rossz ötlet volt késelést kiáltani, de mielőtt a romák helyett most a rendőrök torkának ugranátok, azért nézzetek magatokba és gondoljatok bele, hogy ti mit tettetek volna ebben a helyzetben."

Meglehetősen gyenge érvelés. A rendőrtanonc kihasználva előjogait jelvényt lengetve előidézte azt a szitut, ami gyakorlatilag megölt három lányt.

Magával az írás mondanivalójával egyetértek, a bulikultúra visszazuhant a posványba, a felelősök pedig a felelőtlen és pénzhajhász szervezők és a fiatalkorú közönség akik a szülők pénzén élve képtelenek a felelős viselkedésre és döntésekre.

Kicsit OFF, de annak idején itt a Vbőrön egy cikknél volt vita arról, hogy IQ-teszthez kötné valaki a szavazást, vagy iskolai végzettséghez, nos ezeket a sorokat olvasva én simán önálló keresethez kötném a szórakozóhelyekre való belépést, mert megbecsülni más tulajdonát (legyen az a klub vagyontárgya, vagy egy bulizó magánszemélyé) az képes, aki tudja mit jelent megkeresni valamire a pénzt és nem utolsó sorban mivel kereső, anyagi felelősséget is tud vállalni a saját maga okozott károkért. Kitartást azoknak a lelkiismeretes szervezőknek akik megint kezdhetik felépíteni az egészet. Mondjuk a szigorúbb szabályok segíteni fognak nekik ebben, mert a kiskorúaknak innentől kezdve marad a házibuli.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2011.01.21. 10:43:18

Érdekes cikk... de egy dolog sántít nálam:

"...arról nem is beszélve, hogy felelősségteljesebben viselkednek, mint a tinik. Ennek és a kevesebb létszámnak köszönhetően kevesebb kárt is okoznak a wc-kben, és egyéb helységekben, melyek javítása szintén költségekkel jár."

Ez sajnos nem feltétlenül igaz, a prosztósodási hullám már jó ideje elkezdődött, és akik az első hullámban jöttek, már jócskán huszonévesek, de nem változtak semmit az utánuk jövőkhöz képest.

A rtf-es gyerek pedig tényleg nagy marha volt, ha ezt a dolgot dobta be ahhoz, hogy utat nyisson... de ugyebár a felsőoktatásban csak diplomát osztanak, észt nem...

Pál a postoló · http://autostat.hu/magazin 2011.01.21. 10:44:10

@Szekuriti Blogger: Hát ne is, mert akkor asszem életem végéig gyűlölni fogom a szüleimet, hogy csak eccerű pógárságig vitték, így nekem esélyem sincs érvényesülni az életben :)

Kurt S. Earp 2011.01.21. 10:50:31

@Pál a postoló: Lehet, hogy elintéznek neki egy seggbekukit, de ezt megjátszani mindig nagyon kockázatos, ugyanis fennállhat a veszélye annak, hogy kifejezetten élvezni fogja.
@Szekuriti Blogger: Nyugodjon meg, nem lesz igaza, Szekuriti úr kérem, ezúttal kíméletlenül el fognak meszelni valakit és minden erővonal e folyamatos beszédre képes, összeszedetten fogalmazó fiatalember felé mutat. A többiek lesznek a resztli, néhány felfüggesztett, sajnos nem kenderkötélre, pedig ez a tragédia egy igazán professzionális csapatmunka eredménye.

drazsé 2011.01.21. 10:51:22

érdekes, összefüggő, logikus, sok mindenre magyarázatot ad, occam miatt még a bizonyíthatatlan részeket is hajlandó vagyok elfogadni

hm

azt viszont, hogy a WB úgymond "biztonságos" arra alapozva, hogy a nagyobb bulin nem történt tragédia (merthogy "értelmesek" voltak a szervezők/porta) nem merném így kijelenteni - teszem azt úgy, hogy a büdös életben nem jártam ott
a leírások és a képek alapján ez az egy lépcsős megoldás enyhén szólva nem az igazi...

gigaoff:
T. Bayer Zsolt!
iylen jelelgű írásokat mikor fogunk látni becses sajtótermékében? esetleg mikor fog iylet írni saját becses kezével? nem csodálkozni! dolgozni!

Joe.UK 2011.01.21. 10:51:26

Jo post, megmagyaraz sokmindent. Elfogulatlannak nem mondanam, sut belole valami sertett irigyseg. Jol gondolom hogy az irojanak volt kozos ugylete a kistakonnyal es ot is jol megszivatta?

Felig OFF
"A tinik saját egzisztenciával nem rendelkező, zsebpénzből bulizó gyerekek, akik kifejezetten kevés pénzt hagynak a szórakozóhelyen, így a kluboknak nem éri meg rájuk alapozni"
<-->
"minden emberre potenciális vevőként tekintenek, sőt a felelőtlen tinik mindig jó táptalaj egy drogdealernek"

Csak en erzek itt ellentmondast?

Bolhás3 2011.01.21. 10:54:23

A szerzőhöz lenne a kérdésem (hátha olvassa).

Elképzelhetőnek tartja, hogy a WB (vagy bármelyik hasonló kupi) nincs bekamerázva?

Köszönöm.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.01.21. 10:54:29

Lehet, hogy tényleg jobb lenne, ha a belépést kötnék 18. évhez, és annyi.

Bár abban sem vagyok biztos, hogy egy 18 éves biztosan felelősségteljesebben viselkedik, mint egy 16 éves.

Nem tudom, mi lehetne a biztos megoldás, mindenesetre az tragédia, hogy 3 gyerek meghalt.

arlequin 2011.01.21. 10:55:24

egy rendőrtisztis kiabált, hogy késelés?!

BROÁF!

ha volt is, akkor azért, ha nem akkor azért...

MagyarZizzi (törölt) 2011.01.21. 10:55:36

Nagyon jó poszt volt, tele új információval, épp ezért nem is bántam volna, ha a szerzője a nevét adja hozzá. Ha mindaz igaz, amit leírt, akkor remélem, hogy Kecskés a sitten fog megpenészedni, és a drágalátos papája a gatyáját is lefizeti, hogy kihozza onnét, de hiába... Ha minden rendezvényszervező tudott ezekről a mocskos ügyekről, nem mondanák-e el ugyanezt a bíróságon is?

HansLanda420 2011.01.21. 10:56:47

jaj szegeny partyszervezok ... konnyeket azert nem fogunk lejteni ha nem gond, 10 eve rantjatok le a bulizni vagyokat es ha csak nem uberVIP helyekre megy az ember akkor csak a szemet es a mocsok van, 0 infrastruktura - 0 szervezes.

kulonben ez egy puhapocsu szar post, az rtf-es szal szanalmasan gyenge.

mqqq 2011.01.21. 10:57:02

Fantasztikus írás. Hatalmas RESPECT az írójának, bárki is volt.

metal · http://electric.blog.hu 2011.01.21. 10:59:34

"Ugyanis egy helyszínnek két módon szokás meghatározni a befogadóképességét. Az egyik, hogy hány ember fér be fizikálisan (ésszerű határok között), a másik pedig a tűzoltósági, amely a menekülési lehetőségek szerint van meghatározva. Adott idő alatt hány ember tud kimenekülni a helyszínről az adott menekülési útvonalakon. Gondoljunk csak egy Corvintetőre, ahol elfér 1000 ember is gond nélkül, de ha a menekülési útvonalat nézzük, akkor kb. 400 ember lehetne bent, ugyanez a Merlinnel és még sorolhatnám. Egy Kecskés Tamás miatt milyen jól fog kinézni a szerdai Rewind félházzal, ugye?"

Ha a posztoló egy rendezvényszervező, aki ráadásul felelősséget is érez az általa szórakoztatott tömeggel, akkor gondolom nem kell neki elmagyarázni, hogy miért fontos, hogy ne legyen benn több ember, mint amennyi biztonságban ki tud menekülni! Tehát ez pont nem KT miatt lesz, hanem mert a józan ész ezt diktálja (legalábbis ezt kellene, hogy diktálja). A többivel amúgy egyetértek!

arabs 2011.01.21. 11:02:30

Nagyon korrekt!!!
köszi a dj-k nevében is
Dj Arab

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.01.21. 11:02:59

@no-night:

Én már a pár évvel ezelőtt csak pislogtam, hogy mik mentek a "Bank"-ban.

Van rengeted fiatal, aki bulizna meg piálna, de nem nagyon teheti meg legálisan, így oda mennek ahol lehet. Ha csak egy helyen lehet, akkor oda mennek, csak kurva sokan.

Még a főiskolásoknak/egyetemistáknak 100+1 hely áll a rendelkezésre, a 14-18 évesek hova tudnak menni bulizni? Nem sok helyre....

kridli 2011.01.21. 11:04:08

Hát én azért szkeptikus vagyok ezzel az írással, főleg így névtelenül. A kulcs érv a noise-os csávó ellen és a WB mellett, hogy ő utasította a beengedőket a folyamatos beengedésre, ez azonban csak hallomásból, egy fotós srác hallotta ahogy mondta. Az biztos, hogy a tragédia oka a beengedés volt, és a kérdés az, hogy azért ki volt felelős, de itt csak a mutogatás fog még menni egy jó darabig, és nem biztos, hogy megtudjuk az igazságot. Mindenesetre ha a Noise volt érte a felelős, akkor a WB abban hibás, hogy ezt átengedte a saját kezéből...

sz4sz4 2011.01.21. 11:04:16

@Joe.UK: a poszt szerintem is jó, a sértett irigységet én is kiérzem belőle.

"Csak en erzek itt ellentmondast?"

Szerintem arról van szó, hogy a drogot (nagyrészt) a "helyen veszik meg", míg az italt pl. a tescoban, az utcán elfogyasztják, bent meg vesznek 1-2 ásványvizet.
Persze ez csak feltételezés, de itt Pécsett nyári éjszakákon a belvárosban mindenhol padokon isszák az olcsó bort / egyéb szarokat a gyerekek, aztán mennek a hamis edhárdi meg dolcse cuccokban feszíteni valamelyik helyre.
A drog témában nem vagyok otthon, de ha jól tudom, ezek az új szarok (kati, gina stb.) kifejezetten olcsók.

kridli 2011.01.21. 11:08:19

Ja és azzal az érveléssel nem értek egyet, hogy az mekkora baj, hogy most már komolyan veszik, és nem fognak beengedni több embert, mint amennyit a tűzoltóság engedélyez. Mert szerintem nem baj. Lehet, hogy a tűzoltóság túl szigorú, és kevesebb embert engedélyez, mint amennyi ténylegesen ki tud menekülni, de azért gondoljunk már bele, hogy mi lenne egy tűz esetén ha kétszer annyian vannak egy helyen, mint amennyi menekülni tud, csak azért mert elférnek... Attól, hogy nem volt komoly tűzeset mostanában szórakozó helyen, bármikor előfordulhat...

Kurt S. Earp 2011.01.21. 11:08:30

@zero: Hát persze. :-) Ezért kapta meg a poszt az Indextől a címlapot. Kezdődhet a parti!

Dr.Zomboss 2011.01.21. 11:10:23

Abba érdemes belegondolni, hogy ekkora pénznél, ami ezekből a szórakozóhelyekből befolyik, mindíg kérnek egy kis sarcot a csúnyabácsik. Hát ezeknek a csúnyabácsiknak a levesébe szép nagyot turházott ez a kiscsávó. Felőlük lehetnek akármilyen gazdagok a szülei.

Samott 2011.01.21. 11:12:54

"A West Balkán hibás volt abban, hogy engedély hiányában nyitott ki, de gyakorlatban már nem egyszer vizsgázott jól, bizonyítva ezzel, hogy elbír akár 4500 embert is problémamentesen. Tehát ne hagyjuk már, hogy az adminisztrációs vétségük miatt ők legyenek meghurcolva a Noise Life szervezője helyett, aki a tragédia valós felelőse."

Azert ok is elmehetnek a picsaba, a hirek szerint 3 _szaz_ fore van engedelyuk (ennek ellenre 4,5 _ezer_ fos bulikat tartanak), azzal is allandoan csak trukkoznek (ideiglenes, mire jonne az ellenorzes visszamondjak, majd ujrakerik), nekik is kijar a bunti ahogy a Noise Lifenak is.

avét 2011.01.21. 11:13:09

Tökéletes írás...de valahogy ez jut eszembe:
"Vétkesek közt bűnös aki néma!"
Lehetett volna ezt...mondjuk két héttel ezelőtt megírni?

A büntető eljárásról meg csak annyit, el nem tudom képzelni, mitől volt ennyire fontos azonnal
gyanusitottakat produkálni......kicsit a "Móri ügy" derend fel, ahol szinte azonnal eredmény kellett...kinek is?
Aki figyelt, a bíróság szinte kivétel nélkül azt állapitotta meg a jelenlegi bizonyítékok alapján nem állapítható meg az alapos gyanú sem.....
Lehet célszerűbb lett volna megvárni a szakértői vizsgálatok lezárultát...esetleg a kihallgatésok erdményeit?
Akár Kecskést is tanuként kihallgatni? /igy pl igazmondásra van kötelezve/
Az egyébként jó írás viszont elég lazán átsiklik a drogok kérdésén. Tök mindegy 16+, vagy 18+ ...az emlitett és meg nem nevezett helyeken "térdig" járnak benne....ellenőrzés, legyen az hatósági vagy a helyi biztonsági szolgálat = O !

Bolhás3 2011.01.21. 11:13:21

A "kiszivárgott jegyzőkönyvet" mintha a szerv dobta volna be, mintegy visszalépésként az időközben jelentkező szemtanúk által elmondottak miatt.

Myta · http://www.stylebyme.blog.hu 2011.01.21. 11:15:34

Nehéz lesz egy ilyen eset után a szórakozó helyekbe vetett bizalmat visszanyerni, mert a bizalom olyan, mint a lélek, ha egyszer elszáll...nem tér vissza többé.

Homeoffice 2011.01.21. 11:16:05

Nos.
Egyrészről az 1000-1500 ft/fő fogyasztás az nevetséges.
3-4000 Ft is simán elmegy gond nélkül.
Másrészről a hülyeség korfüggetlen. Morrisons 2 ben is látok szép számmal takonyrészeg 30asokat.:)
Néha elég tükörbe néznem..:(
Egyébként egyetértek szinte mindenben a cikkel.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2011.01.21. 11:17:30

"Ha valaki úgy hirdet meg egy rendezvényt, hogy 16 évesek is nyugodtan bemehetnek, akkor a bárpultnál minden alkalommal meg kellene győződni a vendég koráról, hogy ki lehessen szolgálni. Tehát ez nem csak, hogy nem praktikus, de teljesen lehetetlen helyzetbe hozza a bárpultosokat, így az üzemeltetést is. Ez a rendszer a gyakorlatban működésképtelen, így esélytelen, hogy a bárpultnál be legyen tartva a korhatár. "

Nagyon nehéz lehet a beléptetésnél az egyik hurkásnyakúnak' elkérni a személyit, és a "nem korhatáros bulin" odanyomni a fiatalok arcára/karjára egy nehezen lemosható UV-s bélyegzőt, amit mondjuk a pultos egyből lát. (Ugyanilyen nehéz a pultba a narancssárga neoncső helyett egy UV-csövet betekerni) De volna még számtalan ötletem,

"A budapesti szervező csapatok (a tini szerveződések kivételével) ezekkel tisztában vannak, csak úgy, mint a szórakozóhelyek üzemeltetői, és egyiküknek sem érdeke a tinik beengedése."

Miért ne lenne érdeke? Nagyobbnak látszódik a létszám (partyfotón lehet ámulni, hogy bámmeg' milyen sokan vannak), a belépőjegyet kifizetik, hárman megisznak egy kis Heineken-t. Ez mind bevétel, még ha kevéske is.

Közben olvasom tovább.....

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.01.21. 11:18:56

@Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/:

Én választásnál is alkalmaznám az UV-bélyegzőt ... remek kis eszköz, nehéz lenne 2x szavazni :-)

Gyermekláncfűrész 2011.01.21. 11:19:02

@Gunther: Persze, van aki tol egy rakat kék Jhonnie kólát van aki piszmog egy á.vízzel egész éjjel. Az átlag tényleg megáll 1500 körül.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.01.21. 11:20:24

@Gunther:

ezért vannak olyanok, akik valóban csak szórakozni mennek, és nem lerészegedni :)

Alikam 2011.01.21. 11:20:34

Mindennel egyetértek kivéve ezzel:

"arról nem is beszélve, hogy felelősségteljesebben viselkednek, mint a tinik."

Láttam én már 25-30-as korosztályt olyan ordenáré módon bulizni meg viselkedni mintha állatok lennének, csak a baj, hogy ezek 90-100 kilós állatok voltak, nem vasággyal együtt 40...

wattafilling 2011.01.21. 11:20:56

Fészbúkos profil nem két hét alatt törlődik? Amikor a sajátomat töröltem, még úgy volt...

Armadax 2011.01.21. 11:21:05

"kiszivárgott jegyzőkönyv szerint egy rendőrtiszti főiskolás srác "
Erre azért nem ártana valami bizonyíték is.
Egyrészt, mert még nincs hivatalos orvosszakértői vélyemény, ami cáfolná a késelést.
Másrészt ez a verzió még rosszabb, mint a c*gányos!!
Habár egy rendőrből kinézem, hogy van olyan hülye, hogy késelést kiáltson tömegben...

Homeoffice 2011.01.21. 11:21:35

@Gyermekláncfűrész:

:)))
Én csak sörözök meg max koktélozok. (Akciós putrikoktél ugyan)

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2011.01.21. 11:23:21

"A tinik saját egzisztenciával nem rendelkező, zsebpénzből bulizó gyerekek, akik kifejezetten kevés pénzt hagynak a szórakozóhelyen, így a kluboknak nem éri meg rájuk alapozni, sőt, csak a saját működési engedélyüket kockáztatják azzal, ha kiszolgálják őket."

Pontosan. De kiszolgálják, azaz kiszolgálnák őket, ha fogyasztanának. ;D

"Egy 18+-os buli (saját keresettel rendelkező közönség) harmad annyi emberrel termel ugyanennyi, de inkább több pénzt, arról nem is beszélve, hogy felelősségteljesebben viselkednek, mint a tinik. Ennek és a kevesebb létszámnak köszönhetően kevesebb kárt is okoznak a wc-kben, és egyéb helységekben, melyek javítása szintén költségekkel jár."

Ez nem feltétlenül van így. Az eset kapcsán nem feltétlenül a kicsiket kell támadni -bár vastagon benne vannak a problémákban, hanem a magyar partykultúrát. Na olyan nincs. Ezt be szokták bizonyítani nyugati országokban is. Nem egyszer volt már összetűzésem/összetűzésünk ezekkel az entitásokkal.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.01.21. 11:24:19

Amúgy Budapesten 2 normális helyszín van: A38 és Syma-Aréna.

Az meg szintén a világvicce, hogy a romkocsmákat akarják Budapest turisztikai vonzerejének beállítani. Nagy részük sima ingatlanbiznisz, csak még mielőtt ledózerolják a házat, kaszálnának rajta, így megnyitják mint romkocsma. Egy gangos ház, 1 bejárattal, fasza

es2300 2011.01.21. 11:24:20

a dealeres resz teljesen fals, hogy mast ne mondjak nagyjabol december vegeig a netrol lehetett rendelni a katit, nem volt szukseg mozgoarusra
tovabba, hogy az almassy es a DK lenne a dealerek mekkaja, aki ezt leirja nem ismeri a pesti ejszakat... az almassy teren egy kezemen meg tudom szamolni hany bulit szerveztek 2010-ben, a DK-ban pedig az NNL kivetelevel szinte csak rock, metal es hip-hop vonalon rendeznek esemenyeket, ahol koztudomasulag nincs erdemi illegalis szerhasznalat
egyaltalan, azt feltetelezni, hogy a vasarlok a bulikon szerzik be a narkot az teljes tudatlansagra vall, ezt meg - sokszor napokkal - korabban megteszik, leven igy kisebb a rizikoja a lehuzasnak ill. olcsobban lehet hozzajutni, de megegyszer hangsulyozom, a katit a netrol rendeltek, nem a kapucnisfelsos sractol vettek

az rtf-es reszre nehez mit mondani, tudomasom szerint lenyegesen szimplabb volt a tortenet: a fenti biztonsagi orok megfogtak a tomeget mert sokan voltak a ruhatarnal, a lentiek meg hajtottak befele a kintlevoket - emiatt alakult ki a vegzetes dugo a lepcsohazban

jozicsenko 2011.01.21. 11:24:50

hmmm, van egy érdekes vonulata a dolognak, ha rosszul írom, majd kijavít valaki

kedves drága piranha-barátaink, az Artisjus, Asva, Proart és a többi önjelölt vérszopó szeret pénzt kérni a kluboktól - ahol az egyik engedélyben szereplő max. létszám után kérik a sápot

vagyis pl hiába férnek el látványosan, baj nélkül több ezren itt, ha spórolásból az engedélyt a tizedére adták ki

a következmény?
-kiadják újra az engedélyeket, több főre --> t9bb pénz a piranhaknak
-nem adják ki és nem mehet majd több be, mint ami a papíron van

a kecskés gyerek meg remélem, úgy jár, mint a copkiller barátunk (császárelőd?): dolgozhat, de max külföldön...

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2011.01.21. 11:27:03

@zero: a Syma-csarnokot sem nevezném olyan nagyon normális helyszínnek. Maradjunk annyiban hogy "tágas". Menj el egy nagyobb rendezvényre, mondjuk amikor jön a dízsé tejosztó, és próbálj bejutni a wc-re. ;D

egy maréknyi dollár 2011.01.21. 11:27:46

Érdekes.
Az jutott eszembe, hogy ha ez a három lány aznap otthon marad vagy máshova megy szórakozni, ez a cikk(meg a többi sok) nem született volna meg.Emberek millióinak fogalma sem lenne, mi is az a West Balkan meg a Noise Night Life.

drDankó · http://sportization.blogspot.com/ 2011.01.21. 11:27:53

csak halucináltam, hogy a Normafa Open Air is szerepelt a plakáton?
esküszöm láttam valahol, valaki meg tudná erősíteni?

dozen 2011.01.21. 11:28:04

Mennyire hibásak a 16-18 éves tinik szülei?
Egyszer elmegy a gyerek, hazajön, érzed rajta az alkoholt, látod rajta, hogy kész van.
Megy többet?
Nem.
A szülők ott hibásak, hogy nem figyeltek a gyerekeikre.
Ezek a kiskorúak nem először voltak abban a buliban.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.01.21. 11:29:16

@Gunther: "Másrészről a hülyeség korfüggetlen. Morrisons 2 ben is látok szép számmal takonyrészeg 30asokat.:)
Néha elég tükörbe néznem..:("

a teleportálás ELŐTT, vagy csak UTÁNA? :))))

es2300 2011.01.21. 11:29:20

@zero: a hajon a fenti wcben nincs hidegviz es rendkivul keves az ulohely

a romkocsmakkal kapcsolatos megjegyzesed meg, mint izlesedrol arulkodo velemeny helyenvalo, nelkulozi a turizmus es az ejszakai elet ismeretet: csak egy kerdes, vajon miert szerepelnek a romkocsmak a lonely planetben, es miert nem szerepel a syma rendezvenycsarnok, illetve miert emeli ki a wizz magazinja azokat mint az ejszakai elet csak budapesten fellelheto kuriozuma?

Homeoffice 2011.01.21. 11:30:13

@Seduxen:

Előtte Kedves Seduxen
Mondjuk Ön sem piskóta!

kej 2011.01.21. 11:31:22

bocsánat mindenkitől, hogy egy kis politikát is belekeverek ebbe a történetbe, de van egy dolog, ami már napok óta bassza a csőrömet. talán kedden mesterházy a. járt a ma reggelben. a műsorvezető hölgyemény, a kedves szőke jegyes-tóth kriszta első kérdése így hangzott: érez-e bármi felelősséget az mszp a wb-ben történtek (értsd: a három lány halála) miatt. ma köpni-nyelni nem tudott.

ugye a kérdés a 2009-es tv-módosításra, vagyis arra a kormányrendeletre vonatkozott, ami (kissé pongyolán megfogalmazva) a tömegrendezvények megtartását csak bejelentési kötelezettséghez kötötte. amit az önkormányzat ráért 30 napon belül elbírálni. tállai andrás ma elismerte, hogy erre uniós jogharmonizáció miatt volt szükség. vagyis azért, hogy minél gyorsabban és bürokráciamentesebben lehessen különféle vállalkozásokat indítani.

a bevezetőt csak azért írtam, mert szerintem iszonyú gusztustalan megpróbálni három lány értelmetlen halálából politikai tőkét kovácsolni. még gusztustalanabb, hogy ehhez a kézi vezérelt pártmédiát (m1, aminek egyébként "közszolgálati" a hivatalos megjelölése) is felhasználják. ráadásul lehet, hogy megkönnyítették az efféle partik szervezését is, de minden bizonnyal akad még számos jogi eszköz volt a rendőrség, az önkormányzatok kezében, amivel meg lehetett volna előzni egy ilyen tragédiát.

az már csak hab a tortán, hogy a készülő módosítás 200 főben határozná meg azt a vendégszámot, ami esetén szigorúbb elbírálás alá esne egy-egy rendezvény. tegye fel a kezét az, aki még nem volt olyan kocsmában ( a gödörtől a wichmannig), ahol péntek este nem voltak többen, mint 200-an. akkor most ezekkel mi lesz?

es2300 2011.01.21. 11:32:08

@dozen: tanulasmodszertan.blog.hu/2011/01/20/west_balkan_utan_engedjuk_tiltsuk

itt eleg jol leirjak mit s hogyan tehetnek a szulok a hasonlo helyzetek elkerulesere

Bikli néni 2011.01.21. 11:32:42

Ennek a Kecskésnek van valami köze (rokoni kapcsolata) az egyik jogi karon tanító, hasonló nevű professzorhoz? (Direkt fogalmazok homályosan és kérdő mondatban.)

Amúgy nagyon korrektül összeszedett írás. Kíváncsi vagyok, hogy a szerzőt meghallgatják-e majd mint szakértőt vagy tanút.

És ami az igazságszolgáltatást illeti: kicsit olyan ez, mint Stohl András esete: vagy tisztára mossák, mert ő az egész ország szeretett Bucija, vagy épp ellenkezőleg, éppen ezért olyan példát statuáló büntetést kap, hogy meggebed benne. Csak Kecskésnél nem a "mindenki Tomija" jelenség áll fent, hanem anyu és apu.

anarcho78 2011.01.21. 11:34:44

Nagyon korrekt cikk. Az IQ tesztes szavazásos hozzászólást én (is) írtam anno, itt is szerencsésnek tartanék egy előszűrést. Nem egyszer volt, hogy egy szórakozóhely előtt kigyúrt faszfejek mondták, hogy bemegyünk, szétütünk vkit, bementek, tényleg szétütöttek vkit. Szűrni. Szemmel láthatóan bedrogozott, atomrészeg emberkék. Szűrni.

Lehetne olyan nyitott bulikat szervezni, akár télen is, megfelelő fűtéssel, sátor alatt, ahol van hely mindenre, bulizni, táncolni, beengedni. Ja hogy ez drágább? Leszarom, nehogymár meg legyen szabva, mennyit ér egy (több) emberi élet!

Abban speciel nem értek egyet, hogy minden klubot felül kell vizsgálni. Először én is kapásból ezt gondoltam, de pl. egy szubkultúrát kiszolgáló hely (régebben Fekete Yuk, most kék, vörös, akár a Gyár) miért zárjon be (mert a jelenlegi feltételek nem igazán megfelelőek minden jogszabálynak)? Kevesebben járnak oda, nem is az "kör" stb. Jó, persze van némi részrehajlás e tekintetben, de akkor is.

Még egy dolog. Valaki említette, hogy önálló fizetéssel rendelkezők mehetnének csak be. Na erre mondom, hogy pénz beszél... Anyuci, apuci ad kiscsávónak 5000-et, hogy érezze jól magát, senkit nem fog érdekelni, hogy tanul-e vagy dolgozik!

A pecsétes dolog viszont rendben van, nézzétek meg, mi ment 80-as években az USA-ban. Kaptál fekete filctollal egy bazi nagy X-et a kezedre, ha rajtad volt, nem ihattál, ha drogoztál, kibasztak. Nem véletlenül lett egy HC mozgalom, a straight edge alapja.

Talán 30 évvel később már nálunk is be lehetne vezetni, nem?

Koronás Udvari Chinpoko Mester 2011.01.21. 11:35:28

@Bikli néni: Avatarommal duplazni = NEM MENŐ, de azért:
"Kíváncsi vagyok, hogy a szerzőt meghallgatják-e majd mint szakértőt vagy tanút."
Itt magyarországon "Szakértő" csak az lehet, aki haverja annak, aki kijelöli a szakértőt.

Kartal (rezervált) 2011.01.21. 11:35:55

Egy vendéglős elmondta nekem, hogy miért nem hív zenekart, miért ilyen elektronikus baszást csinál diszkó gyanánt. Aszongya, az idősebb korosztály jön csak be élőzenére, azok meg pár sör és fröccs mellett elvannak egész éjjel. Neki bevétel kell, pénz kell, ezért a fiatal (tini) korosztályt célozza meg, sokukat 10-15 EZER forinttal engedik el otthonról, és azt ott is hagyják a kocsmában.

A drogokról nem is szólva... mert ha egy buliszervező vagy vendéglátós abból is kap némi részesedést, akkor aratni fog. Én erre csak fintorgok, etikátlan és erkölcstelen az egész. Mondom ezt úgy, hogy azért nekem is volt fekvehányós bulis időszakom, csak épp nem 14 évesen, ahogyan azt ma csinálják.

Amikor legutóbb próbálkoztam ilyen bulival, akkor a klub átlagéletkorát mi emeltük egy öreg haverral 16 évre. Söröztünk és dumáltunk, a haver ugratta a pultos lányt, aki végül RÁNK haragudott meg, miközben láncdohányos seggrészeg takonypócok randalíroztak a helyiségben. Nem kellett innom, elég volt rájuk néznem ahhoz, hogy felforduljon a gyomrom. Elég is volt a bulikból.

Bezzeg az én időmben!... xDDDDDDDDDDDDDD
Amikor a tábortűz mellett részegen ordítva énekeltük az Illést vagy Omegát... a gitárra utána mindig új húrokat kellett vegyek... :DDDDDDDDDDDDDDDDD

Bikli néni 2011.01.21. 11:36:09

@strati: Ez a pecsételős dolog egész Amerikában működik. Én olyat láttam, hogy a pecsét dátumos volt, hogy azon a napon! betöltötte-e már a gyerek a 21-et. Ja, és ez nem is szórakozóhely volt, hanem strand, ahol a legdurvább innivaló a 3%-os alkoholtartalmú 0,33-as sör volt.

anarcho78 2011.01.21. 11:37:07

@dozen: történetesen ismerem az egyik lány anyját. barátnőm kolléganője. és nem hibás, ezt szeretném letisztázni.

vakvarju69 2011.01.21. 11:37:23

Nos, ez is csak ugy mint minden mas kis hazankban huen tukrozi a magyar tarsadalom jelen viszonyait. Torteto kecskestamasok vilaga vagyunk, ahol nem tortenik semmi addig, amig paran bele nem halnak:ld. vorosiszap, WB, stb. Ez a kis magyar valosag kicsiben es nagyban egyarant, hu tukre mindannak a folyamatnak, ami mindanyiunk szeme elott zajlik de vakok vagyunk meglatni vagy nemak maradunk megnevezni. Sajnos....

Kreta 2011.01.21. 11:37:34

Ha kitiltják a tiniket az ellenőrizhető helyekről, akkor nem fognak otthon lerészegedni csúnyán?

Kartal (rezervált) 2011.01.21. 11:38:10

@KUCM: te meg a nénikéddel szórakozz, cseréld le azt a szar avatarod!

Mourinho már nem a király 2011.01.21. 11:39:13

A WB embere jól megvédi a helyet inkognitóban a gonosz(valóban az) Kecskés Tamás ellen.

Kartal (rezervált) 2011.01.21. 11:39:17

@Kreta: legfeljebb kapnak pár atyai pofont, de nem halnak meg egy emberhegy alján.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.01.21. 11:41:46

@es2300:

Én is szeretem a romkocsmákat, de azért szerepel lonely planetben, mert máshol nincs ilyen. És ha Pestre jössz, akkor hova menj?
Persze az is érdekes, hogy máshol miért nincs ilyen romkocsma? Bécsben és Prágában is vannak öreg, gangos házak ...

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2011.01.21. 11:42:53

A Shinobi Blog írója jól fogalmazott az üggyel kapcsolatban, csak idézni tudom: „Amíg a hippiknek az altamonti tragédia jelentette a szubkultúra végét, addig az egyre erősödő hazai elektronikus zenei életnek lehet a West Balkan lesz az utolsó tánca. Valami kibaszottul véget ért.”

Gratulálok Kecskés Tamás, évek munkáját tetted tönkre alig egy év alatt. Ahelyett, hogy haladnánk a nyugat felé, megöltél három embert és visszarántottál mindenkit a balkánba.

Ezzel meg egyáltalán nem értek egyet. Itt egy dolognak lesz vége egy időre -ha vége lesz- ez pedig az eszetlen bulik szervezése.
A nyugat felé haladást nem ez a tragédia akadályozza, és szerintem az elektronikus zenével kapcsolatos rendezvényekkel még nagyon sokáig a balkánhoz fogunk tartozni. Ez köszönhető a sekélyes partykultúránknak, a DJ-knek, a rendezvényszervezőknek, a klubtulajdonosoknak, usw...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.01.21. 11:43:14

@Kreta:

Nem otthon, hanem az éjjel-nappali előtt.

es2300 2011.01.21. 11:43:57

btw sokat elarul a cikkrol, hogy a bulit Noise Life-nak hivja, holott annak neve Noise Night Life, ez olyan mint ha egy RHCP koncerten tortent tragediarol keszult rendkivul alapos oknyomozó riport tendenciozusan Red Hot Peppersnek nevezne a zenekart...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.01.21. 11:44:08

@Anthony-Mourinho a király-:

Lehetséges, hogy így van. És? Mindenki nagyon értelmes, majd eldönti magában.

sivatagi n. 2011.01.21. 11:44:36

Megy a nagyüzemi cigánymosdatás.

Ismerős ott volt a ruhatárnál, látta hogy a lányba kést szúr az egyik kokeró. A csaj emiatt esett össze, majd maradt a bepánikoló tömeg alatt. Csakhogy a vallomását nem veszi figyelembe a rendőrség, mint ahogy a többi késelést megerősítő szemtanúét se. Hányinger ami ebben az országban cigányfajvédelem címen folyik.

eszkep 2011.01.21. 11:45:48

@zero: Múlt évben már említettem egy hasonló felvetésed kapcsán, melyek a legnívósabb írásaid. Emlékszel?
Bár mostanában tényleg drasztikusan csökkent a színvonal. Bocsánat... :-)

es2300 2011.01.21. 11:46:02

@zero: ha szereted miert huzod le oket? berlinben amugy vannak ilyen jellegu szorakozohelyek, hogy becsben pragaban miert nincs azt nem tudom, de szivesen utanajarok, fizeted? :)

un.no.1. 2011.01.21. 11:46:08

Szerintem a cikkben sok az igazság, de egy kicsit elfogult is egyben. Egyrészt, a Noise Night Life bulik igenis felmutattak rendezvényszervezői szemmel is látható "értékeket". Bár én magam csak a fellépő DJ ismerősiem elmondásából tudom, mert én magam már nem tini bulikba járok. DE! Minden, értsd, minden sikeres produkciónak a titka a fiatalabb korosztály megszólítása. Ezt nem én találtam ki, hanem a Kispállal kapcsolatban hangzott el több helyen is. Másfelől meg senki nem volt képes a Deadcode / Sziget vonalon kívül ekkora közönséget verbuválni az elektronikus tánczenének. Kecskés át tudta lépni a műfaji korlátokat, lehetőséget adott fiatal előadknak a bemutatkozásra. Ez a két dolog már önmagában is nagy előrelépés az amúgy kis létszámú, egyre belterjesebb bulikat produkáló 25+ -os szcénához képest.

És bár a WB üzemeltetőié minden tiszteletem, én úgy látom, hogy a tragédiához vezető konkrét hibát ők követték el a rendezvényt biztosító stáb nem megfelelő instruálásával. Normális esetben ugyanis Kecskés nem utasíthatott volna egy hibás döntésre egy biztonsági őrt sem. Ha a biztonsági cég, és annak megbízója, a WB (ez kiderült Pintér sajtótájékoztatójából, de a szakma amúgy is tudta, hogy így van) szakszerűen jár el, akkor Kecskés utasítása a beengedés gyorsításáról nem kerül végrehajtásra. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a szükséges biztonsági őr létszám alig harmada állt rendelkezésre. Ez sajnos megint csak a WB, mint megbízók hibája.

Szintén nem tartom korrektnek a cikkben, hogy nem veszi figyelembe a "rendszerszintű" problémákat (hisz a cikk írója mindent Kecskés anyagi hasznonszerzésének tud be). Az írónak rendezvényszervezőként tudnia kéne, hogy ez a sztori bárhol megtörténhetett volna ma Magyarországon, és -szinte- csak a véletlenek szomorú összjátéka, hogy pont most, és pont itt történt.

(egy másik rendezvényszervező)

sz4sz4 2011.01.21. 11:46:28

@Bolhás3: bár nem engem kérdeztél, de azért válaszolok.:)
Simán elképzelhető. Ha nyitás előtt nem csináltatják meg, akkor tapasztalataim szerint csak egy támadás (pl. konkurencia) vagy nagyobb verekedés után költenek kamerára, de sokszor az alkalmazottak (elsősorban a pultosok) megfigyelésére is csak nagyobb lopások után gondolnak.

Pécsett történt, hogy a Color Café nevű helyre bementek baseball-ütőkkel és viperákkal a hülyegyerekek, s ütöttek mindenkit akit értek. Ha jól emlékszem, ők is az eset után csináltattak megfigyelőrendszert:

www.bama.hu/baranya/kek-hirek-bulvar/baseball-utokkel-es-viperakkal-tamadtak-meg-egy-klubot-pecsett-hat-serult-185394

Jártam olyan helyen, ahol a tulaj azt mondta, nem fontos, hogy bent legyen kamera, viszont a bejáratot mindenképp "jól" meg kell figyelni, mert néha a bedobók túlzásba esnek. Volt, ahol az volt az igény, hogy az igazi kamerák mellé tegyünk fel pár álkamerát is, persze az alkalmazottak nem tudták, hogy kamu. Ebből lesz a meglepett pislogás, mikor történik valami az álkamera előtt, s alkalmazott megy a főnökhöz: "még jó hogy van ott kamera, keressük vissza, nem az én hibám volt".

De ezek jó pár éve történtek, mostanában azt tapasztalom, hogy időben gondolnak erre is.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.01.21. 11:47:11

@sivatagi n.:

Valószínűleg mindenki benne van a Nagy Cigánymosdató Összeesküvésben, a térfigyelő kameráktól kezdve a biztonsági őrökön keresztül az 1000 (!) kihallgatott szemtanúig.

Aradebil 2011.01.21. 11:47:44

@strati: nem kell ehhez SF,pont a tragédia napján voltam egy szórakozóhelyen,ott a 18+ emberek plusz karszalagot kaptak,azzal vásárolhattak csak a pultnál

es2300 2011.01.21. 11:48:26

@zero: meglep, hogy botranyosnak talalod, hiszen ugye a te blogodon jelent meg a cikk... mindenesetre en nem fogalmaznek ilyen hatarozottan, inkabb neveznem hanyagsra vagy netan a kello hozzanemertes jelenek ezt a hibat, ami legalabbis into jel kellene, hogy legyen a bloggazdanak mielott kirakja a cikket

lsd meg elso hozzaszolasom melyben az iras ket fontos elemet is ervekkel alatamasztva vitatom

eszkep 2011.01.21. 11:49:20

@metal: Maximálisan igazad van! Az is pusztán szerencse, hogy nem történt még hazánkban ilyen tűzeset. De a világ más tájairól azért van évi egy-két ilyen tragédiáról hír. És nem csak a szórakozóhelyekre igaz ez a megállapítás. Érdemes belegondolni, mi lenne, ha csúcsidőben egy Ikea labirintus-szerűen kialakított emeletén tűz ütne ki?

S.O.A. 2011.01.21. 11:49:26

Én azt nem értem, hogy hogyan áll szóba valaki egy ilyen forma 21 éves takonnyal több ezer fős rendezvény megszervezése céljából. Én tényleg nem akarok senkit megbántani a 21 éves és annál fiatalbb korosztályból (én se vagyok sokkal öregebb...), de könyörgöm, legyen a DJ, a pultos, a hangtechnikus, a jegyszedő, a kidobó emberek némelyike mondjuk ennyi idős, de ne a főszervező!! Egy nyilván valóan több éves tapasztalatokat igénylő munkáról beszélünk, amikor azt mondjuk, hogy rendezvényszervezés több ezer fővel! Oké, hogy a klub meg a gyerek közösen próbálják meg lebonyolítani, na de mekkora rizikók árán? Ha hozzám odajönne egy Kecskés, és mondjuk láttam volna azt az opminózus videót, felőlem akár egy lefixált David Guetta bulihoz is kereshetné a helyszínt nálam, elhajtanám... Tök mindegy, hogy hányszor úszta meg a NNL-t nagyob botrány nélkül, akkor se állok szóba vele és kész.

devilstrueface 2011.01.21. 11:49:42

@no-night:
RTF-et azért ne keverjük bele a felsőoktatásba:)
De persze a többi igaz:)

Én egyébként kicsit naiv vagyok, és bízom benne, hogy ezt a kecskést bevarrják egy időre.
A poszt tetszett, az utolsó két bekezdés meg igencsak odab@szott.

Marcellusca 2011.01.21. 11:50:08

@zero: Mondhatod neki. :)
Hétvégén vagy otthon ül törött bokával vagy seggrészegen tombol valamelyik kricsmiben/bulin. :D

Ja, és időnként Seduval versenyt okádnak. :DDDD

odamondó 2011.01.21. 11:51:12

Huh jó írás de félek egyetérteni a bloggal, mert a végén eljön értem a bájjerzsótti kommandó!!!

Seduxen (már NEM dr.) 2011.01.21. 11:51:52

@Marcellusca: savanyú a szőlő, mi vén fasz? :))))

Dave_bloghu 2011.01.21. 11:51:53

jó kis írás, de azért ne feledkezzünk meg arról, hogy egy tininek nemcsak bevétele nincs, de kiadása sem. Egy tini simán többet képes felesleges hülyeségekre költeni, legyen az divat szar, vagy partyban pia, mint egy huszonéves, akár harmincas, aki meggondolja. A tini egy buliba megy egy hónapban, azt várja, ott fogja MINDEN pénzét elkölteni, mert nincs kiadása, nincs mire spóroljon. Az más kérdés, hogy már eleve szarrá részegedve mentek le a buliba, és ott már nem fogyasztottak.

+ még egy dolog: a ruhatárról nem beszélünk a WB ügyben. Ha igaz, hogy a termekben még alig voltak, akkor erős a gyanú, hogy nyáron nem lett volna semmi baj ezzel a bulival, mert nem kell sorba állni a ruhatárnál. Ki volt a ruhatárért a felelős? Ki rakta a 3. emeletre?

eszkep 2011.01.21. 11:52:02

@zero: Haha! Szerintem én idősebb vagyok (37), ráadásul én sem fiatalodom. :-)

Marcellusca 2011.01.21. 11:52:45

@Gunther: "...max koktélozok." - Ne tetézd, vaze, NE TETÉZD! :DDDD

Lelkipillanatok 2011.01.21. 11:52:53

Barátaim! Az írás (és a történtek) alábbi részlete nagyon nagy figyelmet érdemelne szerintem a továbbiakban:

"A kiszivárgott jegyzőkönyv szerint egy rendőrtiszti főiskolás srác miután barátnője rosszul lett, ki akarta menteni őt a levegőre. Mivel nem talált magának utat a zsúfoltságban, a jelvényét szorongatva elkiáltotta magát, hogy „késelés”, azt remélve, hogy ezzel megnyílik előtte a tömeg és ki tudja vinni a barátnőjét. "

Ugyanis a srác ezzel a magatartásával elkövette a közveszéllyel fenyegetés bűncselekményét (Btk. 270/A. §).

Természetesen a tragédiáért felelős személyek körét nem lehet (és nem is kell) erre a rendőrtisztis srácra szűkíteni, ám a konkrét veszélyhelyzetet, a tömeg megvadulását, a pánikot ő hozta létre, egy személyben. Nem a Kecskés Tamás, nem a West Balkan tulajdonosa, hanem ő.

Nyilvánvalóan sokan hibáztak. A Kecskés Tamás egy alja görény ember, senki sem vitatja. A West Balkánnak meg csak 300 főt szabadott volna befogadni. Ezeknek az embereknek is mind megállapítható a felelősségük a történtekért.

Ugyanakkor szomorúan észlelem, hogy a tragédia tulajdonképpeni közvetlen tettese, a pánikhangulat beindítója, és így a halálesetek okozója egyértelműen ez a srác volt, aki késelést kiáltott.

Én szívből remélem, hogy a tragédia összes felelőse megkapja büntetését, bízzunk a bíróságokban, mást úgysem tehetünk. Ám semmiképp sem hagyjuk ki a felelősök köréből az említett rendőrtisztis srácot. Álljon ő is a bíróság elé. Nem olyan nehéz ez, amit tett, arra szerencsére pont van egy bűncselekményünk a Btk.-ban.

Bikli néni 2011.01.21. 11:53:47

@Joe.UK: Ezen én is gondolkodtam, hogy ha a srácnak nincs pénze csak max két sörre, akkor miből vesz drogot. Bár hozzáteszem, inkább igyon meg még két sörrel többet, minthogy drogra költse a keretet...

mrgumby1 2011.01.21. 11:54:47

eddigi legjobb írás, egy pontosítás: kecskéséknek van saját portájuk, még a studióba is vitték őket, itt viszont a wb megtiltotta, és csak saját beengedőkkel dolgoztak. 10 db, piros kapucnis wb feliratu portás dolgozott a helyen. és csak ők, és ehhez a wb ragaszkodott. a beengedést is ők végezték.

ez mára már nem kérdéses.

OmegaMale 2011.01.21. 11:55:37

A írás jogos, bár kicsit azért ott van bennem a kétség, hogy a csávó nevét túl sokszor írtátok le (akárkinek is a tollából), hogy az úgyvéd szülők ne szálljatok rátok, vagy legalább ne próbálják meg... :S.

chris_kavon 2011.01.21. 11:57:43

olvasható a sértetség a cikken. csak nem valakinek a több éve futó partisorozata ment tönkre NNL népszerűsége miatt. jah bocs, mert kollektíván sose voltak kisgyerekek, ugyan... vagy van még egy tippem de az mind1.

dex.ion 2011.01.21. 11:58:18

teccett az írás, bár a kati szagot nem értettem, én aszittem, ez vmi tabletta, és nincs szaga, mint mondjuk a fűnek.

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.01.21. 11:58:53

A tinik fogyasztása 400 forint? Az idősebbeké 1500? Szerintem több az! A cikk egyébként nagyon jó. Ha ez a RTF srác sztori igaz, remélem, már elkapták ott a tökét és kipenderítették.

ave 2011.01.21. 11:59:22

Erdekes poszt, sok infoval, persze a hitelesseg az kerdeses, de mindekeppen koszi.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.21. 12:00:38

Micsoda? mar 25 eve is benegedtek 13-14 eves lanyokata Momentba es a Fortunaba is ha rendesen ki voltak sminkelve..

naugyehogy 2011.01.21. 12:02:46

Én ezt a rendőrös sztorit kábé annyira érzem megalapozottnak, mint a cigányos-késelőst.

Ha rendőr vagyok és rosszul van valaki akit ki kell vinni, akkor nem azt kiabálom h késelés. Sztem a jelvény felvillantása önmagában oszlató erő, pláne akkor ha mint a szerző írja, massziív a kati szag...

Cool Story, Bro 2011.01.21. 12:02:51

„Amíg a hippiknek az altamonti tragédia jelentette a szubkultúra végét, addig az egyre erősödő hazai elektronikus zenei életnek lehet a West Balkan lesz az utolsó tánca. Valami kibaszottul véget ért.”

And nothing value has been lost.

Kismacska (BELLA) 2011.01.21. 12:03:00

KÖSZI a cikket!!! Fantasztikus volt olvasni egy olyan elemzést (még ha nem is a bloggazda írta), ami kicsit más oldalról mutatja a dolgokat. Az érzéseim háromfélék ezzel kapcsolatban:
- MINDEGY, mi volt az indíték, pánik a rendőrjelölt sráctól, vagy bármi: embert ölt, mert őmiatta (az általa keltett pánik miatt) halt meg három ember. (Oké, részben megértem. Ha mondjuk pasi lennék és a szerelmem ott ájulna el a karjaimban, naná, hogy bepánikolnék és minden áron ki akarnám vinni - bár KÉTLEM, hogy késelést kiáltanék, de nem tudom!)
- Örömmel olvasom, hogy nagyon sok helyen nem engedik be a tiniket. Ez tényleg így van? Remélem, de kétlem.
- Az előzőből mondjuk logikusan következik, hogy miért ment annyi kölyök oda bulizni...

Azzal, hogy a belépéskor személyit kérnek, egyetértek. Méghozzá mélységesen.
Ízlés kérdése, de nekem nem jön be egy szórakozóhelyen a nagy tömeg. Egy Corvin tető, 1000 emberrel? Hogy meg se tudsz mozdulni? Egy táncos hely, ahol két lépést sem tudsz anélkül tenni, hogy valakibe bele ne ütközz? NEKEM nem vonzó, de ez csak én vagyok... :)

Korrekt írás tehát, még egyszer köszi!

Kun András 2011.01.21. 12:03:29

Már most szólok mindenkinek, hogy Kecskés le fog lépni külföldre. Nehogy "meglepetésként érje" az illetékeseket.

mrgumby1 2011.01.21. 12:04:00

valóban, a cikk bár valóban eddigi legpontosabban fogalmaz, érződik belőle sértettség, emiatt sajnos nem 100%ig objektív, különösen a tragédia estéjén történtekkel kapcsolatban.

kecskés tamást különben szeretném megítélni, mert nem ismerem, de a szombat estén igazából a dj-ket bookingolta, és vállalta hogy leviszi a helyre a közönséget, plusz szervezte a zenét, hangfal stb.

a többit, marmint az esemeny lebonyolítását a wb vállalta nem kis összegért. és a hajléktalanos példa sem annyira állja meg a helyét. ráaadásul a wb nem mások miatt került a szakadék szélére, hanem mert rosszul mérték fel a lehetőségeiket, illetve a skálában rejlő lehetőségeket, és az azzal járó nehézségeket.

eszkep 2011.01.21. 12:04:39

@Lelkipillanatok: "Ugyanakkor szomorúan észlelem, hogy a tragédia tulajdonképpeni közvetlen tettese, a pánikhangulat beindítója, és így a halálesetek okozója egyértelműen ez a srác volt, aki késelést kiáltott."

Ez így ebben a formában nem igaz. Az igaz, hogy általad is említett bűncselekményt elkövette. Nem az ő felelőssége, hogy pl. túl sok embert engedtek be egyszerre, hogy nem volt engedélye a helynek. Már eleve el sem követte volna a bűncselekményt, ha nem alakul ki áldatlan állapot (aminek következtében elájult a barátnője is). Az, hogy kimagaslóan szar megoldást választott, vitathatatlan.

mrgumby1 2011.01.21. 12:04:55

@BGy: nem, valóban 1000-1500 ft per fő az átlagos fogyasztás általában.

eszkep 2011.01.21. 12:06:41

@mrgumby1: "érződik belőle sértettség"

???
Mire gondolsz?

swingerforyou · http://www.swingerforyou.hu 2011.01.21. 12:08:00

Naaa...
Én voltam lemezlovas 20 évig...
HA valaki egy komoly hangtechnikában elkezd kiabálni, azt ki fogja hallani?
Max a mellette álló 2 ember...
Szép ez az egész, de sokminden sántít a történetben...A ki...szott nagy pánikban meghaltak hárman, de nincs egy eltört ujj, vagy kéz, vagy láb...
és tovább...
Miért nem beszélünk arról, hogy valszeg az történt, hogy a nem olyan messze lévő Retro szórakozóhely tulajának szúrta a szemét, hogy 3000 ember mulat tőle 100 méterre, + a szigeten is hiányzik ennyi ember...
HA valaki tudja az éjszakai szabályait, akkor nem lepődik meg...
ÉS akkor még nem beszéltünk arról, hogy most itt zokogunk a 16 évesek beengedése miatt, de majd minden helyen ott vannak, esznek, isznak szívnak...
És akkor nem beszéltünk arról, hogy hogy működhetnek olyan helyek, ami egyértelműen a kábszer terjesztéséről szól, mint pl Coronita...
Hm???

fezoGT 2011.01.21. 12:10:38

a Merlint kicsit megvédeném, na nem a belső elrendezés, hanem az odalátogató közönség miatt. Legalábbis ahányszor voltam ott mindig el lehetett férni és senki nem kinálgatott ekivel meg katival, meg eltaposni se akartak. Pedig nem vagyok egy nagydarab. Persze ott nincsenek ilyen KT-féle megabulik hogy az összes stílus (dnb, techno, minimal stb.) rajongóit egybegyűjtik egy estére, ebből kifolyólag tömegnyomor sincs. Persze ízlések és pofonok...

mrgumby1 2011.01.21. 12:11:03

@eszkep: lehet nem pontosan fogalmaztam. az egyértelmű, hogy a cikkíró szakma közeli, lehet dj.

az is lehet, és valószínűleg oka is volt rá, hogy kecskés ténykedését nem nézte jó szemmel. való igaz, hogy sokan a nnl közönsége miatt nem akarta őket felvállalni. ettől függetlenül pl. a kecskés szerencsétlen wb nyomorát kihasználta duma elég erőltetett.

kecskésék szeptemberben hajógyárira is szerveztek bulikat, erős külföldi fellépőkkel, kb 4500 forintos jegyárral.

és mint mondtam, a mostani estén pont hogy kivételesen nem kecskésnek az emberei látták el a biztonsági feladatokat. a bérleti szerződésben szó szerint benne van hogy az este folyamán a wb garantálja a szórakozók testi épségét.

eszkep 2011.01.21. 12:11:08

@Rettegő: "Ha hozzám odajönne egy Kecskés, és mondjuk láttam volna azt az opminózus videót"

Ez az, amikor totál betépve próbál nyilatkozni minimális sikerrel?
Nagyon durva volt, azon szétröhögtem magamat.

Dave_bloghu 2011.01.21. 12:11:54

Amúgy, ahogy én összeraktam Kecskés tényleg rafkós volt, és fölözte a hasznot. Az NNL valójában Kecskés magáncége, aki a Facebookon és más ingyenes helyeken toborozta a tiniket. Piát árulni kockázatos nekik, a sok engedély meg mifene beszerzése pedig nem pálya, ezért ezeket haverok ilyen olyan cégein keresztül intézték. Gondolom ebből is kapott fejpénzt. A kockázatokat nem vállalta, mert semmi sem az övé: a felelősség sem. Ő csak intézte a sok embert oda.

mrgumby1 2011.01.21. 12:13:17

@dave_he: kb. most igen, ez volt.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.01.21. 12:13:24

Valóban érdekes írás, azonban én nagyon óvatosan tapsolnék neki, a legtöbben itt készek készpénznek venni minden szavát, miközben a szerző névtelen, gyakorlatilag az ÖSSZES állítása leellenőrizhetetlen, források nincsenek feltüntetve, a leghitelesebbnek beállított információk is legjobb esetben is harmadkézből származnak. Nem diplomamunka szintű forrásmegjelölésre gondolok, de ez így nekem nagyon kevés.
Az írás összetettsége önmagában arra utal, hogy valóban van igazság a sorok mögött, azonban az, hogy lényegében egyetlen mondat sincs alátámasztva ellenőrizhető tényekkel, az nekem, mint szkeptikusnak, egyre inkább szemet szúrt, ahogy haladtam az olvasásban.
Egy szóval sem mondom, hogy nem igaz, amit a vendégblogger ír, de nem bizonyíthatóak az állításai és a következtetései nagyrészt személyes, indulatos véleményekből állnak.

Marcellusca 2011.01.21. 12:13:52

@Seduxen: Hehe!
Egyébként pont azon a szombaton (X hónap /év?/ után) voltam bulizni.
Úgy terveztem, hogy beszabadulok a nagy pesti éjszakába.
Na, ebből az lett, hogy egy kricsmiben ettünk, iszogattunk és jót dumáltunk, majd nem sokkal 2 előtt (mikor már úgy "dobtak" ki minket, záróra címén) szépen haza taxiztam.

Aradebil 2011.01.21. 12:14:30

@tomekka@index.hu: folyosón történt az egész,nem hiszem hogy ott olyan hangos lett volna a zene

eszkep 2011.01.21. 12:14:42

@mrgumby1: "az egyértelmű, hogy a cikkíró szakma közeli, lehet dj."
Vitathatatlan, de oda van írva a végére is.

"és valószínűleg oka is volt rá, hogy kecskés ténykedését nem nézte jó szemmel."
A cikk szerint eléggé megalapozott szakmai okai voltak, és ezek szerint nem csak neki egyedül a szakmában.

Alikam 2011.01.21. 12:15:05

Amúgy azt sem értem ebben a cikkben, hogy melyik szorakozóhely az etalon? Mert én eddig akárhányban jártam, mindig volt olyan hétvége, hogy tömve volt, de nagyon kegyetlenül. Pedig nem a tini-szórakozóhelyeket látogattam.

Cool Story, Bro 2011.01.21. 12:15:49

Amúgy az olyan nagy baj ha ennek a "kultúrának" vége lesz?

mrgumby1 2011.01.21. 12:17:16

@eszkep: nem, valóban. ez így is van. ezért próbáltam a mostani esetre vonatkoztatott prekoncepciót kicsit finomítani.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2011.01.21. 12:19:16

@Alikam: hát biztosan az az etalon buli meg szórakozóhely ahol a "kicsit sértett" szerző ténykedik/ténykedett. ;D

Etalon szórakozóhelyet meg tőlünk nyugatabbra kell keresni. Elektronyos' vonalon maradva mutatok egyet: www.tresorberlin.de/

@Cool Story, Bro: ha ennek a "kultúrának" lenne vége akkor azzal semmi gond nem lenne. De nem lesz vége.

orgoványi erdőjáró 2011.01.21. 12:19:18

Nem kell a szerecsenmosdatás. A WB üzemeltetőinek ugyanúgy sitten a helyük, mint ennek a féreg kecskéstamásnak.

orgoványi erdőjáró 2011.01.21. 12:20:01

@Cool Story, Bro: nem baj, sőt.... a normális emberek csak nyerni fognak vele.

Bikli néni 2011.01.21. 12:21:26

@KUCM: Bocsáss meg, de nem értem, mi az, hogy az avataroddal duplázni nem menő... Komolyan. Ezt mire írtad?

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.01.21. 12:21:47

@mrgumby1: ha belegondolok, még igaz is, hogy 1000-1500 forint a fogyasztás. Én is mindig benyomva mentem bulizni, a takarékosság jegyében. :)))

belzebubó 2011.01.21. 12:22:09

Nem derült ki a végére, hogy Kecskés szülei mitől befolyásos emberek. A minap a HVG cikk éppen azt elemzi, hogy a WB-s Arató Gábornak és Szalontaynak voltak nagyon jó szdsz-s önkoris kapcsolatai.
hvg.hu/hvgfriss/2011.03/201103_nyugatbalkan

Attól, hogy a szülei ügyvédek még nem következik, hogy politikailag is befolyásosak (én már csak tudom) tehát kik a Kecskés szülők? Milyen összefonódások vannak? A HVG cikk leirja milyen ingatlanbizniszt hajtottak végre az önkorival. Itt kellene több konkrétum.

Ez áll a HVG cikkben: "A húszas évei elején járó Kecskésről a pesti vendéglátósok nem hiszik, hogy a maga ura, sokkal inkább a nagy befolyású, az éjszakai életben évtizedek óta otthonosan mozgó vállalkozók strómanjának tartják."
Akkor most ahogy Te irod szülői befolyása miatt lett ő "hiró" (videóban igy hivták) vagy ahogy a HVG-ben nyilatkoztak a szakmabeliek, ő csak stróman?

Ki ez a fickó, aki ahogy irod gyakorlatilag tönkrevágta ezt a piacot. Mi vagy kik voltak mögötte, hogy ezt megtehette?

Acsabi44 2011.01.21. 12:23:22

@zero:
"Amúgy Budapesten 2 normális helyszín van: A38 és Syma-Aréna. "
A38? hová menekülsz, ha tűz üt ki? Beugrasz a Dunába?

Rigghead 2011.01.21. 12:26:23

2 évvel ezelőttig nyomultam a pesti éjszakában, mint szervező és dj (öreg vok már:)

irtózatosan kivagyok attól ami most folyik

sajnos jól látod kedves cikkíró a helyzetet, dráma van nem kicsi, csak még kevesen fogták fel

annyit kifelejtettél, h most a 'profiknak' mekkora arcuk lesz/van: cinetrip, sziget, balaton sound - államilag jóváhagyott szórakozási formákká válnak és ezeket leszámítva nem is lesz nagy buli itthon, ja de biztos lesz még egy két heineken party...

javasolnám ipc-n vagy valahol máshol is publikálni, mert itt indexen ömleni fog a savtenger a sok 'hozzáértőtől'

Cool Story, Bro 2011.01.21. 12:26:59

@belzebubó: "Ki ez a fickó, aki ahogy irod gyakorlatilag tönkrevágta ezt a piacot. Mi vagy kik voltak mögötte, hogy ezt megtehette? "

A KDNP.

Mourinho már nem a király 2011.01.21. 12:27:31

@Acsabi44: mért, ismersz hatékonyabb módszert, ha égsz? :D
@zero: persze:)

mrgumby1 2011.01.21. 12:27:46

@belzebubó: én nem hinném hogy kecskés mögött kéne állnia valakinek. ebben az írásban is elég jól és logikusan le van írva, hogy ez anélkül is működhetett.

jól belőtt egy trendi zenei stílust, még az elején. nálunk annak idején meg mindenki kispált hallgatott. még az is ment koncertjükre, akiről nem voltam meggyőződve, hogy otthon amúgy felrakja az ágyasztalt.

Rigghead 2011.01.21. 12:30:11

várható pozitív hatásként viszont fellendülhet az igazán sosem létezett klubszcéna..

viszont valaki írta, h na most végre ennek hatására hozzányulnak a partymaffiához: nem, a független partyszervezőkhöz nyúlnak hozzá, a partymaffia marad, mindenki nyugodt lehet

pcmci 2011.01.21. 12:31:51

@zero: azért ne essünk már hasra 1000 tanútól. azt, hogy a lépcső környékén mi történt, jó ha 100an láthatták, ezeknek is csak töredéke lehetett olyan közel,hogy a kiváltó eseményeknek is tanúja lehessen. ráadásul a helyszíni beszámolók alapján a kiterelt népet jól szétkergették a picsába, úgyhogy könnyen lehet, hogy nem mindenki kerül a tanúk padjára azok közül, akiknek kellene.

persze ettől még történhetett akármi, de pont az akármi miatt tényszerűen sem zárható ki semmi... még ha nehezemre is esik elképzelni, hogy pont lányokat bicskáznának...

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2011.01.21. 12:32:42

ehhez képest itt egy pofátlan czikk az origóról:
"Nem állíthatunk őrt mellé" - nem lehet kizárni a fiatalokat a bulikból

www.origo.hu/itthon/komment/20110118-fiatalok-beengedese-szorakozohelyekre.html#kommenter

Egyébként ugye, ha lett volna razzia ,vagy rendőri beavatkozás ugyanozok vergődnének a leghangosabban mint akik Pintért meg a jegyzőt meg mindenkit hibáztatnak csak éppen a kialakult állapotot nem...

Ugyanezek azok akik NY-EU,USA-val példálóznak a nagy szabadságról,demokráciáról,emberi jogok betartásáról...na megnézném arra fele hány tini mehet be 18 alatt hasonló szórakozó helyekre.

Dave_bloghu 2011.01.21. 12:33:01

@mrgumby1: szerintem is bullshit, hogy Kecskés valami éjszakai maffia strómanja volt. Inkább az áldozata. Kecskés - ellentétben az éjszakában évtizedek óta ténykedő öregekkel - nulla anyagi ráfordítással, a youtube-on és a fb-on tudott megszólítani ezreket, akik vitték tovább a hírét: neki nem kellett teleragasztani a várost, nem kellett a vivát elhívni forgatni, roxy-ban hirdetést vásárolni. Csak több pénzt kellett volna a kellemetlen, de szükségszerű dolgokba tolnia: ezt nem látta 21 évesen.

Üss meg! 2011.01.21. 12:34:40

Megoldás: Porig égetni az összes ilyen mocsok helyet. Probléma megoldva.

jozicsenko 2011.01.21. 12:36:08

@kej: háááát, valamikor, évekkel ezelött ha egy fideszes betévedt az m1 reggeli műsorába, öt perc múlva arról faggatták, mi közük a miéphez, miért nácik, stb - hogy ezúttal, véletlenül ma került szopóágra - hagy ne sajnáljam már :-))
@Acsabi44: közel a part, nem?
@belzebubó: a piroslapon vagy melyik szerződött balblogon már az aktuális polgármester asszonyt szivatták -függetlenül, hogy épp egy szdsz-s polgmestert váltott le... ha a szerződést aláírta egy polgármester, őt is beidézhetik...

mrgumby1 2011.01.21. 12:37:22

@Üss meg!: végre egy értelmes hozzászólás! én autókat akartam gyújtogatni, mert sok a közúti baleset, de akkor segítsünk egymásnak!

Üss meg! 2011.01.21. 12:39:08

@mrgumby1: Az autók nem osztanak drogot 14 éves idiótáknak stb. stb.

fezoGT 2011.01.21. 12:39:43

@Acsabi44: a normálisság szólhat az odalátogató közönségről is, márpedig az A38-ra szvsz viszonylag normális arcok járnak. Meg nincs is annyira tele hogy lapjával állsz és se előre se hátra (régen amikor nyitott persze nem így volt de azóta sok víz lefolyt a Dunán). Buliszezonban meg méginkább így van mert a Gáz Gézákat felszívja a közeli Rio meg a ZP.

Tűz szempontból persze nem egy életbiztosítás.

chemicalshop(hajrá nem romák!hajrá nemromaország!) 2011.01.21. 12:39:46

Amikor még én jártam dizsibe, kb. 15 évvel ezelőtt, akkor még álltak kidobók az ajtóban akik a személyi felmutatása mellett engedtek be (pl.: újvár klub), és ha nem voltál 18 éves nem engedtek be. A haverom 18. szülinapját ünnepeltük volna, aki a következő héten lett volna tizennyolc éves. Azt mondta a kidobó neki jöjjön vissza jövőhéten.

Kapitány_1 2011.01.21. 12:41:03

) Igaza a blognak, de a tiniket és tiniszerű, annak látszó zombikat, droidokat és drogos szerencsétleneket nem kell hibáztatni (olyanok, amilyenek), hanem a szülőket, a nevelési rendszert, médiát stb. és ez innen elég messze vinne, árnyaltabb a történeti háttér.
Ezt a kecskést és a korrupt szüleit meg sittre, jó mélyen.

mrgumby1 2011.01.21. 12:45:16

@Üss meg!: drogot a dealer árul. de igaz, sokszor pont ilyen helyeken. de árul a coroban is a wc-ben, pedig a vizo most szervezi a biztonságos szórakozóhelyek akármilyét.

nem hinném, hogy minden esetben a szórakozóhely tulaja/üzemeltetője/szervezője lenne érdekelt a fogyasztásban. egyszerűen csak muszáj félretekintenie, mert különben nem lenne senki a bulijában.

a bűnüldözés amúgy is a hatóságok feladata.

fezoGT 2011.01.21. 12:49:57

@chemicalshop: én 5 évet nyomtam le SCH-ban (2006ig), akkor ez már nem volt jellemző az Újvárra de mivel szép kis bevétele volt ebből a Háznak, hát magasról le*ták hogy kit engednek be. Na nem is jártunk oda soha, kivéve persze amikor ha beszeráras buli volt...ó jaj :) A felújitás óta meg asszem már nincs is...

Nurrddin 2011.01.21. 12:52:56

érdekes, a "mocskos büdös" rock koncerteken, motoros bulikon nem késelik meg tapossák agyon egymást az emberek...
csak az ilyen "dezodorszagú", bulikban...
talán mert az első kategóriát nem látogatják orkok... illetve a hozzájuk hasonló lelkükben ork nem orkok...

Kismacska (BELLA) 2011.01.21. 12:54:34

@sivatagi n.: néha eszembe jut, hogy mi lenne, ha fognám magam és csak úgy ex-has az eddigieket összevágva, valahogy összerakva írnék egy - rettentően hatásvadász! - beszámolót azzal, hogy hű én ott voltam és milyen volt és hogy ez meg az.

És mondjuk eldönteném, melyik oldalt erősítsem.
Cigányfób vagyok? Ja, akkor LÁTTAM, hogy belemegy a kés a lány hasába és felszakítja a húsát és és és...! Szervező ellenes vagyok? -> Úgy nyomták befelé az embereket, hogy nem tudtunk kifelé menni, bedugult az egész... satöbbi.

Azon kívül, hogy "aaaaaz ismerősömnek mesélte az, akinek az ismerősének a barátnőjének a párja ott volt..." azon kívül nem erősíti meg SEMMI, hogy egyáltalán KÉSELÉS lett volna, nemhogy még cigányok késeltek volna.

Nem gondolod, hogy nem kapták volna el őket, vagy nem hoznák nyilvánosságra?

Szerintem menj el a paranoiádat és a rasszizmusodat gyógyítani valami pszichiátriára.

metropolis. 2011.01.21. 12:55:14

na megy a wb mosdatás, gondolom nem non profit alapon.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.01.21. 13:00:18

@Marcellusca: nem könnyű visszaülni a lóra hosszú idő után :)))

gauche caviar 2011.01.21. 13:01:00

@zero: pedig hiába nem tetszik neked a romkocsma cucc, attól még a Lonely Planetben ezeket keresik a leginkább, mert ezeknek van igazi "pesti" hangulatuk (az ideiglenességükkel, a klasszikus magyaros-balkános fél-legális létezésükkel, vadromantikájukkal, stb) /Sőt, amikor már olyan helyek, mint a Four Season meg a Boscolo is romkocsma-túrákat ajánl a vendégeinek, akkor eléggé nehéz arról beszélni, hogy "el akarják adni" mert nem akarják, hanem el is adják, mert egészen egyszerűen TÉNYLEG ezek jelentik a turisztikai vonzerőt. Mert a romkocsmák pont ideiglenességük és esetlegességük miatt egyediek, nem franchise és jellegtelen szarok. De komolyan, bemész egy olyan helyre, mint mondjuk a Morrisons 2 (eleve hogy lehet egy helynek sorszámozott neve...) és nem azt tapasztalod, hogy gyakorlatilag 12 egy tucat, akárhol lehetnél ennyi erővel? A túriszt viszont magába akarja szippantani a várost, a hangulatot, ezeket pedig a romkocsmákban lehet a legintenzívebben /meg a cigifüstöt is, de ez más tészta/.
Ráadásul, Bp-n a 6-7. kerben simán gyalogjárásnyira egy csomó tök egyedi helyet tudsz felkeresni, ami turistaként további előnyt jelent. Egyik helyről átugrani a másikra, mindenhol inni egy sört, sétálni a nyári éjszakában... Ez van olyan dolog ami mocskos módon vonzó a külföldieknek (de még az itt lakóknak is, csak ők bicajjal járnak a helyek között :)

sárkányfő 2011.01.21. 13:02:09

na ez egy nagyon jó poszt, zongorázni lehetne a különbséget az eddigi írások, blogos, stb, és e között, lám ha egy szakértő ír az mennyivel más.
kérdésem nincs is nagyon, ez így kerek, a teljesség igényével megírt.
illetve egy mégis: mi az a kati-szag? fű?

escéhá 2011.01.21. 13:04:39

Csak az első néhány hozzászólást olvastam, de ezek szerint szegény tinik szívnak, mert ezentúl nem lesznek kiszolgáltatva a rendezvényszervezőknek? A tűzoltóknak kell majd engedelmeskedni? Nem szabad a Corvin teraszra 1000 embert bezsúfolni, ha pánikmentesen is csak 400-at lehet kimenekíteni! Cudar világ jön, az biztos.

Tini lányom van (13+). Olvastam olyan cikkeket is, hogy milyen szar lehet most tini szülejének lenni. Azonban e hír hallatán nem azért nem veszem fel esténként a telefont és keresem őt, mert nincs okostelefonom és nem kapok a Facebook-ról jelzést az éj közepén, hanem mert egy házban alszunk egyszerre mindannyian ilyen tájt. Leitatom pálinkával már este nyolckor, hogy ne katizzon. (Kati kis ká, mielőtt még smittpálba belekötnénk...)

Sok mindenki felelős, de sem a tinik, sem a szüleik nem szerepeltek eddig a listán. (A HVG próbálja most pedzegetni, de úgyse fog menni...)

Hogy a faszomba kerül az éjszakába gimis csaj, amikor még én sem merek hazajönni egy éjszakai járattal?

Írja ezt egy balliberális. Én.

gauche caviar 2011.01.21. 13:05:05

Nekem amúgy nem tűnik ez olyan bonyolultnak:
Miért volt tragédia? Túl sok ember volt bent, szervezetlenül.
Ki a felelős? Aki beengedett ennyi embert, és aki a szervezettségről gondoskodott (de leginkább aki beengedett, mert ha már bent van a tömeg, akkor már nem nagyon lehet velük mit szervezni.)

Szóval aki miatt ennyi ember volt ott bent (mindegy, hogy ő tolta be az embereket, vagy nem akadályozta ezt meg...)

Készséggel elhiszem, hogy K. Tamás a világ legnagyobb köcsögje, de ha egy helyet kibérelsz és a hely adja a beengedést meg a kontrollt, akkor a hely a hunyó (mert az ő dolga az is, hogy utánanézzen, hogy miféle rendezvényt enged be.)

Egyébként, szerveztem már több ezer fős partit a WB-ben, fel sem merült, hogy zűr lehet. Ugyan nem tinik voltak és nem ennyire koncentráltan, eloszlott a tömeg a térben és időben. (és ez pl a WB staffjának volt köszönhető...)

jarlaxl3 · http://kosza.wordpress.com 2011.01.21. 13:07:06

@dave_he: Kecskés nem volt stróman. Valóban nem álltak mögötte szerintem sem a Budapesti éjszakai élet "nagykutyái". Ez becsülendő lehetett volna benne...
Törtetni azt tudott, de rendezvényt szervezni soha. Hibás,mint ahogy a West Balkán is. Elképesztően amatőr húzásai már az eset előtt is megmutatták, hogy nem szabadna egyetlen rendezvény közelébe sem engedni.
Hogy 21 éves? Ez nem hozza vissza a három lányt... Nem egyedüli bűnbak: hibázott a wb, a biztonsági szolgálat, az aki a pánikot keltette és talán a szülők is egy kicsit.
De ő volt a főszervező, és ő felelt volna mindenek előtt a biztonságért és az ő kapzsisága és hozzá nem értése okozta a tragédiát végül.

Igen, mindenkit felelősségre kell vonni, de ez nem jelenti azt, hogy az ő bűnösségét mérsékelné mások társtettessége.

_Hose_ 2011.01.21. 13:09:55

Ez nagyon jó cikk! Logikusan összefoglal mindent.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2011.01.21. 13:10:50

@vidifan: Múltkor elmentünk a hajóra Anneke (ex The Gathering) koncertjére, amit az egyszerűség kedvéért soroljunk most a rock és az alter határesetének (az előzenekarokat is beleértve). Külföldi fellépő, ennek megfelelően magas beugró, mégis ott állt a placc közepén néhány szőke kurva és fújta a füstöt a levegőbe a dohányozni tilos táblák alatt, aztán ők pofázták végig a fő attrakció fellépését a pultnál. (Meg állítólag Steve von Till (Neurosis gitáros) ritkaságszámba menő hajós fellépésén is ez ment, de ezt nem tudom, mert őt akkor Csehországban néztem meg, ahol érdekes módon ilyet nem tapasztaltam.) Prosztó minden rendezvényre jut, helytől és zenei stílustól függetlenül...

Amúgy a kommenteket olvasva még a tumultus kialakulásában is vannak ellentmondások. Itt van, aki azt mondja, hogy a baj abból lett, hogy a ruhatárnál állt a sor, ehhez képest meg még mindig folyt a beengedés. Más meg azt, hogy pánik lett, és a kifelé nyomulók tapostak...

Ennek kapcsán valaki felvilágosíthatna arról, hogy mi is van most az épületben. A Skála Metrón kívül jártam ott egyszer-kétszer, amikor az iroda-részben a MÁV volt, de most már nem tudok kiigazodni, hogy melyik épületrészeket és mely szinteket használták a westbalkánosok.

fucktothemusic 2011.01.21. 13:11:07

a legjobb írás amit eddig olvastam a támával kapcsolatban.

amit a legszomorúbbnak tartok, hogy míg van egy remek kormányunk ami vélhetően mindennek keresztbe tesz, ami kortárs kultúrával kapcsolatos, jön egy ilyen nyikhaj takony és tönkrevág egy olyan helyet, mely piaci alapokon próbált talpon maradni és közben kultúrát is közvetíteni és nem csak arról szólt, hogy tizenévesen bekalinkázva pilótakeksszel a fülünkben hadonászunk a daft punk-ra, majd ezek pénzét számolgatjuk.

érdekes, hogy szinte sehol nem hozzák fel a közönség összetételét. én a legjobban mindenkinek azzal szemléltetem a problémát, hogy emlékezetetem ebben a korban mit csinált/unk osztálykirándulásokon középiskolában. a társaság java takarodó után csévi kevertet meg várda keserűt ivott, a volt legalább kettő aki szerelmes volt egy lányba aki belé nem és az ereit vagdosta, pár ember elveszett, és volt legalább 2-3 nagypofáju aki folyamatosan kikészítette a tanárnőt. na egy ilyen buli pont ilyen. egy többezer fős osztálykirándulás.

én nem azt mondom, hogy ne engedjük be ezeket az embereket sehova, hanem az ilyen korosztálynak szóló bulik látogatószámát kellene maximalizálni. ha nem engedjük be őket, szétszórva parkokban, lépcsőházakban fognak inni, motyózni míg szórakozóhelyen mégiscsak nagyobb kontroll van és nem kell minden hétvégén tűket kibogarászni a homokozóból a békásmegyeri lakótelep játszóterein, meg kalinkás üvegek között botladozni piacra menet.
ha nem engedik be őket, nem fognak este 8 kor csoportosan valakinél a gyerekszobában tejet inni törökülésben az fix.
ha viszont maximalizálva lenne, hogy a 16+-os bulikba max 300 fő mehet el, jobban kontrolálhatóvá válnának és a kecskés féle retkeknek sem állna érdekében berántani belőlük 4000-et.

mellesleg hiteles forrásból tudom ( lévén, hogy ledolgoztam balkánban több évet ), hogy Kecskés azt az utasítást adta, hogy amíg 800 a belépő addig tartsák a közönséget 10 után meg nyomják hogy minél több bemenjen a már emelt jegyárral. Persze, most van aki gondolja, hogy még egy "ismerősének az ismerőse" sztori, de milyen érdekes, hogy ez az egész rumli 11 után alakult ki, nem pedig akkor dugult el a hely, amikor még minden fillérkúró tini 800ért akart bemenni...

sárkányfő 2011.01.21. 13:11:16

azért valamivel mégis vitatkoznék: "Meglehetősen rossz ötlet volt késelést kiáltani, de mielőtt a romák helyett most a rendőrök torkának ugranátok, azért nézzetek magatokba és gondoljatok bele, hogy ti mit tettetek volna ebben a helyzetben."

nekem soha életemben nem jutna eszembe ilyesmi. nyilván küzdenék, hogy kicipeljem a csaj a szabad levegőre, de ilyesmit kitalálni sem lennék képes, komolyan.

ezek után viszont jól beégett mindenki agyába, tehát jószándékú emberek akár viccből is kiabálni fogják...

S.O.A. 2011.01.21. 13:13:32

@eszkep: pont ez az... ha én valakivel üzeletelek, már megnézem, hogy ki az!

@Réka ‎: van igazság abban, amit mondasz, ugyanakkor a rendőrségi dadogás meg a kurucinfós bullshitek után ideje volt egy egészen más oldalról is megismerni a ... ha nem is a szigorú tényeket, de legalább egy rendezvényszervezői véleményt.

BIGK 2011.01.21. 13:14:37

A rendőrtisztis srác belekeverése már ott sántít, hogy azoknak nincs is jelvényük!

Bolhás3 2011.01.21. 13:20:02

"Ezt a cikket azért írom, mert a történtek fényében szükségét érzem az emberek felvilágosításának. Szakmai szemmel nézve egész más a történet...."

És pont egy szakmabelihez szivárog ki a titok. Nem hozzám, nem máshoz, hanem egy szakmabelihez.

hunyuan 2011.01.21. 13:22:23

@Nurrddin: hülyeségeket beszélsz...ahol cucc, pia, sok ember van törvényszerűen előfordulhatnak ilyen dolgok, függetlenül a zenei vonaltól
Altamont, Pokol Angyalai, rémlik vmi?

escéhá 2011.01.21. 13:22:29

@anarcho78: Szerintem ezt majd ő levajazza saját magával.

sorica123 (törölt) 2011.01.21. 13:30:15

@Kreta: nem ez a lényeg. Nem az állam bácsi kell felnevelje a kamaszokat. Ha egyáltalán megjárja az eszüket, hogy piálni kellene, akkor fognak is, házibulit rendeznek, vagy akármi. Viszont ilyen nem lesz, hogy bepánikolnak, vagy az utcán esnek össze. Az pedig, hogy a pia kérdés helyrekerüljön a fejükben, a család és más relevéns véleményű emberek dolga.
@fucktothemusic: gusztustalan a sztori. Minél több profit, a sok kis hülye meg darab-darab. Egyáltalán nem felnőtt vagányoknak lettek nézve, hanem pont az ellenkezőjének.
@sárkányfő: igen, ez a poszt végigveszi a történetet, minden szempontjával együtt. Amúgy hallottam már ezt a katit többször, de istennek nem tudom beazonosítani, hogy mi lehet? És még szaga is van?
@BIGK: a nélkül is mondhatta, hogy késelés. Amúgy nem tudom, van-e nekik bármi ilyesmijük, mint igazolvány, jelvény stb

1bazsi. 2011.01.21. 13:32:42

A cikkel egyetértek!
Csak egy dolgot nem szabad elfelejteni... mi is voltunk tinik!!! emlékszem gími alatt (10-14 évvel ezelött) nekünk is volt szórakozási lehetőségünk: E-Club vagy a Bank, igaz ott 10 kor vége volt mindennek és irány haza, de legalább volt valami ahova lehetett menni az ismerős kocsmákon és tereken kívül...
Persze mindenki ki akar szabadulni a hátköznapok mókuskerekéből a gond ott kezdődik mikor nem vesszük figyelembe hogy mit/hogyan kell tenni... volt h engem (minket) sem engedtek be az E-clubba pedig ismertünk már ott embereket régóta, egyszer azért nem mehettünk be mert a társaságban valaki már addigra annyira részeg volt hogy miatta mindannyian kint ragadtunk...
Igen mi sem szerettük akkor a biztonsági őröket és nem túl szép jelzővel illettük őket de meg volt/van az értelme annak hogy ki mehet be és hova...
Mellesleg lehet 16+os bulikat szervezni de nem ekkora tömegek számára! amikor mi csináltunk egy ilyen jellegű rendezvényt külön karszalagot adtunk a tinikre, hogy a pultnál ne legyen probléma, mert az élőszüret már a bejáratnál elkövettük és így nem lassult a kiszolgálás ideje/színvonala.
Igaz nem ilyennek tini bulinak indult a dolog, csak a nagy számú érdeklődök és a hely kérésére változtattunk(szalagavató bál utáni buli volt)
De ismétlem ez csak alkalmilag, működik.
Valamiért nem véletlen hogy Angliában 18 éves kor alatt az alkohol birtoklása is torvény sértő!!! még akkor is ha nincs kinyitva az üveg...
Összességében meg kell hagyni a tiniknek hogy had bulizzanak de ehhez komoly felügyelet kell!!!
Én főiskolán rendezvény szervezést is tanultam és a tanárok azzal kezdték hogy mekkora rendezvénynél kiket kell értesíteni(hatóság) hány embertől kell mentőorvos stb...
Amennyiben valaki felvállalja hogy egy ilyen rétegnek szervez bulit és az érdeklődést fent tudja tartani akkor egy nagyon jó potenciális törzstáborra tehet szert(mint ahogy az egyik amerikai gyorsétterem lánc is csinálja) mert amit ez a korosztály belép a keresők közé valószínűleg vissza fog menni a számára kedves helyekre, de akkor már nem csak 2 vizet vesz... (és mielőtt bárki belekötne nem mindenki megy felsőoktatásba)

Közöd???? 2011.01.21. 13:33:10

Szerintem marhaság az írás, ez itt magyarország, itt ebből a Kecskésből hős és tinibálvány lesz, talán még a Való Világban is szerepet kap hiszen eddig a kutya sem ismerte a nevét. Aki nem hiszi gondoljon csak bele, Császár Előd történetébe aki két embert ölt meg és utánna mindenho szerepelt, vagy Stohl András aki Isten segedelmével nem ölt eddig csak embert pedig nagyon igyekezett, és mégis a hazai művészvilág ünnepelt sztárja.

Mr.AT 2011.01.21. 13:35:47

Nagyon korrekt, összeszedett cikk.
+1

Közöd???? 2011.01.21. 13:42:29

amúgy ezt a tini felnőtt szembeállítást is hülyeségnek tartom, el kell törölni az alkoholtilalmat 18 éves kor alatt egyrészt úgysem működik, másrészt megalázó ráadásul a fiatal szervezetnek szüksége van az alkoholra a táncra a hangos zenére meg a másnemúek társaságára

sárkányfő 2011.01.21. 13:43:23

@sorica123: rákerestem, itt egy video erről a katiról:
index.hu/video/2010/09/02/lehet_hogy_a_legveszelyesebb_drog_lehet_hogy_artalmatlan/

hogy én minden jóból kimaradok... :)

Nem vagyok fideszes 2011.01.21. 13:43:51

@Közöd????:

Cs. E. miatt egy ember halt meg, hülyeségeket ne írogass. Egyébként meg a világ szégyene, hogy megúszta az a mocsok.

BuDdHa 2011.01.21. 13:47:26

nem értem miért akkora probléma, ha a tűzbiztonsági szabályokat betartatják, nem viccből hozták azokat

citydevil 2011.01.21. 13:47:56

A cikk csak az érem egyik oldala,ami amúgy szerintem helytálló.De a WB-s srácokat így felmenteni?Ugyan már.Konkrétan Kecskéssel etikai problémák merültek fel,míg a WB üzemeltetői törvényeket,jogszabályokat és munkahelyi előírásokat szegtek sorozatban.És nekem senki ne mondja,hogy kellett nekik a pénz a további munkálatokra.Mindenkinek kell a pénz.akinek sok van,annak még több,akinek nincs,kevesebbel is beéri.De a blogíró eszmefuttatása szerint ez mind belefér.
Nyáron a Suicidal bulira is ideiglenesen nyitották meg és bár maga a koncert jó volt,de sem a hangosítás,sem az atmoszféra nem adott semmit.És ott is szégyenletesen alacsony belépőárak voltak.Fel is volt háborodva mindenki a szakmában.
Ha van egy ilyen remek adottságokkal (jó hely,jó közlekedés) rendelkező klub,akkor ne csöveseknek adják oda a bérleti jogot,akik életek árán akarják végleges formájába önteni,hanem tőkeerős és a szcénában sokat látott,tapasztalt brigádnak.
Az elekrtronikus zenei színtérre nincs rálátásom,de azt tudom,hogy ez egy rockbulin itthon sosem történik meg.
A RTF-es sztori is sántít ám!!!

kej 2011.01.21. 13:49:37

@jozicsenko: ez azért egy kicsit más ügy. legalábbis szerintem. 3 gyerek halála vs fidesz és a széljobb, mint politikai tőke? a mostani ügy túl direkt volt, s szerintem ráadásul kontraproduktív is. bár lehet, hogy tévedek...

Héttörpe (törölt) 2011.01.21. 13:51:31

@escéhá: "A tűzoltóknak kell majd engedelmeskedni?"

Igen, ezt kellene. Méghozzá a helyszínen jelenlévő ügyeletes tűzoltónak. Aminek a költségét természetesen a hely fizetné a tűzoltóság felé. Megtelt tábla kitétele, ezután csak egy ki-egy be elven való beengedés, szabálytalanság esetén rendezvény berekesztése. Meg lehetne ezt valósítani prímán. Csak hát ez a liberális nekiszabadultság, ami van mostanában.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2011.01.21. 13:53:03

@Közöd????: mikor Németországban tanultam, pár hónapig egy argentin sráccal laktam egy lakásban, aki akkor volt olyan 25-26 éves. Neki pár évvel előtte mondta azt az orvosa, hogy változtasson az életformáján, mert olyan a mája, mint egy 40 évesnek...

teddyde 2011.01.21. 13:54:23

@sivatagi n.: Na öcsi, akkor a haverod húzzon el gyorsan a rendőrségre tanúskodni, ha már ennyire biztos a dolgában! De azt ugye tudjátok, hogy hamis tanúzásért őt is lecsukhatják!? Érdekes módon sehol nem láttam senkit, aki nyilvánosság előtt vállalja, hogy ő látott késelést...

EzVan:) 2011.01.21. 13:54:41

zero, sztem ez most kicsit megint alulmúlta a szintet.
a poszt tele prekoncepcióval, alaptalan állítássokkal, a nyelvezete is eléggé jellegzetes (kik rendeznek "klubestet"?). valamelyik érdekében sértett stakeholder érződik ki mögüle.

Ki kellett volna tenni az elejére, hogy: Vélemény. Hol maradnak a tények, az objektivitás?

A rendezvényszervezőknek meg:
1500 Ft/kopf... na ne nevettessetek ki... vastagon (2-3k) belépős buliknál görcsöl az ember fél órát egy piáért (1-2k) a pultnál? mire hatni kezd, arra meg indulhatok a kétbetűs kitérőre, mert akkora a tömeg, h mire oda elérek, felkel a nap? Ugyanmár! Le kellene állni a nyerészkedésről.

És ki kéne alakítani valami rendes rendezvényeket, pl valódi klubtagsággal.
Unalmas már, h mindenhol lelépik az összes körmöm egy éjszaka után, minden tele van picsarészeg idősebb/fiatalabb nőkkel/férfiakkal, mindenhol nagyjából ugyanaz a szar zene folyik, rohadt hangos a zene, mert még egy-két plusz decibelhez van pénz milliós erősítőkre, de biztonságra már nem akaródzik jutni.

Talán meg kéne szabaduln a hagyományos kliséktől, és a vendéget (akiből meg kéne élni), valóban vendégként tekinteni.

Ja, és blogírogatás helyett elszaladni egy biztonságtechnikai cághez, vagy a tűzoltósághoz, h kérem, mit kell tennem, h biztonságos legyen a helyem, ugyanis jó nyugodtan aludni.

escéhá 2011.01.21. 13:55:30

@Héttörpe: Igen, jó lenne, én is úgy gondolom. Az "iróniám / cinizmusom / szarkazmusom/" ezek szerint nem ment át? Sajnálom.

sorica123 (törölt) 2011.01.21. 13:56:16

@Közöd????: hát nem tudom. Ez egy felelőtlen csávó, ahogy Stohl és Császár Előd is az. Stohl legalább tud(ott?) valamit a színpadon, Császárt én sose bírtam, jellegtelen, nyálas hapsi volt régebb is. Egy dolog valakinek a munkája, más az, hogy amúgy szellemileg mennyire szarik rea a többi ember fejére. Az gusztustalan, hogy ez a Kecskés se fog többet kapni, mint önnye bönnye.

gauche caviar 2011.01.21. 13:57:04

@Közöd????: kirekesztő vagy! nem csak a más neműek, hanem a saját neműinek is a társaságára van szüksége, nem csak utódnemzés miatt akarnak a népek párzani.

nottooblind 2011.01.21. 13:57:40

Komolyan elhiszi valaki, hogy egy tomeges taposasban meghalnak harman, es senki mason nem esik egy karcolas sem? URAMISTEN...

Héttörpe (törölt) 2011.01.21. 13:58:54

@escéhá: Nem olvastam biztosan figyelmesen. De tényleg nem lenne rossz. Plusz pénz a tűzoltóknak, mert természetesen nyerniük is kellene a dolgon. Most olyan hangulatomban vagyok, hogy bizonyos részvételi szám felett még rendőrt is odaállítanék a portára. Csak felügyelni természetesen. Mint régen a csendőrkalap.

Mentális Zuhanyrózsa 2011.01.21. 13:59:11

@Joe.UK:
ja, nem mintha védeném itt ezeket a szervezőket, de logikailag valami nem stimmel ezzel az írással. merthogy az elején több oldalról levezeti hogy tini bulit tartani semmi értelme sincs (gazdaságilag), majd jön a következő szakaszban, hogy ezek a gonoszok pont direkt tini bulit gondoltak szervezni. akkor nemcsak gonoszok voltak ezek szerint, hanem egyúttal hülyék is ...

Héttörpe (törölt) 2011.01.21. 14:01:09

@nottooblind: A képeken látni lehetett, hogy nem egy tinit a mentők a mentőautóban elláttak. Valószínűleg ha kapnék egy ilyen tömegben egy maflást, vagy zúzódást, én se mennék kórházba vele. Hidd el vannak kék-zöld foltok bőven a gyerekeken.

Balance Of Power 2011.01.21. 14:06:12

Nekem az nem tetszik, hogy vedi a WB-t. Gyakorlatilag attol a hirtol kezdve, hogy a tuzoltosag szerint 10 millat kellett volna a helyre kolteni, hogy biztonsagos legyen 1100 ember szamara, nincs mentseg a WB tulajok szamara. Mi az a szaros 10 millio 3 ember eletehez kepest?

Masreszt: voltunk nyaron Suicidal Tendencies koncerten, ahol szinten csont telthaz volt. Mondogattuk is, hogy jo hely... lesz, ha majd kinyit! Eltelt fel ev es meg mindig nem nyitott meg hivatalosan...? Tulvallalta magat a WB, ahogy a szerzo irja...? Ez bizony egyeni szocproblema. Miert nem volt eleg a kavezo, ami teljesen fasza es szemmel lathatolag jol is megy?

VIKUNYA 2011.01.21. 14:06:45

Elvtelenül (érdekből) véded a W. B.-t. A hely egyszerűen alkalmatlan ennyi ember befogadására: lásd: lépcsők. K. T. bűnös, ez nem kérdéses, de bűnös a W. B. üzemeltetője is.

i'mGRUMPY 2011.01.21. 14:06:57

@Kun András: és majd külföldön fog bulit szervezni a "haverjának" a rendőrt ölő djnek! ő is ki lett vakarva a szarból! sima egyszerű polgárként, csak egy másik sima, egyszerű polgárt ölt volna meg bárki más, még a műanyag lakat is rárohadt volna, elődkére nem! elődke, shane54 néven vigan él és dolgozik. nevét meg inkább SHAME100000000-ra kellett volna változtatnia...

Balance Of Power 2011.01.21. 14:08:50

@strati: Ez milyen egyszeru es nagyszeru otlet es meg penzbe se kerul. Mas kerdes, hogy emberemlekezet ota a diakokbol elnek a kocsmak, szorakozohelyek es ezeknek legalabb a fele 17 ev koruli vagy azalatti.

Murderface 2011.01.21. 14:09:16

Következmények: csinálnak pár jogszabály változtatást, pár hónapig, esetleg évig oda fognak figyelni, aztán szép lassan magyarosch módra elsikkad az egész, és csak idő kérdése, mikor jön a következő magát istennek, profinak, májernek képzelő "buliszervező" partihuszár. Remélem nem lesz igazam.
Ha igaz az, hogy egy főiskolás rendőr verte ki a balhét, és úgy, ahogy itt le van írva, akkor ez bizony pánikkeltés a javából. Maximum enyhítő körülmény lesz majd a bíróságon, hogy milyen okból tette. Az meg különösen szánalmas, hogy amíg én mindenféle előképzettség nélkül a több 10ezres Slayer, meg Cannibal Corpse koncerteken simán át tudtam vinni a csajomat a darálón az első sorokba és vissza, addig egy leendő rendőr (aki elvileg a tömegoszlatás elméletét és gyakorlatát is megtanulja) egy olyan diszkóban se képes utat vágni, ahol az átlagéletkor 15 év. Felmerül bennem a kérdés: ilyenek fognak minket megvédeni a bűnözőktől? Aztán mégis hogyan, ha nem vagyok indiszkrét?
Részvétem a családnak.

VIKUNYA 2011.01.21. 14:09:46

Még valami: a klubokat nem tudom sajnálni. A tűzvédelmi szabályok nem fiktívek. Nem érdekel a rinyátok, hogy ti több ember akartok beengedni. Gusztustalan társaság. Tessék olyan helyeken klubokat tartani, melyek biztonságosak.

kej 2011.01.21. 14:10:23

@eszkep: ja. ez utóbbi igaz. és a fidesz 210 ft körüli "iszonyatos" benzinár mellett követelte a jövedéki adó csökkentését

nottooblind 2011.01.21. 14:10:25

@Héttörpe: akkor vedd a faradtsagot es olvass utana az eddigi diszkotragediaknak: "On 24 July 2010, a crowd rush at the Love Parade caused the death of 21 people, with at least 500 others injured."

Tibs71 2011.01.21. 14:11:25

Persze, milyen nagyon jó írás ez, igazán jól leírtad - csak azt nem értem valahogy, hogy szerinted tényleg Kecskés az oka annak, hogy ha ezentúl esetleg csak annyi embert engednek be majd egy helyre, amennyit a tűzoltói engedély lehetővé tesz?
"Egy Kecskés Tamás miatt milyen jól fog kinézni a szerdai Rewind félházzal, ugye?" - vagy esetleg azért, mert ha valahol tényleg tűz ütne ki, akkor bent égnének akik bent vannak? Hmm?

Balance Of Power 2011.01.21. 14:11:29

A RTF szalat en sem ertem. Ha ugy indul el lefele a jelvennyel, hogy "rosszul lett a baratnom, engedjetek", akkor nem adtak volna utat? Miert pont a keseles, hiszen nagyon jol kellett tudnia, hogy ezzel panikot valt ki...?

Balance Of Power 2011.01.21. 14:15:59

@citydevil: Most latom, hogy megeloztel ST temaban.

Es igen, a hely jo adottsagai: igazabol az a dobbenetes, hogy ezt a tuti bizniszt is el lehet cseszni! Mint ahogy a Skala terasz is kurtan-furcsan megszunt par eve, pedig nyarra mekkora otlet volt. Tobb befektetessel, kicsit kevesebb haszonnal, tehat egy kis turelemmel megerdemelten kereshetne itt gennyesre magat a WB - igy viszont lehet, hogy a kavezonak is annyi, elvegre megbelyegzett (urambocsa elatkozott) lett az egesz Skala epulet.

Nem vagyok fideszes 2011.01.21. 14:21:06

@Balance Of Power:

Talán OFF-nak tűnhet, de nem az: a kiváló hazai kkv-k nagyon nagy többsége még mindig képtelen volt megtanulni, hogy egy bárányt akárhányszor meg lehet nyírni, de megnyúzni csak egyszer lehet.

Rigghead 2011.01.21. 14:21:40

@citydevil: "tőkeerős és a szcénában sokat látott,tapasztalt brigádnak." "Az elekrtronikus zenei színtérre nincs rálátásom.."

akkor kicsit kevesebbet a megfejtési lendületből!

nlts 2011.01.21. 14:21:49

Tomika alias Wacak.
Anno punk/hardcore, majd metalcore bulikkal próbálkozott, természetesen ott is rendesen kicseszett elég sok bandával.
Lehet szemezgetni:
punkportal.hu/forum/forum.php?id=punkportal&cat=3&topic=1547
www.vegitelet.mindenkilapja.hu

Kismacska (BELLA) 2011.01.21. 14:25:07

@vidifan: Persze, hogy nem, de most komolyan, ha kigyullad a hajó, onnan a vízbe ugrani tűzbiztosabb, mint mondjuk ugyanezt a WB-ban, a harmadik emeletről...

Nyomoronc 2011.01.21. 14:27:36

Nagydarab unokatesóm úgy oldotta meg a kijutást anno a tömött pecsában, hogy "VIGYÁZZ HÁNYNOM KELL!" és láss csodát megnyílt a folyosó előtte...

theo 2011.01.21. 14:36:12

@Gyermekláncfűrész: "Persze, van aki tol egy rakat kék Jhonnie kólát" Máglyára vele!!! Így elbaszni azt a finom piát :(

Rorgosh 2011.01.21. 14:37:48

Nos, azt hiszem kevesen vannak tisztában a hazai tűzvédelmi szabályokkal, a kiürítéssel, ezért feltételezi mindenki, hogy egy helyen csak kevesen férnek el.
Nos, a szabályozás - kicsit leegyszerűsítve dolgot - két részből áll, az általános és a különleges részből. A két szabályozás közös pontja, hogy a kiürítés szükséges idejét veszi figyelembe. Ehhez egyrészt felhasználja a helyiség méretét és a bent lévők lehetséges számát, amelyből haladási sebességet állapít meg. Másrészt a kijáratok áteresztő képességét veszi figyelembe.
Az általános szabályozás a tartós, mindennapos üzemről szól (pl. működés mint kocsma). Nincsen semmilyen szervezés, ám van hely és mozgást lassító bútorok.
A különleges szabályozás - mily meglepő - épp a rendezvényekről szól. Ezen esetekben a rendezvény előtt 30 nappal a rendezvényszervezőnek írásos dokumentációt kell benyújtania a területileg illetékes tűzvédelmi hatóságnak (ez a legtöbbször a legközelebbi tűzoltóság), ahol be kell mutatnia, hogy miképp tudja a várt tömeget baj esetén értesíteni és probléma nélkül kiüríteni. Ilyenkorra pl. bevállalja a bútorzat egy részének eltávolítását, biztonságiakat a tömeg mozgásának irányítására, a hátsó bejárat vészkijáratként történő üzemeltetését, stb. Vagyis a rendezvény szervezője megszervezi azt, hogy szükség esetén még a zsúfolt helyiséget, épületet is hogyan üríti ki. Ciki akkor van, ha a tűzoltóság nem veszi be a szervezési intézkedéseket, vagyis szerintük nem elegendőek a tervezett létszám kiürítéséhez. Ilyenkor kell a rendezvényszervezőnek bevállalnia, hogy a beléptetéssel egy biztonságos érték alatt tartja a bent tartózkodók számát.

cveki 2011.01.21. 14:39:06

ez idáig a legundorítóbb cikk, ami próálja az NNL fejét valótlanságokkal a sárba nyomni és leporolni a WB-t ami egyértelműen felelős a történtekért. Ekkora végbélpuszit ember még nem is adott tollából.
-Valóban nem talált fel spanyolviaszt, de az NNL reklám videókból akkora energia áradt, egyértelmű volt hogy az energikus ifjúság kíváncsi lesz rá.
-ezúttal NNL név alatt a Diesel Music szervezte ide a bulit ez már kiderült
-az NNL a Fellépőket hozta
- hagy valaki 18 év alatt alkoholhoz jut ilyen helyen az a pultos személyzet sara ergo WB
- az NNL senkinek sem kinál drogot
- ha ez a rendörtiszti srácos sztori csak kicsit is igaz, akkor a fiú csak épp annyira hibás mintha én egy repülőn elkezdenék üvölteni hogy Bomba!
- Azok a rohadt szekusok meg PONT azért vannak ott hogy ne nyomorogjanak az emberek, hanem biztosított legyen a zavartalan beléptetés. Ehelyett egymásra löködték a nyomorult tiniket. Ja hogy ők is WB-sek voltak.

nyilván ezek az apróságok sem fogank változtani a cikkíró álláspontján, olyan mélyen van a feje a WB seggében hogy ezt már nem lehet kihúzni.

Kismacska (BELLA) 2011.01.21. 14:41:04

@escéhá: a kérdésfeltevésed jogos! :) Az éjszakai járat - halál. Nem irigylem azokat, akik mondjuk munkájuk miatt kénytelenek használni, mondjuk úgy végeznek, stb. :S

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2011.01.21. 14:44:19

@Balance Of Power: Ideje is volna azt a szocmodern rettenetet legyalulni az előtte lévő gránitsivataggal együtt, és valami normális épületet tenni a helyére... (aztán felőlem lehet benne áruház is meg szórakozóhely is...)

Amúgy meg igencsak gonosz fintora volt a sorsnak, hogy a TV2 átvezető önreklámjaiban hétfő reggel pont a "forgóórát" mutatták az eseményekkel foglalkozó hírek között...

kutya vacsorája 2011.01.21. 14:54:54

nagyon jó írás, köszönöm, okosabb lettem. @cveki: mondanám, hogy próbáld ki: kiabáljad, hogy "bomba!" a kennedy-n. de inkább ne. guantanamo elég kényelmetlennek tűnik.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2011.01.21. 14:55:19

Elképesztő poszt, az író, miközben Kecskést szidja ezerrel, ijedezve lamentál azon, h mi lesz, ha csak a tűzoltó engedélyen szereplő létszámot engedhetik be (ami általában pont a legszűkebb keresztmetszetek alapján számolt kiürítési sebességen alapul). Megjegyzem, a tragédia pont egy ilyen szűk keresztmetszetben feltorlódott embertömegben következett be.

A szerző szerint ezek a gyerekek tök csórók (400 forintot fogyasztanak), viszont be vannak állva a kábszertől. Hm, Magyarországon ilyen olcsó a kábszer, olcsóbb, mint az alkohol, nem is tudtam.

Sza vannak itt vitatható pontok, nem kevesen. (Viszont vannak érdekes megállapítások is.)

Részvétem az áldozatok hozátartozóinak

Silent Bob 2011.01.21. 14:59:06

A tisztelt szerző aláírhatta volna a cikket, ha már ekkora faszságokat írt. 10 buliból 9 tele van 16 évesekkel. Szánalmas, kíváncsi vagyok melyik konkurens partiszervező csapat képviselője. Mondom ezt úgy, hogy eddig Noise Life buliban voltam, ami elég szar volt.

1x1 2011.01.21. 15:01:01

Hiába mentegeted a WB-t, a szerződés szerint nekik kellett volna biztosítani a helyet és pontosan tudták, hogy milyen bulit engednek be. Az, hogy rosszul állt a szénájuk anyagilag, ezért a 21 éves szervező hülyegyerek _kihasználta_ őket, a legnevetségesebb érv, amit valaha hallottam.
A szervezők felelőssége természetesen elvitathatatlan, egy időzített bomba volt ez a partisorozat, az sem vitás. Ezért méginkább felelős a WB, hogy mint elvileg felnőttebb és okosabb fél, hagyta ezt.

Silent Bob 2011.01.21. 15:01:20

A Corvintetőn voltam olyan Rewind-on, ahol konkrétan pont ugyanez volt a helyzet, olyan tömegnyomor volt a lépcsőn, hogy mondtam is a többieknek, hogy ha itt beparázik valaki, akkor mind megdöglünk.

ragadicspityu 2011.01.21. 15:04:29

"A kiszivárgott jegyzőkönyv szerint egy rendőrtiszti főiskolás srác miután barátnője rosszul lett, ki akarta menteni őt a levegőre. Mivel nem talált magának utat a zsúfoltságban, a jelvényét szorongatva elkiáltotta magát, hogy „késelés”....
Akkor ki élt vissza a hatalmával? Ki keltette a pánikot?
Ne sajnáljuk az ilyet és ne is törpítse el senki a felelősségét (ha valóban igaz egyáltalán), csak azért, mert ezt a Kecskés gyereket óhajtja mindenáron még jobban letaposni.

Balance Of Power 2011.01.21. 15:06:05

@no-night: Szocreal vagy nem, az epulet az aranytojast tojo tyuk lehetett volna. Annyira pedig nem lehet fontos egy husleves, hogy az aranytojast tojo tyukot levagja a gazdaja.

@KGyST: Ja, ez a resz: "Gondoljunk csak egy Corvintetőre, ahol elfér 1000 ember is gond nélkül, de ha a menekülési útvonalat nézzük, akkor kb. 400 ember lehetne bent, ugyanez a Merlinnel és még sorolhatnám. Egy Kecskés Tamás miatt milyen jól fog kinézni a szerdai Rewind félházzal, ugye?" valoban dobbenetes. Tehat ha a megengedett embertomeg van, akkor szar a buli? Mindenesetre kozonsegkent azt mondom, hogy ha elore megvaltott jegyem is van, de nem ferek be, akkor penzvisszaadas mellett inkabb lemondok az esemenyrol, mintsem hogy mindenaron be akarjak jutni.

TemplarOmega (törölt) 2011.01.21. 15:06:46

Ez a sok nyomorult tináger inkább sportolni járna... az nem korhatáros.
Kis elbaszott hülye gyökerek.

Dr.Betépett felhasználó 2011.01.21. 15:10:37

Vala a mondás:ember többet ivott a keletinél,mint a nyugatinál.....
Ez most tartalmat kapott a nagyközönség előtt, sajnos,egy tragédia okán.
Láttam a riportot a naccerű főszervező "Úrral",aki úgy be volt tudatmódosítva,hogy jószerint csak mekegni tudott.És erre a részeg atkára volt bízva a szervezés??Hova tűnt,melyik asztal alatt fetrengett,amikor megtörtént a tragédia.?
Hol voltak a nevelői akkor,amikor fel kellett volna világosítani a máxemnyi agyát,"ha bajt okoztál,legalább próbálj segíteni." Szervező úr a halálesetek ,és a kegyelet miatt nem kellett volna azonnal befejezni az estét?
Ja.......hogy a bevételkiesés,igen,igen az a fránya pénz.
Másképp nem tudom befejezni, Magának is hasonló jókat!!!!!!!!!!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.01.21. 15:15:28

@Réka ‎:

Egyetértek veled, de ebben a témában idáig kettő darab értelmes cikket olvastam egyet a HVG-n, egyet pedig a Quart.hu-n Inkei Bencétől (quart.hu/cikk.php?id=5853), így szerintem mindenképpen érdekesek hogy azok hogy látják, akik jobban ismerik a témát..

El lehet olvasni, el lehet rajta gondoljozni, lehet róla vitatkozni.

bandika gazdája 2011.01.21. 15:17:16

@escéhá: Végre egy értelmes hozzászólás! Egy otthon alvó két hónap múlva 14 éves kislány körösztannya.

Silent Bob 2011.01.21. 15:17:37

@zero: Mindenesetre elég vicces, hogy olyan arcok osztják az észt az összes blogon, akik már 100 évesek/sosem voltak ilyen buliban. :)

Dr.Betépett felhasználó 2011.01.21. 15:27:21

@Silent Bob: Tudod baba,mi azé lettünk 100 évesek,mert annak idején,(sőt most is ) sportolni jártunk.

minimalista 2011.01.21. 15:29:14

"A Noise Life vezetése nem tudom milyen viszonyban állt a drogokkal, ezt majd egy szakértő megmondja, de hogy a bulikban masszív kati szag terjengett mindenhol, azt megint sokan alá tudják támasztani."

Kecskés viszonya a drogokhoz ezen videó alapján még a laikus szemlélődő számára is meglehetősen nyilvánvalóvá válhat :

www.youtube.com/watch?v=b7aodgCTapE

1'37"-nél elhangzik a kérdés:
- "Be vagy rúgva?"
- "neeeem" és cinkos összeröhögés...

A tünetek, amiket produkál amúgy sem hasonlítanak a részegségre: vicsorítva, nehezen artikulál, látszik, hogy húzza a száját, szétállnak a szemei, ugyanakkor minden kérdést megért, gondolatilag viszonylag összeszedett.

Ennyit segítek a rendőrségnek. Magánnyomozó vagyok. :)

minimalista 2011.01.21. 15:31:58

@minimalista:
"gondolatilag viszonylag összeszedett." - ezt nem tudom miért írtam... :D

Kismacska (BELLA) 2011.01.21. 15:31:59

@Tibs71: igen, ezt én is latolgattam. Személy szerint nem bánnám, ha tömegnyomor nélkül lehetne szórakozni, urambocsá' táncolni! Ugyanis ez utóbbihoz fontos dolog kell: HELY. Nem is értem, hogy képesek egy olyan helyen táncolni emberek, ahol olyanok, mint a szardínia. Lásd Morrisons. Hihetetlen nagy hely, de hogy hányan vannak, az valami döbbenetesen brutál.

Ja és közben játsszák a jó zenéket, amire mozdul a láb, de HOL lehetne egyáltalán talpalatnyi helyed? :(

terensz szpenszer 2011.01.21. 15:36:25

@Joe.UK: "Csak en erzek itt ellentmondast? "
Egy bogyó árából nem iszik meg talán két sört sem, meg nem is koktélozni akarnak, hanem pörögni. Más érzés ittasnak lenni és megint más belőve, betépve. Ezek nem egyforma állapotok.

Dr.Betépett felhasználó 2011.01.21. 15:39:56

@Kismac: Volt ott hely bőven,már kiszámolták,fejenként 0,4 nm.Ha arra gondolok,hogy szakadó esőben is szálltam már le buszról,mert túl közel voltak hozzám.......

f.m.j. 2011.01.21. 15:50:57

én eddig is ezt gondoltam, hogy mindkettő hibás, (szervező, és fenntartó) és nagyon furcsa ennek a szétesettpofájú Kecskés gyereknek a szerepe, és lám-lám, kiderül, hogy apu, és anyu mindent el tud intézni, pénzzel, kapcsolatokkal, ennyi

gergo1000 2011.01.21. 15:55:46

Csak a kommentek elejéig jutottam, de erősen meglep, hogy erre a cikkre ilyen jelzőket lehet találni:
oknyomozó, rávillágít a háttére..
jó, hogy nem brilliáns.
A l.faszt. Ez egy olyan rendezvényszervező írása, aki utólag nagyokos. Levezeti, hogy szinte senkinek nem éri meg ez a buli, csak a főszervezőnek, de azért mégis talált olyan helyet, ahol megrendezhette. Ez a tény önmagában cáfolja, hogy a helynek nem érte meg. Ha nem érte volna meg, akkor nem rendezhette volna meg. Úgy menti fel a poszt írója a WB tulajdonosait, hogy pont ő hoz rengeteg érvet arra, hogy miért nem szabadott volna kiadni a helyet. Ha én odaadom a haverjaimnak a lakást, hogy tartsanak ott bulit, de nagyon jól tudom, hogy felelőtlenek, akkor én magam is hibás leszek azért, hogy szétszedik a lakásomat. Nem ismertem ezt a gyereket, de a korábbi partijáról készült nyilatkozatában tökéletesen bebizonyította, hogy alkalmatlan bármilyen szervezésre. Nem azért, mert totál szét volt csúszva, mert attól bárki lehetne jól szervező, hanem azért mert mindezt a saját buliján tette, amiért ő volt a felelős. A WB szervezői pedig ismerték...
A WB, ugyanannyira felelős, mint ez a srác. Sőt a jegyző is legalább ennyire, aki most jön rá, hogy a WB nem csak 10-ig van nyitva.
Egyáltalán nem baj, ha bezárják ezeket a helyeket és talán pár év múlva megnyitnak normálisabb keretek között. (Persze ez a naivitás, mert odáig se jutunk el, hogy bezárjanak. Max fél év kuss lesz.)
A vesztesek, pedig tényleg a 16-17 évesek lesznek, mert a 14 évesek tényleg nem ilyen helyre valók. Így nem is baj, ha ők vesztesnek érzik magukat, de igazából nyertesek lesznek.
A 16-17 évesek meg majd átvészelik valahogy...

ad3423324 2011.01.21. 15:56:11

@Nurrddin: 2003, Sportsziget, az ingyenes Slipknot koncerten 3-an haltak meg. Két késelés, egy taposás asszem. Nem kéne ilyen hirtelen okoskodni, bezzegrocker barátom

ad3423324 2011.01.21. 15:56:57

Ja, és valamiért abból nem lett ekkora botrány, pedig ott soha senki nem tagadta a késelést

gergo1000 2011.01.21. 16:02:12

Amúgy ez a poszt nagyon jól jellemzi a magyar társadalmat. A kommentek nagyrésze pedig csak megerősíti ezt. Én, a haverjaim sose hibáznak. Mi csak azokat a szabályokat hágjuk át amik amúgy is szarok. Tehát nekünk igazunk van. Mit nekünk tűzoltóság. Hülyék azok, ha 1000*szer nem volt baj, akkor 1001-szer biztos valami más okozta a bajt és nem mi. Az, hogy igazából 1000* nem volt baj, az csak a szerencsén múlott, már nem számít. Most se lett volna baj, ha nincs 35 balszerencsés véletlen, ami egyszerre következett be.

dropshadovv · http://hartware.tumblr.com 2011.01.21. 16:06:26

@Rigghead: sajnos az egész zeneiparra jellemző a helyzet, nem csak a dj-kre

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2011.01.21. 16:32:07

Mennyiben összemérhető az eset egy "tipikus" autós-diszkós balesettel?

Kismacska (BELLA) 2011.01.21. 16:32:43

@Betépett felhasználó: mondom, hogy nekem túlzott igényeim vannak. Táncolni szeretek és nem egy helyben topogni, amikor az összes izzadt test ott van - undormány. Persze természetesen nem olyan táncra gondoltam, amihez annyi hely kell, hogy széttárva a karjaimat ne érjek el senkit... az egyik legirritálóbb dolog pedig, amikor fél percenként mennek el mögötted és löknek meg úgy, hogy kiesel a ritmusból.

Pont emiatt, preferálom a beülős helyeket. (Pedig annyira szeretek jó zenére táncolni, basszus...!!)

Úgyhogy engem nem zavarna, hogy egy olyan helyen, ahová 1000 szardíniát is be lehet passzírozni, onnantól csak 400 szórakozó ember van... szóval a cikkíró velem rossz lóra tett, mert felsóhajtottam: BÁRCSAK! :)

Silent Bob 2011.01.21. 16:34:47

@Betépett felhasználó: Így 30 fölött megtisztelő ez a megszólítás. :) Csak arra próbáltam célozni, hogy nem lenne baj, ha olyanok alkotnának véleményt, akiknek legalább minimális rálátásuk van ezekre a dolgokra.

kyl 2011.01.21. 16:48:28

nem rövid, az tény :)
a cikk azon kívül, hogy kihangsúlyozza ki a felelős az esetért azon is problémázik, hogy a következmények kilátástalan helyzetet eredményeznek a nagy buliknak és annak, hogy a klubok neves és külföldi előadókat hívhassa...nak meg, ezzel eredményezve a hazai elektronikus zenei élet végét? tehát a helyzet kedvez a kis kluboknak és a kevésbé híres előadóknak. és ez olyan nagy gond?
hmm... lehet, hogy valami kibaszottul véget ért, de valami olyan elkezdődhet, ami kibaszottul ráfér a hazai elektronikus zenére. frissítés? beszűkültség leküzdése?
mondjuk lehet csak én nem szarom össze magam a ténytől, hogy nem lesznek budapesti hodályok, ahol "nagyszabású" partikat rendeznek nagy nevekkel...

lakohaz 2011.01.21. 16:51:31

A fizikai befogadóképessége egy helynek nem vehető figyelembe, a "tisztességes kluboknak" eddig is a menekülési útvonalak átbocsátóképességét kellett volna figyelembevenni. Nem viccből van a tűzoltóság szakhatósági állásfoglalása. Természetesen jó nagy biztonsági szorzókkal játszanak, ami nekem is fejfájást okoz néha tervezés során...

tejcsokoládé (törölt) 2011.01.21. 16:51:56

escéhával kell egyetértsek. mi a francot keresnek 12-13 éves kölkök részegen, bedrogozva az éjszakában. hol vannak a szüleik? miért nem nézik meg, hogy hova engedik el a gyerekeket?
egy 12 éves még nem tudja mi a veszélyes, nem véletlenül kiskorú.
az egy más kérdés, hogy a szervezőket, bérbeadókat, be és kidobó embereket dutyiba kéne zárni. de én is tartok tőle, hogy 2-3 hónap után elül a hiszti, és őket meg majd szépen kimosdatják...

2011.01.21. 16:53:45

@fedibeka: pont így csináltam ugyanott Tankcsapdán, útban a ruhatárhoz, olyan heringtömegben, ami a négyeshatost megszégyenítette volna csúcsidőben. Azonnal méter széles út nyílt. Amúgy tényleg kellett, és kint sor is került rá :D

Somik 2011.01.21. 16:53:48

Kecskés Tomi nem törölte magát a FB-ról, ez a prof. linkje: www.facebook.com/profile.php?id=100000309675031 - csak letiltotta a kereshetőséget.
Még a buli előtt ide posztolt a köv. buliját hirdetve: www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=184416314909500&id=274989040939

Dr. Bélus___ 2011.01.21. 16:55:01

Csudás. Mindjárt elsírom magam, hogy szegény "klubboknak" csak annyi embert lehet majd beengedni, amennyi ki is tud jutni, ha netalántán tűz üt ki. Szörnyű. Lehet én vagyok már maradi, betokosodott vén 28 éves, de ha ilyen helyre megyek szeretném, ha jó eséllyel akkor sem égnék halálra/fulladnék a füstbe, ha véletlenül tűz üt ki, még úgy sem, hogy a 45 kilós barátnőmet is menekítenem kell.

[c] 2011.01.21. 17:00:13

"ez után fix, hogy személyit kérnek majd a klubok ajtajában, nem lehet majd kikönyörögni, hogy 17 évesen bemehessene"

Látszatmegoldás. 18 évesen nem taposhatnak agyon? Vagy húszévesen? Vagy akkor már olyan érett, felnőtt, okos ember vagy, hogy el tudod kerülni az agyontapostatást?
Ez nem igaz, a felnőtt emberek NEM viselkednek másképp tömegpánik esetén, mint a fiatalok, erre van számtalan példa:

www.fmh.hu/kulfoldi/20101017_agyontapostak_egymast
index.hu/kulfold/2010/11/22/szaz_embert_agyontapostak_kambodzsaban/
www.origo.hu/nagyvilag/20100308-rendorsegi-toborzason-agyontapostak-egy-embert-indiaban.html

Ugyanolyan szemellenzős ostobaság az életkorra fogni a tragédiát, mint a drogfogyasztásra. Azt nem állítanám, hogy egyáltalán nincs szerepük benne, sőt, valószínűleg van - nyilván nagyobb eséllyel taposnak agyon, ha drogoztál, mint ha nem, de nem ez a tragédia oka, hanem az, hogy háromszáz ember helyett háromezret engedtek be a szórakozóhelyre.

bandika gazdája 2011.01.21. 17:07:02

Kolontáron meg Devecseren hányan haltak meg?! Oszt hányan vannak sitten?! Nem kell itt aggódni, csak sajátmagunkért! A saját kölkünkre meg jó lesz ha magunk vigyázunk, mert a pénzbeszedő gépek nem fognak az tuti! Ha most mérges mert nem mehet oda, majd megérti ha neki lesz gyereke!

M. Vasarhelyi 2011.01.21. 17:07:23

A rendőrtiszti fősulisoknak van jelvénye? Nem tudom, kérdezem.
Ezt leszámítva logikusnak, összeszedettnek tűnik a cikk.

BennyPP 2011.01.21. 17:08:35

messze a legjobb. legkorrektebb, és szerintem egyben legigazabb cikk az egészről! grat!

cveki 2011.01.21. 17:23:57

@BennyPP: ez annyira igaz és korrekt, mint a kínai demokrácia.
de hogy a legjobb? bele se merek gondolni ez előtt miket olvashattál és kiknek a tollából.

melika 2011.01.21. 17:28:42

Kedves "szervező"! Cáfolnom kell azt az állításodat mely azt taglalja h nem volt késelés mert van aki a Frizbi nevű műsorban vallott és még a rendőrségen is. Az meg már egy másik dolog h a rendőrség azt állítja nem volt tanú vallomás!!! Kuruc.info oldalon el lehet olvasni de szerintem a tv-ben is sokan látták az adást. Köszönöm.

mJOOOOOOO 2011.01.21. 17:35:05

Jobban oda kéne figyelni a gyerekekre, fegyelmet és tiszteletet tanítani nekik, és főleg: szeretni őket sokkal jobban. Ez az én véleményem,. Egyébként mennyiből állt volna ha a gyerek nem hazudik hanem inkabb azt kialltja el hogy: ORVOST!!! ? Szerintem elkerulheto lett volna a tragedia. Pláne ha azok akik lattak hogy mar amugyis tele van a hely nem nyomultak volna be ugy hogy meg plusz pénzt is fizettek... 800 ft azert hogy kitorjon a nyakam, fulldokoljak, lereszegedjek, vagy egy attanult ejszaka hogy jobb melot kapjak suli utan... ez is egy fontos kerdes... Szerintem nem vadaskodni kene, hanem mindenki surgossen nezzen magaba, és ez mindenkire vonatkozik. nem veletlenul jarnak a tinik piallni, valamiert ez okoz oromet es kielégulset nekik... az okot kene megszuntetni, és nem lenne ilyen tragedia... de amig ennyi szar hely lesz, olcson, mert persze minel olcsobb annal kiralyabb a hely... addig ne varjunk csodat.... engem szuleim 18 eves koromig sehova se engedtek... ki maradtam valamibol? egy nagy hanyos partybol? nemi eroszakbol? drogozasbol? hat jobb is hogy lemaradtam errol... bar nekem is voltak gorbe esteim... mégis igy 27 evesen baromi halas vagyok h szigoruan fogtak... nem engedtek el a kezem. Mert sokszor rossz dontest hoztam volna... orulok hogy a szuleim tamogattak a sulimt is, és nem hulyesegeket vettek nekem, hogy oruljek... hanem gondoskodtak a jovomrol... ezek a fiatalok, nem becsulnek senkit es semmit... hatalmas atneveles kene , es a szuleikre is raferne egy alapos tanacsadas... nem mindig az olcso a jó... sot.. sokszor rosszabbul jarunk az olcso megoldassal... igenyesseget , és célokat kéne mutatni a fiataloknak... nem a kretén viselkedést.. és hozzaallast...

rajaram 2011.01.21. 17:36:50

Kiegészíteném egy-két dologgal:

- A tragédia azért következett be, mert Kecskés mögé beállt egy Circus Maximus nevezetű társaság, akik nagyzási mániába szenvedtek. Mániájukká vált, hogy ők lesznek a legnagyobbak. Ők szervezték az Almássyn és a WB-ban a több helyszínes partykat, ahol gyakorlatilag nem kerestek egy vasat sem, de rengetegen voltak. A WB bérleti díja az ominózus estén 1,6 M volt, az egész party kb. 6 M-be került, tehát kb 5000-nél lettek volna nullán. A Ciircus Maximus ráadásul aláhamisította a barátom nevét és pecsétjét a szerződésen, aki emiatt 3 napot a rendőrségen töltött bilincsben. Katasztrófa, hogy egy pár elmebeteg 10 perc alatt tönkretette a 20 éve jól működő underground szcénát.

2. Az underground szcéna 20 éve jól működik, túl jól ............. ez sokaknak szúrta a szemét. No comment

3. A szülők felelőssége. Ezen elgondolkodtam. Személy szerint ismerek nem egy anyukát, 6-7 éves gyerekkel, akik pár éve még nagy partyarcok voltak. A mostani 14-16 éveseknek a szülei is mások mint a mieink voltak.

lorenne 2011.01.21. 17:43:38

Egyszerűen nem értem, persze ízlés dolga: én nagy bulizós voltam anno, de már akkor sem bírtam a tömeges szórakozóhelyeket. Azt gondoltam, ez biztos klausztrofóbia vagy tömegiszony, most viszont azt gondolom, hogy a legnormálisabb reakció. A szívem szakad meg a lányokért, akik még gyerekek voltak, és sajnálom, hogy ez jelenti ma a szórakozást. Az underground világ sem sokkal különb, már hál'istennek abban sem veszek részt. RIP.

tudi 2011.01.21. 17:45:52

Jó és összeszedett cikknek tűnik, végre egy másik álláspont is elhangzik. Ha tényleg így van, akkor Tomikának elég komoly a felelőssége a balhéban, végülis maximalizálta a profitot és talán reménykedett, hogy nem lesz semmi. Voltam én 1 pár komoly buliba, de ott mindig komolyan átvizsgáltak mindenkit, volt, hogy én a táskámban esernyőt vittem (esős idő volt) a szekuritis szólt is érte, hogy ezt a ruhatárban tegyem le. Ha pedig drog is volt a bulikon, akkor tuti, hogy a szervezőknek is "csurrant -csöppent" belőle egy kevéske.

khmm... 2011.01.21. 17:46:36

Bocsánat, ha már lett volna, de kiderült, hogy ki ennek a Kecskésnek az apja-anyja, hogy "megúszhatja"....?

drazsika 2011.01.21. 18:05:38

@Cool Story, Bro
Ha trollkodni akarsz, legalább ne angolul. De ha csakazértis angolul, akkor nézz utána, hogy van értelme a mondatodnak...

BennyPP 2011.01.21. 18:05:43

@cveki: igazabb alatt azt értem h az igazságot fedi. Mert szerinted mitörtént?

Sеntа' (törölt) 2011.01.21. 18:12:30

Óriási köszönet ezért a cikkért!

litababa 2011.01.21. 18:20:40

erdekes cikk. meg van benne olyan is amivel egyetertek. pl. 16 alattiak kritikan aluli modon tudnak viselkedni, 29 eves vagyok, nem oreg, nem prud, szeretek mulatni is meg, de nem az a buli, h 11kor matt reszegen fetrengenek a hanyasukban es ocsmany modon beszelnek.(lanyok fiuk egyarant) viszont nagyon trendi cuccokat vetetnek az osokkel, ha belegebednek akkor is, es ha mondjuk az anyukajuk a nyugatihoz tevedve belefutna a haveri korbe, olyan egyformak, h konkretan meg sem ismerne ki is az o kicsiny szemefenye. felreertes ne essek, borzasztoan sajnalom a 3 lanyt, akik meghaltak. a sajat "barataik" oltek meg oket gyakorlatban. jelenleg ugy all a helyzet, h a korlathoz nyomtak oket... tehat, nem atgyalogoltak rajtuk? mellmagassagban nyomtak oket a korlathoz? egy percig moccanas nelkul folyamatosan? nem vagyok orvos, nem is ertem. a szervezo hibas, az uzemelteto is, az onkormanyzat is sorolhatnank... mindenki tudja, egymasra mutogatnak ugyanugy kiskapukat keresnek, mint elotte. Kecskes elcseszte az tuti, kellett hozza asszisztalni is. ezen az esten az osszes "elkoveto" hibaja egyszerre allt rossz iranyba. veletlen??? lehet. itt egy link, erdemes megnezni, az artatlan tinik, egy tavalyi Noise bulin, amikor telthaz miatt nem engedtek be oket. mit muvelnek, masznak fel a korlatra, falra, csatornara. verik az ajtot, dontik egymast es kozbe szepen uvoltenek:
www.youtube.com/watch?v=U23Pm90BxKg

a WB elott kb. ugyanez volt 11 ora magassagaban. ott voltam. Palotai b2b Ludmilla - garantaltan jo buli, aki szereti oket. en igen. odaertunk 11re meglattuk EZT a minosithetetlen nem tudom mit, az ovival egyutt es ugy dontottunk, koszi kihagyjuk inkabb corvinteto. elindutunk a villamoshoz par perc es jottek a rendorok, meggyozodesem volt, h kint volt vmi balhe. de jo, h eljottunk. aztan a villamoson egy srac odajott, h kerjen cigit. kivolt, elegge, de se betepve nem volt se reszeg nem volt. aztan kiderult, h bentrol jott ki es nagy balhe lesz, mert mellette egy csajrol le volt tepve a ruhaja es bazira verzett. erdekes. de mar kezdem feladni, h kideruljon mi is volt. de ez kozvetlenul meg az osszes urban legend elott volt. mindegy is mostmar. a 3 lany meghalt, h pontosan hogyan soha nem fog kiderulni. de az h egy "darab" partyfotos tartozkodott volna ott 11kor azt nagyon ketlem. a masik kerdes kie a partyzoo? csak kerdes megint. ugye nem a Vizoé? nem tudom, tenyleg. azert kerdezem. Vizoviczki László most akar biztonsagos szorakozas egyesuletet alapitani. es ennek ellenere a corvinos eheti buli, amit lemondtak kegyeleti okokol, azt nala tartjak... a studioban. az indexen a minap mondta meg a tutit a rendezvenyszervezesrol, mintha o nem igy kezdte volna. kb. az ossza az eszt, aki az osszes klubbot, rendezvenyt megprobalja kicsinalni, ami neki nem hodol be? rohej. nyilt titok, h maffia a budapesti ejszakaielet ezen resze. kisdiktatura :) vagy inkabb :(
"Egy Kecskés Tamás miatt milyen jól fog kinézni a szerdai Rewind félházzal, ugye?" a rewind az rewind 10 eve, Palotai a legelismertebb magyar dj. furcsa is h nem szolalt meg a WB kapcsan, ott volt. valoszinuleg bolcsebb ennel es nem veletlen...
nem tudom valaha ki fog e derulni, valojaban mitol tort ki a panik... nem egy elcseszett razzianak indult? a masik a penz, akarhogy is szamoljuk a rendezveny osszbevetele nem lehetett volna tobb 3-4 millional, nagyon max. persze ez most igy huuu milyen sok, de ez nem a netto. ez a brutto keremszepen, ebben egy felkarszalag sincs kinyomva es egy negyzetcm hely sincs kifizetve egy fel uveg kola se, semmi. nem egyedul K.T szervezte a bulit, tehat a haszon is eloszlik es az mennyi lehetett volna? nem mondom, h keves, de havi 2 bulibol egyik sem fog hu de meggazdagodni, sztem... azt meg nem hallottam, h nem fizettek ki embereket, ez mondjuk itthon nem divat. nekem is van kint rengeteg penzem, amit soha nem fogok megkapni, pedig szerzodesem is van. a magyar narancs januar 6an lekozolt egy cikket a WBrol, akit erdekel olvassa el. a WB egy "marka" volt azert azt ne felejtsuk... tonkretettek kisse. kivancsi lennek tenyleg a valodi valaszokra. es akkor talan osszeallna a kep. de azt hiszem ez soha nem fog kiderulni. a media meg azt es ugy mondd ahogy akar es ugy manipulal ahogy akar. a 3. lanyrol alig esik szo, az gondolom azert feltunt.
egy hete ilyenkor meg tele voltak elettel. eljetek ugy mindennap, mintha az utolso napotok lenne. (van benne vmi) szebb napokat mindenkinek!

litababa 2011.01.21. 18:34:49

@EzVan:):
yeeep! erre: "a poszt tele prekoncepcióval, alaptalan állítássokkal, a nyelvezete is eléggé jellegzetes (kik rendeznek "klubestet"?). valamelyik érdekében sértett stakeholder érződik ki mögüle."

kovácske 2011.01.21. 18:35:58

érdekes írás a partikultúráról.
de 1, miféle jelvénye van egy RTF-nak, vagyis diáknak, aki még nem rendőr, csak esetleg majd lesz?
2, a cikkíró kesergése, hogy majd ezentúl betartják a tűzvédelmi tervben adott létszámhatárt: "jól fog kinézni a szerdai Rewind félházzal"...WTF. ettől az egész cikk teljesen hitelét veszti, mert az annyira ekézett kecskés tamás is pont ezt mondta, "hogy nézne már ki a buli félházzal", mielőtt beengedte volna az életveszélyes méretű tömeget. meg egyébként is milyen cikk már az, ami szerint az a jó világ, mikor senki nem tartja be a törvényt és csak az a baj, hogy most majd ellenőrzik a betartását.
ennyit a "partiszakmáról" és érdekérvényesítő képességéről: ha képtelenek megakadályozni a noise life-féle szemétségek virágzását, akkor ez a pesti partiszervező szubkultura ebben a mai formájában a probléma része és megérett a tönkremenetelre.

noway 2011.01.21. 18:44:19

Őszinte leszek egy ilyen tragédia esetén egy emberre tolni a felelősséget, mint "gyújtópont", meglehetősen fura elképzelés és legalább annyira téves is, mint Kecskés úr vélt, vagy valós üzletpolitikája. Ennek semmi köze üzletpolitikához, vagy egy zenekarhoz. Ez szín tisztán az emberi hülyeségről szól. Semmi sem kötelező ugyebár. Nem kötelező koncertre menni, sem nyomorogni lapjával, se betonra inni magunkat és így tovább.
A szabályok pedig azért születtek, mert néhány érzéketlen állat, aki képes volt hideg fejel gondolkodni, rájött, hogy az emberek már pedig hajlamosak felelőtlenül dönteni, főként, ha tömegben vannak.
A törvényeket és a szabályokat betartatni kellene...jah, hogy ez nem áll senki érdekében?
Akkor lehet, hogy nem is a buli környékén vannka az igazi felelősök.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2011.01.21. 18:52:33

Mostan vóút' a csigástévékettőűn', hogy a cikk ezen része mese, a rendőrség cáfolta:

"Szombat este:
A késelés pártiakat el kell keserítenem, mivel nem történt késelés, illetve felesleges a cigányüldözés. A kiszivárgott jegyzőkönyv szerint egy rendőrtiszti főiskolás srác miután barátnője rosszul lett, ki akarta menteni őt a levegőre. Mivel nem talált magának utat a zsúfoltságban, a jelvényét szorongatva elkiáltotta magát, hogy „késelés”, azt remélve, hogy ezzel megnyílik előtte a tömeg és ki tudja vinni a barátnőjét."

Lubega 2011.01.21. 19:15:37

Kedves Vendégblgr! Néhány dologban persze igazad van,de a Kecskés Tomi szüleit aki ismeri,tudja hogy nagyon rendes emberek és egyikőjük sem jogász.Persze biztos,hogy segítenek a fiuknak azzal,hogy fogadnak egy jó nevű ügyvédet,mert szükség lesz rá.Ezt bárki megteszi akinek lehetősége van rá.Szerintem ez a targédia szörnyűség,ezt mindenki így érzi.Az egész ország érdéke,hogy az igazság és csakis az igazság kiderüljön és mindenki a felelőssége arányában megkapja a büntetését.Kérlek hagyd békén a szülőket,nélküled is van elég bajuk.köszi

DeToXXX 2011.01.21. 19:33:35

szóval ez akkor nem a kecske is jól lakik meg a káposzta esete :P

BennyPP 2011.01.21. 19:37:15

@الله أكبر: persze hogy nem volt botrány, szimplán azért mert nem történt semmi. mellesleg 2004ben volt, és ott voltam

mozirozi 2011.01.21. 20:33:00

Azt hiszem egy dolgot elfelejtünk.... Ha valaki összeseik előttem segítek felállni... Tudom, tudom sokan voltak és a tömeg nyomta egymást... Itt a bibi! Addig a pillanatig, amíg szarba se vesszük EGYMÁST lehet bármilyen szigor, bárhol... Még akkor is, ha a drogok, vagy más önhibája miatt perifériára kerül valaki, bele kell rúgni????? Gondoljatok/janak csak bele, zokszó nélkül nekitoljuk a boltokban a bevásárlókocsit a másiknak, figyelmetlenségből, vagy csak egyszerűen a sorbaállás során... A hiba a rendszerben van: ami ebben az esetben maga a társadalom! Én is voltam fénykoromban (nem is oly rég) olyan szórakozóhelyen aminek a befogadó képessége 3000 fő volt, s mégis 5-6 ezres buliról számoltak be végül... Tény, sokan voltak, DE NEM NYOMTUK AGYON EGYMÁST! Ezt kellene a fiatalokkal is megértetni, s erre ránevelni őket...
Az hogy kinek mennyi nyeresége származik egy-egy buliból: a két sarki közértes is viaskodik... ez a piaci verseny... csak ők a paradicsom kilóját, vagy a tojás árát verik egymás alá s nem a fő/kvóta számít!
Összefüggések vannak... de hogy valóban mi történt talán sosem tudjuk meg... De nem is ez a lényeg - azoknak akik nem voltak ott és nem ismerték személyesen a lányokat -, hanem az, hogy többé ilyen ne forduljon elő!

körúti kis vörös 2011.01.21. 20:48:50

@melika:
betegre röhögöm magam, atyavilág! a _Frizbi_ című _kereskedelmi_ _tévé_műsor, valamit a kurucinfo, mint hiteles forrás???
a Frizbivel pl csak 4-5 probléma van:
1) bulvárműsor. ergo az anyját eladná egy jó kis szaftos sztoriért, amit be lehet etetni az egyszerű néppel. szerinted a producereknek mennyi pénze bánja, hogy valakinek a szájába adjanak egy izgalmasabb sztorit a valóságnál? segítek, jóóóó sokba. a bulvárnak nem célja a tájékoztatás, és semmilyen retorzió nem éri, ha valótlan dolgokat állít, tekintve hogy erről szól.
2) a vezetője, akinek nem kevés pénze szintén benne van, a Hajdu Péter az egyik leggazdagabb ember ebben az országban, és hát hogy is mondjam... nem éppen a szavahihető közéleti személyiségeink egyike, hanem egy senki, egy bohóc.
3) kereskedelmi tévében fut. szerintem nem kell nagyon magyaráznom, ez miért jelenti hogy bizonyos fenntartásokkal illik kezelni mindazt amit mutat. pláne egy szórakoztató bulvárműsorban.
4) tévé... ember, amit a tévében mondanak, az úgy van? szegény.

a kurucinfot meg talán hagyjuk is. ha esetleg nem tudod, most ezt is megsúgom: az sem épp a hiteles forrás kategória.

remélem, ma ismét tanultál valamit. hacsak nem a tévében kerested ma is az igazságokat.

máskülönben köszi a cikket. nem azért, mert úgy gondolom, hogy hibátlan vagy teljes, hanem egyszerűen a nézőpontokért, illetve a gondolatébresztésért.

Nancy Botwin 2011.01.21. 21:08:28

Annyira egyet értek a blogbejegyzéssel. Nem tudom valaki írta már vagy sem, de ma már a Király utcában megvolt az első ellenőrzés és nyilván találtak hiányosságokat.... ettől függetlenül remélem a hazai elektronikus élet megmarad és nem adja fel!

Nancy Botwin 2011.01.21. 21:17:20

@mozirozi: én nem tudom, h voltál-e már olyan rendezvényen ahol nagyon sokan vannak. Én a Stones koncertren fogadtam meg, h soha többé nem állok egy koncerten a dühöngőbe mert úgy megtolt hátulról a tömeg, mikor bejött a zenekar, h ha ott elesek, nem sokan fognak felsegíteni, mert tolnak hátulról mindenkit és vagy elesik több ember vagy próbál talpon maradni. Az ösztön pedig először a saját magad védelmére irányul. Itt is ez volt a gond és persze az, h gyerekek voltak ott, akik még teljesen máshogy reagálnak ilyen helyzetekben.

Nancy Botwin 2011.01.21. 21:18:49

@Nancy Botwin: jah és ott mondjuk olyan 20-30ezer ember állt lent

mozirozi 2011.01.21. 21:28:40

@Nancy Botwin: ahogy írtam: 3000 befogadóképességgel 5-6 ezren voltak... Az nagyon soknak számít ha falak között van az ember?
De éppen erről beszélek én is... Valaki elkezdi nyomni a másikat és ez generálja magát... Értelme pedig 0-a!

rajen 2011.01.21. 21:35:41

Nagyon jó cikk, köszönet érte!

Nancy Botwin 2011.01.21. 21:38:08

@mozirozi: persze nulla. épp az a baj, h a tömegben valaki pánikot kelt és generálja a többit ill. a tinik jelenléte még nagyobb baj. a tévében is volt riport és ott azt mesélték, h volt olyan NNL buli ahol egy fiú az asztalon állva ön kielégített.
én azt mondom, hogy az a réteg, aki tényleg szereti a minőségi elektronikus zenét ilyen buliba be nem tenné a lábát már csak a tinik és az előbb felsorolt események miatt. szóval ez egy szomorú dolog mert meghalt 3 lány, teljesen értelmetlen, felelőtlenség miatt. és ezért az egész elektronikus zenei szekciót büntetni fogják, pedig semmi közük ehhez és el is határolódtak ettől a rendezvénytől.

Köszörűs 2011.01.21. 22:54:34

Tisztelt hozzáértők és laikusok!
Hogy miért fontos amit a Tűzoltók mondanak? Miért fontos a szervezők, üzemeltetők, rendezők, stb... felelőssége?
Javaslom nézzétek meg az alábbi két felvételt!
www.youtube.com/watch?v=gxCU0o4WtpE
www.youtube.com/watch?v=Zy5NOr_yhAk&feature=related
Persze csak azok akik az elektronikus zenén kívül mást is bírnak!

Tara 2011.01.21. 23:10:45

@fedibeka: ezt én is tanúsithatom, h működiik. egy 10 ezres tömeg közepéről sikerült az első sorba jutnom egyszer ezzel a szöveggel, ahol kiemeltek a biztonságiak. Hozzátenném, az áltagéletkor ott is 17 év lehetett, én voltam vagy 13.

Félőrült 2011.01.22. 00:37:51

Szörnyű, hogy három fiatal meghalt. Nem tudom, az emberek miért várnak arra, hogy majd a hatóságok tesznek valamit. Nem fognak, ahogy eddig sem. A felelősök megússzák pénzbüntetéssel meg felfüggesztettel. Nekünk civileknek kéne összefognunk a kultúrált és biztonságos szórakozóhelyekért. Azt sem tudom, hogy 18 év alatti emberek, gyerekek mit keresnek az éjszakában. Lázadoznak egyesek (nem feltétlen itt), hogy nincsen szükség drograzziákra, mert akkor félni fognak az emberek. De, van, és sokkal nagyobbakra, mint amiket most rendeznek, viszont hatásosabb drogprevencióra is szükség van. Az meg, aki hülyeséget csinál, csokizzon, hogy lekapcsolják.
Emlékszem, 9. osztályban letudták a drogról a felvilágosítást azzal azzal, hogy monoton, érdektelen hangon ledarálták az ismertebb drogok neveit és hatásait, meg megnézették velünk a Trainspotting c. filmet. Se füle, se farka nem volt a dolognak. Tudom, hogy mi megy a szórakozóhelyeken, legalja csehótól a legelitebb klubig. Ennek, ami most divat, sürgősen véget kell vetni.

Furamadár 2011.01.22. 01:32:58

Azért tegyünk hozzá még valamit a vesztesek/nyertesek kérdéséhez:

Ez az ügy nem csak a tinik által látogatott helyeknek tesz be, hanem kb minden szórakozóhelynek, azoknak is, ahol NINCS drogfogyasztás, sőt, részeg embert is csak elvétve látni: A valódi táncos helyek, ahova a huszas és főleg harmincas, valódi szórakozásra értelmes és tartalmas időtöltésre vágyó emberek járnak.
Ezeken a helyeken ugyanúgy be fogják tartani mostantól a tűzoltóság által megadott max létszámot, ami persze rentábilitás szempontjából egy rossz vicc, így vagy óriási áremelések lesznek, vagy egy csomó hely szórakozóhely egyszerűen bedől.

És igen, köszönhetjük mindezt egy drogos pöcsnek.

Részvétem a családoknak.

Kicsit Karcos 2011.01.22. 03:54:17

Lennék az ördög ügyvédje.

"Egyetlen egy dolgot csinált máshogy a többi csapathoz képest, ez pedig a korhatár figyelmen kívül hagyása volt, sőt, kifejezetten a tiniket akarta elérni és ezt soha nem is titkolta."

Ki a szart akarjon elérni egy 21 éves kiscsákó, ha nem a tiniket? És ha neki felhánytorgatjuk, akkor mit mondjunk a Tokyo Hotelre, Britney Spearsre és a többi tinibandára, meg akik az ő koncertjeiket szervezik? Vagy ott csak Bambit árulnak?

"Hogy tartózkodhat e 18 év alatti fiatal a szórakozóhelyeken, azt Budapesten az adott kerület dönti el és foglalja rendeletbe, így ahol ez nincs rendeletileg tiltva, ott beengedhetőek a fiatalok.

Már meg is van a jogi hézag, amit ki lehet használni."

Semmilyen jogi hézag nincs itt, a világ legtermészetesebb dolga, hogy 17 évesek bulizni járnak a barátaikkal. Miért, mit csináljanak péntek este, legózzanak, vagy matekleckét írjanak? Olyan is van, meg ilyen is. Ez teljesen komoly, hogy valaki ezt "jogi hézagként" látja, hogy 17 évesek bemehetnek egy szórakozóhelyre?

"Ha valaki úgy hirdet meg egy rendezvényt, hogy 16 évesek is nyugodtan bemehetnek, akkor a bárpultnál minden alkalommal meg kellene győződni a vendég koráról, hogy ki lehessen szolgálni. Tehát ez nem csak, hogy nem praktikus, de teljesen lehetetlen helyzetbe hozza a bárpultosokat, így az üzemeltetést is. "

Ezt már előttem is írták, egyetlen pecséttel vagy karszalaggal elintézhető az egész. Ez valóban új egy rendezvényszervezőnek?

"A budapesti szervező csapatok (a tini szerveződések kivételével) ezekkel tisztában vannak, csak úgy, mint a szórakozóhelyek üzemeltetői, és egyiküknek sem érdeke a tinik beengedése."

Nem tudom, Budapesten miféle emberek élnek, lábasfejűek talán, de mifelénk azt engedik be ilyen helyekre, akik megfizetik a belépőt, és nem is tehetnek mást, ezért valószínűleg nem is agyalnak rajta, hogy érdekükben állna-e egy megvalósíthatatlan alternatíva, mint pl. a potenciális vendégek egy részét kizárni (a nyilvánvaló bajkeverőkön kívül). Én nem ismerek olyan embert, aki szerint a 17 évesek nyilvánvaló bajkeverők.

"Minden klub minden rendezvény után elvégzi a pofonegyszerű számítást: elosztja a pult bevételének teljes összegét az eladott jegyek számával és már meg is kapta a vendégenkénti (fejenkénti) fogyasztás értékét. Ezzel a számmal mérik, hogy egy rendezvény az ő szemszögükből sikeres volt e, vagy sem."

Ez is kiad egy minden bizonnyal érdekes számot, de én a bevételből vonnám ki a kiadást, ha a rendezvény sikere érdekelne.

"Hogy egy példát említsek, a Noise Life rendezvényeken 400 forint / fő körül szokott lenni a fogyasztás, ami a többi rendezvényhez képest (1000 – 1500 Ft / fő fogyasztás) üzemeltetői szemmel kritikán aluli eredmény, magyarul nem éri meg."

Nem ettől függ, hogy megéri-e, hanem hogy a bevétel - kiadás nagyobb 0-nál, vagy nem. Ennyi erővel 1 megabites internetet szolgáltatni sem éri meg, hiszen lehetne 120-asat adni drágábbért.

"Egy 18+-os buli (saját keresettel rendelkező közönség)"

Bizonyára rengeteg saját keresettel rendelkező rajongója van Palotainak és a műfaj többi ászának, véletlenül sem tinik, fősulisok, egyetemisták. Kicsit kuplungszagú ez a félmondat.

"Itt jönnek képbe az írott és íratlan szabályok, amiért a klubok és a szervezők is idősebb közönséget céloznak, mert mindenkinek érdeke, a fennmaradás és fejlődés, hogy egyre jobb klubok, és minőségi klubestek lehessenek."

Nem ilyen egysíkú a világ. Ha kinövi magát egy vállalkozás, akkor becsúsznak alá az új, feltörekvő kicsik, ez a természetesen dinamikája a dolgoknak. Egy rendezvényszervező bizonyára tudna erre példákat is mondani.

"Nekik nem az számít, hogy milyen a hely és a közönség, ők minden emberre potenciális vevőként tekintenek, sőt a felelőtlen tinik mindig jó táptalaj egy drogdealernek."

Ez is egy érdekes dolog, én teljesen abban a hitben voltam eddig, hogy jellemzően a kuncsaft hívja fel a dílerét, és nem a kapucnis díler pisszegi le a gyanútlan vendégeket.

"Leegyszerűsítve: ha valahol beengedik a tiniket, az beindít egy olyan gépezetet, amit már nehéz megállítani, éppen ezért elindítani sem szabad."

Hát igen, ezek a tinik már csak ilyenek, a legjobb lenne kitenni mindet valami lakatlan szigetre.

"Kecskés Tamás kimondottan a tiniket célozta, amit ráadásul sosem titkolt, a szórólapokon minden esetben kint volt a 16+-os beengedés, ami egyértelmű felkérés keringőre. (Más országban már önmagában ez is büntetendő lenne.)"

Más országban csador nélkül ki sem léphet a fél lakosság az utcára, de Magyarországon a magyar törvényeket kell betartani, és egyáltalán nem ördögtől való, hogy egy 16-17 éves gyerek elmehessen bulizni a barátaival, ha a szülei elengedik.

"13-14 éves merev részeg gyerek veszélyes viselkedését"

Biztos volt ilyen is, de ha a 16-os karika nem fogta meg őket, akkor a 18-ast hiába tesszük ki nekik. Mellesleg kire, mire jelent a többieknél nagyobb veszélyt egy 13-14 éves merev részeg gyerek önmagán kívül?

"A NL sikeressége inkább anyagi siker volt, mint szakmai siker."

Felteszem, Palotai felléptetése nem számít szakmai sikernek, pláne, ha egy ilyen 21 éves kis drogos takonypóc lépteti fel. Csak akkor esetleg, ha egy komoly 45 éves, kopaszodó, pocakos könyvelő-kinézetű absztinens rendezvénymanager viszi el 50-es, 60-as közönségének.

"Az eleinte 30-40 kamu / kezdő / fetörekvő dj-vel futó bulik jó reklámnak bizonyultak, ahol szinte minden sarok és folyosó 1-1 „teremként” üzemelt, mellesleg megalázva ezzel sok fellépőt."

Hát igen, ezek a kamu, névtelen DJ-k. Palotainak biztos Debreczeni -Joó a vezetékneve, így születése óta DJ Palotaiként emlegetik, sosem volt "kamu DJ", pláne nem olyan, akit megaláztak vele, hogy nem Glastonburyben meg a Sziget nagyszínpadán léptették fel már az első buliján, hanem valami külvárosi iskola aulájában.

"Meglehetősen rossz ötlet volt késelést kiáltani, de mielőtt a romák helyett most a rendőrök torkának ugranátok, azért nézzetek magatokba és gondoljatok bele, hogy ti mit tettetek volna ebben a helyzetben."

Magamba néztem, és arra jutottam, hogy azt ordítottam volna, hogy rosszul van a barátnőm, hátha arra hamarabb szétnyílik a tömeg, vagy legalább pár körülöttem álló előremegy utat törni, mintha késelést kiáltok, amire még a mögöttem lévők is megindulnak. Persze utólag könnyű okosnak lenni, de azért csak inkább ilyesmiben gondolkodtam volna.

A West Balkán hibás volt abban, hogy engedély hiányában nyitott ki, de gyakorlatban már nem egyszer vizsgázott jól, bizonyítva ezzel, hogy elbír akár 4500 embert is problémamentesen.

Eddig elbírta, most nem bírta el, és minden bizonnyal a következő "nem egy" bulit is elbírná. Ez egy ilyen bicikli. Érdekes egyébként, és itt lóg ki a legjobban a lóláb, ennél a mondatnál. Kecskés Tamás eddig "nem egyszer" vizsgázott jól?

"Gondoljunk csak egy Corvintetőre, ahol elfér 1000 ember is gond nélkül, de ha a menekülési útvonalat nézzük, akkor kb. 400 ember lehetne bent, ugyanez a Merlinnel és még sorolhatnám. Egy Kecskés Tamás miatt milyen jól fog kinézni a szerdai Rewind félházzal, ugye?"

Milyen érdekes, kilóg a másik lóláb is. A NNL hogy nézett volna ki félházzal ("félházzal")?

"A szervezők meg kénytelenek lesznek hanyagolni a több ezer eurós külföldi fellépőket"

Itt a ló harmadik lába. Miért is lesznek kénytelenek hanyagolni őket? Ők nem önálló keresettel rendelkező 18 év felettiekre építettek eddig, maradéktalanul betartva minden előírást? Akkor milyen költségük is emelkedik, vagy milyen bevételük csökken, hadd halljam csak?

"Szakmai körökben mindenki tudta, hogy valami előbb utóbb történni fog, sőt sokan jelezték is, hogy ez így nem jó, de senki sem sejtette, hogy emberek életébe is fog kerülni Kecskés Tamás eszetlen törtetése. A brigád és pártfogoltjai működésük alatt több klubot leamortizáltak, DJ-ként az „én mindent megtehetek” hozzáállásukkal több klub berendezését is tönkretették, ami végül oda vezetett, hogy nemkívánatosak lettek, csak erről a közönség nem tudott semmit."

Hogy-hogy nem tudott erről semmit a közönség, ha a szakma így kirekesztette magából Kecskést? Titokban bojkottálták? Negyedik lóláb?

"Gratulálok Kecskés Tamás, évek munkáját tetted tönkre alig egy év alatt. Ahelyett, hogy haladnánk a nyugat felé, megöltél három embert és visszarántottál mindenkit a balkánba.

(A cikket egy rendezvényszervező írta.)"

Ez pedig az ötödik lóláb.

****

Az írás a maga nemében valóban egy mestermű. Mintha csak a Der Standard vagy a Süddeutsche Zeitung jeles tollforgatóit olvasnám.

Waszlavik "Gazember" László talán nem is sejti, mennyire a fején találta a szöget a Kossuth tér Induló szövegével. www.youtube.com/watch?v=PUR6VPMXMyo

Aki értette, miről írtam, az megtalálja, hogy melyik szövegrészletre gondolok.

Kicsit Karcos 2011.01.22. 04:15:32

Én a rendezvényszervező vagy a megbízója helyében lapítanék inkább, nem mintha jobban tartanom kellene valamitől, mint Kecskésnek kellett úgy egy hete, csak úgy betyárbecsületből.

A cikk amúgy remek, úgy értem, olvasmányos.

Kurt S. Earp 2011.01.22. 07:39:36

@Kicsit Karcos: Én azt értem, hogy ön az ördög ügyvédje, Karcos úr kérem, szinte mindennel egyet is értek, no de HÉTSZER?
Mint a gonoszok? XD

Viner Spicli 2011.01.22. 09:49:24

Egy dolog ütött szöget a fejembe: ha tényleg tömegpánik alakult ki, akkor hogy hogy csak 3 szerencsétlenül járt ember van? Hol vannak a sérültek? Akárhány tömegpánik (stampede - en.wikipedia.org/wiki/Stampede) volt eddig a világon, sose úszták meg ilyen kevés sérülttel...

A másik, hogy Kecskés esetén én a bíró helyett meghúztam volna azt a döntést, hogy házi őrízetet vagy lakhegyelhagyási tilalmat kapjon. Mivel, hogy ő is, és a cége is Újhartyánra a Szegfű utcába vannak bejelentve, ami egy putri a riportok alapján.
Innentől feltételezhető az is, hogy eleve "rossz" szándékkal alakították a céget. Mivel ha majd baj van vele, vagy sok adót kéne fizetni, akkor ott egyszerűen eltűnik, soha nem látta őket senki, az ügyvezető meg ott elérhetetlen.
De szép lett volna, ha a kis drogkazánnak a tanyán kell kivárnia a 3hónapos házőrizetet ;)))))

Horizont 2011.01.22. 11:25:13

@Viner Spicli:
Szerintem ilyen esetben nagyfokú tényező a szerencse avagy a szerencsétlenség! Szegény lányok szerencsétlenül jártak de a többiek nagyon szerencsések voltak.Több fiú is mondta, hogy többen ráestek, de nem lett bajuk. A lányok meg olyan kis vékonykák voltak lehet az is közrejátszott. Rengetegen is meghalhattak volna, több ilyen eset is volt a nagyvilágban sajnos.
A bírók?Külön posztot is érdemelnének! Néha olyan hajmeresztő dolgokat produkálnak, még nekünk laikusoknak is felháborító.Nem bírálják felül a főnökeik?

Viner Spicli 2011.01.22. 11:32:09

@Horizont: Jelen esetben szegény lányok rossz helyen voltak rossz időben. Tényleg tiszta szerencse, hogy eddig semmilyen tragédia nem történt eddig ezeken a bulikon. Magam is dolgoztam az éjszakában, voltak üzleteim, csináltam rendezvényeket, de ilyen fokú amatőrséggel, mint amiket mostanában látni a bulikon soha nem találkoztam. Az összes ilyen bulin, ami volt, ugyanezeket a hibákat követték el. A tinédzser szervezőknek se szakértelmük, se tapasztalatuk nem volt, csak a pénz lebegett a szemük előtt. Ez kapzsiságból, nyereségvágyból elkövetett magas fokú szabályáthágás.

A magyar jogrendszert meg hagyjuk, úgy szar, ahogy van. Akinek nem kéne, az csücsül, akinek meg kéne az szabadlábon grasszál. A bíró 1emberként dönt mindenről, ő dönti el mit vesz figyelembe...

Vérgyesznó 2011.01.22. 12:04:50

Hm, rég olvastam ilyen klasszikus példáját a "toljuk_a_szart_egyvalakire_közben_mi_mosakodjunk_ezerrel"-nek...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.01.22. 13:22:13

Nyugtassatok meg, hogy nem minden jövendő rendőrnövendék ennyire hülye. Hogy lehet akkora fasz, hogy késelést kiált?* Nem hiszem, hogy a "barántnőm elájult és meggfullad" felkiáltásra olyan szőrösszívűen reagálna mindenki. Vagy a mai fiatalokban már ennyire nincs empátia...?

*Egyáltalán milyen jogi következménye van ennek? Mert ez ugyebár valótlan állítása, rémhírterjesztés, stb. Nem ismerem ennek jogi definicíóját.

Mondjuk cimboráim voltak fent a rendőrtisztin röpimeccsen és más velül találkozók is arról számoltak be, hogy kőbunkó faszkalapok járnak oda túl nagy számban...

Horizont 2011.01.22. 13:33:56

@Viner Spicli:
Sok megdöbbentő dologra figyeltem fel csak úgy amatőr módon:) Én ezerrel azon drukkolok, 3 felnőtt anyjaként is, meg amúgy is, hogy a fiataloknak adjuk át a helyet, kapjanak teret a bizonyításra, tudjanak dolgozni, alkotni és természetesen a teljesítményhez normális bér is tartozzon. De elfigyeltem ezt az 5 fiatalembert.Érdekesek. Negatívan. Főleg a 21 éves gyereket (őt hívják Kecskésnek?) és felfoghatatlan, hogyan juthat egy ilyen takony senki kis ficsúr (aki belőve röhögve nyilatkozik egy videón) egy ekkora munkához, ekkora bevételhez. Mohó kapzsiságában bevállalta, be merte vállalni ennyi ember "szórakoztatását". Nem volt ott senki azt mondta volna neki, ácsi kisfiú, te még csak inas lehetsz itt, figyelj, tanulj, és ha kellően érett leszel a feladathoz, bedobhatod magad a mély vízbe!Mégse egy kis falu lepukkadt műv. házában szervezett egy diszkót 30 embernek. A pénz utáni vágyban nemcsak a politikusok veszítik el "emberi arcukat" ezek szerint.
Más. Megértem ha a Sportarénába elmegy 12 ezer ember egy koncertre. De hogyan lehet jól érezni magukat olyan buliban ahol 4-5 ezer társuk van. Olyan mintha a személytelenségre törekednének ezek a nagyon fiatalok. (lehet nem jó látom).
Más. A kevés biztonsági őr. Itthon az a szokás, hogy az élet minden területén az emberi munkaerővel spórolnak. Csökkenteni, csökkenteni. Spórolni. Ezzel.
Megszeretnélek kérdezni, én az ebben a világban járatlan öreglány(:DD), ha már volt vállalkozásod az éjszakai szórakoztató "iparban", hogy egyáltalán maradhat ott tisztességes valaki? Vagy választhat: bedarálják vagy megszökik?

hardenberg 2011.01.22. 17:26:29

Nem olvastam el a posztot, sem a hozzászólásokat. Sokkal egyszerűbb a dolog, radikális megoldást kell alkalmazni, betiltani ezeket a bűntanyákat, lecsukni a drogos geci szervezőket, jól elpicsázni azt a kölköt aki ilyen helynek a közelébe is megy. Voltak olyan egészséges idők a magyar történelemben, amikor este 8 óra után az ilyen takonypócoknak tilos volt kint tartózkodni az utcán, meg egyáltalán az egyetlen fellelési helyük az otthon volt.

Norris74 2011.01.22. 18:19:12

Az ilyen "Kecskés Tamások" nem okozói a problémáknak, hanem eklatáns végtermékei egy velejéig romlott, saját kardjába dőlni készülő (világ)rendnek. Vagy inkább mondanék szívem szerint világ-káoszt.
Mindennek a csúcsán a pénz, és az érte folytatott, etikátlan, kegyetlen harc áll. Egy farkastörvényeken alapuló világban, ahol a jelenlegi rendszer fennmaradásához kódolva van, hogy kellenek vesztesek, olyanok, akik kihullanak, akkor ne legyünk meglepettek, hogy ilyesmik történnek. Ahogy a blog írója is jelzi, előre sejthető volt, hogy be fog következni előbb-utóbb egy ilyen tragédia.
Ne az okozatok gumicsontjain rágódjunk, ha a tüneteket kezeljük, hanem magát a kiváltó betegséget, és akkor talán idővel nem kell, hogy ilyesmik történjenek. Talán nagy szavak ezek egy ilyen szörnyűség kapcsán, de gondoljatok csak jobban bele, hogy tényleg mindennek a csúcsán a "verseny" a "kikényszerített verseny" és a "pénzért folyó örökös harc" áll.

bimbabumb 2011.01.22. 18:34:05

mióta lezajlott a west balkanos történet, nagyon sok helyen hallgattam végig sok ember véleményét, olvastam a blogokat, meghallgattam a barátaimat és az Öcsémet akik ott voltak a bulin. aki egy kicsit is próbált volna az igazság után kutatni, és nem a rasszista vágyait kiélni, vagy a rendőrellenes felkelés lehetőségeit feszegetni, vagy akármilyen egyéb a témához nem kapcsolódó politikai, vagy faji meggyőződését érvényesíteni, az nagyon egyszerűen rájöhetett vilna az igazságra az eset után következő pár órában ha figyeli a közösségi oldalakra felkerült kommeneteket..a gond az hogy nagyon jó táptalaj ez az egész arra hogy aki cigányellenes az azokat hibáztassa, aki a tiniket utálja az azokon csámcsogjon, a rendőrgyűlölők is tudtak min élcelődni, és még sok hasonló meggyőződés mellett és ellen lehet érvelni..ez a tipikus példája hogy azt látom amit látni akarok.. na meg nagyon sok idióta ,,katasztrófaturista" örül h végre valamiben bemárthatja azt amit éppen nagyon utál..így akar rájönni a magyar nép arra hogy mi is történt valójában?(taps) mikor amúgy is az egésznek a gyökere az hogy olyan társadalmi szakadásponthoz érkezünk el szép lassan aminek a megoldásán sajnos azt kell mondjam hogy a ,,felnőttebb korosztály" nagyon nem gondolkodik. pár éve voltam én is tini..és elkezdtem figyeli magam h úristen úgy hepciáskodok mint egy öregasszony miközben alig vagyok pár évvel idősebb náluk..és én is voltam olyanok mint ők..és körülbelül féltékeny vagyok arra agondtalan, önfeledt időszakra az életemből..csak arra nem gondolnak a szülök tanárok..a sok okos öregember hogy egyre nagyobb szakadék tátong amit őszintén szólva ők generáltak..mert biztos h nem az a 14éves id.:merevrészeg gyerek; aki félholtan bulizik minden pénteken meg szombaton. azonkívül kedves rendezvényszervező úr... szégyelnivaló az ahogy pár alapvető igazság felsorolásával szépen elrejtve a saját igazát próbálja belepumpálni a hallgatóközönségbe..kicsit ásson mélyebbre magában, és gondolkodjon el azon hogyha a maga gyereke halt volna meg eltűrne e ilyesféle manipulációt. és hacsak nem volt ott és látta az egész történetet ne próbálja meg úgy előadni mint kizárólagos igazságot.. és ha már itt tartunk minimum bocsánatkéréssel tartozik mindenki aki hazudozik a történtekről a lányok családjának és barátainak. gyanítom nem dobálózna ilyen kijelentésekkel ha az ön párja vesztette volna életét.
ja igen tudom hogy csak a számat koptatom mert ezzel világot megváltani nem lehet, de aki tényleg az igazságra vágyik az pontosan tudja h az olyan politikailag, és fajilag érdektelen emberek első beszámolóit kell visszaolvasni akik ott voltak. és amúgy meg minden besavanyodott nagyon okos sznoboskodó ,,felnőtt" embernek még annyit hogy talán ennek az országnak a kezelhetetlenné tételében nem a most cseperedő korosztály a hibás..én nem tudom mit várnak tőlük..de nevetséges hogy hogy kezelik őket, az elvileg érett gondolkodásúak.. talán rájuk kéne odafigyelni ha az idősebb generációk a konzervatív gondolkodásukkal, és a no tisztelet mert kicsi és biztos nagyon buta meg hülye is gondolkodásukkal már úgyis veszett kapa nyele..ezekkel a dolgokkal érik el csak még jobban hogy ők is majd így viselkedjenek a saját gyerekeikkel.. bár ahogy elnézem úgyis valami önmegsemmisítő folyamat része az emberiség.. és vicc hogy huszonéves fejjel érettebben gondolkodnak most az emberek mint 30-40-50..de hát menjen csak így ez tovább..lesz egy olyan új generáció aki még a mostaninál is becstelenebb és ocsmányabb lesz.. gratulálok a szülőknek az ország vezetésének..gratulálok a blogozóknak, a tanároknak..az szervezőknek.. gratulálok azoknak akik hazudtak..az előző generációnak..köszönjük annak hogy az ország nagy része csicska és a magyar közszolgálati televízióknak hogy főműsoridőben győzikét meg mónikashowt adnak.. érdekes hogy azok az emberek akik a legnagyobb fizikai lelki és szellemi próbáknak vannak kitéve kialakult komplett elképzelésük van arról hogy mit hogy lehetne jobban megoldani...csak épp -és itt taps a magyarországi felső tízezernek akik nevelik a következő évtizedek orbánjait gyurcsányjait - ezek ez emberek nem kapnak szót, se lehetőséget. utoljára még 'A' rendezvényszervezőnek: szagolj egy kis életet, és az arcodat szereld le az 5 tengelyes kamionról és próbáld kicsit kisebbre venni hogy elbírd.

Tombolda · http://tombolda.fw.hu 2011.01.22. 18:44:43

Ott lakik tomika, ahová a cége be van jegyezve, anyuka oviban melózik, apukáról pedig: www.valasztas.hu/dyn/ov10/outroot/onktjk3/14/tjk14161.htm
Neve alapján apuka nem abból a faluból való. Szerintem. Kis kutatómunkával.

Roxvox 2011.01.22. 18:59:07

Tomika inkább azt a foglalkozást űzhetné, amire a neve utal.

megvető 2011.01.22. 19:09:17

elég sz** cikk...a mondatok egymást ütik, tiszta paradoxon az egész...gagyi ,,egy rendezvény szervezőtől". kicsit karcoséba több fantázia és józan ész van

fokabacsi 2011.01.22. 19:10:00

@bimbabumb: Mondatkezdésről, nagy betűről hallottál-e már?? Mi ez az egybe zagyva róna??? Ne blogolj, iratkozz be második általánosba.

fokabacsi 2011.01.22. 19:12:19

@bimbabumb: Iratkozz be második általánosba ! Mondat kezdésről , nagy betüről hallottál-e?? Neked nem írogatni kell, hanem tanulni ! Sokat !

Horizont 2011.01.22. 19:32:23

@bimbabumb:
Kicsit zavarosan írtál, de próbáltam kihámozni a lényeget. Értem én mi bánt téged. 56 éves nő vagyok. Generációs különbség mindig volt és lesz is. Mi is háborogtunk a felnőttek hülyesége ellen anno.. '70-es évek első felében. Szerinted mi is felelősek vagyunk. Talán igen. De akkor te is és mindenki más is. Képzeld el a mi korosztályunk rémülten élte át azt a folyamatot ami végbe ment és megy most is. A világ rossz irányt vett. Magyarország különösen rosszat. Én 35 évet éltem a szocializmusban és 21 évet a kapitalizmusban. Az a véleményem, hogy sok ember nem "ért" meg a demokráciára nekik diktatúra kéne. Mi szigorú rendben nőttünk fel, ami csak innen tűnik kibírhatatlannak, benne élve jó volt. Sokunknak ezért tetszett a Jobbik rendre való törekvése. A rosszul értelmezett liberalizmus sokat rontott mindenen. Akinek most 14 éves a gyereke (és ott tombol a bulikon) az a szülő kb. 36 vagy 39 éves (csak saccra). Már 21 évet a rendszerváltás után éltek. Tehát kb. 15 éves korától. Na itt van a kutya eltemetve. Amúgy meg ebben a nyomoronc világban is lehet azért elvek szerint nevelni a gyerekeinket, csak iszonyatosan óriási energiába kerül ( nem is biztos, hogy sikerül) lenyesegetni a gyerekünket ért negatív dolgokat. Amikor a gyerek azzal érvel, de hát mindenki ott van mindenkit elengednek csak pont ti nem?? Nagyon nehéz kőkeménynek lenni. Nem is sikerül sok szülőnek. Még ott van a sok csonka család is. Én gyerekem, te gyereked, mi gyerekünk. Tavaly ő volt az apukád idén egy másik és jövőre a következő.
A rémhírterjesztést nagyon könnyű ma kivitelezni a technikai kütyük segítségével.
Összetett kérdés ez az egész. Egy puskaporos hordón ülünk, sokan, túl sokan gyújtogatják a zsinórt, ki kéne számolni az égési időt a robbanásig. Sok idő nincs az tuti....

terensz szpenszer 2011.01.22. 21:47:40

Én még mindig azt nem értem, hogy nem tűnt fel a rendőröknek, hogy annyi fiatal(korú) álldogál egy szórakozóhely előtt éjjel. Bezzeg ha öt fehér inges, fekete mellényes egyént láttak volna, az egész terrorelhárítás két percen belül ott terem.

H.Talán 2011.01.23. 02:19:09

Egy másik 2000 fős rendezvényszervezőtől tanulságul.

Részvétem az áldozatok hozzátartozóinak, belegondolni is fájdalom a történtekbe.
Megdöbbenve olvasom nem csak a hírt magát, hanem ezt a cikket és a hozzászólásokat is.
Az elején írom a lényeget, hogy ne kelljen vesződnötök a végigolvasással.

Szvsz ott van elb@szva ez az egész, hogy Ti olyan világot favorizáltok, ahol az emberi szükségletek a piac egy részeként jelennek meg. A tini korosztály bulivágya emberi szükséglet, nem piaci szegmens. Nálatok okoskáknál az alapvetés ott indul, hogy "Egy klub üzemeltetése üzleti vállalkozás." Innen kezdve érveltek a különféle érdekeltek, a klubok, a szervezők szerepéről, jó realitásérzékkel nem kihagyva a dealereket, mint a harmadik pillért. És veszik el a lényeg, mert „a tinik beengedése a kluboknak, és a szervezőknek sem érdeke”.

Az egyetem első féléve után kerültem be egy klub 7 tagú vezetőségébe. Onnan majd minden szombat estém vasárnap ért véget a hajnali buszra várakozva - öt éven át. A párszáz fős buliktól a 2200 fős nagyrendezvényekig nyomtuk (ennyit bírt az épület). Az öt év alatt voltam sima rendező, takarító, beengedő, pultos, büfévezető, minden, így rendezői főrendező is.

Addig is ismert klub volt, de nem A legjobb. Nekünk pedig ez volt az elhatározott célunk, a legjobbak akartunk lenni. Pár év alatt elsők lettünk a legjobb budapesti klubok között.
A TINIK és a szakma felé nyitottunk.

Úgy indult, hogy betiltottuk az alkoholt. Se behozni, se árulni nem lehetett se töményet se sört a nagyközönség részére. Minden klub, így a mi korábbi vezetésünk is szélesre mosolyodott az amatőrizmus ezen megnyilvánulásán, hiszen az ájert, a feelinget a kiömlött felesektől ragadó pult és a félhomályban a fal mellé állított üres sörösüvegekbe botlások jelentették akkoriban. És igazuk volt, kőkemény negatív mérlege lett az első buliknak – de rövid ideig. Addig, amíg az új rend híre el nem terjedt és nem kezdett el áramolni az a réteg, aki tényleg szórakozni, bulizni akart.

A TINIket a rájuk (is) szabott programokkal vonzottuk be. Röhejesen hangzik ma már, de pl. elsőként indítottunk nyilvános, ovációba torkolló John Travolta táncversenyt, elsőként indítottunk a zenekar mellett egyidejűleg több DJ-t az épület különböző szintjein és részeiben, nálunk lehetett először kapni az akkor még általánosan nem ismert melegszendvicset a büfében, szóval belevittünk egy kis innovációt.
A szakmát különleges bánásmóddal, elkülönített klubrésszel, számukra létrehozott klub a klubban rendszerrel nyertük meg. Meg lehet kérdezni még ma is az akkori nagy neveket, akik pedig annak idején SEM INGYEN léptek fel, extra gázsi járt akkor is a jó névért ! De szívesen lépett fel nálunk a Lokomotív GT, a Skorpió, a Neoton és sorolhatnám az akkori kis zenekarokig…

Hogy a WC-t szétverték-e a tinik ? Szét. Megcsináltattuk, aztán több rendezővel jobban odafigyeltünk. Hogy kértünk-e igazolványt a beléptetésnél ? Kértünk. Sorolhatnám az okosságokat a szervezésről, de nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy az egész úgy ahogy van, rentábilis volt, sőt, de NEM üzleti vállalkozás. Qrvára nem ! Ott b@sszátok el, hogy ma társadalmi elismerést és Kossuth díjat kap az emberi szükségletekre alapozott haszonszerzés.

A kisebbik fiam 16 éves, jónevű gimnázium tanulója és nem értem, hogy piálhat a fél osztály a hatkeres krimókban éjfélkor – miközben tavaly még az önkormányzati „szigorúság”, a „csendrendelet” ellen ment a hepaj az indexen, a közösségi portálokon és tüntetgettek a jóakarók a Jókai téren.

Ez már nem szervezői, ez társadalmi kérdés, amit azon a szinten kell rendezni.

üdv:
a hetvenes évek második felében működő KEK (Kertészeti Egyetem Klubja) egyik vezetője.

shg 2011.01.23. 02:32:07

egy szó: propaganda

(valószínűleg a west balkán tollából való a cikk. és kézmosás a célja, de ne legyen igazam)

triple_sec 2011.01.23. 03:56:37

Alapos és gondosan megírt cikk, nekem mégsem tetszik. Úgy érzem, az érvelés egyszerre hív boszorkányüldözésre és szerecsenmosdatásra.

Szerencsenmosdatás, hiszen ezek szerint Kecskés Tamáson kívül senki nem (vagy csak érintőlegesen) felelős: 1. Szegény "csöves" WB, "kénytelenek" voltak beengedni a Noise Life-ot. Nyilván puskatussal a hátuk mögött fenyegették őket, hogy tovább futtassanak egy veszteséges vállalkozást. 2. A rendőrtiszti főiskolás srácot (akinek, ha ez igaz, véleményem szerint rémhírterjesztés alapos gyanújával már szintén előzetesben kellene ülnie) ne bántsák, ő csak a csaját akarta menteni. 3. Az ezután várható hatósági túlkapásokra és buli- és szórakozóhely-ellenes közhangulatra a cikkíró, azt látom, adottságként tekint, mintegy széttárja a kezét, mintha ezek rendben lennének vagy legalább is meg lehetne őket érteni. (Személy szerint helyeslem, hogy a WB úgy döntött, végleg bezár; döntésük és közleményük szerintem korrekt és tiszteletre méltó. Nyilván lesznek teljesen ésszerű szigorítások is. Ugyanakkor attól félek, hogy a megrendültség és düh átjárta közvélemény kiszolgálására a hatóságok példátlan és a szükségesen messze túlmutató vegzatúrákban fogják részesíteni az éjszakai élet résztvevőit.) 4. A tinik kivétel nélkül és minden körülmények között csak felelőtlenek lehetnek, szüleik meg nincsenek, akik vigyáznának rájuk.

Miután mindenki mást tisztáztunk, velük szemben Kecskés Tamás ügye védhetetlen, ő egy pénzéhes, gátlástalan, felelőtlen gyilkos. Gyilkosa a három lánynak, a budapesti elektronikus partikultúrának, Magyarország nyugatosodásának. Ezt én nem tudom elfogadni. Bár remélem, a cikkírónak abból a szempontból nem lesz igaza, hogy Kecskés végül megkapja méltó és kellően kemény büntetését a tragédiában való felelősségéért, ugyanakkor ilyen elementáris erejű bűnbakképzést ritkán látni. Sőt arra gyanakszom a cikkben elő-előforduló homályos utalások alapján, hogy a cikkíró ellenszenve K.T. iránt nem pusztán a tragédiában viselt felelősségével magyarázható, hanem inkább régóta húzódó szakmai vita és/vagy személyes ellentét áll a háttérben. Ha ez így van, akkor a gyász ürügyén elátkozni a riválist nemcsak túlzó, hanem ízléstelen is.

dauer 2011.01.23. 04:55:00

Azért én megemlítenék még egy fontos dolgot, ami felett egy kicsit hamar elfutottál!! Nois buliban legalább a az embeerek 50-70 % használ drogot és nem a fűre gondolok! SPURI és a divatos KATI ról!!és ezek nem olyan hű de drágákák!nem mintha máshol nem nyomják, pl a coronita, studio tele van vele, de ott az idősebb generáció van túlsújban, akik már rendelkeznek "használati" ismerettel. De itt a fiatalok naivan, egészen más mentalítással mulatnak főleg ha az átlag életkor 17-18. A lényeg, hogy adrogok is tudnak pánikot okozni, amikor talán nem is kéne...............

triple_sec 2011.01.23. 05:00:56

Bocsánat, csak egyszer akartam posztolni. A többit töröljétek, légyszi.

lifelike 2011.01.23. 12:25:35

azért ez a cikk így ebben a formában nem korrekt, bántja az erkölcsi érzékem

Agyalap 2011.01.23. 13:38:34

@triple_sec: Ne tisztázzunk mindenki mást, és Kecskés Tamás ügye tényleg védhetetlen.
A WB is kapja meg a magáét - ha már bevállalta a rizikót, nyelje is be a békát. Ez most nem jött be, a legszomorúbb, hogy három ember halála lett az eredmény.
Igenis legyen ellenőrzés a szórakozóhelyeken, ha találnak bent 18 alatti tinit - zárassák be a kapukat büntiből mondjuk fél évre. Legyen már érdeke a klubnak is, hogy ne engedjen be 13-14 éves csitriket. Tudom, ezzel a probléma nem oldódik meg, de egy kicsit nehezítsünk már a drog/alkohol fogyasztás terjedésén.

pucros 2011.01.23. 13:40:19

Az a megoldás, ha építenek olyan helyeket, ahol sokan elférnek úgy, hogy a tűzoltóság szerint is mind könnyen kijuthatnak, ha kell.
(Tulajdonképpen eleve ezzel kellett volna kezdeni, nem?)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.01.23. 14:14:23

@triple_sec: Ne bántsák? Azért ez elég vicces? Leközelebb meg vacsővel verhet utat magának valaki, mert baj van...? Már bocs, de egy elvben leendő rendőrnek illet volna alapbóé felismerni, hogy

ad1. Nem megyünk be ekkora tömegbe
ad2. Nem így menjük a kedvest.

Mics Bjukenen hadnagy 2011.01.23. 15:51:41

Hát ha egysze valamiért megállapítanak egy biztonságos létszámot (szakhatóság), akkor azt be kell tartani, nem kell több embert beengedni, ettől az esettől függetlenül, szóval emiatt nem kell okolni a kis szarházit! Meg kell oldani a menekülési lehetőségeket rendesen és akkor nem fél házzal fog üzemelni a klub! Mi van ha tűz van és menekülni kell, akkor még több embert fognak összetaposni és még néhányan bent is fognak égni! Amelyik klub nem tudja ezt biztosítani, az ne szervezzen ekkora bulit, vagy ne csodálkozzon, ha félházzal megy a buli! Ne játszanak az életünkkel, aztán meg csak sajnálkoznk és nagyon megértőek és iszonyatosan magukba néznek, meg a lelkiismeretüket emlegetik, de kérdem kit hat ez meg? Esetleg feltámasztja a halottakat, mert különben marhára leszarom mi éreznek most! A többiben egyetértek...
Szerencsétlen gyerekek! :(

SPYD3RM4N 2011.01.23. 16:30:13

Az asszem '96-os Szigetes Faith No More-on volt, hogy viszonylag hátul álltam, és láttam, hogy a kb 50 "sorral" előttem lévő elesés közeleg. Bár a Sziget Nagyszínpad ugye nyitott hely, de semmi esély nem volt, hogy a közeledő elesés elől elmeneküljön bárki is, pedig lassan terjedt az eleséshullám. Röhögtek az egymáshoz préselődött emberek, már előre bocsánatot kértek a mellettük állóktól, hogy hát most itt egymásraesés lesz. Lett is, durva volt. Nagy nehezen lehetett, összedolgozva a rád esettekkel kikecmeregni egymás alól. Pedig, mondom, szabadtéren voltunk, nem pedig falak közé préselődve. Összesen legalább több százan estek el, ha nem ezren.

Szóval nem kell túlmisztifikálni itt a drogozást, az elektronikus zenei szubkultúrát, vagy a helyszínt. Sok embernél ez megtörténhet egy bulin, koncerten, mindentől függetlenül.

Hogy ki a felelős a halálesetekért? Szerintem ők:

- Legkézenfekvőbb, biztos első helyezettek a jegyszedők és a beengedő biztonsági őrök, akik ugye valójában a helyre rátelepedett, "védelmi pénzt" szedő brutál maffiózók. Közvetlenül ők, azok az emberek, akik aznap este fizikailag ott álltak az ajtóban, ők az első számú felelősök azért, hogy beengedtek ennyi embert. Voltam csütörtökön a Gödörben, az ottani jegyszedők és biztonsági emberek már eleve szűrték a vendégsereget, nem engedtek be X embernél többet (csak elővételes jeggyel lehetett bemenni, elővételben fix számú jegyet adtak el; akinek nem volt, azt visszafordították). Szóval a közvetlen felelősök a jegyszedők és a biztonsági emberek, akikkel a helyszínen legelőször találkozol, akik ott állnak a jegyszedésnél. Nekik lett volna a dolguk, hogy visszafordítsák az embereket. Nem tették. Nem tudom, hogy a WB-s esetnél ki szedte a jegyeket: a hely, vagy a koncertszervező csapat, esetleg valami harmadik, megbízott fél. Aki a "biztonságos befogadóképesség +1." jegyet (és utána a többit) eladta, az felelős a tömegnyomorért.

- A helyszínnek (tulajdonosoknak vagy bérlőknek, nem tudom, hogy üzemeltetik a WB-t) akkor van felelőssége a történtekért, ha nem mondták meg a jegyszedőknek, hogy maximum mennyi jegyet adhatnak el. Szerintem ezt a nagyon fontos részletet tisztázni kell: tudtára adták-e a limitet a jegyszedőknek vagy sem? Pontosan mekkora limitet mondtak? Ha a biztonságos befogadóképesség értékét mondták, akkor szerintem a WB-nek semmi felelőssége nincs az ügyben. Ha ennél magasabb értéket mondtak, akkor ugyanolyan felelősök a tömegnyomor kialakulásáért, mint az első két csoport. Ezt ki kell deríteni. Kötelező egy ilyen értéket egyébként a szerződésben rögzíteni vagy sem? Gondolom nem, tehát ezt nagyon nehéz lesz megállapítani. Gondolom a WB azt mondja, hogy megmondták a limitet, a jegyszedők/szervezők meg azt állítják majd, hogy százezres limitet mondtak nekik.

- Részletkérdés, de nagyon fontosnak tartom: a WB egy giga nagy hely, több ezer fős bulikat tartanak ott már egy ideje minden gond nélkül. A 300 fősre és este 10-re limitált engedélynek SEMMI értelme, nem reális. NEM ennek a túllépése okozta a lányok halálát. A WB akkora hely, hogy van, hogy 300 ember az csak épp a pultoknál áll, vagy a vécékben van. A már többször említett "biztonságos befogadóképesség" tehát nem ez, hanem egy ennél biztosan magasabb érték. Ezt az értéket lehet tudni? Pontosan ki határoz erről, pontosan ki állapítja meg egy (bármilyen) hely befogadóképességét? Azt tudom, hogy olyan szabályok vannak, hogy pl. mennyi vécének kell lennie X főre számítva. Tehát valaki hivatalos szerv megállapít egy ilyen hivatalos értéket, az biztos.

-

Amúgy érdekes kérdés: ha a Szigetes sztorinál, szabadtéren halt volna meg valaki - mint a Slipknot koncerten pár éve, Sportszigeten - tömegnyomorban, kit okolnánk? A koncertszervezőt? Vagy a Hajógyári sziget tulajdonosát? Vagy a beengedő embereket?

SPYD3RM4N 2011.01.23. 16:42:51

@SPYD3RM4N: "Ha a biztonságos befogadóképesség értékét mondták, akkor szerintem a WB-nek semmi felelőssége nincs az ügyben. Ha ennél magasabb értéket mondtak, akkor ugyanolyan felelősök a tömegnyomor kialakulásáért, mint az első két csoport."

Bocsánat, ezt elírtam. Tehát: ha a WB-sek nem mondtak limitet, vagy a biztonságosnál magasabb limitet mondtak a jegyszedőknek/biztonsági maffiának, akkor csak és kizárólag WB a hibás. Az első két csoport nem. Természetesen itt sem minden egyes WB-s, hanem egész pontosan az a felelős, akinek ez a dolga volt/lett volna a WB részéről. Ez nem tudom, pontosan kicsoda: aki a szerződést aláírta? Aki fogalmazta? Vagy nincs köze a szerződéhez, hiszen ez szóbeli dolog? Vagy a jegyszedést intézőknek, a szervezőknek kellett volna utánanézniük ennek az infónak, hogy hány embert engedhetnek be hivatalosan? (Nem hinném.)

Mindezzel természetesen nem mentegetni akarom ezt a szerencsétlen, antipatikus drogos buliszervező csávót, de szerintem csak akkor van felelőssége, ha közvetlenül ő intézte a jegyszedést ÉS tudtára adták előtte a valós limitet.

otto77 (törölt) 2011.01.23. 16:49:37

Én több dolgot nem értek: egyrészt, hogy hogyan merül fel egyáltalán az underground jelző egy olyan rendezvénysorozat kapcsán, ami 3000-4000 tinit mozgat meg olyan helyeken mint a Studio, vagy a Nyugati tér kellős közepén lévő WB? A ténylegesen underground szcénákon belül azért nem hallhatunk hasonló halálesetekről, mert ott függetlenül attól, hogy ki milyen állapotban van, és hányan tartózkodnak egy rendezvényen, jobban odafigyelnek egymásra az emberek. Többek között azért is, mert nem 14 évesek. És ha már távolról sem volt underground a rendezvény, hogy a picsába nem tűnt fel egy hatóságnak sem soha Budapest frekventált helyein a több ezer, hulla kész, törő-zúzó tini? Másrészt értem én, amit a bejegyzés szerzője ír a rendezvényszervezőkről, és több ponton valószínűleg igaza is van, de azért nehogy már a hely üzemeltetőjét felmentsünk mindennemű felelősség alól. Itt most nem is arról beszélek, hogy 300 embernél nem fújtak létszám stoppot, mert 300 ember a WB-ban 50 méteres távolságból nézegethetné egymást, hanem egy ekkora tömeg közlekedéséhez szükséges útvonal biztosításáról, (úgy hallottam az ominózus lépcsősorból kettő található a helyszín két végében, amiből csak az egyiket nyitották meg a bulira, azt ahol meg is törént a tragédia) 2000-3000 tini terelgetéséhez elegendő létszámú biztonsági szolgálatról, stb. stb. A WB üzemeletetői vélhetőleg jól tudták, hogy más helyekről milyen félelmektől vezérelve tessékelték ki a rendezvénysorozatot, ezért ha már ők bevállalták, úgy vélem jobban fel kellett volna készülniük rá, jó néhány év éjszakában eltöltött év után, és a rendezvény szervezőinél jóval több szakmai tapasztalat birtokában látniuk kellett volna a veszélyforrásokat. Ha a bérleti díjból szántak volna még némi pénzt + 10 biztonsági őrre, és felügyelték volna a szakaszos beengedtetést, nyugodtabb lelkiismerettel élhetnék le életük hátralevő részét, mert nem hinném, hogy ezt valaha meg fogják bocsájtani maguknak, még akkor sem, ha nyilván valóan nem volt céljuk bárkinek is ártani. Persze azokkal a véleményekkel sem értek egyet, amelyek a szervezők, üzemeltetők vérét akarják, hiszen nem szándékos veszélyeztetésről beszélünk, de mindenképpen felelőtlenségről és felkészületlenségről, (ez egyébként a budapesti szórakozóhelyeket ellenőrző, illetve valójában nem ellenőrző hatóságokra is igaz) és valószínűleg még néhány egyéb szerencsétlen körülményről is, melyek így együttesen 3 ember halálát követelték. Aki annak a híve, hogy mostantól 18 éves kor alatt tiltsák be a szórakozást, annak javasolnám, hogy emlékezzen vissza, hogy 16-17 éves korában milyen harcokat vívott meg a szüleivel, hogy elmehessen bulizni, és azóta csak felgyorsult és változott a világ, tetszik vagy nem tetszik a fiatalok mindent előbb kezdenek el csinálni mint néhány generációval korábban, és ez ellen tenni nem lehet semmi, viszont felkészülni lehet rá, és kell is. Ebben a helyzetben nem az olyan szintű idiotizmus segít, mint nemzetünk fittnes büszkesége, Norbikánk petíció pontjai, mint pld: "pénzbüntetést az olyan szülőknek akinek a kiskorú gyermeke drogozott". Kíváncsi vagyok, hogy mennyi bírságot róna ki magára a barom, majd amikor kicsi Larácskája tinivé cseperedik, és a radikális szülői tiltással csak azért is szembeszegülve, korosztályában az elsők között fogja kipróbálni a tiltott szereket. Könnyű okoskodnia olyanoknak, akiknek még nem volt tinédzser korú gyerekük...A 3 kislány sajnálatos tragédiája szerintem arra hívja fel a figyelmet, hogy az embereknek igenis jobban oda kell figyelniük egymásra, a gyerekeknek meg tanítanunk hogyan figyeljenek másokra, és magukra, a felnőtteknek pedig, hogy hogyan figyeljenek mások gyerekeire is.

otto77 (törölt) 2011.01.23. 17:01:41

És még annyit fűzni hozzá, hogy persze azért mert úgy látom, hogy egy 16-17 éves gyereket kellő felkészítés mellett el lehet engedni szórakozni, még nem gondolom azt is, hogy 12-14 éves gyerekeknek is az éjszakában a helye. Hiába néhány évről beszélünk csak, a tinédzser korban 1-2 év is nagyon sokat számít a felelősségtudat, problémakezelő készség terén.

SPYD3RM4N 2011.01.23. 18:07:04

Még soha nem láttam olyan cikket, amit 9ezren lájkoltak volna.

Duroy 2011.01.23. 18:07:32

Őszintén sajnálom a lányokat. Amint hallottam róla, első dolgom az volt, hogy felhívtam a hasonló korú unokahúgomat...

"az vesse rá az első követ..."

@Vendégblogger: Szép összefoglalás, DE mégis részrehajló.
A nyugati mintát pedig fel se hoztad volna! Szerinted a UK wave-eknek (szabadtéri buliknak) véletlenül lett vége? A Love Parade-nek? A nyugat Budapestre jár a 80-as évek óta, mert minden progresszív zenei irány legyen szó rock-ról, vagy elektronikus zenéről itt tömegesedett el a leghamarabb, amit a nyugati producerek, zenészek, illetve dj-k csodaként éltek meg. Persze már ez is változik a távol-keleti érdeklődő közönség számának ugrásszerű megnövekedése miatt.
Lehet az emlékezeted dinamikusan változik. Hogy értsd az előbbi mondatom: az én generációm olyan bulikon nőtt fel, mint a mára legendásnak számító törökbálinti Napkatlanok, vagy a Frankhegyek, amikor pedig jött a hideg tél, behúzódtunk a Fáklyába, az akkor még VOX névre hallgató kávézó Tilos Rádió partijaira, az Almássyi térre ugyancsak Tilos bulikra. Végig néztük és megéltük, ahogy a partik ez utóbbi helyről a PeCsába költöztek és láttuk, ahogy a fiatal Tilos dj generációk kiváltak és elindították saját szervezésű estjeiket. Megéltük az első BC bulit a múltszázadban, előbb a belvárosban a The Club-ban a Bladerunnaz jóvoltából, majd sorra a többit a Royalban, ami mára Corinthia Grand Hotel és a partik színterén lobbik és ebédlők vannak már. Végignéztük, ahogy a pénteki hip-hop estekből d n'b estek lettek a Jailhouse-ban, ahogy beindultak a nowsound!-ok és ahogy életveszélyes gyárépületekből más szempontból veszélyes sznob helyekre kerültek át és lett végük. A felsorolt összes helyen és partin minden résztvevő meghalt egy kicsit... Mindegyikhez van legalább egy olyan saját, vagy ismerőstől, baráttól hallott sztorim, amelyben a szerencse játszott szerepet, hogy túléltük. S közben az évek alatt felnőttünk. Sajnos akkor is volt már, aki sajnos nem nőtt velünk fel, csak nem lett belőle médiaügy.
Mi akkor "tinik" voltunk. Pont ugyanúgy kinéztek bennünket az "idősebbek" ahogy mi tettük aztán az utánunk érkező generációval:
Az éjszakai élet megélése nem kor kérdése Budapesten és az elmúlt években az éjszakai járatok átszervezésével (javításával) a helyzet fokozódott; a szerencsének minden korábbi időszaknál nagyobb szerepe van a "túlélésben", már egy útvonal, vagy szórakozóhely sem kiszámítható biztonság szempontjából. De valljuk be... az éjszakai élet amióta történelem a történelem, sohase szólt biztonságosságról.
A buliszervezőkről még röviden. Sohase volt egy party "charity movement". Ellenben üzleti vállalkozás. Csak a véletlennek köszönhető, hogy ez a tragédia nem egy évtizeddel, vagy másféllel korábban történt. Nem védem Kecskés Tamást, de ha megpróbálják egyes egyedül ráhúzni a vizes lepedőt, akkor szolidaritás gyanánt üljön vele az elmúlt 2 dekád összes szervezője, akik a Tilos és Frankhegy bulikon ugyanúgy nem fizették ki a DJ-ket, ugyanúgy nem terveztek előre vis major helyzetekre, és a ma 30 körüli, utánuk érkező szervezők is, akik ugyanúgy hibáztak, amikor engedély nélküli helyekre szerveztek bulikat...
Elgondolkodtató: Tegyük fel történik egy tragédia, egy Nirvana rajongó 17 éves megöli magát. A Nirvana tagjai érte a felelősök? Vagy a Sex Pistols és a Rolling Stones tagjai is, akik nélkül nem lett volna Nirvana?!
Szerintem nincs egy felelős. Felelősök vannak.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.01.23. 18:18:31

@otto77:
1, a wb tudta, hogy nem lehetne ott egy ember sem, mert nincs engedélyük.
2, a szervező kölyök tudta, hogy be kellene jelentenie a rendezvényt, de nem tette.
nem véletlenül. tudta, hogy nem tarthatna rendezvényt, ha bejelentené.
3, a rendezvény biztosításáért felelős a szervező / wb utasításait követi. vagy ha nem, nem kapja meg a pénzét.

4, 18 év alatti kölöknek semmi keresnivalója este 10 után szórakozóhelyen felnőtt kisérete nélkül
5, 18 év alattit nem szolgálhatnak ki cigarettával, alkoholos itallal. sem a wb-ben sem a környező non-stop boltban,. abc-ben büfében, stb.

Ha rajtam múlna;
1, az összes szülőt elővenném akinek a 18 év alatti kölke ott volt.
2, a 16 év alattiak szüleit meg is büntetném.
3, a wb és a szervező mehet a sittre,
4, a biztonsági cég és emberei elvesztik a vagyonvédelmi kamarai tagságukat, vagyonvédelmi igazolványukat, a cégvezető fizet mint a katonatiszt.
6, a környékbeli összes alkoholt árusító helyet 500 méteres körzeten belül adóellenőrzésnek és próbavásárlásoknak vetnék alá hónapokig random időnként, és milliókra büntetném, ha kiskorút kiszolgálnak.
7, a nyugati téren posztoló járőröket leszerelném/lefokoznám a feletteseiket lefokoznám fizetést csökkentenék, mert látták előre mi a pálya és mégsem léptek semmit a 13-18 éves surmók haza zavarására.
8, az önkormányzat illetékeseit (ellenőrzési osztály, engedély kiadások, közterület felügyeletesek) mind megbüntetném.

no de ez én vagyok, nem pedig a végrehajtó/kivizsgáló szerv.

Horizont 2011.01.23. 20:43:07

@Conv:
Igazán szívből sajnálom, hogy nem te vagy a bíró (vagy más végrehajtószerv)!!!
Mind az 5 + 8 pontot megcsináltatnám! És utána " további" pontokat is!

Kicsit Karcos 2011.01.23. 22:16:07

"4, 18 év alatti kölöknek semmi keresnivalója este 10 után szórakozóhelyen felnőtt kisérete nélkül"

Én semmi problémát nem látok benne, ha egy 17 éves elmegy bulizni a barátaival, én is elmentem. Úgy értem, a gyerekemet is elengedném, ha más szülő nem engedné el, akkor ne engedje el. Mindezt ugyanazon az elvi alapon, mint ahogy biciklizni is elengedném egyedül a kölköt 14 évesen, ami legalább olyan veszélyes statisztikailag, mint bulizni. Meg kell tanítani vigyázni magára, nem lehet 18 éves koráig burokban tartani, mert az - szerintem - később még nagyobb veszélyekhez vezethet. Azt is megértem, ha másnak más nevelési elvei vannak, de azt nem szeretném, ha rám lennének kényszerítve ilyen jellegű elvek. Igen, pezsgővel is megkínálnám 17 évesen, ha úgy látom, hogy nem fog megártani neki.

Inkább a rossz arcok felől fognám meg a kérdést, pl. verekedés kezdeményezése létszám / erőfölényben (éjjel is, nappal is), kés megvillantása, vagy akár durva verbális aggresszió = súlyos testi sértés kísérlete -> drákói megtorlás. Szerintem ez a valódi veszélye az éjszakának, amit a szülők magukban nem tudnak lekezelni.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.01.23. 23:29:25

@Kicsit Karcos:

természetesen a szülő felelőssége mit enged meg a gyerekének, tegye amit jónak lát. azonban este 10-ig pontosan elegendőt tudnának bulizni a kölykök.
én olyan szórakozóhelyekről beszélek ahová felnőttek járnak inni, szórakozni.
nem vagyok biztos benne, hogy arra gondoltál amikor azt mondod menjen bulizni a 17 éves gyereked, hogy olyan helyekre járjon ami este 10-kor nyit éjfélkor kezdődik az igazi buli és addigra betolt az arcába már hat sört hat felessel minden második ember.
az éjszakai bulikban bizony ott vannak azok akikre ebben gondolsz:
"erekedés kezdeményezése létszám / erőfölényben (éjjel is, nappal is), kés megvillantása, vagy akár durva verbális aggresszió = súlyos testi sértés kísérlete"
Én nagyon komolyan azt gondolom sokat javítana a morálomn, ha nem lehetnének kölykök az éjszakai szórakozó helyeken. 16 éves kor alatt pedig még az utcán se nagyon legyenek este 10 után.

nemcsodálokozó (törölt) 2011.01.24. 00:08:38

Úgy tűnik, hogy rossz utcába hajtottam. Vagyis Nem Budapesten vagyok, hanem Monokon, Rácz Bertalan rom.kat.pap falujában.
Zay Andrea balra helyett jobbra navigált! Pedig Ő a navigálásban még nem tévedett!

Akkor mi ez a a nagy tömeg, keresünk valakit? mégis, Budapesten? Visítás, ordítozás, rendőrök, mentők... Keresztapa, kiált Andrea, s nem győzőm nyugtatni, hogy mindjárt Monokon leszünk Rácz Bertalan róm.kat,pap.. keresztapjánál. Nyugi-nyugi... Csak rémálom.
Andikám megnyugszik, Balázskával beszél.... szóval, álmodtam...

Jó nekem, de végtelenül sajnálom az elhunyt fiatalokat, szüleiket. Mi történtik ebben az országban! Azért bennem is felsajdul a kérdés. Mi lesz még ITT?!

Gyalogfenyő (törölt) 2011.01.24. 00:22:29

@H.Talán: Kedves H. Talán, de örülök, hogy olvashattalak! :) Én vagyok az élő tanú rá, hogy az utolsó szóig igaz, amit írtál! Nagyon sok, és nagyon-nagyon jó emlékeim vannak azokból az időkből, onnan, a KEK-ről, a '70-es évek végéről. Egy fogalom volt. És tini voltam, és éjfélre haza kellett érnem, alig múltam 16.
A több termet is Ti csináltátok meg, és ugyan nem voltam pl. Zorán vagy Frenreisz (Skorpió) rajongó, de jó volt ezektől az emberektől 5 méterre lenni. Mindig telt ház volt, de mindig lehetett táncolni. (A nagy diszkólázban.)
A KEK az egy legendává vált hely :)
Üdv.: Gy.

Gyalogfenyő (törölt) 2011.01.24. 00:37:47

@bimbabumb: Kedves Bimbabumb, igazad van sok dologban. Nekem a lányom nemrég esett át ezen a korszakon, és én még szerencsés vagyok, mert elég őszinte volt, sokat mesélt, igaz, pár hónappal később, de még a fűvet is megtudtam. Én is elég hülye tini voltam, mindig próbáltam a saját emlékeim előszedni, hogy ne legyek túl hülye szülő. De néha azért halálra aggódtam magam :)
Nagyon sajnálom a lányokat, és kár a szüleiket hibáztatni, mert egy határon túl a szülő a kortárs csoporttal szemben alulmarad. Nem könnyű a tiniknek sem, az tény.

Kicsit Karcos 2011.01.24. 00:42:38

@Conv:

"nem vagyok biztos benne, hogy arra gondoltál amikor azt mondod menjen bulizni a 17 éves gyereked, hogy olyan helyekre járjon ami este 10-kor nyit éjfélkor kezdődik az igazi buli és addigra betolt az arcába már hat sört hat felessel minden második ember."

Máshonnan közelíteném meg.

Egy rock / metálkoncertre például simán elengedném a 17 éves gyerekemet, mert úgy gondolom, hogy ott vigyáznának rá azon felül is, amennyire magára tud vigyázni. A rockerek jó arcok, és ebbe a szkinhedeket és a nem teljesen elborult punkokat is beleértem.

A diszkó az többnyire nem ilyen hely (tapasztalatból mondom), meg úgy általában azok, ahová kúrni mennek az emberek elsősorban, és nem a zenéért. Ilyen helyre csak úgy engedném el, ha van vele valaki, akinek az épeszűségében és a fellépésében maradéktalanul megbízom, de valójában azt remélem, hogy ilyen döntést soha nem kell meghoznom, mert nem lesz rá igénye, mint ahogy nekem sem volt.

Ugyanakkor például simán elengedném egy hétvégére egy üdülőfaluba, ha nagyobb társasággal van (Budapestre és cigányos városba / faluba viszont nem), ahol ha van diszkó, akkor szerintem (most úgy gondolom) nem félteném.

Elengedném fősulis / egyetemista buliba is, ahol ezen az alapon szűrik a vendégeket, vagy eleve olyan a zene, a helyszín stb., ami ilyen jellegűvé teszi a helyet.

"Én nagyon komolyan azt gondolom sokat javítana a morálomn, ha nem lehetnének kölykök az éjszakai szórakozó helyeken. 16 éves kor alatt pedig még az utcán se nagyon legyenek este 10 után."

Szerintem ez nagyban függ az adott település általános közbiztonságától. Egy vidéki egyetemi városban szerintem ez nagyon messze nem olyan veszélyforrás, mint a bűnnel fertőzött Budapesten, ahol én magam sem szívesen sétálnék az utcán egy rakás környéken éjszaka, és elsősorban éppen azokon, ahol ezek a bulik vannak.

Én inkább a tettleges bűnözőket vonnám ki nagyon szigorúan a forgalomból, ettől többet remélnék, mint a potenciális áldozatok felőli megközelítéstől. Már egy könnyű testi sértésnél is vagy 5 évre GPS-es karperecet tennék az elkövetőre, és kijárási tilalom alá vonnám őket napnyugtától napkeltéig, leszámítva, ha a bejelentett munkahelyére előzetes útvonalengedély alapján. Megszegi -> börtön.

killerloop 2011.01.24. 01:23:41

Sokan teljes amnéziában szenvednek és elfelejtik, hogy ők mikor kezdtek el szórakozni járni. Nem 30! évesen. Igen, mióta világ a világ a tinik eljártak bulizni. 25 éve B. Tóthra a Csillagfénybe, ma Noise-ra a WB-be vagy akárhova.
A "Szülői riadólánc" hamvába holt ötlet. Tilthatják a kölyköket, legfeljebb elszöknek. Bármibe lefogadom, hogy akár NNL akár más, de ugyanúgy lesznek hasonló partik.
A blogíró remélem megkapta a fizut Győzőtől a WB-mosdatásért. Ember, tényleg ki kéne húzni a fejed a seggükből.
És ne legyen tévedés. A WB nem kegyeleti okokból zár be. Senkinek nem tűnik fel, hogy félig sincs kész? Elfogyott a lé és a történtek után esély sincs rá, hogy bármilyen formában ŐK tovább üzemeltessék. Tessék csak besétálni, vagy megnézni a képeket: 10 vagy 100 milliók hiányoznak a befejezéshez. Ez a zárás oka, nem pedig a bűnbánat. Persze nem azt mondom, hogy ezt akarták, vagy nem bántja őket. De igen. Lehet. Csakhogy nem ez az ok.
Ott bukott el a dolog, hogy LÉPCSŐ van a helyen. Ennyi az egész. Földszintes helyszínen nem következett volna be ilyen könnyen a tragédia. Lehet hogy egyszerűnek hangzik...az is. Ha valaki volt pl. Balaton Soundon mondjuk a partiarénában David Guetta bulin az tudja: kb 5000 ember volt bent és egy tűt nem lehetett leejteni. És lehetne sorolni a hasonló tömegrendezvényeket.
A szerző ahogy le is írja szintén partiszervező. Csak ott a bibi, hogy kevésbé sikeres. És ez csipi a szemét. A NNL igenis feltalált valamit. Indulásakor terjedt el szélsebesen a Facebook és jó érzékkel használta ki azt. Szinte más reklámot nem is alkalmazott. De a FB-ot viszont profin.
A jegyzet befejezése pedig nagyon jól minősíti az egészet. Acsarkodó, és ordít a részrehajlástól.

popkiler 2011.01.24. 01:27:06

Jó lenne látni azt a jegyzőkönyvet,de ha igaz,akkor tényleg volt késelés kiabálása,meg vmi féle pánik,amit eddig tagadtak,de mért van az,hogy elhiszem ezt a verziót,télleg csak egy rendőr lehet ilyen hülye,pedig ez még nem is volt az.Nem voltam ott,de sztem 1db cigány se volt a helyen,nem igen komálják azok az ilyen zenét,vagy ha voltak más miatt(drog vagy kurvák futtasása mittomén).Nemrég volt tvbe,hogy csak hétvégente kb300milliót forgalmaznak drogból,mármint az illegálisból a dealerek.Ugyhogy buzi kecskés nélkül is virágozni fog ez az iparág sajnos.kecskés mindenképp bünös,de bünös a west balkán tulaja is,mert ha enyém lenne az a kupleráj,és tudom,hogy ott tinik lesznek főleg,ráadásul kurva sokan,akkor én szereznék oda biztonsági szolgálatot,és a végén kiszámláznám nekik,nem csak odaadnám,hogy csináljatok amit akartok,annak tudatába,hogy a hellyel sincs rendbe sok minden.Láttam én is a flyert,meg reklámot a buliról,baszki mondom 30dj+vmi külföldi fellépő és 800 a beugró?Az a special guest igaz,hogy nem 1 Digweed,de biztos szép pénzt kértek.Az meg nekem teljesen uj,hogy a dubstepet a 14 évesek szeretik,komolyan azt hittem,ez a komolyabb szinte zenebuzik müfaja,hisz teljesen belassult,szétesett music,ez maga a drog,erre ha felpörgeti magát ekivel,katival,érdekesen kaphatja el az ütemet a kis szaros.Akkor Palotai papa,meg Ludmilla is tiniknek nyomja?Nekik ez az életük állandóan kutatják a legfrissebb zenéket,és kis szarosoknak játsszák le?Hol érdekel egy 15 éves kiscsajt,hogy pl ami megjelent 1 hete Londonban,azt már egy arra igényes dj-től itt Pesten hallhatja?És ezeknek a szülei is hibásak,mert én agyonszurnám magam,ha nem tudnám,hol a picsába jár a takony kölyköm,ne adj isten kik kurják,vagy csak kik akarják megkurni,és nehogy már csak akkor derüljön ki egy apukának,anyukának,hogy drogos a gyereke,mikor Zacher doki hivja őket a kijózanitóba.

Odin88 2011.01.24. 05:56:11

Aki ezt a baromságot elhiszi az elkiáltotta részről az még soha nem járt ilyen helyen. Akkora hangzavarban senki sem hallotta volna meg.

agrippina 2011.01.24. 08:18:19

Nem egyedi, nem az első, remélhetőleg egy jódarabig az utolsó. Szeptemberben pl. Bonobon a Gödörben méltatlan helyzet volt, rosszul lettek, szervezetlen volt, csak szerencséjük volt. Akkori írás: A körülbelül 1000 nm-es térben, a felső, kisebb terem hangosításával megrendezett koncertet a parasztvakítás kategóriába sorolom. Mintegy másfél órás késéssel terelték le a két kis ajtón keresztül a több mint 700 fős publikumot a pincébe. Mi vártunk még néhány barátra, így csak később mentünk le így csak hátul jutott nekünk hely. Mindössze két hangfal volt a nézőtéren elől, tehát hátul nemhogy semmit nem láttunk,d e nem is hallottunk.
Talál az első 200 ember élvezte és hallotta, de a terem végéből élvezhetetlen volt a koncert. Igen szomorú volt ez, ugyanis a jegyek 4000-6000 között voltak, akárhová vette is az ember. Sokan próbáltak a lépcsőn megállni, de az oszlopok miatt onnan sem lehetett látni.
Jó sok fű volt, szóval azzal nem volt gáz, szívtunk is eleget, bár nem vettünk, volt aki rosszul lett. Irdatlan tömeg volt, és arra gondoltam, hogy mi lenne, ha tűz ütne ki lent, mert egyetlen menekülési útvonal van, az a két kis ajtó, ahol bejutottunk. Erre az óriási térre el sem hiszem, hogy ez szabályos.
A sör és minden szokásos áron, nem értem azt sem, hogy a Gödör hogy bírja ilyen jól ezek mellett az árak mellett, mindennesetre én a közelébe sem mennék egyéb esetekben olyan undorító tömeg van, és arctalanság.
A koncert élvezhetetlen volt, ki is jöttünk a feléről, kint söröztünk, aztán
a végére visszanéztünk, ócska minőségben meghallgatni, amit közben
itthon kényelmesen élvezek a CD játszómról. Mindenkinek üzenem, jobban tettétek,
hogy nem fizettetek, és nem álltatok sorba. Egyébként meggyőződésem, hogy kb
másfélszer annyi jegyet adtak el, mint szabályosan tehették volna.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.01.24. 08:52:54

@Kicsit Karcos:
igen, így érthető a dolog, és nagyrészt egyetértek.

nem is a koncertekre gondoltam , hanem az ilyen "disco" típusú szórakozóhelyekre.

Eszembe sem jutott a koncert és a gimnáziumi buli. ezek egyértelműen más kategória mint az állandó hétvégi-hétközbeni nyitvatartású éjszakai szórakozóhelyek.
Igen, én is jártam koncertekre fiatalkorúként, és én is úgy látom a rock koncertek (de bármilyen koncert) közönsége és rendezvénybiztosítása, akár a fiatalkorúakra való figyelem terén teljesen más. Valószínűleg a "szubkultúra" képviselőinek mentalitása miatt. No meg a látható és állandó rendőri jelenlétnek, a rendezvénybiztosításra kiválasztott cégek szakmai követelményeinek köszönhetően is.

A főiskolások már azért nagykorúak, mire elkezdik a fősulit :)

dankov 2011.01.24. 09:55:24

@BIGK: Szerintem rendőrtisztis főiskolásnak is lehet jelvénye, ha valamelyik rendészeti szakközzép vagy OKJ-s rendőr képzés után megy oda. Mint valszeg legtöbben...

cveki 2011.01.24. 14:27:52

szerény elképzelésem szerint itt tévedés van.
Van 5 gyanúsított és ebből 2 nem nagyon kerül képbe de miért? nézzük:
- 2 fő WB tulajdonos
- 1 fő NNL rendezvénysorozat tulajdonosa
-2 fő a WB-ben tartott rendezvény szervezői !!!
és ők utóbbiak azon Diesel 2000kft tagjai, akik az NNL nevet bérelték hogy egy bulit rendezhessenek. A NNL szerepvállalása itt a fellépők leszervezésére történt. Szerintem booking tevékenységért legritkább esetben varrnak be valakit.
A másik ami gyanús, akárki is ment oda a WB-hez tárgyalni, nemhinném hogy elküldték azzal hogy ide csak 300 ember fog beférni.
A harmadik és ezt csak azért hogy tükröt állítsak a cikkírónak : A West Balkánnak már akkor vége lett amikor elköltözött a kopaszi gátról.

manager2008 2011.01.24. 14:51:58

@otto77: "Aki annak a híve, hogy mostantól 18 éves kor alatt tiltsák be a szórakozást, annak javasolnám, hogy emlékezzen vissza, hogy 16-17 éves korában milyen harcokat vívott meg a szüleivel, hogy elmehessen bulizni, és azóta csak felgyorsult és változott a világ, tetszik vagy nem tetszik a fiatalok mindent előbb kezdenek el csinálni mint néhány generációval korábban, és ez ellen tenni nem lehet semmi, viszont felkészülni lehet rá, és kell is."

Igazad - lenne, ha .. de nincs.
Természetesen lehet ez ellen tenni, bár az is igaz hogy a szülő egyedül viszonylag esélytelen ha nem akar őskövületnek látszani az utód szemében, de inkább legyen az.
Ha van szigorú szabályozás, ami súlyos pénzbüntetésre ítéli az éjszakában kóborló gyermek szüleit, akkor a gyermek is megérti hogy ez nem gazdaságos dolog és kockáztatja a családi költségvetést.
Az autóddal sem azért vánszorogsz 50-el városban, mert párméteren belül nem tudnál megállni a négy tárcsafékkel, hanem mert félsz hogy megbüntetnek, akit nem érdekel az ott is száguldozik.
Nincs helye kiskorúaknak az utcán éjszaka és hajnalban. ezer okból. A rá leselkedő veszélyek valószínűsége nem csekély, és itt nem csak a halál esetekre kell gondolni. Az elkábított tinik ellen elkövetett nemi erőszakos bűncselekmények 1 %-a sem kerül nyilvánosságra, mert az eleve hazugságban lévő gyermek nem fog otthon dicsekedni azzal hogy a szülőnek lett igaza.
Európában százezres nagyságrendű az emberrablások száma és a prostitúcióra kényszerítés, ami ellen egy tini semmit sem tud tenni ha éppen rá kerül a sor (ő a legjobb árú a piacon).

De természetesen minden szülő szabadon eldöntheti, hogy ha nincs erre szankció, hogy otthon rettegve várja az utódot, vagy maga is merev részeg, és csak egy hét múlva veszi észre hogy nem mászkál a gyermek körülötte.

Ergo: aki bátor menjen tömegrendezvényekre és próbálja ki milyen az ha átgyalogol rajta pár száz ember. A legfőbb felelős a szülő, aztán a gyermek és végül a hely, mert a jelenlegi helyzetben és szabályozási környezetben ez felér egy afrikai kalandtúrával, ahol senki sem tudja garantálni hogy nem esz meg az oroszlán séta közben. De nagyon izgalmas és menő.

BárányKolléga 2011.01.24. 15:26:23

Nem olvastam el minden kommentet, ezért előre is bocs, ha olyat írnék, amit más már leírt előttem. Szerintem 13-14 éves gyerekeknek este tízkor otthon a helyük, és akkor még elég megengedő voltam. Mi az, hogy bulizni járnak éjnek évadján?! Hol vannak a tisztelt szüleik, miért engedik el őket? Egy 13-14 éves ifjú még gyerek, akármilyen felnőttnek akar is látszani. Jó lenne, ha a 13-14 éves (és egyébként még a 16-17 éves) ifjak is tudomásul vennék, hogy gyerekek, és így is viselkednének. Az, ha egy 16 éves úgy néz ki, mintha 22 lenne, nem érdem, hanem inkább szomorú. Mert 30 éves korára már kiélt és kiégett lesz.
Félreértés ne essék, nem a normálisan szórakozni vágyókat ítélem el, akik időnként elmennek egy-egy bulira, hanem azokat a tizenéveseket (és szüleiket), akik minden hétvégén valami diszkóban fetrengenek, berúgva meg betépve. A West Balkánban elhunyt három lány közül is kettőnek a szervezetében drogot találtak. 17-18 évesek voltak. Nagyon sajnálom őket, a családjukat, de megkérdem: miért éltek így? Hogy lehet, hogy valakinek a 17-18 éves gyereke hétvégenként betépve bulizni jár? Mire nevelték a t. szülők, ha azt hitte, hogy ő ettől különb, szebb, jobb, felnőttebb lesz? Tudom, a korcsoport vonzereje nagyon nagy: ha a barátnő vagy barát azt mondja, hogy ez így jó, egy tizenéves a legritkább esetben mond ellent, nehogy a csoport kirekessze. Így aztán iszik, akár drogozik is, akár meggyőződése ellenére is, mert nem akar kilógni a társaságból. (Rosszabb, ha meggyőződéssel teszi.) Ámha azt a tizenévest normálisan nevelik, nem fog ilyen helyzetbe kerülni.

manager2008 2011.01.24. 15:46:58

@BárányKolléga: "A West Balkánban elhunyt három lány közül is kettőnek a szervezetében drogot találtak. 17-18 évesek voltak. Nagyon sajnálom őket, a családjukat, de megkérdem: miért éltek így? Hogy lehet, hogy valakinek a 17-18 éves gyereke hétvégenként betépve bulizni jár? Mire nevelték a t. szülők, ha azt hitte, hogy ő ettől különb, szebb, jobb, felnőttebb lesz? "

A szülőkkel kapcsolatban az is felmerül (tapasztalat) hogy erre az időszakra már nem felhőtlen a két szülő közötti viszony sem, és az is lehet hogy elváltak vagy pláne válófélben vannak évek óta (ami még rosszabb).
Ha a két szülő között nincs egyetértés a gyerekek viselkedésének szabályozásában, mert az egyik szülő megengedőnek szeretne látszani és ezáltal magához közelebb szeretné tudni az utódot a másik szülő kárára, akkor ezt a gyerek is kihasználja. A megengedő szülő lesz a jó szülő a másik aki reálisabb és a lehetőségekhez képest igyekszik a veszélyek ellen tenni valamit ő lesz a "rég múlt idők hangja", az ős.
Ha megengedő szülőnek (általában az anya) egyébként sincs fogalma mi zajlik az éjszakában, mert húsz éve nem járt ilyen helyen, akkor a gyermek bead valami mesét és az akár titokban megszerzett engedéllyel lepattan. Utána meg hazudozik össze vissza hogy hol volt (mozi, "barátnőnél aludt" - ez a legelterjedtebb országos szinten elterjedt kamu).
Ha a szülők hétvégén egyébként is elfoglaltak, mert telekre, vidéki üdülőhöz, vagy barátokhoz mennek, akkor az alkalom is szüli a tolvajt.

Ezek a dolgok régen is megvoltak de a szórakozó helyek kevésbé voltak ilyen veszélyesek a drog nem létezett, és alkohol is kevésbé volt jellemző a tiniknél. A rendszerváltás előtt a rendőrséggel konfliktusba kerülni nem volt menő, mert hosszan tartó problémákat tudott okozni, amit értelmes ember nem vállalt fel. Ez is megváltozott,a tiniket nem érdekli a rendőrség.
Most a határok is nyitottak, a "menjünk ki Bécsbe bulizni", vagy távolabb akár, a sportkocsival rendelkező menő apukás kis fickóknak nem nagy dolog.

Egy két ilyen kirívóan súlyos eset csak a jéghegy icipici csúcsa, a többit meg nem látja senki.

BárányKolléga 2011.01.24. 17:12:10

@manager2008:
Igen, mindenben tökéletesen igazad van. A két szülő közti kapcsolat-megszakadásban is, aminek a gyerek issza meg a levét – mint látjuk, szó szerint. Az elvált szülők között ide-oda vándorló gyerekekre a kutya nem figyel. Viszont ha valaki olyan környezetben nő fel, ahol pozitív példákat kap, még a szülők válásának ellenére is tudja, hol a határ. Nem próbálja meg kijátszani egyik szülőjét sem, nem használja ki a lehetőséget, hogy hülyeségeket csináljon. Ezek a lányok állítólag úgymond jó családból származtak, de ezt csak ilyen-olyan mendemondákból hallottam. Egy szilárd értékítéletű család gyereke megnézi, milyen helyre megy bulizni és kikkel.

Mellesleg csak annyi jutott még eszembe ennek az egésznek a kapcsán: Woodstockban négyszázezer betépett jóember ült három napig a füvön, mégse tapostak halálra senkit. A Wight-szigeti rendezvénynél úgyszintén, pedig ott még kerítésdöntögetős-ingyen bejutós sztori is volt. Ha az akkori filmfelvételeket megnézi az ember – Woodstockból van egy jó pár –, még közvetlenül a színpad előtt se volt lökdösődés és tülekedés, akkor se, ha pl. Hendrix játszott, és mindenki látni akarta. (Altamont az más eset, ott se a nézőkkel volt a baj, úgyhogy ez már külön történet, nem keverem ide.) Nem lehet, hogy a mai világgal valami alapvető nagy baj van? A 60-as évek zenéi gondolkodásra akarták serkenteni a hallgatót. Drogoztak ugyan a népek, de figyeltek egymásra. A mai világban meg légy egyéniség, légy törtető, különben más viszi a pálmát. A gyerekek csak azt hallják, nehogy lemaradjanak valamiről, kimaradjanak valamiből. A bulikon az a lényeg, hogy minél előbb kiüssék az agyukat, hogy felejtsenek. Meg is van az eredménye.

Prof. Dr. Simon Templar 2011.01.24. 19:23:28

De a legnagyobb igazságot mégis a Titkolt Ellenállás mondja ki:

www.youtube.com/watch?v=goj3j6E4n4I

Ez a legnagyobb igazság...

plastik02 2011.01.24. 21:24:49

"A tinik saját egzisztenciával nem rendelkező, zsebpénzből bulizó gyerekek, akik kifejezetten kevés pénzt hagynak a szórakozóhelyen, így a kluboknak nem éri meg rájuk alapozni,..."

"Alapvetően olyan helyekre mennek, ahol tömeg van, de ha a tömeg tinikből áll, akkor az hatványozni tudja a jövedelmüket. "

most akkor mi van??

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.01.24. 22:44:47

szórakozóhelyen 100 fős szórakozóhelyen 300 fő - fiatal, 300 fő kevesebbet fogyasztó.
4000 fő fiatal ha egyenként kevesebbet is fogyaszt, összességében többet mint az előző hely fogyasztása. a nettó bevétel pedig még több, mert a fiatalt át fogják verni a harmadik korsó sör után, vagy ha látják, hogy eleve beállva ment be, már az első sörnél.
ha drogos közönségről, üdítőről van szó, még nagyobb a bevétel. egy üveg sörön kevesebb haszon van mint két deci ásványvízen vagy főleg üdítőn.

hát ez van

m01ra 2011.01.25. 11:13:16

1) a szervezők természetesen számítottak a tinik fogyasztására, senki sem jótékonyságból engedte be őket, hiszen senki sem a maga ellensége, és nem hinném, hogy a tinik kevésbé költenének. Nyilván lehetetlen ellenőrizni mindenki személyijét a pultnál tolongó tömegben. Láttál mostanában péntek vagy szombat este szórakozóhelyekről kiokádó, kihugyozó tini bandákat? Nem ritkaság, a női mosdókban mindenütt bele lehet futni rókázó 14-16 éves lányokba, úgyhogy cudarul fogyasztanak. Talán még jobban is, mint a felnőttek. Mióta kinőttem a tinikorból, és nehezen bírom a másnapot, harmadannyit sem iszom, mint fénylő kamaszkoromban, nem beszélve arról, hogy fogalmuk sincs arról, hogy 10 000 Ft mennyi pénz. A tinik igenis kiváló közönség - anyagi szempontból.

2) minden helyre beengednek 18 év alattiakat, még ha nem is szánt szándékkel, hisz mindenkit nem lehet egyesével ellenőrizni. Ismét felteszem a kérdést; voltál az elmúlt években Instantban, Dürerben, Morrison'sokban, Macskafogóban, West Balkánban, Corvintetőn? Amikor nagyobb tömeg halad befelé lehetetlen mindenki személyijét alaposan megnézni, kivitelezhetetlen. Szélesebb bejárat kéne, nagyobb türelem, több biztonsági őr... ez meg ugye nem mindenhol fér bele.

3) "Végeredményben a megalománia, a pénzéhes hozzáállás és a hozzáértés hiánya okozta a tragédiát, elhitetve a tinikkel, hogy ez nekik időszerű szórakozási forma, pedig nem az." kezdetű bekezdéssel maximálisan egyet értek, csak azzal nem, hogy a WB nem hibás. Az, hogy korábban a WB csinált már ennél nagyobb bulikat is, és ott nem halt meg senki, az csak mázli. Nem véletlenül találják ki a menekülési útvonalat, és hogy mennyien tartózkodhatnak a szórakozóhelyen ahhoz, hogy biztonságban ki tudjanak menekülni. Nyilván a 307 ember vajmi kevés, de mindent meg kellett volna tegyenek azért, hogy a hely biztonsági szempontból magasabb színvonalú legyen. Azért, mert 3x átfutottál az autópályán keresztben, és nem haltál meg, az nem jelenti azt, hogy nem lehet meghalni az autópályán. Elég, ha csak egyszer lett volna tűzeset, és ott vélhetőleg százak haltak volna meg, akkor is azt mondanád, hogy, jé, pedig korábban nem volt tűz...? A menekülési limit nem játék. Pl.: Schönherz Zoltán Kollégiumban 3-4 éven át azon voltak, hogy a tűzbiztonsági limitet megnöveljék, több és nagyobb bejárat, biztonságosan lezárható folyosók, minden szinten plecsni a konyhában az ablakon, hogy innen szed majd ki a tűzoltóautó. És amíg ezek nem készültek el, nem engedtek semmiféle nagyobb bulit vagy nagy tömeget. Konkrétan, amíg egy nem jött ki, nem mehetett be a következő.

4) az, hogy a továbbiakban nem engednek be annyi embert a szórakozó helyekre, nyilván anyagilag elsőre nem tűnik túl jónak. De ha belegondolsz, van egy igényesen szórakozó, keresőképes réteg, aki csak és kizárólag azért nem megy a cikkedben szereplő szórakozóhelyekre, mert nagy a tömeg, sok a kölyök, és azt gondolja, hogy szívesen kifizetné a belépőjegy árának dupláját is, ha elférne, és nem kéne látnia, ahogy 14-15 évesek a földön fekszenek hullarészegen, nem beszélve arról, hogy nem csak az akciós piát venné meg. Szóval hosszútávon megéri majd. Másfelől igenis örülnie kéne minden szórakozóhelynek, hogy velük ez nem történt meg, mert gyakorlatilag ez bárhol megtörténhetett volna. Az elmúlt években nem volt olyan szórakozóhely (vagy talán a nagyon drágák, magas belépővel), ahol ne éreztem volna azt, hogy megnyomorodik a bulihangulatom a tömegtől, folyamatosan úgy kell közlekednem, hogy bocsi, bocsi, bocsi, egy kerek órát kell állni a pultnál, és a sörömet nem tudom felemelni, mert annyira sűrűn állunk. Örüljenek az ellenőrzésnek, mert így egy újabb tragédiától, és a börtön és a meghurcolás szelétől menekülnek meg, és remélem, hogy rendszeresen lesznek ellenőrzések, a szórakozóhelyek érdekében, a kortársaim érdekében, a saját érdekemben és a leendő gyerekem érdekében, és sokkal jobb szívvel megy oda az igényes közönség is, ha tudja, hogy el fog férni, és nem fog meghalni az este végére. A nagy feladat úgy kalkulálni az árakat, hogy ezt a közönséget bevonzzák, és megtartsák. De rajta, szurkolok, hogy ezt sikerüljön megteremteniük, én biztos célközönség lennék.

5) ha a probléma gyökerét nézzük, tulajdonképpen bele kellene gondolni abba, hogy miért olyan pénzéhes ez a Kecskés Tamás, hogy minden szabályt felrúg, vagy hogy a WB miért állt a csőd szélén, és volt kénytelen elfogadni ezt a "rémes ajánlatot", vagy hogy a fiataloknak miért nincs egy olyan szórakozóhelyük, ahova csak 18 év alattiakat engednek be. Nyilván azért nincs, mert ha nem kaphatnának szeszt, Bambit biztos nem vennének, inkább előtte jól bereccsentenek az éjjelnappaliban vásárolt szesztől. Talán a belépő árán kéne elgondolkodnia a helyeknek. Egy elég egyszerű példa: Sziget Fesztivál. A jegyárak rémületesen magasak, mégis minden évben teltházas. Annyi a különbség, hogy az Ifjúságkutató Intézet mérései alapján itt vannak a legműveltebb és legjobban kereső fiatalok. És a cég jövedelmez. Nyilván ha nem jövedelmezne, nem működne.
Meg kell fogni azt a széles réteget, akik igényesen szeretnének bulizni, igényes italokat szeretnének fogyasztani, szívesen költenének végre egy olyan bulira, ahol jól érzik magukat, de mégsem vágynak a Művészetek Palotája vagy a Millenáris steril közönségére.

6) a kivételekről ne feledkezzünk meg; minden olyan tinitől szeretnék elnézést kérni, aki szerencsés családból származik, tudja, mik a határai, nem az a célja, hogy a berúgassál nullára redukálja az észlelését, felelősségteljesen és korához képest éretten tud gondolkodni. Ezenfelül pedig láttunk mindannyian magasan kvalifikált, jó anyagi hátterű, jó családból származó 30-asokat, akik egy-egy alkalommal butábbra itták magukat, mint a legbutább tinédzserek. És ne feledkezzünk meg a szórakozó helyekről, ahol ugyan piszkosan drága egy éjszaka, 6-700 Ft a sör, de el lehet férni, kulturáltan lehet szórakozni, igényes zene szól, és hajnal négyig sem unatkozik az ember.

piha 2011.02.05. 21:36:20

A rendőrség feltűnően gyorsan zárja le a nyomozást. Miért?

süti beállítások módosítása