Skip to content


       Szűrés lista

Gazdasági fordulat, na de merre?

Orbán Viktor tegnap talán picit korán kezdte a szülinapi pezsgőzést, és esetleg emiatt volt az, hogy a tőle megszokott magával ragadó beszédeknél is egy fokkal magasabban teljesített. Csodás mondatokkal etette híveit és a kétkedőket, a Történelem Nagy Mondásai című könyvbe biztos bekerül majd szóról-szóra 2011.05.31. ...

Két esemény volt tegnap, az egyik a a Gazdasági fordulat című, a kormány első évét értékelő konferencia. Itt Demján Sándor felszólalt a vasárnapi nyitva tartás korlátozása ellen, a miniszterelnök úr pedig úgy reagált neki, hogy "Egy malomban őrülünk". Ugyanis, kapaszkodjatok meg....... Viktor szerint "jelenleg hazánkban heti ötnapnyi munkából nem lehet megélni. Amennyiben ez a jövőben így lesz, akkor ő is elismeri a szabad vasárnap gondolatát, de addig nem tudja támogatni."

Na ilyen az, amikor valaki világéletében politikus volt, és egy pillanatot sem kellett a magánszférában gürcölnie.

Életrajz:


"Katonaként 1981 és 1982 közt Zalaegerszegen szolgált, majd jogot tanult az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, ahol 1987-ben diplomázott. 1983-tól diplomájának megszerzéséig volt tagja a Szakkolégiumnak (1989 májusától Bibó István Szakkollégium). 1984-ben több társával együtt megalapította a szakkollégium társadalomelméleti folyóiratát, a Századvég-et. Ezután 1987 és 1989 közt Szolnokon lakott, de Budapesten dolgozott a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Vezetőképző Intézetében, ahol 1987 novemberétől 1988 márciusáig szociológus gyakornokként továbbképzések szervezésében vett részt. 1988 áprilisától a Soros Alapítvány támogatásával működő Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa volt. 1989 szeptemberétől a Soros Alapítvány ösztöndíjával az oxfordi Penbroke College-ben az angol liberális filozófia történetét tanulmányozta, de tanulmányait az 1990-es magyarországi országgyűlési választások miatt félbeszakította."

 

A 48. életévét tegnap betöltött miniszterelnök azt hiszi, hogy azért dolgoznak az emberek vasárnap, hogy így +1 napot, a 6. napot dolgozva többet keressenek!? Vicces? Szomorú? Tragikomédia.

Ajánlom Orbán úr figyelmébe a Munka Törvénykönyvének 117/B paragrafusának első mondatát, ami röviden és tömören közli, hogy "A teljes munkaidő mértéke napi nyolc, heti negyven óra." Vagyis aki vasárnap dolgozik (nem hangyaszorgalomból, hanem mert a munkáltatója beosztja őket erre a napra) annak hétköznap adják ki a szabadnapját...

De lapozzunk, mert ez még nagyjából semmi a másik tegnapi eseményhez képest, ami egy TV2-riport volt a párthonlap szerint. Részletek:

Gazdaság: "A kormányfő hangsúlyozta: a magyar gazdaságpolitikát érő visszatérő bírálat, hogy kiszámíthatatlan, instabil. Véleménye szerint ezen a kétharmados többséget felhasználva kell változtatni, amire alkotmányos felhatalmazást ad a január elsején életbe lépő új alaptörvény. "A nyugdíjrendszer, az adórendszer, a költségvetési gazdálkodás néhány alapvető szabálya, szemben a mostani ötven százalékos parlamenti többséget igénylő döntéssel, kétharmadossá fog válni a jövőben" - mondta"

Vagyis körülbelül bebetonozzák az elképzeléseiket, és csak imádkozhatunk, hogy jó lesz az irány, mert kicsi az esély egy újabb kétharmadra. Szerintem a bírálók nem igazán erre gondoltak.... stabilan rossz is lehet valami, de akkor az jó, mert kiszámítható?

Rendvédelmisek: "Kifejtette: ha a rendvédelmisek úgy érzik, hogy az ötvenes éveiket taposva már nem tudják ellátni a feladatukat, mondják meg, milyen más munkát tudnak végezni. "Én nagyon szívesen biztosítom ennek a lehetőségét" - mondta. Arra a kérdésre, hogy a korhatár alatti nyugdíjas rendvédelmi dolgozók visszatérése a munkaerőpiacra önkéntes lesz-e, Orbán Viktor úgy felelt: alternatívákat fognak felkínálni nekik."

Ő személyesen, Csodatevő Viktor elintézi! Csak mondani kell! Ha az ötvenes éveiket taposva azt mondják majd a rendvédelmisek, hogy már nem tudják az addigi munkájukat végezni, inkább irodisták, iktatók, titkárok és titkárnők szeretnének lenni, akkor azok lesznek? Hipp-hopp alakul egy újabb óriási vízfej a meglévő mellé, csak hogy ne menjenek nyugdíjba? KMK 2.0 lesz? Bármit, csak dolgozzon munkaviszonya legyen? Az alternatíván meg kurvajót nevettem, mert beugrott a MANYUP-os verzió Gabikával, ott is választhattunk ugye.

Levelezés: "A bírálatokra, amelyek szerint figyelmen kívül hagyja az érdekegyeztetés csatornáit, úgy reagált: annál szélesebb párbeszédet, mint amilyen a konzultáció, nem lehet folytatni. "Nem engedem, hogy a kormány ki legyen szolgáltatva bármilyen civil szervezetnek vagy szakszervezetnek, ha szót akar érteni az emberekkel. Nekem meg kell, hogy legyen az a rendszerem, amellyel bármelyik magyar emberrel, bármikor szót tudok váltani, ha ő hajlandó velem szóba állni. Ez a konzultáció" - mondta."

Megint ő személyesen. Nem engedi. Megvédi a kormányt a köcsög civilszervezetek okvetetlenkedésétől. Lefordítom: le vannak szarva, úgyis az lesz, amit a két-har-mad akar.

Bérek: "Megismételte: "bérkommandóra" azért van szükség, hogy a versenyképességet javító egykulcsos, arányos adórendszer kiépítését végig lehessen vinni, s a kormány szavahihetőségén ne essen csorba azért, mert egy vállalat nem tartja be a bérmegállapodáskor tett ígéretét."

Ha mondjuk azt ígérte, hogy nem emeli a dolgozói bérét, de nem is rúg ki senkit, VISZONT az új adórendszer miatt csökkent a munkásai fizetése, akkor ő a hibás? Kifordított logika... De majd Tóni lecsap a rohadékokra! Még hogy szabotálják a kormány szavahihetőségét, hallatlan!

Gazdaság 2.: "Fontosnak nevezte a közmunkaprogramokat, amelyekkel kapcsolatban közölte: július elsejétől kísérleti jelleggel, a következő évtől pedig tömegesen indítják el őket. "A gátépítés, a csatornatisztítás, a víztározó-építés nem 21. századi technológiával fog történni Magyarországon, hanem közmunkában" - mondta, kiemelve, hogy több százezer embernek akarnak közmunkát adni."

Vagyis munkatáborok lesznek, ahol a "visszacsábított" rendvédelmi nyugdíjasok felügyelete alatt a sok munkanélküli rabszolga éhbérért lapátol majd, akár két diplomával is. Csodás! A boldog szocializmusban is sok minden épült így a nagyvilágban!

Szép új világ?

Egyébként remélem mindenki vágja, hogy ez az utolsó bejelentés kvázi annyit tesz, hogy esély nincs új - igazi, termelő - munkahelyek létrehozására.

Szép új világ.


 

Címkék: politika gazdaság fidesz abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr802948189

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Döglött Béka: Kirántott kard petrezselymes újburgonyával, ecetes uborkasalátával 2011.06.02. 11:10:00

Mottó: Ha semmi sem lehetetlen és minden lehetséges, akkor mégiscsak lehetséges, hogy van, ami lehetetlen.Az Elvarázsolt Kastély exkluzív éttermében paradoxonokat szolgálok fel, melyeket a legfrissebb és szigorúan ellenőrzött alapanyagokból, a kulinári...

Trackback: Szép új Gulág 2011.06.01. 19:23:25

Erősen belecsíptem a karomba és egyből felszisszentem (tehát nem alszom) aztán vagy jó tíz percig szorongattam a hőmérőt a hónom alatt 36,8 fok (tehát lázas sem vagyok). De akkor honnan ez a lázálom?Megjelent a szemem előtt egy film: A Nyári napnak alk...

Trackback: Magány 2011.06.01. 15:26:17

Hagyok időt:"Az ellenséget onnan lehet felismerni, hogy ha mi nem győzzük le őt, ő győz le minket."Orbán ViktorAzt tudjuk tegnap óta, hogy Magyarország harcban áll. A miniszterelnök szerint mindenkivel. Mint a Hegylakó. A végén csak egy marad...

Trackback: A saját lábunkra álltunk 2011.06.01. 15:26:02

Büszkék is lehetnénk rá, csak nehogy kurva nagy hasra esés legyen belőle. A mai Orbán-beszéd után úgy tűnik az lesz, mert ráálltunk a jobb lábunkkal a balra, vagy fordítva. Kinek-kinek pártállása és hitvallása szerint. Elindulni így pedig nem lehet, le...

Trackback: Évértékelő képregény 2011.06.01. 14:00:47

Mosmámeg boldog - boldogtalan évértékeli a Forradalmi Jogász - paraszt Kormány első esztendejét. Gondoltam van képem hozzá nekem is. Kezdetben ugye csak készítgették előfele a disznóságokat:                 &nbs...

Trackback: Variációk egy bénára 2011.06.01. 13:20:19

Az eredeti képet innen kölcsönöztem.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kartal (rezervált) 2011.06.01. 17:13:47

A @Conv: @zero: vasárnapi nyitvatartás megszüntetését támogatom, FELTÉVE, ha megtiltják a gyárakban a szombati-vasárnapi munkavégzést. Mert bármilyen furcsa is, nem ritka, hogy csak vasárnap tudok elmenni rendesen bevásárolni, tekintve, hogy a többi napon dolgozok. Nem ritkán napi 12 órát. Vagy többet.

Egyébként amit csinálnak, az szerintem legjobban a harmincas évekbeli német gazdaságpolitikára hasonlít. És meg lehet nézni Németország hová jutott vele.

Nem azt mondom, hogy jaj de jó ez, de valahogy el kell kezdeni a munkára nevelést. És ha lesz egy kicsit több pénzük az embereknek amit el tudnak költeni, a gazdaság is jobban beindul, oda meg dolgozók kellenek... más kiutat nem látok a jelen helyzetben.

abandi 2011.06.01. 17:18:00

@Zb74:
Na, persze...
Az állami megrendelések képezik a beruházások nagy részét még a -maga szerinti civilizált- nyugaton is!
Nehogy már a "jószolgálati" adósságállományunkra költsünk több virtuális pénzt!

abandi 2011.06.01. 17:21:28

@Kartal (rezervált):
...
"Egyébként amit csinálnak, az szerintem legjobban a harmincas évekbeli német gazdaságpolitikára hasonlít. És meg lehet nézni Németország hová jutott vele. "
...
Még szerencse, hogy nem 88-zik itt!
(Egyébként a mi vityánk egy igazi politikus...származásra is...Nem nagyon hiszek neki.)

Marcellusca 2011.06.01. 17:32:21

@Kartal (rezervált):
"Egyébként amit csinálnak, az szerintem legjobban a harmincas évekbeli német gazdaságpolitikára hasonlít. És meg lehet nézni Németország hová jutott vele." - Egy vesztes világháborúba? :)))

szemétmocsoknáczifaszista! :DDDD

"És ha lesz egy kicsit több pénzük az embereknek amit el tudnak költeni,..." - Az a 30ezer qrva nagy vásárlóerő. :(

abandi 2011.06.01. 17:33:51

@abandi:
Kimaradt:
F-el kezdődik , SZ-re végződik és tele van gecivel, mi az?
fidesz.

Perverzsrac 2011.06.01. 17:35:05

@Manatwork: nem tudom ezt miből gondolod, de nagyon tévedsz. Végeztem ilyen munkát is épp ezért mondtam, hogy senkinek se árt, ha megtanulja milyen is az...

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.06.01. 17:46:41

Én picit ledöbbentem Orbán beszéde után. Vannak remek ötletek, de az a sz@r, hogy a remek ötleteket öt éve nyomatja, aztán a megvalósításkor (elmúlt egy esztendő) rájövünk, hogy szőke hosszú haj helyett hullik a haja, nameg töke van az arának...

Ami engem megdöbbentett, hogy nyíltan kimondta, leszarjuk a párbeszédet, igazi komcsiként van a párt és van a führer, az ő és szűk talpnyalói köre dönt, ez van és ez lesz, punktum. Vége az EU-s bohóckodásnak, mehetünk vissza a jó magyar dágványba.

A munkáraneveléses szöveg meg bullshit, egy olyantól aki 21 éve az adófizetők pénzéből él és zsírosodik.... Remélem a megszorításokról majd Demján meg Csányi számol be elsőkézből, hogy az is tanulságos, nomeg legfőképp hiteles legyen. Nagyívű tervek pipa, hajmázas álmok pipa, másra mutogatás pipa, ellenségkeresés pipa. A szokásos.

Viktus 2011.06.01. 17:53:12

Elég nyugis a nép, hogy még nincsenek tömegtüntik ... mindenki várja a csodát, mert Viktor megigérte ..
.

2011.06.01. 18:24:53

A régi világban a kubikosmunka az egyik legjobban fizetett fizikai munka volt, kétszer körültáncolta az asztalt is, akinek jutott. Most vitya havi 32000-re taksálja. Bezzeg a vezetőink nehéz és produktív szellemi munkáját azt meg kell becsülni... tiszta Állatfarm már megint. :-( Na megyek, átismétlem egy kicsit a németet, hogy ha menni kell, legalább annyit tudjak mondani: ich suche für arbeit (als Landwirtschaftlicharbeiter) ott legalább sörre is futja a Soldból, nem csak kenyérre és vízre.

kacsa! 2011.06.01. 18:33:08

@laspalmas: Majd a Wekerle terv... utána meg jön a Münchausen-Terv.

Viktus 2011.06.01. 18:40:20

@Hajszás Láncos:

Régi világban is nagyon hasznos volt a kubikus munka jó része youtu.be/YxmguL78Epg "Várjuk a billencset. Addig, amíg nem jön, nem tudunk mit csinálni!" :D:D:D:D:D:D ezt hívták rejtett munkanélküliségnek ... Orbán visszafele halad.

tudi 2011.06.01. 19:14:28

Ha valóban csatorna meg gát építésre küldik a közmunkásokat, azt támogatni tudom, legalább valami hasznosat is csinálnának, nem mint nálunk, ahol a ligetben lehullott levelet 1 hétig sepregették.

Vidéki 2011.06.01. 19:29:27

"Gazdasági fordulat, na de merre?" Adja az értetlent Vastagbőr.

Ha a szerző kinyitja a szemét, észre veheti, hogy az eddig járt út zsákutcának bizonyult.

„A bizonytalanság egyik forrása a világgazdaság állapota. Míg egy éve jogos bizakodással szemlélhettük a tőzsdei mutatók helyreállását, a termelés megélénkülését és a világkereskedelem talpra állását, jelenleg mindhárom téren veszélyek láthatók.” (Csaba László)

Az Euro övezeten belül már három ország került súlyos pénzügyi helyzetbe.

Köztük van Írország is, amelyet sok magyar közgazdász „Kelta Tigrisként” mutatott be, miközben mi csak a „Pannon Puma” díszítő jelzőt nyerhettük el.

Egy bizonytalan helyzetben talán szükségszerű lehet a célkitűzések változtatása is, időről-időre hozzáigazítva azokat a valósághoz.

Reális a veszély. „A tűzoltó intézkedések állandósulása kormányzati stílussá, utóbbi pedig tartalommá válhat.”(Csaba László)

Egy bizonytalan világgazdasági helyzettől mi sem függetleníthetjük magunkat.

Nem odázhatjuk el a problémák megoldását, ahogyan az elmúlt 8 év szoclib kormányzása tette.
Mostanában már nem lehet hegyekbe halmozni az államadósságot, privatizálni a közvagyon maradványait, nem lehet sokszoros áron megvalósuló PPP beruházási konstrukciókkal hatalmas rejtett adósságokat a következő generációk portája elé tolni, ezért valami újat kell kitalálni.

„Akik több mint öt éve nem dolgoznak, már nem szoktak munkába állni, minden felmérés ezt mutatja Franciaországtól az Egyesült Államokig. Márpedig a magyarországi munkanélküli állomány jelentős része ilyen.” (Csaba László)

Ez mutatja, milyen nehéz feladatokat kell megoldani. Minden mozdulatot hatalmas közegellenállást leküzdve kell megtenni.

Egy kiváló teoretikus követelheti a tökéletes megoldást, de a mi helyzetünkben csak a jobb, vagy rosszabb megoldások között válogathatunk.

Egy bizonytalan helyzetben törekedni kell a kockázat minimalizálására. Ez némi megfontolást, időt igényel.

Aki a földön jár észre veheti, hogy minden mozdulatot, amelyik a racionalitás irányába mutat, hatalmas közegellenállást leküzdve lehet csak megtenni. Az ellenérdekeltek vad hörgését a „szabad sajtó” fülsiketítőre erősíti.

Vastagbőr is részese ennek.

mandusz 2011.06.01. 19:36:50

Nem tudom, írta-e esetleg valaki, de közfoglalkoztatásban ráadásul 3 hónapig alkalmazzák csak az emberek többségét, éppen azért, hogy minél nagyobb létszámot meg tudjanak forgatni. (a 3 hó egyébként a kötelező minimum, hogy a köv. évben is jogosult legyen a segélyre, aminek a havi összege 28500 Ft.)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.06.01. 19:37:22

Ó, itthon, a fordulatokat már régen kiismertük.
Mindig minden rosszra fordul.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.06.01. 19:38:30

@Vidéki: "Az ellenérdekeltek vad hörgését a „szabad sajtó” fülsiketítőre erősíti."
Miért lenne a VB ellenérdekelt a racionális döntésekben?

Viktus 2011.06.01. 19:45:43

@Vidéki:

Ahm elárulnád szerinted a szocialista rejtett munkanélküliség miféle kiutat jelent? közegellenállásaidtól mentesen ....

2011.06.01. 19:49:41

@Viktus: Egyel régebbi világra gondoltam. De mindegy is. Tulajdonképpen ki a faszom akar itt megszakadni? Nincsen itt annyi sürgős csinálni való. Megmondom én a frankót: szépen, egyenlően kell elosztani a munkát is, meg a pénzt is, és akkor nem lesz se agyonhajszolt dolgozó, se unatkozó munkanélküli, nem lesz sem milliárdos vállalkozó, sem kilakoltatott földönfutó. Jutna itt pénz is, munka is mindenkinek, csak éppen a kapitalista rendszer eredendően alkalmatlan a valódi társadalmi munkamegosztás megvalósítására. A kapitalizmus egy szeparatista rendszer, osztálytársadalmat eredményez, amelyből később törvényszerűen kirobban az osztályharc. Akkor lesz belőle egy rendőrállam, majd pedig egy polgárháború. Ez a kapitalizmus normális fejlődési íve, amelyet csak a Szovjetúnió haladó szellemű példája tudott ideig-óráig megtörni. Most azonban a világ szembesülni kényszerül azzal, hogy a kapitalizmus sem gazdaságilag, sem társadalmilag nem fenntartható tovább. Egy új ideológiára lenne szükség, amiért érdemes küzdeni, de nincs ilyen. Ezért tombol a nihilizmus, ezért menekülnek fiaink a kábítószer bűvöletébe, süppednek nihilizmusba. Minek? Hova? Itt már a madzagról is lenyalták a mézet, ki a franc akar futni utána?

Viktus 2011.06.01. 19:54:57

@Hajszás Láncos:

Nem egészen. A kapitalizmus addig működött míg a kapitalista államokban termeltek a saját kapitalista piacukra, ahol a kapitalista dolgozók elköltötték a kapitalista béreiket.
Manapság pedig a kapitalista állam csak fogyaszt, és a "kommunista" Kína termel pl. így lényegében megtört a körforgás, és gyakorlatilag az elmúlt két évtizedben folyamatosan hitelből fogyasztott a kapitalista dolgozó ...
Na mármost két lehetőség van keresni v.mit amit termelni-gyártani lehet, és eladni a piacon a másik meg a fegyverkezés, aztán durr bele ... ez a közmunkásdi papíron dolgozunk megint csak hitelekből tartható eleve bukásra ítéltetett.

vomit 2011.06.01. 20:04:07

"Egy malomban őrülünk"
biztos ezt irtak/mondtak, vagy ez inkabb csak egy freudi ize?

zollerbá 2011.06.01. 20:10:09

"1989 szeptemberétől a Soros Alapítvány ösztöndíjával az oxfordi Penbroke College-ben az angol liberális filozófia történetét tanulmányozta."
Lehet hogy ez nem egészen felel meg a valóságnak!

Állambiztonsági rendszerváltás, 1989: "Ez egy életveszélyesen komoly ügy!"
A „László” dosszié rejtélye, avagy a FIDESZ és az SZDSZ titkos tervei Rockefellerék, Soros György és Mark Palmer támogatásával.
Dr. Ilkei Csaba tudományos kutató

”Orbán Viktornak komoly gondot okoz az,
hogy korábban volt valamilyen ügye…”A BM III. Állambiztonsági Főcsoportfőnöksége II. csoportfőnökségének, a kémelhárításnak 7. osztálya a nemzetközi együttműködés területén dolgozott. Amikor a 7/A alosztály főoperatív tisztjének: Cs. I. őrnagynak 1989. szeptember 25-én kelt jelentése Pallagi Ferenc r. vezérőrnagy főcsoportfőnök, belügyminiszter-helyettes asztalára került, a tábornok szívéhez kapott, és a következőket írta a jelentés első oldala jobb felső sarkába Horváth József r. vezérőrnagynak, a belső reakció ellen küzdő III/III. csoportfőnökének:
"Horváth J.Et. Ez egy életveszélyesen komoly ügy. Rendkívül határozottan kell vele foglalkozni - erő, eszköz koncentrálás. Várom az új fejleményeket! Pallagi Ferenc."
A jelentés tárgya: "Ismeretlen FIDESZ-es személlyel kapcsolatba kerülésről." A jelentés tartalma: hogyan kezdett hozzá a FIDESZ és az SZDSZ az állambiztonsági rendszerváltáshoz. Hogyan alakítják ki és képezik belső biztonsági csoportjaikat, szűrik ki az ügynököket soraikból, s térképezik fel az állambiztonsági főcsoportfőnökség személyi állományát belső informátoraik segítségével.
Deutsch: „Sok mindenre kiképzik a fiúkat!”
A rendezvényen találkozott volt egyetemi csoportvezetőjével, Györgyi Kálmánnal, valamint csatlakozott hozzájuk Deutsch Tamás is. A jelenlegi társadalmi és politikai helyzetről beszélgettek. Ennek során jövőbeni elképzeléseikkel kapcsolatban Deutsch Tamás elmondta, hogy a FIDESZ-nek és az SZDSZ-nek több tagja is részt vesz egy manager-képző tanfolyamon, mely az Oxford-i diplomával egyenértékű manager diplomát ad. A képzés hat hónapi magyarországi tanfolyam, továbbá hat hónapi oxfordi tanfolyamból áll. A managerképzés megvalósítására egy alapítványt hoztak létre, melyben részt vesznek Rockefellerék és Soros György is. A magyar képzés Budafokon, a volt Törley villában folyik. Jelenleg a hazai képzés stádiumában állnak."
Az állambiztonsági főcsoportfőnököt az előbbiek információértéke nem rázta meg, a most következők azonban lázba hozták:
"Deutsch elmesélte, hogy a hat hónapos kinti képzés alatt sok mindenre kiképzik a fiúkat, többek között a belső és külső elhárítással kapcsolatos ismeretekre is. Deutschnak ezzel kapcsolatban az a véleménye, hogy akármi is lesz Magyarországon, az államvédelemre, illetve valamilyen ezzel foglalkozó hivatalra minden körülmények között szükség van. Hozzátette, pusztán az nem biztos, hogy ezt ugyanazokkal az emberekkel kell csinálni, mint eddig. Egyértelműnek tartja, hogy egy ilyen hivatalba laikusokat nem lehet tenni, ezért fel kell készíteni a megfelelő személyeket erre a speciális tevékenységre. Az alapítvány segítségével a FIDESZ és az SZDSZ úgy készül, hogy bármikor szakképzett embereket tudjanak erre a munkára kiállítani."
A szakmai részletekbe csak ezután bonyolódott Deutsch, de nem valószínű, hogy ezek saját szerény képességeinek a termékei, sokkal inkább az SZDSZ-nek és a FIDESZ-nek súgó jogász és belügyi szakemberek elképzelései voltak:
"Deutsch elmondta, hogy nem kívánják ők a katonai elhárítást és egyáltalán az egész elhárítást sem a HM, sem a BM keretein belül látni, hanem egy, az NSZK-ban működő Alkotmányvédelmi Hivatalhoz hasonló szervezet keretében. Elképzeléseik szerint a hivatalt egy parlamenti bizottság felügyelete alá helyeznék, és a hivatalnak teljesen függetlennek kell lennie a miniszterektől, a minisztériumoktól és a főhatóságoktól. Mivel a választások után 100%, hogy a HM és BM miniszter is polgári politikus lesz, a hivatalnak nem szabad pártérdekeket szolgálnia, hanem egyértelműen magát az államot kell védeni. Azt szeretnék elérni, hogy a hivatal jogállása az Alkotmánybírósághoz hasonló legyen, azaz közvetlenül a Parlament alá tartozzék. Erre a speciális munkára a managerképzés keretében, annak külföldi szakaszában az elkövetkező egy évben 30-40 főt szeretnének kiképezni.
A managerképzésre amerikai-magyar közös vállalat alakult. Feltétel az angol nyelvtudás. A hazai hat hónap alatt válogatják ki azokat, akik Nagy-Brittaniába utazhatnak, és akik mindenképpen megbízható személynek minősülnek. A biztonsági hivatal vezetője az elképzelések szerint államtitkár lenne, a pontos elnevezés még nem eldöntött."
"A FIDESZ biztonsági csoportjának - kb. 15 fő - kiképzésével az SZDSZ két embere, Demszky Gábor és Légrádi Péter foglalkozik. Az SZDSZ-nél többen kaptak felkészítést az NSZK-ban és az USA-ban /Demszky és Légrádi is/, s az ott tanultakat adják tovább. Általános konspirációs felkészítést a FIDESZ szűkebb magjának minden tagja kap, ez a biztonsági csoport azonban mélyebb kiképzésben (figyelési, ellenfigyelési módszerek, akcióbiztosítás, információgyűjtés, ügynökök foglalkoztatása, stb.) részesül. Tervezik, hogy a biztonsági csoport néhány tagját szintén kiküldik az USA-ba , vagy az NSZK-ba, s ezt követően a kiképző munkát a FIDESZ teljes egészében átveszi. "
(Már itt megjegyzem, hogy ennek az elképzelésnek az első fele lényegében nem valósult meg. A polgári hírszerzés Információs Hivatal, a polgári kémelhárítás Nemzetbiztonsági Hivatal néven a mindenkori kormánypártok által kijelölt tárca nélküli miniszter felügyelete alatt áll 1990 óta, a katonai elhárítás pedig Katonai Biztonsági Hivatal néven vissza került a HM-be, ahol az ott megmaradt hírszerzés a Katonai Felderítő Hivatal nevet kapta. A Nemzetbiztonsági Bizottság a parlament egyik bizottságaként korlátozott jogkörrel ellenőrzi ezen területeket.)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.06.01. 20:26:47

@nagyon_buta:

"1. A nők is talicskáznak? (úgy 50% nő)"
Nyilván el lehet osztani, ki végzi a könnyebb, nőknek valót.
amúgy én elég sok nőt láttam már talicskázni.

"2. Kiket visznek, akinek lejárt az álláskeresési támogatás és nincs munkája? (ugy 500e munkavállaló)"
Ez mondjuk tényleg kérdés, de gondolom ez lenne a logikus. Úgyis lesz sok, akinek büdös lesz.

"3. A beharangozott munka után ígért pénz bagó (nincs 30e Ft-mire elég?)"
Amire a segély, de emellett nem fog feketén dolgozni.

"4. Az ismerté vált munka lehetőség NEM alkalmas fizikai munkához nem szokott emberek "munkavilágába" vezetésére."
És? Aki dolgozni akar, az foggal körömmel keres melót jelenleg is, aki meg norvég módra a börtönben akar kondizni, az megy oda... Mondjuk a luxusbörtönöket nagyon meg kéne szüntetni, spórolás van...

"5. Mi másért kellene 30e anyját is eladó kápó?"
????????

sárkányfő 2011.06.01. 20:27:13

Orbán:
"ha a rendvédelmisek úgy érzik, hogy az ötvenes éveiket taposva már nem tudják ellátni a feladatukat, mondják meg, milyen más munkát tudnak végezni. "Én nagyon szívesen biztosítom ennek a lehetőségét"

Ez érdekes. Nagyon, nagyon érdekes.

Azzal a kérdéssel fordulok a miniszterelnök úrhoz, hogy csak a rendvédelmiseknek ad munkát, vagy másoknak is? Gondolom másoknak is, nyilván eszébe sem jutna diszkriminálni. Nagyon sok ember van, még csak nem is nyugdíjasok, hanem 50-60 köztiek, akik munka és bármiféle kilátás illetve járadék nélkül nyomorognak (szó szerint), és az esélyük arra hogy bárki is felvegye őket bárhová: NULLA.

Na most ha a miniszterelnök úr tudna munkát adni - nyilván tisztes munkát tisztes bérért, mást nem merek feltételezni - , akkor kérem gyorsan mondja meg hol és milyen munka van, illetve jövő hétfőn, vagy akár holnap reggel lehet-e munkába állni? hol? én magam is ismerek embereket (diplomást is), akik 50+ éves fejjel még takarítani is nagyon szívesen elmennének.

Remek dolgok ez, hogy Orbán bácsi elintézi a munkanélküliség problémáját, áldja meg a jóisten, nem is tudom miért várt ezzel eddig, na de jobb későn mint soha.

sárkányfő 2011.06.01. 20:28:34

@zollerbá: hosszú. összefoglalnád mondjuk két sorban?

Dendrobatidae 2011.06.01. 20:29:32

@Viktus: Ez így van. Arról nem is beszélve, hogy mondjuk egy gátépítésnél a közmunkásoknak szállást, élelmet is kell biztosítani, nem is beszélve az utaztatásukról. Hiszen senki nem a gát tövében lakik, hanem lehet hogy száz kilométerre onnan. Plusz még természetesen a bérük.
A "késztermék" pedig nem egy piacon eladható árú, amiért pénzt kapva fedezni lehetne az egészet.
Ez egy oltári baromság, ami csak íróasztalon működik. Egy markológép ma már legalább száz ember munkáját kiváltja. Ezért hatékonyabb.
Csak gondoljunk bele, ezen az elven leállíthatnánk a kombájnokat és újra kaszás meg marokszedő embereket is alkalmazhatnánk,szezonban két- hárommilliót, munkahelyteremtés címszóval.
Ez az egész egy vicc. Az emberekkel, eladható dolgokat kell gyártatni, amiért valaki hajlandó pénzt fizetni. Ez a munkahelyteremtés. A többi csak handabanda, pótcselekvés, ami ráadásul sokkal többe van, mint a mai segííjke.

sárkányfő 2011.06.01. 20:37:01

olvasom, Orbán elővette a jó öreg "oszd meg és uralkodj" nótát:

hvg.hu/itthon/20110601_orban_rendvedelmi_szakszervezetek

Ha csak egy szakszervezettel megállapodik (ami csak pénzkérdés... mármint hogy melyik szakszervezet vezetője korrumpálható le legolcsóbban), már vége is lesz a bulinak.
Orbán úgysem a problémát akarja megoldani, hanem meg akarja nyerni a kommunikációs térben a csatát, és ehhez bőven elég lesz azt mondani "hagy akivel lehetett, aki reális követeléseket fogalmazott meg, azzal megállapodtunk, lám milyen jófejek vagyunk, a többiek követelései irreálisak"

zero, kidobhatnál egy szavazó-ablakot, hogy:
"Szerinted sikerül leszalámizni a rendvédelmiseket? - 1. Igen, 2. Nem"

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.01. 20:39:49

@sárkányfő: nem lehet, hogy esetleg azt sem fognád fel? :)

vomit 2011.06.01. 20:41:58

@Kartal (rezervált): a harmincas evekbeli nemet gazdasagpolitikat mindennek elmondjak, razzak a holokausztcsorgot, pislognak az eredmenyein, csak a lenyegrol nem beszelnek: _sajat_penze_ volt az orszagnak. a kolcsonkeres nelkul kibocsatott penz par szaz ev ota fobenjaro bunnek szamit. lincoln, garfield es jfk elnokok ebbe haltak bele.
sajat penzzel az utolso leroggyant orszag ket ev alatt felemelkedik.

Germany had no choice but to succumb to debt slavery to international lenders. Or so it seemed. Hitler and the National Socialists, who came to power in 1933, thwarted the international banking cartel by issuing their own money.
(...)
Within two years, the unemployment problem had been solved and the country was back on its feet. It had a solid, stable currency, no debt, and no inflation, at a time when millions of people in the United States and other Western countries were still out of work and living on welfare.
(...)
Germany's economic experiment, like Lincoln's, was short-lived; but it left some lasting monuments to its success, including the famous Autobahn, the world's first extensive superhighway.
www.webofdebt.com/articles/bankrupt-germany.php
gold-silver.us/forum/general-discussion/behind-the-holocaust-(debt-free-currency-the-real-reason-hitler-is-vilified)/

sárkányfő 2011.06.01. 20:43:55

@Conv: csak a lustaságomról van szó :) neki se kezdtem elolvasni, olyan hosszú :) ha rövid kivonat érdekes, átrágom magam rajta...

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.01. 20:47:57

@sárkányfő: ez szerintem már a nagyon rövid kivonat :)

érdemes elolvasni. bár nem új a dolog, a fityisz indulásáról szól, amikor vérliberálisok voltak még. ami csak annyiban változott, hogy előbb polgári majd nemzeti köpenyt terítettek magukra, hogy ne látsszon annyira a marionett illlesztés

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.06.01. 20:50:34

Kretén legény egyik legszebb mondata:
"Bérkommandóra azért van szükség, mert a kormány megalkotta új adórendszerét, amiben mindenki jobban jár, ezért nem engedhetik meg, hogy bárki rosszabbul járjon az új adórendszerrel, amivel mindenki jobban jár. Ehhez nekünk segítségre van szükségünk, kedves Sándor".
Aha... Baromarcú!
Értelmes és csak úgy süt az okosság belőle! Hülyék vagytok, ha nem értitek - a kretén hívők szerint!

nagyon_buta 2011.06.01. 20:51:31

@ColT: Néhány tárgyi tévedésed zavar (pl: édesanyád -nyugdíj előtt kirúgott tanár- biztos szívesen talicskázik vagy kaszál :)))) ), de a fekete munkás nem megy el segélyért, mert nem éri meg neki ( 4 órás munka 30e Ft) miközben napi 3-4e Ft-t lehet feketén fixben keresni (napi 10-12 óráért ami ugye közmunka mellett nem jön össze),. Továbbá a fekete munka a GDP-t növeli, míg a közmunka csak a biztosító részvényeseinek a hasznát. Remélem Magyaro.-n élsz, hogy megtapasztalhasd azon tömegek érzését akik <30e Ft-ért kaptak melót a munkaügyi központoktól 3 hónapra (mint fentebb említették), ha már annyira dolgozni akartak

zollerbá 2011.06.01. 21:03:05

@sárkányfő:
A fideszisták nem az angol demokráciát tanulmányozták 1989-ben Soros szervezésében, hanem egy alapszintű állambiztonsági képzést kaptak, többek között Demszky tanár úr jóvoltából.

Viktus 2011.06.01. 21:09:36

@vomit:

Na igen csak az a gazdaságpolitika egyenesen háborúra volt kihegyezve az igaz nem 1939-re, hanem 1944-45-ben kellett volna legkorábban elkezdeni az akciókat a gazdasági terveik szerint ... csak Adolf nem volt túl türelmes.

Viktus 2011.06.01. 21:11:58

@Dendrobatidae:

Ez még íróasztalon sem működik, ha az asztalhoz engednék számolgatni Varga Mihályt, és nem egy a félhülye Matolcsy szenvedne ...

2011.06.01. 21:12:44

@Viktus: Ez is benne van a pakliban, de azért a kapitalizmus korábban sem működött túl jól. Ott volt az 1873-as válság, az 1917-es proletár forradalom, az 1929-es válság... Nem, a kapitalizmus mindig is problémás, mindig is az volt, jóval a relokáció előtt is, ezt már Marx is felismerte és kifejtette, ezelőtt 150 évvel. Volt is rá ötlete, hogy mi legyen helyette, de az is felsült. És most akkor mi legyen? Ez a nagy kérdés, amire senki sem tudja a választ, csak bégetik réveteg tekintettel, hogy "a kapitalizmus nem jó rendszer, de még nem találtak ki nála jobbat"

Dendrobatidae 2011.06.01. 21:20:50

@Viktus: Az íróasztal sok mindent elbír... de szerintem itt senki nem számolgatott.
Itt egy politikai túlélőshow meg. Ezt számok nélkül játsszák. A matematika és a gazdaságismeret nem része a játéknak.

vomit 2011.06.01. 22:00:28

@Hajszás Láncos: marxba ne nagyon kapaszkodj, resze a problemanak, nem megoldasa. ja, szervezett vallasba se kapaszkodj.

Haloperidol 2011.06.01. 22:54:31

Nem azért, de több példa volt a gazdaság SIKERES talpraállítására válság után közmunkával - USA és Németország, hogy csak kettőt említsek.

A New Deal alatt a közmunkások erőműveket, gátakat építettek, szállás+kaja és napi zsebpénz járt nekik. Szerintem teljesen jogos, hogy a TÁRSADALOM a támogatásért cserébe TÁRSADALMILAG hasznos munkát vár el.

Ja igen, és még valami. Jelenleg több tízezer vagy talán százezer olyan (cigó) munkaképes korú ember van, aki nem tud írni-olvasni, nem végezte el a nyolc általánost. Ezeknek, ha megfeszülsz, sem tudsz más munkát adni, mint h lapátoljanak, talicskázzanak, még markolót sem kezelhetnek, még teherautót sem vezethetnek, társadalmi hasznosságuk jelenleg nem nulla, hanem negatív.

És ha valakinek nem tetszik ez, akkor persze, hogy lázong. Ha valaki eddig segílyen élt, akkor még jó, h nem akar lapátolni, henem megszökik a táborból, és lopni megy. Ezt megakadályozandó kell a fokozott létszámű rendvédelem.

És mielőtt valaki megkérdezné, hogy vajon én adnám-e a gyerekemet ilyen munkatáborba, az a válasz, hogy nem, nem adnám. Hanem gondoskodnék róla, hogy elvégezze a megfelelő iskolákat, versenyképes melót szerezzen és ne nyűg legyen a társadalom nyakán.

szénhidra 2011.06.01. 23:37:59

Segítő Orsi... izé Viktor...

Viktus 2011.06.02. 00:18:48

@LION_heart:

Sőt Sztálin alatt meg a közmunkával ugrottak mindjárt pár száz évet az iparosítás terén pár tíz millióan meg éhenhaltak :P Adolf sikeres közmunkaprogramjához kellett a háborús célkitűzés ... az amcsiknál meg korán lefőtt, és nem arra építették a gazdaságot, hanem éppen általa pörgették fel.
A nagy bölcs vezetőnk pedig aztat mondta nem kell más csak a közmunkás tömeg ergo ez még munkanélküliséget is gerjeszt lásd. építőipar ...

Nzoltan 2011.06.02. 07:06:38

Az lesz az egész vége, hogy a cigányok leütnek még néhány marinénit, mert a sitten nem kell dolgozni és van plazmatévé is. Igaz hogy csak segglyuk pina van, de a fiatal kisebbségiek már 10 évesen vidáman leszopják egymást, meg kurvának állnak. Mint abban az iskolában, ahol a párom tanított.

kormányzó 2011.06.02. 07:07:03

Még a kötelet is vinnétek az akasztásotokra! Ez igen!

Nzoltan 2011.06.02. 07:08:25

@LION_heart: Na, végre leírta valaki a lényeget.

nesze nektek két harmad... 2011.06.02. 07:47:52

ÉN TUDTAM, HOGY SZAR LESZ A NEMZETI SZAR FIDESZ KORMÁNY...de egy év elteltével BEBIZONYOSODTAM, HOGY tévedtem: FOS EZ A KORMÁNY!!!!!!!!!

Nzoltan 2011.06.02. 07:48:21

@Dendrobatidae: Belegondoltam. Semmivel nem kerülne többe mint most amikor a pénzért semmit nem kell odébb tenni. Munka van lokálisan is.Lehet középületeket felújítani, utakat rendbetenni. A malterkeveréshez és betonozáshoz nem kell tudás. Kell hozzá egy építésvezető, akiknek a bérét azok ki nem fizetett segélyéből kapná, akik inkább keresnek normális melót. Ennyi.
Az állam visszavásárolhatna egy csomó erdőterületet, szántóföldet, stb. Ott is lehet munkát találni még az analfabétáknak is.

nesze nektek két harmad... 2011.06.02. 07:49:50

Rendvédelmiseknél ott a Fegyver, eltiltották őket a mai jun.2. tárgyalástól..?.MIÉRT NEM HASZNÁLJÁK MÁR A FEGYVEREIKET?????????

nesze nektek két harmad... 2011.06.02. 07:51:36

Orbán elég hülye ember, de ő csak még hülyébbekkel veszi körbe magát.....Matolcsynak még a szeme se áll jól:)

Nzoltan 2011.06.02. 07:52:10

@Dendrobatidae: Élelmet, minek? Arra van a segély, azért dolgozik. Szállást már talán igen, de nem fog mindenki az ország másik végén dolgozni, mikor helyben is több száz munkanélküli van. Főleg a Tisza környéki településeken. Majd elsétál odáig, vagy felpattan a bicóra. Végülis ráér.

nesze nektek két harmad... 2011.06.02. 07:52:13

Orbán hazudik---egész EURÓPA RAJTA RÖHÖG!!!! Komolytalannak veszik,..lenézik!!!!

2011.06.02. 07:56:03

@vomit: Marx felismerései a kapitalizmus hibáiról ma is helytállóak. Sőt, mi több, ha netán beleolvasol a Fidel Castro válogatott beszédei című könyvbe, rájössz, hogy a magyar helyzet sem az elmútnyócév, sem az elmútnegyvenév miatt olyan amilyen, hanem ugyanannak a tudatos manipulációnak az eredménye, amivel a kubai népet is sanyargatták Batista diktatúrája alatt. Az ő problémáik pontosan a mi problémáink, amelyek az imf az eu meg ki tudja még milyen szervezetek dekrétumai által jöttek létre, lásd cukorgyárak lerombolása meg a többi. A vallás meg kurvára nem érdekel, csak röhögök azokon, akik Gagarin után 60 évvel, a műholdas fényképezés korában még mindig a felhők fölött röpködő angyalkákról meg hasonlókról mantráznak, szerintem az egész társaság úgy ahogy van, megérett a tébolydára.

Nzoltan 2011.06.02. 07:59:53

"Egyébként remélem mindenki vágja, hogy ez az utolsó bejelentés kvázi annyit tesz, hogy esély nincs új - igazi, termelő - munkahelyek létrehozására"

Nem az állam hozza létre a termelő munkahelyeket, hanem a piac. Ha talál magának megfelelő környezetet, akkor idetelepül. Ehhez az állam annyival járulhat hozzá, hogy kiépíti az infrastruktúrát, versenyképes adórendszerrel rukkol elő, csökkenti a bürokráciát, a korrupciót és a megfelelő oktatási rendszerrel hozzájárul a munkaerő megfelelő elosztásához. Tudom, ezek ma Magyarországon csak víziók és scifi. De mintha erre mozdulnának Viktorék. Csak elfelejtik, hogy a lakosság nagyobbik része már leszokott a melóról és inkább a sültgalambot várják.

Nzoltan 2011.06.02. 08:05:07

@Hajszás Láncos: Vannak, akiket vezetni kell. Kell, hogy elszámolhassanak magukkal valaki előtt. Még ha az egy kitalált személyiség is. Még egyenlőre a kultúra része. Nem mindenhol káros. Erdélyben a katolikus és a református egyház tartja össze a magyarságot. A románok meg az újonnan épült templomaikkal viszik véghez a modern kori honfoglalásukat.

kormányzó 2011.06.02. 08:07:57

@Hajszás Láncos: Valahol hallottam(?),Marx szerint a legfejlettebb kapitalizmusból jöhet létre a szocializmus.A Szu-nál kimaradt a kapitalizmus,ez volt a felsülés oka,többek közt.Azért gondolkodni ( még ) lehet.Azon is,mit akarunk örökül hagyni a zunokáknak.Ezt az emberarcú kapitalizmust,aminek a vége az lesz hogy egy pohár alig fertőző vízért ölhetik egymást?A közmunkába vetett hitet? A profit mindenek felettiségét?Napi fél kiló kenyérért a gáton kubikolást?Mondom, még lehet gondolkodni! Már persze, ha a diploma hagyott még valami értelmet a buksiban.
@Nzoltan: Naiv dolog azt gondolni,csak a cigányok lesznek veszélyesek a marinénikre!Még Te is sorra kerülsz! A HARC hevében szűkség lesz a Te nyugdíj megtakarításodra,táppénz-elvonásodra,bankbetétedre,házadra-birtokodra,egy-két havi jövedelmedre! Te is veszélyes leszel a szomszéd öregasszonyra! A HARC,már csak ilyen! A valószínűtlen, az NEM Lehetetlen!

kormányzó 2011.06.02. 08:21:26

@Nzoltan: 07.48.
Nagyon jó az ötlet! Gondold tovább! A zálam, létrehozhatna saját tulajdonú vállalatokat ahol foglalkoztatná a zembereket.Előállíthatnánk mindenféle ipari termékeket,csinálhatnánk mezőgazdasági szövetkezeteket.Álami kereskedő hálózatokat,és így tovább.Bocsáss meg,ehhez a felismeréshez kellett 22 év?

2011.06.02. 08:32:10

@Nzoltan: Legfeljebb néhány pszihopatának... de azok úgysem fognak a templomban bégetni. Mint hagyományos közösségi eseményt, el tudom fogadni, hiszen most már se fonó, se aratás, se semmi, ahol találkozzanak a falusiak, még Jézus tanításai is rendben vannak, de a sok belemagyarázás, teremtéselmélet, próféciák meg a többi vállalhatatlan a XXI. században.

@kormányzó: Volt Oroszországban kapitalizmus, nagyon is volt. Sőt, kapitalista kormány is volt. '17-ben ugyanis két forradalom volt, először egy tavaszi forradalom, amelynek folyományaképp Miklós cárt félreállították, és egy kapitalistákból álló csoport vette át a kormányzást, és aztán jött az őszi forradalom, ami ezt is elsöpörte. És ez után jött az intervenció, amelyben az akkor még egymással hadban álló országok békés egyetértésben vonultak fel az oroszok ellen. Miért? Mert komoly kapitalista érdekeltségeket államosítottak be Leninék. Példul Oroszországban volt a Singer európai varrógépgyára, ott készült a niellós ezüst zsebóratokok többsége stb. stb.

Nzoltan 2011.06.02. 08:40:30

@kormányzó: Nem arról van szó, hogy államosítani kellene az összes termőföldet és erdőt, de ezekből sokkal több kellene annál ami most van. Startégiailag fontos. Pédául a magyar állam bérbe is adhatná azt, amit a gazdák így vagy úgy a külföldiek kezére adnak. 15-20 éven belül nagyon fel fog értékelődni a termőföld a világon. Akkor már sokkal nehezebb lesz visszaszerezni azokat az értékeket, amiket eddig elherdáltunk.

Nzoltan 2011.06.02. 08:43:39

@kormányzó: Ja, és miért ne lehetne közmunkában megtermelni azt az élelmiszer mennyiséget, amivel jelenleg a stratégiai tárolókat tölti fel az állam?

Nzoltan 2011.06.02. 08:46:54

@Hajszás Láncos: Értem én mit mondasz, de az elszakadt részeken a hagyományok fogják össze a közösséget, amibe a vallás is beletartozik. Nyilván nem sokáig, mert az egyház idővel teljesen háttérbe szorul, lesz helyette valami más.

Marcellusca 2011.06.02. 08:47:33

@sárkányfő: Pont erről beszéltem.
Ha már mindenki másnak adott munkát viktorka és még mindig van betöltetlen munkahely, na, akkor lehet(ne) a volt rendvédelmisekkel is foglalkozni.
Viszont, addig, amíg 11% fölött van a munkanélküliség ...

Marcellusca 2011.06.02. 08:57:08

@Dendrobatidae: Én azt nem értem, hogy miért nincs egy kicsivel értelmesebb ember ennél a Matolcsy-nál, aki ezeket vázolná viktorkának.
Vagy kicsinálták már vagy nem engedik a közelébe vagy viktorka elzavarta, mert nem támogatja az elképzelését?
Vagy mind egyszerre?

Viktus 2011.06.02. 08:59:24

@Nzoltan:

Na látod, és a piac jobban, és gyorsabban építene pl. gátat is, ha inkább a kormányzat azon lenne, hogy a közbeszerzések tisztává válnának nem lenne minden munkáról eldöntve melyik cimbi kapja, és mennyit csepegtet vissza ... ráadásul az adott munkához szükséges munkaerőt is felszívná a munkanélküliek közül.

kormányzó 2011.06.02. 09:04:03

@Nzoltan: Ezt a" bérbe" dolgot meg a gazdákat ne nagyon emlegesd egy mondatban,mert a "gazdák",felszántják a házadat és behintik sóval a helyét! Még akár meggyanúsítanak azzal is hogy regisztrálni is akarod őket!Barátom!(ha nem sértelek!) Ami értékes vagy az lesz a közeljövőben,az már nem és a jövőben Sem lesz köztulajdon!Legfeljebb közpénzből fogják az értékét növelni!

Viktus 2011.06.02. 09:06:12

@Nzoltan:

Nincs rá igény pl. a stratégiai tárolókban tárolható tartós élelmiszer gabona, cukor termelése a földeken sokkalta egyszerűbb a mezőgazdasági gépekkel megvalósítani amelyekre az első Orbán kormány óta folyamatosan szép nagy pénzeket kaptak, és most is kapnak a földművesek lásd. most éppen az ifjú gazda program ... az igényesebb kultúrnövényekhez lehetne igénybe venni a humán erőforrást az olyan gazdaságok viszont nem tömegelnek, mert sok a meló vele. Egyszerűbb elvetni a gabonát jár érte a nemzeti meg az eu-s pénz, ha jó a termés még pluszban a haszon meg a tárolási támogatás stb., ha nem jó a termés azért jár a plusz kompenzáció ...
Nem is beszélve arról, hogy bizony a mezőgazdaság is alapvetően egy szakma, és hiába küldesz oda egy "brazil gépsort" a répaföldre kapálni, ha azt sem tudja melyik a répa , és melyik a gaz ... először képzések kellenének.

Viktus 2011.06.02. 09:08:14

@kormányzó:

A gazdák maguk keresnek bérbe minél nagyobb területeket 5 év tartós bérlettel már igen szép pénzeket lehet leakasztani ... regisztrálva vannak lényegében, úgy jár a pénz. Bár mondjuk ez is egyfajta segélyezés ...

kormányzó 2011.06.02. 09:21:16

@Nzoltan: 08.43.
Barátom! Te a Szocializmusról beszélsz!Ha a zálam megtermeli magának a szükségleteit,minek a vállalkozó?Értem hogy "stratégiai mennyiségről" beszélsz,de ha azt meg tudja termelni,mi indokolja hogy a többit ne tegye?Miért kell vállalkozó az építő iparhoz,ha "közmunkában" is meg lehet csinálni?Miért kell nekünk Volvo,ha gyárthatunk buszokat álami cégként is?

Viktus 2011.06.02. 09:26:48

@kormányzó:

Próbálkoztak már vele 40 éven át, de nem jött össze végül :P

kormányzó 2011.06.02. 09:31:08

@Viktus: Egy rosszabb hangulatú pillanatomban azt találtam mondani,a magyar mezőgazdaság legfontosabb terménye a támogatás-kérelem!Ez az egyetlen "növény",ami minden évben bőségesen terem! Most ,inkább ne menjünk ennyire mélyen a kérdésbe.

Nzoltan 2011.06.02. 09:38:26

@Viktus: Azt gondolom, hogy ilyen nyomott áron dolgozni, mint amit a közmunkaprogram felkínál, hosszabb távon a munkavállalónak nem kifizetődő. Ezért az emberek elmennének jobb helyekre. Valahogy el kell kezdeni. Most az az ábra, hogy a "munkavállaló" nem megy el dolgozni, mert szerinte nem éri meg. Persze hogy nem éri meg, mikor a többi adófizető eltartja.

Marcellusca 2011.06.02. 09:39:46

@kormányzó: Dehát, ez volt 22 (+40) évvel ez előtt.
Akkor most megyünk/menjünk vissza a szocializmusba?

kormányzó 2011.06.02. 09:42:05

@Viktus: Egy rosszabb pillanatomban azt találtam mondani,a magyar mezőgazdaság legfontosabb terménye a támogatás-kérelem! Ez az egyetlen "növény",ami minden évben bőségesen megterem! Most,inkább ne menjünk ilyen mélyen a kérdésbe.
09.26.
Szerintem nem az elmélettel volt a baj,de mire ezt általánosan elfogadott lesz...

Nzoltan 2011.06.02. 09:44:54

@Viktus: A mezőgazdaság el van baszva az euban. Azért mert segélyezik őket, és a segélyek döntő többségét néhány ország élvezi. Azt nem mondhatom, hogy nem adok támogatást egy magyar gazdának, mert nem tud versenyképes lenni az agyontámogatott franciával szemben.

Nzoltan 2011.06.02. 09:48:03

@kormányzó: Azért vannak olyan munkaadók, mint például az önkormányzatok, ahol már most is lehet füvet vágni. Néhány kőműves mellett keverheti a maltert egy közmunkás, ha már fizetnek neki pénzt. Nyilván nem lehet mindent így csinálni és sokkal több a naplopó az országban mint az ilyen aprócseprő munkák.

kormányzó 2011.06.02. 09:55:59

Bocs a duplázásért.@Marcellusca: Ha megengednénk magunknak azt a luxust hogy levesszük az ilyen-olyan színű szemüvegünket - legalább néhány percre - akkor, talán észrevennénk a fasizmust építgeti a "zelit".Még szerencse hogy puritánok vagyunk!
@Nzoltan: 09.38
Igazán nem akarlak megbántani,de ekkora Marhaság leírásához,minimum KÉT diploma kell!

kormányzó 2011.06.02. 10:11:15

@Nzoltan: 09.48
Persze hogy keverheti a maltert a közmunkás! A kőműves ki legyen? Vállalkozó? A segéderő bérét hogyan számolod?Levonod a vállalkozási díjból?Ez esetben pofátlan dolog 30 ezret adni közmunkásnak.Tehát vegye fel a kőmíves.Vagy a mester is közmunkás?Akkor szocializmus.
A 09.38-hoz.Tényleg nem akarlak sértegetni,de ébredj végre fel! Nem az rtl-en megy a Való Világ!

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.06.02. 11:43:55

Szép új világ?

Egyébként remélem mindenki vágja, hogy ez az utolsó bejelentés kvázi annyit tesz, hogy esély nincs új - igazi, termelő - munkahelyek létrehozására.

Szép új világ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na ezaz... a coccializmusban az állambácsi megmondta mit építsen a dolgozó nép a saját dicsőségére és kész.
A "nagy váltás" után eljött a kiárusítás. (Itt utalok arra, hogy nem a semmiért mondta anno Simon Peres, hogy felvásároljuk Magyarországot. Hiszen "bölcs" vezetőink azt sz@rért-húgyért kiárusították.)
Egy rakás munkás, köztük sok cigány is maradt a fekáliába. Erre rá a nyugat-európai mintájú szociális hálót létrehozták nálunk, annak lehetséges jövőbeli következményeivel nem számolva.
Ekkor még masszívan tartotta magát az elmélet: diplomával jól el lehet helyezkedni. Na ez az elmélet kb.: a 2000-es évekre kifújt. És megmaradt az az elmélet (gyakorlat is), miszerint jó állásokra vagy protekcióval, vagy specializált képzettséggel lehet bekerülni. A többség pedig maradt a minimálbér és aközeli bérszinten.

Az üzemanyagárak, élelmiszerárak...stb pedig csak emelkednek, itt szeretnek hivatkozni a világpiacra. A devizahitelek elszabadultak. Szintén a "csúnya világpiac a ludas". Az átlagbérek még az inflációt sem követték. Így aki tehette az elment innen.

Sajnos ez maradt. Viktorék már csak sz@rt tudják kavargatni, pofozgatni... hozzáteszem, anno azért ők is kakkantottan párszor a Kárpát medencébe.

streszi 2011.06.02. 11:57:34

Szükség van töltéserősítésre és csatornatisztításra és víztározó építésre. De:

Ha a gát és csatorna építések közmunkások keze által lesznek végrehajtva nem huszonegyedik századi módon, akkor a minősége sem lesz huszonegyedik századi. Ergó ha az árvíz próbára teszi a töltéseket (márpedig az a dolga az árvíznek), meglátjuk majd hogy milyen az a bizonyos közmunkaminőség.

És akkor nem szeretnék a környéken élni... sem a Kossuth tér közelében dolgozni...

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.06.02. 11:58:12

Más...
A multikat is úgy kéne támogatni, hogy bizonyos adókedvezmények fejében fejlesszék a dolgozóik bérét. Sok sok sok áruházlánc, gyorsétteremlánc hatalmas profitot visz ki innen haza. Ennek egy részét kéne szintén bérfejlesztésre szánni. Így talán egy egyszerű pénztáros, vagy csemegepulti eladó, nem a havi rezsikötségének megfelelő összegért fog dolgozni, hanem valamivel többért, amit ő is elkölthet, amiből pedig ÁFA formájában az állam megint csak részesedik.
Ez még egyik okoskának sem jutott eszébe a parlamentben?

A Jobbik "tesco helyett turul" ötlete sem ördögtől való.
Hiszen ha a tesco, mcdonald's, lidl, spar...stb. baromi jó profitot tesz el magának. Akkor az állam miért ne tudna ezen a téren helyzetbe kerülni és egy hazai-állami profitorientált áruházlánccal (gyorsétterem lánccal) beszállni a piacba? Ez bevételi forrást jelentene.

Odafigyeléssel és józan ésszel itt csodákat lehetne művelni.

Manatwork (törölt) 2011.06.02. 15:21:01

Azért álljunk meg 1 pillanatra! A kommenteket olvasva nagyon úgy tűnik, hogy baromi sokan bevették a narancs mantrát és összemossák "megélhetési segélyeseket" és azokat akik dolgoztak már 10-20-30 évet rendesen de a válság és a kormány gazdasági balfaszsága miatt elveszítették, elveszítik az állásukat. Ha valaki nem tudná: vannak az országnak olyan régiói ahol nem azért magas a munkanélküliség mert nem akarnak dolgozni az emberek hanem mert NINCS munkalehetőség. OK, nem mobil a magyar munkaerő, de valaki tudja hogy pl. egy Békés megyei ingatlan árán mekkora Soproni ingatlant lehet venni? Ill. Mennyi az átlag albérlet? Sz'al nem egyszerű ez...
Úgyhogy nem kéne egy kategóriában kezelni a 6 általánost végzett romát aki életében sem dolgozott és azt aki 20 év munka viszony és adózás után lett állástalan!!! Ezeknek az embereknek jár 3 hónap munkanélküli segély ami idő alatt a szakértők szerint is szinte lehetetlen új munkát találni. Főleg ha elmúlt az ember 40 éves. Amikor letelt a 3 hónap nekik is a közmunkajellegű rabszolga munka jut fillérekért.
Persze lehetséges hogy fogja megadni ennek a rétegnek a végső lökést, hogy hamár igyis úgyis költözni kell a munka után akkor menjen külföldre családostól.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.06.02. 17:25:52

www.fn.hu/allas/20110602/diplomas_utcaseprok_lesznek_debrecenben/

"Jellemzően a diplomások fele igyekszik valamilyen orvosi alkalmatlansági indokkal vagy egyéb módon elkerülni az általa megalázónak tartott feladatot - fogalmazott Pethe Tamás.

Az fn.hu információja szerint Miskolcon sem függ az iskolai végzettségtől, hogy milyen közmunkát ajánlanak a munkanélkülieknek. Egy tartósan álláskereső diplomás közölte lapunkkal: őt azért egy óvodában helyezték el takarítóként, mert felsőfokú végzettsége van. Emiatt nem kell tehát utcaseprőként dolgoznia."

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.02. 18:46:38

@laspalmas: azt nem írja, hogy az állástalan diplomások 90%-a bűfészakos diplomával rendelkezik.

ki a pöcsnek kellene a versenyszférában egy szociológus, politológus, romológus, szociális menedzser, kommunikációs, média és társadalomtudományi szakok diplomái, fordító-tolmács, könyvtáros.

mert ezek teszik ki a diplomás munkanélküliek 90%-át.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.02. 18:50:38

@Conv:
ezekből képezték a legtöbbet a drága jó főiskoláinkon, egyetemeinken.

az állásportálok meg tele vannak villamosmérnöki, gépészmérnöki, meg építészi állásajánlatokkal.
kommunikációelméleti médiaelemzőt elég keveset keresnek, holott ehhez kapcsolódó a szakon többen végeztek mint az említett három szakon tíz év alatt összesen.

Kartal (rezervált) 2011.06.02. 18:59:22

@Manatwork: számból vetted ki a szót. Még úgy is, hogy @Conv: -nak is igaza van. Mégis úgy érzem, rabszolgák vagyunk itt, csak rabszolgának kellünk a saját hazánkban. A határokat megnyitották, aki jó képességekkel rendelkezik, képes gondolkodni, tanulni, tervezni, az menjen. Tanultak a kádár-rendszerből: nem szabad az értelmes embereket bezárni, mert csak bajt kevernek, lázítanak. Menjenek inkább ahová akarnak.

Hogy naponta három orvossal kevesebb van az országban? Nem számít, a vörös-narancs elvtársakat magánorvosok gyógyítják, legfeljebb csökken a munkaképtelen rabszolgák - értsd: betegek, nyugdíjasok - létszáma.

Hogy nyomorognak a rabszolgák, miközben az elvtársak milliárdokkal dobálóznak? A rabszolgának ez a dolga. Ha szól, szétveretik az államvédelmi hatósággal (akik ma valami félreértés folytán "Rendőrség" néven védik az államot az állampolgároktól).

És mostanában valahogy mindig Varga B. jut eszembe:

"Az én hazám
Csak könny, csak kín, csak pusztulás.
Az én hazámban
Rabszolga vagyok, semmi más...
Rabszolga népem:
Nyakadban ülnek új urak!
Új farkasok most
Új éneket vonyítanak:

Nem kell a múltunk!
A holnapunk!
Nincs jelenünk sem;
Prédák vagyunk!
A bárány vére
Ajtónk fölött.
A büszkeségünk
Végleg elköltözött…"
youtu.be/cP9prG2p3j4

Kartal (rezervált) 2011.06.02. 19:02:38

@Conv: meg a logisztika. Dolgoztam szakmában évekig, szeretem a logisztikai munkát, de azért tömegeket nem tud eltartani. Ráadásul ha valaki egy raktározási alaptanfolyamot végez, már logisztikusnak nevezi magát, közben az Ishikawa diagramot akkor sem ismerné fel, ha az szemen köpné őt.

Kartal (rezervált) 2011.06.02. 19:08:26

@csabapayne: nem értem mit nem értesz. Leírtad a kulcsszót: "az állam miért ne tudna ezen a téren helyzetbe kerülni". Azért, mert ez az állam érdeke lenne, azt meg ki nem szarja le magasról. Jobb lesz a "képviselőknek" (akik csak saját pénztárcájukat képviselik), a "politikusoknak" ettől? Fenét, csak több munkájuk lesz. Meg még valami javulásnak indul, és akkor nem lehet úgy lop... rabolni, mint eddig.

"Nem érdekel, mert nem érdekem" - ez a jelszó manapság állami szférában is.

stefiapo 2011.06.03. 13:42:29

A gátakat földmunkagépek építik nem talicskások.

Kartal (rezervált) 2011.06.03. 17:14:14

@stefiapo: a kétharmados narancs fülkeforradalom előtt tényleg így volt. Na de majd most!...

Jurganov 2011.06.03. 18:56:29

@Kartal (rezervált): igazából szerintem ez jó ötlet.

Horizont 2011.06.04. 13:01:38

@Kartal (rezervált):
Na mindig fedez fel az ember új, jó dolgokat. Mint Varga B. Én idetennék még egy versszakát:)
"Enyém a múltam!
És nem adom!
Anyám hol szült, a földet
El sosem hagyom!
Apáim vére
Ma bennem él.
Az életemnél
Hazám ezerszer többet ér!"
Én még ebben hittem sokáig:(
Gazdaság?? 3 rövidke híreket olvastam!
"jelenleg is már több százezren éheznek Magyarországon. Szakértők éhséglázadásra figyelmeztetnek – írja a Figyelő.... Az alacsony bérszínvonal miatt egész társadalmi rétegek csúsznak le" (nem a cigányokról írt)
"Huszonötezer budapesti tartozik lakbérrel az önkormányzatoknak....a huszonhárom fővárosi kerület összesen 3,7 milliárd forint lakbérhátralékot tart nyilván." Az, hogy kevés a pénz az egyik ok, a másik a fizetési morál teljes szétzüllése. (persze fejtől büdösödik...) Orbán: Házat kaphat, akinek a lakását elárverezték. (????? micsoda? )
12 baranyai falu önkormányzata összeadta a benzinpénzt a rendőrautókba, hogy legyen járőrszolgálat a falvakban. Szolgálunk és védünk - ha teletankolod a rendőrautót??
Ez csak 3 csipetnyi hétköznapi hír! De rávilágít sok mindenre:(

Kartal (rezervált) 2011.06.04. 16:08:11

@Jurganov: hát ha azt nézem, hogy segély helyett munkát lehet vele adni sok embernek, akkor jó ötlet. A kivitelezéssel kapcsolatban azonban igen komoly fenntartásaim vannak. Ha ezt is tipikus magyar módon szervezik le... és máshogy ugye nem is tudják...

@Horizont: Varga B-vel vigyázz, teljes függőséget tud okozni :)))) Egyébként hihetetlen jó zenész a fickó, a szövegei pedig kurvára "ott vannak". A legnagyobb magyar zenészek között lenne a helye, ehelyett "nemzetbiztonsági kockázat"-ra hivatkozva betiltják a koncertjeit...

Horizont 2011.06.04. 16:29:11

@Kartal (rezervált):
Betiltják??? Hát ezt hozta ez a fene nagy demokrácia????
Egyébként tényleg nagyon jó a pasi. Meglepően:)

Kartal (rezervált) 2011.06.04. 19:03:08

@Horizont: @bandika gazdája: hallgassátok meg a többi zenéjét is! Érdemes. Egyébként a Pribéknyi Sanzon alatt írja:
"Hát kedves Viktorom!
Te betiltattad nemrégiben egy koncertemet, nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva. Nekem meg ez a válaszom:) Remélem, lájkolod:D"
youtu.be/4_LDVZy6gaQ

Írtam én is a dal felhasználásával egy apróságot:
kkbk.blog.hu/2011/06/04/egy_hir_es_egy_idezet

Horizont 2011.06.04. 19:18:01

@Kartal (rezervált):
Ha nagyon őszinte akarok lenni akkor ez a Pribéknyi Sanzon, nekem nem igazán jön be (az eredeti nagyon:DDD) bocs, hogy ez a véleményem de a Farkastanya blues nyomába nem léphet!

Kartal (rezervált) 2011.06.04. 19:18:46

@Horizont: a téma kapcsán hoztam fel. Nekem az ötletessége tetszik, ahogy feldolgozta az eredetit :)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.06.05. 07:38:45

Ez egy örök kedvenc marad:
vastagbor.blog.hu/2010/05/16/mellenydal

Meleardil kommentje külön fetrengős :)))

süti beállítások módosítása