Skip to content


       Szűrés lista

Ki fog minket meggyógyítani 2012-ben?

Messze a legkisebb prioritást kapott legfontosabb kérdés idén.

Nézzük leegyszerűsítve: Az állam súlyos pénzekből kitaníttat minden évben x számú embert orvosnak, majd utána ad nekik nettó 82 ezer forintos fizetést. Állam bácsi, normálisnak tetszik lenni?

A diplomához kötelező a nyelvvizsga, így minden végzős beszél legalább egy idegen nyelven, Európán belül már nincsenek távolságok, nem úgy, mint Magyarországon belül: Nyíregyháza-Budapest IC-vel 3 óra, Budapest-London repülővel pedig csak másfél óra. Én azon csodálkozom, hogy állam azon csodálkozik, hogy a fiatal, sőt most már a középkorú orvosok is kimennek külföldre dolgozni. Péntek este hamarabb hazaér Londonból, mintha Budapesten dolgozna, de Nyíregyházán lakna.

Nem Szócska államtitkárt bántom, mert ő tényleg mindenféle sunyi húzás nélkül próbálkozik, de szarból nem lehet várat építeni, és ő abból főz, amit a költségvetésből neki kiutaltak.

Megkérdezném viszont Orbán és Matolcsy urakat, kasszafelelősöket, ha nekik 6 évig kellett volna tanulni kőkeményen, hogy utána miniszterek lehessenek, majd kiszúrják a szemüket nettó 80 ezer forinttal, viszont azt látják, hogy Európa minden országában várják őket tárt karokkal ugyanerre a munkára, csak nettó 800 ezer forintért, Orbán és Matolcsy úr vajon mit választana? Haza vagy haladás?

Lehet, hogy elég sokkoló megfejtés következik: az orvosok is csak emberek, leszarják a propagandát, csak szeretnének megélni, jólélni, és a gyermekeiknek megadni mindent, amit csak lehet. Innentől kezdve elég egyértelmű a dolog: orvosként ez megy idehaza vagy nem megy?

Egy állam egyszerűen nem teheti meg azt, hogy ugyanakkor fizetést kínál egy diplomás orvosnak, aki gyógyít és életeket ment a nap 24 órájában, mint a végzettség nélküli utcaseprőnek. Pedig megteszi: Budapest főállású utcaseprőket alkalmaz 120 ezer forintos bruttó fizetésért, és ennyit kapnak a szakvizsga előtt álló végzett orvosok is.
 
Papp Magor, a Rezidensszövetség szerint "igen ijesztő az, hogy hat év kemény tanulás után, a magyar kezdő orvosok 40 százaléka menne külföldre dolgozni. Olyan szinten felgyorsult az orvosok migrációja, hogy évente 1500 fővel csökken az aktív orvosok száma Magyarországon. Jövőre nem lesz, aki ellássa a betegeket."

Persze a Kútvölgyi "elit" kórházban mindig lesz orvos, hogyan is találkoznának a kedves vezetőink egy olyan szituációval, hogy egy egyszerű vizsgálatra csak októberre kapnak időpontot? Vagy továbbküldik őket egy másik kórházba? Vagy csak úgy egyszerűen közlik velük, hogy bocs, de nincs éppen bent orvos?

Abba sem gondolnak bele, hogy az orvosoknak kötelező ügyeletet adni, hiszen a hét 168 óráját le kell fedni. Ez azt jelenti, hogy ha már alapból orvoshiány van, és a nappali műszakból kiveszek orvosokat ügyelni, akkor már nappal sem lesz elég orvos ... sőt, ez egy ördögi kör: minél több orvos mond fel, a többi orvosnak annál többet kell ügyelni, ugyanannyi betegre egyre kevesebb orvos jut, így egyre többen mondanak fel, mert nem bírják, így még kevesebb orvos marad, akiknek még többet kel ügyelni ...

Sőt, az ügyelet után sincs pihenés: "Az EU-csatlakozás óta egy orvos sem dolgozhatna 60 óránál többet egy héten, ezt azonban csak saját alkalmazottjaiknál tudják ellenőrizni. Így nyer a "körorvos" szó új értelmet - az ügyeleti szakmákban miután kitelt a 60 óra, nem pihenni mennek, csak köpenyt cserélnek: a közalkalmazottból vállalkozóvá alakulnak át, és körbeügyelik a kórházakat. Persze ekkor már piaci órabérért. A hétpecsétes titokként kezelt óradíjakról csak annyi tudható, hogy egy aneszteziológus, egy radiológus vagy egy intenzív terápiás orvos egyetlen éjszakán megkeresheti havi alapbére negyedét-ötödét." -írta Heti Válasz.

Igazából ott tartunk, hogy azért imádkozunk, hogy ha történik bármi is a családban, amihez orvos és kórház kell, akkor az hétfő-péntek 8-17 óra között történjen, mert éjszaka és hétvégén esélytelen minden. Januárban a munkahelyen megkapjuk a papírost az előző évről, hogy mennyi TB lett befizetve a nevünkre: nálam ez 1,2 millió forint, és ha bármi gond van, akkor nem tudnak rajtam segíteni, vagy adjak hálapénzt? Hálapénz kell? Kérjek el az OEP-től.

Csakhogy ha ez a folyamat beindul, akkor ezt nem lehet egy csettintésre megállítani, itt nem arról van szó, hogy ha kellenek rendőrök, egy törvénymódosítással visszahívunk 30 ezer nyugdíjas rendőrt. Orvosokat nem lehet csak úgy a "raktárból" előszedni, aki már kiment külföldre, azokról csak az ifjú kereszténydemokraták gondolják, hogy a pörkölt meg a túrórudi kedvéért hazajönnek ...

Sőt, még a "lenézett" Szlovákia is elhúzott mellettünk, pedig nem lehet azt mondani, hogy Szlovákiában drágább lenne a megélhetés, mint itthon: "a magyar átlagbér bruttó 155 ezer forint az egészségügyi szektorban, Szlovákiában 192 ezer, Csehországban 220 ezer forintnak megfelelő összeg."

Hogy mi lesz 2012-ben, ha valóban elmennek az orvosok, akik letétbe helyezték a felmondásukat?
Nem tudjuk.

Ahogy azt sem tudjuk, hány beteg halt meg, kapott súlyos szövődményt, mert nem kapott megfelelő ellátást megfelelő időben. Aztán persze megy a csodálkozás, hogy fogy a magyar.

Néha még a Napló is tud egy jó riportot összerakni, 2001-ben meglátogattak 2 kórházat, ahová most, 10 év után újra visszamentek.

- A főorvosnő 32 órát dolgozik, 8 óra a rendes munkaidő, majd 16 óra ügyelet, és másnap reggel 8-tól pedig már a másnapi rendes műszak kezdődik, mert nincs orvos.
- A miskolci kórházban naponta 3 nővér adja be a felmondását. Naponta. Három. 80 nővér hiányzik a kórházban.

4:42-től:

 

Szilágyi László LMP-s országgyűlési képviselőnek van egy blogja, és a múlt héten lehúzott a mentősökkel egy fél műszakot. Egy politikus, aki blogol, és saját maga szerez tapasztalatokat ... a tiszteletünket máris kivívta.


"Csak a Markó utcából kb. 65 ezer esetet látnak el évente. Mindehhez 8 autó áll rendelkezésre. Egy gyermek-rohamkocsi, két rohamkocsi, esetkocsik és egy „ohne” kocsi, ez szállítgatja hajléktalanokat és a részegeket.
A készülékek, amivel az életünket mentik, 8-10 évesek. Ha az autó meghibásodik, a személyzet saját kezűleg pakolja át a berendezést egy másikba. Kicsavaroz, átcipel, becsavaroz. Előfordul, hogy naponta kétszer is el kell ezt játszani. Egyenruhát 2005-ben kaptak utoljára, ők maguk mossák.

Tizenkétóráznak, közben egyszer 20 percre be lehet menni enni, ha az esetek megengedik. Éjjel ritkán adódik alkalom pihenni, reggel pedig várja őket a másodállás. Mindenkinek van másodállása. Nettó 80-100 a fizu, emellett muszáj. Elmennek az alternatív szállítókhoz vagy egy kórházba ügyelni, bárhová. Volt olyan gépész (értsd: sofőr), aki „szabadidejében” BKV-buszt vezetett.

Amikor ott jártam, a rohamkocsit éppen berendelték a bázisra, kivonták a forgalomból, mert nem volt heveder a betegágyon. A 40 milliós szerkó nem dolgozhatott egy százezres eszköz hiánya miatt. A Markóban aznap nem volt mozgósítható rohamkocsi. Legalább pihent az orvos, pihent a személyzet...

„A mi autónk is hét és fél éves már.” - mutatják. A heti kötelező nagytakarítás folyik éppen, közben büszkén mutogatják a mentőautót. „Sajátunkként gondozzuk.” Saját pénzből (!) fejlesztgetik, ide egy villogó, oda egy lépcsővilágítás, stb. „Nekünk is érdekünk, hogy láthatóbbak legyünk.”

Idős hölgyhöz megyünk, jó messzire, mert az ottani mentőállomáson nincs szabad esetkocsi. Fullad, ennyit tudunk. Ő maga nyit ajtót, szépen össze van csomagolva, kórházba szeretne menni. Három nagy táskát cipelünk (reanimátor, monitor, gyógyszerek), de nincs rájuk szükség. Nem akut eset, de elvisszük a város másik felébe, a Korányiba. Ha a háziorvos intézte volna, elég lett volna egy betegszállító. Sőt, szerintem, ha az OEP kifizetne ilyenkor egy taxiszámlát, mindenki jobban járna. A csapatot kissé megviseli a tény, hogy betegtaxiként üzemel a kocsi. Most jó másfél óráig hiába várják ezt a technikát és a szakképzett személyzetet egy másik – komolyabb - esetnél.
20 esetből 2, ismétli az ápoló, amikor igazán szükség van ránk. De azért a kettőért is megéri maradni: „Egy igazi mentés feldobja az embert” - mondja. Ez az egyetlen dolog, ami a pályán tartja őket.

 

Címkék: válság egészégügy

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr483024065

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mennyit keres egy magyar orvos? 2011.06.29. 18:04:29

Tényleg annyit, mint egy utcaseprő? És mennyit kapnak ugyanazzal a diplomával az EU egyes tagországaiban? Megéri elmenni Magyarországról? Ennek nem nehéz utánajárni, ha az ember tud egy kicsit angolul. Az Európa Tanács statisztikái között megtalálj...

Trackback: Tisztelt Dr. Heintz Tamás 2011.06.29. 15:06:26

Nem tudom, igaz-e az Elitmed hire, és tényleg vagonkirakással javasolta-e a rezidensek anyagi helyzetét megoldani. Ha nem, akkor elnézését kérve maradtam kollegiális tisztelettel stb. Nem mint képviselők, hanem mint orvosok vagyunk persze kollégák.Ha a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dec24 2011.06.29. 12:38:49

Nos, hogy ki is fog? Hát addigra valószínüleg a professionalitás csúcsára fog hágni a most induló új közmunka program. A jelenleg munkanélkül és segélyből élők a kormány szerint rendelkeznek olyan szaktudással, ami megfelelő egy híd vagy ház vagy bármilyen más építmény létrehozásához. Természetesen a rájuk felügyelő rendvédelmiseknek is a kisujjukban van az építőipar minden csínja-bínja. Vagyis: a rendvédelmisek aktív közreműködésével egy három hónapos intenzív tanfolyamon vesznek részt a közmunkások, melynek során elsajátítják a modern orvoslás alapjait. A gyakorlati foglalkozásokon a rendvédelmisek szimulálják a baleseti és gyilkossági helyszíneken történt sebeket és vérzéseket. Majd, miután kellően megalapozott tudással bírnak közmunkásaik mind a gyakorlatban és elméletben is, bevonulhatnak a kórházakba és rendelőkbe havi bruttó 42.000 Ft-ért. Munkájukat és a türelmetlen betegeket kordában tartandó velük tartanak az akkorra már szinte családtagnak számító rendvédelmis kiképzőik és kápóik.

dec24 2011.06.29. 12:50:12

@GGG77: köszi, örülök, hogy tetszik

Endordelfin 2011.06.29. 12:53:38

Nem szabad TB-t fizetni, és ha van valami súlyos, abból a pénzből el kell menni magánklinikára.

Énbagoly 2011.06.29. 12:53:45

Már most küldenek közmunkásokat a kórházba. Csak most még legalább érintőlegesen kapcsolatban vannak az egészségügyi szakmával.
Lassan ez sem lesz. És mondjuk teljesen képzetlen nőknek, és férfiaknak kell ellátni majd a betegeket a kórházakban. Akik még azt sem tudják, hogy hogyan foghatnak meg mondjuk egy műtött beteget. És ez korántsem utópia.
Vagy azért a 3? nettóért még azt is elvárják tőlük, hogy tanulják meg a szakmát?

Egyre kevesebb az az ember a kórházakban, aki tényleg érti a dolgát. És ez csak rosszabb lesz.
Hamarabb fog halni a magyar. De legalább nekik nem kell majd nyugdíjat fizetni. :S

Megnevezhetetlenül 2011.06.29. 12:54:09

És milyen igazuk van! Én ugyanilyen elvándorló leszek igen hamar, és bár a suli sem a legegyszerűbb amit végzek, (repülőgépmérnöki), így azt kell mondanom: aki egy élettanon átmegy, annak respect és legalább félmillás fizetést.
Ők is emberek, és szerintem a legjobbak között vannak, emberileg és tudásukat tekintve egyaránt. Aki itt marad, azt valaminek nagyon kell kötnie. A világ szabad. Életünk csak egy van. El lehet dönteni ki mennyit akar markolni belőle... és a világ innen nyugatabbra igenis tolerálja, ha valaki veszi a fáradtságot és képezi magát.
Minden orvosnak csak annyit mondhatok: csak az alja kritizál benneteket amiért elmentek! Sok sikert mindannyiótoknak! Rászolgáltatok!

Tapmancs 2011.06.29. 12:55:12

Az addig oké hogy az orvosokat meg kell fizetni. De miből? Én (mi) tudom (tudjuk) hogy a sok fasságból lenne mit átcsoportosítani, de az a baj hogy ezt a kormányon levők nem tudják, az egyetlen amit el tudok képzelni az egy újabb "hamburgeradó" lenne. Vizitdíj kéne, meg mentősdíj is nagyon hogy ne hívják őket hiába.

Endordelfin 2011.06.29. 12:56:37

@Énbagoly: Igen, volt valamo oktatási refrom agymenés is, hogy érettségi mellett még kellene valamiféle közmunkát is végezni a fiataloknak. Pl: idősotthonban segíteni, kórházban segíteni.
Nem véletlenül jöttek elő vele, tudják mi a baj, csak inkább a gramm cukron és són agyalnak.

belzebubó 2011.06.29. 12:56:50

Tudom, hogy senkit nem vigasztal, de ez egy világjelenség, az utóbbi pár hónapban, folyamatosan olvasom, hogy melyik országból szedik a sátorfájukat az orvosok:

Csehország: www.npr.org/2010/12/19/132117768/czech-doctors-prepare-to-abandon-the-republic

Svédország: worldhaveyoursay.wordpress.com/2008/02/22/should-luring-developing-world-doctors-be-a-crime/
"My country, Sweden, has doctors leaving for higher paying jobs abroad. This is despite having good medical schools in Sweden."
A svéd orvos vagy kutatóorvos rokonaim közül, egy sem él már Svédországban.

Bulgária, Románia: www.eubusiness.com/news-eu/eeurope-health.9da
"From Bulgaria, Hungary and Romania, growing numbers of physicians, surgeons, anaesthetists and other specialists are packing up for countries like Britain, Germany and Sweden."

Brit és amerikai orvosok mennek Ausztráliába: "US/UK DOCTORS FLOODING AUSTRALIA"
drpinna.com/usuk-doctors-flooding-australia-20353

A német orvosok is hagyják el az országot: "Young German doctors leaving the country"
www.freerepublic.com/focus/f-news/1654840/posts
"Low salaries are one of the main reasons. Favoccia is making $2,900 a month after taxes in Duesseldorf, but at the University Hospital in Amsterdam he will earn $8,150 after deductions — and work fewer hours. "

És még lehetne folytatni a sort...

És ezeknek a helyére mennek a k-európai és az afrikai orvosok.

minimalista 2011.06.29. 12:56:57

Végtelenül szomorú ami ezen a téren is történik. A mindenkori magyar kormányok vezetői nyilvánvalóan tagjai annak a kis "tea klubnak", melynek tagjai filantróp elképzeléseiket a jövő emberiségéről és világáról csinos kis kőtáblákra faragtatták az Egyesült államokbeli Georgiaban...
en.wikipedia.org/wiki/Georgia_Guidestones

Seduxen (már NEM dr.) 2011.06.29. 12:58:39

@GGG77: @dec24: majd nem fogjátok "lájkolni" azt a szitut, amikor elhangzik egy igazán dermesztő kérdés Lákátos Álehandrótól a kórház várójában:

"Mi a panasza?" :DDDD

Bocsánat a humorizálásért, holott ez a téma rohadtul nem humoros, de egész egyszerűen képtelen vagyok a tehetetlen dühön kívül bármivel is reagálni erre a kétségbeejtő helyzetre.

Énbagoly 2011.06.29. 13:00:03

@Endordelfin: annyiféle agymenésük volt már.
De laikusokat beosztani szakmunkára?
Régebben az ápolónőképzésre 8 általános után lehetett menni. Most csak érettségi után. Ennek mi értelme van?

Virág et. 2011.06.29. 13:00:07

@belzebubó: Ez így van. Amelyik országnak van pénze, az kapja a legjobb orvosokat. Aztán jönnek a többiek sorban, nekünk meg nem marad majd senki.
Megalázó a 82e nettó, ennél egy McDonald'sban jobban fizetnek. Ezért nem érdemes sem tanulni sem pedig a felelősséget vállalni.

Aki meg a taníttatást költségeit siratja, annak azt üzenem: ha visszafizetik (sokan vállalnák, kinti fizetésből nem akkora dolog), attól még nem lesz itt orvos. Csak gyűlölködéssel nem oldható meg minden.

Secnir 2011.06.29. 13:02:47

jó az a közmunka prorgam, emberek, ne mondjátok már.
egyszeri lakatosnak nincs munkája, bedobják sebésznek.
fűrészelni kiválóan tud, fogót ismeri, nyílt törésnél a rögzítősínt, amit ugye csonthoz kell fogatni csavarokkal, azt egy makita csavarbehajtóval ő is rendbeteszi.
vagy beszéljünk az állástalan képzőművészekről, akik majd a gipszelőben pillanatok alatt ideálisan formatervezett gipszeket tekernek fel a delikvensekre.
akik esetleg régész végzettsége van, azok majd az esetire kerülnek, és ott a 80 év fölöttieket kezelik. nekik már az kell.
kihullott taxisok teljesen jók betegtologatónak. nincs speedlimit, nincs droszt, no para.
fordított esetben pedig egy intarziakészítő mellé elmehet segédmunkásnak egy fogorvos, mert a miniatűr íveket (kézzel, géppel) kimarni ő is tökéletes tudja, sőt, itt még a fa vissza sem beszél és nem folyik a nyála. igaz, nem is ad zsebbe hurkát meg fél libát.
én mondom, jó az a közmunkaprogram.

minimalista 2011.06.29. 13:02:50

@Seduxen:
Ilyen helyzetekre a humor a legjobb orvosság! :D
( estére tv helyett ajánlom a Flickering lights - Gengszterek fogadója című filmet - nem vág a témába, de nagyon humoros ;)

dec24 2011.06.29. 13:04:45

@Seduxen: Igazad van, nem humoros és mivel valóban tehetetlenek vagyunk, ilyenkor a legjobb stratégia, ha humorral bírjuk ki a körülöttünk történő eseményeket, amik groteszkek, abszurdak és akkor is megtörténnek ha a hajunkat tépjük ki szálanként. Ha nincs humor az életben, akkor elviselhetetlen...főleg mostanában...főleg Magyarországon.

sárkányfő 2011.06.29. 13:09:49

"EGY MENTŐORVOS FELJEGYZÉSEI":

"amióta az asszisztens azt is elmondja, hogy febr. 15-től sürgősségi vizitdíjat kell fizetni, ha a hívás nem volt indokolt, azóta [...] negyedére-ötödére csökkent az orvoshívások száma (a rendelő sincs tömve). És akik hívnak, azok nagy részének valóban szüksége van orvosi segítségre, mert pl. tüdővizenyőjük van, vagy szívinfarktusuk, vagy agyvérzésük...

Szóval, szerintem HURRÁ VIZITDÍJ!!!!!!"

wadkorte.blog.hirszerzo.hu/entry/4382

MrOne-Two 2011.06.29. 13:10:04

A 82ezer tenyleg nem tunik soknak, azonban a szakorvosok bere kozel sem ennyi azt ne felejtsuk el. Van jonehany orvos ismerosom, latom hogy 40-50 eves korukra azert a havi millios fizeteseket szepen zsebre rakjak, a halapenzrol meg nem is beszelek, foleg a sebeszekrol, haziorvosokrol, neurologusokrol es urologusokrol beszelek. Azert azt konyorgom ne varja senki sem, hogy 'kepzetlen', orvosi ranggal nem rendelkezo kezdo orvosok felmilliot keressenek, amikor az emberek igen nagy szazaleka a 100000ft-ot nem viszi haza kezben. 200000-es netto fizetes nagyon korrekt lenne kezdo orvosnak a velemenyem szerint.

A kivandorlasrol meg annyit, ha valaki itthon elvegezte az orvosi egyetemet, akkor torveny altal eloirnam, hogy a tandijat amig nem dolgozta le, nem mehetne kulfoldre vagy fizesse vissza az allamnak azt a kb 15 millios tandijat amit az allam allt. Errol ennyit. Nem tudom hany palyakezdo frissdiplomas kap felmillios fizetest ebben az orszagban...

Seduxen (már NEM dr.) 2011.06.29. 13:11:54

@minimalista: @dec24: egy bizonyos fokig igazatok van, de egyre gyakrabban gondolom azt, hogy nem csak az orvosoknak, hanem mindenki másnak is igaza van, ha úgy dönt, hogy el innen. nem látni semmi perspektívát, hogy miért is érné meg itt maradni. (spirituális, morális érveken kívül).

Megnevezhetetlenül 2011.06.29. 13:13:42

@MrOne-Two:
Mit írnál te elő?????? Törvényben???? Na menj vissza a diktátorképzőbe kiscsillag...
Adjanak lehetőséget hogy NE menjen el. Ne fenyegessenek, lehetőséget adjanak. Vagy tudod mit, ne is képezzenek orvost, mert az úgyis elmegy.
Egobirodalom ez az ország....

Virág et. 2011.06.29. 13:16:36

@MrOne-Two: 200e nettóval ők is kiegyeznének, elhiheted. A 15 milliós tandíjat meg visszafizetné a kitelepülők többsége vidáman. Felvenne egy hitelt , havi 800e nettóból 3 év alatt vissza is törleszthetné, de simán elképzelem, hogy sok helyütt a fogadó intézmény kifizetné és kamatmentes munkáltatói hitelként kellene csak visszafizetni.
Ezzel semmit nem érsz el.

A szakorvosoknak egy része keres jobban és ők is úgy, hogy mellette van vállalkozásuk. Nézd meg a Napló riportot, gyerekorvos-főrovos nő, kandidátus, nem fiatal mát mégis 350-400-at keres. Hol van ez a millióktól? Magánklinikán, vagy nőgyógyász a saját privát praxissal együtt kijön az milliós fizetés.

Ombudsmanyus 2011.06.29. 13:17:26

2012-re már nem lesz beteg ember kis hazánkban, mert a hamburgeradó mindenkit az egészséges életmód felé terel.

Mindenki egészséges lesz, és mindenki énekelni fog a boldogságtól.

ikarus 2011.06.29. 13:17:51

@Megnevezhetetlenül: dehát tandíjat mégsem lehet kérni, sem képzés alatt, sem utólag, már mondjuk rendes fizuból visszafizetve.... hisz azt leszavaztatták... most meg visszanyal különben a fagyi...

dec24 2011.06.29. 13:18:06

@Seduxen: mi is erről beszélünk

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.06.29. 13:20:21

"Persze a Kútvölgyi "elit" kórházban mindig lesz orvos, hogyan is találkoznának a kedves vezetőink egy olyan szituációval, hogy egy egyszerű vizsgálatra csak októberre kapnak időpontot? Vagy továbbküldik őket egy másik kórházba? Vagy csak úgy egyszerűen közlik velük, hogy bocs, de nincs éppen bent orvos?"

Amíg ezek a szardarab politikuson nem érzik a bőrükön, hogy baj van, addig nem is fog változni érdemben semmi.

Marcellusca 2011.06.29. 13:21:08

@Megnevezhetetlenül: Őőőőő, izé, ahol orvoshiány van, ott van lehetőség is. Nem?

belzebubó 2011.06.29. 13:23:34

@MrOne-Two: Ezt akkor előirhatnád bármilyen szakmára. Ettől még el fog menni, mert lazán kifizeti egy havi 10.000 Eurós nettó bérből amit itt mifelénk kap egy orvos, vagy bárhol pl. Dubaiban, vagy az öbölben. Nincs erre a helyzetre igazán megoldás, mert mint fent irtam, nagyon sok helyről mennek el az orvosok a világban. Inkább meg kell lassan szokni Mo-on, hogy kazah, örmény orvosok lesznek jó esetben, a svédek is szokják a magyar, lengyel akcentust, az angolok meg a d-afrikait, stb.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.06.29. 13:23:41

Itt a nagy lehetőség! El kell menni orvosnak! Mire végzel annyira hiányszakma lesz, hogy tuti rommá keresed magad! Egy diplomával több, sosem árt.

Mondjuk nem hiszem el, hogy aki hat éve elkezdte az orvosit, nem tudta mi vár rá.
Már akkor is a külföldi munkára bazírozott.

Cateran 2011.06.29. 13:23:58

@MrOne-Two:
4o-50 evesen millios? Awesome..igen karcsu...(Angliaban a kezdo fizetes van 40k korul/ev, kicsit tapasztaltabb/specialis, akkor a duplaja:))

"Doctors in training

Doctors in training earn a basic salary and will be paid a supplement if they work more than 40 hours and/or work outside the hours of 7am-7pm Monday to Friday.

In the most junior hospital trainee post (Foundation Year 1) the basic starting salary is £22,412. This increases in Foundation Year 2 to £27,798. For a doctor in specialist training the basic starting salary is £29,705. If the doctor is contracted to work more than 40 hours and/or to work outside 7am-7pm Monday to Friday, they will receive an additional supplement which will normally be between 20% and 50% of basic salary. This supplement is based on the extra hours worked above a 40 hour standard working week and the intensity of the work.
Specialty doctor and associate specialist (2008) (SAS doctors)

Doctors in the new specialty doctor grade earn between £36,807 and £70,126. See www.nhsemployers.org/sas for more details.
Consultants

Consultants can earn a basic salary of between £74,504 and £100,446 per year, dependent on length of service. Local and national clinical excellence awards may be awarded subject to meeting the necessary criteria.
General practitioners

Many general practitioners (GPs) are self employed and hold contracts, either on their own or as part of a partnership, with their local primary care trust (PCT). The profit of GPs varies according to the services they provide for their patients and the way they choose to provide these services.

Salaried GPs employed directly by PCTs earn between £53,781 to £81,158, dependent on, among other factors, length of service and experience."

Forras:www.nhscareers.nhs.uk/details/Default.aspx?Id=553

Megnevezhetetlenül 2011.06.29. 13:32:01

@Marcellusca:
Most komolyan, itt az elvvel van baj. Fidesz stílus: egyből m*gbaszunk, nem próbálunk nyújtani valamit. Kár az ilyen ember nem lesz valami hatékony és jókedvű munkaerő. Amúgy pedig már ne haragudjon mindenki, de egy orvos tanköltsége nehogy má' gond legyen egy olyan országban, ahol van pénz alagutakra a puszta közepén...
Ja látom valaki írja később mennyi a fizetése... kérem, csak 50 év felett lehet jól élni? Addig kuli? És hánynak? Hogy lehet az én háziorvosom (meg az összes kollégája) max Suzukival jár Ők mintha nem keresnének milliókat. Újabb téveszme a gyűlölködők számára... itt az újabb gyűlöleti célcsoport.

Amúgy meg ha elmegy, legyen az hogy fizesse vissza, onnan, ahonnan akarja. Németországból röhögve megteszi. És nem sérül senki.

Amúgy éppen a rendőrök az ellenség a NÉP számára cigánycár által. Előtte voltak a nyugdíjasok. Most jönnek az orvosok?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.29. 13:33:00

@MrOne-Two:

"200000-es netto fizetes nagyon korrekt lenne kezdo orvosnak a velemenyem szerint."

Ők is ennyit szeretnének.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.29. 13:34:23

@MrOne-Two:

És ha egy mérnök vagy informatikus frissdiplomás megy külföldre? Szabad munkavállalás van az EU-n belül, nem nagyon csípik Brüsszelben az ilyesmiket.

Marcellusca 2011.06.29. 13:36:40

@Seduxen:
"...a nyugdíjba vonuló várható hátralévő élettartama alapján határoznák meg az öregségi ellátást." - Oszt', ezt, most hogy???
Kiszámolják, hogy max. 82 éves koromig élek?
És mi van, ha 96 évesen még vígan hajkurászom a nőket?
Csak a 82 betöltéséig kapok nyugdíjat? Utána meg is dögölhetek?

Pfhejjjj, mocskos ...... (már vatta sem jön, úgy kiszáradt a szám a sok köpködéstől)

Seduxen (már NEM dr.) 2011.06.29. 13:38:10

@Marcellusca: vagy a B) terv: kiszámolják, hogy a várható élettartamod X év. Addig JUT a nyugdíjból. Ha tovább élsz.... Vagy újra meló, vagy irány a temető :DDDD

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.06.29. 13:39:38

Én támogatnám, hogy kérjék fel kormányszóvivőnek Tihanyi Tamás telesámánt. Miközben beszédet tart, küldené a gyógyító energiát. Március 15-én a Nemzeti Múzeum lépcsőjén pedig csoportos csakratisztítás lenne. :D

Virág et. 2011.06.29. 13:41:50

@zero: Úgy lehet megoldani, hogy csökkentik az állami finanszírozásos helyeket és bevezetnek a költségtérítés tandíjára egy állami tanulmányi hitelt, amiben vállalja az illető, hogy x évig itt marad. Ilyen van pl az USA-ban.
Nálunk azért nem fog működni, mert már most sem jelentkeznek sokan orvosnak, a jövőben ez csak a jelentkezők számát csökkentené, az orvoshelyzetet nem kezelné. A magyar orvos elmenne Szlovákiába vagy máshová az EU-ba tanulni az angol képzésen, ahol kevesebbet kell fizetni vagy éppen semmit sem.

ketroot 2011.06.29. 13:41:52

Gusztustalan egy ország ez...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.29. 13:43:28

@Virág et.:

Illetve ennek csak 7-8 év múlva lenne eredménye ...

Virág et. 2011.06.29. 13:44:14

@Virág et.: Sőt, ez sem garancia semmire.. Ha kap egy jó ajánlatot, akkor elképzelhető, hogy képes lesz a hátralévő összeget egyszerre kifizetni és már el is ment a "röghöz kötött" orvos. A pénzzel meg kitörölhetjük, mert orvos nem lett belőle.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.06.29. 13:44:19

@Seduxen: Ez egy egész kávéültetvény.

Már azt is tervezik ellopni amit még be sem fizettél. Gyakorlatilag hülye leszel bármiféle nyugdíjjárulékot befizetni, hisz azzal nem a saját jövődet, hanem simicska, orbán (igen, kisbetűvel) meg a tököm tudja kinek a zsebét tömöd majd. Jóféle idők jönnek...

A posztról pedig... mindenkinek egy élete van, abból kell kihoznia a maximumot, illetve azt a szintet amit ő szeretne elérni. Amennyiben itthon ehhez nem adottak a feltételek elmegy máshová. Bár visszásnak tartom kicsit, hogy állami pénzen lett kiképezve, majd angolosan távozik, elítélni mégsem tudom érte. Egy élet, itt nincs checkpoint vagy egy korábbi mentés visszatöltése. Lassan nem csak TB-t, de nyugdíjjárulékot sem érdemes ide fizetni.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.29. 13:45:51

@Virág et.:

Ja, nem egy bonyolult dolog: nekünk orvos kell, nem a tandíja kápéban.
Orvos meg akkor marad itthon, ha a fizetése még elfogadható a számára. Gondolom, a nettó 82 nem az.

kridli 2011.06.29. 13:48:55

A londoni utazásos példa kicsit sarkosított, egyrészt 2.5 óra az a 1.5 (az időeltolódás tréfálhatta meg a szerzőt), másrészt azért a ténylegesen utazással töltött idő repülőnél jóval több (reptérre kiutazás, security check stb.), úgyhogy azért több idő mint Nyiregyháza-Budapest.
De persze ettől még a cikk mondanivalójával egyetértek.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.06.29. 13:49:17

@Valahol Máshol: "Ez egy egész kávéültetvény." :DDDDDD

@csabapayne: ez kész baszdmeg, ezen besírtam :DDDD

Marcellusca 2011.06.29. 13:49:51

@Megnevezhetetlenül: Ne vitázzunk, mert abszolút egyetértek. :)
Csak arra utaltam, hogy az, hogy nincs lehetőség nem túl jó indok. Lehetőség lenne. Csak sz@r fizuval.
És ezen kell(ene) változtatni.
Bármely szakma kipécézhető, amiről elmondható, hogy a kezdők sokkal kevesebbet keresnek, mint az öregrókák. Talán nem is véletlen. Egy tetőfedő sem mindjárt a csúcson kezdi (vaze, ő pont ott kezdi :DD), időnek kell eltelnie és tapasztalatot kell szereznie, hogy kimondottan jólkereső legyen.
Az orvosira menők is tudták, hogy van egy hierarchia (nem is kicsi!) az orvostársadalomban, azaz időnek kell eltelnie, mire a csúcsra jutnak.

Nekem a kormány hozzáállása zavar ebben az ügyben (is).
Elvárják, hogy hivatástudatból, meg a maradók iránti szolidaritásból gondolják meg magukat és maradjanak.
És ezt elvárják az összes, általuk fizetett, hivatással (!!! nem szakmával) rendelkezőtől.

Virág et. 2011.06.29. 13:49:55

@zero: Nekünk nem bonyolult. Odafennt úgy látszik az. Képtelenek felfogni, hogy vannak olyan konfliktusok, amelyeket nem lehet erőből, tiltással-büntetéssel megoldani. Visszamenőleges adóztatással, hatósági vegzálással sem, mert elmennek a delikvensek egy szabadabb európai országba és onnan meg ha megfeszül sem fogja tudni a kormányzat behajtani a jogellenes adókat vagy egyéb követeléseket, amiket kitalál majd, hogy itt tartsa őket.

Erőlködés helyett végezni kellene a munkájukat, ami miatt kapják az audikat meg a milliókat.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.06.29. 13:50:33

@Marcellusca: Majd Balsai alkotmányúr rögzíti, hogy személy szerint neked meddig van alkotmányos jogod igénybe venni azt, hogy a kormány "megvédjen". Péntek este majd beadják egyéni módosítóként, persze előtte megnézik mennyire voltál NER-kompatibilis életed során.

Ez a módszer beleillene a jelenleg alkalmazott kormányzati stílusba.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.06.29. 13:53:35

@zero: A bökkenő pedig ott van, hogy magyar politikus 4 évnél nagyobb távlatokban nem tud gondolkodni, tervezni.

Megnevezhetetlenül 2011.06.29. 13:54:37

@Marcellusca: persze nem vizázunk, egyre gondolunk :D
csak nálam lehetőség = anyagi megbecsülés is.
Valahol egyszer olvastam, hogy egy orvos kivágta, a mostani fizetése duplájért/triplájárt a kimenni szándékozók 90%-a maradna. Ahogy Zero is írta fentebb.
Tényleg csak ennyi kellene. Áh....

global001 2011.06.29. 14:01:32

Én Matolcsyt nem kérdezném meg. Miért, az az ember még mindig álomvilágban él, mint a legtöbb Fideszes. Aki azt mondja, hogy tavalyhoz képest sokkal jobban élünk az vagy idióta, vagy Fideszes politikus. Kérdés, hogy kire vonatkozik a "jobban élünk" kifejezés ??? Rájuk vagy a kétkezű munkásokra ????
Egyébként röhej, hogy egy orvos aki életet ment 100 ezret is alig keres, ez a köcsög szijjártó meg 2 millió fölött. És mit csinál ?? Hazudgál, hülyéneek néz, osztja az eszet - miközben életében nem dolgozott versenyszférában.- mondjuk máshol sem

Zuzu Petals 2011.06.29. 14:02:40

Hát nekem meg a faszom kivan az orvosokkal meg a rezidensekkel, hogy folyton megy a hiszti, hogy milyen keveset keresnek, pedig ők 6 évig tanultak milyen szörnyű nehéz dolgokat. Egy matematikus 5 évig tanul sokkal szörnyen nehezebb dolgokat, és neki nincs garantált munkája még kis bérrel sem. Van jó pár fiatal orvos ismerősöm, és - what a surprise - egyiknek sincsenek napi problémái, mert megoldják: itt ügyelet - ott ügyelet, gyógyszerteszt itt, magánizé ott. Egytől-egyig mind be tudott vállalni egy lakáshitel + kocsihitel kombót. Erről ennyit. Felőlem menjeke a büdös picsába innét, de fizessék ki a tízmilliókat, amiért ingyen tanultak.
Az ápolónőket tényleg sajnálom, de a faszkalap orvosok benyalhatnak a hígig...
Az ügyeletükről meg annyit, hogy békésen szundikál az éjszakai ügyeletben vidéken az összes, nagyvárosban meg felváltva. Nem kell őket sajnálni.
Attól nem tartok, hogy nem lesz, aki ellásson, mert így sem teszik meg. Van amelyik szabály szerűen berág azon, ha nem adsz neki zsebbe, a másik csak szimplán leszarja, ha ki kéne szállni hozzád kiskunlófüttyre éjszaka, lazán közli, hogy szerezzenek autót, és vigyék be. Ennyit erről a sok hisztis picsáról. Közben az ápolónők meg a seggekből vakarják a szart még kevesebbért, pedig náluk még előrejutás sincsen, csak az életen át tartó szopás...

Marcellusca 2011.06.29. 14:04:52

@Megnevezhetetlenül: Az a szomorú (asszem benne volt ebben a riportban is /most nemtom mennézni/), hogy egy doki dolgozik itthon 2-3 hetet, majd 2 hetet Angliában. Ott - a 2 hét alatt - megkeresi az itteni havi fizujának a két-, háromszorosát.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.29. 14:05:35

@kridli:

Akkor legyen Brüsszel, az csak 60 perc :)

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.06.29. 14:09:00

@Megnevezhetetlenül:
Egy végzős rezidenst itt lehetne tartani talán még annyival is, hogy:
Nettó 120.000-130.000 kezdő fizetés, szolgálati lakás. Ennyi.

Kosinva 2011.06.29. 14:09:31

Emellett van még egy kérdés: Ki fogja gyerekeket tanítani 2012-ben?
A tanároknál is ugyanilyen súlyos a helyzet. A kezdő tanári fizetésből nem lehet megélni, így nem is csoda ha a mazochisták és máshova bekerülni nem tudók mennek tanárnak (de még ők is elkeserítően kevesen vannak). Náluk még az a lehetőség se fog tudni felmerülni, hogy visszaédesgetik őket mint az orvosokat, mert többen mennek évente nyugdíjba, mint ahányan az egyetemre jelentkeznek tanárnak (és közülük nem mindenki fog végezni és nem mindenki fog elhelyezkedni a közoktatásban), maximum vissza lehet majd hívni nyugdíjas tanárokat.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.29. 14:09:35

@Zuzu Petals:

"egyiknek sincsenek napi problémái, mert megoldják: itt ügyelet - ott ügyelet, gyógyszerteszt itt, magánizé ott. "

Talán nem így kellene ...

"Az ügyeletükről meg annyit, hogy békésen szundikál az éjszakai ügyeletben vidéken az összes, nagyvárosban meg felváltva. Nem kell őket sajnálni."

Szerintem súlyosan tévedsz ... ügyeletben nem alszik senki sem....

"a másik csak szimplán leszarja, ha ki kéne szállni hozzád kiskunlófüttyre éjszaka, lazán közli, hogy szerezzenek autót, és vigyék be."

Ami teljesen érthető, hiszen minden lófaszom esetre mentőt meg orvost hív ki a magyar. Éjjel csak sürgősség van. A köhögés meg a hőemelkedés nem az.

Kabbe (törölt) 2011.06.29. 14:10:50

....és volt aki még az ingyenes egészségügyet is beszopta a Fidesztől...........Megkezdődött a fizetős egészségügy bevezetésének kidolgozása a pécsi klinikákon - adta hírül az Új Dunántúli Napló.

Miközben a magánklinikák extra bevételre tesznek szert olyan egészségügyi ellátásokkal, műtétekkel, amikre egyre nagyobb a hazai igény, addig az állami egészségügy a törvényi kötöttségek miatt nehezen tud betörni erre a piacra. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központja viszont kidolgozott egy olyan jogi keretet, amivel a fizetős ellátás zöld utat kaphat, a szenátus tagjai pedig rábólintottak a tervre.

A doktorok azt a rést próbálják a fizetős betegek számára betölteni, ami a volumenkorlátozás miatt keletkezett: szeptembertől a kihasználatlan kapacitásaikat fogják ily módon hasznosítani.

Dinkainka 2011.06.29. 14:13:10

Nem az állam rontotta el.
A FIDESZES politikusok most, az MSZP politikusok régebben, és az összes politikus a rendszer váltás óta.
El lehet innen menni.
Elmennek.
Az emberek is, az orvosok is.
A férgek maradnak, azok eltüntetik majd a hullahegyeket.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.06.29. 14:13:58

@Kosinva: "Ki fogja gyerekeket tanítani 2012-ben?" - ki más, mint Semjén Zsóóóóóti. Amit a felnövekvő generációknak tudniuk kell, azt a derék zsóóóóti az első szótól az utolsóig meg tudja tanítani nekik :DDDDD

Amúgy a felvetés jogos, de nem adok 10 percet, és megkapod, hogy "na a köcsög tanárok, akik egész nyáron a seggüket vakarják otthon"....

Virág et. 2011.06.29. 14:14:51

@Zuzu Petals: Ha annyira jó itt a kezdő orvosnak, ahogy te állítod (azaz szerinted minden rezidens hazudik, csak te nem), akkor áruld már el, miért akar elmenni a többség? Miért pont ebből a szakmából és nem másból?

Az, hogy vállal másodállást, az hadd ne legyen már érv arra, hogy nem is olyan rossz nekik. Ezzel az erővel minden szakmának tökéletes itt az élet, csak tessék mellette másodállást is vállalni, aludni meg nem kell.

Kicsi Kacsa 2011.06.29. 14:15:27

@zero: Pár éve a lányom rosszul lett éjszaka. Kihívtuk az ügyeletet. Doki megvizsgálta, majd azt tanácsolta, hogy vigyem be kocsival a kórházba, mert gyorsabb, mint mentőt hívni. Vakbél gyanú volt a diagnózis.
Kocsiba be, irány az ügyeletes kórház, Rókus. Bemegyünk, nővérkénél jelentkezünk, szól az orvosnak. Várunk. Várunk. Még mindig várunk. Meguntam, bekopogtam a doki szobájába. Kijött borzas fejjel, lebaxott, hogy mertem felébreszteni éjjel 3-kor! Visszabaxtam azzal, hogy én sem jókedvemben vagyok ébren éjjel 1-től.

Na ennyit az ügyeletben nem alszik az orvos-ról. Spec, belgyógyászat volt, nem baleseti sebészet.

Pajtás 2011.06.29. 14:20:12

Van pár orvos ismerősöm. Az egyik csak ügyel. Havi 4 alkalommal 120 nettóé, a hét többi napja pedig szabad.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.06.29. 14:21:50

@Kosinva:
Köcsög tanárok! Egész nyáron nem csinálnak semmit! Ja és még...
Köcsög orvosok! Szedik a hálapénzt, másodállást vállalnak, jól élnek és sír a szájuk.
Köcsög Balatoni vendéglátósok! Egész télen tavasszal, ősszel nem csinálnak semmit, nyáron meg 3 hónap alatt húzzák le a turistákat.
Köcsög tűzoltók! ... őőő... azok csak símán köcsögök!
és végezetül:
Köcsög gyógyszertéri pénztárgépet javító szakemberek!

Marcellusca 2011.06.29. 14:23:57

@Seduxen: Meg a pokornyi. :)))
Különbenis: a tanárok egész nyáron a töküket/seggüket vakarják egész nyáron. (Most jó?) :DDDDD

gramercy 2011.06.29. 14:27:33

kapun belüli privatizáció fog folytatódni

mert a 300 forintos vizitdíjjal meg kellett szopatni gyurcsányt
mert a német vagy a svájci biztosítós modell cunya-randa karvalytőkés lenyúlás csak lopni nem lehet belőle

megyei fityiszes önkorik, titkos szerződések a haverok cégeinek, láthatatlan pénzek, ellopott milliárdok, szevasz

Kosinva 2011.06.29. 14:27:43

@Seduxen: Az egyik tanár ismerősöm a nyári szünetben "másodállásban" gürizik napi 8 órában, hogy tanév közben ne kelljen másodállást vállalnia.

Megnevezhetetlenül 2011.06.29. 14:28:43

És csak egy téma...
Ez egy elit réteg, az orvosok, de itt indul meg a bomlás. Kár, tényleg kár. Jugoszlávia sorsára jut ez a hely, pedig nem érdemli meg. És hány jó ember fog emiatt szenvedni.
Nem is emlékszem, talán itt olvastam még tavaly arról a nőről, aki egyedül élt, volt munkája, de otthonában éhen halt. Éhen. Egy idősebb magyar nő. És hányan fagynak meg telente? hány százan? És hányan fognak? És most jönnek a kilakoltatások, csak néhány nap...
Csoda ha ebből a szomorúságból menekül az, akinek van sütnivalója....?

Seduxen (már NEM dr.) 2011.06.29. 14:29:15

@Marcellusca: az egész nyáron az ugye pusztán a nyomaték miatt szerepel 2X egy mondatban? :DDDD

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.06.29. 14:30:36

Erdekes, hogy a legnepszerubb egyetemek kozott van a SOTE. Ugy, hogy tudjak, hogy szarul fognak keresni.

Kilog a lolab dokikaim.

Marcellusca 2011.06.29. 14:39:23

@Seduxen: Hápperszeeee!
Csak, hogy mindenki ércse, hogy az a 10 hét suliszünet, az az egész nyár. :DDDD

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.29. 14:40:13

Hmmmmm .....

"Megkezdődött a fizetős egészségügy bevezetésének kidolgozása a pécsi klinikákon"
index.hu/belfold/2011/06/29/fizetos_betegeket_fogadnanak_pecsen/

Végül is a vizitdíj nem kellett, de fizess, ha nem akarsz 3 hónapot várni egy EKG-re ...

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.06.29. 14:40:17

De azt is meg lehetne tán oldani, hogy 10 év alatt átállni az amerikai modellhez hasonló eü ellátáshoz. Nem kellene TB-t fizetni se a dolgozónak, se a munkáltatónak. Lenne néhány non profit magánbiztosító és kész.
A vizitdíj és a kórházi napidíj sem lett volna baromság csak ne a TB mellett vagy vonják le a fizetendő TB összegéből. A baleseti, sürgősségi ellátást kéne csak tisztességesen fenntartani. A többire pedig ott lennének a magánbiztosítók.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.29. 14:40:58

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:

A SOTE-n képzeld, tanulnak a fogorvosok meg a gyógyszerészek, meg az állatorvosok is ...

bandika gazdája 2011.06.29. 14:45:28

Mostmár igaz könnyekkel ríttam tele egy-egy vödröt a rendőrökért, orvosokért, pedagógusokért, leendő roma és nem roma közmunkásokért. KÉREM A KÖVETKEZŐT!

Zuzu Petals 2011.06.29. 14:45:44

@Virág et.: Tudod, másnak még arra sincs lehetősége, hogy normál állást találjanak. És tudod, máshonnan is mennek, egyre többen. Csak épp az orvosképzés olyan, hogy beléjük magyarázza, hogy "ti vagytok a világ közepe, mert életeket mentetek". (Mások meg életeket őriznek meg, de az ugye nem érdekel senkit) Ezért ilyen fennhéjázó fasz mindegyik, hogy kivan idegileg attól, hogy a pénzért dolgozni kell. Mindenkinek kell. Nekem is. Ahhoz megéljek napi 12 órát. És nem rinyálok, hanem várok még egy kicsit, hátha alakul. De én már fizettem ide adót eleget, cserébe csak egy diplomát kértem. És nekem mondjuk a családom ér annyit, hogy ne haggyam őket itt a szarban, de ez úgy látszik a fiatal orvosainknál nem így van. Amíg tud előrelépni, tud annyit keresni, amennyiből meg lehet élni, addig legyen kedves kussoljon, és maradjon a picsáján, mert ő 5x annyiba került eddig az államnak, mint mondjuk egy villamosmérnök, aki nélkül szintén nem működik az ország.

Szelid sunmalac 2011.06.29. 14:46:52

Nem ertem a rinyalas okat. Most vezetik be a hamburger- vagy csipszadot vagy mifaszom. Nem lesz beteg ember, nem kell orvos sem.

Cirbolya_sentinel Narancs himnusz - · http://tiny.cc/z9ur9x 2011.06.29. 14:49:08

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: igen, és még a mozgásszegény életmódot is leközmunkázzuk okosba, de jóegészségesen fogunk legalább éhenhalni, vagy megfagyni ;)

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2011.06.29. 15:04:19

@Zuzu Petals: Nem kellene általánosíts. Nem mindenki fennhéjázó. Mint ahogy nem mindenki kap hálapénzt sem.
Ja, cca 20 éve vagyok orvos, épp hogy elértem a magyar értelmiségi átlagfizetést. Szerinted meddig kéne várjak normális fizetésre?

mickoo 2011.06.29. 15:06:23

Nem most kezdődött a baj....Storym a következő: három évvel ezelőtt estem egy nagyot....ez pénteki éjjelen volt,szombat sebaj,vasárnap se,hétfőn dolgoztam(fizikai munka,csőszerelő vok),kedden szintén.Szerda hajnalban arra ébredtem,hogy mingyán' megdögölök.Ordítottam kiccsaládomnak,akik kihívták az orvosi ügyeletet.No,innen kezdődött az igazi show!
Kis szobámba belohol a sofőr és az ügyeletes doki,nem is akármilyen ám!
Első kérdése a dokinak:"Mi lenni báj?" Mire én."Hát téged meg honnan szalasztottak?"
-Én lenni koreai orvos! mondja a tag.....Na ,elég ramatyul éreztem magam,de erre majdnem felültem. XXI.század,vazze,s nem jut egy igazi magyar doki?...no,mind1,túltettem magam rajta.Lelkiismeretesen megvizsgált,hümmögöt-hammogot,igazából nem tudta mi bajom,de erősen javallotta ,hogy irány a kórház. Mondtam is neki,ennek semmi akadály,hocci hívjon mentőt,mert így nem tudok vezetni se.Elég zavart lett az én kis koreai dokim,majd közölte,mivel nem infarktusgyanús vagyok,a mentő bizony csak kb. de.11-re ér ki!!!Majd finoman megkérdezte:-Nem lenni családtag,barát,aki bevinni? Szerencsére volt,be is vitt,s kiderült "csupán" a lépem repedt meg,s 2 litykónyi belsővérzésem volt!!!!Az engem műtő orvos szerint így kb. öt perc
cel úsztam meg az elhalálozást.Utólagosan hozzátenném ,a koreai orvos este visszatelózott a családomnak,mert aggódott miattam,megkérdezte végül is mi volt a kórisme,szóval lelkiismeretes volt. NA AZÓTA NEM FIZETEK TB-T!
Nekem nem jut mentő,de a cigányok taxinak használják a mentőszolgálatot????Igenis vezessék be,hogy aki indokolatlanul mentőt hív,az fizesse ki az árát!
A kórházi állapotokat inkább nem írom meg,az még komolyabb történet.........

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.06.29. 15:07:39

zero.

Es? 2010-ben 2129 ember valasztotta az altalanos orvos kepzest, ezzel a kilencedik legnepszerubb szak.

Akkor mirol beszelsz?

Kicsit Karcos 2011.06.29. 15:08:52

Én gyógyítok szívesen okosba. Szívműtét van most akcióba', egyet fizet, kettőt kap. Ugyanitt mirelit áru kapható.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2011.06.29. 15:09:00

@mickoo: Bocs, de rajtad és a másik 6-7 millió TB-t nem fizetőn is múlik, hogy ilyen állapotok vannak az eü-ben.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2011.06.29. 15:11:02

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:
Két magyarázat van:
1. Mert még mindig vannak, akik bíznak benne, hogy egyszer orvosként, hálapénz nélkül is tisztességesen meg lehet élni. (Már a szüleim generációja is ezt várta amúgy)
2. Eleve "exportra" tanulnak, tehát kinti munkavállalást terveznek.

Szelid sunmalac 2011.06.29. 15:11:04

@Dr. Morcz: Hat....most mar joforman mindegy. De harom evig meg biztosan :)

Viktus 2011.06.29. 15:17:58

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:

Abból 129 végez kb. , és mennyi lesz belőlük itthon még mondjuk húsz év múlva? 9 aki végigbukdácsolta v.hogy :D

Sátán meg a Jocó 2011.06.29. 15:31:16

@Megnevezhetetlenül: talán nem tudod, de a honvédtiszti főiskolásoknak időtlen idők óta tandíjfizetési kötelezettségük van, ha nem szolgálnak legalább négy évet a seregben, lévén ölég sokba kerül a kiképzésük

Két kérdésem lenne feléd:
1. szerinted mennyit keres egy kezdő tiszt?
2. szerinted melyik foglalkozásnak drágább csak a kinevelése, mint nekik?

Remélem, azért érzed, hogy mik lehetnek a válaszok, ugye?

Sátán meg a Jocó 2011.06.29. 15:36:46

@Marcellusca: a KSH által rendszeresen vezetett halandósági táblázat alapján számolják ki.

@ketroot: kívül tágasabb. A hazámat ne gyalázd, mehetsz Isten hírével, ha nem tetszik. Mondjuk Párizsba. Aztán írj, hogy hogy érzed magad, a sok lebarnult, "kiköpött francia" arc láttán.

Megnevezhetetlenül 2011.06.29. 15:43:09

@Sátán meg a Jocó:
Hidd el, nem támadni akarok senkit, de tudod ebben jön ki a jó öreg "a legnagyobb érték az ember" elv szánalmas kezelése... igen, sokba kerül a kinevelés, ez tény. Mint írták sokan, az lenne a megoldás, ha utána kapnának annyit, hogy ne menjenek el. De nem fognak, mert a mentalitás egyből az, hogy: "Rohadj meg elmész te szemét, pedig kineveltünk!"
Amúgy pedig a ZMNE-n éppen ez van: kötelező évek a végzés után VAGY kifizeted amit rád költöttek. Semmi baj, ezt így tartom helyesnek. De amíg ha elmész és ott keresel annyit, hogy röhögve kifizesd és még marad is, míg itt maradva stagnálsz a következő 10 évben... hát sokan látod hogy választanak.
Amúgy vadászpilótát kinevelni drágább. Ott ismert a mondóka: egy kiképzett vadászpilóta többet ér, mint a testsúlya aranyban. Többszörösen.

Virág et. 2011.06.29. 15:48:30

@Zuzu Petals: Az orvos nem akárki. Én nem vagyok orvos, jogász vagyok, de azt tudni kell, hogy az orvosi szakma mindig is kiemelt szerepet töltött be minden társadalomban már az ókor óta. Az orvoson hatalmas a felelősség, életekről dönt nap, mint nap. Ha hibázik, vihetik vasban, de legalábbis egy életen át együtt kell tudnia élni a gondolattal, hogy egy emberéletbe került a hibája, kialvatlansága.

Ezt illenék valamivel ellensúlyozni. 80e nettó nem az. Az viccnek is kevés. Ha máshol ennek tízszereség adják, akkor miért lenne olyan hülye, hogy marad?

Virág et. 2011.06.29. 15:50:47

@Dr. Morcz: Ebben az országban? Életed végéig és még annál is egy picit tovább.

Marcellusca 2011.06.29. 15:52:40

@Sátán meg a Jocó: @Megnevezhetetlenül: Igaz.
És mégis túljelentkezés van (volt eddig???) oda.

Viktus 2011.06.29. 15:53:11

@Sátán meg a Jocó:

Az USA nálunk gazdagabb ország mégsem puszira képzik az orvosokat :D

ketroot 2011.06.29. 15:53:29

@Sátán meg a Jocó:

Nem gyalázom, de hogy ami itt megy az már több mint vicc.... Ha menni kell, megyek is. Tudom, nem is baj szerinted. Szerintem sem.

Marcellusca 2011.06.29. 15:54:52

@Sátán meg a Jocó: Akkor, a példámnál maradva, 82 fölött megszívtam?
Bár, a jelenlegi helyzetet nézve, kúrmányunknak az tetszene igazán, ha a 65-öt betöltve, azonnal feldobnám a pacskert. :(((

Viktus 2011.06.29. 16:00:15

@Virág et.:

Nem sok orvost vontak felelősségre elég jól fedezik egymást a halálgyárakban ...

Marcellusca 2011.06.29. 16:00:17

@Sátán meg a Jocó: Ja,..... és azon KSH adatai alapján, amelyik párt.....akarom mondani kormányutasításra (mert nekik nemtetsző az eredmény) módosítja az adatokat????

Hááát, "kösz"!

belzebubó 2011.06.29. 16:04:49

@Sátán meg a Jocó: Magyarországon csak úgy lehet valaki vadászpilóta ha magyar állampolgár. Más országban is úgy lehet, ha az ország állampolgára. Konkrétan a svéd rendszert ismerem. Gondolod mondjuk oda felvesznek kiképzett magyar vadászpilótát, hogy megspórolják a kiképzést???
Mennyi esélye van egy magyar vadászpilótának külföldön?
Az arányok is kissé eltérőek mennyi használatban lévő gép van?
Mennyi orvos kellene? De azokat bizony felveszik oda orvosnak, mert nem állampolgárság függő a dolog.

bandika gazdája 2011.06.29. 16:05:06

@Virág et.: Nem akarok demagóg lenni (de leszek) épp a napokban a buszsofőr kialvatlansága került emberéletekbe! És őket tényleg vasbaverve viszik el. Orvost én még nem láttam, pedig van a családban is meg a társaságban is jónéhány! M

GGG77 2011.06.29. 16:08:06

@Seduxen: "de egész egyszerűen képtelen vagyok a tehetetlen dühön kívül bármivel is reagálni erre a kétségbeejtő helyzetre. "

Magam is így vagyok ezzel, a lájkoláson kívül nem jutott eszembe semmi.

Illetve csak az, hogy szerintem ez vár ránk, a képgaléria különösen ajánlott:
index.hu/kulfold/2011/06/29/utcai_harcok_athenban/

GGG77 2011.06.29. 16:10:07

@zero: A vizitdíj benne volt az elmúlt 21 év kevés jó ötletének válogatásában, mégpedig előkelő helyen.

Viktus 2011.06.29. 16:13:05

@GGG77:

Jah csak nem 200 forintért, hanem mondjuk 2000 , és mellette meg a dolgozók járulékát csökkenteni ...

belzebubó 2011.06.29. 16:14:39

@mickoo: Azért nem fizetsz TB-t, mert kóreai volt az orvos???
Mert akkor ezen a logikán a svéd se fizessen mert magyar meg lengyel az orvosa?
Vagy mert nem jött mentő? Van egyébként fizetős, magán mentőszolgálat én is használtam már rokonnal kapcsolatban, mert állami nem tudott jönni, pedig az olyan súlyos eset volt, hogy az volt az utolsó útja. De ettől még nem jutott eszembe nem TB-t fizetni.

fogash 2011.06.29. 16:31:04

@Endordelfin: "Nem szabad TB-t fizetni, és ha van valami súlyos, abból a pénzből el kell menni magánklinikára."

Aztán ha a munkaadóm automatikusan vonja, akkor hogyan ne fizessek, okostojás? Amúgy az elv jó, valóban az kéne, hogy:
1.) odaadják a zsét, aztán ha nem vagyok beteg, nyertem. Ha beteg vagyok, számla ellen fizetek.
2.) kötök magamra ember-cascot (ez lenne a betegbiztosítás/egészségbiztosítás) a TETSZŐLEGES biztosítóval, aki megállapítja a rizikómat, én meg fizetem a csomagnak megfelelő havi díjat. És ha gond van, a biztosító téríti a számla ellenében a költségeimet, a meghatározott szintig.
3.) minimális "állami" TB azért kellhet, hogy mentő pl. legyen, illetve az életmentés ne bankkártyfüggő legyen.

Viktus 2011.06.29. 16:33:37

@belzebubó:

A járulékokért cserében régen nem jár eü. ellátás a dolgozó népnek ... eleve nincsen ideje egy beteg melósnak fél napot üldögélnie a rendelésre várva , ahol amúgy is hónapokkal később kapna időpontot konkrét kivizsgálásra ...

aha, persze 2011.06.29. 16:33:37

Gyerekek, ha mégegyszer beszavazzátok a fideszt vagy az mszp-t a parlamentbe, menthetetlenül hülyék vagyok.

Kivlov 2011.06.29. 16:36:17

oké, adjunk nekik mondjuk bruttó 500at. miből???

funfun 2011.06.29. 16:40:23

Én azt nem értem, idősödő háziorvos, aki korengedménnyel nyugdíjba megy, miért dolgozik, DOLGOZHAT tovább nyugdíj MELLETT? Miért nem adja át a praxist egy fiatal kollégának? Persze, tudom a választ: mohóságból. A házhoz járáskor kapott paraszolvencia nem megvetendő. Idősek csengetnek, mint katonatiszt. Hülye lenne ott hagyni. Viszont 3 bőr egyszerre: nyugdíj az államtól, fizetés az önkormányzattól, akivel szerződésben van, és zsebbe a jatt, adómentesen. Mindez az adófizetők pofán röhögésével. Ugyanakkor egy szakképzett, szakvizsgázott fiatal háziorvos nem tud elhelyezkedni, vagy húz el (kidobott taníttatás az államnak = adófizetőknek), vagy kap segélyt, az adófizetők pénzén.
Normááááááális???
Aki nyugdíjas, vagy kapjon nyugdíjat, és ne foglaljon el állást munkaviszonyban, vagy dolgozzon, de ne kapjon nyugdíjat.
Konkrét az eset, nem fikció.

diesel12 2011.06.29. 16:41:32

@MrOne-Two: Nem megoldas az sem ha vissza kell fizetni a tandijat. Akkor is elmennek kulfoldre, hiszen eleve nem kerul 15-be es visszafizetik. A havi netto 200ert nem is lenne problema, de azert nonszensz, hogy meg ha nem is szakorvosok ennyi penzt kapjanak. Rohej. Igazuk van, hogy kulfodre mennek, szegyellheti magat minden magyar kormany hogy ezt tetlenul vegignezi. Nehogy mar egy kezdo orvosnak lehessen anyagi jellegu problemaja.
Az egeszsegugyi ellatas pedi kezd total katasztrofalis lenni. De mar nem csak anyagi hanem emberi eroforrasban is hiany lesz.
Egyszer bemehetnenek ok is egy korhazba korulnezni, ahova nem ok jarnak ekezelesre, hanem akik rajuk szavaztak.

Advanced Flight 2011.06.29. 16:41:50

@Marcellusca: izé...tudod, a szuper magánnyugdíjpénztári rendszer (merthogy ugye tőkefedezeti alapú) pont így működne, ha csak az lenne és állami egyáltalán nem. Fizeted, aztán drukkolsz, hogy tőkével, hozammal együtt kitartson életed végéig.

soproni1 2011.06.29. 16:43:15

@Kivlov:

Igazad van. Úgy érzem, van megoldás, csak a jattos orvosok nem akarják. ne az állam adjon nekik fizetést. ! Szerintem, ha kevesebb orvos lesz, kevesebb ember fog meghalni. Mondjuk lehet, hogy a gyógyszergyáraknak is csökken a bevételük.

Llew 2011.06.29. 16:45:30

Nem kell beszarni, a kínai tesók majd küldenek 200000 ezer akupunktúrás gyógyítót.

Csumpitáz Alfréd 2011.06.29. 16:46:19

Most miért nem meg utcára az a sok hazafi, akik 2006-ban még a rendőrök lövedékei elé is odaálltak, Orbán Viktor hatalomra kerüléséért (akár még ugye a szemkilövést is kockáztatva), hogy utána ez a kormány ezt csinálja velük/velünk? Mert ez is egy fajtája a nemzet pusztításának. Csak ez alattomosabb. Komolyan mondom, ezeknél a mostani vezetőknél annyit ér a magyar, mint egy darab szar.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.29. 16:47:09

@Kivlov:

Mondjuk abból az évi 1,2 millióból amit én + munkáltatóm befizetünk, de 4 éve nem láttam orvost.
Ja, hogy 3,5 millió ember nem tudja 10 millió egészségügyi ellátást finanszírozni?
Akkor talán itt kellene változtatni ...

Lacusru 2011.06.29. 16:48:08

Azért tegyük hozzá, hogy lehetőséget biztosít az állam az orvosnak egy csomó mindenre! A fizetés meg olyan, hogy örüljön neki, hogy kapja...
Lehetősége van hálapénzt kapni, borravalót kapni. Lehetősége van a privát betegeit gyógyítani az állam által fenntartott kórházban. Lehetősége van arra, hogy a magánrendelőjébe haza hordja a szükséges fogyóeszközöket, tisztítószereket, stb. Továbbá lehetősége van felírni a méregdrága gyógyszereket, melyekből különböző formában jutalékot kap... ha elég jól fogy az adott gyógyszergyártó terméke, rögtön biztosítva van a család nyaralása is. Arról ne is beszéljünk, mennyi ingyenes továbbképzés, konferencia van. Az ott szerzett tudás, ismerettség stb. hasznosul a magánrendelőben ugye...
Nézzük csak meg a dolgozói parkolót a kórházaknál. Az orvosok pár éves autókkal járnak, némelyikük jobbal, mint a politikusaink! Most azt mondjátok, hogy persze, de hitelből? De legalább egy orvosnak van mire bevállalni egy hitelt... mert tudja azt, hogy lesz miből fizetnie.

Akiket én ismerek orvosokat, egyik sem panaszkodik. Jól élnek, boldogok és eszükbe sem jut elmenni külföldre. Aki pedig panaszkodik, és csöveskedik a minimálbéréből arra egy dolgot mondanak még a saját kollégáik is: BALFASZ!

Ha nem tetszik, pályát kell változtatni. Ja és visszafizetni az államnak a tanítás teljes költségét... A legtöbb orvos nem kényszerből választja a szakmát... sokan élnek a hobbijuknak a világon, és még ennyit sem kapnak!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.29. 16:49:28

@funfun:

Nincs elég háziorvos, és a nagy részük már nyugdíjas, vagy nyugdíjhoz közeli, ha elmennék mind nyugdíjba, összeomlana a háziorvos ellátás.

Mit szólnál, ha bemész a rendelőbe, és közlik, hogy nincs háziorvos, de ha utazol 40 km, akkor talán ott lesz? Gondolom ki lennél akadva ...

Mérges 1234 2011.06.29. 16:52:45

Milyen ostoba faszok vagytok, mert a TEK a debreceni stadion, a 2.5 / km vasútipája felújítás, na az fonots.

Az orvos, dögöljön meg.

Azt hittem a Fidesz tesz majd valamit (na azért nem voltak túlzott iluzioim), de szart sem csináltak. Az ország továbbra is a lerohasztás állapotában van.

Cigók többet kapnak ha ülnek a seggükön. Nem különben a rendőrönek is több jut, akik a terafi mögött senyvednek.

Szar orszgág, de sajnos ez a hazánk.

OrrSir 2011.06.29. 16:53:00

Igy szabadulnak meg végülis az inaktív részétől a társadalomnak, hagyják öket elpusztulni?
Remek megoldás, kár, hogy kapányolni nem lehet vele.

elwood 2011.06.29. 16:53:16

nem értem,
volt egy forradalmi népszavazás ahol a nép hősiesen elutasította, hogy kórházra, tandíjra, orvosra egy vasat is adna többet,
egy cokit,
a nép győzött

most örömködjünk inkább, hogy a nép akarata érvényesül

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.29. 16:53:19

@Lacusru:

A szülés-nőgyógyász jóhogy nem megy külföldre, amikor itthon megél a hálapénzből, (megjegyzem, a NAV 1 hónap alatt ezt fel tudná számolni, hiszen könnyen összeszedhető az összes szülész-nőgyógyász egy kis vagyonosodási vozsgálatra), de a kórházban dolgoznak olyanok is, akik nem kapnak hálapénzt, pl. az altatóorvos ...altatóorvos nélkül meg nincs műtét.

Nem ilyen egyszerű ez ...

Sir Galahad 2011.06.29. 16:53:25

Sok mindennel egyet lehet érteni, de... egy: ha az orvosok alkalmazotti fizetésén emel az állam, másokén miért nem? Kettő: ha az állam megpróbál forrásokat felszabadítani, amiből például akár az egészségügyiek fizetése is emelhető lenne (mondjuk beint a negyvenéves rendvédelmiseknek és nem fizeti tovább a nyugdíjukat), akkor megy ám a sírás-rívás, hogy a szemetek... Az alapgond az, hogy általában alacsonyak a bérek Magyarországon, nem csak az egészségügyben. a baj az, hogy erre nincs megoldás - szegény ország vagyunk. Aki teheti, szedje a sátorfáját.

belzebubó 2011.06.29. 16:54:34

@Viktus: Nem csak magadról van szó. Az a pártizezer "mihaszna nyugger" viszont ráér és azok ellátását is valamiből finanszirozni kell, bár voltak itt a blogon javaslatok korábban, hogy mit kellene velük tenni...

Lacusru 2011.06.29. 17:00:41

@fogash: Nem rossz az ötlet, még finomítani kellene rajta!
Betegszállítás, mentő? Lehet, hogy egy balesethez két mentő is érkezne egy betegért... mert ugye nem mindegy, melyik magán kórházba kerül a beteg és melyik luxusmentő vitte be!
A betegékért versengeni kellene... nem pedig elküldeni őket, 2-3hónapig váratni őket egy időponttal. No, de előbb érdekelté kellene ebben tenni az orvosokat és a rendelőket / kórházakat.

Szerintetek miért harcoltak tűzzel-vassal a kórház privatizáció ellen anno? Mert akkor nem lenne honnan százmilliókat lopni. (konkrét esetet tudok... olyan kórházról, ahova számlával igazolhatóan 32Ft / db áron szállítja be a pékség a zsemlét! -szerinted?-)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.06.29. 17:02:42

@zero:

Nővér nélkül mge nincs tiszta ágytál, rendesen bekötött infúzió, ágyhoz vitt ebéd.......de ugye a kis dolgokat csak akkor tanulják meg sokan értékelni, mikor elvesztik őket...

Lacusru 2011.06.29. 17:03:25

@zero: Igazad van. De nem hiszem, hogy nem részesül belőle! Egyébként meg viszonylag friss eset... az altató orvos műtét előtt konzultált a nagyimmal, személyesen. Csinált pár vizsgálatot, közben elhintette, hogy ha fel is szeretne ébredni a műtét után, az 20k-ba fog fájni. Szerinted? A 75éves mami persze, hogy 8 borítékkal ment a műtétre... és kiosztotta őket mindenkinek előre!

y0 2011.06.29. 17:04:37

@zero: ez nem teljesen jó hasonlat szerintem. Az informatikus képzés aprópénz az orvosihoz képest. (az államnak)

hehe64 (törölt) 2011.06.29. 17:04:57

Ennyire feledékenyek az emberek?
X éve leírta részletesen máshol más(Pl. Moldova) hogy ez a helyzet, és hogy az elvándorlás nagyjából kinyírja az egészségügyet.
Azóta annyi történt, hogy még rosszabb lett a helyzet.
OECD országok közül nálunk a legrosszabb a halandóság.
Az is egy módszer hogy mindezt a betegeken kérjük számon(ezt gyakorolja a mostani vezetés), meg az is hogy pofátlanul ingyenes egészségügyről beszélünk a világ egyik legmagasabb járulékterhe mellett, de sajnos javulást nem hoz.

2011.06.29. 17:07:54

Sokaknak a 300FT-os vizitdíj is sok volt. Ugyan nem sokat számított, de ha szarban vagyunk, akkor ugye ez is számítana(Most a kínai komcsiknál számít, 2008-ban nem számított). De nem, kellett a demagógia. Itt az eredménye. Mindenki imádkozzon, hogy ne kerüljön kórházba. Nem kell vizitdíjat fizetni, de nincs orvos, aki megműtene. Gratulálok. Ha Orbán gyerekeinek baja lenne, kivinné egy osztrák kórházba, itt megdöglés az átlagembernek.

belzebubó 2011.06.29. 17:08:06

@Endordelfin: Jelenleg Mo-on magánklinikán szervátültetéseket nem végeznek. Jelenleg Magyarországon magánklinikán onkológiai kezelést nem végeznek. Ezeket mind átirányitják a szűrövizsgálat után az állami kórházba. De még rengeteg kezelési tipust nem végeznek magánklinikán Magyarországon.

Lacusru 2011.06.29. 17:10:40

@laspalmas: Nővér nélkül valóban nincs tiszta ágytál. Bár, 10évvel ezelőtt, mikor napi 500Ft-ot adtunk zsebbe a nővérnek, kiderült, hogy az kevés!
Pár nap múlva, mikor a hozzátartozónk panaszkodott nekünk, hogy nem törődnek vele, elhanyagolják, stb. akkor megkerestük a főnövért. Neki el lett mondva, hogy minden nap, minden nővér az osztályon kapott 500Ft-ot. Erre a főnövér elnevette magát és megkérdezte, hogy én hányszor cserélnék egy nap ennyiért ágytálat? Hányszor mosdatnám le a beteget ennyiért?
No de basszus... ő ezt vállalta, ez a munkája, ezért kap fizetést... a TB-t mikor befizetem, nem tájékoztatnak arról, hogy majd külön hova mennyit kell zsebbe fizetnem azért, hogy megkapjam a minimális ellátást!

Aggie 2011.06.29. 17:11:03

Akkor tegyük rendben a dolgokat:
- London Budapest repülővel 2 óra 20 perc Lutonból, 2 óra 10 perc Gatwickről!
Csak a tisztánlátás végett, az utolsó 20:30-as Wizzair géphez a belvárosból legkésőbb 18 óra körül el kell indulni, éjfélkor vagy Budapesten - OK, vonjuk le belőle az 1 órányi időeltolódást, ez akkor is 5 óra!!!!
- Bp-Nyíregyháza autóval 2 óra 15 perc, vonattal valóban 3 óra.
Ugye nem kell vitatkozni, hogy melyik a gyorsabb?

Londonban valóban jobban lehet keresni, de az élet is sokkal drágább, mint Mo-on. Várnak Angliában orvosokat, de nem Londonba! Ide jönnek angolok, vannak területek, ahová csak oxfordi PhD-vel lehet bekerülni. Ismerek több szakorvost, akik 0 fontért ügyelnek évek óta Londonban, hogy hátha kapnak majd egyszer egy állást. Ahová várnak orvosokat, azok a vidéki városok - és persze nem Dél-Anglia, oda az angolok is szivesen mennek, hanem az ország északi része. Az, hogy milyen az időjárás, azt ne részletezzünk, ha valaki végigcsinál egy nyarat napsütés nélkül, akkor majd eldönti, hogy szeret-e északon élni. Ha családdal jön az ember egy 3-4 hálószobás lakást/ház itt nem annyiba kerül, mint Budapesten, hanem minimum 10x annyiba, a gyerekre nem fog vigyázni a nagyi, mert ő ugyen otthon van, ott az élete, a napközi nincs ingyen Ł8/gyerek/óra - 2 gyerek suli után 2-3 órát eltölt ott Ł48/nap! Az állami iskolában megtanul a gyerek drogozni, felszedi a gang kultúrát, ha egyetemre akarod küldeni, akkor privát iskola kell, ami Ł13,000 Font/ félév - 2 gyereknél ez ugye Ł52,000/év - számoljunk, akkor, hogy egy bruttó Ł100,000 fontos fizetésből mi marad.
- iskola 2 gyereknek: Ł52,000
- lakásbértlet vagy törlesztés: Ł12,000/év (nem Londonban!, ott a duplája)
- council tax(helyi adó), rezsi, bevásárlás, 1 autó fentartása vagy bérlet: Ł12,000/év
- évi 2 hazautazás 4 embernek, egyik Karácsony környékén, amikor a legdrágább: Ł3,200
Eddig összesen: Ł79,200 - ez már most több, mint Ł100,000 font nettója!
Van olyan orvos ismerősöm, aki már vissza is ment Mo-ra! Nyugodtan jöjjenek ide a fiatal orvosok, ha eltöltenek 1-2 nyarat mondjuk egy Wales-i kisvárosban, ahol júliusban sincs több néha 10 foknál, nem biztos, hogy maradni akarnak. Az otthoni nyelvvizsga sem elég ide, jóval a felsőfokú feletti nyelvtudás kell, hogy megértsétek egymást.
Ez a valóság 2011-ben.

Zuzu Petals 2011.06.29. 17:12:39

@Dr. Morcz: Tőled elnézést. A tapasztalataim alapján annyira kicsiny részét képviseled az orvostársadalomnak, hogy mertem általánosítani. Tudod, ebben a nyomorult országban az emberek jelentős része már annak is örül, ha van munkája. Nektek meg mindig lesz: normál + lehetőség másodállásra is. Ezért a többiekhez képest igen szerencsés helyzetben vagytok. Csak nagyon úgy néz ki, hogy egyikőtök sem tudja mi az, dönteni az étel és mondjuk a lakhatás között(nincs munka, nincs pénzek, számlák vannak meg éhes gyomor), mert folyamatosan a sírás megy. Kurva sok pénzbe kerülnek nekünk az orvosok, és folyton sírnak. Tudod, én kussolok a kevés órabérem miatt. Inkább dolgozok 12-14 órát, így máris olyan, mintha normális fizetésem lenne, akkor sírtam, amikor nem volt pénzem.
Együtt tudok érezni a problémával majd. Most egyelőre inkább papíron szar az orvosoknak, mert a gyakorlatban megoldják. De sokan vannak, akiknek a gyakorlatban van annyi egy egész családra, mint egy kezdő orvosnak egymagára. És ők maradnak, és ugyanúgy finanszírozzák tovább ezt a kalap szar rendszert, amiből a sok kis fiatal takony kivesz 10-12 milkát hogy kitaníttassa magát, aztán elhúz külföldre. Ezeknek pedig a száma akkora, hogy lehet általánosítani. Mert ha egy végzett évfolyam 40%-a elhúz felelősség nélkül, kirabolva a többi embert, akkor igen komoly morális problémák vannak (vélhetően a képzés folyamán).

diesel12 2011.06.29. 17:14:05

Szerencse vagy nem szerencse, en Ausztriaban elek. A felesegem most szult. Megkerdeztem egy kollegamot, hogy szoktak-e valamit a dokinak adni, mi a szokas. Azt mondta az orvosnak semmikeppen, az osztalyon ahol fekszik, amikor megy haza 10 vagy 20 eurot a novereknek, kavekasszaba, vagy ennek megfelelo ertekben aprosag. Nem viszonyitani akarok de "kulfoldikent" ugyanazt aqz ellatast kapta mint a mellette fekvo osztrak, nem volt kulfoldiekkel kulon szobaban, minden teljesen ugyanugy ahogy egy osztrak allampolgarnak. Az orvosk kedvesek, nem "atyauristenek", mindenki tiszteli oket, de erzed, hogy OK vannak TE erted es nem forditva. Persze itt is vannak reformok az egeszsegugyben es biztos vannak nehezsegek, de nem hiszem, hogy egy orvos az atlagfizetest kapna amikor kikerul az egyetemrol. Akarki akarmit mond egy orvos nem "atlagember", tudasat tekintve. Illetve tudasanak fontossagat, jelentoseget tekintve. Ezert kell oket kiemelten kezelni, mert fontos, hogy ok jol erezzek magukat, megbecsultek legyenek, ne szoruljanak zsebbe dugott penzre, ajandekra. De amig Magyarorszagon ugy komplett szerintem a keresok fele kb. nem annyit keres amennyi a papiron van addig kar mindenrol beszelni, mert minden adat hamis, a beveteli a kiadasi, minden. Rengeteg a fekete penz, ami a politikanak all a legjobban erdekeben, hogy maradjon. Szerintem a hal a fejetol buzlik. Most is es mar 20 eve folyamatosan.

Virág et. 2011.06.29. 17:15:21

@Viktus: @bandika gazdája: Ezért tettem hozzá, hogy együtt kell tudjon élni ezzel, ha már büntetőjogi következményeket meg is úszta. Egyébként az sem törvényszerű, hogy mindent megúsznak, de az tény, hogy ritka a foglalkozás körében elkövetetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés vád, ami meg is áll.

indapass90210 2011.06.29. 17:16:42

@y0: "Az informatikus képzés aprópénz az orvosihoz képest. (az államnak) "

Ráadásul informatikus képzés az annyit ér, hogy lesz egy papírod, amivel aztán lehet jelentkezni diplomát igénylő állásokra. Én olyan embert még nem láttam, aki nem maga tanulta volta meg azt, amit dolgozik, vagy nem a cég képezte volna ki a feladatra.

belzebubó 2011.06.29. 17:16:52

@fogash: Mivel az itt kommentelők közül valószinűleg senkinek nincs "ember-cascója", azt hiszem nagyot néznétek az éves dijat látva, a több oldalas kérdőiv láttán és akkor néznétek a legnagyobbat amikor közlik, bocs elérte a biztositási összeget az onkológiai kezelésed, igy fizess vagy...
Ráadásul minden évben egyre magasabb az összeg, ahogy öregszel.
És arra is kiváncsi lennék, hogy egy ilyen ember cascot egy 80 éves a 70 ezres nyugdijából hogy fizet ki?

nemecsek ernő áruló 2011.06.29. 17:18:20

@zero: "ügyeletben nem alszik senki sem...."
De bizony. Beszélgettem orvosi ügyeletes sofőrrel. Amikor valami van, megy ébreszteni az orvost.

fatia-negra 2011.06.29. 17:18:41

@Aggie: :)))) mekkora pöcs vagy... hazucc... fizetnek ezért ugye?

MINDEN ANGOL ORVOS -20 ezer fontot tesz zsebre évente... vagyis enynit fizet rá hogy dolgozhat...

te hüje vagy

szerencsére nagyon átláccó kamu...

itthoni helyzetről nem írnál hogy miylen rózsás és szerencsés...

pl nulla megélhetési költségek (lakhacc anyádnál) és akkor a nettó 80 az tisztán megmarad... milyen jooooo haverok buli finta

OrrSir 2011.06.29. 17:20:41

Navos goréknak is jól jön a csók. Külömben már szétcsaptak volna.
Urambátyám ország ez.

adamantium 2011.06.29. 17:26:18

@MrOne-Two: nem muszáj ekkorát hazudni, nincs neked még ápoló ismerősöd se, nemhogy orvos. én ügyeltem éveken keresztül 12 napot havonta és utána nem volta hazamenetel, volt hét, hogy a max 60 helyett 112 órát dolgoztam, senkit nem érdekelt és 200k ha összejött. van ahol kialkudott bér van ügyeletre, ott lehet felmegy ez az összeg 400-500 ezerre, ha mellette oktatsz az egyetemen vagy kutatási programokban veszel részt akkor még egy százas, de ennyi a max fizetés szakorvosként, hol az a millió? amikor magyarországon dolgoztam havi max 200 at kaptam, amióta megjött az eszem 1 milla felett kapok, tehát a magyar állam meglopott havi 800 ezerrel, szerintem 2 év alatt lopott tőlem a magyar állam annyit amivel kárpótoljam az állítólagos 15millás tartozást

spenci 2011.06.29. 17:28:14

A cikkben nem értem a 82.000,-Ft-os kezdő orvosi fizetést. Közalkalmazotti bértábla, F/ 1 fokozat a minimum bér / azaz szakirányú egyetemi végzettség , 1. osztály, mert nincs munkaéve. Ez pont a középiskolai tanári F/1-el azonos bruttó, így nettó bér. Számításaim szerint ez kb 110-120 nettó / inkább utóbbi az új szja mellett is./
Mondjuk a két képzés között 1 év a különbség, a dr cím nem jelent az orvosok esetében semmit / nem tudományos fokozat /. Tanároknál nyári szünet, orvosoknál műszakpótlék / nem csak az éjszakai ügyeletért!/, stb lehet méricskélni tovább.
Lényeg: kizárt a nettó 82 ezer!

y0 2011.06.29. 17:29:35

@adamantium: jártál volna pl. angol egyetemre, fizetted volna ki a tandíjat.. ja hogy az nem ment volna, ok bocsi..

dean23 2011.06.29. 17:32:04

Hála a gyökér Viktoréknak most már vizitdíj sincs. Az első lépés lett volna az eü rendberakására! Ezek a marhák meg 2/3-dal bohóckodnak egy cukoradóval ami annyit ér, mint a sz..rnak egy pofon!

Lacusru 2011.06.29. 17:32:32

@Aggie: Ez csak negatív propaganda! -közli a narancs ködben úszó proli... Majd akkor hiszi el, ha a saját bőrén tapasztalja.
Akinek egy picit is több esze van, az előre tudja, hogy a mézes madzag végén nincs semmi, max. egy nagy szakadék!
Ja és nem csak az orvosok vannak így ezzel. Kismillió vendéglátós, szakmunkás, stb. jön haza angliából hasonló okok miatt. De aki szereti a kalandokat, és hatodmagával nyomorogna egy lyukban és szívesen élne a konyha moslékon azért, hogy valamit félre tudjon tenni... annak hajrá! irány Anglia...

adamantium 2011.06.29. 17:33:16

@Kicsi Kacsa: hát ha belgyógyászként egy vakbélgyulladásért felköltöttek volna akkor én is ideges lettem volna, szerintem azt már egy kisiskolás is tudja, hogy a vakbél kiveszik, na és ki veszi ki??? hát a sebész. örülj, hogy fel nem jelentett zaklatásért és közfeladatot ellátó személy munkájában való akadályozásért.
az alvásról meg annyit, hogy, el kéne olvasni az únió munkaügyi normatíváját, igencsak meglepődtem én is: az ügyelet azt jelenti, hogy 24 óra alatt a munkával töltött idő annak max 50%-a lehet, ha ezt meghaladja, akkor műszakosítani kell az ügyletet, jah, hogy ahhoz kétszer annyi orvos kell, és márpedig nincs :P

maim 2011.06.29. 17:35:06

Akár mennyire ramaty a dokik fizuja,azért az mégsem állapot,hogy drága pénzen képezzük
őket külföldnek.Mondjuk öt év hazai szakmai gyakorlatot alá kéne velük iratni,mielőtt dobbantanának,addig meg talán történik valami.Ennyi lojalitás legyen minden orvosban.Még sok
más szakmában is jobban lehet keresni külföldön,ezen az alapon a fél ország kimehetne.
Egyébként az utóbbi években szülésért,műtétekért és egyébb kisebb ellátásokért a családom
komolyabb összegeket fizetett különböző orvosoknak,még az anaszteziológusnak is.

Kuku 2011.06.29. 17:36:29

Akkor tartanám a görbe tükröt magunknak:
Nem az állam fizeti az orvosok fizetését, hanem az adófizetők.

Iridium 2011.06.29. 17:37:46

Apósom pár hete ment el orvoshoz a lába miatt. Kapott is időpontot 2012 április végére, amikorra kiírták műtétre. Még azt is mondták neki, hogy elképzelhető csúszás is. Úgyhogy legalább egy fő orvos lesz akkor Magyarországon (hacsak nem verték át szegényt).

adamantium 2011.06.29. 17:39:28

@y0: nem tudom, hogy észrevetted de azóta megjött az eszem és egy másik országban dolgozom, tehát bocs de ment a dolog más nyelven (nyelveken) is :P

nemokap 2011.06.29. 17:40:12

Nem leszek népszerű, az biztos. Mármint a kormánypárt szemszögéből.
Mennyasszonyom az egészségügyben dolgozik, mint biológus-kutató. Három diplomája van, phd-ja, három szakvizsgája, plusz egy folyamatban.
Egy fővárosi kutatókórházban dolgozik, mely az egyik egyetem tulajdona. Havonta kevesebbet, mint 150 ezer forintot hoz haza.
Ez sok pénz, elfogadom, de X év tanulás és a fenti papírmennyiség mellett botrányos.
Most egy ösztöndíjat pályázunk. Jelzem: nem állást. Ösztöndíjat. Egy kicsit nyugatibb országban.
Az ösztöndíj keretében 3000 Euró alapfizetést adnak, lakást és még a hozzátartozónak is jár 500 Euró otttartozkodási támogatás. Ha lennének gyerekeink, akkor teljes egészében fizetve lenne a bébisintér, az óvoda. Természetesen a biztosítás, minden adóteher fizetve.
No, meg évi 4 hazautazás oda-vissza az egész családnak fizetve. Nem fapadoson, hanem normál repülővel.

Én szeretem a túró rudit, szeretem a pörköltet, de szeretném azt ki is fizetni.
Valaki mondja meg: mi a francért maradjunk itt?
Én nem tudom...

GeorgeousGlory 2011.06.29. 17:42:02

@zero:
a váci korházban minden ejszaka alszanak-tudom mert 2 hétig ott fekudtem és minden ejszaka fent voltam jó párszor mert nem tudtam aludni,de ettől függetlenül nem irigylem az ápolók netto 90 ezrét v a beteghordók nett 75 ezrét.de az is hozzá tartozik az igazsághoz,hogy pl főorvosok egyzike sem suzukival jár

adamantium 2011.06.29. 17:42:15

@spenci: pl olvasd el a következő bérjegyzékeket és akkor rájössz, hogy jön ki a 79 ezer
vastagbor.blog.hu/2011/04/06/andragogus_vagy_orvos_lennel

Virág et. 2011.06.29. 17:42:28

@nemokap: A 150e az nem sok, nagyon nem. Ne maradjatok, menjetek. Pláne ha ennyi mindent térítenek.

Lacusru 2011.06.29. 17:43:09

@spenci: Persze, hogy nem 82k a fizetésük... de meg ne cáfold, mert még hangosabban fognak sírni!
Egy dolgot vegyünk már észre... az sír a legjobban, akinek a legkisebb oka van rá! Aki nem panaszkodik, annak lenne igazán miért...
Ezek szerint ma Magyarországon nincs munkanélküli orvos, ápoló, stb. Juhejj, ennek kéne örülni inkább :-)

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.06.29. 17:43:21

Gondolom írták már, hogy a Budapest-London másfél óra az valójában két és fél, csak van egy óra időeltolódás.

Crescendo 2011.06.29. 17:44:49

Kivalo. Fenntartanak egy szocialista rendszert 20 evvel az un. rendszervaltozas utan, tehat itt nem kovetkezett be semmilyen valtozas. Alapelvek ugyanazok: mindenkitol beszedik a nagy kalapba a penzt, ami effektive a tarsadalom 15-20%-nak befizeteseit jelenti. Mindenki reszesul az ellatasbol, amit nem vasarloi igenyek, hanem kozponti diktatumok hataroznak meg. Azonban mivel a tobbsegnek ingyen van, nagyon nepszeru, sot egyesek mar jogot formalnak ra.
Mivel a fizetokepesseg korlatozott az igeny meg nem, nyilvanvaloan feszultseg keletkezik. Ezt megoldando a szolgaltatok (orvosok, apolok) fizeteset kell szukiteni, valamint a szolgaltatas mennyiseget (varolistak, jogosultsagok, stb.).
Nem lenne egyszerubb tenyleg rendszert valtani es magankezbe helyezni a szolgaltatast? Sokkal egyertelmubb lenne, hogy mit varhatok a penzemert es ha nem azt kapom, vagy serulok kozben felelossegre vonhatom a szolgaltatot.
Plusz mi kozom van ahhoz, hogy egy munkaltato mennyi bert ad alkalmazottjanak alapvetoen? Vagy megis miert vagyok rakenyszeritve, hogy ezzel foglalkozzam? Ez nem egy sulyos rendszerhiba?

bandika gazdája 2011.06.29. 17:46:42

@zero: Egyik barátném altatóorvos. Ki mondta neked, hogy az altatóorvos nem kap? Aki mondta hazudott!

is 2011.06.29. 17:49:39

@gramercy: itt a két pont. Molnár Lajost is el kellett utálni, ägnest meg állatként kezelni.

bmwe39 2011.06.29. 17:50:02

Mindenkinek szep napot!
sokäig csak olvastam ezeket a cikkeket es hozzäszoläsokat,de mivel most mär en is reszeseve vältam a dolognak,ugy gondolom,muszäj valaki olyannak is hozzäszolni,akivel mindez meg is törtent,nevezetesen az elvändorläs.Elöször is:hogy en ingyen tanultam,az ällam penzen.ha a szüleim nem tanittattak volna,az ällam hiäba biztositotta volna a toväbbtanuläs lehetöseget,mert utiköltseget,tandijat,alberletet,kajät,ruhät,könyveket,jegyzeteket ugye sajät penzböl kellett megvenni.Mär az egyetem elött a nyäri szünetekben es az egyetem alatt a vizsgäk utän dolgoztam,fizikai munkät vegeztem-ugyan nem vagonpakoläst,de az is egy elmeny lehet-mert azert ep messzel felertem,hogy a következö evben ebböl tanulok toväbb.Tehät nem csak ültem es elvärtam,hogy tanittassanak.Itt mär säntit az ingyen kitanittattuk cimü hülyeseg.Mäsodszor,ez az egyetlen egyetem,ahol vegig kell seggelni a hat evet es minden egyes gyakorlaton ott üldögelni,mert itt ezt ellenörzik,ezt az egyetemet nem lehet levelezön elvegezni es toväbb is tart idöben,mint a többi.Harmadszor,a munka.Nem alszunk ügyeletben,es egy vegigdolgozott nap utän elmeny egy ejszakät vegigoperälni,vagy betegeket felvenni,megvizsgälni,dönteni,kezelni,aztän mäsnap nem hazamenni-ami törvenyellenes,de nem baj-es delutänig ugyanezt csinälni.Ha a 32. oräban hibäzol,termeszetesen azert is te vagy a felelös,mindegy,hogy elötte mennyit dolgoztäl es mit.De szeretnek beszelni azzal a bizonyos illetövel,aki szerint az összes orvos vegigalussza az ejszakät,hogy hol van ez a bizonyos hely,ahol ezt meg lehet csinälni,mert oda szivesen mennek dolgozni en is!a berekröl:kezdö szakorvoskent havi 6 ügyelettel kb. 50ezer Ft a különbseg az en fizetesem es egy ugyanennyit dolgozo föorvos kollega fizetese között-összehasonlitottuk a berpapirt!-,csak eppen ö ügyeletet vezet,mindenert fele,ami ezalatt az idö alatt törtenik,es van hozzäm kepest 25 evnyi plusz tapasztalata.Ez nem perspektiva,ebbe beleöregedni,belefäsulni.Azonkivül az ügyelet nem szämit bele a ledolgozott evekbe,mi nem mehetünk koräbban nyugdijba,pedig ha az ember ügyel egy heten 3 alkalommal,es utäna nem lephet le,gyakorlatilag az egyhavi munkaidö majd 1.5 szereset teljesiti egy honap alatt.Anyagi lehetösegek:lakäs hitelböl,auto öreg,hasznält,gyerekkel,rezsivel,mindennel honap vegen alig marad valami,az ember reszkethet,hogy tönkre ne menjen a mosogep,a hütö vagy meg valami,mert nem tud mäsikat venni.Ha megis kell,akkor az honapokra boritja a költsegvetest.Sporoläs csak magunkon,gyereken nem,hiszen neki mindenböl kell a mäsik,azon egyszerü oknäl fogva,hogy ha nem teszi is tönkre,de kinövi a cuccait.Meg ha hihetetlenül is hangzik egyeseknek,de az orvosok kölkei is nönek.Aztän a kivändorläshoz:aki azt hiszi,hogy ez egy olyan könnyü döntes,az nagyon nagyot teved.Külföldön is felelös vagy a munkädert,de az idegennyelv nehezsegeit is meg kell szenvedned,ät kell verekedned magad egy idegen adminiszträcios rendszeren,meg kell erteni a körülötted dolgozokat,betegeket,es ez nem olyan egyszerü,mint ahogyan azt gondoljäk egyesek.A nyelvvizsga nem minden,a köznapi nyelvet kell megerteni,es nem egy fenykepröl beszelni,meg egy 15 perces szövegröl összefoglalot irni....A csaläd hätrahagyäsa pedig kenyszer,senki nem örömmel teszi.Az ingäzäs maga a pokol,az egyedüllet kint,egy idegen helyen.Aki azt hiszi,hogy a csaläd hiänyät potolhatja a magasabb fizetessel,az egy vadbarom.Es az ingäzäsban mindig benne van,hogy aki uton van,az lehet,hogy egyszer nem erkezik meg....A csaläd kiköltöztetese sem egyszerü,hiszen az otthoni problemäk most azzal tetezödnek,hogy meg kell ismerni egy uj rendszert,egy teljesen mäs infrastrukturät,rendet,mindezt idegen nyelven.Es nincs rä idö,mert közben dolgozni kell,aztän munka utän lehet rohangälni.Ebben az a jo,hogy az ember azt sem tudja,hogy hova menjen.Bär az itteni adminiszträcio azert mäs,sokkal segitökeszebbek,mint otthon.Amit esetleg otthon a ket szülö közül bärmelyik el tudott intezni,az itt lehet,hogy nem megy olyan egyszerüen,mondjuk a nyelvi problemäk miatt.Aztän a gyereknek sem kellemes,ha az eddig megszokott elete felborul,amiröl eddig azt gondolta,hogy ällando es a biztonsägot jelentette szämära,az most mind eltünik,es neki ezzel meg kell birkoznia.Csak kivänni tudom mindenkinek,aki az elvändorlo orvosokat mocskolja,hogy probälja csak ki,milyen is ez valojäban.Amig pedig nem probälta,addig legyen szives es fogja be a szäjät!!!!!!

Rita3 2011.06.29. 17:52:24

És azt ki tudná nekem megmondani, hogy miért kerül ilyen sok pénzbe az orvosok kitaníttatása? Semmi drága nincs pedig benne. Leharcolt orvosok munkaidőben tanítanak minket, a folyosón ácsorogva telnek a gyakorlataink, ha látunk valami eszközt, az már lejárt sterilitású, használt vagy törött. És egyébként a többség nem azért megy el, mert el szeretne menni. Nekünk is itt élnek a rokonaink, barátaink, rossz itthagyni az országot. De 82ezerből nem tudom elkezdeni az életemet, mert még az albérletemet se tudom kifizetni, nemhogy a BKV bérletemet!

finalNmbr 2011.06.29. 17:52:50

Szép sírás... ÉS?

Mi mi a faszomat csináljunk azzal, hogy 6 évig tanul valaki és utánna 80x ezret kap csak?! Legalább ha írtál volna valamit, hogy szerinted mi lenne jó.. de nem.. megint csak a fröcsögés meg a semmi hajtása.. Évek óta szar az orvosok fizetése, ne most tünjön fel.. Ha nincs miből emelni a fizetésüket akkor mégis mit akarsz? Nem kellett volna 8 év alatt majdnem megduplázni az államadósságot és máris lenne miből fizetést emelni..

Kicsit Karcos 2011.06.29. 17:53:18

@Aggie: lehet azért ócsítani a külföldi életet, például fizetsz itthon egy ötöst ehóra, kint meg lófasse, és ha baj van, a magyar TB már utalja is a miliókat.

Virág et. 2011.06.29. 17:58:33

@Rita3: Mert úgy számolják az okosok, hogy veszik az angol nyelvű programot, ahol 8000 USD egy szemeszter és átszámítják forintra. Azt nem nézi senki, hogy ebben a 8000-ben benne van az egyetem búsás haszna is (meg a közvetítő ügynököké is, ami kb 10-20%). Ezért.

@Steve_Jobs: Azért kapják a politikusok a milliókat meg az audit, hogy ezt megoldják, nem? Orbánék azt mondták, ők tudják a megoldást, rendbe teszik az országot. Ezért kaptak felhatalmazást kormányalakításra. Nem azért, hogy 4 évig hátrafelé mutogassanak, arra a bazári majom is képes és annak audi sem kell.

spenci 2011.06.29. 18:00:00

@adamantium: bocs, tényleg ennyi az F/1, a levonások az adókedvezmények / alakalmazotti 9.000,-Ft / megszüntetése és egyebek előtt kicsit kevesebbek voltak, az kb 11-12 ezer plusz a példádbeli 83 ezerhez képest, de valóban nem 110-120 ezer annak se a vége.

Rita3 2011.06.29. 18:02:06

Ja, és tudjátok, hogy milyen szemétség, hogy a TI pénzeteken tanultunk ki, és elmegyünk? Persze a ti pénzeteken... Első évben a tankönyvek több mint 100ezer forintba kerülnek, csak egy anatómia atlasz 40ezer. Fonedoszkóp 20ezer. Egy-egy tankönyv a felsőbbéves tárgyakból, pl gyerekgyógyászat, belgyógyászat, mind-mind többe kerül, mint 20 ezer. A vizsgaidőszakban meg hajtson a tudat, hogy egy olyan társadalom tagja lehetsz, ahol messze az átlag feletti az öngyilkosságok száma, a várható életkorod pedig sok évvel elmarad a népesség átlagéletkorától. Sokak szerint ugyan a zsebed tömve lesz hálapénzzel, de te csak azt fogod észrevenni, hogy aneszteziológusként hullik a hajad a sok sugártól, amit műtétek közben kapsz, a gyerek sehogy sem akar összejönni (hogy is jönne össze, amikor a férjed is orvos, és felváltva ügyeletes mindkettőtök, ha még épp mindketten otthon vagytok, akkor kiütve alszotok...) 46 évesen pedig átmész az égi mezőkre intubálni.

tede 2011.06.29. 18:02:17

Én ezt nem értem, a világ legmagasabb adóit szedik, legalábbis benne vagyunk a top akármennyiben és mégsem elég a pénz semmire.

Virág et. 2011.06.29. 18:04:02

@tede: Az adó arányaiban magas, de a befizetők száma alacsony - pláne a teljes népességhez viszonytva..

makacshalacska 2011.06.29. 18:05:07

@zero: Nem hát, mivel az altatóorvosnak is "KELL" perkálni, persze még így is kaphatsz egy kis szájpenészt...

Lacusru 2011.06.29. 18:08:42

@Rita3: Bocsánat, akkor miért nem kertésznek tanulsz / tanultál?
Egész nap friss levegőn hallgatod a madárcsicsergést, a legnagyobb bajod akkor történhet, ha a kapát bele állítod a lábadba... és lefogadom, hogy kezdő kertészként sem keresel rosszabbul.

Ja, hogy az koszos munka? Ja, hogy Téged az nem érdekel... jaaa, hogy Te orvos szeretnél lenni, fonendoszkóppal (mert a helyesírást nem tanítják látom az orvosin sem) fehér köpenyben flangálni... kutatni, utazni konferenciákra, stb. Hát, akkor ez van... tudod, valamit valamiért.
De én lassan 10éve járok orvosról orvosra... és még azon kívül, hogy "sajnálom", "nem tudom", "meg kell szokni" nem sokat mondtak. Ezért tarjuk el az orvosokat, ezért finanszírozzuk a hobbijukat? Komolyan mondom, semmi értelme az egésznek. Ha valamire szükségem van, úgy is magánrendelésre megyek, amiért keményen fizetek...

Lacusru 2011.06.29. 18:11:23

@tede: Tudod, miért nem elég semmire?
Mert TOP 1 helyen vagyunk a csalás-lopás-korrupciós listán. (egyébként még ebben sem mi vagyunk a legjobbak, mert vannak nálunk is korruptabb népek)

crelox 2011.06.29. 18:11:53

Az (orvosi) egyetemi képzés költsége - bármilyen furcsa - a sok bérköltség miatt magas. Ez részben a magas SZJA miatt is így van. Nem az eszközök, felszerelések, ahogy a laikusok gondolják. Külföldön a legtöbb egyetemi dolgozó legalább részben saját magát tartja el. Kutatásokból, pályázatokból. Ezen felül jön extraként az oktatás. Ja és így több a pályázat, abból az egyetemnek is több esik le.
Nálunk mi van: rengeteg professzor, emeritus, docenst eltart a egyetem. Igaz, hogy oktatnak, de senki nem kéri számon őket, hogy hoztak-e be pénzt pályázatból. Simán ki kellene szervezni az oktatást óradíjjért, mindjárt feleannyi lenne az orvosképzés költsége. A maradékot meg be lehetne forgatni korszerűbb oktató eszközökre.

2011.06.29. 18:12:55

Igazuk van a rezidenseknek és az orvosoknak, ha itthagynak mindent és kimennek. Az az ország aki csak igy becsüli meg a gyógyitó szakembereit--orvosok, nővérek--az hülye!
Azt aki pedig csak kárt okoz, már 21 éve, mint a gengszterváltó politikai elit- azt eltüri, a sok barom isteniti öket és elhiszi nekik, amit hazudnak.
De nem baj, majd ráolvasással, a kedves vezető beszédeinek felolvasásával, és a hires dakota közmondások ismétlésével lesz a gyógyitás. Ha ez sem használna, akkor fel kell majd keresni valamelyik kuruzslót, javasasszonyt vagy a füvesembert--mint É.Koreába teszik.
De megérdemlik, mind az emberek, mind pedig a fideszes fiuk, hogy ez bekövetkezett, mert orditottak, naponta szólaltak fel és heccelték az embereket, amikor a 300 ft-os vizitdijat a szocik bevezették. Most pedig hol tartunk? Lassan nincs orvos, nincs nővér és nincs egészségügyi szolgáltatás. De van hülye szöveg a kereszténydemokrata agyamentektől és siránkozás a fidesz részéről.
Remélem, sokan követik az orvosokat, a rezidenseket, az ápolónőket az egyetemet, főiskolát végzett szakemberek , más szakmabeliek- mert itt múltjuk van csak,a jövőjük, miként minden normális embernek-- bizonytalan, szörnyű és sötét.

Megnevezhetetlenül 2011.06.29. 18:17:13

Khm... idéznék egy klasszikust: "Ott a haza ahol a kaja"

jo.e 2011.06.29. 18:18:05

Szerintem az orvosok és az egész rendszer legnagyobb ellenségei saját maguk ill. a gyakorlatilag "feudális rendszerük" A tekintetes főorvos uraktól, a morzsákat sem juttató, kapzsi - hogy is írta valaki föntebb - a saját kezdő kollégáikat balfasznak tituláló "okosba" magánrendelőkön át a kórházból minden mozdíthatót lenyúlókig. Szerintetek hányan mennének bele, hogy ok, mondjuk 300 netto, de hálapénzért örök kizárás az orvosi kamarából

fatia-negra 2011.06.29. 18:21:24

legyünk őszinték.... minden szakma elmenne ha tehetné....

csak az orvosoknál a kereset különbség 10-20 szoros
illetve nem kell nyelv... plusz a diplomát is kezdetektől ELISMERIK...

erre legjobb lehetőségük az orvosoknak van...

hülye aki ezzel a tehetségtelen gereinctelen bandával dagonyázik a feudális mocsárban

tapsolva a nagy mikovec művészúrnak és tekintetes kormányzó viktorának, ahogyan lepusztítják a zországot

Crescendo 2011.06.29. 18:21:57

@Rita3: szerintem teljesen normalis elmenni. Befektetsz 6 evet (6-8 millio Ft a befektetesed a meg nem keresett jovedelmekbol + az egyetem tenyleges koltsegei kb. ugyanennyi?) Tehat 20 millio Ft koruli minusszal indulsz. Ha itthon maradsz allami szferaban, penzzel ne foglalkozz, bizd masra aki ert hozza.
Meg ha a minimalber duplajat is keresed a befektetesed kb. 20-25 ev mulva terul meg az oktatasodba... Tehat akkor tartasz ott, mint az, aki nem ment tanulni 6 evet, hanem dolgozni kezdett es minimal bert keres.
Ha mondjuk ezen a penzen veszel inkabb egy hazat akkor azzal, ugyanott vagy eleted vegeig penzugyileg, de kozben nem kell dolgoznod.
Ez egy teljesen perverz rendszer igy es visszautalnek az elozo hozzaszolasomra, hogy miert...

Donor 2011.06.29. 18:24:49

A kútvölgyi kórházra ne irigykedjetek. Nagyon szép meg fejlett, jólfizetett orvosokkal. Azonban ne felejtsétek el hogy abszurdisztánban élünk. Ilyen jó helyekre csak a protekciósok kerülhetnek orvosnak...abból meg tudjuk hogy sok jó nem sül ki. :))) Szóval menjenek csak a politikusok oda, mert megérdemlik.
Feleségem egy lenézett lepukkant kórházban mentette meg rezidensként egy sportoló lábát, akinek le akarták vágni a kútvölgyiben, mert büdös volt nekik heteken át ápolni.

Másik, hogy szakorvosként 2 azaz két ezer forinttal fog többet kapni. Ja és ügyelettel együtt keres 120at nem úgy mint az utcaseprő heti 40 órában.

crelox 2011.06.29. 18:25:17

Az orvosi egyetemen, nálunk is ugyanaz a baj, mint az egészségüggyel az országban, és ezért egyértelműen a politikát teszem felelőssé: alacsonyan tartott fizetésekkel, jövőkép és pozitív visszacsatolás nélkül az ügyeskedőt, a lustát, a pofátlant, a gerinctelent hozzák helyzetbe.
Furcsa, de minden intézetből, még az egyetemi klinikákról is simán ki lehetne jó pár embert rúgni, anélkül, hogy bárki észrevenné a hiányukat.
Persze, a piramis mindig megvolt/ meglesz, a csúcsán keresnek sokat, az alján meg azok akik ténylegesen dolgoznak, de mostanra annyira eltolódott a rendszer, hogy az alján lévők úgy döntöttek, szépen lassan mindenki elmegy. Nem marad, aki dolgozni tudna, akarna.
Nem a mostani fityesz miatt most borult ki a bili (de hogy nem tettek ők sem semit eddig, az is biztos), csak most jutottunk a kritikus értékhez.

Rita3 2011.06.29. 18:25:51

@Lacusru: És kedves Lacusru, rajtad az segítene, ha minden belefáradt orvos inkább kertésznek ment volna? Akkor jobban lenne a 10 éve nyögésed? Pont a Te ellátásod javulásának érdekében kellene az orvosokat jobb helyzetbe hozni.
Egy tűzoltónak, ha életét veszti tűzoltás közben, akkor kajánul közlöd, hogy így jártál kishaver, miért kellett neked ezt a pályát választanod? Ha igen, akkor no comment, ha nem, akkor pedig nekem miért kellene az orvosi egyetemre jelentkezéskor azt is elfogadnom, hogy az éhenhalásért kell gürizzek alvás nélkül 48 órákat?
(a fonendoszkópból egy n betű kihagyása pedig marhára a helyesírást jelzi egy kommentben, hamár akkor Te is kihagytál egy vesszőt a látom elől a hozzászólásodban)

Zuzu Petals 2011.06.29. 18:28:47

@bmwe39: "De szeretnek beszelni azzal a bizonyos illetövel,aki szerint az összes orvos vegigalussza az ejszakät,hogy hol van ez a bizonyos hely,ahol ezt meg lehet csinälni,mert oda szivesen mennek dolgozni en is!"
Menj el vidékre! Mondjuk Dél-Hajdú, közelebbit nem mondanék. Halottam emberről, akinek maradandó baja lett, mert az ügyeletes nem volt hajlandó kiszállni, mert volt autó. Engem bevittek ismerősök, aztán komoly szívproblémákkal vártam, hogy hajnali kettőkor felébredjen a doktor úr...
Ahogy hallottam, ez nem egyedi...

Donor 2011.06.29. 18:29:29

Egyébként rájöttem hogy cseszek ki a rendszerrel.
Amint meglesz a szakorvosija asszonynak, csinálunk egy tucat gyereket, az adókedvezményem durván 3* annyi lesz mint amennyit munkával orvosként megkeresne :)
Ja mert ugye én egy éretségivel és szakmával 30 éves koromra megkeresem a bruttó 700rugót minden feszkó nélkül.

Netuddki. 2011.06.29. 18:30:45

2012-ben vége lesz a világnak. Ergo nem lesz szükség orvosra. Maya a méhecske is megmondta... XD

outsider1015 2011.06.29. 18:36:14

@Rita3: Egyetértek azzal, hogy az orvosoknak magasabb fizatés járna, de csak egy klasszikus viccet tudok idézni: "Jár, jár, de nem jut!"
Meg kellene beszélned a hálapénz elosztását a vezető beosztású, idősebb kollégáiddal. Tudom, hogy a rezidens szövetségnek volt egy kezdeményezése (zöld kereszt), amit a kamara (ki tudja miért?!), nem talált jó ötletnek.
hvg.hu/itthon/20110107_orvosok_zoldkeresztes_mozgalom_

Egy régi TÁRKI felmérés szerint a hálapénz 1,5 szerese az orvosok nettó jövedelmének.

www.euuzlet.hu/szines/halapenzalap.html

Egy frisseb adat: www.rezidens.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=44:zoeld-kereszttel-a-halapenz-ellen&catid=4:megjelenesek&Itemid=18

Ha a rezidens szövetség honlapján szereplő feltételezett 60 milliárd hálapénzt elosztod a KSH szerint ma Magyarországon praktizáló orvosok számával (35 196), akkor 1,7 millió jut egy orvosra zsebbe. Ha nem jól számoltam, bocs!

Na ezt kell igazságosan elosztani, vagy ami jobb lenne TB-ből finanszírozni. A zemberek megfizetik az orvosokat, csak nem igazságosan.

bandika gazdája 2011.06.29. 18:37:02

@Rita3: Azért két dolgot szögezzünk le! Először is jogos, Magyarországon a kezdő (és nem kezdő) orvosok fizetése IS gyalázatosan kevés. De másoké is az, és másoknak még a zsebébe sem dugdosnak semmit, márpedig az életet ugyi nekik is el kell kezdeni. Azért meg had ne sajnáljalak már benneteket, merthogy milyen szar elmenni! Vagy kötelező?! Mert ha nem, maradj itthon mint mindenki más, aztán nem kell sírni.

Lacusru 2011.06.29. 18:38:14

@Donor: Ne feledd szavad! Egy tucat az kereken 12... remélem állod a szavadat. Ja és majd ne siránkozz kérlek :-)

fatia-negra 2011.06.29. 18:38:57

@bandika gazdája: igen. 1990-ben először a tanárokat (szakmájukat) tették tönkre... bevégzik sorban... végülis a legkevésbé fontos hogy a gyerekeinket ki neveli...

vuvuvu2 2011.06.29. 18:42:35

Tessék szíves felébredni és gondolkodni. Az elmúlt 20 évben folyamatosan vonták ki a pénzt az egészségügyből. Csak hogy mondjak egy példát: miközben a munkaerő olcsóbbó tétele volt a cél, a munkáltatói járulékokat folyamatosan csökkentették. A 90-es évek közepén a bér 44%-át fizette a munkáltató nyugdíj és eü járulékként, 2011-ben már csak 26%-ot fizet erre a két célra, ebből 24%-ot nyugdíjra (ld. a rengeteg korengedményest, kamurokkantat és a többieket akiket valamiből el kell tartani) és 2%-ot eü célra. A munkavállaló és a munkáltató által együttesen fizetett járulék 1999-ben még a bér 14%-a, ma már csak 8%-a. És mindehhez még hozzájön amit fent említett valaki, hogy 3,5 millióan tartanak el 10 milliót. Mert van kb. 3 millió ember a rendszerben aki nem fizet. Vagy nem annyit fizet amennyit kellene. Tehát röviden: ha még valaki nem vette volna észre, a nyugdíjak annyira megterhelik az ország szűkös és hiányos büdzséjét hogy az többek között az eü (és a többi közfeladat) finanszírozásának a rovására megy. És ez megy 15 éve masszívan. Eddig is gond volt, csak ment a lapítás. Csak idő kérdése volt hogy mikor fog a történet bedőlni. Még nem dőlt be, de határon van, mint azt láthatjuk. (És erről nem az emúlt 1 év tehet, hanem az elmúlt 20 év.) Hogy lehetne megoldani a szitut? Hát pl. úgy, hogy elgondolkodunk azon amit nemrég olvastam valahol: az, hogy egy ország eü állapota milyen szinten van, meddig élnek az emberek, csak 10%-ban függ az eü ellátás színvonalától. A többi mind életmód, sport, étkezés, alkohol, cigaretta stb. függvénye. Mo-n a vezető halálokok nagy része a cigarettával, alkohollal és az étkezési szokásokkal hozható összefüggésbe. Ezért tképpen a kormány nem jár rossz úton amikor elkezd rászállni ezekre a témákra. Mondjuk arra, hogy visszaszorítsa a dohányzást. Hogy adóztassa az egészségtelen élelmiszereket. Még egyet hiányolok: az alkoholfogyasztás valamilyen formában való korlátozását. És még egyet: hogy aki cigizik az miniimum 2-szer annyit fizessen mint aki nem. És minden egyéb eü kockázatot plusz díjjal terhelnék. (Nem rossz ötlet pl. az extrém sportoknál bevezetni, de az még kevés.) Mert lehet ódákat zengeni a nyugati országokról, de pl. Hollandiában így működik a rendszer. Bonus-malus holland módra: Mész félévente fogorvoshoz szűrésre? OK. Nem? Emelkedik a havidíjad. Jársz éves ellenőrzésre? Nem? Emelkedik a havidíjad. Cigizel? Magasabb a havidíjad. Továbbá: az USÁ-val ne példálózzon senki, ott ugyanis 20 éve küzdenek Hillary és a demokraták a reformmal, merthogy az USA-ban egy csomó ember nem biztosított, mivel 1/nincs pénze rá, 2/nem köt velük biztosítást a biztosító (nem vállalja a kockázatot, vagy ha igen, annyiért ami extrém sokba kerül). Ezért csak sürgősségire jogosultak sok millióan. Az USA egyik legnagyobb szociális problámája a megoldatlan eü helyzet. Tessék megnézni a Sicko-t ami azért elég demagóg, de van benne pár érdekes információ pl. arról, hogy a biztosítók mennyire nem karitatív szervek, hanem ellenkezőleg, a céljuk, hogy minél inkább elhajtsák az embereket és megússzák olcsón a kezeléseket (azaz ne kelljen fizetniük). Visszatérve a hazai orvosokhoz: nagyon sokba kerül kiképezni az orvosokat. Ki kellene dolgozni egy rendszert, aminek alapján a képzés költségét azok az ovosi végzettséggel rendelkezők akik külföldre mennek vagy orvoslátógatók és menedzserek lesznek a gyógyszercégeknél (ezek is sokan vannak) tandíjat fizetnek utólagosan. Mondjuk ha azzal kalkulálunk, hogy 35 év szolgálati időt várunk el egy orvostól átlagosan, és mondjuk kerül a képzés 35 millióba (csak hogy egyszerű legyen számolni), akkor minden egyes évért amit nem itthon vagy itthon de mondjuk ügynökként dolgozik le az illető, 1 milliót perkáljon vissza a fizetéséből az államnak. Azért (bár nem rózsás a kép amit vki lefestett Angiáról) nekem van orvos ismerősöm Frankfurtban aki azért ment ki 5 évre, hogy pénzt gyűjtsön magánpraxisra, tehát van miből fizetnie. És az orvoslátogatók sem keresnek rosszul. Az sem rossz ötlet hogy utánajárjanak a kiemelt területeken dolgozó orvosoknak. Becslésem szerint egy átlagos budapesti nőgyógyász praxis alsó hangon havi nettó 2-3 milliót hoz, amiből persze azért fizetni kell rezsiköltséget (asszisztens, rendelő) de azért a havi 2 nettó szvsz megvan. Nos, azért ebből azt a rohadt 16%-ot be lehetne most már fizetni az államkasszába, nem esne olyan nagyot a szakma életszínvonala....

crelox 2011.06.29. 18:44:35

@bandika gazdája: nem kell az orvosokat sajnálni. Magadat sajnálhatod, ha nem marad tisztességes orvos, aki itthon ellátna.
Hálapénzes orvos persze marad, mert annak megéri.
Azt kellene már észrevenni, hogy itt elsősorban nem is az orvosokról van szó. Tetszik nem tetszik, szabadon elmehetnek, és ez ellen se te, se a kormány nem tehet semmit. Ha kellenek, meg kell őket fizetni. Ha nem, nekik úgy is jó, majd máshol igényt tartanak rájuk.

Rita3 2011.06.29. 18:44:40

@bandika gazdája: Sajnálni nem kell az orvosokat, hogy el kell menjenek. De többen azt állították, hogy azért mennek orvosnak az emberek, mert már az egyetem elején arra gyúrnak, hogy majd mennek külföldre. Ez pedig így nem igaz. Én ezt csak erre írtam. AZ pedig hogy másoknak is gyalázatos a kezdő fizetése így nagyon nagy általánosítás. Csak a rokonságból, ismerősök közül (pl gyógyszerészek, mérnökök), ha összehasonlítom a kezdő fizetéseket, mind többet kapnak az orvosoknál.

is 2011.06.29. 18:44:49

a halapenz ott van, csak rosszul osztodik el. be kell vezetni a szalloda-modellt: mindenki bedobja egy kozos kalapba a halapenzt, es aztan elore ismert aranyok szerint szetosztjak. nem az, hogy a kezdo 1000-at se keres, a prof meg milliokat visz haza. akezdok ne a miniszteriumnal tuntessenek, a zerok meg ne az allamot kerdezzek, hogy hulye-e. a kezdok a profnak mondjak, hogy professzor ur/holgy, tessek csak ugyelni, mert mi nem fogunk, amig maga a teljes halapenzt hazaviszi. vagy bevesz a buliba, vagy ugyelhet maga. ezt lehet tamogatni. azt, hogy megint beall valaki, hogy az allam adjon tobb penzt, azt nem. az allam a befizetett TB-t osztja szet, nem az allam nem fizet tobbet, hanem a magyar emberek csaljak el a TB-t. a magyar emberek olyan hulyek, hogy elengedik az orvosaikat, mert halapenzzel hulyulnek, ahelyett, hogy a TB-t befizetnek.

is 2011.06.29. 18:47:13

@Rita3: gyogyszereszek, mernokok: allami allasban vannak? te is lehetnel maganallasban,. ha a kedves Orban Viktor nem lenne a rendes, jol mukodo maganbiztositok ellen. sot, 85%, hogy te magad is leszavaztad 2008-ban, tehat te magad szavaztad le sajat magad helyzetenek jobbitasat.

bandika gazdája 2011.06.29. 18:48:07

@Rita3: Az öngyilkosok magas száma milyen összefüggésben van a te nehéz életeddel?! Toxikológus vagy?! Továbbá az általam ismert nem kevés orvosnak mindnek van gyereke, (némelyiknek balkézről is) és egyikük sem ment át 46 évesen az égi mezőkre! Ha sajnáltatni akarod magadat, nem fog összejönni! Képzeld én műszaki diplomásként 15 évig kettő, azon belül 5 évig három munkahelyen dolgoztam egyszerre, hogy legyen valami épphogy elfogadható nyugdíjam, és nem sírtam senkinek!

belzebubó 2011.06.29. 18:49:15

Én sosem szerettem parát azaz alamizsnát adni. Mindig az volt az érzésem én egy huszonéves nő vagyok, nem akarom megsérteni az 50+ korú orvost boritékkal és biztos nem fogadja el, kellemetlen szitu lesz neki. De nem volt ezzel bajuk, nekik sokkal kevésbé volt kellemetlen és kinos mint nekem. Sosem volt visszautasitásban részem.

Tokióban adtam a londinernek pénzt amikor felhozta a bőröndöt, majd 1 óra múlva, visszajött egy pezsgővel. Nem birta elviselni, hogy borravalót, alamizsnát kapjon, pedig az sem a karrier csúcsa, csak talán több bennük a tartás bár egy magyar orvos biztos többre tartja magát egy londinernél...

vuvuvu2 2011.06.29. 18:52:16

@outsider1015: évente vagy havonta? nem mindegy...és az sem, hogy ez egy átlag plusz becslés, ami valszeg változik szakmánként... persze a hálapénhez hozzájön még a magánpraxis is. akinek nincs magánpraxisa az megy dolgozni magánklinikára, sokan ott keresnek mellékest, szóval azért csurran cseppen. a hátrányos helyzetűk valóban az altatóorvosok, de azért ők is kapnak, habár kevesebbet mint a sebészek, az biztos.

outsider1015 2011.06.29. 18:52:40

@is: Jó ötlet. Hajrá rezidensek!

Gera 2011.06.29. 18:52:59

Nem mintha bármi újat mondott volna az írás, de így nagy tömegben, olvasva mindig sokkol, mekkora egy elbaszott hely ez. Igazából az bosszantja az embert, amikor a politikusok széttárják a kezüket, hogy de hát nincs pénz, hogy közben meg ezerszám tolják be a félhülye rokonaikat mindenféle semmittevő posztokra az önkormányzatoknál, hivataloknál, állami cégeknél, fejenként 5 orvos béréért. Az ő bérüket valamiért mindig előbb rendezik, mint a tényleg dolgozó emberekét.

Idet 2011.06.29. 18:53:16

@Lacusru: K@rvára nagy demagóg vagy, ember! Nem lehet ám mindent csak a saját sérelmeink szemszögéből megítélni!

Rita3 2011.06.29. 18:53:39

@bandika gazdája: Olyan összefüggésben, hogy a szenzációs életű, teletömött zsebű orvosok, akiket te úgy irigyelsz a jó életükért, utazgatásaikért, a nagy láblógatásukban öngyilkosak lesznek. Mert olyan jó dolog orvosnak lenni. És ez a lehető legdrágább neked, adófizető polgárnak, hogy fizeted az ő kitaníttatásukat, majd még ki se használhatod az eredményt, mert holtában egyik sem fog meggyógyítani. És a külföldre menésük is neked a legrosszabb, nem nekik, ezért nem kellene a megoldás keresése ellen hörögj.

Italo Balbo 2011.06.29. 18:54:16

Persze mindennek semmi köze ahhoz, hogy az egészségügyi reformtól (vizitdíj, magánbiztosító, magán-egészségpénztár) úgy fél a magyar, mint a tűztől. Tessék értelmesebben szavazgatni, aztán az ország vezetése is értelmesebb lesz.

Idet 2011.06.29. 18:55:18

@Rita3: Ne kapd fel a vizet, igazatok van!

bmwe39 2011.06.29. 18:55:34

@Zuzu Petals:
Konkretum?Nev nelkül en is hallottam mär sokmindent.Egyebkent meg nem ertem,hogy mi a problema az orvosok elvändorläsäval.Az egesz medi azt szajkozza,hogy ma Magyarorszägon beteg meg nem gyogyul orvosi beavatkozäs következteben,mert ugy csak meghalni lehet.itt mindenkinek csak szerencseje van,vagy elmegy a varäzslohoz es az meggyogyitja.Az orvosok nem mäsok,mint penzehes ,szar,szemet gyilkosok.Akkor meg nem ertem,miert baj,ha elmennek es nem okoznak több szenvedest a magyar lakossägnak.Örülnie kellene mindenkinek,hogy a tärsadalomnak eme legaljasabb,legszemetebb es legbutäbb retege vegre kitakarodik ebböl a gyönyörü orszägbol.Komoly szivproblemäval pedig mentö viszi a beteget,mert különben a dolog gondatlan veszelyeztetesnek minösül,hiszen a szällitäs sorän fellepö esetleges komplikäciok ellätäsa nem garantält.Ezt csak a kesöbbiekre nezve mondom,hätha megint bevisznek valahova a kedves segitökesz ismerösök,ahol egy alulkepzett hülyere megint värni kell majd.Aki lehet,hogy mellesleg mäsodik napja van talpon egyhuzamban es mär nem olyan gyors,mint egynappal koräbban.Egyebkent honnan tudta bärki is,hogy aludt es nem mondjuk az elmaradt adminiszträciojät irogatta ejjel,mert akkor ert rä.De bitzos vagyok benne,hogy jobb lesz,ha minden orvos elvändorol,mert akkor legaläbb nem kell arra a mocsokra värni,hogy felebredjen,otthon is lehet värni majd valakire a komoly szivproblemäkkal.igy vagy ugy,de elöbb-utobb megoldodnak.De azert gondolom az aljas felkelt es legaläbb megaläzott,mert ugye mi mär vizsgälni sem vizsgälunk,a kedves beteg minden kerdest szemelyes sertesnek vesz,tehät inkäbb elküldjük a francba aztän megyünk vissza az ügyeletes altatoorvossal együtt szipäkolni a kejgäzt.Gondolom,ilyenröl is hallottäl.Csak az a baj,hogy nem lättad.En viszont dolgoztam 52 orät egyhuzamban.De vältozatlanul csak azt tudom mondani,tessek kiprobälni,mind az otthoni gyogyitäst-mert gondolom legaläbb olyan jol ertenetek hozzä,mint mi,mert ugye az ällam penzen mi semmit sem tanultunk,räadäsul,most meg ezt a semmit is külföldre csempesszük-,de ki lehet probälni a külföldi munkät is.

fatia-negra 2011.06.29. 18:55:41

kár hogy nem a politikuszok vándorolnak ki

pedig tőlük még a diplomájuk árát sem kérném vissza (200 Ft fénymásolási költség, kínain)

orvibala 2011.06.29. 18:55:49

1. Aki szerint vissza kell fizetni az orvosi képzés költségét, az nyilván úgy gondolja, hogy a külföldön dolgozó mérnök/informatikus/pincér/fodrász is fizesse vissza, ugye? Meg azok is, akik nem a tanult szakmájukban dolgoznak, nyilván. Mert, ha így van, akkor korrekt a dolog. Vagy legyen fizetős az oktatás, és azután mindenki azt csinál a végzettségével, amit akar és ott, ahol akarja, ha meg nincs tandíj, utólag vagy mindenkitől követeljük vissza, vagy senkitől.
2. Demagóg szöveg, hogy Magyarországon mindenki rosszul keres, miért csak az orvosoknak kellene több fizetést adni. Az arányokkal vannak a gondok. Nyugaton a kezdő orvos (nem pontos példa) kb. 2-szer annyit keres, mint egy tanár, 3-szor annyit, mint egy szakmunkás stb. Itthon annyit, mint egy utcaseprő. Az arányokat kellene rendbe tenni, jelezve az orvosi hivatás társadalmi megbecsülését (és, mielőtt valaki előjönne a lusta, pénzéhes, bunkó orvosok szöveggel: addig, amíg az állam engem annyira tart, mint egy utcaseprőt, a stílusom és a hozzáállásom is olyan lesz).
3. Zuzu Petals
Amíg nem dolgoztál éjszakai ügyeletben, sok értelme nincs a hozzászólásaidnak az alvással kapcsolatban. Van, ahol végigalusszák, van, ahol végigdolgozzák, de amint keltenek, hibátlanul kell dolgoznod és döntened. Tudom, a buszsofőr is emberek életéért felel (mondjuk jobb fizetésért, mint egy kezdő orvos). Vajon miért nem vezethet 30-36 órát egyfolytában? Az orvostól miért várják el, hogy ennyi idő után nemcsak, hogy jól döntsön, de kedves is legyen?

csabakirályfi 2011.06.29. 18:56:20

"A miskolci kórházban naponta 3 nővér adja be a felmondását. Naponta. Három. 80 nővér hiányzik a kórházban."
Nem ez a kórház volt az egyik élharcosa a Fidesz "nem kell itten semmit változtatni" csatájának? Akkor?
Én úgy emlékszem, hogy 2002-ben is mentek orvosok, ápolók, nekik is Megyó emelt. De lelkesen útálták Molnár urat meg Horváth kolleginát. Akkor? Éger István dr? Most néma csend?
A para adózó jövedelem? Nem? Ami nincs, azt el leht osztani?

outsider1015 2011.06.29. 18:56:31

@vuvuvu2: Évente se rossz, az én tanári szememmel. Persze össze lehet ugrasztani bennünket a Divide et impera elv alapján.

Idet 2011.06.29. 18:57:45

@Italo Balbo: Na, ezt kétlem! Hozott anyagból dolgozunk...

Leonard Zelig 2011.06.29. 18:58:16

Hehe, azt olvastam, hogy "Ki fog minket meggyóntatni 2012-ben?"

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2011.06.29. 18:58:47

Néhány szakma - életmentők (tágan értelmezve, a baleseti sebésztől a sugárterápiásig), szülészek - milliós hálapénzeket kap. Egy radiológus viszont semmit.

venszivar 2011.06.29. 19:04:20

Idő kérdése s lesz Etióp,Nigériai,Kongói eső "csináló",upsz ,most vettem észre,hogy orvos kéne......
EZEK rugalmas népek AHHOZ is ÉRTENEK!

fatia-negra 2011.06.29. 19:08:03

miért kéne gyógyítíni bárkit is? akkor a nyugdíjon is fogunk egy csomót...

pszeudozsiráf 2011.06.29. 19:08:05

@MrOne-Two: Már máshol is írtam, de itt újból megismétlem:

Amit írsz, az egyszerűen nem igaz. Illetve, nagyon kevés esetben lehet igaz. Én is ismerek sok orvost.

Köztük édesanyám: 52 éves, kardiológus, három szakvizsga, részlegvezető főorvos - ügyeletekkel együtt nettó 130 - 150 ezer... Volt, amíg még itthon dolgozott (2008). Azóta kint van abu dhabiban és ott már valóban 1 milkó fölött keres.

Ebben persze az is benne van hogy hálapénzt nem fogadott el, legfeljebb ajándékokat (csoki csomag, falusi emberektől csirke, kacsa)

Elég tájékozott vagyok ahhoz, hogy tudjam, ez az általános eset, és nem kivételes.

Tehát a baj nem (csak) az, hogy egy rezidens ennyit keres, hanem hogy egy 25 éve pályán lévő több szakvizsgás főorvos sem keres sokkal többet.

vuvuvu2 2011.06.29. 19:08:15

@jo.e: tisztelet a kivételnek, de valóban az orvosszakma egy nagy klikk, ahol egyébként (re)prezentálni is kell. tehát szakmai követelmények közé tartozik hogy az orvos fitogtassa a jólétét, azaz, hogy milyen kocsival jár és évente hányszor és hova jár egzotikus nyaralásokra, síelni stb. szórni kell a pénzt és mutogatni milyen jól megy az üzlet, így lesz elismert a köreiben. persze ez mind sok-sok pénzbe kerül, amit meg kell keresni, ezért ehhez az életszínvonalhoz nem elég a nettó 300.

Aggie 2011.06.29. 19:11:11

@orvibala:
"2. Demagóg szöveg, hogy Magyarországon mindenki rosszul keres, miért csak az orvosoknak kellene több fizetést adni. Az arányokkal vannak a gondok. Nyugaton a kezdő orvos (nem pontos példa) kb. 2-szer annyit keres, mint egy tanár, 3-szor annyit, mint egy szakmunkás stb."
Ez például Angliában pont nem igaz: bármilyen kezdő diplomás bér Ł25,000 font körül van, akár egy könyvvizsgáló cégnél dolgozol, akár egy iskolában vagy tanár, akár kezdő orvos vagy. A vízvezetékszerelő egy kiszállásért Ł170-et kért pár hete, amikor csőtörés volt - na ő sokkal többet keres, mint egy orvos, tanár, könyvvizsgáló, de talán még egy ügyvédnél is többet :)

Aggie 2011.06.29. 19:13:36

@Bockó:
a radiológus azért sem jó példa, mert nagyrészük nem alkalmazottként dolgozik, hanem vállalkozóként és óradíjat számláz.

outsider1015 2011.06.29. 19:15:38

@vuvuvu2: Az orvos társadalomban feudális viszonyok uralkodnak, legalábbis a mi környékünkön. A főorvos úr, professzor úr tegezi a fiatalabb orvosokat, de nem mondja nekik, hogy tegezzék vissza, ők meg nem merik. Az én szakmámban ez elképzelhetetlen. A főnök is csak egy ember, ha néha nem is látszik

Orvosként Németországba · http://www.facebook.com/nemetorvos 2011.06.29. 19:16:16

Ismételni tudom magam: Németországban a kezdő rezidensek, akik éppen most diplomáztak le, 2500 EUR NETTÓ! fizetéssel indulnak, aztán ha letették a szakvizsgát, ezt még megdobják 500-1000 EUR-ral, helytől, szakágtól függően. Innentől már csak felfele van. A magyarokat különösen szeretik, simán tudják végezni a munkát, jó alapjaik vannak. Lássuk: havi 2500 euró, és megbecsülés a jó munkavégzésért, a szabályokat kb. be is tartják, szemben azzal, hogy itthon az idősebb főorvosok (akik a rezidensek mentorai kellene hogy legyenek) a szakorvos-jelölteket csicskának nézik, lekezelően bánnak velük, plusz a betegek is idegesek a kinti várakozástól, mindezt havi 82.000 Ft-ért. Aztán jön állam bácsi, és azt mondja, hogy te vagy a sátán maga, ha ezek után ki akarsz menni külföldre, amikor kitaníttattunk.
Kedvenc hasonlatom az, amikor Puskás Öcsi kint maradt külföldön, itthon pedig elindult a rágalomhadjárat ellene, meg hazaárulózták, pedig ő csak rendesen meg szeretett volna élni, és focizni. Manapság az olimpikonok vannak hasonló helyzetben, elvárják tőlük, hogy az országot képviseljék, ráadásul a legmagasabb szinten, de mindezt szinte ingyen kérik tőlük, ha meg nem teljesítik, akkor ismét jön a hazaárulózás és a többi jól bevált fogás, de semmiképpen sem a probléma megoldása. Nézzétek meg Csollány Szilvesztert, csapos valami kocsmában.
Ne legyenek illúzióitok: a külföldi munkavállalás NEHÉZ döntés, nehéz volt Puskás Öcsinek is, senki nem hagyja itt szívesen a barátait és a családját, hogy egy idegen országban külföldiként (avagy idegenként) dolgozzon.
Ennek tükrében a kedves döntéshozóknak különösen el kellene gondolkodniuk, hogy mi a fontosabb: a semmirekellő focicsapatokat meg a vasúti dolgozók béremelését támogatni, vagy az orvosokat itthon tartani. Persze fentről nehéz ám észrevenni ilyeneket, politikusaink egy másik dimenzióban élnek, és valószínűleg ott is egy másik országban.

belzebubó 2011.06.29. 19:16:23

@orvibala: Azért egy kis alázat hiányzik sok orvosból. Azért mert az állam "ennyire tart" arról nem a beteg tehet és nem érdemli meg "azt" a stilust. Kb. a 10. hsz az elején a belinkeltem cikkeket és történeteket külföldi orvosokról, akik nem 82 ezret keresnek mégis elhagyják a hazájukat tömegesen, Ny-Európában és elvándorolnak másfelé.
Te is valahol ott élhetsz az umlautokból kiindulva, ahol a helyi orvosok lépnek le. A német orvosok is szintén arra panaszkodnak, hogy frusztráltak a hosszú munkaidő miatt, több ezren lépnek le évente. Svédországról nem is beszélve, ott már van olyan város, ahol minden harmadik orvos külföldi. Ez nem egyedi hungarikum, gondolom ezzel tisztában vagy, hiszen azért élsz ott, mert ott sincs elég helyi orvos az elvándorlás, rossz körülmények, túlórák és előrelépés hiánya miatt.

Rathelor 2011.06.29. 19:17:26

@Lacusru: pfff, hát hogyne, persze.. Ezt majd meséld például az öcsémnek, had röhögjön már egyet, hogy de szar odakint a vendéglátásban..

outsider1015 2011.06.29. 19:17:47

@Aggie: Ha a hálapénzt is figyelembe vesszük átlagosan nálunk is kétszer annyit keres mint egy tanár. Csak van aki tízszer annyit, és van aki kb. annyit.

somogg (törölt) 2011.06.29. 19:18:43

@Aggie: £170 egy kiszallasert? ujra epitette a furdoszobat?

Pszt! 2011.06.29. 19:18:45

Érdekes, hogy sz.r a fizetés, mégis többszörös a túljelentkezés az orvosi egyetemen. Körül kell csak nézni a kórház parkolójában, micsoda autócsodák állnak ott. Minden nővérke dokit akar megfogni párnak, biztos sajnálatból.

Aggie 2011.06.29. 19:23:24

@somogg:
nem, az Ł17,000 lett volna :)

Krisztiantara 2011.06.29. 19:23:42

@Steve_Jobs: Tudtommal nem az orvosok duplázták meg az államadósságot, sőt többszörözték meg az elmúlt 22 évben. És akik ezt tették, mégis sokat keresnek. Miből??? És MIÉRT???

adamantium 2011.06.29. 19:24:32

@Pszt!: hát én egyetemi klinikán dolgoztam, oktattam is az egyetemen, a tanszékvezető profnak sem volt 10 millás autója és egy nővér sem mászott rám, de neked lehet jobbak az infóid

Krisztiantara 2011.06.29. 19:24:55

@Aggie: Itt meg egy orvos vagy egy tanár kb. egy ötödét sem keresi, mint mondjuk egy szobafestő. Jó párhuzam.
Érdekes.

keepdalaw 2011.06.29. 19:25:45

Nagyon jó összefoglaló. A sok okosnak meg - mivel annyira ért mindenki az egészségügyhöz, ennek nagyon örülnek az orvosok, csak így tovább. Képezzétek magatokat, mert vagy magatokat fogjátok gyógyítani, vagy mehettek a javasasszonyhoz, vagy akihez tudtok. Az orvosok nem rinyálnak. Ők szóltak. Nem most, már régóta. Rinyálni Ti fogtok, mikor széttárja valaki a kezét és azt mondja, hogy állj be a sor végére és várd ki a sorod.
Miért nekik emeljenek, másnak miért ne? Majd menjél be kórházba betegen és mikor könyörögsz és mindenre fogadkozol, csak mentsenek meg, meg csináljanak valamit de gyorsan, ... no, akkor kérdezd meg ugyanezt magadtól.

Krisztiantara 2011.06.29. 19:26:03

@Lacusru: Bocsánat, akkor miért nem fodrászhoz mentél el annyiszor?

bandika gazdája 2011.06.29. 19:26:51

@Rita3: Nem akartam ezt folytatni, de ha így ... Előszöris irigyli a fene az orvosokat, (vagy bárki mást) csak unalmas a sírásrívást hallgatni hétköznap, vasárnap. Aztán a tömegével magukat öldöső orvosok ...! Hát komolyan ... Értem meg ne aggódj! És föleg nem hörgök! Azért jó, hogy irkáltok itt próbálván sajnáltatni magatokat egy olyan országban, ahol sajnos minden tisztességes embert sajnálni lehet. De a komentjeidet olvasva, legalább az is látja kivel van dolga, aki nem ismer annyi orvost mint én pld.! :-)

belzebubó 2011.06.29. 19:27:51

@Orvosként Németországba: Akkor végképp nem értem, ha ilyen rózsás a helyzet Vaterlandomban Németországban, akkor miért szólnak arról dokumentumfilmek itt a Deutsche Wellen, hogy ejj de sokat kell dolgozni a német orvosoknak és nincs pénz, és Das System is krank táblákkal felszerelkezve mentek utcára több tizezren tiltakozni? Biztos csak itt a DW Asian nyomatják ezt, hogy carban a német egügy :D:D:D

Rathelor 2011.06.29. 19:28:28

Másrészt igen, húzzon el innen minden orvos. Nem hiszem, hogy sok idő kell és követni fogja őket az összes piacképes szakmával rendelkező egyén is, családostul, mindenestül. Aki marad megszívta..

Cateran 2011.06.29. 19:29:07

@Lacusru:
Bullshit..7 eve elek angliaban, meg ne magyarazd mar..LONDON valoban draga, de "videken" sokkal olcsobb a megelhetes. Ha nagyon olcson akarsz lakni(es tenyleg csak a penz szamit semmi mas) akkor szoktas mondjuk szobat berelni..na az valoban lehet cinkes...
Tudom ajanlani pl a rightmove.co.uk oldalt az arak ellenorzesehez....

Krisztiantara 2011.06.29. 19:29:11

@orvibala: Ja, ja, szakmákat is lehet szerezni INGYEN, nem csak diplomát, miért pont a diplomás fizetné vissza? Lassan már ott tartunk, hogy megfizettetik az általánost, mert drága. Felvilágosodás előtti állapotok kezdenek kibontakozni még a feudalizmusban is.

Krisztiantara 2011.06.29. 19:31:18

@bandika gazdája: Szerintem nem fogják magukat leöldösni, csak szépen elmennek, Te meg maradhatsz itt magadra, ha szélütést kapsz a rosszindulatodtól.

tunketiko 2011.06.29. 19:31:44

A gond az, hogy az orvosok közül vannak akik szegények valójában is mint a templom egere, mások meg zsebbe rengeteget kapnak. Sebész, de pl. nőgyógyászokat ne is említsük... Iszonyat sok pénzt keres egy szülész-nőgyógyász.

Nem azt mondom, hogy nem jár neki, mivel a saját szabadidejéből ha kell éjjel ugrik a pécienese szüléséhez, otthagyja saját családját, akkor ezt fizessék meg. De reális árat kérjen, ne sokszor eltúlzottat és mindezt számla ellenében. Az estek zömében állami szülészeteken dolgozik zsebre a szülész-nőgyógyász... Használja a kórház eszközeit...stb.

Tudtommal van olyan intézmény is, nem eü, hanem szoc otthon, ahol régebben az a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó cég lehetett a beszállító, aki az igazgató külföldi útját finanszírozta.

De egy szívműtétért , előre tervezett térd, gerinc műtétért is pofátlan összegeket el tudnak kérni. Van egy réteg, aki jól él az orvosok közül, akiknek a pácienseiknek a műtétre nagy nehezen összekuporgatott pénze aprópénz kategória.

A többi orvost sajnálom, de nagyon...

Számos rendelőintézet is pofátlan mód lehív OEP-től pénzt. Nézzétek csak meg a saját betegéletutatokat (ügyfélkapu regisztrációval megtehető).

Én az ott feltüntetett szakrendeléseken voltam, de volt, hogy csak egy receptet kaptam, de mindneféle általam meg nem kapott kivizsgálást, segédeszközöket, kötszereket a nevemre írtak. Valamint fizioterápiát kaptam, de olyat is elszámoltattak OEP-el, amiket nem kaptam meg közülük...stb. Amit az OEP a nevem alatt nyilvántart, ellátásokat, azoknak, jó, ha egyharmadát kaptam meg valójában.

A legérdekesebb pedig az, hogy felírtak és kiváltottak a nevemre gyógyszereket, csak jó lenne tudni, ki kapta meg azokat korábban valójában. Mert én nem...Kinek adott az én nevemre receptet és miért?

Aki teheti, nézze meg a saját betegéletútját. Szerintem sokaknál lesz csodálkozás 10 évre visszamenőleg...
Megvan az orvosok, ápolók maguk sara, alja nép köztük is van! Meghamisítják még abetegéletutakat is!

A normális ápolóknak , mentősöknek és orvosoknak meg tisztes bért adjanak!

Mi lenne, ha a mindenkori országgyűlési képviselők összes jövedelem juttatása nem lehetne több, mint a fiatal orvosok bére? ;) Rögtön lenne bérrendezés :D

adamantium 2011.06.29. 19:31:59

@belzebubó: mert mondjuk 10 ezer orvost akármikor felvennének, sok helyen már csak alapfokú nyelvvizsgát kérnek mégse jön senki, pedig nem 80 ezer nettóról van szó

Krisztiantara 2011.06.29. 19:32:19

@belzebubó: Ami számukra kizsákmányolás, az nekünk aranyélet. Itt tartunk, ébresztő!!!

orvibala 2011.06.29. 19:35:31

@Aggie: Szóval akkor Angliában egy tanár ugyanúgy keres, mint egy orvos, ugye? És a vízvezeték szerelő él a legjobban. Ezt Te sem gondolod komolyan.

sieddie 2011.06.29. 19:37:21

Olyan egyszerű lenne ezt az egészet rendbe tenni.Mindekinek a befizetett tb-jéről szabadon dönthetne, hogy melyik kórházba menjen és ott jogosult lenne bizonyos szintű szolgáltatások igénybevételére.Akik szociálisan rászorultak azok igényelhetnének, az államtól támogatást.Így tényleg a betegekért lennének az orvosok és kölünféle szakrendelések is igény szerinti mértékűek lennének.Minek kell felutalni az Apeh-nek és vmi nagytudor dönti el, hogy melyik kórház milyen osztályokkal és mennyi pénzből gazdálkodjon.Ja csak így lerövidül pénz útja átláthatóvá válik ergó nem lehet másra költeni.Egy dologban sántít az orvosok kérése: ilyen gazdasági háttérrel nem lehet német skandináv amerikai stb orvos fizetésekkel versenyezni., mert nincs sonynk,bmw-k,bentley,renault stb stb.Egyszerűen nem fair a tiltakozásuk módja, vagy emelsz vagy felmondunk.Akkor tanárok,hivatalnokok,rendőrók,bírók is csinálhatnák ezt.Mondjuk 80 ezer nettó nevetséges, de kezdő 300 egy kezdő orvosnak az egy kicsit durva, mert nincs meg pénzügyi hátterünk 180 körüli sztem kijárható sztem

adamantium 2011.06.29. 19:38:47

@tunketiko: ne haragudj, hogy megkérdem, túl vagy már a 4. osztályon?
az ambulancián vagy a szakrendelésen is volumen korlát volt, amit rendszeresen túlteljesítettünk, akkor ugyan miért írjak be valakinek plusz vizsgálatokat ha az állam a munkánk 30-40%-át nem fizette ki, simán hivatalosan is fel tudtam tölteni a TVK-t 120%-ra.
nem jöttél rá arra, hogy ha én mondjuk sopronban lakom, egyszer elmegyek a nyírségbe, lemásolom egy helyi velem kb egykorúnak a TAJ kártyáját, majd visszamegyek akkor azt vígan használom élete végéig? mert mindig csak azt mondom, hogy bocs otthon felejtettem a TAJ kártyámat, de megvan a mobilban a száma. az orvos meg nem rendőr nem ellenőrizhet, nem tagadhatja meg az ellátást. napi 5-10 ilyen beteg volt, hogy nem tudta fényképes személyigazolvánnyal igazolni magát, minimális a lebukás esélye

Krisztiantara 2011.06.29. 19:39:58

@Idet: Nem? És MIÉRT nem? Hát, Neked nem a saját ÉLETED a legfontosabb?

bmwe39 2011.06.29. 19:40:06

@Pszt!: A korhäz parkolojäban nem csak a korhäzi dolgozok parkolnak,de gondolom,a dräga kocsi csak orvose lehet,mäs szoba sem jöhet.Es persze minden növernek orvos a ferje,jol is järtak velük,mehetnek együtt külföldre.Micsoda nagy buli.De a legnagyobb elmeny,amikor az ember az egesz csalädjät viszi es felel ertük egy idegen helyen,minden tekintetben.Mindig ketseges,hogy jol döntött-e,lehett volna mäskent,jobban stb.Ezt viszont mindenki maga intezi magäval,ebben nincs,aki segitsen.Es hogy mi az eredmeny?Az majd kiderül.

Tanácsos úr 2011.06.29. 19:40:08

Hölgyeim és uraim!

Nem állom meg, hogy hozzá ne szóljak. Sajnálattal közlöm, hogy az orvosok már elmentek. Én annak idején egy jónevű magyar egyetemi klinikán dolgoztam és amikor már legálisan el lehetett hagyni az országot, sikerrel megpályáztam egy vezető állást a Lajta folyótól nyugatra. Az akkor a klinikán dolgozott csapatból (összesen 14 orvos) rajtam kívül egy kolleganő az USA-ba, egy Kanadába, egy Németországba, két kolleganő és egy kolléga Ausztriába, két kolléga pedig Angliába távozott. Sőt az elmúlt 21 évben néhányan már az azóta felnőtt generációból is külföldön vannak.

Én otthon jó, hálapénzes szakmában dolgoztam. Még manapság is van egy rendszeresen vissszatérő álmom: ismét otthon dolgozom a klinikán, de nem kapok érte hálapénzt, amitől rettenetesen beszarok, hogy most vajon mi lesz, miből fogunk megélni, kár volt hazamenni, de hogyan jöjjek vissza, mit mondok itt, hol a francban voltam eddig. Akkor felriadok és megnyugszom: nincs szükség hálapénzre, minden hónapban átutalják a járandóságomat. Szóval a hálapénz biztos nem megoldás.

A tandíj visszafizettetése semmit sem ér, nem a pályakezdőkre várnak nyugaton (ezt a rezidenseknek üzenem), hanem a már gyakorlatot szerzett szakorvosokra. Azokat meg pénzzel nem lehet pótolni. De nem is lenne illdomos lelépést kérni. Én például a diploma után 17 évet robotoltam otthon, szerintem ledolgoztam a taníttatásom költségét.

Miért gondolják sokan, hogy a piac törvényei (kereslet-kínálat) majd pont a munkaerőpiacon nem hatnak. A szakembereket, nem csak az orvosokat, meg kell fizetni. Abból egyikünk sem tud megélni, hogy a másik is keveset keres. Amíg nyugaton egy jó szakember a többszörösét keresi annak, amit Mo-on, addig senki sem tudja feltartani a migrációt. És ne tessenek elfelejteni, többnyire a java megy el.

adamantium 2011.06.29. 19:41:18

@sieddie: ne haragudj, mi az, hogy nem fair? milyen más fenyegetés marad?
1) nem dolgozok? sajna nem megy az ellátás 30%-át minden körülmények között fenn kell tartani
2) rosszul dolgozok? büntetőtörvénykönyvi eset
3) lassítom a munkát? hogyan? nem adom be időben az adrenalint, meghal a beteg
egyedüli hatásos módszer azzal fenyegetőzni, hogy felmondanak

Krisztiantara 2011.06.29. 19:43:01

@Lacusru: Hát, én nem vagyok orvos, de nem örülök annak, amit a munkanélküliség felszámolásáról sejtek. Rabszolgamunka MEGÉLHETÉS hiányában, ennél még Isaurának is jobb volt, mert legalább kapott enni. Nem csak a munka a fontos, hanem a FIZETÉS is. Vagy Te ingyen dolgozol?

orvibala 2011.06.29. 19:44:10

@belzebubó: A magyar társadalom, amiben az állam mellett a betegek is beletartoznak, tartja ennyire a magyar orvosokat. Nyilván az ostor sokszor a vétlen betegen csattan, de én még nem hallottam olyan reakciót betegtől, akit valamilyen sérelem ért az egészségügyben, hogy emeljék meg az eü dolgozók bérét, attól hátha jobb lesz az ellátás. Nehéz így alázatosnak lenni, ha minden oldalról fröcsög az orvosgyalázó szöveg. (Amúgy én itthon dolgozom, nem volt egy umlaut sem a kommentemben.)

Krisztiantara 2011.06.29. 19:44:55

@Trolljegeren: Itt meg legalább 5x annyit keres.

Krisztiantara 2011.06.29. 19:45:32

@Trolljegeren: Itt meg legalább 5x annyit keres.

bandika gazdája 2011.06.29. 19:45:35

@Krisztiantara: Ha szélütést kapok, meghalok! Akkor is ha itt maradnak! Menjetek csak nyugodtan gyerekek! Miattam ne aggódjatok! Mára ennyi lett volna ...

bandika gazdája 2011.06.29. 19:46:43

@Krisztiantara: Ja a tömeges öngyilkosságot nem én írtam hanem Rita3. Gondolom orvos!

keepdalaw 2011.06.29. 19:47:13

Tessenek utánanézni. Létezik humántőke fogalma is. Ezért Nóbel díjat osztottak ki. A képzési költségek társadalmi költségek. Abba ugyanúgy befizetett az orvos és családja is. Az orvossá válás befektetését és ezzel érték képzését ne is említsem. De említem. Mert ez különbözteti meg más szakmáktól, mert más szakma nem tud egészséget és ekkora értéket előállítani.
Az orvos emberi tőke értéke sokkal, de sokkal több mint maga a képzési költségnek nevezett valami. Ha a kormány és a társadalom hagyja, hogy ilyen értékveszteség érje, akkor lelkük rajta.
De kérdezem én, lovagolnak néhányan 12 millió Ft-on. Mennyi munkanélküli van? 500 ezer regisztrált. Ez sokkal több érték.
Más: miért pont az orvos fizesse vissza? Miért csak az, aki külföldre megy? Kinek fizesse vissza? Mi lesz azzal a pénzzel? A munkaerő és tőke szabad áramlása, mint alapvető EU-irányelvvel ez hogyan egyeztethető össze? és a többi és a többi. Kellemes orvos démonizálást, de ettől nem lesznek többen ;-)

kútásó 2011.06.29. 19:48:02

@Lacusru: "De én lassan 10éve járok orvosról orvosra... és még azon kívül, hogy "sajnálom", "nem tudom", "meg kell szokni" nem sokat mondtak."

A kretenizmust ugyanis legfeljebb megelozni lehet. Ha mar kialakult akkor valoban csak az egyutterzes marad.

adamantium 2011.06.29. 19:48:18

@Trolljegeren: jellemzően egy szakmunkás soha nem keres annyit mint egy diplomás ha olyan rendszerben dolgozik ahol bértábla van. ha valamilyen formában magán, akkor persze annyit kér amennyit nem szégyell, és jellemzően azok kérnek sokat akik házhoz jönnek. pl itt ha elviszel egy eszközt a műhelybe, szervizbe, az órabér 30-40-50 euró. ha házhoz hívod a mosógépszerelőt az már simán fájhat egy százasba, hacsak nincs biztosításod

Exploiter 2011.06.29. 19:49:31

@sieddie:

Mi ez a hülyeség, fair nem fair...
180-ért fel se kelek reggel, pedig én nem vagyok orvos és nem felelek mások életéért.
Gondolkozzunk már egy kissé.

orvibala 2011.06.29. 19:49:34

@Trolljegeren: "PEdig hidd el egy normális országban, egy jó szakmunkás 2x annyit keres mint egy átlag diplomás." Akkor nézz meg egy elit negyedet az USA-ban, Svájcban, bárhol Nyugaton. Kik élnek ott? Vízvezeték szerelők vagy orvosok/ügyvédek/bankárok?

belzebubó 2011.06.29. 19:50:08

@Krisztiantara: Ugyanezekre panaszkodnak a német orvosok, mint Mo-on.
-51 órát dolgoznak átlagban egy héten, ami 10 órával több, mint a többi EU országban.
- A kórházakban a hierarchia erősebb mint a hadseregben, a rezidenst kis senki csicskának nézik
- Kb. 20.000 német orvos megy az elkövetkezendő 5 évben nyugdijba, nem lesz aki elássa a beteget.
- Évente több ezer orvos megy külföldre, kb. 15.000 már külföldön dolgozik.
- Fizetésük elmarad a többi ország orvosfizetéseihez képest. Hollandiához képest pl.: 1/3-ad

Nagyon sok ezzel kapcsolatos irás jelenik meg Németországban, ez azért messze nem az aranyélet ott sem.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.29. 19:51:19

"Nyíregyháza-Budapest IC-vel 3 óra, Budapest-London repülővel pedig csak másfél óra."

Ezért szeretem ezeket a blogokat.
Csak egy kérdés:

Ha már az első bekezdésben egy ordasat csúsztatsz, akkor hogyan várod el, hogy bárki is továbbolvassa eme jeles fércművet?

Próbáld meg a londoni út mellé odaszámolni a becsekkolás, kicsekkolás, altesti vizsgálat, csomag utáni rohangálás, és egyebek idejét is, aztán ne nagyon lepődj meg, ha megfordul az arány.

Krisztiantara 2011.06.29. 19:51:22

@bandika gazdája: Miért aggódna miattad bárki is? Te aggódsz itt valaki miatt? Ha Te leszarsz mindenkit, akkor Téged is leszarnak. Ez játszódik le nagyban is a dokikkal. Állam leszarja őket, ők meg leszarják az államot és elhúznak. Nem érthető?

adamantium 2011.06.29. 19:52:26

@belzebubó: azért jobb mint magyarországon, én csak tudom :D

Krisztiantara 2011.06.29. 19:52:52

@belzebubó: Hát, az én nagybátyám még '56-ban távozott és aranyélete van pedig csak bányász volt. Gondolom, a dokiknak sem lehet nagyon ki a nadrágjukból a fenekük.

adamantium 2011.06.29. 19:53:35

@luciferko: na és akkor gondold hozzá hogy nyíregyházán a hétvégén megkeresel 20 ezer forintot, angliában meg fél-1 millát

Krisztiantara 2011.06.29. 19:54:15

@luciferko: Na, ez aztán rendkívüli fontossággal bírt a téma tekintetében.
Te könyvelő vagy, Luci?

tunketiko 2011.06.29. 19:55:15

@adamantium:

nem, tévedés. Az összes időpont valós, mikor az adott szakrendelést felkerestem., csak nem kaptam valójában annyi ellátást. De akkor példák. Ekcéma kijött rajtam, doktornő rám nézett, kaptam egy receptet. Ehhez képest ugyanahhoz az időponthoz a rendelő párakötéstől kezdve minden fityfenét is elszámolt.

Vagy, kaptam fizioterápiaként ultrahangos kezelést, mást nem. De a rendelő, nem csak azt, hanem a nevemhez az ultrahang mellé galvánkezelést is elszámolt.

De hogy az ortopédián mi mindent elszámoltak, azt felsorolni is sok.

Vagy fogászat. Sima fogászati ellenőrzésre mentem, megállapították, hogy teendő nincs. Erre ugyanarra az időpontra az adott rendelő intézet fogkőleszedést is elszámolt (nem csináltak nekem).Egyszer tömni kellett egyetlen fogamat, és a fogászat ugyanakkorra két fogra számoltak el tömést jelentett OEP felé...stb.

Vagy urológián voltam kb. 8 éve húlyaghuruttal, ám katéter is el van számolva (soha életemben nem kaptam). Ugyanakkor ultrahang is el van számolva, holott a vesémet nem nézték meg ultrahanggal valójában akkor. És még folytathatnám a sort. Végeláthatalan lenne, mennyi.

A recepteket meg felírják az orvosok más névre (kaptam már ilyen infót). Pl. enyhébb esetben csak ismerősének, aki nem betege, nem írhatna nevére fel, pl. fogamzásgátlót, vagy bármi mást, és találomra egyik páciense nevére kiállít egy receptet és odaadja ismerősének...stb.

De azt mondták, ez még csak enyhe eset orvosok recept felírási viszáságaikról...Durvább eseteket nem tudom mik lehetnek.

Kereskednek a gyógyszerekkel? Ha valaki jogosult olcsóbban megkapni, akkor annak anevére írják fel, és kiváltják? Ez utóbbi csak tipp. A többi konkrétum volt.

Ezeket sokáig nem tudják csinálni, mert egyre több ember megnézheti a betegéleútját. De nem tudom bizonyítani, hogy bocs, engem 8 éve nem katétereztek,...stb. ezeket az összegeket a rendelőintézet mind lehívta magának...A gondom ezzel az, hogy az én nevemre, az én nevemhez tartja OEP hozzárendelve, hogy én kaptam ennyi ellátást, holott dehogy...

Rathelor 2011.06.29. 19:55:23

@Trolljegeren: nem feltétlenül, még én is itthon vagyok.. egészen márciusig :) De lassan eljutunk oda, hogy már a szüleim is egyre komolyabban gondolkoznak azon, hogy felszámolnak mindent és kiköltöznek Ausztriába, pedig ők aztán tényleg azok akiknek soha eszébe se jutott volna az elvándorlás.. Most már viszont ott tartunk, hogy inkább bevállalják ezt 50 évesen, mint hogy itt szenvedjenek, ahol szó szerint semmit nem kapnak az eddig befizetett pénzükért.
Szóval még egy kicsit romlik a helyzet és kiderül, hogy mégis mobil a magyar.. főleg ha tömegesen mozoghatnak és így nem feltétlenül akkora gond az esetleges hiányos nyelvtudás sem..

Don Quixote de la Ferko 2011.06.29. 19:56:07

Ja, a bloghoz is valami.

Emlékszel még arra, amikor valami Éder nevű emberforma közölte, hogy ott tesz keresztbe a kormánynak, ahol tud.
Most azok uralkodnak, akiknek ezzel a hozzáállásával nyalta a seggét. Náluk lehet reklamálni az orvostársadalom miatt, vagy kussban lehet maradni, a határnál visszapengetni azt a néhány tíz millát amibe a diploma került, a diplomát szintén a határnál bedobni az erre rendszeresített kukába, oszt a nagy Kánaánban a megfelelő orvosi egyetemen megszerezni a megfelelőt. Utána lehet arcoskodni, addig, mint fentebb említettem, kuss.

lanyi 2011.06.29. 19:56:41

Minden tiszteletem és megbecsülésem az egészségügyben dolgozóknak!

Elolvastam a kommenteket is...sajnos...

Azért nem ártana ha egy-két orbánista elgondolkodna a világlátásán.
Borzasztó mit művelt ez az ember ezzel a társadalommal.Elvetette a gyűlölet magvait, megosztotta az embereket.Mindenki a másikra haragszik a saját nyomoráért.

Elkezdődött a korengedményes nyugdíjakkal.Göbbelszi propagandagépezete, minden bajok forrásaként tálalta a rendvédelmi nyugdíjasokat hazugságokkal indokolva.Először a közbiztonság emeléséhez volt szükség rájuk.Aztán most kiderült egyszerű kápók lesznek Orbán lágereiben.

Aztán a hálátlan hazaáruló rezidensek ellen hangolja a társadalmat, ahelyett hogy megoldja a valóban megalázó helyzetüket.

Aztán a magyar embereket táppénzcsalónak állítják be, akik nem akarnak dolgozni.Ebből is látszik, hogy ezek életükben nem láttak dolgozót, mert azok akkor is bemennek dolgozni, ha a belük kilóg, nehogy kirúgják őket.

Közben azért betültották a sztrájkot is, hiszen olyan törvényi környezetet alakítottak ki, hogy gyakorlatilag jogszerűen nem lehet sztrájkolni.

Kényszermunkatáborokat készülnek felállítani az európai unióban, ahol éhbérért kb120 euróért!! fognak embereket dolgoztatni.

Radikálisan fogják csökkenteni a kezdő nyugdíjak összegét.
Sajnos sorolhatnán hosszan...

Az a tragikus hogy Göbbelszi propagandájuk eredményeként,megszüntették el elenzéki médiát, így pedig ahogy elnézem pár blogtársamat teljesen elbutították.

Az agyhalottakat kérem ne "elmúltnyolcévezzenek".
Már csak azért se, mert 2008 körül világválság volt ami tény, és az is tény hogy a Bajnai kormány teljesen egyensúlyban adta át a kormányzást 4 százalék alatti hiánnyal.Magyarul volt fedezet a hiteltörlesztésre a nyugdíjakra 100.000 fős közmunkaprogram folyt csökkenő pályán volt az államadósság.

Inkább azt kérem mindenkitől, hogy gondolkodjon és nézzen körül környezetében.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.29. 19:58:10

@adamantium: @Krisztiantara:

Szövegértelmezési problémákkal orvosod, gyógyszerészed.
Ja, bocs, azok eladták a Hippokratészi esküjüket némi baksisért.

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2011.06.29. 19:59:28

ASZTAT MEG SENKI SE NEM ÍRJA

hogy hát mégiscsak az eü / orvoslás tartja fent illetve állítja helyre

egy NEMZETGAZDASÁG HUMÁN TŐKÉJÉNEK GDP-RE VÁLTHATÓ MUNKAVÉGZŐ KÉPESSÉGÉT

kezdve a közegészségügytől (biztonságosan fogyasztható ivóvíz, megfelelő szennyvízkezelés stb.) a megelőző orvosláson át (szűrővizsgálatok, oltások) a gyógyító beavatkozásokig

no ennyit arról, hogy az EÜ "CSAK VISZI" A PÉNZT

persze vissza lehet térni a talajvízbe fúrt kutak használatához meg utcára kiöntött küblikhez is ...

bandika gazdája 2011.06.29. 20:01:07

@Tanácsos úr: Ez egy karakán, becsületes, nem rinyáló, nem magát sajnáltató, tisztességes komment volt! Ha baj, hogy elmennek, az a legnagyobb baj, hogy pont az Önhöz hasonlók mennek el! Naná, hogy az ilyen ember ott is kell! Ezt már elhiszem.

Krisztiantara 2011.06.29. 20:02:06

@luciferko: Na, ez is TÉMÁBA vágott. :D
Ha nem tudsz valami ellenérvet kitalálni, eltereled a témát, mi?
Nem rossz. :D :D :D

Krisztiantara 2011.06.29. 20:03:01

@luciferko: MIÉRT kellene ezt megtenni ezzel a kis szar fizuval? MIÉRT nem teszik meg azok, akik felveszik a nagy pénzeket a szélhámosságokért?

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2011.06.29. 20:03:44

AZ ORVOSKÉPZÉS KÖLTSÉGE

valójában csak azért olyan nagy,

hogy az ITT TANULÓ KÜLFÖLDITŐL

A NEGATÍV DISZKRIMINÁCIÓ VÁDJA NÉLKÜL LEHESSEN TANDÍJAT BESZEDNI

Crescendo 2011.06.29. 20:04:31

@vuvuvu2: Te kommunista vagy? Vagy pedig erdekelt (zsebre megy) a mai rendszer fenntartasaban?
A jelenlegi szocialista rendszerbol egy szuk reteg/piramis csucsa, stb. profital a tobbinek mind veszteseg, mind az orvosknak, mind a betegeknek.
A te megoldasod meg tobb ado, majd az allam jol megadoztat mindent, stb., hogy megmondja mit lehet es mit nem lehet csinalni.
Szerintem vagy te vagy 20-40 evvel lemaradva, vagy szokasos lobbierdeket kepviselsz.

Krisztiantara 2011.06.29. 20:04:45

@Ezt a népet sajnáljam?: A nemzetgazdaság leszarja, hogy az emberek szeretnének MEGÉLNI. A nemzetgazdaság nem szarja le, hogy a szélhámosok szeretnének megélni. A nemzetgazdaság le van szarva.

leone007 2011.06.29. 20:04:53

@luciferko: valóban. lényeges kérdésre tapintottál, megfogtad a bejegyzés mondanivalóját. gratulálok.

De legyne itt egy életszerű példa:

Debrecen - Budapest: 2.5 óra (IC-vel)
Debrecen - angliai munkahely: 10-12 óra (transzfer, repülőgép, busz, taxi, vonat, taxi)

Szerinted megéri-e?

Don Quixote de la Ferko 2011.06.29. 20:05:19

@Krisztiantara:

Ez van. Az orbánisták szemét más módszerekkel nem lehet kinyitni. Látod, te is egyből beindultál.

Krisztiantara 2011.06.29. 20:06:25

@luciferko: Miért Te orbánista vagy? Tudod, én megélni szeretnék csak. És Te? Mit szeretnél?

jágör68 2011.06.29. 20:06:38

70 év hálapénzezés meg mindenféle okoskodás, szőnyeg alá söprés után legalább az orvosok között felnőtt egy generáció, aki NEM HAJLANDÓ az ilyen posztkommunista tempóban résztvenni.
Legálisan, tisztességesen szeretne élni - ennyit akarnak- már a fiatalok- egy- két véröreg meg addig folytatná ezt a habisztit, amíg újra be nem kell neki is állni ügyelni 5-6 ot, havonta.
Madzsarisztánban a nyugdíj- egészségügy- bodzások problámakört addig húzták, halasztották, amíg végre egyszerre fog beütni mind.
Kb jövőre.
Idén meg kicsit segített a lenyúlt 3.300 milliárdnyi MNYP- lóvé.
De az is elfogyott. A magyar meg ezek után jó posztkomcsi- rablókapitalista kleptokrata beidegződés szerint a minimum szürke- de inkább feketézés felé megy el minden téren.
Egy élhetetlen ország. Lehet, hogy lesznek jó kis városrészek bizonyos országrészekben, de a 90%-a civilizált EU- állampolgárok számára Vadkelet- Balkán lesz.

tucano 2011.06.29. 20:07:29

@zero: Lisszabonban 300000, azaz háromszázezer gyerekre 2 db. ügyeletes orvos hétvégén. A többiek Angliában, Luxemburgban, Belgiumban és ki tudja hol. Fájt a hátam, körzeti orvosi rendelő bezárva "ideiglenesen" orvoshiány miatt. A következő negyedben szintén és a harmadikban is. Majd bebőgtem már a fájdalomtól, mire kiderült, hogy a belvárosi rendelőhöz tartozunk egy hónapja. Az egy darab orvosra reggel fél nyolckor elfogyott az utolsó szám. Szóval, ha kíváncsi vagy mi lesz, akkor gondolom ez.

Menekülő orvosoknak: a brazil állam 12.000 orvost keres min. havi 7000 reál fizetéssel. Ez kb 820.000 forint, vásárlóereje a magyar értékének becslésem szerint 2-3 szorosa, azaz úgy lehet belőle élni, mint 2 király egyszerre és egy orvost úgy megbecsülnek, hogy azt igazából nehéz elképzelni.

Krisztiantara 2011.06.29. 20:08:08

@Crescendo: Na, gondoltam, hogy előjön a kommunistázás.
Aki nem akar rabszolga lenni, az nem kommunista. Ez a kettő nem tartozik össze.
Hogy mindig ugyanazokat a szövegeket nyomatják a fizetett tollnokok! Unalmas.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.29. 20:08:24

@Krisztiantara:

Mert azokat a híveik kétharmaddal felhatalmazták arra, hogy szabadon megtehessék.

@leone007:
Jó kérdés.
Nekem nem. Nem is megyek, megélek itthon is, mi a fenéért számoljak fel mindent azért, hogy több legyen a bankszámlámon?
Aki a pénzt többre értékeli, mint a hazáját, az menjen, nem kár érte.

sieddie 2011.06.29. 20:09:01

Akkor másképp fogalmazok.Olyan országban dolgozó orvosok fizetéséhez mérjük magunkat pl.Németország aminek gazdasága benne van a legjobb 8-ban,most is rogyadozó európai gazdaságnak többek között NEKÜNK biztosít pénzt a túléléshez.Itt van egy csomó multijuk akik németországba adóznak mint pl itt müködő Audi.Könnyű belátni, hogy ott magasabbak lesznek a bérek egészen addig amíg be nem előzzük a németeket.Gazdák is mondhatnák hogy németországban több támogatást kapnak, ha nem kapják meg ugyanazt felgyújták a termés azországban, helyes a tiltakozás, de nem így.Meg amíg részeg hajléktalanok fuvarozására költjük a rengeteg lovét, időt lásd cikk akkor mit várunk.Agyon magasztalt Amerikában is úgy müködik a dolog ha nincs biztosításod akkor sánta maradsz vagy meg is dögölhetsz nem fognak ellátni.Minél többen vannak egy tortára annál kevesebb jut egynek.Amúgy ketté vált már így is az egészség szolgáltatás,mert gazdagénak ott vannak méreg drága magánkórházak.

Krisztiantara 2011.06.29. 20:09:33

@jágör68: Már most az, vadkelet, annak a számára, aki becsületes.

Krisztiantara 2011.06.29. 20:10:42

@luciferko: Hát, tudod, a hazám nélkül megélek valahogy, de kenyér nélkül nem. Te jól élsz itt. Milyen szélhámossággal foglalkozol konkrétan?

leone007 2011.06.29. 20:11:09

@luciferko: Nem csak anyagi értelemben kérdeztem, de válaszolok. Igenis nagyon megéri. Megbecsülés, anyagi és emberi értelemben, normális munkatempó, sokkal kevesebb szorongás és stressz. Aki többre értékeli a saját életét, mint a hazáját az is menjen? Nem az a baj, hogy ezt a döntést kell meghozniuk embereknek, mert ilyen helyzetbe vannak hozva?

És mi van azzal, aki otthon is dolgozik? Az belefér?

belzebubó 2011.06.29. 20:11:28

@Krisztiantara: Én nagyon messze élek, D-K-Ázsiában, de ide is sok német jön, de a legtöbb brit, az angol nyelv miatt és az angol oktatási rendszer miatt, érthető módon, nagyon sok brit orvos van. Nem azzal van bajom, hogy elmennek külföldre, hanem ez nem egyedi, magyar probléma, más, fejlett ny-európai országban is probléma az orvosok elvándorlása és elégedetlensége.
Onnan is eljönnek ezerszám, mert van még annál jobb is. Rogyadoznak Európa szociális rendszerei, üres a kassza sok helyen, nem csak Magyarországon. És mindig lesz olyan hely, ahol még Angliánál is többet fizetnek egy orvosnak. A 82.000 nevetséges, de arányaiban Németországban sincsenek túlfizetve, ahol egy főiskolát végzett tanár heti 28 órával keres 2800-3000 EUR-t kezdőként, aztán pár év múlva 1000-rel több, és évi 65.0000 EUR-ral megy nyugdijba, de a tarifatáblázaton meg lehet nézni.
Valaki irta, kezdő orvos keres 2500 nettot.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.29. 20:12:02

@Krisztiantara:
Böcsületes munkával.

Próbáltad már?

Krisztiantara 2011.06.29. 20:13:03

@luciferko: Csak azt TETTEM. És nem tudok belőle megélni. Te mit dolgozol?

leone007 2011.06.29. 20:13:27

@belzebubó: "Valaki irta, kezdő orvos keres 2500 nettot. " Igen a franciáknál is kb ennyi egy rezidensi fizetés.

gpetersz 2011.06.29. 20:13:43

@jágör68: Nos, valaki egyszer remélem lógni fog azokért a bűnökért amit a MEG NEM TETT intézkedések jelentenek.

Ha Viktor-Viktor-nak nincs szerencséje akkor pont ő lesz az. Nem kár érte.

jágör68 2011.06.29. 20:14:57

Valaki feltehetné amúgy a számlát, hogy mennyibe kerül egy orvos kiképzése.
Mert nekem senki nem adott a végén.
Az meg, hogy a Tel- Aviv 2-n 15 milliót hazudnak, kb annyira hiteles és ellenőrizhető, mint a hálapénz.....
Ez a legnagyobb baj a magyarral:
bármit bemondanak neki, elhiszi. Mindenféle bizonyíték nélkül.
Birkanép.

belzebubó 2011.06.29. 20:15:02

@Ezt a népet sajnáljam?: Németországban egy orvos 250.000 EUR-ba kerül az államnak.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.29. 20:15:57

@leone007:
Az itt is megvan.
A probléma inkább a fiatalok neveltetésével van, akik kikerülnek az egyetemről, és egyből milliós fizetésre, luxusautóra, külföldi nyaralásra, luxuskéglire vágynak.
Hiány van háziorvosból. El lehet foglalni a helyeket, és novi új merci helyett 15 éves opellal kezdeni, oszt pár év múlva lesz jobb is.
Nagy az arc, magasak az igények. Dolgozni, dolgozni, dolgozni, és ha bizonyítottak, akkor meg lesznek becsülve. Addig csak gyíkok.

adamantium 2011.06.29. 20:16:16

@luciferko: egyáltalán nincs szövegértési probléma itt, csak éppen te nem fogtad fel mi a lényeg a háttérben hanem fennakadtál egy tévedésen amit előtted húszan elmagyaráztak. a repülőtéren van be meg kicsekkolás a MÁV meg tudod minek a rövidítése? "Mér állunk vazze"
szal az egyes asszem neked jár szövegértelmezésből

Don Quixote de la Ferko 2011.06.29. 20:17:13

@jágör68:
Valaki feltehetné azt is, valójában mennyit keresnek. Nem a hivatalos adatot, az a médiának való, hanem azt, ami a zsebben kuksol a hónap elején.

adamantium 2011.06.29. 20:18:36

@sieddie: a magyarországi audi németországnak adózik, ezt azért gondold át mégegyszer

Don Quixote de la Ferko 2011.06.29. 20:18:54

@adamantium:
Van egy rossz hírem. Nem csak szövegértelmezési, hanem időértelmezési problémáid is vannak. A fülemet sem érdekli a 250 előző zünnyögés. Nézd meg mikor léptem be, és bármennyire fájlalod, a te kedvedért sem olvasom el az összes előzményt. Ez van, oszt jónapot.

Krisztiantara 2011.06.29. 20:19:58

@luciferko: Én csak gyerekekre vágyom. Biztonságra, hogy eltarthassam őket. Átlag életre. Már sokat DOLGOZTAM érte. Bizonyítottam is, mégsem becsült meg senki.
A fiatalokkal kitolnak, ahogy csak lehet, csodálkoznak, hogy elmennek, és nem szülnek ide gyereket. NINCS miből, pedig már ötnél tartanánk.
Az én generációm sajnos ezt nem teheti mert luxus.
Luxus a család.
Pedig nagyon szeretnék.

Krisztiantara 2011.06.29. 20:21:16

@luciferko: Ez a témához hogy jön? Még mindig nem értem. :D

sieddie 2011.06.29. 20:21:17

Az lenne a helyes,ha olyan rendszerért állnának ki amit első hozzászólásomban írtam.Mi lenne ebben a rossz ha jól végzed a dolgod?Több beteg megy a kórházadba ha szarul tönkremész.Nem kell sem egészségügyi miniszter sem tb izgatóság.Betegek döntenek, és azt mki érzi tapasztalja ho gy bánnak vele.Szerintem ez az egészséges dolog, nem pedig az, hogy neve sincs János miniszter megmondja, hogy akkor hogy csinálják Debrecenben Miskolcon Bpen vagy Győrben.Egymásért lennénk nem?

adamantium 2011.06.29. 20:23:09

@luciferko: időértelmezési problémáid neked vannak ha nem jöttél rá, hogy a másfél óra a londonban levő más időzóna miatt jön ki, de ezzel én nem vagánykodnék, inkább elbújnék, de gyorsan :D

jágör68 2011.06.29. 20:25:04

@belzebubó:
Na ja.
NINCS tandíj.
És FELVÉTELI VIZSGA se- mondjuk már nálunk is lebutították rendesen ezzel a bolonnyai szószbaromsággal.
Egyébként a legeslegnagyobb gond:
-a nővérek/ ápolók hiánya, nuku utánpótlás
A hazai VIP- Kórház egyébként az ÁEK és annak is egy VIP- osztálya.
Hiába lesz valaki milliomos, milliárdos- bizonyos gondokkal NEM TUD magánklinikára menni, mert:
1. NINCS
2. Ami magánkórház van az gyakorlatilag bisz- baszektómiákkal foglalkozik- egy állami nagy centrumhoz képest- próbálj meg koszorúérműtetet, szívkatéterezést, vagy bármilyen nagyobb tumorműtétet magánba elintézni.
A sürgősségről nem is beszélve. Sürgősségi MAGÁNkórház nem volt, nincs és nem is lesz.
Angliában is tervezik már vagy 30 éve, de a menedzserek valahogy sose tudják nyereségesre kihozni...
Az kőkemény milliók akár percek alatt- mondjuk egy intenzív osztály gyógyszerköltsége/ beteg.
Egyszerűen ki kéne jelenteni:
1) Nincs elég orvos, nővér, mostantól CSAK életmentő ellátás van
2) Minden más várólistás, aki előrébb akar kerülni, az 100%- ban legálisan fizessen.
Más út nincs. 300 Ft- ok meg 1000 Ft- os vizitdíjak semmit se érnek egy ilyen ágazatban- legalábbis financiális szemléletben.

belzebubó 2011.06.29. 20:25:11

@jágör68: Most nem tudom melyik gittegylet, de korábban a College International hozta be a külföldi diákokat, a Villányi úton székeltek. Állatorvosokat, orvosokat biztosan, lehet máshová is hoztak. Azok a külföldi diákok, akkor fizettek 6000 dollárt félévente az orvosin. Ezt veszik alapul. Most valószinűleg többet fizetnek.
Pedig ebben benne van a CI haszna, a CI embereinek a fizetése, akik kiutaznak és vizsgáztatnak, tolmácsolnak, ebben benne van az egyetem haszna is, stb. Ezt veszik alapul, nincs reális szám.

sourcerror 2011.06.29. 20:26:07

@luciferko: Amikor bezzeg Gyurcsány megígérte, hogy jön a sok uniós pénz, akkor bezzeg mindenki hogy örült.

Krisztiantara 2011.06.29. 20:27:07

@sieddie: De. Viszont egymásra ki gondol ebben az országban? Talán a saját zsebükön túl ellátni nagyon nehéz lehet. Nem tudom...

Don Quixote de la Ferko 2011.06.29. 20:27:32

@Krisztiantara:
Semmi különöset.
Választhattam, a diplomámat lobogtatva éhen halok, vagy melózom, és normálisan élek.
Ennyire egyszerű.

Sokan megtehetnék. Néhány embernek a sírása után megajánlottam a helyet, annyi fáradtságot nem vettek, hogy megnézzék, inkább tovább óbégatnak, hogy nincs munkájuk.
Szerinted mennyire tojom le a rinyálókat?

Krisztiantara 2011.06.29. 20:27:46

@sourcerror: Hogy jön ide most meg a Gyurcsány?

Don Quixote de la Ferko 2011.06.29. 20:28:54

@adamantium:
Az utazás nettó repülési ideje független az időzónától. Vagy a te világodban ugrik a gép néhány száz, vagy akár ezer kilométert a térben, amikor időzónát lép át?

Szerintem ebbe ne nagyon merülj bele, ez az időzónás beszólásod nagyon nagy butaságra vallott.

jágör68 2011.06.29. 20:30:11

@belzebubó:
Na ja, csak hogy ők ennyit fizetnek, azt nem azt jelenti, hogy ennyibe is kerül- mert ugye ott a profit is, ha már kapitalizmusban élünk.
Inkább arról van szó, hogy a többmillióba kerülő kezeléseket, bevatkozásokat-amiből az OEP kifizet mondjuk párszázezret-
a különbözetet egyszerűen rárakják az oktatásra.

leone007 2011.06.29. 20:30:52

@luciferko: "Az itt is megvan." Mi van meg otthon?

"Nagy az arc, magasak az igények." Ez erős általánosítás. Én is ismerek ilyen orvosokat, ők a kisebbség.

"Dolgozni, dolgozni, dolgozni, és ha bizonyítottak, akkor meg lesznek becsülve." Emberileg igen, talán. Anyagilag nem. A munkakörülmények teljesen mások. Próbáltam minkettőt, ég és föld.

Krisztiantara 2011.06.29. 20:31:23

@luciferko: Gondolom annyira, amennyire azok, akik fizetnek, hogy politikai kommenteket írogass. Hát, persze, hogy letojod. Tudod, nekem van szakmám is, de abban sem tudtam elhelyezkedni egyelőre, pedig még tanári állás mellett VÉGIGDOLGOZTAM szezonokat nyaranta a Balatonon. Te tudod egyáltalán mi az igazi munka? Tudod milyen egész nap dolgozni szünnap nélkül? Szerintem nem tudod, mert akkor nem lennél ilyen boldog most itt ebben a genny országban.

Krisztiantara 2011.06.29. 20:32:35

@leone007: Én emberileg sem lettem megbecsülve, pedig EREDMÉNYESEN dolgoztam. Anyagilag meg egyáltalán nem.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.29. 20:32:59

@sourcerror:
Gondolom nem tűnt még fel, de két éve nincs Gyurcsány.
Egy éve orbán van. Ez alatt az egy év alatt csökkent a munkavállalók száma 100-150 ezerrel.
Nőtt a benzin ára több mint 100 forinttal.
Felment a devizások havi részlete minimum a másfélszeresére.
A nagy rend ellenére rendőrök halnak meg az utakon.

Soroljam még? Nem lenne elég a net terjedelme annak felsorolására, hogy a csúti csökött mi kárt okozott cirka egy év alatt az országnak.

belzebubó 2011.06.29. 20:34:48

@jágör68: Már sok a hsz., de ezt leirtam ma, hogy jelenleg Mo-on nincs magánklinikán transzplantáció, nincs onkológiai kezelés, nincs bypass műtét, stb..
Aranyérműtét meg szülés van kb. Pénzmosodának jók, Telki főleg, másra nem. Komolyabb dolgokat nem csinálnak.
Ha valami komolyabb baja van a betegnek, elirányitják az állami kórházba.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.29. 20:39:18

@Krisztiantara:
Ne keménykedj.
1 hetet nem bírnál ki mellettem.
Vagy a tanári állás járt olyannal, hogy két hét alatt 36 órát aludtál, és levezettél 3 ezer kilométert?
Ha akarod beajánllak a régi helyemre, oszt meglátjuk, két nap után igény tartanak rád, vagy elzavarnak a halál fülére.

Megjegyzem ezt a munkát úgy végeztem, hogy a 100 kilós kábeles láda másik végén néha egy fizika prof. ácsorgott, és hidd el, egyikünknek sem volt ellene kifogása, mi választottuk, és a nehézségek ellenére szép életünk volt. Eddig. Amióta orbán és galerije lopja az adómat, azóta már kezdek én is rinyálni, hiszen a 40 év kommunizmus sírva könyörögne a receptért, hogy hogyan lehet erőszak nélkül kétharmadnyi embert birkasorba taszítani, és úgy tapsoltatni őket, hogy ne vegyék észre, amint elrabolják tőlük még a jövőjüket is.

orvibala 2011.06.29. 20:39:46

@luciferko: De nagy arcod van. "Addig csak gyíkok." Azért megnézném, ezt mondod-e a fiatal orvosnak, amikor az életedért szűkölsz, és az ellátásodra vársz. Vagy csak a neten vagy ennyire bátor? Gyalázd csak az orvosokat, és gyógyítsd Magadat és a családodat otthon nyugodtan. Az elején még fogyni fognak a rokonok, de majd belejössz, hiszen az orvoslás nem nagy kunszt. Azért vigasztal, hogy a Hozzád hasonlóak tudnak a legjobban könyörögni, ha bajuk van :-)

adamantium 2011.06.29. 20:40:16

@luciferko: ekkora észlénnyel nem vitázom. ha nem voltál képes felfogni, hogy a cikk írója az időzóna váltás miatt számolt el egy órát és ezt már 20-an megmagyaráztuk az olyan IQ bajnokoknak mint te akkor menj vissza az óvodába mert menthetetlen vagy

acidx 2011.06.29. 20:40:25

"Egy gyermek-rohamkocsi, két rohamkocsi, esetkocsik és egy „ohne” kocsi, ez szállítgatja hajléktalanokat és a részegeket." - az nem ohne, hanem ONE, orvos nélküli esetkocsi.

Krisztiantara 2011.06.29. 20:43:51

@luciferko: A BALATONON dolgoztam konyhán szünnap nélkül reggeltől estig a szabadságom alatt. Különben kevésbé volt megerőltető, mint a tanári. Tudod, mennyit alszik egy tanár egy hetes erdei iskola alatt? :D Olyan sokat nem, mint TE! Egyébként a tanárok úgy túl vannak terhelve, hogy azért hagytam abba, mert elegem lett a sok ingyen melóból. Inkább dolgoznék 3 műszakban egy gyárban, mert ott KIFIZETIK, amit DOLGOZTÁL.
És nem éltem meg belőle.
Nem tudok gyermeket szülni.
Szeretném, ha FIZETNÉNEK A MUNKÁMÉRT.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.29. 20:43:53

@belzebubó:

Hááát, akkor a rokony vetített.

Legalábbis azt mondta, telkiben cserélték a csípőízületét másfél milláért.

Megjegyzem eleve rezeg a léc, hiszen élete párja minimálbéres vállalkozó, és az asszonypajtást sem láttam az alatt a 20 év alatt dolgozni, amióta ismerem.
Fura egy világ ez.

Biztos a két millás napokollektor is a lomiban turkálták.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.29. 20:45:44

@Krisztiantara:
Tudom. Nagynéném tanerő volt. Szóval ne nagyon vetíts, tisztában vagyok pár dologgal.

adamantium 2011.06.29. 20:46:35

@acidx: én azt hittem azért "ohne" mert nincs rajta semmi és azért használják betegszállításra, hogy a részegek ne piszkítsák össze a drága kocsikat, egyébként gyakran esetkocsin sincs orvos max tiszt

sieddie 2011.06.29. 20:47:11

@Krisztiantara:
Igen mki a saját zsebét nézi.Ez a világon így van mindenütt.A boltos is azért boltos mert haszonnal adja el a termékeit.Hivatalnok,a rendőr,orvos,sofőr,a hentes és többi szakmai is pénzért végez el dolgokat neked, azért hogy ő is tujda fizetni villnyt gázt és olyan szakemberek segítségét amihez ő nem ért, de szüksége van rá.Nem ez probléma, hanem amikor homokba dugjuk a fejünket eladósodott ország vezetőitől stagnáló gazdaság mellett kérünk 4 szeres fizetés emelést vagy vergődünk, nyugdíjkorhatár emlése miatt, (rendőrök) miközben öregszik a trásadalom és nő a várható életartam, ergo egyre többet kellen kifizetnünk nyugdíjra.Egyébként ha olvasol gazdasági híreket akkor az agyon dicsőített németországban,ausztriában is meglépték ezeket, csak ott tudomásul vették az emberek és belátták, hogy nem lehet mást tenni.Rossz mert engem is érint tégedet is,de nem lehet félország nyugdíjas, másik fele gyerek.Ki fog erre akkor pénzt adni az eltartásukhoz.Nehéz, nem örülök neki, de ez van

Don Quixote de la Ferko 2011.06.29. 20:47:15

@orvibala:
A rokonok már elfogytak. Egyiket sem tudták meggyógyítani, de a markuk megfelelően öblös volt.

Krisztiantara 2011.06.29. 20:47:43

@luciferko: Tanerő volt. :D MIKOR? :D Orvos is volt a családban? :D

Krisztiantara 2011.06.29. 20:50:00

@sieddie: Hát, attól jó messze áll ez az ország, hogy a másik fele gyerek legyen, sajnos. Ugyanis alig születik gyerek, pedig itt mindenkinek olyan jó. :-)
És ha hosszú távon gondolkozunk, mi lesz ebből?
Mert semmi jó, az tuti.

MrFx (törölt) 2011.06.29. 20:51:55

TELJES MÉRTÉKBEN IGAZ, HOGY MEGALÁZÓ A KEZDŐ ORVOSOK 80 EZRES FIZETÉSE, AZZAL IS EGYETÉRTEK ,HOGY ENNEK AZ ÖSSZEGNEK LEGALÁBB 160 EZER FORINTNAK KELLENE LENNIE . VISZONT AKI AZ ÁLTALAM BEFIZETETT ADÓBÓL ELVÉGZI INGYEN AZ ORVOSI EGYETEMET, AZ IGEN IS NE MEHESSEN KÜLFÖLDRE DOLGOZNI A DIPLOMA KÉZHEZVÉTELE UTÁN ! AMENNYIBEN VISZONT MEGY, AKKOR KAMATOSTUL TESSÉK VISSZAFIZETNI AZ ÁLLAMNAK A "TANDIJAT" CIRKA 20 MILLIÓ FT. HA PEDIG EZ NEM TETSZIK, ELLEHET MENNI UTCASEPRÖNEK IS....

Krisztiantara 2011.06.29. 20:53:03

@MrFx: Ne menjen, ha itt megfizetik a MNKÁJÁT, nincs is OKA rá. :-)

vuvuvu2 2011.06.29. 20:53:19

@Crescendo: szerintem elnézted a nicket haver. ha pedig nem, akkor azt kell mondjam, hogy hibás a szoftvered.

csodalámpa 2011.06.29. 20:54:56

@MrOne-Two: proli dolog mások fizetésére irigykedni. Senki nem akadályoz, állj a helyére, markold fel te a nagy pénzt. Ja, hogy hiányzik hozzá néhány dolog?

Krisztiantara 2011.06.29. 20:56:02

@csodalámpa: Például hiányzik hozzá a jó vastag arcbőr?

jágör68 2011.06.29. 20:57:30

@luciferko:
Csípő- protézis az nem életmentő műtét. Max életminőség javító.
Pláne nem SÜRGŐS. És ott valóban lehet "lehúzni", mert azért fáj,
protézis ára: kb 1,5 milla, gógyzerek kb 50.000 maradék 450.000 meg a szakmai stáb munkadíja.
Épp most találkoztam egy német ingatlanyügynökség vezetővel és szegénynek nincs pénze, hogy megcsináltassa soron kívül, így most kb 2. éve vár....
És közben dolgozik, még ha "csak" irodista is...
Nálunk meg mi van:
150 kilós nénike, okosba zsebbe max 100.000t, fizet, aztán b*szik lefogyni- a protézise meg kb fél évig bírja a 150 kiló alatt. De mivel okosba zsebbe fizetett, azzal minden letudva:
-felelősség
-meg akkó" biztos örökgaranciás is az egész...
Na erről kéne leszokni itthon, főleg egy bizonyos generációnak.
Ott a beleegyező nyilatkozat, tájékoztatás után a kockázatokat, saját felelősséget, életmódváltást tudomásul venni, aztán csak akkor aláírni, ha minden OK.
Sajnos itthon a médiából (is) az a hozzáállás jön le, hogy:
tökmindegy valaki 20- 30- 40 évig menniyre vágta magát széjjel, ha kórházba kerül, minden az egészségügyi dolgozó felelőssége és sétáljon haza egy életerős 28 éves férfi/ nő.
Na ez qrvára nem így van.
Bár egyesek azt hiszik mindezt kiváltja a hálapénz.
A legnagyobb orvosüldöző egyébként:
a magyar beteg
Abszolút költség- és egészséghatékony....

adamantium 2011.06.29. 21:00:24

@MrFx: az összeg egyre nő, a múltkor mindenestől még csak 12 milla volt, és azzal a havi 800 ezerrel amivel a magyar állam meglopott amikor ott dolgoztam avval mi lesz?
és különben is nem a te adódból fizették az én iskoláztatásomat, hanem az állam fizette meg a szüleim is hozzájárultak ahhoz egy szebb összeggel.
azonkívül megszavaztad az únióba való belépést, és a szabad munkaerőpiacot? ha igen akkor ne járjon a szád (ha nem akkor se mert a többség megszavazta)

csodalámpa 2011.06.29. 21:02:25

@Zuzu Petals: Én téged sajnállak. Le. Mellesleg nem egy aktuárius ismerősöm van és a nettó 82 000 három-négyszeresét keresik...csakhát nem elég lediplomázni, érteni is kell ahhoz, amiről papírt kaptál.

Krisztiantara 2011.06.29. 21:03:57

@csodalámpa: Ebben az országban hol van olyan hely, ahol azok keresik a több pénzt, akik jobban értenek a dolgukhoz? Szeretném tudni, melyik város ez. Leírod?

csodalámpa 2011.06.29. 21:10:18

@csabapayne: hát nem tudom, számomra a nonprofit magánbiztosító eléggé oximoronnak tűnik.

csodalámpa 2011.06.29. 21:13:34

@Krisztiantara: piacképes szakmai tudás, IQ. Árufeltölteni, fénymásolni, kávét főzni, szalag mellett dolgozni sok ember tud. Azért nincs nagy pénz. Így már érted, vagy magyarázzam tovább?

Krisztiantara 2011.06.29. 21:15:24

@csodalámpa: A szakács piacképes szakmai tudás? Nem vettek fel vele sehová...

Krisztiantara 2011.06.29. 21:16:30

@csodalámpa: Mondjuk, külföldön a szakácsokat is keresik, úgyhogy lehet, hogy kénytelen leszek én is elmenni, pedig nem akarok, de enni kell, ez van.

csodalámpa 2011.06.29. 21:18:29

@Krisztiantara: figyu, én nem akarlak bántani, és nem dől belőlem a hurráoptimizmus, de csak szánalmat érzek az olyan emberek iránt, akik csak picsogni és irigykedni/gyűlölködni képesek olyanokra, akik talpraesettebbek, tehetségesebbek náluk. Egyébként meg, kérdésedre válaszolva: Budapest. Szoftverfejlesztő ismerősöm, öntörvényű, nagypofájú gyerek, az elmúlt 5 évben háromszor bulizott ki magának fizuemelést, és megadták neki, mert nála van a kriptonit :) nem tudják pótolni, megkéri az árát, ennyi. Ha elég jó vagy, jó az árfolyamod a munkaerőpiacon.

Krisztiantara 2011.06.29. 21:18:45

@csodalámpa: Tudod, szeretnék vállalkozni, de kéne hozzá alaptőke, már ki is találtam, mit szeretnék, de lehet, hogy a pénzt csak külföldön tudom hozzá megkeresni.

csodalámpa 2011.06.29. 21:24:01

@Krisztiantara: nem vagyok HR szakember, úgyhogy csak laikusként kérdezem: kb. mennyi szakács van ebben az országban? Ebből mennyi keres állást? És ebben a mezőnyben Te hol állsz? (gyakorlat, referenciák, stb.) Altatóorvosból kevés van, nekik nem kell versenyezniük az állásokért, értük versenyeznek. Ezt lehet igazságtalan dolognak tartani, de sajna nincs kommunizmus és nem vagyunk egyenlők (legalábbis az egyén lehetőségeit tekintve szerintem nem).

Mérges 1234 2011.06.29. 21:25:24

@jágör68:

Szép, szép, amit írsz a Magyar betegekről, csak az a baj, hogy én is ezt a szar ellátást kapom, amit a többi. Miközben 500.000 nettó járulékait fizetem be. Aktívan sporolok, nem iszom csak keveset és minőségit, cigi nuku.

nem vágom szét magam, de mégis megdöglök az ingyenélők miatt.

nincsensapka 2011.06.29. 21:26:03

@bmwe39: @orvibala: Köszönöm. Pont ezeket akartam én is mondani.
Ja, és már németül sem kell feltétlenül tudni, elég az angol, tehát kezdek csomagolni :(

Krisztiantara 2011.06.29. 21:26:33

@csodalámpa: Nekem több szakmám is van, azért kérdeztem a szakácsot, mert állítólag az piacképes hiányszakma. Annak, aki jó családba született itt ebben a majorságban.

vuvuvu2 2011.06.29. 21:28:30

@Tanácsos úr: sajnos egyet kell értsek. 15 éve egyébként egy gyógyszergyárban orvoslátogatókat választottam ki és csendben dühöngtem magamban már akkor, hogy kik fognak minket 20 év múlva gyógyítani, annyi fiatal orvos jött oda orvoslátogatónak. tehát valóban sokan elmentek már, és ahogy minden szakmában, valszeg a java. az én becslésem szerint egyébként a legnagyobb érvágás az országnak az hogy a 35-45 közti korosztályból nagyon sok jó szakember (nem csak orvos) már nincs itthon. azok vannak itt akik praxist tudtak építeni, zsíros szakmában dolgoznak (pl. nőgyógyászat), orvos apuci alájuk tolta a rendelőt stb. lehet hogy nem segít ha visszafizettetik a tandíj egy részét, de azért lássuk be, hogy az adófizetők pénzén kitaníttatni ezreket akik aztán nem itthon praktizálnak, nagy luxus ennek az országnak. ezért, összhangban azzal amit olvastam (a várható életkor 10%-ban függ az eü ellátás színvonalától) a jelenlegi helyzetben egyetlen megoldás az eü visszafejlesztése (gazdasági szempontból). egyébként ez is történik most, és nem viktorék kezdték, hanem ez egy 15 éves sztori legalább. kevesebb kórház, kórházi ágy stb. amihez kevesebb orvos is kell. tehát nem kell annyi orvost sem képezni. de nem is lenne annyi orvosra szükség, ha az emberek felelősebb módon élnének, nem cigiznének annyit, nem innának annyit, ha influenzásak nem mennének be dolgozni, hogy aztán még 5 kollégát megfertőzzenek stb. hogy mondjak egy példát: egy ismerősünk 70 éves, 30 év cigi után kapott egy infarktust, azóta folyamatosan problémái vannak a szívével, 3 infarktusa volt, de nem kíméli magát, állandóan lót-fut (nem dolgozik hanem színházba, szórakozni meg utazni jár) és időközönként a kardiológián köt ki, vagy füreden tölt heteket, hogy regenerálódjon. egyszer azért összeszámolnám mennyibe került az országnak a műtétei, a szanatóriumai, a kezelései azaz a 30 év cigaretta és az, hogy leszarja nagyívben hogy kímélnie kellene magát. és mennyibe kerül az az országnak hogy életeük teljében lévő, munkaképes emberek 40-50 évesen halnak meg nagy mértékben az egészségtelen életmód következményeként. ha ezen változtatnak, azaz ha születnek olyan döntések amelyek arra kényszerítik az embereket hogy kénytelenek legyenek változtatni az életmódjukon, akkor lesz változás a lakosság eü állapotában. de akkor nem lesz annyi orvosra sem szükség. mivel nagy kakaóban vagyunk, addig sajnos mindenki issza az elmúlt 20 év levét. de az is lehet hogy az elmúlt 70 év levét. ezt tudomásul kell venni, és mindenki levonhatja a konzekvenciát. a nőgyógyászok levonták: ők maradnak, mert itt nagyon jól élnek, jobban mint ausztriában tehetnék. mások elmennek, 5 évre vagy 10-re vagy többre. de azért azt ne feledjük el, hogy az 1850-es években rengeteg ír ment ki a krumplivész miatt az usa-ba, aztán azok az írek megcsinálták a szerencséjüket és többek közt ők finanszírozták az ír függetlenségi háborút és az usa-beli írek tőkéje indította be 2000 körül a kelta tigrist. akinek füle van hallja meg. (azaz a kivándorlók nagyon komolyan hozzájárultak később anyaországuk gazdasági fejlődéséhez.)

csodalámpa 2011.06.29. 21:29:08

@Krisztiantara: az anyukájáé :) kiábrándítóan hangozhat, de még csak zsidó se. Mellesleg nem becsülendő le a kapcsolati tőke értéke, ez tény. Még ha csak arra elég, hogy a HR-es ne egyből az iratmegsemmisítőbe tolja a CV-det, hanem eljuss az interjúig. De ez meg már időtlen idők óta így van, max. a mértéke változik csak.

jágör68 2011.06.29. 21:30:02

@Doubledecker:
Na ja.
Régóta szorgalmazom már az USA- biztosító rendszer bevezetését.
Lenne nagy csodálkozás, amikor mentő/ ügyelethívás esetén a második kérdés:
"Legyen szíves bediktálni biztosítója nevét, biztosítási számát és tartsa a vonalat, amíg a kollega ellenőrzi fedezi-e az ellátását."
Na ez az igazi reform, nem a xaros 300 Ft vizitdíj...

Krisztiantara 2011.06.29. 21:30:44

@csodalámpa: A mértéke nem változott a középkor óta. Egyébként hogy hívják a kedves mamát?

indapass90210 2011.06.29. 21:31:00

@csodalámpa: "Ha elég jó vagy, jó az árfolyamod a munkaerőpiacon."

Csak akkor, ha ezt a főnökeid is tudják :)

Az a baj, hogy ha informatikában dolgozol, de nem ilyen profilú cégnél, akkor simán kirúghatnak, akkor is, ha fele olyan jó lesz az utódod.

BlahBlah 2011.06.29. 21:31:05

Megkérek mindenkit, hogy SZÓLJON A NAGYINAK/ANYUNAK stb. hogy ne adjanak hálapénzt, és akkor az állam is változtatni fog a fizetésen.

ez egy régi bevált szokás, hogy az állam nem fizeti meg az orvost, mert tudja, hogy kapja a hálapénzt és nem is nézi, hogy miből futi az orvosnak audira, mercire

Cateran 2011.06.29. 21:33:18

@csodalámpa:
Jaja...3x kapott fizetesemelest es mar 3-4x 80k-t keres? Roflol, hogy mast ne mondjak....240-320k szoftverfejlesztokent? Budapesten? Valami irgalmatlan bena gyerek lehet...

oldkarak 2011.06.29. 21:36:15

@bandika gazdája: nagyon okos vagy jobb lesz ha mielőbb elpatkolsz, akkor az orvosoknak egy gonddal kevesebb. Majd kitölt a halottvizsgálatit és mehetsz Péterhez.

Orvosként Németországba · http://www.facebook.com/nemetorvos 2011.06.29. 21:36:46

@belzebubó: egyrészt most a magyar orvosokról volt szó, akiknek a kinti viszonyok már-már paradicsomiak, mert még így is kevesebbet kell dolgozniuk a jobb megélhetésért, mint itthon, ezt te is beláthatod. Azt szintén könnyű belátni, hogy a német rendszer a magyarhoz képest egy mennyország.
Másfelől a nyugatra vándorlás alapvetően jellemző az EU-n belül, nyilván mindenki szeretne minél jobban járni, és azért egy német orvos könnyebben boldogul más országokban, hiszen a nyelv és a mentalitás eleve közelebbi rokonságban áll az övével, gondolj arra, hogy ha Dániába vagy Hollandiába mennek ki, de még ha Angliába is, mennyivel könnyebb nekik beilleszkedni, eleve könnyebb megtanulni a nyelvet (nyilván az angliai esetben, a másiknál meg adott, hogy megértik egymást).
Amúgy a Deutsche Welle az egyik kedvenc csatornám, már amikor éppen tévét nézek. Plusz tündériek, hogy mindent 2 nyelven adnak elő :).

Mérges 1234 2011.06.29. 21:39:20

@Dövan:

Az az igazság hogy amióta lerohadt a gazdaság Magyarhonban már az informatika sem szalad. Egyre többen keresnek ott is állást. És pár éve még nem volt ritka a 800.000 nettó, manapság egy nettó 300.000 állásért is küzdeni kell.

Persze ez a szakma is felhígult, mint állat. A jkat továbbra is megfizetik. De a Hr-s a k életbe el nem dönti jó vagy-e.

A lányeg a gazdasg áll, senkinek nem jó szerintem ma Magyarországon.

Az orvosoknak meg mega szopó, mivel szarnak a fejükre, még jobban, mint a rendőröknek.

csodalámpa 2011.06.29. 21:42:01

@Krisztiantara: az a CNC marós :) Jó család? Én egy négygyerekes lakótelepi, szerszámmarós papa, takarítónő mama családba születtem, én és az öcsém lediplomáztunk, jelenleg mind a négyen dolgozunk, különböző (pénzügyi, műszaki) területeken. Éhezni soha nem éheztünk, de egy életre megutáltam a párizsit, a margarint és a löncshús konzervet. Természetes volt, hogy 17 éves koromtól suli mellett dolgoztam. Jelenleg olyan munkakörben dolgozom, ami meglehetősen belterjes, a piacon szinte mindenki ismer mindenkit. Az év elején létszámleépítés miatt el kellett jönnöm a cégtől, ahol 4 éve dolgoztam, másfél hét múlva már volt új állásom - ugyanabban a munkakörben. Nekem 1 jelölttel kellett versenyeznem és nem több százzal (mint pl. egy ügyfélszolgálatos pozíció esetén). Tudom, hogy nem lehet mindenki szoftverfejlesztő vagy agysebész, és járna mindenkinek annyi, hogy tisztességgel boldoguljon, de szerintem ez utópia. A kommunista eszméken alapuló diktatúrák sem tudták ezt megoldani, maximum úgy, hogy mindenkinek egyformán szar volt, és néhány kitüntetettnek meg szarabb. És persze mindig volt néhány elvtárs akik törvényen felül álltak - de ilyenek meg szinte minden társadalmi rendszerben van.

csodalámpa 2011.06.29. 21:42:37

@Cateran: aktuárius nem egyenlő szoftverfejlesztő. Szerintem fuss neki mégegyszer :)

Orvosként Németországba · http://www.facebook.com/nemetorvos 2011.06.29. 21:46:11

@csodalámpa: egyik kedves barátom éppen altató szakorvos. Egészen pontosan 5000 Ft-tal keres jobban, mint rezidensként, és eddig senki nem kapkodott utána. a dolog általában fordítva szokott működni: vannak népszerű szakmák az orvosláson belül, amit jobban megfizetnek, de ott nagy a tülekedés az orvosok részéről.
Németországban ugyancsak vannak divatszakmák, amit mindenki szeretne megcsípni, emiatt kialakulnak a hiányszakmák is, amit meg a keleti (főként magyar) orvosokkal tudnak feltölteni. Viszont aki ott a divatszakmában nem tudott elhelyezkedni, megpróbálja nyugatabbra esetleg jobb fizetésért. Ez egy összeurópai játék, és ez az, amiről @belzebubó: is beszélt. Persze ha már elmegy, szeretne jobban járni, mint otthon, máskülönben maradna.

rezsöatya 2011.06.29. 21:47:11

Orvosok, nővérek menjetek csak, el innen a diktatúrából! Hét éves mentőkocsi, de a csuti törpének új busz kell, mert már a régi az két éves... Sohasem dolgozott. Életpálya modell! Az! Hogyan boldoguljon itt egy orvos, hogy vállaljon gyereket, családot?!

SvenH. (törölt) 2011.06.29. 21:49:38

ha a cocik tandijfizetese es a fizetos egeszsegugy lenne, akkor nem lenne ilyen durva az arany!

ahhoz a mentos sztorihoz meg:
vezessek be hogy kiszamlazzak a nem megfelelo esetben...
ja hogy sajnaljak a nenit es hogy joga van meg egyebek? hat ez maga a cucializmus, ha lenne ott egy felelos penzugyi vezeto o tutti akar polgari pert is inditana... talan ha a vezeto a sajat zseben erezne a felesleges koroket akkor sokkal hatekonyabban mukodhetne...

Crescendo 2011.06.29. 21:50:12

@Krisztiantara: legalabb olvasd el a bejegyzes masik reszet is, mielott iteletet hozol. Vagy parafenomen vagy es egy odaillesztett karakterbol mar megallapitod 3 generaciora visszamenoen a teljes nepszaporulatot?

Krisztiantara 2011.06.29. 21:51:00

@csodalámpa: Hát, enyémnél meg a pároménál lényegesen jobb család. Apám korán elhunyt, anyámat leszázalékolták. Továbbtanultam én is ennek ellenére, de mivel segítenem kellett anyámat anyagilag, csak a közelebbi főiskolára tudtam járni. Így is szereztem út közben 3 diplomát+egy szakvizsgát, könyvtárosi, vendéglátós, szakács szakmám is van mindemellett. Mégis 4 hónapja vagyok munkanélküli. Párom szintén zenész. Azért kellett feladnom a munkámat, mert arrafelé, ahol laktunk, nagy a munkanélküliség, most ő dolgozik, én nem, de mondjuk ő többet keres, én meg egyelőre kapom a munkanélkülit. Rossz mégis, mert ahhoz szoktam, hogy benne vagyok a sűrűjében.
Párom szülei albérletben laknak, nem tudják segíteni őt sem semmivel. Fiatal még, nincsen szakmája sem, egyelőre az okozza a fejtörést, hogy képezze magát folyamatos műszak mellett.
Átképezhettem volna magam mondjuk közgazdásznak vagy pénzügyesnek, de ezt nem tartom becsületesnek, műszaki pálya meg nem menne.
Szakácsnak meg azért nem kellek, mert előtte 8 és fél évig tanítottam.
Tiszta Kánaán, mi?
És még gyereket is szeretnénk! :D
De lehet, hogy el kell mennünk....

SvenH. (törölt) 2011.06.29. 21:52:19

amugy ez a nyiregyhaza london egy kisse rossz pelda...
nem gond a vastagbor elbirja!!!

vagy orvosokat a londoni repterre kerestek? es a doki az meg ott lakott Vecsesen?

Krisztiantara 2011.06.29. 21:53:00

@csodalámpa: Ja, nekünk a párizsi jelenleg nagyon finom étel.

Crescendo 2011.06.29. 21:55:04

@vuvuvu2: akkor a masodik vagy, elvu kommunista legalabb valahogyan probalta volna a munder becsuletet vedeni. Egy lobbista meg csak a penz erdekli, ertekekek, becsulet zero.
Havernak meg akit ismersz, oreg, legalabb az udvariassag alapjait ismerhetned. Valoszinuleg nincsenek hozzad hasonlo barataim, vagy nem sokaig.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.29. 21:55:32

@SvenH.:

vannak olyan orvosok, akik 2 hetet dolgoznak Angliában, aztán 2 hetet itthon.
London közel van.

csodalámpa 2011.06.29. 22:00:18

@Krisztiantara: a munkanélküliség érzését nem kívánom senkinek, nekem össz. 7 hét jutott belőle, ebből 5,5 hét a felmondási időm volt, de nyomasztó és depressziós időszakként éltem meg, igazából csak az tartotta bennem a lelket, hogy a volt kollégáim beizzították a kapcsolataikat és összejött néhány interjú, de nem reméltem, hogy ilyen hamar el tudok helyezkedni, ahogy sikerült. Alsó hangon legalább fél évre számítottam. A te esetedben meg úgy tűnik, hogy tényleg a vállalkozás lenne a megoldás, de gyakorlatilag lehetetlen hitelhez/tőkéhez jutni, max. kerülő és nem tiszta utakon.

csodalámpa 2011.06.29. 22:02:29

@Krisztiantara: hát részemről inkább a farhát :), de párizsit soha többé.

Crescendo 2011.06.29. 22:02:29

@jágör68: te eltel az USA-ban, hogy ilyen jol tudod? Bizonyara a telefonkozpontos ott bekockaztat par eves bortonbuntetest, valamint karteritesi pert egy ilyen mondatert. Mert szovetsegi torveny van a surgossegi ellatas meg nem tagadhatosagara... De hat Magyarhonbol mindent jobban tudnak.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2011.06.29. 22:07:21

" Pedig megteszi: Budapest főállású utcaseprőket alkalmaz 120 ezer forintos bruttó fizetésért, és ennyit kapnak a szakvizsga előtt álló végzett orvosok is."

Azt azért tegyük gyorsan hozzá, hogy nem az a 120 ezer a sok!!!!
Vagyis nyugodtan elvonatkoztathatunk az orvosoktól, és sajnos általánosítani lehet a megállapításokat!

adamantium 2011.06.29. 22:10:54

@Crescendo: hát én mondok neked biztos forrásból (tanáraimtól, kollégáimtól) hallott két esetet
1 bejött az ambulanciára a tag, hogy elvágta a kezét, biztosítási kártya nem volt nála. szépen leültették és míg meghozták a kártyáját ott ült. egy takarító percenként feltörölte a szék alól a vért de addig nem kapott szakellátást
2 bejött a bevándorló kiscsaj hasi panaszokkal, kapott egy UH-t, kiderült méhkürti terhesség:
mondta a kollégám: na akkor műtét
- ugyan miért
- hát méhen kívüli terhesség, az életveszélyes
- az nem, majd ha megreped a méhkürt az lesz, de jelen pillanatban 2 lehetősége van, visszamegy mehikóba vagy vár amíg megreped a méhkürt és akkor ellátjuk életmentés címen.
60 millió embernek nincs biztosítása ott, ezt próbálja obama megváltoztatni, ha sikerül
szóval azért ne vágyjál oda
van egy film is denzel washingtonnal amikor a biztosítása nem elég, hogy a kislánya új szívet kapjon, az is tanulságos

Krisztiantara 2011.06.29. 22:11:02

@BPBP: Szerintem nem lehet általánosítani. Egy humán szakember mennyit keres például ma Magyarországon? Mennyivel TUD többet, vagy van rá SZÜKSÉG jobban, mint egy orvosra? És mégis! És még lehetne folytatni...

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2011.06.29. 22:11:41

@csodalámpa:
"...a munkanélküliség érzését nem kívánom senkinek, nekem össz. 7 hét jutott belőle, ebből 5,5 hét a felmondási időm volt,... "

7 hét?! :)
Hál'Isten Te nem tudod, hogy mi az a nyomasztó!

Crescendo 2011.06.29. 22:11:46

@adamantium: ez a baj a kozos kasszaval... egy ido utan mindenki maskepp emlekszik, hogy mennyit fizetett be. Azok meg kulonosen jol emlekeznek, hogy hogyan es mennyivel jarultak hozza a masik kitanittatasahoz, sot meg is eskusznek ra, akik effektive semmivel sem...
A beszed olcso, ellenben a berpapiron a levonassal.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2011.06.29. 22:14:02

@Krisztiantara:
Fogalmam sincs mire gondolsz humán szakember alatt? Például tanár?! :)
Én arra céloztam, hogy bármelyik hivatást, vagy szakmát össze lehetne hasonlítani az EU átlagokkal, és kiderül, hogy a béka seggénél is lejjebb vagyunk! Én így értettem!

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2011.06.29. 22:14:45

@BPBP:
Katasztrófa az, amit ebben az országban bérnek, fizetésnek hívnak!

adamantium 2011.06.29. 22:15:31

@Crescendo: mivel ez egy szolidaritási kassza nem is számít ki mennyit fizet ugyanannyit fog kapni, vagyis megvan a lehetősége ugyanannyit kapni, mindenkinek áll az állam egy egyetement, egy MSc és egy PhD titulust. van aki él vele van aki nem, aki nem élt vele annak nincs joga felhánytorgatni annak aki kihasználta a lehetőségeket

Krisztiantara 2011.06.29. 22:17:58

@BPBP: Nem, például HR-koordinátor. Humán szervezőnek is hívják. Minimum 300 ezret keresnek a szarabb helyeken. És mit TESZNEK ezért? Orvosnál többet?

Crescendo 2011.06.29. 22:18:39

@adamantium: akkor a sajat esetem, besetaltam az ambulanciara, ki kellett toltenem a cimet, nevet es ennyi. Azonnal felvettek, kb. 5 vizsgalaton tulestem midenezt hajnali 2-kor!, szerencsere semmi baj. Majd amikor tavoztam, kellett a penzugyekrol beszelnunk. Kevesebb volt a papirmunka, mint itthon az ingyenes ellatasnal es a szolgaltatas meg ossze nem hasonlithato.

Obama meg egy szocialista. A 60 millio nem biztositottba az osszes illegalis bevandorlot is beleszamoltak, valamint azokat is, akik inkabb kifizetik cash-ben az orvost, de ne vonjanak toluk le a semmire. Elobb-utobb meg is szuntetik az Obama rendszert, mert itt meg nem divik, legalabb is egeszsegugyi teruleten nem, hogy beszedik penzt, az ellatas meg utana, ahogy eppen a penz engedi...

protoplanetáris korong 2011.06.29. 22:19:26

Megmondom milyen jövő lesz itt: akinek van pénze, az majd fizeti a magánorvost (ahogy eddig is) és kocsival jár, a lecsúszottak meg BVK-znak az SZTK-ba, vagyis a fasz rossz oldalán fognak állni.
Vissza nem lehet már fordítani, lepusztul az ország nagy része, a szűk felső-közép osztály pedig jól megél, őket nem fogja zavarni, hogy nincs elég orvos. Nekik lesz saját.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2011.06.29. 22:21:06

@Krisztiantara:
"Nem, például HR-koordinátor. Humán szervezőnek is hívják. Minimum 300 ezret keresnek a szarabb helyeken."

Megint csak azt tudom mondani, hogy nem a 300 ezer a sok!!!

Krisztiantara 2011.06.29. 22:22:27

@protoplanetáris korong: Elmondom a hosszú távú következményt is. A Ratkó unokák vannak a legtöbben jelenleg, de nincsen gyerekük. Ők még eltartják a most uralkodó nemzedéket, nem szülnek, mert nincs rá pénzük, őket meg majd nem tartja el senki, ha idősek lesznek. Dupla szopás újra. Ezért mondom, hogy aki harmincas vagy fiatalabb, jobb, ha elhúz innen, mert később sem lesz jobb neki.

Krisztiantara 2011.06.29. 22:23:28

@BPBP: Nem. Csak egy orvos kezdő fizujához képest sok. A ruhaméret kérdezésért.

csodalámpa 2011.06.29. 22:23:56

@BPBP: maradjunk annyiban, hogy nem is szeretnék magasabb fokozatot megismerni....igen, ennyire hang voltam/vagyok e tekintetben, hogy ilyen rövid idő is nagyon megviselt.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2011.06.29. 22:26:22

@csodalámpa:
De ennek az ócska, szar trükknek ne dőlj be, amit ez a kormány is kitűnően művel, azaz a társadalmi csoportok egymás elleni kijátszásának, szembeállításának! Csak annyit mondok, hogy már elég régóta EU szintű árak vannak kis hazánkban is!

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2011.06.29. 22:27:05

@Krisztiantara:
Amikor a Pécsi Orvostudományi Egyetem rektora mondja azt, hogy a végző kollégáinak, akik külföldre mennek, vissza kellene fizetniük a képzésük költségeit, akkor miről beszélünk?!

Crescendo 2011.06.29. 22:27:25

@adamantium: ertem az ervelesed es jogos is bizonyos szempontbol, de nekem magaval a rendszerrel van a gondom. Szerintem az ember elso korben egy magarol es szukebb csaladjarol gondoskodo leny es csak utana jon a tagabb kornyezete (varos, orszag, stb.)
Ezt megeroszakolni, hogy letrehozunk egy ilyen kasszaval egy "nagy happy csaladot", hogy segitsuk egymast szerintem kontraproduktiv. Innentol minden relativva valik, hiszen senki sem tudja, ki, mivel, mikor jarult hozza es vegul politikai jatszoterre valik az egesz es bizonyos csoportok dontik el vegul, hogy mi lesz a befizetesek sorsa es kinek mennyi jut. Egy zero-sum-game lesz belole, ennek minden hatulutojevel.
Nem egyszerubb az, hogy mindenki (csaladok) letrehozza a javakat, hogy megtehesse, amit akar (egeszsegugy, nyugdij, oktatas) stb.? Akik meg tenyleg szorult helyzetben vannak, azoknak mindig volt jotekonysag...

csodalámpa 2011.06.29. 22:29:06

@adamantium: érdekes azért ebbe belegondolni:
1.: a sok potyautas miatt van egy általános alacsony színvonal, ami miatt az is szív, aki egyébként fizet annyit, hogy megkaphatná a megfelelő szolgáltatásokat, s ez akár az életébe is kerülhet.
2.: aki nem vagy csak keveset fizet, kiszorul a magasabb szintű szolgáltatásokból, s ez akár az életébe is kerülhet.
egyik sem igazságos.....

Crescendo 2011.06.29. 22:29:45

@Crescendo: meg annyit, hogy mindegy ki mennyivel jarult hozza szerintem kicsit eros. Mutass valakit aki azt mondja, ha tenylegesen befizetett, hogy mindegy neki ki mennyivel jarult hozza... en nem tudok erre peldat.

Krisztiantara 2011.06.29. 22:31:17

@BPBP: Ja, hát, neki is csak élnie kell valamiből! Ha másból nem, a seggnyalásból! Na, ezt sem nagyon bírom én itt ebben a kis mocsárban. Lehetne ez még mondjuk élhető hely, csak sajna, fel kellene kavarni hozzá az állóvizet. Ady óta ez meg még mindig nem megy senkinek e kiterjedt lápon.

Krisztiantara 2011.06.29. 22:33:23

@csodalámpa: Szerintem a sok tátongó mélységű zseb miatt van ebben az országban mindenhol alacsony színvonal, nem a potyautasok miatt. Ez is csak egy jó kifogás, hogy minél többet lehessen harácsolni a szerencsétlenektől.

adamantium 2011.06.29. 22:33:24

@Crescendo: hát ja ezt a rendszert a kommunizmus hozta létre, nem emlékszel akkor is egy nagy szocialista család voltunk, mindenki egyenlő volt, persze egyesek egyenlőbbek

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2011.06.29. 22:35:18

@BPBP:
Ahelyett, hogy ő is felemelné a szavát, kollégái arcpirító jövedelmi szintjük ellen!

adamantium 2011.06.29. 22:35:58

@csodalámpa: hát pl egy komolyabb kemo+sugár+megfelelő további kezelések, műtétek, vizsgálatok, bioelektromos protézis meg hasonló injencségekl kombót senkinek a befizetett hozzájárulásából nem lehetne fedezni, azért az állam bácsi nyúl a zsebébe

Crescendo 2011.06.29. 22:56:43

@adamantium: total igaz, csak valahogy a musoron felejtodott... Amugy meg inkabb a szocializmus volt elotte, nem kommunizmus. Elotte meg nemzeti szocializmus. Most meg ismet nemzeti szocializmus. Elotte meg egy atmeneti allapot a szocializmusbol a nemzeti szocializmusba. Valahogy meg van ez az orszag aldva ezzel a dologgal. :(

Crescendo 2011.06.29. 23:02:45

@adamantium: "komolyabb kemo+sugár+" gondolom ez millios nagysagrendet jelent... raktipusa valogatja es ha jol tudom 10-20% a tulelesi esely? 80%-ban akkor kidobott penz, nem?
Miert tiltjak az alternativ terapiakat? Sokkal olcsobb lenne (200-300 E nagysagrend) es kulfoldi oldalak szerint ilyen es ennel jobb tulelesi arannyal?
Bar a nemzeti szocializmusban csak akkor ha a part igy akarja, ok meg csak akkor akarjak igy, ha az akaratuk kibontakozasat valaki sulyosan megfizeti. :(

Crescendo 2011.06.29. 23:12:19

@Krisztiantara: Hova huzzon el? EU orszagok? USA? Kina? A helyzet mindehol ugyan ez, mint nalunk. (Idosodo nepesseg egyre komolyabb problemakkal es fenntarthatatlan szocialis haloval ugy 30 even belul.) Afrika meg jo lehet, mert ott nem idosodik, de akarsz oda menni?
Szerintem az un. out-of-the-box gondolkodas, sot egyaltalan a jozan helyzetfelismeresi kepesseg a lenyeges. Ha az megvan onnantol mindenki tud talalni valamit a sajat kompetenciajaban, amivel ki tud torni. Persze lehet, hogy ez eggyutt jar azzal, hogy el kell menni, de szerintem mashol sem jobb a helyzet annyival... Regebben talan mas volt, de mostanara globalissa kezdenek valni a folyamatok, beleertve a problemakat is. Mindenutt ugyan az a shit...

SvenH. (törölt) 2011.06.29. 23:52:56

@adamantium: "hát ja ezt a rendszert a kommunizmus hozta létre"

nem tudom ez mire volt valasz, de regen pl. az ertelmiseget nem engedtek ki kulfoldre...
szoval regen pl. kitanittattak az ertelmisegit/orvost, ennek fejeben meg o itt mar akkor is szare hugye csapatta...

ezen most valtozott valami az egyik oldalon, hogy ki lehet menni, na puff neki meg kell valtoztatni a masik oldalt is...
pl. a 15% -os co-payment az egyetemen az egy kisse igazsagosabb lett volna, nem mondom hogy mindent megoldott volna, mert velemenyem szerint aki kimegy es kint kamatoztatja a tudasat arra siman ki lehetne vetni egy uj adot, de e nelkul is a 15% az kozelebb lett volna az igazsagoshoz...

attol fuggetlenul az egeszsegugyet mar regen helyre kellett volna rakni

SvenH. (törölt) 2011.06.29. 23:57:29

@zero: ja hogy havi egyszer? es hogy a hetvege benne van az oda vissza ut kozott?
az total mas teszta...
tudom voltam ilyen helyzetben, a repulo az nem gyors...
masfel ora alatt a tiszta utazasi idot ertik, de amig egy vonatnal felszallhatsz a kovetkezore addig a repulonel nem, igy joval elobb odamegy az ember hogy ne bukjon 50e -t

raadasul nekem 2szer is elofordult hogy a csomagot 2 napra ra kaptam meg...

Kicsit Karcos 2011.06.30. 00:16:37

@SvenH.: na igen, az a másfél óra könnyen lehet egy fél nap is, ha a zorvos valamilyen véletlen folytán nem a Ferihegy várótermében lakik, hanem pl. egy vidéki városban (tudom, ez ritka, mint a fejér holló, nem is érdemes számolni vele), és nem a Heathrow üzemi orvosa, hanem netán másik munkahelyet sikerült kifognia.

belzebubó 2011.06.30. 03:53:19

@luciferko: Akkor azt nagyon olcsón megúszta. Egy szülés került ennyibe pár éve. De miért hazudott volna? Egy protézisműtét azért nem egy hasnyálmirigy transzplantáció. Rutinnak számit manapság. Bár ilyet biztosan nem egy rosszhirű helyen, hanem a klinikán lenne a legjobb megcsináltatni, de gondolom a várólista nem kicsi.
@Orvosként Németországba: Mivel félnémet, félmagyar vagyok értem én, hogy könnyebb a holland, stb., de akkor mennyit kell Mo-on dolgozzon, ha No-ban is 51 órát kell átlagban hetente manapság? A legtöbbünk azt látja csak, aki nem orvos, de vannak orvos ismerősei és rokonai, hogy alapvetően jól megélnek, adót azt nem fizetnek, a kezdő orvosok problémájával nem sokan vannak tisztában és ezt nem is lehet felróni. Később pedig a legtöbbet bedarálja a rendszer, prostituálódik és soknak tartása sincs Mo-on. Ez az USA-ban sincs másként: www.natursziget.com/nagyvilag/20080827-egy-gyogyszerugynok-vallomasa
Egyébként az itt élő németek ugyanúgy sirnak, hogy mi megy No-ban. DW Asien az egyetlen német nyelvű csatorna Ázsiában és több dokut csinált már arról, hogyan élnek, dolgoznak az orvosok No-ban, követték egy napját, volt már házaspár dokis film is. Keleten teljesen rossz a helyzet, de nyugaton is kezdenek küzdeni az orvoshiánnyal.

Cateran 2011.06.30. 04:29:10

@csodalámpa:
"Szoftverfejlesztő ismerősöm, "
Egyeb kerdes?

csodalámpa 2011.06.30. 07:23:19

Van. :) Így, hogy egymás mellé másoltam a két kommentet, tudod érzékelni, hogy két különböző személyről van szó? :))))

@Zuzu Petals: Én téged sajnállak. Le. Mellesleg nem egy aktuárius ismerősöm van és a nettó 82 000 három-négyszeresét keresik...csakhát nem elég lediplomázni, érteni is kell ahhoz, amiről papírt kaptál.

csodalámpa 2011.06.29. 21:18:29
@Krisztiantara: figyu, én nem akarlak bántani, és nem dől belőlem a hurráoptimizmus, de csak szánalmat érzek az olyan emberek iránt, akik csak picsogni és irigykedni/gyűlölködni képesek olyanokra, akik talpraesettebbek, tehetségesebbek náluk. Egyébként meg, kérdésedre válaszolva: Budapest. Szoftverfejlesztő ismerősöm, öntörvényű, nagypofájú gyerek, az elmúlt 5 évben háromszor bulizott ki magának fizuemelést, és megadták neki, mert nála van a kriptonit :) nem tudják pótolni, megkéri az árát, ennyi. Ha elég jó vagy, jó az árfolyamod a munkaerőpiacon

adamantium 2011.06.30. 07:59:11

@Crescendo: nana. több százmillió is lehet. és a túlélési esélyt a rákja válogatja. van olyan amelyiknél az 5 éves túlélés majd 100% és van olyan amelyiknél a 2 éves túlélés 0%. de azt kijelenteni, hogy ha nem tudom valakinek ez életét csak meghosszabbítani egy kezelés árán, akkor az a kezelés kidobott pénz, azért meredek. az utolsó pillanatokban tudod mennyire ragaszkodik az ember az életéhez?
állami intézményben pedig csak hivatalosan szabadalmaztatott módszerekkel lehet dolgozni (evidence based medicine), lehet, hogy vannak alternatív megoldások, de ilyen helyzetben nem lehet kísérletezni.

adamantium 2011.06.30. 08:01:15

@SvenH.: a válasz a szolidaritáson alapuló szociális rendszer keletkezésére volt
de látom de visszasírod a kommunizmust "de regen pl. az ertelmiseget nem engedtek ki kulfoldre". ilyen civilizált országban nem fordult elő, ha szerinted ez jó akkor távozz tőlem Sátán

Crescendo 2011.06.30. 08:20:10

@SvenH.: A keplet leegyszerusitve a kovetkezo ezek szerint: adot vet ki a magyar allam mindenkire, hogy az oktatast (ami "kozszolgaltatas"? ) finanszirozza. A befizetesek merteke azonban nem szamit (tehat az, hogy esetleg a szulok, csalad, ember mar kifizette ado formajaban), a lenyeg, hogy igenybe vette a szolgaltatast (persze nem allami szolgaltato nincs, tehat valasztasa nem volt az alanynak, hiszen gyarkorlatilag ovodatol tovenyileg bele van kenyszeritve egy rendszerbe). Az a teny, hogy igenybe vette azt jelenti, hogy belenyult a "kozosbe", tehat a kozosseg jogot formal innentol ezen az alapon az o munkajanak gyumolcsere elete vegeig (ado). Az alany termeszetesen a "befekteteset" (tanulas, kollegiumi dijak, megelhetes, konyvek, stb.) szeretne hamarabb viszont latni es a magasabb kereset remenyeben kulfoldre megy. Ezt szerinted meg kell akadalyozni, hiszen erre nincs joga, mivel orokre tartozik a kozossegnek. Sot, te meg a nemzeti szuverentias fogalmat (adott geografiai tersegben elo egyedek csoportja) is kiterjeszted es egy kulfoldi orszagban elo itt szuletett egyedre is alkalmazod (adofizetes az un. nemzeti "szolgaltatasokert" az ott elokre vonatkozik csak, ez a nemzetkozi gyakorlat). Nagyon nagy ivet jarsz itt be...
Magyarazd meg kerlek, hogy ez mikent nem egy szolgasagba kenyszerites logikailag es erkolcsileg nem igazolhato okfejtesek soraval?
Erre szoktak a TV-ben azt mondani, hogy "otthon ne probald ki"...

Crescendo 2011.06.30. 08:31:00

@adamantium: erkolcsileg termeszetesen kotelezo mindent megtenni, nem ez a mondandom magva.
Inkabb az eredmenyesseg / befektetett eroforrasok arany. Tobb szaz millio Ft-bol szerintem ezreket lehet megmenteni 100%-ban szemben egy emberelet valahany szazalekos eselyu megmentesevel. Ez erkolcsileg egy nehez kerdes, nem vitatom...
Plusz azt is gondolom, hogy viszonylag alaposan tajekozodva a mai rendszerrol, hogy ismeretek egy lenyeges halmaza (alternativ esetleg eredmenyes gyogymodok) ki van hagyva az opciokbol. Es ez nyugtalanito, mert ez azonnal felveti a miert kerdeset. Ismet csak erkolcsileg minden lehetoseget meg kell probalni betegek meggyogyitasara. Ha ez nem tortenik meg, az tobb kerdest felvet, tobbek kozott a ki profital ebbol kerdeset is. Es itt bejon az un. gyogyszeripari lobbi (ill. pharmaceutical industrial complex) szerepe... persze ez bonyolult kerdes.

SvenH. (törölt) 2011.06.30. 09:32:50

@adamantium: nem
en azt mondtam hogy regen az INGYENES oktatas az ugy volt elerheto hogy egy kisse mas volt a rendszer!!! pl. nem lehetett kulfoldre menni
oda is irtam utana, hogy valtozott a rendszer, igy az egyik alapelv ki lett love...
ezert kell valtoztatni az egeszen

SvenH. (törölt) 2011.06.30. 09:35:11

@Crescendo: "tehat valasztasa nem volt az alanynak, hiszen gyarkorlatilag ovodatol tovenyileg bele van kenyszeritve egy rendszerbe"

ez a kijelentes mar az ovodanal megbukott!!! nehany helyen nehany delikvensnek mar az ovodanal is maganba kell jarnia
ennyit a szolidaritasrol...

Crescendo 2011.06.30. 10:13:04

@SvenH.: az altalad eszrevett kivetel nem eppen az alatalanos szabalyt erositi?
Szerintem eppenseggel udito, hogy legalabb nehany esetben megmaradt a szulok dontesi szabadsaga...
Masreszt meg azt is mutatja, hogy a maganovodaba (kenyszerbol vagy allami helyhiany miatt) jaro gyerekek semmivel nem rosszabbak, mint az allami ovodaba jarok.
A nagy erv az allami oktatas kotelezosege mellett mindig a "minoseg biztositasa"... Akkor ez csak az altalanos iskolatol ervenyes csak? Vagy hogy van ez?
Vagy akkor a finanszirozas okozza a gyerekek minosegi kulonbseget? Ha szulo fizet csak rosszat kaphat, az allam (adofizetok) pedig csak jot?
Probalom megerteni a gondolatmeneted...

adamantium 2011.06.30. 10:18:35

@SvenH.: arra szavaztál, hogy lépjünk be az únióba és a szabad munkaerőpiacba? ha igen akkor ne járjon a szád, viseld a következményeket (ha meg nemmel szavaztál akkor szintén mert hát a többség mégis csak jó ötletnek tartotta)

trey82 2011.06.30. 10:37:13

AZ EGESZSEG NEM LEHET PENZKERDES

Ez volt a Fidesz kapmanymondata a 300 forintos vizitdij elleni nepszavazasnal.

Ennyit tudtak az egeszegugyhoz - azota is - hozzatenni. Mindenki tudja hogy penzkerdes - mint minden mas egyebkent - de ok megmondtak nem, es sok az a 300 Forint is.

Hat itt tartunk. Kovetkezo update mi lesz?

trey82 2011.06.30. 10:42:23

Nem tudom feltunt-e egyebkent hogy a magyar beteg ketszeresen van megszivatva.

1, Arak tekinteteben kokemeny piaci arat fizet

2, Viszont ezert az arert cserebe szocialista minosegu szolgaltatast kap

Ebben az a szep hogy ennel szarabb rendszert - mar a beteg szempontjabol - direkt is nehez volna csinalni.

Igazabol sok penzt kell gyujteni es kulfoldre kell menni ha baj van.

trey82 2011.06.30. 10:49:54

Olvasom a kommenteket: gyerekek ne veszekedjetek.

Az allam egy rakas szar, elveszi a penzt azoktol akik hatekonyan termelnek es ingyenelok meg a sajat klienturaja kozott szetosztja. Minden megtermelt 100 forintbol tobb mint 50-et, mikor en otthon dolgoztam 100 forintombol 69-et vett el az allam eveken at.

Megoldas az lenne hogy csak adofizetok szavazhassanak, az allam csak piac szabalyozokent letezzen - tehat a minimalis jogi stb keretfelteteleket biztositsa a normalis mukdeshez - de ezen felul a gazdasagbol ne lopjon ki penzt adok formajaban.

Ez most meg utopia tudom, de nem lennek meglepve ha 100-200 ev mulva mar ez lenne elterjedve es a mai rendszerre ugy tekintenenek vissza mint ahogy mi ma tekintunk a korabbi fasiszta vagy kommunista berendezkedesekre - mint "regi borzalmas vilag" a torikonyvben.

Sátán meg a Jocó 2011.06.30. 11:04:09

@ketroot: szerintem menjél csak ki, szerezz tapasztalatot.
Én már végigdolgoztam az egész EMEA-régiót, mindenféle kiküldetésekben, és arra jutottam, hogy bizony jó nekem itthon, jobban érzem magam. Valahogy az az érzésem, hogy mi vagyunk azok, akiket még nem fertőzött meg a NyE-i országok bevándorló-problémája, hiperliberalizmusa, és nem vagyunk azon a szinten (még ;PPP), hogy kecskéket tartsunk fővárosunk főterein, mint a bolgárok.

Kérdés, hogy hova fogunk tartani, de véleményem szerint ez elsősorban rajtunk múlik, ne a kormánytól várjuk a megoldást.

Született optimista lévén próbálok úgy élni, ahogy szerintem helyes (vigyázok a környezetre, magyar termékeket részesítek előnyben - persze kiszúrva a kóklereket, közösséget építeni itt, stb.) és példát mutatva a többieknek. (Nekem többek között az a sikerélmény, ha a korábban egymáshoz sem szóló panellakókat rá sikerült venni, hogy fessük már ki a lépcsőházat együtt, mert hányadék, ahogy kinéz.)
A problémák elől külföldre menekülni nem megoldás, hanem feladás, gyávaság. De ez az én egyéni nézőpontom, nem kell sértésnek venni.

Viszont több éves külföldi tapasztalatszerzés, majd hazajőve a pozitív dolgok gyakorlatba ültetése, a negatív dolgok kialakulásának megakadályozása kifejezetten üdvös tevékenység, használjuk is ki, hogy ha már berántottak minket ebbe az EU-kolhozba.

Köszönöm a figyelmet.

adamantium 2011.06.30. 11:07:20

@trey82: álmodol?
mennyi is magyarországon az átlagkereset? 206400 bruttó körül
mennyi a német? 2922 euró bruttó az kb 785 ezer bruttó tehát 3,8 szoros
az egészségügyi hozzájárulás az kb hasonló arányú
az árak is hasonlóak a gyógyszerek és más orvosi eszközök terén, még az is lehet, hogy olcsóbbak németországban.
na most szerinted negyedannyi befizetésből, ugyanakkora árakkal számolva mégis hogyan lehetne ugyanolyan színvonalú egészségügyet fentartani?
a te hozzászólásodban mind a két pont hülyeség, vagy legalábbis fordítva igaz
1 a magyar adófizető szocialista árat fizet a TB-ért (a nyugati negyedét)
2 ezért kapitalista(szerű) szolgáltatást kap elvégre azért a gyógyszereket, eszközöket megkapja nagyjában, nem lehet azt mondani, hogy a kórházban fekvő beteg csak minden negyedik nap kap vérnyomáscsökkentőt, vagy csak egy negyed protézist raktak belé

ketroot 2011.06.30. 11:37:00

@Sátán meg a Jocó:

Voltam már külföldön dolgozni, de hazajöttem, mert itthon akarok megöregedni, ide akarok adót fizetni, gyereket nevelni, stb. Amit írtam az országgal kapcsolatban, rosszul fogalmaztam: Nem konkrétan az országgal van bajom, hanem a társadalmunk jelentős részének hozzáállásával ("politikai elit" természetesen benne van ebben is.)

Hidd el, én lennék az egyik legboldogabb, ha nem kellene mennem innen. Amit írtam, dühből írtam, sajnos megvolt az oka akkor:S

Egyébként minden szavaddal egyetértek és köszönöm a normális hangvételt is!

SvenH. (törölt) 2011.06.30. 11:37:12

@adamantium: volt egy modell, ami mukodott regen! (gyorsan megjegyeznem regen 10% ertelmisegi volt ma meg 40% a felsooktatast vegzettek aranya, elitkepzes - tomegkepzes)
valtozott nehany alapfeltetel
igy felul kell vizsgalni a modellt es megvaltoztatni hogy az uj kovetelmenyeknek megfeleloen is mukodokepes legyen, mivel a jelenlegi rendszerben ez FENNTARTHATATLAN!!!
ennyi es nem tobb...

nem tudom miert kell vegzalni a masikat hogy viseljem a kovetkezmenyet a szabad munkaeroaramlasnak...
a vegzalast nem ertem :)
a kovetkezmenyt viselni viselem, sot ebben az esetben az az alapelv hogy azt BE KELL TARTANI, ezert kell mashol lepeseket tenni, pl. fizetos felsooktatas
de ennyire nem lehetett erteni most komolyan?

adamantium 2011.06.30. 12:03:43

@SvenH.: az nióba lépésnek az alapfeltétele volt a szabad munkaerőpiac, emlékeim szerint meg mi harcoltunk érte a legjobban, hogy a munkásaink dolgozhassanak németországban mert mi az, hogy nem akarják engedni?
egy munkaerőpiacon meg az a lényeg, hogy ha adott szakemberből hiány van akkor az a szakember válogat: nézzük csak: magyar kórház ad 82 ezret kézbe, német kórház ad 800 ezret. hmmm melyiket is válasszam? na vajon?
megtehetjük, hogy korlátozzuk a munkaerőpiacot csak annak két nagy problémája van:
1 én amikor elkezdtem az egyetemet semmit nem írtam alá, hogy azt esetleg bármilyen formában vissza is kellene fizessem, ergo nem is fogom és nem is vagyok rá kötelezhető, mert ez a feltétel nem volt meg az elején
2 bevezethetjük azokkal szemben akik idén kezdik az egyetemet, de az a gondokat nem oldja meg és az únió is úgy kidob minket a munkaerőpiac korlátozásáért mint macskát sz@rni.
a munkaerőszerzésnek van egy kapitalista és egy kommunista módja:
kapitalista: annyit ígérünk amennyiért jön valaki és annak olyan feltételeket biztosítunk, hogy ne legyen kedve elmenni
kommunista: lánccal, börtönnel, röghözkötéssel fogjuk az embereket, ha meg valaki náélunk van éhbérért dolgoztatjuk, odaláncoljuk, hogy meg ne szökjön és még el is várjuk, hogy jól dolgozzon
szerinted melyik működik

Crescendo 2011.06.30. 12:30:17

@trey82: Barcsak a profeta beszelne beloled a rendszerrel kapcsolatban...
En ugy gondolom, hogy egy nagy valaszut elott all az emberiseg (a globalizacio miatt most mar mindenki), vagy a szabadsag utjat, vagy pedig a fasizmus-kommunizmus-teokracia lejtojet valasztja. Egyenlore az utobbi nez ki valoszinubbnek.
Magyarorszag meg provincia. Persze a politikai elit ebben nagy szerepet jatszott, hogy ez igy alakult. Annak, aki csak kivesz a nagy kalapbol semmilyen ado/elvonas sem draga, amig valaki mas fizeti. A vizitdij jo pelda volt ra, hogy mihelyst nekik is hozza kellene jarulniuk mennyire igazsagtalannak erzik. En ebbol csak egy total gazdasagi csod kiutjat latom, de ott is ket lehetoseg van, mert egy onkenyuralmi rendszer is konnyeden kiepulhet egy tenyleges szabad piaci helyett...

SvenH. (törölt) 2011.06.30. 12:31:26

@adamantium: nem ertelek...
en ezt irtam:
"nem tudom miert kell vegzalni a masikat hogy viseljem a kovetkezmenyet a szabad munkaeroaramlasnak...
a vegzalast nem ertem :)
a kovetkezmenyt viselni viselem, sot ebben az esetben az az alapelv hogy azt BE KELL TARTANI, ezert kell mashol lepeseket tenni, pl. fizetos felsooktatas"

igen szabad a munkaeroaramlas
szabad szabad!!!
miert nem lehet ezt felfogni?
szabad a munkaeroaramlas!!! en is azt akarom!!!
viva la szabad munkaeroaramlas!!!

amugy jut eszembe, pl. az 50 eves rendor elmehet Portugaliaba? vagy BVs? ha nem akkor bizti hogy szabad?

amugy en a szabad munkaeroaramlast tamogatom, nem kell meg egyszer megindokolni miert jo, meg hogy miert vagyok egy kurva nagy kommancs, mert nem mondom azt hogy nem szaabd hogy kimenjen melozni
amit en mondok menjen csak, oszt max kapjon a nyakaba egy adot!!!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.06.30. 12:37:54

Nagyon kellemes meglepetés ért ma!
Beugrottam egy eredményért a rendelőintézetbe, majd elvittem a beküldő háziorvosomnak, de közölte az asszisztens, hogy köszönik, nem kérik, mert nekik is megvan a gépen!
Döbbenet. Álmomban sem hittem volna, hogy ennyire fejlett technikailag a magyar eü.

Crescendo 2011.06.30. 12:40:48

@adamantium: okolszabalynak jo az osszehasonlitasa az atlagkeresetnek, de az ordog a reszletekben van. Csak hasonlitani tudom az iparhoz, de gondolom valahol a munkaberkoltseg valahol a kiadasok 40-45% korul van az egeszsegugyi szektorban. Korhazak fenntartasa 25%? Es a maradek gyogyszerek + berendezesek + egyeb (protezis)?
Ha pl. a nemet 45% az alacsony munkaberek miatt nalunk csak 1/10-e, akkor azonnal csak fele annyiba kerulne egy nyugati osszinvonal fenntartasa... Relative igy is dragabb a keresetekhez viszonyitva, de messze nem egyenes aranyban.
Nem gondolom, hogy a diagnosztikai berendezesek, amiert ugyan annyit fizetunk tenne ennyire dragava a magyar egeszsegugyet, hiszen az csak az osszkoltseg 10%-nal kevesebb kiadas lehet.
Jo lenne ha lenne valamilyen osszehasonlitasi alap adatokkal alatamasztva, mert igy csak sotetben megy a tapogatozas...

Crescendo 2011.06.30. 12:49:15

@SvenH.: kulfoldon elo es ezert ottani adoalannya valt egyeneket nem lehet az ott megkeresett munkaberuk utan adoztatni. A jelenlegi nemzetkozi jatekszabalyok szerint letezik az allami szuverentias (papiron legalabb is, lsd. Libia, ami ellenpelda)... Egy masik allam nem avatkozhat be egy adott allam donteseibe (beleertve az adozast).

Ertem a logikad, hogy miert, de a problema nem ott van, hogy miert mennek el, hanem ott, hogy miert kell mindenkinek hozzajarulnia egy adott egyen tanittatasahoz. Mert persze igy a kozosseg jogosan/jogtalanul futhat a penze utan. Miert nem lehet dontesi szabadsag? Ha akarja valaki allamiba (adofizetok tartjak fenn) megy az egyen, de vallalnia kell, hogy visszafizeti es ez behajthato rajta. Ha meg nem akarja kifizeti, de senki, meg adok formajaban sem kovetelheti rajta, hogy fizessen azert, amit mar kifizetett...

adamantium 2011.06.30. 13:05:16

@SvenH.: persze, hogy elmehet portugáliába, de ahhoz, hogy ott rendőrként dolgozhasson el kell ismertesse a diplomáját. az orvosi diploma a 7 szabályozott szakma egyik, így a diplomák elismertetése az anyaország által kiadott konformitási nyilatkozat és erkölcsi bizonyítvány, jóhírnév igazolás és miegymás birtokában pár hetes formalitás. a rendőri végzettség az nem szabályozott szakma, így ott az a halk gyanúm, hogy hosszabb folyamat lesz.
@Crescendo: nem ezzel van a gond, hanem azzal, hogy ezt a visszafizetést visszamenőleg akarják alkalmazni, ami pedig nem lehetséges. ha ma hozunk egy törvényt ami ezt szabályozza és valami úton módon elhitetjük az únióval, hogy az nem únióellenes 8ebben ugye jók vagyunk lásd regisztrációs adó). akkor a 2017 ben végzőkön már rögtön be is lehet hajtani a taníttatásuk költségét, csak az a baj, hogy nem 2017 ben kell majd cselekedni hanem most kellene

Crescendo 2011.06.30. 13:17:02

@adamantium: a visszamenoleges hatalyu torvenyek diktaturakat jellemez, ebben egyet ertek.
A masodik konkluzioban nem teljesen, ugyan is serti az egyenlo banasmodot. Ha pl. a te fiadnak kellene fizetnie, hogy magyaraznad el neki, hogy neked meg nem kellett, neki meg mar kell? Miert rajta csattan a politikiai es gazdasagi felelotlenseg ostora? Hol itt az igazsag kerdezheti es azt hiszem jogosan.
En nem hiszem, hogy valami csak azert, mert torveny van ra onnantol erkolcsos is. Bar a mai rendszer nagyon efele halad...

adamantium 2011.06.30. 13:21:17

@Crescendo: én teljes mértékben ellenzem a bármilyen nemű visszafizetését a tandíjnak, mert mindenkinek egyenlő esélyei vannak a tanulásra, ezt az állam biztosítja, visszafizetésről viszont csak orvosok esetében hallani. a fiamnak meg azt mondanám, hogy milyen jó, hogy apádnak annakidején megjött az esze és kijöttünk németországba :D

SvenH. (törölt) 2011.06.30. 13:29:03

@Crescendo: jo hat hogyan szedik vissza az szamomra lenyegtelen...
tudjuk amugy is hogy VISSZAMENOLEG ugyis sorozatban csinalnak jelenleg dolgokat na most legyen ez is meg

SvenH. (törölt) 2011.06.30. 13:32:11

@adamantium: "akkor a 2017 ben végzőkön már rögtön be is lehet hajtani a taníttatásuk költségét, csak az a baj, hogy nem 2017 ben kell majd cselekedni hanem most kellene"

eloszor is...
undorito milyen keves penzt adnak a dokiknak ezt le kell irjam mielott egy naci/komcsi/libsi lennek :)

ehhez viszont kapcsolodna, hogy a FideSS amikor 1998ban megszuntette a tandijat illetve most a hulyenepsavazassal kapcsolatban 3 eve, pont ezt erte el, hogy ne lehessen lepni 2017 ig...

amugy nem 2017 lenne...
2015 siman, az hogy elkezdtek hat ez van, en is mas feltetelekkel kezdtem el az egyetemet...

Crescendo 2011.06.30. 13:33:23

@adamantium: En is voltam Nemethonban dolgozni, de eljottunk, amikor kerestem annyit, hogy hazat tudjunk venni, hitel nelkul Magyarorszagon... Az ottani perspektiva a magas ingatlanarak miatt ugyanugy adosrabszolgasag lett volna. :(
Szerintem van alternativa. Miert biztositsa az allam az ingyenes tanulas lehetoseget?
Tenylegesen hany % nem tudna tanittatasa koltsegeit fedezni?
Piaci megoldaskent diakhitelek, kulonosen a kepzettseggel jaro magasabb kereseti lehetosegek eseten biztosithatnak a tanulmanyi koltsegek fedezeset. Ezzel megoldodhatna a tulkepzes/rossz iranyu kepzes problemaja is, hiszen egy "tulnepesedett" szakmaban a keresetek csokkennek, igy sokkal nehezebb lenne hitelt kapni. Es az embereknek elobb fel kellene mernie a tenyleges helyzetet, mint hogy nincs jobb otletuk es ezert szereznek valami diplomat... (sokan, nem mindenki)
Plusz mivel a diak tenyleges vasarlova valna, kovetelhetne is az intezmenyektol es erdekelt lenne a szinvonal emeleseben.

trey82 2011.06.30. 13:34:59

@adamantium:

miert magasabb az atlagkereset Nemetorszagban mint Magyarorszagon? mert a korabbi Nyugat-Nemeteorszagban nem szocializmus tombolt 50 evig hanem szepen kiepulhetett egy kulturalt PIACGAZDASAG egy viszonylag szereny allammal ami Europa legerosebb gazdasagat hozta letre. Kelet-Nemetorszag anno miert hasonlitott jobban Magyarorszagra mint Nyugat-Nemetorszag?

Szoval eloszor is tiszta, atlathato gazdasagi viszonyokra lenne szukseg (nem pedig kiragadni apro napi reszletekeket es azokbol messzeveno kovetkeztetes levonni.)

"1 a magyar adófizető szocialista árat fizet a TB-ért (a nyugati negyedét)"

Hol elsz te? Tudod te fu alatt mennyibe keul egy mutet? Vagy barmi mas az egeszegugyben?!Nemreg volt botrany mikor kikerult egy ilyen felhivatalos lista hogy mennyibe kerul A VALOSAGBAN egy szules.... te meg a tb-re hivatkozol hogy Nemetorszagban tobb... persze mert talan annyival tobb a fizetesuk is? Miert is? Csak nem mert van egy eros primer gazdasag amit hagy beken elni a nemet allam? Nalunk alapitassz egy vallakozast mar eladosodtal az allamnak mielott barmit csinalnal...

Szoval nem ingyenes egeszegugy kell hanem piaci fizetos tiszta, atlathato viszonyokkal ahol ha szar minoseget kapok AKKOR ANNAK KOVETKEZMENYE LESZ.

"2 ezért kapitalista(szerű) szolgáltatást kap elvégre azért a gyógyszereket, eszközöket megkapja nagyjában, nem lehet azt mondani, hogy a kórházban fekvő beteg csak minden negyedik nap kap vérnyomáscsökkentőt, vagy csak egy negyed protézist raktak belé "

En voltam mar tobbszor is korhazban, lattam milyen leirhatatlanul szar minosegu. Kerdezz meg barkit aki volt, igazolni fog engem ugyhogy erre nem pazarolnek most karaktert.

A gyogyszert azt meg tudom venni magamnak is barhol koszi szepen - felteve ha az orvosi lobbi megengedi persze - ezert az hogy jon ide? Neked az az egeszegugy?

Te nem veletlenul orvos vagy?

Krisztiantara 2011.06.30. 13:38:39

@Crescendo: Hát, részemről csak Németországról tudok hitelt érdemlően, mert ott laknak rokonaim. A fiatalok például 30 éves korig csak jelképes adót fizetnek, hogy meg tudják könnyebben teremteni a családalapításhoz szükséges feltételeket. A családi pótlékból és gyesből pedig szűkösen ugyan, de meg lehet élni gyerekkel, ha egy nő egyedül marad. Itt mire elég ez a két dolog? És a fizetés mire elég? A fiataloknak pedig el is kellene jutni a családalapításig, itt meg ők szívnak a legjobban. Nincs munkatapasztalat, nehezebb az elhelyezkedés, a családi adózás meg arra jó, hogy ne lehessen eljutni egy gyerekig. Mert arra bizony meg kellene teremteni az alapvető feltételeket. A valóságban ez van ma Németországban, és ez van Magyarországon. És engem személy szerint nem érdekel az ország sorsa, hiszen én sem érdekeltem soha az országot, csak akkor, ha ki kellett zsákmányolni a saját hazámban. Itt lehetek megtűrt rabszolga.

SvenH. (törölt) 2011.06.30. 13:42:12

@adamantium: "visszafizetésről viszont csak orvosok esetében hallani"

nem, ez nagyon sarkos...
ha bevezetnek valamit akkor mindenkire be kell
inkabb ugy lehet mondani, hogy az orvosoknal borult a bili, mivel a kulfoldi jovedelmi viszonyok es a befektetett szellemi toke az tul jelentos
es itt ertem ez alatt hogy hiaba emelnek meg 300e -re a kezdo orvos beret o akkor is elcsabulna 800e -t Londonba
itthon viszont joforman csak allami allas van magan meg nincsen, ami pl. mas szakmaknal megvan

szoval lepni azt kell!
mivel mar felreolvastal engem leirom meg egyszer hogy MINDEN szakmara ki kell ezt terjeszteni

"a befektetett szellemi toke az tul jelentos" -- azert a 10 ev felevente fel milla es a 3 eves gabor denes ugye szerintunk sem egy kategoria ugye? szoval az orvosok kitanittatasa valojaban huzos nemdebar?
amugy meg van a tanulmanyi szerzodes cegeknel na hat a rezidensekre siman meg lehetne csinalni... ja hogy a cocik meg is csinaltak volna? es akkor karogott a FideSS hogy szellemi roghozkotes? hat pont ezt modnom ez a Fidesz bune hogy itt tartunk!!!

Cateran 2011.06.30. 13:42:22

@csodalámpa:
Ertem:) Sajnos ebben az esetben (marmint ha az emlitett osszeg a te peldadra nem vonatkozik) veszettul sulytalan...Tudod, amolyan "1 ev alatt 12x emeltek nekem bert, 78000-rol 78010-re,78020-ra,stb..." Osszeg nelkukl lenyugozonek tunne..osszeggel egyutt meg szanalmasnak (Angliaban az 1. munkahelyemen 2 ev alatt 4x volt emeles..1x, mert epp emeltek a minimalbert es kompenzacios alapon akkor az enyemet is -pedig nem minimalon voltam- utana meg idoalapon felevente..Ettol fuggetlenul nem volt nagy dolog:))

2011.06.30. 13:45:18

@Crescendo: Na ja, és minden felvételi űrlaphoz mellékelnének egy kristálygömböt is, amiben a delikvens megnézheti, milyen szakma lesz a menő 4-5-6 év múlva. ;-)

trey82 2011.06.30. 13:45:21

@Crescendo:

hat most volt valami kezdemenyezes facebook-on hogy "adofizetok napja"... persze jelentektelen, de elso kis jelnek jo.

en mar azzal is elegedett lennek ha mondjuk letrejonne egy kizarolag adofizetok altal valasztott szervezet aminek nagyon komoly betekintese lenne az allam mindennemu penzkoltesebe. ez a szervezet vegre KOZVETLENUL ERDEKELT VOLNA abban hogy a kormany jol mukodjon hiszen adofizetok alkotnak igy az eredmeny sem maradna el... nyilvan emiatt is utopia jeleneg.

Crescendo 2011.06.30. 13:54:47

@Krisztiantara: nekem szemelyes tapasztalatom van Nemetorszaggal es alatamasztja, amit mondasz. Hozza kell tennem, hogy bar jol kerestem, inkabb kozepkategoriaban, azt kell mondanom, hogy ilyen keveset nem adoztam sehol... 3200 EUR-bol, 2800 nalam maradt a gyerekek utani tamogatassal. De ha maradok egy jelzaloghitel egy hazra nagyjabol ugyan oda tett volna, mint Magyarorszagon. Igy a ket vilagbol a jobbik reszeket valasztottam ki. (magas kereset ott, alacsony ingatlanarak itt).
Amugy meg teljesen eggyutt erzek veled, hasonlo az eleterzes. De szerintem nem csak mi ketten vagyunk igy... Azt mondjak, hogy van a katonai hatalom, meg a penztarca hatalma. Bar kisebbseg vagyunk, a munka miatt a penztarca hatalma azert nalunk van. Szerintem alakulni fog egy politikai ero aki minket kepvisel, mert igeny lenne ra.
Most van 4 szocialista part, 1 szelsobal (LMP), 1 szocialista (MSZP), 1 nemzeti szocialista (Fidesz), valamint egy masik szelsobalos kommunista-naci (Jobbik). Mindegyik az adofogyasztokat kepviseli, bar talan a Fidesz valamennyire probal az adofizetokre is gondolni. Mashol azert vannak konzervativ + libertarianus partok is, akik az adofizetoket kepviselnek. Magyarorszagon meg nincs.

adamantium 2011.06.30. 13:55:59

@Crescendo: a probléma úgy kezdődik, hogy az Én fizetésem 20%-áért bérlünk egy kertes házat, ez ugye magyarországon nehéz lenne. éppen ezért nem is akarok egyenlőre házat venni, bár itt az ha orvos vagy, fedezet arra, hogy nagyon kedvező hitelt kapsz bárhol, bármelyik banknál. magyarországon orvos kollégám hitelt akart felvenni, kiröhögték a bankban.
az orvosi egyetem az ugye teljes idős nappali tagozatos nehéz mellette dolgozni, mondjuk annyit sikerül, hogy valahogy ne halj éhen a koleszban, de a hat év alatt felhalmoztál 12 milla+kamatok hitelt (baráti 5%os hitellel számolva az 13,6 milla körül van)
mennyi is jelenleg 13,6 millió forint törlesztőrészlete? én találtam egy nagyon kedvezőnek hirdetett hosszútávú hitelt 420 hónapra (35 év!!!) havi 87 ezerért. ezt hogyan fizeti ki a kedves rezidens a 80 ezer forintos nettó fizetéséből. lehet, hogy van aki talál ettől kedvezőbb hitelt is, de 80 havi részlet alá max 40 év futamidővel fog menni, és akkor még nyugdíjasan is fizeti az egyetemet a kedves orvostanhallgató.
ébresztő!!! ki az a marha aki ilyen szerződést alá fog írni, vagy akkor lesz aztán paraszolvenciahajhászás, mert a fizetést nem négyszerezik meg az biztos

Crescendo 2011.06.30. 13:59:38

@Hajszás Láncos: Meg mindig jobb, mint most amikor egy ember vagy egy bizottsag kulonbozo egyetemi lobbierdekekre hallgatva eldonti/kinyilatkoztatja, hogy mi lesz ot ev mulva. Es ezen bolcs dontes fenyeben meghatarozza a keretszamokat, meg az adofizetoi penzt, amit kapacitasokba olnek?

Crescendo 2011.06.30. 14:01:16

@trey82: ha alkotmanyrol volt szo, miert nem lehetett ketkamaras orszaggyules? A felsohaz nem terjeszthet be torvenyt, viszont el kell fogadnia az alsohaz altal beterjesztett javaslatot, hogy az torvenyerore emelkedjen pl. Es a felsohazra viszont csak igazolt adofizetok szavazhatnak?

adamantium 2011.06.30. 14:01:19

@trey82: igen tudom mennyibe kerül egy műtét mert sebész voltam magyarországon. igen a gyógyszerek műszerek drágábbak mint németországban azokat a TB fizeti a negyedannyi befizetésből, megnézném mikor tudsz megvenni magadnak egy több száz milliós gyógyszert de lehet, nem ismerlek. szal nekem nem kell bemutasd a magyar egészségügyet, benne dolgoztam eleget, ott is hagytam. hidd el nekem a felhasznált eszközök nagy része ugyanannyi vagy drágább mint nyugaton, tehát egységnyi kezelés lebonyolítása negyedannyi egységnyi befizetésből nem lehet ugyanolyan jó. azt, hogy rendet kellene rakni az kétségtelen, de először ott fenn, majd az emberek fejében, hogy "halihó, nyakig vagyunk a szarban, nem ajánlatos ugrálni mert még elsüllyedünk)

Sátán meg a Jocó 2011.06.30. 14:06:38

@ketroot: én pedig a normális választ! ;)

"Nem konkrétan az országgal van bajom, hanem a társadalmunk jelentős részének hozzáállásával ("politikai elit" természetesen benne van ebben is.)"

Ajaj, egy idézet jut erről az eszembe, de nem lesz túl polkorrekt! :D

"Ha egy egész nemzet gyávává vált, és csak ezer ember maradt, akik valami nagyot akarnak, és akiknek erejük van az állam átalakítására, akkor ez az ezer ember a nemzet. "
(A.H.)

Crescendo 2011.06.30. 14:13:00

@adamantium: Teljesen ertem a helyzeted es az adott korulmenyek kozott a jo dontest hoztad szerintem. Tenyleg orultseg lenne egy hitelbe belevagni ilyen mutatokkal. Orvosra meg szukseg van es nagyon fontos szerepuk van.
En az adott korulmenyek szukseges es elkerulhetetlen voltat vitatom. Elvileg kapitalizmus lenne Magyarorszagon, de az oktatas, egeszsegugy es nyugdijrendszer tovabbra is szocialista elven (nagy kalap, "szolidaritas", stb.) mukodik. Nem csoda, hogy ilyen faramuci helyzetek allnak elo.

A szocializmus gazdasagilag megbukott (varhato volt), akkor miert kell folytatni...? Kulonosen ugy, hogy a "kapitalista" GDP 40%-at igy is felemeszti ezen harom szektor, meg az adminisztracios koltseguk.

A GDP-re, ha 20% profitot szamolsz, tenyleges "profit" a GDP 20%-a. Ehhez kepest az allamnak 40%-ra van szuksege a szocialista programok fenntartasahoz. Nem csoda, ha nincs semmi toke az orszagban, amibol fejlodni tudna.

Crescendo 2011.06.30. 14:24:02

@Sátán meg a Jocó: szerintem meg 200 evvel elotte az amerikai alapito atyak azt mondtak, hogy egy ember gondolattal es eltokeltseggel a tobbsegge valik. (nem szo szerinti idezet).

AH-val, ugyan az a baj, mint a mi Jobbikunkkal: "...valami nagyot akarnak, és akiknek erejük van az állam átalakítására..." Ez a nagyot akaras (egy nemzeti szocialista, total polkorrekt, elnyomo diktatura, ami elkezdi a tarsadalmat modszeresen kiirtani), mert epeszu ember ebbol nem ker...

trey82 2011.06.30. 14:25:05

@Crescendo:

szerintem egyszerubb es atlathatobb/oszintebb/nyiltabb volna ha csak az adofizetok szavazhattnak

he who pays the piper calls the tune

aki fizeti a notat az mondja meg mit huzzon a cigany

Crescendo 2011.06.30. 14:33:56

@trey82: fair enough es egyetertek a notaval.
lehetseges, bar tobb problemat felvetne. Egyenjogusag mindenek elott... joggal kerdeznek, hogy miert csak a gazdag szavazhat, raadasul egy ilyen ugyan ugy atcsapna abba, hogy mindennemu tamogatas megszunik a szegenyebbeknek.
Rendszertechikailag a negativ visszacsatolas a stabil szabalyozasi forma. Egy felsohaz az also hazbol jovo "jelet" mindig tudja moderalni, ezaltal kepviseloik utjan mind a szegenyek, mind a gazdagabbak "kenytelenek" megallapodasra jutni. Igy a rendszer nem tudna "elszallni", mint most, hogy effektive a nemzet teljes jovojet feleljuk szuk 20 ev alatt!

trey82 2011.06.30. 14:37:49

@adamantium:

tobb szaz millios gyogyszert fizet a tb??? ezt most komolyan gondolod? milyen gyogyszer kerul tobbszaz millioba?

en emlekszem a betegvarok/korhazak otthon tele voltak(talan meg ma is vannak) plakatolva segitsegert konyorgo kisgyerek kepekkel akiknek szegenyeknek "mar csak x millio hianyzik" hogy a mutetjere meg legyen a penz... az allam nyilvan ezek szerint nem allja a cehet, egy kis magyar gyerek elete ezek szerint nem er x milliot a magyar allamnak (mikozben pl. egy Szijjarto Peter meg havi 2 milla folott kap, es ez csak a hivatalos penz ami publikus - csak a kontraszt kedveert)... de most meg dobbenten ertesulok toled hogy olyan jol megy a magyar allamnak hogy lazan kifizet tobbszaz milliot egy darab gyogyszerert... valami nem stimmel itten, nem gondolod?

a rendrakasban egyetertunk, szerintem rend csak es kizarolag tiszta, atlathato viszonyok mellett erheto el ami ellentete annak ami most van.

adamantium 2011.06.30. 14:45:44

@trey82: egy csomó kemoterápia összege tízmilliós vagy százmilliós nagyságrendű, vannak ú.n. "ritka betegségek", pl most olvastam a Hunter kór elleni kezelés 280 ezer euró/év, és nem ez a legdrágább "ritka betegség"
az ilyen plakátoknak legritkább esetben kell hinni, egyrészt mert a nagy része csalás vagy olyan nem engedélyezett kezelésekre kérnek pénzt amire az állam nem akar adni (pl delfinterápia, 225. őssejtbeültetés kievben vagy pekingben ...). ha valakinek nem megoldható a kezelése akkor egy szakmai bizottság ezt kimondja és keresnek neki egy külföldi klinikát ahol az állam pénzén kezeltetik

trey82 2011.06.30. 14:51:37

@Crescendo:

igen eleg sokfajta modellt lattam mar, mind valamilyen jozan kompromisszumot probalt kotni az ellenerdeku felek (adozo - nem adozo) kozott, regebben en is ilyenben gondolkodtam de ma mar ugy latom ertelmetlen.

egy szakadekot nem lehet kis lepesekkel atugrani.

gyors es hatekony tisztulasra van szukseg, nincs ido szarakodni mert Kina tul nagy versenyelonyben van gazdasagilag igy fel-szocialista rendszerekkel csak azt erjuk el hogy vegul kilora megvasarol minket, mar ha egyaltalan fogunk erni egy petakot is addigra a vilagpiacon... amerikaban pl. a szegenyeken alapitvanyok segitenek, nagysagrendekkel hatekonyabban mint ahogy az "allam" tud... szerintem ha egyszer kialakul egy stabil, eros gazdasag, akkor szuksegeszeruen ki fog alakulni majd egy eros kozeposztaly + elit aki nem sajnal majd adakozni... mas utat nem latok, vagy ez vagy bukas.

Crescendo 2011.06.30. 14:58:32

@trey82: total agreement.
A kinai veszely szerintem nagyon fel van fujva azert (a kommunista blokk is ugy tunt nyeresre all az 50-es, 60-as evekben). Mar most oriasi problemaik vannak (inflacio, ures megapoliszok, stb.) es ez csak rosszabb lesz, ahogy "befekteteseik" USD-be veszitenek ertekukbol...
Szerintem ennek az orszagnak az a tragediaja, hogy elhiszi, egy politikus nagy igeretekkel tobbet tud seginteni, mint a szuksebb csaladja es kornyezete. Meg a hungarikum az irigyseg.

trey82 2011.06.30. 15:04:32

@adamantium:

sok eve anno a HVG-ben olvastam cikket az ilyen ritka betegsegekrol.

ugye ket dolog szamit,

1, hany embert erint

2, kb mennyibe fog kerulni fajlagosan a gyogyszer

a ketto alapjan dontik el hogy egyaltalan elkezdenek-e kutatni. ha igen akkor is lehet hogy rafizeteses a dolog, na ekkor - es csak ekkor - lep be esetleg az allam es tamogat.

bonyolult a dolog mert egy kutatas koltsegeit lehet eleg kreativan szamolni ha tudom hogy vegul fizetni fog az allam, kozben meg minel tobbet gyartok a fajlagos koltsegem egyre kisebb

a beteg jo minoseget es olcso arat szeretne, a masik oldalon a gyarto magas arat szeretne. kozejuk lep az allam es "segit"... mikozben ha szabad a piac elvileg meg kell jelenjen a konkurencia aki olcsobban hajlando gyartani uazt ha ennek technikai/fizikai lehetosegei adottak... vagyis az allamnak csupan ezen pere,felteteleket kellene biztositania a versenyhez es optimalis megoldas jonne letre.

azt meg vegkepp nem lehet elvarni az allamtol hogy vegtelensegig finanszirozzon betegsegeket amik a lakossagbol nehany embert erintenek.

trey82 2011.06.30. 15:14:39

@Crescendo:

szerintem nincs felfujva, a kinai versenyelony alapja nem a gigaszi valutatartalek (az csak kozvetlen kovetkezmenye neki) hanem a tomeges olcso munkaero. annak pedig diktatura veri be a szajat ha nem tetszik neki valami tehat igencsak lassan fog dragulni.

erre a fejlett nyugat persze valaszolhatna fejlettebb technikaval, megtobb hozzaadott ertekkel es a szolgaltatoi szektor bovitesevel csak az a baj hogy ezeket kina mind konnyeden lemasolja/ ellopja a mai informacios szabadsag idejeben, csak ido kerdese.

de az vilagos hogy ossze kell szednunk magunkat ehhez pedig elengedhetetlen hogy a valodi ertektermeloink vallairol a terheket le kell venni... ha az allam a GDP druvan 10%-at vonna el en abban kiegyeznek, es szerintem minden primer gazdasagi szereplo neveben mondhatom ezt.

csak hat a demokraciaban jelenleg one man = one vote, igy kisebbseg maradunk

SvenH. (törölt) 2011.06.30. 15:24:30

@adamantium: "ha valakinek nem megoldható a kezelése akkor egy szakmai bizottság ezt kimondja és keresnek neki egy külföldi klinikát ahol az állam pénzén kezeltetik"

mindig is biztam hogy lesz olyan szakbizottsag ami kepes par 10 millarol donteni, ez nagyon jo csak az a kerdes hogy ez INGYENES-s, vagy pl. a 10 millanal mennyit is kell fizetni a szakertoknek?

kint hogy van? ha korrumpalodnak akkor kivagjak mint macskat szarni ugye?

adamantium 2011.06.30. 15:27:36

@trey82: naív vagy, de nem baj, nem vagy benne a sűrűjében :D
a ritka betegségeket már réges régen felosztották a gyártók, hogy ne licitáljanak egymásra.
pl a Hunter kór eszméletlenül ritka, 2000 a becsült betegszám a világon, ennek max a fele ha civilizált világban él.
1000 ember gyógyszeréért úgy 1000 millió dollár volt a fejlesztés ára (becslésem)
Elaprase a neve a gyógyszernek és a Shire Human Genetic Therapies Ltd gyártja senki más.
tehát ez nem egy vérnyomáscsökkentő amit milliók szednek, ez egy olyan gyógyszer aminek a kifejlesztése 1 millió dollár volt betegenként és ez vissza kell térüljön kamatostól, profitostól, tehát nuku konkurencia, ez a ára és kész.
ha utánaolvasol, a Hurler kór az egy nagyon hasonló betegség és annak a gyógyszere az Iduronidase amit a BioMarin Pharmaceutical gyárt hasonló áron szintén konkurencia nélkül.
és sajna vannak még ritkább betegségek, vannak olyanok amelyikek annyira ritkák, hogy senki nem vállalkozik gyógyszer kifejlesztésére, még gyémánt áron se mert soha nem jönne be: pl. Hutchinson–Gilford betegség 1eset/8 millió szülésre nincs rá gyógyszer és kész

Sátán meg a Jocó 2011.06.30. 15:28:57

@Crescendo: én finom ellentmondást érzékelek az általad idézett gondolat és a diktatúráktól való ódzkodásod között :)

adamantium 2011.06.30. 15:30:08

@SvenH.: így kerülnek ki pl a tüdőátültetésre várók bécsbe és asszem a májátültetésre váró gyerekek németországba, van egy pár út ami ki van taposva, a többi sajna nagyon nehéz

trey82 2011.06.30. 15:38:02

@adamantium:

ok, csak semmi meglepot nem irtal.

tudom hogy amit irok az csak elmelet papiron... ezt egyebkent nem az "elmelet" degradalaskepp irom, a modellalkotas (= elmelet) nelkul sehova nem juthatna a tudomany... az elet viszont tul bonyolult ahhoz hogy minden aspektust belerakjunk a modellbe, igy a kerdes csak az hogy nem marad-e ki olyan tenyezo ami lenyegesen befolyasolja a vegeredmenyt

egyebkent meg ezen a Foldon elek en is, nagyjabol el tudom kepzelni hogy neznek ki ezek a dolgok a valo eletben...

Crescendo 2011.06.30. 15:55:23

@trey82: elsore ranezesre igazad van, csak szerencsere van olyan, hogy emberi termeszet...
Mises pl. a Human Action-bel eleg jol levezette, hogy miert fog elkerulhetetlenul elbukni egy szocialista rendszer. Mindezt 1912-ben...
A tenyezok ugyan azok, kiveve az altalnos nepesseg lebutulasat... meglatjuk.
Nem reg olvastam egy esszet, Kina ha nem novekedik 10%-ot evente, a kinai kommunista partot elve megeszik a kinaiak, akik csak a gazdasagi fejlodesert toleraljak oket meg hatalmon.

Crescendo 2011.06.30. 16:05:27

@Sátán meg a Jocó: Mi lenne az ellentmondas?
Teny, hogy a tortenelem soran egy-egy ember eszmeje, ahogy a kultura reszeve valt es a tobbseg meg a gondolat moge allt, gyozott.
Azonban a valtoztatasra iranyulo szandek lenyeges. Egy elmebeteg, mint Hitler, lehet, hogy zseni volt, de akkor is csak egy dolgot tudott elerni, teljes pusztulasba vinni az orszagat. Mellette Sztalinhoz hasonloan szolas es gondolati szabadsag nem letezett. Ha eltertel a party line-tol konnyen jott erted a Gestapo. Szerencsere nem ismerem az allando felelemben eles erzeset, de nem is kivanom megismerni...
Ellenben az amerikai alapitok egyenloseget hirdettek es egy olyan politikai rendszert amiben a kisember is ervenyesulhetett tobbe-kevesse.

trey82 2011.06.30. 16:20:04

@Crescendo:

viszont ahogy fejlodik a technologia egyre konnyebb egy kis hatalmi elitnek egyre nagyobb tomegeket iranyitani.

(mint ahogy a hagyomanyos gyalogos hadviselest is alapvetoen szemetdombra dombta az atombomba a 2. vh vegen... kit erdekel hany katonad van, mar tobbe nem szamit)

analog modon elerhetnek (talan mar el is ertek) egy olyan pontot, olyan technologia(k)hoz jutnak hozza ami orokre konzervalja a kommunista part uralmat... ne legyen igazam.

Crescendo 2011.06.30. 18:41:29

@trey82: technologia: sajnos igazad van. Faj is a fejem miatta, mert ilyen teruleten vagyok, hogy jo is-e ez tenyleg igy. Amikor a termekek egy jelentos resze a vedelmi-ipari-komplexumhoz jut es lehet, hogy epp ezzel rogzitik ezt a hozzaszolast is...

Az atombomba "szerencsere" olyan pusztito erovel bir ilyen kis bolygon, hogy meg a legelvetemultebb kommunistak sem igen mertek hasznalni. (Ok is kaptak volna a hatasaibol...) Bar ez nem zarja ki, hogy egy teljesen orult fazon kontroll nelkul mit csinalhatna...
A bakancsok meg mindig kellenek, lsd. US hany katona kell a megszallashoz es kelleni is fognak, hacsak nem robotokat vetnek be (amit intenziven fejlesztenek sajnos).

Utolso pont: no comment. Annyi mindent olvastam mar a temarol es meg nem tudtam megerteni a dolgok tenyleges allasat a technologia valodi szintjerol...

Egy biztos minden hatalom/birodalom gazdasagi okok miatt pusztult el. A nep mindig tobbsegben lesz. Mivel annyi termeles nincs (robotok talan game changer?), hogy mindenki melle tudjanak allitsani rendort, viszont visszaesik az innovacio, hasonloan a szocializmushoz lassu belso leepulessel elmulik. Csak van-e turelem kivarni azt a par szaz evet, amig ez tart es kozben atelni a terror-t? Na ez nehez kerdes...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.07.01. 09:15:08

Június 14-én délután betolták a műtőbe Evelint.
Néhány órával később a folyosón váró édesanyának csak annyit mondott az orvos: „Anyuka, a lánya elvérzett, kér egy nyugtatót?"
www.blikk.hu/blikk_aktualis/a-mutoben-verzett-el-a-kislany-2056930/

Seduxen (már NEM dr.) 2011.07.01. 09:57:59

@laspalmas: ez tegnap este volt hír a tv2-n. kíváncsi leszek az orvost felelősségre vonják -e? lenne egy tippem.

SvenH. (törölt) 2011.07.01. 10:24:06

@Seduxen: en arra vagyok kivancsi hogyha egy doki ilyet elkovet Londonban utana mi lesz?
ugyanugy kimosdatjak mint nalunk vagy valami mas?

Viktus 2011.07.01. 11:07:16

kuruc.info/r/2/81393/

– Az orvos közölte, hogy sajnos Evelin elvérzett, és megkérdezte: kérek-e nyugtatót? – idézte fel a szörnyű pillanatokat Gyöngyi, az édesanya. – Bevallom, nem tudtam felfogni, mit jelent az, hogy elvérzett. Meghalt a kislányom? Annyit még elmondtak, hogy megsértettek egy eret, és ez okozta Evelin halálát – zokogott Gyöngyi.

-

2011-ben ki fog?

venszivar 2011.07.01. 11:12:16

@Viktus: Egy cipésznél látod s "érzed" ha jó munkát végzett! De egy "orvosnál"? Talán,ha sikerül,lesz majd valahogy...... KEVÉS a FIZU. Kéne még egy helikoffer IS.ENNYI!
A beteg a hibás! Miért hal meg......

Krisztiantara 2011.07.01. 21:56:31

@venszivar: Ja, ja, a külföldi helyekre a tapasztalattal rendelkező legjobbak mennek. Már most ez a következmény.

Pszt! 2011.07.02. 21:05:41

Szegény, szegény orvosok! Annyira sajnálom őket! Meg a rendőröket is! Jól teszi a viki, hogy odab.sz nekik! Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

Horizont 2011.07.03. 10:50:32

@Pszt!: Lehet, hogy a Vikid jól teszi! Csak tudod úgy nem lehet jót tenni, hogy egyik kezemmel adok az egyiknek , a másikkal meg jól pofán vágom a másikat. Lehet, hogy most te vagy az akinek ad, de holnap te leszel az akit pofán csap. Ilyen egyszerű ez kérem.

Horizont 2011.07.03. 12:53:34

Tudom 5 napos a poszt, nem jár már erre senki, de azért én ideírok még...
Nem tudom az embereknek számít-e még olyan, hogy eskütétel, felesküszöm valamire.Régen ennek is súlya volt, lehet, hogy mára kiment a "divatból"? Számít-e az orvosnak az orvosi esküje?
Az orvosi eskü szövege Magyarországon:

Én …………….. esküszöm, hogy orvosi hivatásomhoz mindenkor méltó magatartást tanúsítok. Orvosi tudásomat a betegségek megelőzésére, a betegek testi-lelki javára, betegségük gyógyítására fordítom. A hozzám fordulók bizalmával, kiszolgáltatott helyzetével visszaélni nem fogok, titkaikat fel nem fedem. Egyenlő figyelemmel és gondossággal gyógyítok minden embert. Tudásomat és gyakorlati ismereteimet állandó képzéssel magas szinten tartom, de ismereteim és képességeim korlátait is tudomásul veszem. Az orvosi működésemmel kapcsolatos etikai követelményeket tiszteletben tartom. Arra törekszem, hogy az orvostudomány, valamint a …………. Orvostudományi Egyetem jó hírnevét öregbítsem és megbecsülését előmozdítsam.

Minden egyes mondatát elemezhetnénk......
Értem én, hogy a pénz, a megélhetés, a hierarchia rendje, az ügyelet meg megannyi dolog van ami menésre készteti az orvosokat. Bár csak és kizárólag a pénzt emlegetik. Tudjuk a pénz az úr! Mivel mindenki rosszul keres felkerekedhetne az egész ország minden munkavállalója. Hiába, mert nem mindenkinek lenne esélye. Egy tanár, vagy egy színész nem sokra menne. Az orvosok más, divat lett állandóan erre hivatkozni. Elmegyünk! Megtehetik. De az orvos nagyszüleinek, szüleinek, rokonainak, barátainak, szomszédjának se lesz akkor gyógyító orvosa.Ja, hogy nem számít? Csak a pénz? Akkor ne számítsanak az orvosok se az emberek szolidaritására!
Félreértés ne essék én is nagyon sajnálom, hogy így becsüli meg az állam az orvosait. Elítélem a kormányt ezért. Elismerem, hogy nagyon sokat tanulnak, nagy felelősség az övéké. És tudom, hogy nagyon nagy szükség van rájuk. Csak a mód (és annak következménye) ahogy ezt nap mint nap a pofánkba kapjuk, na azzal nem tudok egyetérteni.

2011.07.03. 15:10:47

@Horizont: A fenti esküszövegnek bárhol a világon megfelelhet a magyar orvos. Miért pont ők maradnának itthon? Ha mennek, hát menjenek. Ha nagyon nagy lesz a hiány, legfeljebb majd hozunk orvosokat Pakisztánból vagy Etiópiából, biztos akad majd ott aki tök boldog lesz, hogy az eu-ban dolgozhat, a nyelvet meg majd megtanulja.

Horizont 2011.07.03. 15:49:43

@Hajszás Láncos:
Az esküszövege hazánkra érvényes.
Itt tette le, magyarul.
Itt tanult az orvosin magyarul.
El lehet menni tanulni az adott ország egyetemére is. Nem?
És azt hogy érted, hogy miért pont ők maradnának itthon?
Miért már elment mindenki? Csak nem vettem észre? :)

2011.07.03. 17:09:28

@Horizont: Ja, akkor a pakisztáni cserediákoknak is itt kellene praktizálniuk, mert itt tették le az esküt? ;-) Azt meg úgy értem, hogy ha az informatikusok meg a szerkezeti lakatosok meg a gipszkartonozók elmennek külföldre, akkor miért pont az orvosok ne mehetnének? És igen, nagy a migráció. Ha csak látnád, hogy megszaporodtak Budapesten a jobbkormányos, angol rendszámos autók... így nyáridőben szinte miinden nap látni egy-egy rokonlátogató hazánkfiát, pár éve még egyáltalán nem volt ilyesmi. A főnököm lánya disszidált, anyámék fölső szomszédjának a fia disszidált, a volt osztálytársaim közül tíz disszidált, a mostani balszomszédom egy éve um. "kalandvágyból hazaköltözött" Londonból stb. Lehet kongatni a vészharangot, hogy disszidálnak az orvosok, de az a nagy helyzet, hogy nem csak az orvosok, hanem boldog-boldogtalan. És ha elkezdődnek a kilakoltatások, még több ember fog disszidálni.

Horizont 2011.07.03. 17:15:07

@Hajszás Láncos:
Jaj te már nem disszidálásnak nevezik:DDDDD
Mindenki nem megy el. A politikusok soha!! És én sem - már!:)

2011.07.03. 17:24:02

@Horizont: Na ja. Mindenki nem megy el. Aki meg akar, azt egyelőre engedik, mert úgysem tudnak neki kenyeret adni, hát hadd menjen. Tudod, ez olyan, mint a ridegtartás a Hortobágyon. Ott is azt hiszik a marhák, hogy rohadtul szabadok, közben csak annyit, hogy a gulyásnak így kényelmesebb, mintha naponta ki kéne talicskáznia a marhaganajt az istállóbúl. No hát így vannak a mi pásztoraink is. Aki elmegy magától, az már nem probléma, nem kell neki 28500 Ft szoc segélyt sem adni. Ennyi. Nincs orvoshiány, mint ahogy semmiből sincs hiány. Hiányszakma ma Magyarországon nem létezik. Bármire van minimum 100 jelentkező abban a pillanatban, hogy a felkínált fizetés összege eléri a nyugati minimálbér 1/3 részét.

andaluzkutya 2011.07.03. 20:53:44

@Horizont:
Az eskü szövegében sehol sem szerepel, hogy az orvosnak a tevékenységét Magyarországon kell folytatnia. Azonban nehéz hű maradni az eskühöz, ha ahhoz a feltételek nem adottak (mint ahogy Mo.-n nem adottak). Ha egy beteget a legjobb tudásom szerint akarom ellátni, ahhoz idő kell. Ha adott munkaidőben több beteget kell ellátnom, mint amennyire időm van, akkor nem a legjobb tudásom szerint végzem ezt el. Ha a munkaidőn túl dolgozom, akkor az akaratlanul is a magánéletem rovására megy. Ha a magánéletem nem jó, nem tudok a legjobb tudásom szerint dolgozni a munkahelyemen. Tehát megszegem az eskümet.
Súlyos félreértés, hogy sokan azt gondolják, a betegellátás egészéért az orvosok felelnek.
Nem: a betegellátás biztosítása, megszervezése a mindenkori magyar állam feladata.
Az orvosok feladata a betegek ellátása, az eskü szövegének megfelelően.
Az állam felelős azért, hogy biztosítson elég orvost (meg nővért, meg egyéb szakdolgozókat). De ezt a felelősséget jelenleg (és az előző kormányok alatt is) megpróbálták áttolni az orvostársadalomra. Hozzáteszem, sikeresen, kevés olyan hely van a világon, ahol annyira utálják az orvosokat, mint Mo.-n...

Horizont 2011.07.03. 21:12:30

@andaluzkutya:
Én nem utálom az orvosokat. Találkoztam rendesekkel is akiknek hivatástudatuk volt. Nem gondolom, hogy a betegellátás biztosítása az orvos feladata lenne. Nagy felelősség terheli a mindenkori kormányokat, hogy hagyta idáig süllyedni. Szerintem milliárdok úsznak el a nagy semmibe az egészségügy területén (is). Például az iszonyú nagy gyógyszerfogyasztás támogatásánál. A gyógyszergyárakról nem beszélnek soha, hogy mennyit nyúl le az államtól, pedig mennyi minden másra is juthatna.
Én csak arra akartam rávilágítani, hogy amiről panaszkodnak az orvosok azt ma majdnem mindenki elmondhatja. Az orvosok is csak a pénzről beszélnek rendületlenül. Pedig nem csak pénzről szól az élet! Az egészségügyben pláne nem!!
Ja és ne haragudj, de ezzel minden ember így van, nem csak az orvosok: "Ha a magánéletem nem jó, nem tudok a legjobb tudásom szerint dolgozni a munkahelyemen."

andaluzkutya 2011.07.03. 21:53:03

@Horizont: Nem mondtam, hogy te utálod az orvosokat, a hozzászólásaidból (legalábbis amit olvastam) se ez jött le.
Igazad van abban, hogy milliárdok úsznak el itt is. De egy átlag orvosnak ezekbe semmi beleszólása nincs, mégis ő nyögi a terhét (mivel az elúszott pénzből lehetnének jobbak a betegellátás feltételei, a fizetés, sok minden más).
Abban is igazad van, hogy nem csak az orvosok keresnek rosszul, ill. az egészségügy nem a pénzről kell, hogy szóljon. De mint mondtam, ahhoz, hogy az orvos hű tudjon maradni az esküjéhez, bizonyos feltételekre szüksége van. És ezek a feltételek nem adottak Mo.-n. Ekkor az orvos két dolgot tehet: az esküt tekintheti valamifajta iránymutatónak és elfogadja, hogy amit folytat az leginkább katasztrófaorvoslás (a körülményekhez képest hozzuk ki a legtöbbet a helyzetből), vagy változtat a körülményein.
Ha beszélgetsz idősebb orvosokkal, mindegyik azt fogja mondani, hogy legalább húsz éve minden választásnál mindenki azt mondja az egészségügyben, hogy ez így már nem mehet tovább, és most már tényleg történni fog valami. Azt gondolom te is tudod, mennyi minden történt. Ezért mennek el az orvosok. Röviden.

Horizont 2011.07.04. 18:49:09

@andaluzkutya: Oké ez mind igaz. De hát ez nem csak orvosokra igaz. Átlagemberre is. Neki sincs beleszólása semmibe,és nyögi a terhét mindennek, 20 éve neki is ígérnek minden szépet és jót, és tudjuk, hogy semmi nem valósult meg belőle. Csak tudod az nem hír, ha azt hallanánk, hogy a ország összes pékjének tele lett a hócipője és mind kiment. Persze a pék "csak" kenyeret dagaszt, az orvos bezzeg embereket ment meg, és gyógyít és szent és magasztos az ő feladata:) Ezért is hír, ha ők mennek el. Tudod én már nem vagyok mai pipi. Régen ( '73-ban érettségiztem) ha valakit felvettek az orvosira úgy néztünk rá, mint egy félistenre, mert akkora rangja volt, akkora dicsőség volt bekerülni, és annyira okosnak kellett lenni:)) Azt gondolom ha valaki a hazája taníttat, és a honfitársai számítanak rá, akkor egy kicsit meg kéne hálálni azt. és jó érzéssel értékelni, hogy szükség van rá. Kevés a fizetés? Nagyon. De ez nem Svájc, ahol mindenkinek sok a fizuja, csak pont az orvosoknak kevés. De a pénz az isten és nem az elkötelezettség és hivatástudat.
Azt mondod nem szeretik sokan az orvosokat? Őszintén ezért tettek egyes orvosok elég sokat!
Igazság soha nem volt és nem is lesz! Ebben sem! Ha nagyon sok lenne a fizetése minden orvosnak (járna szó se róla) hidd el mindjárt nem számítana nekik a betegellátás biztosítása, megszervezése, ellátás stb, stb. :)

andaluzkutya 2011.07.04. 22:33:57

@Horizont:
Szerintem ha az összes pék azt mondaná, hogy tele a hócipője és dobbant, abból is elég komoly gond lenne. Ugyanígy a kukások, takarítók, akárkik. Amúgy szerintem az orvos is átlagember. De lehet, hogy pont ez kéne ahhoz, hogy a "tisztelt vezetőink" észbe kapjanak, hogy mégse olyan jól dolgoznak. Jelen helyzetben teljesen olyan érzése van az embernek, mint az "Állatfarm" című könyvben, ahol bizonyos állatok halálra dolgozzák magukat (ez alatt nem csak az orvosokat értem, vannak belőlük sokan), a kedves vezetők meg híznak, és arról papolnak, hogy további munkára van szükség, és már nincs messze a kiút. Én ugyan fiatalabb vagyok nálad, de a rendszerváltás óta mást se hall az ember, csak azt, hogy már csak egy kicsit kell "szenvedni" és aztán már jobb lesz. És ez különösen igaz az egészségügyre. Persze lehet, hogy ezt csak azért gondolom így, mert én is orvos vagyok. És én már dobbantottam.
Szívesen maradtam volna, ha látok minimális esélyt arra, hogy valami jó irányba fog változni. De a mindenkori kormányzat erre addig nem fogja rászánni magát, amíg tényleg nem omlik össze az egész. Ebből a szempontból a külföldre menők/felmondók felgyorsítják a folyamatot, ezáltal hamarabb elfogadható eü Mo.-n.

Kartal (rezervált) 2011.07.05. 10:50:42

@andaluzkutya: na igen. Gondolkozz el egy kicsit: mennyi idő egy péket vagy egy kukást kitanítani??? És egy orvost? És ha egy pék vagy kukás rosszkedvűen figyelmetlenül végzi a munkáját, abból milyen bajok származnak? Mert ha egy orvos nem figyel eléggé, ott emberek halhatnak meg... no mindegy.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.07.05. 13:35:21

@andaluzkutya: szerintem nem észhez téríteni,hanem elzavarni kell őket.
@Kartal (rezervált): Ez inkább a BKV sztájkok idején jut eszembe.Mit szólnának a kedves sofőrök,ha zárva lennének a boltok,a hentesüzlet stb?Csak néznének,hogy hol veszünk most kaját? Megkapnák,hogy aki nem dolgozik ne is egyen.Már azzal kapcsolatban,hogy mindenki jogosan elégedetlen ,egyszerű kétkezi munkások a magánszférában stb.

rezidens82 2011.07.05. 14:44:39

Gondolom már nem sokan fogják olvasni a kommentemet, de akkor is beírom...
Az eddigi írásokból számomra még mindig az jön le igen szomorú tényként, hogy a magyar társadalom, még mindig nem teljesen érti az eü katasztrofális helyzetét. Az emberek egy nem elhanyagolható része még mindig jön nekünk az eskünkkel, a hivatástudattal, na meg azzal, hogy az országban mindenki rosszul él, alacsonyak a bérek, akkor mi meg miért kapjunk többet?! Na, pont ez a hozzáállás az, ami végül arra sarkall, hogy én is külföldre menjek orvosként dolgozni, méghozzá mielőbb! Véleményem szerint ezek az emberek vagy félre vannak tájékoztatva, vagy reménytelenül idealisták, esetleg álszentek, de az is lehet, hogy csak egyszerűen buták... már elnézést...
Attól még, hogy normális életet szeretnék biztosítani a jövőbeli/reménybeli családomnak (ugyanis 29 éves orvos nőként eddig még eszembe sem juthatott a családalapítás), a hivatástudatommal kérem semmi baj sincsen, eskümnek nagyon is eleget teszek! Gyógyítani fogok legjobb tudásom szerint! Csak éppen ezek szerint nem Magyarországon... Az ingyenes oktatásom alatt felgyülemlett 2,4milliós diákhitel tartozásomat sajnos nem tudom hivatástudatommal törleszteni, abból nem lesz lakásom, sőt még a villanyszámlára sem elég! Nekem ennyibe volt az ingyenes állami oktatás (pedig még dolgoztam is az egyetem mellett), és ezzel nem vagyok egyedül.
Mindenki keveset keres? Nem állítom, hogy ez nem igaz... de vegyük már figyelemben azt a nem elhanyagolható tényt, hogy KÖNYÖRGÖM, orvosként havi nettó 86ezer a fizetésem!!! 29 évesen!!! Esküszöm a McDonalds-ban többet kapnék. Nem unios fizetéseket követelünk (Németország pl: 2600 EURO a kezdő orvosi fizetés), közel se, 200-300ezer forintról beszélget az ország már hónapok óta! Erről még beszélni kell? Még vannak emberek, akik ezt a követelést sokallják?! Vannak, és ez az igazán elszomorító!!! Ha itthon maradok, tudom, hogy 25 év múlva, főorvosként haza fogok vinni kb 140ezret, ezek ám a kilátások! Aztán nyugdíjasként is járhatok vissza még dolgozni, mert az is pont az éhenhaláshoz lesz elég, ha megélem... És akkor a szakdolgozók bérrendezése még csak szóba sem került!
Mindmellett az összes eü dolgozó nap mint nap ki van téve az agresszív, végtelenül buta, felháborodott betegek ócsárolásának, követeléseinek, fenyegetőzéseinek.. mert hát ki más tehet arról, hogy nem úgy működik a rendszer, ahogy kéne? Ki felelős a katasztrofális körülményekért, a hosszú várakozási időért, az eszközhiányért, ha nem az EÜ DOLGOZÓ?! Na ugye?!!! Hát persze hogy ő!
Hát ennyi, nekem ebből elegem van és mélységesen felháborít ami ebben az országban folyik! És mivel közalkalmazottként az országban jobb feltételek mellett dolgozni nem tudok, hát megyek messzebb. Akik itt maradnak, azokat sajnálom és csodálom a kitartásukat... Ajánlom a társadalomnak, hogy ők is tegyék hasonlóképpen, mert ha már ők sem lesznek, na akkor lesz igazán nagy bajban az ország!!!

vomit 2011.07.05. 15:45:53

@rezidens82: siman menjel el ebbol a nyomorbol, nem kell mentegetoznod.

bmwe39 2011.07.05. 16:42:41

@Horizont: Es hol van az esküben,hogy hagyom,hogy hülyenek nezzenek,a fejemre szarjanak,a vegsökig kihasznäljanak,hajtsanak mint egy ällatot,aztän persze ha valami nem ugy jön össze,ahogy azt a kedves betegek vagy hozzätartozok elkepzelik,akkor lehet räd ujjal mutogatni,feljelenteni stb.Hol äll abban az esküben,hogy mindent egy hang nelkül türnöd kell,minden sertest,megaläztatäst,bärkitöl jöjjön is,es persze mindezt ingyen?Egyebkent a Hippokrateszi eskü szövege nem ez,abban van nemi kitetel becsületesen elvegzett munka tisztesseges dijazäsärol,ajänlom elolvasäsra.Az esküvel pedig nem kellene zsarolni senkit.Pl. mi lenne,ha mindenkit felakasztanänk,aki elvälik?A häzassäg is egy eskü,de ha nem megy,akkor nem megy...

Horizont 2011.07.05. 16:57:35

@rezidens82:
Kedves Doktornő!Nem nekem írtál, de miután pont én írtam az előző kommentekben hát magamra veszem:) Nem vagyok ugyan se félretájékoztatott, se idealista, se álszent, se buta! Gondolom én magamról:) Egy 56 éves nő vagyok aki egészséges (még)! Viszont én nem gondolom azt, hogy NEM jogos az orvosok bérre vonatkozó kérésük. Nagyon is jogos!!!Amikről te írsz az túlmutat az orvosi kérdésen. Abban benne van az egész ország minden fiatalemberére vonatkozó nagy tragédia. Nálunk mind a 3 gyerekemnek lett diákhitele, mert nem tudtuk finanszírozni a diplomájuk megszerzését.
Úgy gondolom aki menni akar az menjen! Te is! Ajánlod a társadalomnak, hogy tegyék ugyanezt?? Ugye tudod, hogy MINDENKI nem tud elmenni? De ha esetleg az "elmenésről" másnak más a véleménye azt is tolerálni kell(ene).Tudjuk, hogy mennyi bunkó ember él ebben az országban. Meg is betegszenek. És ott is bunkók. Ez van, sajnos. De nagyon sok rendes, becsületes ember is él az országban és bizony ők is megbetegszenek.
Tudod én még máshogy szocializálódtam mint ti fiatalok. Én még amikor meghallottam a Bánk Bánból a Hazám, hazám c. dalt hát libabőrös lettem. Persze ma már más szelek fújnak tudom. Az a nagy baj, hogy ti fiatalok (látom a saját gyerekeimen is), hogy csak a pénzen, csak az anyagiakon tudtok mindent mérni (persze abból élünk) csak semmi türelem nincs bennetek, mindent azonnal, rögtön, kevéssel nem igazán éritek be, lemondás nem igazán jön be (tisztelet persze a kivételnek). Orvosokra visszatérve, azért ők se szentek. Ha sok embernek lesújtó a véleménye róluk annak is oka van. És ide is írhatnám, hogy tisztelet a kivételnek. Igazság nincs, nem volt és nem is lesz. Ha 200 ezer lenne a fizetésed, lenne ezer más bajod. Így működik az ember:) Tényleg katasztrófa közeli helyzet van az egészségügyben. Sajnos nem csak ott.
Most olvastam: "a jelenlegi gyógyszertámogatási rendszerben összesen 3 millió 844 ezren fizetnek a gyógyszerkasszába, ehhez képest viszont 9 millió 682 ezer ember veszi igénybe a támogatást."
Nem is fűzök ehhez hozzá semmit. Mindenki érti miről van szó.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.07.05. 17:07:59

@rezidens82:

addig amíg egy politikus szakközepes érettségivel, vagy büfészakos diplomával, a szakmájában soha nem dolgozva, havonta 10 főorvos bérét viszi haza, - úgy, hogy a döntéseiért nincs felelőssége, nem vonható felelősségre - addig, annak aki teheti, nem szabad ebben az országban maradnia.
itt szarba nem nézik azt a fajta értékteremtő, értékmegőrző munkát/tevékenységet, amiből nem lehet konkrét anyagi hasznot húznia a politikai elitnek.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.07.05. 17:17:51

@Horizont:
Én az utóbbi 10 évben ami időszakban elérhető a nyilvántartás és megtekinthető az ügyfélkapun, eddig két alkalommal voltam orvosnál, kétszer vettek vért, végezték el a vérvizsgálatokat és egyszer ultrahangos vizsgálatot végeztek, összesen 1300 Ft gyógyszertámogatást vettem igénybe.
az előző időszakban, amikorról nem érhető el a nyilvántartás, az előző 20 évében nem voltam ilyen sokszor beteg, hiába már én is öregszem.

bízom benne, hogy az általam eddig majd 25 év alatt befizetett tb járulék és egyéb egészségügyi adók, befizetések fedezik ezeket a vizsgálatokat. gyanítom, hogy másik 100 emberét is.

Horizont 2011.07.05. 17:47:38

@Conv:
Na akkor gondold el, hogy én meg tán 3-szor ha voltam táppénzen és hány éve fizetek! Hány éve fizetem másnak a bogyóit:)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.07.05. 17:54:07

@Horizont: nalátod. simán kifizeti a háromszor annyi ember díjait az aki fizeti.

rezidens82 2011.07.05. 18:53:00

@Horizont:
"Kedves Doktornő!Nem nekem írtál, de miután pont én írtam az előző kommentekben hát magamra veszem:) Nem vagyok ugyan se félretájékoztatott, se idealista, se álszent, se buta! Gondolom én magamról:) Egy 56 éves nő vagyok aki egészséges (még)! Viszont én nem gondolom azt, hogy NEM jogos az orvosok bérre vonatkozó kérésük. Nagyon is jogos!!!"
Kedves Horizont, ezen mondataidból kiderül, hogy az írásom nem neked szólt, tehát kérlek ne is vedd magadra!
"Ajánlod a társadalomnak, hogy tegyék ugyanezt?? Ugye tudod, hogy MINDENKI nem tud elmenni?"
Nem ezt ajánlom, hanem azt, hogy a még itthon maradó orvosokat és szakápolókat hozzám hasonlóan inkább becsüljék meg és ne ócsárolják, becsméreljék!
A türelemről meg annyit, hogy a kollégáimat már 25-30 éve intik türelemre és azóta sem történt semmi változás... sajnálom, de nekem nincs felesleges 25-30 évem... türelmetlen lennék? Lehet...

Horizont 2011.07.05. 19:25:39

@rezidens82:
Csak pont én írtam esküről meg hivatástudatról @andaluzkutya: orvostársadnak, csak ő már kintről ír:) Tényleg nagyon sajnállak benneteket fiatalokat! És kívánom, hogy jó orvosként eredményesen gyógyítsál szakmailag, emberileg, találd meg a számításodat, és jöjjön egy olyan világ, hogy ezt mind itthon váltsd valóra. Ezt tényleg szívből kívánom, még ha nem is sok az esély erre.....

rezidens82 2011.07.06. 12:32:52

@Horizont:
Köszönöm a kollégáim nevében is! Mi sem kívánunk egyebet!

andaluzkutya 2011.07.12. 21:02:31

Nem tudom, hogy valaki olvassa-e még ezeket a sorokat, de szerintem elgondolkodtató, hogy az elmúlt héten két általam korábban ismeretlen mo.-i orvos is megkeresett engem külföldi munkavállalással kapcsolatban úgy, hogy a hozzászólásaimtól eltekintve sehol sem reklámozom, hogy külföldön dolgozom... (itt viszont nem látszik az email címem). Ha figyelembe veszem, hogy hányan vannak már külföldön, és hányan kaphatnak hasonló leveleket...
Érdemes nagy súlyt fektetni a prevencióra, azt hiszem...

Horizont 2011.07.12. 22:14:23

@andaluzkutya:
És nagy súlyt kéne fektetni a beteg emberek meggyógyítására. Központilag (is).
Sőt nagy súlyt kéne fektetni a beteg embereknek arra, hogy ne betegedjenek meg.
De a kormány intézkedett most már semmi baj nem lesz:) Bevezeti a népegészségügyi termékadót, vagyis a chips adót. A befolyt pénzt az egészségügyi dolgozók bérére szánja (??!!) mi a nép pedig megtudjuk mitől döglik a légy, vagyis mit nem ehetünk ha egészségesek akarunk maradni. Hurrá, itt lesz az egészségügyi kánaán:(

andaluzkutya 2011.07.13. 23:53:41

@Horizont: A prevenciót azért hangsúlyoztam, mert elég valószínű, hogy tényleg nem lesz elég orvos, ha az ember lebetegszik...
A chipsadó így egy baromság. A cigi meg persze mehet.
De persze lehet, hogy elfogadható életszínvonalat kellene nyújtani az átlagembernek, és akkor lenne energiájuk/pénzük foglalkozni az egészségükkel is.

Balage4 2011.12.28. 18:27:29

A BKV helyett az orvosokat kellene támogatni!BKV nélkül van élet de orvos nélkül mind meghalunk.Értitek?A BKV-t 1(az utolsó nagy kommunista nagy vállalatot) 1 millió ember se veszi igénybe ,az orvosokat mind a 10 millióan! Hülyeség,hogy ha a BKV csődbe megy akkor annyi a gazdaságunknak!Nem annyi,mert akinek nincs autója,azt a szomszédja elviszi a melóhelyre,jóba kell lenni a szomszédokkal.Vagy biciklivel jár dolgozni ha annyira rosszba van a szomszédokkal.Viszont ha az összes orvos elmegy akkor ott fordulsz fel ahol neked jól esik!A mentő se megy érted,mert nem lesz aki vezesse,nem lesz aki elláson a kórházba,olyan állapotok lesznek mint 1945-ben!

süti beállítások módosítása