Skip to content


       Szűrés lista

Kétharmadba öntött adókulcs

Török Gábor ma reggeli elemzésében remekül megfogalmazta mi a probléma a Fidesszel:
"A kormány egyre gyakrabban és egyre látványosabban kénytelen szembemenni ellenzéki időszakában hirdetett mondataival, ráadásul nyilvánosan azt sem vállalja, hogy egyáltalán viszonyuljon ezekhez, megmagyarázza a változás okait. Annyira tart a hitelességi válságtól, hogy a nyilvánvalót is megpróbálja eltagadni, amivel azonban csak tovább növeli a hitelességi gondokat."

Igazságos-e hogy 16% adót fizet az is, akinek 150 ezer forint a bére, és az is, akinek 1,5 millió forint?
Igazságos, vagy igazságtalan, milyen hatással lesz a költségvetésre?

Szlovákiába 2004-ben vezették be az egykulcsos adót. Mi is megtettük ugyanezt, csak 7 évvel később, egy teljesen más világgazdasági környezetben. Szlovákiában a személyi jövedelemadó, a társasági adó és az áfa kulcsa is 19% lett, az ingatlanátruházási adót, az örökösödési adót, az osztalékadót, az ajándékozási adót megszüntették. 2009-ben be is vezették az eurót.

Jellemző, hogy nálunk volt olyan párt, aki 8 éven keresztül képen volt az összes kampányát az egykulcsos adó ígéretére építeni, és bár a zsaroló-potenciájuk a Hubble-űrteleszkóp magasságában járt, mégsem sikerült keresztülvinniük egyik legfontosabb kampányígéretüket. Persze, bevezetjük az egykulcsos, adót, de a hiányzó százmilliárdokat honnan vegyük el, kedves SZDSZ? Erre már nem érkezett válasz, így marad céltalan káosz, betömtek 3-4 lyukat a tésztaszűrőn, de keletkezett 5-6 új. Fél év múlva újabb lyukbetömő programhirdetés, keserű tapasztalat, és így tovább ...
 
A Fidesz ellenzékben a szuperszámítógépeken (=Matolcsy agya?) lefuttatta, kiszámolta a modelleket, és úgy döntött, hogy a négy éves kormányzati ciklus gazdasági motorja az egykulcsos adó lesz. Vagyis a soha nem látott, egyszer és nagy összegű adócsökkentés.

Emlékszünk még, mivel indokolták a bevezetését?
- Az egykulcsos adó igazságos.
Nem az, mert bruttó 250 ezer alatt csökkent a nettó fizetés. Az átlagbér ma Magyarországon bruttó 210 ezer.
- Az egykulcsos adó miatt nem érdemes eltitkolni a jövedelmet.
Nem látjuk, hogy tömegével jelentik be a valódi bruttó bérre az eddig feketén vagy minimálbérre bejelentett munkavállalókat. Sőt, most olvashattuk, a 4 millió adóbevallás közül 1-1,2 millió minimálbéres.

- Az egykulcsos adó miatt keletkező pluszbevételt az emberek elköltik, ezzel nő a fogyasztás, nő az áfa és egyéb adóbevétel, nő a foglalkoztatás, így a költségvetés nem lesz mínuszban a kieső adóbevételek miatt.
Nos, már eltelt 9 hónap, megnéztük, hogy ez működik-e, és nem jött be.  Nem nőttek a bevételek, nem nőtt a foglalkoztatás, nem nőtt a fogyasztás.
- Az egykulcsos adó miatt egyszerűbb lesz az adóbevallás. Várjuk az söralátét méretű adóbevallást!

Mivel 20 éve a gombhoz varrjuk a kabátot, vagyis a kiadáshoz szedik össze a bevételt, így kormányról-kormányra, programról-programra a kétségbeesés és az gyávaság utolsó mentsvára mindig ugyanaz: áfaemelés és jövedéki-adó emelés.

Sokkal egyszerűbb áfát emelni, mint a GDP 17-18%-át kitevő 4800 milliárd (%) forintra becsült feketegazdaság ellen harcolni. Ja, hogy az áfaemelés pont a feketegazdaságot növeli?

Csak egy érdekes apróság: Évente pontosan 3 ezer milliárd forintot költünk nyugdíjakra. Csak az inflációkövető nyugdíjemelés 2012-ben + 138 milliárd. A 2,6 millió nyugdíjas közül 312 ezren 140 ezer forintnál több nyugdíjat kapnak, közülük 61 ezren 200 ezernél is többet. Ez csak tényleg érdekesség, nem célzok vele semmire, biztos sokan elégedettek lennének 140 ezer forintos kézhez kapott nettó fizetéssel, melyből fizetni kell a hitelt, a gyerekek nevelését, a havi bérletszelvényt ...

Most komolyan, a "végképp szakítottunk az elmúltnyolcévvel és mi vagyunk az übertökös sohanemlátott felhatalmazással bíró kormány" kiröhögteti az egész világ előtt Magyarországot a 27%-os áfakulccsal? Mikor a papíron nem, de gyakorlatban nagyon is államcsődben lévő Görögországban is "csak" 23% az áfakulcs, ahol mellesleg 3 hét múlva elfogy az állam pénze és game over?

Lassan mondom, hogy az új államduó, a Selmeczi-Szíjjártó párocska is megértse: Gyurcsány is csak áfaemelésre volt képes fene nagy böszmeségével és 2 év múlva már bukott ember volt, 3 év múlva meg a pártja el lett küldve a picsába ...

Vagy az Orbán-Matolcsy páros Vona Gáborból kíván miniszterelnököt csinálni? Mondjuk áfát ő is tudna emelni, ehhez nem kell közgáz diploma.

Amire legvégül ki szeretnék térni, az két dolog:

1. Nyilatkozott Cséfalvai Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára:
"Az egykulcsos adórendszer igazságos. Az átlagbérnél már jobban jár. Akkor ez arra ösztönzi az embert, hogy keressen többet az átlagbérnél. Nem? A 16 százalékos adónak egyetlen üzenete van, aki többet dolgozik, attól nem vesz el aránytalanul többet az állam."

Ennél cinikusabb, pofátlanabb nyilatkozatot rég olvastam, röhögve elismerik, hogy ja igen, tényleg szívás bruttó 250 alatt, keress bruttó 250 felett és akkor jól fogsz járni. Mert ez csak így megy, berontasz a HR-re, hogy ide a bruttó 300-al, mocskosgecik!

2. Terjedelmes Orbán-interjú a Metropolban. Ez így a pénteki Blikk kérdezz-felelek után már egy picit sok.

A legfontosabb: Kétharmados törvénybe iktatják az egykulcsos adórendszert. Csúcs ez az érzés.


Sok elemző mondja, hogy óriási összegek fognak hiányozni a jövő évi költségvetésből.
– A költségvetésnél azt kell számba venni, hogy mit tud vállalni az ország. Az elmúlt évben arra vállalkoztunk, hogy megteremtjük a közteherviselés igazságosabb alap­­jait, és ezért bevontuk az adózásba a bankokat és a multicégeket is. Arra is vállalkoztunk, hogy megmentjük az összeomlástól a nyugdíjrendszert és megszüntetjük a nyugdíjtőzsdét, hogy akinek állami nyugdíja van, nyugodtan aludhasson, hiszen azt biztosan meg fogja kapni. Az elmúlt év vállalása volt az adórendszer arányossá, egyszerűvé tétele is. Az országot többek között a bonyolult prog­resszív adózás tette tönkre, mert munka-, család- és vállalkozásellenes volt.  

Mire vállalkoznak 2012-ben?
– Arra, hogy megsegítsük a devizahiteleseket. Aztán arra, hogy kiteljesítsük a munkát és a családokat támogató adórendszert, és bezárjuk az adóelkerülést lehetővé tevő kiskapukat.

Kivezetik az szja-szuperbruttósítást?
– Igen. Magyarország jövőjének záloga a munkaalapú gazdaság kialakítása. Mi egy olyan világot akarunk, amelyben ha dolgozol, ha szorgalmas vagy, akkor előrejutsz, ha pedig nem akarsz dol­gozni, akkor lecsúszhatsz. Ennek a felfogásnak a legfontosabb kifejezője az adórendszer. Még hátravan néhány változás, ezeket pedig tűzön-vízen át kell vinni. Magyarországnak Európa egyik termelési központjává kell válnia, ami akkor valósulhat meg, ha az emberek úgy érzik, hogy van értelme dolgozni. Az arányos adórendszer erre sarkall: minél többet dolgozol, annál több pénz marad nálad. A harmadik dolog pedig, amelyre jövőre vállal­kozunk: az egészség­ügyi kassza rendbetétele. Ahogy rendbe tettük tavaly a nyugdíj­rendszert, egyensúlyba kell hozni az egészségügyi kasszát is: a beérkező összegek fedezzék a kiadásokat.

 
Friss: A napi 18 TV spot ellenére csak 2300-an kérték az árfolyam rögzítését 4 évre.
Ezt nehéz lesz órási sikerként eladni, talán kezdhetne ezzel Selmeczi Gabika.

Címkék: gazdaság orbán fidesz válság

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr523237830

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: ''Megvan a bohócügyi államtitkár'' - Nyulat kapott a gyáva kormány 2011.09.19. 22:53:12

''Megvan a bohócügyi államtitkár'' - Nyulat kapott a gyáva kormány. Dorosz Dávid azonnali kérdése a belügyminiszterhez, a rendőrség által nem engedélyezet szakszervezeti tüntetések védelmében.  

Trackback: Sajátos Harcmodor 2011.09.19. 22:12:45

 Csapataink harcban állnak......Orbán: "addig küzdünk a bankokkal, amíg győzünk" HVG Matolcsy György közgazdaságtanból lehet hogy megbukott, de stílusa van az biztos. Még hadüzenetet is küldött a bankároknak.   Levélben magyar...

Trackback: Mert megérdemeljük? 2011.09.19. 18:57:36

Jóri András adatvédelmi biztos vizsgálatot indított, miután az Országgyűlés elnöke kitiltotta a Parlamentből az Index.hu és az Origo fotósait. A kiváltó ok: szeptember 12-én képet közöltünk Orbán Viktor miniszterelnök jegyzetlapjáról. (Index.hu)Ehhez n...

Trackback: "Megvan a bohócügyi államtitkár" - Nyulat kapott a gyáva kormány 2011.09.19. 18:08:18

"Megvan a bohócügyi államtitkár" - Nyulat kapott a gyáva kormány. Dorosz Dávid azonnali kérdése a belügyminiszterhez, a rendőrség által nem engedélyezet szakszervezeti tüntetések védelmében.  

Trackback: Nem szándékolt következmény = Elkövető nélküli hazaárulás 2011.09.19. 17:00:52

A közgazdaságtan fejlődött egy kicsit a kamatszedés tilalma és a templomi pénzváltók felrugdosása óta. Kár, hogy páran még mindig középkori módszerekkel próbálkoznak. A vezérünk jogász, nem közgazdász, ezt ő is megmondta. Innen ered az a reflex, ...

Trackback: Bocs, mégsem 2011.09.19. 16:36:20

Egész szép kis lista kezd összegyűlni azokból a rendelkezésekből és ígéretekből, amelyek buzgó hangoztatásával vezető pártunk kétharmados többsége vitathatatlanná vált, aztán idővel kiderült, hogy nem ilyen egyszerű a helyzet… íme egy gyors, korá...

Trackback: Orbánék a gyurcsányi úton? 2011.09.19. 15:59:28

Két héttel ezelőtt kezdték el tárgyalni a kormány tagjai a jövő évi költségvetést, igaz akkor még számok nélkül. Mi már akkor megírtuk, hogy számításaink szerint egy kb. 1000 milliárdos nagyságrendű megszorításra kiigazításra lesz szükség a várhat...

Trackback: Fertőző 2011.09.19. 15:23:53

A Nemzet Magyar Hangjának "mindenkijóljár" mantrája megfertőzte a Szent Jobbot. A matolcsyzmus újabb szörnyszüleményeinek hatását a Szent Jobb a "senki nem jár rosszul" szöveggel vezette fel pénteken. Szavai olyan erősen hatnak, hog...

Trackback: Fertőző 2011.09.19. 15:23:46

A Nemzet Magyar Hangjának "mindenkijóljár" mantrája megfertőzte a Szent Jobbot. A matolcsyzmus újabb szörnyszüleményeinek hatását a Szent Jobb a "senki nem jár rosszul" szöveggel vezette fel pénteken. Szavai olyan erősen hatnak, hog...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Aullah 2011.09.19. 12:09:43

""Az egykulcsos adórendszer igazságos. Az átlagbérnél már jobban jár. Akkor ez arra ösztönzi az embert, hogy keressen többet az átlagbérnél. Nem? A 16 százalékos adónak egyetlen üzenete van, aki többet dolgozik, attól nem vesz el aránytalanul többet az állam.""

Komolyan mondom, hogy k*rva anyját ennek a köcsög cséfalvai zoltánnak.

2011.09.19. 12:26:39

Huzzatok bele fideszes fiuk ! Még csak 290, 24 ft az euró, a Chf pedig csak 240,44 ft.
Még igazán valami baromságot hozzatok össze, hogy kerek egész legyen mind a két pénznem. Mondjuk az euro 300 ft, a Chf pedig 250 ft. Hülye barmok!

ámbátor 2011.09.19. 12:28:11

"Ahogy rendbe tettük tavaly a nyugdíj­rendszert, egyensúlyba kell hozni az egészségügyi kasszát is: a beérkező összegek fedezzék a kiadásokat. "
Szóval első lépés az egészségpénztárak vagyonának megvédése lesz?

netreader 2011.09.19. 12:36:32

"Sőt, most olvashattuk, a 4 millió adóbevallás közül 1-1,2 millió minimálbéres."
Ha a rendszert idén vezették be, akkor adóbevallásban csak jövőre lesz olvasható ??? A nagy kérdés az lesz, hogy a 2012-ben leadott adóbevallásokban nagyobb lesz-e a magasabb jövedelműek aránya...

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.19. 12:37:57

- Az egykulcsos adó igazságos.
Nem az, mert bruttó 250 ezer alatt csökkent a nettó fizetés. Az átlagbér ma Magyarországon bruttó 210 ezer.

Ez szimpla demagógia. Csak azért mert többet keresek miért kéne többet adóznom?

rolika 2011.09.19. 12:38:09

Hétvégén megbeszéltük asszonnyal, kalandvágyból itthon maradunk három gyerekünkkel, aztán meglátjuk, mi lesz. (Basszameg, így leírva nem is olyan vicces...)

@jános515: Ezek a rohadt helvétek! Keresztbe tesznek a nemzeti országmentő védőegyüttműködés rendszerének, amiért az euróval szemben kötik meg a frankot, és nem a forinthoz mérik.
Ecsém, annyira balfaszok vagyunk, hogy még árfolyamrögzítés idején is képesek vagyunk rontani az árfolyamon :-) Ez már tényleg muhaha...

Úgy nagyjából januártól számítok az emberevős hírekre az elmaradottabb részekből.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2011.09.19. 12:39:37

@ámbátor: Nyilván. Aztán következik, hogy a zemberek bevétele fedezze a kiadásokat, tehát nyilván a zemberek vagyonát is meg kell védeni.

bástya · http://magyarcitrom.postr.hu 2011.09.19. 12:42:16

A Metropolos Orbán-interjúról:
magyarcitrom.postr.hu/orban-viktor-gondolatai-a-kovetkezo-evekrol

Bocs zero, hogy így, de nem tudok trackback-elni, így aztán ez maradt.

passaran 2011.09.19. 12:45:41

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: Nem piszkálásként mondom, de az ilyen megoldásokat hívják egy társadalom alapjának. Azaz: akinek több a pénze az többel is járul hozzá a társadalom működéséhez.
A logikád mentén simán le lehetne vezetni azt a szemléletet, hogy akinek már/még nincs gyereke az pl. kevesebb adót fizessen, hiszen nehogymár az ő adójából fizesség más kölykének a taníttatását. A vidékiek joggal mondhatnák hogy nehogymár az ő adójukból fizessék a 4-es metró költségeit, a fővárosiak pedig a vidéki autópálya költségeit tagadhatnák meg. Régen volt ilyen már ahol mindenki csak a legszorosabb magánérdekei mentén szállt be a közös kiadásokba. Pl. a városállamok.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2011.09.19. 12:47:41

Pedig nem az egykulcsos szja miatt vagyunk csődben. Sokkal nagyobb gond a többezer tökfelesleges önkormányzat, az agyonbonyolított, emiatt ellenőrizhetetlen adórendszer (nem csoda, hogy az adóellenőrzések inkább a formaságok és apróságok miatti vegzálásban merülnek ki igen gyakran), a korrupció, a kurvaalacsony mimálbér és még sorolhatnám.

Alapvető élelmiszer 2011.09.19. 12:50:29

"Szlovákiába 2004-ben vezették be az egykulcsos adót"

Igen, igen. De Szlovákiában nem is utazgat ingyen a nyugger, nem is tömik a segílyeseket (lásd "éhséglázadás", ahol meglepő módon nem a kenyér tűnt el), nincs is 386 tagú Parlament kismillió egyéb hivatallal, nincsen nekik totál ingyenes egészségügy, ahol délelőtt tereferéznek a Rosalindát megunt otthonülők, stb., stb.

Viktus 2011.09.19. 12:52:10

"A harmadik dolog pedig, amelyre jövőre vállal­kozunk: az egészség­ügyi kassza rendbetétele. Ahogy rendbe tettük tavaly a nyugdíj­rendszert, egyensúlyba kell hozni az egészségügyi kasszát is: a beérkező összegek fedezzék a kiadásokat."

Honnan vesznek el ehhez pénzt, mert a nyugdíjkassza rendbetétele csak arról szólt ...

Homeoffice 2011.09.19. 12:54:42

@Viktus:

Vizitdíj visszahozatala?:)

GGG77 2011.09.19. 12:55:52

"Az egykulcsos adórendszer igazságos. Az átlagbérnél már jobban jár. Akkor ez arra ösztönzi az embert, hogy keressen többet az átlagbérnél. Nem? A 16 százalékos adónak egyetlen üzenete van, aki többet dolgozik, attól nem vesz el aránytalanul többet az állam."

A büdös kurva anyádat, Cséfalvi.
Még finom voltam.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.09.19. 12:56:50

Viktorom, ha már megint rád jött a matathatnék a kétharmados törvények körül, nem kellene odaiktatni azt is hogy Magyarország miniszterelnökét Orbán Viktornak hívják és hívhatják? (persze a visszaélések megelőzésére anyja neve, születési helye, ideje és adóazonosítója is rögzítve legyen).

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.09.19. 12:58:51

"A 16 százalékos adónak egyetlen üzenete van, aki többet dolgozik, attól nem vesz el aránytalanul többet az állam."
Gratulálok. Alig várom az első napi 72 órát dolgozó ápolónőt, tanárt, szociális gondozót, gyógypedagógust, stb. hogy végre akkora bruttója legyen hogy vígan élvezhesse az egykulcsost.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.09.19. 13:00:34

@csizsikpizsik: félve kérdezem meg, hogy ez "ideig-óráig" remek ötlet (hát ki lehetne alkalmasabb hálátlan népünk vezetésére, mint a kis növésű géniusz?), de mi lenne azután, ha - szomorú dolog, de ettől még tény - örök életű nem lévén Viktor eltávozik (majd egyszer 100 év múlva remélem...) az árnyékvilágból? Onnantól nem lesz miniszterelnökünk? :DDD

a posthoz: ami egészen magával ragadott, az ennek a cséfalvi nevű fehérjehalmaznak a dumája. remélem téged fog elsőként falhoz állítani a forradalom!

GGG77 2011.09.19. 13:02:58

@rolika: "Úgy nagyjából januártól számítok az emberevős hírekre az elmaradottabb részekből."

Sajnos van erre esély, bőven. Ebben az esetben viszont remélem, hogy a Kossuth tértől a Hősökig fog érni a tüntető tömeg egészen addig, amíg ezek a hazaáruló, bűnöző gecik el nem takarodnak.

jozicsenko 2011.09.19. 13:03:17

Szlovákia sikere az egykulcsos adók mellett a radikális kiadáscsökkentés volt

mégegyszer mondom, lassan, hogy orbán is megértse: a nyugdíjasokat és a cigányokat elküldték a fenébe, az őket védő liberális érdekvédőkkel együtt

igen, a nyugdíjakat le kell faragni, baltával/láncfűrésszel/dinamittal...

ez olyan lépés lenne, amitől az elemzők is csettintetének...

az mszp fix szavazói persze nem, de le vannak sz.rva...

(jelzem, az öregedő fidesz viccesen akar a nyugdíjasokra építeni, talán mert 10-12 év és ők lesznek a törzszavazók, bár akkor ki képviseli majd az adófizetőket? a jobbik? jó vicc lesz :-S )

Homeoffice 2011.09.19. 13:03:54

@GGG77:

Cinikus leszel..elnézést.

Megunják, hazamennek...

GGG77 2011.09.19. 13:04:31

@Seduxen: "remélem téged fog elsőként falhoz állítani a forradalom! "

A sorszám mindegy. Csak rohadjon rájuk a műanyag lakat. :)

Gonosz Repülőmókus 2011.09.19. 13:04:38

@Zka: Ez igaz, de jó adalék ahhoz, hogy a "lejtőn lefelé való száguldásunkat" "szakadékba való zuhanássá" változtassa egy nagy kockakővel a nyakunkba kötve.

carppy 2011.09.19. 13:05:02

@exonka: Miert? Aki tobbet keres az osszegszeruen nem tobbet adozik az egykulcsossal?

GGG77 2011.09.19. 13:05:51

@Gunther: Most nem. 1000x többet lopnak, többet hazudnak, mint Gyurcsány.
Csak attól félek, hogy Vona jönne utánuk.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.09.19. 13:06:06

@GGG77: miután leírtam már beláttam, hogy nem gondoltam én azt komolyan...

elsőként szargyártót állítsa falhoz a forradalom, ez életem nagy álma :DDD

jozicsenko 2011.09.19. 13:08:25

@GGG77: nana! Ferkót utolérni nem lehet -főleg mert nemzetközileg nem engednék azt a kb 12ezer mrd Ft-nyi kölcsönt felvenni...

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.09.19. 13:08:25

@Seduxen: Nem vazzeg, felgyújtja magát mindenki mint a hindu jó feleség. Talán Viktorunk után tovább tudnál élni?????

@jozicsenko: Az összes nyugger ismerősöm véresszájú fideszes, főleg az olyanok akikről apám-anyám csendben megjegyzi: munkásőr volt, párttitkár helyettes volt, KISZ-aktivista volt, párttag volt, stb. Nem tudom mi lehet ennek az oka.

Homeoffice 2011.09.19. 13:10:43

@jozicsenko:

LOL
Szerinted államkötvények kibocsátása micsoda?:D:D:D:D

Seduxen (már NEM dr.) 2011.09.19. 13:11:26

@csizsikpizsik: nem, tényleg nem. bocsánat! belátom már a feltételezés is sértő volt, hogy én el tudom képzelni az országot (sőt magát az életet) Népünk Szeretett, Bölcs, és Kedves Vezetője nélkül!

Innen küldöm üdvözletemet a TEK, és az AVH illetékes munkatársainak, mentségemre szóljon, hogy biztosan az elmúúúútnyóóóóócév vezetett oda, hogy egy tébolyult pillanatra elfelejtettem logikusan gondolkodni...

Gonosz Repülőmókus 2011.09.19. 13:12:31

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: Igazad lehet, csak még azok a gaz, gazdaságilag elmaradott, csőd szélén álló, antidemokratikus országok, mint Németország, Egyesült Királyság, meg az EU legtöbb országa, USA, Japán, Ausztrália, Újzéland és még sorolhatnám, ezt a nagy igazságot nem voltak képesek felfogni. Nem is értem, hogy tud milliárdnyi ember ebben az mocskos igazságtalanságban létezni.
Ők még nem tették magukévá OV szavait és a magyar gazdasági csoda lényegét.

reKorrekt 2011.09.19. 13:12:50

Egyszerűen képtelenek felfogni hogy más "érzés" nettó 70k-ból bukni még 5k-t, mint nettó 200k-ból. Ráadásul a nettó 200k-s még jobban is jár, mert pluszt kap.
Ebben hol a logika? Rajtuk kívül lát ebben bárki is értelmet? Komolyan nem látják odafent hogy ez így kurvaszar?

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.19. 13:13:50

@exonka: Ez egy faxság. Eleve többet adózok ugyanakkora adókulccsal is mert többet keresek.. Miért kéne még többet betennem, csak mert nem gyártósor mellett keresek bruttó 100at? Abba meg nyilván nincs beleszólásom mire költik az adómat.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.09.19. 13:13:52

@Seduxen: Még egy ilyen elvtárs és komoly bajok lesznek...50 miviktorunk és 25 áldottlégygabriella, most azonnal...

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.19. 13:14:35

@Gonosz Repülőmókus: Az USA és Japán tényleg a csőd szélén áll :P

Zsoma 2011.09.19. 13:15:06

@exonka:
"Nem piszkálásként mondom, de az ilyen megoldásokat hívják egy társadalom alapjának. Azaz: akinek több a pénze az többel is járul hozzá a társadalom működéséhez."
Igen, a 150e-ből ezért vonnak csak 24e SZJA-t, míg a 1.5M-ból 240e-et, és nem kap más TB ellátást vagy a gyereke más oktatást, ugyanúgy részesül a közjavakból. Nem értem a közhangulatot, nem az a pénz hiányzik a kasszából, amit nem vonnak el plusszban a második adókulccsal a normálisan adózó rétegtől, hanem amit a kamu-minimálbéreseknek a zsebbe csúsztatnak...

Nurrddin 2011.09.19. 13:15:49

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: ezt hívják közteherviselésnek... általános iskola 7. osztály

Transylvanianmixedgrill 2011.09.19. 13:17:55

Hehe, Giró-Szász még ennél bicskanyitogatóbbat is tud mondani:

„Többször elhangzik az, hogy ez a költségvetés kifejezetten a gazdagoknak kedvez, és ezzel párhuzamosan elhangoznak számok, vagy 140 ezer bruttó vagy pedig 213 ezer bruttó. Nagyon örülnék, hogy ha mindenki gazdagnak számítana, aki akár 140 vagy 213 ezer bruttó fölött keres Magyarországon. Magyarországon ma az átlagbér 234 ezer forint bruttó."

Megismétlem: Magyarországon ma az átlagbér 234 ezer forint bruttó. Ez azért legalább egy Pannon Pumás mondat....

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.09.19. 13:19:17

@Zka:

Az érmének két oldal van: bevétel és kiadás. Amiről te írsz az a kiadás. Sok minden nem változott e téren ...

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2011.09.19. 13:19:18

@reKorrekt: dehogynem látják. Pontosan látják! Csak itt éppen építkezés van. Nem, nem diktatúra. Egy uralkodó osztály, egy nemesi réteg, meg a hozzá tartozó hűbéresi lánc, illetve az alattvalók megteremtése. A utóbbi egy hónap minden intézkedése ebbe az irányba mutat.

Homeoffice 2011.09.19. 13:21:09

@Transylvanianmixedgrill:

Igen.
234 000 bruttó az átlagbér. Ezért hazudik a statisztika.)
Ugyanis felfelé vannak brutális fizetések.
(Pl Combi 1,5 milliós bruttóját) +
Ehhez még hozzácsapunk 10 db 103 740 ftos bruttó fizetésű munkavállalót.
Így kihoztuk , hogy ez a 11 ember bruttó átlabére 234 000 forint
Lehet utána számolni.

Viktus 2011.09.19. 13:22:53

@exonka:

Szép világ alakul itt ... a fiúk észrevehetnék magukat ... bár a birka nép elég szépen nyeli a szart ...

Roltii 2011.09.19. 13:23:25

Az egykulcsos adó tényleg igazságosabb, ezzel egyébként elvben semmi probléma nincs. Én se és más se érti, hogy a többet keresőknek miért kéne arányaiban is többet adózni. Obama is az 1 milla (dollár) felettiekre vezet be extra adót, nem pedig átlagbérre. Ha átszámoljuk euróba, még nevetségesebb.
Viszont, valamiből elő kell teremteni a hiányzó pénzt, nincs ingyen az egykulcsos adó. Én jobban jártam vele (vállalom), de lehet, hogy jobban járnék inkább 20% áfával és picit kisebb fizuval... Az a baj,h ogy ezeknek ott fent fingjuk sincs arról, hogy mit csinálnak, és ez nem kicsit gáz. Kezdünk európa drágább országai közé kerülni, míg a fizetések nevetségesek, viszont a levont adók horribilisak.
Nem tudom, hogyan lehetne ezt megfordítani, de nem is kell tudnom.
Az biztos, hogy be kell fejezni a kicsit rosszabb lesz, de mindjárt jön a kánaán szöveget, mert sehová se vezet. Langyos víz minden ami itt történik mióta eszemet tudom. Ha gond van, akkor ne kicsit legyen rosszabb, hanem szívjon mindenki nagyot. De tényleg nagyot, és tényleg mindenki. 5x igazságosabb lenne mint ez a maszatolás....

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.09.19. 13:23:29

@Transylvanianmixedgrill:

Én ma br.210-et olvastam ...
Sajnálom, mert Giró-Szász jó arc (volt) ....

Nurrddin 2011.09.19. 13:23:31

@Zsoma: az egyforma ellátás oktatás megteremtését meg társadalmi szolidaritásnak nevezzük, szintén általános iskola, de ez talán már a 8. osztály...

ez csak elveiben működik, mert valójában nem jellemző a milliós keresetűek ugyanabba az iskolába járatnák a gyerekeiket, de az további zsebbenyúlást igényel..

komolyan nem értem... a középkorban éltek?

Seduxen (már NEM dr.) 2011.09.19. 13:24:05

@Zsoma: "Nem értem a közhangulatot, nem az a pénz hiányzik a kasszából, amit nem vonnak el plusszban a második adókulccsal a normálisan adózó rétegtől" - nem akarok a zsebedben kotorászni, de jól gondolom, hogy Te nem bruttó 150-et keresel? (nem érdekel, hogy mennyit, félreértés ne essék!!).

Az stimmt, hogy egykulcsos adóval is többet tesz be a közösbe a 1.5-t kereső, de ha már egykulcsos adó, akkor miért az amúgy is kiskeresetűeket kellett megszopatni? Mert itt számomra az a szomorú, hogy a kisjövedelműektől VETT el az adócsökkentéssel, és nem az, hogy a jobban keresőknek ADOTT.

passaran 2011.09.19. 13:25:42

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: cinikus érvelés, bár matematikailag igaz. De majd ha elfogynak azok a képzett/képzetlen emberek (mert elmennek nyugatra 10x annyi fizetésért) akik a gyártósor mellett bruttó 100-at keresnek, akkor már neked se lesz annyira halidéj az életed.
Borítékolni lehet hogy jövőre úgy elfogynak az ápolók a kórházakból, mint nyáron a hóember.
Az új mt szerint kb. 30-40% fizetés csökkenés csak a pótlékrendszer változása miatt + erre rájön az adójóváírás megszüntetése miatti minusz is. Németországban meg 1800-2000 euró a kezdő havi bér + ingyenes nyelvtanfolyam mellé.
Ha ne adj isten majd kórházba kerülsz akkor vagy menj magán kórházba vagy bízz benne hogy az osztályon éjszaka lesz 1 ápolónő ha rászorulsz. Természetesen akkor is hangoztathatod hogy több adót fizetsz mint az ápólónő.

Transylvanianmixedgrill 2011.09.19. 13:26:29

@Gunther: Jómunkásembereknek még jobban fordítom: ha a kis cégnél mindenki minimálra van bejelentve, végletekig ki vannak zsákmányolva a dolgozók, hogy a zsarnok, újgazdag főnök kivehesse a havi 15 millát a cégből, mer kell a 600-as merga, a horvátországi jacht és az amerikai utazás költségeit valamit állni, akkor ha a főnököt is beleszámoljuk, az átlagfizi simán megvan 300 ezer/fő. :P

Homeoffice 2011.09.19. 13:26:42

@exonka:

Nyugi. Megoldja. Magánkórházra neki tellik....

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.19. 13:26:54

@Nurrddin: Dupla adókulccsal adózni, csak mert tanultam, hogy jobb állásom legyen, az nem közteherviselés.
@zero: Jó lenne :)

Transylvanianmixedgrill 2011.09.19. 13:27:01

@zero: Sose volt jó arc. Giró-Szász a Fidesz Gréczy Zsoltja.

Gonosz Repülőmókus 2011.09.19. 13:27:57

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: USÁból menekül is mindenki, Japánt meg konkrétan letarolta a földrengés meg a cunami. Ennek ellenére lassan talpraállnak. Mo-t jelen állapotában egy erősebb fingás a földdel tenné egyenlővé úgy, hogy utána mint ország meg is szűnhetne létezni. (a maradékot meg elhordanák a cigányok)

passaran 2011.09.19. 13:28:22

@Nurrddin: Erről beszélek én is! Ha a társadalmi szolidaritás eltűnik akkor ott nem társadalom lesz hanem anarchia. Peches esetben nem csak azt eszik meg akinek nincs pénze kajára, hanem azt is aki pedig fennen hangoztatja hogy pedig ő többet fizet be a közösbe.

protoplanetáris korong 2011.09.19. 13:29:20

Zero, az egykulcsos áfa igazságos.
Aki bruttó 100ezret keres attól 16ezret vonnak le, aki meg 500ezret, attól 80ezret.
Többet keres, többet fizet, de arányosan ugyanannyival. Mért kellene neki többet adóznia? Mert jobban keres? Ugyan már, ne legyünk irigyek. Mondom ezt úgy, hogy nekem 250e alatt van a fizetésem. Kiegészítésképpen még annyit, hogy akkor lesz tiszta sor, ha az adójóváírást, meg a félszuperbruttó eltörlik, azok csak bekavarnak és tönkre vágják az egyszerű számítást.
Ja, és nem vagyok Fideszfan.

Nurrddin 2011.09.19. 13:30:38

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: ezek szerint nem jutottál el a 7. osztályig a nagy tanulásban....
ismerek pár embert aki szintén nem jutott túl rajta, de ők nem is keresnek másfél millát, te hogy csinálod nyolc általános nélkül?

Ayuamarca 2011.09.19. 13:31:10

"A napi 18 TV spot ellenére csak 2300-an kérték az árfolyam rögzítését 4 évre." - mert már senki sem hisz ezeknek a politikusnak gúnyolt mocskoknak! És elég nehéz elképzelni mi lesz így a következő választásokon, amikor nem marad elfogadható, hiteles alternatíva, mert már mindenki lejáratta magát ócska és nyilvánvaló hazugságokkal.

orbán is csak a gyurcsányi úton tud haladni, a megszorítások útján, a szegények megnyúzásának útján. Kíváncsi vagyok hol lesz éppen, amikor jövőre kitörnek az éhséglázadások, mert hogy nem itthon lesz, abban biztos vagyok.

@Zsoma: én értem a közhangulatot, mert a nettó 60E-t keresőknek kurvára fog hiányozni jövőre az a 9E ft, amit elvonnak tőlük, míg a magas keresetűek ennyivel többet kapnak kézbe. És akkor nem számoltunk az áremelkedéssel sem... HOGY LEHET MEGÉLNI NETTÓ 59000 forint FIZETÉSBŐL 2012-BEN???!!! Bassza meg, ebből lázadás, zavargás, káosz lesz. Jobb bele sem gondolni mi felé megyünk.

@reKorrekt: ugyanezt mondom én is, de a politikusoknál a felvételi vizsgán a gerinctelenség és arcátlan hazudozás mellett alapvető kritérium a szociális érzékenység teljes hiánya. Így mit vársz tőlük?

Seduxen (már NEM dr.) 2011.09.19. 13:31:38

@zero: "Sajnálom, mert Giró-Szász jó arc (volt) .... " - Te együtt jártál még bölcsibe vele, vagy ezt a(z amúgy szerintem) téves megállapítást miből sikerült levonnod? :DDD

nevetőharmadik 2011.09.19. 13:32:18

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: És ha kevesebbet keresel, miért kelljen többet adóznod? Mert amúgy én is igazságosabbnak tartom az egykulcsost, mint elvet, de az tény, hogy van a megélhetésnek egy minimum költsége, amit nem kerülhetsz ki. Ha ennél jóval többet keresel, örülj! De ha nem, és még ráadásul ebből vesznek el, akkor konkrétan az emberi színvonalú életet nehezítik meg, vagy lehetetlenítik el. Ez tűnhet igazságosnak, de semmiképpen sem méltányos, és egyúttal embertelen is. A másik fő baj - a moralizáláson túl -, hogy az egykulcsos bevezetése az egész ország szempontjából még csak és kizárólag hátránnyal járt.

passaran 2011.09.19. 13:32:18

@Transylvanianmixedgrill: Ne is haragudj, de ez is csak egy rossz demagóg duma! A kkv-k nagyobb része egyszerűen a túlélésért küzd és nem a tulaj új mercije miatt. Olyan is van persze amit te leírtál de nem ez a jellemző. Ami a legszomorúbb és sajnos sokan el sem hiszik: vannak olyan országrészek, ahol a bejelentett minimálbér mellé 1 kurva fillér sincs plusszban.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.09.19. 13:34:14

@Gunther: "Zero, az egykulcsos áfa igazságos." - amúgy emberünknek ebben igaza van! Egy "egykulcsos" 5%-os áfa tényleg igazságos lenne :DDDDD

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.19. 13:34:39

@exonka: Egyrészt a kivándorlás mellett van bevándorlás is, nyilván nem akkora mint nyugatabbra tőlünk, a képzetlen munkaerőt nem olyan hűdenehéz pótolni.
Az egészségügy más tészta, már kb. 20 éve rendbe kéne tenni, eddig egy kormánynak sem fűlt hozzá a foga, de lassan nem lesz más választása a jelenleginek.
A pótlékrendszer és az adójóváirás megszüntetésével egyébként nem értek egyet.

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.19. 13:35:28

@nevetőharmadik: Ha kevesebbet keresek, nem adózok többet, ugyanúgy 16% az szja.

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.19. 13:36:34

@Nurrddin: Sajnálom, de a szociális érzékenység nem az erősségem. A másfél millát meg nem tudom honnan vetted.

kej 2011.09.19. 13:37:07

@Aullah: @Transylvanianmixedgrill: giró-szásznak még xasak nem is az idézett mondata a legütősebb, hanem ez:

Giró-Szász András hangsúlyozta: a 2012-es költségvetés egyik világos célja, hogy gazdasági téren minden korábbi vállalását tartania kell a kormánynak. Magyarország szakít azzal a korábbi politikával, amely költségvetési megszorításokra épült. Ellenben munkahelyteremtésre és adósságcsökkentésre építi fel költségvetését – húzta alá a kormányszóvivő.

és minden intézkedésük a munkahelyteremtést szolgálja: 40 százalékos gépjárműadó emelés, a gázolaj jövedéki adójának emelése, a minimálbér 1,5-szeresére növelt járulékalap, az eü-járulék 1százalékpontos emelése, a inflációt felpörgető áfa-emelés.

hát... tényleg van bőr a pofáján.

Ayuamarca 2011.09.19. 13:37:44

@Zsoma: ja, és hadd tegyem hozzá, nem csak ez a pénz hiányzik a kasszából, hanem az is, amit ezek a hazaáruló mocskok rabolnak onnan. Becslések szerint a korrupciós ráta közbeszerzéseknél 25-40% között mozog, ami 400-600 milliárd kárt okoz az országnak, de olvastam már 1000 milliárdos összeget is. Ezt miért nem akarják megfogni? A rózsaszín oroszlános házakban lakó mocsok uzsorásokat, akik mercivel és audival járnak, de jövedelempótlót kapnak, miért nem akarják megfogni? Az elmúlt években egyetlen vagyonosodási vizsgálatot indítottak ilyen bűnözők ellen, ez vajon miért van? Miért mindig a trógeroló, gürcölő, adófizetőket akarják még mélyebbre taposni a szarba, a nyomorba? Aztán csodálkoznak, hogy bővül a feketegazdaság. Ökrök.

Zsoma 2011.09.19. 13:38:27

@Nurrddin:
Ezzel egyetértek, költségvetésre gyakorlatilag nincs hatása, mert a kettő pont kiüti egymást, ezzel ellentétben hangulatkeltésnek tökéletes, én történetesen meglettem volna nélküle... Tudom mekkora szopás ez, anyám szülésznő, pontosan látom a pótlékrendszer és az adóváltozások milyen lyukat ütnek a zsebén jövőre de azért taníttatott évekig hogy ilyen esetben segítsek neki, ezért is juttatom vissza hozzá amit tőle elvesznek.

Nurrddin 2011.09.19. 13:42:55

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: ez nem szociális érzékenység kérdése, a józan észé, de annak hiányát szenveded

elég kellemetlen egy teljesen kettészakadt társadalom, pláne egy ilyen kis országban.... hidd el jártam olyan helyeken, nem élvezte egyik fél sem

passaran 2011.09.19. 13:45:46

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: A képzetlen munkaerőt valóban nem nehéz pótolni. Bárkit be lehet rakni szalag mellé az ottani 2-3 mechanikus mozdulat megtanítása után. De abban egyetértünk szerintem, hogy a gazdasági növekedéshez olyan termelés kell amihez viszont kellenek a képzett szakmunkások is! Kellenek mérnökök, adminisztratív dolgozók, szakmunkások és segéd munkások is. Ha valamelyik réteg kiesik a sorból akkor ott nem lesz hosszú távon gazdaságos termelés az hétszentség!
Pillanatnyilag az a cél, hogy épp azt a réteget lehetetlenítsék el teljesen aki igy is éppen-éppen tudott talpon maradni. Nagyon kemény érzés, ha a havi megélhetési költség 100e ft/fő és a napi 8-10 órás munkával is csak annyit kap amiből ez nem fedezhető.
Persze a miniszter könnyen mondja, hogy többet kell dolgozni és akkor megvan az átlagbér és akkor már halidéj az élet.
Ápolónő példával élve: napi hány órát kell dolgozni ahhoz (40-45?), hogy meglegyen a bruttó 210ezer ft fizetés???

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.19. 13:46:18

@Nurrddin: A magasabb adókulcs továbbra is büntetés. Az meg, hogy Matolcsyéknak nem volt annyi eszük, hogy a költségvetésben keletkező lyukat betömjék az egykulcsos bevezetésével, nem engem minősit.

Ringlósztár 2011.09.19. 13:48:29

@csizsikpizsik:
Ez axióma.
Nagyapám fatornyos falunkban a nyilasház mellett lakott, így elég jól ismerte a helyi nyilasokat, akikről később kiderült, hogy élnek-halnak a kommunizmusért, ezért beléptek a munkásőrmozgalomba.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.09.19. 13:52:33

újabb gyöngyszem ettől a szardarabtól:

"A jólét nem az, amit kapunk egy igazságosztó hatalomtól, hanem az, amiért nap mint nap megküzdünk" - jelentette ki válaszában Cséfalvay Zoltán"

Ironfist 2011.09.19. 13:54:09

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci:
"Ez szimpla demagógia. Csak azért mert többet keresek miért kéne többet adóznom? "

Talán azért, mert röhögve megteheted, és még így is jóval több marad neked, mint az (eddig) adómentes minimálbéresnél.

protoplanetáris korong 2011.09.19. 13:54:52

@Gunther: jogos, szja, nem áfa, de a lényeg ugyanaz :)

nevetőharmadik 2011.09.19. 13:57:21

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: Baszki, tényleg nem vagy hajlandó fölfogni? Többet adózik, mint EDDIG! És ez azért gáz, mert az alacsony fizetések már EDDIG is épphogy csak biztosították a megélhetést. Ha egyedülálló vagy, és lakótársakkal laksz, akkor sem úszod meg havonta 60 alatt, mert laknod kell, enned kell, urambocsá utaznod tömegközlekedésen, sőt, lehet, van egy telefonod is. És akkor ez még kurva spórolós becslés. Ha minimálisan öltözködsz is, nem csak fost eszel, netán nem csak egy patkánylyukban laksz, esetleg szüleidnél 30 évesen, akkor 90 alatt vidéki városban sem élsz meg. És akkor ezekből vesznek még el? Lehet, hogy matematikailag igazságos, de egyébként görénység. A Fidesz meg akármit mond, a fizetés nagyságának a szorgalomhoz, sőt, a tanulásba fektetett munkához sem sokszor van köze. És még valami: átmenetileg az ember persze meghúzhatja magát, beérheti szarral, de a mostani adórendszer pont a kitörési lehetőségeket veszi el az alsóbb rétegektől. Ha 10 évvel ezelőtt nem jó szakmát választottál, ha még pont nincs gyereked, családod, esetleg van, de nem kerestek kiemelkedően, felejtheted is el az előbbrejutást. Örülj, ha utcára nem kerülsz.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2011.09.19. 13:58:14

@Zka: Na na azért nem kéne azt a a potom 600-800 milliárd éves bevétel kiesés elbagatellizálni. De nem az a baj, hogy egykulcsos és nem igazságos, bár mindkettő igaz. A baj az, hogy a kiesett bevételt másoktól való elvonással pótolja.

Egy egyszerű és szemléletes hasonlattal élve ez a következőt jelenti:
- Odamész egy koldushoz és az előtte levő apró pénzekbe belemarkolsz kiveszel egy adagot és elsétálsz.
Vagy nézzük mit szólnál hozzá, ha mondjuk Csányi megállítana az utcán és kivenné a zsebedből a pénztárcád majd kivenné a benne levő pénzed felét és elsétálna?

Ez az egész Fideszes humbug nem volt más mint, hogy elvettünk azoktól akiknek amúgy is kevés van és odaadtuk azoknak akiknek már amúgy is sok van. Mondom ezt úgy, hogy én inkább a jobban járt kategóriába tartozom.

Úgy lett volna igazságos, ha Viktor és Matolcsy a két kis zseni, a saját vagyonkájából fizetéséből állja a számlát. Na az igen. Így ez egy mezei rablás bűncselekménye. A 180 forintos végtörlesztés amit meg magukra írtak ki, kimeríti a hatalommal való visszaélés bűncselekményét,. Remélem erre majd emlékezni foga következő kormány, legyen az akár Jobbik akár LMP, akár akárki...

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.19. 13:58:57

@Ironfist: Ühüm, persze. Nem is értem, hogy a nagy közteherviselés érdekében miért nem akkora szja-t fizetek, hogy a minimálbér nettója maradjon nálam. Így legalább mindenki egyenlő lehetne, és csodás lenne az élet.

Roltii 2011.09.19. 13:59:04

@Ironfist:
ez egy baromság már ne haragudj. Miért gondolod, hogy röhögve megteheti? Nekem átlag feletti fizum van, jól járok a változtatásokkal, de ezzel a pénzzel szarra se megyek. Nehogy már ettől gazdagnak számítsak. Lakás csak egy álom, autóból is 13 évesünk van. És úgy tűnik, hogy nem lesz javulás. Ha szerinted ez a gazdagság, akkor valamit nagyon félre néztél.
Egyébként az igaz, hogy jóval több marad, csak kérdés, hogy mit tesz ezért.
Nem kéne fordítva ülni a lovon, nem egy bruttó 400-at kereső ember keres jól, hanem egy átlagbéres vagy minimálbéres keres szarul. Bruttó 1 millás fizura már azt mondanám, hogy jól keres, de ha átszámolod euróba, még az se egy nagy szám. Csak hát itt 10 millió irigy ember van, úgyhogy nehéz...

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.19. 14:01:09

@nevetőharmadik: Pofám leszakad, mik nem vannak, adózniuk kell a jövedelmből? Szörnyű.

Roltii 2011.09.19. 14:02:11

@nevetőharmadik:
milyen kitörési lehetőség? Bruttó 200-al szerinted hova lehet kitörni? jah, hogy államilag segített CHF hitellel....a nagy lókukit azt. Kevés pénzzel nincs lakás, nincs új autó. Nem értem,hogy ebben az országban miért gondolja, hogy ezek mindenkinek csak úgy "járnak". A francokat jár. Patkánylyukban is lehet élni, mi is elvagyunk 27 nm-en albérletbe. Így legalább marad egy kis pénz élni is, és a felnőttkoromat nem azzal a mondattal fogom jellemezni 50 évesen, hogy törlesztettem a hitelemet és pont.

fogash 2011.09.19. 14:03:53

"Igazságos-e hogy 16% adót fizet az is, akinek 150 ezer forint a bére, és az is, akinek 1,5 millió forint?"

Igen, ez az egyenlő közteherviselés, ez jelenti azt, hogy mindenki a lehetőségei szerint járul hozzá a közöshöz. A másfél milliós fizetés gazdája így pont tízszer annyit dob a közösbe, mint a 150ezret kereső másik.

A megelőző adórendszerben pont az volt a gáz, hogy aki ötször annyit keresett, az SZÁZSZOR annyi adót fizetett. Nem kamu, nem mese, tények. Pótlékokkal együtt havi br. 100eFt körüli fizunál adójóváírással satöbbi éves szinten fizetett a versenyző 30-40eFt adót. A havi nettója ennek 80-90 körül alakult. Millió közüli havi bruttónál (ami bruttóban ugye tízszerese az előzőnek) meg fizetett 3,5milliót szja-ban, így a nettója már csak ötszöröse lett az előzőnek.

A "fizessenek a gazdagok" mindig is a prolik jelszava volt (és lesz). Nem azt kell elérni, hogy egy szűk réteg fizessen sok adót! A helyes cél úgy szólna, hogy az (egykulcsos) adó levonása után a melósnak is maradjon az emberi megélhetéshez elég lóvé a zsebében.

Nem állítom, hogy havi 70nettóból nagyon lehet ugrálni, de erről a legkevésbé az tehet, akinek több a nettója. Többsávos adórendszert visszasírni tipikusan a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" -mentalitás.

"Ennél cinikusabb, pofátlanabb nyilatkozatot rég olvastam, röhögve elismerik, hogy ja igen, tényleg szívás bruttó 250 alatt, keress bruttó 250 felett és akkor jól fogsz járni. Mert ez csak így megy, berontasz a HR-re, hogy ide a bruttó 300-al, mocskosgecik!"

Tanultam, fősuli után/mellett melózni jártam, hogy legyen zsebpénzem meg ösztöndíjam. 18 éves koromtól többé kevésbé etettem-ruháztam magam, anyám "csak" a lakhatásom biztosította, meg mosott rám. Diplomával a zsebemben elhelyezkedtem, de mivel nem volt benne gyors emelkedési lehetőség, 2 év után továbbléptem. Aztán még tovább, mindig felfelé. Egy érettségi-találkozón meg csak lesek, hogy ugyanazzal a középiskolai háttérrel, nagyjábol ugyanolyan erős családból van aki jutott valahová, van aki meg három műszakban tekeri be a csavarokat a mai napig. Igaz, ő kettőkor eldobja a csavarkulcsot, aztán másnap reggel hatig nézheti a valóvilágot, meg szidhatja a "gazdagokat" meg a "kormányt", míg én azon matekolok, hogyan lehetne feljebb jutni.

A milliós fizukról lehet álmodozni, de egyrészt tenni is kell érte, másrészt úgyse jut mindenkinek... Az viszont az ország szégyene, hogy itt munka mellett is éhen lehet halni. De erről NEM az átlagbér felett keresők tehetnek, hanem az a 386 f@szfej, aki a parlamentnek nevezett cirkuszban ül...

Roltii 2011.09.19. 14:04:02

Jah, még 1 kérdés: aki keveset keres, annak miért kell százalékosan is kevesebbet adóznia? Eleve többet kap sok esetben, mint akinek mondjuk rendes fizetése van. De legrosszabb esetben is ugyanazt kapja.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.09.19. 14:08:18

Nahát, éppen most dicsekszik az MR2-Petőfi hogy csökken a születési szám. Nem értem, ilyen adózási rendszer, ilyen jogbiztonság, ilyen dübörgő gazdaság mellett hogy lehet ez? Senki sem járt rosszul, senki nem fog rosszul járni, hol a sok kis gyerkőc akik majd 20 év múlva meghallgatják hogy ez nem megszorítás, csak kicsit kell kibírni és hű de jó lesz majd a gyerekeknek?

Seduxen (már NEM dr.) 2011.09.19. 14:09:37

@fogash: "A helyes cél úgy szólna, hogy az (egykulcsos) adó levonása után a melósnak is maradjon az emberi megélhetéshez elég lóvé a zsebében. " - nálad a pont!

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2011.09.19. 14:09:42

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci:

Nem az a baj, hogy te többet kapsz, hanem az, hogy amit kapsz mástól veszik el. Ez miért nem lehet felfogni ésszel???????

Értem én, hogy mindenkinek a maga konca kell. De próbáljunk már elvonatkoztatni attól, hogy jaj most nem nettó 280-am hanem nettó 240-en lesz egy hónapban. Próbálj kilépni a kicsinyes én központú világnézetedből és próbálj meg egy egészre mint egy ország, mint 10 millió ember gondolni.

Egyszerűen a progresszív adózás nem igazságtalan, persze matematikailag az, de ha matematika alapján már sok embernek élnie sem kéne. Mert ha már mindent matematika alapján mérünk, akkor irtsuk ki a föld lakosságának 2/3-át mert a többiektől veszik el az életteret. Mondom én nem jártam rosszabbul egy kulccsal, mert ilyenkor ez mindig a nonplusz ultra a válaszokban.

WildBear 2011.09.19. 14:10:02

Aki többet keres, az adózzon többet; de ne arányaiban többet !
Azaz: szerintem az egykulcsos adó jó ötlet.

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.19. 14:11:17

@Nikosi: fogash-t ajánlom olvasgatásra, kb. ugyanaz az álláspontom mint neki.

amergin 2011.09.19. 14:12:02

@jános515: Szegény János, akkor még nem is tudta, hogy felmegy még a svájci frank egészen 280-ig...

forumnick 2011.09.19. 14:12:08

@Nikosi:

Határozzuk meg minden szolgáltatás átalány árát. Igazságosan: közlekedés, egészség, iskola stb., majd dobjuk szét a per koponya.
Miért én finanszírozzam az orvosi ellátást, mikor engem pont ugyanúgy (nem) szolgálnak ki, mint a minimálbérest? Sorolhatnám még.

Ehhez képest az egykulcsos adó közteherviselés. Ha pedig növelik a terheket részemről egy dolgot érnek el, hogy (el)lépek, meg még pár ember (eddig csak helyileg dolgoztam itthon, külföldre dolgozom). Aztán a sok minimálbéres vakarhatja.

Az pedig, hogy ezt így vezették be, nem azok a problémája, akik eddig is gyakorlatilag finanszírozták az országot (lásd a befizetett adó nagyobbik részét viszonylag kevés ember fizette be).

VT Man 2011.09.19. 14:12:58

"Szlovákiába 2004-ben vezették be az egykulcsos adót. Mi is megtettük ugyanezt, csak 7 évvel később, egy teljesen más világgazdasági környezetben."

Bírom ezt az MSZP mantrát.

"Most nem lehet", "Jó az egykulcsos, de nem most", "Lehet egykulcsos, de most rossz a helyzet"

Igazából mindig rossz a helyzet, kivéve ha az MSZP van hatalmon. Viszont ők pedig nem vezették be az egykulcsost.

Magyarországon valahogy így nézhet ki a fizetési skála:
- minimálbér és környéke:
50% valódi minimálbéres, és majdnem éhenhal, 50% csaló vállalkozó
- minimálbér és átlagbér között:
A bejelentett dolgozók, akik rendesen dolgoznak
- átlagbér és mondjuk 600 ezer között:
Bejelentett dolgozók, multiknál, vezetők
- 600 ezer és 1,5 millió között
Állami vezetők

És akkor ott van, aki havi 1 millió felett keres, de nem fizet SZJA-t, csak minimálbér után.
Na, ŐK a gazdagok. Őket viszont nem segíti az SZJA csökkentés.

Ironfist 2011.09.19. 14:15:54

@Roltii:
Baromság? Ha valaki havi 2-3 milliót keres, az miért is nem teheti meg röhögve, hogy nem 16, hanem urambocsá 22%ot adózik?
Ez persze nem Combinácifasisztatudomisénkinek szól konkrétan, hanem annak, aki megteheti. Így ez miért is nem lenne igazságos? De megmondta itt előttem valaki. Akik éppen jól járnak ezzel, azok nem értik ugye, ez miért szarabb azoknak, akik KURVA ROSSZUL jártak, de majd ha mi elfogyunk, akkor majd rájöttök, mert ti lesztek legalul.

Hogy is van?
Habár fölűl a gálya,
S alúl a víznek árja,
Azért a víz az úr!
Ez persze csak teátrális értelemben, de szerinted nincs szükség azoknak az embereknek a munkájára, akik ezzel a rendszerrel éhen vesznek? Mert ezek szerint szerinted nincs.

VT Man 2011.09.19. 14:17:26

@Ironfist:
"Baromság? Ha valaki havi 2-3 milliót keres, az miért is nem teheti meg röhögve, hogy nem 16, hanem urambocsá 22%ot adózik?"

Te normális vagy?
Szerinted aki 2-3 milliót keres, az bejelenti? Az már inkább külföldre viszi, vagy cégben tartja, vagy osztalékként veszi ki. Na meg céges autó, stb.

Roltii 2011.09.19. 14:18:35

@Ironfist:
milyen 2-3 millió? Nem nézted, hogy míg nem volt egykulcsos az adó, akkor kb az átlagbér már a legmagasabb adókulcsba esett? Engem se zavarna, ha a milla felettiekre extra adó lenne, de azért a 300-400 bruttó ne legyen olyan nagy luxus. Havi milla alattira nem tennék semmi extrát.

Egyébként az alacsony keresetűek most rosszul járnak, viszont eddig jó volt nekik. Nehéz elmagyarázni, hogy eddig kapott többet, és most normalizálódik, de valahol tényleg így van. Az, hogy a minimálbér adómentes volt, egy rossz viccel ér fel szerintem...

VT Man 2011.09.19. 14:20:29

@Nikosi:
"Ez az egész Fideszes humbug nem volt más mint, hogy elvettünk azoktól akiknek amúgy is kevés van és odaadtuk azoknak akiknek már amúgy is sok van."

Szerinted aki bruttó 150 ezret keres, és van egy gyereke, annak "már amúgy is sok pénze van"??

Dögöljön meg a szomszéd tehene is, ugye? A "gazdag g.ci, aki bruttó 150 ezret mer keresni".

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.09.19. 14:22:15

Hát, ha nem olvasom ezt a blogot, nem tudom meg, hogy rendberakták a nyugdíjrendszert.

fogash 2011.09.19. 14:27:08

@Ironfist: ""Ez szimpla demagógia. Csak azért mert többet keresek miért kéne többet adóznom? "

Talán azért, mert röhögve megteheted, és még így is jóval több marad neked, mint az (eddig) adómentes minimálbéresnél. "

Azért tanultam, azért hajtottam, azért güriztem, hogy most a jól fizető állásomból HELYETTED fizessek adót?! Felétek se a szomszédban lakik a hülye.... Mér nem mondod mindjárt, hogy nettó 200 fölötti rész egy az egyben adó? Az lenne az igazságos, nem?

Ironfist 2011.09.19. 14:27:36

@Roltii:
Ja, hát akkor majd rájössz.

Roltii 2011.09.19. 14:31:56

@Ironfist: mire is jövök rá? Arra, hogy nem azt a réteget kéne szétadóztatni, amelyik még bevallja a keresetét és próbál feljebb kapaszkodni? Vagy arra jövök rá, hogy minek tanuljak/gürizzek, mikor nekem se jár több mint a minimálbéresnek?

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2011.09.19. 14:35:02

@fogash:

Sajnos pont azok tehetnek arról, hogy a bérszínvonal hazánkban a béke segge alatt van, akik sok milliós fizetést vesznek fel. Ők azok akik megállapítják mit fizessünk egy melósnak.

A fő probléma ott van, hogy amíg nincs meg az eu felső részébe tartozó bérszínvonal, nem a top de legalább a felső felének az alja, addig az egykulcsos bevezetése egyenlő tömegek nyomorba taszításával. Addig én ilyet akár mennyire is jól járok nem támogatok. Már csak önös érdekből is, mivel ez egyenesen anarchiába, és egy eldurvult és erőszakos világba vezet. Amibe szart sem érek a pénzemmel mert ki se merek majd menni a lakásból amit inkább majd bunker lesz mint lakás.

Ahhoz, hogy egy ilyen rendszert bevezessünk sokkal kisebb szakadék kéne legyen két munkás között. Amíg az ország két részre szakadt, kevés akik sokat keresnek és sok akik keveset amíg az olló két fele nem kezd el szűkülni (bruttó fizetést figyelembe véve) addig ez egy olyan intézkedés amit hülyeség bevezetni.

Érdekes USA-ban az eddig igenis kimagaslóan "támogatott" réteg a milliomosok és milliárdosok adtak be kérvényt, hogy szeretnének több adót fizetni.

Az meg, hogy ki mennyit keres kis hazánkban köze nincs a szaktudásnak. Az számít hova születtél, hol élsz, kik a haverok és kik a család haverjai. Mert ismerek sok nagyon jól kereső embert akik minimálbért sem érik meg, nem hogy a fizetésüket. Kivételek persze vannak, mert olyannal is találkoztam. De azt állítani, hogy a jobb fizetés pusztán csak a szakmai hozzáértésen és a képzettségen múlik ordas nagy baromság idehaza. Nyugaton igen, de nálunk az uram-bátyám fellegvárában, minimum röhejes.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2011.09.19. 14:35:46

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: Akkor a Viktorral menjetek ki valamilyen más európai vagy amerikai országba és nézzétek meg, hogy ott milyen az adózási rendszer. Például az Egyesült Államokban, Svédországban, Dániában, Lengyelországban, Csehországban.... A mocskosok, csak kihasználják a gazdagokat, mert több adót fizettetnek velük, mint a szegényebbekkel. Azokban az országokban miért nem akarják bevezetetteni az egy kulcsos adórendszert? Talán mert a miniszterelnököt nem Orbán Viktornak a nemzetgazdasági nibisztert pedig nem Matolcsy Györgynek hívják. Ezt a két embert a világon mindenhol rabláncon vezetnék a tárgyalásukra. A vád pedig emberiesség elleni bűncselekmény lenne.

passaran 2011.09.19. 14:37:04

@fogash: az elvtársaid szerint a 98%-os adó is igazságos - persze csak akkor ha az nem a haverikutyák végkielégítésére vonatkozik.

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.19. 14:38:37

@Ironfist: Tehát ha többet keresek mint az átlagbér, akkor a kurvaanyámat, és fizessek jóval többet, csak hogy a minimálbéreseknek megmaradjon az adómentesség, hiszen ha már nem nyugat-európai bérszínvonal van nálunk, akkor szopassuk a "burzsoáziát".

Apafarkas 2011.09.19. 14:40:46

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: Igazad van. Nem az egykulcsos adó miatt vannak az alacsonyabb keresetűek szopóágon, hanem az adójóváírás kivezetése miatt. Az pedig egy olyan adHATÓ kedvezmény, amit mostanra már mindenki természetesnek vesz, holott nem az.

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.19. 14:43:39

@Nikosi: Ne a milliomosokhoz meg a milliárdosokhoz hasonlítsd azokat akik keresnek 300-400ezer bruttót havonta. Valahogy nem állja meg a helyét.

nevetőharmadik 2011.09.19. 14:43:48

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: Úristen. És ez nem a megszólításod! Akkor még egyszer! Az egykulcsos elve igazságos. Ezt én is állítom. De az, hogy ezt úgy vezetik be, hogy azokra, akik eleve a megélhetés határán vannak, hirtelen ekkora jövedelmcsökkentést zúdítanak, az viszont görénység és embertelenség. Főleg úgy, hogy semmi sincs számukra, amivel visszakapaszkodhatnának legalább az előző évi szintre. Neked nem volt olyan élethelyzeted, amikor 5-10 ezer forint különbség ég és föld volt a havi költségvetésben, számlák befizetésénél? Mert ha nem, akkor boldog ember vagy, de egyúttal nem is tudsz semmit.

@Roltii: és megintcsak úristen! És megintcsak nem megszólítás. A kitörés nem az, hogy 100ezres fizetéssel 5 millás kocsival furikázol, meg 15 millás kecóban vakarod a töködet! Elismerem, a magyar így gondolja, vagy így gondolta az elmúlt 10 évben - hogy ez jár. Ma a kitörés az az, hogy veszel egy új cipőt a három éves szétjárt helyett. Vagy ha gyereket vártok, akkor tudtok venni egy babakocsit. Vagy azt mondod, hogy inkább nem vállaltok gyereket, mert egy babakocsira sem tudnátok összespórolni a pénzt? És nektek még nem járna akkora családtámogatás, ami csak azt a plusz vízdíjat fedezné, amivel a gyerek cuccait kimostátok. Feltéve, ha rokonok és barátok megdobáltak gyerekruhákkal. Mert arra sem fussa.

Apafarkas 2011.09.19. 14:44:45

@exonka: Te, elemi matematika:
100 000 forint 16%= 16 000 HUF
1 000 000 forint 16% = 160 000 HUF
Aztán a gazdag manusz sem fog több aszfaltot koptatni meg több személyit igényelni, meg többször műttetni a vakbelét mint a panelproletár.

Gonosz Repülőmókus 2011.09.19. 14:45:18

@Roltii: "Egyébként az alacsony keresetűek most rosszul járnak, viszont eddig jó volt nekik."
Hülye!

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.19. 14:47:15

@nevetőharmadik: Volt olyan időszaka az életemnek, mikor kerestem havi 70ezer körül és csak az albérlet volt 50ezer. Kibírtam, túléltem, továbbléptem. Mindenki előtt ott a lehetőség.

Roltii 2011.09.19. 14:48:52

@Gonosz Repülőmókus:
1 kulcsos adó előtt:
brutto 70 ezer forint->0 adó-> ugyanannyi szolgáltatás+több kedvezmény
brutto 270 ezer forint->legmagasabb adó kulcs->ugyanannyi szolgáltatás->0 kedvezmény (mert "gazdag")
Ez lenne az egyenlő közteherviselés?

Sőt, töröljük el a nyugdíjjárulék maximumot, mert milyen már, hogy a ki geci sokat keres, annak egy szint fölött már nem emelkedik a nyugdíjjáruléka (igaz, nem is kap több nyugdíjt)... ugye?

passaran 2011.09.19. 14:50:23

Sajnos itt is eléggé dominál az a szemlélet, hogy azok akik minimálbért keresnek (bármi miatt) azok lényegében csak nyűgnek vannak a társadalom nyakán és örüljenek hogy egyáltalán kapnak fizetést és egyébként is, miért nem tanultak, mint páran akik itt annyira védik a saját igazukat.
Csak el kéne gondolkodni nekik is azon, hogy pl. miért is tudnak ide kommentelni? Mert van net hozzáférésük. De a net hozzáférés nem csak a sok diplomás mérnökök munkájából áll össze hanem abból a 6 általánost végzett szabolcsi roma kétkezi munkájából is, aki kiásta a kábel árkát a ház előtt. A hozzáadott érték lehet/biztos hogy több a mérnökök részéről, de vazz.... ne vegyük már annyira sz.arba azt sem aki a kuli munkát végzi!!!! Vagy az árokásó segédmunkás nyugodtan dögöljön éhen a családjával együtt? Vagy az árokásó segédmunkás gyereke maximum szintén árokásó lehet???
Kapjunk már észbe: mindre szükség van! A példánál maradva: hiába a zseniális távközlési mérnökök, hiába tudna a sok diplomás képzett ember (aki most itt veri magát a tanulmányaira) külföldre dolgozni pl. webes melót - ha nincs az a nyomorult képzetlen melós aki lefekteti a kábelt a gödörbe. Ha hagyjátok őket éhenpusztulni akkor utána a mérnök is mehet közmunkára...
Komolyan mondom sokan úgy gondolkodnak itt is a kommentelők közül, mintha nem egy XXI-k századi európai társadalomban élnének, haenm egy hordában ahol a gyengét, beteget agyonütik, mert nem hoz hasznot a hordának. Csak azt felejtik el, hogy egyszer ők is a sor végére kerülnek... Nem: nem vagyok se komcsi, se liberális, se jobb se baloldali. Csak próbálok józan ésszel gondolkodni hosszabb távra is.

dr. Aullah 2011.09.19. 14:54:09

Nem értem miért vitatkoztok ilyen csökkentagyú fideszdroidokkal. Ugyanolyan vakok, mint azok, akik seggét nyalják.

elp 2011.09.19. 14:55:01

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: Milyen lehetoseg te szerencsetlen hulye mondjuk egy apolonot figyelembe veve. Tarsadalomban probalj mar gondolkodni ahol minden mindennel osszefugg ne csak a penztarcadik lass. Vannak folyamatok amikre mindenki ra fog baszni keresettol fuggetlenul. Te professszor! :D

flo30 2011.09.19. 14:56:19

Sokan szerintem rosszul közelítik meg a dolgot. Az élet az, ami alapvetően igazságtalan (nem mindegy hova születik az ember, milyen képességekkel, milyen szerencséje van az élete során stb). De ezt az igazságtalanságot nem a progresszív adózással kellene kiküszöbölni. Miért kellene nekem 10-szer, 20-szor annyi adót fizetnem, mint másnak, amikor a közszolgáltatásokat csak ugyanolyan vagy kisebb arányban veszem igénybe, mint pl. egy minimálbéres (pl. közalkalmazott orvos helyett magánorvost).

nevetőharmadik 2011.09.19. 14:57:07

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: szép teljesítmény, őszinte gratulációm. De egy: nincs mindenkinek ott a lehetőség, tetszik, vagy nem tetszik. Sokaknak igen, és szégyelljék magukat, ha nem használják ki, de sokaknak nem adatik meg. Kettő: amikor az albérlet után maradt 20 ezred, mit szóltál volna, ha hirtelen csak 10 maradt volna? Mert pontosan ezekről az arányokról beszélünk. Mondhatod, hogy oké, ennyivel hamarabb kellett volna továbblépned. Nyilván ment is volna. De ettől még nem túlzás ez így? És ha továbblépéskor nem azonnal jön össze minden?

Persze, az ember túlélő típus, nyilván nem lesznek itt tömeges éhhalálok, meg utcára került százezrek. Mert valahogy megoldják, persze. De helyes erre alapozva nehezíteni a helyzetet, hogy majd valamit úgyis kitalálnak, hogy ne haljanak éhen?

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2011.09.19. 14:57:33

@STX Joe: Ember ki beszél itt most összegekről. Nem nem azt mondom, hogy a régi jó volt. De az, hogy mondjuk 1 millió-s havi bérből is 16%-ot adózik valaki, lehet számszakilag igazságos, de amúgy meg abnormális és igazságtalan.

Nem kell ott sem elvonni annyit, hogy hűha de tényleg belerokkan a milliós havi fizuból valaki, ha 160.00 helyet 200.000 adózna uram boccsá. Mert esetleg akkor kisebb a luk amit foltozni kéne.

De mondom ebben a hazai helyzetben csak akkor lehetne kivitelezni egy ilyen lépést, ha az nem a megélhetés minimuma szintjén lavírozó tömegektől von el olyan pénzeket amikért meg is dolgoztak. Legyen minimálbér a képviselői fizetés, dolgozzon ingyen a miniszterelnök és a miniszterek. Járjanak gyalog, vagy biciklivel, vagy tudom is én mi, de az, hogy elveszünk azoktól akiknek a munkával megkeresett pénz már lassan arra is kevés, hogy mindennap enni tudjanak az minden de nem igazságos.

Nem az egykulcsos a baj, hanem annak a kivitelezése, pontosabban a keletkezett luk betömésének a módja.

elp 2011.09.19. 14:57:47

@Roltii: brutto 70 keresett es meg mereszelt egeszsegugyi ellatast kapni a szemet prolija?

Transylvanianmixedgrill 2011.09.19. 14:57:58

@exonka: A kkv-k nagy része a túlélésért küzd. Ez így van. Kb. azok, amelyek kényszervállalkozások. Azok biztosan. De ahol nem kényszer a vállalkozás, ott a főnök-tulajért van a vállalkozás, nem pedig fordítva, és a főnök-tulaj nem azért csinálta a vállalkozást, hogy túléljen, hanem hogy kurvajól meg tudjon belőle élni. Márpedig 2008 előtt kibebaszottkurvajól élt, és kialakított egy életszínvonalat, amihez kell a havi 15 misi. És ő nem ismeri el a válságot, érsd: ő a hasznából nem ad le, az neki jussa, és ezért szemrebbenés nélkül a melósokat meg nyomorítja a filléres bérért, munkakörülményeken sprórol, korrumpál, adótcsal, csakhogy NEKI ne kelljen lemondania a kibebaszottkurvajó havi 15 misáról. Így megy ez, sajna...

lyken 2011.09.19. 14:58:15

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: Kb igen. A fenti poszt lényegében rendben van, csak ott problematikus, hogy igazságtalannak ítéli a közteherviselést. Szerintem nonszensz a felvetés. ha valaki 200.000-ből adózik, az 32.000, ha 2 millióból, az 320.000 ft adó. A jól kereső még így is több adót fizet. Csakhát gondolom jó dolog azt mantrázni, hogy fizessenek a gazdagok.

Az emberek megtanulják az iskolában, hogy a közteherviselés jó dolog. Mert abból van kórház, iskola, közlekedés, stb. Aztán kimegy az életbe és elvárja, hogy közös teherviselés helyett a legtöbb pénzt fizessék a jól keresők.

Gonosz Repülőmókus 2011.09.19. 14:59:31

@Roltii: Most, hogy így megmagyaráztad, mindjárt megvilágosodtam, hogy JÓ szegénynek (alacsony keresetűnek) lenni. Lassan kezdem irigyelni a hajléktalanokat, no rezsi, no hiteltörlesztés, no para.
Már Megyó is megmondta, hogy ő szegénységpárti.

Birkesz 2011.09.19. 15:02:16

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci:
Na jó, én is próbálok beszállni a magyarázásba, hátha segítek valamit (nem reménykedem)
Fiatalon kerestél 70 k-t egy hónapban, amiből elment 50 albérletre. Ebben benne volt a rezsi? Hányan laktatok az albérletben? Magyarán maradt 20 000 forintod ruhára, kajára, bérletre/munkába járásra, stb...
Ebből esetleg akarsz nevelni egy gyereket is (ugye ha azt vesszük alapul, hogy két szülő - két gyerek, mindketten ennyit visznek haza)
Elég ennyi pénz? Ha még mindig ugyanennyit keresnél, akkor is támogatnád az adórendszer megváltozását?

Amit tehát a többiek is próbáltak már megértetni veled: nem kifejezetten az egykulcsos adóval van baj, hanem azzal, hogy ezzel együtt a kedvezményeket megszüntetik. Ha azok maradnának, akkor nem hőbörögne senki (legalábbis aki nem irigységből tenné)

Most oda vagy magadért, hogy tanultál és sokat keresel (relatíve a minimálbérhez képest) Aki tanárnak ment, az nem tanult? Aki nővérnek / orvosnak ment, az sem tanult? Csak Te? Ők dögöljenek éhen?
Nem veszitek észre, hogy örömködtök a megkapott előnyötöknek, de amíg a minimálbér nem annyi, hogy simán megélsz belőle, addig ennek *NINCS* létjogosultsága. Ezt próbáljátok felfogni!

u.i.: Én is jobban jártam sok tízezerrel, csak éppen szorult belém némi empátia. Plusz látom a család tanár tagjait szenvedni.

Transylvanianmixedgrill 2011.09.19. 15:03:51

@Gonosz Repülőmókus:

Lassan kezdem irigyelni a hajléktalanokat, no rezsi, no hiteltörlesztés, no para.

Vigyázz, ez a mondat még feltűnik majd a Fideszes megmondóemberek szájából! Ezzel fogják megmagyarázni, hogy végülis te jársz jól, ha szegény maradsz, tehát érdemes szegénynek lenni. Ugye az idézett hasonló logikán épül:

"Az egykulcsos adórendszer igazságos. Az átlagbérnél már jobban jár. Akkor ez arra ösztönzi az embert, hogy keressen többet az átlagbérnél. Nem? A 16 százalékos adónak egyetlen üzenete van, aki többet dolgozik, attól nem vesz el aránytalanul többet az állam."

flo30 2011.09.19. 15:04:04

@STX Joe:

"Te normális vagy?
Szerinted aki 2-3 milliót keres, az bejelenti? Az már inkább külföldre viszi, vagy cégben tartja, vagy osztalékként veszi ki. Na meg céges autó, stb."

Havi 2-3 millió messze nem egy hatalmas összeg (persze minden relatív). Számtalan kollégám van alkalmazottként, aki ennyit keres. Korábbi években brutálisan adóztak, most talán kicsit (véleményem szerint) igazságosabb lett a dolog.

Roltii 2011.09.19. 15:04:38

@exonka:
Ahhoz, hogy valaki árkot ásson nem kell tanulnia. Sőt, egyébként túl sok szükség sincs rájuk, mert vannak a munkagépek. Ezt csak Orbán mániája, hogy közmunkával, testi erővel kell megcsinálni mindent. Normális országokban ez mind munkagéppel történik, és hoppá, a munkagépkezelők nem is keresnek rosszul...mondjuk tanultak is.
Jah, egyébként a gyerekeiknek (meg nekik is) van lehetőségük a tanulásra, kismillió program van erre. Pl ha valaki cigány, alanyi jogon kap rakat plussz pontot a felvételire. Vagy mert szegény, jár egy rakat szociális támogatás meg minden szar (nem kevés pénz). Úgyhogy nehogy már adót se kelljen fizetniük, legalább ennyit tegyen be a közösbe, ha már mást nem...

@elp: nincs ingyen az se. Bár tb-t fizetett, úgyhogy nem tudom hogy jön ide...

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2011.09.19. 15:05:31

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci:

Na figyelj, ez egy példa volt. Arra, hogy máshol milyen a mentalitás, meg hazánkba milyen.

Neked is elmondom, nem az egykulcsos a baj, hanem az, hogy ennek a fedezete a már amúgy is létminimumon élő (DOLGOZÓ nem segílyen tengődő, vagy nagy pénzért seggvakaró (alá politikus)) réteg adja a fedezetet. Azaz attól vonnak el aki eddig keresett 80k forintot, hogy legyen fedezett arra, hogy odaadjanak egy 500k forint fizetésű embernek még 100k forintott. Neked az , hogy most 500k helyet 600k lesz nem befolyásol jelentősen. Többet mehetsz színházba, kaszinóba, vehetsz még pár kütyüt, egy újabb okos telefont, stb... Akinek meg elvonnak 10 ezret a 80-ból, az majd akkor nem fog enni csak naponta egyszer mert neki az a 10 ezer, nagyon sok mindenre kellene nem egy újabb kütyüre, meg luxusra hanem arra, hogy életben maradjon.

Birkesz 2011.09.19. 15:05:52

@flo30: De azért a mentő menjen ki érted is, ugye? A gyereked vegyék be óvodába? Az iskola legyen meleg és tiszta, a tanító néni pedig figyelmes és kedves? A tömegközlekedési jármű ne fekete füstöt eregessen az autódra? Az utak legyenek felújítva?
Ha belegondolsz, nem sokkal kapsz kevesebbet a köztől, mint egy kevesebbet kereső.

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.19. 15:06:01

@elp: Anyám asszisztens háziorvos mellett, csinálja becsülettel, és nem fröcsög meg gyűlölködik mint te.
@nevetőharmadik: Nyilván nem örültem volna neki, de akkor sincs ingyenebéd, csak mert valaki kevesebbet keres.

Roltii 2011.09.19. 15:07:40

@Gonosz Repülőmókus:
senki nem mondta (én se), hogy jó szegénynek lenni. Csak azt mondtam, hogy eddig az adókat nézve aránytalanul jobb volt. De forgasd ki a szavaimat, hajrá. Ha szerinted jogos, hogy a kiskeresetűnek nem kell a közösbe tennie, csak kivennie, akkor úgyis fölösleges beszélnünk.

Birkesz 2011.09.19. 15:10:03

@Birkesz: Az ország fentartásának ára van, amibe mindenkinek be kell szállnia. Ez viszont nem mehet a megélhetés rovására. Amíg a minimálbéres nem tud annyit befizetni, mint te, addig neked kell nagyobb részt magadra vállalni.
Abban igazad van, hogy húsz éve tart ez a vállalás mindenféle előrelépés nélkül. De attól igaz marad, hogy jelenleg minimálbérből max. éhenhalni lehet.

Transylvanianmixedgrill 2011.09.19. 15:10:17

Ja és amúgy én kérek elnézést, hogy egyáltalán blogtéma lehet a szegénység. Tudniillik, "akinek nincs semmije, az ugye annyit is ér". A szegények tehát annyit is érnek,szóra se érdemesek. ;)

Seduxen (már NEM dr.) 2011.09.19. 15:10:47

@Transylvanianmixedgrill: ugyan nem kell aggódni: Vitya megmondta: senkit sem hagynak az út szélén :DDD

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.19. 15:10:57

@Roltii: Gondolom teljesen megfelel nekik, olyan elvtársias. A kulákokat fel kell lógatni, csak mert jobban élnek mint az átlag.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2011.09.19. 15:11:42

@flo30: Nem az az igazságtalan, hogy neked/nekem több marad, hanem az, ahonnan ennek a fedezetét meg teremtik. Ezt nem értem, hogy nem tudják felfogni az emberek.

Mondom én jobban járok egy kulccsal mint nélküle. De ha én fel tudom ezt fogni akkor mások mért nem??????

Ennyire nem lehet sötét a magyar társadalom, vagy mégis?

flo30 2011.09.19. 15:13:21

@Birkesz:

Sarkítasz. Nem azt mondtam, hogy én nem veszek semmilyen állami szolgáltatást igénybe, ezért nem is akarok hozzájárulni, hanem csak azt, hogy nem többet, mint bárki más, tehát itt sántít a logika, hogy aki jól keres, az járuljon hozzá többel. De nyilván nekem sem tetszik, hogy a szerencsétlen, amúgy is a napi megélhetésért küzdő emberekről akarnak még egy bőrt lehúzni. Nyitott szemmel járok a világban, látok emberi sorsokat, amiktől igencsak összefacsarodik az ember szíve.

Viktus 2011.09.19. 15:14:32

Ez ám a határozott ellenzék:

A Jobbik szavazta meg
szept. 19. 14:25 Király András
Bár Vona Gábor sajtótájékoztatóján azt mondta, nem támogatják a Fidesz végtörlesztésre vonatkozó javaslatát, ezért nem szavazzák meg a házszabálytól való eltérést, a frakció csaknem egyhangúlag támogatta a kormánypárti előterjesztést, ami így meg is kapta a szükséges 4/5-ös támogatást.

vs.

A Jobbik nem támogatja a végtörlesztési javaslat tárgyalását
szept. 19. 13:59 Király András
A Jobbik nem támogatja a végtörlesztési javaslat házszabálytól eltérve tárgyalását. Nem értenek egyet a javaslattal, ami szerinte diszkriminál, azokat hozza helyzetbe, akik tehetősebbek és törlesztőképesek, mondta el sajtótájékoztatóján Vona Gábor.

Gonosz Repülőmókus 2011.09.19. 15:14:50

@Roltii: "De forgasd ki a szavaimat, hajrá."
Szó szerint idéztelek, nincs mit kiforgatni. Még egyszer:
"Egyébként az alacsony keresetűek most rosszul járnak, viszont eddig jó volt nekik."

Roltii 2011.09.19. 15:16:24

@Nikosi: de itt nem erről beszélnek a blogtársak, hanem arról, hogy a gazdag fizessen többet. Pedig tényleg az a lényeg, hogy ne a szegényektől vegyék el, ha meg nincs máshonnan, akkor ne most vezessék be.
Az a baj, hogy eszméletlen nagy a feketegazdaság, még sok bejelentett ember is sokkal többet keres, mint amennyit bevallanak. Ezzel kellene valamit kezdeni, simán mehetnének a kisemberekre is a vagyonosodási vizsgálatokkal. Nyugodtan meglehet kérdezni akár egy 50 nm-es ingatlannál is, hogy ezt most akkor honnan? És ha nem tud válaszolni, akkor kemény bünti+illeték.

@Gonosz Repülőmókus: jah, a kontextus az neked is csak valami ismeretlen latin betegséget jelöl, uyge?

nevetőharmadik 2011.09.19. 15:16:56

@flo30: Igazad van. Két ok miatt kell neked 10-szer, 20-szor annyi adót fizetned: egyrészt mert ember vagy, és nem hagynád azt az embertársadat, akivel az élet igazságtalanabb, az út szélén megdögleni. Kivéve, ha mégis. Sarkított példa, de az elv mögötte ez. Másrészt azért, mert a politikai elitünk olyan gazdasági szerkezetet volt csak képes kialakítani Magyarországon, ami csak a tehetősek nagyobb mértékű sarcolásával tartható úgy-ahogy egyensúlyban. Ez persze nem teszi helyessé a progresszívet, mert ez nem igazságos, csak éppen szükséges. A tévedés és bűn abban áll, hogy a szükség megszüntetése nélkül törölték el a progresszív SZJA-t. Ez persze rövid távon jó a tehetőseknek, de a népesség jelentős részének már most nagyon rossz, és mivel az államháztartási szükség továbbra is fennáll, középtávon fejreállítja az országot is. Az meg aztán nem jó senkinek.

Az igazság az, hogy most, 2011-ben egykulcsosozni pontosan ugyanaz a felelőtlenség országos szinten, mint koppig eladósodni svájci frankban 2005-ben. Erkölcsileg jár, de pénzügyileg nem jut. És hidd el, én örülnék a legjobban, ha a gazdaságunk ott tartana, hogy az egykulcsost komoly baj nélkül be lehetne vezetni. Ugyanúgy, mint ahogy nagyon boldog lennék, ha mindenkinek jó autója lenne és nagy lakása úgy, hogy a hiteltörlesztője miatt sem kéne aggódnia. Álmodozni lehet.

elp 2011.09.19. 15:18:23

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci:
Magyarazd meg ezt egy fiatalabb apolonak is akinek arra nincs penze brutto 130bol, hogy alberletet fizessen es ha netalantan korhazba kerulsz ne nagyon hangoztasd a nincs ingyenebed elmeletedet...

Birkesz 2011.09.19. 15:18:39

@flo30: Valóban sarkítok, mint mindenki a hozzászólók közül. Ideális esetben teljesen helyénvaló lenne az egykulcsos adó. A valóságban ma Magyarországon nem. És sajnos úgy néz ki, nagyon sokáig nem is lesz helyénvaló.
De ennek a megértéséhez látom az alapok már megvannak a nyitott szemed miatt :)

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2011.09.19. 15:18:51

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: De azóta megváltozott az életed, mióta a Fidesznek bértrollkodsz, és véded a védhetelent. Azóta nincsenek anyagi gondjaid, csak a gyomrod rendetlekedik egyre többet, mert ezt már az sem veszi be.

butab 2011.09.19. 15:20:26

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: @Roltii: Igazatok van, de azt meg kell érteni , hogy ezek az emberek ,legalább is nagy részük nem igazán képes több terhet elviselni, nem azért mert nem akarnak, hanem mert nem tudnak, nekik kb tökmindegy mennyit vonna le így-úgy, az a lényeg mennyit kapnak kézhez. Szóval nem a 16%-kal van a a baj, hanem az alacsony jövedelemmel ,amíg ezen nem változtatnak, addig kompenzálni kell ezt az amúgy igazságtalan jövedelem -elosztást. Mihelyst a szegények kapnak egy olyan jövedelmet ami már élhető, ha csökkenek a társadalmi különbségek , akkor persze legyen egyforma, de addig szerintem szükséges a progresszív adózás , mit az (igazságtalan) társadalmi-különbség csökkentő dolog.

Birkesz 2011.09.19. 15:20:37

@Roltii: "de itt nem erről beszélnek a blogtársak, hanem arról, hogy a gazdag fizessen többet."
Olvass. Éppen erről beszéltek. Hogy a keveset keresővel fizettetik meg a többet kereső többletét.

2011.09.19. 15:21:49

@amergin: Az nem baj, mert az a lényeg, hogy szabadon lehet pálinkát főzni, és a közmunkából épitjük föl a háborúban álló hazánkat. Az itt megtermelt GDP pedig beinditja az 1 millió munkahely megteremtését.

Homeoffice 2011.09.19. 15:22:37

Sajnos sok mindenki elfeledkezik egypár dologról...
1. Mennél nagyobb egy munkavállaló fizetése, annál nagyobb eséllyel szólhat bele a fizetésébe.
2. Mennél nagyobb egy munkavállaló fizetése annál nagyobb eséllyel tud (ha akar) munkahelyet váltani.

2011.09.19. 15:27:27

@jános515: De hülye is vagyok! De politikusnak vagy "szófosónak" jó lennék, mert a semmit , a lehetetlent, a hülyeséget is megpróbálom megmagyarázni! Bár még van gerincem és van gyomrom is, ezért oda nem mennék.. De ha ez igy megy lassan, akkor már a csirkefarhát, a csirkeszárny és a csirkeláb is "lakomának" fog számitani a" nem megszoritásokra épülő" fideszes gazdaságpolitikából adódóan!

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2011.09.19. 15:27:50

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci:

Trolololololololo! Dont feed the trolls?

De azért íme egy kis süti. Normálisnak tetszik lenni? Nem az a baj, hogy adnak, mert az még jogosnak is nevezhető. Az az baj, hogy ezért elvesznek olyanoktól akiknek már így sincs. Én/te a munkádért sok lóvét akasztok/akasztasz. De szerinted normális dolog azt várni, hogy valaki nyomorogjon aki szintén hasznos munkát végez (legyen ápoló, legyen akár egy kukás, ha nem lenne megfulladnál a szemeted bűzében) csak azért mert neked/nekem igazságosabb többet adni (amit nem vonok kétségbe).

Ha igen akkor te is annyit érsz mint az elvbarátod Viktor, és a kedves kis Lázárkaka.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.09.19. 15:28:15

Cséfalvaytól egyszerűen könnyek szöknek az ember szemébe.
www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=398723

passaran 2011.09.19. 15:28:47

@Roltii: "simán mehetnének a kisemberekre is a vagyonosodási vizsgálatokkal" Akár ez igaz is lehetne, de azt hiszem praktikus lenne akkor kiterjeszteni az ilyen vagyonvizsgálatokat a parlamenti képviselőkre is. Elég lenne a hivatalos és publikus vagyonbevallásukat szembeállítani a tényleges helyzettel :) Amikor minden képviselő átesett ezen a vizsgálaton, utána akár már meg is lehetne kérdezni a minimálbérest miből futotta neki az 50 nm-es panelra.
Demagógia amit írtam? Lehet - de attól még jogos!

passaran 2011.09.19. 15:29:25

@nevetőharmadik: Egyetértek veled. Korrekt helyzetkép

nevetőharmadik 2011.09.19. 15:29:46

@Birkesz: "Hogy a keveset keresővel fizettetik meg a többet kereső többletét. "

Ez már máshova visz, de még ha így lenne! Sajnos az alacsony keresetűek szívatása nem fedezi azt, ami a magasabb keresetűek többlete - így még jönnek a plusz ágazati adók és egyéb kendácsolások, amik végső soron a gazdaság lassításán keresztül megint az alacsonyabb keresetűek kilátásait rontja.

WildBear 2011.09.19. 15:30:36

Szerintem egész egyszerűen VEGYÜK EL A GAZDAGOKTÓL..!
És osszuk szét a csórók között.
Micsoda dolog már, hogy 2, sőt 3, 4 szobás lakásokban pöffeszkednek !
SŐT !
Aki okos, annak operáljunk ki az agyából !
Igazságtalan, hogy okosabb legyen, mint a többiek.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2011.09.19. 15:30:52

@Roltii: Itt arról van szó, hogy nem szabadna bevezetni az egy kulcsosat. Igen nem szabad lett volna és vissza kéne csinálni. Majd akkor lehet előjönni vele ha lesz rá fedezett és az nem mások megélhetése. De ezt sok a pénztárcájukban élő kis mini Viktor nem fogja fel. Ez itt a probléma....

protoplanetáris korong 2011.09.19. 15:31:32

Ne keverjük össze az alacsony fizetéssel együtt járó szopást az egykulcsos szja-val.
Egyenlő közteherviselés, ez mond valamit? Örülnék, ha ebbe belevennék a naplopókat, minimálbéreseket, nyugdíjasokat is. A vállalkozók meg ne sírjanak, ahányat ismertem, mind adót csalt, trükközött és vígan élt, és nem ő nyomorgott, hanem a melósa, alkalmazottja minimálbérrel.
Azért, mert valaki kivételesen egyet ért az egykulcsos adóval, még nem Fidesz bértollnok, ilyet csak az ostoba prolik mondanak :)

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.19. 15:31:56

@the_lonewolf: Lol, még csak szavazni se mentem el, de ha nem egyezik a véleményem a tiéddel, akkor egyből bele kell keverni valamelyik pártot, mint a mindent legyőző aduászt. Sajnállak.
@elp: Érdekes, laktam 3 szobás albérletben két idegennel és havi 35 volt rezsivel, igen Budapesten mielőtt kérdeznéd. És ha én ki tudtam jönni havonta 70ezerből, akkor más is ki tud. Persze nem volt egy jó időszak, de akkor ez jutott, úgyhogy nem tudnak meghatni a sirámok.
@butab: Attól függ mit nevezünk élhetőnek. Mi irigykedünk a nyugatabbra lévő bérszínvonalra, míg tőlünk délre tízezrek halnak éhen naponta.

Viktus 2011.09.19. 15:32:43

@WildBear:

Sajnos Magyarországon a okosság nem igazán függ össze a vagyoni helyzettel ...

Roltii 2011.09.19. 15:33:13

@Birkesz: olvastam. Itt a legtöbben azon sírnak, hogy jöjjön vissza a progresszív adózás, a magasabb keresetűek adózzanak arányaiban is többet, mert úgy igazságos (szerintük). Bárcsak azt mondanák, hogy ne a kevesebbet keresőktől vegyék el, de nem, azt mondják, hogy a többet kereső ne járjon jól a kevesebbet kereső kárára. Pedig igazából a többet keresőkről nem is kéne beszélnie, most picit jobban járnak, eddig meg hosszú éveken át szarul. Csak arról kéne beszélni, hogy a kevesebbet kereső ne járhasson rosszabbul. Legyen akkor sávos adózás, csak éppen a max legyen 16%.

@exonka: persze, érintsen mindenkit. És ez nem demagóg, hanem teljesen normális. Csak éppen a képviselőink szerintem elég legális pénzt feltudnak mutatni, míg valszeg jópár minimálbéres vagy ahhoz közeli (esetleg munkanélküli) hülyén nézne, hogy miért is kell megmagyaráznia bármit....

@Nikosi: így van, én is írtam valamelyik kommentembe, hogy jó dolog meg minden, de nem biztos, hogy itt volt az ideje. Bár egyébként valamikor el kell kezdeni, át kell esni ezeken a "kötelező körökön". A szomorú az, hogy a 27% áfa túl nagy ár (többek között)

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2011.09.19. 15:33:28

@WildBear:

Trololololooloo!

Te se fogtad fel miről van szó nembaj!

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.19. 15:34:03

@Nikosi: Igen, köszi a fidesz kártyát ismét. Téged is csak sajnálni tudlak.

Birkesz 2011.09.19. 15:35:22

@nevetőharmadik: Természetesen. pl kendácsolás az áfa emelése is, amit viszont mindenki meg fog szívni. Így megint ott vagyunk, hogy amit egyik kezükkel adnak (lásd Combiék) azt a másikkal visszaveszik (áfa, esetleg ha tényleg bevezetik, a luxusáfa)
és persze a többiek.

WildBear 2011.09.19. 15:35:58

@Viktus: Lehet. Én azt látom, hogy a környezetemben az keres (relatíve!) sokat (4-500e), aki sokat tanult, és keményen dolgozik.
Igazságtalannak tartanám visszaállítani a kétkulcsos adózást.
Ráadásul pont ez a réteg az, amelyik a legkönnyebben lelép külföldre.
Aztán marad a sok nyugdíjas, meg a minimálbéres..
Mellesleg a nyugdíjakat is lehetne maximalizálni !

Roltii 2011.09.19. 15:37:55

@WildBear:
"Ráadásul pont ez a réteg az, amelyik a legkönnyebben lelép külföldre."
Ez nem jut az eszükbe..
"Mellesleg a nyugdíjakat is lehetne maximalizálni ! "
maximalizálva van.

Birkesz 2011.09.19. 15:39:09

@protoplanetáris korong: Megélhetés, ez mond valamit? Egyenlő közteherviselésről akkor lehet beszélni, ha a megélhetés már nincs veszélyben. De ezt már sokan próbálták megértetni veled (is)

Egyébként meg a mondatod arra enged következtetni, hogy a minimálbéres és a naplopó közé majdnem egyenlőségjelet teszel. Sokan dolgoznak ám minimálbérért. Pl. a már korábban emlegetett ápolók, tanárok (ugye diplomás minimálbér, ami még mindig a semmivel egyenlő)
Lopják a napot?

Viktus 2011.09.19. 15:41:13

@WildBear:

Elég szűkös környezeted lehet ...

Viktus 2011.09.19. 15:41:56

@WildBear:

A nyugdíj jogos már régen lépni kellett volna a témakörben ... nem is beszélve a nyugdíjas kedvezmények széles tárházáról ...

Birkesz 2011.09.19. 15:42:23

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: Légyszi', legalább következetesen érvelj.
Most ezt mondod: Havi 35 volt az albérleted rezsivel, 70 a fizetésed. Előtte: havi 70 kereset és csak az albérlet 50.
Rohadtul nem mindegy ám! Első esetben megmarad a fizetésed fele (35 000) másodikban a harmadánál kevesebb (20 000)

Seduxen (már NEM dr.) 2011.09.19. 15:44:19

@Roltii: ""Mellesleg a nyugdíjakat is lehetne maximalizálni ! "
maximalizálva van. "

nincs maximalizálva!

:DDD

1992.03.01-től lett maximalizálva a nyugdíjjárulék-köteles jövedelem. (értsd: amely összeg felett NEM vonnak már nyugdíjjárulékot). De mivel a jelenlegi számításnál az 1988.01.01.-től elért kereseteket veszik figyelembe (88.01.01-92.02.29 között NEM volt "járulék-plafon), így effektíve NINCS maximalizálva a nyugdíj.

WildBear 2011.09.19. 15:44:22

@Roltii: "maximalizálva van. "

Én ismerek olyat, aki 200e feletti nyugdíjat kap.
Szerintem a jelenlegi gazdasági helyzetben ez nonszensz.

WildBear 2011.09.19. 15:45:30

@Viktus: "Elég szűkös környezeted lehet ... "
Lehet. Zömmel bérből-fizetésből élő értelmiség.
Nincsenek közöttük ügyeskedők, minimálbérre bejelentett vállalkozók, stb.
Építész, programozó, mérnök, orvos.

Roltii 2011.09.19. 15:47:45

@Seduxen: jogos:D Tényleg csak a járulék van. Egyékbént akkor se hiszem, hogy ez olyan nagy probléma lenne.

@WildBear: miért is? Ha te keresnél évtizedeken át 5-6 millát havonta, mit szólnál, ha most kapnál havi 100 rugót? (mindent jelenértéken). Egyébként az én környezetemben is ugyanezek vannak, túl sok ügyeskedőt nem ismerek. Valszeg többet kéne járnom fodrászhoz/kozmetikushoz és egyéb arcokhoz a szolgáltatói szektorban...

Birkesz 2011.09.19. 15:47:45

@WildBear: Szerencsés ember. Az én szűkebb ismeretségi köröm: általános iskolai tanár, középiskolai tanár, gyermekgondozó, mentőápoló, egyetemi segédmunkatárs. Egyikük sem keres 4-500 ezer forintot megközelítőleg sem.

Birkesz 2011.09.19. 15:48:30

@Birkesz: jah, és egyikük sem ügyeskedik, hanem bérből-fizetésből élnek.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2011.09.19. 15:48:43

@Roltii: Igen át kell esni, de nem ma és nem az elkövetkező 10-20 évben még ha így én rosszabbul is járok. Ez így nem szabad lett volna meglépni, és vissza kell csinálni amilyen gyorsan csak lehet. Ha viszont a helyzet megérik rá, és traumák nélkül bevezethető lesz, akkor azonnal meg kell majd lépni, haladék nélkül.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.09.19. 15:48:59

@Roltii: na de hogy ne csak a véredet szívjam :)))) - ugyanez a kérdés szól @WildBear: -nek is.

És ezt most mindenféle hátsó szándék nélkül kérdezem, tényleg!

Szerintetek MI lenne az az összeg, amiben maximalizálni kellene a nyugdíjakat? Mindezt csak azért, mert dolgoztam eleget a szakágazatban van (volt?) némi rálátásom a dologra. És ezen a kérdésen anno agyaltam én is. Mindezt csak azért, mert ha a nyugdíjkasszát is "önfinanszírozóvá" akarja tenni a kormányzat (amit befizetnek a zemberek, annyi fordítható nyugdíjkifizetésre), akkor szerintem egyszerűbb, ha minden nyugdíjast belelövünk a faszba a Dunába, ne éheztessük halálra őket...

WildBear 2011.09.19. 15:49:21

@Roltii: "Ha te keresnél évtizedeken át 5-6 millát havonta, mit szólnál, ha most kapnál havi 100 rugót?"

1.) Nem fogok kapni. Valszeg a mostani nemzedék semmilyen nyugdíjat nem fog kapni, vagy csak minimálisat.
2.) Nem a 100e Ft-os nyugdíjakkal van baj, hanem a 200+e -ekkel..

Gonosz Repülőmókus 2011.09.19. 15:49:55

@Birkesz: "hogy a minimálbéres és a naplopó közé majdnem egyenlőségjelet teszel"
Egyrészt úgy látom, hogy ez a nézet itt most elég általánossá vált egyeseknél.
Másrészt nem is kell minimálbéresnek, aki az átlag alatt van az is keményen a szopóágra tud kerülni, pedig az elég messze van a minimáltól.

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.19. 15:51:33

@Birkesz: Mikor Kecskeméten éltem volt egy melóm amivel havi 70et kerestem és mellé 50 volt az albi rezsistől mindenestől. Most Bp-n ami albiban laktam aug végéig 35 volt rezsistől. Így világos?

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2011.09.19. 15:52:10

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci:

Mért is sajnálsz? Én is jobban járok? Ha ebben egyet értesz a Fidesszel akkor miben nem? Ha meg egyet értesz a Fidesszel akkor miért is nem vagy Fideszes?

Seduxen (már NEM dr.) 2011.09.19. 15:52:35

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: " Mikor Kecskeméten éltem volt egy melóm amivel havi 70et kerestem és mellé 50 volt az albi rezsistől mindenestől." - ne bassz a BV.-ben rezsit fizettetnek ? :DDDD

Gonosz Repülőmókus 2011.09.19. 15:53:58

@WildBear: "Én azt látom, hogy a környezetemben az keres (relatíve!) sokat (4-500e), aki sokat tanult, és keményen dolgozik."
Ezzel implicite kijelented, hogy egy átlag magyar orvos vagy nem tanul eleget, vagy nem dolgozik keményen. Ugyanis a 200 brutkó alatti fizu eléggé általános.

"Ráadásul pont ez a réteg az, amelyik a legkönnyebben lelép külföldre."
Minden bizonnyal egy olyan országba, ahol 2-3 kulcsos adókkal "szopatják" halálra szegény munkavállalót.

WildBear 2011.09.19. 15:53:59

@Birkesz: Az orvosok, pedagógusok, stb. alacsony fizetése is probléma, de MÁS probléma, nem az egy, vagy kétkulcsos adóé.

Birkesz 2011.09.19. 15:54:44

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: Így már tisztább, csak ezt eddig nem fejtetted ki, csupán a számokkal dobálóztál.
Kérdés mit szólnál hozzá, ha a kecskeméti havi húszezerből januártól csak kb. tíz maradna az adóváltozás miatt. (mert ha jól értettem, akkor a mostani fizud az pozitívan fog változni)

Roltii 2011.09.19. 15:54:48

@Seduxen: erre nincs jó válasz szerintem. A legközelebbi jó válasz a MANYUP számla lett volna, és arról eldöntöd, hogy hogyan akarod felvenni (rövid ideig sokat, vagy sokáig kevesebbet, esetleg ha jó voltál, akkor sokáig sokat:D). Egyébként aki világ életében egy vagyont keresett legálisan, akkor annak öregkorára is jár egy valag pénz.

@WildBear: nem lesz sok nyugdíj, az tuti, de meg se éljük:D Egyébként a 200+ nyugdíjjal nekem nincs gondom. Azzal már inkább volt, hogy az is kapott 13. havit:D Meg ingyen tömegközlekedést. Ezeket kéne megnyirbálni... Minimum nyugdíjjal járjon ingyen BKV, de 100 fölött már csak lókuki...

WildBear 2011.09.19. 15:56:30

@Gonosz Repülőmókus: "Ezzel implicite kijelented"
NEM. Olvasd el még egyszer, amit írtam; az keres sokat, aki tanult, és keményen dolgozik. Azt nem írtam, hogy aki tanult, és keményen dolgozik (pl: orvos) az mind sokat keres.
Az orvosok (tanárok, stb.) botrányosan alacsony fizetése szintén probléma, és nem megoldás rá a többkulcsos, progresszív adózás.

"Minden bizonnyal egy olyan országba, ahol 2-3 kulcsos adókkal "szopatják" halálra szegény munkavállalót. "

Ne viccelj már, nézd meg, hogy pl. Svédországban MENNYID MARAD adózás után, és mit kapsz érte..!

WildBear 2011.09.19. 15:57:35

@Roltii: Én nagyon szeretem, és tisztelem a nyugdíjasokat, de a jelen gazdasági helyzetben nem reális 200e+ feletti nyugdíjakat, valamint 13. havi nyugdíjat fizetni.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.09.19. 15:57:41

@Roltii: "A legközelebbi jó válasz a MANYUP számla lett volna" - még szerencse, hogy azt kormányunk bölcs előrelátásról téve tanúbizonyságot "megmentette" az "eltőzsdézéstől" :))

"Egyébként aki világ életében egy vagyont keresett legálisan, akkor annak öregkorára is jár egy valag pénz. " - öööö, annyival tompítanám ezt a kijelentést, hogy azon összeg vonatkozásában, ami után nyugdíjjárulékot fizetett. Vagy most mi a fasznak hívják...

Birkesz 2011.09.19. 15:57:48

@WildBear: Látom nem érted: az orvosok, pedagógusok alacsony fizetést kapnak és amíg az így van, NEM SZABAD kivezetni az adókedvezményeket/erőltetni az egykulcsos adót.
Amint meg lehet élni átlag alatti bérből, akkor lesz létjogosultsága az egykulcsos rendszernek kedvezmények nélkül.

WildBear 2011.09.19. 15:59:23

@Birkesz: Egy orvosnak nem lesz jobb attól, ha MÁS többet adózik !
Az orvosoknak reális fizetést kell adni (hogy ne menjenek Svédországba), ennek semmi köze az adókulcsokhoz.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.09.19. 15:59:30

@WildBear: "valamint 13. havi nyugdíjat fizetni." - azt egy ideje már nem fizetnek...

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.19. 16:00:32

@Seduxen: hülye :)
@Birkesz: Ezt már korábban is kérdezték, bár a kérdésfeltevésnek nincs értelme. Nyilván nincs olyan épeszű ember aki örülne neki. Viszont az adómentesség ugyanolyan igazságtalan dolog volt, akkor is ha a minimálbér kevés nálunk. Tőlem akár progresszív adózás is lehetne, nem halnék bele, ha mondjuk 16% helyett olyan 22-24% lenne az szja-m, de a korábbi 38% azért eléggé húzós volt.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.09.19. 16:01:53

@Birkesz: szerintem 2 külön malomba őröltök :)))

@WildBear: bocs, de Birkesz szerintem NEM azon rugózik, hogy a "gazdag" az egykulcsossal most TÖBBET kap kézhez, hanem azon, hogy a KEVESEBBET kereső rendesen szopóágra került az adójóváírás - előzetesen ígérttel ellentétben - azonnali kivezetésével.

De majd a kommentelő-kolléga megcáfol, ha én értettem félre a mondanivalóját :DD

GGG77 2011.09.19. 16:02:25

Ma a főnököm közölte, hogy csak a válság miatt tartja elhibázottnak az egykulcsos SZJA-t, amúgy szerinte tök igazságos. Szarabb hónapban visz haza 8 kilót...

Roltii 2011.09.19. 16:02:37

@Gonosz Repülőmókus: az a magyar orvos, amelyik ennyi pénzért marad az
a, vagy hülye
b, vagy van jó családi háttér
c, nem csak ennyit keres.
d, még tanul/fejleszi magát, hogy külföldön még többet keressen, mert így olcsóbb.

@Nikosi:
"Ha meg egyet értesz a Fidesszel akkor miért is nem vagy Fideszes? "
ha egyetértesz Gyurcsánnyal egy kérdéskörben, egy másikban meg Viktorral akkor meg fideszes meg mszp-s is vagy? nem ennyire fekete vagy fehér.

@Seduxen: erre vonatkozott a "legálisan rész" :D én MANYUP számlámhoz ugyan nem nyúltak:D

WildBear 2011.09.19. 16:03:13

@Seduxen: Akkor bocsi, az adójóváírásról nem írtam.

Birkesz 2011.09.19. 16:03:24

@WildBear: Jajj, már megint ugyanaz a mantra.
Nem, nem az a baj, hogy Te/én kevesebbet adózunk. Az a baj, hogy ennek ellentételezése a tanár/orvos így is alacsony fizetéséből kerül kompenzálásra (ugyebár részben, mert még csak nem is fedezi az így keletkező hiányt az adókedvezmények megvonása)
Neked például értem, miért jobb, hogy az előbb említett réteg TÖBBET adózik mostanában. De tényleg jobb lesz ezzel neked összességében? Nem lesz a tanár enervált, nem fog az orvos kimenni külföldre?

Seduxen (már NEM dr.) 2011.09.19. 16:04:31

@GGG77: "Ma a főnököm közölte, hogy csak a válság miatt tartja elhibázottnak az egykulcsos SZJA-t, amúgy szerinte tök igazságos. Szarabb hónapban visz haza 8 kilót... "

klasszikus kérdést a főnöknek:

www.youtube.com/watch?v=W4RWdr7fUe4

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2011.09.19. 16:06:30

@WildBear: De igen, mert az állami orvos több fizetése értelemszerűen csak MÁS adójából (hogy pontosak legyünk: állami befizetéséből) lehet több. A saját adójából nem, mert az csak annyit jelent, hogy az állam tologatja egyik zsebéből a másikba a lóvét.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.09.19. 16:06:31

@Roltii: hijjnye, csak nem "kiiratkoztál" a nemzeti együttböfögés rendszeréből? ha ez így van, akkor befejeztem a Veled való kommentelést, nem hiányzik nekem a Q7 csomagtartója, meg a tökikatonák "vendégszeretete", ugye megérted!? :DDD

WildBear 2011.09.19. 16:06:49

@GGG77: Hol dolgozik a főnököd ? Versenyszféra vagy állami ?

Roltii 2011.09.19. 16:08:40

@Seduxen: bizony, kiiratkoztam.De nem kell félned a Q7-esektől, mert bár a pofám jár, de ugyanúgy fizetek minden járulékot és adót:D Sőt, idén még szolgálati időt is kapok, ha másra nem, akkor az erről szóló papír a WCre még jó lesz...

GGG77 2011.09.19. 16:08:54

@Seduxen:
:)
Mindenképp fejre mennék. 160 cm magas, franc hajolgatna. :)

Birkesz 2011.09.19. 16:10:13

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: Húzós volt, valóban, én sem szerettem megnézni az SZJA részt. Viszont, pont, amíg ilyen alacsony a fizetés, addig az adókedvezmény ha pénzügyileg igazságtalan is, de emberileg nem. Gondolom nem kívánod senkinek, hogy nyomorogjon.

WildBear 2011.09.19. 16:10:25

@Rufus78: Tehát szerinted a kétkulcsos adóból lehetne több fizetést adni az orvosoknak..? Amikor kétkulcsos adó volt, akkor sem kerestek jobban.
A kiadásokat kellene csökkenteni; segélyezés, és nyugdíjak.
Pl. a mindenkori max. nyugdíj ne lehessen több, mint a minimálbér X-szerese.
Az "X"-en elvitatkozhatnak a hozzáértők.

Kivlov 2011.09.19. 16:11:49

"Szlovákia...2009-ben be is vezették az eurót."

na, itt a lényeg. ha ElQróék nem csak bohóckonak, mi is rég azzal fizethetnénk...

Kivlov 2011.09.19. 16:12:39

@WildBear:
pontosan! X = 1,5 - 2,5

Gonosz Repülőmókus 2011.09.19. 16:15:11

@WildBear: Igazából én semmilyen irányban nem tennék itt egyenlőségjelet: Azt sem mondanám, hogy csak az kap nagy pénzeket aki sokat és keményen tanul/dolgozik, sem azt, hogy aki sokat és keményen tanul/dolgozik az nagy pénzeket kap. Ez lenne persze a jó, legalábbis egy bizonyos szintig, de akkor sem így van most.

"Minden bizonnyal egy olyan országba, ahol 2-3 kulcsos adókkal "szopatják" halálra szegény munkavállalót. "
Ez irónia volt. Nem hiszem, hogyha valaki kivándorol valamelyik nyugat-erurópai országba, akkor azért kezdene el hőbörögni, hogy ott progresszív adózás van, pedig szinte biztos, hogy az van.
Itt Mo-on persze ez rettenetesen zavar egyeseket.
Hogy ez igazságos vagy sem az más kérdés, de érdekes módon a jól működő gazdaságokban mégis így van. Ott kéne megkérdezni, hogy miért.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2011.09.19. 16:15:36

Igazából arra leszek kíváncsi, hogy amikor a kormányhatározattal kiadják, hogy mennyivel kell emelni a bruttó 300eFt alatt keresők bérét (merthogy van ilyen is a kalapban), aztán a cégek préselnek még egyet a meglevő dolgozóikon (esetleg azok arányos kirúgásának képében), azok meg kénytelenek lesznek negyed-ötödállásokba elmenni dolgozni (merthogy a rendszer "arra ösztönzi az embert, hogy keressen többet az átlagbérnél", de egyelőre a nyomorult annak is örülne, ha a normális megélhetéshez eleget keresne), akkor az így a munkaerőpiacra szoruló tömegekkel a közmunkán kívül mit tervez a kormány?

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.19. 16:16:05

@Birkesz: Nem, főleg úgy, hogy volt benne részem. Viszont az sem megoldás, hogy te keresel havi 300ezret akkor az szja 114ezer, miközben aki keres 78ezret az nem ad semmit a közösbe.

WildBear 2011.09.19. 16:16:05

@GGG77: Nézd, ha versenyszférában ennyit keres, akkor valószínűleg ér is ennyit a munkája; legalábbis a cég tulajdonosai szerint.
Az egykulcsossal is adózik épp eleget.

WildBear 2011.09.19. 16:19:09

@Gonosz Repülőmókus: Nézd, engem az zavar a progresszív adózásban, hogy egyre többet vonnak, de gyakorlatilag nem kapok érte semmit.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.09.19. 16:19:58

@WildBear: "akkor valószínűleg ér is ennyit a munkája; legalábbis a cég tulajdonosai szerint." - ez de széééép :))))) Azért látom a "valószínűleg", és a "legalább is a cég tulajdonosai szerint" kitétel miatt vannak bizonyos ismereteid a hazai cégekről :DDD

aha, persze 2011.09.19. 16:20:40

Következő választásokkor majd az MSZP-t választjátok, azzal az indokkal, hogy ne a Fidesz legyen hatalmon.
A kör bezárul, és kezdődik majd minden előlről: azok ott fent továbbra is ingyenélnek, mi itt lent továbbra is okoskodunk és veszekszünk.

nu pagagyí 2011.09.19. 16:20:44

Az egykulcsos adó akkor igazságos, ha mindenki esélyt kap arra, hogy tehetségéhez mérten gazdagodjon. Nálunk az egykulcsos adó bevezetésével egy idejűleg, éppen az esélyegyenlőség biztosításának intézményeit pukkantják le. A legnagyobb forráskivonás a közösségi beruházásokból, az oktatás és nevelés intézményeiből történik. Államosításokkal szűkítik a szabad piac területeit, az átalakítások vesztesei a kis és középvállalkozások. A saját lábra állás helyett, az államtól való függést erősítik. Szlovákiában valószínűleg nem így csinálták.

Birkesz 2011.09.19. 16:20:55

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: Kezdem unni ismételgetni magamat, főleg, hogy nem érzed át, milyen egy életen át 78ezret keresni és abból nevelni gyereket, öngondoskodni, megélni, stb... és nem csupán pár hónapig.
Abba pedig ne is menjünk bele, hogy még mindig kevesebb ország van az EU-ban, ahol egykulcsos adó van adókedvezmény nélkül. Érdekes, őket ez nem zavarja? Vagy lehet, belátják azokat a dolgokat, amiket a többi kommentelővel együtt fentebb összehordtunk?

WildBear 2011.09.19. 16:23:08

@Seduxen: Nézd, engem nem érdekel, hogy miért ad neki a cég tulajdonosa ennyi pénzt, amíg itthon adja neki, és itthon adózik utána. Igazából neked sincs közöd az ő kettejük (cég + alkalmazott) fizetéséhez. Nem a közpénzből síbolja el.
Legyél te is főnök !

nu pagagyí 2011.09.19. 16:23:32

@WildBear: Most is van járulékplafon, ami felett nincs nyugdíjjárulék levonás. Ezért a kifizetendő nyugdíj most is maximált.

dr kíváncsivagyok 2011.09.19. 16:24:10

Az egyszeri parasztnak van két lova . Az egyik gebe (szegény így született , ilyen génekkel) , a másik erős, teherbíró . Melyiket terheli a paraszt ? A gebét ? Nem, nem a gebét , mert a másik röhögve többet elhúz, mint a másik kínlódva... és igaza van a gazdának,...lehet gondolkodni ...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2011.09.19. 16:24:29

Az egykulcsos adó akkor lenne igazságos, ha a jövedelmi rendszer igazságos lenne. Vagyis, akinek X-szer hasznosabb a munkája a társadalom számára, mint Átlagmagyar Hüméré, az X-szer annyit keressen, mint Átlagmagyar Hümér és az egykulcsos adó miatt X-szer annyi pénz marad a zsebében, mint Átlagmagyar Hümérnek.
A baj "csak" az, hogy pl. a társadalom és jövője számára talán leghasznosabb foglalkozást űző pedagógusok nemcsak, hogy éhbéren tengődnek, de még folyamatosan alázzák és terhelik túl őket. Olyan jól kereső tótumfaktumok, akik talán még életükben nem láttak tantermet belülről.
HOL VAN ITT AZ AZ IGAZSÁGOSSÁG, AMI ALAPJÁN EGYKULCSOS ADÓRENDSZER VEZETHETŐ BE?!

collateral collector (törölt) 2011.09.19. 16:24:49

"... Persze, bevezetjük az egykulcsos adót, de a hiányzó százmilliárdokat honnan vegyük el, kedves SZDSZ? ..."

Hhetetlen, hogy a jelenlegi kormányhoz képest még az "elmúltnyócév" szocialista kormányai is megfontolt, felelősségteljes, tervezni-számolni tudó kormányoknak tűnnek. Ha így folytatják a fideszbűnözők, Gyurcsány lassan menő lesz.

A kormány ugyanolyan megszorításokat csinál, mint Gyurcsány - csak éppen többet hazudik.

porthosz 2011.09.19. 16:25:06

Bakker, hülye duma ez a fizessenek a gazdagok. Aztán mondjátok csak ki számit gazdagnak?
A lakosság kb 98% bruttó 350 ezer alatt keres (ami nettóban még mindig csak olyan 220k körül van). A maradék 2%-ot meg hiába adoztatnád meg jobban meg, az alig hozna a konyhára olyan kevesen vannak.

Tehát gyakorlatilag amikor azt mondjátok adozzanak többet a "gazdagok", akkor a netto 100-200k között keresőkről beszéltek, hát ők k.rvára nem gazdagok. Próbálj meg eltartani 1-2 gyereket nettó 150-ből... Persze a nettó 200 lehet hogy sok annak aki nettó 70-et keres, de ha az ő adójukat emelnék meg (ahogy korábban volt), az csak annyit változna hogy mindenki nettó 90-et keresne (hisz egy 200k-ra jut 3 minimálbéres), ami még mindig semmire nem elég, csak arra hogy az az egy is éhen halna, utánna meg a másik 3...

Birkesz 2011.09.19. 16:25:45

@kíváncsivagyok: A másikat terheli, a gebét pedig levágatja a mészárossal, hogy legyen kolbász.
Így lesz kolbászból a kerítés (csak nem mindegy, kinek...)

dr kíváncsivagyok 2011.09.19. 16:26:10

Eddig még nem volt az újkori Magyarországon éhezés,...majd most lesz...

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.19. 16:27:13

@Birkesz: Akkor én is megismétlem magam, nincs gondom a progresszív adózással, ha nem 38%ot kell befizetnem a közösbe, csak mert van pofám nem minimálbéren élni. A francia szja rendszer pl elég szimpatikus.

dr kíváncsivagyok 2011.09.19. 16:27:15

@Birkesz: ...most vezetik a gebét a vágóhídra...

Kivlov 2011.09.19. 16:27:23

@porthosz:
arról nem is beszélve, hogy aki tényleg gazdag, az nem bérből él...

Seduxen (már NEM dr.) 2011.09.19. 16:28:29

@WildBear: Közöm tényleg nincs hozzá (mint munkavállaló), max véleményem lehet a dologról. Egyrészt gondolhatom azt, hogy mennyi más értelmesebb beruházásra lehetne ezt fordítani, másrészt baszhatja a csőrömet, ha mindezt úgy teszi, hogy a "válságra" hivatkozva fizetéscsökkenést hajt végre a TÖBBI munkavállaló kárára.

De ez már egy egészen más téma, nem is akarnék ebbe belemenni.

dr kíváncsivagyok 2011.09.19. 16:28:35

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: Szivesen fizetnék 38 % - os adót , ha 2 -3 milla lenne a fizetésem...

porthosz 2011.09.19. 16:28:41

@kíváncsivagyok:

"Az egyszeri parasztnak van két lova . Az egyik gebe (szegény így született , ilyen génekkel) , a másik erős, teherbíró . Melyiket terheli a paraszt ? A gebét ? Nem, nem a gebét , mert a másik röhögve többet elhúz, mint a másik kínlódva... és igaza van a gazdának,...lehet gondolkodni .."

Na te se dolgoztál még állatokkal. Tudod mit fog csinálni a paraszt? Eladja a gebét, és az árából vesz extra felszerelést meg ellátmányt az erős lovának és igy terheli meg és az birni is fogja. Semmi értelme eltartania egy hasztalan gebét miközben az erős lova is tönkremegy mert nincs pénze a két ló fentartására.

A tanulságot vond le magad, csak a hülye ember amortizálja le a használható lovát azért hogy eltartson még egy használhatatlant is. Jelen esetben nem is egyet hanem mindjárt hármat...

Birkesz 2011.09.19. 16:29:16

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: A franciát nem ismerem, egy 20-25%-os magasabb adókulcsban pedig akár meg is tudnánk egyezni.
(Csak egészen szerényen jegyzem meg: az elején az egykulcsosat védted, nem az alacsonyabb progresszívat)

dr kíváncsivagyok 2011.09.19. 16:29:46

@Kivlov: bér , vagy jövedelem,..mindegy . aki sokat keres ARÁNYOSAN fizessen is többet...

Seduxen (már NEM dr.) 2011.09.19. 16:30:12

@Birkesz: (Szíjjártó) Péter, Ön az? :DDDDD

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2011.09.19. 16:31:11

@WildBear: Tőlem a nullakulcsos adóból is megteremtheti a fedezetét, ha a kormány képes megidézni a mennyei pénzmannát, de erre talán még a Nemzeti Együttrimánkodás Rendszere sem képes.

Az a baj, hogy itt mindenki ezen az egykulcsos-nemegykulcsos dolgon rugózik, ami az egész SZJA-rendszernek csak egy hangyafingnyi része. Már rég túl kellett volna ezen lépni, hiszen itt az igazi szociális feszültségeket az adójóváírás kivezetése jelenti. Neked az adójóváírás léte a "dögöljön meg a szomszéd tehene is"-mentalitás léte, mert neked abból nem jut. Ha 20% vagy 30% lenne az adókulcs, de még ha megmaradt volna a korábbi 18%, az is egykulcsos lenne, és máris nem eredményezne ekkora problémákat, máris meglenne az adójóváírás fokozatosabb, emberségesebb kivezetésére a fedezet. A minimálbéres azt a párszáz forintot meg sem érezné, de legalábbis nem annyira, mint ezt a mínusz 6-7000 Ft/hó-t, amit ez az agyrém okozna.

dr kíváncsivagyok 2011.09.19. 16:31:33

@porthosz: ...helyettesítsd be ló helyett gyerekre. A paraszt saját gyerekeire... akkor is ez a véleményed ? A gyengébbet akassza fel ?

Birkesz 2011.09.19. 16:33:35

@kíváncsivagyok: e fiúból képviselő lesz, akárki meglássa

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.09.19. 16:36:14

Egyszerűen zseniálisak viktorék.Azt hittem lesz majd nagy kivándorlási hullám a szegényeknél,de ha még egy vacak nyelvtanfolyamra sem telik majd nekik,hogy mennének ki?

nu pagagyí 2011.09.19. 16:36:28

@compound interest: Gyurcsányék letettek reformterveket is a közösségi kiadások csökkentésére, hatástanulmánnyal és süketekkel folytatott konzultációkkal egyetemben. A Fidesz által felhergelt népnek nem tetszettek a tervek. Az emberek kétharmada arra szavazott, hogy nem átalakítani kell a jóléti itézményrendszert hanem megszüntetni. Ez folyik most, remélem most már minden frankó?

porthosz 2011.09.19. 16:36:41

A dolog egyszerü. Adott 1 millió ember aki dolgozik és van másik 4 millió munkaképes aki nem.
Megoldások pedig a következőek:
1, addig terheljük azt az egymilliót amig ők is éhenhalnak majd utánna a másik 4-is -> ez zajlik most
2, hagyjuk éhenhalni a másik 4 milliót cserébe élve marad az egy millió
3, adunk munkát a másik 4 milliónak is -> mi van ha tényleg nincs szükség ennyi emberre?

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.19. 16:36:49

@Birkesz: Persze, hogy védem az egykulcsosat, mivel a korábbi progresszív a világ vicce volt. De nem zárkózom el egy igazságosabb progresszívtől.

porthosz 2011.09.19. 16:39:35

@kíváncsivagyok:

Ez örök dilema, leginkább a tuszdrámákhoz hasonlitanám:
feláldozod-e egy tusz életét hogy agyonlőhesd a terroristát aki 100 embert tart fogva és 20 kiló dinamit van a derekán, vagy inkább feláldozod a 100 embert hogy ne lődd le a túszt aki amúgy is meg fog halni...

Birkesz 2011.09.19. 16:39:46

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: Kár, hogy fényévekre vagyunk a törvényhozástól.
Bár ki tudja, jó lenne-e, mert akkor minket szidna mindenki...

hoplita 2011.09.19. 16:39:47

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci:
Tanulni ugyan lehet, hogy tanultál, de úgy látom mindettől függetlenül reménytelenül hülye maradtál.

fogash 2011.09.19. 16:42:04

@Nikosi: "Sajnos pont azok tehetnek arról, hogy a bérszínvonal hazánkban a béke segge alatt van, akik sok milliós fizetést vesznek fel. Ők azok akik megállapítják mit fizessünk egy melósnak. "

Ez miből is jött le neked? Egyrészt a kapitalizmus arról szól, hogy amíg ennyi pénzért találok melóst, miért fizessek sokkal többet neki? Másrészt nálunk pl. a jelenleginél 15%-kal magasabb bér elvinné az árbevétel-arányos 4% profitot. Az egészet. (nem, nincs milliós fizetésem, és újan 7misi volt a céges autóm, tehát nem a yacht és a Bentley miatt csóró a cég). Akkor miből emeljek?

"A fő probléma ott van, hogy amíg nincs meg az eu felső részébe tartozó bérszínvonal, nem a top de legalább a felső felének az alja, addig az egykulcsos bevezetése egyenlő tömegek nyomorba taszításával."

NEM! A fő probléma az, hogy tízmillió emberből 3millió dolgozik, ennek 1/3-a állami alkalmazott (jobb zsebből bal zsebbe megy az állam pénze), a maradék 2millió fele minimálbéres (=eddig nem fizetett adót) és a fennmaradó kis réteg húzza a hátán a 7milliónyi gyereket-nyugdíjast-segélyest. Az, hogy a csóró melósok és a kicsit jobban keresők (az átlagbér ne legyen már "gazdag") egymást ölik, csak annyit mutat: a kormány és a pártok remekül elterelték a figyelmet a valós bajokról, arról, hogy a gengszterváltás óta remekül szétlopták-szétverték az államot mint anyagi, mint erkölcsi téren.

"Érdekes USA-ban az eddig igenis kimagaslóan "támogatott" réteg a milliomosok és milliárdosok adtak be kérvényt, hogy szeretnének több adót fizetni."

Ja, a Warren Buffet, a Bill Gates és társaik. Baszki, ezek évente többet keresnek, mint a magyar államadósság. De ha valaki ma Mo-on havonta hazavisz nettó 2000 eurót, akkor az már fujjmocskosburzsuj? El vagy te skálázva rendesen...

"Az meg, hogy ki mennyit keres kis hazánkban köze nincs a szaktudásnak."
Mondják azok, akik nem vitték sokra.

"Az számít hova születtél, hol élsz, kik a haverok és kik a család haverjai."

A szüleim első generációs városiak (a nagyszüleim egyszerű parasztok). A férfiakon teljes a bőrözés (ha érted), így a "család barátai" kategória kihúzható. Az eddigi pályámra visszatekintve erősen töröm a fejem, hogy egy német autógyár, egy belga ékszerüzem, egy osztrák tanácsadócég, egy francia bőrgyár vajon hogy találta meg azt a kulcsembert, aki engem mindegyikhez be tudott nyomni valahogy (már ha ugye szerinted a hátszélen múlik az előbbre jutás).

"De azt állítani, hogy a jobb fizetés pusztán csak a szakmai hozzáértésen és a képzettségen múlik ordas nagy baromság idehaza. Nyugaton igen, de nálunk az uram-bátyám fellegvárában, minimum röhejes"

Akkor miért nem költözöl nyugatra? Jaaa, hogy nyelvet kellene tudni? Tudod, amikor te focizni mentél (mert az menő), akkor én németet tanultam. Aztán angolt. Így meg tudtam magam értetni a külföldi felvételiztetővel, akinek tetszett, hogy a diákság mellett már láttam gyárat belülről, mert dolgoztam közben. Aztán jól mutatott az önéletrajzomban a munkahely, és mivel csak százéves távlatban tudtak előrelépést ajánlani, váltottam: icipici kisfőnöknek máshova. Aztán onnét nagyobb főnöknek megint máshova. Tudod, erre mondják, hogy "megmássza a ranglétrát".
TE MIÉRT NEM EZT CSINÁLTAD? Hogy én fizethessek adót helyetted? :(

Birkesz 2011.09.19. 16:42:59

@hoplita: Ezen már túljutottunk, olvass el mindent, mielőtt kommentelsz.

VT Man 2011.09.19. 16:43:18

@Nikosi:
"Nem kell ott sem elvonni annyit, hogy hűha de tényleg belerokkan a milliós havi fizuból valaki, ha 160.00 helyet 200.000 adózna uram boccsá. Mert esetleg akkor kisebb a luk amit foltozni kéne. "

Aki havi 1 milliót keres, annak van ügyvédje és könyvelője, akik megtalálnak minden kiskaput.
Ha SZJA helyett céges autó éri meg, akkor azt.

Az 1 milliós nem fog 200 ezret adózni 160 ezer helyett jófejségből. Sőt, az ilyen emberek a legfukarabbak, legszarrágóbbak!

porthosz 2011.09.19. 16:45:30

@Tigeri:

Nem kell senkit a dunába lőni. Egyszerüen majd egy csomó ember fog meghalni mert nem kap megfelelő orvosi ellátást, nem kap megfelelő gyógyszert, nem lesz orvos aki ellássa, nem fogja tudni fizetni a gázszámlát télen és megfagy mert nem gyújt be stb stb. És ez egy ilyen szép lassú folyamat lesz, már most is zajlik és egyre jobban csak igy lesz.

Félreértés ne essen, én nem örülök ennek, de igy van, igy lesz.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2011.09.19. 16:45:48

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci:

Szűkítsük le a dolgot egy nagyon egyszerű kérdésre: Mit szólnál hozzá, ha 2012. februárjában 6-7.000 forinttal kevesebb lenne a borítékodban, mint amennyi 2011. decemberében volt (ha nincs boríték, képzeld el a helyzetet)? Vagy összességében nézve: a családi kasszába 100.000Ft-tal kevesebb kerül, csak mert az állam átalakítja az SZJA-rendszert.

Tehát te egy fikarcnyival sem dolgozol rosszabbul vagy kevesebbet, a béred mégis a tizedével csökkent. Ez egyébként olyan dolog lenne, amit szó nélkül lenyelnél? Ez igazságos?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.09.19. 16:46:19

@fogash: Pedig azért sokmindenben igaza van.Nyilván nem a magánszférában dolgozó vezetőkről beszélt.hanem nagy tudású vezetőinkről (gyurikon).

tede 2011.09.19. 16:46:30

@Rufus78: pontosan a sok agyhalott, azt nem érti meg, hogy az egykulcsosnak semmi köze az esetleges nettó fizetéscsökkenéshez, sőt a 16% ugye még 1%-al alacsonyabb is, mint a korábbi adó, sőt most eltörlik ezt a szuperbruttó baromságot, amit az Oszkó az IMF kérésére vezetett be.

Valóban, emberkék, az adójóváírás a ti bajotok. Ezen kéne inkább témákat nyitni, hogy vajon igazságos-e a szegény embernek adójóváírást adni és persze a gazdagnak már amúgy sincsen.

De megy ezerrel az összemoság, a baloldal ezt az egykulcsos témát akarja meglovagolni, de felteszem a kérdést, hágy szocialista vagy LMP-s vagy jobbikos honatya mondott le az egykulcsos adó nyújtotta többlet fizetésről? Ha jól emlékszem egy sem, pedig azt is megtehetnék hogy jótékony célra elutalják, de akkor miért nem teszik és miért folytatják ezt az álságos, undorító kampányzt az egykulcsos adó ellen

Az ellen az adó ellen, ami önmagában csak mérsékli a terheket, mindenkinek.

Az adójóváírás az ellenség, trollok.

Nem vagyok fideszes 2011.09.19. 16:47:58

Ez a szemét adórendszer egyedül arra jó, hogy rálépjünk a délamerikanizálódás útjára. Majd itt is lesz 10%, aki hatméteres betonfallal körülvett villákban lakik, lesz 60%, akik eltengetik az életüket valahogy és lesz 30%, akik nyomortanyákon, bódékban laknak. Lesznek itt is fasza favelanegyedek.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.09.19. 16:48:47

@STX Joe: Ott a pont.Minél gazdagabb annál több lehetősége van summantani.

compi.hu 2011.09.19. 16:49:16

@Birkesz: Azert azt ne felejtsuk el hogy Abszurdisztan az egymillio minimalberes orszaga.Ezek kozul hal'Istennek a tulnyomo tobbseg nem valoban minimablberes, hanem minimalber + a tobbi zsebbe nemzeti sport kituno jatekosai. Miattuk szivnak most a valoban minimalberesek, mert miattuk nem lehet attol az erzesem szerint nem tul szeles reteg altal befizetendo adotol eltekinteni, amit a valoban minimalberen vagy annak a kozeleben tengodo honnfitarsainktol emiatt muszaj beszedni. Majd ha 5 ev kenyszermunkat lehet nyerni a a minimalber+zsebbe FC jatekosainak recsken, akkor lesz jogalap a "gazdagok"-on szamonkerni a tehervallalast. Addig ha kerhetnem, cseszegesetek inkabb az adocsalokat, kulonben a "gazdagok" hamarabb lelepnek ebbol az orszagbol minthogy kettot pislognatok, oszt nem lesz majd kit lehuzni. Nem lenne ebben az orszagban semmi komoly baj ha mindenki becsuletesen adozna a teljes jovedelme utan. Eloszor talan ezt kellene elerni.

nu pagagyí 2011.09.19. 16:49:29

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: Az a baj, hogy ez nem egykulcsos adó. A családi kedvezmény olyan mértékben rondít bele a tisztán teljesítmény-elvű egykulcsos adóba, hogy annak pozitív hatásai nem fognak érvényesülni. Aki a középosztályhoz szeretné magát sorolni, az ne ácsingózzon állami segélyre, bárhogy is nevezzék azt: családi kedvezménynek, családi pótléknak, kamattámogatásnak vagy akárminek. Harcoljon ki akkora jövedelmet, amennyit a munkája ér, ha alkalmazottként nem boldogul legyen vállalkozó. Az állam csak a rajtvonalig nyújtson segítséget.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2011.09.19. 16:53:16

@tede: Na azért összemosásért a kormány sem megy a szomszédba:). Mert attól, hogy "az egykulcsos adó igazságos" még az SZJA-rendszer egészében nem lesz az. Csak mert a habarcs jó, de a többi szar, attól még vígan összedőlhet egy ház.

mojszipupi 2011.09.19. 16:53:40

Juj vizitdíj, juj tandíj, juj bármilyen megszorítás ill adóemelés. Ez volt olyan széles mellénnyel a fidesz szövege ellenzékben amekkorát ember nem látott. És mi van most? Az elbaszott SZJA helyett folyamatos adó és járulékemeklés. Csodálkozunk h szlováliában gondolkodnak a magyar cégek? NINCS ennél kiszámíthatatlanabb politikai vezetés egész európában és így még akinek lenne is pénze az se itthon költi el....

compi.hu 2011.09.19. 16:53:51

@STX Joe: Latod ez az a mentalitas ami miatt soha a budos eletben nem lesz egy rendesen fizeto munkad. Te a sajat eleted eloremozditasa helyett igazi magyar virtussal masok visszarangatasaval vagy elfoglalva, aztan hoborogsz hogy nem neked jutnak a zsiros melok. Az fel sem merul a melymagyar agyadban, hogy ennek elsosorban te lehetsz az oka, igaz? A jol fizeto munkakanak is ara van, sok-sok lemondas kell, hogy eljuss oda ahonnan mar neked a konnyebb.

hazug fidesznyik (törölt) 2011.09.19. 16:54:28

@nu pagagyí: "A Fidesz által felhergelt népnek nem tetszettek a tervek. Az emberek kétharmada arra szavazott, hogy nem átalakítani kell a jóléti itézményrendszert hanem megszüntetni. Ez folyik most, remélem most már minden frankó?"

Igen, nagyon frankó, csak most a zemberek rinyálnak, mint a fürdős kurvák.

Birkesz 2011.09.19. 16:56:54

@compi.hu: Az adóelkerülés cseszegetése jogos. Viszont megint csak ezt kellett volna először meglépni és amikor megnövekedtek a bevételek, abból emelni az alapbért / csökkenteni az adót.
Másrészt kétlem, hogy itt van olyan kommentelő, aki ne csalt volna adót. Jó példa erre ugye a számla nélküli fizetés (fodrász, gázszerelő, jatt a pincérnek, ...)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.09.19. 16:59:14

@compi.hu: Öööö azt a minimálbérest a főnök jelenti be minimálbérre.Aki minél hamarabb meg akarja venni az x6 os BMW-t.Mer a havernak is az van aki 5-ször annyit keres.Szóval itt nem csak a minimálbéresen múlik.És miért menne ki az a vállalkozó?Itthon menő lehet az új bömössel de kint nem lesz az.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.09.19. 17:03:36

@compi.hu: És ha bejelent egyátalán,akkor azt mondja,hogy napi egy ezressel kevesebbet kapsz. Annak idején amikor emelték a minimálbért,az egyik főnök az alkalmazottakon próbálta ezt behajtani.Kellemetlen lehetett,amikor 10 emberből öten ott is hagyták.

Lasombra 2011.09.19. 17:03:57

"Cséfalvay ezután elmagyarázta, hogy a szocialisták megszorításai miatt legitim volt előrehozott választásokat követelni, mert azok rossz megszorítások voltak, a mostaniak viszont jó megszorítások."

ennyi.
úgy van vele az ember, hogy egy darabig elviccelődik, elröhög a balfaszkodásaikon, ám lassan, de biztosan kezd közeledni az a pont, amikor már inkább leszakítaná a hülye, arrogáns fejüket, és a tüdejükbe szarna.
ahogy nézem, ők is nagyon kíváncsiak rá, hogy hol is van ez a pont az embereknél.
hajrá.

redriot77 2011.09.19. 17:05:46

""Az egykulcsos adórendszer igazságos. Az átlagbérnél már jobban jár. Akkor ez arra ösztönzi az embert, hogy keressen többet az átlagbérnél. Nem? A 16 százalékos adónak egyetlen üzenete van, aki többet dolgozik, attól nem vesz el aránytalanul többet az állam."

Ezúton szeretnék kívánni Cséfalvi Zoltánnak egy lassú lefolyású de annál teljesebb gyomorrákot, és/vagy egy súlyos izomsorvadást.

hazug fidesznyik (törölt) 2011.09.19. 17:06:16

@Tigeri: "És miért menne ki az a vállalkozó?Itthon menő lehet az új bömössel de kint nem lesz az."

Ki mondta, hogy itt menő azzal a szarral? Bárkivel beszéltem ez ügyben, mind egyetért abban, hogy a drága autóban pöffeszkedők 99%-a adócsaló vagy gazember.

vidéki suttyó 2011.09.19. 17:07:14

Az biztos, hogy aki többet keres, az többet is dolgozik?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.09.19. 17:07:48

@compi.hu: + aki minimálbér mellé kap egy huszast az derohadék.Viszont aki egymaga elcsal többmillió adót az mi?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.09.19. 17:10:18

@compi.hu: Amúgy meg természetesen nem sajnálom a pénzt attól aki megérdemli.
@hazug fidesznyik: Hát ez az.Nem lehet megkérdezni,hogy neked ugyan miből?
Ja,csak a suzukist lehet baszogatni.

2011.09.19. 17:12:50

Nos, Amíg itt olvasgattam, a következő dolgok jutottak eszembe:
Szakközép iskolai érettségivel jelenleg (nagyjából 10 év után) sikerült bejutnom egy multihoz, ahol végre fizetnek annyit, hogy.... Igen, annyit, hogy ki tudom fizetni az albérletemet, és naponta 3 alkalommal tudok enni. Meg végre nem 5-6 éves göncökbe járni.
Engem kifejezetten jól érintett a 16% szja. Ezzel végre 10 év után életemben először láttam a tengert.
Éveken át voltam én is a fentebb említett "árokásó". Igaz, én boltban voltam eladó. Egy fillér adót nem fizettem. Később volt szerencsém a szürke zónában dolgozni, amikor szintén nem nagyon fizettem adót.
Aztán eljött a pont, mikor rájöttem, hogy a fizetésem 50%-a megy szépen állambácsihoz. Lehet mondani, hogy hejj, de jól kerestem. Kiemelném. Így a mindennapi megélhetésem pusztán harmada megy el lakbérre+rezsire. Mindezt úgy, hogy éves szinten bő 2M Ft-val járultam hozzá a többiek eltartásához. Most pedíg szemét alak lettem, mert mert már nem a verejtékem 40%-a hanem csak 20%-a megy be a közösbe. Mondhatjátok, hogy mit számít nekem az a 30e Ft havonta. Megmondjam? el tudom kuldeni az asszonyt belőle egyszer fogászhoz. És akkor visszakérdezek. Sok? Irigyli ezt tőlem valaki? Ahogy látom, mindenki. Amikor jött a nyugdíj mizéria, én azt mondtam. Egymagam eltartok 2,5 nyugdíjast. Mondjuk a saját szüleimet.
A baj nem ezzel van. Azzal, hogy az, aki kétkezi munkát végez, nincs megfizetve. Nem azt mondom, hogy nosza, adjunk midnenkinek átlag fizetést. De azért egy dolgot kiemelnék. És ezt most csúf lesz. Amíg pl. azt látom, hogy Budapesten egy vízvezeték csere pl. a III. kerületben több, mint két hónap. egy 800m-s szakaszra. Akkor röhögnöm kell. láttam, és élveztem, ahogy más, nyugati országban ugyanezt 2 hét alatt megcsinálják. És innentől kezdve jön a jó kérdés.
Ha a melós mondjuk a dupláját keresné, cserébe haladna, nem ácsorogna, stb. stb. NEm lenne kicsit jobb neki is?
Helyette jön az ennyi pénzért örüjjé' hogy csinyálok vaamit.
Persze amíg ekkora a munkanélküliség, addig ez simán mehet. Nem rohanok, mert addíg is van melóm. Lassan már tényleg ott tartunk, hogy a diplomás haverok nem értik, hogy hogy nem tudnak összehozni egy normális fizetést. Mert lassan már ahhoz is diploma kell, hogy KV-t főzhess.
Nevetséges. Ti pedig acsarogtok, hogy ne vegyék el a szegényektől azt a keveset. De, vegyék el. Nem azért mert abból meg lehet élni. Azért, hogy ha rájön, hogy nem megy neki, akkor váltson. Országot, állást, életvitelt. Ha valaki eljut arra a pontra, hogy rájön hogy szimplán koldulással (még egy darabig, mert lassan többen lesznek a kéregetők, mint az aktívan keresők) simán össze lehet hozni a minimál bérnél nagyobb tiszta jövedelmet, ergó, azon az áron nem vállalja el.... Nos, akkor majd lehet többet keresni. Mindennel.

Ayuamarca 2011.09.19. 17:13:03

"Az államtitkár [Cséfalvay Zoltán] szerint a gazdagok fokozott adóztatásával csak a szürkegazdaság erősödne, míg a szegényeknek másfajta eszközökkel kell segíteni." - valaki mondja már meg, ez az ember normális??? Egyáltalán van ott bárki, aki nem pszichopata, elmebeteg, agyatlan ökör?

Mert pillanatnyilag úgy tűnik, az Irigy Mirigynek van igaza a politikusokkal kapcsolatban: olyanok mint a galambok. Amíg a földön járnak, a kezünkből esznek, amint fölénk kerülnek, a fejünkre szarnak. De még ez sem lenne akkora gond, ha nem kellene belefulladnunk a szarukba....

tomwar 2011.09.19. 17:15:32

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: Sokadik bejegyzesedet olvasva jutottam el arra, hogy megjegyezzem: ritka ostoba vagy. Fingod sincs az egykulcsos adorol, a progressziv adozasrol, semmirol, csak papagajkent mondod itt a mantrat...

Ami a brutto fizetesedbol az ado levonasa utan megmarad, annak hany szazaleket koltod el letfenntartasra, etkezesre, stb.? Es mennyit azt, akinek nalad joval kevesebb van? Kinek hianyzik jobban 5000Ft, Neked, vagy annak aki 80 ezret visz haza?
De lasd: miert nem lehetett a felso kulcsot csokkenteni, es a savhatart felljebb tolni, pl.? Akkor is jobban jarsz...talan nem ennyivel...de nem a csoroktol veszed el...
Nekem kb. 10-12 beosztottam dobja ossze azt a kis pluszpenzt, jovore a nagy pluszpenzt...kellemes lesz egy asztalhoz ulni veluk ebednel...

Ayuamarca 2011.09.19. 17:16:33

ja, és egy dal, ami lehetnek a fidesz-mszp indulója is akár:

Megharaplak, mert a véred az enyém
Hova harapok most beléd titokban?
Meleg vér folyik lassan a nyakadra
Mert nincs ma más, csak vérszívás
Semmi csábítás
Mert úgysem kell Belőled más

youtu.be/Y1rnRJk_wkc

compi.hu 2011.09.19. 17:17:03

@Tigeri: Nem a vallalkozo fog kimenni, hanem az a jol kepzett, nyelveket beszelo, nagy hozzaadott erteket termelni kepes reteg, akit ennek megfeleloen itthon is jol megfizetnek raadasul elofordul az is hogy nem feketen, es a magyar allam az utolso utani bort is rola probalta lehuzni mert a minimalber+zseb jatekosoktol nem tudott beszedni lophaszt sem. Vagyunk ebben az orszagban paran akik olyasmit csinalunk amiert itt is jol fizetnek (pontosan azert mert tudjak, hogy ha megmorcosodunk akkor kb 1-2 honap alatt kint vagyunk sokszor ennyiert) es mondjuk olyan cegnel dolgozunk alkalmazottkent, ahol nincs mutyi. Ez az a reteg ekinek az elveszteset nem engedheti meg maganak az orszag, mert nem lesz aki eltartsa a mutyibandat.

Llew 2011.09.19. 17:17:23

@Seduxen: Nem hát, belökik az árokba és még földet is szórnak rá. Rendes srácok ezek.

Birkesz 2011.09.19. 17:18:45

@Mi a Mano:
Szerencsés vagy, jókor lett jó melód. Ha még mindig az "árokásó" kategóriában lennél, akkor viszont ezentúl a napi egy étkezést sem engedhetnéd meg magadnak. Vagyis senki nem irigyli a fizetésed emelkedését, hanem az "árokásókat" sajnáljuk, akiktől most megint elvettek.

kicsit OFF:
Budapesten egy vízvezeték csere pl. a III. kerületben több, mint két hónap. egy 800m-s szakaszra. Akkor röhögnöm kell. láttam, és élveztem, ahogy más, nyugati országban ugyanezt 2 hét alatt megcsinálják.""
Ellenpélda erre Edinburgh, ahol két éve már fel volt túrva a belváros villamosépítés címén. Kint lakó ismerős helyzetjelentése alapján ránézésre máig még egy tapodtat sem haladtak, ugyanúgy túrás van a belváros közepén. Szóval ez nem feltétlen magyar-specifikus dolog.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.09.19. 17:19:27

Nem végigolvasva a kommenteket a következő a véleményem: 1. Jó az egykulcsos adó, csak nem most, hanem egy kicsit később kellett volna bevezetni. 2. A nyugdíjakat vagy meg kell adóztatni (akár progresszíven), vagy közölni a mostani generációval, hogy bocsika, de nem lesz nyugdíjatok, oldjátok meg máshogy. A nyugdíjjárulékot meg átnevezni nemzetfenntartó adónak, és még azon se lehet nyavajogni, hogy de hát akkor mire fizetem a járulékot?
Esetlge meg kellene változtatni a nugdíj és az egészségügyi rendszert, hamár a jelenlegi nem működik.
Mondjuk én népszavazást tennék fel, hogy hajlandó-e Ön fizetni egészségügyi hozzájárulást? (Ha nem, akkor duplázzuk az egészségügyi járulékot) Bár ez valószínűleg kontraproduktív volna, mert akik gyakrabban látogatják az orvost, nemmel szavaznának, és ők vannak többen...

tomwar 2011.09.19. 17:20:33

@Mi a Mano: Olyat nem tudnal elkepzelni, hogy csak 20eFt pluszod legyen, es a csoroknak meg ne legyen kevesebb?
Mert akkor kurvara elfelejtetted am, honnan jottel...mint itt nagyon sokan.
A felsooktatast epp "atszervezik", mert tul sok a diplomas...a szakmunkas meg nem kap rendes fizetest (a munkamoralt es minoseget most ne ragozzuk) Akkor most mi legyen? Vonzo palya a fiataloknak olcsoert szar melot csinalni? Dehogy...
Tudod mennyi az allastalanok aranya a palyakezdoknel? Akik nem 300.000 bruttoval kezdenek am...

hoplita 2011.09.19. 17:20:42

@Birkesz:
Szeretek melegében reagálni dolgokra......és majd ha kérem, akkor oktathatsz.

Sanz 2011.09.19. 17:23:14

A Fidesz legeslegnagyobb hibája, hogy nem veszi észre, hogy nem az SZJA-val van baj, hanem a magas járulékokkal!
Nincs olyan ország máshol, ahol 18,5%-ot járulékként fizetsz be. Ez egyszerűen abszurd.
Simán lehetne az SZJA 16% mindenkinek, de akkor legalább a járulékok terén legyen valami progresszív rendszer (teszem azt, az alacsonyabb keresetű nem 10%-ot, hanem 5%-ot fizet nyugdíjra, míg a magasabb keresetű 10-et, stb.).
Ha továbbra is ilyen magas marad a járulékok szintje, akkor lehet akármeddig csökkenteni az SZJA-t, senki nem fog többet adózni, senki nem lesz érdekelt ebben.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.09.19. 17:23:35

@compi.hu: Igen eszembe jutott hogy rájuk gondolsz ezért írtam ezt:@Tigeri:
@Mi a Mano: Ezt az irigység dumát te is elfelejthetnéd.A másik hogy a szegényektől vegyenek el.Akkor majd te kimész hajnalban megfejni a tehenet,hogy legyen a gyereknek reggel.Mert ezt eddig Mari néni csinálta aki most kevesebbet fog keresni.Más is írta,hogy a kubikosra is szükség van.Az aljamunkát is meg kéne fizetni.De ez egy másik sztori.Az elbaszott utóbbi 20 évé.

Birkesz 2011.09.19. 17:23:57

@hoplita: jótanács volt, nem oktatás, úgyhogy hátrább az agarakkal.
Tudod: Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.

Ayuamarca 2011.09.19. 17:26:33

@tomwar: én sem értek semmi ilyesmihez, de józan paraszti ésszel azt mondom, hogy egy rendesen összerakott két kulcsos adó sokkal jobb, mint ez a szar. Ott mondjuk a második kulcsot eléggé magasra kell tenni ahhoz, hogy egy olyan proli mint én, ne érje el, lehetne pl a most átlagbérnek kikiáltott 200-210E nettó fölött kicsivel. Persze ez csak személyes véleményem...

tomwar 2011.09.19. 17:27:24

@tede: "Az adójóváírás az ellenség, trollok. "
Nem. Az allamadossag. Nem figyeltel a szeminariumon.

Az egykulcsos ado ebben a formaban faszsag. Ezt joparan elmondtak a bevezetese elott. Igazuk lett.
Ami azt illeti, OV se nagyon ajanlotta fel senkinek...szoval rogton utana kerd szamon mastol.

hoplita 2011.09.19. 17:27:38

@Tzimisce:
Te vagy eddig az első, aki a nyugdíjak megadóztatásáról beszél....
Pedig most, a megadóztatott, kifacsart minimálbéresek mellett a magas, adómentes nyugdíjak kicsit visszatetszőek.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.09.19. 17:27:46

@tomwar: Az első két mondat kurva jó.Én úgy vagyok vele,hogy ha gazdagabb lennék szívesen fizetnék több adót.Mert tudnám(sajnos most is tudom) milyen volt csórónak lenni.

passaran 2011.09.19. 17:28:41

@Mi a Mano: Nem, nem! Senki sem írigyli amit elértél. De éppen azért mert te is voltál lenn ahogy írtad, tudnod kell hogy akkor más emberek adójából kaptál közbiztonságot/gyereknek oktatást/egészségügyi ellátást. OK - olyat amilyet - de mit szóltál volna ha akkor neked azt mondja valaki: nehogymá' az én adómból fizessék a gyereked orvosi ellátását!
Szerencsés voltál, sok kitartással előre tudtál lépni. Ezért respect neked. De sajnos vannak akik a körülmények miatt nem tudnak kitörni a szürke zónából. Egy egészséges társadalom csak nem löveti ezeket a haszontalan adót nem vagy keveset fizető embereket a Dunába.

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.19. 17:30:01

@tomwar: Nem veszek el semmit a csóróktól, mert nem én vagyok az állam. A minimálbéresek beszopták, mert elvették az adómentességet, viszont fölöttük is alacsonyabb lett az szja 1%al, ők sem az egykulcsos bevezetése miatt szívnak. Az alkalmazottaidnak meg esetleg emeld meg a fizetését, ha már úgyis összedobják neked a pluszt, ahelyett, hogy tolod itt az álszent szociálisan érzékeny dumát.
"De lasd: miert nem lehetett a felso kulcsot csokkenteni, es a savhatart felljebb tolni, pl.?"
Igen lehetett volna így csinálni, akkor is jobban jártam volna, viszont nem így csinálták.

ucsacsu 2011.09.19. 17:31:45

Kérdezzétek meg a farragi urat,lehet e még nála a vágóhídon csempét venni OKOSBA?

2011.09.19. 17:32:01

Néhány dologra hívnám fel a figyelmet:

1.
Igazságosságról beszélni az adózással kapcsolatban valahol nonszensz.
A kapitalizmus, piacgazdaság velejárói többek közt a korrupció, szürke/fekete gazdaság, kapcsolati tőke, lobbi.
Ezeknek semmi közük az igazságossághoz, de nagyon sok pénzt lehet velük keresni.

2.
A többkulcsos adó, habár nem azonos, de igen erős összefüggésben van a luxus ÁFA-val.
Mivel az alacsony keresetűek (és ebből nálunk van bőven) általában fogyasztanak és mindennapi cuccokra költenek (kivéve devizahiteles plazma, de ez most indifferens) ezért őket a luxus ÁFA nem érinti/érintené. Csak a magasabb jövedelműeket akiket gyakorlatilag a több kulcs is. Tehát, ha a többkulcsos adó rossz, akkor luxus ÁFA is rossz! Ugye?

3. Vannak az életnek alapszükségéletei. Ezek fixek. Nyilván a minimálbérrel összefüggő dolog ez. Azonban, ha ez relatíve nagyon alacsony (és nálunk nem igazán van az egekben), akkor az e körüli bérek minél magasabb megadóztatása az életszínvonalat drasztikusan érinti és ez társadalmilag és gazdaságilag nagyon káros. Akkor meg végképp, ha sok ilyen van.
Vagyis az egyébként üdvözlendő és pozitív hatású egykulcsos adót akkor lehet bevezetni, ha a minimálbér eléggé magas hozzá.

fogash 2011.09.19. 17:32:49

@STX Joe: "Az 1 milliós nem fog 200 ezret adózni 160 ezer helyett jófejségből. Sőt, az ilyen emberek a legfukarabbak, legszarrágóbbak!"

Ha kérhetem, mindenki lesz szíves a saját f@szával verni a csalánt, oké? Aki azért dolgozott, hogy a milliós fizunak csak a közelébe érjen (máshogy mondom: hogy elkerülje az átlagot), annak esze ágában sincs az adójával a lumpent támogatni, a segílyesek megtámogatására még többet adózni. Azt hiszem, ez nem sz@rrágás, hanem józan ész.

@Rufus78: "Tehát te egy fikarcnyival sem dolgozol rosszabbul vagy kevesebbet, a béred mégis a tizedével csökkent. Ez egyébként olyan dolog lenne, amit szó nélkül lenyelnél? Ez igazságos?"

Nem, ez egyáltalán nem igazságos. de a legnagyobb hiba azt gondolni, hogy azt a pénzt, amit ettől a rétegtől elvesznek, AZT adják oda az átlagosan vagy az felett keresőknek. A helyzet az, hogy ŐK egy csomót lopnak, ami miatt nincs elég lé. Van az a réteg, aki hőzöng aztán megy valóvilágot nézni, őket statisztikailag le lehet sz@rni, mert eddig se fizettek számottevő adót a választásokkor egy kiló krumpliért úgyis oda szavaznak, ahova akarom. Van az a réteg, akik az átlagbért vagy felette keresnek, ezek többnyire értelmiségiek, középvezetők, akikben potenciálisan van annyi gógyi, hogy hatékonyan tudjanak szervezkedni a rend ellen. Ezek pofáját kell lehetőleg betömni, amely irányba mutat az ő adócsökkentésük. Ami költségvetésileg nulla hatású, mert az áfanöveléssel tőlük ugyanúgy visszaveszik az emelést, mint a "csóróktól".

Szóval tessék látni, hogy akármelyikünk zsebéből is vesznek ki pénzt, azt ŐK EL-LOP-JÁK.

Igen, egyetértek, hogy 70ből jobban fáj a mínusz hétezer, mint 270ből, de ezért nem azokat hibáztatom, akik 270et keresnek...

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: "francia szja rendszer pl elég szimpatikus."
barátom német gyárban gyárvezető, de franciaországban lakik, onnét jár át, ott adózik. Éves bruttó fizetésének 1/12 része az éves adója. Németo-ban 1/3 lenne, Mo-on 3/5-öt vinne az állam...

@Birkesz: "még mindig kevesebb ország van az EU-ban, ahol egykulcsos adó van adókedvezmény nélkül. Érdekes, őket ez nem zavarja? "
Azokban az országokban meg, ahol progresszív adózás van, ott az átlagbér nem a legfelső adókulccsal adózik, illetve az állam nem markolja el a dolgozó bérköltségének a 70%-át,,,

ucsacsu 2011.09.19. 17:33:15

a NAGY MOGULOK HALLGATNAK,MERT EZT NEM GONDOLTÁK,ha ha ha ,eltolcsiról azt hiték,hogy a barátjuk, oszt még se.

passaran 2011.09.19. 17:33:54

Egyébként ami szerintem normális lépés lett volna és adócsökkentés is. Hamár ez a fixa ideája a vezetőnknek...Marad a két kulcs + az adójóváírás és szuperbruttó. Az alsó 16%-ost levinni 12-re, a 32-est pedig 25-re. Igy a költségvetési bevétel kiesés saccra kb 200-250 milliárd lett volna.
Viszont minden rétegnél maradt volna elkölthető pénz. És ennek nagyrésze szinte biztosan vissza is lett volna forgatva foygasztásba, még akkor is ha a relativ magasabb jövedelműeknek több maradt volna (7% adócsökkenés). Bár nem pörgette volna fel annyira a gazdaságot mitn amit az egykulcsostól vártak, de szerintem ez a megoldás érezhető lett volna a fogyasztás bővülésben.
Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok se közgazdász, se pénzügyi mágus - csk próbálok józan ésszel gondolkodni.

2011.09.19. 17:35:11

@Birkesz: Hidd el, Én is sajnálom az "árokásó" kategóriába tartózó embereket. Pl. párom is ide tartozik. Tehát érzem, és átérzem a dolgot. De neki is csak annyit tudtam mondani, hogy kitartás, ne sopánkodjon, és próbáljon meg haladni. lehetőleg előre. Nekem tényleg csupán 10 évem ment rá.
@Tigeri: Igen, akkor nekem kellene kimennem. Ha lenne járda, stb. De! Egy dolgot mondj meg nekem kérlek: Mikor jön el az a pont, hogy vagyonelkobzással, és mondjuk milliónként 1 évvel jutalmazzák az adócsalást. Mint az elkövetőnél, mind a bűnsegéd könyvelőknél? Mikor jön el az a pont, hogy a cégek munkügyeseit, könyvelőit fogja büntetőjogi felelősség terhelni a fekete munkáért?
Mellékesen hol húznád meg a határt az adómentesség vonatkozásában? Havi 70 nettó? Havi 90? 110?
Igen, fizessen mindenki. És legyen megfizetve mindenki. De sajnos nem tudsz olyan alternatív gazdaságot építeni, ahol mindenki, a legelesettebb, a leglustább, és a legrafináltabb is hivatalosan hozzájut annyihoz, amiből kényelmesen meg lehet élni. Mert arról sajnos már kiderült, hogy utópia.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2011.09.19. 17:35:24

@porthosz: csak itt most épp a 100 száz embert lövik le, hogy a maradék 1 életben maradhasson...

Lacdelo 2011.09.19. 17:38:00

Van meg olyan ember az orszagban, aki a Fideszre szavaz es nem gazdag vagy legalabbis felsokozeposztaly? Annak surgosen ki kellene vizsgaltatnia magat. Habar a gazdagoknak sem jo, amit a Fidesz muvel, hiszen milyen ember akar elni egy moralisan es gazdasagilag is tonkretett orszagban?

s 2011.09.19. 17:38:06

@exonka: Dehát akinek több a pénze, az többet is adózik. A több 16%-a is több.
"A logikád mentén simán le lehetne vezetni azt a szemléletet, hogy akinek már/még nincs gyereke az pl. kevesebb adót fizessen, hiszen nehogymár az ő adójából fizesség más kölykének a taníttatását. "
Az igazság az, hogy régen több adót fizetett az, akinek nem volt gyereke. Volt valami agglegényadó, vagy mi a fasz. Igazságos volt, mert aki nem vállalta a terheket a társadalom utódnevelésében, az pénzben ezt megválthatta.

Zsiráfovics Zsiráf 2011.09.19. 17:38:08

"Az elmúlt évben arra vállalkoztunk, hogy megteremtjük a közteherviselés igazságosabb alap­­jait, és ezért bevontuk az adózásba a bankokat és a multicégeket is."
Lehet, hogy én vagyok rosszul összerakva, de egy új, átgondolt pénzintézeti törvénnyel hosszútávon is hatékonyabban megteremthették volna. Mert a jelenlegi több, mint ponton ellentétes a Polgári Törvénykönyvvel.
Ja kérem, ahhoz viszont szakértelem kellene.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2011.09.19. 17:39:25

@Mi a Mano: "Mikor jön el az a pont, hogy a cégek munkügyeseit, könyvelőit fogja büntetőjogi felelősség terhelni a fekete munkáért?"

Remélem, soha, és ezt nem csak a szakmai érintettségem mondatja velem. A munkaügyes és a könyvelő ugyanolyan alkalmazott, mint az összes többi, akiknek minden további nélkül mondhatja a főnök, hogy ha nem asszisztálnak a kis stiklijeihez, akkor kirúgja őket, és felvesz olyant, aki igen. Legfeljebb akkor, ha majd a "zsebbe" kapó alkalmazottak is mennek velük.

Kivlov 2011.09.19. 17:39:45

@exonka:
ezzel is az a baj, hogy méginkább kamujövedelmekre ösztönöz. Ebben az országban nem szabad alsó kategóriába ("szociális alapon") adót csökkenteni, annyira nem egyeznek a valós bérek és a bevallottak...

Zsiráfovics Zsiráf 2011.09.19. 17:40:43

@Mi a Mano: "De sajnos nem tudsz olyan alternatív gazdaságot építeni, ahol mindenki, a legelesettebb, a leglustább, és a legrafináltabb is hivatalosan hozzájut annyihoz, amiből kényelmesen meg lehet élni."
Én nem akarok alternatívat. Megelégednék egy olyannal, mint pl. Svédország, Dánia, Norvégi, Németország.

Zsiráfovics Zsiráf 2011.09.19. 17:42:59

"Az országot többek között a bonyolult prog­resszív adózás tette tönkre, mert munka-, család- és vállalkozásellenes volt. "
Na mert a mostani az annyira vállalkozásbarát. Azért arra kíváncsi lennék, hogy ha remek gazdasági miniszterünket csak egy hónapra beültetnénk egy kisvállalkozás vezetői székébe, akkor mit csinálna?

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2011.09.19. 17:43:04

@fogash: "Szóval tessék látni, hogy akármelyikünk zsebéből is vesznek ki pénzt, azt ŐK EL-LOP-JÁK.".

Hogy lopnak, az nem kérdéses, viszont azt is látni kell, hogy olyan adórendszert még nem hordott a hátán a Föld, hogy senkinek a zsebéből nem vesznek ki, de közben meg bárkinek is jobb lesz egyszerre.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.09.19. 17:43:40

@fogash: Az első bekezdéshez.Aki így megspórol magának párszázezret azt mondod jogos.
De akkor ne legyen már köcsög az se aki zsebbe kap még tíz,-neadjistan húszezret.

2011.09.19. 17:45:38

@Zsir@f: Tökéletes. Akkor csak egy dolgot kérek. Fogd meg ezt a sacc 9M embert itt az országban, és értesd meg velük, hogy mi az alapvető különbség az ottani és az itteni helyzet között. Hidd el, nem csak a számok, és nem csak a %-k.
A mentalitás alapvetően különbözik. Én rájöttem egy dologra pl. a németekkel kapcsolatban: Azok dolgoznak. Minden szinten. Odateszik magukat. Nézz körbe itt.....

Jozsó_ 2011.09.19. 17:53:25

Más is írta, leírom én is, hogy rögzüljön. Itt nem az a szívás, hogy egykulcsos, vagy százkulcos az adó. Itt ott volt elrontva, hogy egy olyan országban, ahol a dolgozók kétharmada minimálbérre van bejelentve volt egy olyan kormányunk még 2004-ben, aki úgy döntött, hogy ennek az igen nagy rétegnek tovább nem kell hozzájárulni az ország bevételeihez, magyarul ne fizessen adót. Ez ugyan őrült nagy baromság, de pontosan beleillik a magyar mentalitásba, mert a mentalitáson semmit sem változtatott a rendszerváltás. Ez kb. egy három éves követelőző gyerek gondolkodásmódja:
- Minden legyen ingyen
- Ha mégis kell fizetni, akkor fizessen "más". (a más itt lehet akárki. Bank, "gazdagok" bárki, csak ne én)

Tehát itt alapvetően nem arról van szó, hogy hány kulcsos az adó, hanem, hogy meg kell szüntetni azt az orbitális igazságtalanságot, hogy a keresőképes emberek kétharmada nem fizet adót.

És minden mást innen kell vizsgálni.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.09.19. 17:59:00

@hoplita: Most nem tudom, hogy ezt bóknak vegyem-e, de köszönöm. Speciel én kb 1 éve ezt mondom, de engem, hát hogy is mondjam, amikor a gazdasági véleményemet fitogtatom, nem szoktak szociálisan érzékenynek tartani... :)
@s: Gyermektelenségi adó volt a Ratkó korszakban, közvetlenül a forradalom előtt törölték el.

mh1973 2011.09.19. 18:04:54

Hát nem tudom, számoljunk egy kicsit, javítsatok ki ha tévedek. Szóval legyen 1,2 millió minimálbéres, az adójóváírás törlésével mindenki bukik kb 10000 Ft-t havonta, ez havonta 12 mrd forint, évente 144 mrd, de legyen 150 mrd (ennek fele valódi minimálbéres, akinek a zsebéből fog 75 mrd hiányozni, amit nem tud elkölteni, tehát nem lesz belőle áfa, jövedéki adó, egyéb bevétel sem). Ahogy látom ez csepp a tengerben ahhoz képest, hogy mennyi pénzt szórtak el mol részvényre, vagy mennyit loptak el az mnyp lerablásával, vagy éppen a saccolt feketegazdasághoz képest milyen összeg, vagy éppen az ország kiszámíthatatlansága miatt kockázati felárakhoz viszonyítva!

Ez csak a szokásos narancs taktika, az ország különböző rétegeit állítja egymással szemben, alacsony keresetűek vs átlag vagy afeletti keresők! Ugyanígy csinálták a roki nyugdíjasok esetében, katonák esetében, stb... Mindig csinálnak ellenséget, akit aztán lehet támadni és elterelődik a figyelem az ő bakijaikról!

picur3ka 2011.09.19. 18:06:14

@Tzimisce:

Sot, a nem adoztatott nyugdijasnak, semmi erdekeltsege a gazdasag mukodeseben es az adorendszerben. Teljesen onos erdekbol szavaz, nem vilagos szamara, hogy fuggvenye, resze a rendszernek.

Na ennek sok nyugdijas eseten (aki ennek ellenere szavazhat) komoly csod utra vezeto szavazatnyero politikara lehet csak szamitani.

Netuddki. 2011.09.19. 18:07:25

Hát tudod annál cinikusabb, pofátlanabb adórendszert nem tudok elképzelni, hogy a bruttó 200 alatti fizetéseknél már 35%-40% -os SZJA van. Miközben a minimálbéres nem fizet adót.
Ócska demagóg duma ilyen feltételekkel visszasírni a többkulcsos adórendszert. Mit akarsz az 1 kulcsos helyett? Azt fejtsd ki légyszi!

sárkányfő 2011.09.19. 18:07:42

@Mi a Mano:

Olyan normális hangon kezdődött a kommented, azt hittem jót fogsz írni, de nem.
Senki nem irigyel tőled semmit. Illetve páran igen, akik beszopták a szegények-jobb módúak mesterséges szembeállítását, kijátszását egymás ellen.

Itt nem irigységről van szó. Itt igazságosságról van szó. Tudom, senki nem elégedett a fizetésével, senki nem tartja igazságosnak, hogy milyen keveset keres. Ahhoz képest, hogy mennyit dolgozol, meg nyugaton mennyit kapnál, ahhoz képeset valóban kevés amit keresel, igazságtalanul kevés.
De sajnos nem olyan országban élünk, ahol csak ezek lennének a szempontok. A szempont az is, hogy mennyi az összpénz, amit el lehet osztani, és jogos-e ezt átrendezni a szegények terhére.

Téged csak az érdekel, neked korrekt-e ez így? neked sok-e a +30 rugó? De azt nem kérded meg, jogos-e a minimálbéres 50 rugó bárkinek? Hogy abból hogy lehet élni? Vagy inkább halni? Szerinted ez igazságos? Aki 50-et keres, hogy menjen fogorvoshoz? Én megmondom hogy mennek: tessék kihúzni, mert az a legolcsóbb. A tömés drága. Mondjuk ez se mindig, mert vidéken olyan is megy, hogy egy liter pálinka le, fájdalomcsillapítónak, aztán jön Józsi bácsi a harapófogóval.

De mondok neked más. Én konkrétan három olyan embert/párt ismerek, akik azért nem vállalnak gyereket, mert tök bizonytalan az egzisztenciájuk, és a bizonytalanban a bármikor beüthető nyomorba nem mernek gyereket vállalni. Igazuk van, felelős a döntésük. Na ez a szegénység. Hogy egyszerűen emberek lemondanak családról, gyerekről. És hidd el nekem, ők is megérdemelnék.

Szóval nem csak saját magadból kéne kiindulni, hanem picit belegondolni mások életébe is. Hogy az milyen. De csak akkor, ha nem önigazoló butaságokat keresel, mint a vízvezetéknél, mert ha egy meló nem halad, az nem a szerelők hibája, általában nem ők ütemezik a melót, hanem a főnökök/megrendelők. Ráadásul ezer ellenpéldát lehetne mondani a fél munkaidőt elkávézó, elnetező, elpassziánszozó irodai melósok hadáról. Ugye milyen könnyű olcsó példákat találni és általánosítani.

Ha valakit szidni akarsz, de hagyd hogy manipuláljanak, és a szegények ellen fordítsanak. A politikusokra kéne haragudni, akik miatt ez van, akik 20+200 éve elkúrják az országot, és akik miatt mindenki rosszabbul él.

s 2011.09.19. 18:07:45

@Tzimisce: Szerintem ezt leszámítva, a két háború közt is volt, meg az első háború előtt is lehetett. Nem néztem utána, de minden normális berendezkedés esetén ennek (mármint a következő generáció létrehozásának) kulcsfontosságúnak kellett lennie. Enélkül nem nagyon van miről beszélni hosszú távon.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.09.19. 18:09:41

"- Az egykulcsos adó miatt nem érdemes eltitkolni a jövedelmet.
Nem látjuk, hogy tömegével jelentik be a valódi bruttó bérre az eddig feketén vagy minimálbérre bejelentett munkavállalókat. Sőt, most olvashattuk, a 4 millió adóbevallás közül 1-1,2 millió minimálbéres."

Csak szólnék, h az egykulcsos adó adóbevallásának határideje vmikor 2012. május körül lesz. Majd akkor derül ki, h tisztult-e a rendszer, vagy ugyanolyan sokan csalnak az adóval.

naugye! 2011.09.19. 18:11:51

Vastagbőr, te nagyonhülye! Ha mindenkinek az átlagbérnek megfelelő nyugdíjat fizetnek, akkor negyven éven keresztül kéretik az átlagbérnek megfelelő nyugdíjjárulékot is levonni a fizetésből! Idióta!

Netuddki. 2011.09.19. 18:14:54

@Jozsó_: Az a problema, hogy a többkulcsos adórendszerben rárakták a max. adókulcsot a minimálbérnél alig nagyobb keresetekre. Azokra a keresetekre, amelyek esetén tőlünk nyugatabbra már segélyt fizetnek az embereknek.
A szemét, rabló gondolkodású politikusok ez alatt a 21 év alatt lerabolták az országot. Elértünk oda, hogy most már nincs adóbevétel. Miközben sokan megengedhetik maguknak, hogy ne fizessenek adót. Itt most nem a minimálbéresekről és a kisvállalkozásokról van szó. Azokról akik a háttérből irányítják ezeket a parasztokat a magyar politika sakktábláján...

Cartman (ex Cartman) 2011.09.19. 18:16:44

@Jozsó_:
Ez OK, de a jelen helyzetben ezzel nincs mit kezdeni. Egy konjunktúrában lévő gazdaságban rá lehet "kényszeríteni" a munkáltatókat arra, hogy minden évben emeljék egy kicsit az alacsonyabb béreket, hogy azokra fokozatosan(!) tegyünk adóterhelést, de most épp nem mondanám, hogy olyan kirobbanó a gazdaság teljesítménye.

Másrészt az is iszonyú szemét dolog, hogy _minden oldalról_ a szegényebb réteget szivatja az orbán-kormány. Nyilván nem csak az SZJA-változásokat érzik meg ők jobban, hanem a különadók áthárításából adódó terheket, illetve az áfaemelést is (+ugye a végtörlesztéssel se ők élnek majd jellemzően, viszont szívnak miatta rendesen). Ezt nagyon mocskos dolog volt így, egyszerre ráterhelni azokra a szerencsétlen _dolgozó_ emberekre, akik már eddig is nyomorogtak, ráadásul nyilván kisebb érdekérvényesítő képességgel bírnak, mint a közép-, illetve felső réteg.

Az egyetlen jó az egészben, hogy a fidesz ebbe bizony bele fog bukni, és akkor hátha jön végre egy kompetens banda... Jövőre olyan recesszió jön, hogy örülhetnek orbánék, ha nem úgy távoznak majd a parlamentből, mint anno 1419-ben Csehországban a tanácsnokok a városházáról...

Netuddki. 2011.09.19. 18:16:51

@Jozsó_: Az a problema, hogy a többkulcsos adórendszerben rárakták a max. adókulcsot a minimálbérnél alig nagyobb keresetekre. Azokra a keresetekre, amelyek esetén tőlünk nyugatabbra már segélyt fizetnek az embereknek.
A szemét, rabló gondolkodású politikusok ez alatt a 21 év alatt lerabolták az országot. Elértünk oda, hogy most már nincs adóbevétel. Miközben sokan megengedhetik maguknak, hogy ne fizessenek adót. Itt most nem a minimálbéresekről és a kisvállalkozásokról van szó. Azokról akik a háttérből irányítják ezeket a parasztokat a magyar politika sakktábláján...

sárkányfő 2011.09.19. 18:17:02

Kering a neten pár napja ez:

F aszkalap
I diota
D egeneralt
E goista
SZ arhaziak

Ennyi a velemenyem a fideszrol..

Ezt én kicsit ízléstelennek, de persze messze nem alaptalannak ítéltem, aztán jött az aktuális Gubcsi Lajos. És rájöttem a fenti sorok nettó igazak.
Ez a Gubcsi barom lebukott a lézerblokkolójával. Erre most elkezd hablatyolni, hogy ez valójában kamu volt, direkt az index ellen. Egyrészt totál hihetetlen, másrészt ha igaz, az is gáz, mert mit játssza a kicsinyes dedós hülye játékait ahelyett hogy dolgozna. De mondjuk kb. annyira hihető, mintha azt mondaná hogy tudtán kívül szerelték fel. eh, elég róla ennyit: fideszes...

index.hu/belfold/2011/09/19/ravasz_magyarazat_van_a_hm-es_lezerblokkolora/

Netuddki. 2011.09.19. 18:22:51

@sárkányfő: És igen! Ha ilyen piti dolgokban hazudnak és csalnak, akkor mi mehet nagyban. Az ilyen szemrebbenés nélkül ellopja az adónkat is. Közben meg sírnak, hogy nincs pénz adót kell emelni...

Zsiráfovics Zsiráf 2011.09.19. 18:24:33

@Mi a Mano: Egy dolog miatt nincs igazad. Nézd meg a szlovákokat! Katasztrofális a munkamorál, a munka minősége. Mégis bizonyos dolgokban jobban állnak mint mi. Sokáig nem értettem, hogy miért, aztán amikor több időt töltöttem ott rájöttem. Ez pedig az ésszerűség és a következetesség. Legalábbis a törvényeiket tekintve. Ez az ami nálunk nincs meg. Szinte nem lehet olyan törvényt mutatni, amit valóban alkalmazható lenne az életben. A betartatásról pedig ne is beszéljünk.
Amint azt már sokszor megfogalmaztam különböző fórumokon, törvényhozóink legnagyobb bűne, hogy nem tekintik felnőttnek a magyar embereket.

NevebenIs 2011.09.19. 18:25:23

Szocalis rendszer es a nyugdij az tabu naluk. Szavazobazist el kell tartani.

öregmogyi 2011.09.19. 18:29:39

@MikeBoy: a luxusáfát nem tudja eltitkolni. Míg a fizuját eltitkolja... vagy félig jelenti be magét. Stb

sárkányfő 2011.09.19. 18:37:26

@kovi1970: ez a Gubcsi amúgy "költő" is. Nem kegyelmez, ilyet ír az agyhalottja:

Én is, te nem
Nekem nincs merszem
Neked nem hallik át szívem
Én most, te soha
A sorsunk közös mostoha
Én most vagy soha
Te elillansz haza
Te holnap, én azután csak
Csókolnálak, bezártad a szádat
Forrón lihegsz, mint a vaskemence
Kérdem, a boszorkányt ismered-e
Kapkodod a levegőt, Istenhez készülsz szánon
Én most is hozzád tartok, mézzel cserepes számon

carlo68 2011.09.19. 18:41:35

@compi.hu: Már most mehettek a kúrva anyátokba gazdagok,a neolibsi vezéretekkel együtt!

2011.09.19. 18:44:26

@öregmogyi:

Luxus ügyben meg átmegy a határon túlra.
Itt nem az adóelkerülés volt a lényeg. Súlyos probléma elismerem, na ahhoz nem nyúlt senki.

2011.09.19. 18:44:44

@nu pagagyí: Mijafaszomból legyen vállalkozó az, akinek a megélhetéséhez is kevés a fizetése, mint alkalmazott? És mire vállalkozzon? Miből van itt piaci hiány??? Itt már minden kapható, még tengeri yaht is (noha évtizedek óta nincs tengerünk), hiány a _fizetőképes_keresletből_ van. Ezt egy darabig át lehetett hidalni a CHF alapú fogyasztási hitelekkel, de ez a lufi kipukkant, akinek van, fogcsikorgatva törleszti, akinek nincs, annak meg eszibe sincs fölvenni, inkább összekucorodik ici-picire, és abból a kevésből is, amit kap, próbál félretenni nehezebb időkre. Erre jön a viktátor, és kitalálja, hogy megemeli az adót. Legyél vállalkozó. Na persze. Aki próbálta, tudja, hogy min egy év, mire egy vállalkozás elkezd pluszos lenni, addig csak viszi a pénzt a sok járulék meg reklám... de kinek van itt egy évnyi tarcsija a kezdőtőkén (beruházáson) felül? Max aki örököl. :-( A kapitalizmusban a pénz a pénzhez megy, a pénz a szegénységhez nem megy.

2011.09.19. 18:46:52

@sárkányfő:

Te jóságos ég!! Ez a Gubcsi már súlyos. :-)))

2011.09.19. 18:48:42

@sárkányfő: Igazad van, és elnézésedet kérem, amiért elragadott a hevület.
Szintén igazad van abban, hogy havi 50K-ból nem lehet megélni. De ahogy mondtam, sajnos ez azért nem lehet jelen pillanatban másképp, mert a nagytöbbség nem akarja, hogy másképp legyen. A munkabér, definíció szerint a munkádért járó bér. Annyi, amennyit a munkaadód szerint ér a munkád. Azon lehet vitatkozni, hogy pl. egy aszfaltozó munkás munkája mennyit ér, ha a sztrádáknak mondjuk Km-e 1milliárd forint. NAgyon valószínű, hogy nem 50-75K forintot. De mivel a vállalkozó ennyiért árulja a munkát, és ennyiért elfogadják emberek, ezért ennyit ér. A versenyszférában a kávézgató passziánszozó munkás addíg lesz az, amíg a munkaadója ezt hagyja. Ha nem, akkor hamarosan segélyes lesz, nem munkavállaló.
És igen. Szégyen, hogy valaki a minimálbér(vagy alatt) kénytelen tengetni az életet, elzárva mindentől. (víz, gáz villany)
,,De csak akkor, ha nem önigazoló butaságokat keresel, mint a vízvezetéknél, mert ha egy meló nem halad, az nem a szerelők hibája"
Valóban. De egy dolgot azért kérlek ne felejts el. Ha X munkát Y összegért Z idő alatt el lehet végezni, akkor miért foglaljam le az erőforrásaimat mondjuk 2Z ideig? Nem lenne célszerűbb Z idő alatt megcsinálni, és a fennmaradó időben pedig elvégezni egy másik munkát? Ezt akartam kiemelni azzal, hogy nem akarunk dolgozni.
És nem, nem keresek önigazolásként butaságokat. Igen, önző vagyok, mint te is. Nem akarom azt mondani, hogy én mindent megteszek, hogy MINDENKINEK jobb legyen ebben az országban. De egyébként így van. Nem csalok az adómmal, fogyasztok, dolgozok, becsülettel. És tudod mit? Szívből örülnék, és lemondanék arról a havi pluszról. De cserébe engedjétek meg, hogy kimondjam amit apám mondott: ,,A sikereidben lehet, hogy segítettek, de a kudarcaidról csak önmagad tehetsz..."
És ha ezt minden felnőtt "Álampógár" tudomásul venné.... Akkor lehet, hogy elindulnánk valamerre.

2011.09.19. 18:52:23

@Zsir@f: Szerintem a kettő összefügg.
Mármint az általad említett:"Ez pedig az ésszerűség és a következetesség. Legalábbis a törvényeiket tekintve. Ez az ami nálunk nincs meg. " illetve az általam mondott nem akarunk dolgozni.
Mikor mondhajuk majd tényleg szívből azt, hogy a kormány (legyen bármelyik) és az ellenzék (szintén bármelyik) EGYÜTT, PÁRBESZÉD, EGYEZTETÉS és ÁTGONDOLÁS után csinál valamit?
Most mondom azt, ami a kettőt összeköti: Ez lenne a munkájuk. Ehelyett megy a versengés a kárpátok géniusza címért. Pedíg ahogy a vicc is megmondta: Ahoz csak poroltó van, ejtőernyő nincs....

Zedder 2011.09.19. 18:54:43

@compi.hu: "Vagyunk ebben az orszagban paran akik olyasmit csinalunk amiert itt is jol fizetnek (pontosan azert mert tudjak, hogy ha megmorcosodunk akkor kb 1-2 honap alatt kint vagyunk sokszor ennyiert) es mondjuk olyan cegnel dolgozunk alkalmazottkent, ahol nincs mutyi. Ez az a reteg ekinek az elveszteset nem engedheti meg maganak az orszag, mert nem lesz aki eltartsa a mutyibandat."

Ez itt a nagyon nagy igazság. Eleve nem árt észben tartani, hogy akik ebbe a rétegbe tartoznak (pl. én is, tehát most saját példa következik), azok nem ritkán 20 évet húztak le tanulással, egyetem alatti munkával, diplomázás óta is folyamatos önképzéssel. Én érezzem magam szarul, hogy közelebb vagyok az 1M bruttóhoz, mint a feléhez - mindezt beosztottként? Én érezzem magam szarul, hogy a munkahelyem kocsit tesz a seggem alá, mert úgy gondolja, hogy ez egy jó kompenzáció?

Aki pedig azzal jön, hogy valóban végzek-e annyival jobb munkát, mint a minimálbéres, arra egy válaszom van: nem tudom. Azt viszont tudom, hogy utánam a munkahelyem 150-300 eurót számláz óránként ügyféltől függően, és az ügyfél ezt ki is fizeti, mert megfelelő értéket teremtek a számára. Ebből telik a fizetésemre, telik az összes adó befizetésére.

Ennek ellenére ami az országban folyik az jelenleg egy kétoldalú prés: alulról megvetnek, leköpnek és legszívesebben megfojtanának az irigység miatt, felülről pedig állandó reszketés van, hogy mikor veszik vissza a mostani plusz pénzt, mikor lesz államosítva a bankbetét, életbiztosítás, NYESZ számla, satöbbi. Na emiatt tervezek én is lepattanni, mert a franc sem akar egy ilyen társadalomban és országban élni. 40 alatt vagyok, talán még jól elsülhet a dolog.

Nándo 2011.09.19. 18:55:36

@kovi1970: csak hogy tisztázzuk: minimálbérig neked sem kellett szjá-t fizetned, ugyanis ez nem úgy működik, hogy aki minimálbért keres annak nincs szja, míg aki egy forinttal többet, annak meg jön a 18%-os adókulcs, az 1Ft-ot kell csak majd leadózni 18%-kal. ;)

Egyébként tippeljetek, tavaly 200K fizunál mekkora volt az szja terhelés (adójóváírás után)?

...

13%

Egyéves Önkéntes 2011.09.19. 18:56:31

@Lófasz Hadnagy: na pont ezen agyaltam a múltkor, hogy egyre jobban hasonlítunk Brazíliára, ahol már szinte bunkerban laknak a gazdagok

2011.09.19. 18:57:54

@Rufus78: "Mikor jön el az a pont, hogy a cégek munkügyeseit, könyvelőit fogja büntetőjogi felelősség terhelni a fekete munkáért?"

"Remélem, soha, és ezt nem csak a szakmai érintettségem mondatja velem. A munkaügyes és a könyvelő ugyanolyan alkalmazott, mint az összes többi, akiknek minden további nélkül mondhatja a főnök, hogy ha nem asszisztálnak a kis stiklijeihez, akkor kirúgja őket, és felvesz olyant, aki igen."

Most megint undorító leszek: Az, hogy parancsra tettem, nem mentség...
Tudod nálunk a cégnél ez úgy van, hogyha valakiról csak felmerül, hogy tiszességtelenül játszik (megvesztegetés, jogosulatlan előny felhasználása) akkor az illető repül. Azonnal.
Amíg ezt nem tudjuk megtanulni, addig nincs esély. És ehez elég lenne csak pár tucat bukó. Utána azt mondanák az érintettek, hogy nincs az a pénz... Vagy ha van, hamar kiesnének....

Egyéves Önkéntes 2011.09.19. 19:04:32

@sárkányfő: hát bazmeg ez a magyarázat mindent visz :DD
talán még Kis Alteregó tábornok úron is túltesz, pedig magasra tette a lécet :)
el is szaladok kurvázni egyet, hogy dezinformáljam az asszonyt! LOL

Dr. Verőköltő 2011.09.19. 19:05:17

"Az elmúlt év vállalása volt az adórendszer arányossá, egyszerűvé tétele is. Az országot többek között a bonyolult prog­resszív adózás tette tönkre, mert munka-, család- és vállalkozásellenes volt."
Mert a minimálbér 1.5-e után fizetni a munkavállalói tb járulékot nyilván nem vállalkozásellenes!
Öcsém, hogy miért nem mennek a hazug jó édes stb.........

2011.09.19. 19:07:22

@Zsir@f: "Azért arra kíváncsi lennék, hogy ha remek gazdasági miniszterünket csak egy hónapra beültetnénk egy kisvállalkozás vezetői székébe, akkor mit csinálna? "

Az első hét végén kivenne két hét szabit, aztán az utolsó héten bemenne a fizetéséért.

Kis ember 2011.09.19. 19:09:33

@naugye!:

"Ha mindenkinek az átlagbérnek megfelelő nyugdíjat fizetnek, akkor negyven éven keresztül kéretik az átlagbérnek megfelelő nyugdíjjárulékot is levonni a fizetésből! Idióta! "

Hát, adja a jóisten, hogy te 102 éves korodig élj, de azért nem ez a jellemző...

Kis ember 2011.09.19. 19:10:33

@sárkányfő:

Nem jó, mert nem varrta ürgebőrbe...

Justice for 96 2011.09.19. 19:14:57

@fogash: Zseniális vagy! Ezt én sem fogalmazhattam volna szebben. Ez 10 pont! :-)

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2011.09.19. 19:18:26

@Mi a Mano:

Nem, nem repül, hanem reptetik... De ha a fejétől bűzlik a hal, akkor ki reptesse?!

Kis ember 2011.09.19. 19:19:06

@fogash:

""Az meg, hogy ki mennyit keres kis hazánkban köze nincs a szaktudásnak."
Mondják azok, akik nem vitték sokra."

VAN szaktudásom. Itthon a számláimat nem tudom kifizetni. Abból élek, hogy évente kb. 6 hónapot külföldön dolgozom a szakmámban, távol a családtól.

Vissza kellene venni az arcból, barátom...

GGG77 2011.09.19. 19:24:54

@WildBear: "a cég tulajdonosai szerint."
Ő maga a tulaj. Baromira tud sírni, hogy milyen nehéz neki.
Miközben egész nyáron egy napot nem dolgozott. Öten nyaraltak a világ másik végén. Számolgattunk, csak utazásra költött el az elmúlt 2 évben kb 3-4 millió forintot, minimum. Persze, szíve joga. Csak, amikor egy ilyen panaszkodni merészel, ütni tudnék. ..

2011.09.19. 19:24:58

@Hörömpő Töhötöm: Teljesen igazad van, hogy kiakadtál a demagógia miatt. Megértelek.
Nekem olyan 500 ezerben volt, hogy BEZÁRHASSAM a cégemet. Hogy tiszta maradjak a hatóság előtt.
A mérnemlettélvállalkozó meg olyan, mintha azt mondanám, hogyha kevés a béred, nyerj a lottón!

GGG77 2011.09.19. 19:27:26

Gubcsi korunk Grespikje. :)

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2011.09.19. 19:39:47

@fogash:

"Tudod, amikor te focizni mentél (mert az menő), akkor én németet tanultam. Aztán angolt."

Amikor a többiek bulizni mentek, akkor én meg fizika versenypéldákat oldozgattam. Amikor a tankörtársak söröztek ( és buliztak, na persze ) akkor én vezérlőprogramokat írogattam léptetőkamerákhoz. Amikor a többiek a pénzt elbaszták kocsira, akkor én a pénzt félretettem. Amikor meg a többiek egymás sarkát taposták, hogy az egyetemet otthagyják, és pénzt keressenek, akkor én meg benn maradtam bagóért PhDt csinálni. nem romológiából, hanem egy "számolgatós" témából.

Maximálisan egyetértek azzal, amit irtál. Egyúttal felháborit a Vastagbőr demagógiája. Mert a VB nem mást akar és nem mást hiányol, mint hogy miért nem a "gazdagok" fizetik meg a kevesebbet keresők helyett az adót.

Ja igen : mindenkinek. Nekem már sikerült már úgy Magyarországon egy 1.3 milliós ( per hó ) állást szereznem, hogy senkinek a haverja nem voltam, nem is ismertem senkit sem Magyarországon. Egy fejvadász hajtotta fel az állást. Ja igen : ezért az állásért el kellett tölteni külföldön 1O évet úgy, hogy hétvégén is a szakirodalmat tanulmányoztam ( többnyire ), vagy kódoltam.
Ezt persze senki sem csinálná utánam, mert (a) a kódolás unalmas és "kocka" ( nerdish ) (b) a szabadidejében senki nem szeret INGYENmunjával foglalkozni (c) kevesek ruházzák be a pénzüket több tizezres szakkönyvekbe, vagy pazarolnak el rá napokat hogy az anyagot az interneten felleljék.

Azok közül, akik mindezt NEM csinálják, gondolom most sokan vannak, akik a "fizessenek a gazdagok" meg hasonló demagóg szövegeket hajtogatnak. Végre valami meritokrata szemlélet : aki többet dolgozik, annak igenis maradjon több. Akinek meg kevesebb jut, az törekedjen arra, hogy neki több jusson.

Egyéves Önkéntes 2011.09.19. 19:45:43

@Scaramella va alla guerra: na ezzel messzemenőkig egyetértek
azok rám a legirigyebbek, akik annak idején akkor is kocsmába jártak előadás helyett, amikor nem kellett volna
és hányszor hallom az-egyetemen-nem-lehet-nyelvet-tanulni mantrát is
pedig aki akar, annak sikerül

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2011.09.19. 19:45:48

Az egy kulcsos adó nem azért igazságtalan, mert a minimálbéres "rosszul jár", hanem azért, mert sok esetben más fix összegű adókkal is kiegészül. Adózunk az ingatlan után, az elfogyasztott üdítőital, stb. után... Van jövedéki adó (ismét nem függ a jövedelemtől). Sok adó kifejezetten a szegényeknek árt: Ki kényszerül az olcsóbb ételízesítőre?

A szegény egész évben itt fizet ÁFÁt, a gazdagabb sokszor külföldön nyaral, onnan vásárol, stb. ezzel is kevesebb adót fizet a hazai államkasszába.

A szegénynek sem olcsóbb az illeték (igazolványok, útlevél, tulajdoni lap), stb.

A gazdag tud megtakarítani, ebből nincs gyors adóbevétel. A szegény viszont a teljes jövedelmét úgy költi el, hogy az után áfát fizet.

Az eredmény? A szegény jövedelmének nagyobb része landol az államkasszába.

Az egy kulcsos adó eredménye: A szegény kevesebbet fogyaszt, többet nyomorog, kevésbé vállal gyereket (emiatt omlik majd össze a nyugdíjrendszer), kevesebb vállalkozást tart el a fogyasztásával, stb.

A gazdag többet fektet be külföldön ahol a magyar állam nehezen teszi rá a pénzére a kezét, kivíve az országból a pénzt. Nem fogyaszt érdemben többet. Ha pedig tenné, a BMWben lévő eggyel nagyobb motor nem a hazai KKV szektort tartaná el. Nem vállal emiatt több gyereket, nem bízik egy összeomlani készülő országba, ahol a fentiek okán két oldalról szorít a prés.

Az pedig, hogy én mennyit keresek, nem csak az én szaktudásomtól függ, hanem attól is, hogy a fizetőképes kereslet mennyit tud fizetni. Ha a KKVk a megrendelőid, akkor fontos, hogy a KKVknak legyen pénze. Ehhez pedig fogyasztás kell. Az egykulcsos adó, az ÁFA emelés, stb. pedig ezt vágja haza.

Ha viszont külföldön csinálnám ugyanezt, több pénzt keresve, akkor bizony az általam megtermelt érték is hiányozna a hazai GDPből :)

Kis ember 2011.09.19. 19:49:03

@Scaramella va alla guerra:

Meglehetősen kocka álláspont.
Neked már sikerült (innen is gratulálok), csinálják a többiek is ezt.
És az óvónő, aki a gyerekeddel fog foglalkozni? A gyerekorvosnő, aki majd meggyógyítja? Az aneszteziológus/röntgenorvos, akik életükben még nem láttak hálapénzt (mellesleg nagyon keményen tanultak az egyetemen és utána minden évben jártak továbbképzésre), de ha valami bajod van, ők gyógyítanak?
A pékről, sofőrről és a többiekről nem is beszéltem, amikről egy magadfaja, fehér, középosztálybeli férfi nem hajlandó tudomást venni.
Ők mind rosszabbul fognak járni, pedig a munkájuk társadalmilag legalább olyan fontos, ha nem fontosabb, mint a tied.

Ötletgyáros 2011.09.19. 19:52:06

Abba lehetne már hagyni ezt az "egykulcsos adó a gazdagoknak kedvez" című ostboa demagógiát.

1. Az igazán gazdagok közül kevesen élnek munkából. Akik valóban milliárdosok, azok tőkejövedelemből élnek legtöbbször. Hány kulcsos is a kamat- osztalék- árfolyamnyereség adó? És nincs rajtuk még + tb max osztalék esetén tizenegykét % EHO

2. Az átlagbérrel dobálózni enyhén nevetséges, mivel ezt az átlagot vastagon lehúzzák a kamu minimálbéresek. Még konzervatív becslések szerint is a kb 1,2 millió min.béres fele kamu.

3. Bemutatnék nektek egy gonosz burzsujt, aki jól járt az egykulcsos adóval (nem rólam van szó, de családtag): 19 évesen a szakközép után költözött el a családjától kb 200km-re. Addig ott élt az anyjával, az apjával aki nem vetette meg az italt, meg a nagyapjával, aki szintén nem. Nyomortól alig jobb körülmények között. Eljött az ismeretlenbe, azóta ott dolgozik ahol kezdte lassan 30 éve. Folyamatosan képezte magát, hogy feljebb lépjen, és teszi most is. Mindent magának ért el, amit elért.
Na most eddig a 8 órás munkaidejéből 5-öt azért dolgozott, hogy vadidegen emberek ügyes-bajos dolgait fizesse. Segílyke, nyugdíj, ingyen eü stb... Most az egykulcsossal a 8-ból nagyjéból csak 4et dolgozik ezért. Mekkora kedvezmény már ez egy ilyen szemét burzsujnak nem???

Én régen szerettem ezt a blogot, de mostanában egyre jobban hajaz az MSZP nyuggertagozatára.

ui.: rühellem a fideszt, különösképp a zsebcigányt az élén.

dr.pupak30 2011.09.19. 20:00:49

azt hiszem ezek elmebetegek.
nagyon sajnálom, hogy engedtem orbán zsarolásának és visszaléptem az állami nyúgdíjrendszerbe. nem sokat fogok abból a pénzből látni.

Kis ember 2011.09.19. 20:02:22

@Ötletgyáros:

Ez a mostani adópolitika nem kedvez senkinek.

Mondhatnám, hogy én nagyon jól járok, mert USD-ban kapom a fizetésemet, az meg az elmúlt hónapban 20 forinttal, azaz 10 SZÁZALÉKKAL ment feljebb.
De ugyanakkor az árak is ugyanígy feljebb mentek.

dr.pupak30 2011.09.19. 20:02:54

miért nem lehet olyan adórendszert bevezetni, ahol adott összegig, mindenki ugyanazzal a kulccsal adózik, majd az a fölötti részt magasabb kulcson megadóztatják? mi a jó kurva anyjukért nem lehet?

wanekus 2011.09.19. 20:06:19

Aggodalomra semmi ok, már készül az orbánmentő kőccségvetés, az orbánvédelmi program már a sifonérba, a TEK harcosai pedig gyakorolják a körkörös védelmet (a'la Für Lujó),

Ötletgyáros 2011.09.19. 20:07:29

@pupak30: eddig olyan volt, ha nem tűnt volna fel. Egyetlen 2hozadéka" volt, hogy aki bejelentetten keresett (nem feltétlen nagyon sokat) tisztességes összeget, azt agyonbüntette. 1 dologra ösztönöz: adócsalásra, meg 1re biztos nem: tanulásra, költözésre munka után, azaz az egyéni felelősség és küzdeni akarás fejlesztésére.

gyem 2011.09.19. 20:08:51

Na és az aztán baromi igazságos volt korábban, hogy 1.5 millió ember tartott el 8.5 milliót, és 2 millió minimálbéres nulla szja-t fizetett, ugye?

Csökken egyesek fizetése? Nos igen, bizony a közteherviselés azzal jár, hogy mindenki hozzájárul a közterhekhez.

Az enyém is csökkent az adórendszer miatt 8 éven keresztül majdnem minden évben. Eltörölték az összes adókedvezményt a "magas jövedelműeknek". A gyerekek után járó adókedvezményt. Aztán megemelték a felső adókulcsot. Bevezették a különadót. Aztán a szuperbruttót. A "magas jövedelem' alatt az MSZP olyan fizetést értett, amit Nyugaton az ápolók, meg a szakmunkások kapnak... Az aztán baromi igazságos volt.

Imádom, hogy olyanok papolnak igazságos adózásról, akik egy fillér szja-t nem fizetnek, és nem is fizettek soha, mert mondjuk 15 éve rokkantnyugdíjasok. Ilyen helyzetben én is azt gondolnám igazságosnak, hogy minimálbér felett mondjuk emeljük 80%-ra az szja-t! Jó lenne, ha az MSZP tábor a saját f@aszával verné a csalánt.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2011.09.19. 20:10:48

@EÖ:

Az egyetemen tanultam meg úgy németül, hogy részben még mind a mai napig abból élek.

@Kis ember:

A pék ( stb) munkája társadalmilag sokkal fontosabb. Ugyanis a munkám velejárója és következménye a jelenlegi gazdasági válság :D .
De itt nem erről van szó. ha strukturálod a dolgot, akkor arról van szó, hogy idáig a középosztály fizette ki a minimálbéresek munkaadói helyett a minimálbéresek bérét. Ugyanis azok azért kaptak gyenge bért, mert ugyis adójóváírnak.
És nekem mi a fene közöm van a minimálbéresek munkaadóihoz ? Nem nekem termelnek a minimálbéresek, hogy nekem kelljen fizetnem őket.

@Ötletgyáros:

Az első ponttal egyetértek ( a "gazdagok" ).
A Fideszt csak azért nem rühellem, mert ők akadályozhatják meg hogy a kommunisták ( mszp) visszajöjjenek, akiket viszont TÉNYLEG rühellek, mert
1. Érdemtelenül gazdagodtak meg
2. a szociális demagógiát ( L. gazdagok ) használják arra, hogy a paupereket magukhoz vonzzák. Pont ők, a kőgazdag provatizátorok és adócsalók. hatalmuk árát pedig VELEM fizettetik meg ( a "szolidaritási" adó és egyéb agyament marhaságok révén. )

elektromotor 2011.09.19. 20:12:58

@Ötletgyáros: Kiadták a vörösök a "teljes letámadás" parancsot! Egyre több az olyan "hozzászóló" akiről lerí a vörös pofa!

Badbitie 2011.09.19. 20:15:13

Apró lényegtelen baszakodásnak tűnhet, de azt még nem tudhatjuk, hogy a gazdaságt mennyire fehéríti, úgyanis az idézett 1-1,2 millió minimálbéres az 2010-ben és progresszív adózás mellett volt. Ha meglesz jövő májusban is ez a statisztika és azt látjuk, hogy még mindig ennyi a minimálbéres, akkor leszűrhetjük a tanulságot, hogy ja, ezen a fronton is bukó van, de ha lemegy durván akkor bejött.

Amúgy szerintem is hülyeség az egy kulcs, igazságtalan meg minden, csak ott az az egy érvelés nem állja meg a helyét ebben a formában.

Dezsőjóska 2011.09.19. 20:15:25

Hú! Most már mindenkinek adózni kell majd? De sajnállak benneteket! Persze az ingyenes (a lófaszt!, az adófizetők pénzéből) EÜ, oktatás, egyéb az kurva jó mi? De ha adót kell fizetni az szar!

Igaza van Lézer Janinak, aki minimálbéres az annyit is ér! 8 osztállyal is lehet jól keresni, csak ne a napi sör/cigi/VV körül forogjon a buta kis agyatok! Dolgozniiii!

elwood 2011.09.19. 20:17:46

"- Az egykulcsos adó igazságos.
Nem az, mert bruttó 250 ezer alatt csökkent a nettó fizetés. Az átlagbér ma Magyarországon bruttó 210 ezer."

Téves. Az igazságosság nem ott dől el,hogy valaki jól járt vele, vagy rosszul.
Korábban volt nagyon igazságtalan, hogy a dolgozók 10%-a fizette be az összes adó 70-80%-át, aki bejelentve sokat keresett azt nyúzták, aki EVA-s meg zsebbe pénzes az meg hadd éljen.

Én nagyon jól jártam az egykulcsossal, bár eddig sem és ezután sem fogok rájuk szavazni. Fogjuk fel ezt kárpótlásként amiért figyelnem kell ahogy az elefántok szétverik a porcelánboltot.

Az emberek 70%-a tevőlegesen felel azért odakerültek és hogy ekkora hatalommal, hát szokják meg, hogy a döntéseknek következménye van.

Sztem két kulcs lenne normális a határ valahol a szociális minimumkörnyékén lenne. De a felső se legyen nagyobb mint 25%.

kvasztics47 2011.09.19. 20:18:16

Az erkölcsi hulla!
Hogyan szerezte meg Orbán a teljhatalmat?
1. Nem ismerte el, 2002.ben sem és 2006-ban sem a vereséget. Nem fogadta el a demokratikus választási rendszert. Ez ellen használta föl a titokban megszerzett jelentős gazdasági hatalmat. Miközben Medgyesit bankárkormányozta, Gyurcsányt oligarházta.
2. A jelentős parlamenti erőt amivel rendelkezett, arra használta, hogy megakadályozza a szoci kormányokat a gazdasági kiigazítások megvalósításában. Csak olyan törvényt nem kritizált ami kiadásnövekedéssel járt. A többit viszont a leg alpáribb módon a leg mocskosabb hazugságokkal ócsárolta a zembereket ellene uszította, ha ettől sem riadt vissza a kormány akkor népszavazást kezdeményezett.
3. Lejáratta a politikát és a politikusokat. Aki a jobboldalról nem állt mellé, azt ellehetetlenítette. A Baloldali és liberális politikusokat gátlástalanul becsmérelte, hazug módon a zemberek ellenségének állította be, a minimális tiszteletet is megvonta tőlük. (még azt is sikerült elérnie, hogy Gyurcsányt és Bajnait is harácsolónak állítsa be, akik a Miniszterelnöki munkájukért egy forintot sem vettek föl.
4. Mind ezeket a mértékadó értelmiségiek jelentős része érzéketlenül, kajánul nézte.

A zorbán kormány pedig, ha nem akarja saját méretes baklövéseit (hazugságait) elismerni, kénytelen lesz még nagyobbat mondani,(hazudni) még kiszámíthatatlanabbá válni, még több dolgot saját hatáskörbe vonni (ellopni). Az új szakzsargonnal (hazugsággal) élve: „tovább gyorsítani az ország újjáépítését.”

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.09.19. 20:18:52

Kedves Zéró! Bár azt írtad, hogy nem célzol semmire a 200 ezer feletti nyugdíjakkal, szeretném felhívni a figyeklmedet néhány dologra. Az igaz, hogy 200 ezer felett van a nyugdíjam, de hosszú éveken keresztül fizettem a 40-42%-os SZJA-t is. Akik most hasonló diplomával, hasonló munkakörben dolgoznak, mint én 40 éven keresztül, azoknak most a fizetésük 1 millió minimum, de általában több. Innen is nézd a nyugdíjat, és ne gondold, hogy csak régi pártfunkcionáriusok kapnak 200 feletti nyugdíjat! Mellékesen, én még KISZ tag sem voltam!

2011.09.19. 20:21:20

Csak trollkodni akarsz továbbra is, vagy vannak értelmes gondolataid?
magyarorszag.comoj.com
G

kela-bá 2011.09.19. 20:21:53

Tisztelt Bloggozók !
Kaptializmus van, melynek fedőneve demokrácia. Ezen álca alatt állandó hatalmi harc dúl, láthatatlan segédlettel. Egyébként minden hozzászólónak igaza van, de a nagy vitában a legfontosabbról ne feledkezzünk meg: az egészségről ! Ennek megléte nem mindig a pénzen múlik.
További szép estét !

Rettegett Ignore 2011.09.19. 20:22:07

@redriot77:
Kiegészítve azzal, hogy gyermeke születésnapján dögöljön meg, tüdejét kiköpve.

compi.hu 2011.09.19. 20:24:26

@carlo68: " Már most mehettek a kúrva anyátokba gazdagok,a neolibsi vezéretekkel együtt!"
Megegyeztünk, átadom a helyem neked bolsikám. Kezdetnek lehet a jövő hónaptól minden egyes hónapban 277615 forintot befizetni az államkasszába. Jó móka lesz, meglásd. Majd a te befizetésedből fizetik a magadfajta segílyét, kuruzslását meg a fattyának tanítását, hogy ne egy akkora rakás szerencsétylenség legyen ha felnő, mint te lettél. Hungarianidiot.
Ja és ha már te itt maradsz mert máshová úgysem kellenél, annyit nem ártana megtanulni, hogy az anyád az nem kúrva, hanem kurva, te sötét paraszt.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2011.09.19. 20:26:08

Isten a tanum, hogy mennyire nem szeretem a zsebcigányt.......de az egykulcsos adóval nagyon igaza van. A közterheket mindenkinek viselni kell és arányosan. Sajnos az összes többi lépése szörnyű és egy ámokfutásra hasonlít.

Egyébként meg amilyen a nép olyan a miniszterelnök......nem kell rinyálni.

Kis ember 2011.09.19. 20:29:47

@Scaramella va alla guerra:

Vákicsit, én csak a munkavállaló szemszögéből tudom nézni a dolgot, mint egyszerű kisember.

Az új adórendszerhez nem értek, csak annyit látok, hogy a társadalmilag hasznos, de anyagilag nem megbecsült réteg most sokkal rosszabbul járt.
Csak erre szerettem volna felhívni a figyelmed.

Dezsőjóska 2011.09.19. 20:30:30

Kost az egyszer örülök a fidesz végtelen arroganciájának, hogy csak azért is az ellenkezőjét csinálja mint az ellenzék mond. Amíg az MSZP/LMP/Jobbik ugat az egykulcsosra, addig az életben lesz :) Ti meg prolik prolik pufoghattok az esti sör mellett!

Justice for 96 2011.09.19. 20:31:46

Sajnos mára már mindent átjárt a demagógia.
1., "mocskosszemétgazdagburzsujok", akik nem szégyelltek havi 500.000 Ft bruttót hazavinni, amiből aztán nem maradt több, mint 250.000 nettó. Kérdezem én, hogy aki ennyit keres, az a gazdag burzsuj? Most meg persze megint "ezekarohadtszemetek" járnak jól....
2., A devizahiteleseket is persze meg kell védeni, mert őket az "izraeli", nemzetellenes bankok tették tönkre (ebben persze van valami), de ki segíti meg a forinthiteleseket? Senkit nem köteleztek rá, hogy devizában adósodjon el. Kockáztatott, amikor aláírta a szerződést és most szopóágon van, ennyi. Azokat nem akarjuk megmenteni, akik állampapír helyett részvényekbe fektettek és esetleg most buktak?
3., Nem tudom megfigyeltétek-e, hogy azok "rohadtszemétmocskoskommunistáznak" a legjobban (tisztelet a kivételnek) , akik szívük szerint minden hatalmat az állam kezébe adnának vissza (többek között cégek államosítása is), mert képtelen helytállni a kapitalista versenyben. Akkor most, hogy is van ez?
...stb....stb....

protoplanetáris korong 2011.09.19. 20:39:58

@Birkesz:
Természetesen nem azonos a kettő, de sokan nem akarják megérteni (vagy nem tudják felfogni?), hogy ha mindenkinek 16%-os az szja, akkor az azt jelenti, hogy a nagyobb bruttóból többet is adózik. A két kulcsos szja túlzott mértékben szívatja a magasabb keresetűeket.
Az meg hagy ne egy mérnök problémája legyen, hogy bruttó 500-at keres, a szalagnál a húsipari szakmunkás meg bruttó 80-at.
Persze, ha valódi közteherviselés lenne, akkor akik nem fizettek sose szja-t, azok nem is kapnának egy fillért sem az államtól, és fordítva, aki éven több milliót adózott, az ne maximum bruttó 76ezer Ft-ot kapjon GYED-re, mint mostani verzió szerint.
Aki többet adózik, az többet is kapjon a közösből, így lenne fair.

dekol84 2011.09.19. 20:42:24

Megfogadom, hogy többet nem olvasok ilyen írásokat. mert csak a vérnyomásomat nyomja fel 200-ra! Hogy az anyjába rohadt volna bele ez a fostalicska zorbán mielőtt kipottyant belőle! Egy mocskos utolsó szemét geci, csakúgy mint a falkája, kósástól, rogánostól félszemű faszfej matócsnistól!

Zedder 2011.09.19. 20:44:46

@Dezsőjóska: Na ez az, amire semmi szükség nincs, felesleges prolizásra és az indulatok szítására. Az egy dolog, hogy vannak, akik jobban jártak, de attól azért még nem kell kárörvendeni. Örülj neki, hogy neked jobb, de ne röhögj azokon, akiknek rosszabb lett!

dekol84 2011.09.19. 20:47:10

@Justice for 96:
"A devizahiteleseket is persze meg kell védeni, mert őket az "izraeli", nemzetellenes bankok tették tönkre (ebben persze van valami) ..."

Nem tudom mióta izraeli a faszom OTP. Én pl. ott vettem fel hitelt. Ha jól tudom az a gennyláda csányi a zorbán puszi pajtása, az udvari oligarchája, akivel együtt rohadnak a buzi meccseken. Ő is izraeli lenne?
Hogy fordulna fel az összes fityiszes geciputtony! Tönkrebasszák az országot oszt "emútnyocéveznek" még mindig. Pedig az "emútnyócévből" már másfélben ők kúrnak szét mindent, hogy dögölne meg összes áfa és jövedéki adó emelő barom állat!

dbeata 2011.09.19. 20:47:48

@tomwar: Én is egyetértek, azért kapjon többet, mert több értéket állított elő, de ne úgy, hogy elvesszük a kisjövedelműektől. Aki hátradől, és elégedett ezzel, az szerintem önző, beteg és ostoba, alsó hangon.

Ötletgyáros 2011.09.19. 20:48:56

@Justice for 96: és akkor még nem számoltad a 27% munkáltatói járulékot, amit szintén nem a legyek hordanak össze...

dr.pupak30 2011.09.19. 20:49:59

@Scaramella va alla guerra: miért a fidesz mit tesz? ugyanazt keverve mérhetettlen arroganciával és dilettantizmussal. a kommunisták itt vannak, hiszen ők is ott kezdték, annak a rendszernek a levegőjét szívták magukba és ugyanazonb reflexek szerint kormányoznak most is.

dekol84 2011.09.19. 20:51:01

@Zedder:
"...ne röhögj azokon, akiknek rosszabb lett!"
Én csak azon a sok narancsagyú faszfejen röhögök, akik erre a mocsok csordára szavaztak, most meg akkorát szívnak, mint a torkos borz! Na ennek örülök! Legközelebb jobban meggondolják, hogy ezt a mocskos barom állat zorbánt odaforradalmasítják a hatalomhoz! (bár ezeknek az agyuk helyén is narancslé van, úgyhogy ezek vazzze megszavazzák újra, akkor is ha naponta ötször teszi is magáévá a kurva anyjukat ez a zsebdiktátor!)

kela-bá 2011.09.19. 20:53:26

@Add_tovább:

Megnéztem,javasolom a kommentezőknek a : magyarorszag.comoj.com cimet !
További szép estét EMBEREK !

carlo68 2011.09.19. 20:53:37

@compi.hu: Most már a te kúúúrva anyádat!!!
Féreg neolibsi köcsög!

elektromotor 2011.09.19. 20:53:57

@dekol84: Hadd meséljek el valamit! Német tulajdonú gyár , német tulajdonosa tankol a gyár gázolajkútjánál! És ezt látva azt mondja a Maszopon szocializálódott melós bunkó, "lopja a gázolajat"!
Édes Istenem! Qrva nehéz gondolkodni ugye?! Mert rengeteg "embernek" a feje csak azért van, hogy legyen mire a sapkát tenni!! Még életében nem gondolkozott vele!
Egyszer megpróbálta, de két perc után megfájdult a feje!
Szóval gondolkozz bocikám.
Addig míg a minimálbéres nem adózott, mire fel tette?!
De az állam szolgáltatásait igénybe vette!!?
A gyereke iskolába jár!?
Ő az utat használja pl.
Tudod mi az a gondolkodás?!

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2011.09.19. 20:55:04

@pupak30:

Ez részben igaz, de
1. ők legalább a középosztály ellen nem viselnek totális háborút
2. ők legalább nem múködtek együtt a legfelső vezető poziciókban az oroszokkal 199O előtt. ( szerintem azért, mert fiatalok voltak hozzá, de akkor is. )

butalo01 2011.09.19. 20:55:32

Őszinte elismerésem, hozzuk a szokott magyar formánkat. Vegyük el a másiktól, mert úgy hiszük neki több van.
Nem lenne egyszerűbb azt mondani, hogy napi háromszori étkezést és szállást biztosítson az állam, cserébe mindenki fizetését az államnak utalják....(magán tulajdon nincs: egyértelmű)
Viszont a sok szoci/fülkeforradalmár szavazó mit várt, majd a milliárdos vállalkozó fog tüntetni a 3X8-ért ? Esetleg a dolgozók fizetésemeléséért?
Más:
Mutyiországban most éppen a rosszul(?) kereső réteg szívja meg, de tetszettek volna forradalmat csinálni. ( megmagyarázom: olcsó munkaerőként kaptak munkát, de nem vettek részt a közös teherviselésben, ez így jó volt mindenkinek, multinak, vállalkozónak, melósnak csak kinek volt szar? igen a közösnek, mert kevésnek kell(ett) összeadni sok pénzt....)

GOLAZ 2011.09.19. 20:56:44

Most már aki jól járt, az vásárolhatna is és akkor végre lenne pozitív hozadéka az egykulcsos rendszernek.

dbeata 2011.09.19. 20:58:43

@Ötletgyáros: Nincs egy kicsit túlértékelve ez a kamu-minimálbéres melldöngetés? Egyrészt meg kéne nézni, mi az oka annak, hogy ennyi a kamu minimálbéres... Lehet hogy az adórendszer még mindig nem okés? Talán nem jószántukból lettek azok, vagy nem mind. Ezen felül a fogyasztásban részt vesz a feketén kapott pénzük is (ÁFA bevétel, Magyarországon elköltött pénz), és jellemzően nem a milliomos vállalkozó a kamu minimálbéres. Most nehogy azzal gyere, hogy de miért nem helyezkedik el olyan helyen, ahol be van jelentve rendesen.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2011.09.19. 20:58:59

Ja igen, a 4 évenkénti szavazgatások.
A tavalyi dzsemborin nem vettem részt, mert előre megfontolt szándékkal diszkvalifikáltam magamat.
Azon az 5 választáson, ahol részt vettem, a találati arányom 2O%os volt.
Ebből remélem mindenkinek lejön, hogy KIKRE nem szavaztam sohasem.

Mindenkit megnyugtatok, hogy a többi magyarországi ikszelgetésen sem fogok már részt venni.

Justice for 96 2011.09.19. 20:59:16

@dekol84: Tudod, nem lehet nyíltan, ezért burkoltan fogalmaztam, de a nagyon pajeszosokra gondoltam, vagy ha jobban tetszik, akkor azokra akiknek a férfi nemi szervükről hiányzik egy bizonyos bőrdarab.... :-)

2011.09.19. 21:01:14

@Scaramella va alla guerra: Én meg erre azt mondom vissza kézből, hogy minek kockultál 1O évig, ha ehelyett élhettél is volna? Miért kellene a társadalomnak adókedvezménnyel jutalmaznia a funkcionális analfabetizmust? Ne haragudj az indiscretioért, de nőd azért volt a 1O éved alatt, vagy a helyett is borland c könyveket bújtál, amivel mostanra kitörölheted a sejhajod, mert múzeumban sem látni már ilyet? És mondd csak, milyen érzés azt látni, hogy a sok-sok "munkával" kikockult gyártmányaidat röpke pár év után a szemétre vetik, és a kutyát se érdekli többé? Biztos vagy te benne, hogy hasznosabb tagja vagy a társadalomnak, mint a brazil gépsor, amelyik száz évre fekteti le a vízfőnyomócsövet? Eh, csak költői kérdés volt. Örülj a millióidnak, de azért kicsit gondolkozz már el az életeden, mielőtt mindenkit lefikázol, akinek nem a harács meg a kockulás az egyetlen életprogramja.

Justice for 96 2011.09.19. 21:03:14

@Ötletgyáros: Nagyon hosszú listát lehetne írni még további pontokkal, de nincs rá idő. Tudod, valakinek meg kell termelni a GDP-t, úgyhogy léptem.

dr.pupak30 2011.09.19. 21:05:09

@Scaramella va alla guerra: középosztály nincs, ezt mindenki tudja. az kevés akit mégis odasorolhatnánk, nyakig eladósodva, terhelni őket már nem is lehet.
nem működtek együtt az oroszokkal, ez tényleg nagyon szép. páran már leírták, hogy hogyan hagyták veszni az orosz piacokat, mert nekik ugye a szavazatok megszerzéséhez és a a politikájuk pozícionáláshoz éppen ez kellett. nem kell mondani az orosz gazdaság tőkerejét. oroszokat utálják, kínának csontig nyalnak. bohócok. nem csak az országnak adják meg a kegyelemdöfést, hanem a szavahihetőségét is eljátszák. nem gond ez, csak fel kell készülni a legrosszabbra is.

Justice for 96 2011.09.19. 21:05:28

@GOLAZ: Isten látja lelkemet, én költöm rendesen az utolsó fillérig.. :-)

Valós Kilométer · http://www.valoskilometer.hu 2011.09.19. 21:05:48

"- Az egykulcsos adó igazságos.
Nem az, mert bruttó 250 ezer alatt csökkent a nettó fizetés."
Az egykulcsos adó mindenkinek jó, mert 21 (2010 terv) > 20 (2011) > 16 (2012), de az _adójóváírás_ kivezetése nem jó az alacsony jövedelműeknek. A kettőnek semmi köze egymáshoz. Az adójóváírást azért vezetik ki, mert annyira értelmetlen, mint a 13 havi nyugdíj vagy fizetés (és mert 1,2M minimálbéres országa vagyunk).

"A 2,6 millió nyugdíjas közül 312 ezren 140 ezer forintnál több nyugdíjat kapnak, közülük 61 ezren 200 ezernél is többet."
Aki többet keres aktív korábban, annak lehet sokkal több a nyugdíja, mint egy aktív korú, de alacsony jövedelműnek. Ez nem feltétlenül igazságtalan, sőt.

"berontasz a HR-re, hogy ide a bruttó 300-al"
Nem a HR és nem az állam fogja megmondani, hogy te mennyit keresel. Te mondod meg azzal, hogy annyiért mész el dolgozni, amennyit igazságosnak érzel. Ha ott nem adnak, akkor átmész máshova (tanulhatsz, utazhatsz, szólásszabadság van). Bárki lehet agysebész vagy építész vagy vállalkozó. Ez előtt 30, 70 vagy 100 éve nem lehetett, csak az a bizonyos szűk réteg (mikor melyik).

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.19. 21:05:53

@GGG77: Grespikkel mi a baj? Mert Gubcsit azt értem, hardcore bolsevikból lett narancsseggszopó, lézerezik, múzeumparkot épít a kertjében véletlensemközpénzből, tenyérbemászó képű seggdugasz, stb.

2011.09.19. 21:06:40

@pupak30: Légy erős: a mi adórendszerünk pont ilyen volt. Ha valaki keresett évi 5M Ft-t, akkor 3M-nek fizette a 16%-át, és 2M-nek a 38%-át. E helyett van most az egykulcs.

dr.pupak30 2011.09.19. 21:10:38

@Hörömpő Töhötöm: jó. akkor talán a járulékok csökkentésével kellett volna kezdeni netalán, hogy talán vonzó legyen a cégnek itt foglalkoztatni. minimálbéres bejelentés nem a járulékok miat van? a személyi jövedelem adó ki a faxot érdekel a plusszjövedelem úgyis megy a bankokhoz hiteltörlesztés vagy megtakarítás formájában. lófasz sem fog itt fogyasztani. meddig kísérletezhetnek vajon?

carlo68 2011.09.19. 21:13:37

Tisztázzunk valamit ,a példaként emlegetett gazdag,tehetős nyugati országokban nincs egykulcsos személyi jövedelemadó! Kérerm megérteni, fideszes agymosottak!

dr.pupak30 2011.09.19. 21:17:47

@pupak30: és a kiadások csökkentésével. minek teljesen ingyenes felsőoktatás, hogy még ötszáz művelődésszervezőt képezzenek minden évben az adóforintokból?
BKv, máv, eü, paraszolvencia. Mekkora bukták ezek vajon?
olajszőkítés 3000milliárdja? ott miért nem számoltatnak el senkit?

agyamputáltak 2011.09.19. 21:18:32

mindenki 220e br. fölött keres ahol laktok vagy mi a fasz? ápolónők, tanárok, gyári melósok stb. ezek mind trógerek? na menjetek a picsába.
közel 70% 300e br. alatt keres az országban idén beszopták. jajj de jó, jövőre már "csak" a 220e alattiak szopják be. még mindig tömegekről beszélünk. messze nem csak minimálbéres zsebcsusztatós kkv alkalmazottak.
egyébként ez utóbbit se ők "választották", meg akarnak élni valahogy, ha már csak ennyit keresnek, mert ugye sok vállalkozó tízszer jobban akar élni, mint amit a vállalkozás hozna az alkalmazottak normális megélhetése mellett, így azok inkább éhbérér kubikoljanak, hogy meglegyen az új bmw. persze értem én, hogy kapitalizmus, meg az erősebb kutya baszik, csakhogy ez így, egy nyomorék társadalmat eredményez(ett). talán ezen kellene gondolkodniuk, hogy miként lehetne másképp.
persze ez nem egy-két éves folyamat, ez húsz éve el van baszva nyilván (adórendszer-járulékok, államapparátus, segélyezés, máv, bkv, malév, közmédia, önkormányzati rendszer stbstbstb.). de ha soha senki nem áll neki, ez az ország marad egy szarkupac, és a végén 100 év se lesz elég, hogy utolérjük legalább az EU átlagot (dupla növekedési számokkal is vagy 50év! lenne).
sajnos nem álltunk neki még mindig.. kezd késő lenni

dr.pupak30 2011.09.19. 21:19:03

@carlo68: pontosan. írország: 20% és 40% -os kulcsok.

agyamputáltak 2011.09.19. 21:20:00

@carlo68:
jó de ők biztos nem tudják, hogy át vannak baszva, és ARÁNYTALANUL nameg IGAZSÁGTALANUL többet adnak a közösbe :)

dekol84 2011.09.19. 21:20:35

@elektromotor:
"Addig míg a minimálbéres nem adózott, mire fel tette?!"

Tévedsz édes egy komám! A "nem adózott" béréből terméket és szolgáltatást vásárol, ami után az állam (jelen esetben a zorbán) lenyúl 25%-ot, illetve most - hála a félszemű jobbkéznek - már 27%-ot fog. Azonkívül, ha ez az ökör zorbán nem adja oda az 500 mrd forintot a jómódúaknak, hanem teszem azt a munkát terhelő járulékot csökkenti, akkor esetleg én is elgondolkodnék azon, hogy kicsit megemelem - papíron - az alkalmazottak bérét. Így viszont azt mondom: lófasz a seggébe a zorbának is meg az ő maszturbáló jobbkezének!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.19. 21:20:47

"keress bruttó 250 felett és akkor jól fogsz járni. Mert ez csak így megy, berontasz a HR-re, hogy ide a bruttó 300-al, mocskosgecik!"

De ez az állítás fordítva is fura. Mondhatnók az is, hogy a kis keresetűeket ne az adórendszeren keresztül támogassuk, hanem egy segélyezési rendszerrel. Mondjuk furán jönne ki, hogy valaki telejs munkaidőben dolgozik, és még segélyezni kell, mert csak a munkájából nem tud megélni...

dr.pupak30 2011.09.19. 21:21:56

pontosabban 20% és 41%

dekol84 2011.09.19. 21:23:37

@Justice for 96:

Értelek pajtás, de miért lenne rosszabb egy osztrák pajeszos a szemét rohadt csaló zorbán seggnyaló nagybajúszú magyarnál. Nem látok lényegi különbséget! Ha csak nem azt, hogy ez utóbbi sokkal inkább undorító, mivel ő fajmagyarnak adja el magát, közben egy mocskos geci oligarcha, akit előbb kínálnék meg ciklon B-vel, mint bármelyik izraelit!

dr.pupak30 2011.09.19. 21:23:52

@dekol84: ja 27% -on adóztatják a nem létező fogyasztást az idióták? hogy lesz így fogyasztáson alapuló gazdaságfejlesztés?

agyamputáltak 2011.09.19. 21:24:31

@Valós Kilométer:
egész hamar elsajátítottad cséfalvai "intelmeit", csaknem álnéven?

dekol84 2011.09.19. 21:26:12

@pupak30:
Sehogy! Nem fogyasztás alapú, hanem munkaalapú. Csak ismerek olyat aki több, mint egy éve nem talál munkát ebben a kiba..ott országban. Akkor milyen munkáról böfög ez a pöcs zorbán?

agyamputáltak 2011.09.19. 21:28:06

@elektromotor:
te honnan veszed ezt a baromságot, hogy nem adózik? a gondolkodás neked se az erősséged

dr.pupak30 2011.09.19. 21:30:36

@dekol84: mint jelent ez a munkalapú faszság? hogy besorozzák a romákat és levezénylik őket az árokpartra és jól megadóztatják a segélyeket amit az adóforintokból visszaosztanak nekik?
mert itt fogyasztás nincs, kiadásokat nem csökkentik, exportra nem lehet alapozni, kutatás fejlesztés gyakorlatilag nincs. olyanok ezek mint mengele vazze kísérleteznek egy kicsit, azt majd ha a beteg belehal kit érdekel?

dekol84 2011.09.19. 21:30:49

ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/vat/how_vat_works/rates/vat_rates_en.pdf

Itt vannak az EU-s áfák. A 27%-kal ez az agyalágyult fostalicska csúcsot dönt! Elég kétes dicsőség, de hát mi mást vártunk tőle???? Csak a nagyon hülye fityisz szavazók gondolták, hogy ez a kis köcsög valami jobbat tud csinálni! Ehhez képest most épp az elkúró ágon vagyunk!

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2011.09.19. 21:31:07

@Hörömpő Töhötöm:

Nézd, ez a tücsök és a hangya meséje. Itt nem rólam van szó, hanem arról, hogy aki
a. megpróbál perspektivikusan, előre tervezve élni
b. mindebbe a saját energiáját invesztálja
c. igyekszik a szakterületen alkotni ( nyilvá nem vagyok zseni, de legalább képességeimhez mérten PRÓBÁLOK valami újat alkotni )
az a társadalom számára értékes dolgot csinál, amit illik valamilyen szinten díjazni.

És ha már személyeskedünk : Egy szabadalmam van ( az is csak 1X%ban az enyém ). Mivel felmértem, hogy az iparban a kockázat legalább akkora, mint más iparágban, de a bér sokkal kevesebb, így elmentem a világot csődbe vinni. :D .
Mellesleg nekem sem a harács az életelemem :D. Csak szeretem a biztonságot és igyekszek magamat bebiztositani.
Amit a legszivesebben csinálnék, az az hogy beülnék egy differenciálgeometria vagy differenciálegyenlet tanszékre és gyártanám a középszerű publikációkat ( persze peer reviewed journal okba :D , naná .. ). jelenleg azonban erre vannak tehetségesebb emberek is, így kénytelen vagyok gyüjtögetni, amíg ki nem rúgnak :D .

@pupak30:
"hogyan hagyták veszni az orosz piacokat"
Nézd, ehhez tőke kellett volna. Ha 1991ben úgy teszik fel a kérdést, hogy nyújtsunk e az oroszoknak áruvásárlási hitelt, de UGYANEZÉRT a nyugdijakat fél évig nem fizetik, ugyanazok hördültek volna fel, akik most az orosz piacok leepitését róják fel. Az ország tőkeereje a hitelezést sem akkor sem most nem teszi lehetővé.

dekol84 2011.09.19. 21:32:55

@pupak30: Hát nyilván ez is csak egy a nagyon sok demagóg, idióta szólam közül. Ahogy az "emútnyócévben" is a lényeg az, hogy minél rosszabb, annál jobb - nekik!

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2011.09.19. 21:33:48

@dekol84:

Egy kérdésem lenne.
Vajon a Gyurcsány meg az mszp ellen is így fenekedtél, még anno ?

2011.09.19. 21:34:13

@pupak30: Nekem nem kell mondanod. Ha fizetek 100e nettót egy alkalmazottnak (és az alatt azért nem nagyon szegődik szolgálatba senki), az kiadási oldalon már 200e. A 25%-os áfával növelve 250e, ha mondjuk tisztességes 20%-os kereskedelmi haszonkulccsal dolgozok, akkor az azt jelenti, hogy havi 1,25 millió forgalmat kell csinálnom ahhoz, hogy nullában legyen az az alkalmazott. Vicces.

dekol84 2011.09.19. 21:35:26

@Scaramella va alla guerra:
"Az ország tőkeereje a hitelezést sem akkor sem most nem teszi lehetővé."

Csak azt, hogy kiszórjunk 500 mrd-ot a jómódúaknak, meg másik 500 mrd-ért visszavegyük a MOL-t. Agyament fityiszes csürhe!

dr.pupak30 2011.09.19. 21:37:32

@Hörömpő Töhötöm: na ezért nem vállalkozok. nem irigylem a kezdő vállalkozókat. maradok inkább külföldön a picsába

Joe.UK 2011.09.19. 21:39:29

En hadd fogalmazzam meg a sajat velemenyemet igy:

Ha a Magyarorszagon befizetett utolso havi adom nem 10 hanem csak 8 segelyes eltartasara lett volna eleg akkor lehet hogy meg mindig nem .UK lenne a nickem vegen hanem .HU ...

dr.pupak30 2011.09.19. 21:40:56

@Scaramella va alla guerra: miért félnek egyébként az oroszoktól? az oroszt érdekli ez a nyomorult ország? az oroszt is már csak az érdekli mennyi a haszon. az átkosban minden szart rájuk lehetett sózni, nem volt olyan termék amit nem lehetett oda eladni. nyugaton kit érdekel a szaros pick szalámi, rába teherautó, vagy ikarusz busz? van nekik különbb.

vazzup 2011.09.19. 21:41:43

@Justice for 96: nekem sincs már meg, és akkor mi van? Mi köze a fitymádnak ahhoz, hogy mennyi pénz van a tárcádban? Csak nem kisebbségi komplexusod van? Vagy félsz tőle? Ne aggódj, nem fáj a műtét, meg sem érzed, nem leszel kevesebb általa, és egy csomó előnye van, szóval csak bátran!

---

Én vagyok az, aki kibaszottul jól járt az egykulaccsal. Nem csalok adót, be vagyok jelentve, nemetközi projekten dolgozom sok éve, jól keresek. Jövőre kiköltözök ebből a bohócországból a faszba. Nagyjából mindegy, hova, csak innen el. Persze, választani kell, angolszász ország lesz az. Kb. most lett végleg elegem, hogy mindegy, ki kerül hatalomra, mást sem tud tenni, csak megszorítani, meg "szimbólikus"-an kormányozni. Az bazmeg. Alaptörvény asztalára, koronaúsztatásra, van/volt pénz. Van pénz bazmeg új alkotmányra. Ja, meg milliárdokért postázni faszságokat a népnek, lehetőleg több menetben. Az.
Köszönöm szépen, ha ez az ún. polgári kormányzás, akkor akasszák fel magukat amolyan polgárosan.

@Scaramella va alla guerra:
Ja, az alkotmányozó vérkommunista Pozsgay egy percig se zavar, mi? Ááá, télleg' nem húzol a narancsok felé, egy kicsit se. Az a baj, hogy ugyanaz a rablóbanda mind egy szálig. Kivétel nélkül. Ha nem az volt, akkor bekerült oda, és az lett.
Magyarországon betiltanám a pártokat a faszba, kizárólag egyéni képviselőket lehetne választani, mindenféle frakció ugrik. Aki összejátszik, az ki van rúgva alapon.
Dolgozhatnának a változatosság kedvéért az ország zsebére is a mélyen tisztelt képviselő urak, pártállástól függetlenül.

Secnir 2011.09.19. 21:42:50

megszavazták b+
index.hu/gazdasag/magyar/2011/09/19/megszavaztak_a_vegtorlesztest/

de a kulcsmondat (amit eddig nem igazán hangoztattak) itt van:
"A javaslat mind a személyi jövedelemadó, mind az ajándékozási, illetve a vagyonátruházási illetékkötelezettség alól mentesíti a végtörlesztőket."
ööö...
...izé.
nekem miért a "pénzmosás" szó jut erről eszembe?
1. svájci frank hitel, nagy összegű
2. vissza tudja fizetni forintban
3. nem kell igazolnia, honnan van (anyu adta ajándékba)
4. nem kell adóznia utána

Secnir 2011.09.19. 21:44:16

@Secnir:
szerintem még százezren sem lesznek, max olyan 5000.
na azoknál kell vagyonosodási vizsgálat, meg rabosítás. azonnal.

vazzup 2011.09.19. 21:45:06

@pupak30: ez baromság, az Ikarusz pont jól eladható, meg a Pick szalámi is. Amerika az egyik legnagyobb felvevőpiac., ésszel oszd az észt!

2011.09.19. 21:47:06

@Scaramella va alla guerra: Életszemlélet kérdése. Én azt vallom, hogy a pénz, mint általános egyenértékes, nem több, mint az árucsere megkönnyítésére kitalált eszköz, ebből következőleg azt felhalmozni értelmetlenség. Az arany középutat kell megtalálni, ahol a kiadások és bevételek egyenlegbe kerülnek. E mellett persze van helye a felhalmozásnak is, hiszen társadalmunk kiszámíthatatlan, de a hangyaszemléletet én köszönöm, nem kérem.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2011.09.19. 21:48:05

@dekol84:
Rosszul látod. Ez nem a "jómódúaknak" való kiszórás. Hanem annál hagyják a pénzt, aki megkereste. Megjegyzem, a "jómód" az fél milliárdnál kezdődik, a gazdagság meg százmilliónál, de EUR ban.
A MOL megvétele jó húzás volt, ugyanis az stratégiai cég, és az oroszok legalábbis nem barátságosak.

@vazzup: Igen, a Pozsgai jó példa.
Csakhogy az mszp KIZÁRÓLAG ilyenekből áll, a fideszben azért akad más is.

@pupak30:
A kérdés elég naiv. Az oroszok vagy világbirodalmat játszanak, vagy csak előre menekülnek, amikor a befolyási övezetüket növelik.
Szerintem nemigen nyerünk velük, bár az együttmúködést velük nem vágnám teljesen galyra.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.09.19. 21:49:22

@Scaramella va alla guerra: Gratulálok.Nem tőled sajnálom.A kettővel alattad lévő komment is éredekes.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2011.09.19. 21:50:10

@Hörömpő Töhötöm:

A pénz nyugalmat ad, stresszoldó. ( P.l., ha kirúgtak, I.J., de nem gond, mert több évre elég pénzed van. Addig meg találsz valamit. )
A nyugalom meg a értelmes munka előfeltétele.

dr.pupak30 2011.09.19. 21:50:57

@vazzup: elég sokat megfordulok, de itt még egy darab pick szalámit nem láttam sehol, sem ikarusz buszt, míg például szófiában a mai napig 30 éves ikarusz trolik járnak. á na mindegy. ezek még a kommunistákat is bőven alulmúlják, mert ott és akkor néha érvényesülhetett a józan ész és a szakmai érvek és ennek néha volt haszna, mint mezőgazdaság. de ma már ez sincs. az én sorosmat pedig ezek pecsételik meg, mert nincs kedvem a saját hazámban idegbeteg rabszolgának lenni. inkább maradok önkéntes számüzetésben.

vazzup 2011.09.19. 21:51:45

@Scaramella va alla guerra:
"Csakhogy az mszp KIZÁRÓLAG ilyenekből áll, a fideszben azért akad más is."

Nem akad. Ugyanaz az alom, ugyanaz a gerinctelen seggfej banda. Pontosan ugyanaz.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2011.09.19. 21:52:51

@Tigeri:
Tudod az a szomorú, hogy az itt acsarkodók nem azt nézik, hogy hogy tudnának ŐK is meggazdagodni, hanem azt, hogy aki jobb helyzetben van, azt hogy rántsák vissza a sárba. Emberileg érthető, de kevéssé konstruktiv, főleg nekik nem.

Ja, a "pénz kiszórása" egy érdekes nézet. És akkor még én vagyok a demagóg, ha a "kiszórást" forditva értelmezem ( paraziták és naplopók eltartása, de ez tényleg demagógia lenne. )

vazzup 2011.09.19. 21:54:45

@pupak30: hát, akkor rosszul látod: hu.wikipedia.org/wiki/Ikarus#Az_Ikarus_gy.C3.A1rt.C3.A1sa_az_Egyes.C3.BClt_.C3.81llamokban mostanában Nabi néven futkározik, de ettől még Ikarusz. ;)

A többivel egyetértek, számolom a napokat az indulásig, amit persze még el kell intézni. :(

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2011.09.19. 21:55:39

@vazzup: Nem egészen.
Az MSZP kivetett ránk szolodaritási adót, MIALATT p.l. a Simor az offshorozásához adóamnesztiát kapott. Ugyanaznap szavazták meg a Lex Simort, mint az ingatlanadót.

Ha a stilust érted, sajnos a fidesz kezd elkommunistásodni. Ne mindegy, engem ez is hidegen hagy.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2011.09.19. 21:57:17

@vazzup:

Egyébként nagyon helyes, ha valamihez értesz, ki kell menni külföldre. Verj meg néhány angolt, németet az állásinterjün ( persze átvitt értelemben ), azzal többre mész.

dr.pupak30 2011.09.19. 21:57:44

@vazzup: fasza. akkor az oroszoknak vajon hányat tudnának eladni, ha nagyon akarnának.

2011.09.19. 21:58:36

@Scaramella va alla guerra: A pénz nem jó befektetés. Egyedül a tört arany, ami likvid és egyszersmind mobil is. A vagyont beállamosíthatják, a pénzt elinflálhatják, az arany az örök.

dr.pupak30 2011.09.19. 22:01:25

@Scaramella va alla guerra: az a szomorú, hogy a fidesz mostani ténykedése mellet moindezek már csak kicsinye diákcsínynek tűnnek. Bele sem merek gondolni, hogy anno a Bokros csomaggal pozitív pályára állított gazdaság hol tartana, ha nincs a fityesz.

Kis ember 2011.09.19. 22:01:56

@Scaramella va alla guerra:

"Csakhogy az mszp KIZÁRÓLAG ilyenekből áll, a fideszben azért akad más is"

Naná. Mert nem volt rá idejük, hogy öreg kommunisták legyenek. Helyette lettek ifjúkommunisták.

Visszatérve az alaptémára:

Az a baj, hogy pont a termelő- és fenntartó réteg az, aki (mint mindig) most is szívni fog. De nem ám úgy, hogy rosszabb autót vesz, hanem hogy nem vesz parizert. És ez ám a nagyonnemmindegy!

janper 2011.09.19. 22:03:52

@Scaramella va alla guerra: csak ovatosan hangsulyozd a csodbevitelt, sokan dolgoznak ennel a cegnel Magyarorszagon (is), akik forumoznak :)))

janper 2011.09.19. 22:09:33

@Hörömpő Töhötöm: az aranynak sincsen tul nagy intrinzikus erteke, ugyanakkorat bukhatsz vele, mint barmi massal. Ami te irsz, az is tipikus kisember-latasmod....

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.19. 22:13:48

Megértette a Kormány a nép szavát, és egykulcsos 98%-os jövedelemadót vezet be 2012-től. A befojt összeg az Országmentő és Közmunka-finanszírozási Alapba kerül, amit a Selmeczi Gabriella-Balázs József-Gubcsi Lajos-Farkas Flórián álamférfiakból és álamnőkből áló bizotság felügyel. Szavazategyenlőség esetén Orbán Viktor, akadályoztatása esetén Szíjjártó Péter szava dönt.

Köszönjük,hogy bizalmát ismét a Kormányba hejeszte.

A Kormány nevében

Az Álamelnöki Hivatal Titkársága nevében

Kerényi Imre Úr sk.

ojcabojca 2011.09.19. 22:16:14

@Scaramella va alla guerra: Én meg lehet, hogy tanítottalak a gimnáziumban, valamelyik diplomám jogán, de a fizetésem sajnos továbbra is az átlagbér alatt van - évek óta befagyasztva. Én mindig ezt szerettem volna csinálni. Nem panaszkodom - vállalkozásom van a tanítás mellett, megélek.

Elismerésre méltó életutad van. De ezt nagyon kevés tanítványom tudja utánad csinálni. A legtöbben már az új, úri középosztály számára kialakított, szinte csak költségtérítéses módon elérhető (elérhetetlen) egyetemi bekerülésnél el fognak bukni. Ők is kiszolgáltatottak lesznek, akárcsak azok, akik önhibájukon kívül kikerültek őfelsége látóköréből.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.09.19. 22:18:55

@Scaramella va alla guerra: Nem acsarkodik és nem irigykedik senki.Csak szarul fog kijönni ha jövőre kevesebbet keresek.Nekem többet fog számítrani mínusz 10000,mint másnak mondjuk plusz 40000.És mondom nem sajnálom attól aki megérdemli,de itt a tehetségtelen seggnyaló politikusok is jól keresnek.Csak mert jókor voltak jó helyen.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2011.09.19. 22:20:03

@ojcabojca:

Azért ez még messze nem tökéletes. 3 hete jelentettek be nálunk 1O%os létszámcsökkentést. Bár állitólag nem esik bele a szakterület, ugye, garancia, az nincs semmire sem. Addig is a kollegákkal teljes gőzzel gyártjuk ( a szabadidőnkben, persze, mikor máskor :D ) a cikkeket, hogy ha állást kell keresni, akkor az interjuvoztatónak már ismerős legyen a nevünk.

Az viszont baj, hogy a tehetség elkallódik, és nem kap mindenki esélyt. Súlyos hiba, nem vártam volna a fidesztől ( az mszptől inkább ).

Kis ember 2011.09.19. 22:22:12

@janper:

Na, azért az arany átvészelt már egy pár válságot, amit a pénzek nem...

vazzup 2011.09.19. 22:29:28

@Scaramella va alla guerra: jah, a lex Járai mond neked vmit? Mondom, ugyanaz az alom. Tökéletesen. Amúgy meg az offshore tökéletesen legális, úgyhogy ebbe ne kössé' már bele.

Azt fogom tenni. Már most is Amcsiknak meg Briteknek dolgozom, szóval nem lesz túl nagy falat elhelyezkedni ott sem.

@pupak30: igen, bárkinek el tudnak adni, ha van fizetőképes kereslet. Amúgy csomót itt, Mo-n szerelnek össze. www.nabi.hu/

@Hörömpő Töhötöm: az arany? LOL. Azért nagy tétben ne fogadj rá.

@janper: Nem mindegy? Orbán Viki(leaks), Lázár Jani, Kósa Lajcsika úgyis elintézi. Történetesen eddig három olyan beruházásról tudok másodkézből (ahol ismerős dolgozott a projekt magyar megvalósításán), hogy inkább mégse idehozzák. Az ok egyszerű: bizonytalan jogi és gazdasági környezet. Lassan le lehet húzni a rolót. Ez a három olyan 3-500 munkahely lett volna, közte egy ~150 fős "élcsapat" (matematika-statisztika-stb).

Viktus 2011.09.19. 22:43:30

index.hu/belfold/2011/09/19/ravasz_magyarazat_van_a_hm-es_lezerblokkolora/ Na hol van még a fejlett világban ilyen kreatív állami hivatalnok? :D:D:D

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.09.19. 22:55:57

@GOLAZ:
"Most már aki jól járt, az vásárolhatna is és akkor végre lenne pozitív hozadéka az egykulcsos rendszernek. "

Van pozitív hozadéka a rendszernek - a megtakarítás. Aki most jól járt, a legjobban akkor jár, ha nem vásárol, hanem megtakarít (én sem, költöm el), ami mondjuk várható is volt. Nem tartom rossznak az egykulcsos adót, de nem így.

Nem is értem, Matolcsy (vagy Orbán?) miért hitte, hogy itt jelentős fogyasztásnövekedés lesz. Illetve lesz, csak nem idén és nem jövőre, hanem akkor, amikor ez a megtakarítás valamilyen formában elköltődik.

Több blogon is leírtam már: óriási problémák várnak ránk, és már nem csak gazdaságiak, hanem társadalmiak is.

Ahogy a dolgok mot állnak, Orbán Viktor és a Fidesz neve vélhetően nem aranybetűkkel lesz kiemelve a történelemkönyvekben. Hozzáteszem: a többi párté sem.

misztikus alfahím 2011.09.19. 23:01:31

1) Akinek magasabb az adózás utáni jövedelme az többet fogyaszt, aki többet fogyaszt az fizet több adót a 27% ÁFÁ-val.
2) Akinek magasabb a jövedelme az az egy kulcsos SZJA-val is többet fizet. Az egyik 100E-et a másik 300E-t mégis ugyanannyi közszolgáltatásra jogosultak. Mi a faszt nem lehet ezen felfogni?
3) Azok a devizahitelesek (10E - 300E ember ízlés szerint) akik most vissza tudják fizetni a hitelüket, a havonta megmaradó jövedelmüket nem a banknak adják, hanem jó eséllyel elköltik, fogyasztanak. Az ÁFA révén adóznak, a fogyasztásukkal munkahelyeket tartanak meg. Ezt is kibaszott nehéz megérteni gondolom.
4) Amikor majd az EU elmeszeli az államot és kártalanítani kell a bankokat, akkor szintén arányában a magasabb keresetűek fogják "összedobni" a pénzt lévén ők többet adóznak. Ezt már gondolom szinte lehetetlen megérteni.

Lássunk tisztán, nem az a baj itt, hogy Orbán, vagy Gyurcsány, 25 vagy 27 Áfa, megszorítás, vagy reform.
Az a generális probléma, hogy "A" többet keres mint "B" és "B" elvárja, hogy ő is ugyanazon az életszínvonalon éljen, ezért "A" nak kell fedezni "B" életszínvonalát, vagy legalábbis dögöljön meg. Márpedig a közgazdaság tudomány jelenlegi állása szerint "A" nem tudja felhúzni magához "B" -t, ellenben "B" remekül le tudja magához rántani "A" -t. Ezt a kísérletet 40 évig végeztük, úgy hívják kommunizmus.

A politika, különösen hazánkban, ott van elszabva, hogy a politikus nem mondhatja: "A körülmények megváltoztak, máshogy kell csinálnom." Török Gábornak igaza van, hogy Orbánék nem vállalják ezt a bejelentést, de vajon igaza van abban is, hogy vállalniuk kéne? Nézzünk már körül, ez Magyarország, oda lehet állni ez elé a nép elé és azt mondani: "Bocs, srácok nézzetek körül. Megváltozott a helyzet, már nem az a tét, hogy alanyi jogon fog járni az autó, lakás, nyaralás, hanem az, hogy ne menjen államcsődbe az ország és álljon rendőr a sarkon, legyen aki eloltja a tüzet, legyen valami zabálnivaló a boltokban." Ezt itt lehetne mondani? Ugyan! Azonnal előállna valami okostojás, MSZP alatt a FIDESZ, FIDESZ alatt az összes többi és meggyőzné a népet, hogy van ám ott még pénz, csak ezek a hülyék nem értenek hozzá, de engedjetek csak oda minket a kormányrúdhoz majd mi...
A 7 bő esztendő alatt szánalmas gazdasági növekedéssel csak vegetáltunk, eladósodtunk, elszórtuk a pénzt, a 7 szűk esztendő bekövetkeztekor pedig letolt gatyával állunk a csalánosban és csodálkozunk, ha fáj. Ez van srácok, az elpuskázott évekért dupla annyi szívással fogunk fizetni.
Nem kell egyébként sokáig várni jönnek a kiadáscsökkentő lépések is, csak sokan azt nem fogják fel, hogy az óhajtott kiadáscsökkentő lépések valóban azokat szívatják inkább, akik szegényebbek, az adóemelések pedig a gazdagabbakat, de ezt megérteni lehetetlen.

További kellemes hőbörgést. :(

Fekete Mamba 2011.09.19. 23:02:29

A proletárok megkapták az arcba rendesen Viktortól. Keményen nyomja, szarik a nyavalygókra. Remélem bírja tovább is. Mondjuk a vagyonadót kár volt annyira fikáznia, sok gondot megoldana.

2006-ban Fletó hip-hop egy havi nettóval könnyített meg, szarta le ő is, meg az adócsaló csürhe szavazói is, hány gyereket tartok el a maradékból. Egyébként a 2002-től lényegében egy 300-400 ezres fizetés nettója minden évben csökkent, infláció nélkül. A pár százezer "gazdag" tűrte, nem mind ment el, szépen becsengette az összes szja és tb kétharmadát rendesen. Most kéretik másnak is jó pofát vágni. Főleg, hogy ti választottátok, hülye tökök.

Guszti bá 2011.09.19. 23:04:34

@Secnir: Tudjátok mit gondolok? Azt, hogy ez egy kétségbeesett kísérlet
csökkenteni azt az iszonyatos kölcsönállományt, amit előbb-utóbb valakinek ki kell fizetni. Amolyan; aki tudja, mentse magát, mert mindenkinek úgyse tudnak/tudunk majd segíteni. Leszopattak minket rendesen. Az ország utolsó maradéka, a magánvagyon fog szarért-hugyért a tuggyukik kezére kerülni.
Egyszerűen itt az idő. Kicsit északabbra költöznek. Ki volt ez már találva régen...

Kis ember 2011.09.19. 23:12:59

@misztikus alfahím:

Köszönjük, hogy felmondtad a fideszes mantrát, ügyes voltál, leülhetsz, ötös.

Tudod, megvan nekem (többek között) Rákosi Mátyás: A magyar jövőért c. könyve. Egyszer kinyitottam és azt olvastam: "az elmélet a fontos, nem a gyakorlat" - na ezzel a mozdulattal be is csuktam a könyvet egy életre.

Amit leírtál, az az elmélet.
A gyakorlat ezzel szemben:
- 0 % növekedés
-Nem csökkenő államadósság
-növekvő munkanélküliség.

Szóval él-jen ... őőő kicsoda is?

agyamputáltak 2011.09.19. 23:14:29

@Scaramella va alla guerra:
na miért volt jó a MOL vétel úgymégis? :)

agyamputáltak 2011.09.19. 23:22:49

@misztikus alfahím:
fogadjunk azt hiszed, hogy megmondtad a tutit :) de nagyon nem :D

Táskás Tóni 2011.09.19. 23:39:15

@misztikus alfahím: Ezek a dilettáns barmok másfél év alatt kúrtak el közel 5000 milliárdot és még mindig kiigazítás kell a 2011-es ktg vetéshez is. Hogy van pofád az utolsó hét évre hivatkozni? Lenyúltak 3000 milliárd mnyp-i pénzt
Lenyúltak közel másfél évi nyugdíjárulékot
Különadók
Mol vásárlás IMF hitelből. 160 milliárddal ér jelenleg kevesebbet.
Na és ehhez az eredmények
Gazdasági növekedés 0
Foglalkoztatottság nemn nő
Államadósság kb 1000 milliárddal nőtt az átvételhez képest
Cinikus faszfej

Táskás Tóni 2011.09.19. 23:41:28

@zero: Az a duó, már egy hete trió. Giro is bekapcsolódott a hazudozásba.

komissarlajos 2011.09.19. 23:53:12

zero!
„Csak egy érdekes apróság: Évente pontosan 3 ezer milliárd forintot költünk nyugdíjakra. Csak az inflációkövető nyugdíjemelés 2012-ben + 138 milliárd. A 2,6 millió nyugdíjas közül 312 ezren 140 ezer forintnál több nyugdíjat kapnak, közülük 61 ezren 200 ezernél is többet. Ez csak tényleg érdekesség, nem célzok vele semmire, biztos sokan elégedettek lennének 140 ezer forintos kézhez kapott nettó fizetéssel, melyből fizetni kell a hitelt, a gyerekek nevelését, a havi bérletszelvényt ...“
Ezzel kiírtad magad a normális emberek közül.
Remélem neked halvány esélyed sem lesz, hogy megérd a nyugdíjas kort.
Anyád tallán megfordult a sírjában.
Miattad.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.09.20. 00:03:55

@misztikus alfahím:

Amit írsz abban sok igazság van, de ennél azért szerintem árnyaltabb a kép, illetve vannak más aspektusok is - csak néhány apró észrevételem lenne, ha szabad.

"Akinek magasabb az adózás utáni jövedelme az többet fogyaszt, aki többet fogyaszt az fizet több adót a 27% ÁFÁ-val."
- Nem fogyaszt (sokkal) többet. Hiszen pont ez a baj nem pörög a gazdaság, nincs kell gdp növekedés - a pluszpénz megtakarításokba megy (ami persze így baj, de egyébként nem az). Illetve az a gond, hogy akik kevesebbet visznek haza, azok kevesebbet is költenek.
Ez az egykulcsos rendszer (értsd: ez itt nálunk) bizony el lett cseszve.

"2) Akinek magasabb a jövedelme az az egy kulcsos SZJA-val is többet fizet. Az egyik 100E-et a másik 300E-t mégis ugyanannyi közszolgáltatásra jogosultak."
- A nyugdíjasok, a gyes-en lévők és a gyerekek meg végképp szégyelljék magukat, igaz?

"3) Azok a devizahitelesek (10E - 300E ember ízlés szerint) akik most vissza tudják fizetni a hitelüket, a havonta megmaradó jövedelmüket nem a banknak adják, hanem jó eséllyel elköltik, fogyasztanak. Az ÁFA révén adóznak, a fogyasztásukkal munkahelyeket tartanak meg."
- Akik vissza tudják fizetni most a hitelüket, azok nagyrésze eddig is tudta fizetni - nekik ez most nagyon jól jön.
Itt nem a fogyasztás későbbi növekedése a lényeg, hanem az, hogy ez így kicsit igazságtalan. (Abba pedig végképp ne menjünk bele, hogy rossz döntéséért egyáltalán meg kell-e bárkit is menteni? Mivel az adósság hatalmas, valszeg igen, csak ugye, megint a tehetősebbek járnak jól). /Nekem nincs hiteltartozásom./

"4) Amikor majd az EU elmeszeli az államot és kártalanítani kell a bankokat, akkor szintén arányában a magasabb keresetűek fogják "összedobni" a pénzt lévén ők többet adóznak. "
- Most pont ők fizetnek kevesebbet, míg a kiskeresetűek többet (viszonylagosan). Hiszen idén kik is jártak jobban? És kik járnak jobban jövőre?
Másrészt: úgy érted, hogy így kvázi később visszaadatják a jobban keresőkkel, amit most megkaptak? Mert akkor a Fidesz csúnyán becsapja őket, hiszen az ő pénzük terhére játszik a bankokkal monopolyt.

"Ezt a kísérletet 40 évig végeztük, úgy hívják kommunizmus."
- Pardon, de ismereteim szerint kommunizmus még sehol sem valósult meg a világon. Ami nálunk volt, azt hívjuk inkább kádárizmusnak, ami pedig most megy, azt orbánizmusnak.

A "Mi a faszt nem lehet ezen felfogni?" és az "Ezt is kibaszott nehéz megérteni gondolom" zóösszetételekre nincs mit mondanom.

További kellemes nem hőbörgést!

MindenbeKészakarvaBelepofázóZombi 2011.09.20. 00:10:49

Egymást anyázó kommentelők. Gratulálok! Ez az igazi magyar virtus, ha valakivel nem értek egyet, az dögöljön meg.

Nem lehetne ez a sok energiát melóra fordítani? Mondjuk ácsolhatnánk egy szép nagy vérpadot a Kossuth térre, és lemészárolhatnánk válogatás nélkül az összes politikust. Szép is lenne.
Csak aztán ki csinálná helyettük a melójukat?
Egyelőre a fidesz teszi tönkre az országot. 2012-ben szavazhatunk, hogy kik legyenek a következő körben, aki szorongatnak.
Addig meg próbáljunk túlélni, talán kevesebb anyázással!

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.09.20. 00:21:43

@Ula:
"Egyelőre a fidesz teszi tönkre az országot. 2012-ben szavazhatunk, hogy kik legyenek a következő körben, aki szorongatnak."
- Szerintem elírtad (vagy tudsz valamit). 2014-ben lesznek a választások, már, ha egyáltalán....

Szép napot!

dr. v.b.1990 2011.09.20. 00:29:47

"Ennél cinikusabb, pofátlanabb nyilatkozatot rég olvastam"
De hogy is nem !
Ez még csak egy aranyos mondat volt a Cséfalvay részéről.
Hol van ő Szijjártó, Orbántól,Matolcsytól?
"A legfontosabb: Kétharmados törvénybe iktatják az egykulcsos adórendszert. "
Sírj magyar!

kenájkikit 2011.09.20. 00:42:54

hihetetlen, hogy emberek nem értik, hogy 70-ből nem lehet elvenni semmit, 120-ból sem lehet normálisan kijönni, és kurvára nem az tehet róla, aki minimálbért kap, hogy azt kap és, hogy az annyi amennyi, hanem azok a fasszopók akik, ha csak a rendszerváltás óta nézzük, húsz éve ott ülnek. a parlamentben és nevetgélve, marha jól szórakozva, nem képesek csak adót emelni, kényesen ügyelve arra, hogy nekik nehogy, de nehogy egy fillérrel is kevesebb legyen, úgy, hogy együtt sírunk ugye.

Ipari-antidepresszió 2011.09.20. 04:54:54

@kenájkikit: Ez is sántít. Maga a szegénység az ami rossz, nem az adórendszer. Az már egy régi és szerintem helyes követelés, hogy a szociális rendszert ne keverjük össze az adórendszerrel. Másrészt úgy kell megállapítani a minimálbért, hogy a létminimumot fedezze. Ugyanakkor aki minimálbért keres, az biztos mindent megtett azért, hogy képezze magát? Mindig figyelt az iskolában? Szorgalmas volt? Józan életet él? Rendszeres sportol?

2011.09.20. 06:46:59

@Ipari-antidepresszió: és ha netán az a minimálbérenc buta mint a tök, vagy részeges, és napi 8 óra árufeltöltés után nem megy el futni egyet a tuskó körül, akkor mi van?

Justice for 96 2011.09.20. 06:53:01

@vazzup: "nekem sincs már meg, és akkor mi van? Mi köze a fitymádnak ahhoz, hogy mennyi pénz van a tárcádban? Csak nem kisebbségi komplexusod van? Vagy félsz tőle? Ne aggódj, nem fáj a műtét, meg sem érzed, nem leszel kevesebb általa, és egy csomó előnye van, szóval csak bátran!"

Jaj ne! Elég szar, hogy ezt vetted le.

A hozzászólást így kezdtem: "Sajnos mára már mindent átjárt a demagógia." Ennek keretein belül írtam le azt az általános demagóg hozzáállást, hogy "izraeli" bankok. Nem akartam zsidózni, mert hátha valaki félreérti. Majd, amikor dekol84 kolléga nem teljesen értette, hogy miért van idézőjelben, burkoltan elmagyaráztam neki. Tehát nem én zsidóztam, hanem az általános demagóg hozzáállást akartam érzékeltetni. Nincs nekem semmiféle komplexusom, de ahogy látom, neked igen, mert egyből ugrottál rá ahelyett, hogy elolvastad volna rendesen, amit írtam.
Egyébként meg ateistaként nagy ívben teszek mindenféle vallásra. Én sem buzerálok senkit, engem se buzeráljanak! De ez már nagyon nem a témához tartozik.

Bruhahahahihihi 2011.09.20. 06:57:32

Az erkölcsi hulla!
Hogyan szerezte meg Orbán a teljhatalmat?
1. Nem ismerte el, 2002.ben sem és 2006-ban sem a vereséget. Nem fogadta el a demokratikus választási rendszert. Ez ellen használta föl a titokban megszerzett jelentős gazdasági hatalmat. Miközben Medgyesit bankárkormányozta, Gyurcsányt oligarházta.
2. A jelentős parlamenti erőt amivel rendelkezett, arra használta, hogy megakadályozza a szoci kormányokat a gazdasági kiigazítások megvalósításában. Csak olyan törvényt nem kritizált ami kiadásnövekedéssel járt. A többit viszont a leg alpáribb módon a leg mocskosabb hazugságokkal ócsárolta a zembereket ellene uszította, ha ettől sem riadt vissza a kormány akkor népszavazást kezdeményezett.
3. Lejáratta a politikát és a politikusokat. Aki a jobboldalról nem állt mellé, azt ellehetetlenítette. A Baloldali és liberális politikusokat gátlástalanul becsmérelte, hazug módon a zemberek ellenségének állította be, a minimális tiszteletet is megvonta tőlük. (még azt is sikerült elérnie, hogy Gyurcsányt és Bajnait is harácsolónak állítsa be, akik a Miniszterelnöki munkájukért egy forintot sem vettek föl.
4. Mind ezeket a mértékadó értelmiségiek jelentős része érzéketlenül, kajánul nézte.

A zorbán kormány pedig, ha nem akarja saját méretes baklövéseit (hazugságait) elismerni, kénytelen lesz még nagyobbat mondani,(hazudni) még kiszámíthatatlanabbá válni, még több dolgot saját hatáskörbe vonni (ellopni). Az új szakzsargonnal (hazugsággal) élve: „tovább gyorsítani az ország újjáépítését.” Közben meg megvilágosodott: azt mondta: Rájöttem, hogy akinek alkalma van a riválisát ellenfelét megölni az ne habozzon.....NA EZ NEMCSAK ERKÖLCSI HULLÁVÁ TETTE, hanem IGAZI HULLA LESZ BELŐLE--ha egy ellenfele megfogadja amit a kis gyilkos hajlamú mondott és ha alkalma lesz rá az ellenfelének, akkor nem fog az ellenfele sem habozni---DE SZÉP LESZ!!!:DDDDD

Ipari-antidepresszió 2011.09.20. 06:57:59

@Hörömpő Töhötöm: Akkor ő tehet a sorsáról. És igen, ő is járuljon hozzá a közterhekhez.

Bruhahahahihihi 2011.09.20. 07:11:59

A sok hazugsága között megvilágosodott a rohadék Nemzeti Szarjankó: azt mondta: Rájöttem, hogy akinek alkalma van a riválisát ellenfelét megölni az ne habozzon.....NA EZ NEMCSAK ERKÖLCSI HULLÁVÁ TETTE, hanem IGAZI HULLA LESZ BELŐLE--ha egy ellenfele megfogadja amit a kis gyilkos hajlamú mondott és ha alkalma lesz rá az ellenfelének, akkor nem fog az ellenfele sem habozni---DE SZÉP LESZ!!!:DDDDD
Ha nem így lesz akkor a számonkérés fog nagyon fájni neki!

Bruhahahahihihi 2011.09.20. 07:19:54

@Zébácsi: nem lesz választás 2014 ben !!!! Mert már most kezdik a választási csalást a választási törvénnyel, a pénzzel vásárolt kettős állampolgársággal( 20 ezret adnak mindenkinek Romániában és a Vajdaságban aki kettős állampolgárságot felveszi) ,és szavazatuk reményében
nyalság a határun túliak seggét...Sicc Palkó Kanadában!!!!---koldult kettősállampolgárokat( 13 at állítólag meggyőzött hogy vegye fel)....ott ahol soha az életben nem járt magyar közt elnök.
Koldulnak a kettős állampolgárságért--hogy a választási csalásba minél többen legyenk.
TEHÁT DEMOKRATIKUS ÚTON NEM LEHET LEVÁLTANI EZTA BANDÁT. Meg kell DÖNTENI minél előbb--MERT A DIKTATÚRÁT CSAK MEGDÖNTENI LEHET-LEVÁLTANI NEM !!!! A Nép már látja ezt! ( közvélemény kutatások HAZUGSÁGOK--ezt ők kreálják, fizetik, hogy azt higgye a hülye már nem hülye) Nép hogy még mindíg a Fidesz a legnagyobb párt, holott már egy millán sincsenek a fidesz beetetettek:)))
A TÜNTETÉSEK BETILTÁSÁVAL MÉG JOBBAN FELHERGELTÉK A TÖMEGET.......hamarosan KORMÁNY ELZAVARÁS LESZ!!!--ezzel a 27 százalékos áfával sé a többi megszorítással betelt...KICSORDUL A POHÁR!

nu pagagyí 2011.09.20. 07:22:11

@Ipari-antidepresszió: Azért tisztázzunk valamit. Az nagyon nincs rendben, hogy aki rendesen dolgozik az nem tud megélni a fizetéséből. Én megértem hogy aki sokat keres az döngeti a mellét, de azért elgondolkozhatna azon, hogy a jövedelmi arányok rendben vannak-e? Lehet, hogy ő csak azért keres jól, mert aránytalanul többet kap, mint amennyit a munkája ér. Aki nemzetről meg hazáról pofázik, annak minimum szolidárisnak kell lennie azzal a néppel amelyhez tartozik és nem kell nagy kanállal zabálni, amikor másnak napi nyolcóra munkával is csak kenyérhéjra futja. Ha a jövedelmi viszonyok olyanok, hogy kb. tíz százalék tud normális életet élni, a maradék pedig reménytelenül, kiszolgáltatottan tengődik, akkor sajnos rendszerhiba van, és a magát az ország hajtóerejének gondoló vékony réteg nem érdemli meg a jólétet. Főleg úgy nem, hogy a szegényektől elszedett pénzt, burkolt állami segélyként zsebre teszi.
Egy ember persze nem tud mit tenni, örül ha sokat keres és keresi az ehhez megfelelő ideológiát. Az az állam viszont, amelyik a lent levőket a kiemelkedés minden esélyétől megfosztja, az megérdemli hogy elsöpörjék. A mostani pont ilyen: a jövedelmek erőszakos átcsoportosításával, a szolidaritás intézményeinek szétverésével, az állami szolgáltatások gazdagokra szabásával vagy szétverésével, kihívja a sorsot maga ellen. Nekem egy csöppet sem fog fájni, ha végül elkergetik őket.

Ipari-antidepresszió 2011.09.20. 07:30:09

@nu pagagyí: Én azt mondom, hogy ő tehet róla, hogy nem kapott jobban fizető állást. Szükség van elrettentő példákra is. Ha látják, hogy aki nem tanul az iskolában, meg csal a vizsgákon, nem sportol, iszik, dohányzik, nem tud kapcsolatokat építeni, nem szereti a munkáját és nem képzi magát, az kapjon minimálbért és éljen rosszul, de azért fizesse csak szépen a közterheket! A versenyszférában a jól fizető állásokat nem pofára osztogatják, ahhoz már oda kell tenni magadat. Az meg egyáltalán ne megoldás, hogy a nem jól keresők ne vegyék ki a részüket a közterhekből. Miért azok fizessék kizárólag a közösség fenntartását, akik már letettek valamit az asztalra? Tessék kérem tanulni! Van internet, olcsón lehet tudáshoz jutni!

Ipari-antidepresszió 2011.09.20. 07:32:42

@nu pagagyí: "Az az állam viszont, amelyik a lent levőket a kiemelkedés minden esélyétől megfosztja, az megérdemli hogy elsöpörjék."
Ezt meg végképp nem értem. Az egykulcsos adó pont hogy elősegíti a fizetésemelést. Az egyik legigazságosabb adó, aki nem jól keres, az keveset fizet, aki többet keres az többet is fizet, holott ugyanazt a szolgáltatást kapja!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.09.20. 07:35:54

"Ez nem a gazdagok költségvetése – mondta az ellenzéki pártok által kifogásolt 2012-es költségvetés tervezetéről Giró-Szász András kormányszóvivő a Kossuth Rádió 180 perc című reggeli műsorában. „Többször elhangzik az, hogy ez a költségvetés kifejezetten a gazdagoknak kedvez, és ezzel párhuzamosan elhangoznak számok, vagy 140 ezer bruttó vagy pedig 213 ezer bruttó. Nagyon örülnék, hogy ha mindenki gazdagnak számítana, aki akár 140 vagy 213 ezer bruttó fölött keres Magyarországon. Magyarországon ma az átlagbér bruttó 234 ezer forint.

Magyarul a kormányzati intézkedések bármely számítást vesszük figyelembe, a magyar átlagbér alatt keresők számára is kedvezőek, egy részüknek. Nagyon végletes kijelentéseknek gondolom azt, hogy a kormány a gazdagok kormánya, és a kormány a gazdagokat segíti mindezzel” – mondta a kabinet szóvivője."

Arra a megjegyzésre, hogy az átlag alatt keresők a szakértők szerint kevesebbet visznek haza jövőre, Giró-Száz András azt mondta, nem szabad elfeledkezni arról a rendelkezésről, amely kimondja, hogy az adókkal terhelt béreket kompenzálni kell a különböző szektorokban. A minimálbérre bejelentett vállalkozók járulékalapját pedig azért emelik másfélszeresére, hogy megakadályozzák az adóelkerülést.

A szóvivő szerint világossá kell tenni, hogy a járulékalapot tehát nem a minimálbéreseknél szélesítik ki, hanem a főállású, vállalkozóként működő minimálbéreseknél. „Magyarul azoknál az embereknél, akiknek a tulajdonában van az a cég, amely cég őket főállásként alkalmazza, ott másfélszeresére szélesítik ki a járulékalapot. Ez pontosan egy korábbi adóelkerülésnek rövidre zárása."
www.fidesz.hu/index.php?Cikk=171880

Ipari-antidepresszió 2011.09.20. 07:56:17

@laspalmas: Eleve az a marhaság, hogy a jól keresőket összemossák a gazdagokkal. Attól, hogy jól keres valaki, a vagyona akár negatív is lehet a hitelek miatt. Egy átlag 8 milliós panel lakást mekkora fizetésből és hány év alatt lehet megvenni?

Roy 2011.09.20. 08:03:08

@dekol84: Sajnos ezt nem csak a narancsagyú f@szfejek szívják meg.
A többivel egyet értek.

rosolina 2011.09.20. 08:05:17

Sziasztok, bár sok minden van ebben, de azért a számokat sem kellene figyelmen kívül hagyni: 1. A 61 ezer 200 eFt-on felül nyugdíjat kapók százaléka 2,3 (!) az össz nyugdíjashoz képest....
2. Ha egyetemet végzett magas minőségi és tudást követelő állásban, ezért sokat keresett, akkor legyen neki minimál nyugdíja? Egyébként a magas jövedelem arányában fizette be a járulékokat is. K..vára unom, hogy ezen lovagolunk már évek óta, de senki nem figyel arra, hogy a befizetések arányában kaják a nyugdíjat. Ez így ugyanolyan demagógia, mint amive OV játszadozik.

WildBear 2011.09.20. 08:05:25

@GGG77: Nézd, ha a cége (versenyszféra) ki tudja termelni a fizetését, és ő rendben leadózik utána, akkor mi a baj..?

"Csak, amikor egy ilyen panaszkodni merészel, ütni tudnék. .. "

Akkor üss. Simán megúszod egy ügyészi megrovással, aztán gondolom el tudsz helyezkedni máshol ugyenennyiért.

Whistler anyja 2011.09.20. 08:05:30

@laspalmas:

És ezt most a - Kkv szektor megsegítése - keretében,
vagy a - munka becsületének visszaállítása - ként ?
Esetleg - a hazai vállalkozások helyzetbehozása - ?
Vagy a - kaparj kurta - ?
Vagy az - egymillió új munkahely, amit a vállalkozások fognak létrehozni - ?

WildBear 2011.09.20. 08:07:09

@nu pagagyí: "Ezért a kifizetendő nyugdíj most is maximált. "
Én tudok olyanról, aki 200+e Ft havi nyugdíjat kap.

Egyéves Önkéntes 2011.09.20. 08:08:03

@elektromotor: ez nálunk is így van, a könyvelő picsák állandóan azon zizegnek a számlák könyvelésekor, hogy mit vett a tulaj
mintha nem arra költené a saját pénzét, amire akarja
azt persze nem látják a sok valóvilág és alekosz kitárgyalása közben, hogy az ő pénzük is a tulajnak köszönhető

nu pagagyí 2011.09.20. 08:08:05

@Ipari-antidepresszió: Néz, én alapvetően liberális vagyok és híve vagyok annak, hogy mindenki teljesítménye alapján gazdagodjon. De ezt a teljesítményt valós versenyben kell megmérni. A társadalom csak akkor működik hatékonyan, ha a vagyonok tulajdonosai mindig azok, akik azt legjobban működtetik. A jövedelmi különbségek akkor elfogadhatók, ha a nagyobb jövedelemért, vagyonért egyenlő esélyekkel lehet küzdeni. A társadalom akkor akkor a leghatékonyabb, ha semmilyen tehetség nem vész el és mindenki tehetségéhez mérten tud résztvenni a munkamegosztásban.

Egy olyan oktatási rendszer, amely tartósítja a családi körülményekből fakadó egyenlőtlenségeket, biztosan nem felel meg az én mércémnek. Egy olyan államigazgatás, ahol tudás helyett érdemek alapján osztogatják a jól fizető státuszokat szintén nem. Egy olyan gazdasági irányítás, amelyik a szabadpiac kiküszöbölésére törekszik és közpénzből tőkésítgeti fel a kiválasztott vállalkozói réteget, az bűnt követ el. Egy olyan politika, amelyik esélyek teremtése helyett a szegények egymásra uszításával foglalatoskodik az pedig undorító.

WildBear 2011.09.20. 08:11:38

@Valós Kilométer: "Nem a HR és nem az állam fogja megmondani, hogy te mennyit keresel. Te mondod meg azzal, hogy annyiért mész el dolgozni, amennyit igazságosnak érzel. Ha ott nem adnak, akkor átmész máshova (tanulhatsz, utazhatsz, szólásszabadság van). Bárki lehet agysebész vagy építész vagy vállalkozó"

OTT A PONT !

Aki kevésnek érzi a fizetését, az kérjen többet, vagy menjen oda dolgozni, ahol többet adnak.
Ha nincs olyan hely, akkor ennyit érsz a munkaerőpiacon, amennyit kapsz.
Az a versenyszférára vonatkozik.

Ipari-antidepresszió 2011.09.20. 08:17:56

@nu pagagyí: Abban sem vagyok biztos, hogy kizárólag liberális gondolat lenne az, hogy mindenki teljesítménye alapján gazdagodjon. Már az is filozófiai kérdés, hogy kik a versenyzők és miben mérjük a valós teljesítményt. Nézetem szerint az is belefér az egyenlő esélyekbe, hogy valaki nem jó családba születik. Ő látni fogja azt, hogy célszerű jó családot létrehozni inkább. Ha generációkban gondolkodunk, akkor teljesen rendben van az, hogy a jobb és ügyesebb családok gyermekei előnyt élveznek. Aki akar, az most is tud tanulni szerintem, a lehetőségei meg vannak rá. Lehet nem egy lépésben lehet eljutni a módos családhoz, mert az első generáció csak nem iszok, a második generáció már jó iskolába megy, a harmadik már kurrens tudást szerez és jól keres, a következő generáció már céget alapít... Generációs szinten ez működik, az viszont nem fog menni valóban, hogy szegény család gyermeke valami multi céget alapítson, habár volt már rá példa a világtörténelemben.

Az oktatási rendszernél szerintem fontosabb a motiváció. Azt látom, hogy már gyenge főiskolákról kikerülve is lehet igen tisztes karriert befutni. A középiskolákban sok minden eldől, de azt sem tartom jónak, ha szándékosan rossz magaviseletű és rossz tanulókat vegyítenek jó tanulókkal, mert akkor a rosszak megrontják a jókat és nem fordítva. Szóval a kulcsszó a generációs gondolkodás, azt kell hangsúlyozni.

nu pagagyí 2011.09.20. 08:18:00

@WildBear: A járulék maximum most nyolc millió körül van, ebben az évben ennél nagyobb jövedelemmel nem lehet a nyugdíjszámításkor lényeges átlagot turbózni. A plafon hosszú évek óta kb. az átlagbér háromszorosa. A legnagyobb elvi nyugdíj így hatszázezer felett is lehetne havonta. Ahhoz viszont, hogy valaki annyit kapjon, jóval több mint negyven évet és mindig a plafont elérő éves jövedelmet kellett keresnie (negyven év szolgálati időre csak az átlag 66%-a jár).

Egyéves Önkéntes 2011.09.20. 08:18:45

@Scaramella va alla guerra: a MOL részvényekkel együtt megvettük volna a szibériai gázmezőket is?
mert ha mégsem, akkor továbbra is erősen függünk az orosz gáztól, MOL részvény ide vagy oda

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.09.20. 08:22:44

Itt az egyik probléma, hogy amíg ötletszerűen változik az adózási rendszer és nem lehet tudni, hogy mi lesz két hónap múlva vagy akár a jövő héten, addig nem nagyon fogják a minimálbéreseket nagyobb jövedelemre bejelenteni, hiszen lehet, hogy a kormány azt mondja majd, hogy na, akkor emeljünk újra adót. Amíg nincs kiszámíthatóság, addig itt nem lesz semmi sem.

penumbra1984 2011.09.20. 08:23:47

Az egykulcsos adóval önmagában nincs semmi nagy baj. Működhetne is akár, ha...
ha a nettó béreket nem terhelnék iszonyatosan magas járulékok (ha nekem a munkáltató akar adni 100ezer nettót, akkor bruttóban kell adnia olyan 180ezer körül, de neki ez 200ezer feletti összegbe kerül. nem pontos számok, mielőtt valaki a fejemhez vágja de kb így van)
akkor talán szívesebben lenne mindenki rendes fizetésre bejelentve és nem zsebbe meg minimálbérre lenne bejelentve, mert csak így tud a munkáltató spórolni a bérköltségen (tegyük fel nem rosszindulatból akar spórolni hanem csak másképp senkit se tudna foglalkoztatni.)

Egyéves Önkéntes 2011.09.20. 08:25:53

@Hörömpő Töhötöm: örök, persze
amíg le nem ütnek érte és el nem veszik tőled
az arany kurvára nem biztonságos befektetés

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.09.20. 08:26:42

És most demagóg leszek: Az iskolákban elzárták a gázt mert nincs pénz, de közben Skodára meg telik. Ez az egyházi mutyi-cirkusz is vérlázító. El kell venni minden egyháztól a támogatást (több tíz mrd.) és máris megtakarítottunk egy csomó lóvét. Elvenni az egyházi iskoláktól is, aki egyházi nevelést akar az fizesse meg. Az államnak ez nem feladata.

nu pagagyí 2011.09.20. 08:27:58

@Ipari-antidepresszió: Mi most azokat is támogatjuk, akik gazdagok. Semmi szükség családi pótlékot, családi kedvezményt, GYES-t, kamattámogatást adni olyanoknak akik arra nem szorulnak rá. Legyenk büszkék gazdagságukra (főleg ha teljesítménnyel párosul) és ne kuncsorogjanak ők is segélyért. Az adóbevételeket a társadalmi mobilitás biztosítására (esélykiegyenlítés) kell elsősorban fordítani, és olyan társadalmat termteni, ahol élni is lehet az esélyekkel. Ez a gazdagabbaknak is jó lehet, mert elkerülhető a társadalmi robbanás, illetve ha visszacsúsznak ők is számíthatnak a társadalom segítségére.

Whistler anyja 2011.09.20. 08:29:12

@WildBear: Így van.
Ezért aztán, aki többet ér a munkaerőpiacon, mint az éhbér,
az mind elmegy Magyarországról,
oda, ahol többet is kap,
és a közmunkaprogram résztvevői lesznek a középosztály.
Viktorunk is ezzel bíztatott.

látjátok feleim szümtükkel 2011.09.20. 08:31:29

@nu pagagyí: "...elgondolkozhatna azon, hogy a jövedelmi arányok rendben vannak-e? Lehet, hogy ő csak azért keres jól, mert aránytalanul többet kap, mint amennyit a munkája ér."

blog: "Igazságos-e hogy 16% adót fizet az is, akinek 150 ezer forint a bére, és az is, akinek 1,5 millió forint?
Igazságos, vagy igazságtalan, milyen hatással lesz a költségvetésre?"

Kérem, a kapitalizmus nem az igazságon, vagy igazságtalanságon, illetve azon gondolkodva működik, hogy a jövedelmi arányok rendben vannak-e, ki mennyit dolgozik, és ezért arányosan vagy aránytalanul kap-e sokat.
Az ország népe ( ? ) rendszerváltást akart, ezárt megszavazta, hogy neki nem kell a mindenki egyenlő, egyenlő munkáért egyenlő bért stb., és leváltotta azt a rendszert.
Sajnos útközben elveszett a szociális piacgazdaság.

Az, hogy az új rendszer rosszabb, mint a régi volt, csak érzéki csalódás, akinek 90-ben több jutott, annak biztosan nem rosszabb. Egyébként sem arra kell figyelni ki mit mond, hanem arra, hogy ki mit csinál. Nem Világos?

GGG77 2011.09.20. 08:32:35

@penumbra1984: Igazad van, de kiegészíteném. Az első dolog az egykulcsos adó bevezetéséhez a széles és erős középosztály. Ez azonban addig nem alakul ki, amíg egy multicég vezetője és kezdő, a piramis alján lévő alkalmazottjának bére között 25-30x-os a különbség. Ez nonszensz.

charlie sheen 2011.09.20. 08:33:25

Teljesen egyértelmű, hogy a rögzített 180 HUF/CHF árfolyammal az Orbán-Lázár-Kósa-stb.. maffiózók járnak jól. Maguknak csinálták a törvényt, hogy kedvező feltételekkel kiszálljanak a frankhitelükből (Orbánnak is van!), aki meg nem tudja ugyanezt, az dögöljön meg.
A legocsmányabb, hogy ezt még le is öntik ezzel az ál-nemzetvédő demagóg szarral... Felháborító.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.09.20. 08:34:22

@Whistler anyja: Hát, ahol 50-et keres a középosztály ott mennyit az alsó?Kűna itt van.....

Egyéves Önkéntes 2011.09.20. 08:34:27

@Miazmás: sosem értettem, hogy ez miért demagógia.
a gyerek egy negyed szelet margarinos kenyeret kap az oviban, de bazmeg iPad az jár a büdösbunkó politikusnak

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.09.20. 08:41:18

@EÖ: Igen, szerintem se demagógia, de hátha... :) Momentán ahogy én tudom az állami normatíva mellé az egyházi iskola kiegészítő támogatást is lehívhat, tehát többet kap egy gyerek után, mint az állami iskola.... Hát, ez is elég erős.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.09.20. 08:42:35

@EÖ: Ipad, lakhatási, benzin, számla nélküli pénzek stb.

Ipari-antidepresszió 2011.09.20. 08:43:53

@nu pagagyí: A gazdagság vagyoni alapú, de ezek a juttatások meg jövedelem alapján vannak meghatározva. Amúgy nagyon sok gazdag nyugdíjas is van, aki értékes belvárosi ingatlanban üldögél, de a nyugdíjából lényegében fenntartani sem tudja. Egy családi ház, egy autó még nem a gazdagság jele, márpedig ez már olyan 20-30 milliós tétel. Mondjuk tényleg nem történne semmi sem, ha a nagy vagyonnal rendelkezők nem kapnának ilyen juttatást, de ezek nem nagy tételek eleve. Sajnos kevés gazdag ember itthon.

Egyéves Önkéntes 2011.09.20. 08:45:43

@Miazmás: mi akartuk, hogy ez legyen
a szavazófülkék is teli vannak és a templomok is
ilyen nép vagyunk, kezdek beletörődni

Ipari-antidepresszió 2011.09.20. 08:45:52

@látjátok feleim szümtükkel: Mégis, mi lenne az igazságos? Miért ne járuljon hozzá az alacsony keresetű a közterhekhez? Az azonos 16% egyben azt is jelenti, hogy a 10-szer annyit kereső tízszer annyit fizet. Ez miért igazságtalan?

Whistler anyja 2011.09.20. 08:46:26

@Miazmás: Keleti széllel hajózunk. Ottvagyunkmár ?

Biztos vagyok benne, hogy ennél csak rosszabb lesz.

GGG77 2011.09.20. 08:47:18

@Miazmás: "hogy én tudom az állami normatíva mellé az egyházi iskola kiegészítő támogatást is lehívhat, tehát többet kap egy gyerek után, mint az állami iskola.... "

Jól tudod.
Engem már az is kiakaszt, hogy reggelente egy egyházi iskola előtt megyünk el dolgozni. A tanítás előtt (gondolom kötelezően) a szemben lévő templomba mennek a gyerekek misére. Amióta a mi kerületünknek is fideszes polgármestere van minden reggel rendőr (!) irányítja a forgalmat a zebránál. Na most, a kerületi kapitányságnál amúgy is létszámhiány van. De kölykök miatt minden hétköznap reggel kell arra egy járőrkocsi, hogy a sok gyereknek megállítsák a forgalmat, amíg azok átkelnek. Kérdem én, nem csinálhatná meg ezt két tanár, kezükben egy STOP táblával?
Ja, a nem egyházi iskola előtt nincs rendőr. A sok polgári, "ateista" gyerekért nem kár, megdögölhetnek.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.09.20. 08:48:49

@Ipari-antidepresszió: Itt nem erről van szó. Ennél már csak egy igazságosabb lenne, mégpedig az, hogy mindenki ugyan annyit fizet adóba. Vagy ha nem, akkor az állami szolgáltatásokból is jobban részesüljön az, aki többet fizet. Itt most az a baj, hogy az alacsony keresetűek már nem tudnak többet fizetni.

GGG77 2011.09.20. 08:52:17

@Ipari-antidepresszió: "Ez miért igazságtalan? "

Szerinted egy olyan családban, ahol 120 e jutna egy főre ugyanolyan megterhelő a 19200 Ft/fő, mint a 200 e/fős családnak a 32000 Ft/fő?

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.09.20. 08:53:22

@GGG77: Tudod van itt egy félreértés: az, hogy Magyarország keresztény ország. Nem az. De a katolikusok a FIDESZ hátán belovagoltak a politikába, így most az egyháznak irányító szerepe van az én életemben is, és itt álljunk is meg: olyanok hoznak egy ország sorsát befolyásoló döntéseket, akiknek képzelt, vakhiten alapuló képzelt barátaik vannak..... Súlyos.

Ipari-antidepresszió 2011.09.20. 08:53:47

@Miazmás: Ha olyan a minimálbér, hogy annak a nettója fedezi a létminimumot, akkor ez a probléma nem áll fenn. Másrészt az lenne a jó irány, ha minél többen keresnének a minimálbér fölött, de ehhez az is kell, hogy a munkavállalók is tegyék oda magukat.

látjátok feleim szümtükkel 2011.09.20. 08:54:28

@Ipari-antidepresszió: "Mégis, mi lenne az igazságos?"

Azért, mert nem tud mindenki tízszer annyit keresni ( pedig szeretne!), sajnos ilyen a világ berendezkedése.
Gondolkodj el azon, a te munkádból kinek mennyi jut, és mennyi jut neked. Egyébként én nem írtam arról, hogy mi igazságos és mi nem, csak felvetettem, hogy a kapitalizmus nem ezen az elven működik.

GGG77 2011.09.20. 08:56:26

@Miazmás: "Ennél már csak egy igazságosabb lenne, mégpedig az, hogy mindenki ugyan annyit fizet adóba."

És egyben ez lenne a legigazságtalanabb is. Jó pár évvel ezelőtt, az akkori munkahelyemen egy kollégámmal elkövettünk egy hibát. Az akkori főnökünk közölte, hogy mindkettőnktől levon 20 ezret. Én pedig közöltem vele, hogy a büntetést elfogadom, valóban hibáztam, de a kollégám 1,5x annyit keres, mint én. Úgyhogy 20 ezer Fthelyett beszéljünk 20 %-ról inkább. És még így sem teljesen frankó a dolog. Megértette, belement.

Ipari-antidepresszió 2011.09.20. 08:56:28

@GGG77: Honnan tudod? Ha 200 e-fős családnak fölment a törlesztője 80-ról 120-ra, a 120-as család meg örökölt egy családi házat, akkor a 120-as család él jobban. A vagyon meg a jövedelem az elválik. Másrészt miért kéne egyformán megterhelőnek lenni? A szegénynek megterhelőbb az élet, ez ösztönzi arra, hogy próbáljon több pénzt keresni.

látjátok feleim szümtükkel 2011.09.20. 08:57:44

@Miazmás:
Akinek meg szerencséje van, és nem tud dolgozni, az dögöljön éhen?

WildBear 2011.09.20. 08:58:14

@GGG77: "Szerinted egy olyan családban, ahol 120 e jutna egy főre ugyanolyan megterhelő a 19200 Ft/fő, mint a 200 e/fős családnak a 32000 Ft/fő? "

Egy butának ugyanolyan "megterhelő" elvégezni az egyetemet, mint egy "okosnak" ?
Hagyjuk már ezt az egyenlősdit..!
Aki kétszer annyit keres, az fizessen kétszer annyit.
Ne többet, de ne is kevesebbet.

Ipari-antidepresszió 2011.09.20. 08:59:35

@látjátok feleim szümtükkel: Én többet keresek mint az átlag, de több adót is fizetek mint az átlag. Ez teljesen rendben van szerintem.

látjátok feleim szümtükkel 2011.09.20. 08:59:56

@GGG77: "A sok polgári, "ateista" gyerekért nem kár, megdögölhetnek."

Pedig nem is osztják meg a társadalmat!

nu pagagyí 2011.09.20. 09:01:21

@Ipari-antidepresszió: Azért mondanék egy példát mire is kellene törekedni. A munkanélküliség a falvakban a legnagyobb, pedig ugyanaz a föld, ami korábban eltartotta a falut megvan, csak éppen olyan tulajdonosok kezében, akik nem tudnak vagy nem akarnak munkát adni. Szerintem nem érdemlik meg, hogy ezt a vagyont ők működtessék. Ahhoz hogy kiderüljön, jó kezekben van-e a föld egy méreten felül, olyan adót kellene rá kivetni, amit csak kifizetett munkabérekkel lehetne csökkenteni. Én kötelezném a tulajdonosokat arra is, hogy saját földjükön csak saját cégük gazdálkodhasson a földet pedig apportálni kell a cégbe.Így a bérleti díj turbózása is megakadályozható. Aki ílyen feltételekkel csődbe megy, az veszítse el a földjét és próbálkozzon más, aki meg tudja vásárolni a földet és lát fantáziát a termelésben. Talán még az is eszükbe juthat, hogy munkaigényes termelést folytassanak, feldolgozó üzemeket létesítsenek, amit az állam akár támogathatna is szigorú feltételekkel.

rosolina 2011.09.20. 09:04:05

@látjátok feleim szümtükkel: És én a 42 év BEJELENTETT munkaviszonyom alapján többet is fizettem be. Miért ne kapjak többet is a nyugdíjamként? Sokat tanultam, sokat dolgoztam, sokat is kerestem.... Ez az állandóan a másik zsebében turkálás már unalmas és visszataszító. Mindenkinek megadatott a sokat keresés, ha tett érte valamit. Persze nem csalással, nem lopással!

Whistler anyja 2011.09.20. 09:05:25

@Ipari-antidepresszió:

Valahogy nekem az az érzésem, hogy nem a munkavállalókon múlik a gazdasági lecsúszás, vagy épp a fellendülés.

A politikus elitünk, a vállalkozó elitünk, a vállalkozóink, a menedzserek, a fejlesztők és a kereskedők,
vagyis a jól keresők, akik olyan büszkék a munkájukra
- amit a fizetésük alapján itélnek meg...

nos, szerintem ők baszták el,
mert kurvára nem értenek ahhoz, amit csinálnak.....sokszorosan hülyébbek más népek elitjéhez képest.

Az átlagdolgozó, szakember szinten ezt a lemaradást nem lehet korrigálni,
se több munkával,
se tanfolyammal.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.09.20. 09:06:31

@látjátok feleim szümtükkel: Én ezt nem mondtam. De az nem megy, hogy mindenkinek ugyanannyi jár. Akkor járjon a kórházban külön szoba annak, aki sok tb-t fizet. Különben hol lesz érdekelt a gazdag, hogy fizessen, ha nem kap többletet a pénzéért?
@nu pagagyí: Addig ez sem old meg semmit, amíg nincs kiszámíthatóság.

És most mennem kell dolgozni, sziasztok!

Whistler anyja 2011.09.20. 09:07:48

@látjátok feleim szümtükkel: Az a fontos, hogy " eladható " tudást szerezzenek a gyerekek.
Ami hasznosul.
Például legyenek papok, vagy harangozók, esetleg imádkozzanak, mert arra még nagy szükség lesz.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.09.20. 09:09:23

Nem az elit a hülye, hanem a magyarok. Szánalmas egy nép, csodálom, hogy még nem pusztult ki az irigységtől meg a mások hibáztatásától. Követelni azt tud, meg nyugati bérekért ácsingózni, de sosem áll ki magáért, meghunyászkodik. És így irányítható. 300 Ft-ért elmegy szavazni, 3000 mrd. kizsarolásáért meg nem....

GGG77 2011.09.20. 09:11:25

@Whistler anyja: "nos, szerintem ők baszták el,
mert kurvára nem értenek ahhoz, amit csinálnak.....sokszorosan hülyébbek más népek elitjéhez képest."

Nem a "hülye" a legjobb szó (bár sok esetben ez is igaz). Hanem a "gátlástalan", "becstelen", "gerinctelen". 13 éve vagyok a munkaerő piacon, és néhány üdítő kivételtől eltekintve azt láttam/látom, hogy anyagi szempontból azok jutnak előrébb, akik gátlástalanok, becstelenek. Persze ehhez sokszor hülyeség, butaság is társul, de nem mindig.

Whistler anyja 2011.09.20. 09:17:46

@GGG77:
Szakmailag gondoltam.
Szigorúan szakmailag.
Egyik se nő föl ahhoz a magos beosztáshoz, amit csinál.
A külföldiek majmot csinálnak belőlük és mindent csődbe visznek, ami a kezük közé kerül.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.09.20. 09:19:56

@Whistler anyja: "A külföldiek majmot csinálnak belőlük"

Nem, ehhez semmi szükség a külföldiekre.... sem.

látjátok feleim szümtükkel 2011.09.20. 09:23:29

@Miazmás: "Különben hol lesz érdekelt a gazdag, hogy fizessen, ha nem kap többletet a pénzéért?"

Nyugodj meg, mert már a szocializmusnak nevezett akármilyen rendszerben is, akinek volt rá pénze, az több ellátáshoz jutott, hamarabb lett Ladája stb. A "gazdagok " most sem az állam által, a szegényeknek adott támogatásokat, ellátásokat veszik igénybe. Persze mi ezt nem tudjuk, mert amikor külföldre mennek gyógykezeltetni magukat, minket erről nem tájékoztatnak,. mint ahogy arról sem, hogy lézerblokkolós autókat vesznek, sajnos nem a saját pénzükön, holott attól nőne a fogyasztás.

látjátok feleim szümtükkel 2011.09.20. 09:25:54

@Miazmás: Ja, azt el is felejtettem, hogy a "gazdagok" általában nem a saját munkájukból gazdagodnak meg! Persze azért vannak kivételek is, de amikor gazdaggá válnak, azokat sem az izgatja, hogy a szegén y munkási jobban keressenek.

látjátok feleim szümtükkel 2011.09.20. 09:32:27

@rosolina: "Mindenkinek megadatott a sokat keresés,"

Meg a sokat nem találás is. Sajnos én sok olyan embert láttam, akinek a rendszerváltás csak a sokat nem találás esélyét hozta el. Gondolj csak a sok bezárt gyárra, ami helyett nem nyílt újabb.
Egyébként azt senki nem vitatja, hogy a befizetéseid után sok nyugdijat élvezhess, nem erről szól ez a beszélgetés. Sok boldog évet kívánok neked a nyugdíjadhoz.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.09.20. 09:37:16

A FRISS részhez meg annyit, hogy oké, hogy eddig csak ennyien éltek a lehetőséggel, de mert év végéig nyitva áll a kapu, ezért szvsz sokan kivárnak addig, majd jó magyar szokás szerint az utolsó napokban lesz egy nagyobb roham.
Hacsak a CHF és/vagy az Euró nem kezd mélyrepülésbe a jelenlegi árfolyamsáv alá a forinttal szembe...

GGG77 2011.09.20. 09:43:16

Végtörlesztésről, ami kb 100 ezer jómódún segít:
index.hu/gazdasag/magyar/2011/09/20/egyszeru_nepszeruseghajhaszas_a_vegtorlesztes/

A "családi" adózásról, amely annyira családi, hogy még a 3 gyerekesek többsége is szív miatta:
index.hu/gazdasag/magyar/2011/09/20/a_tobbseg_a_csaladi_adozassal_is_rosszul_jar_majd/

kenájkikit 2011.09.20. 09:48:15

@Ipari-antidepresszió: utcaseprőnek is jelentkezett mérnök, de nem minden embernek kell egyébként mérnöknek vagy orvosnak lennie, valakinek takarítani is kell és, ha valaki azt gondolja, hogy aki mondjuk takarítónő az meg is érdemli a minimálbért ami 70 az nem kapitalista, hanem fasszopó, de ugyanez igaz azokra akik verik a nyálukat, hogy én jól keresek ti meg megszoptátok, én így is jól járok és nem, egy fillérrel sem adnék többet. hábazmeg 70-ből, ha még elvesznek az mi? ellenben mondjuk, ha 300 kilóból még esetleg egy húszassal többet vesznek el az még mindig ugyanaz az életszínvonal. ezek az emberek a szomszédjuknak azt kívánják, hogy bazmeg éljél meg 50-ből ahogy tudsz én nem adok többet? a kurva nagy baj, hogy elhitették ezekkel a barmokkal, hogy ez a kapitalizmus, pedig baszottul nem.

Laciii 2011.09.20. 09:55:40

@Seduxen:
"a jobban keresőknek ADOTT. "
Apád f*szát ADOTT, én csak levonást találok a bérpapíron, 200e felett. Ne én legyek már az élősködő k*csög. Amikor a buli helyett tanulni kellett nem irigyeltek, amikor a munka mellett tanulva a vasárnapom ráment az alvásra ami egész héten alig volt és utána újra hajtás volt akkor se irigyelt senki, most se irigyeljen.
Tudom milyen amikor minden fillér számít és nem értek egyet a kormánnyal, csak unom hallgatni, hogy én vagyok a gazdag k*csög aki elszedi a pénzt a szegényektől.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2011.09.20. 10:00:41

Az ország teljes bizalmi erkölcsi, etikai és gazdasági krízisben van. Minden döntést politikusok, pártpolitikai alapon hoznak, minden kinevezés pártvonalon történik.
Ugyan már hogy lehetett oktatásban vezető Magyar Bálint, Hiller István, Pokorni Zoltán, Hoffman Rózsa? Hogy lehetett gazdasági vezető Kóka János, Csillag István vagy Matolcsy György? Hogy szakmai alapon nem, az teljesen holt ziher. Pártvonalon jól mozogtak, ezért kaptak egy vezetői pozíciót ahol természetesen csak kárt tudtak okozni, előrehaladást nem.
Ez természetesen vonatkozik minden más területre is, egészségügyre például.

Szarba kerül a haza, mi történik? Emelik az ÁFÁ-t, jövedéki adót, a munkaadói és vállalói járulékokat, új és új adókat hoznak létre, semmi más ötletük nincs mint az adóemelés. Mindenki ugyan így csinálta kivétel nélkül. Lehetne máshogy is? Lehetne. De akkor szavazatokat veszítenének. Így is, de ez akkor is jobb így, mert nem kell gondolkodni.

A kiadáscsökkentést nem meri meglépni egyik sem. Ha egy kicsi vér lenne Matolcsy vagy Orbán faszában, százmilliárdokkal lehetne csökkenteni a kiadási oldalt. Ó persze, fájna, sokaknak, de észre kellene venni, hogy fájni mindenképp fáj valakinek, és mindig csak azoknak akik dolgoznak, akik viselik a terheket, ők, az értéket termelő munkások, mérnökök, kisvállalatok, vállalkozók stb.
Miért nem nyúlnak végre hozzá a kiadási oldalhoz?
Miért nincs még egy normális közbeszerzési törvény?
Miért nincs még pártfinanszírozási törvény?
Miért nem vágják meg a civil szervezetek, alapítványok, egyházak támogatását?
Miért nem helyezik piaci alapokra végre, a MÁV-ot, a BKV-t, a és a többi pénznyelő állami szervezetet, intézményt?
Miért nem fejezik be az ész nélküli segélyosztást?
Miért nem fizettetnek a nyugdíjasokkal legalább egy minimális eü hozzájárulást?

Értem hogy fájna a segélyesnek, meg a nyugdíjasoknak, a beteg gyerekeknek, meg mindenkinek akit ez érint.

Azt kellene megérteni végre, hogy ha teljesen ellehetetlenítik a dolgozókat, a fiatal szakmunkásokat, mérnököket, azok itt fogják hagyni az országot szépen sorban, aztán előbb utóbb úgyis bekövetkezik az a helyzet hogy nem lesz miből segélyt meg nyugdíjat fizetni.

Végre csökkenteni kéne a munkára, és munkásra eső terheket, és hagyni azt hogy mindenki annyit kapjon amennyiért megdolgozott. Amerika azért lett Amerika, mert egészen nyugodtan tűrte, hogy ha valaki megkeresett 5 millió dollárt, az gazdag ember lett, aki meg megkeresett 5 dollárt, az meg szegény.

Azt hiszik hogy az orvosok és a rezidensek problémája egyedi? Azt hiszik csak az ő problémájukat kell megoldani? A Dunántúlon már most sem lehet épkézláb munkaerőt találni, rengeteg ismerősöm, barátom ment már el (egyik sem orvos), mert nem hajlandó itt 100-120 nettóért dolgozni. A fiatalok menekülnek innen mint patkányok a süllyedő hajóról. Lehet hogy talán már most is késő valamit tenni, de 2014-re már biztosan az lesz.

Caprica99 2011.09.20. 10:03:11

@WildBear:
"Aki kevésnek érzi a fizetését, az kérjen többet, vagy menjen oda dolgozni, ahol többet adnak.
Ha nincs olyan hely, akkor ennyit érsz a munkaerőpiacon, amennyit kapsz."

Oké, képzeld el, hogy mindenki (milliónyi ember) elmegy oda, ahol többet adnak.
Szerinted akkor ki fogja kitörölni a segged a kórházban?
Ki fogja tanítani a kölkeidet?
Ki építi fel a házadat?
És ki fogja eloltani a tüzet, ha felgyújtják?
Ki fogja megjavítani a TV/hűtő/stb gépeidet, ha elromlik?
.... és sorolhatnám...

Ennyit arról, hogy legyen mindenki vállalkozó, meg építész (amúgy ez most nem túl jó szakma), meg agysebész, meg közgazdász, meg . ilyenolyan mérnök.

A "kiszolgáló személyzet"-nek is meg kell maradnia és meg kell tudjon élni!
Jelenleg ez a réteg szív és szív és szív.

WildBear 2011.09.20. 10:12:26

@Caprica99: Írtam, hogy a VERSENYSZFÉRA !!
Nővér, tanító, tűzoltó NEM versenyszféra !!

Seduxen (már NEM dr.) 2011.09.20. 10:15:50

@Laciii: nem tudom ismered -e azt a mondást, hogy akinek nem inge ne vegye magára? az apád f***a mondta - akár neked, akár másnak - hogy a JOBBAN KERESŐ az a bruttó 200.000 forintos kategória.

"Amikor a buli helyett tanulni kellett nem irigyeltek, amikor a munka mellett tanulva a vasárnapom ráment az alvásra ami egész héten alig volt és utána újra hajtás volt akkor se irigyelt senki, most se irigyeljen." - hadd ne sajnáljalak ezért... Én is végigcsináltam munka mellett a főiskolát, és itt vagyok.

Whistler anyja 2011.09.20. 10:21:50

@WildBear:
De hiába kiabálsz rá.
Az is elmegy, ha többet igérnek neki.
Mert máshol az is versenyszféra,
meg ha nem,
akkor lehet választani másik szakmát, vagy másik ország közszféráját.

Laciii 2011.09.20. 10:27:17

@Seduxen:
A 200000 levonás nem a bruttó, ha megnézed milyen számokat szoktak írni akkor bizony a jobban keresők közt vagyok.
Nem, egyáltalán nem kell sajnálni, irigykedni nem kéne.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.09.20. 10:31:11

@Laciii: Ha neked ennyi jött le a post - meg főleg a temérdek komment - elolvasása után, akkor sajnálom, nem fogom leírni sokadjára, amit előttem megtettek. De mégis: a többségünknek itt nem azzal van a baja, hogy - mondjuk - bruttó 500.000 felett több marad a zsebben, hanem azt tartjuk masszív szopásnak, hogy nettó 80-100-120 ezres fizetésből élőtől veszik el minden átmenet nélkül az adójóváírást. Mindezt azok után, hogy az egykulcsos adóval már megszívták egyszer a brokit.

És mondom mindezt úgy, hogy én is elég jól jártam az egykulcsos adóval. De bele tudom képzelni magamat annak a helyzetébe, akinek bizony havi 10-15.000 forint is nagyon sokat jelent.

kenájkikit 2011.09.20. 10:32:13

@Laciii: gecire nem irigyli senki tőled te barom, te hiszed, hogy te jobb vagy akárkinél is aki nem annyit keres mint te, és, hogy aki kevesebbet keres az annyit is érdemel.

Laciii 2011.09.20. 10:38:49

@Seduxen:
Leírtam, hogy nem értek egyet azzal, hogy még többet vesznek el. És bizony olvasd el, sokaknak az a baja, hogy az állam a "gazdagoknak ADOTT".

@kenájkikit:
Nem zavar, hogy én ilyet nem írtam? Saját magad hülyeséget felőlem fikázhatod.

kenájkikit 2011.09.20. 10:39:54

@Laciii: nem írtad, de amit írtál abból egyértelmű...

Gaius Plinius Secundus 2011.09.20. 10:39:57

Igazából ugye alapból minden adó amit beleöntünk egy nagy kondérba értelmetlen...

OK, akkor legyen többkulcsos adó, én bevallom jól keresek, az átlagbér többszörösét mind nettóban és bruttóban is, de akkor nekem is vannak feltételeim:

- segélyezés, MINDEN KIBASZOTT SEGÉLYEZÉS megszüntetése. Szépen gondoljuk át kinek szeretnénk fizetni, akinek muszáj, és csak annak fizetünk. Nincs kibaszott munkanélküli segély, nincs cigányoknak 100 címen kifizetett lényegében szarra szart öntő pénz, nincs szoctám, nincs rendkívüli segély, nincs közvetlen pénz a gyerek után, nincs pénz a nevelőszülőknek sem, nincs ápolási díj. Minden szépen levonandó az adóalapból, ami nem feltétlenül szükséges. A feltétlenül szükséges segélyeket sem pénzben kapjuk, hanem kártyán és csak meghatározott helyeken a személyazonosság igazolása mellett lehessen használni

- átlátható adómozgások, egyéni számlák, a kormány és az APEH köteles értesíteni és elmondani szépen, hogy pontosan mire is megy el az én évi több milliós adóm. Leszarom mennyibe kerül ennek az adminisztrációja és hogy hogyan oldják meg.

- ÁFA csökkentése 20 de inkább 18%-ra, no comment

- A benzin és gázolaj közel 50%-os jövedéki adórészét csökkenteni

- Előnyugdíjazási lehetőségek megszüntetése

- Vizitdíj: mivel tudjuk hogy nagyrészt a nyuggerek és a szegények járnak orvoshoz, ezért ők terhelik is a rendszert, amit megint nem ők fizetnek ki. Az ingyenes egészségügy nem létezik, a zemberek azt szeretnék hogy MÁS fizesse a számlát. Plusz eü ellátást aki nem fizet TB-t csak sürgős esetben kapjon. Unom hogy bármikor bemegyek egy magyar kórházba szinte csak cigányokat látok akik életükben nem fizettek még TB-t, sőt úgy sejtem semmilyen adót sem

- Tandíj: Alacsony összegű (relatíven) tandíj bevezetése a felsőoktatásban: gondolok itt olyan félévente 30-40 ezer forintra.

- Fordított ÁFA fizetés ahol szükséges

- Összes építési vállalkozó, autószerelő, autókereskedő, villanyszerelő stb. adóellenőrzést kap évenként szépen. Tulajdonképpen minden olyan szakma ahol nagy a készpénzes és ellenőrizhetetlen forgalom ilyet kéne hogy kapjon minél gyakrabban. Az sem érdekel ha az APEH felvesz négyszer több embert, még mindig sokkal kisebb költség.

- Aki börtönben ült, akinek a vállalkozása hitelekkel bedőlt, az legalább 3 évig ne indíthasson újat

- Alapkamat csökkentése amíg lehet, ha 0 nem lehet akkor 1%

Most hirtelen ezek jutottak eszembe. De lófaszt sem ér amíg 1,5 millió eltartó tartja el a többi 8 milliót.

Caprica99 2011.09.20. 10:43:43

@WildBear: a versenyszférában is szép számmal találhatsz példát a kiszolgáló személyzetre.
Azt nem értitek meg, hogy nem lehet mindenki pénzügyi szakember, mérnök, IT-s, stb - mert ha hirtelen mindenki váltana, akkor a túlkínálat okán egyszercsak az eddig lenézett kőműves, ács, villanyszerelő lenne a hiányszakma - akkor meg megint váltson mindenki?
Könnyű belátni, hogy az nem megoldás, hogy menj, oszt' keress magadnak jobban fizető szakmát!

Seduxen (már NEM dr.) 2011.09.20. 10:46:15

@Laciii: akkor ezt azoknak címezd! Nekem azzal alapvetően nincs bajom, hogy a "gazdagnak" adott. De egy adócsökkentést úgy beharangozni, hogy ez az elmúlt ezer csilliárd év legnagyobb adócsökkentése, majd utána - mert elkúrták, nem kicsit... - flegmán közölni, hogy "nem járhat mindenki jól", sőt ezek után befenyíteni a munkáltatókat, hogy korrigálják ők a kormányzat faszságát... Nos ez egyrészt ősi román szokás, másrészt emlékeztet böszmeferi "mi csak a tv-ből nézzük a válságot" egyedfejlődésére.

És ha ez nem lenne elég, most még tetézik is az adójóváírás egy lépésben történő kivezetésével... (az már csak hab a tortán, hogy az egykulcsos bevezetésekor még az volt a mantra, hogy 2013-ig FOKOZATOSAN vezetik ki az adójóváírás intézményét). Nem tudom, hogy ezek szimplán ennyire tuskók, vagy inkább aljas patkányok...

Laciii 2011.09.20. 10:47:48

@kenájkikit:
Neked egyértelmű, de egyértelműen baromság. Anyám baromira keveset keresett egész életébe és bárkinél többre tartom (magamnál is, hihetetlen mennyi erőre volt szüksége egyedül felnevelni kettőnket), de sose másoktól akart elvenni, hanem engem is arra tanított, hogy próbáljak önerőből annyit amennyit tudok. És igen, sokan botrányosan keveset kapnak a munkájukért, de nem én tehetek róla.

WildBear 2011.09.20. 10:53:26

@Caprica99: Ne hülyülj, a jó szakember; ács, kőműves, villanyszerelő a leginkább versenyszféra !
Sokkal többet ér egy _jó_szakmunkás, mint száz kamudiplomás.

kenájkikit 2011.09.20. 10:56:49

@Laciii: senki nem is mondta, hogy te tehetsz, és senki nem is irigyli tőled, de felkéne fogni, hogy a minimálbér már így is kevés a megélhetéshez, és most még kevesebb lesz, és ez kurvára nem jó. én inkább adnék az én pénzemből, még, ha nekem kicsit kevesebb is jut, hogy ne keljen még csökkenteni a minimálbért és tudom, hogy szomszéd meg anyám, meg akárki nem fog éhezni mondjuk.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.09.20. 10:57:56

@misztikus alfahím:
Jól rátapintottál a lényegre, tényleg ott van elb***va a haza politika, hogy ha egy választási győzelemre esélyes párt 4 évente nem ígér kánaánt, akkor azt a "zemberek" leszavazzák.
Horn Gyula szavaival élve: "Az a párt nagyon szegény, aki még ígérni sem tud"

De a magyar embereknek ez a primitív komcsi felfogás kellett, hát tessék! (Igaz előtte 40 évig ez volt a divat és nem volt senki, aki felkészítsen minket a rideg kapitalizmusra). Akkoriban az arctalan munkásosztály volt a példakép, ma pedig a gazdag, sikeres burzsuj, a becsületes dolgozó pedig el lett felejtve. Persze, hogy hirtelen mindenki gazdag, sikeres burzsuj akar lenni a semmiből. (És nem is fogják felfogni, hogy ezt nem lehet... a vállalkozók között ezért is van sok tufa barom, aki 2-3 év alatt milliomos akar lenni és kész.)

Én sem irigykedek betegesen a nálam tehetősebbekre. Mégis azt látom, hogy szinte lehetetlen jobb munkát találni, előbbre lépni az életben. Miközben az árak emelkednek az áfa miatt, a benzinárak miatt, de magasabb béreket képtelenek kigazdálkodni a cégeknél, a brutális mértékű adók miatt.
A másik probléma pedig, hogy lassan a határokon kívül olcsóbb lesz az élelmiszer, jobban megéri onnan vásárolni, aki megteheti. És jobban megéri a külföldről behozott élelmiszert megvenni.

Sajnos ez van... a megszorításokat el lehetne osztani 8-10 éves távlatra is, de akkor 2014-ben senki sem fogja verni a mellkasát a kormányból a kampány alatt. Nem lesz mit villantani a "zembereknek". Sajnos ez az "osztogatok-megszorítok" játék megy 4 évente immár 20 éve.

Gaius Plinius Secundus 2011.09.20. 11:00:15

@Caprica99:

A társadalmi felemelkedés lényege az lenne, hogy a kiszolgáló munkákat a dolgozók átmenetinek tekintsék. PL. diákmunka, vagy időszakos munkának. Nem a tűzoltóra gondolok, hanem pl. a titkárnőre, hosztesszre, pincérre, manikűrösre. Ezeknek a munkáknak az lenne a lényege, hogy aki végzi emellett próbálja magát képezni (akár a szakmájában is) és előrébb jutni. Fárasztó/a Zorbán miatt nem lehet/bulizni járok reggeleste? Leszarom, az ő baja akkor. Én is ismerek pl. néhány pincércsajt aki levelezőn tanul, és már az is 100%-al több mint amit a többi csinál (nagyjából abból áll hogy nyafog egész nap hogy szar a munka, meg a zállam a hibás stb. esetleg valami pénzes faszit akar leakasztani aki majd eltarccsa). Ha nincs szakképzettséged akkor menj ki külföldre pl.

Laciii 2011.09.20. 11:17:05

@Gaius Plinius Secundus:
A pincér meg a manikűrös is jól meg tudna élni, ha az embereknek maradna pénze étterembe járni. Ehhez ugye kevesebbet lopó, jól gazdálkodó állam kéne, meg hogy sokan ne otthon tökvakarjanak hanem betöltsék a szakmunkás hiányt, mert az is van ám.

Whistler anyja 2011.09.20. 11:18:12

@Gaius Plinius Secundus:
Nem a dolgozókon múlik.
A munkáltatók véleményén.
Ha egy pincércsaj elvégzi az egyetemet, akkor utána sem lesz csúcsvezető, de még beosztott sem,
mert az 500 jelentkező közül mindig valaki másnak lesz jobb a szakmai múltja.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.09.20. 11:27:58

@Caprica99:
Logikus is... csak a probléma ott gyökerezik, hogy a "hiányszakmából" pl.: kőműves, villanyszerelő...stb. nem lehet tisztességesen megélni. Láttam álláshirdetéseket, hogy ilyeneket keresnek és 100E alatti a kereset. Így eleve nem lesz vonzó. És inkább mindenki IT szakember akar lenni, még ha tufa, hülye is a számítógépekhez.

Én sok esetben hiányolom azt, hogy a dolgozóknak nem kínálnak előrejutási lehetőségeket a cégen belül. Mert egy pályakezdő elkezdi "az aljamunkával", de kb. 1 év múlva sem fogja senki le se sz**ni, hogy ő mennyire végzi azt jól, mennyire érdemes továbbképzésre az előrelépésre. Persze ha rosszul csinálja, akkor mehet a levesbe. A másik szlogen pedig: "nem kötelező itt dolgozni, a helyedre találok 5 másik embert".

Gaius Plinius Secundus 2011.09.20. 11:33:32

@Whistler anyja:

Ez csúsztatás, rengeteg ember végzett munkát egyetem mellett, én is voltam Tescóban árut feltölteni, még az önéletrajzomban is szerepel.

Persze nyilván más 29 évesen, de én sem 18 évesen kezdtem az egyetemet.

Gaius Plinius Secundus 2011.09.20. 11:36:00

@csabapayne:

Ne azt a pénzt vedd alapul amit meghirdetnek.

Ez egy torzított kép mert egy magasan képzett mérnöknek szinte 0% esélye van számla nélkül dolgozni, egy villanyszerelő pedig 70%-ban számla nélkül dolgozik.

Lehet hogy te havi bruttó 500 ezerért SAP-t telepítesz, de azt a pénzt mind be is vallod, míg Józsi a villanyszerelő kap havi 100 ezret a cégétől, meg zsebbe ugyanonnan még 100-at, plusz ide oda bedolgozik további 100 ezerért, mindjárt többet keres, mint te.

sárkányfő 2011.09.20. 11:54:31

@Ipari-antidepresszió:
Ez nagyon érdekes. Mióta gondolod úgy, hogy pl. a minimálbér ne az elvégzett munka ellenértékét fejezze ki, hanem a munkavállalóról szóló ítéletedet fejezze ki, és afféle büntetésként is működjön?

Ugyan mi köze a sportoláshoz vagy akár a józan életnek ahhoz, hogy valaki egy éjjel kipakolja a teherautót és felrakja a tesco polcaira az árukat?

Egyáltalán, ha valamiféle általad elképzelt (buta, korlátolt, sajnálom, de ez van) igazságosságra célozgatsz, akkor az hol igazság, hogy egy józan életű, képezett, ám mondjuk kora miatt sehová fel nem vett diplomás ember ugyanannyiért takarít, mint egy 8 osztályt el sem végzett ember? Én ismerek ilyet.

Arról már nem is szólva, hogy hol igazság az, hogy mondjuk egész napos földmunkáért még a létminimumot sem adjuk oda? Pedig az fárasztó fizikai meló, az ilyen embereknek több kaja kell.

Megjegyzem a felszínes igazságérzeted nyilván nem tudja, hogy az emberek 90%-a a saját szülei életszínvonalát is örökli, örökli társadalmi státuszát, kultúráját, iskolázottságát, stb. Akinek tehát árulfetöltő, netán munkanélküli szülei vannak, az annyira terhelt családból jön, ahol az iskolai eredmény kb. századrangú kérdés, mert annyi bajuk van, küzdenek hogy a víz felett maradjanak elsejéig, olyan körülmények között élnek, mely körülmények között sokkal nehezebb azt a tanulmányi eredményt elérni, mint egy stabil hátterű családból származó diáknak.

A te "igazságaid" nem érik egy mexikói szappanopera világképének mélységét és kidolgozottságát, de ítélkezni azt keményen tudsz a kiszolgáltatott és nyomorult milliók fölött.

Gratulálok.

elektromotor 2011.09.20. 11:59:05

@dekol84: A "nem adózott" béréből terméket és szolgáltatást vásárol" A nem minimálbéren tengődő is " béréből terméket és szolgáltatást vásárol! Mire fel kellene neki X az n-edik hatványon adózni?! Mert a keveset kereső hülye -lusta volt tanulni?! Képezni magát, hogy keresni tudjon normálisan?
Érdekes meglátásaitok vannak!

elektromotor 2011.09.20. 12:01:55

@Miazmás: Neked van igazad! Aki 10x-es adót fizet az sem kap pl.a kórházban külön szobát!

elektromotor 2011.09.20. 12:04:39

@EÖ: És az a baj, hogy sokaknak csak ennyi eszük van !

Whistler anyja 2011.09.20. 12:38:59

@Gaius Plinius Secundus:
Ahogy akarod.
Ami veled történt, az történik mindenkivel.
Aki mást mond, az csúsztat.
Tudod, vannak versenyelőnyök, meg versenyhátrányok.
A műkörmösből nehezen lesz bróker, vagy vállalatigazgató.
De egyezzünk ki egy kompromisszumban :
Ha mondjuk belép egy kormánypártba, akkor bármi lehet belőle, határ a csillagos ég.

Jurganov 2011.09.20. 13:08:17

@pupak30: az orosz piacot azért "hagyták veszni" mert kiutat jelenthetett volna az eu-s gyarmatosításból. ezért kellett megszüntetni.

Bee-zony 2011.09.20. 15:42:47

Egyrészt:
Nehezen eldönthető kérdés, hogy kártékonyság/év-ben az öszödi böszme és bandája vezet-e, vagy a viktátor és bandája?
Ez kb. olyan, mint hogy a ’70-es években a Szovjetunió, vagy az USA állt-e jobban katonailag; összességében fej-fej mellett voltak, és megvolt az erőegyensúly.
De nem meg lett mondva idejében, még a 2010-es választás előtt, hogy az egyik egy vörös vödör, a másik egy narancsvörös csöbör, és lényegi különbség nincs közöttük?
Ugyanazon irányítású színtársulat két része közül mindegy, hogy melyiknek tapsolnak a nézők, csak ezt lehetőleg azonos arányban tegyék, mert különben megbukik a kétkezes bábjátékos rendszer, és akkor az ál-ellenzék helyére a valódi ellenzék jön.
A Fidesz megvalósította az MSZP alkotmánytervezetét, és az SZDSZ egykulcsos adó programját. A közös pont, az origó: zsidó tanácsadók. Kapis?

Másrészt:
Ha azon megy a vita kvázivégtelen mennyiségben, hogy igazságos-e a progresszív adó, akkor így jól beleragadtok a felülről kikevert mocsárba, mert ez a kérdés nem létkérdés. Az már sokkal inkább az, hogy Magyarországon a minimálbérből nem lehet megélni, mert az alapdolgok fenntartása többe van mint a minimálbér, a nagyjából normális működésű országokban viszont meg lehet élni a minimálbérből, és ezért kevesebb is a hajléktalan és az elégedetlen, akikből aztán a tettek mezejére lépett lázadók lesznek.
Ami a progresszív adózást, és a pénzforgalmat, mint teljesítmény- és értékmérőt illeti, ott két kategória van: az egyik a valós teljesítmény-különbség, a másik pedig az elosztási trükkök kategóriája.
A teljesítmény-különbség nemigen lehet nagyobb, mint 1:10-hez napi 8 órában; ezt ki lehet próbálni egy lakatlan szigeten, a’la Robinson és Péntek.
Ami ezen felül van, az már a pénzügyi (újra)elosztási trükkök kategóriája. Pl. halálra keresheti valaki magát a tőzsdén, de az nem azért van, mert annyi értéket állított elő, mivel értéket nem igazán állított elő, viszont vastagon és sikeresen újra-elosztott. Politikusoknál ugyanez a helyzet. Vagy vegyünk egy még nyilvánvalóbb esetet az újraelosztásra, a szerencsejátékot. A játékosok bedobják a „hülye alakok heti adóját” a közösbe, állambácsi levesz belőle 50%-ot (már spekulálnak rajta, hogy nekik ennél is több kell), aztán a nagy többség simán elbukja a heti befizetését, kevesek nyernek keveset, amivel még mindig nincsenek igazán pluszban (kisnyeremény), és a nagyon kevesek azok, akik valóban pluszban vannak (nagynyeremény). Ez az egész az újraelosztásról szól, szerencse-alapon; és banánköztársaságokban a tényleges gazdaság is sok mindenben a szerencséről és az újraelosztásról szól, és nem a hatékony termelésről és az igazságos elosztásról.

Visszaköszönő bölcsességek a történelemből:
„A fehér ember ért a dolgok elkészítéséhez, de nem ért az elosztásukhoz.” (Ülő Bika, sziú indián törzsfőnök)

Az a nép a leggazdagabb, ahol a gazdagok nem túl gazdagok és a szegények nem túl szegények. (Thalész)

„A nélkülözőknek sok hiányzik, a kapzsinak minden.”

„A déli országban volt egy város, melyet úgy hívtak: Szüzek öröme. Élt benne egy király, kinek neve Halhatatlan Hatalom volt. Jól ismerte mindazon könyveket, amelyek az élet bölcsességeivel foglalkoztak. A lábát sugárzó fénybe vonta az előtte térdeplő hatalmas királyok fejékének gyémántjaiból áradó ragyogás. Mindent tudott az ember életét édesebbé tevő művészetekről. Ennek a királynak volt három fia. Úgy hívták őket, hogy Gazdag Hatalom, Harcias Hatalom, Végtelen Hatalom, és mindhárman szörnyen ostobák voltak.” (Pancsatantra – Öt könyv)

„Amíg hatalomra nem jutottál, csak az számít, hogy milyennek látszol, utána már csak az, hogy milyen vagy.”

„A hatalom a vagyon, a vagyon a hatalom megszerzésére törekszik az igazság és a nép nevében.”

„A politikusok mindig ott lesznek, amikor szükségük lesz rád.”

elektromotor 2011.09.20. 15:43:21

@Caprica99: Amikor én bárhol nem keresek annyit, amivel meg vagyok elégedve, onnan azonnal megyek! Csak ehhez kell tudás és gyakorlat is!

Jurganov 2011.09.20. 17:07:13

@elektromotor: rofl. ennyire ne vedd humorosra a figurát :)

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.09.20. 17:38:09

Tanulságos...

vimeo.com/29273064

elektromotor 2011.09.20. 17:47:38

@Jurganov: Miért is?! Te kis ruszki gyerek, jobban tennéd ha tanulnál! Ahelyett, hogy itt osztod az "észt"! Meg a lett!

Horizont 2011.09.20. 19:13:08

@Viktus:
Akkor Viktorunk is elvesztegetett 4 kerek esztendőt anno? Beismerte? Hm...
"Orbán szerint a kormány olyan alapvető változtatásokat végez el, amelyeket eddig húsz év alatt senkinek sem sikerült"

rajaram 2011.09.20. 19:43:42

Nézem Kálmán Olga műsorát, Szíjjártó egy nagyon megfáradt ember. Már szinte sajnálom. Össze vissza beszél szerencsétlen.

protoplanetáris korong 2011.09.20. 19:46:51

nem tartott sokáig az egykulcsos 16%-os szja
lásd index cikk
csak megszopatnak mindenkit, nem bírták ki, hogy csak az emberek egy részét szívassák

Don Blasius 2011.09.20. 20:09:53

@protoplanetáris korong:
Ez az amire én is gondoltam. Sejtettem, ha mégis bevezetnek második adókulcsot, azt úgy teszik, hogy fájjon az átlagkeresetűnek. Mint 2009-ig. Bravó. Ez azt jelenti, hogy 202 és 300 ezer között lesz az igazi szopás?

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2011.09.20. 20:21:11

Érti azt valaki, hogy miért jó kivezetni az adójóváírást és a szuperbruttót egyszerre, aztán kompenzációról beszélni, amit az átlagbérnél (azért az jó lenne, ha legalább ezt az egy adatot egy könyvből néznék, mert 200-tól 250 ezerig gyakorlatilag az egész számegyenest bejárták egy hét alatt) jobban keresők fizetnek, tehát minden marad, ahogy van, ahelyett, hogy pirossal áthúznák azt a pénteki marhaságot, és elölről kezdenék a számolgatást? Az egész egy plusz adminisztráció, egy hurok, a költségvetésnek meg már úgyis mindegy, hogy hány hetet késik.

Tessenek azt mondani, hogy ez a kettő szoci csökevény, amiktől undorodnak, és ha törik, ha szakad levágják őket a nemzettestről. Úgyis ez van...

Viktus 2011.09.20. 20:22:10

"Az egykulcsos adó a szakirodalom szerint egyszerű, foglalkoztatottságot javít, valamint fehéríti a gazdaságot. Érdemes egy pillanatra végiggondolni a magyar egykulcsos adó sajátosságait. Jövőre a minimálbér csaknem 20 százalékkal emelkedik, drasztikusan növelve a leginkább inaktív, képzelten munkaerő foglalkoztatási költségeit. Az adóék az átlagbérig meg fogja haladni a 2010-es szintet is.

A kicsivel minimálbér felett keresők számára az 5%-os bérajánlás értelmezhetetlen, mert azzal nem érnék el az új minimálbér szintjét. Ezért ott óriási bértorlódás várható, a foglalkoztatási költségek jelentős, akár 20 százalék feletti emelésének igényével. Mindez a konjunktúra látványos lanyhulása mellett további ellenösztönzőt jelent a foglalkoztatásra nézve.

A "béremelés állami segítséggel", illetve a "rosszul jártál az egykulcsossal, kapsz még egy kis pénzt" programokat értelmezni is nehéz, de az biztos, hogy bonyolultak, tovább növeli a lehetséges méltánytalan szituációk számát - és természetesen innentől nem is beszélhetünk egykulcsos adóról.

Ennek már csak egy nyíltabb beismerése, hogy a kormány meglehetősen alacsony jövedelemszintnél, kicsivel az átlagbér alatt gyakorlatilag visszahoz egy újabb adókulcsot.

Összegezve: Magyarországnak sikerült megcsinálni azt az egykulcsos adót, amelyik nem egykulcsos, egyszerű helyett egyre inkább bonyolult, fehérítés helyett szürkít, a foglalkoztatottsági helyzetet pedig ahelyett hogy javítaná, inkább rontja. Ez is egyfajta teljesítmény."

www.portfolio.hu/gazdasag/jon_a_92_ezer_forintos_minimalber_es_az_atlagber_feletti_ado.155657.html

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.20. 20:29:10

Átmeneti hozzájárulás (nem SZJA-emelés):

"Úgy kompenzálnák az adójóváírás, a szuperbruttó kivezetése és az egészségügyi hozzájárulás emelésével rosszabbul járó tömeget, hogy a 202 ezer forint felett keresőkre átmeneti hozzájárulást terhelnének – jelentette be a nemzetgazdasági tárca."

index.hu/gazdasag/magyar/2011/09/20/az_adohivatal_fizet_annak_aki_keveset_keres/

Viktus 2011.09.20. 20:34:01

@Sarkalatos hozzászóló:

Elég reális elképzelés, hogy pl. a samsungos soron dolgozó melós a NAV-tól kap fizetést ...

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2011.09.20. 20:35:28

@Viktus: Egyszerűen ehhez már nincs is mit hozzáfűzni. Önellentmondások, önámítások és önmentegetések egész sorozata... Ez az Országvédelmi Költségvetés, aminél azt hiszem, rekordnak számít, hogy egy héttel azután megbukott és a politikai játszmák és parasztvakító jelszavak közepette toldozni-foltozni volt szükséges, hogy egyáltalán a sarokszámait bejelentették.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2011.09.20. 20:43:10

@Sarkalatos hozzászóló:

Nem érdekel, hogy minek hívják. Tőlem a szivárvány színeiről is elnevezhetik az összes adókulcsot, átcsoportosíthatják más törvények alá, vagy hívhatják nemzetvédelemszolidaritási adónak is, ha egyszer bizonyos jövedelemig X százalékot adózok, a felett meg X+Y, akkor az pont úgy néz ki, mint egy többkulcsos SZJA. Ami tollas, hápog és a mája finom, az kacsa.

Elképesztő, hogy csak azért, hogy ne fussanak bele egy korábbi hülyeségük vagy elhamarkodott kijelentésük, döntésük beismerésébe, neadjisten, hogy elhagyja a szájukat egy "Bocs, tévedtünk...", azért egy katyvasszá alakítják az adórendszert.

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.20. 20:56:06

@Rufus78: nem egészen így néz ki a dolog, hanem egyrészt az összes adózó 10%-át(!) kitevő, átlagbér felett keresőkre rákúrnak egy progresszív (de szép, mondhatni progresszív konnotációjú szó is ez) adókulcsot, az átlagbér alatt kereső 90% meg igényelhet segílykét a NAV-nál. Egyik oldalon padláslesöprés, a másikon stasis korbács és kalács.

||: Kihúzták a lófaszt félig a "jómódú", európai minimálbért keresők seggéből, és most megint visszanyomják tövig. :||

Asztalos Gábor 2 2011.09.20. 20:56:46

@Rufus78:
Ugyanaz az átbaszás, mint az "adóalap-kiegészítés", más néven szuperbruttó.

Viktus 2011.09.20. 21:32:19

Az mfor.hu kalkulátora szerint az NGM pontosan számolt, jövőre a 92 ezres minimálbér 60 260 forintot jelent majd a munkavállalónak, ami minimálisan kevesebb csak az idei 78 ezer forintos bruttó minimálbér után járó 60 600 forintnál. Más kérdés, hogy ez az összeg idén 100 230 forintba kerül a munkaadónak, míg jövőre már 120 475 forintjába fog.
-

Szép

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.09.20. 21:41:04

@Viktus: Más kérdés, hogy ez az összeg idén 100 230 forintba kerül a munkaadónak, míg jövőre már 120 475 forintjába fog.

Ez ám az ösztönzés a munkahelyteremtésre. A melós ugyanannyit keres, de az állam még többet sápol.

A fidesz egy ideje maszopos mélységekbe süllyedt, remélem a sorsuk is hasonló lesz a következő választásokon.

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.20. 21:52:26

@Viktus: teljesen korrekt, kiszámlázol 150 ezret, áfát befizeted, 120 rugós minimálbért kifizeted, a 60-ból az áfa nélkül marad 50 (se). Kétharmados kúrmány, kétharmados elvonás, könnyű számítás, söralátét. Az 50 ezret kétszer felduplázod pókeren, nem rossz pénz ám az.

Viktus 2011.09.20. 21:55:06

@Sarkalatos hozzászóló:

Én szerintem jövőre tönkremegyek ... :P ahogy mostanság számolgatom a tételeket amiket rebesgetnek ... a fő üzleti partnerem meg 2008 óta egy vasat nem emelt max. annyit mond lehet másnak is dolgozni ...

vazzup 2011.09.20. 21:56:23

no, erről ennyit, lesz kiegészítő adó, ennyit az egykulcsos elhamarkodott bevezetéséről, megint csak toldoznak-foldoznak, ahelyett, hogy beismernék, elbaszták, vastagon, elmennek anyjukba mostmár

Birkesz 2011.09.20. 22:48:20

Mivel bocsánatot nem kérnek, a hibájukat be nem ismerik, ezért az előző egykulcsos rendszert kritizálókat nem édesgetik vissza.
Mivel azt a réteget, aki eredetileg jól járt volna, megszopatják, őket is elidegenítik.
Mivel a maradékot kirúgják, mert nincs pénz minimálbért emelni, vagy azt látja, hogy hiába dolgozott húsz évet az önkormányzaton, a tegnap felvett gyakornok is pont annyit kap, mint ő (bérfeszültség a közalkalmazotti bértábla közép és felső részén) így ők is visszaküldik őket a szülőcsatornába.
Érik ott lassan a 2002-es bukta ismétlése, csak nehogy Jobbik kétharmad legyen a dologból.

Viktus 2011.09.20. 22:53:02

@Birkesz:

Jobbikot megvették már kilóra ...

Zedder 2011.09.20. 23:02:41

@Zedder: amire tegnap is még csak egy lehetséges opcióként tekintettem, a ma esti fejlemények után már bizony kőkemény következő lépésként lebeg előttem: lelépni, mielőbb. Hosszú éveken át próbáltam kitartani, tisztességesen élni, de ugyan miért, hogy ellopják a pénzem, megaláznak és hülyének nézzenek úton-útfélen?

Holnap reggeltől nálam egy dolog élvez prioritást minden felett: megtalálni azt az országot, ahol le szeretném élni életem hátralévő részét.

Viktus 2011.09.20. 23:22:33

Nem bírják a cégek a 92 ezer forintos minimálbért
Az NGM javaslata után rögtön közölték: az államnak ilyen bérekhez a cégeket is kompenzálnia kell.

index.hu/gazdasag/magyar/2011/09/20/nem_birjak_a_cegek_a_92_ezer_forintos_minimalbert/

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2011.09.20. 23:37:36

@Viktus: Igen, ez teljesen logikus. A cégek megemelik a béreket, hogy a dolgozók a magasabb bérük után magasabb adót és járulékot tudjanak fizetni, amiből az állam kompenzációt fizet azoknak a cégeknek, amik megemelték a béreket. Ez aztán tényleg csökkenteni fogja a burokráciát és az adminisztrációt!

Még mindig ott tartok, hogy "a gátló hormon gátolja az agyműködést, a serkentő hormon meg serkenti a gátlót"...

Viktus 2011.09.20. 23:47:36

@Rufus78:

Eszement járulékrendszerbe kellett volna eleve belenyúlni ... nem az szja tologatásba ... de ahhoz először az állami pénznyelőrendszereket kellett volna ténylegesen megreformálni-felszámolni ... minden csak pótcselekvés.

Birkesz 2011.09.21. 00:37:34

@protoplanetáris korong: "Persze, ha valódi közteherviselés lenne, akkor akik nem fizettek sose szja-t, azok nem is kapnának egy fillért sem az államtól, és fordítva, aki éven több milliót adózott, az ne maximum bruttó 76ezer Ft-ot kapjon GYED-re, mint mostani verzió szerint.
Aki többet adózik, az többet is kapjon a közösből, így lenne fair. "

Tévedsz ez éppen hogy nem közteherviselés. Ez az amerikai megoldás, ahol ha fizeted a saját biztosításod, kapsz ellátást, ha nem, akkor max. alapszinten. Valahogy mégis úgy érzem, hogy nagy sírás lenne itt azok részéről, akik a befizetéssel arányos újraelosztást propagálják, ha ezt vezetnék be nálunk is. Tudod, semmi nem biztosítja, hogy nem veszíted el a munkád/lesz baleseted, ami hatására a külvárosi kertes házból lakókocsiba kényszerülsz (ami ott a proli szinonímája)

Jurganov 2011.09.21. 07:16:36

@elektromotor: gtfo-ahogy a művelt orosz mondaná.

látjátok feleim szümtükkel 2011.09.21. 08:46:19

Beszélnek a számok: "

index.hu/x.php?id=inxnapi&url=http%3A%2F%2Fwww.napi.hu%2Fado%2Fmiben_eri_meg_vallalkozni_itt_vannak_a_legjobb_uzletek.496143.html

Miben éri meg vállalkozni? - Itt vannak a legjobb üzletek

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke
Tavaly összesen 383 ezer egyéni vállalkozó volt Magyarországon, közülük azonban 2010-ről mindössze 277 ezren készítettek elemzésre is alkalmas bevallást. Az összes árbevételük 1732,5 milliárd forintot tett ki, ami öt százalékkal kevesebb a 2009-esnél. Ez ugyanakkor nem is annyira rossz hír − állítja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szaklapja −, mert ez a mínusz javuló tendencia kezdete lehet, a csökkenés ugyanis kisebb, mint a korábbi.
Az mindazonáltal elgondolkodtató, hogy az egyéni vállalkozók átlagos árbevétele alig haladta meg a hétmillió forintot − ez tavaly 7,25 millió forint volt. Ez havi szinten 583 ezer forint bevételt jelent. A legmagasabb egy főre jutó bevételt a pékek produkálták, itt 27,9 millió forintról adtak számot a vállalkozók, de jóval az átlag felett teljesítettek a közúti áruszállítók 19,6 millió, a mezőgazdaságban érdekeltek 13,9 millió és a kiskereskedők 13,1 millió forinttal. Hozzá kell tenni, hogy a pékek 600 ezer forinttal kevesebb bevételről vallottak, ami számszerűen az egyik legnagyobb visszaesés − arányaiban azonban messze nem. Igazán jelentős visszaesést könyveltek el a kőművesek, majd hétmilliós árbevételük 6,2 millióra apadt tavaly."

Ehhez sok mindent nem lehet hozzáfűzni, csak annyit, hogy itt nem jövedelmeről, hanem bevételről van csak szó.

MindenbeKészakarvaBelepofázóZombi 2011.09.23. 14:55:15

@Zébácsi: "@Ula:
"Egyelőre a fidesz teszi tönkre az országot. 2012-ben szavazhatunk, hogy kik legyenek a következő körben, aki szorongatnak."
- Szerintem elírtad (vagy tudsz valamit). 2014-ben lesznek a választások, már, ha egyáltalán....

Szép napot!
"

Nyilván elírtam, 2014 a helyes dátum. A már ha egyáltalán rész meg... nos senki sem túl bizakodó.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.09.23. 16:14:15

@Ula:

Köszönöm a választ! Sajnos igen, elég fura irányt kezdtek venni a dolgok. Vajon mit bír ki a magyar demokrácia?

Szép napot!

süti beállítások módosítása