Skip to content


       Szűrés lista

Melyik tetszene a magyar képviselőknek?

"A párt EP-frakcióvezetőjét a ... munkatársai keresték meg tavaly egy ajánlattal. Százezer eurót, első osztályra szóló repülőjegyeket és egy cég felügyelőbizottságában tagságot ajánlottak neki, ha benyújt egy nekik kedvező jogszabály-tervezetet.

S. tagadja, hogy bármi törvénytelent tett volna. Azt állítja, kezdettől sejtette, hogy nem lobbistákról van szó. Ki akarta deríteni, ki áll mögöttük, ezért nem utasította vissza az ajánlatot. Kollégáitól ugyanakkor olyan e-mailekben kért segítséget a beterjesztéssel kapcsolatban, amelyekben nem tért ki gyanújára.

A napilap szerdai cikke szerint S. pártbeli kollégájától, K.-tól a kezdeményezés tartalmi véleményezését kérte. S. szóvivője szerint ez a levél azt bizonyítja, hogy csak ellenőrizni akarta az állítólagos lobbistákat. Egy későbbi levélben viszont az illetékes bizottság, az illetékes "árnyék-jelentéstevők" és a határidő után is érdeklődött S. Egy másik politikustársának, R.-nek is küldött érdeklődő leveleket. 

S. azt állítja, azért nem avatta be kollégáit kételyeibe, mert arra gyanakodott, hogy a titkosszolgálat áll a háttérben. Hogy kiderítse az igazságot, és miután a világhálón nem talált nyomravezető információt, bécsi tanácsadó cégének címét is megadta az állobbistáknak és saját költségén Londonba utazott. Mint mondta, feljelentést azért nem tett, mert nem volt elég információja az állítólagos lobbistákról.

Végül sem K., sem R. nem foglalkozott S. kérésével. K. szerint S. hibázott, amikor nem tájékoztatta őt teljes körűen az ügyben és amikor továbbította a kérést. K. bocsánatkérésre szólította fel kollégáját. A pártelnök kijelentette: semmi oka megkérdőjelezni S. nyilatkozatát, sem K.-ét. "Amennyiben új vádak merülnek fel, meg kell vizsgálni azokat" - tette hozzá."

Az utóbbi idők egy legviccesebb sztorija.... de nem magyar politikus a főszereplő, hanem az osztrák Ernst Strasser! Már ennek is tudok örülni.

Nálunk most "csak" 13-an buktak le egy kis pofátlan pénzfelvéttel. A duplán felvett költségtérítések után most a havi 115.950 forintos lakhatási támogatás van soron. A Blikk átnyálazta a vagyonnyilatkozatokat, amikből kiszúrta, hogy felveszi a támogatást, fővárosi ingatlanról is beszámol 7 fideszes, 3 MSZP-s és 1-1 jobbikos, LMP-s, illetve KDNP-s politikus.

Magyarázatból természetesen most sincs hiány:

"– Valóban szerepel a vagyonnyilatkozatomban fővárosi ingatlan, de azt a családom használja, én Balatonfüreden élek – mondta Mandur László (MSZP). Szerinte a lakhatási költségtérítés esetében az számít: életvitelszerűen a fővárosban él-e, avagy sem."

Csöbör Katalin (Fidesz) szerint ő sem jogtalanul kapja a támogatást.
– Az számít, hogy a képviselőnek van-e budapesti ingatlan a tulajdonában. Nekem nincs, abban a fiam lakik – mondta. Vagyonnyilatkozata szerint Csöbörnek két háza van Alsózsolcán, s a fővárosi otthon haszonélvezeti joga az övé.

Balczó Zoltánnak (Jobbik) szerepel ugyan fővárosi és egy ahhoz közeli ingatlan is a nevén, mégis lakást kell bérelnie Budán.
"– A XI. kerületi ingatlannak csak harmadrésze az enyém – állította. – Azt a testvérem gyermekei használták. Budajenőn van házam, de télen sokszor járhatatlanok az utak, parlamenti alelnökként pedig biztosan be kell érnem."

Balczó valószínűleg még életében nem hallott a budapesti agglomerációról, és ingázó emberekről, akik Kistarcsáról Budaörsre, vagy Biatorbágyról Fótra járnak dolgozni. Nekik is be kell érniük mindennap, van akinek busszal, vonattal. Vajon hogy csinálják?

Csöbör alapvetően logikusan gondolkodik, de simán leváltanám azért, hogy fogalma sincs a rá vonatkozó jogszabályról.

Ugyanis bármennyire meglepő, de az első olvasatra cinikus hülyeségnek tűnő Mandur-féle magyarázat a helyes megfejtés. Az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvényben ez szerepel:


"4. § (1) A nyilatkozata szerint Budapesten lakóhellyel nem rendelkező képviselő a havi alapdíj 50%-ával megegyező összegű lakhatási támogatásra jogosult.

(2) Az a képviselő, akinek lakóhelye nyilatkozata szerint nem egyéni választókerületében vagy abban a megyében van, ahol területi listán megválasztották, ugyancsak jogosult az (1) bekezdés szerinti mértékű lakhatási támogatásra."

 

Vagyis lakcím alapján megy, és talán még a kis kártyát sem kell megmutatni, elég, ha bediktálják, hol a lakhelyük..... Tulajdonképpen örülhetünk, hogy nem veszik fel mindannyian, mert könnyen megtehetnék.

Szerencsére Lázár Jánost annyira szíven érintette az autóügy, hogy már a Blikk előtt észlelte ezt a visszaélésre alkalmas helyzetet, és be is nyújtott egy módosító javaslatot, miszerint nem jogosult lakhatási támogatásra az a képviselő, akinek tulajdonában Budapesten, egyéni választókerületében, vagy abban a megyében, ahol területi listán megválasztották "az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott" ingatlan van.

Az indoklás szerint:


"A hatékony, a polgárok bizalmára építő, valós érdekeiket szolgáló jó és tiszta állam megteremtésének követelménye megkívánja az Országgyűléstől olyan képviselői javadalmazási rendszer kialakítását, amely lehetővé teszi a közpénzek igazságos, átlátható, transzparens felhasználását, s kizárja az elmúlt két évtizedben gyakran előforduló visszaélések lehetőségét."

 

Jaj, még a könnyem is kijött a meghatottságtól.

Lehet, hogy mégiscsak bevezetik a svéd-modellt?
Az északi országban ugyanis -írja a 168óra- "parlamenti képviselőnek számítania kell arra, hogy pénzügyeit nagyító alatt tartja a gazdasági iroda, a sajtó és a polgárok.
Számot kell adnia minden jövedelméről, legyen az igazgatótanácsi tagság, családi vállalkozás, részvények, ingatlanok, nagy értékű ingóságok, szellemi tevékenység, testületi tagság, és minden más, ami bevétellel jár. Ez a komplett képviselői gazdasági regiszter nyilvános és elérhető bárki számára.(A köznapi polgár anyagi helyzete ugyanígy). Korrupció? Ha előfordul, a fentiek miatt többnyire hamar kiderül, s bukás a vége. Svédországban az ajándék 400 kr értékig adómentes. Ez mindenkire egyformán vonatkozik. A mentelmi jog természetesen ismeretlen fogalom. Egy demokráciában nincsenek kivételek.

A parlamenti képviselők munkája és a költségei is nyilvánosak. (Mint mindenki más esetében is). A képviselő alapjuttatása bruttó 55 ezer korona. (A parlament elnökét és a miniszterelnököt egyaránt 135 ezer korona illeti meg.) Ezenkívül kapnak egy szolgálati irodát (a képviselők házában, a parlament szomszédságában), laptopot, printert, mobilt és egy vezetékes telefont otthonra. Ezen eszközök szolgálati célú használatának (előfizetési díj, kártyadíj, internet) költségeit is megtérítik nekik (részletes telefon stb. számlával igazolandók a költségek).
Szolgálati autó tulajdonképpen nincs, egyértelműen csak a miniszterelnöknek jár.
A miniszterek, frakcióvezetők időnként, indokolt esetben kapnak.Taxiköltséget csak indokolt esetben számolhatnak el, például, ha a célállomás kollektív közlekedési eszközzel nem érhető el. Ha saját autót használnak, benzinpénzt kapnak (mint bárki más): 265 kr/100 km, amiből 185 kr adómentes. Külföldre a képviselők többnyire bizottsági vagy frakciótársaikkal utaznak, kollektív elszámolással; ha indokolt esetben egyedül mennek, akkor összesen 50 ezer korona áll a teljes 4 évnyi mandátuma idején a rendelkezésére. Az ilyen repülőutakat a parlament elnökhelyettesével kell előzetesen jóváhagyatniuk.
A szolgálati úton eltöltött időnek, szállodai tartózkodásnak, a visszaút időpontjának arányban kell állnia az utazás céljával, minden többletköltség a képviselő pénztárcáját terheli. Az utazás módjáról maga az érintett dönt, de elvárják tőle, hogy olcsó és környezetkímélő megoldást válasszon, az időtényező figyelembe vételével. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy inkább utazzon vonattal, egy nappal korábban, s aludjon hotelben, mint repülőgéppel aznap. A vidéki képviselők díjmentesen vehetik igénybe a parlament 250 garzonlakásának egyikét. Ha van sajátjuk, havonta legfeljebb 7000 kr (egy kisebb belvárosi lakás átlagos bére) bérhozzájárulás illeti meg őket. Az utazásokkal kapcsolatos számlákat is rendkívül aprólékosan ellenőrzik; ha aránytalanság gyanúja merül fel, rákérdeznek, majd a számlával együtt archiválják az e-mailek szövegét is.
A képviselők napidíja annyi, amennyi bárki másnak is jár, ha a lakóhelytől - amely a szolgálati lakásuk is - 50 km-nél távolabb utaznak, s ott is éjszakáznak. Napi 350 kr jár, ebből 210 kr adómentes. Ha valahol díjmentes étkezésben részesül, levonandó a napidíjból. A képviselők országon belüli utazását éves vonatbérlettel segíti a parlament, ha a távolság nagyon nagy, szóba jöhet ennek repülőgépes megfelelője is. Ezek szigorúan csak szolgálati utakra használhatók. Ha a képviselők szolgálati kreditkártyájukkal egyenlítik ki a számlájukat, azokat csak akkor fizetik ki, ha utazási elszámolást is csatoltak a számláik mellé."

 

Ezzel szemben Olaszországban teljes gőzzel megy a pocsékolás, tömik a politikusokat pénzzel, akárcsak nálunk. Teljesen véletlenül egyik ország gazdasága sincs a csúcson finoman szólva....

Szóval Berlusconiéknál "a képviselők havi tizenötezer eurót tesznek zsebre -szedte össze a NOL-, a szenátorok tizenhármat, a miniszterek tizenhetet. A pénzügyi tárca tízszázalékos bércsökkentéssel fenyegeti őket, de fizetésükön túl a római parlament közel ezer tagja fejenként hétezer euró kiegészítést is kap, amelyet az olaszul „táskahordozóknak” nevezett munkatársakra költhet. További havi négyezer euróval segítik a vidékről Rómába járó képviselőket, és még négyezer eurót adnak személyes kiadásokra. Szenátorok és képviselők nem fizetnek semmiért: ingyen utaznak az autósztrádától a nemzeti repülőjáratokig, havi ezereurós térítést kapnak, ha a repülőtér és a parlament között autóznak (sofőrrel), évi háromezer eurót telefonszámlára. Jelképesen, hiszen a hivatali telefon ingyenes, a mobil pedig szuperkedvezményes. Képviselőknek még a mozijegyért sem kell fizetniük. Az európai kollégák bére tényleg semmiség ahhoz képest, hogy a római parlament borbélya évi 133 ezer eurót keres. Eközben az olasz átlagfizetés nem éri el a havi másfél ezret."

 

Nem tudom eldönteni, hogy a magyar politikusok vajon melyik rendszert szoknák meg gyorsabban és zökkenőmentesebben?
Az ilyen Nyakó, Szijjártó meg Balczó típusú megszólalásokból ti mire következtettek?

 

Címkék: politika abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr172747133

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lázár János kivágta nálam a biztosítékot 2011.03.19. 16:40:23

  Elszámoltam tizenháromezer-nyolcszázötvenhétig. Most már kicsit megnyugodtam, talán le tudok írni néhány sort úgy, hogy a kötőszavakon kívül ne kelljen mindent kipontoznom. Hogy mi bőszített ennyire fel? Lázár János eme nyilatkozata: &...

Trackback: Életszerű életszerűtlenség 2011.03.19. 11:23:50

  Előre bocsájtom, hogy az alábbi történet kizárólag az én bomlófélben lévő agyam torzszüleménye, ilyesmi ma a világon nem történhet meg, Magyarországon pedig egyszerűen lehetetlen lenne. Egy szép csendes nyári este két pigmentáltan erős...

Trackback: Új alkotmány - a szimbólumokon túl 2011.03.18. 15:02:10

Ténytár A minap napvilágot látott alkotmánytervezettel kapcsolatos viták során az abban foglalt szimbolikus kérdések kerültek a média

Trackback: Újabb hézagok Schmitt múltjában 2011.03.18. 12:04:53

Még alig csitultak el Schmitt Pál 1964-es, felfüggesztett börtönbüntetéssel végződő büntetőügyének hullámai, itt az újabb botrány. Az Index mai cikke szerint ugyanis a köztársasági elnök életrajzában nem szerepel az a több mint egy évre tehető, 19...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2011.03.18. 09:13:38

Palmi, köszi, hogy lehoztad!

bocsánat de már rögtön offolok, illetve csak annak látszik.
mert nálunk csak kiemelt személyeknek jár minden továbbra is (a táppénzt pl maximálják, és a nyugdíjakat miért nem? )...

"Eközben a polgármestereket és a parlamenti képviselőket érintő korai nyugdíjazás megvonásáról szó nincs, pedig ők is jogosultak kedvezményes öregségi nyugdíjra. Az az országgyűlési képviselő veheti igénybe ezt a lehetőséget, aki nem kerül be újra a parlamentbe, de rendelkezik legalább 15 év szolgálati idővel és a megbízatása megszűnését követő ötödik naptári év végéig az öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betölti. Vagyis a korhatár előtt öt évvel nyugdíjba vonulhat. Öregségi nyugdíjba mehet a korhatár betöltése előtt hét évvel az a polgármester, aki három vagy ennél több választási cikluson át - de legalább tizenegy évig - tölti be ezt a posztot, vagy az alpolgármesteri tisztséget. A távozó országgyűlési képviselők és a polgármesterek a korai nyugdíjazás ellenére teljes összegű nyugdíjat kaphatnak, nem 8 százalékkal csökkentett összeget, mint mindenki más."

dr. Aullah 2011.03.18. 09:19:52

K*rva anyját az összes faxszopó politikusnak!

lyken 2011.03.18. 09:23:07

Elnézést, még nem értem a végére, de támadt egy magvas gondolatom:

"Vagyis lakcím alapján megy, és talán még a kis kártyát sem kell megmutatni, elég, ha bediktálják, hol a lakhelyük..... "

Fentiek alapján, ha valaki vidéken X helyen polgármester, Budapesten országgyűlési képviselő és bivalybasznádról jár be mindkét helyre, akkor két térítést vehet fel a hatályos állapot szerint?

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.03.18. 09:26:24

Mindannyian tudjuk, hogy amíg ők maguk döntenek a saját javadalmazásukról és kedvezményeikről addig itt semmi sem változik. Feudális demokrácia, ez vagyunk és ha rajtuk múlik örökre ez maradunk.

A svéd rendszer pont annyira van távol tőlünk, mint amennyire maga Svédország, vagy a svéd jólét a magyartól.

lyken 2011.03.18. 09:32:52

Tiszta sor. Nem lehetne megnépszavaztatni a svéd verziót? Teljesen komolyan.

minimalista 2011.03.18. 09:48:03

Kicsit elgondolkodtam az olaszországi állapotokon és rájöttem, hogy ahhoz képest, ami ott megy a hazai állapotok sokkal rózsásabban festenek, mint ha csak kárpát-medencei nézőpontból vizsgáljuk őket. Egyrészt ott a képviselők iszonyatosan túlfizetettek: ha igazak a cikk állításai, egy vidéki olasz képviselő cirka 30 ezer EUR-ból gazdálkodhat egy hónapban, ez az ottani átlag fizetés 20-szorosa! Nálunk a bruttó átlagfizetést 180 ezer Ft-ra saccolják, ehhez képest egy átlagos képviselő bruttója 1 millió Ft körül mozog - valamivel több, mint ötszörös "csupán" a különbség!
Ezen kívül ne feledkezzünk meg a nápolyi, évek óta húzódó szemétválságról, ami a tehetetlen állam- és közigazgatás orvosi lova, a miniszterelnökük egy köztörvényes bűnöző, ráadásul az ország leggazdagabb embere. Olaszország egy igazi banánköztársaság, a fejlett Európa kellős közepén!

Hogy laspalmas kérdésére is válaszoljak: politikusaink nagy része egyértelműen az olasz rendszer meghonosításán fáradozik, míg elenyésző részük a társadalom nagy részével együtt egy svéd-típusú berendezkedést látna üdvözítőnek.
Jelenleg kétharmados fülkeforradalmi lendülettel gázolunk valamiféle elfajzott olasz-orosz berendezkedés felé.
Előre a musso-l(en)ini úton! :)

charlie 2011.03.18. 09:53:15

@lyken: Ez már azt is felveti, hogy hogy lehet valaki Y településnek polgármestere (képviselője, stb.), ha X településen lakik?

minimalista 2011.03.18. 09:58:44

@charlie:
Gulyás Gergely (Fidesz) például Y megye képviselője, miközben X, nem Y halmazába tartozó településen lakik.

2011.03.18. 10:00:42

Nem kell azon csodálkozni, hogy a magyar "pórnép" utálja a politikusnak önmagát nevező, megélhetési képviselőket. Szarházi ez mind, egytől eggyig, legyen az jobb, bal vagy akárminek is nevezi önmagát. Nekik bejött a demokrácia, hisz lopnak csalnak, hazudnak--mindezt teszik értünk és a mi nevünkben.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.03.18. 10:05:55

@charlie: @lyken: Álláshalmozás. Ezt is tiltani kellene a közpénzen élősködőknél. 3200 önkormányzat, kamu indokok tömkelegével létrehozott kismilliom bizottság, stb.

Rossz életpályát választottam.

Énbagoly 2011.03.18. 10:06:13

Tetszik a svéd modell. Mondjuk, nem csak a parlamenti változat, hanem az egész rendszer, úgy, ahogy van. Ha nem lenne télen annyira hideg ott...

BigBlueI 2011.03.18. 10:06:33

Én úúúúgy szeretném tudni, hogy mire gondol az összes, a sok juttatáson felül még gerinckopási pótlékot is felvevő, a magyar parlamentben ücsörgő képmutató, amikor elolvassa a svéd modellt...

lyken 2011.03.18. 10:09:51

@charlie: Erre konkrétan tudok válaszolni. Egy korábbi munkahelyemen az egyik kollégám egy vidéki falu polgármestere volt. A srác Budapesten lakott és dolgozott. Nem örömében lett (független) polgármester. Az elődje egy korrupt szemétláda volt, de senki nem akart kiállni ellene, úgyhogy akkor már 3 ciklus óta folyamatosan nyert. Lényeg: A srác 6 órára csökkentette a főállását, egyeztetett a főnökével és heti 4 napon dolgozta le a heti 24 óráját. Gyakorlatilag egész nap a fülén volt a telefonja amikor nem dolgozott és a falu ügyeit intézte, plusz a jegyzővel és a titkárával kommunikált, hogy mi hogyan áll. Utána csütörtök este hazautazott és vasárnapig rohangált faluügyben. Szabadságra nem ment, sokkal több pénze nem lett, de legalább a faluban addig mutyira elment pénzek jobb helyre kerültek. A srác idealista, úgyhogy amellett, hogy széthajtja magát, semmi előnye nincs a dologból.
Szóval így lehet máshol polgármester. Csak sajnos a pártba integrálódott lézerjanik nem ilyenek.

lyken 2011.03.18. 10:12:47

@Valahol Máshol: "Rossz életpályát választottam." De legalább nyugodtan alszol és nincs állandóan összeköpködve a tükröd.

@BigBlueI: "Én úúúúgy szeretném tudni, hogy mire gondol az összes, a sok juttatáson felül még gerinckopási pótlékot is felvevő, a magyar parlamentben ücsörgő képmutató, amikor elolvassa a svéd modellt..."
Amit máskor. Röhög egy jót, mert Magyarországon a frakciótag bármit megtehet, nagyjából következmények nélkül. Ha a párt jóváhagyását is élvezi, akkor a ciklus végén se megy semmiért a kóterbe.

Kartal (rezervált) 2011.03.18. 10:13:35

írtam már valahol: a politikus sajnos nem tartozik a gerincesek családjába, úgyhogy az ilyeneket patkánynak sem nevezném.
magyar politikus = féreg

Marcellusca 2011.03.18. 10:21:04

Ha a képviselőket kérdezik: olasz-model;
ha mindekt: svéd-model.

Mivel a prolimókus hölgyek/urak saját maguk döntenek saját juttatásaikról, egyre inkább tendálnak az olasz-model felé. :(

lyken 2011.03.18. 10:33:48

Uhhh, volt bőr valaki képén: mandiner.blog.hu/2011/03/17/ketharmados_petofi_ilyen_orszag_pedig_nincs_cclxi

"az FN-nek feltűnt, hogy az elszavalt versek közül Petőfi egyik költeményét erősen megcsonkított változatban hallhatta a közönség. Kimaradt ugyanis a szabad sajtóról és a tehetetlen országgyűlésről szóló rész..."

Csak nem burkolt önkritika tanui lehettünk?

BigBlueI 2011.03.18. 10:33:51

@lyken: "Amit máskor. Röhög egy jót."
Persze, ilyesmire gondoltam. De nem GONDOLKODIK EL egy pillanatra sem???
A parlamenti képviselők jó része (beleértve OV-t is) az én korosztályom. Nekem 1xű szüleim vannak, akiktől viszont tanultam tisztességet, becsületet. Rendes ember lett belőlem. (Nem csak én mondom magamról.) Ilyenkor elgondolkodom, hogy hogy nevelték őket a szüleik? Nem vágták őket pofán időnként? Hazudni, lopni, csalni oktatták őket? Ösztöndíjakkal Londonban, Ámerikában, meg itt-ott sem tanultak semmi EMBERIT???
Hát az Isten pénze se elég, sosemár???? Nagy tolongás lesz a pokolban, úgy vélem.

Spiritmonger 2011.03.18. 10:36:44

laspalmas, hidd el, lehet példálózni mindennel, de egy tényt tudomásul kell venni:

Olaszország sokkal, de sokal jobb hely, mint Svédország!

élhetőbb, jobb fejek az emberek, sokkal jobb a kaja, jobb az idő, szebb a környezet, igaz, nőt oda vinni kell

nem is beszélve arról, hogy a svéd modell csak arra garancia, hogy péntektől hétfőig mindenki atomra be legyen baszva, de arra már nem, hogy a zemebrek boldogabbak legyenek

a svéd modell a dögöljön meg a szomszéd tehene is elv mázasabb kiadása

semmi baj a derék svédekkel, van ikea, meg henrik larsson, meg húsgolyó, meg abba és malmsteen is, de ez minden

ha az olasz életminőséghez az ottani korrupt modell kell, akkor itthon is az legyen
ha a korrupció kell ahhoz, hogy a zemberek tudjanak élni, ám legyen

Marcellusca 2011.03.18. 10:37:08

@BigBlueI: Erre szoktam volt mondani: Lehet, én/mi szocializálódtam/-tunk rosszul? :(

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.03.18. 10:38:11

@lyken: Nem csak elmennék szavazni nagy igennel de még kampányolni sem lennék rest :)

Marcellusca 2011.03.18. 10:38:43

@Spiritmonger:
"...igaz, nőt oda vinni kell..." - Kell a francokat! :)
Mennek azok maguktól is. :D

BigBlueI 2011.03.18. 10:45:31

@Marcellusca (I'm happy): Nem tudnának annyit fizetni, hogy ilyen mocsok legyek....

Marcellusca 2011.03.18. 10:50:56

@BigBlueI: Őőőő, izé, illetve annyi nem elég! :DDDD

BigBlueI 2011.03.18. 11:02:20

@Marcellusca (I'm happy): Tényleg nem viccelek. Nekem van három gyerekem, akikbe erkölcsi tartást nevelek.
Ha AZOK a tükörbe bele is néznek és nem köpik szembe magukat, akkor a gyerekeik szemébe hogy néznek bele???

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.18. 11:03:02

"A nyilatkozata szerint Budapesten lakóhellyel nem rendelkező képviselő a havi alapdíj 50%-ával megegyező összegű lakhatási támogatásra jogosult."

Nagyon egyszerű, hogy beleírnak +1 mondatot, miszerint akkor sem kap támogatást, ha családja (vagy cége) tulajdonában levő ingatlan van Butapesten.
Avagy akkor kap lakhatásit, ha számlát hoz (nem a saját cégétől).
Bár akkor a haverjuk cégétől kérnének számlát. Szóval ezt már törvényekkel nem lehet megfogni, a mentalitásuk már csak ilyen.

Érdekes, hogy ilyenkor viszont nem olyan gyors a törvényalkotás. Ejha.

molaris 2011.03.18. 11:08:02

Inkább kötél a nyakamba, mintsem Svédországban élni!
A hazai "polelit" minden, csak nem politikus és nem elit! De amint elnézem Európa összes országát köztörvényes bűnözők vezetik.

Most nálam a Keleti lányának ügye verte ki. A németek kiadták az olaszoknak, Apuci elintézte a nemzetközi körözés visszavonását, és az olaszok már ki is adták a qrwát!
Kézen - közön meg elveszett a jog hatalma.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2011.03.18. 11:10:43

jaj ne adjatok nekik tippeket! még a végén átveszik az "olasz-modellt", mondván, hogy az milyen "európai", meg amúgy is ők milyen "keményen" megdolgoznak ezért...
a svéd meg itt felér egy "vicc" fogalmával... magyar politikus vonaton? pff! ha használnák, akkor nem lenne a MÁV romokban:)

cébi 2011.03.18. 11:11:56

Ha a táppénzcsalók miatt csökken a táppénz, a fekete munkások miatt a a munkanélküli segély,
a álrokkantak miatt a rokkantsági nyugdíj akkor a szabálytalan költségtérítes felvétel miatt miért nem csökken a képviselők költségtérítése. Szerintem az emberek nem tiltakoznának akár a nullára csökkentés ellen sem.

Uva 2011.03.18. 11:15:03

Ez nekem is tetszik, mikor a laza fél millát kereső átlagképviselő a vagyonnyilatkozatába beírja, hogy tulajdonában csak egy Moszkvicshoz való utánfutó fele, egy 1988-as Opel Kadett negyede van, és a 12 milliós tartozásából az utóbbi egy évben 200000-et törlesztett.

Marcellusca 2011.03.18. 11:18:00

@BigBlueI: Én is csak kínomban. :(
Ha politikusokról van szó, mindig Hofi örökérvényűje jut eszembe: "Ehhez képest a meztelen csiga egy gerincoszlop."

lyken 2011.03.18. 11:19:19

Én állandóan találok valami offolnivalót: index.hu/belfold/2011/03/18/lyuk_tatong_schmitt_pal_eletrajzaban/

"A cikkszerző szerint nehezen képzelhető el, hogy Schmitt a Fórum-ügyben teljes tájékozatlanságban tevékenykedett a cég vezetésében."

Hogy is tartja a közmondás? Bűnösök közt cinkos aki halgat?
És hogyan nevezik a jogi eljárásban? Bűnpártolás?

Gratulálunk Pali bának, aki a nemzetet magát képviseli.

Csigataposó 2011.03.18. 11:23:21

"Lehet, hogy mégiscsak bevezetik a svéd-modellt? " las palmas ne almodjal, megmondtam ne almodjal!

Homeoffice 2011.03.18. 11:25:25

Inkább a svéd modell mint az olasz.
Szőkék előnyben:)))))

kewcheg 2011.03.18. 11:31:22

...És ne adja Isten betegség esetén az addig kb. 1.8 millió havi jövedelemmel rendelkező magyar politikus hogyan fog megélni 100ezer huf-ból? ....

Ganger 2011.03.18. 11:31:32

@Spiritmonger: jól mondtad, minden szavad igaz! :)))

kewcheg 2011.03.18. 11:34:27

@molaris: szerintem ott inkabb óvadék lesz, amit letett keleti, mivel ez még nem jogerős elítélés volt, hanem előzetes letartóztatás, így pár tíz vagy százezer euróért hazamehet, ha pedig idézésre a testét nem bocsátja rendelkezésre, elveszik keleti pénze....

Apafarkas 2011.03.18. 11:40:03

@BigBlueI: tipikus kisemberi hozzáállás. Ezért nem lesznek a gyerekeid sosem képviselők. Erre persze az mondod, hogy nem baj, mert nem is szeretnéd. De azok akik így gondolkoznak, önként átadják a kormányrudat azoknak, akik gátlástalanabbak. Színtiszta szociáldarwinizmus, megspékelve a gyengék erkölcsnek nevezett önigazolásával...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.18. 11:41:41

@BigBlueI: A 7sins-en már hülyéztek le azért, mert leírtam, hogy van gerincem, és azért vagyok csóró :S Idióta egy világ ez.

baloo112 2011.03.18. 11:44:34

Szanalmas szegeny Svedorszag. Kevesebb a kepviselöjuk es azok azok is kevesebbet keresnek mint a magyarok. 55ezerbol kb 35-öt kaphatnak meg ez olyan egymilla korul van. Nincs szolgalati auto.
Minden költsegröl el kell tudni szamolni.
Egy kepviselo azert keveredett botranyba par eve, mert a költsegteriteses kartyajan vett pelenkat meg egy csokit. A penzt visszapotolta, de a polgarok nem szerettek....

Hala istennek mi Mo egy gazdag orszag, igy kocsi jut mindenki segge ala, a fizetesen feluli teritest meg szamolatlanul veszik fel a parlamentbe onkormanyzatba....

tomwar 2011.03.18. 11:44:59

Egyszemelyben polgarmesterseg es parlamenti kepviseloseg szerintem nem megengedheto,
ahogy jo nehany egyeb allas sem. FB tagsagok, 2-nel tobb bizottsagi tagsag....sorolhatnam.
Koltsegteritesrol pedig SZAMLA!!!

Werewolfmayer 2011.03.18. 11:47:37

@BigBlueI: "Én úúúúgy szeretném tudni, hogy mire gondol az összes, a sok juttatáson felül még gerinckopási pótlékot is felvevő, a magyar parlamentben ücsörgő képmutató, amikor elolvassa a svéd modellt..."

Nilván ezt: "Micsoda balekok!":)

mahet 2011.03.18. 11:55:42

Úgy általában, miért nem lehet átvenni pl a Svéd, Dán modellt nagyjából MINDENBEN? Oktatás, államigazgatás, tömegközlekedés?

Nálunk az alulról építkezés nem működik vagy túl lassú. Ha magától nem lesz egy társadalom egészséges akkor rá kell "kényszeríteni".

Viszont ha megkap egy európai / fejlett szabályrendszert amit betartatnak akkor előbb utóbb sikerülhet beidomítani minket.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.03.18. 12:09:56

Kezdjük azzal, hogy aki polgármester az ne lehessen országgyűlési képviselő. Ja és amerikai mintára felejtsük el a listás bejutásokat. Aki egyéni kerületben bekerül az bekerül a többi meg mehet kapálni.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2011.03.18. 12:11:06

@purga: Jah kérem!Mint egy vasútállomás/váró felújítási projectnél,vártuk a megyei főmájszter aligazgatójának a szóvivőjének a helyettesét a MÁV-tól,előállt egy felső közép kategóriás extrákkal felszerelt csodával(vasútállomáson voltunk,,miért is jött volna vonattal?),felújításra persze nem volt pénz,az 50%-ra sem.

GGG77 2011.03.18. 12:15:44

Politikusból svédet, de kocsiból, kajából, ruhából akkor is inkább olaszt! :)

novalusz 2011.03.18. 12:19:53

Nekem nem tetszik Csöbör Katalin (Fidesz) magyarázata, mert itt az állam közvetve a fiának a lakhatását támogatja, és ő ezt természetesnek érzi.

Naneee 2011.03.18. 12:21:01

Magyarország igazi államformája évszázadok óta: kleptokrácia.

prestig 2011.03.18. 12:21:56

Régen mondtam már, itt csak akkor lesz változás, ha
- a képviselők visszahívhatók lesznek,
- eltörlik a mentelmi jogot,
- választópolgár csak magyarországi állandó lakhellyel rendelkező, ADÓ-t fizető polgár lehet,
- művezető feletti tisztségviselő csak az lehet, aki BIZONYÍTOTTAN nem volt egyetlen pártnak sem tagja,
- az országot SZAKEMBEREK vezetik
és így, alulról építkezve talán tényleg azzá alakulnánk, amit a NÉP akar

becike4 2011.03.18. 12:22:27

Teljes vagyonelkobzást az utóbbi húsz év összes politikusának,és családtagjainak,utána kilövés az űrbe.

Martian (törölt) 2011.03.18. 12:25:20

Nyugi, Svédországban is van korrupció, meg szakszervezeti maffia... és nemcsak a képviselők anyagi ügyei nyilvánosak, hanem pl. bárki rendszáma alapján vissza tudod keresni az adóbevallását.

Devil 2011.03.18. 12:28:29

Nem a koltsegterites az igazan nagy biznisz. Hanem pl. a kozbeszerzes alol kihuzott allami megrendelesek, az ezekert kapott szivessegek.

Devil 2011.03.18. 12:35:55

Es mi tortenik ha jon egy part aki azt mondja hogy ne legyen pl koltsegterites? A tobbiek rasutik hogy az MSZP vagy az SZDSZ vagy a Fidesz vagy akarmi vagy akarki (zsidok, ciganyok, kommunistak vagy a szakallasok vagy a bajszosak) allnak mogotte ES TI ELHISZITEK!!!!
Azt kapjatok amit megerdemeltetek. Nem kell elhinni minden hazugsagot, bar nagyon kenyelmes fekete-feherben latni a vilagot, es akkor nem fognak kihasznalni mint egy fejos tehenet!

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.03.18. 12:36:16

@chipanddale74: Ha az lenne, amit mondasz, és még konpenzációs lista sem lenne, akkor most ülne benn 1 azaz egy darab ellenzéki képviselő (Tóth Jóska), meg egy kiugrott fideszes független (Molnár Oszkár). A többi mind kormánypárti volna. Szerinted mi lenne akkor? Hány százalék választotta meg őket? 53?

Martian (törölt) 2011.03.18. 12:42:51

@prestig:
"- a képviselők visszahívhatók lesznek,"

Akik a választások előtt külön törvényben szabályozott szerződést kötnek (ahogy az a civil életben is szokás) a választóikkal ígéreteik teljesítésére, illetve a nemteljesítés kritériumaira.
A választásokon résztvevő képviselők tulajdonképpen elfogadás esetén kötelező versenytárgyalásos ajánlatot tesznek a választóknak.
Amíg ez nem teljesül, semmi értelme szavazni a parlamenti választásokon.

"- eltörlik a mentelmi jogot,"

Nagyon leszűkített mentelmi jog, kifejezetten a képviselő tevékenységének védelmét szolgáló esetekre.

"- választópolgár csak magyarországi állandó lakhellyel rendelkező, ADÓ-t fizető polgár lehet,"

Állandó lakhely OK. Az adófizetés feltételét máshogy kellene szabályozni, mert így pl. a munkanélküliek, nyugdíjasok, egyetemisták simán kiesnek a szavazók közül... pl. betegbiztosítás?

"- művezető feletti tisztségviselő csak az lehet, aki BIZONYÍTOTTAN nem volt egyetlen pártnak sem tagja,"

Ezt magasabb vezetői pozíciókra lenne érdemes érvényesíteni.

"- az országot SZAKEMBEREK vezetik"

Elvileg OK, de kérdés, hogy milyen szakemberek?
- jogászok, akik előnyben részesítik az érvelést a tiszta logika felett és sok esetben egymásnak ellentmondó módon érvelnek?
- a közgazdászok, akik a makroökonómia szintjén a kristálygömb jóslás és sci-fi keverékének megfelelő színvonalú következetes tudományosságra képesek? akik komolyan hirdetik, hogy a GDP valós gazdasági teljesítményt mutat??

Nurrddin 2011.03.18. 12:43:18

az lmp magyarázata mintha kimaradt volna...
persze tudom, az a favorit....

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.03.18. 12:44:10

@prestig: Most gonosz leszek. A nép azt se tudja mit akar. Ja, de tudja. Jó életkörülményeket akar sok szociális juttatással, és ezért nem akar dolgozni. Ezt így szerinted ki tudja megcsinálni? Előbb a fejekben kéne rendet tenni, hogy agyhalott demagógiával ne lehessen nemcsak választást nyerni, de a sok gerinctelenség után még megtartani a népszerűséget.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.03.18. 12:49:24

@Martian: "- a közgazdászok, akik a makroökonómia szintjén a kristálygömb jóslás és sci-fi keverékének megfelelő színvonalú következetes tudományosságra képesek? akik komolyan hirdetik, hogy a GDP valós gazdasági teljesítményt mutat?? "
Ezt személyes sértésnek veszem. Azért mert Matolcsy féle faszkalapok ülnek most az NGM-ben, az nem azt jelenti, hogy a közgazdászok mind jósok.
Egyébként igazad volt a többi pontban, bár a jogászokkal kapcsolatban sem értek teljesen egyet.

kyncza 2011.03.18. 12:56:52

Hát...bár Jobbikra szavaztam és még mindig úgy gondolom, hogy csak a radikális megoldásokból lehet valami, de az ilyen esetet azonnal kivizsgáltatnám és ha visszaélés történt, azonnal felmenteném az érintett személyeket.

Pont Balczóról nem gondoltam volna :(

molaris 2011.03.18. 13:00:20

@kewcheg:
"""kewcheg 2011.03.18. 11:34:27
@molaris: szerintem ott inkabb óvadék lesz, amit letett keleti, mivel ez még nem jogerős elítélés volt, hanem előzetes letartóztatás, így pár tíz vagy százezer euróért hazamehet, ha pedig idézésre a testét nem bocsátja rendelkezésre, elveszik keleti pénze...."""

Egy momentumra nem figyeltél: visszavonták a nemzetközi körözést, így jogellenes a fogva tartása. Ha marad Németországban, akkor az ottani körözés alapján ez nem ment volna. Azt nem tudom, hogy az olaszok saját jogon körözték- e, mert akkor erre áll az óvadék tételed.
Az meg megint egy kérdés, hogy mennyi az óvadék, és a vagyonbevallás alapján Gyuri bá' ezt miből köhögte ki ilyen gyorsan.
Büdösebb ez mint Dánia!!XD

turcsány karcsi elvtárs 2011.03.18. 13:01:20

hát ennek a csöbör katalinnak viszonylag zsidós feje van

prestig 2011.03.18. 13:07:17

@Martian: Azért a lényeges alapdolgokban egyetértünk, de
- ha Neked a szomszédod beleszólna, hogy mire költsd a fizetésed, mit szólnál?
Konkrétan arra gondolok itt, hogy annak a pénznek a helyét, amit én befizetek, NE olyan határozza meg, aki egy fillért sem tett be oda!
Másik
A tisztviselők bérét a kormány kipótolja; miből is???
Hétvégén - titokban - talán metszeni járnak az elvtársak, és az abból befolyt lóvét osztják szét?
Vagy - amire gondolni sem merek - a mi általunk befizetett adóból teszik ezt?

2011.03.18. 13:09:00

No igen. Érdekes a cikk felvetése. Csakhogy mi gazdag ország vagyunk, mi megengedhetjük magunknak, hogy dőzsölő politikusokat tartsunk el. Fussa rá! A szerencsétlen vékony pénztárcájú svédek meg csak verjék a garast a fogukhoz!

Martian (törölt) 2011.03.18. 13:14:32

@Tzimisce: Nem sértésnek szántam... de pl. a fizika egzakt tudomány, a közgazdaságtan szociológiába beágyazódó modelljei ehhez képest helyenként szubjektív elképzeléseken, implicit feltevéseken alapulnak... nem lenne korrektebb bevallani, hogy a franc se tudja, mi lesz, csak modellezgetünk, kísérletezgetünk, hátha kijön belőle valami hasznos..? :)
Jó példa erre a GDP rendszeres citálása, amely mutatónak az egyetlen erénye, hogy egységesen értelmezhető.
A jogalkotást- és alkalmazást akkor lehetne komolyan venni, ha a triviális eseteket algoritmussal azonnal el lehetne dönteni, a mérlegelendőket pedig egységes heurisztikus szabályrendszer szerint lehetne kezelni (speciális leíró nyelv alkalmazása, szintaktikus és szemantikus kötöttségekkel - és pl. a jogalkotásban géppel 1 mp alatt ki lehetne szűrni a lehetséges ellentmondásokat).

Le_Penseur 2011.03.18. 13:15:37

"A Blikk átnyálazta a vagyonnyilatkozatokat, amikből kiszúrta, hogy felveszi a támogatást, fővárosi ingatlanról is beszámol 7 fideszes, 3 MSZP-s és 1-1 jobbikos, LMP-s, illetve KDNP-s politikus."
Örülök, hogy minden parlamenti pártban akad példa...

kacsa! 2011.03.18. 13:17:06

Én inkább valami Kelet-Afrikai modellt vezetnék be ezeknek...

Inner Circle 2011.03.18. 13:21:28

"nem jogosult lakhatási támogatásra az a képviselő, akinek tulajdonában Budapesten, egyéni választókerületében, vagy abban a megyében, ahol területi listán megválasztották "az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott" ingatlan van."

Ha el is tekintünk a képviselői juttatások összegétől, ez ebben a formában abszolút nem igazságos. A a "lakhatási támogatás" nem szociális segély, amit csak a rászorulók (háznélküliek) kapnak, hanem a juttatás szerves része kellene legyen, most mégis segélyt fabrikálnak belőle a szegény háznélkülieknek. Akkor adja el a házát Kis Pistának a képviselő, és máris kap havi zsetont? Hülye lenne nem tenni! Ne hozzunk olyan törvényeket, amik az ügyeskedés irányába tolják el a boldogulás útját - vagy kapjon mindenki, vagy senki. Vagy akinek háza van, kapjon házhasználati juttatást (mint ahogy a legtöbb cégnél, ha a munkához kell az autó és mégsem kapsz cégautót, akkor a saját autód használata után kapsz térítést). Mondom, engem annyira nem érdekel, hogy mennyi pénzt tesznek zsebre (azt úgyis megoldják, hogy ne legyen túl kevés), azt sokkal durvábbnak tartom, hogy a pénzmaximalizálásra ráadásul nyilvánvaló kiskapukat nyitnak. Ha 1 milliót akar keresni egy képviselő, felőlem keressen, de ne legyen olyan a bértábla, hogy:
- normál arcbőrrel: 600 ezer
- kis pofátlansággal: 800 ezer
- elefánt arcbőrrel, szemforgatva, kiskapukból forgóajtót csinálva: 1.200 ezer.
Legyen egymilla, aztán csók, az ügyeskedésre fordított idő alatt meg csináljanak valami hasznosat, szedjenek szemetet az ülésteremben vagy mittudomén...

Martian (törölt) 2011.03.18. 13:25:40

@prestig: "- ha Neked a szomszédod beleszólna, hogy mire költsd a fizetésed, mit szólnál?"

Ha ezt a logikát továbbvezeted, az SZJA után adja magát a vagyoni cenzus, az adófizetői részvényes rendszer.
Vagyis ha a főnököd évi 20 millió után adózik és te csak 2 millió után, neki 10 szavazata lesz, neked csak 1... biztos, hogy ez bölcs rendszer..? :)
Ráadásul adót sokan, sokféleképpen fizetnek (ÁFA, jövedéki, vállalkozás adója, stb.), ezeket nehéz személyre lebontani, azt pedig még nehezebb meghatározni, hogy melyik mennyire produktív tevékenység után keletkezett.... vajon a társadalom szempontjából a pályázatíró 10 milliós sikerdíj adója a fontosabb vagy farmer 2 milliós gabonatermesztés utánija?
Ezért a szavazójogot inkább az egyenlő emberi méltósághoz és nem az egyenlőtlen emberi produktivitáshoz kötötték.
De bizonyos emberi alapelvárásokat érdemes lenne belevenni... pl. a közügyektől való eltiltást kiszélesíteni.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.03.18. 13:28:13

@Martian: A joggal kapcsolatos felvetéseddel teljesen egyetértek, mondjuk nehéz rámondani bármire, hogy triviális, esetleg a büntetőjogban: Megvan a tényállás? Meg? Van mentő körülmény? Nincs. Visszaeső? Az. ->Maximális büntetés. Lehet menni Tent City. :)

A modellezgetés igaz, főleg makroökönómiában, ahol annyi változó van, mint égen a csillag. Erre (is) találta ki Keynes az ökönometriát. De azért nem csak modellezés van. Vannak bizonyos elméletek, amik direkt módon látszik, hogy működnek, pl. kereslet-kínálat, hogy csak a legtriviálisabbat mondjam.

Netuddki. 2011.03.18. 13:33:37

Sajnos a rossz javadalmazás rossz képviselőket szül. Amelyik helyen lehet mutyizni oda rövidesen csak a mutyizók kerülnek be. Csak a nagy mutyizás miatt másra már nem marad idejük. Meg hát ha maradna is akkor sem a mi dolgainkkal foglalkoznának. Meg amúgy is hülyék hozzá...

Homeoffice 2011.03.18. 13:36:10

@Tzimisce:

A triviálissal csak óvatosan:)))

Netuddki. 2011.03.18. 13:39:14

@prestig: Demokráciában minden választónak 1 db szavazata van. Nem tehetsz mást mint elfogadod.

Ha viszont úgy látod az adódat nem megfelelően költik el vagy túl aránytalan az általad befizetett adó akkor demokráciában ezt bátran szóvá teheted. Sőt a hasonló gondolkodásúakkal akár érdekszövetséget is alapíthatsz és nyomást gyakorolhattok a képviselőitekre, hogy változtassanak a bevett szokásokon...

szerjóska 2011.03.18. 13:44:20

@Spiritmonger: hát akkor zsámó, ezek szerint csak pénzt kell locsálni Borsodban, aztán kinő a vidám, sziesztás, hedonista, hangos cigányálom, ahol a család szent, a más családja enemi, hátba lövés után pedig bőségesen kell adakozni a Madonnának, hisz Isten megbocsát, ha feltöltöm aranytallérral a templomi perselyt, legalábbis Cigányia törvényei szerint. ja a korrupció pedig a működés vezérelve, intézményesített, dinamikus adóforma, melyet mindenki fizet mindenkinek, mikor-hogy. aztán megszülethet az egyesül Cigányföld, Portugáliától Görögországig, aztán a román-bulgár tandemen keresztül mi is részesei lehetünk, hurrá-hurrá!

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.03.18. 13:46:17

@Martian: @prestig:

A képviselők visszahívhatósága alapvető problémát okozna: gyakorlatilag ellehetetlenítené a parlamenti munkát, mivel az ellenlábas szféra mndent elkövetne, hogy elmozdítsa helyéről a választókörzetből bejutott politikust. Ekkor új választást kellene kiírni - irdatlan költségek.

A mentelmi jog eltörlése (vagy részleges eltörlése köztörvényes ügyeket illetően) rendben lenne - de ne álmodjunk.

szakértőket a kormányba, az ország vezetésébe?
Igen, ez jó gondolat, de önmagában szintén kevés. Lehet valaki jó szakértő (uram bocsá, zsebtudós), de a dolgokat kommunikálni is kell, és a politikai működés önmagában megköveteli a nemcsak szaktudományok használatát. Fogalamzzunk úgy: képzett és nem (túl) korrupt politikusokat a kormányba!

Választópolgár kérdéskörében nincs ok változtatásra, a jelenlegi rendszer jó. Sem gyerekek utáni, sem pedig külföldi magyarok esetében nincs ok a kiterjesztésre.

A közgazdászokat érintő kijelentés durva. Magam is az vagyok, és nem érem azt, hogy csupán kristálygömböt használó jós lennék. (A sci-fit meg ne keverjük ide, gondoljunk csak Asimovra, Lemre, és Orwellre.).

Egyébként egyetértek: minél nagyobb átláthatóság kellene. ez itthon csak lózung, egyik oldalnak sem érdeke.
Csöbör Katalin tudatlansága és arcpiritó válasza pedig szégyen.

prestig 2011.03.18. 13:47:24

@Martian: Az a baj, hogy mi mindig mindent továbbgondolunk. Szerintem erre nincs szükség, nem kell a dolgok mögé nézni: én adót írtam, amelynél nincs különbség, hogy milyen: ÁFA, jövedéki,Szja, stb. A lényeg az, hogy tesz be a közösbe, ugyanis most nem ez a jellemző.
Azt mondják szép és élvezhető sport az, amelyik nincs agyonbonyolítva szabályokkal; megvan a fő csapásirány, és a részt vevők nem a kijátszásán gondolkodnak. Igaz, nálunk - talán nem is minden alap nélkül - az alapfelállás negatív: amit nem tiltanak, azt szabad. És ez így van az élet minden területén. Sajnos.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.03.18. 13:49:26

Balczó úrnak vmi különdíjt kellene fabrikálni, annyira csodálatos ez az 1 mondata :

"Budajenőn van házam, de télen sokszor járhatatlanok az utak, parlamenti alelnökként pedig biztosan be kell érnem."

Budajenő -> Parlament 23,4 km, többszázezer ember ingázik ennyit vagy ennél többet MINDEN NAP, nem csak hétfőn és kedden, amikor a plenáris ülés van bmeg Balczó.

Ezeknek tényleg fingjuk sincs hogy élnek az emberek ...

Netuddki. 2011.03.18. 13:51:02

@Zébácsi: Miért? Az alkalmatlan képviselők mekkora pluszköltséget okoznak az országnak? És itt nemcsak a semmiért kifizetett tiszteletdíjakra gondolok hanem az egyéb károkra is amit a többi állampolgárnak okoznak...

f.m.j. 2011.03.18. 13:51:20

lehet, hogy svédo. szar hely, de az mindenképpen jobban tetszik, hogy a képviselőknek nincs mentelmi joguk, ha lebuknak mutyiért, van következmény
Olaszo. biztos buli hely, meg minden, de sok szempontból olyan mint Magyaro. és ez nem vígasztal, sőt... balkáni, maffia, sunyi mentalitás

nabazzmeg 2011.03.18. 13:52:00

El lehet innen menni, akinek nem tetszik! Méghogy megvonás, meg elszámolás, hát a f*szom nem kéne?!
Svédek, piha, nekik sokkal egyszerűbb, az egy jóléti állam, a mi földesurainknak meg vért kell izzadniuk, hogy kicsiny népüket elkormányozzák.
Csak az irigység meg a panaszkodás, ahelyett, hogy dolgozna és adózna a sok elvt..., akarom mondani polgár, itten kommentelnek meg kajdásznak.
Kádár alatt ilyen nem vót!

:-DDD

f.m.j. 2011.03.18. 13:52:29

@zero: Balczó külön csalódás... hiteltelen mindegyik, parlamenti arányban gazember mindegyik

Netuddki. 2011.03.18. 13:55:00

@f.m.j.: Hát ez az! Nem más országokkal kéne foglalkozni hanem itt NEM megengedni a mutyit. Akár vehetnénk úgy is, hogy pl. amelyik képviselő 2 költségtérítést vett fel bármikor is megbukott a teszten. Nincs helye a Parlamentben. Utólag meg már kit érdekel a magyarázkodása a balfinak...

molaris 2011.03.18. 13:56:04

De ni van, ha be kell ugrani Budakeszin Andráshoz?
Merthogy az Ő gyerekeit istápolja a Pesti lakásában?

minimalista 2011.03.18. 13:56:23

@zero:
S8 és külön sofőr nélkül ingázgatni?!
Ezt Te sem gondoltad komolyan! ;)

Netuddki. 2011.03.18. 13:57:44

@nabazzmeg: kádár alatt internet se vót. Sőt, a fénymásoló (régebben xerox) szoba kulcsát is külön őrizte valaki...

f.m.j. 2011.03.18. 14:01:53

@kovi1970: Kínában pl. tilos, egyszerűen faragatlan dolog drága ajándékot vinni, adni, a közéletben üzleti megbeszéléseken, és a megán életben is... hóhér kezére is adják a korrupt vezetőket (most az mellékes, hogy a legnagyobb korrupt ipse vszeg a naffőnök, de ott legalább csak egy van, és nem mindenki, aki akármilyen pozicióban van, mint itt :):))))

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.03.18. 14:03:56

@zero: "Ezeknek tényleg fingjuk sincs hogy élnek az emberek ... "

bólogatósszmájli

Tower13 2011.03.18. 14:04:33

@Kartal (rezervált): Most miért sértegeted a férgeket? O_O

Egyébként Svéd modelt ide.. Én élvezném :)

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.03.18. 14:07:31

@kovi1970:
Az alkalmatlan képviselők magas pluszköltsége sajnos majdnem kiküszöbölhetetlen. Ennek több oka van, de hogy csak a legalapvetőbbet mondjam: frakciódöntés, illetve frakciópolitika.

Másrészt, ha egy képviselő rossz, akkor őt 4 év múlva nem választják újra (hiszen rossz volt, nemigaz?). De ez sem garancia: OV már kétszer bukott, kvázi 2szer találtatott gyengének, mégis, tavaly ő (pártja) nyert.
Ha a költségelszámolásokat átláthatóvá tennék és megszüntetnénk a pozícióhalmozásokat, akkor máris más lenne a kép. Kisebb lenne a költség, mondjuk a cikkben vázolt svéd mintára.

Harmadrészt: egy időközi választás összes költsége szerintem több, mint egy képviselő ciklus alatti költsége - ráadásul ez is lutri, az új nyertes is lehet balfék,nem parlamentbe való. Ha minden választás jól sikerülne, akkor fel sem merülne a visszahívás intézménye.

Egy szó mint száz, ez egyfajta jellegzetesség (mármint a rossz, s így drága képviselő), amin változtatni csak az új választáson lehet, illetve a társadalmi párbeszéd és poltikai kultúra jobbításával lehetne még. Félek, nem ebbe az irányba tartunk, Móricz és Mikszáth művei aktuálisabbak, mint valaha.
Kedves 70-es társam, mindez engem is bosszant, hidd el, nagyon is!

Az előző és mostani helyesírási hibákért bocs mindenkitől.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.03.18. 14:08:10

@Nurrddin:

Menj rá a Blikk-cikkre, sajnos nincs benne LMP-s magyarázat. :(

belzebubó 2011.03.18. 14:12:28

@baloo112: Ez Mona Sahlin volt és a hirhedt "Toblerone-affair". Bárcsak ennyit kártékonykodott volna, de azt is részben ennek az antifa nőnek köszönhetik a svédek, hogy jelenleg Malmöben éjjel gyakorlatilag fehér ember nem megy ki, még kutyát sétáltatni sem.

@f.m.j.: Húúúú, mennyire tévedsz! Egy??? Ilyet azok szoktak általában mondani, akik kinait max. a piacon láttak.

gyilkos fűegér 2011.03.18. 14:15:58

olaszéknál a kurvák is ingyér' vannak? mer akkor alijázok.

belzebubó 2011.03.18. 14:17:16

@Martian: Ez most annyiban változott, ha megnézed valaki adóbevallását, elküldik neki azt, hogy ki nézte meg, hogy tudja kit érdekelt. Korábban boldog-boldogtalan nézegette és irigykedett a másikra, majd mindenért feljelentgette, ha pl. új autója lett. Emiatt most küldik az adatát annak aki megnézi, le is álltak vele. A svédek magukról is bevallják, hogy rohadt irigyek.

f.m.j. 2011.03.18. 14:18:42

@belzebubó: de azért néha hallok következményt is, de itt abszolút semmi
amúgy nem járok kínai piacra, de az tökmindegy, mert minden onnan jön már

Martian (törölt) 2011.03.18. 14:19:02

@Tzimisce: "Vannak bizonyos elméletek, amik direkt módon látszik, hogy működnek, pl. kereslet-kínálat, hogy csak a legtriviálisabbat mondjam."

Oké, Japánban mi fog történni a következő 24 hónapban ennek alapján?
(feltételezve, hogy nem lesz több váratlan természeti katasztrófa és a jelenlegi elhárítása is, ha lassan, de biztosan halad)

Martian (törölt) 2011.03.18. 14:19:54

@belzebubó: húúúú, hát akkor milyenek vagyunk hozzájuk képest mi?? :))

Martian (törölt) 2011.03.18. 14:21:23

@nabazzmeg: "Svédek, piha, nekik sokkal egyszerűbb, az egy jóléti állam."

Na igen, Malmöisztánban is egyre kevesebb szőke fehér embert látsz! :))

f.m.j. 2011.03.18. 14:23:39

@belzebubó: egyébként meg kár összehasonlítgatni, attól nem lesz itthon jobb
ahogy mennek itt a dolgok, egyre reménytelenebb
érted, az a Lázárjani sürget változást, aki maga is elveszi azt, amiről azt hiszi, hogy jár neki (autó, lézerblokkoló, tengernyi főd:):)))
annyira hiteltelen

belzebubó 2011.03.18. 14:24:24

@f.m.j.: Ahhoz képest, hogy 1,2 milliárdan vannak, nagyon kevés az akinél a következményeket látjuk. Beáldoznak néha párat, mert nem tejelt eleget felfelé vagy mert kell példát statuálni a többinek, hogy ne felejtse el ki van felette és mi a dolga.

Tower13 2011.03.18. 14:25:47

@Martian: Ez ismét kicsit pontatlan. Igaz csak annyiban, hogy egy közgazdász, mármint tényleges közgazdász nem modellezget, csak ha tipp szerű előrejelzést akar adni, és sok kikötést tesz ilyenkor mint, a matematikus. Normál esetben a szociális helyzet, pszichológiai felméréseket is alapulvevő, a jelen gazdasági folyamatokat figyelembe vevő "tanulmányt készít", mely kb 5-10 % hibahatárral működik is. Persze egy előre nem látható esemény borítja a dolgot.
Fizikus. Gondolom nem a kutatóra gondoltál, mert ők igen sokáig tippelgetnek, hogy ez meg ez lesz, aztán csinál egy kísérletet, megállapítja, hogy mégse. változtat, és akkor már esetleg jó az eredmény.
Csak ma bárki lehet "közgazdász", vagy egyéb. Nem végzettségre értem. Hanem bárki mondhatja magáról, és egyesek elhiszik nekik. Pedig utcaseprőnek jobbak.

jani888 2011.03.18. 14:25:58

Egy banánköztársaságban minden megtörténhet,de mindennek az ellenkezője is.Persze most nem Ausztriára gondolok.

Martian (törölt) 2011.03.18. 14:28:14

@prestig: "A lényeg az, hogy tesz be a közösbe."

ÁFÁ-t vagy akár jövedékit a nyugdíjasok, sőt a "segélyes etnikum" is fizet a fogyasztásán keresztül... akkor hol is húzzuk meg a jogos határt? és miért pont az SZJA-nál? és aki minimálbéres SZJA-t fizet... honnan tudjuk, hogy azért, mert csal vagy mert a multi olcsón dolgoztat vele és nincs más munkalehetősége?

f.m.j. 2011.03.18. 14:30:29

@belzebubó: értem én, de nálunk akkor se történik semmi... beáldoznak párat nálunk is, lásd: Hunvald, vagy Hagyó, de igazából nem történt velük semmi, megússzák
amúgy meg nem kell ecsetelned, hogy Kína, vagy a kínaiak mennyire korruptak, meg szarok, mert semmilyen szinten nem irigylem semmilyüket :)
írtam mélt

Martian (törölt) 2011.03.18. 14:32:17

@Tower13: "Csak ma bárki lehet "közgazdász", vagy egyéb. Nem végzettségre értem. Hanem bárki mondhatja magáról, és egyesek elhiszik nekik."

Akkor a modellezés oké, de ezek szerint szakmai öntisztulásra lenne szükség? de ki és minek alapján lesz képes szelektálni?

Vajon melyik a jobb kártyás, aki 19-re kér lapot és bejön neki vagy minimalizálja a veszteséget?
Mitől lesz jó egy gazdasági stratégia... rossz alaphelyzetben?

belzebubó 2011.03.18. 14:34:08

@f.m.j.: Balczó nekem is az, főleg, hogy ő tudhatná hogyan élnek mások. Elhiszem, hogy a testvére majd féltucat gyerekeiből pár az ő lakásában lakik, de ez egyéni családon belüli probléma, ezért felvenni téritést és bérelni közpénzből pofátlanság!
Lézerjaniból többet amúgy sem néztem ki, na de Balczóból!

Martian (törölt) 2011.03.18. 14:37:59

@Zébácsi: "A képviselők visszahívhatósága alapvető problémát okozna: gyakorlatilag ellehetetlenítené a parlamenti munkát, mivel az ellenlábas szféra mndent elkövetne, hogy elmozdítsa helyéről a választókörzetből bejutott politikust. Ekkor új választást kellene kiírni - irdatlan költségek."

Ezek techikailag kezelhető problémák, van több ötletem is rá, csak hosszú lenne részleteiben leírni.

"Másrészt, ha egy képviselő rossz, akkor őt 4 év múlva nem választják újra"

Keresek egy hitelező bankot, négyéves lejáratú gyorshitelre. Jelzálog? minek az, legfeljebb ha nem fizetem vissza, majd nem ad hitelt a következő négy évre.
Na, ki tud ilyen bankot? :))

igényes 2011.03.18. 14:39:28

@lyken: Gulyás Gergely az osztrák határnál képviselő, de budapesti lakos, meg soha nem látták még a környéken sem.

Na meg már a Martonyi is beállt a hülyék sorába.

A magyar követ Tripoliban marad
Index
2011. március 18., péntek 13:59

Martonyi János külügyminiszter péntek délben azt mondta, hogy várakozása szerint órákon belül is megkezdődhet a líbiai beavatkozás. A magyar külügyminiszter szerint ez bármi lehet, szárazföldi csapatok bevetésén kívül. "A cselekvés meg fog indulni" - vélekedett.

A magyar hadsereg ugyanakkor nem készülődik Líbiába. Martonyi János szerint a honvédségnek nincs olyan képessége vagy kapacitása, amelyet most használni lehetne. Ugyanakkor a NATO-hoz vezényelt, közös irányítás alatt szolgáló magyar tisztek egy-egy beavatkozás részesei lehetnek.

„Örültem volna, ha egy kicsit korábban megszületik ez a döntés” – mondta el személyes véleményét a Biztonsági Tanács csütörtök esti határozatáról [1] Martonyi. A magyar kormány hivatalos álláspontja az, hogy helyes döntésnek tartja a katonai beavatkozást engedélyező határozatot.

Triploban már csak három EU-tagállam nagykövetségén maradtak diplomaták. Ciprus és Görögország mellett Magyarországéi. A magyarok az EU-elnökség miatt, az unió képviseletében tartózkodnak Tripoliban. Ketten vannak, és Martonyi szerint remekül helytállnak.

dr. Aullah 2011.03.18. 14:49:19

@Spiritmonger: Te nagyon hülye vagy. Neked nem is szabadna kommenteket irogatnod sehova, akkora hülye vagy.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.03.18. 14:52:35

@Martian:
Ha tudsz rá megoldást, nosza rajta, tedd közzé, hadd legyen a közé! Nota bene, alapvetően mi alapján hívjunk vissza egy képviselőt? és ki, kik kezdeményezik? Nekem ez egy kicsit kusza. Valami más módon lehetne (kellene) márni a képviselők munkáját.

Ne vessünk össze egy banki szolgáltatást egy képviselővel: a bankkal szerződést kötsz, a képviselőre szavazol (mások meg egy másikra). Értem a logikádat, de ez alaposan félrevisz.

Ha a képviselőjelölt mindent beígér, és megválasztják, akkor mikor jár el helyesen? Meliyk a jobbik? :-(.
1. minden ígéretét betartja, a polgár örül a magas juttatásoknak, az ország meg eladósodik (láttunk már ilyet Medgyesitől). Banyek. A zanyádat!
2. semmit sem tart be (tehát hazudott), de ez az országnak végtére is jobb. Hurrá!
3. mivel számol ez azok felé, akik nem szavaztak rá? Monnyon le?
4. Mi van azzal, aki pártlistáról jut be? A szemét!

Ez a kérdés túlságosan messzire vezet, és irtó bonyolult. Szerintem.

Tower13 2011.03.18. 15:05:43

@Martian: Szerintem ez sem bonyolult. Például az államháztartási hiány magas. Ezt tudjuk. Akkor nem nyúlok ilyen .... módon az adóhoz. (bár lassan az egészet rendbe kéne tenni). tudom, nehéz, de inkább bevezetnék még pár, de minimum két sávot, egy 16 - 30 közöttit és egy 30-50 közöttit. (persze szép sávosan, hogy aki tényleg sokat keres, az adjon is sokat.)
Látod MÁV, BKV-nál sem kifizetném egyből az adosságot, pláne nem a magánynyugdíj pénzekből. Inkább meg is nézném hova, hogyan folyt el annyi pénz. A felelősöknek meg szép vagyonleépítés. máris "csak 80% hiányzik" mert sajna nem csak loptak, de simán okoztak kárt is. Ezek után talán a belső piac védelmében keményen a multik nyakára járnék, hogy amit zölden leszedtek de mára megért cucc idekerült zöldség gyümölcs néven, az rohadtul nem elsőosztályú a beltartalma miatt. Így azt nem nevezhetik 1 osztnak. Aki megszegi, 200 millről indul a bünti, fel 20 millárdig. Plusz rengeteg olyan támogatást fizetünk ki, aminek nincs értelme, mert nem kötjük valami pozitív meglátáhez, csak ahhoz, hogy gondban van. (de nem írom tovább, nem vagyok NGM miniszter, nem én fogom megoldani az ország gondjait, pláne, hogy nekem nem is áll rendelkezésemre ehhez elégséges adat. Neki meg valami más hiányzik hozzá)
Éljen, a rosszakarat, az inkompetencia és a hülyeség párosulása a szorgalommal! Előre tovább Magyarország!

dr. Aullah 2011.03.18. 15:10:04

OFF:

index.hu/belfold/2011/03/18/hende_nem_rugja_ki_gubcsi_lajost/

"A miniszter szerint kifejezetten protokollcéllal adta ki a HM kommunikációs cége saját igazgatójának könyveit, és ezzel még spóroltak is."

MÉG SPÓROLTAK IS. Már nem tudom eldönteni melyik rosszabb, a mostani, vagy az előző kormány. A férgek maradtak, csak a szín lett egy kicsit fakóbb.

ON

kvadrillio 2011.03.18. 15:12:58

Nu, erre jó a többpártrenccer !, hogy minél több politikus, minél jobban járjon....... haza , minél több euróval megtömött, minél több zsebbel.....

a többinek marad a minimálbér, minimálnyugdíj........

ennek is vége lesz eccer.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.03.18. 15:13:38

@Martian: Beugratós kérdés? 24 hónap az hosszú táv, sok minden változhat. Ez olyan, hogy eldobsz egy követ egy adott irányba. Merre fog pattanni a földről? (Feltételezve, hogy közben nem változik meg a gravitáció)

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.03.18. 15:15:40

@Tower13: Teljesen egyetértek. Minden szavaddal.

kéne egy nick 2011.03.18. 15:20:16

Szegény Hofi hogy meghalt!

Mennyi témája lenne, 2 másik élet nem lenne elég neki feldolgozni az utóbbi 10 évet.
De talán az utolsó 10 hónapot sem.

(Meg szegény mi, mert legalább röhöghetnénk is a nyomorunkon, így meg csak a nyomorunk maradt, igazán ízes röhögés nélkül.)

Martian (törölt) 2011.03.18. 15:25:28

@Zébácsi: "Ne vessünk össze egy banki szolgáltatást egy képviselővel: a bankkal szerződést kötsz, a képviselőre szavazol (mások meg egy másikra)."

Mindenféle társadalmi tranzakció (nemcsak anyagi) alapja vállalás-teljesítés etikája, illetve a bizalom szerződések általi nyugtázása, megerősítése.
Ha így vesszük, a jelenlegi parlamenti választási rendszer az intézményesített etikátlanság csimborasszója... és az ennek nyomán megnyilvánuló politika eredménye is ezt tükrözi.

Tehát ha a politika (társadalom) minőségén javítani szeretnénk, lebontani és új alapozásra építeni kellene ezt a szétrohadó felépítményt... ehhez a fő csapásirányhoz kellene rendelni a felmerülő technikai részletek megoldását... és nem a vakolat javítgatásán kellene agyazni.

"Ha a képviselőjelölt mindent beígér, és megválasztják, akkor mikor jár el helyesen?"

A képviselőjelölteknek legalább 400...1000 választói alapkérdésre kellene alapvető, eldönthető és számonkérhető vállalást tennie, amelyeknek a hátterét és a következményeit is magában foglalja a vállalás. Az is érvényes válasz, hogy "nincs rá igéret", "nem vállalom", "ezt szeretném, de nem tudom garantálni" - és akkor arra nincs kötelezettsége.
A választó pedig eldönti, melyik a reálisabb... még mindig jobb, mint a ködös igéretek be nem tartása.

"1. minden ígéretét betartja, a polgár örül a magas juttatásoknak, az ország meg eladósodik (láttunk már ilyet Medgyesitől). Banyek. A zanyádat!"

Ehhez kell az átláthatóság is, hogy komparatíve egyik programot a másikhoz képest milyen forrásokból lehet megvalósítani... a választó pedig mérlegelhet.
Azért is felel a képviselő, hogy a programjának reális alapjai legyenek.

Valahogy úgy, mint az Rt igazgató a részvényeseknek.

"2. semmit sem tart be (tehát hazudott), de ez az országnak végtére is jobb."

Ez nem végletek, hanem az azok közötti mérlegelés kérdése.

"3. mivel számol el azok felé, akik nem szavaztak rá? Monnyon le?"

A felelősség a választói többség irányába megy, a visszahívhatóságnak nagyon egzakt kritériumai kellenek, hogy legyenek.

"4. Mi van azzal, aki pártlistáról jut be? A szemét!"

Nem kell pártlista, arctalan pártkatonákkal. A képviselői személyes felelősséget a választók felé kell erősíteni, nem a pártok felé.

"Ez a kérdés túlságosan messzire vezet, és irtó bonyolult. Szerintem."

Persze hogy bonyolult... csak hát a jelenlegi rendszer meg értelmetlen.
És a pártoknak nincs is érdekükben ezen változtatni.... felelősségmentes langyos lábvíz.

Joebacsi70 2011.03.18. 15:26:26

Minek egyéni képviselői választás ? Úgysem az őt megválasztó körzet érdekeit képviseli. Ebben a ciklusban legalábbis semmiképpen sem.
Tisztán párt lista.
Pl. 200 parlamenti hely, 8 millió szavazati joggal rendelkező állampolgár.
Minden elért 40.000. szavazat egy parlamenti hely. Ha csak 50 % szavaz, akkor 100 hely fog elkelni.
Persze ez csak ámítás, a lényeg még mindig ugyanaz a három pont.

1. Olyan vezetői elit (miniszterelnök, miniszterek, közjogi méltóságok), akik nem a saját (+sleppjük, rokon, barát, ismerős) érdekeiket helyezik előtérbe.
Magyarország és az itt élő emberek az elsődlegesek.
2. Csak olyan vezetői gárdát tudok elfogadni, aki nem mutogat vissza az elmúlt 1000,256,84,36,8, X évre. Mindenki tudja, milyen szarban van az ország, ne érjen már senkit sem meglepetés, ha vállakozik az irányításra. Minden aktuális kormány kiüríti a kasszát átadás előtt.
3. Politikai elit büntetőjogi felelősségre vonása. A megkezdett út jó, de akkor párttól függetlenül üljön mindenki, és senkinek se jusson ezután a törvénytelenségnek még a gondolata sem.

Ja, hogy ezek lázálmok ?????????

Tower13 2011.03.18. 15:30:49

@Tzimisce: Üdv Kedves Tzimi! Itt egy örök Gangrel :)

Martian (törölt) 2011.03.18. 15:31:37

@Tzimisce: én már azzal megelégednék, ha a gazdpol szakértők kevésbé lennének magabiztosak és ítélkezők, inkább mérlegelők és sok lehetőséggel számolók.
:))

igényes 2011.03.18. 15:32:31

Kellene egy kis segítség! Hol találom meg Póda Jenő szegedi képviselő vagyonnyilatkozatát?

HM Zrínyi Kommunikációs Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság
Fb tag.
Póda Póda Jenő (an.: Pálmai Lenke)
6726 Szeged, Réce utca 15.
Jogviszony kezdete: 2010/06/25
Jogviszony vége: 2015/06/24

A változás időpontja: 2010/06/24
Bejegyezés kelte: 2010/08/24 Közzétéve: 2010/09/09
Hatályos: 2010/06/24 ...

Martian (törölt) 2011.03.18. 15:37:06

@Joebacsi70: jó gondolatok, de...

"Minek egyéni képviselői választás ? Úgysem az őt megválasztó körzet érdekeit képviseli. Ebben a ciklusban legalábbis semmiképpen sem. Tisztán párt lista."

Valódi felelősség csak egyénekre bontva létezik... a kollektív felelősségen alapuló választási rendszer nem más, mint "rotációs bolsevizmus lenini demokratikus centralizmussal" - köszönöm, nem kérek belőle!

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.03.18. 15:40:47

@Martian: Egyetértek, nem kell(ene) pártlista. Szerinted van olyan párt ma kis hazánkban, amelyik ezt vállalná? A kérdés persze költői.

Jó, amit írsz, de továbbra is tartom, hogy kivitelezése bonyolult (a megvalósítás persze minden esetben akarat kérdése, de ez az akarat alulról mit sem ér).

400, vagy 1000 választói alapkérdés?
Jó.
De.
Egy olyan országban vezetnéd be mindezt, ahol a lakosság döntő (a szó szoros értelmében is) hányada nincs tisztában alapvető társadalmi, gazdasági és szociológiai kérdésekkel? MI a kamat? Mi a GDP? Mi az államadósság? Hogy számítódik a nyugdíj, a táppénz? Mi a hitel? Mit tartalmaz hazánk alkotmánya? Hogyan működik az állam? Mi az országgyűlés/KE/ME/MEH jogköre? Nem is tudom pontosan, hány választókerület van - mindegyikre külön-külön kellene összeállítani 400-1000 alapvetést, miknek tarttlamzania kellene a választókerület és az ország egészére vonatkozó téziseket, kérdésköröket. Ki, kik határzonák meg és milyen arányban?
Az átlag választó mindebből mit sem ért, s így a felelősségre vonás tényszerűsége is értelmezhetetlen.
Ugyanakkor vedd figyelmbe, hogy a poltikia azért populista, mert erre van igény (ezt mutatja a 2/3, pardon, 53% fidsze szavazat jó része is).

Véleményeddel annyiban értek egyet, hogy az általad megfogalmazott igény bennem is felmerül(t), de jelen pillanatban idealizmusnak gondolom a visszahívhatóság korrekt szabályzását.

Ne feledjük azt sem, hogy amíg az átlagpolgár nem jogkövető (az ország nagyrésze adót csal, ügyeskedik

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.03.18. 15:41:39

folyt. bocs.

addig ne csodálkozznuk azon, hogy ebből amintából csak olyan képviselők választhatók, amilyenek most vannak.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.03.18. 15:46:23

@Martian: Neked őstehetséged van ehhez, mivel gazdpolos vagyok :D
Mivel nem ülök közel a tűzhöz, könnyen járathatom a szám, de ha ülnék, akkor mérlegelnék. :P
@Tower13: Üdv. A fenevadra vigyázz. :)

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2011.03.18. 15:47:49

Mekkora poén lenne, ha a képviselők fizetését a munkáltatók és munkavállalók szövetségének kellene megállapítania, és nem a honatyáknak maguknak.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2011.03.18. 16:16:34

Egyik se gondolkodik jól. Ha egyébként is Bp-en él, akkor miért is kapna lakhatási támogatást? Hisz az elvben annak a pluszköltségnek fedezésére szolgál, h az ogy alatt itt kell laknia. Ha már eleve itt lakik, nincs pluszköltség. Ha meg ugyan nem itt lakik, de van saját ingatlana, akkor meg milyen pluszköltség? Persze az igaz, h hiába a saját ingatlan, hha esetleg másé a haszonélvezet, ill bérbe van adva, akkor nem lehet csak úgy igénybe venni.

Lehet Más a Politika 2011.03.18. 16:18:50

Sziasztok!
Szilágyi László ma ezt küldte el a Blikknek:

"Lakóhelyem Száron van, 12 éve ott élek, naponta bejárok a fővárosba vonattal. Apám halála után a nyáron örököltem egy fél lakóingatlant Budapesten, amiben édesanyám lakik, a haszonélvezeti jog őt illeti. Nincs budapesti lakóhelyem, ezért megillet a lakhatási támogatás."

Képviselőnk, nem szabálytalanul, nem törvénytelenül, hanem a bármiféle lakhatási támogatás szabályainak, törvényes keretein belül veszi fel ezt a költségtérítést, mint ahogy a vastagbőr cikkében is szereplő törvényidézetből ez látszik!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.18. 16:24:38

@Lehet Más a Politika: Más kérdés, hogy a törvényen nem kis- hanem nagykapu tátong. Akármibe lefogadom, hogy a srác az anyjánál alszik, amikor Pesten van, és egy fillérjébe nem kerül.

Igen, törvényes, csak nem etikus.

Martian (törölt) 2011.03.18. 16:24:48

@Zébácsi: "Egyetértek, nem kell(ene) pártlista. Szerinted van olyan párt ma kis hazánkban, amelyik ezt vállalná?"

Miért, szerinted van olyan párt ma kis hazánkban, amelyiket az önmaguknak nem hazudó választók tiszta szívből elvállanának? :))

"Jó, amit írsz, de továbbra is tartom, hogy kivitelezése bonyolult (a megvalósítás persze minden esetben akarat kérdése, de ez az akarat alulról mit sem ér)."

Naigen...

"Egy olyan országban vezetnéd be mindezt, ahol a lakosság döntő (a szó szoros értelmében is) hányada nincs tisztában alapvető társadalmi, gazdasági és szociológiai kérdésekkel? MI a kamat? Mi a GDP? Mi az államadósság? Hogy számítódik a nyugdíj, a táppénz? Mi a hitel? Mit tartalmaz hazánk alkotmánya? Hogyan működik az állam? Mi az országgyűlés/KE/ME/MEH jogköre?"

Iskolában megtanítani, számonkérni... ha meg nem tudja, minek neki választójog?

"Nem is tudom pontosan, hány választókerület van - mindegyikre külön-külön kellene összeállítani 400-1000 alapvetést, miknek tarttlamzania kellene a választókerület és az ország egészére vonatkozó téziseket, kérdésköröket. Ki, kik határzonák meg és milyen arányban?"

Választói interjú intézményével... összesíteni a leggyakoribb kérdéseket és átpasszolni minden jelöltnek. Bárki bármit kérdezhet, amire eldönthető válasz adható.

"Az átlag választó mindebből mit sem ért, s így a felelősségre vonás tényszerűsége is értelmezhetetlen."

Oké, de akkor minek hazudunk az átlagemberek képviseleti választási lehetőségéről? minek szavazati lehetőség azoknak, akik nem is értik, hogy mire szavaznak?
Választói felmérő - IQ teszt kritérium..?

különben az egész választósdi nem több, mint egy nagy ördögűző szertartás, cédulákra való felfirkálással, hogy "talán ki nem az ördög"... :))

"Ugyanakkor vedd figyelmbe, hogy a poltikia azért populista, mert erre van igény (ezt mutatja a 2/3, pardon, 53% fidsze szavazat jó része is)."

Na ja... gondolom nyilvános lefejezésekre is lenne igény. :))

"Véleményeddel annyiban értek egyet, hogy az általad megfogalmazott igény bennem is felmerül(t), de jelen pillanatban idealizmusnak gondolom a visszahívhatóság korrekt szabályzását."

Persze, hogy idealizmus... de legalább érdemes hangosan latolgatni a lehetőségét, hátha ez a hang egyszercsak felerősödik. :))

"Ne feledjük azt sem, hogy amíg az átlagpolgár nem jogkövető (az ország nagyrésze adót csal, ügyeskedik".

- mert a vezetők (rossz) példája ragadós,
- mert túl sok az értelmetlen, gúzsbakötő jogszabály,
- mert a jelenlegi szabályozás mellett nem tud szabályos módon megélni.

Lehet Más a Politika 2011.03.18. 16:34:23

@ColT: A srác 45 éves, ebből kiszámolhatod az anyja kb hány éves lehet. Van egy felesége és két gyereke, nem az anyukájánál alszik. Itt nem egy 5 szobás rózsadombi villát kell elképzelni.

derelyegrádi szellem 2011.03.18. 16:38:55

Szerintem meg nem az kellene, hogy számítson hol "lakik".

Mert bizony az (a bemondásos jellegén túl) egy egyéni döntés kérdése. Ha van Budapesten ingatlanon tulajdon-, vagy haszonélvezeti joga (ez jog azt jelenti, hogy Ön jogosult az ingatlant használni holtáig, inclusive lakni benne, kedves Csöbör kisasszony) akkor bizony ne járjon lakhatási támogatás, mert önszántából nem lakik ott, mert ezt a jogot átengedte másnak, ennek "nagyvonalúságának" a számláját ne mi fizessük már, jó. Ezt érted te is Mandúr?

A Balczó pedig.... na hagyjuk...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.18. 16:44:45

@Lehet Más a Politika: Ja tényleg. "naponta bejárok a fővárosba vonattal" - efölött elsiklottam.
Ha bejár, akkor mire kap támogatást? (Amúgy ha bent kell aludni, akkor gondolom az az anyjánál teszi.)

"Nincs budapesti lakóhelyem, ezért megillet a lakhatási támogatás."
Akkor ugyanúgy nagykapu van a törvényen, mert ha bejár, és ezt be is vallja!!!! akkor mire vesz fel lakhatási támogatást? Ha szerinte nem száll meg BP-n?

Akárhogyan nézem, ez nem jól van így.

derelyegrádi szellem 2011.03.18. 16:47:32

@Lehet Más a Politika:

Akkor csak egyet kérdeznék:

Ha Száron lakik a csávó és mindennap bejár vonattal, akkor miért nem esetleg utazási támogatás jár neki, hiszen ő - mint saját maga mondja - nem lakik itt, tehát nem bérel lakást, nem vesz igénybe kereskedelmi szálláshelyet.

Vagy mégis, csak nem lakik abba sem (mint ahogy a saját 1/2 kérójéban sem) , hanem mindennap visszavonatkozik Szárra? :-)

Lehet más a politika? Talán, de biztos nem veletek.

A törvényességről meg annyit, hogy lekísérni a csigát Kecskemétre 200 forintért is törvényes.

Lehet Más a Politika 2011.03.18. 16:51:45

@derelyegrádi szellem: Tudom, hogy közkeletű fogalom az, hogy a parlamenti képviselők nem dolgoznak, de általában az ülések 11-ig rosszabb esetben hajnali 3- 4-ig tartanak. Nem minden nap tud valaki hazamenni Szárra. Igen ez azt jelenti, hogy 1-2 napot lakik a bérelt lakásban, ami nem túl jó kihasználtság, de mondj jobb megoldást.

Persze lehetne példát mutatni, hogy 100 négyzetméteren lakik 15 LMP-s képviselő, de ez nem biztos, hogy mondjuk a munkavégzéshez hozzájárulna.

Lehet Más a Politika 2011.03.18. 16:59:55

@ColT: Az, hogy naponta jár be, nem azt jelenti, hogy mindennap bejár, és nem alszik Pesten!

Spiritmonger 2011.03.18. 17:00:29

@Aullah: kiscsillag, nagyot mondtál, öblíthetsz...

gyurbánisztán 2011.03.18. 17:18:21

Rossz a képviselők javadalmazásának rendszere.

eon · http://magyarinfo.blog.hu 2011.03.18. 17:26:31

@derelyegrádi szellem: Szilágyi László egy talpig becsületes ember. Amikor Budapesten van mégsem alhat a frakció irodában, bár jó kis Fókusz és Aktív téma lehetne, hogy az LMP-s képviselők az irodában alszanak. A lakhatási támogatás többek között pont azért is szükséges, hogy a vidéki képviselők, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy mindenütt lakásokat tartsanak fenn, végezhessék a munkájukat.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.18. 17:32:06

@Lehet Más a Politika: Akkor miért mondja, hogy naponta bejár?

Amúgy 11-ig, hajnai 3-4-ig?
Kiscsillag, én meg este hattól reggel hatig nyomom, ha éjjeles vagyok! (És ez egész évben, nem csak amikor ülések vannak.) A felét nem keresem annak, ami neki az alap tiszteletdíja. Majd megsajnálom azért, ha lesz időm.

Ja szóval van egy fél lakása, amit örökölt, akkor nincs Bp-i lakóhelye. Meg emellé kell neki bérelni lakást. Na ne,
Akkor már talán az is olcsóbb lenne, ha valami szállodában raknák el arra a heti pár napra. Vagy ha pl. nem kapna lóf*t sem támogatásra.

Amúgy az LMP-s képviselők parlamenti munkavégzését jelenleg semmi nem befolyásolja, mert ugye a maszoppal meg a Jobbikkal együtt mindegy, mit vinnyognak.

Spiritmonger 2011.03.18. 17:32:07

laspalmas!

ugyan nem a cikk témája, de ha a svéd és az olasz modellt hasonlítjuk össze a képviselők, a fizetések, és a korrupció terén, végezzük el az összevetést a közbiztonság területén is, hiszen a képviselők, a kormány, az állam az, akinek szavatolnia kell az egységsugarú állampolgár biztonságát

nézzük a kommentelők által jobban kívánt svéd modell közbiztonsággal kapcsolatos szösszeneteit:

- ma malmöben gyakorlatilag a muzulmán söpredék a város ura, a leggyakoribb keresztnév a mohamed az újszülöttek között
- cikkek.soti.ca/swedish-democracy-collapsing.html
- a svéd társadalom önvédelmi reflexe nemkívánatosnak minősült

ezzel szemben most nézzük az olasz közbiztonságot:
- a bevándorlóknak coki, hazazavarják őket
- érezhetően jobb a biztonság, amióta a korrupt Berlusconi kormányzása alatt szokás lett, hogy 3 fegyveres rendfenntartó egység járőrözik egyszerre, a katonaság, a rendőrség és a carabinerik is
- az olasz önvédelmi reflex él, virul, nem kell tartani kint sem muzulmán, sem cigány elkövetők által történt bűncselekményektől, mert a fegyveres járőrök azonnal lőhetnek. igazoltatják azokat, akiknek a fenotípusa nem kellőképpen értékes...ezért a bűnöző söpredék kezd kiszorulni a városokból
- csak egy példa, 2008 nyár végén Dél-Olaszországban találtak 6 nigger hullát, akik a vizsgálat szerint drogkereskedők voltak. a mai napig nem tisztázták a sajtóban, hogy ki adta meg nekik a jogos üdvözletet, a maffia vagy egy rendőrségi különleges alakulat
a sokat említett, szintén 2008-as nápolyi szemétválság alatt épp a helyszínen tartózkodtam, és lehetett látni, ahogy Berlusconi utasítására a katonaság megoldotta a helyzetet

ugyan ezek csak példák, nem reprezentatív a felmérés, de úgy gondolom, nem azon a néhány képviselőn múlik a dolog, hogy mennyit keresnek. a korrupció önmagában semmit sem jelent, nem véletlenül van még a sokszor említett Berlusconinak 70% fölötti tetszési indexe egész Olaszországban...
az olasz gazdaság dübörög a korrupció ellenére, az emberek jól érzik magukat, nem kell félniük, bátran kimehetnek este is az utcára, a selejt kezelve van

a svédeknél nem ez a helyzet, igaz, korrupció sincs

statisztikailag a korreláció ebből az, hogy korrupció=közbiztonság, svéd modell=közbiztonság hiánya

engem nem zavar az a néhány képviselő, akik mutyiznak, ellenben a rossz közbiztonság nagyon

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.18. 17:35:30

@Spiritmonger: A nápolyi szemétválságot ja, rohadtul lehetett látni... Amúgy rohadtul nem szeretnék egy maffiaországban élni, ahol a miniszterelnök is bandavezér.

Az olasz közbiztonságot meg azért el nem tudom képzelni, hogy olyan hű de jó lenne.

Egyébként a svéd modell itthon is megvalósult, mindenki alkesz :D

Spiritmonger 2011.03.18. 17:41:04

@szerjóska: nem csak pénzlocsolás van, dolgozni is kell, mint az olaszok
és akkor az egységsugarú állampolgár leszarja, mit mutyiznak fent

derelyegrádi szellem 2011.03.18. 17:45:55

@Lehet Más a Politika:

Én nem csatlakozom ehhez a vélekedéshez. Én akiket ismerek közűlük, azok bizony sokat dolgoznak.

Talán elkerülte a figyelmedet, azt, hogy mindennap vonatozik Szárról Budapestre azt nem én mondtam, ha nem TE. Én erre reagáltam, és az ellentmondás - úgy látom - nem csak nekem tűnt fel.

Ez meg: "Az, hogy naponta jár be, nem azt jelenti, hogy mindennap bejár, és nem alszik Pesten!" megmosolygtató. Akkor mit? A naponta szertied nem azt jelenti, hogy minden nap?

Lehet Már a Magyar Nyelv? Lehet.....

@eon:

Te Szilágyinak a személyi titkára vagy, hogy ilyen jól ismered a programját? Bár betűket is ismernéd, akkor nem gondolnád, hogy én találtam ki, miszeriint mindennap vonatozik Budapest-Szár viszonylatban, az a Lehet Más a Poltika kollégánk állítása volt. Arra reagáltam.

Bár azt tudom, hogy az LMP minden tagja látatlanban is egy grál lovag, viszont rajtuk kívül mindenki tolvaj/antidemokratikus/despota/náci stb., ezt felesleges a továbbaikban minden képviselő vonatkozásában külön megemlítened.

Mindenki g--i akinek van Bp-en lakása és lakhatásit vesz fel, kivéve Szilágyi Lacit, mert neki van valami magyarázata erre. A többiek persze mások.

Visszakeressük azokat a nyilatkozatokat, amiket az LMP-sek tettek e körben mielőtt bekerültek a Parlamentbe? Szerintem jó mulatság lenne. Van-e olyan benne, hogy kivéve az, aki az apjától örökölte a lakást, vagy az ilyen magyarázatok lehetősége csak a Másokat illetik meg?

Spiritmonger 2011.03.18. 17:47:07

@ColT: munámból kifolyólag egy évben 4-5 alkalommal 4-5 napokat kint vagyok Olaszországban,
nem csak a turistalátványoságoknál, hanem az ipari negyedekben, a kikötőkben, a kereskedelmi zónákban főleg
a közbiztonság nagyon jó, különösen, ha fehér ember vagy, az emberek vigyorognak rád, felemelt fejjel sétálhatsz, a nigák, muzulmánok és cigányok messze elkerülnek, ott az idomításuk megoldódott...
engem megnyugtat a járőröző katonák látványa, annyira, hogy ott is lehet sétálni napnyugta után, ahol 10 éve életveszélyes volt a helyieknek is

az ország tudja, hogy a vezetője a maffiafőnök, de pár nyomorult antifa meg libsibibsi kivételével szarnak rá, az említett 70%-os tetszési index nem véletlen

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.18. 18:08:34

@Spiritmonger: A járőröző katonák mondjuk elég meredek látvány, mivel a rendfenntartás a rendőrség dolga lenne...
...szó se róla, mondjuk az idomítást itthon is meg kellene oldani, mert ugye az nekem is eléggé tetszett, amikor 1-2 éve elkezdték hazatoloncolni olaszországból a bodzaszedőket...

fokabacsi 2011.03.18. 18:09:16

@Spiritmonger: Amit kínlódik pár libsi a Berlusconival már szégyen ! Végre van az Olaszoknak egy belevaló elnökük , és most az piszkálja a csőrüket, hogy a lányokat szereti?!
Hulladékok ezek mindenütt.

kéne egy nick 2011.03.18. 18:24:29

@Lehet Más a Politika:
Persze, naná, hogy nem az anyjánál. Én sem ott szoktam, amikor azon a településen kell aludnom, ahol a szüleim laknak.

Mellesleg a támogatásból (115 ezer Ft) azért nem is 50 négyzetméteres lakást lehet bérelni.

Egyébként meg építtessen az ország egy 400 lakásos garzont 20 négyzetméteres lakásokkal, minden képviselő kap 4 évre 1 lakást benne, oszt jónapot. Akkor használja, amikor akarja, a maradék 14 meg tartalék, ha valamelyikben mondjuk csőtörés lenne.

Egyébként nektek is lófaszt a seggetekbe, kedves LMP, ugyanolyanok vagytok ti is, mint az MSZP volt meg a Fidesz lett, csak ti a zöldfasiszta oldalt képviselitek, de totál agyatlanul.
Amikor meg a pénzről van szó, ti is magatok felé szavaztok, hogy minél többet nyúlhassatok le.
Ugyanolyan gusztustalan banda vagytok, mint a többi parlamenti párt.

Jámbor András 2011.03.18. 18:27:28

@derelyegrádi szellem: Tehát szerinted a naponta azt jelenti, hogy karácsonykor és január1. meg amikor nem dolgozik akkor is bevonatozik Budapestre, csak mert mókás?:D

Earendil 2011.03.18. 18:31:44

@kéne egy nick: azért a párhuzam egy Száron lakó képviselő törvényes lakhatási támogatása és mondjuk a Fidesz MAHÍR-lenyúlása, a Fidesz-MSZP közös mutyi Centrum Kft-je vagy Lézer Jani S8-asa, Hagyó úr ténykedése, az építőípari milliárdok lenyúlása (Betonút, Strabag, Vegyépszer) között kissé sántít. Hogy úgy mondjam elég aránytalan. Szerintem meg nem elég zöldek, mondj egy kérdést, amiben "zöldfasiszta" álláspontot képviseltek!

Bee-zony 2011.03.18. 18:31:51

Hosszú évek óta fórumozok, irkálok, és most lett végleg elegem a panaszkodásból. Panaszkodással töltsem az életem, hogy végül utolsó panaszként elmondhassam, hogy de rossz életem volt? Ez így nem jó. Panaszkodás helyett a ténymegállapítás kell, és már léphetünk is tovább.
Ebből a blogbejegyzésből is látszik, hogy Magyarország lakossága megosztott; vannak a svéd modell hívei, és vannak az olasz modell hívei.
A svéd modell hívei közé tartozom, és az a meglátásom, hogy meg kellene próbálni érvényesíteni a gyakorlatban… Még ha nem is sikerül, akkor is előrébb leszünk annyival, hogy tudni fogjuk, hogy miért nem sikerült. Tehát a végtelen, vagy legalábbis élethosszig tartó panaszkodás helyett érdemes megpróbálni.
Úgy sejtem, hogy a többség mentalitása nem ennek felel meg, és vagy eleve elutasítják, vagy elszabotálják a svéd szintet. Viszont az is valószínű, hogy van egy olyan kisebbség, akik nem utasítják el, és nem is szabotálják el. Álljon össze ez a kisebbség, és mutassunk példát egymás között, hogy mi az a korrupciómentesség, és a többi ideális állapot.
Ehhez két alapvető dolog kell: az egyik az ennek megfelelő szabályrendszer, a másik pedig azok a megfelelő emberek, akik betartják és betartatják a szabályrendszert, legalább a saját közösségükön belül, ahol az alapfeltétel a szabályrendszer, az elvek és célok elfogadása, az ezzel való azonosulás.
A svéd modell hívei számára itt egy minimál-csomag (minél kevesebb elemben kell egyetérteni, annál valószínűbb, hogy sikerül):
1. Csoport- párt- és társadalmi rendszer: anti-korrupt, a svéd, skandináv, svájci, japán, szingapúri szigor és modell szerint.
2. Külpolitika: semleges Magyarország, a svájci-osztrák semleges tengely tagjaként.
3. Népesedéspolitika: 3-4 gyermekes családmodell gyakorlati elérése.
Az oktatás és gazdaság – ami az előzőekből következik: a legjobbaktól kell tanulni, alkalmazni a dolgaikat és továbbfejleszteni, plusz az eleve meglévő saját ötletek.
Az olasz modell hívei pedig mehetnek a jelenleg hatalmon lévőkhöz, hogy lopjanak még többet, és hogy a jövedelmi és vagyoni különbségek nagysága legyen legalább ezer az egyhez (mert az olyan jó a haszonélvezőknek).
Így is – úgy is kettészakad ez az ország; és akkor már legalább legyen egyértelmű, hogy milyen fő elv mentén szakad.
A fő elvi és világnézeti különbség szerintem korántsem annyira a nacionalizmus / internacionalizms, hanem az erkölcsös / erkölcstelen (v. magas és alacsony erkölcsű, igazságosabb / kevésbé igazságos) között van.
Az is eléggé egyértelmű szerintem, hogy a Fidesz-KDNP kormány az olasz modell felé tart, bár nem ezt ígérték a választási kampányban (mint pl. elszámoltatás, khm…).
Akik komolyan gondolják a svéd modellt a gyakorlatban is, azok számára néhány napon belül lesz egy hírem.
A panaszkodás helyett a „de jó lenne” dolgok csak a gyakorlatban megtett lépések által érhetők el. Nem panaszkodni, nem sopánkodni, hanem haladni kell: az első lépés, a második, a harmadik, és az összes többi, ami a vágyott állapot eléréséhez kell. Ez így működik – és csak így.
1. lépés: a szabályrendszer elvi megalkotása és az elérendő célok meghatározása (mivel száz magyar száz felé húz, ez nem lesz könnyű, de végül ki fog alakulni a konszenzus azon az alapon, hogy akinek ez nem tetszik, az nem vesz részt benne, és kész). Ehhez kell egy virtuális és célirányos találkozóhely, ami néhány napon belül meglesz.
2. személyes találkozó: mivel közös érdek érvényesítéséről, és eszerinti együttműködésről van szó, ez leginkább így megy.
3. gyakorlás, fejlődés, növekedés: nagy és fontos dolgokat csak életforma-szinten művelve lehet elérni, a sportban, művészetben, politikában – ez is csak így megy: annyi időt, energiát, pénzt rá kell szentelni, amennyi a célok eléréséhez kell. Fizetés kezdetben vatikáni valutában – Isten fizesse meg – később a svéd modell szerint. Még mindig kell valakinek? Vagy inkább a jobban jövedelmező olasz modell?
Ahol nincs nagy hagyománya az önkéntes munkának, viszont nagy hagyománya (úgy is, mint Hagyó-mánya) van a lopásnak…
Van a vágy, hogy mit szeretne látni az illető, de mihelyt abba a pozícióba kerül, ahol dönthet róla, hogy mi legyen, nem azt teszi, amit lent levőként a fent levőktől szeretne látni.
A hatalom a legtöbb embernek megárt, amikor megkapja. Csak azoknak nem árt meg, akik előre eldöntötték, hogy korrekten és igazságosan mit és hogyan fognak csinálni. Ilyen emberek viszont manapság is ritkán fordulnak elő.
Hányan értenek egyet elvileg a svéd rendszerrel, és hányan képesek aszerint dönteni és élni a gyakorlatban? Kevesen; és ezeknek a keveseknek gátlástalan pszichopata hazudozókkal és csalókkal kell versenyezniük, akik persze megígérnek mindent az égadta világon, a többség pedig be is veszi; és ezután következik 4 év lopási és szopási idő, és az újabb tanulókör… miközben nem lehet sokszor és nagyot hibázni veszteség nélkül, ami egészen a kihalásig terjed.
Ez a valóság.
Ajánlott tanmese: A fehér tigris
mek.oszk.hu/02700/02756/

türelmesebb 2011.03.18. 18:45:44

Bele gondoltatok már, hogy minden egyes országgyülési képviselő (kivéve függetleneket) esküszegő? A képviselő arra esküszik fel, hogy a lelkiismerete szerint legjobb tudása alapján képviseli választoit. A Magyarország legmagasabb hatalmi szervezete: a Magyar Köztársaság Országgyülése, igy egy pártfrakció mi alapján kötelezi képviselöit bizonyos esetekben (többségében) központi szavazásra, és ellenkező esetben birságra?
Tulajdonkép mi magunk vagyunk a felelősök a több cikluson keresztül kialakult helyzetért, mivel a többség a politikusokat tartja felelösnek az aktuális helyzetért, de pl: 2006-ban 1, 2100-ben egyetlen független képviselöt nem jutatott be a parlamentbe. Ha a 160 körüli "becsületes" egyéni független képviselö lenne mindig a parlamentbe, esetleg más lenne a helyzet.

2011.03.18. 18:45:50

@Bee-zony: Hehe, aki a parlamenten kívűl van, az a svéd modell híve, aki meg belül, az az olaszé. Az a baj, hogy az utóbbi csoport dönt. :-) Komolyra fordítva a szót: a kapitalizmus az önzés rendszere, ahol a tőkés mások munkájának gyümölcsét jogtalanul kisajátíthatja. Ezt az elvet terjesztették ki a politikusok is saját magukra. De nem itt és most, hanem még az USÁban az 1870-es években. A svéd csoda éppen az, hogy ettől el tudtak rugaszkodni, igazándiból azt a folyamatot lenne érdekes tanulmányozni, hogy ezt erőszakmentesen hogy sikerült elérniük?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.18. 18:46:21

@Earendil: Párhuzam van, csak a stikli mérete nagyobb léptékű.
Mind azt az adót nyúlja le, amit befizetsz (már ha, én pl. szoktam).

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.03.18. 18:58:12

Azért tudunk élni! Hülye svédek... Nem értenek semmit! Oszt mire vitték?? :(

2011.03.18. 19:02:06

@türelmesebb: Az én kerületemben nem is indult egyetlen egy független képviselőjelölt sem. Ha lett volna, istókbizony rá szavazok, de nem volt. És Munkáspárti sem. A jobbikra kellett voksolnom, pedig piszkosul nem vagyok turbómagyar, de nem óhajtottam repetát sem gyurcsótányból, sem viktátorból. A második fordulóban meg a maszopra, mert gondoltam, jó lenne egy kicsit gyengíteni ezen a "fülkeforradalmon", mert ebből baj lesz. Baj is lett. De kurva előrelátó vagyok... de földughatom magamnak, ha a sok birka inkább hisz egy tudjuk kiféle-miféle politikusnak. Én meg az ő ostobaságuk miatt velük szívok. :-(

Horizont 2011.03.18. 19:04:01

Én azt se bánnám ha több fizetést kapnának! De CSAK fizetést!!!!!
És ossza be!!!! Semmi külön juttatás!Kár, hogy nem lehet ezt.
Sőt én csak azt engednék képviselőnek aki min. 1 hónapig átlagfizetésből meg tud élni.
Balczó a példa arra, hogy megbuggyannak a parlament falai között:) Sajnálom, hogy ő is, csalódás.

"Lemondott egy osztrák parlamenti képviselő, akinek a gépkocsija jogosulatlanul állt egy mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyen. "

kéne egy nick 2011.03.18. 19:09:39

@Earendil:
De, ugyanolyan, max. az arányok mások, mert MÉG nem volt akkora lehetőségük lopni. Ha lesz, majd többet lopnak, nyugi. De ők sem törekednek arra, hogy ezek előtt a lopások előtt becsukják a kis- és nagykapukat.

Dugódíj.
Atomerőművek.
Stb.

Spiritmonger 2011.03.18. 19:26:20

lehet vitatkozni, hogy melyik a jobb modell
de a kérdés, hogy hol szeretnék élni?
én az olaszoknál, majd minden érv mellettük szól
kaja, pia, hangulat, időjárás, kultúra, közbiztonság, környezet
a svédek a nőkben jobbak egyedül
de nőt lehet otthonról is vinni, a svéd modell miatt nem cserélem le a kedvest, így ez nem érdekes
de az olasz kondíciók miatt a korrupciót is leszarom, az a modell egyértelműen jobb élethez vezet az átlagembernek is

rablótámadás 2011.03.18. 19:30:11

Mandur egyébként csömörön lakik.

belzebubó 2011.03.18. 19:38:45

Nem lehet a két eltérő vallású és ezáltal eltérő kultúrájú és erkölcsű országot eszerint összehasonlitani.
Skandináviában él a Jante törvénye, a mai napig érezhető az emberekben, akik ott élnek és nevelkednek (svédek által) erősen a nyomai. A protestáns konformista etika. Röviden a te is egy vagy közülünk, de te is csak egy vagy közülünk.

Jante törvény:
1. Ne gondold, hogy különleges vagy
2. Ne gondold, hogy egyenlő vagy velünk
3. Ne gondold, hogy okosabb vagy nálunk
4. Ne képzeld magadról, hogy jobb vagy nálunk
5. Ne hidd, hogy többet tudsz nálunk
6. Ne gondold, hogy fontosabb vagy nálunk
7. Ne gondold, hogy jó vagy valamire
8. Ne nevess ki bennünket
9. Ne gondold, hogy bármelyikünk is törődik veled
10. Ne gondold, hogy bármire is megtaníthatsz bennünket
Egy svéd ritkán jár nagy autóval, nem mutogatja milyen csecsebecséje van, ha mégis, mint már feljebb irtam a közösség tagjai feljelentik, irigylik,kinézik. Próbál olyan lenni mint a többi, feltűnésmentesen a közösség része lenni. Volvo, faház, hétvégi piálgatás, midsommar, stuga, hurra,hurra, hurra, stb. Ha ez sikerült, a közösség nem engedi lecsúszni innen a mostani nagyon erős szociális rendszer. Régen egy falu működött ilyen alapon, most a XXI. században egy ország. Itt nem kereshet a miniszterelnök 20-szor annyit mint az átlag, hiszen ő is csak egy közülünk. Van egy évszázadok óta fennálló társadalmi egyezség ami ezt nem teszi lehetővé. Ennek az egyezségnek az alapja a Jante törvénye.

Ezzel tessék összehasonlitani az olasz mentalitást. Ahol nem erény a szerénység és a visszafogottság, ellenben elfogadott a javak fitogtatása. Sőt szinte elvárják. Ahol szinte mindenki azt hiszi különb a másiknál ezáltal jobb is, és ezt külsőségekben is igyekszik kifejezésre juttatni. Ahol ez elit gyakorlatilag mindent megtehet, hiszen ő más, nem egyenlő a többivel és fontosabb a poziciójánál fogva a társadalom többségének megitélése szerint. Talán még a templomban is fütyülhet. Ott ezért kereshet egy képviselő havi 30.000 EUR-t. Ezért kereshet 20-szor annyit mint az átlag.

Két egymással ennyire ellentétes kultúrájú,értékrendű, vallású országot összehasonlitani nem lehet.
Egyébként Hankiss erről beszél mindenhol, hogy Mo-on is kellene egy svédhez hasonló társadalmi egyezség. Csak ahhoz az kellene, hogy a társadalom kitaszitsa azt aki kérkedik, nem vesz részt a közös teherviselésben, és nem lesz része a társadlaomnak mert különbnek képzeli magát. Hogy aki csal, azt ne ügyesnek hivják és azt mondják kikaparta a gesztenyéjét, hanem csukják le és soha ne kaphasson semmilyen beosztást sem. Egyelőre Mo. nem ezt az utat járja, de még csak nem is közelit.

Spiritmonger 2011.03.18. 19:56:46

@belzebubó: a jante törvénynél betegebb dolog kevés van társadalmilag
nyilas misiket nevel a normális, önmagáért kiálló, az életet élvezni tudó állampolgárok helyett

amellett az alaptételei alapvetően hibásak

én egyén vagyok, úgy, mint te, vagy ő, így a jante a kezdettől fogva hazug és képmutató

igen, ahogy mindenki más, én is különleges vagyok, a többiről már nem is beszélve

a jante gondolkodás az emberiség végzete, az emberség, a humánum halála

tipikus kispolgári életszemlélet, ami visszahúz

hivatalból üldözendő és kiirtandó mindenhonnan!

belzebubó 2011.03.18. 20:07:49

@Spiritmonger: Attól még, hogy neked nem tetszik ezen alapul a skandináv országok etikája és egyelőre nem azt mutatja a képlet, hogy a végzetük felé mennének. Igen, a svédek számára erény a kispolgári szemlélet és nem szeretik aki túlzottan kitűnik, ők úgy gondolják ez viszi előre a dolgaikat és ez tartja össze a társadalmat.
Számomra ezért volt érthetetlen, hogy odatelepitettek ennyi musszit, arabokt afgánt, jött-ment alkalmazkodásra, beilleszkedésre teljesen képtelen embert. Nem csak képtelen, de nem is hajlandó rá.
Egyik sem jobb vagy rosszab, teljesen más kultúrájuk miatt eltérőek ezért nem is összehasonlithatóak. Mások a mozgatórugók.

derelyegrádi szellem 2011.03.18. 20:14:46

@Jámbor András:

Szerintem a naponta azt jelenti, hogy minden nap. Vagy nem azt jelenti?

Tudom, egy liberálisnak ez azt is jelentheti, hogy csak talán néha, ha éppen nem, akkor persze nem, esetleg azt is, hogy csak minden jan 1. napján, esetleg minden szökőév szökőnapján.

Te, egyet kérdezhetek:

A balczó szerecsent miért nem mosdatjátok? Mert ő kriptonáci? Vagy mert ő nem Lehet Más? Az ő magyarázata is van olyan fasza, mint a Szilágyié.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.18. 20:20:46

@Spiritmonger: Az a baj, hog csak az élet élvezetétől semmilyen orészág nem működik jól.
Persze a szürke tömeg sem jó.

Kicsit lépj túl a fekete-fehér dolgokon, és gondolkodj. Nincs fekete-fehér. Mi már nagyon jól tudunk indulatoskodni, és dőzsölni - most illene tanulni a magyar társadaolmnak egy kis kultúrát! Minden szinten.

Bee-zony 2011.03.18. 20:31:14

@Spiritmonger: Nem csak normális, hanem logikus is :)
Sőt, metakommunikatíve: 1.183.937
Láttam már különben.

lajmi (törölt) 2011.03.18. 20:32:01

@Horizont: Hónap helyett nem évet akartál írni?

misztikus alfahím 2011.03.18. 20:34:34

"Ez a komplett képviselői gazdasági regiszter nyilvános és elérhető bárki számára. (A köznapi polgár anyagi helyzete ugyanígy)"

Nem lényegtelen a zárójeles rész, ugyanis Svédországban egy igen fejlett adózási, etikai, közösségi morállal rendelkező társadalom tagjai kerülnek be a parlamentbe. Mi sajnos csak magunk közül tudunk válogatni, márpedig Magyarországon a feketézés, a muityizás, adócsalás és úgy általában a törvények figyelmen kívül hagyása nemzeti sport.
Amíg ilyen a társadalom, addig ugyan honnét kerülnének elő becsületes, az ország érdeket szem előtt tartó és nem a saját zsebüket tömő politikusok?

Nem akarom védeni a korrupt magyar politikai elitet - máglyára az összessel - de meg kell érteni, hogy előbb kell változnia a magyar társadalomnak és csak utána van esély rá, hogy a parlamentben is érvényesülni fog a svéd modell.

Spiritmonger 2011.03.18. 20:45:39

@ColT: hidd el, az élet élvezete az, ami előrevisz
persze nem úgy, mint a sodoma, avagy salo 120 napja című filmben, hanem úgy, ahogy jobb helyeken csinálják.
dolgoznak, tanulnak, szexelnek, fogyasztanak, örülnek, élnek, meg tudják magukban élni az állatot, sírnak, nevetnek, meg tudják élni a fizikai élvezeteket, szeretnek, őket is szeretik
ha ez megvan társadalmi szinten, akkor az a társadalom fejlődik
mint pl most az olaszok
szarnak mindenre, nem érdekli őket mások baja, de van egy igazi, tökös vezetőjük, aki a mediterrán macsó alaptípusa. emellett szorgalmasan dolgoznak, élnek, utódokat nevelnek, féktelenül örülnek

sokkal inkább ez, mint a jante nevű borzalom

sajnos középút nincs, a kettő teljesen ellentétes

Bee-zony 2011.03.18. 21:01:35

Az évszázadok alatt kialakult többségi mentalitás, erkölcsi és szellemi szint megmutatkozik a kialakított szabályrendszerben, a választókban és a választottakban.
Magyarország pedig pont nem az a hely, ahol gyors és sikeres változás szokott történni jelentős dolgokban; a forradalmak elbuktak, mert nem volt elég nagy a támogatottságuk.
És akkor még a pszichopatákról nem is volt szó…
„A pszichopaták társadalmunk kíméletlen, érzelmek, empátia, erkölcs nélküli ragadozói...”
„A pszichopata a többi embert tárgynak tekinti, akiket manipulálni és kihasználni kell, úgy, ahogy többségünk egy csavarhúzót vagy egy papírzsebkendőt használ.”
Egyes országokban a pszichopatákból lesznek a sikeres politikusok – amíg végleg meg nem buknak – mint pl. Líbia…
„Kadhafi pszichopata”
www.fn.hu/kulfold/20110224/e/
Ki is volt Kadhafi „nagy barátja”?
Ön szerint melyik európai vezető csókolt kezet Kadhafinak?
kuruc.info/r/6/75240/

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.18. 21:25:38

@Spiritmonger: Ja, az a baj, hogy az emberekben inkább a "szexelnek, fogyasztanak, örülnek, élnek, meg tudják magukban élni az állatot, sírnak, nevetnek, meg tudják élni a fizikai élvezeteket, szeretnek, őket is szeretik" van meg, és a tanulás, meló az kevésbé. Ha hagysz egy embercsoportot elkényelmesedni, az nagyon hamar degenerálódik.

(Nézz körül fejlettebb országokban, a társadalom hány százaléka nem tudja használni a nyelvet helyesen, illetve mennyire képtelen problémamegoldásra...)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.18. 21:27:23

@Spiritmonger: Amúgy van középút. Az olaszoknál is akadt több olyan ember, aki igencsak odatette magát, hogy konstruktív munkát végezhessen. Azok annyira nem az élet élvezetét részesítették előnyben.
Sajnos nem lehet mindenkinek jó, valakinek az alapokat is meg kell termeteni a nagy liberalizmushoz.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.18. 21:35:19

@Spiritmonger: Amúgy a Jante törvény sem mondja, hogy nem élvezheted a életet, nem doghatsz, stb.
csak azt, hogy ne hidd magadat többnek, fontosabbnak másoknál. Ez nem zárja ki azt, amit te mondasz, csak rohadtul félreérted (nekem is most esett le).

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.03.18. 21:40:13

@derelyegrádi szellem: Azé' rendes hazafiakba nem kéne belekötni!:))
Amúgy meg nekünk csak ez a Magyar-Balkáni modell jut.:((

Horizont 2011.03.18. 21:54:51

@lajmi:
Nem véletlenül írtam csak 1 hónapot. Meg sem tudnák csinálni és nem is bírnák ki, még azt az egy nyamvadt hónapot se. Már attól összerogynának, hogy MINDENT a fizetésükből kéne kifizetni. Telefonszámla, benzinköltség, lakhatás, nem lenne repi költség jajaj nem is tudom mi lenne!És ha hétköznapi mezei emberek lennének még a seggnyaló siserehad se lenne körülöttük! Kemény világ lenne! Ja és még nagylelkű is voltam, mert nem minimálbért kívántam nekik, hanem átlagbért, ami (ma hallottam) 210 ezer bruttó átlagban.
Amúgy most nyomatják az RTL-en a "Minden gyerek lakjon jól" gyűjtést. Kíváncsi lennék mennyien adakoztak a seggfejek közül a sok pénzükből a mélyszegénységben élő gyerekeknek??

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.03.18. 22:02:01

@Spiritmonger: @ColT: @belzebubó: Érdekes volt olvasni az eszmecseréteket.

Kicsit belepofázom.

Jártam mindkét célországban, északon kevesebbet (gyerekkori barát összebútorozott egy északi lánnyal) délen sokkal többet (család). Én mindkét helyen a pozitívumokat láttam meg. Bejött az északi nyugi, a nagy kajálások, szolid piálások, sok duma, és a már említett nagybetűs nyugalom. Spiritmonger által linkelt iromány 2005ös, azóta mi valósulét meg a jövendölt dolgokból. Én svédhon északi és középső részén jártam, ott nem volt semmi gond a közbiztonsággal. Nem kétlem, hogy Malmö egyes kerületei gázak, és igazat adok abban, hogy a túlzott liberalizmus egyet jelent azzal, hogy a söpredék kihasználja és betelepül,sőt rátelepül a tisztességes emberre. Ott ezek a muzulmánok. Én nem éreztem semmi súlyosat, de érdekelne egy ottélő véleménye.

Olaszország tekintetében szintén a pozitívumokat tapasztaltam. Hatalmas vendégszeretet (ebben mondjuk félig objektív a véleményem a család miatt), élet élvezete, picit tán néha szarok-bele mentalitzás, de tényleg jó ott élni. Hogy Berlu és a politikusok aljasak. Igen, hogy nagyrészt kiröhögik őket az olaszok? Igen. Akkoriban kintvoltam amikor a sok betelepült cigó meg arab közül valamelyik megerőszakolt egy olasz nőt, meg emlékeim szerint megpróbált ellopni egy csecsemőt. A reakció a következő volt. A katonák és a rendőrök az olaszok védelmében szétverték a putrisort, volt némi tűz, a putrisor csúnyál leégett, gondolom véletlenül. A libsik reakciója? Ők is emberek, blabla joguk van blabla. Olaszok reakciója? A kormány minket véd, mert mi vagyunk itthon.

Összegezve mit szeretnék? A politikusaink szopjanak, svéd model, nincs több habzsidőzsi, a dolgozó emberek pedig végre élvezhessék az életet, szeressenek élni, a kormány pedig őket védje, ne a rájuk telepedőket. Legyenek azok muzulmánok, idegenek, cigányok, stbstb.

De ez utópia. Sajnos mi a rosszabb kombinációt tudjuk magunkénak. (tolvaj dőzsölő politikus kontra búvalbaszott nép élősködőkkel a nyakukon)

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.03.18. 22:13:34

@Martian:
Huhh, alapos választ kaptam tőled, többször elolvastam. Sok az altéma a visszahívhatóság tárgykörén belül és nem elég itt a hely, hogy mindezekre pontosan fejtsem ki gondolataimat, de azért igyekszem. A helyesírási hibákért előre is bocs, hosszú napom volt.

1. "Miért, szerinted van olyan párt ma kis hazánkban, amelyiket az önmaguknak nem hazudó választók tiszta szívből elvállanának? :)) "

Igen van! Sok a meggyőződéses Fidesz és MSZP szavazó, a Jobbiknál tuti, hogy magas ez az arány, míg az LMP szavazóit sem vádolnám azzal, hogy hazudnak maguknak: ők egyszerűen csak tényleg mást akarnak. A Fideszt és az MSZP-t nagyon nem, a Jobbiktól meg kiveri őket a víz. Szóval sok az olyan szavazó, aki valóban azt gondolja, hogy NINCS manipulálva. Rajtuk kívül sok az ellenszavazó is.

2. " Iskolában megtanítani, számonkérni... ha meg nem tudja, minek neki választójog? "

Tudod az a szörnyű, hogy igazad van! Csak az a baj, hogy ehhez (mármint a lakosság valódi felnőtté okítása, hogy tudja, mi az a rohadt GDP, nem elég 1-2 év, sőt, talán 1-2 választási ciklus sem - ennyi időnk meg nincs, mert most vagyunk nagy kakiban. Csak még azt tenném hozzá: sem a Fidesz, sem pedig az MSZP nem vezetne be olyan tantervet, ami valóban kreatív és gondolkodni képes TÖMEGEKET ereszt ki az iskolapadból: kit tudnának ők akkor megvezetni? Most sem az a párszázezezer, a dolgokat nagyjából átlátó ember dönt, hanem a plebejus tömeg (itt bocsánat a szóhasználatért).

3. " Választói interjú intézményével... összesíteni a leggyakoribb kérdéseket és átpasszolni minden jelöltnek. Bárki bármit kérdezhet, amire eldönthető válasz adható."

Nekem ez így még mindig macerás.
Másrészt épp tavaly maradt el egy nyílt vita, OV egyszerűen nem állt ki. Nos, ha erre lenne egy törvény (ti., hogy a ME jelöltek vitája kötelező) kicsit jobb lenne a helyzet (megjegyzem: most nem lenne Fidesz 2/3, sőt, talán egész más lenne az üléstermi patkó színezete a Kossuth téren).

4."Oké, de akkor minek hazudunk az átlagemberek képviseleti választási lehetőségéről? minek szavazati lehetőség azoknak, akik nem is értik, hogy mire szavaznak?
Választói felmérő - IQ teszt kritérium..?
különben az egész választósdi nem több, mint egy nagy ördögűző szertartás, cédulákra való felfirkálással, hogy "talán ki nem az ördög"... :)) "

A választás lehetősége valóban megvan: minden párt kampányol, egy csomó infó megszerezhető és sok a régi arc - tehát lehet tudni, hogy ki, kik milyen politikát folytatnak, ha hatalomra kerülnek. Ebből, ha sikerül kiszűrni a populizmust (ki lehet), már jobb találati aránnyal lehet képviselőt választani. Megjegyzem: ahhoz képest, hogy a zemberek szerint mindkét nagy párt "egykutya" (azaz lopnak-csalnak-hazudnak), mégis ők kapták a legtöbb szavazatot - a legkevesebbet pedig a független jelöltek. Pedig rájuk lenne érdemes szavazni, hiszen nem köti őket frakciófegyelem, tehát valóban önnön meggyőződésükből tudnának politizálni. De a magyar átlagszavazó ezt így nem látja át, és nem magyarázza el neki senki (lásd a 2. pont válaszát).
Az IQ teszt pedig nem megfelelő mérőszköz erre, a magas IQ igazából semmire sem garancia az életben. De Mensa tag lehetsz vele. :-).

5. " Na ja... gondolom nyilvános lefejezésekre is lenne igény. :)) "

Hogy lenne-e igény? Mi az hogy, de sőt, VAN rá igény, hidd el! :-(.
Ha lenne ilyen intézmény, GYF már régen alacsonyabb lenne, és pár év múlva a most fülkeforradalmár OV sem tudna gólt fejelni a Felcsút senior csapatában. Na ja, ez a lefejezősdi már Robespierrenek sem tett jót. :-O.

6. " Persze, hogy idealizmus... de legalább érdemes hangosan latolgatni a lehetőségét, hátha ez a hang egyszercsak felerősödik. :)) "

Ez igaz. Erősödhetne gyorsabban és hatékonyabban is... :-)

7.
" - mert a vezetők (rossz) példája ragadós,
- mert túl sok az értelmetlen, gúzsbakötő jogszabály,
- mert a jelenlegi szabályozás mellett nem tud szabályos módon megélni. "

Na igen, de ugyanakkor azt is tudom, hogy fél Balatonsóstó meg Széplak az M7-es autópálya anyagából épült fel. Akkoriban egy pirosas-barnás színű bankó sokat számított. A vezetők hagyták, a nép, az az istenadta nép meg ellopta az út anyagát. Legenda ugyan, de hihető. 45 éven keresztül loptuk a saját hazánkat - és ezt a csúnya rossz szokásunkat az elmúlt 21 évben sem tudtuk levetkőzni.
Egy átlátható adórendszersokat javítana a helyzeten, de sokan még emellett is csalnának. Kell még néhány emberöltő, amíg egy egészségesebb társadalom egészségesebb politikusokat termel ki magából. Önmagában az adórendszer változása nem elég, szélesebb spektrumú fejlődés kell: társadalmi, erkölcsi és kulturális. Én talán még megélem ezt.

f.m.j. 2011.03.18. 23:17:44

@Valahol Máshol: fú, szerintem itt nagy megtorlás lesz, öreg nénik, bácsik fognak halni, de természetesen nem lehet majd összefüggésbe hozni a rablógyilkosságokat az elmúlt napok eseményeivel

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.03.18. 23:30:15

@f.m.j.: Azért merem remélni, hogy nem fajul ide a dolog. Viszont úgy érzem megint lépett a drágalátos kormány kettőt hátra a helyzet kezelésével. A főcigó Floresz kisírta... remek. Ne adja isten, hogy megint komoly balhé legyen, de ugyanaz lesz majd mint a maszopnál. A rendőrök majd kivonulnak, hogy védjék a cigókat, akár áldozatok, akár tettesek... fasza lesz.

Kelet-Mo elveszni látszik? (a kérdés költői)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.03.19. 00:35:58

@Lehet Más a Politika:

Szár - Budapest 50 km, végig autópálya, M1-esen ... rengeteg kollegám ingázik minden nap Győrből Budapestre autóval/vonattal.

Mi a probléma?

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.03.19. 00:45:26

tessék leadni a számlát ami igazolja a költségeket a budapesti lakhatásra, oszt jóvan

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.03.19. 00:55:38

@Conv: nekem tekgnaptól olyan kollégám van aki Kisvárdáról ingázik minden nap. költségtérítés nélkül. örül, hogy dolgozhat. én meg örülök a kollégának, mert nagy ász....és (most ez off a témában, de általánosságban nem) cigány.

molaris 2011.03.19. 01:13:46

@Spiritmonger:
"""a svédeknél nem ez a helyzet, igaz, korrupció sincs"""
Azért ezt nem mondanám. Inkább úgy fogalmaznék: ott nem kispályás korrupció zajlik.

Bee-zony 2011.03.19. 01:39:03

Két felvetett témára reagálva az előző hsz.-ekből:
1. Ne legyenek pártlisták, csak egyéni jelöltek legyenek, és aki a legtöbb szavazatot kapja, az nyer, és kész.
Ezzel az a baj, hogy ez az egypártrendszernek, és az ellenzék nélküliségnek kedvez. Még ennél is egyszerűbb változat lenne, hogy válasszunk királyt, és aki a legtöbb szavazatot kapja, az lesz a király, a többi státuszt meg majd a király kiosztja a vazallusai között – és már vissza is érkeztünk a feudalizmusba. Nem mintha demokratikusan nem lehetne eljutni a kvázi-király pártelnökig, és hogy ő osztja a státuszokat…
Alapvetően kétféle választási rendszer van, a többségi, és az arányos. A többségi nagyon kényelmes a győztesnek, viszont így az összes többi, másra adott szavazat elvész, és az elveszett szavazatúakat nem képviseli senki – illetve a győztes pártnak kellene őket is képviselni, amit nyilván nem vinne túlzásba, finoman szólva.
A töredékszavazatos, területi listás választásnál viszont kb. arányosan vannak képviselve az egyes pártokra szavazók; bár Magyarországon nem teljesen arányosan, mert a győztes így is előnyben van a többiekhez képest. Az egyéni győzelmek mellett ott van még neki a területi és országos lista is, a veszteseknek pedig szinte csak az van.
Lásd pl. a 2010-es o.gy. választás vesztes pártjait:
MSZP 59 képviselő,
Egyéni győzelem: 2
Területi listáról: 28
Országos listáról: 29

Jobbik 47 képviselő,
Egyéni győzelem: 0
Területi listáról: 26
Országos listáról: 21

LMP 16 képviselő,
Egyéni győzelem: 0
Területi listáról: 5
Országos listáról: 11

A lényeg, hogy a listás mandátumok mögött tényleges szavazatok vannak, amik különben elvesznének, és ezt legfeljebb a győztes párt (antidemokratikus) híve akarhatja.

Bővebben:
Választási rendszer
hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1laszt%C3%A1si_rendszer

A következő téma a független képviselők; a valóban független képviselő a fehér holló gyakoriságával fordul elő… lásd pl. a 2006-os „függetlent”:
„A Somogyért Egyesület (rövidebb nevén Somogyért) 1994. május 25-én alakult meg, 109 közismert somogyi politikus és vállalkozó jóvoltából. Ma már tagjainak száma négyezerre becsülhető. Elnöke Gyenesei István országgyűlési képviselő, a Somogy Megyei Közgyűlés volt elnöke.”
„A 2006-os őszi parlamenti bizalmi szavazáson amellett voksolt, hogy Gyurcsány Ferenc az őszödi beszéd okozta politikai bizonytalanság ellenére maradjon miniszterelnök.”
„2008 áprilisában, miután az MSZP kisebbségi kormányzásra kényszerült, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök önkormányzati miniszternek jelölte.”
Ennyit az MSZP „független” kültagjáról, aki aztán beltag lett.

A független képviselős dolog azért nem igazán működik a gyakorlatban, mert a képviselőséghez 4 dolog kell:
1. Választási program; ez a legkönnyebb, és minden politikai pályára lépett pszichopata magas fokon űzi a hazug, ámde csábító ígéretek szórását.
2. pénz a kampányra; honnan fogják megtudni a választók, hogy van egy független induló, és hogy mi a programja, ha a jelölt nem tudja mindenkihez eljuttatni az üzenetét? Az információszórás és a teljes körű lefedettség pedig pénzbe kerül ez idő szerint, és nem is kevésbe. Az egy dolog, hogy cirka 8 millió állampolgárnak van szavazati joga; hogy nem indul mindenki egyenlő eséllyel a választáson, az pedig egy másik. Szavazni szavazhatsz, de hogy induljál is jelöltként – az már egy másik történet.
3. Ismertség és kapcsolatok; teljesen ismeretlen emberre nem nagyon fognak szavazni.
4. Támogatói csapat; mert egyedül nem győzné a teendőket az induló, az ismertetők szórását, a kopogtatók gyűjtését, a kampánybeszédek leszervezését…
A támogatói csapatot nevezhetjük akár pártnak is – és így megint a pártoknál és a nem-függetleneknél vagyunk; és persze hogy ott vagyunk, amikor az egyéni induló szinte soha nem versenyképes a pártokkal szemben, amikor a párt, mint célszervezet, a választásnyerésre való, arra állt össze; az pedig célirányos csapatmunka; úgyhogy továbbra is a pártos emberek fognak győzni. Amikor nem így van, az a csoda, és akkor is az derül ki, hogy az induló mögött van egy párt-szerű szervezet, csak valamilyen okból úgy döntöttek, hogy nem pártnak hívják, pl. mert nem országos, hanem csak helyi, megyei érdekű dologról van szó.

molaris 2011.03.19. 02:11:42

Bocs, tudom off, de kihagyhatatlan.

"""prozaxy | 2011. március 18. | 15:26:03

argosztoli | 2011. március 18. | 15:21:23

1, Komment, PrintScreen, bögre!
Patek Gábor, a Societas kampányfőnöke meghirdette nagy netkampányát, felszólította az aktivistákat, hogy fórumozzanak, blogoljanak. Ha választ kapnak a kommentjükre, az pluszpontot ér. Nyeremények: póló, bögre, pendrive, fesztiváljegy, wellneshétvége.""""

Eszkep?????????????????

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.03.19. 02:25:42

@Bee-zony:
ez ott van elbaszva, hogy egyáltalán szóba kerül a párt mint választási lehetőség. ha nem lenne pártlista az lenne a megoldás.
eleve csak emberre lehessen szavazni a párt legyen másodlagos.
a pártfinanszírozást egyáltalán meg kell szüntetni államilag. a pártot tartsa fenn a párttagság oszt jónapot.

belzebubó 2011.03.19. 06:21:57

@Valahol Máshol: Ez is 2006-os cikk, de nem tudok mást mondani neked mint amiről irnak. Most már ott tartanak, hogy a mentő sem megy ki Malmöben a Rosengardba, mert azt is megdobálják kövekkel, nem csak a buszokat. Nyiltan nem beszélnek erről, mert jön a sok ottani hivatásos rettegő meg antifa, akiről fent is irtam Mona Sahlinhoz hasonlók. Éjjel nem sok svédet látsz ezeken a helyeken. Én úgy tudom Rosengardban egyetlen svéd nem él már. Saját magukat gettósitották a musszik.
cikkek.soti.ca/war-against-the-swedes.html

f.m.j. 2011.03.19. 08:03:14

@Spiritmonger: nekem meg abból van elegem, hogy itt mindenki egy istenverte egyéniség, ezzel áltatják magukat, minket, pedig kicsit alább köllene szállani, bizony, csak nagyon keveseknek adatott ám meg, hogy különbek legyenek másoknál, vagy többek, avagy igazi egyéniségekként tudnánk őket értékelni... és szerintem egy francot értetted meg azt a Jante 10 elvet...
a tapasztalat meg azt mutatja, hogy -mint írod "normális, önmagáért kiálló, az életet élvezni tudó állampolgárok" csak a mesében, meg gőzös elmeállapotokben léteznek. Ráadásul igen-igen szubjektív egy meghatározás, nyúlós, mint a gatyagumi, hogy mi fér bele, és mi nem...

Tower13 2011.03.19. 08:10:12

@Lehet Más a Politika: Lehet Más a Politika 2011.03.18. 16:59:55
@ColT: Az, hogy naponta jár be, nem azt jelenti, hogy mindennap bejár, és nem alszik Pesten!

De igen. A naponta bejár az azt jelenti. Továbbá az állandó lakhelyén vannak a gyerekei és felesége, nem pesten. Utazási hozzájárulást kaphat. Mást nem igen kéne.
Általában meg elmondható, hogy fizetés is csak akkor adnék nekik, ha pozitív eredményeket tudnának - igazoltan - felmutatni. Mert így kb annyit érnek, mintha 360 utcaseprő ülne benn a parlamentben. (legalább takarítanának is ezért a pénzért)
Dolgozik hajnali 3-4 ig. nem nem dolgozik. ül a seggén és unatkozik. A munka felelős, megfontolt, értelmes és lehetőleg jóakaratú döntéseket kíván. Ilyet én még politikustól talán csak kétszer láttam. (éppen lemondott)

Ezt nem csak LMP-re értem, hanem az összesre.

Tower13 2011.03.19. 08:32:36

@Spiritmonger: Nem zavarnak azok haza túl sok mindenkit. Ha nem lennének bevándorlók, nem lenne aki dolgozzon. Voltam Rómában.. A szín alapján aszthittem afrikában járok.
Bár ők legalább dolgoztak. Sajnos kevés olaszt láttam dolgozni, viszont a tereken sokat láttam lopni. (bár némelyiknek csak az eredményét láttam, peddig figyeltem kutyául)

Az olasz gazdaság nem "dübörög" szép látszat, de az orvosi ellátásra szánt pénz még rosszabb arányt mutat mint idehaza, a nyugdíj ott már 5 év múlva befuccsolhat. Én is voltam ott. 2009-ben. Éppen tüntettek Berlu ellen. Igaz ott a tüntetés egyben népünnepély is :), kaja pia tánc.

Viszont veszel egy jegyet és 1 órán át az érvényesítéstől kezdve minden járműre, minden irányban érvényes.

A svédekről sajnos nem sokat tudok. Bár rokonom volt ott, és neki tetszett.
Nem találkozott "mohamedekkel". Igaz nem is kereste őket

fokabacsi 2011.03.19. 09:41:22

@f.m.j.:" a tapasztalat meg azt mutatja, hogy -mint írod "normális, önmagáért kiálló, az életet élvezni tudó állampolgárok" csak a mesében, meg gőzös elme állapotokban léteznek. " Ismertem olyan embert", aki nem volt józan 14 éves korától 5 napot ! Szerintem azt sem vette észre, hogy élt, és már meghalt ! Pedig"élvezte az "életet"" !!?

BigBlueI 2011.03.19. 10:04:06

@Lehet Más a Politika: Azért az elég "életszerűtlen", hogy az anyja nem engedi be a lakásába aludni a saját gyerekét, és ezért lakhatási támogatásra szorul a képviselő. Szerintetek nem?
Vagy van valami oka, hogy a gyerek nem használhatja a megörökölt fél házat???

BigBlueI 2011.03.19. 10:09:44

@Zébácsi: a képviselőre szavazol (mások meg egy másikra).

Az lenne az igazi választási lehetőség, ha esetleg több jelölt is lenne egy-egy pártból, nem csak egy. Mert szerintem jó sokan megszívták legutóbb azzal, hogy nem is az EMBERRE, hanem a pártra szavaztak. Genyó emberből genyó képviselő lesz. Ez már csak így van.

A listás helyekkel is nagy gondok vannak. Szerintem.

BigBlueI 2011.03.19. 10:36:26

@Bee-zony: "Népesedéspolitika: 3-4 gyermekes családmodell gyakorlati elérése."

Bocsi előre is. Elég off a fórumban, de erről jutott most újra eszembe, mert már régóta feltünt, hogy az összes tv-reklámban (ha tévedek, javítsatok ki), egy, vagy két gyerek szerepel anyucival-apucival az asztal körül, a kertben, az autóban, az utcán, egyszóval mindenütt. Ismerjük a reklámok manipulatív hatását. Mi lenne, ha példul ezentúl "nagycsaládos" reklámfilmek készülnének? :))))

BigBlueI 2011.03.19. 11:00:31

@Spiritmonger: Szerintem te nem élted volna túl az ősközösséget... :D

BigBlueI 2011.03.19. 11:08:32

Bocsi, hogy így egyenként, de ahogy haladok sorban az olvasással....

@Spiritmonger: hidd el, az élet élvezete az, ami előrevisz úgy, ahogy jobb helyeken csinálják.
dolgoznak, tanulnak, szexelnek, fogyasztanak, örülnek, élnek, meg tudják magukban élni az állatot, sírnak, nevetnek, meg tudják élni a fizikai élvezeteket, szeretnek, őket is szeretik
ha ez megvan társadalmi szinten, akkor az a társadalom fejlődik

Érdekes, hogy az általad felsoroltakból valahogy pl. kimaradt a család. Neked van? Mert csak az olaszok utódnevelését említetted...

NEM CSAK zabálásból, ivásból, szexelésből, munkából áll az élet. De lehet, hogy ezt neked hiába magyarázom. Tettél már magadtól valamit, CSAK ÚGY, INGYEN, önkéntesen - nem a magad javáért, hanem a közösség öröméért? Mert ha nem, akkor se a jantét, se a keresztény erkölcsöt, se az ateista becsületes életet képtelenség veled megvitatni, mert nem érted, miről beszélünk itt többen...

mutant · http://universal.blog.hu 2011.03.19. 11:17:39

Bocsánat,hogy offolok,de ezen teljesen kiakadtam!

"Az RSM DTM adópartnere, Hegedűs Sándor szerint ideje lenne azon is elgondolkodni, hogy az alacsonyabb jövedelműeket hogyan lehetne megtakarításra ösztönözni. "
Hát a jó édes nénikéjét. Miből rakjon el az ember??A SEMMIBŐL NEM LEHET MEGTAKARÍTANI!:@ Talán,ha emelnék a béreket...Nem hiszem el, hogy ennyire nincsenek tisztában a helyzettel!Ez nonszensz!

Spiritmonger 2011.03.19. 12:14:30

@BigBlueI: igazad van, valószínűleg az ősközösséget nem éltem volna túl
se a vietnami börtönöket, se a koncentrációs táborokat, sőt, még a spanyol udvari etiketthez sincsen semmi közöm, és még sorolhatnám térben és időben azokat a nehéz élethelyzeteket, amiket nem élnék túl, de minek?
ellenben rendelkezem minden szükséges feltétellel, információval, tudással és eszközzel a 21. századi nagyvárosi túléléshez, és ez jobban megnyugtat, mint az a tudat, hogy az ősközösségben lennék nagy májer, csak itt nem találom a helyem

igen, én is családban gondolkodom

sőt, mivel a nagyvárosi túlélésben és a 21. századi érvényesülésben kifejezetten jó vagyok, ezért megtehetem, hogy ingyen és bérmentve tudjak segíteni rászorulókon akár készpénzzel, akár foglalkozással, akár kapcsolatokkal, ahogy azt majd minden nap személyesen teszem
tudom, mit jelent a közösségért tenni, de azt is tudom, hogy úgy tudok másokon segíteni, hogy először a magam életét rendezem., valamint azt is tudom, hogy vannak olyanok, akik nem alkalmasak arra, hogy segítsék őket

ha ez megvan, akkor a stabil háttérrel már van miből adnom, és akkor adok
de az adást azért tehetem meg, mert elértem a fogyasztói társadalom maximumszintjének az alját, gyakorlatilag mindenem megvan tárgyi értelemben, ami az élethez kell, és a plusz fogyasztás már nem boldogít

ha ezt a szintet te is eléred, akkor valóban beszélgethetünk a jante, a keresztény etika vagy az ateista becsület kérdéséről
a nézőpontod változik meg érdemben, hidd el, ájössz, hogy a jante útja rossz, hogy az érvényesüléshez máshol vezet az út

Spiritmonger 2011.03.19. 12:23:46

@mutant: most nincs igazad
a legszegényebbek is tudnának félrerakni, nekem anno sikerült, és most nem vagyok szegény, sőt, elég jól élek...
példának okáért, ha egy családban 2 felnőtt dohányzik, ami a szegényeknél elég gyakori, az fejenként napi egy dobozzal számolva havi 35000 forint kettőjüknek.
ennyit már elsődlegesen spórolnak, ha leszoknak, másodlagosan pedig a jobb egészségi állapot és a gyógyszerek elhagyása is hoz anyagi hasznot
a szegénység elsősorban mentális kérdés, az élethez való hozzáállás a döntő
nincsenek egyenlő esélyek, az tény, nem lehet mindenki angol herceg születése óta, de a felemelkedés mindenkinek sikerülhet, aki hajlandó tenni érte
a legnagyobb baj az az, hogy az emberek nem hajlandóak tenni magukért, ezen kellene változtatni
optimális lenne már általános iskola 5. osztályától beindítani a pénzügyi alapismeretek tantárgyat, meg elhagyni a nyilas misi az ideál típusú hozzáállást
visszatérve a példára, az a havi 35000 forint, ha megmarad, és abból csak havi 15000 megy befektetésre, évek alatt komoly változást hozhat a család életében, ha mind a 35000 j helyre megy, akkor néhány év alatt ugrásszerű lesz a változás

mutant · http://universal.blog.hu 2011.03.19. 13:02:06

@Spiritmonger: És ha nem dohányzik,épphogy megél???Nem,hogy dohányozzon...

mutant · http://universal.blog.hu 2011.03.19. 13:02:56

@Spiritmonger: ne napi egy dobozzal számolj szerintem példának okádék..

Spiritmonger 2011.03.19. 13:38:24

@mutant: komolyan mondom, nem értelek
a szegénység nem jó, és komolyan hátráltat, de ki lehet jönni belőle
egyetem mellett én takarítottam, mosogattam, villanyszerelőként dolgoztam, hogy megéljek
akartam valamit, és hajlandó voltam tenni érte
most már nem vagyok szegény, és nekem dolgoznak
a recept adott, de a melót bele kell tenni

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.03.19. 13:38:28

"a polgárok bizalmára építő" lézerjani és a véleménye a polgárokról :)
www.youtube.com/watch?v=3OX-J01QHjQ

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.03.19. 13:43:50

@Conv:

"Aki nem tud egy bizonyos szinten hazudni, lopni, csalni, seggetnyalni, azt az embert semminek tartom, hisz borítékolható, hogy nem viszi majd olyan sokra mint én. Nem szégyellem, ilyen körülmények között nőttem fel. A fiamat is így nevelem, húsz év múlva jó party lehet..."

Gerincesül így hangozna.

mutant · http://universal.blog.hu 2011.03.19. 14:05:16

@Spiritmonger: dolgozom én is az sikola mellett,mindig is így volt. Nem járok bulizni,nagyon ritka,ha elmegyek valahová. Leginkább a pénz miatt. Még sem tudok/tudunk félretenni a párommal.

De pl. vegyük apámat, még 2 testvéremet tartja el,én már ugye önálló vagyok jó ideje. Két munkahellyel keres 150-60-at, abból háztörlesztő meg a többiek ellátása plusz rezsi. volt nincs. 15 éev egyedül nevelt minket, gyerekkorunktól kezdve. Először négyünket,majd most 2 testvérem.
Könnyű okoskodni,ha az embernek csak saját magára kell gondolnia.

Bee-zony 2011.03.19. 17:58:53

@Conv: Tehát pl. elvennéd a pártelnöktől azt a jogkört, hogy ki lehessen o.gy. képviselő, és szavazza meg a nép. A nép ismeri jobban őket, vagy a pártelnök, aki velük dolgozik? Lehetne így is, és lehetne közt. elnököt is a nép által választani…
Variációk a köztársasági elnökválasztásra:
Közvetlenül a választópolgárok által (pl. Ausztria, Franciaország, Lengyelország, Oroszország, Románia)
Elektori rendszer (pl. USA)
A törvényhozó testület által (pl. Magyarország, Németország)
’89-ben nyugatnémet minta alapján alakították ki a magyar politikai rendszert, és onnan lett átvéve ez is.

Ami a többit illeti…
A trükkös népszavazási kérdés, 1989. november 26.:
„Csak az országgyűlési választások után kerüljön-e sor a köztársasági elnök megválasztására?”
„A köztársasági elnök megválasztására vonatkozó kérdéssel az indítványozó pártok szerették volna elkerülni, hogy az akkor még MSZMP-s többségű Országgyűlés egy pártállami kötődésű köztársasági elnököt válasszon. A második cél az volt, hogy az elnököt a későbbiekben az Országgyűlés képviselői válasszák meg és ne kerülhessen sor egy népszavazási jellegű elnökválasztásra.”

Következő népszavazási kérdés, 1990. július 29.:
„Kívánja-e Ön, hogy a köztársasági elnököt közvetlenül válasszák meg?”
„A szavazást az Országgyűlés a nyaralási szezon derekára tűzte ki, ami szerepet játszott abban, hogy a voksolás érdektelenségbe fulladt. Az urnáknál csak a szavazópolgárok 14%-a jelent meg, így a szavazás érvénytelenül ért véget. A sikertelen népszavazás után az MDF és az SZDSZ korábban megkötött megállapodásának megfelelően az Országgyűlés választotta köztársasági elnökké Göncz Árpádot.”

Mondjuk, azt a közt. elnöki teendőt, hogy „kifejezi a nemzet egységét és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett”, aligha fogja jól végezni egy pártkatona. Ennyiből jobb lenne, ha a nép közvetlenül választana közt. elnököt.
Hogy demokratikusabb lenne így a rendszer, az biztos; de hogy jobb is…?
Ki kellene próbálni kicsiben, kisebb közösségben, és ha beválik, akkor lehetne országos méretben is.
Módszertanilag nagy különbség, hogy kijelölés van valaki vagy valakik által, vagy pedig széles körű megválasztás. Viszont miközben módszertanilag hasogatjuk a szőrszálat, ne feledkezzünk meg arról, hogy az emberi minőség fontosabb, mint a kiválasztás módszertana. Ha pl. 10 bűnözőből kell kiválasztani, hogy ki legyen a képviselő, hiába a legjobb kiválasztási módszer, akkor sem lesz közöttük nagy különbség.

Párfinanszírozás: volt már szó róla régebben; a korrupció melegágya így is-úgy is.
Mivel az Országházba jutott párt közfeladatot lát el, így máris van jogcíme pártpénzre.
Kezdetben mindenképpen a tagok és a támogatók finanszírozzák a pártot, mert kezdő pártnak nem jár állami támogatás. Ez így rendben is van. A gond onnan kezdődik, hogy egy Országházba bejutott pártnak már nem érdeke, hogy elvegye a párttámogatást azoktól, akik kapnak, köztük saját magától. Ügydöntő népszavazást kellene kezdeményezni az ügyben? Az sok idő, energia, pénz.
Azt viszont tényleg el kellene érni, hogy vége legyen közpénzek magáncélokra, vagy saját csoportos célokra való lenyúlásának.

Bee-zony 2011.03.19. 18:04:50

@BigBlueI: Jó gondolat, viszont ahhoz hogy célbaérjen, a megfelelő helyeken kell lobbizni vele, mert nekem pl. ez idő szerint semmilyen ráhatásom nincs arra, hogy mi legyen a reklámokban.
Megfelelő hely pl.:
Nagycsaládosok Országos Egyesülete
noe.hu/
Másik változat: Népesedés.hu
www.nepesedes.hu/drupal/
Meg persze a parlamenti pártoknak azok az emberei, akik népesedéspolitikával foglalkoznak.
Lehet némi ellenérdekeltség is, pl. hogy plusz 1-2 fővel többnek kell fizetni, ha nagyobb a reklámban a család… de végül is csak arról van szó, hogy a családos reklámokban preferáljanak „nagy”családosokat.

guma 2011.03.20. 09:34:30

@Conv: én úgy emlékszem - és szeretném, ha ez az embereknek is eszébe jutna - csak átmeneti állapot a pártok dotálás (mint az alkotmány!), hogy legyen kezdő tőkéjük.

tehát ezt is rendezni kell(ne) a "kényszerítő" alkotmányozással együtt!
ha nem teszik - magukat ássák el!

guma 2011.03.20. 10:00:43

@Conv: szerinted erre népszavazást kiírni, hogy - nincs támogatás pártnak, egyháznak?
- minden fillér legyen nyilvános (mert minden önkormányzat eladósodott, de erdélyi kastélyra, és erdélyi potentát eus választására, külföldön bejegyzett "baráti" cégek alkalmazására, magánperes ügyvédi költségre költött milliárdokat, stb ) - mi adónkból fizetik gátlástalanul.

ha a médiatörvény miatt ennyi ember ment ki az utcára(, saját pénzükért csak megmozdulnak már egyszer!) :

hvg.hu/panorama/20110316_sajtoszabadsag_korpanorama_3D#rss

süti beállítások módosítása