Skip to content


       Szűrés lista

Ön elköltözne Ócsára?

Emlékszünk még a Nagy Pénteki Ötletre, mikor néhány óra alatt kitalálták és kiírták a pályázatot az építtetőknek a Szociális Családi Házakra?

Május 30-án, hétfőn  dr. Szaló Péter, a Belügyminisztérium Területrendezési és Építésügyi helyettes államtitkára megbeszélést hívott össze az építész szakmai szervezetek vezetői (MÉK, MÉSZ, MUT, stb.) részére, az új országos Főépítész, Nagy Ervin részvételével, ahol kiosztották a kiírást.

Majd június 3-án pénteken, a 61. Építők Napján, miután az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke, Tolnay Tibor elmondta, hogy siralmas az építőipar helyzete, Szaló  pedig kiosztotta a három minisztérium kitüntetéseit, fel Kárpáti Józsefet, az ÉVOSZ Könnyűszerkezetépítő Szakmai Tagozatának elnökhelyettesét: állítsanak össze egy ajánlatot. A készházépítők néhány nap alatt el is készítették javaslatukat. A tagozat védjegyével rendelkező 14 – szabad gyártó és kivitelezési kapacitással rendelkező – cég 6-8 hét alatt 20-30 kulcsrakész családi ház felépítését vállalta. Az előregyártott panelekből készülő épületek legolcsóbb változata nettó 150-160 ezer forintba kerülne négyzetméterenként, a középkategóriás típusok ára ennek a duplája. A kormány által tervezett 60-80 négyzetméter alapterületű házak építési költsége így egyenként 9-13 millió forintot emésztene fel, amelyben az alapozási munkák, illetve a telek ára, valamint a közművek kiépítése nincs bennemagyarázza Kárpáti József.

Választ az építőipar még se erre az ajánlatra, se a pályázatra nem kapott, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy megfeneklettek volna a dolgok, sőt!

Hisz amit a Miniszterelnök Úr mond, az úgy is lesz. Az emlékezetes Blikk-interjú óta már meg is találták a "Szociális Családiház-építési Program I.ütemének" (bármilyen hihetetlen, 2011 van) helyszínét:


2011.augusztus 6.
:

"A Kormány célkitűzéseivel összhangban a Belügyminisztérium Területrendezési és Építésügyi Helyettes Államtitkársága megvizsgálta azoknak a településeknek a körét, ahol a Szociális Családiház-építési Program megvalósítható. Valamennyi szempont figyelembevételével a Belügyminisztérium Ócsa települést jelölte meg a Kormány számára a Szociális Családiház-építési Program I. üteme megvalósításának helyszíneként. A Belügyminisztérium javaslata lehetővé teszi, hogy az alapvetően 1000 m2 területű telkeken biztosított legyen a házikerti növénytermesztés lehetősége, a kivitelezés során teljes, korszerű és energiatakarékos közműellátás valósuljon meg, alacsony rezsiköltséggel működtethető, energiahatékony technológiákkal történjen, lehetővé tegye közfoglalkoztatás és saját munka igénybevételét, és a devizakárosultakkal kötendő bérleti szerződésben mind a pénzügyi, mind a társadalmi beilleszkedési feltételek (közüzemi díjak fizetése, közfoglalkoztatásban való részvétel, együttélési szabályok betartása) érvényre jussanak.

A Szociális Családiház-építési Program részleteiről további tájékoztatás a Kormány döntését követően adható.

(BM Sajtóosztály, kormany.hu)"

 

Csak a korábbi kérdéseinket tudom ismételni.

Egy bebukott 10 milliós tartozás átvállalása helyett miért jobb a kormánynak 13-15 milliós új házakat építeni? És miért pont Budapest környékén? A vidéki hitelesek költözzenek oda, és így a lakásuk után bukják a munkahelyüket is? Van hely a beköltözők gyerekeinek a helyi óvodában, iskolában? Vagy majd azt is építenek?

A kijelölt helyszínről pár szóban:

- a 9.000 lakosú Ócsa Alsópakony felé elhelyezkedő külterületéről van szó, ami állami tulajdonban van, így legalább a telek nem kerül pénzbe

- a két épületben működő óvoda "240 férőhellyel rendelkezik, melyben 295 - 300 gyermek nevelése történik"

- egy általános iskola, és a Bolyai János Gimnázium és Kereskedelmi Szakközépiskola van a településen

- az ipart egy takarmánygyártó cég képviseli jelenleg, mert a csődbe ment tüzeléstechnikai FÉG helyi gyárában két hónapja állt le a termelés, és felszámolás alatt áll, de a a Napi Gazdaság szerdai cikke szerint néhány napon belül újraindulhat, mert sikerült megállapodnia legnagyobb hitelezőjével, az MPF Holdinggal, így tovább működhet. Vagyis visszaveszi az eddig foglalkoztatott embereket, esetleg nem is mindet, de újakat  valószínűleg nem.

Tehát közmű nincs, infrastruktúra nincs, munkalehetőség nincs. Roppant vonzó.

A jó hír, hogy ilyen és hasonló kérdések kormánypárti politikusoknak, például Kövér László házelnöknek is eszébe jutottak.


"A terv részleteit ismertető június 6-i frakcióülés több résztvevője is azt állította [origo]-nak: Kövér és több más képviselő is felvetette, hogy szerintük nem kellően kidolgozott a koncepció. Főként azt kifogásolták, hogy a házépítési program nem oldja meg az odaköltözők munkahelyi problémáit. Egy résztvevő szerint olyan aggály is felmerült, hogy az esetek többségében a családok azért nem tudják továbbfizetni a hiteleiket, mert a családból valaki elveszíti a munkáját, ha azonban az egész család vidékre költözik a kormány által épített házakba, továbbra sem oldódik meg ez a probléma. Egy képviselő szerint feltehetően ezért választotta a BM a főváros közelében található Ócsát, hogy a Budapesten dolgozók ne veszítsék el álláslehetőségüket.

Egy képviselő szerint az ülésen többen azt is kifogásolták, hogy mi szükség van teljesen új házak felépítésére, miközben több vidéki településen is találhatók üresen álló, elhagyatott házak. Az [origo]-nak több képviselő is azt mondta: végül azzal zárták le a Matolcsyval folytatott vitát, hogy a kérdésre még később visszatérnek, ez azonban egyelőre még történt meg."

 

A rossz hír, hogy a felmerült kételyeket félresöpörték.

"A kormány tervei szerint akár már az idén elkezdődhet a szociális családiház-építési program", tudtuk meg Kovács Zoltán, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár tegnapi sajtótájékoztatóján.

Plusz néhány információmorzsa:

" Annak fényében, hogy mennyien és milyen formában kerültek nehéz helyzetbe, más helyszínek kijelölésére is szükség lehet az országban - tette hozzá, emlékeztetve, hogy Budapest és Pest megye az egyik leginkább érintett terület, a több százezer bajba jutott ember közül ugyanis arányaiban ott élnek a legtöbben."

"A projekt előkészítése jelenleg is zajlik, a végső döntések még nem születtek meg. A kormány már foglalkozott a kérdéssel, de még augusztusban és az ősz folyamán is tárgyal róla - mondta, hozzáfűzve, hogy több száz házról van szó. Arra a kérdésre, hogy utóbbi nagyságrend csak Ócsára vonatkozik-e, Kovács Zoltán azt válaszolta, pontos számokat annak függvényében lehet mondani, hogy mennyi ingatlanra lesz majd szükség. Kiemelte, a rendszer rugalmas lesz, az igényeknek, a bajba jutottak számának megfelelően alakul majd."

"A programot ért kritikákra az államtitkár úgy reagált: a beruházó közművesíteni fogja az ingatlanokat, és megteremti például az iskolába, munkába járás feltételeit. "Egy kis higgadtságot, illetve visszafogottságot kérek mindenki, főleg a kritikusok részéről" - mondta."

Szegény ócsai polgármestert sajnálom egy picit, mert hiába fideszes, neki se mondtak el még sok mindent, egyszerűen a feje fölött döntenek.


"Ócsa vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy először körülbelül másfél hónapja járt a belügyi tárcánál az alpolgármesterrel és főépítésszel: akkor közölték velük, hogy valószínűleg a településükhöz tartozó területen építik fel a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek befogadására alkalmas lakótelepet.

Alig egy héten belül újabb egyeztetés volt a Belügyminisztériumban az alpolgármesterrel és a főépítésszel Ócsa infrastrukturális helyzetéről és szükségleteiről - tette hozzá Bukodi Károly. Hangsúlyozta: ezek a "puhatolózó" tárgyalások akár igényfelmérésnek is tekinthetők, hiszen egyelőre nem tudni - mint mondta, ő legalábbis nem tudja -, hogy hány ütemben, hány ház és mikorra épül majd fel, hány embert kell majd befogadni Ócsa-Alsópakonyon, és kik lesznek a beköltözők.

Nem mindegy ugyanis, hogy zömmel házaspárok, vagy inkább óvodás, iskolás gyermekeket nevelők gyarapítják majd a lakosságot, hiszen ettől is függ, hogy milyen intézmények fejlesztésére, bővítésére lesz szükség Ócsán - mutatott rá a polgármester. Fontos, hogy "bírjuk-e a jelenlegi kapacitásunkkal, vagy sem" - magyarázta Bukodi Károly, hozzátéve, remélhetőleg a szükséges fejlesztésekre vonatkozó konkrétumokról is szó lesz már a csütörtöki egyeztetésen.

Az MTI-nek arra a felvetésére, hogyan lehet megfelelő körülményeket biztosítani a várostól négy kilométerre eső Alsópakonyon, a szántóföldek helyén kialakítandó lakótelepen a beköltözőknek, Bukodi Károly kifejtette: a közművesítés nem a város, hanem az állam feladata. Hozzátette: ez a városrész kifejezetten jó helyen, autópálya közelében található, s vonat, illetve busz is jár a közelben.

Azt nem tudta megmondani, hogy az esetleges új álláskeresők találhatnak-e munkát, mert - mint megjegyezte - még nem ismertek az igények, mint ahogy azt sem tudni: Ócsa munkaadói milyen állásokat kínálnának. Úgy tűnik, hogy a FÉG konvektorgyár újraindulhatja termelését, ám ez nem oldja meg a munkahelykeresők gondját. A város valószínűleg nem lenne képes önerőből elhelyezkedési lehetőséget kínálni a betelepülőknek, de a "csomag" részeként a házak építése mellett munkahelyteremtésről is szó van - mondta Bukodi Károly."

 

Nos, a Nagy Egyeztetések Kormányára jellemző, hogy amíg Kovács beszélt, és Bukodi reménykedett, addig a tegnapi Magyar Közlönyben már sunyin meg is jelent az ócsai projektet kiemelt beruházássá tevő kormányrendelet, és egy kormányhatározat.

 

A beruházás lebonyolítója, a BMSK Zrt. 100% állami tulajdonban van. A többi pozitívumot még keressük.

Címkék: fidesz válság abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr33136839

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mit szól Ócsa a devizahitelesekhez? Ingatlanpiaci helyzet és jövő 2011.08.16. 17:35:17

Kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány az ócsai szociális családiház-építési programot, melynek során több száz lakást építenének a bajba jutott jelzáloghiteleseknek. A beruházás a tervek szerint már ebben a hónapban megke...

Trackback: Már az idén épülhet az ócsai lakópark a bedőlt lakáshiteleseknek 2011.08.12. 08:29:46

A kormány tervei szerint akár már az idén elkezdődhet a szociális családiház-építési program, amelynek első üteme helyszíneként a Pest megyei Ócsát javasolja a Belügyminisztérium....

Trackback: Hátsókert-Magyarország felé 2011.08.11. 21:15:52

 „…és ez itt a kert.” – mutat végig Schmitt Pál a frissen gyeptéglázott aranyos kis területen. „A családi kasszán is sokat lehet majd segíteni, ha itt veteményest alakítanak ki” – mondja rutinosan mosolyo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.08.11. 10:17:35

Ha jól gyanítom, pár éven belül Ócsa a gettó szinonimája lesz...

Hózentróger 2011.08.11. 10:21:57

Én 100 kilométerről járok be Budapestre dolgozni minden nap.

Befejezem a hitelem törlesztését, és egyből közelebb is költözhetek. Naccerű... :)

S.O.A. 2011.08.11. 10:25:15

Nem értem a problémázást...

Az állástalan devizahitelesekkel közmunkaprogram keretében feléppíttetik a saját házaikat, közunkprogram keretében közművesítik, közmunkaprogram keretében bővítik az óvodai és iksolai kapacitásokat, majd közmunkaprogram keretében közmunkaprogramot szerveznek saját maguknak, ha már mindennel végeztek. Egy zseinális, 21. századi, állailag finanszírozott, de önellátónak álcázott hippikolónia épül Ócsára... ha ez nem lesz turista látványosság, akkor semmi!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.08.11. 10:25:22

@Lord_Valdez:

Első ütem 80 lakás, összesen 500.
A lakáshitelekre jellemzően lakásonként átlag 3 fő (család), tehát először 270, összesen 1.500 új lakos.
És mi lesz az elhagyott, üres házaikkal?
Ennyi pénzből azokat is megvehetné a kormány, minek összetelepíteni őket egyhelyre?
Vagy bekerítik őket, és pénzért mutogatják?

Jurganov 2011.08.11. 10:26:42

épül a gettó, szépül az ország. ebből mennyit lophatnak, bele sem merek gondolni.

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2011.08.11. 10:29:47

1. A szociális bérlakásépítés-program nem lenne rossz dolog egyébként.
2. "Egy bebukott 10 milliós tartozás átvállalása helyett miért jobb a kormánynak 13-15 milliós új házakat építeni? " @laspalmas, ha jobban elgondolkozol rajta, rájössz, miért. De azért segítek :) Egy 10 milliós tartozás átvállalása a kormánynak 10 millió Ft költség, slussz. A 13-15 milliós ház, ha levonjuk a visszacsurgó adókat, no meg azokat a megspórolt szociális juttatásokat, amelyeket egyébként a munkanélküli kőműveseknek/ácsoknak/egyebeknek kellene kifizetni, valószínűleg jóval 10 millió alá megyünk le.

teefau 2011.08.11. 10:31:10

Gettó, itt a gettó...(by Eric Cartman)
Miért van olyan érzésem hogy ezzel fene jól jár egy raklap ember? (és nem, nem a CHF hitelesekre gondolok)

Cirbolya_sentinel Narancs himnusz - · http://tiny.cc/z9ur9x 2011.08.11. 10:35:57

Alsó hangon a minimális építési költség, és az alsó lakás mennyiségből számított össz pénz:
3.735.000.000 -Huf
-mennyi az elkülönített keret?
-mennyi a közművesítés költsége?
-kiegészító épületek költségei? /óvoda, iskola/

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.08.11. 10:36:18

@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka:

Ez nyilván nekem is lejött. :)
Viszont ki fizeti majd a telepiek közmunkabérét / szoc.segélyét, a plusz tanerőt, orvosokat, rendőrt stb? Az se lesz ingyen ám, tessék csak hozzáadni a költségekhez.

zrobasé 2011.08.11. 10:40:16

a NagySZociálisBebukottSvájciFrankHiteleseketMegsegitőNépKormányÉsFülkeForradalmiBárcaNélküliÖsszKupaktanács(NSBSFHMNKÉFFBNÖK) újabb rendelkezései :
-minden tv-hitel bebukott kap egy 80-150 képátmérőjű tévét(család méretétől, szemszámtól és kortól függően) amit közmunka keretén belül szerelnek össze, és azokon ezentúl csak az m1,m2,dunatv,hirtv adásait lehet fogni, és kötelező nézni napi 16óra/fő egységben
-minden auto-hitel bebukott kap egy 500-2500 cm3 autót, amit közmunka keretén belül szerelnek össze, csak NER kompatibilis szinben, kizárólag kelet felé lehet vele menni, és csak a molnál lehet vele tankolni
...tessék, higgadtság,visszafogodtság...:)

Viktus 2011.08.11. 10:43:50

@laspalmas:

Kellett a meló v.mi baráti építőipari vállalkozásnak ... egyébként egyrészről mi lesz a bedőlt hitelesek házikóival ? annyit még az ingatlan spekulánsok sem szívnak fel áron alul ... nem is beszélve arról, hogy a lakosság harmada nagyjából a biológiai órájának második felét ketyegteti ... ergo lesz itt annyi üres ingatlan ...

Sőt már most is sok özvegy nyugdíjas próbálná eladni a házikóját, mert képtelenség egy embernek fenntartani egy házat ...

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2011.08.11. 10:49:54

@laspalmas: Hja, ez már bonyolultabb képlet :) Viszont én azt mondom, hogy ha már ekkora szarban vagyunk országos szinten, akkor tényleg fel lehetne használni ezt a helyzetet arra, hogy valamin radikálisan változtassunk, mégpedig a bérlakáshelyzeten és a mobilitáson.
A rendszerváltás után ugye mindenki saját lakást akart, és rövid távon mindenkinek megérte: az önkormányzatoknak némi készpénz és letudva a fenntartás, az álampógárnak meg saját kecó. Plusz a katonaság/rendőrség is szépen kiárusította a szolgálati lakásokat, és a határőrök aztán sírtak, amikor sengenbe rúgták őket, és mehettek Vasból Szabolcsba csekkolni a Prilukit.
Jól felfújódott a budapesti agglomeráció, szopunk a közlekedéssel, és míg egy átlag amcsi huszonsokszor költözik életében, nekünk már egy Győr-Székesfehérvár költözés is megrázó élmény.
Úgyhogy, ha csak egy ilyen ócsai projekt lesz, az persze még a kirakatba sem elég, de ha mindegyik régióban épülnének ilyen lakóparkok, és fair bérleti díjak lennének, az már segítene valamit.

Viktus 2011.08.11. 10:53:12

@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka:

"Devizafalva egy zsákutca, egy végállomás. Az elveszett tulajdon (tetszik vagy sem, ma Magyarországon a feketén kiadott, a bérlő számára jellemzően nulla jogosítványt és biztonságot nyújtó, kvázi bérlakások országában csak a tulajdon a stabil) helyett az ócsai bérlemény pontosan azt teszi, amit az oktatásban (fizess, hogy tanulhass) és az egészségügyben (fizess, vagy megdöglesz) már kiválóan képvisel a jelenlegi kormány. ...

Pedig lakni kell, otthon kell, és huszonegy év kormányai többé-kevésbé, de leszarták, hogy ez hol és hogyan fog megtörténni. Mindenkori miniszterelnök urak, hátha valamelyik meghallja, innen üzenem: kérdezzék már meg egy egyetemistától, hogy hol lakik! És ha albérletben, lepődjenek meg azon, hogy nem kap róla számlát. Százezernyi albérlethirdetés van fenn soktucatnyi ingatalon honlapon, próbaképp csörögjenek rá párra… szembekötősdit játszunk. Úgy tesz a kormány, mindegyik kormány, mintha tisztességesen, hivatalosan lenne hol élnünk."

Baszkurátor 2011.08.11. 10:54:55

Ön elköltözne Ócsára?

Ha lennének a környéken (max ~30-50km) munkahelyek (na nem stadion építés) akkor miért ne?

dr. Aullah 2011.08.11. 11:13:27

Ez már megint egy hatalmas baromság. Ezzel nem jár senki jól, csak aki a sok pénzt kapja érte. Biztos vagyok, hogy előbb utóbb valaki rájön, hova is fog csorogni ez a sok pénz.

Az a baj, hogy nem csak fedél kell az embernek. Munkahely, rendes környék, agglomeráció, infrastruktúra, ami elbírja. Az óvoda már így is 100%+ működik. Munkahely nincs.

Viktus 2011.08.11. 11:18:13

@Aullah:

Gondolom az elképzelés szerint Budapestre járhatnának be dolgozni, ha lenne pénzük bérletre :P

Grigorij Pantyelejevics 2011.08.11. 11:25:16

Óriási truváj! Aki nem tud fizetni mondjuk egy 100ezres törlesztőt, az költözzön Ócsára, fizessen 60ezer bérleti díjat plusz 40-50ezret a bérletekre. Szuper! A napi plusz 3-4 óra utazgatás csak hab a tortán. :P

passaran 2011.08.11. 11:35:51

Jól láttam a határozatban, hogy a fűtés fa vagy megújuló energia? Mintha a gáz bevezetés nem is szerepelne a tervek közt. Klassz lesz majd a környék télen amikor kicsit megszorul a levegő és 500 ház kéményeiből jön a füst.... mert azt ne képzelje senki hogy mindenki száraz bükkfával fog tüzelni. Lesz abban nyers fenyőtől, papíron keresztül minden ami éghető :( Ne felejtsük el, hogy anyagilag erősen megcsúszott családokról lesz szó ahol érthető módon minden fillér számít. Főzni meg majd villanytűzhelyen fognak. A megújuló energiás fűtés kiépítése meg eléggé horror összeg jelenleg.
A feltáró makadámutak is elég "viccesnek" tűnik
Első pillantásra eléggé átgondolatlannak tűnik a program. Mintha olyan állította volna össze aki sose látott vidéki környezetet.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.08.11. 11:42:05

"Tehát közmű nincs, infrastruktúra nincs, ..." Miért gondolod azt, hogy akik ezt a beruházást tervezték, azok erre nem gondoltak?
"...munkalehetőség nincs." Zöld mezős beruházást érzek a levegőben, esetleg némi kínait is...
"mi szükség van teljesen új házak felépítésére, miközben több vidéki településen is találhatók üresen álló, elhagyatott házak." Azért azt se feledjük el, hogy azok többsége milyen: gondolom senki se szeretne olyan vályog-vegyes falazatú házba költözni, amelynél vizesek a falak meg repedések húzódnak az oldalán. Persze a normálisabbját még föl lehetne erre használni, csak a vásárlás megint beruházást igényel + csak a közelben élőknek lehet átmeneti megoldás (de akkor meg előjön az ingázás problémája).

@Viktus: "annyit még az ingatlan spekulánsok sem szívnak fel áron alul" A másik meg az, hogy jelzáloggal terhelt ingatlant csak akkor tudnak eladni, ha előtte kifizetik a jelzálogot, vagy a vevő ún. áthidaló hitellel átvállalja tőle. (A kényszerárverezés más tészta...)

ketroot 2011.08.11. 11:44:14

Egyre jobban várom, hogy ezek a majmok eltakarodjanak, vissza ellenzékbe. Csak félek, kik lesznek azt követően kormányon.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.08.11. 11:56:54

@ketroot: Jelenleg az a legesélyesebb verzió, hogy a Jobbik kerül hatalomra, de csak FIDESZ-KDNP koalícióban. De 3 év alatt még sok minden történhet.

Viktus 2011.08.11. 11:57:36

@bulvármédiás =>:

A kényszerárverezésre várnak a spekulánsok ...

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.08.11. 12:03:07

az egyébként eszébe jutott valakinek, hogy vannak olyan bebukott hitelek amik 3-4-5-6 milliókról szólnak?
ezeknek az értéke jóval alatta van az épülő házakénak.
mondok egy példát:
vidéken valaki felvett 4 éve 4 millió forintot.
a fedezete egy akkor 8 milliós panel lakás.
fizette a 25 ezer forint adósságát tisztességgel, nevelte a két gyereket a 60 ezres fizetéséből, az asszony 60 ezres fizetéséből. azóta az asszonynak nincs munkahelye, apjuk fizetése meg felemelkedett 80 ezer forintra. nem bírják fizetni a jelenleg 65 ezres havi törlesztőt. bebuktak.
amit egy összegbe kellene kifizetniük most, hogy a lakást ne vigye el a bank 6 és fél millió forint. a kéglit 5 és félért lehet értékesíteni jelenleg az ingatlanpiacon.

az állam ezt a lakást 6,5-ért tudná megvenni, amit oda tudna adni bérletre a lakónak és kötne vele egy tíz éves elővásárlási szerződést. emberünk a saját környezetében élhetne tovább, a gyerekei ugyanott járhatnának tovább iskolába, emberünk munkahelye megmaradna. és a reménye is, a saját lakásra, a zállam nyitna neki egy megtakarítási számlát amin gyűlne a pénz a 10 év múlva megvételre.

mindenki jól járna.
nem. ezt a hat és fél millás hitelest elköltöztetik ócsára 100 kilométerre a munkahelyétől a gyerekei iskolájától, a szüleitől, akik segítették eddig vagy akiket ő ápolt, segített?
ez segítség nekik?
vagy az államnak miért éri meg a 6.5 misi helyett egy 10 misibe kerülőbe költöztetni?

tudják ezek, hogy a bedőlt lakásfedezetű hitelek több mint fele 7 milliós adósság alatti?
vagy ezeknek nem jár majd a kégli?
nekik mi a megoldás?
én nem látok ebben a dologban semmi megoldást, ez megint egy tipikusan elbaszott fityiszes humbug, lufi.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.08.11. 12:03:10

Ja, és ne feledjük el: holnaptól indul az árfolyamrögzítés lehetősége. Ezért várjunk még egy kicsit az ócsai ócsárlással...

@Viktus: Ahhoz viszont a bank is csak a legeslegvégső esetben fordul, mert általában ők se nyernek azon az üzleten.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.08.11. 12:08:42

@Conv: "mindenki jól járna."
Kivéve az építtető cég, mert nincs megrendelés, illetve a kormány, mert ígéretével ellentétben nem tudott új munkahelyeket létrehozni. Amúgy a te variációd nekem sokkal szimpatikusabb, bár a megtakarítási számlát erős túlzásnak érzem.

NYJetsTD 2011.08.11. 12:09:58

Nagyon szép számokat mutatnak be a kormányzati előterjesztésben, csak kár, hogy ezekből egy szó sem igaz. A közművek, infrastruktúra kialakítása az egész projektet simán megduplázza majd, aztán csak leshet a sok tapsikoló. A szokásos mutyizásról még nem is beszélve.
Aki ezt az egész "megoldást" kitalálta, az egyszerűen egy HÜLYE!

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.08.11. 12:10:27

@Conv: + kiegészítés: Az elméletednek viszont van egy hátulütője: kvázi egy évtizedre röghöz köti az embereket. Mi van, ha a példabeli feleség a gyes lejártát követően messze talál munkahelyet?

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.08.11. 12:14:30

@bulvármédiás =>:
a kormány azért járna jól, mert növelné az állami vagyont (lakóingatlanok tulajdonjoga. (a válság után, hamar felmennek az ingatlanárak)
emberünk munkája megmaradna, mert nem kellene elköltöznie, nem válna ő is munkanélkülivé.

a megtakarítási számlában mi a túlzás?
emberünk havonta befizeti a megtakarítás összegét, és ha akarja 10 év múlva megveheti a kéglit, akár új hitel segítségével. vagy felveheti a megtakarítását. addig meg az állambácsi forgathatja a pénzét.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.08.11. 12:16:23

@bulvármédiás =>:
elköltöznek. felmondják az állami albérletet és lemondanak az elővásárlási jogukról, oszt puszi.
a megtakarítási számlájuk még élhet tovább, vagy felvehetik az új életük indításához más városban.
nem bonyolult ez.

Viktus 2011.08.11. 12:20:49

@bulvármédiás =>:

Ez a végső eset, ha nincs tilalom elég sűrűn megesik :P csak kevés jut el belőle a médiába ...

eMM2 2011.08.11. 12:25:02

Újabb agyrém.Megint a jellemző döntés.Fityiszéknek fingjuk sincs hogy valójában mi folyik az országban(honnan is tudhatnák az audiból meg a rózsadombi keccóból) de ami a tragédia hogy nem is nagyon érdekli őket.Valaki majd ezzel is jól keres.Gyanítom már meg is van az a valaki.Narancsbirkák! Tényleg ezért szavaztátok be azt a híres 2/3-ot?
Próbálják csak ki egy hónapra vagy akár egy hétre hogy milyen bejárni pld vidéki sárgabusszal a napi 3 járattal.Mert a bedőlt hitelesnek pld autója sincs és akkor ez csak egy probléma.
Vagy közmunkában majd buszvezetőket is foglalkoztatnak?
Van jobb ötletem.Legyen riksakuli na az az igazi környezetbarát megújuló energia.Csak ne egyen babot mert akkor sokat fingik.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.08.11. 12:30:12

@Conv: A kérdés már csak az, hogy a család mennyi kíván/tud áldozni az albérlet + rezsi mellett egy megtakarítási számlára. A másik meg hogy a lakásvásárlásra adott pénzeket NE használhassuk fel másra (ez azért már túl nagy engedmény), pl. a Fundamentánál is ezért szüntették meg a korábbi 8 éves futamidő szabad felhasználását, mert azt nem ezért nyittatták az emberekkel.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2011.08.11. 12:48:21

Ezeknek megint előbb járt a szájuk, mint az agyuk...

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.08.11. 12:51:13

@bulvármédiás =>:
annyit áldoz amennyit akar, vagy tud.
arra költi amire akarja, de csak 10 év után. ha tíz év alatt 3 forintot tett be, akkor annyit kap meg.
az az ő pénze, nem kapta. arra költi amire akarja. ha a lakás megvételére, akkor arra, ha a gyereke iskoláztatására, akkor arra.miért szabnád meg, mire költi a megtakarítását.
ez a számla arra lenne jó, hogy az államhoz kerül a pénz, nem a bankhoz, ezzel is támogatva az államot, kvázi 10 évig kölcsönt adva az államnak.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.08.11. 12:52:36

A magánnyugdíjpénzeket könnyebb volt "megmenteni", ez már nehezebb meló lesz. Itt a lopáson kívül is fel kéne majd mutatni valami eredményt. Fogalmam sincs mi lenne szerencsétlen emberek számára a jó megoldás (egy munkahelyekkel és élhető bérezéssel rendelkező nyugodt ország...), valószinűleg a @Conv: által vázolt kisebb volumenű lakások megvétele és kiadása bérbe, valamint a régiónként történő bérlakás/bétház építése program egyvele segíthetne valamit.

Viszont az egész semmit sem ér valós munkahelyek teremtése nélkül, ez pedig észrevehetően nem megy a kúrmánynak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.08.11. 12:52:40

@laspalmas:
Ne engem kérdezz, nem az én ötletem volt.

Én csak azt véleményeztem, hogy ha összeszedünk egy csomó lecsúszott embert és odarakjuk őket, ahol még munkalehetőség sincs, az a legjobb recept egy gettóváros kialakítására.
Hacsak nem nő a ki a földből egy hatalmas ipari park pár éven belül, persze.

eMM2 2011.08.11. 13:00:19

@Conv:
Hát ezt remekül összefoglaltad.Minden sorod igaz.Sajnos.
Ebből 2 dolgot lehet leszűrni:
1. a Fidesz lexarja a valódi problémákat nem tudja l ha netán igen lehet nem is érti.
2.Megoldása nincs de nem is nagyon töri magát.Legyen csak "jó" a kommunikáció az fontos.
+1 A mutyi meglegyen, tuti hogy ezzel az ócsai építkezéssel valaki nagyon jól jár,de az nem a falu lesz meg nem is a lakók,de még azok sem akik majd építik természetesen éhbérért közmunkában.

eMM2 2011.08.11. 13:03:10

@bulvármédiás =>:
Talán nem így kellene új munkahelyeket teremteni.Szegény kormány nem járna jól.Már bocs akkor most a kormánynak van országa vagy az országnak egy kormánya?
A Viktatúra eléggé az első verzióra hajaz.

rajaram 2011.08.11. 13:09:18

Építsenek 100 db 10 emeletes panelházat á 100 lakással. Hamar megvan és 10.000 családot elhelyeznek benne olcsó lakbérrel. Évtizedekig bevált, most is állnak a lakótelep.

rajaram 2011.08.11. 13:09:49

lakótelep=lakótelepek

Baldrick68 2011.08.11. 13:11:29

Figyu srácok valami baj van az erővel.
Ez a 150 000 forintos m2 ár kicsit borsos.

www.novodom.hu/?base=construction&type=calculator

Csak úgy összeklikkeltem magamnak egy könnyűszerekezetes házat.
134m2 Garázs, 4 szoba, nappali, fürdő,Kamra , étkező , háztarási helység stb.

Így jött ki 14.9 Millió + ÁFA

Ha egy három szobás 85m2 -es házat raktam össze akkor 11 misire jött ki.
Izé nem drága egy kicsit? Pláne hogy előregyárta száribán csinálják.
Szerintem itt valakik nagyon kaszálnak.

eMM2 2011.08.11. 13:15:58

@Valahol Máshol:
Ereredetileg ez volt a program amint Conv is felvázolt, ezzel is kampányoltak nem pedig az ócsai teleppel.De hát hja kérem más a kampány és más a valóság.
Viktorkáék sem jobbak a deákné vásznánál de legalább megvan a diktatórikus 2/3-uk.Élnek is vele rendesen.
Tessék mondani ez itt már a demokrácia vagy lesz még ennél roszabb is?
Lesz.

misztikus alfahím 2011.08.11. 13:17:42

"Egy bebukott 10 milliós tartozás átvállalása helyett miért jobb a kormánynak 13-15 milliós új házakat építeni? "

A valóság az, hogy a Budapesten bebukott tartozások átlagosan közelebb állnak a 30 millióhoz. A helyzet nagy vonalakban sok családnál a következő: vett egy lakást 20-ért amihez felvett 15 M hitelt. A 15 M hitele mostanra kb 22 M a lakás piaci értéke, amennyiért el tudná adni az kb. 17 M.

Ha az állam ezt az ingatlant vállalná át, akkor az kb 35 M-ba kerülne (lehet, hogy az állam felé a bankok engedékenyebbek lennének, de biztos élő adásban szaggatnák banki szakértők az öltönyüket, ha a mocskos kormány -20%-kal kevesebbért szeretné kiváltani a lakást)

Amennyiben az állam állami tulajdonú, könnyűszerkezetes, olcsó lakásokat épít egy olcsó területen, akkor a költségei lényegesen kevesebbek lesznek. A bedőlt ingatlan lehet a banké 35 M-ért, piacon 17 M. Azt kezd vele, amit akar.

A dolognak van persze szépséghibája, ha jól tudom az adós nem csak az ingatlan értékével tartozik a banknak, hanem a teljes hitelösszeggel, vagyis ha nem fedezi az adósságát az ingatlan, akkor az árverezés után ott áll lakás nélkül pár M tartozással. (Ha ez nem így van akkor valaki cáfoljon meg, nem vagyok ebben biztos!)

A programmal kapcsolatban egy valamit nem értek. Miért kell családi házakat építeni? Akkor is ha könnyűszerkezetes nem luxus ez egy kicsit? Természetesnek tartom, hogy segítsünk az összes bajbajutott lakás devizahitelesen, hogy ne kerüljenek az utcára, de azért a hajléktalanság és egy 60-80 nm-es kertes házikó között még lennének árnyalatok.
Na persze ha valami lakótelepet építtetnének, szintén az olcsóságra törekedve, akkor gondolom még hangosabb lenne a visítás a gettósítás miatt.

A közmű hiánnyal kapcsolatban nemrég született egy törvény miszerint nem lehet több zöldmezős beruházást indítani, ha nincs megfelelő infrastruktúra, csatorna pl. A budapesti agglomerációban pedig egyáltalán nem lehet több zöldmezőst indítani. Ez alapján úgy vélem a project csak akkor tud indulni, ha lesz csatorna. Erre pedig lehet EU pénzt szerezni könnyen.
Érden a csatornázottság most 23% (igen nem tévedés huszonhárom) most kaptak valami 21 Mrd Ft EU támogatást aminek a fejében 2013-ig 100%-ra kell emelni a csatorna ellátottságot.

Rá kell jönni, hogy sehogy se jó, de legjobb hőbörögni.

Úgy érzem egyszerre hörögni és hőbörögni, hogy a kormány tegyen valamit + ne avatkozzon a gazdaságba + csökkentse az adókat + növelje a támogatásokat + mentse meg a hiteleseket + erősítse a Ft-ot + teremtsen munkahelyeket + a közmunkásoknak 8 órában adjon olyan fizetést amiből megélhetnek + fizesse vissza az államadósságot ... na ez az igazi vastagbőr!

Baldrick68 2011.08.11. 13:20:21

Ez a novodom csak így az első találat ami az elém került.
Itt 124 000 Ft /m2 árakkal kalkulálnak. Kulcsra készen.
Ja és ebben benne van az alapozás is.

Szerkezet........ 51000
Alapozás................12500
Külső nyílászárók........6500
Tetőfedő munkák......... 7000
Gépészet............... 21000
Szigetelt aljzat........ 4500
Festő munkák............ 4000
Burkolások.............. 7000
Belső nyílászárók....... 2500
Külső homlokzat kialakítás....8000

Összesen: 124 000

www.novodom.hu/?base=construction&type=ready

Skacok alighanem már világos hogy miért jobb házat építeni mintha az állam vásárolná fel a hitelt.
valakik itt nagyot kaszálnak.

Tetőteres épület Ft/nm Földszintes épület Ft/nm
Szerkezet 43 000 Ft 51 000 Ft
Alapozás 7 500 Ft 12 500 Ft
Külső nyílászárók 6 000 Ft 6 500 Ft
Tetőfedő munkák 5 500 Ft 7 000 Ft
Kémény
Gépészet 17 500 Ft 21 000 Ft
Szigetelt aljzat 3 500 Ft 4 500 Ft
Festő munkák 4 000 Ft 4 000 Ft
Burkolások 5 500 Ft 7 000 Ft
Belső nyílászárók 2 500 Ft 2 500 Ft
Lépcső 4 000 Ft
Külső homlokzat kialakítás 6 500 Ft 8 000 Ft
105 500 Ft 124 000 Ft

eMM2 2011.08.11. 13:21:57

@rajaram:
Azért még nem a panelgettóban kellene gondolkozni a 21 században.(ja a bedőlt hitelesek jelentős része paneles)A kiskert/élhető környezet számít.Persze a panelban is lehet élni node azért van egy kis különbség én tudom.
De írd meg az ötleted viktátornak lehet még elnyersz vele egy Ybl díjat is valamint MTA tagságot de csak ha hiszel a finnugor elméletben.

misztikus alfahím 2011.08.11. 13:21:57

"az kb 35 M-ba kerülne" elírtam, bocs. Annyiba kerülne amennyi a tartozás.

misztikus alfahím 2011.08.11. 13:25:51

@eMM2:

"A kiskert/élhető környezet számít.Persze a panelban is lehet élni node azért van egy kis különbség én tudom."

Na ez az igazi vastagbőr, bazz! Mentsük meg állami pénzen (én, te mindenki pénzén) a hiteleseket, de nehogy már kis kertes háznál alább adjuk. Nem tudom ez csak irónia, vagy maró gúny volt a részedről, de ha nem, akkor a profilképed telitalálat. :(

eMM2 2011.08.11. 13:28:37

@misztikus alfahím:
Ne te sem ebben az országban élsz ha meg igen nyisd ki a szemed.

A devizahitelesek jó része nem 2 szintes 30 millás lakásokat épített hanem örült hogy vehetett egy panelt.És dejó végre saját lakás.
Egyébként meg főleg a 30 millás lakások árverezésével kezdenek majd(már most) mert azok kellenek az új gyarmatosítoknak.Na ők nem költöznek be egy panelba arra mérget vehetsz.
Az majd kell a kínai vendégmunkásoknak.Talán a kínai szót még le szabad írni moderálás nélkül mert a másikat amire céloztam nem.

Pusztába kiáltott Emil 2011.08.11. 13:30:03

Menjenek a politikusok Degecre ha már úgyis onnan jöttek!

eMM2 2011.08.11. 13:32:30

@misztikus alfahím:
A profilképem a maró gúny.
És nem kellene a bedőlteknek új panelt építeni(panelt semmiképp a 21 században de ezt írtam már).Egyáltalában nem is kellene építeni, az államnak reális feltételek melett kellene rendezni a dolgot a tartozást stb, úgy ahogy Conv is írta és amiről a választási igéret szólt.
De az nem jó akkor nem lehetne mutyizni.Meg milyen jó hogy sok embernek adunk (köz) munkát.Hisz ezt igértük nem?

misztikus alfahím 2011.08.11. 13:34:23

A tulajdon vs. bérlakás kérdéssel kapcsolatban régóta mantrázom és nemrég egy úgy gondolom két lábbal a földön járó, pénzügyekhez értő ember szájából is elhangzott:

Jaksity György, a Concorde Értékpapír vezetője, a budapesti tőzsde egykori elnöke:

"Egyébként az egy magyar fóbia, hogy az emberek ragaszkodnak a saját lakástulajdonhoz, a legtöbb fejlett országban az emberek jelentős része, a tehetősebbek is, bérelt ingatlanban laknak, és jól érzik magukat. Lehet, hogy ez nem véletlen."

Pusztába kiáltott Emil 2011.08.11. 13:36:06

@eMM2: Ki az a fickó a profilképeden?

misztikus alfahím 2011.08.11. 13:39:24

@eMM2:

1 az 1-ben átvenni a 300-400 E ft/nm 2006-os lakóparkos 15-35 M tartozással rendelkező lakásokat jobb lenne a lakóknak, jobb lenne a bankoknak, de sokkal sokkal drágább lenne az államnak, vagyis nekünk akik az adót fizetik.

Én azt mondom segítsünk, de arányosan! Amikor olcsó társasházról van szó nem hiszem, hogy csak a panel jöhet szóba. 2-3 emeletig az is lehet könnyűszerkezetes, kert nélküli egy hely ahol lehet élni és felnevelni a gyerekeket. Aztán ha pár év múlva ha normalizálódik a helyzet, értsd nő a bérlakások száma és a legálisan, jogi háttérrel kötelezettségekkel és jogokkal bérbe vehető lakások száma, akkor majd a "gettóból" akinek jobban megy elköltözhet. Akinek nem, az marad, de akkor miről beszélünk? Annak a családnak ez az állami lakás a piaci, gazdasági realitás.

Pusztába kiáltott Emil 2011.08.11. 13:47:22

@eMM2: Baszki utálom az ilyen talányos vakert, nem értem kire gondolsz.

rajaram 2011.08.11. 13:47:31

@eMM2:
ezt most nem egészen értem. a kormány terve szerint a feladat az, hogy ne kerüljenek családok az utcára. százmilliárdokért építenek 500 házat a világ végén. mit oldanak ezzel meg, amikor állítólag 500.000 hitel dőlhet be? amit én ajánlottam, az gyorsan és hatékonyan megoldja nem 500, hanem 10.000 család problémáját. fogalmam sincs mennyibe kerül 100 panelház, 10.000 lakással, de egyszerűbben kivitelezhető, mint a pusztában, infrastruktúra nélkül könnyűszerkezetes házakat felhúzni. nem laktam még panelházban, de ha én lennék egy bedőlt hiteles helyébe, akkor inkább egy óbudai panelben költöznék, mint ócsa mellé, hiszen óbudán, olcsó lakbérrel, egyszerűbben újra kezdhetném az életemet.

dr. Aullah 2011.08.11. 13:50:49

@Baldrick68: Nem érted... mivel a sok ilyen házat akarnak csinálni... és ugye ha valamiből sokat akarsz egyszerre, arra kaphatsz kedvezményt, amitől olcsóbb... akarom mondani drágább lesz :D Érted már?

Baldrick68 2011.08.11. 13:56:15

@misztikus alfahím:
Ja csakhogy Jaksity György azt az apróságot felejti el (gondolom ő sem béglakásban lakik hanem a saját luxus villájában haha) hogy:
- Magyarországon NINCSENEK bérlakások.
- Albérletek vannak, ezeknek az albérleteknek a bérleti díja simán összemérhető egy lakás törlesztő részleteivel.

Tudod hogy egy 3 szobás lakás bérleti díja pesten mondjuk havi 10 000 lenne + rezsi akkor nem lenne versenyképes az a deal hogy vegyek lakást hitelre aminek a törlesztője 50 000 forint.

dnl55 2011.08.11. 13:56:42

Változatlanul az a véleményem, immár jó egy éve, hogy a nagy hibát a szadesz miniszter követte el, amikor szétverte az addig korrekt pszichiátriai ellátást.
Viktornak ugyanis végérvényesen elgurult a gyógyszere (!) és a mai fideszes magyarországon (igen, így, kisbetűvel!) nem kaphat megfelelő pszichiátriai ellátást. Pedig megérdemelné. Mi meg azt, hogy józanabb és főleg ELŐRELÁTÓBB hangú emberek uralkodjanak, ha már egyszer az uralkodás a mániájuk...(((
Nincs tovább. Ha így folytatódik, az utolsó majd kapcsolja le a villanyt, ha addigra a szolgáltató nem kapcsolja ki.

Baldrick68 2011.08.11. 13:58:54

@Aullah:
Ja ez a mennyiségi felár... :D
Azért vicces dolog hogy ha én mint ismeretlen gipsz jakab bekopogok ehhez a céghez hogy kéne egy könnyűszerkezetes ház. Akkor alapozással kulcsra készen lényegesen olcsóbb mint a szériában gyártott alapozás nélkül.
Á még véletlenül sem lehet az hogy itt valami haveri kutyák fognak vastagon keresni.

eMM2 2011.08.11. 14:03:13

@rajaram:
Így ebben a formában igazad van.
De sztem ki sem kellene költöztetni a bedólt hiteleseket hanem az állam megvenné és bérbeadná ésszel.(mint ahogy igérték) Minek ide új panel?
A pusztába épített kiskertes lakótelep meg agyrém ebben teljesen egyetértünk.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.08.11. 14:19:35

@exonka:

"Mintha olyan állította volna össze aki sose látott vidéki környezetet. "

Á, az kizárt.......

rajaram 2011.08.11. 14:21:20

@eMM2: az elég érdekes lenne, ha valaki a 20 milliós házát 50.000 ért tudná bérelni, míg más ennyit fizetnek egy mester utcai 20 nm-es lakásért. a 20 milliós házat el kell árverezni és az államnak biztosítani kell a családnak egy helyet, ahol újra kezdheti az életét olcsó lakbérrel. mivel itt több tízezer családról lesz szó, ilyen nagyságrendbe kell gondolkozni. a megoldás nem az újabb családi ház, hanem a lakótelep, ahol tömegeket lehet elhelyezni. ezt a társadalom is elfogadná, mert ne feledjük, az ő pénzükből kell megsegíteni ezeket az embereket.

eMM2 2011.08.11. 14:26:52

@rajaram:
A megoldást már Conv leírta énis hozzátettem valamit nem kívánom ezt a gumicsontot tovább rágni.
Egy valamiben viszont biztos lehetünk.A Zorbán kormány az tesz a véleményünkre a látszat nemzeti levelezésen(vonalkóddal) kívül.
Én a helyioönkormányzati alpolgármesternél nehezményeztem valamit (persze fideszes) de csak a titkárságig jutottam el.Azóta is visszahívnak.
A ennyire vannak képben a zorbánok de nem is érdekli őket azon kívül hogy nekik is meglegyen a kis mutyilyuk.
És ennyi, itt tartunk M.O. 2011 AD

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2011.08.11. 14:27:51

Két hónappal ezelőtt írtam ezt a témában:

"Az kimaradhatott a dologból, hogy utána akiket ezekbe a kunyhókba zsuppolnak be, azoktól el is várják, hogy az előkert teli legyen virággal, hátul pedig akkora tökök nőjenek, mint a döntéshozók tökfejei. Aki meg nem, azt jól megbüntetik, ahogy azt kell.

Egyébként ez a könnyűszerkezetes családi ház dolog - pláne zöldmezősen - szerintem is egy k#rva nagy zsákutca. A belső kerületekben halomban állnak a foghíjtelkek, az elhagyatott házak, ide kéne építkezést meg felújítást intézni, többemeletes, többlakásos építményekkel. Valóban nem kéne nemcsak a közművekkel vackolni, de a tömegközlekedésre sem raknánk extra terheket."

Ehhez tartom most is magam. Önellátás? 2011-ben? Pláne kényszerűen? A legtöbb helyen látástól mikulásig dolgoztatják a melóst, aztán még menjen haza (ami egy külön élmény vonattal, sárgabusszal, de kocsival is) kapálni meg tyúkokat etetni?

Szerintem egy ilyen teleppel csak egy új nyomortelep alapjait vetik majd meg, pláne hogy szociális alapon valószínűleg nemcsak a bedőlt hiteleseket fogják odatelepíteni...

rajaram 2011.08.11. 14:30:29

@eMM2: ezt vagy megoldják, vagy tízezrek mennek az utcára és nem érdekli őket, ki a hibás. véleményem szerint úgy fogják megoldani, hogy az igazi felzúdulás majd 2015-ben legyen és az új kormányt döntse romba. efelé mutat az árfolyambefagyasztás és a manyup lenyúlás is.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.08.11. 14:30:45

persze hogy költöznék, inkább mint az aluljáróba.

Viktus 2011.08.11. 14:33:07

@misztikus alfahím:

"Mindenkori miniszterelnök urak, hátha valamelyik meghallja, innen üzenem: kérdezzék már meg egy egyetemistától, hogy hol lakik! És ha albérletben, lepődjenek meg azon, hogy nem kap róla számlát. Százezernyi albérlethirdetés van fenn soktucatnyi ingatalon honlapon, próbaképp csörögjenek rá párra… szembekötősdit játszunk. Úgy tesz a kormány, mindegyik kormány, mintha tisztességesen, hivatalosan lenne hol élnünk."

Te meg a Concordia béreljetek egy lakást mondjuk Bécsben meg aztán Budapesten ... mindjárt észrevehető lesz a különbség ...

Viktus 2011.08.11. 14:35:50

@rajaram:

Elárverezni? de mégis ki a fenének? a zsidó, kínai stb. nagy beözönlés álomkép ... már most is lakások ezrei állnak üresen csak Budapesten, mert nincsen fizetőképes kereslet. és bizony a "gyarmatosítók" sem nagyon óhajtanak beköltözni ...

Viktus 2011.08.11. 14:37:59

@no-night:

Az önellátás eleve csalóka pénzügyileg ...

„Amíg a disznó felhízik 130-140 kilóra, megeszik 50 ezer forintnyi takarmányt. A boltban meg élősúlyban kapok ugyanennyit 40 ezerért, és azzal nincs munka, ganézás” – vezeti le egy vendég, miért nem gazdálkodnak.

Rwindx 2011.08.11. 14:38:03

Nos nekem a héten kúszott fel a törlesztőm 200 fölé, még egyelőre megy a törlesztés és elég sok mindennek kell még történnie hogy bebukjam a lakást. Ha valamiért mégis ez lenne az utolsó opció, én halálbiztosan elfogadnám a lehetőséget.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.08.11. 14:38:54

centro do brasil 1998
van ilyen, nincs vele semmi baj. maguknak a szegényekkel van bajuk. kirekesztők.

www.youtube.com/watch?v=-Ny7uVm4MXU 2'50" -től

ezek az emberek is boldogok és boldogtalanok. mindegy hogy bp-en vagy ócsán laknak

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.08.11. 14:40:16

@Viktus: maga hány desznyót meg csirkét nevelt életében?
ha nevelt önellátásra, vagy üzleti célból?

szokjanak már le a tescoról. bede is megírja nemsokára hogy az nem menő.

rajaram 2011.08.11. 14:41:11

@Viktus: ez már legyen a bankok gondja. kell hozni egy törvényt, hogy a ház fedezi a kölcsönt. az adós kiköltözik és új életet kezd valahol albérletben. a bankok eleget kaszáltak, oldják meg a nyakukon maradt ingatlanok eladását.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.08.11. 14:42:05

@Viktus: bocsánat, nem maga, hanem a vendég.

a gond csak az, hogy 40 e. forintja nincs, ideje meg munkaereje pedig van.

Viktus 2011.08.11. 14:43:48

@vero:

Tíz éve tartottunk még olyat csak drága móka nem érte meg ... eleve vágásnál a hurka, kolbász, kis hús negyedét széthordta a rokonság kóstoló opció címszóval ... nem is beszélve, hogy a belek, zsír , csontok is igen tekintélyes hányadot képviseltek a disznyóból. :P Manapság gazdag ember engedheti meg magának, hogy jóféle házit tartson ...

Viktus 2011.08.11. 14:45:51

@rajaram:

Ezzel az erővel nem lenne egyszerűbb a számviteli törvényekkel mahinálni? pl. a 20-30 éves hiteleknél jellemzően akik mondjuk 3-4-5 éve törlesztik nagyjából a kamatokat fizetgetik ... mi lenne, ha a tőke jelentősebb hányadban szerepelne, és a kamatokat nemhogy emelgetnék, hanem a bank is hozzájárulna tevőlegesen a cumihoz azáltal, hogy a terhelést csökkenti.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.08.11. 14:46:18

@Rwindx:

Mit vettél te, ami mondjuk 120-ról indult?

eMM2 2011.08.11. 14:50:58

@rajaram:
Igen effelé mutattnak a dolgok.Nem a nemzet megmentése (pedig erre kapták azt a kúrva 2/3-od ami nem annyyi de ezt most hagyyuk) hanem a lenyúlás a acél azt utánunk az özönvíz.
Meg másfelé is de ilyent nem szabad leírni elég annyi hogy új gyarmatosítás.

Viktus 2011.08.11. 14:51:56

@laspalmas:

Simán vehetett mondjuk lakást csak nem húsz évre vállalta be :P hanem mondjuk 10 ...

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.08.11. 14:56:51

@laspalmas: "Egy bebukott 10 milliós tartozás átvállalása helyett miért jobb a kormánynak 13-15 milliós új házakat építeni?"

Egyszerű. Az eladással szopjon a bank. 10 millára megterhelt ház ér vagy hatot, olyan környéken, ahol munkahelyek sincsenek. Sok sikert az eladásához.
Így a befektetett pénz egy állami tulajdonú ingatlanban fog állni, nem a bankok zsebében köt ki.

Az oda költözők nagyobb eséllyel találnak munkát, mert ugye Budapest és vonzáskörzetében él Mo. 70%-a. Munkaadóstul, munkavállalóstul. Tehát nagy valószínűséggel lesz még pár ember, aki tolja az ország szekerét.
Az hogy a cég Fidesz közeli: No comment.

eMM2 2011.08.11. 15:04:37

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:
Nincs munka vidéken sem, az agromelációban sem.Ccccsak szólok.Vagy ha van(az a kevés) az gálya, gombokért.

Rwindx 2011.08.11. 15:13:02

@laspalmas:
Szimpla, új építésű társasházi lakás, viszonylag jó helyen. 56nm. Tény, hogy nem túl magas önrésszel.

misztikus alfahím 2011.08.11. 15:15:28

@Baldrick68:

ha nem haragszom magamat idézem:

"Aztán ha pár év múlva ha normalizálódik a helyzet, értsd nő a bérlakások száma és a legálisan, jogi háttérrel kötelezettségekkel és jogokkal bérbe vehető lakások száma ... "

Senki nem mondta, hogy MOST tele van az ország üresen, legálisan kivehető bérlakásokkal. A megállapítás pusztán annak szólt (és Jaksity gondolatai is), hogy ebbe az irányba kellene elindulni. Nem azt kell támogatni, nem az az egyedüli életforma, ha egy családnak tulajdon lakása van, hanem a bérlakás építést kellene támogatni, a bérlakások arányát a jelenlegi 20-ról 80%-ra kellene emelni. Ennek több útja fázisa van: Az első és fájdalmasnak tűnő az, ha a bedőlt tulajdonosok kényszerből választanak egy SOS! felépült állami bérlakást, vagy egy másik konstrukcióban saját tulajdonukat adják fel és bérlik tovább. Aztán a folyamat végén aminek már 20 éve kellene tartania (a hülye lakástámogatás helyett) az emberek bérlakást fognak keresni és önként és dalolva teljesen természetes módon a rezsi mellett bérleti díjat fizetnek. ezzel egyidejűleg a társadalomnak rugalmasabbá is kellene válnia, vagyis egy bérlakásnak sem egy életre szólónak kell lennie. Anyagi, munkahelyi, életmódbeli változásokat rugalmasan le lehetne és kellene követni egy bérlakásban élőnek.

Viktus 2011.08.11. 15:31:16

@misztikus alfahím:

Minek kellene építeni még? ezt magyarázd már el. Jelenleg itt Budapesttől 55 km-re kisvárosban több multicég adta munkalehetőségekkel majdnem minden utcában van 3-4 eladó ház ahonnan kihaltak az idősek, vagy éppen özvegyek, és nem tudják a házat fenntartani. Na most ezek száma a biológiai okokból következően csak növekedni fog, mert évtizedek óta egyre kevesebb gyerek születik ... gyakorlatilag a városok régi területei 30 év múlva legyenek teljesen lakatlanak lepusztult házakkal , és a városok mellett pedig bérház negyedek?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.08.11. 15:36:36

Gratulálok a Totális Dilettantizmus 2/3-os Kormányának. Legjobb út megint a csőd felé. Az előzőekben sokan felvetettek már különböző lehetséges megoldásokat. MAJDNEM MINDEGYIK jobb ötlet ennél a Fityiszes baromságnál, sőt vannak egészen jó ötletek, pl. @Conv: -é.
De hát Matolcsy, Orbán stb. gazdasági guruk másképpen látják...

misztikus alfahím 2011.08.11. 15:39:32

@Viktus:

Az európai minta nem az, hogy X-nek van két lakása amiből az egyiket kiadja bérbe. (persze ilyen is van, van aki befektetésnek vesz egy lakást) Tehát a Nyugat- Európai 70-80%-kos bérlakás arány nem abból tevődik össze, hogy aki árulja az inkább kiadja. Nem. Ott nem azt ösztönözték, hogy épüljön egymás hegyén hátán a "csodaviola" stb. lakónegyedek, hanem eleve úgy épül egy lakóház 20-30 lakással, hogy azt a tulajdonos, akié az egész ház bérbe adja. Lassan, de biztosan megtérülő költség, kicsi de 100 évre biztosított hozam. Ehelyett sokkal egyszerűbb volt eladni a lakásokat, az építtető gyorsan zsebre tehette a profitot, az állam odaterelte az embereket a bankokhoz. Végül majd mindenki jól járt kivéve a tulajdonosokat, ugyanis mint a jelen helyzet mutatja nemhogy Magyarországon, de még a jómódú Nyugat-Európában sincs gazdasági realitása annak, hogy mindenki saját tulajdonú 10-30 milliós lakásban éljen.

Horizont 2011.08.11. 15:42:19

Na eddig is kételkedtem, de most már kezdek biztos lenni benne, hogy Orbán se normális.
Ha a terv szerint meg lesz minden akkor megjutalmazzuk a Pest megyei bedőlt hiteleseket? Ha nem valósul meg minden (nem lesz út, óvoda, iskola,orvosi rendelő) csak a házakat húzzák fel akkor gettó lesz? Felmérték egyáltalán, hogy mennyi a várható bedőlő? Ki fogja eldönteni, hogy ki kap ki nem kap? És miért kertes ház? És mi van a vidékkel? És ha azt se tudja fizetni akkor hová? Építenek egy másikat? Vagy a híd alá? És mi van akkor aki azért nem fizet , mert moratórium volt és úgy gondolta szarok rátok úgyse fogtok az utcára kilökni! És mi van azokkal a "rendes" fizetőkkel akik vért izzadva mindenről lemondva befizetnek mindent és rettegnek minden hónapban, de fizetnek.Itt a környékünkön egy rakás ház van amelyik árverés alatt áll, olcsón és a kutyának nem kell!Millió egy kérdés lenne... és még mindig úgy érzem, hogy csak álmodok nem lehet egy fideszes kormány IS ennyire felelőtlen és abnormális. Tényleg hihetetlen....

Rwindx 2011.08.11. 15:48:22

Mindenesetre a CHF hiteleseknek ez mindenképpen jobb hír ígérete, mint hogy mi épül Ócsán:
www.napi.hu/tozsdek-piacok/zuhan_a_svajci_frank_rogzitik_az_arfolyamot_frissitve_.492366.html

rolika 2011.08.11. 15:50:31

Kíváncsi vagyok, mikor unjuk meg tömegesen a hülyeségek finanszírozását.

butab 2011.08.11. 15:56:02

Milyenek vagytok, hogy ócsároljátok az ócsai megoldást, pedig itt lesz a lehetőség egy új nagyváros épül, szorgos közmunkásokkal, félmillió lakossal. és mindezt 82 m2-en . Szerintem az a világsiker felé vezető út egyik meghatározó lépése lesz ..

Viktus 2011.08.11. 16:07:14

@misztikus alfahím:

Nem is él mindenki az igaz, de bizony a középosztály abban éldegél, és arányaiban a fizetésekhez az alsóbb rétegeknek sem kell annyit fizetnie, mint nálunk, ahol albérletbe kiadott lakásoknál is lényegében másnak a törlesztőjét fizeted ...
Bérlakások voltak a rendszerváltás után egyrészről gyakorlatilag bagóért eladták egy jelentős hányadukat a lakóiknak ... másrészről a maradék pedig lepusztult, amelyre szintén költeni kellene.
Most bérlakás építési programoknak nem sok értelme van, mikor tízezrével állnak az országban az üres ingatlanok ...

@butab:

Na igen csak, ha már közmunkából akarják , miért nem betonoznak emelnek rendes falat ... nem pedig ilyen pár évtizedre szóló kirakóst építenek ... amihez a közmunkás szakértelem nulla.

Viktus 2011.08.11. 16:08:05

@butab:

Mondjuk megfelelő beton alappal vethetnének vályogot újra a cigányok pl. az is eláll évszázadokig, ha nem ázik fel alulról ...

misztikus alfahím 2011.08.11. 16:24:41

@Viktus:

Légy szíves definiáld kit tartasz te középosztálynak! :)

Idéznék:
"...az Európai Jelzáloghitel Szövetség adatait, melyek szerint hazánkban a saját tulajdonú ingatlanok aránya 92%-ra tehető, míg az EU-25 átlaga 65%-os."

A 65% még szerintem is tekinthető lenne egy középosztálynak, de az arányt sajnos eléggé torzatják Magyarország, Görögország, Spanyolország és Litvánia, ahol igen magas a tulajdon arány. Jelzem az EU-ban egyedül Litvániában magasabb, mint nálunk. A szegény Németországban alig 40% lakik tulajdonlakásban, Ausztriában majdnem 60% de mondjuk Szlovákia is 45% körül áll.

Nem tudom látsz -e összefüggést a 92%-os magántulajdon arány európai ezüstérem és a devizahitelezés miatt leginkább sebezhető ország "dicső" címei között?

butab 2011.08.11. 16:31:05

De amúgy komolyan én azt nem értem, hogy lehet az, hogy a pártban senki se szólt, hogy "hahó ez a terv egy nagy marhaság", mert ez nem egy alapkamat amire azt mondom, hogy egy mezei parlamenti képviselő azt mondja, hogy elhiszem amit az okos emberek mondanak. Ez józan paraszti ésszel végiggondolva is hülyeség, és sok jobb megoldás is van. És nem hiszem, hogy a vastagbőr kommentelői ennyivel okosabbak lennének, egy átlag képviselőnél,remélem legalább is, persze hozzátéve hogy a vastagbőr kommentelők nagyon is okosak :) . Vagy ilyen sok pénz van az új házak építésében, vagy sok az építőiparban dolgozó rokon? Komolyan , ha így haladunk 2014-re vastagbőr pártot akarok látni A,a Pálmafával meg a Nullával az élen . :)

ezmegazesamaz 2011.08.11. 16:43:25

Nem értem én ezt. Aki felvette a hitelt azt nem igazán kényszerítette rá senki, a maga választása volt hogy mennyit, milyen futamidőre, milyen célra, milyen pénznemben, stb veszi fel. Maradhatott volna otthon, bérelhetett volna egymagában, kereshetett volna 2-3 havert és albizhatott volna, stb. Én egy kanyi vasat nem adnék nekik, külön telep, bérlakás, hát egy nagy lófaszt!
Én 25 évesen 4 misis önrésszel(20 éves korom óta gyúrtam rá, nem volt kocsim, nem utaztam nyaranta sehova, raktam el a pénzt, bevállaltam külföldi melót is 8 hónapra már főiskola alatt) felvettem 4 milla hitelt, nem 15-öt meg 20-at vagy még többet, ahogy sok idióta csinálta,pedig telt volna nagyobb hitelre is, ment volna nagyobb törlesztő is, de a célom az volt hogy a lehető leggyorsabban, legkisebb kamatteher mellett törlesszek. 3 év alatt végeztem, 2 év újabb gyűjtögetés (nem kapásból új hitel) aztán 5 évre 6 millió, lakás picit többért eladva mint amennyibe volt, közel 20 millióért lett lakásom. Most már családi házat nézegetek, telket keresek, hitelt nem is akarok felvenni. Ennyi. Sok idiótát ismerek akik minimális önrész mellé 20 millás hiteleket vettek , retardáltak , ha nincs pénzed ne vegyél családi házat vagy 120 nm eres lakóparkban épült lakást ENNYI a titok. Azokról a nyomorékokról nem is beszélek akik nem lakást hanem üdülést, plazma tv-t, vagy egyéb gyökérségre vettek fel ilyen (milliós) hiteleket, most meg néznek mint hal a szatyorban. Olyat is ismerek aki anyja-apja házát dobta be mint jelzálogot, szégyen.
Igazából nem érdekelne a dolog, a gond csak az hogy a közösből lenne kifizetve a számlájuk ami már engem is érint. Tessék szépen megállapodni a bankkal, módosítani a hitel lejárati idejét 20 évről mondjuk 80ra és így csökken a törlesztő is, no persze így többet kell visszafizetni, de valamit valamiért, a gyerekeitek is fizetni fognak a balfaszságotok miatt, talán ők okosabbak lennének majd nálatok, ez korrekt lenne.

butab 2011.08.11. 16:54:01

@ezmegazesamaz:
Igazából, igazad van , de mit csináljanak azok akik hülyék voltak,de most semmijük sincs, azért az mégse lenne állapot, hogy lenne pár-százezer fedél-nélküli koldus család.. Meg szerintem a legtöbb ember belemenne hogy 120 évig fizesse a kölcsönt , szerintem ez a bankoknak nem tetszene. Szóval szerintem segíteni kell , persze csak módjával hogy ne az legyen a tanulság, hogy mindegy mit csinálsz , majd az állam-bácsi kisegít.

ezmegazesamaz 2011.08.11. 17:12:52

@butab:
Jó persze most csak hirtelen , egyoldalúan kitört belőlem az amit röviden a buta-fajta hitelesekről gondolok. Valójában a bankok is megérik a maguk pénzét. Az a baj hogy a kormány által brainstorming-szerűen kiböfögött ötletelés itt kevés. Át lehetne ezt jól gondolni, és megfelőe, mindenki számára jó megoldásokat keresni és találni. Tény: szopás a szitu, minden félnek. Itt nem járhat mindenki jól. A banknak azért mert nem mérte fel a kockázatot, a hiteleseknek meg azért mert úgy nyújtózkodtak, hogy nem látták meddig ér a takaró.
Eleve inkorrektnek tartom azt, hogy a törlesztőrészletek nem arányosan nőnek az árfolyammal sok banknál, vagy hogy nem tőkét , hanem kamatot kell előbb törleszteni, vagy azt hogy a hitel értéke most magasabb mint az ingatlané amit vettek belőle, ez a bank kockázata, nem kellene(ezt törvényileg szabályozva) az adósokra tolni. Az is lehetetlenné kellene tenni (szintén törvények útján) hogy vételi ár alatt árverezzenek el, számítsanak be házakat /lakásokat. A cél legyen az, hogy a "tulaj" maradjon abban amit vett, fizessen a banknak folyamatosan valamennyit, ne legyen az hogy kibújhasson a felelősség alól, aztán irány Ócsa, de a bank se rakassa ki őket. A felvett pénzt bizony kamatostul vissza kell fizetni, és lehetőséget kell rá biztosítani hogy ezt az emberek meg is tehessék. A tanulságokat pedig mind a két félnek (aki kapja és aki adja a hitelt) le kell vonnia, hogy a jövőben ne legyen ebből már probléma.

Horizont 2011.08.11. 17:17:46

@ezmegazesamaz:
Nagyon örülök, hogy ilyen okos átlagemberek is élnek köztünk. Ezt minden irónia nélkül mondom.Tényleg gratulálok, hogy bölcs, előrelátó és megfontolt voltál. De a mondandód még hatásosabb lenne, ha nem idiótáznál, gyökereznél a többire.És nem onnan fentről valamiféle trónusról osztanád ki a többi embert. Általánosítás veszélyes fegyver!Nem tudhatod, hogy ki hogyan miért vett fel hitelt.És egyáltalán nem biztos, hogy veled ellentétben a másik fiatal azért vett fel hitelt, mert nyaralt, meg autót vett. Én sem helyeslem, hogy lakóparkot építsen a kormány a bedőlt hiteleseknek. Segítsenek, de ésszerűen, normálisan. Ez nem megy nekik ez látszik.
nem tudhatod, hogy neked mit hoz még az élet, úgyhogy óvatosan véleményezz másokat.
Most örülj persze......ameddig örülhetsz!

butab 2011.08.11. 17:27:05

@ezmegazesamaz:
Na , lehet visszavonom , tényleg okosabbak úgy látszik a vastagbőr kommentelők mint a politikusok, legalább is egyetértek veled, bár szerintem ez a bankokon múlik leginkább, de ők aztán tényleg lesz**ják mi van az emberekkel, őket csak a profit érdekli, pedig nekik is nagy a felelőségük benne, és szerintem hosszú távon ők is jobban járnának ha visszakapnák a pénzüket.

Viktus 2011.08.11. 17:27:36

@misztikus alfahím:

Alapvetően nem látok önmagában a hitelezés tekintetében ... már régen az euro zónához kellett volna becsatlakozni nem pedig tizenharmadik havikkal elcseszni több generáció jövőjét ... annak a sok szarnak is a következménye ez. Mindjárt nem lenne árfolyam ingadozás , ide-oda ugráló kamatok ...

Viktus 2011.08.11. 17:29:05

@misztikus alfahím:

Egyébként nyugatabbra nagyjából már mondjuk egy tanár, mesterember, autógyári munkás is ... így tovább.

Peripetia 2011.08.11. 17:49:51

Persze, hogy költöznék', de csak akkor, ha mocsok viktor lenne a vécés néni a közös budin Ócsán.

2011.08.11. 17:50:52

@Viktus: "pár évtizedre szóló" ...patyomkin falut építenek. "megsegítenek" vele pártucat hitelest, oszt már ki is lehet tűzni a zászlóra, hogy "megígértük, meg is tartottuk", a többi meg mehet a kőröshegyi völgyhíd alá.
@ezmegazesamaz: tök igazad van a hitelesekről. Spekulálni akartak, rábasztak, ennyi. Szociális oldalról persze lehet vizsgálni jó-e ha tömegével lakoltatnak ki családokat, de az biztos, hogy ha mégsem ez történik, az arculcsapása volna minden rendes, szorgos állampolgárnak, aki zokszó nélkül törleszt, vagy már eleve el sem adósodott. Ha volna még becsület ebben az országban, akkor a fizetésképtelenné váló adósok szépen sorban főbe lőnék magukat, mint száz éve volt szokás. De nincs. Itt már mindenki azt hiszi, hülyének lenni az egy jog, és ha nincs ráírva a mikrosütőre, hogy élő macska szárítására nem használható, akkor neki kártérítés jár. Hát egy nagy lófaszt! Felnőtt ember viselje szuverén döntése következményeit. Nem is értem: felnőtt ember hogy hihette el komolyan akár 2002-ben, akár később, hogy az elkövetkező 20+ évben folyamatosan lesz munkája, mindig legalább annyiért, mint a hitel felvétele pillanatában, és hogy a forint nem fog tovább romlani?! Hahaha! A devizahitelek bedőlése előre borítékolható volt.

2011.08.11. 17:52:48

@Peripetia: Hát a vécésnéni valószínűleg nem ő lesz, de hogy a makadámutakhoz a kavicsot melyik bányából hozzák majd, azt lehet sejteni.... ;-)

2011.08.11. 18:08:17

@misztikus alfahím: Jajj, de unom már ezt az "ojrópában bérlakásban élnek, nálunk is ez kéne" dumát! Saját az igazi, ahol az ember gyökeret ver, ahol diófát ültethet, ami alatt csak az unokái találnak majd árnyékot. Saját az igazi, amit átépíthet kedve és izlése szerint, amit korszerűsíthet pénztárcája szerint, és nem lóg állandóan demoklész kardjaként a feje fölött, hogy egyszerre csak jön egy telefon, hogy van három hónapja arra, hogy eltakarodjon az összes cókmókjával együtt. Ojrópában bérlakásban laknak? És azok a bérlakások kinek a tulajdonában is vannak??? Hollandiában példul bérlakásban lakik a haverom, de az a bérlakás egy non-profit KHT kezelésében áll, aminek a tulajdonosa a helyi önkormányzat, nem pedig valami szánalmas, más nyomorán nyerészkedni akaró magánszemély. Ojrópában bérlakásban laknak? Na és? New Yorkban meg taxin járnak az emberek (mert nincs parkolóhely), mégis ha ezzel példálózol a pestieknek, körberöhögnek, hogy kinek vannak erre felesleges tízezerei? Ez nem európa és nem amerika, az itteni embereknek mindig is voltak gyökerei, évszázadok óta, már a középkorban is gondosan ki voltak mérve a jobbágytelkek, csak a cigányok éltek vándoréletet. Mi így élünk. "A nagyvilág helyett e föld lett othonom. Bírok vele." - mondja Ádám az Ember tragédiájában. Ettől akarnak megfosztani minket "a munkaerő rugalmassága" nevében. De ezt csak az kajolja be, aki még életében nem költözködött. Én már háromszor, és elmondhatom, hogy a dolog fizikális részén (csomagolás, hurcolkodás) lelkileg is egy trauma ott lenni egy új címen, ahol nem ismersz senkit, és azt sem tudod, merre van a postahivatal vagy a körzeti orvos, milyen helyi előírások vannak érvényben, kiben bízhatsz, és ki az, aki már holnap lejelenti a legféltettebb titkaidat a 3/3-nak? És akkor még arról nem beszéltem, hogy ha az emberhez utánfutók is kapcsolódnak (asszony, gyerek), akkor már nem úgy van, hogy csak úgy költözünk a munka után, de nem ám, mert ami az egyik munkanélküliségére megoldás, az a másik munkáját elveszi, a gyereket kitépni a megszokott szociális hálójából, elszakítani barátait, tanítóitól, szakköreiből és megszokott környezetéből meg kifejezetten káros.

Horizont 2011.08.11. 18:20:38

@Hajszás Láncos: Néha annyira túllősz mindenen, hogy muszáj lehülyézni téged.
"Ha volna még becsület ebben az országban, akkor a fizetésképtelenné váló adósok szépen sorban főbe lőnék magukat, mint száz éve volt szokás."

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.08.11. 18:25:51

Komolyan mondom nem hiszem el, hogy ekkora balfaszok vezetik az országot..

mutant · http://universal.blog.hu 2011.08.11. 18:33:35

@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka: Így van, de ezt már írtam. MOBILITÁS, gyerekek. Miért nem mobilházakat kapnak a szegény hitelesek? De most komolyan?

butab 2011.08.11. 18:58:45

@mutant: Szerintem, mert nem szükséges, ahogy Ócsán építeni mindenféle hülyeségeket se szükséges. Mivel Magyarországon egy csomó városban vannak nem lakott jó állapotban panellakások, így oda lehetne költöztetni egy családot , ahol esetleg tényleg van munkalehetőség, persze ez önmagában nem megoldás, mert a költözés meg munkahely elveszesztéssel járhat , ezt meg már fölöttem leírták.. (meg mert nincs még Capsula Corp. :))

Aussietrotter 2011.08.11. 19:08:38

Nem hiszem el, hogy ennyi kommentet olvasva egyszer sem láttam azt leírva, hogy kamatcsökkentés és fix kezelési költség utóbbi forintban kalkulálva átváltás nélkül. Egyszerűen a 6-7-8%-os devizakölcsön kamatot kéne levinni 2-3%-ra. Elvégre a svájci jegybank kamata 0. Akinek kölcsöne van tudja, hogy az első 4-5 évben szinte csak a kamatot fizeti, a tőkét alig. Kamatplafon kell, ahogy pld. Ausztriában. Alapból 20-30%-os csökkenést lehetne elérni. Mindenkinek javaslom olvasásra a Felcsúti nyilatkozatát, talán a Heti Válaszban volt, most már be merte vallani, hogy a devizában kalkulált kezelési költségeket a bank sima profitelemnek tekinti.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.08.11. 19:23:42

@Aussietrotter: hát, talán el kellett volna olvasni a kapcsolódó többi postot :)

Aussietrotter 2011.08.11. 19:43:57

@Conv: Bocs, az utolsó 100 kommentet futottam át, annyi időm azért nekem sincs, főleg, hogy most fejeztem be a saját szerződésem fordítását és részemről a külföldi anyabankot nyomom fel az európai fogyasztóvédelemnél. Egyébként nem tudom érdekel-e valakit, de az osztrák lapokban el kezdtek már arról cikkezni, hogy valószínűleg a kelet-európai bankjaikat anyagilag nekik kell majd gatyába rázni. Én angolul olvastam és a bail out kifejezést használták, ami elég egyértelmű. Ennek fényében főleg nem értem a kormány töketlenségét, amikor már a szomszédban szinte tényként kezelik, hogy a bankok meg lesznek regulázva.

Pinabajusz 2011.08.11. 19:51:47

Csak annyi kerdesem lenne
- Kotelezo lesz oda koltozni? Szerintem nem
- Ha vki ingyen kapna lakast vhol Budapest vonzaskorzeteben, elfogadna?
- Hol a f.szomba kellet volna telket adni? Rozsadombon? Vagjuk ki a Varosligetben a fakat?
- Budapest es kornyeken jellemzoen konnyebb munkat talalni, mint onnan 100-150 km-re. Szerintem a videkiek is jobban jarhatnak.

zen_dubhist 2011.08.11. 19:54:09

már látom is a születő szóviccet:
- honnan jár be dolgozni ez a házaspár, aki eddig százezreket fizetett havonta frankhitel törlesztésre, most pedig nincs állása egy pest-megyei településen és ezért minden kormánytagot becsmérel?
- Ócsáról...

2011.08.11. 20:18:18

@Horizont: Pedig szerintem tök romantikus lenne... mint egy Jókai regény. A kutya se csaholna utánuk: a bank boldog lenne a jelzáloggal, a munkaerőpiacon nincs hiány, van, aki a helyükbe álljon, a gyerekek meg felnőnének szépen az árvaház fideszhez hű légkörében, és ők lehetnének a jövő kápósai, akik megvédik a viktátor irháját az (addigra már) felbőszült tömegektől.

Horizont 2011.08.11. 20:22:59

@Pinabajusz:
Ez csak a Pest megyeiknek készül! És sehol nem kéne telket venni, és nem kéne építeni sehol. Ha már segítség kell a bedőlő hiteleseknek nem így kéne... Ja és 130 ezer bedőlt hiteles van és 80 lakás épül állítólag 10 milliárdé. Infrastruktúra nélkül (??!!)
penzcentrum.hu/lakas/ennyibe_kerulne_az_adofizetoknek_az_ocsai_bedolthiteles-telep.1029347.html
Ha adózol akkor a te pénzedből is......

Horizont 2011.08.11. 20:24:26

@Hajszás Láncos:
Hát nekem mást jelent a romantika (még emlékszem rá:D) :DDDDD

2011.08.11. 20:25:17

@Pinabajusz: A dal csak arról nem szól, hogy ha ezek bérlakások lesznek, akkor miből fogják a bérleti díjat fizetni. A konyhakertben termelt karalábéból aligha. Kivéve persze, ha piaci ár alatt adják ki. Akkor viszont megint ott tartunk, hogy miért éppen nekik? Rém zavaros az egész konstrukció. Szerintem ezzel csak a gipszkartonból meg másodosztályú lengyel fenyőből tákolt "házakat" árusító személyek fognak egyedül jól járni. :-(

Vidéki 2011.08.11. 20:32:01

Ön elköltözne Ócsára?

Ócsán (Alsó-Pakonyon) is emberek élnek.

Ha a kilakoltatási moratórium feloldása oda vezet, hogy valaki elveszti lakását és nincs sok választási lehetősége,
választhat a hajléktalan szálló, vagy egy ócsai, 1000 négyzetméteres kerttel ellátott, építészetileg modern családi ház bérleménye között, akkor szerintem a racionális döntés az ócsai opció választása.

„Akinek ennyi jó kevés,
Azt érje gáncs és megvetés.”

Nem erőszak a palacsintaevés.
Nem kötelező elfogadni az ajánlatot.

Peripetia 2011.08.11. 20:37:30

@molnibalage: Te nem hiszed el, mi meg tudjuk, hogy mocskos, gazember, hülye balfaszok vezették mindig is ezt a kódis országot.

2011.08.11. 20:38:03

@Horizont: Tulajképp én az utóbbi időben egyre inkább hajlok arra, hogy az infrastruktúra nélküli ingatlanok még jobbak is. Jó, mondjuk villany, az kell a mai világban, de ilyenek, hogy csatorna, meg szemétszállítás meg vezetékes gáz... őrületes összegek! Egy alápincézett ház egy vándorrostélyos kiskazánnal meg egy fúrt kúttal ugyanazt a komfortfokozatot nyújtja kb. havi 10e-vel olcsóbban.

tengier1 2011.08.11. 20:41:00

Talán minden blogírót megehetne a fene,akinek ez nem tetszik. Més farkával csalánt verni a zsindex címlapért. Én bedőlt valuta hiteles,bárhová szívesen költözök,csak,hogy a családom ne legyen az utcán. Menjetek blogírok az anyátokba!!!! A jóisten segítsen hozzá benneteket,hogy ne legyen más választásotok, mint elfogadni a (mindenkori) kormány ajánlatát.

safranek 2011.08.11. 20:41:54

Miért kell új lakást építeni? Van nekik lakásuk? Azt kell állami tulajdonba venni és visszabéreltetni.
Ha új lakás építésére van pénz, akkor a kivásárlásra is van.

A bank eladja a követelését - áron alul - egy adóságkezelőnek. Ezen az áron az állam is megvehetné.

Akinek pl Fóton volt háza, és munkája az miért menne Ócsára? Hogy fog onnan dolgozni járni?
Ha meg nincs munkája, akkor meg Ócsán mitől lenne? Ja, közmunka program! Naponta felgereblyézik egész Ócsát ötször?

safranek 2011.08.11. 20:43:45

@safranek: javítás: Van nekik lakásuk!

potyus 2011.08.11. 20:45:03

Költözzön Ócsára az Orbán Viktor, de minimum aki kitalálta ezt a helyszínt.
Persze aki elvesztette mindenét, annak ez a megoldás a bizonyos utolsó szalmaszál.
Nem akarok számolgatni, de ha már az adófizetők pénzét használják megsegítésre, ésszerűbben kellene tenni. Megállapodva a bankokkal, pontosan annyit költenék bedőlt hiteles lakásvásárlására amennyibe ezek építése fog kerülni. Így a hitelesek törlesztése lényegesen kevesebb maradhatna, tovább lakhatnának saját ingatlanukban, bért fizetnének az államnak, a bank pedig kénytelen lenne elengedni a hátralékot.
Olyan azért ne legyen, hogy főleg azok a bankok akiket anno szintén az a dófizetők pénzén mentett meg az állam, most ne veszíthetnének.

Vivianna 2011.08.11. 20:49:19

Menj a picsába laspalmas!!!!!!!!

❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒

Már megint nyavalyogsz???????????

Tisztázzunk valamit:
az államnak nem kötelessége megmenteni a bajbajutott devizaköcsögöket! A kilakoltatott devizabuziknak pedig nem kötelező elfogadniuk felkínált segítséget. Senki sem kényszeríti őket Ócsára, mehetnek a picsába a híd alá csövezni, ha nem tetszik a szociális lakás!

Az én adóforintjaimból épít nekik lakótelepet az állam, pedig én nem vettem fel hitelt, hogy nagyobb lapostévém legyen, basszameg!

Nagyon kinyílt a csipájuk a devizabuziknak!!!!!!!!

Ajándék lónak ne nézd a fogát! !!!!!!!!

❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒ ❒

lanyi 2011.08.11. 20:55:31

Orbán egy szerencsétlen hülye, a nagytőke és a bankok bábja.

Badbitie 2011.08.11. 20:57:11

Szóval van egy csomó eladatlan lakás, ezért építünk még. Érdekes koncepció. Na és mi lesz a bebukott hitelek mögötti lakásokkal? Azt ki veszi meg?

bájgúnár 2011.08.11. 20:57:45

Nem sírni költözni!
Előbb a magyarok aztán már a cigóknál nemlehet beszólni hogy gettósítják őket amikor cigótelepeket alakítanak ki.

Horizont 2011.08.11. 20:59:24

@Vidéki:
Valamit félreértesz azt hiszem. A baj azzal van, hogy ezt kitalálta a kormány! Szerinted persze ez helyes így, csak azért, mert Orbán és a Fidesz találta ki. Ez arcul köpése másoknak akik vért izzadnak de fizetnek és arcul köpése minden adózó állampolgárnak. Természetesen én sajnálom a hiteleseket, mielőtt félremagyaráznál.
Alsó-Pakonyon is élnek emberek ez tény! Más kérdés hogyan???
"Az aszfaltútról letérve, egy poros földúton zötykölődve juthatunk el a fák között megbúvó házakig. Mintha évtizedekkel ezelőtt megállt volna itt az idő.
Ez a hely legalább húsz évvel el van maradva. Földút kanyarog a házak között, a közművesítés még csak álom. Bolt sincsen, öt-hat kilométert kell utazni Ócsára tejért, kenyérért.Egy hidroglóbuszból jön a víz, de annak a teteje már régen beomlott. Szúnyoglárva, cserebogár jön a slagból ".
Igazad van élnek ott emberek......(???!!)

tengier1 2011.08.11. 21:01:09

Bírom ezt az "én adóforintjaim"dumát. Persza akinek nincs devizahitele,az beteg sem lesz,neki közoktatás, közigazgatás sem kell,és nyugdíjas sem lesz. Minden nagypofájú megérdemelné,hogy csak az ő adóforintjai erejéig áldozzon rá az állam, és a családjára is. pfffff ostoba barmok

jeriko 2011.08.11. 21:06:52

@Vivianna: "Az én adóforintjaimból épít nekik lakótelepet az állam, pedig én nem vettem fel hitelt, hogy nagyobb lapostévém legyen, basszameg!"

Az én adómból meg ne fizessen támogatott lakáshitelt, ne támogassa az állattenyésztőket, mert csak drágábban tudnak termelni mint más gazdák, ugyanez dinnyetermesztőkre és a többiekre; ne adjon adókedvezményt a gazdagoknak. Ja, és aki beteg lesz, az magánügy, fizessen ha meg akar gyógyulni, ne másokkal fizettesse meg, hogy nem törődik az egészségével, cigizik / iszik / elhízik / nem mozog eleget (nem kell egészségügyre költeni).

Látod, ennyiből áll olyan demagógnak lenni, mint TE.

tölgyes 2011.08.11. 21:08:23

Rossz a kérdésfeltevés. Talán mégse várhatja senki, hogy a Rózsadomb legdrágább telkeire mentsék meg:::))) Akkor még érdemes volna elszabotálni a fizetést is:( Van akinek jó Ócsa és van akinek nem. Akinek nem jó az nem költözne oda..:( Egyébként van már döntés??? Tudtommal nincsen.

zsotyek 2011.08.11. 21:08:37

Nos először is amit az új házak építésére akar fordítani a tisztelt kormány szerintem tök felesleges. Miért nem inkább segíti meg ezzel az összeggel a rászoruló hiteleseket? Kérdem én akiket kiköltöztetnek Ócsára azoknak mi lesz az üres lakásukkal amit esetleg Budapesten hagynak lakatlanul? Ki fog beleköltözni? Ja vagy megkezdődik a Magyarság gettósítása és majd jönnek Izraelből a betelepülők és szarért-húgyért beköltöznek az üres ingatlanokba? Mert nekem nagyon nem egyértelmű, hogy mi értelme új lakásokat építeni horribilis pénzért, holott mindenki megtarthatná a jelenlegi lakását és a kormány inkább az építkezésre szánt pénzel megtámogatná a rászoruló deviza hiteles családokat. De nem inkább tegyük a Magyart gettóba csak jöhessen ide a zsidó. Nem lesz ennek jó vége, de meg van ez írva a bibliában is.

Viktus 2011.08.11. 21:08:44

@Vivianna:

mennyit is adóztál eddig? :D a sör, cigi jövedéki adóját leszámítva na meg az áfát ... :D

Alikam 2011.08.11. 21:09:57

@ezmegazesamaz: igazad van, viszont sajnos az emberek többsége nem kalkulál. És teljesen mindegy, hogy mennyire mozog a törlesztőrészlet, mert havi 150.000 nettóra nem veszek fel 20 milliót ez ilyen egyszerű.

Én sem értek egyet azzal, hogy komplett házakat húznak fel nekik. Mi értelme van? Csak megszokja, ha baj van, akkor segítenek neki - persze csak a nagyon kis résznek fognak így is -, én inkább esetleg egyéni elbírálás alapján állami segítséget nyújtanék a hitel-törlesztésbe. Persze ezt is úgy, hogy előtte végignézni milyen szir-szarra vett fel hitelt, hogyan gazdálkodott, villany víz stb, egyáltalán milyen életet élt, hogy idáig jutott.
Ha látszana, hogy életében spórolt, csak kicsit elszámolta magát, annak még segítenék, persze egyszer, egy listára kerülne is a neve, hogy egy esélyt még kapott, többet nem, de aki amúgy is pazarló életet folytatott, annak lófaszt nem adnék.

Viktus 2011.08.11. 21:10:07

@Badbitie:

A cigányok beköltöznek ... beszülnek egy focicsapatot, és őket onnan már nem lehet kirobbantani :D

tölgyes 2011.08.11. 21:11:36

@tengier1: Nem ilyen egyszerű a dolog. Én pl. nem vettem fel soha hitelt..mert kockázatosnak tartottam és drágának..Aki hitelt vett fel az nem bújhat ki a felelősség alól és nem várhatja, hogy majd valaki megoldja a gondjait. Nem fogja megoldani senki...A segítség azonban indokolt. Erre most 3-4 megoldás kínálkozik.. egyre azonban nem lehet számítani és azt elvárni sem lehet: ez pedig az, hogy más(ok) fizessenek.

tölgyes 2011.08.11. 21:13:23

@zsotyek: Miért az nem érdemi segítség, hogy bérlakást kap és nem kell utcára mennie????? Úgyis alacsony a bérlakások aránya...ezen is változtatni kéne és a kettő összekapcsolható.

Viktus 2011.08.11. 21:13:26

@Alikam:

Az a büdös k. életbe senki nem említi meg, hogy talán a devizahiteles tahó meg mindennek elhordott népnek kellene adni a nyugati árszínvonal meg a világpiaci árak mellé végre v.mi bért is ... aztán lehet nézni a gazdálkodást. Nem is beszélve, hogy a legtöbb hitelnél a szent bankok a kamatokon híznak szépen ..

Viktus 2011.08.11. 21:14:36

@tölgyes:

Kap pár tucat ember lóf*sz segítség milliárdokért rendszerszinten ...

Wolff 2011.08.11. 21:14:46

@misztikus alfahím: @tengier1: Ha az államnak van felesleges 10-13 milliója minden bedőlő hitelesre, akkor nyugodtan előtörleszthetne ennyit a tartozásukból (+ ezekre az esetekre vonatkozóan lenyeletné a bankokkal az előtörlesztésből származó veszteségüket) és a maradékot esetleg már könnyebben tudná az adós törleszteni.

Alikam 2011.08.11. 21:15:12

Az meg megint egy vicc, hogy a tervezet szerint a 20-30 milliós hiteleseket segítik meg. 20-30 millió? Abból baszd meg már egy kacsalábon forgó palotát veszek az agglomerációban.

Alikam 2011.08.11. 21:17:58

@Viktus: én sem a nyugati bérezésen vagyok, mégsem vettem fel hitelt. Az, hogy ki vesz fel hitelt, az egyéni döntés kérdése. leteszi a havi fixet, melléteszi, hogy mennyire gondolt és leül számolni, hogy ez így reális-e. Nagyon kíváncsi lennék hogy a bedőlt hiteleseknek milyen életútja volt és mi vitte rá őket, hogy szorongatott helyzetükbe ne érjék be egy albérlettel vagy 10 milliós skéglivel, hanem 20 milliós kezdőhiteleket vegyenek fel.

jeriko 2011.08.11. 21:18:09

Ennél nagyobb baromságot már nem is tud kitalálni kedves kormányunk. Tehát ha valakinek van 10 milliós hitele, de nem tudja törleszteni, azt 10-15 milliós építkezéssel mentjük meg? Ráadásul kiragadjuk eddigi környezetéből, hogy veszítse el addigi munkáját, gyerekeknek új óvoda, iskola, családnak, ismerősöknek viszlát (nem hiszem, hogy utazni lesz pénzük). Ráadásul az egészet terheljük egyetlen önkormányzat nyakára... Nem merült fel senkiben, hogy az élethez nem csak lakás kell, de esetlen enni sem árt valamit? Honnan lesz ezeknek az embereknek munkája? Ráadásul egy helyen ennyi ember sokkal kisebb eséllyel talál bármi megélhetést.
Na meg persze új lakások... Minek? Nem mentek még le eléggé az árak? Vagy a haver építőipari cégének nincs megrendelése?

Nem vagyok közgazdász, de lenne egy aprócska javaslatom: ha már ennyire meg akarja menteni az állam a hiteleseket, esetleg ebből a pénzből nem lehetne egyszerűen megvenni a mostani lakásukat? Nem kellene költözni, megmaradna az egzisztenciájuk (óvoda, iskola, munkahely, ismerősök, család).

Hopp, hibádzik egy dolog: haver építőipari cége nem jut zsíros állami megrendeléshez...

fedkvas 2011.08.11. 21:18:46

@Conv: jó ötlet! csak valamiért Fidesz-kormány=építőipar mesterséges felpörgetése. nem tudják a létük eme kardinális elemét megtagadni, és mondjuk kevesebb állami pénzt költeni, ténylegesen segíteni a devizahitelesen és növelni a bérlakásállományt. sajnos.

Viktus 2011.08.11. 21:18:46

@Wolff:

Inkább a bankadót kellett volna visszalökni a bankoknak kompenzációként a kamatterhek emelésének tilalmára sőt éppen azt csökkenteni, hogy éveken át ne csak a kamatot fizesse a nép.

makacshalacska 2011.08.11. 21:20:12

Ne fossatok ez is olyan mint a stadionépítés, épeszű úgyse vállalja, megy albérletbe...

Amúgy nem értem a gettózást, a gettó nem attól gettó, hogy hasonló/egyforma házak vannak egy adott területen, hanem a ott élők életvitelén, gettó van panel, bádogváros, polgári lakásos területen is...

Alikam 2011.08.11. 21:21:07

Itt megint az a poén, hogy megint a leghülyébbeket mentik meg. Akinek meg esetleg van egy 4-5 milliós bebukott hitele, azt le se fogják szarni pedig az már egy fokkal okosabb volt.

Ebben az országban legyél hülye, cigány, munkanélküli és akkor jó életed lesz mert eltart az állam és egész nap verheted a faszodat.

Viktus 2011.08.11. 21:22:03

@fedkvas:

Az a probléma, hogy ezek a kirakós házak nem a magyar építőipart pörgetik fel ... max. pár baráti vállalkozást a kirakózás ...

@Alikam:

Én sem vettem, de azok akik felvettek, azért vettek hogy családot alapítsanak, és gondolták egyszer talán Magyarország is végre elindul a fejlődés útján ... nem kell kárhoztatni őket. A szüleid is felvették anno az otp-t csak a rendszer biztosította, hogy képesek legyenek visszafizetni.

teny 2011.08.11. 21:22:30

Néhány progresszív, de már bevált javaslat ami mostani kormányunk szellemiségét tökéletesen jellemzi.
A bebukott hitelesek kötelesek zöld négyszöget hordani minden ruhadarabjukon, aki 2 hónapja nem fizet, az zöld háromszöget stb. A nyugdíjból visszahívott rendvédelmisek derékszíján valamilyen boldogító jelmondat, pl. Piktor velünk van. Ócsa határába egy nagy tábla," A lakás nem biztos, hogy szabaddá tesz" felirattal.
Előbb-utóbb a hitelesekből jó kis bűnbakok lesznek, akkor számukra védőőrizetet kell szervezni valamilyen kies helyen, régi rézbánya vagy egyéb megfelel.

Viktus 2011.08.11. 21:24:36

@Alikam:

Az a probléma kishaver, hogy szép hazánkban Budapesten új építésű lakást 15-20 milka körüli összegnél alacsonyabban nem lehetett vásárolni, de még 50 km-es körzetben sem nagyon ... a használt sem volt olcsóbb mire felújítod ...

Alikam 2011.08.11. 21:24:51

@Viktus: vegyen, de ha nincs pénze, ne egyből egy 20 milliós hitellel indítson. Mert 10 millióért is van már lakás eladó.

Ez egy, kettő, pedig én nem ismerem ezeknek az embereknek az élettörténetét, de kötve hiszem, hogy a családban ne lett volna olyan rokon, akinek nincs saját lakása és ne örökölte volna legalább a felét vagy ilyesmi.

Addig meg lehettek volna albérletben.

Titkosnick 2011.08.11. 21:26:22

Zseniális terv, nem is kérdés!
Szerintetek hányan fognak inkább külföldre költözni? Mert szerintem sokan.

Alikam 2011.08.11. 21:28:45

@Viktus: hát erről van szó. Ha hitelt veszel fel akkor ne tedd már ennyire magasra a mércét. Minek újépítésű? Minek Budapesten?

Nem egy használt lakással volt már dolgom, messze messze nem akkora felújítási költség hacsak nem egy romhalmazt veszel meg, mint ha új építésűt vennél, amiből melleseg minden anyagot kispórolnak ha nem saját építésű.

Nemrég néztem a netet, már nem emlékszem hol de Budapesttől kb. 30 kilométerre, nem cigánylakta településen 14 millióért árultak 60 nm2-es családi házat.

Az miért nem jó?

Viktus 2011.08.11. 21:30:57

@Alikam:

Baszki te a mostani ingatlanpiacot akarod előhozni példaként a 2008 előtti viszonyokhoz? :D:D:D:D mikor a szaros lepukkant paneleket akarták 7-8 millióért eladni ...

Kiábrándítalak sok százezer ember van Magyarországon aki nem számíthat hozzád hasonló zsíros örökségekre ugyanis régen nem az egyke volt a divat ...

Alikam 2011.08.11. 21:31:04

@Viktus: nagyon azt hiszem, hogy itt az igények voltak túlzóak. Hogy ilyen meg olyan lakás legyen. Imserősöm nemrég adta el, tárnoki 80 nm-es családi házát 12 millióért. Kb. 2 milliót még rá kell szánni és teljesen mértékben alkalmas lesz állandó lakásnak.

kvadrillio 2011.08.11. 21:33:00

azért kell a devizahiteleseket Ócsára rezervátumozni, mert így az ÁRVEREZŐ-KARTELL tizedáron tufja megszerezni a 30 milliós lakásaikat.

nu, ezekre a fószerekre lennék kíváncsi.....

Alikam 2011.08.11. 21:33:16

@Viktus: semmiféle zsíros örökségem nincsen, albérletben vagyok, havi fix. 45+rezsi.

Ez van.

Viktus 2011.08.11. 21:34:54

@Alikam:

Végülis vehetett volna a nyírségben is csak, ha Budapesten volt munkája, akkor nem óhajtott elmenni megélhetési gyerekgyárosnak egy kiüresedett parasztházikóba a mocsadék ... hanem volt pofája Pesten az akkori viszonyok közt egy lakhelyet választani ( nem másnak fizetni a törlesztőjét lakbér címén ) , és még bevállalni pár gyereket is. A mocsadékok ... tény ma már nem tesz ilyet a középosztály látszik is a szaporulaton, majd megnézheted a nyugdíjadat is miből lészen ...

Az azon okból nem jó, mert 2008 előtt telket adtak annyiért azon a településen ... nem pedig házat .... aki meg 2002 után alapított családot írta alá a szoc.pol. papírt vette fel a hitelt nem várt vele még 8-9 évet ... mert nem láthatta, hogy bukik minden ...

Alikam 2011.08.11. 21:36:07

@Viktus: ha te most azt akarod nekem megmagyarázni, megindokolni, hogy igenis szükséges egy olyan családnak 20 milliós hitelt felvennie, amelyik teljes mértékben a hitelből tudja csak a lakásvásárlást finanszírozni, akkor ne is próbálkozz, mert ezt nem veszem be, függetlenül az évszámoktól meg a gazdasági válságoktól.

Viktus 2011.08.11. 21:36:13

@Alikam:

Látom a felfogóképességed igen szerény :D a mostani ingatlanárak alapján okoskodni hosszú évekkel ezelőtt felvett hiteleknél igen szerény agyi képességre vall ...

Májking 2011.08.11. 21:36:22

Annyi pontosítás, hogy a házak ára 18-19 millió, amibe a közművesítés és a telek ára még nincs beszámítva.

Nocomment 2011.08.11. 21:36:40

Az utóbbi 100 év legnagyobb baromsága ez az elképzelés. Akkora hülyeség, hogy az már Kövérnek is szemet szúrt. Gyűjtsük össze a lúzereket és dobjuk ki őket a város melletti szeméttelepre. Ott meg termesszenek valamit a kiskertekben! Elképesztő, hogy valaki szerint ez megoldást jelent. Mekkora tartozása van még a fidesznek az egykori támogatók felé? Mert ez a beruházás egyedül a haveroknak szólhat, más értelme nincs.

Viktus 2011.08.11. 21:37:49

@Alikam:

A rendszer elhitette, hogy itt már csudajó világ lesz sőt maga a rendszer is elhitte Orbántól Gyurcsányon át mindenki ... akkor majd pont az egyszerű állampolgár ne hitte volna ...

Viktus 2011.08.11. 21:39:19

@kvadrillio:

Miért nem tudod kik azok? a szoci-fideszes off shore milliárdosok, akik kedvezményesen hazapakolhatták a milliárdjaikat lesz hova beruházni ...

Alikam 2011.08.11. 21:40:19

@Viktus: ugyan ugyan, nem a Nyírségről van itt szó. Figyelj, hadd kérjelek meg már rá, hogy menj már fel az ingatlan.hu-ra és nézzél már körül, hogy normális családi házak pl. milyen áron vannak az agglomerációba.

Amúgy értem én, kilóg a segge a gatyából, de azért az igényeket nem adjuk alább, legyen családi kéró, legyen budapesten, legyen szép nagy kert meg meg minden lófasz....

Nem az a baj, hogy családot akar alapítani hanem az, hogy nem ért a pénzhez.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.08.11. 21:40:58

Érdekes,nálam is ömlenek a kérdések: vajon kinek az üzlete lesz ez állami pénzen ?

Viktus 2011.08.11. 21:41:03

@Alikam:

"Könnyelmű, pénzügyi analfabéta, adócsaló lenne a magyar társadalom többsége? Alávaló hazugság: elég csak az interneten körülnézni. A fórumokban egymást érik a felelős, előre gondolkozó, pénzügyekben és a közgazdasági folyamatokban otthonosan mozgó magánszakemberek. Mondhatnánk, szinte ők vannak többségben. Előre megmondták: kötelező pénzügytant az iskolákba, hitelt nem vettek fel soha (vagy ha igen, szigorúan forintban), kurva jól keresnek, az utolsó fillérig leadóznak mindent, és általában munkát is adnak másoknak (hogy azokon segítsenek)."

modoros.blog.hu/2011/08/11/a_devizahiteltelen

fakopács 2011.08.11. 21:41:59

Hmmm.. miért van kommunizmus érzésem? Az állam ad kérót a nyomorultaknak és termesszenek zöldséget a hátsó kertben? Miért van egy olyan sejtésem hogy ez csupán egy üzlet valakiknek?
Különben is, több a lakás mint a fizetőképes kereslet. Akkor lakásokat építünk? Ki az a barom aki ezt kitalálta?

Rókakígyó 2011.08.11. 21:43:27

Ha beajánlják, h a volt sajátjukat is visszabérelhetik, akkor nincs ok elköltözni a megszokott környezetből. Esetleg akkor, ha valaki közelebb tud így kerülni Pesthez. Ilyen szempontból jó gondolat lehet, de a magyar nemigen szeret elköltözni. Lehet, h fel lehet tölteni a lakótelepet, de remélem, hogyha nem akkor az ötletgazdákat az államkassza megkárosítása miatt felelősségre vonják.

Alikam 2011.08.11. 21:43:48

@Viktus: mit hitt az egyszerű polgár? Hogy összedobva havi 250 nettóból simán bírni fogja a 20 milliós hitelt?

Ugyanmár. Ez egyszerű matematika, semmi több, ki lehet számolni milyen árfolyamingadozásra, mit fizet pluszba.

Ha annyira ésszerű akart lenni a lakásvásárlásnál, mint ahogy írtad, akkor már a hitelfelvételnél is ennyire ésszerűnek kellett volna lennie.

Ja és az albérlet és a bank között van egy kurva nagy difi, vagyis kettő:

1. A főbérlő nem fog kamatot kérni, nem kell a köv. hónapban esetleg dupla annyit fizetnem.

2. Ha bármi gond lenne, nem adósítom magam el egy életre.

Viktus 2011.08.11. 21:44:01

@Alikam:

Mi a f*szt nézzek az ingatlan.hu -n te hatökör? ma mennyibe kerül tudom ... csak azt is tudom mennyibe kerül 4-5-6-8 éve ugyanaz ...

Rwindx 2011.08.11. 21:45:29

@Alikam:
"20-30 millió? Abból baszd meg már egy kacsalábon forgó palotát veszek az agglomerációban. "

Palotát? Azt kizárt dolog. Most hogy sokat estek az ingatlanárak, lehet hogy lehetne lőni átlagos takaros kis házakat ilyen árakon Érd, Budaörs, stb, de 4-5 éve ennyi pénzzel azért még csúnyán kiröhögtek volna. Egy jobb (de még halandónak szánt) helyen ennyiért egy telket kapsz.

safranek 2011.08.11. 21:45:49

Vajon kié volt az a föld ott Ócsán? És ki megnyerte meg az építésre még ki sem írt közbeszerzést?

Viktus 2011.08.11. 21:46:06

@Alikam:

Mit számolgatsz te idióta? mondom ez rólad szól:
modoros.blog.hu/2011/08/11/a_devizahiteltelen

Mondjuk 2004-ben egy 20 éves CHF hitelnél max. rászámolt egy 15-20% biztonsági sávot még , akkor is lazán kipengette volna a proletár a hitelét, és még maradt is volna az egyikük fizujából ...

fakopács 2011.08.11. 21:46:09

@kvadrillio: "azért kell a devizahiteleseket Ócsára rezervátumozni, mert így az ÁRVEREZŐ-KARTELL " - Ott a pont. Kétszer keresnek rajta. Egyszer akik építik Ócsán a kérókat, egyszer meg akik fillérekért megveszik a bebukottak otthonait.
Szép híznak majd a fideszes oligarchák.

Pszt! 2011.08.11. 21:46:19

Miért van az, hogy Ócsa helyett mindíg azt olvasom: Ócska? :)

Viktus 2011.08.11. 21:48:01

@Rwindx:

'Már csak egy dolog marad homályban: miből él ez az Alikam- és miből fog élni, ha ténylegesen fizetésképtelenné válik az a réteg, aki legális jövedelmének köszönhetően jogosult volt bármilyen jelzáloghitelre?

Mindegy, ő akkor is röhögni fog. Mint Joker.'

Alikam 2011.08.11. 21:48:31

@Viktus: én azt tudom idióta, hogy jelenleg nem én állok a fasz rosszabbik végén. Most akkor ki az idóta?

safranek 2011.08.11. 21:48:40

Annak jár-e szociális bérlakás, aki a két/három gyerekével egy lepukkant házban/lakásban az anyósával egy fedél alatt tengődik, mert már nem tudott hitelt felvenni?

Pszt! 2011.08.11. 21:49:21

Miért kell mindenkit megsegíteni? Ebből nekem az jön le, hogy bármit csinálhatok az állam majd megsegít.

Alikam 2011.08.11. 21:49:52

@Viktus: örülj neki, igazolást nyert a hülyeséged egy modoros tibi megmondta frankót:) Amúgy oda is írtam, keresd meg;)

Pszt! 2011.08.11. 21:50:43

@Viktus: Amiből eddíg! A saját kétkezi munkájából, és a józan paraszti eszéből.

Alikam 2011.08.11. 21:50:56

@safranek: pont ezt boncolgattam tibike blogjában is. Akinek amúgy komoly anyagi terhei vannak de mégis sikerül ésszel elkerülnie a hitelt, vagy a komolyabb hiteleket, azoknak milyen segítség jut?

TBone 2011.08.11. 21:51:52

A sok kontraszelektalt barom nem kepes megmondani az Orbannak, hogy ez egy hulyeseg .Fosnak, hogy ok is repulnek a partbol aztan akkor oda a zsiros allas.

Viktus 2011.08.11. 21:52:05

@Pszt!:

Ahm, és arra ki lesz vevő? :D tudod minden összefügg mindennel ...

Viktus 2011.08.11. 21:52:57

@Alikam:

Téged, engem, mindenkit ugyanúgy magával ránt a szar az a probléma ... hacsak nem vonulsz félre v.mi barlangba , és gyűjtögetsz az erdő kincseiből Szibériában ...

Rwindx 2011.08.11. 21:52:59

@Viktus: látom közben "beszélgetés" lett abból a kommentből :D

Alikam 2011.08.11. 21:54:04

@Rwindx: mit akarsz Érddel? Az egy kosztanya. Emberek ,komolyan, ti csak olyan helyekben tudtok gondolkodni, ahol kék busz jár?

Ne mááár, ne "felkapott" helyekbe gondolkodjatok. Én eldugott, de Budapesthez közeli helyekről beszélek, ahol sárga busz, és másfél kilométerre van a megálló, de 15-ért kapsz egy kétszintes házat.

Alikam 2011.08.11. 21:57:27

@Viktus: engem nem ránt magával mert én nem tartozok hosszútávon senkinek egy büdös kanyival sem.

Nekem apuskám 3 éve van lcd tévém. Amikor a sok paraszt proli rohant hitelből megvenni akkor én még 115 éves normál képcsöves tévét néztem. Csak amikor már olyan fizetésem lett, hogy annyi félre tudtam tenni, hogy annak 10%-ból egyben lecsengettem a 42-es lcd tévét, csak akkor mentem el megvenni.

Igen, ez nem több milliós lakáshitel, viszont az elvbeli különbséget jól mutatja.

Trejo 2011.08.11. 21:58:31

Nekem erről az ötletről az "Isten városa" című film jutott az eszembe. Ócsának saját favelája lehet. Nagyszerű jól átgondolt ötlet. Ismét.
De egy a lényeg: Merjünk nagyot álmodni!

hackbard.celine 2011.08.11. 21:59:10

@Nocomment: "Az utóbbi 100 év legnagyobb baromsága ez az elképzelés. "
Szó nincs erről. Ez egy nagyon olcsó politikai kommunikáció, tökéletesen egyezik a fidesz kampánystratégiájával: adj reményt és hitet adsz. Ha a hívek elé borítod a médiában az ezredszázalékban megvalósult reményeket, máris megvan a visszacsatolás és a szavazatözön.
Más kérdés, hogy valódi megoldás-e ez egy létező problémára? Nyilvánvalóan nem.
Ócsa nem fog elbírni többszázezer hitelkárosultat, tehát ez csak a médiának szól, egyfajta Potemkin-falu (hu.wikipedia.org/wiki/Potemkin-falu), aztán amikor arra jár a főnök, akkor a lelkes lakók majd integetnek. Mind a százan.
A kormánynak egy értelmes lehetősége azért lett volna: a mostani extrém CHF árfolyamon 3-5 Mrd CHF értékű államkötvény kibocsátása, amiből lefedezhették volna a CHF kitettség egy részét.
Ehelyett 4,25 Mrd dollárkötvényben adósították el az országot 10-30 évre pár hónapja. És persze ott a MOL-pakett. Ezt még majd magyarázhatják egy ideig a hívek önmaguknak, jelenleg óriási bukó.

jeriko 2011.08.11. 21:59:49

@Alikam: "Nagyon kíváncsi lennék hogy a bedőlt hiteleseknek milyen életútja volt és mi vitte rá őket, hogy szorongatott helyzetükbe ne érjék be egy albérlettel vagy 10 milliós skéglivel, hanem 20 milliós kezdőhiteleket vegyenek fel. "

Tessék, egy példa: apósomék tanyán éltek, legközelebbi üzlet, orvos 15 km. 3 infarktuson esett már át, műtötték a szívét, cukorbeteg, közel 70 éves. Párjával együtt a nyugdíjuk 110e Ft -végigdolgozták az életüket igen keményen. Úgy döntöttünk, hitel segítségével veszünk nekik egy lakás. Ez a "kacsalábon forgó palota végül egy 10 millió forintos, másfél szobás lakótelepi lakás - 3 millió forint önerő, 7 millió forint hitel. A mai napig megvan az a táblázat, amiben a banki ügyintéző többször aláhúzta, hogy a részlet 57e Ft, de legrosszabb esetben is maximum 70. A hitelben én is benne vagyok, mert koruk miatt ők nem kaptak volna hitelt, valamint az önerő nagyobbik részét (lakástakarék formájában) én adtam. A tanyát 1,5 millióért sikerült eladni, ebből 1milliót félre akartunk rakni nekik tartaléknak (orvosra, gyógyszerre, bármi váratlanra). A hitelfelvétel időpontja 2008. május, 150 körüli CHF árfolyam.

A mai helyzet a következő: a lépcsőházban, ahol a lakás van, 5 lakást árulnak, a legolcsóbbat 7millióért. A válság alatt elvesztettem az állásomat, most 70e-el keresek kevesebbet. A törlesztőrészlet 130e Ft. Nekem eddig 4 millióm van benne a lakásvásárlásban és törlesztésben, apósoméknak kb. 2 millió. A hátralévő kölcsön 15 millió forint körüli. A bank nem járul hozzá, hogy esetleg eladjuk.

Ennyit a plazma TV-kről és 50 milliós palotákról.

Viktus 2011.08.11. 21:59:52

@Alikam:

Hogyan jutottál el oda mondjuk 6-8 éve? volt a nagybácsikádnál egy varázslatos ruhásszekrény? és oda lyukadtál ki ? mi a település neve? Narnia?

Dr. Verőköltő 2011.08.11. 22:00:13

Szóljon valaki ha nem jól értem! Felveszek egy lakáshitelt! Ilyen-olyan okoknál fogva nem bírom vagy nem akarom fizetni! Akkor akkor kapok Ócsán egy lakást vagy házat és az a feladat, hogy fizessem a rezsit és ne öljem meg a szomszédaimat? Rossz adósnak a legjobb lenni Mo-n!!

Viktus 2011.08.11. 22:03:13

@Alikam:

Te ritka egy retardált emberke vagy ... mondom, ha nem költözöl a vadonba önellátásra berendezkedve bizony hozzád is elér a mélytorkos.
Szerinted, ha a középosztály bukik az adófizető réteg megrogy , és egyre kevesebb emberen kell behajtani az államszervezetnek a saját fenntartására a pénzt nem fogod bekapni tövig a kukit? :D

Alikam 2011.08.11. 22:03:16

@Viktus: inkább gyalogolok napi három kilométert, minthogy egy híd alatt csövezzek. Na ennyit erről.

És ezeket az embereket tuti megcsöveztetném a híd alatt egy pár hétig, hogy érezzék már át, mekkora marhaságot csináltak.

Én ilyen, hogy 10 meg 20 évre, nem is tudom, milyen tőkémnek kéne lennie, hogy hitelt be merjek vállalni, hát legalább akkorának, hogy a hitel felét bármikor vissza tudjam fizetni.

moncayo 2011.08.11. 22:03:41

Én a politikusoknak (mindnek) jelölnék ki egy kőbánya (aknásítással elzárt) területén szociális lakóhelyet. Ott lenne (kényszer)munka is, egymás között is lennének, temetkezhetnének is.

Viktus 2011.08.11. 22:04:24

@Alikam:

Az áruhitelesdi, hogy jön ide?

@verőköltő bodobács:

Nem egészen.

Viktus 2011.08.11. 22:05:57

@Alikam:

Na igen végülis csak, akkor gyakorlatilag nagyjából , ha körülnézel ez a világ nem létezne ... ugyanis a lakásépítéshez , mint beruházáshoz hasonlóan minden más is ilyen hosszútávon épült ...

Rwindx 2011.08.11. 22:06:37

@Alikam:
Agglomerációt említettél, tehát többek között arra gondolok. Ha mást mondasz majd másra gondolok. Azért a Bp határától 40km-re levő települést már nehéz annak vennem, pont a "kék busz" hiánya miatt.

Alikam 2011.08.11. 22:10:40

@Viktus: te két különböző faszról beszél, az a probléma. Amit te mondasz az a folyamatos, ki mütyürrel való töcskölgetés hátulról, amit a rendszerváltás óta kb. minden kormány eljátszik. Ehhez már hozzászokott az ember.

Az, amiről én beszélek, és amit te is keversz az igazi mélytorkos az az, amikor felveszel 20 milliót 15 évre és esély sincs, hogy a köv. 4 reinkarnációdban vissza fogod tudni fizetni, egy magáncégnek, nem az államnak.

De amúgy megnyugtatlak, az állam amennyit szorít az adófizetőkön, annyival rövidíti meg az állam életet, ugyanis ha éhen döglenek az adófizetők meg kiugrálnak csapatostul az ablakon, akkor nem lesz ki fizessen és ezt állambácsi is tudja. Nem hinném, hogy külföldön túl nagy kereslet lenne pitiáner magyar politikusra.

Dr. Stephen Hawking 2011.08.11. 22:11:44

Szeretem hallani azoknak a kommentelőknek a hangját, akik szerint a devizahitelesek megérdemlik a sorsukat, mert nyerészkedni akartak, és megszívták.

Az megvan ugye, hogyha elég sokan becsődölnek, akkor egyre jobban csökken a fogyasztás, ami újabb megszorításokat tesz szükségessé, ennek következtében a sok okos, "előre megmondtam és különben is dögöljön meg szomszéd tehene is" kommentelő is megszívja? Mert ha csökken a fogyasztás, még kevesebb eladóra, árufeltöltőre, gyári munkásra van szükség. Ezt hívják kapitalizmusnak...

Alikam 2011.08.11. 22:13:42

@Dr. Stephen Hawking: szerinted akinek a nyakán van több milliós hitel az amúgy dőzsölt? Remélem nem.

Dr. Stephen Hawking 2011.08.11. 22:14:33

Ja, és azt nem is említettem, hogy a forinthitel kb. most annyi, mint a CHF.
Tehát ha forintban vett fel valaki hitelt akkor az már a kezdetek óta fizet annyit, mint most a CHF hitelesek. Ez lenne a helyes út?

kozlekedesmernok 2011.08.11. 22:15:12

@laspalmas: "Viszont ki fizeti majd a telepiek közmunkabérét / szoc.segélyét, a plusz tanerőt, orvosokat, rendőrt stb?"
Lesz a deviza károsultak között mindenféle szakmájú, a tanár majd tanít az iskolában, a rendőr felügyeli a körzetet, a buszvezető pedig szállítja a bejárókat, persze mind közmunkában. Így épül majd fel közmunka ország, ahol hamarosan pénzre sem lesz szükség...

hackbard.celine 2011.08.11. 22:16:19

@Alikam: 3 éve lcd tévé? Csak nem egy hitelképtelen konzumidiótát tisztelhetünk?
Csak a tényszerűség kedvéért: a lakossági hitelexpanziót, mint a gazdasági növekedés "motorját" Matolcsy vezette be 2000-ben.
2003-ra kiderült, hogy a támogatott lakáshitelezés fenntarthatatlan költségeket ró a gazdaságra, viszont addigra a lakosság az olcsó hitelhez jutás igényét a ker. bankok a látszólag "olcsó" devizahitelezésből oldották meg.
Csak hogy értsük a felelősségeket: 2001 és 2007 között Járai Zsigmond volt a jegybank (MNB) elnöke, aki nem emelte fel a szavát a lakosság devizás eladósítása ellen. 2007-ben Varga Mihály személyesen állt ki és érvelt az önkormányzati CHF alapú korlátlan hitelfelvétel mellett. (Zárójelben: 2006 óta a fideszes önkormányzatok adóssága 6%-al növelte az államadósságot.)
Szóval jó lenne nem cak egyes szám első személyben gondolkodni... bár nézd inkább az LCD tévédet.

Dr. Stephen Hawking 2011.08.11. 22:16:25

@Alikam: Nem, pont ezt mondom. A környezetemben, akik felvettek hitelt, mind normál emberek. Nem gazdagok, nem rongyrázásból vettek lakást, és nem 40 milliós kis vityillókat vettek, hanem normál, 60-80 m2-es lakásokat.

Alikam 2011.08.11. 22:16:56

@jeriko: oké te mennyit kerestél amikor felvetted a hitelt?

www123456 2011.08.11. 22:17:16

Miért a csöveseket és a hajléktalanokat nem telepítik ki Budapest belvárosából? Erről senki nem gondolkozott el? Csak azért, mert nem volt hitelük...

Ralph Cifaretto 2011.08.11. 22:17:48

'Ha jól gyanítom, pár éven belül Ócsa a gettó szinonímája lesz.'

laspalmas a kicsi nostredaímmus.
A Vastagbőr meg a Népszava szinonímája lesz. :)

Alikam 2011.08.11. 22:18:59

@Dr. Stephen Hawking: normál normál, én most egy 35 nm-es lakásban vagyok., Ez a normál. Ha van asszony, gyerek, akkor fel lehet menni 50 nm-ig. Ott az a normál. 80 nm-es kétszintes családi háza van ismerősömnek de olyan számlái vannak, hogy égnek áll a haja. Azt mondjuk egy három gyerekes, jól kereső párnak ajánlanám.

Dr. Stephen Hawking 2011.08.11. 22:19:15

Egy időben én is a devizahitelesek táborát gyarapítottam.

A bankokról csak egy apróság: amikor én felvettem a CHF hitelt, a banki ügyintéző meg sem említette, hogy létezik forinthitel is. Én okos akartam lenni, és rákérdeztem. Az ügyintéző azt mondta, hogy nem akarom tudni a forinthitel konstrukcióját. De akartam tudni... Elmondta... Maradtunk a CHF-nél :)

Dr. Stephen Hawking 2011.08.11. 22:20:08

@Alikam: 2 gyerek + asszony a 80 m2, a 60 csak asszony. Azért ez valljuk be, nem a luxus netovábbja...

Alikam 2011.08.11. 22:22:03

@hackbard.celine: :DDD, hitelképtelen:)
Annyira voltam hitelképtelen, hogy egy az egyben megvehettem volna 5 tévét is, csak hát tudod, kinek mi a fontos, nekem az, hogy készpénzben legyen tartalékom.

Akár mit is írsz, a hitelfelvétel az egyéni döntés kérdése. Ha azt mondja Matolcsy, hogy ugorj a kútba, akkor ugrasz?

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2011.08.11. 22:23:03

@Hajszás Láncos: Ez egy korrekt hozzászólásod volt, köszönöm! Mindenhol ugyanezt az egyenfikázást olvasni amit itt is sokan nyomatnak, nem is ember akinek saját tulajdonú lakása van, milyen egy régimódi szarság ez, bezzeg a nyugati népségek meg a vándorcigányok, na ők az etalon!

(mondom ezt úgy, hogy az ismeretségi körömben van olyan aki 30 évre vett fel 9 millát, 53 helyett most 95 körül fizet, de legalább kifizeti korrektül mindig időben,én szerencsére megúsztam ezt a hitelesdit)

Alikam 2011.08.11. 22:24:29

@Dr. Stephen Hawking: ha nem is a luxus, de mindenképpen necces. Ebben az országban, ezekhez a bérekhez képest az. Nem vagyok öreg, de én 14 éves koromig egy 32 négyzetméteres panellakásban éltem harmadmagammal. Másfél szoba. Voltak akik annak előtte ekkora lakásban 5-en éltek. Az már nem volt természetes, de én pl. kibírtam, nem is volt rossz, elvoltam. Szüleim is kibírták.

Dr. Stephen Hawking 2011.08.11. 22:27:24

@Alikam: Máshonnan jövünk.
Vidéki gyerek vagyok, vidéki méretekhez szoktam.
Anyámtól már így is kaptam eleget, hogy beköltöztem a "bűnös" városba egy szerinte lukba (53 m2, amiben egyedül lakom). Ez akkor már luxus lenne? Egy személyre 53 m2? :) Remélem emiatt nem tesznek kuláklistára...

Alikam 2011.08.11. 22:28:37

@Dr. Stephen Hawking: meg hát ugye a rezsibe is bele kell gondolni. Biztos sokan nem is tudják, de pl. vidéken dupla annyi a víz mint pl. Pesten. Az áram másfélszeres áron van és sorolhatnám még.

Lasombra 2011.08.11. 22:31:02

az ilyen programok hallatán bevallom, zavarba jövök.

ha egy átlagembert éjjel, álmából felébresztve szembesítenek ezzel a dilemmával, akkor is tízből kilencszer nagyságrendekkel jobb megoldásokat pattint ki akár a seggéből is.
akármennyire is balfasz a mostani kormányunk, képtelen vagyok elhinni, hogy ENNYIRE ostobák. az összes tanácsadójukkal és szakértőikkel együtt egyszerűen nincs az az isten, hogy ezzel tudtak csak előrukkolni.

tehát ha kizárjuk az ily mértékű imbecilis, retardált hülyeséget, nem marad más konklúzió, mint a rosszindulat, a nyerészkedés, a kapzsiság.
nagyon is jól tudják, mit csinálnak, és ez nekik valamiért megéri.
de csak nekik.
a többi mellékes. majd Szíjjártó mond valamit, és el van sikálva, vagy a másikra lesz kenve.

arcpirító, hogy ezek után még van képük felhatalmazásról, konzultációról, nemzeti kormányról beszélni. ezeket a jelek szerint minden érdekli, csak épp az ország sorsa nem. még a saját választóikat is leszarják. ezért nevelik zombiknak őket. azok nem kételkednek, nem kérnek, nem kérdeznek, nem lankadnak a lelkesedésben, gépiesek tapsolnak minden aljasságnak.

Viktus 2011.08.11. 22:31:17

@Alikam:

Kezded kapizsgálni ... na azok a bajban lévő hitelesek éppen az a réted, amely az államot eltartja, ha az bukik bukik minden.

Dr. Stephen Hawking 2011.08.11. 22:32:08

@Alikam: ja, ha télen anyám is fizet rendesen, mint a katonatiszt. Ránézek a számláira és rosszul vagyok. De van egy pár dolog, ami viszont az ő előnyére szól. Ő például megtermeli a krumplit, zöldséget, gyümölcsöt, tojást, stb., nyáron kb. semmire nem költ. Így télen van mire elkölteni a nyáron felgyülemlett pénzt. Ezt a panelben, vagy egy társasházban nem igazán lehet megtenni. A pénz sajnos nem ehető...

Alikam 2011.08.11. 22:32:16

@Dr. Stephen Hawking: hát 53 nm-en egyedül lakni az luxus:) Az én mostani "lakásom" az 35 nm, másfél szoba, fürdőszoba, konyha, wc, éléskamra - ilyet se basztam még, Pesten éléskamrás lakás, mondjuk II. világháború után épült nem sokkal.

És már ez is sok nekem, mert kettéosztódni nem tudok, minek két szoba. Ha jön az asszony látogatóba, azt meg nem küldöm át a másik szobába:)

Szóval ez is sok, akkor nem tudom, hogy te miért gondolod azt, hogy 53 nm, az minimum még egy szoba, vagy egy kurva nagy nappali ahol focizni is lehetne, hogy az nem luxus egy embernek.

Pazarlásnak mindenképpen pazarlás.

Rwindx 2011.08.11. 22:33:43

@Alikam: ugye ez csak irónia volt és nem így gondolod?

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2011.08.11. 22:34:45

"Egy bebukott 10 milliós tartozás átvállalása helyett miért jobb a kormánynak 13-15 milliós új házakat építeni?"
Ha meg átvállalja, az lesz a baj, hogy "miért az én adóból?" meg hogy "tőlem miért nem vállalja át?". Ha valaki elveszíti a saját házát, béreljen. Ha nincs elég bérelhető ház, építeni kell.

"És miért pont Budapest környékén?"
Mert például ott van a legtöbb munkalehetőség egy helyen. Mégis hova lenne jobb? Miskolcra?

"A vidéki hitelesek költözzenek oda, és így a lakásuk után bukják a munkahelyüket is?"
A "bukott" devizahitelesek többsége nem azért nem tud fizetni, mert felmentek az árfolyamok, hanem mert elvesztették a munkájukat. Akinek van munkája az meg tud egyezni a bankkal a fizetési terhek átmeneti csökkentéséről, futamidő hosszabbításról stb. Ez az ócsai projekt a munkanélkülieknek van. Azoknak nincs mit bukniuk. Budapesten nagyobb eséllyel találhatnak munkát mint vidéken az biztos, oda pedig mehetnek busszal vagy vonattal.

"Van hely a beköltözők gyerekeinek a helyi óvodában, iskolában?"
Itt jön igazán képbe a kormány. Csinálni kell helyet, vagy építeni másik iskolát, óvodát. Majd meglátjuk építenek-e, én azt gondolom igen. Kereslet alighanem lesz rá. De ha minden kötél szakad, Budapesten is járhat iskolába a gyerek. Nem kellemes persze naponta ingázni, de én is így jártam anno iskolába, ki lehet bírni.

Félreértés ne essék, nem a BM-et vagy Matolcsit védem, nem állítom, hogy nincs jobb hely vagy megoldás. De a posztoló és az Index hozzáállását enyhén szólva elfogultnak tartom. Ha van sapka azért, ha nincs, azért.

Alikam 2011.08.11. 22:34:50

@Viktus: na szerintem itt tévedsz az egész gondolatmeneteddel, ugyanis akik most bajban vannak azok szerintem az alacsonyabb jövedelműek, akinek felelőtlenül osztogatták a bankok a hiteleket, ők meg felelőtlenül vették fel őket, vagy éppen azok, akiknek nincs állásuk és emiatt még a megnövekedett hitelek végképp betettek nekik. Bocs, de ezek azok az emberek, akikből éppen kevés vagy egyáltalán nem származott bevétel.

hackbard.celine 2011.08.11. 22:35:01

@Alikam: Orbán ezt ígérte a Blikkben(!) :
www.penzcentrum.hu/lakas/orban_elokertes_hazat_kaphat_akit_kilakoltattak.1028479.html
"Családi házakban gondolkodunk, előkerttel, hátsó veteményessel, hogy ott dolgozva a családi kasszán is lehessen segíteni. Könnyűszerkezetes házak, amerikai típusú technológiával. Már a négyzetméter-kalkulációk is elkészültek. A házaspárok 40 négyzetméteres, az egygyerekesek 50, a kétgyerekesek 60, a háromgyerekesek 80 négyzetméteres családi házat kaphatnának."
A főnök megmondta, törik-szakad, ennek a látványos teljesítése zajlik, a médiaérdeklődésnek megfelelő lakásszámban.
2004-ben pl. megalakult a fidesz munkás-tagozata, mert épp attól reméltek több szavazót:
fidesz.hu/index.php?Cikk=20546

Alikam 2011.08.11. 22:35:27

@Rwindx: mit nem így gondolok? Mutassak számlát a szüleimtől vagy mire gondolsz?

Dr. Stephen Hawking 2011.08.11. 22:35:56

@Alikam: Volt egy időben két albérlőm, egy pár, de egy idő után majd megőrültem, mikor a nő mindennel telepakolta a lakást. Így azt mondom, hogy egy embernek 53 m2 lehet, hogy sok, de egy párnak már éppen csak elég.

MLaszlo 2011.08.11. 22:36:15

Te miről beszélsz??? Már az is nagy dolog, hogy kapnak valamit. Szerintem ez is hatalmas túlzás. Egyszobás garzon, és slussz. Nekem is van devizahitelem, de eszembe nem jutna, hogy az államot terheljem a problémámmal én vettem fel, nekem kell kifizetni. Kár volt ekkor cikket összedobni, mikor az alap következtetés egy lükeség. Ha jobbat gondolsz nekik, akkor fizesd te az árát.

komissarlajos 2011.08.11. 22:37:40

„Ön elköltözne Ócsára?“
A kérdés ez volt. Igen elköltöznék Ócsára, ha olyan szomszédaim lennének, mint Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc, Medgyesi Péter, Lampert Mónika, Pető Iván, Oskó Péter, (ö normális) Szekeres Imre, és azt a mélyhangú SZDS-es elnököt, elfelejtettem a nevét, és a *.* összes szemét politikust aki gondoskodott arról, hogy te szarul élj, DE ŐK NE!!!

Dr. Stephen Hawking 2011.08.11. 22:38:34

@Kételk Edő: Azért nem csak feltétlenül olyanokról lehet szó, akik a munkájukat elvesztették.
Akad a környezetemben olyan, akinek van munkája, csak már alig keres többet, mint a havi hitel, és a szülői támogatás nélkül már fizetésképtelenek lennének.

Alikam 2011.08.11. 22:40:27

@Dr. Stephen Hawking: rendben, másképpen látjuk. Szerintem egy párnak is bőven elég az 53 nm, de még egy gyerek is jöhet hozzá nyugodtan. De mindegy, ezen biztos nem fogunk megalkudni. Ki így ki úgy gondolja, de ha valaki komoly pénzeket vesz fel lakáshitelre, akkor legyen minimalista és ne akarjon magának két szobát ha kilóg a segge a gatyából.

Rwindx 2011.08.11. 22:41:22

@Alikam: Á bazz pedig reménykedtem...
Mondj egy vízdíjat(víz+csatorna/m3), amit drágának találsz, én meg mondok egyet a XIV. kerből.
És most már nem telefonálok hogy egy Somogy megyei faluból anyám vízdíját megkérdezzem, de holnap erről is lehet szó. Szory, de a duplát nem hiszem el. Az áram másfelet sem igazán. Bp-n az egyik legdrágább a víz az országban tudtommal. De Google a barátom...

Alikam 2011.08.11. 22:44:13

@Rwindx: így van, nézz utána a google-ben milyen vízdíjak vannak az országban. Nagyot fogsz nézni.

Na találtam is gyorsan neked egyet:

"Több mint kétszeres árkülönbség - ekkora eltérés is lehet a vízdíjak között szolgáltatótól függően. A legtöbbet, vagyis köbméterenként 576 forintot a szolnoki Tisza Menti Regionális Vízmű kérhet el. A Duna Menti Regionális Vízmű a legolcsóbb, náluk 239 forint egy köbméter víz."

hackbard.celine 2011.08.11. 22:44:47

@Alikam: "Ha azt mondja Matolcsy, hogy ugorj a kútba, akkor ugrasz? "
Szerencsére nincs devizás lakáshitelem.
A lényeget nem fogtad: a makrogazdasági mutatók és folyamatok, továbbá a lakosság eladósodottsága független egy Alikam nickű illető okoskodó blogkommentjeitől.
Utólag könnyű okosnak lenni, 7200 Mrd viszont ott van tényadatként.
Megoldás egyelőre nincs és a kormány látszatintézkedései nem segítenek a helyzeten.
Mondom: nézd inkább az lcd tévét fogalmatlan blogkommentelés helyett.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2011.08.11. 22:44:54

@Dr. Stephen Hawking:
Nekem két olyan barátom van, aki hasonló helyzetbe került, de meg tudták tárgyalni a bankjukkal, hogy könnyítést kapjanak. A banknak is az a jó, ha fizet az adós és nem kell árverezni.

Viktus 2011.08.11. 22:46:24

@Alikam:

Szerintem meg pazarlás a 35nm is egy ilyen baromnak ... nyugodtan aludhatnál pl. egy sátorban, és sokkal kevesebb erőforrást használnál el.

Az a baj fingod sincsen az életről ... bizony azok az emberek 4-6-8 éve bizony dolgoztak, és ma is küzdenek ... azért a bankok megnézték mire adnak ki hitelt minimálbérrel nem kaptál 30 évre ... bocs, de ők tartják el velem talán veled , és más dolgozókkal egyetemben az országot.

Alikam 2011.08.11. 22:47:10

@Alikam: na csatorna:

"A csatornadíjakban is nagyok a különbségek: a siófoki Dunántúli Regionális Vízmű például köbméterenként 540, az Észak-Dunántúli vízmű pedig 247 forintos csatornadíjat kérhet el."

Ja és arról ne is beszéljünk, hogy pl az aszfaltozott utat úgy kellett anyáméknak, és a többi lakóknak teljes egészében kifizetniük anno, maikor Pesten már egy aszfaltdzsungel volt.

Önkormányzatis megmondta, emberek, kell aszfaltozott út az utcába? Fizessetek!
Kell közvilágítás az utcába! - halál komoly, közvilágítás, mert vak sötét volt éjszaka - fizess. Budapesttől 50 kilométerre vasúti fővonalon.

Én úgy érzem, hogy te úgy isten igazából még mindig nem érted, mi is van ebben az országban.

Dr. Stephen Hawking 2011.08.11. 22:47:30

@Alikam: Szerintem sem veszünk össze rajta. De a lényeg, hogy amikor a hiteleket felvették, nem volt arról szó, hogy ez lesz. Példának okáért a I VH előestéjén sem gondolták, hogy ez lesz a történelem egyik legpusztítóbb háborúja, amit 20 év után egy még nagyobb háború követ. Akik túlélték úgy gondolták, hogy ezután sok-sok év béke jön. Volt is 20 év. A devizahiteleseket azzal vádolni, hogy nem gondolkodtak előre, igen emberi tulajdonságra vall. Mintha egy autóbaleset túlélőit azzal vádolnánk, hogy igazán gondolniuk kellett volna az autóbalesetre, elvégre autóba ültek... ja végülis, csak ha mindenre gondolnánk, sosem ülnénk autóba. Sőt, a lakásból se mennénk ki, hisz odakint bármi baj érhet...

Viktus 2011.08.11. 22:48:47

@MLaszlo:

Így is te fizeted ... a cumi ebben a formában ilyen dőlés mennyiségnél mindenkire kihat ...

Rwindx 2011.08.11. 22:49:15

@Alikam: nem szolgáltatók közöttről volt szó, ezt írtad: "Biztos sokan nem is tudják, de pl. vidéken dupla annyi a víz mint pl. Pesten."

Pesten 550Ft/m3, szóval az 1000-1100Ft/m3 víz+csatornadíjjal tudnál igazából meghökkenteni, ha van ilyen. Az 550Ft-hez nem kellett a Google, csak a napokban jött a számla, onnét tudom.

Dr. Stephen Hawking 2011.08.11. 22:51:36

@Kételk Edő: még tudják fizetni, nem szorulnak állami vagy banki segítségre. De amikor a hitelt felvették, valahogy nagyon készséges volt mindenki, és tudom, hogy a banki dokumentum valamelyik oldalán rajta volt, hogy egyoldalúan bármekkorára emelhetik a törlesztőrészleteket, de ez pont olyan mint a dohányos és a tüdőrák. Ha mondod a dohányosnak, hogy tüdőrákot fogsz kapni, azt mondja, hogy persze persze. De csak akkor fogja ténylegesen felfogni, amikor már tényleg tüdőrákot kapott...

tede 2011.08.11. 22:51:43

Gettó? Túl enyhe kifejezés. Én már olvastam baloldali fórumban, hogy koncentrációs tábornak hívják egyes nagyon pihent agyuak.

Dr. Stephen Hawking 2011.08.11. 22:54:58

Én tudom a tutit. Egyik cimborám megkérdezte anyámtól - aki ma már nyugdíjas - , hogy hogyan tudott spórolni, amíg dolgozott. "Hát fiam tudod, az első 10 évben csak vajas kenyeret ettem. Majd 26 éven keresztül kenyeret szalonnával." Na, ez a spórolás titka! Lehet követni... :)

Alikam 2011.08.11. 22:56:41

@Rwindx: egy idézet egy ilyen dolgokkal foglalkozó odlalról:

"BIZONY!!! Jó lenne felülvizsgálni a vízdíjak árképzését is!
1000 Ft l m3 víz a Balatonnál???
Érthetetlen, még csatornadíjjal együtt is.
Meg még alapdíj, ha kevés is, sok kicsi sokra megy..
Dögölj, ha pl. örököltél egy kis nyaralót a Balatonál!! Add el!
Szemérmetlen ár!"

2011-es bejegyzés.

Ennyi...hidd el,tudom miről beszélek, anyámék 2x annyit fizetnek mitn én itt Pesten, holnap majd ha lesz időm előkeresem a számlákat és részletesen leírom neked, de jobban jársz ha most elhiszed.

hackbard.celine 2011.08.11. 23:00:27

@Alikam: "ugyanis akik most bajban vannak azok szerintem az alacsonyabb jövedelműek, akinek felelőtlenül osztogatták a bankok a hiteleket"
Finoman szólva: lóf@szt. A KHR szerint az 5 és 10 millió Ft közötti tartozású lakáshitelesek között a legtöbb 90 napon túl nemfizető, azaz pont az a polgárosodni szándékozó réteg, akik átlagbérből és fizetésből próbáltak egzisztenciát teremteni a családjuknak kicsit több, mint 35 négyzetméteren.
(Tehát még véletlenül sem alacsony jövedelműek, mert nem kaptak volna havi 50-80 ezres törlesztőre devizahitelt).

Alikam 2011.08.11. 23:02:15

@Dr. Stephen Hawking: nem a hitelfelvétel okát firtatom. Hanem a körülményeit. Én nem tudom megítélni látatlanba, hogy kinek mennyire volt rá szüksége, viszont az objektív, hogy mennyit vett fel és mire.

Három féle képpen lehet csinálni: Úgy, hogy nem bukjál, úgyhogy, hogy vállalsz egy minimális kockázatot, és úgy, hogy kurva nagy kockázatot vállalsz.

Akik most bedőltek azok valószínűleg az utóbbi kategóriát erősítették.

naívkiscsaj 2011.08.11. 23:02:34

Itt a kommentelők tulnyomó többsége nem vett fel hitelt. (érdekes módon az ismeretségi körömben többen is.)
Tudjátok, egyedülálló gyerekes anyaként a saját laká megvalósítása csak úgy ment, hogy kb. 40%-ra hitelt vettem fel. CHFben. Mert a banki ügyintéző megnyugtatott, hogy nincs az az isten, hogy 190 Ft/CHF felé felmenne az árfofyam (akkor 160 volt). CHFben vettem fel. Hogy tudjam törleszteni.
Még mindig törlesztem, habár megduplázódott. Nem plazmaTVt vettem. Nem új autót. Régi, szakadt autóval járok. Még mindig egyedül nevelem a gyerekemet. Még mindig fizetem a hitelt.
Akkor most rohadjak meg szerintetek? 20 éve dolgozom, TBt fizetek, a közüzemi számláimat majdnem időben fizetem, de rohadjak meg?
Nem én vagyok egyedül ilyen cipőben. OK faszikáim, vállaljon be valamelyikőtök, megfelelően vastag bankszámla ellenében még szóba is állok veletek.
Könnyű osztani az észt, amikor rengetegen vagyunk, tisztességes emberek, akik egyedül maradtunk, de otthon szerettünk volna, és belegebedünk azért, mert a fizetésünk gyakorlatilag nem nőtt az elmúlt y évben, csak a rezsiköltségünk, meg a törlesztőnk.

Viktus 2011.08.11. 23:03:17

@Dr. Stephen Hawking:

Burzsuj ... tudod milyen drága a vaj? :O

@Alikam:

Na látod a vizünket is eladják aztán lehet nézni a díjakat ...

Artech 2011.08.11. 23:04:31

Laspalmas: "A beruházás lebonyolítója, a BMSK Zrt. 100% állami tulajdonban van. A többi pozitívumot még keressük." Megvan..
Emlékszel? A matekzseni Matolcsy (Aki kiszámolta, hogyha a minimálbért is megadóztatják, akkor mindenki többet fog keresni) FIA! Tudod! Aki egyszemélyes ingatlannal foglalkozó zrt-t alapított.
Meg kellene kukkantani, kik a felügyelő bizottság tagjai...

Viktus 2011.08.11. 23:04:49

@Alikam:

Olvasni tudsz-e barom feletted is kifejtették a tutit... itt számok vannak-tények ... nem pedig szerinted így meg úgy ...

Alikam 2011.08.11. 23:06:43

@hackbard.celine: dobálózol a szavakkal, polgárosodás, átlagbér. Mik ezek? Számokat kérek. Olyan ez mint a középosztály, mindenki máshogy látja. Nálam a középosztály a nettó 400.000 minimum fizetés fejenként. Aztán van akinek ez 200.000-nél van.

Átlagbér, az tudod mennyi? 120 nettó? Az mi? Az csóró...

Alikam 2011.08.11. 23:07:49

@Viktus: de milyen számok? Nekem azt írja már le valaki, hogy milyen nettó bérre vett fel mekkora hitelt. Aztán majd megmondom, hogy reális volt-e az elképzelése vagy sem.

feritata 2011.08.11. 23:07:55

M A F F I A ! ! !
Emberek! Gondolkodjatok!
Kinek jó ez?
Bűnszövetkezet, semmi más.

Viktus 2011.08.11. 23:08:26

@naívkiscsaj:

Ezt minden normális ember megérti ... az Alkiam féle masszív birkák nem. A társadalom számára ezerszer több hasznot termeltél-termelsz, mint azok a balf*szok nem kell velük foglalkozni.

Ráadásul a kamatok sem ott álltak anno, mint most a hiteleknél ... az meg keményen a bank haszna a bank mégsem osztozik semmiben a felelősség szempontjából ...

Dr. Stephen Hawking 2011.08.11. 23:09:10

@Viktus: ja, hát igazából margarin volt az a vaj, de ez már részletkérdés :)

Viktus 2011.08.11. 23:09:46

@Alikam:

Mi alapján állapítja meg egy hozzád hasonló balf*sz, hogy 2004-ben mi volt a reális, amikor a h*gyagyaddal addig érsz fel, hogy féltucat hivatkozásban a mai ingatlanárakkal hozakodsz elő ...

Viktus 2011.08.11. 23:11:18

@Alikam:

Ahm, és 400 alatt mit képzel a paraszt fedél a feje fölé meg család ... te hülyébb vagy, mint gondoltam ... kár, hogy már a szüleid nem így gondolkoztak nem fárasztanád itt a népeket ...

Alikam 2011.08.11. 23:11:57

@naívkiscsaj: amióta létezik ez a buzi CHF, azóta tudvalevő, hogy az árfolyamingadozás keménye beavatkozhat a hiteltörlesztésbe. Ezért találták ki.

Na most előveszek egy régi közhelyet, mi van a forinthitelesekkel? Mert azok is vannak. Sokkal keményebb konstrukcióban, viszont forintalapú, aminek meg van az előnye.
Azokat ki segíti? Senki, igazából itt arról van szó, hogy amikor jó árfolyamban van a frank, akkor nyerő a frank alapú hitel, de ha rosszban, akkor viszont probléma. Ez a kockázat, de ezt tudnia kellett mindenkinek.

Ez már nem fair egy forinthitelessel szemben.

Mennyi volt a fizetésed és mekkora hitelt vettél fel amikor belekezdtél?

Rwindx 2011.08.11. 23:13:27

@Alikam:
Figy, éltem már pár településen (2 megyeszékhely, falu), és most éppen Bp-n. Hidd el vannak dolgok amiket nem eszek meg csak úgy.
A Balatonon valóban jóval drágább, közben belefutottam én is. A vízművek azzal magyarázza hogy itt kell olyan szolgáltatást üzemeltetniük amit az év 12 hónapjában jobbára 2-3 hónapig használnak, de a fenntartási költségek állandóak. Viszont a Balaton nem a teljes vidék.

Persze ezzel azt nemkívánom vitatni hogy anyádék kétszer annyit fizetnek mint te, ez biztosan így van hisz miért állítanál valótlant, de azért kissé kritikusan szemlélem az ilyen kategórikus kijelentéseket tudva hogy többszáz víz+csatorna szolgáltató van az országban.

Alikam 2011.08.11. 23:17:20

@Viktus: Tudod mi a te bajod? Hogy van egy kis világod, kb. pár négyzetkilométer lehet saccra, persze nem biztos, hogy összefüggő, és azt veszed alapul mindenbe és az alapján gondolkodsz.

"400 alatt mit képzel a paraszt fedél a feje fölé meg család"

Nem tudom, én itt a középosztály szubjektivitásáról írtam, nem arról, hogy 400 alatt mit csináljanak. Én is 400 alatt vagyok, mégsem gondolom, hogy 35 négyzetméter albérlet a maximum.

Csupán arra írtam azt az összeget, hogy kb. az általam elképzelt középosztály ennyiből lesz középosztály.

Viktus 2011.08.11. 23:17:21

@Alikam:

Mi okból volt ez tudvalevő az elmúlt 15 év alapján mondjuk? :D vagy te már láttad 2004-ben ejj ez a CHF lesz 260 ... valld csak be nyugodtan elhajtott a bank, és azóta is játszod a zseni agyad ... 2002 után forint hitel alapon valóban idióta volt aki hitelt vett fel.

Alikam 2011.08.11. 23:19:17

@Rwindx: akkor pontosítsunk, vidék egyes részein dupla annyit fizetnek mint az általad drágának titulált Pesten, remélem ez így jó lesz.

A magyarázkodás pedig egy vicc, ugyanis a Balatonon is van egy komolyabb létszámú állandó lakosság.

Alikam 2011.08.11. 23:25:00

@Viktus: de mégis lehet, hogy a forinthiteles, most nincs akkora szarban.

Figyelj, mondok neked valami újat, számodra biztos az újdonság erejével fog hatni. Lehet még 350 is a CHF.

Ez benne a rizikó baszd meg, nem igaz nem érted meg. Persze a bank neked nem fogja azt mondani, hogy lehet akármennyi - mert amúgy lehet akármennyi - csak ad egy kicsit magasabb árfolyamot a jelenleginél. Figyeld meg, ha most kuncsorogni, akkor majd azt mondják, hogy ez tovább már biztos nem fog emelkedni. Persze, miért is ne hinnél nekik, elvégre a bank kontrollálja a CHF-et igaz?

Ez az egész lényege, ha alacsony lehet jó meg kurva rossz is, a forinthitelnél kicsit mindig rossz, de sokkal stabilabb.
Na már most, ha hülye vagy és a fifty-fifty reményében azt mondod, hogy te abban reménykedsz, hogy 10-15 évig a fifty-fifty jó oldalát fogod csak kapni, akkor most áruld már el, hogy mégis mi a faszt kezdjek veled?

Viktus 2011.08.11. 23:26:01

@Alikam:

Te aztán baromira világlátott emberke vagy :D:D:D:D:D:D panelon túl jártál -e ? a jövőbelátó, aki mellette nem vette észre, hogy a mai ingatlan.hu-s felhozatal köszönő viszonyban sincs mondjuk egy 4-6-8 évvel ezelőttivel ...

Viktus 2011.08.11. 23:28:58

@Alikam:

Jaja sőt az is lehet, ha holnap elindulok kocsival belém jön egy kamion ... vagy állsz a buszmegállóban , és tönkremegy a busz fékje , és kilapít stb. komoly :D egy gumiszobából írsz? nagyjából olyan elméleti alapokon állsz ...

Egyébként, ha halványlila fingod lenne a témakörhöz tudnád, hogy még ilyen 250-es árfolyamnál is versenyképesebb a CHF hitel, mint a forint ...

Alikam 2011.08.11. 23:35:12

@Viktus: Versenyképesebb, az baszd meg, annyi eszed van mint egy tyúknak. Szerinted ki saccolt szar hitelkonstrukciót, te a svájci frankos csodáddal, amikor 50.000 létminimummal belemásztál, vagy az akinek volt laufja arra, hogy a forinthitelbe beleugorjon?

Lefordítva, hátha megérted, mikor vagy versenyképesebb? Ha előre tudod, hogy fogsz száz kurva nagy pofán baszást kapni, vagy ha számítasz egy-kettőre és helyette kapsz kilencvenet?

Na ezen gondolkodjál.

"Jaja sőt az is lehet, ha holnap elindulok kocsival belém jön egy kamion"

Így, ilyen felfogással nem lehet pénzügyi spekulációkra hagyatkozni. Hogy most jó, de lesz ami lesz. Vagyis lehet, de hát itt az eredménye.

Utoljára amúgy tavaly néztem az ingatlan.hu-t a példáim mind abból származtak. Ennyit erről. Te valami burzsujnegyedről álmodsz, csak hát ebből is látszik mennyire realitását vesztett ember vagy.

komissarlajos 2011.08.11. 23:35:26

Akkor mondanám, hogy ti egymást baszogatjátok, élvezettel. Eszetekbe sem jut, hogy a lényeget észrevegyétek. Névtelenül osztogatjátok az észt.

Rui Blaaz 2011.08.11. 23:35:52

@Viktus:
végig káromkodsz meg tolod a :-D-ket, nos, ezektől bizonyára megnyugszol
én pedig attól, hogy a megalapozatlanul felvett hiteledet (mert hiszen a lakás neked JÁR!) az utolsó kanyi vasig vissza fogod fizetni. közben nyafizz csak nyugodtan.
:-D vagy mi a gennyes fasz :-D

Rwindx 2011.08.11. 23:35:57

@Alikam: Így részemről ok.
A magyarázkodást viszont nem én találtam ki, csak belefutottam. A komolyabb létszámú lakosság télen Balatonon azért ebben a formában viszont kissé túlzás, főleg a nyári igénybevételhez viszonyítva.

komissarlajos 2011.08.11. 23:37:49

A lényeg:
ÁLLÍTSÁTOK MEG ARTURO UIT
(O.V.-t)

Alikam 2011.08.11. 23:42:19

@Rwindx: lehet, hogy nyáron komolyan megduzzad a létszám, de van ismerősöm, aki pl. BalatonAkarattyán lakik, voltam már nála októberben és nem voltak kihaltak az utcák, pedig az aztán egy kurva nagy porfészek.

Máshol kis szar porfészkekben 200 forintos vízdíj van, pedig ott aztán nyáron sincs nagy bevétel. Szabadrabló szemetek.

Viktus 2011.08.11. 23:45:09

@Rui Blaaz:

Cumika nem vettem fel semmit csak tudok gondolkozni ... a mai világban nem te vagy én vagyok meg ők vannak ... minden összefügg már mindennel itt a fejlett világban.

@Alikam:

Miről is beszélsz ? most megint v.mi új víziód van az ingatlan.hu mellé? :D tavaly is megnézted vau nem semmi :D igaz a devizahiteleket 2002 után 2008-ig vették fel jórészt .... és leginkább a 2000-2008 közti ingatlan árakat lenne érdemes tanulmányoznod ... könyvtárban még lehet van archívumban ingatlan piacos újság.

Mondom pénzügyileg is analfabéta vagy a forint hitel kezdetektől fogva cumit jelentett amit a devizások most éreznek ... egyedül a deviza hiteleknél azon okból lett ekkora a cumi, mert rajtad kívül nem látta senki 4-6-8 éve, hogy a világgazdaságban jelentős visszaesés következik ... egyébként a forint hiteles ugyanúgy szívni fog a devizahitelek bedőlése okán még mindamellett, hogy eddig is cumiztak.

Az átmeneti megoldás annyi lehetne leginkább komplett társadalmi rétegek teljes lecsúszásának megakadályozására, ha a bankadót pl. a bankoknál hagynák cserébe a kamatterhelés csökkentéséért ...

rockjano 2011.08.11. 23:45:21

Ez a falu egy politikai geg. A lényeg valszeg az hogy néhány fidesz közeéli vállalkozó nagyot fog szakítani...ennyi...

Rwindx 2011.08.11. 23:51:08

@Alikam: Ok, de a rendszert arra kell méretezniük hogy ellvigye a nyári forgalmat. Most hiába élnek mittudomén Siófokon élnek huszonpárezren, ha nyáron az ott tartózkodók száma százezer fölé nő. ha nem így lenne úsznának a szarban, víz meg nem lenne. Persze Siófok kicsit speciális, de azért szemlélteti a problémát amire hivatkoznak.

Alikam 2011.08.11. 23:53:42

@Viktus: én sem láttam előre, megnyugtatlak az én tudásom sem határtalan, ezért kompenzálom óvatossággal, és nem veszek fel olyan hitelt, amit 10-15 évig kell törlesztenem. Ennyi a lényeg, erről szól az egész.
Minél hosszabb távra veszed fel, annál nagyobb rizikót vállalsz.

Hogyne, hagyják a bankadót ott, aztán a költségvetéssel meg mi lesz? Ember, miről beszélsz? 10-15 évre felfüggeszteni a bankadót? Honnan is fogják a pénzeket pótolni, miközben ezek a bedőlt hitelesek továbbra sem fognak sokat fogyasztani, mert minden fillérjük a törlesztésre fog elmenni?

Itt nincs átmeneti megoldás, csak az van, hogy bele kell verni mindenki fejébe, hogy lyukas nadrággal nem nézelődünk 80 nm-es kétszintes kőrpanorámás házak után hitelből. Aki meg ezt nem érti meg, az meg megy a Blahára kéregetni.

Viktus 2011.08.11. 23:57:36

@Rui Blaaz:

Itt a legjobb példának Görögország na az is hitelekből túlköltekezte magát mégis megmentik, mert dőlne a domino ... a németek meg Európa mégis megmentik ... a bukó devizahitelesek itt az országunkban a sok kis görög v.mit kezdeni kell velük, de ez édeskevés lesz.

Alikam 2011.08.11. 23:58:19

@Rwindx: viszont a rendszer kapacitása gyanítom állítható, tehát nem kell száz százalékon dolgoznia, ha kevesebb embert kell kiszolgálnia. Nem vagyok vízügyes, de kétlem, hogy a profit maximalizált vízművek a tisztított víz tetemes részét visszaengednék a Balatonba csak azért mert már nincs ki megigya meg elfőzze.

Viktus 2011.08.12. 00:01:09

@Alikam:

Milyen 10-15 évről beszélsz? ez most megint a jövőbelátó képesség? a bankadó rendkívüli adó még jövőre fizetik a vastag milliárdokat aztán kivezetik a rendszerből. Lényegében a költségvetés meglett volna nélküle, ha nem vesz 100 milliárdos buktával idén MOL részvénycsomagot ... sokkalta egyszerűbb lett volna a kamatok csökkentésének kiharcolása-átvezetése, mint ez a pár tucat kirakat ház meg a milliós forint számlák generálása 2015-re ...

Alikam 2011.08.12. 00:01:16

@Viktus: azért nem engedik el a görögök kezét mert Euró-övezetes és ha dől, akkor rántja magával az egész övezetet. Ez ilyen egyszerű. Ja meg azért tegyük hozzá, hogy a kedves görög elvtársak már 50 éves korukban átlag 1000 eurós nyugdíjjal vonultak "nyugállományba".

És ott az állam adósodott el, ilyenek miatt, és nem az egyén.

Továbbra is azt vallom, azt mentsék meg itt, aki bizonyítani tudja, hogy a sorscsapás mindenhol megtalálta és mindent megtett azért, hogy ezt elkerülje de mind hiába.

Rwindx 2011.08.12. 00:04:23

@Alikam: Nem, nem a vizet keringetik mint az akváriumban :D
A nagyobb méretű csatornarendszert és vezetékrendszert fejleszteni kell illetve karban kell tartani, tisztítani, stb, én sem vagyok vízügyes, de erre tudok gondolni. Magyarul a járulékos költségei nagyobbak egy nagyobb rendszernek, akkor is ha csak a teljesítményének a töredékén használják.

Alikam 2011.08.12. 00:05:36

@Viktus: igen, és?? Látom nem érted na nem baj, megpróbálom még1x. Te nyelveden hátha egyszerűbben felfogod.

Tehát honnan a faszból veszed, hogy akinek még 10-15 évig kell törlesztenie, azt az a bankadó fogja megmenteni, amelyiket 2013-ban vezetik ki, és amúgy ha előbb tennék ahogy te írtad, az még ráadásul komoly költségvetési hiányt is eredményezne?

ezt áruld el nekem, kösz...

Viktus 2011.08.12. 00:08:07

@Alikam:

Na látod itt meg a magyar forint övezetben, ha tízezrével dőlnek a magyar családok/önkormányzatok , akkor is dőlés van. Kapise?

Alikam 2011.08.12. 00:09:36

@Rwindx: na látod itt van az elős "bottleneck". Ugyanis kivételesen tapasztalatból tudom, hogy semmit nem tartanak karban ezek a rongyosok.

Nálunk pl. ha két napig nem folyatod valamelyik csapot, akkor már barna víz folyik 5 percig. Nem lokális, mert a szomszédnál is ez a helyzet.

Ez egy, kettő, pedig más szolgáltatásokra is ugyanez igaz sok vidéi településen. Példának okáért az Internetszolgáltatás. Anyámék pl. a T-szarra ugyanannyit fizetnek mint te itt Pesten kivéve, hogy ott 3x,4x szakad meg amikor meg megy, akkor is olyan, hogy jobb lenne ha nem lenne.

Ez egy kamu, hogy karbantartás. A legszükségesebb dolgokat karbantartják a többi meg rohad a maga komótos tempójában.

Viktus 2011.08.12. 00:11:23

@Alikam:

CSerében csökkenteni kellett volna a kamatokat ami leginkább a probléma az ügymenetben ... így a bank-az állam, és az ügyfél is hozzájárul a problémakör kezeléséhez , és amely kérdéskör megoldása nemzetgazdaságilag többet hoz a konyhára ... nem tudom a te nyelveden ezt, hogy tudnád felfogni ...

Így elkezdenek bedőlni tízezrével adófizetők, majd önkormányzatok végül bedől az állam is , akkor lesheted miből lesz költségvetés. A forint megtakarításodból pedig max. télen pár órát kifűtheted a budid ...

Viktus 2011.08.12. 00:13:45

@Alikam:

A tömb karbantartása a tulajdonosok feladatköre nem pedig a szolgáltatóé ... következő lakógyűlésen javasolhatod a cserét ami alapban aktuális lassan, mert ezeket a panel tömböket pont annyi időre tervezték eredetileg ami kezd leketyegni ...

Alikam 2011.08.12. 00:14:55

@Viktus: Önkormányzat megint más tészta. Ne haragudj, nem hiszek abban, hogy azért már pár, amúgy is szegénységben élő ember hitele most bedőlt, az rántaná magával a többit is. Ennek lesz egy lokális rövid távú hatása, de tartósan csak ezekre a személyekre fog kiterjedni.

Amúgy is évente több százezer olyan hiteles van,a ki hitelképtelenné vált és viszi a bank, az autót, meg a tévét.

Itt most egy kicsit nagyobb tételben van ez az egész, de ez már 2, 5 éve is téma volt, csak eddig sok esetben kilakoltatási moratórium volt.

Alikam 2011.08.12. 00:16:34

@Viktus: csak két dologba hibádzik az okfejtésed, nem magamról beszéltem, hanem a szüleim házáról, és az nem panel, hanem családi ház. Amúgy minden stimmel, még egyet is értenék, ha azonos szálon indultunk volna el.

Viktus 2011.08.12. 00:17:55

@Alikam:

www.penzcentrum.hu/lakas/ennyibe_kerulne_az_adofizetoknek_az_ocsai_bedolthiteles-telep.1029347.html Na ez az ami igazán sokba fog kerülni a költségvetésnek, ha több ilyen telepet is terveznek majd sorban ...

Viktus 2011.08.12. 00:19:40

@Alikam:

Nem régen még 30 nm-es lakást béreltél ... és leszóltad az 50 nm-es pofátlant. Nem gondoltam, hogy így éjszaka ez már megváltozott.

Viktus 2011.08.12. 00:21:33

@Alikam:

Az a baj a hited meg a magyar valóság teljesen más ... évente mondjuk több százezer termelőréteges hiteles bukja az életét Magyarországon? :D ez ám a realitás ... Isten mentsen, hogy ez egy évben is bekövetkezzen, mert az dominóként visz mindent.

Alikam 2011.08.12. 00:23:06

@Viktus: Tavaly csak autóhitelekből 50.000 autót vittek a bankok. Nem feltétlenül csak lakáshitelről és nem feltétlenül életbukásról van szó.

Alikam 2011.08.12. 00:24:00

@Viktus: Ahol én élek, nem feltétlenül jelenti ugyanazt ahol a szüleim élnek.

Viktus 2011.08.12. 00:24:52

@Alikam:

Itt a témakörben a ingatlan hitelekről van szó ... arról nem tudok, hogy Ócsa mellett lesz suzukis osztogató program is a bebukott autóhiteleseknek ...

Viktus 2011.08.12. 00:25:40

@Alikam:

Most nálad rohad a vízhálózat vagy a lakótömbben v. a szüleidnél? vagy a szüleidhez jársz át két naponta fürdeni?

Rwindx 2011.08.12. 00:28:44

@Alikam: Erre most mit mondjak? Ez azért kicsit már hitkérdés kategória. Egyébként a T-szar mindenhol szar :). De mondok mást itthon UPC-t használok, meg kb 2 km-re van az irodám, ott dettó. Itthon szinte soha semmi gond vele, de bent volt olyan hét hogy inkább 4 napon otthonról melóztunk, mert folyton szakadt a net.

"Ne haragudj, nem hiszek abban, hogy azért már pár, amúgy is szegénységben élő ember hitele most bedőlt, az rántaná magával a többit is. "

Erre meg azt mondom azért nézz utána kicsit a válság hogyan is kezdődött, még 2007-ben amikor még nem is hívták válságnak. Az egész az USA ingatlan piacán kezdődött a bedőlő ingatlanokkal, most meg arról van szó hogyan mennek csődbe vagy menekülnek meg az EU egyes tagállamai, maga az USA stb. Van egy fasza eseményláncolat amiről csak nagyon kevesek gondolták hogy megtörténhet, de azokat meg kiröhögték lásd pl. Roubini, most meg a szavát issza mindenki. De azt már nagyon sokan elfelejtették hogy miért is, és hogyan jutottunk ide.

Alikam 2011.08.12. 00:37:03

@Viktus: az utóbbi. Amúgy ahelyett, hogy faszságokat kérdezgetsz inkább olvass vissza, nem szégyen ha csak körülbelülire tanultál meg olvasni és többször át kell nézned valamit...

@Rwindx: az egyértelmű, hogy most megint egy válság van kialakulóban és ha nem stabilizálják gyorsan a helyzetet, akkor megint lesz egy szép kis válság. De ezt már az előzőnél is megmondták többen, hogy nem lesz vége a történetnek.

De ezt nem ez az itthoni pár szerencsétlen fogja indukálni, ha gubanc lesz az a világméretű pokol elszabadulása miatt lesz.

Viktus 2011.08.12. 00:37:15

@Rwindx:

Na igen ez a globalizáció ... nem az ősközösség, ahol ős bandi nem talált bogyót éhen döglött nem osztott nem szorzott ...

Alikam 2011.08.12. 00:40:13

@Rwindx: amúgy én már az előző válság után azonnal szigorítottam volna a hitelfelvételeken, de az ember nem tanul semmiből.

Igazából ha lenne jó sok laufom, akkor ebből a mostani zavarosból elég szép summákat tudnék összehozni. És ez gyanítom így volt az előzőnél is. De hát miért legyen a többségnek jó, amikor a világ magánvagyonának a 90%-án az 1% osztozik, nem?

Viktus 2011.08.12. 00:40:38

@Alikam:

Esetleg nem vagy tisztában azzal mit írsz?

"Nálunk pl. ha két napig nem folyatod valamelyik csapot, akkor már barna víz folyik 5 percig. Nem lokális, mert a szomszédnál is ez a helyzet."

Elvileg te a harminc méteren laksz mi normális emberek a nálunk kifejezést a lakhelyünkre alkalmazzuk ... nem a szomszédra, Mari nénire, nagybácsi lakására stb.
A lényeg ugyanaz, mert a szuper 30nm-ed előtt azt ecsetelted előtte mennyien laktatok abban szüleiddel.

A lényeg a lényeg a lakótömbben gond van már a csövekkel hamarost csőtörés is várható, ha ilyen szinten koszosodik a víz ...

Viktus 2011.08.12. 00:45:24

@Alikam:

Melyik előző válság után? 1929-es ? vagy még mindig nem jutott el a tudatodig, hogy a bedőlő devizahitelek nem az elmúlt 2-3 évben keletkeztek jórészt, hanem előtte ... 2007-ben kezdődő, majd Magyarországon 2008-ban történtek után már nem tömegeltek a népek.
Viszont egy hosszútávú hitel szerződésnél az a problémakör, hogy az első ciklusban lényegében a kamatot törleszti a delikvens, és folyamatosan növekszik a törlesztendő tőke hányad ... így a jó népnek lényegében a hiteléből sok nem fogyott miközben elszabadultak az árfolyamok, és a kamatok is nőttek a gazdasági visszaesés mellett, amely jelentős elbocsátásokhoz vezetett éppen abban a adózó népességben, amely a magánszektorban dolgozott nem az állam csecsén lógott.

2011.08.12. 00:46:53

@Lasombra:
Dehogy! Csak juttatni kell valamit a fidesz közeli építési vállalkozóknak is. Ez az oka, hogy könnyűszerkezetes házakra állapodtak meg., Ami egyébként kurva drága! '60-180 ezer, négyzetméterenként! És nincs benne az alap, infrastruktúra, kerítés, parcellázás stb költsége!

Meg persze az építész! Vajon ki lesz? Csak nem?

Alikam 2011.08.12. 00:48:58

@Viktus: ha egy kicsit előrébb olvastál volna észrevehetted volna az a számodra ezek szerint láthatatlan logikai összefüggést, hogy azelőtt a másik kommentelővel végig a vidékről beszéltünk és ezzel együtt anyámékkal példálóztam. Amibe te belekotnyeleskedtél, az már kapcsolódott az előző hozzászólásomhoz.

Mivel időm nagy részében egyedül élek így értelmetlen is lett volna a "nálunk" kifejezést arra érteni, hogy abban az albérletben, ahol éppen most vagyok egyedül. Na mindegy, faszom se fog itt neked hajnali egykor logikai összefüggéseket fejtegetni. Hiszel amit akarsz, mindegy is...

Rwindx 2011.08.12. 00:52:24

@Alikam: Van pár szabály ami ugyanúgy érvényes minden ingatlanpiacon A bedőlő ingatlanok leverik az árakat, a hitelek ingatlan fedezete jelentősen csökken. Ez rontja a bankok kihelyezett hiteleinek minőségét, nem csak a bedőlőkén keresztül, hanem az összes többién keresztül a fedezthiány miatt. Kénytelenek több tartalékot képezni, veszteséget leírni, ezek után csökkenni fog a hitelezési hajlandóságuk. Ha csökken a hitelezési hajlandóság, akkor a cégek nem jutnak hitelhez, csökkentik vagy megszüntetik a működést, elbocsátanak embereket, nő a munkanélküliség, csökken az adóbevétel és nőnek a szociális kiadások. Az államnak megszorításokat kell eszközölnie, különben elszáll a hiány.

Ezek mindenkit érintenek, és akkor ez nem feltétlenül a lánc vége, ugyanis lehet folytatni egészen az államcsődig...

És igen, erre még hab a tortán az ami a világban történik.

Viktus 2011.08.12. 00:52:37

@Alikam:

Jah bocs feltételezni mertem, hogy esetleg próbálkozol párkapcsolattal vagy ilyen ódivatú baromság ...

Alikam 2011.08.12. 00:54:30

@Viktus: Ez mit is változtat a szigorítás tényén? Nem értelek.

Rwindx 2011.08.12. 00:56:37

@Alikam:
Ezt az előző válság dolgot én sem értem. 2008 óta "hivatalosan" válság van.

Viktus 2011.08.12. 00:57:03

@Rwindx:

Így van ennyi, de nézd meg az ingatlan.hu-t ... :P meg minek vettek fel hitelt, mert volt pl. nagy válság 1929-ben is tanulhattak volna belőle ...

@Alikam:

Jah, és a kamatokról annyit, hogy pl. egy hitelfelvevő, ha mondjuk elvesztette az állását, és mondjuk megcsúszott 2 hónappal a fizetésben , majd végre talált munkát befizetett lelkesen egy havi törlesztőt ő ugyanúgy cumira kerül ugyanis az elszámolási rendszer olyan, hogy először a kamatrészeket írják jóvá a tőke meg ott ketyeg túl 90 napra ... majd egyhamar nem tudja utólérni magát, és bukópályára kerül. Nem lenne egyszerűbb segíteni rajta, mint kirakós házakat építeni a pusztában ... a kamatszámítás módosításával.

Viktus 2011.08.12. 00:59:20

@Alikam:

Na jah nem elég olvasni , hanem érteni is kell amit olvasol. A bankok régen szigorítottak már a hitelezési gyakorlaton a válság idején. A problémák forrása pedig 2002-2008 közt keletkezett ...

Alikam 2011.08.12. 01:00:19

@Viktus: ne feltételezzél semmit sem, az nem neked való...

@Rwindx: szerintem nem hab a tortán ami a világban történik, ugyanis az ingatlanhitelek itthoni bedőlését pontosan a világban végbemenő folyamatok váltották ki. Tehát ha szopó lesz,. akkor az az miatt lesz és nem az itthoni hitelesek miatt. Én nem azért fogom megszívni mert itthon dőlnek a hitelesek, hanem amiatt, ami a gazdaságban most megint mellékvágányra került. Persze én lehet, hogy csak megszorítással fogok szívni a hiteles meg 20 év eladósodással.

Rwindx 2011.08.12. 01:02:53

@Alikam:
Minden összefügg mindennel.

Viszont én léptem aludni. Jóéjt!

Alikam 2011.08.12. 01:03:53

@Rwindx: ez nem ilyen egyszerű. A gazdasági válság, az ilyen jellegű, nem olyan, hogy van vagy nincs. Van globális meg lokális, szféra-szintű képződménye.

Nagyon sok helyen már sehol nem tapasztalták a válság hatásait bő egy éve.

@Viktus: na látod, erről nem is tudtam, bocsásd meg, hogy nem járok sokat bankba hitelért kuncsorogni így a jelenlegi követelményekkel sem vagyok tisztában, de akkor ezek szerint jó döntést hoztak, mert azt csinálták amit én tettem volna.

Viktus 2011.08.12. 01:05:08

@Alikam:

Na jah csak én nálunk címszóval azt illetem, ahol élek ... a szüleidnél a magyar nyelvben a náluk formula illik a szövegkörnyezethez, de majd megnézem az ingatlan.hu -n.

Te tényleg ennyire nem látod át a mai világot? nem csak megszorítással fogsz szívni a megszorítás az a nemzetközi válság következményeként jelentkezhet viszont a tömeges deviza hiteles bukta okozta dominó dőlés államcsődhöz is vezethet az pedig komolyabb tényező a megszorításoknál.

2011.08.12. 01:05:45

@Alikam: "Három féle képpen lehet csinálni: Úgy, hogy nem bukjál, úgyhogy, hogy vállalsz egy minimális kockázatot, és úgy, hogy kurva nagy kockázatot vállalsz.

Akik most bedőltek azok valószínűleg az utóbbi kategóriát erősítették. "

Mennyi eszed van!
Imádom az ilyen utólag kurva okos vagyok típusú embereket!
Gondolom, Te vagy az, aki előre látta, a hitel felvétel kockázattal jár, tehát nem vettél fel.
A munkahely annak elvesztésével járhat, tehát inkább nem dolgozol.
A csapból barna víz folyhat, tehát inkább nem mosakszol
Az élet minden esetben halállal végződik, tehát jobb lenne, ha meg se születtél volna?

Alikam 2011.08.12. 01:06:31

@Rwindx: én már régóta mondom, hogy a kapitalizmus átka a bankszféra. Az amelyik teljesen irracionálisan mesterségesen tartja fent a gazdasági folyamatokat. Nem a kereslet-kínálat alapján befolyásolnak.

Az egész bankrendszert meg kéne szüntetni és hátramenni a kertbe krumplit termeszteni, az lenne a jó világ. Jó éjt!

Én is léptem, Vktus még biztos írni fog valami nagy okosságot, de azt már szerencsére nem fogom látni.

Viktus 2011.08.12. 01:07:11

@Alikam:

Ahm, és az ismerettségi körödben, rokonságodban sem vett fel senki hitelt? senki sem vállalkozik ? van ilyen kérdezd meg őket mi a pálya ... mert így az idei meg tavalyi ingatlan.hu-t lobogtatva édeskevés bölcselkedni ...

Viktus 2011.08.12. 01:09:01

@Alikam:

Megyek én is ... ennél nagyobb bölcsességet meg utóljára ilyen Budaházy féle bölcselkedésben olvashattam. Ez ám a világnézet ... mondjuk számomra pl. Széchenyi bölcsebb ember ...

Alikam 2011.08.12. 01:09:51

@Könnyen elkaptuk, uram!: ha van 10 millióm akkor lehet, hogy kockáztatok egy 10 milliós hitelt abban esetben ha azt befektetésnek szánom. igen, ez egy enyhe kockázat.

Ha a munkahelyemet elvesztem abból nem lesz húsz évnyi adósság, mindegy nem magyarázok tovább elég volt belőletek mindenki vegyen fel hitelt létminimumra aztán nekem mindegy is.

2011.08.12. 01:10:18

@Rwindx: "Van pár szabály ami ugyanúgy érvényes minden ingatlanpiacon A bedőlő ingatlanok leverik az árakat, a hitelek ingatlan fedezete jelentősen csökken. E"

Ilyeneket, és főleg ilyen hosszan ne írj neki. Nem érti, és el se olvassa.

Alikam 2011.08.12. 01:12:41

@Viktus: na még erre válaszolok aztán tényleg megyek, senki nem vett fel hitelt a rokonságomban. Anyám egyszer, egy monitorra - védelmére legyen, hogy én néztem ki magamnak tizenévesen karácsonyra -, de úgy megbánta, hogy küldték neki a gold kártyát, mert hármasával fizette be a törlesztős csekkeket....

2011.08.12. 01:13:23

@Alikam:" Ha a munkahelyemet elvesztem abból nem lesz húsz évnyi adósság, mindegy nem magyarázok tovább elég volt belőletek mindenki vegyen fel hitelt létminimumra aztán nekem mindegy is. "

Nem csak ilyen van ám!

Amúgy, ha van tíz milliód, minek veszel fel 10 millió hitelt?

Ha plusz tízmilliót veszel fel, akkor azt ugyanúgy törleszteni kell. Hisz akkor 20 millióért vettél valamit!

Akkor meg ugyanaz a helyzet!

2011.08.12. 01:15:17

@Alikam: na még erre válaszolok aztán tényleg megyek, senki nem vett fel hitelt a rokonságomban.

Ha mindenki így gondolkozna, még a rézkorszakban járnánk.

Talán hallottál már Széchenyiről?

ucsacsu 2011.08.12. 05:38:36

Szép,új világ készül,hány orbánfalva lesz?AZ általuk elképzelt település pont olyan félresikerült agymenés mint az eddigi tevékenységük.Pedig volna példa előttük, Wekerle, a csepeli munkástelep a volt gyár mellett,de hát ezek fidesznyikok a gondolkodás számukra hátrány .

Vágási Matyi 2011.08.12. 05:40:09

Állami hitelre átváltani a meglévőt, nyilván minél hosszabb futamidővel (nekik mehetne a max. 60 év) és kedvező éves kamattal (jegybanki +4-6-8%, több tartozásra alacsonyabb, kevesebbre magasabb), de ingyenes előtörlesztéssel és átütemezéssel, hogyha esetleg mégis talpra állna az ex-devizás, akkor utána minél hamarabb rendezni tudja. Persze mindenekelőtt meg kellene vizsgálni, hogy mennyit bukna az állam ha még a kedvezőbb hitel is bedől (hitel összege mínusz ingatlan piaci ár alatt 15-20%-kal). Valószínűleg kevesebbe kerülne, mint az ócsai, de mindegy is, hiszen az már megvalósul.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.08.12. 06:27:45

Többen megjósolták, mit fognak nyilatkozni. Bejött.

"Magyarország Kormánya eleget tesz tavalyi ígéretének – folytatta az államtitkár -, miszerint nem engedi el a kezét egyetlen bajba jutott embernek sem, ezért biztosítja számukra a lakhatást és az újrakezdés lehetőségét. (...) A Kormány otthonokat épít azoknak, akiket a szocialista kabinet intézkedései sodortak bajba"
www.kormany.hu/hu/kozigazgatasi-es-igazsagugyi-miniszterium/kormanyzati-kommunikacioert-felelos-allamtitkarsag/hirek/augusztusban-indul-a-kormany-szocialis-csaladihaz-epitesi-programja

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.08.12. 06:41:48

@tengier1:

Sok ilyen eset van, de nagyon remélem, hogy lakásügyben soha nem jutunk oda. És te sem.

Észre kéne venni, hogy nem irigylem ezt a hitelesektől, hanem egyszerűen drága, logikátlan, átgondolatlan, és hosszútávon haszontalan intézkedésnek tartom. És mivel rendesen adózok hosszú évek óta, hadd legyen már véleményem arról, hogy mire költik. Köszönöm.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.08.12. 06:45:49

@Vivianna:

Hello cicus!

Képzeld, nekem sincs devizahitelem, de ez nem gátol meg a gondolkodásban.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.08.12. 06:48:44

@tölgyes:

"Egyébként van már döntés??? Tudtommal nincsen. "

Ott a Korm.határozat, átugrottad? :)

kzolika 2011.08.12. 06:56:16

@eMM2: "eMM2 2011.08.11. 13:28:37
mert azok kellenek az új gyarmatosítoknak.Na ők nem költöznek be egy panelba arra mérget vehetsz."

Van egy rossz hírem: már beköltöztek. Gyere el a Kárpát utcába, a Hélia hotel melletti, rakpart fölötti panelekhez. Ott a kaputelefonokat olvasgatva van pár németes hangzású név és egyik se sváb. Hallgatózva esetleg egy nem túl dallamos, ámde harákolásra, krákogásra erősen emlékeztető nyelv hangjait is hallhatod, ha szerencséd van. Szóval nyugodj bele, hogy azok oda is beköltöznek, ha jó helyen van és az övéik között vannak.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.08.12. 07:00:48

@Ralph Cifaretto:

Annyi bibi van csak, hogy nem én írtam, hanem az első kommentelő :)

"Lord_Valdez · liberatorium.blog.hu/ 2011.08.11. 10:17:35
Ha jól gyanítom, pár éven belül Ócsa a gettó szinonimája lesz... "

chrysler 300c (törölt) 2011.08.12. 07:01:12

@Alikam: ez így van, én két éve még 1180-huf körül fizettem a csatorna volt a drágább .
hosszú alkudozások árán most 980-huf ez is horror ,ráadásul a falunak saját kútja
van, ez az üzemeltetés díja .szintén somogy .

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.08.12. 07:04:00

@Kételk Edő:

"Ha meg átvállalja, az lesz a baj, hogy "miért az én adóból?" meg hogy "tőlem miért nem vállalja át?". "

Ha már költenek, legalább csinálnák értelmesen.

Vidéki 2011.08.12. 07:05:32

@Horizont:

A balliberálisok agya különleges anyagból készült.

Néhány éve még így sziporkáztak:

"Nincs ingyenebéd".

"A piaci automatizmusok mindent jól megoldanak".

"A verseny megtisztítja a piacot az alkalmatlanoktól"

"Kicsi államra, éjjeliőr államra van szükség."

"Az állami újraelosztás elviselhetetlenül nagyarányú, radikálisan csökkenteni kell."

Mostanság viszont azért küzdenek, hogy "az állami újraelosztás" egekig növekedjen azzal a követeléssel, hogy a devizahitelesek minden problémáját oldja meg az "állam bácsi".

"Ő megcsinálja, te meg csak állj". (Mint Figaro Mozart Sevillai Borbélyban)

belekotty 2011.08.12. 07:18:32

@Vidéki: Én nem látom hogy a fentieket a balliberálisok írnák. Te hol olvastad ezeket?

Pizsi16 2011.08.12. 07:18:54

Már pár éve amikor azt hallottam , hogy a barátaim 120.000 nettó fizetésre bevállalnak 60-80 e hiteleket, már akkor soknak gondoltam. Vannak olyanok, akik úgy vesznek fel lakáshitelt, hogy szintén hitelből veszik meg a bőr garniturát, bárpultot, plazma tv-t , ezeket a létfontosságú dolgokat.

guderian 2011.08.12. 07:39:00

Régen a cigányokat telepítették a belvárosba, hogy kultúrálódjanak most a hiteleseket Ócsára.
Mondjuk a csendes vidéki környezet még irigyelhető is lehet, ha a bejárást Budapestre megoldják.

Cirbolya_sentinel Narancs himnusz - · http://tiny.cc/z9ur9x 2011.08.12. 07:54:02

Bakker 2 perc alatt számoltam ki, ez a "kormánynak" vajon meddig tartott????
/ennyi realitásérzék nélküli idiótát egy helyen............../

A nyilatkozat meg: nem is ezt mondtuk, meg nincs baj, tehát nyaralunk tovább, meg egyenesen minősíthetetlen, szavakba nem önthető.

www.origo.hu/itthon/20110811-otszaz-berlakast-epitene-ocsa-mellett-az-allam.html

"Csak az első nyolcvan ház felépítése legalább félmilliárd forintba kerülne az első becslések szerint az ócsai modell elindításakor, miközben hivatalos adatok szerint több mint 140 ezer embernek van súlyos elmaradása a jelzáloghitelekkel. A kezdeti költségeket megemeli az is, hogy a kormány alacsony rezsijű házakat akar, ezek építése azonban többe kerül. A belügyminisztérium 4-6 milliárdosra becsüli a program összköltségét, az első ütemet jövő márciusra fejeznék be."

Cirbi 2011.08.11. 10:35:57
Alsó hangon a minimális építési költség, és az alsó lakás mennyiségből számított össz pénz:
3.735.000.000 -Huf
-mennyi az elkülönített keret?
-mennyi a közművesítés költsége?
-kiegészító épületek költségei? /óvoda, iskola/

csoko20 2011.08.12. 07:57:04

@Vidéki: Pontosan! Hasonló ahhoz, amikor a másik oldal mondott nemrég:

-Megvédjük a magánnyugdíjpénztárakat

-Senki sem fog rosszabbul járni az új adórendszerrel

-Harcolni kell az államadósság ellen

-Garantáljuk a korkedvezményes nyugdíjakat

Kicsit skizofrén mindkét csapat.

kzolika 2011.08.12. 08:03:10

@naívkiscsaj: "20 éve dolgozom, TBt fizetek, a közüzemi számláimat majdnem időben fizetem, de rohadjak meg?
Nem én vagyok egyedül ilyen cipőben. OK faszikáim, vállaljon be valamelyikőtök, megfelelően vastag bankszámla ellenében még szóba is állok veletek."

20 éve dolgozol? Akkor Te már nem kiscsaj vagy, vagy a második lányságodat éled. Az még nem is akkora baj, de ha vastagból már csak a bankszámlára gerjedsz, akkor biztos nem kellesz.

Jerky_Master 2011.08.12. 08:05:29

@eMM2: nem a szó leírásával van a baj, hanem az olyan nyilas söpredékkel, mint te is vagy.
@kzolika: igen, és akkor mi van? idejössz lepuffantani, nácimocsok?

csoko20 2011.08.12. 08:10:18

"...cég 6-8 hét alatt 20-30 kulcsrakész családi ház felépítését vállalta."

Secperc alatt le lehet rakni néhány konténert a prérin:))))

Vagy Lázárnak, vagy valamelyik jóindulatú képviselőnek van egy lakókonténer gyára!!!
Ahogyan Horváth Ágnes rokona is széfeket gyártott volna a kórházi ágyak mellé....

Anti Anyag (törölt) 2011.08.12. 08:43:30

Ha választhatnék az utca és Ócsa között elköltöznék.

Mint mindenki más is, aki itt fikázza a dolgot.

Cirbolya_sentinel Narancs himnusz - · http://tiny.cc/z9ur9x 2011.08.12. 08:53:38

@Anti Anyag: én nem nyilatkoznék más nevében, amúgy meg szerencsére keveseknek kiindulási alap ez a vagy-vagy választás /a fő döntési pont, van-e munkád, ha nincs akkor max 2-3-4 hónap múlva kerülhetsz az utcára ugyan úgy, ó de jó jövő kép/

nemecsek ernő áruló 2011.08.12. 08:56:11

@naívkiscsaj: A rohadó nyugat ópiumában nem súlykolják ennyire, hogy saját lakás nélkül szarember vagy, így ott normális bérlakás-rendszer van, a legtöbb embernek nincs is háza, max a külső kerületekben élő "szegényebb" rétegeknek, akiknek 3 órát kell metrózniuk a munkahelyükre. szóval tudom, hogy kegyetlenül fog hangzani, de szerintem egyedülálló anyaként hibát követtél el a hitel felvételével. :S

Persze tudom, utólag könnyű okosnak lenni, nem is téged akarlak lecseszni, elvégre ahogy írtad, a banki dolgozó se mert volna betippelni magasabb árfolyamot, csak ugye a te példád is mutatja: el kéne fogadni végre, hogy ha valakinek nincs lehetősége saját lakásra, az albérlet attól még nem az ördögtől való...

@Vidéki: Úgynevezett "balliberálisként" továbbra sem örülnék, ha magasabb adókat kellene fizetnem a felelőtlen kölcsön-felvevők miatt. És továbbra is azt mondom: kisebb állam, ügyvezető kormány, minimális adók! Én konzekvens vagyok az elvárásaimat, és állításaimat követve. És te?

nemecsek ernő áruló 2011.08.12. 08:57:45

@Anti Anyag: Ugyan. Ha van munkahelyed, akkor inkább albérletbe mész, mint Ócsára.

Alterix 2011.08.12. 09:08:13

Eddig a cigányoknak építettünk szocpolos házakat, most meg a deviza idiótáknak. Aki meg tégláról téglára építkezett az tapsoljon hozzá.
Nem tudom, bölcs dolog-e szembemenni a darwini elméletekkel...

KGyST · http://repules.tumblr.com 2011.08.12. 09:18:09

Egy apróság, külterületen (beépítésre nem szánt területen) nem szabad lakóparkot építeni, Magyarországon súlyos panamák amiatt, hogy megtudják, melyik területet fogják belterületté nyilvánítani (és így az árát kb. megtízszerezni), hülye egy szabály, de ez van. Persze a Nemzeti Együttműködés ezt az apróságot megoldja.

Viktus 2011.08.12. 09:27:47

@Anti Anyag:

Jah csak itt nem azon okból fikázza a nagyérdemű ezt a tervet, hanem azon okból, hogy a közösből pár tucat emberke kap lehetőséget majdan milliárdokért míg a probléma továbbra is ott ketyeg a gazdaságban, hogy a maradék több tízezerrel nem tudni mit kezdjünk ...
Gondolom a családodat sem nyugtatná meg, ha leszakad a lábad a doktorbácsi rátesz egy sebtapaszt ...

@Gerzsonka:

Így van nagy hibát követett el, mert nem más hitelét fizette ... hanem saját magának akart v.mi. Nyugati bérlakások rendszerével jön kipróbálhatná először azt, majd tapasztalatot szerezhetne a magyar valóságban is ... ég, és föld ...

@Alterix:

Na igen csak a darwini elméletek szerint élnénk még nagyjából egymást kergetnénk a széles síkságokon bunkókkal ...

nemecsek ernő áruló 2011.08.12. 09:30:47

@Viktus: Valóban. Mindenkinek erején felüli terheket kellene vállalni, mint a példakép Kínában, igazad lehet! Igazából én vagyok hülye, hogy nem veszek fel hitelt, tudom, tudom, mea culpa!

rajaram 2011.08.12. 09:31:26

Egy normális ember azzal mindenképp már tisztában lehet azzal, hogy jobb, olcsóbb már semmi nem lesz. Nem lesz több munka, nem lesznek nagyobb fizetések, nem lesz gazdasági fellendülés. Egyre több lesz a nyugdíjas, a segélyezett., munkanélküli. A benzin 400, majd 500 lesz és a svájci frank is egyszer 300, majd 400 lesz, mert a világ legstabilabb valutája, egy olyan országé, ahol soha nem lesz háború. Jöhet bármilyen kormány, ezeket a problémákat már nem tudja megoldani. Hiába megy valaki külföldre, ott is csak átmenetileg jobb. Ezek a problémák a lakosság 2/3-át érintik, vagy még többet. Nem tudom, nincsenek adataim. 20-30 évre már nem lehet tervezni.

finalNmbr 2011.08.12. 09:48:36

@rajaram: Ennyi... Alapfelvetésre meg a válasz: ha lenne hitelem és a gyerekeim illetve a feleségem "élete" múlna ezen természetessen kiköltöznék. Ez nem kérdés.. Én nem is értem a bal oldalt, most itt tényleg ennyire gyökerek vannak, hogy minden fidesz szarba bele kell kötni? Volt 8 évetek, köszönjük a dupla államadósságot.. legalább a fidesz próbál valamit. Bár ahogy rajaram is leírta: nagy változás a közeljövőben nem lesz.. és ez nem egyedülálló, csak a magyarokat éríntő probléma hanem kb. az egész világ ezzel küzd most. Ezen se egy lmp se egy mszp se egy jobbik vagy mdf vagy tökömtudja milyen párt nem tudna változtatni. Bár a fidesz támogatottságán ez meg se látszik de talán erre fele kéne egy kicsit észbe kapni, hogy a problémák már jóval túlmutatnak azon, hogy fidesz vagy xyz párt..

tölgyes 2011.08.12. 09:50:37

@Viktus: Van aki ilyen, van aki olyan és van aki amolyan segítséget kap...ráadásul azokkal akik utcára kerülnének előbb-utóbb kezdeni kell valamit.. A bérlakás egy elfogadható megoldás@rajaram: Ön nagyon pesszimista, de nem eléggé. Svájc sincsen a rendszeren kívül.@laspalmas: Igaz! Ma reggel már láttam:), de a többi aért mégis érvényben van.:)

Viktus 2011.08.12. 09:51:34

@Gerzsonka:

Nem sikerült felfognod a lényeget ... a bérlakás jó dolog főleg a pályakezdőknek, ha lenne olyan Magyarországon :D de nincsen. Az önkormányzati bérlakások egy részét a bérlőknek passzolták el bagóért a rendszerváltás után a maradékban pedig laknak, és azokat is nehezen tudják kitenni akik másfél évtizede nem fizetnek érte semmit ... a felszabaduló lakásokra meg hosszú listákon lehet várakozni.
Persze a piacról is kilehet fogni albérletet olcsóbban , de az tömegek számára nem elérhető alternatíva, és nem is volt elérhető alternatíva. Nem is beszélve, ha ezek a százezrek mind albérletet kerestek volna piaci kereslet alapján az is árfelhajtó tényező. Sok esetben bizony ott is törlesztőt fizetsz csak másnak, és ugyanúgy emelkedik, mintha magadnak fizetnéd ...
Nem is beszélve a kereset-lakbérek aránytalanságáról ... a fekete gazdaságról ... nem sok bérlés van lepapírozva.

@rajaram:

Svájci frank sosem ér el ilyen szinteket , mert a svájci frank fedezete is elméleti ... nem véletlenül nem engedték végül a nagyok most sem tovább robogni, ha v.ha elszabadulna 300 forint fölé azt jelentené, hogy bedőlt az unió ... de akkor Svájcot is rántaná magával mivel Svájc is az unióból él ...
Az tény elég nagy problémák vannak, és még lényegében a kiutat nem látni, mert az nem az Orbán féle közmunka ... A probléma gyökere v.hol ott leledzik, amikor sorban minden termelőegységet elkezdtek kitelepíteni Kínába a nyugat meg azt hitte a jövőben elég a szolgáltató szektor az a modernizációs fejlődés csúcsa, ha az hozza a GDP-t . A fő probléma mostanság derül ki, ha a világ egyik fele csak fogyaszt a másik pedig termel ott bizony egyszer fenntarthatatlanná válik a rendszer, amelyet gyakorlatilag két évtizeden át hitelekből finanszíroztak.

Viktus 2011.08.12. 09:52:56

@tölgyes:

Na igen, de akkor valódi bérlakás program kellene nem a pusztában felhúzni pár házikót ...

tölgyes 2011.08.12. 09:53:37

@Steve_Jobs: A pártok szerepe talán csak annyi, hogy az MSZP-SZDSZ kettősnek köszönhetjük, hogy ilyen nagy a baj, hogy ennyire a gödör aljáról kel kapaszkodnunk.

franta 2011.08.12. 09:54:12

@guderian: Ócsáról a Nyugatiba hajnaltól késő estig óránként megy és jön vonat. (Lásd Elvira.) Ezek utasai 90%-ban az agglomerációból járnak be Pestre dolgozni és tanulni. Ócsa egy nyugis település, egy tájvédelmi körzetben. Bocs, igencsak ismerős vagyok arrafelé. Ha az alternatíva nem a hid alatt vagy Ócsa lenne, hanem a nyócker (bocs, ott is eléggé ismerős vagyok) vagy akár bármelyik lepukkant lakótelep, akkor Ócsáét választanám. Mindamellett az agglomerációba (így Ócsára is) az elmúlt húsz évben elég sok ember települt ki ÖNKÉNT, pesti munkahellyel rendelkezvén. Itt úgy beszélnek Ócsáról, mintha a legsötétebb borsodi lyuktelepülésről lenne szó, annak minden vonzatával.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2011.08.12. 09:54:47

hát igen...végül is mehetnének a híd alá is..
igaz vastagbőr..?!
még az is jobb mint BÁRMI amit a kcsgfideszorbánkormánykövérakárkiajobboldalrólaholmindenszar kitalálhat.

nemecsek ernő áruló 2011.08.12. 09:55:39

@Viktus: Szerintem mi ugyanarról is tudnánk beszélni, csak félre akarjuk érteni egymást!

Igen, baj, hogy nincsen rendes bérlakás-rendszer Magyarországon. Igen, ebben hibás a rendszerváltás-környéki vezetés, és a politikai elit, és igen, ebben hibás az ebből, vagy ez előtt kialakult felfogás is, hogy saját lakás nélkül szarember vagy. Csak ugye ez a felfogás még akkorról származik, amikor alanyi jogon jártak a lakások még az "átkos" idején, és bűnös a társadalom abban, hogy elfelejtett alkalmazkodni ehhez a helyzethez!

tölgyes 2011.08.12. 09:55:40

@Viktus: A valódi bérlakás programhoz meg az kéne, hogy ne legyen az ország külső adóssága 139%..:(és prosperáljon a gazdaság. Ez a döntés legalább olyan, hogy jobb időkben beilleszthető lesz egy bérlakás programba.

CSENDES 2011.08.12. 09:58:31

@laspalmas: A poszt utolsó mondata, pozitívumként említi, hogy a beruházás lebonyolítója 100%-os állami vállalat (tulajdonosa a MNV Zrt.).
Tud erről a feladatáról az említett cég? Mert a 2011 ÉVI közbeszerzési terveiben (KIEGÉSZÍTETT) nem szerepel, márpedig csak lebonyolító.

Ezen felül, ellentétben másokkal én éltem az általad bevásolt kormányhatározat átolvasásának lehetőségével.
Korszerű energia hatékonyságú épületek. Fűtés: fa, megújuló energia (1,3.b.f. pont)

Kérdem én: a fa korszerű fűtési mód? (és egyáltalán honnan szednének enyi fát a környéken?)Milyen megújuló energia oldható meg ott ilyen rövid határidővel?

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.08.12. 09:58:42

Szép gondolat az állam telek- és lakásvásárlása, csak van ezzel egy kis probléma: ha az eladó szimatot fog, hogy az állam vásárolni akar, akkor fölveri az árakat, és az államnak mindjárt milliókkal többet kellene fizetnie. Mert az eladó azt gondolja, hogy az államnak van pénze...

... ami csak részben igaz, mert sok ember még mindig úgy képzeli el az államkincstárt (de a gazdag emberek vagyonát is), mint a Dagobert bácsi széfje, amiben tengernyi szabadidejében úszkálni szokott. TÉVEDÉS!
A gazdagok vagyona nagyrészt befektetésben áll, nem készpénzben, az állam pedig inkább a cash-flow szemléletet helyezi előtérbe, azaz a kiadásokra bevételi forrást kell találniuk - ha nem most, akkor később megtérülőt.
ConV elmélete - bármily szép is - itt hibázik el, mert az állam nem úgy működik, hogy "elemelek a nagy pénzhegyből egy kicsikét", és odaadom a bankoknak (akik persze majd rosszallóan néznek, mert ők aztán tényleg casf-flow-ban gondolkodnak), hanem inkább átvállalja a terhet. Persze ekkor meg egy olyan bérleti díj kell, ami fedezi a törlesztést, tehát megint ott vagyunk ahonnan elindultunk - akkor már inkább a rögzített árfolyam.
Ja, és szép gondolat, hogy a gyűjtőszámlán így felgyülemlett zsét az állam használja, de te fizetnél ilyen esetben még nekik, vagy inkább megtartanád? S a többség szerinted hogy cselekedne?

@Baldrick68: Pontosan erről van szó!

@KGyST: Hát igen, a magántulajdon, pláne ha pénzt szimatol, érdekes dolgokat tud művelni, és nem egyszer tesz egyéni haszonszerzés miatt keresztbe az államnak meg az önkormányzatnak. Sajnos nem egy példát láttam már erre...

tölgyes 2011.08.12. 09:58:50

@Gerzsonka: Viszont bérlakást már az átkosban is jobbra az elit kapott..de úgy egyébként lakás az nem volt:. Ahogy a gúúnydal mondta: "A lakáskérdést megoldjuk mint egy nagy csomót,/A híd alatt, a hegy tetőn.."

CSENDES 2011.08.12. 10:01:20

@CSENDES: természetesen "bemásolt, és ennyi" javítva a hibákat.

rajaram 2011.08.12. 10:04:32

@Viktus: Svájc státusza több szempontból is rendkívüli. Először is egy ipari nagyhatalom, másodszor egy olyan ország, amelyik megúszott 2 világháborút és meg fogja úszni a harmadikat is. Svájc nem az Unióból él, hanem az egész világra kiterjedő óriási pénzügyi -és ipari hálózatából.

"......ha a világ egyik fele csak fogyaszt a másik pedig termel ott bizony egyszer fenntarthatatlanná válik a rendszer"
A kritikus pontot elérte a nyugat, amibe mi is beletartozunk és ez a folyamat már visszafordíthatatlan. A pénzügyi világ és a multik már sokkal erősebbek, mint a kormányok. Ők diktálnak. Kína után jön India, Indonézia, Afrika,stb. A lényeg az olcsó munkaerő és a nagyobb profit. Az ebből következő problémákat a kormányoknak kell megoldani - persze nem tudják. Ez az igazi 22-es csapdája.

mezga-aladar 2011.08.12. 10:06:11

Szép új világ

megy mint a cigánykerék hányás:
a kormány szállítja a katasztrófákat/vészhelyzeteket
mikovec Oncsa a házakat...
a zemberek meg tapsikolnak, hogy a nagyvezír MEGMENTETTE őket

nemecsek ernő áruló 2011.08.12. 10:07:11

@tölgyes: Természetesen egy tekintély-elvű társadalomban mást nem is várhatunk.

CSENDES 2011.08.12. 10:08:13

@tölgyes: Az átkosban jobbára az elit kapott bérlakást? Már megbocsásson, de azért ezt vitatnám, tekintve, hogy egy ilyen bérlakásban (pontosabban minőségi cserét követően) kettőben nőttem fel, s a szüleim nem voltak elitnek tekinthetők. Egyébként jelenleg is abban laknak. Igaz, panel, de megvásárolni nem hajlandók, mert ki fizetne 15 milliót egy 50 nm-es vacakért?

Viktus 2011.08.12. 10:09:20

@tölgyes:

Na igen, de semmit nem csinálni az államadósságra hivatkozva, és csupán mol részvényt venni édeskevés lesz a gazdasági fejlődéshez anélkül meg az állam is max. a kamatokat tudja fizetni, és bukópályára kerül ...
Mondjuk ez a bérlakás program több szempontból is elég necces sajnos az elmúlt húsz évben rendesen elcseszték, mert alapvetően ott áll több tízezer ingatlan üresen azokkal is kellene kezdeni v.mit, ha bérlakásokat építenének, és oda költözne a polgár ...

Alterix 2011.08.12. 10:09:27

Ha Kósát és Szíjjártót kölcsön adnánk a svejci kormánynak, akkor 1-2 nyilatkozat és máris barátibb lenne az árfolyam!

Viktus 2011.08.12. 10:10:36

@CSENDES:

Ózdon is megoldják ... csak egyre több a puszta domboldal :P

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.08.12. 10:11:13

@rajaram: Svájc ipari nagyhatalom - na igen, de a fő vevőkör a környező EU-s országok, ha ők becsődölnek, bizony nekik is lesz pár rossz napjuk.

OFF Amúgy pár éve egy ifjúsági cserén egy belga srác megkérdezte a svájciaktól, hogy miért nem csatlakoznak az EU-ba. A válasz erre az volt, hogy rengeteg nem EU kompatibilis dolog van náluk (pl. kanton rendszer), amit át kellene alakítaniuk. DE van rajtuk egy külső nyomás, hogy csatlakozzanak; szerintük csak idő kérdése, és megtörténik.

szürke_tag 2011.08.12. 10:15:50

Én ismerek egy olyan családot ami nagyon gáz. 5 milliót vettek fel Svájci frank alapút. Alkalmi munkából és az anyós nyugdíjából élnek. A közműveket sem fizetik, ha kikötnek valamit akkor elmennek az önkormányzathoz, meg egy alapítványhoz és kifizettetik a közmű tartozást, mondván nagycsaládosok. Na az ilyen gerinctelen férgeknek még azt sem engedném meg, hogy a sajátjukba lakjanak, de Ócsán se adnék nekik semmi lakást, ha megcsinálták a négy gyereket akkor felelősségük van és nem válogathatnának a munkában. Én inkább az élni akaró lakcímnélkülieknek adnám az Ócsai házakat. Azok legalább hálásak lennének, nem elégedetlenkednének. A hiteleseket senki nem kényszerítette, saját döntésük, volt az, hogy eladósodnak és Frankban. Így jártak vesztettek. Ez benne van a pakliban. Az élet ilyen, csak az nyer sokat aki kockáztat, abban pedig benne van az is, hogy veszít. Ők így jártak.

Viktus 2011.08.12. 10:16:38

@rajaram:

Saját magad cáfolod ... igen Svájc is a globális gazdaságból él, ha az unió felbukna gondolod nem dőlne minden, mint egy domino? A mai világban éppen ezen okból nem is lehet harmadik világháborút rendezni a gazdasági válság megoldására. Minden gazdasági térség függ a másiktól. Oda-vissza ható folyamatok ... önmagában már egyik sem képes a másikkal háborúzni, mint a régi világban, mert olyan szintű összefonódások oda-vissza ható tényezők léteznek, amelyek szétválasztása még nagyobb bukással járna pillanatnyilag, mint a válság.

Mondjuk szerintem Afrika, de már India sem jön ebben a sorban, mert ott a következő lépcsőfok a gépesítés okozta újabb modernizáció ... itt pl. a Samsungban még tavaly egy szalag mellé alkalmaztak 5x embert ma már ugyanott elég 8 ...
Na, és akkor lesz érdekes, amikor a gyárak a piacra tudják ömleszteni a termékeiket csak az ember mi alapján kap kreditet ezek megvásárlásához.

AczélGyuribácsi 2011.08.12. 10:17:03

Megpróbálom megérteni:
Volt korábban egy embercsoport, akiknek valószínűleg géppisztolyt tartottak a tarkójukhoz - tehát nem az frank aktuális árfolyamából következő számottevő előnyök miatt!!! -, hogy frankhitelből vegyenek ingatlant, építsenek házakat.
Aztán persze szokás szerint nem olvasták el az "apróbetűs" részt és most, amikor válság van és már nem kedvező a frankhitel - gond a törlesztés, sokan bedőlnek.
Mi is következik?
A kormány ezt az egyébként TREHÁNY és FELELŐTLEN csoportot KÖZPÉNZEN, az állampolgárok pénzéből úgy menti meg, hogy ad nekik egy családi házat egy 300-as telken!!!
Ez egészen egyszerűen abszurd, még akkor is, ha tudjuk, hogy viktorék szeretnek lopni és nagy pénzt csak nagy beruházásokon lehet lehúzni!

Fölmerül azért pár kérdés:
- Sok százezer tisztességes állampolgárnak miért nem segítenek? Azokon, akik mondjuk elváltak, most piaci árú albérletben laknak, és ha megbetegszenek, megszűnik a munkájuk, akkor mennek az utcára, mert nincsenek bérlakások!
- Ha már segíteni akar a kormány, akkor miért nem a mostani lakásokat veszi meg a bankoktól? Miért kell a bankokat többszörösen támogatni?
- A bankoknak miért éri meg az egész? Egy okos "zsidó" megmenti a hitelesét, időt ad neki, átütemez stb., mert jól tudja, a pénzéhez, vagy annak egy részéhez CSAK ÍGY jut hozzá. Ráadásul, ha az összes bedőlt hitelesnek piacra kerül a lakása, akkor az kompletten bedönti az válság miatt most is pangó ingatlanpiacot!!!! És ha az ingatlanpiac bedől, akkor vele dől a komplett építőipar, az építőiparral az építőanyag kereskedelem és a gyártás is!!!!
Ez pedig milliós létszámot jelent!

Valakinek tehát megéri, hogy egy komplett országot véglegesen megsemmisítsen???
Ki áll emögött????

CSENDES 2011.08.12. 10:19:51

@Viktus: Soha nem jártam még Ócsán, viszont a képeket láttam az állítólagosan kijelölt állami tulajdonú területről, amit valami haszonbérlő művelt meg (zab, energianövény). Közel, s távol nem láttam sem fát, sem erdőt, tekintve, hogy szántó a terület, s ahogy néztem, meglehetősen homokos. Na azon lehet kiskertet művelni. Oda küldeném a minisztériumi embereket, hogy műveljék a kiskertüket egy ilyen földben (kapirgáljanak). Agyrém

Viktus 2011.08.12. 10:23:52

@AczélGyuribácsi:

Nem történik v.mi azzal a devizás réteggel elkezdődik a kis magyar összeomlás ...

rajaram 2011.08.12. 10:24:07

@Viktus: "Saját magad cáfolod ... igen Svájc is a globális gazdaságból él, ha az unió felbukna gondolod nem dőlne minden, mint egy domino?"

Nekem van egy olyan gyanúm, hogy Svájc nem csak él a globális gazdaságból, hanem - többek közt - ő az egyik irányítója. Képletesebben: a "bábjátékban" Svájcnak nem a bábú szerepe jutott :)

mezga-aladar 2011.08.12. 10:28:20

nyitok a telepen 1 kocsmát és kiírom: "HITEL NINCS"

vagy bankfiókot kéne? ;)

Alterix 2011.08.12. 10:30:38

Nem tudom melyik az olcsóbb: felhúzni egy lakóparkot, közművesíteni, tömegközlekedést megoldani vagy valami albérlet hozzájárulást adni a mostani munkahelyük, iskolájuk közelében.
1 négyzetméter árából lehetne támogatni jópár havi lakbért.

Ha majd változik a helyzet és elköltöznek Ócsáról, ott lesz egy szép új szellemváros...

Viktus 2011.08.12. 10:32:25

@rajaram:

Svájc egy kis pont az nagyok játszóterén ... a bábjátékban a fő játékosok a Soros Gyuri bácsi félék, arab olajsejkek stb. un. befektetői csoportok, amelyek számítógépeken keresztül mozgatják a virtuális milliárdokat ide-oda ...

csoko20 2011.08.12. 10:35:20

@rajaram: "a "bábjátékban" Svájcnak nem a bábú szerepe jutott :) "

Eddig a Tel-Aviv - New York tengelyben hittem, de ez jobb! :)
Akkor miért nem tudják gyengíteni a saját pénzüket, amikor az már nekik is veszélyesen túl van értékelve?

rajaram 2011.08.12. 10:36:53

@Viktus: Ezek már konteós dolgok. Nem tudhatjuk kik állnak a háttérben. Svájc 500 éves, az arabok meg Soros csak pár éve vannak a "színpadon". Svájc 500 év múlva is ott lesz, Soros meg az arabok már nem.

Viktus 2011.08.12. 10:37:00

@Alterix:

Nem lesz , mert pár évtized alatt összedőlnek a kirakós házak :P a környékben lesz miből fűteni.

mezga-aladar 2011.08.12. 10:37:04

van egy rossz érzésem: a gettó lakókat "SVÁJCI"aknak fogják hívni

Viktus 2011.08.12. 10:38:27

@rajaram:

Nem konteo a befektetői pénzmozgásnak nevezett dolgok mögött mit gondolsz kik állnak a földönkívüliek? de nem is Svájc, mert akkor nem éppen az unióval összefogva igyekezett volna a saját pénzének irreális szárnyalását letörni ...

tede 2011.08.12. 10:38:52

Az tényleg érthetetlen, hogy miért nem meglevő lakásokat veszi meg inkább az állam. Oké, hogy olcsóbba kell költöznie a bebukott devizahitelesnek, de ki veszi meg majd a drága lakást?Van ingatlanos ismerősöm, aki mondja, hogy idén eladott egy gyümölcsöst hétvégi házzal. Ez volt az összes tranzakciója ebben évben. Még jó, hogy nem ebből él, csak másodállásban csinálja.

Lassan eljutunk oda, hogy a bankok soha nem tudják visszaszerezni a pénzüket, mert ha eladják a lakást és vonják a balektól élete végéig a 33%-t a fizetésének, nyugdíjának akkor sem kapja vissza a hitelt+elvárt kamatokat. Ilyen esetben nem lenne-e jobb megegyeznie a banknak és leszállni a magasról és valami kompromisszumot mutatni, azon kívül, hogy még 100 évvel meghosszabítja a futamidőt.

rajaram 2011.08.12. 10:40:04

@csoko20: Én olvasgatom a svájci újságokat. Nincsenek kétségbeesve, féláron felvásárolnak mindent. Miért lenne ez rossz nekik? Ők nagy értékű termékeket gyártanak, konkurrenciamentesen. Nem nagyon vágja őket földhöz az erős frank.

mezga-aladar 2011.08.12. 10:42:20

szerintem pont olyan jó üzlet az államnak mint Kolontár ... építeni lakásokat 400ezer Ft/nm áron
ami másnap a felét... bár itt a gettóban a negyedét fogja érni...

érdekes az állam milyen rossz gazda...

csoko20 2011.08.12. 10:45:04

"Az tényleg érthetetlen, hogy miért nem meglevő lakásokat veszi meg inkább az állam."

A Belügyminisztérium Területrendezési és Építésügyi helyettes államtitkárának van egy barátja/sógora/üzlettársa, akinek van egy fasza építési vállalkozása. Azért.
Ha az a valaki ingatlanos lenne, akkor nyilván Bp.-en keresnének bérbe vehető lakásokat.

Majd Makovecz rajzol szép terveket, a "haver" lesz a generálkivitelező, az alvállalkozók meg várhatják a pénzüket.

mezga-aladar 2011.08.12. 10:49:03

egyet kérdeznék : a beköltözőknek HITELSZERZŐDÉSt kell aláírni? vagy szóbelileg is bíznak bennük?

csoko20 2011.08.12. 10:51:10

@rajaram:
www.portfolio.hu/gazdasag/mar_a_svajciak_is_sotetebben_latjak_a_jovojuket.153551.html
Azért próbálnak mindent megtenni a CHF gyengítéséért?
Ha exportra termel valaki, akkor éppen a gyenge hazai valuta a jó neki.
Amúgy meg kit nyugtat meg, ha láthatatlan tényezők rángatják a saját valutáját, úgy, hogy nem sok mindent tehet ellene?

mezga-aladar 2011.08.12. 10:51:14

@csoko20: makoveccel bajuk lesz... vagy makovec vagy kész ház... csak téglából épít... de ha fából azt üzemben előregyártani nem fogják...

vagy gondolod hántolt ágasfa készházakat fognak szalagon 500 db ot előregyártani üzemben?

akkor azért a fatüzelés...

csoko20 2011.08.12. 10:55:16

@mezga-aladar: Ha csúszik az 1 milliós közmunka, akkor bőven lesz felesleges konténer is! Az utca végén meg 15 db toi-toi budival! Akár a Margitszigetet is telepakolhatják és nem kell ingázni sem! ;)

elkoltozott. 2011.08.12. 10:59:18

Na kis ironia....
Ott a pécsi magasház... üresen.

ArgonX 2011.08.12. 11:01:36

Mindig, minden szar.

Valaki előállhatna valami alternatívával, mert mindenki csak köpködni tud, de használható ötletet még nem olvastam.

Kedvencem: "fizesse ki a kormány az adósok tartozását". Nagy ötlet. Köszönjük :)

mezga-aladar 2011.08.12. 11:03:43

@elkoltozott.: mekkora ötlet... csak mikovec pár csodszar vast rajzol rá, ráakasztunk néhány ágasfát, kifizetünk neki pár tízmillát és mindenki jól jár...

mezga-aladar 2011.08.12. 11:06:57

@ArgonX: én nem vagyok kormány... én ellenzék vagyok... ötletelni nem nekünk kell. ŐK A LEGOKOSABBAK...

azt azé érted ugye hogy ez az ötletük most "nem nyerő"

400ezer FT/nm áron előállítani 100 ezer ft értéket, azt csak MAGYAR KÖZPÉNZZEL lehet megtenni...

mezga-aladar 2011.08.12. 11:07:43

@mezga-aladar: elírtam, lassan írom: csoda szar vas

Viktus 2011.08.12. 11:11:31

@mezga-aladar:

"A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete augusztusban azt közölte, hogy a június végi adatok szerint 142 358 jelzáloghitel-adósnak volt 90 napon túli tartozása, de a svájci frank árfolyamának erősödése miatt ez tovább nőhet."

Mit gondolsz ebből a mennyiségből kinek jut majd házikó a ismerősökön, cim-cim cimborákon kívül ...

ArgonX 2011.08.12. 11:11:32

@mezga-aladar:

Erről beszéltem. Te is azt írod miért szar. És ha 100 ezerből megcsinálná 400 helyett, akkor rendben volna? Mert gondolom nem csak ennyi az egésszel a baj...

mezga-aladar 2011.08.12. 11:14:28

@ArgonX: nem akkor sem lenne rendben... akkor még van pár hasonló "apróság"

egyébként amihez a fides NYÚL az szarrá válik...

minden tolvaj rabló ganéj politikus takarodjon el a g@cibe...
ha nem lenne ez a maffia rendszerű lerablás,
akkor vígan fejlődne az ország, örömmel adózna mindenki...

elkoltozott. 2011.08.12. 11:15:02

de sztem 500 csalad elferne a magashazban:)
Csak helyre kellene pofozni kb 1 milliardbol es kesz kalap.
Nonszensz ez az egesz. Valoszinu hogy az aki elveszti a 25-30 millios belvarosi lakasat majd ki megy es felkapalja az 1000 nm es telket:))

Annyira idegesito az hogy ennyire hülyének néznek minket:(
Itt is az lesz mint Londonban.. remélem.

2011.08.12. 11:15:35

Ez itten Ócsa, hol a lakásunk ócska

mezga-aladar 2011.08.12. 11:15:40

@Viktus: nyugi itt nem csak néhány hiteles "dől be"... itt a teljes bankrendszer... sőt az állam is...

le van xarva... majd a fides kormány után beszélgetünk erről... szólj ha elzavartad őket

tölgyes 2011.08.12. 11:16:49

@Gerzsonka: Miért Ön mit várna?? Ingyenes kacsalábon forgót??@CSENDES: Ne vitassa. Tudja voltak az un. káder dűlök. Egyes elvtársak inkább újba költöztek, sem hogy kifestessenek:( Aztán az így lecserélt lakást megkapta a plebs... ez is úgy működött mint a hatósági húsboltok.:)@Viktus: Ön ne akarjon semmit se kezdeni az én üresen álló tartaléklakásaimmal:)Az magántulajdon és a tulajdonnal a tulajdonos szabadon rendelkezhet... ha csak be nem vezeti az ingatlankorlátozást, ami még a szocializmus viszonyai között is alkotmányellenes volt..
Az pedig, hogy a kormány nem csinál semmit az nem igaz. Mint láthatja: van aki szerint túl sokat is csinál.. mások szerint pedig túl keveset. Vannak aki szerint:aki felvette az fizessen, ha meg nem tud fizetni, akkor pusztuljon.. Mások szerint viszont fizesse ki a tartozást az adókból, amire egyrészt tényleg nincsen elég pénz.. de nem is lenne jó, ha megtenné, mégha volna se. Ez az átütemezés, bérlakás stb nem rossz megoldás... Az MSZP-SZDSZ kormánynak kellett volna korlátoznia a hitelfelvételt..,de ezt is elkúrták..

mezga-aladar 2011.08.12. 11:17:08

@elkoltozott.: :)

hüjék is vagytok... kétfélle magyar van:

PARASZT ezek vannak határon belül
POLGÁR, ezek már elmentek rég

(én meg épp csomagolok, nekem se teccik, hogy a hírcsárda és a hírek összefolynak...)

mezga-aladar 2011.08.12. 11:18:05

@tölgyes: na végre itt is bekapcsolhatóm a szűrést, a TAHÓGRÁF jelzett... bocsika

tölgyes 2011.08.12. 11:18:15

@mezga-aladar: Szívesen beköltözne Ön egy Makovecz által tervezett házba, de annyi pénze sohase lesz:)

CSENDES 2011.08.12. 11:18:44

@mezga-aladar: Pedig azt hittem, hogy direkt írtad, úgy jobb volt.

mezga-aladar 2011.08.12. 11:22:43

a radaron láttam tölgyes utolsó rúgásait

mikovec házba... nem, sose lenne annyi pénzem... hogy kifűccsem...

de ha ilyenbe akarsz lakni vegyél kis putrit egy üzem vagy természeti veszélyes helyen, aztán majd megment a ormány mikovec... de siess mert haldoklik az öreg. az utolsókat rúgja a nemzetseggébe...

Viktus 2011.08.12. 11:23:21

@tölgyes:

A francot sem érdekli a te lakásod, de tízezrével vannak eladó lakások, és még több is lesz , amelyet az önhöz hasonló gyűjtőkön kívül nem óhajtanának évtizedekig nézegetni a tulajdonosaik , mert az üres ingatlan lepusztul na meg a költségek is keletkeznek alapban utána ... erre utaltam, hogy bérlakás építés szép elképzelés csak mi lészen , akkor a meglévő állománnyal.

Nem kellene az államnak kifizetnie a tartozást az ténylegesen dőreség viszont az államnak is szerepet kell vállalni hiszen tökre mindegy milyen kormány volt az is magyar kormány volt, amely így hazavágta az országot. A bankrendszer is legalább annyira felelős volt a hitelezési gyakorlatával így szépen el kellene osztani a terheket ... egyenként egyik sem lesz képes elviselni.

mezga-aladar 2011.08.12. 11:23:32

@mezga-aladar: bocs elírtam: ... nemzetségébe ...

CSENDES 2011.08.12. 11:24:07

@elkoltozott.: A probléma csupán az a magas házzal, hogy az nem állami tudlajdon, persze még lehet államosítani:-))) Ja, és egy apró hibája van még, hogy életveszélyes. De ugye aki devizahitelt vett fel, az megérdemli, hisz szeret veszélyesen élni. (jó, ez egy rossz vicc volt.)

elkoltozott. 2011.08.12. 11:24:21

@mezga-aladar:
nem tudom látod e a nickem..
nincsen hitelem.
arra értem azt hogy hülyére vesznek minket, hogy a politikusok és nagytőkések azt hiszik hogy ezzel a teljesen átlátszó "beruházással" a hiteleseknek akarnak jót.
Ez szin tiszta biznisz. Aki ezt nem látja át az nagyon kis naiv.
Minket = sima mezei polgarokat / parasztokat.

CSENDES 2011.08.12. 11:28:29

@tölgyes: Úgy kezdtem, hogy megbocsásson, ezt vitatom. Ön azt modja, ne tegyem. Kinek-kinek a meggyőződése. Lehet, hogy Önnek is igaza van, a korábbi átkosban élt, én viszonylag később születtem szerintem. Így mások a tapasztalataim. A szüleim mindkét alkalommal vadonatúj lakást kaptak. Az elsőt születésemkor, a másodikat a nagy békámegyeri programból. No akkor mi is azt hittük, "Ócsára" költöztünk. És tényleg igazunk lett.:-((

elkoltozott. 2011.08.12. 11:29:51

elirtam.. szoval azt hiszik hogy at tudjak verni az embereket. Es nem az a baj hogy ök ezt hiszik hanem az hogy meg vannak arról győződve hogy ezt meg is kamáljuk. Ez valamiféle betegség...

Csendes: tudom hogy nem állami. De joggal lehetne visszaállamosítani mert a tulaj magasrol leszarja. Sőt súlyosan meg is büntetném.. aztán menjen hágába..
Nem kellene lebontani, helyre lehetne tenni. persze sok pénzért.
És persze van még jó pár ilyen épűlet országszerte.

csoko20 2011.08.12. 11:32:03

@ArgonX: "Kedvencem: "fizesse ki a kormány az adósok tartozását". Nagy ötlet. Köszönjük :) "

Nekem van némi kártyaadósságom. Ha lehetne valami kormányhivatalt létrehozni ennek a kezelésére is..... :D
Sokkal kevesebb mint egy lakáshitel és becsszó, hogy utána csak az aprómból nyerőgépezek!

CSENDES 2011.08.12. 11:32:49

@elkoltozott.: Előtte sem volt állami, mert tudomásom szerint önkormányzati tulajdon volt. Persze olyan mindegy, hogy kinek a tulajdonát veszik el államosítással.

tölgyes 2011.08.12. 11:33:32

@CSENDES: A tényeket nem kell vitatni. Persze még az is előfordult, hogy egyesek ingyenes kaptak új lakást.. Nem akarom megbántani Önt, de rájuk mondta a nóta:"Apám tégla, anyám edzett talpnyaló.." stb. Nyilván ez buta előítélet vagy csak túlzott általánosításon alapuló tapasztalat volt.

A lényeg azonban az, hogy az átkosba nagyon nagy gond volt a lakás. Elég, ha csak a kor humortörténeteiből átnéz egy csokorral.

CSENDES 2011.08.12. 11:33:56

@CSENDES: És aztán kinek adják tovább....

elkoltozott. 2011.08.12. 11:36:30

@CSENDES: Persze ez is csak egy álom, de sokkal ésszerübb lenne ez is mint az ocsai hülyeség....
Ez talán még übereli a velencei kaszinóberuházást is..pedig az sem volt kispályás..

mezga-aladar 2011.08.12. 11:39:51

@elkoltozott.: vicces vagy: "magasrol leszarja"

de hidd el az magyar emberek (akik még határon belül vannak) 99% a NAGYON BUTA ÉS LUSTA...

igen is nekik ezek a dolgok nem viccesek, ők azt hiszik hogy ez érdemi segítség...

CSENDES 2011.08.12. 11:41:43

@tölgyes: Nem bántott meg, hiszen az apám, aki gázszerelő volt a JAVSZER-nél, s lakásokra járt szerelni - merthogy ebből tudott megélni, ehhez értett a kazánkovácsság és patkoló kovács mesterség mellett- nyilván akár tégla is lehetett. Ja és mi volt ilyenkor az anyukám, hát először ládagyárban, s szövőgyárban dolgozott, majd felküzdötte magát egészen a műszerészségig.
Soha nem fizetett egyetlen fillér kenőpénzt, de volt egy kiálhatatlan szokása, roppant kitartóan jár a tanácsi ügyintézők nyakára. Ja és vitt beenünket is, mert ketten voltunk, meglehetősen elviselhetetlenek.

Viktus 2011.08.12. 11:49:59

@tölgyes:

Az átkosban ehhez képest lényegében az egész vidék átalakult lásd. a falvakban a vályog helyébe , mint a gomba nőttek a jellegzetes kocka házak ...

Alternatív 2011.08.12. 11:55:15

Hajnalban a hírekben azt mondták, hogy a Nemzeti Eszközkezelő 30%-on fogja megvásárolni a bedőlt hitelesek házait. A többi 70%-ból jut elég pénz az ócsai házakra...

Rwindx 2011.08.12. 12:01:33

@mezga-aladar: Gondolom magadat az fennmaradó 1%-ba sorolod.

szürke_tag 2011.08.12. 12:03:12

Ha a lakásokat megvenné az állam és bérbe adná a tulajnak fillérekért akkor az azokkal szembe nem lenne igazságos akik ma is albérletbe élnek. Mert én egy 10 nm es patkánylukat béreltem 22 000 Ft ért. Akkor azok a házukért 100 000 ret tudnának fizetni? Valószínű nem. Ha pedig kevesebbért kapnák akkor mi akik az életünket albérletbe vagyunk kénytelenek élni, mi mennénk tüntetni ellenük. Ha pedig más albérletet bérelnének nekik, akkor felvernék az albérlet árakat. Mi sokan semmi esélyt nem kaptunk arra, hogy az albérletből kitörjünk, nekik volt esélyük de kapzsik voltak és belebuktak. Ne az albérletesekkel szúrjon már ki a kormány. Ha nem ad nekünk semmit akkor el se vegyen.

Viktus 2011.08.12. 12:09:41

@szürke_tag:

Sajnos olyan rendszer nincsen ami teljesen igazságos ... ma is bizony az önkormányzati lakásban élő nem fizetők ezrei vígan elvannak míg más fizeti piaci alapon ... sőt sok esetben a közműveket sem fizetik , és még plusz tartozásokat hajtanak fel.

mezga-aladar 2011.08.12. 12:10:23

@Rwindx: hm nem sorolom sehova... csomagolok... nekem erre már nincs időm... 130 ezer euró/év...

tudsz nyelvet? 45-50 alatt vagy? vmi értelmes diploma? akkor nosza rajta...

bandika gazdája 2011.08.12. 12:24:26

Már meg sincs kedvem szólalni, de nem bírom ki. Megint én vagyok a hülye? Mitől kerül "kevesebbe" telkeket venni, közművesíteni, házakat építeni, mint a bedőlt hitelesek 8 millió ft-os lakását 6 milláért megvenni, és benne hagyni őket bérlőnek, ahol esetleg az egyiknek még meglévő munkahelye is megmaradna, mint a gyerekeknek iskolát, óvodát, boltokat meg mit tudom én mit építeni? Nem beszélve a területi elosztásról! Miért vagyok meggyőződve arról, hogy ez megint üzlet valami rohadéknak? Bennem van a hiba?

Jerky_Master 2011.08.12. 12:27:57

@mezga-aladar: szerintem kiáltsunk ki egy miniállamot Mo-on belül (Budapest néhány kerülete, északi régi pár darabkája) ahová nem jöhetnek tahók, parasztok, hungaristák és apple-felhasználók.

nemecsek ernő áruló 2011.08.12. 12:32:37

@tölgyes: Nem, de Öntől nem is várom, hogy akár egy szavamat is megértse. Amit ki akar forgatni, azt ki fogja. Amiről én beszéltem, az a saját ingatlannak tulajdonított túlzó jelentőség. Alapvetően egy rendes bérlakás-rendszer nem lenne, nem lehetne rosszabb, mint a jelenlegi helyzet.

Gondoljuk csak el: egy 60nm-es 2+1fél szobás albérlet mondjuk Kőbányán legyen 65 ezer forint (valós adat) plusz rezsi. Ez minden hónapban ennyi. se több, se kevesebb. Ha az ingatlan fedezetű hitelben elmaradásom van, akkor a bank igényt tart a házamra, igaz? Így technikailag a saját lakásomban vagyok albérlő, és az albérleti díjat a banknak fizetem. Csakhogy míg bérlakásnál, vagy albérletnél előre tudok tervezni, és mindig tudom, hogy jövő hónapban mi az, amivel bérleti díj szempontjából számolni kell, addig a deviza-kölcsönnél nem, hogy két évre, még egy hónapra sem tudok pontosan előre tervezni! Ezért lenne jobb a bérlakásos rendszer. Természetesen el fog tartani egy ideig, míg normalizálódik a rendszer, természetesen a piacgazdaság szabályai szerint lesznek vesztesek, és a gyengék kihullanak, és nem is állítom, hogy ez jó. Viszont azt ne mondja már nekem, hogy az, ha a szüleim még engem, és a gyerekeimet is eladósítanak az jobb..,!

mezga-aladar 2011.08.12. 12:34:23

@Jerky_Master: mi már ezt megtettük 1% vagyunk, fenn lakunk a rózsadombon... ti meg lent fogtok meggebedni... adózzatok, mi meg ellopjuk... mi nem vagyunk buták... a csipak név mond neked valamit?

KGyST · http://repules.tumblr.com 2011.08.12. 13:00:05

@bulvármédiás =>:
Ha csak ez lenne.
Nem a pénzt szimatoló magántőkével van a baj, mert a nálunk jobbak azért tartanak ott, ahol, mert a magántőkének már kifinomultabb a szaglása, régebb óta szimatolják a pénzt. Hanem:
1. Mert épeszű országban, csak a sport kedvéért, nem mondják az egyik földre, h ide lehet építeni, oda meg nem. Az egész spekuláció és korrupció alapja az agyonbürokratizáltság, itt is. (Nézz meg egy osztrák vagy egy német falut, ott mért lehet akárhova építeni?)
2. Természetesen, ami állami, ott azt csinál az állam bécsi, amit akar, rá a saját törvényei nem vonatkoznak.

Rwindx 2011.08.12. 13:15:53

@mezga-aladar:
Ha így kijelented hogy Mo lakosságának 1% lusta és buta, azt biztosan tudod magadról hogy te lusta és buta vagy-e, így egyik vagy másik csoportba tartozol-e.

Kösz az "ajánlatot", de angol nyelvi tudással és 10 évnyi mérnöki tapasztalattal, itthon is elboldogulok valahogy... :) Még ha nem is évi 130K EUR fizetéssel, de el. Mondjuk aki arról álmodik hogy kimegy és automatikusan hozzávágnak egy ilyen fizetést, az vagy nagyon sokat tud, vagy nagyon keveset...

mezga-aladar 2011.08.12. 13:23:38

@Rwindx: két félreértés...

99% (nem 1%!) a LUSTA ÉS BUTA PARASZT

a 130 000 Euró az minimum középvezetői fizetés (így pontos)

két okod lehet ha itthon maracc: vagy multinál vagy vagy fidesiszta hivatalnok vagy... mindkettőhöz gratulálok...

első esetben nézz körül mennyi az átlagéletkor és gondolkozz el hol vannak a 35-40 felettiek... aztán kérdezz rá magadnál hogy hol leszel "olyan idősen"

a másik eset nem érdekes akkor már túl vagy egy gerincműtéten...

spinat 2011.08.12. 13:34:40

az volt már, hogy ha ost itt tartanak a tervezésben, akkor itt egy éven belül még senki nem fog tudni beköltözni. Addig mi lesz velük?

A másik meg hogy hogyan néz már ki eg y40 nm-es "ház" egy 1000 nm-es telken. Röhej!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.08.12. 13:42:30

@mezga-aladar: A harmadik,hogy szereti ezt a szétkúrt ,szétlopott,kibaszott,elbaszott országot.
Én is kimennék de utána visszajönnék(most még így vagyok) de az a baj,hogy nem nekünk kéne menni.....

mezga-aladar 2011.08.12. 13:43:51

@spinat: miért lenne röhely ? DISZNÓT és KRUMPLIT fognak vetni ;) sajnos tényleg így gondolják...

(mert ha fű, akkor kistraktor kell minden telekre...)

mezga-aladar 2011.08.12. 13:46:49

@Tigeri: szerinted mi a lóf@szért van teli a világ híres magyarokkal ???? mert az értelmese mind elment... míg a vezérünk nagy kedvence Puskás se itt lett nagy...

ez egy szájbabaszott szerencsétlen szar ország (1011 éves feudalizmus)

olvass Bíbót... fides ék is a szerint mennek... ez a forgatókönyv most megy harmadszor (100 éven belül)... vszínű fasizmus+polgárháború stb vége lesz vagy cigányozás vagy zsidózással...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.08.12. 13:47:21

@mezga-aladar: A füvet a fürdőszobában is lehetne termeszteni.Sőt inkább!Valahogy diszkrétebb....

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.08.12. 13:50:06

@mezga-aladar: Jaja!De most milyen büszkék vagyunk rájuk!:))
Az a polgárháború nem lenne rossz,hogyha szeretett vezetőink lennének a farok/kötél rosszabbik végén.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.08.12. 13:51:13

@mezga-aladar: Papp László viszont nem ment el ezért nem lehetett nagy.:((

spinat 2011.08.12. 13:56:58

@tölgyes: jé tölgyes imseri a Neoprimitívet? mert én ezt a nótát tölük ismerem.

bőrmók 2011.08.12. 13:58:26

@eMM2: zsidózz csak nyugodtan, azt mindig lehet.

bőrmók 2011.08.12. 14:05:36

Basszus... megvilágosodtam.
A közmunkások kiássák az árkot, a devizahitelesek meg krumplit ültetnek bele!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.08.12. 14:06:00

@CSENDES:

"Tud erről a feladatáról az említett cég?"
2-3 napja biztos :)

A fafűtés meg teljesen korszerű, hisz a gáz már most vagyonokba kerül, ha meg a hanyatló nyugat vagy a keleti spanok elzárják a csapot, nem is lesz.

bőrmók 2011.08.12. 14:06:14

Lesz itt krumpli, mit sírtok?

elektromotor 2011.08.12. 14:09:14

@Takony_fősámán: Mi a 76 centis rongybatekert nagy lucskos pacifütykös lesz a büntetésem, ha én nekiállok magyarozni?! Ha már zsidózni.- cigányozni nem lehet?!

Cirbolya_sentinel Narancs himnusz - · http://tiny.cc/z9ur9x 2011.08.12. 14:09:20

@laspalmas: jahhh, szántóföldi fa, kb. mint a magyar narancs és gyapot földek a törpe kopasz korában ;)

mezga-aladar 2011.08.12. 14:09:56

@laspalmas: ócsán sok erdő van... erdő gazdálkodás... ó csak erről híres...

@Takony_fősámán: lesz dinnye is... JÓ magyar dinnye...

gettókról meg itt van hogyan lehet élni... kellemesen...

ciganybunozes.blog.hu/2011/08/04/hidegen_hagyja_a_fal_a_roman_bejrut_lakoit

elektromotor 2011.08.12. 14:10:20

@laspalmas: Nagyon gyanús nekem hová tűnik a gáz? Tán csak nem táborokba lesz?

mezga-aladar 2011.08.12. 14:20:44

@laspalmas: viszont sok fa kell majd... ha megint nem raknak hőszigetelést a házakra...

itt a makovec kommandó...

epiteszforum.hu/node/18890#comment-13569

szerintem Las Palmas kérjük együtt a kormányt ha lehet tervezze mikovcec és jószívvel tudnánk ajánlani a Veszprémbert is kivitelezőnek... összeszokott jó csapat... "olajozottan"

Viktus 2011.08.12. 14:21:35

@laspalmas:

Igen a mérhetetlen nagy magyar erdősségekből örök időkre megvan a fűteni való :D

bandika gazdája 2011.08.12. 14:31:28

@Gerzsonka: És a 80 ezer forint magyar átlagnyugdíjból majd hol kell lakni, többnyire egyedül maradva áruld el te okos!

Rwindx 2011.08.12. 14:57:03

@mezga-aladar:
Kezdem sejteni melyik részhez tartozol a saját besorolásod alapján és azt is hogy az én besorolásom alapján, csak épp az arányokat nem vágod de ez igazából nem baj. Ez a faék egyszerűségű világképedből elég gyorsan lejön, ugyanis nem csak hivatalnokok/multi-rabszolgák/nyomorultak léteznek.

Jah, meg nyiván a németek, britek, hollandok, dánok középvezetőket várnak tízezrével, aki kimegy rögtön egy ilyen állással dobják meg. Kisfiam, ha megvannak hozzá a képességeid, a tapasztalatod, te akkor sem ezeket az állásokat fogod megkapni, esetleg ha már ott figyelsz a cégnél 5-10 éve kulizóként, és mellette fel is mutatsz valami átlagonfelülit, egyébként csak egy senki bevándorló vagy. Ha egyedülállóan zseni vagy akkor az 5-10 év lemehet talán kevesebbre is.

Ellenben csak támogatni tudlak az ötletedben, a világban akár tanulhatsz is annyit hogy idővel kevesebb marhaságot hordj össze.

Viktus 2011.08.12. 15:18:32

@bandika gazdája:

A kormány jelenlegi nyugdíjvédő politikáját, és az egészségügy megmentését tekintve ez lesz a nyugdíjasok lakhatási lehetősége, ha a nyolcvanasból összespórolják: archiv.magyarszo.com/arhiva/2007/10/31/images/09_s09emlek.jpg

nemecsek ernő áruló 2011.08.12. 15:34:32

@bandika gazdája: Hát biztos, hogy nem feltétlenül szükséges ahhoz a 60nm-es 2+1 fél szobás lakás.... 20ezer környékén lehet bérelni garzont, egyedül maradt nyugdíjasnak az nem elég? Ha már nincs lakása persze, és családja sem, akihez odaköltözhet, mert most arról beszélünk. De ez nem tudom, most hogy jön ide... 80ezres nyugdíjból 90 éves özvegyként miért akarna bárki is svájcifrank alapon lakáshitelt felvenni, áruld már el, ha te olyan okos vagy?

somogg (törölt) 2011.08.12. 16:29:02

angliaban a vallsag alatt a fizetni nem tudo ados berlo lett a lakasban, egyreszt nem fordult fel az elete fenekestul, masreszt a bank se bukta a kintlevosege jelentos reszet az alacsony ingatlanarak miatt. persze igy nem lehetett a haveroknak lovet passzolni, mondjuk nem is ez volt a fo cel.

bandika gazdája 2011.08.12. 18:12:39

@Gerzsonka: Úgy jön ide, hogy szerinted miért nem bérlakásban laknak az emberek. Azé' mert az a mániájuk, hogy akkor is lakni akarnak valahol, ha elveszítik a munkájukat, vagy megöregszenek. Az működik olyan országokban, ahol a bérek és nyugdjak azt lehetővé teszik, továbbá van elég bérlakás. Befejeztem.

elektromotor 2011.08.12. 18:31:51

Aki elveszti a munkáját, annak mindegy, hogy azért teszik ki a lakásból mert lakbért, vagy törlesztést nem fizet!
Csak most ez a mantra! Hogy "lakástulajdona van nekijje!" Na de "Bezzeg nyugaton" !! Ott
aztán B+! MÉGIS MIT AKARNAK EZZEL ELFEDNI? Kik tukmálták a Frankhitelt a népre?!

nemecsek ernő áruló 2011.08.12. 21:44:50

@bandika gazdája: Funkcionális analfabetizmusra nincs orvosság.

safranek 2011.08.13. 11:09:11

Az ott lévő föld tiszta homok, azon alig terem meg valami. Másrészt, aki nem ért hozzá, az nem fog tudni termelni magának semmit.

venszivar 2011.08.13. 11:51:58

@safranek: De a lurkóknak lesz homokozó,lazar megmondta,ha lúzer vagy.......na azért v. ott a sivatagba! DÖGÖLJÜNK MEG!Ott a lágerbe !

mezga-aladar 2011.08.13. 12:11:30

legyen Ócsa neve: Kánaán.... köszöntjük Kánaánban... itt termesztjük a Paradicsomot

ez a hepiendje a "3gyerek+3szoba+4kerék" programnak... itt ér révbe az ezüsthajónk

mégiscsak volt értelme a kajaibrahimoknak és josziftotoknak...

szürke_tag 2011.08.13. 12:11:58

@mezga-aladar: Tisztára jellemző ahogy beszélsz, csakhogy ti ott a Rózsadombon nem az eszetek miatt laktok, hanem mert kommunisták voltatok, vagy azok leszármazottai. Vagyis ott épeszű tisztességes ember nagyon kevés van. Úgyhogy ha fizetnél se akarnék köztetek élni. De csak végig kell sétálni és annyi magába beszélő, torz embert máshol nem találsz mint ott. Igen ez egy miniállam ami a kommunisták és csőcselékei, talpnyalói csináltak.

szürke_tag 2011.08.13. 12:16:22

@szürke_tag: De ahogy beszélsz az is tipikus önző máson áttaposó embert takar, akit kommunistának hívnak. Bár annyi köpönyegforgató sincs máshol mint ott, Mert a himnuszotok a munka és békéről szólt és dolgozni utáltatok. A kapitalistákat utáltátok, miközben mások elrabolt vagyonából ti is azzá váltatok, csak ti azt az empátiát nem kaptátok mellé csak az önzést. Na az ilyen gazdagokat utálják Magyarországon, nem a tisztességeseket.

mezga-aladar 2011.08.13. 12:20:52

@szürke_tag: nagyon tévecc barátom... zsidók. mi itt mind ZSIDÓK vagyunk... a magyar történelem elmúlt 100 éve a zsidók "nyírják egymást" története...

mond neked vmit Péter Gábor név? 1932 ben !!!még fasizmus sincs már megdumálta a zorosz zsidó kommunistákkal, hogy az ÁVÓ t 1945 után ő fogja vezetni...

aztán az ÁVÓ a vagyonos zsidók "kitessékeléséről" szólt. a komcsi-zsidó párttitkárok kénye kedve szerint...

az vigasztaljon hogy minden erőszakos zsidót a saját "erőszak szervezete" nyírt ki... a kishalak meg ausztráliában vagy akár a rózsadombon élnek mint hal a vízben...

így tapsoljuk el a keservesen megkeresett de könnyen elrabolt pénzeteket:
h2o.ingyenweb.hu/keret.cgi?/tema/71.html

és így vesszük el:
h2o.ingyenweb.hu/keret.cgi?/tema/71.html

Te vagy bandi a ló... a paraszt. a magyar paraszt... csak huzd a zigát csenben!

mezga-aladar 2011.08.13. 12:27:30

@szürke_tag: ja bocs... most itt tengettyük a zéletünket... a zorbán minket is adóztat nehidd hogy könnyű volt tudomásul venni a 16% os adó miatti milliós bevétel növekedéseket... igen is szolidárisak vagyunk... de mindenképpen SAJNÁLUNK, nagyon sajnálunk téged...

hg.hu/cikk/epiteszet/12786-angol-gyep-es-a-golf-diszkret-baja-obudan#

mezga-aladar 2011.08.13. 12:29:15

@szürke_tag: jaa és léccike te is légy szolidáris... mindenhol van gyüjtőhely az én családocskámnak is... bármelyik parkolóórába beledobsz az eljut hozzám, köszike...

venszivar 2011.08.13. 12:44:44

@szürke_tag: te is MAGADBA beszélsz,hisz magadnak írod a "levelet".......még meddig fogtok FOSNI a KOMMUNISTÁKTÓL?!MEDDIG MUTOGATTOK MÉG VISSZAFELÉ?! ja,hogy így könnyebb mindent megmagyarázni. Kádáréknak kb.33-34 éve volt.....a mostani szarjankó tetvek,már 22 éve rabolják az országot s nyomorba döntötték a népet!! NYOMORBA!!!Fossál nem sokára megmúrdelsz a saját félelmed fog "elvinni"....RETTEGJ!

mezga-aladar 2011.08.13. 12:46:06

@venszivar: érted... több pénz több gond. ezeken a szar utakon naponta még bejött plusz két sport... amenyniben a golf (kocsikázás) sport... mégse járhatok mindehova helikopterrel... bár el lehet számolni a kölcségeit... hm még az erdőből vágok ki, csinálok egy itthoni golpályát... de itt a Rózsadombról mindig legurul a labda...

venszivar 2011.08.13. 13:21:08

@mezga-aladar: Ali!a múlt héten láttam a garázsodba,talán a második v.harmadik sorba egy Ferrari 777-est,nem cserélünk?Van egy T-72-esem.......kb.egyformán fogyasztanak.a jövő héten veszek 3-5 Mig-29-est.A törpe most árulja,mert kell neki a pénz,mert "kiköltekezett, vett (a TELJESSÉG igénye nélkül): mit is pl. .....?kőbányát,Tokajt,Köcsét,Q5,Q7,saját testőrséget (TEK)18 milliárdért, stb.-stb. akkor én már csak kérhetem,hogy sarok telket kapjak a GETTÓBA.mert akkor rálátnék a Migjeimre a mellettem lévő föld úton.( eddig a Rózsadombra,én is a lejtés miatt nem vehettem).

mezga-aladar 2011.08.13. 13:27:05

@venszivar: hát... a MIG et lehet hitelre is ugye? ha már ugyis a telepen vagyok.... stílszerű nem?

azon meditálok ezeket a szerencsétlen hanyatló nyugatiakat sose menti meg senki...
milyen szürke unalma életük van...

nem kellene Szuperman Viktort rájuk küldeni?

venszivar 2011.08.13. 14:00:44

@mezga-aladar: A f.szt a nyugat,dögöljön meg!Afrikát segítse,virágoztassa fel ez a degenerált!vigye az összes fattyát.mi itt az ócska gettóba homokozunk majd,ő meg a bandája,meg az összes ivadékaik, pl. Szomáliát rántsák,ki a bajból.........
A Migeket a csányi félék 99évre s kilóra (rozsdás papír áron) kapják,tehát val. , hogy én lemaradtam......erről is ,mint eddig mindenről.Ja születni is tudni kell!a diliseket,már Szupermeneknek hívják?nekik jobban hangzik,mint rohadék,fosadékok....pedig,ami igaz az,az igazság!
vajon hová tűnt@szürke_tag: gyűlésük van?

mezga-aladar 2011.08.13. 14:03:25

@venszivar: én nem tom én tahótlanítottam...

meg a pizzám is megjött... ;) konyakod van még?

venszivar 2011.08.13. 14:21:47

@mezga-aladar: Hogy ne lenne!ebéd után (Millánói makkaróni)+1-2 konyak,mi Kun utódai,így mulatunk........Ócsán a barakba mekkora bulik lesznek a vezír fosból készült szobra előtt,alatt .Majd főzök csalán levest,csalán pörköltet s rántok ki csalánt s parlagfüvet.a többit majd a Budai .....
te a sört preferálod.azért pár Heineken van ,ha a Matyi v. Jani szelleme megjelenik,legyen mivel........
Neked mi a kedvenced?Egészségünkre,itt a Róza dómon.

mezga-aladar 2011.08.13. 14:41:00

hogy köszönnek gettófalván frank-ó n?

Heil Hitel!

mezga-aladar 2011.08.13. 14:52:13

@venszivar: ebéd+édesség után, szex és ernyedt délutáni alvás előtt...

semmi szójáték? segítek? gátépítés ÁRFOLYAM védelemre ! pl ezzel vesszük körbe a Devizafalvát, Ócsón...

venszivar 2011.08.13. 14:56:01

@mezga-aladar: Te süket vagy? Melyik sert szereted?Ne bassz fel,mert be NEM engedlek a GETTÓNKBA!

mezga-aladar 2011.08.13. 14:57:32

@venszivar: :))) mindet, sőt rasszista sem vagyok a BARNA sert is... a maláta illat Glasgowban vagy Kőbányán az nagyon csodálatos

venszivar 2011.08.13. 15:16:39

@mezga-aladar: Én németbe, nem sokáig,de dolgoztam sörgyárba.Eddig háromszor voltam a Müncheni sörfesztiválon,mindig sofőr voltam! Baszki,te no rasszista,én HAJLOK RÁ,viszont mind ketten alkoholisták+kommunisták vagyunk.szar világ ez,még jó,hogy a nyugdíjam 269 000 Ft.

:)))):DDDDD

venszivar 2011.08.13. 17:01:01

@venszivar: haragszol v.elvitt az ááá v óóó.....,netán berendelt vigtohr a törp a debil,ELIGAZÍTÁSRA.
léptem.megyek a szigetre.

venszivar 2011.08.13. 17:03:46

@mezga-aladar:Bocccs a sok konyaktól ........ALADÁR! Fentit NEKED SZÁNTAM!VIGYÁZZ MAGADRA!A csövön kopogj,hallgatom.....

guma 2011.08.14. 15:56:34

a lólábat sem kell keresni!
miért hangoztatták több mint egy éve a kilakoltatási moratóriumot?
érdekes mozgolódás az otp ingatlanbizníszelni fog és képzeljétek :

hvg.hu/gazdasag/20110621_matolcsy_adam_cegalapitas

bandika gazdája 2011.08.14. 17:02:28

@guma: Kattints a Blikkre, és olvasd el mennyit és mire költött idén az Igazságügy Minisztérium! Annyit mondok, ez már nem felháborító, több annál: elkeserítő! Itt már tényleg csak egy forradalom segíthetne rajtunk.

Horizont 2011.08.14. 19:36:01

@guma: Látod mindenben van valami jó! Ebből a málészájú Matolcsyból nem is néztem ki, hogy tudott gyereket csinálni! De milyen gyereket? Micsoda parti ez is?:))

venszivar 2011.08.14. 20:47:13

@Horizont: Aztán mi bizonyítja,hogy ő csinálta?!az lehet,hogy az ő tyúkja tojta,de az "kevés",úgy kell neki!:) :D

Tedat 2011.08.15. 10:12:05

Jó lenne, hogy a Vastagbőt visszavenne egy kicsit az arcozásból!

Tudjátok, hogy mi az az agglomeráció? Azok a Budapest környéki települések, ahonnan az emberek ingázni járnak Budapestre.
Pont azért, mert helyben nincs munkahely (vagy azért, mert korábban is pesten dolgoztak).

Ha a szerző azt írná, hogy az ingázó vasútvonal lassúsága (30 km 60 perc alatt) vagy a költség (20 ezer Forint körüli a havibérlet BKV-val) a gond, akkor az más lenne.

elektromotor 2011.08.15. 17:47:33

@Tedat: "agglomeráció? "
Nem agg = idős, hanem aglomeráció, vonzáskörzet.

Alikam 2011.08.17. 17:57:16

@Könnyen elkaptuk, uram!: nem egészen így képzelem. Vagyis a példám nem erre vonatkozott. 100 milliót vennék fel, hogy ne legyenek likviditási gondjaim, ami annyit jelent, hogy 10 millió lenne a befektetés, a fizetésből törleszteném, de ha bármi gikszer lenne ott lenne tartaléknak a 10 millióm, amit törlesztésre is tudok fordítani.

Szóval ez volt a példám lényege.

abandi 2011.08.17. 19:05:12

Ócsa egy fasza hely: tele van üregi nyulakkal.
Ki van ez találva....

HenteSS88 2011.08.21. 09:28:33

Milyen jó lesz Ócsán lakni... A gyerekek láthatják az út mellett ácsorgó kurvákat, így viselkedésmintát is kapnak. Magyar Bollywood

Szűcs Róbert · http://www.beszerzesi.info 2012.04.20. 09:17:33

A mai napon (2012. április 20.) megjelent a kivitelezésre vonatkozó tenderfelhívás. A házak blokktégla szerkezetűek lesznek, nettó 50 és 70 nm közöttiek. A kivitelezési határidő 180 nap, de a vállalt határidő értékelési szempont.

A nyertesnek vállalnia kell, hogy foglalkoztatja az ajánlatkérő (nem az Önkormányzat, hanem a BM-OKF) által rendelkezésére bocsátott (köz-foglalkoztatott) munkaerőt.

Az alkalmasság keretében igazolni kell többek között:
- 2 milliárd Ft árbevételt az elmúlt három évben,
- legalább egy 500 millió forintos referenciamunkát,
- rendelkezésre álló szakembergárdát.

Az eljárás gyorsított tárgyalásos, emiatt jelentkezni május 02-ig lehet.

Sikeres közbeszerzést kívánok!
Szűcs Róbert

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2012.04.20. 10:43:12

@Szűcs Róbert:

Szia!

Van tipped, ki fog indulni és nyerni?

Szűcs Róbert · http://www.beszerzesi.info 2012.04.20. 10:56:55

Van egy kedves megbízóm, akinek ugyanez volt a véleménye, amikor először találkoztunk. Addig sohasem indult közbeszerzésen. Aztán készítettem neki kb. 1,5 év alatt négy közbeszerzési pályázatot, amiből hármat megnyert...

Szóval a kérdésedre a válasz: az fog nyerni, aki komolyan veszi a pályázatot, és a vállalásai is jók lesznek.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2014.01.17. 11:54:12

Katasztrófaszállás a mező közepén, százmilliókból... fasza! Na és a buktát ki nem látta előre?
index.hu/belfold/2014/01/17/megbukott_az_ocsai_kiserlet/

Hamajd 2014.01.17. 12:56:30

Ön elköltözne Ócsára?

Majd, ha kibuc lesz.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2014.01.17. 19:31:11

Hogy ezt is megtudtuk: Gyurcsány tehet az ócsai lakóparkról:
index.hu/bloghu/kepviselofunky/2014/01/17/tudt_hogy_meg_az_ocsai_lakoparkert_is_gyurcsany_a_hibas

Naná! Ha Gyurcsány nem bassza el, akkor Orbánékat talán meg sem választják, és akkor nem tudták volna felépíttetni a lakóparkot. Tiszta sor!

Hamajd 2014.01.18. 12:04:57

@Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye): " Ha Gyurcsány nem bassza el"

Hát akkor ne bassza el, se Ő se a többi Ő.

lyken 2014.01.18. 19:26:30

@Tedat: "Jó lenne, hogy a Vastagbőt visszavenne egy kicsit az arcozásból!"
Ja, mert nem lett igazuk, ugye?

@laspalmas: "Van tipped, ki fog indulni és nyerni?"
Nálunk ismeretségi körben az volt a tipp 2011-ben, hogy a kivitelező. Valljuk be, a történelem minket látszik igazolni. ~2,5 milliárdból építettek ~100 millió forint piaci értékű ingatlant. És mint kiderült, Gyurcsányahibás ezért is. LOL?

süti beállítások módosítása