Skip to content


       Szűrés lista

Felnyomhatod a munkahelyedet a Fidesznél. Oszt' csókolom.

A 16%-os egykulcsos adó bejelentése után már pontosan lehetett látni, hogy bizony a bruttó 300 ezer forint alatt kereső gyermektelen munkavállalók rosszabbul fognak járni. Nem csak mi, hanem rengetegen mondták, hogy ez így azért nem egészen fair ...
De a Fidesz leszarta lepöccintette a jogos kritikákat. Egy kicsit persze megértem a helyzetüket, az elmúlt 1 évről sok mindent nem tudnak felmutatni (a szimbolikus jelentőségű ügyek mellett), így mindenképpen keresztül kellett vinniük az egykulcsos adót.

Erről van szó:
(Adóék: a teljes munkaerőköltségnek összesen hány százalékát vonja el az állam különböző adók és járulékok formájában,a munkavállaló és a munkaadó terheket egyaránt beleértve.)


Mi volt a Fidesz reakciója ezekre?
"Senki nem járhat rosszabbul az új adórendszerrel!"


Matolcsy György, 2010. november 25:


"A helyzet az, hogy jövőre senki nem fog több adót fizetni, senki nem jár rosszabbul. A gyermekeseknél nyilvánvaló, hogy emelkedik a nettó bérük. A gyermeket nem nevelőknél valóban van olyan bérsáv, amelynél csökkenne a nettó bér 1-5 ezer forint körül. Ezt a versenyszférában a béremelkedés kiegyenlíti majd.

A közszférában pedig 1 és 5 ezer forint közötti veszteség lenne akkor, ha nem történne nominális béremelés, és az állam nem lépne közbe. De az állam közbelép. Mindenkinek, akinek jövőre csökkenne a nettó bére, az állam annyi pluszösszeget ad, amellyel „nullára”, tehát az idei szintnek megfelelően kipótolja az összeget."

 
A közszférában -állítólag- megemelték a béreket, erre 25 milliárdot adott az állam, a magánszféra ügyében pedig úgy kalkuláltak, hogy ha megemelik a minimálbért, akkor ezt majd a többi bért is megemeli.

Matolcsy: "Statisztikailag bizonyítható tapasztalat, hogy az átlagos béremelés rendre magasabb a minimálbér-emelésnél. Ezért állítom, hogy a versenyszférában sem csökken senkinek a nettó bére jövőre."

No, ez az ember a nemzetgazdasági miniszterünk ... nem hittem volna, hogy nosztalgiával gondolok egyszer Veres Janira.

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) tavaly év végén kötött bérmegállapodásnak három eleme volt:
- a minimálbér 6,1 százalékkal nő
- a garantált bérminimum pedig 5 százalékkal nő
- 4-6 százalékos béremelés

Csak az a bökkenő, hogy ez az utóbbi pont csak ajánlás ... a megállapodás szövegében benne is van, hogy "a helyi bértárgyalásokon a szociális partnerek vegyék figyelembe a vállalkozások verseny-, jövedelemtermelő és költségviselő képességét, valamint kiemelt szempontként kezeljék a foglalkoztatás biztonságát, illetve javítását."

Február elején minden munkavállaló megkapta a 16%-os adókulccsal számított "új" bérét. Elképesztő sztorikat lehetett olvasni, volt olyan, akinek éppen annyival csökkentették a bruttó fizetését, hogy az új adókulccsal számolva a nettó fizetése pont ugyanakkor legyen, mint 2010-ben. Na, ez valóban kibaszás a köbön.

A Napi Gazdaság számolt egy kicsit:
4,4 millióan készítenek adóbevallást. 3,74 millióan keresnek 250 ezer forint és négymillióan 333 ezer forint alatt. Ezek közül körülbelül 1 millió embernek nincs gyermeke ÉS bruttó 300 ezer forintnál kevesebbet keres. 1 millió ....

Na mármost, ezt -nagyon remélem- kiszámolta tavaly Matolcsy is. Ha nem, akkor nagyon nagy bajok vannak. Ha viszont kiszámolták, akkor egyúttal le is szarták.

Igen ám, de 1 millió csalódott ember az 1 millió csalódott szavazó, valamit tenni kell.

Beismerni, hogy elkúrtuk? Kizárt.
Javítani az adórendszeren? Azzal beismernénk, hogy elkúrtuk, lásd az előbbi pontot.
De mit tegyünk akkor?


És megszületett a csodálatos megoldás:
Követeljük a magánszektortól, hogy emeljék a béreket (mu-ha-ha), a Zemberek megnyugtatására, hogy a kormány meghallgat minden panaszt, hozzunk létre egy Bérmonitoring Bizottságot, ahová betelefonálhatnak a Zemberek.

Kitalálták, megcsinálták és már működik is. Ilyenkor nem sokat pöcsölnek.
 
A Bizottság vezetője Rogán Antal lett, aki szerint "elképzelhető, hogy állami oldalon hanyagság vagy időhúzás miatt nem tartották be az OÉT-ülésen hozott döntést. A kormány és a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja nyomást fog gyakorolni a magánszférában is azért, hogy a béremelési ajánlásban foglalt bérfejlesztést végrehajtsák."

Lázár János meg egyenes azt nyilatkozta, hogy "vagy segíteni kell a vállalkozásoknak, vagy nyomást kell gyakorolni rájuk, világossá téve, hogy a béremelést nem tudják megúszni."

Kedves, ugye? Vagy-vagy.

Rogán ugyanis azt gondolja, hogy a OÉT ajánlása béremelésről az nem is "ajánlás", és a köcsög magáncégek szabotálják a megállapodást. "Több olyan információ is eljutott hozzájuk arról, amely szerint ezt a megállapodást messze nem mindenhol hajtották végre teljes mértékben."

Sok ész nem kell hozzá, és még politikusnak sem kell ahhoz lenni, hogy belássuk, hogy a magánszférában nem az állam dönti el, hogy kinek mennyi a fizetése. Sőt, olyan sincs, hogy kötelező fizetésemelés. Én például 3 éve egy forint fizetésemelést sem kaptam, még inflációkövetőt sem. Hívhatom Rogán Tónit?

Persze a nagy alkotmányozásban olyan dolgok, mint munkahelyek, és bérek másodlagos dolgok... Teljesen egyetértek a Mandiner bloggal, a fő prioritásnak a munkahelynek kellene lennie, nem az Alkotmánynak. Életek, sorsok, egzisztenciák múlnak azon, hogy meglegyen, megmaradjon a munkahely, amivel adót termelsz az államnak, ahelyett, hogy segélyt kapnál az államtól.

Ilyen körülmények között fenyegetni, beszólni a magánszektornak nem éppen egy bölcs húzás ... bár kétségkívül fideszes.
 
De a demagógia mindig olcsóbb, mint gondolkozni, vagy belátni és kijavítani a tévedést, így tegnaptól ingyenes, zöld számon felhívható a Bérmonitoring Bizottság, és el lehet mondani, hogy a köcsög munkáltatóm nem emelte a béremet.

Tegnap felhívtam őket (06-80-205-204), tényleg ott ülnek a hölgyek, és nagyon kedvesen vette fel a telefont: "Bérmonitoring Bizottság, miben segíthetek?"

Gratulálok Tóni, bazdmeg, a magyarok imádnak feljelentgetni, remek húzás ...


A Bérmonitoring Bizottság célja:

2011. február 16-án a Fidesz és a KDNP frakció Bérmonitoring Bizottságot hozott létre azzal a céllal, hogy a köz- és a magánszférában megvizsgálják, teljesültek-e az Országos Érdekegyeztető Tanács decemberi ülésén született bérmegállapodások. Az OÉT-en a felek megállapodtak abban, hogy a minimálbér 6,1 százalékkal, a garantált bérminimum pedig 5 százalékkal fog idén emelkedni. Ajánlásként 4-6 százalékos bruttó béremelést is megfogalmaztak azzal, hogy ez elsősorban az alacsony és középkeresetűek béremelésével jöjjön létre. Napvilágot láttak azonban olyan esetek is, hogy a béremelések nem, vagy csak részben történtek meg, így vannak olyan állampolgárok, akiknek kevesebb lett a fizetésük idén a tavalyi bérükhöz képest.


"Napvilágot láttak estek" ... anyám borogass, ezek de hülyék.
Azt hittem, a Gyurcsány-féle áfakommandó volt a mélypont, de Fidesz tudott újat mutatni.

Sőt, el is lehet küldeni nekik az adatokat:


Mi fog változni, ha felnyomod a munkáltatódat? Semmi az égvilágon. Oszt' csókolom, lehet visszamenni dolgozni.

Rogán Tóni azért még a végén befenyegetett:
"Egyelőre a nyilvánosság kényszerítő erejét szeretnék felhasználni. Ha ez nem lesz elegendő, akkor vannak ötleteink."

Ebben biztosan vagyunk.
 
Mi is szeretnénk segíteni, ezért a mai napon a Vastagbőr blog létrehozta a Hülyeségmonitoring Bizottságot. Mivel az elmúlt időben, ígéretük ellenére nagymértékben elharapódzott a politikusok hülyeségeiknek a száma és mennyisége, így szeretnénk kérni, hogy ha Ön hülye politikussal és/vagy politikus hülyeségével találkozik, kérjük jelezze a hulyesegmonitoring@indamail.hu emailcímre. Zöld számot nem tudunk adni, de azt megígérjük, hogy a Vastagbőr teljes stábja (vagyis mindketten) napi 24 órában fogja nézni az emailfiókot.

Csak azt tudjuk ígérni, amit Rogán Tóni:
"Egyelőre a nyilvánosság kényszerítő erejét szeretnék felhasználni. Ha ez nem lesz elegendő, akkor vannak ötleteink."

Címkék: politika fidesz válság abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr612677398

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Új munkahelyek és költségcsökkentés 2011.02.24. 08:11:05

  Öles léptekkel haladunk az egymillió új munkahely megteremtése felé. 290 hely már biztosan megvan. Az engem egy cseppet sem zavar, hogy ez a 290 munkahely a kormányzatnál van. Na jó, volt ugyan olyan ígéret, hogy olcsóbb államot hoznak létr...

Trackback: Döntsük már el 2011.02.22. 19:30:20

A Magyar Kommunista Munkáspárt 5606 szavazatot, az összes leadott szavazat 0,09%-át szerezte meg a 2010-es országgyűlési választásokon. Életkoruknál fogva a magyar választópolgárok nagy része első kézből rendelkezik tapasztalatokkal arról, miért működé...

Trackback: Bér/Bér-es ügynök jelenti 2011.02.22. 18:12:18

Na végre!  Már azt hittem sosem indul el a bérkommandó, de végre elkészült a honlapjuk és már zöld számuk is van. Egyet viszont nem értek, ha semmilyen konkrét adatot nem kérnek, honnan tudják, hogy melyik munkaadó nem teljesítette az egyébké...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapmancs 2011.02.22. 12:30:17

Édes Istenem... Én komolyan kezdem elveszíteni a reményt hogy ezt az országot valaha is normális emberek fogják vezetni. :(

Énbagoly 2011.02.22. 12:31:05

Basszus, ezzel legyünk boldogok. :S
Csak úgy halkan megjegyezném, hogy én nem ismerek közelebbről olyan embert, aki idén béremelést kapott volna.
De olyat se nagyon, akinek bejelentett munkája van, és most fel akarja nyomni ennél a bizottságnál a munkáltatóját. Akinek melója van, az örül, ha rendesen megkapja a fizetését.

Redmaster · redmatyi.blog.hu 2011.02.22. 12:33:02

A nap kérdése rovatunkban ma:

Mi van hogyha valaki a Fidesz berkein belül dolgozik és nem kapott fizetés emelést és feljelenti a munkáltatóját? :D

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.02.22. 12:35:07

Zero, most mit izélsz? munkahelyeket teremtettek :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.22. 12:36:46

@Conv:

Elfelejtettem megkérdezni a hölgyet, hogy honnan, melyik osztályról tették a Bizottsághoz telefonokat felvenni ....

Algopirin 2011.02.22. 12:38:55

@Tapmancs: vezetni? ha normális emberek _laknák_ már azzal is sokkal előrébb lennénk. :S

Samott 2011.02.22. 12:39:41

Mondjuk az is rohej, hogy sok embernel az idei beremelest lazan benyeli az allam... verhetik a melluket arra, hogy hala nekik nem csokkent a dolgozo bere, de az vegulis kevesebbet kap, mint amit adovaltozas nelkul kapott volna. En szerencsere jol jartam vele, de latom, hogy sajnos sokan megszivtak.

jozicsenko 2011.02.22. 12:41:01

a fidesz öregedik

vesztenek egymillió aktiv, adófizető választót? nem baj, van másik!

ott vannak a nyugdíjasok! majd ők kihúzzák a sz.rból a pártot!

(igen, de az mszp-t, nem a fideszt, viktor!)

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2011.02.22. 12:41:37

Amikor Szíjjártó megszólal, az ér szavanként egy hülyeséget, vagy inkább menjen egybe?

Algopirin 2011.02.22. 12:42:55

@jozicsenko: majd a határontúliakkal kompenzálnak. Ezt a részét a dolognak kiszámolták, abban biztos vagyok. :)

Csigataposó 2011.02.22. 12:45:17

hehe azon gondolkodom betelefonalok Simor Andras neven hogy evek ota nem emelkedett a berem sot csokkent. :D

gramercy 2011.02.22. 12:45:46

csak nem? kommunistak ezek is?

Csigataposó 2011.02.22. 12:47:17

Egyebkent meg en kovetelem, hogy ram gyakoroljanak nyomast. Legalabbis ne segitsenek. Barmit csak ne segitsenek, mert ha ugy segitenek, mint ahogy a nyugdijpenztar valasztasi dontesemet segitettek abba belerppanok anyagilag.

Csigataposó 2011.02.22. 12:48:32

@zero: "No, ez az ember a nemzetgazdasági miniszterünk ... nem hittem volna, hogy nosztalgiával gondolok egyszer Veress Janira."
Vigyazz Zero kommunista lesz beloled. :)

jozicsenko 2011.02.22. 12:50:56

@Algopirin: no igen, csak hallottam már olyan véleményt, hogy HA* szavazat jár nekik, akkor segély is
-szerinted hány ember szavaz majd itthon rájuk, ha pl. az erdélyi/oláh cigányokat is kell segélyeznünk a borsodiak mellett?

(*: nem magyar, egy erdélyi figura jelentette ki: neki ingyen pénz, munka nincs érte, csak nekünk plusz teher: asszem akkor kitörölhetik a határontúliak szavazataival...)

Seduxen (már NEM dr.) 2011.02.22. 12:52:06

"Mi fog változni, ha felnyomod a munkáltatódat?" - óóó, egy csomó minden :((((

Ugyandehogy (törölt) 2011.02.22. 12:58:04

"Jogosult ön bérkompenzációra?"

?????????????????????????????????

"Ha ez nem lesz elegendő, akkor vannak ötleteink."

nem kétlem....

minimalista 2011.02.22. 13:01:08

A szemetek! Csak ennyi?! Reméltem, hogy bővebb panaszaimat is előadhatom a kedves hatóságnak a munkáltatómmal kapcsolatban: például én csak nyolcszor annyit keresek, mint az átlag és ezért tízszer annyit dolgozom! Ahogy kormányunk folyamatosan mantrázza, tízszer annyi munkáért tízszer annyi fizetés jár! Ezzel engem diszkriminálnak kérem, a napi 80 óra munkámért igenis jár a tízszer annyi fizetés! 80 óra kérem, naponta! Az heti 400 és van hogy hétvégén is be kell mennem, szóval megyek és töltöm is ki a ZŰRLAPOT a kormány által garantált elvek munkáltatómon való maradéktalan betartását követelve.
Ami jár, az jár!
Csak a fidesz!

Csigataposó 2011.02.22. 13:04:36

@minimalista: Vigyazz evel jogalapot szolgaltatsz Szijarto tovabbi beremelesere. :)

global001 2011.02.22. 13:10:37

"Matolcsy: "Statisztikailag bizonyítható tapasztalat." na mikor egy mondatot így kezdenek, akkor az már egy kib*szott nagy baromság lesz ! Ezt Matolcsy személye is bizonyítja!
Lehet jobban jártunk volna a felesége lesz a miniszter ??? Az legalább el tudja tűntetni a vállalkozásából a nyereséget.
Egyébként meg:
"Senki nem járhat rosszabbul az új adórendszerrel!"
"Ne az emberekkel fizettessék meg!"
"Csak a fidesz!"
Ezek mindig eszembe jutnak. Lehet azért mert komcsi vagyok ???:)))

Homeoffice 2011.02.22. 13:11:48

Én nem fogok telefonálni. Rájöttem ugyanis, hogy eddig túlságosan keveset fizettem a közösbe...
Miattam nem kaptak a magaskeresetüek elegendő szociális és egyéb juttatást!
Sőt. Kérném a mélyen és szeretve tisztelt fideszes jogalkotókat, hogy ne százalékos legyen az adórendszer hanem fix összegű. (mondjuk 95 000 ft /fő)

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.02.22. 13:12:59

Ezek láttak már akár egyetlen munkahelyet is??????

Gontar 2011.02.22. 13:17:16

Statisztika tanárom kedvenc szava-járása volt még anno a főiskolán: "Statisztikailag minden bebizonyítható. És az ellenkezője is." :-D

Amúgy meg... rohadjon meg a zsidesz. :-) Milyen hülye komcsi dolog ez a feljeletgetősdi.... még ha érne valamit. :-P de így... és mégis mi a faszt csinálnak, ha betelefonálok, hogy csökkent az elmúlt 3 évban amúgy sem emelkedő bérem, ráadásul jövőre még többel (adójóváírás megszűntetése) fog csökkeni. Kijön viki, és beszélget egyet a cégtulajjal, hogy ejnye-bejnye? Vagy mi?

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.02.22. 13:20:38

Egyébként lehet kötelezni a munkáltatókat a versenyszférában is hogy emeljenek bért, hogy mindenki jól járjon az adórendszerrel, ezért ott a pontos labda.
Arra viszont nem lehet kötelezni őket, hogy meg is tartsák mind a 2/22/222 db dolgozót és ne szórják ki a felét és forduljanak a megmaradó 1/11/111 főhöz: vagy elvégzed Józsi munkáját is plusz 4 %-ért vagy ott az ajtó...

minimalista 2011.02.22. 13:26:07

@Csigataposó:
Ő már így is túllépte a felső határt, úgy hogy észre sem vette! Én azonban megértem őt, minimum 12(!)-szer annyit dolgozik, mint az átlag és tapasztalatból tudom, hogy napi 80 óra munka mellett bizony nem sok idő marad a családra és hobbijaimra (golf, sárkányrepülés, egzotikus italok fogyasztás egzotikus helyeken, stb.). Gondolj bele, szegény napi 96 órát dolgozik! Nem is csoda, miután gyermekeinek felolvassa az elmaradhatatlan esti mesét lefekvés előtt, nem marad már ideje bérpapírjaival is foglalkozni!

Látod, az a baj a magyarok többségével, hogy hiányzik belőlük az empátia, észre sem veszik más problémáit. Kormányunk ezt az évszázadok óta belénk égett rossz attitűdöt próbálja most kigyomlálni e (fel)bejelentős rendszerrel és biztos vagyok benne hogy mint mindent, amit eddig elterveztek, ezt is sikerre viszik: valóban jobban figyelünk majd egymásra (!), tán még az árnyékunkra is, szociális helyzettől függetlenül. Ezen rendszer javító, nevelő szándéka megkérdőjelezhetetlen és lám, már 40-50 éve is milyen jól működött.
No megyek, befejezem a ZŰRLAPOT!

Csigataposó 2011.02.22. 13:28:01

@csizsikpizsik: Hat igen ujjab lepes a + ize - 300.000 munkahely fele.
Komolyan lassan a "senki nem jarhat roszabul", "megvedjuk a nyugdijpenztarakat", "ne az emberek fizessek meg", "adocsokkentes kell nem adoemeles"... Baszus eddig mindennek pont az ellenkezoje lett. szoval lehet hogy -300.000 munkahely a valos cel. De akkor csunya vilag lesz.
Baszameg en meg vegervenyesen szoci berrettego trolla valtoztam. Ahh.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.02.22. 13:31:44

@csizsikpizsik:

A multicégekre jobban rá lehetne szállni e tekintetben. Mert a bevételeik nagyon magasak, profit van rendesen. Szóval lenne mit költeni bérfejlesztésekre. Ezek a multik egyébként is kaptak már elég sok kedvezményt.
Aminek értelme is volna, az a munkabéreket terhelő adókedvezmény lenne, amit a munkáltató köteles volna bérfejlesztésekre költeni.

Egy munkáltatónak "nagyon sokba fáj" ha egy dolgozó havi netto 150-200 között keres. (Bejelentve, legálisan)

Csigataposó 2011.02.22. 13:32:36

@minimalista: lehet, hogy az alapbere tul lepte a plafont. Na de kerem a tulorapenzt ne keverjuk mar az alapberrel. Hogy kereshetne valaki pofatlanul sokat tulorapenzel, hiszen azert megdolgozott ez pedig kizarja a pofatlansagot. Vagy ha megsem akkor adunk neki szolgalati maganrepulot meg egyiket a Bahama szigetek kozul mert az neki jar, kulonben is sokat utazik. Es az egyesultalamoknak kulonben is hany szigete van akkor Szijarto Petinek is jar legalabb ketto, de o nagyvonaluan csak egyre tart igenyt.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.02.22. 13:32:55

@csizsikpizsik: "Arra viszont nem lehet kötelezni őket, hogy meg is tartsák mind a 2/22/222 db dolgozót " - pontosan!

S***ci 2011.02.22. 13:34:04

EMBEREK senki nem vette észre, hogy a KÉRDŐÍVEN NEM IS KÉRDEZIK, HOGY HOL DOLGOZOL???

Ezek szerint nem is érdekli őket... Mert úgysem tehetnének semmit... Ami mellesleg így jó. Emelték volna a minimálbért. De mondjuk a köztisztviselők egy része is bár megkapta a kompenzációt, de elvettek tőle havi 10-40.000 forint Cafeteriát, meg hasonló mértékű pótlékot.
Van akinek a Cafetéria a fizetése egyharmada volt, most meg nem kap se bérletet, se kajajegyet, se önkéntes nyugdíjpénztári támogatást. Mindezt úgy, hogy amikor két éve elvették a 13. havi fizetését, akkor már 2 éve nem is kapott 13. havit, mert fizetésemelés helyett beépítették a 12 havi bérébe.
Van olyan vámos, tűzoltó stb. aki havi nettó 90.000 forintért "bohóckodik" már 5-6 éve, és most ígéretet kapott, hogy 2014-ig nem is fog többet kapni...

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2011.02.22. 13:42:05

egy Fideszes fan írta kb 1hete, hogy : "hiszem hogy a Fidesz nem hagyja cserben a vállalkozókat"
a hited cserben hagyott....

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.22. 13:44:34

@csizsikpizsik:

Ezek?

Sohasem dolgoztak munkahelyen, sosem volt főnökök, sosem kellett neki kikéredzkedni pisilni vagy egy kávét meginni, sosem volt, hogy ne engedték volna el őket szabira ...20 éve képviselők .... soroljam még?

minimalista 2011.02.22. 13:44:34

@Csigataposó:
Teljesen jogos a felvetésed! Péter filantrópizmusa és szerénysége pedig megkérdőjelezhetetlen, mint mindenkinek, aki legalább 10-szer annyit dolgozik! :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.22. 13:45:03

@f.m.j.:

Ellenzéki terrorcselekménynek látszik ..

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.22. 13:46:24

@csizsikpizsik:

"Egyébként lehet kötelezni a munkáltatókat a versenyszférában is hogy emeljenek bért, "

Hogy lehet? Mesélj! :)

Szólnak a "Sarki pékség kft"-nek, hogy emelj, vazze?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.22. 13:47:59

@csabapayne:

Tudod az összes dolgozónak hány százaléka dolgozik multinál?
Kb. 10% ...

Amúgy a multinál legalább mindenki be van jelentve és fehéren dolgozik ... nem úgy mint a kisvállalkozásoknál.

minimalista 2011.02.22. 13:48:24

@Sanyci:
Majd a nyilvántartásukból kikeresik vagy személyesen kísérnek be egy reggel a munkahelyedre!

Benyeszke · http://besbe.blog.hu/ 2011.02.22. 13:49:17

Apám hát ez marha jó. Nekem (is) kevesebb lett a fizetésem. Mikor megkérdeztem a főnököm, hogy most mi lesz, azt mondta, hogy mégis mi lenne? Nem az ő hibája, hogy csökkentek a nettó bérek. Ez valóban így van. Ja és megnézem, hogyan fogják kényszeríteni a cégeket. Vasvillával meg guillotine-nal?!
Töketlen barom mindegyik.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.02.22. 13:50:43

Majd a "lakájmédia" mantrázza amit kell, ezzel el van intézve a kritika. Nem látok tüntetőket a Kossuth téren, szóval birka népünk majd ezt is lenyeli, mint eddig mindent.

A feljelentősdihez meg.... külön öröm, hogy a folyamatosan minden vele nem egyetértőt lekomcsizó Fityisz hozza vissza a virtigli pártállami fogásokat. Gratulálok nektek, fiatal komcsik.

Tapmancs 2011.02.22. 13:52:03

Eszkep vót' má' megmagyarázni? :)

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2011.02.22. 13:52:37

ez egy szar aljas húzás amit Fidesz művel, hogy a vállalkozókra akarják áthárítani amit ők kúrtak el
ne csodálkozzon Orbán ha még több munkanélküli lesz

Csigataposó 2011.02.22. 13:54:21

Na kozzetettek: index.hu/belfold/2011/02/22/torvenysertoen_adosodott_el_esztergom/
Azert idonkent jonek megnyugtato hirek is. Marmint nem a torvetelen eladosodas, hanem hogy legalabb nem titkositottak 80 evre. Durva-e, hogy en ezt mar pozitvan elem meg?

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.02.22. 13:55:42

@zero: Van kötelező minimálbér, miért ne lehetne kötelező mértékű emelés? (elméleti síkon akár bármi is lehet, kétharmad ugyibár)

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2011.02.22. 13:55:47

Nem vagyok most épp munkajogban mélyen járatos, de véletlenül a munkáltatódat így felnyomni az államnál egy ilyen ügyben nem nyomós és elegendő indok az azonnali és rendkívüli felmondásra?

2011.02.22. 13:56:47

A magánszférában nem egyedi eset,hogy a dolgozók bérét ki sem fizetik,a munkavállaló pedig szaladgálhat fűhöz fához,szerencsés esetben is csak hosszú hónapok pereskedése után juthat a pénzéhez,persze az állása ugrik.
A médiatörvényhez kapcsolt 30 napos "bírósági ügyintézési időt" a munkavállalók védelmére is ki kellene terjeszteni Rogán úr!

Marcellusca 2011.02.22. 13:57:25

"...vannak ötleteink." - Az, baszd meg, azok vannak.
Más se.
Csak ötletelnek már 1 éve.

Ja, meg bebiztosítják a hatalmukat. :(

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.02.22. 13:57:46

@zero: Nem kell, adóelméleti és adópolitikai előadónk mondta anno keserűen: önök magyar közgazdák lesznek, vegyék tudomásul hogy az adótörvényeket olyan emberek alkotják és alkották akik sose láttak sem rendes munkahelyet sem nem részesültek szakmai képzésben. Dilettánsok ha úgy tetszik...

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2011.02.22. 13:59:04

@cserepj:

Na, nem éreztem én ezt rosszul, Munka Törvénykönyve:

"103. § (3) A munkavállaló köteles a munkája során tudomására jutott üzleti titkot - a Ptk. 81. §-ában foglaltak figyelembevételével -, valamint a munkáltatóra, illetve a tevékenységére vonatkozó alapvető fontosságú információkat megőrizni. Ezen túlmenően sem közölhet illetéktelen személlyel olyan adatot, amely munkaköre betöltésével összefüggésben jutott a tudomására, és amelynek közlése a munkáltatóra vagy más személyre hátrányos következménnyel járna. A titoktartás nem terjed ki a közérdekű adatok nyilvánosságára és a közérdekből nyilvános adatra vonatkozó, külön törvényben meghatározott adatszolgáltatási és tájékoztatási kötelezettségre."

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.02.22. 14:05:06

@csabapayne: A multik rendesen fizetnek - én tudom, nagy cégnél vagyok és nagy cégeket könyvvizsgálunk. Bruttó az egekben, rendes komoly cafeteria az előírások és a külföldi tulaj miatt.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2011.02.22. 14:06:38

Fel kell hívni a bérmonitoring bizottságot és mindenkit elküldeni a faszba a Rogánnal meg a többivel egyetemben.

hoplita 2011.02.22. 14:06:52

@Seduxen:
Főleg, ha valamilyen úton-módom megtudja, hogy te voltál..:)))
Mer' ne felejcsük el, hazánkban, banánisztánban nincs lehetetlen....:(

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.02.22. 14:08:22

@cserepj: Miért lenne az? Jogod van feljelenteni a cégedet, hogy nem tartja be a munkavédelmi előírásokat, a munkajogi előírásokat, az adózási törvényeket, az előírt határidőket, most akár hogy nem emeli a bruttódat a csillagos égig. A vizsgálat előtt-alatt-után elvileg még a nevedet sem adják ki a vizsgált alanynak.
A való életben kis mosoly/pénz után kiadják - vagy a munkáltatód levágja hogy Te voltál és megnézheted magadat.

Csigataposó 2011.02.22. 14:09:04

@cserepj: Igen, de a ber nem feltetlenul uzleti titok, csak amenyiben a munkaszarzodesben ugy van meghatarozva. Ez pedig cegenkent valtozo.

DArchAngel 2011.02.22. 14:09:50

A Fidesz úgy viselkedik, mintha Magyarország ZRt. lenne, az ő többségi tulajdonukkal, és ők majd megmondják, hogy a leányvállalatok mit csináljanak. (Persze írhattam volna királyságot is...)

tryclops 2011.02.22. 14:09:59

@zero: A fő gondot szerintem még mindig nem látod ezzel a faszkodással: A 16%-os szja két okból lehet jó. Vagy az embereknél hagyni a pénzt, és élénkíteni a fogyasztást, vagy a cégeknél hagyni, és bővíteni a foglalkoztatottságot, növelni a munkahelyek számát. Vagy-vagy. Kitalálni, hogy melyik a fontosabb, és arra fókuszálni -- ugye-ugye a prioritások. Na ezt nem sikerült véghez vinni. Papolnak itt pár százezer munkahelyről, közben meg csak arra nem figyelnek oda, hogy ha kötelezően megemeltetik a fizetéseket, akkor nagyon nem lesz miből munkahelyeket létrehozni.
Tipikus magyar politikus betegség, hogy két lovat akarnak egy seggel megülni, és nem veszik észre, hogy azok az ellenkező irányba vágtáznak.
De persze úgyis a ló lesz a hibás a végén.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.02.22. 14:14:54

@hoplita: és abban kb biztos lehetsz, hogy megtudná. amennyi eszük ezeknek van, tuti, hogy az összes személyes adatoddal borítanák az asztalt a munkáltatódra. utána még le sem érnének a lifttel, már ott lenne a felmondás az asztalomon....

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.02.22. 14:15:22

@tryclops: "De persze úgyis a ló lesz a hibás a végén."

Nem. Mi lovas nemzet voltunk, a ló nem lehet hibás.

De van más: Gyurcsány, MSZP, SZDSZ, IMF, EU, komcsik, cigánybűnözést kiáltók, stb,stb. Lehet választani. Illetve bocs, birkaországban azt se kell. Majd a Fidesz megnevezi, hogy ki a bűnös. Majd ők választanak helyettünk bűnöst (is).

Jack/rendetteremt/ · http://www.youtube.com/watch?v=SBPvrOdFm00 2011.02.22. 14:20:11

Ismét szeretném megköszönni mindenkinek, aki a fideszre szavazott..

minimalista 2011.02.22. 14:21:13

@cserepj:
Alapesetben a munkáltatónak van adatszolgáltatási és nyilvántartási kötelezettsége, rendszerint az ONYF és a NAVI esetleg az ÁSZF felé. A munkavállaló munkabére szinte kivétel nélkül titoktartási kötelezettség alá esik, elvileg még a munkatársaidnak sem árulhatod el, mennyit keresel. Ez alól külön törvény ( a munkaszerződéseden kívül) adhat felmentést és én nem tudok róla, hogy ezt a jött-ment monitoring bizottságot bármely törvény is felhatalmazta volna ilyen tartalmú adatok kezelésére, gyűjtésére!
Tipikus fidesz tempó (inkább magyar törvényhozói...): bevezetünk valami átgondolatlan faszságot csak azért, hogy hibánkat ne kelljen beismernünk és ezután derül ki hogy legújabb faszságunk több ponton jogszabályokba ütközik, amiket a harmonizáció jelszava alatt faszságunkhoz igazítunk és azt már észre sem vesszük, hogy ezzel még több jogszabály összeütközés keletkezett. A dominó hatás megvan s senki nincs, aki helyre tudná tenni a dolgokat...

Csigataposó 2011.02.22. 14:21:39

@zero: Arra egy pillanatig sem vartam. Ezt utalom magyarorszagon a legjobban. Hogy barmilyen x hivatal onkormanyzat torvenyt sert, kulonosen polgarral szemben. pl raepitenek egy szintet a szomszedomon levo altalanos iskolara engedely nelkul, telkem benapozottsaga nullra csokken. Akkor pereskedhetek 6 evig. kozben folepul az egesz kozerdek egyeni erdek aranyai miatt nem rendelnek el bontast "eredeti allapot helyreallitasat" hanem kapok vmi penzbeli kaprotlast amit onkormanyzat all az adokbol. Azaz reszben en fizetem. A polgar jeno meg megvonja vallat nem az o penze volt. Lasd Salgotarjani 3 milliardos bukta.

jones5555(exdr.) 2011.02.22. 14:24:23

Vadparasztok ezek mind! Akárki akármit mond!!

Csigataposó 2011.02.22. 14:25:21

@Csigataposó: Tomoren. Magyarorszagon a rosz dontest hozokat nem terheli semmilyen felelosseg meg tudatos, szandekos torvenysertesek eseten sem. Ez kulonosen igaz a helyi onkormanyzatoknal, teljesen kiszolgaltatottak vagyunk a hatalom gyakorloinak akik altalaban visszaelnek vele.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2011.02.22. 14:26:25

@minimalista:

Azért egy adatvédelmi ombudsman-i vizsgálatot megérne a dolog.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.02.22. 14:26:47

@Seduxen: Ha nem a személyi adatoddal mennek akkor is 15 perc alatt ki tudja deríteni egy széklábnál okosabb munkáltató. Az ellenőr kiadja (némi lóvé), a rendszerbe belátó ismerős kiadja (némi lóvé vagy tudod sanyi bácsi, a gizi spanja vagyok, meg tudod nézni?) vagy megnézi kinek csökkent a fizetése és azokon vesz revansot :/

Faculty 2011.02.22. 14:28:02

ha én lennék egy cégben a főnök, és engem felnyomna valaki hogy nem emelném a bérét, akkor mire a bérkommandó ideérkezne, én közölném velük hogy hát megemeltem volna a bérét, csak hát leépítés kö9vetkeztében el kellett bocsássam. akárcsak a többi minimálbérest, akinek a munkája piaci áron még mindig 50 rugóhoz konvergál, és hát pontosan ki tudom mutatni hogy nem tudom gazdaságosan foglalkoztatni őket. vagy inkább kockáztassam a többi dolgozónk munkahelyét?

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2011.02.22. 14:28:43

@Csigataposó:

Nem kell üzleti titoknak lennie:

"Ezen túlmenően sem közölhet illetéktelen személlyel olyan adatot, amely munkaköre betöltésével összefüggésben jutott a tudomására, és amelynek közlése a munkáltatóra vagy más személyre hátrányos következménnyel járna."

Praktikus a törvény mert azt mondja "járna", nem azt, hogy "jár" - vagyis a hátrányos következmény lehetősége már megalapozza a jogsértést, nem kell annak feltétlenül be is következnie.

A Fidesz tehát a konkrét ügyben a Munka törvénykönyve rendelkezéseinek be nem tartására uszít. Nice.

hoplita 2011.02.22. 14:31:48

@Seduxen:
Saccperkábé ez lenne a valószínű forgatókönyv.....

Mongyuk én spec ismerek néhány maffiózó-stílusú munkaadót is....az még le is betonozná a delikvenst.:)

@Jack/rendetteremt/:
Te is...?
Én is sűrűn emlegetem őket....de az édesanyjuk jobban csuklik..:)))

minimalista 2011.02.22. 14:33:19

@cserepj: "A Fidesz tehát a konkrét ügyben a Munka törvénykönyve rendelkezéseinek be nem tartására uszít. Nice. "
Törvényben megtehetné, de anélkül ez így igaz!
Az alkotmány, ne adj isten törvényellenességtől ugyanakkor eddig sem jöttek zavarba és ezután sem fognak...

Seduxen (már NEM dr.) 2011.02.22. 14:33:26

@csizsikpizsik: "15 perc alatt ki tudja deríteni egy széklábnál okosabb munkáltató" - ez esetben mi abszolút biztonságban lennénk :)))))))

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.02.22. 14:37:28

"Ezek közül körülbelül 1 millió embernek nincs gyermeke ÉS bruttó 300 ezer forintnál kevesebbet keres. 1 millió ...."

És mi lenne ha gyermeket vállalnának, mondjuk 3at? Merthogy qrva nagy demográfiai válságban vagyunk, és senki nem mondja nekem, hogy 300ezer bruttóból nem lehet eltartani 3 gyermeket!

Egyébként tényleg vastagbőr és röhejes a fidesz magyarázkodása. Egyszerűen meg kéne mondani, hogy 20 éven belül összeomlik Magyarország, ha nincsenek gyerekek, úgyhogy tessék belehúzni. Aki nem teszi, az meg fizessen mint a katonatiszt.

Az pedig önmagában röhej, hogy azt állították, hogy az új rendszerrel senki nem fog szívni. Ilyen nincs, minden átalakításnak vannak vesztesei, egy rosszul működő országban mivel sokan rendezkedtek be fenntarthatatlan életvitelre pedig természetszerűen egy jó reform miatt sokan szívnak...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.02.22. 14:39:19

Ez a zsarolás pedig már nem is röhejes, hanem ijesztő.
Mind az ostobaság, mind az aljasság ami belőle árad.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.02.22. 14:40:35

@csizsikpizsik: :)))))

nem, de az ügyvezetőnk kb lázári, vagy rogáni értelmi szinten mozog :)))))

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.02.22. 14:44:20

@DArchAngel: Nem írhattál volna. Királyságban ilyen sosem történhetett volna meg. Sem Horn Gyula, sem Medgyessy, sem Gyurcsány sem az Orbáni ámokfutás.
Nem véletlen hogy jóval normálisabb miniszterelnökeink voltak Ferenc Jóska és Horthy alatt.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.02.22. 14:45:23

@Seduxen: Akkor van mögötte valaki, jó könyvelő/adótanácsadó/határozott anyós és az ki tudja deríteni a kellő infót hidd el.

Marcellusca 2011.02.22. 14:49:37

Ja, aszongya reggel ez a kis .... pöcs, hogy majd állami megrendelések, pályázatok esetén megvizsgálják, hogy az adott cég élt-e az "ajánlással" vagy sem. Ha nem, akkor kizárják, nem nyerhet el állami pályázatot, támogatást.

Őőőőő, izé ... kivéve: ...

Ja, ezt, lehet a bullshitmonitoring bizottsághoz (azaz zeroékhoz) kellett volna megírni. :DDDD

hoplita 2011.02.22. 14:52:25

@TaTa86.:
Na valami ilyesmire jutottam én...
Az ostobasággal vegyes aljasság ijesztő kombináció.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.02.22. 14:54:44

@Marcellusca (I'm happy): A versenyszféra cégeinek kilenctizede vagy vastagon sz.rik az állami megrendelésekre vagy elérhetetlen a számára. Legfeljebb megnyugodhatunk hogy a fideszhaverok cégeinél dolgozó fideszhaverok spanjai kapnak emelt bruttót hogy ne járjanak rosszul.

Zigi 2011.02.22. 14:54:48

Eszkep ma szabadságon van?:)

Sunder 2011.02.22. 14:55:03

Én ugyan nem vagyok eszkep tehát nem engem vártatok, de nekem mégiscsak "pozitívan szúrja a szemem", hogy az alsó szegmensben a zöld csík fél körömheggyel van a piros fölött, a felső szegmensben meg a piros három alkarnyival -volt- magasabban.
Ez egyébként (a piros, fy10) valószínűleg teljesen fair és jól működő megoldás volt. *tapstaps*.

Nem mondom, valóban meg kellett volna oldani, hogy az alacsonykeresetűeknek ne csökkenjen a bére, de ezt a "kurvamilliomosok" hozzáállást időszerű lenne kigyomlálni - legalább az értelmesebbjének.

sobrijoska10 2011.02.22. 14:56:25

Követelem, hogy az alkotmányban rögzítsék, a leendő országgyűlési képviselő, mielőtt elfoglalja a helyét a Parlamentben, BAZ megyében köteles legyen eltöltenie 3 hónapot minimálbéren.

Tokány 2011.02.22. 14:56:31

@zero: Hogyne lehetne megcsinálni! Hoznak egy törvényt, hogy vagy X% munkabéremelést hajt végre, vagy kap egy csinos summát különadóként, befizetendő.

Egyébként ezeknek a fideszes srácoknak meglehetősen egyéni elképzelésük van arról, hogyan lehet cégeket munkahelyteremtésre/befektetésre ösztönözni. Bár mondjuk a brancs egy része sosem végzett nem politikusi munkát, a másik része meg a gulyáskomcsi érában szocializálódott. Szóval nem tudom mit is várunk tőlük.

Kicsi Kacsa 2011.02.22. 14:57:19

Csak azon csodálkozom, hogy csodálkoztok Matolcsyn.
Már tavasszal szóltam, hogy nem lesz jó, ha MGY lesz a pénzügyőr.
Apja komcsi, ő persze nem, de ez ugye nem jelent semmit.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.02.22. 14:59:21

@hoplita: Hitted-e volna, hogy a fidesz komcsibb lesz a komcsiknál?
Ez a kötelező béremelés + feljelentgetés, ez már ténylegesen a kuláküldözésre hasonlít.

Bezzeg Gyurcsány alatt csak szar volt a gazdaság, és ha a főnök meglátott a Kossuth téren kirúgott. :S

Tokány 2011.02.22. 15:00:54

@TaTa86.: Egyszerűen meg kéne mondani, hogy 20 éven belül összeomlik Magyarország, ha nincsenek gyerekek, úgyhogy tessék belehúzni. Aki nem teszi, az meg fizessen mint a katonatiszt.

Remek ötlet. Ekkor még aki viszonylag értelmes ember és valamilyen magas szintű tudással rendelkezik, egyből külföld felé veszi az irányt. Nekem két gyerekkori barátom távozott egyébként az elmúlt másfél évben. A poén az, hogy az egyik a csehekhez, a másik meg Lengyelországba. Érted, nem az ígéret földjére, nyugatra, hanem a volt keleti blokk országaiba. Azért, mert már ott is jobb.

fogash 2011.02.22. 15:03:21

@csabapayne: "A multicégekre jobban rá lehetne szállni e tekintetben. Mert a bevételeik nagyon magasak, profit van rendesen."

Ugyan már!
1.) a legnagyobb árbevétel SEMMIT nem jelent... Nézd meg a listát (hvg.hu/gazdasag/20100120_top_500_legnagyobb_arbevetel_lista_hvg):
MOL, Audi, E-On, Panrusgaz, MVM, E-On, M-Telekom, GE, Samsung
3 termelő és 6 kereskedőcég az első kilencben.
A nagy árbevétel első körben csak annyit jelent, hogy vagy valamit drágán ad el, vagy valamiből sokat ad el. Esetleg sokat ÉS drágán.

2.) ha az alapanyagot drágán veszi, akkor kevesebb haszna marad rajta. Ha drága technológiát használ, kevesebb haszna marad rajta.

3.) ha beruházásokat indított, technológiát fejleszt, akkor elkölti a profitját. Jobb esetben munkahelyeket teremt (a technológiai fejlesztés általában éppen munkahelyeket szüntet meg!),

4.) ha osztalékot fizet a részvényeseknek, vagy visszaadja az anyavállalati kölcsönt, akkor is az adott üzleti év profitját viszi ki az országból. Szerintetek az Audi nem akarja viszontlátni azt az egymilliárd eurót, amit most beletol az új autógyár építésébe? He?

5.) a multikat megfingatja minden hatóság, ezért kínosan ügyelnek arra, hogy a foglalkoztatásra vonatkozó jogszabályokat betartsák (viszont minden törvény adta lehetőséget maximálisan ki is használnak!).

Innentől kezdve viszont el lehet gondolkozni, hogy a tescoban jobb polctöltőnek lenni 3 műszakban és hétvégén is dolgozva (de heti 40 órában), kapni táppénzt ha lebetegszel, fizut kapni a szabadságod idejére is, gyűjteni a nyugdíjjárulékot (eddig legalábbis), vagy a sarki garázsboltosnál gürizni zsebbe kapott lóvéért, nem kapni fizut ha beteg/szabin vagy, stb...

Akár tetszik, akár nem: bár a "multit" divatos dolog a főgonoszként beállítani, ők "csak" kihasználják a nagyjaink által szült törvények lehetőségeit. Ennyi.

Mellesleg ha a 80as években születettek (30as korosztály) fele nem az anyjánál lakna, hanem megpróbálna a lábára állni, akkor nem itt tartana az ország. Én a fősuli mellett éjjel a nyomdába jártam melózni, hogy tudjak ruházkodni, bulizni, enni. Anyámnál alhattam, ehettem ha otthon voltam, de igyekeztem minimumra húzni magam. Amint lediplomáztam (gépészként ami használható valamire, ellentétben a " nemzetközi multimédia-marketingelmélet" vagy "könyvtár-népművelő-lepkefogó" diplomákkal!) elhelyezkedtem, albérletbe vonultam. Nősültem, gyerekeim lettek, egyre magasabb pozíciókat kerestem és nyertem el, végig a versenyszférában, végig "multi"-cégeknél.
És most a földhöz verem a seggem, hogy végre az adórendszer egyszer nekem kedvez, mert güriztem. Persze, az is fárasztó, hogy 8 órát a gép mellett állj, de utána leszarod. (Sokszor közben is, ahogy tapasztalom). Én meg éjjel/hétvégén is azon agyalok, hogy oldom meg a következő kiszállítást, hogy veszlek rá téged, hogy holnap is begyere és rendesen dolgozz ennyi pénzért...

A Földön nincs igazság, ez régóta tudott. De az egykulcsos adónál kevés igazságosabb van. Régen volt a "tized", ami ugye 10% egykulcsos volt. Most 16%nál tartunk, és ez jó. A baj az, hogy a te bruttó 100 forintod még mindig 130ba kerül a cégednek, te meg 70et kapsz meg belőle. De tavaly én a 130-ból csak 44et kaptam meg... Egyharmadát, bazmeg, érted?

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.02.22. 15:04:03

@Zigi: Lehet hogy telefonálni próbál csak túl sokan hívják a bruttót megemelő számot :)

fogash 2011.02.22. 15:04:05

@Tokány: a norvégjaink már belehúztak!

kavinton 2011.02.22. 15:05:40

@zero: Teljesen jó ötlet volt felhívni a számot. Viszont egy probléma van ezzel a rendszerrel. Felnyomni céget nem lehet. Nem kérik a nevét, vagy adószámát, vagy cégjegyzékszámát. Ez egy parasztvakítás. Azt már előbb látták, hogy a jövedelmek nem nőttek jelentősen. Én arra lennék kíváncsi, hogy mondjuk a 2010-es fizetések esetében mekkora volt a minimálbéresek aránya, és mennyi 2011 január 1-től. És ezt magyarázza meg a drága "azért vannak bejelentve minimálra mert adót akarnak csalni" matolcsy, hogy miért nőtt a számuk?
Kíváncsian várnám a reakciójukat.

Tokány 2011.02.22. 15:05:48

@fogash: Ebből is látszik, hogy ők az igazi patrióták, nem pedig az adófizető állampolgár. :)

Gontar 2011.02.22. 15:07:28

@TaTa86.: 2 gyermekem van. Teljes mértékben a magaménak vallom őket, és ők is engem az apjuknak. A bökkenő csak az, hogy genetikailag és családnevükben nem az enyémek - így aztán a gyermekek után járó kedvezményekből egészen pontosan egy hatalmasnagy nullát tudok igénybe venni. Zsír...

300 000 bruttóból nem lehet eltartani 3 gyermeket. Kettőt is igencsak nehezen. Valószínűleg nincsen tapasztalatod ezzel, ezért is írsz ekkora ökörségeket... Vagyis igen, el lehet - mint a kisebbségek... de én az sem vagyok, így nekünk nincsen suilban ingyen tankönyv, ingyen étkezés... meg semmi egyéb kedvezmény, támogatás sem. Asszem előb kötném fel magam, mintsem hogy a gyermekeimet úgy "tartasam el", ahogyan bizonyos kisebbség teszi (úgy gondolom ezt nem kell részleteznem).

A 300 000 bruttó / szülő egészen pontosan az alapdolgokra (rezsi, kaja, suli, minimál költségvetésű net + TV + telefon) elég havi szinten, 2 gyerekkel - és ezekre is csak éppenhogy. Ahogyan most haladnak a dolgok nemsokára erre sem lesz elég...

Fenntarthatatlan életvitel... ma kicsiny országunkban a leginkább fenntarthatatlan az, ha tiszteséges munkából akarsz normálisan élni, gyermekeket tiszteségesen felnevelni. Ez az igazi baj - és a zsidesz is csak ront a helyezeten...

Tokány 2011.02.22. 15:09:27

@TaTa86.: Úgy, hogy simán beleszólnál az emberek olyan privát dolgaiba, mint a családtervezés. Hány gyereket akarnak, mikor, hogyan, stb. Vagy pedig plusz adókat rónál a már amúgy is (anyagilag) kivéreztetett emberekre. Ez sokaknak az utolsó lökés lenne, például nekem is.

hoplita 2011.02.22. 15:10:30

@TaTa86.:
Komolyan mondom, tudnak meglepetést okozni.
Pedig nagyképűen, mindentudón gondoltam, hogy nekem nem.
Tévedtem.....

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.02.22. 15:15:44

@kavinton: Elkérik az adataidat?
Ha igen tudják hol dolgozol, mennyire vagy bejelentve, az elmúlt hónapban/évben hány napot dolgoztál, milyen jövedelmet folyósítottak, kaptál-e cafeteriát, stb.

Ideggyógyközpont 2011.02.22. 15:15:52

Üdv Mindenkinek!

Akár kicsit off is lehetne, de talán mégsem az.

Egy számpélda:

Vegyünk alapul egy átlagos magyar építőipari kisvállalkozást, azért ezt mert az ilyenek tudják felszívni nagy tömegben a képzetlen munkaerőt, és a gazdasági válság is megviselte őket rendesen.

A példabeli vállalkozásunk a jelenlegi piaci helyzetnek megfelelően működik, ergo ha anyagot vesz, épít be akkor arra max. 10%-ot rak rá, de ez mérettől függetlenül elmegy az egyéb a működéshez szükséges eszközökre. Munkadíjként általában megpróbál a kifizetendő bérekhez igazodni, és mondjuk foglalkoztasson 10 embert.
Haszon nincs, a vállalkozó egyike a 10 munkavállalónak, számára az egyéb "kiegészítő jövedelem" mint a céges autó, mobiltelefon a családnak stb. jelentik a plusz bevételt.

A magyar realitásban: 10 ember egyénenként havi btto. 140.000 Ft-re bejelentve, a vállalkozásnak kerül 179. 900 Ft.-ba ez éves szinten az összmunkavállalókat tekintve 21.588.000 Ft. És akkor van 10 baromi elégedetlen munkavállaló aki havi nett. 99.152 (adójóváírással) jövedelemből próbál megélni. Foglalkoztatásuk majdnem a fizetésük duplájába kerül a vállalkozás számára.

10 munkavállaló esetén, amennyiben nincs gyermekük a kötelező emelés (nem járnak rosszabbul, de jobban sem) 385.560 Ft.-ba kerül a vállalkozás számára.
Amennyiben 5-nek nincs gyermeke ez 192.780 Ft.

A fenti összeg nem sok, de ha a semmiből kell kihozni, már kellemes bonyodalmakat tud okozni.

A probléma gyökere inkább ott leledzik, hogy a foglalkoztatás terhei mint a fenti példából látjuk, nemhogy csökkennének, de inkább nőnek, így viszont lehetetlen új munkahelyeket létrehozni.
Sokkal célszerűbb lett volna az adórendszerben, egy olyan átalakítás, ahol a munkáltatók terhei csökkennek, és ezt vagy a foglalkoztatottak bérében érvényesítik, vagy újabb munkavállalók alkalmazására költik. Azt hiszem ezzel mindannyian jobban jártunk volna.

Vidéki 2011.02.22. 15:17:42

Vastagbőr megint "szarva közt keresi a tőgyit."

Nem szabadna elfelejteni, hogy az Érdekegyeztető Tanácsban régebben született egy megállapodás, amelyet a munkáltatók képviselői is aláírtak. Vastagbőr mindezt csak "ajánlásnak" tekinti ami az égvilágon senkit semmire nem kötelez.

Tulajdonképpen kár volt a szép fehér papírt fekete betűkkel bepiszkítani.

Ha itt "arcvesztés" történt, akkor az csak a munkáltatói oldal pofátlansága lehet, noha a szerző a szemetet a kormány portája elé próbálja seperni (lejáratás szándékával).

A magyarországi "szabadpiacon", a "szabad versenyben", a "versenyszférában",a verseny nem olyan tisztességes szabályok szerint folyik, mint az olimpián.

Ez inkább olyan versenyre hasonlít ahol például a futók a százméteres síkfutásnál elkerülik a rajtvonalat és előre tolongva megpróbálnak mindenkit megelőző pozícióból indulni.

A versenybíróság pedig úgy tesz, mintha semmit sem látna, nem avatkozik be a verseny tisztasága érdekében.

Elterjedt a zsebbe fizetés, a „kettős könyvelés”.

Egyik az adóhivatalnak, amit a munkavállaló nem láthat, alacsony bruttó fizetést feltüntetve.

Mellette a másik, amelyik nem kerül az adóhivatal tudomására.

„Ami itt megy az országba kkv szinten az minimum üldözendő, de nem támogatandó az biztos. Persze mondhatják, hogy biztos jól megfizeti az alkalmazottakat feketében. Hát nem, ez is tény... Mégis van dolgozója? Van, mert ez egy ilyen ország. Sokáig maradnak az alkalmazottak? Nem, de lesz másik balek majd.”

„Lehet itt osztani az észt, hogy így béremelés úgy béremelés, de szerintem az is bőven elég lenne a végre mindenkire vonatkoznának azok a fránya törvények."

- Ha legalább a valóságos nettó fizetésüket megközelítő összegre lennének bejelentve az alkalmazottak.
-Ha időben és nem akár hónapos késéssekkel fizetnék ki őket.
-Ha járna a normális táppénz ha betegek lesznek.

Modernebb országokban is van adócsalás, de azért ami itt folyik arra már a vad kelet is gyenge kifejezés. Németországban egy nem is kimagasló adóoptimalizálgatásért simán 12 év börtönt kapsz, itt meg még dicséretet is.”

Érdekes, hogy a szakszervezetek jól táplált vezetőinek, a baloldalinak mondott MSZP-nek az ingerküszöbét elkerüli a Munka Törvénykönyvének ilyen durva és tartós megsértése.

causa sui 2011.02.22. 15:18:12

@Énbagoly: én kaptam, én kaptam! Nem egész kettő azaz kettő százalékot (2%) kaptam! Tessék mondani, most már feljelenthetek?
Köcsögök!

@Sunder: amíg megélhetési problémáink vannak több műszakos, sokszor napi 12 órás szakmunka mellett, addig marad a "kurvamilliomosok" hozzáállás!

@TaTa86.: több helyen enyhén el vagy csúszva:
1. mi pl. szeretnénk gyereket. Nem tehetünk róla, hogy nem jön össze. Attól még mi is szarabbul járunk, basszák meg!
2. nem 300ezer bruttóból, hanem 300ezernél KEVESEBB bruttóból élőkről van szó. A húgom pl 60ezer ft-ot keres két műszakban, pont kevesebbet, mint tavaly. Akkor most ő is feljelenthet? És mit ér vele???
3. a "sokan rendezkedtek be fenntarthatatlan életvitelre" ismerőseim körében kb így működik: 2008 előtt felvettek frank alapú hitelt, akkor kb. havi 40e volt a törlesztés, amit röhögve kifizettek. 2009-ben a férj elvesztette az építőiparban addig jól fizető munkáját, a törlesztés felment havi 100e ft-ra, munkahely azóta sincs a környéken. Azóta éheznek. És akárhogy forgatom a dolgot, nem ők tehetnek róla.
4. persze, vesztesek mindig vannak, de miért mindig azok legyenek, akik dolgoznak szakadásig, és rendesen fizetnek adót??? Maga az állam kényszeríti az embereket arra, hogy csaljanak, hazudjanak, és nem azért, hogy milliomosok legyenek, hanem hogy egyáltalán legyen mit enniük a következő hónapban is. Hogy nevezünk egy ilyen államot?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.02.22. 15:19:23

@Gontar: "A bökkenő csak az, hogy genetikailag és családnevükben nem az enyémek - így aztán a gyermekek után járó kedvezményekből egészen pontosan egy hatalmasnagy nullát tudok igénybe venni. Zsír... "
Ennyire nem ismerem a törvényt. Ezt nyilván javítani kell. Nonszensz, hogy te neveled a gyerekeket és nem te kapod a kedvezményt.

Egyébként ha ezt a nonszenszet feloldanák te is jobban járnál.

"300 000 bruttóból nem lehet eltartani 3 gyermeket. Kettőt is igencsak nehezen. "
Anyukám tanári fizetésből tartott el kettőnket. Meg lehet csinálni.
Nagymamámék 5öt neveltek töredék pénzből.
Dédszüleim 9et.

De sírni persze mindig van ok.

"A 300 000 bruttó / szülő egészen pontosan az alapdolgokra (rezsi, kaja, suli, minimál költségvetésű net + TV + telefon) elég havi szinten, 2 gyerekkel - és ezekre is csak éppenhogy. "
Lol. Komolyan mondom lol! És én nem tudom miről beszélek?

@Tokány: Az előbb mintha azt írtad volna azért ménnek el a haverjaid, mert itt szar. Nos, itt azért szar, mert például összeomlik az ország a demográfiai teher alatt.

És nem szólok bele semmibe. Annyi gyereket vállalsz amennyit akarsz, de ha ez 0 vagy 1, akkor fizesd ki azt a kárt amit ezzel okozol, vagy ha úgy tetszik támogasd azokat, akik miatt az egyszem gyermekednek lesz hol dolgoznia, neked meg lesz nyugdíjad.

Egyébként várom a te javaslataidat a krízis megoldására! Ja, hogy neked is csak a sírás és a "utállak titeket, világgá megyek" durci megy?

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.02.22. 15:19:52

@Ideggyógyközpont: Igen, de ez feltételezi azt hogy a jogalkotó
1. ért ahhoz amit csinál
2. lemond arról, hogy populistán fel-alá futkosson hogy adót csökkentettünk a zembereknek de jó lesz

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.02.22. 15:31:18

@causa sui: 1) Őszintén sajnálom.
2) "A húgom pl 60ezer ft-ot keres két műszakban, pont kevesebbet, mint tavaly. Akkor most ő is feljelenthet? És mit ér vele???"
Nem ismerem a húgodat, és nem is akarok ítélkezni felette, de biztos, hogy mindent megtett azért, hogy ne 60ezret keressen?
3) "Azóta éheznek. És akárhogy forgatom a dolgot, nem ők tehetnek róla."
Azért a frankhitelről ők tehetnek. 2008ban már nagyon jól lehetett tudni, hogy jön a válság, sőt már 2007ben is.
Én tényleg sajnálom őket, de kitől kéne elvenni a pénzt, az ő hitelük miatt. Pl nekünk nincs frankhitelünk. Mert az eredeti törlesztőrészleteket sem tudtuk volna fizetni.
4) "Maga az állam kényszeríti az embereket arra, hogy csaljanak, hazudjanak, és nem azért, hogy milliomosok legyenek, hanem hogy egyáltalán legyen mit enniük a következő hónapban is. "
Abszolút egyetértek. Ezért hülyeség a progresszív adózás, ezért hülyeség az "igazságos" rendszer. Ugyanis ez csak azoknak teremti meg a lehetőséget, akik elég erősek, gátlástalanok ahhoz hogy trükközzenek.

Téged is megkérdezlek, mit javasolsz? Én is tudom hogy szar a helyzet.

Quintus Pontius Pilatus 2011.02.22. 15:38:45

Esküszöm, elkezdett hiányozni Veres, Kóka, Drazsé és Bajnai. Pedig amíg hivatalban voltak, szívesen kirúgtam volna alóluk a sámlit, ha értitek hogy mondom...

Gontar 2011.02.22. 15:39:14

@TaTa86.: Dédim 12 gyereket. Meg lehetETT. Az egy teljesen más rendszer volt - elég csak a gyerekek iskoláztatását nézni... Akkor az állami iskola valóban ingyenes volt. Jelenleg mindkét gyerekem állami iskolába jár - ez mégis havi pártízezer jó magyar forint (csak az iskolai étkeztetésük közel 20ezer). No, nem sírom vissza azokat az időket mindenestül, félre ne érts. :-)

Egészen pontosan mi lol?

A nonszensz feloldást erősen várom... kíváncsi vagyok megteszik-e vagy sem. Eddig egyszer felvetették, hogy feloldják - az ellenérv az volt, hogy a feloldásával mindenféle visszaélésekre adnak lehetőséget, ezért most mégsenem, szívjon csak aki nem a saját gyermekét neveli...

hoplita 2011.02.22. 15:39:26

@Gontar:
"............A 300 000 bruttó / szülő egészen pontosan az alapdolgokra (rezsi, kaja, suli, minimál költségvetésű net + TV + telefon) elég havi szinten, 2 gyerekkel - és ezekre is csak éppenhogy. Ahogyan most haladnak a dolgok nemsokára erre sem lesz elég......."

Én hármat nevelek, a sajátjaimat.....
300 bruttó per szülőről itt álmodni sem tudok.
Ha van meló, akkor lehet nettó 300 is, kényelmesen....ha nincs akkor bruttó nulla.
És még nem haltunk éhen, itt kopogok, mert van net, telefon, a gyerek nem jár mezítláb iskolába...etc.
Ja...a a feleségem anyaságin van, mert meló az semmi...az meg tudod mennyi?
Asszem 26 ezer...
És mégsem azért sír a szám, mint neked.

2011.02.22. 15:40:43

amúgy nyugat-európában van ilyen kötelező bérindexálás, Merkelék épp most szeretnék eltörölni.

Tokány 2011.02.22. 15:46:29

@TaTa86.: Kárt, amit okozok? Broáf, neked személyesen Boros mosta át az agyadat, vagy mi? Van egy kérdésem, válaszold meg légyszives. Tételezzük felhogy, szingliként élem le az életem, vagy párkapcsolatban valakivel, de nem születik gyerekünk (akár betegségből kifolyólag). Mondjuk jól kereső egyén vagyok, és állambácsi keres a béremen 6 millió forintot adó formájában, eközben fogyasztok. Veszek ezt azt, autónál regadó, meg amúgy minden egyébnél fizetem az ÁFA-t, a nettóm miatt jóval nagyobb részben járulok ugyancsak a közöshöz, akár ha félreteszem a pénzemet (hozamadó, kamatadó, stb), akkor is. ledolgozom az éveimet a nyugdíjkorhatárig, majd mondjuk három év után infarktust kapok és meghalok. Nagyobb betegségem életemben nem volt, csak megfázások, esetleg egy vakbélműtét, kisebb törés, ilyesmi.

Akkor mondjuk vegyünk egy családot (és mindenféle negatív felhang nélkül, de ha már forintosítani akarod az embereket; mert Te beszéltél károkozásról), apuci mondjuk rendőr, és korkedvezményesen megy nyugdíjba 20 év után. Anyuci meg a szalagnál minimálbérért gürcöl, hogy segítsen eltartani a családot. Vállalnak egy, vagy két gyereket, az egyik mondjuk balesetet szenved, és örök életére rokkant, munkaképtelen lesz. A másikat meg akármilyen kedves és aranyos srác, egyszerűen nem egy lángelme, próbálkozik az egyetemmel 1-2 évig, de kibukik. Ezután szerencsétlen kölyök rákos lesz fiatalon, küzd 1-2 évig, sikeresen túléli. Viszont munkaerőpiacra csak szakmunkásként tud belépni, ő is minimálbér környékén fog ingázni, főleg ha az ország keleti területén lakik.

Csak hogy a napi náczulás is meglegyen, vegyünk egy norvég családot. Van három gyerek, többségében azt látják, hogy apuci és anyuci pumpolja az államot, becsületes munkájuk sose volt. Kettő közülük sittre megy lopásért, akár többször is, esélye se lesz beilleszkedni a társadalomba. A harmadik tegyük fel normális közösségben szocializálódott, de cigány származása miatt nem veszik fel sehova. Jó eséllyel nem fog dolgozni semmit sem.

Na akkor most elegánsan lépjél túl a begyöpösödöttségeden, és gondolkozz el. Odamész a második, vagy harmadik bekezdésben szereplő emberekhez követelni a károkozásuk (egyszerűen többet vesznek ki a közösből, mint amennyit betesznek) megtérítését? Vagy szerinted ha rendben van a gyerekszám egy családban, az az egyetlen mérőszáma annak, hogy mennyire hasznosak a társadalomnak?

hoplita 2011.02.22. 15:47:28

@Ideggyógyközpont:
És az egész építőipari kisvállalkozós levezetésedhez tedd hozzá, hogy mindez csak úgy működik még ilyen szinten is, ha van folyamatosan munkád és nem futsz bele egy nagyobb nemfizetésbe.
Mert akkor annyi vót, kanyar, kampó.....neked is, meg a melósaidnak is.
Ilyesfélével foglalkozok én is.......tudnék mesélni..:(

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.02.22. 15:48:06

@Gontar: "Egészen pontosan mi lol?"
Én nem tudom, pontosan mi hogy éltünk meg abból a pénzből. De tény: 2nket anyukám egyedül nevelt egy tanári fizetésből(, illetve volt hogy 2műszakban dolgozott.)

De pl ajánlom neked sasika61mondja.blog.hu/ bloggert, ő a feleségével 4 gyermeket nevel annyi pénzből amennyi szerinted csak a felére elég.
szenzor.freeblog.hu/ <- ő szintén.

Na mondjuk 10 év múlva meglátjuk mire megyek én. :D
Egyébként tényleg nem akarok itt senkit sem megítélni, meg túl cinikusra is sikerültek a kommentjeim, de őszintén szólva, én nem látok más megoldást.

Lehet azt mondani, hogy ennyi pénzből nem lehet gyermeket nevelni, de ez innentől kiszúrás azokkal, akik mégis annyi pénzből nevelik őket. Lehet azt mondani, hogy ne sarcolják a szegényeket, de ebből az következik, hogy a gazdagságot, a tehetséget, szorgalmat, kretativitást kéne büntetni, ráadásul van egy olyan pont, amikor az egész visszafelé sül el...

Szóval nyitott vagyok az alternatív megoldásokra, nem hiszem azt hogy a zsebemben van a bölcsek köve.

"csak az iskolai étkeztetésük közel 20ezer"
Brutál.

kavinton 2011.02.22. 15:56:15

@csizsikpizsik: semmit. Csak azt kérdezik melyik megye, és önkormányzati vagy verseny... Ez egy anonim kérdőív, de nézd meg az online változatát és derülj jót. Ezekből a kérdésekből csak azt lehet majd megmondani, hogy mely szektorokban van ez a kevesebb fizetés, és melyik megyében. Ezt majd lehet lobogtatni, hogy megkérdeztük, ez jött ki és ez lésúlytő. "Ezek a fránya cégek. Pedig mi mondtuk, hogy nem járhat senki rosszabbul, de csak nem csinálják azt amit mi akarunk. Ez nagyon nem nyenyis...."

Tokány 2011.02.22. 16:00:01

@TaTa86.: Szerintem ez a gyerekkérdés nagyon egyszerű dolog. Kiszámítható körülmények, és nem is feltétlenül gazdagság, de valami állandó fejlődés jellemezze az országot, ahol az ember gyereket szeretne vállalni. Minél inkább ez lesz a helyzet, annál többen akarnak majd gyereket (szerintem). Az már az ország és a politikusok tragédiája, hogy se Fletó (és a jelek szerint) Viktor se képes ezt biztosíteni.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.02.22. 16:01:45

@kavinton: öööö, akkor mégis mi a francra jó? Ha nem tudnak odamenni kommandózni a céghez a kápók akkor tényleg minek? (bár ha szeretném az összeesküvés elméleteket azt mondanám hogy a telefonszám vagy netkapcsolat alapján ki tudják deríteni ki vagyok és hol dolgozom, de ezek azért nem Jason Bourne zsenijével vannak megáldva)

DArchAngel 2011.02.22. 16:05:09

@TaTa86.: Azért volt itt jó pár király, akire nagyon nem szívesen emlékszünk...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.02.22. 16:05:35

@Tokány: "Broáf, neked személyesen Boros mosta át az agyadat, vagy mi?" Nem.

Mielőtt megválaszolnám a kérdésedet, én is felteszek egyet: Mondjál nekem sikeres, legalább középtávon fenntartható gazdaságpolitikai modellt, amit Csonka-Magyarország meg tud valósítani!

Én az utóbbi 90 évben ilyenből egyet találtam: Bethlen István rendszerét. (Amiről egyébként mind Bokros, mind Gyurcsány elismerően nyilatkozott. De hát vannak olyan kérdések amiben Hitlerrel vagy Sztálinnal értek egyet...)

Szóval: Nagy jövedelmű gyermektelen "család": Legyen. Megfizetik az adóval a társadalom fenntarthatóságát. (Hiszen ők finanszírozzák a gyermekek után járó adókedvezményt. )
Korrekt.

"az egyik mondjuk balesetet szenved, és örök életére rokkant, munkaképtelen lesz."
Az ilyen példákat nem szeretem. Nem egy 0.01%os kisebbségre szabjuk a rendszert, hanem a többségre. Utána hozzá lehet patchelni az ilyen kivételeket.

"A másikat meg akármilyen kedves és aranyos srác, egyszerűen nem egy lángelme, próbálkozik az egyetemmel 1-2 évig, de kibukik."
Ha valaki nem lángelme, akkor miért megy egyetemre? Olyan ez mint az bridge játék, a lapjaid alapján be kell lőnöd mire vagy képes. 130as iqval lehet, hogy nem egy szakmunkásképző a megfelelő választás, egy jó gyakorlati érzékű, de nem különösebben intelligens gyerek pedig tanuljon csak szakmát.

"Ezután szerencsétlen kölyök rákos lesz fiatalon, küzd 1-2 évig, sikeresen túléli. "
Azért érzed, hogy ez a példa nem egy Átlag István életét tükrözi.

Tehát erre azt tudom mondani: nincs tökéletes rendszer: én viszont örülnék, ha egy olyan rendszerben élhetnék, ahol csak a társadalom mondjuk kevesebb mint 5%-a szív durvábban. (A te példádban: kevesebb mint 0.001%a)

"Vagy szerinted ha rendben van a gyerekszám egy családban, az az egyetlen mérőszáma annak, hogy mennyire hasznosak a társadalomnak? "
Ne haragudj, de egyszerűen nem vagy korrekt. Egyrészt kifordított példákkal jössz, másrészt érzelmi alapon érvelsz, harmadszor semmilyen alternatívát nem adsz, így persze én vagyok a gonosz, aki leírja, hogy lesznek akik szívnak. És negyedszer, vagy a szövegértéseddel van gond, vagy szalmabábu-érvelést használsz.

Ha a gyermekek után adókedvezmény jár az azt jelenti, hogy egy magyarországi családtól az állam pofátlan módon két dolgot vár el: vállaljon gyereket, és dolgozzon&adózzon.
(A két vállalást tetszőleges kombóban meg lehet valósítani. A prioritás a munkán van, hiszen anélkül semmilyen "hasznod" nincs a gyerekekből". )

A gyermekek forintosításáról: mivel gazdaságpolitikáról vitatkozunk nem tudom, mi mást tehetnék?

Gontar 2011.02.22. 16:06:09

@hoplita: Nem sír a szám. :-) Amit írtam azt azért írtam amiért. :-D Aki tudja értelmezni annak ok, aki nem azt meg le sem xarom - má' bocs.

@TaTa86.:
Np. Úgy gondolom, hogy önmagában az egykulcsos adórendszerrel semmi gond nincsen. Én inkább kicsiny országunk egész gazdasági berendezkedésében, illetve a mesterségesen alacsonyan tartott fizetésekben (munkának nincs túl nag yértéke nálunk...) látom a problémát. Arra még nem jöttem rá, hogy a nyugati cégek hogy a pékbe csinálják, hogy ugyanazt a terméket közel ugyanennyiért (+- pár százalék) árulják, mint az itteniek - és mégis tudnak fizetni az alkalmazottaiknak az ittenihez képest 3-5szörös bért... Elképzelésem van néhány, de egyrészt túlsáosan összeesküvés szerűek, másrészt még nem eléggé kiforrottak - így most nem írnám le őket.

Az biztos, hogy a Magyar gazdaság kurvára el van ferdülve - és nem csak egy helyen (pár példa: állam túl sokat nyúl le + nálunk majdnem minden cégtulaj 1 év alatt akar meggazdagodni + könyvelési morál a béka segge alatt kilóméterekkel, hog yminnél kevesebbet kelljen perkálni államnak/alkalmazottaknak, stb...)...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.02.22. 16:07:28

@DArchAngel: Miniszterelnök és párttitkár is.
A különbség, hogy a köztársaságban nem volt egy olyan kormány aki huzamosabb ideig jól vagy a lehetőségekhez képest jól működtette volna az országot.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.02.22. 16:14:27

@Gontar: Nem a könyvelési morál van a béka segge alatt, a könyvelő azt teszi amire utasítva van. A könyvelő elmond, újra elmond, sírva könyörög, elvégzi a munkát és jónapot ,aki aláírta azé a felelősség.
Az adózási morál van a béka segge alatt.
Érthető okokból.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.02.22. 16:16:00

@Tokány: "Kiszámítható körülmények, és nem is feltétlenül gazdagság, de valami állandó fejlődés jellemezze az országot, ahol az ember gyereket szeretne vállalni. "
Ezt hívjuk ideális esetnek. Egyébként ez mind jellemzi a Nyugat-Európai országokat, mégis mindenhol, kivéve Franciaországban(, ahol kb ugyanígy kezelték a kérdést mint most a fidesz), az elöregedés, a fenntarthatatlanság probléma.
Szóval a gyakorlatban, noha mindenképpen logikusnak hangzik amit mondasz, nem így működik a dolog.

@Gontar: "Úgy gondolom, hogy önmagában az egykulcsos adórendszerrel semmi gond nincsen."
Nos, csak megtaláltuk, miben értünk egyet. :o)

A többiben viszont pont ellentétes véleményen vagyunk.
Az összesesküvésekkel egyébként nincs semmi gondom. (Ha megnézed, a lobbi pont ugyanazt jelenti, azzal a különbséggel, hogy arról tudják hogy létezik.) A problémát viszont inkább arról az oldaláról szeretném megfogni, hogy mit tudunk tenni ellene?

Sajnos, én továbbra is Bethlen Istvánt látom egyedül követhető példának.

tudi 2011.02.22. 16:18:44

Ezek hülyék, bár mondjuk én nem panaszkodom én kaptam 5% emelést, de a kommunikáció az megint el lett tolva.

Tokány 2011.02.22. 16:19:13

@TaTa86.: Jó, akkor végletekig leegyszerűsítem. Szerinted aki 0 vagy 1 gyereket vállal, az kárt okoz az államnak. Van a sokat kereső gyerektelen, és a keveset kereső gyerekes, aki adott esetben, ilyen-olyan körülmények között többe kerül a társadalomnak, mint amennyit betesz. És adott esetben a gyereke is ilyen lesz. Én csak azt az egyet vitattam, hogy attól még hogy valakinek nincsen gyereke, vagy esetleg csak egy, attól még nem okoz kárt.

És valóban érzelmi alapon érveltem, ugyanis az első pontban nagyjából én szerepelek (attól eltekintve, hogy majd gyereket szeretnék, de akkor és úgy, amikor a párommal úgy döntünk), messze az átlag felett keresek, de bejelentve, becsületesen adózva. Egyetemre nem jártam, magamtól jutottam el oda, ahova. Nagyobb egészségügyi problémáim nem voltak, tehát én tulajdonképpen maximálisan "nettó befizető" (amolyan EU-san szólva) vagyok állambácsinak.

Ennek fényében az első alkalommal mikor gyerektelenségi adóval akarnának engem megvágni, húznék az országból. Ez kb. ugyanaz lenne a szememben, mint anno a vizitdíj. Azzal sem az volt a gond, hogy fizetni kell, hanem az, hogy az n+1 sarcot vetették ki olyanokra, akikből megél az ország.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.22. 16:24:26

@TaTa86.:

"És mi lenne ha gyermeket vállalnának, mondjuk 3at"

Nos, a gyerektervezés (még!) az én és a párom szuverén joga!

Marcellusca 2011.02.22. 16:24:56

@kavinton: Pontosan.
Ez megint "csak" egy parasztvakítás.
Mint az alkotmányozási kérdőív.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.22. 16:31:44

@Vidéki:

"Ha legalább a valóságos nettó fizetésüket megközelítő összegre lennének bejelentve az alkalmazottak.
-Ha időben és nem akár hónapos késéssekkel fizetnék ki őket.
-Ha járna a normális táppénz ha betegek lesznek."

Rengeteg munkahelyi szabálytalanság, csalás van. De ennek jórészt a harmatgyenge szakszervezetek az okai, akiknek nagyrésze az MSZP-hez köthető. A kormányok meg mikor nézte a munkavállalók érdekeit, mikor a munkáltatók ugráltatják, pénzelik, lobbiznak?

De ez ellen nem ilyen Bérmonitoring faszsággal kellene küzdeni, kétharmaduk van a hétszentségit, csináljanak valamit ...

Mondjuk elég lenne a Munkahelyi Terror blogba beleolvasni ...
munkahelyiterror.blog.hu/

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.02.22. 16:32:42

@Tokány: "És valóban érzelmi alapon érveltem, ugyanis az első pontban nagyjából én szerepelek "
Én írtam is, hogy korrekt.

"Azzal sem az volt a gond, hogy fizetni kell, hanem az, hogy az n+1 sarcot vetették ki olyanokra, akikből megél az ország."
Most megél, de 50 év múlva nem fog. Az államnak pedig nem árt gondoskodnia a következő generációk jövőjéről is.
Gondolj bele. Ha mindenki azt csinálja mint te, akkor leszünk egy rohadt gazdag ország, nemzet, amely 50 éven belül megszűnik. Ha mindenki megkeres egy kis pénzt, és vállal három gyereket, akkor nem leszünk éppen gazdagok, de egy fejlődésre képes életerős ország leszünk 100 év múlva is.

Ha belegondolsz biztos vagyok benne, hogy tisztában vagy hogy mit akarok mondani, és miért mondom. Én nagyjából értem a helyzeted, azt is, hogy nem tűröd el, hogy más mondja meg neked, mikor és hány gyermeket vállalsz.

Abban biztos vagyok hogy azért nem fogsz gyereket vállalni, mert én azt mondom, vagy mert Orbán azt mondja, és hogy zsarolással, cinizmussal legfeljebb ártok az ügynek.

Szóval, jogos a kérdés, hogy van-e köztünk ezen kívül vitás kérdés? :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.22. 16:32:56

@Marcellusca (I'm happy):

Ez a Fidesznek a n+1 konzultációja, aláírásgyűjtése ...mindegyik parasztvakítás ... lófaszt sem ér, ha 1 millió ember aláírja, hogy legyen ingyen a sör ...attól még nem lesz ingyen.

Ironfist 2011.02.22. 16:40:02

@Vidéki:
Már megint egy "Hurrá Fidesz" nap! Igaz-e Vidéki koma? Aki itt mocsok, azok a szemét munkáltatók, igazad van! Hogy merészelik azt, hogy nem fizetnek minden munkavállalójuknak milliókat, az államnak meg hasonló összeget utánuk? Ezen felül amivel esetleg kereskednek, azt meg adják úgy, hogy a putriscigánynak se legyen luxus megvenni, ha meg ki akarna rúgni valakit, akkor meg vigyázat, mert Rogán ötletekkel fogja megdobálni!

Ezt te komolyan gondoltad? Ennyire te se lehetsz fasz.

""csak az iskolai étkeztetésük közel 20ezer"
Brutál."

És akkor az még nem is sok, két gyerekre.

A Fideszt meg most már végképp nem értem. Az egy dolog, hogy valaki megőrül, na de az, hogy az alatta lévők sem veszik észre, a diktatúrák legsötétebb bugyraiban szokott előferdülni. Nem hiszem el, hogy nem látják, mekkora károkat okoznak az ilyenekkel.

Amúgy is. Egymillió új munkahely. Két héten belül felszámolják a bűnözést. Csontvázakat pucolnak a szekrényből. Adót csökkentenek. Mindenki jól jár... Ezekből mi az, amit teljesítettek? Mi az, amit ELKEZDTEK teljesíteni?

applecht 2011.02.22. 16:41:04

@fogash:
Szívemből szóltál! Végre kicsit könnyítenek azokon az embereken, akik rendesen dolgoznak és adóznak! Ennek ellenére hányok a Fidesztől, és a módszereiktől.

2011.02.22. 16:46:44

@Vidéki: ha már az Mt megsértésénél tartunk: az egyenlő munkáért egyenlő bért alapelvét a gyermektelenek kompenzációja sztem durván sérti. és nem MSZP találmány...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.02.22. 16:46:48

"Ezt a versenyszférában a béremelkedés kiegyenlíti majd."

Szóljatok a melóhelyem tulajának :D

Amúgy ja, felnyomja az ember a munkahelyet, aztán másnap már nem kell bemennie.

A cél itt is nemes, a módszer béna, a kitalálója álomvilágban él.
Mondjuk ennek a kormánynak ez a legnagyobb hibája.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.02.22. 16:50:02

"Mi is szeretnénk segíteni, ezért a mai napon a Vastagbőr blog létrehozta a Hülyeségmonitoring Bizottságot. Mivel az elmúlt időben, ígéretük ellenére nagymértékben elharapódzott a politikusok hülyeségeiknek a száma és mennyisége, így szeretnénk kérni, hogy ha Ön hülye politikussal és/vagy politikus hülyeségével találkozik, kérjük jelezze a hulyesegmonitoring@indamail.hu emailcímre. Zöld számot nem tudunk adni, de azt megígérjük, hogy a Vastagbőr teljes stábja (vagyis mindketten) napi 24 órában fogja nézni az emailfiókot."

Zero, ez kurva nagy volt :D Beszartam, köszi :D

Hülye főnökökkel mit tudtok kezdeni? Nem politikus (szerencsére) :D

Ugyandehogy (törölt) 2011.02.22. 16:50:38

@cserepj: dehogynem érezted rosszul.
ez nem arra vonatkozik.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.02.22. 16:50:52

@fogash: 5. Hát, én multinál dolgozok, szarnak azok mindenbe, megoldják, hogy valahogy legális legyen a szopatás.

Squid 2011.02.22. 16:52:42

Az igazán klasszik az lett volna, hogyha a bizottság telefonszáma 06-90-KÉT-HAR-MAD! Egyrészt nem elhanyagolható marketingértékkel rendelkezik, másrészt pénzt hoz nekik miközben azt hiszed neked lesz jó. (ez ugye gerincmotívuma a forradalmi kormánynak).

Másrészt, ha mondjuk ide beszambáznának és előadnák egy amerikai tulajdonú vállalatnál, hogy "Rogán vagyog és fizetést kell emelnetek, különben..." akkor a cég azt csinálná mint a DT és szlovákiába vinné a cirkuszt, vagy esetleg megkérdezné, hogy hány embert rúgjon ki a fizetésemelés biztosítása érdekében. Esetleg kibaszatná fejjel előre az összes fülkemongolidiótát a biztonságiakkal, úgy hogy előtte elfelejtik kinyitni az üvegajtót előttük.

potyus 2011.02.22. 16:55:23

Agyament világ. Nem elég, hogy van egy Cezaromániás nagyfőnök, a sok kisfőnök a sok Csipak mentor, megpróbálja visszacsempészni a legrémisztőbb kommunista, Rákosista ÁVH-s módszereket. Megnézném szívesen, mondjuk kimennek egy középvállakozóhoz akit feljelentett egy alkalmazottja, miszerint nem duplázta meg a főnök a fizetését. Jön a bőrkabátos, bőrsapkás Rogán komisszár a csapatával. A tulajt falhoz állítják, miért nem hajtotta végre az OÉT ajánlását?
A fönök remegő hangon és térdekkel: de kérem igen tisztelt milliárdos komisszár elvtárs-úr, miből?
Nem érdekel, ezért most a rögtönítélő komisszár bíróság magát 5 perces főbelövésre ítéli. Punk tum.....

Marco Soprano 2011.02.22. 16:55:49

Ha hozzam, mint munkaltatohoz egyszer beallitana a berkommando munkatarsa, nem kellene kivagnom mint a macskat szarni, mert be sem tehetne a labat az irodamba. Ha megis megtenne, garantalt a 8 napon tul gyogyulo serulese. Masik: a tanarok, orvosok beret ki fogja kiigazitani majd? Az iskolaigazgatok a sajat penzukbol vagy a korhazigazgatok? Venezuela bmeg!!!

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2011.02.22. 16:57:07

@Babette_:

Azért valamit tisztázzunk. Ha a munkavállaló felnyomja a munkáltatóját, hogy nem kapott 5 éve bérnövekedést (megjegyzem én sose kaptam) és emiatt a munkáltató mondjuk elesik pályázatoktól, Széchenyi tervtől, mert felkerült egy listára, akkor a munkáltató helyében nem hogy kirúgnám a munkavállalót úgy, hogy a lába nem éri a földet, de még a lakásából/vagyonából is kiperelném szándékos károkozás miatt. Plusz feljelenteném az adatgyűjtőt minimum befolyással üzérkedés miatt, ha bebizonyítható, hogy az adatgyűjtés és a cég elleni lépések között volt kapcsolat.

Nagyon vékony jégre lépett a Fidesz ezzel a bérkommandóval. Rogán ezt nem gondolta át túlzottan, nagyon könnyen indulhat már maga az adatgyűjtés és a törvény elleni izgatás miatt ügyészségi vizsgálat ellene.

gyul 2011.02.22. 16:58:28

Legyen egykulcsos adórendszer, ha béreknek köze lesz a teljesítményhez, ha lesz akár egyetlen 100%-ig tiszta közbeszerzés. Annyi semmirekellőt látok nap mint nap költségvetési pénzből, hogy sírnom kell. Egy csomó magáncéget ismerek, amit csak a kapcsolatai tartanak életben, nem a tudása.
És a másik fájdalmam. Akkor most majd ezzel megoldódik, hogy lesznek jól képzett szakmunkások. Demján "a nyelvem a hatalom seggében" Sándor ezért nem ugat? Az öcsém asztalos.

Előbb ezeket kellene kezelni

csoko20 2011.02.22. 16:58:33

Ezeknek a geciknek úgy látszik az ilyen intézményesített feljelentősdi a heppjük.....

karikaV43 2011.02.22. 17:01:21

Nagyon egyszerű.Munkavállaló felmond vagy kirúg aztán ugyanazon feltételekkel felvesz.
Így mindjárt nem kell fizetést emelni viktor király utasítására.

Squid 2011.02.22. 17:02:34

Most így átgondolva ez az egész lehetne egy Monty Phyton jelenet is!!! Már látom is ahogy John Cleese felveszi a telefont kommandósruhában ugrásra készen és veszi fel a címeket a következő csapáshoz.

Comedy fuckin Gold! (lenne ha nem valóságban történne)

Dr Kangörény 2011.02.22. 17:03:28

@TaTa86.: A felmenőid x+1 gyermeket is eltarthattak y-1 Ft-ból, gratulálunk nekik!

De az igazi ősők barlangban laktak és embert is ettek, tehát mindenki fogja be a száját, ugye?

Ironfist 2011.02.22. 17:09:04

Egyébként meg senki ne sírjon, hogy nincs munkája! Menjen csak el rokkantnyugdíjasnak, és akkor egyből felveszik! Anyám mesélte ugyanis, hogy bent a szanatóriumban, ahol dolgozik (nem magán...) felvettek egy csomó rokkantnyugdíjast, olyan fontos munkahelyeket betölteni, mint a posta szétosztása - eddig mindenkinek sikerült elvennie a sajátját, vagy a lift kezelése - hozzáteszem, az hagyján, hogy mi a halálnak külön kezelő egy liftbe, mert ugye ki az, aki nem tudja kezelni, de aztán a következő mondatommal magamra is kell cáfolnom, mert a liftkezelő nő nem tudja kezelni.

Viktus 2011.02.22. 17:12:57

Az embereimnek annyit tudok mondani amit nekem mondott a koreai multis. "Örüljek, hogy van munkánk meg fizetnek is érte." ... miből lehetne itt emelgetni? a 2008-as árakon dolgozni a horror költségek mellett elég csak a gázolajat nézni.

Ppix 2011.02.22. 17:15:24

Itt kérem meg udvariasan a fideszproli fülkeforradalmárokat, hogy ne sírjanak nekem ha kisebb lett a bérük.
Húzzanak vissza szépen dolgozni!
Ezt kérték, tetszettek volna másra szavazni.
Azt meg próbálják elfelejteni, hogy Orbán király majd megoldja a dolgot és megrendszabályozza a szemét köcsög kapitalistákat. A szocializmus egyszer már megbukott ebben az országban, annyira a fidesz sem hülye (bár úgy tűnik), hogy azt hozza vissza.
Így marad a kisemberek szopatása.

j311 2011.02.22. 17:16:22

Egy fillért sem emeltek a béremen tavaly óta, pedig már majdnem három hónapja 2011 van.
Mehetek árulkodni az óvóbácsihoz?

Leonard Zelig 2011.02.22. 17:21:34

A feljelentőnemzetre stabilan lehet számítani.

Take-it-Easy 2011.02.22. 17:26:52

@TaTa86.: neked pl. hány gyermeked van, megkérdezhetem?

Brix 2011.02.22. 17:28:02

"Ezért hülyeség a progresszív adózás, ezért hülyeség az "igazságos" rendszer" miert lenne hulyeseg? A vilag legfejlettebb piacgazdasagiban is savos, tobbkulcsos rendszer van. Pl az USA-ban van: 10, 15, 25, 28, 33, 35 szazalekos . De, az EU-ban is minden fejlett orszagban tobb kulcs van. Azok talan hulyek hogy nem egykulcsos rendszert alkalmaznak? Ahol egykulcsos ado van: Romania, Balkan onnan menekulnek az emberek a nyomor elol...
Most a Fidesz jatsza a hulyet, pedig valojaban tudatosan politika a legjobban keresok tamogatasa! Lsd: luxusado eltorlese. Az agyatlanok meg nem tudjak, hogy az egykulcsos adoba fognak belebukni. Hiszen akarmit csinalnak amivel a szegenyeket nyomorgatjak: kozmunkaprogram megnyirbalasa, munkanelkuli segely csokkentese, hamburger ado semmi sem tudja potolni a koltsegvetesbol kieso 700 milliard ft-ot!!! Elobb-utobb vissza kell hozniuk a magasabb kulcsot! Milyen rendszer az, ahol a kiskeresetu emberek kevesebb netto bert visznek haza, a nagykerestuek meg evi akar tobbszaz ezerrel tobbet? Aki 90 bruttot keres annak semmit sem valtozik a pozicioja meg ha 3 gyereke van akkor sem...Osszesegeben a vallalkozasoknak is joval tobb adot es jarulekot kell fizetni mint tavaly. Legfrissebb munkanelkulisegi rata 684 ezer!!!! Hol lesz itt 1 millio munkahely ? Inkabb uton vagyunk az 1 millio staisztikailag elismert munkanelkuliseg fele...

fvipera 2011.02.22. 17:29:53

most majd az jön. szegény viktor, ha tudná, hogy nem emelték meg a fizetésem

is 2011.02.22. 17:34:05

@TaTa86.: az altalad emlitettek lennenek kiralysagban a kiralyok. es igen, voltak egeszen szar kiralyok is. es Horthy alatt is voltak egeszen meredek dolgok, vegyuk csak a frankhamisitast.

@poszt: miert is emlkeztet ez engem a Rakosi idokre, amikor a kulakokat es a feketezoket kellett igy feljelenteni, mint a nep ellensegeit? csak nem a tokeletes parhuzam miatt?

Kivlov 2011.02.22. 17:36:17

@Brix:
ne hasonlítgassuk már M.o.-t az USA-hoz meg a NY-hoz! majd akkor, ha mi is annyit keresünk, mint a friccek például, akkor lehet.
Amíg itt a balkáni bérek, nyugati árak kombó a clé 0 éve, addig felesleges az ilyen összehasonlítás...

tintamin 2011.02.22. 17:36:27

Ez az egész "emelje meg a magánszektor a béreket" a más farkával a csalánt tipikus esete.
Amíg kiscsillió államtitkár van, és azt látod (pont ezen a blogon), hogy frankón működik a Pofátlan Fizetések Rendszere, meg az állam tartja el tulajdonképpen az országot, addig lehet vergődni, hogy a magánszektor is szálljon csak be szépen, csak nem érdemes.
Rendben, emelnek 6%-ot, és kirúgnak ennek megfelelő mennyiségű munkást.
Mit akarnak? Sok bért vagy 1.000.000 munkahelyet?
Lehet választani.
Idióták.

Nálunk meg pont aláírattak egy papírt, hogy a válság miatt 5%-ról lemondasz a béredből. Önként. Ha nem teszed, rákerülsz a listára, akik legelőször repülnek.
Ugye-ugye, hogy rögtön tollat kér az ember.

A másik, hogy inkább legyen kevesebb a fizu, mint semmi sem. És ezért nem ugrál az ember, mert utcára kerülni szarabb, mint kevesebb zsetonért hajtani. Munka mellett még mindig könnyebb új állást keresni, mint az utcáról...

MNOP 2011.02.22. 17:38:32

picit elszállt a vb. Szerintem az adórendszer igenis jót tesz, ha nem rövid, akkor hosszú távon. Ez ugyanis arra ösztönzi a munkavállalót, hogy teljesen be legyen jelentve, mert akkor sokkal jobban jár.
Ha valakinek 3 éve nem emelték a fizetését, akkor körül jkell nézni a munkaerőpiacon és több fizetésért, értsd nagyobb bejelentettért kell munkát vállalni. Ezek az így megüresedett állások nehezebben, vagy rosszabb (értsd fehérebb) módon töltődnek majd be.
Mindenképp a fehéredés irányába hat és előbb utóbb a foglalkoztatást is növeli. Valamint ami nagyon tetszik benne, hogy a gyerekvállalást/nevelést pozitívan diszkriminálja.
most pedig lehet szidni!

Iustizmord 2011.02.22. 17:38:59

tehát úgy gazdaságélénkítenek hogy kötelezővé teszik a magasabb bérköltséghányadot.

megyen ez.

legyen kötelező minimálbér 400e bruttó, abból jó sok járulékot lehet fizetni, a munkavállaló is jól jár, mi kell még?

is 2011.02.22. 17:42:27

@TaTa86.: "Nos, itt azért szar, mert például összeomlik az ország a demográfiai teher alatt. "

az osszes fejlett orszag osszeomlott volna. csak mindehol(! nincs erdemi kivetel) engedtek, hagytak es batoritottak a migraciot. nalunk meg megy a sikongatas, es MINDEN eszkozt, amivel lehetne novelni a nepesseget, azt elutasitunk, kiveve a szent es orok hazassagban szuletett 5-6 gyereket. ami meg mar csak a kepes mesekonyvekben van. csak nem magyarok vagyunk, hogy racionalis gondolkodas helyett valami vagyalmot kergetunk itt is?

Kisruszki 2011.02.22. 17:42:41

Miből emeljek fizut, ha árat emelnék de akinek bedolgozok közli, hogy áááááááááá nem úgy van az, maradnak a két évvel ezelőtti árak vagy mehetsz, van más aki megcsinálja helyetted. Van megoldás persze, kirakok 3 embert az utcára a 20-ból. Na menjenek ezek a picsába. A következő cégemet biztosan nem ebbe a tetü országba hanem a szomszédokhoz fogom vinni.

sajtoskenyér 2011.02.22. 17:42:52

Lássuk be, az egy adókulcs ügyében nehéz igazságot tenni, mert aki többet kap, igazságosnak érzi (többet tanult, többet ér a munkája, gyerekeket nevel), aki kevesebbet, igazságtalannak (kemény munka, de nem lehet mindenki góré meg műszaki végzettségű, sok jó állásnál csak a protekció, és nem a hozzáértés számít, kevés a fizum a gyereknevelésre stb.).

Csakhogy.

Elfelejtjük, hogy ezt a nagyvonalú adócsökkentést (amit a tőkejövedelmek is megkaptak, már a kamat, osztalék és árfolyamnyereség-adó is 16 százalékos, tehát nem csak az jár jól vele, aki keményen tanult és dolgozott) az adójóváírás csökkentésével finanszírozza az állam. Tehát nem a gazdaság növekvő teljesítményéből (amihez a jól járó, magas fizetésű rétegnek elvileg erősen hozzá kell járulnia) vagy az állami kiadások (állami fizetések, juttatások) lefaragásából, hanem a magánszférában dolgozó munkavállalók többségének járó adókedvezmény csökkentéséből.

Ezért sérül keményen a társadalmi igazságosság kritériuma, nem az egykulcsosságtól. A magasabb keresetűek akármennyire is úgy érzik, nekik jár ez a plusszpénz, azt tudatosítani kell bennük, hogy ez a pénz bizony egy-két millió ember pénztárcájából lett kivéve. Ezek az emberek lehet hogy alulképzettek, nem eléggé szorgalmasak, neadjisten életük során rossz döntéseket hoztak, de attól még ŐK működtetik azokat a vállalatokat és intézményeket, ahol a magas keresetűek vezető, illetve jól fizető beosztásban dolgozhatnak.

Ők is a rendszer részei, és bár munkájuk talán könnyebben helyettesíthető, attól még nélkülözhetetlenek. Ergo nem érdemlik meg, hogy az állam direkte hátrányos helyzetbe hozza őket, miközben a hazai bérszínvonal eleve nevetségesen alacsony, az egészségügytől kezdve a gyári szalagmelóig. Ők is termelik azt a bizonyos gdp-t, amiből most jócskán visszaosztottak a 300 ezer felett keresőknek.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.22. 17:43:00

Ki kell rúgni a dolgozókat és új szerződést kötni - velük, vagy újakkal.
A fidesznél úgyis az indoklás nélküli kirúgás a módi.
Megoldás mindig van.

Grenadir11 2011.02.22. 17:43:40

@TaTa86.: És aki már felnevelte őket? Vagy éppen egyetemre járnak a csemeték?

Marcellusca 2011.02.22. 17:44:12

@cserepj:
"Rogán ezt nem gondolta át ..." - Mé', volt bármi is, amit rendesen átgondoltak?
Csak az ötletelés megy, immár majd' 1 éve.

Ianas 2011.02.22. 17:49:37

"Ezek közül körülbelül 1 millió embernek nincs gyermeke ÉS bruttó 300 ezer forintnál kevesebbet keres. 1 millió ...."

Nos, pont ez a lényeg. (Bár rühellem a Fideszt, ahogy van, értem, mit szerettek volna elérni hagymázas rémálmoktól kísért víziók vezérelte törvényalkotásuk során: vállaljanak a zemberek gyereket. Ha vállal, jobban jár, ha nem vállal, rosszabbul jár.)

A módszer kérdéses, de való igaz, hogy ezzel a demográfiával, amennyiben nem tervezi valaki szándékosan irtani a nyugdíjasokat, hatalmas katasztrófa felé robogunk. És ha mondjuk -- elméletben -- ezt meg lehetne akadályozni, akkor végül is nem nagy ár egy kis zsarolás, már amúgy is nagy benne a Fidesz gyakorlata.

2011.02.22. 17:52:16

Egy kis történelem:-)

"Különösen fel kell lépni azokkal a kulákokkal szemben, akik dolgozó népünk életszínvonalának emelésére irányuló rendszabályainkat gyengeségnek magyarázzák.... ..
De a kulák kulák maradt, listával vagy lista nélkül. (Nagy derültség, taps.) ....
A mi dolgunk most, hogy letörjük a megnőtt szarvukat. (Derültség, taps.)...

....... kissé szem elől tévesztettük azt a fontos kommunista megállapítást, hogy a legfőbb érték az ember. Most ezt kijavítjuk, és szocialista építésünket úgy folytatjuk, hogy vele kapcsolatban, vele egyidőben állandóan nőjön dolgozó népünk és benne külön ipari munkásságunk életszínvonala, jóléte, kultúrája. Ez az általunk javasolt változások lényege.

Nem kétséges, hogy az imperialisták és ügynökök itthon, nálunk is meg fognak próbálni mindent, hogy zavarják szocialista építésünket, dolgozó népünk életszínvonalának emelését. Ebben a helyzetben fontosabb, mint bármikor, hogy mindenki világosan lássa: pártunk és vezetése egységesebb, összeforrottabb, mint valaha.(Hosszantartó, lelkes taps.)

Take-it-Easy 2011.02.22. 17:54:28

@Ianas: Németországban családi adózás van, az fizet a legtöbb adót, aki nem házas+nincs gyereke, kevesebbet a házas, még kevesebbet az egy gyerekes stb.
De ettől még Németország is demográfiai gondokkal küszködik, az "ösztönző" adórendszer önmagában nem megoldás a gyerekvállalási kedv megoldására - bármennyire is szeretnénk.

Kivlov 2011.02.22. 17:55:05

@Marcellusca (I'm happy):
az 5letelés is jobb, mint az elqrásos p*csverés...

Ironfist 2011.02.22. 18:04:05

@Kisruszki: Máspedig ezzel mindenki jól jár, és kész! Biztosan te is jól jársz, csak túl bérrettegő, meg túl náczi, meg túl komcsi vagy, hogy észrevedd!

2011.02.22. 18:05:09

Bár tudnám, hogy mi a faszt ötletel Rogán Tóni. Inkábbazon kellene gondolkodni, hogyan teremtsenek ujabb és ujabb munkahelyeket. Mert ez amit eddig csináltak--már elnézést--egy kalap sz.rt sem ér.
Fel lehet jelenteni a vállalkozót, ám a "Rogántóni" megvédi a bejelentőt? Ha kirugják ad neki munkát? Mert a vállalkozás az nem hülyegyerekek homokozója, itt nagyot lehet ám bukni.

Szép itt a Széchenyi-hitel, meg a 3H-s régiók munkahelyteremtő támogatása, de ha nincs folyamatos munka, akkor mit ér a támogatás? Amikor holnap azt sem tudod, hogy 2 nap mulva lesz-e munka, amikor nem tudni hogy fizet-e az állam a "generálisnak"( kivitelező), vagy hogy az fizet-e vagy lenyulja a pénzt, stb, stb.
Inkább a baromságok helyett, végre már kéne valami jobbat is csinálni, mert ez olyanra sikeredett, mint a "2 hét alatt rendet teszünk" igéret. Semmit sem ér, de mindenki beszél róla.

Ianas 2011.02.22. 18:08:41

@Take-it-Easy: Ez igaz. Eszembe is jutott, hogy említem Németországot, csak nem voltam benne biztos. (Ez csak arra lett volna érv, hogy nem ördögtől való az ötlet, mert tény, hogy nem oldotta meg a problémát ott sem.)

Viszont érdemes abba belegondolni, hogy Németországban demográfiai problémák ugyan vannak, viszont ez az adótöbblet mégsem olyan ingerlő az emberekre nézve, mert egész egyszerűen jobban keresnek (reálértékben), és eleve más beállítottságúak. A magyarokra jellemző az ügyeskedés, vagyis simán elképzelhető, hogy lesznek, akik igenis belekalkulálják az adót, mint szempontot a gyerekvállalásba.

Persze ez nem több, mint kísérlet. Elképzelhető, hogy az egész nem lesz még annyira sem hosszú életű, mint a magánnyugdíjpénztárak.

Mondjuk azt is lehetett volna okosabban csinálni.

derelyegrádi szellem 2011.02.22. 18:12:53

Zero!

Én értem ezt a blogot, szándékait, meg mindent. De nézzük ezt reáisan (tudom, hogy rá fog kezdeni a szokásos narivakozó kórus, de ezt én már régen leszarom, többségüknek itt egyetlen értelmes, valamire való hozzászólása nem volt, a "sunáznám", "narivak", "hajrá mittudoménmilyencsapat", meg hasonlókra szorítkoztak)

A közszférában azt a néhány embert akit "kár" ért az adóredszer miatt, azt kompenzálják.

A magánszérában ezt nem tudják megtenni (nincs "hatósági bér"), de társasági nyereségadó jelentős csökkentésével megteremtették annak lehetőségét, hogy a munkáltató kompenzálja azokat, akik így kevesebet vihetnének haza. Azt, hogy a tánya csökkentés teljes összegét benyeli néhány munkaadó, a különbözet egy kis részét sem hajlandó erre fordítani, azt ne a kormányzatnak ródd már fel. A kormányzat megtette, amit ez ügyben megtehetett, ahol rajta múlik, ott maga kompenzál, ahol ezt nem tudja megtenni, ott az erre jogosultaknak a kezében hagyta ez ehhez szükséges pénzt, mégpedig bőségesen.

Na lehet narivakozni.... csak mellé kéne rakni, hogy a gyurcsányi "adócsökkentések" esetén mikor és milyen kompenzáció volt bárkinek. Senkienk semmilyen. A párhuzam az valóban sántít, mégpedig ott, hogy a feri úgy "csökkentett" adót, hogy emelte őket, míg most valóban adócsökkentésről van szó.

de lehet, hogy igazad van, úgy kellett volna hagyni ahogy volt, mindenkit hülyére adóztatni (vállalkozót, dolgozót, mindenkit), és nem adókedvezményt adni azoknak akik gyerekeket nevelnek, hanem segély (vagy írjam, hogy segíílykét, hogy világosabb legyen?). Csak tudnám, hogy akkor mi a f...szomról szólt ez blog 4 évig segély ügyben?

A hülységminitoringra meg adnám az elsőt:

Ez a jó Török Zsolt kikelt magából mert G. Gergely felveszi a választókerületi pótlékot, ami a törvény szerint jár. Az a törvény szerint, amit pl ő is megszavazott. Ja, és a dumáját (érvredszernek nem nevezném) hallgatva szerintem a választókerületi pótlékot simán összekeveri lakhatási támogatással. De úgy bazmeg, hogy legkevesebb 8 éve felveszi.

2011.02.22. 18:15:03

butuska.blog.hu/2011/02/14/vv2_avagy_lo_nekunk
Rogán Antalnak még egy szolid ötlet is van benne.

Gyalogfenyő (törölt) 2011.02.22. 18:15:36

@TaTa86.: És aki már felnevelte, az is fizessen, mint a katonatiszt?

Gyalogfenyő (törölt) 2011.02.22. 18:17:15

@Vidéki: A szakszervezetek? Mondd, te tag vagy? Nem? Akkor, ha nem fizetsz tagdíjat, mit kérsz számon rajtuk?

Gyalogfenyő (törölt) 2011.02.22. 18:19:43

@f.m.j.: Szegény kerecsensólyom :(
Vettmalac azt írta a hír alá: "Az ókorban ennél sokkal kevésbé egyértelmű jelek miatt is hosszú hadjáratok indultak."
Házhoz ment a delphoi jósda...

Kisruszki 2011.02.22. 18:20:08

Ironfist:

Ahogy írod, ez mind vonatkozik rám. Minden vállalkozó csak és kizárólag szemét lehet meg adócsaló. Baromira nem járok jól, de ha már valakit foglalkoztatok akkor az igenis termelje meg a bérének minimum a kétszeresét, ha valaki dolgozik az vigyen is haza rendesen, mert én sem vállalkozóként kezdtem, tudom milyen melósnak lenni. Nincs semmi bajom az egykulcsos adóval mert aki több éven keresztül tanult mondjuk mérnöknek az igenis keressen többet, csak a nagy vezér faszságaiból kezd mindenkinek elege lenni. Nem értenek ezek semmihez ez itt a legnagyobb gond. Kitalálnak valamit és majd lesz valami alapon megy minden a legnagyobb baj.

dr. pretender 2011.02.22. 18:20:42

Nekem az adócsökkentés = -6000 Ft havonta. Évente 72 000 Ft.
Mennyi is volt a vizitdíj éves maximált összege? 20*300=6000 Ft?????

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.22. 18:23:07

@Gyalogfenyő:

Tizennyolc éves szülinapján kilököd az ajtón és gondtalan szingli vagy megint.
A dőzsölést hagyd abba.
Itt az idő, hogy gondolj a nemzet jövőjére.

derelyegrádi szellem 2011.02.22. 18:31:50

@pretender:

kiváló a párhuzam.

Egy adócsökkentés kapcsán (ami speciel neked nem jó) azt kell felhozni, miért nem akartak az emberek kétszer (egyszer Európa és villág 2. legmagasabb járulék mértéke + még 1* amikor igénybe is veszi) fizetni az eü ellátásért?

Te zseni vagy...

Akkora, hogy elárulhatnád, ha az annyira fasza, előrevivő és progresszív volt a vizitdíj (meg kórházi napidíj, ami nem 300 volt, hanem egy ezres naponta), akkor 2006-ban a választások előtt miért tagadta gyurcsány meg többi? Miért?

Marcellusca 2011.02.22. 18:46:41

@Kivlov: Hát, én ebben nem lennék olyan biztos. :P

Marcellusca 2011.02.22. 18:49:24

@Take-it-Easy: Pont erre utaltunk néhányan.
Csak egyeseknek nehéz ezt megérteni. :(

Neked nincs kedved egy gyerekhez? :DDDD

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.02.22. 18:56:51

@Take-it-Easy: "neked pl. hány gyermeked van, megkérdezhetem? "
Persze. Ez egy szabad ország. Nekem 0.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.02.22. 18:58:31

@Gyalogfenyő: "És aki már felnevelte, az is fizessen, mint a katonatiszt? "
Jó kérdés. Szerintem ne, ő már teljesítette a kötelességét.

Pszt! 2011.02.22. 19:00:41

Szerintem még időben van kivinni a megtakarításokat külföldre, mert nemsokára bedől a gazdaság, ha ilyen marhák vezetik. Sajnálom ezt az országot, de itt nincs jövő!

Gyalogfenyő (törölt) 2011.02.22. 19:01:08

@simonmondja.: Hogy gondoljak rá? (mármint a nemzet jövőjére :)

Hoppázó Beléndek 2011.02.22. 19:20:29

mondjuk azon a formon nem látom, hol lehet konkrét céget feljelenteni, de apróságokon nem veszünk össze. viszont szerintem ez már az 1 millió új munkahely fedőprojectje. lesz itt flákcsüésön, lesz itt állás kiadó. hallottam egy másik pompás ötletet a közmunkaprogrammal kapcsolatosan, de azt majd akkor röhögöm ki hangosan, ha tényleg megcsinálják :)

valamint örömmel látom, hogy még mindig létezik olyan, aki szerint csak így tovább. idiótákra ezekben a viharos időkben sokkal nagyobb szükség van. jó hangulatot csinálnak az embernek.

Gyalogfenyő (törölt) 2011.02.22. 19:24:19

@TaTa86.: Igen, köszi, ő jól van, de mindkettőnket érintett ez a 16%.
Tényleg baromi nehéz elhinni, hogy nálam jobb matekosok ezt nem tudták kiszámolni, mikor ezt még én is ki tudtam...
Van egy jó tárgy, a háztartásgazdaságtan, le lehet tölteni a tananyagot... :)

Tanyasi Jóska 2011.02.22. 19:40:41

Bár nem tartozik szorosan a témához, de ezen az ábrán jól látható a havi megtakarítás összege, amit a politikusok láthatólag nem vettek tudomást. (Portfolio.hu - 2010.10.13 - Mennyit nyerhetsz az új adótáblával? - Így adózol jövőre)

<a href="http://kepfeltoltes.hu/view/110222/Megtakaritas-az-uj-adotablaval_www.kepfeltoltes.hu_.png"><img src="http://kepfeltoltes.hu/thumb/110222/Megtakaritas-az-uj-adotablaval_www.kepfeltoltes.hu_.png" border="0" alt="A képet a Képfeltöltés.hu tárolja."/></a>

moncayo 2011.02.22. 19:45:14

Drazsé alatt visszasírtuk Bokrost, Veres alatt visszasírtuk Drazsét, Matolcsy után észlénynek tűnik Veres.
Vajon mikor érjük el a pöcegödör alját?
Amúgy ezen nincs mit csodálkozni. Mind a pártkatona és a "szobatudós" legrosszabb egyvelege.
Életükben - s nem az állammal üzletelve- egy nyamvadt Bt-t se tudtak sikerre vinni soha. Ha ilyen orvosaink lennének már mind halottak lennénk, ha ilyen mérnökeink lennének, már minden épület összedölt volna, s ha ilyen lenne minden burkoló, sehol nem lenne egy csempe se a falon.

Kivlov 2011.02.22. 19:47:41

@Pszt!:
akkor sem dőlt be mikor kurcsi elqrt + f*szt vert évről évre... jól bírja ez az ország...

infrablu 2011.02.22. 19:47:56

Beírt ide egy marha, aki szerint akinek nincs gyereke az kárt okoz és igenis fizessen (szopjon)!
Aha. És aki már felnevelte a gyerekeit de még aktív és már nem írhatja be a rovatba hogy van 2 vagy 3 vagy x, az automatikusan ugye visszahelyeződik a gyermektelen "bűnösök" közé. Szóval a társadalmi megbecsülés az a birtokolt 0-18 éves utódok után jár. Persze egy magyarnak nem lesz ez akadály, lesz olyan igazolás, hogy egyesek gyerekei életfogytig 18 év alattiak maradnak. Várom a Kadhafi: Zöld Könyv magyar kiadását Orbán: Füstös Könyv címen.

nagyvk 2011.02.22. 19:49:35

a közszférában sem működik tökéletesen a kompenzáció: én kértem, mégis kevesebb a nettó fizetésem 1900 Ft-al, mint tavaly...

2011.02.22. 19:49:49

@Kisruszki: Ne haragudj, de butaságot irsz... Én sem imádom a Lázár féle tagokat, de ezeknél most legalább látszik, hogy közgazdaságtani alapokon elkezdtek gondolkodni és megvan a jószándék, hogy tegyenek is valamit az országért. Ha nem, ha nem tesz senki semmit sem, akkor tényleg beborul az egész kóceráj, ahogy páran itt már felettünk irták.
Egyébként az igazi "tragédia" még ennél is sokkolóbb: nincs már vezetői garnitúra ebben a nyomorult országba, aki átveheté... a kormáynrudat. Sem most rögtön nincs, sem távlatilag. Mesterházy??? Vezetni az országot? Ne már!! Gyurcsány?? Azzal amit a hotelben a minap lenyomott??? Talán még Kadhafi is összeszedettebb volt az előbbi örjöngésébe fullosan belőve... :-)

kavinton 2011.02.22. 19:51:56

@csizsikpizsik: Kérlek szépen ez arra jó, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon. Egy irányító hatalom, főleg egy demokratikus rendszerben csak akkor tud dolgozni, ha megvan a "felhatalmazása" -ahogy mostanság nevezik- és talál olyan partnereket, akik osztják a nézeteiket. Abba ne menjünk bele, hogy milyen munkát végez a jelenlegi vagy a korábbi hatalmi rezsim, mert az lényegtelen, mivel azt teszik amit tenniük kell. Viszont van egy közös pont a régi és az új rezsim között. Ezek lennénk Mi. Te én ő ti ők, vagyis mi.
Tegyük fel hogy a "Mi" csoportban mindenki nagyjából azonos ismeretekkel rendelkezik, azonos vággyal rendelkezik a körülötte zajló világ megismerésére, vagyis érti a rendszer működését. Ebben az elképzelt helyzetben egy demokratikus rendszernek nincs létalapja, mivel nagyjából egységes az akarat. De mi van ha az ismeretek és a megismerés vágya különbözik? Az, ami a föld minden pontján. Azok akik nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel, és/vagy nem is nagyon érdekli a rendszer működése könnyen manipulálhatóvá válnak. Náluk a sokat ismételt hazugságok, mivel nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel igazzá válnak. Egy szóval: Tömegpszichózis.
Ezt csinálták és csinálják Viktorék is. Amikor csak lehet hazugnak, korruptnak, véresnek, illegitimnek állítják be a korábbi rezsimet. Ezzel nem is lenne baj, de a tények -ha valaki utána néz- mást mondanak. Tudom tudom, most hosszú felsorolás jöhetne, hogy de az. Viszont ha összehasonlítjuk a korábbi és jelenlegi rezsim tetteit, és eltekintünk a marketing dumától, vagyis csak a tényeket nézzük, akkor az jőn ki, hogy =.
Most is van korrupciós botrány, de erre mondhatják, hogy ez nem a korábbi rezsim és aki minket támad az a jövőt támadja, mindegy mi a jövő. Lássuk be ez nem más mint ami eddig is volt, csak a bűnbakok változtak. A történelem bizonyítja, hogy már rég túlléptünk a logikán, most az érzelem vezérel bennünket. Vagyis ez inkább visszalépés, de ennyi embert irányítani manapság már máshogy nem lehet.
Hogy hol kapcsolódik ez a munkamonitoringos, vagy más témájú parasztvakításhoz?
Ilyenkor Rodolfo "Figyeljék a kezem, mert csalok!" szlogenje jut eszembe. Erre tényleg csalt, és jött vagy a röhögés, vagy a "Hogyan csinálta?" gondolat. Ha nem a kezét nézed látod hol csal.
Nagyon jól tudták Viktorék, hogy ez lesz. Kizárt, hogy senki ne lett volna köztük, aki ne tudta volna a versenyszektorról, a fizetéseket ők határozzák meg és nem a kormány vagy a dolgozók. Lehet védekezni, hogy de ott a megállapodás. Viszont léteznek törvények, amiről igaz hogy pont Viktorék bizonyították be, nem örök-érvényűek, megváltoztathatatlanok még is léteznek. Ha az azt mondja, hogy valami nem kötelező, akkor az nem kötelező, csak a jó érzésen múlik annak betartása. Viszont vicces, hogy ehhez a jogszabályhoz nem nyúltak Vikiék. :) Még is miért nem? Mert nem állt érdekükben. És ezért se fog nyúlni se most se később. Akik most úgy érzik szarul jártak és reménykednek a nagy hősünkben, azok sajnos porul járnak.
Azokat az adatokat, melyek ezzel a betelefonálós online megadom rendszerben bekerülnek hozzájuk, már ismerik! A cégek utalgatják az összegeket az embereik után, így elsőre nem teljesen érthető miért is kell ez most. De ha nem a feljelentgetős oldalról nézzük nagyon is érthető. Aki telefonál -mondjuk úgy- kiéli dühét az égbekiáltó igazságtalanság miatt és lenyugszik, megtette amit lehet. Vagyis nem fog utcára menni tiltakozni, hogy a másik ember is lássa nincs egyedül és tényleg tenni kellene már valamit. De mivel elhitették vele, hogy a rezsim teszi dolgát, védi az érdekét (háh), nem hőzöng. Ez már régi bevett technika más régebb óta demokratikus országban. Nem kell csodálkozni. Ez nem valami összeesküvés elmélet, ez a valóság.

Tanyasi Jóska 2011.02.22. 19:51:59

Látom nem jött be a 19:40:41-es bejegyzésben a link. A cím még egyszer:
kepfeltoltes.hu/110222/Megtakaritas-az-uj-adotablaval_www.kepfeltoltes.hu_.png

Exploiter 2011.02.22. 19:55:53

Napi egy faszság a terv sztem.
A mai megvan, kíváncsian várom a holnapit. (NOT)

kvadrillio 2011.02.22. 20:02:19

Nu, mindenki olvasta a falra kifüggesztett Nemzeti Együttműködési tacepaót !
Akkor meg tessék mindenkinek együttműködni ! Ez a minimál elvárása !

Mert egyébként bele lesz nézve itten a titokokba alaposan, pláneh, hogy összevonták az Apeh-et a Vámorgiásokkal, ezek úgy benéznek, hogy ihaj !
Minden adatot ismernek, minden mozgásról tunnak, ezt is tuggyák:

"Külföldön keresnek menedéket az emberek

Egyelőre nem kezdődött meg a bankbetétek tömeges feltörése, és nem is kell erre számítani, viszont nyilvánvaló, hogy a korábbiakkal ellentétben most sokkal többen kacsingatnak a környező országokra. A Bloomberg Ausztriát hozza példaként, például a határ közelében lévő Raiffeisen fiókban két magyar dolgozó is segíti a magyar ügyfeleket az eligazodásban. A fiók vezetője szerint a friss pénzek többsége új ügyfelektől jön, és ezek között több magyar is található. A neves privátbank, a Gutmann Magyarország Rt. igazgatósági tagja, Baki Zoltán szerint is egyértelműen növekedett a magyar ügyfelek tábora 2010-ben.

Nem lehet pontosan megmondani, hogy hány magyar vitte külföldre a pénzét a kormány lépései miatt, azonban hazai példák is akadnak, amik mutatják a pénz megmozdulását. Dócs János, a CIB Bank Private Banking igazgatója szerint számos ügyfeléknél észlelték, hogy a megtakarításokat külföldön akarják befektetni. Természetesen ez már egy korábban is létező jelenség volt, azonban az irány erősebb a korábbi évekhez képest, és a jövőben minden bizonnyal folytatódni fog.

A megtakarítók annak ellenére viszik ki a környező országokba a pénzüket, hogy jóval alacsonyabb kamatot kaphatnak a betéteik után, mint itthon - mondta el az MKB Alapkezelő vezérigazgatója, Daróczi Andor. Holics Balázs, a Raiffeisen private banking üzletágvezető-helyettese szerint egyes ügyfelek elbizonytalanodtak a hazai megtakarítások biztonságát illetően, és igaz nem beszélhetünk még tömeges tőkeátcsoportosításról, viszont határozottan emelkedett a pénzüket külföldre utalók tábora."

..úgy hogy jobb lesz emelni mihamar !!! :O)

JohnHenry 2011.02.22. 20:02:24

@Leonard Zelig: "A feljelentőnemzetre stabilan lehet számítani. "

erről van szó. a hozzászólásokból is látszik, hogy még aki tudja is, hogy baromság az egész, az is szívesen elvitetné a haragosát a bérkommandóval.

brumeszkosz 2011.02.22. 20:02:44

@derelyegrádi szellem:

Őcsi sajt! A korházi napidíj csak 500ft volt naponta.Mielőtt itt fröcsögnél tájékozódj és a fid ss blogokban szólalj meg!!!

JohnHenry 2011.02.22. 20:04:35

@volvo6067: "Én sem imádom a Lázár féle tagokat, de ezeknél most legalább látszik, hogy közgazdaságtani alapokon elkezdtek gondolkodni és megvan a jószándék, hogy tegyenek is valamit az országért."

úristen.

gramercy 2011.02.22. 20:07:37

@TaTa86.: ha adofizetesre kotelezed a gyermektelen fiatalokat, akkor csak azt ered el hogy megtobben huznak el a picsaba

es jogosan

nehogymar, amikor az utakra kb. 3 milliard euroval kevesebbet koltunk mint az audosok sarca, akkor meg az legyen a faszjanko aki itthon marad de bizonyos -megnevezni nem kivant- csoportokkal ellentetben felmerei hogy a gyerek mar nem fer bele, miutan a 29. bort is lehuzza rola a kibaszott magyar allam

Kisruszki 2011.02.22. 20:17:39

volvo6067

Nem haragszom. Egy szóval sem mondtam azt h. fidesz vagy mszp fan vagyok.
Ami zavar: kaptak egy felhatalmazást amivel k.....ra nem tudnak élni. Nincs egy összeszedett gondolatuk, törvényjavaslatuk stb. Azt hangoztatták felkészültek a kormányzásra, ebből semmi sem látszik. Áldásom rájuk, csak látnám már azt, hogy hozzányúlnak a szociális segélyekhez, a bürokráciához. Megfékezik az állami pénzek (te adód +én adóm) haveri alapon történő osztogatását és olyan projektek támogatását aminek a megtérülése nulla. Örömmel vennék egy olyan törvényt is ami biztosítja, hogy 30 napon belül megkapom a pénzemet mert törvény kötelezi őket, hogy ennyi időn belül fizessenek. Sok ismerősöm van aki 90.120 napra kapja meg a pénzét, ez ellen mikor akarnak tenni valamit mert több ezer vállalkozás jár hasonló cipőben. Emellett szeretném látni, hogy javul a közbiztonság ténylegesen és nem csak pofáznak róla. Ok teremtsenek olyan környezetet, hogy még több embert tudjak foglalkoztatni vagy esetleg új célpiacokat keresek ahol mást is tudok nyújtani. Ehelyett mi van most, szétsz...........atnak mindenkit. Attól mert csökkentette a társasági adót nekem nem lesz több, mert árat emelni nem tudok(vagyis tudok de akkor le is húzhatom a rolót), a rezsim viszont elég sokat emelkedett stb.
Értem én h. megvan a jószándék, minden honfitársamban ott van, de akkor könyörgöm ültessenek már oda fel olyat aki ért is valamicskét ahhoz amit csinál. A k......a nagy állam is olyan mint egy cég ezt kéne megérteni. Vannak bevételek kiadások, és addig nyújtózkodom amíg lehet, nem teszek felelőtlen ígéreteket meg meggondolatlan kijelentéseket.

Krinyo 2011.02.22. 20:24:48

Akinek iden kevesebb lett, jovore (az adojovairas teljes kivezetesevel) kb. egy tizessel, tizenkettovel meg kevesebb lesz. Akkor mi lesz, akasztas? :)

gramercy 2011.02.22. 20:28:42

@TaTa86.: olyan korulmenyeket kell teremteni amiben megno a gyerekvallalasi kedv,

persze ez egy olyan komplex feladat lenne, amivel a narancskommunistak es tamogatoik keptelenek megbirkozni

a kobunkot ellenben jol tudjak hasznalni, kibasznak egy ujabb adot a tobbi 99 melle, es aki meg ugyse hajlando gyereket vallalni arra majd ra lehet mondani hogy kiirta magat a nemzetbol
fasza

vagy azt hiszed hogy a jovedeki ado hatasara kevesebbet dohanyoznak? peldaul

Vidéki 2011.02.22. 20:36:56

@Ironfist:

Te vissza maradtál 150-200 évvel és gondolkodásod a vad kapitalisták díszpéldányainak mentalitását idézi, amikor a szent profit érdekében lehetett gyerekmunkásokat is foglalkoztatni, az alkalmazottakat extrém hosszú munkaidővel, rossz munkakörülményekkel, a munkavédelem negligálásával, éhbérekkel kizsigerelni, mert ezt követelte a „szabad verseny szelleme”.

Roosevelt elnök az USA-ban, csaknem 80 éve már túljutott a Te ósdi felfogásodon.

A múlt században bekövetkezett hatalma s gazdasági válság idején ő és kreatív csapata kemény harcot vívtak a társadalmi stabilitás megőrzése érdekében. Ezt sikerült a demokratikus államforma fenntartásával az USA-ban megvalósítania.

Felismerték, hogy a "piaci automatizmusok" önmagukban nem képesek biztosítani a társadalom stabilitását.

A küzdelmet felvették a „tisztességtelen verseny” ellen is. Kitaláltak egy olyan emblémát, amelyet csak olyan gyártók termékei viselhettek, akik (szerintük) tisztességes munkakörülmények között tisztességes bérért foglalkoztatták dolgozóikat.

Arra buzdították a vásárlókat, hogy csak ilyen termékeket vásároljanak, mert ez segítette az akkori hatalmas munkanélküliség leküzdését.

A tisztességes bér ugyanis segítheti a kereslet, vele párhuzamosan a foglalkoztatás növekedését.

Tiltották az importot a tisztességtelen versenyre hivatkozva olyan ázsiai országokból, ahol gyermekmunkásokat foglalkoztattak.

A szakszervezeteket is szerephez juttatták, noha olyan nagytőkések, mint Ford a kapitalizmus összeomlását vizionálták Roosevelt intézkedéseitől.

Éppen ellenkezője történt. Az összeomlással fenyegető hatalmas világválságból az USA-ban a kapitalizmus a modern idők követelményeihez igazodva, megerősödve került ki.

A híres neoliberális Nobel díjas Milton Friedmantól vett idézet nagyon jól megvilágítja az állam szerepét:

„Az állam szükséges, mint egy, a játékszabályokat meghatározó fórum, és mint a bíró, aki elmagyarázza a szabályokat, és megköveteli azok betartását.”

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.02.22. 20:38:58

@gramercy: Vagyis legyen kiszámíthatókolbászból a kerítés, akkor mindenki gyermeket vállalna.

"vagy azt hiszed hogy a jovedeki ado hatasara kevesebbet dohanyoznak? peldaul "
Igen. Én is ilyen vagyok. (Mondjuk a tekert cigi olcsóbb, és mégsem dohányzom, de igenis benne van az, hogy qrva drága a cigi.)

Sanya1965 2011.02.22. 20:43:19

@Sanyci: Ha 90 e-ért bohóckodik az már minimum 5-10 éves gyakorlattal és megfelelő beosztással bohóckodik (mondjuk szemlész? vagy fogalmazó?). Nullkilométeres pénzügyőr őrmester pótlékkal/mindennel együtt kap 66.000 azaz Hatvanhatezer Ft-t nettó (ez 2008 elejei adat, de azóta nem sokat változhatott a bértábla). 25 éves szolgálattal püőr ftzls (főtörzszászlós), régi beosztási tábla szerint főelőadó, havi 20 óra túlórával (többet nem fizetnek, még ha le is kell dolgozni akkor se) kapott 2010 októberben 102.500 nettót.

Tomasz_a_gozmozdony 2011.02.22. 20:43:47

@Krinyo: nem. akkor majd beszelek a munkaltatommal hogy ne legyek bejelentve, a 27%-os munkavallaloi jarulekot meg szetdobjuk ketfele. Aztan szopjon lovat rogan toni meg a torpecigany viktorkiraly.

Ironfist 2011.02.22. 20:48:08

@pretender:
12*300=3600

"Náluk a sokat ismételt hazugságok, mivel nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel igazzá válnak. Egy szóval: Tömegpszichózis."
Ezzelmindenkijóljárezzelmindenkijóljárezzelmindenkijóljárezzelmindenkijóljárezzelmindenkijóljár...

"A k......a nagy állam is olyan mint egy cég ezt kéne megérteni."

Eddig egyvalaki akarta úgy kezelni odafönt, csak minden törekvését kettétörte a jelenlegi nagytestvér.

2011.02.22. 20:49:23

Vazze, ez egy rossz vicc, amit ezek csinálnak! Könyörgöm, hozzuk vissza az Osztrák-Magyar Monarchiát, aranyfedezetes koronával, 0.00%-os inflációval, évtizedekig változatlan, kiszámítható belpolitikával!

Ironfist 2011.02.22. 20:59:12

@Vidéki:
Te meg mi a faszról beszélsz?

a-kis-herceg 2011.02.22. 21:02:56

@jozicsenko: az még hagyán, de a választójog VÁLASZTHATÓSÁGOT is jelent egyben...

2011.02.22. 21:04:59

@Vidéki: Azért az öreg Fordot ne piszkáljuk, 1914-ben bármelyik szalagmunkása 4 havi béréből vehetett egy vadiúj T-Modellt, pedig nem volt olcsó: $550 dollárt kértek érte, ami $12,181 mai pénznek felel meg. Hogy is néznek ki ezek a számok suzukival és magyar munkással???

dr. pretender 2011.02.22. 21:05:28

@derelyegrádi szellem: Leszarom, hogy gyurcsány "miért tagadta meg" a vizitdíjat. A Fidesz (khm...) változó retorikájára szerettem volna rávilágítani, úgyismint 300 Ft az népirtás, havonta -6000 Ft pedig "mindenkinek jó lesz". Megnézted a videót? Nagy Annának van pofája azt mondani, hogy ha 2000-rel kevesebbet keresel, de egyszerűbb az adóbevallás, akkor már nyertél. Mindezt a 300 Ft-on hisztériázó párt szóvivőjeként.
(Amúgy kurvára nem tartozik ide, de tudod te, mennyit fizetnek _zsebbe_ az emberek most is az eü. ellátásért a járulékokon felül? Tízmilliárdokat évente.)

@Ironfist: évi 20 alkalomban volt maximálva, nem 12-ben :)

S***ci 2011.02.22. 21:05:48

Ez milyen baromság már, hogy azt hiszik egyesek, hogy attól fog valaki több adót bevallani, mert a gyerekek után nem kell adózni. Az neki nem nyereség, hogy nem fizet az után, ami után eddig sem fizetett!!! Viszont azzal senki nem számol, hogy a nagyobb fizetés nem csak SZJA-val, hanem számos más adóval terhelt! Azokat attól még ki kell fizetni, hogy a gyereke után SZJA-kedvezmény jár! A munkáltató által fizetendő magasabb terheket meg ki fogja kifizetni, a magasabb bér után kevesebbet adózó után?

Selli69 2011.02.22. 21:08:18

@Krinyo: Én, konkrétan, ezt remélem. Vagy mi őket, vagy én magamat.

És felejtsük már el, hogy a közszférában kompenzáltak. Én kaptam kompenzációként 4200 bruttót, és így is kevesebb a nettóm. Hogy mi lesz, ha az adójóváírás teljesen megszűnik, azt nem tudom.

Azoknak meg, akik szerint a közalkalmazott még egy golyóstoll árát sem termelte meg soha, és ők keresik a pofámba a kenyeret és még adózni is az ő pénzükből adózok, jelezném, hogy 9 évben egyszer volt módom két egész hét nyári szabadságra, a többiben egy-egy hétre tudtam csak elrohanni, majd gyorsan vissza és rohadtul nem szoktam unatkozni a munkahelyemen.

Lopni-csalni-ügyeskedni viszont nem tudok. Marad a szopás.

Sajtoskenyér gyönyörűen leírta a helyzetet.

Perillustris 2011.02.22. 21:09:07

"Senki nem járhat rosszabbul az új adórendszerrel!"

Szerintem ez megmagyarázható: végülis aki most havi 3-4-ezerrel kevesebbet kap, az ugyanúgy jól jár majd, ha lesz(nek) gyermeke(i). Ha esetleg nem lesz(nek) mégsem, azáltal jár jól, hogy - nyilván ha több más tényező is segíti ezt - több gyermek születik, azaz lesz aki eltartsa őt.

Van az a réteg, aki már felnevelte a gyermekeit, ők is csak közvetetten jár(hat)nak jól.

Egy adórendszert csak összességében érdemes elemezni, s bár a fenti magyarázatok inkább magyarázkodások, mégsem tűnnek ördögtől valónak.

(BTW vesztesek mindig vannak: én pl. már nem igényelhettem vissza az adómból sokezer forintot a lakáshitel után, nem vehettem igénybe már szocpolt, ami mondjuk 2,4 milliós bukás - el lehet osztani a havi 3-4 ezerrel: éppen csak 50 év fizetéscsökkenése ugrott ki a kasszából, stb.)

Tomasz_a_gozmozdony 2011.02.22. 21:10:19

@Selli69: na. nekem meg meg egyszer sem fordult elo. es meg az adofizetok penzebol sem kapok havi 4200 brutto kompenzaciot. es meg dolgoznom is kell. micsoda vilag ez, mi?

Selli69 2011.02.22. 21:10:20

Ja, és még valami: bruttó 4200 kurvakevés azért, hogy az ember lánya olykor nem talál az istennekse egy kompromisszumok nélkül vállalható társat az életben, akinek esetleg még szülne is. Csak hogy az érem másik oldalát is megmutassam.
Szép estét mindenkinek.

Selli69 2011.02.22. 21:11:38

@Tomasz_a_gozmozdony: tomasz, bearanyoztad napomat, van akinek nálam is szarabb, ettől nekem is klassz lett.
Ostoba.

Kisruszki 2011.02.22. 21:12:34

Ironfist

Majd a nagy testvér is rájön egyszer (lehet nem ebben az életében) h. már az elején elkúrták.
Addig meg több lehetőség van.

1. Tűr a nép még egy ideig.
2. Elzavarja őket az elmúlt 20 év összes nagy tudású politikusaival együtt.
3. Lehet külföldre menni

Én a harmadik opcióra szavazom, eladom mindenem összepakolom a családomat és irány a világ, mert amíg ez az osztogatás, hazug slep dönt odafent (mindegy h. fidesz vagy mszp) addig ez az ország halálra van ítélve. Amíg azt látom vidéken, hogy a pereputtyosnak jut kovácsoltvas kerítésre meg márvány oszlopokra a segílllllyyből a magyar meg megdöglik annyit dolgozik és nem halad előre addig itt valami kurvára el van baszva.

Tomasz_a_gozmozdony 2011.02.22. 21:14:54

@Selli69: te vagy az ostoba, hogy ilyen miatt rinyalsz. Elhiszed hogy masnak ha ez lenne a legnagyobb gondja az eletben, a segget verne a foldhoz oromeben? Tart karokkal var a versenyszfera. Teged is meg a hozzad hasonlo ingyenelo szarhaziakat.

Ironfist 2011.02.22. 21:24:31

@Kisruszki:
Há' azí', me' az nem segílykíbű' van, hánem bodzázásbú'!

@pretender:

Utánanéztem. Valóban 20. Mea Culpa.

Ironfist 2011.02.22. 21:26:50

@Tomasz_a_gozmozdony:
Miért volna ingyenélő az, aki a közszférában dolgozik? Ő szerinted munka nélkül kap fizetést? Politikusok most ugye kivételek, de hát eleve benne volt a feltételben a "dolgozik" szó is.

nagyvk 2011.02.22. 21:31:10

@Tomasz_a_gozmozdony: Tököm tele van azzal, h. állandóan a közszférában dolgozókat basztatják, mondván, h. ingyenélő meg semmit sem csinál... basszus, ugyanúgy dolgozok mint a versenyszférában dolgozó ismerőseim, egy centivel sem kevesebbet! viszont a fizetésem így is alacsonyabb mint az övék!!!! ha mindenki a versenyszférában dolgozna, ki látná el a közszféra feladatait? erre tessenek válaszolni!
én nem akarok gyereket, akkor most örüljek, h. kevesebb fizetésem van és fogjam be a számat? örüljek annak, h. így sikerült elb....szni egy komplett adóreformot? esküszöm, ebben az országban ennyi embernek elment az esze????

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.02.22. 21:32:33

@nagyvk: "én nem akarok gyereket, akkor most örüljek, h. kevesebb fizetésem van és fogjam be a számat?"
Valahogy úgy.

Kisruszki 2011.02.22. 21:34:34

Ironfist

Hát má ne is haragudjá, hogy ilyen tudatalan vagyok. Téleg a bodza, meg biztos a fél erdő eltűnt valahol a környéken, lehet mire megyek haza már a vonat sem jár mert felszedték a síneket.

trojka 2011.02.22. 21:35:19

@Ironfist: Tudod, aki a közszférában dolgozik, valoban ingyenélö lesz lassan. Azért, mert nemsokára ingyen fog dolgozni...

Béla Bácsi 2011.02.22. 21:37:35

Már megint megy ez a filléreskedő "ez nem igazságos"-di. A kormány nem igazán akar Jóistent játszani, vakokat és betegeket gyógyítan! Elárulom a nagy titkot: Az igazságos Gyurcsány-rendszerben, ahol progresszív adókulcsok voltak, csakis a (javarészt átkos külföldi befektetők által üzemeltetett) vállalati alkalmazottak fizettek be a költségvetésbe adót. Azok is csak azért (legtöbbször bérminimumot hamisan jelentve), mert a nyugatiak fosank az ügyvédektől, meg a bíróságtól, mert náluk az nem annyira török-balkán szinten nevetséges és megvesztegethető. A nagyok (lásd a Libatolvaj, a Nemzeti Bank offshore vállalat tulaj vezére) megintcsak csesztek fizetni: ők ki tudták fizetni az offshore-ozással járó ügyvédi és adminisztrációs költségeket. Maradtak a kisvállalkozók, akik a költségleírás 15%-áért tudtak vásárolni fiktív költség számlákat, hogy ne kerüljenek bele a "igazságos" magas adókulcsba. Zorbánék zseniális ötlete, hogy 1% pluszért megvásárolhatja mindenki a nyugalmát, nem kell csalni, 1% plusz és kinyalhatja mindenki (APEH ellenőr, irígy szomszéd, etc...) erről szólna ez a balhé, nem arról, hogy valakinek már megint visítani kell, mert tízezer forinttal "megkárosodott". Nincs az egész kurva világon még egy kormány, aki eleget tudna tenni ennek a blogozó közösségnek a nagy részének! Ha van a fején sapka, ha nincs, ha füstszűrőset szív, ha mezítlábast!

a-kis-herceg 2011.02.22. 21:38:16

@nagyvk: a koszszférában nem dolgoznak. az egy nagy semmit tevés... zéró hatékonysággal... különösen a köztisztviselőkre vonatkozóan. kb a létszám negyede ötöde elég lenne (na persze a mostanival zéró átfedéssel)

Ironfist 2011.02.22. 21:38:55

@TaTa86.:
Anyám a közszférában dolgozik, de már nem kap utánunk semmit, mert nem vagyunk eltartottak. Ő is csak kussoljon, és vegye be a mindenki jól járt dumát?

@Kisruszki:
Látod, ennyi az egész. Egyébként amint tehetem, én is elmegyek innen.

nagyvk 2011.02.22. 21:39:00

@TaTa86.: igen, valószínűleg így lesz. egy másik országban

Fufo 2011.02.22. 21:41:47

@TaTa86.: Gyereket az ember nem Istennek, vagy a királynak szül és nem is a haza oltárára. Másként fogalmazva, az államnak semmi köze hozzá. Mellesleg akinek nincs gyereke az nem veszi igénybe a gyest-gyedet (adóból), az ingyenes oktatást (adóból) és az egyéb kedvezményeket (szintén az adóból),vagyis aligha illendő még pluszban büntetni is. Másfelől, aki már felnevelte a gyerekét,az miért büntetendő?
Egyébként meg: ha hirtelen megnőne a gyerekek száma,mi a bizosíték arra, hogy lesz is majd munkájuk? A világ pillanatnyilag a túlnépesedés állapotában leledzik. Biztos, hogy ezt még fokozni kell?

nagyvk 2011.02.22. 21:42:05

@a-kis-herceg: én közalkalmazott vagyok, nem köztisztviselő (fizetésben óriási a különbség) az egyik legnagyobb felsőoktatási intézményben. teljes mértékben tévedsz: több ismerősöm által megerősítve tudom, hogy mind intenzitásra, mind munkaidőre annyit dolgozok, mint mások. teljesen egyedül látok el egy komplex munkakört, nem 5-en zsibbadunk az irodában körmöt reszelve meg internetezgetve... érdemes egy kicsit körülnézni, körülkérdezni, mielőtt ilyen egysíkú véleményt alkotsz

Sanya1965 2011.02.22. 21:42:09

@nagyvk: Én mondjuk ellátnám a közszféra feladatait a maostani magánszférás tudásommal, mert anno mint hivatásos képes voltam az egész 1 Vh ügyfélszolgálatára beadott anyagot egyben bevenni (miután kollégáim kb 50 percig ba$tak arra mi van kinn) és meglepő módon délutánra le is küzdöttünk mindent (igaz anyázást kaptam rendesen, mit képzelek). Igaz másnap már más helyre raktak dolgozni. De ha a mai közszolgáknak (ez nem becsmérlő morféma) olyan szinten kellene dolgozni mint a vállalkozói szféra alkalmazottainak lehet, hogy változna a hozzáállásuk.

Kisruszki 2011.02.22. 21:42:34

Ironfist

Akkor hajrá, csak azt tudom mondani, hogy jól teszed.

nagyvk 2011.02.22. 21:43:04

@Fufo: egyetértek. irgalmatlan kreténség a gyerekvállalásba belekeverni az államot, adót stb.

gyilkos fűegér 2011.02.22. 21:44:51

@ColT: "A cél itt is nemes, a módszer béna, a kitalálója álomvilágban él.
Mondjuk ennek a kormánynak ez a legnagyobb hibája."

Ha én Matolcsyt vagy Orbánt gazdasági kérdésekről hallom beszélni, mindig kényszeresen egy, az egyszarvú tulajdonságait magyarázó fickó jut eszembe: " Ló alakú állat, egyetlen szarva a homlokából nő ki, elfogni fiatal szűz segítségével lehet."

Igaza van ennek az embernek? Hát, tulajdonképpen igen. Hazudik ez az ember? Hát, ha úgy vesszük, nem.

A gondok magával az egyszarvúval vannak. Hogy nincs.

nagyvk 2011.02.22. 21:45:24

@Sanya1965: általánosítasz. nem állítom, h. nincs sok lebzselő a közszférában, de azt kikérem magamnak, h. azt mondják rólam: mivel ott dolgozok, ingyenélő vagyok, aki mások adójából henyél! k.....vára nem így van!
azzal egyetértek, h. főleg a minisztériumok és önkormányzatok környékén, ahol nagyon komoly köztisztv. fizetéseket osztanak ki, nagyon alaposan tisztítani kellene az állományt

a-kis-herceg 2011.02.22. 21:48:51

@nagyvk: 15éve tanítok egyetemen. a legfeudálisabb intézmény. léhűtők gyülekezete. plusz az infrastruktúrát ingyen használják magáncélra. soxorosan lopják meg az adózókat.

Fufo 2011.02.22. 21:49:48

@Sanya1965: gyere, lásd el helyettem a feladataimat :) Egyetemen oktatok, tartsd meg helyettem az előadásokat, gyakorlatokat, tervezd meg és vidd véghez a kutatási programot :)

a-kis-herceg 2011.02.22. 21:50:18

@nagyvk: mellesleg én is azt emeltem ki... a minisztériumok és önkormányzatok = ELFEKVŐK. ZÉRÓ SZAKMAISÁG...

nagyvk 2011.02.22. 21:52:18

@a-kis-herceg: és ez akkor azt jelenti, h. mindenki aki ott vagy ilyen helyen dolgozik, arra ez igaz, amit leírsz? Mindenkire????

a-kis-herceg 2011.02.22. 21:54:26

@nagyvk: hát... hát... maradjunk abban, hogy KÖZpénz pocsékolásra nagy esélyük van... míg a magánszférában ezt az esélyt kizárhatjuk...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.02.22. 21:54:38

@Ironfist: "Ő is csak kussoljon, és vegye be a mindenki jól járt dumát?"
Már a legelején megmondtam, hogy hülyeség ez a "mindenki jól jár" szöveg.

@nagyvk: Miért van az, hogy az összes ismerősöm aki más országban dolgozik/tanul jelenleg, egyik sem fórumokon sírt, hogy ő mennyire ki akar menni, és itt mennyire minden szar, hanem simán csak kiment.
Mennyé' vazze, nem örülök neki, de unom a sírást.

@Fufo: "Másfelől, aki már felnevelte a gyerekét,az miért büntetendő? "
Ki beszél büntetésről? A gyerekesek kedvezményezettek. :)
Egyébként már írtam: szerintem úgy igazságos, ha azok akik felnevelték már a gyermekeiket, azokra is érvényes a kedvezmény.

"az államnak semmi köze hozzá. "
Miért ne lenne hozzá köze? Az 1.2es termékenységi mutató fenntarthatatlan, és néhány évtizeden belül az ország egyszerűen összeomolhat miatta, nem gondolod, hogy ebben a helyzetben az államnak nem csak joga, de kötelessége is tenni valamit?

"Egyébként meg: ha hirtelen megnőne a gyerekek száma,mi a bizosíték arra, hogy lesz is majd munkájuk? A világ pillanatnyilag a túlnépesedés állapotában leledzik. Biztos, hogy ezt még fokozni kell? "
1.2es népesedési mutatónk van. Te felfogod, hogy ez mit jelent?
Igen fokozni kell. Minimum 2.1ig. Nem miattunk van túlnépesedés, és nem is a mi kollektív öngyilkosságunk fogja ezt megoldani.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.02.22. 21:55:19

@Selli69: Nehéz kenyér lehet. Mármint a szopás. Vagyis a köz. Vagyis a munka....
Nem személyeskedés, csak magas labda volt!:-)

Árpi 2011.02.22. 21:56:16

"Mi fog változni, ha felnyomod a munkáltatódat? Semmi az égvilágon. Oszt' csókolom, lehet visszamenni dolgozni."

Vagy nem. Mert arra hozhatnak törvényt, hogy emeljen fizetést a munkáltató, de arra nem, hogy akkor is alkalmazzon, ha tönkrement...
Lesz 1 millió munkahely. Csak előbb megszűnik 2...

nagyvk 2011.02.22. 21:57:44

@TaTa86.: sajnálom, ha unod a sírást, de engedd meg nekem, hogy mielőtt meghoznám a végleges döntést, h. elhagyom a hazámat azért, mert egyre nehezebb itt élni, előtte egy kicsit elszomorodok...

Árpi 2011.02.22. 21:58:56

@TaTa86.:
"@Fufo: "Másfelől, aki már felnevelte a gyerekét,az miért büntetendő? "
Ki beszél büntetésről? A gyerekesek kedvezményezettek. :)"

Látom, nem gondoltad végig:
amint betöltötte a 20. évét, nem gyerek. ja, hogy el kell tartani, ha azt akarod, hogy tanuljon? Bizony...
3 gyerekem van. A két nagyobbik túl az érettségin. De tanulni akarnak. Tanév végétől 60 ezerrel csökken a nettónk a családban összesen. Kösz, Fidesz!

Vagyis, ha ez marad a rendszer, az idén érettségizők szülei 2 év múlva igencsak morcosak lesznek. Vagy az az állam nekik ennyi pluszt? Miből?

a-kis-herceg 2011.02.22. 22:03:42

@Árpi: ahogy nőnek viktorunk gyerekei, úgy nő majd a kedvezményhez kötött gyerek kor is...

...három gyerek, három szoba, négy kerék, öt szavazat...

legközelebb előtte gondolkozz

Perillustris 2011.02.22. 22:03:45

"Tanév végétől 60 ezerrel csökken a nettónk a családban összesen"

@Árpi: De addig több kb. százezerrel, mint tavaly, nem?

mim 2011.02.22. 22:04:50

Szerintem az új szja szabályozás rosz. Pedig többet kapok kézhez így, mint előtte.
Ugyanis ha a teljes képet nézzük, akkor látható, hogy amit elveszt az állam mint bevételt, azt újra beszedi csak más formában.
De aki rosszul járt a változással - vagyis az eleve szja szerinti átlag alatt keresők -, azokat ugyanígy fogják terhelni ezek az új elvonások. Ezért kivételeket, engedményakat tesz Állam úr. Ami még több nyilvántartás, adminisztráció és költség.
És továbbá megnöveli ezen réteg függőségét az állami és önkormányzati szervektől.
Vagyis egzisztenciális függőség alakul ki, amiből még nehezebb kitörni.
Néhány generáció után a szerepkörök predetermináltakká válhatnak.
Vegyük észre a távoli párhuzamot a roma helyzettel, amiben erős a függés a helyi/ állami emlőtől és a kitörés nehézségeivel.

Persze ez pusztán találgatás, de azért nem is kizárható forgatókönyv.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.02.22. 22:05:49

@Árpi: Te olvasol is vagy csak írsz?

@nagyvk: Ha neked ez jó, csak nyugodtan.
Azért megjegyzem itt példának okáért azért egyre nehezebb élni mert az előző generáció pont úgy gondolkodott mint te.

Árpi 2011.02.22. 22:07:52

@a-kis-herceg:
Mi előtt? Mielőtt gyereket vállalok? Akkor ki is a nemzetgyilkos?

Árpi 2011.02.22. 22:09:17

@mim:
Bezony. És ezt nyíltam ki is mondják:
Érden ezzel indokolták a durva ingatlanadó-emelést:

"Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Fidesz Önkormányzati Tagozatának elnöke a következőket nyilatkozta nemrég a sajtóban: “A kormány személyi jövedelemadó- és társaságiadó-csökkentése lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok esetlegesen a helyi adók emelésével növeljék a pénzügyi mozgásterüket.”"

nagyvk 2011.02.22. 22:10:35

@TaTa86.: mire gondolsz? hogy nem akarok gyereket? annak több oka is van, de leginkább az, hogy nem tudnám neki mindazt megadni - anyagilag - amit szeretnék...
az előző generációkról: az előző néhány politikusgeneráció a felelős, amiért sikerült szétlopni az országot

Árpi 2011.02.22. 22:11:59

@Perillustris:
Kb. 30-cal. De egyéb okokból lehet hogy csökken 200-zal. Csak mert a gazdaságban érzékelhető bizonytalanság (mindenki azt figyeli, mikor rónak rá is ki valami különadót) miatt elvész a bevételem nagyobbik része.

Perillustris 2011.02.22. 22:12:15

@Árpi: Nem akarok turkálni a zsebedben, de egyszerűen nem tudom, hogyan jön ki mínusz 60. Hacsak nem éves összeg.

a-kis-herceg 2011.02.22. 22:12:52

@Árpi: mielőtt szavazol... az 5 szavazat volt.

2 706 292 - 5 = 2 706 287... (+valakinek 5=10 különbség) lehet nincs meg a kétharmaduk...

te akartad őket...

trojka 2011.02.22. 22:15:42

@Árpi: A fene a pofáját. amikor ezer emberböl 200 fizet adot, akkor meddig akarják még kifacsarni az a kétszázat?

Árpi 2011.02.22. 22:17:30

@a-kis-herceg:
Miből gondolod, hogy én őket akartam? Ha rajtam múlna, Orbán és bandája rég egy szaharai kőfejtőben tolná a talicskát, Gyurcsányékkal együtt.

Tanyasi Jóska 2011.02.22. 22:17:42

Kedves Hozzászólók!

Szánalmas, ahogy mindenki lebecsüli a másikat azért, mert nem ismeri a másik szektort és azt hiszi, hogy ott kevesebb munkával több fizetést lehet bezsebelni.

A korábbi Friedman idézetet pedig nagyon megszívlelendőnek tartom: „Az állam szükséges, mint egy, a játékszabályokat meghatározó fórum, és mint a bíró, aki elmagyarázza a szabályokat, és megköveteli azok betartását.”

Ez az, ami itthon 21 éve nem működött és ma sem látszik hogy erre tartanánk...

Árpi 2011.02.22. 22:19:15

@Perillustris:
Nem, az a 200 a 60-on felül.
A 60 meg úgy, hogy akkortól nem jár családi pótlék, és nem jár adókedvezmény. Csak azért, mert már felneveltem a két nagyobbikat. Méltó büntetés, amiért olyan gyerekeket nevelek, akik nem érik be egy mezei érettségivel.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.02.22. 22:20:04

@11235813: Számodra nem. De kérdezzük csak meg Szíjjártó Urat, mint szakértőt, vagy esetleg a "Nyugdíjvédelmi Biztos" Úrasszonyt. Mindjárt megérted...hogy mit? Azt a kedves szavazóra bíznám...

Árpi 2011.02.22. 22:20:50

@Tanyasi Jóska:
A magyar állam csak ezt a feladatát nem tölti be....

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.02.22. 22:21:56

@Árpi: Tessen új gyermeket vállalni! A régi meg menjen, hamuba sült pogácsával és Isten hírével...

Árpi 2011.02.22. 22:24:45

@namitirok:
Persze, b+! Majd 80 évesen is gyereket csinálunk, szülünk, nevelünk!
Neked hány van?

2011.02.22. 22:26:20

@Kisruszki: Igen, értelek. Ezt az amit én sem nagyon vágok, hogy a túróba is van ez. Az a zavaró tudod, hogy tényleg el tud ez a Viktor mondani értelmes dolgokat és látszik a szándék is, sőt az is, hogy érti végre (valaki), hogy ku**a nagy baj van....! De a végrehajtásnál - pontosan ahogyan irod te is - elsikkadnak a dolgok. Faszfejek szövegelnek hülyeségeket a levegőbe (ld: Lázár meg S. Gabriella) és az egésznek a lendülete szertefoszlik. Plusz persze (hiszen ez a dolga) az ellenzék roncsai szétcincálják azt a keveset is ami maradna belőle. Itt van a netto jabuári bér pl. Én bérszámfejtéssel (is) figlalkozom, mindenki tudja, aki csak egy kicsit is konyit a témához, hogy a magar rendszerben az év első x hónapjában a brutto bér netto kihozatala rosszabb (alacsonyabb) mint az év második felében.(kinek mikor vált az a brutto bértől függ). Ezzel együtt a félkegyelmű barom MSZP-s habzó szájja üvölti tele a Partlamentet meg persze a médiűt, hogy "1 millió ember kapott kevesebb netto-t az új szja miatt és ki kell dolgozni a rosszabbul jártak kárpótlását"! A nagy K, kurva nénikédet azt! Tényekről kellene beszélni és nem hangulatot kelteni! Ha csak annyi fáradstágot venne, hogy megnézi hány kereső van ma Magyarországom (3M alatt) és mennyit kell eltartaniuk rájönne, hogy nem lehet tovább segélyezgetni meg szarakodni, elmis-másolni tényeket. A TB, a nyúgsíj, a rokkannyugdij, az eü ellátás mind hanyattborul ilyen finanszirozás mellett.
Olvastad hányan utaznak ingyenjeggyel a VOLAN buszokon?? Alig van fizető utas. Ez egy kabaré!

Nem haragszom. Egy szóval sem mondtam azt h. fidesz vagy mszp fan vagyok.
Ami zavar: kaptak egy felhatalmazást amivel k.....ra nem tudnak élni. Nincs egy összeszedett gondolatuk, törvényjavaslatuk stb. Azt hangoztatták felkészültek a kormányzásra, ebből semmi sem látszik. Áldásom rájuk, csak látnám már azt, hogy hozzányúlnak a szociális segélyekhez, a bürokráciához. Megfékezik az állami pénzek (te adód +én adóm) haveri alapon történő osztogatását és olyan projektek támogatását aminek a megtérülése nulla. Örömmel vennék egy olyan törvényt is ami biztosítja, hogy 30 napon belül megkapom a pénzemet mert törvény kötelezi őket, hogy ennyi időn belül fizessenek. Sok ismerősöm van aki 90.120 napra kapja meg a pénzét, ez ellen mikor akarnak tenni valamit mert több ezer vállalkozás jár hasonló cipőben. Emellett szeretném látni, hogy javul a közbiztonság ténylegesen és nem csak pofáznak róla. Ok teremtsenek olyan környezetet, hogy még több embert tudjak foglalkoztatni vagy esetleg új célpiacokat keresek ahol mást is tudok nyújtani. Ehelyett mi van most, szétsz...........atnak mindenkit. Attól mert csökkentette a társasági adót nekem nem lesz több, mert árat emelni nem tudok(vagyis tudok de akkor le is húzhatom a rolót), a rezsim viszont elég sokat emelkedett stb.
Értem én h. megvan a jószándék, minden honfitársamban ott van, de akkor könyörgöm ültessenek már oda fel olyat aki ért is valamicskét ahhoz amit csinál. A k......a nagy állam is olyan mint egy cég ezt kéne megérteni. Vannak bevételek kiadások, és addig nyújtózkodom amíg lehet, nem teszek felelőtlen ígéreteket meg meggondolatlan kijelentéseket.

ani36 2011.02.22. 22:28:17

A gazdaság az olyan, hogy mindig minden intézkedésnek meglesz a maga következménye. Amikor épülgettek a Pennyyk, Lidl-ek a kisvárosok szélein, mondogatta ugyan néhány környező kisfalusi polgármester, hogy nagyon szar lesz ez az ő falujuknak, de nemigen hitt nekik senki. Csak akkor, amikor egy-egy Penny, Lidl megnyitása után a környező falucskákban az összes kisbolt bezárt. Mert csődbement. És akkor elkezdtek háborogni a falucskákban, hogy akkor most egy pohár tejfölért is be kell autózni vagy buszozni a Pennybe? Bizony be kell. Mert az a falusi kisboltocska nem él meg abból, hogy mindennap beszaladnak 15 deka friss felvágottért meg 5 kifliért, ámde a lisztet, cukrot, mosóport nagy tételben veszik a Pennyben, hiszen ott olcsóbb. Namármost: jobb lett az életszinvonal a kis falucskákban attól hogy 10 km-re nyilt egy olcsó áruház? Vagy esetleg rosszabb, hiszen a benzin egyre drágább, és Márinéni már a buszra se tud felszállni, de a kisboltig elbotorkált a botjával... Lehet számolni: ki járt jól és ki járt rosszul??? A magánszféra igy működik.
Ez az új adórendszer is ilyen: lesznek következményei. Ahol nagy a munkaerőkinálat, ott nem picsognak az emberek, hanem örülnek, hogy lyuk van a seggükön, és minden hónapban kapnak bért, mert a kicsi bér is több, mint a munkanélküli segély. A munkaadó meg egy percig se gondolkodik, a hőzöngőt kirúgja, és választ egy nempofázót a munkáért könyörgő ötven másik közül...
Az, hogy azokkal az ötvenesekkel, akik felneveltek 2-3 kölyköt, ennyire kicsesztek, az meg egyenesen vérlázító.

2011.02.22. 22:30:43

@Tanyasi Jóska: Szervusz Jóska, Igen. Kb ilyesmi szerepe van. Jó lenne hinni, hogy a mostani kormány ilyen irányt vesz.
Illetve egyet tennék még hozzá: amit idézel az állam szerepéról, az "békeidőben" igaz és akkor van úgy.
Most itt nem "az van" -finoman szólva, igy fogunk látni ettúl a szabálybetartató szereptól kicsit kacifántosabb jelenségeket is... Amelyek valószinűleg szükségszerűek. A taszitó csak az, ahogyan a komcsik ezeket a dolgokat azonnal kipellnegérezik és kisarkitják. Szemét egy banda. Most borult épp következő dominójuk, a Juhász féle katonaság-umbulda. Ennek is, "ha a fele igaz" már totál szágyen az egész seregre...

reccs 2011.02.22. 22:35:03

@volvo6067: A taszitó csak az, ahogyan a komcsik ezeket a dolgokat azonnal kipellnegérezik és kisarkitják.

Erre mondta Lázár János, hogy most azt kapjuk a pofánkba, amit mi csináltunk velük 8 évig...
Orbán meg: egyszerúűbben fogalmazva, szépeket mondani mindenki tud, hogy mit kellene csinálni, csak azt nem tudják megmondani, hogy hogyan.

Rajzfilmszemű 2011.02.22. 22:35:59

@simonmondja.: Annyira vicces, hogy sikerült egy csomó emberben elültetni, hogy a Zemberek (a régi polgárok, ugye) azért vállalnak gyereket, hogy gondoljanak a nemzet jövőjére. Röhej. Én valahogy úgy képzeltem, hogy a szaporodás nem hazafias cselekedet... Vajon hányan kufircolnak boldogan a nemzet jövőjére gondolva? Ma ki is próbálom ;)

a-kis-herceg 2011.02.22. 22:36:45

@ani36: okosat szólsz

@trojka: tévecc, nem 200/1000, hanem 1,7 millió (a 800 közszolga az adóból él adót fizetnie értelmetlen). azaz CSAK 17%. és ez egyre fogy...

a BIZALOM CSÖKKEN... napról napra. adózik a halál. hisz adő = közpénz = LOP-CSAL-HAZUDIK, intézmények nem működnek, jogszabályok rosszak, közszolgáltatások zéró...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.02.22. 22:39:23

@Árpi: Nyugdíjasnak nem kötelező részt vennie ezen nemes pogromon, mert úgysem tudja miből leírni!:-P

trojka 2011.02.22. 22:42:39

@reccs: én ugyan nem csináltam veluk semmit nyolc év alatt...csupán probáltam megélni valahogy, mint ahogyan ezután alattuk is...(de lehet, hogy nyolc év mulva már nem fogok élni...)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.02.22. 22:48:22

@ani36: Teljesen egyetértek Veled, ez így megy, de hogy állami szinten is, az mindennek a pofátlan teteje! Il colmo!:-(

somogg (törölt) 2011.02.22. 22:48:25

mindenki azt hitte, hogy a rendszervaltassal megkezdodik a gyogyulas, antal, horn, bokros meg ugy tunt probalnak gyogyitani, aztan orban, meggyesi, gyurcsany az egymasra igergetessel (amihez a nep egyszeru gyermekei lelkesen asszisztaltak ) inkabb az egyszerubb utat valasztottak, elkezdtek a koporsot acsolni. Most mar kesz a fekhely, orbanekra var a megtisztelo feladat, lezarni a tetot. aki ert valamihez, jobb ha lelep...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.02.22. 22:51:54

@nagyvk: Hát nézd, én nemrég voltam gyerek, és anyagilag a szüleim sok mindent nem tudtak megadni nekem. Az a helyzet, hogy ezek olyan túl sokat mégsem jelentenek, legfeljebb annyit, hogy van néhány "hogyha egyszer gazdag leszek, akkor..." álmom.

Szóval ez ne tartson vissza.

De nem erre gondolok. Hanem arra, hogyha volt pozitívuma a Kádár-érának akkor az a stabilitás, kiszámíthatóság és a viszonylagos jólét volt. Ehhez képest pont ekkor ment végbe az a drámai termékenység-csökkenés, ami miatt épp mostanában fog összeomlani a nyugdíjrendszer. (Kivéve ha Selmeci Gabi megvédi!)

Watchman 2011.02.22. 22:52:54

Egy havi fizetésemben fogadok, hogy maradni fog a kilakoltatási moratórium meg a gázártámogatás is. Csak nehogy valaki rosszul járjon!! Tóni baszd meg, ha te vagy a Fidesz jövője, akkor nekünk befellegzett.

sajtoskenyér 2011.02.22. 22:53:03

Bélabácsi!

Továbbra is azt mondom, amit olyan 17 óra 40 környékén hosszan kifejtettem, miszerint az egykulcsos adó önmagában nem igazságtalan. A gond azzal van, hogy az egykulcsos adóval járó költségvetési bevételkiesést az adójóváírás csökkentésével (ne is beszéljünk a munkavállalói járulék növeléséről) finanszírozzák, nem pedig a növekvő GDP-ből vagy az állami kiadások lefaragásából.

Az egykulcsos adót be lehet vezetni, de nem egy gazdasági és szociális válság kellős közepén, amikor az így is-úgy is szopóágon lévő, 300 ropi alatt kereső munkavállalók millióinak pénztárcájából kell kivenni azt a pár ropogós ezrest.....

ani36 2011.02.22. 22:54:07

Még a közszolgákkal kapcsolatban írnék: vidéken, 8-10 ezres és kisebb településeken, ezek a legkényelmesebb és legirigyeltebb állások, nem is igen jut más hozzájuk, mint a polgármester rokonsága-haversága. Ott nincs akkora ügyfélforgalom, nincs nagy hajtás, biztos a havi pénz, a fűtött iroda, a fizetett szabi, a táppénz, egy-egy hivatali állás szinte főnyeremény. De Budapesten is boldogan lecseréli a versenyszférás állását egy minisztériumi osztályvezetésre vagy egy főiskolai oktatói állásra bárki, a Fidesz lecserélte gyakorlatilag a teljes minisztériumi állományt, beleértve a háttérintézményeket - hány darab politológiai kutatóintézet is működik kishazánkban állampénzből??? - és egy cseppnyi nehézséget sem okozott ennyi rengeteg szakember átcsábitása a versenyszférából. Szóval a közszolgai állások többsége bizony sokkal kényelmesebb, mint egy multinál dolgozni. Ha a munkabér/teljesitménykövetelmény arányt nézzük, sokkal jobban fizetett a közszféra, mint a versenyszféra.
Az sem véletlen, hogy egy multicégnél a "HR-divizó" gyakorlatilag az első felvételi rostán kiselejtezi azokat, akik korábbi életükben csak közszolgaként dolgoztak - az általános tapasztalat ugyanis az, hogy a közszférából érkezettek nem képesek megszokni a multiknál természetes munkatempót. Hogy nem lehet péntek délután egykor hazamenni, hogy nem lehet órákig reggelizgetni az iróasztalnál, hogy betonkemény határidők vannak, stb. , hogy morognak, ha dugóba kerültél és nem érsz be reggel 8-ra, hogy elvárják, hogy "anytime" elérhető legyél, hogy az amerikai főnök éjjel kettőkor is felhiv, hogy ... persze mindezt jóval több pénzért. De a közszféra sokkal kényelmesebb, különösen családosaknak. Nagy is a harc a közszolgai állásokért. Még a pocsékul fizetett pedagógusállásokért is nagy csata dúl, főleg kisebb városokban, hogy egy könyvtárosi vagy múzeulógusi állást ne is emlitsek. Ezek rendkivül értékes állások, pedig pici a fizu, de sok a szabi, elmehetsz táppénzre, nem kell dolgoznod se húsvétkor, se karácsonykor, szóval aranyéleted van... pedig pedagógusnak lenni igazán nem leányálom, de egy Flextronicshoz képest mégiscsak főnyeremény...

Indriq 2011.02.22. 22:59:35

najó, segítek ennek a nyomorék bandának, a Bérmonitoring bizottság jelmondata legyen ez:
"Kevés a fizetése? Dugjon gyerekért!"

sajtoskenyér 2011.02.22. 22:59:41

A leges-legnagyobb baj az egykulcsossal pedig az, hogy egy rakatnyi káros és felesleges gazdaságpolitikai lépést meg lehetett volna spórolni a bevezetése nélkül. Az SZJA-csökkenés ütötte több százmilliárdos költségvetési luk miatt kellett ledózerolni a manyupokat (miközben az egykulcsossal támogatandó középosztály megtakarításait zsarolással kellett bezsebelni), megadóztatni a multikat (akiket pedig a tőkejövedelmek adójának csökkentésével lehetett új befektetésekre csábítani) és emiatt kell hamarosan új megszorításokat eszközölni. Ezért volt látványos, ámde ebben a gazdasági helyzetben káros lépés.

Be lehetett volna vezetni 2013-ban, ha addigra az adójóváírás csökkentése nélkül is meg lehetett volna lépni, mert mondjuk a gazdaság teljesítménye megengedte volna. De Viktornak akcióterv kellett.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.02.22. 23:02:01

@ani36: Folytasd csak, ez a való világ, nem Rogán Tóni szövegelése, hidd el!

Árpi 2011.02.22. 23:03:40

@namitirok:
Mire én odáig jutnék, 93 év lesz a korhatár, és évente hárommal emelik... Szóval nyugdíj helyett mi azt kapjuk majd, ami az apapaci hasa alatt van.
De ez nem változtat azon, hogy ez az adó- és támogatási rendszer egy rövidlátó politikát tükröz:
"válasszanak meg minket, aztán utánunk az özönvíz"

Ironfist 2011.02.22. 23:07:30

@reccs:
Tehát az taszító, ahogy most az mszp bánik a fidesszel? Erre mondta lázár jános, hogy ugyanaz, csak fordítva? Akkor miért ez a taszító? Az miért nem volt taszító, amikor ezek a buzeránsok gányoltak el gyakorlatilag mindent, ami az országnak lett volna jó, csakis azért, mert azt a Gyurcsány csinálta? Erre meg az Orbán nagytestvér mondta még anno, hogy az MSZPben egy embertől kell félni, egy Gyurcsány nevűtől. Ezt még tán a rendszerváltás előtt mondta, és biztosra mondhatta, hisz ő is KISZtitkár volt, ismerhette. És bizony puszta PR szarságokkal sikerült kiherélnie. És most a kezében a hatalom. És erre meg azt mondta a Viktátor, hogy nekik csak egyszer kell győzniük, de akkor nagyon. És akkor bizony ott maradnak 20 évig. Törvényt meg már akkor sem ismert ez a féreg, mikor még ellenzékben volt. Ugye Tatán az a bizonyos "az aktivisták kampánycsendben is kampányoljanak csak, engem majd figyelmeztetnek, az ügyvédek meg majd jól megvédenek, oszt' jónapot!"? Vagy ugye ki bontogatott kordont? Ami köztörvényes bűn (volt akkor, de mára biztos hoztak visszamenőleg egy rendelkezést, hogy azon emberek, akik akkor ott voltak, nem követtek el bűnt, mert elnyomó, és illegitim hatalom ellen nincs bűn, vagy ilyesmi totál ökörséget.), csakúgy, mint szervert feltörni az ellenfél pártjában. Ezeket a csontvázakat miért nem találták már meg?

@TaTa86.:
"Miért van az, hogy az összes ismerősöm aki más országban dolgozik/tanul jelenleg, egyik sem fórumokon sírt, hogy ő mennyire ki akar menni, és itt mennyire minden szar, hanem simán csak kiment."

Tehát ha beszélget valaki egy fórumon, és megjegyzi, hogy igen, neki sem áll szándékában ebben a kurva országban maradni (igen, lekurváztam az országot, mint Gyurcsány az őszödi beszédben, engem is tessék felakasztani akarni!), akkor az sírás, és téged irritál. Értem. Mondd el, szerinted még mi sírás, és mi az ami téged még irritál, mert akkor kedvesebb napjaimban majd kerülöm azokat a témákat. Ha meg valami felbassza az agyam, akkor direkt felhozom. Tehát akkor a listát, ha kérhetném...

Gyalogfenyő (törölt) 2011.02.22. 23:08:41

@TaTa86.: Bocs :) Annyi az egész, hogy végzett, munkába állt magáncégnél (fehéren!), de nem keres annyit, hogy ne érintse őt is ez a 16%-os szja. Engem is érint.
A háztartás-gazdaságtant arra hoztam hoztam fel, hogy talán annak a tanulmányozása segítene számolni tanulni azokat, akik nem tudták kiszámolni, hogy milyen sok embert fog sújtani a 16%-os izé bevezetése.

Meridian74 2011.02.22. 23:17:23

Személy szerint olyan cégnél melózom, amit még a külön adóval is sújtottak (távközlési cég), itt nemhogy szóba kerülhetne a béremelés, hanem még annak is örülhetünk, ha nem kerülünk bele a költséghatékonyság-növelési létszámleépítésbe...!

De ha netán mégis megemelnék a béremet 4-6%-al, akkor még mindig ott van az éves infláció is... és nemcsak atavalyi, hanem az azelőtti és még azelőtti és azelőtti... ami legyen csak 4%/év... 1,04x1,04x1,04x1,04= 1,1698 ~~> 17%

Tehát a bruttó (a nettó más) bérem már így is 17%-al ér kevesebbet, ebből most a nettó bér értékcsökkenését nehezebb kiszámolni, mert időközben változtak az adók is.

De tavalyhoz képest ~10%-al kevesebbet ér.

És akkor hol an az hoyg bérekben felzárkózzunk az (a korábbi) EU-s színvonalhoz? Sehol.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.02.22. 23:21:07

@Meridian74: hoyg= hogy

De a lényeg marad...ráfaragtál, mert kizsákmányoló, népellenes multinál dolgozol!
A Nemzet megvetése kísérjen, kivéve, ha felnyomod az alkalmazóid, mert akkor jutalom jár (csak nem jut:-)!

Gyalogfenyő (törölt) 2011.02.22. 23:21:10

@nagyvk: Nem tudom, nálatok már beszélnek-e arról a borzasztó dologról, hogy elvontak pénzt az intézmény működésétől, ezért létszámcsökkentést kell végrehajtani, hogy a hiányzó pénzt kigazdálkodják :(
(Én most közművelődési/kultúrális intézményekről beszélek, ahol közalkalmazottak dolgoznak.)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.02.22. 23:21:54

@Gyalogfenyő: Jah. Hát az sosem árt. :)
Egyébként kb most van az, amikor tényleg kezdem azt hinni, hogy a fidesz nem csak teszi a hülyét, de hülyék is...

@Ironfist: QQ

"(igen, lekurváztam az országot, mint Gyurcsány az őszödi beszédben, engem is tessék felakasztani akarni!"
Gyurcsányt felakasztották? Ez új...

Kowax 2011.02.22. 23:24:00

Az újságíró, aki mindig megírta az igazságot, meghal. Felkerül a
mennybe Szent Péter elé, aki mögött sok száz nagy órát lát.
Mindegyiken nevek: Arafat, Blair, Chirac, Sarközy, Busch,
Schröder, Iliescu stb...
-Mit szolgálnak ezek a hatalmas órák? - kérdezi Szent Pétert.
-Ezek a világ vezető és meghatározó személyiségeit
jelképezik. És amikor valami marhaságot mondanak, akkor a mutató egy
perccel előbbre ugrik.
-De Szent Péter! Nem látom Orbán Viktorét, pedig ő az ország első embere!
Hol van az ő órája?
- Fiam, - válaszol Szent Péter - az övé az íróasztalomon áll és
ventilátornak használom.

Ironfist 2011.02.22. 23:27:17

@Meridian74:
Mint mondtam, anyám közszférában dolgozik, méghozzá nem köztisztviselői poszton. Apám egy olyan cégnél, amit szintén különadóval súlytottak, csak azt bankadónak hívták. Amit, hozzáteszek, igenis az emberek fizetnek meg, ezt aki nem látta előre, az vagy hülye, vagy nincs második opció. Mindegy. Tehát, az apám ugyan jutalékrendszerben kapja a fizetését (már amikor megkapja időben, volt már olyan, hogy májusban kapta a márciusit), de elég magas poszton van ahoz, hogy tudja, bizony, aki nagyobb fizetésért folyamodok a fix fizetésűek közül, vagy magasabb járulékszázalékért a járulékosok közül, az másnaptól bizony nem náluk dolgozik. Úgyis annyi a munkanélküli, majd válogatnak azokból új munkaerőt. És mivel nem magyar a cég, így gyakorlatilag kiröhögi Rogán Dr. Ötker. Antal ötleteit a nyomásgyakorlásával együtt.

Ironfist 2011.02.22. 23:30:58

@TaTa86.:
felakasztani AKARNI. Nem felakasztani, hanem ezt AKARNI. Ezért HŐBÖRÖGNI. Tudod.

Tudod te egyáltalán, hogy mit jelent a QQ? Mert amit én csináltam az aztán nem az volt... nem is igazán értem, hogy mire mondtad ezt...

@Kowax:
Jaj, ez de régi.

Meridian74 2011.02.22. 23:31:34

a gyerekvállalással kapcsolatosan, meg a család alalpítással: szvsz jogos hogy sokan ugy vannak hogy el kakarnak innen menni. Nekem sincs se saját családom se gyerekem. Miért? Na nem azért mert luxuskörülményeket akarnék. CSak annyit amit én is kaptam a gyerekkoromban. Emlékszem minden évben nyáron és télen is el tudtunk menni nyaralni, akár még külföldre is (ami ebben az esetben NDK-t és Bulgáriát jelentette), de leginkább a velencei tó és Tiszaparti kempingezésre, meg tudtuk látogatni a távoli rokonokat is, sőt iskolai vándortáborokban is voltam ami akkoriban nagyon népszerűek voltak, stb stb.
És nem csak mi, hanem a többség ezt meg tudta tenni, ugyanis tele voltak a táborok, kempingek és nem csak külföldiekkel.

ma meg már azt se tudom mikor voltam utoljára nyaralni. Bár szűkösen megtehetném, de kell a pénz inkább másra. De ha lenne családom, gyerekem, akkor ez nehogy szóba sem jöhetne, hanem a napi megélhetés is gondot jelentene.
És ezzel nemcsak én vagyok így egyedül...

Éppen ezért nem lesz itthon családom.

Meridian74 2011.02.22. 23:32:22

@namitirok: ha nem multinál lennék, még ennyit sem kapnék a fizuként...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.22. 23:34:42

A poén az, hogy az új adórendszer a családi adózást is beleértve gyakorlatilag a gyermekvállalási kedvet rontja. A gyerekre ugyanis nem befektetésként néznek a dolgozó emberek, főleg nem az van, hogy most vállal gyereket egy fiatal házaspár, mert hogy ettől anyagilag x év múlva jobb lesz majd. Viszont ha úgy látják, hogy napi anyagi gondjaik vannak, az nehezíti a gyermekvállalást. Na de nézzük mi is van? A pályakezdők, és azon belül a diplomás pályakezdők is a rosszul járók között vannak többségben, ma a pályakezdés huszonéves korra tehető diplomásoknál a közepére, amikor már a gyermekvállalás szóba jöhet. Viszont mivel romlott az új adórendszerrel a helyzetük, érvényesülhet, hogy a napi anyagi gondok miatt nem vállalnak gyereket. Ellenben a 35-45 évesek már keresnek úgy, hogy gyerek nélkül is jól járnak az adórendszerrel, ők viszont már többnyire túllépték a gyermekvállalási kort. Egyébként még azt is hozzáteszem, hogy nehezítik az előre látó, takarékoskodó gyermekvállalást is, amikor fiatalok előre akarják összegyűjteni a pénzt gyermekvállalással járó nagyobb kiadásokra, hiszen a családi adókedvezmény már csak utána jár, ha a gyerek megvan.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.02.22. 23:35:14

@Ironfist: Milyen igaz....
Majd ha te is elqrod miniszterelnökként, akkor téged is fel akarnak majd akasztani, és ellened is hőbörögnek. Addig sajnos legfeljebb néhány troll szól be keményebben, ami nem ugyanaz.

Szóval a te qrva országozásod bizony QQ nem más.

diesel12 2011.02.22. 23:39:51

Én abszolút negatívan látok mindent. Semmit sem csinálnak ezek sem, csak látszat, hülye intézkedéseket. Nem baj ha valakinek tízezerrel kevesebb a fizetése, de ők 600ezerért bérelnek autót a frakcióvezetőnek. Állampolgárság-szarság a határonkívüliekkel(nem őket illetem a jelzővel, hanem az ügyet), alkotmányba Istent(Úristen!!!) és sok ehhez hasonló hülyeség. De konkrét dolog nem történik. Annak idején a Bokrosnak nekimentek mint az állat, hát lehet most nem itt tartanánk. De mindegy. MIndent lerombolnak mindent újjáépítenek. Nyomoznak, holott leszarom mi volt tegnap, egyszer valaki már ezek közül arról beszéljen mi lesz holnap? Mikor vehetnek a fiatalok lakást? MIkor lesznek törleszthető hitelek? Mikor fizet be mindenki minden(befizethető) adót, járulékot? Mikor lesz a kórház végre kórház és nem egy lepukkant szar épület, amiben készpénz nélkül dögcédulád is lehet? Mikor lesz elkezdve a cigánykérdés megoldása? Csak hitegetnek, beszélnek a nagy semmiről. Közben meg ugyanazt a szart folytatják mint az elődeik. Miért halad most jó irányba Magyarország? Mert most Orbán a vezír? Aki vakul hisz bennük és nem csak a másik oldal gyűlölete miatt, az mit lát? Mi a jobb? De konkrétan? Hol van lakástámogatás? Hol van bölcsőde? Miért csak bezárnak és leépítenek? Miért nem építenek?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.22. 23:43:23

@sajtoskenyér:
Az egykulcsos adót 98-2002 között kellett volna bevezetni, kiadáscsökkentéssel kombinálva, mert akkor szárnyalt a gazdaság. Nem itt tartanánk. Érdekes, hogy a mindenkori kormányoknak csak akkor jut eszébe a reform szó, ha már a szakadék szélén állunk.

Én is az egykulcsos adórendszer híve vagyok alapvetően. Hogy miért? Mert a jól képzett munkaerő itthon tartását segíthetné hosszútávon. Éppen ezért mondom, hogy jó ideje be kellett volna vezetni. Szerintem ha fellendülési időszakban vezetik be, a minimálbér adómentességének eltörlésével és a hozzá kapcsolódó adójóváírás megszüntetésével, akkor 5 éven belül a legalacsonyabb bérű réteg is jobban járna, mert a gazdaság húzóágazatai tudnának fejlődni azzal, hogy nem szívnák el olyan mértékben a legjobb munkaerőt más országok. De a mostani bevezetésnél szerintem is az időzítős volt a rossz.

Ironfist 2011.02.22. 23:43:40

@TaTa86.:
Nem. Az én kurva országozásom csak általános trollkodás akart lenni, de ugye ennek megértéséhez némi "ájkjú" is szükségeltetik... Viszont ez tényleg csak egy random szólás volt, semmi egetrengető... te meg ezen kapod fel a vizet? És szólogatsz be olyat, amit nem is tudod, hogy mit jelent? És még van képed trollnak nevezni magad? Jó ég, hová süllyed az internetes troll társadalom, ha ilyen embereket fogad be :D

Ironfist 2011.02.22. 23:45:48

@Zabalint:

Hát tudod, sok mindent megtettek az első kormányzásuk idején is, csak a nép nem emlékszik rá. Ennek eredményeképp még egyszer odakerülhettek

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.02.22. 23:46:23

@diesel12: Tessen magába tekingetni a NERtársnak, de hirtelen, mielőtt mi tesszük meg!
"Aki bennünk nem bízik, az önmagában sem bízik,
Aki önmagában sem bízik, az a mi fényes jövőnkben sem bízik,
Aki a mi fényes jövőnkben sem bízik, az áruló."

namitirok ernő

Ironfist 2011.02.22. 23:47:40

@namitirok:
Ezt nem a Virág elvtárs mondta? ^^

ani36 2011.02.22. 23:47:46

Én hallottam olyan indokot, hogy azt a pénzt, amit a nagyfizetésűeknél otthagytak az adókedvezménnyel, majd a gyerekeikre fogják költeni, és ezzel növelik a fogyasztást, ezáltal munkahelyek teremtődnek, mert ha el lehet adni a boltban a gyerekruhát, akkor majd a varrónőnek, aki megvarrja, lesz állása, stb. És ez logikusnak is tűnik, és bizonyos jövedelemhatárig - mondjuk bruttó 350 ezerig - talán igaz is. De arról nem szoktak statisztikákat közzétenni, és nem is igen lehet, hogy a valóban magas jövedelemmel rendelkezők a jövedelmüknek egyre nagyobb százalékát költik el külföldön. Mert Bécsben olcsóbb bevásárolni - a bécsi Spar áruház árszinvonala ugyanis alacsonyabb, mint a budapestié...-, hogy az Adrián olcsóbb nyaralni, mint a Balatonon, és még a benzin is olcsóbb mindenütt, mint nálunk... Szóval végülis majd kiderül, hogy eredményez-e vmilyen szektorban bármiféle forgalomnövekedést a gyerekesek megtámogatása, mondjuk megnő-e a babazsúr-szervezők forgalma, mert nagyobb lesz rá a kereslet?
A "húzzunk el külföldre" megint egy olyan téma, amiről nem irnak statisztikákat, mert szintén nehéz számszerűsiteni. De Angliában nemigen van már olyan panzió, étterem, ahol ne kelet-európaiak szolgálnának ki. Nagy részük után rendes tb-t fizetnek a kinti munkaadók, de van, aki itthon fizeti be maga után. Nettó 300-400 ezer magyar forintban a bér, és a 20-30 év közötti korosztályból nagyon sokan kimennek. Ha pedig valami jobb képzettsége van a fiatalnak, mondjuk számítógépes szakértelme, akkor ennél sokkal többet kereshet, igaz, őket itthon is elég jól megfizetik. Az, hogy ezek a fiatalok visszajönnek-e valaha, nagy kérdés. Én már hallottam szülőtől, hogy "majd belerokkantam lelkileg, amikor mindkét fiam kiment pincérnek, de ha haza akarnának jönni, én rugdosom vissza őket..." - és eleve arra készülnek, hogyha elérik a saját nyugdijkorhatárukat, akkor kimennek ők is Angliába, és segitenek unokát nevelni - láttam komoly számitásokat, miszerint ha itthon eladják-kiadják a lakást, az bevétel ugye, a magyar nyugdijacskájuk nagyon pici lesz, de majd ők nevelik odakinn az unokát, és a fiatalok megkeresik ketten az egymillát, és mennyivel jobban jönnek ki, mintha itthon élnének... Amikor itt demográfiáról elmélkednek a tudósok, akkor azt is meg kéne jósolni, hogy kinek is nevelik ezek a nagyfizetésű, nagy adókedvezménnyel megtámogatottak a gyerekeikből majdan képződő munkaerőt? Angliának?

a-kis-herceg 2011.02.22. 23:50:48

@diesel12: @ani36: nyugi nertársak. még egy kicsit nélkülözni kell. már csak egy kicsit. de aztán a gyümölcsöket is élvezhetjük...

most akartok kiszállni a Kánaán felé félúton??? türelem harcban állunk a gazdaság frontján. már vannak kisebb sikereink...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.02.22. 23:55:42

@Ironfist: "Az én kurva országozásom csak általános trollkodás akart lenni"
Na, akkor örülök, hogy megértetted, mi a különbség közted, és Gyurcsány között.

"Viszont ez tényleg csak egy random szólás volt, semmi egetrengető... te meg ezen kapod fel a vizet?"
Nem kaptam fel a vizet. Akkor máshogy szoktam írni. Több benne a "qrvaanyád". Itt meg egy sem volt. :D

"Jó ég, hová süllyed az internetes troll társadalom, ha ilyen embereket fogad be :D"
Még csak padawan vagyok. XD

Gyalogfenyő (törölt) 2011.02.22. 23:56:05

@ani36: "... majd a gyerekeikre fogják költeni, és ezzel növelik a fogyasztást, ezáltal munkahelyek teremtődnek, mert ha el lehet adni a boltban a gyerekruhát, akkor majd a varrónőnek, aki megvarrja, lesz állása,"

Biztos :) Én azt látom, hogy a különböző baba- és gyerekruhák leginkább másodkézből kerülnek a gyerekekre. És van, akinek még az is nehézséget okoz, hogy second hand üzletekből vásároljon.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.02.22. 23:57:42

@a-kis-herceg: @Ironfist:
"Ugyan, kit csaptunk be? Magunkat? Mi tudjuk, miről van szó. A közvéleménykutatókat? Azok örülnek, hogy plecsni van a mellükön. A széles tömegeket? Azok úgyse esznek se narancsot, se citromot, de boldogok, hogy velünk ünnepelhetnek. Az imperialistákat? Ühüm, azoknak alaposan túljártunk az eszén. Nem szeretnék most a helyükben lenni! Kiadtuk a jelszót: legyen egyszeri, jelentős adócsökkentés! És lett . Mi nem ígérgetünk a levegőbe, a-kis-herceg."

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.02.22. 23:59:35

@a-kis-herceg:
Áh, ne politizáljunk. Nézzük, mi lesz az ebéd.
Tarhonya.
Nem ehetjük meg az aranytyúkot. Pedig egyszer már én is megkóstolnám, a fene egye meg!

Nem tarhonya, rizsa!

a-kis-herceg 2011.02.23. 00:09:14

"Ma már úgy vagyok vele, hogy nem látok túl nagy különbséget a kávéházi apostol világmegváltó eszméi s egy új kormányprogram között."

"A kormány az a testület, ami mindig megtartja, amit ígér. Ha pénzt ígér, azt is megtartja."

(Karinthy Frigyes)

Jurganov 2011.02.23. 00:27:54

@pretender: itt a blogon oly sokan említik a vizitdíjat, meg, hogy vissza lehetett igényelni 20 alkalom után. valóban, bár az egy icipici szépséghibája a dolognak, hogy vissza lehetett igényelni 20 alkalom után amikor EGY orvosnál jártál. vagyis ha voltál 19x a fogászaton, 19x a belgyógyon, 19x röntgenen és így tovább, akkor fizettél 3x19x300=17100 forintot amit nem tudtál visszaigényelni senkitől. szóval lehet itt arra emlékezni, hogy " vissza lehetett igényelni" de akkor pontosan révedjünk a múltba.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.02.23. 02:33:51

Két felvetésem van. A poszt szerint az érintett 4 millióból 1 milliónak nincs gyereke. És hánynak van csak 1 gyereke abból a 3 millából, akinek van? Mert ott a két szülő közül az egyik szintén szopóágon van, hiszen csak az egyik szülő veheti igénybe a kedvezményt. Tehát valószínűleg nem csak 1 millió szavazót érint ez a szerencsétlen malőr.

A másik: a magánszféra híven követi a Párt utasítását, a sok szerencsétlen kap 5% béremelést, és boldogan ugyanannyit kereshetnek, mint tavaly. Ugyanannyi nettó ellenében viszont az idén több adót kell befizetniük, tehát 1 millió (vagy több) szorgos polgár fog elgondolkodni a nemzeti együttműködés rendszerének építése közben azon, hogyan is nevezték az elmúlt években azt, amikor a bruttó fizetésemelése után egy kanyi fillért sem látott. Az én emlékezetem szerint adóemelésnek nevezték. Szóval szerintem még jobban jár a nemzeti ügyek kormánya, ha a magánszféra nem emeli meg a béreket, mert akkor legalább fel lehet mutatni mint bűnbakot a vállalkozókat.

Szép lassan mindenki szégyenpadra kerül az országban. Na mindegy, egypár százezer ember azért örül most a nagyarányú adócsökkentésnek, amit a táltos vezér megígért.

Béla Bácsi 2011.02.23. 02:46:17

@sajtoskenyér: Én meg azt mondom, hogy nem esik ki semmi, mert mindenki, vagy majdnem mindenki be fogja fizetni az alacsony mértékű adót. (Tetszik ismerni a zsidó mondást: "Sűrű fillér jobb, mint a ritka forint!") A Gyurcsány-kormány "igazságos" adótarifáit pont az elit maga nem fizette be a legkevésbbé sem, a kisvállalkozók meg a 15%-ért vásárolható fiktív számlákkal operáltak. Most az új rendszer gyakorlatilag értelmetlenné teszi a csalást, mert azért a fránya 1%-ért nem éri meg. El kell indulni a helyes irányba, ez csak az első lépés, ha bejáródik, lehet finomítani a részleteken. Addig vitatkozhatunk itt, míg megkékül a fejünk a "tökéletes" és "igazságos" adórendszerről, a valóság az az, hogy behajthatatlan volt és behajthatalan marad a régi formában. Ronald Reagant ugyanilyen hévvel támadták az USA-ban anno az "adócsökkentése" miatt, ugyanez volt a vaker, hogy a gazdag jól jár (a fene a rohadt belét!) a szegény meg szétszívja és a végkifejlet mégis az lett, hogy soha nem látott prosperitást hozott az országra, a Gyurcsány-kormányra emlékeztető szocio-liberális beállítottságú, patthelyzetbe került Carter adminisztráció után. (Áldják is a nevét még haló porában is!) A "szegényekre" most ne térhet ki ez a tervezet, mert teszik ismerni a magyart, ha lenne egy küszöbhatár, ami alatt méltányosságból kisebb kategóriával adóztatnának meg valakit, masnap a fél ország abba a kategóriába tartozna. Papíron. A nyugdíjakat nem "vették el" (azt megtették a manyupok a nevetséges költség elszámolásaikkal, a kockázat során "eltűnt" befizetésekkel, de bearanyozva az "állami kifizetési garanciával". Tetszik ismerni a mondást: más faszával verni a csalánt?) A gonosz Zorbán-kormány mérhetetlen gonoszságában nem tett mást, mint a kockázat viselése fejében a magyar állam "portfóliójához" csatolt ezeket az alapokat. Magyarul semmi nem változott, nem lettek kifacsarva az utolsó kuncogó krajcárkák szegény öreg mamókák reszkető ujjai közül, csupán a zállam, ha a magánpiacon kölcsönt akat felvenni, akkor van neki egy pár milla "colateral"-je, azaz jótálló vagyontárgya jogg kamatfeltételek kicsikarásához. Ezek a lépések mindannyiunk, adófizetők érdeke is, hiszen nem mindegy, hogy a befizetett adóforintjaink kamatként külföldi bankok zsebébe vándorolnak, vagy helyette lízing kamatként úgyszintén külföldi bankok zsebébe vándorolnak, de legalább boldoggá tesznek egy "biztonságos" Audi S8-assal egy országgyűlési képviselőt és egy alföldi város polgármesterét. :))

Beer Ninja 2011.02.23. 06:47:10

Továbbra is nyugdíjakat csökkentenék. Most tudtam meg, hogy feleségem nagymamája 10 év (!) munkaviszony után 90.000-et kap kézhez.
Nekem 4 év munka alatt 1000 Ft-tal nőtt a fizetésem. Reálértéken olyan 20% csökkenés. Nyugdíjam már nem is lesz... Nem a 3 millió szavazattal rendelkező nyugdíjast kellene végre ajnározni. Amíg ezt nem rakják rendbe, addig szinte mindegy melyik párt mit (nem) csinál a gazdaságban.
Önmagában pedig az 1 kulcsos adó nem rossz dolog. Gyermektelen fiatalként nem is háborgok ezen. Azzal szúrnak ki igazán, akinek a gyereke már felnőtt, most kb. bruttó 200-250-et keres jó 30-35 év munkaviszony után, aztán mégis jó nagyot csökken a fizetése (pl. tanárok és egyéb diplomás közalkalmazottak, a magánszféráról nem is beszélve).

dr. Aullah 2011.02.23. 07:03:42

@Jurganov: Hadd kérdezzem meg... mi a faxért járna valaki 19x a fogászaton, 19x a belgyógyon, 19x röntgenen. Értem én, hogy extrém esetet akartál kiemelni, de elég nevetséges.

Kisruszki 2011.02.23. 07:57:07

volvo6067

Úgy van ahogy írod. Több hozzászólásodat is elolvasva. A Fidesz sem volt semmi az elmúlt pár évben, ezt is tudja mindenki. Tény h. Viktor jót akar, de valahogy mindig elb@...k. A kommunikációjukról nem is beszélve. Ami tény, hogy faszságokat beszélnek, na meg persze mellé. Bérek. Mindenkinek az fáj a legjobban ha a zsebében kotorásznak. Nekem is, neked is. Nagyon nagy hiba volt ezt így kihozni, hogy nem számoltak utána. Utólag ezt erőszakosan kompenzálni még pár száz ezer szavazat mínusz. Azt meg én hadd döntsem el, hogy tudok-e adni béremelést vagy sem, nem pedig Rogán fiam mondja már meg mi a tuti. Szerintem már megérett ez a nép, meg-meg is érdemelné h. akár Viktor akár valaki más kiálljon és azt mondja. Innentől kezdve nem dakota nyelven beszélünk, hanem megmondjuk a frankót pl. hogy szarból várat építeni nem igen lehet ezért nem lesz mindenkinek jó. Azt sem ártana elmondani h. nem lehet mindenkinek minden ingyen mert egy ilyen kis ország nem engedheti meg magának. MSZP most azt próbálja visszaadni amit 8 éven át kaptak, de álljanak már ki mindkét oldalon és mondják meg a frankót. Fidesz mondja azt, hogy elbasztuk, kapkodtunk, MSZP meg azt, hogy csináljuk a fesztivált, de ez sosem lesz, ezek csak politikusok.
Ááááá a Volán meg Máv dolgot ne is mond. Elkezdtem számolgatni az utazások alapján és azt kaptam h. a kedvezmények értéke cirka 120 Mrd Ft. Na erre varrjál gombot. Nem akarom bántani a nyugdíjasokat de van aki igénybe sem veszi és van aki meg csutkára kihasználja. Ezt én korlátoznám heti, havi vagy éves szinten egy utazási számot állapítanék meg, de ebből sem lesz semmi. NEM ENGEDHETI MEG MAGÁNAK AZ ORSZÁG!!! TETSZIK EZT HALLANI ODAFENT?

eszkep 2011.02.23. 08:04:12

Zero rossz direktívákat kaptál!
Vedd tudomásul, hogy "száz alkalmazottból 85 bukik az új szja-szabályokkal".
index.hu/gazdasag/magyar/2011/02/23/szaz_alkalmazottbol_85_bukik_az_uj_szja-szabalyokkal/

eszkep 2011.02.23. 08:06:42

@a-kis-herceg: "ahogy nőnek viktorunk gyerekei, úgy nő majd a kedvezményhez kötött gyerek kor is"
Muhaha... honnan az info? Várjuk a inket!

eszkep 2011.02.23. 08:07:41

Apropó, hol van az a géniusz, aki azt állította, hogy 15000-el csökkent nettó a fizetése és amikor jeleztem, hogy ez matematikai lehetetlenség, elkezdte megmagyarázni?

eszkep 2011.02.23. 08:09:59

"Elképesztő sztorikat lehetett olvasni, volt olyan, akinek éppen annyival csökkentették a bruttó fizetését, hogy az új adókulccsal számolva a nettó fizetése pont ugyanakkor legyen, mint 2010-ben"

Mondjuk akinek ekkora fos munkahelye van, az nyugodtan fordulhatna munkaügyi bírósághoz, sokat nem veszíthet...

eszkep 2011.02.23. 08:16:41

Az viszont örvendetes, hogy zero iderakta ezt a táblázatot, legalább látszik, hogy az adóék görbéje így már hasonlatos a Visegrádi országokéhoz viszonyítva, a járulékokat magasak még. Az SZJA problémával kapcsolatban a Vastagbőrön még nem hangzott el, hogy jövőre kivezetésre kerül a szuperbruttó.

eszkep 2011.02.23. 08:23:03

@dr. dodó: "Továbbra is nyugdíjakat csökkentenék."
Én is. Drasztikusan...

"Most tudtam meg, hogy feleségem nagymamája 10 év (!) munkaviszony után 90.000-et kap kézhez."
Ez viszont "urban legends". Legkevesebb 20 év munkaviszony kell öregségi nyugdíjhoz. Korkedvezményes nyugdíjhoz 25 év (ebből néhány fegyveres testületnél lejöhet még pár év különösen "frekventált" beosztásban). Ezalatt csak rokkantnyugdíj képzelhető el, de az más történet.

a-kis-herceg 2011.02.23. 08:36:02

@Zigomer Trubahin: "szerencsétlen malőr" :)))

az arányos és igazságos adórendszerre gondolsz::) amikor mindenki jól fog járni, mert mindenkinek jól KELL járni. mert mindenkit megvédünk... mert amit mi csinálunk és a 2/3 akart az ez, és csak jó lehet...

ha a dolgozó jól akar járni... JÁRJON JÓL!!! ... ott van neki a járda.

hoplita 2011.02.23. 08:44:45

@eszkep:

"..... Legkevesebb 20 év munkaviszony kell öregségi nyugdíjhoz...."

Légy erős, nem így van.
20 évvel ezelőtt úgy intéztek ezer-tízezerszám nyugdíjakat, hogy szinte egy nap munkaviszony sem volt mögötte...
Én magam, itt a kisvárosi környezetemben ismerek tucatszám olyan hetveneseket, akinek egy fillér sem járna semmilyen jogcímen és már valóban a 90-100 ezres határt ostromolja a nyögdíjuk.
Ellenpéldaként ott van apám, 44 év után most van 65 ezre......mert rosszkor ment nyugdíjba, az utolsó 7 évét kényszervállalkozóként kellett lehúznia és csak a minimálbér után tudta fizetni a tébét.
Elképesztő ellentmondások és igazságtalanságok vannak a rendszerben.....csak éppen szarik rá minden kormány.

zrobasé 2011.02.23. 09:37:40

egyszeri, nagyarányú adócsökkentés
mindenki jól jár...aki meg mégse, annak meg könyebb lesz kitölteni az adóbevallását
a benzinár megfojtja az embereket
nem kell adóemelés, az szocialista tempó
eltűnnek a szocik, vége a pénzszórásnak, lesz itt mindenre pénz

sajtoskenyér 2011.02.23. 09:43:23

Béla Bácsi 2011.02.23. 02:46:17

Bélabá! Az érvelésed jó, úgy gondolod, hogy kevesebb adót az emberek szívesebben fizetnek be. Oké, de ettől még az adójóváírás pár év múlva megszűnik, és közel sem biztos, hogy a magánszféra emelni tudja a bérszínvonalat, vagyis tovább csökkenhetnek a fizetések. Miközben a jövedelmi olló, az alacsony és magas keresetűek, alkalmazottak és vezető beosztásúak közti bérkülönbség többszöröse a mai európai átlagnak, és többszöröse a Reagan-kori USA -nak. Ergo az összehasonlításod kissé akadémikus, de optimista.

atila68 (törölt) 2011.02.23. 10:28:03

"a bruttó 300 ezer forint alatt kereső gyermektelen munkavállalók rosszabbul fognak járni"

Szerintem ez így nem igaz, egyszerűen ideáig mi voltunk kedvezményezett helyzetben, amit most bebuktunk mint közalkalmazott az ötven százalékos béremelést.

Ironfist 2011.02.23. 10:38:35

@TaTa86.:
Tudom mi a különbség köztem meg Gyurcsány közt. Szélesebb a hátam :D

@Béla Bácsi:
Na, bazmeg, ez már megint zsidózik...

@namitirok:
Nem csaptunk be senkit, viszont elnézést, de ez az ítélet...

@eszkep:
Vedd tudomásul, hogy te retardált vagy.

dr. pretender 2011.02.23. 11:00:56

@Jurganov: jó, akkor pontosan révedjünk a múltba: a kérdést szabályozó 4/2007 Kormányrendelet szerint a háziorvosi és a járóbeteg-ellátást (benne a fogászatot) kell külön számítani a 20-20 alkalomnál, azaz maximum 2*20*600=12000 Ft-ot kellett volna fizetned évente. Ergo a fogászat, a belgyógy és a röntgen mind EGY kategóriába esett volna, nem pedig külön. Asszem még mindig én jártam közelebb a valósághoz :D

Squid 2011.02.23. 11:33:23

@eszkep: "Mondjuk akinek ekkora fos munkahelye van, az nyugodtan fordulhatna munkaügyi bírósághoz, sokat nem veszíthet..."

Jaj annyira vártalak már...

Nézzük a mai magyar realitást a változatosság kedvéért:

Több mint 1 millió munkanélküli van jelenleg parlagon az árokásótól a 2-3 diplomás topmanager szintig. Ennek az oka a válság, és a válság kezelésének legegyszerűbb módja a leépítéssel kezelt költségcsökkentés.

Aki éppen nem munkanélküli az örül, hogy nem az és a seggét a földhöz veri, hogy nem kell munkát keresnie. Ebből következően amit te nagyszájjal lepöccintettél az a fent említett mai magyar valóság, aminek a része sajnos, hogy a munkaadók azt csinálnak amit akarnak a munkavállalókkal. Megtehetik hiszen minden üres helyre száz vagy több munkanélküli vár (alsó hangon) akik kevesebbért is bevállalják csak legyen miből megélniük.

Szerinted ki a halál faszának fog eszébe jutni fizetésemelésért bepróbálkozni ilyen helyzetben, amikor csont nélkül kivágnak ha a témát feszegeted aztán mehetsz munkanélkülinek? És itt szeretném még megjegyezni, hogy miért a Zemberek menjenek utána a csökkentett fizetésüknek?? Hiszen van egy nemzetgazdasági miniszterünk, aki hatástanulmányokon és felméréseken keresztül totálisan képben kéne legyen arról a józan paraszti ésszel felfogható tényről, hogy 300k Bruttó nem kifejezetten átlagos fizu?

Bár attól várni bármit aki 250milliárddal elméri a költségvetést nem tudom mi a szart várunk??

Bár gondolom erre is van frappáns válaszod.

Beer Ninja 2011.02.23. 11:59:57

@eszkep: Nagyinak úgy jött össze a 10 év munkaviszonya, hogy anno a 7 gyereket 7 év munkának számolták el, és volt 3 év valós munkaviszonya. Nem tudom mikor volt a nyugdíjazása, de erre kapja ma is a ma már 90.000 Ft-ot kézhez. Durva!

Naneee 2011.02.23. 12:06:32

És volt valami olyan is (ha jól emléxem), hogy amennyiben megözvegyültek, akkor megkaphatták a házastársuk nyugdíját. (részét) Vagy valami ilyesmi......

Ironfist 2011.02.23. 12:07:13

@dr. dodó:
Máspedig, ha eszkep mondja, akkor ilyen nincs, és ezt vedd tudomásul! :D

hoplita 2011.02.23. 12:10:54

@derelye vágó:
Ja....
Alig pár százezer embernek ad megélhetést ez a szegmens....oda se neki.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.02.23. 12:31:27

@Béla Bácsi: "Én meg azt mondom, hogy nem esik ki semmi, mert mindenki, vagy majdnem mindenki be fogja fizetni az alacsony mértékű adót. (...) a kisvállalkozók meg a 15%-ért vásárolható fiktív számlákkal operáltak. Most az új rendszer gyakorlatilag értelmetlenné teszi a csalást, mert azért a fránya 1%-ért nem éri meg."

Sokadszor látom már ezt az érvet, és egyszerűen nem hiszek a szememnek. Lehet, hogy ez újdonság a számotokra, de a jövedelmek után nemcsak SZJA-t kell fizetni. Havi nettó 100 ezer Ft kifizetése után az idén is 82 ezer, 200 ezer Ft után 213 ezer Ft adót és járulékot kell összesen befizetni a költségvetésbe, tehát továbbra is sokkal-sokkal inkább megéri 15%-ért számlát venni. Egyébként ezt a jelenséget ("adóék") mintha a poszt is említette volna.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.02.23. 12:40:53

Fasse tuggya nálunk is elég rég volt emelés max. cafetéria emelkedett.De ha nem megy a bolt mire emeljen egy vállalat?

Jurganov 2011.02.23. 13:00:42

@pretender: a hivatalnoknéni mondta ezt anno, és nem csak nekem hanem senkinek sem fizettek vissza akivel beszéltem, holott csak a gyógyszerírás miatt legalább 4x12 vizitdíjat kellett kifizetnünk, és ez az összeg anno sokkal nagyobb terhelést jelentett mint ma, bár ma sem kevés. szóval de, kicsit mellé. bár az is lehet, hogy egyszerűen csak trükkösen fogalmazták meg, vagy volt valami belső utasítás, de nálunk nem erőltették nagyon a visszafizetést, sőt.
@Aullah: igazad van, elnézést. mielőtt annyira nevetnénk, akkor mondok konkrét adatokat. évi 4x12 gyógyszerírás (csak szakorvos írhatta ki, akkor is csak egy hónapra), 8x háziorvos ( a beutaló miatt, ami nélkül nem fogadott a szakorvos, a kerek 20-akat levontam), 4x háziorvos ( ha beteg), és 3x házi ill szakorvos ( felülvizsgálat miatt). na most ez mennyi is? 60-66. a felülvizsgálatot ki is hagyom, maradjon kerek 60. az 18k, csak vizitdíj-amiből egy forintot sem lehetett visszakapni. ki volt ez találva, csak így visszaemlékezve már baromi egyszerű és csudajó dolognak tűnik, főleg ha nem voltál benne szopóágon :)
@dr. dodó: dr.dodó most tudta meg, hogy a felesége nagymamájának 90.000 nyugdíja van.
-MENNYIIIIII???
van pár munkatársam aki 200 k nettót kap, napi fél óra munkáért ( meg persze mert jófej a főnökkel). úgyhogy én a fizetéseket csökkenteném. vagy egyszerűen csak legyen rajta több adó :) hülye.
btw, ha annyira sajnálod tőle akkor mondd le a nyugdíját és tartsd el te. amennyiben nem tudod, csak egyszerűen szeretnél valakibe belerúgni akkor nem szóltam :)
@Ironfist: bár úgy tűnik, hogy te is ahhoz a generációhoz, gondolkodásmódhoz, stb tartozol akikből amint meglátják leírva, hogy zsidó azonnal kiváltódik az a pavlovi reflex, hogy be kell vauzni és védeni kell szegény zsidókat. szomorú. amúgy ez egy nagyon régi mondás, és tényleg a zsidókhoz kötik. szal beszoptad, de sebaj, leírtam párszor azt a szót, hogy zsidó-szóval sipákolhatsz kicsit :)

Homeoffice 2011.02.23. 13:10:14

@eszkep:

Szerintem most következik a sokadik menetünk SZJA szempontjából.
Igaz, hogy kivezetik a szuperbruttót.
Ezenfelül megszűnik az adójóváírás is, ami ugyebár a kisebb keresetüek számára ÚJABB nettó bércsökkenés.
Számold ki:)

Homeoffice 2011.02.23. 13:17:40

Itt lehet számolgatni

adohirek.hu/berkalkulator/berkalkulator.php

Nah kihoztam a kövit.
1 gyermek. Bruttó 150 kereset (nem az én adataim)
2010 119 415
2011 127 570
2012 118 710

Seduxen (már NEM dr.) 2011.02.23. 13:20:57

@Gunther: triviális bruttó-nettó államadósságon alapuló funkcionális zsindexballib vízibivalybőrbe varrt szerkétoló analfabéta csinálta azt a honlapot; "miértagyurcsótányjobbvolt" - jeligére, szóval nem kell komolyan venni. biztos hazudnak! :)))))

Homeoffice 2011.02.23. 13:21:00

@Gunther:

Monológomat folytatva...

Bruttó 600 000 ft 0 gyermek:

2010 316 660
2011 374 075 (!!!)
2012 387 035 (!!!)
Ehhez nincs hozzáfűznivalóm.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.02.23. 13:25:01

@Gunther: bezzeg ezek már a Te adataid, mi? :))))

Homeoffice 2011.02.23. 13:25:20

@Seduxen:

Te tudod a legjobban hogy nem:)

zrobasé 2011.02.23. 13:26:22

mindenki jól fog járni !
egyszer...valahol máshol...

Homeoffice 2011.02.23. 13:40:26

@laspalmas:

Az adatok alapján bruttó 227 000 ftig buknak 2011ről 2012 re az egy gyermekesek. (igaz ott már 100 ft csak.)
Ezenfelül 2010hez képest is csak 5000 ft a bérnövekmény

Seduxen (már NEM dr.) 2011.02.23. 13:41:31

@Tigeri: jobban, mint téged kisköcsög :))))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.02.23. 13:44:32

@Seduxen: Jaja,meg a rebiszes Marcell haverodat is biztos jól megfizetik.:))

Seduxen (már NEM dr.) 2011.02.23. 13:50:34

@Tigeri: tudod a pénz sem minden: sokkal többet jelentett az, amikor 2006 őszén széjjelbaszhattuk a fejedet viperával, meg kilőhettük a satnya szemedet gumilövedékkel, mindezt büntetlenül :)))))

Marcellusca 2011.02.23. 14:04:33

@Tigeri: Mivanmivanmivan? :)))

Tudod, kiskötsög, nem kellett volna ott lenni, vagy a felszólításra el kellett volna húzni haza, de qrva gyorsan! :DDDD

Jurganov 2011.02.23. 14:05:04

@Seduxen: satnya szemedet. ez qrva jó :D

Ironfist 2011.02.23. 14:08:08

@Jurganov:
Szopta az anyád, mikor nem nyelt le téged. Leszarom a zsidókat, kurva magasról. Nem értem ugyan, hogy miért utálják őket egyesek, de ha ennyi eszük van csak, akkor hajrá, én ugyan nem szólok bele. Egyszerűen csak lereagáltam, hogy ez a fasz bélabácsi már megint csak azért tolja ide az arcát, hogy zsidózzon egy jót - ti. engem is állandóan lezsidóz a buzija. Úgyhogy nem tudom miért kell védeni egyből akihez csak hozzászólok, vagy ezzel Bélabácsit minősíted le, hogy nem tud megszólalni se magától, vagy engem minősítesz fel, hogy akinek én beszólok, az 8 napon túl gyógyul? Szóval, az, hogy bélabácsira reagálok, az nem egyenlő a náczult agyadban feltörekvő gondolattal, hogy a hülyelibsivédiahazaárulózsidókat, hanem egyszerűen csak sikerült belepofáznod valamibe, amihez semmi közöd nincs. Beszoptad.

Béla Bácsi 2011.02.23. 14:22:10

@Zigomer Trubahin: Hát igen, ebben igazad van. Magyarországon brutálisak a befizetendő bérjárulékok. Annak ellenére, hogy mindenki a gennyes multikat szidja, valójában minden dolgozó zsebébe kerülő egy forint bér nekik három forintjukba kerül! Megfordítva a logikát: a dolgozó kitermel magának három forintot és mielőtt még egyáltalán meglátná, a zállam élből lerántja a kétharmadát. (És utána még pofátlanul megkeresett jövedelemként kezeli és SZJA-val súlytja! A VAT-ről meg ne is beszéljünk!) Ennek ellenére az egykulcsos rendszer egy irányból jól mutat, de ahogy Virág elvtárs mondta: "forradalom van, elvtársak!"

Jurganov 2011.02.23. 14:22:29

@Ironfist: úgy gondolom ideje lenne valami durvább nyugtatót szedned :) nem ilyen durván bevauzni, így elsőre.
erre: (Tetszik ismerni a zsidó mondást: "Sűrű fillér jobb, mint a ritka forint!")
válaszoltad:@Béla Bácsi:
Na, bazmeg, ez már megint zsidózik...
engem nem különösebben izgat, hogy épp milyen levélváltást folytattok, de ebből eléggé kitűnt, hogy nem nagyon fogtad meg a hozzászólása lényegét.persze lehet, hogy tévedek és megértetted amit írt-csak valami oknál fogva ilyen furmányosan válaszolsz rá.
még egy dolog, te írtad eszkep-nek:"Vedd tudomásul, hogy te retardált vagy. "-ez eléggé igaz jelenleg rád is.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.02.23. 14:22:37

Ezen a blogon nincs anyázás. Akinek nem tetszik.....

Ironfist 2011.02.23. 14:26:07

@laspalmas:
Láttam én már mást is anyázni, azért gondoltam, hogy lehet. De ha nem, hát nem.

@Jurganov:
"nem ilyen durván bevauzni, így elsőre."

Jaj, tényleg, te vagy a finomanbeszélő troll.

"még egy dolog, te írtad eszkep-nek:"Vedd tudomásul, hogy te retardált vagy. "-ez eléggé igaz jelenleg rád is."

Aha, akkor mit foglalkozol velem?

Seduxen (már NEM dr.) 2011.02.23. 14:27:09

@Jurganov: tartottam tőle, hogy valaki besértődik, vagy zokon veszi - ezek szerint nem :) - (főleg, aki 2006 őszén tényleg ott volt), bár bánom is kicsit, hogy ezzel vicceltem, de valami frappánsat kellett Tigerinek írnom :))))

meg is lepődtem, hogy senki nem küldött el a faxba :)

@laspalmas: ez kinek szól(t) Főnökasszony? :)))

Seduxen (már NEM dr.) 2011.02.23. 14:31:32

@Ironfist: közben már rájöttem... mi a faszért nem olvasok, mielőtt kérdezek, adná magát a jogos felvetés :)))

Ironfist 2011.02.23. 14:33:21

@Seduxen:
Ennyi :P

Mondjuk azt nem értem, hogy engem lezsidózni, zsidóbérencezni szabad, de ha visszanyázok, az már baj.

Béla Bácsi 2011.02.23. 14:33:24

@sajtoskenyér: Igen, (sajnos?) igyekszem optimista lenni! :) Néha úgy érzem, hogy más sem maradt már, csak azoptimizmus... (Tetszik ismerni a régi viccet, hogy az optimista meg a pesszimista beszélgetnek. Mondja a pesszimista: "Na ez már olyan szar, hogy ennél szarabb már nem is lehet!" Rászól az optimista: "Dehogyis nem!") Komolyra fordítva a szót: a bérolló probléma nem pusztán magyar jelenség, az egész világon ez figyelhető meg. Kezd is megtelni a töke mindenkinek vele, a lenini gyengébb láncszemek (észak-afrikai országok) már forronganak, de még az USA-ban is már egy hete az utcákon tüntetnek Wisconsinban (hasonló ügyben). Ezzel tulajdonképp túl is lépnénk a vita keretein (majdhogy nem metafizikai szférába) és én nem szeretem keverni a szezont a fazonnal. Ez egy más probléma, nagyon súlyos probléma és valószínű megér egy blogot a feldolgozása! :)))

Jurganov 2011.02.23. 14:40:30

@Ironfist: "Mondjuk azt nem értem, hogy engem lezsidózni, zsidóbérencezni szabad,"-én voltam?
"de ha VISSZAnyázok, az már baj. "-én anyáztalak?
ez a valóságban úgy hangzana, hogy: amikor engem lezsidóznak, zsidóbérenceznek akkor ideges leszek és leanyázok bárkit aki hozzám szól. vagy ilyesmi.

fokabacsi 2011.02.23. 14:41:13

@Ironfist: Ha zsidóznak nyugodtan magyarozd vissza. Egyébként sem értem miért baj az, ha valakiről azt mondják, hogy zsidó, vagy sváb, vagy cigány ? Ha nem az aminek írják helyesbítsen ! Csak sajnos sokszor a szellemi színvonal ott tart mint a "jósnőnek" sok milliót kifizető "választópolgár" és egy olyan szavaz ! Annyi ésszel?!

Ironfist 2011.02.23. 14:51:50

@Jurganov:
Nem, ez a valóságban úgy hangzik, hogy te zsidóbérencezel, csak burkoltan, és ha erre érthető módon reagálok, akkor te tovább mosolyogsz, hogy te egy csúnya szót nem mondtál, ergo nem vagy troll. Pedig ennél nagyobb provokálást nem nagyon láttam még.

@fokabacsi:
Mi az, hogy magyarozzam vissza? Ez most úgy hangzott, mintha én zsidó lennék, és sértésnek szánnám azt, hogy "te magyar!"

"Egyébként sem értem miért baj az, ha valakiről azt mondják, hogy zsidó, vagy sváb, vagy cigány ?"
Talán mert
1.-Nem vagyok zsidó
2.-Az ilyen fajta, aki a gyűlölettől szinte köpi azt, hogy "Te zsidó/zsidóbérenc" az eleve sértésnek szánja. És engem ne sértegessen!
3.-Származás alapján én sem értem miért baj a cigányra cigányt mondani, a zsidóra zsidót. De gondolom te sem örülsz annak, hogy ha nem vagy elég jobbos, akkor a még nálad is jobboldalibbak elkezdenek cigányozni zsidózni, meg komcsizni téged, vagy te igen?

hoplita 2011.02.23. 14:56:42

@fokabacsi:
Durva, mi...?
Belegondolva......akárklalampárvinettu placentája is elballaghatna voksolni, ugyanott lennénk.

dr. pretender 2011.02.23. 14:56:54

@Jurganov: Akkor a "hivatalnoknéni" nem ismerte a jogszabályt, aki meg nem fizette ki, az meg jogszabályba ütköző módon cselekedett. Nézd meg nyugodtan magát a rendeletet. Világosan kiderül belőle.
Csak nem te is olyan dolgokról osztod az észt, amit csak mások elmondásából ismersz? Ne hagyd, hogy a tudás csökkentse a magabiztosságod és az arroganciád :DD

hoplita 2011.02.23. 14:59:44

@Ironfist:
Neked nem szabad, mer' ződ a hasad..:))

Ironfist 2011.02.23. 15:03:04

@hoplita:
Tudom, én nem tetszem itt, tehát nekem semmit nem szabad :P Különben is, hogy képzelem? :D

Jurganov 2011.02.23. 15:10:55

@pretender: a hit sosem hagy el, a valóság pedig sosem hátráltat :) amiket leírtam az édesanyám khmm..."életútja". tudom, mert volt amikor nekem is kellett mennem vele, nem is egyszer. és a hivatalba, a pógár jenőhöz is én vittem be a cetliket, stb. amit ott leírtam az megtörtént, adok mondjuk 10% +/- t a dolgoknak azért mert régen történt, de mivel ma is kb ue a helyzet ( gyóccerírás, kötelező vizsgálat , stb-így annyira nagyot nem tévedhettem).
"Akkor a "hivatalnoknéni" nem ismerte a jogszabályt..." erre meg annyit mondanék, hogy elvileg törvény van rá (volt?), hogy áthozhatsz a határon egy csík cigit. egy pm-es belső utasítás szerint el kell(ett) venni mindenkitől ami egy bontott dobozon felül volt nála. és elvették (most is elveszik, csak nem tudom, hogy megváltozott-e a tv azóta). nem tőlem, mindenkitől aki próbálta áthozni a határon a törvényben megengedett mennyiséget. ez az egész 100%-ban igaz.
@Ironfist: hallod, neked nagyon durva lelki defekted van. én burkoltan zsidóbérenceztelek? omg, kéne egyet dugnod, vagy ilyesmi.

Ironfist 2011.02.23. 15:13:35

@Jurganov:
Miért, ez mi volt akkor? Pártsemleges csevely a Duna szintjéről?
"úgy tűnik, hogy te is ahhoz a generációhoz, gondolkodásmódhoz, stb tartozol akikből amint meglátják leírva, hogy zsidó azonnal kiváltódik az a pavlovi reflex, hogy be kell vauzni és védeni kell szegény zsidókat."

Jurganov 2011.02.23. 15:26:00

@Ironfist: te hogy fogalmaztad volna meg azt, hogy egy hosszabb hozzászólás egy mondatos, lényegtelen részének, egyetlen szavába kötsz bele, ráadásul úgy, mintha valami bűncselekmény lenne? olyan ez mintha a postban "emeljék a béreket (mu-ha-ha)" abba kötnék bele, hogy muhaha és, hogy kinevetik a dolgozó embereket meg egyéb sületlenségek. és igen, most is tartom azt, hogy valami gond van az olyanokkal akik azonnal ráugranak ha leírva látják, hogy zsidó, vagy cigány szavak egyikét, tökéletesen függetlenül a szövegkörnyezettől.

Ironfist 2011.02.23. 15:31:27

@Jurganov: Énmondjuk nem "vauztam" volna be a helyedben eleve, ha nem hozzád lett szólva. Nem tudhattad, miért írtam, azt sem tudhattad, mennyi mindent olvastam el, és értettem meg a szöveg többi részéből, de csak bele"vauztál"
Ennyi erővel menj oda valakihez, akit épp egy cigány késel meg, és ha azt mondja, hogy basszameg, akkor köss bele abba, hogy hogy beszél.

"és igen, most is tartom azt, hogy valami gond van az olyanokkal akik azonnal ráugranak ha leírva látják, hogy zsidó, vagy cigány szavak egyikét, tökéletesen függetlenül a szövegkörnyezettől."

Én meg igen, most is tartom azt, hogy pontosan ugyanannyira semmi közöd nincs hozzá, hogy másnak mit írok, mint akkor volt, amikor be"vauztál"

dr. pretender 2011.02.23. 15:32:37

@Jurganov: ezt értem, de akkor lehet, hogy nem a jogalkotót kell szidni, hanem a végrehajtóit :)
Ha meg valami fontos (pl. évi 60 vizitdíjat akarnak veled kifizettetni), akkor tényleg meg kell nézni a jogszabályt és odatenni az orruk alá, és panaszt tenni a hivatal vezetőjénél írásban.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.02.23. 15:37:09

@Jurganov: @Ironfist: Uraim! Abba ne hagyják, egy élmény, csak így tovább :))))

Jurganov 2011.02.23. 15:43:05

@Ironfist: igazad van, én kérek elnézést. privátban leveleztetek, és én... ja nem is, egy blogon, a témához kapcsolódó hozzászólás egy szavába kötöttél bele és amikor szóvátettem akkor jött a "nyelt volna le inkább".és még én vagyok a hibás. értem.
@pretender: az, hogy jogalkotói vagy jogalkalmazói szinten történt-e a baki, vagyis, hogy úgy volt-e mint amit leírtam a cigis példámnál( hivatalosan lehetett hozni, a valóságban nem), vagy tényleg mari néni nem értelmezte jól a jogszabályt nem tudom, annyira már nem is számít már, kellemesen régen volt :) és lehet, hogy igazad van, de nekem ez maradt meg :)

Jurganov 2011.02.23. 15:47:48

@Seduxen: egyre inkább kijön az, hogy milyen rutinos .....vitázó, így azután félek, hogy le fog győzni e szópárbajban.

dr. pretender 2011.02.23. 15:51:12

@Jurganov: Eredeti kérdésünk az volt, hogy hogy van pofája a fidesznek így kommunikálni az adóátrendezésről, amikor a vizitdíj miatt népnyúzást, sőt genocídiumot kiabáltak....
Meg kell mondani, ha szerintük az állami redisztribúcióval a felső-középosztályt kell támogatni, nem pedig azt hazudni, hogy "mindenkinek jó lesz", meg hogy "nem csökkenhet senki bére". Ez az, amitől felfordul az ember gyomra, hogy ennyire hülyének néznek mindenkit.

Béla Bácsi 2011.02.23. 15:57:21

@Jurganov: Jókat somolygok itt, hogy beleléptél a szarba. Teljesen felesleges megpróbálni emberi, értelmes hangon beszélni Vasököllel, nem érti és nem is akarja érteni. Valami hihetetlen kéjjel tölti el az omline gyűlölködés, kötözködés. Tourette-szindrómás: esze ágában sincs odafigyelni miről van szó, vagy hogy lehetne megoldást találni egy probléma felvetésre. Ő csak boldogan szitkozódik, hülyéz, trágárkodik... Már többen ájánlották neki az orvosi segítséget (hiába). Én csak ignorálom.
Sok sikert, ha folytatni akarod, hogy beismerje, hogy nem azt mondtad, amit ő állít és abbahagyja a hülyegyerek szövegelését! NOMEN EST OMEN!

dr. pretender 2011.02.23. 15:58:09

@Béla Bácsi: azért ezt a bérdolgot számold át még egyszer :D a munkaadó költsége a bruttó béred 128,5%-a.

Béla Bácsi 2011.02.23. 16:12:42

@pretender: Ja. Nem vagyok benne teljesen a képben beismerem. De akkor is szemét mennyiségű az elvonás. Gondolj csak bele: ezek szerint 228 megtermelt forintból élből 128 a zállamé, a maradék 100-ból "csak" 15-öt vesz már el a kedves kormányszerv, a maradék 85-el elmehetsz a boltba, ahol is 25%-os ÁFA-val 63Ft 75 fillér ami értéket magadénak mondhatsz. Tehát vissza az én egyenletemhez: megtermelsz (valójában ennek a dupláját!) 228,50 Ft-ot és kapsz érte 63,75Ft értéket. Tehát a megkeresett béredből (számoljunk szerény duplát kell hozzál a fizetésedhez aránnyal) 128,50 a gaz tőkésé, 164,75 a zállamé, 63,75 Ft meg ezé az icirpicirié. Nem rossz. Még a zUSA-ban is vegyünk egy max 32%-os elvonási kulcsot a SZJA-ban és 8% ÁFA-t, a vállalkozók bérköltsége meg 15-20%-a bruttó bérnek. Az amerikaiak kismiskák a magyarokhoz!

hoplita 2011.02.23. 16:18:24

@Gunther:
A náczitévén már meg is interjúvolták ezt a fityiszes patkányt...vagy faszfejet.?
Vagy mindkettő....?

Anyám...és ezek ugatnak.
Egy kis tömegbelövősdit hiányolt a kis fülkeforradalmár.

NewWay 2011.02.23. 17:35:11

"4,4 millióan készítenek adóbevallást. 3,74 millióan keresnek 250 ezer forint és négymillióan 333 ezer forint alatt. Ezek közül körülbelül 1 millió embernek nincs gyermeke ÉS bruttó 300 ezer forintnál kevesebbet keres. 1 millió"

A Vastagbőr már megint demagóg és csúsztat!

Igen, 1 millióan keresnek kevesebbet bruttó 300 ezernél, és gyerektelenek?
És ebből hányan vannak minimálbéren? mondjuk 500 ezren?

Ez csak azért fontos, mert aki minimálbért keresett, annak a minimálbér emelése miatt emelkedett a nettója, ha nem is sokkal!

NewWay 2011.02.23. 17:36:46

Nekem amúgy nagyon tetszik a posztban található grafikon.

A HU 2010-nél sokkal szebb a HU 2011-es görbe, és szépen közelít a Visegrádi átlaghoz.

dr. pretender 2011.02.23. 18:23:40

@Béla Bácsi: szerintem még egyszer vegyük át :D
100 Ft a BRUTTÓ fizetésed, ez a munkáltatódnak 128,5 Ft-ba kerül. Ebből 28,5 megy az államkincstárba, 100 pedig papíron neked. Ebből adózol te.
Viszont te nem 100 Ft után adózol, hanem a szuperbruttó miatt 127 Ft után, azaz 127*16%= 20,32 Ft az szja és ezen felül fizetsz (jelenleg) 10% nyugdíjjárulékot és összesen 7,5% tb-t, de ezeket már csak a 100Ft-hoz viszonyítják, tehát ez összesen még -17,5 Ft.
Azaz a munkáltatódnak 128,5 Ft költsége van a béred miatt, te meg csak 100-20,32-17,5=kb. 61 Ft-ot kapsz kézhez. Persze ez egy hiányos modell, mert nincs benne az adójóváírás, adókedvezmény stb. Mivel én ezekre nem vagyok jogosult, az én fizetésemet jól lemodellezi :D

dr. pretender 2011.02.23. 18:28:47

@NewWay: Egészen pontosan 60236 Ft-ról 60600 Ft-ra. Biztos repesnek az örömtől.

a-kis-herceg 2011.02.23. 18:34:35

@pretender: azaz a fizetésed fele rögtön az államé. ehhez jön +illetékek+ forgalmi +vagyoni típusú adók (kommunális, telek, idegenforg stb) +jövedéki

azaz ebből áll össze a 82%-os dániai szintű adózás (ketten vagyunk elsők EU ban)

és pont olyan szép szolgáltatásokat is kapunk. gondolja
-az utakra
-az ingyenes egészségügyre
-a nagyszerű közbiztonságra
-a színvonalas oktatásra stb

mindamellett hogy ezt mind teljesen ingyen és magas színvonalon kapod
a közműfejlesztésre sem kell és az autópálya használatra sem kell már külön fizetned... pl.

+ bizonyára horribilis nyugdíjra leszel cserébe jogosult 100 éves korod után...

dr. pretender 2011.02.23. 18:42:01

@a-kis-herceg: ezzel nem tudok vitatkozni.
(és mivel nemzetietlen g.ci vagyok, én már semmilyen nyugdíjra nem vagyok jogosult az államtól)

vö. "mindenki jól jár"

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.02.23. 22:56:13

@Marcellusca (I'm happy): @Seduxen: Amatőrök azalatt én a viktorral meg fecóval boroztam.:))
Nemiiis.Otthon néztem a tévét.Mondjuk akkor még a "szemkilövetőkkel"voltam.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.02.23. 22:58:22

@Seduxen: @Marcellusca (I'm happy): Asszony rájött már,hogy azért mindig sötétben szeretkeztek,mert impotensek vagytok és a gumibottal csináljátok?:))

Noname Watanabe 2011.02.24. 10:33:38

Affenét kell ennyit nyivákolni a fidesz töketlenkedésén... emeljék meg a minimálbért, oszt csókolom.... Ha adómentes lenne az alacsony kereset, a kis-magyar-nyomorgó-BMW-s vállalkozó lenyelné a különbözetet; hülye lenne többet fizetni a "bunkó prolinak".

Ha idén nem emelkedik a minimálbér, a fidesz elmehet a picsába. Én meg a kétfarkú kutya pártra szavazok ezentúl.

Béla Bácsi 2011.02.24. 17:11:19

@pretender: Igen, így van. Ahogy mondtam, én nem teljesen vagyok benne a képben, de nagyjából én is a hatvan FT körüli értékhez jutottam el, ami durván a fele a gaz kapitalista költségének. Én mondjuk fűszereztem még a megtermelt érték-kifizetett bér aránypárral (a fáma szerit kétszeres-háromszorosát kell megtermeld a kifizetett bérednek) Így jutottam el a 256 Ft megtermelt érték- hatvanvalahány Ft vásárlóerő aránypárhoz. Ígyis-úgyis kb. negyedét hagyják meg neked, mint amit megtermeltél. Ja és még az ÁFA-val még durván negyedét elveszik annak, ami egyszer már majdnem a tied volt!

süti beállítások módosítása