Skip to content


       Szűrés lista

Gazdasági előzetes

Tűkön ülve várom a szerdát, hogy kiderüljön, mit főztek ki a kormányzati boszorkánykonyhában Matolcsyék, miből tervezik betömni a vártnál kisebb gazdasági növekedés miatt a 2011-es költségvetésben jelentkezett 100 milliárdos lyukat.

Szerencsére a miniszterelnök úr mint egy jó esszenciából, minden nap csepegtet egy keveset az elképzelésekből.

Hétfő, külképviselet-vezetői értekezlet, Orbán Viktor:


"Kifejtette azt is, hogy minden olyan törekvést meg kell próbálni visszaverni, amely az egységes európai adózás irányába mutat, az ugyanis ellentétes a magyar érdekekkel. Példaként közölte: a magyar kormány kifejezetten ellenzi, hogy az Európai Unióban egységes az áfarendszer, az ugyanis nem teszi lehetővé, hogy Magyarországon a 25 százalékos áfakulcs feletti kategóriába sorolják például a luxuscikkeket."

 

Szerda, MR1-Kossuth Rádió 180 perc, Orbán Viktor:
 


"Ma nő a magyar gazdaság, jó pályán van, "csak a növekedést mi szeretnénk a mostani 2 százalék helyett inkább a 3, 4 vagy 5 százalékos tartományban látni" - mondta.

A háztartások fogyasztásának csökkenésével kapcsolatban Orbán Viktor arról beszélt, hogy sok családnál van több pénz most, mint egy évvel ezelőtt, szerinte azonban "innentől kezdve" a kormánynak nem dolga, hogy eldöntse az emberek helyett, mit csinálnak a pénzükkel: fogyasztanak, megtakarítanak vagy adósságot törlesztenek. "Inkább azon gondolkodom, hogy ha már az emberek többet takarítanak meg, mint korábban, akkor hogy tudnánk lehetővé tenni, hogy ez a pénz (...) valamilyen módon szerepet játsszon a magyar állam finanszírozásában. Tehát hogyan tudnánk elérni például azt, hogy a magyar államkötvényeket közvetlenül az emberek vásárolják meg, és a lehető legegyszerűbb úton jusson el hozzájuk, ha már takarékoskodni akarnak" - vetette fel, hozzáfűzve, hogy a magyar állampapíroknál biztosabb megtakarítás nem létezik ma Magyarországon."

 

Csütörtök, TV2-interjú, Orbán Viktor:


A bevezetendő lépések között "lesz egy-két adóemelés", így például a szerencsejátékok adói, valamint az alkohol és a cigaretta jövedéki adója. A kormányfő hangsúlyozta: azokat a típusú adókat emeli a kormány, amelyek "nem a mindennapi élet legfontosabb kiadásaihoz kötődnek, illetve minden olyan kiadást leállítunk, amit nem feltétlenül muszáj az idén elvégezni, hanem ráérünk egy vagy két év múlva megvalósítani." Költségvetési elemek zárolására "már nem nagyon van mód, hiszen a közkiadásoknak elértük azt a kritikus határát, amely alá már nem mehetünk" - tette hozzá a miniszterelnök. 

Azt ugyanakkor leszögezte: csak olyan változást hajt végre a kormány, amely nem veszélyezteti a legfontosabb célkitűzéseket: így nem akadályozza a munkahelyteremtést, a közfoglalkoztatás elindítását és az otthonvédelmet.

A stabilitási törvénnyel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: a törvény célja, hogy a magyar gazdasági rendszernek azokat a pilléreit helyezze biztonságba, amelyeken nyugszik a gazdaság teljesítőképessége. Vagyis az ország versenyképességének legfontosabb tényezőit védi meg ez a kétharmados törvény, amely rögzíti, hogy önfenntartónak kell lennie a magyar nyugdíjrendszernek, az egészségügyi kasszának, a magyar felsőoktatási rendszernek és "az önkormányzatoknak a gazdálkodásuk során állami szempontokat és érdekeket is szem előtt kell tartaniuk, vagyis ne fordulhasson elő, hogy miközben a központi költségvetés stabil, aközben az önkormányzatok költségvetése szétesik, nyakig eladósodnak" - mondta Orbán Viktor.
    
A felsőoktatási rendszerről szólva a kormányfő hozzátette: a rendszer ma nem enged elegendő számban fiatalokat az egyetemek kapuin belülre, és nem ez a kormány érdeke. Ugyanakkor a kormánynak az is a célja, hogy azokról a helyekről érkezzenek diplomás fiatalok, ahol a munkaerőpiac lehetőséget kínál a megélhetéshez. Orbán Viktor szerint a cél az oktatás és a munkaerőpiac összehangolása úgy, hogy közben senkit se zárjanak el a tanulás elől, miközben azt a problémát is meg kell oldani, hogy a friss diplomások ne menjenek el külföldre.

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök kiemelte: ez nem jelent intézménybezárásokat, hanem "azt jelenti, hogy meg fogjuk mondani, hogy mely intézményeket tudja és kívánja fenntartani az állam, és segítséget nyújt, hogyha más intézmények magánintézményként tudják folytatni a működésüket, akkor ezt megtegyék.

(...)

A szolidaritási adó lehetséges bevezetését a miniszterelnök nem támogatja, mert az ahhoz vezethet, hogy "a gazdagok kihúzzák magukat az adózás alól" és kiviszik az országból a jövedelmüket. A kormányfő emellett kitart az egykulcsos adórendszer mellett és azt is elmondta: a kormány a posta bevonásával vizsgálja annak a lehetőségét, hogy ez emberek közvetlenül vásárolhassanak államkötvényt.(...)

 

Péntek, Schmitt Pállal közös sajtótájékoztató:


"Orbán Viktor a köztársasági elnökkel folytatott egyeztetése után úgy fogalmazott: a mai egyeztetést a gazdasági válság témája uralta. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban kifejtette: az eladósodás miatt van veszélyben az EU. Megjegyezte, az elmúlt időszakban Svédország és hazánk kivételével minden tagállamban növekedett az államadósság. Szavai szerint a magyar kormány kitart az államadósság csökkentése mellett, mert amíg ilyen magas szinten van, addig a „magyar emberek másoknak dolgoznak”.

Újságírói kérdésre Orbán válaszában kiemelte: „nem mozdulunk el az egykulcsos arányos adórendszertől, ugyanis a többkulcsos rendszer volt az egyik kiváltó oka hazánk sérülékenységének”. Ezzel összefüggésben rámutatott, hogy az áfa-befizetések messze elmaradtak a várttól, és ebből arra következtet, hogy a magyar vállalkozói világ nem viszonozta azt, hogy a kabinet eltörölte a kisadók jelentős részét, illetve csökkentette a társasági adó mértékét. Mint ismert, az európai bíróság döntése alapján a magyar államnak mintegy 250 milliárd forintnyi áfát kellene visszafizetnie a vállalkozásoknak. erre utalva a miniszterelnök azt mondta: „ez egyrészről jó, mert élénkíti a gazdaságot, azonban a költségvetés oldaláról nézve nyilvánvalóan rossz, mert hiányként jelentkezik”. 
 

 

Vajon mit jelentenek be majd szerdán?

Mert a svéd példából eszembe jutott Szellem egy régi kommentje, amit ugyan Feri egyik agymenésével kapcsolatban írt, de a helyzet sajnos azóta sem sokat változott, pláne nem javult.....

"Az adórendszerünk egyébként tényleg versenyképes. Már csak Svédországban magasabban az adók, de hát a másodikat nem jegyzik meg, így az első helyre törünk. Közben az állam csődben. Ha ezt is figylembe vesszük, akkor abszurd kategóriában mindekire rávertünk, mégpedig utcahosszakat. Méghogy nem versenyképes.....nagyon is!"

Címkék: politika gazdaság fidesz

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr133197424

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Álmodj királylány, mai mese felnőtteknek ! 2011.09.02. 21:24:00

Egyszer volt, hol nem volt.....az a baj ez a mese egy éve tart és ma is épp történik valami, nem kell megijedni, semmi új fordulat nincs a mesében szokásos üres szavak.(Meseíró: Orbán Viktor  Szereplő: királylány = Zemberek)"Kedves" írón...

Trackback: Élő közvetítés a kormányülésről 2011.09.02. 20:20:49

Kedves nézőink! Sajnos valami hiba történt a közvetítő vonalban ezért a helyszínről sem kép sem hang nem érkezik, de hogy ne maradjanak le semmiről, itt a képernyőn olvashatják a tudósítónk beszámolóját. Kedves nézőink! Mindenkit üdvözlök innen a Parla...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

groggil 2011.09.02. 23:55:48

@Viktus:
Hát te ne viccelj...nem hogy nem tudná lenyelni az EU, hanem -a mai helyzetben- szét is hullana...ez nem Euró-függő...ez egy másik mantra, egy másik faszság; (Görögo.-t egyébként ki lehetne zárni az Euróból, vissza lehetne csinálni a Drachmát, pl. a napokban vetődött fel)
Mo. az anyabankokat döntené be pl. szerte Európában, 15x mélyebb hatásokkal, mint a 2008-as válság...arról nem is beszélve, hogy Románia, Bulgária kissé elszigetelődne fizikai értelemben (bár ez kevésbé lényeges, de a jövendő Schengeni-koncepciók dőlnének pl.)

Szóval bőven lenne mivel "zsarolni"...

Ingerlékeny Banya 2011.09.02. 23:57:24

@Viktus: Nekem nem úgy tünt.A kósza kijelentés után,hogy Mo görög szinten van,egyből hevesen tiltakoztak Brüsszelben !Az euro meg zuhanni kezdett.

Viktus 2011.09.03. 00:01:11

@Ingerlékeny Banya: @groggil:

Tetszik nem tetszik mi nagyon kis pontok vagyunk a nagyok játékában ... és ráadásul még az euro védőpajzsa sincs felettünk, mint pl. a tótok felett ...

Ilyen egyszerű lenne a történet már lazán megjátszotta volna Matolcsy út is az sem szereti a számokat, de ennél még neki is több esze van.

groggil 2011.09.03. 00:01:40

Lehet, hogy népszerűek nem lennénk, de évi 3000milliárdért még azt gondolom, hogy elviselhető...pláne úgy, hogy már ma, 2011-ben is -szó szerint- a kisemberek bőrére megy a játék...képzeld el ugyanezt 30 év múlva...cca. 1illióval több nyugdíjassal, 1 millióval több norvég cserediákkal és 8,5 milliós összlakossággal. Lehet választani a jövőképek közt!

Viktus 2011.09.03. 00:04:40

@groggil:

Az a bibi, hogy a 3000 milliárd többszörösét buknánk el ... kisemberek bőre nagyjából aztán viszketne rendesen ...

groggil 2011.09.03. 00:04:50

@Viktus:
"Tetszik nem tetszik mi nagyon kis pontok vagyunk a nagyok játékában ... és ráadásul még az euro védőpajzsa sincs felettünk, mint pl. a tótok felett ..."

Nyomod a kötelező mantrát, mint süket a csengőt! Elhiszem, hogy ez a mantra lett "trendi" az elmúlt években (mert azzá szuggerálták, mert úgy van beállítva, hogy "az a bölcs, aki ezt mondja"), de ettől függetlenül nem igaz!

groggil 2011.09.03. 00:06:40

@Viktus:
Mondom: nem de. 10h-i bejelentéssel, hanem háttértárgyalásokon; igen, az EU (és az eu-i anyabankok) bebuktatásával zsarolva...

groggil 2011.09.03. 00:07:34

Bocs, lépek aludni...holnap. Jó éjt!

Tapogatott Kukorica 2011.09.03. 00:12:48

Tegnap a bátyám vett egy csomag csió csipszet. Mosolyogtunk rajta, hogy most azért drágább a csipsz, mert fizeti a csipszadót is rajta. Bátyám erre ilyet szól kis tűnődés után (meggyőződéses ősfideszes): "Legalább ennyivel is csökkentettem az államadósságot."

Hát igen, mi értelmeset válaszolhattam volna? Csak pislogtam nagyokat xDD

Viktus 2011.09.03. 00:13:22

@groggil:

Nem tudunk egy anyabankot sem bebuktatni ... kimentené őket az osztrák v. német állam ... még azzal is jobban járna ...

Nem mantra, hanem egyszerű tényezők leledzenek. Sajnos már véget ért a régi világ a globalizmussal egy ilyen európai kis nép, amely nagyjából Európa sereghajtói közé tartozik önmagában teljesen életképtelen ... akárhogy tárgyal, fenyegetőzik ... nagyjából hangya vs. elefánt effektus v.miféle gazdasági háttér nélkül.

groggil 2011.09.03. 00:27:59

@Viktus:
Ebben nem fogjuk egymást meggyőzni; megnézném, amikor az IMF pénzéért az osztrák és német és stb.. állam ma, 2011-ben gigantikus bankmentésbe kezdene; előbb lobbizna mellettünk az elengedésért, amikor szembesülne a bankmentés cechjével...

@Tapogatott Kukorica:
Ja, vagy a bátyád megfinanszírozott egy 1/2 centi asztallábat az egyik ALKOTMÁNY ASZTALából...(csupa nagybetű, természetesen)...innen is lehet nézni, hívd fel a figyelmét!

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.09.03. 00:59:05

@Doubledecker:

Csak pár gondolat, szépen, sorjában.

"Egész héten kapkodtam a fejhem, a hülyébbnél hülyébb dolgok miatt."
Szerezz be valami szédülés elleni szert! A fejed kapkodása/csóválása még csak most kezdődik, összel ugyanis terítékre kerülnek a sarkalatos törvények.

"Csak arra lennék kiváncsi, a sok idóta vallásos Fideszes még most is hisz?????"
A vallásos hit ereje végtelen. Ábrahám/Mózes/Yoda/Darth Vader/Skywalker/Obi van óta ez alapvetés. Még droidokra is érvényes, akkora ez az erő.

"B+, kurva nagy a gáz, teljesen megörültek, ehhez már nem kell türelem. Mire várjunk, Matolcsy 5 lappal megy be a költségvetési tanács ülésére????
A laptopot matolcsiyné használja (otthon a nej dirigál, ezt a manyup-ügy óta tudjuk), a logarlécet nem ismeri, számológépéből pedig pont kifogyott a közbeszerzésen vett kínai elem. Csoda, hogy papírt vitt, de toll volt-e nála?

"Viktor mit gondol???"
Erre: nem vágom le a jobb kezemet, hogy nézne az ki! Gyuri tehát marad! Hogy így szemétdomb lesz? Nem baj: az enyém.

Népek, hogyan gondolhatják, hogy ez jóra jön ki????
"Sehogy, már csak az ortodox hívők hiszik ezt, a jobbos közgazdászszakma már kihátrált (Mellár, Chikán, Bod).
Az okosabbja előre szólt, csak halkan és senki sem hallgatta meg/vette komolyan. Igaz, ha hangosabban mondta volna, akkor se történt volna semmi.

Hmmm, tudja valaki???

Nos, tényleg nem jó, amerre ez a hajó úszik a folyón. Hogy hogyan, s merre kellene eveznisokan megmondták már, a minap pont Oszkó-Bajnai? Lenne ötlet, de a fidesz vezérkar még a sajátjaira sem hallgat.
talán tudják, hogy szakadék felé rohan a folyón ez a hajó, de azt gondolják, hogy el tudnak evezni 2014-ig, s újra nyernek. Ha meg nem, akkor az addig hozott törvényekkel ellehetetlenítik a következő kormányt, a KE pedig időközi választás kiírással újra helyzetbe hozza a fideszt, amivel immár élni is fog.

Ki van ez találva, a lényeg a hatalom. A többi? Díszlet. Papírmasé. Ez az ország egy papírmasé ország, ugyanis.

Bocs, hogy belevakkantottam,
szép napot!

Borogy 2011.09.03. 01:00:33

Nyugalom emberek, ti szavaztatok meg hat nyeljetek is le. Orban kiraly bosszut al, hogy nem ot valasztottatok ujra anno es azutan:)
Ha lesz megszoritas az megint minket fog sujtani aki a kg kenyer helyett mar csak fel kilot visz haza. Esze agukban sincs a sajat luxus dolgaikbol lefaragni. Majd jovore megszavazzak a fizetesemelesuket es majd arra is uj adot kell kivetni, hogy azt a lyukat betomjek...

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.09.03. 01:02:35

@groggil: "az EU (és az eu-i anyabankok) bebuktatásával zsarolva"

Magyar GDP: 128 milliárd USD, ennek kb. a 80%-a az államadósság: 100 milliárd USD
Németország GDP: 3315 milliárd USD.
EU GDP: 16282 milliárd USD.

Azaz az EU a teljes magyar államadósságot megtermeli kb. 2 nap alatt. Összehasonlításképpen ez olyan, mintha én havi 200 ezer Ft-ot, tehát évi 2,4 milliót keresnék, és a szegény rokon elkezdene pattogni, hogy nem fizeti meg a 13150 Ft-os adósságát. Örülnék neki? Biztosan nem. Komolyan megrendítene? Kurvára nem.

Arról nem is beszélve, hogy a magyar államadósság egy jelentős része magyar cégek és magyar emberek kezében van, ők is nyilván rohadt boldogok lennének, ha holnap Viktor bejelentené, hogy nem fizet nekik.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.09.03. 01:04:34

@Zigomer Trubahin: A grafikon alatt a MAX-ra kell kattintani, és 2002-t figyelni.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.09.03. 01:21:52

@groggil:

Kicsit sok Drábik János könyvet olvasol...és ezzel nem piszkálni akarlak (Drábikot se). Van ebben az igen magas magyar adósságban valami egészen fura, ebben igazad van (és igaza lehet Drábiknak is, bármennyire is agymenésnek tűnik ez), de az a mód, ahogy szabadulnál az adósságtól, nem járható. Trianonra hivatkozni? Akkor már inkább Nándorfehérvárra kellene, ott legalább győztünk.

Előttem szólók leírták, miért. Igazuk van.

Itt egy link, ami kicsit végigmegy ezen az államadósság problémakörön, érdemes átnézni: h2o.ingyenweb.hu/keret.cgi?/tema/71.html

Szép napot!

Meridian74 2011.09.03. 03:17:34

@Cirbi: Azért Bajnaiék szava számomra kevesebbet ér, mint a dilettáns Matolcsyé.

Bajnai, Gyurcsány, Oszkó, Veres és ezekfélék, csak szépen maradjanak kussban, ők nemcsak tönkretették már az osrszágot, hanem szét is lopták, továbbá ezen jól meg is gazdagodtak.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.09.03. 06:26:17

@vero:

á, csak kínunkban röhögünk :)

Vidéki 2011.09.03. 06:35:46

@laspalmas:

Petőfi a maga korában Pató Pálban személyesítette meg azt a fajta magyar nemest, aki minden változást eleve elutasított és jellemző mondása volt: „Ej ráérünk arra még!”

Napjaink közvélemény formáló értelmiségének jelentős része is valami hasonló életérzést örökölt Pató Pálhoz hasonló nemes őseitől.

Ők a változással kapcsolatban indíttatást éreznek arra, hogy bebizonyítsák mindenről, hogy mit, miért nem lehet megvalósítani, valamint, hogy a tenni akarók által javasolt megoldások eleve hülyeségek, és akik tenni akarnak valamit, azok hozzájuk képest született hülyék.

Cinizmusuk emlékeztet a Rómát alapító Romulus ikertestvérére Remusra.

Romulus optimistán elindult és egy ekével barázdát húzva kijelölte Róma városfalainak akkor még csak képzeletbeli helyét.

A cinikus ikertestvér Remus kigúnyolta Romulus erőfeszítéseit, átugrálta a leendő városfalakat jelző barázdát.

A történet nem a cinikus Remusnak tulajdonítja Róma megalapítását.

rókafogta 2011.09.03. 07:41:35

@tede: "Nekem szimpatikusabb a fidesz féle útkeresés és egyenes kommunikáció. " Ez egy érdekes megközelítés! Szóval ha bal lábbal szarba léptél akkor ahelyett hogy lepucolnád bele lépsz jobbal is. De ,hogy komoly legyek ezt nevezed útkeresésnek? Ez szerintem tudatlanság alkalmatlanság! Egyenes kommunikáció? Ez az? Hát itt is valami fogalom zavar van. És még egy gondolat: le kellene már arról szokni, hogy aki bírálja a jelenlegi kormányt azt azonosítják a szoci kormány híveivel! Távolról sem ez a helyzet! Ja egy év alatt "lopás nélkül" is sikerült 1380 milliárd hiányt összehozni! (pedig 3180 +60+60+500 milliárd ) Csak ,hogy a nagy számokat említsem! Ennyit az útkeresésről! Így én is tudnék utat keresni!

rókafogta 2011.09.03. 07:54:58

@Meridian74:"Bajnai, Gyurcsány, Oszkó, Veres és ezekfélék, csak szépen maradjanak kussban, ők nemcsak tönkretették már az osrszágot, hanem szét is lopták, továbbá ezen jól meg is gazdagodtak. " Mint mindenben ebben is van igazság! De..... Mint mondottam a szar az szar akár piros festéket öntesz rá akár narancsot! Vannak ezeken az embereken kívül is közgazdászok hozzáértők( vonatkozik Matolcsyra is) Itt csakis az azonnali csere segít! Segít? El van ez már szarva! ( Ha azt a bizonyos embert felelősségre vonják (ám legyen) viszont van egy másik is akit az elmúlt 16 hónapért mellé kell rakni, min. hűtlen kezelés ,lopás zsarolás hivatali visszaélés vádjával)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.09.03. 07:59:18

Nekem az az érzésem, hogy ennek a Matolcsynak a szeme sem áll jól.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2011.09.03. 08:00:09

Mit fognak bejlenteni? Hisz tudjuk! Húsz éve ha hirtelen bele kell nyúlni a költségvetésbe, MINDIG a következők történnek:

- jövedéki adó emelés ( alkohol, cigaretta, szerencsejáték, ÜZEMANYAGOK)
- forráselvonás az egészségügytől
- Munkavállalói járulék emelés

igazi Lencsés István (törölt) 2011.09.03. 08:01:20

@tede: "pont, hogy látható, a kormány most törekszik arra, hogy maradjon egy kiszámítható és stabil adórendszer"
- Te mekkora naracsdroid faszfej vagy! Az adó rendszer pont zorbánék kavarától nem stabil, mert változtatni kell, a 16 százalékos által ütött 500 milliárdos lyuk miatt. Te mekkora barom vagy!

kenájkikit 2011.09.03. 08:02:03

@Vidéki: melyik "változás" használ, viszi előre avagy segít bármit ezen az országon, a chips adó, a közmunkaprogram vagy az új alkotmány? mert kb. ennyit sikerült kipréselnie magából a fidesznek a legutóbbi megválasztásuk óta.

igazi Lencsés István (törölt) 2011.09.03. 08:04:40

@Zébácsi: Banánköztársaság leszünk az EU-n belül.

igazi Lencsés István (törölt) 2011.09.03. 08:07:15

@tede: "Nekem szimpatikusabb a fidesz féle útkeresés és egyenes kommunikáció. " - Ta agyatlan barom! Nem azt hazudta Orbán hogy kész a programjuk? Azért szavazott sok hülye rá! Azért van kétharmaduk. Akkor milyen útkeresés van? Te tényleg ennyire sík hülye vagy?

nu pagagyí 2011.09.03. 08:20:15

Nettó államadósságunk július végén éppen 700 milliárd forinttal volt több, mint tavaly májusban. Eddig ennyivel járult hozzá a Fidesz, az ország felvirágoztatásához. Nem csodálom, hogy kapkodni kezdtek. Ezt a brutális hiánynövekedést annak ellenére sikerült véghezvinni, hogy az emberek nyugdíjára félretetett vagyon ellopása után, az abban levő állampapírokat leírták az adósságból. Ha az állítólag eladósító kormányok nem takarították volna meg ezt, a GDP mintegy 11% ára rúgó összeget, akkor a Matolcsy-féle gazdasági csoda már 2000 milliárdos károkozásnál tartana.

Nekem az sem világos, hogy a leállt GDP növekedés feltornázására miért nem veszik igénybe az EU-tól ingyen és bérmentve lehívható támogatási összegeket, amiből az előző ciklusokban infrastruktúrális fejlesztések zöme valósult meg. Lenne még mit csinálni ebben az országban. Elég ha csak a vasútak, kórházak állapotára, vagy az elmaradott területek helyzetére gondolunk.

A probléma méretéhez csak a képesség-hiány mérhető. "Nyomurult" ország luxus-adó terve sem kecsegtet sok sikerrel, bevezetése után a luxusban élők valószínűleg luxusországban fogják megvenni ami nekik kell. A szegények móresre nevelési projektje is inkább csak a pénzt viszi. Nem látni kitörési pontokat a gazdaságpolitikában. Talán csak a katasztrófa-építészet lendült fel, de annak kifutását a Makovecz-iroda szük kapacitása gátolja. Erre az évre nem lehet már újabb katasztrófát betervezni. A megnyúzott, ellenszenves bankokon nincs már újabb bőr. A kultúra-export is akadozik. A rokkantak seregének munkába állítása sem igér sok jót. Egyetlen életképes ötletet halottam Orbántól, miszerint az állam kivonulna bizonyos területekről. Én ez utóbbiban bízok. Minél több helyről vonul ki, annál jobb lesz nekünk állampolgároknak. Rögtön ajánlanám figyelmébe az egyház-támogatást és a közmédiumokat.

Az államadósság alakulása megtekinthető itt:
www.akk.hu/ktgvetesadossag.ivy

bundi124 2011.09.03. 08:29:28

@Zigomer Trubahin: Ez érdekes. Előtte nyílegyenes vonal, utána meg szakadék. Az egyens vonalnál mi volt?

sárkányfő 2011.09.03. 08:32:08

Azt hallottátok, hogy az alkohol jövedéki adójának emelésén gondolkodik Orbán? :)

Ugyebár tavaly, amikor átvette az országot, az olyan jó helyzetben volt, hogy hipp-hopp, az adócsökkentés és egyebek mellett kapásból eltörölte a pálinka jövedéki adóját (milliárdok estek ki a költségvetésből).
Most, szűk másfél évvel később, már emelni akarja az alkohol jövedéki adóját :)

Azt már nem is említem, hogy egy olyan országban, ahol kb. 800.000 alkoholista, azaz drogfüggő van, könnyíteni a hozzáférést a piához... ajvé...

sárkányfő 2011.09.03. 08:38:06

"Olyan, néhány oldalas anyagot vitt be a költségvetést tárgyaló szerdai kormányülésre Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, amelyben nem voltak számok, tudta meg az [origo]."

Erről ugye lesz külön poszt? :)
Meg arról is, hogy amikor előállt ezzel Matolcsy, akkor Orbán nem rúgta ki azonnal páros lábbal "te dilettáns barom!" üvöltés közepette Matolcsyt? Meg arról is, hogy a Fidesz a saját maga által felállított határidőt sem képes tartani (augusztus 31-éig kellett volna átadni a költségvetés tervezetét a KT-nek)?

Persze lehet a hanyatló börtönnyugat ezt a módszert is majd jól eltanulja majd tőlünk. Orbán megy elől, az EU meg követi :)

K0vasz 2011.09.03. 08:39:57

Emögött a "Mindenki vegyen állampapírt" dolog mögött valszeg az van, h most sikerült rájönniük, h a MANYUPok voltak az állampapírok fő felvásárlói (mivel elő volt nekik írva, h a befektetések cirka 50%-át ebbe kell fektetniük)... LOLOL
A jövedéki adó-növelés minimális bevételnövekedést fog hozni (ajánlom matolcsinak a Mikrogazdaság I. c. könyv "helyettesítő termékek" c. fejezetét)
A luxustermékek alatt meg nemtom, h mit ért, de hogyha az amúgy is drága cuccok adóját felemelik 25%-ról mondjuk 50%-ra, akkor az már elég nagy árnövekedés lesz ahhoz, h az ember inkább átruccanjon érte Bécsbe...

kvasztics47 2011.09.03. 08:51:25

Hogyan szerezte meg Orbán a teljhatalmat?
1. Nem ismerte el, 2002.ben sem és 2006-ban sem a vereséget. Nem fogadta el a demokratikus választási rendszert. Ez ellen használta föl a titokban megszerzett jelentős gazdasági hatalmat. Miközben Medgyesit bankárkormányozta, Gyurcsányt oligarházta.
2. A jelentős parlamenti erőt amivel rendelkezett, arra használta, hogy megakadályozza a szoci kormányokat a gazdasági kiigazítások megvalósításában. Csak olyan törvényt nem kritizált ami kiadásnövekedéssel járt. A többit viszont a leg alpáribb módon a leg mocskosabb hazugságokkal ócsárolta a zembereket ellene uszította, ha ettől sem riadt vissza a kormány akkor népszavazást kezdeményezett.
3. Lejáratta a politikát és a politikusokat. Aki a jobb oldalról nem állt mellé, azt ellehetetlenítette. A Baloldali és liberális politikusokat gátlástalanul becsmérelte, hazug módon a zemberek ellenségének állította be, a minimális tiszteletet is megvonta tőlük. (még azt is sikerült elérnie, hogy Gyurcsányt és Bajnait is harácsolónak állítsa be, akik a Miniszterelnöki munkájukért egy forintot sem vettek föl.
4. Mind ezeket a mértékadó értelmiségiek jelentős része érzéketlenül, kajánul nézte.

sárkányfő 2011.09.03. 08:52:24

OFF:

Nem tudom, feltűnt-e nektek is, hogy újabban lassabban frissül az index blogketrece... és egyre kevesebb benne a politika, egyre több a bulvár... egy csomó poszt be se kerül, ami régebben nyilván bekerült volna... mintha elvesztette volna az egész az élét... eddig azt hittem, csak leengedtek a nyáron, és még mindig nem kaparták össze magukat.... De. De aztán olvasom a Tóta-interjút a figyelőn. Íme:

www.fn.hu/belfold/20110901/tota_w_nem_szeretnek_alekoszkent/

"-Politikai ok miatt került le cikked, blogbejegyzésed az index címlapjáról?
-Nem volt ilyen. És azért jöttem el, hogy ne is legyen.
-Volt rá sansz?
-Bőven volt."

"-Éri kormányzati befolyás az indexet?
-Éri.
-Hallani, hogy cikkek nem mennek ki, kiment cikkek esnek el le váratlanul, címlapképet kell cserélni, mert túl gúnyosnak ítéltetik.
-Nem tudom őszintén cáfolni."

Akkor most először is egy perces néma csönddel gyászoljuk a szabad és független index.hu-t. Jó volt, szép volt, ennyi volt.

Nyugodjék békében...

Másodszor az a kérdésem a vastagbor.blog.hu -hoz, hogy kíván-e "alkalmazkodni" az új helyzethez? :)
Mert hogy csökkentik a kormány erősen támadó posztok kirakását a főoldalra, az már nyilvánvaló, és Tóta ős-indexesnek köszönhetően tudjuk, hogy ez nem véletlen, ez az egész index megváltozásának, kormányzati befolyásának köszönhető. Ebből az következik, hogy ha a Vastagbőr (és más blogok) marad olyan gerinces tökös legény, mint volt a szocik alatt is, és tovább pofozza a kormány hülyeségeit, akkor ritkábban lesz főoldalon, csökken a látogatottsága. Ha viszont elpuhul, alkalmazkodik, felveszi az indexes tempót, akkor nyilván tovább élhet és virágozhat :)

Nos, melyiket választjátok?

Ringlósztár 2011.09.03. 08:57:44

@Meridian74:
Orbánhoz képest kispályások: láttad a Közgép vasútépítési tenderét, amihez kapcsolódva Orbán egyetlen döntésével 40 mrd-os lenyúlást hajtott végre?
Ha jól emlékszem, pont a Vastagbőr gyűjtötte össze a dokumentumokat, keress rá!
Az országot pl. a hazaáruló Járai tette tönkre Orbánnal vállvetve: kiszórtak 3 év alatt több száz milliárd forintnyi kamattámogatott lakáshitelt (Matolcsy és bandája mindig a belső fogyasztással, mintegy a saját hajánál fogva akarja a magyar gazdaságot kiemelni, ami közgazdasági nonszensz), olyan szerződéseket kötve a bankokkal, hogy az alapkamat és a 6%-on rögzített hitelkamat különbségét minden évben, 15-25 éven keresztül a költségvetés kifizeti a bankoknak, majd Járai már jegybankelnökként, havi 8 millióért, 12%-on tartotta az alapkamatot, hogy kibasszon a szoci kormánnyal. Ha nem állítják le 4 év után a kamattámogatott hitelezést a szocik, már minden állami vagyon a bankoké lenne.
Na ez a hazaárulás!

Cartman (ex Cartman) 2011.09.03. 09:37:37

@tede:
Orbánék csak kommunikációban jobbak elődeiknél. Nem megszorítanak, hanem gazdasági szabadságharcot folytatnak, aminek részeként a bankokat, meg a gaz multikat büntetik. Aztán persze a bankok, meg a gaz multik már rajtad verik el a port, de erről orbánék igazán nem tehetnek...

Ugye?

Pernahajder Viktor 2011.09.03. 09:46:52

@Ringlósztár: jó név lenne a következő gazdasági akciónak a Münchausen terv

Horizont 2011.09.03. 09:52:42

@sárkányfő:
Szerintem a Vastagbőr 4 éve bizonyítja, hogy milyen utat választott......

Melchi Zadok 2011.09.03. 10:10:01

@tede: a pszihológiai eset inkább az, hogy milyen lelkesen és mosolyogva köpköditek szembe magatokat kb egy éve.
ha te másfél évvel ezelőtt szimpatizáltál a fideszzel (és feltételezzük, hogy takony helyett valami konkrétabb anyag fut végig a hátad közepén vertikális irányban) akkor neked a mostani fideszt alaphangon gyűlölnöd kellene.
ámbár eddig úgy látszik, az imádott segg a nyalogatása elképesztően addiktív.
hmmm, takony lesz az ott...

neoteny · http://word.blog.hu 2011.09.03. 10:35:08

@Viktus:

Az USA külföldről vásárolt olajának legnagyobb részét (40%) Kanadából szerzi be.

zrobasé 2011.09.03. 10:49:23

@neoteny: a 2008-as adatok szerint csak 20,8%-át...

neoteny · http://word.blog.hu 2011.09.03. 10:57:50

@zrobasé:

Rendben van: akkor úgy mondom hogy Kanada többet exportál az USA-ba mint Szaudi-Arábia és Venezuela együttvéve.

www.eia.gov/dnav/pet/pet_move_impcus_a2_nus_ep00_im0_mbbl_m.htm

zrobasé 2011.09.03. 11:28:06

@laspalmas: ez szuper...igy már minden érthető...ehh

sárkányfő 2011.09.03. 11:29:21

@Horizont: Ez igaz, én a jövőre vagyok kíváncsi... Eddig könnyű volt az index-power hátán lovagolni, de ennek úgy látszik vége... Ha Tótát kiutálták, a többi bloggal még könnyebb dolguk lesz...

Ne érts félre, nem gyanúsítgatok én senkit, én drukkolok, hogy megmaradjon a mostani szabad szellemiség.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.09.03. 11:38:50

@bundi124: Rendkívül egyszerű: az összeomlás megelőzésére az argentin állam fix árfolyamot tartott fenn. De aztán mivel a fix árfolyamon már a világon senki nem volt hajlandó nekik dollárt eladni, kénytelenek voltak felszabadítani az árfolyamot.

sexmachine 2011.09.03. 11:40:55

Asztakurva, ezen most ledöbbentem. Kíváncsi leszek, hogy hova mennek. Remélem a Magyari is megy. Ez az orbán nem megy százzal. Nem fogja fel, hogy ha olyan világot épít, mint Ceaucescu, akkor a vége is olyan lesz neki. Én mondjuk már most meghúznám a ravaszt, főleg ha ott állna mellette a feri meg a soros is a falnál. Bocs, hogy ezt írom, ilyenkor szokott lekerülni a blog a ketrecből, de mindig kikívánkozik.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.09.03. 11:45:01

@melchi zadok: "ha te másfél évvel ezelőtt szimpatizáltál a fideszzel (és feltételezzük, hogy takony helyett valami konkrétabb anyag fut végig a hátad közepén vertikális irányban) akkor neked a mostani fideszt alaphangon gyűlölnöd kellene. "

Ugyanez a folyamat lejátszódott mondjuk a szociknál is 2006-ban. Be kell látni, hogy a politika sok embernél egyfajta valláspótlékként funkcionál.

bundi124 2011.09.03. 11:47:44

@Zigomer Trubahin: Ebben az esetben viszont csalóka a görbe. A fix árfolyam oldása után beállt, ez volt az óriási esés.

1-3 évig kőkemény világ volt. De nézzük meg ma mi a helyzet, azért nem annyira durva, mint ahogy ezt komunikálják.

Cirbolya_sentinel Narancs himnusz - · http://tiny.cc/z9ur9x 2011.09.03. 11:57:55

érdekes-érdekes, ha csak a fele igaz már akkor is, ezeknek tényleg már az OPNI is kevés lenne :D

nol.hu/belfold/20110903-matolcsy_gyorgy__az_ikon

passaran 2011.09.03. 12:22:21

@Hörömpő Töhötöm: Ezek a luxus cikkeknek a jelentős része már most is olcsóbb Nyugat-Európában mint nálunk.. Az áfa emelése eeknél max annyit eredményez, hogy végképp nem Magyarországon veszik meg akik eddig is megvették, hanem pl. Bécsben. fidesz fanoknak lefordítve érthetőre: még kevesebb lesz az állami bevétel.
"értékes hangszerek" vicces hogy Németországból megrendelve, szállítással együtt is már most is 20-30%-al olcsóbb megvenni a hangszert mint itthon.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.09.03. 12:22:36

@sárkányfő:

szerintem azt, hogy ki se kerüljenek az index címlapra, amikor kinn van a vbőr, olyankor ugyan több a látogató és a komment, de ez bizony csupán a sokkal több idejött troll és pártbuzi miatt van.
akik nem feltétlenül hasznosak.
többnyire egyáltalán nem.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.09.03. 12:24:51

@sárkányfő: tótát nem kiutálták. tótának semmi baja azzal ha megmondják neki mit mondjon, meg mikor mondjon, és egyáltalán mondhat-e valamit.
tótának azzal van baja, hogy most nem ballibbantak mondják meg neki.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.09.03. 12:30:10

@sárkányfő: mivel a vbőrnek tudomásom szerint nincs semmi bevétele reklámból, így nem igazán a látogatószám és az oldalletöltés a mérvadó nekik, hanem a minőség, amit a trollok és pártfanatikusok kopipaszte komment hegye csak ront.

szval, énszerintem nincs miért ilyen jellegű változástól tartanod.

2011.09.03. 13:13:54

@exonka: Á, ez a viselkedés a csóringerekre jellemző. Egy magyar milliárdos kitartott plázacicája nem fog elbumlizni a Mária Hilferre, ha venni akar magának egy bundát, megveszi itt, és kész. Persze, elvileg megtehetné a milliárdos, hogy ha szép képet akar venni a falra, elmegy Bratislavába valamelyik ottani aukciósházba, de ehhez azért a legtöbbnek drága az ideje. (Hacsak nem hobbypilóta véletlenül az illető, mert akkor összekötheti a kellemest a még kellemesebbel.) Nem, amit te írsz, az a fillérbaszó proli-viselkedés, egy jól menő tíz fős kft. góréjának már simán megvan a _napi_ 100-200e Ft jövedelme, az már nem számolgatja, hogy ha kint tíz százalékkal olcsóbb a tej meg a mosópor, és 100km-re fogyaszt 20 litert a hummer/audi, akkor érdemes-e kimennie bevásárolni. Jut is, marad is.

Ironfist 2011.09.03. 13:24:48

@Hörömpő Töhötöm:
Ha így lenne, ahogy mondtad, akkor tényleg fillérbaszóság lenne, de sajnos nem csak 10%-al olcsóübb a tej, hanem jóval olcsóbb, és szinte minden. Azért nem mindegy, hogy az, aki 100-200ezret keres per hó, az 100ezret vásárol el havonta, vagy csak 60at.

Egyébként rosszul írtad a Bratislavát. Helyesn úgy írjuk, hogy Pozsony. :P

kenájkikit 2011.09.03. 13:44:56

@Hörömpő Töhötöm: a nagyon tehetősek Párizsba járnak kávézgatni meg vásárolgatni hétvégente...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.09.03. 15:21:01

@sárkányfő:

Úgy szeretem a számonkérő hangnemet, pláne sejtelmes hárompontozással megspékelve, hogy el sem tudom mondani.
Legalább ne mondanád ájtatosan, hogy te nem gyanúsítgatsz senkit.
Köszönjük a bizalmat :)))

Cirbolya_sentinel Narancs himnusz - · http://tiny.cc/z9ur9x 2011.09.03. 15:32:35

hehe ...oszt baráti-testvéri csók lesz-e, az agyam eldobom menten, a "dicső" vörös elődök is nagyon komálták a vadászatot, meg a hozzá csapott tivornyákat is :D

index.hu/belfold/2011/09/03/szlovakokkal_rendezne_vadvedelmi_konferenciat_semjen/

Szlovákokkal rendezne vadvédelmi konferenciát Semjén
A miniszterelnök-helyettes a "népi demokrácia" fontos területének nevezte a vadászbarátságot.

Horizont 2011.09.03. 15:37:15

@Cirbi:
"népi demokrácia" ? Ezen jót kacarásztam!! Na csak összeér aminek össze kell érnie?:))

Cirbolya_sentinel Narancs himnusz - · http://tiny.cc/z9ur9x 2011.09.03. 15:39:57

@Horizont: én is vidulnék, de kezd nagyon borsózni a hátam, már azt hittem a múlt ködébe vész, amit gyerekként láttam és átéltem......

Horizont 2011.09.03. 15:47:21

@Cirbi: " amit gyerekként láttam és átéltem...... " Mit? A vadászatokat tivornyával?:)

bundi124 2011.09.03. 16:03:38

@Hörömpő Töhötöm:
1. Maradjunk a Pozsonynál szerintem.

2. A jól menő 10 fős kft-ről annyit, hogy nagyon bele kell nyúlni a tutiba ekkora napi pénz mellé (gondolom adózottra gondolsz), és általában nem is tart örökké.

3. Akinek nem szürke vagy fekete eredetű a pénze, az igenis meg fogja nézni, hogy mire költi.

4. Lerendeli neten. Általában eddig is olcsóbb volt a komolyabb dolgokat így rendelni, ezután ez csak fokozódik.

5. Aki ilyen szinten áll, az leteszi a listát a házinéninek, aki elintézi. Neki már megéri kimenni érte.

Cirbolya_sentinel Narancs himnusz - · http://tiny.cc/z9ur9x 2011.09.03. 16:08:49

@Horizont: óó bárcsak azt, de akkor szerintem a zrt-ben vigyorognék a zembereken ;)

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.09.03. 16:46:04

@bundi124: Hát Argentínában pl. éveken keresztül csak havi 250 dollárnak megfelelő pénzt vehetett fel mindenki a bankszámlájáról, a többit az állam zárolta, a városokban éveken keresztül utcai harcok voltak halottakkal, az államelnököt a katonaság légi úton menekítette el a tüntetők elől, az infláció a felhalmozott vagyonokat elsöpörte, munkanélküliség 25%-os lett stb. Nem venném annyira félvállról az ilyen dolgokat. Igaz, aztán úgy-ahogy kijöttek belőle, de azt sem árt megemlíteni, hogy egy a magyarnál sokkal nagyobb országról van szó, amelynek rengeteg természeti erőforrása van, pl. nagy mennyiségben exportálnak aranyat és földgázt. Ugye nem kell elmondanom, hogy nálunk mennyire teljesen más ez a helyzet. Persze végül biztosan mi is kijönnénk belőle, csak nem 5 év alatt, hanem 20 év alatt, és közben esetleg megfagyna pár tízezer ember, mert nálunk nem szubtrópusi éghajlat van, és az országban a hitelek felmondása után se földgáz, se benzin (se számítógép, se mobiltelefon, se semmi) nem lenne.

Horizont 2011.09.03. 17:20:23

@Cirbi:
Óóóó hát akkor mit láthattál és élhettél át gyerekként "államilag"?
Annyira érdekelne! Pl. melyik évtized?

Cirbolya_sentinel Narancs himnusz - · http://tiny.cc/z9ur9x 2011.09.03. 18:01:52

@Horizont: 80-90s
Általánosban lázadtam a jótanulóknak kötelezően megvásárolandó Kincskereső Kisködmön nevű újság megvásárlása ellen :) /10 delikvensből én maradtam az egyetlen/ középiskolában meg még éppen sikerült kibújnom a kisz-es világ kénszerítő karmából /csak hogy néhányat említsek ;)/ Vidéken azért könnyebben el tudott bújni a zember a vizslató tekintetek elől...

Horizont 2011.09.03. 18:09:38

@Cirbi:
Hahahahahaha megszakad a szívem érted így utólag is szegénykém:DDDD
Képzeld mit fognak mesélni majd a mai gyerekek, hogy mit láttak, éltek át ?:)

Cirbolya_sentinel Narancs himnusz - · http://tiny.cc/z9ur9x 2011.09.03. 18:15:33

@Horizont: köszi, látom az enyémen, úgy hogy nem irigylem őket sem :D

2011.09.03. 18:38:31

@kenájkikit: egészségükre.Én is voltam egyszer, hanyatt-homlok menekültem, az a tömeg ami ott van, rém nyomasztó.

@Ironfist: @bundi124:
Az Bratislava kérem. És tessék tudomásul venni, hogy "a Szlovák nép ezeréves államiságát ünnepelte, amikor a magyarok megérkeztek azokkal az undorító, szőrös lovaikkal", Slota is megmondta. ;-) Nem kell nagyon belenyúlni semmibe, egy menő bisztróból vagy autó szereldéből vagy duguláselhárító gyorssolgálatból vagy bármiből simán ki lehet hozni a NAPI 100e adózottat, ha van 10 rabszolgád és hozzá annyi megrendelés is, hogy ne csak a farkukat verjék egész nap. Nem kell ehhez fekete gazdaság. Egyszerűen ha kapitalista vagy és tíz másikat dolgoztatsz havi 100-ért, előbb-utóbb előáll az a pont, amikor már házad, kocsid, ikea bútorod, mindened megvan, és amit eddig lazán elköltöttél tartós fogyasztási cikkekre, az a pénz ugyanolyan volumenben jön továbbra is. Ha visszaforgatod, befekteted, csak még több lesz belőle, az nem megoldás. Valamit kezdeni kell vele, és ekkor jön be a képbe a luxusfogyasztás. Vagyis nem valós szükségletek kielégítése, hanem státuszszimbólumok, presztizsfogyasztása. Ez nem árérzékeny dolog. A kapitalistának tök mindegy, hogy egy armani öltönyt egy napi nyereségéből vesz meg avagy két napiból, hogy egy chanel parfümért 20 percig "dolgozik" vagy 50-et, jut is, marad is. Hacsak nem mániákus fillérbaszó, nem fog naponta órákat azzal tölteni, hogy az árgépet olvasgassa, ezt csak a csóringer prolik csinálják. A neten se fog rendelni, mert mire Hong-Kongból megjön az ipad, eltelik két hét, ő nem fogja ezt kivárni, megrendeli idehaza, és másnap a keziben van. Cipőt-ruhát meg az ezerféle méretezés miatt normális ember nem vesz meg próba nélkül, akkor sem, ha két petákkal olcsóbb a neten.
A házinéni nem fog kimenni külföldre vásárolni azért, hogy a más pénzével spóroljon. Szarik bele az egészre, megveszi a cuccot a legközelebbi tuskóban, aztán benyújtja a számlát, amit természetesen elszámolnak repi-költségként a vállalkozásba, és jézus.

bundi124 2011.09.03. 19:14:13

@Zigomer Trubahin: Adósságszolgálat mellet is közel állunk ehhez a helyzethez.

Azért nem eszik eszt ilyen forrón. Viszont nem képes kifizetni az ország a 22-szeresre növelt államadósságot. Ebben szerintem egyetérthetünk.

Ha a föntiben egyetértünk, akkor abban is, hogy előbb utóbb eljön az az időszak, amikor nem lesz törlesztés. Azért nem lesz, mert nincs miből.

Ebben az esetben is ugyanott lennénk jó esetben, mintha megtagadtuk volna. Rosszabb esetben viszont a hitelek törlesztése véglegesen feléli az ország tartalékait és úgy kellene csődöt jelenteni. Ez nem mindegy. Igen itt két rossz közül kell választani.

bundi124 2011.09.03. 19:17:06

@Hörömpő Töhötöm: És ebben az esetben néz nagyokat, ha valamiért kéne a tartalék a cégbe és nincs.

A házinéninek fix pénze van a rezsire és a kajára, ebből spórol.

Ne vezess céget, mert nem bírnád sokáig.

kenájkikit 2011.09.03. 19:25:32

@Hörömpő Töhötöm: arra írtam válaszul, hogy a magyar milliárdosok szerinted nem mennek külföldre, hanem itthon költik el a pénzt, de, azok mennek csak igazán.

2011.09.03. 19:36:05

@bundi124: akkor a tartalékképzés utáni pénzt költi fényűzésre. Tök mindegy. Egy idő után csak eljut a szükségletein felüli fogyasztáshoz. Hogy az ékszer, műtárgy, divatcikk, vagy éppen elmegy a bamakó rallyra egy kispolszkival gyakorlatilag mindegy. Egy ponton megegyezik minden szegény sanyarú sorsú magyar kkv: meg sem fordul a fejükben, hogy ha jól megy a cégnek, fizuemelést vagy akár csak egy kis prémiumot adjanak.

@kenájkikit: Nem tudom, nem sok magyar milliárdost ismerek, mondhatni egyet sem. Milliomosokat ismerek, de azok itthon fogyasztanak és állandóan azon nyöszörögnek, hogy fulladoznak az aranykalitkában, mert hiába van pénzük szarásig, szabira menni nem tudnak, mert állandóan ápolni kell a vállalkozásukat.

bundi124 2011.09.03. 19:42:08

@Hörömpő Töhötöm: Az én cégem jól megy. Bővítettem. Aztán más tevékenységi kör, hogy az egyik húzza a másikat, ha gáz lenne. Aztán további bővítés. Most tartok a nemzetközi résznél és a konkurenciák kinyírásánál. Igen vagy fizetést emelek, vagy új embereknek adok munkát. én az utóbbit választottam. Szerinted rosszul döntöttem?

A vállalkozás ha eljut egy olyan szintre, hogy fél évig komoly beleszólás nélkül is elmuzsikál, akkor befektetőről beszélünk nem vállalkozóról.

2011.09.03. 19:58:56

@bundi124: Szerintem a legjobb úton vagy a felé, hogy Csányi Sándor legyél, akinek már most is annyi pénze van, hogy napi 3 milliót költhetne magára élete végéig, mégis újra meg újra facsar egy kicsit az ügyfelein, egy kis kezelési költség emelés a frankhiteleseknek, egy kis kamatcsökkentés a betéteseknek stb. Ez is egy típus, de szerintem ezt analizálgatni már tényleg szakorvosi feladat.

sárkányfő 2011.09.03. 21:08:03

@laspalmas:
Úgy látom nagyon félreérthetően fogalmaztam, elnézést kérek. Semmiféle sejtetés nem volt szándékomban, illetve volt, de nem arra, hogy ezt a blogot gyanúsítanám előre, hanem inkább az, hogy nagyon erős kétségeim vannak, hogy megmaradhat-e ez a blog így jelenlegi minőségében? Persze tudom, megmaradhat, legfeljebb nem teszik ki vagy ritkábban, és megmarad pár tucat ember által olvasott blognak (ez persze nem csak erre a blogra vonatkozik). Ez hiába jó önmagában, de ha kikerül a méjnsztírmből, akkor nem sokkal fog többet érni mint egy családi csevej Pusztafalva mellékutcájának végén. Én hiszek abban, hogy korunk politikai közbeszédének egyik legfontosabb és közvetlen visszacsatolású, nyílt fóruma a blogrendszer (épp ezért csípi a hatalom szemét), és ha ezt mostani formájában szépen, lassan, ügyesen lekapcsolja az index (ami már folyamatban van, érzékelhető, és a Tóta-interjú konkrét bizonyíték rá), illetve perifériára szorítja, akkor az veszteség lesz. Már számomra, meg a nyílt diskurzus híveinek. Orbánnak és bandájának kétségtelenül újabb nagy diadal.

vomit 2011.09.04. 01:24:32

@Zigomer Trubahin: ez is egy olyan orszag volt, ami vilagvalsag idejen a "kolcsonert kuncsorgunk vagy jon az osszeomlas" dilemmaja helyett mashogy lepett.

"Within two years, the unemployment problem had been solved and the
country was back on its feet. It had a solid, stable currency, no debt, and
no inflation, at a time when millions of people in the United States and
other Western countries were still out of work and living on welfare."
www.webofdebt.com/articles/bankrupt-germany.php

Melchi Zadok 2011.09.04. 09:40:57

@Zigomer Trubahin: igen, de hol vannak a szocik most? az emberek elfordultak tőlök. (nagyon helyesen) de a fidesztől?
az öszödi beszéd okán a tahó csürhe tört zúzott, hosszú hónapokon keresztül tombolt, meggyalázta a nemzeti ünnepeinket.
orbánék ordas hazugságaira, aljasságaira a zemberek zöme meg sem rándítja a vállát.
most hozzak példákat? minden józan gondolkodású ember tudja, hogy amit a fidesz művel az túlmegy minden szocialista piszkosságon.
ezért írtam azt amit. egészséges lelkületű ember, aki rosszult volt a szociktól és a fidesz kezébe adta a sorsát az most rettenetesen csalódott.
minden egyéb esetben egy takonygerincű szarházi, akinek se elvei se lelkiismerete nincsen, csak a vak hite.
egyébként itt a neten már érződik valami, csak a hirhedt narancslekvár agyú válogatott tartja a frontot egyre kisebb lelkesedéssel. így néz ki a blog.hu fideszes troll válogatottja:
kapuban a nevetségesen kimért tölgyes
söprögető: várúr, vidéki, kalmár, bathory
középpálya: malacz, alamio, blogger géza, popocepetl
csatár: eszkep, fell bandi
tartalék: wmiki.
edző: szijjártó

Melchi Zadok 2011.09.04. 10:23:16

@Cirbi: jogos! ő most húzódással bajlódik. :)

anchor 2011.09.04. 12:31:48

@exonka: Kis off. Jó, hogy életjelet ad kend magáról, már kezdtem azt hinni. hogy kihalt a Banda, bár az aktivitást elnézve a szűkebb pátriába tényleg kihaltnak látszik, nagy xar, hogy hogy a szomszédból importálnak, most a hétvégére is. Roppant szabálytalan!

passaran 2011.09.04. 12:36:40

@anchor: Nyaralgattunk 2 pofára, ezért a csendességünk :) Egyébként meg oda megyünk fellépni ahova hívnak minket - és mert a klasszikus "senki se próféta saját hazájában" szisztéma otthon is megvan - hát megyünk inkább az országban erre-arra :) Ilyen ez a rakkendroll biznisz.

anchor 2011.09.04. 13:43:18

@exonka: Sajnos ez igaz, nézd meg a jövő hétvégi választékot. Te APA a nagy nyaralásból, ha jól láttam, kimaradt a fél zenekar?

passaran 2011.09.04. 14:03:18

@anchor: Mindenki élte a saját életét a családdal. Pár buli azért lement nyáron. Az a felhozatal meg legyen a szervező "érdeme". Mi nem szoktunk pitizni senkinél buli miatt. Akad annyi amennyi elég nekünk :) 2 hét múlva pl. Békéscsabán leszünk..
Akkor off topic vége.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.09.04. 14:08:48

Orbán Viktor azért nem akar egységes európai ÁFÁt, mert nálunk a második legnagyobb az ÁFA az EU-ban. Vagyis hát Dániáé a legnagyobb, ahol egységesen 25%, míg nálunk szintén 25%, illetve 18% meg 5% egy-két kedvezményes terméknél...

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.09.04. 14:10:24

Egy szó mint száz, Orbán Viktor a legrosszabb rémálmaiban akar csak adócsökkentést.

Horizont 2011.09.04. 18:34:47

Most olvastam egy jó kis kutatási anyagot amelyet a Budapesti Corvinus Egyetem kutatócsoportja végzett el. "Meddig bírja Magyarország?" A számok nem hazudnak (talán) sok érdekesség akad benne. De a következőre figyelmeztet a kutatás vezetője: "Óva intenék mindenkit attól, hogy a számokban aktuálpolitikai jelentést lásson. A problémák évtizedek alatt halmozódtak fel."
".....nem csupán a foglalkoztatás szintje alacsony, hanem a magyarok bruttó átlagbére is. Az a bér, amelynek jelentős részét természetesen a túlméretezett állami bevételeket részben kielégíteni hivatott, élőmunkát sújtó kirívóan magas adóterhelés viszi el. A problémák így egymást gerjesztik."
www.portfolio.hu/gazdasag/meddig_birja_magyarorszag.154555.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox
Persze csak szomorúvá (vagy idegbajossá) válik az ember ha ilyeneket böngészget....

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.05. 02:42:34

Potyognak ki az elmúlt nyolc év csontvázai szépen sorban a szekrényből. Ha az MSZP nem tőzsdézte volna el a 3000 milliárd forintot, akkor nem 100 milliárdos lyukról, hanem 2900 milliárdos többletről beszélnénk. De ennél is fontosabb, hogy biztosított legyen a forrás a Nagy Európai Romastratégia keretei között kiosztható romapénzekre, különben jönnek a szélsőségesek, és véget vetnek a gazdasági csodának, aminek gyümölcsei alig egy év után már a lakosság széles tömegei számára is fogyaszthatóvá váltak, gondolok itt a szabad pálinkafőzéstől kezdve a szlovák rendszámok elleni harcon át az orvosrezidensek fizetésének kvázi felduplázásáig.

elektromotor 2011.09.05. 09:19:04

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke 2008-ban, helyettese, Király Júlia tavaly jelentette ki, hogy nem kell segítség a devizahiteleseknek. Az utóbbi ráadásul még az Otthonvédelmi Monitoring Bizottság egyik irányítója, ami nagyjából annyit tesz, mintha egy cápát rendelnének ki a kishalak védelmére.
Mint a Wiki Leaks-re a napokban feltett, budapesti keltezésű amerikai nagyköveti jelentésből kiderült, Simor a devizahitelesekkel kapcsolatban még kijelentette az amerikai nagykövetnek, számukra nincs ingyen ebéd.
E két, a neoliberális, hayekista (Friedrich Hayek osztrák neoliberális közgazdász elavult dogmáit követőket hívják így), az SZDSZ ideológiáját szőröstül-bőröstül magáévá tett bankvezér nem véletlenül importált most is Amerikából kifejezést. Az ingyen ebéd kifejezés 1870 körül honosodott meg amerikai kocsmákban, ahová „ingyen ebédre” (free lunch) invitálták a vendégeket azzal a feltétellel, hogy isznak is egy pohárral, miközben a kocsmáros tudta, a becsalogatottak ritkán állnak meg egy pohárnál, majd sokan törzsvendégek is lesznek.
Ezek az SZDSZ szellemiségét bálványként imádó bankárok – és egyéb véleményformálók – közös jellemzője, hogy éppen ők élnek az állam csöcsén, miközben a szociális ellátásból azt a pénzt, amit nem ők és barátaik kapnak, „ingyen ebédnek” nevezik, és kis államot prédikálnak. Simor és Király nemrégiben még havonta az adófizetők zsebéből kivett sokmilliós juttatásukból ebédeltek azon ritka alkalmakkor, amikor nekik kellett állni a számlát, vagyis azt nem az általuk megvetett adófizetők „dobták össze”.
Jó lenne nekik feltenni a kérdést, hogy ha a bankok által lépre csalt és egyoldalú szerződésmódosításaikkal extraprofitra szert tevő bankok áldozatainak nincs "ingyen ebéd," vajon támogatják-e azt, hogy az Európai Unió milliárdokkal stafírozza ki a rossz spekulációk miatt bajba jutott bankokat, azaz ők ingyen halálra zabálhassák magukat adófizetői pénzeken.
Vagy – hogy a választók által a történelem legrosszabb szagú bugyrába hajított SZDSZ-eseknek oly kedves témát pendítsünk meg – támogatják-e az „ingyen ebéd” azon formáját, amelyet notóriusan munkakerülők kapnak segély formájában?
Hogy mi lenne e két emberrel, ha a népharagnak szabad folyását lehetne engedni, sejtjük. Annak minimális következménye az lenne, hogy legalább ők ketten soha többé nem ehetnének ebédet, de vacsorát sem ingyen az adófizetők pénzéből.
Lovas István - MN Képeslap

Viktus 2011.09.05. 09:58:45

@elektromotor:

Az indokoltnál 1,5-2 százalékponttal magasabbak a svájcifrank-jelzálogkamatok. Ez a bankadó nagy részét fedezi, miközben a kormány és a pénzintézetek megállapodása szerint az extraadót tilos lenne az ügyfelekre terhelni. Van még néhány ok, amire a bankok joggal hivatkoznak, de a pluszbevétel és a pluszteher összege összecseng, a többi miatt pedig nem is kéne ennyire drágának lennie a hitelnek. Az állam is hibás: nem kéne bankadó, de bevezethetnék a referenciakamathoz kötött hiteleket.

index.hu/gazdasag/magyar/2011/09/05/tizedevel_olcsobb_lehetne_minden_frankhitel/

elektromotor 2011.09.05. 11:16:33

@Viktus: Én múlt évben akartam felvenni 200 000-et. Bemegyek a bankba, és érdeklődöm, hogy mennyi az annyi! Azt mondja 20% !
Vissza kell fizetnem 13x 22 000-et! Mondom neki: Nem stimmel! Ez nem 20%! Erre: + hozzájön számlavezetési díj, számla nyitási-lezárási díj! Én Úgy tudom a pénz "ára" a kamat! Nem nem, mondja!
Na mondom akkor nem kell! Így nem lett nekem kölcsönöm! :-)))

Jurganov 2011.09.06. 09:53:06

@Viktus: ami igazából számítana az az, hogy azért fognának össze ellenünk mert nem engedhetik meg maguknak, hogy példa legyen a népek előtt, vagyis abból, hogy van élet az eu után, sőt..
@groggil: megmentenék, hiszen az ottani politikusoknak is megvan az ára.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.09.08. 11:37:41

Várjuk a fejleményeket, és - ami fontosabb - a hosszútávú elképzeléseket.

süti beállítások módosítása