Skip to content


       Szűrés lista

Dugóáthelyezés - éles kísérlet az M1-M7 bevezető szakaszán

2009-ben az SZDSZ-es városvezetés egy szuper ötlettel állt elő, ami azonnal hamvába is halt: "Sávlezárásokkal idézne elő dugókat a budapesti közlekedésben nyáron a fővárosi önkormányzat, hogy tesztelje forgalomcsökkentési terveit.Teljes sávokat zárnának le a nagyobb budapesti utakon, hogy ezzel szorítsák ki a városközpontból az autósokat."

Ugorjunk előre két évet az időben:

Hétfőn elkezdték kiépíteni az M1-M7 bevezető szakaszán, a Budaörsi úton a buszsávot, így a BAH-csomópont felé vezető két sávból egyet "elvettek". Folyamatosan rendőri jelenlét van, a kamerákat most szerelik fel, szóval nem viccelnek. Ez a  lépés azonban sosem látott dugót generált (reggel a sor vége a budaörsi Tesconál van, 10 km-re), a BKK-t elküldték a kedves anyukájába, és újra kiéleződött az agglomeráció-Budapest vita.

Nézzük a részleteket:

Az EU-s projekt „A budapesti közösségi közlekedés fejlesztése – haladási feltételek javítása a Budaörsi és Hegyalja úton" nevet kapta, 2008. decemberében szavazta meg a Közgyűlés, és igen, valóban 2,5 évbe telt, amíg a jó munkásember odaballagott a Budaörsi úton középre, és egy vödör festék segítségével buszsávot teremtett a semmiből.

BKK:


"Mivel a beáramló túlzott autóforgalmat a belváros nem tudja fogadni – és ez nem is lehet cél –, a relatíve kedvezőbb megoldás az, ha a kialakuló torlódás inkább a külső területeken és a bevezető utakon jelenik meg, és nem a sűrűn lakott Belvárosban. Alapelvünk, hogy ha a torlódás elkerülhetetlen, az olyan szakaszon jöjjön létre, ahol van buszsáv és ahol így a tömegközlekedés előnyben részesíthető. Az intézkedés bevezetése óta a belső városrészek, pl. a Hegyalja út, Erzsébet híd, Kossuth Lajos utca közlekedési helyzete lényegesen javult, a haladás a belső területeken folyamatos lett, ami az intézkedés egyik fő célja is volt. A projekt Európai Uniós támogatással, a 2009-ben megkötött támogatási szerződésben foglaltak szerint valósul meg, és a közösségi közlekedés előnyben részesítését, valamint a városközpont forgalomcsillapítását tűzte ki célul."


Mivel az üzemanyagárak emelkedése miatt érezhetően csökkent az utakon közlekedő autók száma, az elmúlt hónapokban egész jól lehetett közlekedni a BAH-csomópont - Hegyalja út - Erzsébet híd környékén.
Érthetetlen a BKK magyarázata, hogy "a torlódás olyan szakaszon jöjjön létre, ahol van buszsáv és ahol így a tömegközlekedés előnyben részesíthető", hiszen az autópálya bevezető szakaszán nincs buszsáv, így az összes távolsági vagy helyközi járat ott áll a dugóban, valamint az autósok, még ha szeretnék, akkor sem tudnák igénybe venni  a tömegközlekedést. Azonkívül a BKK azt sem árulta el, mennyivel növelte meg a buszsávot igénybe vevő BKV járatok kapacitást. Vajon plusz járatok bevonása nélkül hogyan akarják a BKV-ra esetleg mégis átszálló autósokat bevinni Budapestre? Ja, hogy nincsenek plusz buszok ilyen célra?

Képek: vezess.hu

 


"Az M1/M7-es autópálya felől rendelkezésre áll ajánlott alternatív útvonalként az Egérút – Andor utca, ahol az Andor utcai szakaszon a közelmúltban készült el a 2x2 sávos kiépítés. Így a forgalom egy része a Belvárost elkerülheti. Az elkerülő utak az elmúlt években jelentősen bővültek: kiépült az M0 keleti szektora, folyamatban van a körgyűrű déli szakaszának bővítése és kiépült az Andor utca. Semmilyen indoka nincs tehát annak, hogy az M1-M7 autópályák forgalma akadálytalanul Budapest belvárosára zúduljon rá.


Kivéve, ha valakinek Budapesten van dolga ... ott dolgozik, ott lakik, ott van dolga, vagy csak kiment Budaörsre bevásárolni. Ez a BKK-nak úgy néz, már nehezen érthető.


"A 2008-ban eldöntött projektterv alapján nemrég megvalósult, Budaörsi úti buszsáv esetében a tapasztalatokat értékeljük és ezt követően lehetségesek további intézkedések és korrekciók. Ezekről a megfelelő mennyiségű tapasztalat birtokában lehet dönteni, amelyre megtörténik a következő hetekben. A felülvizsgálat során előzetesen nem zárunk ki olyan módosítást, amely további előnyben részesítést ad a közösségi közlekedésnek (a buszsáv meghosszabbítása az autópálya felől), és olyat sem, amely módosítja a forgalmi rendet, akár rugalmasabbá teszi a forgalomtechnikai rendszert, pl. a vasárnap délutáni távolsági csúcsforgalomban módosítja a sávok használatát."


Vagyis a 4 éves tervet előbb kivitelezték, majd élesben tesztelik ... remekül hangzik, nem? A tapasztalatok alapján máris szeretnék a buszsávot az autópályán kivinni a budaörsi Tesco-ig, a vészsáv elvételével (vajon milyen fejet fog vágni ehhez az autópályakezelő?), vagy az újabb ötlet, hogy vasárnap délután mégis lehessen használni a buszsávot. Hát igen, a BKK arcok is lemennek hétvégén a Balcsira, szar lenne vasárnap délután a saját projektjük miatt szopni a gigadugóban a dög melegben.

Az i-re a pontot azonban az eddig szimpatikus VEKE tette fel:


"A buszsávprojekt egy európai uniós projekt, építési engedéllyel bír, nincs módunkban semmit sem változtatni rajta. Visszacsinálni nem lehet és nem is szabad, ilyet fölöslegesen kérnek rajtunk számon, nem vagyunk illetékes elvtársak.
A városvezetés pedig reméljük nem hajlik meg. Budapesten belül érezhetően jobb lett a közlekedési helyzet, nagyon sokaknak lett ezáltal jobb. A VEKE mindig is tudta és számolt azzal, hogy az egyes intézkedéseknek lesznek kárvallottjai, ám a túlnyomó többség érdekében bizonyos intézkedéseket meg kell hozni. A város megtelt, nincs több hely, büdös van, az itt lakók pedig nem csak munkavégzésre használják a várost, de itt élnek, itt próbálják felnevelni a gyerekeiket. A város elsősorban őértük kell legyen, nekik is vannak jogaik. A város mostani vezetése pedig, ezt szem előtt tartva lefektette alapelveit, hogy miszerint priorizálja a közlekedési módokat. Ezekben első helyen áll a közösségi közlekedés és utolsó helyen az autós közlekedés.
Ez így helyes, ezen nem szabad változtatni, ki kell tartani, akár tetszik, akár nem."


Az Index-nek pedig azt mondták, hogy "tudatos döntés, hogy a tömegközlekedés gyorsítása érdekében szűkítik a bevezető utak áteresztőképességét: Budapest nem azért építi az útjait, hogy azokon külsős autósok várakozzanak. Ha az M1-M7 felől érkező autósok 15 százaléka a tömegközlekedést választja, azt már jelentős eredménynek tartaná. Törökbálintról és Budaörsről vonattal 10 perc alatt Kelenföldön, 15 perc alatt a Déli pályaudvaron lehet lenni, ahonnan expresszbusszal illetve metróval gyorsan be lehet jutni a belvárosba, és ez egyre több embernek jelent ésszerű alternatívát, különösen a növekvő üzemanyagárak miatt is."

A Népszavának pedig: "Ha kimegy valaki az Erzsébet hídra, azt látja, hogy teljesen üres. Ezt akartuk. Az az elsődleges cél, hogy a dugókat kiszorítsák a városokon kívülre. Sokan tévednek abban is, hogy a városon belüli szabad autózást alapvető állampolgári jognak tartják. A valóság ugyanis az, hogy a közterület használatát a városvezetés szabályozza, s ezúttal a tömegközlekedési szempontokat részesítette előnyben. Az eddigi tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy amikor kijelölnek egy buszsávot, akkor nem nő a dugó nagysága. A Thököly úton ugyanúgy a Róna utcáig áll az autósor, mint a buszfolyosó kijelölése előtt, de ehhez természetesen szükség volt átmeneti időre is."

Én nem merném 2 (!) autópálya összesített bevezető szakaszát a Thököly úthoz hasonlítani, de hát nekik a szakmájuk a közlekedés...

Ha már Budaörsöt és a vonatot említették:
Budaörs az ország leggazdagabb települése, mutatom a vasútállomását. Ami (döbbenet) de már 1884-ben is így nézett ki. Már itt is volt róla poszt, ugyanis csak a mellette lévő restiben lehet jegyet kapni. A vonat amúgy óránként indul Budapest felé, a parkolóba pedig körülbelül 52 autó fér el:

Ja, hogy nincsenek P+R pakolók, pontosan járó MÁV? Kit érdekel?
(A Tesco és Auchan parkolója nem P+R parkoló.)

Budapesten 3380 P+R hely áll rendelkezésre, Bécsben 160 ezer. Érthetetlen, hogy a sok százezer autós miért nem teszi le az autót, és száll át tömegközlekedésre. (Amúgy ha így tennének, egyből összeomlana az egész közösségi közlekedés tákolmánya.)

Az M1-M7 szakasza az egyetlen út Budapestre fél Nyugat-Magyarországnak, így ezt megbolygatni csak nagyon körültekintően szabad, kezdve azzal, hogy előbb kiépítjük az alternatívát jelentő közösségi közlekedést P+R parkolókkal, hogy tudjunk mit felkínálni az autósoknak, mielőtt megnehezítjük a közlekedésüket ilyen buszsávokkal.

A BKV ugyanis jelenleg a havi 10 ezer forintos bérlettel, a 320 ft-os jegyárral, a 60-as éveket időző jegyrendszerrel és a 70-es éveket 2011-ben remekül felidőző járműparkkal nem jelent egy vonzó alternatívát.
 
2010 előtt ilyet nem mertek volna megtenni a Budakeszi úttal, hiszen arra felé lakott a Főpolgármester Demszky úr ... az átlagemberek le vannak szarva, így hétfő óta várom, melyik Nyugat-Magyarországon lakó fejes politikus szopja be a dugót. Szerdán meg is született a nyertes, aki nem más, mint Székesfehérvár fideszes polgármestere Cser-Palkovics András, aki egy nagyon vicces levélben rajzolta körbe Tarlóst:


"Székesfehérvárról Budapestre rendszeresen járó vidéki polgárként felháborodva értesültem róla, majd személyesen is szomorúan tapasztaltam, hogy az Ön által irányított önkormányzat illetékes döntéshozói az elmúlt napokban buszsáv kialakítására hivatkozva egysávosra szűkítették a városba nyugati irányból bevezető legfontosabb közlekedési folyosót, a Budaörsi utat. A lépés eredményét naponta több tízezren érzik a bőrükön: a korábban is zsúfolt útvonal szinte járhatatlanná vált, a csúcsforgalmi időszakban a dugó a korábbi többszörösére növekedett, a sor vége egy átlagos, esőmentes reggelen is Budaörs közepéig nyúlik.

Az eredmény önmagában is felveti a kérdést, hogy milyen szerepet játszik a józan ész a közlekedési, forgalomszervezési döntésekben, de nem emiatt „ragadtam tollat”. Az a stílus és szemlélet háborított fel, amellyel a VEKE és a BKK képviselői a lépést kommentálták. („A buszsáv lényege, hogy kiszorítsa a beáramló forgalmat a Hegyalja útról”, "Budapest nem azért építi az útjait, hogy azokon külsős autósok várakozzanak", stb.) Szavaikban és a mögöttes jelentéstartalomban jól kitapintható az a lenéző, főváros-sovén szemlélet, amellyel Budapest vezető közlekedési szakemberei a vidéki Magyarországra tekintenek. Tudjuk, hogy a budapestiek döntő többsége nem így gondolkodik, hanem a fővárost és az ország többi részét egymást kiegészítő, egymással kölcsönhatásban élő és segítő egészként szemléli.

(...) igen, ezek az emberek járhatnának tömegközlekedéssel is. Ön szerint miért nem teszik? Miért nem spórolnak a benzinen, miért nem pihennek inkább a vonaton, buszon, villamoson a fárasztó vezetés helyett? A válasz egyszerű: mert a budapesti és környéki tömegközlekedés csak elméletben nyújt alternatívát az autózással szemben, a valóságban mindenki tudja, hogy nem. Ez is egy piac, a piaci törvények uralkodnak. Ha a fogyasztók az autót választják, annak oka van.

Ez az ok pedig az, hogy a főváros határában P+R parkolók csak a látszat kedvéért vannak, az autóval járó nem tudja letenni járművét a város határában. De ha le is tudná tenni, csak egy rosszul szervezett, drága, nap mint nap kellemetlen élményeket nyújtó tömegközlekedéssel mehetnének tovább. Mert mit kínál a „külsősök” adójából is finanszírozott budapesti tömegközlekedés a kigyulladó metró kocsikon, szétszakadó csuklós buszokon, kenderkötéllel kendácsolt HÉV-szerelvényeken, soha el nem készülő négyes metrón túl?

(...) Döntsék el Önök, igényt tartanak-e a főváros címére! Ha nem, semmi gond, van megoldás. A középkorban Szent István egyszer már kijelölte Magyarország fővárosát. Nem Buda volt az. Nyilván akkor is csak egy sáv vezetett be a városba…

Ha Budapest nem akar, vagy nem tud fővárosként működni, készen állok rá, hogy parlamenti képviselőként alkotmány-módosítási javaslatot nyújtsak be. Kérem, jelezze, ha egyetért, és a szövegszerű előterjesztést benyújtás előtt elküldöm Önnek egyeztetésre.

Légipostával, hogy még az új alkotmány januári hatályba lépése előtt odaérjen…"


A VEKE is reagált a Facebookon:

Végül már Vitézy Dávid is kénytelen volt reagálni.

Friss: Tarlós István főpolgármester utasítására haladéktalanul felfüggesztik a Budaörsi úton május 30-án kialakított buszsáv üzemeltetését.

A Főpolgármesteri Hivatal MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleménye szerint műszaki problémák miatt függesztik fel az üzemeltetést, és ezek megoldásáig mindkét sávot megnyitják a közlekedők előtt.

(A szerző Budapesten lakik, Budaörsön dolgozik, és BKV-val utazik, vagyis nem egy autóbuzi.)

Címkék: budapest bkv botrány

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr432949833

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fontos emberek országa 2011.06.05. 21:25:40

A Buszsáv sokaknál kiverte a biztosítékot, s hogy ne legyen forradalom, végül a főpolgármester szólt le személyesen, hogy visszacsinálják. Most már nehéz lesz visszagyömöszölni azt a bizonyos szellemet a palackba az egész ország az "autóval vagy b...

Trackback: Fehérvár-Budapest csörte 2011.06.02. 12:20:13

Azt mondja Székesfehérvár polgármestere, hogy Tarlós ne szórakozzon a buszsávval és vegye tudomásul, hogy a főváros szereppel együtt jár, hogy márpedig sokan fognak bejárni.Nem állítom, hogy nincs igazság abban, amit állít: arról se vagyok meggyőződve,...

Trackback: Pár gondolat az újbudai gigadugóról 2011.06.02. 09:56:32

Május 27-ére virradó reggel az M1-M7 autópályáról a Budaörsi útra beérkező autósok azzal a felettébb nyugtalanító jelenséggel szembesülhettek, hogy a Dayka Gábor utcai felüljáró után nem szűnik meg a buszsáv, hanem egészen a Nagyszőlős utcáig (egyelőre...

Trackback: Budapest és vidéke, Tarlós vs. Cser-Palkovics 2011.06.02. 09:34:51

  Ahol fővárosiznak, ott fővárosi vagyok, ahol vidékiznek, vidéki vagyok, ahol tarlósoznak, ott Tarlós vagyok – ez járt a fejemben, miközben Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester Főváros??? című nyílt levelét olvastam. A k...

Trackback: Budapest és vidéke, Tarlós vs. Cser-Palkovics 2011.06.02. 09:34:27

  Ahol fővárosiznak, ott fővárosi vagyok, ahol vidékiznek, vidéki vagyok, ahol tarlósoznak, ott Tarlós vagyok – ez járt a fejemben, miközben Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester Főváros??? című nyílt levelét olvastam. A k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Transylvanianmixedgrill 2011.06.02. 09:15:49

BRÉKING:

Tarlós István főpolgármester utasítására műszaki problémák miatt haladéktalanul felfüggesztik a Budaörsi úti buszsáv üzemeltetését, és a problémák megoldásáig megnyitják a forgalom előtt - tudta meg a Klubrádió.

www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=128138

Viktus 2011.06.02. 09:20:49

Csak az M3-as bevezetőnél ne legyen ilyen :P

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.06.02. 09:28:42

Hát Pistukám, ugye mennyivel eccerűbb és hálásabb vót ülni ellenzékiként és ujjal mutogatni a szar városvezetésre...

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2011.06.02. 09:29:04

A bogármester levelében keveri kicsit a szezont a faszommal:

"Mert mit kínál a „külsősök” adójából is finanszírozott budapesti tömegközlekedés a kigyulladó metró kocsikon, szétszakadó csuklós buszokon, kenderkötéllel kendácsolt HÉV-szerelvényeken, soha el nem készülő négyes metrón túl?"

Bandika, Székesfehérváron felszállsz a sihuhura, a Déliben leszállsz, utána lemész szépen a pórnép közé a piros metró nevű sihuhura, tudtommal az még nem gyullad ki, és szépen elzötyögsz a célodhoz. ;D

Hózentróger 2011.06.02. 09:30:30

A cserpalkovicsbandi meg elhúzhat a tetves anyjába (finom voltam), mert a köcsög városa napi szinten 1 órát vesz el az életemből az idiótán megcsinált közlekedésük miatt. Kezdve ott, hogy Veszprém felől érkezve 30 perces sorbaállás sem ritka a kretén körforgalmuk miatt, folytatva ott, hogy egyszerűen nem létezik zöldhullám, folytatva a minden 2 autó/óra kereszteződésbe felszerelt lámpáikkal. Bandi, a köcsög tetves városod nagyon a begyemben van, szóval takarodj az anyádba haza, otthon sepregessél kicsit.

A poszttal egyébként egyetértek, de ezt már nem birtam magamban tartani.

jozicsenko 2011.06.02. 09:30:48

felfüggesztve?

biztos jön a hétvége és tarlós a balcsira utazik...

dr. Aullah 2011.06.02. 09:31:13

Most volt a Balázséknál a VEKE valakije... hát amit nyilatkozott... meg amit előtte. NC. Szarházi banda.

"2010 előtt ilyet nem mertek volna megtenni a Budakeszi úttal, hiszen arra felé lakott a Főpolgármester Demszky úr ..."

:DD

Transylvanianmixedgrill 2011.06.02. 09:32:10

@Transylvanianmixedgrill: Ettől függetlenül hozzászetem, minden nap busszal járok be Budaörsre, így ma reggel is és tátott szájjal figyeltem, hogy a buszsávosított, BAH csomópont felé vezető út mellett a duplasávosan hagyott Nagyszőlősi úton úgy megy a forgalom, mint kés a vajban. Namost aki ismeri a járást, az tudja, hogy a BAH csomópontra, a Déli pályaudvarra onnan is simán el lehet jutni, főleg töküres utakon. Egyszóval, azért a magyarember autós is megéri a pénzét: ott a töküres kétsáv, amin igaz, hogy kissé kerülve, de ugyanoda el tudna jutni, de ő akkor is inkább ott szop az egysávban, mer ő neki nemongya már meg senki merre mennnnnyen!!!!

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2011.06.02. 09:33:26

@Hózentróger: :DDD Nemrégiben Pápára jártam dolgozni Fehérváron át Veszprém felé, katasztrófa az a város. Ahogy írod. :D

Viktus 2011.06.02. 09:36:10

@Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/:

Mindenki így tesz szeptembertől mi viszi el az utazóközönséget? sorban hullanak ki a metrók , és ahogyan kinéz mostanság nem lesz csere ...

Transylvanianmixedgrill 2011.06.02. 09:36:15

@Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/: És ahogy a töküres városi utakat teletüzdelték forgalomkorlátozó táblákkal, és minden bokor mögött trafipaxos rendőrök kuksolnak, ha nem 40-el karcolsz a kihalt városi utakon, ha nem tartod be a szopatós, becsapós, követhetetlen korlátozásokat, úgy sarcolnak, mint a sicc!

Hózentróger 2011.06.02. 09:38:48

@Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/:

Örülök, hogy nem csak nekem tűnt fel ez. Negyedik éve szívom a bránert minden nap. Tuti, egyszer, ott a dugóban visz el majd a szívem 3X évesen.

Virág et. 2011.06.02. 09:40:56

Autópálya bevezető szakaszán szándékosan "kiszorítani" az autós forgalmat az olyan tipikusan magyaros szokás. Javaslom, hogy legközelebb a kerékpárutakra is tegyünk ki kerékpárral behajtani tilos táblákat.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2011.06.02. 09:42:28

@Viktus: valami felújított masinákról szólt nemrégiben a fáma, meg szeptemberig akár csodák is történhetnek, és lehet járni fognak a franszóá metrósihuhuk. Persze én nem hiszek a mesékben, de ki tudja. Továbbá ha ismereteim nem csalnak, vannak olyan nagy kék járművek is arrafelé, valamiféle buszok, ja meg az a sárga is, az a villamos vagy mifene. Vagy már azok is felrobbannak?

Virág et. 2011.06.02. 09:43:44

Ez egyébként Cser-Palkovics első szimpatikus megmozdulása. Teljesen egyetértek a levelével.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2011.06.02. 09:43:46

@Hózentróger: az az ominózus körforgó az nagyon tud bosszantani.

@Transylvanianmixedgrill: igen-igen. Én betartom azt a 40-et, akárhányszor járok arrafele, mindenhol látok tájfotósokat. :D

elyndel 2011.06.02. 09:45:02

Azért marha jó, hogy pár barom miatt 1-1,5 órával előbb kell elindulni hogy az ember ne késsen el a hatalmas dugó miatt. Miért van az, hogy mindig pár íróasztal mögött ülő balfasz dönt ilyen dolgokról?! Tegyem le a kocsit Budaörsnél és onnan szálljak fel valami BKV járatra? Na ne röhögtessenek! Lehet, hogy a Pestieket így tömegközlekedésre lehet kényszeríteni (bár szerintem tévednek), de a vidékieket kizárt!!! Egy újabb rohadtul idegesítő intézkedés, amitől az ember rendszeresen fog agyvérzést kapni a kocsiban!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.02. 09:45:35

@Virág et.:

Ráadásul ez nem is 1 autópálya forgalma, hanem kettőé.

Viktus 2011.06.02. 09:50:01

@Aullah:

Nem mintha a fejesek a dugóban sorakoznának szépen kap külön engedélyt, és végigseper a buszsávon ...

Transylvanianmixedgrill 2011.06.02. 09:50:21

@elyndel: Nekem az a végtelen cinizmus volt az, ami kiütötte a biztosítékot. Hogy úgy tettek, köztük a Véresszájú VEKE legfőképp, mintha az emberek:
1. jókedvükből, passzíóból, maguk szórakoztatására, szimplán önző kényelemből járnának be kocsival reggelente/este az M1-M7 útra
2. jókedvükből, passzíóból, maguk szórakoztatására, szimplán önző kényelemből nem szálltak eddig BKV-ra, vonatra.
3. jókedvükből, passzíóból, maguk szórakoztatására, szimplán önző kényelemből nem rakták le az autókat a város széli parkolókba.

Hózentróger 2011.06.02. 09:51:16

Arról nem is szóltam még, ha kialakítanának P+R parkolókat mondjuk Budaörsnél, akkor az egy héten belúl az autótolvajok Mekkája lenne. Én tuti nem merném otthagyni a kocsimat.

Viktus 2011.06.02. 09:51:20

@Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/:

Nem az csak kigyullad robbani ,még nem robban csak így a élettartamon túl már itt-ott zárlat, motor hűtés kiesik :D

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.02. 09:54:26

Bakker Tarlós Pista, 1 mondattal idézőjelbe tetted az egész posztot, ezért nem érdemes poszttal sokat dolgozni :-)

Virág et. 2011.06.02. 09:55:30

@zero: Pláne.

Az is furcsa nekem, hogy a VEKE miért képtelen felfogni, hogy a nagyvárosi, világvárosi jelző mellé nemcsak annak előnyei, hanem bizony a hátrányai is hozzátartoznak. London példája mutatja, hogy a legszigorúbb tiltások ellenére is lesz a városban autósforgalom. A cél nem mindenki átkényszerítése az alkalmatlan tömegközlekedésre, hanem jó alternatíva kínálása azoknak, akiknek nem muszáj az autó használata, hanem csupán egy racionális döntés. Nem erőszakolni kell az akaratunkat az emberekre, hanem meggyőzni őket. Az EU-tól nem festékre kell pénzt kérni, hanem felüljárókra, hogy vertikálisan is elvezethessék a forgalmat, hogy ne az M0-án álljon a kilóméteres kocsisor. Az autósok elenyésző százaléka megy be jószántából a városba, de ha egyszer arra visz az út és az elkerülők teljesen megteltek, akkor nincs választása. A célforgalom is szívesen lemondana a 400 forintos parkolási díjak fizetéséről, ha a BKV készen állna a fogadásukra. Egy fejlett, londoni színvonalú tömegközlekedés esetében 10-ből 7 autós kétszer is meggondolná, hogy autóba üljön hétköznaponként.

A Cser-Palkovics által jól bemutatott magyar rögvalóság mellett senki ne csodálkozzon, ha valaki kénytelen autóval közlekedni.

Bajnok · http://bajnok.blog.hu 2011.06.02. 09:56:51

Ezt megint hülyén csinálták.
2008-ban, az akkori állapotok alapján meghozott döntés alapján 2011-ben "beruházni", okos. Azóta kicsit változott a városi autós közlekedés.
Ja. Szívás a Budaörsi úton lakni, mert oda vezettek be 2 db autópályát is. Keresztkérdés, mit csináljon az egyszeri dunántúli lakos? Mindent BP-n lehet csak elintézni, egy hatalmas vízfej az országon. Legyen munka, szerviz, vagy hivatalos dolog.
Ehhez egy okosan kivitelezett sugaras úthálózat, ahol egy kivételével, minden főbb út Bp-re vezet.
Duplapirospont annak, aki megondja, hogy az M1/M7 felől érkező melyik P+R-ben rakhatja le az utóját: www.fovinform.hu/szabalyozasok/ppluszr.php

Amúgy a budaörsi út viszonylatában, miért jelent könnyebbség az M0 keleti(!) szakasza?

@Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/: Azért annyire nem egyszerű Fehérvárról Pestre jönni. Fiatalkoromban kevesebb, mint egy óra volt, most sokszor több, mint másfél(!!!) Próbáltam. Két napig. Fél hatkor indultam, ha kicsit túlóráztam, 11-re értem haza.

@Hózentróger: Amúgy a fehérvári elkerülőt próbáltad? kicsit jobban sikerült, mint az M0.

Amúgy Bp-n belül élek és dolgozok.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.02. 09:58:00

Cser-Palkovics megvillantotta a fideszes humort, ez a legjobb rész:

"Minden településen vannak „szent őrültek”, akik egy-egy tematika köré szervezik életüket, mindennapjaikat kitölti a galambászat, a gombagyűjtés vagy éppen flash mobok szervezése. Nélkülözhetetlen és igen hasznos részei ők a civil társadalomnak. Jelentős csoport ezen szubkultúrák között az, amelyik csak kötött pályában és felsővezetékben gondolkodik, amelyik hétvégéket képes vitatkozni a Szimferopol-Jalta közötti közel kilencven kilométeres trolibuszjáratról. Nincs is ezekkel az emberekkel semmi baj, rendes önkormányzat támogatja, ha okosat mondanak, meghallgatja őket. Az azonban, ha elszabadult hajóágyúként, kontroll nélkül akcióba lépnek, aggodalomra adhat okot"

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2011.06.02. 10:01:10

@Bajnok: én azt a hozzászólásomat "szegény" politikusbácsinak címeztem. Tisztában vagyok a közlekedési állapotokkal, amik enélkül a mesterséges dugó nélkül is katasztrófálisak.

Már írták fentebb, nem festékre kell költeni az uniós pénzt, hanem olyan P+R parkolókra, amikben az emberek otthagyják nyugodt szívvel az autójukat, meg kicsit gyorsabb elővárosi vasútra. Pölö.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2011.06.02. 10:03:48

@zero: cserpalkovicsboborján nagyon vicces figura. Elfelejti a saját kis szemétdombját, továbbá érdekes módon mindig akkor jönnek elő ezek a politikus hulladékok, amikor személyesen is érintetté válnak egy ostoba intézkedés folytán.

Transylvanianmixedgrill 2011.06.02. 10:03:51

@zero: Nekem erről az egész levelezősdiből Hofi jut az eszembe:

- Hogy van az, hogy egyik kommunista lövi a másik kommunistát?! Azért annyira nem olcsó a lőszer, gyerekek! ;)

Bajnok · http://bajnok.blog.hu 2011.06.02. 10:04:10

@zero: Igen, CS-P A ezen bekezdésén percekig röhögtem :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.02. 10:04:35

Tarlós Pista, nem állj meg félúton, követeljük vissza a Moszkva teret! :)

Transylvanianmixedgrill 2011.06.02. 10:06:11

@Transylvanianmixedgrill: Párdon, klaaszikust csak pontosan:

"Egyik markcista lövi a másik markcistát?! Gyerekek, ennyire nem olcsó a lőszer!"

Picsasereghajtó 2011.06.02. 10:11:01

Sose ertettem, miert kell kimenni Budaorsre vasarolni. Mit lehet ott kapni, amit barhol a varosban nem?

Marcellusca 2011.06.02. 10:11:20

Nem tudom, ki az a VEKE-s kommentelő, de elmehet a ....!
Mert bármennyire utálom a fityiszeseket, per pillanat Cser-Palkovicsnak nagyon igaza van.
És valóban stílusos levelet írt, nem pedig anyázós, fröcsögőst.

Egyébként meg a gyurcsányahibás, elvégre 2008-as project. :)))
Az meg külön LOL kategória, hogy építési engedéllyel rendelkezik ez a busz sáv.
A zEU adott engedélyt és lóvét, hogy vegyenek 6 vödör festéket és felfessék a buszsávot? :DDDD

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2011.06.02. 10:15:06

@Marcellusca: ja, meg a zeu adott pénzt a busz felirat felfestéséhez szükséges sablonokra is. :D Lehet drágábbak voltak mint más nyugati országokban, mert itt ugye a kátyút is számításba kell venni. Úgy vannak hajtva a sablonok. :D

Seduxen (már NEM dr.) 2011.06.02. 10:16:44

Nem tisztem védeni Tarlóst, sem a buszsávos ötletét, de ez a "derék" cserpalkó egy dolgot felejt el:

"Szavaikban és a mögöttes jelentéstartalomban jól kitapintható az a lenéző, főváros-sovén szemlélet, amellyel Budapest vezető közlekedési szakemberei a vidéki Magyarországra tekintenek."

Ha nem is "főváros-soviniszta" módon kell Budapest Főpolgármesterének viselkednie, de ő a főváros vezetője, nem pedig vidéki polgármester, sem pedig országos politikus. Gondolom a derék Bandi sem örülne, ha napi szinten több százezres átmenő forgalom terhelné a becses városát.

Az utóbbi időben ritkán autózom azon a környéken, így megítélni nem tudom, hogy jó, avagy rossz döntés volt -e a buszsáv, de ettől függetlenül Cser-Palkót ezért a - szerinte biztosan vicces - levélért Tarlós helyében leoltanám, mint a lámpát.

Transylvanianmixedgrill 2011.06.02. 10:17:58

@Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/:
Hehehe! :D

Simán azt is simán el tudom képzelni, hogy egy egy darabból álló, 500 méter hosszú sablonra adtuk be az igényt az EU-nál! :D

Hózentróger 2011.06.02. 10:18:56

@Bajnok: Persze, hogy próbáltam. De mivel az esetek többségében busszal járok, csak néha sikerül meggyőznöm a sofőrt, hogy ne menjen be a pályaudvarig. :)

Egyébként ha autóval vagyok és az elkerülőn megyek, a körforgót akkor is beszívom, nincs mit tenni.

Viktus 2011.06.02. 10:21:39

@Marcellusca:
Na igen, és valószínűleg milliókat szipkázott fel ezért v.ki, aki gondolom a vekénél üldögél , ezért ilyen sürgős hirtelen ... ne bukjon ki az elszámoltatásnál ...

tothh · http://polizis.blog.hu 2011.06.02. 10:27:11

A probléma megint nem a lényegénél lett megragadva, szerintem.

Persze, nagyon jó a Budapest-vidék szembenállást felhozni, már azt várom, hogy mikor jön elő a "Bűnös város" kép.

A megoldandó probléma, amire a buszsáv született kicsit talán meggondolatlanul, az az, hogy a hatvanas években egyáltalán át nem gondolt módon a teljes Nyugat-Magyarországi, illetve az átmenőforgalmat ráeresztették a történelmi belváros kellős közepére.
A hetvenes évektől pedig már teljesen az autók foglalták el az útvonalat, gyakorlatilag kettévágva egy autópályával a fővárost.

A cél szerintem tehát a Hegyalja-Erzsébet-Szabad Sajtó-Kossuth-Rákóczi tengely tehermentesítése lenne.
Ezért szűkít a Nagyszőlős után a BAH-ig.

Az említett útvonalon különböző fajta forgalomról beszélhetünk: Van a helyi érdekű forgalom, amely a legcsekélyebb, mivel az ottani lakosság kiszolgálására szól.
Van az agglomerációs forgalom, amely a napnak két szakaszában nagyon megterheli az útvonalat.
Ezen kívül van az átmenő forgalom, amely számára a lehető legkényelmesebb megoldás befüstölni a belvárosba, úgy, hogy azután ki füstöljön onnan a dolgára.

Utóbbi a legegyszerűbb: Elvben jövőre elkészül a Halálút normálissá tétele. Akkortól kezdve az átmenőforgalomnak semmi keresnivalója Bp-n. (Most azzal tisztában vagyok, hogy egy valaki lerohad, áll az egész Csepel-sziget.)
Aki Észak-Pestre kíván menni, annak még mindig ott van a Hungária-gyűrű. Ha jól tudom, akkor tavaly ősszel az Egér úttól kezdve végig kétszer kétsávos szakaszról beszélünk az Andor utca elkészültével. (Itt pl. értelmes lenne átgondolni a Rákóczi-híd felhajtóját, ahol mindkét irány - szerémi és budafoki - egy-egy sávra szűkül. Mióta van M6-os, azóta nyugodtan lehetne a Szerémi irányt előnyben részesíteni.)

Az ingázó forgalommal kapcsolatban annyit tudok mondani, hogy ki kell jelölni a prioritásokat, hogy kinek kedvezünk. Az autósoknak, vagy a tömegközlekedőknek. Európai szintű törekvés az utóbbi. Tehát nem budapesti kérdés. Való igaz, hogy a BKV lehetne színvonalasabb, de napi szintű használójaként nem gondolom, hogy lehetetlen lenne használni. Rengetegen vannak, akiknek eszükbe nem jutna autóval menni, hanem használják a BKV szolgáltatását.

Hozzátenném, nyilvánvalóan nem azokról beszélek, akik nagy méretű szerszámmal dolgozni próbálnak menni. (Azért emelem ki külön, mert ilyen fórumokon olvastam visszatérő elemként.)
A többség úgy gondolom, nem ilyen.

Ha pedig valaki ezek után is amellett dönt, hogy mindennél fontosabb az autó nyújtotta kényelem, akkor annak vannak, lesznek ilyen árai. Ez még csak a kezdet, ennél csak rosszabb lesz az autósoknak.

Hozzátenném, valószínűleg egy elemet kiemelve, átgondolatlanul jött létre ez a Buszsáv-projekt. Szükség lett volna pl. terelő-táblákra a Nagyszőlős, vagy az Egér-út felé, illetve a Déli M0 elkészülte után lett volna érdemes ennyire radikális megoldást lépni.

Amúgy meg Cser-Palkovics Úr nem tudom, mit szólna ahhoz, ha SzFV. történelmi belvárosában kétszer háromsávos autópálya lenne, folyamatosan telítve. Akkor nem hiszem, hogy ennyire fennhéjázó stílusban követelőzne.

Szóval összességében, kicsit átgondoltabban messzemenőkig támogatom azt az elképzelést, hogy az autóforgalom a helyi forgalmat leszámítva legyen kiszorítva a Hegyalja-Erzsébet Rákóczi-tengelyről.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.02. 10:27:57

@Seduxen:

Szerintem nincs igazad, Budapest nem csak egy "város", hanem tényleg ország az országban, minden fontos közhivatal itt található stb stb.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.06.02. 10:34:33

@zero: rendben, de ezzel foglalkozzon a KORMÁNYZAT, illetve a különféle ORSZÁGOS hatáskörű szervek.

Tarlós István, illetve Budapest Főváros Önkormányzata NEM AZ. Nem is ez a munkájuk.

és még valami:

@tothh: "Amúgy meg Cser-Palkovics Úr nem tudom, mit szólna ahhoz, ha SzFV. történelmi belvárosában kétszer háromsávos autópálya lenne, folyamatosan telítve. Akkor nem hiszem, hogy ennyire fennhéjázó stílusban követelőzne."

Pontosan ugyanúgy fröcsöghetne (JOGGAL!!!) Cser-Palkó is, ha a fehérvárat terhelnénk le ÁTMENŐ forgalommal, mert neki, mint a város POLGÁRMESTERÉNEK ez lenne a dolga. Érted?

figyelmeztetés 2011.06.02. 10:38:17

"nap mint nap kellemetlen élményeket nyújtó tömegközlekedéssel mehetnének tovább"

Nekem meg ott van nap mint nap a kellemetlen élményeket nyújtó tömegközlekedés PLUSZ az autócsordák okozta kellemetlenség.

Cser-Palkovicsban fel sem merül, hogy esetleg az ő autózásának is vannak negatív hatásai, amiket MÁSOK kénytelenek elviselni. Mondjuk a csecsemők, akik a babakocsiban az arcukba kapják Cser-Palkovics kipufogógázait, már ha szabad egy kicsit demagógnak lennem.

zrobasé 2011.06.02. 10:40:44

@zero: perszehogy fincsi, gondolom ez is a megújúló Magyarország imidzsbe van integrálva...kiváncsian várom a következő vasúti tendereket, és a nyertes nevét...asszem a Közgép jó időre el van látva munkával...

sabrinho 2011.06.02. 10:41:29

@Seduxen:
Annak ellenére, hogy Veszprémiként nekem sem a szívem csücske Cser-Palkovics városának a közlekedése (főleg a többször emlegetett körforgalom/körforgalmak, amiket nem lehet kikerülni!) egy pár dolgot szerintem elfelejtesz.
1. Budapest nem egy város, hanem a főváros. Mint ilyen, minden állampolgár felé vannak kötelezettségei, hiszen országos közigazgatási (gazdasági, stb...) központként óhatatlanul is el kell oda mennie mindenkinek.
2. Budapest egészségtelenül túldimenzionált közlekedési csomópont is. Nyugat-Magyarországról Kelet-Magyarországra a (talán soha el nem készülő) M8-M4 autópálya létrejöttéig rajta keresztül vezet az út. Az M0 ma egy M7-M3 viszonylatban 30 km kerülő, a kvarcjáték szakaszról (balra betonfal, jobbra kamion) és a baleset esetén bennszorulásról nem is beszélve.
3. A tömegközlekedés sem vidéki (lásd a linkelt budaörsi vasútállomás, de említhetném a veszprémit is, plusz a koszos, büdös, drága vonat), sem fővárosi szinten (drága, koszos büdös+kapacitáshiány+parkolóhiány) jelen pillanatban nem alternatíva.
Mindezek miatt tehát csak van a véleményedben valami olyasmi, amire CsPA is utalt...

tothh · http://polizis.blog.hu 2011.06.02. 10:46:06

@Seduxen: Szerintem mi egyetértünk a kérdésben alapvetően.

Arra próbáltam meg a figyelmet fölhívni, hogy ez kb. ugyanezen szitu lenne ha Fehérvárott is ilyen a közlekedésszervezés.
Bocsánat, ha kicsit félreérthető voltam, de a lényeg, hogy senki se szereti, ha a saját lakóhelyének központja egy kétszer háromsávos autópálya.

reKorrekt 2011.06.02. 10:49:14

@Hózentróger: Ajánlom Neked az Összeomlás című remekmű megtekintését, Michael Douglas-szel a főszerepben :)

drazsé 2011.06.02. 10:51:28

átmenő forgalom:

építsék már meg azt a rohadt körgyűrűt!

tudom, hogy nem teljesen ugyanaz, de m3-m5 viszonylatban amióta megépült, arra járok, pestre csak akkor, ha ott van dolgom, illetve ha m1, m7 felé kell mennem
ok, tudom, ott az m0, kétszer próbáltam meg, kétszer másfél órát álltam baleset miatt, tehát megvárnám a "rendes" utat - de hogy akor azt használnám, az is zicher

Meleardil Eressea Iluvadan 2011.06.02. 10:52:03

Egyebkent lehetne ezt jol is csinalni, csak epp meg kellene tartani a sorrendet. Eloszor elkerulo utak, aztan parkolok, azutan tomegkozlekedes, azutan autos szivatas, hogy atuljon a tomegkozlekedesre. Ezek nem folcserelhetok. Ehhez kepest az utolso ponttal kezdik.

Meg egy. Lehetne autom, DE nincs. Elsosorban azert, mert nem erzem szukseget. Nomeg erosen ruhellem, hogy a varost gyakorlatilag teljesen felaldozzak az autosoknak. Teljesen. Ertem en, hogy szar a tomegkozlekedes, de nem ennyire. Eddig meg mindig eljutottam, ahova akartam. A termeszetszeruleg elobukkano szemellenzos vinnyogoknak vilagositanam meg par szoval. Azokrol beszelek itt, akikkel kapcsolatban az autot gurulo esernyonek gunyoljak. Retteg a viztol, mint a nyugati boszorka az Ozban, es ha kicsit is borult az ido, mar ul az autoba. Alltam minap a 106-os megallojaban az Arpad hidnad. A moka kedveert elkezdtem szamolni az autokat. Szemelyes kedd delutani statisztikam:
Minden 12. autoban ul egynel tobb ember!
Koszonom tisztelt birosag, nincs tobb kerdesem. Ezek szerint azert annyira megsem draga az a benzin. :P

Altalam javasolt kompromisszumos megoldas: buszsav meghagyasa azzal a kiegeszitessel, hogy egyeb jarmu is haladhat rajta, amennyiben azt egynel tobb ember hasznalja. Persze ezt a buszsav dolgot qvara nem ott kellett volna kiprobalni, ahol ket autopalya fut ossze, es ahol ezzel a ket palya forgalmat gyakorlatilag egy savra terelik. A balfaroksag Csimborasszoja. Mintha direkt azert csinaltak volna, hogy "meggyozzenek valakit" az alapotlet hasznalhatatlansagarol. Pedig azert ez nem rossz modszer, ha esszel elnek vele.

Had hozzam ide Parizst peldakent. Harom koncentrikus korgyuru a varos korul harom szinten. 14 metrovonal, es ezek nagy resze elovarosi vasutta alakulva kimegy az aglomeracio peremeig. A repterekre, az ipari kozpontokba, a kulso kozlekedesi csomopontokra. A belsovarost tablakkal, lampakkal, es a regi utcak helyenkenti meghagyasaval autos szempontbol eleg utalatossa tettek, raadasul ott a lotto otossel egyenerteku parkolohelyet talalni. A kulso varosfal vonalaban, ahol a metro elkezd suru lenni, az allomasok mellett mindenhol bazi parkolok vannak, es berlettel vagy napijeggyel ingyenes a parkolas. A berlet ara nem ket kagylopenz, cserebe a belvarosban nem tudsz ugy gyalogolni par szaz metert, hogy ott ne legyen metromegallo. Azert ha nem is mindent, de ennek nagy reszet 20 ev alatt meg lehetett volna csinalni Budapesten is. Penz is volt ra. El is koltottek. Meg tobbet is mint volt (sikkasztas+kolcsonok combo). Munstraljatok e mar gondolatban a belvarosi lampavasakat?

Seduxen (már NEM dr.) 2011.06.02. 10:53:12

@tothh: akartam is írni, hogy kapunk majd a pofánkra :))))

@sabrinho: persze, ebben Neked is - sőt, adott esetben CsP-nek is - igazad van, DE!

ezek a dolgok (a túldimenzionált közlekedési csomópont, a hivatalok, stb.) mind-mind olyan tényezők, ami a kormányzat, és nem a főváros "sara". szóval tegyük fel, hogy jogos CsP "hisztije", de ROSSZ A CÍMZETT. Tarlósék hoztak egy döntést (buszsáv), ami lehet jó, vagy rossz. Ezt én innen nem tudom megítélni. De amire CsP hivatkozik, az a baromság. Egy város polgármesterének milyen más szempont kellene, hogy domináljon, ha nem a városának az élhetőbbé tétele? Mert CsP konkrétan ezt kéri számon Tarlóson. Ezért mondom, hogy - ebben - nincs igaza.

Unalomig elismételt dolog a P+R hiánya, a fővárosi tömegközlekedés hiányosságai, ezeket igen, számon lehet kérni egy Főpolgármesteren (+ az előzőn is, aki 20 évig épített itt nekünk egy világvárost), de azt, hogy egy főpolgármester "főváros-soviniszta", azt szerintem NEM.

eszkep 2011.06.02. 10:53:20

A buszsávok építésében nincs semmi kivetnivaló, valóban a tömegközlekedést kellene preferálni. De ez megint olyan magyar módi: megfelezik (ott már csak két sáv van) Budapest egyik legnagyobb áteresztő forgalmát lebonyolító útszakaszának áteresztő képességét. Ezzel nem azt érték el, hogy "máshol alakul ki dugó, nem a városban", hanem hogy sokkal nagyobb dugó alakult ki.
Senkinek egy rossz szava nem lenne, ha építenének egy plusz sávot buszsávnak. Ez persze lényegesen több pénz (egy híd is van azon a szakaszon), minthogy felfestünk pár fehér csíkot (meg nem is biztos, hogy végig lenne hely még egy sávnak).

Meleardil Eressea Iluvadan 2011.06.02. 10:54:27

@tothh: Nagyjabol egyszerre irtuk, bar kicsit letero nezopontbol. Egyetertek a hozzaszolassal.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.06.02. 10:56:15

@tothh: amúgy bocs, lehet, hogy nem volt egyértelmű: a Te hozzászólásod beollózott részét zero-nak szántam, mint magyarázatot.

eszkep 2011.06.02. 10:58:58

@tothh: A cél örvendetes, csak a megoldás olyan kicsit, mintha a túlnépesedést úgy oldanánk meg, hogy kimegyünk az utcára egy géppuskával meg rakasszal, aztán aki arra járt az így járt...
A tömegközlekedés helyzetének megoldásához sajnos sok pénz kellene, de legalább ne szívassuk az embereket. (Szerintem pl. pont a BKK szúrná magát hasba., ha minden budaörsi buszra szállna. A BKV-nak már olyan kevés használható busza van, hogy a saját maguk által megritkított járatsűrűséget is alig tudják tartani). Ráadásul úgy alakult ki ekkora dugó, hogy már most is sokan lerakták az autóikat.

sabrinho 2011.06.02. 11:02:28

@Seduxen: Elfogadom, de az adott buszsávot nem a kormányzat, hanem a város alakíttatta ki. Talán ezért oda szólt a levél...

snorbi 2011.06.02. 11:02:34

Végre egy jó ötlet, amit majdnem meg is valósítottak, erre lelövik.
Persze, minden ellen pampog valaki, ezen az alapon sose legyen semmi változás.
A sok elkényelmesedett ember meg üljön buszra panaszkodás helyett...

Meleardil Eressea Iluvadan 2011.06.02. 11:03:28

@eszkep: Igy van. Az otlet jo, csak per momentan nem megvalosithato, legfokeppen nem igy.

Peldanak ott a 4-6 villamos. Milyen buszkek ra, hogy most mar folyamatosan jar! Pedig nem eri meg, mert ejszaka gyakorlatilag ures. Akkor miert csinaljak? Nos hat mert a villamosok ujak, tehat meg mukodnek, busz pedig mar gyakorlatilag nincsen erre a celra.. :P

Seduxen (már NEM dr.) 2011.06.02. 11:08:49

@sabrinho: ez mondjuk igaz, de tartom, hogy az első "érvei" miatt - főváros-soviniszta a főpolgármester - Tarlós helyében "leverném a szemüvegét, és rátaposnék" :DDD

Seduxen (már NEM dr.) 2011.06.02. 11:10:26

@eszkep: "A BKV-nak már olyan kevés használható busza van," - ööö mindig elfelejtem, annak a - 20 évig hivatalban lévő - nagy formátumú városvezetőnek a nevét, akinek ezt meg kellene köszönnünk... na, hogy is hívták? :DDD

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.02. 11:13:11

@snorbi:

Meséld el nekem, lépésről lépésre, egy konkrét példán levezetve, hogy az autós hol és milyen buszra szálljon át és vázold fel a költségvonzatát is.
Tegyük fel, az emberünk Etyekről megy Óbudára.

eszkep 2011.06.02. 11:13:23

@Seduxen: Vélhetően ugyanaz az a "szakértő" emberke, aki "elfelejtette" időben megindítani az új metrószerelvény-beszerzést...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.02. 11:15:09

@Seduxen:

Amúgy nem vicces, mert a BKV a jelenlegi paraméterkönyvert sem tudja kiszolgálni, mert nincs elég működő busza. Az a legjobb, mikor a piros 7-es félreáll, hogy szálljon le mindenki, mert behívták metrópótlónak ...hetente 1x megtörténik velem.

eszkep 2011.06.02. 11:15:49

@zero: Esetleg ugyanezt egy négytagú családra is lebontva...
Pedig nem vagyok "autóbuzi" Amíg meg nem született az első gyerek, alig ültem kocsiban (19 éves autóban 140000 km van).

neeskens 2011.06.02. 11:16:31

Igazán nem akarom megbántani Cser-Palkovicsot, de:
elvira.mav-start.hu/elvira.dll/xsl2/uf

Szóval pont Fehérvárról nem kéne panaszkodni, ha jól számolom 44 db közvetlen járat van a Délibe 1 nap alatt. A menetidő 1:05 és 1:24 között változik.

Vagyis a piros metrót használva Fehérvárról 2 órán belül ott lehet a Parlamentben.Oszt jónapot

Seduxen (már NEM dr.) 2011.06.02. 11:17:31

@zero: tudom, hogy nem vicces, de sajnos ez a sivár valóság. amúgy nem csak a buszok rohadnak le, nálunk a troli-közlekedés is hááát eléggé rapszódikus. pedig most már van gyönyörűséges buszfolyosónk 170 millából, ahol hasíthatnak az IK260-asok :DDDD

kej 2011.06.02. 11:17:42

cerpalkó viccesnek szánt levelével tulképp csak egy bajom van. már megint egy senkiházi, harminckilós, soha életében nem dolgozott, k*cs*g szijjártóklón osztja az észt. mondjuk tarlós helyében, aki aztán tényleg nem a szívem csücske, de azért elvezetett egy kerületet, van tisztes polgári foglalkozása, úgy oltanám le, hogy egy hétig egy irányba forogna. a fehérvári polgármesterséget is csak azért kapta meg ez b*nkó, t*hó, mert warvasovszkyt ki kellett fizetni a ner szellemében. ha ez nincs cserpalkó továbbra is senkiházi beszédhibás, helyettes szófosó. külön teccik az agymenésében a fehérvár szivesen lesz az ország fővárosa. bár ha tarklós sokt kekeckedik a fülkeforradalom eléri az új alkotmány egyetlen régi mondatát is:(

eszkep 2011.06.02. 11:22:51

@zero: A tömegközlekedésnek van még egy aspektusa is, amire nem illik sok szót pazarolni:
A karbantartás nélkül futó régi, középmotoros (Ikarus) csuklós buszoknál a forgózsámolynál dől fel az apró szemcsés por és a kipufogógáz. Esetleg ha a kipufugó még nem egészen újszerű az "élmény" hatványozódik...
Hasonólan másokhoz, én sem engedem a családot csuklós buszon utazni, ennél bármelyik kocsi jobb, csak nagy ívben kell előzni a BKV buszokat, melynek emisszója, hát hmmmm... (Az egy főre jutó károsanyag kibocsátás ezeknél a régi buszoknál már csak akkor kedvezőbb, ha tényleg tele vannak.)
Apropó, tudjátok, hogy a várbuszokban milyen motor van?

Viktus 2011.06.02. 11:23:59

@neeskens:

Itt a probléma 2 óra !!!

eszkep 2011.06.02. 11:27:29

@kej: "a fehérvári polgármesterséget is csak azért kapta meg ez b*nkó, t*hó, mert warvasovszkyt ki kellett fizetni a ner szellemében"

Nem akarok kötözködni, de mintha lett volna valami önkormányzati választás is... Emlékeim szerint a polgármesterséget nem "osztogatni" szokták, de lehet, hogy én emlékszem rosszul.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.02. 11:34:07

@neeskens:

Láttál már politikust az autója nélkül, pláne vidékről vonattal+metróval bemenni a parlamentbe?

neeskens 2011.06.02. 11:34:55

@Viktus: hát , ha gyorsvonattal jössz és sietsz a Déliben a metróhoz, akkor 1,5 óra. Az nem olyan sok, főleg a dugóhoz képest!

neeskens 2011.06.02. 11:41:32

@zero: persze, hogy nem. Csak, ha valaki 70 kilométerre lakik Budapesttől és ennyi alternatívája van, akkor azért ne hőbörögjön már.

eszkep 2011.06.02. 11:44:45

@neeskens: Pár hónapja volt szerencsém vonatozni. Na már most a jegy ugyanannyiba került, mint a benzinköltség kocsival, ami már eleve nonszensz. Épeszű ember pedig már másodmagával biztos nem választja a vonatot.

Viktus 2011.06.02. 11:44:51

Tarlós bejelentett: módosítaná a KRESZ-t!
A főpolgármester haladéktalanul kezdeményezi a KRESZ módosítását annak érdekében, hogy azok az autók, amelyekben három ember ül, használhassák a buszsávot.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.02. 11:45:51

@neeskens:

1996 óta BKV-val közlekedek, Budapesten tényleg bárhová el lehet vele jutni, de december óta van autóm, és tényleg mágnesként vonz, hogy azzal menjek, nehéz ellenállni ... vidéken nem is kérdés, hogy autóval közlekedj.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.06.02. 11:46:41

@Viktus: magas labda :DDDD ugye "tudjukkik" vannak olyan sokan egy családban, hogy megtöltsék a dinnyés-zsigulit (aka parasztmerga) :DDDD

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.02. 11:48:05

@Viktus:

Na, akkor tele lesz a buszsáv, mert ezt hogy ellenőrzi a kamera, hány ember ül az autóban?

Viktus 2011.06.02. 11:56:05

@zero:

Lesz sok közmunkás segédrendőr elálldigálnak-üldögélnek-nézelődnek :P

eszkep 2011.06.02. 11:57:06

@Viktus: Örvendetes. A világ számos országában már bevett módi.

kej 2011.06.02. 11:57:35

@eszkep: sokszr megbántam, de most válaszolok:: A MEGKAPTA A PÁRTTÓL ÉRTENDŐ. és igen nem véletlen a nagybetű/kiabálás. ugyanis te is jól tudod, hogyha az adott politikai környezetben egy zsák molylepkét indítanak az is megnyert volna választást. úgy, hogy a párt kifizette neki a vízgereblyézést

eszkep 2011.06.02. 12:02:43

@Seduxen: Ebben az esetben kérjenek a rendőrök jogosítványt a sofőrtől...

eszkep 2011.06.02. 12:06:04

@zero: Apósomék BKV-val 70 perc, hétvégén. Kocsival 15. Ez nem egy fényes opció.

eszkep 2011.06.02. 12:07:32

@kej: Tök mindegy, hogy XY párt kit indít egy választáson, ha nem nyeri meg, nem lesz belőle polgármester. A polgármesterséget nem "osztogatják".

kej 2011.06.02. 12:08:31

@eszkep: ennyi. most ignoráltalak mindörökre:)

Float 2011.06.02. 12:18:16

De nebammámeg. Ugyanez tiritarkában megy városon belül mondjuk Budán. Én dél-észak vonalon megyek reggel, jövök délután. Van dugó persze, meg van tömeges közlekedés is. Csakhogy: bkv (2 villamos + hév) - másfél óra átszállásokkal + séta; autó - átlag 40-45 perc kisebb dugulásokkal, alkalmi nagyobbakkal néha lesz belőle másfél is; motor - félóra, dugó nincsen; bringa - 45 perc, dugó nincsen, izzadt büdös paraszt leszek a végére + szétszakad a térgyem. Nomost ha komfort alapon a bkv még így is a legutolsó a sorban, és pénzügyileg is csak harmadik, akkor hogy a retkes halál f....ába várja el a sok baromarc, hogy majd ezért a szarkupacért teszem le a dugódíj/mesterséges dugó miatt bármelyik alternatívát??? Mert még csak véletlenül sem azzal léptetik a bkv-t versenybe, hogy kényelmes és gyors, hanem az alternatívákat b...sszák szét mégjobban.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2011.06.02. 12:27:12

@Hózentróger: @Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/: A körforgalom Veszprém felől tényleg szar, viszont észak felől megkerülve a várost a körgyűrűn, egy lámpával sem találkozol a körforgalom után. (Mondjuk mindenki megy a Déli kihajtó fele, át a lámpákkal tűzdelt elkerülőn, miközben az északin meg nem jár szinte senki.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.06.02. 12:30:36

@Transylvanianmixedgrill: Mondjuk nem tudom melyik kerülőútra gondolsz, de a Bartók szintén be van állva, mert a Dunaparton a Gellért tér után van valami építés. A Karolina-Villányi útvonalon nem jártam az utóbbi időben, de azért ott is szokott sor lenni. Az ennél "titkosabb" kerülőutak meg ekkora tömegtől szintén bedugulnának...

kej 2011.06.02. 12:34:17

@derelye vágó: csak játssza?:) na mindegy. egyébként mindig belecsúszta, hogy vitapartnernek tekintettem. de mindannyiszor kiderült, hogy nem a témához szól hozzá, hanem szavakon lovagol. mint főnöke: o. viktor, aki szerint nem taggyűlés volt, hanem a tagok gyűlése. ennyi...

Tibman 2011.06.02. 12:46:21

Köszönöm Zero, egy ilyen posztot vártam már napok óta:)
Amúgy szerintem igazságos döntés született, még akkor is, ha én most rosszabbul járok (5 perccel korábban kell buszra szállnom) viszont eddig több ezer ember szívott egy órát a dugóban.
Én is fogok még kocsival Pestre jönni a nyáron mondjuk vasárnap este, akkor meddig állna a sor, Érdig?
A vicces az, hogy mindenki elkönyvelte, hogy megszűnik a buszsáv, pedig hivatalosan csak felfüggesztették. Persze az más kérdés, hogy szerintem se lesz senki, aki ezután felvállalja az újbóli bevezetést.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2011.06.02. 12:49:20

Mondjuk én már 10 éve sem értettem, hogy milyen megfontolásból engednek a belső kerületekben új irodaházakat építeni 3-4-5 szintes mélygarázsokkal, több száz autós férőhelyekkel, ha egyszer tudni lehetett, hogy a mélyzöldek előbb-utóbb nagyon komolyan ki fognak cseszni az oda tartó emberekkel.

Ezt a buszsávot mondjuk azért sem értem, mert az érintett szakaszon nem csak az Erzsébet híd felé tartó forgalom van, de Észak Budára is ez az egyik alternatív útvonal (a másik ugyebár a rakpart) az Alkotás úton keresztül.

kej 2011.06.02. 12:49:41

off:

Nem ment ki Orbán Viktor a Parlament előtt demonstráló rendvédelmi dolgozókhoz, pedig a szakszervezeti vezetők meghívták, hogy vegyen részt egy általuk szervezett rögtönzött "szociális konzultáción". Mint azt a kormányfő és az érdekvédők között lezajlott megbeszélések után Árok Kornél, a sztrájkbizottság vezetője a Hírszerzőnek elmondta, meghívásukra Orbán Viktor úgy reagál: "ezt a bohócügyi államtitkáromnak fogom átadni". Árok Kornél szerint "igen érdekes stílusra vall" a kormányfő megnyilatkozása.

hirszerzo.hu/belfold/20110602_rendvedelmisek_orban_bejelentes

remélem bekeményítenek

Meleardil Eressea Iluvadan 2011.06.02. 12:59:03

@Viktus:"azok az autók, amelyekben három ember ül, használhassák a buszsávot. "

Je! Hat nem pont ugyanezt mondtam par oraja?! :D Ez a Tarlos meglep olykor. Ha sokszor nem is szimpatikus, es tobbnyire egy zselegerincu megalkuvo karrierista (nem sertesnek szanom, szerintem tenyleg az), ugy tunik azert a valosaghoz szorosabb szalakkal kotodik, mint Maoista elodje.

zollerbá 2011.06.02. 12:59:34

Vitézy tett

"Négy napot élt a Nagy Buszsáv-koncepció. A történet megtalálható itt: index.hu/belfold/budapest/2011/05/31/auto-busz_kiszoritosdi_a_budaorsi_uton/, a (most látható) vége pedig itt: index.hu/belfold/budapest/2011/06/02/megadta_magat_tarlos_torolte_a_buszsavot/

A buszsáv-felfestés kiagyalója a VEKE (Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület), végrehajtója a BKK (Budapesti Közlekedési Központ Zrt.). Mindkét szereplő főszereplője (utóbbié vezérigazgatói minőségben) Vitézy Dávid, egy 26. életévében járó fiatalember.

Szokatlan, hogy egy ilyen korú ifjú akkora hatalomra tehessen szert, amelynek birtokában – jobb ötlete nem támadván – százezrekkel baszhasson ki, érdemes kissé elmélyednünk az illető ifjú titán kilétében.

Mit olvashatunk (rövidke) életrajzában a Wikipédián (hu.wikipedia.org/wiki/Vit%C3%A9zy_D%C3%A1vid)? Többek között az alábbiakat, családi hátteréről, mely tele van csemegékkel – és talán a karrierjére is ad némi magyarázatot:

Édesapja Vitézy László filmrendező, tévés szakember, édesanyja Dr. Hankiss Ágnes (Erdős Ágnes) fideszes európai parlamenti képviselő, pszichológus, író. Anyai nagyapja Erdős Péter jogász, popmenedzser, egyik apai nagybátyja, Vitézy Tamás üzletember, Magyarország 100 leggazdagabb embereinek egyike, másik apai nagybátyja, Vitézy András, Antall József volt tanácsadója, a BÁV egykori vezére, az LRI korábbi miniszteri biztosa, jelenleg a Paksi atomerőmű Zrt. Igazgatótanács tagja. Féltestvére Vitézy Zsófia, Orbán Viktor unokatestvére.

Nem semmi, ahogy mondani szokás: „Kinek az Úr barátja (nagybátyja, unokatesója, stb.), az könnyen üdvözül” – vagy lesz vezérigazgató 25 évesen.

Azért hogy milyen is ez a magyar elit és hogy mennyit is ért a rendszerváltás a „vérfrissítés” és a valódi, tehetségalapú társadalmi mobilitás tekintetében, jól mutatja a nagypapa személye: Erdős Péteré. Róla is ír a Wiki (hu.wikipedia.org/wiki/Erd%C5%91s_P%C3%A9ter_(menedzser)), íme:

„…[1956] október 23-án benn tartózkodott a rádió épületében, az utcai tüntetőket próbálta csillapítani, de sikertelenül. November 4-én kapott menedéket a jugoszláv katonai attasé lakásán, itt november 18-áig tartózkodott. 1957 januárjában miután országos körözést adtak ki személye ellen, önként adta fel magát. 1958 augusztusában egy év hat hónap börtönbüntetést kapott a Legfelsőbb Bíróság ítélete alapján. 1958 és 1959 között vezette a Szerzői Jogvédő Hivatal Színházi Osztályát, 1960 és 1966 között az ELTE jogi karán esti tagozaton folytatott tanulmányokat. 1968-tól jogtanácsos és sajtóosztály-vezető volt a Magyar Hanglemezgyártó Vállalatnál, a PRO Menedzser Iroda igazgatói tisztjét töltötte be. Mint a Hungaroton munkatársát, a könnyűzene legismertebb menedzsereként ismerték… A magyar popzenében végzett sikeres cenzori munkáját a CPg együttes az "Erdős Péter" című számban örökítette meg. A zenekar tagjait 1983-ban ezért és egyéb rendszerellenesnek minősített tevékenységük miatt összesen 5 és fél év börtönbüntetésre ítélték…”

Hát… Jó olvasmányos! (…És csak csendben kérdezem meg: vajon mire utal az, hogy valakit 1958-ban ’56-os ügyekben elítélnek – aztán meg kinevezik osztályvezetőnek a „kultúrharc” egyik alakulatánál?)

Jól értse meg a Kedves Olvasó: nem azzal van baj, hogy valaki 25-26 évesen vezető pozícióba kerül – hanem hogy egy efféle háttérnek köszönhetően és hogy ez a háttér megmutatja, hogy bizony: a mai „urak” „komcsikból” lettek. (Jó példa erre Csányi Sándor is, aki egykoron, a boldog Kádár-korszakban a pártállami vezetők vadászatait szervezte, minisztériumi osztályvezetőként, bizony!).

Tudjuk jól: Napóleon is tábornok volt már 24 évesen – de őt a tehetsége emelte oda, nem a családja. És ha már Napóleonnál tartunk: ő mindig az alapos előkészítés és a részletes tervezés híve volt – ellenben a „Vitézy-társasággal”, amely mindenféle komolyan vehető előzetes vizsgálódások, konzultációk és megfelelő technikai előkészítés nélkül egyszerűen csak ragadott egy ecsetet és festett az úttestre egy záróvonalat, meg egy BUSZ feliratot. (Az ui. nem számít „komoly előkészítésnek”, hogy esetleg ők maguk között megbeszélték a dolgot, hogy az milyen fasza lesz!)

Ez éppen az a fajta arrogancia, amelynek immár egy éve nap mint nap vagyunk tanúi: „Enyém a hatalom, azt csinálok, amit akarok – még akkor is, ha se az eszem, se a tudásom, se a tehetségem, se a tapasztalataim nincsenek meg hozzá és soha végig sem gondoltam igazán, hogy mivel is jár, hová is vezet az, amit épp barmolok! Leszarlak titeket, mert ÉN VAGYOK AZ ÚR – ti meg senkik vagytok!”

…Figyelem, „urak”: még a zseniális Napóleon is Szent Ilonán végezte – hát akkor ti hová fogtok kerülni a dolgok végén?"

netgroove 2011.06.02. 13:00:50

OFF:

„A miniszterelnök az ország átszervezésének példájaként említette az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetését, egy "teljesen új nyugdíjrendszer" létrehozását, a tíz százalékos társasági adókulcs bevezetését, valamint az emberek meggyőzését arról, hogy egyhavi fizetésükről, illetve nyugdíjukról mondjanak le. „

www.miniszterelnok.hu/cikk/az_orszag_ujjaszervezesevel_a_munkaalapu_gazdasag_megteremtese_a_cel

Az utolsó azért kemény.

ON

Seduxen (már NEM dr.) 2011.06.02. 13:20:43

@zero: és szerinted melyik az okosság, és melyik a hülyeség?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.02. 13:22:05

@Tibman:

Pedig tegnap 25 perc helyett 15 perc alatt alatt ért be a busz Budaörsről a Délibe :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.02. 13:26:08

@Seduxen:

1-5-7-8 okosság
2-3-4-6 hülyeség

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.02. 13:29:45

LOL, még szimulációt sem csináltak a buszsáv okkozta változásról :))
Vajon a helyszínen jártak már???

"Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója a sajtótájékoztatón azt mondta: csütörtökön a déli óráktól az autósok már használhatják a Budaörsi úti buszsávot, letakarják a táblákon az erre vonatkozó jelzést, az aszfalton áthúzták a "BUSZ" feliratot, és a rendőrök is segítenek az ott közlekedőknek.

Közlése szerint a beruházásnak további két eleme van: a Budaörsi út egy másik szakaszán és a Hegyalja úton is buszsávokat fognak kialakítani, de ezt már új sáv építésével. Eredetileg nem akartak P+R parkolót építeni, de most, hogy felülvizsgálják a műszaki tartalmat, ezt is figyelembe veszik.

Hozzátette: korábban nem készült forgalmi szimulációs vizsgálat, ezt most pótolni fogják. Az érintett szakaszokon olyan videós lámparendszer lesz, amely érzékeli, hogy mekkora dugó alakul ki, és ennek figyelembevételével állítja át a lámpa programját. "

www.stop.hu/articles/article.php?id=884034

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.02. 13:31:13

Az meg hogy nem is akartak P+R parkolókat építeni, min. egy faszkorbács, de ezek alapján elég erősen megkérdőjelezném a BKK szerepét és Vitézy Dávid vezetői alkalmasságát.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.06.02. 13:35:46

@zero: szerintem a 6. sem feltétlenül hülyeség, de alapvetően ugyanígy gondolom, mint Te.

megjegyzem csűrhetjük-csavarhatjuk (akár mi, akár a "szakértők"), sz'tem egy a lényeg: amíg nem lesz valójában alternatívája az autózásnak a közösségi közlekedés (árban, időben), addig akármilyen világmegváltó tervek születhetnek, semmi értelmük nem lesz.

Montecuccoli mondását tudnám idecitálni, mert ehhez is ugyanaz a 3 dolog kellene, mint ami a háborúhoz :)))

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.02. 13:38:00

@Seduxen:

Szerintem a 6-os nem kivitelezhető, a KRESZ sem ismer ilyet, hogy "Buszsáv csak hétköznap" ...:)
Bár a 2/3 csodákra képes :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.02. 13:40:55

@Seduxen:

Demszky megmondta, nem az agglomerációnak építi a 4-es metrót. Pont. fasza belvárosi metró lesz, alacsony kihasználtsággal, 13 évig építik, 400 milliárdért.

400 milliárdból Budapest és az egész kibebaszott agglomeráció közlekedését rendbe lehetett volna szedni.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.06.02. 13:42:22

@zero: ne legyél már demagóg, bazze. Vagy nincs jogsid? :DDDD

A KRESZ. ugyanis NEM törvény, szóval értelmetlen a 2/3-ról beszélni ugye, másrészt pedig van egy olyan kiegészítőtábla - pl megállni, vagy várakozni tilos tábláknál találkozhatsz ilyennel - ami időszakot jelöl, azon kívül nem "érvényes" a tábla tiltó rendelkezése.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.06.02. 13:43:42

@zero: mi van? 400 milliárd? lemaradtál Te, mint a borravaló :)))) szerintem bőven 500 milliárd fölött járunk már :DDD

ketroot 2011.06.02. 13:57:34

@zero:

Itt az eredmény, amikor egy csókos rokont cuppantanak be valahova.

Szabadházi-hegy (törölt) 2011.06.02. 14:07:40

Mi is a baj azzal, kérdezném a Vastagbőrt, hogy buszsáv legyen reggel, hétfőtől péntekig az autópálya leállósávja az M0 csatlakozástól befelé? A tömegközlekedés preferálását szolgálná ezt, természetesen kell hozzá tenni rendes vasutat és parkolókat, ezt így gondolom. Parkolókat viszont csak úgy tudsz tenni, ha kb. az Egérúttól kifelé levő szakaszon hosszan rendezed el ezeket és több átszállási pontot adsz mind a buszokra, mind a mávra. Szét kell húzni az utaskicserélődést.

Kicsit Karcos 2011.06.02. 14:19:38

Hú de kár, hogy nem budaörsi vagyok, egészen megjött volna a kedvem a bumlizáshoz (meg persze a biciglizéshez). Sőt még vittem volna a biciklin 3 utast minden nap, mert micsoda dolog, hogy egyedül utazik valaki a biciglin, és így foglalja el a helyet másoktól a kulákja.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.06.02. 14:24:28

@Kicsit Karcos: nyugtass meg, hogy pusztán a poén kedvéért írod tendenciózusan biciGlinek a kerékpárt? :DDD

Kicsit Karcos 2011.06.02. 14:30:57

Egyébként nem kellene engedni Budapest további zsúfolását, mert sokszor úgy érzi ott magát az ember, mint egy disznó, akire nem alkalmazzák az ejrópai állatjóléti intézkedéseket.

Egyszerűen meg kellene határozni a maximális népsűrűséget adott területen, mert a gond ebből van, nem pedig abból, hogy a bunkó kulák autósok pofátlanul egyedül mennek munkába, miután kitették a gyereket az óvodánál. Egy lakos/dolgozó a későbbiekben sem fog két autóval járni munkába, a két autó abból van, ha még egy lakost/dolgozót sikerül bezsúfolni a városba.

Kicsit Karcos 2011.06.02. 14:33:10

@Seduxen: amíg nem kapnak rencámot, addig így hívom őket.

:)

Seduxen (már NEM dr.) 2011.06.02. 14:44:13

@Kicsit Karcos: és ezt hogy gondolod megvalósítani? Páratlan évben a páratlan személyi számú egyedek (1-es, azaz férfi), költözhetnek be a fővárosba, páros évben a páros személyi számúak (a "kettesek" :DD ), szökőévben meg senki? :DDD

Viktus 2011.06.02. 14:48:11

@zero:

Miből gondolod, hogy a Dávid a fene nagy esze miatt van ott ? :D

Meleardil Eressea Iluvadan 2011.06.02. 14:49:59

@Kicsit Karcos: tirpak jenkiknel kivaloan mukodik. Ugy hivjak, hogy "carpool lane" A savba felvestett rombuszok jelolik.
www.thebuzzmedia.com/wp-content/uploads/2007/10/carpool_lane.jpg
Megsem lazadnak, ha llniuk kell a dugoban, mikozben legbelso sav tokures. Busszal, motorral, vagy olyan autoval lehet rajta menni csucsidoben, amiben egynel tobb ember ul. Ott mukodik par evtizede, es eleg hasznos.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.06.02. 14:52:54

@Viktus: én úgy tudom, hogy az ideális főnöknek 3 ismérve van:

légy éber
légy stréber
légy héber

:DDD

Viktus 2011.06.02. 15:09:42

index.hu/kultur/2011/06/02/op/ ez ám a demokrácia ... minek mégis még egyáltalán ennyi minisztérium, ha lassan egy falusi műv. ház igazgatójáról is a kedves vezető dönt?

tudi 2011.06.02. 15:54:58

Szerintem Tarlós helyett Bogotá volt polgármestere kellett volna, ő nagyon jól működő buszközlekedést hozott létre.

Rocko- 2011.06.02. 18:41:12

helyes, jól összefoglaltátok fiúk, pont ezekre a kérdésekre nem hajlandóak reagálni se a VEKE, se a BKK részéről.
pedig 2 éve tervezik.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.02. 19:49:05

@Szabadházi-hegy:

Autópálya leállósávja a vészsáv, az semmi más nem lehet.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.02. 20:04:44

@Seduxen:

"Gondolom a derék Bandi sem örülne, ha napi szinten több százezres átmenő forgalom terhelné a becses városát. "
Ott van elkerülő.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.02. 20:12:46

@tothh:

Nagyjából jókat írsz, azt mondd meg, hogy Budaörs-Szentendre viszonylatban merre kellene menni?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.02. 20:17:42

@neeskens: 44 db közvetlen járat van a Délibe 1 nap alatt. A menetidő 1:05 és 1:24 között változik.

Kocsival a menetidő 22 és 46 perc között változik.

lyken 2011.06.02. 20:20:02

"Ezekben első helyen áll a közösségi közlekedés és utolsó helyen az autós közlekedés.
Ez így helyes, ezen nem szabad változtatni, ki kell tartani, akár tetszik, akár nem."
Ha holnap az autósok letennék a kocsit Budaörsön, akkor két dolog történne:
- Kurvaanyáznának a bevásárlóközpontok, mert a vásárlól elől Tarlós meg Vitézy miatt lefoglalják a helyeket.
- Mindenki realizálná, hogy csak a pofa volt nagy, mert plusz buszokat nem állítottak be és nem is fognak beállítani. Mert plusz busz nincs.

lyken 2011.06.02. 20:26:08

"A Főpolgármesteri Hivatal MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleménye szerint műszaki problémák miatt függesztik fel az üzemeltetést, és ezek megoldásáig mindkét sávot megnyitják a közlekedők előtt."
Ja, műszaki probléma... Beszorult a főpógártárs alfelébe a frakcióvezető 43-as cipője a lendületes p*csánrugás után?

fokabacsi 2011.06.02. 20:31:19

@lyken: Megint igazad van!"Ezekben első helyen áll a közösségi közlekedés és utolsó helyen az autós közlekedés.
Ez így helyes, ezen nem szabad változtatni, ki kell tartani, akár tetszik, akár nem." Ez egy akkora baromság , hogy felér a Holdig! De az autósok pénze azért jól jön az államnak, és az önkormányzatnak is ugye? Hogy lehúznak autósonként legalább havi 20 000 Ft-ot! Aztán meg kibaszósdit játszanak velük ?!

tothh · http://polizis.blog.hu 2011.06.02. 20:36:26

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Első blikkre azt mondom, hogy az északnyugati elkerülő (kb. a budapesti olimpiával egy időben adják át, szóval nem számolok vele) átadásáig, a Nagyszőlős utca-budai rakpart vonala még az ami szerintem a legmegfelelőbb.
Bár szép dolog lenne a sokat hivatkozott zöld rakpartok megvalósítása, azt főleg Budával kapcsolatban nem tartom realitásnak. Ott az az útvonal végig megy a városon, és a hegyek miatt nem nagyon lehet elkerülőt építeni. Pest már más tészta, ugyan nem tudom, hogy a Dunához a rálátáson kívül közelebb menni mi lenne annyira kellemes (szerintem még mindig tele van fossal és szeméttel, ergó a fölső rakpartról nézegetve kellemes látványt ad, közelebb viszont már, hm...)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.06.02. 20:38:30

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

A kocsi menetidőt is a Déliig számoltad? Tényleg, hogy jött ki ez a két szám?

Egyébként -feltéve, hogy van ülőhelyed - a vonaton tudsz olvasni, ez lehet munka vagy lehet kikapcsolódás is. A kocsiban ezzel szemben zene van vagy hírek a rádióból. Szerintem a vonat ebben jobb.

Persze ezek a vonat menetidők ettől még szégyenletesek.

Szabadházi-hegy (törölt) 2011.06.02. 21:58:40

@zero: Nem sikerült a kérdésre válaszoljál, fel se fogtad a dolgot.

SvenH. (törölt) 2011.06.02. 22:03:58

"Én nem merném 2 (!) autópálya összesített bevezető szakaszát a Thököly úthoz hasonlítani, de hát nekik a szakmájuk a közlekedés..."

MAZSOLA!!!
az a 2 autopalya valojaban elobb talalkozik az M0al, utana meg a kovetkezo bejutasi lehetosegek vannak:
1 sav a Torokbalinti uton ott a Szentharomsag szobornal gazdagret felett, elcsapatva a kisfeco es a temeto mellett
4 sav az osztyapenko
2 sav az Eger - Andor
0.5 sav a 41es villamos vonala ott utana meg a Fehervari
0.5 sav a Haros ut Budafokon majd Szeremi/Budafoki

szimplan nem ismered a helyi viszonyokat ami nem gond, kerdezz az okosabbat!!!

SvenH. (törölt) 2011.06.02. 22:05:50

en mint oslakos budapesti orultem ennek a dontesnek

sot KOVETELEM a XV es VI kerulettol is hogy buszsavot rakjon az M3 bejovo szakaszara!!! vagy legalabb egy forgalomcsokkentot kiljebb, mert a Szerencs uton alig birok felhajtani....

SvenH. (törölt) 2011.06.02. 22:10:23

@tothh: "Amúgy meg Cser-Palkovics Úr nem tudom, mit szólna ahhoz, ha SzFV. történelmi belvárosában kétszer háromsávos autópálya lenne, folyamatosan telítve. Akkor nem hiszem, hogy ennyire fennhéjázó stílusban követelőzne."

idiota seggfej jogasznak remelem tarlos es pokorni is visszaszol hogy kussoljon
amugy meg nem kellene a kepviseloknek tamogatni az autozasat, adjanak ingyenes vasuti berletet es menjen azzal, hiszen ha esetleg netalantan cser palko vonatra ult volna akar egyszer is eleteben akkor tortent is volna valami pl. s-bahn...

Silcon 2011.06.02. 23:46:55

Cser levelében van egy kulcsmondat: "Ez is egy piac, a piaci törvények uralkodnak. Ha a fogyasztók az autót választják, annak oka van."
Max. ezentúl nem az X5-re meg az A6-ra lesz kereslet, hanem a kisebb buszokra.

GOLAZ 2011.06.03. 10:24:09

@SvenH.: Kár, hogy ezek egészen másfelé vezetnek.

SvenH. (törölt) 2011.06.03. 12:51:42

@GOLAZ: miert a budaorsi hova vezet?
BAH feluljaro alatt a Moszkva fele -- Torokbalinti
Hegyaljai feluljaro -- Nagyszollos / (Egér + Etele) oszt Bartok

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.03. 19:41:18

@promontor:
A Déliig számoltam, Gugli ad rá 44 percet, azt tudom, hogy a budaörsi tescotól már értem le 15 perc alatt az első fehérvári lejáróig.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.03. 19:42:17

@tothh: Hasonlóan látom. Rendszeresen (naponta) járok Budán, nagyon-nagyon hiányzik a nullás.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.06.03. 20:03:01

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Hát, nekem a 22-46, mint tartomány, elég optimistának tűnik, hiszen 7 perc a Budaörs-Délire még hétvégén is necces, hétközben meg aztán garantáltan lehetetlen. A Budaörsin a BAH felé reggel buszsáv nélkül is dugó van. Én a guglis 44 percet is csak azzal fogadnám el, hogy lefelé és felfelé is szórhat forgalomtól függően, mondjuk hétközben felfelé többet.. Ez még mindig jobb valamivel, mint a vonat, de messze nem annyival, ráadásul a vonat menetidejét ha jól értem egy felújítás most fogja lecsökkenteni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.03. 20:45:04

@promontor:

Erős idők nagyon, mondjuk a 44 perc dugó nélkül simán hozható. A 22 nem kifejezetten a KRESZ betartására épül.
90 környékén, mikor 139Gy még nem állt meg a Sasadi útig sehol, tachográf a buszokban ismeretlen fogalom volt, akkor a rekord a Déli és Osztapenkó között 3 perc alatt volt.

Az M1 26-os lehajtótól még 15 km az otthonom, Siófokról a kapitányság melletti utcából értem már haza 55 perc alatt.

A vonatot nagyon elverni autópályán tudod, olyan viszonylatokon, ahol a vonat nem agyon megy 120 felett.
a székesfehérvári vonal felujítása egy jó dolog, mert Fehérvár és Tárnok között 160 lez a sebesség, de mennyi olyan guruló eszköz van, amely ezt ki is tudja használni?

Visszatérve az időkre: (44 perc)

Ha nem a pályaudvar mellett laksz, és nem a pályaudvar mellé mész, akkor a vonat nem alternatíva. még a felújítás után sem.

SvenH. (törölt) 2011.06.03. 20:55:15

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: ugy kell alakitani a bejovok idejet hogy mindenkeppen tobb legyen autoval csucsidoben
javaslok egy jo kis zebrat 0 azaz nulla gyaloggal valahol a 7 -8 km kornyeken osztyapenko utan

ha tenyleg csak az a baj, hogy tul gyors az auto hat ugy lehet rola tenni ne legyen igaz...

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.06.03. 20:57:57

@Tóta W. Árpád:

na engemet ez b.sz fel, nagyon:
index.hu/gazdasag/magyar/2011/06/03/malev_eu/

a Magyar Nemzet és Nép Légitársosága
akarom mondani Nemzeti Pénznyelője.

HASZNÁLJUK FEL A LEHETŐ LEGOKOSABBAN ADÓFORINTJAINKAT, FORDÍTSUK A NEMZETI REPÜLÉS és DINAMIKA SZIMBÓLUMÁRA,
a Malévre !!!

h miér idegel ez engemet, naddon ?

mert a Nép, az istenadta kb 90%-a sosem ült maléven,
sőt nem is szokott repűlni,
sőőőőt (megkockáztatom) nem is ült utasszállító repülőn.

Aki meg röpül, ha teheti fapadossal repül, óccsón.
A Malév nem fapados.

akkor kié ez a Malév ?

há nem a népé. ha a nép se ingyéé se pézé nem használja..

miért kell a népnek a Malév ?

miééé ?

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.06.03. 20:59:20

nem @Tóta W. Árpád: -nak
hanem ide a vastagbűrre, / ez a kopipésztelés rákfenéje /

bocs.

SvenH. (törölt) 2011.06.04. 01:24:02

amugy a vasutat jo lenne Orbaneknak vegiggondolni mire is kellene hasznalni, igy hogy mar pikk pakk megepultek az aszfaltutak...

mert az hogy egy kis pötsch falucskaban naponta ketszer elmegy a piroska, na annal a vonat tutti nem tud versenyezni az autoval
viszont elovarosi vasutkent hasznalva illetve nagyvarosok kozotti utazasra a vasut sokkal versenykepesebb tudna lenni, es kellene is hogy legyen

idiota Cser Palkovics leirta, a verseny dont, viszont ami az o csokott jogasz agyaig nem jut el az az hogy a VERSENYT az allam TORZITHATJA, es vannak esetek amikor TORZITANIA is KELL

nem vadkapitalizmusban vagyunk hanem az allamnak van szabalyozo szerepe, ami osszekoti a kulonbozo teruleteket, mint pl az egeszsegugy asztmas betegsegekre kiadott penz es a busz sav illetve a behajtasi dij bevezetese
vagy az hogy a keruleti onkormanyzatok hosszu tavon nem az atzudulo autosoknak nyalnak majd be mandulaig, hanem esetleg netalantan az ott lako embereknek probalnak kedvezni, hiszen ok azok akik ott elnek, es egy harmonikus eletteret szeretnenek korulottuk amibe a 2*3 sav nem tartozik bele...

szoval auto vs vasut viszonylatban nem csak a piaci verseny dont, aki ilyet mond kepviselokent vagy polgarmesterkent az nyugodtan adja csak be a lemondasat

Vidéki 2011.06.04. 10:49:20

Rendkívül szellemesen jellemzi zero a szituációt:

„Az EU-s projekt „A budapesti közösségi közlekedés fejlesztése – haladási feltételek javítása a Budaörsi és Hegyalja úton" nevet kapta, 2008. decemberében szavazta meg a Közgyűlés, és igen, valóban 2,5 évbe telt, amíg a jó munkásember odaballagott a Budaörsi úton középre, és egy vödör festék segítségével buszsávot teremtett a semmiből.”

Elképesztő pofátlanság volt a Fővárosi közgyűlés részéről, hogy a projektnek „ …– haladási feltételek javítása a Budaörsi és Hegyalja úton" nevet adta.

Ezzel szemben a valóság:

„a BAH-csomópont felé vezető két sávból egyet "elvettek". Folyamatosan rendőri jelenlét van, a kamerákat most szerelik fel, szóval nem viccelnek. Ez a lépés azonban sosem látott dugót generált (reggel a sor vége a budaörsi Tesconál van, 10 km-re),”

Elképesztő, hogy a „Levegő Munkacsoport”-hoz hasonló „civil” szervezetek 2008-ban képesek voltak elvarázsolni a Fővárosi Közgyűlést, akik nem voltak képesek felfogni azt, hogy ha a felfestés miatt jelenleg a Budapest felé vezető sávokban az eddigi kettő helyett a járművek csak egy sávon haladhatnak, az hatalmas torlódáshoz vezet, ami egyáltalán nem csökkenti, hanem növeli a város légszennyezését.

A választói érdekek képviselői nem voltak képesek felfogni, hogy a hatalmas dugóban araszoló járművek motorjai rendkívül rossz hatásfokú tartományban működnek, megnövekedett széndioxid kibocsájtással.

A „Levegő Munkacsoport” tevékenysége éppen az ellenkezőjét érte el annak, amire nevéből következtetnénk a magyar nyelv hagyományos fogalmai szerint.

Karinthy Frigyes szavai ismét beigazolódtak:

"Megrontották a szavak becsületét".

SvenH. (törölt) 2011.06.04. 11:17:58

@Vidéki: tenyleg igazad van eddig nem volt dugo, mndenki heppi volt semmi gond nem volt...

az az egy sav lezarasa mindennek az oka

nem az hogy nehany par szazezer agglomer keletkezett, akiknek olyan seggfej pogimesteruk van, akik sajat maguk is autoval ingaznak, amikor ott az egy oras vonat...

Vidéki 2011.06.04. 11:42:02

@SvenH.:

A főváros határában P+R parkolók csak a látszat kedvéért vannak, az autóval járó nem tudja letenni járművét a város határában.

Például amerre én gyakran járok a Kispest határútnál is volt ilyen parkoló, a pénzéhes önkormányzat azonban magánkézbe játszotta át a területet.

A Kőbánya-Kispest metró végállomásnál is volt régebben egy nagy P+R parkoló, annak a területét is eladták.

Csak pénzért, csak pénzért, naná majd ingyért.

A Nagyvárad téri P+R parkoló annyira túlzsúfolt, hogy nem lehet számítani parkolási lehetőségre.

Előbb elegendő kapacitású P+R parkolót kell létesíteni, a szükséges területeken.

Nem a kocsit kell fogni a ló elé.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.06.04. 17:49:33

@Vidéki: Dugók most vannak (azaz a kocsi már régen a ló elé van fogva), tehát a megoldás is most esedékes, illetve már régen az lenne.

Az "előbb a város határába P+R-t" az csak az "első védelmi vonal". Ha netán valahol felépítenék ezt a P+R-t, akkor jönne, hogy 2) ellopják belőle az autót 3) nem jár kétésfélpercenként a HÉV/vonat/busz 4) koszos/büdös a BKV 5) drága a jegy 6) nincs rajta légkondi 7) 17 éve, amikor iutoljára buszon utaztam, hirtelen fékezett és kirándult a karom. 8..1234) itakdalse

Lehet, hogy ez a mostani buszsáv nem volt ilyen formában jó ötlet, de az a hozzáállás, hogy előbb legyen nálunk is olyan tömegközlekedés, mint Párizsban/Münchenben/Bécsben, és akkor majd az autósok kegyeskednek tömegközlekedni (talán...), az sajna csak egy tipikus képmutató/időhúzó érv. Aki mondja, az pontosan tudja, hogy ilyen az elkövetkezendő 47 és fél évben nem lesz, tehát remek, megvan az örökörvényes kifogás, hogy miért is ne kelljen az autó helyett másban gondolkodni.

Egyébként nem azt akarom mondani, hogy a jelenlegi körülmények között nem racionális döntés megannyi agglomerációban lakótól az autó: a költség/időtartam/kényelem háromszögében sokak számára egyértelmű győztes az autó. Viszont a közösség számára nem ez a jó megoldás, tehát a közlekedéspolitika feladata az, hogy az arányokat eltolja, méghozzá nem húsz év múlva, hanem most. A magam részéről azt gondolom, hogy a "dugósítás" nem a legszerencsésebb formája az arányeltolásnak, az autós költségek növelése (értsd. dugódíj, parkolási díjak) hatékonyabb lenne.

Persze sopánkodás akkor is lenne ugyanekkora...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.04. 18:07:26

@promontor:

Én a télen buszoztam két hétig. Soha többet.

Úgy kellett állnom másfél órát, hogy a lábaimat éreztem, hogy fagynak el. Kocsival 35 perc. Költségben a kocsi még valamivel jobb is.

lehet dugódíjat szedni, kérdés, ha leteszem a kocsit a díj hatására, akkor mire ülök fel? A metróra? A 22-es buszra, ahol kevesebb kocsi pörög, mint 8 éve, (Akkor 48, most a 222-essel 42 ha jók a számaim),pedig már nyolc éve is 120%-os telitettséggel ment?

Sűrűn járok Münchenbe, ott nem jut eszembe, hogy kocsival menjek a belvárosba, mert van mire felülni. Ha tudom, hogy későn megyek haza (Münchenben), akkor bemegyek a metróig kocsival, mert este azért ott se 5 percenként mennek a buszok.

Az A8-as autópálya bevezetőjére meg nem jut eszébe senkinek buzsávot festeni, mert senki sem akarja, hogy a sor vége Rosenheimben legyen.

Vidéki 2011.06.04. 18:21:54

@promontor:

Mi a ráció abban, hogy ahelyett, hogy több P+R parkolót létesítenének, a már meglévőket is (mint Kispesten) felszámolják?

keria 2011.06.04. 18:37:39

@Vidéki: KöKi-nél épp most építenek egy méretes P+R-t magánberuházásban: a metróállomás minimális felújítása és a P+R része volt az építési engedélynek, ezeket a beruházó önként vállalta.

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Münchenben elég jól működik a Schnellbahn, ettől mi még elég messze vagyunk. Természetesen amint ez Budapest környékén is realitás lesz, el lehet hagyni majd a buszokat. Egy példa: ha Budaörsre kimenne a metró (pl. 4-es a felszínen, kvázi villamosként), akkor nem lenne létjogosultsága buszjáratot indítani, mert a kötöttpálya egyszerűen gyorsabb és megbízhatóbb.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.06.04. 18:55:13

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Azt megkérdezhetem, hogy milyen járat volt? Egyébként az biztos, hogy a téli autós és buszos közlekedés nagyon másfajta lábbelit igényel... ;-)

A tömegközlekedésen kétségtelenül javítani kell(ene). Ez a jelenlegi körülmények között azonban nyilván nem jelenti rövidtávon a 4-8-as metrók, továbbá az S1-S8 S-bahnok megépítését holnaputánra, tehát egyrészt meglévő (HÉV/MÁV) vonalakon lehet szó sűrítésről, másrészt a BKV/volán buszok sűrítéséről és netán új járatrokról lehet szó. Valószínűleg sokat lehetne optimalizálni a csatlakozásokon és egy tisztességes BKV jegyrendszeren. Ennyit meg lehet(ne) tenni egy ciklus alatt is és arra elég lenne, hogy ne lehessen azt mondani, hogy nincs alternatíva.

2011.06.04. 20:51:02

@zero: Tegyük fel inkább, hogy az illető Etyekről megy Horányba. Mi az alternatíva? A kb. 100km hosszú M0? Vagy biciglivel az etyeki buszmegállóig, onnan sárga busszal az Etele térig, onnan 103-as busszal a Lágymányosi hídhoz, onnan 2-es vilivel a Ferenciek teréhez, 3-as metróval a Újpest Városkapúhoz, és egy másik sárga busszal Dunakeszire, és már csak a kompra kell átszállni, majd a szigeten 5-10-15km-et sétálnia úticéljáig?
Viccesek ezek az autógyűlölő szekták, ezek tényleg azt hiszik, hogy azért evickélnek az emberek Demszkygrád dugóiban, mert ennél jobb időtöltést ki sem tudnak találni maguknak?

SvenH. (törölt) 2011.06.04. 21:00:06

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Úgy kellett állnom másfél órát, hogy a lábaimat éreztem, hogy fagynak el. Kocsival 35 perc. Költségben a kocsi még valamivel jobb is."

szamodra ha lenne a dugodij havonta 20e meg akkor is az auto lenne ilyen feltetelekkel a nyero

es ez OK
viszont van nagyon sok ember, akiknel nem ilyen a korulmeny, azaz naluk mar havi +10e -nel jobban megerne a vonat

ebben az esetben viszont neked a 10e vagy 20e havi befizetesevel is sokkal jobb lenne mivel azok az olcsojanosok eltunnenek az utakrol...

nem is ertem hogy miert nem jo ez a megoldas, win win win win szituacio

SvenH. (törölt) 2011.06.04. 21:02:44

@Vidéki: "Mi a ráció abban, hogy ahelyett, hogy több P+R parkolót létesítenének, a már meglévőket is (mint Kispesten) felszámolják?"

mi a racio abban hogy a tirpak videki pogimesterek nem P+R et csinalnak? hanem scak ugatnak?
hiszen azt az o szavazoi hasznalnak!!!
gondolj bele, felolem akar azt is megvizsaglhatnak hogy az aki igenybe veszi a budaorsit, az csa budaorsi lakos+auto lehessen

vagy te elvarnad hogy en budapestikent meg az eszkort lanyokat is fizessem a naccsagos agglomereknek?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.04. 22:14:52

@promontor:
KingLong, Széna tér.

@keria:
Az a baj, hogy a döntéshozók szintén nem is látom, hgy közelíteni akarnának pl egy Münchenben fellelhető színvonalhoz, mindössze rigmusok skandálása a menő, mostanában éppen a Kossuth utca autómentesítése. Önmagában a cél az jó, csak a skandáók azt felejtik el, hogy az Erzsébet híd az egyik legforgalmasabb, és egyben egyik legnagyobb kapacitású dunai átkelő, mellyel Budapest rendelkezik.

Az agglomereknek nem kell escort-hölgyeket fizetni, de ezt a hülye szembenállítósdit se kellene tovább eröltetni, mert észre kellene venni, hogy a város attól lehet sikeres, ha szimbiózisban él az agglomerációjával.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.06.04. 22:42:40

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

"ezt a hülye szembenállítósdit se kellene tovább eröltetni "

Ebben egyetértünk, de nekem úgy tűnik, hogy az erőltetés mindkét oldalra jellemző. Populista politikusok itt is ott is...

"mert észre kellene venni, hogy a város attól lehet sikeres, ha szimbiózisban él az agglomerációjával."

Most is szimbiózisban él és mégse túl sikeres. Pont azért, mert nem mindegy, hogyan. A hogyanban pedig nemcsak a fővárosnak van sara: ha más nem (de persze más is), akkor pont a posztban emlegetett budaörsi vasútállomás igen ékes példa erre.

Perillustris 2011.06.05. 00:43:39

"Érthetetlen, hogy a sok százezer autós miért nem teszi le az autót, és száll át tömegközlekedésre. (Amúgy ha így tennének, egyből összeomlana az egész közösségi közlekedés tákolmánya.)"

S mi lenne, ha az összes tömegközlekedő kocsiba ülne (ami emberenként csaknem egy autót jelentene)?

Mindenki maradna azon a helyen, ahol éppen beült a kocsijába.

Perillustris 2011.06.05. 00:50:29

@Vidéki: Miért a kispesti önkormányzat viselje a P+R költségeit, amikor a haszonból a belső kerületek és az azt használók részesülnek? A területet, ha nagyon kell, vegyék meg ők és használják kedvükre.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.05. 00:55:51

@Perillustris: Én a BKV sztrájkok alatt is tudtam közlekedni. Helyenként sokkal jobban, helyenként sokkal rosszabbul.

A rosszabb a Kiskörútra és a Ferencvárosra volt jellemző.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.05. 00:57:28

@promontor:
És ismét eljutottunk oda, hogy a budapesti kiskirályok, a települési kiskirályok, a megye, a főváros és az állam. Ezek mind a saját pecsenyéjüket sütögetik.

Perillustris 2011.06.05. 00:59:08

@Perillustris: Mármint külön autóba. Az én akkori cégemnél pikk-pakk összeállt a telekocsi-rendszer, és sokan elővették a bringájukat is, valamint többen taxiztak.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.05. 00:59:31

@Perillustris: A kérdést úgy is meg lehet fogalmazni, ha nem hajlandó áldozni rá, akkor szagolja az autókat.
Erre majd jön a válasz, hogy kiszorítja őket. A kiszorítással az a baj, hogy nem lehet külön a kispesti autóknak megnyitni sávokat.

Egyel feljebb említettem a kiskirályságokat.

SvenH. (törölt) 2011.06.05. 01:56:51

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Önmagában a cél az jó, csak a skandáók azt felejtik el, hogy az Erzsébet híd az egyik legforgalmasabb, és egyben egyik legnagyobb kapacitású dunai átkelő, mellyel Budapest rendelkezik."

persze mert megszoktad... en is sokmidnent megszoktam, pl. azt hogy az erdiek a sarga busszal jarnak be es nem autoval, es az is valtozott...

a belvarosban lako lehet hogy mast akar... elvegre nehany agglomeracios kis porfeszek sikeresen tudja akadalyoznni az M0 -t ami tole par szaz meterre/ km-re megy, de a belvarosiak akiknek az ablakatol 5 meterre van az autopalya az KUSSOLJON nem?

persze aki meg ott ugat es problemazik az azonnal rogton naci agglomergyulolo...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.05. 02:26:22

@SvenH.:
"persze mert megszoktad."
Ha nem számoljuk a lánc- és Szabadság hidakat, mivel azok illetve a kapcsolódó úthálózatuk járhatatlanok, akkor a maradék 11 sávból 2 sáv+buszsáv megy az Erzsébet hídon, ez majdnem 20%. Ez nem megszokás kérdése, ez tény.

"a belvarosban lako lehet hogy mast akar... elvegre nehany agglomeracios kis porfeszek sikeresen tudja akadalyoznni az M0 -t ami tole par szaz meterre/ km-re megy, de a belvarosiak akiknek az ablakatol 5 meterre van az autopalya az KUSSOLJON nem?"
Kussoljon mindkettő!

"persze aki meg ott ugat es problemazik az azonnal rogton naci agglomergyulolo... "
Itt megjegyzem, hogy az Erzsébet híd generálta forgalom nagyobb része nem agglomerációs, hanem városon belüli forgalom, mivel az egyik legforgalmasabb, központi helyen levő híd.

A Rákóczi-Kossuth utc mentén lakók problémáját ahhoz tudnám hasonlítani, amikor a gárdonyiak kitalálnák, hogy szűnjön meg a fehérvári vasútvonal, mert hangos.

SvenH. (törölt) 2011.06.05. 02:47:52

"Erzsébet híd az egyik legforgalmasabb, és egyben egyik legnagyobb kapacitású dunai átkelő, mellyel Budapest rendelkezik."

az M0 az mi? szoval legyunk korrektek...
ha az M0 az nem budapesti, akkor nem budapesti illetosegu a mostani savlezaras sem...
oldja meg a videk az eszaki M0 -t, felolem mehetnek kaszaval kapaval egymas ellen barhogyan, de ne az osztyapenkonal jojjon be

jo is lenne egy kis ujpest ferencvaros jellegu bunyo telki es budaors kozott...

de komolyan, ott van 2 idiota telepulescsoport akiknek a ki nem egyezni valo tudasat en budapesti szopjam meg?
koszi nem...

adjanak ultimatumot az eszaki M0 -ra, hogy addig van a budapestieknek turelmuk, oszt ha letelt, akkor zarjak le csucsidoben a bejovo savoknak a felet a hatarnal

SvenH. (törölt) 2011.06.05. 03:10:03

nem is tudom min vitazunk mar...

az igazi vastagbort azert a cser palko kepviseli...

szoval neki kellene eppen hogy P+R -t epitenie, oda magahoz Szekesfehervarra a vasut melle es progpagalni hogy a vonat az milyen jo hiszen ALLAMI penzen 40 percre lecsokken a Szekesfehervar Deli kozotti utazasi ido, aminek mint TENYre fel kellene hivnia a sajat allampolgarainak a figyelmet...

e helyett meg irt egy nyilt levelet aminek az a lenyege, hogy:
a., tok korrekt 67 km -re levo varosbol vasut helyett autoval feljonni EGYEDUL, raadasul luxusautoban csapatni, amit az idiota valasztok fizetnek, a vonat az meg kvazi ingyen lenne, hiszen mindig van ures hely...
b., kellene hogy legyen P+R Bp hataran hogy le lehessen rakni az autot
c., ha lenne o akkor se rakna le, mert budos mocskos okadek hugyszagu illetve csovesekkel teli es tetus meg undorito a BKV

a c., ponttal ezzel tobb szazezer budapestit es tomegkozlekedessel ingazot vagott pofan
barcsak en is ugy szajbavaghatnam hogy a szemuvege lerepuljon, arra meg Tarlos Pityu ugralna ra :)))

amugy a c., pontot nem mondta ki egyertelmuen de megis mire gondolhatott? arra nem merek gondolni hogy a magyar jogaszkepzes az annyira selejt lenne, hogy a BKV lassusagara celzott volna, amikor eppen egy buszsav kialakitasa ellen agal...

Vidéki 2011.06.05. 06:45:52

@SvenH.:
Elvárnám, hogy a helyi kiskirályok, olyanok, mint a feudális anarchia korában Csák Máté volt, ne helyezhessék szűk helyi érdekeiket a nagy többség érdekei főlé.

Akkor nem fordulhatna elő az, mint Kispesten, hogy az önkormányzat, ahelyett, hogy a szükségletnek megfelelően bővített volna, két nagy
P+R parkolót megszüntetett.

Miközben ezt teszik, álszent módon eljátsszák a környezetvédelem elkötelezett bajnokainak szerepét is.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.05. 10:15:52

@SvenH.:
Az M0 egy elkerülő út, míg az Erzsébet híd városon belüli forgalom miatt terhelt. De t ezt nem érted és csak vagalkozol.

A pestiek meg hétvégén még az omszki tóra se jöhessenek ki!

SvenH. (törölt) 2011.06.05. 12:37:26

@Vidéki: leirtak, nem hiszem el hogy agyilag ennyire zokni legyel...
a kispesti onkormanyzatnak SEMMI koze az agglomeraciosok hasfajasahoz
az athalado autosok nem is ott szavaznak...

viszont a P+R -t az elovarosi vasut melle kellene epiteni joval kiljebb
ott meg meg lenne az az elonyos helyzet is hogy a SAJAT onkormanyzat a SAJAT lakoinak epitene

SvenH. (törölt) 2011.06.05. 12:44:02

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "A pestiek meg hétvégén még az omszki tóra se jöhessenek ki! "

ezt miert mondtad, viccnek?
en irtam hogy SENKI ne johessen be?

eredetileg ezt irtad:
"Önmagában a cél az jó, csak a skandáók azt felejtik el, hogy az Erzsébet híd az egyik legforgalmasabb, és egyben egyik legnagyobb kapacitású dunai átkelő, mellyel Budapest rendelkezik."
szerintem ez netto hulyeseg, hiszen a M0s hidakkal is rendelkezik...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.05. 14:48:09

@SvenH.:
Utoljára:

M0 nem Bp-n belüli utazások céljára épült, Óbuda-Ferihegy M0-n 65 kilométerrel hosszab(oda-vissza) mint az Erzsébet hídon, tehát az Erzsébet hídon fogok menni. Ha Bécsből megyek Szegedre, akkor majd igénybe veszem az M0-t.

Az omszki tóra sem muszáj autóval menni a kedves budapestieknek, mert dugót csinálnak.

Érveidből süt, hogy nem nagyon ismered a város topográfiai szerkezetét, csak szajkózol mostanában divatos rigmusokat.

--------------------------------------------------

Dugóról jut eszembe, ha a 11-ről szabályosan akarok csúcsban az M0-ra menni, akkor az 20 perc az elbaszott Cora körforgalom miatt, mármint csak ráfordulni.
Békásmegyerre bejőve mindössze 4 perc volt.

SvenH. (törölt) 2011.06.05. 16:11:46

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "A pestiek meg hétvégén még az omszki tóra se jöhessenek ki! "

latod latod?
nem kell itt szitani az ellentetet mert mar megvan, csak az ugynevezett szerzett jogotokat(==kocsi a segg ala a napi ingazashoz) kedves agglomerek, amikor veszni latjatok, akkor meg meltatlankodtok a szimbiozissal...
hogy hat ti is ertekesek vagytok meg ti is szeretitek a pöstieket, amugy meg majd nem engeditek be a pöstieket egyaltalan, ki kell oket tiltani tudja meg a proli fajtaja, hogy ti facca gyerekek vagytok!
mi az hogy evente 2szer kimegy hozzatok? pont ugyanolyan serelem ez mint a minden munkanapon valo dugositas!!!

amugy meg szamotokra termeszetes, hogy a budapestiek fizessek a TI P+R -ket, a hule pöstiek ne parkot es jaccoteret epitsenek, hiszen az NEKTEK NEM KELL, nektek van kint a haz mogott kert, hat nektek tenyleg arra semmi szuksegetek ott Budapesten, legyen inkabb meg 3-4 autopalya es legyen az egesz varos egy hatalmas nagy ingyenes P+R persze ugy hogy a vegen a BKVra azert max 1 megallot kelljen csak menni hiszen akkor meg jegy nelkul is ki lehet bliccelni...

SvenH. (törölt) 2011.06.05. 16:15:18

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Érveidből süt, hogy nem nagyon ismered a város topográfiai szerkezetét, csak szajkózol mostanában divatos rigmusokat."

mazsi drazsi... olvasd el:
SvenH. 2011.06.02. 22:03:58

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.05. 16:59:59

@SvenH.: Azt kihagytad, hogy az agglomreknek alimit ne 50, hnem 150 legyen Bp területén.

Marha

Vidéki 2011.06.05. 20:39:39

@SvenH.:
Az agglomerek is pozitív céllal jönnek az ország fővárosába,

Az országnak van fővárosa, nem pedig ahogyan azt hozzád hasonló beszűkült agyú budapesti lokálpatrióták képzelik: "A fővárosnak van egy országa".

SvenH. (törölt) 2011.06.05. 21:22:18

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: kiderult, hogy mennyire intelligensen tudsz ervelni, koszonjuk ezt a melyrehato es oszinte a sajat intelligenciadat megcsillogtato hozzaszolast!!!

Perillustris 2011.06.05. 22:49:21

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: A kispesti - ha van esze - metróval megy. Nem lehet egy forráshiányos önkormányzatra hárítani a P+R költségeit. Vagy te szívesen építnél jó nagy parkolót a saját pénzeden, hogy a szomszéd bolt vásárlói ne a telkeden álljanak meg?

Perillustris 2011.06.05. 22:57:34

@Vidéki: Szóval a kispestiek bővítsenek saját pénzen, a budaörsi önkormányzat pedig számolgassa a pénzt, amit az értékes telkekért kapott, amik helyén ugyebár csodás P+R parkolókat építtethetett volna (a terület biztos alkalmas, hiszen nagy részük most is parkoló. Magántulajdonban).

Vidéki 2011.06.05. 23:27:05

@Perillustris:
Nemhogy bővítettek volna a kispestiek, de két hatalmas P+R parkolót felszámoltak, nem saját pénzen, hanem:

"Csak pénzért?
Csak pénzért?
Naná,
Majd ingyért?"

Vidéki 2011.06.06. 07:20:27

Hyppokratesz orvosokhoz intézett nyomatékos tanács egykor így hangzott:

„Ártani nem szabad!”

Azok az alakok, akik a P+R parkolók ügyében döntési helyzetben voltak és bővítés helyett megszüntetésük mellett döntöttek, nem képesek felfogni az „Ártani nem szabad” elvet.

Ez magas nekik , mint „majomnak a zongora”.

Pénzért akármire képesek.

Amikor még a forint többet ért, az ilyen alakokat így jellemezték:

„Egy forintért egy tetűt elhajt Vácig.”

Érdekes jelenség, hogy mint az akarnok színészek, minden szerepet ők akarnak eljátszani.

Élvezettel játsszák el a pénzéhes kalmár szerepét, de egyidejűleg szívesen tetszelegnének a környezetvédelem páncélos lovagjainak szerepében is.

A kettő nem fér össze.

SvenH. (törölt) 2011.06.06. 12:42:22

@Vidéki: igazad van, betonozzak le a parkokat es a jatszotereket!!!
hiszen neked KELL!!!

ussenek ki nehany hazat is hogy meg tudjanak uj buszsavot epiteni ha meg ugyis mar az utepitesben vannak, huzzanak oda meg 2*3 savot!!!

a te onkormanyzatod meg csak verje a blattot es meltatlakodjon hogy hat ezek a bunkok nem epitik gyorsan azt az utat, pedig hat a szimbiozis...
persze penzt azt ne adjon, hiszen az kell a rekreaciodra hiszen hat autoban kellett ulnod szegenyke!!!

SvenH. (törölt) 2011.06.06. 13:09:21

@Vidéki: szerintem neked fogalmi zavaraid vannak es a parazita - gazdatest fogalmat osszekevered a szimbiozissal...

nezzel utana, azert ez egy nagyon fontos kitetel!!!

Vidéki 2011.06.06. 15:28:32

@SvenH.:
Szerintem neked vannak fogalmi zavaraid:

Írod: "betonozzak le a parkokat es a jatszotereket!!!
hiszen neked KELL!!!"

Nem kellene ilyen szélsőségekbe esned.

Ha a földön járnál észrevehetnéd, hogy nem térhetünk vissza a kőbalta korszakába.

Manapság kiterjedt a munkamegosztás, hatalmas mértékű az áruszállítás, ami a lakosság jobb ellátását eredményezi. A termelés és a szolgáltatás is hatalmas mértékben specializálódott, ami a munkaerő mozgásának hatalmas arányú növekedését teszi szükségessé.

Azt tapasztaljuk, hogy nálunk sokkal sűrűbben lakott országokban is elég jól meg tudják oldani az ezzel összefüggő problémákat, anélkül, hogy lebetonoznák a parkokat es a játszótereket.

Perillustris 2011.06.06. 15:44:28

@Vidéki: "hatalmas mértékű az áruszállítás"

Ez is óriási gond. Mármint a közúti. Növekvő útdíjakkal, korlátozásokkal az áruszállítók is rávehetők a mégjobb optimalizációra, s még az is lehet, hogy nem fogunk decemberben spanyol üvegházi narancsot enni.

SvenH. (törölt) 2011.06.06. 16:37:25

@Vidéki: nem ezt mondjatok?
nem sir a szatok, hogy epitsenek uj savot a busznak?
hogyha megszuntetik a felvonulasi teret, azt miert hiszen mijjen alomszep P+R?
ujpesten nem a magadfajta vinnyogott, hogy miiiieeeeeeeeeeeeeeeert nem lehet ott P+R -tetni?
nem te sivalkodtal hogy kispesten hogy a P+R nek vege?
a Duna partjan a Jaszai -tol eszakra hogy beszuntettek az ingyenes parkolast nem a magadfajtad nyuszitett?

ebreszto!!!
az aki s3gbbe pakolt teged az nem azok az onkormanyzatok hanem a magadfajta "koltozzunk ki a zoldbe oszt asszonnyal egyutt szaladgaljunk befele kocsival hiszen a koloknek belvarosi iskola KELL"
tudod amig meg kevesen voltatok, addig senkinek nem csesztette a csoret hogy pl. Ujpesten elfoglaltok nehany parkohelyet az ujpestiektol, viszont igy hogy nem lehetett mar ott megallni igy lepni kellett...
vagy a mocsok kirekeszto ujpestiek is milyenek, hat hogy mereszelik a sajat piacukat a sajat celjukra hasznalni? hat szimbolika van vagy mi a facc van nem? hat olyan jol leszimbolikaztatok, hogy odaig bejottok otoval...
oruljon az ujpesti hogy egyaltalan odamesz es ott veszed meg a berletet nem? hat a segget verje a foldhoz, hat te nem nem mesz beljebb!!!
ja hogy pontosan miert is nem mesz tovabb?
mert bent mar sikeresen kicsinaltatok a sajat fajtatokat... ott mar 400 HUF/ora a dij ahhoz soher vagy kifizetni...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.06. 18:12:40

@Perillustris:

Kádár idejében sem volt mindig narancs.

Az áruszálltást nézzük egy kicsit más aspektusból:
Van 6 bolt egymás mellett, oda bizony 6 teherautó jön. Külön-külön mind a 6 bolt szállítása optimalizált.
Persze ha valamelyik bolt többféle terméket árul, akkor oda már esetleg plusz egy teherautó jön.

Vagy csak egy kocsi jön be, de lehet-e egy kocsin vinni a zöldséget, a nyers húst, valamint a hypot?
Vannak önbeszerző boltok, ahol a bolt saját autója végzi a beszerzést, többfajta termék esetén többször fordul az autó, lásd előző.

Az áruszállítók már most is optimalizálnak, mivel jelen üzemanyagárak mellett nem engedhetik meg maguknak az üres kilométert.
Kamionos barátom elmondása alapján leszűrhető, hogy a kombinált szállítás csak folyamatos nagy tételeknél éri meg, eseti fuvarokat sajnos sokkal hatékonyabban és gyorsabban lehet közúton továbbítani. Itthon ezt a jelenséget még pluszban betorzítja a vasút sebessége, minősge, valamint megbízhatatlansága.

Továbbá RoLa terén is igen komoly fejlődni valóink vannak.

Perillustris 2011.06.06. 22:21:46

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ha az EU-s direktívák értelmében növekszik a közúti árufuvarozás ára (www.zoldauto.info/hirek/a-tehergepkocsik-szennyezesenek-koltsege-is-benne-lehet-az-utdijban vagy www.kamionhirek.hu/20101105/uj-eu-dontes-szulethet-kamionok-kornyezetterhelesi-dijarol), akkor előnyösebb helyzetbe kerülhet a vasút is. Nem mellesleg a helyi ipar és termelés is.

SvenH. (törölt) 2011.06.06. 23:13:32

@Perillustris: persze ott is idiotaskodnak hogy ha a teherautokat megadoztatjak a Budapestre valo bejarassal, akkor meg milyen draga lesz
ok legyen...
en a kulvarosban vasarolok, nekem eggyel tobb indok lesz hogy itt is maradjak :)))

amugy ugyanez a kornyezetterhelesi dij is kellene az autosokra, hiszen nem jarja hogy egy kis falucskaban UGYANANNYI az ado mint itt a legzsufoltabb helyen!!!

Vidéki 2011.06.07. 07:28:26

@SvenH.:

Az is sokat segítene, ha az ilyen valóságtól elrugaszkodott alakokat, mint te, keményen megadóztatnák.

SvenH. (törölt) 2011.06.07. 10:24:50

@Vidéki: kedves unintelligens (ál)Vidéki hozzaszolo!

szoval szerinted en valosagtol elrugaszkodott alak vagyok, ha ezt allitom:
"amugy ugyanez a kornyezetterhelesi dij is kellene az autosokra, hiszen nem jarja hogy egy kis falucskaban UGYANANNYI az ado mint itt a legzsufoltabb helyen!!!"

aham...
nincsen idom vegignezni a hozzaszolasaidat de nem te sirtal mint a furdos kurva, hogy mennnnnyi adot befizettek az autosok?
milyen jogcimen jartattad a szadat a valodi videkiek neveben?
vagy szerinted nagyon korrekt, hogy ARANYÁRBAN levo teruleten bovitsenek a videki autosok adojabol?
azoknak a videki autosoknak az adojabol ahol a busz / vonat napi ketszer jar?
ahol a gepjarmu az ÉLETFELTÉTEL?

lyken 2011.06.07. 12:47:10

@SvenH.: "nincsen idom vegignezni a hozzaszolasaidat de nem te sirtal mint a furdos kurva, hogy mennnnnyi adot befizettek az autosok?"
Attól, hogy mocskosszájú görény stílusba mész át a demagógiából, még nem lesz hangsúlyosabb a mondanivalód.

"milyen jogcimen jartattad a szadat a valodi videkiek neveben? "
A vezetékneve Vidéki, nem az állapota. Te egyébként milyen jogcímen szólsz be neki a vezetékneve miatt?
Ennyi erővel egyébként te milyen jogon kommentelsz ezzel a nickel? Égeted a skandináv térséget ezerrel.

"nincsen idom vegignezni a hozzaszolasaidat"
Ehhez képest hülyeségek irkálására van időd. Bőven van. Miért nem írod le, hogy nem akarod elolvasni a kommentjeit, mert valójában nem is vagy mások véleményére kiváncsi? Inkább írd ide férfiasan, hogy neked van egy véleményed, szerinted aki azzal egyetért az felvilágosult jó fej, aki meg nem, az hülye gyökér. Nem lenne így jobb mindenkinek?

SvenH. (törölt) 2011.06.07. 13:24:25

@lyken: az erdemi mondanivalora is tudsz reagalni?

SvenH. (törölt) 2011.06.07. 13:33:49

@lyken: az o neve es a videki autosok kozott jelen esetben csak veletlen egybeeses van, mas hozzaszolo ebben a temaban rugozott azon, hogy eleg sok adot befizetnek az autosok hat epitsenek abbol, na arra a felvetesre reagaltam

de latom teged sem hatott meg a mondandom... esetleg nincsen igazam?

mert azt mondod hogy hulyeseg...

lyken 2011.06.07. 14:48:32

@SvenH.: "az erdemi mondanivalora is tudsz reagalni? "
"mert azt mondod hogy hulyeseg... "

Ha te nem reagálsz érdemben a másikra, akkor miért vgárod el azt, hogy más így tegyen veled szemben? Tiszta sor, hogy a saját mondanivalódat világmegváltónak tartod, amit meg más mond annak nincs értelme úgyse. Írtam fentebb, hogy nyugodtan deklaráld ki nyíltan, hogy nem érdekel más véleménye.

SvenH. (törölt) 2011.06.07. 16:03:46

ideznem azt amit te frankon demagognak/hulyesegnek minositettel...

"vagy szerinted nagyon korrekt, hogy ARANYÁRBAN levo teruleten bovitsenek a videki autosok adojabol?
azoknak a videki autosoknak az adojabol ahol a busz / vonat napi ketszer jar?
ahol a gepjarmu az ÉLETFELTÉTEL?"

SvenH. (törölt) 2011.06.07. 16:04:21

@SvenH.: bocsanatot kerek a frankok leszarmazottaitol!!!

Vidéki 2011.06.07. 19:45:40

@SvenH.:

Írod: "nincsen idom vegignezni a hozzaszolasaidat de nem te sirtal mint a furdos kurva, hogy mennnnnyi adot befizettek az autosok?"

Nem én sírtam.

Ha fürdős kurváról van szó az csak te lehettél

SvenH. (törölt) 2011.06.07. 21:46:38

@Vidéki: tenyleg nem volt idom es kedvem vegignezni :)

de tutti nem?
tehat biztos hogy nem mondtad hogy az autosok eleg sok adot fizetnek es abbol fussa?

SvenH. (törölt) 2011.06.07. 21:47:19

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: mazsi drazsi kerjel bocsanatot hogy azt merted allitani hogy nem ertek hozza...

SvenH. (törölt) 2011.06.07. 21:54:51

@Vidéki: elnezest tenyleg nem mondtal semmit az autosok adozasarol...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.06.08. 09:43:19

www.origo.hu/itthon/20110607-a-fovaros-azt-hitte-nem-okoz-majd-dugot-a-budaorsi.html

Azért az elképesztő, hogy két ennyire különböző forgalomszámlálási adat létezhet...

SvenH. (törölt) 2011.06.16. 00:13:46

www.origo.hu/idojaras/20110609-porszennyezes-magyarorszagon-pentekig-kellett-volna-elerni-az-unios-hatarertekeket.html

ugyebar gazuzemu buszok nem lehetnek telire viszont az autokat csak ki lehet tiltani... oszt majd irogasson a 2 vezeridiota az EUs diplomataknak leveleket...

amugy erdekes hogy a levego munkacsoport az itt elegge korrekteket irogatott...

es az is erdekes, hogy a Bpi panelosok altal nem szennyezett levegon zudul ra a sok kis auto az agglomeraciobol, netalantan esetleg nem kene elgondolkodni hogy azoknak az adotartalmabol direkten a panelos tavfutesbe be lehetne adni?

süti beállítások módosítása