Skip to content


       Szűrés lista

Sokkolás után gyomrozás nyugdíjügyben

A tegnapi Nagy Sokkoló Nyugdíjbejelentés után egy kiss kussolást vártak volna a naivak, esetleg Orbán sírósarcú nyilatkozatát, miszerint "meg kell érteni a Zembereknek, nincs más lehetőség...", de a NER kirobbanó formában van, óriási fordulatszámon pörög tovább.

Szíjjártó Peti nyitotta a reggelt empatikus nyilatkozatával.

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, nem a blogolók véleményével kell számolnia" – jelentette ki Szijjártó a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában.


(Ezt arra mondta, hogy a riporter felolvasta pár tegnap született blogpost címét, és Török Gábortól egy konkrét mondatot is idézett, ami a kétharmad és a realitásérzék kapcsolatát firtatja.)

A nyugdíjmentő törvénycsomag elfogadásával mindenki jól jár – szögezte le Szijjártó. A helyzet szerinte fordított, mint ahogy az ellenzék és a Stabilitás Pénztárszövetség sugallja: eddig volt egy kényszer, miszerint az embereknek a kockázatos nyugdíjtőzsdén spekulánsoknak kellett adniuk a pénzüket, ezzel szemben a kormány visszaadta a választás szabadságát.
A kormány jó gazdaságpolitikája a garancia a munkahelyteremtésre, és a tízéves távlatban ígért egymillió új munkahely pedig biztosítja, hogy legyen elég járulékfizető a magánnyugdíjpénztárakban maradók nyugdíjának a kifizetésére – érvelt Szijjártó."

Ha esetleg véletlenül mégsem jön össze a Zegymilliómunkahely, akkor meg sorry....

Következett Matolcsy György  FigyelőNetnek adott interjúja, amely bár a nagy bejelentés előtt készült, "jókor" jelent meg:


"
Egy olyan növekedéspárti gazdaságpolitikus, mint ön, miért megy bele abba, hogy a gyermektelen alacsony jövedelműeknek jövőre kisebb legyen a nettó bére, mint idén? Az alacsonyabb jövedelműek fogyasztják el a legnagyobb arányban a jövedelmüket, tehát az ő nettó bérnövekedésüknek lehetne igazán gazdaságélénkítő hatása. Ez ellentmondásnak tűnik…

Ellentmondás lenne, ha így lenne, de nem így van. A helyzet az, hogy jövőre senki nem fog több adót fizetni, senki nem jár rosszabbul. A gyermekeseknél nyilvánvaló, hogy emelkedik a nettó bérük. A gyermeket nem nevelőknél valóban van olyan bérsáv, amelynél csökkenne a nettó bér 1-5 ezer forint körül. Ezt a versenyszférában a béremelkedés kiegyenlíti majd.

A közszférában pedig 1 és 5 ezer forint közötti veszteség lenne akkor, ha nem történne nominális béremelés, és az állam nem lépne közbe. De az állam közbelép. Mindenkinek, akinek jövőre csökkenne a nettó bére, az állam annyi pluszösszeget ad, amellyel „nullára”, tehát az idei szintnek megfelelően kipótolja az összeget.

Ez csak a kormánytisztviselőkre vonatkozik majd vagy a teljes közszférára, például a pedagógusokra is?

A teljes közszférára, mind a 690 ezer emberre. Ha ez minden munkavállalóra – arra a nagyjából 3,8 millióra vonatkozna – akkor az mintegy 100 milliárd forintba kerülne az államnak. Mivel csak a közszférára vonatkozik, elegendő 25- 30 milliárd forint.

S mi lesz a versenyszférában dolgozókkal?

A versenyszférában megemeljük 5 százalékkal a minimálbért. Korábban 4,5 százalékot terveztünk, de ma már azt mondjuk, legyen 5 százalék. A minimálbéresnek így magasabb lesz jövőre a nettó bére, mint idén. Statisztikailag bizonyítható tapasztalat, hogy az átlagos béremelés rendre magasabb a minimálbér-emelésnél. Ezért állítom, hogy a versenyszférában sem csökken senkinek a nettó bére jövőre."

 

Kivéve annak, akit kirúgnak, hogy másik kettőnek odaadhassák a kötelező emelést ... 

A sort Nagy Anna zárta (egyelőre, hisz még dél sincs):

"Január 1-jétől 3,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak - jelentette be a kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. Nagy Anna közölte: az emelés vonatkozik a normál öregségi nyugdíjakra, az özvegyi nyugdíjakra, az árvaellátásra, valamint a baleseti járadékra. Mindez 2 millió 650 ezer nyugdíjast érint.

A 3,8 százalékon felül azok a nyugdíjasok, akik nem idén mentek nyugdíjba, hanem még előtte, 0,6 százalékos plusz emelésben is részesülnek majd - ismertette a kormányszóvivő."

Tehát kb. plusz 150 milliárdot költünk a mostani nyugdíjasokra.....

Látjátok, az Orbán kormány tényleg más! Matolcsy igazat mondott tegnap, mikor arról beszélt, hogy a jövő miatt veszik el a magánnyugdíj-lóvénkat. Elvégre 2011. január 1. tényleg már jövőre lesz!

Friss:
Az ország nyugdíjvédelmi nagyasszonya, Selmeczi Gabika az imént jelentette be, hogy a munkáltatói járulékot nyugdíjadónak hívják majd, így ehhez kapcsolódóan az állam nem lesz köteles nyugdíjat fizetni.
Vagyis: Az új nyugdíjrendszerben a munkaadói járulék neve nyugdíjadó, így ezen összeg után nem jár automatikusan nyugdíjkifizetés.
Vagyis: A nyugdíjbefizetés arra költhető, amire a kormány szeretné költeni.

Címkék: politika fidesz pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr722472237

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Fidesz katasztrofális kommunikációja 2010.11.25. 13:59:39

Nehezen követem a Fidesz kormány döntéseit - ez egy dolog, de van egy gyanúm, hogy a gazdasági szereplők is így vannak ezzel. Az látszik, hogy jót akarnak, de a megvalósítás óvodás szinten van. Nem lesz ennek jó vége.Nézzük például a nyugdíjak ügyét! E...

Trackback: Magyarországon nincsenek vesztesek 2010.11.25. 11:56:57

 Úgy kezdődött, hogy a három legnagyobb közszolgákat tömörítő szakszervezet – a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Autonóm Szakszervetek Szövetsége és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége – november 19-én bejelentették, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.11.25. 21:51:01

@ostoros nyelvcsapás: Amit leírsz jogos, de bennem felvet egy kérdést, sőt többet is,...

Honnan tudjuk, hogy az elvett pénzt az állami feneketlen gödör reformjára fordítja a Fidesz? Mert az én olvasatomban arról írsz, hogy adjuk oda nekik a pénzt és akkor ők majd... szóval mi a biztosíték?

Mert Orbán azt hazudja, hogy...?

kepviselofunky.blog.hu/2010/11/25/2010_aprilis_fidesz_megvedjuk_a_nyugdijpenztarakat

A Fidesz megvédi a nyugdíjpénztárakat! Vagy mégsem? Szóval bocs, ez is csak hazudozik reggel, délben meg este mint GyF tette. De persze a 3000 milliárdot azt kérné előre, mert ő istibizti reformokra fordítja. Ja, persze, hiszek nekik. Hisz a kampányban is megmondták, megvédik a nyugdíjpénztárakat.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.11.25. 21:55:50

Karinthy mondta:

"A kormány az a testület, ami mindig megtartja, amit ígér. Ha pénzt ígér, azt is megtartja."

ostoros nyelvcsapás 2010.11.25. 22:08:36

@Valahol Máshol: Igen, Semmi sem garantálja. De ha osszehasonlítodd az összes eddigi kormány munkáját, akkor láthatod, hogy az első Orbány-kormány volt az, amikor az államadósság csokkent, és viszonylag fellendülésben volt a gazdaság. Miért kellene azt gondolni, hogy most más célok vezérlik őket? Lehet, hogy ha akkor maradnak kormányon, most akkor is szívnánk, de az is lehet hogy nem. Amúgy én nem számitok rá, hogy nyugdíjas leszek, tekintve a demografiai adatokat és a mostani tizenéves felhozatalt ( sok a narkós, alkoholista, elhízott fél-vagy egész analfabéta, aggresszív kisgyerekek), tartok tőle, hogy ezeket nekünk, kell eltartanunk, bizonyos szociális intézményekben még 90 lves korunkig is, mert hogy dolgozni és adőt fizetni ezek nem fognak az biztos.
@csernaja obca: te most kiröhögsz engem? Én érdemi javaslatokat fírtattam, nem szakállas bácsik hagymázas látomásait.... :)

ostoros nyelvcsapás 2010.11.25. 22:13:08

@Valahol Máshol: látod, nincs új a nap alatt.... amúgy nemrég olvastam egy Jókai regényt, és rájöttem, hogy az ő idejében is ez ment. Eladták kilóra a matyar földeket, meg erdőket, csak akkor azt magánszemélyek csinálták, és nem az állam. Szóval ugyanz a fos körbe-körbe kering már évezredek óta, csak mindig mást vág pofán

Rwindx 2010.11.25. 22:18:26

@Lake:
"Basszátok meg, tudjátok mit csináltok? Tömegpszichózisos rinyálást!!!"

Pár napja pont valami hasonló ugrott be nekem is. Mivel a Kormány van olyan balfasz hogy nem ad ki kellő infót, vagy információ kiadásra totálisan alkalmatlanokra bízza az információk kiadását, ezért az emberek nem tudják mire számíthatnak, félinformációk jutnak el hozzájuk, amire ballibek rátesznek még pár lapáttal (simán pofánhazudnak mindenkit) mert ettől hízik a májuk. Elég megnézni mi folyik az indexen a bal oldali sávban. Az emberek így egyszerűen megfogalmazva bizalmatlanok a korábbi rossz tapasztalatok alapján és félnek. Oldalfüggetlenül. Ennyi alapján teljes joggal.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.11.25. 22:23:30

@ostoros nyelvcsapás: Ismétlem önmagam, jogos amit írsz, de az első Orbán-kormány eredményeiből nem lehet kiindulni 2010-ben, hogy most biztosan így lesz... ez szerintem hiba. Akkor átvették a Bokros-csomaggal feltöltött kasszát és volt miből villogni. Most nincs. Akkor volt egy jó állapotban levő európai gazdaság, most nincs. És folytathatnám a sort. A cca. tíz évvel ezelőtti eredményekre alapozva én át nem nyújtanám a pénzem. Én sem kapok semmi extrát azért mert tíz éve... csakis a jelen és a jelenlegi teljesítmény adhat alapot arra, hogy rászolgált-e a kormány arra, hogy odalökje az ember nekik a pénzt. Alkotmánybíróság kiherélése; agresszív, nagyképű, tahó kormányzás; a magántulajdon ellopása, stbstb. A droidokban ezek biztos bizalmat kelt, bennem sajnos nem. Márpedig hitelesség nélkül ezek is csak hazudoznak, mint az előzőek. Hisz két éve még az AB döntéseit kötelező volt figyelembe venni a kormánynak, most, hogy a kormány ők maguk, már terhes a dolog, de nem ismétlem a sokszor elmondottakat.

Szóval bíznom kellene a kormányban ahhoz, hogy odaadjam a pénzem. Bizalmam meg nincs, hisz fél év alatt segget csinált a szájából, simán szembeköpte a korábban hangoztatott álláspontjait Vitya. Adja csak oda az a pénzét aki bízik benne.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.25. 22:29:39

@zero: Én sem az államitól, sem a magántól nem kaptam semmit... Szóval fogalmam nincs, hogy mekkora a hozama (és hogy hozam, vagy veszteség :D ) a befizetésemnek.
A bércetlimről is csak a "fennmaradó szabadság" és a "folyószámlára utalás" rovatokat nézem, mert az az enyém, a többi az valami elszállt, virtuális szám.
Amit átutaltak, abból kell élnem. Nyugdíjas meg nem mostanában leszek, meg egyébként sem érem meg :D

2010.11.25. 22:35:29

@zero: Próbáld meg, hogy nem fizeted a járulékot, majd meg keresnek.

Egyébként nem lenne egy nagy kunszt nálunk sem kiszámolni, hogy mennyi az annyi.
Egy nyufigos ismerős egy kolléganőnek 5 perc alatt kiszámolta.

Viszont egy németnek, aki 20 évet dolgozott Mo-on, 2 éve küszködnek a nyugdijjával, amerikából és Braziliából hetek alatt megkapta, a németet már meg sem említem, csak az a 20 év az hiányzik még mindig.

puzsu 2010.11.25. 23:15:33

Amúgy a kötelező manyupok létrehozásával sem értettem egyet annó, de egy 13 évig kiböjtölt és lassan értelmessé váló beruházás ilyen aljasul tálalt felélésével és tönkretételével sem fogok soha egyetérteni.:(
Csak jobban járhat az, aki maga gondoskodik magáról és meg is teszik majd egyre többen.
Itt hagyják ezt a kuplerájt. Kivonulnak a hivatalosságból és megteremtik a fű alatti titkos Magyarországot...:)
Sima etikátlan csalásról van szó, de a szokásos jogszerű módon, mert mindig is a jogszerű rablásban voltak a legjobbak a fideszesek....:P

pakesz (törölt) 2010.11.26. 00:22:35

@Rwindx: mit lehet ezen kommunikalni?
volt egy MAGAN szamlam, amit ha megdoglok akkor a gyerekem TELJS MERTEKBEN megkapja
most megzsarolnak ha nem rakom be a kozosbe akkor tovabbra is fizettetik a munkaltatommal a 24% -ot de egy nagy budos lofaszt kapok azert cserebe!!!

Rwindx 2010.11.26. 00:59:11

@pakesz:
Egyrészt az hogy ez a magánszámla kissé etetés. Nem fejtem ki bővebben, tudom úgysem érdekel, már ismerjük egymást. De azért annyit: ugye valami akkor magán normális esetben ha azt a kötelező dolgokon felül fizeti a cehhet, itt erről nem beszélhetünk. Az mnyp-sek pont ugyanannyit fizetnek mint a nem nymp-sek. Ezért is tartom valódi magánnyugdíjpénztáraknak az önyp-ket, és nem annak az mnyp-ket. Természetesen a Horn kormány jogilag magánnak definiálta a dolgot. Azt is tudom a 3 mondattal korábbi mondatomra már nem is emlékszel.

Aztán kommikálhatná normálisan azt is hogy pontosan mi fog történni azok után ha valaki átlép állami rendszerbe, mert jelenleg erről elég zavaros és képlékeny dolgokat hallani kormányközeli információforrásokból. Ehhez hozzá kellene tennie hogy milyen további átalakításokat tervez, mert erről sem beszél semmit, de mindenki tudja hogy szükséges. Pedig ez lenne az igazán fontos. Az "enyém! enyém! sirámokat lehet csak hallani, ez pedig kevéssé fontos, és nem ritkán meg is van tűzdelve ordenáré hazugságokkal.

Ráadásul ahogy csinálják tényleg nem szabadna csinálni, ez valóban zsarolás és a 24% benyelése is pofátlanság. Tehát vagy valóban önkéntessé teszik mindenki számára a döntést, vagy egy tolvonással megszüntetik és kész. Megtehetik ugyanis a Horn kormány ugyanúgy egy tolvonással hozta létre kötelező jelleggel ezt az egész pénzpumpát ami az elmúlt 12 évben (mai értéken) közel 5000 milliárd extra kiadást okozott az államnak, és közbetve kinek? Hát igen az adófizetőknek, mnyp-seknek és nem mnyp-seknek egyaránt, ugyanis ki más fizetné vissza ezt a pénzt és hozamait a hitelezőknek? Biza ők. Akárhogy is nézem az mnyp-sek duplán fizettek eddig fizették a járulékokat (8+0.5+24%), plusz adóban befizették mégegyszer ugyanezt + kamatokat (rájuk eső részt) a nyugdíjalapból kieső összeg pótlására.
Ezt kellene "kommunikálniuk" és nem azt hogy veszteséges-e vagy sem az mnyp. Azon játszadozni faszság, mert mindenki úgy hozza ki ahogy éppen alátámasztja az igazát.

Persze kellene némi belátási készség ahhoz hogy az ember felismerje nem biztos hogy jól jár akkor ha az egyik számlája "gyarapodik", de úgy hogy a másik számláiból (adórendszeren keresztül) csípnek le és abból gyarapítják.

pakesz (törölt) 2010.11.26. 01:25:00

@Rwindx: a manyup az tokefedezeti rendszer ennyi
szolt az egyik ombuccmann is mostanaban, hogy hat gazos a manyup mert ha 30 evre lokod be hogy meghalsz, es 5 evet elsz csak, akkor odaadjak a leszarmazottadnak
de ha 35 evig elsz, akkor 30 ev mulva nincsen tovabb...

de ez csak a NEGYEDE

en ezt AKAROM az elonyevel es a hatranyaval egyutt, pont jo hogy a negyede, habar ha lehetne en 50% -ra novelnem szemely szerint

a tobbi meg lofasz nem erdekel, elegge idegesit a jelenlegi nyuggerek kistafirozasa, hogy akar meg eladositas aran is kifizetik a sok ven hulye debilt, aki nem biztos hogy TENYLEGESEN raszolgal arra a sok penzre amit kapott nyugdijkent
szeretnem az apro cizellalt megfogalmazasra felhivni a figyelmet, hogy engem a TULZOTT kifizetes bosszant erdemek nelkul
gyakorlatilag a sok ven hulye aki 45 evesen rokikent elment oszt meg 90 evesen ott kuszik es veszi fel a penzt... na ezt azonnal felulvizsgalnam oszt tartsa oket el a halal fasza vagy a gyerekuk, nem erdekel, legyen nekik is annyi a jarandosaguk mint a GYESes anyukaknak, elvegre SZOCIALIS KOZOSSEGBEN elunk nem?

pakesz (törölt) 2010.11.26. 01:25:57

@pakesz: elnezest az idiota mbuccmant az zavarta hogyha 30 evre lokod be hogy meg elsz nyuggerkent, oszt tovabb elsz, akkor elfogy es mi lesz...

Ironfist 2010.11.26. 02:48:16

@julius666x: De van gyógyszerárverseny, csak nem a földi halandók közt, hanem a nagy gyógyszergyártók közt. Mellesleg egy csomó gyógyszernek ugyanaz a hatóanyaga, csak más a neve, meg más szinezék van benne, meg ilyen szarságok, és az orvos simán tudná adni az olcsóbbat is. A másik meg, hogy tudtommal a gyógyszerekre így is hatalmas állami támogatás van, és ha nem lenne, kb 10szer ilyen drága lenne az összes gyógyszer.
@Vidéki:
Te tényleg ilyen hülye vagy? Mikor a kalkulátoros rettegtetős szövegedet olvastam, azt hittem csak valaki gúnyolódik... de nem, OMG, te tényleg ilyen hülye vagy xD - és ha ennyire gúnyoskodsz az aranytojást tojó tyúkos példán, hát akkor hajrá, te edd csak meg a sajátodat, nyugodtan, aztán szevasz! Senki nem fog hiányolni. Csak vidd magaddal a főnökeidet is!
@Link Elek:
na, még egy naridroid. Igen, aki tud, az takarodik is innen. Süllyedő hajó ez az ország, és vezetőid süllyesztik. (Én nem szavaztam rájuk, így mondhatom, hogy nekem nem vezetőim, ugye? Szokták nekem anno mondani, hogy "Nekem ugyan nem miniszterelnököm a Gyurcsány!"...)
@Viktus:
Nyilatkozott. Orbán Viktor, magyar hangja Szíjjártó Péter.

bandika gazdája 2010.11.26. 02:52:55

Vén hülye debil aki téged felnevelt! (Már ha ez nevelésnek nevezhető!)

Meridian74 2010.11.26. 04:38:39

a hörgéshez kapcsolódóan halkan csendben kérdezném meg: cirka 12 éve van MNYP... van itt valaki aki most ment nyugdíjba, és kap pénzt MNYP-től is meg az államtól is?
Tételesen mennyi az állami rész és mennyi a MNYP-s rész, tovább hány év munkaviszony után ment el, van valaki aki leírja? És mennyire elégedett az MNYP-s résszel?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.11.26. 06:19:31

Ezek semmitol sem felnek:

Mindenkinek van szavazati joga természetesen. Demokráciában sajnos-nem sajnos , ízlés kérdése ez így van. Legyen mindenkinek szavazati joga természetesen, de adhassa el az államnak. Az állam kiad egy fix összeget. Mondok egy ötletszerű összeget: mondjuk a mindenkori minimál nyugdíj összegét . Aki ezért le akar mondani a szavazati jogáról, visszaviszi a kis kopogtató céduláját, megkapja a pénzt, aztán menjen isten hírével. Bizonyos értelemben mindenki jól jár . Azok akik kapnak ezért néhány ezer forintot, azok azért járnak jól , mi meg tulajdonképpen megszabadulunk azoktól, akik másképp adják el a voksukat.

Kövér László , Fidesz, Jászszentandrás.
www.youtube.com/watch?v=07lu7U-KTxk&t=7m08s

nemcsak nyugdij, ezek mindenben báránybőrbe bújt farkasok.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.11.26. 07:15:39

@zero:

Hogyne izgulnának, rájuk költik .

Mr. Acid 2010.11.26. 07:54:09

@Steve the Great: "megteremti a lehetőséget, hogy a magyar emberek biztonságba helyezzék nyugdíjcélú megtakarításaikat."

Mostantól nem lesznek nyugdíjcélú megtakarításaim, esetleg csak 2-3 napig. A biztonságról meg vitatkoznék.

bierkamp 2010.11.26. 09:01:37

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, nem a blogolók véleményével kell számolnia" – jelentette ki Szijjártó a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában

MAJ MEGLÁTJA SZÍJ-ÁRTÓ--hogy Ő is hamarosan sorra kerülhet, hogy elkapják a gonosz törpével együtt , hiába védi a terrorcsapat---kicsinálják!

bierkamp 2010.11.26. 09:03:14

EZ YÓÓÓ:D

Lehet, hogy Gyurcsány helyett (mellett) Orbán is ülni fog majd?

Jogilag a mnyp pénz a user tulajdona. Ezt elvenni sikkasztás. Nem tudom mi jár 3 milliónyi rendbeli sikkasztásért bűnszövetkezetben (Selmeczi szenátornő, Matolcsy, stb.) de milyen show lenne ha a két faszi (GYF+OV) egy cellában lenne. Mit összeveszekednének, hogy ki legyen a lány.

bobsys 2010.11.26. 09:37:37

GDP termeles helyett (tudom, tudom miattam nem lesz meg az evi 5%os novekedes) csinaltam egy tablazatot amivel latni lehet a nyugdij elvonasokat a kulonbozo fizeteseknel es egy osszeget a mi lenne ha csak ongondoskodassal teremtenek elo a nyugdijukat az emberek. 50 ev munka, evi 1% realnovekedes az 50 ev alatt 30.1% (es mielott valaki kotekszik, tegnap megneztem, 10 eves atlagban a penztaram evi 1.5% realnovekedest csinalt a penzemmel)

Havi brutto 100K-nal az alabbiak jottek ki.
50 ev teljes hozama (8.5%+24%) HUF 24,979,200.00
Nyugdij 20 evre HUF 104,080.00
Tehat havi brutto 100K-nal a nyugdij netto 104K.

Ez termeszetesen igy nem megy, mert a mostani nyugdijakat is fizetni kell, azoket akik tisztan allamiban vannak, voltak. En azzal orommel kiegyeznek, ha megforditanak a dolgot es a 24%al en rendelkezem a 8.5% illetve jovore 10% meg menne a kozosbe cserebe semmilyen nyugdijat nem fogok kapni az allamtol. Ezt elfogadnam. Ugyanis meg igy is a 24K (100K 24%-a) 50 ev utan 20 evre biztositana havi 78,060 forintot.

"Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset 121 700 forintnak felelt meg; (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 89 600 forint, a szellemi foglalkozásúaké 154 700 forint). "

Tehat 120K brutto es 250 K brutto.
120K bruttonal:
50 ev teljes hozama (8.5%+24%) HUF 29,975,040
Nyugdij 20 evre HUF 124,896
250K brutto
50 ev teljes hozama (8.5%+24%) HUF 62,448,000
Nyugdij 20 evre HUF 260,200

Befizetetik a zemberekkel 50 ev alatt azt a 30 000 000 - 62 000 000 millio forintot es nagyon nem netto 124 000 - 260 000 forint nyugdijat kapnak.
Egyelore nem tervezem, hogy atlepek mert mire meglesz az 50 ev es elerem az addigra 70 eves nyugdijkorhatart es tegyuk fel 100K atlag berem utan kene az allamnak fizetni 104 800 forintot amit nem fog. Nagyjabol semennyit nem fog. Mikor en jovok a sorba akkor pont tobb ember fog nyugdijba menni, mint 2013-ban a (Ratko gyerekek) es mar oket is nagyon megszivatjak. Igy az a jovore 10% leglabb megmarad. A 75% amit elvileg ugye a mai rendszer szerint kapeak nem lesz, mert a semmi 75%-a is semmi.

A teljes tablazat itt van:
bobsys.wordpress.com/2010/11/26/nyugdj/

hoplita 2010.11.26. 09:53:49

@tildy:):
Bár úgy utálom a pápai tahót, mint a rohadt tököt és csak azt sajnálom, hogy nem szakadt az anyjába a feje....de ebben a kérdésben speciel igaza van.
Távol lehetne a mocsárt tartani a fülkeforradalmaskodástól.:)

2010.11.26. 10:31:40

@bobsys: Te milyen 50 évről beszélsz, te Ugrifüles? 75 év lett a nyugdíjkorhatár? És senki egy napig sem lesz munkanélküli? Gondolkozz már, ember!

szlan 2010.11.26. 10:37:30

Itt az ideje, hogy beállítsak a főnökömhöz, megkérjem, hogy jelentsen be minimálbérre és adja kézbe a többit. Akkor talán tudok annyit megtakarítani, hogy kihúzzam 70 éves koromig, utána meg max éhezek.

Aki itt az állami nyugdíjrendszer mellett érvel az belegondolt, hogy a magánnyugdíjpénztárak pont azért jöttek létre, mert a kizárólag állami rendszert nem lehetett fenntartani és 40-50 éves távlatban bedőlést jósolt minden elemző? Azóta ez biztos megoldódott, hiszen ez itt már a kánaán.

trojka 2010.11.26. 10:38:03

@Steve the Great:
szerintem Göring is biztonságba helyezte az elrabolt mukincseket...nahát, most ezt teszik ezek is a pénzunkkel...

glinolid 2010.11.26. 10:40:02

Ha a 24% adó lesz, akkor ennek csak a 16%-át kell adóként befizetni, nem?

bobsys 2010.11.26. 10:44:21

@csernaja obca: Ember, mint irtam nem pontos szamitas. Sacc osszeg. De nezd mar meg, hogy a 24% az ami bemegy a nagy kalapba az eltunik. Abbol egy kurva forintot nem fogsz latni mikor 70 evesen nyugdijba mesz. A MNYPnel igen az allami resz az nulla lesz. Semminek a 75%-a is semmi marad. Es jovore meg 24%+10% meg bele a sullyesztobe.
Az allami nyugdij ala van rendelve az aktualis politikia akaratnak mikozben a befizetett penzedert kapsz egy homalyos igereter, hogy majd ledolgozott 40-50 ev utan kapsz valami nyugdijat, egyszer, ha nem halsz meg, ha nem valtoztatnak a szabalyokon es megtobb ha-val.
A nyugdijkorhatar meg 65 ev az 1956 utan szuletteknek. Az ember 19-23 evesen kezd el dolgozni. Aki majd 30-35 ev mulva tolti a 65-ot annak mar siman 70 ev lesz a korhatar.
Ha valaki munkanelkuli x evig akkor persze csokken a nyugdija de meg mindig tobb mint a nagy budos nulla.

2010.11.26. 11:15:54

szoval, ha jol ertem: Bloomberg, EU-s szakemberek, szakertok szervezetei, ezek kollektiven csak 'szarosseggu blogolok', akik ne ugassanak bele a mindenhato Orbankiralysagba.

Lassan at fogjak irni a szotarban a 'megmentes' szot a 'lopas' szinonimajara :)

BŐS 2010.11.26. 11:25:20

Csak egyféleképpen állíthatjuk meg ezt a maffiamódszereket idéző lenyúlást.
Ha nagyon sokan leszünk olyanok, akik nem lépnek vissza, én például ezt teszem. Nem kell aggódnunk az állami nyugdíjunk miatt, előbb-utóbb visszakapjuk azt is vagy valamilyen bíróság vagy egy másik kormány által. Ha viszont most behódolunk, akkor utólag már lehetetlen lesz visszacsinálni a rendszert.

Ja és kitörölheti a Fidesz kormány a seggét a jelenlegi kiherélt és a még el sem készült új alkotmánnyal.
Kb. annyit ér.

Rwindx 2010.11.26. 11:30:06

@pakesz:
"a tobbi meg lofasz nem erdekel" - Tudom, erre kitértem a mondókámban is.

"en ezt AKAROM az elonyevel es a hatranyaval egyutt, pont jo hogy a negyede, habar ha lehetne en 50% -ra novelnem szemely szerint" - Miért nem növeled? ÖNYP. Ja mert az nem kötelező...

Egyébként ez a különbség amikor valaki a szűk egóján keresztül, max 1 lépésig értelmezi a dolgokat és aközött ha valaki megpróbálja megérteni rendszerszinten az egészet. Az előbbi ritkán vezet jó eredményre, ez durván az a szint amikor 2 konzervért leszavaz valaki valakire mert a két konzerv az neki éppen jó. Az utóbbiban pedig benne van a lehetőség hogy az ember jó eredményre jut, vagy éppen hibázik. A hiba korrigálható, de a konzerv elfogy és ha nem kapsz újat, éhes maradsz.

2010.11.26. 11:38:13

@bobsys: Én a drágalátós magántőkében sem bízom egy fikarcnyival sem jobban. Ott volt a postabank-ügy, a hitelválság, a "negatív hozam", ilyen-olyan mondva csinált költségek temérdeke... hiszi a piszi, hogy azzal jobban járok, mint az államival. Ugyanúgy elsíbolják. Hát még tőkegaranciát sem vállalnak rá! Megvonják a vállukat, hogy "sajnos esett a tőzsde, kevesebb lesz a nyugdíjad." Vagy hogy "tanácsot kellett kérnünk a jóskapista consultingtől 28 millióért, hogy az iroda tojáshéj-színű falához megy-e a hupilila ikea szekrény, ennek a költségeit -más források híján- sajnos a tagoknak kell állniuk."
Félreértés ne essék: én leköpöm a nemzeti gonosztörpét és a bűntársait, de a kulcsárattilákban sincs egy fikarcnyival több bizalmam sem, mint a viktátorokban. Leszarom, osztozzanak meg egymással, ahogy akarnak, nekem tök mindegy, ki nyúlja le a pénzemet. Ha a markomba számolnák a fizetésnapon, biztos, hogy nem adnám sem ennek, sem annak, inkább vennék belőle aranyat, régiséget, ingatlant, vagy átváltanám valutaportfólióba egy svájci bankban, vagy mittudomén, bármit, de olyanoknak biztos nem adnám a kezére, akik lenyúlják, és mire 65 éves leszek s megtudom, hogy a pénztár fizetésképtelen, nem csak hogy árkon-bokron túl lesznek, hanem még az az örömem sem lesz meg, hogy tömlöcbe vettethessem őket, mert addigra a bűncselekmény régen elévült és nem büntethetőek, mint ahogy az gyurcsótányról is kimondta a bíróság, amikor Torgyán doktor feljelentette.

Marcellusca 2010.11.26. 11:50:35

@BŐS: Hehe!

nekem megfordult a fejemben, hogy mi lesz akkor, ha a MANYUP-tagok jelentős zöme (mondjuk a 3 millióból 2 - 2,5 millió) nem lép vissza az államiba? Mert, akkor nagy sz@rban lesznek! :)
Mi lesz a következő lépés?
Honnan szereznek pénzt?
Jöhet a banki megtakarítások, lekötések (mégnagyobb, külön) adóztatása? Esetleg X összeg feletti kisajátítása, őőőő, akarom mondani, kölcsönvétele???

Rwindx 2010.11.26. 11:59:50

@Marcellusca:
Mivel az emberek lusták, ezért szvsz "visszalépnek". Ezért kellett arról rendelkezni ha valaki nem akar visszalépni, és nem arról ha valaki igen. Ha fordítva lenne tömeges nem visszalépések lennének.

pakesz (törölt) 2010.11.26. 12:10:55

@Rwindx: igen ez a konzerves pelda jo volt
csak az a gond, hogy a konzervet most ADJAK oda 3.8 + 0.8 % nyugdijemelessel a mostani nyugdijasoknak meg SZETOSZTOGATJAK a jelenlegi manyupot

igen igazad van szuklatokoru hulye pocs az aki a JOVOT a mai nap oltaran felaldozza

mert tudjuk hogy a manyup az el lesz koltve es majd a gyerekem fizethet nekem, mert volt egy torkos fasz Orban aki osztogatni akart

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.11.26. 12:13:19

@hoplita: Ez is szavazatvásárlás, ugyanúgy...

Mellesleg azt modta ma rádió, rá fog szállni az állam a külföldi bankokban tartott vagyonokban. Abban a pillanatban kérem odahaza (UK) a menekültstátusszal az állampolgárságot.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.11.26. 12:14:58

Vagyonokra , na. Vagy adó vagy egyéb módon, de be akarják vonni a magyar pénzügyi redszerbe az állampolgárok kinn tartott vagyonát is.

@Marcellusca: Már jön: mint ahogy fentebb írtam, első körben a külföldi számlákra szállnak rá.

gorcsev54 2010.11.26. 13:22:59

@Marcellusca: Már meg van ! Aki nem lép vissza elveszti az akár több tíz évig fizetett állami nyugdíját a jövőben tovább fizeti a 25% adóként.Vagyis magyar nyelvre lefordítva :aki nem lép vissza attól ellopjuk az eddigit ,az ez utánit meg törvénnyel körbebástyázva lopjuk el.Naná ,hogy mindenki vissza lép! Az , hogy az állam lop azt meg leszarjuk,mert Viktor csak" teszi a dolgát "ahogy kell.Következő lépés a betétek zárolása még nagyobb mértékű megadóztatása januári járulékemelések (nem a 10%-ra gondolok, hanem arra amiről még senki nem tud) különböző költségek kitalálása majd az autósokra az ingatlan tulajdonosokra stb.Utána disznóvágás bejelentése az önkormányzatnak(már akinek lesz mit levágni -beszolgáltatás soroljam? Tehát lesz itt pénz-csak nem nekünk.

Turanga Leela 2010.11.26. 13:24:49

Én bazzeg köpni-nyelni nem tudok. Nem tudok,mit hozzáfűzni...

Rwindx 2010.11.26. 13:27:46

@pakesz:
Egyrészt a nyugdíjemelés úgy tudom törvényleg van szabályozva. ami függ az inflációtól és a gazdasági növekedéstől.
Másrészt, többen azt szidják hogy van nyugdíjemelés, emellett azt hogy az állam nem fog nekik biztosítani nyugdíjat, ami kissé paradoxonnak tűnik. Most gondoskodik az állam róluk vagy sem? El kéne dönteni.

Van aki azt szidja hogy ez a nyugdíjemelés semmi. Te mit mondanál ha az Orbán kormány befagyasztaná a nyugdíjakat? Én tudom: rohadt Patás, ellopja a nyugdíjakat... :)
Most akkor mi van? Van sapka nincs sapka tipikus esete forog fent?

Az mnyp-ket ebben formában létre sem kellett volna hozni, az ÖNYP-ket kellett volna jobban kidolgozni. Ha nem hozzák létre akkor nem lenne semmi amiért most kiabálsz, miközben a befizetéseid nem változtak volna. Akkor másért kiabálnál, a lényeg hogy a Patás ellen kell kiabálni. Ugyanis mikor ellenzékben volt, akkor is ellene kiabáltál.

"mert tudjuk hogy a manyup az el lesz koltve es majd a gyerekem fizethet nekem" - Ez mondjuk legalább jó meglátás. A gyereked valóban fizet neked majd az adórendszeren keresztül. Ahogy most jelenleg te fizeted az mnyp-be sajátod egy részét, és fizeted a szüleidét vagy nagyszüleidét is éppen.

fokabacsi 2010.11.26. 15:02:27

@pakesz: Nagyon buta és nagyon szűk látókörű alak vagy te !

fokabacsi 2010.11.26. 15:13:23

@zero: Aztán a magánpénztárad becsődöl, mint az USA-ban akkor meg nézel minta birka. Mint ahogy most is néztek a 14-év alatti 27% kamatos kamatra elégedetten . 127% sem lenne kevés !
Ennyi eszetek van??

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.11.26. 16:02:04

@gorcsev54: Első lépés megtéve, rá fognak szállni a külföldi , ámde magyarok tulajdonában lévő bankszámlára, ha a rádióban hallott hír igaz.

2010.11.26. 17:14:41

@Rwindx: "A gyereked valóban fizet neked majd az adórendszeren keresztül" - kivéve, ha pár hónap reménytelen önéletrajzküldözgetés után elmegy angliába wc-pucolónak. Mert akkor már az angoloknak fizet az angol adórendszeren keresztül. És erre azért van esély, mert azt a fránya egymillió munkahelyet csak nem látom az Expresszben hirdetni... ;-)

Rwindx 2010.11.26. 17:24:34

@csernaja obca:
Mindig is mentek el emberek külföldre dolgozni akár ideiglenesen ami szerintem nem baj, akár véglegesen ami azért nagyobb baj. Remélem nem nem tartoztál azok közé akik azt hangoztatták (nem kicsit gúnyosan) hogy április 12-én már kolbászból lesz a kerítés :P

Rwindx 2010.11.26. 17:51:03

@csernaja obca:
Ha közéjük tartozol akkor meg meglepetés ért vagy csak beszélhetnéked van? Olyanokat meg ne gondolj hogy én kire fogok szavazni, legalábbis nagy értéket ne tegyél rá, mert könnyen pórul jársz. Ha figyelmesen követnéd amit írok, akkor látnád hogy én nem csikorgatok semmit, és barmoznom sem kell hogy elfedjek valamit.

Rwindx 2010.11.26. 18:15:30

@csernaja obca:
Én: "Remélem nem nem tartoztál azok közé akik ... ?"
Te: "De, azok közé tartoztam."
Én: "Ha közéjük tartozol akkor.."
Te: "Nagy tévedés, nem tartozok senkik közé."

:D :D :D :D
Szevasz.

tokmányos 2010.11.26. 18:27:59

Üdvözletem mindannyiótoknak ! Nem óhajtok offolni ,de engedjétek meg,hogy a nyugdíjak kiszámításának egyik mocskos,igazságtalan stb... módszerét ismertessem veletek . ( amúgy 10 hónapja egy sort sem írtam :nagyon zavart a mocskos kampány,és az egymást basztató hozzászólások.) Két hete egy régi ismerősömmel való beszélgetés során kiderült,hogy a nyugdíja százhuszon valamennyi ft.Ebben nem lenne semmi meglepő,de a rendszerváltás óta eltelt 20 év alatt még öt év munkaviszonya sem volt!!!!! Segélyeken tengődött. Miután elment nyugdíjba a HOSSZÚ ÉVEK ALATT KAPOTT SEGÉLYEKET, MINT JÖVEDELMET SZOROZTÁK BE a valorizációs szorzóval !!! Jó magam aki PL. 155000 ft-os táppénzt kaptam a betegállományom alatt,miután elmentem nyugdíjba 88000 petákot kaptam! Mert 1990-től 6 éven át vállalkozóként minimális adót fizettem.Ez rendben is lenne,kénytelen ,kelletlen elfogadom, hiszen a nagy kalapba kevés pénzt tettem. De az ismerősöm mi a faszt tett be 15 éven át??????? Az ADÓFIZETŐK PÉNZÉN ÉLT? és MOST IS azt teszi!!!!!!!!!!!!!!!! A kurva anyját az összes ilyen törvényt hozó patkányoknak. Igazságtalannak tartom,hogy a nyugdíjba menők többsége több nyugdíjat kap ,mint az aktív korában keresett fizetése ! A legtöbb fiatal jó,ha minimálbérre be van jelentve.De az idősebb korosztály is sajnos ugyan ilyen bérekből él. ( akik régóta ismernek üzenem: az agyi infarktusom,és globális amnéziámat szépen kihevertem sokat segítettek a jókívánságaitokkal. Azóta is versenyzek (sakk),és még csendesen,de azért még zenélgetek is.) csá,toki papa

trojka 2010.11.26. 20:19:01

Helyes. agyon kéne utni minden nyugdíjast, akkor nem lenne gond a nyugdíjak kifizetése, de -kuldjék nyugdíjba a jelenlegi nyugdíjkorhatár (65 év) elérésekor a fejeseket is, s ussék agyon öket is. ezzel pénzt lehetne megsporolni (de még mennyit) meg azt lehetne elkerulni, hogy a vének állandoan belepofázzanak mindenbe, mintha ök ebben a rohanoan változo világban mindent jobban tudnának...

trojka 2010.11.26. 21:08:00

@csernaja obca:
Tévedsz...az unokád (unokáink) már semmiben nem fognak élni...de ne törödj vele...állitolag ugyis jön nemsokára a világvége...én csak azt sejtem, hogy ez nem minden országban...

Ishis Jhorobindraks 2010.11.26. 21:21:41

@tildy:): hol, mikor hallottad, és pontosan mit?

tokmányos 2010.11.26. 21:42:54

@trojka: Üdv! Gondolom ez nem az én hozzászólásom kommentálása volt.Elkeseredésedben írtál ilyen cinikusan? csá

trojka 2010.11.26. 21:47:01

@tokmányos:
Dehogy, ez nem neked szolt, és itt senkinek, csak tényleg elkeseredik az ember, mert annyiszor hulyét csináltak már belölunk, hogy lassan tényleg azzá válunk...

parttitkar 2010.11.26. 21:54:26

No, matekozzunk. Ha ma van 2.5 millió nyugdíjas, és a társadalom elöregszik, akkor 20-30 év múlva hogyan oszlik meg az arány a nyugdíjasok és a nem nyugdíjasok között?

Kevesebben termelnek, többen fogyasztanak. Még ha van is valami pénzügyi trükk, amivel értelmes nyugdíjat tudnak majd fizetni, ez csak azt jelenti, hogy a nyugdíjasok azoktól veszik el ezeket az erőforrásokat, akiknek a következő generáció megszülése és felnevelése lenne a feladata.

Vagyis bármilyen pénzügyi trükköt alkalmazunk, vagy nem fog semmit se érni a nyugdíjunk, vagy a dolgozókat fogják a nyugdíjasok kizsigerelni. Még jobban, mint ma.

A dolog csak annyival rosszabb az állami rendszerben, hogy ott az állam ehhez biztosan asszisztálni fog, mígy a magánnyugdíj esetében elképzelhető, hogy elbénázzák, és végülis nem sikerül megfelelő vagyont felhalmozniuk az akkori nyugdíjasoknak.

tokmányos 2010.11.26. 22:13:00

@trojka: Megértelek. Úgy érzem Te sem vagy már 20 éves.Közeledhetsz a " nyuger" korhoz .A hozzászólásaimba mindig beleszoktam lopni egy kis személyes történetet ,így sokkal életszagúbb.A rengeteg társadalmi igazságtalanság egy pici szeletére hívtam fel blogoló társaim figyelmét. Mindenféle politikai elhivatottság nélkül mondom, 1997 körül a több lábon való élésre szerettek volna megtanítani minket, a magánnyugdíj kötelezően bevezetésével! Ma pedig levágják ezt a lábat is! És megideologizálják,hogy ez miért jó!!!! Igen hülyének nézik ezek a tetves megélhetési politikusok az embereket.Nem csak Te vagy elkeseredve,ha ez vígasztal.

trojka 2010.11.26. 22:22:31

@parttitkar:
O.K. csak azt nem értem, hogy miert mindig a nyugdijasokon kell lovagolni akkor, amikor van egy csomo inaktiv állampolgár is, akik gyerekek, munkanélkuliek, meg eltartottak. ezen belul nagy létszámban olyanok is, akik eletukben nem dolgoztak, nem is akarnak, nem is fognak, de megkapják mindazt a juttatást, (ha nem többet) mint azok, akik eltartják öket....nem akarok közhelyekkel dobálozni, de azért volt abban valami: "aki nem dolgozik, ne is egyék"...legalább is, finomitva: "aki nem dolgozik, (pedig dolgozhatna) fogja be a pofáját, ne szivjon el napi 2 doboz cigarettát, ne mobilozzon el napi 1000 (vagy több) forintot, ne futsön ingyen, ne legyen plazmatévéje, ne igyon el naponta 2000 ft-ot, ne szaladgáljon nyugati kocsival (napi 3000-4000 ft uzemanyagköltség), ne öltözzön ugy, mint egy grof, es még folytathatnám...nem vitatom, csak kell veluk valamit csinálni, hogy ne forduljanak fel, de akkor, amikor a kemenyen dolgozok meggebednek, ezek miert kapjak ingyen az iskolai etkeztetést, meg egyeb juttatásokat...mit tettek, mit tesznek érte...csak nekem nehogy valaki a "közhasznu logással " jöjjön...

Grisa 2010.11.26. 22:26:47

Nekem csak most esett le, hogy ez a járulékból adó varázslat ez mekkora húzás. Most ezzel ijesztgetik a magánnyugdíjpénztárban maradókat, hogy akkor nem kapnak majd állami nyugdíjat. De csókolom az állami pillérbe visszalépők is nyugdíjadót fognak fizetni (már a 24 %-ot), így nagyjából annyi követelésük lesz az állammal szemben nyugdíjba vonulásukkor (ugye nem járulék hanem adó) mint nekem aki MARADOK!

Rwindx 2010.11.26. 22:34:52

@tokmányos:
A többlábon állás megtanulásához annyit fűznék hozzá, hogy az minden ember elemi érdeke, és ha erre nem képes magától rájönni az tajgetosz pozitív, már elnézést a megfogalmazásért. A többlábonállás az amit én elhatározok hogy teszek valamit azért hogy nagyobb biztonságban legyen valamilyen szempontből, jellemzően anyagi szempontból. Na most ha valami ilyet erőszakkal tolnak az ember alá az nem egy többedik láb hanem jó eséllyel egy púp, még akkor is púp ha az ember nem ismeri fel időben. Így van ezzel a jelenlegi mnyp rendszer is. Ugyanis valakinek ki kell fizetnie azt a kiesést ami az államot éri azzal hogy a nyugdíjbefizetések egy részét. Szerintem nem kell sokáig gondolkodni azon hogy ki fizeti ki, az adófizetők. Te is, én is.

A pénz összege állandó, ha nő a nyugdíjszámládon levő összeg, ha nő az mnyp-t üzemeltetők céges illetve magánszámláján levő összeg, akkor az honnan fog hiányozni? Az államkincstárból. Ha az államkincstárnak hiánya van honnan fog pénz szerezni? Adóból és hitelből. Az adót ki fizeti meg? Te meg én meg a többi adófizető. A hitelt ki fizeti vissza? Te meg én meg az többi adófizető.
Pénz nem terem magától. Ami mégis "magától terem", azt vissza is fogják venni, lásd 1929-1932 1. , 2008-.... a 2. nagy gazdasági világválság, vagy akár 2001-es dotkomlufi, stb, stb...

Ha a nyugdíjadat valóban több lábra szeretnéd helyezni azt önként a leadózott pénzedből tudod megtenni. Azaz vagy nyitsz egy önyp számlát, nyitsz egy nyesz-t, kötsz befektetés jellegű életbiztosítást, nyitsz egy számlát egy brókercégnél stb, stb, ahol minden évben vagy hónapban elhelyezel egy számodra megfelelő mennyiségű összeget. Vagy akár aranyat veszel és egy svájci széfben tartod.

Az hogy te az államilag, kötelező jelleggel létrehozott és szabályozott mnyp tagja vagy, illetve az állami nyugdíjrendszertől várod a nyugdíjadat, az sok minden de nem többlábon állás.

Bocs hogy beledumáltam.

fokabacsi 2010.11.26. 23:14:43

@trojka: Ma az ócskapiacon kb 15 éves cigány lány oldalán lóg a gyereke. Mennyi hasznot fognak ezek az országnak hajtani? Az a sok százezer cigány aki életében egy napot nem dolgozott, mégis "méltányosságból" nyugdíjat kap? velük mi lesz? Mi lesz a sok megélhetési gyerekgyártóval? A négy -hatosztályos nézni is lusta ,semmire nem használható hulladékokkal??

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.11.27. 00:26:19

@Ishis Jhorobindraks: Trió Rádió , Jászberény dél körüli hírek.
Egészen pontosan azt mondták, hogy a kormány szeretné , ha megjelenne a magyar büdzsében az állampolgárok külföldi bankokban tárolt pénze, ezért adót terveznek kivetni.
Gondolom az offshore huszárokat szeretnék elkapni, csak az a baj , ez nem csak rájuk vonatkozik.

nol.hu/gazdasag/magyar_euromilliardok_kulfoldi_offshore-cegekben
hvg.hu/gazdasag/20101126_erdei_egyszeri_ado_legalizalas_vagyonok

"Egyszeri adófizetés mellett legalizálná a magánszemélyek, cégek vagy offshore vállalkozások által külföldre kivitt vagyonokat Erdei Tamás, a bankszövetség elnöke."

Bocsánat, elnézést kell kérnem, nem a fidesz tenné, de magánembeerre, és külföldre kivitt pénzére éppúgy vonatkozik, mint cégekre.

sydneybeachgirl 2010.11.27. 00:35:17

@tildy:): Adom is vissza az állampolgárságom mihelyst EZT is bevezetik! 4éve melózom vendégmunkásként egy országban ahol a munkában töltött éveket a magyar nyugdíjhoz nem ismerik el (mintha nyaralnék szerintük) itt fizetem az adót teszek félre pénzt..ez a pénz az én magánvagyonom (nem sok de kiváltja az állam által nekem igért nyögdíjat) amit külföldön szereztem külföldön tartok ne hogy már adót vessen ki rá a magyar állam?!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.11.27. 01:08:00

@sydneybeachgirl: Én azon nyomban beadom a menekült kérelmem az új hazámban , ahol dolgozom, ahova fizetek adót. 4 év lenne még állampolgárságig, de akkor egy kicsit rákapcsolok.
Hála égnek nekem ott a magyar éveket elismerik - bár elég nehezen érthető, hogyan működik.
Jól mondta aki azt mondta, következők a bankszámlák lesznek.

Rwindx 2010.11.27. 01:42:23

@sydneybeachgirl:
Mivel ezt seholsem ismerik el, nem értem a meglepetésedet. A nyugdíjadat 2 országból (vagy amennyiben dolgoztál) fogod kapni. Nem hallottál még erről?

A külfölfön legális munkával keresett pénz után meg mire vetnének ki adót ha leadóztál már utána? Ezért vannak a kettős adóztatást elkerülni hivatott egyezmények országok között...

adozona.hu/kerdes_felelet-bevallas/20080430_apeh_bevallas_gyes_nyugdij.aspx
adozona.hu/tb_nyugdij/20091008_.aspx

Vagy offshore céged van azért aggódsz? Vagy feketén dolgozol kint? Ha egyik sem akkor nem értelek...

Azt hiszem a hiszti kezd durva lenni...

abandi 2010.11.27. 01:53:08

@Rwindx:
Heló!
Romániával sikerült már tisztáznunk, hogy ki fizeti és mennyit az áttelepültek után?

Rwindx 2010.11.27. 02:00:32

@abandi:
Szerintem az EU-s jog vonatkozik rájuk is, de nem vagyok jogász.

abandi 2010.11.27. 02:11:41

@Rwindx:
Én sem, de mintha ez tavaly még a nem tisztázott dolgok közé tartozott volna...
Ráadásul a magyar nyupénztárak semmilyen kimutatással nem rendelkeznek állítólag, vagyis neked kell az eredeti papírokkal rendelkezned, ők csak a kiszámítási képlettel bírnak. és azt is elbasszák rendszerint.
A félreértések elkerülése végett: tősgyökeres magyar vagyok, csak aggódom a román állam hozzáállása miatt...
Bár...tök mindegy.

Rwindx 2010.11.27. 02:30:26

@abandi: Ehhez nem tudok sajnos érdemben hozzászólni. Nyilván valahogy igazolni kell az akkori munkaviszonyt, bemondásra nehéz lesz. Mondjuk van olyan érzésem hogy az igazolásokkal a román állam is hadilábon állhat.
Amint fentebb említettem az minden szempontból rendezett viszonyokra vonatkozik. Tehát van munkáltatói vagy adóhatósági igazolás, van kettős adóztatást elkerülő megállapodást, stb. Amit most mondasz az nyilván nem olyan tiszta helyzet mintha valaki most jönne át ide, vagy menne oda dolgozni.

abandi 2010.11.27. 02:45:07

@Rwindx:
Én úgy tudom, hogy a magyar nyurendszer az utsó 10 évet veszi súlyozottabban figyelembe.
Tehát, ha vkinek megvan a szolgideje, akkor egy '90-es években áttelepült esetén a románok igazolják az igazolandót, a magyarok szintén és kiszámolják a speciális képlet alapján a zsozsót.

Kérem, hogy jelentkezzen az, aki tudja, hogy ilyenkor melyik államkassza az illetékes!
(Félreértés ne essék: nem az elszakítottak ellen vagyok!)

Rwindx 2010.11.27. 02:54:59

@abandi:
Szerintem mindkét államkassza illetékes lesz valamilyen arányban, azaz 2 helyről kap zsetont.
Ezt a linket olvasd el: adozona.hu/tb_nyugdij/20091008_.aspx

"A nyugdíjkérelem feldolgozása a mindenkori lakhely szerinti állam nyugdíjintézetének a feladata. Ez az intézmény felelős azért is, hogy az igénylő által a többi országban teljesített, akár az uniós csatlakozást megelőző biztosítási időszakokról szóló adatokat összesítse."

"A befizetett járulékokat is az egyes országok rendszerei tartják nyilván. A már befizetett járulékokat nem lehet a magánszemélynek egy másik ország társadalombiztosítási rendszerébe „átkérnie”, vagy azt kérni, hogy neki kifizessék. A járulékok azonban nem vesznek el. Amikor a nyugdíjkorhatárt elérve az érintett magánszemély öregségi nyugdíjat igényel, mindegyik ország kifizeti a nyugdíj azon hányadát, amelyre az adott országban befizetett járulékok alapján kötelezett."

"A Rendelet értelmében az igénylő minden országból nyugdíjat kap, ahol egy évnél több biztosítási időt szerzett, feltéve, ha az összes szolgálati idő összeszámításával az adott országban érvényes öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor nyugdíjjogosultságot szerez."

...

abandi 2010.11.27. 03:10:00

@Rwindx:
Nem olvasom el a linkeltedet, mert elvi gondjaim vannak!
Jelesül: egy gazdasági vándorló "magasabb" nyugdíj-járulékát melyik tagállamra terhelik vagy elosztják, és ha igen akkor hogyan, stb?

Rwindx 2010.11.27. 03:17:08

@abandi:
Nem bírod az MS cuccokat vagy mi az elvi gond? :)

Na mindegy a lényegi részt bekopiztam azért. Nincs közös nyugdíj, hanem minden tagországban kiszámolják mennyi járna a befizetései alapján ha betöltötte az szükséges életkort. Ennek a módszere országonként változó, ahogy a korhatár is. A teljes nyugdíja az összes országból származó nyugdíjrészek összege lesz. A kifizető annak az országnak a nyugdíjpénztára lesz ahol az utolsó állandó lakhely van. Az oszágok egymás között lerendezik anyagilag a dolgot, azzal hogy a kifizető helyre utalják az általuk meghatározott összeget.

Rwindx 2010.11.27. 03:20:34

@abandi:
viszont én most eltiplizek aludni, elvileg dolgozni maradtam fent, de ez így nem lett túl hatékony :)

trojka 2010.11.27. 07:11:37

@fokabacsi:
Afrika...jo nagy homoksivatag....Romaland...

Ishis Jhorobindraks 2010.11.27. 09:14:31

@tildy:): oké, megnyugodtam, már azt hittem, kezd az egész világ megőrülni és tényleg kihúzzák valahogy alólam még azt a szánalmas néhány ezer eurót is onnan kintről...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.11.27. 10:32:42

@Rwindx: Magyarul pl. én bacchatom az eddigi 12 év magyar befizetéseit, abból egy petákot sem látok, hiszen a jogosultsági szolgálati időt --15 év- nem értem el.

fokabacsi 2010.11.27. 10:48:45

""Érdekes módon Izraelben is komoly gondot okoz a magyarországi magánnyugdíjpénztárak ügye. A Kalkalist című gazdasági napilap a Bloomberg Hírügynökségre hivatkozva, ám sajátos magyarázatokkal fűszerezve a magyar államot följelentők stílusában tálalja az eseményeket. „Magyarország ultimátum elé állította az állampolgárait: Vegyék ki a betéteiket a magánnyugdíjpénztárakból és helyezzék állami felügyelet alá, mert ha nem, elveszítik az állami nyugdíjukat”, olvasható az újságcikk alcímében.
Mindenesetre a ma reggeli hírekből arról értesültünk, hogy a magyar államot följelenteni szándékozók már sínen vannak, elérik a céljukat: A három legnagyobb hitelminősítő, a Fitch Ratings, a Moody's Investors és a Standard and Poor's gyorsan reagált a rablóbanda kezének lefogására irányuló kormányzati intézkedések bejelentésére. Reagáltak, és szokásuk szerint fenyegettek, ezúttal is New Yorkból. Vigyázzatok, ne merjétek lefogni a magyar nép kifosztóinak kezét, mert rögtön leminősítjük Magyarországot! Kíváncsian várjuk, mit lép erre az Orbán-kormány, ujjat mer-e húzni ezzel a nemzetközi háttérhatalommal.
Mikó Áron ""
Érdekes, ugye ?

sydneybeachgirl 2010.11.27. 11:49:28

@Rwindx: Nem offshore cégben van. Egy tőkeerős kereskedelmi bankban és minden évben kifizetem az elért kamatok után a jövedelemadót (mert itt ez is van és a bankok jelentik az adóhatóságnak minden számlán elért kamatjövedelmet!) . Az hogy valaki külföldön dolgozik és takarít meg diszkrecionális jövedelmet az rögtön offshore meg sunyi csaló?Itt is bérből és fizetésből élnek az emberek, és albérletet kell fizetni stb...

Kicsit Karcos 2010.11.27. 12:48:21

@fokabacsi: sejtem, hogy miért került Matolcsy már azelőtt célkeresztbe, hogy miniszterré választotta volna az országgyűlés, ugyanis 1999-2002 közötti minisztersége ezt nem igazán indokolta.

"Dr.Matolcsy Mátyás (Budapest, 1905. február 24. - Budapest, 1953. június 20.) magyar szélsőjobboldali politikus.

Élete

A budapesti műegyetemen előbb gépészmérnöki oklevelet, majd műszaki és közgazdaságtani oklevelet szerzett. Az 1930-as évek elején a Magyar Gazdaságkutató Intézet mezőgazdasági szakelőadója volt, 1935 és 1944 között pedig országgyűlési képviselő. Kormánypárti programmal lépett fel az 1935-ös választásokon, de pártjából hamarosan kilépett és a Független Kisgazdapárt tagja lett. 1938-ban ebből a pártból is kilépett és a Nyilaskeresztes Front tagja lett, a következő évben e párt programjával került be képviselőként a parlamentbe. A Front 1940-ben beolvadt a Nyilaskeresztes Pártba, ahová Matolcsy is belépett. 1942-ben kivált az egyre radikalizálódó nyilasok közül és ismét a kormánypárt, a Magyar Élet Pártja tagja lett. A II. világháború után a népbíróság 10 év börtönre ítélte, a fogságban halt meg. Unokája Matolcsy György, a Fidesz nemzetgazdasági minisztere."

hu.wikipedia.org/wiki/Matolcsy_M%C3%A1ty%C3%A1s

"Matolcsy Mátyás, Kóródy Tibor, Pröhle Sándor, Keck Antal, Rátz Kálmán, Jandl Lajos, Szendrői Kovách Gyula 1944 október utáni tevékenysége a totális háború elutasításától az esetenkénti embermentésen át az aktív antifasiszta ellenállásig terjedt. Továbbra is jobboldali maradt, de a nyilas pártból kilépett Andréka Ödön, dr. Tauffer Gábor, dr. Zeöld Imre Péter, dr. Matolcsy Tamás, Gruber Lajos, dr. Nyireö Andor."

beszelo.c3.hu/03/06/085ungvary.htm

Képek:

suttogo.mozgalom.org/gallery/album.php?id=7&sort_method=image_time&sort_order=DESC&start=16

Matolcsy nagyapját lényegében börtön általi halálra ítélték _csak azért_, mert tagja volt egy ántiszemita lényegűnek mondott mozgalomnak, amivel egyébként szembefordult szabad akaratából. Nem szabad meglepődni, hogy ennyivel nincs elintézve a büntetés, hanem hetedíziglen tart.

Vagy mondj más magyarázatot, mi volt az a hihetetlen ellenszél Matolcsyval szemben már a miniszteri megválasztása előtt, és miért nem volt egy rossz szó sem pl. Fellegire, akinek Simicska alighanem a cipőjét sem köthetné be.

fokabacsi 2010.11.27. 13:14:02

@Kicsit Karcos:" mert tagja volt egy ántiszemita lényegűnek mondott mozgalomnak, amivel egyébként szembefordult szabad akaratából" Érdekes soha nem azt keresik mi az oka annak, hogy utálják őket! És először az ellen tegyenek. Mindig mindenki más a hibás ! Még szerencse, hogy szentté nem kell avatni őket a születés jogán.
"A leváltásukba belenyugodni képtelen politikusbűnözők máris elérték céljukat: a nagy külföldi hitelminősítők beígérték, hogy leminősítik Magyarországot.

Nemrégiben értesültünk róla, hogy Amerikában bizonyos holokausztparaziták följelentették a Magyar Köztársaságot és a MÁV utódvállalatát, s a hír megjelenése után Izraelben is tömegesen érdeklődnek a pénzszagra gyűlő élősködők afelől, hogy miként lehetne csatlakozni a bírósági keresethez. A Magyar Köztársaságot azért perlik a zsidók Amerikában, mert szerintük igen kevés kárpótlást fizetett a második világháború idején élt zsidóknak, illetve azok első- és második nemzedéki leszármazottjainak. Ám az izraeli sajtót figyelemmel kísérve láthattunk harmadik nemzedéki követelőt is... A MÁV-ot, pontosabban annak azóta sok viszontagságon átesett utódját pedig azért citálják a bírák elé, mert a vasúttársaság a második világháború idején tevékenyen kivette részét a zsidók munkaszolgálatra szállításából, ráadásul úgy, hogy az utazásért jegyet sem váltottak.

Gyerünk, jelentsük föl a magyar államot! Néhány nappal ezelőtt ennek a hozzáállásnak a jegyében a budapesti Országgyűlés nagyobbik ellenzéki zsidópártja bejelentette, hogy szintén a magyar államot, vagy ha úgy tetszik, a mi hazánkat kívánja följelenteni a nemzetközi fórumokon a nyugdíjpénztárak jövője körül kirobbant vita ürügyén. A párt formájában működő bűnszövetkezet pertársaságot szervez, embereket toboroz, hogy minél többen jelentsék föl a magyar államot. A nagyobbik ellenzéki zsidó pártnak, annak képviselőinek, pontosabban a mögöttük álló, a magyar népességet gazdasági, pénzügyi vadászterületnek tekintő rablóbandának nyilván jó oka van a fölháborodásra és az aggodalomra, amikor azt hallják, hogy eleshetnek a haszontól, a hiszékeny, a létbizonytalanság félelmétől vezérelt kisemberek nyomorult pénzétől. Merthogy nem a magyarok megtakarított pénzének sorsáért aggódnak, azt bizonyítják azok az általuk hozott, a nemzet egészségi, lelki és gazdasági állapotát komoly mértékben leromboló intézkedések, amelyeket az elmúlt egy évtized folyamán volt alkalmunk kiélvezni." Hunhir.com
Nekem élből gyanús ez a sok kormányellenes hirtelen felbukkant fórumozó.
Ráadásul hirtelen a sok MNYP-t népszerűsítő -hirdető tv reklám!

Kicsit Karcos 2010.11.27. 14:07:15

@fokabacsi:

"Nekem élből gyanús ez a sok kormányellenes hirtelen felbukkant fórumozó."

Nem most bukkantak fel, legfeljebb a nickcsordákban látsz új nickeket. Jól körülírható bandáról van szó, Gréczy Zsoltról, Rózsa Misiről, a bögreharcos societasosokról, borsosalmákról, geszthikről, liberákról. Az egyik borsosalmák most is osztja az észt a másik poszt alatt.

Kicsit Karcos 2010.11.27. 14:10:55

@Kicsit Karcos:

"Az egyik ..." -> vagy akár 4-5-6, egymással is szívesen beszélgetnek, sőt egymással a legszívesebben.

Rwindx 2010.11.27. 18:31:48

@sydneybeachgirl:
"Az hogy valaki külföldön dolgozik és takarít meg diszkrecionális jövedelmet az rögtön offshore meg sunyi csaló?"

Nem állítottam ilyet, megkérdeztem, mert aggódtál. Ha meg nem tartozol ebbe a körbe akkor miért aggódsz ilyen vehemensen? Okod nincs rá. Mert sodornak mások? Azért kár lenne.

@tildy:):
Bevallom én sem olvastam el minden sorát annak amit linkeltem, de én nem láttam ilyesmi kitételt. Viszont olyasmit láttam benne hogy egy legalább 1 év-nek kell lennie az adott országban ahhoz hogy el tudják számolni. Fejtsd ki légyszi a 15 évet.

Rwindx 2010.11.27. 22:45:24

@tildy:):
Azt hiszem már értem mit rtál, némi elfogyasztott bor után :) Korhatárt másoltam és nem szolgálati időt. Nem mindegy.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.11.28. 00:44:34

@Rwindx: Gondolom pont azon aggódik -bár én a szakmámban , informatikusként dolgozom - mint én is. Hogy itt bármi lehet. Bármi. Hogy hozzányúlhatnak magyar vagy külföldi bankszámláinkhoz, stb. Most pl. kitalálták, hogy csak személyesen lehet kérni, hogy maradjak mnypben. Node én meg külföldön élek?!
Oké lehet külképviseleten , meg is teszem , mondjuk nekem könnyű , helyben van a magyar konzulátus. De az biztos, hogy hitelesített másolatot kérek majd a nyilatkozatomról. Ott , rögtön.

Rwindx 2010.11.28. 01:34:56

@tildy:):
Nézd, vagy szét tudod választani a kettőt egymástól vagy nem. Az általad kötött bankszámláknak (sem hazainak, sem külföldinek) köze nincs semmilyen szempontból, az 97-ben államilag létrehozott és bizonyos rétegek számára kötelezővé tett, az állami nyugdíjrendszerből kivont nyugdíjjárulékokhoz. Akkor valamit az állam önkényesen átalakított, ugyanúgy a megkérdezésünk nélkül, most pedig az állam visszaállítja a kiindulási helyzetet. Nyilván nem ok nélkül. A dolgot több nézőpontból lehet vizsgálni, pusztán az ember közvetlen rövidtávú érdekeit figyelembe véve, és hosszabb távon, rendszer és személyes szinten is vizsgálva. Nem tudom külföldről ez mennyire látszódik (és érdekel) de Mo szarban van, nagy szarban, sok lehetőség nincs ebből kikerülni. A korábbi gyakorlatok megbuktak, valamit pedig tenni kell. Az mnyp-k bevezetésével, a nyugdíjrendszernek óriási éves szinten nővekvő, hiánya lett, amit ki másnak mint az adófizetőknek kell összedobniuk adó formájában. Tehát aki az mnyp rendszerben van (és itthon adózik) az ugyanúgy fizeti az állami nyugdíjalapba a járulékot SZJA, ÁFA, Társasági Adó és egyebek formájában. Az a pénz meg máshonnan fog hiányozni, és persze hitelből fedezik, a hitelre sem kell talán mondanom ki fizeti vissza idővel. Gondolom az tiszta hogy a kb 13.000 milliárdos éves költségvetési kiadásokból 1.200 milliárd csak a hitelkamatokra megy el, ez iszonyatosan visszaveti az országot. Ha ki tudunk kerülni ebből a körből, akkor Mo és a gazdaság helyzete javul, ami az egyének számára is érezhető lesz a fizetésekben, a devizahitelesek törlesztőjében, stb.

A kormány ezt találta ki, ami önmagában még mindig kevés, és én sem tudom mit fognak még tenni, de tenniük kell. Itt például gondolok a nyugdíjrendszer további átalakítására, és nem a magánszámlák államosítására :P.

A két rendszerben levők ugyanannyi összeget fizettek a nyugdíjbiztosításukra, (tehát az mnyp-sek sem fizettek többet százalékosan) emiatt relatív kár - szerintem - nem ér senkit.

Azt elismerem, ahogy már korábban is megtettem hogy az áttérés módszere eléggé pofátlan, amit az arcunkba kaptunk. A stíluson rohadt sokat kellene csiszolniuk, mert ez sokakat felháborít, és okkal. Nekem is kissé megnyúlt az arcom mikor olvastam Matolcsy megfogalmazását. Igy nem fogalmazhat felelős ember.

Én legalábbis így látom, és azért néha megütközök pár a témával kapcsolatos hisztérikus kijelentésen. A helyzetet persze páran meg is lovagolják szépen a hangulat fokozásával, politikai előnyt remélve, ne érts félre nem rád vagy sydneybeachgirl-re gondoltam, de elég ránézni erre vagy a másik idevágó VB poszt egyes kommentjeire.

vomit 2010.11.28. 13:57:54

@sydneybeachgirl: jobban tenned, ha fizikai nemesfemet oriznel barmilyen orszag papiralapu igervenye helyett.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.11.28. 18:27:36

@Rwindx: Tudod nekem vannak kérdéseim. Pl. miért is van sz.rban ez az ország, ekkora durva adók mellett?

A UKben miért van az, hogy:

-vannak állami bérlakások?
-rend van?
-többnyire tisztaság van?
-tisztességes nyugdíjat kap az ember?
-tisztességes fizu van
-fejlődik a város , abszolút használható útburkolatot tökéletesítenek, cserélnek?
-bár az ovi nem ingyenes, de nem 30 gyerekre jut egy óvónő?
-az iskolai oktatás jóval előbb kezdődik , és megoldható?

És mindezt úgy, hogy az összes elvonás a munkabérből: 25%? (Adó + NI (nyugdíj és tb együtt))

És itt duplaannyiból miért nincsenek meg a fentiek?????

Rwindx 2010.11.28. 19:15:49

@tildy:):
A kérdéseid jogosak, de szándékosan nem írtam erről semmit, mert egy része politikai vitába torkollhatna ha a korábbi évek alatt történt adósság több mint duplázásáról vagy hasonlókról írok, de tömören fogalmazhatok úgy hogy jelenleg nagyon rossz hatékonysággal használják fel az adók egy részét. Ekkor nem mentem bele a korrupcióba, a logikátlan és hozzá nem értő tövényhozásba, az állami vagyon nagy részének ellopásába privatizáció helyett privatizáció cimmel, stb.

Az Egyesült Királyságnak van egy olyan előnye velünk szemben (a gazdaságának erősségén túl), hogy nem volt a kultúrájában és gazdaságában egy olyan több mint 40 éves szakadás mint amilyen a miénkben. Ez a különbség az emberek bizonyos dolgokhoz való hozzáállásában mutatkozik meg, aminek az eredménye azok amelyeket említettél. Változások vannak, de azok lassúak, és nem kevesen dolgoznak idehaza és külföldön(lásd pl Paul Lendvai) azon hogy a végletekig lassítsák.

SlyZero 2010.11.29. 13:41:40

A nap legszebb jelenete: amikor Matolcsy elvtárs arról beszélt, hogy a választás szabadságát kínálják a választóknak nyugdíjügyben, mire az egész FIDESZ frakció egységesen felröhögött.

parttitkar 2010.12.08. 10:53:49

@trojka: teljesen igazad van

Csak ha már nyugdíj, rá akartam világítani erre az apróságra.

trojka 2010.12.08. 13:50:17

Szerintem, firkálhatunk mi itt össze-vissza mindent, nem változtat a lényegen: óriási probléma van a világban gazdaságilag, etnikailag, a kornyezet szempontjából, stb. A kizsákmányolt Föld elérkezett tűréspontja végéhez, s a megindult folyamat már visszafordíthatatlan (Golf-áramlat). Csavezt a Tv, rádió, ujságok totál hülyének mutatják be, de felteszem a kérdést: azzal, hogy elmaszatoljuk az igazságot, mit változtat a végkifejleten! pár évtized, s az ember kipusztul a földről, s ha szerencséje van (nem neki, hanem egy új életformának) talán lehet még valami ezen a planétán. (remélem, nem embernek fogják hívni). Akkor, biztosan nem lesz nyugdíjvita, nem lesznek pártok és nem lesznek "hatalmasok, kiknek a hatalma sok."

2010.12.08. 14:40:00

@trojka: Ugyan már, volt már Európában jégkorszak, túléltük.

trojka 2010.12.08. 20:41:24

@Sörömpőőr:
egy kis kiigazítás: nem Te, és nem én éltuk túl...ami most jön, azt nem tudom, ki fogja túlélni...lehet, hogy én már több telet és többnyarat láttam, de amit én láttam, akkor a tél tél volt, a nyár pedig nyár. Azért, az okoskodást félretéve, (mivel tanult ember vagy), gondolom te is tudod: ha a Golf áramlat tényleg eltunik, akkor nem tudom, még miröl beszélhetunk...talán egy utolso kerti partirol...

2010.12.08. 20:52:41

@trojka: Jajj, hagyjuk már ezt az olcsó világvége-várást! A Golf áramlat hiányozni fog, az tuti, de azért ettől még nem fagyunk meg. Valami olyasmi időjárás lesz, mint Montreálban. Ott is élnek emberek, kicsit kényelmetlenebbül, mint mi itt, de azért bőven kibírják.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.09. 09:31:30

Gabriellánktól megkérdezném, hogy erről mi a véleménye?

hvg.hu/gazdasag/20101209_hozamok_nyugdijpenztar

süti beállítások módosítása