Skip to content


       Szűrés lista

Melyik tetszene a magyar képviselőknek?

"A párt EP-frakcióvezetőjét a ... munkatársai keresték meg tavaly egy ajánlattal. Százezer eurót, első osztályra szóló repülőjegyeket és egy cég felügyelőbizottságában tagságot ajánlottak neki, ha benyújt egy nekik kedvező jogszabály-tervezetet.

S. tagadja, hogy bármi törvénytelent tett volna. Azt állítja, kezdettől sejtette, hogy nem lobbistákról van szó. Ki akarta deríteni, ki áll mögöttük, ezért nem utasította vissza az ajánlatot. Kollégáitól ugyanakkor olyan e-mailekben kért segítséget a beterjesztéssel kapcsolatban, amelyekben nem tért ki gyanújára.

A napilap szerdai cikke szerint S. pártbeli kollégájától, K.-tól a kezdeményezés tartalmi véleményezését kérte. S. szóvivője szerint ez a levél azt bizonyítja, hogy csak ellenőrizni akarta az állítólagos lobbistákat. Egy későbbi levélben viszont az illetékes bizottság, az illetékes "árnyék-jelentéstevők" és a határidő után is érdeklődött S. Egy másik politikustársának, R.-nek is küldött érdeklődő leveleket. 

S. azt állítja, azért nem avatta be kollégáit kételyeibe, mert arra gyanakodott, hogy a titkosszolgálat áll a háttérben. Hogy kiderítse az igazságot, és miután a világhálón nem talált nyomravezető információt, bécsi tanácsadó cégének címét is megadta az állobbistáknak és saját költségén Londonba utazott. Mint mondta, feljelentést azért nem tett, mert nem volt elég információja az állítólagos lobbistákról.

Végül sem K., sem R. nem foglalkozott S. kérésével. K. szerint S. hibázott, amikor nem tájékoztatta őt teljes körűen az ügyben és amikor továbbította a kérést. K. bocsánatkérésre szólította fel kollégáját. A pártelnök kijelentette: semmi oka megkérdőjelezni S. nyilatkozatát, sem K.-ét. "Amennyiben új vádak merülnek fel, meg kell vizsgálni azokat" - tette hozzá."

Az utóbbi idők egy legviccesebb sztorija.... de nem magyar politikus a főszereplő, hanem az osztrák Ernst Strasser! Már ennek is tudok örülni.

Nálunk most "csak" 13-an buktak le egy kis pofátlan pénzfelvéttel. A duplán felvett költségtérítések után most a havi 115.950 forintos lakhatási támogatás van soron. A Blikk átnyálazta a vagyonnyilatkozatokat, amikből kiszúrta, hogy felveszi a támogatást, fővárosi ingatlanról is beszámol 7 fideszes, 3 MSZP-s és 1-1 jobbikos, LMP-s, illetve KDNP-s politikus.

Magyarázatból természetesen most sincs hiány:

"– Valóban szerepel a vagyonnyilatkozatomban fővárosi ingatlan, de azt a családom használja, én Balatonfüreden élek – mondta Mandur László (MSZP). Szerinte a lakhatási költségtérítés esetében az számít: életvitelszerűen a fővárosban él-e, avagy sem."

Csöbör Katalin (Fidesz) szerint ő sem jogtalanul kapja a támogatást.
– Az számít, hogy a képviselőnek van-e budapesti ingatlan a tulajdonában. Nekem nincs, abban a fiam lakik – mondta. Vagyonnyilatkozata szerint Csöbörnek két háza van Alsózsolcán, s a fővárosi otthon haszonélvezeti joga az övé.

Balczó Zoltánnak (Jobbik) szerepel ugyan fővárosi és egy ahhoz közeli ingatlan is a nevén, mégis lakást kell bérelnie Budán.
"– A XI. kerületi ingatlannak csak harmadrésze az enyém – állította. – Azt a testvérem gyermekei használták. Budajenőn van házam, de télen sokszor járhatatlanok az utak, parlamenti alelnökként pedig biztosan be kell érnem."

Balczó valószínűleg még életében nem hallott a budapesti agglomerációról, és ingázó emberekről, akik Kistarcsáról Budaörsre, vagy Biatorbágyról Fótra járnak dolgozni. Nekik is be kell érniük mindennap, van akinek busszal, vonattal. Vajon hogy csinálják?

Csöbör alapvetően logikusan gondolkodik, de simán leváltanám azért, hogy fogalma sincs a rá vonatkozó jogszabályról.

Ugyanis bármennyire meglepő, de az első olvasatra cinikus hülyeségnek tűnő Mandur-féle magyarázat a helyes megfejtés. Az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvényben ez szerepel:


"4. § (1) A nyilatkozata szerint Budapesten lakóhellyel nem rendelkező képviselő a havi alapdíj 50%-ával megegyező összegű lakhatási támogatásra jogosult.

(2) Az a képviselő, akinek lakóhelye nyilatkozata szerint nem egyéni választókerületében vagy abban a megyében van, ahol területi listán megválasztották, ugyancsak jogosult az (1) bekezdés szerinti mértékű lakhatási támogatásra."

 

Vagyis lakcím alapján megy, és talán még a kis kártyát sem kell megmutatni, elég, ha bediktálják, hol a lakhelyük..... Tulajdonképpen örülhetünk, hogy nem veszik fel mindannyian, mert könnyen megtehetnék.

Szerencsére Lázár Jánost annyira szíven érintette az autóügy, hogy már a Blikk előtt észlelte ezt a visszaélésre alkalmas helyzetet, és be is nyújtott egy módosító javaslatot, miszerint nem jogosult lakhatási támogatásra az a képviselő, akinek tulajdonában Budapesten, egyéni választókerületében, vagy abban a megyében, ahol területi listán megválasztották "az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott" ingatlan van.

Az indoklás szerint:


"A hatékony, a polgárok bizalmára építő, valós érdekeiket szolgáló jó és tiszta állam megteremtésének követelménye megkívánja az Országgyűléstől olyan képviselői javadalmazási rendszer kialakítását, amely lehetővé teszi a közpénzek igazságos, átlátható, transzparens felhasználását, s kizárja az elmúlt két évtizedben gyakran előforduló visszaélések lehetőségét."

 

Jaj, még a könnyem is kijött a meghatottságtól.

Lehet, hogy mégiscsak bevezetik a svéd-modellt?
Az északi országban ugyanis -írja a 168óra- "parlamenti képviselőnek számítania kell arra, hogy pénzügyeit nagyító alatt tartja a gazdasági iroda, a sajtó és a polgárok.
Számot kell adnia minden jövedelméről, legyen az igazgatótanácsi tagság, családi vállalkozás, részvények, ingatlanok, nagy értékű ingóságok, szellemi tevékenység, testületi tagság, és minden más, ami bevétellel jár. Ez a komplett képviselői gazdasági regiszter nyilvános és elérhető bárki számára.(A köznapi polgár anyagi helyzete ugyanígy). Korrupció? Ha előfordul, a fentiek miatt többnyire hamar kiderül, s bukás a vége. Svédországban az ajándék 400 kr értékig adómentes. Ez mindenkire egyformán vonatkozik. A mentelmi jog természetesen ismeretlen fogalom. Egy demokráciában nincsenek kivételek.

A parlamenti képviselők munkája és a költségei is nyilvánosak. (Mint mindenki más esetében is). A képviselő alapjuttatása bruttó 55 ezer korona. (A parlament elnökét és a miniszterelnököt egyaránt 135 ezer korona illeti meg.) Ezenkívül kapnak egy szolgálati irodát (a képviselők házában, a parlament szomszédságában), laptopot, printert, mobilt és egy vezetékes telefont otthonra. Ezen eszközök szolgálati célú használatának (előfizetési díj, kártyadíj, internet) költségeit is megtérítik nekik (részletes telefon stb. számlával igazolandók a költségek).
Szolgálati autó tulajdonképpen nincs, egyértelműen csak a miniszterelnöknek jár.
A miniszterek, frakcióvezetők időnként, indokolt esetben kapnak.Taxiköltséget csak indokolt esetben számolhatnak el, például, ha a célállomás kollektív közlekedési eszközzel nem érhető el. Ha saját autót használnak, benzinpénzt kapnak (mint bárki más): 265 kr/100 km, amiből 185 kr adómentes. Külföldre a képviselők többnyire bizottsági vagy frakciótársaikkal utaznak, kollektív elszámolással; ha indokolt esetben egyedül mennek, akkor összesen 50 ezer korona áll a teljes 4 évnyi mandátuma idején a rendelkezésére. Az ilyen repülőutakat a parlament elnökhelyettesével kell előzetesen jóváhagyatniuk.
A szolgálati úton eltöltött időnek, szállodai tartózkodásnak, a visszaút időpontjának arányban kell állnia az utazás céljával, minden többletköltség a képviselő pénztárcáját terheli. Az utazás módjáról maga az érintett dönt, de elvárják tőle, hogy olcsó és környezetkímélő megoldást válasszon, az időtényező figyelembe vételével. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy inkább utazzon vonattal, egy nappal korábban, s aludjon hotelben, mint repülőgéppel aznap. A vidéki képviselők díjmentesen vehetik igénybe a parlament 250 garzonlakásának egyikét. Ha van sajátjuk, havonta legfeljebb 7000 kr (egy kisebb belvárosi lakás átlagos bére) bérhozzájárulás illeti meg őket. Az utazásokkal kapcsolatos számlákat is rendkívül aprólékosan ellenőrzik; ha aránytalanság gyanúja merül fel, rákérdeznek, majd a számlával együtt archiválják az e-mailek szövegét is.
A képviselők napidíja annyi, amennyi bárki másnak is jár, ha a lakóhelytől - amely a szolgálati lakásuk is - 50 km-nél távolabb utaznak, s ott is éjszakáznak. Napi 350 kr jár, ebből 210 kr adómentes. Ha valahol díjmentes étkezésben részesül, levonandó a napidíjból. A képviselők országon belüli utazását éves vonatbérlettel segíti a parlament, ha a távolság nagyon nagy, szóba jöhet ennek repülőgépes megfelelője is. Ezek szigorúan csak szolgálati utakra használhatók. Ha a képviselők szolgálati kreditkártyájukkal egyenlítik ki a számlájukat, azokat csak akkor fizetik ki, ha utazási elszámolást is csatoltak a számláik mellé."

 

Ezzel szemben Olaszországban teljes gőzzel megy a pocsékolás, tömik a politikusokat pénzzel, akárcsak nálunk. Teljesen véletlenül egyik ország gazdasága sincs a csúcson finoman szólva....

Szóval Berlusconiéknál "a képviselők havi tizenötezer eurót tesznek zsebre -szedte össze a NOL-, a szenátorok tizenhármat, a miniszterek tizenhetet. A pénzügyi tárca tízszázalékos bércsökkentéssel fenyegeti őket, de fizetésükön túl a római parlament közel ezer tagja fejenként hétezer euró kiegészítést is kap, amelyet az olaszul „táskahordozóknak” nevezett munkatársakra költhet. További havi négyezer euróval segítik a vidékről Rómába járó képviselőket, és még négyezer eurót adnak személyes kiadásokra. Szenátorok és képviselők nem fizetnek semmiért: ingyen utaznak az autósztrádától a nemzeti repülőjáratokig, havi ezereurós térítést kapnak, ha a repülőtér és a parlament között autóznak (sofőrrel), évi háromezer eurót telefonszámlára. Jelképesen, hiszen a hivatali telefon ingyenes, a mobil pedig szuperkedvezményes. Képviselőknek még a mozijegyért sem kell fizetniük. Az európai kollégák bére tényleg semmiség ahhoz képest, hogy a római parlament borbélya évi 133 ezer eurót keres. Eközben az olasz átlagfizetés nem éri el a havi másfél ezret."

 

Nem tudom eldönteni, hogy a magyar politikusok vajon melyik rendszert szoknák meg gyorsabban és zökkenőmentesebben?
Az ilyen Nyakó, Szijjártó meg Balczó típusú megszólalásokból ti mire következtettek?

 

Címkék: politika abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr172747133

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lázár János kivágta nálam a biztosítékot 2011.03.19. 16:40:23

  Elszámoltam tizenháromezer-nyolcszázötvenhétig. Most már kicsit megnyugodtam, talán le tudok írni néhány sort úgy, hogy a kötőszavakon kívül ne kelljen mindent kipontoznom. Hogy mi bőszített ennyire fel? Lázár János eme nyilatkozata: &...

Trackback: Életszerű életszerűtlenség 2011.03.19. 11:23:50

  Előre bocsájtom, hogy az alábbi történet kizárólag az én bomlófélben lévő agyam torzszüleménye, ilyesmi ma a világon nem történhet meg, Magyarországon pedig egyszerűen lehetetlen lenne. Egy szép csendes nyári este két pigmentáltan erős...

Trackback: Új alkotmány - a szimbólumokon túl 2011.03.18. 15:02:10

Ténytár A minap napvilágot látott alkotmánytervezettel kapcsolatos viták során az abban foglalt szimbolikus kérdések kerültek a média

Trackback: Újabb hézagok Schmitt múltjában 2011.03.18. 12:04:53

Még alig csitultak el Schmitt Pál 1964-es, felfüggesztett börtönbüntetéssel végződő büntetőügyének hullámai, itt az újabb botrány. Az Index mai cikke szerint ugyanis a köztársasági elnök életrajzában nem szerepel az a több mint egy évre tehető, 19...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.03.18. 15:13:38

@Martian: Beugratós kérdés? 24 hónap az hosszú táv, sok minden változhat. Ez olyan, hogy eldobsz egy követ egy adott irányba. Merre fog pattanni a földről? (Feltételezve, hogy közben nem változik meg a gravitáció)

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.03.18. 15:15:40

@Tower13: Teljesen egyetértek. Minden szavaddal.

kéne egy nick 2011.03.18. 15:20:16

Szegény Hofi hogy meghalt!

Mennyi témája lenne, 2 másik élet nem lenne elég neki feldolgozni az utóbbi 10 évet.
De talán az utolsó 10 hónapot sem.

(Meg szegény mi, mert legalább röhöghetnénk is a nyomorunkon, így meg csak a nyomorunk maradt, igazán ízes röhögés nélkül.)

Martian (törölt) 2011.03.18. 15:25:28

@Zébácsi: "Ne vessünk össze egy banki szolgáltatást egy képviselővel: a bankkal szerződést kötsz, a képviselőre szavazol (mások meg egy másikra)."

Mindenféle társadalmi tranzakció (nemcsak anyagi) alapja vállalás-teljesítés etikája, illetve a bizalom szerződések általi nyugtázása, megerősítése.
Ha így vesszük, a jelenlegi parlamenti választási rendszer az intézményesített etikátlanság csimborasszója... és az ennek nyomán megnyilvánuló politika eredménye is ezt tükrözi.

Tehát ha a politika (társadalom) minőségén javítani szeretnénk, lebontani és új alapozásra építeni kellene ezt a szétrohadó felépítményt... ehhez a fő csapásirányhoz kellene rendelni a felmerülő technikai részletek megoldását... és nem a vakolat javítgatásán kellene agyazni.

"Ha a képviselőjelölt mindent beígér, és megválasztják, akkor mikor jár el helyesen?"

A képviselőjelölteknek legalább 400...1000 választói alapkérdésre kellene alapvető, eldönthető és számonkérhető vállalást tennie, amelyeknek a hátterét és a következményeit is magában foglalja a vállalás. Az is érvényes válasz, hogy "nincs rá igéret", "nem vállalom", "ezt szeretném, de nem tudom garantálni" - és akkor arra nincs kötelezettsége.
A választó pedig eldönti, melyik a reálisabb... még mindig jobb, mint a ködös igéretek be nem tartása.

"1. minden ígéretét betartja, a polgár örül a magas juttatásoknak, az ország meg eladósodik (láttunk már ilyet Medgyesitől). Banyek. A zanyádat!"

Ehhez kell az átláthatóság is, hogy komparatíve egyik programot a másikhoz képest milyen forrásokból lehet megvalósítani... a választó pedig mérlegelhet.
Azért is felel a képviselő, hogy a programjának reális alapjai legyenek.

Valahogy úgy, mint az Rt igazgató a részvényeseknek.

"2. semmit sem tart be (tehát hazudott), de ez az országnak végtére is jobb."

Ez nem végletek, hanem az azok közötti mérlegelés kérdése.

"3. mivel számol el azok felé, akik nem szavaztak rá? Monnyon le?"

A felelősség a választói többség irányába megy, a visszahívhatóságnak nagyon egzakt kritériumai kellenek, hogy legyenek.

"4. Mi van azzal, aki pártlistáról jut be? A szemét!"

Nem kell pártlista, arctalan pártkatonákkal. A képviselői személyes felelősséget a választók felé kell erősíteni, nem a pártok felé.

"Ez a kérdés túlságosan messzire vezet, és irtó bonyolult. Szerintem."

Persze hogy bonyolult... csak hát a jelenlegi rendszer meg értelmetlen.
És a pártoknak nincs is érdekükben ezen változtatni.... felelősségmentes langyos lábvíz.

Joebacsi70 2011.03.18. 15:26:26

Minek egyéni képviselői választás ? Úgysem az őt megválasztó körzet érdekeit képviseli. Ebben a ciklusban legalábbis semmiképpen sem.
Tisztán párt lista.
Pl. 200 parlamenti hely, 8 millió szavazati joggal rendelkező állampolgár.
Minden elért 40.000. szavazat egy parlamenti hely. Ha csak 50 % szavaz, akkor 100 hely fog elkelni.
Persze ez csak ámítás, a lényeg még mindig ugyanaz a három pont.

1. Olyan vezetői elit (miniszterelnök, miniszterek, közjogi méltóságok), akik nem a saját (+sleppjük, rokon, barát, ismerős) érdekeiket helyezik előtérbe.
Magyarország és az itt élő emberek az elsődlegesek.
2. Csak olyan vezetői gárdát tudok elfogadni, aki nem mutogat vissza az elmúlt 1000,256,84,36,8, X évre. Mindenki tudja, milyen szarban van az ország, ne érjen már senkit sem meglepetés, ha vállakozik az irányításra. Minden aktuális kormány kiüríti a kasszát átadás előtt.
3. Politikai elit büntetőjogi felelősségre vonása. A megkezdett út jó, de akkor párttól függetlenül üljön mindenki, és senkinek se jusson ezután a törvénytelenségnek még a gondolata sem.

Ja, hogy ezek lázálmok ?????????

Tower13 2011.03.18. 15:30:49

@Tzimisce: Üdv Kedves Tzimi! Itt egy örök Gangrel :)

Martian (törölt) 2011.03.18. 15:31:37

@Tzimisce: én már azzal megelégednék, ha a gazdpol szakértők kevésbé lennének magabiztosak és ítélkezők, inkább mérlegelők és sok lehetőséggel számolók.
:))

igényes 2011.03.18. 15:32:31

Kellene egy kis segítség! Hol találom meg Póda Jenő szegedi képviselő vagyonnyilatkozatát?

HM Zrínyi Kommunikációs Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság
Fb tag.
Póda Póda Jenő (an.: Pálmai Lenke)
6726 Szeged, Réce utca 15.
Jogviszony kezdete: 2010/06/25
Jogviszony vége: 2015/06/24

A változás időpontja: 2010/06/24
Bejegyezés kelte: 2010/08/24 Közzétéve: 2010/09/09
Hatályos: 2010/06/24 ...

Martian (törölt) 2011.03.18. 15:37:06

@Joebacsi70: jó gondolatok, de...

"Minek egyéni képviselői választás ? Úgysem az őt megválasztó körzet érdekeit képviseli. Ebben a ciklusban legalábbis semmiképpen sem. Tisztán párt lista."

Valódi felelősség csak egyénekre bontva létezik... a kollektív felelősségen alapuló választási rendszer nem más, mint "rotációs bolsevizmus lenini demokratikus centralizmussal" - köszönöm, nem kérek belőle!

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.03.18. 15:40:47

@Martian: Egyetértek, nem kell(ene) pártlista. Szerinted van olyan párt ma kis hazánkban, amelyik ezt vállalná? A kérdés persze költői.

Jó, amit írsz, de továbbra is tartom, hogy kivitelezése bonyolult (a megvalósítás persze minden esetben akarat kérdése, de ez az akarat alulról mit sem ér).

400, vagy 1000 választói alapkérdés?
Jó.
De.
Egy olyan országban vezetnéd be mindezt, ahol a lakosság döntő (a szó szoros értelmében is) hányada nincs tisztában alapvető társadalmi, gazdasági és szociológiai kérdésekkel? MI a kamat? Mi a GDP? Mi az államadósság? Hogy számítódik a nyugdíj, a táppénz? Mi a hitel? Mit tartalmaz hazánk alkotmánya? Hogyan működik az állam? Mi az országgyűlés/KE/ME/MEH jogköre? Nem is tudom pontosan, hány választókerület van - mindegyikre külön-külön kellene összeállítani 400-1000 alapvetést, miknek tarttlamzania kellene a választókerület és az ország egészére vonatkozó téziseket, kérdésköröket. Ki, kik határzonák meg és milyen arányban?
Az átlag választó mindebből mit sem ért, s így a felelősségre vonás tényszerűsége is értelmezhetetlen.
Ugyanakkor vedd figyelmbe, hogy a poltikia azért populista, mert erre van igény (ezt mutatja a 2/3, pardon, 53% fidsze szavazat jó része is).

Véleményeddel annyiban értek egyet, hogy az általad megfogalmazott igény bennem is felmerül(t), de jelen pillanatban idealizmusnak gondolom a visszahívhatóság korrekt szabályzását.

Ne feledjük azt sem, hogy amíg az átlagpolgár nem jogkövető (az ország nagyrésze adót csal, ügyeskedik

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.03.18. 15:41:39

folyt. bocs.

addig ne csodálkozznuk azon, hogy ebből amintából csak olyan képviselők választhatók, amilyenek most vannak.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.03.18. 15:46:23

@Martian: Neked őstehetséged van ehhez, mivel gazdpolos vagyok :D
Mivel nem ülök közel a tűzhöz, könnyen járathatom a szám, de ha ülnék, akkor mérlegelnék. :P
@Tower13: Üdv. A fenevadra vigyázz. :)

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2011.03.18. 15:47:49

Mekkora poén lenne, ha a képviselők fizetését a munkáltatók és munkavállalók szövetségének kellene megállapítania, és nem a honatyáknak maguknak.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2011.03.18. 16:16:34

Egyik se gondolkodik jól. Ha egyébként is Bp-en él, akkor miért is kapna lakhatási támogatást? Hisz az elvben annak a pluszköltségnek fedezésére szolgál, h az ogy alatt itt kell laknia. Ha már eleve itt lakik, nincs pluszköltség. Ha meg ugyan nem itt lakik, de van saját ingatlana, akkor meg milyen pluszköltség? Persze az igaz, h hiába a saját ingatlan, hha esetleg másé a haszonélvezet, ill bérbe van adva, akkor nem lehet csak úgy igénybe venni.

Lehet Más a Politika 2011.03.18. 16:18:50

Sziasztok!
Szilágyi László ma ezt küldte el a Blikknek:

"Lakóhelyem Száron van, 12 éve ott élek, naponta bejárok a fővárosba vonattal. Apám halála után a nyáron örököltem egy fél lakóingatlant Budapesten, amiben édesanyám lakik, a haszonélvezeti jog őt illeti. Nincs budapesti lakóhelyem, ezért megillet a lakhatási támogatás."

Képviselőnk, nem szabálytalanul, nem törvénytelenül, hanem a bármiféle lakhatási támogatás szabályainak, törvényes keretein belül veszi fel ezt a költségtérítést, mint ahogy a vastagbőr cikkében is szereplő törvényidézetből ez látszik!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.18. 16:24:38

@Lehet Más a Politika: Más kérdés, hogy a törvényen nem kis- hanem nagykapu tátong. Akármibe lefogadom, hogy a srác az anyjánál alszik, amikor Pesten van, és egy fillérjébe nem kerül.

Igen, törvényes, csak nem etikus.

Martian (törölt) 2011.03.18. 16:24:48

@Zébácsi: "Egyetértek, nem kell(ene) pártlista. Szerinted van olyan párt ma kis hazánkban, amelyik ezt vállalná?"

Miért, szerinted van olyan párt ma kis hazánkban, amelyiket az önmaguknak nem hazudó választók tiszta szívből elvállanának? :))

"Jó, amit írsz, de továbbra is tartom, hogy kivitelezése bonyolult (a megvalósítás persze minden esetben akarat kérdése, de ez az akarat alulról mit sem ér)."

Naigen...

"Egy olyan országban vezetnéd be mindezt, ahol a lakosság döntő (a szó szoros értelmében is) hányada nincs tisztában alapvető társadalmi, gazdasági és szociológiai kérdésekkel? MI a kamat? Mi a GDP? Mi az államadósság? Hogy számítódik a nyugdíj, a táppénz? Mi a hitel? Mit tartalmaz hazánk alkotmánya? Hogyan működik az állam? Mi az országgyűlés/KE/ME/MEH jogköre?"

Iskolában megtanítani, számonkérni... ha meg nem tudja, minek neki választójog?

"Nem is tudom pontosan, hány választókerület van - mindegyikre külön-külön kellene összeállítani 400-1000 alapvetést, miknek tarttlamzania kellene a választókerület és az ország egészére vonatkozó téziseket, kérdésköröket. Ki, kik határzonák meg és milyen arányban?"

Választói interjú intézményével... összesíteni a leggyakoribb kérdéseket és átpasszolni minden jelöltnek. Bárki bármit kérdezhet, amire eldönthető válasz adható.

"Az átlag választó mindebből mit sem ért, s így a felelősségre vonás tényszerűsége is értelmezhetetlen."

Oké, de akkor minek hazudunk az átlagemberek képviseleti választási lehetőségéről? minek szavazati lehetőség azoknak, akik nem is értik, hogy mire szavaznak?
Választói felmérő - IQ teszt kritérium..?

különben az egész választósdi nem több, mint egy nagy ördögűző szertartás, cédulákra való felfirkálással, hogy "talán ki nem az ördög"... :))

"Ugyanakkor vedd figyelmbe, hogy a poltikia azért populista, mert erre van igény (ezt mutatja a 2/3, pardon, 53% fidsze szavazat jó része is)."

Na ja... gondolom nyilvános lefejezésekre is lenne igény. :))

"Véleményeddel annyiban értek egyet, hogy az általad megfogalmazott igény bennem is felmerül(t), de jelen pillanatban idealizmusnak gondolom a visszahívhatóság korrekt szabályzását."

Persze, hogy idealizmus... de legalább érdemes hangosan latolgatni a lehetőségét, hátha ez a hang egyszercsak felerősödik. :))

"Ne feledjük azt sem, hogy amíg az átlagpolgár nem jogkövető (az ország nagyrésze adót csal, ügyeskedik".

- mert a vezetők (rossz) példája ragadós,
- mert túl sok az értelmetlen, gúzsbakötő jogszabály,
- mert a jelenlegi szabályozás mellett nem tud szabályos módon megélni.

Lehet Más a Politika 2011.03.18. 16:34:23

@ColT: A srác 45 éves, ebből kiszámolhatod az anyja kb hány éves lehet. Van egy felesége és két gyereke, nem az anyukájánál alszik. Itt nem egy 5 szobás rózsadombi villát kell elképzelni.

derelyegrádi szellem 2011.03.18. 16:38:55

Szerintem meg nem az kellene, hogy számítson hol "lakik".

Mert bizony az (a bemondásos jellegén túl) egy egyéni döntés kérdése. Ha van Budapesten ingatlanon tulajdon-, vagy haszonélvezeti joga (ez jog azt jelenti, hogy Ön jogosult az ingatlant használni holtáig, inclusive lakni benne, kedves Csöbör kisasszony) akkor bizony ne járjon lakhatási támogatás, mert önszántából nem lakik ott, mert ezt a jogot átengedte másnak, ennek "nagyvonalúságának" a számláját ne mi fizessük már, jó. Ezt érted te is Mandúr?

A Balczó pedig.... na hagyjuk...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.18. 16:44:45

@Lehet Más a Politika: Ja tényleg. "naponta bejárok a fővárosba vonattal" - efölött elsiklottam.
Ha bejár, akkor mire kap támogatást? (Amúgy ha bent kell aludni, akkor gondolom az az anyjánál teszi.)

"Nincs budapesti lakóhelyem, ezért megillet a lakhatási támogatás."
Akkor ugyanúgy nagykapu van a törvényen, mert ha bejár, és ezt be is vallja!!!! akkor mire vesz fel lakhatási támogatást? Ha szerinte nem száll meg BP-n?

Akárhogyan nézem, ez nem jól van így.

derelyegrádi szellem 2011.03.18. 16:47:32

@Lehet Más a Politika:

Akkor csak egyet kérdeznék:

Ha Száron lakik a csávó és mindennap bejár vonattal, akkor miért nem esetleg utazási támogatás jár neki, hiszen ő - mint saját maga mondja - nem lakik itt, tehát nem bérel lakást, nem vesz igénybe kereskedelmi szálláshelyet.

Vagy mégis, csak nem lakik abba sem (mint ahogy a saját 1/2 kérójéban sem) , hanem mindennap visszavonatkozik Szárra? :-)

Lehet más a politika? Talán, de biztos nem veletek.

A törvényességről meg annyit, hogy lekísérni a csigát Kecskemétre 200 forintért is törvényes.

Lehet Más a Politika 2011.03.18. 16:51:45

@derelyegrádi szellem: Tudom, hogy közkeletű fogalom az, hogy a parlamenti képviselők nem dolgoznak, de általában az ülések 11-ig rosszabb esetben hajnali 3- 4-ig tartanak. Nem minden nap tud valaki hazamenni Szárra. Igen ez azt jelenti, hogy 1-2 napot lakik a bérelt lakásban, ami nem túl jó kihasználtság, de mondj jobb megoldást.

Persze lehetne példát mutatni, hogy 100 négyzetméteren lakik 15 LMP-s képviselő, de ez nem biztos, hogy mondjuk a munkavégzéshez hozzájárulna.

Lehet Más a Politika 2011.03.18. 16:59:55

@ColT: Az, hogy naponta jár be, nem azt jelenti, hogy mindennap bejár, és nem alszik Pesten!

Spiritmonger 2011.03.18. 17:00:29

@Aullah: kiscsillag, nagyot mondtál, öblíthetsz...

gyurbánisztán 2011.03.18. 17:18:21

Rossz a képviselők javadalmazásának rendszere.

eon · http://magyarinfo.blog.hu 2011.03.18. 17:26:31

@derelyegrádi szellem: Szilágyi László egy talpig becsületes ember. Amikor Budapesten van mégsem alhat a frakció irodában, bár jó kis Fókusz és Aktív téma lehetne, hogy az LMP-s képviselők az irodában alszanak. A lakhatási támogatás többek között pont azért is szükséges, hogy a vidéki képviselők, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy mindenütt lakásokat tartsanak fenn, végezhessék a munkájukat.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.18. 17:32:06

@Lehet Más a Politika: Akkor miért mondja, hogy naponta bejár?

Amúgy 11-ig, hajnai 3-4-ig?
Kiscsillag, én meg este hattól reggel hatig nyomom, ha éjjeles vagyok! (És ez egész évben, nem csak amikor ülések vannak.) A felét nem keresem annak, ami neki az alap tiszteletdíja. Majd megsajnálom azért, ha lesz időm.

Ja szóval van egy fél lakása, amit örökölt, akkor nincs Bp-i lakóhelye. Meg emellé kell neki bérelni lakást. Na ne,
Akkor már talán az is olcsóbb lenne, ha valami szállodában raknák el arra a heti pár napra. Vagy ha pl. nem kapna lóf*t sem támogatásra.

Amúgy az LMP-s képviselők parlamenti munkavégzését jelenleg semmi nem befolyásolja, mert ugye a maszoppal meg a Jobbikkal együtt mindegy, mit vinnyognak.

Spiritmonger 2011.03.18. 17:32:07

laspalmas!

ugyan nem a cikk témája, de ha a svéd és az olasz modellt hasonlítjuk össze a képviselők, a fizetések, és a korrupció terén, végezzük el az összevetést a közbiztonság területén is, hiszen a képviselők, a kormány, az állam az, akinek szavatolnia kell az egységsugarú állampolgár biztonságát

nézzük a kommentelők által jobban kívánt svéd modell közbiztonsággal kapcsolatos szösszeneteit:

- ma malmöben gyakorlatilag a muzulmán söpredék a város ura, a leggyakoribb keresztnév a mohamed az újszülöttek között
- cikkek.soti.ca/swedish-democracy-collapsing.html
- a svéd társadalom önvédelmi reflexe nemkívánatosnak minősült

ezzel szemben most nézzük az olasz közbiztonságot:
- a bevándorlóknak coki, hazazavarják őket
- érezhetően jobb a biztonság, amióta a korrupt Berlusconi kormányzása alatt szokás lett, hogy 3 fegyveres rendfenntartó egység járőrözik egyszerre, a katonaság, a rendőrség és a carabinerik is
- az olasz önvédelmi reflex él, virul, nem kell tartani kint sem muzulmán, sem cigány elkövetők által történt bűncselekményektől, mert a fegyveres járőrök azonnal lőhetnek. igazoltatják azokat, akiknek a fenotípusa nem kellőképpen értékes...ezért a bűnöző söpredék kezd kiszorulni a városokból
- csak egy példa, 2008 nyár végén Dél-Olaszországban találtak 6 nigger hullát, akik a vizsgálat szerint drogkereskedők voltak. a mai napig nem tisztázták a sajtóban, hogy ki adta meg nekik a jogos üdvözletet, a maffia vagy egy rendőrségi különleges alakulat
a sokat említett, szintén 2008-as nápolyi szemétválság alatt épp a helyszínen tartózkodtam, és lehetett látni, ahogy Berlusconi utasítására a katonaság megoldotta a helyzetet

ugyan ezek csak példák, nem reprezentatív a felmérés, de úgy gondolom, nem azon a néhány képviselőn múlik a dolog, hogy mennyit keresnek. a korrupció önmagában semmit sem jelent, nem véletlenül van még a sokszor említett Berlusconinak 70% fölötti tetszési indexe egész Olaszországban...
az olasz gazdaság dübörög a korrupció ellenére, az emberek jól érzik magukat, nem kell félniük, bátran kimehetnek este is az utcára, a selejt kezelve van

a svédeknél nem ez a helyzet, igaz, korrupció sincs

statisztikailag a korreláció ebből az, hogy korrupció=közbiztonság, svéd modell=közbiztonság hiánya

engem nem zavar az a néhány képviselő, akik mutyiznak, ellenben a rossz közbiztonság nagyon

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.18. 17:35:30

@Spiritmonger: A nápolyi szemétválságot ja, rohadtul lehetett látni... Amúgy rohadtul nem szeretnék egy maffiaországban élni, ahol a miniszterelnök is bandavezér.

Az olasz közbiztonságot meg azért el nem tudom képzelni, hogy olyan hű de jó lenne.

Egyébként a svéd modell itthon is megvalósult, mindenki alkesz :D

Spiritmonger 2011.03.18. 17:41:04

@szerjóska: nem csak pénzlocsolás van, dolgozni is kell, mint az olaszok
és akkor az egységsugarú állampolgár leszarja, mit mutyiznak fent

derelyegrádi szellem 2011.03.18. 17:45:55

@Lehet Más a Politika:

Én nem csatlakozom ehhez a vélekedéshez. Én akiket ismerek közűlük, azok bizony sokat dolgoznak.

Talán elkerülte a figyelmedet, azt, hogy mindennap vonatozik Szárról Budapestre azt nem én mondtam, ha nem TE. Én erre reagáltam, és az ellentmondás - úgy látom - nem csak nekem tűnt fel.

Ez meg: "Az, hogy naponta jár be, nem azt jelenti, hogy mindennap bejár, és nem alszik Pesten!" megmosolygtató. Akkor mit? A naponta szertied nem azt jelenti, hogy minden nap?

Lehet Már a Magyar Nyelv? Lehet.....

@eon:

Te Szilágyinak a személyi titkára vagy, hogy ilyen jól ismered a programját? Bár betűket is ismernéd, akkor nem gondolnád, hogy én találtam ki, miszeriint mindennap vonatozik Budapest-Szár viszonylatban, az a Lehet Más a Poltika kollégánk állítása volt. Arra reagáltam.

Bár azt tudom, hogy az LMP minden tagja látatlanban is egy grál lovag, viszont rajtuk kívül mindenki tolvaj/antidemokratikus/despota/náci stb., ezt felesleges a továbbaikban minden képviselő vonatkozásában külön megemlítened.

Mindenki g--i akinek van Bp-en lakása és lakhatásit vesz fel, kivéve Szilágyi Lacit, mert neki van valami magyarázata erre. A többiek persze mások.

Visszakeressük azokat a nyilatkozatokat, amiket az LMP-sek tettek e körben mielőtt bekerültek a Parlamentbe? Szerintem jó mulatság lenne. Van-e olyan benne, hogy kivéve az, aki az apjától örökölte a lakást, vagy az ilyen magyarázatok lehetősége csak a Másokat illetik meg?

Spiritmonger 2011.03.18. 17:47:07

@ColT: munámból kifolyólag egy évben 4-5 alkalommal 4-5 napokat kint vagyok Olaszországban,
nem csak a turistalátványoságoknál, hanem az ipari negyedekben, a kikötőkben, a kereskedelmi zónákban főleg
a közbiztonság nagyon jó, különösen, ha fehér ember vagy, az emberek vigyorognak rád, felemelt fejjel sétálhatsz, a nigák, muzulmánok és cigányok messze elkerülnek, ott az idomításuk megoldódott...
engem megnyugtat a járőröző katonák látványa, annyira, hogy ott is lehet sétálni napnyugta után, ahol 10 éve életveszélyes volt a helyieknek is

az ország tudja, hogy a vezetője a maffiafőnök, de pár nyomorult antifa meg libsibibsi kivételével szarnak rá, az említett 70%-os tetszési index nem véletlen

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.18. 18:08:34

@Spiritmonger: A járőröző katonák mondjuk elég meredek látvány, mivel a rendfenntartás a rendőrség dolga lenne...
...szó se róla, mondjuk az idomítást itthon is meg kellene oldani, mert ugye az nekem is eléggé tetszett, amikor 1-2 éve elkezdték hazatoloncolni olaszországból a bodzaszedőket...

fokabacsi 2011.03.18. 18:09:16

@Spiritmonger: Amit kínlódik pár libsi a Berlusconival már szégyen ! Végre van az Olaszoknak egy belevaló elnökük , és most az piszkálja a csőrüket, hogy a lányokat szereti?!
Hulladékok ezek mindenütt.

kéne egy nick 2011.03.18. 18:24:29

@Lehet Más a Politika:
Persze, naná, hogy nem az anyjánál. Én sem ott szoktam, amikor azon a településen kell aludnom, ahol a szüleim laknak.

Mellesleg a támogatásból (115 ezer Ft) azért nem is 50 négyzetméteres lakást lehet bérelni.

Egyébként meg építtessen az ország egy 400 lakásos garzont 20 négyzetméteres lakásokkal, minden képviselő kap 4 évre 1 lakást benne, oszt jónapot. Akkor használja, amikor akarja, a maradék 14 meg tartalék, ha valamelyikben mondjuk csőtörés lenne.

Egyébként nektek is lófaszt a seggetekbe, kedves LMP, ugyanolyanok vagytok ti is, mint az MSZP volt meg a Fidesz lett, csak ti a zöldfasiszta oldalt képviselitek, de totál agyatlanul.
Amikor meg a pénzről van szó, ti is magatok felé szavaztok, hogy minél többet nyúlhassatok le.
Ugyanolyan gusztustalan banda vagytok, mint a többi parlamenti párt.

Jámbor András 2011.03.18. 18:27:28

@derelyegrádi szellem: Tehát szerinted a naponta azt jelenti, hogy karácsonykor és január1. meg amikor nem dolgozik akkor is bevonatozik Budapestre, csak mert mókás?:D

Earendil 2011.03.18. 18:31:44

@kéne egy nick: azért a párhuzam egy Száron lakó képviselő törvényes lakhatási támogatása és mondjuk a Fidesz MAHÍR-lenyúlása, a Fidesz-MSZP közös mutyi Centrum Kft-je vagy Lézer Jani S8-asa, Hagyó úr ténykedése, az építőípari milliárdok lenyúlása (Betonút, Strabag, Vegyépszer) között kissé sántít. Hogy úgy mondjam elég aránytalan. Szerintem meg nem elég zöldek, mondj egy kérdést, amiben "zöldfasiszta" álláspontot képviseltek!

Bee-zony 2011.03.18. 18:31:51

Hosszú évek óta fórumozok, irkálok, és most lett végleg elegem a panaszkodásból. Panaszkodással töltsem az életem, hogy végül utolsó panaszként elmondhassam, hogy de rossz életem volt? Ez így nem jó. Panaszkodás helyett a ténymegállapítás kell, és már léphetünk is tovább.
Ebből a blogbejegyzésből is látszik, hogy Magyarország lakossága megosztott; vannak a svéd modell hívei, és vannak az olasz modell hívei.
A svéd modell hívei közé tartozom, és az a meglátásom, hogy meg kellene próbálni érvényesíteni a gyakorlatban… Még ha nem is sikerül, akkor is előrébb leszünk annyival, hogy tudni fogjuk, hogy miért nem sikerült. Tehát a végtelen, vagy legalábbis élethosszig tartó panaszkodás helyett érdemes megpróbálni.
Úgy sejtem, hogy a többség mentalitása nem ennek felel meg, és vagy eleve elutasítják, vagy elszabotálják a svéd szintet. Viszont az is valószínű, hogy van egy olyan kisebbség, akik nem utasítják el, és nem is szabotálják el. Álljon össze ez a kisebbség, és mutassunk példát egymás között, hogy mi az a korrupciómentesség, és a többi ideális állapot.
Ehhez két alapvető dolog kell: az egyik az ennek megfelelő szabályrendszer, a másik pedig azok a megfelelő emberek, akik betartják és betartatják a szabályrendszert, legalább a saját közösségükön belül, ahol az alapfeltétel a szabályrendszer, az elvek és célok elfogadása, az ezzel való azonosulás.
A svéd modell hívei számára itt egy minimál-csomag (minél kevesebb elemben kell egyetérteni, annál valószínűbb, hogy sikerül):
1. Csoport- párt- és társadalmi rendszer: anti-korrupt, a svéd, skandináv, svájci, japán, szingapúri szigor és modell szerint.
2. Külpolitika: semleges Magyarország, a svájci-osztrák semleges tengely tagjaként.
3. Népesedéspolitika: 3-4 gyermekes családmodell gyakorlati elérése.
Az oktatás és gazdaság – ami az előzőekből következik: a legjobbaktól kell tanulni, alkalmazni a dolgaikat és továbbfejleszteni, plusz az eleve meglévő saját ötletek.
Az olasz modell hívei pedig mehetnek a jelenleg hatalmon lévőkhöz, hogy lopjanak még többet, és hogy a jövedelmi és vagyoni különbségek nagysága legyen legalább ezer az egyhez (mert az olyan jó a haszonélvezőknek).
Így is – úgy is kettészakad ez az ország; és akkor már legalább legyen egyértelmű, hogy milyen fő elv mentén szakad.
A fő elvi és világnézeti különbség szerintem korántsem annyira a nacionalizmus / internacionalizms, hanem az erkölcsös / erkölcstelen (v. magas és alacsony erkölcsű, igazságosabb / kevésbé igazságos) között van.
Az is eléggé egyértelmű szerintem, hogy a Fidesz-KDNP kormány az olasz modell felé tart, bár nem ezt ígérték a választási kampányban (mint pl. elszámoltatás, khm…).
Akik komolyan gondolják a svéd modellt a gyakorlatban is, azok számára néhány napon belül lesz egy hírem.
A panaszkodás helyett a „de jó lenne” dolgok csak a gyakorlatban megtett lépések által érhetők el. Nem panaszkodni, nem sopánkodni, hanem haladni kell: az első lépés, a második, a harmadik, és az összes többi, ami a vágyott állapot eléréséhez kell. Ez így működik – és csak így.
1. lépés: a szabályrendszer elvi megalkotása és az elérendő célok meghatározása (mivel száz magyar száz felé húz, ez nem lesz könnyű, de végül ki fog alakulni a konszenzus azon az alapon, hogy akinek ez nem tetszik, az nem vesz részt benne, és kész). Ehhez kell egy virtuális és célirányos találkozóhely, ami néhány napon belül meglesz.
2. személyes találkozó: mivel közös érdek érvényesítéséről, és eszerinti együttműködésről van szó, ez leginkább így megy.
3. gyakorlás, fejlődés, növekedés: nagy és fontos dolgokat csak életforma-szinten művelve lehet elérni, a sportban, művészetben, politikában – ez is csak így megy: annyi időt, energiát, pénzt rá kell szentelni, amennyi a célok eléréséhez kell. Fizetés kezdetben vatikáni valutában – Isten fizesse meg – később a svéd modell szerint. Még mindig kell valakinek? Vagy inkább a jobban jövedelmező olasz modell?
Ahol nincs nagy hagyománya az önkéntes munkának, viszont nagy hagyománya (úgy is, mint Hagyó-mánya) van a lopásnak…
Van a vágy, hogy mit szeretne látni az illető, de mihelyt abba a pozícióba kerül, ahol dönthet róla, hogy mi legyen, nem azt teszi, amit lent levőként a fent levőktől szeretne látni.
A hatalom a legtöbb embernek megárt, amikor megkapja. Csak azoknak nem árt meg, akik előre eldöntötték, hogy korrekten és igazságosan mit és hogyan fognak csinálni. Ilyen emberek viszont manapság is ritkán fordulnak elő.
Hányan értenek egyet elvileg a svéd rendszerrel, és hányan képesek aszerint dönteni és élni a gyakorlatban? Kevesen; és ezeknek a keveseknek gátlástalan pszichopata hazudozókkal és csalókkal kell versenyezniük, akik persze megígérnek mindent az égadta világon, a többség pedig be is veszi; és ezután következik 4 év lopási és szopási idő, és az újabb tanulókör… miközben nem lehet sokszor és nagyot hibázni veszteség nélkül, ami egészen a kihalásig terjed.
Ez a valóság.
Ajánlott tanmese: A fehér tigris
mek.oszk.hu/02700/02756/

türelmesebb 2011.03.18. 18:45:44

Bele gondoltatok már, hogy minden egyes országgyülési képviselő (kivéve függetleneket) esküszegő? A képviselő arra esküszik fel, hogy a lelkiismerete szerint legjobb tudása alapján képviseli választoit. A Magyarország legmagasabb hatalmi szervezete: a Magyar Köztársaság Országgyülése, igy egy pártfrakció mi alapján kötelezi képviselöit bizonyos esetekben (többségében) központi szavazásra, és ellenkező esetben birságra?
Tulajdonkép mi magunk vagyunk a felelősök a több cikluson keresztül kialakult helyzetért, mivel a többség a politikusokat tartja felelösnek az aktuális helyzetért, de pl: 2006-ban 1, 2100-ben egyetlen független képviselöt nem jutatott be a parlamentbe. Ha a 160 körüli "becsületes" egyéni független képviselö lenne mindig a parlamentbe, esetleg más lenne a helyzet.

2011.03.18. 18:45:50

@Bee-zony: Hehe, aki a parlamenten kívűl van, az a svéd modell híve, aki meg belül, az az olaszé. Az a baj, hogy az utóbbi csoport dönt. :-) Komolyra fordítva a szót: a kapitalizmus az önzés rendszere, ahol a tőkés mások munkájának gyümölcsét jogtalanul kisajátíthatja. Ezt az elvet terjesztették ki a politikusok is saját magukra. De nem itt és most, hanem még az USÁban az 1870-es években. A svéd csoda éppen az, hogy ettől el tudtak rugaszkodni, igazándiból azt a folyamatot lenne érdekes tanulmányozni, hogy ezt erőszakmentesen hogy sikerült elérniük?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.18. 18:46:21

@Earendil: Párhuzam van, csak a stikli mérete nagyobb léptékű.
Mind azt az adót nyúlja le, amit befizetsz (már ha, én pl. szoktam).

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.03.18. 18:58:12

Azért tudunk élni! Hülye svédek... Nem értenek semmit! Oszt mire vitték?? :(

2011.03.18. 19:02:06

@türelmesebb: Az én kerületemben nem is indult egyetlen egy független képviselőjelölt sem. Ha lett volna, istókbizony rá szavazok, de nem volt. És Munkáspárti sem. A jobbikra kellett voksolnom, pedig piszkosul nem vagyok turbómagyar, de nem óhajtottam repetát sem gyurcsótányból, sem viktátorból. A második fordulóban meg a maszopra, mert gondoltam, jó lenne egy kicsit gyengíteni ezen a "fülkeforradalmon", mert ebből baj lesz. Baj is lett. De kurva előrelátó vagyok... de földughatom magamnak, ha a sok birka inkább hisz egy tudjuk kiféle-miféle politikusnak. Én meg az ő ostobaságuk miatt velük szívok. :-(

Horizont 2011.03.18. 19:04:01

Én azt se bánnám ha több fizetést kapnának! De CSAK fizetést!!!!!
És ossza be!!!! Semmi külön juttatás!Kár, hogy nem lehet ezt.
Sőt én csak azt engednék képviselőnek aki min. 1 hónapig átlagfizetésből meg tud élni.
Balczó a példa arra, hogy megbuggyannak a parlament falai között:) Sajnálom, hogy ő is, csalódás.

"Lemondott egy osztrák parlamenti képviselő, akinek a gépkocsija jogosulatlanul állt egy mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyen. "

kéne egy nick 2011.03.18. 19:09:39

@Earendil:
De, ugyanolyan, max. az arányok mások, mert MÉG nem volt akkora lehetőségük lopni. Ha lesz, majd többet lopnak, nyugi. De ők sem törekednek arra, hogy ezek előtt a lopások előtt becsukják a kis- és nagykapukat.

Dugódíj.
Atomerőművek.
Stb.

Spiritmonger 2011.03.18. 19:26:20

lehet vitatkozni, hogy melyik a jobb modell
de a kérdés, hogy hol szeretnék élni?
én az olaszoknál, majd minden érv mellettük szól
kaja, pia, hangulat, időjárás, kultúra, közbiztonság, környezet
a svédek a nőkben jobbak egyedül
de nőt lehet otthonról is vinni, a svéd modell miatt nem cserélem le a kedvest, így ez nem érdekes
de az olasz kondíciók miatt a korrupciót is leszarom, az a modell egyértelműen jobb élethez vezet az átlagembernek is

rablótámadás 2011.03.18. 19:30:11

Mandur egyébként csömörön lakik.

belzebubó 2011.03.18. 19:38:45

Nem lehet a két eltérő vallású és ezáltal eltérő kultúrájú és erkölcsű országot eszerint összehasonlitani.
Skandináviában él a Jante törvénye, a mai napig érezhető az emberekben, akik ott élnek és nevelkednek (svédek által) erősen a nyomai. A protestáns konformista etika. Röviden a te is egy vagy közülünk, de te is csak egy vagy közülünk.

Jante törvény:
1. Ne gondold, hogy különleges vagy
2. Ne gondold, hogy egyenlő vagy velünk
3. Ne gondold, hogy okosabb vagy nálunk
4. Ne képzeld magadról, hogy jobb vagy nálunk
5. Ne hidd, hogy többet tudsz nálunk
6. Ne gondold, hogy fontosabb vagy nálunk
7. Ne gondold, hogy jó vagy valamire
8. Ne nevess ki bennünket
9. Ne gondold, hogy bármelyikünk is törődik veled
10. Ne gondold, hogy bármire is megtaníthatsz bennünket
Egy svéd ritkán jár nagy autóval, nem mutogatja milyen csecsebecséje van, ha mégis, mint már feljebb irtam a közösség tagjai feljelentik, irigylik,kinézik. Próbál olyan lenni mint a többi, feltűnésmentesen a közösség része lenni. Volvo, faház, hétvégi piálgatás, midsommar, stuga, hurra,hurra, hurra, stb. Ha ez sikerült, a közösség nem engedi lecsúszni innen a mostani nagyon erős szociális rendszer. Régen egy falu működött ilyen alapon, most a XXI. században egy ország. Itt nem kereshet a miniszterelnök 20-szor annyit mint az átlag, hiszen ő is csak egy közülünk. Van egy évszázadok óta fennálló társadalmi egyezség ami ezt nem teszi lehetővé. Ennek az egyezségnek az alapja a Jante törvénye.

Ezzel tessék összehasonlitani az olasz mentalitást. Ahol nem erény a szerénység és a visszafogottság, ellenben elfogadott a javak fitogtatása. Sőt szinte elvárják. Ahol szinte mindenki azt hiszi különb a másiknál ezáltal jobb is, és ezt külsőségekben is igyekszik kifejezésre juttatni. Ahol ez elit gyakorlatilag mindent megtehet, hiszen ő más, nem egyenlő a többivel és fontosabb a poziciójánál fogva a társadalom többségének megitélése szerint. Talán még a templomban is fütyülhet. Ott ezért kereshet egy képviselő havi 30.000 EUR-t. Ezért kereshet 20-szor annyit mint az átlag.

Két egymással ennyire ellentétes kultúrájú,értékrendű, vallású országot összehasonlitani nem lehet.
Egyébként Hankiss erről beszél mindenhol, hogy Mo-on is kellene egy svédhez hasonló társadalmi egyezség. Csak ahhoz az kellene, hogy a társadalom kitaszitsa azt aki kérkedik, nem vesz részt a közös teherviselésben, és nem lesz része a társadlaomnak mert különbnek képzeli magát. Hogy aki csal, azt ne ügyesnek hivják és azt mondják kikaparta a gesztenyéjét, hanem csukják le és soha ne kaphasson semmilyen beosztást sem. Egyelőre Mo. nem ezt az utat járja, de még csak nem is közelit.

Spiritmonger 2011.03.18. 19:56:46

@belzebubó: a jante törvénynél betegebb dolog kevés van társadalmilag
nyilas misiket nevel a normális, önmagáért kiálló, az életet élvezni tudó állampolgárok helyett

amellett az alaptételei alapvetően hibásak

én egyén vagyok, úgy, mint te, vagy ő, így a jante a kezdettől fogva hazug és képmutató

igen, ahogy mindenki más, én is különleges vagyok, a többiről már nem is beszélve

a jante gondolkodás az emberiség végzete, az emberség, a humánum halála

tipikus kispolgári életszemlélet, ami visszahúz

hivatalból üldözendő és kiirtandó mindenhonnan!

belzebubó 2011.03.18. 20:07:49

@Spiritmonger: Attól még, hogy neked nem tetszik ezen alapul a skandináv országok etikája és egyelőre nem azt mutatja a képlet, hogy a végzetük felé mennének. Igen, a svédek számára erény a kispolgári szemlélet és nem szeretik aki túlzottan kitűnik, ők úgy gondolják ez viszi előre a dolgaikat és ez tartja össze a társadalmat.
Számomra ezért volt érthetetlen, hogy odatelepitettek ennyi musszit, arabokt afgánt, jött-ment alkalmazkodásra, beilleszkedésre teljesen képtelen embert. Nem csak képtelen, de nem is hajlandó rá.
Egyik sem jobb vagy rosszab, teljesen más kultúrájuk miatt eltérőek ezért nem is összehasonlithatóak. Mások a mozgatórugók.

derelyegrádi szellem 2011.03.18. 20:14:46

@Jámbor András:

Szerintem a naponta azt jelenti, hogy minden nap. Vagy nem azt jelenti?

Tudom, egy liberálisnak ez azt is jelentheti, hogy csak talán néha, ha éppen nem, akkor persze nem, esetleg azt is, hogy csak minden jan 1. napján, esetleg minden szökőév szökőnapján.

Te, egyet kérdezhetek:

A balczó szerecsent miért nem mosdatjátok? Mert ő kriptonáci? Vagy mert ő nem Lehet Más? Az ő magyarázata is van olyan fasza, mint a Szilágyié.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.18. 20:20:46

@Spiritmonger: Az a baj, hog csak az élet élvezetétől semmilyen orészág nem működik jól.
Persze a szürke tömeg sem jó.

Kicsit lépj túl a fekete-fehér dolgokon, és gondolkodj. Nincs fekete-fehér. Mi már nagyon jól tudunk indulatoskodni, és dőzsölni - most illene tanulni a magyar társadaolmnak egy kis kultúrát! Minden szinten.

Bee-zony 2011.03.18. 20:31:14

@Spiritmonger: Nem csak normális, hanem logikus is :)
Sőt, metakommunikatíve: 1.183.937
Láttam már különben.

lajmi (törölt) 2011.03.18. 20:32:01

@Horizont: Hónap helyett nem évet akartál írni?

misztikus alfahím 2011.03.18. 20:34:34

"Ez a komplett képviselői gazdasági regiszter nyilvános és elérhető bárki számára. (A köznapi polgár anyagi helyzete ugyanígy)"

Nem lényegtelen a zárójeles rész, ugyanis Svédországban egy igen fejlett adózási, etikai, közösségi morállal rendelkező társadalom tagjai kerülnek be a parlamentbe. Mi sajnos csak magunk közül tudunk válogatni, márpedig Magyarországon a feketézés, a muityizás, adócsalás és úgy általában a törvények figyelmen kívül hagyása nemzeti sport.
Amíg ilyen a társadalom, addig ugyan honnét kerülnének elő becsületes, az ország érdeket szem előtt tartó és nem a saját zsebüket tömő politikusok?

Nem akarom védeni a korrupt magyar politikai elitet - máglyára az összessel - de meg kell érteni, hogy előbb kell változnia a magyar társadalomnak és csak utána van esély rá, hogy a parlamentben is érvényesülni fog a svéd modell.

Spiritmonger 2011.03.18. 20:45:39

@ColT: hidd el, az élet élvezete az, ami előrevisz
persze nem úgy, mint a sodoma, avagy salo 120 napja című filmben, hanem úgy, ahogy jobb helyeken csinálják.
dolgoznak, tanulnak, szexelnek, fogyasztanak, örülnek, élnek, meg tudják magukban élni az állatot, sírnak, nevetnek, meg tudják élni a fizikai élvezeteket, szeretnek, őket is szeretik
ha ez megvan társadalmi szinten, akkor az a társadalom fejlődik
mint pl most az olaszok
szarnak mindenre, nem érdekli őket mások baja, de van egy igazi, tökös vezetőjük, aki a mediterrán macsó alaptípusa. emellett szorgalmasan dolgoznak, élnek, utódokat nevelnek, féktelenül örülnek

sokkal inkább ez, mint a jante nevű borzalom

sajnos középút nincs, a kettő teljesen ellentétes

Bee-zony 2011.03.18. 21:01:35

Az évszázadok alatt kialakult többségi mentalitás, erkölcsi és szellemi szint megmutatkozik a kialakított szabályrendszerben, a választókban és a választottakban.
Magyarország pedig pont nem az a hely, ahol gyors és sikeres változás szokott történni jelentős dolgokban; a forradalmak elbuktak, mert nem volt elég nagy a támogatottságuk.
És akkor még a pszichopatákról nem is volt szó…
„A pszichopaták társadalmunk kíméletlen, érzelmek, empátia, erkölcs nélküli ragadozói...”
„A pszichopata a többi embert tárgynak tekinti, akiket manipulálni és kihasználni kell, úgy, ahogy többségünk egy csavarhúzót vagy egy papírzsebkendőt használ.”
Egyes országokban a pszichopatákból lesznek a sikeres politikusok – amíg végleg meg nem buknak – mint pl. Líbia…
„Kadhafi pszichopata”
www.fn.hu/kulfold/20110224/e/
Ki is volt Kadhafi „nagy barátja”?
Ön szerint melyik európai vezető csókolt kezet Kadhafinak?
kuruc.info/r/6/75240/

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.18. 21:25:38

@Spiritmonger: Ja, az a baj, hogy az emberekben inkább a "szexelnek, fogyasztanak, örülnek, élnek, meg tudják magukban élni az állatot, sírnak, nevetnek, meg tudják élni a fizikai élvezeteket, szeretnek, őket is szeretik" van meg, és a tanulás, meló az kevésbé. Ha hagysz egy embercsoportot elkényelmesedni, az nagyon hamar degenerálódik.

(Nézz körül fejlettebb országokban, a társadalom hány százaléka nem tudja használni a nyelvet helyesen, illetve mennyire képtelen problémamegoldásra...)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.18. 21:27:23

@Spiritmonger: Amúgy van középút. Az olaszoknál is akadt több olyan ember, aki igencsak odatette magát, hogy konstruktív munkát végezhessen. Azok annyira nem az élet élvezetét részesítették előnyben.
Sajnos nem lehet mindenkinek jó, valakinek az alapokat is meg kell termeteni a nagy liberalizmushoz.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.18. 21:35:19

@Spiritmonger: Amúgy a Jante törvény sem mondja, hogy nem élvezheted a életet, nem doghatsz, stb.
csak azt, hogy ne hidd magadat többnek, fontosabbnak másoknál. Ez nem zárja ki azt, amit te mondasz, csak rohadtul félreérted (nekem is most esett le).

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.03.18. 21:40:13

@derelyegrádi szellem: Azé' rendes hazafiakba nem kéne belekötni!:))
Amúgy meg nekünk csak ez a Magyar-Balkáni modell jut.:((

Horizont 2011.03.18. 21:54:51

@lajmi:
Nem véletlenül írtam csak 1 hónapot. Meg sem tudnák csinálni és nem is bírnák ki, még azt az egy nyamvadt hónapot se. Már attól összerogynának, hogy MINDENT a fizetésükből kéne kifizetni. Telefonszámla, benzinköltség, lakhatás, nem lenne repi költség jajaj nem is tudom mi lenne!És ha hétköznapi mezei emberek lennének még a seggnyaló siserehad se lenne körülöttük! Kemény világ lenne! Ja és még nagylelkű is voltam, mert nem minimálbért kívántam nekik, hanem átlagbért, ami (ma hallottam) 210 ezer bruttó átlagban.
Amúgy most nyomatják az RTL-en a "Minden gyerek lakjon jól" gyűjtést. Kíváncsi lennék mennyien adakoztak a seggfejek közül a sok pénzükből a mélyszegénységben élő gyerekeknek??

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.03.18. 22:02:01

@Spiritmonger: @ColT: @belzebubó: Érdekes volt olvasni az eszmecseréteket.

Kicsit belepofázom.

Jártam mindkét célországban, északon kevesebbet (gyerekkori barát összebútorozott egy északi lánnyal) délen sokkal többet (család). Én mindkét helyen a pozitívumokat láttam meg. Bejött az északi nyugi, a nagy kajálások, szolid piálások, sok duma, és a már említett nagybetűs nyugalom. Spiritmonger által linkelt iromány 2005ös, azóta mi valósulét meg a jövendölt dolgokból. Én svédhon északi és középső részén jártam, ott nem volt semmi gond a közbiztonsággal. Nem kétlem, hogy Malmö egyes kerületei gázak, és igazat adok abban, hogy a túlzott liberalizmus egyet jelent azzal, hogy a söpredék kihasználja és betelepül,sőt rátelepül a tisztességes emberre. Ott ezek a muzulmánok. Én nem éreztem semmi súlyosat, de érdekelne egy ottélő véleménye.

Olaszország tekintetében szintén a pozitívumokat tapasztaltam. Hatalmas vendégszeretet (ebben mondjuk félig objektív a véleményem a család miatt), élet élvezete, picit tán néha szarok-bele mentalitzás, de tényleg jó ott élni. Hogy Berlu és a politikusok aljasak. Igen, hogy nagyrészt kiröhögik őket az olaszok? Igen. Akkoriban kintvoltam amikor a sok betelepült cigó meg arab közül valamelyik megerőszakolt egy olasz nőt, meg emlékeim szerint megpróbált ellopni egy csecsemőt. A reakció a következő volt. A katonák és a rendőrök az olaszok védelmében szétverték a putrisort, volt némi tűz, a putrisor csúnyál leégett, gondolom véletlenül. A libsik reakciója? Ők is emberek, blabla joguk van blabla. Olaszok reakciója? A kormány minket véd, mert mi vagyunk itthon.

Összegezve mit szeretnék? A politikusaink szopjanak, svéd model, nincs több habzsidőzsi, a dolgozó emberek pedig végre élvezhessék az életet, szeressenek élni, a kormány pedig őket védje, ne a rájuk telepedőket. Legyenek azok muzulmánok, idegenek, cigányok, stbstb.

De ez utópia. Sajnos mi a rosszabb kombinációt tudjuk magunkénak. (tolvaj dőzsölő politikus kontra búvalbaszott nép élősködőkkel a nyakukon)

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.03.18. 22:13:34

@Martian:
Huhh, alapos választ kaptam tőled, többször elolvastam. Sok az altéma a visszahívhatóság tárgykörén belül és nem elég itt a hely, hogy mindezekre pontosan fejtsem ki gondolataimat, de azért igyekszem. A helyesírási hibákért előre is bocs, hosszú napom volt.

1. "Miért, szerinted van olyan párt ma kis hazánkban, amelyiket az önmaguknak nem hazudó választók tiszta szívből elvállanának? :)) "

Igen van! Sok a meggyőződéses Fidesz és MSZP szavazó, a Jobbiknál tuti, hogy magas ez az arány, míg az LMP szavazóit sem vádolnám azzal, hogy hazudnak maguknak: ők egyszerűen csak tényleg mást akarnak. A Fideszt és az MSZP-t nagyon nem, a Jobbiktól meg kiveri őket a víz. Szóval sok az olyan szavazó, aki valóban azt gondolja, hogy NINCS manipulálva. Rajtuk kívül sok az ellenszavazó is.

2. " Iskolában megtanítani, számonkérni... ha meg nem tudja, minek neki választójog? "

Tudod az a szörnyű, hogy igazad van! Csak az a baj, hogy ehhez (mármint a lakosság valódi felnőtté okítása, hogy tudja, mi az a rohadt GDP, nem elég 1-2 év, sőt, talán 1-2 választási ciklus sem - ennyi időnk meg nincs, mert most vagyunk nagy kakiban. Csak még azt tenném hozzá: sem a Fidesz, sem pedig az MSZP nem vezetne be olyan tantervet, ami valóban kreatív és gondolkodni képes TÖMEGEKET ereszt ki az iskolapadból: kit tudnának ők akkor megvezetni? Most sem az a párszázezezer, a dolgokat nagyjából átlátó ember dönt, hanem a plebejus tömeg (itt bocsánat a szóhasználatért).

3. " Választói interjú intézményével... összesíteni a leggyakoribb kérdéseket és átpasszolni minden jelöltnek. Bárki bármit kérdezhet, amire eldönthető válasz adható."

Nekem ez így még mindig macerás.
Másrészt épp tavaly maradt el egy nyílt vita, OV egyszerűen nem állt ki. Nos, ha erre lenne egy törvény (ti., hogy a ME jelöltek vitája kötelező) kicsit jobb lenne a helyzet (megjegyzem: most nem lenne Fidesz 2/3, sőt, talán egész más lenne az üléstermi patkó színezete a Kossuth téren).

4."Oké, de akkor minek hazudunk az átlagemberek képviseleti választási lehetőségéről? minek szavazati lehetőség azoknak, akik nem is értik, hogy mire szavaznak?
Választói felmérő - IQ teszt kritérium..?
különben az egész választósdi nem több, mint egy nagy ördögűző szertartás, cédulákra való felfirkálással, hogy "talán ki nem az ördög"... :)) "

A választás lehetősége valóban megvan: minden párt kampányol, egy csomó infó megszerezhető és sok a régi arc - tehát lehet tudni, hogy ki, kik milyen politikát folytatnak, ha hatalomra kerülnek. Ebből, ha sikerül kiszűrni a populizmust (ki lehet), már jobb találati aránnyal lehet képviselőt választani. Megjegyzem: ahhoz képest, hogy a zemberek szerint mindkét nagy párt "egykutya" (azaz lopnak-csalnak-hazudnak), mégis ők kapták a legtöbb szavazatot - a legkevesebbet pedig a független jelöltek. Pedig rájuk lenne érdemes szavazni, hiszen nem köti őket frakciófegyelem, tehát valóban önnön meggyőződésükből tudnának politizálni. De a magyar átlagszavazó ezt így nem látja át, és nem magyarázza el neki senki (lásd a 2. pont válaszát).
Az IQ teszt pedig nem megfelelő mérőszköz erre, a magas IQ igazából semmire sem garancia az életben. De Mensa tag lehetsz vele. :-).

5. " Na ja... gondolom nyilvános lefejezésekre is lenne igény. :)) "

Hogy lenne-e igény? Mi az hogy, de sőt, VAN rá igény, hidd el! :-(.
Ha lenne ilyen intézmény, GYF már régen alacsonyabb lenne, és pár év múlva a most fülkeforradalmár OV sem tudna gólt fejelni a Felcsút senior csapatában. Na ja, ez a lefejezősdi már Robespierrenek sem tett jót. :-O.

6. " Persze, hogy idealizmus... de legalább érdemes hangosan latolgatni a lehetőségét, hátha ez a hang egyszercsak felerősödik. :)) "

Ez igaz. Erősödhetne gyorsabban és hatékonyabban is... :-)

7.
" - mert a vezetők (rossz) példája ragadós,
- mert túl sok az értelmetlen, gúzsbakötő jogszabály,
- mert a jelenlegi szabályozás mellett nem tud szabályos módon megélni. "

Na igen, de ugyanakkor azt is tudom, hogy fél Balatonsóstó meg Széplak az M7-es autópálya anyagából épült fel. Akkoriban egy pirosas-barnás színű bankó sokat számított. A vezetők hagyták, a nép, az az istenadta nép meg ellopta az út anyagát. Legenda ugyan, de hihető. 45 éven keresztül loptuk a saját hazánkat - és ezt a csúnya rossz szokásunkat az elmúlt 21 évben sem tudtuk levetkőzni.
Egy átlátható adórendszersokat javítana a helyzeten, de sokan még emellett is csalnának. Kell még néhány emberöltő, amíg egy egészségesebb társadalom egészségesebb politikusokat termel ki magából. Önmagában az adórendszer változása nem elég, szélesebb spektrumú fejlődés kell: társadalmi, erkölcsi és kulturális. Én talán még megélem ezt.

f.m.j. 2011.03.18. 23:17:44

@Valahol Máshol: fú, szerintem itt nagy megtorlás lesz, öreg nénik, bácsik fognak halni, de természetesen nem lehet majd összefüggésbe hozni a rablógyilkosságokat az elmúlt napok eseményeivel

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.03.18. 23:30:15

@f.m.j.: Azért merem remélni, hogy nem fajul ide a dolog. Viszont úgy érzem megint lépett a drágalátos kormány kettőt hátra a helyzet kezelésével. A főcigó Floresz kisírta... remek. Ne adja isten, hogy megint komoly balhé legyen, de ugyanaz lesz majd mint a maszopnál. A rendőrök majd kivonulnak, hogy védjék a cigókat, akár áldozatok, akár tettesek... fasza lesz.

Kelet-Mo elveszni látszik? (a kérdés költői)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.03.19. 00:35:58

@Lehet Más a Politika:

Szár - Budapest 50 km, végig autópálya, M1-esen ... rengeteg kollegám ingázik minden nap Győrből Budapestre autóval/vonattal.

Mi a probléma?

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.03.19. 00:45:26

tessék leadni a számlát ami igazolja a költségeket a budapesti lakhatásra, oszt jóvan

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.03.19. 00:55:38

@Conv: nekem tekgnaptól olyan kollégám van aki Kisvárdáról ingázik minden nap. költségtérítés nélkül. örül, hogy dolgozhat. én meg örülök a kollégának, mert nagy ász....és (most ez off a témában, de általánosságban nem) cigány.

molaris 2011.03.19. 01:13:46

@Spiritmonger:
"""a svédeknél nem ez a helyzet, igaz, korrupció sincs"""
Azért ezt nem mondanám. Inkább úgy fogalmaznék: ott nem kispályás korrupció zajlik.

Bee-zony 2011.03.19. 01:39:03

Két felvetett témára reagálva az előző hsz.-ekből:
1. Ne legyenek pártlisták, csak egyéni jelöltek legyenek, és aki a legtöbb szavazatot kapja, az nyer, és kész.
Ezzel az a baj, hogy ez az egypártrendszernek, és az ellenzék nélküliségnek kedvez. Még ennél is egyszerűbb változat lenne, hogy válasszunk királyt, és aki a legtöbb szavazatot kapja, az lesz a király, a többi státuszt meg majd a király kiosztja a vazallusai között – és már vissza is érkeztünk a feudalizmusba. Nem mintha demokratikusan nem lehetne eljutni a kvázi-király pártelnökig, és hogy ő osztja a státuszokat…
Alapvetően kétféle választási rendszer van, a többségi, és az arányos. A többségi nagyon kényelmes a győztesnek, viszont így az összes többi, másra adott szavazat elvész, és az elveszett szavazatúakat nem képviseli senki – illetve a győztes pártnak kellene őket is képviselni, amit nyilván nem vinne túlzásba, finoman szólva.
A töredékszavazatos, területi listás választásnál viszont kb. arányosan vannak képviselve az egyes pártokra szavazók; bár Magyarországon nem teljesen arányosan, mert a győztes így is előnyben van a többiekhez képest. Az egyéni győzelmek mellett ott van még neki a területi és országos lista is, a veszteseknek pedig szinte csak az van.
Lásd pl. a 2010-es o.gy. választás vesztes pártjait:
MSZP 59 képviselő,
Egyéni győzelem: 2
Területi listáról: 28
Országos listáról: 29

Jobbik 47 képviselő,
Egyéni győzelem: 0
Területi listáról: 26
Országos listáról: 21

LMP 16 képviselő,
Egyéni győzelem: 0
Területi listáról: 5
Országos listáról: 11

A lényeg, hogy a listás mandátumok mögött tényleges szavazatok vannak, amik különben elvesznének, és ezt legfeljebb a győztes párt (antidemokratikus) híve akarhatja.

Bővebben:
Választási rendszer
hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1laszt%C3%A1si_rendszer

A következő téma a független képviselők; a valóban független képviselő a fehér holló gyakoriságával fordul elő… lásd pl. a 2006-os „függetlent”:
„A Somogyért Egyesület (rövidebb nevén Somogyért) 1994. május 25-én alakult meg, 109 közismert somogyi politikus és vállalkozó jóvoltából. Ma már tagjainak száma négyezerre becsülhető. Elnöke Gyenesei István országgyűlési képviselő, a Somogy Megyei Közgyűlés volt elnöke.”
„A 2006-os őszi parlamenti bizalmi szavazáson amellett voksolt, hogy Gyurcsány Ferenc az őszödi beszéd okozta politikai bizonytalanság ellenére maradjon miniszterelnök.”
„2008 áprilisában, miután az MSZP kisebbségi kormányzásra kényszerült, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök önkormányzati miniszternek jelölte.”
Ennyit az MSZP „független” kültagjáról, aki aztán beltag lett.

A független képviselős dolog azért nem igazán működik a gyakorlatban, mert a képviselőséghez 4 dolog kell:
1. Választási program; ez a legkönnyebb, és minden politikai pályára lépett pszichopata magas fokon űzi a hazug, ámde csábító ígéretek szórását.
2. pénz a kampányra; honnan fogják megtudni a választók, hogy van egy független induló, és hogy mi a programja, ha a jelölt nem tudja mindenkihez eljuttatni az üzenetét? Az információszórás és a teljes körű lefedettség pedig pénzbe kerül ez idő szerint, és nem is kevésbe. Az egy dolog, hogy cirka 8 millió állampolgárnak van szavazati joga; hogy nem indul mindenki egyenlő eséllyel a választáson, az pedig egy másik. Szavazni szavazhatsz, de hogy induljál is jelöltként – az már egy másik történet.
3. Ismertség és kapcsolatok; teljesen ismeretlen emberre nem nagyon fognak szavazni.
4. Támogatói csapat; mert egyedül nem győzné a teendőket az induló, az ismertetők szórását, a kopogtatók gyűjtését, a kampánybeszédek leszervezését…
A támogatói csapatot nevezhetjük akár pártnak is – és így megint a pártoknál és a nem-függetleneknél vagyunk; és persze hogy ott vagyunk, amikor az egyéni induló szinte soha nem versenyképes a pártokkal szemben, amikor a párt, mint célszervezet, a választásnyerésre való, arra állt össze; az pedig célirányos csapatmunka; úgyhogy továbbra is a pártos emberek fognak győzni. Amikor nem így van, az a csoda, és akkor is az derül ki, hogy az induló mögött van egy párt-szerű szervezet, csak valamilyen okból úgy döntöttek, hogy nem pártnak hívják, pl. mert nem országos, hanem csak helyi, megyei érdekű dologról van szó.

molaris 2011.03.19. 02:11:42

Bocs, tudom off, de kihagyhatatlan.

"""prozaxy | 2011. március 18. | 15:26:03

argosztoli | 2011. március 18. | 15:21:23

1, Komment, PrintScreen, bögre!
Patek Gábor, a Societas kampányfőnöke meghirdette nagy netkampányát, felszólította az aktivistákat, hogy fórumozzanak, blogoljanak. Ha választ kapnak a kommentjükre, az pluszpontot ér. Nyeremények: póló, bögre, pendrive, fesztiváljegy, wellneshétvége.""""

Eszkep?????????????????

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.03.19. 02:25:42

@Bee-zony:
ez ott van elbaszva, hogy egyáltalán szóba kerül a párt mint választási lehetőség. ha nem lenne pártlista az lenne a megoldás.
eleve csak emberre lehessen szavazni a párt legyen másodlagos.
a pártfinanszírozást egyáltalán meg kell szüntetni államilag. a pártot tartsa fenn a párttagság oszt jónapot.

belzebubó 2011.03.19. 06:21:57

@Valahol Máshol: Ez is 2006-os cikk, de nem tudok mást mondani neked mint amiről irnak. Most már ott tartanak, hogy a mentő sem megy ki Malmöben a Rosengardba, mert azt is megdobálják kövekkel, nem csak a buszokat. Nyiltan nem beszélnek erről, mert jön a sok ottani hivatásos rettegő meg antifa, akiről fent is irtam Mona Sahlinhoz hasonlók. Éjjel nem sok svédet látsz ezeken a helyeken. Én úgy tudom Rosengardban egyetlen svéd nem él már. Saját magukat gettósitották a musszik.
cikkek.soti.ca/war-against-the-swedes.html

f.m.j. 2011.03.19. 08:03:14

@Spiritmonger: nekem meg abból van elegem, hogy itt mindenki egy istenverte egyéniség, ezzel áltatják magukat, minket, pedig kicsit alább köllene szállani, bizony, csak nagyon keveseknek adatott ám meg, hogy különbek legyenek másoknál, vagy többek, avagy igazi egyéniségekként tudnánk őket értékelni... és szerintem egy francot értetted meg azt a Jante 10 elvet...
a tapasztalat meg azt mutatja, hogy -mint írod "normális, önmagáért kiálló, az életet élvezni tudó állampolgárok" csak a mesében, meg gőzös elmeállapotokben léteznek. Ráadásul igen-igen szubjektív egy meghatározás, nyúlós, mint a gatyagumi, hogy mi fér bele, és mi nem...

Tower13 2011.03.19. 08:10:12

@Lehet Más a Politika: Lehet Más a Politika 2011.03.18. 16:59:55
@ColT: Az, hogy naponta jár be, nem azt jelenti, hogy mindennap bejár, és nem alszik Pesten!

De igen. A naponta bejár az azt jelenti. Továbbá az állandó lakhelyén vannak a gyerekei és felesége, nem pesten. Utazási hozzájárulást kaphat. Mást nem igen kéne.
Általában meg elmondható, hogy fizetés is csak akkor adnék nekik, ha pozitív eredményeket tudnának - igazoltan - felmutatni. Mert így kb annyit érnek, mintha 360 utcaseprő ülne benn a parlamentben. (legalább takarítanának is ezért a pénzért)
Dolgozik hajnali 3-4 ig. nem nem dolgozik. ül a seggén és unatkozik. A munka felelős, megfontolt, értelmes és lehetőleg jóakaratú döntéseket kíván. Ilyet én még politikustól talán csak kétszer láttam. (éppen lemondott)

Ezt nem csak LMP-re értem, hanem az összesre.

Tower13 2011.03.19. 08:32:36

@Spiritmonger: Nem zavarnak azok haza túl sok mindenkit. Ha nem lennének bevándorlók, nem lenne aki dolgozzon. Voltam Rómában.. A szín alapján aszthittem afrikában járok.
Bár ők legalább dolgoztak. Sajnos kevés olaszt láttam dolgozni, viszont a tereken sokat láttam lopni. (bár némelyiknek csak az eredményét láttam, peddig figyeltem kutyául)

Az olasz gazdaság nem "dübörög" szép látszat, de az orvosi ellátásra szánt pénz még rosszabb arányt mutat mint idehaza, a nyugdíj ott már 5 év múlva befuccsolhat. Én is voltam ott. 2009-ben. Éppen tüntettek Berlu ellen. Igaz ott a tüntetés egyben népünnepély is :), kaja pia tánc.

Viszont veszel egy jegyet és 1 órán át az érvényesítéstől kezdve minden járműre, minden irányban érvényes.

A svédekről sajnos nem sokat tudok. Bár rokonom volt ott, és neki tetszett.
Nem találkozott "mohamedekkel". Igaz nem is kereste őket

fokabacsi 2011.03.19. 09:41:22

@f.m.j.:" a tapasztalat meg azt mutatja, hogy -mint írod "normális, önmagáért kiálló, az életet élvezni tudó állampolgárok" csak a mesében, meg gőzös elme állapotokban léteznek. " Ismertem olyan embert", aki nem volt józan 14 éves korától 5 napot ! Szerintem azt sem vette észre, hogy élt, és már meghalt ! Pedig"élvezte az "életet"" !!?

BigBlueI 2011.03.19. 10:04:06

@Lehet Más a Politika: Azért az elég "életszerűtlen", hogy az anyja nem engedi be a lakásába aludni a saját gyerekét, és ezért lakhatási támogatásra szorul a képviselő. Szerintetek nem?
Vagy van valami oka, hogy a gyerek nem használhatja a megörökölt fél házat???

BigBlueI 2011.03.19. 10:09:44

@Zébácsi: a képviselőre szavazol (mások meg egy másikra).

Az lenne az igazi választási lehetőség, ha esetleg több jelölt is lenne egy-egy pártból, nem csak egy. Mert szerintem jó sokan megszívták legutóbb azzal, hogy nem is az EMBERRE, hanem a pártra szavaztak. Genyó emberből genyó képviselő lesz. Ez már csak így van.

A listás helyekkel is nagy gondok vannak. Szerintem.

BigBlueI 2011.03.19. 10:36:26

@Bee-zony: "Népesedéspolitika: 3-4 gyermekes családmodell gyakorlati elérése."

Bocsi előre is. Elég off a fórumban, de erről jutott most újra eszembe, mert már régóta feltünt, hogy az összes tv-reklámban (ha tévedek, javítsatok ki), egy, vagy két gyerek szerepel anyucival-apucival az asztal körül, a kertben, az autóban, az utcán, egyszóval mindenütt. Ismerjük a reklámok manipulatív hatását. Mi lenne, ha példul ezentúl "nagycsaládos" reklámfilmek készülnének? :))))

BigBlueI 2011.03.19. 11:00:31

@Spiritmonger: Szerintem te nem élted volna túl az ősközösséget... :D

BigBlueI 2011.03.19. 11:08:32

Bocsi, hogy így egyenként, de ahogy haladok sorban az olvasással....

@Spiritmonger: hidd el, az élet élvezete az, ami előrevisz úgy, ahogy jobb helyeken csinálják.
dolgoznak, tanulnak, szexelnek, fogyasztanak, örülnek, élnek, meg tudják magukban élni az állatot, sírnak, nevetnek, meg tudják élni a fizikai élvezeteket, szeretnek, őket is szeretik
ha ez megvan társadalmi szinten, akkor az a társadalom fejlődik

Érdekes, hogy az általad felsoroltakból valahogy pl. kimaradt a család. Neked van? Mert csak az olaszok utódnevelését említetted...

NEM CSAK zabálásból, ivásból, szexelésből, munkából áll az élet. De lehet, hogy ezt neked hiába magyarázom. Tettél már magadtól valamit, CSAK ÚGY, INGYEN, önkéntesen - nem a magad javáért, hanem a közösség öröméért? Mert ha nem, akkor se a jantét, se a keresztény erkölcsöt, se az ateista becsületes életet képtelenség veled megvitatni, mert nem érted, miről beszélünk itt többen...

mutant · http://universal.blog.hu 2011.03.19. 11:17:39

Bocsánat,hogy offolok,de ezen teljesen kiakadtam!

"Az RSM DTM adópartnere, Hegedűs Sándor szerint ideje lenne azon is elgondolkodni, hogy az alacsonyabb jövedelműeket hogyan lehetne megtakarításra ösztönözni. "
Hát a jó édes nénikéjét. Miből rakjon el az ember??A SEMMIBŐL NEM LEHET MEGTAKARÍTANI!:@ Talán,ha emelnék a béreket...Nem hiszem el, hogy ennyire nincsenek tisztában a helyzettel!Ez nonszensz!

Spiritmonger 2011.03.19. 12:14:30

@BigBlueI: igazad van, valószínűleg az ősközösséget nem éltem volna túl
se a vietnami börtönöket, se a koncentrációs táborokat, sőt, még a spanyol udvari etiketthez sincsen semmi közöm, és még sorolhatnám térben és időben azokat a nehéz élethelyzeteket, amiket nem élnék túl, de minek?
ellenben rendelkezem minden szükséges feltétellel, információval, tudással és eszközzel a 21. századi nagyvárosi túléléshez, és ez jobban megnyugtat, mint az a tudat, hogy az ősközösségben lennék nagy májer, csak itt nem találom a helyem

igen, én is családban gondolkodom

sőt, mivel a nagyvárosi túlélésben és a 21. századi érvényesülésben kifejezetten jó vagyok, ezért megtehetem, hogy ingyen és bérmentve tudjak segíteni rászorulókon akár készpénzzel, akár foglalkozással, akár kapcsolatokkal, ahogy azt majd minden nap személyesen teszem
tudom, mit jelent a közösségért tenni, de azt is tudom, hogy úgy tudok másokon segíteni, hogy először a magam életét rendezem., valamint azt is tudom, hogy vannak olyanok, akik nem alkalmasak arra, hogy segítsék őket

ha ez megvan, akkor a stabil háttérrel már van miből adnom, és akkor adok
de az adást azért tehetem meg, mert elértem a fogyasztói társadalom maximumszintjének az alját, gyakorlatilag mindenem megvan tárgyi értelemben, ami az élethez kell, és a plusz fogyasztás már nem boldogít

ha ezt a szintet te is eléred, akkor valóban beszélgethetünk a jante, a keresztény etika vagy az ateista becsület kérdéséről
a nézőpontod változik meg érdemben, hidd el, ájössz, hogy a jante útja rossz, hogy az érvényesüléshez máshol vezet az út

Spiritmonger 2011.03.19. 12:23:46

@mutant: most nincs igazad
a legszegényebbek is tudnának félrerakni, nekem anno sikerült, és most nem vagyok szegény, sőt, elég jól élek...
példának okáért, ha egy családban 2 felnőtt dohányzik, ami a szegényeknél elég gyakori, az fejenként napi egy dobozzal számolva havi 35000 forint kettőjüknek.
ennyit már elsődlegesen spórolnak, ha leszoknak, másodlagosan pedig a jobb egészségi állapot és a gyógyszerek elhagyása is hoz anyagi hasznot
a szegénység elsősorban mentális kérdés, az élethez való hozzáállás a döntő
nincsenek egyenlő esélyek, az tény, nem lehet mindenki angol herceg születése óta, de a felemelkedés mindenkinek sikerülhet, aki hajlandó tenni érte
a legnagyobb baj az az, hogy az emberek nem hajlandóak tenni magukért, ezen kellene változtatni
optimális lenne már általános iskola 5. osztályától beindítani a pénzügyi alapismeretek tantárgyat, meg elhagyni a nyilas misi az ideál típusú hozzáállást
visszatérve a példára, az a havi 35000 forint, ha megmarad, és abból csak havi 15000 megy befektetésre, évek alatt komoly változást hozhat a család életében, ha mind a 35000 j helyre megy, akkor néhány év alatt ugrásszerű lesz a változás

mutant · http://universal.blog.hu 2011.03.19. 13:02:06

@Spiritmonger: És ha nem dohányzik,épphogy megél???Nem,hogy dohányozzon...

mutant · http://universal.blog.hu 2011.03.19. 13:02:56

@Spiritmonger: ne napi egy dobozzal számolj szerintem példának okádék..

Spiritmonger 2011.03.19. 13:38:24

@mutant: komolyan mondom, nem értelek
a szegénység nem jó, és komolyan hátráltat, de ki lehet jönni belőle
egyetem mellett én takarítottam, mosogattam, villanyszerelőként dolgoztam, hogy megéljek
akartam valamit, és hajlandó voltam tenni érte
most már nem vagyok szegény, és nekem dolgoznak
a recept adott, de a melót bele kell tenni

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.03.19. 13:38:28

"a polgárok bizalmára építő" lézerjani és a véleménye a polgárokról :)
www.youtube.com/watch?v=3OX-J01QHjQ

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.03.19. 13:43:50

@Conv:

"Aki nem tud egy bizonyos szinten hazudni, lopni, csalni, seggetnyalni, azt az embert semminek tartom, hisz borítékolható, hogy nem viszi majd olyan sokra mint én. Nem szégyellem, ilyen körülmények között nőttem fel. A fiamat is így nevelem, húsz év múlva jó party lehet..."

Gerincesül így hangozna.

mutant · http://universal.blog.hu 2011.03.19. 14:05:16

@Spiritmonger: dolgozom én is az sikola mellett,mindig is így volt. Nem járok bulizni,nagyon ritka,ha elmegyek valahová. Leginkább a pénz miatt. Még sem tudok/tudunk félretenni a párommal.

De pl. vegyük apámat, még 2 testvéremet tartja el,én már ugye önálló vagyok jó ideje. Két munkahellyel keres 150-60-at, abból háztörlesztő meg a többiek ellátása plusz rezsi. volt nincs. 15 éev egyedül nevelt minket, gyerekkorunktól kezdve. Először négyünket,majd most 2 testvérem.
Könnyű okoskodni,ha az embernek csak saját magára kell gondolnia.

Bee-zony 2011.03.19. 17:58:53

@Conv: Tehát pl. elvennéd a pártelnöktől azt a jogkört, hogy ki lehessen o.gy. képviselő, és szavazza meg a nép. A nép ismeri jobban őket, vagy a pártelnök, aki velük dolgozik? Lehetne így is, és lehetne közt. elnököt is a nép által választani…
Variációk a köztársasági elnökválasztásra:
Közvetlenül a választópolgárok által (pl. Ausztria, Franciaország, Lengyelország, Oroszország, Románia)
Elektori rendszer (pl. USA)
A törvényhozó testület által (pl. Magyarország, Németország)
’89-ben nyugatnémet minta alapján alakították ki a magyar politikai rendszert, és onnan lett átvéve ez is.

Ami a többit illeti…
A trükkös népszavazási kérdés, 1989. november 26.:
„Csak az országgyűlési választások után kerüljön-e sor a köztársasági elnök megválasztására?”
„A köztársasági elnök megválasztására vonatkozó kérdéssel az indítványozó pártok szerették volna elkerülni, hogy az akkor még MSZMP-s többségű Országgyűlés egy pártállami kötődésű köztársasági elnököt válasszon. A második cél az volt, hogy az elnököt a későbbiekben az Országgyűlés képviselői válasszák meg és ne kerülhessen sor egy népszavazási jellegű elnökválasztásra.”

Következő népszavazási kérdés, 1990. július 29.:
„Kívánja-e Ön, hogy a köztársasági elnököt közvetlenül válasszák meg?”
„A szavazást az Országgyűlés a nyaralási szezon derekára tűzte ki, ami szerepet játszott abban, hogy a voksolás érdektelenségbe fulladt. Az urnáknál csak a szavazópolgárok 14%-a jelent meg, így a szavazás érvénytelenül ért véget. A sikertelen népszavazás után az MDF és az SZDSZ korábban megkötött megállapodásának megfelelően az Országgyűlés választotta köztársasági elnökké Göncz Árpádot.”

Mondjuk, azt a közt. elnöki teendőt, hogy „kifejezi a nemzet egységét és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett”, aligha fogja jól végezni egy pártkatona. Ennyiből jobb lenne, ha a nép közvetlenül választana közt. elnököt.
Hogy demokratikusabb lenne így a rendszer, az biztos; de hogy jobb is…?
Ki kellene próbálni kicsiben, kisebb közösségben, és ha beválik, akkor lehetne országos méretben is.
Módszertanilag nagy különbség, hogy kijelölés van valaki vagy valakik által, vagy pedig széles körű megválasztás. Viszont miközben módszertanilag hasogatjuk a szőrszálat, ne feledkezzünk meg arról, hogy az emberi minőség fontosabb, mint a kiválasztás módszertana. Ha pl. 10 bűnözőből kell kiválasztani, hogy ki legyen a képviselő, hiába a legjobb kiválasztási módszer, akkor sem lesz közöttük nagy különbség.

Párfinanszírozás: volt már szó róla régebben; a korrupció melegágya így is-úgy is.
Mivel az Országházba jutott párt közfeladatot lát el, így máris van jogcíme pártpénzre.
Kezdetben mindenképpen a tagok és a támogatók finanszírozzák a pártot, mert kezdő pártnak nem jár állami támogatás. Ez így rendben is van. A gond onnan kezdődik, hogy egy Országházba bejutott pártnak már nem érdeke, hogy elvegye a párttámogatást azoktól, akik kapnak, köztük saját magától. Ügydöntő népszavazást kellene kezdeményezni az ügyben? Az sok idő, energia, pénz.
Azt viszont tényleg el kellene érni, hogy vége legyen közpénzek magáncélokra, vagy saját csoportos célokra való lenyúlásának.

Bee-zony 2011.03.19. 18:04:50

@BigBlueI: Jó gondolat, viszont ahhoz hogy célbaérjen, a megfelelő helyeken kell lobbizni vele, mert nekem pl. ez idő szerint semmilyen ráhatásom nincs arra, hogy mi legyen a reklámokban.
Megfelelő hely pl.:
Nagycsaládosok Országos Egyesülete
noe.hu/
Másik változat: Népesedés.hu
www.nepesedes.hu/drupal/
Meg persze a parlamenti pártoknak azok az emberei, akik népesedéspolitikával foglalkoznak.
Lehet némi ellenérdekeltség is, pl. hogy plusz 1-2 fővel többnek kell fizetni, ha nagyobb a reklámban a család… de végül is csak arról van szó, hogy a családos reklámokban preferáljanak „nagy”családosokat.

guma 2011.03.20. 09:34:30

@Conv: én úgy emlékszem - és szeretném, ha ez az embereknek is eszébe jutna - csak átmeneti állapot a pártok dotálás (mint az alkotmány!), hogy legyen kezdő tőkéjük.

tehát ezt is rendezni kell(ne) a "kényszerítő" alkotmányozással együtt!
ha nem teszik - magukat ássák el!

guma 2011.03.20. 10:00:43

@Conv: szerinted erre népszavazást kiírni, hogy - nincs támogatás pártnak, egyháznak?
- minden fillér legyen nyilvános (mert minden önkormányzat eladósodott, de erdélyi kastélyra, és erdélyi potentát eus választására, külföldön bejegyzett "baráti" cégek alkalmazására, magánperes ügyvédi költségre költött milliárdokat, stb ) - mi adónkból fizetik gátlástalanul.

ha a médiatörvény miatt ennyi ember ment ki az utcára(, saját pénzükért csak megmozdulnak már egyszer!) :

hvg.hu/panorama/20110316_sajtoszabadsag_korpanorama_3D#rss

süti beállítások módosítása